ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Gruvdrift i Leksandsbyar  (läst 433 gånger)

2017-01-19, 08:50
läst 433 gånger

Utloggad Ulf Humlesjö

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 27
  • Senast inloggad: 2019-04-10, 00:31
    • Visa profil
Är det någon släktforskare som känner till gruvdriften i Leksand – och som kanske vet att deras släktingar var aktiva vid gruvbrytningen eller t ex vid malmtransporter? Vi forskar om Almberg, Almbergsbjörken och Böle. Vi följer alla släkter som finns/funnits i dessa byar. Vi undrar då: Hur har de försörjt sig, utöver det de fick från sitt lilla jordbruk? Det vi är intresserade av nu är just gruvdriften. Var de sysselsatta med gruvdrift, malmtransporter och liknande?
Vi har alla uppgifter vi behöver om kalkbrottet vid Skvin, såväl vilka som var verksamma där som när brottet nyttjades. Samma gäller den så kallade Guldgruvan. Men i Almberg och dess omgivningar finns flera gruvhål, till exempel i det så kallade Hisvålafältet - små järngruvor - om vilka vi inte vet mycket. Så här kommer några frågor, och vi är tacksamma för tips, uppgifter med mera om dessa men också om andra, som kan ge oss uppslag och leda oss vidare.
1. Är det någon som vet hur gruvdriften var organiserad? Vem/vilka bröt malmen? Var det lokalbefolkningen som ägde och drev gruvorna? Vem skötte ”administrationen” och ordnade till exempel försäljningen av malmen? Här fanns väl inga bergsmän?
2. Är det någon som vid sin släktforskning stött på släktingar som har anknytningar till smågruvor i Leksandstrakten? I så fall, vad har ni fått fram? Namn på ”gruvarbetare”? Ägande av gruvorna? Om några varit sysselsatta som forkarlar? Vi misstänker att malmen i gruvorna i vår närhet forslades med foror till Bunk och där lastades om till båtar som sedan förde malmen vidare.
Ulf Humlesjö


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna