ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Sökta gravrättsinnehavare  (läst 4110 gånger)

2007-05-25, 17:29
läst 4110 gånger

Utloggad Patrick von Brömsen

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1404
  • Senast inloggad: 2023-04-09, 18:39
    • Visa profil
Hej på er!
 
Jag visste inte vad jag skulle kalla denna tråd, men här är mina tankar:
Varje vår (antar jag) så finns ju de små skyltarna om att gravrättsinnehavare sökes. Antagligen har väl gravarna blivit missköta kanske medvetet eller omedvetet. Gravstensinventeringen är ju jättebra men den är ju på något sätt nummer två i ordningen för att bevara bilden för eftervärlden. Det bästa hade ju varit att bevara graven, det hade ju varit en större kulturgärning.
När jag jag tänker på de gravar som omedvetet (i alla fall främst) så kanske det är så att släkten har spridit sig så att man inte längra känner till vad som är på gång med graven (kanske grenen som har brevet dör ut eller något). I tex sådana fall kommer ju skylten upp till sist. För de som är intresserade av gravar är ju vi släktforskare och de som ännu inte vet om att de är det ännu;) för vad församlingarna gör med gravarna finns ju många exempel på som vi helst inte vill se. Så för att minimera försvinnandet av gravar så skulle man kunna skapa ett register där man för in uppgifterna och att detta register blev känt i samhället (det är väl ingen ide att tro på kyrkan i detta fall). Annonser i tidningarna når ju oftast inte utanför församlingen. Nu tror jag kanske inte det skulle gå att få in under förbundet, med man kanske skulle kunna göra det ändå? Nu finns det ju folk som vet om en sådan sak rent tekninskt är möjligt utan att det behövs massa personaltid. Kanske rader där man skriver in uppgifterna från den gravs som eftersöks? Efterhand som gravarna får nya innehavare så strycks den posten. Man skulle ju beroende på storlek kunna adopterna tex ett fält som man har koll på (om man nu ändå besöker någon anhörigs grav). Tidsmässigt skulle det ju inte ta så mycket tid för var och en. Vi kanske hittar nya innehavare till gravar, frågan är hur meningsfullt det blir, det är väl den stora frågan? I och med att det inte är provat så vet man ju inte säkert, men man kan ju ha sina aningar. Kanske man fick med kyrkan på ett hörn, (kanske varje församling kunde skriva in själva när väl skylten dyker upp. Vem tar ett sådant beslut? kanske lägga ut hela iden till kyrkan?)men nu kanske jag drömde för mycket. Hoppas att tankegångarna blev något klara. Vad tror ni?
 
Vänligen Patrick
Vänligen Patrick : )

2007-05-25, 20:51
Svar #1

Utloggad Yvonne Rahm

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej Patrik!
 
Har själv haft funderingar på hur man skulle kunna bevara gamla gravstenar som finns utan de små skyltarna. Det är ganska många som försvinner har jag sett och det måste ske något innan alla dessa gravstenar försvinner.
 
Har just nu en prakikplats på en kyrkogård som vaktmästare. Chefen o jag har diskutera detta ämne och funderar på om vi skulle kunna starta ett projekt om inventering av gravstenar som inte har några gravrättsinnehavare. Men det måste finnas pengar till det också men hur vi ska lösa det vet vi inte än.
 
Har själv hittat en släkting som inte har någon gravrättsinnehavare.
Det finns ganska många sådana som det inte finns några uppgifter om i så kallade fattigmansgrav. Så jag tycker att något måste göras o det nu!!!!
 
Har nu tänkt att skriva ner lite noteringar på lite gravstenar där jag jobbar så får vi väl se till hösten om det blir något projekt.
 
Med vänliga hälsningar/Yvonne

2007-05-26, 19:16
Svar #2

Utloggad Patrick von Brömsen

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1404
  • Senast inloggad: 2023-04-09, 18:39
    • Visa profil
Hej Yvonne
 
Ett tag trodde jag att det bara var jag som tänkte på detta, men nu ser jag att vi är i alla fall två (tre) släktforskare som är inne på samma spår. Är det en stor kyrkogård du är på? En annan fråga är ju om församlingen inte annonserar i lokaltidningen där, som de gör på vissa andra ställen? Kanske skulle den lista jag nämnde varit bra om den fanns i bruk för er. Kanske vi lyckas få en sten i rullning (ej gravsten;)). Det kanske finns fler församlingar som har liknande tankar. Kul med ett nytt namn, eller jag kanske har missat dig beroende på vilka s:n vi rör oss i.
Vi får se om det händer något mer här.
 
Vänligen Patrick
Vänligen Patrick : )

2007-05-26, 21:21
Svar #3

carina helander

I början på 80 talet jobbade jag åt kyrkogårdsförvaltningen med att forska fram gravrättsinnehavare. Det var ett sk 4 timmars jobb som ungdomar fick när man var arbetslös. Då var det ju inte lätt att hitta ungdomar i 17 års åldern som kunde släktforska.

2007-05-27, 11:26
Svar #4

Utloggad Yvonne Rahm

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej igen!
 
Jag är på Mjölby kyrkogårdsförvalting (E) och den är ganska stor.
 
Har pratat med receptionen på kyrkoförvaltingen och hon säger att hon har lämnat all information om gravstenar till Vadstena landsarkiv, men vad jag inte förstår är att det finns gravar som inte ens finns med i dom registren. Är det ingen som har kollat dessa förut eller?? När startade man upp gravinventeringen??
Jag har varit runt lite på olika kyrkogårdar o jag ser många gamla gravar som inte finns med i inventeringen som är gjord? Hur går inventeringen till? Prioteras vissa gravar eller?
 
 
Jag forskar mycket runt Östergötland, (Smedsläkten) och det är inte så ofta jag skriver något här men nu var det något som har funderingar på!!
 
Hoppas verkligen att fler kommer hit o tar del i detta (grav)allvarliga ämne!
 
Hälsningar Yvonne

2007-05-27, 11:41
Svar #5

Eivor Andersson (Ema)

Hej,
Jag har också sett att det fattas många gravar i inventeringen.
 
Bl.a. så fanns inte med de gamla Sparregravarna och deras familjer, på Ova kyrkogård i Västergötland.
Kan man inte samköra med Kyrkogårdsförvaltningarna, som måste ha register över alla gravplatser? även de utan gravbrev.
 
Hälsn. Eivor

2007-05-27, 11:58
Svar #6

Utloggad Yvonne Rahm

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej Eivor!!
 
Man kan tyvärr inte samköra kyrgårdsförvaltingens register.....det finns gravstenar på kyrkogårdarna som inte existerar.
Kyrkogårdsförvaltingarna har varit dåliga på att registrera ALLA gravstenar.
Det är ett stort bekymmer för oss släktforskare.
 
Det är därför gravinventerarna måste ut på kyrkogårdarna och kolla av alla oregistrerade gravar.
 
Hälsningar Yvonne

2007-05-27, 12:35
Svar #7

Eivor Andersson (Ema)

Hej Yvonne,
Jag tänkte på vad som händer nu när kyrkorna börjar säljas ut till folk.
 
Kommer kyrkogårdarna att styckas av från kyrkan så att man har tillgång att gå och inventera gravplatserna?
Känner Du till hur det är tänkt?
 
Hälsningar Eivor

2007-05-27, 13:00
Svar #8

Utloggad Yvonne Rahm

  • Anbytare **
  • Antal inlägg: 81
  • Senast inloggad: Aldrig
    • Visa profil
Hej Eivor!
 
Jag vet inte riktigt vad som kommer o hända om man börjar sälja ut kyrkorna. Har inte hört något om hur dom har tänkt eller hur det ska gå till.
Man får ju hoppas på att dom inte säljer ut. Men om det händer så får man ju se till att det säljs till folk som har ett intresse för kyrkor och inte någon Gustav Vasa. Jag tror att där ligger dom största bekymmren om man skulle sälja.
 
Hälsningar Yvonne

2007-05-27, 13:51
Svar #9

Eivor Andersson (Ema)

Hej  igen,
Dom finns redan till försäljning.
Jag  har set annonser där de går för en spottstyver till ex.vis konstnärsatelj?er  
eller liknande.
Det var i Västergötland.
11 st. står på tur.
Det är lite dåligt att vi inte skall ha råd att behålla sådana kulturarv tycker jag.
 
Hälsn. Eivor

2009-06-01, 20:45
Svar #10

Utloggad Patrick von Brömsen

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1404
  • Senast inloggad: 2023-04-09, 18:39
    • Visa profil
Jag fortsätter här med närliggande ämne
 
Nu har jag fotat alla stenar/gravar som fått den lilla sök-skylten på Kungälvs skogskyrkogård. Tanken är att lägga det i en databas och uppdatera den efterhand som skyltarna dyker upp (kontakt med förvaltningen behövs när nya skyltar sätts upp så att man har möjlighet att fota omgående). Tanken är också att skriva ner vad som står på stenen, även då ta ut GPS koordinaterna.
 
Dessa stenar finns då inte i gravstenssök om någon undrar. En del av gravarna är inte gamla men bortglömnda ändå. Lite sorgligt!
 
En tanke jag hade var att efterforska blivande? gravrättsinnehavare. Jag jag får nog inse att det blir lite mer jobb än vad det ger.
 
Jag ser två orsaker till att ingen sköter om graven:
 
1) ingen vet om den.
 
2) ingen bryr sig längre av olika orsaker (ekonomiskt är en utav dessa)
 
Det troliga är väl att det är nog inte många som hoppar på erbjudandet att bli gravrättsinnehavare!
 
Men den dagen när de blir släktforskare, då kommer intresset angående stenarna, då är det försent. Då kommer mina bilder in som en hjälp från ovan, under förutsättning att den hittas (senare problem).
 
På våra två äldsta kyrkogårdar (västra och gamla) finns inga skyltar, där lär inga skyltar dyka i första taget känns det som (kulturintresse?) även om det kanske skulle behövas i vissa fall. Dessa två kyrkogårdar är väldokumenterade redan.
 
Med detta sagt känner jag att jag gjort en liten sak för kommande släktforskare.
 
Vänligen Patrick
Vänligen Patrick : )

2009-06-02, 13:34
Svar #11

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
De två senaste åren har jag letat reda på några gravar som förmodligen ingen brytt sig om på många år. Den senaste fann jag för knappt fyra veckor sedan. I den graven vilar sen 1925 min farfars äldre halvsyster, som vid sin död var 82 år. Hennes barn och kanske även en del barnbarn är döda.  
 
I två andra vilar fyra resp. tre syskon som var ogifta och bodde tillsammans som vuxna, alla äldre kusiner till min far, som skulle ha varit 100 år om han hade levt idag. De har inga arvingar och var i båda fallen de yngsta i en stor syskonskara. Syskon och flera syskonbarn är döda.  
 
Visst skulle jag kunna anmäla intresse för att bli gravrättsinnehavare, men jag tvekar pga att det inte är det lättaste att ta sig till de aktuella kyrkogårdarna med allmänna kommunikationer. Om man anmäler sig själv förutsätter det ju att man kan göra en insats och vårda gravplatsen.  
 
Kanske jag i alla fall bör kontakta resp. kyrkoförvaltning och höra om stenarna är i farozonen att tas bort för att lämna plats för senare gravsättningar.

2009-06-02, 23:06
Svar #12

Utloggad Kristina Gunnarsdotter

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6194
  • Senast inloggad: 2024-03-21, 11:59
    • Visa profil
Ingegerd.
Det som gör att du tvekar inför att bli gravrättsinnehavare och vårda en grav är förmodligen samma skäl som gör att ingen annan vill göra det heller. Och när ingen längre bryr sig om en grav, så kommer den till slut att tas bort. Är man väldigt angelägen att bevara en grav och får ta över gravrätten, kan man ju betala för gravskötseln.

2009-06-03, 08:48
Svar #13

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Ja, men för de flesta av oss det finns ekonomiska gränser också! Om man redan betalar gravskötselavgifter på mer än 1800 kr per år för sina allra närmaste, kanske man inte har möjlighet att mer än fördubbla den summan!
 
Mvh
Ingegerd

2009-06-03, 10:04
Svar #14

Utloggad Patrick von Brömsen

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1404
  • Senast inloggad: 2023-04-09, 18:39
    • Visa profil
Just detta spörsmål angående ekonomi var just det enda jag då nämnde under punkt två ovan. För jag valde att inte skriva ut vad det kostar i Klv, det var nämligen betydligt mer än vad jag trodde. Mellan 3000-5000 per tre år, allt beroende på storlek utav graven. Därav tror jag inte många/alla är intresserade att fortsätta med driften utav graven. Då ingår blommor, skötsel året runt.
 
I Gbg kostar det från 200kr men då är det tydligen bara vattning utav anhörigas blommor som sker. Vad det kostar med liknande service som Klv har vet jag inte med säkerhet, även om jag hörde att månadskostnaden skulle bli lägre i Klv genemot Gbg.
 
Vänligen Patrick
Vänligen Patrick : )

2009-06-03, 10:57
Svar #15

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
För två av de tre gravskötselavtal jag har gäller gravrättsinnehavet några år till. Vad det skulle kosta att förnya dem, förutom den årliga skötselavgiften på 770 kr/st, det har jag ingen aning om. Men i de fallen tänker jag förstås förnya, eftersom det gäller mina allra närmaste. Det tredje gäller en fondgrav med garanterad skötsel för all framtid, så för den har jag bara planteringsavtal för 320 kr per år.
 
För den grav som jag nämnde först i mitt inlägg igår skulle enbart skötselavtalet kosta 800 kr per år. Om det dessutom skulle kosta några 1000-lappar att få bli gravrättsinnehavare, vet jag inte.
 
Mvh
Ingegerd

2009-06-03, 23:11
Svar #16

Utloggad Kristina Gunnarsdotter

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6194
  • Senast inloggad: 2024-03-21, 11:59
    • Visa profil
Kyrkogårdsförvaltningar har förstås olika regler och avgifter, men ingen tar ut avgift för själva gravrätten.
 
I Stockholm löper gravrätten kostnadsfritt i 25 år, räknat från det att någon har blivit gravsatt. Vill man behålla graven därefter går det bra. Man kan välja att sköta graven själv eller betala för det. För grundskötsel betalar man 400 eller 450 kr per år beroende på storlek. För femårsavtal får man 10 procents rabatt. Vill man ha blommor planterade kostar det extra.
 
Någon måste ju betala kalaset, och finns det inga anhöriga som vill eller kan får man släppa graven. Gravar kan näppeligen sparas i evinnerlighet.

2009-06-04, 18:03
Svar #17

Utloggad Patrick von Brömsen

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1404
  • Senast inloggad: 2023-04-09, 18:39
    • Visa profil
En annan sak som spörsmålet handlade om var att om man fann nya gravrättsinnehavare till skyltarna så går det bra just nu i alla fall, MEN det skulle inte gå i all evighet. Beroende på olika kyrkogårdar så är vi nog snart där, då evigheten tar slut. Det är så att kyrkogårdarna blir tvugna att återta gravplatser på grund av platsbrist. Så man kanske skall tala tyst om att ta över gravrätter!  
 
Så frågan är hur länge man har en möjlighet att läggas ner? om man då inte blir tvingad till kremering genom eldbegänglighet eller kremering genom nedfrysning/kompremering (någon ny metod jag inte vet om den kom i bruk).
 
Fast är det inte så att i Sth sker bara kremeringar? på grund av just platsbrist! Detta hörde jag för flera år sedan, om det stämmer hoppas jag snart få svar på.
 
Vänligen Patrick (som redan har en fysisk grav klar, det är bara jag som fattas i den )
Vänligen Patrick : )

2009-06-05, 09:06
Svar #18

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Att ingen tar ut avgift för själva gravrätten (efter de fria 25 åren) ställer jag mig tveksam till efter vad som berättats av en person i en landsbygdssocken utanför Nyköping. Det är över 10 år sen och jag har inte insändaren sparad. Den drabbade hade i alla fall ställts inför alternativen att betala flera tusen kronor eller att förlora gravplatsen. Hon kunde inte betala och berättade att kyrkogårdsförvaltningen hade tagit bort stenen. Enligt hennes egen redogörelse var den grav hon inte fick behålla välskött, medan det fanns andra gravar på samma kyrkogård som var allt annat än välskötta. Men de fick ändå finnas kvar.

2009-06-09, 09:22
Svar #19

Utloggad Anders Ellerstrand

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1509
  • Senast inloggad: 2020-10-26, 11:18
    • Visa profil
    • ellerstrand.se
Jag har uppfattningen att såväl regler som tillämpning av dem skiljer sig mycket åt - i olika tider och på olika platser. Skillnaderna kan dels bero på hur mycket trängsel det egentligen är på kyrkogården, dels på inställningen hos dem som är ansvariga.
 
Jag besökte min mormors (död 1936) grav för några år sedan. Då gravrätten gick ut och ingen ville förnya hade man där valt att slipa bort texten på stenen men låta graven vara kvar liksom stenen. Den regeln tillämpar man inte längre på just den kyrkogården. På ett annat ställe finns min farfars farföräldras (döda 1890 resp 1902) grav kvar hel och välskött trots att inga anhöriga brytt sig på många år.

2009-06-09, 13:00
Svar #20

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
När det gäller avgifter för gravrättsinnehavare, så är det vanligt att avgiften är noll för de som bor i församlingen, medan ganska stora avgifter tas ut för de som bor utanför.

2009-06-09, 21:56
Svar #21

Utloggad Mats Ahlgren

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4737
  • Senast inloggad: 2024-03-28, 19:37
    • Visa profil
Jag har vid flera tillfällen fått bli gravrättsinnehavare för för länge sedan avlidna släktingar, och vid två av dessa tillfällen fått förlängning av gravrätt utan kostnad. I ett fall hade gravrätten gått ut men jag det skrevs in att jag hade 25 år till, i ett annat fall fölängdes det med 15 år.  
Vid ett annat tillfälle så klargjordes det att graven var på väg att återtas, men eftersom den var på evig tid så blir den kvar så länge jag finns och om det finns intresserade efterlevande till mig i deras livstid
 
Jag bor definitivt inte i någon av dessa församlingar

2009-06-10, 07:41
Svar #22

Carl Szabad

Om gravrätten ursprungligen är skriven på evärdlig tid kostar det inget att förnya den. Men det vill nog till att man kan visa upp det gravbrevet om det blir diskussion. Det är säkert olika regler på olika håll i landet, men jag har aldrig hört att boendeorten ska styra om det är gratis eller ej, utan det avgörs av hur det ursprungliga gravbrevet är formulerat.

2009-06-10, 10:06
Svar #23

Utloggad Bo Nordenfors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 5383
  • Senast inloggad: 2024-03-27, 14:38
    • Visa profil
I Kristianstad har den grundläggande skötseln i ett antal år varit gratis, men nu ska alla få sota för det, ty nu vill man ha bortåt 3000 kr för en treårsperiod med start för nya systemet i fjol.

2009-06-10, 11:55
Svar #24

Carl Szabad

Ska det gälla även gravar som en gång upplåtits på evärdlig tid?

2009-06-10, 12:27
Svar #25

Utloggad Jan Jutefors

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 4731
  • Senast inloggad: 2014-07-06, 10:38
    • Visa profil
Jag ville anteckna mig som gravrättsinnehavare för några gravar på södra Öland, där de satt upp skyltar om att gravrätterna gått ut. Eftersom jag bodde i Kalmar så skulle jag få betala 15.000 kr per grav och då skulle det gälla 15 år. Tyvärr så hade jag inte möjlighet att åta mig detta. Någon av dessa gravar förklarades senare som kulturminnesmärkt, medan flera andra togs bort. Hade jag bott på södra Öland hade det varit gratis.
 
(Meddelandet ändrat av Janj 2009-06-10 12:28)

2009-06-10, 12:54
Svar #26

Carl Szabad

Själva gravstenen ägs ju av gravrättsinnehavaren, så vill man spara den när en gravrätt löper ut (och har plats någonstans) borde man få ta bort den från graven om den återlämnas.

2009-07-12, 19:41
Svar #27

Utloggad Ingegerd Johansson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 1336
  • Senast inloggad: 2016-08-21, 22:21
    • Visa profil
Tidigare idag träffade jag en person som jobbar med gravregistret i en Sörmlandsförsamling. Jag hade just varit på kyrkogården och letat efter en grav, där den senaste gravsättningen gjordes för nästan exakt 50 år sedan. Vi kom att prata lite om gravrätter och hon berättade att om jag kan bevisa släktskap med den begravde, kan jag få ta över gravrätten för en administrationsavgift på 500 kr. Detta förutsätter förstås att det inte finns någon gravrättsinnehavare registrerad. Så långt hade mina tankar inte gått ännu, utan det var närmast för att jag hade den här diskussionen i minnet som jag började prata gravrättsfrågor med henne.
 
Det är tydligt att villkoren skiljer sig åt olika församlingar emellan. Det fall jag skrev om den 5 juni är dock så pass gammalt, att det var före skilsmässan mellan kyrka och stat. Kanske har villkoren förändrats och kanske finns det numera några riktlinjer eller åtminstone rekommendationer från centralt håll?

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna