ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lena Englöv Munck

Sidor: [1]
1
Zidoli / SV: Zidoli
« skrivet: 2016-11-05, 15:34 »
Den här tråden är ju inte precis ny men själv är jag ny på Anbytarforum.
Jag hittade uppgifterna om Johannes Zidolis familj på nätet i 1890 års folkräkning, där finns även dottern Beda med egen familj. Min mormor Anna född 1889 var då yngst av Bedas barn.  Jag minns henne inte eftersom hon dog 1950 då jag var ett år. Morfar Valdemar Persson däremot levde till 1978. Några år innan han dog skrev han ner sina minnen. Tyvärr finns inte allt kvar men så här skriver han om Johannes Zidoli:

"Enligt vad som berättats för mig, kom han i unga år invandrande till Sverige från Tyskland. Han var skräddare till yrket och bosatte sig i textilstaden Borås, där han ingick äktenskap (...). Zidoli sysslade inte enbart med skrädderi. Han bedrev också försäljning av ett slags tyska automatiska musikinstrument som jag vill minnas hette Arriston. För mer än hundra år sedan bedrev Zidoli försäljning i Värmland av dessa musikapparater enligt annons i dåvarande Wermlands-tidningen. Antagligen var det väl sedan Zidoli med fru flyttat från Borås och bosatt sig i Stömne, som han bedrev dessa affärer här i länet vid sidan av sitt skräddarjobb."
Sedan följer en utvikning om Beda, Johan och Amanda, barnen till Johannes och Lovisa Zidoli.
Därefter åter till Johannes Z: "Enligt vad som berättats för mig hyste han en en oemotståndlig lust till vägar och vandringar. Sålunda gick han hellre landsvägen till Arvika (cirka fem mil) än att åka med passagerarbåtarna, som gick dagliga turer i båda riktningarna... Vid ett par tillfällen företog han också helt oväntade färder från hemmet för att bege sig till sitt gamla hemland Tyskland. En av dessa utflykter lär ha tagit en tid av bortemot två år."

Hur går detta ihop med uppgiften i folkräkningen 1890 där det står att födelseförsamlingen är Stafnäs? Någon födelseort anges faktiskt inte.
Jag har svårt att se att min morfar skulle ha fantiserat ihop historierna om sin frus morfar. På något sätt borde det väl gå att hitta honom någon annanstans i arkiven, om det nu stämmer att han hette zidoli och inte Nilsson..

Sidor: [1]