ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-19  (läst 2776 gånger)

2003-03-17, 20:30
läst 2776 gånger

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Kajsa Johansson skriver:
Hade det inte förändrat vår inställning till Göran Persson om det framkommit att han varit fyrmänning med drottningen i stället för ?niomänning med förra migrationsministern?  
 
Jag hade inte ändrat uppfattning.
Däremot tycker jag Kajsa senaste inlägg är intressant.
Såväl Palme som Branting var kapitalisterna.

2003-03-18, 01:29
Svar #1

Hans Svedberg

Jag tycker vi har har fått en ganska klar bild av Kajsa nu så Kajsa behöver inte alls svara på mitt inlägg eftersom det bara blir upprepningar och politik som inte hör hemma här!
För övrigt trodde jag inte vi sysslade med spekulationer beträffande inverkan av personers uppväxtmiljö på deras egenskaper utan låter dessa tala för sig själva. Sådana spekulationer tycker jag att vi med gott samvete kan överlåta till historiker när de blivit historiska personer.
 
Hasse S

2003-03-18, 08:08
Svar #2

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Exakt Hasse!
 
Låt oss i fortsättning ägna oss åt forskningen.
Mvh.
Björn T

2003-03-18, 08:24
Svar #3

Kajsa Johansson

Björn,
Det var du som började, ställde frågor, och undrade. Det jag ville framhålla var bl a:
 
1. Somliga får sina släktträd offentliggjorda mot sin vilja. Somliga upplever det som kränkande av deras integritet.
2. För somliga är genealogi av politisk betydelse.
3. För somliga är släktskap av politisk betydelse (för att undvika nepostism t ex).
 
Det måste finnas något motiv att publicera någon annans (eller sina egna) rötter.
 
Jag har förresten 60 p i historia. Man har i alla tider analyserat samtida politiker eftersom det är smartare än att vänta tills det är för sent.

2003-03-18, 15:46
Svar #4

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Eftersom den här diskussionen börjar bli intressant skall jag svara så gott jag kan.
 
Jag förstår de som anser punkt.1.
Om jag har haft en jävlig uppväxt, varför skall någon rota i det ?
 
Jag kan även acceptera punkten 2 även om jag inte tror den är lika viktig idag som kanske under 1800-talet, tja för vissa kanske inpå 1900-talet.
Som själv uppväxt i en familj med såväl storbönder som torparkultur så hade därigenom blivit svårt att välja rätt parti på de premisserna.
 
3. Undviker nepotism va du skojar i vår nuvarande regering sitter en son till ett tidigare statsråd. Tills för ett 1/2 år sedan satt det två barn till tidigare statsråd.
Jag är övertygad om att nepotismen finns där.
 
Ja ett motiv finns, men vilket ?
Att jag lade ut mina rötter, hade och göra med två skäl.
1. Jag tyckte att det var intressant att lägga ut dem på internet. Kanske kunde man få hjälp att täppa till luckor ?
 
2. Mina kusiner och dylikt är intresserade men vill inte leta själv, jag har inte tid att hjälpa dem därför ber jag dem titta på min hemsida.
 
Svara nu på denna fråga Kajsa, så är jag nöjd.
Varför skall man lägga ut nu levande människor ur som helst ?
 
Tack för mig.
Björn

2003-03-18, 17:46
Svar #5

Kajsa Johansson

Jag förstår inte frågan - ur som helst.
 
Att jag nämnde nepotism hade förresten att göra med att socialdemokraterna - som ursprunglien tillsammans med liberalerna - var emot bördsamhället som de beskyllde för att vara nepotiskt. Nu när de tagit över makten är det de själva som är nepotiskta - det har t o m skrivits böcker om den nya politiska adeln. Jag var alltså ironisk. Kanske borde jag börja med smilies, så att det framgår.
 
Släktforskning kan, om den uppmärksammas och frågan aktualiseras (kanske efter Irak), hålla ett öga på nepotismen.
 
Jag tycker att du har bra skäl för att publicera ditt släktträd. Jag har också tagit hjälp av släktingar, använt information från hemsidor o d.  
 
Du glömmer att såväl Palme som Branting blev mycket starkt kritierade av socialister.  
 
1. De politiker som jag nämnde minns motsättningarna mellan socialister och kapitalister, studenttidens -68, osv, och vill inte dra igång en ny diskussion om ursprung, utan lägga på locket.  
2. Inom genealogin ryms - vid sidan av det historiska intresset och annat liknande - allfrån uttalanden om påbrå och anlag till rasbiologi och genmanipulationer. Det är inte vad Rötter sysslar med, men kan användas som grund för.

2003-03-18, 19:23
Svar #6

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Förlåt !
Naturligtvis skall det stå hur som helst ?
 
Ditt påstånde om Palme och Branting är intressant. Jag är inte själv socialist, men har hört detta nämnas. Emellertid när jag säger detta, så blir mina socialistiska kurskamrater ursinning och säger att detta är lögn. Därför skulle det vara bra med en källa.
 
Har du själv någon hemsida ?

2003-03-18, 20:41
Svar #7

Kajsa Johansson

Jag ska leta en bra källa, men kan inte göra det just nu. Har Svenska kvinnor och män och Bonniers lexikon här där det står att Brantings följsamhet gentemot borgarna kritiserades hårt och ledde till splittring. Säg till dina kurskamrater att socialisterna kallades Arbetarpartiet förr, så länge...
 
Jag har inte en hemsida med mitt släktträd, och det är få i Sverige med delvis judisk härkomst som har det (Kajsa Johansson är inte mitt riktiga namn). Även denna sida av mitt släktträd har offentliggjorts(även jag berörs i min politiska släktings släktträd).

2003-03-18, 21:35
Svar #8

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Jaså, Kajsa du har delvis judisk härkomst intressant. Det måste vara intressant att ha den bakgrunden.
 
Dessutom måste man få beklaga allt negativit judar fått genomlida på grund av okunskap.
Har nyligen läst rasbiologen Huston Steward Chamberlin (eftersom jag läser id?historia) att man inte spärrade in honom!

2003-03-18, 22:10
Svar #9

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Märklig diskussion, det här, – men samtidigt intressant!
 
Bara några kommentarer i all vänlighet till Kajsa! (Och med stor respekt för dina åsikter och din integritet, så missförstå inte. Jag är [på förekommen anledning] inte på minsta sätt ute efter att ”racka ned på” eller förolämpa någon, ej heller att leka ”besserwisser”. Jag vill endast diskutera några av de ämnen som kommit upp):
Du skriver:
 
1: De flesta som härstammar från Gustav Vasa - för att inte säga alla - härstammar från obrutna led av relativt sett förmögna förfäder
 
kommentar: Gustav Eriksson Vasa har idag ett mycket stort antal ättlingar - spridda över alla samhällsklasser - och över en stor del av världen. Många av ättlingarna vet sannolikt inte ens om att de är det.
 
2. När blev en titulerad adelsman eller -dam partiledare för Vänsterpartiet senast?
 
k: Det har nog inte hänt hittills, men den förutvarande vice partiordföranden härstammar från såväl Gustav Vasas syster, Birger Jarl, Karl den store och stora delar av svenska adeln, som från Erik Gustaf Geijer och ett stort antal bondesläkter.  
 
3. Å andra sidan borde var svensk ha rätt att veta vilka politiker som härstammar från kungar eller ej, så att man vet vad man röstar på, hur man nu röstar.
 
k: ????! Varför borde varje svensk veta det? Det är nog inte säkert att alla politiker ens vet det själva. Alla politiker har nog inte släktforskat, resp. blivit utforskade i Kändisars härstamning. Vet man vad man röstar på i så fall??? Jag misstänker starkt att ättlingar till kungar förekommer i samtliga partier, och då menar jag inte uteslutande svenska. Skulle dessa ättlingar f.ö. ha speciella egenskaper som politiker?
 
4. Förr i världen var det adelsmän som innehade ämbeten och högre positioner - nu är de i en markant minoritet.
 
k: Men Kajsa, det är ju just politikerna som är dagens adel. Nutidens politiker har ungefär samma funktion och sociala ställning som adeln tidigare hade - ett gammalt uttryck för adel är just det politiska ståndet. (En bok med just det budskapet kom f.ö. ut för något år sedan) - Där finns nära nog samma ensamrätt till att inneha maktpåliggande ämbeten - inte i teorin, men i praktiken: - Har man ingen (bokstav) efter sitt namn är det svårare att såväl göra karriär som att utöva makt och inflytande. - samma kontaktnät, som gör att man i regel kan leva ett relativt privilegierat liv (- jovisst, hårt arbete och obekväma arbetstider är det ju också, men det har ju inte bara politiker....), - samma ”fallskärmar” och skyddsnät som gör att man får fina och högavlönade reträttposter (ibland t.o.m. dubbla löner), även om man gör bort sig, - samma ensamrätt till högre poster som t.ex. landshövdings- och generaldirektörsposter (- jo, jag vet, det finns undantag, - som Björn Eriksson - men de är få!). - Och tillhör man den exklusiva högadel, som får möjlighet att utöva sin politiska verksamhet i Bryssel eller Strasbourg, kan man leva ett lyxliv, som knappast står 1600-talsadeln efter..... Något skämtsamt kan man ju också tillägga att den ärftliga successionen också förefaller att hållas vid liv inom politiken: Jag behöver ju bara nämna namn som Bodström, Le(i)jon och Ohlin-Wibble.
 
Tidigare var det ju mycket riktigt som du säger att adelsmän ”innehade ämbeten och högre positioner”. Visst, men det är samtidigt ett cirkelresonemang: Man fick ämbeten därför att man var adlig, och man blev adlig därför att man nådde vissa ämbeten. Det är så här: Före 1800-talet hade adeln ensamrätt till många högre ämbeten, men det innebar samtidigt, att man mer eller mindre per automatik blev adlad på en viss nivå i karriärstegen. Och sedan var det bara att fortsätta..... Jämförelsen mellan dåtid och nutid haltar ju, därför att adlandet plötsligt upphörde. Det är väldigt få adelsmän som blir riksråd numera också (därför att riksrådsämbetet är avskaffat). Hade adlandet fortgått kontinuerligt, hade det ju varit främst politiker som blivit adlade; och för ledamöter i regeringen, riksdagens talmän samt de främsta namnen inom oppositionen, liksom för ambassadörer, höga jurister och höga militärer hade det varit en självklarhet. Alltså hade de flesta på ledande poster då som nu varit adliga, om samma förutsättningar hade gällt. Några kulturpersonligheter tillhörande den absoluta parnassen hade nog också slunkit med; (dock hade man ju sluppit att adla Evert Taube, Povel Ramel, Magnus Uggla och Tomas von Brömssen - de är ju redan adliga - däremot hade man fått adla Björn von Sydow, som inte är adelsman)
 
5. ett släktträd som till två fjärdedelar är åt det smått blåa hållet
 
k: Hur ser ett sådant släktträd ut? Kan släktträd ha färger? Grön vore väl i så fall det naturliga för ett träd. Men skämt åsido, jag blir lite osäker på om du med blå menar politisk sympati/tillhörighet eller adligt/högborgerligt ursprung, som ju inte behöver sammanfalla. Vi kan ju bara nämna den politiska hoppjerkan Carl Tham (f.n. socialdemokrat) och Erik Palmstierna, som var socialdemokratisk sjöminister i början av 1900-talet. För att inte tala om Olof Palme.... Och å andra sidan den ideologiska föregångaren till högerpartiet (och i viss mån till Moderata Samlingspartiet, även om vissa av dess nuvarande företrädare inte gärna erkänner detta...) var ju Lantmannapartiet, som grundades av, och till en början företräddes av bönder. Och man slår ju huvudet på de flesta inrotade politiska fördomar, när man konstaterar (det är bevisat) att i de senaste valen (möjligen undantagandes det senaste, jag har inte så färska siffror) var det flera s.k. arbetare (även om jag anser det vara ett förlegat begrepp; jag menar: vem arbetar inte?), som röstade på moderaterna än som röstade på Vänsterpartiet.
 
med vänlig hälsning,
Carl-Fredrik Hanzon, avlägsen släkting till Göran Persson, Gösta Bohman, Eric Krönmark, Bengt Westerberg och Johan Lönnroth (vad man nu kan dra för politiska slutsatser av det....)

2003-03-18, 22:58
Svar #10

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
För undvikande av missförstånd kan jag meddela att huvuddelen av föreg. inlägg skrevs för ca ett dygn sedan (när inlägg från den 18.3 fortfarande inte kommit in), men sändes av redaktionella skäl inte in förrän nu (Jag var tvungen att göra research på en detalj, eftersom jag inte ville riskera att fara med osanning). Jag hade således inte sett ditt inlägg, Kajsa, där du ju kommer in på just Den nya politiska adeln, som ju mycket av mitt inlägg handlar om. Då förstår du ju ungefär vad jag menar. Ursäkta!

2003-03-19, 08:37
Svar #11

Kajsa Johansson

Carl Fredrik:
i de senaste valen (möjligen undantagandes det senaste, jag har inte så färska siffror) var det flera s.k. arbetare (även om jag anser det vara ett förlegat begrepp; jag menar: vem arbetar inte?), som röstade på moderaterna än som röstade på Vänsterpartiet
- Det visste jag redan, och det är det som jag tycker är intressant! Och jag tror att detta avspeglar sig i partiernas förtoendevalda. I mina ögon är det ett uttryck för den samhällsförändring och förskjutning i socialklasserna som jag fortfarande påstår har ägt rum det senaste seklet.  
 
Jag kanske borde, trogen den vetenskapliga traditionen, ha redogjort för mina hypoteser innan jag började diskutera. Min hypotes - en av dem - är nämligen att det är fler och fler rika och mäktiga som härstammar från proletärer, och färre och färre från adeln. En annan hypotes är att socialdemokraterna mer och mer uppvisar konservativa tendenser (framför allt att de betonar en stark stat).  
 
Ditt resonemang om adeln hållar jag delvis med om. Vissa saker ifrågasätter jag. Carl von Linné, Olof Rudbeck, Anders Bure, Polhem, Tessin, och flera andra stämmer inte in på din definition av vad adeln var: de adlades inte för att de var politiker eller ämbetsmän (Anders Bure kan man kanske diskutera). Om man jämför den ena som erhållit adelsbrev med den andra märker man snart att adeln inte är en heterogen grupp. Man kan vare sig säga att samtliga är ädlingar, genier, eller retoriker, och samtliga sådana som var samtida med de ovan nämnda blev heller inte adlade. Det verkar ibland som att det mest har handlat om kungens behov av allierade eller godtycke.
 
Vår adel har historiskt avletts ur de tankar som bildade och höll samman bl a Roms optimater. Optimaterna innehade politiska positioner, men det var p g a att de ansågs vara bättre än folket som de fick dessa positioner. Man föddes vanligen till optimat, men kunde slå sig upp. En av de mest kända släkterna var gens Julia.  
 
Adeln är heller inte avskaffad. Det står än i dag i lagen att vi måste älska och vörda vår adel /---/ var och en i synnerhet, där man med adel avser de som är introducerade på Riddarhuset. Du hittar lagen som författades på 1700-talet om du söker i Rixlex på Riksdagens hemsida. Så adeln finns.  
 
Riddarhuset delar dessutom ut en mängd stipendier och avkastningar från fonder till de som accepterats som adel, och deras tillgångar är inte oansenliga. Dessa pengar tillkommer endast de ättlingar som accepterats. Du känner säkert till att vissa släkter förlorade adelskapet av olika skäl, t ex för att de var kvinnor och gifte sig med ofrälse (det är nog dessa du menar med GV:s ättlingar), men det hände även män. Ättlingar till dessa får inte ta del av Riddarhusets tillgångar. Den vars farfarsfarsfar var adlig, men övriga anor är ofrälse, får däremot ta del av rikedomarna.
 
Vad gäller det blå i släktträdet, som var ett skämt, menade jag rika borgare, äldre adel, och framstående konservativa och liberala politiker. Om du läser mitt inlägg igen ser du att kvinnan som jag talade om tillhör ett rött parti.
 
Jag är, som du kanske märker, mer intresserad av socialhistoria än genealogi, om man med genealogi menar genetik. Å andra sidan har jag inte uteslutit att vissa egenskaper ärvs, genetiskt och/eller socialt. Med det menar jag inte att jag tycker att genuint proletära politiker är sämre än de med fina stamtavlor eller tvärt om. Jag tror dock - faktiskt - att ens släktträd mer eller mindre avspeglar sig i den man är vare sig man känner till sina anor eller inte. Detta är en sekundärt intresse, som inte förbrukar särskilt mycket av min energi och jag inser faran med att göra djupanalyser på dessa grunder eftersom det då lätt spårar ur och blir diskriminerande. Jag är övertygad demokrat och mycket humanitär.
 
Björn och Carl Fredrik, jag tror att vi i grund och botten har ungefär samma åsikt. Alla människor har rätt till högre poster om de gör rätt för sig. Det är intressant att jämföra högdjurens släktträd. Nepotism är dåligt och bör förhindras.
 
Björn: Jag hävdar fortfarande att det hade förändrat många väljares inställning till Göran Persson - positivt eller negativt - om han varit släkt med drottningen.
 
Carl Fredrik:
Kanske beror ditt missförstånd på att jag för min del är avlägset släkt med Lars Leijonborg, Olof Palme, Karl Staaf, Anna Lindh, och Törbjörn Fälldin?
 
(Om man nu vågar skämta med sanningen)

2003-03-19, 09:12
Svar #12

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Jag håller med dig Kajsa, om att människor har rätt till högre pster om de gör rätt för sig.
Nepotism riskerar att kvadda demokratin.
 
Nåja du hävdar att det skulle ha förändrat synen på Göran och jag hävdar motsatsen detta är demokrati.
Jag är avlägset släkt med Palme, Fälldin, Ullsten, sannolikt också Rickard Sandler.
Men vad säger det om mig ?
Vi måste inse att först under 1900-talet exploderar befolkningen. Det är inte konstigt att många blir släkt med varandra.
 
Emellertid kanske jag får återkoppla till min huvudfråga. Vad skall läggas ut på internet/och vem bestämmer detta ?
Om Kajsa vill forska på riksdagsmännens anor (i den mån det finns uppgifter kör till!) Men jag tycker att man bör tänka sig för innan man lägger ut det till allmänheten.
 
Detta är mina strikt personliga åsikt.
Björn

2003-03-19, 09:49
Svar #13

Kajsa Johansson

Jag tycker som du Björn. Men jag skulle inte lägga ner tid på att själv forska på riksdagsmän eller ministrar, men när det finns offentliggjort läser jag resultaten.  
 
Det finns några lagar som avgör svaret på din huvudfråga: Offentlighetsprincipen (av demokratiska skäl)och Datalagen (för den personliga integriteten)(PUL - har reviderats de senaste åren så jag är inte uppdaterad vad som gäller idag). Jag är ingen jurist, men det finns det ju andra som är.  
 
Vi har främst berört etiska och ideologiska aspekter av frågan, men det är ju inte vi som författar lagarna.

2003-03-19, 12:52
Svar #14

Kajsa Johansson

Så här står det i gällande lag:
 
Rubrik: Ridderskapets och adelns privilegier (1723:1016 1)
 
Utfärdad: 1723-10-16
 
1 ?. Wi lofwe och tilsäije, at willia älska och uti wördning hålla
Riksens Ridderskap och Adell, hwar och en efter sitt Embete,
skickelighet och wärde, och låta dem samtelige och hwar och en i
synnerhet, utan något qwal och intrång niuta på ähra, lif, hion och
gods, deras wälfångne friheter, privilegier, förmåner och rättigheter,
af hwad namn de wara må, samt dem derwid i alla måtto handhafwa.
 
Så sent som i höstas var denna lag ämne för diskussion i regeringen.
 
Även om det är sant som Carl Fredrik säger, att dagens politikers livsföring är jämförbar med riddarskapet, är det fel att säga att de är adliga.
 
Vem är den förutvarande vice partiordföranden? Ulla Hoffman?

2003-03-19, 12:53
Svar #15

Michaël Lehman (Philippos)

Kajsa nämner en genealogiens tråkiga baksida, nämligen risken för missbruk i rasistiska syften (missbruk av information förekommer ju tyvärr inom fler discipliner; nyligen hörde jag på SR:s P1 [Vetenskapsradion], att någon har föreslagit, att man inte skall låta publicera nya naturvetenskapliga resultat på grund av risken för missbruk, exempelvis framställning av nya massförstörelse- eller ABC-vapen). Tyvärr är ju sådant inget som hör historien till; en känd svensk antisemitisk organisation (?) har lagt ned stor möda på att kartlägga svensk-judiska släkter och deras ättlingar. Man har låtit publicera uppgifter om dessa släkters nu levande medlemmar på en hemsida på Internet (jag fann den av en tillfällighet när jag via Google sökte efter information om en svensk adelsätt). Å andra sidan skulle man ju också kunna vända denna ansats mot rasisterna och påpeka, att Sverige ?i alla tider? har varit ett invandrareland. Många av dagens rasister har säkerligen en och annan invandrad förfader.
 
Kajsa, du har inte uppgivit någon e-postadress. Om du känner för det, får du gärna skicka mig ett litet elektroniskt brev, ty jag vill gärna komma i kontakt med dig.

2003-03-19, 12:58
Svar #16

Michaël Lehman (Philippos)

Kajsa,
 
Privilegiebrevet skall enligt Ds 2002:6 och prop. 2002/03:34 upphävas (kanske att beslut rentav redan har fattats i frågan?). Mer om detta kan man läsa på Justitiedepartementets hemsida.

2003-03-19, 13:01
Svar #17

Michaël Lehman (Philippos)

Den förutvarande vice partiordförande, som här avses, måste väl vara Johan Lönnroth, vars mor var född Lagercrantz. Via sitt möderne härstammar dr Lönnroth på flera sätt från Gustav I, faktiskt både genom sönerna Erik och Johan, om jag inte missminner mig helt.

2003-03-19, 13:38
Svar #18

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Grupperingen som Micha?l far efter hette Mannheim. Grundat av Carlberg, som donerade sin förmögentet till denna stiftelsen.
 
Intressant är att Expressen sprängde ligan. Men av någon anledning ansåg rättsväsendet att det var harmlöst!
 
Den sida som du talar om Micha?l borde anmälas. Jag tycker inte det skulle vara speciellt lustigt om jag vore av judisk börd och nynazister skulle få veta allt om min släkt!

2003-03-19, 14:23
Svar #19

Michaël Lehman (Philippos)

Nej, det är faktiskt inte Mannheim jag talar om, utan ökända Radio Islam med för hets mot folkgrupp fängelsedömde antisemiten Ahmed Rami i spetsen.

2003-03-19, 14:51
Svar #20

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Kanske Radio Islam har köpt Mannheims arkiv ?!
Hemska tanke, det vore verkligen inte bra.
 
Varför kan inte vi utvisa Ahmed Rami ?!

2003-03-19, 14:59
Svar #21

Michaël Lehman (Philippos)

Svaret på den sista frågan är enkelt. Ahmed Rami har erhållit svenskt medborgareskap och enligt 1974 års RF kan en svensk medborgare varken fråntagas sitt medborgareskap eller landsförvisas. Enligt min mening ytterligare ett av felen med 1974 års RF, men det är ju en helt annan diskussion.

2003-03-19, 15:11
Svar #22

Utloggad Jan-Christer Strahlert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1111
  • Senast inloggad: 2015-01-12, 17:43
    • Visa profil
    • hem.bredband.net/strjan/
Hej Kajsa Johansson
 
Det här börjar bli en mkt intressant debatt, vi börjar visst komma in även på forskaretik och moral.
Jag förstår din tvekan till att inte framträda
med riktigt namn. Risken kan var mkt stor för att drabbas av div obehagligheter.
Jag har i alla tider stucket fram näsan och det framgår även av mina hemsidor samt inlägg i Rötter. På sin morfars sida har mina barn anor bland annat inom adel, samer och judar. Nu rör det sig om 1600-tal samt 1700-tal. Ang judar fram till mitten av 1800-talet. Om det hade rört sig om mina egna anor hade jag lagt ut dessa på nätet om de hade tillfört ngt utav allmänt forskarintresse. Som jag ser det har den enskilde forskaren ett personligt ansvar för inlägg/uppgifter som skrivs/läggs ut. Det bör väl vara god forskaretik att inte delge andra sådant man inte själv skulle vilja ha uthängt.
Sedan bör det väl finnas en viss lämplig tidpunkt tidsmässigt för vilka man tar med i utredningar. Sakuppgifter ur offentliga verk och akter är en sak, dessa kan alla läsa, sammanställningar typ antavlor med probander födda i nära nutid är väl inte så trevligt för de drabbade att få utlagt. I alla fall gäller det att hålla det hela balanserat, annars blir det nog lite fel och snedvridet. Då har vi tappat biten Q samt etik och moral i vår forskning.
Jan-Christer

2003-03-19, 16:16
Svar #23

Kajsa Johansson

Hej igen!
Så trevligt med nya aktörer på arenan!
 
Micha?l, jag är hemskt nyfiken varför du vill komma i kontakt med mig. Jag ska fundera på det.
 
Jan-Christer, du skriver allmänt forskarintresse, och jag tror att jag förstår vad du menar och att jag inte skulle ifrågasätta ditt omdöme. Min släkting är däremot av den uppfattningen att vars och ens släktträd endast berör individer som är släkt. Jag tror inte att det är möjligt att se till allas behov av integritet.  
 
Vissa antavlor som Rötter publicerat kan man ifrågasätta huruvida de uppfyller kraven på god forskaretik (jag tänker i första hand på Sören Gyll). Inom vetenskaplig forskning måste man ange syfte med sitt ämne. Vad var syftet med Sören Gylls antavla och de efterföljande kommentarerna? Var det någon som först frågade honom om lov till publikationen?
 
Micha?l:  
Man kan dessutom tillägga att Sverige historiskt sett varit mycket beroende av invandring och den kunskap som följde den.
 
Hur är det med araber och släktforskning i Sverige? Många araber i Sverige, eller åtminstone en del, lär härstamma från profeten Mohammed, och i o m att många länder där har varit monarkier borde det finnas adliga släkter därifrån också. Kan vi få upplysningar om deras mer kända släkter på samma sätt som de kan läsa om våra?

2003-03-19, 17:16
Svar #24

Bo Olsson

Synd att jag inte är kändis, för då kanske jag kunde få svar på min fråga under Öland/Räpplinge.
 
MVH
 
 
Bo Olsson

2003-03-19, 18:30
Svar #25

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Sören Gyll fick sannolikt en utredning av Thord Bylund vid HLA.
Hans anor på mödrenet finns på landsarkivet i Härnösand.
 
Men visst det är klart, ingen mig veterligt har frågan hr. Gyll om han vill ha en publicering på nätet.
 
Att araber säger sig härstamma från Muhammhed torde var sant i vissa fall och osant i andra.
Jag vet inte om det finns några källor i Sverige. Emellertid kan det säkert finnas källor i arabvärlden.
 
Bo Olsson:
Om jag hade rötter i Räpplinge skulle jag gärna hjälpa dig.

2003-03-19, 18:37
Svar #26

Bo Olsson

Tack Björn. Det är tanken som räknas. :-)
 
MVH
 
 
Bo Olsson

2003-03-19, 18:47
Svar #27

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Du har rätt, Kajsa, Jag borde nog när jag skrev: Några kulturpersonligheter tillhörande den absoluta parnassen hade nog också slunkit med (alltså blivit adlade); också tillagt framstående vetenskapsmän och professorer. Men jag tror att jag på något sett också tänkte på dem, när jag skrev kulturpersonligheter.  
 
Ja, det är riktigt, Michael (och Kajsa), den förutvarande vice partiordföranden i Västerpartiet, som jag tänkte på, var Johan Lönnroth, en man med synnerligen intressant antavla. Faktum är jag faktiskt hade skrivit att han härstammade från Gustav Vasa/Gustaf I i min första version till inlägget, jag hade absolut för mig att det fanns en sådan härstamning, men tyckte att jag skulle kontrollera uppgiften först, något som blev ganska tidsödande (det var exakt därför inlägget blev ca ett dygn fördröjt); det fanns nämligen inte med någon lämplig härstamningslinje i Meijer-Granqvist: Gustaf Vasas avkomlingar. Efter visst sökande i Elgenstierna hittade jag så småningom; ingen härstamning från sagde kung själv, men däremot en från hans syster Margareta (via Brahe-Sparre-Ribbing etc.). Men det finns tydligen alltså linjer tillbaka till kung Gösta själv. (?) Ja, det var väl det jag trodde.

2003-03-19, 20:46
Svar #28

Kajsa Johansson

Carl Fredrik:
Du skrev: Alltså hade de flesta på ledande poster då som nu varit adliga, om samma förutsättningar hade gällt.
Jag köper inte ditt resonemang att kungen hade utfärdat adelsbrev åt de flesta på ledande poster. Jämför vilka som erhållit  HM Konungens Medalj - och det är stor skillnad mellan de olika storlekarna och banden - och långt mellan en medalj och adelskap! De som erhåller dessa medaljer finns ofta/alltid i höga positioner, ja - men det är långt ifrån alla i ledande position, de som vi ser oftast i medierna, som blir belönade.  
 
Om vi ser hur det var innan ?1974, kan vi konstatera att alla ärkebiskopar, eller åtminstone biskopar, har mig veterligt inte adlats t ex, ens när landet var mera kristet. Och mig veterligen adlades inte LM Ericsson, Ångström eller vissa andra internationellt kända vetenskapsmän. Det fanns en rad politiker som var framstående och monarkister vid den känsliga tid då landet ekade av rösträttsreformer och parlamentarism, som inte heller adlats.  
 
Jag tror också att Björn von Sydow hade adlats, men det kan inte vi veta eller ta för givet, p g a så aldrig skett per automatik.
 
Om ärkebiskopar, se: http://www.svenskakyrkan.se/arkeb/langd.htm

2003-03-19, 20:56
Svar #29

Kajsa Johansson

Inte ens Erik Gustaf Boström adlades! Och han kunde ändå påvisa viss börd!

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna