Det är lite intressant att han kallas just furstlig kock, Jämför t.ex. på samma sida (CI:4, s. 41) där man finner en K: lakej, alltså kunglig lakej, och på efterföljande sida finns en kunglig hovsekreterare. På samma sida finns dock Kocken wid furstel. stat.
Jag har fotograferat lite handlingar från Inkvarteringskommissionen i Stockholm, där min förfaders bror Michael Dahlman var bokhållare under slutet av 1700-talet. Kommissionen ordnade fram bostäder åt personer i Stockholm, såsom militärer, hovpersonal, gästande sändebud och ministrar m. m. De flesta som arbetade vid hovet inkvarterades i andra hus i staden, och bodde i regel inte på själva slottet.
Nåväl, i volymen DVIII:1 i Inkvarteringskommissionens arkiv (finns på Stockholms stadsarkiv) har bokhållaren Dahlman upprättat intressanta tabeller över hovpersonalen på Stockholms slott 1688-1782, och i volymens inledning nämns tre större så kallade hovstater, Kunglig majestäts hovstater, Kronprinsarnas eller de Arvfurstliga hovstaterna, samt Änkedrottningens hovstater. Om vi tar fasta på att Johan Friedrich kallas furstlig kock bör han alltså ha arbetat vid kronprinsarnas hovstat, och lagade mat åt kronprins Gustaf (sedermera Gustaf III), hertig Karl (sedermera Karl XIII) och prins Fredrik Adolf.
I volymen finns en tabell över slottets kökspersonal vid Kronprinsarnas hovstater under Adolf Fredriks regeringstid (alltså 1751-1771), och där återfinner man en köksmästare, två mästerkockar, kockgesäller/mästersvener, kockdrängar, köksgossar, köksväktare, kopparputserskor/kökspigor, en konditor samt en konditorgesäll. Att kronprinsarna hade två (mäster)kockar stämmer ju bra, då var väl Johan Friedrich Gode den ene, och Gustaf Sandberg (på sidan 43 i CI:4) den andre.
Mvh, Markus