ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-24  (läst 2257 gånger)

2006-12-23, 01:18
läst 2257 gånger

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Hej!
 
Ville skriva detta inlägg under en ny rubrik.
Tänker på alla som kanske sitter ensamma hemma under hela julen men denna rubrik är för alla!
 
Kanske någon vill berätta hur ni firar julen i år?
Kanske någon vill diskutera jultraditioner, historiskt,geografiskt etc.?
Kanske någon har en juldikt eller något annat att dela med sig av?
Fritt fram för trevliga inlägg angående julen!
 
Själv ska jag fira julen med min lilla familj här i sydöstra Florida.
Inga släktingar kommer ner så vi firar ensamma.
 
Det blir lite julskinka,prinskorvar och köttbullar,det är nog det enda svenska som kommer att finnas pa vårt julbord hemma i år.
Lutfisk var för dyrt för oss att betälla i år och det är ändå bara jag som äter det.
Det är nog bara lutfisk med senapssås som jag, skåning som jag är,kommer att sakna!
 
Vi har en stor julgran med färgade lampor,julprydnader och glitter.
Vi har också en massa andra ljusslingor,i olika färger,och andra julsaker runt om i bostaden.
Tack vare Jeanette Högberg *tack och kram* har vi adventsljusstakar i fönsterna och alla juleljusen gör det mysigt här!
 
Ute är det inte juligt precis!
Vi har 25 grader varmt dygnet runt just nu och en storm är på väg in med regn och åska.
Vi ser massor av ljusklädda palmer svaja i den redan ganska kraftiga vinden.  
Det gröna gräset och alla färgglada växter ute påminner mer om sommar än vinter.
 
Önskar alla släktforskare över hela världen en GOD JUL!
 
Mvh,
Anne-Lee Wilson
Florida,USA
 

2006-12-23, 13:09
Svar #1

Utloggad Lena Persson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 648
  • Senast inloggad: 2021-04-15, 20:27
    • Visa profil
Hej Anne-Lee och alla andra! Vad jag funderat på i åratal men aldrig fått något svar på är: varför firar vi julafton som julens stora dag i Sverige när det är borde vara juldagen (som man vet i England och USA). Hur är det i andra länder?
God jul när ni än firar.

2006-12-23, 15:38
Svar #2

Christian Andersson

Hej Lena.
 
Man måste nog gå ganska långt tillbaka i tiden för att finna svaret på dina frågor. Du undrar varför vi firar julafton som julens stora dag här i Sverige. När det borde vara juldagen som i de engelskspråkiga länderna. Vilka vi? Det finns de som inte firar jul över huvud taget av olika orsaker. Och det finns de som betraktar julen främst som en religiös högtid och för dem är nog juldagen trots allt den stora dagen. Men jul firade vi här i norden långt innan kristendomen kom hit och många av de traditioner som hör julen till kan nog härledas mycket långt tillbaka i tiden. Kyrkan hade sina ju egna högtider och gjorde sitt bästa för att överföra våra urgamla traditioner till dessa högtider. Men när det gäller julen så lyckades man nog inte fullt ut.
 
Orden jul och jultomte har så vitt jag vet ingen religiös innebörd. Det har däremot Xmas, Christmas, Father Christmas och Santa Claus. Det finns alltså en mycket starkare koppling till religionen i de anglosaxiska länderna och detta skulle kunna vara en orsak till att man ser just juldagen som den stora dagen. Orden ”yule”, ”yuletide”, ”yule log” och ”yule log” finns i engelskan men i vilken omfattning de används vet jag inte. Kanske någon annan vet?
 
God Jul och God Helg betyder egentligen två olika saker så det är väl säkrast att jag tar med båda två.
 
God Jul och God Helg önskar Xian

2006-12-23, 17:13
Svar #3

Rolf Öhlén

God jul och gott nytt år!
 Jul för mig är att få fara och hugga en gran på torpet och ställa fram Tomtefamiljen som funnits med alla mina barndoms jular. Sedan 2003 har jag en liten gvadd, så julen blir mest för honom.  
 
 Eftersom jag är präst i en församling i glesbygden, har jag jobbat varje juldag sedan 1990, så vill några fira jul med oss, får de komma hit. I år kommer min mor, min bror och hans hustru.  
 
 På julbordet vill jag ha skinka, sill, ost-och räksallad, havrekex. Min fru vill ha prinskorvar och revbensspjäll, min far ville ha grisfötter. Lutfisk är inget jag väljer själv, men lär tidgare ätits som fastemat tiden innan jul, som var fatsetid innan jul. Rån och struvor är bakverk som hör julen till.  
 
 Julsånger står mig upp i halsen, men Skinnknuttarnas julafton och Nu så är det jul igen med Just-D är helt underbara. Det roligaste med klapparna är rimen. Vi försöker undvika att det klart framgår vad paketen innehåller, utan man får gissa. I vissa länder verkar det vara Stjärntydarna (de tre vise männen) som kommer med gåvorna, och det säger sig självt; inte kan tomten hinna med allt! Då börjar han i Finland på julafton, åker sedan västerut på grund av tidszonerna för att hinna med norra halvklotet, så får stjärntydarna ta det södra, så hinner de med!  
 
 Skämt och sido, det är väl överkurs att berätta att S:t Nikolaus var biskop i Myra runt 200-300 talet och var känd för sin välgörenhet mot de fattiga. S:t Nikolaus skall icke förväxlas med den svenska folktrons gårds- och skogstomtar.  
 
Nu har jag precis klätt julgranen (med pojkens hjälp). Vi har plastkulor, halmprydnader, små korgar, krokodiler (i trä, målade gröna med tomteluva och röd rosett om nosen), igelokottar (vita pappersbollar med formade små strutar som sticker ut åt alla håll), glitter, små svenska flaggor i band (i toppen tre större, fristående flaggor). Vi har en ljusslinga med ofärgade ljus.  
 
 Nu förbereder nyårsdagen. I mellandagarna är jag engegerad publik i Modocucpen, så julmusiken i kyrkan 29/12 överlåter jag i enlighet med vad jag ovan skrivit om julsånger, med varm hand åt kyrkoherden! Ha det gott!

2006-12-23, 21:32
Svar #4

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Hej allihopa!
 
Roligt att läsa vad ni skrivit!
Vänligen säg till om ni vill ha något ifrån texterna på engelska översatt till svenska.
 
Lena,ja här är det jul iallafall juldagen som gäller men hur det är i andra länder vet jag inte så mycket om.
 
Att ordet X-mas är nästan lika gammalt som kristendomen visste jag inte förrän för någon dag sen då de talade om det på History Channel på tv.
 
Min make, som är engelsklärare,kanske kan svara på i vilken omfattning orden(som Christian undrade över)”yule”, ”yuletide” och ”yule log” används i engelskspåkiga länder.
Jag återkommer med det!
Har hittat lite historia bakom ordet Yule(mfl. ord)på Wikipedia:
 
Yule is the winter solstice celebration of the Scandinavian Norse mythology and Germanic pagans. In Neopaganism, this celebration is largely reconstructed to various extents by various groups. In Wicca, a form of the holiday is observed as one of the eight solar holidays, or sabbats, where Yule is celebrated on the winter solstice: in the northern hemisphere, circa December 21, and in the southern hemisphere, circa June 21.
Yule and Yuletide (also see Yalda) are also archaic terms for Christmas, sometimes invoked in songs to provide atmosphere. Indeed, this is the only meaning of Yule accepted by either the full Oxford English Dictionary or the Concise Oxford Dictionary, and people unfamiliar with ancient Norse mythology's pagan traditions will not distinguish between Yule (Joul) and Christmas. This usage survives in the term Yule log; it may also persist in some Scottish dialects. In Denmark, Norway and Sweden the term jul is still the most common way to express Christmas, as well as joulu in Finland and j?ulud in Estonia.
 
Rolf,roligt att du är präst med otraditionella favoriter ibland våra julsånger!
Ditt julbord skulle jag gärna kommit och smakat på om jag inte var så långt iväg!
 
Här i USA är det mycket tal om olika religioner och firande vid jul.
Mest hör man om judarnas Chanukka men även om den färgade befolkningens högtid Kwanzaa som inte är religiös men hör julen till.
Här är lite info angående historien om Kwanzaa, ifrån History Channel:
 
Kwanzaa
Kwanzaa is a non-religious African American holiday which celebrates family, community, and culture. It is celebrated for seven days: December 26 - January 1.
The name Kwanzaa is derived from the phrase matunda ya kwanza which means first fruits in Swahili.  The kinara is the center of the Kwanzaa setting and represents the original stalk from which we came: our ancestry.
 
Om Chanukka kan ni läsa mer om på:
Historia om Chanukka
 
Julhälsningar,
Anne-Lee.
 

2006-12-23, 22:50
Svar #5

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Min make berättar om Yule så här(min översättning):  
 
Hur mycket ord som Yule mfl. används i England kan jag inte svara för(Ann Little kanske kan reda ut det? Anne-Lee's anmärk.),jag kan bara tala för USA.
Ju mer en person har kännedom om historia,som förstår denna bakgrund och traditioner,desto mer använder personen ord som Yule.
Det är en stor del av USAs befolkning som använder dessa ord,vi bor inte mest i storstäder som New York och Los Angeles,vi bor mest på landet och i småstäderna.
De på landet och i småstäderna har fört vidare traditionerna och mer av historien bakom till sina ättlingar medans storstadsborna inte har gjort det i samma utsträckning.
Människor på landet förstår bättre ändringar såsom årstider, tidvatten, skördetid mm. och har behållt innebörden av Yule.
Yule är en säsong för oss som har mest med lantbruk att göra om du inte kommer ifrån kusten, då det mer har med tidvatten att göra.
 
Min make ville också ha med detta om historian bakom Yule(källa: Wikipedia):
 
In Old English, ge?la originally referred to the month of December; although the ancient Anglo-Saxon calendar had two tides of 60 day periods: Litha Tide, roughly equivalent to modern June and July, and Giuli Tide, being esentially December and January (the remaining months of the year were lunar, 29 day periods--the New Year began with the second half of that tide, also known as Wulfmonath). There was also a period of time, twelve days, intercalary between the two halves--or monaths--the which becoming the traditional Twelve Days of Christmas. The definition later narrowed to mean Christmas day only, with the returning of the Latin-based calendar--via the Normans--over time in Christian Norman and Anglo-Saxon England.
 
Min make:
Litha har med ordet stone=sten att göra.
Vi i USA har Twelve Days of Christmas,tolv dagars jul, vilket vi fortfarande säger.
Detta är saker jag lärde mig som barn.
 
Julhälsning ifrån
Anne-Lee och Nathan Wilson.
 

2006-12-23, 23:28
Svar #6

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Tycker det är tråkigt att hela julen numera har avkristnats, men sådan är ju trenden i Sverige tyvärr. För lite finstämd julmusik också i etern - för mycket glams och fjams. Vilken tur då...at vi får söka oss bakåt i tiden...till våra (kristna) rötter!! Vi får hämta kraft och inspiration av tidigare generationer, se hur släkter och familjer höll ihop och hjälpte varandra, i nöd och lust! Tror vi har mycket att lära idag av sådant.
 
Vänligen
 
Ulf Sawert

2006-12-23, 23:31
Svar #7

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Hej Anne-Lee
 
Det är ju nästan Florida här, + 8 grader mitt i natten så någon vit jul är inte i sikte. Gräset är fortfarande grönt! Sitter långt ute på landet vid Vätterns dånande vågor (känner inget större behov av ett julaftonsbad!) efter att ha huggit en jultall, det råder en viss granbrist så det är vår tradition. En julanka efter dansk sed är förberedd inför morgondagen. Och norsk spekelaks (lättrimmad) på annandagen. Jo, det blir lite sill, köttbullar och Janssons frestelse på juldagen efter krav från den mer svenska delen av familjen. Vi har lyktor i alla fönster för att betvinga det kolsvarta mörkret, men idag är det den första dagen som blir längre än i går och det är värt att fira
 
Hoppas du får en fin jul därborta i väster!

2006-12-23, 23:53
Svar #8

Utloggad Robert Hammarstedt

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 330
  • Senast inloggad: 2012-04-09, 23:34
    • Visa profil
    • www.hammarstedt.st
Hej alla!
Upp och nedvända världen är det. +9,5 C i Sundsvall kl 23.30 och absolut snöfritt. Dags att klippa gräset? Det blir min första gröna jul i Sverige.
Vi tänker speciellt på er alla svenskar utomlands.
God Jul på er,  
mvh / Robban

2006-12-24, 00:01
Svar #9

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Någon juldikt Anne-Lee har jag inte men jag har skrivit en fin julkör som lyder så här:
 
Vers 1. När tiden var inne i Betlehems stad, man hörer en sång så förunderligt skön. Den ljuder så ljuvligt en skön harmoni, i korus av änglar i skyn. Refr: Och över vår jord går ett glädjebud, att född är Messias vår Herre och Gud.
 
Vers 2. Du föddes till jorden ja Ordet blev kött, nu vaggas du ömt i Marias famn. Ja himlen har kommit hit ner till vår jord, din makt och din vilja blir spord. Refr: Och över vår jord går ett glädjebud, att född är Messias vår Herre och Gud.
 
Vers 3: Nu strålar en stjärna på natthimlens rund, den lyser i mörkret så klart. Den tändes av Herren den leder oss rätt, den förer oss hem till vår Far. Refr: Och upp emot himlen det stiger en kör: Ära till Gud och frid på vår jord. 2ggr.  
 
Skriven av: Ulf Sawert (1999)

2006-12-24, 00:10
Svar #10

Utloggad Ann Little

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1252
  • Senast inloggad: 2024-02-23, 20:10
    • Visa profil
Anne-Lee, jag tror jag vågar säga att alla engelsmän känner till yule, yuletide och yule log och använder något av (eller alla)orden i samband med julen. Yule log är sedan många år också namnet på en chokladrulltårta som påminner om en trädstock och som finns att kÖpa i affärerna till jul.  
 
Happy Yuletide!
 
Ann

2006-12-24, 00:48
Svar #11

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Ulf,
 
Julkören du skrivit är underbar, min make tyckte att vi skulle fråga efter noterna så att han kan spela gitarr till texten och jag sjunga den!
(Det är något jag och min make har som hobby,gitarr och sång)
Det låter roligt att du Ulf efterlyser mer finstämd julmusik medans Rolf i tidigare inlägg är trött på julsångerna och hellre lyssnar på Just-D!
 
Chris,det låter som att ni kommer att få en grön jul om det kommer att vara 8 plusgrader!
Är dina anor både danska och norska?
Är det så att i Norge äter man också lutfisk men inte i Danmark eller har jag helt fel?
 
Robert(Robban),
Tack för att ni tänker på oss svenskar i utlandet nu vid jul, det värmer även om vi VERKLIGEN inte fryser här!
Klockan är 18:40 här,solen har gått ned och vi har 25 grader varmt.
Det är helt otroligt att det är så varmt i Sundsvall och ingen snö!
 
När jag bodde i Spanien var det den varmaste och torraste hösten och vintern på 30 år där och då badade vi i havet på julafton!
Här kommer vi inte att åka ut till havet men det kan mycket väl bli ett dopp i den uppvärmda poolen!
 
När jag växte upp älskade jag att sjunga alla dessa julsånger och psalmer vi sjöng i kyrkokören.
Nu försöker jag lära mig lite julsånger som är populära här,Christmas Carols.
 
Mvh,
Anne-Lee.

2006-12-24, 00:59
Svar #12

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Ann,
 
Roligt att du såg mitt inlägg och svarade om Yule i England!
Min svärmor pratar precis med min make i telefonen och hon svarar att hon brukade göra Yule Log(den chokladrulltårta du talar om).
Hon tillhör den äldre generationen ifrån landsbygden i Virginia.
Hon säger att Yule Log fortfarande finns att köpa i affärerna här.
 
Merry Yule to you Ann and everyone on Anbytarforum !
 
Anne-Lee
 

2006-12-24, 01:03
Svar #13

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
I Sverige (och flera andra länder) är det tradition att ha skoj dagen/kvällen innan en stor högtid. Jämför jul med t.ex. nyår, påsk och midsommar: på aftnarna har man kul, själva dagen är högtidlig - och firas idag därför knappast alls.
Högtidligheten markerades förr inte minst genom kläderna; juldag och påskdag var de största dagarna på året och då åkte det absolut finaste man ägde fram och bars i kyrkan. Så snart man kom hem från kyrkan bytte man om till något enklare kläder. På aftnarna hade man istället kläder som var mer ägnade att dansa och leka i.
I min barndom var det också så att på julafton åt vi i köket, på vardagsporslin - men på juldagen var det matsalen och finaste porslinet som gällde.
Förr var högtid och allvar det finaste, nu tänker vi att mat, lek och presenter är finast.
 
SOFI (Språk och folkminnesinstitutet) har nu lagom till jul givit ut en bok som behandlar den moderna julen, med utgångspunkt från uppgifter insamlade från julen 2004 - Nu gör vi jul igen (ISBN 91-7229-035-8).
 
Så kan man fundera på varför inte 25 gr och vajande palmer upplevs som juligt - den allra första julen firades ju under precis de betingelserna... Det kanske snarare borde uttryckas som att det inte liknar svensk jul...
 
Det är nog många svenskar som inte har hört om Kwanzaa, en högtid som skapades 1966 av Dr. Maulana Karenga (professor vid Dept. of Black Studies vid California State University, Long Beach), för amerikaner av afrikanskt ursrpung. Hemsida är:
http://www.officialkwanzaawebsite.org/index.shtml
 
Ingela

2006-12-24, 01:18
Svar #14

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil

 
Tack Ingela för all fakta angående julfiandet!
Jag minns min mormor och allt det fina som kom fram till jul.
Du har så rätt, jag skulle skrivit att min jul inte är julig på traditionellt svenskt vis!
Tackar även för länken om Kwanzaa,jag vet inte mycket om denna högtid och ska nu ta reda på lite mer.
 
Julhälsningar,
Anne-Lee
 

2006-12-24, 01:34
Svar #15

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Tack Anne-Lee för de fina orden! Melodin är också riktigt fin. Maila mig på: composerulf@hotmail.com och uppge adress så skickar jag er noterna och text kostnadsfritt! Fler intresserade...gratis för alla som deltager här på denna sait (jag står för portot också)! Min julklapp för i år...
 
Ulf, the poet

2006-12-24, 01:40
Svar #16

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil

 
Jag ser att det nu är julafton redan i Sverige!
Här får vi vänta några timmar till.
Är det någon som vet något om julfirandet i Danmark, Finland,Norge,på Island eller något annat land är jag väldigt intesserad av att lära mig mer!
 
 
 
Anne-Lee
 

2006-12-24, 01:45
Svar #17

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Lite clip art, höger klicka och spara om ni gillar dem och vill använda dem i inlägg,e-mail etc.!
 

 
 
 
 
 
Anne-Lee

2006-12-24, 01:48
Svar #18

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Lite till:
 

 
 
 
 
 
 
 
Anne-Lee

2006-12-24, 01:57
Svar #19

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil

 
Skulle vilja veta VEM som har snö på julen detta år!?
 
 
 
Anne-Lee
 

2006-12-24, 02:05
Svar #20

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Tack för de fina bilderna och tipsen Anne-Lee! Jag har sparat nästan alla nu...!  
 
Måste sluta nu...skall köra taxi i morgon.
 
Godnight
 
Ulf

2006-12-24, 03:36
Svar #21

Utloggad Anne-Lee Wilson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1818
  • Senast inloggad: 2016-07-14, 22:00
    • Visa profil
Alla svenskar sover,endast tomten är vaken...
Var det inte så dikten går!? *SKRATT*
 
 
TOMTEN av Viktor Rydberg
 
Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.
...
 
Läs gärna hela den klassiska dikten av Viktor Rydberg illustrerad med Harald Wibergs stämningsfulla teckningar här:
 
Tomten av Viktor Rydberg
 
Anne-Lee

2006-12-24, 05:01
Svar #22

Utloggad Ernst Stjernberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 191
  • Senast inloggad: 2023-11-19, 07:20
    • Visa profil
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR önskar jag alla deltagare av detta forum!
Här i Vancouver, British Columbia är det fortfarande dagen innan julafton. Vi hade en delvis solig dag med 8 grader varmt. Efter många oväder nyligen med massor av regn, vind och snö så hoppas vi det blir torrt och stilla,  åtminstone över julhelgen.  
 
En 'story' på första sidan av Vancouver Sun tidningen häromdagen gav många skandinaver oro. Det berättades att Sverige hade slutat exportera Aalborg Akvavit (eftersom den Kanadensiska marknaden var för liten) som många tycker om att dricka vid julbordet. Nu verkar det som om  Scandinavian Cultural Society fick reda på detta tragiska beslut och därför gick ut och köpte upp alla flaskor på sprit affärerna i British Columbia - hela 715 hittade man - så att de skall kunna fortsätta att sälja akvavit på deras olika evenemang, vid t.ex. jul, påsk och midsommar, på Skandinaviska Kultur Centrum. Så det blir nog en del svenska, danska och norska julbord som saknar Aalborg Akvavit i år här i British Columbia. Det sades att finnarna bara skrattade när de hörde om oron för de dricker mest vodka och det finns det fortarande gott om! Men, om man går till Skandinaviska Kultur Centrum så finns det säkert akvavit där i flera år framöver...
 
Själv ska jag fira svensk jul i år. Eftersom min fru är från England så växlar vi mellan svenskt julbord och engelsk kalkon middag. Som tur är kan man här i Vancouver köpa skinkan färdig-att-koka och nog finns det lutfisk (frusen) också men efter vi hade det den första gången så ville ingen annan i familjen utom jag ha den igen... fastän alla andra svenska rätter är väldigt omtyckta.
 
Trevlig helg!
 
Ernst
Vancouver, BC.

2006-12-24, 08:40
Svar #23

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Hej igen Anne-Lee
 
Vi har tagit det bästa från många olika länders julseder efter att ha jobbat internationellt under många år. Det är ganska skönt att kunna gå förbi bergen av julskinka i affären utan att känna stress för att allt ska bli rätt.  
I Norge har man lite olika julmat i olika delar av landet, men lutfisk är definitivt med. Det går man ut och äter med sina arbetskamrater före jul, ungefär som vi äter julbord. Deras lutfisk är mycket godare än vår, kanske de spar den bästa till sig själva och exporterar resten. I Sverige går det inte att få tag på pinnekjött som jag tycker mycket om, fårkött på ben som saltats, torkats och lättrökts och sedan ångas på björkris i en stor kittel.
Vi har engelsk Christmas cake också och på julmorgonen lyssnar vi på Christmas Carols och minns de oerhört vackra kvällarna i Amiralitetskyrkan i Greenwich.
 
När jag jobbade i svenskbygderna i USA på 80-talet träffade jag många gamla 1:a och andragenerationens skandinaver. Det som slog mig var att de hade gammal svensk jul jämt. På något sätt kom man över hemlängtan genom att äta det som förr var lyx och julmat varje dag. Den traditionen uppstod kanske för att man ville visa för sig själv att man gjorde rätt som lämnade familj och hemtrakt för att söka lyckan i Amerika: Titta så bra vi har fått det. Jag var t ex, tillsammans med dem, den ende som åt kokt potatis (ansågs mycket originellt bland senare generationers amerikaner). Men de skandinaviskättade åt kokt potatis med mycket smör och grädde! Många av de vardagliga mattraditionerna var extrema varianter av det som på 1800-talet var fest i Sverige, vitt bröd, smör, grädde, socker, fett kött. Och dessutom i stora mängder.
 
Klockan är 8.30 och gryningen är här.  
 
God Jul

2006-12-24, 08:54
Svar #24

Utloggad Ingela Martenius

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1489
  • Senast inloggad: 2013-10-25, 18:20
    • Visa profil
Vad SOFI kom fram till i sin undersökning (jfr mitt tidigare inlägg lite högre upp) var att svenskarna visst håller på traditionerna - men samtidigt så uppdaterar man dem, moderniserar dem.
Så är det med traditioner, vi tror gärna att de är oföränderliga men så är det ju inte - även om de kanske förändras såpass långsamt att vi inte tänker på det...
 
God Jul från ett Göteborg där det faktiskt ser ut som om det kan bli en ganska fin dag!
 
Ingela

2006-12-24, 09:23
Svar #25

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Anne-Lee!
 
Här i Umeå har vi inte någon snö, men det kanske kommer någon flinga lagom till eftermiddagen.
 
Vi har frångått den gamla traditionen, som man avskydde som barn, nämligen först mat, sedan bortplockning, sedan disk och efter denna lååååånga väntan julklappar.
 
Nej, nu med otåliga barnbarn, så blir det fika, Kalle Anka på TV(det traditionella) och julklappsöppning. Sedan kan man i lugn och ro äta av julmaten och ungarna är sysselsatta. Lugnast så!
 
Hoppas alla utlandssvenskar får en God Jul och även alla andra förstås!
 
Ann-Mari
Ann-Mari Bäckman

2006-12-24, 10:28
Svar #26

Utloggad Gunilla Johansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 620
  • Senast inloggad: 2020-02-28, 23:51
    • Visa profil
Är det någon som vet om det stämmer att första Svenska julgranen (seden kommer från Tyskland, det vet jag) fick sitt genombrott på Stora Sundby slott och infördes 1741 av av familjen Wrede-Sparre?
 
Läste det i tidningen och undrar om det är någon som vet om det stämmer eller var seden med gran inomhus uppstod i Sverige?
 
God Jul till alla  
 
önskar  
 
Gunilla

2006-12-24, 11:01
Svar #27

Christian Andersson

Appropå svenska traditioner i USA så vill jag gärna berätta följande lilla episod:
 
I oktober 1998 var jag i USA för första gången och träffade då bland annat min fars sysslingar på deras farm borta i svenskbygderna. Det var en sällsam upplevelse att få lyssna på svenska språket som det lät för hundra år sedan på genuin östblekingska. Utan den minsta brytning, otroligt med tanke på att ingen av dem någonsin varit i Sverige.
 
Jag följde med till butiken för att handla och väl där utbrister Melva plötsligt: Titta, lutefisken ä redan kommen. Och mycket riktigt så låg det åtskilliga paket i disken alla märkta med Lutefisk.
 
På kvällen blev det kalasmat och vid måltiden visste brodern Arnold att berätta att Amerikas största lutefiskfabrik minsann hade legat där i närheten. Men den var borta nu och det till deras stora saknad.
 
Det bör kanske tilläggas att jag aldrig har varit särskilt förtjust i lutfisk, men man får ju ta seden dit man kommer.
 
Christian

2006-12-24, 11:59
Svar #28

Utloggad Neta Hedberg

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 437
  • Senast inloggad: 2024-02-27, 09:02
    • Visa profil
God Jul Anne-Lee och alla andra
Här i Kiruna har vi c:a 60 cm snö och några minusgrader. Solen lyser med sin frånvaro men det är ganska klart väder. Julskinkan är griljerad och snart ska köttbullar och prinskorvar värmas.
 
Julhälsningar från Neta

2006-12-24, 12:02
Svar #29

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Lutfisken var bannlyst på vårt halvdanska julbord. Varje jul i min barndom fick vi höra min far med bibehållen avsky berätta hur han hade förätit sig på lutfisk (en för honom exotisk rätt) vid besök hos släktingar i Limhamn julen 1928. Han var då 12 år gammal, vid närmare 70 års ålder upptäckte han åter att han faktiskt tyckte om lutfisk lika mycket som före 1928. Så kom lutfisken till heders på julbordet igen. Och mamma fick äntligen börja luta fisken på Annadagen, den 9 december, som hon hade med sig från sitt hem. Men vi barn hade lärt oss att betrakta rätten med stor skepsis. Så jag lärde mig inte äta lutfisk förrän jag bodde i Nordnorge, där den bästa finns. Då ska den ätas med bacontärningar, mesost och tyttebär (lingon), samt snaps.  
 
I Minnesota och Wisconsin hade de sanna skandinaverna en dekal på bilen där det stod: I love Lutefisk.
Jag har till och med en gång (innan terrorismens intåg) sluppit undan den vanligen stränga gränskontrollen för utlänningar vid resa från Canada till norra Minnesota genom att diskutera svenska seder och lutefiskätande i hemlandet med en tredje generationens svensk gränsvakt, född i Mora, Minnesota. Mina ingående kunskaper om dessa fenomen bevisade tydligen att jag var äkta svensk, utan att identitetskontroll behövde genomföras.
 
Så lutefisken blev en viktig symbol för svenskar och norrmän, precis som du skriver Christian.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna