ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Författare Ämne: Livgardist  (läst 990 gånger)

2002-01-17, 10:07
läst 990 gånger

Utloggad Jan Lindkvist

 • Anbytare *
 • Antal inlägg: 4
 • Senast inloggad: 2014-03-19, 10:08
  • Visa profil
Finns det någon förteckning över livgardister på 1800-talet? Jag är intresserad av en person som hette Gilius Riddarström, född 4 februari 1801. År 1837 omnämns han som före detta livgardist. Han bör rimligtvis ha varit vid gardet på 1820-talet. Det skulle vara intressant att veta vilken roll Livgardet hade vid den här tiden. Var det ett elitförband? Finns det betygsböcker för de enskilda livgardisterna?

2002-01-19, 08:19
Svar #1

Utloggad Rolf Liljhammar

 • Anbytare ***
 • Antal inlägg: 466
 • Senast inloggad: 2010-12-03, 04:58
  • Visa profil
Hej Jan!
Ja det där med Livgardist ställer en del frågor. Det fanns vid tiden minst tre förband som kunde falla under begreppet Livgarden. Dels det anrika, fortfarande kvarlevande Svea Livgarde, dels Göta Livgarde samt Livgardet till Häst.
 
Gemansamt för Livgardena var att det var värvade förband, dvs soldater anställda på kontrakt, till skillnad från de indelta soldater som besatte ”numren” i övriga regementen.
 
Svea Livgarde härstammar från den 1521 uppsatta livvakten på 16 ”smocke och raske unge drängar” som ”konungens liv akta skulle” eller hur det nu löd.
Det var från början en ren livvakt, men styrkan och uppgifterna utökades till ett stridande förband, som dock stod under Konungens direkta befäl.
Traditionen från 1521 gör Svea Livgarde till världens äldsta ännu verkande militära förband, med undantag kanske för påvens Schweitzergarde, som dock inte har några stridande uppgifter.
Svea Livgarde fick av någon outgrundlig anledning 2000 namnet ändrat till Livgardet, - rätt o slätt...
 
Göta Livgarde's historia är mera brokig. Regementets ursprung var ett antal värvade förband, t ex det 1772 uppsatta Änkedrottningens Regemente.  
Namnet ändrades flera gånger och det hette från 1809 Andra Gardesregementet, från 1818 Andra Livgardet och från 1894 Göta Livgarde.
Göta Livgarde indrogs 1980.
 
Livgardet till Häst härstammar/härstammade från den 1770 bildade Finska lätta dragonkåren (= Finska rytteriet: ”Den snöiga nord...”). Regementet förflyttades 1777 från Borgå till Stockholm och kallades från 1806 Livgardet till häst.
1928 slogs det samman med Livregementets dragoner till Livregementet till häst. Förbandet reducerades 1949 till Livgardesskvadronen som från 1975 heter Livgardets dragoner och sorterar sedan 2000 under 'Livgardet'.
 
Om man kan räkna Livgardena som elitförband, är väl tveksamt. De hade inga sådana uppgifter motsvarande commandos eller SAS och liknande organisationer. De, främst Svea o Göta livgarde svarade för vakthållningen på slottet samt i viss mån ordningshållningen inom 'Staden mellan broarna' dvs Gamla Stan, samt som sagt att vara i Konungens närhet.
 
Så till dina frågor, du måste m a o först ta reda på vilket Livgarde den du söker tillhörde, därefter kan du gå in i rullorna för resp förband.
Förbanden bildade ofta egna församlingar med egen kyrkobokföring.
Var kyrkböckerna finns arkiverade finns det andra som vet bättre än jag och jag tror att det kommer inlägg med de uppgifterna.
 
Mvh
 
Rolf Liljhammar
”En gång Sveagardist, alltid Sveagardist”

2014-01-07, 03:15
Svar #2

Utloggad Moderator Yrken

 • Anbytare ****
 • Antal inlägg: 559
 • Senast inloggad: Aldrig
  • Visa profil
Sju inlägg flyttades till Militaria » Regementen » Göta livgarde.

Ett respektive två inlägg flyttades till Militaria » Regementen » Svea livgarde.

Tre respektive tre inlägg flyttades till Militaria » Regementen » Livgardet till häst.

Ett inlägg flyttades till Militaria » Regementen » Andra livgrenadjärregementet.


Annonser

Marknaden

elgenstierna utan-bakgrund 270pxKöp och Sälj

Här kan du köpa eller sälja vidare böcker och andra produkter som är släktforskaren till hjälp.

Se de senast inlagda annonserna