ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Överkommissarie  (läst 325 gånger)

2004-08-27, 01:30
läst 325 gånger

Utloggad Staffan Benedictsson

  • Anbytare ***
  • Antal inlägg: 258
  • Senast inloggad: 2020-09-18, 23:11
    • Visa profil
Hej, jag har stött på en person som blev överkommisarie vid Amiralitetet som någon form av omplacering eftersom han inte längre klarade av sin tjänst. Eller som han själv uttrycker det i ett senare tiggeribrev till konungen:  
 
Profviantmästarebeställningen; hvilken jag och förestådt till mina höga förmäns nöje, och giordt så god reda för alla mina innehavda och anförtrodda tienster, till åhr 1736, då jag blef angrepen af ett slag, hvarföre som jag då såg mig oförmögen i ålderdomen lengre kunna tiena; i underdånighet anholt om ett nådigt afskied och demission, dett Eders Kongl. Maij:t Allernådigst beviljade, med Caracteur af heder och Rang som Öfver Commisarie vid Höglofl. Kongl. Amiralititet, men beklagligen intet underhåld till lijfsuppehälle, och har intet att hugna mig af annat än en Nådig Gud i Himmelen, jämbväl en Nådig Konung på jorden; som om the veta sina undersåtares nöd och trång så förbarma the sig öfver them; i synnerhet, om the hafva väll tient, och lämna dem lijfsuppehälle.
(hela brevet finns i Otto Lindbergs Landsstaten och även utlagt under släkter S: Samsioe här på forumet)
 
som en liten parantes om lönen:
I förra tijder har väll på Malmö Gouvernements Stat varit bestådd en Öfver Commissarie med 1000 D:lr sm:t åhrlig löhn, men för dessa högst beträngda tijders olijkhet och Riksens högstbeträngda tarfvor understår jag icke nu att begära en så stor löhn
 
 
Vad gjorde en Överkommisarie vid kungliga amiralitetet strax efter 1736?


Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna