ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Författare Ämne: Drasselvabba  (läst 320 gånger)

2001-07-19, 19:09
läst 320 gånger

Carin Widén

I ett domsboksutdrag beträffande en finne i Värmland på 1700-talet nämns en maträtt wasselkvabba. Har någon träffat på denna förmodligen delikata måltid och vet vad det är för ingredienser i den.
Hälsningar
Carin Widén

2001-07-20, 18:23
Svar #1

Utloggad Mats Åsenius

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 115
  • Senast inloggad: 2019-03-27, 18:08
    • Visa profil
Hej Carin!
Enl. Sv. akademins ordbok är kvabba lokala benämningar på fiskar som Sjurygg och Lake m. fl.(Kvabbso). Wasselkvabba kunde ju tänkas vara Lake som stuvats i vassle (biprodukt från osttillverkning). Eller är det möjligen en Kvabba som lurar, eller lurats, i vassen?
Mats Åsenius

2001-07-20, 22:40
Svar #2

Carin Widén

Hej Mats
Hjärtligt tack för Ditt trevliga svar. Tyvärr hade jag tytt ordet fel. Vid närmare penetration av domboken står det drasselvabba och längre fram i häradsrättens protokoll står förklaringen finsk kalasrätt bestående av blandning av okokt havremjöl, råa lingon och ostvassla. Om man skulle försöka sig på det receptet någon gång.
Carin

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se


Annonser






Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna