ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-23  (läst 2054 gånger)

2005-03-22, 10:55
läst 2054 gånger

Utloggad Anders Berg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7651
  • Senast inloggad: 2022-06-06, 18:37
    • Visa profil
    • Scangen
Jo, Eva, tyvärr var din kolumn inte så lyckad.  Jag instämmer med Mauds inlägg kl. 01:11 i natt i att du använde en väl nedlåtande ton med alla frågor. Låt oss inte orda mer om det.
 
Jag tror inte att tillrättavisande kolumner eller irriterade inlägg på Anbytarforum riktade mot nybörjare, eller bara flyktigt släktintresserade personer, gör något gott. Bättre att vägleda när man svarar på en konkret fråga. Be om kompletterande upplysningar, berätta om vilka möjligheter som finns att komma vidare. Gör frågeställaren själv intresserad att få gå på djupet. Och finns inte intresset, so be it. Alla kan inte bli arkivrävar.

2005-03-22, 11:28
Svar #1

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Bra talat Anders!
 
Tänk om det fanns en god karamella
som gjorde alla männskor snälla
och lagar synen på en del
som bara ser på andras fel!

2005-03-22, 11:31
Svar #2

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil

2005-03-22, 11:38
Svar #3

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
Jag tyckte för det första inte att Evas kolumn var riktad till nybörjare, utan till dem som hållit på ett tag, men ändå bara ber andra om hjälp med sekundärkällor... Och jag kan inte heller förstå varför jag måste leva efter Jojjes regel om att aldrig ha synpunkter på andra (vilket han ju själv har...)
 
Och jag kommer fortsätta att ge svar av typen kolla där och där. Självklart kan man använda sig av andras bearbetningar av källmaterial, och det är inget konstigt med det, om man bara anger den andre som källa. Men däremot så MÅSTE man vara medveten om att man skall värdera kvaliteten på andras arbete. Däremot så är jag inte intresserad av att ständigt förse en del med nya upplysningar utan att få andra svar än KRAV på mera...
 
Och varför blir jag titt som tätt påhoppad när jag påpekar den sekunda kvaliteten hos vissa sekundärkällor? Varför tar en del det som en personlig förolämpning när man påpekar att den där adliga härstamningen saknar verklighetsförankring. Och varför kan en del inte ens ta ett påpekande om att annan litteratur än den de använt kan vara lämpligare?
 
PS
En av de bästa källforskare jag känner har grav dyslexi. Hans register behöver förvisso renskrivas, men de är mycket, mycket bra.
DS

2005-03-22, 11:39
Svar #4

Utloggad Johan Brandt t. Grevnäs

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 631
  • Senast inloggad: 2022-02-08, 14:02
    • Visa profil
Det är helt onödigt med strikta indelningar emellan olika metoder eller metodlösheter inom släktforskningen. Men säkerligen har släktforskningen en utvecklingslinje. Var var och en befinner sig däri är subjektivt och en perspektivfråga. Om man nu ser släktforskningen från en metodisk synvinkel, så torde det vara klart, att en forskning som kan försvaras, blir uppskattad för att den är trovärdig (även) på grund av kunskap inom metodiken. Om någon sedan glädjer sig över denna forskning utan kunskaper i metodlära, så är det förstås en ANNANSLAGS glädje.
 
Hoppas glädjen tar ett grepp om er!
Sous le fumier de la scolastique  de l'or est caché

2005-03-22, 13:06
Svar #5

Ingrid Wikberg

Sens moral (kanske): Tänk på formuleringarna och var snäll med språket.
 
och Hej Johan  Glad Påsk!  
Snart börjar jag mitt 3:e liv... .........
 
 
mvh
Inkan

2005-03-22, 13:56
Svar #6

Utloggad Mikael Persson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1357
  • Senast inloggad: 2022-01-17, 11:31
    • Visa profil
Till Ingeborg, som undrar vad man ska ha anbytarforum till: Om man ändrar skrivningen till anBYTARforum, så kanske det framgår bättre? Det ska alltså vara ett samarbete mellan två eller fler personer, där man jämför olika pusselbitar som var och en har funnit och slutsatser man kommit fram till. Man försöker hjälpas åt att komma fram till vilka som kompletterar respektive motsäger varandra, och hur.
 
Till er som klagar över pekpinnar: Personligen hade jag varit glad över några fler pekpinnar när jag började släktforska! I stället har jag behövt rensa en hel del som jag samlade ihop i början. Och trots att jag rensat, så är jag orolig för att jag har missat att rensa bort något, eller att jag har lyckats få in felaktiga uppgifter på annat sätt.  
Det har hänt vid några tillfällen att jag i samtal eller i någon skriftlig form har presenterat felaktiga uppgifter. När jag då har fått det påpekat för mig så har det känts som en kalldusch, och jag har i princip känt skamkänslor. I det läget hade jag helt klart föredragit att tidigare ha fått anvisningar (pekpinnar) om hur forskningen ska bedrivas!!  
Jag tycker att man i släktforskningen -- liksom i andra områden av livet -- ska kunna känna stolthet över vad man fått fram och lyckats med -- egna framgångar eller som resultat av ett lagarbete. Att i stor utsträckning presentera det som andra funnit ger ingen vidare anledning till att känna stolthet, utom möjligen om man har gjort en tjusig presentation.  
 
Hälsningar, Mikael!
 
PS. När jag skriver 'känna stolthet' så menar jag 'KÄNNA stolthet' (känna att man har lyckats bra med något), inte att gå omkring och visa sig stolt. DS

2005-03-22, 14:19
Svar #7

Utloggad Ingeborg Palmén

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 85
  • Senast inloggad: 2013-10-01, 15:28
    • Visa profil
Eftersom jag har semester nu kan jag läsa diskussionen mitt på blanka dan - lyx. Några kommentarer ännu:Jag är inte forskare, utan definitivt samlare. Just nu kartlägger jag vad som eventuellt finns för att när jag blir pensionerad om några år kunna ägna mig mera på allvar åt det hela. Men  man  blir helt enkelt ibland  så nyfiken när en trådända plötsligt tar slut . . .
Det är klart att sekundärkällor måste prövas, men någon form av såväl ekonomi som självkritik bör man som amatör ha. Jag har en del av min släkt i Finland utredd av en historiker (med genealogi som fritidsintresse), specialist på städernas 1700-tal. Han har utrett div. borgerliga släkter just under denna epok och publicerat en släktbok. Det vore ju helgalet att börja om hans forskning från början (eller ?)
Jag förstår bra om någon inte vill ge ut sina kanske halvfärdiga forskningsresultat. Å andra sidan borde ju inte en fråga uppfattas som ett pockande på svar, på att man ber om aktiv forskning i frågan. Det är ju snarare frågan om en förfrågan: Har någon annan denna person under arbete just nu, är den känd ?
Anbytarforum har under det år jag följt med givit mig mycken hjälp i rent konkreta frågor. Otroligt att det finns så många hjälpsamma människor, man blir verkligt glad. Jag kan utan överdrift säga att min dag ibland blivit räddad av ett svar här. Dessutom har det inneburit såväl nytta som nöje just när det gäller sekundärkällor och deras tillförlitlighet (och att de överhuvudtaget finns)För att nu inte tala om den stilistiska akrobatik som ibland förekommer.
Ännu detta om tid. Man måste nog ägna sig åt de levande släktingarna också, även om de inte förstår hur fascinerande saker man just hittat (svärsönerna däremot är artiga, de frågar har du hittat något intressant på sista tiden). Tids nog kommer intresset och då kanske en hel hög okända medeltidsdokument hittats för dem att bita i.
Glad Påsk önskar Ingeborg i Helsingfors som ännu lever på samlarstadiet

2005-03-22, 14:38
Svar #8

Utloggad Ingeborg Palmén

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 85
  • Senast inloggad: 2013-10-01, 15:28
    • Visa profil
Till Mikael ! Jag skrev mitt inlägg innan jag läst ditt. - Min fråga var väl snarast retorisk eller kanske ironisk? Men faktum är att den fattiga har inget att byta med innan hon samlat i ladorna, eller hur ? Då kan man bara hoppas på smulorna som faller från den rike mannens bord, men utan att tigga som en gammal tax. MVH Ingeborg, fortfarande samlare men helst inte parasit

2005-03-22, 16:49
Svar #9

Utloggad Annki Roos

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 847
  • Senast inloggad: 2014-01-17, 18:02
    • Visa profil
Efter att ha läst vad du Eva Dahlgren skrivit, kan jag bara säga att det är illa formulerat. I alla fall om du menar väl med det du skriver. Tack och lov att jag inte ställt många frågor här på detta forum. Har å andra sidan inte svarat på många heller. De jag svarat på är mest under Österbotten, då min forskning till stor del är därifrån.
 
Är det så svårt att tänka sig att vi kan ha olika sätt att forska på? Alla är vi nu inte historiker heller. Vist kan man samla på sig om man känner för det. För att sedan sortera och göra rensningar och från där gå djupare in i de personer man vill veta mer om. Vad vet du hur de olika personerna som skriver här forskar?  
 
För min del måste jag säga att jag lär mig av mina många fel jag gjort och gör vad gäller släktforskningen. Hela tiden går man längre och djupare. Tar reda på via olika böcker osv osv. Det är ju det som är det roliga, att man lär sig något nytt varje dag.  
 
När jag läser din kolumn så får jag känslan av att du tycker du är duktig, och andra lata. Det är så du formulerar dig. Synd att du inte ser det själv. Fast det gör man ju inte alltid måste jag väl i ärlighetens namn tillstå .
 
Om ni nu, som är seriösa och duktiga, anser att ni inte vill svara någon, för att den är en samlare bara. Så svara inte, det är väl hur enkelt som helst. När du Eva och andra hela tiden talar om hur oseriösa många av oss andra är, blir det bara att man ingen fråga ställer.  
 
Anders, en kompis till mig har också grav dyslexi, och hon kan garanterat inte läsa någon som helst svår stil. Hon kan inte ens läsa en bok med mycket stor klar stil. Vi gick i samma kurs för ett tag sedan. Hon gjorde kursen muntligt, annars hade det inte gått. Så där kan det nog vara olika.
 
För övrigt tycker jag Jojje har rätt vid sin liknelse med ekan.  
 
Annki
 
Ps. Glad påsk till dig också Inkan Ds.

2005-03-22, 18:26
Svar #10

Ingrid Wikberg


2005-03-22, 21:49
Svar #11

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Om inte annat så finns flera poänger ur ett Anbytarforumperspektiv, för är det något som är direkt olämpligt (om man nu får ta till 'kraftutryck' i min position :-) så är det faktiskt när man poppar upp under nya rubriker och säger att man kört fast, inte kommer vidare, osv. - fast man dagen innan fått den vägledning som behövs för att inte behöva sitta fast..
 
Som tidigare nämnts är det förstås helt frivilligt att ta till sig såväl råd som pekpinnar - man man bör alltså inte då bara fråga vidare någon annanstans. Visst kan det råka hända att man stöter på någon (ganska nära släkting) som vet besked vid en förnyad fråga, men sannolikheten är mycket liten när man rör sig i relativt modern tid.
 Däremot är risken stor att någon som verkligen vill hjälpa till (och inte sett att all info getts redan tidigare, vare sig det var dagen innan eller för att par månader sedan) sätter sig och gör om jobbet att tala om hur man bör gå tillväga, helt i onödan.
 
-Här finns en parallell till duplicerade inlägg som lätt skapar onödigt merabete, men detta med att någon 'sitter fast' om igen är nog ännu mer retsamt att stöta på för de som försökt ge råd och tips. (Inte så sällan just Eva som lägger massor av tid på bra råd och vägledning, därav säkert hennes lite provocerande vinkling på kolumnen.)
 
Så skvalpa gärna runt lite hur Ni vill i den egna anviken, men i anbytarvassen får Ni tänka Er för lite extra - för här skall hela stimmet kunna fungera tillsammans.
 
I morgon är det dödboken som gäller!

2005-03-22, 22:42
Svar #12

Utloggad Annki Roos

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 847
  • Senast inloggad: 2014-01-17, 18:02
    • Visa profil
Just precis Peter, HELA stimmet ska kunna fungera tillsammans, alltså bör samtliga tänka sig för lite extra.

2005-03-22, 23:19
Svar #13

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Ja, Eva är ju redan påmind kan man lugnt säga - nu påminde jag de övriga..

2005-03-23, 00:49
Svar #14

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Bra Peter, så ska det låta! Det är ju faktiskt DITT jobb att vara den som reglerar avarter av olika slag i detta forum, inte Evas, inte mitt, inte Anders, eller någon annans...
Jag vill ändå poängtera att det är viktigt att man accepterar att det finns personer som inte följer vederbörliga rutiner - av olika anledningar, och att det inte är något mer märvärdigt med det än att man väljer att ta sig fram med olika färdmedel när man reser.
Jag vill också tillägga en reflexion: Är det inte märkligt att det publiceras så lite släktforskning med tanke på att det är så många som släktforskar? Visst kommer det massor av CD:n med databaser av olika slag, men de flesta rör register över födda, vidga och döda, eller mantalskrivna, eller sjömän, emigranter, eller vad det nu än må vara. Mycket lite kommer ut i anväg, eller stamväg...! Man undrar, vad händer med all släktforskning? Är den så dålig att den inte tål att publiceras? Det är ju så man funderar, när inte ens Svenska Antavlor och Svenska Släktkalendern får in tillräckligt med bra material spontant, och förbundets tredje publikation Släkten... verkar ha dragit sin sista något uppgivna suck! För ni visste väl att förbundet ger ut en publikation som heter Släkten...??

2005-03-23, 04:02
Svar #15

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Jag är väldigt tacksam att mitt intresse för släktforskningen kom långt före möjligheten att använda internet. Det betyder många timmar på biblioteket och vilken glädje det gett mig att äntligen finna personer, som jag letat så länge.
 
När jag då hittade Anbytarforum, trodde jag att det var precis så det fungerade, att byta anor. Jag hade hoppats att hitta andra, som hade samma anor som jag och man kunde jämföra och ev byta med. Tyvärr så blev det inte, men jag har fått så otroligt mycket hjälp och tips ändå. Så jag är helsåld på Anbytarforum.
 
Jag har inte läst Evas inlägg (var finns det?), men nog kan jag förstå att om de som svarar och lämnar ut seriösa svar också vill att man ska ta till sig dem och inte fråga om samma sak igen.
Ann-Mari Bäckman

2005-03-23, 07:22
Svar #16

Peter Karlsson / anbytarvärd (Peter)

Eva är en av Rötters kolumnister - länk direkt till hennes senaste spalt finns närmast under 'Uppdaterat' 18 mars på Rötters förstasida..
 
Om Släkten kan man läsa här.

2005-03-23, 07:45
Svar #17

Utloggad Ted Rosvall

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1256
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 07:49
    • Visa profil
Förbundet har haft så oerhört mycket att pyssla med under de senaste åren att vi har varit tvungna att ligga lågt med en del verksamheter. Dit hör tyvärr SLÄKTEN... (det skall vara tre små punkter efter ordet...) som jag själv tycker är en mycket värdefull serie, som det borde gå att fylla med innehåll. Tack Jojje för sparken där bak. Vi skall se om vi inte kan blåsa nytt liv i SLÄKTEN...
 
Mvh
TED

2005-03-23, 08:25
Svar #18

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4039
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 18:31
    • Visa profil
Lite reflektioner. Färre än jag trodde hade visst Vet du att-frågor under sin skolgång ... jag vet att jag ofta hade det som summeringar i alla fall. Jag har aldrig sagt att kolumnerna ska vara en kortkurs i släktforskning eller ha pedagogisk inriktning (definitvt försöker jag inte lära barn något - Ingrids inlägg 22 mars 08.07). Jag kan dock ta till mig att jag som kolumnist har ett större ansvar än de som skriver inlägg på Anbytarforum. Däremot lovar jag inte enbart slätstrukna okontroversiella synpunkter framöver ...
 
Själv har jag alltid stimulerats av att få veta att det finns mer kunskap att hämta (även i Vet du att-form eftersom det ofta är svårt att fråga efter något ingen sagt att det finns), men människor är olika det inser även jag (och att en del av någon anledning, funktionshinder eller annan anledning, inte KAN ta till sig kunskap eller göra saker själv - men måste det skrivas varje gång som en fotnot? Andra är faktiskt rent ut lata också även om det är att svära i somligas kyrkor). En del nybörjare vill och kan, andra slutar när det visar sig att allt inte gick att plocka ut ur en dator och ytterligare andra blir vilseledda Jojje - det är inte en underskattning - men de blir vilseledda av någon annan än sig själva.  
 
Ofta när någon på Anbytarforum  kommer med kunskapsinlägg så bemöts det med epitet (von oben, elit osv.) eller definieras som pekpinnar av andra. I en av diskussionerna jag länkade till i går morse, skrev jag följande Men ibland när man försökt att svara utan att vara övertydlig i sitt svar så visar det sig att personen inte vet vad man har syftat på, vilket gör att man nästa gång man svarar på en liknande fråga tar med mer och då är det i stället undervisande och mästrande. Hur man än vänder sig ..... Man måste faktiskt acceptera att vi har olika sätt att uttrycka oss på - jag som skribent ska i och för sig fundera på hur det mottas, men den som läser behöver inte alltid söka värsta vinkling av det (det var någon som en gång citerade Fritjof Nilsson Piraten och Synålen men jag hittar inte ett säkert korrekt citat att lägga in här).
 
Kolumnerna hittar du här Ann-Mari, på Nättidningen Rötter, där både mina och andras finns. På Rötter finns också så otroligt mycket mer att fritt botanisera i för alla, t.ex. artiklar ur Släkthistoriskt Forum som ligger under Förbunds-Nytt.
 
Man kan få uppfattningen att man bara får ha synpunkter på hur saker fungerar om man heter Jojje, Ingrid, Rune, Ankki eller Anita (och gärna i ett tonfall som är motsatt mitt - hur var det du skrev Ingrid på ett sätt som inte känns positivt eller ens trevligt - du har under det gångna året alltid  skrivit positivt och trevligt i alla dina inlägg ...?). Möjligen kunde just denna kolumnen gått in under Rötters Insändare och Debatter i stället, givetvis kraftigt omformulerad ... men jag ska som sagt tänka på vilket ansvar jag har framöver, Maud mfl.
 
Mikael tog upp aspekten AnBYTARforum - och Ingeborg, man har faktiskt något även som relativt ny i forskningen, nämligen kunskapen om var den släkting som du söker det förflutna för hamnade senare i livet. Det finns många frågor som har en lösryckt person, utan kopplingar åt något håll, där de dels inte talar om ifall de redan vet något (t.ex. från föregående uppslag eller att de själva äger SvBef 1890), dels inte talar om att de kanske har man och barn i utbyte mot föräldrar och syskon.
 
Anbytarforum har även en stor avdelning Metodfrågor liksom olika andra (namn, språk osv) - lägger man frågor om personer där så får man ofta ett metodsvar i stället, vilket man som frågeställare får acceptera. Man kan kanske VDN-märka (varudeklarationsmärka) sina frågor under socken/efterlysning mm med vill bara ha svar med personuppgifter, inte lära mig något i stället för mitt tidigare förslag om att tala om i fall man tänkte kolla uppgifterna ... obs det är delvis ett skämt. Som frågeställare kan man i alla fall vara tydligare.
 
Hälsningar,
Eva

2005-03-23, 09:08
Svar #19

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Det är väl tokigt att en del frågar om samma fråga igen trots att de fått ett svar. Men är det verkligen överensstämmande med verkligheten? Nej, inte riktigt. I alla fall inte i de flesta fallen.
En del svarare lider nämligen av jag-lämnar-tips-om-var-svaret-återfinns-svaret, alltså man svarar inte på frågan, utan talar bara om för frågaren att man säkert kan hitta svaret i kyrkboken den och den... och det var ju inte riktigt det svar som frågaren hade förväntat sig. Alltså frågar frågaren igen...
Och varför sker detta, kan man fråga sig? Jo, därför att en del av de som svarar inte tycker att de ska bjuda på hela svaret utan resonerar som så att har jag svettats för att få fram uppgifterna, så ska väl också du få svettas.
Beteendet utgår ifrån att alla är lika intresserade av själva processen, och utsluter därmed att det kan finnas personer som bara är intresserade av svaret - och samtidigt är helt ointresserade av vägen dit. Vi kan jämföra det med att någon går ut på en restaurang och vill äta en god middag, men får ett recept i handen i stället för maten, och uppmaningen om att köket ligger åt det där hållet.
Jag skulle förmodligen gått till en annan restaurang!
Jag tror att så länge t.ex. Anbytarforum präglas av en stor och omfattande hjälpsamhet (det är sällan frågor aldrig får svar), så kommer en del att utnyttja det mer än andra. Men det får man ta! Det hjälper inte att man moraliserar över folks lathet och brist på intresse för det hemlagade.

2005-03-23, 09:42
Svar #20

Utloggad Eva Dahlberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4039
  • Senast inloggad: 2024-03-12, 18:31
    • Visa profil
men du håller med om att man bör vilja äta om man går till restaurangen?  
 
Vill man göra något annat (gympa, läsa, plocka svamp eller få håret permanentat eller sina sår omlagda) går man någon annanstans? På vissa restauranger kan man kanske enbart dricka kaffe, dansa och dricka kranvatten eller supa skallen i bitar, och slippa äta - men inte på alla.
 
Alla liknelser och omskrivningar blir i längden lite besvärliga för inget kan jämföras helt och hållet ...  
 
En del kanske ger svaret jag vet var du kan söka själv när frågaren frågar om i samma diskussion för att återuppliva sin fråga till Nytt senaste dygn eller på annat sätt visar sin otålighet över att inte ha fått personuppgiften som den sökte?
 
Hälsningar,
Eva

2005-03-23, 09:44
Svar #21

Utloggad Anders Ryberg

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2648
  • Senast inloggad: 2013-08-23, 23:49
    • Visa profil
När jag lämnar svar av typen titta där och där så beror det ofta på att
1) Jag inte har källan tillgänglig själv, men tror att frågeställaren har mer hjälp av detta svar än inget alls.
2) Svaret kräver alldeles för omfattande forskningsinsatser, så jag hinner inte.
3) Svaret skulle bli alldeles för långt och risken är att jag rör till det, alltså är det bättre att läsa artikeln/boken i orginal.
 
Det är sedan upp till var och en om hon vill följa mina tips, men det är vad jag kan göra...

2005-03-23, 09:55
Svar #22

Rune Edström (Rune)

Hej  Jojje
 
Kanske inte så många vill schavottera på AF hur undermålig deras släktsaga är i andras ögon.
Nedgjord av alla dom duktiga som ser att där och där är det tagit ur någon annan källa än den allena saliggörande kyrkoboken. En kyrkobok som i många fall är av så undermålig kvalitet, att dom inte kan läsa den.
 
Har du inte sett när någon av dom duktiga släktforskarna på forumet, varit och botaniserat på någons hemsida, hur många fel och brister som dom funnit. Hur tror du det ska funka om dom lägger det på Rötter.Tror du inte dom mer bokstavtrogna skulle kräva att det tas bort? Nu kan dom bara ondgöra sig över hemsidan.
 
Nä jag puttar nog ut min lilla jolle i samma lugn som var innan hamnkaptenen uppträdde på scenen. Med en svalkande bris å en kall öl och likadant hemgjort metspö, som jag nämde i går. Dock är källorna till dom olika komponenterna i metspöet angivna.
Väl mött i ankdammen
rune

2005-03-23, 10:01
Svar #23

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Bjuda på hela svaret kan jag mycket väl tänka mig om personen som frågar bor långt ifrån det arkiv där man kan läsa berörda mikrokort. Men jag har också, när jag vetat den frågandes bostadsort, åtminstone en gång svarat ung.: Den här gången har du faktiskt möjlighet att leta reda på svaret själv, då handlingar finns på landsarkivet i ditt hemlän. Personen ifråga har ca 4 mil till sitt landsarkiv medan jag har 8-9 mil till Arninge. Men givetvis visar jag inte gör-det-själv-attityd mot en vars namn är nytt för mig utan bara om personen skickar ut 15-20 frågor i veckan spridda över hela landet.

2005-03-23, 10:27
Svar #24

Utloggad Maria Svärd

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 141
  • Senast inloggad: 2013-08-19, 08:35
    • Visa profil
Hej alla,
 
Personligen tycker jag att det är lika roligt att hjälpa andra som att forska själv.
 
Men, som någon skrev tidigare, det finns alltid en risk attt det blir fel. Exempel:
 
Någon hade för en tid sedan frågor på en släkt i Hemsjö där barnen flyttat åt olika håll.
I kyrkoboken stod utflyttad till Lundby på någon.
 
Detta förväcxlade jag i mitt svar. Det finns dels ett Stora Lundby i Lerums kommun, dels Lundby församling i Göteborg. Jag tror att jag svarade Lundby, Göteborg när rätt svar skulle varit Stora Lundby. Detta påpekades vänligt av Peter Hjortstam som hade anor från samma släkt.
 
Detta är just det fina med Anbytarforum, precis som Anne-Marie påpekar här ovan.
 
Sedan kanske det är så som Eva säger, hon menade inte så illa som det lät. Jag tycker inte heller om tonen i hennes kolumn, men Eva har förklarat sig flera gånger, så låt det vara bra med detta nu! Det finns säkert viktigare saker att diskutera, eller??

2005-03-23, 11:16
Svar #25

Utloggad Jojje Lintrup

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1204
  • Senast inloggad: 2014-12-16, 14:51
    • Visa profil
Jag för min del kommer att fortsätta att tjata på dem som inte accepterar att andra kan vara intresserade av att veta mer om sin släkts historia utan att vilja grundforska själv. Det måste vara upp till var och en att välja hur man vill få reda på saker och ting.
För det finns ju folk som trots allt inte trivs med att alltid ha en liten ettrig hamnkapten som möter dem vareviga gång de varit ute i ekan, och som inte fattar att de inte vill ha någon specialutrustning i båten - men som däremot tycker att det är ganska schysst att ha en vänlig hamnkapten som ger dem de tips de frågar efter.

2005-03-23, 11:37
Svar #26

Eivor Andersson (Ema)

En av de vänligaste Hamnkaptenerna på den här skutan, är Jan Ek, som alltid svarar vänligt och bjuder på sina kunskaper utan att begära något tillbaka, eller skäller ut de som frågar.
 
När man talar om restauranger så kan man också se (Anbytarforum så här)
 
Män går ut och retar aptiten, men går hem och äter  
Kinesiskt ordspråk

2005-03-23, 11:43
Svar #27

Utloggad Ingeborg Palmén

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 85
  • Senast inloggad: 2013-10-01, 15:28
    • Visa profil
Joije ! Denhär debatten visar ju att ettriga hamnkaptener har en mission att fylla !
Eva ! Det är väl klart att man bidrar med det man har, om någon är intresserad. Jag undrar bara varför jag (tydligen) inte har släktingar som är intresserade av genealogi. Det är besvärligt när man, som många ondgjort sig över, borde söka från Umeå till Strömstad. Men kanske jag vågar slänga ut någon fråga igen.
På en finsk lista läste jag just: Vad kan man vänta sig av en släktforskare ? En svarar ingenting, en annan vadsomhelst.(förlorar tyvärr på översättning)
Nu gör jag en utflykt till Fiskars bruk i Pojo kommun(geografilektion) för att sniffa på en liten rottråd.
MVH Ingeborg

2005-03-23, 12:20
Svar #28

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Ingeborg, du nämner det här med att dela med sig av sin forskning. Visst är det så att om det skulle dyka upp en fråga, som rör ens egen släkt, så nog skulle då jag dela med mig, men hittills har jag inte sett någon.
 
Rätta mig om jag har fel, men nog har jag en känsla av att alla som svarar på frågor rörande släktfrågor inte utgår från sin egen släktforskning, utan det hänvisas till CD-skivor och andra personers forskning om släkten i hela socknar. Om jag själv inte kan bjuda på något svar, så beror det på att jag har bara min egen forskning att utgå ifrån. Det kanske är därför sådana som jag bara frågar, utan att bjuda på något tillbaks.
Ann-Mari Bäckman

2005-03-23, 13:12
Svar #29

Ingrid Wikberg

Men Eva D, Nu är det inte mig som vi diskuterar här -utan din senaste kolumn! Ingenting annat.  
En dålig sak ursäktar INTE en annan dålig sak - eller hur?  
Det gäller att kunna skilja på sak och person.
 
 
Ett gammalt kinesiskt ordspråk som ord på vägen:
 
Läraren kommer när eleven är redo
 
Något att tänka på i den pedagogiska ivern.....    
mvh
Inkan

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna