ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ann-Mari Bäckman

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 24
501
Lindgren / SV: vem är han på fotot?
« skrivet: 2016-10-23, 17:20 »
Tyvärr hette han Lindberg. Om fotot är från 1876, så kan mannen vara född kring 1850.

502
Lindgren / SV: vem är han på fotot?
« skrivet: 2016-10-23, 17:08 »
I Faluposten 19/2 1876 kan man läsa om hästhandlare C (eller S) Lindberg från Folkärna som blev dömd för vådlig framfart, men vad det handlade om verkar ha varit fylleri (Det står under Polisrapporter tror jag det var.


Ser nu att han heter Lindgren. Jag ska kolla om jag har läst fel på namnet.

503
Gamla bilder / SV: Fotoalbum
« skrivet: 2016-10-23, 09:04 »
Lena!


Några kort måste du väl ändå få ut, om du försöker fösa ut dem med hjälp av fingrarna? Du bör ju kunna märka när det tar emot, om du inte vill ha sönder albumet. Har man väl fått ut ett, brukar det gå bra att få ut kortet, som finns på baksidan.


Jag har inte erfarenhet av så många album (8 stycken), men min erfarenhet av dem är att alla kort sitter inte fast.


Du kan väl lägga in de kort du får ut i Porträttfynd?!


Ann-Mari

504
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-10-23, 08:56 »
Bra att höra att även du tycker den var bra (Har kollat lite recensioner på den)


Ann-Mari

505
Inte alls ovanligt! Jag har själv lagt in sådana, även sådana, som inte har ett fotografnamn (de är av vykortskaraktär).

506
Gamla bilder / SV: Fotoalbum
« skrivet: 2016-10-22, 22:57 »
Det kan verkligen vara svårt att få ut vissa av korten. De vill gärna suga fast i sitt fack. Oftast kan man sätta naglarna i varsin kant längst ned och vicka kortet försiktigt fram och  tillbaks, samtidigt som man drar kortet nedåt. Jag frågade en gång Anders Nylander, som har lagt in tusentals kort i Rötters Porträttfynd, hur han gjorde för att få ut korten och han använde något trubbigt instrument och försökte fösa kortet nedåt.


Korten, som läggs in i Rötters Porträttfynd ska ha hela ramen med plus fotografens namn, så du kan inte lägga in dem, som du visar dem här. Det kan också finnas värdefull ditskriven information på baksidan av korten.


Själv har jag tyvärr haft sönder några nederdelar av ramarna, när jag har försökt få ut mina ärvda kort.


Man får fundera på vad som är viktigast, Fotot eller albumet? För min del var svaret givet. Fotografierna.

507
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-10-22, 22:45 »
Tack för ditt svar! Jag har funderat på en Canon Canoscan 9000 F mark II.

508
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-10-20, 22:30 »
Om man tittar på fotografens alster, så finns det ett daterat foto från 1894 (104033), men också ett från 1902 (11578), Foto 11154 har den här typen av framställning, men fotot är inte daterat. Mannen ser ut att vara ca 28-30.


Marianne du kan ju kika på fotografens alster, välj 1 man, Filtrera och själv göra en bedömning.

509
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-10-20, 22:16 »
Jag brukar tänka ca 1900 vid den här typen av sättet att framställa fotot. Mannen ser ung ut 20-25 år.

510
Så är det, att det går inte att datera ett foto alldeles för exakt utan man får skriva kring t ex 1910, eftersom modet varierade från plats och tid. De enda gångerna det går att datera mer exakt är om en fotograf var på en ort bara ett par år eller om det är en familj på ett foto med kända personer och det finns något litet barn med, som man vet födelsedatumet på. Verkar barnet vara 1-2 år, så kan man datera fotot efter det.


Dateringen i sig är ju till för att man ska veta kring vilken tid man ska söka personen på fotot.


Som svar på din fråga 2 om brudpar, så (nu pratar jag om 1900 och framåt), så syns det klart och tydligt när fotot är taget, eftersom brudklädseln följer tidens mode, även så på 1800-talet. Jag är inte så bra på kort/klädedräkten från tiden efter ca 1920.



Nu ska jag klargöra att jag håller inte på att datera kort på det här viset i Porträttfynd, utan dateringen använder jag för min egen skull, för att komma på vem, som finns på fotot. Exempel: Finns det ett foto med namnet Ingrid Berglund. Så försöker jag datera fotot. Säg att det ser ut att vara från ca 1915. Kvinnan verkar vara ca 20-22 år, alltså född kring 1895. Då letar jag i de CD-skivor jag har efter en lämplig Ingrid. Hittar jag någon som stämmer i ålder och platsen där hon blivit fotad eller efter andra uppgifter d v s att det är rimligt, så skriver jag in det, men med ett, "Uppgiften bör bekräftas".


Det kan vara ett foto, som jag bedömer vara från ca 1870, mannen ser ut att vara ca 65 år, alltså född kring 1805. Med det namn som då står på fotot kan jag veta i vilken tid jag ska leta efter personen! En erfarenhet, som jag har stor nytta av.


I andra fall så finns det många namn i ett album, så med en viss efterforskning (släktforskning), kommer jag fram till vem som har ägt albumet och med hjälp av det kan jag knyta andra namn till ägaren, bakåt i tiden och framåt. Ju äldre kort, ju roligare blir det!

511
Tips & idéer / SV: Porträttfynd - nya möjligheter
« skrivet: 2016-10-20, 19:03 »
Det som är så bra med att skriva varifrån albumet härstammar, är om någon söker på nätet efter t ex Norrmesunda, Anundsjö, som jag har skrivit på mina kort eller åtminstone det första fotot och hänvisat de övriga till det numret, är att folk kan hitta till mina kort.


Så vill man att folk ska hitta till de kort man lagt in, så skriv varifrån de härstammar, om det är känt.


Så det står inget om det? Jag vet att det står att man bör hänvisa till första kortnumret på alla sina kort, så att man håller ihop det.


Skriv till nina @ genealogi.se och föreslå att det bör stå, att man ska skriva allt man vet på första fotot.

512
Jag upptäckte nu Maud Svenssons första inlägg, om att man bör vänta med att lämna svar tills en fråga görs. Ett felaktigt påstående ska alltså inte rättas offentligt? Fattar jag dig rätt, Maud?


I det här fallet så handlade det om ett foto, som fanns till allmän beskådan. Många är intresserade av hur man kan datera gamla foton. Om man upplever att fel uppgifter lämnas, uppgifter som de som tittar på fotot, tar som det rätta, så tycker jag inte det är fel, om man  har en annan uppfattning också delger den offentligt. Ska man avstå från att såra den som berörs och låta alla, som ser fotot få helt galna uppgifter eller åtminstone inte få möjlighet att veta att det finns andra åsikter om fotot?


Många är vi väl som har läst påstående om släktskap med kungahuset. Upplever man något galet i det hela, måste man väl påpeka det öppet. Här kan ju personen också bli sårad om det man alltid trott inte stämmer.

513
Jag håller med dig Sven-Ove, att känsliga "sanningar" kanske är bättre att redovisa via mail, men är det saker, som man ser att det inte stämmer, så tycker man gör personen en björntjänst (heter det väl?) om man låter personen leva med sin uppfattning eller med de uppgifter denne har fått från släktingar.


Inte är det så kul att få t ex beskedet att ens Zorn-tavla, värd flera miljoner är en förfalskning. Så jag kan i viss mån förstå ilskan/reaktionen, när någon kommer och säger att detta stämmer inte.


Jag har bara min långa erfarenhet av just dessa gamla Porträttfotografier att falla tillbaks på. Skulle jag vara det minsta tveksam, skulle jag hellre ställa frågan "Är du säker på att....?"


Kan man bara lägga fram bildbevis för hur folk i gemen klädde sig kring 1865 och det stämmer med vederbörandes fotografi, så tar jag tillbaks mitt påstående.


Ann-Mari

514
Först vill jag tacka dig för att du svarade på mitt inlägg! Annat var det för ett antal år sedan. Numera verkar allt handla om att ställa frågor om sin släktforskning och svaren, som kommer till det. Att t ex lägga in intressanta kort från Porträttfynd, genererar inga svar längre. Detta var bara en parentes.


När det gäller dessa gamla kort, så finns det ytterst få daterade foton från just året 1863. Det var inte vanligt att man gick till fotografen och var det någon som blev fotograferad, så har jag svårt att tänka mig någon från de lägre samhällsskikten kunde kosta på sig något sådant då.


Jag antar att du läste vårt meningsutbyte om bröllopsfotot, eftersom du vet att det var ett sådant. Jag själv skulle datera fotot till slutet av 1860-talet eller hellre till 1870-72, just p g a klädedräkten och kvinnans frisyr. Varför skulle en fattig flicka klä sig år 1863 i en klänning, som var modern kring 1870? Om hon inte kunde bära det senaste modet borde hon väl hellre välja  en klädedräkt, som var modern ev 1855-60. Om hon inte hade råd att bära det senaste utan en 10 år gammal klänning, så har jag svårt att förstå att hon hade råd att gå till en fotograf, just när fotografkonsten var i sin linda.


Klädedräkten kunde precis då som nu se flott och elegant ut, men också enkel. Det går ändå att se ungefär från vilken tid fotot är taget. Det finns många detaljer att gå efter, ärmvidd, stramt eller volymiöst mode, kragen, knappar i livet. ärmkullarna, skärp i midjan, håret med bena eller inte, ligger tyngden av håret i nacken eller uppe på huvudet. Det har inte med social status att göra.


Det är alltid enklare om det står ett fotografnamn på fotot eller om kortet har en ram runtom. Är man osäker kan man också använda sig av det. Nu hade detta foto inte någon ram eller något fotografnamn vilket tillsammans med dess sepia-ton indikerar att det är ett foto från de tidigaste åren, så då får man bara gå efter klädedräkten.


Det går jättebra att titta i alla de fotografers alster som finns i Porträttfynd och se hur noga modet följdes av dem som blev fotograferade. Ju äldre korten är, ju säkrare är jag när de är tagna. Jag vet hur modet ser ut kring t ex 1865, 1870, 1880, 1890 och 1900. Åren där emellan kan  modet flyta ihop och det kan ibland bli svårare att säga att t ex fotot är från 1895, men ändå på ett ungefär.


Jag känner mig ändå så säker på min sak, när det gäller bröllopsfotot, att det är inte ett foto från 1863. Jag vet hur modet såg ut 1865 och det såg likadant ut 1863 av de foton jag sett från den tiden. Om någon kan visa mig hur kläderna såg ut ca 1855-1860 och övertyga mig om att de såg likadana ut som modet kring 1870 eller som det kvinnan bär plus hennes frisyr, då ändrar jag mig.

516
Tips & idéer / SV: Porträttfynd - nya möjligheter
« skrivet: 2016-10-19, 16:26 »
För ett visst antal år sedan var det en person, minns ej namnet, som skrev om detta med ett igenkänningsprogram. Han fick inget gehör för detta.


Bör inte ansiktena vara vända åt samma håll för att man ska kunna få ett napp?

517
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-10-19, 14:56 »
Det var ett tag sedan jag ställde frågan och har nöjt med att skanna på min makes kombinerade skrivare/scanner (han har sin på sitt rum/kontor och jag har min egen datorplats i rummet intill).


Nu har min skrivare också pajat och utan både skrivare och scanner, så måste jag välja något eget (så jag kan få ha detta nära min dator.


I första hand behöver jag en scanner, där jag kan scanna bilder och negativ. Någon som har ett bra och lättanvänt förslag på en sådan?


Jag antar att det inte finns någon bra scanner för de ändamål jag önskar, om man vill ha en kombinerad skrivare/scanner


518
Finns det tillfällen, som släktforskare, då man inte bör presentera sanningen för någon, för risken att denna ska bli sårad?


Det kan vara obekväma sanningar/uppgifter, som rubbar den uppgift man har haft tidigare.


I en grupp på Facebook, så presenterade en person ett foto av sina anor, som denne påstod visa parets bröllopsdag 1863. Utifrån deras klädedräkt, så ser jag att fotot kan inte vara från 1863, då ett helt annat klädmode rådde, än det paret har på fotot (det är kvinnans klädedräkt jag går efter.)


Hur reagerar personen, jo denne blir rasande, vilket kan vara förståeligt, eftersom jag rubbar en uppfattning, som denne har. Då det är svårt att beskriva klädedräkten, så ger jag 4 exempel på den tidens kvinnomode från Rötters Porträttfynd, att jämföra med. Vad jag förstår så brydde sig personen inte om att titta på bilderna.


Skulle jag hållit tyst om min uppfattning och låtit personen fortsätta tro att det var mormors farföräldrars bröllopsfoto? (Jag fick aldrig en fråga om,  från vilken tid jag trodde fotot var ifrån) Personen hänvisade till Släkt och Hävd nr 4, tror jag det var. Kanske det magiska svaret finns där?


Ann-Mari

519
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-10-19, 10:12 »
Jag ser att jag har några kopierade kort från  1875, där kvinnorna också har denna typ av håruppsättning. Hur skiljer man då tiderna åt? Jo, kanske någon skillnad på klädedräkten t ex kragen eller någon annan tidstypisk detalj.

520
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-10-19, 10:04 »
Vissa kort är lättare att datera utifrån lite information. Här var det lätt och det är den typiska frisyren för tiden ca 1878. Tyngdpunkten lades på högt på nacken med flätor, som på fotot. Så jag håller med Lars-Olof.

521
I album #115457, ägt av en bror till Emma Nilsson finns två foton, som kan visa Erik Peter Nilsson född 1871, se #115469

522
Brodern Erik Peter Nilsson född 21/2 1871, Alnö, Medelpad, emigrerade till Nord Amerika den 2/4 1892. Så visst måste det ha varit han, som nämns.
Källa: sidan 177, Järvik, Alnö, Medelpad, 1884-1894 (AI:10a)


Det var väldigt många från Alnö, som emigrerade till Nord Amerika vid den här tiden.

523
Fotografier (diverse) / SV: Samme man?
« skrivet: 2016-10-07, 08:42 »
Nej, titta på örsnibben! Om fotona visade en ung man och en gammal, kan man tänka sig att de är samma man, då det verkar, som om örsnibben förlängs vid ökad ålder på vissa.

524
Okej!


Ann-Mari

525
Toppen! Då är det rätt person på fotot!


Ni får gärna gå in i Rötters Porträttfynd och skriva in era uppgifter. Sök på #92038. Albumet heter #91944.


Om inte, skriver jag in uppgifterna och nämner er två som uppgiftslämnare.


Tack!


Ann-Mari

526
Feltolkade yrken / SV: eedelwijsare
« skrivet: 2016-10-06, 12:17 »
Nog verkar bokstaven vara ett stort Z.


I boken Ord med historia av Gösta Bergman står om Sedel, att ..."4 Mos. 5:23 står att prästen ska skriva förbannelsen på een scedel över en kvinna, som förlupit sin man. Luther skriver på samma ställe Zedel. Det moderna tyska ordet är Zettel.

527
Var kan man läsa detta?

528
Emma Kristina Nilsson född 10/4 1880 Alnö, Medelpad, emigrerade till Nord Amerika 1910. Hon var dotter till bonden Nils Johan Nilsson född 1833, Alnö och Sara Greta Nilsdotter född 1847, Tynderö.
Familjen bodde i Järvik, Alnö.


Texten till fotot säger att Emma Nilsson gifte sig med Robert Nordlund. Kan den Emma jag har funnit ha gift sig i Amerika?


Källa: Församlingsboken Alnö, Järvik, sidan 1168, 1908-1932 (AIIa:7)








529
Det ska vara den amerikanske predikanten evangelisten Dwight Lyman Moody 1837-1899 och hans medhjälpare Ira David Sankey.

530
Fotot ser ut att vara från 1870-talet.

531
Kan Moddy och Sunke (Sverke) vara predikanter?




532
Jag skulle nog vilja se korten först. Jag har för mig att på andra hälften av 1860-talet kunde kvinnorna ha rutiga klänningar med resårskärp i midjan.

533
Fotot är från 1870-talets början , se #2416.


Ann-Mari

534
Vad vill mannen visa med denna bild? Titta vad man kan göra med en cigarett, eller vad?!!!

535
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: Stående man
« skrivet: 2016-09-29, 08:33 »
Var ser man bilden?

536
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: #173320 - Kunglighet?
« skrivet: 2016-09-29, 08:30 »
ja, jag tror att jag funnit rätt kunglighet.

537
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: #173320 - Kunglighet?
« skrivet: 2016-09-28, 21:39 »
Visst måste det vara Kristian IX av Danmark och hans hustru Louise av Hessen-Kassel?

538
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: #173320 - Kunglighet?
« skrivet: 2016-09-28, 19:23 »
Kan det vara en dansk prins?

539
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: #173320 - Kunglighet?
« skrivet: 2016-09-28, 19:22 »
Troligtvis hustrun #173319:




540
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: #173320 - Kunglighet?
« skrivet: 2016-09-28, 19:20 »
större foto:




541
Porträttfynd (enskilda bilder) / #173320 - Kunglighet?
« skrivet: 2016-09-28, 19:13 »
Visst måste detta vara en kunglighet, men inte en svensk?




542
Gamla bilder / SV: Att datera sina kort! Hur gör jag?
« skrivet: 2016-09-28, 19:08 »
Tack Annika!


Det var väldigt rart sagt! Tack!


Det finns så många intressanta bilder i Rötters Porträttfynd, men då det numera inte finns något intresse för dem, när jag har lagt in ett foto här, så känns det meningslöst!


Ann-Mari

543
Gamla bilder / Att datera sina kort! Hur gör jag?
« skrivet: 2016-09-10, 09:25 »
Hej allesamman!


För er som har hållit på ett tag, vet att mitt stora intresse är att hjälpa till med att datera de gamla visit/kabinettskort som läggs in i Nättidningen Rötters Porträttfynd. Detta har jag hållit på med i ca 13 år, så gott som dagligen!!!! Jag har skaffat mig en kunskap, som jag borde ha delat med mig av. Det enda jag har gjort i den vägen, är att ha skrivit i några medlemsblad och förekommit ett par gånger i tidningar, som Land och Västerbottens Folkblad.


Att med några enstaka generella tips ge råd på hur man daterar sina kort räcker inte. Har du ett album framför dig, så bör du veta hur dina anor ser ut och kunna gå till en bra bok/häfte för att jämföra med. Hade jag själv haft massor av egna bra gamla fotografier att använda mig av, så skulle jag kanske ha kunnat skriva ned mina kunskaper om datering av gamla kort. Nu har jag inte det.


Ett bra tips, som jag kan lämna efter mig, är att det i Nättidningen Rötters Porträttfynd, finns  massor av daterade kort. Man kan kopiera dessa, skriva ut dem och sätta dem i en liten pärm i kronologisk ordning. Då har man något att jämföra med. Jag använder mig dessutom av Bernhard Johansons Fotografregister (som jag har köpt av honom). Där får man tips om fotograferna och hur ramarna såg ut under olika tidsskeenden.


Ann-Mari

544
Det verkar vara troligt!

545
Tack Bengt! Det verkar stämma! Du får gärna kommentera fotot!


Ann-Mari

546
Porträttfynd (enskilda bilder) / #172824 - May E Geranson, USA
« skrivet: 2016-08-27, 13:41 »
http://www.genealogi.se/faktabanken/portraettfynd-ren-index/utanfoer-norden/usa/colorado_/boulder_city/gosho/172824

Vem var flickan dotter till? Hon var född 17/11 1899. Album #172753

Det var 4 syskon Göransson från Heda, Östergötland, som emigrerade till Amerika, två systrar och två bröder. Eftersom flickan heter Geranson, så kanske det kan vara någon av bröderna, Gustaf Alfred Göransson född 1863, Linderås, emigrerad 1886 eller Johan Oskar Göransson född 1874, Linderås, som är fadern. (Det finns bilder av dem i albumet)

Källa: Heda, sidan 154, 1886-1890 (AI:14) och Heda, sidan 118 (samma bok)

547
Visby stadsförsamling / SV: Beckstedt
« skrivet: 2016-08-20, 12:06 »
Du måste betänka att han behöver nödvändigtvis inte vara född 1742 eller just i Visby. Hade han några barn, så att du kan kolla om det finns någon Beckstedt bland faddrarna?

548
Människor / SV: Okända personer - Gullebo/Gärdserum
« skrivet: 2016-08-19, 15:46 »
Om du är med i Facebook, kolla upp om man har någon grupp för Gamla bilder, för den socken det gäller (Gärdserum). Störst chans har du då att få personerna identifierade.


Ann-Mari





549
Gävle (Heliga Trefaldighet) / SV: AI:23 s. 86
« skrivet: 2016-08-10, 07:58 »
Hej!


Menar du att huset på målningen skulle vara någon av de på den sista bilden?


Ditt hus har en skorsten och tre fönster, medan husen på det nedre fotot har två skorstenar och fyra fönster.


(Irriterande att man inte kan se korten, när man ska svara.)

550
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-08-08, 09:24 »
Jag hoppas din önskan att Förbundet, ska läsa här infrias. Så vi får nog ställa in oss på att det vi skriver här, är bara vi användare, som läser.


Tidigare erfarenhet är att, så är inte fallet, men då var det kanske för ett par år sedan. Det kanske är andra tider nu?! Det är därför vi bl a ska meddela fel direkt till den som sköter det hela med rättelserna.





551
Rådmansö / SV: Maria wahlberg
« skrivet: 2016-08-06, 07:07 »
Varför har ett G lagts in i namnet, som om det ska vara Wagberg? I Sv. Befolkning 1880 finns en Johan Vagberg, men namnet är ändrat till Hagberg i Sv. Befolkning 1890. Så Wagberg verkar det inte vara.


Vilket efternamn tog dottern?

552
Ärtemark / SV: Min släkting Vendla Emilia Anderssson
« skrivet: 2016-08-04, 14:52 »
Anders! Kan du inte ställa din fråga under Länder; USA; Efterlysningar? Det är inte helt omöjligt att hon utvandrat i och med att hon finns i Obefintlighetsboken.

553
Hede / SV: Hede
« skrivet: 2016-08-03, 08:57 »
Kan de tillfälligtvis ha flyttat till dottern Ingebor(g) född 1791 eller till ev något annat barn?

554
Hede / SV: Hede
« skrivet: 2016-08-02, 16:54 »
På sidan 9 i Hede No 4, AI:4, 1837-1845, står vart de flyttar, för den som kan tyda det!

555
Okända personer / SV: Unknown Strangers
« skrivet: 2016-07-24, 15:19 »
Katherine,


The older photo, the more difficult to hope that anyone can have a print or recognize  anyone of them.


Perhaps anyone recognize the families you mentioned.


Photo 1: is from about 1880.
Photo 2: Perhaps the same time (1880)
Photo 4: 1865-1870 (children)
 16-20: I suppose these Photos are from America (I can see it on the clothes)
21: perhaps from America


Ann-Mari

556
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-07-20, 09:59 »
Det har löst sig! Hennes lösenord fungerar nu!


Ann-Mari

557
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-07-19, 22:45 »
Tack! Visst bör hon kunna läsa detta, även som icke medlem, så att jag slipper upprepa det? Jag har blivit anropad på Facebook, om den här saken.

558
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-07-19, 22:26 »
En "gammal" medlem kan inte komma in med sitt gamla lösenord. Det verkar, som om hon inte får något nytt när hon begär det. Någon som vet om detta kan bero på semestertider?


Jag minns inte att jag hade problem med lösenordet, när det Nya AF startade.


559
10 Folkliv / SV: Husdjuren
« skrivet: 2016-07-19, 21:16 »
Jag tänkte mig Jeppe, som ett mansnamn!  :)

560
10 Folkliv / SV: Husdjuren
« skrivet: 2016-07-19, 09:17 »
En hund vid namn Jeppa bodde intill oss i Umeå, Västerbotten, på 40-talet. Jag har för mig att husse var åkare. Det måste ha varit ett ovanligt namn på en hund i Umeå, för jag har för mig att Jeppa är ett typiskt skånskt kvinnonamn!

561
Husby / SV: Stina Lindqvist
« skrivet: 2016-07-15, 07:54 »
Jag hade kommit till samma resultat som Lasse, men kunde inte släppa det hela, utan har funderat på hur gör man sedan.


Du kan kolla faddrarna till barnen. Om hon hade haft någon syster, som var gift, så står hon endast, som hustru. Någon bror lär det väl inte finnas, för då skulle väl han ha angivits som hennes giftoman.


Sedan finns det en mödosam väg att gå! Nämligen att kolla födda i första hand i de socknar hon rörts sig i (Hedemora, Husby och Norns bruksförsamling) och inte bara för året 1834 utan åren däromkring.

562
Gagnef / SV: Söka vidare på personer från hfl
« skrivet: 2016-07-12, 20:55 »
Nu tror jag, att jag även hade lite nytta av Sveriges befolkning 1880.


Olofs hustru och barn finns på den sida du nämnde (sidan 312, AI:20)

563
Gagnef / SV: Söka vidare på personer från hfl
« skrivet: 2016-07-12, 18:49 »
Inte lätt att hitta om man bara ska söka sida upp och sida ned. Jag fann bland faddrarna vid dopet av ett av sonen Olofs barn, att systern Brita och hennes make Per Andersson bodde i Gräf. Tanken var att föräldrarna, som var gamla, kanske bodde hos dottern, vilket också stämde.






Ann-Mari

564
Gagnef / SV: Söka vidare på personer från hfl
« skrivet: 2016-07-12, 08:02 »
Du hittar paret hos dottern Brita född 1818 och svärsonen Per Andersson i Gräf på sidan 21 (AI:19) 1836-1845.

565
Gagnef / SV: Söka vidare på personer från hfl
« skrivet: 2016-07-12, 06:14 »
Jonases står det.



566
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-07-02, 22:39 »
Man skulle vilja se lite mer av klädedräkten, men jag skulle tro att fotot är från ca 1920 (mest p g a kvinnans frisyr)

567
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: Hur gör man?
« skrivet: 2016-07-01, 07:36 »

Eva!

Vänd dig till nina @genealogi.se och fråga när man ska använda sig av Svar. Hon har skött/sköter om det tekniska för Porträttfynd.


Jag brukar alltid välja kommentera, men jag är inte inloggad då (har lite svårt för detta med att ha olika inloggningsuppgifter på olika ställen i Rötter.)



Marianne, om man bara får ha en begränsad text, som kommentar, så borde det stå någonstans. Jag tycker att du absolut ska fråga varför inte din text kom med (info@genealogi.se). Såg du texten, som kommer upp, när man har skickat iväg en kommentar/bild, i så fall var då kommentaren ivägskickad? Om man sitter och skriver ned en massa text med mycket årtal, namn, källor, så vill man ju veta att det man skickar iväg blir godkänt och om det inte blir det, så bör man ju få veta varför.



Ann-Mari

568
Spännande! Det känns irriterande med att inte födelseår och datum stämmer mellan den jag funnit och han som anges på fotot. Det anges ju så exakt på fotot. Jag skulle tro att Birger Nilsson, som finns på fotot kom från Halland.


Jag kan inte säga exakt när det togs, men någon gång på 1890-talets början, skulle jag tro. Mannen ser ung ut, ca 20-25 år.


Birger Nilsson hade en bror, som jag redan nämnt, som bodde i Lunnagård i Morup sn. Morup sn är albumägarens morföräldrars födelsesocken. Nu finns det väl andra socknar där Lunnagård ligger.

569
Mannen på fotot finns i album #166985. Han ska heta Birger Nilsson och vara född 25/7 1866. Dessutom ska han vara bror till "Lunnagårdarna och Dal".


Jag har funnit en lämplig person Karl Birger Nilsson, men född 18/7 1869 i Dal, Alfshög, Halland!!!! Det som kan tala för att det kan vara rätt person är, att hans bror Anders Nilsson född 1865, dog i Lunnagård Morup och att syskonen var födda i Dal, (Alfshög). Dessutom var deras mor syster till albumägarens farfar.


Var bodde Birger Nilsson i Amerika? Kan man med fotografens adress, se att han bodde i närheten?


Källa: Husförhör sidan 77, Dal, Alfshög, Halland (AI:2) 1882-1893.

570
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: Hur gör man?
« skrivet: 2016-06-30, 07:37 »
Marianne!


Så tråkigt att du upplever Rötters Porträttfynd, så negativt. Själv känner jag inte igen mig i det du skriver, mer än att godkännande och kommentarer kan dröja, men det stör inte mig. Huvudsaken att de kommer med. Så du upplever att vissa kommentarer du gör inte kommer med? Du kan anmärka på detta genom att maila till, är det info@genealogi.se? Jag kommer inte ihåg epostadressen.


Du skriver att det chattas i Porträttfynd? Jag har inte märkt något sådant! Kan du ge exempel på det, för det kan ju hända, att jag missat just det.


Jag har en känsla av att du tycker att jag försvarar hur Porträttfynd sköts. Det gör jag inte!!!! Däremot upplever vi det helt olika och jag respekterar dina åsikter. Eftersom du känner dig missnöjd, så tycker jag absolut att du ska framföra dina åsikter till de som har hand om det, annars blir det ju ingen ändring.


(jag tycker det är så trevligt att någon annan också, tar sig an att hjälpa till med identifieringen av de gamla korten.)


Ann-Mari




571
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: Hur gör man?
« skrivet: 2016-06-27, 09:40 »
Det är ju svårt att veta vilket Porträttfynd, som menas. Vi har ju ett här under Gamla Bilder och Rötters Porträttfynd.


När det gäller godkännande av foton och kommentarer till Rötters Porträttfynd, får vi vara tacksamma att någon vill ta på sig att göra detta jobb vardag, som helgdag, även storhelger och under semestern. Tidigare var det uppehåll under semestern, helger och storhelger. Speciellt frustrerande var det att efter semesteruppehållet, så dök Släktforskardagarna upp 2-3 veckor efteråt och då blev det en veckas uppehåll igen. Mycket frustrerande.


Vi har att välja mellan detta system eller att logga in för att kommentera och ha en admin. som håller i ordning.


Jag är väldigt tacksam även för att vi inte behöver logga in för att kommentera. Varför? Jo många av åtminstone mina kommentarer är inte bekräftade. Om någon utifrån söker på nätet efter sin farfars far t ex, så kan denne hamna just i Rötters Porträttfynd och kanske dementera eller bekräfta att det är NN på fotot. Alltså det kommer många spontana kommentarer, som är jätteviktiga i identifieringsarbetet till Rötters Porträttfynd, som aldrig skulle ske om vederbörande skulle vara tvungen att logga in för en endaste kommentar.



572
Porträttfynd (enskilda bilder) / SV: Hur gör man?
« skrivet: 2016-06-25, 20:59 »
Nu har jag tryckt på Svara där nere, för att kommentera detta och sedan på Posta. Det verkar fungera

573
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-06-20, 16:33 »
Varför ser jag inte numrerna, som ska visas till höger, på kommentarerna? Jag ser inte heller hela texten till höger!

574
Gå in i Faktabanken; Porträttfynd och sök på #108063 och #130876. Där finns bilder på hur kuskarna var klädda.

575
Bara ett antagande: Han ser ut som en chaufför hos en förmögen familj.

576
Franska / SV: Baksida på ett foto
« skrivet: 2016-06-19, 15:05 »
Tack!


Jag har inte sett framsidan än, då jag fick en förfrågan om läshjälp av ett par fotografier, men antar att kanske året hellre kan vara 1883 eller 1893.


Ann-Mari

577
Franska / Baksida på ett foto
« skrivet: 2016-06-19, 14:29 »
Visst är detta en fransk text på baksidan av ett visitkort? Vad kan det stå?




578
Anbytarforums funktioner / SV: Användare online??
« skrivet: 2016-06-13, 22:52 »
Jag ser inga namn, bara en överskrift, med ordet Gäst. Ser du några namn?

579
Tack, nu tror jag att jag har gjort den ändring som behövdes. Det kommer väl att märkas framöver om det lyckades eller inte!

580
Jag vill inte ha en massa aviseringar om nya inlägg från Anbytarforum. Var tar jag bort detta? I min profil verkar det inte finnas.

581
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-06-11, 09:46 »
Nu har det ju "bara" gått 2½ månad sedan införandet av Nya AF och det lär nog ta kanske 3 månader till (semesterstopp snart) innan det ska anses att AF är färdigjusterad.


Jag tycker att jag fortfarande kan ta till mig nya tekniker, men som AF ser ut nu är det bara jobbigt att lotsa sig fram. Det är alldeles för mycket finesser.  Okej, om du nöjer mig att gå raka vägen till din specialité eller där du vill ställa frågan, så funkar det väl, men är det bra att AF blir så? Fort in, fort ut!


Nu jämför jag mig med hur det var, när nya Porträttfynd kom till och då tyckte "någon" att, men det går ju att lägga in kort. Ja, att lägga in kort går alldeles förträffligt, mycket enklare nu än förr. Porträttfynd handlar så mycket mer än att bara lägga in kort. Andemeningen är ju att man också ska kunna identifiera korten.


Samma sak med Nya AF, för att det ska kännas meningsfullt att gå in i AF, ska man kunna se vad som händer och sker under olika rubriker, utan att vara tvungen att "låsa upp dörr för dörr", för att se vad som pågår.


Tack alla ni, som påpekar fel och brister! (Själv är jag dålig på det) Det är ni som gör att nya AF kan bli bättre! Kanske det blir bra till sist!

582
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-06-10, 08:45 »
Ja, nu kommer jag ihåg att det var i min profil jag skulle leta, men då kan man undra, hur Nya är de senaste Nya olästa inlägg? Då kan man inte med lätthet se de olästa efter 3 dagar eller 1 vecka.


Jag ser att det i den här tråden finns nu ca 305 kommentarer och det är orimligt att läsa igenom allt för att veta om en fråga är ställd tidigare. Systemet måste förenklas. Det går inte att ha det så här komplicerat. Jag kan tänka mig att om man går in i sitt intresseområde, så går det bra, men ska en forskare behöva ha skygglapparna på sig och inte ha intresse för annat också?


I mitt specialområde Gamla bilder, så fungerade det jättebra tidigare, när man kunde "översiktsläsa". Då kunde folk haka på där det fanns intressanta rubriker. men med det här nya systemet, så ska du gå till din fålla och då kommer de smala ämnena att förlora på det.


Tack för ditt svar Esbjörn!

583
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-06-09, 22:36 »
Lars-Åke Johansson, det här med att vara först till kvarn och få högsta berömmet får stå för dig. Ingen ska väl behöva redogöra för hur och varför man tycker det är roligt att hjälpa till att lösa ett problem, som någon har. Om du väljer att hjälpa någon inom ditt specialområde är väl gott och väl, men skulle det vara fel att det finns andra, som inte bryr sig direkt vilket landskap det är, utan tycker det är intressant i alla fall.


Normalt så hjälper jag till med identifieringen av gamla kort och gör då släktutredningar, för att komma på vilka det är på korten. Jag abonnerar på Arkiv Digital, har SV, bef 1880, 1890, 1900, Sv, dödbok 6 och Sveriges begravda. Ibland tycker jag det är kul att kanske hjälpa andra med de hjälpmedel jag har och en speciell utmaning kan vara just de obesvarade frågorna.



Tack Esbjörn Turesson för att äntligen någon vet hur man ska finna dessa obesvarade frågor. Frågan kvarstår: Hur hittar jag "Nya olästa ämnen"?


Jag tyckte det såg väldigt intressant ut med alla finesser i början, men nu tycker jag att allt blir bara rörigt. Många har ställt frågor här om den nya strukturen och funktionen, men hur ska man kunna hitta bland alla svaren, för att inte ställa samma fråga igen!!! Ska man gå en kurs för att kunna hitta i Nya Anbytarforum eller kanske behöva en Manual?

584
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-06-08, 18:44 »
Ja, man behöver bara söka på sitt namn på internet, så vips kan fleråriga inlägg dyka upp  :)

585
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-06-06, 14:55 »
För att förklara saken bättre, så är jag intresserad av att veta om en fråga är obesvarad eller inte. Sedan om det är ett halvt svar, felaktigt svar, rätt svar, det kan jag ju inte veta förrän jag klickat på frågan. Jag är intresserad av obesvarade frågor. Ingen kan väl orka med att klicka på alla senaste ställda frågor, för att utröna, om man kan tillföra något mer? Det kunde man förr, för då såg man oftast att några kommentarer avslutades med tack för dit svar......och då förstod man ju att där har frågeställaren fått svar. Man såg m a o de första orden på varje inlägg/kommentar, som ställts nyligt.

586
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-06-03, 17:22 »
Flickan på foto nr 1, som du lagt in, ser ut att vara ca 10 år. Har hon fårbogsärmar? I så fall var de aktuella i slutet av 1890-talet. Fast jag skulle vilja ha de kortet taget inpå 1900-talets början.


Foto nr 2 visar en flicka på 15-16 år , fotat vid samma tillfälle som foto nr 1. Har de likadana klänningar? Om man hade sett deras klänningar tydligare, skulle det ha varit lättare, att säga när korten togs.


Foto nr 3 visar en flicka på 5-6 år, taget i slutet på 1890, innan fårbogsärmsperioden, kanske 1897-1898.

587
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-05-31, 18:55 »
Per Starbäck, tack för ditt svar på min fråga, som jag ställde för ett tag sedan.


Jag håller ju på att hjälpa till med identifieringen av gamla foton i Rötters Porträttfynd. Om det finns namn i albumet, så kan man ev komma på vem, som har ägt albumet. Då måste jag göra en släktutredning. Släktforskningen, som jag gör kan beröra hela landet.


Ibland tycker jag det är kul att hjälpa till även i Anbytarforum, men hur ser man vilka frågor, som är obesvarade?


Ett exempel hur jag gjorde häromdagen, Först klickade jag på rutan längst ned "Senaste inläggen". Då kommer alla ämnen upp, där en fråga har ställts. Jag gick in i Uppland; Närtuna, där en fråga var ställt, men där fanns redan ett svar! Så gick jag in i Värmland; Dalby; SV: Behöver hjälp... och där var också frågan besvarad.


Jag har tolkat det så att där det står SV, är frågan besvarad, men det stämmer inte. Vad betyder detta SV ?


Eftersom jag vill hjälpa till ibland i olika landskap, så är jag inte intresserad  av något meddelande via epost.


Christina Weigel har också ställt samma fråga. Alltså är vi bara två, som inte ser vilka frågor, som är obesvarade eller inte?

588
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-05-29, 10:26 »
Var hittar du nya olästa ämnen?

589
Okända personer / SV: Okända personer
« skrivet: 2016-05-28, 22:08 »
Måste man vara medlem för att titta på bilderna?


Jag hade tänkt att föreslå er databas av bilder, men kom inte ihåg vad det hette.

590
Fotot finns i Rötters Porträttfynd, med albumnummer #165735. Det går bra att leta upp fotot där och skriva in den person, som det kan vara. Jag brukar skriva "Uppgiften bör bekräftas" för säkerhets skull, så att ingen tror att det är en säker sådan. Om någon söker på den personen och hamnar på det fotot, så kan ju denne bekräfta eller dementera uppgiften.

591
Ett kvinnonamn som börjar med H och slutar med ig, skulle kunna vara Hedvig, men där är det svårt att få in mittenbokstäverna.

592
Jag har kollat fotografens alster i Rötters Porträttfynd och tyvärr inte hittat någon dubblett.

593
Porträttfynd (enskilda bilder) / #170763 - Kvinnans förnamn?
« skrivet: 2016-05-25, 11:23 »
Vad kan kvinnans förnamn vara? Det verkar vara någon annan, som skrivit namnet, så kan det vara, som man uttalar det?

594
Okända personer / SV: Okända personer
« skrivet: 2016-05-24, 19:02 »
Personerna på korten i ett album, identifierar sig inte själv, utan det krävs arbete, för att ev få namn på dem. De flesta verkar lägga in kort i Porträttfynd och sedan vänta på att ev någon hittar till albumet. Så kan ju också ske om man skriver t ex vilken ort, socken, korten kan komma ifrån.


Man kan ju göra en del själv, som att försöka hitta kopior bland Fotografens alster eller fråga äldre i släkten om de känner igen någon bland korten. Jag har själv letat reda på okända släktingar till min far och mor och skickat kopior på korten till dem.


Sedan finns det samlare på album, vars kort läggs in i Porträttfynd. Där brukar jag hjälpa till, om det finns några ledtrådar, som går att spinna vidare på. Då gör jag en släktforskning på den tidigare ägaren och kan då om jag har tur, ge namn på flera kort, (har hittills kommenterat över 6000 kort)


Tyvärr så är det väl bara jag, som sysslar med detta. Även Marianne Elfström brukar också ta sig an album. Så har vi Gun Jönsson, som är specialist på Frälsningsarmén. Det säger sig ju själv att det är alldeles för få som hjälper till att identifierar personerna på korten, som läggs in.


Det verkar som om de gamla plåtarna slängdes, men det finns visst några kvar.


Museerna verkar ofta ha Porträttgallerier. Där kan man leta efter kort (på nätet).

595
Holger 8 / SV: Holger 8
« skrivet: 2016-05-23, 13:17 »
Jag har köpt en ny dator med Windows 7. Holger 7 (har inte uppdaterat till 8) fungerade hur bra som helst.


Nu då jag hade uppdaterat till Windows 10, så fungerar inte Holger!!!! Precis, som flera verkar också har drabbats av. Varför? Det ska ju inte påverka några program vid uppdateringen. Allt ska finnas kvar.


Jag har alltså Holger 7. Vad bör jag göra? Måste jag uppdatera till 8:an? jag har för mig att jag köpte Holger för 20 år sedan, så om jag har kvar något licensnummer vet jag inte.




596
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-05-21, 21:22 »
Anneli Isaksson!


Det kanske inte går att jämföra med lanseringen av Nya Porträttfynd, som lanserades i oktober 2013, men det tog minst 5 månader, att fungera något så när. Då var vi bara ett fåtal, som rapporterade in fel, som skulle åtgärdas.


Det kanske är flera som jobbar med att få ordning på AF och många, många fler, som meddelar fel och brister, vilket gör att det kanske går fortare än 5 månader. Det går bra att gå in i Förbundets databaser och läsa under Porträttfynd, så ser man hur länge det knorrades om det.


Visst var det 1 april nya AF lanserades? Och nu är den 21 maj. Det har alltså bara gått knappt 2 månader än.

597
Människor / SV: Sex gentlemen från Landskrona
« skrivet: 2016-05-16, 12:35 »
Nu har jag kollat fotografen i Bernhard Johansons Fotografregister och Strömqvist bodde i Landskrona 1911, där han hade filial. 1912 flyttade han till Nyköping.

I så fall kan man väl säga att fotot är från tiden mellan 1911-1912 och då skulle mannen vara född ca 1870. Fotografen hade ingen Ateljé i Landskrona. Nu tycker jag visserligen att fotot ser hellre ut att vara från 1890-talet, men bör väl ha tagits  i samband med att han hade filial där. Frågan är vad det står på kortet under fotografens namn?

598
Människor / SV: Sex gentlemen från Landskrona
« skrivet: 2016-05-16, 12:22 »
Jag försöker läsa vem fotografen var, men någon Otto Strömqvist i Landskrona hittar jag inte i Rötters Porträttfynd. Det står något om f d och ett namn, men ser inte det.

Troligtvis är fotot från 1890-talet inte från 1900-talet, kanske från slutet av 1890-talet. Mannen nummer två från vänster ser ut att vara i 40-års åldern och då skulle han vara född ca 1855-1860. När var din farfar född?

Det ser ut som om man hälsar en ny medlem eller arbetskamrat välkommen.

599
Människor / SV: Sex gentlemen från Landskrona
« skrivet: 2016-05-16, 09:50 »
Vad är det du exakt vill veta?

600
Sveriges befolkning 1900 (handhavande) / SV: Filnamnsvarning
« skrivet: 2016-05-16, 09:46 »
Nu verkar det fungera, för datorn har varit stängd under natten och Sve. Bef. 1900 fungerar ännu. Jag döpte mappen till Databaser, som Elisabet föreslog.


Tack för hjälpen!

601
Sveriges befolkning 1900 (handhavande) / SV: Filnamnsvarning
« skrivet: 2016-05-14, 18:41 »
Ett par frågor innan jag lägger in Sve. bef. 1900 igen.
Jag skulle helst vilja kunna öppna programmet på skrivbordet. Är det desamma som PC Table(t)?


Det ska alltså vara möjligt att någonstans själv lägga in namnet på vad jag vill kalla mappen? Det brukar ju komma upp valmöjligheter vid istallationen. De jag har tidigare ligger i Sveriges Släktforskarförbund och i SVAR. Fast jag har för mig att Sve. Bef. 1900 låg i den förra.


Konstigt min dator har ingen Utforskare. Söker man på det kommer man till "Bibliotek". Jag har Windows 7, som följde med datorn. Ska uppdatera till 10:an.

602
Sveriges befolkning 1900 (handhavande) / SV: Filnamnsvarning
« skrivet: 2016-05-14, 12:29 »
Ja, något är galet. Jag ska lägga in Sveriges Bef. 1900 igen och får jag problem hör jag av mig igen.

603
Sveriges befolkning 1900 (handhavande) / SV: Filnamnsvarning
« skrivet: 2016-05-13, 19:24 »
Tack för råd och tips!


Jag fick nyss hjälp av sonen och får se om det fungerar (så jag inte får samma meddelande vid nästa uppdatering), annars har jag ditt tips att testa!


Av någon konstig anledning har det här problemet dykt upp nu. Jag installerade den nya datorn för ca 3 veckor sedan och lade in programmen då.

604
Sveriges befolkning 1900 (handhavande) / Filnamnsvarning
« skrivet: 2016-05-13, 09:08 »
Jag har skaffat en ny dator, för ca 1 månad sedan och har lagt in skivorna, som jag har från Släktforskarförbundet. Allt har fungerat väl.


Nu då datorn uppdateras (eller konfigureras?) automatiskt och jag klickar på Starta om datorn nu, så får jag en Filnamnsvarning.


"En fil eller mapp på den här datorn med namnet C:\program orsakar ev. problem. Detta kan åtgärdas genom att byta namn till C:\program2. Vill du byta namn på den nu?
Byt namn                  Ignorera"


Jag valde att byta namn. Så upptäckte jag att Sveriges befolkning 1900, som jag också hade installerat var tom på uppgifter! Den hade fungerat tidigare.


Nu i morse när jag hade startat datorn, så var den där uppdateringsrutan framme igen och jag uppmanades att starta om datorn. Vilket jag gör. Så får jag samma Felmeddelande igen, men nu uppmanas jag att byta namn till C:\3!!!! Jag gör inte det ut Ignorerar.


Jag misstänker att om jag hade bytt namn igen, skulle Sv. Bef. 1900 vara tom och jag skulle behöva installera den igen. Jag kollade i Dator och där ligger två Sve. Bef. 1900.


Varför blir det fel med just detta program. De andra skivorna har jag inga problem med. Jag har följt de förslag som givits vid installationen utan att lägga programmet någon annanstans.

605
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografi via kläderna
« skrivet: 2016-05-09, 10:10 »
Tack, Marianne! Vad trevligt med ett foto av henne. I Porträttfynd finns ett foto av Ida Ancarcrona. kanske en syster?

606
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografi via kläderna
« skrivet: 2016-05-09, 07:54 »
Det är ett 1890-talsfoto, men inte från början då det bl a var modernt med svarta halskragar och små och många knappar på klänningslivet och inte mot slutet då fårbogsärmarna kom. Jag kan inte säga exakt, men tiden kring 1895.


Jag har kollat när fotografen var verksam, men blev inte hjälpt av det, då hon höll på ganska länge.

607
03 - Hur hittar jag... / SV: Flyttbevis
« skrivet: 2016-05-07, 11:50 »
Tack Ansgar! Jag ska gå vidare med de uppgifter jag att fått via dig.

Det skulle vara intressant att veta om det jag minns stämmer!

Ann-Mari

608
Rötters vänner / SV: Rötters vänner
« skrivet: 2016-05-06, 22:52 »

 Nu tänker jag på de som ev har lämnat AF och sökt sig till andra ställen. De lär ju inte bidra med pengar till Rötters Vänner, om de nu har gjort det tidigare.

Vi får väl hoppas, att det inte är så.

609
03 - Hur hittar jag... / Flyttbevis
« skrivet: 2016-05-06, 19:30 »
När jag flyttade från Umeå stad till Umeå landsförsamling 1969, så har jag en bestämd känsla av att jag var tvungen att ha flyttbevis. Från att ha varit stadsbo, så flyttade jag ut på "landet". Det var så jag tänkte. Nu var det så att Umeå landskommun gick ihop med Umeå stad redan 1964.


Hur kan jag ta reda på att jag faktiskt var tvungen att ha flyttbetyg 1969. Vår pastorsexpedition i Umeå har ingen epostadress, liksom Backens kyrka, som var Umeå landsförsamlings kyrka tidigare.


Var arkiveras flyttbevisen?

610
Rötters vänner / SV: Rötters vänner
« skrivet: 2016-05-06, 12:37 »
Jag har alltid värnat för att man ska bidra till Rötters Vänner, men hur går med det viljan att bidra nu, när Anbytarforum fungerar så otillfredsställande och kanske många har dragit sig ur att svara eller ställa frågor?


Själv har jag bidragit med pengar, men min stora hobby Porträttfynd fungerar ju. Dessutom brukar jag använda mig av de databaser, som finns att tillgå, som Röttervän. Skulle jag ha tillhört den grupp, som hjälper frågande i Anbytarforum, så tror jag inte viljan skulle ha funnits att skänka några pengar alls. Hur tänker ni andra om det här?

611
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-05-04, 22:52 »
Vad är det för krumelurer, som hamnat längst ned på mitt inlägg? Se #199 Det har inte jag skrivit.

612
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-05-04, 22:30 »
Jo, nu hittade jag det Se Övriga Ämnen; Anbytarforum (Handhavande); Inställningar Nya AF Fast det verkar inte finnas någon lösning där på frågan. Har någon anmält problemet? Det ska i så fall stå överst på första sidan under >Felanmälningar

613
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-05-04, 21:53 »
Helene, ämnet har dryftats tidigare, men var? I början av det nya Anbytarforums införande, pågick diskussioner på två ställen. Det ena här och det andra under något av de övriga ämnena, som finns. Jag har letat och letat, men hittar det inte, fast jag har för mig att det inte fanns några lösningar på problemet då.
[size=78%].[/size]

614
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-05-04, 21:38 »
Tack Lasse, för länken, men när jag väljer språk: Svenska, så inte blir det svensk text, som man tycker det borde bli!


615
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-05-02, 21:57 »
Ja, eller rättare sagt, min man gjorde det och det gick inte att hitta drivrutiner fick han till svar, säger han.

616
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-05-02, 19:30 »
Jag måste ha en installationsskiva till scannern, verkar det som. Så jag måste nog köpa en ny scanner också (förutom den nya datorn). Innan jag gör det ska jag kolla i kartongerna jag har i förrådet efter flytten. Det skulle inte förvåna mig om jag köper en ny scanner, så finner jag skivan/skivorna.

617
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-05-01, 18:56 »
Per Pettersson, tack för förslaget. Jag har varit bortrest under Valborg, men ska testa båda era tips!

618
Övrig teknik / SV: Scanner
« skrivet: 2016-04-30, 15:24 »
Tack! jag ska testa det. Hoppas att det är endast det jag behöver. Han som hjälpte mig att installera den nya datorn, lade in något som heter Egenskaper för HP scanjet-genväg och jag trodde det var bra med det, men såg senare att så enkelt var det inte  ;)

619
Övrig teknik / Scanner
« skrivet: 2016-04-30, 14:41 »
Jag har nyss bytt till en ny dator med Windows 7, men problemet är att jag inte efter det kan använda min scanner längre. Det är en HP Scanjet 4890. Jag måste ha ett program, som heter Imagic Zon, men jag minns inte vad som behövdes i samband med att jag en gång installerade den här scannern. I samband med att vi flyttade hit för snart två år sedan, så vet jag inte om jag slängde några installeringsskivor eller om de finns i någon kartong i förrådet. Användarhandboken har jag kvar.


Finns det någon möjlighet att kunna få igång scannern med hjälp av gratisprogram eller liknande?


Det känns så tokigt att köpa en ny scanner, när det inte är något fel på den. 

620
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-29, 19:57 »
Lars-Åke! Jag misstänker också att vår web-master fixar saker hela tiden  :)

Trevlig Valborg, Allesamman!

621
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-29, 16:48 »
Mystiskt, nu ser allas text likadana ut!!!!

622
Bildgåtan - Övrigt / SV: Sjömannen Hjalmar
« skrivet: 2016-04-29, 14:17 »
När var Hjalmar född? ca 1892?

623
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-29, 13:20 »
Nej, jag använder Google Chrome, fast det har jag haft hela tiden. Denna förändring ser jag nu idag.

624
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-29, 11:13 »
Något som jag inte tyckts ha sett förut, är att alla texter plötsligt är skrivet med svag text (inte så lätt att läsa, med nedsatt syn), medan Hans Högmans text är skrivet med mörk text.


Har det varit så här förut? Ser ni detsamma?


Bra Göran I. att du bidrar med rättelser, ju fortare får vi ordning på AF.


625
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-29, 10:55 »
Meddela sådana här fel, så att de ändras!

När det nya Porträttfynd lanserades, så var det många sådana här fel, d v s det fungerade ibland i Google Chrome och inte i IE eller tvärtom., men det rättades till, efter påpekande.

626
Jag hittade det jag sökte på annat sätt, men upptäckte att i det arkiverade var ofta bokstäver i ord, som var utbytta med ? och andra tecken.

627
Tack!
Det var inte alldeles lätt att söka där tycker jag. Jag hade för ca 9 år sedan startat en diskussion om ordet "Främmande", men det var inte lätt hitta den. Nu hade jag tidigare sökt bland Ord och uttryck (eller vad rubriken heter) och funnit diskussionen där. Nu kan man ju misstänka var man ska leta sådana här ord.


Jag får testa och söka på något specifikt namn senare.

628
Anbytarforums funktioner / Hur söker man i Nya Anbytarforum?
« skrivet: 2016-04-25, 15:37 »
Om jag vill söka efter något i AF, t ex ett ord eller ett namn, var går jag in då?

629
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-04-22, 11:33 »
Tack, för svaret! Lite synd att att inte allt finns på en och samma funktion. Man kan ju vilja svara på ett foto, men också lägga in kanske ett annat foto, som jämförelse. Då får man tydligen avstå från att se frågefotografierna eller memorera in dem eller skriva ned vad man vill säga om fotot innan man ska svara.

630
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-04-22, 10:35 »
Tack för tipset Mats Wallin! Vad är då skillnaden mellan att svara och använda snabbsvar, mer än att jag ser fotografierna och frågan? När är det fördelaktigt att klicka på Svara?

631
Bildgåtan - Övrigt / SV: Datering av fotografier
« skrivet: 2016-04-21, 18:45 »
Jag skulle säga att båda korten är från början av 1870-talet.


Lite irriterande att jag inte kan se korten när jag ska svara. Man kan ju behöva gå tillbaks för notera olika detaljer.


Ser ni korten, när ni ska svara?

632
Anbytarforums funktioner / SV: Omröstningsknappen
« skrivet: 2016-04-19, 11:00 »
Jag personligen tycker det är intressant att göra sådana här omröstningar, men som du Martin Casterud säger, så är det väl lågprioriterat, men för den skull ligger den väl i samma grupp, som all annan statistik här. Kul, men inte nödvändigt.

633
Anbytarforums funktioner / SV: Omröstningsknappen
« skrivet: 2016-04-17, 13:30 »
Ja, så kan det vara, att den är bara för behöriga.

634
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-17, 10:10 »
Jag har tidigare frågat hur man ser att en fråga har fått ett svar, men har själv inte fått något svar på den frågan.


Om man går in i landskap och socknar, så ser man ju början på en fråga och på de flesta finns SV före. Man kan ju misstänka att det betyder att frågan är besvarad, men det stämmer inte, för jag har funnit flera frågor, som inte har SV före, men när man klickar på det, så kan det finnas ett eller flera svar ändå!!! Vad betyder SV före en ställd fråga (innan man har klickat på den, för att gå in och läsa resten)?

635
Anbytarforums funktioner / SV: Omröstningsknappen
« skrivet: 2016-04-17, 08:58 »
ja, man kan undra vad omröstningsknappen har för syfte då, om man inte kan använda den. Fast varför ska man kunna rösta i en enskild fråga. Hade varit lämpligare då att det fanns den möjligheten, om den var förlagd i  övre menyraden i Anbytarforum.

636
Anbytarforums funktioner / SV: Omröstningsknappen
« skrivet: 2016-04-16, 09:18 »
Jag har också för mig att jag sett en omröstningsknapp, men det kanske var fel, för nu kan jag inte hitta någon sådan. Bortplockad!?

637
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-16, 09:15 »
Gunnar Hjortsberg, det var nog jag som skrev om detta med klickandet och scrollandet. Med scrollandet menade jag nog framför allt att man kunde snabbt få en översikt på "läget" i Anbytarforum, sådant som att där pågår en diskussion, där verkar en fråga obesvarad, där svarar den, där frågar den. Det senare har ju gjort att många Anbytarvänner känner man ju igen på det viset. Nu känns det bara som om var och en dyker in i sin bubbla, håller sig där och försvinner ut igen (Vilket bekräftas av vissa knorrande har tystnat, när man bara vet hur man ska hantera, "sitt" område). Åtminstone jag är även intresserad av vad andra skriver och frågar. Hur många kommer att klicka på Gamla Bilder, för att något ser intressant ut? Ingen, bara de fåtal, som är intresserad av det (Jag ställde en emigrantfråga där, som inte har genererat något svar).

Om det känns så här hopplöst trist med detta Nya Anbytarforum (trots alla roliga finesser) och svårt att förstå hur allt hänger samman, hur ska då nybörjare känna för detta. Helt klart att ännu fler kommer att ställa sina frågor på det lättvindiga sätt, som det är i Facebook.

638
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-15, 17:02 »
Jag känner hur blodtrycket stiger och känner hur jag blir argare och argare. Jag har suttit ett långt tag för att se var jag skulle lägga in min fråga. Det var väl Nya Anbytarforum, som jag helst ville komma till. Ser nu att den ligger under ämnet Forum; Förbundsforum; Förbundsforum; Anbytarforum; Anbytarforums Funktioner. Helt vansinnigt! Så krångligt för att leta sig hit. Så rörigt!!!! Är det för att jag inte är en ungdom längre, som jag tycker allt är så rörigt. Obs! jag är intresserad av allt i AF, inte bara Gamla Bilder. Det kanske är lättare för dem, som bara rör sig i sin socken eller sitt landskap?


Det är sådana kringeliga krokar för att leta sig fram. Jag tyckte det var kul med alla finesser först, men nu avstår jag gärna från dem, om jag med lätthet hittar till målet, d v s ämnet jag vill till istället.


Jag ser att det ställs en massa frågor om Nya Anbytarforums funktioner, som inte får svar. Hoppas att detta beror på att ingen kan svara på dem och inte på att någon vet, men ids inte svara. Hur hittar man till alla bra svar på hur Nya AF fungerar? T ex Hur starta ett Nytt ämne. (Jag har sett att det står längst ned ibland)


Så till min fråga om någon vet hur det är: hur ser jag att en fråga har fått ett svar?

När jag väljer senaste inläggen, längst ned på sidan och klickar på det" skrivna arket", kommer Anbytarforum; Geografiskt relaterade och under där så ser man olika ämnen och frågor och ett namn. Hur vet jag att en fråga har fått ett svar, utan att behöva klicka på frågan?



639
Anbytarforums funktioner / SV: Omröstningsknappen
« skrivet: 2016-04-15, 16:15 »
Var hittar du omröstningsknappen?

640
Anundsjö / SV: Tappat bort byn Kubbe
« skrivet: 2016-04-15, 07:18 »
Rut!

Agneta kanske är intresserad av det som skrivits om Per Nordström Liten. Själv har jag ingen släktskap med honom, vad jag vet. Min mormors föräldrar köpte fastigeten i Norrmesunda kring 1895. Min mammas morfar kände till att båtsmannen hade bott i torpet, men Per verkar ha flyttat tidigare än 1895 till Själevad (1887?). Jag tyckte det var så häftigt med det inristade P:et i den gamla fönsterrutan.

Jag har nyss bytt dator och har inte lagt in korten i datorn än, så det kan dröja ett tag innan jag skickar bilden, såvida Jag inte hittar något i ett album.

641
Anundsjö / SV: Tappat bort byn Kubbe
« skrivet: 2016-04-14, 22:12 »
Agneta Björk! Detta är inte ett svar på din fråga, men jag reagerade på Per Nordström, då det lät så bekant.


På den tomt där mina morföräldrar bodde i Norrmesunda, Anundsjö, så fanns det ett torp, där båtsmannen Per Liten bodde och det måste vara densamme som Per Nordström. På ett av fönstren var ristat ett sirligt P av den siste båtsmannen Per Liten.


Torpet plus vårdkasen på Antarsberget klassades som bevarandevärda. Vi sålde mina morföräldrars fastighet 2004. Det gamla båtsmanstorpet revs och köptes av några stockholmare, för att byggas upp igen och säljas någonstans. Tyvärr gick visst inte detta utan p g a att för mycket var förstört. Däremot har jag bilder på torpet, om du är intresserad.


Det verkar som om du följer honom framåt i tiden, då måste du även ha sett honom i Norrmesunda?

642
Porträttfynd / SV: Porträttfynd
« skrivet: 2016-04-14, 16:47 »
Båda korten verkar vara från samma tid, i början av 1900-talet. Nog kan den vänstra mannen vara densamma, som mannen på familjeporträttet. Jag är inte bra på göra jämförelser. Det viktiga i så fall är att någon kan namnge mannen på gruppfotot. Mannen i familjeporträttet kan vara född ca 1875-1880.

643
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-10, 10:30 »
Hellre scrollande, än klickande sida för sida! Det kanske går att komprimera radavståndet mera, men det är möjligt att det blir svårare att läsa då.

644
Jag tycker ditt förslag, Göran Ignell, om att samordna inrapporterade fel på AF:s startsida, vore bra.


Som jag tidigare har sagt, så är detta ju inget nytt. Detta är ju en återupprepning av lanseringen av Nya Porträttfynd. Man brukar ju lära sig av sina misstag, men tydligen, så ansåg man inte att det då med Porträttfynd, var ett misstag att lansera ett halvfärdigt resultat, som har tagit mycket lång tid att rätta till (med påpekande från oss, som använder PF.


Det är möjligt att man måste göra så här, för det är ju användarna/släktforskarna, som ser felen, inte den som konstruerar programmet.

645
Tack Claes-Göran för ditt klargörande om vad som är vad!

646
Bertil, för mig blev det en väldig fart i mailbrevlådan. Jag har inte markerat att få svar på diskussioner i AF till min mailbrevlåda. Hur kan detta komma sig? De som vill ha får inte och andra som inte vill får det.

647
Bröderna Fritz Ståhl född 1884, Stockholm och Henning Ståhl född 1887, Stockholm deltog tillsammans med Albert Sandin i Sandökravallerna 1907. När de trodde att de hade skjutit en polisman, så rymde de till Kristiania för att ta sig till Amerika, men blev infångade (Detta går att läsa på internet).
De fick 7 eller 8 års straffarbete, som verkar ha upphört 1914 eller 1915. (Källa: sidan 666 AIIa:2 Frånö 6, Gudmundrå, 1899-1921).
Fotot verkar vara ett Amerikafoto och ska visa bröderna Ståhl, som albumägaren umgicks med. Om det är tre bröder Ståhl eller om Albert Sandin finns med också vet jag inte.
När åkte de till Amerika och återvände de båda två? Henning Ståhl dog 1927 i Solna (Källa: Sveriges Dödbok.

648
Jag har nu testat med att länka från Skrivbordet och det går, men man ser bilden först när man postar det (som Åke säger) och så ska det ju inte vara.


Jag ska lägga in ett foto på bröderna Ståhl, som var med i Sandökravallerna 1907. De dömdes till 7 eller 8 års straffarbete. Man kan läsa om dem på nätet. När de trodde sig ha skjutit en polisman, så rymde de till Kristiania, för att ta sig till Amerika.

649
Åke, ja man måste absolut se det man avser att skicka innan man gör det.


Kan det bli samma bekymmer nu med vad man har för program eller webbläsare, som det var när Porträttfynd lanserades. För vissa fungerade det, för andra inte. Efter vad tiden gick så blev det justerad, så det hade ingen betydelse längre vilket program eller vilken webbläsare man hade.


Jag har Vista och kör med Google eller IE.

650
Claes-Göran! Jag har inte Firefox, men jag kunde ändå välja ange bildadress, när jag högerklickade på fotot. När jag sedan valde ikonen "Infoga bild" så ska jag ange bildadressen (Det står http://) Jag har lite svårt att se Magnus video, men du verkar också göra på samma sätt. Hur får jag in bildadressen? Den rutan lägger sig för Menyraden jag har med Arkiv, redigera o s v. Så på Redigera Klistra in kommer jag inte in. Finns det något snabbkommando för klistra in?
Nina, från skrivbordet kan jag välja en bild och gå till Bifoga bild under kommentarraden och få in alla uppgifter. Hur gör man sedan för att bilden ska läggas in i texten? Åke verkar få samma problem!
 
 
 

651
Tack! Ska testa era förslag och återkommer senare!

652
Är det någon som kan lista ut hur man gör för att lägga in ett foto? Tydligen ska det fungera, eftersom ett par har lagt in kort redan.
Jag vill lägga in ett foto från Rötters Porträttfynd. Vanligtvis brukade jag tidigare kopiera genväg och sedan i AF:s Gamla bilder skriva \link{...... och klistra in det där. Då kunde den som ville se kort och ev gjorda kommentarer till fotot kunna göra det eller så kopierade jag fotot till skrivbordet och bifogade det till dokumentet. Det fungerar inte här.
Nu har jag testat alla möjliga kombinationer, men får inte in fotot (OBS, jag är inloggad)
Under fotot står det Bifoga, välj fil, Där har jag kommit så långt att bildnumret finns med (hämtat fotot från skrivbordet), men hur ska man göra sedan?
Sedan finns över kommentarfältet Infoga bild: Ange internetadress När jag högerklickar på fotot jag vill lägga in från Rötters Porträttfynd, får jag upp en massa förslag. Ska jag välja något av dessa och vilket i så fall?
Någon som kan hjälpa mig med detta? Jag vill helst kunna ibland lägga in ett foto från Rötters Porträttfynd och ibland länka till ett foto där.

653
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-06, 10:59 »
Det här har jag varit med om tidigare, men då gällde det Nya Porträttfynd. Vi var då bara en handfull personer, som hade åsikter om hur mycket som inte funkade. Vi fick verkligen kämpa i motvind mot en ordförande, som ansåg att visst fungerade det, att fördröjningen som vi gnällspikar orsakade, fick kostnaderna att skena iväg o s v, (Detta är inte ett citat men kan läsas under Förbundets databaser)
Den gången var jag en tre-fyra som fick ha testa Porträttfynd. Vissa av de saker, som jag påpekade åtgärdades andra inte. Det var först när Porträttfynd presenterades och man skulle använda det på riktigt, som man upptäckte alla felen. Det har tagit tid att justera allting, ett par år kanske.
Den här gången fick jag erbjudande om att delta och testa det Nya Anbytarforum, men tackade nej till det. Porträttfynd räcker för mig.  ;)
Jag har ingen aning om hur många som varit med om att ha synpunkter inför lanseringen, men är det som med Porträttfynd, så är det först när man börjar använda det på riktigt, som man ser hur hela konceptet blev och vad som inte fungerar. Så att vänta med lanseringen något år, om det nu är bara ett fåtal som testat AF, tror jag inte hade hjälpt.

654
Datorer (handhavande) / SV: Windows 10
« skrivet: 2016-04-04, 16:53 »
Har idag köpt programmet Windows 10, men det verkar inte att gå att lägga in. Det är maken som försökt att göra det, men fick något om att det inte passade det operativa systemet, som jag har! Jag har Vista sedan tidigare. Kan det vara så att man inte kan hoppa från det direkt till 10:an?!!! Själv har han uppdaterat i sin dator gratis från 7:an eller 8:an och det var inga problem Måste jag nu köpa en helt ny hårddisk med vad allt det innebär?

655
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-04, 10:27 »
När det gäller Gamla Bilder- Porträttfynd enskilda bilder, så finns inte de länkade bilderna från Rötters Porträttfynd med. Inte bra! Jag antar att detta gäller alla länkar någon gjort i vilket ämne som helst?


Jag ville kolla detta, så jag letade något bildnummer, som började med siffran 1. Nu började allt med siffran 9 och jag fick leta mig till sidan 35! Det finns 45 sidor att klicka sig fram igenom för närvarande.


Detta är klicksystemets förbannelse! Vad är det för fel att scrolla sig fram = Översiktsläsa? Omodernt?

656
Tack både Lena och Åke! Till slut har man väl lärt sig allt!

657
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-03, 12:58 »
Jag har meddelat Anbytarvärden om de dubbla diskussionerna, som förekommer i detta ämne och fick då veta att "den som har hand om det" jobbar för högtryck med nya AF. Det förstår man, att det är mycket som måste ändras för att det ska bli bra.
Nu ska vi inte misströsta. Oj vad det var mycket, som inte fungerade med det nya Porträttfynd, som lanserades på några år sedan. I början var ju nästan allt fel, men saker rättades till efter hand. Någon förändring har t o m nyligen justerats efter de här åren. Så det kommer att ta tid. En sak är säker, något scrollsystem kommer inte tillbaks, utan det är att klicka sig fram, som gäller. Så var det med nya Porträttfynd i alla fall.

658
Fotografer och ateljéer / SV: Axel Larson, Göteborg
« skrivet: 2016-04-03, 11:33 »
Hej Eva!


Fotot på Olga är ett typiskt foto från tiden kring 1890, då dessa spetsiga ärmkullar var aktuella. Olga ser ung ut på fotot. Var hon född 1876, så skulle hon vara kring 14-16 år. Vilket kan stämma.


Fotot på männen är från 1890-1900, men där kan jag inte säga mer exakt när. Nu tycker jag Olof i mitten ser äldre ut än max 25 år. Kan mannen vara ca 35 år? I så fall skulle fotot vara från 1915 och det tycker jag inte stämmer.


Ann-Mari

659
Det är trist att vi nu har två diskussioner om AF, här och i Förbundsforum! Det är ju egentligen inte tillåtet, så egentligen undrar jag varför denna rubrik finns kvar?


Lena Svensson, så man ska klicka på brev-symbolen någonstans för att se flera senaste sista inläggen?! Du ser, jag vet inte ens hur jag markerar ditt namn, som i Facebook (mer än att jag själv kan ändra färg från menyraden härovan)




660
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-03, 09:36 »
Vad jag kan se så finns de senaste 10 inlagda kommentarerna/inläggen nere på första sidan. Nu kommer ju nya hela tiden, hur hittar man då de senaste 20, de senaste 30 eller för någon vecka sedan, om man inte har kollat i AF på ett tag? Någon som vet?


I övrigt finns det många trevliga nyheter, men syvende och sist måste man ju kunna lätt se de senaste inläggen, för att ev kunna hjälpa någon.

661
Till och börja med känner jag mig mäkta irriterad. I min mobiltelefon ser jag att ni har gjort inlägg om vad ni anser om det Nya Anbytarforum. Så går jag till datorn för att finna det. Jag tror att det kan finnas under Förbundsforum (eftersom det finns diskussioner om det Nya AF där). Nej Jag hittar inte det där, men väl bland Senaste Inläggen, som finns nederst på första sidan. Jag klickar på det och ser att rubriken ska vara under Anbytarforum - Handhavande. Är det någon som kan säga mig var jag går in från Ämnessidan för att hitta den här diskussionen?


Det tycks som om detta med att scrolla sig fram är helt omodernt. Så det kan vi nog glömma. När man gjorde om Porträttfynd, så plockade man bort det smidiga sättet att scrolla sig fram = överblicksläsa. Nu är det klicksystemet, som gäller.


Jag skulle också önska att man på ett bra överskådligt sätt skulle kunna se de nyaste inläggen, med någon slags synbar markering.


Allt är nytt, snart lär man sig väl detta också.

662
Målningar / SV: Datering av porträttpar
« skrivet: 2016-04-02, 16:24 »
Nej, jag har inga andra bilder av dem. Om du tänker på bildnumret jag hänvisar till, så är det för att jag ville att du skulle jämföra klädedräkten den kvinnan bär, med kvinnan på din bild.

663
Okänd socken i Bohuslän / SV: Vilka är paret på fotot
« skrivet: 2016-04-02, 11:51 »
Hej Ann-Britt!


Du hade också ställt frågan i Facebook-gruppen Porträttfynd, men där berättat lite mer om tavlans ursprung. Jag minns inte vad du skrev där, men om fotot är inramat så här, så kan man starkt misstänka att personerna hör till familjen där det fanns/finns.


Det var inte så vanligt att man ser foton från den här tiden som kopior, utan de togs och behölls i hemmet. Jag antar att det är ett uppförstorat foto och då kan ursprungsfotot finnas någonstans.


Jag skulle tippa att kortet är taget kring 1880 p g a frisyr och klädsel. Då kan man fundera på hur gamla är paret på fotot. Kanske kring 40? Alltså födda ca 1840.


Hur kan du då gå vidare? Jo, genom att göra en släktforskning på den som ägt fotot och se om du hittar någon lämplig morförälder eller farförälder födda vid den här tiden.


Du kanske inte känner till att det finns ett ämne här i Anbytarforum, som heter Gamla Bilder. Där brukar jag "husera", men eftersom du nämnde att fotot var från Bohuslän och att du skulle lägga in det i AF, så såg jag din fråga.  :)

664
Målningar / SV: Datering av porträttpar
« skrivet: 2016-04-01, 21:49 »
Om det är en teckning eller ett foto, så anser jag fortfarande att de visar ett par från 1870-talet. Det ser jag på frisyr och en del av deras klädsel.


Fotot jag nämner finns i Rötters Porträttfynd, som du hittar på Rötters förstasida; Faktabanken; Porträttfynd. Sök i spalten på vänster sida, skriv 13832. Lägg märke till att båda kvinnorna har en likadan dekoration på klänningslivet.


Kanske någon annan, som är bevandrad i målningar från 1840-talets första hälft kan avgöra när teckningen är gjord. Det finns ett foto av Jenny Lind från 1847, där hon har de tidstypiska kringlorna på sidorna av huvudet.


Lycka till med att finna vem paret är.

665
Målningar / SV: Datering av porträttpar
« skrivet: 2016-04-01, 16:50 »
Martin!
Det är svårare att datera sådana här beskurna foton, då det blir mindre att gå på än ursprungsfotot. Att det är släktfoton, som har hängt på väggen är riktigt. Det var inte vilka personer, som helst som fick vara i sådana här fina ramar.
Att det är personer födda 1806 och vigda 1833, kan du utesluta.
Om vi börjar med kvinnans foto, så skulle jag tro att det är från ca 1870-1872 p g a  bl a hennes frisyr, där tyngdpunkten ligger nere mot nacken (I slutet av 1870, var tyngpunkten uppe på nacken.). Se gärna foto #13832 i Rötters Porträttfynd. Kvinnan ser ung ut ca 20-25, född ca 1850.
Mannens foto har jag lite svårare att datera, men det ser ut att vara ett 1870-tals foto. Kan han vara ca 35-40 år på fotot (Jag kunde se korten nyss, men nu är de borta när jag skriver detta) Hans kavajkrage verkar inte vara så stor, som de var i mitten av 1870-talet. (Jag ska se om jag hittar något kort att jämföra med i Rötters Porträttfynd)
Sådana här kort lät man förstora upp senare än de var tagna, så de behöver nödvändigtvis inte ha tagits samma år och inte samtidigt. Kan det ha varit Rudolf Larsson, som har beställt förstoringarna?
Ann-Mari

666
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-01, 16:05 »
Olle,
det där med Quote hittade jag inte, men ser nu alla tidigare inlägg, när jag scrollar nedåt.
 

667
Anbytarforums funktioner / SV: "Nya Anbytarforum"
« skrivet: 2016-04-01, 12:55 »
Ja, vilket jobb, som är lagt ned på detta!


Det kommer att ta sin tid att lära sig allt det nya. Blir det för krångligt för de nytillkomna?


Nu då jag svarar på ditt inlägg, så ser jag det inte. Så det gäller att minnas vad du skrev! jag hade föredragit att kunna scrolla upp och se vad du och ev andra skriver, när jag svarar.


Om jag så här i begynnelsen inte har missuppfattat det, så verkar det som alla länkade kort från Porträttfynd till Gamla bilder är borta. Är det så kommer jag att ta upp det senare.


Statistik är jag förtjust i!


(Olle, tack för de vänliga ord du skrev om mig i Facebook angående artikeln jag figurerade i)


Ann-Mari

668
Anbytarforums administration / Anbytarforums administration
« skrivet: 2016-03-11, 11:28 »
Visst ska man kunna komma in till Rötter och Porträttfynd? Det är bara Anbytarforum, som påverkas?

669
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2016-02-28, 11:35 »
Jonas, det är mycket möjligt att jag såg detta och fick mina funderingar av hur jag skulle göra för att hitta min farfars två syskons ättlingar. Först i mars-april 2003 skickade jag iväg breven, till 7 med namnet Lindgren och 7 med namnet Forsgren i staten Washinton. Det var också vid den tiden jag fann Anbytarforum, landskap och övriga ämnen. Så det är möjligt att jag väntade några år till 2003, innan jag fick tipset om Switchboard.com/White pages.
 
I vilket fall som helst, så det enda jag minns var diskussionen av hur man kunde finna sina amerikanska släktingar och det var någon gång före 2003. För 2003 fann jag anbytarforum med sina olika ämnen, vilket jag inte hade gjort tidigare. Så visst, kan det vara den länkade diskussionen.

670
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2016-02-26, 20:37 »
Jonas, intressant att läsa dessa första inlägg. Det jag minns var hur någon tipsade om att man kunde leta efter ättlingar i den amerikanska telefonkatalogen och skicka brev till dessa (om man fann någon). Det är ju möjligt att det även då var strukturerat i ämnen och att jag hamnade under något ämne som hade med emigrantforskning att göra. I vilket fall som helst, så känns det som evigheter sedan! Och det är det ju också! :-)

671
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2016-02-26, 13:35 »
Eva, ja jag såg några inlägg från 2000, så jag förstod att de finns kvar, men Anbytarforum, såg inte ut så här utan hade skarpare gulare bakgrund och ett annat upplägg.

672
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2016-02-26, 08:20 »
Går det att någonstans läsa inlägg från det gamla Anbytarforum, kanske från tiden före 2002? Jag började skriva i Anbytarforum 2003, men hade egentligen hittat hit tidigare, då jag minns någon diskussion om hur man skulle kunna få kontakt med ättlingar till Amerika-utvandrade Svenskar. Ett tips använde jag mig också av, vilket ledde till att jag fick kontakt med farfars två syskons barnbarn i Washington och Oregon.

673
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2015-11-24, 13:13 »
Trevligt att få svar av er, för mig två välbekanta personer!
 
Har man varit med i många år, så har man fått många släktforskarvänner via Anbytarforum. Har man inte någon kontakt på annat sätt, så har man ju ingen aning om någon har lämnat detta jordeliv eller kanske bara slutat delta i AF. Så visst vore det bra om någon känner till om någon släktforskare känd från AF har gått bort och meddelar detta här.
 
Anne-Lee, de mer djuplodade diskussionerna överlåter jag också till andra, utan jag tänker mig mer diskussioner, som man själv har erfarenhet av eller sådant som har berättats från kanske släkt och vänner om hur livet var förr.

674
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2015-11-23, 12:41 »
Tack för ditt svar Patrick!
 
Visst är det så att de gamla försvinner och nya tillkommer, men vi var också nya en gång i tiden. Visserligen fanns inte Facebook då, men behovet att skriva något annat än bara strikta släktforskarfrågor måste väl finnas.
 
På Rötters första sida har ju det stått om Carls bortgång, men jag tänker på att vi andra kunde väl ha skrivit i Anbytarforum. Då tänker kanske någon, men jag kunde väl ha skrivit i AF. Ja, om någon hade annan hade gjort det, men jag känner mig så besviken över att det jag skrivit den senaste tiden aldrig besvarats.
 
Hur upplevde de anhöriga över denna tystnad från oss vanliga släktforskare i AF?
 
Ja, Ted skriver fint om Carl!
 
Jag tycker också det skulle ha varit bra att man ha kunnat skriva en sista hälsning över en avliden släktforskare. Det är ju många man känner till, men om någon skulle avlida, så har man ju ingen aning om det. Då kanske det alltid finns någon, som kände den bortgångne, som kan meddela det här. Det är bättre man har det på ett samlat ställe, än i olika grupper på Facebook.
 
Anita Berglund meddelade snabbt att Carl var död på Facebook, dessutom med dödsannons. Jag vidarebefordrade det genast på min Fb-sida, men fick inte något gensvar alls på det. Senare dök det upp på Fb-sidan Svensk Genealogisk tidskrift och då var det många, som skrev en sista hälsning där.

675
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2015-11-23, 10:34 »
Jag gör ett försök med att avge mina synpunkter, men väntar mig inget svar.
 
Handlar Anbytarforum bara om att ställa frågor för att snabbt fylla ut sitt släktträd? Finns det inte något behov av att fundera på hur människor levde, bodde, hur de var klädda o s v, längre? Om nu det behovet finns, så är det i så fall på Facebook man får det behovet tillfredsställt?
 
För ca tre dagar sedan lade jag in ett foto på en vitklädd brud från 1870-talet. Man är ju så van med att kvinnorna var svartklädda vid förra sekelskiftet. Varför är inte detta intressant att kommentera? Eftersom jag fortfarande är väldigt aktiv i Porträttfynd, så finner jag lite då och då intressanta kort, som jag skulle gärna dela med mig av. Jag har gjort några försök, men aldrig fått någon respons. För några år sedan, som jag förstår det, så var detta väldigt uppskattat av vissa.
 
Vilka är det, som ställer sina frågor/deltar i Anbytarforum idag? Är det sådana som snabbt vill få sina släktträd fyllda. De som helst vill med bara tre knapptryckningar, komma ända till 1500-talet enligt en som hade skaffat en viss databas.  
 
För ett tag sedan nåddes vi av det tråkiga budet att Carl Szabad hade avlidit. Inte en enda skrev något om det här i Anbytarforum. För mig tillhörde han Anbytarforum. Han var en del av det.

676
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2015-07-04, 06:31 »
Jag trodde först att du menade klipparkivet, som man måste vara betalande medlem för att kunna se, men kollade igen och fann då registret för Hvar 8 dag. Någon kakelugnsmakare Axel Cedergren i Visby fann jag inte.
 
På nätet finns De Gotländska kakelugnsmakarna och deras ugnar, men tyvärr finns inget foto på någon av far eller son Cedergren.

677
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2015-07-03, 21:02 »
Katarina! Tack för tipset!

678
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2015-07-03, 15:11 »
Finns det något foto på fabrikören, kakelugnsmakaren Axel Cedergren född 1870 i Visby Gotland. Hans far var också kakelugnsmakare. Han hette Gustaf Ferdinand Cedergren född 1838, Visby.

679
Släktforskardagarna / Släktforskardagarna
« skrivet: 2015-06-13, 07:43 »
Trevligt att Släktforskardagarna kommer att hållas i Norrland och då speciellt i Umeå!
 
Ann-Mari

680
Rötter allmänt / Rötter allmänt
« skrivet: 2015-03-27, 22:08 »
På Rötters första sida anordnas en tävling med anledning av att Porträttfynd har snart passerat 150.000 uppladdade bilder.
 
Ett bra initiativ att låta medlemmarna, försöka klura ut vem som är på korten. Jag har för mig att vad det gäller kort 1 och kort 2, så är det ganska få namngivna kort i albumen, så det kanske inte blir så lätt.
 
När det gäller kort tre, så ska man ta reda på vem farmor är på fotot. Nu är det så att farmor är redan namngiven, inte just på det fotot, men på ett annat kort i albumet. Så det blir ju inte så nämnvärt svårt, med den uppgiften

681
Anbytarforums struktur / Anbytarforums struktur
« skrivet: 2015-01-13, 21:06 »
Hur upplevs Anbytarforums struktur av nybörjare? Vi har ju på andra ställen diskuterat att många nybörjare använder sig av Facebook för att ställa sina frågor. Kan det vara av samma orsak, som en på en släktforskarförenings sida i Facebook sa, att hon hade varit inne på Anbytarforum, men hon tyckte det var rörigt och krångligt och undrade nu var hon kunde ställa sin fråga. Jag förklarade hur hon skulle gå tillväga för att finna den socken hon var ute efter i AF, men det var tydligen för krångligt (Jag tror inte ens hon hade gjort ett försök att följa mina instruktioner).
 
Kan det vara svaret varför många väljer facebook, framför Anbytarforum. Man ska inte behöva anstränga sig nämnvärt för att få svar på sina frågor. Det ska vara enkelt och snabbt.

682
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2014-10-23, 22:11 »
Det är svårt att säga om de påminner om varandra.
 
Här är kommentaren till fotot på Pahlberg:
 
Pahlberg

683
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2014-10-23, 08:21 »
Claes-Göran, tack för bilden!
 
Jag tror inte att det är samma man, därför att jag tror inte det är så många år, som skiljer korten åt. När jag hade lagt in fotot på Birger, så blev jag tveksam om det var en man på 30-40 år. Jag tycker han ser yngre ut
 
Jag har nytta av fotot, för jag kan kolla om det finns i albumet. Nu vet jag ju hur han ser ut.

684
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2014-10-22, 22:40 »
Då kanske jag vågar mig på en fråga till, men jag har ingen årgång att föreslå.
 
Ett album, som jag ofta återkommit till är #101063 från 2010 med bl a en Bettan Heyss, som utbildade sig till gymnastikdirektör.
 
Jag lånade en bok om GCI och fann de som gick ut samtidigt som Bettan. Den enda som kunde stämma med namnet Bettan var Elisabeth Johanna Selma Mathilda Bergman född 1875 i Karlskrona. Hon gifte sig med Bror Birger Baltzar de Maré född 1871 i Varberg, Halland. Han var vice krigsdomare i Karlskrona.
 
Kan detta vara den man hon gifte sig med?
 
 
 
I så fall så kan Heyss bara vara ett smeknamn, som den som har skickat ett kort till henne använde sig av.
 
(Meddelandet ändrat av ines 2014-10-22 22:43)

685
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2014-10-22, 21:02 »
Tack Katarina!  
 
Jag har nog helat tiden trott att jag funnit rätt person och nu är det bekräftat! Toppen!
 
Ann-Mari

686
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2014-10-22, 19:32 »
Nej, jag har inte något datum för numret.  Det skulle vara 1926 sidan 494, som Claes-Göran länkar till, inte 1921.

687
33 Tidningar / Hvar 8 dag
« skrivet: 2014-10-22, 10:47 »
I ett album #65021 i Porträttfynd finns en man, som jag tror kan vara Einar Pahlberg född 1877, Umeå stad, död 1931 i Motala, Östergötland. Han var bankdirektör där. Enligt ett ungdomsfoto skulle det stå Einar Dahlberg på baksidan, men jag tror det kan vara Pahlberg istället.
 
Det skulle vara värdefullt att få bekräftat att denne man var Einar Pahlberg
 

 
Har någon tillgång till Hvar 8 dag 1921 sidan 109 eller 1931 sidan 719 och kan jämföra det bifogade fotot?

688
Rötter allmänt / Rötter allmänt
« skrivet: 2014-07-05, 06:40 »
Jag kommer att köpa skivan och när jag väl har installerat den i datorn, så ser jag inte omslaget mer. Inga problem alls där. Sedan när den är installerad i datorn brukar jag ha ikonen synlig på skrivbordet. Tack och lov så ser jag inte så bra, så jag lär bara se bilden, som något grönt (hoppas jag).
 
Jag får väl informera de övriga som använder datorn, att jag inte har lagt in ett spel eller något annat, utan att dödskallen är omslaget till den nya dödboken.
 
Precis som Christina Skagerborg skriver, så måste vi få tycka olika utan att inläggen bemöts med sarkasm och jag har framfört min åsikt. Att jag tycker att omslaget är fult, har inte med hur jag förhåller mig till döden eller inte.

689
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-07-04, 15:24 »
Carl, jag menade inte att man skulle ha bilder på människor på omslaget, men kanske någon mjukare bild, inte denna groteska dödskalle.

690
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-07-04, 12:27 »
Jag kan inte hjälpa det, men jag tänker inte på mina avlidna, nära och kära som skelett (kranium), utan jag ser dem framför mig, som de såg ut i livet. Därför skulle det ha varit hedrande för dem, om man valt något annat på omslaget eller åtminstone valt att förminska kraniet och ha 6:an som den mest synbara, precis som på Sv. Dödbok 5.

691
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-07-04, 11:00 »
Jag skulle vilja lämna synpunkter på omslaget på Sveriges Dödbok, den nya. Hade man inte kunnat komma på ett mer tilltalande omslag än detta spöklika med ett kranium av någon slags apa? Hur hade man tänkt när man valde detta motiv?
 
Ann-Mari
 
(Jag visste inte var jag skulle placera dessa synpunkter)

692
Rötters vänner / Rötters vänner
« skrivet: 2014-01-14, 13:38 »
Barbro!
 
Där kommer det igen! Testa gärna själv att lägga in ett fotografi. Det handlar ju inte enbart om att lägga in ett foto. Det fungerar alldeles utmärkt! jag har visserligen inte provat det själv, men ingen verkar klaga över det.
 
Jag kommer att redogöra för det som försvårar för oss som intresserar sig för det som är en del av Porträttfynds syfte, nämligen att få korten identifierade.
 
Snälla, lägg inte skulden på misslyckandet på det nya Porträttfynd på mig! Jag har fått testa Porträttfynd innan det presenterades och nämnde flera problem, som jag kunde se då. Nästa gång jag fick testa igen, var de flesta saker jag påpekat kvar. Jag har ingen aning om hur många vi var, som fick testa Porträttfynd och jag hoppas det var fler än de två jag föreslog.  
 
Att jag har skickat mail till Nina stup i kvarten (inte roligt för henne) under tre månaders tid, innebär inte att alla de fel jag påpekat har åtgärdats. Då skulle jag väl inte haft någon anledning att klaga, eller hur?
 
Du nämner att kommunikationen pågår mellan mig och Nina. Frågan är hur många frågor som: tror du att det går att ändra på det och det..., jag kan ställa till henne, när jag samtidigt vet, att det är de två punkter som nämns på startlistan i Porträttfynd, som ska åtgärdas. Sedan är det finito. Jag har ju också min stolthet och att ansätta någon med frågor om problem, som ändå inte ska åtgärdas, känns inte okej.

693
Förbundets organisation / Förbundets organisation
« skrivet: 2014-01-14, 10:19 »
Ett tillägg som svar till Barbro:
 
Det förstår väl jag och alla andra att det inte finns pengar till att jobba med något hur länge som helst, men varför har man tillåtit att ändra något fungerande bra till något, som man får hålla på i månader för att få det att fungera igen?
 
Jag gillar liknelser. Ta Anbytarforum, som exempel: Många tar upp det fantastiska med Anbytarforum är den kunskapsbank, som finns lagrad, möjligheten att söka på gamla frågor. Så gör man om Anbytarforum (vilket man ju också gjorde, men man gick snabbt tillbaks till det gamla igen efter protester) Då visar det sig att man kan inte söka på gamla frågor och dess svar, gamla inlägg syns inte, d v s de finns men de ligger huller om buller på ett svårsökt sätt, svaren du ger syns inte till inläggen, de får man leta med hjälp av datum m m.
 
Det blir protester. Man har förstört Anbytarforum. Så får man svaret att vi kommer att ändra på det och det. Resten får vara, för det finns inte pengar att reparera skadan mer än så!!!!
 
Då ställer man sig frågan. Finns det inget ansvar för en sådan förstörelse och vad är det för program som har använts?

694
Barbro,  
 
Jag antar att det är mig du bl a menar som en av debattörerna och att jag har meilkontakt med Nina Mårtensson. Ja, det stämmer. Ibland har jag fått svar och ibland inte.
 
Det senaste som har hänt är att jag meddelade Nina att sökningen hade slutat fungera och fick till svar att hon skulle fixa det (öppnade mailet i stugan, sitter hemma, så jag kan inte ange exakt vad som stod där). Sökningen fungerar nu igen. Det är ju en av åtgärderna, som finns på Startsidan.
 
Nu senast skickade jag ett mail till Nina, för att höra om det gick att få kommentarerna synbara, när man väljer att se alla korten i ett album. Jag fick svar idag 16:53 att hon skulle försöka ordna det. Detta är en åtgärd som inte finns med på Startsidan.
 
Dessutom har jag meddelat under Porträttfynd, varje gång jag skickat något felmeddelande till Nya Rötter. Var och en kan ju själv gå in och kolla om det blivit någon förändring.  
 
Om jag inte missuppfattat dig, så är det de åtgärder som finns kvar att utföra på Startsidan, som ska utföras. Sedan blir det inget mer arbete med Porträttfynd. Att vi får nöja oss med det och det är just det som inte räcker om man vill kunna hjälpa till med identifieringen  av korten.

695
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-13, 08:43 »
Tack Mats!
 
Jag är med i två föreningar. I den ena finns en Gamla bilder intresserad ordförande. Till den andra, så håller jag just nu på att författa en artikel om Visit- och kabinettskort. Så jag får väl ta upp frågan där också.

696
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-12, 21:35 »
Stig!
 
Snällt av dig dig att även du stöttar oss, men tyvärr blir det ingen annan förändring av Nya Porträttfynd, än de två punkter, som är kvar och som nämns på Porträttfynds startsida.
 
Nej jag lämnar inte Porträttfynd, men jag kommer inte att stötta Rötters Vänner, när det blir dags för nästa betalning, vilket jag också redan nämnt.
 
Ann-Mari

697
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-11, 23:01 »
Tack Olle, för ditt stöd! Det värmer!

698
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-11, 15:45 »
Jag har varit en av de mer engagerade för att få Rötteranvändare att bidra med pengar till Rötters vänner. Därför att jag själv har haft sådan stor glädje av Porträttfynd, att kunna hjälpa till med identifieringen av personerna på korten, hitta dubbletter m m. Nu då Porträttfynd, är så förstört, oanvändbart för den som vill leta, söka och identifiera personerna på korten, som läggs in, så är det för min del helt meningslöst att bidra med pengar till Rötters Vänner mer, pengar som bl a har finansierat ett Porträttfynd, som bara numera fyller ett av sina syften, att samla in gamla kort.
 
Ann-Mari

699
Jag har ingen aning om hur man gör för att kopiera en sida i Genline, som jag abonnerar på. Därför väljer jag att hänvisa till sidan.
 
Personligen kan jag tycka att man ofta vill läsa mer, när någon har kopierat en pytteliten del av texten. Då föredrar jag att själv leta fram sidan i kyrkboken, så jag kan läsa allt eller kanske läsa en tveksam bokstav på ett annat ställe och då fatta vilken bokstav det ska vara.

700
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-03, 20:06 »
Tack Mats, för den redovisningen!
 
Kan man tänka sig att det är samma personer, som bidrar med pengar? Man kan ju annars tycka att de olika förmåner, som presenteras, som Rötter vän, skulle locka nya att bidra med en frivillig avgift (fast samtidigt är det väl folk, som slutar att bidra också).

701
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-03, 19:18 »
Jag har för mig att i Rötters Vänners barndom, så kunde man följa hur många som det var, som var Röttervän, hur kurvan steg uppåt. Hur är det idag?Kan man läsa någonstans hur många som betalt in ett frivilligt bidrag till Rötters Vänner och vad dessa pengar har gått till?
 
Jonas, jag antar att det kostar att ha en heltid på just Porträttfynd hur länge som helst. Under vecka 47 hade man hoppats att de senaste kommentarerna skulle vara fixade. Det är vecka 49 nu. Så det verkar ju inte vara så tvärenkelt att lösa de här problemen.

702
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-03, 12:52 »
Skulle man kunna tänka sig att man höjer avgiften som Röttervän till 200:-?
 
Läget för databasen Porträttfynd och även de övriga databaserna verkar vara sådana, att pengarna räcker inte till.
 
Man har varit tvungen att göra om Porträttfynd, men som läget är nu så är det prioriterat endast för att man ska kunna lägga in kort. Det finns inte pengar för att ändra alla fel, som uppstått vid bytet från Gamla Porträttfynd till nya Porträttfynd. Detta gör att vi som jobbat med att identifiera personerna på korten, kan inte fortsätta arbetet med Porträttfynd, så länge det ser ut som det gör idag. Nu är ju inte alla andringar gjorda, men det som aviserats på Porträttfynds första sida räcker inte till för att få ett fungerande Porträttfynd.
 
Jag tycker det är synd att Förbundet inte kan ta tillvara de resurser, som erbjuds av oss, som jobbar med att identifiera korten i Porträttfynd.
 
Tydligen behövs mycket arbete för att få igång även de andra databaserna. Så kan man höja avgiften?
 
Ann-Mari

703
Helene! Uppe till höger kan man välja om man vill ha svensk eller engelsk text, men det verkar inte gå när man förstorar upp ett foto, eller?
 
Nu kan man i alla fall göra en kommentar!!!! Åtminstone gick det utan prut med foto # 137640. Få se nu om det blir godkänt.

704
Tack Gun! Jag misstänker att många tänker (de som inte bryr sig om Porträttfynd finns eller inte) Hur orkar hon hålla på att gnälla så? Än så länge orkar jag. Ilskan riktar jag inte till den som sliter med att få Porträttfynd att fungera just nu, utan till den/dem som bestämt att införa ett nytt system, innan det ens fungerar.
 
Jag vill att man med lätthet ska kunna få fram korten i ett inlagt album, bara dem och inga andra. Man ska kunna översiktsläsa korten utan att sitta och förstora ett och ett för att få fram all information. Fotografens hemvist ska stå. Man ska inte behöva göra en sökning för att veta i vilket landskap fotografen finns, om man vill söka dubbletter. Att kunna läsa de senaste kommentarerna är ett absolut krav. Det ingår i en del av identifieringen.
 
Det är skönt att vi är några till, som jobbar med identifieringen av albumen/korten, som känner en sor besvikelse om inte alla problemen går att rätta till.
--------------------------
 
När det gäller att kunna se en fotografs verksamhetsort, ser jag nu att, om man förstorar fotot, så står det i en menyrad ovanför fotot Du är här... och där kan man läsa orten. Det skulle inte vara dumt, om saker som man klagar på, att man skulle få ett svar som: Fotografens ort hittar du där och där. Då kan man ju lägga det åt handlingarna. För vissa saker man klagar på kanske behövs bara en liten information hur det fungerar, så blir man nöjd, istället för tystnad.  
 
(Meddelandet ändrat av ines 2013-11-04 12:35)

705
Det är svårt att ha tålamod, när jag ser det ena fotot efter det andra läggs in, men jag är bakbunden, då det inte går att kommentera (har inte kollat idag)
 
Den 23 oktober fick jag ett mail om att jag skulle få möjlighet att kolla/prova när det gjorts någon ändring. Jag har fortfarande inte efter 12 dagar fått testa en enda ändring.
 
I morgon är det tre veckor sedan Porträttfynd visade upp sitt nya jag.

706
Lotta! Det var precis det jag gjorde. Jag skaffade ett lösenord och användarnamn för att logga in på Rötter. Jag får väl testa Forskarkatalogens inloggningsuppgifter.
 
Det går inte att kommentera de nyinlagda korten, men enligt uppgift ska det gå. Jag har försökt alla möjliga varianter, men fortfarande kommer kravet om titel upp. Det borde ju stå någonstans hur man ska göra om det nu är så här krångligt.
 
Alltså tillåts att nya kort hela tiden läggs in, men man kan inte kommentera dem. Jag håller med Lotta om att man borde ha väntat med att presentera Nya Porträttfynd, tills det hade fungerat tillfredsställande.
 
Sari, Ett konto till forskarkatalogen fick man inte. Det kunde man ansöka om och i anvisningarna hur man lade kort, stod fördelarna med att var med i Forskarkatalogen. Jag tror jag lade in mina kort 2003 eller 2004 och då stod det om Forskarkatalogen.
 
(Meddelandet ändrat av ines 2013-11-02 21:43)
 
(Meddelandet ändrat av ines 2013-11-02 21:45)

707
Barbro!
 
Mina kort fanns i Forskarkatalogen tidigare, plus att jag gjorde misstaget i början när jag kommenterade andras foton, att jag var inloggad även då.
 
Mvh
 
Ann-Mari

708
Har någon ett tips om vad som blir fel? Jag har allseles nyss skaffat mig ett användarnamn och lösenord för att logga in på Rötter. Jag hamnar mycket riktigt då på mina sidor. När jag klickar på se uppladdade fotografier så har jag inga (jag antar att det menas de jag har i Portättfynd?). Vilket är helt fel.
 
Kan det bero på att jag hade ett annat användarnamn och lösenord för Forskarkatalogen?
 
Hoppas någon kan tipsa mig, för jag orkar inte skicka detta också till nyarotter@genealogi.se. Jag börjar tröttna på att meddela alla upptäckta fel och krångel gällande Porträttfynd. Det är frågan hur länge jag orkar hålla på med det här.

709
Anbytarforums funktioner / Anbytarforums funktioner
« skrivet: 2013-10-24, 10:02 »
Så tråkigt att alla länkar till Porträttfynd under Anbytarforum; Gamla bilder; Porträttfynd; enskilda bilder har försvunnit!
 
Nu står det som tur är ett bildnummer i rubriken till de flesta diskussioner, för den som vill se vad som diskuteras, men avsikten var ju inte tänkt så.
 
Samma sak de länkar som jag gjort till Porträttfynd, då jag tagit hjälp av någon under något landskap. Där finns tyvärr i de flesta fall inte hänvisat till något bildnummer.

710
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-19, 14:21 »
Jag tror jag förstår!

711
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-19, 12:48 »
När nya rötter presenterades, så hamnade jag aldrig på den gamla Anbytarforums första sida, som presenteras med ett foto och är gulfärgat, utan sidan man hamnade på var vit. Det var en annan layout. När man sedan klickade på senaste dygnet o s v, så såg allt ut som vanligt. Har jag bara drömt detta?

712
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-19, 09:54 »
Är det bara jag som hamnar i gamla Anbytarforum, när jag klickar på Anbytarforum på Nya Rötters första sida?
 
Jag har inte gjort en felanmälan än.
 
(Meddelandet ändrat av ines 2013-10-19 09:57)

713
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 21:35 »
Vem fixar till det, så att man kan se bilderna?

714
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 21:16 »
Nej 9 tror jag det är.
 
(Meddelandet ändrat av ines 2013-10-17 21:36)

715
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 20:53 »
Så märkligt!?? Vad beror detta på?

716
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 19:53 »
Mats A., du skriver att du lätt kan scrolla bland alla bilder. Så du får fram fotografier till kortnumrerna, som kommer fram, när man gjort sin sökning på #33001?
 
För mig ser det ut så här:
 
totalt 89 sökträffar funna
 
visa alla
 
____________ 1. 33001
 
____________ 2. 133001
 
____________ 3. 33343
 
_____________ 4. 33241
osv.
 
Inga foton syns, men om jag däremot klickar på numret, så kommer kortet fram. Ser du korten utan att klicka på numrerna?

717
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 11:02 »
Det verkar som om man inte kan söka på #3300, däremot om jag söker på ett  annat album t ex #33001, då verkar korten eller rättare sagt informationen utan foto från det albumet komma fram. Detta senare att korten inte syns, ca 89 st, blir ju väldigt omständligt att klicka på varje kort för att se dem. Speciellt då man måste gå tillbaks, då man kanske minns att det fanns t ex flera Marklund tidigare. Att då klicka sig fram, istället för att scrolla fram dem, som förr och snabbt ögna igenom korten, det blir väldigt tungt. Det får jag väl meddela som fel/problem då, likaså att album med så lågt nummer som #3300 inte går att få fram.

718
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 09:49 »
Leif! Att söka på ett personnamn, som kanske har lagt in ca 25% av alla kort i Porträttfynd, det är är jag inte intresserad av. Jag är intresserad av ett specifikt album. Vi kan ta som exempel album #3300 (Den siffran står på alla kort i det albumet).
Har du lust att söka fram det? Alltså jag vill ha fram alla korten i det albumet (80 st?) Första kortet 3300 visar ett foto av godsägare Fleetwood. Klarar du att få fram dessa specifika kort?

719
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 03:56 »
Leif! Jag är verkligen imponerad av att du kom på att klicka på ditt användarnamn!! Tur att du heter Nygård och inte Nylander eller Dahl. För då hade många tusentals kort kommit upp.
 
Det var fina kort! Jag känner igen vissa. Man kan inte kommentera korten och inga kommentarer syns. Hur ska du kunna se kommentarerna?

720
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-16, 21:21 »
Leif G N, ja jag har nyss läst under Porträttfynd, att man finner Forskarkatalogen under Mina sidor numera och det är ju bra att man finner sina kort där. Då skulle allt vara gott och väl, men hur gör jag om jag vill se dina kort?

721
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-16, 19:14 »
Leif G N, du menar kanske Porträttfynd? Nog tror jag alla inlagda kort finns kvar i Porträttfynd, men hur sökte du fram dina kort?

722
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-16, 15:19 »
Alla länkningar som gjorts till foton i Porträttfynd i Anbytarforum är borta. Se t ex Gamla Bilder; Porträttfynd; #109749, Amerikansk hjälp sökes. I de fall då numret är angivet går det ju att leta fram, men jag har ibland gjort länkningar i samband med frågor under landskap (se Jämtland; Stugun)
 
(nyarotter@genealogi. se är meddelad)

723
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-16, 10:53 »
Varför ska den blå informationsdelen längst ned om Sveriges Släktforskarförbund uppta ca 1/5 av all text?
 
Om jag klickar på det senaste gjorda inlägget av någon i en underrubrik i t ex Gamla bilder, så döljer den blå remsan de senaste gjorda inläggen, så man måste scrolla fram dem. Irriterande, liksom den redan nämnda gula ytan!
 
Bra överskådlighet med ämnesrubrikerna för Rötter i överkanten.

724
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-15, 20:16 »
Porträttfynd? Propert, ja. Användarvänligt, NEJ! Jag har skickat ett mail till Nina Mårtensson, för det kan vara saker, som kan rättas till eller att jag inte kommit på hur man gör. Jag hoppas  flera går in och kollar Porträttfynd också, inte bara enstaka kort utan försöker ta fram kort från era album m m.
 
Ann-Mari
 
(Meddelandet ändrat av ines 2013-10-15 20:48)
 
(Meddelandet ändrat av Ines 2013-10-15 22:23)

725
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2013-07-09, 15:11 »
Frågan är ivägskickad!

726
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2013-07-09, 12:04 »
Går det att komma i kontakt med förbundet nu? De har väl sommarstängt?

727
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2013-07-09, 11:18 »
Mats!
 
Jag ska snart förnya mitt abonnemang på kyrkböcker på nätet. Så Ancestry kan ju bli aktuellt då, beroende på priset.

728
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2013-07-09, 10:36 »
Tyvärr så gick en ivrig identifierare av gamla fotografier i Porträttfynd bort i början av året. Han använde sig bl a av Kugelbergs klippsamling. Jag har sökt i AF efter klippsamlingen och där stod att man kunde skaffa den från Släktforskarförbundet. Är det så eller var köper man klippsamlingen? Jag får ingen träff, när jag söker i Bokhandeln.

729
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2013-05-31, 11:05 »
Tack för den fina bilden, som lagts in som Månadens bild! Nu har väl Skaraborna lite att diskutera kring dessa gamla fotografier.

730
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2013-05-28, 12:35 »
Daniel Berglund har ju tidigare åtminstone varit moderator för Teknik och har ansett sig egentligen inte ha tid med Månadens bild. Därför har han velat ha förslag på bilder. Av den anledningen är det ju bra om flera kommer med bildtips (det kanske är bara vi två, som tycker det är trevligt med nya bilder

731
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2013-05-26, 06:54 »
Se där kommer också hästen med på bild! Ja, nog har vi många bilder att välja mellan. Trevligast är det, när det finns mycket att diskutera kring ett foto.
 
Jag hoppas flera kan tänkas föreslå kort från Gamla bilder, kanske något man själv lagt in, men där det finns frågeteckken kvar.

732
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2013-05-25, 04:07 »
Olle! Bra att du engagerar dig för byte av månadens bild, själv har jag tröttnat på det. Jag tycker att förslag nummer ett är bäst . De andra två är lite för mörka, kan jag tycka.
 
Ja, det skulle vara trevligt att få veta vem, som sköter om byte av månadens bild.
 
Ann-Mari

733
Något har hänt! Förr så ögnade jag igenom allt från första ämnet till det sista. Nu kollar jag Gamla Bilder, som ligger relativt högt, rusar förbi allt övrigt, som känns bara rörigt och hamnar i Förbundsforum.
 
Är det fler som gör som jag (kollar endast sina intresseområden, utan att bry sig om andra ämnen), så innebär det att de överst liggande ämnena kommer att ha en klar fördel, i jämförelse med de andra ämnena.
 
Visst kan man vara van vid det gamla och ha svårt för det nya, men kan man vänja sig vid denna, i mitt tycke, oordning? Hur lång tid ska man ge detta nya en chans innan man dömer ut det hela?
 
Ann-Mari

734
Marianne Elfström! Något som jag lärt mig av Carl Szabad och inte kunde förrut, är att använda CTRL F, för att markera just det namn, jag är intresserad av i en text. Förr så när jag klickat på något ämne, som verkade innehålla den jag sökte, så fick jag sitta och läsa igenom alla inlägg.
 
När man hamnat bland en massa inlägg för att sedan försöka finna namnet på den man söker, klickar man på CTRL och F. I sökrutan uppe till vänster skriver man in namnet, som sedan markeras bland inläggen. (Hoppas detta blev begripligt)

735
Just nu är det väl verkligen oordning bland ämnena. Datorprogram och teknik är det som står överst.

736
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2012-11-06, 10:52 »
Ibland blir det väl bara så. Man ska skämta till det och så blir det bara fel.
 
Helena nämner gamla filmer och då finns ju t ex framför lilla Märta. Där har jag för mig att Stig Järrel klär ut sig till kvinna, men hamnar i en roll där han får stå i barriären för kvinnorna. Då kan man undra vad detta lilla avser? Kanske någon som förväntas vara svag och vek, men som visar sig istället vara stark.
 
I vilket fall som helst, även om jag inte kan se sammanhanget gamla pilsnerfilmer/ny redaktör, är jag glad att vi fått ett namn på redaktören. Tack för det!

737
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2012-10-04, 09:34 »
Synpunkter här om Månadens bild
 
foto

738
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2012-07-12, 06:55 »
Om man bortser från det krångel det medför att manuellt ändra den öppna statusen vid inlägget så,
det där med att gamla inlägg inte skulle uppdateras med aktuell status, kan nog stämma för jag har för mig (har inte kollat nu)att om man tittar på riktigt gamla arkiverade inlägg, så står det bara användarens namn.
 
Jag antar att det är bara den öppna statusen, som inte ändras i gamla inlägg, för om man t ex ändrar sin epostadress (dold status), måste väl det ändras även i de inlägg man gjorde före ändringen?

739
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2012-07-11, 09:53 »
Har lite sommarfunderingar om nyttan med att det i profilen, som finns vid sidan om ett inlägg, ska stå om man är Föreningsmedlem eller Registrerad användare.  
 
Orsaken till att man är medlem i en släktforksarförening kan ju vara att man aktivt deltar i en sådan, man deltar inte aktivt, utan vill endast stödja den lokala föreningen eller man får böcker o d billigare.
 
Tidigare var det förbehållet för endast Föreningsmedlemmar att skriva i Förbundsforum, vilket numera är borttaget. Så av den anledningen finns inte någon orsak att meddela vid inlägget huruvida man är en Föreningsmedlem eller inte.
 
Däremot kan jag tycka att det hellre finns en anledning, om det nu ska stå något, att man är en Röttervän, eftersom det har så stor betydelse för den nättidning man aktivt deltar i (Anbytarforum, Porträttfynd). Det blir en reklam för att det faktiskt finns något som heter Röttervän.
 
Någon som vet varför det står att man är en föreningsmedlem eller inte vid sidan om inlägget?
 
Ann-Mari

740
Hej Niclas!
 
Att du inte fått något mail om saken från mig, har att göra med att jag inte har befogenheter att agera som moderator och ev komma med invändningar var du placerar dina fotografier. Dessutom ville jag bara diskutera var vi ska lägga in fotografier, som vi har frågor kring och inte hur en enskild person agerar.
 
Jag förstår mycket väl ditt tänkesätt, när du funderar över var får jag den bästa hjälpen. De som går in i Småland, Älmhult, kanske normalt inte kikar bland korten under Gamla bilder. Jag brukar ha samma funderingar, när jag vill ha hjälp med något Amerika-kort i Porträttfynd. Specialisterna under Emigrantfrågor, kanske inte bryr sig om att kolla under Gamla kort.
 
Du nämner att det är extremt rörigt bland rubrikerna och ger då en bild på exemplet ovan. Då hävdar jag att det beror helt och hållet på den som skapar rubriken, om det ska bli lätt att hitta eller inte.  
 
Om jag t ex ska lägga in kort från Älmhult och vill att de som är intresserad av det, ska hitta lätt, så skulle jag börja med Älmhult och sedan komma med frågan. Nu är det ju så få ämnen i ditt exempel, så det är ju inte svårt att gå igenom de olika rubrikerna, men det kan ju vara viktigt om det börjar bli många rubriker under t ex Småland. Sedan kan man ju göra som Daniel föreslår, göra en länkning till Älmhult under Småland, men hänvisa att svar ska göras under Gamla bilder. Detta är det bästa sättet, om man tänker på ditt sätt av att lägga in bilder och de som hamnar under Gamla Bilder och hur de arkiveras. Det först nämnda kanske fungerar bra om man får sina bilder identifierade på en gång innan de hinner arkiveras.
 
 
(Meddelandet ändrat av ines 2012-06-24 15:35)
 
(Meddelandet ändrat av ines 2012-06-24 15:41)

741
Mats! Ja det blev klarare

742
Tack Daniel, för att du försöker ge förslag på det som kan ändras och det som bör vara som det har varit.
 
Jag kanske tror att bästa stället för min fråga om ett foto, är om jag lägger mina bilder under något landskap, som i Älmhult, Småland, men där har man mycket att vinna på att lägga fotografierna under Gamla bilder; Landskap och ge frågan en bra egen rubrik. Så mycket lättare är det då inte senare att finna just dessa bilder och kanske kunna ge svaret på vem det är. Som det nu är med Älmhultsbilderna kommer de att arkiveras och hittas av ett fåtal. Så ställer man en fråga om ett foto, då är det sämsta stället att placera det under något landskap. Under Gamla Bilder kan man själv aktuallisera sin gamla obesvarade fråga när man önskar, men hur gör man med en arkiverad sockenfråga?
 
Så jag tycker att moderatorerna bör upplysa de som lägger in vem-är-det-kort under landskap, om nackdelen med att göra så (p g a arkiveringen).
 
(Meddelandet ändrat av ines 2012-06-21 17:17)

743
Mats!
 
Vadå störiga bilder på andra ställen? Är det ingen, som störs av bilderna under Älmhult, så är det väl okej. Om du menar om de ligger under Gamla bilder, så skapas det ju en ny rubrik för varje bild. Det blir ju inte samma sak om de ska samsas med andra frågor också, huller om buller. Nu var det inte det min fråga handlade om, utan att jag undrade om man inte borde behandla felplacerade Fotografier precis, som man gör med Läshjälpsfrågor och länktips, men det behöver man tydligen inte.
 
Det känns ledsamt att du har den inställningen till min fråga, Mats!

744
Jag vet inte, men det kanske är därför man valde vid AF:s begynnelse, att ha en speciell rubrik för fotografier, istället för att blanda in dem under Landskap, för just det du påpekar om, att dessa jättestora fotografier ger ett stökigt intryck.
 
Frågan kvarstår, är det fritt fram att lägga in fotografier under landskapen eller avgör varje moderator, vad som är tillåtet för dennes ansvarsområde?

745
Ja, det är ju orimligt att det ska fungera under de ämnen, som saknar moderator, men enligt moderatorlistan, så ska det finnas en moderator för Småland, därav min fråga.
 
Vi har haft diskussioner om Länktips och Läshjälp och där har det beslutats att sådana frågor ska placeras just under dessa rubriker, ingen annanstans. Därför undrar jag om det finns andra regler för fotografier? Är det okej att lägga in bilder under landskapet Småland, bör det vara fritt fram för att man kan göra likaledes under andra landskap.
 
Att illustrera en fråga om en person med ett fotografi av just denne, kanske kan vara okej och trevligt, kan jag tycka, men att systematiskt lägga in flera kort med frågeställningar under en socken, väcker hos mig frågor och funderingar.  
 
Ann-Mari

746
Eftersom AF är indelat i olika ämnesomåden, så försöker vi ju också lägga in var sak på rätt plats, läshjälp under Läshjälp, länktips under Länktips o s v. Därför undrar jag om inte man också bör lägga in fotografifrågor under ämnet Gamla bilder? Det står ingenstans att man måste lägga in länktips, Läshjälp eller fotografier under just deras ämnesrubriker, men ofta brukar moderator för sitt ämnesområde se till att var sak hamnar på rätt plats.
 
Jag ser att under Älmhult, Småland är inlagt flera fotografier för diskussion. Själv kan jag tycka (och kanske även andra) att det skulle få ha varit trevligt att få ta del av dessa fotografier. Socknar under Småland är inte något jag går in i normalt, så dessa bilder skulle jag aldrig ha sett om jag inte bara råkade kolla under rubriken Älmhult.
 
Kanske vi ska strunta i Gamla bilder och placera ut korten under respektive landskap istället?
 
Ann-Mari

747
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-06-14, 22:00 »
Jag har ett svagt minne av att jag tagit upp denna fråga tidigare, men då gällde det Sveriges dödbok. Visst är det väl en uppgradering, som görs. Nog borde man kunna få köpa den uppgraderade till ett lägre pris om man redan har den äldre versionen. Rea ut gamla versioner av Sveriges dödbok och Begravda i Sverige. De är så dyra att köpa, att det möjligt att vissa kan nöja sig med de äldre versionerna.

748
Jag anser att XX måste ta beslutet om kontakt. Om XX vill att du ska sköta saken, så är det på uppdrag av XX, som du gör det.

749
Camilla! Du loggar väl inte in med fel användarnamn? Jag har för mig att man ska ha användarnamnet, som man får via Forskarkatalogen, eftersom TF ligger utanför AF.

750
Nicklas!
 
Med ointresse menar jag, att jag har diverse gånger haft påpekande om brister i Tillfällighetsfynd, utan reaktion från knappt någon. Jag har för mig att jag fick svar någon gång, att det berodde på resurser, att det då fungerade dåligt i TF. Möts man nästan jämt med tystnad, så bedömer jag det som ointresse.
 
Om vi är flera, som påpekar en förbättring av sökmöjligheterna, så kanske de kan åtgärdas, men vem bryr sig om det bara en och samma person, som gnäller? Så nu är vi två i alla fall, som önskar att sökmöjligheten på de senaste inlagda, ska åtminstone fungera, vad det gäller de senaste 25. Nu får man bara upp de senaste 5 inlagda.
 
Ann-Mari

751
Bengt-Arne!
 
Jag vet inte om jag tänker galet nu, men då har det ingen betydelse alls att vi har en indelning i ämnen, underavdelningar heller, för man kan ju söka det man är intresserad av.
 
Nej, jag tycker mig ha märkt att det finns ett ointresse för Tillfällighetsfynden och då spelar det ingen roll var de hamnar heller, för vem bryr sig.

752
Jag kan tycka att det verkar bättre att placera tillfällighetsfynden under Landskap. Varför har man valt att skapa en speciell databas för detta, istället för att lägga dem i AF? Är det en fördel att ha Tillfällighetsfynd separat, i förhållande till att ha det i AF, eller?

753
Hur är det med Tillfällighetsfynd, ska vi hädanefter, lägga in våra fynd, direkt under det landskap det berör? Jag ser att det under Södermanland (tror jag det var) finns under Allmänt en rubrik Tillfällighetsfynd.
 
Det kanske inte vore så dumt att placera fynden direkt under landskap i AF, än att lägga dem i den undanskymda plats de nu har. Tillfällighetsfynd har ju varit styvmoderligt behandlad och haft diverse problem och har det fortfarande vad det gäller att se de senaste inlagda.
 
Ann-Mari

754
Anbytarforums administration / Anbytarforums administration
« skrivet: 2012-03-16, 13:06 »
Det är bra, Anders, att du tar upp ev negativa sidor, med att man lägger in en massa inlägg på en gång. Sådant som man i första taget inte tänker på, som att någon kanske nyss ställt en fråga, men att den snabbt hamnar under arkiverade. Vem ser den frågan då? Det är ju inte bra. Därför låter det ju vettigt att man skapar en egen rubrik för det man vill lägga in, precis, som Tidningsjubilarerna.

755
Anbytarforums administration / Anbytarforums administration
« skrivet: 2012-03-16, 12:24 »
Går det att jämföra med de otaliga tidningsnotiser, som man lagt in under Gamla Bilder? Ingen har frågat efter dem, men man kan säkert ha nytta av dem, om man hittar någon person, som man forskar kring.
 
 
 
Ann-Mari

756
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2012-02-29, 18:33 »
Det vore lättare att hålla reda på när vänskapen upphör om alla gjorde sin betalning i början på året. Nu har jag för mig att vi betalar vid olika tider beroende på när vi gick med som Rötters vän. Jag har ingen aning när min vänskap går ut.

757
I Ordningsreglerna står att man ska svara i AF, inte via e-post, om det inte rör känsliga frågor. En bra regel, av skäl som angivits ovan!

758
Absolut inte att förglömma, ni som deltar i Facebooks släktforskningsdiskussioner, meddela för allt i världen även här i AF, om det uppstår en dubbeldiskussion (precis som Mats gjorde). Det skulle räta ut en del frågetecken, som uppstår om någon verkar få uppgifter utifrån eller kanske aldrig hör av sig, trots svar på sin fråga.
 
Positivt i sammanhanget är ju om någon letar sig hit från FB (och får mersmak av AF). Jag vet inte om så skedde i det nyligen nämnda fallet Gamla Bilder?

759
Jag förstår inte varför någon skulle känna avund. Det är väl fullt möjligt för vem som helst att starta sin släktforskningsgrupp.
 
Däremot kan jag känna en sorgsenhet över att forskare flyr AF. Det kan finnas flera anledningar till det, som man inte behöver gå in på eller så diskuterar man öppet vad man tycker är så fel att man väljer att starta en ny släktforskningssajt. Varför ska det som känns otrevligt få fortgå, utan att vara oemotsagd.
 
Många väljer att inte kontakta moderator, när de anser att de blivit illa behandlade. Man är rädd att vara gnällig. Nu har vi ju det systemet, för att inte bråk ska uppstå i AF, men ibland kan jag tycka att det är bra att någon annan, som också ser att någon blivit illa bemött, kan få påtala felet direkt i AF.

760
Naturligtvis har varje person rätt att ställa sina frågor var den vill, utvecklingen går inte och bör inte hindras, men jag har varit blåögd och inte känt till att det på facebook finns ställen för släktforskare att ställa sina frågor. Nu vet jag och det är bra. Så för att inte åka på pumpen, bör man vara med på alla ställen, för att ha koll på läget, eller om inte, vara beredd på dubbelpostningar?

761
Hoppa från tuva till tuva, det visar väl det exempel, som just avhandlats i Gamla bilder; Fotografer; Amanda Sandberg. Jag trodde frågeställaren fick sina svar från någon via e-post. Nu visade det sig att det förekom en diskussion på två ställen, en på Facebook och en här i AF. Nu delgavs man ju hela tiden uppgifter från Facebook, så det fungerade väl ganska bra - i detta fallet.
 
Man lägger ju ned mer eller mindre jobb, när man letar fram uppgifter åt en frågeställare. Det är nog så irriterande, när det dyker upp parallella diskussioner här i AF, men de upptäcker man ju förr eller senare, men att ev få veta att det förekommer en diskussion om samma ämne samtidigt i ett annat media, gör ju att irritationen inte blir mindre.
 
Jag har inte känt till att det förekommer ställen i Facebook, där man ställer frågor om släktforskning, men efter detta blir jag nog mindre benägen att hjälpa någon frågande här i AF. Hur ska jag veta om det är en tuv-hoppare eller inte, som jag har att göra med?
 
Utvecklingen som den är går nog inte att ändra på, men hur ska man veta om man spiller tid på sitt letande åt någon och samtidigt sitter någon annan och gör likadant, utan kännedom om varandra?
 
(Meddelandet ändrat av ines 2012-02-11 07:57)

762
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2011-12-05, 11:07 »
Vad bra att detta ligger öppet i Anbytarforum! Nu kan fler hjälpa till att ge tips på Månadens bild!

763
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
« skrivet: 2011-11-18, 08:08 »
Eva!
 
Du har helt rätt! Jag blev bara fundersam om man nu skulle kunna diskutera t ex YY född 1941 död 2005.
 
Ann-Mari

764
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
« skrivet: 2011-11-17, 13:39 »
Riksarkivet har beslutat att en 70-års gräns ska gälla för digitaliserade arkivhandlingar, står det på Rötters första sida.  
 
Innebär detta att vi här på Rötter kan gå ifrån 100-års gränsen eller ska vi fortfarande ha denna gräns bara för att försäkra oss om att vi inte diskuterar om en nu levande?
 
Ann-Mari

765
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2011-11-03, 16:24 »
Kanske någon kan ge förslag på novembers bild?

766
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2011-10-11, 21:38 »
Olle!
 
Ditt engagemang för de gamla vykorten är inte fyskam det heller! Tur att vi  har olika saker vi brinner för. Jag tror nog också att det är många som gillar Månadens bild, men tar för givet att någon annan bryr sig och ser till att bilderna byts.
 
Ja, tänk om man kunde även lägga in vykort. Så trevligt!

767
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-11, 08:58 »
Om man inte vill mixtra med bilderna, så tror jag nog att det i den uppsjö av bilder, som finns i Gamla bilder ska finnas någon som duger. Problemet är vad jag förstår inte detta utan tidsbrist från Daniels sida. Jag vet inte om vi är bara en handfull del av användarna av AF, som tycker denna idé med Månadens bild är bra och vill ha den kvar.
 
Så om någon annan ska ha hand om bytet av bild, så bör den personen kunna lägga ned lite tid för att själv, välja ut  en Månadens bild från Gamla bilder, för att det ska fungera bra med nya bilder, helst varje månad.

768
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-10, 09:26 »
Ja, den bilden blir ju bra.

769
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-09, 21:58 »
Olle!
 
Min favorit är nog Fyren, om man beskär bilden något. Det skulle bli en hel del funderingar där, vilken Fyr det är. Kyrkor verkar vara möjliga att identifiera, men fyrar..?
 
Skolklassen med den lilla flickan i fönstret, tål att diskuteras om också.
 
Båtresan är väl för suddig, bättre med skarpa bilder.

770
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-09, 16:43 »
Vågar man sig på att föreslå en ny bild att mötas av, när man ser AF:s första sida?
 
skolbarn
 
bröllop
 
båtresa
 
fyr
 
emigranter

771
Kusinäktenskap / Kusinäktenskap
« skrivet: 2011-09-24, 08:25 »
Mitt bidrag till diskussionen:
 
I min ägo har jag en kopia av ett svar från Kungl majt, daterad Stockholms Slott den 25 november 1833, Carl Johan, som svar på en begäran om dispens för min farmors farfar och farmor att gifta sig.
 
De var kusinerna Per Sjölund född 1808 och Brita Israelsdotter född 1808. Båda var födda i Högsjö socken, Ångermanland.
 
Den 17 mars 1834 gifter sig paret och den 6 juni 1834 föds sonen Jonas Sjölund.

772
Kusinäktenskap / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-09-24
« skrivet: 2011-09-23, 10:01 »
Patrick!
 
Kan det vara så här att man flyttade inte särskilt långt förr. För att inte få alltför mycket inavel, så hade man detta förbud mot kusingifte. (Jag har  
t ex på mödernet i rakt nedstigande led från mormor, anor i samma by i fyra eller fem generationer.)
 
Idag flyttar folk mer och risken att det i en släkt ska bli en massa kusingiften, är nog liten.
 
Vad tror du om det resonemanget?
 
Ann-Mari

773
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-08-01, 16:09 »
Tips på augustibild:
 
ex
 
exII
 
exIII
 
exIV

774
Är det någon fler som upplever att det nu går betydligt långsammare, att sända iväg inlägg/kommentarer?

775
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-05-30, 12:32 »
Kanske byte till ett junikort?
 
förslagI
 
Detta såvida inte Olle E fått svar redan
rosenborg
 
vårdträd
 
Kanske inte ett foto att diskutera till, men lämplig för årstiden med färskpotatisdags
potatisplockning
 
Vad hände med familjen?
familj

776
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2011-05-01, 07:54 »
Det skulle vara intressant att veta om antalet Rötters Vänner har ökat, genom olika satsningar som mer kampanj för att vi finns eller möjligheter till utnyttjande av specifika databaser?
 
Kanske att synliggöra RV kan ha lika stor effekt, som tillgång till vissa databaser (med tanke på allt strul med inloggningen och folk, som ska sköta om allt detta)
 
Någon som har någon statistik på antalet Rötters Vänner?

777
Olle, detta har jag tagit upp tidigare, men det var inte så populärt. Min tanke med detta är att om man ser att han och han och hon och hon är med i Rötters vänner, så kanske man inte vill vara sämre, utan ger också sitt bidrag och visar att man stödjer Rötter.
 
Ha en fin Valborg, du och alla andra!

778
Förbundets ekonomi / Förbundets ekonomi
« skrivet: 2011-04-30, 07:28 »
Var inte detta en morot för att kanske locka fler Rötters Vänner? Frågan är hur många som gett ett bidrag bara för att komma åt Medborgarskapshandlingarna (hette det väl)? Inte jag i alla fall. Jag hade gett mitt bidrag ändå.  
 
Jag har hela tiden tyckt att man gärna kunde sätta ut vilka, som var Rötters vänner, under namnet, precis som det står att jag är föreningsmedlem. Något att visa upp att jag har minsann betalat till Rötters Vänner (precis som att jag är minsann med i en förening)

779
Jag vill bara tala om (eftersom jag förekommer i diskussionerna här) att jag nu kan logga in, då jag fick mitt lösenord igår.

780
Anders!
 
Så för dig var problemet inte att du inte fått inloggningsuppgiften, utan att du inte kunde logga in?

781
Jag har nu meddelat min epostadress, så kanske man snart kan få inloggningsuppgifterna. (Om det nu är det som är problemet, med att inloggningsuppgifterna dröjer)

782
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-04-15, 19:06 »
Det första ser väl lite småmysigt ut nu så här då man börjar längta efter annat än snö. Ser det inte ut som en kolonistuga?

783
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2011-04-15, 16:13 »
Kanske dags med ny bild i AF?
 
förslag
 
förslag
 
förslag
 
kyrka

784
Jag gillar AF:s struktur

785
Eivor!
 
....Och knappast heller om det är skrivet på engelska till dina svenska vänner.
Ann-Mari

786
Ja, det kanske är en lösning.
 
Ann-Mari

787
Lars!
 
Det var snällt att du ville svara på mina funderingar om hur er pren.-policy fungerar.  
 
Bara som en parentes vill jag säga, att jag tycker tidningen är alldeles utmärkt, behåller gärna ett gratisex, men som nybliven pensionär måste jag göra inskränknigar någonstans, för det blir alldeles för mycket kostnader till de fem föreningar jag är med i, plus Rötters Vänner plus pren. på Släkthistoriskt forum och allt ska ut i början på året.
 
Ann-Mari

788
Vad får man och vad får man inte ta upp här? Jag ser att man har synpunkter på tidningens innehåll, hur manus hanteras, att inte tidningen har kommit (ingen framförde ilsket där, att ta luren, ska det vara för svårt!!!), språket, korrektur o s v. Syftet med dessa diskussioner måste väl ändå vara att man vill att någon ansvarig ändå ska läsa synpunkterna/frågorna, annars är det ju meningslöst att överhuvudtaget diskutera här. Har man synpunkter på att t ex tidningen har blivit mycket bättre, är det ju synd att inte de ansvariga får veta det. Så om man ska hårddra det, så bör man för säkerhets skull ta luren och framföra sina synpunkter till redaktionen?
 
Att jag som har mina funderingar hur hanteringen av prenumerationen går till ska behöva ta upp luren och ställa mina frågor, och bli dumförklarad för det. Det förstår jag inte. Är det skillnad på vem som framför sina synpunkter eller frågor här?
 
Ann-Mari

789
Ja så dum jag är, som tror att någon från redaktionen ska läsa här. Ja, Leif, du har rätt, jag är en riktig dumstrut! Tack för att du upplyste mig om det (alltså dumförklarade mig)!
 
Får jag en tidning, så får jag väl meddela redaktionen då (fast jag tycker det är fel att få hemsänt saker, som man aldrig har beställt)
 
(Meddelandet ändrat av ines 2011-02-02 09:46)

790
Kan mitt inlägg ha just med det som Eva Dahlberg skriver om ovan den 8 januari 2010 att göra? Så det var bara ett gratisexemplar, som jag uppfattade som en påtvingad prenumeration?
 
Min fråga kvarstår dock. Behöver jag göra något, om jag inte vill prenumerera mera?

791
Förra året fick jag Släkthistoriskt Forum tillsammans med inbetalningskortet för Rötter, utan att jag hade bett att få prenumerera på tidskriften.
 
Är det tillsvidareprenumeration som gäller, d v s så länge jag inte hör av mig så fortsätter prenumerationen? Jag har för avsikt att inte prenumerera mera på tidskriften. Räcker det med att jag bara inte bryr mig om inbetalningskortet eller dyker det upp en tidning igen, som jag ska känna mig skyldig att betala?
 
Ann-Mari

792
Förslag på nya projekt / Förslag på nya projekt
« skrivet: 2011-01-07, 15:23 »
Jag har lagt in sådana här kort i Porträttfynd, måste jag erkänna. Ibland finns det även fotografnamn på dessa vykort.
 
Tidigare fanns det någon regel om att man inte fick lägga in kort i Porträttfynd, där det fanns fler än ett visst antal personer på kortet. Jag vet inte vilken regel, som gäller nu. Vad göra med kort, som inte platsar i Porträttfynd? Det kan vara dessa vykort, klassfoton, gruppfoton, konfirmationskort m m från tidigt 1900-tal och tidigare. Önskemål om att lägga in gruppfoton på ett särskilt ställe har framförts tidigare, men det fanns inte resurser till detta och jag har en känsla av att inget har förändrats.

793
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2011-01-05, 12:34 »
Kanske vi då endast skulle bygga vår släktforskning på mödernet? Det blir då den troligen säkra forskningen, medan man som den inte helt säkra forskningen tar med fäderna. Man delar alltså upp sin forskning.

794
00 - Skilsmässa / Skilsmässa
« skrivet: 2010-12-21, 13:41 »
Gustaf Lindberg gifter om sig 25/10 1930 enligt Sveriges dödbok 5. Tyvärr hittar jag inte Gerda Maria. Hon kanske flyttade till Danmark igen?
 
Ann-Mari

795
hej Sten!
 
Jag ser att du registrerades redan 2003. Då måste du också ha upplevt alla turer före och efter Förbundsforums bildande, eller hur? Jag har för mig att det inte var så populärt att debatterna och synpunkterna flyttades från det öppna AF till det stängda FF. Om du letar bland de gamla inläggen får du säkert svar på varför man valde att låta endast föreningsmedlemmar ha möjlighet att uttrycka sina synpunkter om hur Rötter sköts, om förändringar m m.
 
Om den möjligheten skulle finnas, att man skulle kunna vara en stödjande medlem i Sveriges Släktforskarförbund, så får man ju vara beredd på att även betala en avgift för det. Då kan man ju lika gärna gå med i en släktforskarförening. Sådana finns ju redan. Det är ju inte något tvång att behöva delta aktivt i en sådan förening, utan man kan ju just vara en stödjande medlem.
 
Ann-Mari

796
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 februari, 2012
« skrivet: 2010-12-13, 12:53 »
Angående Sven-Oves synpunkt Nr 1, så skickade jag en fråga förra veckan via formuläret, men då mitt problem löste sig, skickade jag ett mail igen samma dag om detta, men ville ha en bekräftelse på att mina mail hade kommit fram till Bokhandeln, då jag tidigare har haft problem att skicka iväg sådana här direktmail. Eftersom jag inte vet om detta problem kvarstår, ville jag veta om de verkligen fått mina mail, men jag har inte fått något svar på detta. Så antingen har mina mina mail inte nått Bokhandeln eller så vill man inte svara/har inte tid att svara.
 
Nu är detta inte livsviktigt, jag överlever nog ändå, men det är klart man blir fundersam utifrån att någon fler inte får svar..

797
Nej, för mig är det inget problem, utan jag blev bara nyfiken på varför det bara helt plötsligt dök upp 8 tecken i lösenordet. Jag har ju tills helt nyligt loggat in manuellt, så detta fenomen har jag inte stött på förr.
 
Ann-Mari
(som nu loggar in med 5 automatiska tecken)

798
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 11 oktober, 2011
« skrivet: 2010-11-30, 02:13 »
Jag trodde inte korten skulle vara från Porträttfynd. Nu har ju Daniel redan lagt in kortet på vägbyggarna, men visst finns det gott om julkort i AF, om vi ska ha en God Jul hälsning redan den första december? God Jul hälsningen brukar ju komma först när redaktionen (eller är det förbundet) tar ledigt.
 
Bra Claes-Göran att du kommer med tips på Månadens bild, bara så att man får en omväxling på dem månadsvis.
 
Ann-Mari

799
Ja, så har jag gjort (loggat in manuellt) alldeles tills helt nyligt då jag ändrade och tillät cookies här, bara för se om det hade att göra med varför jag inte får några news pilar under ämnen, men det blev ingen skillnad. (Dessa news pilar visar sig någon gång ibland, även det så där hipp som happ).  
 
Ann-Mari

800
Nej, man kanske inte ska bry sig, men nu har jag bara fem tecken som kommer fram till lösenordet. Det verkar vara lite hipp som happ.

801
...och så här när jag loggar in med att skriva in mitt lösenord med fem tecken, alltså ingen skillnad, vad jag kan se.

802
Är det någon som förklara varför jag får ett automatiskt användarnamn ines med ett lösenord bestående av 8 punkter, fast mitt lösenord består av 5 punkter  
 
Vad kan detta vara för lösenord?
 
Det ser ut så här när jag postar inlägget.
 
Ann-Mari

803
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-11-27, 16:45 »
C-G!
 
Se 4 dec 2008!
 
Fast gamla förslag kan ju bli som nya. Kanske risk att man blir snöblind av den  
 
Har inte bilden t o m legat framme som månadens bild?
 
(Meddelandet ändrat av ines 2010-11-27 21:40)
 
(Meddelandet ändrat av ines 2010-11-28 09:09)

804
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-11-27, 10:44 »
Någon uttalad vinterbild känner jag inte till (men likväl kan den finnas ändå), därför föreslår jag denna fina, skarpa bild av vägbyggare, som decemberbild, tills God Jul hälsningen kommer strax före jul.
 
vägbyggare
 
Ann-Mari

805
Jojje!
 
Jag vill inte säga att du har fel, men har du några syskon, som också hört dessa berättelser, men som ändå inte är intresserad av släktforskning? Även om min teori är fel, så är det ju bra om man kan fånga upp och inspirera de unga, som vill börja med släktforskning. De har ju så mycket att vinna på att börja tidigt, för då har de ju också större möjligheter att intervjua de äldre. Den nackdelen har ju vi som börjat senare i livet, att de äldre, som kan berätta något är avlidna.
 
Sedan är det väl en annan fråga, hur locka dessa att delta i ett föreningsliv? Där har jag väl samma uppfattning, som när det gäller släktforskningen, att antingen är man en föreningsmänniska eller så är man det inte. Sedan är det väl som sagts av några här, att det är svårt att få folk att ställa upp i föreningar.

806
Om man kan ha virtuella föreningar, behövs det då speciella ungdomsföreningar? Om man nödvändigtvis inte behöver uppge ålder, så kan ung som gammal kommunicera med lätthet med varandra. Det är väl AF ett gott exempel på.
 
Eivor, funderar över varför det i föreningslivet ska behövas speciella kvinnoförbund och ungdomförbund, speciellt då det kanske gäller det politiska. Ska man mötas öga mot öga, så har män en förmåga att dominera över kvinnor och äldre stofiler över de unga. Så i sådana sammanhang, kan det vara bra, men inte om man har sina möten på nätet om det går.
 
Inte kan sådana program som Vem tror du att du är locka till sig några nya släktforskare. Om jag skulle fundera på att börja släktforska, så skulle jag avskräckas om jag trodde att det är så det går till d v s, man måste åka land och rike runt och bläddra i tjocka böcker, som någon arkivarie plockar fram. Det är ett underhållningsprogram, men inte ett program för att locka folk att söka sina rötter.
 
Anders Berg med sin statistik. Det skulle vara intressant att veta hur stor procent av släktforskarna, som liksom har detta i blodet. Intresset har alltid funnits där, men när i livet man börjar forska varierar från person till person. Eller hur många har varit helt ointresserad av historia och människorna förr och bara så pang, så dök detta intresse upp?
 
Personligen så tror jag att vi släktforskare har detta i blodet, precis som alla andra intressen och färdigheter man föds med. Sedan är det en annan fråga att visa de unga vad kul och bekvämt det är att forska via nätet.

807
När kommer det att finnas resurser för att fixa till Tillfällighetsfynd, så att man kan se de senaste 25, 50, 100, 200 senaste inläggen, likaså de senaste inlagda för 1 vecka, tror jag det var, osv?
 
Som det nu är, så spelar det ingen roll vad man väljer, så ser man bara de senaste 5 inlagda.
 
Det är märkligt att det finns så lite intresse för denna avdelning. Alla dem som lägger in fynd, måste väl ändå tycka att det ska vara lätt att kunna läsa just deras nyinlagda fynd, genom att klicka på t ex de senaste 25 inlagda eller vad man nu väljer.
 
Är jag nu ensam om att tycka denna avdelning är intressant, så förstår jag att man inte lägger ned resurser och pengar på denna avdelning.
 
Ann-Mari

808
Viktoria!
 
Kommer det att så ske med andra Cd-skivor också? Jag tänker närmast på alla utvandrarfrågor. De skulle ju också kunna ställas i respektive socken personen utvandrade ifrån. I så fall skulle det vara olyckligt, eftersom det finns forskare, som sitter på sådana hjälpmedel, som inte många av oss har och som knappast skulle sitta och genomsöka efter frågor i de olika landskapen.
 
Jag har en känsla av att det är inte alltför många av oss, som har tillgång till 1880-års folkräkning och att dessa, som har det skulle kolla igenom hela AF, för att hjälpa till med svar från skivan, tror jag är uteslutet.  
 
Däremot så skulle läshjälpsfrågor helt klart platsa under socknar, då det kan frågas om namn på orter, som bäst tolkas att kunniga inom det landskapet. Så kanske man slipper opersonliga påpekande av moderator, om att man råkat ställa frågan på fel ställe.
 
Ann-Mari
 
(Meddelandet ändrat av ines 2010-11-10 16:13)

809
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-11-03, 09:28 »
Ja, det är ju inte brist på bilder precis under rubriken Gamla Bilder, men man måste ge sig tid att leta fram någon lämplig sådan.
 
Jag tror att många med mig tycker att det är trevligt att mötas av en bild, när man öppnar AF och även motsatt, att den inte ligger framme för länge. Så hoppas någon har ork och lust att kanske både leta fram (då det inte finns förslag) och lägga in dessa bilder.
 
Ann-Mari

810
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-11-02, 08:20 »
Det skulle vara bra att veta om någon av dessa inte duger, så kanske jag kan leta fram ytterligare bilder.
 
Samma foto har ju legat på AF:s förstasida nu i två månader, kanske läge för nytt foto?

811
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-11-01, 15:36 »
Det skulle vara trevligt med en ny bild t ex
 
bil
 
oljemålning
 
hus
 
Det senare verkar inte vara identifierad

812
Birgitta!
 
Jag undrar om det hjälper med 4-6 timmar. De som är inne ofta hinner ju svara inom den tiden och frågeställaren hinner ju också ändra inom den tiden, om han eller hon är inne och kollar ofta i AF.
 
Är det många som missbrukar denna raderingsmöjlighet? Själv har jag nog raderat något inlägg, som jag skrivit i ilska eller ångrat att jag skrivit. Jag är lite trögreagarande, så jag kan komma på efter ett tag att det där skulle jag inte ha skrivit. Sådana diskussioner har ju sig inget bevarandevärde, som dessa frågor har och då bör man ju inte ändra frågan, när svar har givits. Tycker jag.
 
Jag tycker det skulle vara synd om man inte ens kan redigera sitt eget inlägg, som Jojje tipsar om. Jag gillar inte att se efteråt att jag gjort stavfel. I Porträttfynd kan man inte redigera det man skrivit. I så fall måste man besvära Admin för PF och det känns inte kul.
 
Ann-Mari

813
Nog är det väl bättre att man uppmanar den, som utnyttjar systemet med att radera/ändra  inlägg titt, som tätt, att upphöra med detta, än att begränsa andras möjligheter till radering av ett inlägg.
 
Kanske idé att meddela moderator eller Anbytarvärd om detta.  
 
Ann-Mari

814
Förbundsforum / Ordningsregler för våra forum
« skrivet: 2010-10-17, 16:40 »
Sten!
 
Jag antar att man uppdaterat ordningsreglerna med det sista, eftersom det tidigare var helt okej att ange Gidnumret, som källa.
 
Vad är det du saknar?
 
Ann-Mari

815
Det är ju för att det ligger utanför AF. Man loggar in med sitt användarnamn, som man ev skaffat sig via forskarkatalogen eller med sitt namn. Då behövs ju någon som håller koll på det som läggs in, precis som i Porträttfynd.
 
Varför kan det inte ligga i AF, med rubriken Tillfällighetsfynd? Då kan man ju lägga in direkt, plus att man kan ha bättre diskussioner kring personerna, som hittas. Nu sker allt detta utan engagemang, eftersom det dröjer evigheter innan inläggen godkännes. Vi har haft funderingar förr om det trevliga i att föra lite forskning över dessa fynd, som kan vara barnhemsbarn, vandringsmän, resande o s v.
 
Alltså varför kan det inte ligga i AF?

816
Är det någon som förbarmar sig över Tillfällighetsfynd numera?
 
Jag lade in ett fynd för några dagar sedan och skulle vilja kompletera med mer uppgifter, men eftersom det förra inte är godkänt, så går det ju inte.
 
Ann-Mari

817
Märkligt. Jag har inga pilar alls just nu. Tack för att du svarade!
 
Ann-Mari

818
Jag känner att jag blir alldeles för tjatig, men är det ett skämt eller vad händer? Ser jag spöken eller vad?Nu är pilarna borta igen på ämnessidan, efter att bara har varit framme sedan 17-tiden. Jag gör ju inget med datorn, den står ju bara på!
 
Det märkliga är att jag varken får svar (i AF), att ingen annan upplever detta eller upplever detta mer än Eva D och Eivor. Är det ingen datakunnig, som kan komma med ett tips om vad detta beror på, om det nu är min dator det beror på eller annat eller kan någon dementera eller bekräfta mina iakttagelser?
 
Ann-Mari

819
Är det inte ovanligt liten aktivitet just nu? 83 sidor, jag har för man att häromdagen var det 135. Är alla lite avslagna efter valdagen, eller vad är orsaken?

820
Jag har inte alls dessa nypåkomna problem, som ni har, men så har jag inget förbockat, utan får jämt logga in, när jag ska kommentera o s v.  
 
Problemen verkar ha uppstått för er som valt att slippa logga in jämt.
 
Ann-Mari

821
Förbundsforum / Ordningsregler för våra forum
« skrivet: 2010-09-07, 13:54 »
Man får tacka (för rubriken)!
 
Då länkar till mina synpunkter hur jag tolkar icke dubblera inlägg.
 
dubblering
 
Ann-Mari

822
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2010-09-06, 11:28 »
Nej, det vet jag att du inte har (befogenhet att lägga upp nya trådar), men hoppas att någon som har det, kan tycka att det är lämpligt med en egen rubrik för ämnet.
 
Mvh
Ann-Mari

823
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2010-09-06, 10:09 »
Michael!
 
Naturligtvis fastställs reglerna av Förbundsstyrelsen, men jag hoppas att du tycker det är okej att man diskuterar innebörden av en knapphändig regel här eller förklarar innebörden, om det finns oklarheter?
 
Om inte, så var det just det Viktoria (moderator Västergötland) gjorde, hon hänvisade hit.
 
Ann-Mari

824
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2010-09-06, 07:40 »
Det är absolut otänkbart! Förbundsforum har kommit till för att inte några diskussioner annat än om släktforskning ska föras i Anbytarforum. Därför var det också meningen att bara föreningsanslutna ska få diskutera här.
 
För att återgå till min fråga om en rubrik Ordningsregler här i FF, så hänvisar moderator Västergötland till FF för att diskutera ordningsreglerna. Om det inte bör finnas en lämplig rubrik för det, var diskuterar vi dessa frågor i så fall?
 
Hoppas någon ansvarig kan svara på frågan!
 
Ann-Mari

825
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2010-09-06, 00:40 »
Jag förklarade mig tydligen lite dåligt! Jag menar att det skulle vara bra att det finns här i FF en sådan rubrik, där vi kan diskutera ordningsreglerna.
 
Ann-Mari

826
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2010-09-05, 20:17 »
Går det inte att fixa en rubrik AF:s ordningsregler någonstans?
 
Ann-Mari

827
Olle!
 
Om man har lagt in ett foto och meddelat att man vill ha epostmeddelande, när kommentarer görs till fotot,(man har använt sig av användarnamn och lösenord som hör till Forskarkatalogen) så ser du kommentaren i din epost, innan den blir godkänd av Admin för Porträttfynd.
 
Så man får stilla sin nyfikenhet om vem som lagt in kommentaren tills den blir godkänd.
 
Olle, ett litet tips, vi har en rubrik Porträttfynd här i FF, där denna fråga platsar bättre  
 
Hoppas jag förklarat, så du förstår hur det går till.
 
(Meddelandet ändrat av ines 2010-08-26 21:49)

828
Det här problemet verkar uppstå varje kväll numera.
 
Jag vet inte om det var när något sådant här hände, att jag skulle skicka iväg en lång utredning, som jag fick ett felmeddelande, men lyckades trixa på något sätt, så det till slut gick att skicka kommentaren i alla fall.

829
Samma sak hände ju för inte så länge sedan.
 
Ann-Mari

830
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-05-31, 21:36 »
Jag är inte heller så intresserad av ett chattforum, men tydligen finns det andra som är det. Om nu allt detta finns på Facebook, kanske det är idé, att upplysa om detta för dem, som har önskemål, om ännu ett chattforum.

831
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-05-31, 14:36 »
Det gamla önskemålet om ett chattforum är åter på tapeten i AF. Varför skulle man inte kunna låta endast Röttervänner ha tillgång till ett sådant forum, som en favör för det bidrag man gett? Det skulle nog locka fler att bidra med pengar till Rötters vänner, just av den orsaken att man känner att man får något mer än att vara en icke Röttervän.
 
Ann-Mari

832
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2010
« skrivet: 2010-05-20, 10:55 »
Är det någon som godkänner inlägg i Tillfällighetsfynd nu? Jag har lagt in ett inlägg för någon vecka sedan, minns inte exakt när. Jag ser att det senaste godkända var den 5 april.
 
Ann-Mari

833
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2010
« skrivet: 2010-05-11, 11:03 »
En stor eloge till den/dem, som uppdaterar Rötters första sida med en ständig ström av nya idéér och tips om sådant, som kan intressera oss släktforskare!  
 
Ann-Mari

834
Olle!
 
Tack, då kanske jag vågar mig på att plocka fram arkiverade Bildgåtor igen!
 
Ann-Mari

835
När jag plockar fram en gammal bildfråga, så gör jag det för att, det kan finnas ett allmänt intresse för svaret. Jag gör det inte för frågeställarens skull. Naturligtvis kan det vara kul om den personen ser de nytillkomna uppgifterna. Den som vill svara på en fråga, bör väl vara medveten om att det är en gammal fråga och då själv avgöra om han/hon vill lägga ned någon möda på att söka fram uppgifter till den.
 
Det kan ju vara en annan sak om jag själv letar upp en gammal fråga/foto och lägger in de uppgifter jag har, än att som jag gör, plockar fram frågan och lämnar det öppet för vem, som helst att svara på den. Det verkar, som om att man då tycker att det är jag, som är frågeställaren.
 
Jag förstår vad Eivor menar, men om man vill svara på en gammal fråga, kan man ju faktiskt skriva att detta är en gammal fråga, men att det kan vara av allmänt intresse o s v.

836
Tack, Claes-Göran! Kanske jag vågar mig på att damma av gamla fotografier igen då.

837
Så om någon plockar fram en massa uppgifter till en gammal fråga och vill att jag ska kontakta frågeställaren, för att ev få fram om det kommit fram några andra uppgifter genom åren, så bör det inte vara min skyldighet, bara för att jag plockat fram frågan igen?
 
Ann-Mari

838
Jag vet att det är väldigt uppskattat att jag plockar fram gamla arkiverade bilder under rubriken Gamla Bilder, för att kanske hitta nya lösningar på en gammal bildgåta.
 
Ska det då också åligga mig, att även vara beredd att kontakta den person, som lagt in bilden för kanske upp till 7 år sedan, om det kommer fram nya uppgifter till bilden?
 
Jag skulle vilja ha synpunkter på detta, då jag inte känner för att kontakta personer, som jag inte har en aning om de är i livet eller inte, men att e-postadressen kanske fortfarande finns på en annan familjemedlem.  
 
Går det att lösa på något annat sätt, t ex att jag upplyser om att den som ev plockar fram nya uppgifter får själv, om den så vill, kontakta frågeställaren?
 
Mvh
Ann-Mari

839
Detta är vad saken gäller:
 
Porträttfynd
 
De berörda får ta åt sig, d v s varje en som har en direktlänk till påhoppen och lögnerna, som framförs på den nämnda hemsidan och som riktas till oss släktforskare i AF.
 
Ann-Mari

840
Chris!
 
Det är mycket man inte tror på från den aktuella sidan, men jag blir så trött på att det hela tiden kommer nya saker och finner man inget att kritisera, så hittar man på något. Det trista är då att det finns de som helt okritiskt sympatiserar med dessa tokerier, genom att länka till hemsidan och samtidigt skriver i AF.
 
Ann-Mari

841
Vilken policy bör finnas i AF beträffande forskare, som häcklar och sprider lögner på sin hemsida, om andra forskare, som skriver i AF? Om svaret är att det är inte acceptabelt. Hur ska man då förhålla sig till forskare, som sympatiserar med dessa synpunkter från hemsidan, genom att själv på sin hemsida ha en länkning till påhoppen på AF:s släktforskare?
 
Jag kan inte se någon skillnad, om man författat dessa synpunkter eller om man sympatiserar med dem. Är det någon skillnad i ansvarsfrågan mellan den som sparkar någon och de som står runt omkring och hejar på det hela?
 
Mvh
Ann-Mari Bäckman

842
Inte nog med det, vi som har forskat före dataåldern har ju även källor, som anger mikrokortsnummer och även före det nummer på filmrullarna i våra anteckningar.
 
Så det vore inte dumt om man kunde ha något enhetligt system för att ange källan.

843
Anders!
 
Jag tror att det är svårt att göra något åt detta. Det är fritt att fråga och fritt att svara. Jag tror att vi som ställer upp och hjälper andra, märker ganska snabbt om det är någon som far runt som ett bi från blomma till blomma eller om är det någon som kört fast i sin egen forskning. Vi som har dessa abonnemang på kyrkböckerna, folkräkningar hit och dit, begravda och döda, plus andra Cd skivor, för inte tala om alla böcker, som har med släktforskning att göra, kan ju göra valet vem vi vill hjälpa eller inte.
 
Jag tror nog att vi kommer att få fler av den typen av släktforskare, men förhoppningsvis, märker de efter ett tag att det där med att leta själv, kanske inte är så dumt ändå. Kanske man ska försiktigt föreslå dem att gå någon släktforskningskurs och har de inte råd med abonnemang på kyrkböcker på nätet, så kanske de kan leta sig till närmaste släktforskningsrum, om de har sina anor från den trakten de bor i.
 
Mvh
Ann-Mari

844
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-03-24, 12:08 »
April månad
Här lägger jag in förslag på månadens bilder. Vänta gärna med att kommentera dem, till ev någon av dem har valts ut.
 
kuvert

845
Hej Ted!
 
Du har nog helt rätt, när det gäller jämförande staplar. Ska man betrakta två staplar, som snabbt visas, så är det ju viktigt att de har sin början vid samma ställe.
 
Detta är inte någon stapel/barometer, som jämförs med någon annans resultat.
 
Om jag betraktar stapeln utan att bry mig om siffrorna, så ger denna utlagda stapel ett negativt intryck, som visar att det är en lååång väg att vandra.
 
Skulle man däremot ha haft en stapel med utgångsläget noll, ja då skulle intrycket varit mer positivt. Vi har inte så lång väg kvar till målet.
 
Nu står ju siffrorna tydligt där och jag antar att man valt att börja med 5000 för att lättare kunna se en liten framgång, än om man valt en stapel med utgångspunkt noll, som skulle rymmas på samma plats.
 
För mig känns det inte störande/vilseledande, då jag intresserar mig för siffrorna, som kommer att presenteras.
 
Mvh
Ann-Mari Bäckman

846
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-02-26, 16:30 »
Bravo! Det här var ett bra initiativ för att påminna alla om att bli Röttervänner!  
 
Carin!
 
Barometern finns på Rötters första sida!
 
Ann-Mari
 
(Meddelandet ändrat av ines 2010-02-26 18:20)

847
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-02-26, 07:39 »
Kanske dags för en utrikes bildgåta?
 
hus
 
Snåsa
 
familj

848
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2010-01-31, 12:50 »
Kanske dags för ett sigill?
 
sigill
 
eller ett hus?
 
hus

849
En moderator, skrev i en annan  diskussion: Förbundet har på senare tid vidtagit ett antal åtgärder för att återupprätta sitt rykte. Låt det inte solkas av denna typ av petiga missriktade detaljförbud.
 
Så sant och det passar verkligen in här. Jag själv tillhör dem, som ser att vi har en lättsammare ton i AF. Man ska inte behöva se sig oroligt över axeln, för att kanske få sig slag med käppen, för att man har använt sig av denna lättsammare ton.

850
Personligen anser jag, när det gäller källhänvisningar, att ställer jag en fråga, där det knappt framgår vad jag har hittat mina uppgifter, så får jag kanske också skylla mig själv, om jag inte får något svar. Det ligger i mitt eget intresse att så noggrant, som möjligt ange källorna, för att någon ska orka leta fram mer uppgifter åt mig.
 
Om jag svarar, men utelämnar källorna, så kan ju den som tagit del av svaret, i samband med t ex tacket, eller andra intresserade också be att få källorna. Det blir ju smidigast och naturligast så, än att en moderator ska titt, som tätt påminna om källorna.
 
Ann-Mari

851
Anna!
 
Observera att jag skrivit Anor i rubriken! Ska man utvidga och ta med systrar hit och kusiner dit, ja då blir situationen också annorlunda för min del.
 
Mvh
 
Ann-Mari

852
Ja, jag vet att jag inte fattar, men jag vågar erkänna det, till skillnad från många andra, men jag blir inte dummare av det. Den fördelen har jag som visar och erkänner min okunskap.  
 
 
Annars skulle jag kunna tänka mig att varje person är unik och att antal gånger den frågar inte har någon betydelse.

853
På julaftonen var det nere kring 30! sidor. Jag vet inte att det varit så lågt någon gång.
 
Dessa unika skribenter, vad kan det jämföras med ? Poster?

854
Idag den 4 januari är det 191 sidor i AF! Samma inläggsfrekvens som förr i tiden, före avgiftsbeläggningen (som nu är avskaffad)
 
Finns det någon statistik att uppvisa?

855
Rickard!
 
Jag tolkar ditt Men ett moderator agerande vore ju hellre att föredra. än att ändra själv eller föredra i stället för vad?
 
Du får ursäkta mig att jag inte fattar vad du menar (nu avser jag inlägget 11:56)

856
Rickard!
 
Menar du att man skulle slopa möjligheten att ändra sitt inlägg och att man skulle kontakta moderator istället, om man vill ändra något t ex stavfel.
 
Ann-Mari

857
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2009-11-30, 11:44 »
Varför kan man inte göra ett litet jippo av det hela, med t ex förslaget med barometern, som nu har det inkommit xx kr och publicera det en gång i veckan under en viss tid?
 
Jag tror mycket på detta att man ska sporras av något, för att komma till skott med betalningen.

858
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2009-11-27, 14:34 »
Lisbeth!
 
Du menar denna?
 
bilar

859
Det låter ju väldigt bra, Per!
 
Vi hade tidigare diskuterat om att plocka ut intressanta fall och gemensamt diskutera dem i AF, vilket jag bl a gjorde, men då ingen godkände kommentarerna, så finns dessa utredningar någonstans i AF. Speciellt gamla inlägg, kan ju var kul att utreda, då sökmöjligheterna med nya CD-skivor ökar hela tiden.
 
Precis som du säger bör man påminna om denna möjlighet att lägga in fynd, man hittar, när man söker annat. Det finns ju massor av barnhusbarn t ex, som snurrar runt hos olika familjer. Dessa fynd, skulle säkert komma till nytta.
 
Sedan har jag funderat på om man inte skulle kunna logga in med det användarnamn man har i AF, så slipper man någon som ska godkänna inläggen. Då behövs ju bara en moderator, som håller koll på inläggen precis som i AF.

860
Barbro!
 
Bra att du talar om hur det ligger till. Det är bara det, att vad jag vet, så står ingenstans att Tillfällighetsfynd är ur funktion. Om man gör en kommentar, som kan kräva ett visst arbete, så är det ju bra att veta att, ingen finns där som godkänner den.
 
Jag förstår mycket väl att folk jobbat hårt med att flytta Rötter till en ny server, men jag ville bara veta om det är lönt att kommentera fynden eller inte.  
 
Det var samma sak när jag ställde en fråga i Porträttfynd, om det skulle bli några förbättringar i sökfunktioner och så. Då fick jag samma svar, att folk jobbade hårt med att flytta rötter till en ny server. Det hade väl räckt med att säga, inte nu, vi koncentrerar oss på att flytta allt, som steg ett, men planerar senare att....
 
Samma sak med denna fråga. Det hade väl räckt med att säga, Nej, vi har inte resurser till det nu. Vi får ta det senare när.....  
 
Varför detta ge-mig-dåligt-samvete-borde-skämmas-svar?
 
Ann-Mari

861
Och då vill jag fråga, jag vet inte vilken gång i ordningen det är, men fungerar Tillfällighetsfynd nu? Är alla kommentarer godkända? Vem godkänner inlägg/kommentarer och hur ofta sker det?
 
Det känns som om jag pratar för döva öron. Ingen verkar bry sig och ställer man en fråga om det, får man inget svar. Är det någon som överhuvudtaget sköter om Tillfällighetsfynd?
 
Ann-Mari

862
35 Äktenskap / Gemål till vänster / Morganatiskt äktenskap
« skrivet: 2009-11-05, 10:01 »
Tack Björn för det där med vänstra, eftersom jag hört någon förklaring, varför man säger vänsterprassel och misstänkte att det hade med detta att göra, men hur? Nu fick jag svaret.

863
35 Äktenskap / Gemål till vänster / Morganatiskt äktenskap
« skrivet: 2009-11-04, 11:11 »
Kan det vara detsamma som Morganatiskt äktenskap, d v s ett äktenskap mellan en furste eller högadlig man och en kvinna av lägre börd?

864
Ja, då är jag nog det också, för jag brukar göra samma misstag. Mest logiskt är  att ha tre huvudrubriker, istället för två plus denna, som inte har någon rubrik alls.

865
Sylvia, titta häruppe på rubriken Rötters Vänner!

866
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2009-11-03, 10:54 »
Mats!
 
Absolut så ska det vara. Det har jag hävdat tidigare också, att man måste lyfta fram Rötters vänner mer. Alla nytillkomna känner säkert inte till hur vi kämpat för att få ett avgiftsfritt AF och då behövs bidragen. De finner väl ingen anledning till varför man ska betala till Rötter Vänner om de ens känner till det? .
 
Jag har ju haft förslaget om att det skulle stå Röttervän í namnrutan, där det står Föreningsmedlem, för alla som bidrar varje år, men tydligen finns det motstånd mot det. I så fall kan man väl ha samma motstånd mot att det står Föreningsmedlem i rutan med namnet. Varför bör man upplysa om det? Där har man ju också bidragit med pengar? Ska de som inte är Föreningsmedlemmar av en eller annan anledning, pekas ut (samma argument mot att skriva ut Röttervän)

867
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2009-11-03, 10:42 »
Då tipsar jag genast om någon av dessa bilder, utan att veta hur många pixlar de har!
 
Hammerdal

868
Du får kanske samma svar, som då jag ställde samma fråga i Porträttfynd  
 
fråga
 
Ann-Mari

869
Svart brudklänning / Svart brudklänning
« skrivet: 2009-09-02, 16:04 »
Göran vad bra att du påminde om denna länk, för vi diskuterar ju klädsel av konfirmander under en annan rubrik.

870
Som föreningsmedlem har man möjlighet att läsa och diskutera här. Är inte det bättre att utnyttja det, än att framföra negativa åsikter om andra släktforskare på sin hemsida. Då har vi möjlighet att bemöta anklagelserna och påståendena.
 
Ann-Mari
 
(Meddelandet ändrat av ines 2009-09-02 16:44)

871
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2009-09-01, 19:15 »
Jag ser verkligen fram emot att Porträttfynd, ska komma igång igen. Samma sak med Tillfällighetsfynd, där det tydligen inte heller fungerar. Jag har sänt in två kommentarer, men dessa har aldrig kommit in/blivit godkända. Jag skickade ett mail till redaktören förra onsdag, om detta med Tillfällighetsfynd, men har inte fått något svar.

872
Jag har raderat texten, då jag känner att jag orkar inte engagera mig i det här mer.
 
(Meddelandet ändrat av ines 2009-08-29 13:08)

873
Vad är det som gäller egentligen, när man gör reklam i AF för sina egna eller andras databaser, som är till försäljning? Jag förstår inte varför man tillåter någon att ohejdat göra reklam för sin databas, så fort denne ska lämna ett svar. De uppgifter som finns i databasen, kommer väl ursprungligen från kyrkböckerna och då är det väl irrelevant att nämna databasen, som källa. Det måste väl gå alldeles utmärkt att endast nämna var i kyrkböckerna uppgifterna kommer från.
 
Ann-Mari

874
Suck!

875
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-08-05, 18:28 »
Niclas!
 
Välkommen och tack för att du gav oss svar!  
 
Dessutom så trevligt att du även meddelade i Anbytarforum om problemet med Porträttfynd. det uppskattas verkligen!
 
Ann-Mari
 
(Meddelandet ändrat av ines 2009-08-05 18:30)

876
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-29, 11:27 »
Göran!
 
Du kan kalla det stressa och gnälla, men jag tycker det aldrig är fel att presentera medarbetarna till den nättidning som vi alla hjälps åt att fylla med inlägg och kommentarer.

877
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-29, 10:12 »
Ja, precis! Vi har ju väntat länge nog nu och väntar med spänning på vad som ska ske med underhållet. Att enbart HD:s läsare ska få veta vad som ska ske, känns ju helt galet.

878
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-29, 08:44 »
Lotta!
 
Jag håller med dig! Varför inte en presentation här? Är Helsingborgs dagblad en rikstäckande tidning eller varför ska allt stå där först? Jag som bor i norra Sverige, inte läser jag HD.  
 
Ann-Mari

879
35 Äktenskap / Morgongåva
« skrivet: 2009-07-29, 07:34 »
Carina!
 
Läs här:
 
lod

880
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-26, 23:11 »
Hm, så såg det inte ut den 20 juli 2009, då jag hade gjort min kommentar, för då fanns endast huvudinlägget från Ångermanland överst, utan att min kommentar syntes. De som var under det var inlagt 2006.
 
Så något har hänt sedan dess  
 
Ann-Mari

881
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-26, 12:44 »
Carl-Johan!
 
Så kommentarer och nya inlägg ska godkännas? I så fall har inget hänt sedan 2006, för det är de senaste inlagda kommentarerna eller kan en hel drös inlägg och kommentarer finnas, som icke är godkända? Konstigt att ingen reagerat på det under dessa år!  
 
På måndag verkar redaktionen komma tillbaks och då kanske jag får ett svar av nuvarande redaktören.

882
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-26, 08:09 »
Det kanske är samma fenomen med Porträttfynd och ihopblandningen med de senaste inlagda korten, bland de senaste kommenterade i en salig blanding. Trots upprepade påpekande av mig och andra, om detta, har inget förändrats på ca fyra år.

883
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-21, 12:07 »
Något konstigt är det med Tillfällighetsfynd, som Niclas R. påpekar, för det inlägg jag kommenterade, står längst upp bland de senaste kommenterade, men mitt inlägg syns inte. Dessutom är de senaste kommentarerna från 2006!!! Nog måste väl någon ha gjort en kommentar sedan dess?
 
Jag använde mitt vanliga namn, så jag har inte blandat ihop något användarnamn från AF.
 
Nu har jag skickat ett mail till redaktör Niclas Åhlberg om detta, om det nu är han som har hand om det?

884
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-20, 22:36 »
Jag blev så inspirerad, att jag kommenterade ett Tillfällighetsfynd under Ångermanland. Vad hände? Jo, kommentaren ser jag inte!!! Är det någon som godkänner även dessa, så dröjer innan de syns?

885
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-20, 22:12 »
Chris!
 
Det var en bra idé eller så har man en rubrik i AF, Tillfällighetsfynd, där den som vill kan lägga ut valfria fynd till diskussion. Det vore bra om själva diskussionen hamnar tillsammans med det inlagda fyndet.
 
Så att det inte blir som med  Gamla bilder, Porträttfynd; enskilda bilder, att man/jag glömmer många gånger eller förväntar mig att andra ska lägga in det som har kommit fram till själva bilden. Just i Porträttfynd, så bör inte långa diskussioner föras till själva fotot, men det går ju alldeles utmärkt för Tillfällighetsfynd.

886
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2009-06-30, 10:37 »
Lite tips inför månadsskiftet!
 
station
 
aannberg
 
byggnad
 
jönköping
 
Ann-Mari

887
Jag håller med dig, Kristina! Det här var ju en väldigt bra reklam för tidningen. Man blir nyfiken.

888
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
« skrivet: 2009-06-16, 10:37 »
Patrick!
 
Vi har ju en gräns på 100 år på Rötter. Egentligen vet jag inte skillnaden mellan Rötter (internet) och Veckotidningars tidsgräns. Skillnaden är möjligen att det ena är just internet och det andra är en tidning. För internet gäller nog andra regler. Detta har diskuterats tidigare, men var?
 
Personligen så känns det inte som den typen av efterlysningar hör hemma här.
 
Ann-Mari

889
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-06-09, 12:51 »
Lotta!
 
Se mitt inlägg 8/6 kl 9:11 varför jag tror att det är en fördel med att visa att man betalat, eftersom jag vill att det ska vara fritt att delta utan tvång att betala. Däremot så är det en fördel om så många, som möjligt bidrar frivilligt med pengar till Rötters vänner.

890
Jonas!
 
Det visste jag inte.
 
Ann-Mari

891
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-06-08, 21:32 »
Ja, nog kan man skriva in det i sin profil, men jag tycker det ska vara synligt under namnet, eftersom man knappast är och klickar på namnen titt som tätt.
 
Nej, man ska framhäva Rötters vänner på alla sätt, så att det lockar fler att bidra. Man ska inte behöva leta sig fram, som tidigare, på krångliga vägar, för att kunna betala, eller klicka på namnen för se om någon betalat. Det ska räcka med en hastig blick åt vänster för att se vilka som är en Rötter vän.

892
Om jag inte missminner mig så är moderator Västerbotten anonym och det kan jag verkligen förstå. För de som vet hur diskussionerna gått där, förstår nog. Samtidigt vet jag inte om det är någon skillnad på att bli ansatt av mail på mail, om man står med namn eller om man inte gör det. Ni som är moderatorer kan kanske svara på det. Skulle det vara någon skillnad om ni blir trakasserad av en rabiat person, om ni icke är anonym eller om ni är det?
 
När det gäller moderator Gamla bilder, så finns det mycket städning att göra där, men det får väl ta den tid det tar. Huvudsaken att en moderator håller ordning på inläggen och ser till att folk inte råkar i luven på varandra. Vad jag förstår så stod folk inte i kö precis för att få bli moderatorer.
 
Ann-Mari

893
Jonas, vad trevligt!
 
Går det att förändra de röriga emigrantkällorna? Nu kanske inte största problemet är under rubriken Källor, utan det är att emigrantspörsmål, finns lite huller om buller. Jag har fullt sjå med att försöka hitta ett bra ställe om jag vill ställa en emigrantfråga, men det är så rörigt.  
 
Varför ska jag som frågare välja vilken källa, som det ska sökas i? Är det inte bättre att jag under en fast rubrik ställer min fråga, sedan får de som ev sitter med olika CD-skivor svara utifrån vad den får fram från sina källor.
 
Man skulle kunna tänka sig några få fasta rubriker, men skippa sökningsställena. Så gör man ju under landskap. Man ställer sin fråga, inte väljer jag att ställa min fråga under oräkneliga antal källor.
 
Däremot bör naturligtvis Länder; USA; stater vara som det är.
 
Ann-Mari

894
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-06-08, 09:11 »
Susann!
 
Nej det noteras inte, men jag har flera gånger framfört mina önskemål om, att det skulle synas i vänsterkanten att man är en Röttervän. Det är bra att det är fler, som tycker så. Främsta skälet till varför jag tycker att det ska framhävas, är att det då kan locka fler till att betala. Vem vill inte ha en guldstjärna i kanten  eller kan hon betala, så kan jag.

895
Man får ju betänka att det är tider, då det normalt är mindre forskning, som utförs. Om jag inte minns fel, så brukade det förr vara en siffra på ca 185 för högsäsong och kring 120 för lågsäsong.

896
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2009-05-26, 16:26 »
Mer tips!
 
herrgård
 
lindås
 
(Meddelandet ändrat av ines 2009-05-26 16:31)

897
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2010
« skrivet: 2009-05-25, 22:40 »
Bildtips!
 
norrby
 
idyll
 
damm
 
(Meddelandet ändrat av ines 2009-05-25 22:43)
 
(Meddelandet ändrat av ines 2009-05-25 22:51)

898
Som Mats säger bör man lyfta fram Rötters Vänner mer, så det inte glöms bort eller inte blir känt för nytillträdda i AF. Tidigare har jag framfört att det kan gärna stå under Användarnamn, (där det också står att man är föreningsmedlem) att man är Rötters Vän. Det skulle då klart synas vilka som bidragit och vilka som inte bidragit. Kanske blir det då lite skämmigt att inte ha bidragit med pengar, när det så klart framgår vilka som betalat.

899
Jag blir faktiskt överraskad över mig själv, att jag hittade pg-numret, så snabbt! Nu fick jag leta och fann då det Olle hittade, d v s man går in på Rötters Vänner i vänsterspalten, och redan där blir man som ett frågetecken!
 
Nu var det inte där jag hittade Pg-numret utan på Rötters första sida, under rubriken Anbytarforum är åter fritt och tredje stycket. där finns både bankgiro och postgiro.
 
Så här svårt ska det inte vara betala till Rötters Vänner! Skandal!
 
Vill man inte ha betalt! Vill man säga: Vad var det vi sa! Detta gav inga pengar! Avgiftsbelägg AF igen!
 
(Meddelandet ändrat av ines 2009-05-20 13:33)

900
Att betala till Rötters Vänner är ju frivilligt, varför då gå och vänta på ett inbetalningskort?  Det är väl bara att sätta in pengar på kontonumret för Rötters Vänner.
 
Det måste väl vara billigare för förbundet att slippa skicka ut inbetalningskort för endast Rötters Vänner?
 
Jag skulle önska att man gjorde mer reklam för Rötters Vänner. För jag antar att det kommer nya användare hela tiden. Dessutom kanske inte alla har uppmärksammat att det är gratis att skriva i AF nu. Alltså gärna en liten upplysning om detta framöver.

901
Jag har gett ytterligare ett bidrag, förutom den avgift jag redan har betalat, precis som jag tidigare utlovat.

902
Det är som om jag får tårar i ögonen av glädje! Äntligen!
 
Man kanske borde, som Olle skriver, kontakta, dem som kanske inte känner till detta.
 
Sedan skulle jag önska att man gör synlig reklam för Rötters vänner framöver, så att mycket pengar kommer in!
 
Ann-Mari

903
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2009-04-29, 19:29 »
Snart dags med en ny bild!
 
hamn
 
Jag vet inte om den här har tillåten ålder?
fotograf
 
kalas
 
(Meddelandet ändrat av ines den 29 april, 2009)
 
(Meddelandet ändrat av ines den 29 april, 2009)

904
dagboksanteckningar 1941 8 november:
 
Gårdagens kraftiga snöfall förorsakade en del skador på lyse och telefonledningar, varför vi är utan lyse.
 
den 9 november 1941.
Vi har lyse igen efter 2 dagars bortavaro.
 
den 13 december 1941:
Den kallaste kvällen den här hösten, - 24 grader.
 
Den 26 mars 1942:
Springvattnet har frusit för första gången sedan det blev grävd 1929.
(Det rinnande vatten som fanns, var från en kran ute på gården)

905
Mia!
 
Vad intressant kan man inte hitta, när man går igenom sina gamla papper!  
 
Ann-Mari

906
Trevligt att höra muntliga berättelser också, exakt temperatur behövs inte

907
Är det inte rätt många som sitter/har suttit och plitat ned dagens väder? Vad gör man med dessa almanackor, när någon avlider? Slänger dem? Jag trodde det var en hel del av oss, som har sådana här ärvda almanackor, men jag tog tydligen helt fel.

908
Hej Anita!
 
Ja, man har ju hört detta. Det blev väl sådana bakslag ibland, som nämns i min mammas dagbok.

909
Hej!
 
Jag antar att det är fler än mig, som äger almanackor eller dagböcker, där man skrivit in vädret. Det som skulle vara intressant, är om vi kan jämföra vädret, som nedtecknats på olika platser under krigsåren.
 
Jag kan bl a bidra med detta:
Plats: Norrmesunda, Anundsjö, Ångermanland
Den 28 februari 1943: Det kraftigaste tövädret under året. Vi är utan snö på vissa fläckar, samt gräset är grönt vid ladugården.
 
Ann-Mari

910
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
« skrivet: 2009-04-17, 10:02 »
Man söker en It- webbutvecklare, står det på Rötters första sida.
 
Då är frågan, kommer denna/denne att även ta hand om den utveckling, som behövs i Porträttfynd eller blir det bara i mån av tid?
 
Vi som är intresserade av Porträttfynd, har massor av förslag på förbättringar och även på justering av fel, som nu förekommer vid inläggning av kommentarer bl a.
 
Ann-Mari

911
En fråga besvarades av en specialist via mail. Han har en specialkunskap, som behövs ibland i forumet. Jag vet att han slutade delta i AF i samband med avgiftsbeläggningen. Orsaken var att han ställer aldrig någon fråga, utan svarar ibland, då någon fråga dyker upp i hans specialområde. För detta ville han inte betala.
 
Hur många av den sortens användare, skulle vi få tillbaks, om avgiften slopades? De som går in och svarar, när andan faller på eller frågor ställs just i deras gebit.
 
Ann-Mari

912
Sådant här händer ibland, att landskap saknas. Varför, vet jag inte.

913
Svart brudklänning / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-02
« skrivet: 2009-04-15, 18:08 »
Här är en bra hemsida, där man kan läsa om bl a brudklänningar.
 
högtid

914
Svart brudklänning / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-02
« skrivet: 2009-04-14, 21:08 »
Då var nog min farmor vääldigt modern för hon hade vit klänning och vit slöja. Vigseln med farfar var 1911 ute på sågverksön Norrbyskär, Ångermanland.

915
Anders!
 
Man kan uttrycka saker och ting på olika sätt, vänligt eller med pekpinnen, som slår på fingrarna. Tyvärr, så kände jag att jag blev tillrättavisad, för att jag hade gjort något fel, men jag fattar fortfarande inte vad felet var. Var det för att jag ropade på moderator, jag visste inte namnet då eller var det för att jag påpekade att det redan fanns en rubrik i nättidningen Rötter?  
 
Som svar får jag ett kyligt 1. gör inte så 2. gör inte det det.
 
Jag tycker att det räcker med alla surkarter som mästrar och ger sig på folk i detta forum, men att även moderatorerna ska ikläda sig denna roll, det blir bara för mycket.
 
Jag har tydligen uppträtt på ett olämpligt sätt och behövde denna torra tillrättavisning. Jag kan acceptera det, om jag anser, att jag gjort något, som inte är tillåtet i AF, vilket jag tyckt mig inte ha gjort. Nog kan väl en moderator, som vill upplysa om, hur man ska göra för att framföra sina påpekande, använda en vänligare ton?
 
Men okej då, är det så här Anbytarforum ska skötas, då får jag tacka för mig, efter att nästan dagligen har gjort inlägg sedan 2003.
 
Ann-Mari

916
Michael Lundholm!
 
Du får faktiskt svara i en vänligare ton! Jag har inte gjort dig något annat än påkallat din uppmärksamhet på att det fanns två rubriker av samma ämne och jag vill inte bli behandlad på detta stroppiga sätt! Kräver du att jag ska framföra mina åsikter här, så får du också se till at göra likadant.
 
Fy sjutton, vilka översittarfasoner!
 
Ger du mig inte en trovärdig förklaring till ditt uppförande, så kommer jag inte att skriva något mer i AF.
 
Ann-Mari

917
Nu förstår jag hur nybörjare känner sig när de blir tillrättavisade, om de gjort något fel. Vi ska ta hänsyn till att ni moderatorer är nybörjare, men bör inte ni moderatorer ta hänsyn till även vi som ska påkalla er uppmärksamhet är nybörjare? Nu gjorde jag tabben att påkalla moderator direkt i ett inlägg, men vilken katastrof är det? Det går väl att säga att störst chans till svar får man om man mailar eller är det förbjudet att påkalla en moderator direkt i AF.  
 
Dessutom så har inte något svar kommit än varför rubriken Nättidningen Rötter ska finnas på två ställen.
 
(Meddelandet ändrat av ines den 07 april, 2009)

918
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2009-04-05, 10:51 »
Hej May-Lise!
 
Kan du kommentera fotot direkt eller vill du att jag ska föra in dina uppgifter?
 
Ann-Mari

919
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2009-04-05, 01:14 »
Ja, det blev den! Hoppas någon känner igen platsen!

920
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2009-04-05, 00:20 »
Förslag på bilder:
 
lotsplats
 
bygge
 
kyrka
 
(Meddelandet ändrat av ines den 05 april, 2009)
 
(Meddelandet ändrat av ines den 05 april, 2009)

921
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2009-04-01, 17:27 »
Jag själv kan bli otroligt irriterad om jag lagt ned tid och möda på att ta fram ett svar och sedan ser man vederbörande snabbt ställa nästa fråga på ett annat ställe och ett annat ställe eller i princip samma fråga. Man får inte en kommentar, som på något vis bekräftar att vederbörande har läst svaret. Då kan jag faktiskt kommentera detta och har nyligen gjort så. Detta kan säkert upplevas som surt och purket, men jag tycker det är bättre att säga ifrån direkt än bakvägen i någon blogg eller hemsida.  
 
Själv har jag aldrig upplevt att någon behandlat mig otrevligt, förutom av två patriarker. Så vi har nog olika uppfattning om hur man blir behandlade i AF. Men det är tråkigt att någon har sådan dålig erfarenhet av AF, som bloggaren har.

922
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2009-04-01, 11:22 »
Det som också är så bedrövligt med allt detta är att den frågande, oftast nybörjare, ska behöva uppleva detta. Plötsligt har ett gräl uppstått och den frågande, sätts åtsidan och står som ett frågetecken till det hela.
 
Jag kan hålla med Barbro, om att hur ska man gå tillväga, om någon släktforskare angrips på någons hemsida, oftast inte med direkta namn, utan omskrivningar, men ändå väldigt lätta att identifiera.  
 
Kan bara alla dessa skriverier om vederbörande vara ett straff nog? I och med att bloggen/hemsidan tas bort, så måste det väl innebära att det känns ganska obekvämt, att vederbörandes trakasserier kommer i dagen och basuneras ut för alla och envar. Släktforskarryktet förstörs, åtminstone för ett tag.
 
(Både Lars och jag har förekommit på en persons hemsida och dessutom utsatts för otrevliga mail)

923
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2009-03-31, 22:14 »
Man brukar prata om arbetsklimatet på en arbetsplats och det kan väl i viss mån även passa in här. Och det är inte bra.

924
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2009-03-31, 21:43 »
Var ska vi kunna få diskutera hur släktforskare kan bli angripen av andra släktforskare i och utanför AF. Är inte förbundsforum, det rätta stället för det? Ska oegentligheter bara sopas under mattan?

925
Var är Mats Ahlgrens inlägg kl 20:23?

926
Uppdateras moderatorlistan? Någon som vet?

927
Jag föreslår att ingen skriver under pseudonym i AF i sin roll, som släktforskare. Där ska samma regler gälla för alla.

928
....skrivet av Olle Elm.

929
Anders B! Gläds mer åt de rosorna du tilldelats i AF, än att ta åt dig av kritiken du får!
 
Ann-Mari

930
Göran, du har en poäng där då du inte är så säker på att folk ute på stan kan sätta in händelsen i den tid det skedde, utan lägger andra värderingar i händelsen.
 
Nu kan man fråga sig för vem gör man den här släkturedningen på Daniel Westling? Är det för oss forskare själva, för allmänheten eller för DW själv?
 
Utan att egentligen ha svaret, så misstänker jag att vi gör det för vårt eget höga nöjes skull. Då vill vi gärna att det ska uppstå lite udda personer också i anorna, bara för att det ska bli lite mer intressant att utreda. Den allra roligaste släktforskningen är den då det uppstår lite svårigheter eller kommer lite brott med, för då får man som Chris säger gå in i andra källor och leta.  
 
Visst, nog kan man jämföra det med kändisskriverier, men det är många som tycker att släktforskare är några underliga kufer som glor i Dödskivan och Begravda i Sverige, som intresserar sig för döingar.

931
Ja, ser att Chris hann med att också ta upp just detta vad, som ansågs, som moraliskt förfärligt förr och som inte betraktas på samma sätt idag eller att man kan ha förståelse för vissa brott p g a den tid de levde i.

932
Jag håller med Chris om att vi som släktforskare gläds åt att hitta avvikelser/överraskningar, när man släktforskar. Då är frågan hur ska man leverera det, till den som bett en utföra forskningen? Jag anser att man bör berätta vad man fått fram, för hur ska jag kunna veta vilka uppgifter vederbörande ev skulle bli upprörd över. För kanske 50 år sedan kanske det inte var så kul att höra att mormodern var ogift och kanske födde tre s k oäkta barn, medan vi idag rycker på axlarna åt det.
 
Däremot kan ju vissa saker bli mer känsliga om det skrivs ut här eller på någons hemsida. Som Anders skriver, så måste man ta tiden i beaktande, d v s hur nära inpå skedde detta mordet t ex? Om otrevliga saker hänt för kanske fyra generationer sedan, varför ska jag som barnbarns barn ta på mig det? Är det omgivningen idag som dömer en för brott, som begåtts av annan för ca 100 sedan? Vad är det som är så känsligt?
 
Jag gjorde en släktforskning åt en som har släktingar i USA. De var intresserad av vad deras gemensamma ana kom ifrån. Nu visade det sig att de var inte alls släkt! Fadern till kvinnan som emigrerade gifte om sig med en kvinna, som hade med sig en dotter i boet. Denna dotter var mormor till den som ville att jag skulle ta reda på anorna. Det enda gemensamma de har är att systrarna växte upp i samma hem och fick gemensamma syskon.
 
Vad hände? Jo, släktforskningen ligger kvar hos mig. Jag har inte ens renskrivit den. Släktingarna i USA får ha kvar sin gamla tro om släktskap mellan familjerna.

933
Varför förs den här diskussionen här? Borde den inte föras i AF, så att fler kan ta del av den?

934
Skicka in till den angivna e-postadressen,så bra förslag ni har på hur man ska kunna få folk att betala till Rötters vänner. Det finns ju mycket godis här i FF att ta del av, men det kan ju vara svårt att hitta för dem, som nu ska diskutera avgiftsbeläggningen.

935
Anders R.
 
Bra förslag. Nu har inte de anställda tid att gå in här och läsa. Så om du vill att detta förslag skall tas i beaktande ska du vända dig till Kansliet.
 
Ann-Mari

936
Elisabeth!
 
Ja, man får väl även i år påminna om denna motion till föreningarna.  
 
Ann-Mari

937
Tack Mats!
 
Då väntar jag med att betala tills det är dags! Fast det måste ju kosta ofantligt att skicka dessa dubbelposter. Om nu inte tidningen löper per kalenderår, har man ju kunnat vänta med att komma med erbjudandet i samband med inbetalningskortet till AF.

938
Om det står 100 kr förtryckt på vissa, så kan man undra varför jag får välja själv mitt belopp. Kanske att jag har fribiljett, för att jag är så emot detta obligatoriska s k Rötter vänskap för att skriva.

939
Vad bra att det är fler som är tveksam. Det står att om det står 0 kr har man redan betalt. Nu står det så här på mitt inbet.kort ...kr 0 öre. Betyder det att jag betalt eller har man börjat med ett frivilligt belopp, som Rötters vänner? Jag har inte betalt för 2009.

940
Nog vore det väl konstigt, om det inte finns delade meningar om hur en verksamhet styrs. Man måste väl även kunna få lov att framföra den kritiken och får man då ett svar, så bör man kanske nöja sig med det, även om meningarna är delade. Att kanske hela tiden vilja ha sista ordet och aldrig nöja sig med det svar man fått, måste kännas jobbigt för vem som helst.
 
Att det är trevligare att bemöta de positiva, det är självklart, men man man måste även kunna ta emot kritik.
 
Att ställa en vänlig fråga men aldrig, få svar, visst är det så som Lotta säger, att man försöker kanske igen. Man vet ju aldrig om frågan gått fram, är bortglömd eller vad som helst. Jag har själv bemöts så av förre redaktören. Så även jag räknas väl till dessa gnällspikar.

941
Tyvärr, så tror jag inte att man kan bestämma att alla ska avslöja vem som döljer sig bakom moderatornamnet, eftersom det uppenbarligen varit svårt att rekrytera folk till det. Därför har man gått med på kravet att få vara anonym.
 
I vissa avdelningar har det varit mer stökigt än andra och då kanske det känns skönt att vara anonym, men Bildgåtan!?

942
Anders B!
 
Tack för ditt klargörande!
 
A-M

943
Jag ser att en moderator ställer frågan inte i sitt namn utan under sitt moderatornamn. Går det inte att särskilja de två, eller går det då att koppla Röttervännen via mail till moderatornamnet?
 
Jag har hela tiden tyckt att det känts ledsamt, när folk slutar här, gamla välkända namn försvinner. Ska det nu ske genom att folk blir anonyma, därför att de tar på sig en moderatorroll, då tycker jag är sorgesamt.
 
Jag håller faktiskt med Anders Ryberg att, vi har fått det beskedet att anonymitet ska stävjas, därför infördes användarkonto. Vi ska stå för vad vi skriver. Därför känns det olustigt att vissa ska gömma sig bakom ett användarnamn.
 
Jag har även förståelse för det Anders Ellerstrand skriver och andra, som upplevt hur man kanske kan bli påhoppad via mail och då kanske de som vill vara anonyma ska får vara det.  
 
Om nu Moderatorn ska vara anonym, så särskilj det åtminstone från den privata rollen, som frågeställare eller svarande i AF.
 
Ann-Mari
 
(Meddelandet ändrat av ines den 04 mars, 2009)

944
Det blir ganska kul detta! Plötsligt försvinner bara gamla bekanta hux, flux. Har de slutat eller döljer de sig bakom ett Moderatornamn, månntro? Eller kanske de som inte varit medlem på ett tag, dyker upp maskerad till moderator.

945
Nu då man utser moderatorer för olika områden, så hoppas jag att den som tar sig an Länktips, kan försöka strukturera upp alla kommande tips. Jag har inte något förslag på vilka rubriker man skulle kunna tänka sig. Vad det gäller länktips till utländska släktforskningssidor och litteratur, så kan man ju tänka sig USA, med staterna under och kanske de andra länderna bara med huvudrubriken t ex Kanada.
 
Det har länge funnits ett önskemål om att få en mer ordning på alla länktips.
 
Är det någon som har en idé hur man söker nu? jag ser många bra tips, men har för avsikt att notera dem, men så glömmer jag bort det och sedan försvinner de i mängden av tips.

946
Det är bra att få synpunkter på sådant, som man inte tänker på, nämligen alla mail som kan drabba vedebörande.
 
Vi får väl hoppas på att moderatorerna får så lite att göra, som möjligt. Då har det mindre betydelse om de är anonyma. Det är väl när något måste raderas, som det kan uppstå kritik. Dessa raderingar förekommer väl sällan under landskapen, oftare under andra rubriker. Så vissa moderatorer får det nog ganska lugnt, medan andra får mer att göra.
 
Tyvärr, så finns det ett landskap, som jag inte vågar mig in i, plus några socknar i ett annat, och där har det känts bättre, om jag hade vetat vem, som är moderator.

947
Var har den uppgiften kommit ifrån, att moderatorerna ska vara anonyma? Då Claes-Göran Magnusson var moderator, så var inte han anonym. Jag håller med dig Lars-Olov, visst är det trevligare att veta vem man pratar med och risken för elakheter kanske minskar då.
 
Vad jag förstår, så var det inte här i AF, som C-G blev angripen. Jag vet inte av vilken anledning, det kom sig av.  Däremot gjorde han ett dunderjobb med att sortera in alla inlägg i Gamla bilder under rätt landskap. Han var dessutom lyhörd för andras synpunkter.
 
Ann-Mari

948
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2009-03-01, 08:12 »
Håller Förbundsforum på att dö ut?
 
Om någon tar upp något eller ställer en fråga, så är det knappt någon som ids svara. Det blir längre och längre mellan inläggen.
 
Det betyder inte att alla känner sig nöjda med Rötter, utan känner en resingation över den envägskommunikation, som råder.
 
En livlig debatt betyder att forumet lever och inte något som ska försökas stävjas till varje pris. Vilket jag anser man gjorde, när man tog bort debattmöjligheten för alla, som betalar till Rötter.
 
Ann-Mari

949
Jag har ju blivit tillfrågad om att ställa upp som moderator för Bildgåtan tidigare, men tackat nej till det. För min personliga del, så ställer jag inte upp, så länge det ska kosta att delta att skriva i AF. Om det en dag blir gratis att delta i AF, så kanske, jag kan ställa upp. Det handlar inte om en ynka 100-lapp, utan enbart av principiella skäl.
 
Nog tycker jag att det skulle vara trevligt att veta vem som är moderator. Om personen ifråga, skulle bli uppläxad av någon anledning, så tror jag den personen blir lika ledsen över det, vare sig han/hon är anonym eller inte. Kanske det ändå skulle vara valfritt?

950
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2009
« skrivet: 2009-02-22, 08:41 »
Ryktena kanske gick alldeles för snabbt, d v s de skrevs ner före ett beslut var gjort. Det är ju inte första gången blänkare har ändrats eller raderats. Så vi får nog ta det före detta meddelandet, om Crister Lindströms avgång med en nypa salt. Det kanske inte är så lätt att hitta en ersättare.
 
Ann-Mari

951
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2009-02-20, 08:40 »
Jag vet inte om det föregår en viss turbulens bakom kulisserna nu, men det skulle vara trevligt om vi fick något nytt att mötas av när vi öppnar AF.
 
Ann-Mari

952
Eva!
 
Det blir lite knepigt att bara rycka ut detta, som handlar om AF:s innehåll, så jag svarar dig här.
 
Jag förnekar inte databankens värde, utan att jag fick den uppfattningen att AF:s främsta uppgift var att det skulle vara en databank och det är det jag tycker är tråkigt=ledsamt, för jag vill att AF ska bestå av ett mångfald av rubriker, som gör att man tycker det är trevligt att besöka hemsidan. Speciellt då andra fora dyker upp och konkurerar om popularitet. Skulle AF:s främsta värde vara dess databank, ja då behöver man ju inte betala 100 kr, för uppgifter kan man ju leta gratis. Det är nog inte endast databanken, som kan locka nya användare eller göra så att gamla användare återvänder, lika lite som om AF bara skulle bestå av Bildgåtan ;-).
 
Ann-Mari

953
..men är inte det som kallas numera den frivilliga avgiften till Rötters Vänner!!!!?

954
Leif, egentligen förstår jag vad du avsåg, för du är ingen torrboll, men det är väl lite av ilskan jag känner av att AF ska vara så strikt och tråkig, som jag reagerade mot AF främst, som en databank.

955
Anders!
 
Ska jag begrunda den sista meningen noggrant och på det sätt jag tror, eller tolkar jag det fel d v s det är inte speciellt riktat till mig?

956
Själva diskussionen om Erik XIV:s frillobarn, finns ju kvar, under kungligt.

957
Leif!
 
Jag antar att ditt svar var riktat till mig! Jag har inte skrivit att man skulle förringa den möjlighet man har att söka svar bland tidigare inlägg, utan att AF skulle fungera, som främst en databank låter tråkigt. Varför ska de andra släktforsknings forumen ha fikarum och att man har möjlighet att ha någon slags kommunikation släktforskare emellan, men inte i AF? Jag kanske har missuppfattat det hela?

958
Fy, så tråkigt det låter med AF, som främst en sökbar databank. Ett tag gnälldes det över att AF i stort bara innehöll läshjälp, nu är det Bildgåtan, som svämmat över. Jag vill påstå att Bildgåtan får ersätta andra forums (foras) lättsammare prat.  
 
Att jämföra vissa andra forum rakt av med AF, där man då vill kanske räkna bort Gamla bilder och läshjälp från det senare, blir inte rättvist. Då ska alla ditt och datt samtal också räknas från andra forum och endast antal släktforskarfrågor jämföras mellan varandra, eller hur?
 
Ann-Mari
 
(Meddelandet ändrat av ines den 09 februari, 2009)

959
31 Släktskap och släktrelationer / Vem är man släkt med?
« skrivet: 2009-02-01, 13:46 »
Allmänning, Kul  
 
Ja, fast det är väl bara vi släktforskare  som tar reda  på vem femmänningarna är eller stöter på dem via nätet.

960
31 Släktskap och släktrelationer / Vem är man släkt med?
« skrivet: 2009-02-01, 11:44 »
Jag brukar säga, att vi är släkt med varandra, men den gemensamma anan levde kanske på 1700-talet.
 
När det gäller släktingar, så kan det väl inbegripa alla nu levande,som kusiner, tremänningar, mostrar, fastrar, gammelmostrar o s v, eller?
 
Familjen är väl som Göran, säger de man kan tänkas fira jul med. Där kan ju även en nära vän också tillhöra familjen.

961
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-01-27, 19:25 »
I sådana här belöningssystem beror ju allt på hur aktiva anmälarna är, precis som vissa är väldigt generösa med gåvor, medan andra är mer återhållsamma. Så då beror det på vem man så att säga hjälper, för att få en stjärna i kanten . Har man oturen att bara hjälpa de snåla, ja då får man inga lovord alls. Så visst kan det bli som du säger Anders, att det kan bli funderingar på varför får inte jag.

962
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-01-26, 19:18 »
Chris, menar du endast de, som betalt till Rötters vänner då, förstås?
 
I ett annat diskussionsforum, som jag är med i så blir man brons- silver- eller guldmedlem efter antal inlägg man gjort. Nu har jag för mig, att man för att bli guldmedlem behövde bara göra ett fåtal inlägg. För min egen del, så känns inte detta så viktigt.
 
Kanske de som deltagit länge eller gjort många inlägg i AF kunde bli presenterad med bild kanske och helt kort om personens släktforskarbana på Anbytarforums eller Rötters första sida, som MÅNADENS RÖTTERVÄN. Det finns faktiskt många, som idogt svarar på frågor år ut och år in under de olika landskapen utan att göra så stort väsen av sig, men som borde premieras. Vi andra kan då komma med förslag, vem vi vill se på förstasidan.

963
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-01-26, 15:55 »
Ja, fast alla bidrag är lika goda. Jag vet inte hur den känner det som bidagit med sin sista hundralapp och får kanske brons och en rik knösus, där några hundralappar hit eller dit inte spelar någon roll, får guld för några hundralappar till.
 
Det är svårt att säga, men alla knep, som gör att andra sporras att bidra är bra. Så det kanske är bra med metallförslaget också.

964
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-01-26, 14:45 »
Om nu Rötters vänner införs igen, d v s att man frivilligt bidrar med pengar, istället för att ha kvar den obligatoriska avgiften, så skulle jag föreslå att det under användarnamnet i AF, skulle stå Röttervän, om man bidragit med pengar.
 
Alltså som exempel:
[color=0077aa]Ann-Mari
Bäckman[/color]
ines
Föreningsmedlem
Röttervän
 
Det kanske skulle sporra andra att också ge sitt stöd till Rötter!
 
En bra idé, visst?

965
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2008-12-26, 12:27 »
Daniel!
 
Den bilden du lade in i AF, var det väldigt trevligt att mötas till! Man blir glad och får julstämning varje gång man ser den!
 
Ann-Mari

966
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2009
« skrivet: 2008-12-25, 15:12 »
Något har hänt i alla fall, för tidigare innan avgiftsbeläggningen, så rörde det sig om ca 80 - 90 sk sidor,varje dag under julhelgen, nu i morse var det ca 27 och jag har för mig att det är ca 37 nu.
 
(Meddelandet ändrat av ines den 26 december, 2008)

967
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 mars, 2009
« skrivet: 2008-12-25, 02:40 »
Det står att Mårten Swärd har gjort ett inlägg här 23/12 11:26. Var har det tagit vägen? Är jag alldeles snurrig efter all julmaten?

968
Nog tror jag att det många gånger är så, att folk vet egentligen inte vad de röstar på. De har ingen bestämd åsikt om saken i förväg utan röstar på det förslag, som förs fram bäst. Så det gäller verkligen att det finns någon karismatisk person, som säger nej till avgiften, plus att vi alla försöker påverka den/de föreningar vi är med i. Så hade jag gjort själv sist.
 
Jag skulle som Per betala mer till Rötters vänner, än vad jag gör nu, bara avgiftsbeläggningen försvann.

969
Det känns som ett slag i ansiktet för alla oss, som tappert kämpar kvar för att hålla AF igång.  
 
Jag håller verkligen med Clas-Göran. Är det inte dags att byta redaktör, mot en som är mer intresserad av verksamheten? Då vill jag tillägga att ett byte bör ske mot en som också är lyhörd för åsikter om förändringar och fel, som går att rätta till i Porträttfynd.  
 
Jag förstår inte den här avogheten och misstänksamheten och fientligheten, som riktas mot användare av AF och Porträttfynd. Vem gagnar det?

970
Jag vet inte om det är många med mig, som får agera mellanhand för de som icke betalar och jag själv som betalar till AF.
 
Jag får ofta mail, från de som har något att komma med, när det gäller något inlägg, synpunkter, som de vill att jag ska framföra. Orsaken till att de inte själva betalat för skriva i AF kan ju vara många. Det kan ju bero på orsaker, som Mårten nämner eller man besöker AF sporadiskt eller principiella skäl, som motståndet mot avgiftsbeläggningen (varför ska jag betala för att hjälpa andra?)eller andra orsaker.
 
Kanske det blir en ändring till hösten då?
Det är med sorg i hjärtat, varje gång någon väljer att inte delta i AF. Vi har mist för många redan!
 
Ann-Mari

971
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2008-12-05, 16:39 »
Anitas bild om Tomten från den 21 december är väl fin?
 
 
JUL
 
Ann-Mari

972
Månadens bild / Äldre inlägg (arkiv) till 29 april, 2009
« skrivet: 2008-12-05, 16:31 »
Daniel!
 
Kan du tänka dig gamla julkort?
 
I så fall kolla under God Jul. Jag själv har lagt något/några kort och även Eivor har lagt in fina julkort, vad jag kan minnas.
 
Något diskussionskort i Bildgåtan med julmotiv finns inte, vad jag har sett.
 
Ann-Mari

973
33 Tidningar / Tidningen Husmodern
« skrivet: 2008-11-10, 17:29 »
Och här är Husmodern. Det var inte lätt att hitta, om man inte gick in i Sök i Anbytarforum
 
husmodern

974
33 Tidningar / Tidningen Husmodern
« skrivet: 2008-11-10, 17:24 »
Här är Vecko-journalen, men om det finns fler Husmodern vet jag inte. Ska söka vidare.  
 
Marie, vad bra om du ger oss nya bildgåtor! Lägg in dem under Bildgåtan-övrigt i så fall.
 
vecko-journalen
 
Ann-Mari

975
33 Tidningar / Tidningen Husmodern
« skrivet: 2008-11-10, 11:38 »
Jag har fått nya uppgifter om Lydia Wikström, via mail. Se bild 4 juni 2008.
 
Lydia Wikström var född 2/4 1849 i Brunflo, Jämtland. Hon var Paulus Wikströms andra hustru. Han var född 23/4 1827 i Stugun, Jämtland och gifte sig 2/7 1854 med Brita Eliasdotter född 29/2 1824, drusnäset, Stugun. Hon dog i sin 8:nde barnsäng 10/10 1868.
 
Paulus vigde sig med Lydia 31/3 1870.

976
Hur är det med alla länktips? Drunknar de bland alla tips som kommer eller hur gör man för att i efterhand hitta bra tips?
 
Skulle det vara bättre om man gav varje länktips en rubrik, så man skulle kunna snabbläsa igenom alla rubriker för att lättare hitta intressanta saker?
 
Skulle dessa rubriker i sin tur gå att sorteras in i grupper?
 
Ann-Mari

977
Beträffande struktureringen av Gamla Bilder, så har jag märkt att det gett ett positivt resultat, sedan C-G Magnusson sorterat in inläggen under rätt landskap.
 
Det verkar som om man numera lättare hittar till gamla inlägg och kan kommentera dessa. Fler frågetecken rätas ut.
 
Ann-Mari

978
Tips & idéer / Äldre inlägg (arkiv) till 01 december, 2010
« skrivet: 2008-10-12, 18:53 »
Ja, det behövs nog ett samarbete för att det ska fungera. Det gäller även t ex hembygdsföreningarna, där behövs också ett samarbete, som någon har nämnt under någon annan rubrik. Som det nu är så ska man bara ha tur om man stöter på en släktforskningsintresserad personal. Jag själv jobbade hårt för att en viss hembygdsgård, skulle synliggöra sina gamla album och även ta hjälp av någon datakunnig person för att lägga in korten i Porträttfynd. Jag fick inget gehör för det. Efter ett par år så hade en person i den trakten där hembygdsgården ligger, läst mitt inlägg här i AF. Hon är själv intresserad av gamla kort, så hon tog kontakt med hembygdsföreningen och fick deras tillåtelse att lägga in korten i Porträttfynd. Hon engagerade även andra att leta bland sina kort och bli intresserad av dem.
 
Jag antar att det är samma sak med biblioteken, man ska råka stöta på en som är intresserad, annars händer ingenting.
 
Därför håller jag med dig, Anna, att ett samarbete behövs för att ta tillvara deras resurser.
 
Ann-Mari

979
C-G!
 
Bra jobbat!
 
Ann-Mari

980
Maud!
 
Den frågan har stötts och blötts otaliga gånger. Man brukar fundera på meningen med livet. Här funderar vi på meningen med Förbundsforum.
 
Jag har ställt frågor och kommit med förslag, vad det gäller Porträttfynd, men den som skulle kunna svara på det, lyser med sin frånvaro.
 
Sedan tycker jag att de som ställer upp som moderator inte ska behöva betala någon avgift alls för att delta i AF. Man ser nu ett annat avgiftsfritt forum, som poppat upp. Något borde dessa moderatorer få för sitt engagemang för forumet. Risken finns att allt fler överger AF annars.

981
32 Tideräkning / När på dygnet inträffar 12.45 f.m.?
« skrivet: 2008-09-24, 08:07 »
Du kan nog ha rätt Göran, men hur skrev man då klockan 1 på natten?  Blev det 1 f.m.?
 
12.45 på dagen skulle då bli 12.45 e.m. och klockan 1, 1 e.m.

982
32 Tideräkning / När på dygnet inträffar 12.45 f.m.?
« skrivet: 2008-09-23, 23:13 »
Lisa!
 
Detta var verkligen något att fundera över. Du skriver att detta gällde en släkting till dig. Det innebär att det skrivits i nutid, eller?
 
Om det var gammal text, som åsyftas kanske man menar 12.45 på dagen. Man kanske syftar på när man åt middag vid den tiden?  
 
Ann-Mari

983
Tack för den beskrivningen!
 
Ann-Mari

984
Anders B!
 
Hur har du gjort för att få fram de du kallar unika skribenter?
 
Ann-Mari

985
Synd att Anders Berg, av vad jag har för mig, ha läst någonstans, även han har valt att framträda här i AF allt mindre. Han kanske skulle ha kunnat presenterat någon statistik vad det gäller nytillkomna.
 
Kanske det kommer att presenteras någon statistik i samband med utvärderingen, som skulle göras nästa år?

986
Går det att ta reda på hur många nya Rötteranvändare det har tillkommit sedan avgiftsbeläggningen?
 
Visst har man en tid då man gratis får pröva AF? Hur många av dessa betalar därefter avgiften?
 
Ibland kan man se någon intensivt ställa frågor både här och där, antagligen en nybörjare. Nu kan man undra om dessa personer bara utnyttjar forumet under gratisperioden, om den nu finns, eller betalar de 100 kr och fortsätter att delta i forumet, med den positiva påföljd, som det har? Jag tänker bl a på köp av olika produkter, mer livaktigt forum, som i sin tur lockar fler användare osv.
 
Ann-Mari

987
Eivor, jag anser inte att detta är en person som jobbar i det tysta, utan det händer att jag kommunicerar med denna person, då jag vänder mig direkt till denne, då jag ibland kan ha önskemål om någon ändring.
 
Vill den personen vara anonym, så gärna för mig. Jag respekterar det. Har jag sagt något annat? Jag har bara tyckt att det skulle vara trevligare med ett namn, inte krävt.  
 
Den som jobbar extra med Porträttfynd, ska även få en ros av mig. Det fungerar perfekt!  
 
Att det skulle vara finare att arbeta i det tysta var inte snällt mot C-G Magnusson. En ros till dig C-G från mig

988
Vem som sköter om Porträttfynd vet jag inte, men vad jag förstår så har det varit någon extrapersonal, som suttit med det helger och kvällar, ända sedan före semestern. Är det en frivillig kraft?
 
Jag skulle tycka att det vore trevligt om de frivilliga presenterades, för de gör ju faktiskt ett fantastiskt jobb. Varför ska bara de som får betalt för sina tjänster presenteras med bild och allt?
 
Ann-Mari

989
Man upptäcker väl ev problem gradvis, men det här ska nog bli bra framöver.
 
Ann-Mari

990
C-G!
 
Kan det vara svårt att observera att man ska lägga in frågorna om människor och byggnader landskapsvis? Ser rubriken för obetydlig ut?
 
Väljer man hellre fotografer och ateljéer? Se Gamla bilder! Går det att flytta de felaktiga insatta frågorna från 6/9?
 
Ann-Mari

991
C-G!
 
Som det ser ut nu, (förutom det Olle tar upp) så verkar väl allt okej.
 
Det är klart att om du kan flytta över några gamla frågor från Bildgåtan till landskapsvis, är väl inte det dumt, åtminstone de senaste i veckan inlagda.
 
Synd att man är så dålig på att tala om var en plats ligger. Det är som om man tror att det är så självklart, att alla andra ska veta det. Jag vet inte om det framgår, att man ska om möjligt tala om i vilken socken platsen finns.
 
Ann-Mari

992
Synd att inte planen för struktureringen är färdig, eftersom att det verkar, som om man inte noterar, att man i första hand, ska sortera in frågorna landskapsvis.

993
Förbundsstämman / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2009
« skrivet: 2008-09-03, 14:36 »
Ingegerd!
 
Usch vad nyfiken jag blir!  
 
Ann-Mari

994
C-G!
 
Är det inte bättre att du lägger frågan i AF, så att den når fler (kanske speciellt Finlandskännare)
 
Ann-Mari

995
Jojje, vad tror du om det tidigare bidraget till Rötters vänner? Jag anser att man kunde ha marknadsfört det mycket bättre, kanske med någon morot på köpet. Mitt intryck är att vi är många som vill bidra för ett så bra Rötter, som möjligt. Själv använder jag ju mig av Porträttfynd och till det bidrar jag gärna. Ett frivilligt bidrag som gör att vi ska fånga in så många nya användare av AF, som möjligt och att även de sporadiska kan dyka upp.
 
Ann-Mari

996
Jojje!
 
Jag antar att du med du menar Ann-Mari i ditt inlägg 1/9 19:59?
 
Så Michaels inlägg den 31/8 kl 7:02 är inte helt korrekt då? Om så inte är fallet låter det ju hoppfullt!
 
Ann-Mari

997
Jag var i god tid ute och förhörde mig, i mina två föreningar, hur man förhöll sig tiil avgiftsbeläggningen. Jag klargjorde vad jag själv tyckte om saken och framhöll att jag inte ville betala till en förening som stödde att man skulle betala för att delta i AF.
 
Från den ena fick jag svaret av ordförande, att hon själv var mot en avgift, men att man hade ännu inte diskuterat saken d v s vad de andra i styrelsen tyckte. Den andra föreningens svar dröjde och till slut fick jag svar från en avgående ordförande. I den föreningen hade man bestämt att var en fick själv ta ställning till avgiftsbeläggningen.
 
Nu vet jag inte om dessa föreningar hade någon representant närvarande på stämman eller hur de röstade när de ev var på plats.
 
Jag kommer att vänta till det är dags att åter betala föreningsavgiften och då förhöra mig om hur de röstat. Jag kommer inte att stödja en förening som säger ja till detta system, som vi nu har för att skriva i AF! jag har bara varit snäll och bidragit med stödpengar, ska jag dessutom betala för att skriva på förbundets nättidning, så måste jag välja var jag vill lägga mina pengar.
 
Ann-Mari

998
Jag hjälpte nyligen via mail, en fd deltagare i AF med åsikter runt ett gammalt foto. Han har lämnat AF för han vill inte betala för att hjälpa andra, då han aldrig själv ställer frågor. Det är så vansinnigt synd att han har slutat för han har sådana specialkunskaper, som ingen annan har. Man t o m anropar honom för att få svar på sina frågor. Men de möts numera med tystnad. Det är möjligt att han svarar dem via mail. Det vet inte jag. Hur många gånger ser man det, att folk vänder sig till någon speciell för att få svar? Nästan aldrig.
 
Hur många med specialkunskaper har liksom han, dragit sig ur AF? Vilka blir kvar? Jo, det är vi som har de mer lättåkomliga CD-skivorna.
 
Om jag läser Mats inlägg rätt, så är han liiite hoppfull. Är det vår nya ordförande, för jag antar att det blev Barbro Stålheim, som ska leda AF på en annan väg?
 
Ann-Mari

999
Hur får man reda på vilka som röstat mot 100-lappen! Jag är med i två föreningar och jag har inte lust att stödja någon som röstat för att man ska betala för att delta i Anbytarforum. Jag har varit i kontakt med båda för att höra ordförandes synpunkter, men de kanske ändrade sig eller inte var där.
 
När man inte känner till fakta d v s aldrig går in/deltar i AF, så då vet man inte heller vad man röstar på. Då är det enklast att bara välja den bekvämaste vägen d v s att lyssna till en för-anhängares argument!
 
Usch vad besviken jag känner mig!
 
Ann-Mari

1000
Eivor!
 
Jo, jag förstod, men lade jag inte in detta före din rodnande gube?
 
Jag ville bara att alla synpunkter skulle nå C-G! Därför hade jag så bråttom att lägga in förslaget här.
 
Ann-Mari

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 24