ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Tord Påhlman

Sidor: [1] 2 3 ... 5
1
Nora stadsförsamling / SV: Anders Pehrsson född 1802
« skrivet: 2017-02-11, 14:30 »
Ett skott från höften rakt ut i mörkret. Utan att överhuvudtaget tittat i aktuell kyrkbok: "Elfst." kan vara en förkortning för "Elfstorp", dvs med dagens stavning Älvstorp. Om nu detta kan vara till någon nytta.

2
Solna / SV: Solna Mantalslängd 1941
« skrivet: 2017-02-09, 19:12 »
Elisabet Josefina (ej Josefin) f Lindholm dör 1945 på Storgatan 15 i Solna, men det kanske du vet. Mannen flyttar från Solna 1946, gifter om sig 1948 med Irma Karolina f Ståle och bor med sin nya hustru i Hammarbyhöjden, Stockholm enl Sveriges befolkning 1950 i Arkiv Digital.
Beträffande Solnas mantalslängder för 1941 finns de tillgängliga hos Arkiv Digital, men de är uppställda kvartersvis i bokstavsordning och något kvarter Heleneborg kan jag ej hitta. Att söka vilket kvarter adressen Storgatan 15 ligger i tar avsevärd tid, så det överlåter jag till dig.

3
Hägersten (1957- ) / SV: Hägersten (1957- )
« skrivet: 2017-02-09, 18:08 »
Det framgår inte exakt vad du menar med "hitta", men om man har tillgång till ADs allt-i-ettabonnemang finns där ett register för Sveriges befolkning 1960. Dessutom finns ju förbundets befolkningsskivor Sveriges befolkning 1970, 1980, 1990. Dessa källor finns att tillgå på t ex stadsarkivet eller (vissa?) bibliotek. Rör det sig om en ännu levande person kan den sökas i t ex Ratsit eller Upplysning.se.

4
02) Bouppteckningar / SV: Vart finns hennes bouppteckning?
« skrivet: 2017-01-08, 16:10 »
Konstigt att hennes dödsår blev felaktigt registrerat. I dödboken för Jakob och Johannes står hon som avliden 1907, men i Rotemansarkivet står hon som avliden 1901, vilket kan förklara felet i Sveriges dödbok.
HAR DU ANMÄLT FELET SOM EN DÖDBOKRÄTTELSE TILL FÖRBUNDET, ÅKE CARLSSON?
Enligt Rotemansarkivet har hon sammanlevt med timmermannen Jonas Nilsson Stenström, som hans "fästekvinna", men han avled redan 1899 så de verkar aldrig ha gift sig. Kanske de var trolovade?I Rotemansarkivet står han som enbart Nilsson då han dör.Du kanske bör söka bouppteckningarmed olika kombinationer av efternamnen Svennberg, Stenström och Nilsson.

5
02) Bouppteckningar / SV: Vart finns hennes bouppteckning?
« skrivet: 2017-01-06, 16:11 »
Eftersom hon avled redan 1901 finns bouppteckningen i ett landsarkiv, i detta fall Stockholms stadsarkiv. Du kan besöka arkivet och be att få titta i bouppteckningen. Alternativt kan du beställa kopia av bouppteckningen på https://riksarkivet.se/bouppteckning, men då kostar det 4 kronor per sida. I regel brukar det inte bli så dyrt och skulle sidantalet vara onormalt stort brukar arkivet höra av sig och fråga om du verkligen vill ha alltsammans.

6
Enskede / SV: Enskede
« skrivet: 2016-10-04, 09:46 »
Du kan kolla bouppteckningar så snart de är färdigbehandlade av myndigheten (idag Skatteverket, före 2001 Tingsrätten), ingen som helst sekretess.

7
Enskede / SV: Enskede
« skrivet: 2016-10-03, 19:18 »
Har du tittat i bouppteckningen? Dessutom verkar Britta haft ett par döttrar. I varje fall figurerar två flickor med samma efternamn på CDn Sveriges befolkning 1970, se bilaga. Det framgår ju inte om det verkligen handlar om döttrar, men eftersom de bor på samma adress och med samma efternamn är det ju inte helt otroligt.

8
Bromma / SV: Bromma Alla:14 Församlingsbok 1914-1967
« skrivet: 2016-08-16, 02:56 »
Då är det väl enklare att beställa kopia av bouppteckningen här.

9
Efternamn / SV: Efternamnstillägg
« skrivet: 2016-08-11, 23:47 »
Tack för tipset om den offentliga utredningen beträffande Förslag till Namnlag. Jag skummade lite som hastigast, läser noggrannare senare. Lite förvånande att man ännu så sent som 1960 använde ett så ålderdomligt språk i offentliga handlingar. Jag kan inte minnas att man i vanliga böcker och tidningar vid denna tid använde verbens gamla pluralformer. Men denna utredning är full av "äro" och "voro". Skulle nästan kunna tro att texten är 100 år äldre.
En annan, mindre förvånande, sak är redogörelsen för patronymikon där man endast nämner manliga sådana, d v s de som bildas av faderns förnamn i genitiv med tillägg av ändelsen -son. Kvinnorna har man helt enkelt struntat i, typiskt för det dåtida (nutida?) manssamhället.
Hursomhelst, intressant läsning, rekommenderas!

10
Efternamn / SV: Efternamnstillägg
« skrivet: 2016-08-11, 18:24 »
Du har säkert rätt, men just namnet Lindberg lär vara ett av landets vanligaste - kanske det allra vanligaste - efternamn efter alla son-namn.

11
Efternamn / SV: Efternamnstillägg
« skrivet: 2016-08-11, 15:51 »
Före 1901 kunde man ta sig ett nytt efternamn "lite hursomhelst", inget tillstånd eller godkännande krävdes. Man talade bara om det för prästen som skrev in nya namnet i husförhörslängden. Ibland behölls patronymikonet, så det nya namnet skrevs in efter. Ofta (vanligen?) "försvann" patronymikonet med tiden och man skrev bara det nya namnet.
Då folk flyttat in till staden från landsbygden (urbanisering) bodde man ofta mer nära varandra än man gjort på landet. Då blev det inte lika lätt att åtskilja personer från varandra, man hade t ex inget gårdsnamn att relatera till. Flera Johanssöner och Persöner utan relation till varandra kunde bli nära grannar.
Därför tog många ett nytt namn. Ofta relaterade man det nya namnet till den ort man kom från, t ex Hållinder från Hållnäs. En annan variant var s k naturnamn, som dina förfäder har använt.
Det förekom även att man inom en by kunde ta namn, relaterade till byns namn. I Lingbo (Ockelbo kommun), där jag har anor, har familjenamnen Lingman, Lingstrand, Lingvall, Lignell förekommit inom byn.

12
Västerhaninge / SV: Västerhaninge
« skrivet: 2016-08-11, 15:25 »
Det finns många "By" i Sverige. Bifogar ett uppslag ur Rosenberg (originalupplagan) med alla "By" som han hittat på 1880-talet.

13
Katarina / SV: Johan Thomas Reffelmaker
« skrivet: 2016-08-02, 00:00 »
Ser att du frågat om detta förut, men skam den som ger sig!
Namnet låter ju onekligen mycket tyskt och Googlar man lite på namnet Reffelmacher eller liknande stavning får man många träffar i Tyskland, men naturligtvis även i andra länder.
"Ett skott från höften rakt ut i mörkret": Har du försökt med de icke-territoriella tyska församlingarna i Sverige? Det finns ju ett par stycken, Tyska Sankta Gertrud i Stockholm och Tyska Cristinae i Göteborg.
 

14
Nora stadsförsamling / SV: Nora stadsförsamling
« skrivet: 2016-07-13, 20:39 »
Glöm Heby!! Nora församling - som då låg i Västmanlands län - är det du ska söka på. Heby är den "moderna" kommun där denna Nora kyrka liger idag. Den kommunen fanns inte på artonhundratalet.

15
Nora stadsförsamling / SV: Nora stadsförsamling
« skrivet: 2016-07-13, 18:07 »
Är du säker på att du är i rätt Nora? Det Nora som idag ligger i Heby kommun i Uppland - numera i Uppsala län, tidigare i Västmanlands - förväxlas ofta med Nora (detta Nora) i landskapet Västmanland i Örebro län.

Vet ej om nedanstånde klipp ur Sveriges befolkning 1880 kan vara till någon nytta, men det visar i alla fall att A K är död och att Brita Cajsa är fattighjon och änka, boende i Västanbyn.

 Post 1880-21-4-774
 Högberg, Brita Cajsa
Fattighjon
 f. 1821 i Högbo (Gävleborgs län, Gästrikland)
 A. Krantz E:a
Änka, ensam i familjen
 Westanbyn
Högbo /Sandviken/ (Gävleborgs län, Gästrikland)
 
Registrerad födelseort: Högbo Gävleborgs län
 

16
Jag kanske uttryckte mig en aning slarvigt, det medges. Jag menade att det ej finns hfl eller liknande för den perioden. Naturligtvis måste man titta i ministerialböckerna, det måste man alltid.

17
Det är dessa personer och denna post är den enda som hittas i Rotemansarkivet på Stockholms stadsarkivs hemsida. Men, som jag sa i mitt förra inlägg, det finns betydligt fler poster med dem på DVDn Rotemannen 2.

18
Det heter Rotemansarkivet, ej "roteregistret" och det är den bästa (enda tillförlitliga) källan för perioden 1878-1926 i Stockholm. Man behöver ej känna till i vilken rote man ska söka, det räcker med att söka på de personuppgifter man har. Rotemansarkivet är utlagt, och fritt tillgängligt, på Stockholms stadsarkivs hemsida. Dock finns ej alla rotar med där. På DVDn Rotemannen 2 finns fler rotar, dock ej alla eftersom alla ännu ej är excerperade. Husförhörslängder/församlingsböcker finns ej (möjligen ofullständiga) i Stockholm för denna period. Rotemannainstitutionen tillkom eftersom kyrkan - pga stor inflyttning och många flyttningar - ej klarade av folkbokföringen.
Beträffande din familj är de ordentligt bokförda i Rotemansarkivet tills man och hustru avlider. Jag tittade i Rotemansarkivet på Stockholms stadsarkivs hemsida och kunde där endast hitta en enda post, men på DVDn Rotemannen 2 finns allt med. Har du möjlighet att titta in på Stockholms stadsarkiv så finns alla uppgifter på arkivets datorer. Har du tur kanske någon släktforskarvän eller något närbeläget biliotek har tillgång till DVDn Rotemannen 2. 

19
Engdahl / SV: Engdahl
« skrivet: 2016-07-05, 18:31 »
Vill gärna aktivera detta igen, det kan ju ha tillkommit nya anbytare med nya kunskaper under de gångna fem åren.

Beata Elisabeth Engdahl föddes 1758 i Östergötland, men vilket datum och i vilken socken?? Enl mantalsuppgift i Stockholm (Klara) var hon piga(?) hos köpmannen och delägaren i Österbybruk Henrik Wilhelm Peill. I mantalsuppgiften omnämns hon enbart som "Beata-Lisa". (H W Peills hus låg ungefär där regeringskansliet Rosenbad ligger idag.) Han var hennes cautionist (giftoman) då hon gifte sig i Klara kyrka, Stockholm 1785-09-16. Hon flyttade först till Österbybruk, flyttade till Norr Åsbo i Nora socken i Uppland år 1802, dog där 1804-07-19 av frossa (malaria). (Än i dag är ju Nora socken [Tärnsjö] känt för myggplågan, dock ej malariamyggor.) Frågorna är alltså: Var var hon född och när? Vilka var hennes föräldrar? I husförhörslängderna står bara att hon var född 1758 i Östergötland.

20
27 Rosor och hälsningar / Gott Nytt År
« skrivet: 2015-12-26, 13:01 »
God fortsättning, gott slut och gott nytt forskarår 2016 önskas alla släktforskare!

21
Saletti / Saletti
« skrivet: 2015-03-03, 17:31 »
Mina föräldrar pratade ibland om en bekant kvinna, Dagmar Saletti, som de kände när de var unga. Hon dog 1935 av blodförgiftning, endast 27 år gammal. Jag tror att hon var uppvuxen i Karlstad, men född i Stockholm. Hon avled på lasarettet i Karlstad, men var bosatt i Stockholm. Hennes farfar var född i Östergötland. Då jag läst ditt första inlägg här ovan började jag leta efter henne i källorna och fann att hennes efternamn stavades Saletti, men i Sveriges dödbok och dödboken i Engelbrekts församling, där hon var bosatt, stavas namnet Zaletti. Även i Begravda i Sverige stavas hennes och hennes föräldrars (de ligger i samma grav i Karlstad) namn Zaletti. Är det din släkt? Jag forskar ej på den men blev lite intresserad och nyfiken då jag läst ditt första inlägg ovan.

22
Rotemansarkivet upphörde 1926-06-30. Min gissning är att årtalet är en felskrivning, antingen i mantalshäftet eller vid excerperingen. Det torde alltså handla om 1926, ej 1946.

23
Förbundsstämman / Förbundsstämman
« skrivet: 2014-09-01, 20:23 »
Tack för förklaringen. Jag tyckte att dödboksmotionen var så viktig för det fortsatta arbetet med dödboken att den borde omnämnts speciellt, men jag väntar med spänning.

24
Förbundsstämman / Förbundsstämman
« skrivet: 2014-09-01, 00:15 »
I ÖGFs referat sägs dock ingenting om SSGFs motion om en ny utgåva av Sveriges Dödbok. Varför?

25
Namnbyte / Namnbyte
« skrivet: 2014-07-26, 18:43 »
Vid giftermål är man väl redan förförd, eller....???

26
Dagarna var välarrangerade och allt verkar ha fungerat bra. Många kom till vår monter och frågorna var ungefär de vanliga.
Beträffande trubadurframträdandet på banketten tänker jag inte rescensera detta, men ingen jag pratat med var speciellt positiv. Att kalla publiken oborstad - då man själv ingår i densamma - är ett sätt att förnedra sig själv.

27
Förbundsforum / Angeläget
« skrivet: 2013-07-16, 00:28 »
Så kom den då äntligen........årsboken alltså, men jag bor ju inte på framsidan

28
Förbundsforum / Angeläget
« skrivet: 2013-07-13, 12:00 »
.....så den är väl på gång.??? I dag, lördag, delas ingen post ut. Postveckan är alltså slut.

29
Förbundsforum / Angeläget
« skrivet: 2013-07-13, 10:44 »
Ett par inlägg högre upp i denna diskussion står det att årsboken skulle kommit i brevlådan senast denna vecka. Var är den??? Inte i min brevlåda! Jag har beställt och betalat i tid. Kansliet och Bokhandeln har semesterstängt. Ingen årsbok i sikte.

30
Woxberg / Woxberg
« skrivet: 2013-02-17, 10:02 »
Jag tror att släkten Woxberg kommer från Woxna.

31
God fortsättning till alla, men inte till den nya uppställningen. Den verkar förvirrande, hoppas det bara är en tillfällig test som snabbt försvinner. I detta fall kan man instämma med Gustav Vasa.....

32
Att hamna i en arabisk arrestlokal är nog inte så kul. Själv har jag aldrig lyckats med detta, trots åskilligt resande i denna del av världen Min födelseförsamling (moderns hemförsamling)är Katarina i Stockholm som hetat Katarina sedan 1907, dessförinnan Sankt Katarina, källa Sveriges församlingar genom tiderna. I mina pass har det alltid stått Katarina, Stockholm som födelseort. I Göteborg kanske man har andra passtraditioner

33
Munthe / Munthe
« skrivet: 2012-10-02, 18:52 »
Fredrik Munthe drev det anrika apoteket Vita Björn i Ladugårdslands (Hedvig Eleonora) församling. Källa: The story of Axel Munthe, Capri and San Michele (Allhems förlag). Apoteket låg vid denna tid - enligt Stockholmskällan - vid Nybrogatan, ligger idag i Sturegallerian. Fredrik Munthe förekommer i Mantalslängdsregistret som boende i Ladugårdsland. Hoppas detta kan vara till någon ledning.
Västra delen av församlingen (där Nybrogatan ingår) tillhörde Nybroroten.
 
 
 
 
(Meddelandet ändrat av tord 2012-10-02 19:16)

34
Ett sätt att hitta ev efterlevande är att titta på förstasidan i Edith Unnerstads bouppteckning. Den torde finnas på Stockholms stadsarkiv. Kopia kan beställas med formuläret på Riksarkivets hemsida.
 
Här är hennes uppgifter i Sveriges dödbok:  
 
19000728-1025
 
Unnerstad, Edit Alice
 
Burev 8-12
182 63  Djursholm
 
Död 29/12 1982.
 
Kyrkobokförd (1982) i Danderyd, Danderyds kn (Stockholms län, Uppland). Mantalsskriven (1982) på samma ort.
 
Född 28/7 1900 i Finland.
 
Änka (17/10 1970).
--------------
Födelseförsamling i källan:
Fi
 
Källor:
RTB 83 / SPAR 90

35
Hofgren / Hofgren
« skrivet: 2012-08-22, 15:09 »
Det finns en släktforskare Carolina Hofgren som var ganska aktiv i Anbytarforum för cirka tio år sedan. Hon har skrivit första inlägget i denna tråd. Gissningsvis har hon rett ut släkten Hofgren. Har du varit i kontakt med henne?
 
(Meddelandet ändrat av tord 2012-08-22 15:16)

36
Titlar och befattningar / Kronobåtsman
« skrivet: 2012-07-30, 22:41 »
I Krigsarkivet finns bl a båtsmansrullorna. Titta här

37
Anbytarforum / Anbytarforum, ett otroligt medium
« skrivet: 2012-07-05, 10:44 »
Vore väl dessutom bra om någon med pondus, ansvar och behörighet kunde korrigera stavningen av ...., ja vadå?

38
General questions / Typing Swedish Alphabet
« skrivet: 2012-05-23, 13:12 »
For typing here in Anbytarforum you use the special Swedish/Danish/Norwegian/(German/French) letters appearing on top of the Message text box were you type your message. Just click on the letter and it will be inserted.

39
Katarina / Katarina inflyttningslängd 1891, bild 183,post 420
« skrivet: 2012-04-13, 17:18 »
Hon är uppenbarligen född i Bälinge, Uppsala län och inflyttar vid detta tillfälle från Maria Magdalena församling till Bondegatan 65B i Katarina församling. Hon finns i flera poster i Rotemansarkivet, gratis åtkomligt på Stockholms stadsarkivs hemsida och betydligt mer lättläst
 
Vid denna tid (1878-1926) stod Rotemännen för den huvudsakliga folkbokföringen i Stockholm, eftersom kyrkan inte mäktade med densamma. Kyrkan folkbokförde också, men bästa ordningen hade nog Rotemännen. Om detta kan du läsa mer på Stockholms stadsarkivs hemsida (och på DVD-skivan Rotemannen).
 
(Meddelandet ändrat av tord 2012-04-13 17:24)

40
Stockholmsäktenskap sägs även ha varit relativt vanligt förekommande i vissa norrländska glesbygder. Kallades då understundom Norrlandsäktenskap.

41
Artikeln Stockholmsäktenskap i Wikipedia, är mycket informativ, behandlar bl a Margareta Matovics avhandling och har en omfattande litteraturförteckning. Rekommenderas!
 
(Meddelandet ändrat av tord 2012-02-22 13:15)

42
Läs gärna artikeln Stockholmsäktenskap i Wikipedia.

43
Archive - Swedish history / Sune Bergman
« skrivet: 2012-02-15, 00:10 »
As a teenager I worked as a trainee in the world-wide telecommunications company Ericsson. Sune Bergman was working in the company some years before his retirement. I remember him very well and for a period I was seeing him daily. I bought his book Med näver och glödstift and I think I gave it as a gift to someone.

44
Titlar och befattningar / Korpral
« skrivet: 2011-11-15, 16:52 »
En gratialist uppbar gratial, d v s någon form av pension. Din korpral hade sannolikt avgått från sin korpraltjänst. Idag skulle han väl benämnas pensionär.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2011-11-15 16:56)

45
Pekpinnar, tillrättavisningar och självvalda moderatorer hör knappast hemma i någon tråd.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2011-10-12 01:11)

46
I projektet Namn åt de döda (NÅDD) uppmanas man att ange gifta kvinnors flicknamn, vilket sedan redovisas i den färdiga produkten Sveriges dödbok. Har inte Gunnar H noterat detta?

47
Det var även vanligt att man övergav sitt patronymikon då man flyttade till en stad. Man tog ofta namn som anknöt till trakten man kom ifrån t ex Hålldin och Hållinder från Hållnäs socken etc, eller så tog man s k naturnamn såsom Lindberg, Lundström, Bergman etc.

48
Förbundsstämman / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2012
« skrivet: 2011-08-31, 12:49 »
Tilläggas kan att på förslag av SSGF beslutades att förbundsstyrelsen erhåller en klumpsumma för arvoden, SEK 200000:-, att fördelas inom styrelsen, i stället för av förbundsstämman fastställda, detaljspecificerade, arvoden till vissa styrelseledamöter (valberedningens förslag).

49
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2011-08-29, 11:40 »
Instämmer med Mats ovan, TACK! Man kan ju ha synpunkter på de olika detaljerna, omöjligt att få ett arrangemang helt perfekt. Men, redan förra året (och även kanske ännu tidigare) var det problem med platsera till föredragen. Det borde man försöka lösa till kommande dagar i Gävle. Kan man inte dubblera, så att i varje fall populära föredrag hålls både på lördag och söndag? Det skulle även ge oss som står i monter och/eller deltar i stämman en chans att åhöra vissa föredrag. Dessutom skulle det kanske kunnna bidra till att besöksantalet fördelas jämnare över lördag och söndag. Med hittillsvarande system är det ju alltid många fler besökare på lördagen än på söndagen. Något att tänka på inför släktforskardagarna i Gävle nästa år.

50
Jag använder Firefox 5.0  Infogade clipart-bilden just där den sitter. Perfekt!

51
Idag fick jag en tidning till!

52
Idag fick jag (äntligen) en komplett tidning, hurraaa!! För säkerhets skull har man använt B-post, för att det skulle ta lite extra lång tid. Det för mig mest intressanta innehållet finns i de tidigare saknade sidorna

53
Ännu har ingen tidning dykt upp. Har jag tur kanske jag får den innan förbundskansliet går på semester

54
Kofferdibåtsman / Kofferdibåtsman
« skrivet: 2011-06-30, 14:00 »
En vänlig släktforskarkollega verifierade att vad jag skrivit i inlägget ovan är helt korrekt och han uppmärksammade mig på att man kan läsa om allt detta på Hans Högmans excellenta militariehemsida http://www.algonet.se/~hogman/slbatsman.htm. Det är sannolikt på denna hemsida jag ursprungligen läste om kofferdibåtsmän.

55
Kofferdibåtsman / Kofferdibåtsman
« skrivet: 2011-06-30, 01:40 »
En aning tveksam till om jag ska ge mig in i denna diskussion, men jag gör ett försök. Tror mig ha läst någonstans att kofferdibåtsmän även förekom på krigsfartyg. De var inte indelta utan vanliga sjömän som uppbar lön för tjänstgöringen ombord. Anledningen till deras förekomst var att man hade visst behov av båtsmän med sjövana för att hjälpa och stödja (utbilda?) de indelta båtsmännen som i detta sammanhang förmodligen ansågs vara mer eller mindre landkrabbor. Man kallade dem då kofferdibåtsmän för att skilja dem från de indelta dito.

56
Mitt exemplar av senaste numret av Släkthistoriskt Forum saknade ett (stort) antal sidor, vilket jag meddelade Prentjänst och fick  följande svar per epost 2011-06-14:
 
Hej!
En ny tidning kommer på posten inom kort.
 
Vänliga hälsningar
 
Prentjänst Sveriges Släktforskarförbund
 
Ännu har ingen ny tidning dykt upp!! Nu undrar jag hur Prentjänst tolkar uttrycket inom kort. Någon som vet?? Jag antar att Prentjänst tolkar uttrycket helt annorlunda än vad jag gör.
 
Jag börjar fundera över om det verkligen är värt pengarna att förnya prenumerationen på Släkthistoriskt Forum då den dagen kommer.

57
Yrken L / Lykttändare
« skrivet: 2011-06-01, 00:31 »
Det är ju snart nio år sedan jag skrev ovan om lykttändare. Såvitt jag minns hämtade jag mina uppgifter från flera källor, bl a ett studiebesök på Stockholms gamla gasverk i Värtan, Stockholm, där man då fortfarande hade ett par gaslyktor i bruk, de enda kvarvarande i Stockholm, kanske i hela landet. Gasverksområdet i Värtan genomgår stora förändringar, där ska det bli bostäder, så jag vet ej om gaslyktorna ännu finns kvar där. Om man söker på Gasverk i Wikipedia finns där en omfattande förteckning över litteratur där man säkerligen även kan finna information om lykttändare.

58
Koppor / Koppor
« skrivet: 2011-05-16, 12:44 »
Koppor??

59
Tro eller inte tro, nog bör man väl rätta till ett uppenbart slarvfel.

60
Kan inte någon moderator, eller motsvarande makthavare, ändra rubriken för denna diskussionstråd? I rubriken står det pantonymikon.

61
Förbundets ekonomi / Förbundets ekonomi
« skrivet: 2011-04-30, 14:05 »
Även jag fick äntligen mitt konto återaktiverat igår kväll, med ett års giltighet f o m igår. Storartat!

62
Förbundets ekonomi / Förbundets ekonomi
« skrivet: 2011-04-29, 18:16 »
Så här står det på inloggningssidan:
 
Din prenumerationstid har utgått och därför har du inte längre tillgång till någon databas.
Du kan förnya din prenumeration hos Förbundets bokhandel.
Gör så här:
Klicka på följande länk.
När du kommer till bokhandels webbplats, välj alternativet 'Prenumerationer, etc' från vänstermenyn.
 
Inte ett ord om inbetalningskort och OCR-kod. Därför förleds man - i varje fall jag - tro att detta är det snabbaste sättet. Jag har fått inbetalningskort med OCR-kod, men använde det inte eftersom jag (uppenbarligen helt felaktigt) antog att betalning via Bokhandeln förnyade mitt abonnemang automatiskt. Man upphör aldrig att förvånas!

63
Lennart E, vi vill väl att tiden ska räknas från tillgänglighetsdagen, ej från betalningsdagen.

64
Eftersom ingen ansvarig på sistone förklarat något i denna fråga tar jag mig friheten att citera text ur ett epostsvar som jag just fått från förbundet:
 
När betalning har skett via vår Bokhandel skall transaktionen gå till
vår prenumerationstjänst, ett externt företag som sköter denna tjänst,
där uppdatering av kundinformationen sker. När uppdateringen är klar
skickas en ny transaktion till vårt inloggningssystem, som läser in
kundinformationen i dess databas, som genererar ett automatiskt mejl
till kunden. Om ny kund, erhåller kunden  de användaruppgifter som
behövs för att kunden skall kunna logga in.  Om fortsatt abonnemang,
erhåller kunden information om detta. Tiden från betalningstillfället
till utskick av mejlet skall ske inom 6 timmar. Det är vår
målsättning.
Detta är ett projekt som pågår och vi alla som jobbar med det hoppas
att det blir färdigt så snart som möjligt.
 
Nu återstår det alltså att se vad som menas med så snart som möjligt.

65
Vare sig administrationen av Rötters Vänner sköts internt eller externt är väl ett befogat grundkrav att det ska fungera! Min betalning till Bokhandeln den 13 april har till dags dato ej genererat något utfall i form av återaktiverat konto. Mitt ebrev i frågan den 15 april till info@genealogi.se resulterade igår i ett yrvaket konstaterande att man inte förstod min fråga utan behövde ett förtydligande. De meddelanden jag skickat på inloggningssidan har enbart resulterat i automatgenererade svar där man tackat för frågan och lovat återkomma snarast.

66
Per och Petter/Peter betraktades som samma namn. Därför kunde efterföljande patronymikon bli det ena eller andra, kanske beroende på prästens humör den dag han skrev i boken. På liknande sätt kunde namnet Erik ge upphov till patronymikon Eriksson och Ersson.

67
17 Juridik / Svenska brott
« skrivet: 2011-03-31, 16:00 »
Bysättning innebar ju att man frihetsberövades för att man inte kunde betala sina skulder. Det kanske var anledningen till pisket. Straffet brukade avtjänas i ett bysättningshäkte.
 
På Södermalm i Stockholm finns en restaurang kallad Bysis, syftande på att lokalen fordomdags inrymde ett dylikt häkte. På restaurangens hemsida påstås dessutom att C M Bellman var bysatt därstädes, vilket torde vara helt fel. Bellman var för fin för att bysättas på ett så simpelt ställe, han bysattes i  Högvakten på Stockholms slott.

68
Arvtagare enligt bouppteckning / Arvtagare enligt bouppteckning
« skrivet: 2011-03-24, 17:37 »
Om han erkänt barnet fött 1895 torde det väl vara hans. Det andra kan han ju ha adopterat senare. Adoptioner (i modern mening) blev tillåtna 1917.

69
Arvtagare enligt bouppteckning / Arvtagare enligt bouppteckning
« skrivet: 2011-03-24, 15:34 »
Har du tittat i födelseboken? Om fadern erkänt barnen som sina biologiska barn kan det vara antecknat där.

70
Arvtagare enligt bouppteckning / Arvtagare enligt bouppteckning
« skrivet: 2011-03-24, 13:12 »
Har du kontrollerat om den uppgivne fadern sedermera - t ex i samband med giftermålet - erkänt barnen? Det brukade kunna skrivas in i födelsebok eller församlingsbok.

71
Engdahl / Engdahl
« skrivet: 2011-03-17, 01:13 »
Beata Elisabeth Engdahl föddes 1758 i Östergötland, men vilket datum och i vilken socken?? Enl mantalsuppgift i Stockholm (Klara) var hon piga(?) hos köpmannen och delägaren i Österbybruk Henrik Wilhelm Peill. Han var hennes cautionist (giftoman) då hon gifte sig i Klara kyrka, Stockholm 1785-09-16. Hon flyttade först till Österbybruk, flyttade till Norr Åsbo i Nora socken i Uppland år 1802, dog där 1804-07-19 av frossa (malaria). (Än i dag är ju Nora socken [Tärnsjö] känt för myggplågan, dock ej malariamyggor.) Frågorna är alltså: Var var hon född och när? Vilka var hennes föräldrar? I husförhörslängderna står bara att hon var född 1758 i Östergötland.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av tord 2011-03-17 16:17)

72
Namnbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2011
« skrivet: 2011-02-25, 00:35 »
Vill man veta exakt hur många som bär ett visst efternamn bör man titta in på SCBs hemsida. Eniro innehåller ju enbart dem som har telefonabonnemang och inte har hemligt nummer. Vill du veta vilka personerna är kan du titta in på www.upplysning.se, där upp till 100 personer över 16 år, och med samma namn, visas med namn, adress och personnummer.

73
Titlar och befattningar / Rotebåtsman
« skrivet: 2011-02-10, 14:17 »
Båtsmansrullorna finns på Krigsarkivet, men har du hittat honom i kyrkböckerna, t ex husförhörslängder?

74
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2010-12-31, 15:38 »
Tack detsamma Mats, men varför har du lösskägg på bilden? Det är väl inget fel på ditt originaldito

75
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2010-12-24, 14:04 »
Jag har just fått meddelandet att felet är åtgärdat från Rötterredaktören Nina Wikström. Tack för det Nina och återigen God Jul!

76
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2010-12-24, 11:20 »
Jag fick åxå samma svar. Det är nog inte meningen att någon ska vinna idag, Rötterredaktören har tagit julledigt.  
 
GOD JUL alla Röttervänner, inklusive Rötterredaktören

77
Till att börja med kan väl Sten Magnussons förening ta initiativet från föreningshåll genom en motion.......

78
Och varför kan inte din lokala förening motionera om saken?

79
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-27, 11:02 »
Frågan är tillräckligt utredd av förbundet. Är man är angelägen att frågan ånyo aktualiseras ber man den förening där man är medlem lämna en motion i ärendet till nästa förbundsstämma. Det är så det fungerar i en demokratisk organisation.

80
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-27, 09:53 »
Även om det troligen inte blir av, vore det inte värt att åtminstone utreda?
Den här frågan är mer än tillräckligt utredd. Finns ingen anledning att förbundet satsar sina knappa resurser på detta.
 
Varför skulle en och annan släktforskare tveka att gå med i någon förening ingående i Sveriges Släktforskarförbund för att förbundet saknar en totalt onödig lokal i Göteborg?
Resonemanget är absurt och, som redan nämnts, frågan är död.

81
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-27, 01:40 »
Förbundet har ingen - och behöver inte någon - besökslokal, vare sig i Göteborg eller annorstädes. Den saken är död!!!
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-11-27 01:48)

82
För cirka tio år sedan öppnade några som var mer eller mindre i opposition mot förbundet en virtuell förening. Hur gick det med den? Lever den eller dog den sotdöden?

83
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 13:34 »
Min lokala förening har ett utmärkt samarbete med det lokala stadsarkivet, som även är landsarkiv för hela länet, och dessutom ett lika gott samarbete med stadens stadsbibliotek. Klarar man inte av att hantera den sortens samverkan i Sveriges näst största stad?
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-11-25 13:34)

84
De flesta föreningar har ju, som alla vet, svårt att locka till sig medlemmar, såväl unga som gamla. Ännu svårare att få folk till styrelsearbete. Beträffande virtuella föreningar finns ju redan sådana, t ex Anbytarforum och Facebook. Den verksamhet vi bedriver i min förening kan knappast bedrivas virtuellt, för att bedriva verksamheten behöver vi träffas. F ö är min förening med i Facebook och det är vi långt ifrån ensamma om, även förbundet är medlem därstädes.

85
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 12:49 »
Nej Sten, förbundet har ju (som de flesta vet) ingen som helst verksamhet i Sveriges största stad!
 
Beträffande förbundets produkter kan föreningarna sälja dem i kommission - och tjäna en slant. Förmodar att föreningarna i Sveriges näst största stad redan gör så. Om inte, är det väl dags att sätta igång.
 
Chris förslag borde väl också vara föreningsbaserat, det är ju föreningarna som bedriver lokal verksamhet och som behöver medlemmar.  
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-11-25 13:02)

86
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 01:43 »
Och varför ska förbundet ha lokaler i t ex Göteborg? Lokal verksamhet bedrivs av föreningarna och förbundet är ju ett förbund, ingen förening. Under förre förbundsordförandens tid försökte man bedriva föreningsverksamhet i förbundets lokaler i Sundbyberg, med känt resultat. Finns ingen anledning att repetera det misstaget.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-11-25 01:52)

87
Jag kan inte heller läsa varifrån bruden kommer, men en vild gissning är Skrekarhyttan (tidigare även kallat Skrikarhyttan) eller Dalkarlshyttan i Vikers församling. Brudgummen kom nog från Nya Viker, ej Wikna, där de även vigdes samman. Även Nya Viker är en av byarna i Vikers församling.

88
Hofgren / Hofgren
« skrivet: 2010-10-11, 15:56 »
Har du tittat i födelseboken i Allmänna barnbördshusets kyrkoarkiv? Om inte, gör det.

89
När nu två veckor förflutit sedan förbundsstämman verkar det som om de flesta slappnar av fram till nästa stämma i Norrköping 2011. Tråkigt!  
 
Beträffande de stadgevidriga beslut som fattades på stämman reagerade jag, i likhet med Michael Lundholm, då det beslutades i en övrig fråga, men eftersom det blev avslag brydde jag mig (i likhet med Michael Lundholm?) inte speciellt mycket. Att valberedningen stadgevidrigt utökades med en ledamot kände jag inte till eftersom jag, förmodligen i likhet med de allra flesta (alla?), förbundsstämmoombud inte har förbundsstadgarna i huvudet. Vad händer i förlängningen? Kommer justerarna att justera stämmoprotokollet? Kanske de redan gjort det! Detta kanske kan betraktas som en petitess, men stadgar är stadgar och de ska följas! Varför har man annars stadgar?
 
Slutligen, det av Michael L m fl nämnda övergrepppet, hur hanteras det? Enligt min uppfattning tar åtminstone delar av förbundsstyrelsen avstånd från detta avskyvärda beteende. Men, jag tycker att förbundsstyrelsen borde offentligt deklarera att de tar avstånd, t ex genom att skriva ett öppet brev. Detta får inte upprepas!!

90
Den föreningsrepresentant som begick ovannämnda övergrepp hade - enligt sin föreningsordförande - föreningens uppdrag att stödja Viktoria Jonasson, inget annat. Respekt för sina föreningsstyrelsekolleger? NEJ! Demokrati? NEJ! Folkvett? NEEEJ!!

91
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2010-09-03, 16:26 »
Även jag instämmer i ovanstående. Dock uppstod lite problem med var och hur entréavgiften skulle gälla. En aningen häftig diskussion om detta uppstod i början av ordförandekonferensen och förbundsordföranden Barbro Stålheim blev tvungen att ljuta olja på vågorna. På söndagen tog en en hårt arbetande funktionär i en utställande förening en paus för att åhöra ett föredrag. Hon löste entréavgift 40 kronor strax utanför föredragslokalen. Väl framkommen till lokalens entrédörr upplystes hon om att lokalen var fullsatt och att hennes just betalade entréavgift absolut inte kunde återbetalas!!! Efter en lång diskussion med flera släktforskardagsfunktionärer återbetalades slutligen avgiften. Så här ska det inte vara! Hoppas att någon lämplig förbundsstyrelsefunktionär klargör detta med nästa års arrangörer.

92
Förre förbundsordförandens inlägg på 2010 års förbundsstämma var det värsta jag hört i hela mitt liv. Den mannen verkar inte ha någon skam i kroppen!

93
Snålheten bedrar visheten.....Förmodligen även i Örebro.

94
Tar mig friheten att citera ett inlägg i Ordförandelistan:
 
Eftersom ordförandelistan tydligen anses vara ett utmärkt forum för lobbying vill
jag passa på att slå ett slag för motion 6, från Nora Släktforskarklubb, Sollefteå släktforskare och SSGF.
 
 
Jag har nämligen undersökt skillnaderna mellan deltagande på stämmorna mellan
stora och små föreningar (under 100 medlemmar) och upptäckt att vi här har ett
tydligt demokratiskt underskott, som dessutom förvärrats.
Jag hade kvar några deltagandelistor och jämförde:
 
 
Redan vid stämman i Karlstad 1999 deltog småföreningarna i mycket mindre grad
än de stora. Bara 35 % deltog, mot mer än dubbelt så många av de stora.
 
 
I Halmstad 2007 hade sedan småföreningarnas deltagande sjunkit till 27 %, medan de
stora fortfarande hade en stor närvaro, på 64 %.
 
 
Vad hände då ifjol, efter att reseersättningen sänkts med 500 kr? Jo, då sjönk
deltagandet av småföreningarna till 20 % medan de storas närvaro höjdes något,
till 68 %.
 
 
Efter denna ändring har alltså det demokratiska underskottet förvärrats ytterligare.
Nu är det i ännu högre grad de stora som bestämmer över de små.
 
 
Ett minimikrav är alltså att stödja motionen från Sollefteå, Nora och SSGF och
återgå till att reskostnaderna maximeras till 300:- (och motsvarande
motioner 7-8 från SGS och Örebro släktforskare).
Förbundet har nu råd med detta. Frågan är om vi har råd att fortsätta att ha ett så
stort demokratiskt underskott. Tvärtom måste man nog sedan fundera över om
det kan finnas ytterligare åtgärder som får deltagandet att till att börja med återgå till
1999 års nivå.
 
 
Ulf Berggren
ordförande i en stor förening (FFS), men alla har vi varit små!
 
Se även mitt eget inlägg ovan lördagen 22 augusti 2009 - 18:15 (stämmodagen 2009)
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-08-26 00:07)

95
Näringsliv / Philipson, Gunnar V """"Bilkungen""""
« skrivet: 2010-08-09, 01:10 »
Texten i närmast föregående inlägg är till stor del ordagrant plankad direkt från Wikipedia och inte helt dagsaktuell. Det i texten omnämnda bilmuseet existerade endast under en sjumånadersperiod för aderton år sedan, från mitten av april till mitten av december 1992,

96
Blir det inga utflykter eller liknande under fredagen? I Bergslagen finns mycket sevärt!

97
Namnbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2011
« skrivet: 2010-06-24, 14:38 »
Innan tillkomsten av Släktnamnsförordningen 1901 skrevs det nya namnet in i husförhörslängden, så det är där du ska leta. Något skäl för namnbytet behövde inte anges.

98
Titlar och befattningar / Rotesoldat
« skrivet: 2010-05-02, 12:47 »
Soldatrullorna förvaras i Krigsarkivet. På Krigsarkivets hemsida kan du läsa mer om detta. I avsnittet Hitta i  Krigsarkivets bestånd kan du under Personsökning Hitta en hel del information om hur du går till väga i din vidare forskning. Där står bl a om hur man bäst använder Grill, t ex att man med fördel använder den faksimilutgåva av verket som utgivits i modern tid av Landsarkivet i Göteborg och Genealogisk Ungdom. Grill brukar f ö finnas på större bibliotek. Om indelningen för aktuellt regemente är förändrad i förhållande till Grill finns uppgifter i Krigsarkivet om detta. Lycka till!

99
Titlar och befattningar / Rotesoldat
« skrivet: 2010-05-01, 17:32 »
Vad menas med Tjord?

100
Titlar och befattningar / Rotesoldat
« skrivet: 2010-05-01, 16:30 »
Om du följer honom i husförhörslängderna kan du säkert hitta var han tjänstgjorde som rotesoldat

101
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 17 september, 2010
« skrivet: 2010-03-16, 10:05 »
Ett diplomatiskt inlägg, Michael! Det kan ju tyckas orimligt att ta bort produkter bara för att någon annan säljer dem billigare. För min del anser jag det rimligt att man undersöker vad saker och ting kostar på annat håll innan man lägger in dem i Rötterbokhandeln. En sådan undersökning är varken svårgenomförbar eller tidskrävande. Hittar man dem till lägre pris hos andra nätbokhandlare kan man informera om det (se Michaels inlägg ovan).

102
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 17 september, 2010
« skrivet: 2010-03-15, 23:00 »
Jag hade inte för avsikt att dra detta i långbänk, men kan inte låta bli att reagera då jag fått särskild notis och att jag inte anses som en god släktforskare (skam!) eftersom jag handlar där det är billigast. Vem som helst kan handla hos t ex Bokus, det krävs inget MedMera-konto, jag nämnde det bara eftersom det ger lite extra bonus. För mig är det självklart att köpa en produkt där den är billigast och detta gäller väl för de allra flesta, i varje fall i min värld. Jag tycker det är lika självklart att Rötterbokhandeln inte ska sälja produkter till icke-konkurrrensmässiga priser, det känns för mig som ett svek mot släktforskarna, inte som att gynna rörelsen. Gunilla säger i sitt inlägg ovan: Tar också gärna emot tips på bra och läsvärda böcker, som inte finns i någon annan nätbokhandel. Den bok jag refererade till ovan finns hos både Bokus och Adlibris, till avsevärt lägre pris än i Rötterbokhandeln! (Då det gäller arkivmateriel hänvisar ju rörelsen till välsorterade kontorsmaterielhandlare.)
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-03-15 23:48)

103
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 06 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-06, 19:02 »
En av februari månads böcker säljs i Rötterbokhandeln för medlemspriset 143 kronor. Med påslag av expeditionsavgift och fraktkostnad blir slutpriset 211 kronor om man betalar med kort. Vill man betala mot faktura tillkommer ytterligare 25 kronor. Samma bok kan köpas hos Bokus för 172 kronor, inklusive frakt. Inga övriga avgifter tillkommer, inte ens om man väljer att betala mot faktura. Boken levereras till något av DHLs utlämningsställen, man väljer själv vilket. För min del är det bekvämare än postleverans, eftersom Postens utlämningsställe ligger längre bort än DHLs dito. Dessutom får jag MedMera-poäng vid köp från Bokus. Varför säljs icke-konkurrenskraftiga produkter i Rötterbokhandeln??
För mig känns det nästan lite oetiskt.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-03-06 19:12)

104
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 06 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-01, 00:43 »
Borde det inte stå .....kan köpas hos välsorterade kontorsmaterielhandlare?

105
Mosslander / Mosslander
« skrivet: 2010-02-23, 13:34 »
Du kan knappast påräkna ett fullständigt svar på varenda fråga genom att ställa den i Anbytarforum. Här nedan följer dock dödsuppgifter för Gösta Harrys föräldrar. Uppgifterna kommer från Sveriges dödbok 1947-2006. Med ledning av dessa uppgifter kan du beställa kopior av föräldrarnas bouppteckningar från Stockholms stadsarkiv. Blankettbild för denna beställning finns på stadsarkivets hemsida. På bouppteckningens förstasida är arvingarna förtecknade, således inkluderande samtliga vid dödsfallet levande barn.
 
 
18690428-067
 
Andersson, Vilhelm Teodor
 
Palmfeltsvägen 9
 
Död 25/6 1947.
 
Kyrkobokförd i Enskede (Stockholms stad, Södermanland).
 
Född 28/4 1869 i Katarina (Stockholms stad, Uppland).
 
Gift man (26/12 1894).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2007:
Farsta, Stockholms stad (Stockholms län, Södermanland)
Enskede, Stockholms stad (Stockholms län, Södermanland)
Skarpnäck, Stockholms stad (Stockholms län, Södermanland)
 
Födelseförsamling i källan:
Katarina församl. Sth (Stockholms län)
 
Källor:
DB, PA
 
 
 
 
18750409-022
 
Andersson f. Sundkvist, Martina Amalia
 
Handelsvägen 170
 
Död 11/1 1965.
 
Kyrkobokförd i Enskede, Stockholms stad (Stockholms stad, Södermanland).
 
Född 9/4 1875 i Adolf Fredrik (Stockholms stad, Uppland).
 
Änka (25/6 1947).
 
Anm: Gift 18941226
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2007:
Enskede, Stockholms stad (Stockholms län, Södermanland)
 
Födelseförsamling i källan:
Adolf Fredrik (Stockholms län)
 
Källor:
DB, PA / DOR 65

106
Mosslander / Mosslander
« skrivet: 2010-02-10, 13:45 »
Har du beställt kopia av bouppteckningen från Stockholms stadsarkiv? Från 1970 har utomäktenskapliga barn full arvsrätt och kan alltså stå med i bouppteckningen om de är kända. För barn födda före 1970 gäller dock vissa begränsningar. Om detta kan man läsa på Skatteverkets hemsida. Googla t ex på utomäktenskapliga barn i kombination med arvsrätt, så visas lämplig sida.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-02-10 13:46)

107
Mosslander / Mosslander
« skrivet: 2010-02-07, 13:46 »
Visst finns föräldrarna med i Rotemansarkivet, titta efter en gång till! Rotemansarkivet slutar 1926 och han verkar ju inte ha fått några barn innan dess. Föreslår att du tittar i hans bouppteckning efter eventuella barn. Bouppteckningen finns på Stockholms stadsarkiv och kopia av den kan beställas på stadsarkivets hemsida. I Katarina församlings födelsebok står han som född 25/9 1899 och döpt den 2 oktober av den smått legendariske Ernst Klefbeck (sedemera Sofia församlings förste kyrkoherde), grundare av Sim- och IK Hellas. Hans mor är angiven med samma födelsedatum som i Rotemansarkivet. Hans far däremot står som född 20/4 1869 i kyrkboken, men i Rotemansarkivet är han född 28/4 1869. Fadern har ingen födelseförsamling angiven i Rotemansarkivet, men enligt Sveriges befolkning 1900 är han född i Katarina församling, Stockholm och till yrket förtennare.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2010-02-07 14:25)

108
Mosslander / Mosslander
« skrivet: 2010-02-06, 20:40 »
Om du tittar själv i Rotemansarkivet på Stockholms stadsarkivs hemsida hittar du honom med både föräldrar och syskon. På 1920-talet står han som hisskonduktör.

109
Mosslander / Mosslander
« skrivet: 2010-02-04, 23:17 »
Mosslander verkar vara ett namn taget i modern tid. Vid sökning i Rotemansarkivet på Stockholms stadsarkivs hemsida hittar man Gösta Harry Andersson, född 25/9 1899 i Katarina församling, tillsammans med sannolika föräldrar och syskon. Bör naturligtvis även kollas i Katarina församlings födelsebok.

110
Järnboås / Järnboås, F:3
« skrivet: 2009-12-17, 12:04 »
Jag tyder det också som född 1745 af Christeliga föräldrar i Grythyttan, så du har säkert rätt.

111
Katarina / Gatuadress på Söder
« skrivet: 2009-12-15, 16:04 »
Det står Lilla Qvarngränd, före 1891 namn på nuvarande Rimbogatan, Östermalm. Ligger alltså inte på Söder.

112
Citat från Rötters förstasida idag:Släktforskarföbundets stämma kännetecknades av konsensus. Det var inga frågor som vållade någon större debatt utan förbundsstyrelsen och valberedningen fick igen sin linje på alla punkter.
Det är med andra ord ett enat förbund som nu kan ägna sig åt det kommande årets verksamhet.
 
Som stämmodeltagare kan jag bara konstatera att det kändes lite trist då inga frågor.....vållade någon större debatt. SSGFs motion om reseersättning möttes tyvärr med iskall tystnad från övriga stämmodeltagare. Endast ett fåtal röstade med oss och ingen yttrade sig. Vi avser dock att återkomma i ärendet till nästa stämma. Det verkar som om de flesta överlåter allting till styrelsen. Varför har vi en förbundsstämma?
 
(Meddelandet ändrat av tord 2009-08-23 01:02)

113
Med risk att bli tjatig efterlyser jag ånyo svar på frågor rörande detta ärende, gärna från någon som är mer berörd av frågorna. Vad säger valberedningen? Vad säger de som åtnjuter arvodena?

114
Så här i elfte timmen inför förbundsstämman i Falköping vore det tacknämligt om någon svarade på Stefan Simanders frågor ovan från den 5 juni kl 01:40. Eller ska frågan bara tigas ihjäl? Det tycker jag inte hör hemma i ett demokratiskt samhälle.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2009-08-18 09:38)

115
Jakob (och Johannes) / Gatuadress i Jacobs fs, Stockholm
« skrivet: 2009-08-06, 19:00 »
Norra Smedjegatan försvann 1968. På dess plats ligger idag Gallerian. Fordomdags hade gatan inte det allra bästa rykte eftersom flera s k partihotell låg där. I dessa hotell hyrdes rum per timme av prostituerade och deras kunder. Då Stockholms katoliker ville bygga en egen kyrka tyckte stadens myndigheter att Norra Smedjegatan var ett för ändamålet passande ställe! Sankta Eugenia katolska kyrka låg alltså på Norra Smedjegatan i många år, fram till 1968 då gatan försvann och kyrkan flyttades lite österut till Kungsträdgårdsgatan. Någon religionsfrihet var det inte tal om då denna kyrka byggdes, den var endast avsedd för icke svenska medborgare och vid entrén fanns i många år en skylt (myndighetskrav) som sade att det var förbjudet för svenska medborgare att beträda kyrkan.

116
Hur var kosten förr? / Hur var kosten förr?
« skrivet: 2009-07-22, 11:39 »
Jag minns från min mycket tidiga barndom i brytningen mellan fyrtio- och femtiotal att det fanns isskåp och iskarlar i Stockholm. Kylskåpet är ju en svensk trettiotalsuppfinning av teknologerna Munters och von Platen, men isskåpen levde kvar ganska länge. I mitt hem förekom aldrig något isskåp, vi hade kylskåp. Men jag såg isskåp på andra ställen. De isskåp jag kommer ihåg var bruna, fula, klumpiga skapelser. För att iskarlen skulle kunna leverera isen i flerfamiljshus, oberoende av om någon var hemma eller ej, var isskåpet ofta placerat ute i farstun och försett med ett rejält hänglås på isskåpsdörren. Isblocket lades ju i facket högst upp och det var olåst. Sedan gick iskarlen till portvakstfrun och fick sin betalning som isskåpsägaren deponerat hos henne. De flesta (alla) hus hade portvakt och portvaktsfrun var alltid hemma. Iskarlen var anställd av Stockholms Isbolag och körde isen i en av detta bolags ljusblå lastbilar.

117
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-06-08, 11:25 »
Man kan ju själv skriva i sin användarprofil att man är medlem i Rötters Vänner.

118
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-06-16
« skrivet: 2009-06-06, 19:26 »
Jag ligger (som vanligt) lågt.

119
1) Fördelningen framgår av valberedningens förslag i Angeläget (kallelsen till stämman).
 
2) Ted Rosvalls motivering kommer jag inte ihåg i detalj, men den gick ut på att det blev billigare för förbundet att behålla arvodena än att avskaffa dem!
 
Dessutom yttrade sig någon annan och tyckte att de som fick arvoden var värda det, om jag minns rätt.
 
(Jag är medlem i bara sex släktforskarföreningar.)

120
StorStockholms Genealogiska Förening (SSGF) yrkade vid föregående förbundsstämma i Malmö 2008 att förbundets styrelsearvoden avskaffas, d v s en återgång till vad som gällde före 2003. Efter plädering av Ted Rosvall för arvodenas behållande röstade stämman för avslag till SSGFs yrkande och arvodena behölls. Vid årets stämma i Falköping kommer SSGF ånyo yrka på att arvodena avskaffas. Inom SSGFs styrelse diskuterades huruvida vi skulle motionera om detta men eftersom det ej är en förbundsstyrelsefråga, och valberdningen hanterar ärendet inför stämman, valde vi att i stället för motion lämna förslag till valberedningen. Denna har uppenbarligen ej tagit till sig andemeningen i vårt förslag, utan föreslår att arvoden fortfarande skall utgå. Om årets stämma fortfarande tycker att arvoden skall utgå avser SSGF att motionera i ärendet till nästa års stämma.  
 
Här följer vårt förslag som skickats till, och mottagits av, valberedningen:
 
Förslag om avskaffande av styrelsearvoden inom Sveriges Släktforskarförbund
 
SSGF anser det otillfredsställande att sexsiffriga belopp årligen betalas ut som arvoden i en så liten organisation som Släktforskarförbundet (till en kostnad av i år ca 280 tkr inklusive sociala avgifter), särskilt när boksluten år efter år visat röda siffror. När arvodena infördes efter stämman 2002 hade förbundet gått med överskott under många år och hade vid utgången av året drygt 7 mkr i kassan. Situationen var alltså helt annorlunda än vad den varit under flera år med röda siffror.  
 
Inom ideell verksamhet förekommer i de flesta fall inga arvoden och där det förekommer handlar det mestadels om symboliska belopp. Vi tror inte att en ideell styrelse blir mer motiverad för sitt arbete om man har höga arvoden.  
 
Vi föreslår därför:
 
att Valberedningen till Riksstämman framlägger förslag om avskaffande av de särskilda styrelsearvodena, men liksom före 2003 ska styrelseledamöter få traktamente samt ersättning för förlorad arbetsförtjänst och egna utlägg.
 
För StorStockholms Genealogiska Förening
 
Tord Påhlman
Ordförande
 
(Meddelandet ändrat av tord 2009-06-04 22:35)

121
Tack för svaret, Barbro. Bra att du rätade ut en del frågetecken. Någon faktura daterad 23 april 2009 har jag alltså ej fått. Det enda inbetalningskort jag fick för Rötters Vänner 2008 hade texten MAKULERAD i stället för belopp. Således betalade jag ej år 2008, trots att det från förbundskansliet hävdats att jag så gjort. Nu har jag i stället skickat in 250 kronor för att dels betala för 2008, dels betala för 2009 samt ett litet extra bidrag till det fria Rötters Vänner. Hoppas det hela kommer att fungera bättre framöver. Eftersom bidragen till Rötters Vänner är frivilliga bör det - enligt min uppfattning - finnas en (enkel) möjlighet att skicka in dylika frivilliga bidrag, inte enbart möjligheten att köpa en prenumeration i Bokhandeln.

122
Jag har nu åxå hittat ovan angivna gironummer och betalat ett frivilligt  bidrag för både 2008 och 2009. Viktigt är att man inte använder det plusgironummer som står på det utsända nollade inbetalningskortet (om man fått ett sådant) eftersom det numret måste kombineras med ett OCR-nummer.
 
(Meddelandet ändrat av tord 2009-05-20 22:29)

123
Och vilket är kontonumret för Rötters Vänner???

124
Det är klart jag kan (och förmodligen kommer att göra) men jag tycker att det någon gång borde kunna bli ordning och reda på detta. Förbundet har ju länge brottats med dålig ekonomi och uteblivna Rötters Vänner-inkomster bör väl inte negligeras, varenda krona torde vara behövlig.

125
Jag har fått korrekta ibetalningskort för ShF och årsbok samt snällt betalat. För Rötters Vänner har jag fått ett inbetalningskort med beloppet 00 öre. Vid förfrågan hos förbundskansliet - för cirka en och en halv månad sedan - blev svaret att det ännu ej var dags för mig att betala eftersom jag betalat i april 2008, vilket jag ej gjort. Förra årets inbetalningskort var försett med texten MAKULERAD. Nytt inbetalningskort - med korrekt belopp ifyllt - har utlovats, men har ännu ej erhållits! Så jag har nu ett helt gratis användarkonto, något som jag ej önskar ha. Jag vill, liksom många andra, gärna göra rätt för mig. Men hur ska jag bära mig åt? Kan man nära en förhoppning att den nya femtioprocentiga ekonomitjänsten bringar ordning i detta?

126
Hade inte riktigt samma problem, men likartat. Om din fråga gäller ett nollat inbetalningskort för RV går det förmodligen inte att använda på grund av att det saknar OCR-nummer. Som bekant kräver betalning till OCR-konton OCR-nummer och kan ej användas för andra typer av betalningar.

127
Varför lägga in denna fråga i en diskussionstråd? Är det inte bättre att fråga info@genealogi.se istället? Så gjorde iallafall jag.
 
(Meddelandet ändrat av tord den 17 mars, 2009)

128
Patronymikon (fadersnamn) / Patronymikon (fadersnamn)
« skrivet: 2009-03-08, 10:54 »
Jag uttryckte mig kanske en aning otydligt i mitt inlägg ovan. Jag menade inte att de levande barnen helt saknade efternamn, men att det ofta inte omnämndes i kyrkböckerna. Då syftade jag i första hand på födelsebok och husförhörslängd. I hfl var ju barnen i regel uppräknade utan efternamn direkt efter föräldrarna, så länge barnen bodde kvar hemma (och var ogifta).

129
Patronymikon (fadersnamn) / Patronymikon (fadersnamn)
« skrivet: 2009-03-05, 19:44 »
Såvitt jag minns kan detta eventuellt ha diskuterats tidigare i AF. Förr brukade barn överhuvudtaget inte skrivas in i kyrkböckerna med efternamn - patronymikon eller släktnamn - utan enbart med förnamnet. Efternamn blev aktuellt då barnet flyttade hemifrån eller gifte sig. Utomäktenskapliga barn fick då ofta patronymikon bildat på morfaderns namn, men om man visste vem som var fader hände det att barnet fick patronymikon efter den som ansågs vara far, vare sig han erkände eller ej. Då hade ju som regel ganska många år förflutit sedan barnet kom till världen och händelsen kanske inte kändes lika aktuell.

130
00 - Skilsmässa / Skilsmässa
« skrivet: 2009-02-24, 11:09 »

131
29 Skolor och skolgång / Skolbetyg, närvarolistor
« skrivet: 2009-02-14, 17:15 »
Ännu på 1950-talet var det möjligt i Stockholm att sluta folkskolan efter årskurs sju, men man var tvungen att gå i något som kallades fortsättningsskola. Om det är korrekt benämning vet jag ej, men det är i alla fall den benämning jag hört. Jag vet ej riktigt vad fortsättningsskola var, men tror att det innebar skolgång vissa dagar i veckan, eventuellt på kvällstid. Kanske någon annan vet mer.

132
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2009
« skrivet: 2008-12-15, 15:54 »
Har för ovanlighetens skull inte öppnat AF på ett par dagar. Därför sällar jag mig nu, något senkommet, till båda hyllningskörerna, AF:s och Håkans. Och, naturligtvis skall inte AF vara avgiftsbelagt!

133
Kan det möjligen vara Torbjörn Norman i Björklinge du avser? Han verkar inte hålla till i Anbytarforum längre.

134
Som information kan nämnas att frågan om en nätforskarförening, som det raljeras om härovan, har varit uppe under proveniens.ifokus middag i Malmö. Denna middag avåts samtidigt som förbundsmiddagen, men på annat näringsställe. Proveniensmedlemmar kan läsa om denna fråga på proveniens.ifokus.se. Vill man läsa om just den frågan i proveniens måste man vara medlem. Att bli medlem i proveniens är både gratis och enkelt (alltså inga obligatoriska frivilliga avgifter).

135
Somliga anser att förbundet pga framförallt den dåliga ekonomin inte har någon framtid, utan kommer att gå under inom en snar framtid. Jag börjar alltmer luta åt att dessa olyckskorpar kanske kan komma att få rätt. Men, om förbundet trots allt överlever t o m nästa årsstämma är jag övertygad om att flera föreningar, bl a SGS och min förening SSGF återigen nominerar någon - t ex Håkan Skogsjö om han fortfarande står förfogande - till förbundsstyrelsen. Eftersom valberedningen - som enligt Elisabeth Thorsells, och även min, åsikt borde bytas ut - är föga lyhörd för våra nomineringar kommer vi nog isåfall sannolikt att bedriva en ordentlig valkampanj. Om man verkligen vill, går det bra att köra över en valberedning. Det har jag varit med om i andra sammanhang. F ö är det minst sagt bedrövligt att en mycket kompetent och välkänd kandidat bara får drygt trettio röster. Det tycker även jag, i likhet med vad som sagts ovan, tyder på bristande engagemang från många stämmodeltagare. Man röstar enligt valberedningens förslag för dom vet nog bäst, vilket de med all önskvärd tydlighet har visat att de inte gör.

136
Om bilden är tagen 1951 så är nog bilen - som verkar vara en engelsk Ford Junior - ganska gammal, från första hälften av 30-talet. Men eftersom de flesta bilar var uppställda under andra världskriget blev ju många bilar åren efter kriget sex år för gamla.

137
Så här står det i SVERIGES SLÄKTFORSKARBLOGG: Man måste vara medlem i Sveriges släktforskningsförbund för att få skriva i denna blogg. I Sveriges  släktforskarförbund (ej släktforskningsförbund) utgörs medlemmarna av föreningar/organisationer. Alltså måste man vara förening eller organisation för att få skriva i bloggen.

138
01) Allmänt om efternamn / Efternamns vara eller inte...
« skrivet: 2008-07-06, 09:47 »
Före 1901 var detta inte lagreglerat och man kunde kalla sig prktiskt taget vad som helst, inga tillstånd erfordrades, ingen myndighet blandade sig i detta och beträffande stavning av namn stavade prästen som just han tyckte att namnet borde stavas. Alltså, din fjäder/anka är inte alls något ovanligt, snarare tvärtom. Dessa frågor har tidigare diskuterats både härovan och under andra rubriker i AF, så om du använder sökfunktionen finner du att det mesta nog redan är kommenterat.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av tord den 06 juli, 2008)

139
Bergmans hytta skulle kunna vara Bergsmanshyttan. Platsen (gården) finns kvar, men ligger i Nora kommun (bergsförsamling), alldeles på gränsen till Lindesbergs kommun (landsförsamling).

140
Haemorrhagia / Haemorrhagia cerebri
« skrivet: 2008-06-29, 12:28 »
Tack Chris för att du löste problemet, tack Helene och Ann-Mari för att ni engagerade er!

141
Haemorrhagia / Haemorrhagia cerebri
« skrivet: 2008-06-29, 09:52 »
Vad är Cemonhogia ceretri?

142
27 Rosor och hälsningar / Glad midsommar!
« skrivet: 2008-06-18, 12:26 »
Instämmer!!

143
Varför är inte Peter Funke Föreningsmedlem?

144
Medlemsavgifter / Äldre inlägg (arkiv) till 07 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-03, 23:54 »
I stället för att pungslå medlemsföreningarna kunde ju styrelsen till att börja med avstå från sina arvoden. Såvitt jag minns förekom inga styrelsearvoden alls innan 2002. I de fall styrelsearvoden förekommer inom ideell verksamhet brukar dessa arvoden vara det första man sparar in på då det går dåligt, ofta på förslag av styrelsen själv.

145
Titlar och befattningar / Korpral
« skrivet: 2008-05-22, 00:03 »
Att bara leta efter en husarkorpral bland alla husarkorpraler i uppsalatrakten låter sig knappast göras. Du måste nog ha mer kött på benen. Vet du t ex personens (barnets) namn, exakt födelsedatum, födelseförsamling? Är personen fortfarande i livet? Har du tittat i födelseboken? Etc, etc. Det är där man måste börja. Rent generellt kan det vara svårt - dock ej omöjligt - att hitta fadern till ett utomäktenskapligt (oäkta) barn.

146
Titlar och befattningar / Korpral
« skrivet: 2008-05-21, 12:52 »
Arkivalier med militär anknytning förvaras i Krigsarkivet i Stockholm, http://www.statensarkiv.se/default.aspx?id=2227&refid=1132. Huruvida du kan finna vad du söker på just detta ställe känner jag dock ej till. Varför vill du ha tag i alla husarkopraler i uppsalatrakten? En sida med mycket militaria är http://www.algonet.se/~hogman/hem.htm. Den handlar dock mest om indelningsverket som upphörde 1901, ca 15 år innan den tidsperiod du efterfrågar.
 
(Meddelandet ändrat av tord den 21 maj, 2008)

147
Med tanke på Mats jämförelse med vanliga veckotidningar undrar jag om det är kakrecept som majoriteten av Sveriges släktforskare vill se i en släktforskartidning? Om svaret på frågan är ja får jag väl finna mig i att tillhöra en minoritet.
 
(Meddelandet ändrat av tord den 16 maj, 2008)

148
Människor / Lumparfoto, men när ?
« skrivet: 2008-04-19, 15:32 »
Lv2 låg inte i Stockholm, det låg i Linköping, tidvis med en del på Gotland. Delen på Gotland hette Lv2G och var det som blev kvar av Lv2 då huvvuddelen i Linköping lades ned på 60-talet. Gotlandsdelen lades ned 2000. Mer om detta kan man läsa på http://www.lv2kamratforening.se. Luftvärnsregementet i Stockholm hette Lv3, bildades 1939, flyttade 1952 till Norrtälje och lades ned 2000. Numera huserar Campus Roslagen därstädes. Då Lv3 låg i Stockholm höll man till i det nedlagda Göta Livgardes (I2) kaserner på Linnégatan 89. Kasernerna på Linnégatan - Svea Livgarde (I1) och det intilliggande Göta Livgarde (I2), sedermera Lv3 - finns kvar och är ombyggda till moderna kontor. De inrymmer bl a diverse statliga inrättningar. Dessutom har de forna kaserngårdarna bebyggts, så det ser inte längre ut som något militärt. Om Lv3:s historia kan man läsa på http://www.lv3.se/hist/index.html. Huruvida din bild är tagen i Stockholm eller ej är svårt att säga, men den verkar inte vara knäppt där kasernen låg, eftersom det skymtar träbyggnader och träd i bakgrunden. Lv3 hade även verkstads- och andra byggnader på Gärdet, där idag Tekniska Muséet ligger. Dessa hus kan ha varit byggda av trä och bilden skulle kunna vara tagen där. Om din far verkligen låg på Lv3 i Stockholm kan bilden vara tagen på luftvärnets skjutfält på Väddö, sedermera Luftvärnsskjutskolan (LvSS). Lv3:s kasernbyggnader i Stockholm var stenhus, i varje fall de ännu kvarvarande. På Väddö hade man bara träbaracker. Byggnaderna på din bild är ju trädito. Detta var väl inte mycket till svar på din direkta fråga, men det är vad jag vet om Lv3 (och Lv2). Har själv gjort lumpen på Lv3 i Norrtälje.

149
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
« skrivet: 2008-03-25, 13:25 »
Nu har datumet korrigerats, fritt fram att läsa!

150
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2008
« skrivet: 2008-03-25, 11:06 »
Kanske en petitess, men idag 2008-03-25 bär två av inläggen i Nättidningen Rötter morgondagens datum (så man kanske inte får läsa dem idag). Det gäller att vara ute i god tid

151
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2008
« skrivet: 2008-03-01, 15:07 »
Du dementerar att det inte finns någon lista. Alltså finns det en lista.  Men det var väl inte riktigt så du menade.

152
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2008
« skrivet: 2008-02-19, 12:23 »
Det känns en aning trist att tid och kraft skall behöva ägnas åt att diskutera huruvida själva diskuterandet skall vara avgiftsbelagt eller ej, emedan förbundsstyrelsen valt att inte ta ställning i denna fråga. Vem skall då ta ställning i denna fråga om inte förbundsstyrelsen vågar, vill eller.....? Vilka tekniska lösningar är i avvaktan? Den frågan borde väl ändå kunna besvaras tycker en av landets släktforskarföreningars styrelseledamöter (som inte skriver så värst mycket i vare sig AF eller FF, men följer dessa fora dagligen och understundom gör ett eller annat inlägg).

153
Sistlidna tisdag 2008-02-12 kl 20.12 var 123 av drygt 160 möjliga föreningar representerade på ifrågavarande lista enligt dess moderator Anna-Lena Andersson.

154
1910 hölls inga släktforskardagar

155
Projekt / Emibas
« skrivet: 2008-02-13, 10:58 »
Är det inte dags att hejda sig en aning? Nu gäller det väl i första hand att koncentrera sig på att försöka hålla förbundet vid liv, dess dåliga ekonomi till trots! Dödbokens nästa version lär väl ta alla krafter i anspråk, såväl frivilliga som ofrivilliga. Det är väl tämligen meningslöst - för att inte säga oansvarigt - att i detta läge föra fram planer på ett nytt mastodontprojekt, tillika ett mer eller mindre oekonomiskt sådant.  
 
Jag håller helt och fullt med Eva i hennes andra stycke ovan och tycker att hela denna tråd kan läggas på is tills man kan se om detta projekt är något som det överhuvudtaget går att mäkta med.

156
Jag har varit röttervän så länge den möjligheten funnits. Är helt emot en avgiftsbeläggning och tror, liksom Mats ovan, att en avgiftsbeläggning ger mindre klirr i kassan.

157
Släktforskardagarna / Släktforskardagarna i Örebro 2010
« skrivet: 2007-12-21, 09:20 »
1) Bör man inte i så fall inkludera även Nora Släktforskarklubb och Linde Bergslags Släktforskarförening i resonemanget?
 
2) Sista veckoslutet i augusti hålls Nora marknad och Nora Bergslags Veteran-Jernväg är i full gång. Risk för kollision eller möjlighet till  samordning?

158
01) Allmänt om efternamn / Efternamns vara eller inte...
« skrivet: 2007-12-19, 00:03 »
Dubbelnamnet beror på att han hette Gustafsson som patronymikon (fadersnamn) efter fadern som hette Gustaf, alltså Gustafs son. Sedermera tog han sig namnet Rådén, vilket var en enkel procedur på den tiden. Före 1901 kunde man ta vilket efternamn som helst, inga tillstånd för detta krävdes. Man gick helt enkelt till prästen och sa: Från och med idag heter jag Rådén. Sedan skrev prästen in det nya namnet i husförhörslängden. Klart! Ofta skrev prästen fortsättningsvis både psatronymikon och det nya namnet i kyrkböckerna. Därav dubbelnamnet Gustafsson Rådén. Så småningom brukade patronymikon glömmas bort och då blev namnet följaktligen Rådén. Stavning av namn varierade ofta beroende på vem som skrivit det, inga regler fanns (som idag). Detta som tänkbar förklaring till varför du stavar annorlunda än din farfar. Den här frågan, och närbesläktade dito, har diskuterats flera gånger tidigare i Anbytarforum. Om du googlar lite kan du säkert hitta både fler och utförligare svar. Lycka till!

159
28 Sexualitet och sexualbrott / Gustav III:s läggning
« skrivet: 2007-09-20, 17:28 »
I Rune Pär Olofssons roman Där låg ett skimmer --- :  en sannsaga från Gustaf III:s hov finns bl a en utförlig beskrivning av hur det gick till då kungen avlade barn. Därav framgår mycket tydligt att kungen nog var mer intresserad av karlar än av sin drottning. Författaren bygger enligt egen utsago detta på källor i Riksarkivet(?). Om jag inte minns  helt fel (det var länge sedan jag läste boken) refereras till hovstallmästaren Adolf Muncks efterlämnade dagböcker. Hovstallmästaren har en framträdande roll i romanen och var dessutom närvarande vid själva barnavlandet.

160
Släktforskardagarna / Släktforskardagarna i Halmstad 2008
« skrivet: 2007-08-28, 10:16 »
Anders Ellerstrands artikel, med vidhängande kommentarer, rekommenderas. Rekommenderar även inläggen under Förbundet i Proveniens i Fokus.

161
.....eller finskans mylly....

162
Det är inskrivningsnummer/värnpliktsnummer. Se vidare Hasse Högmans Soldatforskning

163
03 - Namnbyte / Namnändring / Fadern i FB matchar ej HFL
« skrivet: 2007-07-18, 15:00 »
Inte så underligt som det kan tyckas. Den här typen av felskrivningar, eller vad man vill kalla det, var vanliga. Att en person ibland hette Johan, ibland Johannes var inte alls ovanligt. Johan och Johannes är ju egentligen samma namn. Så även Göran och Georg. Prästen skrev som han tyckte (för tillfället). Att fadern hette Göran i sonens födelsebok och återigen fick heta Göran i sonens flyttatest beror sannolikt på att prästen vid utfärdande av attesten tittade i födelseboken. För att vara säker på vad fadern egentligen döpts till bör du titta i faderns (Göran/Georg) födelsebok. Ta även en titt i hans dödbok.

164
Historia / Historia
« skrivet: 2007-05-28, 13:30 »
Har du tittat in på Sällskapet Vallonättlingars hemsida?

165
01) Allmänt om efternamn / Försvenskade namn
« skrivet: 2007-05-23, 10:58 »
Hmmm. En liten petimeteranmärkning: svedjefinnarna var väl redan i Sverige.....

166
K?bmagergade finns i både Köpenhamn och Helsing?r.

167
00 - Journaler / Journaler från sanatorier
« skrivet: 2007-04-17, 10:25 »
Nära anhörig (barn) till avliden har rätt att få ut journaler även om 70 år ej förflutit. I sådant fall måste släktskapet påvisas genom t ex personbevis där släktskapet framgår.

168
00 - Enskilda skolor / Tumbaskolan
« skrivet: 2007-04-12, 14:18 »
Jag vet ingenting om Tekniska Skolan i Visby, men var den verkligen en ingenjörsskola av samma slag som sin namne i Stockholm? Googlade litet på nätet och fick intrycket att den inte var det, men jag kan naturligtvis ha fel.

169
00 - Enskilda skolor / Tumbaskolan
« skrivet: 2007-04-10, 10:50 »
Kan det inte ha varit Tekniska Skolan i Stockholm som åsyftas men felskrivits, fellästs eller misstolkats? Låg vid Hötorget i centrala Stockholm och de därifrån utexaminerade ingenjörerna kallades understundom  hötorgsingenjörer - en anspelning på begreppet hötorgskonst - eftersom de inte ansågs lika fina som civilingenjörerna från KTH. Tekniska Skolans arkiv torde finnas bevarat i Stockholms stadsarkiv.

170
00 - Barnhem / Barnhem Elsa Borgs minne
« skrivet: 2007-03-16, 00:43 »
Googla på nätet så hittar du en del om Elsa Borg och hennes verksamhet. Bl a att barnavårdsnämnden var inblandad. Nämnda nämnd dömde slutligen ut det sista av Elsa Borgs barnhem. F ö är nog Stockholms stadsarkiv (i Frihamnen) en bra källa.

171
02 Arkivväsende / Mormonfilmerna - hur gick det till?
« skrivet: 2007-03-08, 13:01 »
Har läst någonstans att själva filmningen gjordes av AB Rekolid, ett litet företag som lär ha kommit på grön kvist genom detta uppdrag. Deras namn står även på förstasidan på de filmer de gjort. Företaget finns kvar än idag och sysslar, så vitt jag vet, med bokutgivning i mindre omfattning. Fotograferna torde ha rest från landsarkiv till landsarkiv, inte mellan pastorsexpeditioner. Pastorsexpeditionerna förvarade vid denna tid endast de modernare kyrkböckerna, efter ca 1895, vilka inte filmades av mormonerna. De böcker som filmades fanns, och finns fortfarande, i landsarkiven.

172
Allmänt / Om valloner
« skrivet: 2007-02-19, 17:05 »
Här blev det visst flera missförstånd i samma tråd. Tärnsjö är centralort i gamla Nora socken som idag är en del av Heby kommun i landskapet Uppland, där även inlägget ska läggas in. Så långt var det rätt i närmast föregående inlägg. Men, Heby kommun ligger sedan 2007-01-01 i Uppsala län. (Hebyborna har länge kämpat för att få komma till C-länet och nu är de alltså där.) Beträffande Nora bergsförsamling ligger den - som påpekats ovan - i Örebro län. Landskapet är dock i detta fall Västmanland.

173
Jodå, jag vet att de är med i styrelsen. Men om jag citerar mig själv, så skrev jag såhär: Annars borde väl någon i 'processen' gå in och deltaga lite mer aktivt i denna diskussion.

174
Den fortsatta processen i beslutande instanser, verklighet eller fiktion? Tycker det förefaller som om beslutet/besluten är fattat/fattade och förmodligen mer eller mindre opåverkbart/opåverkbara. Annars borde väl någon i processen gå in och deltaga lite mer aktivt i denna diskussion. Har en viss känsla av att denna tråd är mer eller mindre ett spel för gallerierna. Eller har jag helt fel?

175
Håller med om att IE är skräp, men tyvärr fungerar inte alla webbsidor(sajter) i Firefox. Tråkigt men sant.

176
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-25
« skrivet: 2007-02-02, 23:30 »
Fråga på Göteborgs landsarkiv om det finns några barnavårdshandlingar där faderskapet kan framgå.

177
Insändare? / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-20
« skrivet: 2007-01-20, 11:36 »
Föreslår att anbytarvärden - som understundom är flitig med saxen - omgående tar bort den löjlige Jr ovan. Föreslår dessutom att styrelsen snarast adjungerar den riktige Kaj Andersson till sig som ekonomikonsult eller internrevisor eller controller, det är bara att välja titel!

178
Om någon har problem med sin ekonomi är - enligt min uppfattning - omedelbar start av en insamling ett synnerligen oansvarigt och lättsinnigt sätt att tackla problemet. Först av allt måste man väl ta tag i saken och analysera vad problemen beror på. Därefter vidtar man nödiga åtgärder, brukar kallas sanering av ekonomin. Det gäller såväl enskilda som företag, föreningar, förbund mm. Ett inlägg - av en annan tråddeltagare klassat som personangrepp - den 12 januari 2007 kl 1259 i denna tråd tycker jag manar till eftertanke.
 
Inläggen i denna tråd glider allt längre från rubriken.......

179
Gott Nytt År / Gott Nytt År
« skrivet: 2006-12-31, 11:27 »
Så här under årets sista timmar ber jag att få önska samtliga som läser detta ett gott slut och ett Gott Nytt 2007 med en förhoppning att vi kommer att ha ett avgiftsfritt Anbytarforum även i fortsättningen.

180
Nora stadsförsamling / Vigselnotis - Nora Stadsförsamling
« skrivet: 2006-12-29, 10:41 »
Gl Wik = Gamla Viker

181
Anbytarforum / Anbytarforum
« skrivet: 2006-12-20, 00:33 »
Björn, beträffande Arninge så är ju det en av Riksarkivets depåer med arkivmagasin för vissa typer av originalhandlingar, bokbinderi mm. Där finns en forskarsal för originalhandlingar samt en dito med läsare för mikrokort. Där finns även datorer innehållande de olika CD-ROM-skivorna samt datorer kopplade mot Genline och SVAR. Det är alltså inte enbart ett mikrokortscenter modell Leksand eller Ramsele. Huruvida besöksfrevensen i Arninges mikrokortsforskarsal gått ned vet jag ej eftersom jag mest är där de kvällar då min förening abonnerar och då är det sällan gott om plats.

182
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-19
« skrivet: 2006-12-19, 15:18 »
Innan styrelsen bestämde sig för att avgiftsbelägga Anbytarforum en bit in på nyåret kunde man väl ha gjort en enkät bland AF:s deltagare och kanske även låtit medlemsföreningarna säga vad de tycker om saken. Det hade väl inte varit så svårt. Tänkte man aldrig på detta? Folkomröstningar är ju inte helt ovanliga i andra sammanhang.

183
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-19
« skrivet: 2006-12-19, 10:09 »
Peter,
Jag har Aningen svårt att förstå dina tankegångar. För ett bra tag sedan avslutade du ditt användarkonto (förmodar jag för du skriver numera utan användarnam) och du har sedan dess gjort sporadiska inhopp i AF. Nu pläderar du för att alla (även du) skall vara tvungna att betala för att överhuvudtaget få ställa en fråga. Vari ligger logiken? Knäckfrågan för min del är inte avgiften - den betalar jag gärna (om den är frivillig) - utan obligatoriet.

184
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-17
« skrivet: 2006-12-15, 13:16 »
Citat från ett av Nils Antonssons inlägg tidigare i denna tråd: ”Den uppenbara risken är att nu denna icke kommersiella ledningsgrupp med 'folkrörelsevärderingar', försöker leka 'affärsmän' på grund av att deras organisations ekonomi havererat, och vidtar åtgärder (att ekonomiskt försöka exploatera de många besökarna på Anbytarforum).” Tja, det är nog inte längre bara en risk, cirkusen har börjat. Förbundsstyrelsens amatöraffärsmän verkar famla efter de halmstrån som finns och börjar med det sannolikt svagaste, Anbytarforum. Vad kommer härnäst? Titta gärna in  här och läs det nära angränsande Omfördela - stäng datasalen i Sundbyberg.

185
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-17
« skrivet: 2006-12-15, 01:24 »
Instämmer med Chris. För min del är det definitivt inte pengarna, utan principen. Som jag redan nämnt i tidigare inlägg har jag varit frivillig Röttervän med användarkonto så länge denna möjlighet funnits. Men, om man tvingar folk till detta, då drar jag mig tillbaka och övergår till att verka för att förbundsstämman knäpper styrelsen på näsan.

187
In above map your part of Tjärhovsgatan is not shown, it is outside the map. The even number side of the street is the south side, not the north side.

188
As mentioned above Tjärhovsgatan today is shorter than it used to be, actually much shorter. The pictures of Tjärhovsgatan, in above link, are from the beginning of the street. Your family lived in the other - today non-existing - end. The block Barnängen mindre is bigger today, got a different name, is not connected to Tjärhovsgatan and todays buildings in the block are modern.

189
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-17
« skrivet: 2006-12-14, 14:07 »
Hoppas bara att de som har fattat (hoppas att jag missuppfattat det hela, att de menar kommer att fatta) beslutet om Anbytarforums framtid läser, förstår samt tar till sig vad som skrivits/skrivs i denna tråd, speciellt Nils Antonssons och Anders Bergs kloka inlägg.

190
Archive - Swedish language / Help with translating birth record
« skrivet: 2006-12-14, 11:19 »
Could be the wife of anyone. Relative, neighbour etc.

191
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-12-13, 22:15 »
Jag tycker att man redan nu bör börja fundera på motioner till förbundsstämman i detta ärende. Var och en av oss som tycker att AF skall vara avgiftsfritt, d v s sannolikt majoriteten, bör tala med sin föreningsstyrelse om att lägga en motion om ett avgiftsfritt Anbytarforum på årets förbundsstämma. Det är väl förmodligen den enda möjligheten att upphäva förbundsstyrelsens verklighetsfrämmande beslut.

192
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2006-12-12, 14:18 »
Om du med svarsavgift menar möjlighet att läsa svaret så är läsningen gratis. Att däremot skriva svaret kostar naturligtvis. Om jag inte uppfattat det hela fel. Så det kommer att kosta både för er som frågar och er som svarar. Jag har hittills mestadels tillhört svararna, varit Rötter-vän med användarkonto och betalat mitt årliga bidrag, sedan detta kom till. Då den nya ordningen införs upphör jag att vara Rötter-vän, drar tillbaka mitt användarkonto och övergår till att enbart läsa i Anbytarforum - om det blir något forum kvar. Misstänker att jag inte blir ensam om att förfara på detta sätt.

193
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-10
« skrivet: 2006-12-10, 10:32 »
Om detta blir verklighet kan ju den som inte har  användarkonto via epost be den som har konto att ställa frågan/förmedla svaret. Användarkontoinnehavaren skulle ju dessutom kunna ta en smärre avgift - storleksordning SEK 5-10 - för detta. Kanske en ny affärsidé, i varje fall börjar jag fundera i dessa banor.....Undrar om förbundsstyrelsen har tänkt på detta??
 
Ett annat alternativ är ju att börja nyttja konkurrentens Forum som är gratis. Det kanske kunde blåsa lite nytt liv i dess slumrande verksamhet.

194
Byggnader och miljöer / Grythyttan eller Hällefors
« skrivet: 2006-12-08, 16:32 »
Det är nog varken det ena eller det andra.

195
46 Ordet är fritt om släktforskning / Namnbyte, Hur ?????
« skrivet: 2006-11-23, 13:08 »
År 1897 var det ju fortfarande helt tillåtet att ta vilket namn som helst, bara det inte var adligt. Och eftersom du säger att namnet var utdött så var det väl inget problem just då. Din oäkta grabb från Knutby kanske hade hört namnet eller så kom han på det själv. Idag är det, såvitt jag vet, inte tillåtet att ta utdöda adelsätters namn, i varje fall inte om namnet är (väl)känt. Således är det t ex inte tillåtet att anta namnet Brahe, ätten dog ut på 1930-talet.

196
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Maria, inflyttade 1859
« skrivet: 2006-11-22, 10:44 »
Ja, det gör det väl, såvitt jag vet. Annars är väl Stockholms stadsarkiv bäst, då det gäller stockholmsforskning (tycker jag iallafall). Där finns register till mantalsuppgifter, med vilket man sedan går vidare för att beställa fram mantalslängd/mantalsuppgift.

197
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Maria, inflyttade 1859
« skrivet: 2006-11-22, 01:45 »
Eventuella omnumreringar av gator gör det ofta vanskligt att hitta rätt kvarterslägen i relation till äldre gatunummer. I Stockholm är det som regel mantalslängder/mantalsuppgifter som gäller, inte husförhörslängder. I Maria Magdalena tar f ö husförhörslängderna slut 1860. I detta fall skulle kvarteret kanske kunna vara Bergsgruvan större eller Bergsgruvan mindre. Kommer du fram till år 1878 kan du med fördel söka din familj i Rotemansarkivet på Söderskivan.

198
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Maria, inflyttade 1859
« skrivet: 2006-11-21, 18:08 »
Om det är i Maria är det nog Prästgårdsgatan som avses. I äldre tider kallades gatan omväxlande Prästgatan, Gamla Prästgatan eller Gamla Prästgårdsgatan, men under 1800-talet var det senare namnet vanligast. Gamla Prästgårdsgatan fastställdes 1857, men ändrades 1885 till Prästgårdsgatan. Sedan 1930 heter gatan Maria Prästgårdsgata, men 1964 fick en del av gatan namnet Maria Skolgata. Allt enligt Stockholms gatunamn.

199
Katarina / Gatuadress på Söder
« skrivet: 2006-11-13, 22:37 »
Den del av nuvarande Blekingegatan som före den stora namnrevisionen 1885 hette Sahlbergs gränd torde ha varit enbart delen mellan Götgatan och Helgalunden (Tjurbergsgatan). Kvarteren heter i så fall Gamen på sidan med ojämna nummer och Kvadraten på andra sidan. Men dessa kvartersnamn är tillkomna under senare tidevarv och kan ej finnas med i någon husförhörslängd. Beträffande kvarteret Gamen hette det tidigare Fatbursholmen större och om gatans ojämna sida var densamma på den tiden skulle väl det kvarteret kunna vara aktuellt. Men, husförhörslängd i Katarina församling i Stockholm??? Ger det verkligen något? Mantalslängder brukar vara ett överlägset, mycket bättre, alternativ.

200
Förkortningar / P. P.
« skrivet: 2006-11-05, 19:12 »
I födelseboken står, mycket riktigt (och mycket tydligt), No 1 vid Stadssmedjegatan i Storkyrkoförs.

201
Nerf / Nerf
« skrivet: 2006-11-04, 14:18 »
Om jag inte minns helt fel har jag, någon gång för längesen, sett och hört skådespelerskan Sangrid Nerf (1931-1972) uppträda på teatern Nöjeskatten (som drevs av Carl-Gustaf Lindstedt, Arne Källerud och Carl-Axel Sluggo Carlsson) i Stockholm. Kan det stämma, eller är jag ute och cyklar?

202
46 Ordet är fritt om släktforskning / Sveriges Dödsbok
« skrivet: 2006-10-27, 10:48 »
I ett annat forum - Proveniens iFokus - har pågått (pågår) en diskussion om bl a en kvinna som i Sveriges dödbok uppges vara född i Syrien. Hon var född i Sydafrika!

203
Så här är tydligen läget enligt  Dagens Nyheter

204
Är det någon mer än jag som noterat att den nya kulturministern verkar vilja ha RAÄ kvar i Stockholm, eller har jag tolkat henne fel?

205
Även om det är bekvämt att sitta hemma har ju arkivforskningen en del fördelar som man ofta inte har framför datorn. Det går ju i regel snabbare att åka snabbt igenom ett mikrokorts alla sidor än att bläddra på datorskärmen (även om man har snabb uppkoppling). Läsbarheten hos Genline är i mitt tycke ofta sämre än på mikrokort eller i SVAR:s digitala forskarsal (även om Genline har ett bättre presentationsrogram än vad SVAR har). Dessutom, är någon text på en kyrkbokssida så kluddig och klottrig att den överhuvudtaget ej går att läsa i Genline/SVAR eller på mikrokort, brukar man kunna beställa fram originalboken, naturligtvis förutsatt att man forskar på det arkiv där boken förvaras. Jag använder datorn både för släktforskning och diverse andra ändamål men gör nog den mesta forskningen på arkiv. Håller med Isa om att man har behov av att forska på arkiv, annars skulle släktforskningen bli ganska tråkig. SSGF:s onsdagskvällar i Arninge är en av många forskare uppskattad och positiv del av tillvaron.
 
Det skulle f ö vara intressant att få veta om även SVAR:s utlåning (rätteligen uthyrning) av mikrokort har minskat. Någon som vet?

206
Än en gång, såväl Nora som Vedevåg ligger i Västmanland, ej Närke.

207
Jag tror att han var från Älfvestorp och föddes uti Böhmen. Nora bergsförsamling ligger i Västmanlandsdelen av Örebro län, ej i Närke.

208
Nerf / Nerf
« skrivet: 2006-10-21, 00:38 »
Problemet är att han inte står som barn vare sig 1890 eller 1900.
 
Så här ser han ut 1890....
 
Post 880979
 
Narf, Erik Seth
Grufarb.son
 
f. 1871 i Åtvid (Östergötlands län, Östergötland)
 
Ogift man, ensam i familjen
 
Qvarstående obefintliga sedan åren 1881-1890
Värna (Östergötlands län, Östergötland)
 
Frånvarande vid inskrivningen
 
Födelseort i källan: Åtvid Östg. l.
 
...och så här 1900
 
Post 4395842
 
Nerf, Erik Seth
Arbetare
 
f. 1871 i Åtvid (Östergötlands län, Östergötland)
 
Gift man, far i familjen
 
Å församlingen skrifne
Norrköpings norra (Östergötlands län, Östergötland)
 
Födelseort i källan: Åtvid Östergötlands län
 
 
Här är hans familj 1900
 
Nerf, Erik Seth 1871 Far
Olofsson, Hilma Kristina 1869 Mor
(Barn), Eskil Kristian 1894 Barn
 
 
För att hitta hans föräldrar måste du nog gå till källan, d v s födelseboken. Namnet Nerf är inte nämnt i Erik Appelgrens bok Vallonernas namn och torde därför knappast vara vallonskt.

209
46 Ordet är fritt om släktforskning / Folkbokföringsdatabas?
« skrivet: 2006-10-16, 15:09 »
Visst kan man fråga per telefon 0771-567567, men det är många som frågar, man kan ibland bli sittande ganska länge i kön. Har man namn och adress kan man få personnummer, har man pnr kan man få namn och adress. Har man bara namn kan man - om namnet är mindre vanligt - få uppgifter utan att ha adress eller pnr. Et cetera, et cetera....

210
Wetterstrand / Wetterstrand
« skrivet: 2006-10-16, 09:55 »
Vill bara understryka att du naturligtvis måste kontrollera att mitt svar är korrekt, som jag sagt gjorde jag en mycket snabb titt i kyrkböckerna. Som du säkert vet ska man aldrig lita på andrahandskällor.

211
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-10
« skrivet: 2006-10-12, 15:12 »
Kan tillägga att jag har mina båtsmansanor i Uppsala län, men där fanns det inte lika många båtsmän som i Stockholms län. I min lilla socken i norra Uppland fanns det dock inte mindre än tolv båtsmansrotar.  Uppsalalänsbåtsmännen tillhörde, liksom stockholmslänarna, Stockholms station på Skeppsholmen. F ö finns båtsmanskasernen på Skeppsholmen kvar än idag.

212
Soldat (indelt) / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-10
« skrivet: 2006-10-11, 11:15 »
Jag heter visserligen inte Hans Högman, men jag kan väl citera lite ur Grill ändå. Visst fanns det båtsmän på andra håll än i södra Sverige. I Stockholms län fanns det 602 båtsmansrotar enligt Grill. Dessa tillhörde Stockholms station på Skeppsholmen i Stockholm (och denna station låg kvar på Skeppsholmen ända in på 1950-talet). Grödinge ligger i Stockholms län (B), ej i (D). Om han var nr 89 hette hans rote St Uringe (i Grödinge). Båtsmanskompaniet hette 1:a Södermanlands kompani. På Krigsarkivet finns t ex generalmönsterrullor där man kan hitta en del uppgifter om sina båtsmän. Har du letat fram St Uringe i hfl för Grödinge? Har själv letat lite i Sveriges befolkning 1890 och 1900, men hittar inget som passar. Din kamrat torde vara ganska gammal om farfadern var född på 1850-talet? Du kanske måste börja leta i någon senare generation för att komma in på rätt spår.

213
Till Ulf Sawert: Om man vänder sig till en person med en direkt fråga tycker jag att man åtminstone kan bemöda sig om att stava personens namn rätt!
 
Beträffande frågan om vem som ritat ålderdomshemmet borde du väl kunna klara av en så enkel fråga på egen hand. Varför inte ringa hemmet och fråga? Telefonnumret kan du säkert hitta alldeles själv i Eniro.

214
08 Böcker / Skriv din egen historia
« skrivet: 2006-10-11, 01:21 »
Jag sa att jag hörde det, men inte i något program.

215
Beträffande ålderdomshemmet på Söder i Stockholm, det som ligger vid kusten och som syns så väl från havet torde det väl vara Danvikshem som avses. Detta ligger inte alls på Söder i Stockholm och är inget vanligt ålderdomshem, utan ett särskilt boende med social och medicinsk dygnet-runt-vård. Anläggningen uppfördes i början av 1900-talet och arkitekten hette inte Bure, han hette Aron Johansson (1860-1936). Denne var även en av riksdagshusets arkitekter. Har även ritat bl a Landstatens byggnad i Härnösand.

216
Wetterstrand / Wetterstrand
« skrivet: 2006-10-10, 15:11 »
En mycket snabb titt i kyrkböckerna visar att din farfarsfar inte var född Wetterstrand, det var nog ett namn han antog då han flyttade från Sunne och blev timmerman (i Vaxholm). Han var född 20 sept 1849 i Sunne, hans föräldrar var torparen Per Persson  med hustru Karin Persdotter. Lycka till med din vidare forskning!

217
SVAR

218
08 Böcker / Skriv din egen historia
« skrivet: 2006-10-10, 11:38 »
Hörde i går kväll om en helt ny bok som skulle kunna vara den omfrågade. Tror att den visades på bokmässan i Göteborg, men att den ännu ej publicerats. Kommer tyvärr inte ihåg den exata boktiteln.

219
10) Namnbyte / Namnbyte för kvinnor
« skrivet: 2006-09-14, 11:05 »
Såsom diskuterats flera gånger här i AF var det fritt fram att byta namn före 1901. Man behövde inga tillstånd, det var bara att tala om för prästen så förde han in det i husförhörslängden. Om sonen valde att kalla sig Lundquist i stället för Wallberg var det alltså inget konstigt med det.

220
46 Ordet är fritt om släktforskning / Grattis!
« skrivet: 2006-09-14, 10:52 »
Instämmer med ett stort grattis!

221
Detta blev ett misstag
 

222
Genealogiska begrepp / Denna / Detta släktskap
« skrivet: 2006-09-09, 17:43 »
Redan som barn lärde jag mig i skolan att ful ovana är en tautologi. Om man sa eller skrev ful ovana betraktades det som ett fel och gav en bock.
 
Se även följande citat från Wikipedia: En tautologi är inom språkvetenskapen en onödig omsägning av samma sak, populärt kallat 'tårta på tårta'.

223
Genealogiska begrepp / Denna / Detta släktskap
« skrivet: 2006-09-09, 13:59 »
En gammal petimeter kanske får påpeka att det inte heter den fula ovanan. Antingen säger man den fula vanan, eller rätt och slätt ovanan.

224
SVAR-bilderna håller ofta en högre kvalitet än Genline-bilderna.

225
Insändare? / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-20
« skrivet: 2006-08-16, 13:02 »
Man kanske borde fråga sig: Huru många läser insändarna överhuvudtaget? Inte speciellt många namn i elden där, inte.

226
Karta finns på Eniro. Bussen till Nacka Strand stannar nästan utanför dörren. Man kan nyttja samtliga tunnelbanelinjer, utom den blå, för att ta sig från Centralen till Slussen. Alternativt kan man åka buss. SL:s Trafikplanerare här på Internet är ett utmärkt hjälpmedel. Så inte är det speciellt svårt att ta sig till Factory Nacka Strand.

227
Ni som ännu inte varit där, försök att pallra er dit idag söndag. Jag har tjänstgjort där hela lördagen, kommer åxå att vara där på söndagen. Väl värt ett besök!!

228
Genealogiska begrepp / Släktforskningsterminologi
« skrivet: 2006-08-09, 09:43 »
Galet eller ej, men ett apelsin har länge - minst 25 år - varit godkänt i hela landet, inte enbart nära Göteborg. Låter galet även i mina öron.

229
Archive - Swedish language / Birth record help, please
« skrivet: 2006-08-06, 09:51 »
Brita Olsdotter b. 23 Nov 1824, Klubbacken, Ockelbo, Hälsingland
 
The name of the place is Klubbäcken.

230
Archive - Swedish geography / Where is the Stromberg Farm
« skrivet: 2006-08-03, 10:47 »
Certainly it could be the namne of the farm or the name of the owner of the farm. If it is the name of the farm - not the owner - there are at least forty (40) Strömsbergs gård (Strömsberg?s farm) in Sweden and Finland.

231
Archive - Swedish language / Birth record help, please
« skrivet: 2006-08-01, 01:37 »
At the annual Swedish genealogist convention held in Stockholm August 12-13, Elsa Lagevik will present and sell her CD-ROM containing genealocical records from Ockelbo. It is a result of the recreation of church records she has been doing for the last 20 years. As far as as I know, the price of this CD-ROM will be reasonable, about 450-500 Swedish Kronor.
 
It seems you have some ancestors from the Törnell family. General Olof Törnell was the Swedish Supreme Commander under WW2 (Sweden did not participate).

232
Namnbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2011
« skrivet: 2006-07-21, 19:34 »
Före 1901 kunde man alltså ta vilket släktnamn som helst utan vidare. Adelsnamn var undantagna, de fick man inte ta. Trots det förekom det (undantagsvis) att även adelsnamn togs av vanligt folk, men det var alltså inte tillåtet.
 
En liten historia om namnbyte fordomdags: På Lövsta bruk fanns det en barnmorska som var gift med smeden Anders Lyman. Vad barnmorskan egentligen hette har jag glömt. Hon hade namn och patronymikon (man gifte på den tiden inte till sig mannens efternamn), men kallades allmänt madam Lyman. Det bar sig inte bättre än att smeden Lyman dog och barnmorskan blev änka. Hon gifte så småningom om sig med bruksskräddaren Olof Alsterkvist. Trots detta fortsatte folket att kalla henne madam Lyman, hon var ju känd som det. För att inte skapa alltför mycket förvirring bytte därför skräddare Alsterkvist namn till Lyman och blev i fortsättningen bruksskräddaren Olof Lyman.

233
Namnbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2011
« skrivet: 2006-07-21, 17:19 »
Som redan sagts ovan var patronymikon (fadersnamn) inte ett släktnamn och kunde därför enbart bäras av den som fått det efter sin fars namn, d v s bildat av faderns namn plus son eller dotter. Om de båda (patronymikonlösa) pojkarna - i likhet med sin far - skulle haft patronymikon tillsammans med släktnamnet Asplund borde de hetat Nilsson Asplund.

234
Äldre ord L - Ö / Labbi
« skrivet: 2006-07-20, 19:38 »
Labbi var en vallonsk benämning på ett rum eller en stuga där smederna åt och vilade sig.

235
OK, jag böjer mig för sakkunskapen. Dock tycker jag att namnet är en smula märkligt, eftersom efterleden nimi betyder namn, således blir det Aspnamn.

236
I så fall torde han även haft svårigheter med rättstavningen.......Efterleden är nimi, ej niemi.

237
Anders! Titta gärna på min kommentar till detta i Proveniens iFokus.

238
It is blacksmith's daughter!

239
46 Ordet är fritt om släktforskning / Senaste inlägg
« skrivet: 2006-06-30, 01:06 »
Det gör man med Sök inlägg under FUNKTIONER. Lätt som en plätt.

240
Byggnader och miljöer / Stora Badstugatan 40
« skrivet: 2006-05-31, 09:42 »
Nuvarande Sveavägen hette innan sin utbyggnad Stora Bastugatan. Det fanns även en Stora Bastugatan på Södermalm. Den bytte 1885 namn till Brännkyrkagatan.

241
01) Allmänt om efternamn / Dubbla efternamn
« skrivet: 2006-05-28, 11:30 »
Övergång från patronymikon till släktnamn, d v s den som antagit släktnamnet behåller ofta även sitt patronymikon emedan de kommande generationerna fortsätter med enbart släktnamnet. Konstigare än så är det nog inte.

242
Många församlingsnamn börjar med Li, t ex Lidingö, de militära - icke-territoriella - församlingarna Livbataljonsförsamlingen, Livbeväringsregementet, Livdrabantförsamlingen, Livgardet till häst, Svea livgarde m fl. Av de nämnda är det väl enbart Lidingö som ännu existerar.

243
10 Folkliv / Telefonsvarar kultur
« skrivet: 2006-05-02, 14:07 »
I USA levde systemet med s k party lines kvar längre än så (kanske det finns kvar där än idag?). Vet ej när det upphörde i Sverige som blev helt automatiserat i början av 1972. Sverige och Schweiz var de första länderna i Europa som var helt automatiserade (1972).

244
Telemuseum finns ej mer, så KB är nog det bästa valet. (Riktnummer fanns ej på den tiden, det är ett senare påfund.)

245
46 Ordet är fritt om släktforskning / Förbundets nya symbol
« skrivet: 2006-04-26, 12:31 »
Spindeln verkar ännu ej gjort sin entr? i Anbytarforums hörn.

246
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-05-31
« skrivet: 2006-04-24, 23:14 »
Instämmer i hyllningskören. Grattis Elisabeth, du är väl värd detta pris.
 
Mvh Tord

247
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-24
« skrivet: 2006-04-24, 11:00 »
Det är inte istället för 'kantstött'. Det är Kantstött porslin som återfinns under Proveniens iFokus. Välkommen dit.

248
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-24
« skrivet: 2006-04-22, 12:16 »
Kantstött porslin finns kvar, men har flyttat till Proveniens iFokus. Välkommen dit!!

249
Detta har redan diskuterats utförligt i andra trådar här i AF, men kan sägas igen - det fanns inga regler. Den första släktnmnsfördningen kom först 1901. Innan dess var det fritt fram att byta namn, bara att anmäla till prästen så gjorde han en notering i hfl.

250
Prislista på reaböcker? / Prislista på reaböcker?
« skrivet: 2006-04-12, 11:23 »
Eftersom en del missförstånd uppenbarligen har uppstått vore det väl en trevlig gest från GF om man förlängde erbjudandet något, så att de som missat tåget åxå får en chans. (Personligen besökte jag GF i måndags så för mig är det hela överspelat.)

251
46 Ordet är fritt om släktforskning / Anknuten - epilog
« skrivet: 2006-04-05, 15:03 »
Tycker åxå att vi slår hårdknut nu, men vill gärna framhålla att KP har ju återuppstått hos Proveniens (utan de problem som fanns i ursprungliga KP). Vi ses där!

252
46 Ordet är fritt om släktforskning / Anknuten - epilog
« skrivet: 2006-04-03, 14:28 »
Så har nu även KP:s arvtagare Anknuten - sedermera Knuten rätt och slätt - lagts ned och stängts. Måste dock framhållas att några urspårade diskussioner, av den typ som förekom i KP, har vi aldrig haft i Knuten. Troligen beror detta på att man dels var tvungen att ha användarkonto, dels att rättshaveristerna aldrig sökte sig till Knuten. Stängningen beror på att Knutens (helt ideelle) moderator tyckte att aktiviteten och intresset svalnat bland deltagarna. Kanske förståeligt eftersom moderatorn själv var tvungen att hålla liv i flera av diskussionstrådarna. Sorgligt men sant, det var kul så länge det varade.

253
Äldre uttryck / "Mindre för sig"
« skrivet: 2006-04-03, 00:57 »
Detta uttryck kanske förekommer än idag. Har hört det många gånger i södra Norrland i den betydelsen Ingela nämner.

254
46 Ordet är fritt om släktforskning / Släktforskardator 2006
« skrivet: 2006-03-25, 16:09 »
Jag tror att det även står något om detta i Angeläget.

255
Jakob (och Johannes) / Jakob och Johannes
« skrivet: 2006-03-25, 14:12 »
Andra förslag: Vittaryd, Vittinge, Vittsjö

256
Namnet på platsen stavas idag Greksåsar.

257
Lena A Löfström, chef för Sundbybergs Museum och ordförande i Genealogiska Föreningen, har tidigare i denna tråd sagt sig ha viss kännedom om familjen LM Ericsson. Varför inte kontakta henne?

258
Elisabeth, jag vet att Zarah var gift tre gånger, men glömde i hastigheten bort Nils Leander, som verkar ha överlevt henne med ca 9 år. Slarvigt av mig. Enligt WIKIPEDIA, Den fria encyklopedin föddes hon som Sara Stina Hedberg.

259
Zarah Leander, född Hedberg, gift pro secundo Hülphers, hette Zarah med just den stavningen, i varje fall vid sin bortgång. Men stavningen med Z och h kan ju mycket väl ha anammats vid vuxen ålder.

260
Inte för att vara petig, men denna församling ligger väl ej i Närke.

261
Diskussionen i detta ämne stängdes ju för ett antal dagar sedan med tydlig instruktion från anbytarvärden hur ett eventuellt återöppnande skulle kunna gå till. Varför då försöka smygöppna detta igen?? Anbytarforums regler är väl ändå till för att följas av alla!

262
Äldre ord A - K / Foudral
« skrivet: 2006-02-26, 20:34 »
Om man googlar ordet foudral visar det sig vara ett (efter)namn.

263
Bildgåtan - Övrigt / Tvätteri i Handen
« skrivet: 2006-02-25, 20:04 »
Vore trevligt om du redovisar här vad du (förhoppningsvis) hittar. Lycka till!

264
Ulf Sawert! Eftersom den här diskussionen nu är avslutad, känner du inte du borde framföra ett djupt känt TACK till det minst halvdussinet professionella släktforskare som lagt ned tid och kraft samt helt gratis tagit fram alla dessa uppgifter till dig? En kommersiell forskare hade knappast nöjt sig med din egenhändigt hoptotade CD som betalning för sitt arbete.

265
Bildgåtan - Övrigt / Tvätteri i Handen
« skrivet: 2006-02-24, 09:44 »
Har du möjlighet att titta i telefonkatalogen för tiden runt 1940, Yrkesregistret (Gula Sidornas föregångare), kan du kanske hitta Anderssons Tvätteri i t ex Vendelsö, Handen, Gudö eller Hanviken. (Namnet Trollbäcken fanns ej före ca 1946-48, platsen hette Hanviken). Telefonkataloger hittar du på KB, finns som vanliga papperskataloger eller mikrofilmade.

266
Bildgåtan - Övrigt / Tvätteri i Handen
« skrivet: 2006-02-24, 02:34 »
Ligger tvätteriet verkligen i Handen? Ej i t ex Vendelsö (närliggande)? Din tidsbestämning verkar aningen fel. Jag tror knappast att man nybyggde sådana här tvätterier så sent som 1956-61, då hade de redan börjat gå ur tiden. Bilen är av förkrigsmodell, ej från 1956-61. Jag gissar att bilden är tagen strax efter andra världskriget. Byggnaden ser ej ut att vara under uppbyggnad, jag tycker att den verkar vara färdig. Övervåningen är en s k torklada. Där hängde man tvätten på tork, därav den luftiga byggstilen med spjälväggar. Sådana här tvätterier fanns det i bl a Trollbäcken (Tyresö kommun), Vendelsö och Handen (Haninge kommun). För vattenförsörjningens skull byggde man dem i kanten av vattendrag, t ex vid Gudöån eller sjön Drevviken. Nämnda kommuner var på den tiden i total avsaknad av kommunal vattenförsörjning, det var brunnar som gällde för dricksvatten. Större vattenförbrukare, såsom tvätterier var man tvungen att anlägga vid sjöar/åar, där förslog inte brunnsvattnet. Svårt att se på bilden vilka männen kan vara, men mannen med vegamössa påminner lite om tvättare Magnusson i Vendelsö. Tror dock knappast att det är han. Byggnaden påminner om Ringströms Tvätt i Trollbäcken, men behöver ej vara den. Dessa byggnader var ofta snarlika. Hembygdsföreningen i Haninge (och/eller ev i Tyresö)skulle kanske kunna hjälpa till med dessa bilder. De borde känna till traktens stadstvättare.

267
Att kyrkböcker inte alltid var förda i strikt kronologisk ordning var mycket vanligt, bl a beroende på att uppgifterna ofta först skrevs på en kladd och sedan fördes in i boken. Därvid var det inte alls helt säkert att kladdlapparna låg i ordning. T ex kunde klockaren ha skrivit kladdar, som prästen skrivit in i kronologisk ordning i boken, sedan hittade prästen, i fickan på prästkappan, en egenhändigt skriven kladd och förde in dess uppgifter. Kronologin kunde därvid bli bruten! Alltså, vi har absolut inte hittat något stort.
 
Vilka är Ulf Sawerts kommentarer till Jan Jutefors inlägg  torsdag 23 febr 2006 kl. 01.09 och Lennart Anderssons inlägg torsdag den 23 febr 2006 kl. 09.36?

268
Varför ägnade då inte arkivarien den där extra halvtimmen åt att lösa problemet utan lämnade det olöst? Även om Yvonne börjat från början hade hon sannolikt löst det på max en hel timme. Fortfarande helt normalt.

269
Om arkivarien på Landsarkivet i Uppsala [...] aldrig haft ett svårare fall torde väl detta snarare tyda på att denne/denna kanske inte haft så många fall överhuvudtaget. Vår anbytarvärd Yvonne klarade ju detta galant på en halvtimme, vilket väl väl får anses som synnerligen normalt, så vari ligger svårigheten?

270
Patronymikon / Patronymikon med 'z' istf 'ss'
« skrivet: 2006-02-17, 01:20 »
Nja, vill man vara riktigt petig så kom inte PRV in i bilden förrän 1962. Omedelbart före PRV sköttes namnärendena av Statistiska centralbyrån (SCB) och även andra myndigheter torde varit inblandade innan SCB.

271
Parkeringen är inte heller gratis. Svårt att tro på något publikrekord när man dels har flyttat evenemanget från Stockholms innerstad (Factory Nacka Strand ligger i Nacka kommun), dels måste betala för ett typiskt gratisnöje. Hittar spontanbesökare dit överhuvudtaget? Om de gör det, vill de betala 40 kronor i entr??

272
Ett litet försynt påpekande i all välmening. Nora bergsförsamling ligger i Västmanland och man kan väl kanske hoppas att anbytarvärden flyttar dessa inlägg dit, annars blir det en aning förvirrande.

273
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-02-02
« skrivet: 2006-02-02, 14:39 »
Instämmer gärna med övriga och ger Ted en ros, eller annan valfri blomma, för det välskrivna veckobrevet.

274
11 Föremål / Ransoneringskort
« skrivet: 2006-01-27, 21:17 »
Enl Nordisk Familjebok hette det centrala organet för livsmedelsransonering under första världskriget Folkhushållningskommissionen förkortat F.H.K.

275
Archive - General questions / Larsson, Evert Arthur Manfred
« skrivet: 2006-01-27, 00:32 »
Yor uncle Valentin was the one I told you about 18 January. When he died, he lived in Nynäshamn, about 40 km south of Stockholm.
 
Your grandfather was Jonas Larsson, born 24 March 1863. Your grandmother was Brita Mårtensdotter, born 11 June 1872. All according to church records.

276
Archive - General questions / Larsson, Evert Arthur Manfred
« skrivet: 2006-01-25, 23:47 »
I have some additional information, but as long as you introduce yourself as Larsson without any first name I wouldn?t give it to you. According to the rules of Anbytarforum you should let us know your first name and family name, not only the family name. So please, let us know your first name and I will tell you more.

277
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-19, 10:40 »
Tack för tipset Rune. Dock skedde dåvarande kronpinsessan Victorias Egypten-resa mycket tidigare, 1890, och så gamla tror jag inte bilderna är. Vidare kan noteras att prins (sedermera kung) Gustaf Adolf under sin Egypten-resa 1905 träffade sin första hustru Margaret. Paret lär ha förlovat sig fyra veckor efter resan.

278
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-19, 10:12 »
Ja, välkommen in från kylan, Steve. Jag förstod att du visste att det inte var Egyptens näst siste kung, Farouk I. Men för säkerhets skull tyckte jag ändå att det passade med en förklaring för andra forumdeltagare. Beträffande kungabegravningen i London 1952 torde det handla om begravningen av drottning Elizabeth II:s far, George VI. Tack för alla synpunkter, Berit, Peter, Kerstin, Steve, Evor och alla ni andra.

279
Archive - General questions / Larsson, Evert Arthur Manfred
« skrivet: 2006-01-18, 17:41 »
Could Valentin have been born 7 September 1901? Was his full name John Helmer Valentin Larsson? Was he born in Njutånger? If so, he died 27 October 1987. He was divorced 8 December 1959. He did not live in Hudiksvall when he died.

280
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-18, 14:55 »
Har genom hjälpsamma släktforskare i ett annat forum (med viss anknytning till släktforskning) uppmärksammats på att Gustaf Adolf besökte Egypten vid två tillfällen, 1905 (prins) och 1934 (kronprins). Således skulle bilden/bilderna kunna ha samband med 1934-besöket. Detta besök skall ha gjorts tillsammans med prins Bertil, som inte skymtar på någon av bilderna, men han kan ju ha haft något annat för sig vid fotograferingstillfället.

281
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-18, 02:42 »
Roligt att ni är flera som har uppfattningar om dessa bilder. Mannen till höger på nedre bilden verkar kunna vara kronprins Gustaf Adolf, men även jag är en aning tveksam (högerben, hållning). Att rockslagsmärket skulle vara ett nazidito finner jag en smula absurt. Den delvis skymde mannen till vänster (med tropikhjälm och äppelknyckarbyxor) tycker jag ser mer engelsk än tysk ut, så jag tror knappast att det är ett gäng tyskar. På övre bilden är det inte bara den lille som bär märke, det är minst två till synliga, varav en egyptier med tarboosh på huvudet. Visserligen ansågs ibland kung Farouk vara tyskvänlig, men det är en senare historia och anledningen var att man ville bli av med det brittiska inflytandet i landet. Och Steve, det finns ett par fetlagda män på den övre bilden, men ingen av dem är kung Farouk. Han var född 1920 och kan inte ha varit särskilt gammal då denna bild togs, hade ej ännu heller hunnit bli fet, det kom senare. Tack allihop för era synpunkter!

282
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-17, 19:57 »
Det skall givetvis vara ert engagemang, inte etr

283
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-17, 17:33 »
Tack för etr engagemang, Ann-Mari och Bo. Men, är du helt säker på din sak, Bo, och i så fall varför? Dessutom, tredje man från vänster (framtill) på övre bilden påminner ju starkt om mannen längst till höger på den nedre. Skulle vara intressant att få veta i vilket sammanhang bilden/bilderna kan ha tagits.

284
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-17, 16:04 »
Vet inte om jag kan hålla med om att Gustaf VI Adolf var lång och ståtlig, du kanske tänker på hans far Gustaf V ? Hursomhelst är det ju inte helt säkert att det är samma människor på bägge bilderna. Varken mannen i äppelknyckarbyxor och tropikhjälm, mannen i mörk kostym och ljus hatt eller den glada asiatiska kvinnan verkar vara med på den övre bilden. Bilderna kan vara tagna vi olika tillfällen. Jag tycker dock att mannen till höger på den undre bilden är mycket lik Gustaf VI Adolf (trots att han håller upp högerbenet på ett ovanligt sätt). Kungen var ju en intresserad amatörarkeolog, även om man normalt förknippar honom med etruskerna, inte faraonerna.

285
Människor / Är det kungen?
« skrivet: 2006-01-17, 14:39 »
Dessa bilder har räddats från ett bortkastat fotoalbum i Kairo. Enligt texter i albumet är Sveriges kung med på den ena? av bilderna som är tagna någonstans i Egypten. Är det verkligen kung Gustaf VI Adolf på bilderna? Albumets räddare trodde att det är mannen i den vita kostymen på ena bilden som är kungen, men detta är inte möjligt. Om den som liknar Gustaf VI Adolf verkligen är densamme - och var kung då bilden knäpptes - måste bilden vara tagen senast 1951-52, eftersom en av den egyptiska revolutionens 1952 följder var att man slutade använda den egyptiska manliga huvudbonaden tarboosh. Vad säger expertisen? Är det Gustaf VI Adolf? När togs bilderna och varför? Taxam för alla förslag.
 
 

286
Tack och adjö / Tack och adjö
« skrivet: 2006-01-09, 09:39 »
Lamm får tacka Bagge

287
Gott Nytt År / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-30
« skrivet: 2005-12-31, 15:27 »
Gott Nytt År till er alla!

288
God Jul! / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-14
« skrivet: 2005-12-23, 23:14 »
God Jul och Gott Nytt År önskar Tord från Sundsvall.

289
Till mig kom inbetalningskort för nästa års ShF och inbetalningskort för Årsboken 2006 samt inbetalningskort för Rötters Vänner tillsammans med boken Släktjakten. Senaste Släkthistoriskt Forum kom betydligt senare.

290
28 Sexualitet och sexualbrott / Vad visste nyblivna makar?
« skrivet: 2005-12-17, 11:18 »
Du skrev tidigare om muslimska tjejer vilket verkade mycket kategoriskt och generaliserande. Det var detta jag reagerade mot. Jag har just läst i ett annat släktforskarsammanhang att Anbytarforum, trots sina nya regler, är lika grälsjukt som tidigare och jag tänker inte fortsätta diskutera detta ämne i ämnet, vilket väl inte var meningen med denna tråd.

291
28 Sexualitet och sexualbrott / Vad visste nyblivna makar?
« skrivet: 2005-12-17, 02:27 »
Vad är det som verkar gälla Tord också förresten? Då det pratas fördomsfullt och kategoriskt om de mina kan jag ej låta bli att reagera.

292
28 Sexualitet och sexualbrott / Vad visste nyblivna makar?
« skrivet: 2005-12-16, 01:20 »
Vad har (det fördomsfulla) muslimska tjejer med den svenska allmogen att göra?

293
28 Sexualitet och sexualbrott / Blod på lakanet
« skrivet: 2005-12-16, 01:14 »
Hursomhelst, jag har läst någonstans (ev bl a här i Anbytarforum) att det på vissa ställen förekom  att man inte gifte sig förrän det var bevisat att paret var fertilt (men det kan ju ha varit felskrivet).

294
00 - Fosterbarn / Vem tog hand om föräldralösa barn?
« skrivet: 2005-12-15, 18:13 »
Faddrarna (dopvittnena, testes) ansvarade ytterst för barnen om dessa blev föräldralösa och deras försörjning inte ordnades på annat sätt.

295
28 Sexualitet och sexualbrott / Blod på lakanet
« skrivet: 2005-12-15, 18:10 »
Har denna sed verkligen förekommit i någon utsträckning i Sverige? Det var ganska vanligt att bruden var gravid då hon gifte sig. I vissa trakter var det t o m sed att man inte gifte sig förrän bruden var gravid. En allmogefamilj utan barn betraktades väl nästan som en katastrof, därför ville man vara säker på att kvinnan verkligen kunde få barn innan man gifte sig.

296
Att en tjänsteman handlägger (håller i) kulturfrågorna innebär inte att det saknas politiskt ansvar. Även om det inte finns någon nämnd måste det finnas politiskt ansvariga för kulturfrågor. I Grästorp ligger kulturfrågorna numera hos kommunstyrelsen, som torde ha samma ansvar för dessa frågor som den nedlagda nämnden tidigare hade. Det yttersta ansvaret ligger hos kommunfullmäktige. Dessutom finns - enligt Grästorps kommuns hemsida - ett Kulturråd, där tydligen den som så önskar kan bli medlem. Har du haft kontakt med Kulturrådet i denna fråga? Om inte, tag kontakt!

297
Arninge brukar vara väderberoende. Ju bättre väder ju färre som sitter inne och forskar. Det vackra oktobervädret verkar ha inverkat på besöksantalet. Dessutom, ju närmare jul ju färre forskare.

298
Sidan ligger väl redan på lämplig utländsk server.

299
15 Historia / När telefonen var ny
« skrivet: 2005-11-05, 02:30 »
Birgitta Blomkvist! Vet du möjligen vad telefonisten på din bild från Lingbo heter?

300
Kaj!
Jag avsåg hela DN-artikeln, inte bara enstaka bitar som du koncentrerar dig på. Färjetrafiken bedrivs av Destination Gotland/Gotlandsbolaget. Om du går in på sidan www.rikstrafiken.se/portalen kan du kanske lära dig lite om denna relativt nya (sedan 1999) myndighet, som f ö redan är utlokaliserad till Sundsvall. Lycka till!

301
Tvivlar på att Kaj Andersson läst (och tagit till sig) den DN-artikel Peter Karlsson länkade till innan han (Kaj A) skrev sitt senaste inlägg.

302
Jag har varit röttervän så länge det varit möjligt och har fått åtminstone ett specialerbjudande.

303
34 Väder / Väder på 1800-talet
« skrivet: 2005-09-23, 17:15 »
Har du läst på SMHI:s hemsida? Där finns SMHI:s historik.

304
Du hann före mig med en hel minut, Elisabeth...

305
Vallentuna ligger i Stockholms län och således är landsarkivet i detta fall Stockholms stadsarkiv.

306
Ted Rosvall ställer i sin rapport Sömnlös i Seattle frågan: Kan ingen uppfinna en tablett mot jetlag? Svaret är att tabletten redan är uppfunnen och brukar kunna köpas fritt på apoteken i USA, i varje fall i Kalifornien. Hur effektiv den är kan jag dock ej svara på, har ej testat den själv.

307
Upplysningsvis, om man skriver i Word kan man använda någon av dess inbyggda hjälpfuktioner för Special characters. Där finns samtliga (tror jag) latinska bokstäver (tecken) med, inkluderande svenska, norska och danska åäö samt ???????, mm mm.

308
Citat från Kenneth Bengtssons citat ovan från DI:
 
Foton
Tänk på att foton normalt betraktas som personuppgifter även om inga namn
nämns. Innan man lägger ut bilder från t.ex. fester på sin webbplats bör man
alltså fråga berörda personer.
 
Har man frågat alla personer som fotograferats vid sistlidna släktforskardagar i Göteborg? Ett antal bilder finns utlagda tillsammans med artikel i Rötter.

309
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-18
« skrivet: 2005-08-30, 14:03 »
Om du inte dröjer alltför länge kan du väl ladda ned programmet direkt från Sveriges Radios hemsida.

310
70-årsgränsen i de offentliga källorna gäller ju enbart s k känsliga uppgifter. Sveriges befolkning 1970/1980 innehåller - som vi alla vet - inget sådant. Så vad har förbundsstyrelsen egentligen åstadkommit? Censur av förbundets egna alster?

311
Yrken K / Kämnär
« skrivet: 2005-08-16, 10:33 »
En kämnär var ledamot av kämnärsrätten som var en underdomstol under rådstuvurätten (rådhusrätten, motsvarar idag tingsrätten) i svenska städer. Kämnärsrätten höll ursprungligen sina förhandlingar ute på torget. Jag tror inte att kämnär var något egentligt yrke (heltidssyssla), snarare ett uppdrag i likhet med nämndeman.

312
00 - Släktbok / Släktkrönika / Bokbindning
« skrivet: 2005-08-15, 17:07 »
Har hört att bokbinderi brukar vara en relativt populär hobby bland pensionärer. Lyssna med någon lokal pensionärsförening. Du kanske rent av kan erbjuda släktforskning som ersättningstjänst till någon hobbybokbindare.

313
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Lindesberg, CI:4
« skrivet: 2005-08-13, 23:51 »
Har ej tillgång till Genline, men står det inte möjligen frimodig?

314
Film / Teater / Poppe, Nils (1908-2000)
« skrivet: 2005-08-09, 12:59 »
Upptäckte att jag i föregående inlägg råkat skriva son son. Skall naturligtvis vara son.

315
Film / Teater / Poppe, Nils (1908-2000)
« skrivet: 2005-08-09, 11:03 »
Enligt en tidningsartikel för många år sedan (i vilken tidning?) hade Nils P redan tidigare försökt att ta sitt artistnamn som officiellt efternamn. En av bärarna av namnet (äldre dam?) hade då motsatt sig detta så därav blev intet denna gång. För att säkra namnet för sin son son hade han då vid dopet - eller kanske namngivningen - givit sonen namnet Poppe som (extra) förnamn. Då familjen vid ett senare försök (efter den äldre damens död?) fick ta namnet innebar ju detta att sonen fick heta Poppe både i för- och efternamn.

316
Film / Teater / Bolme, Tomas (f. 1945)
« skrivet: 2005-08-09, 00:29 »
Är Irriterad ett för- eller efternamn?

317
10) Namnbyte / Namnbyten?
« skrivet: 2005-08-06, 11:21 »
PRV (Patent- och registreringsverket) började ej handlägga namnärenden förrän 1962, då man övertog dessa uppgifter från Statistiska centralbyrån som i sin tur tidigare övertagit detta från någon annan myndighet (Justitiedepartementet?), kommer just nu ej ihåg vilken. Arkiven från de tidigare myndigheterna finns sannolikt ej kvar hos ifrågavarande myndighet utan får sökas hos någon av våra arkivmyndigheter (Riksarkivet?). Detta har varit uppe - och redogjorts för - i en tidigare diskussion i Anbytarforum. Använd Rötters sökfunktion så kan du nog hitta denna tidigare diskussion.

318
1900-talsperioden som varken finns på mikrokort eller data(?) sträcker sig fram till 1991, då församlingarnas kyrkobokföring upphörde och ersattes av skatteverkets folkbokföring. Materialet är ju till stor del mikrofilmat/inskannat och detta är väl ingen direkt nyhet. Arbetet har ju pågått i flera år och jag tror det planeras vara helt klart under 2010-talet.

319
Att kontakten med församlingarna är smidig och snabb är väl en sanning med viss modifikation. Jag har erfarenhet av både och (kanske mest och). Allt kan ju inte vara gratis och vi får väl hoppas att vi framöver kan få tillgång till allt skannat material fram till sekretessgränsen (70 år) på alla landsarkiv och övriga RA-instanser (Ramsele, Arninge etc) samt med SVAR-abonnemang.

320
Så länge de onda krafterna har sommarsemester verkar det fungera ändå. Inte ens ett enda litet nytt KP har kommit igång....

321
Bildgåtan - Övrigt / Bilmärke och år efterfrågas?
« skrivet: 2005-08-01, 15:18 »
Den här bilmodellen har diskuterats i detta forum för knappt två månader sedan. Även denna gång en bild från ett Norrlandslän. I den diskussionen deltog både Bo B och övertecknad. Ta en titt under Gamla bilder: Fotografier: Vilket bilmärke? f o m 6 juni och framåt.

322
Kontakta landsarkivet i Uppsala. Gå in på deras hemsida www.ra.se/ula. Där finns kontaktuppgifter med bl a information om telefontid till folkbokföringsenheten (den instans som handhar kyrkböckerna innanför sekretessgränsen).

323
00 - Dop / Odöpt
« skrivet: 2005-07-06, 12:39 »
Det kan väl bero på att man ursprungligen inte tillhörde någon frikyrka, det kan ju kommit in i bilden senare, efter första barnet/barnen.

324
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-06-16, 19:44 »
Den som har hemligt telefonnummer kan inte kollas hos Eniro och lär väl då knappast heller uppge det vid registreringen. Dessutom kan ju telefonabonnemanget innehas av någon annan med helt annat efternamn. Anbytarvärden kan ju naturligtvis begära personbevis för var och en som registrerar sig. På så vis ökar byråkratin och anbytarvärden får mindre tid att ägna sig åt Anbytarforum, men en del kanske blir nöjda.

325
Mitt tips var inget tips, enbart en undring.

326
Dopprästens initialer??

327
Bildgåtan - Övrigt / Vilken Idrottsklubb är det?
« skrivet: 2005-06-09, 14:59 »
Kan det möjligen vara en (korp)idrottsklubb hos Apotekarnes Droghandelsaktiebolag (ADA), sedan 1970 dotterbolag till Apoteksbolaget? ADA IK verkar i varje fall ha existerat 1999, eftersom man vid en sökning i Google kan finna en resultatlista med deltagare från nämnda klubb.

328
Titlar och befattningar / Rotesoldat
« skrivet: 2005-06-09, 14:49 »
Såvitt jag kan se i Indiko inflyttar han till Tuna från Anderstorp. Enligt Svenska ortnamn finns det två Anderstorp i Västerbottens län (AC), varav det ena är en gård i Bureå, det andra samlad bebyggelse i Skellefteå landskommun, båda ställena i nuvarande Skellefteå kommun. Han uppges ju vara född i Värmlands län (S) och där finns Anderstorpet i Ransäter, Munkfors kommun. Har du hittat honom i någon av dessa tänkbara ställens kyrkböcker, för att kunna följa honom till Tuna?

329
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Nora, C:2
« skrivet: 2005-06-08, 20:17 »
OK, jag håller med. Borde ha konsulterat t ex Svenska ortnamn innan jag skrev mitt inlägg.

330
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-16
« skrivet: 2005-06-08, 17:28 »
I den av Anders Berg citerade texten står det ju RötterRådet arbetar f.n. med ett förslag..... Därav drager i varje fall jag slutsatsen att det inte finns något förslag att presentera, eftersom Rötterrådet för närvarande arbetar med det, eller tolkar jag texten fel? Om och när ett förslag väl är färdigt för presentation är jag lika angelägen som övriga att få se det.

331
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Nora, C:2
« skrivet: 2005-06-08, 17:17 »
Har ej tillgång till nämnda sida så att jag själv kan se vad där står. Namnen verkar dock lite konstiga. Kan Fibhytte vara Fanthyttan? Ligger dock ej i Nora utan i Linde. Kan Stjärhyttan (Skärhyttan) vara Skrekarhyttan (ibland kallat Skrikarhyttan)?

332
Titlar och befattningar / Rotesoldat
« skrivet: 2005-06-08, 13:26 »
Men var har du då hittat honom? I generalmönsterrullorna? Hette han verkligen Tappar? Tapper låter som ett mer troligt soldatnamn. Har du verkligen hittat rätt soldat?

333
Bildgåtan - Övrigt / Vilket bilmärke?
« skrivet: 2005-06-06, 12:51 »
Uppenbarligen är det inte samma bil, eftersom HZB022 är vänsterstyrd och BD502 är högerstyrd.

334
Bildgåtan - Övrigt / Vilket bilmärke?
« skrivet: 2005-06-06, 11:15 »
Varför går det ej att ta det på bilnumret? Bilen verkar uppenbarligen vara engelsk (högerstyrd). Jag tror att det kan vara en Ford Junior av cirka 1932 års modell. Helt säker är jag dock inte, det fanns nog fler snarlika bilar.

335
46 Ordet är fritt om släktforskning / Ta ett nytt efternamn
« skrivet: 2005-05-31, 12:30 »
Men man behöver ju inte nödvändigtvis köpa/låna ovannämnda bok för detta. Ämnet har utförligt diskuterats tidigare i själva Anbytarforum, vilket man kan hitta med Sök-funktionen. Sammanfattningsvis kan dock sägas att det innan år 1901 inte fanns några egentliga regler för efternamnsbyte. Man anmälde bara till prästen att man från och med nu heter så-och-så. Man fick ta vilket efternamn som helst utom adelsnamn.  Men, som sagt, om detta har redan skrivits mycket i Anbytarforum.

336
46 Ordet är fritt om släktforskning / Ta ett nytt efternamn
« skrivet: 2005-05-31, 11:13 »
Ja Lena, det är sant. Detta ämne har tidigare skrivits om mycket utförligt på annat ställe här i Anbytarforum. Om du använder Sök-funktionen kan du säkert hitta det.

337
00 - Begravning / Tid mellan död och begravning
« skrivet: 2005-05-27, 11:43 »
Varför är det inte så bråttom om den avlidne kremeras? Vid en begravningsakt är ju den avlidne i sin kista med vid själva akten, kremeringen görs efteråt. För att klara rent praktiska sanitära problem är den avlidne ofta balsamerad. På så sätt skjuter man upp den naturliga processen några månader. (Är alls ingen expert inom detta område, men jag kunde ej låta bli att reagera.)

338
Bildgåtan - Övrigt / Köksredskap?
« skrivet: 2005-05-24, 00:01 »
Bilden föreställer en spenathackare. Då man förvällt spenatbladen hackar man dem genom att köra hackaren fram och åter över dem. Därefter stuvar man hacket. Jag har en sådan här hackare som jag ärvt efter min mor. Den har trähandtag, för övrigt ser den likadan ut som den du avbildat. (Min hustru har ärvt en mjöltaga, lik den på de föregående bilderna, efter sin mor. Den inköptes för många år sedan i USA.)

339
Allmänna språkfrågor / Transkribering
« skrivet: 2005-05-23, 22:36 »
En liten petitess. Bokstaven ? förekommer inte enbart i tyska ord. Den finns även i estniska, där den har ett annat uttal än vanligt y.

340
Den åsyftade - mycket känd i Finland - torde vara  Johan Wilhelm Snellman. F ö anses väl det finska skriftspråket vara skapat på 1500-talet(?) av Micael Agricola.

341
Archive - Swedish language / Filarenka
« skrivet: 2005-05-18, 08:58 »
Well, her late husband was a filer [filare], working with a file (hand tool) on metal products.

342
E-postadresser / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-07
« skrivet: 2005-05-05, 12:09 »
Denna tråd handlar ju om hur e-postadressen visas i en användares - med användarkonto, d v s Röttervän - profil. Gabriel Frisks och Anders Rybergs inlägg syftar på inlägg som görs av icke-Röttervänner.

343
E-postadresser / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-07
« skrivet: 2005-05-04, 11:45 »
Helena och Peter! Anbytarforums administratör kan (kunde?) verkställa denna bedrift.

344
Nyare ord och uttryck / Fika
« skrivet: 2005-05-04, 00:57 »
Magistraten uti Telje fiker Att vid riksda'n vinna få justis skrev redan salig Bellman. Med detta avsågs nog ej inmundigande av kaffe.

345
46 Ordet är fritt om släktforskning / Svårfunnen?
« skrivet: 2005-05-03, 17:13 »
Eftersom du verkar ha två olika identiteter undrar man - åtminstone gör jag det - om överhuvudtaget någon av dina identiteter är korrekt. Man brukar väl inte glömma sitt eget efternamn! Mitt förslag är att du kontaktar Skatteverkets namn- och adressupplysning, tel 020-567567. Då får du uppgiften direkt och tjänsten är gratis.

346
Nyare ord och uttryck / Fika
« skrivet: 2005-05-03, 17:02 »
Instämmer med två av de föregående talarna. Hörde för många år sedan i radio att det var en omvändning - troligen ganska gammal sådan - av ordet kaffi. Med tanke på stavningen (kaffi) måhända ursprungsordet stammar från den tid då man stavade som man tyckte, d v s innan början av 1800-talet.

347
Med ganska stor tvekan tyder jag det till Död 1808 krympling, Gävle [Gefle] 1803, Valbo [Walbo] 1805, Valbo [Wahlbo] 1803, ?, ?. De sista två ger jag mig inte på att försöka tyda. Antar att detta är en Genline-bild. I vilket fall som helst kan du - om ingen lyckas tyda det fullständigt - bege dig till Landsarkivet i Uppsala (ULA) och titta på deras mikrokort. Läsbarheten på landsarkivens kort är ofta bättre. Dessutom kan man, om man inte lyckas bättre där, be personalen om hjälp. Kan inte heller de tyda det hela brukar man få titta i originalet.

348
Arbetare / AK-arbetare
« skrivet: 2005-04-29, 11:30 »
Följande två meningar återfinnes på Stockholms Kyrkogårdsförvaltnings officiella hemsida för Skogskyrkogården: Muren som omger Skogskyrkogården är till större delen uppförd som nödhjälpsarbete under den svåra arbetslösheten i början av 1930-talet. Materialet är i huvudsak hämtat från bergspartier inom begravningsplatsen.

349
Arbetare / AK-arbetare
« skrivet: 2005-04-29, 01:26 »
Vid någon av ingångarna till Skogskyrkogården i Stockholms södra ytterstad finns en tavla uppsatt till minne av dessa AK-rbetare.

350
Bilmärke? / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-23
« skrivet: 2005-04-23, 17:21 »
Vet inte den 80-åriga tonåringen vad det är för bil? Hon verkar ju stå och titta på den, så hon borde väl i varje fall kunna bekräfta att det är en amerikansk personbil med två vimplar, eller....?

351
Äldre ord A - K / Gravkor
« skrivet: 2005-04-22, 16:17 »
Eftersom snödroppen är en så tidig blomma är den väl i stort sett död och begraven då det blir riktig vår, gissar jag (men det kan säkert tolkas på flera sätt).

352
Reslöv / Reslöv husförhörslängd (1853-1854) sid 85
« skrivet: 2005-04-18, 01:25 »
Varför inte T[ull]insp[ektör]?

353
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-17
« skrivet: 2005-04-16, 18:57 »
En liten röd till dig Roolaid.

354
När blev William Somerset Maugham (1874-1965) amerikan? Han vänder sig nog i sin grav....

355
Film / Teater / Lundequist, Gerda (1871-1959)
« skrivet: 2005-04-07, 16:59 »
Mittåt....Man skall naturligtvis titta i födelseförsamlingens födelsebok efter de biologiska föräldrarna. Fel av mig. Beklagar!

356
Film / Teater / Malm, Mona (f. 1935)
« skrivet: 2005-04-07, 14:07 »
Vad hette bageriet?

357
Film / Teater / Lundequist, Gerda (1871-1959)
« skrivet: 2005-04-07, 13:31 »
Kan tilläggas att hennes födelseförsamling ej står angiven i Sveriges befolkning 1890, som Elisabeth refererade till ovan. Det står enbart Stockholm. Dessutom står hon som Lindqvist, men det kan vara ett skrivfel i ursprungsmaterialet. På CD:n Sveriges dödbok 1947-2003 är hon enbart med som namnlös eftersom Hedvig Eleonora ännu ej kompletterats  i projektet Namn åt de döda och födelseförsamling ej heller är angiven där. Kyrkoarkivet för Hedvig Eleonora förvaras i Stockholms stadsarkiv och där kan man fråga om födelseförsamling finns angiven dödboken eller - mer troligt - i personakten. Har man födelseförsamling kan man titta i dess dödbok efter biologiska föräldrar. Men, var hon av utomäktenskaplig börd (på den tiden ofta nesligen benämnd oäkta) hittar man troligen enbart den biologiska modern i födelseboken.

358
Det förefaller även som om det finns ytterligare ett annorlunda efternamnsbruk i Danmark. Den skådespelande dottern till den på sin tid välkände skådespelaren, operettartisten mm Max Hansen (1897-1961) heter (eller kallar sig) Ann-Mari Max Hansen.
 
Något som inte har så mycket att göra med detta kanske, men den svenske författaren Gösta Gustaf-Janson (1902-1993) var son till författaren Gustaf Janson (Affären Costa Negra, bl a) och hade ju ett efternamn bildat på liknande sätt som Ann-Mari Max Hansens.

359
Glad Påsk ! / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-24
« skrivet: 2005-03-24, 13:27 »
Jag konstaterade redan för två år sedan att påskönskandet går i tvååriga intervaller under denna rubrik. Så även denna gång. Jag instämmer naturligtvis med de närmast föegående talarna och hoppas alla får en trevlig påsk. Dessutom en god fortsättning på våren.

360
I folkbokföringen - födelsebok, dödbok - anges   nuförtiden alltid moderns hemkommun som födelseort och personens egen hemkommun som dödsort. I vilken kommun sjukhuset där själva förlossningen resp dödsfallet äger rum saknar i det sammanhanget betydelse.

361
Ett sätt att hitta personer eller företag är att titta i telefonkatalogen från den tid det gäller. Men då måste man ju ha tillgång till dessa, så det beror lite på var man bor. Jag brukar titta i telefonkataloger på KB. Det finns naturligtvis andra källor än telefonkatalogen.  Beträffande Tandpetarefabriken Elixir framgår av förpackningen att man hade telefonabonnemang i både Riks, dvs Tele(graf)verket och Allmänna, ett privat bolag med eget telefonnät i Stockholm med omnejd. Eftersom riksdagen (efter diskussioner under mer än 15 år) så småningom beslutade att Kongl Tele(graf)verket skulle ha monopol på all telefontrafik övertogs Allmännas telefonnät av verket (staten) 1 juli 1918. Troligtvis kunde man fortsätta att ha de båda abonnemangen under en övergångstid därefter, men så småningom försvann Allmänna helt. Ungefär samtidigt som Allmännas telefonnät övertogs av Tele(graf)verket fusionerades resten av Allmänna med LM Ericsson. Vet ej om detta gjort dig klokare, men en liten ledtråd var det iallafall.

362
Titlar och befattningar / Styckjunkare
« skrivet: 2005-02-16, 11:26 »
Ett litet tillägg till mitt ovanstående inlägg: Sveriges första luftvärnsregemente var Karlsborgs lufvärnsartilleriregemente, sedermera Karlsborgs luftvärnsregemente (Lv1). Graderna styckjunkare, vicekonstapel och konstapel hette inom övriga arm?n fanjunkare, vicekorpral och korpral.

363
Titlar och befattningar / Styckjunkare
« skrivet: 2005-02-15, 22:31 »
Fanjunkare lär komma från tyskan där det ursprungligen avsåg en ung man som bar fanan. Anledningen till att arm?underofficersgraden fanjunkare kallades styckjunkare inom artilleriet var att en styckjunkare ursprungligen förde befälet över en kanon(besättning). Stycke=kanon, jfr bestyckning och (Åkers) styckebruk. Då man började beskjuta flygplan med uppallade artilleripjäser uppstod luftvärnsartilleriet, så småningom som eget truppslag inom arm?n under benämningen luftvärnet. Graderna styckjunkare, vicekonstapel (lägsta underbefälsgraden) och konstapel (näst lägsta underbefälsgraden) följde med från artilleriet.

364
Ny logotype??? / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-14
« skrivet: 2005-02-13, 14:07 »
Förmodar att första styckets sista mening i närmast föregående inlägg är ett försök till något slags ironi. Om inte har väl denna diskussion börjat spåra ur och halkat långt ifrån ämnet.

365
Namnbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 13 februari, 2005
« skrivet: 2005-02-13, 13:59 »
Till att börja med bör du nog skriva ut hela ditt eget för- och efternamn i enlighet med detta forums regler. Dessutom bör du tala om den information du har, även om det inte är så mycket. Därefter kan du få råd och kanske hjälp. Vet du vad han hette? Född när? Var? Död när? Etc, etc.

366
Ny logotype??? / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-13
« skrivet: 2005-02-13, 11:03 »
Det är inte bara jag som störs av den blå klumpen i vänstra hörnet. Läste just Ann-Mari Bäckmans inlägg längre upp och instämmer helt. Smaken är ju olika, men vackert är det inte och denna förkortning, ja vad ska den egentligen vara bra för???? Förresten, har någon möjligen tittat in på denna sida: www.ssf.dk ? Kommentarer?

367
Erinrar mig just att jag läste i DN:s artikel om gotländsk kalksten i RAÄ:s splitternya lokaler i Stockholm. Undras om Thage G tänkt sig återflytt av denna kalksten till Gotland???

368
De av ovanstående debattörer som inte riktigt har förstått det förödande med en Gotlands-flytt rekommenderas att läsa artikeln rubricerad Ett dråpslag mot forskarna på sidan 4 i kulturdelen av dagens DN, även läsbar på nätet www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=377036&previousRenderType=6.  Där kan man bl a läsa om RAÄ:s splitternya, specialbyggda och specialdesignade lokaler, öppnade i måndags, planerade att officiellt invigas 20 maj (ett drygt halvår innan man skall vara igång på Gotland, min anm). Kulturministern skall enligt planerna förrätta invigningen, men nu betvivlar man att han kommer.

369
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-09
« skrivet: 2005-02-09, 17:13 »
Dagens absolut största bukett vackra blommor måste ges till Kaj Janzon för hans kunniga, seriösa, genomtänkta och välformulerade inlägg på annan plats i detta forum.

370
En förnuftig förklaring är nog att företaget (nuförtiden) inte har sina anläggningar utspridda över hela Sverige. Hade företaget legat enbart i Skåne kanske Jönsson varit ett mycket vanligt namn. (Hade det varit koncentrerat till norra Norrland kanske Holmlund varit vanligare.)

371
Jag har mailat och upptäckte att registratorn på Kulturdepartementet är en yngre aktiv släktforskare, då och då förekommande i Anbytarforum. Dessutom har hon och jag en gemensam ana någon gång på sjuttonhundratalet. Världen är liten ibland.

372
Pressansvarig vid RAÄ framträdde ikväll (onsdag) i TV4:s lokalnyheter i Stockholm och berättade att många protestbrev influtit.

373
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Att finna en gravplats
« skrivet: 2005-01-24, 02:17 »
Celina! Jag har besökt Skogskyrkogården i helgen och hittat kvarter 28. På skylten står att det är ett katolskt gravplatsområde och det verkar relativt nyanlagt. Området ligger alldeles innanför kyrkogårdsmuren mot Nynäsvägen, är omgärdat av en häck och jag tycker att det ser lite annorlunda ut än övriga gravkvarter. De relativt få gravarna (i varje fall de jag tittade på) har tresiffriga gravnummer. Jag tyckte de flesta gravarna hade utländska namn på stenen och var anlagda under 1990-talet eller i början av 2000-talet. Så det verkar stämma att den av dig sökta graven försvunnit på något sätt. Utanför det det häckomgärdade området, in mot resten av kyrkogården - d v s mellan det omgärdade området och körvägen på kyrkogården - finns mark som inte visar några tecken på att där finns gravar. Kanske det är där din försvunna grav ligger. Om du vill ha mer klarhet är det nog bäst att du tar med dig kartan från Kyrkogårdsförvaltningen och åker dit. Just nu är det ju snötäckt så det är inte mycket man ser av själva markytan.

374
Piltz / Piltz
« skrivet: 2005-01-23, 11:53 »
Men var kom släkten Piltz ursprungligen ifrån? Vet du något om anorna?

375
Piltz / Piltz
« skrivet: 2005-01-22, 19:51 »
Lite grann om Gottlieb M T Piltz (1874-1937):
 
VD i Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag 1910-1918. Tillsammans med Hemming Johansson (1869-1955) VD i Allmänna Telefonaktiebolaget LM Ericsson 1918-1922. (Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag fusionerades med AB LM Ericsson & Co år 1918 till - det fortfarande existerande - Allmänna Telefonaktiebolaget LM Ericsson, från 1924 kallat Telefonaktiebolaget LM Ericsson.) Styrelseledamot i (Allmänna) Telefonaktiebolaget LM Ericsson 1918-1925. Teknisk direktör i Allmänna Telefonaktiebolaget LM Ericsson 1922. (Hemming Johansson blev därvid VD i Allmänna Telefonaktiebolaget LM Ericsson tillsammans med Karl Fredrik Wincrantz.) Från 1925 fram till sin död var GMT Piltz teknisk direktör i det italienska Ericsson-bolaget Setemer. Källa: LM Ericsson 100 år (jubileumsskrift från Ericssons hundraårsjubilem 1976)

376
46 Ordet är fritt om släktforskning / Ta ett nytt efternamn
« skrivet: 2005-01-22, 15:52 »
Om jag inte har alldeles fel kan man byta till sin moders flicknamn (som ogift) utan några större problem. Dessutom har det i varje fall tidigare varit möjligt att anta ett redan upptaget namn om samtliga namnets i livet varande bärare givit sitt samtycke därtill.  
Det senare har vid något tillfälle fått märkliga konsekvenser. Det har sagts mig att man vid återinförande i fartygsregistret av ett fartyg som varit upplagt i några år, var tvungen att erhålla samtycke från samtliga bärare av fartygets namn för att få behålla det. Fartyget hade då det ännu varit i drift innan s k uppläggning (det var hela tiden i vatten) burit namn efter en av sina tidigare ägare. Eftersom det var ett släktnamn blev man inför återinförande i fartygsregistret tvungen att erhålla samtycke till fortsatt nyttjande av namnet. Samtycke erhölls från samtliga bärare, utom en! Därför trafikerar fartyget idag Stockholms vatten under ett helt annat namn. Även detta är ett personnamn, men det bäres av en enda person som givit sitt samtycke.

377
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Att finna en gravplats
« skrivet: 2005-01-21, 09:39 »
Jag känner till detta mycket väl, men jag tänker inte resa till Skogskyrkogården en vardag, det får den som är intresserad göra. Om jag går dit gör jag det på veckosluten. Man kan lämpligen titta in på Stockholms Kyrkogårdsförvaltnings hemsida, www.kyf.stockholm.se, där står det mesta om kontor, öppettider mm.

378
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Att finna en gravplats
« skrivet: 2005-01-20, 22:24 »
Om jag åker till Skogskyrkogården under veckoslutet kan jag titta efter hur det ser ut i kvarter 28 eftersom jag kör förbi det på väg till det kvarter jag i så fall skall besöka. Har åkt förbi kvarter 28 hundratals gånger men aldrig tänkt så mycket på hur det ser ut där.

379
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Att finna en gravplats
« skrivet: 2005-01-20, 17:08 »
I varje fall finns område (kvarter) 28 utmärkt på kartan.

380
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Gubbsjuka
« skrivet: 2005-01-12, 01:40 »
Jag antar att du inte menar den gubbsjuka man talar om idag, den är väl inte särskilt plågsam, i varje fall inte för gubbarna..... Skämt åsido, den gubbsjuka du avser torde vara en idag mycket vanlig sjukdom, prostataförstoring, som kan bli mycket plågsam, och leda till urinstämma, om den inte åtgärdas. Förstoring av prostata är med dagens metoder i regel helt botbar.

381
Byggnader och miljöer / Skansen 1945?
« skrivet: 2005-01-11, 11:14 »
Skansen i Stockholm är inte någon renodlad djurpark. Det är ett friluftsmuseum där man bl a kan se svenska byggnader och framförallt skandinaviska djur. Därför var ju både isbjörnarna och elefanten en smula malplacerade då de fanns där. Dock säger man numera på sin hemsida att man är Stockholms enda djurpark. Förr brukade det framhållas att Skansen inte är någon djurpark utan just ett friluftsmuseum, men tiderna förändras.

382
Byggnader och miljöer / Skansen 1945?
« skrivet: 2005-01-10, 20:01 »
Mycket likt Skansens f d isbjörnsberg där det sedan ett antal år inte längre finns några isbjörnar.

383
Jag känner ej till något om Ystad, men heter gatan verkligen Apgränd? Låter konstigt i mina öron.

384
Husen med tegelfasad på tredje bilden påminner lite om Lärkstan i Stockholm (kanske).

385
Byggnader och miljöer / Hotell Continental, Ystad 1945
« skrivet: 2005-01-04, 17:21 »
Jag tror inte att sådana trafikdelare funnits i Stockholm överhuvudtaget.

386
12 Företag / Företagets styrelse- finns foton?
« skrivet: 2005-01-04, 16:09 »
Ett litet förtydligande: Föreningen Stockholms Företagsminnen har inte enbart stockholmsföretagsarkiv i sina samlingar. Kontakta dem!

387
Byggnader och miljöer / Hotell Continental, Ystad 1945
« skrivet: 2005-01-04, 16:05 »
Kan du inte få en bättre upplösning på bilden så att man ev kan förstora upp gatunamnskyltarna i hörnet? Betvivlar nog att det är i Stockholm. Vilket Continental kan ha legat på Skånegatan eller Tomtebogatan? Hotel Continental i Stockholm ligger på ett helt annat ställe. Kan man se om bilen ev har något gengasaggregat? Kriget tog ju inte slut förrän våren 1945 så det borde nästan vara en gengasdriven bil om det är våren/sommaren detta år.

388
12 Företag / Företagets styrelse- finns foton?
« skrivet: 2005-01-04, 15:29 »
Om det är gruppfoton av företagsstyrelser som åsyftas tror jag inte att sådana var speciellt vanliga förr i tiden. Däremot brukar enskilda styrelseledamöter vara avporträtterade i respektive företags historik, om sådan finnes. Äldre tiders fotografering var ju mycket mer komplicerad än i dag och resultatet blev inte alltid så bra. Det är nog därför som de som hade råd lät sig avmålas i olja  och sådana porträtt finns ofta med i företagens jubileums/historikböcker. Kanske Föreningen Stockholms Företagsminnen (www.foretagsminnen.se) kan stå till tjänst med en del. De har över 10000 bilder i sitt digitala bildarkiv.  Även Tekniska Mus?et i Stockholm har en del bildmaterial från teknikföretag.

389
00 - Havandeskap och förlossning / Aborter förr
« skrivet: 2005-01-03, 13:54 »
Fråga landstingsarkivet, de kan upplysa om hur du går vidare. Du ringer lämpligen landstingets växel 08-7372500.

390
00 - Havandeskap och förlossning / Aborter förr
« skrivet: 2005-01-03, 10:19 »
Din pappa kan som närmast efterlevande få kopior på samtliga sjukhusjournaler efter din farmor, men han måste visa att han är närmast efterlevande.

391
God Jul! / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-23
« skrivet: 2004-12-23, 09:46 »
Jag tillönskar Nättidningen Rötter en God Jul. Återstår att se om läsarna får en tillönskan tillbaka. (Det fick vi förr.)

392
000 - Sökes! / Lindblom, Vallonsläkter under 1600-talet
« skrivet: 2004-12-20, 11:16 »
Varför inte fråga honom själv?

393
000 - Sökes! / Lindblom, Vallonsläkter under 1600-talet
« skrivet: 2004-12-19, 23:49 »
Lycklig den som hittar dessa böcker på något antikvariat. Ytterst svårfunna!!

394
I believe you should read sekreterare, not sekretary. Sekreterare means secretary and is in this case most probably a governmental official. Parishes did not usually have any secretarys in those days.

395
Varför försöker du inte själv?

396
Musik / Söderberg, Lill-Arne (1924-1989)
« skrivet: 2004-11-17, 10:56 »
Ställer mig aningen tvivlande till nämnda data. Finns ingen som passar in i Sveriges dödbok 1950-1999, men givetvis skulle det kunna vara en miss där, sådant lär förekomma.

397
Jag noterar att du stavar ay som aye. Vill bara påpeka att mitt (gamla) lexikon anger bägge stavningsvarianterna, ifall någon trodde att jag stavat fel i mitt föregående inlägg.

398
I de officiella sammanhang jag sett (i TV) har man vid upprop (votering) svarat ay respektive nay, stavas så enligt mitt gamla lexikon och uttalas ungefär aj respektive näj. I filmen Fargo, som utspelar sig i Minnesota och har Peter Stormare i en huvudroll, låter man vissa av filmens karaktärer genomgående säga jaa i stället för yes, tydligen med avsikten att få dem framstå som mer lantliga. (Dessutom har en del begåvats med svenskklingande tillnamn.) Jag har inte besökt Minnesota (har aldrig kommit längre än till Kalifornien), men mina släktingar därifrån har vid besök här i gamla landet inte talat som de gör i Fargo. Kanske någon vet om våra förfäder möjligen, trots allt, inplanterade ordet ja i Minnesota?

399
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-02
« skrivet: 2004-11-14, 02:15 »
Skulle vara intressant att få den citerade skribentens kommentar till detta idag.

400
Släktforskningshumor / Släktforskningshumor
« skrivet: 2004-11-12, 11:03 »
Fortsättning på Ingrids Fälldin-historia ovan från den 19 juli.
 
Damen replikerar: I love your får

401
Allmänt / Keijser är de Valloner
« skrivet: 2004-11-12, 02:42 »
Det Keijserka boktryckeriet var på 1600-talet ett välkänt tryckeri på Pelarbacken i Katarina församling i stadsdelen Södermalm i Stockholm. Namnets förled uttalas som förleden i ordet kejsare. Troligen därför har kvarteret mitt emot kvarteret där tryckeriet låg fått namnet Kejsaren.

402
34 Väder / Väder
« skrivet: 2004-11-11, 10:14 »
På SMHI:s hemsida www.smhi.se står det att SMHI bildades 1873 samt att man kan skriva till dess Kundtjänst om man vill veta mer om gångna tider, men det kanske du redan visste.

403
Släktband (SR, 2004-) / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-24
« skrivet: 2004-11-08, 12:51 »
Kan man spela in TV-program så kan man väl spela in radioprogram..... Bandspelare för ljud har ju funnits avsevärt längre än videobandspelare för TV.

404
Notarie / Konsistorienotarie
« skrivet: 2004-11-05, 15:51 »
Det var en kyrklig ämbetsman, verkar bara finnas en i varje stift, därav följer att det kanske inte kan ha funnits mer än en i Västernorrland. Sök på ordet i Google så får du många träffar. I träffen för Nordisk familjeboks Uggleupplaga (Lysator) finns en utförlig förklaring, alldeles för lång att återge här. Enl Nordisk Familjeboks tredje upplaga (senare än Uggleupplagan) ändrades benämningen för tjänsten år 1928 till stiftssekreterare.

405
Titlar och befattningar / Rotemästare inom infanteriet
« skrivet: 2004-11-03, 19:31 »
Läs under Yrken: Övrigt: Roteringskarl. Där finns svaren.

406
000 Osorterat / Allmänna arvsfonden
« skrivet: 2004-10-29, 14:23 »
Ytterligare tillägg. Jag satt under några år med i en socialnämnd. Då och då hände det att någon avled och tillgångarna var noll eller kanske minus. Då fick socialnämnden träda in och ordna begravning, tömning av bostad etc. och dessutom fick socialnämnden svara för kostnader i samband med detta. Sådant finns dokumenterat i respektive socialnämnds arkiv, jag vet ej dock hur länge.

407
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-29
« skrivet: 2004-10-29, 01:41 »
Är det sant, har Inkan verkligen försvunnit? Ursäkta inlägget, jag avser inte att skapa någon ny diskussion i diskussionen, men att se henne behöva göra sorti på detta nesliga vis gjorde mig minst sagt upprörd. Hoppas hon återvänder!

408
000 Osorterat / Allmänna arvsfonden
« skrivet: 2004-10-29, 01:36 »
Skam till sägandes vet jag inte särskilt mycket om Allmänna arvsfonden (som lyder under Socialdepartementet). Fonden har dock en websida med adress www.arvsfonden.se. Där kan du säkert hämta en del information. Dess göranden och låtanden regleras dessutom i en särskild lag. Beträffande efterlämnade tillhörigheter utan något som helst värde gissar jag att det slängs, eftersom det saknar värde. Men det är en gissning från min sida. Har du någon möjlighet att få kontakt med någon som hade med boutredningen att göra kan du väl fråga. Av bouppteckningen måste ju framgå vem som uppgav boet. Om vederbörande finns i livet är det väl bara att söka rätt på honom/henne och fråga.

409
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-29
« skrivet: 2004-10-28, 20:45 »
Jag tycker man kan, för omväxlings skull, ge en blomma till alla dem som jobbar med arrangemangen i Kalendariet, samt dessutom till alla deltgare i dessa arrangemang, för utan deltagare blir det inget arrangemang. (Dessa arrangemang är ju för släktforskningens fromma och pågår inte i Anbytarforum.)

410
000 Osorterat / Allmänna arvsfonden
« skrivet: 2004-10-28, 20:29 »
Fanns inga arvingar och inget testamente gick väl kvarlåtenskapen till Allmänna arvsfonden.

411
Söka socken / Söka socken
« skrivet: 2004-10-28, 12:04 »
Någon församling Granhammar finns ej och har aldrig funnits enl Sveriges församlingar genom tiderna. Munktorps församling ligger ju i nuvarande Köpings kommun i landskapet Västmanland, Västmanlands län. Det finns flera platser vid namn Granhammar, varav två i Västmanlands län. Den ena ligger i nuvarande Kungsörs kommun i landskapet Västmanland, den andra i Arboga kommun men i landskapet Närke. Allt enl Svenska ortnamn 1999.

412
03) Osorterat / Heter hon verkligen Anna?
« skrivet: 2004-10-27, 20:30 »
Har konsulterat texttolkningsexperten Ulf Berggren och enligt honom hette Frau Schmidt naturligtvis Annica.
 
Hälsningar från Riksarkivet, Arninge

413
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-24
« skrivet: 2004-10-22, 22:01 »
Inkan, du är värd en ros även från mig för att du vågar säga ifrån då det behövs och till dem (eller snarare den) som behöver en åthutning.

414
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-19
« skrivet: 2004-10-19, 18:42 »
Med tanke på det rabalder som uppstod då gamla KP så brutalt stängdes finns det väl anledning förmoda att de ansvariga tagit nyttig lärdom av detta och att det ur askan uppståndna nya KP får vara öppet tills en likvärdig ersättning arrangerats, eller har jag helt fel...??

415
Sitter åxå på verandan. Hoppas många kantstötta hittar dit. Hoppas även att den som någon enstaka gång varit i kantstött och sannolikt biragit till att det stängdes håller sig borta från verandan.

416
Jag är en sådan viss person som får avsevärt färre SPAM-mail sedan jag införde detta i min profil. Tyvärr missuppfattade somliga det hela och försökte klicka på min oklickbara adress, vilket givetvis misslyckades. Efter klagomål om detta lade jag till en förklarande text i min profil, så nu bör det fungera som det skall. Varför är emailadressen i Anbytarforums profil överhuvudtaget klickbar?

417
Fotografer och ateljéer / Stockholmsfotografer
« skrivet: 2004-10-05, 21:45 »
(Ber om tillgift, uppfattade inte att det var LS register)

418
Fotografer och ateljéer / Stockholmsfotografer
« skrivet: 2004-10-05, 16:24 »
Helene, längre upp i denna diskussion finns en länk till Lennart Snabbs fotografregister. Följ den och se om den ger något.

419
46 Ordet är fritt om släktforskning / Alla dessa föreningar
« skrivet: 2004-10-05, 09:34 »
Det är väl tämligen vanligt att släktforskare är medlemmar i den lokala föreningen där de bor. Dessutom är många forskare (de flesta??) medlemmar i ytterligare en eller flera föreningar verksamma i forskarens forskningsområde. Det kan vara praktiskt, eftersom lokala föreningar ofta har god lokal kännedom, har och/eller arbetar med egna register etc. Men, allt detta känner man väl bäst själv. Eftersom du är bosatt i Dalarna är du säkert lyckligt lottad i föreningshänseende. I Dalarna finns ju ett antal föreningar, med många duktiga forskare, sammanslutna i Dalarnas släktforskarförbund. Att de har en lokal utgåva av Rötter - Dalarötter - känner du säkert till.

420
Ett gott skratt förlänger livet. Själv förlängde jag livet åtskilligt då jag läste inlägget närmast efter mitt.

421
Eftersom en CD-skiva är slut efter 26 år behöver ju de personer - fyra (!) till antalet - som ansett att deras integritet kränkts genom att deras superhemliga personuppgifter publicerats på CD-skivorna Sveriges befolkning 1970 resp 1980 inte vara så oroliga längre. Efter 26 år är det alltså slut och de kanske slipper stämma förbundet etc.

422
Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-18
« skrivet: 2004-10-01, 01:00 »
Apropå förbundets nya adress: En tydlig anvisning hur man hittar infarten till parkeringsplatsen är av nöden. Annars kan man nog räkna med att ett antal fordon med svärjande förare irrar runt kvarteret varv efter varv skymtande parkeringsplatsen från tre håll, men ingen infart. (Den krångliga infarten ligger långt ifrån den från gatan synliga delen av parkeringsplatsen.) Parkeringen är avgiftsfri, men begränsad till fyra timmar. Dagtid verkar det inte vara så särdeles gott om lediga parkeringsrutor, det kanske är bättre efter mörkrets inbrott, men då är väl även gatuparkering avgiftsfri.

423
Arvtagare enligt bouppteckning / Arvtagare enligt bouppteckning
« skrivet: 2004-10-01, 00:00 »
Den finns på respektive landsarkiv. Eftersom du inte säger var mannen var folkbokförd då han avled vet jag ej vilket landsarkiv som gäller i ditt fall. Landsarkiven har lite olika rutiner för hantering av detta, men det kan du antingen få upplysning om genom att ringa arkivet ifråga, eller (ibland) läsa på arkivets hemsida. Då jag ringde Värmlandsarkiv fick jag en bouppteckningskopia per brev inom ett par dagar, helt utan kostnad. Stockholms stadsarkiv har ett beställningsformulär på sin hemsida. Där kan man välja om man vill ha bouppteckningskopian per brev, fax eller som bilaga till ett email. Beroende på i vilken arkivdepå den förvaras kan den vara avgiftsbelagd. Man får i detta fall kopian efter två veckor. Jag tror att man mot en smärre avgift kan få den snabbare. Allt detta framgår dock av Stockholms stadsarkivs hemsida.

424
Det är väl en klar överdrift att många har invändningar.....

425
Byggnader och miljöer / Hökmossens Gård Hägersten Stockholm
« skrivet: 2004-09-25, 17:07 »
Har du frågat Stockholms Stadsmuseum? F ö finns ju gårdens huvudbyggnad med flyglar kvar, men det känner du säkert till.

426
Bilmärke? / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-23
« skrivet: 2004-09-13, 16:53 »
Hade Philipsons verkligen monteringsfabrik i Hammarby? Såvitt jag vet låg Philipsons fabrik i Augustendal, idag tyvärr omdöpt till Nacka Strand. Philipsons fabriksbyggnad finns kvar, är renoverad och används idag för andra ändamål. En kortare tid för några år sedan var där bilmuseum, men det verkar inte ha gått så bra för det försvann. Södra Hammarbyhamnen är för mig känt som hemvist för General Motors monteringsfabrik.

427
På skylten omedelbart ovanför ingången står det SHELL FOTOGEN! Den andra skylten sitter på balkongräcket. Känner att jag måste försöka ta reda på var i Fittja denna butik låg. Och visst fanns det fotogenkaminer, kakelugnar och kokseldade täljstenskaminer i städerna - inte bara i Göteborg - det vet jag och har aldrig förnekat. (Koksen var en restprodukt vid framställning av stadsgas från stenkol.) Däremot användes väl knappast fotogenlampor i städerna. (Mitt förnamn innehåller inte bokstaven h.)

428
Martin,
I min dator står det inte Shell benzin över ingången, däremot SHELL FOTOGEN. Men det är väl kanske något fel på min dator......Faten till höger i bild innehåller sannolikt denna fotogen. Bensin har väl aldrig stavats med Z och heller knappast sålts från fat. Bensinpumpar av märket MACK (svenskt namn, bildat av de respektive företagsägarnas efternamnsinitial), tillverkade på Tegelbruksvägen i Midsommarkransen i Stockholm, användes tidigt för bensinhantering. Hantering av bensin direkt från fat var alldeles för farligt. Fotogen däremot var inte lika farligt och användes som bränsle i fotogenlampor och fotogenkaminer. Dessa lampor och kaminer var vanligt förekommande, framförallt i de dåtida ytterstadssamhällena (förorterna) som inte alltid hade så hög standard i bostäderna. Förhållanden som inte verkar vara så kända bland dagens yngre generation.

429
Shell bensin kan jag inte hitta på bilden, däremot Shell fotogen och Pellerins margarin. Beträffande männens frisyrer är både de och hårfästena väldigt lika. Även ansiktena är ganska lika. Är männen månne bröder?

430
Bilmärke? / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-13
« skrivet: 2004-09-09, 17:42 »
Kaiser fanns inte 1944.

431
Det kan nog ringas in lite till. Vid ingången står det att man har telefonnummer både i ALLM och RIKS. Rikstelefon, förkortat RIKS var Tele(graf)verkets nät. Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag, förkortat ALLM var en konkurrent med eget nät, verksamt inom en radie 70 km från Stockholm. Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag bedrev inte enbart telefondrift, utan hade även egen tillverkning och var i den egenskapen en konkurrent till LM Ericsson & Co. År 1907-1908 överlät Stockholms Allmänna Telefonaktiebolag telefondriften till ett nybildat dotterbolag, AB Stockholmstelefon, men detta förändrade inte verksamheten (telefondrift). År 1918 sammanslogs Stockholms Allmänna Telefonaktiebolags övriga verksamhet (konstruktion, tillverkning etc) med LM Ericsson & Co, varvid Allmänna Telefonaktiebolaget LM Ericsson - sedermera Telefonaktiebolaget LM Ericsson (utan Allmänna) - bildades. (Ericssons moderbolag heter så än idag.) AB Stockholmstelefons telefondrift övertogs (köptes) samtidigt av Tele(graf)verket. Således torde bilden vara tagen senast 1918 max 7 mil från Stockholm. Naturligtvis kan bilden tagits senare, ALLM-numret kanske inte målades över förrän senare. Man kan nog hitta både firman och platsen genom letande i Allmännas telefonkataloger.
 
Medan jag skrev ovanstående rader kom Martin i Brottby emellan. Småland tror jag inte på, vilket väl klart framgår av mina ovanstående rader. Troligen är det alltså Brottby, men som sagts ovan, ta en titt i Allmännas telefonkatalog (på KB t ex).

432
00 - Begravning / Begravningsbyrå
« skrivet: 2004-09-09, 11:31 »
Det var ju inte så värst mycket jag kunde bidraga med och allt tog jag ganska långt bak ur minnet, där kvaliteten inte alltid är den allra bästa. Tyvärr kan jag nog inte bidra med så mycket mer. Jag har funderat en del, men kan inte komma på något just nu. Du väckte min nyfikenhet då du skrev att G Brolin bedrivit lantbruk i Brännkyrka. Jag tänkte vid tillfälle titta i fb för Brännkyrka för att se var det var. Han kan väl knappast varit torpare eftersom han hade råd att överta två likkistfabriker. F d Brännkyrka sockens (inkorporerat med Stockholm 1913) gårdar och torp finns i stor utsträckning kvar i någon form, om inte annat som namn på de nutida stadsdelarna i Stockholms södra/sydvästra ytterstad. Tittade för skojs skull i Katarina församlings födelsebok och där fanns han givetvis med.

433
00 - Begravning / Begravningsbyrå
« skrivet: 2004-09-09, 01:13 »
Jag bodde som barn och tonåring på Högbergsgatan 21 i Böhlmarksgården, sedan länge riven. Kommer nu ihåg att Brolins begravningsbyrå låg längre ned på gatan, nära Götgatan. Jag har för mig att Beckmans begravningsbyrå låg alldeles runt hörnet, på Götgatan. Eftersom jag bodde mitt emellan Katarina kyrka och dessa begravningsbyråer såg jag ofta de dåtida likbilarna, höga och körda av stormhattsförsedd chaufför och med kistan helt synlig genom de stora fransförsedda sidorutorna. Har du någon aning om var i Brännkyrka Brolin bedrev sitt lantbruk?

434
På Arkions hemsida finns dels folkräkningen 1890, dels folkräkningen 1900. För att kunna använda dessa krävs abonnemang hos Arkion, vilket enkelt kan ordnas på deras hemsida. Är man medlem i någon av Släktforskarförbundets föreningar får man rabatt på abonnemanget. Som antytts ovan är 1900 ej komplett ännu, men det mesta finns och kan användas fullt ut. Uppgiftera på CD:n Sveriges befolkning 1890 är hämtade från 1890 års folkräkning, vilket väl även framgår i Rötterbokhandeln. Men är man intresserad av 1900 är det alltså abonnemang hos Arkion som gäller.

435
00 - Begravning / Begravningsbyrå
« skrivet: 2004-09-04, 11:24 »
Den låg i Stockholm, på Södermalm om jag inte minns fel, fanns (troligtvis) på - eller i närheten av - Götgatan på 1950-talet. Finns naturligtvis med i en dåtida telefonkatalog.

436
Patronymikon / Kan Pärs son heta Pettersson i efternamn?
« skrivet: 2004-08-20, 12:33 »
Jag har en ana - Erik född 1863 som son till Per Andersson - som blir Erik Pettersson. Då man slutar med patronymikon blir Pettersson den familjens släktnamn och är så än idag.

437
Undras hur initiativtagaren till denna diskussion reagerar då han läser kvällstidningen (eller han kanske aldrig gör det).

438
I ett inlägg högre upp i denna diskussion framgår det att han finns med i Sveriges dödbok 1950-1999 (ej Sv Dödsskiva).

439
Förnamn - L / Lau
« skrivet: 2004-07-02, 19:26 »
Jag har ingen ytterligare info mer än att namnet tydligen förekommer i Danmark, eftersom jag för många år sedan träffade en dansk med detta namn.

440
22 Mått, mynt & stämplar / Vad betyder 12 Tun hö
« skrivet: 2004-06-24, 10:16 »
Jag har just varit ute på gårdstunet. Där var det blött.

441
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-28
« skrivet: 2004-06-19, 20:54 »
Det är nog många fler än du (- bl a jag -) som hittat troliga fel i Sveriges dödbok, men trots det bör man väl sträva efter att färdigställa Namn åt de döda innan man börjar diskutera något annat.

442
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-28
« skrivet: 2004-06-19, 16:07 »
Jag tycker det ter sig ganska meningslöst att börja diskutera flicknamn et cetera innan projektet Namn åt de döda ens är tillnärmelsevis klart. Det måste vara mycket viktigare att få pågående projekt färdigt och kvalitetssäkrat (hur nu det skall gå till). Jag undrar ibland hur många av dem som åtagit sig att registrera flera tusentals namn som  verkligen har kontroll/korrekturläst det inmatade.

443
46 Ordet är fritt om släktforskning / Glad Pingst!
« skrivet: 2004-05-29, 11:18 »
Tack detsamma!

444
Svaret på den direkta frågan är: Ja. F ö infördes personnumren år 1947.

445
Varför inte titta efter?

446
Adjö Håkan Skogsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-09
« skrivet: 2004-05-07, 01:43 »
Instämmer med alla tackare. Läser Rötter och Anbytarforum flera gånger dagligen alltsedan starten. TACK FÖR ETT SUVERÄNT FORUM!

447
Lustigt att denna diskussion återuppväckts efter drygt tre år! Enligt Nordisk Familjeboks tredje upplaga (nytryck 1946) uppstod fracken som högtidsdräkt ur den från senare delen av 1700-talet använda vardagsrocken med snedskurna skört. Det kanske är förklaringen till det hela.

448
Film / Teater / Englund, Robert (f. 1947)
« skrivet: 2004-04-15, 23:53 »
Robert Englund medverkade häromdagen i TV-programmet High Chapparal i kanal 5. Där framhöll han sin svenska härstamning, men lämnade inga detaljer därom. För att understryka det svenska intog han tillsammans med någon TV-person en måltid på den svenska (välkända) restaurangen Gustaf Anders i Santa Ana, söder om Los Angeles. (Restaurangen ifråga drivs av två svenskar [den ena är min f d kollega] och där kan man intaga bl a sill och potatis med nubbe, knäckebröd och västerbottensost; svenska köttbullar med lingon; Biff Lindström; biffstek med lök mm; MUMS)

449
Stockholms företagsminnen kanske kan hjälpa till.

450
00 - Självmord / Sekretess vid självmord
« skrivet: 2004-04-08, 18:38 »
I så fall kan det nog finnas uppgifter i något polisarkiv. Var i landet hände detta?

451
00 - Självmord / Sekretess vid självmord
« skrivet: 2004-04-08, 10:17 »
Vad menar du med anfader i detta fall? Det var ju inte så länge sedan. Vad är det för uppgifter du söker? Sekretess 70 år gäller alltid, men nära anhörig - t ex barn - torde av arkivansvarig för kyrkböckerna kunna få reda vad som står i dödboken.

452
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-16
« skrivet: 2004-04-02, 16:38 »
Som jag uppfattat det hela gäller dead line sista maj det som skall hinna in på årets version av Sveriges dödbok, men att projektet fortsätter med avseende på kommande versioner av produkten.

453
Byggnader och miljöer / Äldre fabriksinteriör - Sverige?
« skrivet: 2004-03-25, 18:13 »
Jag betvivlar att detta är en telefonistplats i en manuell växel. Tycker mig inte se vare sig snören eller proppar. Dessutom verkar bordet i förgrunden stå så nära telefonistplatsen att själva telefonisten knappast får plats. Telefonistplatsen skulle möjligen kunna vara en korskoppling eller markeringstavla.

454
Bilmärke? / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-13
« skrivet: 2004-03-14, 02:39 »
Högerstyrd och utan Citroën-vinklar??

455
Eftersom Nasser nämns flera gånger ovan. Hans namn är inte översatt, det är transkriberat från egyptisk arabiska, d v s arabiska med egyptiskt uttal. Därför skriver man Gamal Abdel Nasser. Hade han varit från t ex Syrien hade man kanske skrivit Jamal i stället för Gamal, eftersom namnets begnnelsebokstav i Syrien uttalas ungefär som J i engelskt uttal av John, emedan det i Egypten uttalas som ett vanligt G. Men någon översättning handlar det alltså inte om!

456
13 Geografisk och administrativ indelning / Kart over Sverige
« skrivet: 2004-02-27, 14:31 »
Silbojåkkå är ett vattendrag, Silbotjåkkå är ett naturnamn, båda i Arjeplogs kommun, Norrbottens län, enl Svenska ortnamn 1999.

457
Jag har lärt mig att det numera inte heter vare sig flamländska eller holländska då man skriver eller talar om det språk som talas i Nederländerna och i (delar av) Belgien. Språket benämnes på svenska nederländska.

458
Helsingfors is the Swedish name for Helsinki, the capital of Finland.

459
46 Ordet är fritt om släktforskning / Var ligger platsen
« skrivet: 2004-02-05, 01:01 »
Märkligt inlägg

460
Namnbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2011
« skrivet: 2004-01-29, 23:10 »
Något annorlunda kuriosa.
 
En välkänd f d mälarångare (numera motoriserad) var under en tid upplagd d v s avförd ur - och ej godkänd för - trafik. (Den låg hela tiden i vattnet.) Den bar samma namn som en välkänd (vallon)släkt, vilket ansågs bero på att den någon gång ägts av en medlem av denna släkt. Efter några år fick den nya ägare, sattes i driftdugligt skick, fick ny motor och nytt namn. Det sistnämnda sägs ha berott på att en (!) medlem av ovannämnda släkt vägrade godkänna att fartyget fick bära hennes namn, d v s det gamla namnet. Eftersom fartyget varit upplagt var man tvungen att genomföra en rutin där namnsättning ingick som för ett nytt fartyg. Då måste namn godkännas som vid släktnamnsbyte, vilket alltså inte alla gick med på.

461
Böcker sökes / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-18
« skrivet: 2004-01-29, 22:46 »
I Sverige från A till Ö, som kan köpas från Rötterbokhandeln, finns på sidan 314 en uppgift som inte verkar helt korrekt. Det står att församlingen Nora i Heby kommun i Uppland låg i U-län t o m 2001, därefter ligger den i C-län. Övriga delar av Heby kommun uppges ligga i U-län, där väl Heby fortfarande ligger. Visserligen har Heby kämpat (och gör det kanske fortfarande) för att få flytta till C-län. De är väl enda kommun i Uppland som ligger i Västmanlands län (U). Såvitt jag vet är flyttfrågan ännu ej avgjord och en kommun kan visserligen ligga i flera landskap (ganska vanligt), men bara i ett enda län.

462
Fotografer och ateljéer / Stockholmsfotografer
« skrivet: 2004-01-29, 12:43 »
Stockholms Stadsmuseum har åtminstone en del av hans plåtar bevarade, kanske rentav alla. Huruvida de har något register vet jag ej, det får du fråga dem. Mus?et hade för en del år sedan en utställning med en del av hans alster.

463
Titlar och befattningar / Kronobåtsman
« skrivet: 2004-01-28, 00:53 »
Kronobåtsman eller rotebåtsman var titeln för indelta soldater i flottan. De disponerade, liksom de flesta andra indelta soldater, ett soldattorp som kallades båtsmanstorp. De fick sig även tilldelat ett soldatnamn, precis som övriga indelta soldater. Namnet Kingstedt är således ett båtsmansnamn (soldatnamn). Du säger att han var född i Ängsbo. Det fanns en rote i Söderala vid namn Ängbo (ej Ängsbo). Han kan ha varit född i Ängbo. Du säger att han urprungligen bar patronymikon Persson. Det skulle kunna tyda på att han inte var son till en soldat, eftersom han då borde ha burit soldatnamnet från Ängbo rote. Dock fick soldaternas barn inte alltid soldatens namn på 1700-talet, det blev nog mer regel under 1800-talet. Så han skulle trots allt kunna vara son till en soldat från Ängbo rote, men huruvida han var det eller ej får din vidare släktforskning utvisa. Det fanns även en rote som hette Kingsta och det var naturligtvis den roten han hörde till (som båtsman) och från vilken han fått namnet Kingstedt. Om det finns en lokal hembygdsförening i Söderala (vilket det borde göra) kan de säkert upplysa dig om torpet finns kvar eller ej. Lycka till med din vidare forskning!

464
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Mössa
« skrivet: 2004-01-09, 22:59 »
Enligt Nordisk Familjebok, tredje upplagan, band 8, spalterna 903-904 hade sergeant en sidogalon, fanjunkare/styckjunkare två sidogaloner (men det kanske är fel i boken).

465
Byggnader och miljöer / SI-KO bil, vad var det?
« skrivet: 2004-01-09, 15:19 »
Det syns ju tydligt att bilkarossen är utformad som en (tandkräms)tub. Kanske Föreningen Stockholms Företagsminnen vet mer. Fråga dem! Din bild kanske är en av de tre miljoner bilder de har i sitt bildarkiv. Företagsminnen hade tidigare sitt arkivbildarregister utlagt på sin hemsida. Nu har de gjort om hemsidan och jag kan inte längre hitta någon länk till arkivbildarregistret. Men, det går ju som sagt att kontakta dem, t ex via email.

466
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Mössa
« skrivet: 2004-01-09, 00:59 »
Håller inte riktigt med. Om sidogalonen är enkel (ett streck), vilket den verkar vara på första bilden, är det en sergeantmössa, om den är dubbel (två streck, är det en fanjunkarmössa. Efter vad jag kommit fram till hade inte underbefälen några beteckningar (galoner) i mössan, enbart gradbeteckning på kragen.

467
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Mössa
« skrivet: 2004-01-08, 15:52 »
Beträffande Mathias mössa. Eftersom det undre märket är gult (guld) tror jag fortfarande att det handlar om en underofficersmössa, således skulle den kunna ha tillhört en fanjunkare. Dock är jag aningen osäker, eftersom jag drar mig till minnes att underofficerare och officerare brukade ha gradbeteckning i mössan i form av rundgående galoner. I så fall är det inte en fanjunkarmössa, den borde i så fall haft två rundgående galoner. Då skulle det i stället kunna vara en underbefälsmössa.

468
Mycket bra initiativ av förbundet att ge ut dessa CD. De kan vara till mycken hjälp för forskning i nutiden, där man inte alltid har grepp om alla mer eller mindre avlägsna släktingar. Att framhålla att man själv väljer om man vill vara med i telefonkatalogen eller ej är ju rent nonsens. I det fallet har man rätt att välja om man vill att uppgiften skall vara offentlig eller ej, beträffande personuppgifterna är de redan offentliga, där föreligger ju ingen valmöjlighet. Och som redan påpekats ovan, det är mycket lätt att ringa skattemyndighetens namn- och adressupplysning för att få fler uppgifter än de som finns på CD:n.

469
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Mössa
« skrivet: 2004-01-08, 02:29 »
Är det undre märket - med de tre kronorna -  verkligen rött, eller är det bara som det ser ut på bilden? Vad föreställer det övre märket? Vad löper mellan märkena? Kan du förstora upp märkespartiet? En vild gissning är att mössan - med tanke på det röda märket (om det nu verkligen är rött) - kan ha tillhört en underofficer inom artilleriet.

470
Människor / Större begravning i Stockholm, ca 1910-20
« skrivet: 2004-01-08, 02:20 »
Axel Malmström var ju en mycket känd fotograf. Hans bilder borde väl kanske finnas bevarade och förtecknade någonstans.(?)

471
Är inte det minsta intresserad av denna släkt, men blev lite nyfiken på det kvarter du nämner. Avser du möjligen kvarteret Kejsaren på Södermalm i Stockholm? Detta kvarter är uppkallat efter boktryckaren Hendric Keijser, som bodde där och hade sitt välkända tryckeri i kvarteret Pelarbacken Mindre tvärs över gatan, Catharina Högbergsgata, numera Högbergsgatan. God fortsättning!

472
Protestera? Mot vad????

473
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Amerikansk medalj?
« skrivet: 2004-01-03, 02:13 »
Han har nog invandrat något tidigare än 1890, eftersom han inte återfinns i Sveriges befolkning 1890. Han kan ju även ha gjort som många andra, bytt ut sitt patronymikon mot ett annat vackrare svenskklingande namn. Men, någon Johan Magnus född 1868 återfinns överhuvudtaget inte i Sveriges befolkning 1890.

474
God Jul! / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-22
« skrivet: 2003-12-22, 20:31 »
Tack för att du tänker skicka bildspelet Leif! Ser med spänning fram emot det. GOD JUL till dig och (nästan) alla andra!

475
God Jul! / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-22
« skrivet: 2003-12-22, 10:30 »
Hur öppnas Leif G:son Nygårds bildspel?

476
Allmänt / Celind vallon-namn?
« skrivet: 2003-11-26, 09:52 »
Det var ju där han fick uppmaningen att lägga in en sökning i Anbytarforum!!

477
Byggnader och miljöer / Kyrkport? - men var ....
« skrivet: 2003-11-25, 00:22 »
Det är väl inget konstigt med en kyrka så i direkt anslutning till en gata med trottoar. Ta en titt på Katarina kyrka eller Sankt Eriks katolska domkyrka, bägge med adress Södermalm, Stockholm.

478
Enskilda fartyg / Titanic
« skrivet: 2003-11-20, 11:03 »
Gudrun Björk! I Titanic-kännaren Claes-Göran Wetterholms bok TITANIC finns passagerarlistor för danskar, finländare, norrmän och svenskar. Där kan man läsa följande:
 
 
+ Wiklund, Jacob Alfred, 18 år.
 
Lantarbetare, bosatt i Nicolaistad, Vasa län, där han hade sina föräldrar boende. På resa tillsammans med sin broder Karl Johan till Montreal, Kanada. Skadestånd: ?50 utbetalat till föräldrarna.
 
Jakob Wiklund hade aldrig tidigare varit utomlands. Han hade arbetat på sina föräldrars hemman. Reste tillsammans med brodern och Anna Sjöblom, en skolkamrat till honom. Till sällskapet slöt sig Jacob Alfred Johanson, som tidigare vistats i Nordamerika. Denne kunde också engelska. Av dessa överlevde endast Sjöblom. Jacobs lik bärgades av Minnia och fördes till Halifax. Han står som no. 314 i listan över bärgade lik. Hans tillhörigheter återsändes till föräldrarna och han begravdes på Fairview kyrkogården 11 maj 1912. För övrig information se Johanson, Jacob Alfred; Sjöblom, Anna och Wiklund Karl Johan.
 
 
+Wiklund, Karl Johan, 21 år.
 
Lantarbetare, bosatt i Nicolaistad, Vasa län, där han hade sina föräldrar boende. Han var på resa tillsammans med sin broder Jacob Alfred till Montreal, Kanada. Skadestånd: ?50 utbetalat till föräldrarna.
 
Karl Johan Wiklund hade liksom sin broder arbetat på gården och inte heller han hade varit utomlands tidigare. På Titanic inkvarterades han som andra ogifta män långt förut, efter kollisionen tog sig bröderna till Anna Sjöbloms hytt för at varna henne. Liksom brodern omkom Karl Johan. Hans kropp hittades aldrig. För övrig information se Johanson, Jacob Alfred; Sjöblom Anna och Wiklund, Jacob Alfred.
 
 
Vill du läsa mer om detta kan du säkert hitta boken TITANIC av Claes-Göran Wetterholm på biblioteket.
 
Min anm: Nicolaistad var ett namn ryssarna  försökte införa för staden Vasa under den ryska tiden, för att få bort det svenskklingande Vasa. Försöket misslyckades dock, namnbytet slog aldrig igenom eftersom folk fortsatte att kalla staden Vasa, vilket ju staden heter än i dag.

479
Människor / Gyllene salen - gruppfoto av vad?
« skrivet: 2003-11-17, 22:21 »
Vad arbetade din farfars far med? Hur många personer är det på bilden?

480
Musik / Börje, Anders (1920-1982)
« skrivet: 2003-11-16, 19:08 »
Från Begravda i Stockholm:
 
1920-03-14
 
Andersson, Börje Vilhelm Napoleon
Sångare
Född 14/3 1920
 
Död 26/3 1982 i Farsta, Stockholms stad, Stockholms län.
 
Begravd 26/4 1982 på Råcksta begravningsplats (minneslund).

481
Jessica Olson tyckte i sitt inlägg ovan från i torsdags att Arninge borde vara öppet kvällar mot en mindre avgift. Det är det redan! StorStockholms Geealogiska Förening (SSGF) hyr forskarsalen i Arninge varannan onsdag kl 1600-1930. Då är det stängt för andra forskare och SSGF:s medlemmar kan (efter föranmälan) forska i lugn och ro för facila 40 kronor. Du är välkommen som medlem i SSGF, Jessica. Titta gärna in på www.ssgf.org.

482
Patientuppgifter är inte alls så skyddade som det framhålles i föregående inlägg. Nära anhörig (barn) till avliden patient kan få kopior av patientjournaler utan att någon som helst sekretesstid förflutit. Däremot måste man förete släktskapsintyg, men det ordnar pastorsexpeditionen (eller eventuellt skattemyndigheten) i den avlidnes församling. Huruvida barnbarn åtnjuter samma förmån vet jag ej. Jag föreslår att du frågar Landstingsarkivet i Stockholms Läns Landsting. De kan säkert hjälpa dig vidare. Kontaktuppgifter hittar du i telefonkatalogen eller på landstingets hemsida www.sll.se.

483
Jag avser inte att gå in i denna debatt, men har dock en liten kommentar till Mikael Persson. Möjligheten att vara medlem i Släktforskarförbundet togs (tyvärr) bort förra året. Nu kan man vara prenumerant. Medlem är man i det här sammanhanget enbart i till förbundet ansluten förening.

484
På Svendborg biblioteks hemsida finns en litteraturförteckning upptagande alla böcker som skrivits om Elvira Madigan och Sixten Sparre. En av böckerna sägs inne hålla stamtavle (antavla?) över familjerna Sparre och Madigan. Elvira hette egentligen Hedvig Jensen, Elvira Madigan var hennes artistnamn. Hon lär dock ha uppträtt på en cirkus där ägaren/direktören hette Madigan. Jag tror att hon var någon sorts styvdotter till denne.

485
Byggnader och miljöer / Hus i Amerika?
« skrivet: 2003-10-19, 18:34 »
Håller med om att det sannolikt är fönsterluckor och ej persienner. Denna typ av fönsterluckor är vanlig i lite varmare länder. Luckorna har snedställda spjälor av dassdörrstyp där luften kan passera mellan spjälorna samtidigt som spjälornas snedställning (nedåt) förhindrar insyn och direkt solinstrålning, men släpper in lite ljus. Fönstren är inåtgående. Under den varma årstiden brukar man sova med öppna fönster och stängda luckor.
 
Återigen lite Elsa Lagevik. Så här skriver hon i sin tvåspråkiga bok (kanske en lämplig present till svenskamerikanska vänner som inte längre förstår svenska) De röda ladornas folk, The people of the red barns: Vart man än far i Illinois, Iowa och Minnesota, träffar man på röda lador, medan boningshusen är vitmålade. Undersöker man närmare vilka som tidigare bott på gården, så kommer man nästan undantagslöst fram till att det var svenskar, som byggde husen och var de förata farmarna, även om gården nu gått över till annan ägare.

486
Byggnader och miljöer / Hus i Amerika?
« skrivet: 2003-10-19, 16:49 »
Elsa Lagevik skriver i sin bok De röda ladornas folk att ladugårdsbyggnader i amerikanska svenskbygder ofta var - och fortfarande i hög uträckning är - faluröda, emedan mangårdsbyggnaderna är målade i annan (ljus) färg. Detta gäller även där det svenskamerikanska ägandet av respektive hus kanske för länge sedan försvunnit. Boken innehåller en del bilder från dylika svenskamerikanska gårdar. Beträffande persienner är det nog inte någon särskilt ny uppfinnig. S k venetian blinds av trä har nog funnits i varmare länder i hundratals år.

487
17 Juridik / 1700-talets efternamnsproblem
« skrivet: 2003-10-14, 01:20 »
Har du försökt hitta honom i domboken? Titta i domboken för respektive härad. Fram till 1864 var det olagligt att sätta oäkta barn till världen och föräldrarna skulle ställas inför rätta - vilket inte alltid skedde - vanligtvis vid det ting som följde närmast efter födseln. I domboken kan man då se vilken som var den (officielle) fadern. Han var dock inte alltid rätt biologisk fader. Ibland fick någon dräng betalt för att ta på sig faderskapet, men man kan ju i domboken iallafall se namnet på den officielle fadern och på så vis få en uppfattning om tänkbart paronymikon, om sonen nu verkligen fick faderns patronymikon.

488
Kungligt / Noor (f. 1951), drottning av Jordanien
« skrivet: 2003-10-11, 02:44 »
Christina 3attar: Drottning Noors pappa är Najeeb Elias Halaby, född 1915 19/9 i Texas, USA. Drottning Noors farfar var född i Syrien. Staden Nablus (ej nables) i Palestina har inget med detta att göra. Drottning Noors morfarsfar var född i Sverige. Han utvandrade till USA år 1882. 
 
Jag citerar på nytt mitt inlägg ovan från 2000-06-04: 
 
Detta diskuterades ingående ingående i Anbytarforum förra året under 'Kunglig genealogi: Jordaniens kronprins svenskättling'. Diskussionen finns kvar, så det är bara att läsa.

489
17 Juridik / 1700-talets efternamnsproblem
« skrivet: 2003-10-06, 21:27 »
Denna fråga har nog varit uppe i Anbytarforum förut (tror jag). Tänkbara alternativ är nog  patronymikon bildat på morfaderns namn eller patronymikon efter rätt fader eller kanske rentav ett metronymikon bildat på moderns namn.

490
Denne märklige person, som verkar ha förändrat sitt förnamn från (Carl) Gustaf till Gösta kan väl likaväl även ha tagit sig det extra tillnamnet Meijerhjelm. Namnet var ju känt i Värmland och var väl passande för en person med påstådd kunglig börd.

491
Neej, men däremot har jag (sett) bilder på Karl August Andersson-Mhlm (ja, han brukade faktiskt skriva sig så) och hans hustru Natalia.

492
Den Meijerhelm jag har i åtanke hette Karl August Andersson-Meijerhelm och var bl a frikyrkopastor. Vet ej om han var metodistdito, men kanske. Det var dock hans hustru som hette Meijerhelm. Han lade namnet till sitt eget (före 1901 då sådant inte var så svårt).

493
Varifrån fick han namnet Meijerhjelm? Har i ett annat sammanhang stött på Meijerhelm, alltså nästan samma namn men med en bokstav mindre.

494
Skönt att se att styrelsen inte enats om det framlagda förslaget. Jag fick det intrycket efter att ha läst en del av ovanstående inlägg. Jag kanske drog fel slutsats eller läste slarvigt, vilket jag beklagar. Vill f ö hålla med Jan Ek när han framhåller att man bör ha en stark grafisk identitet för namnet. Många företag, inte enbart Atlas Copco, har lyckats med detta. Hur många vanliga människor tänker direkt på släktforskning då de ser stenskottet, som vännen Stefan så passande kallar det?

495
Har styrelsen verkligen enats om detta?? Läsglasögon för styrelsen anbefalles!!

496
Branting / Äldre inlägg (arkiv) till 15 november, 2005
« skrivet: 2003-09-10, 08:26 »
Kom inte Hjalmar B:s släkt därifrån?

497
Om ett barn blev föräldralöst blev faddrarna ansvariga för detsamma. Har du tittat i födelseboken efter faddrarna? Vanligtvis var ett oäkta barns fader inte omnämnd i födelseboken, men det förekom. Det blir väl domboken du får leta i. År 1833 var det fortfarande brottsligt att sätta oäkta barn till världen, straffbart både för fadern och modern.

498
Lange / Lange
« skrivet: 2003-08-22, 12:39 »
Titta in på G-gruppens hemsida.

499
Jag tror inte att Gösta Knutsson tillhörde den fasta ensemblen i Tjugo frågor, men han var säkert med som gäst någon/några gång(er). Titta gärna här

500
Per-Martin Hamberg.

Sidor: [1] 2 3 ... 5