ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Cecilia Persson

Sidor: [1]
1
Hej!

Det låter som det kan vara samma person, jag har samma sidreferens, 357, i husförhörslängden. Kan ta ut persondatat jag har och maila till dig sen (orkar inte dra gång datorn nu). Ska även se vad/om jag har mer i bildväg, tror det kan finnas några till.

Johans syster är Maria Arvida, gift med Knut Jonsson - bror till min sambos farfar. Arvida bör ju vara syster till din kollegas morfar.

Men kul att mitt letande kom till nytta, skrev mycket här omifallatt nån släkting som undrar vad som hände honom skulle hitta inlägget.

/Cecilia

2
February 1949
Taken back of Johns house.
I took this of him and awolf skin. He had snared this wolf this winter. This is very good of John too. He looks so happy.

3
March 1949
I took this of John one Sunday, when he walked over to visit.

4
Taken march 1949
John and Mabel.
We like this one of John - it is very natural of him, altho he isn't smiling. He liked this of of us too.

5
John Arvidsson, Vår 1948 Goat River, BC, Canada.

6
Bifogar några bilder på John som jag tror vänner skickade hem till hans syster.

Först några på huset, verkar vara ett riktigt hus med veranda och trädgårdsland.

7
Hej!

Vem som var närmast anhörig var det någon som visste, även om den kanske inte var känd för de som fyllde i dödsattesten, för en låda med hans tillhörigheter ju kom tillbaka till systern. Finns i hennes tillhörigheter även några foton där texten på baksidan kan tyda på att vänner tagit dem - ev har någon vän där han bodde tagit hand om tillhörigheterna, utökat med några foton med kommentar på baksidan och sedan skickat allt till systern i Sverige.

Noterar allt ni skrivit även om jag kanske inte skriver till Forestry Department och frågar, just nu iallafall.

/Cecilia

Bifogar förmodad bild på John (finns bekräftad oxå men hittade inte de just nu)

8
02 - Tips och råd / SV: Flyttat ämne
« skrivet: 2021-10-27, 17:41 »
"Flyttat ämne" är bara en avisering att en administratör på Anbytarforum har ansett att frågan skulle ligga under Tåby istället för där du ställde frågan och därför flyttat den dit.

Har själv fått frågor flyttade till annan rubrik. T ex ställde jag en fråga under Kanada som gällde en person boende i delstaten British Columbia - då flyttade administratören den från Kanada till underrubriken British Columbia.

Mailet har inget att göra med frågan i sig, eller några svar, utan det är bara att den har lagts under en annan rubrik, Tåby.

9
02 - Tips och råd / SV: Flyttat ämne
« skrivet: 2021-10-27, 17:34 »
Sökte och hittade en fråga från dig igår under

    Anbytarforum →
    Forum →
    Särskilda ämnen & övrigt →
    Läshjälp →
    Östergötland →
    Tåby →
    Tåby (E) CI:3 (1780-1838) Bild 40 / sid 73

https://forum.rotter.se/index.php?topic=181790.msg1600606#msg1600606

Misstänker att du kan ha lagt det under "fel" rubrik och admin har flyttat den till Tåby.

/Cecilia

10
Och nu kollade jag vad jag hade som fakta igen (förutsatt att det är rätt person vi fått tag på) och det finns många orter som figurerar:
- Goat River, där han drunknade
- Crescent Spur, där han hittades
- McBride, där han begravdes (och inte i Goat River som jag fick för mig)
Dessa binds ihop med samma flod, i ordning McBride - Goat River - Crescent Spur, så det finns ju en logik i det hela. Vet inte om McBride var "centralorten" och det var därför John begravdes där.
Och så klart har vi Winfield som ligger en bit bort som jag inte vet hur det kommer in..

Enligt en tidningsnotis så var han "on a trail-cutting expedition for the provincial forestry department", och det kan ju stämma in med tanken att Goat River bara var platsen där han jobbade.

11
Hej!

Berättade för en kollega om att jag fått hjälp här att spåra upp honom och när jag återberättade historien insåg jag att jag påverkats för mycket av släktskrönan, vad som är fakta och vad som är tro.

Var bodde han egentligen?
Jag vet att han hade ett riktig stuga, för den finns på foto (och jag tror t o m att på kortet står att det var John vid sin stuga).
På fotona fanns det mycket snö och det fanns skinn upphängda på väggen. Om det var fasta stugan eller en jaktstuga vet jag ej. (Kanske är snö året runt? Skinnen torkar väl året runt iallafall).
Jag vet att det finns bild från en stad där det står Winfield, Alta.
Men jag vet inte exakt var Johns stuga låg, om det var i Winfield eller någon annanstans. Han kan ju bott i Winfield och flyttat, eller så bodde han i Winfield när han inte var ute och jagade.

Vad är kopplingen till Goat River?
Han drunknade i Goat River men jag vet inte faktiskt varför han var där, om han var ute på uppdrag/jakttur eller han bodde där.
Han blev begravd i Goat River, men det kan ju vara praktiska skäl mer än att han faktiskt bodde där. Men varför då inte begrava honom där han hittades (om det inte var en annan med samma namn som drunkade vid samma tid)?

Vem byggde linbanan?
Jag vet att han dog när linbanan gick sönder, men vem byggde egentligen linbanan? Han själv som skrönan säger, eller var det en tjänst som erbjöds av någon person/staden/bolag (som en "färja") för att ta sig över floden? (Och var det verkligen den linbanan (eller samma typ) som på fotot vi hittade?)

Sambon minns att det ska ha kommit en låda med Johns saker till systern, och jag misstänker att det var nog då passet kom tillbaka till Sverige. Vet inte om Canada-fotona dök upp då eller systern hade kontakt med honom efter att han emigrerat.

Många frågor, få svar... Och det lär nog inte gå att få svar heller då det gått så lång tid...

Jag är mest förundrad över att det gått att hitta så mycket info om honom i arkiven som det gick, med tanke på att han bott där borta ensam (vad det tycks) i många år. Och jag kände att jag ville bevara hans minne genom att försöka dokumentera lite av hans liv, i den mån det går med tanke på att jag inte har någon att fråga som kan minnas honom.

12
Tack, det löste ett mysterie till - var det där gäckande Winfield låg. Insåg nu att hade jag skippat Alta så hade jag hittat Winfield, men tänkte inte så långt när jag letade tidigare.

Winfield ligger ju en bra bit ifrån Goat River där han dog så frågan är vad han gjorde där? Hade han flyttat? Jobbade han tillfälligt i GR men bodde kvar i Winfield? Att bygga en linbana tillfälligt känns ju lite udda, men kanske värt jobbet trots allt?

Det kommer nog alltid att finnas oupptäckta saker att fundera på vad gäller John. Som sagt, det var min sambos farfars brors frus  (Arvida) bror (John) så det är avlägset och ingen kontakt finns med deras släkt. Jag vet inte varför foton mm hamnade hos min sambos farfar istf Arvidas släkt - om det inte fanns någon släktkontakt kvar när hon dog, om farfarsbror ärvde henne och farfar honom sen. Eller det bara blev kvar i något förråd (farfar hade visst stort hus så många förvarade saker där) och ingen tänkte på att det fanns...

Men nu är en pusselbit till på plats. Även om det är en väldigt avlägsen koppling till min sambo så talades det om honom så det känns bra att bevara lite minnen av honom ifall någon av hans släktingar börjar släktforska och råkar på honom på MyHeritage eller Ancestry.

13
Rydberg / SV: Rydberg
« skrivet: 2021-09-27, 13:59 »
Hittade denna Carl August Rydberg i Sveriges dödbok:

Rydberg, Carl August
Folkskoleinspektör
(Inga adressuppgifter)
Död 29/10 1872.
Kyrkobokförd i Göteborgs domkyrkoförs, Göteborgs stad (Göteborgs och Bohus län, Västergötland).
Född ?/6 1824 (ingen uppgift om födelseort)
Gift man.

Post-ID: SDB7_12298466

Skulle kunna vara den du är ute efter.

/Cecilia

14
Wow, vad mycket du hittat som verkar stämma in på den försvunna Judit. Tack för att du lade tid på att spåra henne!

Det verkar definitivt som det skulle kunna vara rätt person. Att hon hette Österlund som gift stämmer ju in på att släkten "bytt" namn, fast inte på det hållet som skrönan gick. Men vet man inte familjehistorian, kan det lätt bli förväxlat. Karl Wilhelm borde ju veta då Judit var hans syster men han dog 1947, då var svärmor bara 5år så hon minns nog bara sånt hon hört (och kan ha rört ihop det).

Återstår att se om de där breven dyker upp nån gång. OM det var till släkten kläderna skickades borde det finnas namn/adress till en Österlund i Finland. Tidsmässigt stämmer det ju med om Judit fick en son till, 1940-45 har han troligen familj/barn som kan bli glada över bla barnkläder.

Men jag är glad över att fått lite ljus på mysteriet och lite mer klarhet i familjeskrönan - det fanns en viss sanning även om den inte var helt rätt ihågkommen.

Ja, digitaliserade tidningar och andra källor hjälper:

Det var digitalisering jag hoppades på, att det skulle gå att söka och hitta nån tråd att nysta. Och en vänlig själ med bättre koll på finsk släktforskning som var villig att ta en titt...
Det här hade jag inte rett ut på egen hand. Förutom tillgång till rätt material så behövs kunskaper i finska - hade aldrig hittat det här med Google Translate :)

Återigen, stort tack för din tid!

/Cecilia

15
Hej!

Min sambos mamma är barnbarn till Karl Wilhelm Östlund (svärmors farfar) som är Judits bror.

Svärmor minns att under/efter kriget så ska det ha skickats kläder till Finland, bla svärmors urvuxna kläder (hon är född -42). Och hon har för sig att det finns brev men hon lyckades inte hitta dem (kan ju ha slängts under åren av någon som inte insåg att det var en guldgruva).

Det sades att farfar Ville och hans syster Hilma kom ensamma till Korsnäs med båt från Finland, och att de hette Österlund och kortade ner det till Östlund.
Det verkar dock inte sant då enligt kyrkböckerna heter familjen Persson Östlund och alla barnen var födda i Sverige. Och familjen verkar vara svensk (åtminstone i "modern" tid, längre tillbaka verkar det dyka upp finska värmlänningar enligt vad Ancestry tipsar om). Av syskonen så blev 2 kvar i Sverige, 4 åkte till USA och Judit till Finland av någon okänd anledning.

Jag har själv inte lyckats hitta något spår efter Judit, Finland verkar inte vara lätt att forska i om man inte vet var man ska starta. Men det har ju gått några år nu så kanske har någon lyckats få tag på nån ledtråd nånstans?

/Cecilia

16
Tack för att du noterade min slarviga läsning :)

Men då betyder det ju att det kan vara samme John som hittades i Fraser River - vi vet ju inte var hans hem var. Han kan ju jobbat tillfälligt vid Goat River och det var där någon såg honom sist. Sen kan han haft sin fasta bostad på annan ort och nån där saknade honom när han inte dök upp.
Exakt hur det hänger ihop lär nog ingen få ihop, ifall inte förrän möjligtvis någon lyckas uppfinna tidsmaskinen.

Det är ett under att ha fått fram så här pass mycket information om en ensam svensk som, vad vi vet utan familj, som bott nästan 25 år långt borta i ett avlägset hörn av Canada.

17
Hittade två artiklar till som kanske rör fyndet av hans kropp, The Province 27 september och Vancouver Sun 28 september.
Namn och ålder(typ) stämmer, och fyndtid relativt begravningsdatum.
Men de pratar om att han saknades sen juni och Crescent Spur. Och han hittades i Fraser River (fast den har koppling till Goat River om jag såg rätt på kartan). Och The Province skrev att han var "on a trail-cutting expedition for the provincial forestry department" - enligt Nainamo News var han på väg hem (behöver dock inte var motsägelsefullt).

Lite osannolikt att två namne, samma "jobb" och samma ålder, drunknar i samma flodsystem ungefär samtidigt, men underligare saker har hänt. Men Nainamos artikel överensstämde med släktens John - det blir de nog nöjda med den informationen.

/C

18
Skicka mig ett mail angående artikeln  :)

Tack, men de hade 7 dagar gratiserbjudande som jag skapade och just avslutat så jag har hittat och läst artikeln. Försökte hitta om det stod nåt mer men det var för många dagar att kolla mellan 23 maj och 29 september... Och inte såå lokal tidning om jag hittade rätt på kartan, en bra bit ifrån Goat River så det som stod var nog mest utfyllnad. Men den bekräftade släktberättelsen ändå.

19
Det låter onekligen som det är rätt John du hittat.

Födelsedatum stämmer, dödsorsak stämmer (det var uttjänta gruvkablar han skulle ha använt), och plats kan stämma (passet var till Canada och på linbanefotot stod det BC på baksidan). Mellan 1923-1949 kan han ju flyttat runt en del inom Canada...

Ska kolla upp vad det kostar att läsa artikeln, annars så får sammanfattningen duga. Den bekräftar ju åtminstone historien om kablarna.

Nu är historien bekräftad, och var han 63 när han dog så är det nog han på fotona i albumet (vet inte vem det skulle vara annars). Hade varit intressant att veta om linbanefotot var på honom eller bara liknande - men det lär jag aldrig få veta, hans syster (sambos farfars svägerska) är död sen länge och hade inga barn.
Och han hade ingen egen familj i Sverige, fästmö/fru och 2 barn dog 1920-1921 - jag kan tänka mig att det kan vara en av anledningarna till att han emigrerade.

Men tack för att du tog dig tiden att kolla, nu vet vi lite mer om John/Jonas liv och leverne.

/C

20
Hej!

På semestern roade jag mig med att gå igenom alla gamla fotoalbum jag hittade hemma hos min svärmor. Ibland dem hittade jag ett med foton som såg ut att komma från nordamerika då det involverade jaktbyten och snöskor.

Frågade och fick veta att en släkting hade åkt till Alaska(?) och dött när han åkte linbana över nån flod (det sägs att den var byggd med begagnade kablar han köpt från gruvor så det var nog lite tvivelaktig status på dem).
Det finns även ett foto på linbanan där det på baksidan står "Det var orsaken till Johns död" och en stämpel "H.H. Douglas & Co, Prince George, B.C".
I albumet finns även ett foto på en stad där det står textat "Winfield, Alta" men jag har inte lyckats hitta den på nån karta. Samt ett lagfoto som ser ut att vara på ett lag som spelar "amerikansk fotboll" dock utan att ge några ledtrådar.

Efter ytterligare rotande bland album och papper hittade jag ett pass för en Johan Alfred Arvidsson, utfärdat 1923-08-10 av konsuln i Trondheim. Passet var för inresa till Canada och giltigt i 3 månader.

Sedan lämnade han Trondheim med båt dan efter, 1923-08-11, enligt https://www.digitalarkivet.no/view/8/pe00000000223194 med destination Canada.

På passets baksida finns en dålig stämpel där jag bara kan uttyda "Landed" "15 AUG 1923" och (tror jag) "TYNE PORTS"

Min sambos farfars svägerska hade en bror, Jonas Alfred Arvidsson född 1885-11-20 i Torp, Västmanland och med berättelse, fotoalbum, pass så tror jag att det är han som hela historien handlar om.

I albumet finns ett antal foto på samma person, och jag misstänker att det kan vara Jonas men svårt att jämföra dem med passfoto där han ser mycket yngre ut och mer "välvårdad".

Skulle behöva lite tips för att se om han går att hitta i Canada. Skulle vilja veta var han bodde, om det var Canada eller Alaska, och när han dog.

Jag har MyHeritage och har försökt leta där utan att lyckas (fast jag och MH söksystem är inte riktigt kompisar).

/Cecilia

Bifogat är:
passet (nästan A3storlek med 2 sidor, en på franska och en på engelska)
text på framsida pass
stämpel på baksida pass
linbanan

21
Gävle Staffan (från 1916) / SV: Karl Axel Svensson
« skrivet: 2021-08-27, 10:35 »
Aha! Där lärde jag mig nåt nytt...

Tack för förklaringen, kanske kan hjälpa nästa gång jag stöter på för "nya" kyrkböcker.

Släktskrönan om cirkuskopplingen är bekräftad förresten, började rita upp släktförhållandena på papper för bägge sidorna för att försöka få nån ordning på det hela och när jag skrev Gagnef för andra gången men på andra sidan slog det mig: Per Andersson Nyberg född 1860 i Gagnef kunde ha ett samband med Anna Andersson Tupp född 1857 i Gagnef, och det visade sig att de var syskon.
Sambons morfar och Calle visade sig alltså vara tremänningar.

Datorprogram i all ära, ibland är papper och penna bäst. :)

/C

22
Gävle Staffan (från 1916) / SV: Karl Axel Svensson
« skrivet: 2021-08-26, 19:38 »
Och Astrid Linnéa hittar du i Rasbo (C) AIIa:3 (1920-1927) Bild 4430 / sid 430 (AID: v186417.b4430.s430, NAD: SE/ULA/11264)

Tack! Då kan jag avskriva henne som koppling med...

Hur hittade du henne? Var det via någon "Sveriges befolkning"? Har några som jag inte lyckas hitta varken i  ADs register eller dödboken och funderar på alternativ... Just nu så lutar jag antingen åt att jag letar på fel sätt eller att de har emigrerat.

/Cecilia

23
Gävle Staffan (från 1916) / SV: Karl Axel Svensson
« skrivet: 2021-08-24, 15:51 »
Aha, det var så med "F 7321"... Misstänkte att det skulle vara en ny sida i bockerna men begrep inte att det saknades böcker. Då får jag se om jag kan hitta infon på annat vis annars får jag väl vänta ut tiden...

Men jag får nog lägga till NAD som referensställe, och kolla _vilka_ böcker som faktiskt finns, om de är digitala och isåfall när de är åtkomliga...

Tack för hjälpen iallafall!

/Cecilia

PS: Förvirringen om skrönan fortsätter. Sambon skulle visst vara släkt dubbelt upp enligt svärmor. Dels så ska Calle vara kusin med hans morfar, dels ska hans farfars syster på något sätt var släkt med Anna-Greta.
Farfars syster ska även ha koppling till Furuviksparken (hon/maken? påstås ha drivit den men jag är tveksam, maken var förrådsarbetare (Sv.befolkning 1950) så kanske var han vaktmästare?).

24
Gävle Staffan (från 1916) / SV: Karl Axel Svensson
« skrivet: 2021-08-24, 10:54 »
Tack!!!

Nu kom jag ett steg längre och så jag kan leta på hans sida efter spår av släktskap. Hittills har det gett noll - lutar åt att det är en släktskröna fast Anna-Greta och min sambos mamma ska ha pratat med varann och kommenterat att de var släkt. Min sambo får nog luska lite mer (kanske inte ens letat på rätt släktsida).
Den andra släktskrönan om att de kom från Finland är motbevisad, de 2 som skulle kommit från Finland bodde i Sverige hela tiden - enda kopplingen jag hittat till Finland är en syster som flyttat dit (och går inte att hitta).

Karl Axels mamma har jag fortfarande problem med, försöker hitta syskon och deras ev barn men familjen flyttar 1920 till "F 7321" enligt församlingsboken
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00195339_00329#?c=&m=&s=&cv=328&xywh=2549%2C1213%2C2668%2C1734

Har hittat alla systrar längre fram mha AD och dödboken förutom Astrid Linnea f 19082-12-15 i Gävle. Kan nån gissa vart familjen tog vägen så jag kan spåra henne därifrån?

En helt annan fråga, på rad 19 (Anna Karolina) - vad betyder "utgår se v.g." ?

/Cecilia

25
Gävle Staffan (från 1916) / SV: Karl Axel Svensson
« skrivet: 2021-08-23, 22:01 »
Den nya frågan är:

Hur funkar Gävle Staffans böcker??

Enligt källan ArkivDigital: Gävle Heliga Trefaldighet (X) AIIaa:8 (1896-1920) Bild: 3300 Sida: 3126
så i sista kolumnen (Utflyttad eller överförd) så står det F 7232 1920.

Har försökt hitta vad 17 "F 7232" är. Trodde det var en sida i husförhörslängden men den grå inte så högt upp. Försökte hitta dem i utflyttningslängden för 1920 utan att lyckas.

Någon som har en gissning på var Per Andersson Nyberg m fam tagit vägen?

/Cecilia

26
Gävle Staffan (från 1916) / Karl Axel Svensson
« skrivet: 2021-08-23, 20:39 »
Hej!

Enliigt ett rykte i min sambos släkt så ska de på något vis vara släkt med de som skapade cirkusakten The Svensons (https://www.arbetarbladet.se/artikel/sa-minns-vi-calle-svensson).

Jag tänkte se om jag kunde hitta hur de är släkt och jag har letat på Anna Gretas sida, kollat hennes syskon samt både hennes mors (Fernqvist) och fars (Lindgren) syskon men inte hittat någon koppling.

Tänkte därför kolla Calles sida men lyckas inte hitta honom i Arkiv Digital hur jag än söker.

Vad jag vet om honom:
Carl Axel Svensson, född 1928-05-31 i Gävle Staffan (enligt Sveriges befolkning 1960 som jag hittade via sökning på Anna Greta)

Något tips på hur jag kan få tag på nåt att nysta vidare i?

/Cecilia

27
Rättvik / SV: Boken Rättviksfolk
« skrivet: 2021-01-12, 09:22 »
Hej!

Googlade lite snabbt och fick två intressanta träffar:
Tror det är förlaget, du kan ju maila och kolla om de har den till salu: http://vincentforlag.se/rattviksfolk-under-aren-1764-1864/
Sen en träff på Bokbörsen, för 300kr https://www.bokborsen.se/view/Jansson-Irene/R%C3%A4ttviksfolk-Under-%C3%85ren-1764-1864/6471972

Du kan ju även kolla om den finns på ett bibliotek nära dig:
http://libris.kb.se/bib/10666912

Hoppas du får tag på den på något vis... Letade själv efter en bok om Rhode Island men närmaste finns i magasinet på universitetsbiblioteket men jag vet inte om vem som kan "låna" (läsa på plats).

/C

Sidor: [1]