ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-28  (läst 1930 gånger)

2006-12-26, 21:04
läst 1930 gånger

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
För min personliga del spelar det ingen roll om jag betalar si eller så. Jag kommer säkert att göra det ändå, om det är rimligt förstås. Jag gör det ju nu.
 
Det jag bekymrar mig över, det är de nya besökarna. Hur många kommer att inte registrera sig? Kanske man i de fallen skulle ha en prova på avgift. Fast administration kostar ju också. Det man tjänar in på gungorna förlorar man på karusellerna (eller hur det var). Så kan det i slutändan bli.
 
När det gäller Porträttfynd, så handlar det inte bara om att pumpa in foton, som vissa tycks tro, utan vitsen är ju också att skynda sig att få ge namn till alla anonyma personerna på korten. Där har vi absolut inte råd med att stänga ute några. Att utesluta några från Anbytarforum, kanske gör mindre skada. Här har vi inte tiden emot oss.
Ann-Mari Bäckman

2006-12-26, 21:58
Svar #1

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Ann-Mari
Alla de foton som inte är namngivna, kanske kan ges namn av nya användare, och de hittar säkert bäst in genom Anbytarforum.
Så att utesluta någon är otänkbart, det innebär slutet för hela det fina som är uppbyggt!
 
Se till att det som finns kan bevaras, ge din syn på hur, men uteslut inte någon för beroendet av varandra är för stort för det. Ingen, absolut ingen är förmer än den andra i det arbete som ligger framför.

2006-12-27, 00:48
Svar #2

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Här följer en andra sammanställning av de inlägg som kommit i diskussionen under Andra Rubriker. De flesta synpunkter har tagits in i ograverad eller måttligt omskriven form. Några synpunkter har genomgått en mer omfattande redaktionell förändring dock utan att innehållet har förvrängts. I några enstaka fall har jag ändrat innebörden av publicerade förslag. Det gäller t ex frågan om ägarskapet av Anbytarforum. Detta beror på att jag är övertygad om att forumet skall vara underställt Släktforskarrörelsen. Jag har i övrigt försökt få med skribenternas egna förslag - det är väldigt få som är motstridiga! Alla åsikter är alltså inte mina egna.
Det finns dessutom - på grund av att styrelsebeslutet den 10 december omfattar hela Rötter utöver Anbytarforum - en vilja att diskutera även inslag på andra delar än Anbytarforum. Jag har försökt hålla den delen borta, även om jag inser att diskussionen också bör omfatta t. ex. Porträttfynd.
 
Jag hoppas nedanstående ska ge nya impulser och förslag på hur Anbytarforum kan utvecklas. Diskussionen är inte på långt när slutförd - men det är upp till läsarna och skribenterna själva att delta!  
 
Verksamhetsidé för Anbytarforum (version 0.2)  
 
Detta dokument innehåller ett utkast till verksamhetsidé för Anbytarforum, baserat på inlägg och förslag från en diskussion under rubriken Andra Rubriker i Anbytarforum. Förslagen har kommit från engagerade forumanvändare under december månad 2006.  
Syftet med utkastet är att det i mer fullgånget skick ska kunna utgöra ett möjligt underlag för kommande beslut om fortsatt utveckling av forumet.  
 
1 Varför har vi Anbytarforum?  
 
Anbytarforum har funnits i snart 8 år. Forumet startades för att underlätta för släktforskare i Sverige och utomlands att få hjälp och stöd i egen släktforskning. Med tiden har Anbytarforum utvecklats till en mötesplats för släktforskare, det är inte bara släktutredningar, efterlysningar och tolkning av svårlästa texter och begrepp som diskuteras på forumet idag, utan även andra, för släktforskare gemensamma och intressanta frågor. Anbytarforum fyller dessutom en social funktion för många släktforskare.  
Anbytarforum fyller även en viktig funktion genom forumets stora tillgänglighet; här har släktforskare möjlighet att direkt komma i kontakt med andra, få kunskap, inspiration och idéer. På det sättet får Anbytarforum också en uppgift i utbytet mellan Sveriges Släktforskarförbunds medlemsorganisationer.  
Det finns en stor styrka för möjligheten att utbyta erfarenheter och kunskaper genom att Släktforskarsverige till stora delar samlas på samma ställe. Det är en stor fördel att det inte bildats hundratals forum i enskilda föreningars regi, utan att ett gemensamt släktforskarforum som leder till mer konstruktiva diskussioner om genealogin kan upprätthållas.  
 
2 Visionen för Anbytarforum  
 
Anbytarforum är en naturlig samlingsplats för Sveriges alla släktforskare.  
 
3 Gemensamma värderingar för Anbytarforums medlemmar  
 
Alla är välkomna till Anbytarforum, medlemmar såväl som icke medlemmar. Men det måste ligga på förbundet att utforma det nya forumet, detta efter att ha förankrat sina beslut hos medlemsföreningarna och deras medlemmar. Om vi välkomnar nya användare av forumet på ett bra sätt så kan vi nog få flera medlemmar till föreningarna. Användare som med sitt nyförvärvade medlemskap själva kan vara med att påverka framöver.  
Alla deltagare i forumet måste behandlas med samma vänlighet och respekt. Oavsett om man är nybörjare eller veteran, vanlig gräsrot eller förtroendevald inom släktforskarrörelsen.  
 
4 Anbytarforums organisation och regler  
 
Makten över forumet bör så långt möjligt delegeras till deltagarna, för de är mest rädda om sitt forum. För att få möjlighet att delta på Anbytarforum måste man vara inloggad som medlem. För att vara medlem i Anbytarforum måste man registrera sig som medlem, men medlemsskap är avgiftsfritt. Gäster kan bara läsa vad andra skrivit.
Medlemmar får olika status beroende på antalet inlägg i Anbytarforum:  
Nykomling …. Medlem .… Mentor .… Anbytarvän ….  
Oberoende av medlemsstatus (nybörjare, medlem, mentor, anbytarvän) har man samma möjlighet att skriva och läsa inlägg i samtliga diskussioner.  
Anbytarforum är ett modererat forum. Reglerna för Anbytarforum är tydligt kommunicerade, och Anbytarvärdar, som kan spelreglerna följer pågående diskussioner på forumet. Anbytarvärdarna utses av styrelsen. Det finns en ansvarig utgivare för Anbytarforum, utsedd av styrelsen för Sveriges Släktforskarförbund. Endast styrelsen kan utse och avsätta ansvarig utgivare. Bland Anbytarvärdarna utses en grupp på 5 personer, som tillsammans utgör Anbytarforums redaktionsråd. Redaktionsrådet väljs av medlemmarna i Anbytarforum. Redaktionsrådets roll är att fungera som stöd till den ansvarige utgivaren och att gemensamt tolka besvärliga policyfrågor. Den ansvarige utgivaren är sammankallande i redaktionsrådet.  
 
En Anbytarvärd kan radera inlägg och varna personer, men bara Redaktionsrådet (se nedan) kan stänga av en användare. Om en nybörjare  i forumet bryter mot reglerna tolereras detta genom tillrättavisning, men knappast för en som nått nivån  medlem eller högre, och som nu skrivit och läst ett antal inlägg.  
Eventuella ingrepp i diskussionerna måste ske på sakliga grunder. Det är en svår och grannlaga uppgift för Anbytarvärdarna att styra upp forumet, men det är viktigt att detta sker på ett bra och riktigt sätt. Redaktionsrådet utformar förslag på regler, som fastställs av SSf:s styrelse. Reglerna ska vara skriftliga, kommunicerade och tillämpas lika för alla oavsett vem som överskrider dem. Upprepade förseelser mot Anbytarforums gemensamma regler kan leda till att man utesluts ur forumet.  
 
Varje inloggad medlem har möjlighet att trycka på en knapp bryter mot skrivreglerna. När antalet tryck överskrider ett visst antal tas kommentaren bort. Erfarenheter visar att de flesta användare skulle använda denna möjlighet på ett seriöst och ansvarstagande sätt. Alla medlemmar i forumet kan kommunicera med varandra via meddelandelådor inom forumet och direkt påpeka person mot person vad man tycker. Privata kommentarer som inte tillför nya fakta, kan gå via denna kanal utanför forumet. Det finns också en möjlighet att trycka på en knapp med bra inlägg. Det känns positivt att kunna ge den lilla uppmuntran till någon som skriver något klokt, värdefullt eller hjälpsamt. Och som skribent är det trevligt när något man skrivit fått kanske 5-6 stycken att trycka till!
 
5 Anbytarforums roll  
 
Genom olika undersökningar har det visat sig att många väljer att forska via datorer så långt det går - då är anledningen med detta forum ännu större. Genom tillgängligheten ges också en förbättrad möjlighet för deltagande i släktforskningen för personer med olika handikapp.  
 
6 Vilka är Anbytarforum till för?  
 
Anbytarforum är till för alla med minsta intresse i släktforskning och därmed relaterade frågor - allt ifrån nybakade, självlärda släktutredare med brister i allt ifrån källkritik till gamla skrivstilar, till rena genealogiproffs som t.o.m. har arbeten som direkt eller indirekt har koppling till släktforskning. Genom att Användarkonton eller medlemskap införs, är det för Anbytarforums användare eller medlemmar forumet är till för.
 
7 Vad har användarna för behov av Anbytarforum?
 
Anbytarforum fyller flera olika behov. Exakt hur behoven ser ut för olika medlems- eller användargrupper vet vi inte idag. Som ett stöd för att utveckla Anbytarforum efter användarnas behov föreslår vi styrelsen för SSf att genomföra en enkät. Enkäten riktar sig till användarna och till medlemmarna i medlemsföreningarna.  
En sådan enkät kan ge svar på många frågor. Hur många av medlemmarna använder sig av Anbytarforum i dag? Hur använder medlemmarna Anbytarforum? Läser, frågar eller svarar? Eller kanske bara debatterar? Har man använt sig av forumet i annan utsträckning tidigare? Vad är orsaken till att man har ökat/minskat sitt användande? I vilken utsträckning tror man att man kommer besöka Anbytarforum framöver? Kan detta framtida deltagande tänkas påverkas av nya faktorer, t.ex. obligatoriska användarkonton och/eller avgiftsbeläggning. Är Anbytarforum över huvud taget viktigt för flertalet av våra medlemmar? Eller är forumets betydelse rejält överskattad?
 
8 Hur kan Anbytarforum nå större framgångar?
 
Den främsta framgångsfaktorn är att man fortsätter samla alla släktforskare i Sverige. Då är Anbytarforum attraktiv som annonsplats, attraktiv att vända sig till om man behöver svar på frågor, och man kan ta betalt på olika sätt, från många olika aktörer.
Grundtjänsten i Anbytarforum är kostnadsfri. Därutöver kan medlem få tillgång till avgiftsbelagda tjänster på Rötter, utvecklade av SSf eller annan intressent (medlemsorganisation eller kommersiell aktör) som SSf slutit avtal med. Vissa tjänster som t. ex. Porträttfynd i Rötter bör dock inte avgiftsbeläggas - en avgift som leder till färre besökare kan vara kontraproduktiv och riskera en uppskattad möjlighet.
Vilka tjänster som kan komplettera den kostnadsfria grundtjänsten kan bedömas bättre efter att den ovan beskrivna enkäten har genomförts. Några exempel på sådana tjänster som har föreslagits av deltagare i diskussionen på Anbytarforum:  
Släktforskarföreningar placerar sina hemsidor här  
Föreningstidningar som ges ut finns här, lätta att läsa för den intresserade
Service med mail hem då någon skrivit i en tråd där man varit aktiv
För betalning av avgiftsbelagda tjänster kan SSf ansluta forumet till Paypal eller liknande betaltjänst. En förutsättning är att medlemmar kan betala utan krångel och onödiga avgifter oavsett var i världen man bor.
 
9 Anbytarforums styrkor och svagheter
 
Anbytarforums styrkor är:  
 Mångfalden, och det stora antalet besökare. Nästan oavsett vad man frågar om finns en god chans att få svar. Det stora antalet besökare gör Anbytarforum till platsen där man vill ha reklam, dvs. där finns den ekonomiska potentialen. Anbytarforum är inte ett elitforum med hårda krav och snäva regler.
Svagheter med Anbytarforum just nu är:  
 Den tekniska plattformen som överlevt sig själv, och som är underdimensionerad. Ett demokratiunderskott som syns allt tydligare, och som lockar många skribenter att utmana systemet. Det kan heller inte uteslutas att förbundets ekonomiska kris blir ett hot. Det kan gå så långt att det dör en utdragen sotdöd när man saknar resurser att underhålla och utveckla.
10 Samarbetspartners och intressenter för Anbytarforum
 
Anbytarforum har idag ingen konkurrens, men kommersiella aktörer som t.ex. Genline skulle troligen kunna starta ett forum med mycket stor anslutning på kort tid. Det är inte självklart att släktforskarförbundet med automatik kommer att driva detta forum som huvudman med ansvar för juridik, drift och underhåll. Om det finns kommersiella krafter som tror att det kan finnas vinster i att driva detta, så bör man se på vilka konsekvenser detta skulle få för användarna.  
 
En annan viktig intressentgrupp är givetvis Släktforskarförbundets medlemsorganisationer.  
Det kan finnas en spänning i förhållandet mellan rent kommersiella krafter och det som utgör släktforskarrörelsen. Det skulle vara till skada för släktforskarrörelsen om man helt avhände sig påverkans- och utvecklingsmöjligheten i Anbytarforum.  
 
Sammanställt och redigerat av Kaj Andersson efter inlägg av (i bokstavsordning):  
 
Mats Ahlgren
Christian Andersson
Eivor Andersson
Anders Berg
Bernt Bergkvist
Ann-Mari Bäckman
Anders Ellerstrand
Micael Granström  
Gunilla Johansson
Johan Marklund  
Yvonne Nilvé  
Ulf Sawert

2006-12-27, 06:12
Svar #3

Sven Aivert (Svena)

Punkt 4:
 
Medlemmar får olika status beroende på antalet inlägg i Anbytarforum:  
 
 
Nykomling ..
Medlem ..
Mentor ..
Anbytarvän  
 
Att man skall få olika status beroende på antalet inlägg strider mot att samtliga skall vara lika värda.
Det finns de som har lätt för sig och de finns de som har svårt att skriva .
Varför skall man då få olika status beroende på hur lätt eller svårt man har för att skriva har jag mycket svårt att förstå och aceptera.
 
För det måste vara så att ALLA har lika värde det är en av grundbultarna i en demokrati och det får aldrig förhandlas bort på något sätt.
 
9 Anbytarforums styrkor och svagheter  
Anbytarforum är inte ett elitforum med hårda krav och snäva regler
 
Det kan man verkligen i dag starkt  ifrågasätta om man läser de olika inläggen och ser hur vissa blir behandlade.
Det elittänkande som i dag finns hos vissa skribenter skrämmer bort en hel del av de personer som kanske annars skulle blivit bra medlemmar i olika föreningar inom släktforskarrörelsen.
 
 
Sven Aivert

2006-12-27, 11:09
Svar #4

Utloggad Gunilla Johansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 620
  • Senast inloggad: 2020-02-28, 23:51
    • Visa profil
Sven,
 
På sätt och vis förstår jag ditt inlägg (gällande punkt 4). Men det kan vara bra att veta hur kunnig den är som frågar, är det en nybörjare eller inte. Men och andra sidan kan det bli helt fel, eftersom en erfaren släktforskare kan hamna i fel kategori.  
 
Däremot vore det bra om antal inlägg visades, gällande både frågeställare och den som ger svaret. Dels ger det en vägledning om hur aktiv man är på forumet, de som låter andra forska åt sig, syns direkt. Med ett visst antal frågor bakom sig, borde vedebörande kunna slå i kyrkböcker (microkort/genline/svar osv). Jag har dock full förståelse för att vissa har dyslexi. Men det är oftast inte dom som behöver/vill ha konstant hjälp.  
 
De flesta forum är uppbyggt så att man kan se hur aktiv vedebörande är genom antalet inlägg, de hamnar då i olika nivåer. Jag tycker Kajs förslag om de olika nivåerna var utmärkt och speglar egentligen inte hur kunnig man är utan hur aktiv på forumet man har varit. Nivåerna handlar ju om hur hemma man är i forumet, inte hur kunnig man är i övrigt. Det finns olika nivåer i hela samhället, som ska vara en demokrati och alla behandlas inte lika, tyvärr.

2006-12-27, 11:18
Svar #5

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
En variant på kvantitet = kvalitet som föreslagits, och som jag inte heller gillar är denna (som jag också sett på tidigare refererat aktieforum):
 
Man har möjlighet att trycka bra inlägg då någon skrivit något bra. Då kan man presentera listor över t.ex. veckans mest populära skribenter, och man kan låta skribenter med höga poäng få en symbol intill sitt namn.
 
Systemet är långt ifrån felfritt, men ger en liten indikation av från vilka skribenter man kan förvänta sig bra inlägg och svar.

2006-12-27, 11:19
Svar #6

Eivor Andersson (Ema)

För min personliga del ställer jag inte upp på statustänkandet som speglas i ? 4.
 
Jag tycker inte att man skall rangordna medlemmar, vare sig efter kunskap eller deltagande.
 
Det är klasstänkande.
 
Se oss som människor istället, Kaj.
 
Eivor

2006-12-27, 11:52
Svar #7

Johan Marklund

Jag hämtade idén med graderingar i Nykomling, etc  etc från Byggahus forum, en Sveriges mera besökta sajter, startad 2001, nu med över 24 000 registrerade medlemmar, och jag har i ett inlägg ovan redovisat fördelen (man byter system så sajten är stängd ett ca dygn framåt f o m 27 dec kl 23.00). Man måste vara medlem för att få tillgång till funktionerna i mitt inlägg ovan.
 
Byggahus forum har överraskat mig med att inte ett enda inlägg censurerats mig veterligt. Ändå hanteras frågeställningar (tvister om 100 000-tals kronor ibland med oseriösa? företag etc). Men systemet ger ovanligt stor makt åt användarna. Jag (liksom varenda medlem) kan kommentera- fråga-berömma-tillrättavisa en annan medlem direkt via Meddelandelådan, utan att skriva något i forumet. Denne kan sedan snabbt gå in och rätta-komplettera sitt inlägg, om skrivaren så vill.
 
Byggahus forum är därför långt mera demokratiskt och jämlikt än Anbytarforum, som utan tvekan måste anses vara ett elit-format auktoritetsstyrt forum uppifrån och därför mindre demokratiskt. En mindre grupp människor förekommer i Anbytarforum regelbundet, andra mera sporadiskt. Hur många männsikor har skrivit inlägg under år 2006. Det vet jag inte, men styrelsen bör ju ha dessa siffror.  
 
Att likt Byggahus forum rangordna deltagarna efter Nykomling etc har inget med demokrati och jämlikhet att göra. Det är bara en FAKTAUPPGIFT för övriga deltagare hur många inlägg man skrivit. Jag kan hålla med om att, på det sätt Anbytarforum tidigare fungerat, där vissa deltagare (självutnämnda experter?) automatiskt skrivit en motfråga med 10-15 ord, utan att själva tillföra någon ny information, gör att detta kvalifikationssätt tveksamt. (Diskussioner typ Kantstött porslin kan läggas utanför räknesystemet). Begreppen Nykomling etc ger då mig som mera erfaren medlem möjlighet att välja på vilket sätt jag ska kommentera ett inlägg. Jag skriver ofta kvalificerade svarsinlägg från mitt eget yrkesområde som konsult (gratisråd) i just Byggahus forum under mitt pseudonamn, som tack för att jag lärt mig så oerhört mycket av andra inom deras specialistområden. Detta ger just Byggahus-sajten en livskraft som förmodligen gjort att den blivit framgångsrik.
 
Jag har under årens lopp deltagit i olika forum i USA och Sverige i snart 15 år, och det tragiska jag sett är att flertalet av dessa forum tycks drabbas av att antingen krympa till mindre kontrollerbara enheter - eller GÅ UNDER i sin helhet, beroende på OKUNNIGA eller ILLVILLIGA (ibland fräckt bluffande) medlemmar som omedvetet eller medvetet saboterar forumet för SERIÖSA medlemmar.
 
Ett undantag är Byggahus forum, där de seriösa medlemmarna hela tiden håller liv i forumet. De kan göra detta därför att där har inte bara moderatorerna, utan varenda medlem möjlighet påverka andra medlemmar, inte genom envisa frågor-svar, som inte berör sakfrågan,(troligen vissa medlemmars skrivklåda? som alltså kan och ska skötas via meddelandelådan). Då är det bar att veta åtminstone något om den man svarar till)
 
Anbytarforum har under 2006 för mig balanserat på gränsen till att jag helt tänkt lämna bevakning av forumet. Sanningen är jag inte fått något nytt därifrån i år. Men det har gett mig så mycket under 2003-2005, att jag tycker forumet är värt att räddas. Därför gav jag ett förslag på en lösning som med stor framgång fungerat ovan.

2006-12-27, 12:11
Svar #8

Eivor Andersson (Ema)

Hej Johan,
Vad jag kan se så har Du inte varit aktiv i några släktforskningsfrågor här utan bara i frågor om skötseln av forumet ..
 
När man byggt ett hus färdigt så behöver man ju inte fråga mer i Bygga-hus, men släktforskning blir nästan aldrig färdig. Den kan man breda ut åt alla håll, så länge man önskar och orkar.
 
Det finns många experter här som svarat under åren .
Problemet, som jag ser det, är när några högkonservativa i ledningen säger att man inte får sväva ut det  minsta från ämnet utan strikt skall hålla sig till frågor och svar.
Det blir lite kallt klimat.
 
Hälsn. Eivor

2006-12-27, 12:29
Svar #9

Utloggad Stefan Simander

  • Stefan Simander
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 7203
  • Senast inloggad: 2024-04-22, 16:50
  • Stefan Simander www.freewebs.com/simander
    • Visa profil
    • www.freewebs.com/simander, Simanderska palatset
Jag tycker att Johan Marklunds erfarenheter är mycket intressanta och väl värda att beakta, särskilt den demokratiska delen att alla kan kommentera alla direkt, utan att det nödvändigtvis behöver synas!
 
Det låter ju som något som borde kunna fungera här också, även om vissa modifieringar troligen behöver göras.'
 
Att ranka deltagare är kanske mer tveksamt.....
Stefan Simander
Gamla Uppsala + Järlåsa, Sweden
www.freewebs.com/simander
076 - 228 94 22

2006-12-27, 12:30
Svar #10

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Anbytarforum och Rötter verkar ha råkat ut för ett mycket vanligt fenomen. Släktforskarförbundet, medlemsföreningarna och andra aktiva har lyckats för väl! Man har tagit fasta på det ökande historieintresset i samhället och på de nya media som gjort släktforskning tillgängligt för många fler. Genom släktforskardagar, tidningartiklar mm har man nått en stor, ny publik. Det är ofta då problemen kommer: att ta hand om alla som man väckt intresse hos och anpassa sig till en ny publik med andra krav och förutsättningar. Jag ser AF och Rötter som den naturliga central som är nästa steg - det är dit de nya vänder sig. Kapaciteten, inriktningen och en elitistisk inställning hos vissa (ganska få) deltagare har inte matchat rekryteringskampanjerna, det har blivit en propp i systemet. Jag ser Rötter, speciellt AF, som nästa steg i att få fler aktiva släktforskare som integreras med redan erfarna forskare för allas framtida bästa. Det kommer alltid, oavsett utformning, att finnas personer som utnyttjar andras välvilja. Det kommer vi inte ifrån, men huvudtanken är ändå ett utbyte för alla. Det är idag möjligt att via AF, mha Genline, Svar etc, lösa problem tillsammans. En sådan central borde ha möjligheter att bli ett attraktivt reklamforum som kan generera inkomster utan att avgiftsbelägga AF. Förslaget att koppla medlemsföreningars hemsidor och kontaktuppgifter till Rötter är t ex mycket bra. AF ska däremot inte användas för att vädra personliga konflikter, som tyvärr sker ibland.  
 
Den hädiska tanken att man kanske måste forsätta att förändra verksamheter för att anpassa sig till en annan publik måste diskuteras seriöst. Släktforskning är en hobby som idag, tack vare nätbaserade system,  kan utövas av många oavsett arbetstider, familjeplikter, handikapp och boendeort. Hur många andra fritidsverksamheter har en sådan flexibilitet? Den stora utmaningen är att ta vara på detta och att utveckla en förnyad släktforskarorganisation som bygger på de nya möjligheterna. AF och Rötter skulle kunna spela en mycket mer aktiv roll i den utmaningen. Man ska inte bara byta anor, man ska kunna lösa problem tillsammans och lära sig mer om historia och levnadsförhållanden förr. Det är där det stora intresset finns idag.

2006-12-27, 13:10
Svar #11

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Det skulle vara mycket intressant att redan nu få se vilka möjligheter och begränsningar som finns i den nya miljön. Kan vi få en sådan redovisning, möjligen med en länk till en fungerande site baserad på denna?
 
Mvh
 
/Kaj A.

2006-12-27, 13:11
Svar #12

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Jag håller helt med Eivor om att man inte ska rangordna människor efter antalet inlägg eller kunskap.
 
Jag själv tillhör kanske gruppen mest aktiva här på forumet. Jag diskuterar, frågar och svarar på frågor, ungefär lika mycket av alla tre kategorier, skulle jag tro. Var skulle jag hamna?
 
Jag svarar på sådana frågor, som knappast skulle generera några superlativer. Det har aldrig hänt under de här fyra åren att någon utropat att jag räddat deras dag och löst något stort problem.
 
Varför ska man trycka på knappar hit och dit? Så opersonligt! Kan man inte kommentera om någon hjälpt en och man känner sig nöjd.
 
Nej handlar det om att man ska få en guldstjärna i kanten att visa upp, då får jag nog bara hålla mig till Gamla bilder eller dra mig ur AF helt.
 
Nej, uppriktigt sagt, jag fattar inte vad det här handlar om? Varför göra om ett vinnande koncept?
Ann-Mari Bäckman

2006-12-27, 13:22
Svar #13

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Ann-Mari, konceptet är inte vinnande. Ekonomin är i kris, och sajten håller på att säcka ihop tekniskt.
 
Det krävs förändring!
 
Jag håller med om att guldstjärnor kan verka löjligt, och att man lika gärna kan skriva en positiv kommentar.
 
Ändå visar erfarenhet från andra sidor att många, många drar sig för att skriva den kommentaren, men kan tänka sig att trycka dit en stjärna. Dessutom visar erfarenhet att det faktiskt finns många som uppskattar den klapp på axeln som stjärnorna ger.
 
Hur många kommentarer här genom åren har vi inte sett kring otacksamheten. Där någon ansträngt sig för att ge ett svar, men inte ens fått en kommentar. Kanske guldstjärnan hade räddat dagen...?

2006-12-27, 13:48
Svar #14

Elisabet Bergkvist

Avgiftsbelägga Porträttfynd?
 
Vem äger bilderna i porträttfynd?  
 
När jag laddade upp alla mina bilder, var det för att jag tyckte det var en utmärkt id? att samla gamla bilder så att så många som möjligt kunde se på dem.
 
Jag är inte övertygad att jag vill ha kvar mina bilder där om förutsättningarna ändras.

2006-12-27, 13:57
Svar #15

Eivor Andersson (Ema)

Jag håller med Ann-Mari att konceptet åtminstone har varit vinnande.
 
Det tekniska tror jag går att ordna med lite vilja.
 
Ekonomin däremot, är Förbundets problem och det tror jag faktiskt inte går att knyta till Anbytarforum.
Det skulle isåfall vara roligt att se siffror på detta. Om det är Anbytarforum som förstör Förbundets ekonomi, så får det väl diskuteras andra lösningar för Forumet.
Anders Ellerstrand: Du får ursäkta men guldstjärnor tycker jag tillhör lågstadiet i skolan . Ta inte illa upp nu , men kan man inte tacka någon eller kommentera  ett svar, så har man inte vanligt hyfs.
 
Eivor

2006-12-27, 14:01
Svar #16

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Anders!
 
Om jag fattar dig rätt så, så skulle den otacksamme kunnat bemöda sig att trycka på Guldstjärnan, men inte säga tack i en kommentar?
 
Okej, kanske det kan vara så, men tyvärr är det alltför ofta man inte ser någon kommentar alls efter att vederbörande fått ett svar på sin fråga. Då frågar man sig, läste han/hon svaret överhuvudtaget eller var det inget bra svar? Jag tror knappast en sådan person ens bemödar sig med att trycka på Guldknappen.
 
Sedan vill jag ta upp detta med om erfarna forskare. Jag tror att det var Gunilla, som nämnde något om det.
 
Vad är en erfaren forskare? Är det en sådan som jag som släktforskade genom att leta i mikrokort i mörka rum framför läsappareten och skicka efter dessa kort från SVAR, när det behövdes? Alltså före Internet-åldern. Med den erfarenheten står jag mig slätt, när någon ställer en fråga om sina anor. Nej, då behöver jag CD-skivor och abonnemang på databaser att tillgå. Som erfaren eller oerfaren, jag vet inte vad jag ska kalla mig, kan även jag vilja ha hjälp av andra. Ska jag skämmas då?
 
Nej, jag tycker att här vill vissa framföra sig, som förmer än någon annan och det ogillar jag starkt!
Ann-Mari Bäckman

2006-12-27, 15:10
Svar #17

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Jag tycker inte att den diskussion som förs runt Kajs initiativ är elitistisk. Däremot kan man som sagt se den tendensen i vissa diskussioner. Jag har tidigare använt mig av Byggahus-forum och det verkar fungera bra. Däremot tror jag inte det går att betygsätta kvaliteten i svar - vilka kriterier ska råda och vem/vilka ska göra det? Ett enkelt svar kan vara nog så viktigt för frågeställaren. Någon annan som ser problemet med nya ögon, någon som kreativt söker i en databas, någon som för fram en ny hypotes är ofta det som behövs för att gå framåt (Sådant som du ofta gör, Ann-Mari!). Ska vi nå ut till alla och inte skapa ett forum för inbördes beundran behövs alla typer av frågor och svar. Ska vi rekrytera nya till släktforskningen är ingen fråga för enkel och inget svar för lätt. Sedan är det självklart att man gärna ser ett tack och en bekräftelse att svaret nått fram. Det ger också god inlärning för den som svarar.
 
Jag föreläste nyligen för en grupp där medelåldern var en bra bit över 70, det visade sig att tom i denna grupp hade 75% tillgång till Internet och använde det. Det är där framtiden ligger, vad man än tycker. Min far, en så kallad riktig släktforskare som tillbringade 15 år med mikrokort och långa arkivresor skulle varit överlycklig om han haft de resurser som finns nu. Han var visserligen pensionär med god pension så det var inte tid eller pengar som begränsade, men alltmer hans försämrade hälsa. Med tillgång till alla de källor vi har idag hade han kunnat fördjupa sina studier ännu mer, genom att göra arkivbesöken mer planerade och inriktade på speciella frågor, inte på grundläggande an-finnande. Släktforskningen kommer att bli bättre i framtiden, men med en annan inriktning än idag, precis som den akademiska historieforskningen förändrats kraftigt.
 
Och förresten....vilken trevlig diskussion som uppstod under julgodis för alla efter Anne Lees inledning! Det är klart att vi ska ha en avdelning för allmänt socialt utbyte, med släktforskar- (historie-) anknytning.

2006-12-27, 16:02
Svar #18

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
När jag började läsa och fråga (och ibland försöka svara) här på forumet, stod det i instruktionen att man inte skulle skicka inlägg som bara innehöll ett tack.  
 
Den regeln bröt jag emot från första stund, då jag t. ex. fick hjälp att finna min mormors födelseförsamling i Blekinge. Jag kände inte ens till Arkion, som databasen där folkräkningarna fanns hette till för några år sen. Tack vare den forskare som kollade i Arkion fick jag veta att mormor var född i Karlskrona stadsförsamling och slapp gå igenom socken för socken i landskapet.  
 
Att inte tacka för en så god hjälp skulle ju ha varit så ohyfsat, att jag hade skämts för att ställa fler frågor.
 
Medlemskap av olika status beroende på antalet inlägg i forumet tycker jag inte om, men det får jag nog utveckla mer i ett senare inlägg.

2006-12-27, 17:02
Svar #19

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11887
  • Senast inloggad: 2023-07-22, 16:40
    • Visa profil
Man ser ju ganska snabbt vem som är bra på att ställa upp och ge bra svar. Under mina landskap Västerbotten och Ångermanland, så vet man vem som är bäst på att svara i respektive socken. I Mo t ex så vet man är det någon som ställer en fråga där, så nog ger Stefan Söderlund ett bra, generöst och fylligt svar på frågan. Honom kan man lita på. Han ställer alltid upp. Nu är det så att ibland kan det dröja ganska länge mellan frågorna, men så vips är det någon som frågar och lika snabbt, som gubben i lådan, finns han där redo med svaret.
 
Var skulle en sådan som han hamna? Han borde väl hamna i en högre rang än en pratkvarn som jag med inlägg varje dag om ditt och datt?
Ann-Mari Bäckman

2006-12-27, 17:58
Svar #20

Utloggad Gunilla Johansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 620
  • Senast inloggad: 2020-02-28, 23:51
    • Visa profil
Jag har också suttit och tittat på microkort och även om man har gjort det och inte använder CD-skivor som inte alltid är tillförlitliga, så kan en erfaren forskare likaväl bestå i att manuellt forska, dvs med microkort likväl som en erfaren forskare använder internet. Inget är rätt eller fel, däremot kan de två komplettera varandra, dvs båda är erfarna forskare och kan olika saker.
 
Ines, Visst har du något att tillföra, det har de flesta. Vi är alla duktiga men kanske på olika saker.
 
Jag anser inte heller att det skulle vara något elittänk eller status, med att visa hur många inlägg en person har gjort. Mitt svar kan baseras utifrån vad jag ser om frågeställaren. Ska man skämmas för man är ny inom släktforskningen? Ibland kan saker missuppfattas, det finns situationer där en mer erfaren forskare ger ett kort svar till någon som är ny och det missuppfattas och konflikt uppstår. Kan man då se att vedebörande kanske inte är så hemma på forumet kanske svaret kan ges på ett annat sätt. Vi kan lära av varandra och på ett mer positivt sätt. Men att utgå ifrån att alla är lika anser jag är naivt. Vissa kan mer och andra mindre, men vi lär oss ju och alla har varit nybörjare någon gång.  
 
Jag förstår inte det typiska svenska tänket att ingen får visa att den kan eller är duktig, varför inte? Jag kan inte anse att de finns något elittänk i det, alla är inte lika och kan inte samma saker och tur är väl det för då skulle inte detta forum finnas.
 
Jag har mycket kvar att lära och jag anser mig inte bättre eller sämre än någon annan. Däremot vet jag både mindre och mer om olika saker än andra. Jag lär mig mer under resans gång, men blir aldrig full lärd.
 
För att komma med ett annat konstruktivt förslag istället för den förhatliga statusmärkningen, sätt ut datum för användarkontots införskaffande, det kan också ge en vägledning om hur ny en person är på forumet och hur svaren ska formuleras. De som redan har ett användarkonto konverteras med det datum som är samma datum som nya plattformen införs. Man kan fortfarande visa antalet inlägg, dock utan några nivåer. Det ger en fingervisning hur aktiv man är på forumet och tillsammans med datumet, ge en vägledning i och hur ett svar ska formuleras.
 
Mvh
 
Gunilla

2006-12-27, 18:20
Svar #21

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Jag tror att jag snubblade in i ett bra exempel på det du säger Gunilla. En frågeställare idag ville veta vad som stod i en komplicerad, men relativt lättläst, lysningsnotis, där prästen ifrågasatt om han kunde utfärda lysning. Jag tänkte först inte alls på att jag kanske skulle försöka förklara VARFÖR jag tror att det var så (misstänkt horsbrott med blivande maken = äktenskapshinder). När det sent omsider gick upp ett ljus och jag insåg att det inte är alla som automatiskt vet hur lagarna såg ut i början på 1800-talet, skrev jag och förklarade att jag trodde detta var orsaken. Av allt att döma var detta precis vad frågeställaren önskade få utrett. Det är ju därför AF ska finnas, olika former av kunskap kan spridas till de som behöver den. Det vore bra om man kunde få en vägledning om vilken nivå man ska ligga på i ett svar - det är inte alltid det framgår eller att man själv tänker så långt. Vi är här för att både lära oss och lära ut. Själv har jag lärt mig massor på att läsa inlägg på AF.  
 
Antal inlägg, eller medlem sedan (datum) i kombination med användarkonto (gratis) används ofta på andra fora utan att man på något sätt indelar folk i mer eller mindre värda. Det är pratet som också gör AF så trivsamt. Man ska inte förväxla seriöst med tråkigt!

2006-12-27, 20:39
Svar #22

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Det blir väldigt skönt med användarkonto i alla fall. Anonyma trams-kommentarer klarar vi oss utan.

2006-12-27, 21:02
Svar #23

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Å andra sidan kan ett riktigt modererat forum bli av med Ankeborgschat omgående.
 
Alla bra förslag, genom åren,  om frivilliga biträdande anbytarvärdar har ju hittills bemötts med tystnad, så det är bra att det blir jättetydligt med de möjligheterna i Kaj's dokument.

2006-12-27, 21:09
Svar #24

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Det aktieforum jag nu flera gånger refererat till använde först frivilliga moderatorer. Jag var en av dem. Vi försökte se till att någon av oss var ständigt närvarande, och vi hade tekniska möjligheter att diskutera separat på forumet.
 
Ägarna tyckte ändå att modereringen var resurskrävande, varför man införde nuvarande system där användarna själva röstar bort inlägg. Får man flera inlägg bortröstade på kort tid blir man avstängd - först kortare, sedan allt längre tid.

2006-12-27, 22:25
Svar #25

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
Är det någon av er som läser/deltar här som har någon kunskap om vilken ny plattform som planeras införas? Finns det någon som känner till en referens på den som är ett fungerande forum?
Mvh
/Kaj A.

2006-12-28, 00:06
Svar #26

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 20:42
    • Visa profil
Det har inte delgivits formellt (vad jag vet) vilken plattform som valts.
 
Frågan torde kunna besvaras av styrelserepresentant eller kanske av någon i Rötterrådet, som borde vara naturlig deltagare i urvalsprocessen.
 
Å andra sidan kanske inte Rötterrådet finns kvar, det finns ingen träff efter januari 2006 som beskrivits under rubriken Rötterrådet

2006-12-28, 00:55
Svar #27

Utloggad Kaj Andersson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 628
  • Senast inloggad: 2009-03-25, 06:41
    • Visa profil
När du skriver formellt Mats - finns det någon informell delgivning? Pågår det någon form av förhandlingar med externa parter? - Det vore det naturliga om valet av plattform är så omgivet av hysch-hysch efter det att förändringen har annonserats av styrelsen.
 
Min nyfikenhet på plattformsvalet har inte med en eventuell affärsuppgörelse att göra, utan snarare vilka tekniska/gränsnittsberoende begränsningar som finns.
 
Sen är det klart att maktfrågorna spelar roll. Om man säljer Anbytarforum eller Rötter med vissa rättigheter, så påverkar detta användarnas möjligheter att påverka forumet. Finns det då någon anledning till att öht diskutera Anbytarforums verksamhetsid? sett ur användarnas perspektiv?  
 
Kanske kalle anka ovan vet nåt?
 
Jag gör ytterligare en omskrivning av utkastet, därefter borde någon med bättre nätverk i SSf kunna föra det vidare. Åtminstone måste jag nog förändra i avsnitt 4, (sorry Johan och Gunilla ;).
 
Mvh
/Kaj A.

2006-12-28, 01:26
Svar #28

Utloggad Gunilla Johansson

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 620
  • Senast inloggad: 2020-02-28, 23:51
    • Visa profil
Kaj,
 
Ändra på, för min del gör det inget. Försöker bara komma med förslag och synpunkter.
 
Mvh
 
Gunilla

2006-12-28, 02:56
Svar #29

Utloggad Ulf Sawert

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1065
  • Senast inloggad: 2013-05-18, 19:37
    • Visa profil
    • ulf-sawert.tripod.com
Hej alla! Nej, jag tycker INTE att användarna skall ha makt att putta ut någon som man ogillar! Hur skulle det se ut? Det skulle ju vara den enklaste saken i världen för en 6-7 sammansvetsade vänner att driva ut en person vars åsikter man inte delar, eller hur!?
 
Jag tror att hemligheten ligger i att användarvärden/värdarna får bättre inskolning och utbildning i den svåra konsten att övervaka forumet. Varför inte ha 2-3 personer som gemensamt sköter jobbet? Man kan ju ha hand om olika dagar? Eller...ha en ÖVERCHEF som kan ingripa om diskussioner spårar ur.  
 
Alla problem går att lösa bara viljan finns!
 
Till Johan Marklund: Har du inte fått några nyheter i år? Missade du den brännande debatten om det förm. slottet: Byrisholm? Kan en debatt bli mera dramatisk? I dirketsändning lades ju bilder ut som skakade hela släktforskarvärlden!!!! Har AF någonsin upplevt något liknande?
 
Är ekonomin dålig får man väl gå tillbaka till IDEALITETEN igen! Det behöver inte bli sämre för det!
 
Vänligen
 
Ulf Sawert

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna