ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Syfilis  (läst 2085 gånger)

2005-08-14, 19:34
läst 2085 gånger

Utloggad Maud Svensson

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 21976
  • Senast inloggad: 2024-04-19, 12:26
    • Visa profil
På annan (olämplig) plats har diskussion uppstått om 'spanska sjukan' var en (svensk) benämning på syfilis före 1918 när den svåra influensaepidemin fick detta namn.
 
Min enda källa till detta är Lilla Uppslagsboken (Förlagshuset Norden AB, 1967):
Spanska sjukan, morbus hispanicus, förr (liksom franska sjukan) ett namn på syfilis, 1918 givet åt den då grasserande influensan.
 
I SAOB anges ty. spanische pocken och sv. spanska koppor ha avsett syfilis, med med ett frågetecken.
 
Enligt Nationalencyklopedin har syfilis haft ett antal benämningar med olika geografisk anknytning:
 
Sjukdomens historia har varit föremål för en långvarig debatt mellan dem som hävdat att den funnits i Europa alltsedan forntiden och förväxlats med bl.a. spetälska och dem som ansett att den införts hit från Amerika i samband med Columbus resor. Dess förekomst i det förcolumbiska Syd- och Mellanamerika får anses bevisad, medan lika gamla fynd från Gamla världen är mycket osäkra. Den nutida uppfattningen är därför att syfilis kom från Amerika.  
Den nämns tidigast i samband med Karl VIII:s av Frankrike belägring av Neapel 1494-95, där åtskilliga spanska legoknektar deltog. Dess äldsta namn i Europa blev därför ”neapolitanska sjukan”, medan man i Frankrike sade ”italienska sjukan”. Den i Tyskland gängse benämningen ”franska sjukan” (”morbus gallicus”) blev även, vid sidan av ”pocker”, den vanliga äldre svenska: ”fransosen”.  
Med portugiserna spreds sjukdomen vidare till Östasien. Spridningen inom Europa främjades inte minst av badväsendet, vilket ledde till att de offentliga badhusen på många håll förbjöds, så bl.a. i Sverige.  
Till Norden kom syfilis troligen med det sachsiska garde som kung Hans 1497 satte in mot Sten Sture d.ä., till Sverige antagligen under Kristian II:s fälttåg 1517-20.
Pionjär ifråga om sjukdomsbeskrivning och botemedel var Paracelsus, som bl.a. rekommenderade kvicksilverkur, vilken under flera århundraden var standardbehandlingen, med tiden i kombination med jodkalium.  
Bakterien Treponema pallidum upptäcktes 1905 av tyskarna Fritz Schaudinn och Erich Hoffmann. Det första effektiva läkemedlet var salvarsan.
Litteratur: F. Henschen, ”Syfilis ursprung och äldsta historia”, Medicinhistorisk årsbok 1965.
Hälsar vänligen
Maud

2005-08-14, 20:01
Svar #1

Utloggad Kerstin Malm

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 508
  • Senast inloggad: 2016-04-03, 23:05
    • Visa profil
    • www.ahlbergare.se
På engelska kallas sjukdomen Greatpox, till skillnad från Smallpox, som är smittkoppor. Ordet pox står för just koppor, det var stora koppliknande utslag hos syfilispatienten, ofta i pannan, vilket föranledde smittade kvinnor att bruka pannband. Lues är ett annat namn på syfilis, som används än idag.  
Den som är intresserad av farsoter och deras historia rekommenderas boken Skräckens Tid av Berndt Tallerud, utgiven år 1999 på Prisma förlag. En utmärkt bok, där man kan läsa om såväl syfilis som smittkoppor och influensa.

2005-08-15, 09:55
Svar #2

Lena Eriksson (Lena)

Maud!
 
Bra att detta ämne flyttades. Håller med att OM det står i dödboken att personen avlidit i spanska sjukan och det före 1918 så kan det inte vara i influensan som grasserade i Sverge just 1918-1919.
Men vad jag förstår så är det väl bara hörsägen, personen som efterlyste sin mormorsmor, hade väl inte själv sett dödsorsaken i kyrkböckerna.

2005-09-26, 19:26
Svar #3

Julia almen

En stilla undran var det så att om man fick syfilis kunde det sätta sej på huvudet, så att man blev tokig? och smittade det inte babyn om man blev gravid? kunde man bli gravid om man hade den sjukdomen eller blev man steril? MVH JULIA

2005-09-26, 19:51
Svar #4

Utloggad Christina Helmby

  • Anbytare *****
  • Antal inlägg: 6099
  • Senast inloggad: 2024-04-17, 18:09
    • Visa profil
Hej Julia!
Jag tror din fråga mer handlar om medicin än om genealogi! Bifogar några ställen där du kan läsa mer om sjukdomen.Om du gör en Google -sökning så får du mängder av tips på informationssidor.
 
MVH
Christina H
 
http://www.liv.se/page.jsp?node=1657
http://www.lio.se/utm/gen1.asp?ArticleId=13366
Eagle

2005-09-26, 20:45
Svar #5

Utloggad Kerstin Malm

  • Anbytare ****
  • Antal inlägg: 508
  • Senast inloggad: 2016-04-03, 23:05
    • Visa profil
    • www.ahlbergare.se
Syfilis uppträder i tre stadier, och i det s.k. tertiärstadiet, som kan uppkomma efter många år kan sjukdomen slå sig på psyket. Bakterien har då angripit det centrala nervsystemet.
Syfilis kan smitta kongenitalt, det vill säga mellan mor och foster. Sådana barn kan födas med missbildning eller vara sjuka vid födelsen. Detta är anledningen att man sedan lång tid tillbaka testar alla blivande mödrar för bl.a. syfilis.  
 
Idag kan man dock effektivt behandla syfilis med penicillin, något som inte fanns före andra världskriget.  
 
Man kan bli gravid trots att man har syfilis.
 
I örvrigt, sök på Google precis som föreslås ovan. Syfilis historia är intressant, och kan även läsas om i Bernt Talleruds bok Skräckens tid

2010-10-28, 22:32
Svar #6

Utloggad Susanne Seger

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 192
  • Senast inloggad: 2012-10-09, 00:11
    • Visa profil
Hej!
 
Jag har en här som avled utav Syfilis Cerebri = Syfilis i Hjärnan, samt att han även hade hjärnblödning.
 

 
Mvh Susanne

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser




Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna