ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Helena Zachrisson

Sidor: [1]
1
Mamman var småskollärarinna och hon fick barnet utom äktenskapet. Fadern okänd. Hon var skriven på annan ort när hon reste till Örgryte för att föda barnet. Mamman flyttade därefter en hel del under sitt liv, men ingen gång och ingenstans stod hon någonsin skriven tillsammans med sitt barn.

Eftersom dottern var skriven å församlingen från födseln fram till 26-årsåldern har det inte varit möjligt att få veta något om hennes barndom eller uppväxt. Min förhoppning är därför att återfinna henne i någon fastighetslängd och på så sätt kunna lägga pusslet utifrån det.

2
Här kommer något att bita tag i för en hugad fantast av gamla Göteborgs-adresser! :)

Prövar ett nytt grepp för att få mer veta om min mormors barndom. Hon föddes i Örgryte men var skriven "på byn" under hela sin uppväxt 1910-tal och framåt. Sökandet i de vanliga församlingsböckerna ger alltså inga ledtrådar. Med lite tur hoppas jag hitta henne i någon av fastighetslängderna för de olika barnavårdsföreningar och dylikt som fanns i Göteborg under denna period. Någonstans måste hon ju ha befunnit sig, tänker jag.

I Göteborgs Kommunalkalender 1932 (se länk längre ned) hittar man på sidorna 283-298 namn, adress och beskrivning över en mängd olika barnavårdsföreningar och dylikt som fanns i området vid denna tidpunkt. En riktig guldgruva! Men eftersom jag saknar kunskap om roten, kvarter osv behöver jag hjälp att reda ut detta så att jag därefter kan matcha rätt fastighetslängd med rätt adress.

Det gäller alltså:

  • Föreningen Spädbarnskrubborna, Kastellgatan 16 och Masthuggstorget 2
  • Föreningen Lundby barnkrubba, fastigheten Grundstenen vid Brämaregatan
  • Föreningen Lilla barnkrubban, Andra Långgatan 41
  • Praktiska hushållsskolan för flickor, Haga Kyrkogata 3
  • Barnavärn I, Faktoriegatan 223-224
  • Barnavärn II, Uddevallagatan 14
  • Barnavärn III, Carl Johansgatan 33
  • Annedals Barnabo, fastigheterna nr 9 och 11 vid Muraregatan i Annedal
  • Barnabo-Furuhöjd, lägenheten Furuhöjd i Alingsås
  • Ekedalens barnhem, Kabelgatan
  • Vasa och Johannebergs barnhem, Karl Gustafsgatan 47
  • S:t Pauli barnhem, Falkgatan 5
  • Frälsningsarméns barnhärbärge Morgonsol, Nya Varvet, Långedrag
  • Gårdabo barnträdgård, Blekeallén 8
  • Majornas skolbarnshem, Andrewsgatan 51
  • Gårda skolbarnshem, Blekeallén 12
  • Örgryte barnavårdssällskap, konkret adress saknas men det står "f.n. underhåller sällskapet i Robertsberg i stadsdelen Krokslätt ett skolbarnshem, en barnkrubba" m.m.
  • Räddningsinstitutet i Göteborg, skyddshem förlagt å egendomen Vrångsholmen i Tanums socken
  • Kålleredhemmet (Göteborgs kvinnohem), Kållered

Källa:
http://sok.regionarkivet.se/repository/gbg_kk/GBG_KK_1932.pdf

Ett stort, stort tack på förhand!

3
Precis, dessa har jag. Just lärarinne-spåret har inte gett så mycket mer än att jag lyckats få bekräftat att hon var vikarierande lärarinna i Hycklinge, Östergötland, läsåret 1924/25. I övrigt har jag inte kunnat hitta något konkret trots att hon under åren varit mantalsskriven i kortare perioder på div. folkskoleadresser.

Hoppas därför att sjuksköterske-spåret ska ge något istället. Även om chansen är liten är det inte helt otänkbart att någon här har en släkting som gått samma utbildning och kanske har något material därifrån sparat i ett album.

4
Jag forskar återigen efter mer information om min mormors mor Hulda Maria Edvinsson, f. 29 februari 1884, Broby (Skaraborg). Den information som finns att tillgå i kyrböckerna har jag redan, men den är bitvis knapphändig då hon i olika perioder är skriven på byn utan fast adress. Jag har tidigare efterfrågat henne i olika trådar, men det slog mig också att det finns ett spår som ännu är outforskat: hennes sjuksköterskeutbildning.

Hulda var av allt att döma en klipsk person. Hon fick börja skolan redan innan uppnådd skolålder och hann under sitt unga vuxna liv utbilda sig till både småskolelärarinna och sjuksköterska. Lidköpings Lasarett hade som bekant en sjuksköterskeutbildning mellan åren 1901-1938. Med hänsyn till de geografiska avstånden är det en rimlig hypotes att tro att Hulda gjorde sin utbildning på Lidköpings Lasarett. Logiskt sett bör hon ha gått den någon gång under åren 1900-1906.

Tyvärr finns enligt arkiven nästan ingenting sparat från sjukhuset från denna tid. Men jag tänker att kanske någon av er släktforskare har hittat sådant material hemma i era släktingars gamla gömmor? Kanske listor med elever, kanske foton?


5
På baksidan av kortet står: "8 af mina kusiner tagit på ett kalas i Lillegården Örslösa så (eller "på") jag sjelf."
I mitten på fotot, sittandes, finns Alfred Lidén f. Andersson som föddes 27 november 1862 i Råda, Skaraborg i en syskonskara på nio barn. Sex bröder och tre systrar.

Alfreds storebror Sven Edwin Andersson (f. 20 juni 1852, Råda) emigrerade till Amerika i mars 1887, följd av lillebror Victor Lidén f. Andersson i oktober samma år. Alfred emigrerade 1891 och 1901 anslöt Edwin's son Lars Edward Edwinson till sällskapet på andra sidan Atlanten. Jag har genom ättlingar till Alfred fått hyfsad koll på deras livsöden, utom Victors som av olika skäl är betydligt mer svårspårat.

Alfred åkte hem till släkten i Sverige för att hälsa vid ett eller ett par tillfällen. Vid ett sådant tillfälle har detta foto tagits. Är det någon som kan tänkas veta vilka personerna är?



6
A-M / SV: Edvinsson, Hulda Maria.
« skrivet: 2020-04-13, 16:04 »
Tack snälla för svar KG och för besväret med att jämföra biljettpriserna!  :)
Maud lär inte ha haft särskilt mycket pengar att röra sig med, så kanske kan jag i alla fall utgå ifrån att hon inte reste så frekvent utan höll sig på en plats en liten tid i taget.

Vad kunde det finnas för skäl att hålla sig undan mantalsskrivning? Kan hon har varit utackorderad eller tillfälligt placerad hos någon familj utan att detta noterades i församlingsböckerna?

7
A-M / Edvinsson, Hulda Maria.
« skrivet: 2020-04-12, 20:48 »
Har forskat på min biologiska mormor och mormorsmor i flera månader nu och tappar snart förståndet!
Har försökt alla möjliga vägar; kollat bouppteckningar, kontaktat hembygdsföreningar, lokala släktforskningsföreningar och postat i olika tänkbara Facebook-grupper för släktforskning. Ber därför om ursäkt till er som ev. redan läst om dessa släktingars namn i något annat sammanhang. Men behöver förslag på några sista tänkbara alternativa sökvägar innan jag är beredd att lägga det åt sidan för en tid.

Min mormors mor Hulda Maria Edvinsson, föddes 28 februari 1884 i Broby, Skaraborg. Jag har via församlingsböcker lyckats följa hennes olika flyttar och bostadsadresser fram till hennes död i Alingsås 1953. Vid några tillfällen under sitt liv försvinner hon och står som "å församlingen skrifne", för att sedan komma tillbaka igen.

Ett av hennes tillfälliga försvinnanden sker i samband med att hon får en dotter (alltså min mormor) utom äktenskapet. Hulda Maria är vid tidpunkten skriven i Lerums församling men dottern Maud Birgit Lovisa föds 19 oktober 1911 i Örgryte. Inget ovanligt i sig då ju ogifta mödrar ofta åkte till annan ort för att föda.

Men här börjar mina svårigheter. Det tycks nämligen som om min mormor Maud är "å församlingen skrifne" i Örgryte från det att hon föds tills dess att hon 1937 fyller 26 år och flyttar till Göteborgs Domkyrkoförsamling. Kan det verkligen vara rimligt?!

Att jag drar denna slutsats beror på att hon 1935 fött en son utom äktenskapet. I barnavårdsmannaskapsakten för honom finns en del ledtrådar. När tidpunkten för förlossningen närmar sig är hon inackorderad hos ett par i Lidköping. Hon söker kontakt med barnavårdsnämnden eftersom hon önskar adoptera sonen och de reagerar på att hon "uraktlåtit att ordentligt mantalsskriva sig". Hon ombeds ombesörja detta snarast och hon förklarar att hon avvaktar tills dess att sonen är född för då avser hon att flytta till Göteborg, vilket hon mycket riktigt gör. Resten av hennes liv går utmärkt att följa i församlingsböckerna. Som t ex att hon får två barn till som också adopteras bort.

Men var det alltså möjligt för en människa att helt sonika undanhålla sig mantalsskrivning under sina första 20+ år i livet på 1910-talet? Och vad skulle i så fall vara syftet med det? Hur fungerade det med barnhem, utackorderingar osv? Kunde barn bortplaceras utan mantalsskrivning? 

Mitt mål med Hulda Maria och Maud är att:
A) Ta reda på vem Mauds pappa är. Även om jag vet att det kan vara chanslöst...
B) Försöka förstå hur Mauds barndom och uppväxtår var.

Med ledtrådar utifrån var hennes mamma Hulda Maria befunnit sig under åren + materialet i akten tycks Maud ha rört sig i trakterna Örgryte, Lidköping, Alingsås och Göteborg. Var det smidigt och billigt att resa med tåg mellan dessa orter på den tiden med hänsyn till avstånd osv?


8
Tack för hjälpen Maud! Där står ju faktiskt att hon varit fd småskollärarinna i Erlandsborg, så detta får jag försöka undersöka vidare.

9
Har kört fast i mitt sökande efter min biologiska mormorsmors förehavanden. Hon hette Hulda Maria Edvinsson, född 28 februari 1884 i Broby, Skaraborg. Hennes pappa utvandrade så småningom till USA, men det tycks ändå ha funnits lite pengar i familjen eftersom Hulda fick dispens att utbilda sig till småskollärarinna vid nya småskollärarinneseminariet i Skara trots att hon vid tidpunkten inte fyllt 18 år. (Se bild, källa: Svensk Läraretidning, Nr 21 1901)

Hur jag än letar har jag inte lyckats hitta henne i någon förteckning över småskollärarinnor. Ytterst märkligt eftersom hon i församlingsböckerna löpande står angiven med detta yrke. Följer jag henne i församlingsböckerna återfinns hon på Kullens Barnhem i Lerum 1910. En tid därpå blir hon gravid med ett barn utom äktenskapet (min mormor) och "försvinner". Hon hamnar bland Lerum församlings "å församlingen skrivna", men då dottern föds i oktober 1911 i Örgryte måste ju Hulda rent fysiskt befinna sig där vid den tidpunkten.

1916 återfinns Hulda på adressen Folkskolan i Lidköping. Då tycks dottern sedan en tid vara bortlämnad. Åtminstone står hon inte noterad tillsammans med sin mor. Hulda flyttar vidare under åren för att 1923 stå på adressen Björke, Råshults skola i Hycklinge, Östergötland. Rimligtvis arbetar hon på Folkskolan och på Råshults skola. Men var/hur kan jag hitta mer information om detta? Är det möjligt att hitta skolfoton?

Har letat efter Hulda Maria i bl a Cederbom, Lars August, 1860-1939:  Skara folkskoleseminarium 1842-1935 och Sveriges småskollärarinnor i ord och bild / under red. av Ruth Linder.  Stockholm : Biografiskt galleri, 1945.  3 vol..VOL/NR: Del 1-3, men utan resultat. Är jag måhända blind?

30 april 1934 flyttar hon till Alingsås (Källa: Alingsås stadsförsamling (P) AIIa:22 (1924-1935) Bild: 2460 Sida: 2343) och nästan exakt ett år senare, den 21 april 1935, dör hon. Någon dödsorsak har jag inte lyckats hitta. Inte heller någon bouppteckning.

Vill så innerligt gärna hitta mer information om henne. Någon som har tips på hur jag kan söka vidare?

10
Hej
Nej Gullbergbroh tillhörde Göteborg Kristine
Örgryte införl med Göteborg omkr 1922.
Församl böckerna anger inte något annat än att Maud är skriv Å församl fram till utflytt.
kan M ha funnit sin trygghet på hemmet och själv varit anställd när hon blivit 15-16 år?
Personal och patienkort Gullbergbroh fr år 1922-28 skall finnas riksark.
1922 tillkom Vidkärrs barnh och även Bö men där var för äldre barn.


mvh/Hans

Jag förstår. Det är just att hon står skriven i Örgryte församling i Födelseboken som förbryllar mig. Fast förvisso utan adress, det har du rätt i. Jag får helt enkelt kontakta Landsarkivet och se vad de kan hitta i Barnavårdsnämndens gamla liggare.

Hon är lite utav ett mysterium, denna kvinna tillika min biologiska mormor. Jag har kunnat spåra hennes bostadsadresser från det att hon flyttar till Borås 1939. Så småningom hamnar hon i Stenungsund där hon dör 13 april 1990 i Norum församling. Enligt min mamma ska min adoptiv-mormor (som kände till Mauds namn) ha fått syn på dödsannonsen i Göteborgsposten och på så sätt fått veta att hon hade dött.

Jag hoppades få lite ledtrådar till hennes liv genom dödsannonsen. Kanske skulle där stå något namn på någon anhörig eller vän osv. Spenderade därför ett par timmar på KB igår bläddrandes i tidningsarkiven - ingenting. Ingen annons. Ingenting.

Jag skulle så gärna vilja få veta hur hon såg ut. Det enda jag vet nu (med hjälp från er här på anbytarforum) är att hon omkr 1934 var skriven på Grand Hotel Haglund och rimligtvis arbetade där. Efter flytten till Borås Caroli ska hon så småningom ha jobbat i butiken EPA. Jag får fortsätta gräva och hålla tummarna för att hon ev. dyker upp på något foto någonstans som någon kan tänkas ha sparat. Kan det finnas anställningslistor sparat någonstans?

När man släktforskar blir det ju självklart mycket fokus på familjebanden, men minst lika viktigt skulle ju vara att kartlägga vänner vid olika tidpunkter för att spåra en enskild persons förehavanden. Betydligt svårare bara...

11
Hej!
Gullbergsbrohemmet var ett tidigare spinnhus och kvinnofängelse men upphörde 1908
därefter omkr 1910 blev det hem för ensamma mödrar och barnhem denna verksamhet
varade fram till 1969. det finns bilder och info på Googel omdetta.

Tack för tips! Ska kolla upp det. Och det tillhörde alltså Örgryte församling?

12
Tack för goda idéer.

Undrar om barnhemmet i Gårda som du refererar till kan vara detsamma som nämns i broschyren "Barnavärn 1903-1923". Barnhemmet kallades i så fall Barnavärn I och verksamheten flyttade år 1908 till Faktoriegatan 223-224 ute i Majorna.

1906 fick föreningen Barnavärn en större gåva och upprättade därmed Barnavärn II beläget i Olskroken, Borgaregatan 14. De tog emot ogifta unga mödrar, oftast förstföderskor, och deras barn. Slutligen upprättades även Barnavärn III 1910 i en lägenhet i församlingshemmet i Majorna vid Gamla Kustgatan 29.

Alla tre barnavärnshusen skulle kunna passa med årtalet Maud föddes (1911). Jag är inte så bekant med Göteborg med omnejd - är det någon av ovanstående som kan ha tillhört Örgryte församling?


13
Tack Hans. Ja, detta har jag hittat sedan förut.

Min fundering rör var Maud tar vägen efter sin födelse och de närmaste åren. Det finns ett glapp från den tiden fram tills dess att hon är en bit över 20 år gammal, och det verkar inte riktigt rimligt att hon skulle vara "å församlingen skrivna" under hela den perioden.

14
OK, jag förstår. Om jag utgår ifrån att Maud föddes på något av de mödrahem eller barnavärn som fanns i Örgryte 1911 - kan jag då hitta henne i fastighetslängderna för deras resp. adresser?

15
När det gäller adressen i Göteborg, så finns hon i 12 kvarteret 5:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00065042_00131
och det är Grand Hotel Haglund på Södra Hamngatan.
Jag gissar att det var där hon arbetade. Om de hade tjänstebostäder eller om hon bodde någon annanstans men var skriven på hotellets adress vet jag inte.

Tack snälla! Det var intressant. Att det står en person på raden direkt under henne, betyder det att de hör ihop på något sätt? Med tanke på att det är "luft" mellan raderna på de andra personerna som står skrivna.

16
Jag har blivit fullständigt uppslukad av att ta reda på mer om min biologiska mormor Maud Birgit Lovisa Edvinsson som föddes som oäkting 19 oktober 1911 i Örgryte församling. (Källa: Födelsebok Örgryte (O) C:11 (1910-1915) Bild: 110 Sida: 104)

Varken modern eller fadern var kända, men enligt en anteckning styrktes modern så småningom vara Hulda Maria Edvinsson f.1884 i Broby förs., Skaraborg. (Källa: Örgryte (O) AIIa:26 (1906-1933) Bild: 386 Sida: 4782). I högra kolumnen står sedan: "u. b. 1980" eller möjligen "u. f. 1980". (Se bifogad bild) Såvitt jag förstår kan det tolkas som att personen blivit överförd till nya boken. Men jag hittar ingen nyare församlingsbok som tar vid 1934?

Hennes mamma Hulda flyttar till Lidköping i november 1915 (efter att först ha varit "å förs. skriven" i Lerum) utan någon anteckning om dottern, vilket innebär att den då nyss fyra år fyllda Maud måste ha bott hos någon annan. (Källa: Lidköping (R) AIIa:10 (1912-1929) Bild: 3610 Sida: 1606)

Jag hittar henne så småningom i Göteborgs Domkyrkoförsamling (Källa: Göteborgs Domkyrkoförsamling (O) AIIa:64 (1936-1944) Bild: 270 Sida: 4623). Men vid den tidpunkten har hon själv hunnit bli mamma till en liten son utom äktenskapet f. 1935 (fader okänd) som i sin tur adopteras och överflyttas till ett par i Lund när han är strax över två år gammal. Det står att Maud arbetar som servitris och så finns noteringen 1: 12/45 - vad betyder det? (Se bifogad bild) I ett forum fick jag tips om att siffrorna eventuellt ska läsas som 1 12/4 5, dvs rote 1, 12e kvarteret, hus eller uppgång nr 5. Vilken gatuadress kan det vara? Finns det något sätt att via den adressen söka sig bakåt till andra adresser hon kan ha haft fram tills dess?

Under sin levnadstid får Maud allt som allt tre barn. Förutom sonen f. 1935 får hon en dotter f. 1940 och så småningom en till f. 1946 (min mamma). Alla med olika fäder. Alla barnen adopteras bort. Det känns både sorgligt och ganska märkligt eftersom hon enligt församlingsböckerna ska ha haft arbeten under alla år. Visst var det andra tider då och visst ansågs utomäktenskapliga graviditeter skamligt. Men ändå?

Evinnerligt tacksam för alla hjälp i mina fortsatta efterforskningar!

Sidor: [1]