ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Resande med barn?  (läst 305 gånger)

2008-02-21, 22:07
läst 305 gånger

Leif R. Blom

Jag undrar hur man gjorde i familjer med små barn, när man i början på 1700-talet reste mellan de två rikshalvorna över Östersjön. Tog man de små barnen med sej, eller lämnade man dem hemma (hos barnpigor)? Aktualiserat av två familjer där fruarna är syskon och den ena familjen bor (med Aminoff-terminologi) i Finland och den andra i Sverige. Den ena familjen börjar med ett barn i Sverige, fortsätter med två i Finland, åter ett i Sverige och så slutligen ett i Finland.
Mellan 1720 och -26. Den andra familjen börjar med två i Sverige, ett i Finland och slutligen fyra i Sverige. Mellan 1725 och -34. Vistelsen på främmande mark, verkar vara mindre än ett år. Här är det fråga om adelsfamiljer.
Jag kan tänka mej många lösningar, men är det någon som vet ?

2008-02-22, 07:10
Svar #1

Utloggad Ann-Mari Bäckman

  • Fd. laboratorieassistent
  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 11747
  • Senast inloggad: 2020-03-19, 15:18
    • Visa profil
Intressant fråga! Jag har inte svaret, men det som förvånar mig är att det kunde vara ett vansinnigt resande förr. Jag läste en bok om en svensk adelsman på Gustaf III:s tid, bosatt i Finland. Han verkade vara på resande fot jämt, men i hans fall så fanns frun och barnen hemma i Finland. Jag vet inte hur täta Sverigebesök de senare hade.
 
Det verkade som de stora herresätena fick fungera som rum för resande för de kringresande adelsmännen i Tyskland, Frankrike och italien. Det var adelsmän från olika länder i Europa, som reste så här.
 
Detta bara en parentes till din fråga.
 
Ann-Mari
Ann-Mari Bäckman

 

Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna