ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-02  (läst 1151 gånger)

2004-03-01, 18:04
läst 1151 gånger

Utloggad Sven Grönberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 255
  • Senast inloggad: 2012-07-31, 13:22
    • Visa profil
Hej Jan, jag tänkte försöka besvara dina frågor.
 
1. Enligt instruktionerna ska man bara registrera de avlidna som var kyrkobokförda i församlingen.
 
2. Jag har svårt att förstå vad du menar med frågan. Civilstånd framgår ju klart i församlingsboken eller på personakten och behöver inte alls registreras från dödboken. Men i dödboken är det, vad jag har sett och tolkat, så att en markering för änka/änkling/frånskild betyder änka/änkling om inget annat anges. Jag har sett att det kan stå frånskild i namnrutan på en frånskild person.
 
3. Enligt instruktionerna: skriv av som det står i källan. Inkonsekvenser är inget som vi registrerare ska bekymra oss för.
 
Mvh Sven

2004-03-02, 09:12
Svar #1

Jan Ek (Janek)

Stor tack för ditt svar Sven!
 
1. Du har givetvis rätt, jag blev visst lite överivrig, samtidigt som jag läst instruktionerna dåligt på just den punkten.
 
2. Mitt problem är att jag *bara* har DB tillgänglig, några andra källor klarar jag inte att kontrollera inom fristen. Men om man kan utgå från att en pinne i kolumnen betyder änka/änkling i alla tillfällen där det inte särskilt markeras frånskild så är det ju ok. Jag ser att prästen satt en extra bokstav i fältet på ett par platser just för att skilja dessa tillfällen.
 
Om det bara står en pinne tror jag ändå att jag bör lämna blankt för säkerhets skull? Så tolkar jag också instruktionerna vid tveksamheter.
 
3. Fick ett direkt svar från Anna-Lena om just detta som berättar att alla tänkbara system och kombinationer förekommer i materialet, och att igen normering behöver ske. Något jag trodde kanske var nödvändigt för att sökfunktionerna på den färdiga CDn skall fungera riktigt.
 
Mvh Jan

2004-03-02, 10:06
Svar #2

Utloggad Sven Grönberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 255
  • Senast inloggad: 2012-07-31, 13:22
    • Visa profil
På fråga 2 antar jag att du enbart syftar på extrapersoner och 1947-49? På de andra finns ju civilstånd redan angivet i utdraget från CDn. (Jag vet i och för sig att extrapersonerna kan vara många, har själv nästan 250 eftersom år 1951 är delvis felaktigt församlingskodat i CDns källmaterial.) Jag törs inte lova att det ska vara änka/änkling om inget annat anges. Kontrollera om alla frånskilda personer i din Excel-fil har särskild markering i dödboken! Det visar om kyrkobokföraren varit konsekvent.

2004-03-02, 11:48
Svar #3

Jan Ek (Janek)

Det är extrapersoner 47-49 jag menar i fråga 2, helt korrekt. Konsekvent kan väl också vara svårt att veta, om det inte står utskrivet i texten, och inga extra bokstäver typ ä och f är uppfört i avmärkningskolumnen. Med bara en pinne är det nog bäst jag lämnar blankt fält.
 
För den som använder skivan i sin forskning blir det ju ändå bara en andrahandskälla som måste jämföras och sammanställas med andra uppgifter. Att finna korrekt dödsdatum och församling på riktig person är som jag ser det dödskivans huvuduppgift. Vad man får veta om civilstånd, adress och ev födelseförsamling är i utgångspunkten bara hjälpande uppgifter som kan ge id?er om var forskningen bör fördjupas. Alla dessa noteringar kan ju vara felaktiga, eller felskrivna vid tillfället.
 
När det är sagt är det väl lite synd att inte också yrke är med i databasen.

2004-03-07, 11:19
Svar #4

Utloggad Barbro Stålheim

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 426
  • Senast inloggad: 2024-03-05, 20:51
    • Visa profil
Nu är det bara 24 dagar kvar till dess att projektet - Namn åt de döda - ska avslutas. Man kan bara ödmjukt konstatera, efter att ha tittat igenom alla län, att fantastiska arbetsinsatser har gjorts så här långt, både av enskilda forskare som av föreningar.  
Bara i min förening - Nyköping/Oxelösunds Sff, finns en medlem som varje lördag sedan i augusti månad har åkt till Arninge (på egen bekostnad) för att skriva av sörmländska församlingar. Det finns säkert flera sådana exempel runt om i landet.  
Ännu återstår många adopterade församlingar som inte har lämnats in - vi får hoppas att de som åtagit sig dessa församlingar spurtar på de här sista veckorna.
Vi som inte haft möjlighet att adoptera någon församling, men får nytta av det arbete som lagts ned, har all anledning att vara tacksamma.  
Och visst är det väl roligt att ett sådant här projekt över huvud taget kunnat genomföras? Det bådar gott nu när vi också ska ta itu med alla emigranter!

2004-03-07, 22:28
Svar #5

Fredrick Andreasson

Hej!
 
I diskussionen här ovan nämns det att förbundet planerar att ge ut en ny CD-skiva; Sveriges befolkning 1980. Stämmer detta eller inte? och när planerar förbundet isåfall att ge ut den?
Det borde ju för mig som är född efter 1970 men före 1980 kunna gå att göra sökningar efter en del barndomskompisar som man förlorat kontakt med genom åren med uppgift om ungefärlig ålder och bostadsadress kunna gå att söka dessa på CD-skivan och senare via lokalt skattekontor. Jag kan ju inte göra detta då de eftersökna personerna har allt för vanliga efternamn. Men 1980 visste jag ju var de bodde och då borde det ju vara enklare kunna att gå att söka upp dem.

2004-03-08, 00:29
Svar #6

Carl Szabad (Carl)

Fredrick! Den är planerad att komma under sommaren.
 
Carl Szabad, projektledare

2004-03-12, 01:38
Svar #7

Fredrick Andreasson

Hej!
 
Bara 20 dagar kvar av projektet. Det börjar att bli sent att adoptera nya församlingar nu. Man kan väl så småningom börja att summera om det var värt alla anstängningar. Själv har jag slitet hårt för att uppnå de ca 6000 poster jag bidragit med. Jag har då bara tagit de församlingar som ligger närmast till för att det är lättare att motivera sig med hemförsamlingarna och för att jag då får mest gjort. Jag har i en del fall även tagit med personer som råkar ha avlidet i mina adopterade församlingar men där de har varit skrivna annorstädes, företrädesvis i de församlingar som ingen har adopterat. På så vis så har jag fått med avlidna i lite diverse församlingar. Det blir lite här och lite där men man kan väl bara hoppas att det finns någon som har nytta av mina inknappade uppgifter. Jag kan inte lova att mina uppgifter är till 100 procent är korrekta trots minutiös koncentration och ansträngning för att så ska bli fallet. Det beror främst på att det varit svårt att tyda namnen på vissa prästers handstil och här får man helt enkelt göra kvalificerade gissningar vad som verkar mest troligt. Men skulle man bära perfektionismen fana högt i alla lägen fick man ju aldrig ge ut något material som kommer andra till del överhuvudtaget. Vi människor är ju till skillnad från datorerna inte ofelbara.
 
Mvh
Fredrick Andreasson

2004-03-15, 08:15
Svar #8

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Projektet lider mot sitt slut. För den här gången. Inget skulle förvåna mig om det blir tala om att göra en ny version om ett par år.
 
Vad skall man då göra på den ?
Jo, min ide är följande.
 
1. Fixa till de redan befintliga uppgifterna för inom vissa församlingar står det endast namn inget mera alltså fylla i de övriga fälten.
 
2. Fixa kvarglömda församlingar det fattas ju lite mindre än 50% av posterna.
 
3. Ge flicknamn åt de döda mellan 1971-1999.
 
Därefter kanske man skall överväga om skivan skall backa längre tillbaka i tiden.
Mvh.
Björn

2004-03-15, 21:46
Svar #9

Fredrick Andreasson

Hej Björn!
 
Jag hoppas också på en uppföljare om 2-3 år så att vi får skivan komplett om möjligt. Finns det församlingar fortfarande där vi släktforskare inte äger tillträde? Det vore bra att veta i förväg så att ingen energi spills i onödan. Vilken prioriteringsordning som ska gälla vet jag inte. För väljer man en sak så får man stryka en annan eftersom tiden ju trots allt är begränsad. Man kanske skulle kunna gå ut med en enkät eller liknande och fråga vilka uppgifter som vi släktforskare önskar ha med i första hand och vad som får komma i andra hand.

2004-03-18, 06:33
Svar #10

Utloggad Anders Nilsson

  • Anbytare *
  • Antal inlägg: 16
  • Senast inloggad: 2021-07-18, 17:56
    • Visa profil
Hej Karl Vilhelm Kronen mfl
 
Nu är projektet uppe i 52% vilket är betydligt över de 40% som du inte trodde att man skulle klara! Se tidigare insändare januari månad! Kallar du fortfarande det hela som ett misslyckande?!  
 
Men fortfarande är det bara Gotland som har klarat av 100%. Hoppas att man lyckas med de som nästan är klara!
 
Jag vill även passa på att ge ett fång rosor till alla som har varit och är involverade i detta projekt! Tack vare er alla så kommer vi alla att få ta del av en klart mycket bättre Dödboken än vad vi hade innan. Visst kommer det att finnas enstaka fel med i den, men hellre det än att vara utan all annan information. Den är ju faktiskt att betrakta som sekundär källa och man skall alltid kontrollera sekundära källor mot original typ bouppteckningar eller dödböcker.

2004-03-18, 14:32
Svar #11

Utloggad Berith Hemmingberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 780
  • Senast inloggad: 2018-07-20, 12:30
    • Visa profil
Hej Carl Szabad, projektledare!
 
Jag har ca 67 timmars jobb kvar, jag kommer att hinna klart med Skarpnäcks 3 570 poster.
Räcker det att man skickar in materialet den 1/4 eller måste det vara er tillhanda den 31/3?
 
Hälsningar
Berith

2004-03-18, 16:22
Svar #12

Carl Szabad (Carl)

Berith! Det är inte jag som håller i just den här biten av Sveriges dödbok, utan Anna-Lena Hultman, men det räcker bra om du kommer med materialet den 1 april också.

2004-03-18, 19:18
Svar #13

Utloggad Karl Vilhelm Kronen

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 70
  • Senast inloggad: 2008-01-23, 19:20
    • Visa profil
Det är roligt att vi har kommit över 50%. I vilken mån vi därmed har lyckats beror naturligtvis på de ursprungliga förväntningarna.
Men nu kan vi årminstone avrunda till närmaste 100-tal%
Jag har inte lärt mig hur man ritar de där gula gubbarna med mungiporna uppåt,men det ska vara en sådan här!  
 
Karl Vilhelm

2004-03-23, 09:07
Svar #14

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Naturligtvis är det glädjande att vi har nått snart 55,5%. Men det finns ett kusligt men med i det hela.
Hur många församlingar är klar, klar.
Alltså samtlinga fält är komplett infyllda.
 
Är rädd för att det finns flera församlingar som är gjort i en hast och följdaktligen inte 100% kompletta.
Detta gör att inom 3-5 år måste en ny CD-skiva göras får att komplettera luckorna,
Varför dessa luckor har uppstått finns det många förklaringar på.
 
Jag hoppas på 60% klart vid bränning och av detta skall ca 80% vara korrekt är det någon som sätter emot.
 
Slutligen undrar jag varför inget händer i huvudstaden. Stockholms län går bra och det är skönt. Men Matteus, St:Göran, Kungsholmens församlingar m.m. gapar fortfarande ogjorda.
 
Mvh.
Björn

2004-03-23, 17:41
Svar #15

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Okej, lite elak var jag kanske.
Micha?l Lehman har ju adopterat Oscar, och några innerstads församlingar är klar.
 
Men jag känner mig lite missnöjd över huvudstadens insatser.
Björn

2004-03-24, 00:03
Svar #16

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Efter ha fått ett mail hemskickat till mig vill jag här förtydliga att det finns många bra forskare som deltagit i det här projektet.
 
T.ex  
Roland Skoglund Uppsala som gjort ca 15.000 poster.
 
Karl Vilhelm Kronen, Kerstin Lindberg i Södermanland m.m.
Så jag skulle tro att de allra flesta har gjort ett bra jobb.
Mvh.
Björn

2004-03-24, 12:47
Svar #17

Fredrick Andreasson

Hej Björn!
 
Varifrån får du att 55,5 procent skulle vara klart
Vid senaste uppdateringen från 20 mars var ju bara 53,54 procent av posterna klara.
 
Mvh
Fredrick

2004-03-24, 17:50
Svar #18

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Min förhoppning.
Kanske lite väl överdriven, men jag inser att det kommit in mängder av församlingar sedan den 20/3 eller vad tror du Fredrick ?
 
Mvh.
Björn

2004-03-25, 14:27
Svar #19

Fredrick Andreasson

Hej Björn!
 
Med nuvarande ökningstakt bedömmer jag att vi kommer att landa kring 60 procent klara poster. Hurvida alla dessa poster verkligen är ifyllda i alla fälten är förstås osäkert. Det kanske hade varit bättre med färre klara poster som hade alla fälten ifyllda. Fast det är klart, det är en enorm skillnad att bara ha ett personnummer mot att ha ett namn att gå efter. Själv hoppas jag att finna en  herre vid namn Tore Gerhard Thunvall på den nya CD-skivan. Hans namn är den enda uppgiften jag har från hans svägerska vigselbok och han lär ha kommit från Uddevalla. Var och när han avled är dock osäktert. När sonen Tore Lindström föds 1914 i Ucklums församling önskade föräldrarna vara anonyma. Hans namn har jag fått muntligen av min brors sambo. Såhär finns således inte mycket att gå efter. Sedan så finns det såklart andra personer som man kan söka efter när den nya CD-skivan (förhoppningsvis) finns tillhands i höst.
 
Mvh
Fredrick

2004-03-25, 21:13
Svar #20

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

(Fortsättning från ovanstående inlägg sker under Uppsala..)

2004-03-30, 09:49
Svar #21

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Nu har projekttiden förlängts till den 31/5 vad kommer nu detta att innebära ??
 
Min förhoppning är att Stockholm fortsätter på. Jag kunde idag se att några delar av stadsförsamlingarna rullar på.
I övriga Sverige kan man utskönja att med 95% sannolikhet, ja med 99,9% blir Upplands.län klart som län.2.
Vilket som blir nästa är fortfarande osäkert.
Men vi hoppas starkt på ett norrlands.län.
 
Intressant att vi får med avlidna mellan 2000-2003. Detta gör ju att man kan få mycket bra översikt över avlidna personer mellan 1950-2003. Naturligtvis kommer det att finnas skanker. Men okej då.  
Vi har kommit en bra bit på väg.
Kanske kan vi nå 65% klart nu i en första vända det är helt Godkänt för mig.
 
Mvh.
Björn

2004-03-30, 13:01
Svar #22

Utloggad Ted Rosvall

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1256
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 07:49
    • Visa profil
”Namn åt de döda” har nu kommit upp i imponerande 55% och strävar vidare. Carl Szabad kunde vid Uddevallakonferensen i helgen äntligen lämna det glada beskedet att det nu lossnat kring dödsfallen 2000-2003, som trots allt nu kommer med i Sveriges Dödbok III, liksom en databas 1964-1970 där åtminstone för- och efternamn tillförs de ännu namnlösa posterna. Som en extra bonus kommer vi också att kunna presentera en rad poster som behandlar svenskar avlidna utomlands, något som inte funnit med på tidigare versioner av skivan. Eftersom det dröjer ytterligare någon månad innan vi fysiskt får tillgång till dessa goda ingredienser, spricker därmed den tidsplan i vilken Sveriges Dödbok III skulle vara färdig till Riksstämman i Östersund i augusti. Deadline för projektet ”Namn åt de döda” var som bekant satt till den 31/3, ett datum som var beräknat efter förutsättningen att publikation skulle ske i Augusti. Eftersom den nya publiceringstiden i stället är november, finns det ingen anledning att nu avbryta den slutspurt i ”Namn åt de döda” som den sista tiden givet så imponerande resultat. Förbundsstyrelsen har därför beslutat att utsträcka tiden för detta projekt till den 31/5, som därmed blir den definitiva slutpunkten.

2004-03-30, 13:32
Svar #23

Fredrick Andreasson

Den som väntar på något gott...

2004-03-30, 13:42
Svar #24

Utloggad Berith Hemmingberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 780
  • Senast inloggad: 2018-07-20, 12:30
    • Visa profil
Förlängt??
 
Det tackar jag för, eftersom jag hade oturen att bli sjuk nu sista veckan.
Och kanske, men bara kanske, hinner jag en Stockholmsförsamling till.
 
Berith

2004-03-30, 18:41
Svar #25

Lisbeth Rithander (Skottarp)

En eloge tycker jag att Skåningarna ska ha med sina 99 125 st klara poster och 76,14%.  
 
Lisbeth

2004-03-30, 18:55
Svar #26

Jonas A Nilsson

Nja Skåningarna har faktiskt två län med i Sveriges Dödbok! Glöm inte Kristiandstads län med 148 församlingar och 54751 poster, varav 124 församlingar och 40688 poster (74,31%) är adopterade. Men hittills är bara 112 församlingar och 36087 poster är färdigt! Det vill säga 65,91% av posterna.
 
Jag vill även passa på att hälsa till Roland Skoglund som jobbar vidare med Tierps församling! När den blir inrapporterad så är Uppsala län helt färdig!!! Lycka till!

2004-03-30, 23:58
Svar #27

Lisbeth Rithander (Skottarp)

OK, jag glömde bort vårt andra skånska län. 99125 färdiga poster i M-länet är ett fantastisk resultat med tanke på att 100%:arna har betydligt färre poster.
 
Lycka till med de övriga adopterade församlingarna i M-län. Kanske det kan bli fler nu när tiden har förlängts.

2004-03-31, 01:05
Svar #28

Fredrick Andreasson

Nästa stora drömgräns att passera blir naturligtvis 1 000 000 avklarade poster. Är det någon som tror att vi kommer att mäkta med det innan tiden går ut?

2004-04-02, 15:54
Svar #29

Utloggad Björn Thunberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1860
  • Senast inloggad: 2015-10-10, 13:54
    • Visa profil
Det beror på huvudstaden min vän.
Själv räknar jag med att kunna tillföra några tusen till.
 
Mvh.
Björn

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna