ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Eivor Gunnarsson

Sidor: [1]
1
Fjärdingsman / SV: Fjärdingsman
« skrivet: 2023-02-12, 15:51 »
Hej!


Jag håller på att titta lite på fjärdingsmännen och deras arbetsuppgifter. Det finns ju en hel del fakta här på anbytarforum. Men en sak förbryllar mig. Man hade i Stråvalla socken i Halland parallellt med fjärdingsmannen även befälhavare för kommunpolisen och konstaplar. Till vad behövdes dessa personer? Jag hittar uppgifterna i sockenstämmoprotokollen från 1900 till ca 1920.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

2
Torpare / SV: Torpare
« skrivet: 2022-05-04, 14:53 »
Jag undrar vad som krävdes för att någon skulle benämnas torpare? Måste man vara torpare under en gård eller kan torpare också vara en benämning på någon som bara äger en liten jordplätt? Tittar man i husförhörslängderna från 1800-talet fanns en hel del stugor som kallades torp, även om stugägaren står för t.ex 1/16 mantal. Är man verkligen underställd en gård om man står som ägare till mark? För tydlighetens skull kan nämnas att jag forskar på norra Halland, där det inte fanns/finns så många stora gårdar som skulle kräva dagsverstorpare.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

3
Resande - Resandefolket / SV: Resande - Resandefolket
« skrivet: 2021-08-01, 16:47 »
Det löser ju problemet. Jag har helt enkelt läst fel. Tyckte ju också att det lät konstigt.
Tack för hjälpen, ni som engagerat er i frågan!


Uppgiften finns i jordeboken för Halland år 1700. Jordeböckerna kan man finna i Riksarkivet. De är mycket intressanta men lite svårlästa.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

4
Resande - Resandefolket / SV: Resande - Resandefolket
« skrivet: 2021-07-31, 16:12 »
Nej, i Stråvalla finns inte, och har vad jag vet aldrig funnits någon järnframställning. Och man skriver "detta är socknens sinterstuva" som om en sådan skulle finnas i alla socknar. Det är nog en form av fattigstuga. Och "sinterspåret" till Tyskland är kanske bara ett blindspår.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

5
Resande - Resandefolket / SV: Resande - Resandefolket
« skrivet: 2021-07-30, 13:35 »
Jag har en lite udda fråga. I jordeboken år 1700 för Stråvalla socken i Halland har jag bland socknens backstugor råkat på en stuga som betecknas som "socknens sinterstufa" Har försökt få fram vad sinter kan betyda och funnit en möjlig tolkning i en artikel på nätet. Sinter skulle vara en variant av "tattare"(obs benämningen användes i artikeln). Vet någon om det ligger någon sanning i detta? Stugan borde ju vara socknens fattigstuga, men beteckningen sinterstufa gar jag aldrig stött på förr.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

6
Stråvalla / Namn på bönder i Stråvalla
« skrivet: 2021-07-16, 13:08 »
Jag skulle behöva hjälp med att tyda namnen på två bönder, som omnämns som boende i Stråvalla socken 1645-46 i Värö kyrkoböcker (övriga räkenskaper Värö (N) LV:1 1645 - 1706 bild 180/sid 31) De flesta bönder som finns med står förtecknade med både förnamn och efternamn och deras efternamn är vanliga son-namn (sön på danska). Men de båda som jag nu söker har någon annan typ av efternamn eller tillnamn. De heter båda Jöns eller Jon i förnamn. En bor i Huulegården och en bor i Kärra. Bådas namn står sist bland namnen i respektive by. Kan någon se vad de heter?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

7
Allmänt / SV: Mantalslängder Halland 1662
« skrivet: 2021-06-17, 15:18 »
Jag har tittat på Stråvalla och där finns också en del "extrainformation". Så tack för tipset!


Eivor Gunnarsson

8
Allmänt / SV: Mantalslängder Halland 1662
« skrivet: 2021-03-13, 13:21 »
Ja längre kommer vi kanske inte. Jag utgår tills vidare från teorin att det är hustruns namn som står efter mannens. Finns ingenstans mer än ett namn efter mannens namn och jag har också hunnit få en del bekräftat i kyrkoböckerna. Det är bara 1662 och 1663 års mantalslängder som ser ut såhär. I fortsättningen är det bara långa rader med mansnamn, men med tydliga sifferkolumner till. Alltid något!
Tack för ditt svar!


Eivor Gunnarsson

9
Allmänt / SV: Mantalslängder Halland 1662
« skrivet: 2021-03-12, 15:17 »
Tolkar du också kolumnerna som jag har gjort? Ska man utgå från att kvinnonamnet som står efter mansnamnet är hustrun? Det skulle ju också kunna vara en syster. Och var finns barnen? Får man kanske utgå från att de inte är med? Och att heller inte bröder och systrar som själva inte är åbor på hemmanet saknas? Svärföräldrar som ser ut ha lämnat över hemmanet till en yngre generation har också försvunnit. Ett exempel finns i mantalslängderna 1662 och 1663 (som även den har namn). Och det verkar ju inte troligt att båda föräldrarna dött så snabbt.
Pigor och drängar är lätta att identifiera eftersom det står ett D framför drängarna och ett P framför pigorna. Detta stämmer bra med kolumnerna 4 och 5 i mantalslängden.
Håller med om att dessa mantalslängder är en skatt. Kvinnorna finns ju inte ens med med sina egna namn i de första dödböckerna - bara som hustru till någon.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson




10
Allmänt / Mantalslängder Halland 1662
« skrivet: 2021-03-11, 18:03 »
Jag har funnit intressanta mantalslängder för Halland från den första danska tiden på Riksarkivet. Första mantalslängden är från 1662. Där ser det ut som om alla namnen på de vuxna i hushållet finns med, men det är lite svårt att få klarhet i hur man ska tyda siffrorna i kolumnerna. Jag har gjort ett försök och tycker det ser ut som om männen (åborna) summeras ihop per hemman i kolumn två medan hustrurna återfinnes i kolumn 3, drängarna i kolumn 4 och pigorna i kolumn 5. Kolumn 1 verkar bara handla om hemmanet. Men var finns de barn som är över 15 år? De borde ju vara med. Och ska man tolka den äldre generation som kan vara försvunnen mellan två årtal i mantalslängden som att de är döda eller som att de inte längre behöver betala skatt eftersom hemmanet tagits över av en yngre generation? Tilläggas kan att det är Stråvalla socken jag tittat på. Men mantalslängderna ser ju likadana ut även för övriga socknar.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson





11
Jag skulle behöva hjälp med att tyda en text i Viske häradsrätts dombok AIa:1 1643 - 1646 bild 15/sid 12. Texten börjar mitt på sidan och fortsätter på nästa sida. Men om jag får hjälp att tyda första sidan kan jag kanske komma vidare själv. Den person som givit namn åt min släktgård i Stråvalla socken Per Bengtsgården - Per Bentsson - finns omnämnd i texten tillsammans med flera andra bönder. Jag förstår inte vad ärendet handlar om men det ser ut att röra någon jordfråga. Tilläggas kan att Per Bentsson var skattebonde.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson





12
Jordeböcker / SV: Jordeböcker
« skrivet: 2020-11-05, 20:39 »
Jag har just upptäckt hur lätt det är numera att hitta jordeböcker på Riksarkivet. Jag forskar på Hallands län och har tittat främst på jordeboken för 1705. Jag har några undringar runt texten. 1705 står gården Åkraberg (sid 903 i Jordeboken) som tidigare varit skattegård som köpt till frälse 1652. Ägaren var 1705 kapten Kefwenbrink. Men resten av texten som står bredvid gårdsnamnet (som är först nämnda gården) kan jag inte läsa. Det verkar som om det handlar om villkoren för gården som frälsegård. Var det vanligt att självägande bönder sålde sina gårdar och blev frälsebönder. Jag trodde att det var främst kronogårdar som togs över av frälset. Vad kunde betalningen för en skattegård handla om?
Många gårdar i Stråvalla ägdes under 1700-talet av denne Kefwenbrink.

Det finns också ett stycke längst bak i stycket om Stråvalla som ser ut att handla om förvandlingen eller vinsten av förändringarna sett från kronans sida. Kan någon se vad det står?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

13
Äldre ord L - Ö / Landsvägsgrop
« skrivet: 2020-04-25, 14:46 »
Vad menade man med beteckningen landsvägsgrop? Jag har stött på det i ett rättsprotokoll från mitten av 1800-talet. Kan det betyda dike som går utmed landsvägen?


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

14
11 Föremål / SV: Plog
« skrivet: 2020-04-05, 16:22 »
Ett småprotoll för Viske häradsrätt från slutet av 1700-talet berättar om en bonde som lagt beslag på sin grannes krokbill. Bill ska vara en trekantig skiva av metall att fästa vid plogen men vad är krokbill?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

15
03 - Hur hittar jag... / SV: Överlåtelse av gård
« skrivet: 2020-02-05, 10:33 »
Tack!
Brukar dokumenten stå i tidsordning?


Eivor Gunnarsson

16
03 - Hur hittar jag... / Överlåtelse av gård
« skrivet: 2020-02-03, 14:49 »
Jag undrar var jag finner det dokument som redogör för överlåtelse av gård (inte i samband med dödsfall). Det gäller i detta fall både delning och överlåtelse av ett av tre hemman i Skattagården i i Stråvalla socken i Halland. Gården - ursprungligen bestående av 1/3 av Skattagården - delades mellan två söner, varav en fick 1/9 av Skattagården och den andre 2/9. Detta ska ha skett ca 1814. Fadern hette Anders Jönsson och hans söner hette Anders och Bernt Andersson.

Stråvalla tillhörde Viske härad.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

17
Tack för ditt utförliga svar. Jag har letat vidare med hjälp av det du hittat. Detta måste ha varit en mycket speciell man. Han kan mycket väl ha varit till sjöss efter att han rymt från Garnisonsförvaltningen, men att han skulle ha tappat sitt prästbevis tror jag inte på. Han återkom aldrig till sin hemsocken Stråvalla och han kontaktade nog inte heller sina syskon. I en bouppteckning efter en syster 1894 finns alla hennes syskonbarn med utom Samuels barn. I Hyssna gjorde Samuel sig skyldig till stöld och fick avsked som soldat men levde till 1888 och var gift två gånger.


Eivor Gunnarsson

18
Garnisonssförsamlingen kom jag överhuvudtaget inte på att kolla. Samuel skulle alltså bli soldat i Göteborg?
Det innebär nog, som du säger, att spåren slutar här. Jag antar att han skulle ha hämtats tillbaka om han åkt hem till Halland igen? Och att ta sig till Amerika var ju knappast aktuellt ännu.
Tack för snabbt svar!


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

19
Samuel Berntsson, född 1816-12-13 i Stråvalla socken i Halland flyttade 1835 till Tölö som dräng och därefter till Göteborg 1836. Jag har själv letat bland inflyttningslängder till olika församlingar, men hittar honom inte. Finns det någon som är bättre än jag på släktforskning i Göteborg, som hittar honom?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

20
Idala / SV: Idala
« skrivet: 2019-12-08, 17:09 »
Det låter mycket troligt. Tack!


Eivor Gunnarsson

21
Idala / SV: Idala
« skrivet: 2019-12-06, 13:18 »
Idala finns under Gällinge A:2. Jag borde ha nämnt det.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

22
Idala / SV: Idala
« skrivet: 2019-12-05, 13:24 »
Jag skulle vilja ha hjälp med att tyda en anteckning i husförhörslängden för Idala - AI:2 sid 694. Det handlar om Emanuel Persson född 1815 på gården Hallen. Hans far hette Per Månsson. Den anteckning som står bredvid Emanuel Perssons namn kan jag inte läsa.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

23
Stråvalla / SV: Husförhörslängder Stråvalla
« skrivet: 2019-11-21, 11:47 »
Tack för svaret! Han blev med tiden allt fattigare och det slutade med att han fick tigga.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

24
Stråvalla / Husförhörslängder Stråvalla
« skrivet: 2019-11-20, 16:24 »
Jag skulle vilja ha hjälp med en anteckning i Stråvalla AI:2 sid 27. I vänstra marginalen vid namnet Berent Andersson står en anteckning som jag inte kan tyda. Kan någon annan tyda den?


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

25
Vasa / SV: fråga
« skrivet: 2019-08-24, 13:32 »
Nu har jag äntligen börjat ta itu med min sökning efter tidigare invånare i huset Hedåsgatan 9. Det var inte svårt att hitta rätt sidor efter dina anvisningar. Men några frågor inställer sig när jag ska tolka de olika kolumnerna. Jag antar att grupperingarna står för boende i respektive lägenhet. Men vad står fol(folienummer?) för. Här står bara en siffra. I kolumnen "Från" finns ibland något som ser ut som sidhänvisningar (t ex G(eller H) L 2599. Hur ska man tolka detta? Kolumnen "Till" är oftast lätt att tolka. Men ibland kan jag inte alls förstå vad som menas. Som t ex 15:3 L.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

26
Båtsman / SV: Båtsman
« skrivet: 2019-08-06, 18:28 »
Tack för den grundliga informationen!


Eivor Gunnarsson

27
Båtsman / SV: Båtsman
« skrivet: 2019-08-06, 11:16 »
Båtsmän fanns även i Halland, där de var indelade i norra och södra båtsmanskompaniet.
Jag ska ju inte skriva en artikel för publicering på engelska utan lämna information till en amerikansk släkting. Så texten behöver inte vara så elegant. Jag får väl förklara så gott det går vad det handlar om. Det räcker nog inte med bara en översättning av ordet. Men den person som jag beskriver var korpral, så då kanske boatswain inte är så fel ändå?


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

28
Båtsman / SV: Båtsman
« skrivet: 2019-08-05, 11:32 »
Tack!


Eivor Gunnarsson

29
Båtsman / SV: Båtsman
« skrivet: 2019-08-04, 12:56 »
Jag håller på att översätta en text till engelska för en amerikansk släktings räkning. Hur ska jag översätta rotebåtsman för att det ska bli förståeligt?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

30
Värö / SV: Värö kyrkoräkenskaper
« skrivet: 2019-06-28, 11:37 »
Tack!


Eivor Gunnarsson

31
Värö / SV: Värö kyrkoräkenskaper
« skrivet: 2019-06-27, 20:05 »
Ursäkta mig. Det ska vara Stråvalla CI:1 1685 - 1759 bild 123 sid 229


Eivor Gunnarsson

32
Värö / Värö kyrkoräkenskaper
« skrivet: 2019-06-27, 17:37 »
Jag skulle vilja ha hjälp att tyda vad som står i Värö CI:1 1685 - 1759 bild 123/sid 229 om en person vid namn amiral Willster, som skänkt 10 riksdaler till kyrkan. Det står något före titeln amiral, men det kan jag inte tyda.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

33
Vasa / SV: fråga
« skrivet: 2019-06-25, 12:23 »
Jag har aldrig forskat på Göteborg tidigare och har en grundläggande fråga hur man går till väga. Jag söker de första innevånarna i huset Hedåsgatan 9 (ska vara byggt 1919 och bostadsrättsföreningen ska vara bildad 1920). Då jag söker i församlingsböckerna för Vasa församling förstår jag inte hur de är organiserade. Hur finner man gatuadresser eller kvarter? Såvitt jag kan se finns det inte angivet i församlingsböckerna.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

34
Sten- / SV: Stenhuggare
« skrivet: 2019-06-14, 10:59 »
Tack så jättemycket! Jag har tidigare inte lyckats få något som helst svar på detta och nu har jag ju en hel del. KB:s tidningsarkiv verkar vara en bra källa.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

35
Sten- / Stenhuggare
« skrivet: 2019-06-13, 13:02 »
Jag undrar om någon känner till vilket bolag som hade hand om stenbrytningen i Stråvalla i norra Halland. Där bröts sten från ca 1860 och en bit in på 1900-talet.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

36
Stråvalla / SV: Stråvalla dödbok
« skrivet: 2019-01-28, 15:41 »
Tack för hjälpen! Jag ska använda texten i en artikel och då vill man ju ha allt rätt.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

37
Stråvalla / Stråvalla dödbok
« skrivet: 2019-01-27, 15:06 »
Kan någon hjälpa mig med att tyda en text i Stråvalla dödbok CI:1 1685 - 1759 bild 89/sid 161. En del har jag kunnat tyda själv, men vissa detaljer kan jag inte tyda. Det handlar om Sven Olsson af Kärra, som natten mellan den 27 och 28 dec. 1748 blef av en häftig brottsjö ???? Detta verkar ha skett i Amsterdam, men vad exakt hände?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

38
Då har det inget att göra med "min soldat". Tack för hjälpen!


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

39
Jag skulle vilja ha hjälp med en anteckning i generalmönsterrullan för Värmland - Närkes regemente 1732 bild 351. Anteckningen, som står längst till höger på sidan, gäller soldaten Håkan Arnesson från Tömte. Kan någon tyda vad som står?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

40
Yrken F / SV: Flänningsarbete
« skrivet: 2018-10-21, 13:25 »
Tack så jättemycket. Det ska såklart vara flottningsarbete. Tack också för notisen!


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

41
Yrken F / SV: Flänningsarbete
« skrivet: 2018-10-21, 12:37 »
Det står i Köla sockens dödsbok. Soldaten hette Karl Fredrik Tömtman och han dog 1891-05-13.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

42
Yrken F / Flänningsarbete
« skrivet: 2018-10-20, 15:07 »
Jag har råkat på en anteckning i en dödbok om en ung man som dött vid flänningsarbete i ett vattenfall vid Koppoms bruk i Värmland. Jag har inte lyckats få någon förklaring till vad flänning är. Vet någon?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

43
Köla / SV: Texttydning
« skrivet: 2018-09-13, 12:19 »
Tack för ett väldigt fylligt svar!
Det motsvarar alltså om 1/8 mantal?



Hälsningar


Eivor Gunnarsson

44
Köla / SV: Texttydning
« skrivet: 2018-09-09, 11:30 »
Jag skulle vilja ha hjälp att tyda en post i en bouppteckning. Bouppteckningen gäller Gunnil Olsdotter som var hustru till soldaten Lars Tömtman i Tömte. Hon dog 1853 och bouppteckningen finns i Jösse härad FII:52a 1853 - 1854 sid 331. Det jag skulle vilja ha hjälp med är att tyda först posten i bouppteckningen, som gäller det hemman som paret ägde eller möjligen arrenderade. Det ser ut som om storleken på hemmanet är uppgiven men jag kan inte se vilket mått som omnämns.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

45
Värö / SV: Värö bouppteckningar
« skrivet: 2018-04-26, 11:04 »
Det låter mycket troligt. Denna släkt hade mycket kontakter där. Tack båda två som svarat! Nu har jag hela texten.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

46
Värö / SV: Värö bouppteckningar
« skrivet: 2018-04-25, 19:00 »
Tack för det svaret. Köpeskillingen kan ha något att göra med båtar eftersom den person det handlar om var sjökapten. Det ser inte ut som något personnamn.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

47
Värö / Värö bouppteckningar
« skrivet: 2018-04-22, 14:53 »
Jag skulle behöva hjälp med att tyda en post i en bouppteckning efter Catharina Werdelin på Vändelsö som dog 1816. Bouppteckningen finns i Viske härad FII:7 1816 -1820 bild 740/sid 65.
Det gäller grafvationerna. Den första och största posten är på 1500:-. Jag kan inte läsa ut vad det handlar om. Någon årlig ränta?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

48
00 - Dop / SV: Faddrar
« skrivet: 2018-03-24, 13:45 »
Jag undrar vad orsaken kan vara till att inga faddrar finns antecknade vid ett dop? Jag har funnit ett sådant exempel i Stråvalla socken i Halland 1773 och finner ingen orsak till detta.


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

49
Adel eller inte / SV: Adel eller inte
« skrivet: 2018-03-13, 15:56 »
Tack för svaret! Jag googlade lite på Rehnskiöld igår och fann bara en person -Carl Gustaf Rehnskiöld född 1651 i Greifswald och död 1722. Han ska ha varit svensk greve och militär, men det ser inte ut som om han fick några barn. Hur ser sambandet mellan honom och kapten Kewenbrinck ut? Var de släkt och var Kewenbrinck isåfall den andres arvinge?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

50
Adel eller inte / SV: Adel eller inte
« skrivet: 2018-03-12, 18:53 »
Enligt boken Freden, friköpen och järnplogarna av Pablo Wiking Faria var det inte möjligt för bönder att friköpa frälsehemman (åtminstone inte utsocknes) före 1789. Jag drog därför slutsatsen att kapten Klefwenbrinck var adlig. Anledningen till mitt intresse är att jag håller på att skriva om en gammal släkting i Stråvalla socken i Halland som bodde på en frälsegård som ägts av Adrian Tripp, men som 1729 ägdes av kapten Klefwenbrinck.
Jag ska kolla sambandet mellan Klefwenbrinck och Rhenskiöld.
Tack för snabbt svar!


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

51
Adel eller inte / Klefwenbrinck
« skrivet: 2018-03-11, 16:09 »
Jag undrar om någon vet något om släkten Klefwenbrinck, som ska ha ägt gårdar i Halland på 1700-talet?


Vänliga hälsningar


Eivor Gunnarsson

52
Adel eller inte / SV: Adel eller inte
« skrivet: 2018-03-11, 16:07 »
Jag undrar om någon vet något om släkten Klefwenbrinck, som ska ha ägt gårdar i Halland på 1700-talet?


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

53
Sjö- / Forskning om sjömän
« skrivet: 2017-06-02, 15:59 »
Jag söker uppgift om en sjöman som mönstrade efter 1904. Han bodde då i Flisby församling i Småland (nära Eksjö). Var är det troligt att han mönstrade på och var kan man hitta uppgifter om aktuellt sjömanshus? I arkiv digital hittar jag bara äldre uppgifter, nästan enbart 1800-tal och äldre.


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

54
Militära vandringar / Militära vandringar
« skrivet: 2017-02-06, 16:37 »
Jag har hittat något intressant under Hallands läns landskontor GIb:1 1659-1716.Det handlar om inkvrtering av soldater under durchmarcher genom Halland. På sid. 2970 finns uppgifter som handlar om inkvartering i Stråvalla socken. Flera gårdar nämns, bland annat Per Bengtsgården. Men skriften är svår att tyda. Och vad står de olika kolumnerna för? Kan någon som är mer bevandlad i detta ämne än vad jag är hjälpa mig?


Hälsningar


Eivor Gunnarsson

55
Det märkliga är att han inte finns antecknad i hemförsamlingen. Men tack för att du hjälpt mig att kontrollera församlingarna i Göteborg.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

56
Avsked / Fått kongl. Amt. Collegi avskiedspass
« skrivet: 2016-02-21, 13:36 »
Så kan det förstås ha varit. Det verkar svårt att komma vidare med detta. Jag ska försöka titta lite bättre i kyrkböckerna och se om jag hittar något där.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

57
Jag söker en rotebåtsman från Stråvalla i Halland, som ska ha dött i Göteborg 1830. Eftersom han var båtsman tycker jag att han borde återfinnas på denna förvaltning men själv hittar jag honom inte. Han föddes 1799,enligt rullorna i Veddige i Halland, och hette Bengt Olsson Weddig. Enrollerad 1825.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

58
Norra Hallands båtsmanskompani / 01) Allmänt
« skrivet: 2016-02-06, 14:20 »
Jag har hittat de flesta av båtsmännen Weddig, dels i Kärra, dels längre bak i tiden i en grannsocken. Kvar finns de två första soldaterna Jöns Månsson Weddig och Olof Jonsson Weddig. Hallands båtsmansregister verkar ha tagit för givet att alla båtsmännen Weddig bodde på samma torp. Jag har beställt de utdrag ur deras båtsmansregister för båtsmännen Weddig.Men torpuppgiften stämmer inte för de första soldaterna. Det är mycket möjligt att de första  (eller den förste)båtsmännen kom från Veddige. Namnet tyder ju på det. Men tyvärr går det inte att få någon information därifrån. Mycket av deras kyrkböcker är förstörda i brand.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

59
Norra Hallands båtsmanskompani / 01) Allmänt
« skrivet: 2016-02-02, 08:04 »
Det kan de förstås göra. Jag letar i grannsocknarna. Någon båtsman före 1726 kan jag inte hitta, men det var kanske först då som Norra Hallands Båtsmanskompani bildades?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

60
Norra Hallands båtsmanskompani / 01) Allmänt
« skrivet: 2016-02-01, 20:12 »
Jag har utan framgång letat i husförhörslängd och dödbok efter några tidiga båtsmän i Stråvalla socken i Halland. Men jag kan inte finna dem där, trots att jag funnit dem i båtsmansrullorna som båtsmän i Stråvalla. Skrev man inte in soldaterna i husförhörslängderna om de inte fanns tillhands när det var husförhör?
Soldaterna hette Jöns Månsson Weddig född 1692 och antagen som soldat i Norra Hallands båtsmanskompani 1726 och Olof Jonsson Weddig född 1718,antagen i samma båtsmanskompani 1739 och död 1742, eventuellt i krig.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

61
Avsked / Fått kongl. Amt. Collegi avskiedspass
« skrivet: 2016-02-01, 15:31 »
Då var det ett helt normalt avsked som kunde bero på ålder eller hälsa?  
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

62
Avsked / Fått kongl. Amt. Collegi avskiedspass
« skrivet: 2016-01-31, 17:52 »
Vad betyder ovanstående anteckning, som återfanns i marginalen på en båtsmansrulla?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

63
Hult / Hult
« skrivet: 2015-10-21, 07:44 »
Så snart hade jag inte väntat mig att få svar. Tack så mycket! Jag tyckte det var intressant att en person som tilltalas demoiselle är dopvittne till ett barn fött på fattighuset. Men jag kanske förstår sammanhanget lite bättre när jag får fram mer information om demoisselle Rosin.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

64
Hult / Hult
« skrivet: 2015-10-20, 18:56 »
Kan någon hitta demoiselle Bassin(efternamnet kan vara misstolkat) som år 1844 var fadder till ett barn, fött i fattigstugan i Hult 22/5 1844 -Jonas Petter Carlsson, vars föräldrar var Anna Lotta Samuelsdotter och före detta sockenskomakaren Carl Månsson Blom.Det står i födelseboken att hon ska ha kommit från Bjersby, men jag kan inte hitta henne.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

65
00 - Fångar / Straffånge - uppflyttad till första klassen?
« skrivet: 2015-07-07, 13:19 »
Tack för tipset!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

66
00 - Fångar / Straffånge - uppflyttad till första klassen?
« skrivet: 2015-07-06, 12:35 »
Då var det väl där de hamnade antar jag. Jag antar att den kvinnan du avser var dömd till straffarbete?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

67
00 - Fångar / Straffånge - uppflyttad till första klassen?
« skrivet: 2015-07-06, 09:11 »
Var hamnade kvinnor från Halland vid mitten av 1800-talet, som dömts till straffarbete? Fängelset i Varberg (sånär som kronohäktet där man satt kortare tid) verkar bara ha varit avsett för män. Spinnhuset i Göteborg användes, som jag har uppfattat det) till straffarbete först från 1867.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

68
Övriga skrifter / Hallands läns Landshövdingeberättelser
« skrivet: 2015-06-30, 11:37 »
Vet någon var man kan få tag i Landshövdingeberättelser från Hallands län 1705 - 1818? De har den inte på Varbergs museum.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

69
Hjärtum / Hjärtum
« skrivet: 2015-05-17, 08:41 »
Han gick prästutbildning i Lund och blev prästvigd där 1814. Därefter kan jag inte hitta honom förrän 1827 på prästgården i Hjertum. Men han kan ju ha undervisat i Göteborg. Har du hittat honom där?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

70
Hjärtum / Hjärtum
« skrivet: 2015-05-16, 21:09 »
Jag har letat i inflyttningsländerna efter Gustav Johan Jönsson, som står som pastorsadjunkt i Hjärtum i husförhörslängden 1827. Då står han skriven i prästgården.I husförhörslängden året innan finns han inte med någonstans i Hjärtum. Ändå saknas han i inflyttningslängderna både 1826 och 1827. Varifrån kan han ha kommit? Gustav Johan var född i Stråvalla socken 1791.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

71
Svenneby / Svenneby
« skrivet: 2015-05-14, 18:46 »
Jag letar efter uppgifter om komministern Bernt Jönsson, som var verksam i Svenneby from 1834 till sin död 1874. Eftersom kyrkböckerna för Svenneby saknas fram till 1860 har jag letat i mantalslängderna.Han gifte sig så småningom med företrädarens dotter Agneta Öberg, men såvitt jag kan se skedde detta inte förrän ca 1844. Det ser ut som om Agneta fram tills dess var hushållerska och piga hos Bernt Jönsson, vilket verkar lite konstigt. Mantalslängderna finns under Norrvikens häradsskrivare. FIa:156 bild 129 är en av längderna där Agneta ser ut att ha varit hushållerska på gården. Senare - 1840 - står hon som piga. Det ser ju ännu konstigare ut. 1844 finns inte Agneta med med namn i mantalslängden. Innebär det att hon och Bernt gift sig? Det ser inte ut som om de fick några barn. Om de fick det kan i alla fall jag inte läsa ut det från mantalslängderna.
Kan någon tyda mantalslängderna bättre än vad jag kan?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

72
Yrken S / Student
« skrivet: 2015-04-21, 08:36 »
Jag skulle gärna vilja veta lite mer om hur man levde som student i Lund i början av 1800-talet, speciellt om man kom från en annan del av Sverige och fick bo inneboende eller liknande. Kan någon rekommendera någon bok eller alternativt har en egen historia om detta?
 
Vänliga hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

73
Värö / Värö
« skrivet: 2015-02-16, 16:22 »
Tack än en gång!
 
Eivor Gunnarsson

74
Värö / Värö
« skrivet: 2015-02-15, 12:39 »
Tack för det utförliga svaret. Men jag kan inte finna Christina i Landa 1840-49. Vilken gård bodde hon på?
I Christinas ursprungliga familj verkar det som om man skickade bort barnen redan i de yngre tonåren, vilket verkar underligt eftersom de inte ser ut att ha varit fattiga. Dottern Britta dog knappt 15 år gammal i en helt annan gård än hemgården. Där står hon som flicka, vilket jag tidigare tolkat som yngre tjänsteflicka, men som kanske även kan betyda annat Eftersom många i Christinas och Brittas familj dog i lungsot misstänker jag att man medvetet skickade bort barnen för att de inte skulle bli smittade.Såg du vart Christina och Anna Britta först flyttade när de flyttade hemifrån ?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

75
Värö / Värö
« skrivet: 2015-02-14, 16:31 »
Vart tog barnen Christina Henriksdotter född 22/3 1824 från gården Backa nr 6 Sven Jönsgård vägen? På husförhörslängden 1834 - 40 ser det ut som om hon flyttat till Sunvära, men jag kan inte hitta henne där. Även hennes syskon Andreas Henriksson född 24/12 1826 och Anna Britta Henriksdotter född 17/2 1831 försvinner hemifrån någon gång 1841 - 43 enligt bouppteckningen. Jag har inte lyckats spåra dem heller. Kan någon hitta dem?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

76
Emigrantkällor / Emigrantbrev
« skrivet: 2015-01-22, 19:53 »
Tack för svaret. Jag ska gå till landsarkivet.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

77
Emigrantkällor / Emigrantbrev
« skrivet: 2015-01-06, 14:24 »
På en informationsdag om släktforskning i Göteborg hörde jag talas om att det fanns en samling med brev som skrivits av blivande emigranter till fartygslinjer och liknande för att få information om hur man bäst tog sig till Amerika från just deras bostadsort. Jag försökte sedan komma åt materialet, men det visade sig inte vara så lätt och nu har tyvärr den lilla skriftliga information som jag fick på informationsdagen förkommit. Vet någon mer om denna brevsamling och hur man kommer åt den?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

78
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2015-01-06, 14:16 »
Det gäller uppenbarligen att lära sig de förkortningar som används i mantalslängderna. Syskonens far levde fortfarande men står i mantalslängderna innan som gammal (och troligtvis orkeslös). Det förklarar varför syskonen tillsammans brukade gården, även om fadern formellt fortfarande stod för den. Den kom så småningom att tas över av dottern Kirstin och hennes man Jon Christensson.Frågan är varför inte någon av sönerna tog över den men det är en annan historia.
Tack för all hjälp!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

79
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2015-01-05, 13:52 »
Tack för det snabba svaret. Jag har slagit upp de båda ställen du hänvisar till. Att Anders Jönsson står först har förmodligen förvirrat mig när jag själv försökte få fram uppgifterna. I husförhörslängden står han som en av sönerna under föräldrarnas namn.Men varför står inget streck vid namnet Anders Jönsson? Vad står antecknat till höger om namnen?
 
Vänliga hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

80
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2015-01-01, 19:32 »
Jag har försökt hitta Swen Jönsgård i Backa i mantalslängderna men det går bara inte. 1744 lämnade Jöns Jönsson över gården till sin svärson Jon Christensson. Jöns Jönssons hustru hette Anna och Jon Christenssons hustru hette Kristen. Tyvärr hittar jag inte vare sig något av dessa namn eller gården - i alla fall inte i rätt kombination.  
Finns det någon som kan hitta gården i mantalslängden 1744 eller någon dessförinnan?Gården är troligtvis en frälsegård eller skattefrälsegård.
 
Vänliga hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

81
Idala / Mantalslängder Idala
« skrivet: 2014-01-19, 12:54 »
Tack för svaret Christer. Detta förklarar ju hur Mårten Carlsson kom till gården. Han var, såvitt jag kan se, en av mina anfäder. Återstår då att se(om det går)om dessa båda var föräldrar till Anna Mårtensdotter, som tog över gården tillsammans med sin man. Jag har hittat en födelsenotis på en Anna från 1718 som kan stämma, men om det är den rätta personevar hennes man Ola/Oluf Andersson hela 29 år äldre än hon. Kanske inte helt omöjligt i dessa tider med många män som dött i kriget.  
Jag blev förundrad över hur många båtsmän som var inkvarterade i gårdarna under krigsåren. Jag har inte sett något liknande i andra socknar. Och förutom båtsmännen alla vanliga bönder som kallades in i kriget.Jag antar att de blev vanliga soldater. Vet du om man kan finna uppgifter om vart de kom?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

82
Idala / Mantalslängder Idala
« skrivet: 2014-01-14, 22:10 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig tyda mantalslängder för Idala socken. Det handlar om gården Lilla Vrå. Den familj som intresserar mig är Mårten Carlsson och hans familj.De dyker upp för första gången 1718(Hallands läns landskontor E:I 119 bild 22).Var kom de ifrån? Mårten och hans hustru finns antecknade.1719 ser det ut som om Mårten var ute i kriget. Endast hustrun nämns(EI:123 bild 211) Jag tycker det står något om soldathustru i kanten, men jag kan inte riktigt läsa vad som står där.1720 finns Mårten med igen (den mantalslängden finns i SVAR inte i AD on line).Där finns även en anteckning. 1724finns också en anteckning.1731 (EI:160 bild 243) finns Mårten Carlssonmed hustru antecknad tillsammans med en person som jag tror heter Börge Börgesson. Även där finns en anteckning i kanten som jag inte kan tyda.I födelseboken har jag hittat en Anna, som jag tror är dotter till Mårten Carlsson och hans hustru - ev med namnet Olur Börjesdotter). Dottern är född i Idala 29/9 1718. Vad hände med henne senare? I mantalslängden 1736 nämns förutom Mårten och hans hustru mågen Oluf Andersson med hustru. Men Oluf är född 1689 och dottern Anna föddes 1718. Det är lite för stor ålderskillnad för att de skulle ha blivit ett par. Jag hittar inte heller deras ev giftermål. Kan någon hitta bättre än jag i källorna?

83
Idala / Idala AI:1
« skrivet: 2014-01-04, 15:52 »
Vad skulle det isåfall kunna innebära? Att han inte var riktigt frisk? Han gifte sig aldrig trots att han var ende sonen, så det kan jun ha handlat om något handikapp.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

84
Idala / Idala AI:1
« skrivet: 2013-12-30, 18:10 »
Skulle det alltså betyda att de varit frånvarande från husförhören?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

85
Idala / Idala AI:1
« skrivet: 2013-12-30, 16:33 »
Jag har funnit en märklighet i husförhörslängden för Idala 1802- 1804. Efter många av namnen står abs, vilket jag tyder som absolution. Vad kan de ha gjort?  
1802 (AI:1 bild 241/sid 455) står abs på tre namn näst längst ner på vänster sida - Anders Olsson och hans två barn Jöns och Anna Stina. 1803 (AI:1 bild 247/sid 466) återfinns familjen igen. Nu står det att Anders fått avs för andra gången. Det står också en anteckning på sonen Jöns, som jag inte kan tyda. 1804 (AI:1 bild 253/sid 477) får Anders absolution för tredje gången. Även här står en antecknin, som jag inte kunnat tyda) vid Jöns namn. Kan någon hjälpa mig att förstå vad som hänt?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

86
Idala / Idala
« skrivet: 2013-12-30, 12:16 »
Tack för tipset. Det låter jätteintressant.Jag har redan varit i kontakt per mail med hembygdsföreningen, men eftersom jag frågade om det fanns en hembygdsbok var jag väl inne på fel spår och fick inte kännedom om detta. Jag ska kontakta dem igen.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

87
Idala / Idala
« skrivet: 2013-12-29, 16:18 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att leta efter en person som hette Hälge Bengtsson, född i Veddige ca 1726 (datum oklart). Helge bodde i Ståckared i Gällinge socken till 1773, då han ska ha flyttat till Idala socken. Han var då änkling efter Börtta Börgesdotter som han gift sig med 1753. Men jag finner honom inte i Idala. Har någon annan stött på honom?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

88
Gällinge / Gällinge
« skrivet: 2013-12-27, 18:56 »
Jag letar efter ett hushåll i Ståckared i mantalslängderna. Enligt kyrkböckerna bodde i detta hushåll 1753 Hälin (eller Helge) Bengtsson, hans hustru Britta, två små barn, hans svärfar Lars Nilsson, hans svärmor Anna Svensdotter, hans hustrus syster Kerstin och dotterbarnet Bärtta 13 år. När jag letar efter hushållet i mantalslängden (EIII:24)kan jag inte hitta dem. Det ser ut som om Ståckared förekommer på två olika ställen i mantalslängden, dels på sid 757 långt ner på sid 757 och dels längst ner på sid 759, men jag kan inte upptäcka detta hushåll på någondera stället. Kan någon som är mer van än jag att leta i mantalslängderna hitta dem, så att jag kan fortsätta följa gården bakåt i tiden?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

89
Idala / Idala
« skrivet: 2013-11-10, 15:20 »
Tack för svaret. Jag fick inte fram det själv, men svensk dödbok måste man väl beställa separeat? Jag kan inte se att de uppgifterna finns varken i Arkiv digital eller SVAR.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

90
Idala / Idala
« skrivet: 2013-11-09, 20:19 »
Jag undrar när Algot Joel Andersson född 30/11 1885 i Breared i Gällinge och senare bosatt i Idala Hallen dog? Jag tror att han fortfarande var i livet 1940.
Han var gift med Johanna Lena Andersson född 20/9 1882, född i Idala. När dog hon?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

91
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2013-09-29, 12:42 »
Jag skulle vilja ha hjälp med att tyda ett ord som står i Värö mantalslängd EI:72 bild 54 på Jöns Börjesgård i Bua. Förutom Bengt och hans hustru tycks det bo en massa människor på gården,bland annat en pastor och herr magister Brag med hustru och tjänstefolk, en sockenskräddare och befallningsmannen i Nybro Hindrich Matsson med hustru och tjänstefolk. Det ser helt osannorlikt ut. I marginalen står en anteckning som jag hoppasger någon klarhet i saken. Men jag kan inte tyda den. Vad står det?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

92
Hishult / Hishult-CI-1-1682-1733-Bild-161-sid-305
« skrivet: 2013-07-28, 13:11 »
Jag tycker det står Hishult
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

93
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2013-07-27, 20:10 »
Jag letar nu i mantalslängderna efter invånare i Jöns Börjesgård i Bua i Värö socken. Jag stammar själv från Zachris Börjesson, som står antecknad på gården från 1735. Men dessförinnan finns han inte med på denna gård och jag hittar honom inte heller på någon annan gård i Värö.
Däremot står Björ (eller Björn) Bengtsson som ägare långt dessförinnan. Det ser ut som om han delat gården med sin bror Bengt, åtminstone sedan 1730. Men 1735 (EI:172 bild 394)ser det ut som om Bengts del av gården står som utbruk. Har jag läst rätt? 1736 (EI:175 bild 384) ser det ut som om Bengt blivit tiggare. Kan det stämma? 1738 står även en anteckning om Björ Bengtsson. Men jag ser bara att anteckningen börjar med b. Vad står det?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

94
Värö / Värö AI:23
« skrivet: 2013-06-21, 12:17 »
Tack Christina för svaret. Nu har jag funnit ännu ett textstycke som jag har svårt att tyda. Det handlar om samma familj och härrör sig egentligen till Stråvalla men jag hoppas att det ändå går bra att skriva in det här. I Stråvalla husförhörsbok AI:7 1880-1895 bild 47 står en notering om Anna Brittas dotter Anna Sofia och hennes man Johan August Johansson. Jag antar att det har att göra med deras flytt till Örgryte i Göteborg. Men jag kan inte tyda den.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

95
Värö / Värö AI:23
« skrivet: 2013-06-17, 22:02 »
Jag behöver hjälp med att tyda vad som står i husförhörslängden AI:23 bild 241 om Anna Britta Börjesdotter född 21/2 1818. Hon flyttar någonstans 1888 men jag kan inte se vart.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

96
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2013-05-25, 17:04 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att se vart Bengt Börjesson född 2/10 1771 på Jon Börjesgård i Skällåkra tog vägen? Han fanns på gården fram till 1797 men 1798 var han inte längre kvar. Jag hittar honom inte i dödboken.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

97
Veddige / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2013
« skrivet: 2013-05-09, 19:11 »
Tack för upplysningarna Margareta. Nu letar jag vidare i Ås.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

98
Veddige / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2013
« skrivet: 2013-05-09, 14:53 »
Jag försöker ta reda på varifrån i Veddige Anna Thalena Börjesdotter född 2/9 1813 i Veddige kommer. Jag hittar henne inte i födelseboken. 1834 flyttar hon till Värö som gift med Johan Bernt Börjesson på gården Stora Lahall och borde väl då ha gift sig i Veddige strax innan men jag hittar inte bland vigda heller.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

99
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2013-05-09, 14:47 »
Tack Rolf. Då har de knappast någon anknytning till tidigare ägare av gården.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

100
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2013-05-05, 17:48 »
Är det någon som kan se var följande personer kommer ifrån? Bernt Persson född 19/1 1784 och död 29/12 1858 och hans hustru Brita Börjesdotter född 13/3 1790 och död 25/6 1865. De bodde som inhyses i Stora Lahall i Värö socken 1858 - 1867 (Värö AI:20 bild 210).
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

101
Allmänt / Viskebro sågverk
« skrivet: 2013-05-05, 13:32 »
Är det någon som vet något om detta sågverk? Det var i bruk på 1870-talet men blev troligtvis inte så långvaritgt
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

102
Örgryte / Äldre inlägg (arkiv) till 22 mars, 2014
« skrivet: 2013-05-04, 11:21 »
Tack Anita. Nu vet jag lite mer om familjen.
Det skulle vara roligt att veta hur det såg ut i Elisedal på deras tid -runt förra sekelskiftet. Känner någon till var man kan hitta bilder?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

103
Örgryte / Äldre inlägg (arkiv) till 22 mars, 2014
« skrivet: 2013-05-02, 20:18 »
Jag är intresserad av en familj som bodde i Elisedal i Örgryte församling kring mitten av förra sekelskiftet.Familjen bestod av Carl Johan Johansson född 3/6 1842 i Värö i Halland, hans hustru Anna Sofia Andersdotter född 5/5 1851 från Frillesås i Halland och deras son Axel Charles Arvid Johansson född 18/9 1888 i Örgryte. De återfinnes senast i Örgryte församlingsboken 1906-33 (Örgryte AII:22 sid 3044)där de står längst upp på sidan. Där står också datum för deras död, men jag kan inte hitta någon av dem i dödboken för Örgryte på de nämnda datumen. Skulle gärna vilja ha mer upplysning om dem om det går. Flyttade de eller letar jag på fel ställe?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

104
Lindberg / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2014
« skrivet: 2013-04-28, 13:07 »
Tack Ulla för ditt snabba svar.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

105
Lindberg / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2014
« skrivet: 2013-04-28, 11:27 »
Jag söker efter Börje Andersson född 1/1 1819, som enligt uppgift i husförhörsbok för Värö socken 1841-1843 (Värö AI:18 bild 80/sid 147 höger sida) flyttat från Lindberg 1843. Men jag hittar honom inte i Lindberg, vare sig i utflyttningslängd eller i husförhören. Kan någon annan lösa gåtan?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

106
Värö / Värö kyrkböcker AI:15 1819-25
« skrivet: 2013-04-22, 19:31 »
Jag skulle behöva hjälp med att tyda den text som står i Värö AI:15 bild 33. Det handlar om familjen på gården Stora Lahall. Det står att svåger Bernt dog 1823 men jag kan inte hitta honom i dödsboken. Kanske står det något annat. Skulle också vilja ha hjälp med att tyda texten efter svägerska Kerstin på raden under.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

107
Värö / Värö AI:19 1844-1857
« skrivet: 2013-04-22, 19:25 »
Tack båda två för svaren. Jag trodde inte brottet snatteri fanns vid denna tid.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

108
Värö / Värö AI:19 1844-1857
« skrivet: 2013-04-09, 20:44 »
Jag vill ha hjälp med att tyda inflyttningsorten för Börje Andersson född 11/1 1819 i Värö. Hans far Anders Torkelsson flyttade från Värö till Åhs socken ca 1810 och Börje återvände till Värö1843 men jag kan inte se varifrån han kom. Men det var inte från Åhs socken. Inflyttningen finns i Värö EI:1 bild 42. Han står som nr 10 i inflyttningslängden.
Jag behöver också hjälp med att tyda en anteckning i husförhörslängden Värö A:I:19 bild 92. Det står en anteckning om Johan Bernt Börjesson som jag tyder till: Johan Bernt Börjesson har undergått hemlig skrift .... De sista orden kan jag inte se.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

109
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2013-03-31, 12:51 »
Jag skulle vilja ha hjälp att spåra Torkel Hinrichsson f 8/4 1750 och hans hustru Britta f 12/12 1752 bakåt i tiden. From ca 1780 - 1785 bodde på Stora Lahall i Värö socken, men innan dess kan jag inte finna någon av dem. Ingen av dem verkar vara födda i Värö socken. På Stora Lahall (Sven Musgård?) bor de tillsammans med förra ägarens änka Ingrid Hane. I husförhörslängden 1786 - 1791 (VäröAI:10 bild 18) ser det ut som om hon skulle vara svärmor till Torkel Hinricsson, men det kan knappast vara möjligt.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

110
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2013-03-29, 13:26 »
Tack för det utförliga svaret. Detta hade jag aldrig kunnat läsa ut själv. Men man lär sig väl med tiden. Jag antar att ett namn utan streck i kolumnerna innebär att man inte behöver betala skatt. Så är det för Niels Persson 1704. Konstigt nog kommer strecket tillbaka senare.
Jag har gått vidare i mantalslängderna, har hittat mer men har också fler frågor.
Jag tycker mig ha funnit en dotter Börta, som bl a förekommer år 1700 (EI:63 bild 66). Då står hon i kolumn 5, som skulle vara den vanligaste för dotter.Hon försvinner 1702, samtidigt som Oluf Berntsson, som varit tjänstedräng (är tjänstedrängsamma som dräng?) kommer in i hushållet med hustru. Detta fick mig att tro att han gift sig med Börta. Men 1705 (EI:78)är sista gången Oluf förekommer. Det står en kommentar intill honom eller möjligen intill drängen Björn) - ut supra af Ambjörntorp. Någon verkar ha flyttat dig eller kanske kommit därifrån.
1706 (EI:81 bild 272) finns inget streck för Niels Perssons hustru. Innebär det att hon dött? Det står en anteckning i kanten som jag inte kan tyda. Nu finns en Björ(eller Björn) på gården. Det ser ut som om han är ogift. Men har en piga som heter Inger.
1707 (EI:84 bild 84/s 153)står Niels Persson kvar med sitt enda streck och Björn Bengtsson verkar stå med hustru på samma hushåll. Även här finns en anteckning i marginalen som jag inte kan tyda.
Kan någon hjälpa mig med detta?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

111
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2013-03-25, 17:15 »
Tack Christer Arvidsson. Jag har kommit ytterligare en bit med din hjälp. Men det är svårt att tyda handstilen.I Mantalslängden 1697(EI:55 bild 67/sid 6719) finns en kommentar som jag tror handlar om Nils Perssons hustru, men jag kan inte tyda den. Har hon avlidit? I övrigt verkar Nils nu bo tillsammans med sin son Björn.
1703 (E I:72 bild 54/s 279) står Niels Persson tillsammans med Oluf Börjesson. Det ser ut att ha varit 3 personer i hushållet. Vad står till höger om siffran 3?
1704 (EI:76 bild 219/s 8083)finns Niels Persson och Oluff Börjesson. Även Björn verkar finnas med. Kan man se hur de hör ihop?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

112
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2013-03-23, 11:01 »
Tack för svaret. Med hjälp av det kom jag vidare till mantalslängden 1689, då dottern verkar ha flyttat ut och föräldrarna bodde kvar ensamma. Även 1690 hittar jag gården men då verkar det som om det bor andra personer där. Jag tycker det ser ut som Niels Nielsson med hustru och Oluf Persson + några jag inte kan tyda alls samt(EI:34 bild 74/s4003). 1691 hittar jag överhuvudtaget inte gården. Längst ner på sid 4959 kan det stå Skällåkra Bengt Jönssons gård men jag kan inte se vilka som bodde där.
Gårdarna i samma by står ju inte alltid tillsammans. Hur ska man tyda det? Står de efter välstånd? Vad innebär de olika kolumnerna? Många står ju i första kolumnen - bland annat de som står som fattiga. Vad innebär det?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

113
Värö / Värö mantalslängder
« skrivet: 2013-03-17, 18:40 »
Jag försöker hitta de boende på gården Jöns Börjesgård i Skällåkra i Värö socken så långt bakåt sommöjligt. Det går bra i kyrkböckerna (som går bakåt till1739) men sämre i mantalslängderna. I mantalslängden 1688 som återfinnes under rubriken Hallands läns landskontor i AD(EI:28 bild 207/s 3675) tycker jag att jag hittar Jöns Börjesgård och Niels Perssons dotter Anna men jag är inte säker. Kan någon hitta gården?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

114
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2012-12-29, 16:18 »
Jag skulle vilja ha hjälp att tyda en text som står i Värö AI:3 bild 164/sid 311 längst ner på sidan till höger. Det handlar om sonen Börje hos Zachris Börjessons. Något hände 1856. Vad?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

115
Katarina / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-15
« skrivet: 2012-09-29, 11:49 »
Jag har för första gången prövat att leta i Stockholms stadsarkiv, men utan att lyckas hitta den jag letat efter. Jag söker mer uppgifter om Sophia Margareta Waltman, som återfanns i Katarina CIII:6, i samband med att hon födde oäkta dottern Aurora Albertina Halldén. Hon var då 37 år gammal. Jag har sökt i mantalsregister för Katarina församling 1835 men inte hittat henne där. Jag är också intresserad av hur dottern fick efternamnet Halldén. Det namnet finns inte med i födelseboken.
Kan någon hjälpa mig med uppgifter/alternativt sökvägar. Jag skulle vilja ha reda på så mycket som möjligt om denna släkt.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

116
Värö / Värö A1:7 (1769 - 1773) bild 13/s 15
« skrivet: 2012-09-20, 20:06 »
Jag hittade en lite längre kommentar i marginalen till ovanstående husförhör,som såg intressant ut. I texten nämns bl a Peter Carl Hallenberg, som var gästgivare i Backa gästgivaregård, men även en artellerirekryt som hette Gabriel Larsson Trygg och en kapten (hans kapten?) Carl J Lohm. Det ser ut att handla om ett pass men även om en permission och en lysning. Det hela utspelar sig under en period om ca ett halvt år.
Kanske kan detta intressera fler än mig. Prästen, som skrev ner kommentaren, har i alla fall funnit det så intresant att han skrivit kommentaren över två marginaler.
Kan någon tyda texten lite bättre än vad jag kunnat göra?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

117
Stråvalla / Anteckning i kyrkbok Stråvalla AI:5 1861 - 1870
« skrivet: 2012-09-18, 18:23 »
Tack Margareta! Det stämmer att Johannes for till Amerika. Men det lyckades jag inte läsa ut av anteckningen. Jag hade hoppats att det var något som förklarade varför han for till Amerika som den förste i sin socken. Men kanske var han bara lite mer företagsam än de flesta andra.  
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

118
Stråvalla / Anteckning i kyrkbok Stråvalla AI:5 1861 - 1870
« skrivet: 2012-09-16, 12:37 »
I ovanstående kyrkbok står en anteckning på bild 10/sid 7 vid namnet Johannes Johansson född 1844. Det är mycket svårtytt. Kan någon se vad som står där?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

119
Värö / Värö dödsbok 1706-1742
« skrivet: 2012-09-16, 10:11 »
Tack för detta snabba svar. Då var det alltså skepparen och inte båten som hette Tobias Röse?
Var kan Anders näs ligga?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

120
Värö / Värö dödsbok 1706-1742
« skrivet: 2012-09-15, 15:38 »
Jag skulle vilja ha hjälp att tyda en anteckning i Värö CI:3 1706-1742 bild 215/sid 415. Det handlar om att man predikade över personer som dött till sjöss, på en båt som kan ha hetat Tobias Röse. Men jag kan inte tyda allt.  
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

121
Nykyrka / Nykyrka
« skrivet: 2012-08-13, 20:06 »
Jag söker uppgifter om Axel Lundin, född i Hova 12/9 1850, som ska ha dött i Nykyrka 1939-04-05. Jag hittar inga uppgifter om honom i kyrkböckerna.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

122
Hova / Äldre inlägg (arkiv) till 12 november, 2013
« skrivet: 2012-08-05, 19:42 »
Problemet är att det inte finns någon anteckning i födelseboken varken i Skövde stadsförsamling eller landsförsamling om Johan Lundins födelse. 20/3 1816 däremot föddes en Johannes i Skövde landsförsamling. Men konstigt om det skulle bli fel på ett helt år.
Dog Maria Albertina i Adolf Fredriks församling i Stockholm?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

123
Skövde / Äldre inlägg (arkiv) till 24 december, 2012
« skrivet: 2012-08-05, 11:14 »
Tack Christina för allt ditt arbete! Jag har tagit fram alla dina spår. Det som handlar om Mariestad är utan tvekan helt rätt. Även det som handlar om Hjo.Johan står där som skrivare. Sedan är jag mer tveksam. Forsbyspåret verkar inte handla om samma person som Skövde landsförsamlingsspåret. Jag tror mer på Skövde. Visserligen är det fel år jämfört med senare anteckningaroch även fel efternamn. Men efternamnet kan ju ha ändrats och något måste ju ha gått fel när det gäller födelsedatum för Johan Lundin eftersom det inte finns någon Johan Lundin antecknad som född i Skövde 20/3 1817.Och i Skövde står pappan som nändeman och det låter mer troligt än en torpare som far som i Forsby.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

124
Skövde / Äldre inlägg (arkiv) till 24 december, 2012
« skrivet: 2012-08-04, 17:28 »
Jag kan tillägga att jag även gått igenom registren för barn födda i Skövde utan att hitta Johan Lundin. Ändå står han som född i Skövde i alla kyrkböcker jag hittat, där han är med. Johan Lundin flyttade runt mellan olika socknar i Västergötland. 1838-1843 står han skriven i Mariestad hus 21 och 1853 var han skriven i Älgarås Mellomgården och 1864 var han lantbrukare i Pjungsered i Älgarås. 1880 bodde han i Töreboda och arbetade som poststationsföreståndare. Han var gift med Maria Albertina Apelqvist född 20/9 1822 i Mariestad och de hade barnen Axel född 12/9 1850 i Hova, Carl Gustaf född 7/7 1855 i Älgarås och Johan Emil född 1864 i Älgarås.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

125
Hova / Äldre inlägg (arkiv) till 12 november, 2013
« skrivet: 2012-08-04, 10:11 »
Tack så mycket. Jag tyckte att jag letade noga men detta fann jag inte.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

126
Skövde / Äldre inlägg (arkiv) till 24 december, 2012
« skrivet: 2012-08-03, 18:39 »
Jag söker efter Johan Lundin som ska vara född i Skövde 20/3 1817. Jag har tittat i födelseboken både för stadsförsamlingen och landsförsamlingen men hittar honom inte.  
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

127
Hova / Äldre inlägg (arkiv) till 12 november, 2013
« skrivet: 2012-08-03, 17:58 »
Jag har hittat dem, men förlorade dem igen när jag fortsatte på husförhörslängden 1857 - 70 och trodde att de bodde kvar på Westergården. Hade de flyttat då?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

128
Hova / Äldre inlägg (arkiv) till 12 november, 2013
« skrivet: 2012-08-02, 17:50 »
Jag söker kronolänsman I Lundin och hans hustru Maria Albertina Apelqvist och deras son Axel Lundin född i Hova 12/9 1850. Föräldrarnas födelsedatum har jag inte. Jag har sökt i husförhörslängderna före Hova men inte lyckats hitta dem. Var kan jag hitta dem?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

129
Halden / Fredrikshald / Halden / Fredrikshald
« skrivet: 2012-08-02, 12:31 »
Tack så mycket för ett fylligt svar.
Jag har prövat det norska arkivet lite men behöver nog lite tid på mig för att lära mig leta i det. Nu vet jag i alla fall att båda makarna kom från Norge och att de av någon anledning valde att flytta till Skön i Medelpad i Sverige och arbeta på sågverk. Då var nog hennes födelseort Berg, den norska socknen Berg i Östfold.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

130
Katarina / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-30
« skrivet: 2012-08-01, 18:10 »
Tack för informationen. Jag går vidare.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

131
Skön / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2013
« skrivet: 2012-08-01, 15:43 »
Det kan mycket väl vara rätt ställe. Nu har jag lagt in en fråga på Norge - Östfold om detta. Tack för tipset!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

132
Halden / Fredrikshald / Halden / Fredrikshald
« skrivet: 2012-08-01, 15:40 »
Jag skulle vilja ha hjälp med att spåra några personer som troligtvis alla kommer från Norge , kanske Fredrikshald. Personerna heter Jacob Edvard Andersson född 5/4 1836 i Norge, förmodligen Fredrikshald. Hans hustru Elin Sofie Olsdotter Brakke föddes 4/8 1831 i Berg. Jag har fått veta att det finns ett ställe i Norge som heter Berg. Var det där hon föddes? Paret gifte sig 5/11 1861,men jag vet inte var. Deras äldsta barn föddes troligen i Fredrikshald. De hette Emelie Sofia född 31/5 1859 och Einar Olof Jacobsson född 4/8 1861. Tacksam för hjälp!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

133
Tack för svaret. Jag går vidare till rätt fylke med min fråga.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

134
I vilket fylke ligger Fredrikshald?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

135
Efterlysningar / Tenngren, Anna-Maria * ca 1862
« skrivet: 2012-08-01, 14:37 »
Tack så hjärtligt för alla upplysningar! Vad skulle man göra utan anbytarforum?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

136
Skön / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2013
« skrivet: 2012-08-01, 14:32 »
Då kanske även Emelie Sofia är född där. Tack för upplysningen!
Vad gäller modern Elin Sofie Olsdotter Brakke har jag faktiskt hittat ett mer utförligt födelsedatum - 4/8 1831 i Berg. Frågan är bara vilket Berg man menar.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

137
Skön / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2013
« skrivet: 2012-08-01, 13:01 »
Jag söker uppgifter om Elin Sofie Olsdotter Brakke, född 1831(datum inte angivet) i Berg och hennes man Jacob Edvard Andersson född 1836-04-05 i Norge. De bodde ca 1863 och framåt vid Tunadals ångsåg där han var arbetare. De gifte sig enligt husförhörslängden 5/11 1861, men tydligen inte i Skön för där hittar jag dem inte. Vid giftermålet fanns redan två barn Emilia Sofia född 31/5 1859 och Einar Olof född 4/8 1861, men det står inget om var de är födda och om de är gemensamma barn. På Einar Olof står efternamnet Jakobsson. Ser ut som att det är tillskrivet senare.
Vet inte heller vilket Berg Elin Sofie kommer från. Det är inte angivet. Det finns ju ett Berg i Sköns socken och det finns flera socknar som heter Berg. Finns det några andra exempel på användningen av Berg som födelseort som skulle kunna klargöra detta. Jag skulle vilja få möjlighet att följa Elin Sofie bakåt i tiden.
Tacksam för alla upplysningar. Själv har jag kört fast.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

138
Efterlysningar / Tenngren, Anna-Maria * ca 1862
« skrivet: 2012-08-01, 11:20 »
Tack så mycket Pentti. Då var de i Finland i alla fall, även om de inte var födda där. Det går inte att få fram vad de gjorde där och hur länge de var där? Det var väl inte så vanligt att man åkte iväg till Helsingfors på några år sådär om man inte hade anknytning dit?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

139
Bromma / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-02
« skrivet: 2012-07-31, 21:25 »
Jag behärskar nog inte riktigt rotemansarkivet. Jag har markerat förnamnen och efternamnet, födelsedatum och födelselän Stockholm, men på det får jag ingen träff med något av namnalternativen. Jag vet ju inte vilken församling hon föddes i och någon ut eller inflyttning eller gatuadress vet jag ju inte heller. Vad har jag missat?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

140
Efterlysningar / Tenngren, Anna-Maria * ca 1862
« skrivet: 2012-07-31, 21:12 »
Oj då! Då har jag fått fel uppgifter om dem. Har de överhuvudtaget inte bott i Finland?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

141
Bromma / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-02
« skrivet: 2012-07-31, 20:23 »
Jag har tappat spåret efter en person som hette Emilia Sofia Andersson, född 1859. Jag hittar henne i folkräkningarna 1890 och 1900 i Bromma. 1890 står ett frågetecken för hennes födelseförsamling men 1900 står Katarina i Stockholm. Jag har letat igenom födelseboken för Katarina församling 1859 men inte hittat henne. Har också letat i Rotemansarkivet men hittar henne inte där heller. Hon ska ha bott i Jakobs församling, när sonen Karl Magnus föddes 1883. Hon var gift med Karl Magnus Halldén och de båda flyttade till Bromma någon gång 1883-1886. Men var kom hon ifrån? Jag vill gärna leta efter hennes släktingar bakåt i tiden.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

142
Katarina / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-08-30
« skrivet: 2012-07-31, 19:05 »
Då går det inte att få fram vad som stod i kolumn 24? Eller handlade det om flyttningen till Bromma?
Var kan man se vilka gatuadresser som hör till vilka rotar? Det skulle göra det lättare att hitta i husförhörslängderna där det ju också kan finnas upplysningar. I rotemansarkivet kan man ju, såvitt jag förstår, inte hitta äldre uppgifter än ca 1880.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

143
Katarina / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-07-31
« skrivet: 2012-07-31, 16:15 »
Tord Påhlman!
 
Jag tittade på Carl Magnus Halldén i rotemansarkivet - den sida som jag fick som hänvisning från dig. Där står något om en anteckning på sidan 34. Är det då Rotemannen som man hänvisar till? Har du tillgång till anteckningen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

144
Efterlysningar / Tenngren, Anna-Maria * ca 1862
« skrivet: 2012-07-31, 15:26 »
Jag skulle vilja veta mer om Anna-Maria Tenngren och hennes man Axel Lundin som ska ha flyttat från Helsingfors till Sundbyberg i Bromma socken i Sverige 28/11 1883.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

145
Katarina / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-07-31
« skrivet: 2012-07-31, 11:18 »
Tack allesammans för svaren! Jag har bara forskat på landsbygden hittills och är inte alls van att söka i städer. Av era svar drar jag slutsatsen att fäderna i ovannämnda fall inte är kända. Och att Car Magnus mor noterats som okänd vid födseln, vilket jag ju vet var möjligt.
Måste man ha DVD:n Rotemannen för att komma åt alla uppgifter i rotemansarkivet?
 
Vänliga hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

146
Katarina / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-07-31
« skrivet: 2012-07-30, 20:41 »
Jag har letat efter Karl Magnus Halldén född 1861 i Katarina församling i husförhörslängden 1862 men hittar honom inte. Karl Magnus flyttade senare till Sundbyberg. Men var var han 1862?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

147
Bromma / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-02
« skrivet: 2012-07-30, 20:35 »
Tack för det snabba och utförliga svaret!
 
Eivor Gunnarsson

148
Bromma / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-09-02
« skrivet: 2012-07-30, 18:44 »
Jag letar efter uppgifter på Axel Lundin och hans hustru Gunilda Anna-Maria Tenngren 22 år gammal vid barnet Karls födelse 28/6 1884. Axel och Gunilda hade varit gifta i 3 månader vid sonen Karls födelse men jag hittar inte uppgifter om deras vigsel i Bromma församling där de senare bosatte sig. Axel Lundin var kontorist i Sundbyberg. Kan någon se var de kom ifrån?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

149
Landa / Landa
« skrivet: 2012-07-16, 19:32 »
Tack för svaret Christer!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

150
Landa / Landa
« skrivet: 2012-07-16, 14:05 »
Jag skulle vilja ha hjälp med att tyda en anteckning i husförhörslängden för Landa AI:5 1848-56 bild 90/sid 87.
I den familj på gården Gärdet som längst ner på sidan finns en anteckning som rör dottern Anna Johanna. Anteckningen står längst till höger efter hennes namn. Vad står det där?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

151
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2012-06-26, 19:46 »
Jag skulle behöva hjälp med att tyda en anteckning i kyrkboken Stråvalla AI:5 1861 - 1870 bild 10/sid 7. Anteckningen står längst till höger på raden för Johannes Johansson född 1844. Kan någon tolka vad där står?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

152
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-05-23, 14:14 »
Tack för svaret. Så var det nog. Låter ju inte bra det där med knivskärning, om det var honom det gällde, vilket väl är troligt.  
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

153
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-05-22, 21:41 »
Tack för svaret. Att hon senare flyttade till Amerika visste jag inte. Gäller det också hennes syster Anna Johanna född 1877?Anteckningen om Amerika skulle också kunna syfta på Johan Bernt Bengtsson född 47-09-06, som står antecknad på samma sida. Han återfinns konstigt nog i Särskild förteckning i Landa 1872. Även där står något om Amerika. Inte heller den anteckningen kan jag tyda. Men till Amerika kom han nog aldrig eftersom han gifte sig 1875 i Landa.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

154
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-05-21, 19:31 »
Tacksam för hjälp med att tyda en anteckning i husförhörslängden! I Landa AI:7 1871 - 1877 bild 22/sid 19 står en anteckning på raden som handlar om Elemina Maria (tror jag i alla fall) som jag inte kan tyda. Det handlar på något sätt om Amerika. Men jag får inte ihop det till något meningsfullt. Kan någon se vad det står?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

155
Ölmevalla / Äldre inlägg (arkiv) till 18 april, 2014
« skrivet: 2012-04-29, 14:24 »
Tack för nyttig information. Hade inte hört talas detta förut.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

156
Ölmevalla / Äldre inlägg (arkiv) till 18 april, 2014
« skrivet: 2012-04-29, 10:48 »
Kan man få mer information från skivan än från kyrkoböckerna. Eller är poängen att man får informationen på ett lättare sätt?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

157
Ölmevalla / Äldre inlägg (arkiv) till 18 april, 2014
« skrivet: 2012-04-28, 19:57 »
Tack för det innehållsrika svaret, Britt-Marie! Men vad är Hallands befolkning? Är det en databas?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

158
Ölmevalla / Äldre inlägg (arkiv) till 18 april, 2014
« skrivet: 2012-04-28, 16:59 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att hitta en familj som jag förlorat spåret efter i början av 1850-talet. De hetter Börje Claesson född 24/10 1813 i Landa, hans hustru Anna-Britta Johansdotter född 28/4 1818 i Landa och deras barn Johannes född 18/8 1841, Johanna Christina född 19/5 1844 och Johan Bernt 26/1 1850. De bodde vid yngste sonens födelse på gården Hallen i Ölmevalla som inhyses efter att tidigarevarit åbor på samma gård.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

159
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-04-15, 19:27 »
Det var intressant men mycket på en gång. Vad är Hilles och vad hände 1826 respektive 1857?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

160
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-04-15, 11:56 »
Mycket av Olaves anknytning till Lannekulla - förutom att det faktiskt står att hon kommer därifrån i vigselboken - består av antaganden. I föregångaren till husförhörslängderna från 1730 kallas Lannekulla Baggens. Jag kan inte se att det finns något annat Lannekulla som nämns där. Senare finns ju Lannekulla 2 och 3 omnämnt. Olave hette ju Jonsdotter i efternamn och i Lannekulla finns vid denna tid Anders och Knut Jonsson. Dessa var barn  till Jöns/Jon Olufsson och Kerstin/Kirstin Andersdotter. Jag antar - men vet ju inte säkert - att dessa var bröder respektive föräldrar till Olave.Att hon kallar sin äldsta dotter för Kirstin (efter mormor?) tyder ju också på det. Det var en ren händelse att jag fick syn på henne i kyrkböckerna. Jag kände sedan tidigare bara till Anders, Knut och Anna + en bror som dog som liten i syskonskaran från Lannekulla.
Knöts det i senare tid några band mellan Lannekulla och denna släktgren? Det skulle vara roligt om vi som kommer från Lannekulla skulle vara släkt med de äldsta kända ägarna. Som det ser ut nu är Sven Andersson, som köpte en del av Lannekulla i slutet av 1700-talet vår äldsta ana därifrån.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

161
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-04-14, 15:03 »
Tack Britt Börjesson för svaren.
 
Nu har jag, av en händelse, råkat på en för mig ny släkting i Landa kyrkoböcker. Det är Olafvur (Ollur) Jonsdotter från Lannekulla, troligtvis syster till Knut Jonsson från samma gård. 1701 24 november gifte hon sig med Jöns Eriksson i Påttorp och 1730 har de döttrarna Kirstin och Olur. Sedan blir det svårare att följa dem. Jag får det till att dottern Kirestin gifter sig 21 oktober 1733 med Mårten Olofsson från Frillesås och bosätter sig i Påttorp, där de får dottern Kirstin Mårtensdotter 30 oktober 1735. Fadern Jöns Eriksson gifte om sig 1737 med 32 år yngre Bengta Börjesdotter från Påttorp och bosatte sig i en stuga vid Påttorp, där de fick flera barn. Men sedan får jag inte riktigt ihop det med släktingarna. Vart tog Olur Jonasdotter vägen? Jag hittar henne inte i dödboken. Och hur gick det senare för Mårten Olofsson och hans familj?Frågan är om jag fattat fel på något sätt? Kan någon hjälpa mig?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

162
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-04-02, 08:22 »
Jag har haft kontakt med Göte Ingvarsson i hembygdsföreningen så jag kan höra med honom. Har fått låna några andra böcker av Oscar Andersson av honom men denna har jag inte hört talas om.
Min mamma Hilma Karlsson var också en av Oscar Anderssons första elever i Landa, men tyvärr blev jag intresserad av släktforskning för sent för att hinna ta kontakt med honom själv.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

163
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-03-28, 14:07 »
En fråga till Britt Börjesson!
 
Var finns Gårdarna i Landa att få tag på? Jag har prövat på Bokbörsen och jag har sökt den på Universitetsbiblioteket utan resultat.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

164
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-03-26, 11:05 »
Tack för svaren. Kanske finns den fullständiga texten till Sven Anderssons köp att få hos landsarkivet i Lund.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

165
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-03-20, 20:05 »
Jag undrar om någon kan se var Karl Oskar Karlsson Lås född 3/1 1857 i Jönköpings län och hans döttrar Elin Gerda Ottilia född 25/1 1888 och Klara Adelina född 7/4 1890 tog vägen? Den senaste vistelseorten jag kunnat hitta är Lannekulla Gärdet i folkräkningen 1900.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson
 
PS: Se också ett tidigare inlägg som inte fått nytt-signalenoch väl därför inte uppmärksammats av så många.

166
Domboksavskrifter / Domboksavskrifter
« skrivet: 2012-03-20, 09:07 »
Är det någon som känner till om det finns det någon avskrift av domböcker från Fjäre härad i Halland?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

167
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2012
« skrivet: 2012-03-17, 16:30 »
Jag undrar om någon kan hjälpa till att tyda ett stycke i en bouppteckning? Det gäller bouppteckning efter gossebarnet Johan Albin Eriksson, och finns i Fjäre härads bouppteckningar FIIa:881880 - 1880 bild 3200. Det stycke jag inte kan tyda finns på höger sida mellan de båda vågräta strecken. De gårdar som nämns heter Gärdet nr 1 och Lannekulla nr 1.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

168
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2012-03-10, 12:14 »
Det var nog lite kniviga frågor jag lade ut i de senaste två inläggen misstänker jag. Men jag skulle uppskatta om någon som försökt få tag i information om backstugefamiljen eller skolläraren och misslyckats skrev några rader. Då vet jag att det inte bara är min oerfarenhet som gjort att jag inte själv hittat något.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

169
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2012
« skrivet: 2012-03-02, 08:32 »
Ja, hon blev det så småningom men när han först bosatte sig i Lannekulla var han gift med en annan kvinna. Jag försöker få fram hur det kom sig att han flyttade dit. Han var inte född på gården och han kunde ju heller inte ha köpt sig in i den eftersom det var en kronogård. Jag funderade på om han på något sätt var släkt med Ebba Andersdotter. Men att hon står som inhysing tyder ju knappast på det. Vet någon var man skulle kunna hitta handlingar som visar på hur han kom att ta över Ebbas andel av gården? Ska jag vända mig till landsarkivet i Lund eller finns det något annat sätt?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

170
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2012
« skrivet: 2012-02-26, 20:28 »
Tack för svaret. Då handlar det knappast om något släktskap
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

171
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2012
« skrivet: 2012-02-26, 15:47 »
Jag undrar om någon kan tyda det som står i husförhören Landa AI:1 bild 7, sid 11 om
Ebba, som bodde i Lannekulla. Före namnet står något jag inte kan tolka men det ska ju handla om hennes eventuella släktskap med gårdens ägare Sven Andersson. Det står också en anteckning i kolumnen till höger om namn och födelseår, som jag inte kan tyda.
 
Vänliga hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

172
Resande - Resandefolket / Resande - Resandefolket
« skrivet: 2012-02-23, 15:15 »
Tack för tipset!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

173
Resande - Resandefolket / Resande - Resandefolket
« skrivet: 2012-02-23, 11:04 »
Jag undrar om det finns något skrivet om tattare/resande i Halland. Jag har själv, såvitt jag vet, inga i släkten men råkar på uttrycket överallt när jag släktforskar i Hallänska socknar, bland annat i sockenstämmoprotokoll. Enligt Selma Lagarlöf i Nils Holgerssons resa ska Halland vara känt för sina många tattare. Om det är så vore det intressant att veta varför och hur de levde där.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

174
Frillesås / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2013
« skrivet: 2012-02-11, 11:19 »
Tack för svaret!
 
Eivor Gunnarsson

175
Frillesås / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2013
« skrivet: 2012-02-10, 19:45 »
Bernander Johansson född 13/3 1840 från Kärra i Stråvalla socken flyttade 1857 enligt utflyttningslängden i Stråvalla till Frillesås 1857. Men jag hittar honom inte i inflyttningslängden i Frillesås det året. Har också en notering (osäker) om att han skulle ha flyttat till Fjärås på 1870-talet. Hittar honom inte där heller. Kan någon se vart han tog vägen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

176
Onsala / Onsala
« skrivet: 2012-02-07, 18:29 »
Tack Åke Carlsson för denna grundliga efterforskning. Då var kanske Onsala ett blindspår i detta fall.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

177
Onsala / Äldre inlägg (arkiv) till 04 februari, 2012
« skrivet: 2012-02-04, 15:55 »
Jag söker Bernt Andersson född 29/1 1795 som tillsammans med sin hustru Johanna Torkelsdotter född 18/10 1801 och barnen Anders född 4/4 1828, Andreas född 7/10 1831 och Johan Bernt född 27/1 1834 flyttade till Onsala 1837. De kom från Kärra i Stråvalla socken. Har letat i husförhörslängden i Onsala men hittar dem inte.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

178
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2012-02-04, 14:12 »
Jag har hittat en intressant förteckning i Stråvalla husförhör 1835 - 1845. På sid 35 finns i AD on line en lös lapp med en förteckning över barn som fått undervisning av en person som hette Sandberg. Förnamnet ser ut att börja på J. Jag hittar honom inte i husförhörslöngden men kanske finns han under lappen på Skattagården 1. Kanske någon som har en annan databas än AD on line kan lösa problemet vem denne Sandberg var.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

179
Målilla / Äldre inlägg (arkiv) till 17 maj, 2012
« skrivet: 2012-01-30, 07:47 »
Då söker jag vidare i Norrköping. Tack för hjälpen
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

180
Målilla / Äldre inlägg (arkiv) till 17 maj, 2012
« skrivet: 2012-01-29, 12:17 »
Jag söker Hildur Elvira Viktoria Eriksson, född i Eskilstuna 26/6 1895, som 13/12 1916 flyttade till Målilla. Jag tror hon flyttade från Flisby socken. Kan inte hitta henne i Målilla.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

181
Varberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
« skrivet: 2012-01-28, 17:08 »
Ett tillägg till mitt förra inlägg. Fick Karl Albert Gunnar Ziethen några barn?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

182
Varberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
« skrivet: 2012-01-28, 17:01 »
Det var mycket information på samma gång. Jag är jättenöjd.Var får man tag på så ny information? En uppgift om dödsår var ju från 1990. Jag har AD-online och SVAR men kan inte hitta så ny information där.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

183
Varberg / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
« skrivet: 2012-01-28, 13:23 »
Jag söker en person som hette Karl Anders Ziethon född 18/7 1874 i Hult i Jönköpings län. Han var gift med Maria Wilhelmina Holmberg född 30/8 1869 i Bankeryd i Jönköpings län. De flyttade till Varberg 28/11 1903 från Nors socken i Värmland med sonen Karl Albert Gunnar född 30/8 1896 i Hult. Men jag kan inte hitta dem i Varberg. Vart tog de vägen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

184
Forserum / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2012-01-27, 14:33 »
Inte konstigt att han är svår att följa! Nu fick jag rätt stavning på namnet också, vilket underlättar. Tack för svaren. Om någon hittat något ytterligare om denne Zithens vidare öden tar jag tacksamt emot det.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

185
Forserum / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2012-01-26, 19:32 »
Jag letar efter Karl Anders Sieton f. 18/7-74, som ska ha flyttat till Forserum 18/10 1897. I inflyttningslängden tycker jag att det står att han flyttat till Stations coupio och det hänvisas till sid. 214 men något sådant område kan jag inte hitta och på sid 214 kan jag heller inte hitta honom. Kan någon annan se vart han tog vägen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

186
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2012-01-22, 18:57 »
Det svaret tackar jag för. Det förklarar varför jag inte hittat dem i 1910 års folkräkning.
Idag har jag sökt efter en annan familj i Kärra by i Stråvalla. De bodde i en backstuga i Kärra. Mannen hette Ingemar Eriksson och var född 1737 (datum okänt). Fadern hette Erik Andersson och modern hette Börta Andersdotter. Var han kom ifrån kan jag inte se. Jag hittar honom inte i födelseböckerna för Stråvalla sockenen. Hans fru hette Kristin född 31/12 1741. Inte heller henne hittar jag i födelseböckerna i Stråvalla. I husförhörslängden står att de kommit från Anders Eriksson i Åkraberg, men jag kan inte spåra dem dit. Jag har hittat båda makarnas dödsdatum, men jag skulle vilja veta vart deras två söner tog vägen. De hette Bernt född 27/5 1772 och Anders född 3/3 1776. Jag kan inte finna dem i dödböckerna och inte heller någon annanstans i socknen. Men kanske flyttade de utanför socknen som drängar. Kan någon spåra dem?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

187
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2012-01-21, 12:07 »
Nu har jag kört fast igen! Har följt Börje Andersson och hans familj fram till år 1900. Det handlar då om Anders Peter Börjesson f. 30/5 1838, hans fru Brita Andersdotter f. 24/12 1851 och deras barn Augusta Petronella f 6/10 1878, Emma f. 1883, Johan Anton f. 1884, Birger f. 1887, Johanna Adelina f. 1889, Anna Olivia och Vilhelmina båda födda 1892. Anders Peter reste till Amerika 12/5 1893 men kom tillbaka igen och finns med i folkräkningen 1900. Men i folkräkningen 1910 finns ingen i familjen kvar. Inte heller dotter Albertina Josefina f. 18/12 1880 som var fosterbarn hos fastern Britta-Lena f. 25/1 1834, gift med Carl Johan Johansson från Biskopsgården finns kvar i Värös folkräkning 1910. Kanske for de allihop till Amerika. Jag har inte lyckats spåra dem. Har någon möjlighet att se hur det gick?  Hälsn. Eivor Gunnarsson

188
Ingatorp / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2012
« skrivet: 2012-01-08, 20:18 »
Det var mycket. Ska undersöka allt närmare.
 
Eivor Gunnarsson

189
Ingatorp / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2012
« skrivet: 2012-01-08, 17:54 »
Tack Christina. Jag letar vidare med din hjälp.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

190
Ingatorp / Äldre inlägg (arkiv) till 06 maj, 2012
« skrivet: 2012-01-08, 15:41 »
Jag söker en person som hette Karl Fredrik Ferdinand Ljungberg, född 1860 9/3 i Ingatorp enligt uppgifter i husförhörslängd från Flisby AI:12 s 260. Men jag hittar honom inte i födelseboken för Ingatorp. Han ska ha flyttat till Eksjö 1/11 1877. Modern kan ha hetat Anna Sofia Karlsdotter. Kan någon se var han kom ifrån och kanske också vart han tog vägen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

191
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2012-01-06, 19:58 »
Tack så mycket Carina. Nu går jag vidare!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

192
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2012
« skrivet: 2012-01-06, 15:55 »
Jag har en fråga som jag inte klart kan se vilken socken den tillhör. Men den person jag söker hette Sven Högström (var ev sotare)och var far till ett barn vars mor bodde i denna socken. Barnet hette Carl Fredrik född 7/4 1888 och hans mor hette Klara Charlotta Andersdotter född 23/8 1853. Vid Carl Fredriks födelse bodde hon i fattigstugan i Flisby, men barnet föddes i Hårterum i Nässjö församling. Dopvittnen var bl a uppgiven fader. Fadern uppgav vid dopet att han var gift med modern och att de båda skulle ha bott i Sönnerby i Vrigstad men detta var fel. Jag har sökt Sven Högström i Vrigstad men inte hittat honom. Jag har inte heller andra uppgifter på honom än namnet så det är ingen lätt uppgift att hitta honom. Men jag undrar ändå: Finns det någon som vet något om honom.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

193
Barkeryd / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2014
« skrivet: 2012-01-06, 15:46 »
Tack för svaren. Nu går jag vidare utifrån dem
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

194
Barkeryd / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2014
« skrivet: 2012-01-06, 13:11 »
Jag har sökt i kyroboken AI:24 1885-1890 efter en person som hette Augusta Kraft som står nämnd som dopvittne till pojken Carl Fredrik som föddes i Hårterum i Nässjö 7/4 1888. Om Augusta Kraft står att hon var från Barkedryd men jag hittar henne inte. På sid 41 en soldatfamilj Kraft men där finns hon inte. Har någon stött på henne?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

195
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2012-01-06, 12:02 »
Ser att ingen svarat på mitt senaste inlägg. Men jag skulle gärna vilja veta om någon försökt spåra Börje men misslyckats, liksom jag.Isåfall får jag nog ge upp det spåret.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

196
Bredestad / Bredestad
« skrivet: 2011-12-28, 07:29 »
Tack Monika W. Nu går jag vidare!
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

197
Bredestad / Bredestad
« skrivet: 2011-12-27, 19:48 »
Jag söker föräldrarna till Clara Charlotta Andersdotter född 23/8 1853. De hette,enligt födelseboken, Anders Andersson och Anna-Lena Israelsdotter och var backstugesittare från nybygget Mela(?). Men jag hittar inte Mela. Kan någon hjälpa mig att hitta dem så att jag kan leta bakåt i tiden?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

198
Hanebo / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2013
« skrivet: 2011-12-27, 19:13 »
Judith Axelina Torsson född 10/3 1893 i Bjurum, Skaraborgs län flyttade till Hanebo 1918 tillsammans med sin man Karl Oscar Widell född 1884-07-20 och sonen Karl Axel Hilding född 21/2 1916. De ska ha flyttat till Henninge i Hanebo. Men jag hittar inte Henninge och därmed inte familjen. Kan någon hjälpa till?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

199
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2012
« skrivet: 2011-12-27, 19:05 »
Tack båda två för svaren. Jag fick både svar och fick lära mig något nytt.
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

200
Järvsö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 maj, 2012
« skrivet: 2011-12-27, 17:44 »
Jag söker dödsdatum och dödsorsak för Klara Charlotta Andersdotter född 23/8 1853 i Bredestad. Jag har följt henne fram till ca 1927 då hon bodde som understödstagare i Nordsjö 4. Där står hänvisat till NB 1384, men det hittar jag inte.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

201
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2012
« skrivet: 2011-12-27, 10:10 »
Tack båda två för utförliga svar. Det är inte lätt att följa denna släkt.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

202
Flisby / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2012
« skrivet: 2011-12-26, 13:03 »
Jag söker en person som hette Judith Axelin(Andersson?), född 10/3 1893 i Flisby socken. Hennes mor var Klara Charlotta Andersdotter född 23/8 1853 i Bredestad. Klara Charlotta hamnade 1901 på listan över obefintliga, med sin dotter Judith Axelina och hennes bror Carl Fredrik. Men där finns en anteckning att Judith Axelina skulle ha konformerats 30/5 1908 i Jersjö (åtminstone tyder jag namnet så). Kan kanske också vara Järvsö. 1900 står antecknat i husförhörslängden för Flisby att Klara Charlotta, Carl Fredrik och Judith Axelina skulle ha flyttat till Ockelbo, men de finns inte antecknade som inflyttde där. Jag vet var Carl Fredrik tog vägen.Han blev fosterbarn på en gård i Flisby. Men kan någon se vart Judith Axelina kom?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

203
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2011-12-16, 17:01 »
Jag har tappat spåret efter en gammal släkting som föddes i Stråvalla 9/9 1804. Han hette Börje Andersson och var matros.1834 gifte han sig med Petronella Brandstock f. 28/3 1799. 1835 flyttade Petronella till Ambjörntorp 3 i Värö socken tillsammans med dottern Britta Lena f. 25/1 1834. 14/10 1835 föddes en son Johan Bernt, som Börje Andersson var far till. Men det ser inte ut som om han flyttade med familjen till Ambjörntorp. Vart tog han vägen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

204
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-11-13, 20:44 »
Glöm min fråga från 31 oktober. Jag har själv hittat syskonen Johan Bernt och Johanna -efter mycket letande. Men jag är fortfarande intresserad av Anna Brittas dödsorsak - om det var koleraeller något annat.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

205
Ljung / Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2012
« skrivet: 2011-11-10, 19:40 »
Hej!
Jag söker uppgifter om Brita Cajsa Månsdotter född 23 okt 1844 i Backen, Mörstorp, Ljung. Hon utvandrade till N Amerika den 16 aug 1870. Hon lär ha varit hemma en gång och hälsat på. Vet någon mer om henne?
Hälsningar Ulla

206
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-11-05, 18:01 »
Jag har ytterligare en person i min släkt somjag inte lyckats spåra-Det är Anna Andreasdotter (Andersdotter) född 31/12 1767 som flyttade ca 1789 från Per Börjesgård i Skällåkra i Värö. Jag kan inte se vart hon flyttade. Kan någon annan se det?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson
 
PS: Vill även påminna om inlägget här ovanför. Det kanske inte går att hitta svaret. Även ett sådant svar vore värdefullt att få.

207
Ås / Ås
« skrivet: 2011-11-05, 17:46 »
Ser att jag skrivit fel årtal i inlägget här ovanför. Britta Brengtsdotter var förr 3/10 1792, inte 1732.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

208
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2012
« skrivet: 2011-11-01, 08:30 »
Tack så mycket för svaren. Den släktgren jag just nu försöker kartlägga är verkligen inte lätt att följa. De far kors och tvärs genom norra Halland. Samtidigt lär jag mig ju massor genom att kartlägga dem. Men utan hjälp från Anbytarforum skulle det inte gå så bra.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

209
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-10-31, 20:32 »
Jag söker två syskon som kom från Olof Larsgård i Buai Värö socken. De hette Johanna Jönsdotter född 6/8 1813 och Johan Bernt Jönsson född 30/5 1827. Johanna flyttade från hemmet före 1834 och Johan Bernt före 1841. Kan någon se vart de tog vägen?
Deras mor Anna Britta dog i Värö 10/5 1841 i en sorts feber. Kan det ha varit kolera? Flera andra i socknen dog i samma sjukdom ungefär samtidigt men jag kan inte läsa dödsorsaken ordentligt.  Se Värö C:6 bild 119/sid 427.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

210
Varberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-31, 08:22 »
Tack så jättemycket. Jag är ganska van att leta upp folk i små landsbygdssocknar men till om med där misslyckas jag ibland. Och den här personen intresserar mig lite extra.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

211
Landa / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2012
« skrivet: 2011-10-30, 20:49 »
Jöns Persson född 14/12 1790 i Värö socken flyttade 1844 till Solryd i Landa, där hans dotter Olena Jönsdotter född 13/11 1824 gifte sig med Anders Andreasson född 5/3 1823. Med Jöns flyttade också hans barn Anna Lena född 15/10 1822, Petter född 6/12 1807 och Britta född 22/8 1815. Men dem hittar jag inte efter flytten i Landa. Kan någon se vart de tog vägen?
 
Hälsningar
Eivor Gunnarsson

212
Varberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-30, 20:26 »
Ja gärna.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

213
Varberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31 oktober, 2011
« skrivet: 2011-10-30, 10:58 »
Jag skulle vilja ha hjälp att hitta en tidig släkting till mig som flyttade från Veddige socken till Varberg 1849. Hon hette Anna Christina Carlsdotter och var född 3/6 1826 i Sprängskulla i Veddige.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

214
Ås / Ås
« skrivet: 2011-10-29, 19:19 »
Jag söker ytterligare en person i den släkt jag frågat efter tidigare. Det är Britta Bengtsdotter född 3/10 1732 i Värö som enligt kyrkböckerna ska ha flyttat till Ås socken ca 1824 - 1826. Jag kan inte hitta henne i in eller utflyttningslängderna. Vart tog hon vägen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

215
Karl Johan / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2011
« skrivet: 2011-10-29, 19:12 »
Tack båda två för svaren. Nu vet jag lite mer om hur man läser kyrkböckerna i Göteborg
 
Eivor Gunnarsson

216
Onsala / Äldre inlägg (arkiv) till 04 februari, 2012
« skrivet: 2011-10-29, 16:21 »
Jag söker två bröder som heter Carl Martin Carlsson född 7/8 1862 och Alfred Leonard Carlsson född 3/7 1864 i soldattorpet vid Staragården. Carl Martin flyttade 1889 som inhyses sjöman till nr 2 Ledet och Alfred Leonard flyttade 1886 till Ledet nr 3 som dräng. Sedan hittar jag dem inte.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

217
Karl Johan / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2011
« skrivet: 2011-10-29, 16:09 »
Jag letar efter Josefina Bernhardina Carlsdotter född 20/9 1867 i Onsala som ska ha flyttat till Karl Johans församling i Göteborg 3/9 1889. Har aldrig förr letat släktingar i Göteborg och hittar henne inte. Kan någon se vart hon tog vägen?
 
Eivor Gunnarsson

218
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-10-25, 18:34 »
Tack båda två för svaren. Nu går jag vidare utifrån dem.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

219
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-10-23, 12:57 »
Jag skulle gärna vilja veta om någon har försökt få fram något om ovanstående inlägg, men funnit det omöjligt(då menar jag första frågan). Isåfall inser jag att jag måste släppa det spåret, och kanske försöka få hjälp på något annat sätt med andra frågan.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

220
Veddige / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2013
« skrivet: 2011-10-23, 12:51 »
Vilket fantastiskt forum detta är! Två bra svar på mindre än ett dygn. Tack så mycket! Nu går jag vidare till Värö.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

221
Ås / Ås
« skrivet: 2011-10-22, 15:02 »
Tack för svaret. Synd bara att hon - som så många andra - fick ett så tidigt och tragiskt slut.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

222
Veddige / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2013
« skrivet: 2011-10-22, 14:56 »
Jag har förlorat spåret efter släktingar som bodde i en backstuga i Kvarnarna i Veddige i mitten av 1800-talet. I husförhörslängden 1855 - 1860 bestod familjen av Johan Bernt Carlsson född 25/11 1828, hustrun Anna Olofsdotter född 14/3 1822 och deras son Carl August född 12/9 1854. I nästa husförhörslängd hittar jag dem inte. Kan någon se vart de tog vägen?
 
Eivor Gunnarsson

223
Ås / Ås
« skrivet: 2011-10-22, 12:47 »
Dottern Inger föddes 17/9 1825 och finns med i husförhörslängderna fram till 1830. Saknas sedan.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

224
Ås / Ås
« skrivet: 2011-10-19, 20:09 »
Tack för alla svar. Jag fick fatt i Bernt igen och kunde följa honom och hans söner men förlorade spåret igen efterhans dotter Inger född 17/9 1825. Hon finns med i husförhören fram till 1854, men sedan hittar jag henne inte.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

225
Ås / Ås
« skrivet: 2011-10-17, 19:55 »
Jag har tappat spåret efter några av mina avlägsna släktingar. Det gäller Berndt Bengtsson född 13/12 1795 som ska ha flyttat från Värö till Ås socken 1821 och hans far Bengt Andersson född 14/11 1758 som ska ha flyttat från Värö till Ås 1829. Jag hittar dem inte. Vart tog de vägen?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

226
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-10-16, 21:26 »
Jag har två problem. Jag förlorade spåret efter en gren av släkten när de hamnat på socknens slut och har inte funnit den igen. Det handlar om Anna-Britta född 9/2 1807 och änka efter Andreas Bengtsson f. 16/8 1799 och död 6/8 1857 och deras barn Anna-Lena f. 26/12 1840, Carl Johan född 10/6 1835 och Johan Bernt född 1848. De bodde tidigare på Hans Nilsgård i Ambjörntorp nr 3. Vart tog familjen vägen?
En annan fråga skulle jag också vilja ha hjälp med. Jag har funnit en intressant bouppteckning efter prästen Carl Brags hustru Ulrica Bagge, som dog 11 mars 1766. Bouppteckningen finns bland aktuella bouppteckningar för det året på bild 2970, sid. 285 Arkiv Digital. Alldeles i början av bouppteckningen ser det ut som om man räknar upp delar av gårdar, som Carl Brag genom utlåning av pengar fått i pant. Finns det någon som vet mer om detta eller som kan tolka bouppteckningen bättre än vad jag kan?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

227
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2011-10-03, 10:33 »
Tack för svaret. Min familj hade fått två extra barn i en tidigare släktforskning och det var när jag skulle följa upp dem som jag inte fick ihop det. Nu kan jag lugnt stryka dem. Tack så mycket!
 
Eivor Gunnarsson

228
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2011-10-01, 14:55 »
Jag skulle behöva hjälp av en van och kunnig släktforskare med att kontrollera en syskonskara i min släkt. Johan Bernt Andersson född 7/9 1809 och hans fru Johanna Lena Bengtsdotter född 18/12 1816 i Kärra 1 fick enligt tidigare släktforskning 8 barn. Två av dem kan jag inte själv finna i kyrkoböckerna. Det är Johanna Petronella som skulle ha fötts 23/9 1850 och Augusta Olivia som skulle ha fötts 12/2 1853 och dött 6/2 1854.Kan någon se om de verkligen har funnits som barn till Johan Bernt och Johanna Lena?
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

229
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2011-08-23, 19:48 »
Jag skulle vilja ha hjälp av någon med tillgång till emigrantregister. Jag skulle vilja veta vart i Amerika som Johannes Johansson, född 4/12 1844 i Per Bengtsgården i Stråvalla och utflyttad 1866 till Amerika, begav sig. Även andra uppgifter om honom om det finns.
 
Tacksam för svar
 
Eivor Gunnarsson

230
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-07-30, 15:07 »
Gör ett nytt försök att få uppmärksamhet till föregående inlägg. Nytt-markeringen har inte fungerat.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

231
Värö / Äldre inlägg (arkiv) till 30 december, 2011
« skrivet: 2011-07-28, 22:25 »
Jag är intresserad av en person vid namn Johanna Lena Pettersdotter Hallenberg född 11/3 1777, kanske på Lars Larsgård i Värö socken. Hon var dotter till Peter Carl Hallenberg, som ska ha varit gästgivare i Backa. Jag kan följa henne fram till ca 1803, då hon bodde på Lars Larsgård,som då brukades av hennes syster Johanna Christina och svåger Bengt Andersson. I husförhörslängden 1801- 1812 finns en anteckning på bild 46 sid 19 som jag inte kan tolka helt. Det står något om Wallberg. Därefter är hon borta från gården. 29/7 1823 gifte hon sig med Anders Börjesson i Kärra 1, Stråvalla. Var var hon däremellan?
När var hennes far gästgivare i Backa? Varifrån kom familjen? Kan inte hitta detta.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

232
Stråvalla / Stråvalla
« skrivet: 2011-07-18, 16:51 »
Jag undrar om någon kan säga vad det blev av Christina Hindrichsdotter född 1812 i Stråvalla, hennes man rotebåtsmannen Johannes Carlsson Norström och deras dotter Britta Carolina född i Stråvalla 1846? De bodde vid dotterns födelse i Löftabro i Stråvalla men sedan kan jag inte hitta dem.
En annan person som jag inte kan spåra är Christinas moster Ingrid (Ingjerd)Andersdotter född 1763. Hon föddes i Löftabro och bodde där åtminstone till 1812 men sedan kan jag inte hitta henne.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

233
Stråvalla / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-14, 15:22 »
Tack för svaren båda två. Fanns det en bild av örlogskuttern i Historisk tidskrift?
Jag antar att Anders Andersson skulle arbeta på båten på väg till England.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

234
Stråvalla / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2011
« skrivet: 2011-07-07, 08:28 »
Jag skulle vilja ha hjälp att tyda texten i dödboken för Stråvalla datum 13 maj 1790. Det gäller Anders Andersson son till Anders Nielsson och Hilla Andersdotter som råkade ut för en dödlig olycka i Göteborgs hamn. Såmycket kan jag läsa ut, men jag kan inte tyda hela anteckningen.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

235
Stråvalla / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2011
« skrivet: 2011-06-28, 15:20 »
Mitt förra meddelande (31 maj 2011) har på något sätt blivit fel publicerat så att nytt-pilen inte kommit med. Skriver därför detta nya meddelande. Frågan finns alltså i förra meddelandet.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

236
Stråvalla / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2011
« skrivet: 2011-05-31, 16:22 »
Jag anknyter till föregående två meddelanden och undrar om någon kan hjälpa mig att se vart släkten med de två prästerna tog vägen. Sista spåret från dem ser jag i Stråvallas sista husförhörslängd. Där finns Johan Bernt Bengtsson  och sonen Johan August född 23/3 1853.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

237
Idala / Idala
« skrivet: 2011-04-29, 08:46 »
Tack Britt-Marie Nordin för all hjälp! Det stämmer att det är Klara Alfrida jag söker efter. Det var min mormor, men eftersom hon dog så ung är mycket oklart runt henne. Jag har hört att det skulle ha funnits ännu ett barn förutom min mamma och sonen Karl Erik, som dog som litet.Då finns väl inte hans/hennes namn med på bouppteckningen? Var kan man finna uppgifter om det - alternativt, eftersom du bara funnit ett syskon till Hilma fanns det inget mer?  
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

238
Idala / Idala
« skrivet: 2011-04-28, 07:44 »
Den Frida (eller Alfrida) jag tänker på ska ha dött i början av 30-taleti Stråvalla, där hon var gift med Carl Johansson. Gjorde Alfrida från Idala det? Vad finns antecknat när det gäller barn? Hon hade en dotter som hette Hilma född 15/4 1926. Hade hon fler barn?

239
Idala / Idala
« skrivet: 2011-04-27, 08:11 »
Jag söker efter information om en person som hette Frida och som troligtvis föddes på gården Hallen i Idala 1906. Jag vill ha hjälp med att hitta hennes släkt bakåt. Hennes far hette troligtvis August och mamman kanske Hilma.

240
Stråvalla / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2011
« skrivet: 2011-01-27, 16:09 »
Till Elisabeth Thorsell!
Tack för det snabba svaret! Vet du vad det blev av släkten i Stråvalla? Jag fick fram en del i kyrkböckerna, men det blev stopp i slutet på 1800-talet. Änklingen Johan Bernt Bengtsson  och hans son Johan August född 1853 blev de sista jag fann (ättlingar till pojkarnas syster Johanna Lena Engberg, som bodde kvar i Stråvalla, gift med en klockare). Jag är, såvitt jag vet, inte släkt med dessa personer, men härstammar från en annan gård i Stråvalla och tyckte detta lät intressant när jag stötte på dem i kyrkböckerna, när jag var på jakt efter mina egna släktingar.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

241
Stråvalla / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juli, 2011
« skrivet: 2011-01-27, 13:39 »
Jag har en fråga. I Stråvalla fanns i början av 1800-talet två pojkar som gick i skola i Varberg. Redan detta var ovanligt. Men pojkarna gick vidare till gymnasium i Göteborg och till Lund så de var verkligen unika för sin tid. Pojkarna, som var bröder, hetteGustav Johan Jönsson född 1791 och Bernt Jönsson född 1792 och var från gården By. Föräldrarna hetter Jöns Gunnesson och Britta Jönsdotter. Finns det någon som vet något om vad som hände dessa pojkar.
 
Hälsningar
 
Eivor Gunnarsson

Sidor: [1]