ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Artikel om Avrättningar i Klarälvsdalen 1600-1700-talet  (läst 4093 gånger)

2004-06-09, 11:29
läst 4093 gånger

Ann-Cathrin Gustafsson

1661 : dömdes Clement Månsson från Fastnäs i Klarälvsdalen till döden för att ha lägrat två systrar till hans trolovade. Det kallades för blodskam.
En av de lägrade systrarna dömdes själv till döden kort efteråt anklagad för att haft sexuellt umgänge med två bröder.
 
1694 : Ett annat exempel : Ogifta pigan Sigrid Matsdotter i Bosjöhyttan i Sunnemo dömdes till halshuggning och bålbrännande efter att hon i sin förtvivlan skurit halsen av sitt nyfödda barn.
 
1699 : Halshöggs tre soldater från Dalby socken för att de med våld tilltvingat sig beslagtagen tobak från tullen. Jon Andersson Brunberg och Hindrik Mickelsson för att de stulit silver i Ekshärad kyrka. Avrättningen verkställdes sannorlikt på Kroppheden.
 
1761-12-14 halshöggs 28-åriga drängen Halvard Matsson från Snöre i Ekshärad på Kroppsheden. Brottet: Könsumgänge med djur.
 
På Kroppsheden (som ligger Väg 62 i Hagfors kommun. Kör in till Klarälvstravet som ligger väl synligt mellan Råda och Edebäck. Från travbanan rakt norrut på grusvägen mot Edebäck. Skylt utmärker avrättningsplatsen) verkställdes sista dödsstraffet 1823 när de två Ullfallsmördarna halshöggs dagarna innan julafton. 6000 personer sägs ha sett på när de avrättades. Ullfallsmördarna hette Per Olsson och Lars Olsson. Pingstnatten 1822 slog de ihjäl torparen Mattes Olsson och hans hustru Lisa Jansdotter i deras hem Ullfallet i Gustav Adolf.
 
Men innan dess hade hade många pliktat med livet på Kroppheden. Troligtvis inleddes avrättningarna någon gång på 1500-talet.
Under en tid då dödsstraff på inget sätt var ovanligt. Stöld, sexuell lössläppthet, könsumgänge med djur var saker man kunde mista huvudet för.
 
Föreningen på plats håller på att återställa avrättningsplatsen i ursprungligt skick. Man kan alltså åka dit och vandra omkring på avrättningsplatsen. En rekonstruktion har genomförts efter en teckning av den kände björnjägaren Llewellyn Lloyd. Han ritade nämligen av det hela när han gick förbi de halshuggna Ullfallskropparna.
 
Detta har jag saxat ihop efter en artikel som finns att läsa i sin helhet i NWT Sommarbilaga idag onsdag som heter  En plats för hårdhudade
 
Vänliga hälsningar Ann-Cathrin

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna