ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: född var  (läst 898 gånger)

2016-10-02, 21:55
läst 898 gånger

Utloggad elisabeth johansson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 115
 • Senast inloggad: 2019-03-27, 20:36
  • Visa profil
Hej

har en ana som ska vara född i Bergs församling 1723. Anders Mattson
han dör i Dingtuna 17/6 1764. Där står det att fadern heter maths person o modern britta hansdotter, kan inte hitta dem i bergs födelsebok 1723

Med vänlig hälsning
Elisabeth johansson

2016-10-05, 16:19
Svar #1

Utloggad Hans Olof Johansson

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 3226
 • Senast inloggad: 2021-12-03, 23:58
  • Visa profil
  • www.secutor.se/genealogi/index.html
Hej Elisabeth!

Tyvärr kan man inte alltid lita på att de födelseuppgifter som finns i dödboken är riktiga. Normalt måste man - för att vara riktigt säker - följa personen ifråga bakåt tills man hittar honom eller henne i födelseboken eller åtminstone i föräldrahemmet enligt en husförhörslängd. I det här fallet verkar det besvärligt - jag har hittat Anders Matsson tidigast i vigselboken, då han gifter sig med Catharina Olsdotter 1747-09-25 (Dingtuna C:4, s 346).

En möjlighet kan då vara att försöka identifiera någon eller några tänkbara kandidater, vars födelsedata helt eller delvis stämmer med uppgifterna i dödboken och de sena husförhörslängderna, och sedan försöka följa dem framåt i tiden. Ofta hittar man då ganska snart uppgifter som visar att en viss kandidat omöjligt kan vara identisk med den man söker. Om man har tur kan man också finna att kandidaten vid "rätt" tidpunkt flyttar till "rätt" plats och i bästa fall hitta klara bevis för att man varit på rätt spår.

Jag har inte gjort någon systematisk genomgång av tänkbara kandidater - Anders och hans uppgivna föräldrar har ju mycket vanliga namn, så det kan i värsta fall finnas rätt många. Men jag har i alla fall hittat en Anders Matsson som det kan vara värt att undersöka närmare.

I husförhörslängden för Bergs församling 1734 finns en Anders Matsson i Förunda, som uppges vara 13 år gammal (Berg AI:2, s 107). Hans mor uppges heta Brita Hansdotter, och eftersom hon är änka måste man gå tillbaka till en tidigare längd för att få reda på att fadern hette Mats Pärsson (Berg AI:2, s 81).

I den förstnämnda längden finns också uppgiften att Anders flyttar till Hälsta, och det visar sig att han där bor hos sin syster och svåger, Brita Matsdotter och Lars Hansson (Berg AI:2, s 126). I den följande husförhörslängden (Berg AI:3, s 60) uppges att Anders var född 1719 samt att han flyttade från församlingen 1743. Av utflyttningslängden (Berg C:3, s 139) framgår att han flyttade till Rytterne, som gränsar till Dingtuna där "din" Anders Matsson gifter sig fyra år senare.

Återstår alltså att fylla luckan mellan 1743 och 1747. Det bästa sättet är förmodligen att lusläsa husförhörslängden för Rytterne och förhoppningsvis hitta uppgifter om var i församlingen Anders Matsson från Berg slog sig ned och vart han sedan tog vägen.

Hälsningar
Hans Olof
*******************************************
* Hans Olof Johansson 
* Uppsala, Sweden   
* http://www.secutor.se/genealogi/  
*******************************************

2016-10-05, 20:54
Svar #2

Utloggad elisabeth johansson

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 115
 • Senast inloggad: 2019-03-27, 20:36
  • Visa profil
     

   
Stort tack Hans Olof för uppgifterna om Anders Mattson, hade ingen aning att det fanns 4 Bergs församlingar, ska nu gå igenom husförhör i Rytterne o se om jag kan finna honom där.


           Med vänlig hälsning
           Elizabeth
 

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna