ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Gruvdräng  (läst 2125 gånger)

2007-01-23, 14:48
läst 2125 gånger

Jenny Samuelsson

Hej,
Jag har stött på att en person är Gruvdräng (Mitten på 1700-talet i Östanfors,Stora Kopparberg) och nu undrar jag vad en gruvdräng kan tänkas ha gjort?
 
Mvh,
Jenny

2007-01-23, 23:12
Svar #1

Utloggad Elisabeth Thorsell

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 9209
  • Senast inloggad: 2023-05-27, 17:48
    • Visa profil
    • www.etgenealogy.se
Han bör ha arbetat i en gruva, förslagsvis Falu koppargruva. Nere i gruvan har han eldat stora eldar, sedan hällt vatten på berget så att det sprack, slagit sönder stora bitar i mindre och forslat upp dem på gruvbacken för transport till hyttan för vidare behandling.

2007-01-24, 07:47
Svar #2

Christian Andersson

Hej.
 
Dalarnas mest kände person genom tiderna var gruvdräng vid Falu koppargruva. Han hette Matts Israelsson, mera känd som Fet-Matts.
 
Han försvann spårlöst dagen innan sitt bröllop 1677. Fyrtiosju år senare hittades Fet Matts död i ett gruvschakt och identifierades av sin forna brud. Hans kropp hade konserverats av gruvluften och ställdes ut på museum under trettio års tid.
 
Så här skriver Carl von Linn? från sin resa i Bergslagen: ”..som hade liggat 47åhr i grufwan med kläder, uti vitriolwatnet, war crusta tartarea sive vitriolica obductus, fibr?carne? molles, altså balsamerad, ej petrifierad.
 
Läsvärd litteratur i ämnet är Magnus von Platen: Fet-Matts.
 
Mvh - Christian

2007-01-24, 14:20
Svar #3

Jenny Samuelsson

Tack så jättemycket för den informationen!  
Jan Ersson Trönelii jobbade som gruvdräng och även hans son jobbade senare i gruvan och dog efter att ha brutit benet i den 1795.
 
Mvh,
Jenny

2007-01-24, 17:10
Svar #4

Utloggad Torsten Berglund

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 948
  • Senast inloggad: 2017-02-16, 01:20
    • Visa profil
Gruvdräng är enligt Svenska Akademiens Ordbok en äldre benämning för gruvarbetare.  
 
Gruvdrängarna vid Stora kopparberget (Falu koppargruva) var anställd av dem som hade brytningsrättigheter i gruvan, d.v.s. bergsmännen. Vid gruvan hade bergsmännen sina malmbodar, vedbodar och gruvdrängsbodar för gruvdrängarnas vila och logi mellan arbetspassen.
Vid andra gruvor i landet där kronan själv hade hand om gruvbrytningen, t.ex. Sala silvergruva, ålades de omgivande socknarna skyldighet att hålla med gruvdrängar till gruvdriften.  
 
Apropå gruvdrängen Fet-Mats som nämns ovan, så var han helt säkert en stor attraktion under de decennier på 1700-talet som hans av gruvsalter mumifierade kropp var utställd i Falun. Hans öde fick spridning utanför landets gränser genom bl.a. den tyske romantikern Hoffmann. Fet-Mats brukar därför - med rätt eller orätt - omnämnas som den mest berömde Falubon genom tiderna. Detta skulle i så fall göra honom mer berömd än t.ex. nobelpristagaren Selma Lagerlöf som verkade som lärarinna i Falun runt sekelskiftet och skrev flera av sina mest berömda böcker under tiden i Falun, t.ex. 'Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige', som översatts till 60 olika språk och lästs av skolbarn över hela världen.  
 
Jag tror knappast att Christian Anderssons påstående att Fet-Mats är Dalarnas mest kända person genom tiderna är helt okontroversiellt. Utan inbördes rangordning går det lätt att räkna upp ett antal dalkarlar som blivit väl så kända i Sverige eller internationellt, t.ex. Anders Zorn, Carl Larsson (visserligen född i Sthlm), Erik Axel Karlfelt, Johan Olof Wallin, Jussi Björling, Björn Skifs, Mora-Nisse Karlsson, Sixten Jernberg, Gunde Svan...

2012-09-07, 21:01
Svar #5

Utloggad Amanda Melin

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 170
  • Senast inloggad: 2014-01-05, 22:59
    • Visa profil
Hej!
Jag forskar om tre stycken gruvdrängar. Samtliga är från Film så jag antar att det rör sig om Dannemora gruvor.
Erik Errson Asp f 1706-04015 och bosatt vid Jord och ödesgruvorna som gruvdräng och bonde,med frun Margta Andersdotter.
Petter Lundgren (Per Ersson) var bosatt i broskogen/brotorp och var gruvdräng vid Jord och ödesgruvorna-död 1751. Hans fru hette Karin mAttsdotter f 1712 och d 1753.
Erik Norsten föddes 1713 och var gruvdräng vid stora rymningen. Han var gift med Carin Jansdotter f 1712 eller 1718. d i randersbo 1793.
 
Är det någon som vet om och var jag kan hitta mer info om dessa personer? Kanske att Erik och Per till och med var bröder?

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna