ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Svar från Riksarkiv och Landsarkiv  (läst 2372 gånger)

2006-04-04, 19:48
läst 2372 gånger

Utloggad Marie-Louise Hägglund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 371
  • Senast inloggad: 2018-03-18, 15:07
    • Visa profil
Undrar om någon kan svara mig på hur lång tid man brukar få vänta på uppgifter från Lansarkiven och Riksarkivet? Till riksarkivet har jag skickat flera förfrågningar men vet ju inte ens om det kommit fram när man inte fått något svar efter ett halvår! Tänk om jag fått ett mail; vi har tagit emot ditt mail och svarar så snart vi kan.
Från Uppsala Landsarkiv fick jag svar inom en vecka men med fel födelseförsamling på min egen far! Kan man lita på de uppgifter man får eller måste man själv leta? Glad om någon med goda erfarenheter svarar.
 
Marie-Louise Hägglund

2006-04-05, 10:10
Svar #1

Utloggad Kenneth Larsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1510
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 18:41
  • Kenneth Larsson
    • Visa profil
    • Ancestor
Jag brukar få svar inom 1 - 3 veckor. Svaren har hittills varit korrekta, men det är ju bara människor som arbetar där också.
Dröjer det ett halvår så är det dags att klaga - det är ingen bonus att få svar från arkiven, det är deras skyldighet att svara inom rimlig tid.
 
MVH Kenneth L, Mangskog

2006-04-05, 11:28
Svar #2

Annelie Biller

Det finns i sverige en regel att offentliga uppgifter ska lämnas ut inom 24 timmar, men det kan man med sunt förnuft förstå att det inte håller alltid p.g.a. arbetsbelastningar, svårsökta uppgifter o.s.v. Men jag håller med om att det brukar ta en till tre veckor. Givetvis kan de som gör sökningarn apå riksarkiven själva göra felläsningar och felskrivningar då det är människor de också, men min erfarenhet är att det brukar gå smidigt och med uppgifter som stämmer hitintills.  
 
Lycka till  
 
Annelie

2006-04-05, 11:42
Svar #3

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 22:22
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Var finns den regel som säger att offentliga uppgifter ska lämnas ut inom 24 timmar?
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2006-04-05, 11:55
Svar #4

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Det finns ingen regel som säger att myndigheter har någon skyldighet att lämna ut uppgifter inom 24 timmar. För några år sedan infördes begreppet 24-timmars-myndigheten men det betyder att myndigheten är tillgänglig 24 timmar om dygnet, dvs man kan t ex via Internet kontakta myndigheten (inkomstdeklarationen kan avlämnas via SMS och Internet när som helst på dygnet, vilken veckodag som helst) och vissa uppgifter lämnas ut via telefon eller Internet. Begreppet betyder alltså att myndigheterna skall satsa på sådan tekniska lösningar som gör att man inte behöver prata med en tjänsteman för att få ut uppgifter.
Myndigheter har skyldighet att lämna ut uppgifter utan dröjsmål. I vanliga fall brukar det betyda att man får svar inom några veckor. Ett halvår utan någon form av kontakt är helt oacceptabelt. Jag har aldrig haft detta problem med Landsarkiven (Riksarkivet har jag aldrig behövt kontakta), men däremot med enskilda församlingar som inte verkar begripa att de faktiskt är skyldiga att lämna ut folkbokföringsuppgifter som myndighet.
 
Jag har heller aldrig fått uppgifter som är fel (i varje fall inte uppenbart så), men misstänker man att uppgiften inte är rätt får man ju kontakta dem igen och fråga om de verkligen läst rätt. När det gäller fel födelseförsamling kan det kanske vara den gamla regeln om verklig födelseförsamling som spökar?? En kusin till mig är sålunda antecknad att vara född i Solna eftersom kusinen föddes på Karolinska, men idag skulle födelsen antecknats att vara i Katarina församling eftersom det var där modern var bosatt.
 
Ingela

2006-04-05, 12:25
Svar #5

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 22:22
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Aktuell lagstiftning är:
 
? Tryckfrihetsförordningen 2 kap. 12 ?, där bl.a. står:
 
Allmän handling som får lämnas ut skall på begäran genast eller så snart det är möjligt på stället utan avgift tillhandahållas den, som önskar taga del därav, så att handlingen kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas. Handling får även skrivas av, avbildas eller tagas i anspråk för ljudöverföring.? Dito 13 ?, där bl.a. står:
 
Den som önskar taga del av allmän handling har även rätt att mot fastställd avgift få avskrift eller kopia av handlingen till den del den får lämnas ut.
 
Begäran att få avskrift eller kopia av allmän handling skall behandlas skyndsamt.? Förvaltningslagen 4 ?, där bl.a. står:
 
Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet.
 
Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt.(Min fetstil.)
 
Ett halvår är naturligtvis inte skyndsamt eller ens så snart som möjligt!
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

2006-04-05, 18:31
Svar #6

Annelie Biller

Det stämmer alldeles utmärkt, men huvudregeln ( ej att förnippa med lag) är genast. Men ibland kan myndigheter behöva längre tid på sig.  
 
källa: Anders R Olsson, Yttrandefrihet och Tryckfrihet, handbok för journalister. Prisma förlag. s67. (en källa)
 
Om man maniskt vill följa den grundregeln och vara en sur kund eller om man kan vänta någon eller några veckor är ju upp till en själv tycker jag, för mig är det inget probelm. Jag har heller aldrig fått (mig veterligen) en felaktig uppgift från dem, men jag tror att det är naivt att tro att man inte skulle kunna få det just för att de som jobbar där inte heller, liksom vi andra, inte är några övermänniskor.

2006-04-05, 21:35
Svar #7

Alf Helin

Är väl inget konstigt om man får ett felaktigt svar. Själv var jag i en stad och läste i min skolkatalogen för min klass. Fotograferade och tog hem för granskning.
 
Av ca. 40 elever fanns där 5 där vår kära magister skrivit in fel uppgifter. Både födelsedat och namn var felaktiga eller rättare sagt stämde inte överens med data från annat håll. På mig själv var ett av mina namn helt fel.
 
Varje individ som skriver in något är väl inte mer än människa och hämtar vi uppgifter från ett arkiv så skall vi inte skylla på arkivarien för det kan vara felskrivet från början.
 
Ju fler källor man använder ju större sannolikhet för att man är så nära sanningen som det går att komma.
 
Tre veckor är OK men blir det mer än 2 månader bör man ta ny kontakt. Vem vet vad som hänt det kan ha hakat upp sig på vägen osv..

2006-04-06, 00:38
Svar #8

Utloggad Marie-Louise Hägglund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 371
  • Senast inloggad: 2018-03-18, 15:07
    • Visa profil
Ber er alla så mycket om ursäkt om ni tycker att jag gnäller. Men det står klart och tydligt var min pappa är född då jag själv kollade i födelseboken efter att ha fått den felaktiga uppgiften. Jag visste ju också redan VAR han var född men om jag inte vetat det utan gått på uppgiften jag fått så skulle jag har betydligt svårare att följa honom bakåt eller?
Och Annelie om du tycker att jag är en sur kund så OK för mig och speciellt naiv tror jag heller inte att jag är. Dessutom tror jag inte på övermänniskor. Jag ville bara höra om någon visste hur lång tid det brukar ta. Nu har jag fått reda på det. Jag får skicka en ny förfrågan till Riksarkivet.  
Tack alla ni som engagerade er i frågan.
Med vänlig hälsning Marie-Louise Hägglund

2006-04-06, 06:25
Svar #9

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4039
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 18:31
    • Visa profil
Marie-Louise, vilken typ av förfrågning skickar du till Riksarkivet? Det är enligt min erfarenhet väldigt sällan man kontaktar dem i sin släktforskning.  
 
Landsarkiven skriver jag till med jämna mellanrum, svaret tar lite olika lång tid beroende på min fråga, men Riksarkivet har jag bara skrivit till en enda gång. Det originalmaterial de förvarar är inget jag forskar i. Men det är givetvis så att de förvarar material som även en släktforskare använder. Ett svar bör man förstås också få, även om det skulle vara så att man vänt sig till fel myndighet. Jag blev bara nyfiken, det vore intressant att höra vad du sökt där eftersom du skrivit flera gånger säger du.  
 
Hälsningar,
Eva

2006-04-06, 09:19
Svar #10

Annelie Biller

Hej Marie-louise!
 
Jag menade inte att du var en sur kund, jag menar att man själv får avgöra hur hårt man vill hålla på den huvudregel som SKA gälla men sällan gör. Om man är på dem för mycket och kräver är det säkert så att de upplever en som en sur kund. Att du skulle vara naiv är ju inte heller något som jag påstått du du klart och tydligt berättat att du fått felaktiga uppgifter det var bara mitt svar på din fråga.  
 
//Annelie  
 
//Annelie

2006-04-06, 16:06
Svar #11

Utloggad Arne Forsman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 296
  • Senast inloggad: 2010-04-20, 22:06
    • Visa profil
Hej!
Blir lite häpen när jag läser här om att ni är kunder på Landsarkiven.
 
Har bara erfarenhet från Landsarkivet i Uppsala. Där är man minst av allt en kund.
 
Letade fram en beteckning på ett SCB Mikrokort och letade i lådan men hittade det inte.
När jag frågade personalen fick jag ingen hjälp.
Vad gör man?
 
Detta var bara ett exempel.
Vid ett annat besök sökte jag en bouppteckning, men personalen ville inte ens  visa var bouppteckningarna fanns.
 
När man kommer resande lång väg och kanske bara har några timmar på sej skulle man uppskatta även ett minimum av service.
 
Arne Forsman

2006-04-06, 20:52
Svar #12

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Du måste ha haft stor otur, Arne. Jag har rakt motsatt erfarenhet av Uppsala landsarkiv. Det var där jag började släktforska efter att blivit hänvisad dit, när jag frågade Rönö församling i Södermanland om de hade mikrokort på Spelviks kyrkböcker.  
 
När jag ville ha reda på dödsdag för två av farmors syskon (båda avlidna på 40-talet) och för en av farfars halvbröder, som fanns i livet så långt fram jag kunde komma med mikrokort, fick jag svaren på en liten lapp inom 10-15 minuter. För farfars halvbror, som avled 1928, fick jag också dödsorsak, eftersom mer än 70 år hade gått sen dödsfallet. I och för sig inget kontroversiellt - ålderdomssvaghet för en 87-åring.
 
I arbetet med version 3 av Sveriges dödbok var personalen i Uppsala otroligt tillmötesgående och mån om att hjälpa oss som jobbade med projektet. Några frågor jag mailade, när jag upptäckt en del konstigheter i mina anteckningar, fick jag svar på inom ett par dagar.
 
Min allra senaste brevkontakt med ett arkiv, Stockholms stadsarkiv, dit jag skrev från jobbet och bad om två bouppteckningar, var också positiv. Vi fick de önskade bouppteckningarna inom tre dagar.
 
Mvh
Ingegerd

2006-04-06, 20:58
Svar #13

Utloggad Anders Pemer

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1662
  • Senast inloggad: 2024-03-18, 07:38
    • Visa profil
    • www.pemer.net
Jag kollade just min skickat-mapp och konstaterar att det var 12 februari jag mailade en forskarfråga till Härnösand. Jag har mailat dem och fått svar vid några tidigare tillfällen, senast i höstas någon gång, tror jag, och jag har för mig svaren har brukat komma snabbare än så här. Nåja, det borde väl komma när som helst.

2006-04-06, 22:04
Svar #14

Utloggad Marie-Louise Hägglund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 371
  • Senast inloggad: 2018-03-18, 15:07
    • Visa profil
Hej igen Annelie.
Problemet för mig är att mina skickade mail raderas när de är äldre än 30 dagar och då kommer jag ju inte ihåg VAD jag skrev i dem. Om jag bara visste att de gått fram kunde jag väl sjå mig för jag vill ju inte tjata om dem gång på gång. Måste också berätta att jag fått mycket bra service från Stockholms stadsarkiv där man direkt svarade på min fråga om hur mycket uppgifter som fanns och vad det skulle kosta.  Personalen på Uppsala landsarkiv har varit trevliga de gånger jag varit dit, vilket ibland har varit två gånger/vecka. Håller just nu på att lägga in dödboken från Östervåla på excel.
Men alla har vi våra dåliga dagar( jag hade en igår)
 
Marie-Louise Hägglund

2006-04-06, 23:44
Svar #15

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Hej Marie-Louise!
 
Kanske det vore id? att spara dina skickade mail i en vanlig wordfil, åtminstone sådana som du vill bevaka att de blir besvarade.
 
Mvh
Ingegerd

2006-04-07, 08:50
Svar #16

Annelie Biller

Ett tips som kan vara bra om man bor som jag och har en tveksam internetuppkoppling är att skriva ut varje förfrågan du gör och sätta i en korrespondenspärm, för att på så sätt bocka av dem när du fått svar, du kan då också hänvisa lätt till det datum som du skickade mailet. Lite som bokföring fast roligare. (en koll jag strävar efter utan gott resultat)  
 
//Annelie

2006-04-07, 23:35
Svar #17

Utloggad Marie-Louise Hägglund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 371
  • Senast inloggad: 2018-03-18, 15:07
    • Visa profil
Annelie. Tack för tipset! Jag är inte mycket för pärmar men kan ju spara det i en wordfil. Åter igen tack.
Marie-Louise Hägglund

2006-04-08, 07:46
Svar #18

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4039
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 18:31
    • Visa profil
Marie-Louise, jag vet inte om du såg min fråga den 6 april? Frågar man svåra saker så tar det givetvis längre tid.
 
Hälsningar,
Eva

2006-04-09, 01:03
Svar #19

Utloggad Marie-Louise Hägglund

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 371
  • Senast inloggad: 2018-03-18, 15:07
    • Visa profil
Hej Eva.  
Nej jag såg inte din fråga då men svarar på den nu och inser att jag nog gjort bort mig. Förfrågan skulle till Stockholms stadarkiv då det gällde elever på Manillaskolan. Vet nu inte vart jag skickade förfrågan men ska iallafall denna gång skicka den rätt. Jag har också försökt få uppgifter från Frälsningsarm?n och där var de mycket tillmötesgående men jag har fortfarande inte fått några uppgifter därifrån.
 
Marie-Louise Hägglund

2006-04-09, 15:19
Svar #20

Utloggad Jörgen Tollesson

  • Arkivguiden (www.arkivguiden.net)
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6870
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 22:22
  • Bild: Båhusläns flagga
    • Visa profil
    • Arkivguiden med Arkivguidens Forum, Båhus Arkivguide och Göteborgs Arkivguide
Vilket arkiv du än har skickat din fråga till, så skulle du naturligtvis ha fått ett svar efter ett halvår. Har du sänt den till fel arkiv, så är det deras skyldighet att hänvisa dig till rätt; de kan inte bara strunta i frågan. Men den kan naturligtvis ha försvunnit ut i cyberrymden...
Kontakt: http://www.arkivguiden.net/jts.shtml. | Ser gamla inlägg (före april 2016) underliga ut? Argumenterar jag mot mig själv? Saknas något i inläggen? Finns där något som inte borde vara där? Läs då om orsaken här: http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/62869.shtml#post16472.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna