ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Gensvar  (läst 1198 gånger)

2002-02-19, 09:24
läst 1198 gånger

Utloggad Ted Rosvall

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1256
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 07:49
    • Visa profil
De senaste dagarna har vi nåtts av nyheten, att SVAR lyckats landa ett jättebidrag från EU, pengar som skall användas till digitalisering av olika typer av arkivmaterial, bl.a. kartor.
Så långt är allt gott och väl och det är bara att gratulera SVAR till pengarna och till de möjligheter som därmed öppnas. Det är först när man hör vilket material SVAR har bestämt sig för att digitalisera som häpenheten och så småningom vreden tar över. SVAR tänker nämligen sätta igång och digitalisera de gamla mormonfilmerna, volymerna från kyrkobokföringens begynnelse till sent 1800-tal - exakt samma material, således, som företaget Genline sedan många år arbetar med, och som man beräknar ha klarat av inom en 3-årsperiod. Dubbelarbete? Konkurrens på olika villkor? Prestige? Man tar sig för pannan!
 
När medlen för den så viktiga och nödvändiga digitaliseringen är så små som de är, tänker SVAR på fullaste allvar ägna sig åt ett onödigt arbete, en uppgift som redan är avklarad. Motivet sägs vara, att arkivverket inte kan avstå från att digitalisera den kanske allra viktigaste arkivserien bara för att ett privat företag hunnit före. Ett annat argument är förhoppningen att regeringen en vacker dag skall inse, att materialet inte bara hör hemma på nätet, utan också skall vara gratis för alla som vill ta del av det. Ett tredje skäl handlar om oron för att kvaliteten hos Genlines inskannade bilder inte håller den höga kvalitet som arkivverket kräver.
 
Om det sista argumentet är det bara att säga; Ta reda på det då! Jag har själv lyft luren och talat med teknikansvarige på Genline och fått klart för mig att jag visserligen ingenting begriper av pixlar och punkter och komprimering, men att Genlines arkivfiler med all sannolikhet håller en till och med högre kvalitet än vad som krävs.
 
Gratisprincipen omhuldas som bekant av oss släktforskare, och visst skall vi arbeta för den. Femton års erfarenhet av SVARs kommersiella verksamhet inger dock inte några stora förhoppningar om en sådan utveckling. Vi är medvetna om att SVAR sitter i kläm, att arkivverket inte tar ansvar för verksamheten utan förutsätter att den skall bära sig själv via skyhöga priser och avgifter för bibliotek och enskilda forskare, men vi har inte heller sett någon tydlig ambition från SVAR för en förändring på detta område. SVAR skall, enligt sin affärsid?, vara en kommersiell gren av Riksarkivet. Det är egendomligt att så få protesterar mot denna högst diskutabla inriktning.
 
Det här är inte första gången SVAR försöker sig på en digitalisering av de gamla mormonfilmerna. Ett tidigare EU-bidrag på samma tema förbrukades i en utredning, som kom fram till att det skulle kosta bortemot en halv miljard att digitalisera kyrkoböckerna. Det är först nu, när Genline har visat att det är möjligt att för kanske en tiondel denna summa, eller ännu mindre, åstadkomma den önskade överföringen, som SVAR vaknat upp.
 
Sveriges Släktforskarförbund har inte för avsikt att ta ställning för Genline och mot SVAR.
Vårt avtal med Genline till släktforskarnas fromma, handlar bara om att hoppa på X2000 när det står på stationen. Och SVARs lokomotiv lär inte få upp ångan på många år ännu.
 
Det är SAMARBETE som behövs. Inte DUBBELARBETE. Samarbete kring preparering, komplettering och eventuell nyfilmning av källmaterialet. Samarbete kring teknik, tillgängliggörande, kvalitetshöjande åtgärder och marknadsföring. Marknaden är för liten för ”konkurrensutsättning”. Det handlar inte om att välja GENLINE eller SVAR. Sveriges släktforskare kräver GENSVAR.  
 
Ted Rosvall
förbundsordförande

2002-02-19, 10:31
Svar #1

Utloggad Mats Högberg

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 580
  • Senast inloggad: 2022-12-07, 22:30
    • Visa profil
Har med intresse läst Ted Rosvalls inlägg och kan bara hålla med om att det verkar vansinnigt om SVAR har för avsikt att använda EU-bidraget till att göra detsamma som någon annan redan gör.
 
Jag är sedan snart 20 år bosatt utomlands och har därför varit hänvisad till de arkiv som finns tillgängliga på internet och CD-skivor. På internet använder jag GENLINE samt DDB för Linköpingsregionen. Beträffande GENLINE så är kvaliteten på bilderna väldigt bra, med få undantag.
 
Ovan nämns att SVAR har för avsikt att digitalisera materialet. Med detta förstår jag att grafisk information, d.v.s. bilderna, översätts till registrering i en databas. Om så är fallet skulle detta innebära att SVAR's modell blir sökbar som t.ex. DDB. Detta skulle betyda en fördel gentemot GENLINE där man endast kan bläddra bland bilder. Samtidigt är risken för felavläsning stor och exempel på detta finns ju som bekant i DDB. Trots allt så är ju en del av tjusningen med släktforskning just att titta på originaldokumenten och själv försöka tolka texten. För detta är GENLINE en perfekt lösning när man inte bor så att man har nära till arkiv och microkort.  
 
Oavsett om SVAR har för avsikt att digitalisera eller scanna materialet, så borde de ju i allafall inte börja med något som redan finns, eller som någon annan gör just nu. Framförallt borde inte EU-pengarna användas för detta ändamål eftersom det, som Ted mycket riktigt påpekar, skapar konkurrens på olika villkor. GENLINE som är ett förnämligt initiativ kommer att ha väldigt svårt att överleva om detta sker och det finns en självklar risk att deras arbete läggs ned så fort SVAR fattar ett beslut. Det vore oerhört tragiskt för alla oss som väntar på nästa landskap i GENLINE.
 
Mvh - Mats Högberg, Bryssel

2002-02-19, 14:07
Svar #2

Utloggad Ted Rosvall

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1256
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 07:49
    • Visa profil
Med digitalisering menar jag i detta fall överföring från mikrofilm till digitala bilder, som visas på nätet. Det handlar alltså INTE om att tolka bilderna, göra om dem till vanliga bokstäver och därmed göra enskilda poster sökbara. Det ryktas att teknik för sådan tolkning av handskriven text numera finns, men jag tvivlar på detta.
 
Mvh
TED

2002-02-19, 23:58
Svar #3

Bernt Bergkvist

Man tar sig för pannan och suckar över SVAR?s resonemang, men å andra sidan förstår jag dem också. SVAR?s kostnadsmassa ligger tveklöst i logistiken runt dessa mikrokort. SVAR kommer aldrig att bli ens självbärande med dagens tunga administration där svårtydliga lappar skall läsas, kort skickas, kort sorteras in, volymer skall kompletteras etc etc etc.  
 
Och deras enda väg ut ur detta svarta hål av kostnader är naturligtvis att använda den nya tekniken. Så långt har de tänkt rätt.  
 
Om sedan metoden att börja göra om allt jobb igen är den rätta återstår att se, kanske borde man kunna få köpa det inskannade materialet av Genline mot en skälg ersättning, och sedan bearbeta det i arkivarisk tradition för att få det korrekt. Även på denna sida har ju brister i form av volymförväxlingar och uteblivna register noterats.  
 
Precis som du Ted skriver borde SVAR satsa på att försöka täcka upp material som inte Genline producerar. Vi släktforskare är ju som bekant omättliga på källor till vår forskning. Därför borde naturligtvis alla dessa skivor och liknande som idag försäljs också göras tillgängliga på Internet.
 
Men ett samarbete måste till. Jag vill inte vara abonnent på åtskilliga ställen där jag måste sitta med kreditkortet i handen framför datorn och köpa på mig tjänster på en rad olika ställen. Dels blir det dyrt, dels blir det ett evigt letande på otaliga ställen efter just den notisen jag är ute efter. Och det är inte så praktiskt med 25 olika login och lösenord, samt ideliga påminnelser om att förnya abonnemang heller.
 
Därför kära förbund, tag er samman, ut och slåss för en gemensam portal där såväl lokala föreningars register på en CD-skiva, era egna produktioner, Genline, SVAR och andra myndigheter får plats, och där vi erbjuds ett komplett paket. Då har vi revolutionerat släktforskningen!

2002-02-20, 20:25
Svar #4

Utloggad Ted Rosvall

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1256
  • Senast inloggad: 2024-03-09, 07:49
    • Visa profil
Ett nyttigt och önskvärt samarbete mellan Genline och SVAR skulle kunna handla om alla de hjälpmedel i form av geografiska register, numera även sockenkataloger, som vi som forskare behöver ha tillgängliga jämsides med kyrkoböckerna på nätet. Likaså är det viktigt att alla överhoppade eller oläsliga sidor i mormonfilmningen nu blir tillagda och åtgärdade så att materialet blir komplett. För att nu inte tala om tidsperioden 1860 till 1895 där en mängd ministerialböcker, födde, vigde, döde samt flyttningslängder m.m. ännu inte ens säkerhetsfilmats!!!  
 
Ted Rosvall

2002-02-20, 21:29
Svar #5

Utloggad Anneli Hagman

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 196
  • Senast inloggad: 2020-02-27, 13:29
    • Visa profil
    • akha.se
Och så finns det ju bouppteckningar för Svar att sätta tänderna i. Och mantalslängder. Och domböcker. Och tullens personella berättelser (sjötullens finns inte ens på mikrokort). Och... ja, säkert en hel massa annat också.
 
Hoppas verkligen att Svar tänker efter en extra gång innan de gör av med EU-pengarna på dubbelarbete. Och framför allt - lyssnar på vad de som använder arkiven efterfrågar (knappast en uppsättning kyrkböcker till nu när Genline äntligen verkar ha fått upp farten).
 
/Anneli

2002-02-26, 00:22
Svar #6

Sture Bjelkåker

Föreningen DIS har sänt följande brev till SVAR:
 
Till Chefen för SVAR, Ramsele
Kopia till chefen för Riksarkivet
 
Betr scanning av kyrkböcker
 
Föreningen för datorhjälpmedel i Släktforskningen (DIS) organiserar ca 15.000 svenska släktforskare som aktivt använder datorverktyg i sin forskning. Förutom framtagning av egna datorhjälpmedel för våra medlemmar, följer vi med största intresse vad andra aktörer erbjuder.
 
Sedan 1996 har DIS följt och uppmuntrat Genline AB:s ansträngningar att förverkliga projektet att digitalisera kyrkböckerna och göra materialet tillgängligt för oss släktforskare. Vi har också med intresse tagit del av SVAR:s utredningar (förstudie 1997 och huvudstudie 1999) om digitalisering av arkivmaterial.
 
Genline AB har som bekant sedan ett drygt halvår kommit igång i stor skala med scanning, indexering och publicering på Internet av kyrkböcker fram till ca 1895 i en takt som innebär att hela landet är klart inom ca 5 år. Hittills publicerat material tyder på god kvalitet och ett genomtänkt system för tillhandahållande. Vi bedömmer projektet som mycket seriöst.
 
Vi nås nu av uppgifter att SVAR avser göra om samma sak, delvis med hjälp av EU-bidrag. Vi anser att detta vore olyckligt av flera skäl.
 
Marknaden för kyrkboksmaterialet utgörs till avgörande del av släktforskarna som genom abonnmangsavgifter förväntas bidraga till finansiering av scanning, indexering mm. Det är ganska betydande belopp som ska täckas, och det är högst osannolikt att det finns plats för mer än en leverentör.
 
Vi tror inte heller att EU:s avsikter med sina bidrag är att mottagaren ska konkurrera med befintlig företagsamhet.
 
Det avgörande skälet mot dubbelarbete för kyrkbokscanning är dock att det finns så oändligt mycket annat arkivmaterial som borde scannas och göras tillgängligt på digitala media, t ex domböcker, mantalslängder, bouppteckningar etc. Varför inte koncentrera SVAR:s insatser på sådant material, så att den totala nyttan blir så stor som möjligt för kunderna, dvs släktforskare, hembygdsforskare, akademiska forskare med flera.
 
Styrelsen för Föreningen DIS vill härmed uttrycka sin oro inför onödigt dubbelarbete när det gäller scanning av kyrkböcker, och hemställer att SVAR noga överväger hur tillgängliga resurser bäst kan användas för att göra det svenska arkivmaterialet tillgängligt inom rimlig tid för forskning med modern teknik.
 
Med vänlig hälsning
 
Sture Bjelkåker
ordförande DIS

2002-02-26, 14:49
Svar #7

Utloggad Håkan Bergström

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1337
  • Senast inloggad: 2024-03-25, 22:21
    • Visa profil
EU ser ju mycket allvarligt på otillbörlig konkurrens med hjälp av bidragspengar!
Jag undrar om de inte skulle dra in bidraget ifall de fick klart för sig de ska användas för att bräda en kommersiell aktör på en redan existerande marknad.
 
/Håkan Bergström

2002-02-26, 22:50
Svar #8

peter

Vad är det för fel på kanske ett billigare alternativ till dyra Genline, om man får kritisera Genline?

2002-02-27, 09:46
Svar #9

Utloggad Niclas Rosenbalck

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5027
  • Senast inloggad: 2020-09-05, 21:07
    • Visa profil
Håller med dig Peter om att konkurrens i sig inte är fel, för Genlines prissättning shockhöjdes rejält i år och ska det fortsätta så är detta inte bra för släktforskarrörelsen. Dock hoppas jag på personerna i företaget Genline AB att de besinnar sig och sänker abonnemangspriset, för annars blir det en monopolställning de kan utnyttja gentemot den enskilde släktforskaren. Detta är inte bra. Det hade kännts bättre om Riksarkivet varit ansvarig för digitaliseringen ifrån början - statliga organ har en helt annan skyldighet vad gäller distribuering av offentligt material än enskilda bolag. Dock ska Genline ha heder av att de satte igång digitaliseringsprojektet.
 
Vad gäller SVAR är åtminstone jag skeptisk till den påstådda digitaliseringen av samma material som Genline har lagt upp. SVAR är kända för att vara oskäligt dyra, ta lång tid på sig och ha dålig kvalité på sina produkter, vilket inte alls rimmar med den policy som Riksarkivet själva haft tidigare, vilken jag kommit i kontakt med. Det känns som om SVAR-ansvariga inte riktigt haft kontroll på  släktforskarnas krav och deras behov - ta tex SVAR-katalogen på nätet och NAD-skivans katastrofala upplägg. Varför görs inget åt detta på SVAR?  
Det verkar enligt mig att SVAR har problem i sin organisation.  Det ska bli intressant att ta del av den arkivutredning som pågått och som Kari Marklund ska presentera i vår.
 
Om SVAR fått EU-pengar (kan någon bekräfta detta eller är det bara rykten??) borde de använda dessa till att digitalisera kyrkböckerna ca 1860 och framåt (nu är det SCB:s utdrag vi mestadels har tillgång till ifrån denna tidpunkt, och dessa innehåller färre uppgifter än de förra). Likaså borde de ägna tid och pengar att digitalisera församlingsböckerna (husförhörslängdernas efterföljare) till 70-års sekretessgränsen (fram till ca 1932). Detta material kommer att efterfrågas mer inom en snar framtid av både forskare och enskilda. Bouppteckningarna borde också digitaliseras av SVAR - det är ett enormt tryck på landsarkiven med frågor och kopior ur dessa. Om sedan SVAR i en framtid önskar digitalisera de mormonfilmade kyrkböckerna, med en bättre kvalité och distributionslösning än Genline har idag, så är detta enligt mig välkommet. SVAR borde göra som vi släktforskare och först börja i rätt ända, dvs starta i nutid och gå bakåt.
 
tack för ordet,
Niclas Rosenbalck

2005-11-21, 12:43
Svar #10

Utloggad Kenneth Bengtsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1307
  • Senast inloggad: 2024-04-14, 17:42
    • Visa profil
Det kanske är dags att väcka liv i debatten nu när man ser hur våra grannar (Danmark och Norge) gör.
Dom scannar/fotograferar materialet på nytt och distribuerar det på nätet GRATIS!
Det är nästan så man som Bohuslänning tycker illa om det som hände 1658.
 
Adresserna till våra grannars siter är följande
www.arkivalieronline.dk
www.Digitalarkivet.no

2005-11-22, 05:08
Svar #11

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7203
  • Senast inloggad: 2024-04-22, 16:50
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Ska vi verkligen behöva sörja att Kalmarunionen sprack?  
 
Eller finns det någon lösning som skulle göra det möjligt att gratis offentliggöra det svenska materialet på samma sätt som i Danmark och Norge (samt även Finland faktiskt)?
 
Konkurens mellan SVAR o Genline verkar ju onödigt, när materialet och organisationen redan är igång, eller?  
 
Skannade originalbilder vore ju en klar förbättring om SVAR la ut det gratis förstås, men hur löser man då Genlines situation?  
Har staten råd att t ex köpa upp Genline?  
Finns det överhuvudtaget något politiskt intresse och ekonomisk möjlighet i Sverige för att ta efter våra grannländer?
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2005-11-22, 10:16
Svar #12

Björn Fagerstedt

Man undrar ju en aning vilka villkor SVAR/RA har jmf. våra grannar danskarna och norrmännnens motsvarigheter. Har de markant större budget för detta? Är det svenska materialet väldigt mycket större (bortsett från att Sverige onekligen har större befolkning=större material) ?

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna