ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ulf Berggren

Sidor: 1 ... 5 6 [7] 8
3001
Förnamn - S / Samsing
« skrivet: 2002-03-01, 22:10 »
Intressant att namnet noterats på fler ställen i Sverige, än i Tunaberg och dess närhet.
 
När jag träffade på namnet läste jag mig till dess betydelse. Det är danskt och betyder Samsöbo, från den ö som numera är känd från TV. Det kunde ju tyda på någon enstaka invandrad dansk, och man kunde också förvänta sig namnet i de fd danska landskapen. Men här har vi alltså även ett par andra exempel, så det handlar i så fall om mer än en inflyttad dansk.
 
F ö finns namnet belagt på ytterligare en ryttare flera generationer före Samsing i Tunaberg (f ö ana även till mig), som ev. kan vara förfader till honom. Jag minns dock inte källan, mer än att jag konstaterade att det var för tidigt för att han skulle kunna vara nämnd i KrA:s handlingar.

3002
Pihlblad / Äldre inlägg (arkiv) till 17 april, 2002
« skrivet: 2002-02-23, 23:15 »
Tillägg om Anders Holländare i Östra Vingåkers släkt:
 
Sonen Johan Holländare bodde ännu 1723 i Byarun, fast då var han vid Götafors.
Och hos honom vistades då även en son till brodern Anders, Lars Andersson Holländare.
 
Allt enligt Oppunda härads dombok 1723 7/6, där Lars var uppgiven som barnafar i ett lägersmål.

3003
Östra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-15
« skrivet: 2002-02-23, 18:46 »
Så mycket kan jag inte komplettera, men åtminstone med att Gottfrid Oljeqvist föddes 1722 i Åkra, Östra Vingåker, son t hammarsmeden Gustaf Oljeqvist.
Men jag visste inte ens om hans hustru tidigare. Om du vet när de senast kan ha gift sig så kan du ju nu räkna ut en period som det kan ha skett under utifrån hans födelseår.
Möjligen kan de ha gift sig i Flen, eftersom Gottfrids trolige bror, trädgårdsmästaren Erik Oljeqvist uppges vara född där 1738. Men det finns ingen vigselbok för Flen vid denna tid. Dock finns Charta Sigillata 1733-48, med alla lysningar under dessa år för hela länet, så om han är gift under den tiden kan det vara värt att leta upp Flenuppgifterna där (finns på Riksarkivet och landsarkivet).

3004
Sköldinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-22
« skrivet: 2002-02-23, 17:47 »
Det kan tilläggas att även statsminister Göran Persson härstammar från paret Per Svensson och Karin Månsdotter.
Närmare bestämt är deras son Sven Persson hans fm mm fm mf f.

3005
Nej, och det var därför jag nöjde mig med kanske. Ett bättre exempel hade det varit när syskonen har samma efternamn. Vilket förstås är det vanligaste, och det vore då en fördel att kunna ha dem under samma rubrik.
 
Hänvisningar är inte helt lyckat, så de bör undvikas om det går. Annars blir det lätt fråga om att behöva värdera vem av syskonen som är mest känd. För så lär ju en hänvisning uppfattas, även om det kan vara slumpartat beroende på att de bådas anor efterfrågats vid olika tillfällen.
 
Även på andra sätt innebär uppdelningen en försämring för mig, eftersom man får sämre överblick. Grundorsaken är måhända en annan, att det finns med så mycket halvkändisar att man bara kommer ihåg det var någon s k kändis nyligen som härstammade från Sörmland. Men de facto blir resultatet att det blir mycket jobbigare att leta upp uppgiften under femtioelva olika mer eller mindre godtyckliga rubriker än under en enda.
Uppdelningen var heller inte särskilt välmotiverad, med tanke på att det numera inte är så stor fart på kändisavdelningen.
Den bör därför slås samman igen snarast!
 
Och debatten bör väl nu flyttas till...
>Ordet är Fritt
 >Kändisars härstamning - den nya indelningen

3006
15) Möbler och föremål / Vart ligger gården?
« skrivet: 2002-02-16, 23:02 »
Andreas!
 
Anders Holmqvist var i denna hfl ännu ogift. Men åldersmässigt borde det vara ide för dig att kolla upp honom i nästa. Han uppgavs f ö vara född i socknen.
 
Anders!
 
Nej, så billig var inte poängen. Det räckte ju inte med att Bo redan kommit med lösningen. Jag förstod att det behövdes något mer handgripligt för att övertyga, och det tog ju bara 5 minuter att kolla saken. Och inte ens nu tycks ju alla vara övertygade.
 
Låt mig därför komplettera med att påminna om att den korta texten utgör alldeles för lite material för att dra säkra slutsatser om hans stavningsförmåga - vi kan f ö inte ens vara helst säkra på att det är han som har skrivit den. Dessutom var det först vid denna tid som vi fick en enhetlig stavning, och med tanke på folkskolans införande så sent som 1842 är det ju högst tveksamt hur mycket stavningsutbildning Anders Holmqvist fått.
 
F ö är det ett tydligt r för mig, det finns en extra krok som skiljer det från v. Kanske är skillnaden i tolkning beroende på att jag utgått från min erfarenhet, andra från att jämföra med andra r och v på sidan.

3007
Dödsbok från Stöde / Dödsbok från Stöde
« skrivet: 2002-02-16, 22:24 »
Nu börjar detta kanske mest likna ordmärkning, men här kommer några kommentarer:
 
När jag skrev att sidokommentarerna inte var vanliga menade jag egentligen att sådana inte var det vanliga på sidan. Det normala är alltså inte sådana, även om det fanns två. Motsatsen hade varit av intresse.
 
Det är inte helt säkert att det är en stor punkt som avslutar tillägget om hustrun - det kan vara en del av ordet - men det verkar troligast. Men tillägget är inte en mening så punkten känns omotiverad. Bäst vore fortfarande att se originalboken, inklusive det svagt ditskrivna efter hustru-notisen.
 
Man ska aldrig säga aldrig, men det är det väl ingen som har gjort?
Det viktigaste är som sagt att stora bokstäver på verb saknas på sidan i övrigt.
När det gäller stora bokstäver inuti ord vore väl det bästa att Mikael när han fått scannern läser in en text med flera sådana exempel.
Eller tänker ni på sammansatta substantiv? Dä är det ju inget konstigt. De betraktades ju förr som separata ord.
På samma sätt är exempel på inledande stor bokstav inget konstigt i ord som Efter, Samt och Och, eftersom de inledde satser.
 
Det är svårt att få sista ordet till förne just eftersom det är svårt att särskilja det från d-stapeln. Hela ordet borde dessutom ha varit understruket i så fall, men kanske hindrade d:et. Betydelsen kan vi vara säkra på, men exakt vad det står påverkar vad det kan stå innan.
 
P.S. Förvisso står det kyrkväktare, i hastigheten gjorde ä:et att det blev kyrkvärd i valet mellan det och kyrkvaktare, men det var alltså ett tredje alternativ...

3008
Kvistbro / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-03-08
« skrivet: 2002-02-16, 03:19 »
Marie!
 
Tanken var att på detta sätt visa att NN är modern och inte Ebba Brita Ekström.
Men det torde bli svårt att hitta mer om henne, även om det inte kan uteslutas att det någonstans finns en uppgift om hennes namn.
 
Varför denna fråga nu hamnade under Kvistbro.
 
P.S. BerGGren om jag får be.

3009
Fälling / Fälling
« skrivet: 2002-02-16, 00:37 »
Du hittar honom med föräldrar, syskon m fl på Kjell Åbergs hemsida:
http://mellerud.net/Genealogi/9999-99.htm
 
Men var namnet kommer ifrån är okänt.
 
F ö fortlever släkten än idag i Danmark.

3010
Politik / Offentlig verksamhet / Sahlin, Mona (f. 1957)
« skrivet: 2002-02-15, 22:57 »
Vi kan lägga till att hon är född Andersson.
Dessutom är hon lillasyster till en annan mer eller mindre känd person, Janne Andersson Pop, Japop.
 
Så deras ev. antavla kunde också passa under musik, vilket illustrerar att det kanske inte var så lyckat med det nya påhittet att dela upp kändisantavlorna i ett antal rubriker.

3011
15) Möbler och föremål / Vart ligger gården?
« skrivet: 2002-02-13, 21:30 »
Nu blev det nog lite onödigt mycket spekulationer här. Det är nämligen ett väldigt tydligt r i Bälarys torp och det kan inte vara ett v.
 
Och det visade sig mycket riktigt gälla Bälaryd i Småland, som Bo föreslog.
När jag var i Arninge idag passade jag nämligen på att kontrollera hfl där 1857-61.
Och på sidan 37 återfinns i Bälarydstorp Mellangård
Sockenskräddaren Anders Andersson Holmqvist, f 1835.
 
Han behöver ju som sagt inte vara en släkting, men om du vill följa upp det från båda håll, så bor han kvar i denna hfl 1861, så du kan i så fall kolla upp honom i nästa hfl.

3012
Dödsbok från Stöde / Dödsbok från Stöde
« skrivet: 2002-02-10, 00:00 »
Perfekt! Kontext har verkligen saknats. Men nu kan man bl a notera att det inte är vanligt med sådana sidokommentarer på sidan, men att det faktiskt finns en till där, 14/9 är kyrkovärden inskrivet till vänster.
Eftersom en pestnotering inte kan gälla Jon verkar det troligt att tillägget gäller hustrun. Ev. har den t o m börjat skrivas direkt efter henne, där det står något svagt som skulle kunna vara som.
F ö är avslutningen fortfarande klart osäker. Det står inte förene, knappast heller förne. Det kan vara före eller t o m bara för.
 
Mikael! Att du skulle ha stött på stora bokstäver inuti ord har du nog missuppfattat. Och även i början av ord brukar det bara gälla substantiv, förutom det vanliga med namn etc. Speciellt kan vi notera att detta gäller på denna sida.

3013
Beckman / Beckman
« skrivet: 2002-02-08, 23:30 »
Det kan tilläggas att han i Tunaberg uppges vara son till en Herman Bäckman med hustru Brita Stina Schult.

3014
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-05
« skrivet: 2002-02-08, 22:35 »
1) Förslagsvis i dagstidningar från området. Där brukar man kunna hitta olyckor.
 
2) Jag har tagit upp det här med ämbetslådan i min artikel om hammarting i släktforskarförbundets årsbok -97. Trots att artikeln heter Hammarting för Östergötland 1692-99 innehåller den även allmän information om sådant som man kan hitta i hammarting, t ex sådana uppgifter som du nämner.

3015
Allmänt / Databas med valloner?
« skrivet: 2002-02-03, 21:17 »
Kanske är det Föreningen För Smedsläktsforsknings (FFS) databas som åsyftas?
Där läggs även valloner in, så den innehåller många sådana.
Databasen finns tillgänglig på Smedskivan.

3016
Dödsbok från Stöde / Dödsbok från Stöde
« skrivet: 2002-02-03, 20:01 »
Nej, det är definitivt inget inledande t och dessutom en krok över början av ordet.
Men det är inte heller ett l, för i så fall hade det varit ett stort L, men det stämmer inte på ett verb.
 
Det är faktiskt svårt att få det till något rimligare än ändade pästen, bl a är det ett n före dade.
 
Därför rekommenderar jag Andreas (eller någon frivillig) att dubbelkolla att notisen verkligen
är från 1709.
 
När det gäller prästen så skrev jag inte att det är orimligt, men det är inte det vanliga. Sedan finns det förstås t ex vissa uttryck där det användes. Pastor har en annan klang så det kan vi lämna därhän.
 
I vilket fall som helst står det inte prästen här, det finns inget r före ä. Man kan förstås ändå tänka sig att avsikten var att skriva prästen men att r:et missades.
 
Sedan undrar jag vad Lotta menar med att en pestnotering inte skulle ha med Jon att göra. Texten skulle ju i så fall säga att just hans dödsfall var det sista av pesten.

3017
Och föräldrarna till nr 27 är: 54 Per Erik Nilsson, f 1831 3/2 i Hyttringe, Edsberg sn. Gift 1856 lyst 10/8 i Skagershult sn med 55 Maria Stina Abrahamsdotter, f 1837 20/5 (hfl) i Träntorp, Skagershult sn. Dessa finns i min Skagershultbok, och där kan man följa Maria Stinas rötter långt tillbaka i socknen, även om också Kvistbro och Finnerödja kommer in. I Skagershult kommer man tillbaka som längst till Nils Eriksson i Åsen, nämnd 1679-1701. Han är ana nr 3552, dvs Maria Stinas mf ff ff. Jag planerar f ö att fortsätta på anorna i Stora Malm, så jag lär få anledning att återkomma till Anjas anor.

3018
Adam / Adam
« skrivet: 2002-01-25, 23:39 »
Jag har en hel del uppgifter om smeder Adam i Norrköping och Gusum, avskrivna från hammartingen.
 
Jag har dock inte försökt sammanställa släkten, eller tittat efter samband med de smeder Adam i Sörmland, som du kanske sett att jag har med på Smedskivan.

3019
Dödsbok från Stöde / Dödsbok från Stöde
« skrivet: 2002-01-25, 22:34 »
Det står inte prästen men väl pästen, dvs. pesten.
Och ordet före är ändade.
 
Det verkar mao stå Som likväl ändade pästen dagen tillförne.
Rimligtvis handlar det om att Joen avlidit dagen innan och då ändade pesten i trakten, och nu begravdes.
 
När man får till ett ord som prästen i ett sådant här sammanhang bör man reagera. Så brukar han ju inte betecknas i en bok skriven av prästen själv, eller någon annan kyrklig, som klockaren. Det brukar ju stå herr kyrkoherden Jöns Sundelius el dyl. Och tittar man efter så är det faktiskt inget r i ordet, utan mao pästen.

3020
Kila / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-11
« skrivet: 2002-01-19, 14:38 »
Under
>Släkter >Smedsläkter >Starck
framgår att Björkmans hustru verkligen är identisk med Anders Starks dotter.
Förutom det som framgår om släkten Stark där så finns ytterligare uppgifter om hennes förfäder ovan, bland de äldre inlägg som inte längre får plats på samma sida.

3021
Toll / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-10
« skrivet: 2002-01-19, 01:03 »
Källan till Sparrman-uppgiften förkortas Lsh på skivan, rimligtvis betyder det Linköpings Stifts herdaminne.
Men paret finns med en gång till på Smedskivan, och då står hon med namnet Spankou.
Detta är det korrekta namnet. Uppgiften kommer från min sammanställning av sörmländska smedsuppgifter, men vi kan också se ovan att hon kallas samma sak av LarsOlof Lööf, som även följt familjen i Östergötland.
 
På Smedskivan framgår även Magdalenas föräldrar, och fadern hette också Spankou. Man kan spekulera över varför det blivit fel i herdaminnet. Kanske ville man förfina namnet, eller också blev det felläst.  
 
Att paret råkat dubbleras på CD:n beror på att mina Sörmlandsuppgifter lades till sent, och då hann bara de dubbletter som vi visste om slås ihop.

3022
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-05
« skrivet: 2002-01-18, 23:57 »
Ja, han finns med där. Med hustru och 4 barn.
Dessutom nämns hans mor:
Maria Eliasdotter
f.1708 Söderbärke

3023
Dödsbok från Stöde / Äldre inlägg (arkiv) till 22.1.2002
« skrivet: 2002-01-12, 22:45 »
Det står inte Wiströmmens moder men väl Wiströmernes moder. Hon är alltså mor till flera syskon Wiström, förmodligen var de flera i socknen.
 
I övrigt håller jag med Ingrid om latinet.

3024
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-16
« skrivet: 2002-01-12, 17:24 »
Per Nilssons dödsdatum är i själva verket 27/5 1809 och inte 30/5 som det står på din hemsida.
 
Och där framgår att hans ålder var 60 år, och han är i själva verket född 1748 13/12 och inte 1742 samma datum.
Han är född i Hekanstorp och föräldrarna var:
Nils Adamsson. Gift 1726 9/10 i Julita med
Marit Eriksdotter, f 170(5), d 1773 12/4 i Hekanstorp av hetsig feber.
 
Och Anders och Erik var mycket riktigt bröder till honom. Den senare (mitt intresse för honom beror på att han ingår bland Maj-Inger Klingvalls anor, som jag utreder) var f 1727 24/8 i Kärr, Julita, där föräldrarna först bodde.
 
Obs! Ibland står Nils istället som Andersson, bl a när din Per föds. Men det är uppenbarligen ett skrivfel, för det är definitivt samma person.
Däremot kan detta ha påverkat att jag ännu inte hittat honom i dödboken, eftersom jag vid titten där ännu inte visste att han hette Adamsson.
 
F ö ser jag nu att du verkar ha blandat ihop Per Nilssons och Anders Nilssons hustrur. Det är lätt gjort när hfl som sagt är könsuppdelad. Men det är Anders som är gift med Katarina Larsdotter. Jag antecknade inte Pers hustru, men om inte minnet sviker mig kallades hon Stina Persdotter vid båda barnens födelser.
Så du tycks förlora 2 förfäder, Katarinas föräldrar, samtidigt som du vinner 2...

3025
Tångeråsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-03-04
« skrivet: 2002-01-12, 16:22 »
Kristina!
 
Jag visste inte att även du är intresserad av Warg.
Hur kommer du in på dem? Jag har svårt att hitta den kopplingen ovan.
 
När jag vet det blir det lättare att se vad jag kan komplettera, men det blir kanske inte under denna rubrik, där det väl inte riktigt passar in.

3026
Matteröd / Matteröd födelsebok 1773-1827
« skrivet: 2002-01-11, 22:38 »
Socken tillhör definitivt inte dräng, eftersom det kommer ett kommatecken (-streck) direkt efter ordet (sockn). Och det är inte heller någon punkt efter sockennamnet, bara lite smuts.
 
Vad skulle f ö en sockendräng vara? En dräng anställd av socknen är den rimligaste betydelsen, men det brukar inte förekomma.

3027
Lunda / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-06-09
« skrivet: 2002-01-05, 12:36 »
Camilla och Peter!
 
Det är ju bra att Camilla verkar ha uppmärksammat mina kompletteringar i Hälla och Jäder i Svenska Antavlor, men nu blev det lite fel här i kompletteringarna.
 
Det är inte Bengt Torstensson som är gift med NN Carlsdotter, utan Carl Jönsson.
Men anteckningen ur mtl 1686 gäller väl fortfarande Bengt Torstenssons hustru? Henne får vi då kalla bara NN.
 
Om länsmannen Carl i Jäder kan tilläggas att han ännu levde 167(2). Att han är svärfar till Carl Jönsson framgår vid ett mål i en dombok.
 
Och en komplettering till Carl Jönsson är att han i sin ungdom blev tingsförd eftersom han råkat dräpa sin bror.
 
F ö har jag (och Camilla?) fått lite mer uppgifter om Bengt i Gältesta av Anders Stenberg, än köpet 1562, vilka någon av oss bör återkomma med.

3028
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2002-01-05, 02:12 »
Nu vet jag inte riktigt vad du syftar på, men det föreligger nog ett missförstånd här.
 
Om du syftar på min bok är det tvärtom ett sätt att sprida uppgifterna och inte behålla dem i byrålådan och den kom som sagt ut 1991, när Internet inte var något alternativ.
 
Och jag tar inte betalt för forskningsarbetet utan för utgivningen av resultatet.
 
Skulle jag inte vilja dela mig skulle jag ju knappast delta här. Och generellt tillhör jag garanterat de som delar med sig mer än de tar emot.
 
Men man kan inte förvänta sig att jag lägger in alla uppgifter från boken om ens släkt om det är flera generationer. Detta bl a för att jag brukar skriva av boken (pga det handlar om olika datorer, operativsystem mm omfattar en överföring från originalmanuset många steg och är besvärligare, vilket också skulle försena svaret betydligt).
Dessutom föredrar jag att hänvisa direkt till boken, där den intresserade kan skriva av precis så mycket som intresserar denne.
Men det betyder inte att jag menar att man måste köpa boken.
Den finns också på ett antal arkiv och bibliotek, och kan interurbanlånas om man inte har den där man bor.
 
Man kan också notera att boken fortfarande kostar lika mycket som när den kom ut, 150:-.

3029
Tångeråsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-08
« skrivet: 2002-01-05, 01:24 »
Doris!
 
Erik Eklund med hustru bodde innan i Skagershult, och Anna Catharina var född där 173(8).
Fadern, Johan Persson Warg tillhör smedsläkten Warg, medan modern, Anna Eriksdtr uppges vara f i Skagershult 1711, men inte har gått att identifiera som barn där.
 
Johan Persson var i sin tur f 1712 5/2 i Undenäs och hans far finns det lite mer att berätta om:
Per Larsson Warg f ca 1680, d. 1/12 1716 på Brattfors bruk i Ramundeboda sn, dödad av mästersvennen Lars Andersson med en täljkniv. Smedsgesäll vid giftermålet och senast 1709 hammarsmed på Forsviks bruk i Undenäs sn. Flyttade 29/9 1714 till Brattfors.
Gift 19/11 1701 i Undenäs med Kerstin Eriksdotter.
 
Uppgifterna om Johan Persson Wargs familj är från min egen Skagershultforskning och uppgifterna om Per Larsson från Agneta Lilie von Rosen. Jag har dock sedan själv gått in och skrivit av vad som stod i domboken om mordet, om du är intresserad av det.

3030
Mätare / Mätare
« skrivet: 2002-01-04, 22:11 »
Enligt SAOB fanns i städer mätare som genomförde
officiell mätning av vissa (torra) varor som försäljas i eller införas till en stad.
 
Ibland förtydligade man så att någon t ex betecknades som kolmätare.

3031
Det verkar vara han, ja, och ett sätt att bekräfta det kan vara att kolla bouppteckningen för Carl Johansson och vid behov de andra alternativen.
 
Nu är det kanske inte så lätt att göra det från Bryssel, men för Östergötland finns annars en extra bra möjlighet genom Mari-Anne Olssons avskrifter av alla som är nämnda i bouppteckningarnas ingresser före ca 1835. Men den möjligheten kanske du inte har någon nytta av, beroende på hur länge Carl och de andra levde.
 
Men skulle du ha det kanske Elisabeth T. eller någon annan som äger en kopia av avskrifterna kan kolla saken och meddela dig här.

3032
Vad står det här?? / Äldre inlägg (arkiv) till 12.5.2002
« skrivet: 2001-12-29, 14:10 »
Eftersom han föll i och drunknade måste det som sagt åtminstone ha liknande betydelse.
 
Problemet är att det är svårt att få ut något dubbel-l i ordet. Men det kan kanske ha andra förklaringar, så rimligtvis är källa huvudhypotesen, och med detta får vi nog nöja oss.

3033
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-16
« skrivet: 2001-12-29, 00:43 »
OK.
Ja, det är ju t ex ett underligt påhitt att hfl i början är uppdelad i en längd för manliga och en för kvinnliga.
 
Som sagt, vi får hålla varandra underrättade.
Själv forskar jag nog vidare i detta under januari.

3034
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2001-12-28, 23:52 »
Tack för dessa vänliga ord!
 
Jag hade förstås redan noterat ditt omnämnande av boken i SvA (sitter ju i redaktionskommitten).

3035
Sundström / Äldre inlägg (arkiv) till 13 september, 2008
« skrivet: 2001-12-28, 22:58 »
Det verkar troligt att dessa tillhör den stora lotssläkten Sundström i Oxelösund.
Om du tittar under
>Yrken >Lotsar
ser du att Bernt Bergkvist och Maud Svensson forskat mycket i denna släkt. Det kan vara värt att kontakta dem för att höra om någon av dem har något om dina Sundströms ursprung.

3036
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-16
« skrivet: 2001-12-22, 14:25 »
Hade du noterat något om broderskapen? I hfl står ju din Per som bror, men man kan undra om det gäller i förhållande till Erik, som står närmast före, eller till åbon Anders.
Men ev. står även Erik som broder, det är så kladdigt just där att det inte går att se säkert om Erik kallas brodern eller bonden.
Samtidigt påstås Anders vara f 1742, precis samma år som du uppgivit för Per. Denne verkar däremot f 1746 enligt hfl, men din uppgift bygger kanske på dödboken eller en senare hfl?
 
Har du kontrollerat faddrarna till Pers barn och sett om de ger någon vägledning om bröderna eller ev. andra syskon?

3037
Viby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2001-12-22, 02:25 »
Svaret på frågan om Gustaf Arons föräldrar finns numera under Skagershult.
Och det är inte ovanstående, vilket det heller knappast fanns någon anledning att tro, med tanke på skillnader i samhällsskikt mm. Gustafs hustru är f ö född redan 1775.
 
Paret Strömstedt bor i Skagershult 1816-32, sedan vet inte heller jag vart de tar vägen, men förmodligen längre bort, eftersom bouppteckningarna alltså saknas i Edsbergs härad.

3038
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2001-12-22, 01:37 »
Tilläggas kan att även Gustaf Aron först kallade sig Waller, men sedan bytte namn av någon anledning.
Det bör också förtydligas att Sven Anderssons födelsenotis inte är upphittad, men att hans föräldrar bodde i Bäckvallen, Nysund.
 
Nu har jag inte boken i närheten, men nog var väl födelseorten för Gustaf Aron Djupbäcken och inte Stabol?

3039
Vad står det här?? / Äldre inlägg (arkiv) till 12.5.2002
« skrivet: 2001-12-21, 23:05 »
Det står definitivt
Under sjukdoms yrsel.
I övrigt stämmer Lottas tolkning, utom i dessa detaljer, förutom redan nämnda fallen:
Blackstads by (Blackstadhs by)
En beskedelig (brukade ju skrivas så) och allmänt saknad  - här verkar man el dyl saknas.
 
Dessutom år det väldigt svårt att få ut ordet källa, så det ska nog vara något annat med liknande betydelse.

3040
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-16
« skrivet: 2001-12-15, 16:19 »
Rolf Selldin!
 
Du nämner ovan anor från Hekanstorp, och jag ser nu på din hemsida att det  handlar om Per Nilsson, f 1742, och inte Erik Nilsson som jag är intresserad av.
Har du kommit något längre där sedan hemsidan uppdaterades i mars?
Jag misstänker att Per och Erik är bröder, och i vilket fall som helst är väl Per bror åtminstone till Erik eller Anders Nilsson där?

3041
Politik / Offentlig verksamhet / Persson, Göran (f. 1949)
« skrivet: 2001-12-14, 22:12 »
Sedan någon vecka finns lite nyheter om ana nr 35:s härstamning och släktskap med Maj-Inger Klingvall att läsas under hennes rubrik.
 
Släktskapet går via ovan nämnda Simon Månsson som är Perssons ff fm mm mm f.

3042
Winroth / Winroth
« skrivet: 2001-12-08, 02:52 »
Det är lite svårt att hitta ev. samband innan jag vet vilken tid det handlar om i det andra fallet.
 
Mina uppgifter handlar dels om en enstaka uppgift på Smedskivan från Linde i mitten av 1700-talet.
 
Men också om smeder Winroth i Småland.
 
Men de har nog iaf inget samband med din första släkt, där namnet torde vara taget av Vintrosa, även om du inte hittat honom där än.

3043
Winroth / Winroth
« skrivet: 2001-11-30, 22:26 »
Inom FFS har vi kriteriet att det ska ha funnits smeder vid bruk i minst 2 generationer.
Men för indelningen här har man formulerat definitionen något annorlunda, det står
släkter som har sitt ursprung bland smeder vid järnbruken.
Den definitionen är emellertid tveksam på flera punkter. En rimligare beskrivning av hur det är i praktiken vore släkter med ursprung bland smeder vid bruk.
 
Och jag känner till en sådan smedsläkt Winroth, men inte i Finland.

3044
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-11-30, 21:46 »
När det gäller släkten Tiderman är det lämpligt att kontakta Claes Wenell i Malmö.
Han har skrivit om de äldsta leden i Släktforskarförbundets årsbok -91, men har också en hel del senare uppgifter.

3045
Kändisars antavlor / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-27
« skrivet: 2001-11-24, 21:53 »
Anna!
 
Inget är klart än, men jag hoppas kunna återkomma med information inom en inte alltför avlägsen framtid.

3046
Garneij / Grenier / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-22
« skrivet: 2001-11-24, 20:23 »
Släkten Garneij finns utgiven i Svenska Smedsläkter nr. 1, och där finns dessa personer med, liksom Mats föräldrar, farföräldrar osv några generationer bakåt.

3047
Viby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2001-11-24, 16:53 »
Robert!
 
Du tittade kanske inte under Poignant? Där framgår att registret är Örebro Stadsarkivs. Det finns att ladda ner från deras hemsida.
Jag har nu gjort det, och där framgår mycket riktigt hans syskon.
 
Däremot är det lite synd att de inte tagit med bouppteckningens datum, utan bara det i sammanhanget mindre viktiga dödsdatumet (som ju ofta är fel i bouppteckningar).
Men jag har antecknat att det var 1796 1/9 (obegripligt nog lyckades jag istället skriva 1/5 ovan).

3048
Turinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-13
« skrivet: 2001-11-24, 15:16 »
Men jag mindes fel när det gällde dödboken, det var åt andra hållet den skiljer sig, födelseår 173(0) mao.
Så sammantaget är 173(1) rimligast att ange.
 
F ö slår det mig nu att det Näsby han och Stina arbetade vid förstås är det välkända slott som idag kallas Taxinge-Näsby.

3049
Fogelström / Fogelström
« skrivet: 2001-11-24, 00:21 »
Det skulle som sagt ske i ShF eller SoH, men så många nummer av  dem har inte kommit sedan dess.
Av SoH bara special-Möller-festskriften 2-3/01, vars innehåll borde vara välkänt och i varje fall inte innehåller någon sådan artikel.
Inte heller har något sådant publicerats i de båda ShF som kommit sedan dess.
 
Jag skulle heller inte bli förvånad över om det skulle ta betydligt längre tid än så innan Rogers artikel blir klar. Men räkna med att det kommer att omnämnas här när det har skett.

3050
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-11-23, 22:00 »
Somliga verkar tycka att en en ministers anor är mindre intressanta efter avgången, men vanligtvis anser man nog att det är ungefär lika intressant med en fd minister.
 
I vilket fall som helst är det lustigt nog så att det samma vecka som Klingvall avgick visade sig att hon är släkt med sin numera fd chef.
 
Det är nämligen så att hennes mm mm mf f, Daniel Nilsson, finns med i den färska festskriften till Pontus Möllers 80-årsdag, närmare bestämt i Sven Wallerstedts artikel.
Och där framgår bl a att dennes mf f var länsmannen Måns Nilsson i Fogelö, Stora Malm.
Vilken också är statsminister Göran Perssons
ff fm mm mm fm mf
 
Klingvall är mao 10-männing med Perssons ff.

3051
Länna / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-06-11
« skrivet: 2001-11-17, 23:39 »
Han och dessa förfäder till honom finns med på Smedskivan:
 
Johan Stålbom, född 1801 30/12 i Länna bruk, Länna sn.
 
Anders Olofsson Stålbom
f.1759 17/3 Länna bruk, Länna sn, d.1811 15/9 Länna bruk, Länna sn. Mästersven vid Länna bruk. Gift med
Stina Andersdotter Schilström
 f.1762 3/1 Resta, Ramsberg sn, d.1829 11/7 Rörviken, Länna sn
 
Olof Stålbom
f.1735 ../8, d.1772 20/12 Länna bruk, Länna sn. Mästersven
Gift med
Karin Matsdotter
f.1725 19/9 Vabro, Länna sn
 
Anders Schilström
f.1735, d.1780 18/6 Länna bruk, Länna sn
Mjölnare. Gift med
Stina Hansdotter
f.1739, d.1815 17/3 Länna bruk, Länna sn
 
Nils Stålbom
f.1711 12/3 Länna sn

3052
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.2.2002
« skrivet: 2001-11-17, 19:51 »
Dan!
 
Jag kollade nya Smedskivan innan jag svarade.
 
Om du efter en tid fortfarande inte fått svar av Hans Hanner kan du återkomma till mig så kollar jag den gamla versionen av utredningen.
Men det kan också ta sin tid, beroende på hur länge det dröjer innan jag hinner göra det...

3053
Turinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-13
« skrivet: 2001-11-17, 17:42 »
Gun!
 
Tyvärr måste jag meddela att där du tolkade texten som Johan Gruntman står det i själva verket I sockenstugan.
Och där bor mycket riktigt en Christina Olofsdotter (eller Kerstin, som det står), 60 år, men före henne står det änkan, hustru.
 
Så henne finns det ingen anledning att ägna sig mer åt. Däremot var det intressant med detta tidiga fynd av Christian och hans troliga syster (men jag skulle kalla sidorna 31v resp 32v). Men tyvärr torde det bli svårt att hitta fler spår efter dem i Taxinge, med tanke på de ofullständiga böckerna där.
 
F ö kan man notera att 25 år 1757 snarare ger födelseåret 1732 än 1731, speciellt som Christian inte var inskriven när uppgifterna på den sidan började föras. Även dödbokens åldersuppgift ger snarare 173(2) än 173(1).

3054
Viby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2001-11-17, 17:01 »
Det var förstår Elisabet Brita jag menade när jag skrev Christina Brita ovan, det blev fel i hastigheten.
Däremot blev jag förvånad över uppgiften att det inte var hon utan systern Hedvig som var mor. Mina uppgifter hämtade jag från min egen Skagershultbok, och därför gick jag nu tillbaka till mina originalanteckningar.
 
Och där framgår det att det verkligen är så att bouppteckningen gäller Elisabet Brita, men att det nämns där att Hedvig är Gustafs mor. Men det blev beklagligtvis fel när jag skulle föra över detta till boken.
Jag hade inte noterat vilka syskon till Gustaf som nämns i bouppteckningen, eftersom bara Gustaf var intressant för mig, men de framgår väl också av bouppteckningsregistret.
 
F ö var det intressant med kopplingen till Bo Strömstedt. Det kan också nämnas att lite om Strömstedt/Poignant även finns här under
>Släkter >Övriga släkter >Poignant

3055
Bruks- / Bruksinspektor
« skrivet: 2001-11-16, 23:02 »
Om du vet vad en förvaltare gör, så kanske du kan tänka dig vad en bruksförvaltare gjorde, med skillnaden att det inte handlade om att sköta ett gods el dyl, utan om ett bruk.
 
Bruksinspektorer tillhör definitivt de rörligare grupperna. Däremot verkar det inte så vanligt att yrket gick i arv. Det var väl en av många tänkbara karriärvägar för detta samhällsskikt, inte minst pga skrivkunnigheten.

3056
Humla / Humbla / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juli, 2007
« skrivet: 2001-11-11, 16:05 »
Johan är bror till ovan nämnda Helena. Av Smedskivan framgår att han är f 1705 i V Vingåker, och hans anor finns alltså ovan, men se också de senaste uppgifterna om Anders Hollender under Pihlblad här bredvid.
 
Johan skrivs ibland också med patronymikon, dvs. Johan Olofsson Humbla.
En viktig uppgift i sammanhanget har jag hittat i V Vingåkers utflyttningslängd, nämligen att han där finns utflyttad till Risinge 1732.
 
Är du också intresserad av Johans hustru, som var en Köhler, eller visste du redan att hennes släkt finns publicerad i Svenska Smedsläkter nr. 1?

3057
Viby / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2001-11-11, 11:55 »
Jag vet inte födelseorten, men innan bodde han i Skagershult och dit kom han från Örebro, så det är möjligt att det finns mer att hitta där.
 
Men intressantare är kanske att följa upp hans mor. Hon hette Christina Brita Poignant och hon bodde sist i Svenstorp i Kvistbro.
I hennes bouppteckning 1796 1/5 framgår att hon är mor till Gustaf S.

3058
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-11-09, 22:57 »
Det är väl en rimlig beskrivning, men jag vill gärna lägga till att ett bättre namn än knipphammare egentligen hade varit fallhammare eftersom det speciella med en sådan är att den faller ner på det som smids.
 
Namnet har förmodligen tyskt ursprung och f ö finns en modell av en sådan på Graninge bruk.

3059
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.2.2002
« skrivet: 2001-11-09, 22:12 »
Dan!
 
Tyvärr vet jag ingenting om Jan Gudmundsson eller hans hustru!
 
Sedan kanske vi bör förtydliga att han och Erik Schult inte var svågrar i den betydelse vi idag lägger i ordet, eftersom ingen av dem var gift med den andres syster.
Men att deras hustrur var systrar med varann, i vilket fall man förr också kunde använda beteckningen svågrar.
 
P.S. När det gäller Birath verkar det som att även du bör kontakta Hans Hanner. Jag har en äldre version av Birathutredningen, så det torde vara bäst att ta kontakt med honom för färskast möjliga uppgifter.

3060
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-11-08, 23:04 »
Jag har börjat titta lite även på Klingvalls mödernesläkt, som också är från Sörmland.
 
Bl a har det visat sig att hon och John Harryson är släkt. Hennes mm mm mm fm f Lars Simonsson i Avrad, Stora Malm var nämligen bror till Per Simonsson, som är ana nr 750 till John Harryson (se hans antavla här bredvid).
 
Klingvall och Harryson är mao tiomänningar.

3061
Vaktmästare / Gärdesvaktmästare
« skrivet: 2001-11-08, 20:58 »
Det tycks vara detsamma som gärdsgårdsvakt, och lite om yrket just i Uppsala har tidigare diskuterats under Bildgåtan i själva Rötter, dvs. på
http://www.genealogi.se/bildgata.htm

3062
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.2.2002
« skrivet: 2001-11-04, 13:57 »
Tilläggas kan att det finns ett par utredningar av Birath som kompletterar ovanstående uppgifter.
 
Dels en utredning av Birath som Hans Hanner i Stockholm har ansvaret för.
 
Dels en artikel av Bertil Kjelldorff i Vallonättlingen för några år sedan, enligt vilken Birath är en gren av vallonsläkten Pira.
 
Hans Hanner är f ö huvudman för Birath inom Sällskapet Vallonättlingar. Se deras hemsida för hans adressuppgifter.

3063
Turinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-13
« skrivet: 2001-11-03, 03:33 »
Spännande!
 
Jag kontrollerar detta nästa gång jag är i Arninge.
Det lär dock dröja ett par veckor eller så.

3064
Bruks- / Bruksinspektor
« skrivet: 2001-11-03, 01:05 »
Bruksinspektor är samma sak som bruksförvaltare.

3065
OK, då återkommer jag med ytterligare uppgifter.
Det kan dröja något, beroende på hur mycket av det som redan är inskrivet i datorn.

3066
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-19
« skrivet: 2001-10-28, 13:45 »
Det var mycket riktigt EGE:s härstamning från Erik Olofsson jag syftade på. Av någon anledning lyckades jag skriva hennes mor (Brita Cajsas) när jag menade hennes man!
 
Maud!
 
Egentligen var det ju det väntade att hon heter Greta Christina, eftersom du redan följt hennes vidare öden utanför Tunaberg (Bogslöt).
Möjligen hade systrarna innan dess sammanblandats i Tunabergs vid denna tid röriga hfl.

3067
Turinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-13
« skrivet: 2001-10-28, 13:20 »
Tack för denna information om släkten i senare tid. Intressant att släktnamnet tycks finnas kvar i trakten!
 
Givetvis hör jag av mig om jag hittar något nytt. Jag känner också en annan släktforskare som härstammar från Christian. Men när jag träffade henne senast, i våras, hade inte heller hon något nytt att meddela om honom.

3068
Kristianstad / Kristianstads snickargesällskaps protokoll
« skrivet: 2001-10-26, 22:34 »
När det gäller det ev. namnet Höll så är det högst osäkert.
Det är klart tveksamt om begynnelsebokstaven verkligen är ett H. Exempelvis ser det väldigt annorlunda ut mot H:et i Håkansson på samma sida.
Ev. kan det vara ett B. och därmed det välbekanta namnet Böll.
Men möjligen kan det i själva verket handla om två bokstäver.
 
När det gäller satt främmad verkar betydelsen fortfarande konstig. Om det var inskrivning i det första steget i snickaryrket borde de snarare få betalt än få betala. Men i andra skrån förekommer ett steg innan man var gesäll, typ lärpojke. Om det var så även för snickare låter det rimligare, kanske innebar satt främmad att genomföra något slags gesällprov?
 
Kanske är det ett gammalt skånskt/danskt uttryck för en sådan situation, så att det går att hitta den exakta betydelsen den vägen?

3069
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-19
« skrivet: 2001-10-21, 19:29 »
Ja, Anders är son till Niklas Hultström.
Jag känner inte igen att födelsedatumet skulle ha påståtts vara 27/9, men det är ju möjligt att det förvrängts i en senare hfl än jag kollat.
 
Eftersom du härstammar från Brita Cajsa kommer du f ö via hennes mor in på den Erik Olsson (Olofsson) som är nämnd ovan, bror till min förfader Anders Olofsson.
Men det visste du kanske redan?

3070
Turinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-13
« skrivet: 2001-10-21, 19:17 »
Ja, visst tyder namnet på tysk härkomst, det kan ju t o m vara han själv som flyttat in, vilket kan bidra till att hans ursprung verkar svårfunnet.
Han uppges vara född 1731, ja, men det är ju ett osäkert årtal utan närmare källor.
 
Det delade sig f ö direkt. Min kompis härstammar från dottern Greta Lisa, f 1783 17/10. Hur länge höll sig släktnamnet kvar på din gren?

3071
Övrigt om förnamn / Förstanamn, andranamn etc.
« skrivet: 2001-10-21, 16:33 »
Förstanamnet syfter helt enkelt på det namn som står först bland förnamnen.
 
När det gäller att få tag på tilltalsnamn på 1900-talet är det öht ett problem. Dödsannonser är en av de bästa källorna.

3072
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-10-21, 03:14 »
Han finns inte med på Smedskivan. Men det är möjligt att någon av FFS medlemmar forskar just i Forsberg i Värmland. Jag får återkomma om det (och svarar alltså inte på din mailförfråagan nu).
 
Oddbjörn!
 
Bartz och Gasmand är okända i Sverige för oss.
Däremot finns det en och annan smed Gilliusson också i Sverige.

3073
Feltolkade yrken / Intygsförman
« skrivet: 2001-10-21, 02:13 »
Så tidigt har jag mycket svårt att tro på en sådan titel.
Spontant skulle jag tolka det som en felläsning av Inhysesman, men det behöver ju inte vara så.
 
Du har inte möjlighet att lägga in en kopia på texten?

3074
Kristianstad / Kristianstads snickargesällskaps protokoll
« skrivet: 2001-10-13, 18:06 »
Eftersom det var gesällskapets protokoll kan det knappast handla om att de ännu inte var mästare. Det är också föga troligt att de konsekvent skulle skriva Kristianstad om de menade länet.
 
Men uppenbarligen handlar det om återkommande speciella tillfällen, eftersom det bara är noteringar 1-2 ggr/år.
Det skulle därmed passa bäst in på inskrivning av gesäller. Uttrycket satt främmad låter fortfarande konstigt, men skulle möjligen kunna syfta på att de var främmande för gesällskapet, snarare än för skrået. Det passar ju också bra in att man då angav var de kom ifrån, till skillnad från om de nu varit färdigutbildade eller satt ordförande.
 
Vad det står om Fredrik Fredriksson är oklart, men det står inte afl. utan af någonting. Kanske är det också en ortsbeskrivning, där ortnamnet börjar med O?

3075
Turinge / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-13
« skrivet: 2001-10-13, 02:36 »
Jag vet inget om hans ursprung, men hans dödsdatum är 1812 6/4 i Kärnbo, och hustruns 1814 28/7 just i Koltorp, om du inte redan hade dessa uppgifter. De gifte sig 1762 7/11 i Turinge.
 
Greta Lisa är ju syster till Johan Bomler ovan, så jag antar att du sett uppgifterna där om deras härstamning, och om dessa innebar några kompletteringar.
 
En kompis, vars antavla jag utrett, härstammar från Greta Lisa och Christian. Vilket barn till dem kommer du in på?

3076
Feltolkade yrken / Intygsförman
« skrivet: 2001-10-12, 23:41 »
Det låter som en mycket konstig titel.
Vilken tid handlar det om, och är du säker på att det verkligen står denna titel?

3077
Lilla Beddinge / Lilla Beddinge C:2 födelsenotis 1770
« skrivet: 2001-10-06, 20:21 »
Fast det verkar stå Nils Anderssons hustru Mätta skall bära barnet.
 
Det står ju absolut inte bar, även om det skulle kunna vara en annan form med samma betydelse.
 
Samtidigt låter det ju lite ovanligt att notisen i så fall verkar skriven innan dopet skedde. Det hade varit bra att kunna jämföra med notiserna omkring för att se hur de är på den punkten.
 
I denna notis verkar f ö det normala vara just att bara nämna förnamnet på hustrurna. Liksom för pigan, vars namn snarare är Görel än Görill.

3078
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-10-05, 21:41 »
Silversmeder passar egentligen inte under denna rubrik, men om du tittar under rubriken Guldsmeder hittar du boktips om guld- och silversmeder, där chansen är stor att du hittar något om din silversmed och hans familj.

3079
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-09-28, 23:43 »
Eftersom det blev lite rörigt med numreringen av anorna ovan lägger jag inte in de kompletterande delarna av fäderneantavlan här, utan hänvisar istället till den publicering av den som jag nyligen gjort i Nyköpingsföreningens medlemsblad, och som nu också finns på deras hemsida:
http://www.nycopia.se/if/NOSFF/ankn0103.htm
 
Där finns även ovanstående förfäder med, men nu med korrekt numrering.

3080
Ramundeboda / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-10-02
« skrivet: 2001-09-18, 20:07 »
Fast bl a vallonföreningen har kommit fram till att Gevert inte är en vallonsläkt, även om den förr betecknades som det.
 
Läs gärna om detta under
>Släkter >Smedsläkter >Gäfvert

3081
Broms / Bröms / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-07
« skrivet: 2001-09-17, 21:12 »
Vaxholmssläkten Broms finns i Svenska Släktkalendern
1918/20/38/50/80
enligt Per Linders släktregister i Rötter.

3082
Det beror lite på.
Vad hade han för yrke?
Om detta krävde studier så var det vanligt att eleverna tog släktnamn redan när de skrevs in.

3083
Pihlblad / Äldre inlägg (arkiv) till 17 april, 2002
« skrivet: 2001-09-14, 22:29 »
Tack för dessa uppgifter!
 
Jag anade att han hade en son Anders eftersom jag har sett en Anders Andersson Holländer vid något tillfälle i Vingåker, men som jag hade svårt att få in bland Pihlbladarna.
 
F ö var möjligen Anders I-II gift flera gånger. Jag vet inte om du känner till att Anders hustru i Billsbro begravdes 1675 14/2?

3084
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 5.10.2001
« skrivet: 2001-09-09, 13:56 »
Dan!
 
Neanders Finnerödjamaterial ingår väl i samlingen på Carolina i Uppsala?
Skriver du av det på plats, eller finns det också tillgängligt på något annat sätt?

3085
Du har mao kanske sett mina kompletteringar i SvA.
Flera uppgifter ovan ser ut att vara därifrån.
Men det finns mycket mer, vilket kommer här,
liksom datum i något fall där du bara hade årtal.
Jag kan återkomma med datum istf årtal för åtskilliga av de nya anorna nedan, och dessutom med en intressant uppgift om Hans Nilsson i Åsvittinge.
 
fmfmff
Bengt Botvidsson, född 1682 24/6 i Helgestad, Kuddby sn, död 1749 15/8 i Skamby, Kuddby sn.
fmfmfm
Ingrid Hansdotter, född 1699 24/6 i Åsvittinge, Kuddby sn, död 1779 20/9 i Skamby, Kuddby sn.
 
 
fmfmfmff  
Nils Jönsson, född 163(2), död 1729 27/3 i Tångestad, Kuddby sn.
 
fmfmfmfmm
Kerstin, död 1646 30/12 i Klint, Kuddby sn.
 
fmfmfmmff
Jon Andersson, död 1701 i Kuddby sn. Bonde i Skamby, Kuddby sn. Gift 1646 i Kuddby sn med
 
fmfmfmmfm
Maria Håkansdotter, död 1658 i Kuddby sn.
 
fmfmfmmmf
Hemming Hansson, död 1668 i Kuddby sn. Bonde i Gnedby, Kuddby sn. Gift 1648 i Kuddby sn med
 
fmfmfmmmm
Kerstin Larsdotter, död 1687 i Kuddby sn.
 
 
fmfmfmfmff
Ingolf. Bonde, knekt i Klint, Kuddby sn.  
 
fmfmfmfmfm
Karin, död 1651 i Kuddby sn
 
fmfmfmmfff
Anders. Präst i Rönö sn.
 
fmfmfmmffm
Anna, död 1655 i Kuddby sn
 
fmfmfmmfmf
Håkan, död 1654 i Kuddby sn. Bonde, knekt i Skamby, Kuddby sn.
 
fmfmfmmfmm
NN Ingemarsdotter, död 1652 i Kuddby sn.
 
fmfmfmmmff
Hans Hemmingsson, född 1586, död 1666 i Kuddby sn.
Bonde, nämndeman i Gnedby, Kuddby sn.
 
fmfmfmmmfm
Maria, död 1654 i Kuddby sn.
 
fmfmfmmmmf
Lars Jonsson, död 1652 i Kuddby sn. Bonde, kyrkvärd i Björklund, Kuddby sn.
 
fmfmfmmmmm
Elin Algotsdotter
 
 
fmfmfmmfmmf
Ingemar. Bonde i Ingelstad, Kuddby sn
 
fmfmfmmmfff
Hemming. Bonde i Gisselö, Kuddby sn.
 
fmfmfmmmffm
Ramfrid, död 1645 i Kuddby sn
 
fmfmfmmmmff
Jon Esbjörnsson. Bonde i Björklund, Kuddby sn.
nämnd 1575-1614.
 
fmfmfmmmmmf
Algot Jonsson. Bonde i Visärka, Kuddby sn.
nämnd 1584-1606.
 
fmfmfmmmmmm
NN Nilsdotter
 
 
fmfmfmmmmfff
Esbjörn. Bonde i Björklund, Kuddby sn. nämnd 1552-1571.
 
fmfmfmmmmmmf
Nils Bengtsson. Bonde, nämndeman i Åkerby, Kuddby sn. nämnd 1589-1627.
 
 
fmfmfmmmmmmff
Bengt. Bonde i Åkerby, Kuddby sn.
 
Detta hade varit betydligt enklare om du numrerat personerna!

3086
Frustuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-07-13
« skrivet: 2001-09-09, 12:38 »
Per!
 
Jag kan komplettera med att Zanders ena dotter verkar gifta sig 1720 /11 i Torsåker, och det passar ju bra med att Katarina får barn 1721.
 
Men det är nog Nils själv som är fadder åt sitt barnbarn. Det är inget konstigt med det, speciellt som det torde vara uppkallat efter honom.

3087
Ramundeboda / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-10-02
« skrivet: 2001-09-09, 12:02 »
Av Smedskivan framgår Svens övriga barn, men dessa har du kanske redan?
 
Jag vet inte något om Vångbergs försyndelse, men han finns också med på CD:n, och han uppges f i Askersund 1731. Visste du redan att hans hustru var en Gevert, och att hennes släkt är publicerad?

3088
Pihlblad / Äldre inlägg (arkiv) till 17 april, 2002
« skrivet: 2001-09-07, 23:35 »
Det var intressanta uppgifter!
 
Jag visste iofs att det fanns flera Anders Holländare, eftersom jag stött på någon tidigare än äldsta uppgiften om Anders Jönsson H., i gränstrakterna Närke/Östergötland.
 
Men jag kände inte till uppgifterna från Hällestad. Det förklarar ju att Anders Holländare nämns 2 ggr i Vingåker i bergmästardömets lista 1685. Men jag var inte övertygad om att det var 2 olika personer, bl a eftersom det bara står Anders i Billsbro i dödboken 1694. Det verkade fullt möjligt att Anders Jönsson H. gift om sig i Ö Vingåker, men V:s 1:a hustru finns kanske i dödboken där, liksom han själv (1714 som sagt).
 
Kan du meddela lite mer detaljer om IV:s barn? Jag misstänker att en av dem hette Anders.
 
Ulf, imorgon i Vingåker på anbytardag...

3089
Arbetare / Arbetskarl
« skrivet: 2001-09-07, 22:57 »
Nog verkar det påminna om detta sätt att vara beroende av uppdrag av olika slag, förutom att uppdragen idag i allmänhet torde vara längre än vid den typen av kroppsarbete.
Och även om inte formen av betalning framgår av begreppet så var det ju vanligt förr att denna utgick som mat el dyl. Om så var fallet kanske han kunde spara mat så att även familjen fick del av den.

3090
Musik / Stjernquist, Sonja (1931-2002)
« skrivet: 2001-09-07, 21:59 »
Och Gert Påhlsson har forskat i hennes anor...

3091
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.9.2001
« skrivet: 2001-09-02, 13:25 »
Jag antar att du menar att du är osäker på om Jan Göransson är samma som din Johan Göransson.
Det handlar ju inte om att även heta Jan utan att också kallas så, vilket var det vanliga där båda varianterna förekom. Så namnvarianten säger inte så mycket, jämfört med t ex om de båda verkar förekomma på olika platser vid samma tid.
 
I övrigt var det intressant såväl med ytterligare Grönelidkopplingar som smedsläkts-d:o.

3092
Frustuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-03
« skrivet: 2001-09-02, 12:08 »
Nils Zander bodde 1700-22 i Tuna, Torsåker sn. Död 1722 i Tuna, Torsåker sn.
 
Han flyttade in från Lundsholms bruk.
 
Han är nämnd  i Gåsinge hammarting 1682 25/9 (överfallen), Nyköpings ht 1687 14/6, 1688 11/9, 1712 23/6, Livgedingets ht 1705 15/9, 1707 8/7 (bokhållare i många år), lagmansdomboken 1712 20/11 (betjänt hos Jesper Ehrencreutz), 22/11  (fogde d:o, vittnade), Livgedingets ht 1714 14/9 (skulle tillsammans med J.E. fråntagit bonde egendom/gröda, kallades välaktad och välbetrodd), 1718 6/11 (bokhållare hos J.E.). Dessutom nämnd 1700 vid syn (Rönö hd, Urtima ting o extra förrättningar) för Söderby skog 26/11.
 
Han hade minst 2 döttrar, eftersom han har två st. i mtl under perioden 1717-20, och en 1721-28 (23-28 nämnd tillsammans med modern).

3093
Båtsmannen Johan Andersson Boja blev 1736 smed vid Gålsjö bruk sedan han skaffat karl i sitt ställe. Denna uppgift på Michael Östmans Högsjösida torde vara från någon rulla. Det verkar vara väl mycket tillfälligheter om han inte vore identisk med den Johan Andersson Boija som finns nämnd vid Utansjö från 1740, och som sedan som sagt fanns just vid Gålsjö.
Men det är ju intressant om du har belägg för att denne istället skulle ha varit vid ett bruk i Mellansverige innan. Vad har du för källa till den uppgiften?
 
Kommer det inte in någon annan smedsläkt på den sidan som lika gärna kan vara den uppgivna vallonhärstamningen?

3094
Jerlander / Jerlander
« skrivet: 2001-08-31, 22:40 »
Det har just kommit en andra upplaga av Smedskivan, vilken kostar 230:-.
 
Du kan läsa hur man beställer den på
http://www.smed.genealogi.se/ffsinfo.html

3095
Arbetare / Arbetskarl
« skrivet: 2001-08-31, 21:50 »
Snarare är det ett slags arbetare.
 
Enligt SAOB av tillfällig art:
karl som förrättar gröfre göromål o. sysslor af mera tillfälligt slag, dagakarl, daglönare osv.

3096
Eftersom redaktören tagit paus i Rötter utan förvarning, trots den
intensiva debatten inför stämman, lägger jag in mitt inlägg här istället,
eftersom jag hunnit skriva det innan jag uppmärksammat pausen.
Men ev. svar bör inte läggas in här. För dem gäller ju inte samma
överraskning på den punkten, utan svaren bör i så fall läggas in i
själva Rötter, dit jag förutsätter att detta inlägg kommer att flyttas.
Men nu kan det läsas innan stämman, som det var tänkt:
 
Ted Rosvall har missförstått mitt inlägg något. Det var inget Bort med  
Ted-inlägg, utan mer diskussion av principer. Exempelvis när det  
generellt är rimligt att frågan om ordförandebyte i förtid kommer upp.
Och att om de problem som framgått av rundringningen fortsätter efter  
Borås är det inte oväntat om ett föreningsinitiativ tas för att byta  
ordförande. Jag är dock inte själv beredd att ta ett sådant initiativ,  
utan tycker det ska vara en reaktion ute i landet i så fall.
Det allra bästa vore förstås om problemen löstes ändå. Det är trots allt så att det finns två
fraktioner inom rörelsen idag, även om de knappast delar oss precis mitt itu. Och då är det rimligt att båda finns representerade i styrelsen, och  
kan samarbeta där. Men ordföranden har en viktig roll för att detta ska  
fungera.
 
När det gällde min fråga om Teds initiativ var det ju meningen att Sture  
Bjelkåker skulle svara. Men det är ju möjligt att han håller med om att de  
uppräknade initiativen är de goda.
Det är väl upp till var och en att bedöma denna lista, men låt mig komma  
med några reflexioner:
-       Veckobreven nämnde Sture separat, och de räknades alltså inte in  
bland initiativen. (Personligen föredrar jag f ö nyheter som innebär  
dialog snarare än monolog, även om också jag läst veckobrev med intresse).
-       För åtskilliga andra initiativ framgår att det i själva verket är  
frågan om fortsättning på tidigare ärenden. När det gäller Skånekonflikten  
var det väl f ö Jan Appelquist som låg bakom det avgörande förslaget som  
löste konflikten?
-       Flera av frågorna var rent interna, vilket jag påpekade var av  
mindre betydelse i detta sammanhang, t ex besöken i Ramsele och Gävle.
-       Bland de interna initiativen märks speciellt personalsamtalen. Jag  
har svårt att förstå varför en ordförande ska ägna sig åt sådana  
detaljfrågor.
 
Kompletteringarna innebär därmed framförallt ett antal skrivelser.  
Förvisso är de i allmänhet rimligtvis goda initiativ, men den typen av  
aktiviteter leder dessvärre sällan till några konkreta resultat, som vi  
exempelvis såg med Arningeprotesten.
Men det är i alla fall lovvärt med denna öppenhet från Ted. Det gör det  
lättare att väga resultaten mot problemen vid ett ev. förtida  
ordförandeval, samtidigt som man förstås också bör göra jämförelser med  
vallöftena.
 
Tyvärr visar valberedningen inte samma öppenhet. Det tycker Gustaf von  
Gertten är OK, men jag har en avvikande uppfattning.
Med hans resonemang skulle valberedningen lika gärna kunna strunta i att  
ens redovisa sina förslag före stämman. Men raka motsatsen är rimligare,  
dvs. att ev. starka skäl för en så omfattande förändring redovisas i  
förväg. Inget hade ju hindrat att dessa tagits med i redovisningen av  
förslaget.
 
Att vänta tills på lördag med den redovisningen är däremot olyckligt.  
Huvudskälet till det är att det inte i första hand är ombuden som ska  
bestämma hur de röstar, utan föreningarna (dvs. styrelserna). Detta torde  
vara det normala, åtminstone inom andra organisationer. Det är möjligt att  
det är vanligare i vår rörelse att helt låta ansvaret gå till ombuden. Men  
detta är i så fall något som styrelserna väljer att delegera till dessa.  
Men det är olämpligt att viktig information från valberedningen inte finns  
tillgänglig redan när styrelserna tar sina beslut inför stämman.
På samma sätt som nya ärenden inte bör tas upp på stämman utan beredning  
pga risken för kupper bör betydelsefull information om sådant som  
valberedningens förslag vara tillgänglig i god tid i förväg, speciellt när  
en så stor förändring föreslås.
 
Men någon redovisning av ev. viktiga skäl för förändringarna verkar vi  
alltså inte få i förväg.
Förnyelse är som sagt inget argument för en så drastisk förändring. Och  
argumentet att valberedningen är enig tror Gustaf inte ens själv på,  
eftersom fjolårets valberedning var enig bakom Jon Pallins kandidatur, men  
han stödde ändå motståndaren.
En redovisning av ev. starka skäl till förändringen först på lördag är  
alltså försent. Å andra sidan talar det mesta för att det inte finns några  
sådana viktiga skäl.
Därmed finns alltså ingen anledning att ta någon speciell hänsyn till  
valberedningens förslag.
 
Till skillnad mot Gustaf tänker jag däremot inte spekulera om utgången på  
lördag. Men må de bästa argumenten vinna!

3097
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.9.2001
« skrivet: 2001-08-24, 02:39 »
Intressant att det tycks finnas ytterligare kopplingar till smedsläkter!
 
Men när det gäller Grönelid missförstod du mig. Jag funderade på om namnet Grönskog möjligen kunde ha något med den platsen att göra. Men eftersom Grönelid hörde ihop med Ingeborg Nilsdotter verkar den kopplingen något svag.

3098
Frustuna / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-03
« skrivet: 2001-08-24, 01:42 »
Jag har ett och annat om honom, eftersom han sedan fanns i Torsåker.
Åtminstone delvis verkar han ha arbetat vid Ehrendal samtidigt som han bodde i Torsåker.
 
Jag vet att det bl a handlar om ytterligare barn (men som kanske inte blev vuxna), och jag har även endel om Nils ur domböcker.
 
Men jag får återkomma med dessa uppgifter någon gång efter Släktforskardagarna i Borås.

3099
Jerlander / Jerlander
« skrivet: 2001-08-23, 23:45 »
Här kommer nu detaljerna:
 
Johan Erik Eriksson, f 1742 i Hammarby bruk, Nora.
Gift 27 okt 1765 med ANNA CATHARINA LARSDOTTER,
f 1741 i Lindesberg.
 
Erik Larsson, f 1709 Ö Sund, Nora. Gift med
BRITTA JONSDOTTER, f 1720.
 
Om dennes far är inte mer känt än att han förstås heter Lars och bodde i Ö Sund.
 
Allt enligt Todd G., och det finns också uppgifter om åtskilliga andra barn till Erik Larsson.

3100
Äktenskapet / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-09-22
« skrivet: 2001-08-19, 15:34 »
Ja, det var tillåtet och det finns fler fall.
Kontrahenterna var ju som sagt inte släkt.

3101
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.9.2001
« skrivet: 2001-08-19, 11:55 »
Dan!
 
Tack fär den utförliga redovisningen.
 
Det var intressant att även smeder Schult kom in bland ättlingarna. Och även någon enstaka annan smedsläkt var ju ingift.
 
Jag noterar också att den Lotta Göransdotter som du nämnde 15/2 borde stå med som dotter i familj 1.1.3.
Därmed är det alltså denne Göran Jansson som är eldvaktare och inte namnen f 1741. Mao är det trots allt troligt att den senare är identisk med Göran Grönskog.
F ö kan man ju fundera på om namnet kan ha något samband med Grönelid, där ju åtminstone en trolig kusin till Jan Larsson bott. Och kanske närmare släktingar än så?
 
P.S. Lottas syster Lisa Göransson vill du väl egentligen kalla Lisa Göransdotter...

3102
Tjällmo / Äldre inlägg (arkiv) till 25.9.2001
« skrivet: 2001-08-18, 01:21 »
Det är t o m så att Göran Persson inte bara härstammar från Hällestad, utan även från Tjällmo. Och bl a just från Dråsa (Drossa).
 
Hans ana 254 hette Johan Jakobsson, f 1741 14/2 i Dömar-Drossa, och son till Jakob Johansson där.
Och om jag inte minns fel finns det en trolig koppling till någon Frosten där.
 
Johan är alltså morfar till ana 63 på den publicerade antavlan, Anna Karlsdotter.

3103
Förnamn - J / Joris
« skrivet: 2001-08-17, 22:03 »
Johan!
 
Snarare är Johan Jorisson från mer närbelägna Lilla Mellösa.
 
Vid Hällefors bruk där finns en Joris Gottfridsson åtminstone från 1682 (tidigare var han i Gåsinge).
Och en generation efter Johan fins en Joris Johansson där som skulle passa in som son till Johan Jorisson. Denne Joris var f ö gift med en syster till en av mina förfäder.
 
Däremot är Stigs kommentar konstig. Kanske har han missat att Debou är samma släkt som Dubois. En enda Joassing Dubois finns nämnd där (kanske felstavad?) medan vi har Joris Debou d 1680 och flera ättlingar till honom med samma namn i Tunaberg.

3104
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.9.2001
« skrivet: 2001-08-11, 01:27 »
Dan!
 
Tack för ditt utförliga svar!
Men det innenbär att det inte är möjligt att få in Göran Jansson bland Göran Paradells ättlingar, med tanke på att föräldrarna, Jan Larsson och Kajsa Larsdotter, ska vara födda 1695 resp. 1713 enligt ovan, medan Göran Paradells barn är födda mellan 1705 och 1718 (enligt Vallonättlingarnas forum).
Men han skulle ju kunna vara ättling till Jöran (som också borde skrivas Göran, men skillnaden underlättar ju att särskilja dem) som tydligen också skrivs Paillardel och var i Godegård (E) innan.
 
F ö är Johan och Jan bara varianter av samma namn, som ofta användes omväxlande för samma person. Så det kan också ha skett för Johan Paradell. Eller att hans barn ändå kallades Jansson etc.

3105
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-08-10, 21:44 »
Nu blev det lite väl mycket struket från mitt inlägg! Här kommer en modifierad version av det borttagna avslutande stycket:
Det har också visat sig att Klingvall på fädernet är kusin med en släktforskare. Man kan alltså misstänka att hela fädernesläkten redan är utredd.
 
F ö kan som kuriosa nämnas att Beata Svensdotter ovan är dotter till den Sven Andersson f 1699 som nämns i Lennart Hylands antavla som bror till en av hans förfäder. Men det innebär alltså inte att Hyland och Klingvall är släkt, eftersom hon härstammar från Olof Anderssons första gifte.

3106
Finnerödja / Äldre inlägg (arkiv) till 2.9.2001
« skrivet: 2001-08-05, 00:15 »
Dan!
 
Det var intressant, det där med namnet Göran i Finnerödja.
Har du nån aning om Göran Jansson f 1741 i Backeryd är ättling till Paradell?
Det vore intressant med tanke på att han ev. är identisk med smeden Göran Grönskog, enligt tidigare diskussion här.
Men troligen är de inte identiska, så det vore även intressant med andra tänkbara kandidater, som kan vara identiska med Grönskog, eftersom han ska vara född i Finnerödja. Fanns det många ättlingar till Paradell?

3107
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-08-04, 18:05 »
Jag har tittat lite på de andra delarna av Klingvalls fäderne, de som inte ingått i utredningen ovan.
Det visade sig snabbt att hennes farmorsfars släkt redan är utredd av Bosse Lindwall eftersom det på en utforskad antavla fanns ett syskon till honom - han hette f ö Johan Petter Blomqvist.
Jag tror den härstamningen varit med i Svenska Antavlor.
Jag kommer i vilket fall som helst inom kort att återkomma med den och det arbete jag själv gjort på Klingvalls farmorsmor. Där blev det mycket Vårdinge, bl a som så ofta där Nils Nilsson i Väsby (och därmed släktskap med mig).

3108
Amnehärad / Äldre inlägg (arkiv) till 3.2.2002
« skrivet: 2001-07-28, 00:39 »
Liz!
 
Jag verkar helt ha glömt bort att jag skulle återkomma med närmare detaljer enligt ovan.
 
Men jag kan nu i alla fall nämna att släkten Spångberg numera finns publicerad i Svenska Smedsläkter nr. 12.
 
Där framgår t ex att Sara Adamsdotter i själva verket är en Segerberg, men ev. finns också någon koppling till Gevert.

3109
Jerlander / Jerlander
« skrivet: 2001-07-27, 22:01 »
Om du mailar mig får du hans e-postadress.
 
Han härstammar fråm Stina Cajsas bror Johan Erik, f 1794.
 
Om du inte har deras båda yngre syskon så kan jag meddela dem nu (de finns på Smedskivan).
 
Detaljerna om deras härstamning måste tyvärr dröja någon vecka.

3110
Förnamn - J / Jäna
« skrivet: 2001-07-27, 20:15 »
Nejdå, det finns också på andra håll.
 
T ex såg jag det så sent som i veckan vid Gusums bruk (E).

3111
Fader okänd / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-26
« skrivet: 2001-07-22, 14:09 »
Ett tips när det gäller att få fram vigselåret mer exakt är att kolla mantalslängderna och se när det första gången framgår att han är gift.
 
Skulle det t ex vara redan i mtl 1824 - gjord i slutet av 1823 - har de alltså gift sig bara några månader efter barnets födelse. Det skulle också vara ytterligare ett indicium, som tydde på att det bara handlar om ännu ett fall av att makarna gifte sig först kort efter sitt första barns födelse.

3112
Karbenning / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-16
« skrivet: 2001-07-21, 02:52 »
Jag antar att du menar generellt, och ja, det förekommer.
Även om jag inte känner till något exempel just hos Spännare.

3113
Wård / Wård
« skrivet: 2001-07-21, 01:39 »
Anders Welamsson Wård och Greta Larsdotter Forsström gifte sig 1738 12/9 i Dunker.
 
Det tycks alltså som att hon tillhör Dunkersläkten Forsström, som nämns närmare under Smedsläkter, även om det inte framgår någon möjlig far där.
 
En trolig bror är f ö Anders Forsström, f 170(3), d 1739 25/11 i Nykvarn, Dunker.
 
Namnet skrivs f ö ibland Forsenström.

3114
Tysk / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-18
« skrivet: 2001-07-20, 23:41 »
Det är bra tankegångar du kommer med! Av allt att döma är det just miljön med många människor som fått såväl smeder som soldater att ta särskilda namn. Det kunde ju vara många med samma patronymikon där.
För smederna tillkommer dock att det vid bruken ofta fanns invandrade smeder som redan hade släktnamn. Sådant inspirerade säkert.
Att namnen satt löst för soldaterna är ju välkänt, och smedsläktnamnen satt också lösare än andra släktnamn. De byttes ofta, förmodligen t ex för att de lät gammaldags när nya typer av namn blivit vanliga, typ att egenskapsnamn som Tysk inte kändes så aktuellt längre. Och liksom soldatnamnen kunde de försvinna igen, om smeden lämnade bruksmiljön.
 
Ett specialfall vi inte tagit upp tidigare är f ö att namnen ibland kunde tas ifrån hustruns födelseplats el dyl istf mannens. De kanske inte tyckte de hittade något passande namn som hörde ihop med mannens födelseort!
 
Christina!
 
Ja, du har förstått mig rätt.

3115
Jerlander / Jerlander
« skrivet: 2001-07-20, 23:13 »
Du menar kanske att han påstås vara född i Nora? För han är i själva verket född i Kil, och Klockhammars bruk.
 
Fadern, Johan Erik Eriksson var däremot i sin tur född i Nora, och Hammarby bruk, 1742.
 
Hans far Erik Larsson uppges vara f 1709.
 
Allt enligt den amerikanske ättlingen Todd Gerlander, om man bortser från att jag rättat hans feltolkningar av ortnamn o dyl.
 
Jag har mer detaljer (men inte tillgängliga nu), och kan också förmedla hans e-postadress om du är intresserad.

3116
Sunrise fanns i en tidig version, men den mer utvecklade som utlovats kom visst aldrig.
 
Med Reunion går man miste om Disgens något enklare inmatningsförfarande.
Å andra sidan vinner man ett modernare program med fler möjligheter, flexibilitet osv.
Inte minst anpassat till modernare Macar.
 
Sedan beror det förstås på sådant som vad man för behov o dyl.

3117
Karbenning / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-07-14
« skrivet: 2001-07-14, 01:09 »
Han passar in såtillvida att namnet Anders är vanligt i släkten Spennare (i Närke).
Den äldste kände där är en Anders Andersson, gift 173(8). Ev. kan han vara en yngre bror till Per Andersson.
Men hur Per Hansson skulle passa in är i så fall en annan fråga...
 
I övrigt har inget mer framkommit efter kontroll av den antavla jag pratade om, så tillsvidare finns det inget mer att säga om soldatspåret.

3118
Tysk / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-18
« skrivet: 2001-07-13, 22:29 »
Brita!
 
Du uttryckte dig väl OK, men jag ville helt enkelt förtydliga att det är lite mer speciella förhållanden just för smedsläktsnamn, vilket bl a innebär att Christina funderade över saker som inte alls är några underligheter.
 
Apropå Graninge kan jag f ö rekommendera ett guidat besök på bruket där!

3119
Finnbosättningar / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-30
« skrivet: 2001-07-13, 20:28 »
Tyvärr vet jag ingenting om Jugga (Juga?).
 
Jag har inga direkta kunskaper om finnar i allmänhet i Säfsnäs, utan det är just släkten Bruse (m fl smeder) som utgjort mitt intresse där.

3120
Karbenning / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-07-14
« skrivet: 2001-07-07, 18:05 »
Jag måste återkomma om honom, men namnet passar väl in i den släkt jag forskar på.
Mycket av det finns väl på Smedskivan, ja, men där stavade Spännare, inklusive folk från Våla.
Där finns också en Per Hansson Spännare i Ängelsberg, som ligger just i Våla, gift 1734 med Elisabet Andersdotter från Blomdal, Karbenning! Kanske hör de ihop med Per Andersson på något sätt.  
 
För att komplicera det hela ytterligare var det förmodligen Blomdal soldaten Spennare kom ifrån, det låter rätt.

3121
Tysk / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-18
« skrivet: 2001-07-06, 23:50 »
Brita!
 
Du har nog dragit något för vidlyftiga slutsatser från din egen forskning.
Förvisso verkar det vara vanligast att namnen har samband med en ort, men det behöver inte vara födelseorten, det kan räcka med att de bott där.
Och även om namnet ofta tas först vid bortflyttning, så är det också vanligt att de tar det när de börjar vid ett bruk, vilket du ju faktiskt själv nämner, eller med ett annat hantverk.
Christinas exempel med Göran Gran är alltså inte ett dugg konstigt.
Men det brukar bli olika typer av smedsläktsnamn vid olika tider.
 
Mer om just smedsläktnamn genom tiderna finns i min artikel i förbundets årsbok för några år sedan. Läs gärna mer om detta under
>Språk, ord och namn >Personnamn >Allmänt >Smedsläktsnamn

3122
Finnbosättningar / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-30
« skrivet: 2001-07-06, 22:06 »
Ja, han var i högsta grad en levande person. Mellanfallet hette platsen där han bodde. Han är den äldsta säkra stamfadern till smedsläkten Bruse, f ca 1704 och d 1770. Men som du kan läsa under >Släkter >Smedsläkter >Bruse är han inte från Nordmarken, utan från Långbanshyttan i Färnebo. Och av allt att döma hade hans släkt bott där i flera generationer, i så fall hette även farfadern Bruse. även där är f ö Arosenius bok citerad om Lars Jonsson, om hans trollkunnighet.

3123
Karbenning / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-07-14
« skrivet: 2001-06-30, 01:59 »
Ja, det finns en soldat Spennare från Karbenning.
Kanske kan det ge något att leta bland soldattorpen i hfl?
 
Tyvärr kan jag inte säga så mycket mer, för jag såg bara denne soldat på någons antavla en gång.
Jag minns honom pga dubbla sammanträffanden. Dels eftersom jag själv forskar på en smedsläkt Spennare (Spännare) annorstädes, dels att han kom från en by som jag kommit in på strax innan på en antavla.
 
Möjligen kan jag erinra mig något mer efter att ha kollat antavlan jag utredde.

3124
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-19
« skrivet: 2001-06-30, 01:26 »
Om du bara vill läsa den finns den t ex på bibliotek, Släktforskarförbundet och GF.
 
Man kan också köpa den, direkt av mig eller på ett par försäljningsställen i Nyköpingstrakten.
 
Som jag skrev finns allt jag nämnde med i boken, inkl. Petter Perssons anor från Tunaberg, samt betydligt fler detaljer.
 
Min ana är Anders Olofsson, f 1739. Olof Larsson hade många barn i sina 3 äktenskap.
 
När det gäller födelsenotisen 1775 får vi väl kontrollera den på nytt.

3125
Fogelström / Fogelström
« skrivet: 2001-06-30, 00:17 »
Tyvärr hann han inte det, även om Roger hade hoppats det.
 
Jag hörde att han försökt ringa, men aldrig fick tag på PAF. Tydligen berodde det på att det officiella numret gick till författarlyan som denne sällan besökte.

3126
Adel eller inte / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-06
« skrivet: 2001-06-29, 22:45 »
Tilläggas kan att man vid osäkerhet kan kolla Elgenstierna, eftersom adliga personer normalt står med där.
 
Det finns ju också ett antal publicerade smedsläkter, men det lär dröja ett tag innan även alla smedsläkter är utgivna...

3127
Det vi vet idag är det som framgår i SSS6, att släkten verkar vara från Holland.
Exakt invandringstid eller -väg är okänd. Man kan ju jämföra uppgifterna om en släkt Gevert i Norge, som står nämnd i Gefvertdiskussionen under Vallonsläkter. Ibland verkar smedsläkterna ha kommit till Sverige via Norge.
 
Källorna om smeder så tidigt är så sparsamma att det inte är troligt att man kan hitta något i ursprungslandet.

3128
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-01
« skrivet: 2001-06-17, 14:05 »
Eftersom Ted Rosvall i sitt veckobrev 15/6 upprepar sitt budskap från oktober ifjol, kan det vara värt att påminna om min kommentar 28/10 ovan.
 
Oavsett om man tror på enkäter om hur folk tror att de kommer att agera eller inte, finns alltså ett facit på hur släktforskarna verkligen agerat vid prisförändringar. Som tyder på en ökning med 50 % vid en halvering av priserna, och alltså långt ifrån ens en första dubblering av utlåningen.
 
Lösa påståenden om utvecklingen för SJ och restauranger har givetvis ingen relevans.

3129
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-19
« skrivet: 2001-06-16, 02:00 »
Det finns en hel del kompletteringar bakåt på dessa i min bok. Bl a kan nämnas:
 
Även Bergmans föräldrar finns med, men kom i sin tur från Björkvik.
 
Enligt mina uppgifter hette dottern som föddes 1775 Maria Christina. Stina Olsdtr är f ö syster till en av mina förfäder.
 
Nils Jonssons far heter i själva verket Jon Jönsson och är fr Vibäck, S:t Nikolai. Hustrun finns f 1703 30/1 i Svärta.
 
Petter Persson har många förfäder från Tunaberg. Bl a kommer vallonsläkten Audar in. Och en annan förfader är Ramund Olofsson. Om hans våldsamma öde kan du läsa i min artikel om detta på min hemsida.

3130
Dunker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-03
« skrivet: 2001-06-16, 01:38 »
Hans dödsdatum är 1800 13/4.
 
Sedan vill jag korrigera uppgiften om hustrun något. Hon uppges vara f 1719, men finns ej född i Gryt. Hennes föräldrar bor dock där sedan, så hon har förmodligen fötts i en annan socken innan de flyttade dit.

3131
Fogelström / Fogelström
« skrivet: 2001-06-16, 00:08 »
Det är faktiskt inte längre oklart, men det är inte heller Sack det handlar om.
För Roger Robelin hittade för några år sedan ett brev i Sackska släktarkivet, tillställt Johan Gabriel Sack, där den verkliga fadern bl a nämnde att han var far till barnet.
Barnets förnamn var också släktnamn i den verkliga barnafaderns släkt.
 
Det senaste jag hörde var att Roger tänker skriva en artikel om saken till Släkthistoriskt Forum eller Släkt och Hävd.
Där kommer alltså den verkliga faderns namn att offentliggöras.

3132
Skog / Skog
« skrivet: 2001-06-15, 23:03 »
Det finns en annan utländsk koppling genom att släkten Skog (från Färna) är en gren av vallonsläkten Spett.

3133
Yrken G / Grytstöpare / Grytgjutare
« skrivet: 2001-06-15, 22:23 »
Ja, det gjorde man (av järn). Se t ex SAOB.
Där framgår också mycket riktigt att grytstöpare är detsamma som grytgjutare.

3134
Nu blev det lättare!
I det nya urklippet står det klart och tydligt att det är klockarens son som gifter sig. Dessutom framgår det där att han heter Lars Persson.
Med god vilja kan man tolka namnet till Lars även i den första notisen, men det är lite kladdigt skrivet där.
 
Och gårdsnamnet där är inte Klåkeryd utan Klockaregården (stavat med å), vilket ju passar in på att han är klockarson. Slutet av ordet påminner om slutet i Prästgården.
 
Om de verkligen är syskon kanske Klockaregården ibland även kallas Hult?

3135
Dunker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-03
« skrivet: 2001-06-09, 01:43 »
Först ska vi kanske förtydliga att sonen Anders vistelse i Gryt inte har nämnts här tidigare, utan bara i ett privat mail.
Men han bodde alltså där och hustrun hette Anna Persdtr, f 1719 i Gryt. Fast jag har ingen uppgift om vigseldatum. Kanske var det en lucka då (och dags att leta i Charta Sigillata).
Exakta dödsdatumet för Anders måste jag återkomma om.

3136
Starck / Starck
« skrivet: 2001-06-08, 23:59 »
Nu är jag osäker på hur du menar. Diskussionen ovan handlar ju om en Petter Stark och inte om någon Johan Petter.
Din Johan Petter hade jag inga uppgifter om innan han dök upp här i Anbytarforum, bara om hans föräldrar (ur Tolfboken).

3137
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-06-08, 23:06 »
Nej, det gör han inte.
Däremot finns där en Klas Persson Berg som får ett barn 1749, och alltså tidsmässigt skulle kunna passa in som far.
Han bodde i Kil (T län vad jag förstår), så möjligen kan det ge något att leta efter Nils i den trakten.

3138
Helt klart står det Hult.
Och det tämligen oläsliga mansnamnet verkar vara Knut.
Efter morgongåva verkar det stå all egendom nånting...
 
De svårlästa orden om lysning är efter 3 söndagars lysning där söndagars är förkortat sönds med sista s:et ett snäpp ovanför de andra bokstäverna som brukligt är i den typen av förkortningar.
 
Sedan är bara frågan vad det är för besked Anders Andersson hade med sig...

3139
Dunker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-03
« skrivet: 2001-06-02, 02:54 »
Jag har letat förgäves efter Jon Ravelssons vigsel, men de kan ju vara gifta någon annanstans.
 
Anders Jonsson bodde i Ökna åtminstone från 1716, då ju sonen Anders föddes där.

3140
Starck / Starck
« skrivet: 2001-06-02, 00:48 »
Det var ju väldigt intressant att även Petter Stark dyker upp i Norrmalm!
Petter flyttade 1737 från V Vingåker till okänd ort med hustrun Maria Abrahamsdotter och ett barn några månader gammalt. De hade flyttat in från Asker 1736.
 
Och på Smedskivan framgår att de gifte sig i Asker 1736 1/11.
Första barnet är alltså troligen fött i Vingåker.
 
Frågan är sedan om de troliga bröderna är från Närke, eller om det var en mellanstation från t ex Västmanland. Så var det t ex för en släkt Åberg, och ev. för Ramstedt.

3141
Dunker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-03
« skrivet: 2001-05-24, 02:08 »
Lars-Gunnar!
 
Först bör vi kanske förtydliga att Vadsbro i detta fall är en gård i Dunker, och inte socknen.
 
Kerstin Andersdotter är det som föds i Smedsta, ja, fast det är döpt hon är 1706 14/10.
Och föräldrarna är gifta 1703 4/10 och kommer då från Smedsta resp. Vadsbro.
 
Anders är sannolikt son till Jon Ravelsson i Smedsta, d 1713 8/11 där. Denne bor där med bl a hustru och en son i mtl 1703.
 
Kerstin är sannolikt dtr t Sven Eriksson i Vadsbro, d 1724 13/11 där, och gift 1666 30/9 m Kerstin Andersdotter från Prästgården,d 1726 3/1 i Vadsbro (gammal gumma Svens hustru).
I mtl 1703 bor Sven med bl a hustru och 2 döttrar där.
 
Men tyvärr har jag inte hittat någon av dem i födelseboken. Å andra sidan finns det luckor i den, risken finns att de är födda det saknade året 1677 t ex. Däremot föds Margareta Svensdotter 1688 dp 15/5, hon är fadder 1706.

3142
Ramundeboda / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-10-02
« skrivet: 2001-05-24, 01:32 »
Jag har enbart stött på brukslistor i RA:s exemplar. Men det kan ju hända att de andra år har hamnat i något av de andra exemplaren.
 
Enklast är det att kolla häradsskrivarens ex. först, eftersom de är ihopbundna flera år i taget.
 
Men det vanligaste torde vara att brukslistorna inte finns kvar alls.
 
Men man kan också tänka sig att de inte följt med när mantalslängderna brutits ut utan ligger kvar i verifikationerna, såsom andra bilagor. Detta gäller RA:s exemplar samt länsstyrelsens, och då kan det vara mödosamt att hitta dem i de vanligtvis omfattande men registerlösa verifikationerna.
 
Men det är nog värt besväret, så om du försöker hitta brukslistor för Laxå på detta vis kan du väl meddela resultatet!

3143
Starck / Starck
« skrivet: 2001-05-23, 22:49 »
Jag vet ingen annan Tolf med Stark-samband än din ana. Däremot finns redan tidigare en smed Stark i Vingåker. En Petter Karlsson Stark, som ev. skulle kunna vara bror till Anders Karlsson S.
Jag vet inte om Petter har något samband med Tolf, däremot att han kom inflyttad från Närke (har inte detaljerna i närheten nu), så kanske kommer släkten därifrån. Precis som Åberg kom han mao senast därifrån iaf.
 
Släkten Stark finns med i Disbyt, ja. Men eftersom jag inte vet vem som åsyftas där, kan jag inte tala om ifall det är samma person, du får be någon DIS-medlem meddela vem det handlar om.
F ö noterade jag att informationen för icke-medlemmar där nu t o m är ännu sämre än tidigare.

3144
Arninge / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-01
« skrivet: 2001-05-19, 19:42 »
Just sådan anmälan vid disken är också svaret på Tords fråga ovan, hur man gör på andra håll, när det gäller Ramsele.
Men där är det ju bara för dem att göra en ny kopia, typiskt till nästa morgon.
 
Så Arninge skulle ju inte kunna göra på riktigt samma sätt. Att de skulle beställa en ny kopia varje gång en avsaknad upptäcks kan ju tyckas vara ett alternativ, men Arninge verkar ju ha mycket större svinn än de andra, så det är förmodligen opraktiskt om de skulle beställa nya kopior stup i kvarten. Vid en inventering upptäcks ju också de som bara ställts fel och inte försvunnit, om det nu har någon betydelse för att de valt det alternativet.
Landsarkiven verkar inte ha lika bråttom med att beställa nya kopior. Anledningen är säkert att de har originalet som man då får titta på istället.
 
Och protestlistor i all ära, viktigast är trots allt att komma med konstruktiva förslag till alternativ. Det har ju Karl-Erik Alm gjort här bredvid under rubriken Förslag om lösning till Arninge. Faktum är att ett liknande projekt försöktes häromåret, där närområdets föreningar skulle engageras, den gången för att skriva på kuverten vilka årtal de innehöll. Men pga bristande kommunikation blev det bara en förening som deltog, den närmaste dvs. Åkersberga, men efter ett antal kvällar rann det hela ut i sanden, pga allt färre deltagare.
Men det är ju möjligt att det skulle fungera bättre att engagera föreningarna i närområdet för ett antal inventeringskvällar/år.
Jag förmodar att resurserna inte räcker till för inventeringskvällar med bara personalen, men eftersom de räckte till påskriftskvällarna enligt ovan borde de kunna räcka till gemensamma inventeringskvällar om bara intresse finns från föreningarna.
 
F ö förtjänar det att påpekas att Arninge inte är helstängt under dessa veckor i juni. Det gäller avdelningen med mikrokort/läsapparater. Om man vill forska i de originalhandlingar som finns på plats går det alltså bra, även om det inte brukar vara så vanligt.

3145
Starck / Starck
« skrivet: 2001-05-18, 22:31 »
Lite kompletteringar till TABELL 1:
Sonen d 1774 hetter Fredrik. Tillägg:
Anders Stark, född 1757.
Hans Stark, född 1765 21/11
 
Även Hans Stark var smed. Han gifte sig med en medlem av smedsläkten Åberg (från Västmanland via Närke) och fick ett antal barn. Åtminstone 2 av sönerna fick själva barn, men ingen av dessa båda var smeder.
På den grenen bytte f ö en ättling som båtsman namn till det vallonskklingande Duhan, men en son till honom valde att använda namnet Eriksson istället.
 
Uppgifterna är ur FFS databas SMED, och är framforskade av Bosse Lindwall.
 
P.S. Givetvis är det Katarina Åller som kallas Johansdotter ovan.

3146
35 Äktenskap / Skenäktenskap
« skrivet: 2001-05-13, 18:35 »
Man kan ju jämföra med ett verkligt exempel på hur det hanterats.
Palmes första äktenskap var ett skenäktenskap. Men detta äktenskap framgår det ingenting om i biografiska uppslagsverk, släktuppställningar o dyl.
 
Detta är dock inget exempel på hur man bör göra, utan tvärtom ett avskräckande exempel på hur information undanhållits i publikationer.
 
Anders Bergs sätt att skriva en sådan relation verkar däremot utmärkt.

3147
Titlar och befattningar / Reservkarl
« skrivet: 2001-05-13, 12:54 »
Det var en sorts soldat.
 
SAOB:s beskrivning är:
menig indelt soldat som kunde inträda såsom ersättare för ett rusthålls eller en rotes
ordinarie soldat vid dennes avgång eller som ingick i en för krigs fall avsedd reserv

3148
Spångberg / Spångberg
« skrivet: 2001-05-12, 00:35 »
Fortsättningen finns nu i det nyutkomna häftet Svenska Smedsläkter nr. 12, som innehåller bl a släkten Spångberg.

3149
Leif!
 
Vad har du för personer i Mörthult?
 
 
Marie!
 
Har du noterat att Skilling finns med i FFS smedsläktlista? Jag ska kolla var vi har för uppgifter om den och återkommer sedan.

3150
Det finns ett tiotal, men de tillhör en släkt från Närke, som sprider sig till Dalsland, och verkar inte ha något samband med de Boberg du nämnt här i Anbytarforum, om det nu bara är de som intresserar dig.
 
Sven!
Det finns nästan ingen uppgift alls från Hällefors bruk på Smedskivan. Däremot har jag själv en hel del uppgifter därifrån, men de är mest från början av 1700-talet, och jag har ingen uppgift om din Hellberg. Men återkom gärna om du kommer någon generation bakåt där.

3151
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-16
« skrivet: 2001-05-04, 23:02 »
Och då hittar man fortsättningen bakåt i två publikationer.
Dels i Svenska Smedsläkter nr. 1, där släkten Köhler är publicerad, dels i boken Smedsläkten Tolf genom tre sekler av Larsolof Lööf.

3152
Ja, Smedskivan innehåller smeder med familjer från hela landet, dvs. från de delar där det finns bruk. Men det är speciellt mycket material från vissa delar, t ex Värmland.
Man kan köpa den genom utgivaren, FFS, och den kostar 180:-.
Se www.smed.genealogi.se/ffsinfo.html
 
Eva!
 
Detta finns på Smedskivan om Anders W. med föräldrar:
 
Bertil Bertilsson Werme,
född 1727, död 23 juni 1765 i Lungsund sn. Mästersven i Älvsbro hammare, Visnum sn.  
Gift 1 november 1751 i Visnum sn med  
Maria Andersdotter, född 26 mars 1733 i Sälsjön, Visnum sn, död 1803 ca. Från Sälsjön vid vigseln.  
 
Barn:
Anders Bertilsson Werme, född 20 augusti 1759 i Jonsbol, Visnum sn.

3153
Köhler / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-24
« skrivet: 2001-04-29, 16:49 »
Även Johan Henrik Köhlers far är känd. På Smedskivan framgår:
Johan Adam Köhler,
född 24 juni 1701 i Joachimthal, Sachsen, död 19 januari 1778 i Bruket, Skinnskatteberg sn. Bosatt i Bruket, Skinnskatteberg sn. Levde 1740-talet i Alseda.
 
Däremot finns bara lite om denna gren i Svenska Smedsläkter nr 1, som bl a innehåller Köhler.
Men lite mer om Johan Adam K. samt ytterligare barn till såväl honom som Johan Henrik finns bland rättelser och tillägg till Svenska Smedsläkter på FFS hemsida, se
www.smed.genealogi.se
 
Om även Vieweg är av intresse så finns den publicerad i Svenska Smedsläkter nr. 11.

3154
På Smedskivan finns en Anders Bertilsson Werme f 1759 i Visnum.
Det framgår inte vad som hände honom sedan, men han är antagligen identisk med din Anders. Födelseorten är visserligen en annan, men att första sonen heter Bertil passar ju väldigt bra.
 
Jag (eller någon annan med Smedskivan) kan återkomma med fortsättningen bakåt på Anders Bertilsson W. om så önskas.

3155
Dunker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-12-03
« skrivet: 2001-04-28, 01:35 »
Lars-Gunnar!
 
Vad söker du för uppgifter om Anders Jonsson?
Jag antar att det är den A.J. som är gift med Kerstin Svensdotter du pratar om, bl a med sonen Anders f 1716.

3156
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 22.11.2001
« skrivet: 2001-04-28, 00:50 »
Johan A!
 
Det visade sig att jag inte hade fler uppgifter än du. Men enligt mina noteringar stod det bara att Göran S. skulle vara från Östergötland.
Är du säker på att det står Linköping och inte Linköpings län el dyl?
 
F ö var det sonen Nils Magnus som Carina Karlsson härstammar ifrån. Vem kommer du in på?

3157
Politik / Offentlig verksamhet / Ahtisaari, Martti (f. 1937)
« skrivet: 2001-04-27, 23:06 »
Man kan också notera att det finns en artikel i finländska släktforskartidskriften Genos 2/2000 om hur Ahtisaari är släkt med Kekkonen.

3158
Näringsliv / Smith, Lars Olsson
« skrivet: 2001-04-27, 22:02 »
Här kommer det nu:
 
1 Lars Olsson Smith, f 1836 12/10 i Kiaby nr 12, Kiaby sn.
 
I
2 Ola Persson, f 1806 12/4 Kiaby, Kiaby sn. Bonde i Kiaby nr 12, Kiaby sn o Ivö nr 1, Ivö sn. Gift med
3 Lusse Persdotter, f 1814 11/12 Ivö nr 10, Ivö sn.
 
II
4 Per Olasson, f 1767. Bonde i Kiaby nr 12, Kiaby sn. Gift 1806 17/1 i Kiaby sn med
5 Bengta Svensdotter, f 1779 15/6 i Kiaby, Kiaby sn, d 1835 i Kiaby nr 12, Kiaby sn.
6 Per Svensson, f 1763 24/4 Ivö, Ivö sn. Bonde i Ivö nr 10, Ivö sn. Gift med
7 Ilena Månsdotter, f 1785 31/7 Andrarum sn?
 
III
10 Sven Kristensson, f 1746 16/2 i Kiaby, Kiaby sn. Bonde i Kiaby nr 12, Kiaby sn. Gift med
11 Karena Olasdotter, d före 1799. Fadderrelationer tyder på att hon kan vara från Kjuge.
12 Sven Västensson. Bosatt i Ivö, Ivö sn.
 
IV
20 Kristen Svensson. Bosatt i Kiaby, Kiaby sn.
 
Jag har inte kontrollerat Andrarum-uppgiften.

3159
Toll / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-10
« skrivet: 2001-04-20, 22:14 »
Lite kompletteringar och rättelser:
 
Hans Hansson Toll är far, ja. Han bodde tidigare i Bränninge, Tveta sn. Han nämndes i hammartinget 1700 6/9, bl a hade han använt skällsord enl attest 1697 o 1700 28/2 efter bråk om en halv karolin, då han strax kommit tillbaka med tobakspipa i munnen och hatten på huvudet och sagt nu ska jag till Bränninge och dricka mig ett lustigt rus, när då en bokhållare reste sig blev denne slagen.
Det hela ska sedan ha tagits upp i häradstinget.
Även 7/9 nämndes han, då bl a om en skuld samt att han ej fått orlovssedel men var tvärtom olaga uppsagd, samt om en felaktig gäld från -93, och att han själv blivit slagen. Dessutom inskrevs 2 av hans söner då, dvs. där framgår det att Petter och Hans d y verkligen är söner.
 
Sonen Hans är i Näshulta redan 1700, alltså inte först 1705. Han är också nämnd i hammartinget 1700 6/9 (tagit kol), samt 1708 11/7 (fick mästarbrev 1703 6/7, men mästarpengarna nu).
 
Petter är lärgosse vid Bränninge 1700, lärdräng vid Näshulta, Näshulta sn 1705, innan han dyker upp i Torshälla.
 
Dessutom finns en son Gabriel, som dyker upp i Skogstorp, Fors sn 1710 som hammarsmed.
 
Och det verkar inte vara dessa som kommer från Fellingsbro, alternativt har de bara varit där tillfälligt, eftersom de enligt ovan fanns i Sörmland tidigare.

3160
Näringsliv / Smith, Lars Olsson
« skrivet: 2001-04-20, 21:04 »
Jag har forskat ut hans anor (några generationer) och de kommer också från Kiaby/Ivötrakten.
 
Jag återkommer med dem men det kan dröja något, eftersom jag inte har dem inmatade.

3161
Ramundeboda / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-10-02
« skrivet: 2001-04-13, 01:33 »
Fast bruksarkiv har inget med brukslistorna att göra.
Brukslistorna var en särskild del av mantalslängderna. Ibland finns de bevarade i slutet av dessa, ibland inte alls.
 
Däremot kan bruksarkiv vara ett utmärkt komplement t ex när brukslistorna saknas.

3162
Schröder / Skröder / Äldre inlägg (arkiv) till 22.11.2001
« skrivet: 2001-04-13, 01:09 »
Johan A!
 
Jag kom in på Göran Schröder när jag började utreda den tämligen okända tennisspelerskans Carina Karlssons anor för åtskilliga år sedan.
Det är inte säkert att jag kan komplettera dina uppgifter, men jag återkommer när jag kollat mina gamla papper!

3163
Det finns sådana forskare, och det verkar som att du syftar på den släkt Boija där det visat sig att den äldste kände, Johan Boija, f ca 1698, först var båtsman.
 
Men enligt Thord Bylund finns det också en äldre smedsläkt Boija, och den kan mycket väl vara en vallonsläkt ursprungligen.

3164
Konst / Qvarsebo, Thomas (f. 1947)
« skrivet: 2001-04-12, 22:40 »
Släkten Qvarsebo härstammar från en bror till Ahrle, som tog namnet - de härstammar också mycket från Kvarsebo socken.
Exakt hur Thomas Q. kommer in vet jag inte, men den gemensamma delen kan skådas i Elof Ahrles antavla här i Rötter.
Möjligen står det något närmare om sambandet mellan Ahrle/Qvarsebo i Bosse Lindwalls kändisartikel i Släkthistoriskt Forum 2/91, där Ahrles härstamning också presenteras.

3165
Anette!
 
Själv har jag forskat på plats i Cripple Creek om min morfars syster (Hanna Larsdotter), som hamnade där.
Vigseluppgifter finns för resp county hos dess county clerk, och i mitt fall hittade jag en av hennes 2 vigslar (med en Dorman) hos Teller countys county clerk, som är i Cripple Creek.
I efterhand visade det sig finnas ett register till gravstenarna på kyrkogården, så hennes gravsten såg jag inte personligen, men har fått en bild på den genom en kontakt.

3166
Kändisars antavlor / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-27
« skrivet: 2001-04-06, 22:18 »
Anna!
 
Det finns vissa planer på nya publiceringar av kändisantavlor i pappersform. Det är dock en öppen fråga i vilken form. Förvisso har häften liknande Svenska Antavlor ekonomiska fördelar jämfört med att ge ut en bok, men det är inte det enda man bör ta hänsyn till.

3167
Fogelberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-21
« skrivet: 2001-04-06, 20:43 »
Iofs finns det något enstaka fall där ett franskt namn försvenskades till ett rent svenskt namn.
 
En annan möjlighet är att raka fädernet till den som tog namnet går tillbaka till en vallonsläkt via mellanliggande personer med patronymikon, men då kan det som sagt lika gärna handla om en härstamning som inte är på raka fädernet.
 
Eftersom det finns en smedsläkt Fogelberg kan det också hända att det bara handlar om härstamning från svenska smeder, men att vallonrykten ändå uppstått pga denna smedshärstamning, ev. tillsammans med något utseende som förknippas med valloner.

3168
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-19
« skrivet: 2001-03-30, 23:12 »
Hoppas det gått bra. Eftersom min hemsida inte gått att nå på ett par dagar kan det vara värt att nämna att en länk till Nyköpingsföreningens hemsida förstås också finns bland föreningslänkarna här i Rötter.
 
Ev. kommer jag f ö att ha intressanta nyheter om Tunabergs 1800-tal senare i vår.
 
Jag antar att du nämner Kuddby för att du såg om mina forskningar där på hemsidan? Berätta gärna mer om det där i Valingstad, men under
>Östergötland >Socknar >Kuddby

3169
00 - Hemmanstyper / Hemmansköp
« skrivet: 2001-03-30, 21:29 »
Du bör nog skilja på tillträdesdag och den rättsliga processen.
Det torde ha varit ungefär som idag, att köpare och säljare kommer överens om en tillträdesdag, som framgår av köpehandlingen. Men att det sedan kunde ändras av domstolen om det fanns några invändningar.
Garanterad att få behålla hemmanet var inte köparen förrän i det fjärde steget, när denne fick fasta (lagfart) på den. Vilket f ö ibland tog betydligt längre tid än ett år.

3170
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-09
« skrivet: 2001-03-30, 20:21 »
Du har kanske redan hittat hemsidan om Annefors bruk? Länk finns annars från FFS hemsida,
www.smed.genealogi.se.
Där framgår t ex deras vigseldatum.
Har du kontrollerat födelsedatumet i Kyrkefalla?
(Detta inlägg sker istf att besvara ditt telefonmeddelande).
 
Reiner!
Det kanske kan är bruket Ry som åsyftas. Det ligger i Göteryd.

3171
Palme, Olof (1927-1986) / Palme, Olof (1927-1986)
« skrivet: 2001-03-30, 19:46 »
Det framgår ovan att det var nr 82.
 
Däremot var det kanske inte så tydligt att Bosse Lindwall även var redaktör på den tiden (-85), så att det inte heller finns något original till SvA på datamedia.
 
SvA:s datorperiod inleddes när jag blev redaktör, -88.
 
Däremot har jag matat in den del av antavlan som rör Sörmland, men det är ju en liten del - den första sörmlänningen är just i 5:e generationen (ff mm m).

3172
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-19
« skrivet: 2001-03-23, 00:58 »
Eva-Britt!
 
Intressant nog finns det en Daniel Griberg född i Tunaberg 1798, son till en soldat Jonas G. från Mjölby och en kvinna med djupa rötter i Tunaberg.
Om du har programmet Q & A eller har ork och lust att hämta det på Nyköpingsföreningens hemsida (adress, se min hemsida), kan du kolla i deras register över Tunabergare på 1800-talet om det finns något mer om Daniel eller Daniel Fredrik där.
Namnlikheten gör att det verkar värt att undersöka. Skulle du hitta härstamning från Daniel Griberg kan du sedan hitta åtskilliga anor på hans möderne i min bok Tunabergare 1600-1800.

3173
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-28
« skrivet: 2001-03-23, 00:42 »
Anna!
 
Jag passade på att fråga Barbro Nordlöf om detta när jag träffade henne igår, men tyvärr kände hon inte till några syskon till Karin Folkesdotter.
Däremot berättade hon att Folke Olofsson var den ende Folke på Vinön vid denna tid, så att om Elin Folkesdtr verkar vara från Vinön torde hon vara dtr till honom. Men om hon lika gärna kan vara från fastlandet så finns det fler Folke att välja på. Faddrar kanske kan ge en vägledning.

3174
Belgien / Äldre inlägg (arkiv) till 02 februari, 2010
« skrivet: 2001-03-23, 00:21 »
Det kan ha varit jag.
Namnet verkar taget från Domsjötrakten, ja, och av flera personer oberoende av varann.
Det har ingenting med valloner att göra.

3175
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-03-22, 22:51 »
Som framgår ovan är 1662 ur dödboken, men verkar vara för tidigt.
 
F ö har jag nu kollat vigseluppgiften 1685 med Kjell Åberg. Som jag trodde visade den sig bara vara en hypotes.
Det är f ö närmare 20 år sedan han forskade i detta, men då hittade han iaf ingen vigselnotis i Färnebo, så hon kan ju vara från en annan socken. Inget utesluter heller vad jag vet din teori om att även Nils Bruse är inflyttad.

3176
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-27
« skrivet: 2001-03-22, 22:31 »
Brita är förmodligen syster till Petter Olofsson Lindqvist som också verkade i Vingåker ett tag.
Mer om honom och hans föräldrar finns under
>Landskap >Sörmland >Socknar >Östra Vingåker
Eftersom föräldrarna flyttade in från Asker kanske det går att hitta födelsen för honom/Brita där.
Man kan också notera att smedsläkten Berg i Vingåker har anknytning till Asker, eftersom en knippsmedsdräng Johan Berg (son?) flyttar dit från Högsjö 1748.

3177
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-03-22, 20:58 »
Man kan ju också notera att det saknar betydelse hur det numrerats, eftersom det faktiskt finns hänvisningar mellan alla föräldrar/barn.

3178
Julita / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-17
« skrivet: 2001-03-19, 00:28 »
Kerstin Karlsson!
 
Har du hunnit längre på Hemming och Apollonia sedan hösten -99?
 
Jag kan iaf berätta att han heter Hemming Olofsson, och jag har hittat deras vigselnotis.
Av den framgår att någon av makarna varit gift tidigare, sannolikt Apollonia. Vet du något om det tidigare giftet?
 
Och vad har du för förfäder i Lilla Daviken?

3179
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-03-17, 22:49 »
Frågan är då vad Kjell Åbergs källa är. Det står ju varken exakt vigseldatum eller vigselort på hemsidan, så året verkar snarast vara ett antagande.
 
I så fall är det ju högst osäkert, och fortfarande ingen anledning till ytterligare antaganden om ett tidigare äktenskap, eller ännu mindre troligt ett utomäktenskapligt barn före äktenskapet.
 
En annan sak är om vigselåret framgår t ex ur en mantalslängd, vilket f ö vore värt att studera familjen i före hfl-tiden om ingen redan gjort det.

3180
Lilja / Lilja
« skrivet: 2001-03-17, 22:32 »
Det är typiskt att ålder inte anges för döttrar som gift sig, och hon avviker ju just i detta avseende, även om det inte finns någon regel som säger att det alltid var så.
 
Sedan missförstår du mig. 7:e barnet, det äldsta är inte menat som en tolkning av hur de uttryckte sig utan bara ett konstaterande att hon var det barn Henrik saknade i uppställningen. Givetvis är hon det första barnet i barnaskaran.
 
Visst kan det finnas två Per Månsson i gården, men det är knappast relevant för denna bouppteckning, som uttryckligen gäller den Per M. som har släktrelationer med släkten Lilja.

3181
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-03-17, 20:32 »
Men en annan släktforskare har nu meddelat mig att hon redan rett ut fädernet, så jag kommer att nöja mig med att undersöka mödernet.
 
Hon vill dock inte lägga ut farssidan här i nuläget, men så mycket kan sägas, att Klingvall härstammar från Åker på den sidan.

3182
Fast den komplettering jag tänkte på i första hand var att Johan Henriksson (Hindersson) hade begravningsdagen Judica.
Har du kollat upp vad det blir för datum?

3183
Lilja / Lilja
« skrivet: 2001-03-08, 23:43 »
Nej, som det står anges barnet KN som gift med Jonas Lilja, inte änkan och det handlar alltså inte om ett tidigare gifte till Per Månssons änka Kerstin Nilsdtr.
 
Som sagt, den avlidnes hustrus man i ett tidigare äktenskap finns ingen anledning att nämna i bouppteckningen, och formuleringarna är inte heller sådana.
 
Att änkan heter Kerstin Nilsdtr finns det alltså inget tvivel om. Där det sedan står KN är det däremot Kerstin Persdotter som måste åsyftas.

3184
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-03-08, 23:21 »
Det är riktigt att Jonas inte finns med som son till Nils Bruse hos Kjell Åberg. Sten-Åke har ju också angett flera andra sammanställningar ovan,så uppgiften torde komma från någon av dessa.
Att Jonas kom från Långbanshyttan och att namnet Bruse fanns redan på Nils Bruse där gör ju att denne passar in som far, åtminstone om Jonas snarare är född 1670. Ett problem är att Jonas gick bort redan 1706, och alltså inte finns med i hfl 1718-28. Däremot bor såväl en änka Kerstin som en pojke Lars Jonsson hos Nils Bruse i denna hfl. Det är förmodligen Kerstin Larsdtr och sonen Lars Jonsson, det passar ju bra att de bor hos svärfar/farfar.
Där bor då f ö också sonen Henrik då, med hustrun Gunilla (Clemetsdtr).
 
Inget tyder idag på att Nils Bruse varit gift flera ggr, men uppgifterna om hustrun är ju magra, så visst är det möjligt. Men de ca 23 åren mellan första och sista barnen är ju ingen omöjlighet för en och samma kvinna.
Vidare forskningar lär ske och kanske kan de kasta ljus över detta.

3185
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-03-08, 21:57 »
Utmärkt att ni tagit fram dessa uppgifter!
Jag kommer att fortsätta bakåt, eftersom det är intressanta trakter, även om det lär dröja något.
 
Jag beklagar om någon uppfattade det som att Maj-Inger Klingvall själv skulle finnas på dödskivan. Det var inte meningen.
Men själv tycker jag att en sådan tolkning var orimlig. Dels torde det vara allmänt känt att hon är minister nu (frågan var ju också formulerad som nutid). Men om någon missat det så borde min formulering fingervisning räcka för att utesluta att det gällde henne själv.
 
Och visst var mitt inlägg inte så informativt. Men jag visste helt enkelt inte att hon är gift Klingvall, och
t o m informationen om Lästringe verkar ju ha gällt fel generation.

3186
Det är ju fantastiskt trevligt att Ljusnarsberg har kyrkböcker redan 1635.
Men Per Henrikssons hustru är begravd 22/11 1635, ej 12/11.
I övrigt finns det ju något begravningsdatum på personerna i Rällen, där du bara skrivit dödsår, Göran.
Ska du eller jag komplettera?

3187
Lilja / Lilja
« skrivet: 2001-03-03, 00:24 »
Enstaka ord kan ju ha avgörande betydelse här, men jag hade svårt att tolka texten annorlunda. Dessutom vore det orimligt att nämna den avlidnes hustrus man i ett tidigare äktenskap, detta har ju inget med arvet att göra.
Helst ska ju originalet kollas, men faktum är att jag redan i inlägget 29/6 99 nämnde denna bouppteckning, och att det där framgår att Kerstin Persdtr är dtr t Per Månsson.
 
Roland!
Det är mao nyligen avlidne Per Månssons barn som räknas upp. Catharina är dtr t Anna Tolsdotter och Per Månsson enligt uppräkningen.
I ett inlägg ovan framgår att Jonas Lilja och Kerstin Persdtr gifte sig 1752.

3188
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-03-02, 23:10 »
Denne Nils Bruse är ju samma som vi nämner ovan, och som framgår där har det visat sig att hans son Jonas Nilsson var far till denne Lars Jonsson.
 
Det ska kanske förtydligas att Lars alltså inte alls tog sitt namn från de han varit i tjänst hos, utan det fanns ju tidigare i hans egen släkt.
Om dessa Bruse var släkt med honom är osäkert, men visst kan det vara Nils son Lars i det ena fallet. Vem vet, kanske är Fredrik dessutom en ihopblandning med namnet Henrik, så att det i själva verket handlar om den broder du är intresserad av.
På Kjell Åbergs sidor finns f ö mer om honom, bl a att han är gift med en Gunilla Clemetsdotter.

3189
Politik / Offentlig verksamhet / Klingvall, Maj-Inger (f. 1946)
« skrivet: 2001-03-02, 21:57 »
Jag vet bara att hon själv är född i Lästringe i Sörmland.
Kanske kan dödskivan ge någon fingervisning?

3190
Vidrik / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-08-03
« skrivet: 2001-03-02, 21:08 »
I avvaktan på Torstens ev. svar om Bergslagen kan jag meddela att det åtminstone förekommer i Östergötland att samma individ omväxlande skrivs Didrik och Tidik (närmare bestämt på Vikbolandet).

3191
Patrik och Göran!
 
Jag kan bidra med denna uppgift, där Göran inte verkar ha något mer i detalj:
13 Johansdotter, Sara, d 173(6) Rällen, Ljusnarsberg sn  
Kompletteringarna bakåt på maken var nya även för mig. Paret kommer in på en kompis antavla som jag har utrett, genom sonen Henrik f 1684. Det är dock inte samma kompis som härstammar från Bertil Bertilsson & Co ovan.
 
Sune!
Tack för förtydligandet.

3192
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-01-28
« skrivet: 2001-02-22, 23:56 »
Björn!
 
Din teori om att Elin Folkesdotter och Karin F. är systrar verkar trolig.
Jag föreslår att du kontaktar Barbro Nordlöf, hon vet säkert mer om detta.

3193
Lilja / Lilja
« skrivet: 2001-02-22, 22:06 »
Henrik!
 
Detta var intressanta uppgifter. Men har du inte missuppfattat något?
Som det står ovan är ju K Nilsdotter det 7:e  barnet (dvs. äldst) och hon är gift med Jonas Lilja, som alltså fortfarande lever 1763.
Men efternamnet måste vara Persdotter, eftersom hon är dotter till Per Månsson. Så antagligen heter hustrun Kerstin Persdotter, så att personerna identiska med de som nämns 1771.
I så fall tycks det alltså handla om Jonas Jonsson Lilja hela tiden och ingen ny smed Jonas Lilja, tyvärr.

3194
Österberg / Österberg
« skrivet: 2001-02-17, 18:14 »
På Smedskivan finns en namne som möjligen kan vara
samme man, men han är f 2/7 1812, i Kolsva, Malma sn.  
Kanske har datumet blivit så förändrat i samband med flytten. Det kan väl i varje fall vara värt att undersöka.

3195
Kungligt / Collert, Daniel (f. 1974)
« skrivet: 2001-02-17, 15:36 »
Jag har kollat lite på mödernet eftersom födelsen skedde nära intressanta trakter.
Modern var f Fransson, och föräldrarna fanns på Sveriges dödbok 1950-99:
Bror Arvid Fransson, f 1908 19/4 Frinnaryd (F), d 1986 2/2 Norrköping. Gift 1939 4/3 med
Aina Gunhild f 1914 11/9 i Norrköping S:t Olai, d 1999 26/12 Norrköping.
 
Mormoderns födelse har jag också kollat. Hon var oäkta född. Men även hennes mor fanns på dödskivan:
 
Hanna Teresia Jansson, f 1886 16/3 Norrköping (Matteus), d 1975 6/11, då änka Andersson.
Hennes föräldrar var:
 
Skomakeriarbetaren Johan August Jansson, f 1847 22/2 Sköllersta (T).
Gift 1878 21/4 (hfl) med
Johanna Augusta Pettersson, f 1853 7/1 Gistad.
 
Bosse Lindwall lär undersöka Frinnaryd och Gistad vidare. Kanske Sköllersta intresserar någon annan. Vem vet, kanske blir Collert släkt med Gösta Knutsson?

3196
Sune!
 
Tack för dessa detaljer, även om du tydligen inte har uppgiften om vilket det senare numret av Finnmarken förr och nu var.

3197
Film / Teater / Soderbergh, Steven (f. 1963)
« skrivet: 2001-02-16, 23:17 »
En liten komplettering:
Av en färsk tidningsartikel om Soderbergh framgår det att faderns andranamn var Andrew.

3198
Film / Teater / Fröling, Ewa (f. 1952)
« skrivet: 2001-02-16, 21:29 »
Detta var ju kul nyheter!
 
F ö har jag lite ytterligare uppgifter om Nils Andersson, vilka vi kan återkomma till om någon bevisar att han kommer in bland anorna.

3199
Film / Teater / Alfredson, Hans ""Hasse"" (f. 1931)
« skrivet: 2001-02-16, 21:16 »
Tack för denna information!
 
Iofs har jag tvärtom reagerat på att Bonde verkar vara ett typiskt namn för V Vingåker, även om det också finns i andra socknar i trakten på 1600-talet.
Men möjligen går det att få ner det till ett par släkter med namnet i Vingåker, dvs. Sävestasläkten, Lundasläkten och kanske någon till.

3200
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-20
« skrivet: 2001-02-09, 23:01 »
Det var ju lustigt att ni båda var släkt med amerikanen. Tyvärr har jag inte tillgängligt exakt hur han härstammar från Per Månsson, men det går nog isär snabbt, för jag torde ha jämfört detta med Ann-Britt innan hon kände till att hon också kom in på honom.
Och det är drygt 7 år sedan jag senast hade kontakt med Ron, som han heter, så jag har dessvärre inte heller någon aktuell e-postadress till honom, så att ni skulle kunna jämföra uppgifter.

3201
Angermund / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-16
« skrivet: 2001-02-09, 21:15 »
Lite kompletteringar till Fredriks text:
 
Det fanns tyskt bruksfolk i Sverige även tidigare på 1500-talet.
 
De första vallonerna dök däremot mycket riktigt upp i slutet av 1500-talet, företrädesvis i Värmland. Enligt Vallonättlingarnas ordförande, Kjell Lindblom, rörde sig denna tidiga invandring om i storleksordningen 100 individer. Den invandringen var dessutom mer blandad, till skillnad från den senare mer brukskoncentrerade valloninvandringen.

3202
Film / Teater / Alfredson, Hans ""Hasse"" (f. 1931)
« skrivet: 2001-02-09, 20:18 »
Det har nu visat sig att Alfredson och Persson även är aningen närmare släkt än vad som framgår ovan.
Även Göran Persson härstammar nämligen från Olof Bondesson, genom sonen Erik Olofsson, f 1677.
Erik är nämligen Perssons fm fm mm mf, dvs. mm f till Ingeborg Eriksdotter, ana nr 43 i antavlan jag publicerat här.
Mao är Alfredson och Persson niomänningar.

3203
Repris från 20/1 förutom texten om Nog.Nu, som detta tydligen ansågs vara fel forum för, och det kan väl vara rimligt:
 
Lars!
Ja, FFS kan sova lugnt såtillvida att CD-skivor inte berörs av dylika lagar. Men det var inte meningen att ta med 1900-talsmänniskor, det var ett olycksfall i arbetet. De som klagat har fått en ursäkt, och dylika uppgifter kommer inte att stå med i framtida versioner av Smedskivan.

3204
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-20
« skrivet: 2001-02-03, 01:28 »
Nja, som framgick sedan gäller det inte mig själv. Men flera jag känner har kommit in på Vinön.
Det handlar också om en amerikan, som härstammar från en Per Månsson i N Vinön. Han ska vara f 1728, men är det i så fall inte i Norra Vinön.

3205
Gadd / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-06
« skrivet: 2001-02-02, 23:50 »
Släkten Gadd i Lännäs kom i generationen före just från Gränna, där fadern var borgarsmed.
Denne var i sin tur son till en dragon från Östergötland, Skänningetrakten.
 
Jag kan återkomma med mer detaljer.

3206
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-02-02, 22:05 »
Ja, Nils Henriksson Bruse uppges vara 95 år i dödboken.
Men åldersuppgifter i dödböcker är ju osäkra, och eftersom folk snarare tenderar att vara för gamla i dessa men Nils knappast kan vara så mycket yngre med tanke på faderskapet, så är det rimligast att det är Jonas Nilsson som är något yngre. Så 1670 skulle passa bra, i så fall blev det fel på ca 10 år i dödboken.

3207
Film / Teater / Alfredson, Hans ""Hasse"" (f. 1931)
« skrivet: 2001-02-02, 20:56 »
Jag får intrycket att du trodde att jag ifrågasatte Olof Bondesson som son till Bonde, d 1675, men så var det ju inte.
Det var Olofs faderskap till Bonde Olofsson jag undrade över, förutom att namnlikheten och bådas hemvist i Marsjö tyder på ett sådant.
Men du kanske har undersökt fadderrelationer där också?

3208
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-01-27, 17:55 »
Men när jag kollade upp kyrkboksuppgifterna ovan visade det sig att Nils Henriksson faktiskt står som Bruse såväl i dödboken som i hfl.
Så namnet verkar trots allt äldre än Lars Jonsson.
 
Sedan hittade jag enstaka småfel i uppgifterna:
Jonas Nilsson var bg 1706 29/4, ej d. Åldersuppgiften är f ö 44 år, vilket blir f 166(2), men uppgiften om 1670 kommer kanske någon annanstans ifrån.
 
Jon Olofsson är bg 1718 2/3, men dödsdatumet har kanske någon annan källa? Eller är det ett läsfel, eftersom begravningarna innan skedde 23/2?

3209
Hoppas du tycker likadant efter dagens komplettering...
För om du inte redan sett det, så kompletterade Pehr Hedenqvist snabbt under Hasse Alfredson, och jag har nu där lagt till hur ni därmed också är släkt med Göran Persson!

3210
Politik / Offentlig verksamhet / Persson, Göran (f. 1949)
« skrivet: 2001-01-27, 16:07 »
Lite nyheter om ana nr 44:s härstamning och släktskap med Hasse Alfredson kan läsas under den rubriken.

3211
Film / Teater / Alfredson, Hans ""Hasse"" (f. 1931)
« skrivet: 2001-01-27, 15:35 »
Tack för detta!
 
Nu hade jag iofs redan gissat att Olof Bondesson skulle vara far till Bonde Olofsson, men jag hade inte ännu den senares dödsnotis. Iofs skulle han vara 46 år enligt den, mao f 167(7) istf 1679, men det är ju nära.
Du har kanske bekräftat det hela i mantalslängder också?
 
Något jag däremot inte mindes var att Olof i sin tur var från Sävesta och därmed son t Bonde, d 1675. Men det innebär att Hasse Alfredson och statsminister Göran Persson är släkt, eftersom det alldeles nyligen visat sig att Persson härstammar från sonen Erik. (Även sonen Bonde har f ö ättlingar idag.)
Erik är närmare bestämt Perssons fm mf fm mf ff, dvs. mm ff f till Erik Eriksson, ana nr 44 i den  antavla jag publicerat här. Dvs. Hasse Alfredson är tiomänning med Göran Perssons pappa. Om det tyder på att någon humorgen kommer från den sidan överlåter jag åt var och en att bedöma.
 
Av din hemsida att döma har du själv Bonde Olofsson i din 9:e generation, så att du precis som Persson har Bonde i Sävesta i din 11:e generation.

3212
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-01-26, 21:54 »
Tack för dessa uppgifter!
Nu återstår bara frågan om var Mats Erikssons uppgifter kommer ifrån...
 
Vi kan också notera att det hittills inte konstaterats någon äldre uppgift om namnet Bruse i släkten än om Lars Jonsson, som uppenbarligen tagit namnet efter den släkt han tjänade hos.
 
I övrigt har jag inga ytterligare uppgifter om dessa personer, än det jag skrev ovan om Lars trollkunnighet.

3213
Lindauer / Lindauer
« skrivet: 2001-01-20, 16:27 »
Känner du till kopparslagaren Carl Ludvig Lindauer i Norrtälje? Jag såg att han gifte sig där 1814 16/2 med Ulrika Hultman.

3214
Jag valde att ta alla kompletteringarna på en gång, och att lägga in dem som ett tillägg under Hasse Alfredsons antavla, där de alltså finns nu.
Där utgår det hela alltså ifrån Adolph Fredriks syster Maria Ulrika Vinterros.

3215
Östra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-15
« skrivet: 2001-01-20, 02:34 »
Han är i själva verket född 1736 20/9 i Västra Vingåker, vilket motsvarar Stora Vingåker.
Men hans föräldrar flyttade faktiskt senare till Östra Vingåker, där Petter f ö blev gift. De var:
Petter Olofsson Lindqvist, f 1716.
Kerstin Johansdotter, f 1714.
De var i ett stångjärnsbruk i Närke dessemellan, och när de flyttade dit fr V Vingåker 1737 31/10 angavs han ha begär på svalg och dryckenskap.
 
Petter Olofsson L. var i sin tur son till:
Olof Larsson Lindqvist och
Ingrid Karlsdotter.
De flyttade samtidigt som sonen, men till en stångjärnshammare i Småland. De uppgavs ha flyttat in 14 år tidigare från Asker, så kanske kan man hitta Petter Olofsson L. född där och mer uppgifter bakåt.

3216
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-24
« skrivet: 2001-01-20, 01:49 »
Ur mantalslängden.
Fast när jag kollade nu har jag i den Skagershultbok jag utgivit noterat honom som boende där 1761-74. Det stämmer ju inte med att han bor i Godegård 1764-68. Men ev. förkortade jag lite slarvigt så att han bodde där 1761-64 och sedan återkom 1769-74. Jag har förstås mina originalavskrifter kvar, men om jag kollar dem lär det dröja ett bra tag,
Om Anna Stina inte är född i Godegård kan hon alltså vara det i Skagershult, men där är kyrkböckerna brunna, så det kan vi inte hitta i så fall.

3217
Film / Teater / Alfredson, Hans ""Hasse"" (f. 1931)
« skrivet: 2001-01-20, 00:00 »
Här kommer nu detaljerna på Vinterrossidan, från ana nr 11 och bakåt. Se ovan för tidigare information om denna.
Obs! att anorna ovan blivit felnumrerade från generation 4 och bakåt av någon anledning. Erik Larsson och hans hustru ska alltså vara 20 och 21, föräldrarna 40-43 osv.
Maria Ulrika Vinterros anors korrekta numrering ingår nedan.
 
I övrigt kan nämnas att det uppländska morfädernet nu publicerats i senaste numret av Anbladet, och att den sörmländska delen av antavlan nu även finns i Nyköpings-Oxelösundsföreningens hemsida.
 
11.  Maria  Ulrika  Vinterros. Född 1820 15/7 i Hedenlund vid Ökna, Vadsbro sn. (Barn 5, Far 22, Mor 23)
 
22.  Erik  Vinterros. Född 1790 7/9 i Glasmästartorp, V Vingåker sn. Gårdssmed. Adress Hedenlund vid Ökna, Vadsbro sn. (Barn 11, Far 44, Mor 45)
Gift med  Anna  Maria  Södergren. Se 23.
 
23.  Anna  Maria  Södergren. Född 1788 2/2 i Lagmansö, Vadsbro sn. (Barn 11, Far 46, Mor 47)
 
44.  Erik  Bondesson  Vinterros. Född 1763 14/9 i  Vintergatans soldattorp, V Vingåker sn. Död 1840 27/1 i Glasmästarestugan, V Vingåker sn. Gårdssmed. Adress Säfstaholm, V Vingåker sn. (Barn 22, Far 88, Mor 89)
Gift 1789 4/10 i V Vingåker sn med  Magdalena  Kristofersdotter  Linde. Se 45.
 
45.  Magdalena  Kristofersdotter  Linde. Född 1764 30/5 i Åkerö, Bettna sn. Död 1841 2/1 i Glasmästarestugan, V Vingåker sn. (Barn 22, Far 90, Mor 91)
 
46.  Johan  Johansson. Född 1738. Död 1798 28/12 i Lagmansö, Vadsbro sn. Fiskare. Adress Lagmansö, Vadsbro sn. Flyttade från Blacksta sn. (Barn 23)
Gift 1770 20/10 i Vadsbro sn med  Kerstin  Andersdotter. Se 47.
 
47.  Kerstin  Andersdotter. Född 1749 i Bettna sn. (Barn 23)
 
88.  Bonde  Vinterros. Född 1733 20/2 i Stengården, V Vingåker sn. Död 1788 10/12. Soldat. Adress  Vintergatans soldattorp, V Vingåker sn. (Barn 44, Far 176, Mor 177)
Gift 1759 23/12 i V Vingåker sn med  Stina  Nilsdotter. Se 89.
 
89.  Stina  Nilsdotter. Född 1733 el 1735 i Julita sn. (Barn 44)
 
90.  Kristofer  Georg  Linde. Född 1734 i Tyskland. Död 1820 19/5 i Glasmästarestugan, V Vingåker sn. Hovskomakarmästare. Adress Oxbro, Årdala sn o Torpstugan, Lid sn. Flyttade 1791 till Årdala sn. (Barn 45)
 
91.  Anna  Eva  Hägerström. Född 1732 19/4. Död ca 1781. (Barn 45)
 
176.  Lars  Bondesson  Falk. Född 1705 22/7 i Marsjö, V Vingåker sn. Död ca 1744 i Näsbystugan, Blacksta sn. Adress Stengården, V Vingåker sn. (Barn 88, Far 352)
Gift 3 advent 1730 i V Vingåker sn med  Anna  Persdotter. Se 177.
 
177.  Anna  Persdotter. Död ca 1738 i Näsbystugan, Blacksta sn. Flyttade 1730 från Kåstastugan, V Vingåker sn. (Barn 88)
 
352.  Bonde  Olofsson. Bonde. Adress Marsjö, V Vingåker sn. (Barn 176)

3218
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2001-01-19, 21:50 »
Sten-Åke!
 
På din hemsida (Se Rötterkatalogen) har du lite nya uppgifter bakåt på Bruse.
Bl a anges den Jonas Nilsson som Carl S.B. nämner just som far till Lars Jonsson. Dessutom nämns hans föräldrar,
Nils Henriksson Bruse,  masmästare, bergsman, f 1646, d 1741-10-22 i Filipstad (S),Långbanshyttan,
hustrun
Kerstin Larsdotter, f 1677 i Färnebo (S), Saxån, d 1740 i Säfsnäs (W), Mellanfallet  
samt att Ingeborg Jonsdotter skulle vara f 1710 och dotter till
Joen Olofsson, bergsman, f 1677 i Filipstad (S), Fogdhyttan, d 1718-02-23 i Filipstad (S), Fogdhyttan, och
Ingeborg Jonsdotter, f 1665, d 1742-04-04 i Filipstad (S), Fogdhyttan
 
Med Filipstad torde du egentligen mena Färnebo.
Några andra frågor:
Vad har du för källor till att dessa är föräldrar till Lars Jonsson Bruse resp. Ingeborg Jonsdotter?
Hette de verkligen Bruse även i de äldsta generationerna? Enligt dödboken var det ju Lars Jonsson som tog namnet.

3219
Fisk / Fisk
« skrivet: 2001-01-13, 21:46 »
Anders finns till skillnad från Nils och Olof Fisk, som tidsmässigt skulle kunna vara bröder, inte med på Smedskivan. Där finns f ö också en Per Andersson Fisk från Mo vid samma tid.
Ev. har jag däremot någon enstaka annan uppgift om Anders.
Det är dock en annan smedsläkt Fisk jag forskar på i första hand.
Det finns alltså flera, och olika orsaker till namnet. Men i ditt fall hette släkten från början Fulfisk, vilket sedan kortades ner, kanske för att det lät bättre. Möjligen är Fulfisk i sin tur en försvenskning av något utländskt namn.

3220
Som du kanske redan har sett på kändisavdelningen är det just denne Erik som Hasse Alfredson härstammar ifrån.
Där finns lite om Eriks raka fäderne.
Jag får återkomma med resten om hans förfäder, eftersom jag tyvärr inte kommer åt uppgifterna just nu, men det lär inte dröja länge.
Jag känner inte till fler förfäder till Anna Maria än vad som framgår på kändissidan, däremot kan jag komplettera med ytterligare detaljer, men det kan dröja något längre.

3221
Mörk / Meurck / Mörk / Meurck
« skrivet: 2001-01-12, 22:12 »
Jörgen!
 
Du och andra med Mörkrötter kanske har missat att det står lite om Jonas Mörk f 1776 och hustrun Anna Maria Björn även under smedsläkten Björn.
 

3222
Björn skeppare / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-21
« skrivet: 2001-01-12, 20:45 »
Det finns faktiskt enstaka italienska vigselböcker från 1300-talet...
 
Men givetvis inga svenska kyrkböcker förrän bortåt 300 år senare eller så.

3223
Fisk / Fisk
« skrivet: 2001-01-06, 16:21 »
Henrik!
 
Det låter som att det kan vara samma släkt som i Mo, för de var väl smeder?
 
Vilka har du i så fall längst tillbaka?
 
Svara gärna under en ny rubrik Fisk under
>Släkter >Smedsläkter
ifall de var smeder.

3224
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-24
« skrivet: 2001-01-06, 00:00 »
Förutom mina egna anteckningar från Godegård har jag nu tittat i en avskrift av uppgifter om smeder där som gjorts av en medlem i FFS.
Min minnesbild var att Grönskog skulle vara nämnd i en hfl där, men det handlade om 2 födelsenotiser för barn till honom. Tråkigt nog fanns inte Anna Stina med. Däremot:
Johan, f 1765 11/7
Karl, f 1768 10/1
 
Men med tanke på att födelsedatumet för Karl är så nära Anna Stinas uppgivna rekommenderar jag en koll i födelseboken. Kanske har avskrivaren missat en tvillingsyster född samma datum.

3225
Religion / Hammar, K. G. (f. 1943), ärkebiskop
« skrivet: 2001-01-05, 22:42 »
Tilläggas kan att biskop Christina Odenberg härstammar från samma släkt Hammar. Tyvärr hinner det inte gå ihop i de generationer som presenterats på henne här, men detaljerna torde finnas i publiceringen i Svenska Antavlor.

3226
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-06
« skrivet: 2001-01-05, 19:55 »
Den Sturk jag såg hette just Sven, så det verkar troligt att det är mannen från Jönköping som sedan är i Mosjö.
 
F ö verkar ju Jordan Sturk vara son till Lars Sturk, även om det kanske inte framgår i boken?

3227
Skatt- / Skatteman
« skrivet: 2000-12-29, 22:19 »
Ja, dvs. det är den normala betydelsen.
 
Enligt SAOB har det också använts om skatteuppbördsmän, men det gäller då medeltiden.

3228
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-06
« skrivet: 2000-12-29, 20:04 »
Kent!
 
Bara för att jag skrev så där, hittade jag idag Sturk som smedsnamn.
Närmare bestämt på en faktorismed.
Och han bodde i Närke, närmare bestämt verkar han ha bott i Mosjö 1722,om det kan vara av intresse.

3229
Fast det farliga just med Navidad är att den skickar om ett brev man redan har fått, men med nya bilagor.
Så om man får 2 exemplar av ett brev från samma avsändare, bör man undvika att öppna bilagorna i det andra exemplaret.
 
Fast problemet gäller som så ofta mest Outlook-användare.

3230
Gunilla!
 
Har du kommit längre?
Tidsmässigt skulle Fredrik t ex kunna passa in som bror till Hasse Alfredsons fmm, f 1820 och dotter till Erik Vinterros, gårdssmed i Hedenlund, V Vingåker.
 
När du hittat kopplingen kan du sedan kolla in Hasse Alfredsons antavla under  
>Kändisars härstamning >Alfredson, Hans
Där hittar du endel om Vinterrosanorna och jag kan sedan komplettera med nuläget i min utredning av denna del av hans antavla.

3231
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-24
« skrivet: 2000-12-22, 23:59 »
När jag forskade om annat i Godegård i somras noterade jag att Göran Grönskog gifte sig där.
Det skedde 1764 7/10 och då kallades hustrun Helena Johansdotter. Dvs. namnet var bara en annan version av Lena Jansdotter.
 
Så nog verkar det troligt att dottern Anna Stina är född i Godegård!
 
Jag lär ha ytterligare uppgifter därifrån, återkommer i så fall.
 
P.S. Finns det något som tyder på att Göran är identisk med den namne som föds 12/12 1741 i Finnerödja, förutom att han förmodligen är den enda med detta lite ovanligare förnamn som föds där det året?

3232
Jernberg / Jernberg
« skrivet: 2000-12-22, 22:01 »
Är du då också intresserad av släkten Ömansson bakåt?
 
Jag har forskat mycket på den. Det är en gren av släkten Öman från Tunaberg, som jag själv härstammar ifrån.

3233
Stads- / Stadsmästare
« skrivet: 2000-12-22, 21:32 »
Enligt SAOB finns det 2 betydelser.
En äldre, borgmästare.
Och en yngre, helt enkelt mästare i en stad.
 
I ditt fall tycks det mao handla om det senare.

3234
Göran och Sune!
 
Jag som trodde jag hade koll på diskussionen här, men kompletteringarna om Bertil Bertilsson hade jag lyckats missa (och det hade varit krångligt att själv nu kolla efter ev. tidigare inlägg om honom).
 
Mina frågor kvarstår, men bör alltså nu riktas till Sune.

3235
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-16
« skrivet: 2000-12-15, 22:45 »
Men det visade sig att de senare Krok-uppgifterna var alldeles för sena för att ha något med Katarina att göra.

3236
Kopparnäsa / Kopparnäsa
« skrivet: 2000-12-15, 21:29 »
Jag har nu kontrollerat att Hans var vid Flerohopp åtminstone från 1729.
1725 finns inte Flerohopp med i hammartinget, men eftersom bruket grundades detta år är det ju troligt att han värvades dit i samband med detta.  
Åren mellan 1725 och 1729 har jag tyvärr inte kunnat kontrollera eftersom Riksarkivet slarvade bort volymen under julperioden 1997.
Men det är möjligt att det finns kopior i 8:e bergmästardistriktets arkiv i Vadstena. Eftersom Småland inte är mitt primära intresse inom detta har jag inte kontrollerat det.

3237
Han har inga ättlingar. (Dvs. som går att bevisa, han kan ju ha okända utomäktenskapliga barn som har ättlingar).
Däremot förmodligen andra släktingar. Exempelvis läste jag en norsk artikel för några år sedan om ett möjligt släktskap utifrån något syskon till honom. Men just det fallet verkade ganska osäkert.

3238
Göran!
 
Varifrån kommer uppgiften om Bertil Bertilssons finska namn och födelseort?
 
Han kommer in på en kompis antavla som jag har utrett, via Grels son Bertil Grelsson.
 
F ö var även Grels hustru en nyhet för mig.

3239
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-06
« skrivet: 2000-12-08, 23:38 »
Vi i FFS känner inte till Sturk som smedsnamn.
Däremot är det, som du känner till, bl a ett soldatnamn.

3240
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-24
« skrivet: 2000-12-08, 22:55 »
Lars-Eric!
 
Det är i Godegård, Östergötland, jag har sett Göran Grönskog senare. Kanske kan hans dotter vara född där.
 
Jag ska kolla upp närmare vad jag har om honom under hans Godegårdstid och återkomma.

3241
Kopparnäsa / Kopparnäsa
« skrivet: 2000-12-08, 21:26 »
Albert!
 
Även om det bara står mäster Kopparnäsa lär det vara Hans dopvittnesuppgiften handlar om. Jag har hittills kollat mina uppgifter så långt att jag kunnat konstatera att han bodde i Flerohopp åtminstone 1734-36, och min minnesbild är att det bara var en Kopparnäsa jag sett där, så antagligen är det honom det handlar om 1730, och kanske bodde han där ännu tidigare. Jag får återkomma om det.

3242
Hiller / Hiller
« skrivet: 2000-12-08, 21:07 »
Eftersom han har ny e-postadress har han förmodligen flyttat hemsidan också.
Du når honom numera på:
ekman.la@chello.se

3243
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-16
« skrivet: 2000-12-02, 01:48 »
Nej, på den punkten mindes jag fel. Jag blandade ihop det med en senare Krok med koppling till Tunaberg.
Men 1694 får Olof Jakobsson Krok, förmodligen båtsman, mycket riktigt en dotter Katarina.
Men tyvärr vet jag ingenting om var hon tar vägen. Jag skulle dock tvivla på att hon är identisk med Anders hustru, inte minst brukar båtsmansdöttrar inte behålla båtsmansnamnet.
Men kanske kan den senare Krok-kopplingen ha något med Anders hustru att göra.
Jag återkommer om detta.

3244
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-24
« skrivet: 2000-12-02, 01:32 »
Lars-Eric!
 
I de tidigaste uppgifterna jag nämnde om Göran Grönskog var han fiskare i Skagershult.
Jag har sett honom som smed något senare. Vet du var hans dotter är född? Annars kanske jag har uppgifter som kan ge någon ledning.
 
Jag är f ö inte säker på att jag tidigare har hört talas om att han skulle vara född i Finnerödja.

3245
Kopparnäsa / Kopparnäsa
« skrivet: 2000-12-01, 23:59 »
Jag har något äldre uppgifter om Kopparnäsa i Småland. De kanske kan vara till någon ledning. Men innan jag letar fram dem kanske du kan berätta hur tidiga uppgifter du har om Hans?

3246
Yrken F / Formaremästare
« skrivet: 2000-12-01, 23:26 »
Det verkar troligt. Dessa brukar nämligen omväxlande kallas gjutare eller formare.

3247
Yrken A / Amma
« skrivet: 2000-12-01, 22:47 »
Exakta bakgrunden vet jag inte, men jag har sett att de varit ammor på uppdrag av Barnhuset.
Eftersom det var så vanligt misstänker jag att orsaken var en präst som uppmuntrade till detta eller något liknande.
 
Återkommer med närmare uppgifter vid tillfälle. Men jag har nog inte antecknat alla ammor jag sett där.

3248
Björkvik / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-02
« skrivet: 2000-11-25, 22:33 »
Daniel!
 
Sonen Lars är Tony Hagströms fm ff, vilket skulle innebära att din mor är femmänning med Tony H.

3249
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-16
« skrivet: 2000-11-25, 22:09 »
Jag vill minnas att namnet Krok bara förekommer något senare i Tunaberg.
 
Men jag återkommer om detta.

3250
Brun / Äldre inlägg (arkiv) till 17 september, 2008
« skrivet: 2000-11-25, 19:24 »
Claes!
 
Det enda som finns om Petter Brun på Smedskivan är när och med vem han gifter sig, samt de barn som föddes i Ramundeboda.

3251
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 27 oktober, 2005
« skrivet: 2000-11-25, 18:58 »
Stig!
 
Nils Månsson anges vara född 1711 i hfl, ja, och ett annat datum i hfl. Men vad det handlar om här är att han antagligen är identisk med den Nils som föds 1711 29/11 i Jonsbols bruk, Visnum sn, som son till Måns Nilsson och Sigrid Matsdotter.
Jag kan meddela mer om detta om så önskas.
 
Tilläggas kan också att Lars Jonsson enligt en bok av Fr. Arosenius var sin tids argaste trollkarl i Säfsen, genom att han fått lära sig lapska trollkonster. Denna uppgift har Eie Peinerud bidragit med.
 
P.S. Fredrik, dina skrivsätt är olämpliga. Speciellt alternativet där Nås utelämnas, eftersom det skulle vara missvisande, med tanke på att notisen hittas i Nås bok. Av dina andra alternativ får man intrycket att Nås ligger i Säfsnäs och inte tvärtom. Om du har använt något liknande i SSS 10 har jag missat att ändra det. Möjligen kunde man istället skriva tvärtom, om man vill förtydliga att det numera är Säfsnäs.

3252
Tvärbalk / Tvärbalk
« skrivet: 2000-11-25, 18:15 »
Sorry, jag blev lurad av att Anbytarforum numera tydligen skriver alla avsändare i fetstil, oavsett om de har angett e-postadress eller inte.

3253
Yrken A / Amma
« skrivet: 2000-11-25, 17:38 »
Barbro L!
 
I Torsåker i Sörmland verkar det ha varit vanligt med ammor i slutet av 1700-talet.
De var mycket riktigt knutna till Allmänna Barnhuset.
Om du är intresserad kan jag göra en sammanställning av vad jag har om dem vid tillfälle.

3254
Film / Teater / Harryson, John (1926-2008)
« skrivet: 2000-11-25, 16:39 »
Visst har du rätt.
Möjligen är detta vådan av att skriva in uppgifter i Anbytarforum direkt från blocket, istf att först ha matat in dem ordentligt i ett släktforskarprogram...

3255
Det finns immigrationslistor, och några län har register till dessa, bl a just Östergötlands län har jag för mig.
När man vet ungefärligt år kan man ju annars leta igenom listan för det året.
Listorna och registren finns i Riksarkivets filial i Arninge, och lär även vara tillgängliga på Emigrantinstitutet i Växjö.

3256
Björkvik / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-02
« skrivet: 2000-11-19, 03:37 »
Daniel!
 
Vad Lars-Olof inte berättade är att detta också är förfäder till förre Televerkschefen Tony Hagström, vars antavla jag utrett. Och han härstammar just från sonen Lars, så ni verkar vara relativt nära släkt. Vem kommer du in på i nästa generation?
Han härstammar från en son Lars där också.

3257
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2000-11-19, 03:28 »
De finns inte med i boken, antagligen för att de bodde där så kort tid att de inte avsatt några spår i källor för Skagershult.
Men på Skagerströmsidan har du ju desto mer där.

3258
Tvärbalk / Tvärbalk
« skrivet: 2000-11-19, 01:34 »
Just Mats Hallerby forskar också i släkten Tvärbalk.
Mailadressen framgår ju under Kåberg.

3259
Klensmed / Klensmed
« skrivet: 2000-11-19, 01:02 »
Det är t o m så att urmakare ofta varit klensmeder innan.

3260
Övriga källor / Bergmästarhandlingar
« skrivet: 2000-11-10, 19:42 »
Och det är 8:e bergmästardistriktet som innehåller Östergötland, förutom Sörmland och norra Småland.
Det innehåller ibland samma uppgifter som i Bergskollegium, men det överlappar inte helt. Själv har jag f ö gått igenom dessa handlingar fullständigt för Östergötland före 1735.
 
Bland det som förekommer finns mycket riktigt uppgifter om mästar- och gesällbrev (dvs. mästersvensbrev).

3261
Hed / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-16
« skrivet: 2000-11-09, 23:30 »
Anita!
 
Som framgår i häftet heter orten mycket riktigt Eibenstock.

3262
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2000-11-09, 23:02 »
För att underlätta kontrollen av om även Christina Margareta finns med i boken, vore det bra att veta hennes efternamn, och gärna namnet på Brita Gretas make.
Lovisa förekommer förmodligen bara som piga i Skagershult, så hon verkar inte finnas med i boken.

3263
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-30
« skrivet: 2000-11-09, 22:29 »
Lars-Erik och Elaine!
 
Kanske har Anna Stina samband med smeden, fiskaren mm Göran Grönskog som finns i närliggande trakter.
Han var verksam åtminstone i början av 1760-talet, men var då ogift. Det verkar mao passa bra in, om han sedan gifte sig och blev far till henne.

3264
Film / Teater / Åberg, Lasse (f. 1940)
« skrivet: 2000-11-09, 20:37 »
Det verkar troligt, ja, även om den släkten mest höll till i Ångermanland.

3265
01) Allmänt om efternamn / Smedsläktsnamn
« skrivet: 2000-11-09, 19:48 »
Uppenbarligen förekom sådana längre tillbaka, eftersom sådana namn ibland gav upphov till smedsläktsnamn, precis som för andra släktnamn på 1600-talet.
En källa där man kan läsa lite om tillnamn o dyl är
Personnamnsboken av Marianne Blomqvist
(se Rötters litteraturavdelning, där det finns
en länk om den).

3266
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-28
« skrivet: 2000-11-04, 00:37 »
Peter och Maj!
 
Smeder tilldelades inte namn. Däremot tog de ibland ett nytt namn trots att de redan hade ärvt ett släktnamn, ofta vid inskrivningen som lärgossar.
Ibland bytte de för att namnet blivit otidsenligt. I andra fall kan man tänka sig att de inte tyckte det gamla namnet passade smedsyrket.
Fast det finns även en smedsläkt Roos...
 
För lästips, se t ex
>Språk, ord och namn >Personnamn >Efternamn >Smedsläktsnamn

3267
Hed / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-16
« skrivet: 2000-11-03, 23:42 »
Jag tycker också att det verkar som att Ulla är identisk med Katarina Ulrika Vieweg.
Men modern hette Baggström, inte Backström, enligt den utredning av bl a Sture Jansson som nyligen publicerats i Svenska Smedsläkter nr. 11.
 
Där framgår också att Johan Benjamins far var bror till ovan nämnda Johan Gottfrid.

3268
Film / Teater / Harryson, John (1926-2008)
« skrivet: 2000-11-03, 20:06 »
Tack för dessa kompletteringar!
 
Är det alltså så att du själv härstammar från dessa personer?

3269
Film / Teater / Adams, Maud (f. 1945)
« skrivet: 2000-11-03, 19:54 »
Leif!
 
Även om yrket inte framgår ovan förstår jag att anorna 110 och 220 tillhör smedsläkten Flodström och ana 221 smedsläkten Reisman (som den brukar stavas).
Du kanske har fortsättningen, eftersom du talade om att du inte redovisade något utanför Norrbotten?
Annars skulle Johanna Sofia tidsmässigt passa som dotter till blecksmeden Georg Kristofer Reisman, f 1726.

3270
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-11
« skrivet: 2000-10-28, 19:48 »
I Ted Rosvalls veckobrev 16/10 skriver han bl a att om SVAR skulle halvera priserna skulle de behöva dubblera uthyrningen, men att den kanske skulle bli femdubblad istället.
Kan man då veta något om detta? Tidigare har en undersökning framhållits, där forskare fått uppge bl a hur de skulle agera vid prisförändringar, vilken ska ha visat en prisokänslighet.
Dessvärre har en sådan undersökning föga vetenskapligt värde. Det visar sig nämligen att folk i praktiken inte agerar som de trott att de kommer att göra, exempelvis när det gäller köpvanor.
Bättre är ju då att undersöka hur folk verkligen agerat vid prisförändringar. Detta gjorde jag i samband med Släktforskardagarna 1998. Jag gick helt enkelt igenom den då senaste årliga statistiken på prisförändringar och antal hyrda kort, sannolikt en jämförelse mellan 1996 och 1997.
Det visade sig att en höjning av priset med 100 % i genomsnitt innebar att de hyrda korten minskade med 32 %.
Detta ger en stark indikation på att den motsatta ändringen, en halvering, skulle innebära en ökning av de hyrda korten med ca 50 %.
Det är alltså långt ifrån en dubblering, än mindre en femdubbling.
Jag kan inte heller se någon anledning att priskänsligheten skulle förändras av att det blir lättare att beställa via Internet (som ju f ö långt ifrån alla har tillgång till).
Sammanfattningsvis tyder alltså de faktiska siffrorna på att släktforskarna till en viss grad är priskänsliga, men inte så priskänsliga att en halvering av priserna skulle löna sig för SVAR.

3271
För Nyköping finns sedan  något år
 
Det förgångnas spegel
av Stefan Hammar
 
med motsvarande uppgifter om när fotograferna där var verksamma. En ypperlig källa för att datera foton tagna där!

3272
Litteratur / Knutsson, Gösta (1908-1973)
« skrivet: 2000-10-28, 15:55 »
Jag har nu kollat födelseboken. Anna Lisa är förmodligen identisk med den dotter till en Anders Nilsson som föds i Sköllersta 1802 19/4.
 
Förklaringen till namnet Eriksson är därmed förmodligen ett tidigare gifte med någon Eriksson (Hon har åtminstone barn före äktenskapet med Askerberg).

3273
Film / Teater / Harryson, John (1926-2008)
« skrivet: 2000-10-28, 15:40 »
Efternamnet härrör från Johns far, som ju hette Harry. Kanske passade Harryson bättre än Harbring för en artistkarriär. Ovanstående är alltså mycket riktigt hans föräldrar, och eftersom de alltså inte flyttat till Småland, är det nog inte med dem Magnus är släkt.
 
I övrigt har jag själv idag kollat Bogetorptillägget. Jag läste lite slarvigt ovan och såg inte att Erik Andersson varit gift med 2 olika Karin Persdotter. Jag saknade den första vigselnotisen, men då, 1745 6/10, framgår det att Karin är dotter i Melån. Och där finns hon hos just Per Jönsson och Brita Andersdtr som flyttade dit från Bogetorp 1736. Det ger följande fortsättning:
 
298 Per Jönsson, f 1685 (db), d 1751 29/1 i Melån, St Malm sn. Bonde i Bogetorp o Melån, St Malm sn. Gift med
299 Brita Andersdotter, f 1683 (db), d 1754 17/5 i Melån, St Malm sn.
 
596 Jöns Olofsson, f ca 1658 (åu), d 1719 19/4 i Bogetorp, St Malm sn. Gift med
597 Karin Persdotter, f 1653 /9 (db), d 1729 8/9 i Bogetorp, St Malm sn.
 
I hfl 1711 anges dessutom Jöns moder bo hos dem, men innan jag hittat denna kvinna i dödboken vet jag inte om hon ens teoretiskt kan vara modern, eller bara är en styvmoder som kallas moder.
 
Jag har heller ännu inte hunnit kolla om vigselnotisen ger något om Erik Anderssons ursprung, men han kom då från Stenta.

3274
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2000-10-28, 00:08 »
Vid närmare eftertanke kan vi hoppa över de nytillkomna uppgifterna så länge och ta det som står med i boken.
 
Jag mindes rätt. Fadern var Olof Svensson i Ede och han kallade sig veterligen aldrig Skagerström. Däremot ett antal barn. Just din Brita Greta står inte med i boken som en Skagerström, utan detta tillhör kompletteringarna.
Däremot finns sedan 3 generationer bakåt på Olof Svenssons raka fäderne. För även om han var f 1739 i Kvistbro kom familjen från Skagershult.
Längst tillbaka är en Mårten Antonsson Robert, så detta är i själva verket en gren av denna vallonsläkt som såsmåningom tar ett annat släktnamn.
I boken finns även fortsättning på någon mödernesida längre tillbaka.

3275
Hellmark / Hellmark
« skrivet: 2000-10-27, 22:39 »
Mats har också skickat e-post till mig i ärendet och fått tips.
Vi ska också försöka undersöka om Carolina tillhör smedsläkten Ekengren.
Jag räknar med att resultaten kommer att redovisas här också.

3276
Film / Teater / Harryson, John (1926-2008)
« skrivet: 2000-10-27, 21:29 »
Anders!
Tack för den uppgiften. Kan du nämna något närmare om hur du kommit fram till den? Vigselboken verkar inte ge någon vägledning.
 
Magnus!
Tyvärr vet jag ingenting om henne. Men kanske ger dödskivan något.
 
P.S. Beklagar att jag glömde markera de åtskilliga anförlusterna.

3277
Förnamn - O / Olaus
« skrivet: 2000-10-27, 20:21 »
Nej, det är inte särskilt troligt, eftersom det var förnamnen som latiniserades.
Undantaget är blivande präster och andra som även latiniserade efternamnen i samband med att de började studera.
Dessutom latiniserades då hela efternamnet, såsom i exemplet Olaus Petri som Lars nämnde ovan.
Men i Johannes fall skulle det i så fall vara Olai.
Så det troligaste är att fadern hette Olaus hela tiden, inte bara i födelseboken.

3278
Film / Teater / Harryson, John (1926-2008)
« skrivet: 2000-10-22, 21:13 »
Här kommer äntligen John Harrysons fädernesläkt:
 
1. John Harryson. (Far 2)
 
 
I
2. Gustaf Rickard Harry* Harbring. (Barn 1, Far 4, Mor 5)
 
 
II
4. Gustaf Emil Karlsson. Född 1874 27/6 i Myrsätter, St Malm sn. Arrendator. Adress Lagerhult, St Malm sn. Flyttade 1904 7/5 till Gryt sn. (Barn 2, Far 8, Mor 9)
Gift 1901 22/9 med Julia Sofia Jakobsson. Se 5.
 
5. Julia Sofia Jakobsson. Född 1874 12/6 i Jakobsberg, St Malm sn. (Barn 2, Far 10, Mor 11)
 
 
III
8. Karl Johan Andersson. Född 1827 28/9 i Gribäcks hagstuga, St Malm sn. Hemmansbrukare. Efternamnet torde han ha fått efter styvfadern. Adress Myrsätter, St Malm sn. (Barn 4, Mor 17)
Gift 1856 23/2 med Karolina Albertina Thorell. Se 9.
 
9. Karolina Albertina Thorell. Född 1837 14/10 i Remrö ägor, St Malm sn. (Barn 4, Far 18, Mor 19)
 
10. Karl Johan Jakobsson. Född 1834 11/2 i Plasstorp, Blacksta sn. Hemmansbrukare. Adress Jakobsberg, St Malm sn. (Barn 5, Far 20, Mor 21)
Gift 1862 15/11 med Augusta Karlsdotter. Se 11.
 
11. Augusta Karlsdotter. Född 1840 25/3 i Gatubol, St Malm sn. (Barn 5, Far 22, Mor 23)
 
 
IV
17. Katarina Lena Olofsdotter. Född 1798 8/3 i Västervik, St Malm sn. (Barn 8, Far 34, Mor 35)
 
18. Per Erik Thorell. Född 1814 15/9 i Räfsviken, St Malm sn. Bonde. Adress Myrsätter, St Malm sn. (Barn 9, Far 36, Mor 37)
Gift med Stina Katarina Eriksdotter. Se 19.
 
19. Stina Katarina Eriksdotter. Född 1806 17/10 i Björkvik sn. Död 1872 23/10 i Myrsätter, St Malm sn. (Barn 9, Far 38, Mor 39)
 
20. Jakob Jansson. Född 1803 7/9 i Jakobsberg, St Malm sn. Statdräng. Adress Plasstorp, Blacksta sn. Flyttade 1834 till Vadsbro sn. (Barn 10, Far 40, Mor 41)
Gift med Kajsa Lena Jansdotter. Se 21.
 
21. Kajsa Lena Jansdotter. Född 1810 21/4 i Kolstugan, St Malm sn. (Barn 10, Far 42, Mor 43)
 
22. Karl Fredrik Larsson. Född 1806 22/8 i Hönstorp, St Malm sn. Hemmansbrukare. Adress Gatubol, St Malm sn. (Barn 11, Far 44, Mor 45)
Gift 1829 27/10 i St Malm sn med Greta Larsdotter. Se 23.
 
23. Greta Larsdotter. Född 1808 2/9 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 11, Far 46, Mor 47)
 
 
V
34. Olof Olofsson. Född 1765 29/3 i Västervik, St Malm sn. Bonde. Adress Västervik, St Malm sn. (Barn 17, Far 68, Mor 69)
Gift med Stina Larsdotter. Se 35.
 
35. Stina Larsdotter. Född 1773 5/9 i Floda sn?. Flyttade ca 1794 från Strångholm, St Malm sn. (Barn 17)
 
36. Erik Thorell. Född 1780 14/4 i Rostock, St Malm sn. Kusk. Adress Ericsberg, St Malm sn. (Barn 18, Far 72, Mor 73)
Gift med Stina Andersdotter. Se 37.
 
37. Stina Andersdotter. Född 1783 25/9 i Fogelö, St Malm sn. (Barn 18, Far 74, Mor 75)
 
38. Erik Andersson. Född 1778 9/6 i Torp, Björkvik sn. Bonde. Adress Simonstorp, Björkvik sn. Flyttade 1801 från Hjulsta Mellangård, Björkvik sn. (Barn 19, Far 76, Mor 77)
Gift 1801 27/12 i Björkvik sn med Stina Kajsa Jonsdotter. Se 39.
 
39. Stina Kajsa Jonsdotter. Född 1779 1/8 i Hacksta, Björkvik sn. Flyttade 1801 från Skarndal, Björkvik sn. (Barn 19, Far 78, Mor 79)
 
40. Jan Erik Jakobsson. Född 1780 19/1 i Löpsjötorp, St Malm sn. Bonde. Adress Jakobsberg o Hagen, St Malm sn. (Barn 20, Far 80, Mor 81)
Gift med Anna Eriksdotter. Se 41.
 
41. Anna Eriksdotter. Född 1782 3/2 i Skedevi sn? (Barn 20)
 
42. Jan Jansson. Född 1781 27/4 i Kils? soldattorp, St Malm sn. Bonde. Adress Kolstugan, St Malm sn. (Barn 21, Far 84, Mor 85)
Gift ca 1806 med Anna Eriksdotter. Se 43.
 
43. Anna Eriksdotter. Född 1784 5/2 i Kolstugan, St Malm sn. (Barn 21, Far 86, Mor 87)
 
44. Lars Andersson. Född 1778 27/9 i Karstorp, St Malm sn. Bonde. Adress Hönstorp, St Malm sn. (Barn 22, Far 88, Mor 89)
Gift med Katarina Karlsdotter. Se 45.
 
45. Katarina Karlsdotter. Född 1785 21/12 i Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 22, Far 90, Mor 91)
 
46. Lars Olofsson. Född 1775 8/8 i Sörgölet, St Malm sn. Bonde. Adress Sörgölet, St Malm sn. (Barn 23, Far 92, Mor 93)
Gift med Anna Svensdotter. Se 47.
 
47. Anna Svensdotter. Född 1774 24/1 i Bogetorp, St Malm sn. Död före 1829. (Barn 23, Far 94, Mor 95)
 
 
VI
68. Olof Olofsson. Född 1727 14/8 i Äspenäs, St Malm sn. Död 1792 i Västervik, St Malm sn. Bonde. Adress Västervik, St Malm sn. (Barn 34, Far 136, Mor 137)
Gift 1748 29/9 i St Malm sn med Brita Jonsdotter. Se 69.
 
69. Brita Jonsdotter. Född 1726. (Barn 34, Far 138, Mor 139)
 
72. Erik Eriksson. Född 1755 12/5 i Strångholm, St Malm sn. Bonde. Adress Rostock, St Malm sn. Flyttade 1755 till Fogelö, St Malm sn. (Barn 36, Far 144, Mor 145)
Gift med Katarina Eriksdotter. Se 73.
 
73. Katarina Eriksdotter. Född 1758. (Barn 36)
 
74. Anders Eriksson. Född 1746 9/7 i Stenhulta, St Malm sn. Bonde. Adress Fogelö, St Malm sn. Flyttade 1789 till Lerbo sn. (Barn 37, Far 148, Mor 149)
Gift med Maria Nilsdotter. Se 75.
 
75. Maria Nilsdotter. Född 1750 1/1. Flyttade 1769 från Kavlinge, St Malm sn. (Barn 37)
 
76. Anders Persson. Bonde. Adress Torp, Björkvik sn. (Barn 38)
Gift med Karin Andersdotter. Se 77.
 
77. Karin Andersdotter. (Barn 38)
 
78. Jon Jonsson. Född 1742. Död 1784 12/8 i Östra Källstugan, Björkvik sn. Dräng. Adress Hacksta, Björkvik sn. Flyttade 1778 från Frutäppan, Björkvik sn. (Barn 39)
Gift 1778 4/10 i Björkvik sn med Stina Simonsdotter. Se 79.
 
79. Stina Simonsdotter. Född 1746. Flyttade 1778 från Sandvik, Björkvik sn. Östra Källstugan kallas Östra Tallstugan i förmynderskapsprotokoll. Till förmyndare för Simon och Stinas dotter Greta utsågs torparen Gabriel Carlsson i Löten. Med ledning av att denne var gift med Greta Simonsdotter, f 1758 21/4 i Sätertorp, Björkvik, verkar Stina Simonsdotter vara identisk med Gretas syster, Kerstin Simonsdotter, f 1747 18/8 i Hjulsta, Björkvik, och därmed dotter till Simon Persson och Kerstin Hansdotter. (Barn 39)
Gift 2? 1796 6/11 i Björkvik sn med Anders Persson.
Gift 3? 1784 12/8 i Björkvik sn med Simon Simonsson. Född ca 1740. Död 1795 7/9 i Ö Källstugan, Björkvik sn.
 
80. Jakob Karlsson. Född 1744 19/6 i Hagen, St Malm sn. Bonde. Adress Jakobsberg, St Malm sn. (Barn 40, Far 160, Mor 161)
Gift ca 1768 med Kerstin Larsdotter. Se 81.
 
81. Kerstin Larsdotter. Född 1740 el 1738. Död 1810 i Jakobsberg, St Malm sn. Är hon från Simonstorp sn? Fadder Johan Larsson i St Brevik 1768. (Barn 40)
 
84. Johan Rask. Född 1745. Död f 1793 i Kils? soldattorp, St Malm sn. Soldat. Adress Kils? soldattorp, St Malm sn. Flyttade 1753 från Nyköping. (Barn 42)
Gift 1? ca 1780 med Kerstin Månsdotter. Se 85.
Gift 2? med Stina Olofsdotter. Född 1749. Död 1779 6/12 i Kils? soldattorp, St Malm sn.
 
85. Kerstin Månsdotter. Född 1744 5/8 i Äspenäs, St Malm sn. (Barn 42, Far 170, Mor 171)
 
86. Erik Larsson. Född 1746 28/8 i Kolstugan, St Malm sn. Bonde. Adress Kolstugan, St Malm sn. (Barn 43, Far 172, Mor 173)
Gift mellan 14/8 o Dom 3 1774 i St Malm sn med Anna Larsdotter. Se 87.
 
87. Anna Larsdotter. Född 1747 31/1 i Bagghult, Ö Vingåker sn. (Barn 43, Far 174, Mor 175)
 
88. Anders Larsson. Född 1750. Bonde. Adress Karstorp, St Malm sn. (Barn 44)
Gift 1776 27/10 i St Malm sn med Brita Eriksdotter. Se 89.
 
89. Brita Eriksdotter. Född 1752. (Barn 44, Far 178, Mor 179)
 
90. Karl Karlsson. Född 1751 17/6 i Bertilstorp, St Malm sn. Bonde. Adress Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 45, Far 180, Mor 181)
Gift 1776 20/10 i St Malm sn med Karin Larsdotter. Se 91.
 
91. Karin Larsdotter. Född 1757 9/1 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 45, Far 182, Mor 183)
 
92. Olof Olofsson. Född 1743 5/9 i Remrö soldatstuga, St Malm sn. Bonde. Adress Sörgölet, St Malm sn. (Barn 46, Far 184, Mor 185)
Gift med Anna Persdotter. Se 93.
 
93. Anna Persdotter. Född 1743 1/5 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 46, Far 186, Mor 187)
 
94. Sven Svensson. Född 1747. Bonde. Adress Bogetorp, St Malm sn. Flyttade 1768 från Valla Norrgården, St Malm sn. (Barn 47)
Gift 1771 27/10 i St Malm sn med Kerstin Johansdotter. Se 95.
 
95. Kerstin Johansdotter. Född 1745 27/1 i Bogetorp, St Malm sn. (Barn 47, Far 190, Mor 191)
 
 
VII
136. Olof Jonsson. Död ca 1743 i Västervik, St Malm sn. Bonde. (ser illa 39-41). Adress Äspenäs, St Malm sn. (Barn 68)
Gift med Kerstin Olofsdotter. Se 137.
 
137. Kerstin Olofsdotter. Född ca 1702. Flyttade 1757 till Strångholm, St Malm sn. (Barn 68)
 
138. Jon Persson. Död 1743 i Horsnäs, St Malm sn. Adress Horsnäs, St Malm sn. (Barn 69)
Gift med Kerstin Andersdotter. Se 139.
 
139. Kerstin Andersdotter. (Barn 69)
 
144. Erik Eriksson. Född 1727. Död struken 179(1). Bonde. Adress Rostock, St Malm sn. (Barn 72)
Gift 1755 22/3 i St Malm sn med Maria Eriksdotter. Se 145.
 
145. Maria Eriksdotter. Född 1724. Död 1789 i Rostock, St Malm sn. Flyttade 1753 från Båltsnäs, St Malm sn. (Barn 72)
 
148. Erik Andersson. Född 1722 28/10. Adress Valla nergård, St Malm sn. (Barn 74)
Gift 1? med Karin Persdotter. Se 149.
Gift 2? med Anna Persdotter. Född ca 1734. Död 1766 i Valla nergård, St Malm sn.
Gift 3? 1766 2/4 i St Malm sn med Karin Persdotter. Född 1737.
 
149. Karin Persdotter. Född ca 1728. Död 1759 i Valla nergård, St Malm sn. (Barn 74)
 
160. Karl Jakobsson. Född 1718 10/10 i Kvarnstugan, St Malm sn. Bonde. Adress Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 80, Far 320, Mor 321)
Gift 1743 2/10 i St Malm sn med Karin Olofsdotter. Se 161.
 
161. Karin Olofsdotter. Född 1720 31/10 i Ändbolsstugan, St Malm sn. (Barn 80, Far 322, Mor 323)
 
170. Måns Jonsson. Född ca 1707. Död 1762 i St Malm sn. Bonde. Adress Äspenäs, St Malm sn. (Barn 85)
Gift 1731 i St Malm sn med Maria Olofsdotter. Se 171.
 
171. Maria Olofsdotter. Född 1711 i St Malm sn. (Barn 85, Far 342, Mor 343)
 
172. Lars Eriksson. Född 1721 5/2 i Herrgölet, Ö Vingåker sn. Bonde. Adress Kolstugan, St Malm sn. (Barn 86, Far 344, Mor 345)
Gift 1745 3/11 i St Malm sn med Brita Påvelsdotter. Se 173.
 
173. Brita Påvelsdotter. Född 1722 9/4 i Kolstugan, St Malm sn. (Barn 86, Far 346, Mor 347)
 
174. Lars Andersson. Adress Bagghult, Ö Vingåker sn. (Barn 87)
Gift med Karin Olofsdotter. Se 175.
 
175. Karin Olofsdotter. (Barn 87)
 
178. Erik Eriksson. Född 1721. Bonde. Adress Karstorp, St Malm sn. (Barn 89)
Gift med Sara Eriksdotter. Se 179.
 
179. Sara Eriksdotter. Född 1724. Kallas först Månsdtr. (Barn 89)
 
180. Karl Jakobsson. Född 1718 10/10 i Kvarnstugan, St Malm sn. Bonde. Adress Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 90, Far 360, Mor 361)
Gift 1743 2/10 i St Malm sn med Karin Olofsdotter. Se 181.
 
181. Karin Olofsdotter. Född 1720 31/10 i Ändbolsstugan, St Malm sn. (Barn 90, Far 362, Mor 363)
 
182. Lars Eriksson. Född ca 1735. Bonde. Adress Stenkulla, St Malm sn. (Barn 91)
Gift 1755 28/12 i St Malm sn med Maria Persdotter. Se 183.
 
183. Maria Persdotter. Född 1735 19/9 i Avrad, St Malm sn. (Barn 91, Far 366, Mor 367)
 
184. Olof Kåhlman. Född 1718. Soldat. Adress Remrö soldatstuga, St Malm sn. Levde 1777 i Myrsätter, St Malm sn. (Barn 92)
Gift med Anna Jonsdotter. Se 185.
 
185. Anna Jonsdotter. Född ca 1713. (Barn 92)
 
186. Per Olofsson. Född ca 1708. Död 1769 i Sörgölet, St Malm sn. Bonde. Adress Sörgölet, St Malm sn. (Barn 93, Far 372, Mor 373)
Gift 1734 13/10 i St Malm sn med Karin Larsdotter. Se 187.
 
187. Karin Larsdotter. Född ca 1718. Död 1776 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 93, Far 374, Mor 375)
 
190. Johan Johansson. Född 1706 21/8. Bonde. Adress Bogetorp, St Malm sn. (Barn 95)
Gift med Karin Jonsdotter. Se 191.
 
191. Karin Jonsdotter. Född 1714 16/5. (Barn 95)
 
 
VIII
320. Jakob Gustafsson. Född ca 1683. Död 1757 i Källmostugan, St Malm sn. Adress Kvarnstugan, St Malm sn. (Barn 160)
Gift 1710 16/10 i St Malm sn med Karin Jönsdotter. Se 321.
 
321. Karin Jönsdotter. Född ca 1686. Levde 1761 i Källmostugan, St Malm sn. (Barn 160, Far 642)
 
322. Olof Persson. Född 1685 24/7. Död 1765 24/2 i Hällen, St Malm sn. Adress Ändbolsstugan, St Malm sn. Levde 1749 i Hällen, St Malm sn. (Barn 161, Far 644, Mor 645)
Gift 1714 2/5 i St Malm sn med Anna Larsdotter. Se 323.
 
323. Anna Larsdotter. Född 1691. Död 1759 5/1 i Hällen, St Malm sn. Är dopvittnet Maria Larsdtr i Stavsjö bruk syster? Flyttade 1714 2/5 från Sörgölet, St Malm sn. (Barn 161)
 
342. Olof Larsson. Född ca 1671. Död 1756 i St Malm sn. Torpare. Adress Äspenäs, St Malm sn. (Barn 171)
Gift 1696 i St Malm sn med Brita Andersdotter. Se 343.
 
343. Brita Andersdotter. Född ca 1676. Död 1754 i St Malm sn. (Barn 171)
 
344. Erik Larsson. Född ca 1673. Död 1720 31/7 i Herrgölet, Ö Vingåker sn. Adress Herrgölet, Ö Vingåker sn. (Barn 172)
Gift med Kerstin Persdotter. Se 345.
 
345. Kerstin Persdotter. (Barn 172)
 
346. Påvel Påvelsson. Död f 1748 i Kolstugan, St Malm sn. Bonde. Adress Kolstugan, St Malm sn. Flyttade 1721 1/10 från Nävertorp, St Malm sn. (Barn 173)
Gift 1721 1/10 i St Malm sn med Anna Eriksdotter. Se 347.
 
347. Anna Eriksdotter. Levde 1748 i Kolstugan, St Malm sn. (Barn 173)
 
360. Jakob Gustafsson. Född ca 1683. Död 1757 i Källmostugan, St Malm sn. Adress Kvarnstugan, St Malm sn. (Barn 180)
Gift 1710 16/10 i St Malm sn med Karin Jönsdotter. Se 361.
 
361. Karin Jönsdotter. Född ca 1686. Levde 1761 i Källmostugan, St Malm sn. (Barn 180, Far 722)
 
362. Olof Persson. Född 1685 24/7. Död 1765 24/2 i Hällen, St Malm sn. Adress Ändbolsstugan, St Malm sn. Levde 1749 i Hällen, St Malm sn. (Barn 181, Far 724, Mor 725)
Gift 1714 2/5 i St Malm sn med Anna Larsdotter. Se 363.
 
363. Anna Larsdotter. Född 1691. Död 1759 5/1 i Hällen, St Malm sn. Är dopvittnet Maria Larsdtr i Stavsjö bruk syster? Flyttade 1714 2/5 från Sörgölet, St Malm sn. (Barn 181)
 
366. Per Olofsson. Född ca 1708. Död 1769 i Sörgölet, St Malm sn. Bonde. Adress Sörgölet, St Malm sn. (Barn 183, Far 732, Mor 733)
Gift 1734 13/10 i St Malm sn med Karin Larsdotter. Se 367.
 
367. Karin Larsdotter. Född ca 1718. Död 1776 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 183, Far 734, Mor 735)
 
372. Olof Persson. Född 1672 ./6. Död 1736 5/6 i Sörgölet, St Malm sn. Bonde. Blev 64 år på några dagar när enligt db. Adress Sörgölet, St Malm sn. (Barn 186, Far 744, Mor 745)
Gift med Maria Jonsdotter. Se 373.
 
373. Maria Jonsdotter. Född 1680 5/2 i Stensätter, St Malm sn. Död 1752 26/12 i Sörgölet, St Malm sn. Modern (Anna?) 163(9)-1702 bg 9/2 Stensätter. (Barn 186, Far 746)
 
374. Lars Eriksson. Född ca 1689 i Hinnäs, St Malm sn. (Barn 187, Far 748)
Gift med Anna Persdotter. Se 375.
 
375. Anna Persdotter. Född ca 1690. Flyttade 1768 till Jättorp, St Malm sn. (Barn 187, Far 750, Mor 751)
 
 
IX
642. Jöns Persson. Född 1641. Död 1738 14/3 i Kvarnstugan, St Malm sn. Adress Kvarnstugan, St Malm sn. (Barn 321)
Gift med Ingrid Persdotter. Född ca 1673.
 
644. Per Olofsson. Född 1658 16/11. Död 1739 31/1 i Löpsjötorp, St Malm sn. Bonde. Adress Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 322, Far 1288)
Gift med Karin Larsdotter. Se 645.
 
645. Karin Larsdotter. Född 1666 4/5. Död 1756 17/11 i Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 322)
 
722. Jöns Persson. Född 1641. Död 1738 14/3 i Kvarnstugan, St Malm sn. Adress Kvarnstugan, St Malm sn. (Barn 361)
Gift med Ingrid Persdotter. Född ca 1673.
 
724. Per Olofsson. Född 1658 16/11. Död 1739 31/1 i Löpsjötorp, St Malm sn. Bonde. Adress Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 362, Far 1448)
Gift med Karin Larsdotter. Se 725.
 
725. Karin Larsdotter. Född 1666 4/5. Död 1756 17/11 i Löpsjötorp, St Malm sn. (Barn 362)
 
732. Olof Persson. Född 1672 ../6. Död 1736 5/6 i Sörgölet, St Malm sn. Bonde. Blev 64 år på några dagar när enligt db. Adress Sörgölet, St Malm sn. (Barn 366, Far 1464, Mor 1465)
Gift med Maria Jonsdotter. Se 733.
 
733. Maria Jonsdotter. Född 1680 5/2 i Stensätter, St Malm sn. Död 1752 26/12 i Sörgölet, St Malm sn. Modern (Anna?) 163(9)-1702 bg 9/2 Stensätter. (Barn 366, Far 1466)
 
734. Lars Eriksson. Född ca 1689 i Hinnäs, St Malm sn. (Barn 367, Far 1468)
Gift med Anna Persdotter. Se 735.
 
735. Anna Persdotter. Född ca 1690. Flyttade 1768 till Jättorp, St Malm sn. (Barn 367, Far 1470, Mor 1471)
 
744. Per Mårtensson. Född ca 1626. Begravd 1713 4/1 i Sörgölet, St Malm sn. Bonde. Adress Sörgölet, St Malm sn. Modern bg 1684 /2 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 372)
Gift med Ingeborg Persdotter. Se 745.
 
745. Ingeborg Persdotter. Född ca 1645. Död 1731 30/3 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 372)
 
746. Jon. Adress Stensätter, St Malm sn. (Barn 373)
 
748. Erik Larsson. Född 1665 ../10. Begravd 1716 8/1 i Hinnäs, St Malm sn. Adress Hinnäs, St Malm sn. (Barn 374)
Gift med Brita Olofsdotter. Född ca 1686. Död 1749 i Hinnäs, St Malm sn.
 
750. Per Simonsson. Född 1662. Död 1738 28/3 i Avrad, St Malm sn. Bonde. Adress Avrad, St Malm sn. (Barn 375, Far 1500, Mor 1501)
Gift med Ingrid Persdotter. Se 751.
 
751. Ingrid Persdotter. Född 1664. Död 1746 23/5 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 375)
 
 
X
1288. Olof. Död ca 1686 i Löpsjötorp, St Malm sn. Bonde. Adress Löpsjötorp, St Malm sn. Hustrun d 168(9). (Barn 644)
 
1448. Olof. Död ca 1686 i Löpsjötorp, St Malm sn. Bonde. Adress Löpsjötorp, St Malm sn. Hustrun d 168(9). (Barn 724)
 
1464. Per Mårtensson. Född ca 1626. Begravd 1713 4/1 i Sörgölet, St Malm sn. Bonde. Adress Sörgölet, St Malm sn. Modern bg 1684 /2 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 732)
Gift med Ingeborg Persdotter. Se 1465.
 
1465. Ingeborg Persdotter. Född ca 1645. Död 1731 30/3 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 732)
 
1466. Jon. Adress Stensätter, St Malm sn. (Barn 733)
 
1468. Erik Larsson. Född 1665 ../10. Begravd 1716 8/1 i Hinnäs, St Malm sn. Adress Hinnäs, St Malm sn. (Barn 734)
Gift med Brita Olofsdotter. Född ca 1686. Död 1749 i Hinnäs, St Malm sn.
 
1470. Per Simonsson. Född 1662. Död 1738 28/3 i Avrad, St Malm sn. Bonde. Adress Avrad, St Malm sn. (Barn 735, Far 2940, Mor 2941)
Gift med Ingrid Persdotter. Se 1471.
 
1471. Ingrid Persdotter. Född 1664. Död 1746 23/5 i Sörgölet, St Malm sn. (Barn 735)
 
1500. Simon Olofsson. Född ca 1628. Begravd 1710 15/5 i Avrad, St Malm sn. Bonde, sexman o kyrkvärd. Adress Avrad, St Malm sn. Kyrkvärd från 1680, köper nattvardsvin åt kyrkan 1675-89. Sexman enl SvA (Barn 750, Far 3000)
Gift med Elin Persdotter. Se 1501.
 
1501. Elin Persdotter. Född ca 1640. Begravd 1710 21/12 i Avrad, St Malm sn. (Barn 750)
 
 
XI
2940. Simon Olofsson. Född ca 1628. Begravd 1710 15/5 i Avrad, St Malm sn. Bonde, sexman o kyrkvärd. Adress Avrad, St Malm sn. Kyrkvärd från 1680, köper nattvardsvin åt kyrkan 1675-89. Sexman enl SvA (Barn 1470, Far 5880)
Gift med Elin Persdotter. Se 2941.
 
2941. Elin Persdotter. Född ca 1640. Begravd 1710 21/12 i Avrad, St Malm sn. (Barn 1470)
 
3000. Olof. Bonde. Adress Avrad, St Malm sn. Levde 1652 i Avrad, St Malm sn. (Barn 1500)
 
 
XII
5880. Olof. Bonde. Adress Avrad, St Malm sn. Levde 1652 i Avrad, St Malm sn. (Barn 2940)

3279
Coriander / Coriander
« skrivet: 2000-10-21, 00:33 »
Urban!
 
Har du tittat efter honom i Karl XII:s officerare?

3280
Film / Teater / Adams, Maud (f. 1945)
« skrivet: 2000-10-20, 23:59 »
Katrin!
 
Menar du att Överluleå motsvarar det som idag är Bodens kommun? Annars var ju Boden ursprungligen bara en liten del av dåvarande Luleå landsfs, vilken sedan delades upp på Överluleå och Nederluleå.
F ö var Anders Hansson Wikström f i Luleå och inte i Överluleå, vilket kan behöva förtydligas.
Men ev. släktskap mellan de båda jag nämnde och Maud Adams kan inte utläsas av antavlan.
Det kan f ö vara värt att förtydliga att antavlan ligger under
>Norrbotten >Efterlysningar >Ala, Nederluleå
och inte under >Socknar >Nederluleå, som man kan få intryck av i Carinas inlägg.

3281
Yrken B / Borgmästare
« skrivet: 2000-10-20, 21:11 »
Det gick inte i arv...
 
När det gäller Ystad torde det i övrigt vara viktigt att veta om det var före eller efter att Skåne blev svenskt.

3282
Du hittar ytterligare 6 generationer för en fjärdedel av antavlan i Erik XIV:s antavla här i Rötter, eftersom en bror till ana nr 6 finns med där.
Troligen finns det ytterligare kopplingar mellan antavlorna.
 
Vadan detta intresse för Fredrik I, förresten? Har du också hittat härstamning ifrån honom, och i så fall hur?

3283
Vieweg / Äldre inlägg (arkiv) till 01 augusti, 2008
« skrivet: 2000-10-14, 01:29 »
Av det färska Vieweghäftet, Svenska Smedsläkter 11, att döma verkar hon vara identisk med den Kajsa Lisa Vieweg, f 1802 12/9 i Älvsbacka, som var gift med Lars Stålhandske.
Där finns sedan släkten bak till invandraren Gottfrid V., f 1694 i Sachsen, och hans påstådda föräldrar (enligt dödboken).

3284
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2000-10-13, 23:34 »
Endel av uppgifterna om Skagerströmmarna har tillkommit efter att boken gavs ut. Därför har jag dem inte så lättillgängliga, utan det kommer att dröja ytterligare innan jag kan meddela det hela.

3285
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-19
« skrivet: 2000-10-13, 22:15 »
Häftet är redan tryckt.
Där framgår dock inte så mycket om Anna Lena, mer än att hon är smedsdotter utan säker födelseort, även om det kan vara Fellingsbro, och d 1815 13/2 i Älvsbacka.
Om maken framgår däremot att han i själva verket är f 1734 20/3 i Unterblauenthal, Eibenstock, Sachsen och alltså inte 1736 i Aurbach.
Däremot finns redan lite mer om Noak här, under rubriken Hammarmeder i fellingsbro, som numera ligger under
>Västmanland> Allmänt>
Där framgår bl a att hans föräldrar var gifta 1715 i Nora men att modern i sin tur kom från Fellingsbro.

3286
Eftersom Lenas efternamn stavas Olin, (det står alltså fel under hennes egen rubrik här bredvid), finns det ingen speciell anledning att tro på släktskap med släkten Ohlin.
F ö har jag för mig att det stod något i stil med att hennes far, skådespelaren mm Stig Olin, själv tagit namnet, när han intervjuades i samband med någon jämn födelsedag alldeles nyligen.

3287
Förnamn - O / Olaus
« skrivet: 2000-10-13, 20:33 »
När latiniseringen förekommer i födelseboken är det snarare frågan om att prästerna latiniserade barnens namn, än att föräldrarna gjorde det, och hade alltså i det fallet föga med vad de verkligen kallades att göra.
Sådan latinisering förekom även i andra länder, t ex i Tyskland.

3288
Förkortningar / N.m.
« skrivet: 2000-10-07, 23:15 »
N.m. torde betyda just nämndeman(nen) och m. brukar betyda mannen.
Det kan ju tyckas vara tårta på tårta i det senare fallet, men kanske står det i allmänhet m. framför männens namn i källan?

3289
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-01
« skrivet: 2000-10-07, 21:08 »
Men nu har jag gjort kontrollen, för skojs skull.
 
Det stämmer alltså att hon föddes vid Bjurkärr 1757.

3290
Litteratur / Knutsson, Gösta (1908-1973)
« skrivet: 2000-10-07, 18:28 »
Näe.
Men onekligen reagerade jag på den lustiga namnlikheten (åtminstone uttalet är ju samma, medan skådespelerskan stavas Anna-Lisa Ericson, se här bredvid, eller förmodligen vanligast Annalisa Ericson).
 
Jag kanske borde markerat korrektheten med ett utropstecken eller så, men som bekant förekommer ju sonnamn bland kvinnliga redan så tidigt. Vad orsaken är i det här fallet kan ju den hågade kontrollera i Sköllerstas fb.

3291
Björn / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-07
« skrivet: 2000-09-30, 21:28 »
Av Smedskivan framgår att Annas fars patronymikon var Jan, dvs. att han hette Olof Jansson Björn.

3292
Litteratur / Knutsson, Gösta (1908-1973)
« skrivet: 2000-09-30, 15:21 »
Men nu har det visat sig att det inte blev mycket Sörmland av detta, så därför nöjer jag mig med detta, åtminstone så länge:
 
Johan August Askerberg var f 1836 18/4 i Djulö grindstuga, St Malm sn. Men föräldrarna var från Närke.
 
Han var son till fiskaren Lars Eriksson Askerberg och Anna Lisa Eriksson, vilka uppges vara födda 1791 1/4 i Asker resp. 1802 19/4 i Sköllersta.
 
Fadern är antagligen identisk med den Lars Eriksson som föddes 1791 7/4 i Norrtorp, Asker sn.
Därmed verkar det heller inte finnas något samband med den sörmländska smedsläkten Askerberg. Namnet tyder iofs på att den också kommer från Asker ursprungligen, men förmodligen handlar det helt enkelt om två olika släkter som tagit samma namn vid utflyttning därifrån.

3293
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-08
« skrivet: 2000-09-29, 23:08 »
En korrigering, eftersom jag kanske lurat någon intresserad att Simon Eriksson Godou står i Smedsforskarnas Jubileumsskrift.
Så var det inte, den upptar personer före 1700 i sörmländska hammarting, och äldsta anteckningen om honom är just 1700.
 
Så uppgifterna finns inte där, men jag har dem och återkommer med dem.

3294
Yrken F / Fodermarsk
« skrivet: 2000-09-29, 21:50 »
Ur SAOB:
person som förestår eller ombesörjer djurs utfodring; stallmästare (t ex. vid  
- Strömsholms ridskola samt vid hingst- o. remontdepåer); ladugårdsförman

3295
Äldre ord A - K / Fränka
« skrivet: 2000-09-29, 20:34 »
Som framgår av citatet säger fränka ingenting om exakt hur nära släkt man var.
Det sägs ju särskilt att hon är närbesläktad (närskylt) för att vara en fränka. Så summan av kardemumman är att det hela i detta fall inte säger mer än att hon var nära släkt.

3296
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-08
« skrivet: 2000-09-23, 00:08 »
OK, Leif, då återkommer jag med dessa uppgifter.
 
I övrigt kan vi alltså konstatera att vissa uppgifter trots allt härrörde från Kjelldorff. Men kanske har Arne G. haft tillgång till dessa.
 
Men när var detta Godou-möte?

3297
Tuvenius / Tuvenius
« skrivet: 2000-09-22, 23:51 »
Det har jag inte, men ett tips kan vara att även kontrollera nationsmatriklar och kanske handlingarna för närmaste gymnasium på den tiden.
 
Alla som studerade blev ju inte präster, men de tog ibland liknande namn.

3298
Hjerpe / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-29
« skrivet: 2000-09-22, 21:57 »
Tor!
 
Småländska Hjerparna utgör en gren av släkten Hjerpe i Bergslagen.
Har du kontrollerat Svenska Smedsläkter nr. 7?
 
P.S. Du har kanske svaret på B. Welchs Elias Wallentin-fråga, som finns under den släkten?

3299
Betjänt / Stadsbetjänt
« skrivet: 2000-09-22, 21:27 »
Det kan tilläggas att även beteckningen kronobetjänt förekom på landsbygden.

3300
Alternativa platser är hembygdsgårdar, folkparker o dyl. Lite beroende på arrangemangets storlek.
 
Självklara aktiviteter bör vara information om de gemensamma förfäderna. Fotografering av allihop, och t ex presentation av vilka som är närvarande från olika släktgrenar.
 
Om man ska ge ut något släkthäfte för samma släkt kan det vara extra lockande om det kommer ut samtidigt.
 
Ett misstag kan det vara om man tänkt vara utomhus och inte planerar för alternativa lokaler vid dåligt väder. Själv begick jag vid ett sådant tillfälle misstaget att inte se till att alla deltagare kunde få plats i samma lokal. Då får man hålla samma tal 2 gånger och riskerar att missa tacktal...

3301
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-01
« skrivet: 2000-09-16, 02:18 »
Jag har inte kollat upp hennes födelse. Det är ju Hedvig Gregoriusdotter som jag forskat på.
 
I övrigt får man konstatera att den anbytardag i Runtuna som nämndes ovan i vintras blev av i lördags, men Leif M. syntes inte till...

3302
Skagershult / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-05
« skrivet: 2000-09-16, 01:58 »
Denna uppgift var ny för mig, men onekligen skulle han passa in bra där. Har du undersökt om det finns någon bouppteckning för Lars? Den kanske ger något om detta.
 
 
Rolf!
 
Det var flera syskon som tog namnet Skagerström, men jag vill minnas att fadern veterligen aldrig kallade sig så.
Jag återkommer med närmare uppgifter.

3303
Wallengren / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-11-13
« skrivet: 2000-09-16, 01:33 »
Du menar Falstaff Fakir.

3304
Åberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-19
« skrivet: 2000-09-15, 23:18 »
Hmm, jag skulle ju kolla vad som framgår om henne i den Åbergutredning FFS har fått, men eftersom du aldrig påminde mig har det nu gått över ett år...
 
Samtidigt ska jag vid tillfälle kopiera hela utredningen åt Björn.
 
Förmodligen är det bäst om Björn kontaktar mig om hur vi kan ordna en kopia åt honom snabbast, så kan han sedan svara på vad han har inklusive vad som framgår i utredningen.

3305
Yrken M / Moderator
« skrivet: 2000-09-15, 22:16 »
Och enligt SAOB var det
förr särsk. om viss lärare i skolor.
Men det låter ju inte så troligt för en bonde, men kanske hade han en motsvarande styrande roll i något annat sammanhang.
Det är svårt att spekulera närmare utan ett fullständigt citat ur dödboken.

3306
Efternamn (stängd) / Efternamn (stängd)
« skrivet: 2000-09-07, 23:16 »
Jag vet inte mer än att det verkar ha tyskt ursprung. Där finns ändelsen bl a i ortnamn.

3307
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-08
« skrivet: 2000-09-07, 21:16 »
Leif & Co!
 
Det är från Arne Giden uppgifterna om Simon Eriksson Godous härstamning från Gode härrör. Kjelldorff är mao inte inblandad vad jag vet.
 
Dessa uppgifter kan alltså skaffas fram.
 
Vill ni ha uppgifterna från jubileumsskriften så länge?

3308
Litteratur / Knutsson, Gösta (1908-1973)
« skrivet: 2000-09-07, 19:27 »
Tackar!
 
Men jag kommer alltså i första hand att syssla med mödernet (morfädernet), möjligen också farmödernet, som ju också verkar bli Sörmland (där det står mormors mor ska det f ö vara farmors mor).
Men farfädernet och mormödernet kanske någon östgöta- resp. dalaspecialist kan ta hand om?

3309
Billman / Billman
« skrivet: 2000-09-01, 23:09 »
Ja, det var ju magert.
Men tack i alla fall!

3310
Litteratur / Knutsson, Gösta (1908-1973)
« skrivet: 2000-09-01, 21:52 »
Jag kommer att titta lite närmare på mödernet. Jag börjar antagligen inom någon vecka.

3311
Film / Teater / Alfredson, Hans """"Hasse"""" (f. 1931)
« skrivet: 2000-09-01, 21:31 »
Ja, Vincent skulle ju passa bra in tidsmässigt.
 
De ytterligare uppgifter jag har om David är framförallt ytterligare barn.
Om det är av intresse föreslår jag att vi flyttar diskussionen till
>Släkter >Smedsläkter >Ungerecht
 
Där finns f ö redan uppgifter som härrör från dig, dvs. vi trodde de var från Inger S., men det uppstod kanske förvirring pga att brev från dig uppges vara från henne.

3312
Lidköping / Äldre inlägg (arkiv) till 7.5.2001
« skrivet: 2000-08-27, 21:37 »
Fortsättning på Christina Billmans anor finns numera under
>Släkter >Övriga släkter> >Billman

3313
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-30
« skrivet: 2000-08-25, 02:04 »
Hans Hansson Lang (1607-1706) is also mentioned in an Ahnentafel at
http://www.genealogi.se/bossemor.htm
 
As is mentioned there Hans Hansson Lang was first
married to Dorotea Joakimsdotter, mother to e.g. Katarina if I remember correctly.
Dorotea's father was
Joakim Gerich, also hammarsmed.
Joakim and Siliakus probably were brothers.

3314
Ni känner kanske till att det står lite om Hartzell också i en del av Örnberg, men det lär tyvärr inte framgå mer där.
 
F ö var det i Svenska Antavlor 2/85 Palme-antavlan publicerades, inte i samband med mordet -86.

3315
Billman / Billman
« skrivet: 2000-08-24, 23:16 »
Tackar! Det var mycket nytt!
 
Margaretas förnamn blev tydligen förväxlat i dotterns dödsnotis.
 
Men det finns alltså ingen fortsättning på Peter Månsson B? Är han alltså den äldste kände stamfadern för hela släkten?

3316
Mård / Mård
« skrivet: 2000-08-24, 21:59 »
Det är Anders Kjellberg i Lund som har uppgifter om smeder Mård.
Men det torde vara i Östergötland.
Om du ändå vill kontakta honom brukar han gå att nå på
anders.kjellberg@soc.lu.se

3317
Jag kan väl fortsätta att hjälpa till. Jag har nämligen nu kontrollerat att varken -94:an eller 99:an innehåller några kompletteringar till Palme-antavlan.

3318
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-30
« skrivet: 2000-08-19, 01:00 »
Göran!
 
Yes,
Henrik Siliakusson's father was Siliakus Gerich, hammarsmed in Fellingsbro.
 
More details later.

3319
Billman / Billman
« skrivet: 2000-08-19, 00:46 »
Framgår där något om handels- och köpmannen Petter Billman i Göteborg, gift med Anna Hansdotter Lidberg?
Deras dotter Christina föddes ca 1682.

3320
Mård / Mård
« skrivet: 2000-08-18, 22:10 »
Ja, vi i FFS känner till smeder med namnet Mård.
Men jag måste kolla upp detta lite närmare och sedan återkomma om vilka uppgifter vi känner till om dem.

3321
Blom / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-07
« skrivet: 2000-08-18, 21:54 »
Då kanske du redan känner till att Christina Högmark Bergman arbetar på en bok om släkten Maskoll?
Med sikte på utgivning till julen nästa år.
 
Men den är ju inte, liksom uppenbarligen inte heller de Blom, någon smedsläkt.

3322
Jag ser att Olle inte fått något svar på sin fråga om rättelser ovan. Rättelserna till Svenska Antavlor samlas i del 10 av varje band (ett specialfall gäller dock rättelser till band 3). Sålunda kan rättelser till Palme-antavlan finnas i såväl del 10 -89 som -94 och -99, och jag vet att det åtminstone gör det i -89:an. Jag vet dock inte om det finns något om Watz där.

3323
Pask / Pask
« skrivet: 2000-08-18, 20:01 »
Det är ett smedsnamn just i Högsäter.
Se
>Släkter >Smedsläkter >Pask

3324
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-27
« skrivet: 2000-08-12, 21:06 »
Leif & Co!
 
Av boken om släkten Tolf framgår att Simon är son till Olof Simonsson Goding/Godou. Men ovanstående födelsedatum kan inte stämma. Olofs första hustru Sibylla Jönsdotter dog nämligen 1717 3/3. Om han alls är född 1717 är alltså hon modern och inte Olofs andra hustru, Lisa Nilsdotter Tolf.
Olof bodde i Svennevad åtminstone 1715-23, så Simon torde vara född där något annat datum. Före och efter dess bodde han i Vingåker.
Hans far var åldermannen Simon Eriksson Godou.
Mer om honom finns bl a i min sammanställning i Smedsforskarnas Jubileumsskrift 1999.
Uppgifterna bakåt från honom är det som måste skaffas fram. Jag kan inte på rak arm säga vem de härstammar ifrån, mer än att det ska vara Gode från början.
 
Kent!
Jag känner inte till något samband med Gilting. Däremot kan möjligen Simon Godous måg Daniel Goffe ha inspirerats att ta ett liknande släktnamn som svärfaderns. Släkten, som f ö fortlever, verkar nämligen inte ha något samband med Goffeng (Goffin).

3325
Stjernlöf / Stjärnlöv / Stjernlöf / Stjärnlöv
« skrivet: 2000-08-12, 20:06 »
Tyvärr är det lite för sent för Smedskivan. Där finns en Magnus Jakobsson Stjärnlöv f 1792 i N Råda.
Möjligen kan han eller en ev. bror till honom vara far. Du får väl forska vidare på Erik och återkomma om det verkar finnas något samband.

3326
Det handlar ju om en titel, så det är definitivt inte avflyttad.
Däremot undrar jag om du är säker på att det står Sem. Kan det inte stå Som. Jag såg varianten S.m. nyligen i Osby, Skåne. Jag tolkade det som sockenman. Som så ofta verkade beteckningen där användas om bönder, apropå den senaste debatten om denna titel (som f ö ofta verkar identisk med att de hade rätt att delta i sockenstämman).

3327
Gjutare / Gelbgjutare
« skrivet: 2000-08-12, 02:32 »
Anders (utan efternamn)!
 
Jag antar att den gravstenen är från 1875?

3328
Wallentin / Wallentin
« skrivet: 2000-08-11, 23:53 »
Det är lite svårt när du inte vet nånting om vistelseort. Var det verklig immigration finns det i resp. läns immigrationshandlingar, men få har register och det verkar väl arbetsamt att chansa vilket län det gäller annars.
 
P.S. Har inte hunnit kolla upp Elias än.

3329
Blom / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-07
« skrivet: 2000-08-11, 23:04 »
Björn!
 
Ingenting tyder idag på något samband med de Blom.
Har du anledning att förvänta dig något sådant?

3330
Pråm- / Pråmkarl
« skrivet: 2000-08-11, 22:26 »
Förutom den nutida betydelsen framgår det av Svenska Akademins Ordbok att det förr (så sent som 1843) även kunde betyda färjkarl.
Yrket förekom t ex ibland vid bruk.

3331
Film / Teater / Adams, Maud (f. 1945)
« skrivet: 2000-08-11, 21:40 »
Det är ju lite lustigt, med tanke på att jag noterat att det finns flera tidigare emigranter från Luleå med namnet Wikström.
Nu vet jag inte hur vanligt namnet är i Luleå, men det borde åtminstone finnas en hyfsad chans att hon är släkt med dessa och deras ättlingar i Norge resp. USA, dit dessa emigranter flyttade.
I dessa fall finns uppgifter tillbaka åtminstone till en Anders Hansson Wikström f 1813 resp. en Johannes W. f 1857 i Överluleå.

3332
Blom / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-07
« skrivet: 2000-08-05, 15:58 »
Lite finns med om Carl på Smedskivan, men ingen säker fortsättning. Däremot att han också kallas Jakobsson, men det visste du kanske redan?
 
När det gäller Stjärnlöv finns en släkt från Norra Råda med, där namnet verkar taget av Stjernsunds bruk där. Detta är ju också Värmland, så det borde ju vara samma släkt. Vem har du kommit tillbaka till där?

3333
Myllenberg / Myllenberg
« skrivet: 2000-08-05, 15:42 »
Släkten har inte publicerats, men det är också bara en liten andel av alla släkter som är utgivna än så länge. Däremot bör den med i nästa version av listan över vilka släkter FFS känner till, vilket enklast sker om du sänder oss ett meddelande med information om den. T ex kan du skicka de uppgifter du har till Madeleine Raftö, hamster@algonet.se, så hon kan lägga in dem i vår databas SMED.

3334
Hane / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-02
« skrivet: 2000-08-05, 15:09 »
De listor som finns över anställda vid bruken i ett visst område brukar tyvärr upphöra före 1750, så är det t ex just i Östergötland.
Däremot kan det finnas listor i resp. bruks arkiv.
 
När det gäller släkten Hane kan det också vara värt att kontakta Birgitta Kyhlberg i Stockholm, som har väldigt mycket uppgifter om släkten.

3335
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-17
« skrivet: 2000-08-05, 13:28 »
Det var intressant information om Tabergsdokumentet. Det finns ett motsvarande dokument för Östergötland för samma tid, men jag visste inte att det även fanns därifrån. Östgötadokumentet ingår också i bergmästardistriktets arkiv (det 8:e), så kanske finns det ytterligare något sådant dokument där. I östgötafallet har det dock visat sig att man bör ta uppgifterna om ålder o dyl med en viss nypa salt.
 
Om jag besvarar släktfrågorna kommer det f ö att ske under
>Släkter >Smedsläkter
där de hör hemma.

3336
Willing / Willing
« skrivet: 2000-07-29, 13:17 »
Även i smedsläktsfallet var det ett soldatnamn från början. Även om Leif redan har fortsättningen och delgett oss den, så kan jag meddela dessa uppgifter, som FFS också fått från annat håll:
 
Fadern t Anders W. f 1750:s far, Anders W. f 1729, var:
Anders Persson Willing, f 1694-08-24 i Baggbo, Grytnäs sn. Kopparsmedsmästare i Avesta.
Hans far var soldaten Per Andersson Willing.

3337
Radio / Tv / Tidningar (Massmedia) / Jerring, Sven (1895-1979)
« skrivet: 2000-07-29, 12:59 »
Här kommer äntligen det jag har i generation 5 och uppåt.
Jag härstammar f ö själv från paret 178-179.
 
*** V ***
 
 34 Per Bondesson, död .. september 1752 i Mastad, Ö Husby sn.
    Bonde i Mastad, Ö Husby sn.  
   
    Gift med  
 
 35 Brita Andersdotter, född 1696 ca.  
   
 
 40 Per Jonsson, född 8 februari 1708, död 1770 i Torslund,
    Ö Stenby sn. Torpare i Torslund, Ö Stenby sn.  
   
    Gift 28 oktober 1739 i Ö Husby sn med  
 
 41 Anna Jonsdotter, född 23 september 1715 i Glädingstad, Ö Husby sn.  
   
 
 42 Mats Persson. Bonde i Skamby, Å sn.
   
    Gift med  
 
 43 Anna Persdotter.
   
 
 44 Jöns Larsson, född 1721. Bonde i Vittinge, Kuddby sn.
   
    Gift med  
 
 45 Kristina Jonsdotter.
   
 
*** VI ***
 
 82 Jonas Olofsson. Bonde i Glädingstad, Ö Husby sn.
   
    Gift med  
 
 83 Maria Håkansdotter.  
   
 
 88 Lars Håkansson. Bonde i Vittinge, Kuddby sn.
   
    Gift med  
 
 89 Karin Svensdotter, född 1681 i Kuddby sn, död 1759 i Kuddby sn.
     
   
 
*** VII ***
 
178 Sven Persson, född 1642, död 1720 i Kuddby sn. Bonde i Skamby, Kuddby sn.  
   
Gift 1669 i Kuddby sn med  
 
179 Karin Olofsdotter, född 1643 i Kuddby sn, död 1698 i Kuddby sn.
     
   
 
*** VIII ***
 
356 Per Svensson, d 1676 bg 10 november i Söverstad, Kuddby sn.
    Bonde, länsman, riksdagsman i Söverstad, Kuddby sn.
    Representerade Björkekinds härad vid 1649 års riksdag och  
    Björkekinds och Hammarkinds härader vid 1668 års riksdag.    
   
    Gift med  
 
357 Märta Månsdotter, död 2 februari 1675 i Söverstad, Kuddby sn.
   
 
358 Olof Knutsson, död 1670 i Kuddby sn. Bonde i Skamby, Kuddby
sn.
     
   
    Gift med  
 
359 Ragnhild Birgersdotter, död 1677 i Kuddby sn.  
   
 
*** IX ***
 
715 NN, död 1664 i Kuddby sn.  
   
 
716 Knut Persson. Bonde i Skamby, Kuddby sn. nämnd
1626-1634.

3338
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Tunabergsproblem?
« skrivet: 2000-07-28, 23:30 »
OK, då återstår bara att titta på det andra problemet nån gång när jag får tid...
 
Den nya sammanställningen av rättelser och tillägg har f ö också försenats, pga omständigheter utanför min kontroll som innebär dubbelarbete och sådant ogillar jag...

3339
Det tycks handla om den släkt som ofta skrivs Dewall.
Som framgår i en efterlysning ifjol av ovanstående person under Dalarna publicerades en utredning av släkten i Släkt och Hävd 2/58.

3340
Wallentin / Wallentin
« skrivet: 2000-07-28, 20:45 »
OK, då ska jag kolla om jag har något om Elias och återkommer sedan.

3341
Yrken S / Stockare
« skrivet: 2000-07-28, 20:16 »
Enligt SAOB är en stockare en person som stockar hattar o dyl.
Kan det passa in?

3342
Brott och Straff / Pettersson, Christer (1947-2004)
« skrivet: 2000-07-28, 19:15 »
Jag har nu kollat födelseorten för Petterssons farföräldrar. Fadern var född i Katrineholm i St Malm, och föräldrarna ska vara födda i Örebro resp. Stockholm.
Därmed faller de utanför mitt intresseområde, men kanske är någon annan intresserad av att fortsätta på den sidan.
Även Sörmlandssidan är förmodligen i praktiken avslutad i och med detta:
Olof Eriksson och Kerstin Andersdtr var gifta 1739 i Bälinge och kom från Hammarstugan där resp. Nyckelby i Västerljung. I resp. socken finns en namne född 1714 i en annan gård, men det är osäkert om det är rätt person.

3343
Film / Teater / Englund, Robert (f. 1947)
« skrivet: 2000-07-24, 22:21 »
Robert Englund är född under det namnet, men 1947 samma datum, och det var modern som hette MacDonald.
Detta framgår av Kaliforniens födelseböcker som numera finns tillgängliga under Rootsweb 1905-95 (liksom dödböckerna 1940-97), dvs. det är mycket kortfattade uppgifter, men de räckte ju för att identifiera hans födelsenotis.

3344
Stake / Äldre inlägg (arkiv) till 01 maj, 2009
« skrivet: 2000-07-22, 21:43 »
Som framgår av Smedskivan är källan herdaminnet. Jag tror inte det är en felstavning, men du kan ju kolla vad det står om namnet där.

3345
Yxnerum / Äldre inlägg (arkiv) till 27.5.2001
« skrivet: 2000-07-22, 18:53 »
Släkten Köhler finns utgiven i Svenska Smedsläkter nr. 1. Där finns dock inte Adam eller hans hustru med, men väl en Johanna Sofia f 1806 i Bo sn som följde med sin far till Yxnerum.
Sannolikt är hon den troliga moder du talar om, så kan du bara säkerställa kopplingen mellan de båda Johanna Sofia K. så kan du sedan hittat åtskilliga generationer bakåt i nämnda häfte.

3346
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-27
« skrivet: 2000-07-22, 18:08 »
Tyvärr saknas en länk här. Men förmodligen är Daniel son till Simon Goding, som var f 1717 och kom från Vingåker till Svennevad.
 
Från Simon har jag uppgifter bakåt, så om du har möjlighet att verifiera att Daniel är son till honom kan du få fortsättningen.
 
Men ev. kan jag också få fram om Daniel är son till Simon från en annan källa.

3347
Risinge / Äldre inlägg (arkiv) till 18.1.2001
« skrivet: 2000-07-22, 01:12 »
Jag ska se om jag har något.
Jag har iaf lite om Katt, men även sonen låter bekant.

3348
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-01
« skrivet: 2000-07-22, 00:41 »
Nu vet jag inte riktigt hur du menar, för det framgår ju av SVAR-katalogen att äldsta födelseboken, C1, även innehåller hfl 1689-1726.
Däremot är uppgiften i min församlingslista från Sveriges församlingar genom tiderna och gäller från vilket år det finns kontinuerlig hfl.
 
När det gäller Bettna konstaterade jag faktiskt så sent som förra veckan att längden fortfarande inte kommit med i kyrkoarkivet på Uppsala landsarkiv. Jag brukar kolla varje sommar. Man tycker ju att en sådan bok borde prioriteras när det gäller renoveringen av skadade böcker, men de har väl en annan turordning.
 
När det gäller Gregorius har jag f ö inte kunnat hitta att några döttrar gifte sig i Lid, som Camilla skrev ovan. Möjligen ska det vara att de gifte sig till Lid, men alltså inte finns i Lids vigselbok?

3349
Lilja / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-21
« skrivet: 2000-07-21, 22:32 »
Jag hittade en ny intressant uppgift idag:
Soldaten Jon Lilja i Skedevi är från Västra Vingåker!
I Vingåkers tidiga och utförliga utflyttningslängd framgår att han heter Jon Jönsson Lilja och är född i Göketorp där. Där var han vargeringskarl men flyttade 1735 26/1 till Skedevi för att blir soldat vid Espetorps rote. Han var då ännu ogift.
 
Det låter nu alltså ganska troligt att det finns ett samband mellan honom och Lars Tyrsson. Båda är alltså från Vingåker, och båda har samband med namnet Tyr. Dessutom kallades Jon Lilja redan innan han blev soldat, vilket ökar chansen att hans dopvittne Margareta Lilja är en släkting.
 
Kerstin Tyrsdotter skulle ju t ex kunna vara en yngre syster till Lars Tyrsson och nedflyttad till Östergötland före Jon (hon tycks ej utflyttad från Vingåker 1730-35). Och det är fortfarande inte uteslutet att Tyr Jonsson Lilja är son till dem, han kan ju saknas i födelseboken.
Men tyvärr kan ju smeden Jon Jonsson Lilja inte vara så ung att han är identisk med deras son Jon, så i så fall skulle han och Tyr inte vara bröder, utan sambandet något annat.
 
Vidare undersökningar borde kunna identifiera Jon i Vingåkers födelsebok, och ge fynd av ytterligare släktingar till honom där.

3350
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-17
« skrivet: 2000-07-21, 21:16 »
Ja, Lars Erik Svensson i Borås.
Jag har också nån enstaka uppgift, så meddela gärna vem du kommit tillbaka till.
Lämpligen under en ny rubrik Wallentin under
>Släkter >Smedsläkter.
 
P.S. Svar till Yvonne, som skapade en ny rubrik i onödan:
Javisst finns det li(e)smeder och plogsmeder.

3351
Brott och Straff / Pettersson, Christer (1947-2004)
« skrivet: 2000-07-21, 20:39 »
De visade sig vara födda i Bälinge resp. Trosa lfs. Men han var f 1746 3/1, då de redan nämnda föräldrarna bodde i Hammarstugan.
Hennes föräldrar, Johan Larsson o Anna Johansdtr, var ännu inte gifta vid hennes födelse. Då bodde modern ännu i Jonsberg men flyttade sedan till maken i Ytterstene, där mannens släkt bott i flera generationer.

3352
Film / Teater / Flack, Peter (f. 1946)
« skrivet: 2000-07-21, 20:14 »
En mer antavlelik sammanställning följer nedan, men utifrån Erik Göran Gustafssons mor, Lovisa Josefsdotter.
 
Men först en rättelse. Glöm Jon Andersson med hustru från Godegård. I hfl stod det felaktigt Jonsdtr på Erik Görans mormor och Josef stod som måg så att de verkade vara hans svärföräldrar, men de var i själva verket hustruns förste make, Peter Jonssons, föräldrar.
Därmed blev det mindre Östergötland och mer Närke, dvs. Lerbäck:
 
Lovisa Josefsdtr, f 1807 7/8 i Linnerud, Lerbäck.
 
Föräldrar:
Josef Andersson, f 1772 18/1 i Björnhaga, Lerbäck. Gift ca 1805 med
Brita Stina Abrahamsdtr, f 1778 7/7 Emmö, Lerbäck.
 
Deras föräldrar:
Anders Andersson, f 1729 16/3 i Björnhaga, Lerbäck.
Kerstin Kristofersdtr, f 1745.
Abraham Jonsson, f 1745.
Stina Olofsdtr, f 1758.
 
Resp. kända föräldrar:
Anders Jönsson i Björnhaga.
Kristofer, f 1719, tycks vara från Björnhaga.
Jon Jakobsson i Emmö. Gift med Brita, f 1719.
Olof Andersson, f 1729.
 
Jag har även tittat lite på östgötasidorna, och kan nämna att alla Gustaf Carlssons förfäder hittills också är från Godegård, framförallt byarna Fall och By, men som längst går det f n tillbaka till en Samuel Persson som levde i Båseberg åtminstone från 1691.
På Östra Hargsidan i sin tur spred det sig även till Regna och Vårdsberg. Men mest blev det Harg och byn Knylinge, men äldsta fyndet hittills är i Mylinge, där Måns Staffansson bodde åtminstone från 1719.
 
På Värmlandssidan kan tilläggas att Magnus Olofssons far, Olof Månsson, också flyttade till Vingåker och där uppges f 1759 16/9 i Värmland. Möjligen är han identisk med den namne som får en son Magnus tillsammans med Lisa Svensdtr 1792 20/5 i S Arneby, Sunne. Men denne uppges vara f 1750.
 
Slutligen, när det gäller modern vet vi ännu ingenting om hennes ursprung.

3353
Kvistbro / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-18
« skrivet: 2000-07-20, 20:44 »
Ja, man kan köpa den direkt av mig.

3354
Föreningen För Smedsläktsforskning (FFS)
har numera en ny, enklare adress:
 
www.smed.genealogi.se

3355
Brott och Straff / Pettersson, Christer (1947-2004)
« skrivet: 2000-07-17, 18:54 »
Nu har det visat sig att hans ana inte var den Katarina som var Vackbolättling, utan den andra.
Sålunda var båtsmansdotterns moder Katarina Eriksdotter f 1774 31/12 i Nyckelby, Västerljung. Föräldrarna, Erik Olofsson och Katarina Jansdtr ska båda vara f 1745, 2/1 resp. 6/1, men det är okänt var. Hans föräldrar bodde dock också där vid denna tid, Olof Eriksson och Kerstin Andersdtr, båda f 1714.

3356
Jörgen!
 
Undvik helst spekulationer om vilka som är mina nära vänner, vilka jag ogillar o dyl. Det blir bara fel och väl likt konspirationsteorier.
 
Detsamma gäller spekulationer om syftet bakom inlägg. Annars blir det lätt motspekulationer om att enda anledningen till din besynnerliga ståndpunkt är att du och dina vänner stöder Ted Rosvalls kandidatur.
 
Men även om det kan finnas anledning att diskutera hans kandiderande, eller snarare ordförandefrågan öht, så är ju detta fel rubrik för en sådan debatt.
 
Mitt syfte var istället det vanliga, att bidra med kompletteringar som saknades i debatten. I det här fallet information om JO-utlåtandet, som du dock fortfarande inte tagit till dig.
 
Det framgår som sagt i utlåtandet att en central del för JO var att kopiorna var gjorda av en annan part. Om du inte tror mig kan du ju kontrollera saken själv.
 
Givetvis kände jag alltså redan till de förhållanden du räknar upp, men de var mao irrelevanta för ovan nämnda sakförhållande. De förtjänar ändå ett par påpekanden:
 
1) Dessa mikrokort är ju kopierade från rullfilmen, så att SVAR skött kopieringen spelar ingen roll.
 
4) Även om nyfilmning sker så var alltså huvudpunkten i JO-fallet det som konverterats. F ö är det varierande innehåll i våra forskarcentra o dyl. Exempelvis finns det nyfilmade 1900-talsmaterialet inte i Arninge.
 
Några kommentarer i övrigt:
Jag konstaterar ju själv att myndighetsdrivna centra inte längre kunde ta avgifter. I Ramsele kunde man ta bort dem, eftersom verksamheten kunde finansieras ändå. I Kyrkhult fick man istället ändra ägarförhållandena, och centret finns än så länge kvar. Givetvis hade liknande förhållanden gällt om de andra forskarcentrana hunnit skapas.  
 
Dessutom blandar du ihop tidpunkterna. SVAR trodde förstås inte att avgifterna var olagliga förrän efter JO-utslaget. Först då togs de ju bort.
 
Arninge är inget forskarcentrum. Dessutom är denna filial Riksarkivets, och inte underavdelningen SVAR:s. Arninge är dessutom på flera punkter sämre än läget innan dess tillkomst, t ex för de som forskar i Norrland/skogslänen.
 
Ur släktforskarnas synvinkel kom JO-anmälningen olämpligt, eftersom det försämrade de framtida möjligheterna. Föredrar du att den kommit tidigare, så även Kyrkhult uteblivit?
 
Och varför tror du att forskarna sparat pengar på JO-anmälningen? Alternativet är ju att hyra korten från SVAR, och det blir för de flesta betydligt dyrare. Och dessutom ett besvärligare sätt att forska, än det suveräna alternativet forskarcentra!
Menar du att de som besökte Kyrkhult före JO-utslaget är lurade, men inte de som betalat motsvarande avgifter efter ägarbytet? Har det öht taget någon betydelse för släktforskarna vem som driver forskarcentrana om avgifterna är likvärdiga?
Nej, den ekonomiska vinsten av utslaget är marginell. Den gäller för de som bor nära Ramsele, och för övriga på sin höjd för något enstaka besök där/år, men då tar reskostnader etc. lätt ut vinsten.
 
I övrigt hade utslaget i praktiken de negativa följder jag och Carl påpekat. Det går aldrig att komma ifrån att detta var negativt för släktforskarna.
 
Givetvis är det inte försvarligt att ta ut avgifter som man vet är olagliga, det är den avgörande skillnaden mot checkbedrägerier o dyl.
Men även om offentlighetsprincipen är viktig för oss, var det helt enkelt inte självklart att den var tillämplig.

3357
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-20
« skrivet: 2000-07-15, 01:16 »
Camilla!
 
När jag nu kollat dödboken ser jag att räknefelet fanns redan där, så det var inte du som räknade fel denna gång...
 
Jag noterade också att det inte fanns något spår efter henne i hfl, så hon verkar inte ha bott där särskilt länge.

3358
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-01
« skrivet: 2000-07-15, 01:08 »
Alla Gregoriusintresserade!
 
Eftersom det faktiskt finns en hfl för Lid 1689-1726 har jag letat jag upp Lötstugan där och där fanns Gregorius antecknad 1720, dessutom med hustru, som stod som Brita och hade en dödsanteckning.
 
Hon fanns i dödboken 1721 19/3, även där dock bara med förnamnet. Där stod också I 1 1/2 år i ett stort elände legat till sängs medelst passion i dess högra låret vars uppövande medicos i en ganska stor förundran kastade.
Detta tolkar jag som att hon fick medicin som hon kastade när hon var förvirrad.
 
Camillas minnesbild av att dödsnotisen fanns där stämde alltså.
 
Och Brita är alltså mor till Hedvig Gregoriusdotter, f 1719 1/5 i Lötstugan, Lid, inte 1715 i Ripsa som jag inte vet vart jag hade fått det ifrån.
Men om Anna verkligen föddes 1724 måste Gregorius ha gift om sig. Uppenbarligen flyttade han iaf ganska snart till Ripsa efter att ha blivit änkling.

3359
Svennevad / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-27
« skrivet: 2000-07-15, 00:34 »
Ja, det är en gren av släkten Godou som kallas Goding.
Jag har uppgifter om tidigare generationer, som bodde i Sörmland. Ännu äldre uppgifter går att skaffa fram, där det bl a bekräftats att det är en vallonsläkt, men jag minns inte om de härrörde från Kjelldorff.
 
Vem har du kommit tillbaka till som längst?

3360
Mejnerling / Mejnerling
« skrivet: 2000-07-14, 22:20 »
Visst kan Fröling vara tysk (jag har f ö sett stavningen Freuling). En annan möjlighet som slagit mig är att det kan vara taget av någon ort med namnet Frölinge.
 
När det gäller Mejnerling låter det väldigt tyskt, ja. Och det var ju intressant att den finns även i Gunnilbo.
Men beroende på att det fanns få stålsmedsbruk så brukar flyttningarna för olika sådana släkter ske just mellan sådana bruk ungefär samtidigt, så att några t ex flyttar vidare till ett nyöppnat sådant.
Så det brukar snarare vara det det handlar om när släkterna följs åt, än att de är tyskar.
Om tunnbindaren Fröling följt dem kan det ju också handla om samband med flyttningar i hustruns släkt.
 
Återkommer om östgöta-uppgiften.

3361
Pihlblad / Äldre inlägg (arkiv) till 17 april, 2002
« skrivet: 2000-07-14, 21:41 »
Jag har nu hittat stamfadern, Anders Jönsson Hollenders, dödsnotis.
Han gifte ju om sig i Ö Vingåker (som jag skrev under Humbla) och är d 1714 21/3 i Holland, Ö Vingåker (gissa vem stället är uppkallat efter...).
Men åldersuppgiftern, 75 år, är något för ung. Rimligtvis var han ungefär 85 år, dvs f 162(9), vilket passar in på när han dyker upp. Sonen Olof kan i sin tur ha uppgetts vara något äldre än han var, men han var knappast född senare än ca 1655.

3362
Film / Teater / Flack, Peter (f. 1946)
« skrivet: 2000-07-14, 20:44 »
Flack har visat sig härstamma ännu lite mer från Östergötland.
Även Erik Göran Gustafssons mormors föräldrar ska vara födda i Godegård (Jon Andersson, f 1738 o Kerstin Nilsdtr, f 1748), medan morfadern, Josef Andersson var infödd i Lerbäck (f i Björnhaga 1772 18/1).
Lite Närke finns alltså kvar, som framgår ovan finns ju också lite från Lännäs.
 
När det gäller Sörmlandsdelen var Anna Katarina Olofsdotter dotter till sockenskomakaren Olof Jonsson Sten, f 1745 3/3 Stenta soldattorp, och Maria Gabrielsdotter, f 1752 13/9 Fogelö, båda i Stora Malm. Föräldrarna var soldaten Jon Sten och Karin Olofsdotter resp. Gabriel Persson och Anna Eriksdotter.
 
Fadderrelationer tyder på att någon av de senare kan vara släkt med mig. Vidare undersökningar får utröna detta närmare...

3363
Musik / Skifs, Björn (f. 1947)
« skrivet: 2000-07-14, 20:19 »
Bra att du meddelade dessa kompletteringar.
Ska vi tolka detta som att upptäckten av släktskapet var en ren följd av utredningen av Svans anor? Så att ni inte har något om Margareta Olsdotters förfäder, och än mindre Skifs Anders Erikssons?
 
F ö, Björn, framgår det ovan att Skifs även har en äldre gren från Järna, utgående från paret 48-49.

3364
Film / Teater / Flack, Peter (f. 1946)
« skrivet: 2000-07-12, 19:26 »
Senaste nytt om Peter Flack är att han är släkt med Göran Persson.
Enligt meddelande från Bo Olson var Brita Larsdtrs fff Mårten Larsson i Torp, V Vingåker sn.
Det innebär att Flack och Persson är 8-männingar eftersom Mårten förutom att vara Flacks fm mf mf ff också är Perssons fm mm mf mf, dvs. farmors far till Brita Larsdotter f 1794 i Perssons 5-generationersantavla.
 
Gissningsvis är det inte från den sidan Flacks humor kommer...
 
Som kuriosa kan nämnas att även tillverkaren av det amerikanska släktforskarprogrammet Gene härstammar från Mårten Larsson.

3365
Politik / Offentlig verksamhet / Persson, Göran (f. 1949)
« skrivet: 2000-07-10, 21:35 »
Här kommer äntligen åtminstone de 5 första generationerna av Göran Perssons antavla:  
 
 
1.  Hans  Göran*  Persson. Född 1949 20/1 i Sävstaholm 4:17, V Vingåker sn. Statsminister 1996-. (Far 2, Mor 3)
 
 
I
2.  Erik  Tomas*  Persson. Född 1911 22/8 i Solinge, V Vingåker sn. Byggnadsgrovarbetare. Adress Sävstaholm 4:17 (Myresjöområdet l 304), V Vingåker sn. (Barn 1, Far 4, Mor 5)
Gift 1942 26/12 i V Vingåker sn med
 
3.  Karin*  Dagny  Maria  Jonsson. Född 1924 1/1 i Låstad, Furingstad sn (E). Död 1999 ./10 i V Vingåker sn. (Barn 1, Far 6, Mor 7)
 
 
II
4.  Erik  Josef  Persson. Född 1887 22/7 i Solinge, V Vingåker sn. Död 1977 24/10 i V Vingåker sn. Jordbrukare. Adress Solinge, V Vingåker sn. (Barn 2, Far 8, Mor 9)
Gift 1909 13/11 med
 
5.  Anna  Naemi  Stjernström. Född 1883 10/8 i Torsmåssestugan, V Vingåker sn. (Barn 2, Far 10, Mor 11)
 
6.  Gustaf  Adolf  Jonsson. Född 1897 23/8 i Resebro, Borg sn (E). Statdräng. Adress Låstad, Furingstad sn. Flyttade 1926 15/7 till Skönberga sn (E). (Barn 3, Far 12, Mor 13)
Gift 1920 16/4 med  
 
7.  Agnes  Maria  Svensson. Född 1892 6/2 i Aska Askegård, Hagebyhöga sn (E). (Barn 3, Far 14, Mor 15)
 
 
III
8.  Per  Larsson. Född 1849 1/9 i Berga norra mellangård, V Vingåker sn. Död 1912 15/7 i Solinge, V Vingåker sn. Torpare, sedan lägenhetsägare. Adress Solinge, V Vingåker sn. (Barn 4, Far 16, Mor 17)
Gift 1884 25/10 med
 
9.  Anna  Eriksdotter. Född 1850 1/5 i Kindstorp, Skedevi sn (E). Död 1887 28/7 i Solinge, V Vingåker sn. Oäkta född, men när föräldrarna gifter sig 3 år senare kallas hon dotter, får faderns patronymikon, och det finns en hänvisning att han fått pliktat för oäkta barn. (Barn 4, Far 18, Mor 19)
 
10.  Gustaf  Fredrik  Stjernström. Född 1837 29/3 i Säfstatorp, V Vingåker sn. Död 1908 22/6 i Torsmåssestugan, V Vingåker sn. Torpare. Adress Torsmåssestugan, V Vingåker sn. (Barn 5, Far 20, Mor 21)
Gift 1868 15/5 med  
 
11.  Karolina  Olofsdotter. Född 1846 20/5 i L Ölång, V Vingåker sn. Död 1915 11/11 i Ängstugan, V Vingåker sn. (Barn 5, Far 22, Mor 23)
 
12.  Adolf  Fredrik  Jonsson. Född 1861 21/5 i Hullersta, Mogata sn (E). Statdräng. Adress Resebro, Borg sn. Oäkta född. (Barn 6, Mor 25)
Gift med  
 
13.  Maria  Charlotta  Öhrvall. Född 1859 13/12 i Stenbro Grindstuga, Helgona sn. (Barn 6, Far 26, Mor 27)
 
14.  Axel  Emil  Albin  Svensson. Född 1864 25/12 i Alboryd, St Åby sn. Jordbruksarbetare. Adress Aska, Hagebyhöga sn. (Barn 7, Far 28, Mor 29)
Gift 1888 28/10 i Hagebyhöga sn med
 
15.  Hilda  Lovisa  Kellberg. Född 1863 22/3 i Toltorpet, Tjällmo sn. (Barn 7, Far 30, Mor 31)
 
 
IV
16.  Lars  Persson. Född 1808 16/6 i Solberga, V Vingåker sn. Död 1895 13/7 i Solinge, V Vingåker sn. Torpare. Adress Solinge, V Vingåker sn. (Barn 8, Far 32, Mor 33)
Gift med  
 
17.  Anna  Andersdotter. Född 1814 30/5 i Berga norra mellangård, V Vingåker sn. Död 1880 3/11 i Solinge, V Vingåker sn. (Barn 8, Far 34, Mor 35)
 
18.  Erik  Eriksson. Född 1826 5/12 i Skedevi sn (E). Död 1910 1/5 i Sofielund, V Vingåker sn. Bonde. Adress Skarbjörke, Skedevi sn. (Barn 9, Far 36, Mor 37)
Gift 1853 30/12 med
 
19.  Brita  Maria  Jonsdotter. Född 1822 29/12 i Sätratorps soldattorp, V Vingåker sn. Död 1896 2/9 i Billsbro Jonslund, V Vingåker sn. (Barn 9, Far 38, Mor 39)
 
20.  Fabian  Stjernström. Född 1808 11/4 i Axbergshammar, Axberg sn (T). Död 1853 2/5 i Bromshult, V Vingåker sn. Dräng. Erkände faderskapet (Barn 10, Mor 41)
 
21.  Anna  Eriksdotter. Född 1797 26/5 i Täppa soldattorp, V Vingåker sn. Torparänka. (Barn 10, Far 42, Mor 43)
 
22.  Olof  Eriksson. Född 1820 1/8 i Heden, V Vingåker sn. Död 1874 12/7 i Högtorp, V Vingåker sn. Bonde, sedan torpare. Adress L Ölång, V Vingåker sn. (Barn 11, Far 44, Mor 45)
Gift 1845 28/12 i V Vingåker sn med  
 
23.  Ingrid  Andersdotter. Född 1825 19/3 i V Vingåker sn. Död 1914 9/6 i Maråker, V Vingåker sn. (Barn 11, Far 46, Mor 47)
 
25.  Anna  Kristina  Jonsdotter. Född 1827 9/11 i Bidalen, Tolsums ägor, Ringarum sn. Ladugårdspiga. Levde 1870 i På socknen, Mogata sn. Adress Hullerstad, Mogata sn. (Barn 12, Far 50, Mor 51)
 
26.  Johan  Johansson  Öhrvall. Född 1833 28/11 i Ormön, V Vingåker sn. Statdräng. Adress Stenbro Grindstuga, Helgona sn. (Barn 13, Far 52, Mor 53)
Gift 1857 27/4 med  
 
27.  Katarina  Charlotta  Andersdotter. Född 1831 6/2 i Hårrebro, Råby-Rönö sn. (Barn 13, Far 54, Mor 55)
 
28.  Sven  Petter  Svensson. Född 1836 29/2 i Rinna sn?. Statdräng. Adress Alboryd, St Åby sn. Dyker 185(0) upp som gosse i Åsgåla, St Åby. Levde 1885 i Röks pastorsboställe, Rök sn. (Barn 14)
Gift 1861 18/5 med  
 
29.  Matilda  Gustava  Andersdotter. Född 1839 25/9 i Fettingstad Mellangård, Heda sn. Död 1878 31/3 i Högbolyckan, Rök sn.  (Barn 14, Far 58, Mor 59)
 
30.  Anders  Petter  Karlsson  Kellberg. Född 1836 27/4 i Blekenstad boställe, Ekeby sn. Dräng. Adress Toltorpet, Tjällmo sn. (Barn 15, Far 60, Mor 61)
Gift 1862 16/10 med  
 
31.  Anna  Gustava  Gustafsdotter. Född 1842 28/3 i Sjögestad, Vreta kloster sn. Oäkta född. (Barn 15, Far 62, Mor 63)
 
 
V
32.  Per  Eriksson. Född 1779 5/4 i Berga sörgård, V Vingåker sn. Bonde. Adress Solberga, V Vingåker sn.  
Gift med  
 
33.  Ingrid  Eriksdotter. Född 1776 2/9 i Solberga, V Vingåker sn.  
 
34.  Anders  Eriksson. Född 1790 22/4 i Bresätter, Västra Vingåker sn. Död 1853 16/11 i Solinge, V Vingåker sn. Bonde. Adress Berga norra mellangård, V Vingåker sn.  
Gift 1812 30/11 i Västra Vingåker sn med  
 
35.  Karin  Olofsdotter. Född 1793 30/8 i Vännevad, V Vingåker sn. Förnamnet saknas i fb.  
 
36.  Erik  Persson. Född 1803 19/11 i Malmberg, V Vingåker sn. Död dödsort: Saltorps hagstuga 1887 4/3 i Lagölet, V Vingåker sn. Bonde. Adress Skarbjörke, Skedevi sn.  
Gift med  
 
37.  Kerstin  Gustafsdotter. Född 1805 7/12 i Valleräng, Skedevi sn. Död 1864 10/4 i Hjelpetorp, V Vingåker sn.  
 
38.  Johan  (Jon)  Petter  Johansson  Sätt. Född 1779 2/12 i Borggårds bruk, Hällestad sn. Soldat. Först tvåmänningssoldat Magt i Malmbergs frälsegårds soldattorp 08-11, sedan extra roteringssoldat Wid i Jonstorp 11-16. Adress Sätratorps soldattorp, V Vingåker sn.  
Gift med  
 
39.  Brita  Nilsdotter. Född 1784 i Asker sn?.  
 
41.  Maria  Larsdotter. Född 1783 13/9 i Ön, Axberg sn. Kammarpiga/hushållerska. Flyttade 1800 från Nora.  
 
42.  Erik  Olofsson. Född 1764 27/10 i Marsjö, V Vingåker sn. Död 1816 18/6 i Bernstugan, V Vingåker sn. Torpare, sedan backstuman. Adress Täppa soldattorp o Bärnstugan, V Vingåker sn.  
Gift med  
 
43.  Ingeborg  Eriksdotter. Född 1773 1/8 i Göketorp, V Vingåker sn. Död 1857 12/3 i Vannalastugan, V Vingåker sn. Ofärdig enl hfl 1805-13.  
 
44.  Erik  Eriksson. Född 1784 11/5 i Gropptorp, V Vingåker sn. Död 1854 18/4 i Ås, V Vingåker sn. Bonde. Adress Heden, V Vingåker sn. Pliktat för fylleri och sabbatsbrott enligt hfl 1841-45. Flyttade ca 1806 från Svennevad sn.  
Gift ca 1810 med  
 
45.  Kerstin  Larsdotter. Född 1784 19/8 i Valtran, Österåker sn.  
 
46.  Anders  Olofsson. Född 1793 30/12 i Lännäs sn. Bonde, sexman. Lännäs saknar fb 1793. Adress L Ölång, V Vingåker sn.  
Gift 1819 17/1 i V Vingåker sn med  
 
47.  Brita  Larsdotter. Född 1794 19/4 i Långängen, V Vingåker sn. Död 1849 5/10 i L Ölång, V Vingåker sn.  
 
50.  Jonas  Larsson. Född 1797 11/6 i Skogsborg, Fillingerums ägor, Ringarum sn. Torpare. Adress Bidalen, Tolsums ägor, Ringarum sn. Levde 1840 i Skyttbygget, Ringarum sn.  
Gift 1826 5/11 i Ringarum sn med  
 
51.  Anna  Eriksdotter. Född 1802 30/7 i Bondängen, Fillingerums ägor, Ringarum sn.  
 
52.  Johan  Eriksson. Född 1799 13/6 i Bergatorp, Flen sn. Bonde. Adress Ormön, V Vingåker sn.  
Gift 1825 26/12 med  
 
53.  Gustava  Ulrika  Nilsdotter. Född 1804 18/9 i Ormön, V Vingåker sn.  
 
54.  Anders  Jonsson. Född 1802 5/11 i Ökna, Husby-Oppunda sn. Torpare. Adress Kärrstugan, Råby-Rönö sn. Flyttade 1833 till Husby-Oppunda sn. Först statdräng i Hårrebro.  
Gift 1826 15/10 i Husby-Oppunda sn med  
 
55.  Katarina  Andersdotter. Född 1798 25/6 i Håkansberg, Lerbo sn.  
 
58.  Anders  Larsson. Född 1797 7/12 i Jönsbol, Stora Åby sn. Död 1841 7/2 i Fettingstad Mellangård, Heda sn. Torpare. Adress Svanshals Prästgård, Svanshals sn. Var dräng/inhysesman i Fettingstad 36-41. Flyttade 1830 från V Tollstad sn.  
Gift 1828 19/12 med  
 
59.  Sara  Lena  Persdotter. Född 1805 23/4 i Bodebord, Ödeshög sn. Levde 1841 i Fettingstad Norrgård, Heda sn. Utfattig enl. hfl 1841, till hus.  
 
60.  Karl  Fredrik  Johansson  Kellberg. Född 1797 30/12 i Hogstad sn. Statdräng, rättare. Adress Blekenstad, Ekeby sn. Flyttade 1836 4/5 från V Skrukeby sn. Flyttade 1835 från Blekenstad boställe, Ekeby sn. Flyttade 1834 från Blekenstad Norrgård, Ekeby sn. Levde 1862 i Trosby ägor, Tjällmo sn.  
Gift 1835 18/10 i Ekeby sn med  
 
61.  Kristina  Maria  Andersdotter. Född 1803 20/11 i Motala?.  
 
62.  Gustaf  Andersson. Född 1814 17/5 i Tisenhult, Ramskogs ägor, Godegård sn. Torpare. Adress Toltorpet, Ubbetorp ägor, Tjällmo sn. Statdräng i Trosby -52. Dottern flyttar från modern till honom 1845, står först som oäkta fosterdotter, men det är överstruket och ersatt med dotter 185(1). Men han gifte sig redan 1841 18/11 med en annan kvinna. Flyttade 1834 från Godegård sn.  
 
63.  Anna  Karlsdotter. Född 1810 10/1 i Trångsund, Carlby ägor, Kristberg sn.

3366
Jörgen!
 
Carls påstående var inte alls besynnerligt, utan en beskrivning av verkligheten.
 
För knappast någon hade väntat sig att det skulle vara olagligt att ta betalt på myndighetsdrivna forskarcentra. Notera t ex att det i detta fall inte handlar om att myndigheten själv tagit en kopia av materialet, utan kopian var deponerad av mormonerna som filmat böckerna. Att detta var en viktig del av frågeställningen framgår av JO:s utlåtande.
 
SVAR trodde förstås inte att det hela var olagligt. Dessutom kom Ted Rosvalls JO-anmälan mycket olägligt i tiden, eftersom tre nya centra var på väg att införas, bl a i Södertälje. Hade de hunnit införas hade läget varit ett annat. Precis som Kyrkhult än så länge fortlever är det ju en annan sak när centrat väl finns på plats.
 
Tusentals släktforskare har alltså drabbats av Ted Rosvalls anmälan/dåliga tajming.
De kommer förmodligen aldrig att glömma hans ansvar för detta, även om du tillhör dem som vill förringa det.
 
Till detta kommer att följdprojekt för att underlätta framtidens forskning därmed inte heller blev av, vilket riskerar att drabba framtida forskare.

3367
Sankt Nicolai (-1952) / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-21
« skrivet: 2000-07-07, 00:01 »
Du menar ff m...

3368
Film / Teater / Flack, Peter (f. 1946)
« skrivet: 2000-07-06, 21:45 »
Bra att du meddela detta!
Och att du tänker fortsätta på Axel Alberts biologiska föräldrar, som du berättade per mail
(liksom att han ska vara född 1868 23/2 i V Vingåker).
 
Själv tänker jag bl a följa Anna Viktoria framåt från Vingåker.
Vi får väl fortsätta att meddela resultaten här, vartefter de framskrider.
 
F ö bör jag kanske förtydliga att jag i ovanstående inlägg menade att Eriks nedkomstort visserligen verkar vara Maria, men att födelsehemorten torde vara en annan - vilken ska jag försöka ta reda på.

3369
Musik / Skifs, Björn (f. 1947)
« skrivet: 2000-07-06, 21:21 »
F ö: Om inte Släktforskarnas Hus hör av sig självmant lär jag fråga dem om Skifs-kompletteringarna.

3370
Enligt boken Sörmländska släktgårdar dog Lars Augusts far 1907 i Akaren (Akarn).

3371
Kvistbro / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-18
« skrivet: 2000-07-03, 19:55 »
Jag känner till dem i och med kopplingen till Skagershult.
Stina Månsdotter finns också född detta datum i Bodarne, så om du inte kollat det kan du ju fortsätta där själv och undersöka vallonryktet.
På makens datum har du kanske skrivit fel i hastigheten, eftersom det står samma dag som för hustrun. Jag har andra uppgifter om hans födelsedatum, men det finns ju ingen födelsebok då pga branden i Skagershult.
Däremot finns han och hans föräldrar med i min Skagershultbok. Han var son till en trädgårdsmästare, vilket inte tyder på någon vallonhärstamning på den sidan.

3372
Blom / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-10-07
« skrivet: 2000-07-01, 22:55 »
På Smedskivan finns åtskilliga uppgifter om dem.
Kan du specificera närmare vem du är ute efter, typ vem du känner till längst tillbaka i tiden.

3373
Mejnerling / Mejnerling
« skrivet: 2000-07-01, 14:56 »
Det visade sig att mina uppgifter trots allt i första hand var från Sörmland.
Och de handlade just om Peter Mejnerling, även om han först kallas Mederling där.
Han bor i Bränninge, Tveta åtminstone så tidigt som 1732. Men han är knappast född där, vad har du hittat som tyder på det?
 
Jag har någon äldre uppgift från Östergötland, så det är snarare troligt att han flyttat in därifrån. Nu när jag vet ungefär när jag ska leta bland mina östgötauppgifter ska jag nog kunna återkomma med uppgiften därifrån ganska snart.

3374
Film / Teater / Flack, Peter (f. 1946)
« skrivet: 2000-07-01, 14:24 »
När ovanstående skrevs insåg jag inte ännu att morgondagen var pingstafton, så imorgon bör läsas nästa lördag som inte är helg och jag inte är bortrest, dvs. idag.
 
Han visade sig saknas i registret men ändå finnas i födelseboken. Det visade sig bero på anteckningen utgår bredvid. Så egentligen var han väl inte född i Maria.
Därmed framgick det inte heller så mycket, men han var oäkta och modern hette Anna Viktoria Flack, uppgiven som sömmerska på Högbergsgatan.
Ingen födelseuppgift mao, och hon saknades i såväl mantalsregistret som flyttningsböckerna då. Kanske var hon tillfälligt i Sthlm så att barnet sedan infördes i hennes hemförsamling istället.
 
Intressant är f ö att samtliga Flackfamiljer på Söderskivan är från Sörmland, så chansen verkar stor att också hon verkligen är det.

3375
Stora Malm / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-20
« skrivet: 2000-07-01, 02:08 »
Tackar!
 
Fast det blir födeletiden september 1663 om hon var 71 år och 6 mån. och 27 dagar i april 1735...

3376
Spets / Spets
« skrivet: 2000-07-01, 00:41 »
Bra, då kan du väl kontakta Spets-forskaren Karin Hultgren i Oxie åt honom, och kolla om hon har något om Carl S.
 
Maila mig om du behöver hennes adress.

3377
Hök / Höök / Hök / Höök
« skrivet: 2000-07-01, 00:01 »
Vanligt och vanligt. Det finns iaf flera olika smedsläkter Höök/Hök.
Att det har uppstått flera släkter med det namnet är inte så konstigt, eftersom det var typiskt att ta sådana korta djurnamn på 1600-talet. De fanns alltså på många håll, såväl som enskilda soldatnamn som släktnamn som gav upphov till t ex smedsläkter.

3378
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-28
« skrivet: 2000-06-30, 23:17 »
Carina!
 
Pga diskkrasch el dyl har ditt mail till mig försvunnit, och lär inte kunna återfås. Eftersom jag inte hittar din mailadress här nånstans får jag be dig att maila mig igen.
 
I övrigt tycks jag ha blandat ihop 2 släktforskare med namn C Berggren. Clarence verkar inte ha flyttat från Saltsjö-Boo, där han fanns redan i tidigare medlemslistor.

3379
Musik / Skifs, Björn (f. 1947)
« skrivet: 2000-06-30, 21:46 »
F ö kan jag meddela att luckan i Dala-Järna inte är värre än att det går att komma runt den. På Släktforskarnas Hus i Leksand har man kommit vidare där på Skifs antavla, och kommit fram till att han mycket riktigt är släkt med Gunde Svan. Dock har jag inte sett dessa uppgifter, och de har alltså inte heller influtit till SvA.

3380
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-17
« skrivet: 2000-06-28, 19:34 »
Han finns inte med på Smedskivan.
FFS känner heller inte till någon smedsläkt Wilberg/Willberg.

3381
Kändisars antavlor / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-27
« skrivet: 2000-06-23, 01:51 »
Inte heller under mina år som redaktör för SvA fick jag några dylika klagomål. Å andra sidan var nog Björn Skifs den enda levande kändisen vars anor publicerades under den tiden, och i det fallet kontaktades han faktiskt av författaren och godkände publiceringen.
 
Och det har ju inte varit några känsliga uppgifter som lagts ut här. Det närmaste har väl varit just Carola, men det föranleddes ju av att det visade sig att en felaktig uppgift spritts i tryck, vilket gjorde det motiverat att gå ut med en korrigering, på det sätt som Bosse Lindwall valde att göra, och som jag sedan kompletterade.

3382
Musik / Skifs, Björn (f. 1947)
« skrivet: 2000-06-23, 01:15 »
OK, här kommer den.
Det snabba stoppet i Dala-Järna beror på förstörda kyrkböcker.
 
Nr 127. Björn Skifs' antavla
av Mats Ström
 
1 BJÖRN NILS OLOF SKIFS, f 1947 i Vansbro sn, bosatt i Nacka.
  I
2 ANDERS NIKOLAUS SKIFS, f 1917 i Vansbro sn, konduktör i Vansbro sn.
 G 1939 i Vansbro sn m
3 NILA ELVIRA BIRGITTA TILLMAN, f 1918 i Nås sn.
  II
4 SKIFS NILS ANDERSSON, f 1866 i Dala-Järna sn, d 1945 i Vansbro sn,
kolningsarbetare i Vansbro sn.  - G 1904 i Vansbro sn m
5 HELENA AXELINA FORSBERG, f 1882 i Rämmen sn, d 1956 i Vansbro sn.
6 ALGOT VERNER TILLMAN, f 1896 i Nås sn, d 1980 i Dala-Järna sn, bonde
i  Fagerberget, Nås sn.  - G 1918 i Nås sn m
7 JUDIT ELVIRA JOHANSSON, f 1897 i Nås sn.
  III
8 SKIFS ANDERS ERIKSSON, f 1833 i Dala-Järna sn, d där 1896, arbetare i
Rutån, Dala-Järna sn.  - G 1858 i Dala-Järna sn m
9 RUTH ANNA NILSDTR, f 1837 i Dala-Järna sn, d där 1924.
10 OLOF FORSBERG, f 1832 i Rämmen sn, d där 1914, bonde i Smednäset,
Rämmen sn.  - G 1860 i Rämmen sn m
11 ANNA LENA BENGTSDTR, f 1841 i Rämmen sn, d där 1917.
12 LARS SAMUELSSON, f 1862 i Nås sn, d där 1923, arbetare i Närsen, Nås
sn.   - G 1888 i Nås sn m
13 MARIA LISA NILSDTR, f 1867 i Äppelbo sn, d 1913 i Nås sn.
14 OSKAR JOHANSSON, f 1872 i Rämmen sn, försvunnen e 1916, arbetare i
Fagernäset, Nås sn.  - G 1893 i Nås sn m
15 ANNA STINA OLSDTR, f 1860 i Nås sn, d där 1936.
  IV
20 LARS OLSSON FORSBERG, f 1800 i Rämmen sn, d där 1886, torpare i
Granberget, Rämmen sn.  - G 1822 i Rämmen sn m
21 INGRID OLSDTR, f 1799 i Gustaf Adolf sn, d 1882 i Rämmen sn.
22 BENGT PETTERSSON, f 1798 i Gustaf Adolf sn, d 1886 i Rämmen sn,
torpare  i nedre Granberget, Rämmen sn.  - G 1825 i Rämmen sn m
23 MARIA PETTERSDTR, f 1808 i Gustaf Adolf sn, d 1874 i Rämmen sn.
24 SAMUEL OLSSON, f 1832 i Nås sn, d där 1918, inhyses i Närsen, Nås
sn.   - G 1855 i Nås sn m
25 ANNA STEFANSDTR, f 1826 i Östmark sn, d 1904 i Nås sn.
26 NILS JANSSON, f 1834 i Äppelbo sn, d där 1918, hemmansägare i
Skärfjället, Rämmen sn.  - G 1860 i Rämmen sn m
27 MARIA LISA OLSDTR, f 1842 i Rämmen sn, d 1937 i Äppelbo sn.
28 JOHAN WILHELM OLSSON, f 1838 i Rämmen sn, d där 1908, arbetare i St
Lönnhöjden, Rämmen sn.  - G 1866 i Rämmen sn m
29 LISA JANSDTR, f 1835 i Rämmen sn, d där 1891.
30 OLOF ABRAHAMSSON, f 1829 i Nås sn, d där 1905, hemmansägare o
skräddare i Fagerberget, Nås sn.  - G 1859 i Nås sn m
31 ANNA JANSDTR, f 1827 i Nås sn, d där 1913.
  V
40 OLOF NILSSON FORSBERG, f 1765 i Gåsborn sn, d 1846 i Rämmen sn,
torpare i Granberget, Rämmen sn.  - G m
41 BRITTA NILSDTR, f 1767 i Hällefors sn, d 1838 i Rämmen sn.
42 OLOF JANSSON, f 177(0), d  1851 i Gustaf Adolf sn, torpare i Gumma,
Gustaf  Adolf sn.  - G m
43 INGEBORG JANSDTR, f 176(3), d 1846 i Gustaf Adolf sn.
44 PETTER BENGTSSON, f 177(0), d 1830 i Gustaf Adolf sn, arbetare vid
Gustafsfors bruk, Gustaf Adolf sn.  - G m
45 LENA MATSDTR, f 177(4), d 1834 i Gustaf Adolf sn.
46 PETTER JANSSON, f 177(1), d 1842 i Gustaf Adolf sn, arbetare vid
Gustafsfors bruk, Gustaf Adolf sn.  - G m
47 ANNA GUSTAFSDTR, f 177(6), d 1819 i Gustaf Adolf sn.
48 TILLMANS OLOF OLOFSSON, f 1803 i Nås sn, d 1864 i Dala-Järna sn,
torpare  i Noret, Dala-Järna sn.  - G 1826 i Nås sn m
49 MAJA LISA LARSDTR, f 1807 i Dala-Järna sn, d där 1883.
50 STEFAN JANSSON, f 1792 i Östmark sn, d 1865 i N Råda sn, arbetare i
Lillskogshöjden, Östmark sn.  - G 182(0) i Östmark sn m
51 MARIA NILSDTR, f 1799 i Östmark sn, d 1874 i N Råda sn.
52 JAN LARSSON, f 1781 i Äppelbo sn, d 1856 i Nås sn, bonde i
Flatsjöfallet,  Nås sn.  - G 1808 i Rämmen sn m
53 MAJA LISA BRATTE, f 178(6), d 1874 i Nås sn.
54 OLOF PERSSON, f 1818 i Rämmen sn, d där 1870, torpare i Liljmanstorp
o  Liljendal, Rämmen sn.  - G 1841 i Rämmen sn m
55 STINA KATARINA CARLSSON BORK, f 1822 i Rämmen sn, d där 1912.
56 OLOF KRISTOFFERSSON, f 1785 i Gåsborn sn, d 1865, arbetare i St
Lönnhöjden, Rämmen sn.  - G 1837 i Rämmen sn m
57 LISA JANSDTR, f 1812 i Malung sn, d 1893 i Rämmen sn.
58 JAN KRISTOFFERSSON, f 1789 i Rämmen sn, d där 1854, bonde i
Svarttjärn,  Rämmen sn.  - G 1823 i Rämmen sn m
59 MARIA JONSDTR, f 1798 i Rämmen sn, d där 1859.
60 ABRAHAM OLSSON ALSBÄCK, f 1792 i Nås sn, d där 1857, bosatt i
Fagerberget, Nås sn.  - G 1826 m
61 STINA GÖRANSDTR, f 179(9), d 1862 i Nås sn.
62 JONAS ERIKSSON, f 1781 i Nås sn, d 1828, bonde i Närsen, Nås sn.  - G
1818  i Nås sn m
63 STINA OLSDTR, f 1786 i Nås sn, d där 1866.
  VI
96 OLOF MATSSON TILLMAN, f 1772 i Nås sn, d 1848, arbetare i Flaten, Nås
sn.   - G 1796 i Nås sn m
97 ANNA CARLSDTR, f 1774 i Dala-Järna sn, d 1852 i Nås sn.
98 LARS LARSSON, f 1770 i Dala-Järna sn, levde där 1825, torpare i
Slätten,  Dala-Järna sn.  - G 1795 i Dala-Järna sn m
99 BRITA HENRIKSDTR, f 1774 i Dala-Järna sn, levde där 1825.
100 JOHAN STEFANSSON, f 1760 i Östmark sn, d där 1833, torpare i
Lillskogshöjden, Östmark sn.  - G i Östmark sn m
101 ANNA NILSDTR, f 1762 i Östmark sn, d där 182(9).
102 NILS JANSSON MELLMARK, f 177(4), d 1844, torpare i Lillskogshöjden,
Östmark sn.  - G i Östmark sn m
103 INGEBORG NILSDTR, f 177(6), d 1805 i Östmark sn.
108 PER JONSSON, f 1781 i Lysvik sn, d 1860 i Rämmen sn, bosatt i
Tallåsen,  Rämmen sn.  - G 1804 i Rämmen sn m
109 LISA JANSDTR, f 1784 i Gåsborn sn, d 1836 i Rämmen sn.
110 CARL LARSSON BORK, f 1799 i Äppelbo sn, d 1875 i Rämmen sn, torpare
i  Liljendal, Rämmen sn.  - G m
111 KATARINA SVENSDTR, f 1789 i Rämmen sn, d där 1872.
114 JAN HENRIKSSON, f 177(7), d 1852 i Säfsnäs sn, torpare i Tyngsjö,
Malung  sn.  - G 1803 m
115 SARA HENRIKSDTR, f 177(8), d 1828 i Malung sn.
116 KRISTOFFER PÅLSSON, bosatt i Lönnhöjden, Rämmen sn.  - G m
117 MARIA ZAKRISDTR.
118 JONAS HANSSON, bosatt i Svarttjärn, Rämmen sn.  - G m
119 ANNA ANDERSDTR.
120 OLOF LARSSON, f 1752 i Nås sn, d 1827, arbetare i Näveråsen, Nås
sn.   - G 1779 i Nås sn m
121 LENA JANSDTR, f 175(7) i Säfsnäs sn, d 1815 i Nås sn.
124 ERIK LARSSON, f 1739 i Dala-Järna sn, d 1791, bonde i Närsen, Nås
sn.   - G 1765 i Nås sn m
125 KERSTIN OLSDTR, f 1748 i Nås sn, d där 1807.
126 OLOF LARSSON = 120.
127 LENA JANSDTR = 121.
  VII
192 SÖRGÅRDS MATS PÅLSSON, f 1747 i Nås sn, d där 1784, arbetare i
Flaten,  Nås sn.  - G 1771 i Nås sn m
193 KERSTIN SAMUELSDTR, f 1750 i Dala-Floda sn, d 1787 i Nås sn.
194 CARL JONSSON, bosatt i Vaker, Dala-Järna sn.  - G m
195 MARIA ERIKSDTR.
196 LARS LARSSON, bosatt i Löttorp,  Dala-Järna sn.  - G m
197 ANNA OLOFSDTR.
230 HENRIK LARSSON, f 174(7), d 1808 i Malung sn, torpare i Malung sn.
- G 1777 i Malung m
231 KERSTIN OLSDTR, f 174(6), d 1819 i Malung sn.
240 LARS ERIKSSON, f 1716 i Nås sn, d 1766, bonde i Näveråsen, Nås sn.
- G m
241 LISBET ERIKSDTR, f 1725 i Nås sn, d där 1755.
242 JAN PERSSON, f 171(4), bonde i Säfsnäs sn.  - G 1740 i Nås sn m
243 KERSTIN LARSDTR, f 171(9).
250 OLOF OLOFSSON, f 1720 i Nås sn, d 1791, arbetare i Närsen, Nås sn.
- G m
251 NN, d före 1785.
252 LARS ERIKSSON = 240.
253 LISBET ERIKSDTR = 241.
  VIII
384 PÅL PÅLSSON, f 1700 i Nås sn, d där 1787, bonde i Flaten, Nås sn.  -
G m
385 MARIT PERSDTR, f 1706 i Nås sn, d 1776 i Nås sn.
386 SAMUEL SAMUELSSON, f 1722 i Dala-Floda sn, d 1804, arbetare i
Lövsjön,  Dala-Floda sn.  - G 1745 i Dala-Floda sn m
387 KARIN OLSDTR, f 172(2), d 1801 i Dala-Floda sn.
480 ERIK MATSSON, f 168(2), d 1735 i Nås sn, arbetare i Näveråsen, Nås
sn.   - G 1709 i Nås sn m
481 MARGARETA LARSDTR, f 1690 i Nås sn.
482 ERIK JOHANSSON, f 1684 i Nås sn, arbetare i Säfsen, Nås sn.  - G
1711 i  Nås sn m
483 KARIN PERSDTR, d 1727 i Nås sn.
504 ERIK MATSSON = 480.
505 MARGARETA LARSDTR = 481.
506 ERIK JOHANSSON = 482.
507 KARIN PERSDTR = 483.
  IX
768 PÅL BERTILSSON, f 1672 i Nås sn, bonde i Flaten, Nås sn.  - G 1700'm
 
769 MARIA GRELSDTR, f 1674 i Nås sn, d 1737.
770 PER MATSSON, f 1670 i Äppelbo sn, d 1746, torpare i Kvarnberget,
Nås  sn.  - G 1704 m
771 ANNA OLSDTR, f 1674 i Nås sn.
772 SAMUEL MATSSON, f 169(4), d 174(0) i Dala-Floda sn, torpare i
Lövsjön,  Dala-Floda sn.  - G m
773 SIGRID HALVARDSDTR, f 170(2), d 1789 i Dala-Floda sn.
960 MATS JAKOBSSON, f 165(0), d 1703.  - G m
961 KARIN LARSDTR, f 1656 i Nås sn, d 1716.
964 JOHAN PÅLSSON, d 1710.   - G 1660 m
965 ANNA LARSDTR, d 1710.
1008 MATS JAKOBSSON = 960.
1009 KARIN LARSDTR = 961.
1012 JOHAN PÅLSSON = 964.
1013 ANNA LARSDTR = 965.
  X
1536 BERTIL PÅLSSON, f i Finland, d 1708 i Nås sn, nybyggare i Flaten,
Nås  sn.  - G m
1537 ANNA PÅLSDTR, f 1637 i Ekshärad sn, d 1699.
1538 GRELS BERTILSSON, f 164(2), d 1715, bosatt i Hoberget, Nås sn.
- G 1671 m
1539 ANNA JANSDTR, d 1722.
1542 OLOF MATSSON, bosatt i Kvarnberget, Nås sn. - G 1665 m
1543 MARIT LARSDTR.
1920 JAKOB LARSSON, f i Nås sn, d 1676.
1922 LARS PÅLSSON, d 1706, bosatt i Kvarnberget, Nås sn.
1928 PÅL LARSSON.
2016 JAKOB LARSSON = 1920.
2018 LARS PÅLSSON = 1922.
2024 PÅL LARSSON = 1928.
  XI
3076 BERTIL PERSSON, f 1593 i Nås sn.
3084 MATS MATSSON, f i Nås sn, d 1684.
3086 LARS LARSSON, f i Nås sn, d 1654.
  XII
6152 PER NILSSON, bosatt vid Lindesnäs bruk, Nås sn.

3383
Spets / Spets
« skrivet: 2000-06-22, 21:16 »
Har du haft kontakt med Troy Spetz i Kanada?
Han är troligen ättling till någon av bröderna som utvandrade, åtminstone härstammar han från Spetz i Lesjöfors.
Har du något om Carls härstamning, eller är du annars intresserad av uppgifter om den?

3384
Öberg / Öberg
« skrivet: 2000-06-22, 20:51 »
Carl Gustafs stad hade ett bruk och hör ihop med Eskilstuna.
Jag tror att Bengt Säfsten i Uppsala forskar i släkten Öberg där. Åtminstone forskar han på smeder där.

3385
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-28
« skrivet: 2000-06-22, 20:18 »
Petra!
 
Du är tydligen inte längre medlem i FFS, så att du har den färska medlemslistan med Clarence nya adress.
 
Men om du behöver hjälp med att få tag på hans adress, skicka mig ett mail, så meddelar jag hans adress när jag har en medlemslista i närheten.

3386
Film / Teater / Soderbergh, Steven (f. 1963)
« skrivet: 2000-06-22, 18:54 »
Jag vill minnas att jag läst något om hans svenska härstamning nyligen.
Jag ska försöka gräva fram det.

3387
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-28
« skrivet: 2000-06-18, 14:57 »
Tyvärr har jag väldigt lite om Svennevadssläkten Bruse, eftersom det är den andra släkten jag forskat i.
En annan forskare, Clarence Berggren i Järfälla, forskar däremot i den släkten, så det är säkert värt att kontakta honom.

3388
Bruks- / Bruksförvaltare
« skrivet: 2000-06-14, 21:21 »
Man kan också hitta bruken i Gustaf Adolf och Visnum enligt Harmens bruksregister, som finns i geografisk ordning här i Rötter:
http://www.genealogi.se/harmens2.htm

3389
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-28
« skrivet: 2000-06-10, 13:41 »
Korrigering:
 
Jan Larsson Bruse var inte alls född i Ramsberg, utan i Nås, i den del som sedan bröts ut och blev Säfsnäs.
 
Jag blev lurad av Gunvalds uppgift om Jans födelse ovan, men den är alltså felaktig. Denna släkt Bruse med ursprung i Färnebo höll alltså till i Säfsnäs och inte i Ramsberg.
 
Inte heller den andra släkten Bruse, Petras, torde f ö ha något med Ramsberg att göra, eller med Brusk.

3390
Björkvik / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-02
« skrivet: 2000-06-10, 01:33 »
Det senare hade du nämnt om honom ovan, men inte fjärdingsmannaskapet...
Och även om du läst om beskyllningarna mot hustrun, så förmodar jag att det var i häradsdomboken och inte i lagmansdomboken, dit fallet alltså gick vidare och avgjordes.
 
De nya rönen om Ingeborg Bondesdotter låter spännande, så det ser jag förstås fram emot att läsa mer om!

3391
Allard / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-28
« skrivet: 2000-06-09, 23:49 »
Det är lite otydligt vad Fredrik menade, men det är inte så att det generellt är vanligast att soldater har vallonnamn pga att en föregångare vid roten tillhörde en vallonsläkt.
Utan det är lite olika vid olika tider. Så tidigt som det handlade om i detta fall, torde det vara det vanliga. Men senare blev det vanligt med alla möjliga slags soldatnamn, och de åtskilliga soldater som då bar vallonnamn har vanligtvis ingenting med resp. vallonsläkt att göra.

3392
Hammarström / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-12
« skrivet: 2000-06-09, 23:27 »
Menar du Hammargren eller Hammarström, den rubrik du har placerat frågan under?

3393
Musik / Skifs, Björn (f. 1947)
« skrivet: 2000-06-09, 22:33 »
Eftersom antavlan publicerades medan jag var redaktör för SvA har jag den elektroniskt (förbundet borde också ha den nånstans) och skulle kunna lägga upp den här.
Men det blir förstås i så fall även i detta fall utan datum.

3394
Ett släktträd fanns också med i utställningen vid GF:s 50-årsjubileum 1983, som passande nog lokaliserats till Skansen.

3395
Film / Teater / Flack, Peter (f. 1946)
« skrivet: 2000-06-09, 21:43 »
Inte än, men eftersom han enligt Bosse Olson härstammar från Vingåker är jag på gång att undersöka saken.
Jag har konstaterat att fadern, Erik Flack ska vara f 1915 31/3 i Maria enligt Sveriges Dödbok.
Men föräldrarna bodde nog inte där, eftersom inget spår verkar finnas på Söderskivan.
Jag räknar med att kunna rapportera vidare efter att ha besökt Stockholms Stadsarkiv imorgon.

3396
Björkvik / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-02
« skrivet: 2000-06-01, 00:33 »
Camilla!
 
Jag antar att du känner till att Simon Nilsson i Bokulla var fjärdingsman?
Förutom i tjänsten finns han nämnd i lagmansdomboken 1718 20/11 ärende 14 och 53, eftersom hans hustru, Ingeborg Andersdotter som du kanske visste, beskyllts av Brita Jonsdotter för att ha haft olovligt umgänge med hennes man, Jöns Jonsson i Ottekil. Det blev förlikning mellan parterna.

3397
Kloth / Kloth
« skrivet: 2000-05-31, 23:35 »
Jag har tidigare berättat lite om Christinas släkt under
>Landskap >Västergötland >Socknar >Lidköping
 
Där framgår f ö även Sven Lidmarks föräldrar.

3398
Johan!
 
Som sagt stod det i en tysk genealogisk tidskrift.
Jag ska undersöka om jag har närmare detaljer och återkommer i ärendet.

3399
Brott och Straff / Pettersson, Christer (1947-2004)
« skrivet: 2000-05-27, 15:19 »
Vad det handlar om är att kvinnan ifråga, Katarina Eriksdotter, uppges vara född 1774 i Västerljung.
Två flickor med det namnet föds där det året, varav den ena är ättling till Olof Andersson.
Ingen av dem kan uteslutas än, eftersom båda överlevde späd ålder.
Hon behöver ju inte heller vara identisk med någon av dem. T ex lämnade bådas föräldrar socknen med resp. dotter, medan Katarina själv kom därifrån omkring år 1800.

3400
Film / Teater / Åberg, Lasse (f. 1940)
« skrivet: 2000-05-26, 21:22 »
Det är troligt att just smederna Åberg i södra Norrland alla tillhör den släkt du nämner.
Men det finns flera släkter i andra landskap. I Närke finns det t ex flera, antagligen t o m flera olika från samma socken, Fellingsbro, som troligen alla tagit namnet efter Åboda bruk. Mer om dessa kan läsas under
>Släkter >Smedsläkter >Hammarsmeder i Fellingsbro
 
Lasse Åbergs släkt skulle vara ytterligare en annan smedsläkt, men jag kommer inte ihåg på rak arm var den höll till, mer än att jag har för mig att det var någonstans i Uppland.

3401
Fast just när det gäller Karl den Stores födelsedatum kom det nya rön i en tysk släktforskartidskrift för några år sedan, vad de nu grundade det på.
Detta finns alltså inte med i den gamla upplagan av Stammtafeln, men möjligen i den nya.
Ur minnet låter iaf året 742 som det riktiga.

3402
Brott och Straff / Pettersson, Christer (1947-2004)
« skrivet: 2000-05-20, 15:07 »
Om man tittar noggrant i Svärtas hfl, ser man att det står 1833 och inte 1839 på Anna Sofias födelseår. 9:or ser inte så ut där.
Och hon är född 1833 8/12 i Ludgo, oäkta dotter till en båtsmansdotter från Sättersta socken.
Dennas moder var i sin tur från Västerljung sn och ett och annat tyder på att hon är ättling till den Olof Andersson i Vackbol som så många i Västerljung härstammar ifrån. Men jag har inte hunnit kontrollera än om så verkligen är fallet.

3403
04) Brev m. m. - 1700-talet / Soldatbrev 1704 och 1707
« skrivet: 2000-05-20, 00:18 »
Jag skulle vilja hävda att det inte står Ettsnis el dyl utan Ell...
Strecket som Håkan tolkade som tillhörande ett t torde tillhöra E:et. Bokstaven efter har ju inget streck, utan båda torde vara l.

3404
Mejnerling / Mejnerling
« skrivet: 2000-05-19, 21:26 »
OK, då ska jag leta upp min östgötauppgift och återkomma med den.

3405
Film / Teater / Åberg, Lasse (f. 1940)
« skrivet: 2000-05-19, 20:47 »
Han lär tillhöra en av smedsläkterna Åberg.

3406
Litteratur / Fridegård, Jan (1897-1968)
« skrivet: 2000-05-19, 20:39 »
En av hans bokserier ska handla en hel del om några av dem, hur exakta uppgifter det nu kan vara fråga om.
Bosse Lindwall vet nog mer.

3407
Dessutom härstammade O.P. från danske kungen Fredrik I, för vilken jag nämnde ovan att jag konstaterat 1500 linjer bak till Karl den Store.

3408
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-11
« skrivet: 2000-05-13, 01:04 »
Det är i alla fall inte Maria Andrietta du härstammar ifrån, för hon dog redan 1838.
 
Källa: Ett manuskript till den kommande boken Släkten 2, där en utredning av denna släkt Lindahl finns med.
Där finns f ö heller ingen annan Maria Lindahl som passar in, så din Maria verkar inte höra ihop med den släkten L.

3409
Björn / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2010
« skrivet: 2000-05-12, 21:59 »
En förklaring till namnbytet kan vara att de tyckte att Björn var ett för gammaldags namn. Sådana 1600-tals-djurnamn o dyl byttes inte sällan bort på 1700-talet, även om Björn inte är något värre exempel. Det har ju som sagt levt vidare i andra släkter.

3410
Bruse / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-28
« skrivet: 2000-05-12, 21:34 »
Gunilla!
 
Som framgår ovan var Jan f i Ramshyttan i Ramsberg, så där var fadern verksam åtminstone en tid.
Själv var han däremot inte verksam i Ramsberg vad jag kan minnas utan framförallt i Annefors, Säfsnäs, där släkten höll till sedan.
Jag kan kolla upp det hela mer i detalj och återkomma.

3411
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-25
« skrivet: 2000-05-06, 00:24 »
Anna!
 
Det är tyvärr fortfarande inget bekant i Vinön.
Men du kanske också borde kontakta Barbro Nordlöf, som Lars säkert redan varit i kontakt med.
 
När det gäller Chrisman Briderford, vet du hans yrke?
F ö är hans efternamn ovanligt, ja, men hans förnamn är vanligt just i Lännäs. Det är t o m så att jag starkt misstänker att min egen ana Olof Chrismansson på andra sidan Sörmlandsgränsen är född i Lännäs - han var soldat och född i Närke enligt rullorna.

3412
Radio / Tv / Tidningar (Massmedia) / Jerring, Sven (1895-1979)
« skrivet: 2000-05-05, 21:05 »
Jag är inte så säker på att jag har så mycket mer, men lite har jag definitivt, vilket jag får återkomma med.
Men eftersom jag fick höra att hans antavla redan var utredd, la jag av med den.
Visserligen var det tydligen länge sedan, av en lärarinna vill jag minnas, men min uppgiftslämnare kunde tyvärr inte hjälpa mig att spåra den ytterligare.

3413
Brott och Straff / Pettersson, Christer (1947-2004)
« skrivet: 2000-05-05, 20:45 »
Men det är ju bättre att kolla husförhörslängden än osäkra register...
Och där framgår det att födelseorten var Tuna.
Han finns också född där, och moderns släkt bodde i flera generationer i gården Hagersta där.
 
Men Per Anders far, Olof Andersson (1763-1817), var inte född där och verkar inte heller finnas i någon av grannsocknarna. Hans föräldrar flyttade dock till Tuna några år senare, och sedan blev han tidigt föräldralös. Under uppväxttiden bodde han bl a i Årdala, så kanske kom föräldrarna lite längre ifrån.

3414
Maskoll / Äldre inlägg (arkiv) till 07 maj, 2006
« skrivet: 2000-04-29, 14:56 »
Jag råkade få syn på Gabriels födelsenotis idag.
Han föddes 1754 19/6 i Sörtorp, Flen sn, där fadern Anders då var befallningsman och gift med Greta Palmgren.
Anders finns också nämnd 1747, men verkade då bo i Salsta.
 
 
Inlägget flyttat 12 mars 2009 från Södermanland: Efterlysningar: Gabriel Maskåll.
Camilla Eriksson, moderator Södermanland

3415
Piteå / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-05-11
« skrivet: 2000-04-29, 00:09 »
Per och Ingalill!
 
Av en slump upptäckte jag förra veckan er diskussion om Fredrik Julin m fl från 22-25 november.
 
Där fanns dock lite fel, och den ev. farfadern till Fredrik d ä är inte farfar, vilket framgår nedan.
Fredrik kommer in på en kompis antavla, som jag har utrett, med visst bistånd av Thord Bylund när det gäller Norrlandsdelen:
 
Fredrik Julin/Dunder var f. 1797 25/4 Asplund, Ljusnarsberg, Västmanland.
 
Förfäderna:
 
I
Fredrik Persson Julin F. 1771 28/8 Grängshyttan, Hjulsjö kolare, dagkarl vid Degerfors, Piteå lf. Gift med
Sofia Johansdtr F. 1767 1/1 Asplund, Ljusnarsberg
 
II
Per Fredriksson* F. 1726 [db] Grängshyttan, Hjulsjö  D. 1773 18/3 Grängshyttan, Hjulsjö  kimbrytare/gruvarbetare och torpare.
Lisa Samuelsdtr* F. 1732 12/11 [db] Grängstorp, Hjulsjö  D. 1774 9/3 Grängshyttan, Hjulsjö
Johan Henriksson  F. 1724 7/9 Rällen, Ljusnarsberg  D. 179(4) Asplund, Ljusnarsberg  bonde
Brita Maria Jonsdtr Holmstedt  F. 1731 2/2 Skoga hammar, Svennevad  G. 1754 15/4 i Ljusnarsberg
 
III
Fredrik Fredriksson*  F. 1705 Grängshyttan, Hjulsjö  D. 1758 9/10 Grängshyttan, Hjulsjö  skomakare
Kerstin Olofsdtr*  F. 170(3) Finshyttan, Järnboås  D. 1767 1/12 Grängshyttan, Hjulsjö  Gift 1725 [db]
Samuel Samuelsson  fr Sävsjön, Hällefors
Catharina Hansdtr  fr Spjutsjöfallet, Hjulsjö  G. 1719 i Hjulsjö
Henrik Johansson  F. 1684 13/9 Rällen, Ljusnarsberg  d 1757 7/8 Rällen, Ljusnarsberg  bonde
Catharina Andersdtr  F. 170(4) Björkfallet, Ljusnarsberg  D. 1762 4/2 Rällen, Ljusnarsberg  Gift 1723 8/9 i Ljusnarsberg
Jonas Olofsson
Malin
 
IV
Fredrik Persson  skomakare
Anna Larsdtr  G. 1685 i Hjulsjö
6 luckor
Johan Henriksson  D. 170(9)  Rällen, Ljusnarsberg
Sara Johansdtr  D. 173(6) Rällen, Ljusnarsberg
Anders Månsson
Kerstin

3416
Brott och Straff / Pettersson, Christer (1947-2004)
« skrivet: 2000-04-28, 20:51 »
Ajdå, det var farligt nära mina trakter det där.
Detta måste jag kolla upp, dvs. Sörmlandsdelen.
Jag börjar antagligen redan imorgon.

3417
Harryson, Peter (f. 1948) / Harryson, Peter (f. 1948)
« skrivet: 2000-04-28, 20:37 »
OK, jag återkommer med John Harrysons anor under ny rubrik.
I hans fall kommer namnet av fadern, som hette Harry Harbring.
Han var född i Sörmland, men om han sedan hamnade i Småland har jag ingen aning om.

3418
Idrott / Sport / Edberg, Stefan (f. 1966)
« skrivet: 2000-04-28, 20:32 »
Enligt Ulf Josefsson i Halmstad (styrelseledamot i HGF) är modern från Halland.
Men han lär inte ha någon antavla för henne, utan snarare någon linje bak till där det går ihop med andra forskningar.

3419
Politik / Offentlig verksamhet / Westerberg, Bengt (f. 1943)
« skrivet: 2000-04-25, 20:13 »
Tillägg:
 
1122 Staffan Jansson. Skattebonde i Kämsta, Turinge sn. Nämnd i lagmansdomboken 1699 3/10.
 
Att Brita Staffansdotter är ett av 6 syskon som ärvde jord i Kämsta hittade jag så sent som ikväll, i lagmansdomboken 1718 7/10...

3420
Köhler / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-24
« skrivet: 2000-04-21, 19:46 »
Normalt finns det ingen anledning att tro på samband mellan adelssläkter och smedsläkter med samma namn.
Tvärtom kan det ju vara att grenar senare kommit upp sig som lett till att rykten konstruerats om en ädlare börd.
Dessutom finns det ju smeder Köhler i Sverige redan på 1500-talet. Med tanke på att Regensburgsläkten adlades först 1569 finns det alltså knappast någon anledning att tro på något adligt ursprung heller för denna smedsläkt.

3421
Ja, det är just den Wennerströmsläkten spionen tillhör.

3422
Harryson, Peter (f. 1948) / Harryson, Peter (f. 1948)
« skrivet: 2000-04-21, 18:28 »
Om det är på faderns, John Harrysons, sida, så har jag forskat ut hans fädernesläkt från Sörmland, och kan tänka mig att lägga ut den under en ny rubrik med hans rättstavade namn, Harryson, John.
Eller är det på nån annan sida? Peter lär också härstamma från Östergötland.

3423
Film / Teater / Alfredson, Hans """"Hasse"""" (f. 1931)
« skrivet: 2000-04-21, 17:46 »
Själv har jag koncentrerat mig på farmoderns sida, från Sörmland, och morfaderns, från Uppland.
 
Nedan följer den version av farmödernet som jag publicerade i Nyköpings-Oxelösunds Släktforskarförenings medlemsblad Anknytningen 3/99.
I min introduktion på
http://www.nycopia.se/if/NOSFF/ankn9903.htm
kan man också läsa lite om Upplandssidan. Av någon anledning ligger dock inte farmoderns antavla där (längre).
 
I senaste Anknytningen, 1/00, fanns lite om det som hänt sedan dess. Det är inte utlagt (än), men följer längst ner nedan, tillsammans med de allra senaste nyheterna.
 
Upplandssidan kommer antagligen att publiceras i nästa nummer av Norrtälje Släktforskarförenings medlemsblad Anbladet.
 
II
5. Jenny  Maria  Karolina  Haglund. Född 1862 28/1 i Malmköping sn.  
(Far 2, Mor 3)
 
 
III
10. Karl  Fredrik  Haglund. Född 1825 14/10 i Vretstugan, L Malma sn.  
Skräddare. Adress Malmköping no 66, Malmköping sn.
Gift 1849 med
 
11.  Maria  Ulrika  Vinterros. Född 1820 15/7 i Hedenlund vid Ökna, Vadsbro sn.
 
 
IV
22. Erik Larsson. Född 1783 13/9 i Kils hagstuga, L Mellösa sn.  
Torpare. Adress Vretstugan, L Malma sn.
Gift 1810 4/1 i L Malma sn med
 
23. Beata Kristina Jönsdotter. Född 1789 24/2 i Näsbo kvarn, Dunker  
sn.
 
24. Erik Vinterros. Född 1790 7/9 i V Vingåker sn. Gårdssmed.  
Adress Hedenlund vid Ökna, Vadsbro sn.
Gift med  
 
25. Anna Maria Södergren. Född 1788 2/2 i Lagmansö, Vadsbro sn.  
 
 
V
44. Lars Larsson. Född 1753 10/2. Torpare, sedan bonde. Adress  
Brösland, L Malma sn.
Gift 1782 30/10 i Forssa sn med  
 
45. Kristina Olofsdotter. Född 1758 25/12 i Tyrestorp, Lerbo sn.  
 
46. Jöns Eriksson. Född 1760 2/2 i Näsbo kvarn, Dunker sn.  
Mjölnare. Adress Snövads kvarn, L Malma sn.
Gift med
 
47. Katarina Andersdotter. Född 1759 31/7 i Näs, Dunker sn. Död  
1821 23/5 i Vretstugan, L Malma sn.
 
50. Johan Johansson. Fiskare. Adress Lagmansö, Vadsbro sn.
Gift med  
 
51. Kerstin Andersdotter.
 
 
VI
90. Olof Jönsson. Född 1727 2/1 i Lastorp, Lerbo sn. Bonde. Adress  
Tyrestorp, Lerbo sn. Levde 1784 i Österforssa, Forssa sn.
Gift 1750 7/10 i Lerbo sn med
 
91. Stina Eriksdotter. Född 1728.
 
92. Erik Jönsson. Född 1730 20/12 i Skebokvarn, Helgesta sn.  
Adress Näsbo kvarn, Dunker sn.
Gift med
 
93. Lisa Davidsdotter Ungerecht. Född 1726 6/3 i Björstorp, Dunker  
sn.  
 
94. Anders Andersson. Född 1735 13/7 i Näs, Dunker sn. Bonde.  
Adress Näs, Dunker sn.
Gift med  
 
95. Karin Andersdotter. Född 1733 13/9.
 
 
VII
180. Jöns Olofsson. Född 1696. Död 1774 10/1 i Vässtorp, Lerbo sn.  
Torpare. Adress Lastorp, Svenstorp o Tyrestorp, Lerbo sn.
Gift med
 
181. Margareta Olofsdotter. Född 1694. Död 1773 6/12 i Fattighuset,  
Lerbo sn.
 
184. Jöns Eriksson. Född 1704 eller 1707. Bonde. Adress Skebokvarn,  
Helgesta sn. Levde 1766 i Näsbo kvarn, Dunker sn.
Gift med
 
185. Kerstin Nilsdotter. Född 1700.
 
186. David Ungerecht. Född 1685 el pingsttiden 1677. Mäster. Levde  
1755 i Stubbängstugan, Dunker sn. Adress Björstorp, Dunker sn.  
Gift med  
 
187. NN. Född ca 1685. Död 1743 27/2 i Björstorp, Dunker sn.
 
188. Anders Andersson. Född 1701 10/2 i Näs, Dunker sn. Bonde.  
Adress Näs, Dunker sn.
Gift 1723 27/10 i Dunker sn med
 
189. Ingeborg Persdotter. Född 1701 6/10 i Johannesnäs, Dunker sn.  
Död 1761 18/7 i Näs, Dunker sn.  
 
 
VIII
376. Anders Simonsson. Död 1737 30/5 i Näs, Dunker sn. Bonde.  
Adress Näs, Dunker sn.
Gift med
 
377. Kerstin Larsdotter. Död ca 1743 i Näs, Dunker sn.
 
378. Per Olofsson. Född 1667 ../9. Begravd 1740 24/2 i Berga, Dunker  
sn. Bonde. Adress Johannesnäs o Berga, Dunker sn.
Gift 1700 14/10 i Dunker sn med  
 
379. Brita Jonsdotter. Född ca 1676. Begravd 1740 10/2 i Berga, Dunker sn.
 
Nyheter sedan publiceringen:
Smeden Vinterros släkt var inte alls var från Vintrosa, som jag antydde i inledningen då. I själva verket var det ett
soldatnamn från Vintergatans soldattorp i Västra Vingåker.  
Vilket jag fick uppgifter om av Bo Olson i Vingåker.
Så den Erik Vinterros som nämndes var son till en annan smed med  
samman namn, vilken i sin tur var son till en soldat Bonde  
Vinterros. Dennes far var bonden Lars Bondesson i Stengården, och  
han var i sin tur son till bonden Bonde Olofsson i Marsjö. I övrigt  
kommer bl a Julita in bland förfäderna på denna gren.
 
Dessutom har det visat sig att Tyskland in en gång till, förutom att smedsläkten Ungerecht är tysk.
Erik Vinterros d y:s mor Magdalena Kristofersdtr Linde var f i Åkerö, Bettna och dtr t
hovskomakaren Kristofer Georg Linde, f 1734 i Tyskland och hans hustru Anna Eva Hägerström, f 1732 19/4, okänt var.

3424
Chenon / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-16
« skrivet: 2000-04-15, 02:13 »
Per!
Påke/Paquet/Paschilius och Denis/Dionysius är versioner av samma namn. Den ovanliga kombinationen, likheten i verksamhet, frånvaron av samtidiga personer på olika platser med samma namn i källorna etc gör att det med största sannolikhet är en och samma person.
Texten från 1765 innehåller uppenbara brister och kan därför knappast kallas särskilt trovärdig.
Men det stämmer med de senaste rönen att just flykt kan ha varit en del av flyttningsskälen för de allra tidigaste valloninvandrarna (i Tore Hållanders färska avhandling enligt Kjell Lindblom).

3425
Du har tydligen glömt att den äldste kände Tjäder visat sig ha en Garneij till mor.
Som framgår under Tjäder både under Smedsläkter och Vallonsläkter är Mickel Tjäder f 1689 son t Mickel Larsson och Katlin Klasdotter Garneij.
Där finns även föräldrarna nämnda:
Colas Grenier, kolare vid Lövsta bruk, senare Åkerby bruk, Österlövsta sn, där han avled 1664. Hustrun Maria Dubois, död 1705 i Njurunda sn, 105 år.

3426
Idrott / Sport / Jernberg, Sixten (1929-2012)
« skrivet: 2000-04-14, 21:57 »
Jag har åtminstone kollat upp hans födelse en gång i tiden.
Och är därför förvånad att Bosse Lindwall inte skrivit något om saken, eftersom han torde ha fått uppgifterna av mig (och förhoppningsvis matat in dem).
Möjligen var det för vidare befordran till en tredje släktforskare, som ev. skulle fortsätta bakåt åtminstone på raka fädernet.

3427
Svanström / Svanström
« skrivet: 2000-04-07, 23:58 »
Kanske kan det finnas något samband med smedsläkten Svanström.
Det finns t ex en smed Anders Svanström, som uppges vara f 1774 i Svanskog.
Dessutom finns det smeder där med samband med en släkt Svanström.
Komministern Herman Svanström föddes nämligen där 1717 som son till en smed Anders Andersson Hvass.
Hans äldre bror Anders Svanström f 1709 i Nor blev också komminister.

3428
Lindberg / Äldre inlägg (arkiv) till 31 oktober, 2006
« skrivet: 2000-04-07, 22:36 »
Då är det kanske Tom Silja ni bör kontakta om ni vill ha en kopia någorlunda snart...
 
Men om det inte gör något att det dröjer ett tag, så kan jag väl skicka en till dig, Mats, samtidigt som Henrik får sin, när det nu hinns med.

3429
Mejnerling / Mejnerling
« skrivet: 2000-04-07, 21:52 »
Det visade sig vara i Östergötland. Så det skulle kunna vara en uppgift om honom själv eller hans far, om endera flyttat dit/därifrån.
Jag behöver konsultera mina anteckningar för att se närmare vad jag har om namnbäraren.
Men det vore bra att innan dess veta om du känner till nån östgötakoppling för Peter. Om jag vet vilken tid som är troligast för en smed Mederling i Östergötland kan jag lätt göra en första snabbkoll.

3430
Övrigt / Militära befäls efternamn
« skrivet: 2000-04-07, 21:10 »
Det är inte riktigt så illa.
Ofta behöll militärerna namnen efter avslutad tjänst, även om de inte gick i arv.
 
Son-namnen (patronymikonen) står också ofta i rullorna, men långt ifrån alltid. Ibland förekommer de i andra militära källor, men det kanske varierar i olika delar av Sverige.

3431
Som sagt, det vore trevligt att se lite av materialet här också, om möjligt.
 
Jag antar att det stämmer, som jag sett uppgift om, att det var mormorsmor som var svensk, och hette Anna Beata Öhrstedt.

3432
Dimberg / Äldre inlägg (arkiv) till 02 november, 2011
« skrivet: 2000-03-31, 23:04 »
Ja, jag har uppgifter om släkten Dimberg från Närke.
 
Jag ska kolla om det verkar finnas något samband med dina.

3433
Mejnerling / Mejnerling
« skrivet: 2000-03-31, 22:52 »
Det är troligen samma namn som jag sett som Mederling.
 
Chansen är stor att det var i Sörmland. Jag undersöker saken och återkommer.

3434
Politik / Offentlig verksamhet / Persson, Göran (f. 1949)
« skrivet: 2000-03-27, 21:07 »
Ja, jag hittade det senaste så sent som idag...
 
F ö har Gert Påhlsson forskat ut delar av östgötaanorna och även statsministerns egen far, Thomas Persson, har forskat på båda sidor av släkten, dock framförallt i Vingåker och Skedevi.
 
Jag tror däremot inte att uppgiften ovan om att Göran Persson bara har en bror stämmer.
 
Till att börja med kan vi ju ta nedanstående utdrag om hans anor ur en artikel jag skrev om kända sörmlänningars anor i Anknytningen i somras.
 
Till det kan bl a läggas att han härstammar från den länsmanssläkt som en artikel berättade om i senaste Släkthistoriskt Forum, via Måns Persson i L Kulltorps hustru Anna Simonsdotter. De var föräldrar till den Simon Månsson som nämns i artikeln.
 
Göran Perssons pappa är född i Vingåker och som så ofta visar
sig då en stor del av förfäderna komma därifrån. Men även på hans
mammas släkt kommer Sörmland in, trots att hon är född i
Östergötland. Hennes farmor, Maria Charlotta Öhrvall, var
nämligen född i Helgona. Att hennes far, statdrängen Johan
Johansson Öhrvall, i sin tur var född i V Vingåker bäddar ju inte
för så mycket omväxling på antavlan, men faktum är att hans far
kom från Flen och modern åtminstone från Östra Vingåker. I dessa
socknar blir det sedan idel bönder. I Ö Vingåker kommer bl a
Mosstorp in i flera generationer, bak till Lars Larsson (1687-1771)
och Karin Olofsdotter (1688-1762). Och lustigt nog handlar det även
i Flen om en gård Mosstorp. Men Erik Andersson och Maria
Månsdotter som bodde där var i sin tur inflyttad från Hultstugan
Sköldinge.
På Johan Öhrvalls hustrus sida är det sedan större variation. Själv
var Katarina Charlotta Andersdotter född i Råby-Rönö, men
fadern var från Husby-Oppunda och hans förfäder var bönder där i
generationer. Bl a kommer Ygger Andersson i Närlunda in.
Katarina Charlotta Andersdotters morfar var i sin tur från Årdala,
där de bodde i Fogelberg i flera generationer, och bl a verkade som
salpetersjudare. Mormodern var däremot dotter till en skomakare
Erik Larsson, som flyttade runt mellan många socknar, bl a Bettna o
St Malm.
Även på Göran Perssons pappas släkt kommer det in annat än
Vingåker. Förutom de som flyttat över gränsen från bl a
Östergötland och Närke finns där t ex Simon Månsson i Åkersätter,
Floda, Per Andersson i Skogen, Österåker (ca 1687 - 1751), kusken
Anders Svensson Sjöberg, som tagit sitt namn av födelsegården
Sjögtorp i Sköldinge. Modern, Brita Arvidsdotter var i sin tur dotter
till en bonde Arvid i Ekeby, Lerbo.
När det gäller Vingåkersförfäderna är de alltså många, men jag kan
passa på och nämna att bland dem finns Mårten Larsson i Torp,
Olof Persson i Vännevad (1682-1762), och bönder i Norrspånga,
Gropptorp, Bromma mm.
Antavlan är dock långt ifrån färdig för publicering.

3435
Västra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-11
« skrivet: 2000-03-25, 00:18 »
Och givetvis var Anders H. mjölnare där (mölnare), inte mölk.

3436
Hjerpe / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-09-29
« skrivet: 2000-03-24, 23:35 »
Nej, ingenting tyder på att Hjerpe/Jerpe är vallonsk. Däremot kan ju många Hjerpar ändå ha vallonsk härstamning, t ex genom att en förfader Hjerpes hustru var en Hybinette.

3437
Lindberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-24
« skrivet: 2000-03-24, 23:19 »
Ja, och vi i FFS hann få ett ex. av den utredningen.
I själva verket väntar den sedan något år på att kopieras åt Henrik, så om du ordnar en kopia åt honom istället går det kanske snabbare...

3438
Amnehärad / Äldre inlägg (arkiv) till 3.2.2002
« skrivet: 2000-03-18, 00:47 »
Liz!
 
Ja, Johan Spångberg är son till Henrik Spångberg. Sara Adamsdotter vill jag minnas är en Gevert, och därmed med i Svenska Smedsläkter nr. 6.
Förutom att en kändis i boken 24 Famous Swedish Americans and their Ancestors härstammar från dem.
 
Återkommer med närmare detaljer!

3439
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-17
« skrivet: 2000-03-17, 21:46 »
Det är riktigt att det är vanskligt om man inte har mer än så att gå på, även om det inte är relevant i fallet Qvarfordt.
Det var f ö intressanta siffror om valloner i Tyskland, även om det handlar om ett ganska långt tidsomfång, så att det fortfarande inte framgår så noggrant vilken tid det framförallt handlar om.
F ö vore det intressant att höra lite närmare om vad det är för lista du pratar om?

3440
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-16
« skrivet: 2000-03-10, 19:28 »
Ja, man kan beställa den direkt från mig.
 
Men jag tror inte Esselhufvud har med åsnor att göra, däremot kanske det syftade på hårfärgen på den första båtsmannen med det namnet, vilket alltså inte var Lars.
 
Lars föräldrar kanske går att hitta om man först lyckas spåra hans patronymikon genom att gå igenom alla rullor där han kan vara nämnd. Nu är det dåligt med båtsmansrullor på Krigsarkivet, men kanske finns dubbletter bevarade på Uppsala Landsarkiv.
Alternativet att hitta deras bouppteckning är tyvärr inte så troligt i Sörmland.

3441
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-17
« skrivet: 2000-03-10, 18:45 »
Men forskningen har utvecklats sedan Vallonernas namn utkom. Det finns alltså idag knappast något som tyder på att släkten har vallonskt ursprung.

3442
Eftersom Fredriks svar dröjer kan jag ju nämna att Karls födelsedatum är okänt, men att han är bror till Abraham, vilket framgår av nämnda häfte.

3443
Strandberg / Strandberg
« skrivet: 2000-03-10, 18:12 »
Dybeck är ju en smedsläkt och Brita Lisa var ju själv gift med en smed, så även om det inte skulle ha stått explicit talar ju mycket för att Johan D. själv var smed.
Speciellt är namnet Hallström väldigt vanligt, så det är inte speciellt troligt att det finns nåt samband mellan Kristina och vallackaren Hallström. Det finns även en smedsläkt Hallström.
 
Om vad en vallackare var kan du läsa under
Yrken

3444
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-16
« skrivet: 2000-03-09, 13:43 »
Han hette inte Meyerhufvud, utan Esselhufvud.
Som framgår av min bok uppges han vara född 1745 i Nykyrka socken, men födelseboken där börjar inte förrän 1795, så det har jag inte kunnat kontrollera.
 
Hustrun var däremot från Tunaberg, och hennes far, farfar och farmor finns också med i boken.

3445
Ödeborg / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-17
« skrivet: 2000-03-04, 00:58 »
Jag undersöker saken och återkommer sedan.

3446
Norra Råda / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-14
« skrivet: 2000-03-04, 00:48 »
Stefan!
Tack för uppgiften om Kvarnäs-släktingarna.
Nu har ju också min utökade verion av antavlan äntligen kommit in i Rötter.
Att den först bara var i 4 generationer berodde på att dessa matats in av Bosse Lindwall så att Håkan hade dem liggande.
Nu ska alla anorna jag känner till vara med.
Vi kanske kompletterar varann så att en gemensam antavla i SvA kan vara en lösning?
Ett krux är dock att jag inte har datumen tillgängliga på ev. uppgifter som bara jag har, vilket behöver ordnas, t ex genom att leta fram dem i mina gamla anteckningar, för att passa SvA:s nya format, men det är inte gjort i en handvändning.

3447
Wård / Wård
« skrivet: 2000-03-04, 00:09 »
Namn som Welam antyder snarare något vallonskt ursprung, men det behöver ju inte vara på raka fädernet. Man kan ju t ex tänka sig att äldste kände stamfadern Anders hustru Jakobina hette Welamsdotter.
 
(Diskussionen borde egentligen flyttas till Smedsläkter).

3448
Hartvig / Hartvig
« skrivet: 2000-03-03, 23:04 »
Skriv hellre in smedfynd under
Smedsläkter
och inte här bland icke-besläktade övriga släkter som råkar ha samma namn.

3449
Qvarfordt / Qvarfot / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-17
« skrivet: 2000-03-03, 22:28 »
Det är riktigt att en och annan vallon var verksam i Tyskland, men då bör man också fråga sig hur tidigt och om det var i samma del som Qvarfordt ska ha kommit ifrån.
Dessutom ger namnen en stark fingervisning.
Och när det gäller släkten Qvarfordt finns det knappast något som tyder på ett vallonskt ursprung. Snarare är ju efternamnet väldigt tyskklingande.

3450
Åström / Äldre inlägg (arkiv) till 10 februari, 2006
« skrivet: 2000-02-26, 01:36 »
Titta under
Medelpad, Efterlysningar, Jonas Åström
 
(Jag fann det genom att söka i Rötter på Åström).

3451
Norra Råda / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-14
« skrivet: 2000-02-26, 01:25 »
Ronny!
Ja, det är samma personer.
 
Stefan!
Jag är också intresserad av hur Marit Persdtr kommer in.
Hon finns inte heller med i min utökade version av Rhudin-antavlan (som jag skickat till Rötter för några månader sedan, men som av en eller annan anledning ännu inte kommit in).

3452
Parath (Porath) / Parath (Porath)
« skrivet: 2000-02-25, 23:03 »
Har du kontrollerat vad som står om Parath i Skållerudsboken?

3453
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-20
« skrivet: 2000-02-25, 22:13 »
Tack för komplimangen för min bok.
 
Eftersom Smedskivan torde ha kommit nu eller vara på gång har jag inte brytt mig om att titta efter Jan på den. Men om den inte ger dig något om honom kanske jag har någon ytterligare uppgift. Vi kan ju fortsätta diskussionen under din Dalslandsfråga, som jag förstås inte sett om du inte nämnt den här.

3454
Ehrlund / Erlund / Ehrlund / Erlund
« skrivet: 2000-02-18, 23:35 »
Ja, Kärnbo ligger i Södermanland. Socknen hör ihop med Mariefred.

3455
Borgstrand / Borgstrand
« skrivet: 2000-02-18, 23:17 »
Även om du inte verkar särskilt ivrig kan jag meddela att hon heter
Gun Borgstrand Sandstedt och bor i Göteborg.

3456
Dufwa / Dufwa
« skrivet: 2000-02-18, 22:34 »
När det gäller Runebergs soldat har en förebild med annat namn pekats ut, men det har visat sig vara en efterkonstruktion.
 
Så denne har inte funnits. Däremot kan det som sagt finnas andra soldater Dufva som är släkt med smedsläkten med samma namn.
 
Det finns f ö flera som forskar i smedsläkten Dufva. Jag får återkomma med närmare besked.

3457
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-20
« skrivet: 2000-02-18, 22:10 »
Uppgifterna jag skrev ovan var det närmaste Nils man kommer på Smedskivan.

3458
Förnamn - J / Joris
« skrivet: 2000-02-18, 19:53 »
Ja, Joris är definitivt ett vallonskt förnamn i Sverige.
Jag har också tidigare sett någon teori om vad det skulle motsvara på franska, möjligen var det just Georges.
Namnet förekommer bl a i släkterna Dubois (Debou) och Fassing, och jag känner också till något enstaka ytterligare exempel i Sörmland.
 
Det var intressant att det finns i Holland idag.

3459
Tunaberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-12-16
« skrivet: 2000-02-11, 23:53 »
Nej, Tuna är grannsocknen.
Och jag känner inte till någon Grisell där.
Annars skulle namnet passat bra i Tunaberg, eftersom Grishyttan ligger där.

3460
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-25
« skrivet: 2000-02-11, 23:07 »
Anders Olsson torde vara identisk med den AO (1691-1761) som var gift 1716 med en Anna Olofsdotter (1697-1777).
Det finns t ex en enda Anders O. i Södra Vinön i mantalslängderna kring 1725.
 
Denne Anders är i sin tur son till Olof Andersson och Karin Folkesdotter, gifta 1690.
Karin var i sin tur dotter till Folke Olofsson o Marit. Alla i S Vinön.
 
Uppgifterna kommer ifrån Barbro Nordlöf i Trångsund, vars mm mf mf m var Anders och Annas dotter Anna, f 1729.
Kontakta henne för mer detaljer.

3461
Borgstrand / Borgstrand
« skrivet: 2000-02-11, 21:57 »
Smedsläkten Borgstrand kommer mycket riktigt från Småland. Och det finns en kvinna som själv heter Borgstrand som forskar i den.
Om du inte haft kontakt med henne kan du få hennes adress.

3462
Hammarsmeder i Fellingsbro / Hammarsmeder i Fellingsbro
« skrivet: 2000-02-11, 20:59 »
Det låter som att han skulle kunna vara identisk med den Henrik Valentinsson född 1665 som tillhör släkten Köhler, publicerad i Svenska Smedsläkter nr. 1.

3463
Film / Teater / Lindstedt, Carl-Gustaf (1921-1992)
« skrivet: 2000-02-09, 20:58 »
Lite och lite.
Fn kan farfaderns släkt läsas på Nyköpingsföreningens hemsida, dvs.
www.nycopia.se/if/NOSFF

3464
Olle!
Berggren stavas mitt namn, om jag får be.
 
När det gäller Olof Larsson Fu(h)lfisk torde han vara son till den Lars Fulfisk som 1740-42 var mästersven i Edsvalla, Nor sn, och som också delvis verkar ha kallats bara Fisk.
Namnet Fulfisk förekommer tidigare, t ex finns en Lars Fulfisk (även Fisk?) också i Nyed socken, i Föske 1688-92, och Råglanda 1705-06, 08-13. Säkert en släkting till Lars d y, men oklart hur.

3465
Kändisars antavlor / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-27
« skrivet: 2000-02-05, 02:16 »
Ja, det var bra att det blev Åkes variant.
Exempelvis hade många säkert tyckt det varit naturligt att fråga efter Hasse Alfredsons anor under Skåne, men han har inte en skånsk ana.
Däremot såväl i Östergötland, Sörmland som Uppland och kanske något mer landskap.

3466
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-25
« skrivet: 2000-02-05, 00:35 »
Jag kommer att vidarebefordra detta till minst en Vinöforskare kommande vecka.

3467
Bäcklund / Bäcklund
« skrivet: 2000-02-04, 21:59 »
Marianne Roslund, som skrivit under
>Smedsläkter>Corell
forskar iaf i en smedsläkt Bäcklund, och jag tror att det är i rätt del av landet.
Ev. fortsättning bör f ö skrivas just under smedsläkter och inte här.

3468
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-20
« skrivet: 2000-02-04, 21:28 »
Turid!
 
Jag har inga uppgifter om Nils. Men en möjlighet skulle kunna vara att han är son till den Johan Lindgren som är hammarsmedsmästare i Brötkullen, Hällestad sn, Östergötland.
Han får ett par döttrar där 1761 och 1763, och eftersom hustrun heter Johanna Nilsdotter skulle det ju passa väldigt bra med en son Nils i familjen. Han passar ju också bra i och med att Nils själv har en son Johan (vilket du berättat per mail).
Kanske kan du hitta mer i kyrkböckerna i Hällestadstrakten.
 
Ulla!
Jag verkar inte ha något om vare sig smeder Julin eller Hammarroth. Jag återkommer om jag upptäcker något.

3469
Politik / Offentlig verksamhet / Gore, Al (f. 1948)
« skrivet: 2000-02-04, 20:43 »
Men enligt norska tidningen Verdens Gang var hans grandfather från Gaare på Tromsö.
Han är f ö också släkt med Gore Vidal.
 
Detta har det tidigare pratats om i news, och man
kan läsa informationen mer i detalj på min hemsidas avdelning för (internationella) kändisar.

3470
Det finns en släkt Skagerström från Skagershult, ja. Det finns också andra släkter Schagerström/Skagerström.
Namnet kan också vara taget av t ex Skagersholm i Finnerödja sn, vilket också passar bra för smeder.

3471
Kändisars antavlor / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-05-27
« skrivet: 2000-01-28, 23:17 »
Intressant förslag.
Menar du att man skulle lägga upp listorna under landskapen här i Anbytarforum, eller?
 
För visst finns det ett intresse för kändisars antavlor.

3472
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-01
« skrivet: 2000-01-28, 22:44 »
Göran!
Ursäkta, men vem är då denne Berggren nr. 2?
 
Själv har jag dock ingen Ripsa-anknytning, förutom att en av mina förfäder påstås vara född där ca 1720, men inte har gått att hitta...
Däremot har jag som sagt kommit in på socknen när jag utrett andras anor, gått igenom domböcker mm.
 
I soldattipsfrågan får jag återkomma.

3473
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-25
« skrivet: 2000-01-28, 21:42 »
Jag skrev ett längre inlägg om detta men Netscape gick ner. Så nu orkar jag bara sammanfatta:
- Du missförstod mig. Det handlar inte om mig utan om 3 jag känner som har Vinörötter, som sagt blir det fler än 3 anor där då.
- De tycks inte läsa här, men om någon skriver in Vinöanor före 1800 kan jag vidarebefordra

3474
Förnamn - B / Barbara / Barbro / Babba
« skrivet: 2000-01-28, 19:42 »
I Västmanland är det snarast en kortform av varianten Barbara.

3475
Smedsläkten Hjerpe har publicerats i Svenska Smedsläkter nr. 7.

3476
Färskare uppgifter finns i en artikel av Kjell Lindblom i Släkthistoriskt Forum 5/99.
Jag har refererat en försmak här under
>Släkter>Borgerliga släkter>Chenon

3477
Östra Vingåker / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-06
« skrivet: 2000-01-22, 01:14 »
Det handlar säkert om Österåker i Sörmland, eftersom det ligger nära Vingåker.
Österåker är en trevlig församling att forska i, även om det finns luckor i böckerna.
Så du bör absolut göra ett försök att hitta Anna Lotta där. Har du sedan kommit nån generation bakåt där är det mycket möjligt att du kommer in på personer jag har uppgifter om.

3478
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-02-01
« skrivet: 2000-01-21, 23:58 »
Göran!
 
Hur skulle Arne Z. vara släkt med mig? På rak arm känner jag inte igen om vi haft nån kontakt.
 
F ö kan det finnas fler källor till soldaters patronymikon än den serie Fredrik tipsar om.
Även om jag inte vet hur bra de är just i Sörmland. Jag kan återkomma i ämnet!

3479
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-25
« skrivet: 2000-01-21, 22:57 »
OK, det är lite sena uppgifter så du har nog ingen nytta än av de 3 med Vinörötter som jag känner till.
Men återkom gärna när du kommit bak lite före 1800.

3480
Lilja / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-21
« skrivet: 2000-01-18, 20:26 »
Soldaten Johan Lilja hette Henriksson i patronymikon. Hans far hette alltså Henrik, vilket somliga här säkert inte har något emot...
Men han var kvar som soldat långt efter 1724, även om han kanske inte fick fler barn.
Enligt generalmönsterrullorna blev han antagen 1717 och 1740 20/2 blev han för dess sjuklighet utbytt.
Han uppgavs vara östgöte och 33 år gammal 1728, dvs. född 169(5).
Han var soldat nr. 136 vid 1:a livgrenadjärsregementet, Västanstångs kompani.
 
Vad som hände efter 1740 är ju sedan en intressant fråga. Smedssamband är ju en möjlighet.
Kanske kan Tjällmos kyrkböcker ge mer, och månne finns det en bouppteckning?

3481
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-20
« skrivet: 2000-01-15, 01:09 »
Leif!
 
Tack för uppgifterna. Dottern Stina var tidigare okänd för mig.
Lika okänd som ditt utseende, så det torde bli svårt att se om ni är vid Tovastugan samtidigt som jag...
 
Göran!
 
Nu har det hunnit köra ihop sig, så det lär dröja minst 1 månad innan jag kan leverera Ripsa-uppgifterna.
 
Ingvar!
 
Vi hade en anbytarträff för hela Södermanland i Stockholm så sent som i slutet av november. Uppslutningen de senaste gångerna tyder på att de bara bör vara ca vartannat år.
Så det närmaste vi kommer en träff om dessa trakter under året torde vara den Runtunaträff Nyköpingsföreningen sagt sig planera under våren. Den hoppas jag i så fall kunna vara med på.

3482
Lännäs / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-09-25
« skrivet: 2000-01-15, 00:42 »
Har du förfäder i Vinön? Meddela gärna vilka i så fall.
Har man väl kommit in på Vinön brukar det ju bli mycket där.

3483
Nej, kolaren är inte identisk med hjälpsmeden.
Den förste är nämligen också nämnd 1674, och är då kolare i Björndammen, Dunker socken. Detta tycks ha fallit bort.
Trots en liten annan koppling till Björndammen verkar det därmed vara svårt att få in kolaren i denna släkt.
Det kan ju snarare vara så att han verkligen heter Sigfridsson, medan de andra tillfälligt skrevs så 1674.

3484
Hök / Höök / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-05-15
« skrivet: 2000-01-15, 00:13 »
Du torde syfta på sonen Samuel född 1698.
 
I övrigt är uppgifterna från Gunnilbo ett intressant komplement. Namnlikheten bland de olika Höökarna tycker jag absolut tyder på att det handlar om 2 bröder, varav den ena flyttar till Finland.
Kanske kan Gunnilbos kyrkböcker ge de felande länkarna?

3485
Lilja / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-21
« skrivet: 2000-01-14, 22:01 »
Skillnaden på Jan och Jon har redan påpekats. Tyvärr är alltså det citerade påståendet ur Släktforska något som skämmer den.
 
F ö räknar jag med att kolla Johan Lilja på KrA imorgon.

3486
Forsström / Forsström
« skrivet: 2000-01-14, 21:50 »
Jag har skrivit ett svar under den nya rubriken Ungerecht.

3487
Ungerecht / Ungerecht
« skrivet: 2000-01-14, 21:47 »
Forts. från Forsström:
 
Anna Catharina Ungerecht och Lars Forsström gifte sig 1748 23/10 i Eskilstuna.
Hon var dotter till klensmeden Hans Georg Ungerecht och modern Magdalena hette Raaf i efternamn.
Hans Georg är troligen identisk med sonen med samma namn till Vincent Ungerecht. Han var sylsmed i Eskilstuna och gift med Margareta.
Vincent var i sin tur son till Georg U., skräddare i Schmalkalden, Thuringen, gift 1629 med Anna Thomae.
 
Släkten kallas även Wungerecht och dessa uppgifter om den kommer ifrån Inger Söderberg.
 
F ö är du sannolikt släkt med Hasse Alfredson. I mina forskningar i hans släkt har jag nämligen hittat förfadern David Ungerecht i Sörmland. Men exakt hur han i så fall kommer in i släkten vet jag ännu inte.

3488
Apropå den andra aspekt Carl-Fredrik nämner, så kan man notera att det var speciellt vanligt att de gammaldags namnen försvann ungefär vid den tiden som är aktuell för Servas barnbarn. Dvs. typ slutet av 1600-talet.
Framförallt försvann de gamla fornnordiska namnen, och ersattes med kristna namn, varför man kan undra om det inte var kyrkan som var den pådrivande bakom det hela.

3489
Forsström / Forsström
« skrivet: 2000-01-10, 21:41 »
Ursprunget till hustrun Ungerecht har du redan?
Jag känner till hennes föräldrar och troliga farföräldrar.
Däremot visste jag inte tidigare vart hon och maken Forsström tagit vägen.

3490
Norberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-06
« skrivet: 2000-01-05, 22:58 »
Else-Marie!
 
Har du kollat om det står nåt om Gäsjö bruksarkiv på NAD-skivan?

3491
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-20
« skrivet: 2000-01-05, 21:26 »
Leif!
 
Vad jag menade var:
Vilken dotter till Annas dotter Cajsa härstammar din sambo ifrån?
 
Kul f ö med Tovastugan. Jag brukar alltid fika där när jag är i Nyköping. Men jag var inne i själva stugan, med dess fantastiska allmogemålningar, för första gången i somras.

3492
Precis.
Och det intressanta är ju inte vem som påstår en sak, utan om han kan belägga den.
Vilket var vad som gällde i detta fall, eftersom det var en för mig ny uppgift.
Nu visade den sig ju inte heller riktigt stämma.
Att fråga Kjell själv kan ju inte ske här så länge han inte deltar. Däremot kan man som sagt gå till hans hemsidor, vilka jag inte tidigare kände till.
Och visserligen nämns Serva där delvis som Pinsson, men bara i hänvisningar från barnen. Och i själva verket uppges han inte vara son till någon Pin Hero där, utan de 3 brödernas far anges som NN Hero.
Vilket torde vara samma uppgift som i Kjelldorffs sammanställning av släkten, vilken jag dock inte har tillgänglig nu.
 
De hemsidor jag talar om ovan är Kjells utökade antavla. Det var det enda Hero-relevanta jag hittade där.

3493
Stråt / Stråt
« skrivet: 2000-01-05, 19:35 »
Kan du inte berätta lite mera i detalj om de där båda extra generationerna?
Var fadern en Stråben gift med en Skotte, eller?

3494
Lilja / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-07-21
« skrivet: 2000-01-05, 18:53 »
Det är OK, besöket på KrA har ändå skjutits upp.
 
När det gäller det som du kallar dopvittnesfrågan, undrar jag om du har fått för dig att de hustrur som är faddrar till ett barn är hustrur till de manliga faddrarna.
Det är dock inte normalfallet. Dvs. ibland är de det, ibland inte. Ofta framgår det när så är fallet, men i andra fall gör det inte det trots att det är så.
Listan på dopvittnen kan ju också vara uppställd på olika sätt, som gynnar tydligheten olika mycket.
Var det nåt speciellt exempel i samband med släkten Lilja du tänkte på?
 
Har du förresten kollat om du kan ha nån nytta av bouppteckningsregistren för Örebro län (Se stadsarkivets hemsida).

3495
Ripsa / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-01-20
« skrivet: 1999-12-30, 23:30 »
Leif!
Vilken dotter härstammar din sambo ifrån?
 
Göran!
Tack för uppgifterna om Carl Tellman.
Snart ska du nog också kunna få de Ripsauppgifter vi tidigare pratat om, eftersom det nyligen blivit lättare för mig att göra sådana utdrag.
Nu när jag åter har din e-postadress. Jag mindes bara att den var konstig...

3496
Åström / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-februari-12
« skrivet: 1999-12-30, 22:39 »
Han tillhör iaf samma släkt Köhler.

3497
Willing / Willing
« skrivet: 1999-12-30, 22:20 »
Släkten har kunnat följas ytterligare någon generation bakåt från Avesta. Jag har för mig att den bytte landskap igen.
Jag får återkomma med dessa uppgifter.

3498
Merkel / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-27
« skrivet: 1999-12-30, 20:58 »
Lars-Erik Hansson i Mora forskar i denna släkt, så han kan kanske hjälpa dig.
 
Men jag vet inget som tyder på vallonskt ursprung. Namnet låter ju snarare tyskt.

3499
Och vad bygger han den uppgiften på?

3500
Bonér / Bonér
« skrivet: 1999-12-30, 20:35 »
Ryktet om vallonsk härstamning kan i detta fall bero på att militärerna hade vallonska namn. Men sådana namn var ganska vanliga bland soldater på den tiden, och det finns ingen anledning att tro att de därför har vallonsk härstamning. Andra soldatnamn som var mode då var t ex italienska.

Sidor: 1 ... 5 6 [7] 8