ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Råd hur man skyddar sig mot datavirus och liknande otyg  (läst 1234 gånger)

2016-06-09, 13:47
läst 1234 gånger

Utloggad smf_adm

  • Administrator *****
  • Antal inlägg: 13
  • Senast inloggad: 2021-04-19, 15:02
    • Visa profil
1. Ha ett uppdaterat antivirusprogram. Ett halvår gammalt virusprogram är i princip värdelöst.

2. Ha en brandvägg, gärna en som tar hand om misstänkta bilagor (t.ex. ZoneAlarm eller Tiny Personal Firewall som gratis kan laddas ner från nätet).

3. Ladda regelbundet ner alla relevanta säkerhetsuppdateringar från Microsofts hemsida.

4. Klicka aldrig - aldrig! - på bilagor som avsändaren inte i mejlet begripligt och någorlunda utförligt beskriver innehållet i. Detta gäller alltid och utan undantag, att mejlet kommer från någon som är bektant spelar igen roll. Man kan alltid mejla tillbaka och fråga vad det är i stället för att direkt klicka på bilagan. Virusscanna gärna .doc-filer innan de öppnas.

5. Ställ in Windows så att systemet visar filändelser, typ .exe och .doc. Om en bilaga har dubbel filändelse, typ Humor.doc.as, öppna den inte! Filer med ändelser typ exe, vbs, doc etc ska man alltid vara särskilt försiktig med.

6. Läs på!
Det är lättare att skydda sig mot en fiende som man vet hur den beter sig. Det finns sajter med mycket bra information om virus, exempelvis hos Symantec och F-Secure.

7. Ta backup!
Om olyckan är framme (ingen kan skydda sig fullkomligt mot virus), plocka fram en fräscha backup och återställ vad viruset eventuellt har förstört (men de flesta virus åstadkommer ingen skada på den data som finns på hårddisken). Kör för säkerhets skull en viruskontroll när ni återställer filerna. Dessutom: Virus kan spridas snabbt därför att datorer världen över funkar på samma sätt, vilket beror på Microsofts totala dominans. Därför löper den som använder produkter från mindre tillverkare också mindre risk att drabbas. När det gäller virus är det ingen nackdel att exempelvis använda Mac (i stället för Windows) eller Thunderbird (i stället Outlook).

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser


Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna