ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-01  (läst 2408 gånger)

2005-09-28, 17:17
läst 2408 gånger

Ingrid Wikberg (Inkan)

Det värsta av allt är väl alla dessa miljoner som det kostar att bara flytta på allt.  
Till detta troligen mycket stora merkostnader.
Det är våra skattepengar som nog kunde användas bättre...

2005-09-28, 18:03
Svar #1

Utloggad Jan-Christer Strahlert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1111
  • Senast inloggad: 2015-01-12, 17:43
    • Visa profil
    • hem.bredband.net/strjan/
Det är inte bara Riksantikvarieämbetet som flyttar, samt att flytten dra på sig kostnader.
Försvarets omflytt kostar mer än betydligt.
Slutnotan har vi inte sett.
Den rör sig om MILJARDER kronor.
Där har vi verkligen betalt mer med våra skattepengar som inte Bo Ringholm och övriga kunnat säga var notan kommer att hamna.
Jag har själv bytt från Flygvapnet till Armen innevarande år, det kostar. Vem betalar? Jo vi som är kvar o finanserar flytten (ursäkta om detta kan kännas som politiskt),  det är bara ett inkast rörande den totala kostaden.
Jan-Christer

2005-09-28, 21:32
Svar #2

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Ja, det är väldigt dyrt att flytta, både människor och arkiv. Nu verkar det ju ändå som om människor inte vill flytta på sig så mycket - varken de som bor i Östersund, på Gotland eller i Stockholm. Kan man inte flytta folk så lätt, är det nog bättre att flytta verksamheter. För något som kostar mycket är väl arbetslöshet? Det kostar verkligen miljarder! Stockholmarna har nog lättare att få jobb på hemorten än de i andra delar av landet.
 
Och Torbas - I försvarsmakten är det väl inte bara en fråga om omflyttning - det handlar snarare om nedflyttning f?låt - nedrustning.
 
Och det handlar verkligen om miljarder i minskade försvarskostnader - pengar som kanske kan användas till att scanna arkiv?
 
Mvh
/Kaj A.

2005-09-28, 22:31
Svar #3

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Men Kaj (jag hade inte tänkt att fortsätta den här diskussionen, men du tvingar mig ju...), du missar ju hela poängen! Du säger: Kan man inte flytta folk så lätt, är det nog bättre att flytta verksamheter. Men snälle Kaj, då förlorar man ju unik kompetens och erfarenhet. - En erfarenhet som det har tagit kanske 30-40 år att bygga upp (om nu det räcker...). Personer med denna typ av utbildning, erfarenhet och kompetens i kombination ersätter man ju inte över en kafferast (ja, troligen inte ens på en generation...) utan att verksamheten tar allvarlig skada och så gott som all kontinuitet försvinner.
 
Du ser uppenbarligen bara det hela som att byta arbetskraft mot arbetskraft oavsett bakgrund, kompetens och erfarenhet. Som om man bara skulle kunna sätta in övertalig personal från P 18 att sköta RAÄ:s nuvarande uppgifter... (en 2-veckors snabbomskolningskurs, kanske?  ). Det vore ju ett direkt hån mot såväl RAÄ:s nuvarande kvalificerade personal som allt vad historisk och antivarisk vetenskap och forskning heter. Precis som det omvända förhållandet (mellan P 18 och RAÄ, alltså) sannolikt skulle ha inneburit en allvarlig risk för såväl rikets säkerhet som vårt förhållande till främmande makt. Via utbildning och mångårig erfarenhet blir man expert på sitt eget specialiserade område, men endast där - inte på någon annans.
 
Och att stockholmarna skulle få det lättare att få jobb på hemorten... etc. Det där är ju bara gallimattias. Menar du verkligen på allvar att du tror att Stockholm har ett 30-tal (eller kanske ännu flera) lediga tjänster inom historia och kulturminnesvård som bara väntar på att någon söker dem? Detta är i så fall en sensationell nyhet för mig, varken mer eller mindre. Jag hade snarast för mig att det just i Stockholmsområdet finns en ganska utbredd akademikerarbetslöshet inom historiker- och kulturvetarsektorn. Ganska många inom branschen måste därför försörja sig som t. ex. museivakter (nej, visst nej, det var ju före Kristian Berg...), Securitasvakter, taxichaufförer, kortvarigt projektanställda, eller måste leva på A-kassa. Jag har liksom varit i den situationen själv, om man så säger... Jag vet med andra ord faktiskt en hel del om den saken.
 
Och det värdefulla och speciella med RAÄ:s nuvvarande personal är ju inte att de skulle vara just stockholmare (vilket de flesta sannolikt inte alls är från början..), utan den unika kompetens på och erfarenhet av just den verksamhet RAÄ bedriver.
 
Och pengar som kanske kan användas till att scanna arkiv? Jo, visst är denna verksamhet vällovlig och värd att satsa på. Men Kaj, Riksantikvarieämbetets främsta uppgifter är inte att skanna arkiv, deras arbetsuppgifter är betydligt viktigare och långt mera kvalificerade än så.

2005-09-28, 23:54
Svar #4

Ingrid Wikberg (Inkan)

Tack Carl-Fredrik - du formulerade allt så väl och är dessutom välgörande realistisk. Och som sagt här i Stockholm finns idag knappt lediga jobb för akademiker med specialkompetens och lång erfarenhet. De nya utbildade stämplar...
 
Kaj A. ! De miljarder i minskade försvarskostnader -kommer inte att kunna användas till att scanna arkiv   - en del går till flyttkostnader -men en mycket stor del av dessa sparade utgifter går till att betala för alla industrikontrakt som bryts - men som kostar multum att bryta.  
Vips så finns inga miljarder att använda. Hur dessa pengar sedan bollas med i statsbudgeten kallas enbart tekniskt bokföring. Tulipanaros!
 
Mvh
Inkan

2005-09-29, 12:33
Svar #5

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6916
  • Senast inloggad: 2024-04-18, 17:32
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Pressmeddelande 29 september 2005 från Finansdepartementet:
 
Vissa åtgärder vid genomförandet av omlokalisering av statlig verksamhet
 
Ett tjugotal myndigheter berörs i olika omfattning och vid olika tidpunkter av omlokaliseringarna från Stockholm till följd av försvarsomställningen. Regeringen har idag fattat beslut om att tillkalla en utredare, som i samråd med berörda myndigheter, lokala fackliga organisationer och Trygghetsstiftelsen, i en första fas skall kartlägga vilket behov som föreligger av samlade insatser för den personal som väljer att inte flytta med vid omlokaliseringen och som kommer att omfattas av trygghetsavtalet. Utredaren skall senast den 1 december 2005 redovisa kartläggningen och lämna förslag till en plan för sitt arbete.
 
- Inför förestående omlokalisering av statlig verksamhet vill vi ge berörda myndigheter en möjlighet till samlade åtgärder för den personal som väljer att inte följa med till den nya lokaliseringsorten. Den kartläggning som uppdraget inleds med får visa vilka behov som finns av sådana åtgärder, säger Sven-Erik Österberg, kommun- och finansmarknads-minister, tillika förvaltningsminister.
 
Till utredare har Gert Persson, född 1939, utsetts. Gert Persson är bosatt i Stockholm där han driver egen konsultverksamhet. Gert Persson har under perioden 1993-2004 haft ett flertal uppdrag som avvecklingsansvarig för statliga myndigheter, bl.a. Statens Bakteriologiska Laboratorium, Statens Lokalförsörjningsverk och Centrala försöksdjursnämnden. Under 1984-1992 var Gert Persson personaldirektör vid Stockholms läns landsting.Det låter ju betryggande att utredaren har haft ett flertal uppdrag som avvecklingsansvarig för statliga myndigheter...
 
Vidare kan man notera att regeringen alltså talar om personal som väljer att inte flytta med - som om alla har ett val...
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2005-09-29, 17:04
Svar #6

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Det är intressant att notera att sagde Gert Persson under 11 (elva) år haft uppdrag som avvecklingsansvarig (!). Uppenbarligen har regeringen trots allt en realistisk syn på vad det är man håller på med...  
 
För övrigt kan man ju undra hur många som skulle välja att flytta med, om det beslutades att regeringen skulle omlokaliseras till Arvidsjaur...

2005-09-29, 21:21
Svar #7

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Tänk så olika man kan tolka texter - det är nästan som texter i gamla husförhörslängder! I pressmeddelandet från finansdepartementet läser jag socialt ansvar för statligt anställda. Och Inkan - visst kan det finnas en initial avvecklingskostnad, men den kvarstår inte år 2,3,4...Totalt sett kvarstår en lägre kostnad, som ger utrymme för andra satsningar. Om man kan argumentera tillräckligt starkt kanske t o m arkivvård och digitalisering kan få större utrymme. Men då måste vi argumentera FÖR detta, inte MOT ett redan fattat beslut! (Om man inte hellre vill sänka skatten, förstås, då kan ju några få råd att åka till Visby)
 
Mvh
/Kaj A.

2005-09-29, 23:18
Svar #8

Janne Svensson

Politik är ett ämne som är bannlyst i anbytarforum, hur länge ska Carl-Fredrik få fortsätta med det?
Detta är inget nålstick, bara en liten undran.

2005-09-30, 09:45
Svar #9

Utloggad Kaj Janzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1293
  • Senast inloggad: 2022-01-14, 10:41
    • Visa profil
    • www.medeltiden.st
Ovan påstås att: Totalt sett kvarstår en lägre kostnad, som ger utrymme för andra satsningar.  
 
Jag kastar här en näve grus i det fritt svävande tolkningsmaskineriet: Gotland har garanterats 140 av RAÄ:s 260 tjänster. Stockholm har däremot inga som helst garantier för att det blir 120 tjänster kvar där.
 
Det betyder i klartext att alla extraordinarie kostnader som uppstår i samband med flyttningen under flera år framöver kommer att drabba verksamheten i Stockholm (t ex arkivet). Gotland ska ha sina 140 tjänster om det så blir en ny istid, kosta vad det kosta vill med en isbrytarflotta.
 
Det handlar alltså inte om en initialkostnad flyttåret 2007-08 varefter ett ymnigt mannaregn med utrymme för nya satsningar (t ex på digitaliseringen) vidtar. Det blir kärvt och det kommer att bli svångrem i många år pga flytten.
 
Digitalisering av t ex DMS-materialet under de närmaste tio åren? Drömmar i det blå...

2005-09-30, 10:54
Svar #10

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Jaså, är du igång igen nu, Janne (eller vad du nu heter...}. Så vitt jag vet är personliga påhopp också bannlysta i anbytarforum:  
 
När du skriver inlägg ska du alltid uppträda artigt och vänligt. Oförskämdheter, förolämpningar och personangrepp hör inte hemma i Anbytarforum. Även om du inte delar en skribents åsikter och idéer ska du alltid visa hänsyn och respekt.
 
och:
 
Det finns personer vars enda syfte är att provocera och skapa pseudodebatter utan nytta eller innehåll... (Just det, Janne...)
 
Du tycks ha något personligt agg till mig (varför förstår jag inte riktigt), eftersom du flera gångar har kommit med synnerligen gemena och sårande påhopp som uppenbarligen riktat sig mot mig personligen, och inte främst det jag skrivit.
 
Själv använder jag väl ofta såväl humor som ironi i mina inlägg, men jag bemöder mig faktiskt att hålla mig till ämnet och saken, och att inte kritisera någon personligen (någon enstaka gång man väl kanske tyvärr misslyckats, men vem är perfekt...?). Detta gör jag ju delvis här, men det är ju bara som svar på på ett uppenbart angrepp.
 
Det jag skrivit i ärendet Riksantikvarieämbetet är endast politik i den meningen att hela ärendet rörande omlokaliseringen blivit just politik, och t.o.m. partipolitik tillika en het politisk potatis. Hela förslaget att flytta RAÄ är politiskt, det är initierat av politiker, inte av ämbetets egen personal eller den samlade sakkunskapen och expertisen inom området, vilka så gott som samtliga tvärtom är synnerligen negativa till flyttningen, och avråder å det bestämdaste.
 
Om du läser mina inlägg, Janne, så märker du att det är just politiseringen av ärendet jag vänder mig emot. Det är ju inte jag som gör detta till en politisk fråga. Om mina inlägg i detta ämne är politik; ja, då är hela ärendet och hela diskussionen det. Och det vore ju synd att ta bort en diskussion i ett så pass angeläget ärende. Detta skulle i så fall verkligen se ut som en politisk munkavle och ett politiskt ställningstagande.
 
Janne, bemöt gärna mina inlägg med sakargument, och kom gärna med kritik som hör till ämnet, men kom i fortsättningen inte som en flygande utomjording tillika överdomare med personangrepp.

2005-09-30, 11:23
Svar #11

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6916
  • Senast inloggad: 2024-04-18, 17:32
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Ja, Kaj A. - tänk så olika man kan tolka texter...
 
Du finner sociala ansvar för statligt anställda i pressmeddelandet. Men när man enligt regeringen nu ska kartlägga vilket behov som föreligger av samlade insatser för den personal som väljer att inte flytta med vid omlokaliseringen, så handlar det ju om ett behov som uppstår för att samma regering driver ut den personal i arbetslöshet som inte kan följa med! Och det är ju dessutom själva syftet med omlokaliseringen - om alla följde med, så skapades det ju inga nya arbeten på de f.d. regementsorterna!
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2005-09-30, 14:45
Svar #12

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
För övrigt, Janne; när skrev du egentligen ett riktigt och seriöst inlägg senast...?  Men det är klart, varför skulle du syssla med sådant, när det är mycket roligare att starta meningslösa pseudo- eller metadebatter...

2005-09-30, 19:55
Svar #13

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Jörgen!
Det är lika ansträngande för en kommun/region om antalet arbetsplatser minskar. Det får följdeffekter i serviceutbud, minskade skatteintäkter, sämre service för de som finns kvar...Även om 100% av personalen på de utflyttade jobben följer med, är det en viktig och positiv händelse för den ort som blev av med försvarsjobben.  
 
Jag hörde Gunnar Ågren säga att han var den ende som tänkte följa med Folkhälsoinstitutet eller vad dom heter (han är gd där) i samband med flytten. I det fallet blir det ju ett antal jobb, som kan sökas av nya, kompetenta personer. Till exempel personer bland dem, som idag är drabbade av den höga akademikerarbetslösheten. Om då staten på något vis tar ansvar för dem som av olika personliga skäl (t ex småbarn, skolbarn, hus partnerns jobb etc.) inte kan följa med, är väl det socialt ansvar? Jag är inte alls säker på att staten driver ut folk i arbetslöshet. Det går lika gärna att tolka skeendet som att staten erbjuder nya jobb till dem som inte kan följa med, och dessutom nya jobb till arbetslösa akademiker. Det är iaf min erfarenhet av hur slutresultatet brukar bli i denna typ av processer i min värld (inte staten utan kommunen).
 
Till Kaj Janzon:
Garantier är sällan något som man kan kräva i i lägen som detta. Däremot är det ofta väldigt framgångsrikt att peka på faktiska behov, att välja en argumentationsteknik baserad på analyser av typen hot/möjligheter/styrkor/svagheter (brukar kallas SWOT-analys). Politik är ju trots allt politik, och ska inte föraktas för brist på logik, det är nästan aldrig brist på logik i politiken. Men hänsynen är fler att ta. Jag är fullständigt övertygad om att det med rätt analys och argument skulle kunna resultera i fler jobb än 120. Inför det kommande valet är fler jobb en väldigt viktig fråga - alla partier talar om detta. Kan RAÄ presentera ett trovärdigt, utvecklingsinriktat förslag (t ex digitalisering av arkiv, när nu regeringen själv faktiskt öppnar dörren på glänt) skulle det alldeles säkert tas emot positivt. Har du funderat på vinna-vinna-perspektivet? Dvs att både politiken och sakfrågan kan gå ur detta som vinnare.
Men det är inte möjligt med en gnällattityd till frågan!
 
mvh
/Kaj A.

2005-09-30, 20:25
Svar #14

Utloggad Marie Jansson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 57
  • Senast inloggad: 2024-01-18, 09:39
    • Visa profil
Några små funderingar ........
 
Vad är det som är så hemskt med att behöva flytta FRÅN Stockholm?! En stor del av befolkningen i övriga landet har mer eller mindre tvingats att flytta TILL Stockholm.
 
Är det verkligen så att vi i övriga landet är ignoranter och helt och hållet saknar utbildning/kompetens och erfarenhet?! Absolut inte - det är en myt!
 
Mvh Marie

2005-09-30, 20:28
Svar #15

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-04-09, 16:22
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Den frågan har väl ställts lite då och då så länge tråden har funnits. Men det är inte vad någon över huvud taget har ifrågasatt.

2005-09-30, 20:54
Svar #16

Utloggad Carl-Fredrik Hanzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1959
  • Senast inloggad: 2018-08-09, 16:27
    • Visa profil
Kaj, på hela ditt resonemang förefaller det som om du utgår ifrån att alla anställda och alla arbetstillfällen är utbytbara mot varandra, och att t.ex. utbildning, specialisering och erfarenhet inte spelar någon som helst roll. Du räknar antalet arbetstillfällen, och noterar tydligen också att vissa faktiskt har akademisk utbildning, men uppenbarligen inte vilken akademisk utbildning dessa har.  
 
Du talar t.ex. om Folkhälsoinstitutet, men jag skulle svårligen kunna tänka mig att (exemplet är ju hypotetiskt) så många av t.ex. RAÄ:s nuvarande medarbetarstab skulle kunna erbjudas tjänster där. Möjligtvis en del kontorister och vissa lägre tjänstemän utan egentlig utbildning eller specialisering, men knappast en enda av de akademiskt utbildade. Jag tror nämligen inte att folkhälsan skulle befrämjas så särskilt effektivt av att administeras av historiker, arkeologer, konservatorer och bebyggelseantikvarier... Vilka för övrigt näpperligen skulle kunna komma att förklaras kompetenta eller kvalificerade för att ens söka dessa tjänster (som väl är...).
Du talar om ett antal jobb, som kan sökas av nya, kompetenta personer och att staten erbjuder nya jobb till dem som inte kan följa med, och dessutom nya jobb till arbetslösa akademiker. Jaha, men var ska staten få dessa nya jobb ifrån, då? Och hur ska dessa finansieras? Ska finansieringen ske skattevägen så att en vanlig medelinkomstttagare plötsligt står med en skatt på 60-75% av inkomsten? Eller...? ...Nej, nu förstår jag hur du menar att det ska gå till! (att jag inte tänkte på det med en gång...) Man omlokaliserar ju naturligtvis ett statligt verk från någon annan landsdel till den aktuella regionen, så har man ju löst det problemet...  Genialt!
 
Du påstår också: det är nästan aldrig brist på logik i politiken . Ha ha! Det var det roligaste jag har hört på länge. Du har uppenbarligen humor, det märker jag. Finns det överhuvud taget något område, som är så totalt befriat från varje spår av logik, förnuft och konsekvens som just politiken? Jag tror knappast det. Om inte annat, så är väl dessa vansinnesturer omkring omlokaliseringen (= nedläggningen, om vi ska tala klartext) av RAÄ, trots att alla sakkunniga remissinstanser avstyrker, ett tydligt bevis på detta.

2005-09-30, 21:18
Svar #17

Ingrid Wikberg (Inkan)

Orsaken till att Gunnar Ågren tänker flytta med är att han nu administrerar sig fram till pensionen....  Vad har han för val idag? Och hans chefsroll kräver nog viss lojalitet.
Att de något yngre ej följer med på denna statliga tvångsflytt beror ju på att det ofta handlar om familjer- en till har ett bra arbete, barnen i skolan OCH varför tvinga även partnern att bli arbetslös? ( alla jobbar ej på samma ställen)  
Det hela handlar om statens makt här -inte om privata arbetslivets ekonomiska alternativ: de flyttar för att det blir billigare. Staten flyttar på verk och fördyrar.  
Detta var deras enda möjlighet att uppfylla galna löften om jobb i st f att underlätta för privata aktörer att utvidga och skapa nya jobb ute i landet.
Så här ska man nog inte spela ut övriga landet mot Stockholm när det gäller tvångsflytt. Det blir så fel att försöka jämföra så -när det handlar om olika skäl som är orsak till flytt eller krav på flytt.

2005-09-30, 21:57
Svar #18

Utloggad Kaj Janzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1293
  • Senast inloggad: 2022-01-14, 10:41
    • Visa profil
    • www.medeltiden.st
Tack för undervisningen Kaj A, men du är rätt sent ute. Jag gick min SWOT-kurs för flera år sedan och har en hel kurspärm någonstans full med vinna-vinna och andra liknande konsultklyschor.

2005-09-30, 22:05
Svar #19

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Carl-Fredrik:  
på hela ditt resonemang förefaller det som om du utgår ifrån att alla anställda och alla arbetstillfällen är utbytbara mot varandra  
Nej, så är det inte. Men vi är en nation med 9 miljoner människor, kanske 3 miljoner i arbete. Nu diskuterar vi 120 anställda i Stockholm. Hjälp, men det borde väl finnas minst det dubbla antalet som kan tänka sig att arbeta på RAÄ i Visby, och som har kompetens (eller möjlighet att snabbt få kompetens)?
 
var ska staten få dessa nya jobb ifrån, då?
Från bra och konstruktiva förslag i bland annat den debatt vi för här! Det fantastiska med politiken är ju att det är det möjligas konst. Om det finns en stark önskan om att digitalisera arkiven, om den kommer till uttryck, så är det möjligt. Det är väl därför vi organiserar oss, skriver mail, gör upprop, skriver insändare...
 
Finns det överhuvud taget något område, som är så totalt befriat från varje spår av logik, förnuft och konsekvens som just politiken?
 
Jag delar inte din uppfattning. Politik har lika mycket logik som varje vetenskaplig sanning. Politikens problem är graden av komplexitet. Att kunna - och våga - väga summan av äpplen och päron på en våg som är kalibrerad för blåbär. RAÄ är en del av vårt samhälle. Men bara en del. Ibland behöver även RAÄ få en roll i ett större sammanhang. Det innebär också att man kan dra fördel av det större sammanhanget. Man måste inte välja Svarte Petter frivilligt.
 
Inkan:
Vad har han för val idag?
Gunnar har flera val - fråga honom! Din ganska elaka bild av Gunnar Ågren som en egoistisk filur är inte rättvis.
 
..privata arbetslivets ekonomiska alternativ: de flyttar för att det blir billigare.
Nu pratar vi politik! Du borde ha skrivit för att det blir billigare för dem. Det är just det som är skillnad mellan socialt ansvar och social ansvarslöshet. All politik - från moderaterna till vänsterpartiet - innehåller ett mått av socialt ansvar. Marknadsekonomin saknar det. Därför måste staten/riksdagen agera ibland. Då kan det ibland gå ut över RAÄ. Och då kan vi gemensamt (även du och jag!) se krisen som en möjlighet.
 
deras enda möjlighet att uppfylla galna löften om jobb i st f att underlätta för privata aktörer att utvidga och skapa nya jobb ute i landet.
 
En privatisering av RAÄ?
 
Mvh
 
/Kaj A.

2005-09-30, 22:19
Svar #20

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Kaj J!
Ursäkta, jag såg inte ditt inlägg när jag själv skrev. Det var synd att du har ställt pärmen med SWOT-analys och full med vinna-vinna nånstans. Ta fram den och försök praktisera. Jag är inte konsult, men det där med vinna-vinna är ganska bra. Jag har ingen, pärm, bara praktisk erfarenhet.
 
/Kaj A

2005-09-30, 22:29
Svar #21

Ingrid Wikberg (Inkan)

Kaj Andersson! Jag gav ingen elak bild av Gunnar Ågren som en egoistisk filur.  
Jag gav en realistisk bild av hur verkligheten är just nu på arbetsmarknaden i Stockholm. Det växer inte 'jobb på träden' för en person med hans specialkompetens och yrkeserfarenhet av långvarigt arbete inom socialförvaltningen i staden.  
 
Gunnar Ågren är en mycket trevlig person -jag har själv haft äran att arbeta på samma ställa som honom -på FoU =  Forsknings och Utvecklingsbyrån här i Stockholm och han var absolut ingen filur - tvärtom han var en varmhjärtad och generös person, en god arbetskollega kan jag tala om för dig! OCH mycket ansvarsfull.
 
Så du ska inte försöka göra dig lustig på andras bekostnad.

2005-09-30, 23:11
Svar #22

Utloggad Kaj Janzon

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1293
  • Senast inloggad: 2022-01-14, 10:41
    • Visa profil
    • www.medeltiden.st
Kaj A: Det finns så många olika slag av praktisk erfarenhet. Ibland verkar det av dina inlägg som om du glömt att det är jag och inte du som har lång praktisk erfarenhet av det här aktuella verksamhetsområdet.
 
Jag väntar med spänning på dina konkreta förslag till konstruktiva lösningar på de problem som jag slitit med i åratal men som du inte vet ett smack om.
 
Att sprida omkring sig floskler av typen politiken är det möjligas konst och därtill försöka kränga till socialt ansvar nödtorftigt maskerat valfläsk är inte någon särskilt lysande insats.
 
Jag föreslår att vi lämnar den allmänpolitiska diskussionen och återgår till ämnet eller sätter streck. Det här leder inte till något annat än förhöjt blodtryck.

2005-10-01, 01:08
Svar #23

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
Snabbt få kompentens.
Kaj A! Jag skulle vilja välkomna dig till verkligheten lite. Börja på en arbetsplats där det krävs att man är disputerad och har tio års erfarenhet inom den typen av verksamhet för att kunna ta en hel del tjänster. Försök att med ett par månaders erfarenhet fylla platsen efter en person som haft platsen i tio år. Det skulle gå käpprätt åt ...
Jag jobbar själv på en kunskapsintensiv arbetsplats, en universitetsavdelning. Jag kan intyga att de som avslutat fem års doktorsutbildning inte ligger i närheten av att behärska det fält de doktorerat inom. Det krävs en fem, tio år till för att behärska det bra. Naturligtvis är det fullt möjligt att lära upp enstaka nya om det finns erfarna kollegor, men att snabbt få kompetens är omöjligt.

2005-10-01, 04:47
Svar #24

Utloggad Kenneth Bengtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1307
  • Senast inloggad: 2024-04-14, 17:42
    • Visa profil
Kaj (Andersson)
Du skriver...
Men vi är en nation med 9 miljoner människor, kanske 3 miljoner i arbete. Nu diskuterar vi 120 anställda i Stockholm. Hjälp, men det borde väl finnas minst det dubbla antalet som kan tänka sig att arbeta på RAÄ i Visby, och som har kompetens (eller möjlighet att snabbt få kompetens)?  
 
Vad finns det för orsak att flytta något från fastlandet till Gotland mer än politiska löften?
Jag har svårt att förstå varför man skall skaffa sig kompetens för att arbeta i Visby, när kompetensen redan finns i Stockholm.
 
Arbetsmarknadspolitiska åtgärder har redan ställt till mycket problem, varför skall detta få fortsätta....

2005-10-01, 06:17
Svar #25

Rune Edström (Rune)

Så länge som politik utgår från att köpa mesta möjliga röster, för att få sitta kvar, kommer vi att få vara med om såna flyttningar. För det övergår allt annat, att få fortsätta ha makten.
-250 i Stockholm mot kanske +2500 minst på Gotland.
mvh
rune

2005-10-01, 10:13
Svar #26

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6916
  • Senast inloggad: 2024-04-18, 17:32
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Kaj A., om nu Pappa Staten kan svinga trollspöt och trolla fram lämpliga arbeten till dem på RAÄ och övriga myndigheter (!) som blir arbetslösa genom omlokaliseringen - varför då inte lägga dessa arbeten i Visby och övriga regementsorter?
 
Jo, när man beslutar att lägga ned regementena och samtidigt lovar nya arbetsplatser dit - för att inte tappa röster i nästa val - så vet man inte vilka dessa arbeten är! Därför flyttar man dit myndigheter (= arbetstillfällen) som redan finns; och medeltidsstaden Visby med sin ringmur och alla ruiner passar ju perfekt för Riksantikvarieämbetet... Sedan tillsätter man en avvecklingsexpert (!) för att kartlägga vilket behov som föreligger av samlade insatser för den personal som väljer att inte flytta med vid omlokaliseringen.
 
Man ordnar det alltså så vist att man skaffar nya arbetstillfällen till regementsorterna utan att säga upp dem som har dessa arbeten i dag - personalen väljer att inte flytta med vid omlokaliseringen...
 
Så på en punkt har du rätt, Kaj A.: Det finns en logisk förklaring till denna flyttkarusell - valrörelselogik... Men kalla det inte socialt ansvar - den som visar verkligt socialt ansvar behandlar inte människor som schackpjäser!
 
Du skriver också: All politik - från moderaterna till vänsterpartiet - innehåller ett mått av socialt ansvar. Marknadsekonomin saknar det. Därför måste staten/riksdagen agera ibland. Då kan det ibland gå ut över RAÄ.
 
Aha! Det är alltså för att marknadsekonomin saknar socialt ansvar som staten agerar i det här fallet. Då förstår jag - det var marknadsekonomin som la ned regementena! Att jag inte förstod det med en gång... J
 
F.ö. så finns väl ändå en myndighet för att den anses göra nytta? I en del fall kan det onekligen diskuteras vilken den nyttan är - men vi som diskuterar här ifrågasätter väl ändå inte den saken när det gäller RAÄ? Det är alltså fel att säga att detta går ut över RAÄ -  att man tvingas köra på sparlåga ett okänt antal år framöver går ut över alla medborgare som har nytta av RAÄ:s verksamhet!
 
När det slutligen gäller alla arbetslösa i Visby som snabbt kan få kompetens för specialisttjänsterna på RAÄ - skulle du resonera likadant om det gällde ett sjukhus?
 
Om jag behövde opereras, så skulle jag inte vilja att en f.d. militär stack kniven i mig. Jag ifrågasätter för visso inte hans kompetens på det området - men precisionen är kanske inte lika stor som hos en välutbildad och erfaren kirurg... J
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2005-10-01, 10:55
Svar #27

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Jag ger upp!
Förkrossad, sliten i stycken, alla argument tryter...
Ni vann! Jag saknar helt förmåga att förstå det ni ser och upplever. Brist på empati, helt enkelt.
 
Mvh
 
/Kaj A.

2005-10-01, 12:55
Svar #28

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen

2005-10-01, 22:04
Svar #29

Ingrid Wikberg (Inkan)

Nej då Kaj Andersson, ingen sliter dig i stycken!
Och här har det inte med empati att göra. Det handlar enbart om genomtänkta inlägg och inte om ytliga påståenden. Det krävs mer än så för att höja debatten. Och detta var heller ingen tävling så ingen vinner.  
Debatten har pågått en längre tid och de flesta har nog både tänkt, analyserat och plockat isär olika argument och försökt att se vad de stod för. Vår statsmakt är rätt duktig på att uttala genomskinliga dumheter ibland - enbart för att försöka tysta opinionen.
 
Men besluten att flytta verksamheter ...står tyvärr kvar.
Och kommer att kosta oss många skattemiljoner som kunnat användas på ett bättre sätt.
 
Men upp med hakan!  
 
mvh
Inkan

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna