ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Brödbak, seder och bruk/skrock..  (läst 847 gånger)

2006-01-22, 17:06
läst 847 gånger

Utloggad Inga Emanuelsson

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 78
  • Senast inloggad: 2018-01-01, 19:37
    • Visa profil
Hej.
Har ofta hört att man sparar sista brödkakan från julen. Den skulle användas att strö ut på gärdet till våren för att ge bra skörd. Liknande skrock/seder fanns att man bakade skådebröd.
- Var det vanligt att man hade seden att strö ut sista brödkakan från julbaket?
- Skulle den kanske också sparas av andra skäl?
- Bakades skådebröd också enbart till julen?
- Fanns andra seder kring just julbaket?
 
mvh
inga

2006-10-15, 10:38
Svar #1

Utloggad Per Göthe

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 974
  • Senast inloggad: 2015-11-23, 15:01
    • Visa profil
Visste inte var jag skulle sätta denna frågan.
Men jag undrar över Halloween. Hur länge sedan börjad Halloweenfirande överhuvudtaget (hur gammal är den seden), och vilket är ursprungslandet ? (p.s jag tror inte urspr. landet är Usa).
 
MVH Per

2006-10-15, 12:48
Svar #2

Utloggad Solvig Nilsson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 2294
  • Senast inloggad: 2016-10-06, 08:27
    • Visa profil
Hej Per!
Ursprungslandet för Halloween är Irland.
Gå gärna in på Google. Där hittar du MASSOR med infomation om Halloween.
 
Mvh
Solvig

2006-10-15, 15:48
Svar #3

Utloggad Per Göthe

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 974
  • Senast inloggad: 2015-11-23, 15:01
    • Visa profil
Tack för svaret Solvig!
MVH Per

2006-12-01, 09:38
Svar #4

Lena Jonsson

Vad är ottegläfser? hur bakades de? Enligt uppgifter om en gammal man som bodde i en liten stuga i tidigt 1900-tal bakade han ottegläfsor av potatis och (majs)-mjöl över öppen eld. Är det någon typ av mjuka tunnbröd eller raggmunkar som bakades/stektes i stekpanna eller handlar det om kex som bakades i speciella rånjärn. Finns det någon som vet?
Tacksam för svar Lena SV Tidaholm

2006-12-01, 18:47
Svar #5

Utloggad Chris Bingefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11832
  • Senast inloggad: 2024-02-28, 15:20
    • Visa profil
Lefser på norska (och i gränstrakter) är en slags brödkakor som kan bakas av potatis, det finns flera varianter. Detta är troligen liknande.

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna