ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anders Hultgren

Sidor: [1]
1
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-27, 22:35 »
Mynt

2
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-27, 13:36 »
Mycket information om Mälaröarna på denna länk. Det finns all anledning att tro att det finns skatter likt Vårbyskatten gömda och glömda efter plundringstågen. De enda som gräver seriöst på Mälaröarna är numera vildsvinen. De lyckades häromåret gräva upp en kritpipa till min stora glädje.
http://www.gallstao.com/0/10/fran-forntid-till-1920-tal/

4
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-26, 12:06 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Ingjald_Illråde
Sagokungen som sägs vila i Uppsa kulle.

5
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-26, 12:03 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Uppsa_kulle
Kungshög. Har aldrig grävts ut arkeologiskt!

6
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-24, 22:10 »
Rättelse: Guldring ska det vara.

7
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-24, 22:09 »
https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/kulturmiljoer/ledbergs-kulle.html
Kan det bli bättre. Man hittade alltså en merovingiskt guldmynt från 600-talet i närheten av denna gravhög. Det kanske är dags att gräva lite mer i gamla gravhögar.

8
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-23, 21:51 »
Googla Helgöbuddhan.

9
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-23, 21:50 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Helgö-buddhan
Skatter hittade i närområdet, vad finns mer att hitta.

10
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-23, 19:48 »
Tillbaka till Skatter. Sverige är rikt på skatter , sannolikt ligger mycket kvar i oupptäckt. Men det finns säkert en del spännande att upptäcka genom att forska genom att tänka utanför boxen. Da Vinci-koden lånade idéer från ”Heligt Blod, Helig Graal”, stort fokus på Tempelriddarnas hemligheter om de var i besittning av Förbundsarken, Graalen, Maria Magdalenas kvarlevor, dokument som avslöjar Jesus förhållande till Maria Magdalena.
Hur nördig än en Oxfordprofessor kan vara får han inte Vatikanen att falla ihop som ett korthus.
Våra nordiska förfäder använde inte skriftspråket i någon större utsträckning, men i den muntliga traditionen infogade de förmodligen myter och berättelser som finns i Bibeln, eller från ännu äldre berättelser.
En spännande likhet är Guden Tor och Guden Perun.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Perun
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tor

12
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-22, 20:54 »
Vikingarna i Österled har haft en stor roll, de utforskade, handlade, plundrade, bildade riken. De mötte folk från många olika etniska grupper. En av dessa folk var Kazarerna vid östra delen av Kaspiska havet. Deras härskardynasti antog på 700-talet judendomen.

13
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-22, 20:22 »
Tillbaka till Mälaröarna. På Adelsö har det funnits ganska många originella människor. En av dem påstod att skulle finnas en STOR skatt på Adelsö. Han menade att skatten förts över från Birka innan ön blivit angripen och övergiven.
Om det stämmer skulle upptäckten av en sådan Megaskatt kanske förutom guld och silver också kunna förändra historieskrivningen. Birka behöver kanske ett lyft inför sommaren. Birka och Hovgården tillhör Världsarvet.
https://www.raa.se/evenemang-och-upplevelser/upplev-kulturarvet/varldsarv-i-sverige/alla-varldsarv-i-sverige
Ett exempel på skatt i närheten är Vårby-skatten på Historiska Museet.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Vårbyskatten

14
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-22, 11:51 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bååtska_palatsethttps://sv.m.wikipedia.org/wiki/Seved_Bååth

16
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-21, 16:15 »
Tillbaka till DeGeer, historien kommer ikapp?
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/kultur/louis-de-geer
Tillbaka till Stockholm, Wasakronan bygger om vid Sergels Torg, utan att ha koll på anställningsvillkor och löner för utländska byggarbetare.
Transportföretaget Best delar ut böter. Industrilandet Sverige har fortfarande mörka baksidor. Men det är synd om vi måste fylla våra vattendrag med statyer.
Det går inte att bortse från att DeGeer hade en stor del i vårt lands utveckling. När det gäller mina inlägg så handlar en hel del om det stora kontaktnät som fanns runt  DeGeer.

17
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-20, 13:05 »
Det finns mycket under Stockholm, t ex Klara Skyddsrum och Katarinabergets skyddsrum. Det sägs att direktlinjen mellan Moskva och Washington passerade under Centalstationen. Skyddsvärt objekt. Vad finns mer att skydda?

18
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-19, 21:03 »
Till skillnad mot mig arbetar bröderna Lagina vetenskapligt och metodisk i sökandet efter Tempelriddarskatten på Oak Island. De har hittat markörer som visat sig passa med kors och stjärnbilder. Finns det markörer i Stockholm som passar in på kors, stjärnbilder och pentagram? Typ obelisker, torn, offentligliga byggen?
Kanske handlar det om att vara vetenskaplig och metodisk nu, vilket jag tyvärr inte är, ingen författare heller. Bara lösa antydningar om att världens mest mytologiska skatt kanske finns i Sverige. Oscara har blivit ett namn på min konstiga teori.

20
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-19, 13:36 »
Jag vill bara uppmärksamma språkliga likheten mellan Oak Island och Ekerö, ett namn två öar. Man gräver på den ena ön, medan den andra får vara kungligt orörd. Lovön tillhör Ekerö kommun.( Birka, Helgö, Munsö och Adelsö också).

21
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-17, 22:54 »
På Pehr Hörbergs gravvård står det:
Andens storhet
Konstens skönhet
Svensk fattigdom

22
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-17, 22:23 »
Jag vet inte om tekniken är med mig alla gånger. Pehr Hörberg är en nyckelperson i min teori. Frimurare under den här för Sverige dramatiska tiden. Har jag rätt bör den som äger konst av honom se över försäkringsvärdet. Det finns något här som jag värderar mer än alla adliga släkttavlor. Han har liknande bakgrund som många av min släkt i Kronoberg. Jag har kommit bak till 1500- och 1600-talet och det är drängar, pigor, soldater, torpare, bönder och arbetare.
Egentligen är min ”Da Vinci- kod” teori ganska tråkig. Finns det en Tempelriddarskatt, kanske det är en blandning av föremål som påminner om Guldrummet på Historiska Museet, Tutankhamons grav och lite Döda Havsrullar.
Tempelriddarna och Frimurarna värderade sina artefakter högt. Lägger man då till lite nordiska artefakter blir allt betydligt mer spännande, t ex Sigurds ring och Tors hammare.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Pehr_Hörberg
https://historiska.se/utstallningar/guldrummet/
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Tutankhamon
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Dödahavsrullarna

25
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-15, 22:25 »
Altartavlan i Risinge fullkomligen skriker Maria Magdalena myt.

26
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-15, 22:13 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Svenska_Frimurare_Orden
De finns där...
Pehr Hörberg också. Kanske dags att syna hans altartavlor. Hemliga budskap?

27
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-14, 20:28 »
Jag vet att det är lite konstigt att använda Anbytarforum för att lansera Da Vinci-kod teorier. Men jag ska försöka forska lite mer och hitta andra vägar. Hade jag varit Dan Brown kanske jag lyckats, om det finns någon annan skrivkunnig så vore det välkommet. Jag har ett myntsmycke som det står Oscara på, det är allt jag har, det har ingen särskild provinens. Men den fick en slags symbolik när jag insåg att en Oscara var halvsyster till Oscar ll vars sigill finns på baksidan av myntet. En blev kung, en hamnade i skuggorna. Vad har det med Maria Magdalena att göra?
En version säger att hon vara en prostituerad, en annan version att hon kanske var gift med Jesus och kunglig. Maria Magdalena och Oscara hade kungligt blod.
Så jag har ägnat mycket tid åt att lansera en svensk Da Vincikod-teori:
Händelserna efter Franska revolutionen skapade inte bara politisk oro, inom den grupp frimurare som skyddat skatter, artefakter och dokument som tillhört Tempelriddarna var inte säkra, man behövde en lösning. Det ledde till en deal där Sverige fick en ny fransk kung med oerhörda rikedomar. En kung som skulle skydda tempelriddarskatter, graalen, Maria Magdalenas stoft m.m. Allt fraktades under hemlighet hit. Sverige var nog ganska krigstrött. Under flera sekler hade man sett krigsinvalider stappla runt på kullerstensgatorna. En kung som kom med fred och rikedomar passade kanske väldigt bra. Borgare och adel kom överens, en ljus tid nalkades. Vem brydde sig diverse husgeråd Bernadotte släpade hit.
Sveriges kungar har sedan dess varit beskyddare för Frimurarna och vad de nu förvarar. En skruvad teori som det är svår att bevisa. Det kanske är rimligare att borra sönder Oak Island för att hitta samma skatt.
Anders

28
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-14, 15:15 »
En liten rättelse när det gäller optiska telegrafen. Man skickade meddelandet från Katarina kyrkas torn. En olycksdrabbad kyrka även i nutid.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Katarina_kyrka
Sveriges första centralkyrka. Men det finns andra rundkyrkor, t ex Munsö kyrka på Mälaröarna som skulle kunna vara Sveriges första kyrka, efter Ansgars Birka.( Tveksam teori ) Men det är en rundkyrka, liksom Tempel Church i London där tempelriddarna ligger begravda och Tom Hanks söker snabba svar under vapenhot i Filmen Da Vinci-koden.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Temple_Church

29
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-14, 11:33 »
Någonstans bland alla mytologiska figurer finns tydligen Maria Magdalena där.

30
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-14, 11:27 »
Helt fantastisk länk om Drottningholm poetisk och mängder av lite bortglömd fakta.
https://interlinearbooks.com/literature/swedish/reader/drottningholm-dess-historia-samlingar-och-narmaste-omgifningar

31
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-14, 09:56 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Hemmet,_Drottningholm
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Vakttältet,_Drottningholm
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Götiska_tornet
De tre återstående byggnadsverken i Drottningholm som knyts samman av sikt- eller syftlinjer.

32
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-13, 21:43 »
Det första försöket med optisk telegraf var 30 oktober 1794 mellan Stockholms Slott och Götiska Tornet i Drottningholm.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Optisk_telegraf

33
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-13, 16:02 »
Lite privat, men jag insjuknade i Covid-19 i mars förra året, blev intagen på MIVA Södersjukhuset och lagd i respirator två veckor. Liksom en del andra hallucinerade jag mycket under flera dagar. Inte några mardrömmar men en konstig känsla av att inte vara på samma plats som min kropp. Vårdpersonalen på SÖS var fantastiska, de kämpade med många patienter och långa arbetsdagar. Hur trötta de än var försökte de hela tiden uppmuntra och peppa. Det blev en lång Rehab där känslan är att alla organ och hela nervsystemet påverkades. Hjärnan möblerades om en del, sannolikt påverkar det min tendens att tro mig se samband och kopplingar som kanske inte riktigt håller.
Jag är egentligen inte någon konspirationsteoretiker. Hade jag inte uppmärksammat namnet Oscara på myntsmycket hade de här inlägget gjorts.
Anders

34
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-13, 14:30 »
Stockholms stadshus måste räknas in i landmärkena. Arkitekten Ragnar Östberg var mycket noga med det här bygget. Han bodde på slutet av sitt liv på Svindersvik som haft en koppling till DeGeer.

35
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-13, 13:40 »
Tekniken är inte på min sida idag heller. Jag försöker visualisera fyra obelisker: Den vid Slottet, den som fanns på Hagaparken, Lovö kyrka, Sergels torg, sen lägga till Götiska tornet och Bredablick på Skansen. Ska vi börja rita kors, pentagram och stjärnbilder måste man börja någonstans. Det man med säkerhet kan säga är att när det gäller Obelisken vid Slottet var det oerhört viktigt för Gustav lll att den blev rätt gjord och placerad.

36
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-13, 12:03 »
Kartbild!

37
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-13, 00:48 »
Lite tveksamt om det här är rätt forum, men i brist på mer information om mitt myntsmycke ”Oscara” har jag börjat leta efter tempelriddarskatter i Sverige Så varför skulle de finnas här? Har vi letat? Da Vinci koden går i repris lika ofta som Harry Potter, ingen bryr sig längre om Jesus och Maria Magdalena hade barn tillsammans. Perfekt ställe att gömma något, varför ska leta i Finspång? Just nu är Oak Island i USA det hetaste spåret. Teorin där är att Tempelriddarna fraktade sina skatter över Atlanten på 1300-talet och grävde ner den på Oak Island. Långt före Columbus upptäckte Amerika. Så vem kommer då på att gräva upp Finspång. På granntomten på Mälaröarna hittade man ett par arabiska mynt från 800-talet. Inget ovanligt att hitta värdeföremål från ”Heliga Landet” som kommit hit århundraden innan korstågen.
Tillsammans med silvermynt kom också berättelser, sagor, myter som berättades vidare i ett sammanhang där kristendomen inte tagit över. Våra sagor och myter har fått näring från resorna längs floderna i Ryssland, ner till Svarta Havet, till Konstantinopel, kanske ännu längre i Österled. Förfäderna mötte kristna, muslimer och judar. Men kanske historierna om Jesus och Muhammed inte var än något mer än bra att kunna för att göra goda affärer. På Helgö, Mälaröarna grävde man upp en Buddhafigur som kommit hit under Fimbulvintern. Vi har inte varit så avsides från världen, tvärtom. Ursprung till Beowulf och Völsungasagan kommer härifrån. Det finns hur många märkliga platser och personer och berättelser som helst här. Men ingen kommer på att leta här, så skatterna och hemligheterna ligger säkrare här än på Oak Island.

38
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-12, 19:26 »
Klockaren Magnus Johansson vid Lovö kyrka, finns en del personligheter kopplat till den här kyrkan.
https://stockholmslansmuseum.se/upptack/besok-lanet/ekero-lovo/

39
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-12, 17:40 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Samuel_Klingenstierna
Delar gravmonument med Olof von Dalin. Obelisk med pyramid på toppen.

40
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-12, 12:21 »
Det finns ytterligare en högintressant person i sammanhanget, vilket jag nu avser? Olof von Dalin begravd på Lovö kyrkogård med en minnesvård i form av en obelisk. Lovö är naturligtvis också högintressant i jakten på vår historia. Lovö kyrka är byggd på 1100-talet över en ännu tidigare träkyrka. Jag är själv döpt i Lovö kyrka.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Olof_von_Dalin

41
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-05, 12:54 »
Mina släktingar enligt Ancestry.

42
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-05, 09:43 »

44
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-03, 12:01 »
En fantastisk bra länk igen från Finspång.se
https://finspang.se/download/18.32c4e6fa16736d120e68fa5/1548143522512/Kulturmiljöprogram.pdf
Industrins vagga. Glöm Birka, Uppsala och Tempelriddaren Arn i Västergötland. Här är ursprunget till allt! Jag har aldrig varit där, men i sommar blir det av.

45
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-02, 19:41 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Bråvallaslaget
Enligt legenden utkämpades Bråvallaslaget på 700-talet mellan sjön Glan och Bråviken.

46
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-02-01, 07:37 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Götar
Götiska tornets namn anspelar på götarna!
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Sigurd_Ring

47
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-31, 20:10 »
Götiska tornet.

48
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-31, 20:00 »
Nej det gick inte att avsluta.
En länk om Götiska Tornet i Drottningholmsparken och dess koppling till Frimurarna.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Götiska_tornet

49
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-31, 14:11 »
SI DEORUM QUIS CONTRA
Slut.
Jag har inga mer uppslag än ett valspråk för Oscara.
Om gudarna är med oss, vem är emot oss.
Tack för uppmärksamheten!
Anders

50
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-31, 12:47 »
https://www.finspangsslott.se/hotell/2003-siemens/
Historien är jobbig, Siemens har inte dolt att det finns en mörk historia under tredje riket. Siemens äger Finspångs hotell och det är säkert i sin ordning. Men som sagt tidigare finns hela tiden en underliggande kamp mellan ljus och mörker, upplysning och vidskepliga präster, modiga kvinnor och fega män. Det finns så många uppslag till att skriva en bok. Det skulle kunna bli en svensk Da Vinci-historia med hemliga sällskap, uråldriga hemligheter, artefakter kopplat till den nordiska mytologin, släkttavlor och Oscara.
Problemet är jag inte är någon författare men jag har en artefakt: Ett myntsmycke med ingraveringen Oscara, en drottning i det hemliga kungariket Finspång som kanske fortfarande existerar...

51
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-31, 12:02 »
Auroratemplet i Finspång

52
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-30, 22:36 »
http://runeberg.org/osterlex/2/0139.html
https://folkbladet.se/nyheter/finspang/guider-i-sankta-maria-kyrka-om5344885.aspx
Vid Risinge gamla kyrkad sydsida, den äldre ingången, ska det finnas en märklig offersten.

53
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-30, 13:32 »

55
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-30, 11:00 »

56
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-29, 19:53 »
Med lite distans till inlägget om häxprocesserna 1617-1620 måste en del saker tilläggas och kommenteras. Det kan finnas möjligheter för släktforskare att kolla släktskap med de oskyldiga kvinnorna och deras mördare, ett 30-tal personer, extra hårt faller domen mot prästerna naturligtvis. Det fanns ytterligare en kvinna som dog under tortyr som vägrade erkänna att hon var en trollkona. Lusse från Svarttorp hette hon. Prästen i Skedvi kyrka bekymrade sig för hur hon skulle begravas, hon begravdes på en okänd plats på kyrkogården.
Huvudansvarig för hela processen var hertig Johan och hans fru som anklagade oskyldiga för sina sjukdomar. Hertigen och hans fru tillfrisknade.
Kommentar: Platsen där man tjudrade fast oskyldiga kvinnor tjärade dem och rullade dem levande i bålet kallas Trollkäringberget. Kanske kan man döpa om platsen?
I Linköpings domkyrka finns en minnessten för Hertig Johan och han gemål Maria Elisabet, den kanske man kan ta bort.


57
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-29, 13:33 »
TACK!!!

58
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-29, 13:11 »

59
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-29, 09:55 »
Lite ovidkommande: Men det finns ett vargpar som etablerat sig i ett revir mellan Borensbergs och Finspång, hannen är från Lindesberg och honan från Trysil och har fått valpar. Ännu ett exempel på det här områdets attraktionsKRAFT.
https://www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/lokalt/ost/lansstyrelsen-flera-valpar-fodda-i-vargreviret

60
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-29, 08:58 »
Sju namngivna kvinnor avrättades tre åt gången: Elin och Kerstin från Näs, Ingrid från Rippestorp, Margareta från Eketorp, Kristin från Tråbrunna, Ingrid från Gållbo i Regna och Ingrid Orres från Vånga.
När de avrättades uppväcktes ett gräsligt mörker och moln med regn, som syntes nästan över hela Östergötland, för vilket och många människor storligen förskräcktes.
Kommentar: Det finns oerhörda krafter i det här området som reagerar inför oförätter kyrkan och överhet begår.
N

62
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-28, 20:21 »
Länken fungerar inte, googla häxprocessen i Finspång 1617

63
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-28, 20:19 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Häxprocessen_i_Finspång

64
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-28, 19:53 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Häxprocessen_i_Finspång

65
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-28, 19:51 »

66
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-28, 19:50 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Häxprocessen_i_Finspång
Häxprocesserna i Finspång 1617.

67
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-28, 08:02 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Lillie
Släkten Lillie på Löfstad slott.

69
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-27, 19:57 »
https://historiesajten.se/handelser2.asp?id=58
En intressant länk för att få ett grepp om en tidsperiod som innefattade mycket av både politiska omvälvningar, konstarter och upplysning. Allt fanns i Finspång och Löfstad.
Kanske hade DeGeer skapat en honungsfälla även för de som sökte en omgivning av upplysning.
Oscara kanske ska ses som ett barn avlat i den andan, isåfall borde hon inte betraktas som en skandal som skulle tystas ner.
Jag är helt fel ute, men till dess tänker jag vara rojalist i den meningen att Oscara borde ärvt tronen. Gudarna vet hur det gått Sverige då?

70
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-27, 00:15 »
https://www.dropbox.com/s/ayozs1rw7q9v1ex/ryttaren%20Sigurdritningen.pdf?dl=0
Nu slår jag in på en annan väg, kanske lite tveksam, oseriös, spekulativ.
En av kalkmålningarna i Risinge kyrka är äldre än Risingemästarens från 1400-talet,
den tyckas sakna förklaring ur bibeln. Kanske hade ryttaren med falk ingen kristen tolkning,
utan ska tolkas i ett mer hedniskt sammanhang.
Bilden förställer Sigurdsristngen och Ryttaren med falk. Jag tror det finns en koppling mellan Ryttaren med jaktfalk och Sigurdsristningen.
Dags för skattjakt efter vår nordiska graal: Andavars ring
https://www.eskilstuna.se/uppleva-och-gora/bibliotek-arkiv-och-lokalhistoria/lokalhistoria---eskilskallan/sok-i-arkiv/eskilstunas-historia/sigurdsristningen.html

71
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-26, 20:35 »
https://www.bukowskis.com/sv/auctions/559/288-pehr-horberg-korsfastelsen
Hur är överhuvudtaget möjligt att ropa hem ett verk av Pehr Hörberg för 22.000:-!!! Skandalös undervärdering av en av våra stora konstnärer. Det är möjligt att göra klipp när vi glömt vår historia.

73
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-24, 11:49 »
Hej!
Till sist hittade jag en liten personlig koppling till Oscara: Min 9:e gammelförälder Måns Persson gifte sig med Kerstin Börjessdotter i Risinge gamla kyrka 1645.

74
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-24, 10:37 »
Axel von Fersen💍Marie Antoinette Löfstad slott
 http://k-arv.se/posts/105
Man har aldrig bevisat att Axel von Fersen skulle varit far till två av hennes barn, men mycket tyder på att det var så.

75
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-22, 20:21 »
Adlerberg ska det vara.

76
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-22, 20:20 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Olof_Adlerberg
https://www.geni.com/people/Anna-Sofia-Gyllenborg/6000000011716101677
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Clan_Spens
https://svenskanamn.se/namn/oscar/
Olof Anderberg var också med där det hände...
Hans dotter Anna Sofia, där kan man med lite tid över upptäcka släktskap med extremt intressant adlig släkt i Skottland ända tillbaks till år 1040. Clan Spens. Det finns en annan tolkning av namnet Oscara, på keltiska skulle det få betydelsen Hjort+vän.

78
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-22, 18:15 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Fil:Adlerbergska_gravkoret,_Järfälla_kyrka,_2014b.jpg
https://sok.riksarkivet.se/sbl/mobil/Artikel/7577
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Jean_Eric_Rehn
Jean Eric Rehn, arkitekt och grafiker, inblandad i mycket när det gäller slotten. Han gjorde ritningen till Adelbergska gravkoret, en pyramid bredvid kyrkan!!!
Ja, han träffade DeGeer!

79
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-20, 23:10 »
https://popularhistoria.se/sveriges-historia/1800-tal/axel-von-fersen-lynchades-av-folkmassan
https://sok.riksarkivet.se/sbl/Mobil/Artikel/15292
Ingen svensk har varit mer delaktig i de stora händelserna som förändrade västvärldens historia. Till skillnad mot Gustav ll Adolf, Raul Wallenberg och Dag Hammarsköld blev han dock ihjälslagen på hemmaplan, lynchad av en pöbelhop.
Han kanske också var den svensk som kom närmast frimurarnas frimurare nr 1: George Washington. I likhet med alla andra hade han ärende hos Degeer i Finspång.

80
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-19, 22:34 »

81
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-17, 18:00 »
Är det så att Gustaf Oscar Hilder och Louisa Ancarcrona var för nära släkt? de fick inga barn.

83
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-17, 17:45 »

87
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-16, 19:45 »
https://commons.m.wikimedia.org/wiki/Category:Risinge_gamla_kyrka Bilder från Risinge kyrka. Kalkmålningar som aldrig blev övermålade, Risingemästaren.

88
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-16, 16:48 »

89
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-16, 12:24 »
Mauritz Clairfelts mor blev avrättad i Frankrike för adliga tankesätt, han far dömdes till döden men benådades. Själv utmärkte han sig i Finska kriget, skadat två gånger och tillfångatagen en gång.

90
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-15, 13:33 »
Gustaf Mauritz Armfelt, upprorsmakaren mot Gustav lll, hade en son: Mauritz Clairfelt som var gift med Emilie Fredrika Aurora DeGeer, syster till Charlotta Aurora DeGeer, mor till Jacquette som var mor till Oscara MeijerGeer.
Oscara, DeGeer och Finspång var epicentrum för all dramatik.
Idag verkar det vara en lite tynande tillvaro, förmodligen beroende på Covid-19.
Eller så inser de inte potentialen som turistmål för historieintresserade.

91
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-15, 10:09 »
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Louis_De_Geer_(1587–1652) Kommentar: Louis De Geer har haft en enorm betydelse för utvecklingen i Sverige. Rikedomar från SLAVHANDEL har investerats i gruvnäringen, metallindustrin, vapentillverkningen i fornstora dagar.
En och annan läsare av detta har vallonsläkt med ursprung från yrkesfolk från Nederländerna och Belgien som kom med DeGeer.

92
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-14, 21:51 »
https://www.finspangsslott.se/hotell/1769-aurora-taube/ Man kan boka ett rum på Finspångs slott, beskrivningen av kvinnan har inte ändrats så mycket. Jag är ingen genusforskare men kanske kan man ha invändningar?

93
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-13, 19:11 »
https://portal.research.lu.se/ws/files/4475255/2603990.pdf Ang. Svenska frimureriets historia sida 33-35

94
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-13, 18:33 »
http://k-arv.se/posts/216 angående Aurora Taube DeGeer 1853-1806.

95
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-13, 11:55 »
Gustav lX Adolph föddes 1778. Han var kung 1792- 1809. Kungaeken är från 1795, det år han blev förälskad I Charlotta Aurora. Skulle det ha varit möjligt att han träffade henne vid ett senare tillfälle. Gustav lX Adolph var motståndare till Napoleon, han förlorade kriget i Finland och förlorade kungamakten efter Armfelts uppror. DeGeers kvinnor framställs av historien som aningen lättsinniga.

96
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-12, 23:15 »
Jag vet inte om jag tänker rätt, men om Gustav IV Adolph inte bara var förälskad, skulle han i sena tonåren kunnat bli far till Jacquette DeGeer?
Skulle det vara möjligt att Jacquette sedan fick Oscara tillsammans med Oscar l. Då har ju Oscara blod från gamla Wasa-ätten och Bernadotte. Hur kungligt skulle det vara! Jacquette föddes 1797, Oscara föddes ca 1817.

97
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-12, 22:01 »
Igen

98
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-12, 21:59 »
Kungseken i Finspång väcker tankar om relationerna mellan DeGeer och Kungarna, såväl myndiga, som importerade.

99
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-12, 12:43 »
Jag är medveten om att den här historien börjar ta en lite konstig väg. Finns det en svensk Da Vinci- kod. Varken Indiana Jones, Hitler eller Tom Hanks har kommit på att artefakter och heliga blodslinjer kanske finns i lilla Sverige, frimurarnas eget kungarike. Kanske är Risinge kyrka vårt Rosslyn Chapel, den mäktigaste symbolen bredvid Stockholms slott, en stor obeliskmed en pyramid i toppen till minne av ett sjöslag.

100
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-11, 22:40 »
Bifogar bild på DeGeers släktvapen och Horus & Co.

101
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-10, 17:36 »
Egyptierna associerade falken med Horus öga.

102
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-10, 17:15 »
Bild

103
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-10, 17:10 »
Ryttaren med jaktfalken, Risinge gamla kyrka 1200-tal.

104
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-10, 16:38 »
Bild. Ryttare med jaktfalk, Risinge gamla kyrka, kalkmålning från 1200-talet som inte har en biblisk tolkning.

105
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-09, 18:58 »
Oscara och Gustav gifte sig i Risinge gamla kyrka  1833. https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Risinge_gamla_kyrka. Det kanske inte är Rosslyn Chapel, men ändå väldigt unik.

106
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-08, 17:49 »
Släkten DeGeers valspråk: Non Sans Cause-
Inte utan  orsak.

107
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-08, 17:31 »
Så det som framkommer i tidigare inlägg fr o m 2002, är uppgifter om att Oscara gifte sig med Gustav Hilder i Risinge kyrka 1833, fick en dotter med namnet Jacquette Aurora Oscara Hilder född 1834, en som med namnet Gustav Oscar Hilder född 1836. Ingen av dessa skall ha fått egna barn.
Kommentar: Namnet Oscar och Oscara förs vidare men spåren verkar sluta där, eller...
Gustav Hilder tycks inte ha identifierbara föräldrar. Samma mystik som Oscara när det gäller bakgrund.

108
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-07, 14:04 »
Angående namnet Oscara Oskara: 12 kvinnor har i nuläget namnet, ingen i tilltalsnamn, det finns inte i almanackan, det har inte funnits i topp 100- listan för namngivna senaste 30 åren. Oskar varit det populäraste namnet bland namngivna pojkar.
Om Bernadotte hade den goda smaken att namnge nästa prinsessa till Oscara kommer säkert statistiken bättras. De får en jättefin dopgåva av mig.

109
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-07, 10:48 »
Jag gjorde en förfrågan om myntsmycket till Nordiska Museet och fick en relativt långt och trevligt svar att man inte har tid att kolla upp detta. Men just nu är det någon som ägnar sig åt deras Instagramkonto. Slottstaten har inte heller svarat. Google ger inte så mycket. Så om någon har ett myntsmycke från den här tiden, kan det ge lite ledtrådar.

110
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-07, 07:50 »
Jag är tacksam om någon kunde hjälpa till med information om myntsmycke eller gravering. Den som graverat det här smycket måste rimligen gjort flera, stilen på bokstäverna? Jag har försiktigt börjat putsa på myntet. Det har legat i jorden många decennier, men det är inte så repigt. När det gäller Herman Lundqvist har jag ingen åsikt. Jag är ingen rojalist. Försöker belysa fakta, frimurare har en stor del i att Bernadotte blev kungafamilj. Napoleon var mer tveksam och hade fört fram namnet Bonde som ett inhemsk svenskt alternativ.
När Dan Brown skrev Da Vinci koden lånade han idéer från boken Heligt Blod Helig graal. Här får man intrycket av att det finns parallella maktstrukturer, där hemligs sällskap skyddar ett heligt blod, en blodsådra som de mäktigaste adelsfamiljerna ville koppla sig till. Det räcker med att nämna Jean  Babtiste, Johannes Döparen, namnet i sig får larmklockorna att ringa hos konspirationsteoretiker som tror på Dan Browns böcker. Wienkongressen 1814 syftade till att återställa en ordning i Europa där adeln skulle återfå kontrollen, att furstar skulle erkännas oavsett de etniska grupper som bodde i området. I samband med detta bekräftades att svenska kronan också styrde Norge. Så Bernadotte som inte hade något med Sverige att göra blev också Norges kung. Han var Napoleons marskalk. Det borde vara den absolut sista som Wienkongressen accepterade. Så det kanske fanns en annan informell maktstruktur där adel och borgarklass kunde mötas i det dolda för att komma överens om tronföljden. Av frimurare för frimurare. När det gäller Oscara så är hon den förstafödda Bernadotten i Sverige. Jag kan inte koppla myntsmycket till någon, men den har sin symbolik. Det finns en baksida av myntet. Så nu passar jag frågan vidare, myntsmycket måste kopplas till någon av alla 802 Oscaror som avled mellan 1860-2016. Ingen av de har efternamnet Bernadotte.

111
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-07, 00:00 »
Det har alltså funnits 802 kvinnor med namnet Oscara som avlidit mellan år 1860-2016. Ingen med Bernadotte som efternamn, snart föds en nytt barn till familjen Bernadotte, blir det en flicka kan hon få namnet Oscara, ett vackert namn. Som mellannamn skulle det duga. Men det kommer inte hända. Jag är beredd att ge bort myntsmycket i doppresent om det trots förmodan skulle ske!!!
Det har inte så mycket sedan 1800-talets början.

112
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-06, 15:21 »
Oscara var Oscar 1 förstfödda🇸🇪👑

113
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-06, 10:43 »
Tillsättningen av Jean Babtiste Bernadotte till kung tycks vara ett verk av frimurare för frimurare. Otto Mörner blev ingen hjälte utan sattes i husarrest under den Urtima riksdagen där beslut om ny kung skulle tas. En ståndsriksdag där långt ifrån alla kan ha varit frimurare. Men det lyckades till sist i allafall då marskalken visade sig stormrik.

114
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-05, 19:21 »
Det verkar finnas ett släktskap mellan Carl Otto Mörner (kungamakaren)och Oscaras mormor, Charlotta Aurora de Geer. Om man vrider och vänder på saken och bortser från den nedtystade historien mellan Oscar och Jaqcuette så har Oscara mer heligt blått blod än man först anar. Tillbaka till en tid då Tempelriddare for till det Heliga Landet. Hon sägs ha varit olycklig i sin uppväxt i Finspångs slott. Skulle gärna vilja veta mer om en kvinna som finns ”präglad” på mitt myntsmycke.

115
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-05, 18:39 »
Oscara MeijerGeer, dotter till Jacquette Löwenhielm, hennes morfar Jean Jacques De Geer. En tradition i släkten som säger att de härstammar från den Brabantiska släkten de Hamal i Liège.
Drottning Louise ( 1889-1965) hade samma släkttavla, Brabant. ( Som ogift hette hon Lady Louise Mountbatten)

116
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-05, 13:15 »
Namnet Oscar kommer från det forniriska namnet Oscur, kan härledas till A’sgeirr från fornisländskans med betydelsen Asagud+spjut. Napoleon var inspirerad av James McPhersons ”Ossians sånger” där Oscar förekom, som Gudfar till Bernadottes son föreslog han namnet. Så Oscar fick det bli.

117
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-04, 19:17 »
Tack!!!

118
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-03, 22:39 »
I brist på bättre uppslag om vilken Oscara som kan kopplas till det här smycket, så fortsätter jag spåret med Oscara MeijerGeer, halvsyster till Oscar ll. Hennes mor Jacquette Löwenhielm ( Gustava Charlotta Jacquette Löwenhielm, född Gyldenstolpe), fadern kronprinsen Oscar l. Det är inte helt klart när Oscara föddes, men hon avled 1880. Det verkar inte som det idag finns någon nära släkt till henne, ( rätta mig om jag har fel). Så även om myntsmycket kan tyckas vara för enkelt för att vara kungligt, så var ju Oscara också för enkel för att erkännas som en Bernadotte. Om nu Oscar ll och Oscara var halvsyskon så hade de samma far, men den ena fick blått blod med den andra fick rött blod. Ett mynt med två halvor, baksidor. Min teori att sådana här smycken inte tappas, någon sliter av det och kastar bort för att det aldrig ska återfinnas. Men det gjorde det! Om min teori håller.

119
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-02, 11:36 »
En fråga?
Finns det någon som kunskaper om graverade myntsmycken?

120
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2021-01-01, 16:15 »
Gott Nytt År!
Det är ett 10-öresmynt.
Jag har som sagt ingen annan koppling till smycket annat än att jag ärvde en samling mynt. Inget av mynten har något samlarvärde. Det här smycket är det enda som skulle kunna ha någon provinens. Mina egna första levnadsår var ett stenkast från Drottningholms Slott, mina första barndomsminnen är från parken. Farmor arbetade i slottsköket, min farfar var trädgårdsmästare i parken.
Myntet i sig får ett symbolvärde. För en kung kan myntet ha en baksida, kärlek och äktenskap styrde man inte själv över. För ett oäkta barn med enklare bakgrund har myntet också en baksida, man är dotter till en kung, men ändå är man inte värd mer än en tio-öring som cirkulerat runt tills någon gjort ett vackert smycke av det.

121
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2020-12-31, 23:41 »
Jag har ingen aning om vilken Oscara det gäller, men hon kanske har betytt mycket för någon som rörde sig i Drottningholmsparken.

122
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2020-12-31, 19:24 »
Igen

123
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2020-12-31, 18:58 »
Vet inte om hur bilden syns. Bifogar pdf. Myntet är sannolikt från samma år som Oscara MeijerGeer avled 1880. Hon sägs vara ett ” oäkta barn ” till Oscar l. Herman Lindqvist har nämt historien i en bok.
Min undran är vem som bar smycket Oscara/ Oscar ll i Drottningholmsparken och som förlorade det där?

Anders

124
15 Historia / SV: Oscara
« skrivet: 2020-12-30, 20:05 »
Bild

125
15 Historia / Oscara
« skrivet: 2020-12-30, 14:04 »
Hej!
Jag har ett smycke gjord av ett mynt som jag tror kan vara från Oscar ll tid. På ena sida står det Oscara. Det är med säkerhet hittad i Drottningholmsparken för länge sedan av min farfar som var trädgårdsmästare under många år. Svårt att hitta något. Eventuellt kan det handla om Oscara MejierGeer, senare Hilder. Född runt 1820. Om någon vet något mer, svara gärna!
Anders Hultgren

Sidor: [1]