ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Militärpräst  (läst 290 gånger)

2006-03-28, 10:17
läst 290 gånger

Utloggad sundbaeck

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 392
 • Senast inloggad: Aldrig
  • Visa profil
Bästa forskarvänner!
 
Den 25 februari 1680 utnämndes Michael Andreae Constenius till brukspredikant vid Kengis bruk, Norrbotten (dåv. Västerbotten). I utnämningshandlingen står bl.a. följande:
 
Alltså emedan en hederlig och skickelig prästman, Dn Michael Constenius, nyligen under militien och något för detta eder bekant, bliver oss rekommanderat, ty hava vi eder och edra barns eviga välfärd i så måtto för vårt ämbete ansett, att vi samme prästman dit förskickom, levandes i den gode förhoppning att I honom tackeligen anammen och till sitt upphälle försörjen, på det att I dess större välsignelse uti eder hantering njuta mågen.
 
Känt är att Michael Constenius läste vid Åbo akademi vt 1666. Däremot finns det en lucka mellan 1666 och 1680, då vi inte vet var han fanns. Bygd?n nämner i Hernösands stifts herdaminne, att Constenius sedermera utn. till bat. pred. vid något regemente samt år 1677(?) till brukspredikant här i Kengis...
 
Det förefaller alltså som om Constenius tjänstgjort som någon form av militärpastor någon gång mellan 1666 och 1680. Har försökt få fram uppgifter om denna tjänstgöring vid Krigsarkivet, dock utan att lyckas. Är det någon som kan hjälpa mig med innebörden av militien? Vad innebär detta ord? Militären i största allmänhet? Eller någon adelsmans trupp? Vet konsistoriet i Härnösand inte var han mer exakt tjänstgjort, då man inte skriver att han tjänstgjort vid ett specifikt regemente?
 
Kan någon hjälpa mig med denna tolkning?
 
M v h, Stefan

2006-04-01, 20:03
Svar #1

Utloggad ulfb

 • Anbytare *****
 • Antal inlägg: 3277
 • Senast inloggad: 2019-09-22, 19:42
  • Visa profil
  • www.stacken.kth.se/~ulfb/genealogi.html
Som framgår av SAOB betyder att vara under militien helt enkelt att ha en tjänst under krigsmakten.
 
Förvisso låter det som att de inte visste mer exakt var han tjänstgjort, men det borde det gå att få en bättre uppfattning om genom att jämföra med hur de uttryckte sig i liknande fall. Kanske anges aldrig regementena?
Ulf Berggren

 

AnnonserMarknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna