ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Margta/Marta Ersdotter 1763 Almunge  (läst 610 gånger)

2017-09-07, 20:38
läst 610 gånger

Utloggad Salka Karlsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 283
  • Senast inloggad: 2021-04-10, 18:55
    • Visa profil
Hej
har i mitt "träd" denna Margta/Marta Ersdotter 1763-1837 Almunge
Gift med Eric Ersson 1762 Knutby-1824 Almunge
ett av några barn Cajsa/catarina Ersdotter 1799 Almunge -1869 Lagga
enligt Ancestry.se Uppsala Almunge Vigsel 1687-1816 E:2 bild 83 kan eric komma ifrån Elsta? Knutby
 Margta Ersdotter som piga i Gultorp
Sen börjar Almunge Först 1783
 finns inget innan dess
där finns dom med Uppsala Almunge Husförhör 1783-1789 på Bild151  Gulltorp lite längre ner
hur kan man hitta Margta innan 1783 och hennes föräldrar
är det nån som har lust att dela med sig ell tala om var kan jag finna mer 
Är mest sugen på att veta nåt om farföräldrarna
 Super tack på förhand Salka

2017-09-08, 11:43
Svar #1

Utloggad Ingemar Skarpås

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 174
  • Senast inloggad: 2019-06-26, 21:47
    • Visa profil

Det händer ofta att kyrkoböcker från tidigare tider försvinner eller brinner upp. Ibland står det om sådant om man söker på information om själva församlingen.   

Men, det finns t ex födelseböcker tidigare än 1783! Tycker också att du inte enbart skall gå längre tillbaka i tiden, utan även följa personerna från Vaggan till Graven! Då hittar man ofta mer information, som t ex vilken dag hon föddes! Ibland står det t ex i dödböckerna hur många år och månader och t o m dagar personen var när den dog. Tittar du på Almunge födelsebok 1700-1767 och 1762 så hitta du ett flertal med namnformer kring Margareta (men SVAR:s server dog just!). Sedan kan man inte vara bergsäker på att uppgifter om födelseår är rätt - det slår ofta på ett par-tre år åt varje håll. (Hittade ett enda avvikande födelseår för en släkting, och det var rätt -de andra tio gångerna hon omnämndes var det alltså fel.)


Att ange ett bildnummer för ett avfotograferat arkiv, som i det här fallet bild 151 - det råkade vara bildid 154 hos Riskarkivet. Bäst är att även ange p-numret (pagina) sidnumret i originaldokumentet. I det här fallet finns det flera omgångar av årtal och i 2:dra(?) omgången är det sidan 16. Sådan underlättar...


Du bör inte heller fastna alltför länge på just kyrkoarkiv och FB, HFL, DB, utan t ex använda skattelängder m m. Men även kyrkans räkenskaper (särskilda böcker) är intressanta för det kan stå något om gåvor till kyrkan i samband med födslar, giftermål, m m.


Ibland så får man information genom t ex Lantmäteriets historiska kartor, och uppdelningar av hemman, eller laga skiften!


Sedan bör man arbeta parallellt med flera personer - t ex så händer det ofta att familjer bor relativt nära varandra och att det står om släktskap - det står inget sådant i just den HFL och sida du refererar till, men om du tittar efter så finns det en möjlighet att det är flera generationer i samma familj på den sidan! Eric Janssons (f 1726) son Jan Ersson (1754) gm Margareta Hansdotter (1750), och deras barn Anna och Margta (1781, -84). Möjligt att Dr(ängen) Matts Ersson (Kn:50) är en son till förstnämnde Eric?


Fortsatta tankegångar - Ersson är ett mkt vanligt namn så endera kan Eric Ersson (62) eller hans hustru Margta Ersdotter (63) vara son respektive dotter till den förstnämnde Eric Jansson.


Min rekommendation är att först hitta mer information om paret Eric Ersson och Margta Ersdotter, möjligen födelsedatum, och sedan leta efter dem i FB.


Ibland ser man längre fram att deras föräldrar bor inhyses hos ett av barnen!


Ju mer information ju lättare blir det och man kopplar inte ihop fel personer. En bra släktforskning som är intressant har blivit det på grund av all information från vaggan till graven - en serie med enbart namn och årtal är ganska ointressant... Så kom ihåg för att få VG så gäller "Från Vaggan till Graven".

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna