ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Söker literatur kring förfäderna i Ål.  (läst 449 gånger)

2017-09-04, 11:02
läst 449 gånger

Utloggad Ingemar Skarpås

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 174
  • Senast inloggad: 2019-06-26, 21:47
    • Visa profil


Min förfader Mat/Mattias Andersson (sedemera Dahlberg/Lyck) född i Gopa, Bjursås hamnade i Jämtland via Hälsingland, hans förfäder var Tallhols Anders Andersson, Tallhols Anders Jansson (båda födda eller boende i Gopa,et c Bjursås) och dessförinnan Stor Johan (Jan?) Andersson f 1695 Vrebro, Ål g m  Barbro Jansdotter f 1798 Värmdö, Sthlm l. Den sistnämndes far var Anders Jansson Wärmén Vrebro, d 1709 vid Poltava g m Malin Danielsdotter Kälarvet, Stora Tuna 1662 d 1741. För intresserade finns mycket dokumenterat om Mats Andersson och fram till nutid.


Jag söker andra trådar och uppslag kring efterforskningarna kring släkten i Dalarna. Har skaffat en del literatur om Bjursås, men om Åhl har jag bara en bok om folkdräkterna. Har sett en bok omnämnas om Åhl och Bjursås m fl socknar, men vill ha lite som kanske specifikt berör just Wärmén och Stor Johan. Vet att detta ofta handlar om gårdshistoria och annat, och att det ofta ger uppslag till sökning på vissa år t ex i kyrkornas ekonomi, skattelängder.


Jag har också fått höra, men inte kunnat verifiera, att en man ingift i släkten, alltså med en syster till någon av de omnämnda männen, dog 1743 under den Stora Daldansen - alltså under det som brukar kallas svenska demokratis födelse. Det är troligt att den mannen kom från eller bodde i Ål. Oavsett om den personen var från Ål, så är det också intressant att få läsa om den historien ur ett lokalperspektiv. Dömdes eller särbehandlades (positivt/negativt) folk lokalt för deltagande i Stora Daldansen.


Har försökt få tag på namn e dyl på personer i hembygdsföreningen. Naturligtvis går det att få info om litteraturen via bibliotek och kungliga biblioteket, men det riskerar att bli mycket och inte särskilt specifikt.             

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna