ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Patrick von Brömsen

Sidor: 1 [2] 3
501
Övrig teknik / Internets nya möjligheter
« skrivet: 2010-05-29, 13:17 »
Hur kan vi använda dessa?
 
Nu när det dyker upp massa möjligheter att jobba i gemensamma dokument/program och liknande som ligger där uppe i molnet (programmen ligger inte på datorn, utan är fritt att arbetea med från vilken dator som helst). Hur kan vi som släktforskare använda dessa och i så fall vilka bör vi upplysa varandra om att dessa är bra!
 
Personligen kan jag se att man jobbar med gemensamma mål, ex gemensamma anor som man försöker finna i tex docs. Man kan då se hur arbetet fortskrider för varandra. Så istället för att samla på sig material och skicka det när det är fullständigt färdigt, så får man kunskap efterhand.
 
Visst kan man använda ex. Facebook och liknande sociala medier, men i detta fallet så krävs det nog mer specialliserat
 
Jag kan nog tänka mig ett flertal personer på forumet som skulle kunna komma med bra ideer/lösningar.
 
Vänligen Patrick

502
Godkväll
 
Jag får tacka för svar och info om möjliga händelseförlopp genom tid angående gener för öarna.  
 
Men jag kommer ändå att tänka på det Eivor skriver om tungan, och det då Gunnar skriver om rövandet utav kvinnor. Kan det inte vara så att det kan finnas en koppling utav detta och att det fanns personer som gick i kjol däröver som i villervallan blev tagna, utan att man tittade noga under kilten. För inte springer väl en man i kjol skulle man kunna tro (då)
 
Vänligen Patrick (på skämthumör) (jag vet att det inte går ihop för att vara övertydlig)

503
Hej Rolf
 
Så då finns det ju möjligt att kelterna och kiltarna är anor till folk på Tjörn/Orust. Jo jag skulle absolut vara intresserad utav att ta ett DNA-test. Men det är något svårfattat rent ut sagt vad man får av de olika företagen. Det är som du skriver en Halogrupp där och kromosomer hit. Finns det någon bra svensk sida ala Råd och Rön där man lättare fattar vad man skall titta efter innan man gör ett val?
 
Nu vet jag att det finns några sidor här på forumet, jag läser ibland när de dyker upp. Men som sagt så är det lite svårfattat när man inte har tid att sätta sig in i det hela.
 
Vänligen Patrick (det här kanske förklarar hårfärg i släkten gällande Irland/Skottland)

504
Jag tipsar på att det är ätterna från överst:
 
von Snoilsy nr 528 http://www.saetra.se/snoilsky.htm
 
Reuterhielm nr 982. Problemet är att denna sköld borde varit kluven, men det kanske handlar om okunskap från målare/uppdragsgivare. Annars är det mig!
 
Vänligen Patrick (som nu har registrerat varenda bok jag äger)
 
Dessutom skall nog frågan flyttas
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2010-05-23 18:05)

505
Y-DNA (det raka fädernet) / R1b
« skrivet: 2010-05-16, 17:35 »
Godkväll!
 
Jag undrar över den sägen som säger att Tjörnborna (längre tillbaka) möjligtvis skulle kunna härstamma från kelterna. Kan ni som gjort DNA-test och har anor långt tillbaka på Tjörn se på erat resultat om man har något närmare släktskap med Irland och däromkring? är det möjligt rent testmässigt? Självfallet får vi ju hoppas att det även då finns en större popularitet som gjort testet både där och här.
 
Vänligen Patrick

506
Nu blir det tunga svar, det gillar jag i detta fallet!
 
Nu var  min tanke inte att jag tror det blir fler som gillar Rötter om man betalar direkt, utan snarare så att man skulle få in mer på de som vill stödja. De förlorade fåren tror jag inte man får in så lätt i fållan. Sedan får man väl hoppas att sittande i en styrelse inte gör om samma knepigheter likt det Jörgen refererar till ovan (i alla fall inte samma saker).
 
Varför borde man vara med i en förening Ted? Konkurrera säger du, men vem menar att det är bäst att föreningar är medlemmar i förbundet och inte de enskilda? En förening borde kunna stå på sina egna ben, med ett tillräckligt intressant utbud för att man ska kunna få betalande medlemmar. Det kan jag knappast se som någon konkurrans. Naturligt urval är det första jag tänker på. De som har något blir kvar, de andra lider sotdöden. Marknaden styr, vad vi än tycker om det!
 
Och ska vi vara riktigt drastiska, så kan man väl fundera över varför ekonomin gick överstyr. Ogenomtänkta beslut! Eller hur? Vilket jag tycker diskvalificerar vissa saker och ting!!!!
 
Vänligen Patrick

507
Som det nu verkar så går ju ”inkomsterna” ner för att folk inte vill bli en ”Rötters vän” vilket jag som sagt framlagt tidigare inte förvånar mig (men det lämnar jag därhän nu). Sedan att skapa ett Rötters vänner på Facebook ser jag snarare som något slags desperat försök att rättfärdiga gruppen och få de att känna en konstlad samhörighet, funkar inte!
 
Jag vill väcka frågan om direktmedlemskap i förbundet igen!
 
Hur många kronor som går till förbundet för varje medlem i en förening det vet jag inte. Kan det vara 5/10 kronor? Om man nu ser till medlemmars åldersspann ute i föreningar och till att mycket går i dag att sköta från datorn (utan att behöva vara med i en förening) så är jag fullständig övertygad att förbundets inkomster från sina medlemsföreningar kommer snart drastiskt att sänkas!
För förbundets räkning hade det varit bättre om man hade ett direktmedlemskap så att intäkterna ökade. Tyvärr skulle det ju då innebära att föreningarna kanske skulle få svårare med intäkter och medlemmar. Men en duktig, aktiv förening tror jag nog ändå marginellt skulle påverkas. Framför allt så har de en lokal förankring som gör det attraktivt med kurser, hjälp och social samhörighet, som man då självklart inte kan erbjuda från förbundshåll. Andra föreningar kanske får det svårare, men då kanske de skall ta sig en funderare över framtiden och ändra riktning. De skulle ju kunna byta erfarenheter över gränserna med andras framgångar (behålla medlemmar och liknande).
Medlemsavgift till förbundet på, säg 100/150 kronor eller däromkring genererar ju betydligt mer än ”5/10 kronor”. Vilket då skulle möjligöra satsningar som är planerade och buffert för framtiden (ett tag i alla fall). Sedan som sagt att då knyta upp bra erbjudande till sina direktmedlemmar blir ju då ett bra mervärde (även idag är det så) fast något bättre ändå.
 
Jag hoppas att det inte ligger prestige i frågan om direktmedlemskap, utan då bör den förpassas ur förbundet! Jag vet inte skälet till att direktmedlemskap försvann från Släktforskarförbundet för några år sedan, men det kanske då var försvarbart. Men det ekonomiska läget såg väl också annorlunda ut då?
Jag hoppas att detta väcker tankar till något kreativt för att just öka på det ekonomiska (och vill jag påstå, det logiska) för de kommande satsningarna till gagn för alla släktforskare.
 
Vänligen Patrick

508
Människor / Kungälvsbild
« skrivet: 2010-04-02, 17:31 »
Glad påsk på er också!
 
Nu har jag varit och tittat på huset igen. Och visst är det som du säger folkskolan/Fontinskolan, men den har blivit ombyggd och tillbyggd. Fast det kanske inte är så konstigt om man tänker på hur länge det varit där. Där bågarna går över en klocka? så har man nu satt in fönster. Dessutom så har man gjort en tillbyggnad till höger om huset, som dessutom förfular det väldigt.
 
Vänligen Patrick

509
Foto- och skanningsteknik / UV-glas
« skrivet: 2010-04-02, 14:48 »
Har någon på forumet beställt UV-glas till sina fotoramar som är uppsatta på vägen? Kostnad? Såg man skillnad på vanligt glas och UV-glas? Så man inte blir lurad. Var det tjockare?
 
Glaset skall göra att fotografiet inte bleknar (lika fort som det gjort bakom vanligt glas).
 
Vänligen Patrick

510
29 Skolor och skolgång / Skolbetyg, närvarolistor
« skrivet: 2010-03-31, 20:50 »
Finns det möjligen någon sida på nätet där man kan se jämförelser mellan de olika betygsystemens värde som varit genom åren? Jag tänker mig i första hand gentemot dagens system, där jag då skulle vilja sätta in mina egna betyg för att se vad värdet skulle vara med dagens skala. 80-talet är mina betyg ifrån. Jag har försökt att finna någon sida men jag missar målet.
 
Vänligen Patrick

511
Människor / Kungälvsbild
« skrivet: 2010-03-31, 19:43 »
Jag har tittat på skolan och jag tror inte det är den! Det stämmer inte om man tittar till höger om takfönstret, där jag uppfattar att det går upp i en båge. Det gör det inte idag på skolan.  
 
Vänligen Patrick

512
Människor / Kungälvsbild
« skrivet: 2010-03-29, 19:35 »
Hej Inga!
 
Jag tror nog att det är Folkskolan/fontinskolan. Men jag skall ta mig en titt på fasaden imorgon. Jag undrar om boningshuset finns kvar idag? Tror nog inte det. Jag bor på berget så jag borde haft det på näthinnan.
 
Vänligen Patrick

513
Övrig teknik / Telefonfunktioner för släktforskare
« skrivet: 2010-03-25, 07:32 »
Knepig rubrik.
 
Nu när det händer så mycket nytt på mobilsidan med olika system, Android och allt möjligt, tillsammans med appar? Tilläggsprogram? Betal/gratis. Finns det då något utav detta som vi som släktforskar kan ha stor nytta utav? Det skall ju finnas ett släktforskningsprogram till Iphone? Finns det fler trevliga, nyttiga appar?
 
Självfallet utöver att kunna ringa med den till andra forskare
 
Vänligen Patrick

514
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-24, 09:29 »
Hej Stig
 
Till den nu föredetta datorn hade jag Nortons backup, inställt att göra automatiska backupper? ( ibland gjorde jag även manuellt) till min externa disk. När jag då tittade på den externa disken kopplat till den nya datorn så upptäckte jag att den inte hade uppdaterat sig på tre månader. Till den externa WD så finns ju deras eget backupprogram som kanske funkar bättre i och med att det är deras hårdvara som är med i spelet.I alla fall är det min tanke. Möjligheten att använda Windows som backup har jag också tänkt på. Så det var inte till adaptern som det medföljde något program, utan då endast min gamla externa disk jag menade.
 
De senaste tre månaderna hade jag jobbat rätt rejält dessutom med material angående död och sjukdomar så jag var lite kallsvettig där ett tag. Nu sitter jag med FEM externa diskar (tre från den nu kasserade), nu får jag hitta något system för hur jag skall bete mig härdanefter med diskarna. För fem stycken känns som overkill.
 
Ps. själva släktforskningen ligger säkert? på en utav de andra externa diskarna Ds. puuu
 
Vänligen Patrick (som åter ser solen fast det är grått och disigt)

515
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-23, 17:55 »
Bugar i all ödmjukhet för all kunskap och hjälp som finns på nätet och i frågan. Det funkade! Det var ju inga problem alls. Jag köpte adaptern så jag kan byta vid behov. Jag kunde ju i och för sig köpt chassi för två diskar, men jag ville testa först. Jätteroligt att fått tillbaka mitt material. Kontentan är att jag vågar inte lita på Nortons backup. Den hade slutat att göra backup tre månader innan (jag hade kört både manuellt och automatiskt). Jag kommer använda de externa diskarnas program för backup, vad tror ni om det?
 
En storvårsol till er alla.
 
Vänligen Patrick

516
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-22, 19:51 »
Då gör jag ett nytt försök imorgon, jag tar produkten och passerar säljarna. Datakillen ville väl bara sälja sin tjänst. Men en sista? fråga bara angående den saknade filen? Datasäljaren sa att om filen saknades så gick det inte att få till det. Förmodligen så är det redan svarat på, men ni som bytt till olika varianter, har filen? saknats för er också? och att det då fungerade perfekt ändå.
 
Vänligen Patrick

517
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-22, 15:48 »
Jag får tacka för tipsen! Jag var idag inne och skulle skaffa antingen adapter eller brygga. Utav det blev det intet. Det blev enligt säljaren svårt att bara få det att fungera så där.  
 
Jag väljer nu att låta diskarna gå i träda ett tag, tills jag får ett ryck igen.
 
Vänligen Patrick

518
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-21, 10:14 »
Godmorgon!
 
Efter en del vånda! Förslaget med vagga låter lite lättare tycker jag. Finns det enkelt att köpa en vagga eller är det något klurigt med den?
 
Det är något sånt här du menar då? Kommer då den saknade filen? tillbaka automatiskt också?
 
http://www.inet.se/kategori/521/harddiskkabinett
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2010-03-21 10:23)

519
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-20, 18:57 »
Tillbaka!
 
Fast jag får ju inte igång den nya datorn när jag kopplat på den gamla disken (eller för den saken skull så går ju inte då heller den gamla datorn igång)? Eller missuppfattar jag dig?
 
Vänligen Patrick

520
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-20, 17:45 »
Det var det som var problemet, jag får inte igång den gamla. Jag får nog lämna in den någonstans.
 
Tack ändå.
 
Vänligen Patrick (nu går jag ut och köper en chokladkaka av ren frustration över avsaknaden av gåspenna)

521
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-20, 17:19 »
Hej
 
Det står att TLDR saknas. Jo jag tänkte föra över mitt material från en dator som har gjort sitt. Jag tänkte överföra allt mitt material från de två interna diskarna till en annan dators hårddisk. Jag tog bort kontakterna från den fungerande datorns hårddisk och ersatte med en fungerande gammal, men då saknas TLDR. Datorn startar alltså inte ens upp.
 
Ett förtydligande: jag tänker att lägga över materialet på en extern disk genom den nya datorn.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2010-03-20 17:21)

522
Datorer (handhavande) / Skifta hårddisk
« skrivet: 2010-03-20, 16:35 »
Kan man ta ut en intern hårddisk från en dator och koppla upp den på något vis med yttre kablar och därmed överföra innehållet till en annan dators hårddisk. Jag provade nämligen att ta ut en och kopplade upp den i en annan dator, då sa den att en fil saknades och att det var cont, alt, del som gällde och samma fil igen som saknas.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2010-03-20 16:37)

523
15 Historia / Dagens historia
« skrivet: 2010-03-19, 20:38 »
Hej Staffan
 
Då är min tanke tryggad såg jag.
 
Vänligen Patrick

524
15 Historia / Dagens historia
« skrivet: 2010-03-18, 20:27 »
Vem dokumenterar den?
 
Vår nutid är ju morgondagens historia, och även om vi nu inte tycker att vår tid är något värd att bevara så kommer morgondagens människor med stor sannolikhet inte att tycka så. Visst finns det exempelvis böcker som, före grävskopernas tid och liknande. Men det är ju oftast den gamla bebyggelsen såsom vi ser det idag. Vilken bok tar upp miljonprogramet för att nu nämna ett förslag. Väldigt fult med utslängda bolådor i Sverige, men vilken bostadsbrist de löste, och framför allt vilken standardökning som det ändå medförde. Vi kan nog gemene man tycka att det är ju inget att dokumentera, men så kanske inte morgondagens människor resonerar! De kanske vill veta hur och var vi bodde.
 
Vem fotograferar ängar och öppna landskap innan de bebyggs eller får vindkraftverk utplacerade? Förslagen är säkert många. Hur såg våra sjöar ut innan de växte igen.
 
Anors hus och våra egna tar vi gärna kort på, men resten av vår samtid då?
 
små tankar inför helgen att begrunda.
 
Vänligen Patrick

525
Register och databaser / Jämförelse av onlinedatabaser
« skrivet: 2010-03-18, 20:00 »
Jättebra Magnus! sådant är bra för de som har beslut att göra, vare det gäller detta eller annat. Jag gillar din heltäckande tanke också.
 
Vänligen Patrick

526
Bureätten / Buresammanfattning!
« skrivet: 2010-03-07, 18:46 »
Jo visst är det som jag skrev en för stor kostym. Det skall väl vara den här ätten och möjligen heliga Birgitta som är evighetstrådar. Jag tycker jag fått ett bra svar utav Boström gällande (B). Fast jag måste fråga Nygård, var tycker du vi skall läsa utav de nästan 5000 inläggen? för att ha en möjlighet att bilda sig en uppfattning! Denna tråd var ett försök att lösa den gyttjan.
 
Får jag då lov att fråga en sak. Detta skulle bli en följdfråga, men den passar bra att ta nu. Vilket är skälet att inte godta (B)Olof Hersesson som ana? såsom Boström gjort.
 
Personligen kommer jag osökt att tänka på leken man gjorde i skolan som hette viskleken. En viskar något och så är det tanken att den sista skall återge det den första sade. I början av skolåldern så stämmnde det bra/ofta, för att sedan när tid passerar och man blir stursk så tenderar det alltid att bli något helt annat. Fast här har ju då bland annat Sikeborg redogjort att flera led redovisat samma resultat för att godtaga kedjan. För att då fortsätta viskleken: ofta delade man ju upp klassen på hälften för att se vilka som hade rätt enligt frökens mening. Den som var först och hade rätt vann. Nu beror det ju självklart på geografiskt avstånd var klassen/ättlingarna befann sig i leken/livet, men liksom deltagarna lyssnade intensivt på det andra laget för att snappa upp något som gav fördel, skulle det då inte kunna hända att Bureättlingarna faktiskt var påverkade utav varandra?  
 
Jag finner det lite synd att det inte redan kommit något svar från (C)-alternativet. Fast det kanske kommer om man finner frågan värd, annars är det väl inte så!
 
Vänligen Patrick

527
Bureätten / Buresammanfattning!
« skrivet: 2010-03-06, 13:18 »
Buresammanfattning!  
(”kanske stor kostym”)
 
Jag tycker titeln är mycket tilltalande, för då slipper ”din näste” att behöva ögna igenom flertalet trådar (4685st) innan de kommer till denna förträffliga översikt som är koncist. Så att var och en har en möjlighet att själv välja var man vill stoppa sitt anträd.
 
Jag har nu tittat igenom flera (på tok för många sidor) om Bure. Utan att ha den gedigna kunskapen som flertalet besitter så vill jag för min egen del göra en sammanfattning som jag förstår att det ser ut, och på betydligt mindre text än vad som hitintills framkommit. Jag har läst Urban Sikeborgs artikel i släktforskarnas årsbok 1996 och som sagt flera hemsidor till båda sidors tillskyndande.
Jag har några mycket enkla frågor som säkerligen är lätt att svara på för de olika ståndpunkterna på tidsaxeln.  
 
Jag kommer utifrån svaren se var jag kommer stanna för min antavla.
 
Urbans skäl kan man ju läsa i boken varför han tar med Anders Olofsson(A).
 
”Släktboken koncentrerar sig på Anders Olofssons i Bure avkomlingar. På JB:s tid levde enligt släktboken ännu ättlingar i tredje och fjärde led till samtliga av dennes sex barn; av dessa avkomlingar synes JB ha besökt åtskilliga, med tanke på de detaljerade släkttavlorna över Anders Olofssons barn. Skriftliga belägg finns endast för Jakob Anderssons familj och de angivna sagesmännen härstammar flertalet (åtminstone åtta stycken) från Jakob Andersson. Den noggrant redovisade oenigheten om huruvida Anders Olofsson egentligen hade fyra eller fem barn visar att man bland ättlingarna hade en ingående kännedom om dennes släktskapsförhållanden. Bygdén ville i Anders Jakobsson i Bure 1507 se släktens äldste kände medlem, sannolikt eftersom han inte tycks ha tillerkänt släktbokens traditionsuppgifter något större värde. I beaktande av de ingående och tydligen i allt väsentligt samstämmiga uppgifter som JB:s sagesmän, sins emellan relativt avlägset besläktade, lämnat om Jakob Anderssons familj, anser jag dock att denne Anders Olofsson, med vederbörlig reservation, bör ses som den äldste kände medlemmen av Bureätten. Det är givet att jag därmed inte menar att alla de uppgifter som lämnas om dennes avkomlingar i Buregenealogien skulle vara fullständiga eller korrekta.”
Källa: http://www.genealogi.se/bure.htm
 
Fråga 1)Skulle de som fortsätter till Olof Hersesson (B) förklara varför de upptar honom? Fråga 2) Och har ni samma skäl som Urban när ni kom fram till varför Anders Olofsson skulle vara med?
 
Fråga 3)Skulle de som har Herse Fahlesson (C) (och som då leder vidare till Tord i Byr) berätta skälen till varför man tar med Herse? Fråga 4) Är skälen till varför man tar med Anders O och Olof H desamma som ovanstående förklaringar?  
 
Självfallet så tarvar ju resten av Herses anor ytterligare belägg men det lämnar vi därhän nu.
 
Tacksam för svar från de insatta i denna fråga! Kanske finns svaret någonstans i Buretrådarna, men på detta viset blir det betydligt lättare att ta ställning. Alltid hjälper det någon (mig).
 
Vänligen Patrick (och solen skiner väldigt trivsamt idag). Hoppas på studsboll i glashus
 
 

528
Piper / Piper
« skrivet: 2010-02-25, 07:09 »
Nu kom jag på ytterligare!
 
Han la sitt frus hjärta i en urna som de levande i dag har kvar har jag för mig. Undrar om detta är något som hör ihop med  din balsamering? Net var inte i kyrkan det heliga rummet var utan i deras hem. Och det var inte på 1900-talet detta skedde utan 1700/1800-talet, men de upptäckte detta senare, fråga mig inte hur! Det skall varit ett väldigt sällsynt helgat rum utanför kyrkan.
 
Vänligen Patrick

529
Piper / Piper
« skrivet: 2010-02-24, 20:20 »
Jag gör ett litet försök av det jag kommer ihåg. Det var en Piper som hade sin maka hemma i flera år efter hennes död. Hon blev balsamerad för att hålla. Där satt då maken och läste tidningen för henne varje dag i flera år. Bland annat så kan man säga att barnen inte mådde bra utav detta, minst sagt, för några var det psyket sedan. Till sist grep makten in och tvingade att det skulle bli en begravning, och så blev det. Men rummet som användes var sakrista (helgat) eller något enligt kyrkans seder, så man var tvungen att ta dit en biskop? nu på 1980/90-talet för att avhelga? rummet som skulle bli ett kök.
 
Puu. Något sådant var det.
 
Vänligen Patrick

530
Piper / Piper
« skrivet: 2010-02-24, 20:06 »
Vi har det Piperska lasartettet där också.
 
Det finns en väldigt intressant och lite makaber historia angående just Piper där. Jag hoppas att du får det med dig vid en kontroll.
 
Vänligen Patrick

531
Piper / Piper
« skrivet: 2010-02-24, 19:13 »
På tal om Piper så finns det tavlor på två? Piper på Lundsbrunns kurort. Jag kommer tyvärr inte ihåg på vilka nu. Har det redan nämnts får ni bortse från detta.
 
Vänligen Patrick

532
Allmänt om adel / Naturaliserad
« skrivet: 2010-02-24, 19:09 »
Hej Steve
 
Så det kanske då bara är Sverige som använder detta begrep. Alltid skiljer vi oss på något.
 
Vänligen Patrick

533
Allmänt om adel / Naturaliserad
« skrivet: 2010-02-24, 12:54 »
Kunde man vara ointroducerad adel i sitt hemland och bli naturaliserad på svenska riddarhuset? (Detta självklart att man även utrikes hade samma förfarande som Sverige när det gällde adlad/introduktion!)
 
Eller var man tvungen att vara introducerad även på sitt riddarhus för att kunna bli naturaliserad?
 
Finns det isåfall några exempel!
 
Vänligen Patrick

534
Jag kan inte påstå att det förekommer ordning på torpet i detta forumet. Styrningen fungerar alltså inte enligt mitt tycke. Men för att andra inte skall läsa mellan raderna. Så skall jag förtydliga mig! Men först: de som modererar gör som jag ser det ett bra jobb. Sedan att de inte finns i alla ämnen, det får vi ju själva ta ansvar för var och en.
 
Styrning sker alltid uppifrån (eller borde göra) Om man säger en sak så är det detta som gäller PUNKT
 
Då är det ju intressant att detta med ex. källhänvisningar kan hålla på och dryftas om igen (det har ju förekommit förut) För inte kan det väl bero på att folk anser att det är fel i huvudet på ?? som gör att den fortsätter? Uppenbart så finns det regler som inte följs. Ändra då dessa (uppifrån). Ska vi ändra i regler eller i verkligheten????????  
 
Om man får fler att engagera sig så är det ju bra. Men ett obönhörligt krav på källhänvisning tror jag inte på, men visst är det bra om det förekommer.
 
Så de styrande kanske nu skall ändra reglerna då! Kanske efter en omröstning på nätet så att vi får en sådan funktion också. Om man vågar sig fram! För nog är det stiltje bland verksamheten (vill inte höra något om att det pågår saker i bakgrunden. Det har jag hört allt för länge, är det planekonomi?)
 
Sedan att det är ca 50% betalande/stödjande tycker jag personligen inte är konstigt. Blir man respekterad och ser att de lyssnar nedåt på rörelsen så tror jag nog att inflödet hade ökat.
 
Kommer på att tänka på Cheops pyramid av Hola Bandoola band
 
Vänligen Patrick

535
Allmänt / Carl Gustav Gottfried Hilfelings skrifter
« skrivet: 2010-02-12, 20:16 »
Känner någon till hans utgivna skrifter? Skriften som finns på drottningens Håndbibliotek Köpenhamn skall vad jag förstår innehålla 126 bilder från Skåne. Slår man på nätet så ser man att han varit i fler  
 
län och ritat av fler objekt.http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_Gottfried_Hilfeling
 
Vet någon om dessa ingår i de 126 bilderna, eller har vi betydligt fler i omlopp? På KB skall det tydligen finnas skrifter.
 
Vänligen Patrick

536
Jag tycker att det pyr till här och var på vår kära forskarsida. Det pratas om än det ena än det andra, självklart kan/får man ha olika åsikter så det är inte det jag förundras över. Men mycket verkar faktiskt bottna i regler och styrning och hur de tolkas/efterlevs. Häri ligger problemet. Det gör mig fundersam! Hur många år har detta forum nu inte varit igång. och alla vill ju det väl, men styr upp det bättre då tack! Annars, stig åt sidan!
 
Det finns säkert nya kvastar som sopar bättre, tills de behöver bytas ut!
 
Vänligen (hmm) Patrick (detta skulle legat utanför förbundsforum så att alla fick en möjlighet att kommentera, men hänvisningen är ju hit)

537
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 mars, 2010
« skrivet: 2010-01-31, 18:48 »
Godkväll!
 
Skulle man inte kunna ha en veckoröstning/månadsröstning? där man tar upp en frågeställning, så får man x tid på sig att rösta. Det skulle ju kunna vara utvecklande för släktforskarvärlden. Ställa alternativ emot varandra osv. Sådant förbundet möjligen behöver få en indikation på. Som ni ser så är ju frågorna inte begränsade, möjligheter oanade. Självfallet ligger den i så fall under Rötter så att röstunderlagget blir stort.
 
Så, någon respons på förslaget!
 
Vänligen Patrick

538
Äldre svenska frälsesläkter / Äldre svenska frälsesläkter
« skrivet: 2010-01-28, 13:07 »
Hej Kaj
 
Det har du rätt i! Som synes i en del andra trådar så bör man ju veta vad som är sanning i medeltidsmaterial. Tanken var god, men den höll inte ända fram. Själv hade jag då inte kunnat bidraga med något (total brist på medeltidskunskap).
 
Det andra är ju ett eget kapitel. Hur var det, Om Gud vill eller om någon värdslig själ ger ut det, så blir vi glada  
 
Tackar för de intressanta förklaringar som ges här och var. Det är mycket spännande att läsa, även om det är klurigt att hänga med i svängarna ibland. Att vi har sådant material kvar, fantastiskt! Och kunskap att förstå!
 
Vänligen Patrick

539
Jag blir så facinerad utav vad man just i skrivande stund kan läsa i en annan tråd om medeltid.
 
Men nu till min fundering!
 
Borde det inte finnas en tråd (här?) där man kan lägga upp rättelser och tillägg till ÄSF. Jag ser att Niclas Rosenbalck nämner något, samtidigt så vet jag att det nämndes ytterligare något för ett tag sedan, möjligen utav en Leif (ser du detta så kan du väl göra en kommentar)om det var i en medeltidstråd eller kungatråd låter jag vara osagt. Jag antar att det inte kommer bli många rättelser, möjligen några fler tillägg. Det hade ändå varit roligt att få dessa samlade för som det är nu så är ju man hänvisad till att ÄSF är sann. Det är ju mycket kunskap om just medeltid bakom det skrivna i ÄSF, men något fel kan ju ändå slinka med.
 
Vad tror ni?
 
Inget nytt om någon litteratur om medeltid ex. de sista fyra ätterna?
Vänligen Patrick

540
Foto- och skanningsteknik / Analog fotografering
« skrivet: 2010-01-22, 10:58 »
Finns det någon som fotograferar med film(rulle)idag?
 
Själv använder jag både digitalt och analogt. Jag tycker att det känns tryggare med ett fotonegativ om något händer med det digitala (som självfallet skall ligga på en backup). Självklart får man hoppas att det finns en fungerande läsare om det skulle behövas eller då om det finns någon handlare kvar som kan lösa det, ex om det digitala rasar. Jag tycker att färgerna håller sig rätt så bra på negativet också.
 
 
Vänligen Patrick (med en fot i framtiden och en stabil i dåtid)

541
Medlemsavgifter / Medlemsavgifter
« skrivet: 2010-01-22, 05:22 »
Tackar för svar
 
Att dölja? Man skall endast läsa vad som står skrivet, inget annat!  
 
De står fortfarande med under medlemsföreningar. De kanske skulle tas bort då utav redaktören.
 
Vänligen Patrick

542
Medlemsavgifter / Medlemsavgifter
« skrivet: 2010-01-21, 16:39 »
Jag undrar över detta med reklamen för de två böckerna angående heraldik på förstasidan på Rötter. Jag vet att Heraldiska föreningen inte tyckte att de fick igen pengarna som ett medlemskap kostar i förbundet. Är detta en eftergift till en förening för att de inte skall lämna förbundet? För vad jag kan se på deras hemsida nu så finner jag inte förklaringen just varför man skulle lämna förbundet (det fanns där förut). Det kan ju i och för sig bero på att jag nu letar på fel ställe. Har Heraldiska föreningen dragit tillbaka sitt urträdde eller är det på gång? Eller är böckerna inköpta i sponsringshänseende?
 
Sedan om det är under rätt rubrik, tja! I grunden är det ju avgiften det handlar om.
 
Vänligen Patrick

543
Personuppgifter på hemsidor / Personuppgifter på hemsidor
« skrivet: 2010-01-17, 11:44 »
Självklart tycker jag att du gör rätt Anita. Idag är det så lätt att skapa något på internet, för att sedan lika lätt kapa något från internet. Frågan är om vi inte mer och mer går åt det hållet hur vi än gör, för det är ju så enkelt. Sorgligt men sant. Det minsta man kunde göra är ju att fråga/uppge källa i alla fall.
 
Jag tror nog att man får ha med det i beräkningen idag, att lägger man ut materialet så blir det kapat till sist.
 
Vänligen Patrick

544
Begravningssed / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-29
« skrivet: 2010-01-08, 06:47 »
I fallen så är det ju möjligt att de varit på besök i Karlskrona, men då tycker jag inte att de borde skrivits in i Karlskrona böckerna. I det ena fallet så är damen 82 år när hon dör, 1789-1871, Karlskrona-Augerum gäller för henne. Det känns inte som man gör större resor då.
 
I Rödebyfallet så står uppgiften också i Karlskrona, där bor då fortfarande kvinnan kvar efter mannens död 1689-1739. I och för sig så dör hon 29 år senare så hon kan ju faktiskt flyttat till Karlskrona efteråt.
 
Omständigheter gör ju att det kan vara en slamkrypare här, men de borde väl ändå vara skrivna i sina respektive församlingar och inte i Karlskrona?
 
Uppgifterna var de är dör/begravda står i Karlskronaböckerna och ej där de blir begravda (Rödeby/Augerum).
 
Vänligen Patrick

545
Begravningssed / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-29
« skrivet: 2010-01-07, 20:15 »
Det är allt så jag sett det också, men nu har jag stött på några fall i Karlskrona som begravs i Rödeby där det inte verkar finnas något samband (hittils skall jag säga).
 
Vänligen Patrick

546
Datorprogram (för släktforskning) / Program for dummies!
« skrivet: 2010-01-07, 18:07 »
Det var lite utav det jag tänkte på, fast som du tycker så vore det intressant med just program på svenska i första hand. Kan tänka mig att det föredras utav flertalet.  
 
Så, finns det något liv i rörelsen?
 
Vänligen Patrick

547
Heliga Birgitta / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2010
« skrivet: 2010-01-07, 17:28 »
Skulle man inte kunna lägga in en liten sammanfattning i slutet utav en sådan här mastodonttråd där man lägger (i detta fall) tre/fyra generationer så att alla kan se hur källäget ser ut? Efter hand så kopierar man in slutet efterhand. Annars riskerar ju det att bli många samma frågor gång på gång! Som synes. Någon som annser sig kunna hur det ligger till?
 
Vänligen Patrick

548
Datorprogram (för släktforskning) / Program for dummies!
« skrivet: 2010-01-07, 15:22 »
Jag vet att i Norge för en del år sedan så hade man ett test utav datorprogram för släktforskning. Skulle man inte likt Råd och rön-stil kunna speca upp programmen vi har idag men dess fördelar och nackdelar? Idag har vi ju så olika varianter utav program, på dator och nätbaserade att det är en liten djungel out there. Skulle detta inte kunna vara en sak för förbundet att ta på sig argusögonen och bringa klarhet för nyböjare (och andra). Det finns säkert många parametrar man kunde välja på som intressanta som utslagsgivande för var och en, beroende på vad man själv värderar.  
 
 
Vänligen Patrick

549
Tackar för förslagen. Tanken som som jag hade var att det på något vis kunde synkas/integreras med en privat grupp på Facebook, (Fast nu börjar det nog bli svårare än vad jag tänkt mig) fast jag kanske måste ha det brevid på annan adress? Som jag kan lägga en länk till inne i Facebook.  
 
Vänligen Patrick

550
Begravningssed / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-29
« skrivet: 2010-01-07, 08:52 »
Hur var det förr när man valde (de anhöriga i alla fall) begravningsplats.  
 
Om man bodde i en stad/socken men ändå begravs i en annan socken (på 1700-talet), skall man tolka det som att man har någon härledning därifrån? Eller kan det finnas någon annan naturlig förklaring?
 
Vänligen Patrick

551
Vissefjärda / Äldre inlägg (arkiv) till 28 januari, 2010
« skrivet: 2010-01-06, 17:02 »
Har någon stött på Ingelöf Jonsdotter? vilka är hennes föräldrar? Hon dör i Stjärntorp 1777-08-12, född beräknat 1727.
 
Vänligen Patrick

552
Telning / Telning
« skrivet: 2010-01-05, 09:45 »
I vilken del av Sverige sker detta dop?
 
Vänligen Patrick

553
Vissefjärda / Vissefjärda C:1, 1696-1735, pag 249
« skrivet: 2010-01-04, 10:00 »
Tack Vincent
 
Min Börje skall heta Andersson, så det blir till att leta efter en bättre kandidat.
 
Vänligen Patrick

554
Vissefjärda / Vissefjärda C:1, 1696-1735, pag 249
« skrivet: 2010-01-03, 18:35 »
Är detta Börje f 1714 som sedemera gifter sig med Gertrud Jönsdotter? De får sonen Petter Börjesson 1754-1823. Vilket datum/månad föds han i? (för det är väl ändå Börge det står?)


 
 
Vänligen Patrick

555
Finns det möjligen något program som är publikt/stängt forum där alla/inbjudna kan lägga till material som jag i efterhand kan kontrollera vad som blivit tillagt? Någon form av släktforskningsprogam, eller snarare registreringsprogram. Som kanske presenteras i form av någon lista eller liknande.
 
Vänligen Patrick

556
Feltolkade yrken / Ankman
« skrivet: 2010-01-02, 13:22 »
Jag sökte också först, för min tanke var att jag måste läst fel, vilket jag då inte alltid är så bra på.  
 
Jag laddar upp bilden. Ser man på änka så är det samma a och k.
 
Är det möjligen änkman. Jag tror det nu. Jag hittade ytterligare ett ex på det, Så kan det bli när man gör en anka  
Det är en vigsel och prickarna är glömda
 
 
 
Vänligen Patrick (säg nu inte att det står något annat  
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2010-01-02 13:31)
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2010-01-02 13:36)

557
Feltolkade yrken / Ankman
« skrivet: 2010-01-02, 13:05 »
Vad gör en ankman? Passar ankor? Eller är det något helt annat. Detta är 1803.
 
Vänligen Patrick

558
Krokstad / Krokstad
« skrivet: 2010-01-01, 17:11 »


 
När man ser att prästen skriver född Hede/ från Dal, hur skall man då tolka Bullaren? Är min person född 1790 född/från/annat i Bullaren? Det går inte att finna henne där. Jag har haft god hjälp för ett tag sedan och konstaterat det. Nu tar jag tag i det igen. Samtidigt undrar jag vad det står på den lilla bilden? Det har också med samma person att göra.
 
Vänligen Patrick

559
Naverstad / Naverstad A:I6 1831-1838 pag 165
« skrivet: 2009-12-31, 13:45 »
Det är taget. Det är nog inte omöjligt för dotterns kommande make är därifrån, Krokstad. Sökning pågår.
 
Vänligen Patrick

560
Naverstad / Naverstad A:I6 1831-1838 pag 165
« skrivet: 2009-12-31, 09:33 »
Hej Laila
 
Det är sidan 165 i hfl 1831-1838 under Apenhult
 
Ser nu att det är under Mo s:n dessutom
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-12-31 09:48)

561
Naverstad / Naverstad A:I6 1831-1838 pag 165
« skrivet: 2009-12-30, 20:38 »

 
Vart tar familjen vägen? Är det lö det börjar med? Längst ut till höger vid Anders Fred f 1790
 
Vänligen Patrick

562
00 - Filmer om förgången tid / Filmer om förgången tid
« skrivet: 2009-12-28, 15:31 »
I och med att tiden flyter fram så är det ju lätt hänt att man glömer hur det var förr. Släktforskare är väl en kategori som håller fanan högt i detta fall, men resten då! Och framför allt de kommande generationerna. Jag tänkte att vi kunde skriva ned vilka filmer som på ett trovärdigt sätt speglar den samtid de utspelar sig i. Om inte så kan det ju vara roligt att återse dessa filmer själv.
 
Raskens
Utvandrarna
Nybyggarna
Sista brevet till Sverige
Emil i Lönneberga (borde väl också tillhöra här)
 
Vilka fler borde vara här? Skall någon bort?
 
Vänligen Patrick

563
Gyllenberg / Gyllenberg
« skrivet: 2009-12-26, 17:28 »
Hej på er
 
Kollade du upp länken jag skickade till dig där det står omnämnt med släktboken?
 
Vänligen Patrick

564
24 Rekord / Medellivslängd
« skrivet: 2009-12-26, 14:39 »
Tackar för informationen. Då släpper jag den funderingen. Det finns så mycket kunskap på detta forum så att flertalet funderingar och frågor får ett svar!
 
Vänligen Patrick

565
24 Rekord / Medellivslängd
« skrivet: 2009-12-26, 14:23 »
Ja självklart var det medellivslängd jag menade. Det är väl medelåldern som står bakom hörnet och gör sig påmint.
 
Jag använde fel tabell först. 44+ 35,85 =79,85
 
Vänligen Patrick (som säkert går och halkar i kväll och håller ner snittet)
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-12-26 14:26)

566
24 Rekord / Medellivslängd
« skrivet: 2009-12-25, 20:27 »
Enligt denna bifogade länk och uppgiften om att vi idag har en medelålder på 79 för män och 83,2 för kvinnor så undrar jag över en kontroveriell sak. http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____273436.aspx
 
Hur ser det ut med de som kommer från andra länder där medelåldern inte är lika hög som i Sverige? För nog måste det väl både vara genetiskt som kringmiljö som gjort att vi här idag har den medelålder vi har? eller acklimatiseras nytillkommna direkt till vår medelålder? Vad jag kan se så tar inte statistiken hänsyn till det. Beror det på att det inte är så lätt att ta hänsyn till? drar inte de nytillkommna ner medelåldern?
 
Vänligen Patrick

567
God Jul / Äldre inlägg (arkiv) till 25 december, 2010
« skrivet: 2009-12-24, 08:03 »
Nu har det börjat!
 
En riktig GOD JUL till alla och en var,
från en mycket gröt nöjd tre-barnsfar.
 

 
Jättevänligen Patrick

568
10 Folkliv / Skrock och väsen
« skrivet: 2009-12-22, 18:16 »
Hej du!
 
hehehe. Tanken var som sagt seriös men efterhand som jag tänkte hur jag skulle skriva utan att det skulle låta konstigt, så tyckte jag att jag drar iväg med ämnet så att ingen skall misstolka det! Det är ju ändå snart natten då han flyger med renar i luften.
 
Du glömde skattmasen, får inte han vara med?
 
Annars som sagt så tycker jag det är intressant ämne (även om jag flög i väg med tanken, i ett ufo kanske?). Jag vet människor (kvinnor av någon anledning)ej nu levande som har haft syner eller vad jag skall kalla det. Jag har fullt förtroende för dessa och även det de sagt sig upplevt. Nu har det ju då inte varit några väsen de sett men annat som jag inte vet var det skall placeras i den möjliga övernaturliga världen. Knepigheter har det varit som de sett. Fast det skall jag inte försöka förstå.
 
Så om man vill bortse från det roliga? och titta på resten så vore det roligt, det med!
 
En riktig god jul på er båda två
 
Vänligen Patrick Ps. Andrea, jag är helnykterist Ds.

569
10 Folkliv / Skrock och väsen
« skrivet: 2009-12-21, 21:32 »
Nu när vi börjar närma oss högtiden då en kär (för barnen, ej för plånbok) gammal fabror dyker upp i sina röda (Sverige)kläder, så kan det ju vara dags att titta lite djupare på detta.
 
Jag tänkte att vi börjar många år tillbaka då det fanns väsen runt omkring våra förfäder (passar bäst in)och dess familjer. Då det var en verklighet, liksom internet är för oss. Då man var tvungen att vara på sin vakt för deras kynne som då inte var att dela ut massor utav presenter. Exakt vad de sysslar med får man en bra bild i böcker om dessa väsen. Jag får hänvisa dit om man nu blir mer intresserad.
 
Frågar man idag om någon tror på dessa väsen så riskerar man att bli utskrattad. Men nu till den springande punkten i inlägget.
 
Vilka finns det idag som fortfarande har en tro på de olika väsen som var en realitet för våra förfäder? Självfallet förväntar man ju inte att någon skall svara på denna direkta fråga, men ibland läser man ju i olika tidningar (veckopress) om människor som har sin egen lilla tro gällande detta. Om det är instabilitet i det mentala eller om det är fullt friska människor (som du och jag?) som har en tro på det övernaturliga. Där lägger jag ingen aspekt i. Kanske de är ute efter de berömda 15 minuterna? Hade man ställt frågan förr så hade nog de flesta räckt upp handen om den verklighet som de levde med.
 
Jag antar att ju djupare skogen var desto längre höll sig tron kvar. I mitt fall så kommer anor från finnskogarna och där har jag förstått att det var en fullt verklighet med övernaturlighet förr! Nu var det ju ett bra tag sedan dessa levde. Ingen skugga må falla idag på någon!
 
Så är det konstigare än att folk har tro än på det ena, än det andra idag? Fast nu skall vi inte gå i denna fälla här utan vi fokuserar på väsen som hörde det gamla bondelivet till.
 
Tänk att marknaden tog tomten och gjorde om honom till en kommersiell produkt (smart). Men varför tog de inte de andra? Som man skulle man ju vilja se huldror och älvor och annan kvinnlig fägring? Eller är det faktiskt så att de har anpassat sig till dagens samhälle? Ingen bor ju i skogen idag så varför skulle de stanna kvar? Vilka är det som finns runt omkring oss som möjligen skulle kunna passa in på deras kynne! Kanske en lapplisa (ej barnatro) som hemsöker bilister? Kanske surtanten som bor intill? Vad vet jag!
 
Sedan har vi ju näcken för er damer. Hur ser hans omställning ut. Här känner jag mig mer på säker mark. Självfallet måste det vara skattmasen. Han har valt ett gammeldags klingande namn. Huu barn, är ni inte snälla så kommer skattmasen istället för tomten och då försvinner din kudde.
 
Det intressanta är att våra väsen har uppslukats utav staten, för det går inte an att man tror på det där. Nej nu flyger vi till månen och allt (och vad hjälpte det mig som människa?). Knytt och knått finns inte längre, det är bevisat! (genom att vi inte ser det? man har ju genom åren träffat många människor som inte verkar ha huvudet på skaft, men jag antar ändå att det finns en hjärnaktivitet).  
 
Fast nu skall då detta inte ses som ett inlägg för att väsen finns utan snarare vilka andra gör det? Som sagt i veckotidningar och likande blaskor kan man läsa mycket roligt när man väntar på sin tur. Ytterliggare en intressant detalj är att tidningarna finns i de väntsalar där det är en övervägande del kvinnor som jobbar ( i den fällan går jag inte mer i).
 
En person sa en gång att kvinnor är mer spirituella än vi män och att de därmed är mer öppna för saker runtomkring (jag menar nu inte lättlurade eller så!). Vad vet jag.
 
En riktig god jul önskar jag er (har ej tittat för djupt i glaset)
 
Vänligen Patrick  (en riktig tomte)

570
Om det nu blir en realitet att detta blir den sista skivan, kunde då man inte se till att göra den komplett? Så att flaggan är i topp! Varför måste den vara klar till nyår? För att det är bestämt? Är det för att hinna kassera in pengar i kassan inför? Skjut på datum så att den blir färdig. Under förutsättning att det finns krafter som vill färdigställa den!
 
Det är ju faktiskt inte bara vi forskare som använder skivan utan även sjukhusen. De skulle också uppskatta en färdig produkt.
 
Vänligen Patrick

571
En fråga som slår mig så här i efterhand är: är det rätt att diskutera och namnge levande släktforskare och dess material. Är det rätt att ge mig in i dennes privatliv, som sannolikt sysslar en hel del med forskning (har den inget liv?). De har utbildning/inkomst? över genomsnittet (enligt en sida gällande reklamplats för Rötter). Man kan säkert göra fler kopplingar om man vill. Samtidigt så kan man ju faktiskt genom att ange vad, när och hur en forskare sysslar med lämna dörren öppen för inbrott. Hur många skall exempelvis till Örebro nästa år? Styrelsen skall ju i alla fall dit, se om huset! Ny tanke som säkerligen ingen tänkt (NEJ, jag har inte varit inne på den banan, bara lite reflektioner). På en del andra privata forum skriver man vad man skall göra/resa osv.. Ni kanske skall tänka till vad ni skriver!
 
Så skall vi överhuvudtaget nämna någon levande????????
 
Vänligen Patrick

572
Nu är jag då ingen förespåkare utav: att lägga ut levande människor på nätet, därav kan jag då inte svara på din fråga Helene. Jag tycker som jag skrev att det behövs klara linjer och fakta (källkritik?) för de ansvariga att hålla sig till, och nu verkar det som det skulle kunna göra det. Personligen känner jag att frågan har varit i shadowlands under lång tid. Nu får vi fram det i ljuset.
 
Sedan kan man ju fundera på hur mycket nytta det skulle göra om man fick möjlighet att lägga ut levande. Personligen får jag fram allt jag vill ändå, vilket jag tror flertalet på detta forum har lärt sig med tiden hur man går tillväga. Det skulle kanske vara någon ny som i iver missar sig när den börjar forska och lägger ut någon levande, men det justeras ju fort av moderator.
 
Personligen är jag som sagt var för allt som underlättar forskningen, men jag är tveksam till om de få promille som skulle vara till hjälp om vi öppnade fördämmningen skall styra över de som finns nedanför. För det finns fortfarande hyshhysh-människor där ute av en eller annan anledning.
 
Så det blir för styrelse/redaktör att ta ett beslut: forum eller tidning. Vilka blir konsekvenserna vid byte osv..
 
Så¨frågan skall nog ställas till varför styrelsen skulle vilja ta ett beslut att lägga ut levande. Nu har vi skapat ett underlag till ett beslut bottnat på fakta (som det ser ut som).
 
En annan fråga i samband med detta är ju: medför ett eventuellt byte till tidning några andra fördelar/nackdelar? Finns publiciststöd utav något slag? Eller något annat?
 
Vänligen Patrick

573
Vad det gäller mig så tycker jag att det är bra att man kommer fram till vad som faktiskt gäller. Och därefter tar ett beslut på vad som lagar och regler säger. Det har varit för mycket antagande gällande detta med publiceringar. Däremot om man väljer att publicera levande eller inte, det överlåter jag till de bestämmande att avgöra, det finns ju som sagt mer aspekter än just regler att ta hänsyn till. Huvudsaken är att de har klara linjer att välja mellan, vilket nu verkar komma fram.
 
Vänligen Patrick

574
Ser ut som det skulle kunna bli ordning på torpet. Bra att detta nu kommit fram så att det underlättar ett beslut hur man går vidare.
 
Vänligen Patrick

575
Det har nåtts mig ett rykta att det inte kommer komma några mer skivor efter att den nya dödskivan kommit ut! Detta kan väl inte stämma? För varje styrelse måste ju ändå själv få bestämma! Menas det kanske denna styrelse? Har det redan börjat tänkas på refrängen? Jag skulle gärna vilja ha en dementi till detta! Så att detta rykte kan dö i farstun.
 
Vänligen Patrick

576
Mycket bra skrivet Stefan. Jag tycker också myckat haltar när man ser hur uppgifter behandlats på en sidan, men får inte behandlas så på nästa. Jag har personligen identifierat 2 personer med hemlig identitet. Detta genom fullt tillgängliga databaser. I och för sig var det väldigt klumpigt gjort, men ändå. Ett förtydligande är nog på sin plats också. Jag var endast lite nyfiken på var människorna hörde hemma, därav min lilla upptäckt. Som då glömt allt redan.
 
Frukost 10,00? Det börjar ju dra sig mot lunch!
 
Vänligen Patrick

577
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Kyrkogårdar
« skrivet: 2009-12-11, 15:14 »
Nu verkar det vara bråttom om någon skulle vilja fota gravar.
 
http://www.gt.se/nyheter/1.1810691/kyrkogard-riskerar-att-rasa-ner-i-savean
 
Vänligen Patrick

578
00 - Medicin / Kamferkarameller
« skrivet: 2009-12-10, 11:15 »
Jag undrar om dessa droppar finns kvar? Jag tycker att just kamfer luktar så himla gott, för i så fall kunde man ju droppa lite här och var.
 
Och hade jag bara klickat på dinh länka innan jag skrev så hade jag ju sett att de finns kvar.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-12-10 11:17)

579
Förbundsforum / Aktivitetsidéer för den lokala föreningen
« skrivet: 2009-12-09, 07:20 »
Jag finner det lite intressant att se vilka församlingar som börjar bli klara, respektive ej adopterade. Då menar jag Namn åt de döda. Att det kan vara svårt att ta tag i stora Stockholm och liknande städer kan jag förstå, men små församlingar?
 
Kan detta vara en indikation på hur det ser ut med släktforskningen/föreningar i området. Är de levande eller går de på sparlåga? Kan det vara dags för förnyelse? Självklart behöver ju inte en förening vara ansvarig, men det är väl där först man kanske förväntar sig ett resultat. Även om det finns många som gör detta själva utan någon förening i bakgrunden.
 
Vänligen Patrick

580
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2010
« skrivet: 2009-12-04, 16:06 »
Aha, jag har inte följ denna tråd förut. Skall kolla upp bakåt, vilket jag borde gjort innan.
 
Du kan skriva ut ett antal rapporter, t ex Personakt, Antavla, Anfäder, Ättlingar. Varje rapport går att redigera vad gäller utseende och innehåll. Dessutom kan du vid behov redigera den slutgiltiga rapporten i en ordbehandlare, innan den skrivs ut
 
Fast med detta så menas det då inte som jag hoppades?
 
Jag hittar nämligen ingen Dannberg som skrivit i forumet enligt sökfunktionen.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-12-04 16:15)

581
Vilken tur att jag hann kopiera det innan det försvann ;)  
 
 
Vänligen Patrick

582
Det är rätt intressant vad som nu händer på ett privat forum, med tanke på vad som går att läsa lite ovan. Ursäkta, men börjar inte det rasa lite i fogarna. Jag skriver inte rätt ut vilket jag menar utan låter det ske naturligt, kanske genom andras inlägg. Vad vet jag?
 
Vänligen Patrick

583
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2010
« skrivet: 2009-12-04, 06:19 »
Godmorgon
 
Jag håller just på att prova min släkt inför stundande släktträff. Jag saknar en funktion eller så missar jag den. Det är att välja olika färg till ättlingar till folk i trädgrenen. Alltså en färg till ena grenen, en annan till en annan gren osv. Som det är nu så blir ju alla ex grön om jag gör en ändring. Jag tänkte att det skulle underlätta för folk att veta var de hör hemma bland ättlingar på det stora uppsatta grenverket. Och möjligen namnbrickor som då även får en bakgrundsfärg som i trädet.
 
Finns denna funktion?
 
Vänligen Patrick

584
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2009-12-03, 08:43 »
Ty om morgondagen känner vi inget!
 
Men om hälsan står en bid så kommer det att bli någon form av släktträff nu i sommar. Där då ättlingar till en v B är välkomna. Jag hade många funderingar ifrån vilken v B, men för att inte få det för stort till en början med så har jag valt Carl Axel. Det var då den första som dog? i just Hjärtum och mycket släkt kretsar just kring Bohuslän och Älvsborg eller helt enkelt Västra Götalandsregionen.  
 
Fast om det finns intresse för ytterliggare steg ner i myllan så går det bra, men då behöver jag material för det. Allt beror på hur bra insamlandet utav 1900-talet går.  
 
Det hade ju som sagt varit ännu roligare ju längre ner i myllan vi utgår ifrån. Så arbetsmaterialet utgår just nu ifrån Carl Axel.
 
Intresserade får gärna komma med synpunkter på upplägg och annat. Kanske någon själ vill vara delaktig på något vis? Desto bättre blir ju slutmaterialet.
 
UTGÅR IFRÅN CARL AXEL MENADE JAG!
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-12-03 08:50)

585
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-02-25
« skrivet: 2009-12-02, 19:57 »
Tycker denna sökfunktion blivit väldigt bra när man letar byar och litteratur.
 
http://klaura.se/smorosten/kartor/swedish/blekinge.html
 
Vänligen Patrick

586
Skrivstil / Skrivstil
« skrivet: 2009-12-02, 18:51 »

 
Här kommer lite skrivning i tvåan/trean. Jag tar det på åldern på min bror.
 
Vänligen Patrick

587
Skrivstil / Skrivstil
« skrivet: 2009-12-02, 18:48 »

 
Detta är min skrivbok för årskurs ett. Två småa, vet ej varför.

588
Skrivstil / Skrivstil
« skrivet: 2009-12-02, 14:59 »
Nu blir jag konfunderad. Kan tidens gång förändrat min stil tro? Det är inte så stor skillnad om man tittar på de olika patrick förutom r som skilljer sig markant.
 
Vänligen Patrick

589
Skrivstil / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2009
« skrivet: 2009-12-02, 07:16 »

 
Så här ser min textade och skrivstil ut. Skulle någon med den äldre stilen vilja skriva detsamma och skicka upp den bilden. Det hade varit skoj att se. Nu skall väl förtydligas att när man väl skriver under något så syns det oftast inte att det är mitt namn som står där  
 
Vänligen Patrick

590
Skrivstil / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2009
« skrivet: 2009-12-01, 21:08 »
Då kanske du förstår hur dum jag känner mig ibland när jag inte kan läsa vad som står i handlingar, dessutom kan jag inte med att fråga för mycket. Jag får ta det pö om pö.
 
Kom dessutom på att tänka på officiella handlingar: ruta ett texta, ruta två skriv under! Hur då? med textat?
 
Vänligen patrick

591
Skrivstil / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2009
« skrivet: 2009-12-01, 15:28 »
Är siffrorna borta? Är inget heligt längre. Jag förblir en parantes i historien. Föräldrar bokstäver, och nu även barnen (han har inte fått detta ännu).
 
Undrar om man är ett experiment utav något 60-tals påfund? Det dansande och smårökande folket hehehe.
 
Vänligen Patrick (som känner att marken börjar rämna)

592
Skrivstil / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2009
« skrivet: 2009-12-01, 12:48 »
Då verkar det som om jag var först med att bara syssla med den nya stilen. I och med att jag gick i ettan 1971. Det var väl bra i och för sig att man slapp två stilar att lära sig. Problemet blir ju om dessa då små individer försöker sig på släktforskning ;)
 
Kommer dessutom ihåg att det var ett möte med föräldrar över det nya. Föräldrana undrade över varför det behövdes nytt.
 
Ytterliggare en kuriosa är att idag behöver de inte skriva min ihopsatta stil. Det räcker med att de textar, men om de ändå vill lära sig skrivstil, då är det den gamla äkta de får lära sig enligt vad skolan berättade för mig för några veckor sedan. Då kan man ju säga att jag tillhör varken eller, för föräldrarnas stil är den gamla, liksom min sons också. Jag blir en parantes i historien ;) Tack för utveckling?
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-12-01 12:55)

593
Skrivstil / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2009
« skrivet: 2009-12-01, 10:19 »
När försvann den äkta skrivstilen från skolan? 1971 var den borta i alla fall. Visserligen satt bokstäverna ihop men det var ju inte den äkta Gammeldags stilen. Var detta ett beslut som började gälla alla skolor samtidigt? Och varför?
 
Inte tänkte de på kommande släktforskare!
 
Vänligen Patrick

594
Tips & idéer / Äldre inlägg (arkiv) till 01 december, 2010
« skrivet: 2009-11-30, 11:23 »
Skulle inte släktforskarrörelsen (centralt) och hembygdsrörelsen kunna göra mer för varandra än vad de gör nu (gör de något nu?) Gemensamma projekt! Det är ju ändå två rörelser som tarvar i varandras intressen.  
 
Vänligen Patrick

595
10 Folkliv / Hemvändarhelg
« skrivet: 2009-11-30, 06:31 »
Hej du
 
Så det sker även kring juletid! Det jag har sett är mestadels på sensommaren. Då passar det ju bra med en lyckönskan inför stundande krogrunda. Dessa träffar var har de börjat med att sätta detta i system? Vilken landsdel är vi då i?
 
Vänligen Patrick

596
10 Folkliv / Hemvändarhelg
« skrivet: 2009-11-29, 15:33 »
Hemvändarhelg, för vem och varför?
 
Säkert har ett flertal utav er hört talas om detta fenomen. Det hör ju främst till landsbygden, eller snarare mindre samhällen.
 
Vad är syftet med detta? är det att för knyta/hålla kontakt? ett gyllene tillfälle för samhället att få lite fest i vardagen? Kanske för att försöka locka folk att komma hem för gott? att få bygden att
 
sluta upp kring ett projekt för att de skall känna sig delaktiga i det som sker i närområdet?
 
Tolka mig nu inte som om jag tycker det skulle vara fel. Det är bara det att där jag sett detta så är de yngre på väg mot något annat. Så det verkar inte som detta existerar i obygd (har de gett upp?)
 
utan då snarare i små samhällen.
 
Första gången jag såg detta så reflekterade jag över detta, och sedan då? När festen är slut och alla vänner gått hem! Jag känner snarare ett vemod över/efter tillställningen. Fast det beror ju snarare  
 
på hur man själv skulle känt.
 
Vänligen Patrick

597
Kungliga släkter / Karl XII
« skrivet: 2009-11-26, 18:20 »
Hej Torbjörn
 
Har du inte fått något svar ifrån henne?
 
Vänligen Patrick

598
Bureätten / Källäget
« skrivet: 2009-11-24, 10:58 »
Nu har jag läst i 2008 års årsbok mycket intressant, 1996 väntar fortfarande. Men jag undrar om någon känner till om det som Urban själv gör en liten notis om på sidan 164 (not 40) angående minnesstenen och ett kommande arbete. Är det på gång? Jag vet ju att Urban inte är aktiv på forumet, så någon annan kanske vet det?
 
Vänligen Patrick

599
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Nedärvda sjukdomar
« skrivet: 2009-11-22, 18:51 »
Aha, jag tänkte att man möjligen kunde dra några slutsatser om det fanns någon form av sjukdom genomgående hos dessa personer. Jag hade väl en tanke på att förutse framtiden, fast den är klurig.
 
Tack för informationen.
 
Vänligen Patrick

600
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Nedärvda sjukdomar
« skrivet: 2009-11-22, 07:52 »
Godmorgon!
 
Jag undrar om någon känner till följande: Om man skulle från ex.1800-talets slut utgå från ett par och finna alla dessa ättlingars dödsorsaker. Å ena sidan svårt med sekretes, å andra sidan lätt med tanke på att de sannolikt fått en rätt diagnos (större möjlighet i alla fall på 1900-talet än innan).
 
Hur brett skulle jag behöva gå ut i grenverket för att finna något som möjligen skulle kunna finnas hos mig nedärvt? Endast anorna? Eller skall man även titta på syskonen till anorna? Kusiner till anor? o.s.v.
 
Vänligen Patrick

601
14 Heraldik och ordenssällskap / Timmermansorden
« skrivet: 2009-11-20, 20:20 »
Från  
http://www.arnell.cc/
 
1761 Timmermans Orden (TO)
Finns i Stockholm  
1 200 bröder  
Grundades 1552 av Henry Fitz-Alan, Earl of Arundel och John Harrington, till Stockholm genom löjtnanten Jacob Leonard Poppe och löjtnanten George Hindrich Barfod.  
Styrs av en Generalguvernör.  
12 grader  
Valspråk:  
Den sökande skall rekommenderas av 2 faddrar med lägst 7 graden, inte vara mer än 50 år och evangeliskt kristen (=protestant).  
Orden arbetar med karaktärsdaning utifrån kristen-etisk grundsyn och med en omfattande social hjälpverksamhet med hjälp av fonder och insamlade medel. Från början var den riktad till skadade i krig och byggnadsarbetare, sedan även till andra hjälpbehövande. Från sjunde graden, som är den centrala graden, bäres på höger långfinger en ordensring. Bröder av högsta graden är skyldiga att låta uppmåla sin vapensköld för upphängning i hyddan. Generalguvernören utser testamentariskt sin efterträdare. Väntetiden för inträde är ca 8-9 år.
 
Eftersom åtminstone en grad är hämtad från ett utdött ordenssällskap stiftat av konung Richard II 1380, anges denne ibland legendariskt som ordens grundare. Enligt orden är bakgrunden till ordens skapande på 1500-talet Henrik VIII instiftade protestantism i England, vilket efter hans frånfälle så småningom ledde till religiösa oroligheter. De Nazareiska Bröderna instiftades 1552 för att försvara protestantismen under den hårda återgången till katolicismen under drottning Maria den blodiga.
 
Efterhand tvingades de tongivande protestanterna att fly till Skottland för att undgå avrättning, och De Nazareiska Bröderna samlades på ön Lewis. Earlen delade in dem i regementen och sysselsatte dem med timmermansarbeten, bl.a. skeppsbyggen för att klara återfärden. Man återvände för att stötta protestantiska Elisabeths väg till tronen, vilket uppnåddes 1558. 1559 diskuterades en upplösning av orden, men Earlen menade att Elisabeth ännu var en ung och oprövad drottning, möjlig att pressa. Earlen förordade i stället en ombildning, som trädde i kraft 1560. Då bytte orden namn till Det Levitiska Brödralaget och Timmermansorden. Huruvida detta är historiska fakta eller en ordenslegend låter jag vara osagt.
 
Orden fanns utöver England (Order of Carpenters) också i Frankrike (L'Ordre des Charpentiers), Holland samt kanske också i Tyskland där Gustaf II Adolf i Worms ska ha blivit upptagen i Orden (3). Den första hyddan i Sverige hette S:t Jacobii hydda efter Poppe, livländsk adelsman född i Dorpat 1719 som tjänstgjort som löjtnant i Ryssland, Frankrike och Holland. Han hade i Amsterdam fått rättighet att stifta Nordiska Timmermansorden. Poppe ankom till Stockholm och vistades här flera månader, sysselsatt med förberedelser för orderns upprättande. Han föll med sitt förtroende på löjtnanten Barfod, en helt ung man, och installerade honom 1760 till första föreståndare för den svenska Timmermansorden. Som ordens första ledamöter anges hovgulddragaren P Widman, guldgravören L Falck (utdömd), postinspektören N Lindman, kungl. sekreteraren i postverket L Hellström, bankobokhållaren C Qvist, etoffsfabriköen A Fryxell, handlanden E Carlsson, advokatfiskalen D Lithander och landssekerteraren E I Mannerhjerta. Barfod avled 1768 i Helsingborg av nedsvalda knappnålar. Numera finns endast en hydda av orden, nämligen S:t Georgii hydda i Stockholm med namn efter Barfod.
 
Timmermansorden började sin verksamhet på Bergsund, flyttade 1765 till Piperska muren och 1788 till det av trädgårdsmästaren Erik Lindbloms dödsbo inköpta Eriksberg vid Träsket. Till dödsboet betalade orden 5 633 rdr 16 sk. specie. Ordens nuvarande stamhus på Eriksberg, invigt 1923 och med Isak Gustaf Clason som arkitekt, innehåller förnämliga samlingar av konst, vapen, böcker, mynt och medaljer. För att ordens högre ledamöter måtte även efter döden vara i varandras närhet, så inköptes 1792 en murad grav i det norra av de vid Ladugårdslands kyrkas västra gavel befintliga gravkor. Där är flera ledamöter begravda. Den 1 november 1796 inrättade Timmermansorden ett hospital till betygande af ordens undersåtliga glädje däröfver, att Gustav IV Adolf på denna dagen fyllde dess myndiga år och emottog Sina Fäders Konungatron. Till detta hospital skänkte den bekante Badin (Morianen) i årlig ränta en tunna vete och en tunna korn av Sälna hemman jämte flera gåvor. (3)
 
Källor:  
 
Lundin, C. & Strindberg, A. (1974) Gamla Stockholm. Anteckningar ur tryckta och otryckta källor (facsimile). Östervåla: Gidlunds förlag  
Åhlén, B. (red.) (1951) Svenskt föreningsregister. Uppsala: Nybloms förlag  
 
Vänligen Patrick

602
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2009-11-20, 14:32 »
Tack Markus
 
Det var intressant att se. Då är det fullt möjligt. Dessutom tror jag att min Carl Daniel är född mellan 1734 och 1739. Jag var intresserad utav att se om någon annan hade 1727 som födelsedatum.
 
Vänligen Patrick

603
Bureätten / Källäget
« skrivet: 2009-11-20, 14:18 »
Hej på er
 
Jag tror vi får flera dimensioner utav det hela här.
 
Å ena sidan så har vi i en annan tråd om detta med att alltid uppge källor. Och den hemsida jag refererar till har ett namn som i sin tur då har Johan Bure, jag antar att det är hans material som då är bortglömt.Fr här är ju en sida som dessutom fortsätter förbi U. Sikeborgs material som väl anses vara säkrast belagt vad det gäller Bure.
 
Själva frågan jag hade är just källäget och inte då vad folk önskar sig i form av anor. När jag sökte om Bure så fann jag många hemsidor som går till Tord i Byr.
 
Så om jag lämnar ut hemsidan så kommer det ändå inte komma källäget till gagn vad det gäller Bure! Ni vet redan att det inte kommer något nytt upp på källfronten!
 
Men varsågoda: http://www.gustaveu.net/Html%20gun/0002/2_1620.htm
 
Som man också ser figurerar ett annat namn på sidan som då även har Tord i Byr (antar jag fortfarande) i sin forskning.
 
Vänligen Patrick

604
Ulf av Horsnäs / Ulf av Horsnäs
« skrivet: 2009-11-16, 20:49 »
Jag sökte men fann ingen Anna Margareta under [Ulf af Horsnäs]. Det finns ju fler Ulfätter. Jag kollade även ÄSF under Ulv man fann ingen där heller.
 
Vänligen Patrick

605
Matriklar / Album academicum der universität Dorpat 1632-1710
« skrivet: 2009-11-16, 20:20 »
Jättetack till er båda!
 
Som du säger så blev det många träffar, även på Brömsen. Ända problemet är då språket, fast läste man den lilla engelska rutan så gick det något bättre. Jag ser att du själv forskar i Estland, vet du möjligen hur litteratur ser ut där? något på engelska?
 
Vänligen Patrick

606
Bureätten / Källäget
« skrivet: 2009-11-16, 19:49 »
Hej Anders
 
Jag fann den på en privat hemsida. Jag vet inte om jag kan lämna ut den här. Jag kan skicka den till dig så får du bedöma och sedan ge en kommentar. Funkar det?
 
Vänligen Patrick

607
Bureätten / Källäget
« skrivet: 2009-11-16, 07:53 »
Med överrisk att slänga bränsle på ett omdiskuterat ämne. Jag fann följande:
 
Mycket av det underlag han stödde sig på är bortglömt eller svåråtkomligt. Detta gäller då Johan Bures forskning.
 
Då dyker några frågor upp. Hur vet man att något är bortglömt? Varför är något svåråtkomligt? Dessa argument kan ju onekligen ses som en förklaringsmodell för att rättfärdiga Bures forskning.
 
Nog måste det väl ha framkommit allt i frågan? Eller finns det material i riksarkivet som man inte har full koll på? Där finns väl ändå rätt mycket material.
 
Vänligen Patrick

608
MyHeritage / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2010
« skrivet: 2009-11-15, 19:26 »
Jag ser att det är flera nya forskare som uppger att de använder detta program. Inte just ni som då skriver här, utan flera andra.
 
Tänk på att ni kan bara lägga in 250 personer sedan måste man betala om man vill fortsätta lägga in personer. Frågan är då om ni vill använda detta om ni trodde att det var gratis?
 
Jag antar att detta gäller fortfarande?
 
Vänligen Patrick

609
Vitsand / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-06
« skrivet: 2009-11-15, 19:11 »
Känner någon till Ingeborg Mattsdotter möjligtvis f 1795? Hon gifter sig i Frysände 18200709 med Mats Sigfridsson f 17971211? d 18640207. Hon dör 18500101 Flyberg Vägsjöfors Vitsand.  
 
Söker även bekräftelse på att det är i Vitsand som Mats är född. Hans föräldrar är sannolikt Sigfrid Mattsson f 1773? och Lisa Henriksdotter.
 
Vänligen Patrick

610
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2009-11-15, 17:49 »
Gör ett försök med Carl Daniel v B. Det jag är ute efter är födelsen som ibland uppges till 1727 och 1736, men var? Han var kopral vid Bohusläns dragonregemente 1754. Kunde man vara kopral vid 18 års ålder? Fadern dör på Morlanda 1751 dessförinnan var han vid garnisonsregementet vid Gbg från 1721 till 1747.
 
Har kollat i Gbg och Morlanda, men inget napp. Några tips?
 
Vänligen Patrick

611
Matriklar / Album academicum der universität Dorpat 1632-1710
« skrivet: 2009-11-15, 17:13 »
Hej igen.
 
Johan von Bröms(sen)han dog 16840402 i Dorpat så här talar vi om mitten/slutet av 1600-talet. Även om det möjligen står något om hans son Johan Magnus v B f 1654.
 
När det gäller Dreff så är det fadern Hans Dreff rådsherre, och hans dotter Sofia d 16960320 i Dorpat som var gift med Johan v B (den äldre).
 
Tackar på förhand
 
Vänligen Patrick

612
Ekman / Äldre inlägg (arkiv) till 05 oktober, 2013
« skrivet: 2009-11-15, 12:11 »
Någon som stött på Anna Ekman? Hon är gift med Nils Melander kronobefallningsman i hans andra äktenskap (första giftet med Eva Muhle), gifte sker 1697 i Sth. Hon dör 1705, Svedvi (U). Troligtvis är hon från Sth.
 
Vänligen Patrick

613
07 Övrigt / Arkivet som rasade
« skrivet: 2009-11-15, 11:47 »
Tack Eva
 
Sorgligt att de förvarade detta i ett ruckel.
 
Vänligen Patrick

614
07 Övrigt / Arkivet som rasade
« skrivet: 2009-11-15, 11:33 »
Jag kommer nu inte ihåg var detta låg. Det skedde förra sommaren? (kort minne). Tror några stycken dog. Tydligen hade de en del dokument som var väldigt gamla och som berörde släkter? Hur långt har de kommit i uppbyggnaden nu? Nytt arkiv hoppas jag!
 
Vänligen Patrick

615
Bureätten / Källäget
« skrivet: 2009-11-15, 10:44 »
Hur ser det ut med källor för Bure-släkten?Har det tillkommit något ny, utöver allt annat. Jag upptäckte att jag kom in i denna släkt i morse genom Gestrinius/Nericius. Jag vet ju att Sikeborg har en utredning, finns den bara i årsboken 1996? Eller finns det utgiven någon bok.  
 
Jag hoppas att det var okey att lägga denna tråd för var man skall lägga den bland alla andra är ju en vetenskap.
 
Vänligen Patrick

616
Äldre ord L - Ö / Oberländer
« skrivet: 2009-11-15, 07:39 »
Tackar Göran
 
Många vägar bär till Tyskland för anorna.
 
Vänligen Patrick

617
Matriklar / Album academicum der universität Dorpat 1632-1710
« skrivet: 2009-11-14, 20:16 »
Hej Christina
 
Nu vet jag då inte om mina Brömsar finns i din upplaga. men finns de så skulle jag bli glad. Även om Dreff dyker upp där.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-14 20:47)

618
Äldre ord L - Ö / Oberländer
« skrivet: 2009-11-14, 19:13 »
Vad betyder det?
 
Jag såg att det finns någon äpplesort från Tyskland. Gäller detta även för en människa?
 
Vänligen Patrick

619
Matriklar / Album academicum der universität Dorpat 1632-1710
« skrivet: 2009-11-14, 18:27 »
av Tartu Riiklik Ülikool, Arvo Tering utgiven 1984. Finns det någon som har denna bok?
 
Vänligen Patrick

620
Gyllenberg / Gyllenberg
« skrivet: 2009-11-10, 20:32 »
Jag söker efter den Gyllenberska släktboken vet någon var denna finns? Finner den inte under NAD.
 
Vänligen Patrick

621
Har inte tiden kommit därhän att en sådan databas skulle kunna förverkligas?
 
Eller finns det saker på gång?
 
En sådan bas skulle ju också göra att hjulet inte behöver uppfinnas hela tiden. Självklart ställer det mycket frågor, men det gjorde det nog till utvecklarna av hjulet med. Inte hindrade det hjulets framfart.
 
Vänligen Patrick

622
Nassokin / Nassokin
« skrivet: 2009-11-09, 18:33 »
Jag tittade också om jag kunde finna Aminoff men det fanns inget där vad jag såg. Riddarhusskivan nämner ju Maria N.N död 1590 som hustru till Leontij. Hur kommer det att de inte tagit över uppgiften om efternamnet? Att Marfa kan bli Maria kan jag däremot förstå.
 
Du har nog rätt, denna tråd bör nog flyttas.  
 
Vänligen Patrick

623
Kungliga släkter / Karl XII
« skrivet: 2009-11-09, 08:16 »
Hittade just ingen egen rubrik för Karl XII
 
Hittade en kontroversiell artikel (kan jag tänka mig)
 
Finns det någon som vet hur det sedan gick i denna fråga? Är det känsligt? Eller har vi en bluffmakerska?
 
 
http://www.karlxii.se/2009/07/28/karl-xii-var-bog-en-queer-kung/
 
Jag ser att svar inte har dykt upp sedan 29 Juli.
 
Vänligen Patrick

624
Nassokin / Nassokin
« skrivet: 2009-11-09, 05:21 »
Hej Elisabeth
 
l Genealogisches Handbuch der baltischen Ritterschaften  
http://mdz1.bib-bvb.de/cocoon/baltlex/Blatt_bsb00000559,00129.html?prozent=
 
Ser just nu att jag behöver nog kunna tyska innan jag tänker. Marfa Baranoff verkar vara hustrun. Är de två andra hennes föräldrar? eller missuppfattarar jag uppställningen?
 
Konstigt att hon inte är med i någon svensk litteratur, är hon möjligen förkastad? Då har vi två kandidater.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-09 05:26)
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-09 05:30)
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-09 05:32)

625
Allmänt om medeltiden / Korsriddare
« skrivet: 2009-11-08, 15:41 »
För att fortsätta lite utav den ursprungliga frågan. Jag hörde ett program på radion för flera år sedan med Dick Harrisson där han fick frågan hur många riddare i Sverige vi hade. Nu kommer jag inte ihåg hur han framställde svaret mer än att siffran var 8st.
 
Har detta framgått i hans bok Gud vill det eller på hans föredrag? Vilka isåfall?
 
Vänligen Patrick

626
Köhler, von / Köhler, von
« skrivet: 2009-11-08, 12:50 »
Tackar, den skall jag kolla upp.
 
Vänligen Patrick

627
Hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009
« skrivet: 2009-11-08, 12:33 »
Hm. jag brukar visst få till det med trådarna
 
Det är lite av detta som Per skriver som jag är rädd för! Att folk inte skall våga! inte då bara på grund utav det tekniska utan även då kanske granskning på guldvåg. Självklart så är ju källor alltid  välkommet och bör vara med om man får önska, men skulle det saknas så finns ju ändå en möjlighet att även för mig att finna den (någonstans).  
 
Min första tanke var nog på just annat än ren anforskning ex register, avskrifter och liknande. Själv har jag inte offentliggjort mitt eget material, inte på grund av att jag vill sitta och hålla på det själv utan jag är osäker på det tekniska. Kommer nutid med? kommer alla inlagda uppgifter med (känsligt material)? Jag försökte vid två tillfällen skicka upp mitt material till DISBYT, men någon fil (eller något) var kass eller hur det nu var, kommer ej ihåg längre!
 
Självklart kan man inte tvinga någon att redovisa sitt material, tycker bara att det är synd att släktforskare uppfinner hjulet om och om och om........ igen. Det känns inte så meningsfullt. Då vore det ju bättre att den tiden man vill lägga ner kom tillgodo på ett bättre sätt i släktforskningen. Det finns ju som sagt olika former av projekt, MEN jag vill att fler skall vara igång för man är bra på olika saker och framför allt vad man vill ägna sig åt.
 
En hostig söndag
 
Vänligen Patrick

628
Ulricehamn / Äldre inlägg (arkiv) till 16 december, 2010
« skrivet: 2009-11-08, 11:11 »
Känner någon möjligen till Hans Persson räntmästare på 1500/1600-talet? Finns det någon litteratur som tar upp denna tid för Bogesund?
 
Vänligen Patrick

629
Hårleman / Hårleman
« skrivet: 2009-11-08, 10:43 »
Jag finner ingen Carl som stämmer in med din fråga. Däremot finns det ju en trädgårdsmästare som heter Johan död 1707
 
Vänligen Patrick

630
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Zweiffeln, von
« skrivet: 2009-11-08, 10:19 »
Där fanns mycket intressant information, fast vad det verkar inte just om von Zweifeln. Fast det var andra fullträffar.
 
(Jag håller just nu på med sådant som bara har blivit liggande)
 
Vänligen Patrick

631
Nassokin / Nassokin
« skrivet: 2009-11-08, 10:15 »
Kan någon bekräfta att det är Maria Aminoff som är gift med ryske bojaren Leontij Nasackin.
 
Vänligen Patrick

632
Ungern-Sternberg, von / Ungern-Sternberg, von
« skrivet: 2009-11-08, 09:36 »
Jag har en Henrik von Ungern-Sternberg till Fistel, tyvärr är han inte med under ätten F54. Vi talar om 1500/1600-talet här. Någon som vet var han hör hemma?
 
Vänligen Patrick

633
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Zweiffeln, von
« skrivet: 2009-11-08, 09:08 »
Någon som vet något om denna ätt?
 
Jag har en Margareta v Z som är gift med Henrik von Ungern-Sternberg. Med största sannolikhet talar vi om baltisk adel.
 
Opps, denna tillhör inte intr..här vill moderator flytta denna
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-08 09:30)

634
Köhler, von / Köhler, von
« skrivet: 2009-11-08, 08:38 »
Ställer frågan åter. någon som vet var Näsinge, kanske Nasige eller likande ligger?
 
En möjlig ledtråd skulle kunna vara att han var vid änkedrottningens regemente1694-08-27, OM nu makan var med där.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-08 08:47)
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-08 08:49)

635
Virgin / Virgin
« skrivet: 2009-11-08, 08:29 »
Godmorgon
 
Jag har tittat på den Virginska antavlan och undrar om det inte är fel i den? Jag har tittat på rättelser men där tas inget upp. De två sista banden står det något där?
 
Saknas det led i början av tavlan? Det jag funderar på är ifrån Bernhard född 1642, hans fader uppges vara Adrianus (den äldre) född 1605/1605 död 1647. Det borde ju vara en Adrianus (den yngre)som fader, eller? Dessutom finns det ju i inledningen anor som inte är utskrivna i tavlan.
 
Dessutom stämmer inte inledningen med antavlan vad jag kan se. Papper och penna rekommenderas!
 
Skulle någon med öga för struktur titta på detta. Har jag möjligen tolkat fel? Jag får det inte att gå ihop.
 
Vänligen Patrick

636
Hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 08 november, 2009
« skrivet: 2009-11-07, 12:47 »
Jag har nu funderat på en sak och det gäller släktforskare som har sitt material i byrån (fast självklart kanske det används) där hemma. De som sitter med register, forskning och liknande och har funderat på det där med att lägga ut det på nätet, men då inte kommit sig för pågrund av krånglighet (det är enklare idag, men fortfarande finns det människor som inte kan tänka sig tanken) eller annat skäl. Jag tror inte det räcker med att säga att klarar jag det, klarar alla det. Det finns psykologiska spärrar som vi måste inse att det existerar.
 
Nu till tanken.
 
Skulle inte förbundet kunna vara någon form av länk där man lägger upp dessa arbeten under någon form av överskrift ex inskickade arbeten eller liknande? Man kan ju skicka in till DISBYT, men jag tänker mer på sådant som kanske inte går att skicka dit. ( å andra sidan så kanske vissa inte klarar att skicka dit heller?).
 
Så vad tror ni? själv känner jag folk som endast har sitt material i byrån. Det vore synd om inte fler fick ta del utav det andra har gjort. Finns intresse?
 
Vänligen Patrick (funderingar så här mitt på en lördag)

637
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Träkors
« skrivet: 2009-11-07, 07:06 »
Jag vet att i just detta fall så levde de på marginalen när det handlade om det ekonomiska. Sannolikt orsaken till träkorset. De hade ekonomiskt stöd från en måg till Emanuel.
 
Kom på en sak. Är det någon som vet vad en gravsten kostade förr?
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-07 07:32)

638
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Träkors
« skrivet: 2009-11-06, 16:21 »
Hej Björn
 
Det jag fått lära mig om Lärk är att sibirisk lärk är det perfekta utematerialet. Det skall tydligen vara bättre än teak och andra båtträ. Om det är sanningen får andra som har kunskap bedömma.
 
Tror nog däremot inte att sibirisk lärk används till kors. Fast jag undrar vad detta kan vara för träslag?
 
Vänligen Patrick

639
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Träkors
« skrivet: 2009-11-06, 15:42 »
Närbild
 

640
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Träkors
« skrivet: 2009-11-06, 15:41 »
Hej på er
 
1) Var finns det äldsta träkorset ute på våra kyrkogårdar?
 
Första bidraget blir:
 
Emanuel von Matern född 1794, död 1877. Även dottern delar samma grav, Wilhelmina v M född 1832 död 1914. Nu vet jag ju då inte om korset är från den enes eller andres begravning. Eller om det helt enkelt är ännu senare, ty därom tviste de lärde.
 
2) Finns det någon som är född tidigare som har ärats ett träkors?
 
Jag läste på en begravingssida att de idag säljer träkors som kan stå 100år, lärkträ.
 
Vänligen Patrick

641
02 Arkivväsende / Hjördis jacobssons arkiv
« skrivet: 2009-11-06, 10:13 »
Jag får ta och rota lite mer i det hela. Hoppas återkomma under helgen.
 
Vänligen Patrick

642
Om man läser på NAD så ser man att de 0,4 m som förvaras där är av politisk karaktär. Se se länk ovan.
 
Däremot så kan släktarkivet vara intressant. Sedan har jag privat korrespondans mellan en redaktör och Christopher i den von Warnstedska frågan. Det var inte riktigt svart och vitt kan jag säga!
 
Däremot kan ju
Vänligen Patricl

643
Hej Olle
 
Jag har för mig att samlingen inte finns samlad längre. Fast hoppas att jag har fel.
 
Hittade övrigt om källor där du skrev
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-11-06 07:20)

644
02 Arkivväsende / Hjördis jacobssons arkiv
« skrivet: 2009-11-05, 14:40 »
Nu skall vi se vad jag funnit
 
Henns man är Johannes Hermansson, bonde i Gamleberg.
 
Här kanske jag får rätta mig själv, det kan möjligen vara han som är född 1789 (inte 1798 som jag skrev ovan).
 
Detta är det ända jag har att gå på just nu. Förutom då att möjligen hennes anor finns i Bohuslän, och ett arbete med kända Göteborgssläkter bär hennes namn.Jag har endast sett en kopia på ett A4 papper gällande detta.
 
Vänligen Patrick

645
02 Arkivväsende / Hjördis jacobssons arkiv
« skrivet: 2009-11-03, 18:38 »
Känner någon till var detta arkiv finns? Jag sökte i NAD men fann inget. Damen i fråga skall vara född 1798 och har då upprättat ett arkiv på 1800-talet någon gång.
 
Vänligen Patrick

646
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-29, 06:59 »
Du skall ha tack för informationen Kaj, det var nog lite utav det jag misstänkte, tyvärr.
 
Vänligen Patrick

647
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-28, 18:52 »
Tack Kaj!
 
Det är alltid roligt att veta vad man går miste om, det styr hur många/stora tårar man fäller! Man får hoppas att pensionären fortsätter. Fast vad jag förstod på den tid du nämner angående tid som var kvar på din bok så kommer det väl inget mer!
 
Vi får hoppas på den där utredaren och ett positivt svar.
 
En sista (tre) fundering: finns det resurser/kunskap om ni skulle få lov att fortsätta utgivningen, eller är det bara en person som gör en bok? Kan man säga hur lång tid en bok tar, på ett ungefär?
 
Vänligen Patrick

648
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-28, 18:31 »
Kaj, hur många häften var tanken att det skulle bli för hela dåtida Sverige? Finns någon sådan siffra? Jag läste att 14 var klara.
 
Vänligen Patrick

649
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-28, 16:32 »
Här var en intressant sida för alla intresserade. Kanske det fortfarande går att komma in?
 
http://www.kalmarlansmuseum.se/1/1.0.1.0/2/Inbjudan%20medeltidsresan%2009.pdf
 
Vänligen Patrick

650
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-28, 09:14 »
Jag får lov att tacka för informationen Kaj och Anders. Då får man hoppas att utredningen om DMS som jag tänkte på i mitt inlägg kommer tillbaka till fadershuset. Om det finns resureser till det vill säga.
 
Jag tycker det är lite synd att vi har ett så fantstiskt material som bara förvaras. Allt handlar nog till sist om prioriteringar (släktforskning är väl inte högprioriterat) och ekonomi, (kanske kunskap också).
 
Det känns lite snopet när det tar slut med en ana, där man med sannolikhet hade kunnat komma längre ner i myllan om bara någon annan ex myndighet/privat presenterat ett material som hjälpte en vidare.
 
Vänligen Patrick

651
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-26, 21:08 »
Man kanske kan sammanfatta saken på detta vis: arkiven har ca 40000 brev, görs det någonting idag för oss släktforskare som har problem med latin och försvenska, alltså inte bara digitalisering utav brev, utan där någon (vem/vilka?) sätter in innehållet i sitt rätta perspektiv så att vi kan föra upp nya anor i tavlorna? Det är den springande punkten!
 
Det hade ju varit bra med tips på litteratur som då redan finns på nutidssvenska som kan föra upp anor. Vi har ju ex. ÄSF. Fler?
 
Vänligen Patrick

652
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-26, 20:32 »
Jo, jag har sett detta. Men jag tycker inte det ger alla svar. Jag tycker nog att frågan/funderingarna är så oöverskådlig.
 
Det finns ju exempelvis serier som startat för att sedan tyvärr lagts ner. Där då andra skall ta över. Pågår det arbete?
 
Vänligen Patrick

653
02 Arkivväsende / Medeltida arkiv
« skrivet: 2009-10-26, 19:01 »
Godkväll!
 
Jag har en/flera frågor rörande innehållet i våra medeltida arkiv.
 
Jag har läst på lite grand för att förhoppningsvis kunna få med relevanta frågor. Ändå känns det lite oövervinnligt när man kommer till att försöka förstå vad som finns, vad som kommit ut, vad som görs idag och vad som är planerat att göras med vårt medeltida material.
 
Det är lite svårt att stolpa upp frågorna punktvis. Jag kopierade friskt från nätet sådant som berörde detta ämne på A4 (flera), men hur jag än försöker stolpa upp det så känns det bara som pannkaka utav det. Jag finner inte den röda tråden hur jag lägger upp materialet.
 
Men jag ger mig inte för jag finner det så intressant och värdefullt att jag fortsätter. Jag hoppas att någon annan har sådan koll på materialet att någon kan ge en redogörelse, och då att andra kan komplettera med material/frågor, vad tror ni om det? Jag hade personligen gärna sett en fullständig koll på materialet, men det finns väl/går ej?
 
Har vi idag endast riksantikvarieämbetet som sysslar med detta?
Några privata aktörer?
 
Vänligen Patrick

654
Kråken / Kråken
« skrivet: 2009-10-24, 09:02 »
Hej igen
 
Jag tog mig friheten att göra lite grand vad en landshövding en gång gjorde, alltså klippt och klistrat. Detta för att just få fram svaret på min fundering. De som vill läsa helheten finner resten under den angivna sidan. Jag hoppas att du inte har något emot detta Sven-Erik i och med att jag ville främst få fram svaret och undvika själv försäljningen, även om det blir en del utav detta ändå i texten.
 
Det enkla svaret är nej - men  
även för svunna tider ser ytterligare information dagens ljus och även i en databas som Kråken  - där det fundamentala redan finns, i synnerhet inom kärnsocknarna - är det rätt naturligt att även här ytterligare info kommer fram och behöver adderas.  
Det finns dessutom ju alltid en möjlighet att den tidigare kända informationen var fel/ofullständig och behöver rättas när information från ytterligare flera källor kan balanseras av - isynnerhet som själva grundkällorna är bemängda med fel/avvikelser i större omfattning än vad vanligtvis  är känt och erkänt!  (se gärna ett utdrag av ett antal sådana påtagliga 'fall' under hemsidans rubrik Forskning )
Tillkommer att - liksom 'framåt'forskning typ bouppteckningar - genforskning säkert alltmer kommer att kasta nytt ljus över gammal forskning - och inte bara när det gäller 'oäkta' utan kanske rentav också vad gäller inomäktenskapligt /upp/födda men med avvikande biologiska markörer...
 
Mellan en riktig databas och en textdokumentbas är det ju en himmelsvid skillnad: i en text kan man ju t.ex. anföra en relation på en rad/sida och en helt annan på nästa rad/sida men i en äkta släktbas är relationerna entydigt bestämda !
Dessutom kan direkt i sådan riktig databas adderas, korrigeras, byggas på det man så önskar, när man så önskar - utan att uppdatering annanstans glöms bort.
Därför kan man i en riktig databas t.ex. ta ut sin egen släkt och bearbeta den vidare eller rentav fortsätta totalarbetet när den som har påbörjat det känner för att sluta.
I en riktigt databas - som Kråken -  kan man addera ytterligare anor, ättlingar, familjemedlemmar var du så önskar som  i vilken privat databas som helst.
Du kan addera vad du vill direkt till Kråken, bl.a.32.000 bilder/dokument/kartor per person för att ta ett exempel.
Databas Kråken blir ju en privat databas när man inhandlat den och kan sedan  behandlas som direkt sådan fullt ut.
 
Ja, det var allt svar på frågan. Det hade varit lite för fantastiskt om min fundering kring frågan varit sann. Men jag var som sagt lite fundersam om jag uppfattat Kråken rätt.
 
Du skall ha tack för ditt svar. (kan tänka mig att räknaren för hemsidan peakar idag)
 
Vänligen Patrick

655
Kråken / Kråken
« skrivet: 2009-10-23, 20:34 »
Då tackar jag för detta så länge. Uppvintringen? det var ett nytt ord för att vinterstänga.
 
Vänligen Patrick

656
Kråken / Kråken
« skrivet: 2009-10-23, 18:44 »
Hej Sven-Erik (Stig-Lennart, Susanne)
 
Jag har en fundering som jag inte finner svar på när jag tittar på din sida. De källor som är använda i databasen är väl bland annat de som finns under kvalitet och källreferens.
 
OM de är fb, hfl, vb, db, domb, bou, mantl, som får väl sägas vara de vanliga (här kan man ju ha olika åsikter, de finns ju några fler nämnda på sidan) och om de då är använda över hela materialet (basen), då är ju isåfall forskningen klar för de socknana, är det så? Sedan kan ju någon forskare hitta ytterligare material någonstans, men jag antar att det isåfall kräver mer engagemang än att bara sitta framför datorn och forska!
 
Jag kan tänka mig att flertalet stannar i sin forskning vid de ovannämnda böckerna!
 
Så den enkla frågan är då: kan man inte komma vidare på anorna (alla, utan undantag) högst upp i grenverket/rötterna på din databas? (om man då inte vill använda andra källor än de ovan nämnda vill säga).
 
Det får väl bli Stig-Lennart eller Susanne som svarar (men jag skrev till dig Sven-Erik).
 
Jag tänkte att vi lämmnar frågan om materialet stämmer i databasen. Jag vet att frågan hör till, men skaparen anser väl att den är riktig och det är utifrån det jag frågar nu! Inte om den är den absoluta sanningen. Det vet ni som forskar där bäst!
 
Vänligen Patrick som inte har möjlighet att titta in så ofta nu. Fast med argusögon som i Lutzen

657
Övrig teknik / ICE
« skrivet: 2009-10-01, 14:07 »
Detta har ju inte direkt med släktforskning att göra. Fast vi kan ju säga att om du är ute och letar torp eller är på ett arkiv. Då är detta ett bra tips.
 
ICE= in case of emergency. Ni lägger in i eran mobiltelefon vem ni vill att sjukvården skall ringa. Man kan ju lägga in flera ICE1, ICE2 osv...Man lägger det före namnet i telefonboken i mobilen. På det viset behöver de inte ringa massa andra människor. Utan de kommer till den ni vill skall ha reda på det först. Exempelvis vid hastig sjukdom.  
 
Det är ett vedertaget begrepp som används.
 
Vänligen Patrick

658
Det var väl äkta kantarell?
 
Håller med dig! Hoppas att de olika delarna är självförsörjande. Tycker det är bra att det blivit fart på försäljningen, även om det då kanske är svårt att nå de yngre.
Men en krona är en krona hur man än vänder på den.
 
Vänligen Patrick

659
Punkt 6: Fast går det att stödja förbundet genom att betala till rötters vänner? De pengarna skall väl endast gå till utvecklingen utav rötter. Projekten går ju då miste utav pengar.
 
Var det inte en debatt om detta?
 
Det viktigaste måste ju vara att få in fler medlemmar som genererar köp (och medlemskap i förbundet).
 
Vänligen Patrick

660
Det blev väldig skillnad tycker jag.
 
Vänligen Patrick

661
Om alla föreningsmedlemmar känner minst en som inte är medlem, så skulle det bli ett rätt stort tillskott, självklart under förutsättning att de vill betala och det kanske de inte vill? Men pröva kostar väl inget (viss reservation).
 
Nu vill jag inte skapa någon ny holmgång utan jag bidar min tid, och en stor del utav den väntar fortfarande på mig, förhoppningsvis!
 
Vänligen Patrick

662
Det känns som man skall släppa mitt förslag efter att ha läst lite Stefan. Du ser nog varför. Det behövs nog en omstrukturering utav helheten först. Puuuu
 
Vänligen Patrick

663
Hej Stefan
 
Jag gjorde det enkelt. Jag gick på det första/äldsta inläggen där förekom en del. Men det verkar varit en debatt i forumet också, tror jag.
 
Vänligen Patrick

664
Attans det har jag missat!
 
Då skulle det ju kunna vara bra att införa det igen. Eller finns det ett förståndigt motargument?
 
Vänligen Patrick
 
Nu letade jag lite och läste, goddag yxskaft är min kommentar. Varför missa en inkomst. Om man har välfylld säck så förstår jag det, inte annars.
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-09-26 19:12)

665
Här kommer ett förslag för att stärka ekonomin!
 
Kan tänkas att detta skall ligga i en annan tråd, väl bekommen att flytta det då.
 
Låt människor bli direktmedlemmar i förbundet. Enkelt va! Gör reklam varför, rabatt på produkter o.s.v. Som det är nu så får ju förbundet några få kronor för varje medlemm i en ansluten förening. Varför gå vägen över en förening? Det hjälper ju inte förbundets ekonomi. Däremot kan jag förstå om föreningar skulle vara emot det. Jag vet flera som inte är med i någon förening, det finns säkert fler (övertygad om detta). Hur mycket man får in? vem vet! Men varför missa en inkomst?
 
Självklart så tycker jag att föreningar som har engagemang, produkter och arkiv skall fortsätta få medlemmar.
 
Vänligen Patrick

666
Hej Daniel
 
Kan hålla med dig om det du skriver. Fast här handlar det ju snarare om assimilering där då de två uppgår i varandra. Skärpan är ju absolut bättre i AD, frågan är bara om AD alltid är bättre i alla lägen?  
 
Som kuriosa kan jag berätta att människor med betydande synnedsättning arbetar med svart bakgrund och gul text, eller om det var tvärtom. Skulle det vara det senare så stämmer ju AD bra med det (och även forumet), med tanke på att böckerna gulnar.
 
För den som undrar så går det att ställa om i datorn med färgerna.
 
Vänligen Patrick

667
Nu när dödskiva 1900- börjar gå mot sitt slut vad finns det då på agendan när det handlar om större projekt? Har styrelsen möjligen tagit något beslut om något utav alla förslag som framkommit, eller ligger det i träda?
 
Vänligen Patrick

668
Allmänt / Tillgängligörande av källors register
« skrivet: 2009-09-26, 13:29 »
Håller med Chris här
 
Sådant är ju jättebra, både att det görs, och att det synliggörs här på forumet. Tack Stig-Ove.
 
Vänligen Patrick

669
Är alltid färgkort att föredra framför svartvitt? AD kontra SVAR/Genline.
 
Det jag funderar över är följande: sidorna i böckerna tenderar ju att gulna och skriften att blekna med tiden, de borde ju då göra att papper och skrift möts (skrift försvinner). Detta förfarande gäller ju främst de äldsta böckerna, eller dålig papperskvalitet/bläckkvalitet på senare böcker. Nu tror jag i och för sig att jag läst att papperskvaliten förr håller bättre än dagens.
 
Om man fotograferar i svartvitt borde då inte det behålla kontrasten bättre? Eller blir det jämngrått? Samtidigt så är ju de bilderna tagna för ca 50 år sedan, mindre blekta orginal kanske?
 
Nu har jag ju själv sett skillnader mellan dessa två, men jag undrar om det i alla lägen talar för färg, utan undantag? Finns det ingen som märk att nog kan det finnas undantag, antingen enligt min lilla teori eller av något annat skäl?
 
Vänligen Patrick

670
Hjärtum / Hjärtum C:2 (1738-1767) pag 194 nr 31
« skrivet: 2009-09-26, 10:34 »
Hej Boris
 
Jag får kolla upp detta om det blir Jonsson eller Jansson.
 
Tackar för er hjälp
 
Vänligen Patrick

671
Hjärtum / Hjärtum C:2 (1738-1767) pag 194 nr 31
« skrivet: 2009-09-25, 13:56 »
Hej Sonja
 
Det kan nog stämma. Tack för hjälpen.
 
Vänligen Patrick

672
Hjärtum / Hjärtum C:2 (1738-1767) pag 194 nr 31
« skrivet: 2009-09-25, 10:42 »
Jon Jonsson heter nog fadern, ser någon vad modern heter?
 
Vänligen Patrick

673
Hjärtum / Hjärtum C:2 (1738-1767) pag 194 nr 31
« skrivet: 2009-09-24, 14:34 »
Helena född 19 döpt 24. Bostället är väl Dunnebacken? Vad heter föräldrar?  
 
Vänligen Patrick

674
Kråken / Kråken
« skrivet: 2009-09-23, 17:49 »
Hej Stig-Lennart
 
Till en början (möjligen fortfarande?)så har jag nog haft lite svårt att ta till mig upplägget. För skall jag vara ärlig så står det mycket text på hemsidan, vilket gör att jag i alla fall går vilse bland den informationen.
Kanske det skulle stå: vi har släktforskat åt er, kom nu och köp skivan! För det är väl så du menar i princip? Så jag antar att det helt enkelt är att man väljer en person i basen och då kan skriva ut just de anorna till probanden.  
 
Vänligen Patrick

675
Arteriosclerosis / Arteriosclerosis
« skrivet: 2009-09-23, 13:50 »
Hej Chris
 
Det var ju enkelt. Jag fick fram lungcancer och MS på nätet, tur man frågar.
 
Vänligen Patrick

676
Arteriosclerosis / Arteriosclerosis
« skrivet: 2009-09-23, 13:41 »
Vad är Artenö Selerosis?
 
Jag har sett en liknande som heter Sclerosis som då är MS förstår jag. Kan det vara samma. En beteckning heter i Gbgs hfl 63 B om det hjälper för dödsorsak.
 
Vänligen Patrick

677
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 23 september, 2009
« skrivet: 2009-09-21, 14:50 »
Detta är ju jättebra, fast jag hade nog uppfattat att de redan var med. Denna skall jag nog ta och titta på när den kommer. Intressant att få se upplägget.
 
I och med att jag startade tråden så får jag tacka för informationen som framkommit.
 
Vänligen Patrick

678
Bildgåtan - Övrigt / Avrättning
« skrivet: 2009-09-20, 07:06 »
Vad skulle de med blodet till?
 
Vänligen Patrick

679
Datorprogram (övriga) / Upptäcka förändringar?
« skrivet: 2009-09-19, 17:44 »
Finns det något program som gör att man kan se om en sida har ändrat sig sedan man sist var inne?
 
Eller finns det något program som kan makera eller liknande (olika färger?) om ett dokument har förändrat sig över tid? och vilka delar som då förändrat sig samtidigt?
 
Jag vet att Wave är kommer att ha förändringar i färg men det är ju ett kommunikationssätt/program.
 
 
Vänligen Patrick

680
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 23 september, 2009
« skrivet: 2009-09-16, 20:06 »
Fast det står väl inte att man måste ha Anarkiv för Kråken på hemsidan, utan bara att den finns till försäljning i olika paket tillsammans med Kråken?
 
Hej Chris! Det är nog bara det att jag är så nyfiken och aldrig ger mig när jag upptäckt någon intressant.
 
Vänligen Patrick

681
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 23 september, 2009
« skrivet: 2009-09-16, 19:24 »
Synd att man måste ha pro för att utnyttja alla sökmöjligheter. Men de enkla sökmöjligheterna behöver man väl inte Anarkiv för?
 
Sökmöjliheterna ligger väl i Kråken?
 
Såg att frågan redan var upp nu
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-09-16 19:26)

682
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 23 september, 2009
« skrivet: 2009-09-16, 17:43 »
Rent tekniskt hur har du löst det? Om man har ett namn uppe, finns det då ett domstolsprotokoll vid det namnet att klicka på. Eller kommer den texten upp direkt? Dumma frågor kanske, men det beror nog lite på att jag får inte in ihopkopplingarna hur det ser ut på skivan.
 
Vänligen Patrick

683
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2009
« skrivet: 2009-09-16, 16:04 »
Tackar Sven-Erik
 
Jo jag letade och letade. Det är alltid roligt att se vilka det är, även om jag inte personligen vet vilka det är. Nu känns det som om jag börjar få ett grep om Kråken. Vissa saker som du skriver att den innehåller är ju guld värda, ex bou, domstol osv. Sedan hur kopplingar är gjorda eller hur de sitter ihop får andra ta ställning till. Men det verkar ju vara ett bra material för de som letar i socknarna där.
 
Det var bara detta jag undrade över. Hade jag haft anor där så hade du haft en beställning.
 
För att hedra medhjälparna kanske det skulle stå tydligare, det verkar ju vara ett ordentligt material.
 
Vänligen Patrick

684
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2009
« skrivet: 2009-09-16, 14:03 »
Okey
 
Tack Sven-Erik
 
Vänligen Patrick
 
Nu har jag letat men finner inte var dessa står. Skulle du vilja hänvisa var någonstans?
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-09-16 14:18)

685
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2009
« skrivet: 2009-09-16, 13:51 »
Så där ja.
 
Äntligen vaknas det. Bo, du läser in mycket vad andra inte skriver. Jag har inte kommenterat andra databaser, eller hur Bo? Jag kan inte något om denna databas Kråken, därav mina undringar vad som gör denna så oerhört bra. Det är svårt att förstå va? Jag har inte påstod att denna skulle hålla sämre kvalitet än några andra, eller hur! Därav faller dina fågor om PLF (som jag inte har) KGF (som jag heller inte har) DDSS (som jag inte använder mig utav).
 
Jag förstår däremot att ni (Kråkens vänner?) har taggarna ut direkt så fort någon nämner namnet. En del utav förklaringen ger S-E här ovan, annat finns på hemsidor, Bra. Men vad har det med mig att göra?
 
Bo, jag har absolut inget emot att material framställs till databaser. Har jag skrivet det, Var?
Eftersom jag sedan 7-8 år använder Kråken mycket, borde jag också i så fall känt av den försäljningstaktiken, men se det har jag inte gjort köpte du inte skivan?
 
Det efterlyses sakkunskap, jaha vad var det jag frågade efter? Nej, jag frågade här och inte på en hemsida. För om det är en så fantastiskt bra databas så bör andra få en möjlighet att få ta del utav hur den är uppbyggd, eller hur?
 
Däremot var jag och tittade på S-Es hemsida. Och som han skriver själv men det kan kanske var svårt att förstå alla detaljerna för den som inte är van med denna metodik därav ansåg jag att det vore bra med svar här.
 
Kan jag då få ett svar också på vilka som ställt material till förfogande innan du började S-E. Jag läste att det det är material sedan 50-100år tillbaka, stämmer det? och du hade hållt på 20år stämmer det? OM det stämmer att även andra gjort arbeten, finns de med på skivan som upphovsmän till materialet?
 
Eller varför skickar ni inte en skiva till mig! det vore trevligt. För hur skall jag kunna motivera folk att köpa en skiva som jag inte vet något om förutom att den saknar motstycke. Vilka mer finns det då?
 
I och med att det finns människor som läser mellan rader så måste jag klargöra att jag har ingen koppling till nog.nu eller arkivguiden.net, går förbundets ärende eller annat som jag nu inte kommer på. Det var tydligt eller hur?
 
Jag ville endast veta, och låta andra människor få ta del utav vad Kråken kan och hur den är uppbyggd. Enkelt va? Men nädå!

686
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2009
« skrivet: 2009-09-16, 07:50 »
Hej Bo!
 
Där har du fel, i alla fall vad det gäller mig. Vad det gäller Chris kan jag inte svara för. Jag har aldrig sett basen och då aldrig använt mig utav den. Så någon misstro emot den finns inte. Vad sedan människor väljer att läsa in mellan raderan får stå för var och en. Jag läste på två sidor (du förstår säkert vilka) om disbyterna och blev därmed intresserad utav databasen som kan orsaka denna splitt.
 
Det är ju jättebra för de som forskar i dessa socknar att den saknar motstycke. Skall jag köpa en produkt vill jag nog veta mer än att den saknar motstycke i sitt slag. Men åter igen, jag har inga anor där men tycker att allt som hjälper forskningen fram är bra.  
 
Jag tycker det börjar likna en viss amerikansk försäljningstaktik över denna, där det är bejublade ovationsmöten, likt ett visst pulver som man äter för att gå ner i vikt. Här hoppas jag verkligen att jag har fel.
 
Menar du då att undringar kring denna databas får man inte ha (fast dit svar var ju baserat på att du trodde det fanns en misstro), Nu när du vet att så inte var fallet, kan jag då möjligen få svar på mina undringar?  
 
Så alla som forskar i dessa socknar använder då denna skiva, är böckerna svårlästa där?
 
Vänligen Patrick (som alltid på ett eller annat vis söker kunskap)

687
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2009
« skrivet: 2009-09-15, 19:33 »
Hej Chris
 
Det här låter skoj. [Borttagen text]
 
Jag måste väl ha missuppfattat dig? Det intressanta är ju att jag faktiskt är intresserad av denna omtalade databas och hur den är uppbyggd. [Borttagen text]
 
Vänligen Patrick
 
(Text är borttagen då det inte handlade om Kråken CD som källa./Moderator Källor)

688
Spanska sjukan / Spanska sjukan
« skrivet: 2009-09-15, 14:35 »
Angående detta med fisk, så påstår någon läkare att Omega-3 som ingår i fisk kan nedsätta immunförsvaret och därmed avråder folk att ta tabletter inför svininfluensan.
 
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3462711.svd
 
Aldrig får något vara svart eller vitt. Nä, grått skall det vara
 
Vänligen Patrick

689
Förbundsforum / Aktivitetsidéer för den lokala föreningen
« skrivet: 2009-09-15, 12:12 »
Detta är en tråd som jag tycker borde höra till de mer levande trådarna på forumet.  
 
Vad kan vara intressant för föreningar att göra? vad saknas? Förslag efterlyses!
 
Torpinventeringar, fota nya gravstenar innan de försvinner, fota nya hus/områden innan rivning/ombyggnad, rekonstruera kyrkböcker,  
 
Vänligen Patrick

690
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2009
« skrivet: 2009-09-15, 11:34 »
Hmm, för att vara en så omtalad/omdiskuterad (nyligen dessutom) databas så finner jag det väldigt besynnerligt att det är så tyst! Det kanske är tur att man inte har anor där då! Fast det kanske bara är jag som vågar sticka fram mitt anlete i frågan. Eller har alla svaren redan? Ingen som köpt den?
 
Vänligen Patrick

691
Fast hur kan begravningen varit på Östra kyrkogården 40-06-09? om hon exempelvis är begravd S:t Pauli? Så var kommer informationen att hon är begravd på Östra? Finns det inga släktingar i livet att fråga, till exempel i Malmö. Dessutom så är det så att det kan stå på stenen att ytterliggare någon är begravd, fastän det inte finns registrerat, är det kollat?
 
Så visste finns det vägar att kolla upp ytterliggare!
 
Vänligen Patrick

692
Kråken / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2009
« skrivet: 2009-09-14, 20:30 »
Var skall man placera huvudet om inte i kråkboet (eller var det geting)
 
Nu har jag blivit nyfiken på denna bas, och nej, jag vill ha svar här och inte på hemvisten för skivan. Jag vill gärna ha svar innan tiden gått ut. Vad är det som gör denna databas så speciell? finns det inte möjlighet att själv få fram detsamma? Det är ju ändå en sekundärkälla! Så det måste ju ändå kontrolleras även om man får ett uppslag var det man söker kan tänkas finnas. Upptar den brunna församlingsböcker (rekonstruerade,fel ord kanske)?
 
Vem som ligger bakom den har ju framgått. Jag läste någonstans att det ligger 50-100?år bakom den. Vilka/vem är det som gjort denna möjlig? och då inte bara sista tiden.
 
Som ni ser så är det relativt enkla frågor jag ställer. Skulle man då kunna få enkla svar utan att det skjuts taggar hit eller dit. Finns det olika syn på svar så vore det ju roligt att få se dessa, utan små påhopp. Kanske begär jag för mycket.
 
Och jag har själv inga anor i dessa socknar.
 
Extra extra vänligen Patrick

693
Fast hur vet du att hon är begravd på Östra kyrkogården 1940? Kan de glömt att registrera henne. Kan det var som en ana jag själv har där hon heller inte finns i registret i Gbg. Det var ett fattigkvarter.
 
Vänligen Patrick

694
Jag undrar om det beror på att inte alla känner till vad den riktiga källan heter? Eller är det lättja? Fast det skilljer ju inte så många nedslag, fast de är ju lite utspridda.  
 
Vänligen Patrick

695
Spanska sjukan / Spanska sjukan
« skrivet: 2009-09-13, 09:40 »
Korrigerar mig
 
Jag menade Jämtland som Björn skriver, inte Värmland.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-09-13 09:40)

696
Spanska sjukan / Spanska sjukan
« skrivet: 2009-09-13, 08:20 »
Skulle någon med vetskap kunna förklara för mig hur den slog så hårt mot norrlands glesbygd och värmland. Man tycker ju att städerna i första hand, och då kanske främst i södra Sverige där den först dök upp, skulle drabbats värst. Tydligen tog två rekryter med sig den till värmland. Det måste ju funnits rekryter i städerna också.
 
Finns det skillnader i miljön som gjorde det möjligt för influensan att få fäste i glesbygd (norrland)? Är det skillnad i kost så att man har ett annat immunförsvar?
 
För några år sedan gick det ett program på tv som handlade om pesten, främst Storbritaninen handlade det om. Där menade de att ca 15% av västerlänningarna har ett starkare immunförsvar än övriga? De skulle ha detta tack vare att deras förfäder utsatts för, och överlevt andra sjukligheter genom åren. Detta skulle enligt programmet vi (15%) nu då kunna ha tillgodo.  
 
Undrar om detta skulle kunna vara en del i förklaringen. Undrar hur våra 15% fungerar ihop med svininfluensan.
 
Finns det någon som vet vad detta program hette som gick på tv?
 
Vänligen Patrick

697
Tackar för redovisningen
 
Jag skall skicka detta vidare.
 
Vänligen Patrick

698
000 Osorterat / Släktforskarföreningar, behövs de?
« skrivet: 2009-09-08, 10:02 »
Vad roligt att det finns fler som börjar se olika möjligheter med vår tekniska värld. Fast jag tror att det måste till ytterligare en dimension, något med mervärde som gör att man stannar kvar och blir aktiv. En två/trestegsraket som jag kallar det. När jag jag gjort en utvärdering, och om den då dessutom faller väl ut, så skall jag tipsa dig.
 
Samtidigt kan jag ju lägga in något för alla att fundera över. Hur många mer medlemmar har ni nu blivit med tanke på de olika programmen som gått på tv och radio. medlemsmatriklarna måste väl vara fulla nu? efter all den fantastiska reklamen. För jag utgår från att ni slängde ut betet när fisken gick till!
 
Vänligen Patrick

699
000 Osorterat / Släktforskarföreningar, behövs de?
« skrivet: 2009-09-07, 20:17 »
Hemsida finns inte ute på nätet ännu, snarare bloggsida med hemsidefunktioner?! Fast inget frågeforum som du vet. Det finns här.
 
Fria i den mening att den är inte knuten till en fysisk förening. Det finns inget medlemskap som binder samman dessa heller. Och därmed genererar dessa heller inga pengar till förbundet. Men var och en bestämmer ju själva vad de vill lägga pengar på. Jag tycker personligen Rötter är ett bra val att stödja. Fast som du vet så väntar jag svar på en ekonomifråga.
 
Jag har valt att ligga lite lågt med info om nätverket (förutom denna info som sannolikt når alla ändå). Jag vill se hur det utvecklas först!
 
Vänligen Patrick

700
Kungälvs fria släktforskare! Jag trodde alla gick in varje dag och kollade av läget
 
Vänligen Patrick

701
Hej!
 
Jag fick en förfrågan utav en medlem i Klv fria.... (alla vet nu hoppas jag): vad gör förbundet?, och vad gör den för mig?
 
Jag tyckte det var en enkel fråga att svara på, men jag bad att få återkomma med svar, för när jag tänkte efter så är den inte alls enkel. Jag kom i princip på drivandet av Rötter och projekt, men vilka är nu igång? om några? Det måste väl vara något annat också?
 
Så jag tyckte jag skickar upp den till högsta ort, för att få ett väl uttämmande svar så att inget missas när jag vidarebefodrar svaret.
 
Vänligen Patrick (som också är nyfiken på svaret)

702
Riddarhuset håller på och arbetar med den. Om det resulterar i en köpskiva vet jag inte. Otroligt är det väl inte. Men de kan säkerligen inte fått in alla,även om det rör sig kring 2100st.
 
Eller så väntar man in en eventuell köpeskiva och därefter lägger upp de saknade (om det blir några) här på forumet.
 
Claes-Görans förslag kan man ju isåfall fortfarande beakta.  
 
Vänligen Patrick

703
000 Osorterat / Släktforskarföreningar, behövs de?
« skrivet: 2009-09-05, 19:52 »
Och nu är Kungälvs fria släktforskare sjösatt. Ett nätverk för släktforskare och andra kulturellt intresserade människor, som är intresserade utav sin hembygd (underförstått Kungälv,och där boende) och släktforskning (fast inget tvång). Ett möjligtvis nytt sätt att närma sig blivande släktforskare (och behålla gamla). Skulle det visa sig bli framgångsrikt så delar jag gärna med mig utav erfarenheten. Några utav ideerna har jag redan nuddat här på forumet. Nu får vi se om det blir vind i seglen, eller grundstötning
 
Kungälvs fria släktforskare
 
Vänligen Patrick

704
Jo, visste är de knutna till person eller framför allt ätt. Problemet om man lägger in det i släkterna kan ju bli att man får leta efter det, om det finns bild. I en databas så vet du ju var du skall leta, dessutom finns ju allt på ett ställe. Akut tror jag nog att det inte är.
 
Sedan är det ju faktiskt så att det finns en databas med begravningsvapnen.Problemet är att den inte är offentlig, dessutom är den säkert inte komplett heller.
 
Tanken med en databas här skulle ju vara att man gemensammnt gör en sådan komplett och fullt tillgänglig.
 
Vänligen Patrick

705
Jag skickar upp ett exempel att beskåda. Den uppmärksamme ser skillnader. Bilden är beskuren.
 
 
 
Vänligen Patrick

706
Jo, vapnen är nog diskuterade. Fast det här handlar väl mest? om en kulturgärning innan de försvinner/brinner osv.. Samtidigt så är de otroligt vackra, jpegbilderna man kan ladda ner är inte i närheten av dess glans.
 
Vänligen Patrick

707
Hej på dig
 
Jo, de flesta vapnen är ju adliga. De tar ju inte Bäckmark upp. Claes-Görans förslag kompletterar ju mina förslag bra tycker jag. En del intressanta saker med vapnen kan ju möjligen vara att det kanske framkommer uppgifter som inte finns innan, född död etc..
 
Vänligen Patrick

708
Skulle man inte kunna lägga upp en rubrik begravningsvapen där man kunde lägga upp bilder på dessa. Vi har ju ändå mycket sånt ute i kyrkor. Det skulle ju kunna vara roligt att se de i verkligheten.
 
Jag antar att det behöver sanktioneras i och med att det blir ju en bilddatabas. Vad tror ni?
 
(det samma skulle ju kunna gälla för ex. kyrkor också, det kostar så mycket att åka runt, och tiden sedan puuu). Även om man kan hitta bilder på nätet (alla?), så tycker jag att det är en så stark koppling till släktforskningen.
 
Vänligen Patrick

709
Allmänt om adel / Adelsregister
« skrivet: 2009-08-31, 14:47 »
Hur många adelsregister finns det? och vilka år?
Jag har stött på 1573, 1582 och 1610 som skall vara det sista innan riddarhusets uppförande. 1569? Står alla ätter med här?
 
Finns det fler register eller liknande som upptar adeln fram till 1600-talet.
 
Vänligen Patrick
 
Ps jag läser just nu Jan Samuelsson: Aristokrat eller förädlad bonde. Det är här jag funnit uppgifter om dessa register, som i flertalet fall verkar komma från E. Almqvist Ds.

710
Allmänt om medeltiden / Litteratur rörande medeltid
« skrivet: 2009-08-23, 18:07 »
Nu har del 2 kommit utav Mellan liljan och sjöbladet av Bo J Theutenberg, sammanlagt ca 1300 sidor medeltidsgodis för intresserade. De handlar om gamla släkter i Västergötland. Fullt med tabeller, källor, bilagor och register.
 
Vänligen Patrick

711
Adels-terminologi / Adels-terminologi
« skrivet: 2009-08-19, 20:18 »
Hej Håkan
 
Då kan det nog stämma, för jag misstänker att namnet är tyskt.
 
Vänligen Patrick

712
Adels-terminologi / Adels-terminologi
« skrivet: 2009-08-19, 14:21 »
Hej
 
Jag har stöt på ett namn som påstår sig vara friherre här i Sverige. Namnet finns inte upptaget i adelskalendern eller i de ointroducerades förening. Existerar namnet friherre utomlands, eller finns det något namn som bäst blir friherre när man översätter det till svenska? Jag vill helst inte skriva ut vilket namn det är. Det är ett von-namn i alla fall, så mycket kan jag säga.
 
Vänligen Patrick

713
13 Geografisk och administrativ indelning / Sockengränser
« skrivet: 2009-08-17, 21:02 »
Tänkte få fram vilka socknar som försvunnit genom tiderna. Tänkte det kunde vara intressant att se hur många det rör sig om.
 
Jag börjar med Vrem (längre tillbaka Raeim) i Bohus län som gick upp i Kville i slutet utav 1500 talet.
 
Vänligen Patrick

714
Officerare / Underofficerare / Officerare / Underofficerare
« skrivet: 2009-08-16, 16:04 »
Jag känner inget till om Clas men jag har en Catharina Petronella von Horn född 1732-07-08 i Karlskrona adm. Skulle det kunna vara en broder till Henne tro? Hennes far var också militär.
 
Vänligen Patrick

715
Godkväll
 
Skulle man inte kunna ha en rubrik på folkets sida (forumet)där man skulle kunna skapa kontakt för att hjälpa varandra ta sig till Falköping? Jag har en känsla att folk kanske in tittar in här så ofta/alls?
 
Kan man inte nystarta nu när vi har nya webbfolk journalister ordförande moderatorer, och snart nytt hotell och allt annat därtill( host webbtv, host). Och då få folk att strömma till Falköping.  
 
Vänligen Patrick

716
Lund / Lund
« skrivet: 2009-08-13, 13:49 »
Det är en djungel ibland.
 
Vänligen Patrick

717
Lund / Lund
« skrivet: 2009-08-13, 13:17 »
Kuriosa:
 
Hittade i Finland en släkt som skriver sig van Lunden- von Lunden- von Lund- Lunderberg. Fast dessa skall då inget ha att göra med Nelins Lund och de har ju inte heller med Tyskland att göra.
 
http://www.genealogia.fi/genos/27/27_33.htm
 
Vänligen Patrick
 
Ps titta under not 2 gällande Sth Ds
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-08-13 13:23)

718
Lund / Lund
« skrivet: 2009-08-13, 12:32 »
Sannolikheten blev nog noll nu. Jag finner inte damen bland de andra Lund nämligen, och var de då dessutom från Tyskland så faller sambandet. Jag finner ingen van Lunden heller, varken bland de Svenska eller baltiska ätterna.
 
Möjligtvis om någon som känner till de tyska kan svara på frågan.
 
Vänligen Patrick

719
Lund / Lund
« skrivet: 2009-08-13, 11:49 »
Med stor sannolikhet är det samma, för det finns ingen annan med namnet von Lund. Däremot finner jag inte att de burit namnet von Lund. Vilka uppgifter har du på dessa längst bak?
 
Vänligen Patrick

720
Lund / Lund
« skrivet: 2009-08-13, 10:16 »
Intressant med denna är att den troligen är utdöd på 1800-talet enligt riddarhusskivan. Det är då en finsk frälsesläkt som blev biviljad frälse utan att något bevis lades fram.
 
Vänligen Patrick

721
Allmänt om adel / Introducerad resp ointroducerad adel
« skrivet: 2009-08-13, 10:06 »
Tackar Elisabeth
 
Jaså de har även nu börjat med böcker, mycket trevligt. Jag har legat lite lågt med själva ansökandet, så jag har inte hunnit uppdaterna mig vad som händer i AD.
 
Vänligen Patrick

722
Lund / Lund
« skrivet: 2009-08-13, 09:58 »
Hej Pia
 
Här kommer bild (hoppas jag)

 
Vänligen Patricl

723
Allmänt om adel / Introducerad resp ointroducerad adel
« skrivet: 2009-08-13, 09:20 »
Tack Niclas
 
Det får bli ett fjärrlån på Aristokrat eller förädlad bonde...
 
Jag får samtidigt rätta mig själv angående summan 119, 4 st har senare blivit introducerade, så 115 får jag det till. Men det skall bara vara 99. Om man ser vilka som (förmodligen) har dött? ut så är det 18 st, och inte 16 som borde vara det riktiga (115-16=99).  
 
Någon som vet hur + och - går ihop här?
 
Vänligen Patrick

724
Allmänt om adel / Introducerad resp ointroducerad adel
« skrivet: 2009-08-12, 19:05 »
Fortsätter min fråga från ovan.
 
Tydligen skall 95% tagit introduktionen på Svenska riddarhuset. Om man nu vet detta finns det då en lista över resterande 5% ointroducerade?
 
Ointroducerade har enligt senaste kalender 119 ätter. Nu är ju då inte alla ointroducerade med här. Det är dessa som då inte finns med i kalendern som jag är intressrad av. En del tas ju upp på forumet, men åter igen, inte alla. Känner någon till om mer info någonstans vilka som blev adlade men ej tog intro...
 
Vänligen Patrick

725
Ointroducerad adel i Danmark / Ointroducerad adel i Danmark
« skrivet: 2009-08-12, 15:37 »
Finns det någon förening i Danmark för de ointroducerade i Danmark? Hade de samma system för dessa som i Sverige? Finns det möjligen någon sida på nätet för dessa?
 
Vänligen Patrick

726
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Edelsten
« skrivet: 2009-08-11, 21:27 »
Har du möjligen lagt frågan under fel namn? Det är väl Adelstam du undrar över? ,men du har skapat rubriken Edelsten!
 
I vilket fall så finns det ingen adel i Danmark som heter Adelstam enligt DAA. Fast det är kanske ointro adel?
 
Vänligen Patrick

727
Nu missuppfattar du allt Åsa
 
JAG skrev att jag fann en betydligt tidigare bok som skriver exakt samma som din Rotlieb. Men jag förstår fortfarande inte varför du frågor om du sedan inte bryr dig? Du kan inte vet om denna Måns inte finns i någon skrift, eller för den saken din uppgiftslämnare, så länge man inte har gått i genom allt, vilket självklart ingen har gjort! Jag tror nog att din uppgiftslämnare blir glad åt uppgiften jag fann.
 
Visst kan det vara Magnus som är fader, men det behövs lite bevis för det.
 
Vänligen Patrick

728
Det är tydligen bara vissa som tror att han var naturlig son vilka dessa skulle vara vet jag ej. I von Stiernmans matrikel från 1754-1755 står följande: och mena somlige honom hafva vara en naturlig son af hertig Magnus i Östergötland
 
Här har du då ett betydligt äldre exempel än vad du hade innan om son till Magnus.
 
Vänligen Patrick

729
Jag läste filerna och även min kalender från 1857. Det står ju inte att han är son till Magnus utan, förmenas av somliga enligt 1857. förmenas hafva enligt ditt första dokument.
 
Hur man hittar skattebonden Måns vet jag ej, men det verkar ju konstigt om det bara satt in ett namn.
 
Fast detta kan säkert någon annan bättre. von Stiernmans matrikel är ju tidigare än de du refererar till, kanske det står något där?
 
Vänligen Patrick

730
Hej Åsa
 
På Riddarhusets skiva står det att hans fader är Måns Helgesson, gift med Barbro Sigfridsdotter. Och Sven heter Sven Månsson, adlad Eketrä.
 
Är detta fel?
 
Vänligen Patrick

731
Godkväll
 
Hur många filmer finns det ute i bygderna som är tagna på 1900-talet i kommunarkiv/och liknande, och självklart i hemmen. Svt har ju ett stort arkiv med filmer, där kan man ju få kopior ex. Skulle det inte kunna vara en ide´att föra över dessa kommun/hemfilmer till Dvd för försäljning. Självklart så får man redigera så att det blir en trevlig film att visa. På dessa filmer kanske man kan se gamla byggnader och anor. Tänker väl främst på tidigt 1900-tal.  
 
I min kommun har man överfört en gammal (år 1959, ca 30 min) journalfilm till Dvd. Så nog kan det finnas både äldre och yngre filmer på musser och kommunala arkiv.
 
Filmen har en förening överfört, så skulle inte detta vara något för våra föreningar innan filmerna förstörs, eller helt enkelt görs tillgängliga igen.
 
Vänligen Patrick

732
Idag 20,00 på Svt24 börjar den svenska repisen på detta program. Passa på ni som missade sist.
 
Vänligen Patrick

733
Egen hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-29, 11:53 »
Så var det dags igen att inte få mailen från Lotta 29 Juli 10:18 och efterföljande. Min mail blir allergisk när du gör ett inlägg Lotta. Fast det gällde ju inte den 28 Juli 21:20. Märkligt!
 
Så i bakhuvudet fast det då någon anledning att jag låtit min sida vila 6 år, för helt invändingsfritt enkelt ser vi ju på ovanstående att det inte är. Hoppas att ni får det att funka Olle och Chris!
Men detta kom!
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-07-29 11:54)

734
Egen hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-28, 19:00 »
Hehehe!
 
Jag satt beredd för den första kommentaren/skrattet! Jag registrerade namnet hos den leverantören, som då även hade hotell. Jag tog paketet. Det skulle ju vara så lätt (jag har kollat hotellet nu, det är ändrat)Så jag provade med en bild (fotbollar) sedan lyckades jag inte få bort den, eller för den sakens skull lägga till något, hahahaha. Där har den legat i flera år nu (möjligen 6 år), jag är en tacksam kund för det företaget, jag tar ju inte upp någon plats på deras server hahahaha. Det är himla roligt i alla fall.
 
Vänligen Patrick Undrar om det finns någon räknare till sida, den kanske snurrar för fullt nu

735
Egen hemsida / Äldre inlägg (arkiv) till 28 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-28, 18:00 »
Hej på er!
 
Tycker också att det var en bra sida Olle. Jag försökte för några år sedan med egen hemsida, resultatet ser ni på http://vonbromsen.se/ Och nej, jag är inte intresserad av fotboll. Främst var det i stundens hetta som jag skapade detta mästerverk. Sen fick jag aldrig bort det, så din länk passar även mig, kanske jag tar mig tid att göra något denna gång.
 
Vågar man slänga in en brandfackla i denna tråd tro? Här kommer den i alla fall: Vore det inte trevligt om förbundet hade någon länk där man kunde lägga upp sin hemsida? Nu finns det ju några få hemsidor på nyttiga länkar. Visst finns det olika sajter som har samlat ihop hemsidor, men skulle vi inte kunna ta och göra det här också? För vi vill väl visa upp sidorna när vi nu ändå skapat dessa? Kanske det dessutom kunde hjälpa någon som kört fast! Och nu kanske det kan bli fler sidor med tipsen ovan.
 
Vänligen Patrick

736
Hur var kosten förr? / Hur var kosten förr?
« skrivet: 2009-07-24, 13:10 »
Jag såg att det tas upp i nya numret av Populär historia. Där nämns även lite konserveringsmetoder.
 
Vänligen Patrick

737
Allmän historia / Svensk historia
« skrivet: 2009-07-24, 13:06 »
Nu till hösten kommer ett helt nytt Sveriges historia i åtta band, nordstedts förlag.
 
Vänligen Patrick

738
Efter att jag funderat en stund på ovanstående så har jag kommit fram till följande:
 
I materialet från datainspektionen fanns det ju information om just det jag nämnde gällande journalistiskt förarbete. När vi pratar glasklart så ser det ut som att lagen följer diamantens inre väsen. Även där finns flera grader när man bedömer dess renhet. Fast det är intressant att vi släktforskare som letar sanning, bedömer och värderar källans värde i förhållande till det vi finner, ändå inte är överens. Eller så är det jag som inte fattar att vi/ni är överens hehehe!  
 
Men jag kommer att lägga upp bilder på ett skyddat ställe (lösenordsskyddat, detta finns redan) där man ges möjlighet att kommentera bilden (enligt kod, se nedan). Där jag samtidigt ger info om att det inte finns någon garanti för att sidan inte kan bli hackad. Till en början kommer endast avlidna läggas upp, men min förhoppning är att de levande finner det roligt att vara med. Jag kommer också att lägga en vattenstämpel på korten och sedan lägga upp bilden i tillräckligt låg upplösning, allt för att göra det ointressant för de onda att finna korten intressanta. Förmodligen kommer en intern kod att läggas till korten som bara de ättlingar som finns med kommar att få möjlighet att tyda.
Nu vet jag att vissa utav dessa knep går att komma förbi, men jag känner mig nu nöjd med det jag gjort.
 
Ättlingaverket kommer att hammna på en annan plats, självklart med info om möjlig hackning, där jag har ytterliggare en kod som inte är kopplad till fotokoden. Dessa koder kommer då finns på två separata ställen (ej på de nu nämnda databaserna). Med dessa koder kan de inbjudna klass4 konstatera vem som är vem, och då vem som är på korten. Om det skulle finnas någon levande som inte skulle vilja vara med, så skall den möjligheten erbjudas. De hamnar då i klass3 och kan då ta del utav klass4, men inte tvärtom. I klass2 hammnar hemligt som ser tre och fyra. Själv blir jag nummer1 och kan ta del utav allt utan undantag.
 
Överarbetat? absolut, men himla roligt att skapa. Så skall jag göra det säkrare så får jag lägga ner hela tanken. Där är jag inte än.
 
Kommer på att tänka på en bok som heter Barndom som väckte rabalder när den kom (inga namn här inte).Så visst går det i tryck skriva väldigt mycket, utan något efterspel. Förutom ett ramaskrik! Men det fanns ju med i beräkningen. Fast detta skrivit mer som kuriosa än som ett inlägg i debatten!
 
Vänligen Patrick (med rem och hängslen, även om resåren är lite utsträckta)

739
Övrig teknik / E-postproblem
« skrivet: 2009-07-23, 17:50 »
Hej du!
 
Märkligt ändå. De tre mailen efter Lottas kom fram. Jag hittade fram till det du nämner, men jag avvaktar lite i och med att de andra kom fram.  
 
Vänligen Patrick

740
Och varför har inte Lottas tre inlägg nåt min dator?
 
Vänligen Patrick

741
Övrig teknik / E-postproblem
« skrivet: 2009-07-23, 15:22 »
Hej Stefan!
 
Hur fick du igång det? Nu får jag heller ingen mail från min egen tråd här!  
 
Vänligen Patrick
 
Fast nu kom detta i alla fall, märkligt
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-07-23 15:24)

742
Övrig teknik / Extern hårddisk eller bärbar pc?
« skrivet: 2009-07-21, 14:32 »
Hej Eri
 
Jag har varit och tittat på de små. Jag tyckte till en början att det skulle vara jättesmart att ta med sig överallt, arkiv och liknande. Men efter lite funderande och att synen kunde varit bättre så avstod jag från köp. För skärmen är ju inte stor 9/10 tum om vi pratar om de riktigt små och billiga.
 
Det externa minnet du funderar på är säkert en extern hårddisk att koppla till din dator. Och visst kan du variera dessa, men tror knappast att du skulle behöva flera. De rymmer oftast mycket.
 
Så duger datorn till allt du tänkt dig, så blir det ju billigare med en extern hårddisk. Dessutom, om du köper ny dator och för över allt ditt forskarmaterial så bör du ändå ha en extra kopia i fall datorn/hårddisken kraschar, och då är du tillbaka till en extern hårddisk i alla fall.
 
Sedan finns det ju små och smidiga USB-minnen som idag rymmer mycket. Jag har själv ingen erfarenhet av att kopiera över släktforskarmaterial till dessa, så jag vet inte hur mycket man kopierar av programet och liknande (fast det gäller ju även till hårddisk). Detta kanske är den smidigaste och framför allt billigaste lösningen. Om då minnet är tillräckligt stort vill säga.
 
Kanske det finns någon som vet hur mycket plats det tar om man vill föra över sitt material till ett USB-minne? Självklart varierar det med det inmatade!
 
Vänligen Patrick

743
Hur var kosten förr? / Hur var kosten förr?
« skrivet: 2009-07-21, 12:17 »
Tanken var god tycker jag nog! Det blir nog till att konservera på alla möjliga vis
 
Jag har för mig att AGA säljer is, men när den är framme så lär man bada i bilen. Jag hittade ett forum som tog upp dessa saker, skalman.nu
 
Vänligen Patrick

744
Hur var kosten förr? / Hur var kosten förr?
« skrivet: 2009-07-21, 12:04 »
Så det går fortfarande att köpa anpassad is till dessa. Fast, som du säger, gratis blir det ju inte, men kanske en möjlighet för de ute i obygden utan tillgång till ström. En sommarstuga kanske.
 
Vänligen Patrick

745
Hur var kosten förr? / Hur var kosten förr?
« skrivet: 2009-07-20, 23:54 »
Det var roligt att se. Det var ju ändå rätt så fina och moderna. En sådan skulle jag vilja ha, fast att hitta is på västkusten låter sig inte göras i första taget tack vare den globala uppvärmningen.
 
Tack till er alla. Nu har jag i tanken löst det ellösa hemmet.
 
Vänligen Patrick

746
Så i princip kan man då lägga ner ett på nätet ättlingaverk om man då inte frågat alla? Fast svaret jag fick om att lägga ut ett ättlingaverk, kunde räknas till ett journalistiskt förarbete inför en kommande bok så var det okey (enligt telefonsamtal). Detta för att få inblandade att skicka in rättelser/kompletteringar på ättlingarna.
 
Jag tycker verkligen inte det är glasklart, för som det står om känsliga/okänsliga och harmlösa uppgifter så verkar det som det är ullstrumpor som gäller i alla lägen. Då behöver man ju inte oroa sig för något i alla fall. Det blir i så fall att använda ett program i datorn och sedan välja vilka alternativ man kan släppa inför varje individ som vill ha utskrift. Då kan ju dessutom ingen hacka sig in på sidan.
 
Vänligen Patrick

747
Vi kan konstatera att detta är ett levande forum i och med en debatt om dess utveckling i alla fall! det är vi säkerligen överens om.
 
Fast om jag har en fråga av släktforskarart, så bryr jag mig inte om struktur eller liknande, jag vill bara få ett svar om det är möjligt. Allt annat är ju då egalt för mig. Däremot om jag börjar bli varm i kläderna i ett forum, kanske jag börjar titta på det du nämner, om jag trivs där.
 
Sedan som du skriver att dina forumsdeltagare trivs där, det tror jag säkert. Jag får intrycket att det är gemytligt där. Att man skapar gemytliga forum har jag inte uttryckt mig något om. Det är frågorna som hade underlättat för ex. nybörjare om de fanns på ett ställe (även oss andra, självklart).  
 
En fråga då: ställer du då frågor själv på ditt forum eller här, kanske både och?, alltså en ren forskarfråga? ingen kringvetenskap.
 
Att lägga ut länkar här till olika forum här, anser du att det är att öka mångfalden? eller att helt enkelt att underlätta för densamma.
 
Vänligen Patrick (som vill väcka debatt för släktforskningens utveckling på olika områden)

748
Hej på er Anders*2
 
Jo, jag håller med er i att vi bör göra allt för släktforskningen. Det är bara så att vi har olika synsätt att tackla det hela. Sedan har jag sett att du A.E har en del andra rubriker till förfogande på ditt forum som tillför något mer än just den vanliga forskningen. Däremot har du nog missuppfattat något, Den kommunistiska tanken att man ska kunna utnämna ett forum som överlägset de andra tror jag inte alls på. Mitt huvudargument emot är att människor är olika och tycker olika Självklart håller jag med dig i detta, men det det var inte detta jag menade. Att samla frågor på ett ställe ser jag inte som något kommunistiskt eller att jag hävdat att forumet blir bäst för det. Ett forum blir inte bättre än vad intentionerna är, och visst är det så att här på Anbytarforum finns mycket att göra, helt klart!
 
MEN det underlättar om man som forskare går till ett ställe än sju ställen. Det är vad tråden handlar om, inget annat. Men om man nu söker efter Gais eller Öis (man gillar ju olika saker) så kan man (förmodligen) gå till fotbollsförbundets hemsida och hitta länkarna. Att då finna länkarna där ser jag som fullständigt naturligt, och att på motsvarande sätt tycker jag släktforskarförbundets policy borde vara (okey, man slåss om samma frågeställare och svarare) men så länge det inte finns pengar med så varför inte?
 
En tanke tar ju inte död på alla forum, självklart inte. Men upp med länkar då så folk kan hitta dessa forum. Det sitter ju ändå viss kompetens på dessa forum! I såfall får ju alla själva bilda sig en uppfattning vilket som passar bäst för var och en. Kanske finner de ett svar som de kanske inte löst annars. Idag är ju alla avgiftsfria vad jag kan se, av de jag funnit vill säga.
 
Vänligen Patrick

749
Så man la dessa isblock i något som kallas isskåp då? Jag trodde att man använde just bara blocken med ex spån och byggde någon sorts fyrkant med blocken. Eller gjorde man både och?
 
Jag hade just för mig att de kunde användas över sommaren, men var inte säker. Nu är det då bekräftat från två håll.
 
Vänligen Patrick

750
Dessa isblock som man hade förr som ersättning för kylskåp/isskåp? var de vanligt förutom i norra sverige? De sågades ju ut i älven och byggdes upp med isolering av spån och liknande. Detta var ju vintertid, men tydligen skall blocken hållit säg länge ändå. Någon som vet hur länge? Var detta det ända sättet att skaffa kyla till maten.
 
Vänligen Patrick

751
Hej Olle!
 
Jag letade lite i trådarna på just datainspektionen, och just då vad som diskuterats vad som är tillåtet. Jag var själv i kontakt med Datainspektionen för flera år sedan, jag har skrivit det i någon tråd men finner det inte nu (fel på sökningen). Svaret jag fick i förkortad version, utifrån min fråga var att det var okey (den som finner mitt utlägg i saken, ser min fråga till myndigheten). Däremot tror jag nu inte att jag frågade om just foto eller gjorde jag det?
 
Man skickar människor till månen, men tvistar fortfarande vad som gäller angående PUL! och då som sagt även kort på dessa. Om man frågade alla som har en uppfattning i frågan, jag undrar hur det resultatet skulle bli? För det berör ju ändå så många härinne på ett eller annat vis. Så ett 100% klargörande hade ju varit bra. Kanske något för styrelsen att ta tag i efter en välförtjänt semester! Det borde bli lite mer tyngd i frågan då. Eller är detta redan gjort, och klarlagt? Jag som har missat det?
 
Vänligen Patrick

752
Hej Anders
 
Du får gärna precisera 2:3, för kan just inte en samling länkar vara just ett samarbeta över gränserna där man talar om att B, C, D osv finns? som du nämner i 3:2. Och just när det kommer till 1:3 och 1:5 så är ju nu Anbytarforum gratis (men de kanske startade/engagerade sig under turbulensen här) och att de skulle missat Rötter verkar för mig lite otroligt.
 
3:3 skulle kunna vara en bra lösning om det går att genomföra!
 
Vänligen Patrick

753
Godmorgon!
 
Hej Jimmy, Fast nu undrar jag om det inte var sent när du skrev ditt inlägg: ja och varför sätter inte ICA upp en stor karta på sin anslagstavla med körhänvisningar till COOP och Willys?  
Sist jag var inne i dessa affärer fick jag i alla fall betala det jag ville ha. Det är ju liksom deras affärside, eller hur? Och att då inte lägga upp en karta blir då rätt naturligt! Men de olika länkarna jag pratar om tar ju inte betalt, och det finns ju heller inget egensyfte med att vara knuten till just bara en.
 
Jag förstår din tanke men jag håller nog inte med när det gäller nästa heller: Enda anledningen till att en sådan länk läggs upp på Anbytarforum skulle i så fall vara för att ingen skall favoriseras framför en annan, det har ju redan nämnts några forum här. Min tanke just med att länkar skall bli synliga är just för att underlätta för oss släktforskare att finna vårat material, var det än befinner sig. Det intressanta är tycker jag själv i alla fall är att de senaste tre dagarna har jag funnit flera frågeforum med för mig helt okända forskare (vid ett första påseende). Jag har inte gått något djupare in och tittat vilka de är, eller frågans svårighetsart. Hur hittar dessa människor dit? Skedde det när det kostade här? Frågorna kan bli många! Men jag finner det väldigt intressant! att man går till ett mindre forum utan specialkompetens.
 
De forum jag själv har haft väldig nytta av finns i Blekinge och Båhuslän (en liten eftergift). Även om jag nu kanske inte ställer frågor där, så finns det information som jag hade behövt oerhört lång tid att försöka hitta. Likadant tänker jag när det gäller övriga landet, det kanske finns liknande på fler ställen? så även om inte just jag har anor där, eller behöver söka information, så kanske det hjälper någon annan!
 
Så, allt för att underlätta för oss forskare måste ju vara rättesnöret vi jobbar efter! Hur man sedan gör, det är en annan sak.
 
För kan vi inte få bort dessa forum (om man skulle våga tänka tanken)så samarbete är min starka övertygelse! if you cant beat them, join them tror jag det var.
 
Vänligen Patrick

754
Det var roligt att det blev lite respons på tråden!
 
Och utan att änns ha sökt så fann jag ytterliggare ett forum som då var knuten till en kommersiell produkt. Och då vet jag ändå inte vad som finns mer i Sveriges land.  
 
Borde det inte finnas en länk på Anbytarforum till alla dessa frågeforum (tänker då inte på någon förenings lilla frågespalt) utan de något större. För vad som redan sagt så finns de ju, vad vi/jag än tycker om det. Vissa av dessa forum är ju väldigt informativa när det handlar om deras region. Eller vi kanske skall börja rabbla de här? Några finns ju redan omtalade på forumet men inte samlade. Finns det frågeforum över hela landet tro?
För vi vill väl utveckla slälkforskningen i Sverige?
 
Vänligen Patrick

755
Hej på er!
 
jag kollade lite grand på Slaktportalen, den verkar som den är samma som My Heritage. Finns det någon aktiv härinne som använder denna?  
 
Det har ju redan i andra trådar diskuterats angående just att lägga ut på nätet. Och det verkar som det alltid finns två åsikter vad som gäller. Men att att det råder tveksamheter angående kort var nytt för mig. Det rör sig inte om kändisar (förutom en då)utan vanliga svenssons? om det går att skriva så.
 
Vänligen Patrick

756
Godkväll på er!
 
Idag hittade jag ytterliggare ett frågeforum (familjeband)där det ställs vanlig frågor om anor och liknande. Först som sist: jag är i detta fall för en centralisering när det kommer till frågeforum gällande släkforskningsfrågor. Vi har ju i Rötter en väldig kunskapsbank, både lagrad på server (den har väl blivit säkrare nu?) och då även bakom tangentbordet. Visst finns det olika upplägg på de olika forumen, och självklart kan inte alla gilla ex. minimjölk men släktforskningen blir så splittrad i Sverige på detta vis!
 
Och jag vet att vissa var före Rötter, och i andra fall har det varit som en motreaktion mot annat (behöver ingen mer förklaring tycker jag bland rosepedemin som sprider sig just nu, smaka doften istället). Det pratas olika bra plattformar och annat tekniskt, och visst är det bra. Men det är ju innehållet som räknas! Sedan har vi ju olika regionala forum, vilket vid ett första påseende verkar bra/bäst. Men vi anväder ju datorn med Internet och då spelar ju det inte någon roll var man sitter! Och tack vare detta så har ju släktforskningen i de flestas fall gått framåt, tack vare att det finns någon person i Sverige som kan sin region och då svarar på en fråga.  
 
(har själv varit ute på ett annat forum, men tyckte att det splittrades upp så)
 
Men självklart får man öppna hur många forum som helst, men förklara gärna fördelarna med det! För inte kan det väl vara prestige, eller vi kan också.
 
Ta nu inte detta som kritik till de olika forum och de som driver dessa, utan som ..... tja, vad vet jag! Kanske jag ser att samarbete, gemenskap och framåtseende underlättar betydligt om man vill göra något riktigt bra.
 
Vänligen Patrick

757
Kunde kanske skrivit det rakt av vB= von Brömsen. Fast jag har kommit över känsligt material som gör att det skulle kunna bli problem, därav stängt forum. Fast jag måste ju ändå få godkänt gällande känsliga uppgifter. De andra behöver jag då alltså inte tillstånd för?
 
Jag tittade just nu på My Heritage, jag får hålla med att det var segt men annars verkar det vara som det jag söker. Jag vet först efter jag laddat ner det och jobbat lite i det.
 
Vänligen Patrick

758
Hej på er!
 
Till Jimmy: Till en början är det tänkt att det skall vara ett ättlingaverk till en vB som kom till Hjärtum,och det är utifrån dessa som trädet skall skapas. Sedan skulle ju man faktiskt kunna gå vidare med generation efter varandra, fast det växer så in i norden bara. Men jag är enveten så.... Jo tanken är att ett kort öppnar upp porten för dig. Varför jag vill ha den lösenordskyddad beror på våra lagar vad jag förstår, som gör en offenlig tavla omöjlig. Det kommer ju (i bästa fall) vara nu levande personer som då finns med i tavlan.
 
Kan väl på detta vis redan nu annonsera vad som komma skall. Det kommer presenteras en del överraskningar.
 
Skall under helgen titta lite på förslagen.
 
Vänligen Patrick

759
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 18 juli, 2009
« skrivet: 2009-07-16, 23:17 »
Jag tar och instämmer i hyllningskören! Men lägger gärna till ytterliggare tre herrar (ursäkta damer) som sitter inne med väldigt mycket kunskap gällande mina områden. Och det är Staffan Bengtsson Sth och Jörgen Axelsson Blekinge. Men det finns ju fler, för alla ledtrådar/bevis är ju guld värda.
 
Sist men inte minst, Kaj Jansson som gör medeltiden begriplig för oss. Det finns ju trådar som han oförtrutet fortsatt och försökt att få andra att ta till sig vad källor säger.  
 
Vänligen Patrick

760
Hej!
 
Håller som bäst på att planera en släktträff och vill då utnyttja all den teknik som utvecklingen kan bistå med. Jag har läst lite trådar på forumet om olika program och vad några användare tyckt om dessa. Fast jag undrar vilka som efter en tid fortfarande använder något av dessa webbaserade programen? Gratis är ju allt gott, så skulle det vara ett sådant, dessto bätre.
 
Jag har funnit Geneanet och MyHeritage/Kindo. Finns det fler? Främst på svenska!
 
Tanken är att bjuda in släktingar så att de själva kan uppdatera efter hand som tid förflytter. Kort skall kunna läggas in (endast utav mig om det går)genom tillsändelse till min mail. Sidan skall alltså inte vara öppen för vem som helst,endast genom lösenord som jag delar ut, vad jag förstår så faller väl Geneanet då?
 
Finns det några tankar/funderingar kring detta? så att jag träffar rätt!
 
Vänligen Patrick

761
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2009
« skrivet: 2009-06-30, 20:31 »
En jättesol till oss alla och en var som nu hämtar kraft inför höstupptakten, med mycket forskning och lösningar till alla gamla anor som gömmer sig!
 
 Patrick (som skyddar skulten med hatt/mössa mot solen)

762
Hej Stefan
 
Denna sida har jag upptäckt förut, men jag har uppenbart missat detta. Tackar för länkarna Stefan.
 
Vänligen Patrick

763
Godmorgon bland solstrålarna!
 
Vilka sjukdomar gjorde att man inte fick gifta sig? och när togs det bort?
 
För epelepsi togs ju det bort 1969. Syfilis ?
 
Vilka fler?
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-06-25 08:56)

764
Adel eller inte / Adel eller inte
« skrivet: 2009-06-24, 04:56 »
Hej Henrik
 
Jag sökte lite snabbt på nätet och tror nog att du kommer till sist in bland annat kyrkherdar i Naverstad. Såg bland annat kopplingen till fs i Masthugget. Om du tittar under släkten Gädda så finns lite mer. Jag har läst lite om Gädda/Gedda och att det finns reservationer angående de äldsta leden, men du kommer en bra bit bort innan det, så du skall inte ta allt för sanning. Försök få tag på boken på ditt bibliotek.
 
Fast roligast får du ju om du själv släktforskar. Då kan du ju bli säker på att det stämmer. Sedan får du ta hjälp här med det som blir svårare.
 
Vänligen Patrick

765
14 Heraldik och ordenssällskap / Heraldik på svenska
« skrivet: 2009-06-20, 18:01 »
Hej Claes-Göran
 
Det var roligt att de lagt ut denna bok från Skokloster. Men jag tror nog att den bok jag funderar över är en annan. Det kanske är fel tid att lägga ut en sådan här fråga, heraldikvänner är kanske få ändå, och färre nu. Jag har vapenbilden från det den kom ut, tyvärr magasinerad. Jag kommer inte ihåg om denna bok har varit med där.
 
Vänligen Patrick

766
14 Heraldik och ordenssällskap / Heraldik på svenska
« skrivet: 2009-06-19, 14:22 »
Känner någon till vilken dagbok som kom fram för högst 10 år sedan. De var en adelsman som åkte runt och hälsade på i Sverige/Europa? hos andra fränder och där samtidigt målade av deras vapen. Jag tror det var på 1600-1700 talet han gjorde detta. Detta stod de om i olika tidningar. Det blev auktion på boken och jag har för mig att någon svensk institution köpte boken för dyra pengar, men vilken? finns den tillgänglig på något vis? En del utav vapnen fanns inte information om hur de såg ut innan dagboken kom fram och kunde uppvisa detta. Känner någon till denna?
 
Vänligen Patrick

767
Sankt Ibb (Ven) / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-07-15
« skrivet: 2009-06-17, 09:42 »
Skulle någon med lokalkännedom (eller hänvisa mig rätt på nätet). Det skall tydligen finnas en gata, väg, lid eller liknande som heter von Bröms(s)en på ön Ven. Jag har använt Eniro men finner inget.
 
Kan någon möjligtvis veta hur den fått sitt namn? och när?
 
Vänligen Patrick

768
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
« skrivet: 2009-06-16, 18:21 »
Hej på er
 
Ja där var ju några sidor. Med tanke på att frågan ibland dyker upp så skulle man ju kunna samla dessa länkar under något.
 
Vänligen Patrick

769
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
« skrivet: 2009-06-15, 20:36 »
Godkväll!
 
Jag hittar just nu inget bättre ställe, så om någon moderatvill flytta detta, så varsågod.
 
Vad jag vet så har det ju tagits upp en fråga om nyare fotografier i någon tråd. Jag kommer inte ihåg svaret just nu, men det var väl kapaciteten? som satte gräns för detta? I vilket fall.
 
Skulle man inte kunna skapa en översiktstråd (inget bra namn, jag vet) där man kunde efterlysa folk från sin ungdom och liknande, där man kanske endast har ett foto och litet info om personen utöver man man gjorde igår. Jag vet att någon veckotidning sysslar/sysslat med detta (hemmets veckotidning?)borde inte en sådan sak kunna ligga under Rötter? Bättre spårhundar finns ju inte!
 
Nu finns det ju lite olika sätt att lösa detta ändå, sannolikt bör tilläggas. Fick senast idag ett uppdrag som bara sträcker sig 25 år tillbaka, men ändå!
 
Ibland dyker det ju upp på forumet lite småfrågor av denna typ. Man skall ju inte ta upp levande personer, men det gör ju tidningen också, är det någon skillnad?
 
Vänligen Patrick

770
Sigurd Jorsalafar / Sigurd Jorsalafar
« skrivet: 2009-06-10, 14:12 »
Enligt sägnen skall ju Sigurd fått med sig en flisa av kristi kors som förvarades i ett skrin, camminskrinet. Sedan kom de trevliga Venderna 1135 och brände och skövlade ordentligt. De skall då också tagit med sig skrinet. Enligt Wikipedia skall det funnits i Polen för att sedan försvinna 1944. Den andra varianten jag sett är att det fanns i en kyrka i Tyskland och där förvarades i en kyrka som tyvärr råkade ut för bombningen under andra världskriget. Det senare står att läsa i Kastalakyrkan, Kungälv, där också en kopia förvaras.
 
OM det nu stod i en kyrka fram till 1944 eller där omkring, borde det då inte finnas ett kort taget. Man tycker att det borde dyka upp ett foto av någon som varit intresserad av historia eller kistan som sådan! Det finns ju en del rekonstuktioner, men de är ju tydligen baserade på ett annat skrin som man då tror att camminskrinet såg ut. För att sedan rekonstuera hur vikingahusen såg ut? utifrån skrinet?
 
Känner någon till detta? även om mycket försvann i samband med kriget, och om man dessutom täcker på ledningens förkärlek för germanska släktled och dess historia, så borde väl något finnas dokumenterat?
 
Vänligen Patrick

771
000 Osorterat / Släktforskarföreningar, behövs de?
« skrivet: 2009-06-10, 08:28 »
Godmorgon!
 
Har våra föreningar i dag ett existensberättigande? Frågeställningen nuddar lite av de frågeställningar jag haft på forumet, så nu tänkte jag röra mig mot kärnans mitt.  
 
Innan jag börjar så vill jag citera vad en ordförande för ett ungdomsförbund sa angående Piratpartiets framgång ( i vilket fall så var det detta faktum som man skyllde på, angående sitt eget dåliga resultat). Förbundsledningen har missat de unga och hur de lever (underförstått, genom Internet). Detta sagt av ett parti på högerkanten.
 
Och är det inte just detta som även våra föreningar gör? Jag har själv börjat med en liten kartläggning gällande föreningar i min kommun. Min undran, har eran förening lätt att få medlemmar?, som är unga (som tar över)?, har valberedningen folk på kö till uppdrag och styrelse? Svarar ni ja på alla viktiga frågor så tror jag ni är ett unikum! I vilket fall så tror jag merparten inte har det så.  
 
Varför? Det är ju svårt att även få gamla att engagera sig i en ex. styrelse och då kommer ju alla äldre ändå från ett förenings-Sverige som vi kanske idag ser slutet på inom en snar framtid (se citatet ovan, och de unga vi idag saknar i föreningarna. Nu bortser jag från idrottsföreningar).
 
Hur många utav er är inte inne på anbytarforum och kollar av vad som hänt? Kanske dagligen, flera gånger om dagen till och med? undertecknad i alla fall. Så vad skiljer oss från de unga? Vi har ju hittat den perfekta föreningen i cyberrymnden vi med, där vi umgås virtuellt. Vi frågar, svarar och planerar. Har ni inte mer forskningsnytta utav anytarforum än eran egen förening?
 
Behövs verkligen en förening för att lägga ut ex. forskningsmaterial på en hemsida? Måste vi träffas och släktforska under en förenings namn? Går det inte att träffas ändå med forskning och gemytlighet? Har en förening ett egensyfte? vilket i så fall? Måste man vara en förening för att göra något för sin hembygd? Räcker det inte med flera eldsjälar? Bryr sig barnen på gården om att de är ju ingen fotbollsförening, och därför inte kan spela fotboll?
 
Så, nu tänker han lägga ner alla föreningar. Det blir ju pannkaka utav allt! Ja, det tror jag med. Tanken med mitt inlägg är att få oss att börja fundera på vad vi vill med våra föreningar, och vad de bäst kan göra! Har vi alla (föreningar) ett pågående projekt för alla släktforskares fromma på gång? Självklart så har vi ju olika resurser iform av medlemmar, material o.s.v. Vad sägs om att sammarbeta med på orten lämpliga parners, kanske hembygsföreningar. Det finns kanske andra som är lämpliga, studicirklar i något studieförbund? Vägarna är många, det handlar bara om att välja väg och starta.
 
För det kan väl inte vara så att föreningen bara har möten (för det säger ju stadgarna) året runt för att ta sig till nästa årsmöte? I ett sådant fall skulle jag ifågasätta ett existensberättigande. MEN något sånt kan väl inte finnas?.
 
Och här regnar det, tänk då vad jag kunde skrivit om det även åskat!
 
Vänligen Patrick

772
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2009-06-04, 18:03 »
En annan sak som spörsmålet handlade om var att om man fann nya gravrättsinnehavare till skyltarna så går det bra just nu i alla fall, MEN det skulle inte gå i all evighet. Beroende på olika kyrkogårdar så är vi nog snart där, då evigheten tar slut. Det är så att kyrkogårdarna blir tvugna att återta gravplatser på grund av platsbrist. Så man kanske skall tala tyst om att ta över gravrätter!  
 
Så frågan är hur länge man har en möjlighet att läggas ner? om man då inte blir tvingad till kremering genom eldbegänglighet eller kremering genom nedfrysning/kompremering (någon ny metod jag inte vet om den kom i bruk).
 
Fast är det inte så att i Sth sker bara kremeringar? på grund av just platsbrist! Detta hörde jag för flera år sedan, om det stämmer hoppas jag snart få svar på.
 
Vänligen Patrick (som redan har en fysisk grav klar, det är bara jag som fattas i den )

773
Inför kommande släkforskardagar i Falköping. kan vi då inte  ta och verka inom det teknologiska samhälle som vi befinner oss i! Jag förslår att någon i föreningen som anordnar den samma (eller någon annan) att skapa en youtube film för de som inte har någon möjlighet att närvara!
 
Det samma anser jag när det kommer till föreläsningar av olika slag antingen genom förbundets omsorg eller ex. någon förening (självklart frågar man förläsaren om det går bra).
 
Sedan lägger man en länk i Rötter där då filmer efterhand läggs ut.
 
Låt oss verka för att släktforskningenh når ut, tekniken finns, är billig och inte komplicerad. Låt nu Falköpingsdagarna bli ny teknisk start att nå alla och en var!
 
(detta är bara en av kommande ideer som ligger på lut)
 
Vänligen Patrick

774
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-11-11
« skrivet: 2009-06-03, 21:29 »
Hehehe
 
Så var det ja

775
Släktforskare / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-11-11
« skrivet: 2009-06-03, 20:46 »
Godkväll i stugorna och överallt!
 
Jag undrar om siffrorna som nämns har förändras gällande hur många forskare vi är, och som skulle vilja forska?
 
Idag finns det omkring 50 000 aktiva släktforskare i Sverige, därutöver 150 000 personer som småfuskar och enligt en SIFO-undersökning uppger närmare två miljoner svenskar att de skulle prova, bara det fanns tid och möjlighet.
 
Har någon sett nyare/andra siffror? än dessa från 06-06-19. Det har kanske gjorts någon ny undersökning i samband med Vet du vem du är
 
Vänligen Patrick

776
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2009-06-03, 10:04 »
Just detta spörsmål angående ekonomi var just det enda jag då nämnde under punkt två ovan. För jag valde att inte skriva ut vad det kostar i Klv, det var nämligen betydligt mer än vad jag trodde. Mellan 3000-5000 per tre år, allt beroende på storlek utav graven. Därav tror jag inte många/alla är intresserade att fortsätta med driften utav graven. Då ingår blommor, skötsel året runt.
 
I Gbg kostar det från 200kr men då är det tydligen bara vattning utav anhörigas blommor som sker. Vad det kostar med liknande service som Klv har vet jag inte med säkerhet, även om jag hörde att månadskostnaden skulle bli lägre i Klv genemot Gbg.
 
Vänligen Patrick

777
Hej Niclas  
 
Har själv haft nytta av hans arbete. Fast finns inte hans anor klara, forskare som han var? Kanske någon släkting vet?
 
Vänligen Patrick

778
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2009-06-01, 20:45 »
Jag fortsätter här med närliggande ämne
 
Nu har jag fotat alla stenar/gravar som fått den lilla sök-skylten på Kungälvs skogskyrkogård. Tanken är att lägga det i en databas och uppdatera den efterhand som skyltarna dyker upp (kontakt med förvaltningen behövs när nya skyltar sätts upp så att man har möjlighet att fota omgående). Tanken är också att skriva ner vad som står på stenen, även då ta ut GPS koordinaterna.
 
Dessa stenar finns då inte i gravstenssök om någon undrar. En del av gravarna är inte gamla men bortglömnda ändå. Lite sorgligt!
 
En tanke jag hade var att efterforska blivande? gravrättsinnehavare. Jag jag får nog inse att det blir lite mer jobb än vad det ger.
 
Jag ser två orsaker till att ingen sköter om graven:
 
1) ingen vet om den.
 
2) ingen bryr sig längre av olika orsaker (ekonomiskt är en utav dessa)
 
Det troliga är väl att det är nog inte många som hoppar på erbjudandet att bli gravrättsinnehavare!
 
Men den dagen när de blir släktforskare, då kommer intresset angående stenarna, då är det försent. Då kommer mina bilder in som en hjälp från ovan, under förutsättning att den hittas (senare problem).
 
På våra två äldsta kyrkogårdar (västra och gamla) finns inga skyltar, där lär inga skyltar dyka i första taget känns det som (kulturintresse?) även om det kanske skulle behövas i vissa fall. Dessa två kyrkogårdar är väldokumenterade redan.
 
Med detta sagt känner jag att jag gjort en liten sak för kommande släktforskare.
 
Vänligen Patrick

779
Övriga hemsidor, databaser och program / Göteborgs tomtägare
« skrivet: 2009-05-29, 15:44 »
Hej Anders
 
Jag har inte ännu fått svar på den kontakt jag fann, så det verkar som materialet då finns på Polstjärnegatan.
 
Vänligen Patrick

780
Övriga hemsidor, databaser och program / Göteborgs tomtägare
« skrivet: 2009-05-29, 08:16 »
Hej
 
Känner någon till var arbetsmaterialet för Gbgs tomtägare av Olga Dahl finns? Jag vet att hon använt en del av andras redan tryckta material, men hon har ju även rättat en del uppgifter i dessa skrifter, bland annat Kjellin och Berghs arbeten.
 
Vänligen Patrick
 
Svarar mig själv. Jag fann en kontakt i hennes arbete.
 
(Meddelandet ändrat av patrick 2009-05-29 08:33)

781
Övrig teknik / GPS - Köpråd
« skrivet: 2009-05-25, 10:44 »
Ahaa! då förstår jag bättre eller kanske inte. Då jag inte känner till separationen (enligt länk) kan jag därmed inte få den exakta höjd över havet baserat på det jag ser på min Gps.
 
Vänligen Patrick

782
Övrig teknik / GPS - Köpråd
« skrivet: 2009-05-24, 13:35 »
Tillbaka efter en liten apostlatur på cykeln
 
Noggranhet vid havet (Nordre älv) 3-6 meter Waas, höjden varierar då mellan 3-4 meter vilket noggranhetsmässigt får väl vara okey MEN höjden borde ju inte vara 3-4 meter över havsnivå (jag höll den i nivå med vattnet, blött om fingrarna, just för att se hur noggran den är)Jag fick in mellan 10 och 12 satelliter (kan tänka mig att någon försvann över krönet)Och några vågor som höjde nivån var det inte tal om. Fast 4 meters vågor i Nodre älv hade varit skoj att titta på från Fontinberget, märk väl. Waas går heller inte alltid in. Så noggranheten verkar tillräckligt bra för att märka ut var gravar är, även på den mest täta kyrkogård.
 
Vänligen Patrick

783
Övrig teknik / GPS - Köpråd
« skrivet: 2009-05-24, 12:36 »
Hej Håkan
 
Jag har en Magellan eXplorist 100 (den stavningen) som jag använder när jag åker runt och dokumenterar. Det ända jag kommer på är väl att Waas/egnos kompatibel bör den vara, men det kanske alla är idag. Waas är för amerika och Egnos är europas svar på det amerikanska. Dessa system skall då vara bättre. Personligen ställer jag mig lite tvivlande till det i praktiken (i alla fall min manick). Jag får in Waas istället för Egnos (vilket i och för sig är fullt möjligt) men Egnos har jag inte sett i displayen (får försöka hitta intruktionerna). Koordinaterna kan jag inte svara på hur nära de kommer, men höjden känns ibland lite osäker tycker jag. Jag kan ju i och för sig kolla vid havsnivå. Siffrorna vandrar lite väl mycket ibland när jag står still och får in så mycket som ex 10 satelliter. Den borde då vara lite säkrare.
 
Vänligen Patrick

784
Kungliga släkter / Harald Hårfagre
« skrivet: 2009-05-12, 14:49 »
Har för mig att det även finns norska forskare som hävdar att han inte funnits. Jag har läst det på forumet någonstans, möjligtvis under Heliga Birgitta. Kan vara roligt och se vart detta leder till.
 
Vänligen Patrick

785
Jätteskoj, då hoppas jag att flera av våra vänner kommer tillbaka! både de som av ekonomiska skäl och de som av principiella skäl inte kunnat vara med.
 
Vänligen Patrick

786
31 Släktskap och släktrelationer / Blodtest för faderskap
« skrivet: 2009-04-23, 15:15 »
Här har jag missat att jag fått lite svar.
 
Vänligen Patrick

787
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2009-04-21, 15:35 »
Hej
 
Efter genomgång av bou, Wilhelm Bergs Göteborgssläkter och Släkten Sahlgren från Göteborg av Karl Johan Gezelius så kanske jag blivit klokare. Den Regina Sahlgren jag söker efter anger Berg vara syster till Dir. Niklas Sahlgren. Gezelius sätter däremot frågetecken för Regina och systern Christina om dessa verkligen är syskon till Niklas Sahlgren. Varför Gezelius ifrågasätter Berg vet jag ej, Det är nämligen fullt Äktenskapligt och biologiskt möjligt att de är syskon. Regina är då den äldsta i syskonskaran, vilket man ser på födslar. Modern Sara Herwegh har då gift om sig med Nils Persson (Sahlgren), tyvärr saknas deras bou, liksom Reginas. Jag har just i skrivande stund inte sett någon bou som ger den sista förlösande biten i pusslet. Det finns ytterliggare några att gå igenom.
 
Det finns en text vid Regina i Bergs bok som följer: Regina. Hennes dotter säges 1733 vara gift och hade en son sieur Jakob Greiff.
 
En intressant sak är att Berg har givet Regina Sahlgren fel namn (detta är noggrant kontrollerat genom hans egen bok, bou och ett brev från Reginas son Jakob)han uppger att hon heter Sahlberg, vilket då är fel.
 
Jag har även varit på stadsbiblioteket Gbg som skulle ha Bergs orginalhandskrifter för Göteborgssläkter de hittade inte dessa, de finns ej heller på UB Gbg. Så var orginalen idag finns står skrivet i stjärnorna.  
 
På Landsarkivet Gbg som påstår (i datorn) att de finns på stadsbiblioteket, det verkar då inte stämma längre. Men värre är att nr 56 (var det 2:3-4) av Bergs avskrifter verkar befinna sig bland stjärnorna den också.  
 
Finns det någon som vet källan till att Berg har lagt in Regina Sahlgren/Sahlberg som dotter till Nils Persson Sahlgren och Sara Herwegh????????????????
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 21 april, 2009)

788
Källkritik / Förfalskare
« skrivet: 2009-04-20, 18:48 »
Det var ett bra tips. Den skall jag komma över.
 
Vänligen Patrick

789
Allmänt / Göteborgsböcker äldre tid
« skrivet: 2009-04-20, 13:18 »
Känner någon till om Vilhelm Bergs arbetsmaterial för Göteborgsläkter som förvaras på UB Gbg har källhänvisningar? Landsarkivet har ju en upplaga, men har då inte källhänvisningar.
 
Vänligen Patrick

790
Källkritik / Förfalskare
« skrivet: 2009-04-19, 16:56 »
Hehe
 
Kanske passar även Olof Rudbeck d.ä. in här!

791
Källkritik / Förfalskare
« skrivet: 2009-04-19, 15:59 »
Startar en ny tråd där vi tar personer som sysslat med förfalskning som berör släktforskning! Och som man då måste beakta när man använder dessas material i sin forskning. Jag vet ej om man skall ta med 1900-talsforskning här.  
 
Inom svensk historia har förfalskande filurer som prästen Nils Rabenius och överkammarherren Adolf Ludvig Stierneld härjat.  
 
Har vi fler?
 
Vänligen Patrick

792
Nu tyckte jag nog att programmet höjde sig ändå. Det var spännande och intressant.
 
Vänligen Patrick

793
Angående programmet som sänds på TV.
 
Är det någon som tycker det är bra? Nog tycker jag att den förra serien var bättre upplägg på.
 
Vänligen Patrick

794
02 Arkivväsende / Märkliga arkivfynd
« skrivet: 2009-04-05, 20:43 »
Vi har ju människor som samlar in fröer till sin gendatabas i Antarktis? Svenskar är ju även inblandade där, de kanske är intresserade av detta. De vill ju hitta gamla sorter som inte blivit förädlade.
 
Vänligen Patrick

795
02 Arkivväsende / Kunglig administration
« skrivet: 2009-04-05, 20:18 »
Tack Claes-Göran
 
Detta är noterat på göralistan.
 
Vänligen Patrick

796
Hej på! Nu tänker jag skriva av mig.
 
Hittade i och för sig två/tre rubriker den kanske passade in i (den får lov att flyttas om så behövs, solen skiner, så idag är jag glad).
 
Jag har sett att det frågas efter hur vi får in/når de unga in i forskningen, hur vi kan nå dessa! Min fråga blir: varför?? är det ett självändamål att släktforskningen överlever. Är det för att hålla dessa ifrån något (enligt oss) destruktivt, för att istället syssla med något konstuktivt, rolig och intressant (enligt oss). Är det för att våra föreningar skall överleva?
 
Allting förändras ju, och då även intressen. Skall vi då pracka på dessa våra intressen? Tittar man på snittåldern gällande forskare så är den ju över medelålder (ingen åldersrasism här, så förstå mig rätt, kunskap kommer med forskarår). Jag tror att den digitala eran (ex. Svar, Genline, Arkiv Digital olika databaser och då alla olika forum) har gjort det möjligt för släktforskningen att skjuta upp den kommande? nedgången, och då även fick de som inte har möjlighet att ta sig till de olika arkiven att börja forska (både yngre som äldre).
 
Sedan har vi dessa som inte kan släktforska i Sverige (kommna från andra länder). De kan vi ju inte räkna in som möjliga kandidater till föreningarna. Så risken är ju stor att de som kan dra nytta utav vårt fantastiska arv iform av våra arkiv blir färre även av denna anledning.
 
Skall vi då vänta in sotdöden? Nej det är inte det jag vill/säger. Men vi får nog börja ställa oss grundläggande frågor hur vi möter framtiden, om det är det vi vill?
 
En styrelse är nog bra för styrelsearbeten, men jag är i detta fallet övertygad att det i detta fallet behövs något mer för att möta framtiden med förtröstan! (vet ej vilka visionärer som sitter i styrelsen)
 
Mitt konkreta förslag är att det bildas en framtidsgrupp (annat namn?) som tittar just på dessa frågor och endast dessa. Självklart skall det ligga under förbundet och då rapportera förslag till styrelsen som antingen genomför förslag eller kan motivera avslag. Men styrelsen skall inte styra eller ha åsikter om framtidsgruppen, risken finna att kreativa förslag/människor då kvävs (ej riktat som kritik, visionärer behöver utrymme och frisk luft). I denna grupp skall det finnas människor som ser möjligheter i allt,och som inte har ordet nej i sin vokabulär, lite hårddraget. Jag anser att det räcker inte att förslag läggs fram av föreningar eller enskilda, det skulle bli lite mer sanktionerat med en specifik framtidsgrupp.
 
Om vi vill möta de yngre idag, så tror jag inte att vi kan möta dessa som man mötte de yngre förr. Genom att anpassa de till oss. Vi blir nog tvunga att möta dessa på deras egna villkor om vi skall nå en bredare uppslutning. Allt sker idag i en så rasande fart att det som gällde i förrgår är ute idag (i alla fall när det kommer till ytliga värden)
 
Självfallet så är det ju det vanliga som gäller när det kommer till forskningen och allt det som hör till där.
 
Jag har säkert glömnt något jag funderat på, men det kommer nog efterhand!
 
Så varsågoda, bedöm och bemöt!
 
Vänligen Patrick

797
02 Arkivväsende / Kunglig administration
« skrivet: 2009-04-05, 09:06 »
Hej Lars-Olov
 
Jo, jag vet att den som sagt är svårpreciserad. Det jag är ute efter är brevväxling mellan Dorpat, där då anan Johan von Bröms ((Brömse(s)en)) borgmästare finns och Sth.  
 
En undran om du möjligtvis kan påminna dig om du sett Namnet von Bröms eller Dreff när du grävt dig ner i olika handligar?
 
Vänligen Patrick

798
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2009
« skrivet: 2009-04-03, 20:42 »
Tack Stefan o Kjell.
 
 
 
Försöker så gott jag kan med att gjuta lite olja på stormiga hav.
 
Vänligen Patrick

799
Allmänt / Fastighet i Gärdhem
« skrivet: 2009-04-03, 08:29 »
Godmorgon
 
Jag behöver hjälp med att nysta upp en frågeställning som jag har. Det gäller en fastighet i Lextorp, stamfastighet 1:3 ( I Sv bebyggelse, landsbygden, Älvsborgslän, 1953 är adressen box 796, heter även 1:42 av någon anledning). Detta är nuvarande Kålfjärilsvägen 9A. 1939 styckades den av och blev en styckningslott 1:33 denna finns också med med adress, box 795 som förvärvad 1944?. I gammal bebyggelse i Gärdhem, 2001 så förekommer två stycken Lextorp 1:3, den ena kallas Stavetorp (här huserade Haglunds bilservice?fram tills det blev rivet för den nuvarande bebyggelsen)ingen bild. Det andra 1:3 Nymaden finns bild, Glass Oskar också då rivet. Båda låg då intill 300 resp 100m från Högmans mekaniska.
 
Problemet är att det har ju bara varit en avstyckning, borde det inte varit två? för på en karta över fastigheten Lextorp 1:3, 1/4 mtl Lextorp nr1 litt B? så är det två hus utsatta, vad som jag tolkar stamfastiget och då det andra huset som blev avstyckat 1939.
 
Tittar man sedan på hfl som berör mitten av 40-talet pag 585 (har ej beteckningen) gällande Lextorp 1:33 så står det tillskrivet box 795, här står då Maden som namn och här finns då de jag är intresserad utav.
 
Känner någon till vilken adress den andra 1:3 Nymaden hade? Har ej kopia över detta ställets hfl.
 
Jag vill nämligen inte blanda ihop de två husen 1:33. Har möjligtvis någon en bild över dessa hus utöver vad som finns i nämnda böcker, kanske ett kort med båda husen sammtidigt på bild?
 
Omständig fråga, jag vet, men jag vill vara fullständigt säker, även om det lutar åt ett håll!
 
Ps. jag har lagt in en enklare fråga 2003 under Trollhättan som kan tas bort Ds.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 03 april, 2009)

800
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2009
« skrivet: 2009-04-01, 14:23 »
Ett jättefång med nydoftande rosor till var och en som sysslar med denna fredliga, underbart intressanta hobby. Må var och en bära ödmjukhetens ande, och att vi må alla möta var och en med den respekt som vi själva vill bli bemötta utav!
 
Vänligen Patrick

801
Finns det inget namn undertecknat vid artikeln? Kanske någon som figurerar här som skrivet den. Ser att SVAR också stannat vid Jon J och Karin J, har du fortsatt med deras föräldrar eller är det redan stopp där?
 
Vänligen Patrick

802
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 2009-03-26, 09:23 »
Hej Åke
 
Den sidan var bra kartor på, det tackar jag för.
 
Vänligen Patrick

803
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 2009-03-26, 07:39 »
Väcker frågan igen.
 
Finns det någon som vet var det finns kartor liknande den som är här: http://hem.passagen.se/roberl/KARTA.GIF, som är väldigt lättöverskådlig och som är lätt att skriva ut. Jag söker Älvsborg, Dalsland och Skaraborg.
 
Vänligen Patrick

804
Bildgåtan - Övrigt / Vad är detta för koffert?
« skrivet: 2009-03-22, 19:26 »
tillhörande bild

805
Bildgåtan - Övrigt / Vad är detta för koffert?
« skrivet: 2009-03-22, 19:24 »
Hej
 
Är detta en typikt kista av något slag? sjömanskista? soldatkista eller helt enkelt en kista? Kan man säga något om någon typisk ålder för den med hjälp av bilderna bortsätt från årtalet då, kan det stämma?
 
Vänligen Patrick


806
Pensioner och gratial / Soldatpension till hustru
« skrivet: 2009-03-21, 17:47 »
Hej
 
Känner någon till om det fanns olika pensioner/ olika skäl som kunde ges till hustruar till soldater? Kunde pension ges till förrymnda mäns hustruar? eller var det bara om de var döda?
 
Vänligen Patrick

807
02 Arkivväsende / Kunglig administration
« skrivet: 2009-03-20, 11:06 »
Tack till er båda! jag får börja kolla upp detta.
 
Vänligen Patrick

808
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 25 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-20, 10:54 »
Jag har hittat en egen gammal sökning under efterlysning/Norge, jag fortsätter där.
 
Vänligen Patrick

809
Efterlysningar / Marit Påhlsdotter
« skrivet: 2009-03-20, 10:51 »
Hej
 
Har nu funnit 8 Marit Paulsdotter (Poulsdotter) i Norge. Skulle någon med kunskap om dessa kvinnor (eller hur man kollar upp dessa, vilja göra detta för mig i Norge).
Hedenmarks, Tönset, Tönset Hoved sogn, 185. född 1794
Christians, Lessöe, Dovre, Killi. född 1792.
Christians, Lessöe, Lessöe hoved sogn, Kolostad Stor. född 1794.
Christians, Waage, Hedalen, Harloug. född 1791.
Christians, Waage, Hedalen, Herlingstad. född 1792.
Romsdal, Nessät, Wisdalen, Lange. född 1792.
Trondheim Stadsböygden, Ridsen, Nöst Lille. född 1791.
Trondheim, Stadsböygden, Stadsböygden, Lien. född 1792.
 
Vänligen Patrick

810
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 25 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-20, 09:49 »
Jag har kollat upp dessa ställen nu, det var ett långskott som inte nåde mål, tyvärr. Tillbaka till broderlandet igen!
 
Vänligen Patrick

811
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 25 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-19, 20:52 »
Tack till dig med Mikael
 
Jag håller på med bou och hittar något som heter Nore, känner ni till var detta ligger? kanske en möjlighet.
 
Vänligen Patrick

812
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 25 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-19, 18:41 »
Hej Lennart
 
Ett tag trodde jag det var en ort/eller ställe i Värmland för jag har haft hjälp från Norge att söka efter Marith utan att finna henne. Som kuriosa kan jag berätta att det fanns en kvinna som hette Marith Påhlsdotter och var född 1792 tvärs över S. Finnskoga i Norge. Men efter kontakt med vänner i Norge så kunde det inte vara rätt person.
 
Så om det är någon som har en ledtråd så tar jag tacksamt emot denna.  
 
Vänligen Patrick

813
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2009-03-19, 18:29 »
När jag ändå är i skrivtagen idag så kan jag berätta att det kommer/kommit ut en bok om von Bröms(s)en på ryska som handlar om den ryska grenen, ej den svenska ryska grenen som finns upptagen på riddarhuset. Jag hade tänkt skriva det först när jag väl hade boken i handen, men vem vet något om morgondagen..
 
Det är en rysk författare som är ättling som ligger bakom boken.
 
Jag behöver själv mer info om densamma, så jag kan i nuläget inte ge så mycket mer.
 
Med stor sannolikhet kommer det ju kanske ge lite mer om våra anor, för er som då kommer in i grenvärket.
 
Vänligen Patrick

814
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 25 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-19, 16:49 »
Hej
 
Det är nästan så man får skämmas, men jag behöver mycket lätt hjälp (svår för mig) Kan ni se vad står S.Finnskoga A:I 1, sid 160 Marit Påhlsdotter. Kommer inte hon från Norge(Norrige)? Jag har alltid trott det står Norge, jag har sökt i Norge men inte funnit henne.
 
Vänligen Patrick

815
Kusinäktenskap / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-09-24
« skrivet: 2009-03-19, 16:35 »
För de som inte sett programmet och inte orkar vänta på reprisen, så kan man se det på svt.se. Den sista läkaren(arabiska) sa just det du säger Chris att det är en felaktig bild av att det sker av religösa skäl. Utan det är av sociala och ekonomiska själ.
Tur att jag bara funnit ett kusingifte fast det kan ju räcka i värsta fall.
 
Vänligen Patrick

816
02 Arkivväsende / Kunglig administration
« skrivet: 2009-03-19, 15:33 »
Hej
 
Tre kronor brann 1697, försvann då all korrespondans med utländska (ur dagens perspektiv) besittningar? Tänker på baltsidan vi nu inte längre har i Sverige (felformulerat, jag vet, kommer inte på något bättre). Jag vet ju att Gillingstam har skrivit en bok, tar den upp just detta?
Vad hände med korrespondensen som kungen skickade ut? Finns det bevarat i dessa länder idag? kom det tillbaka till Sverige?
Tänker på material som var fram till 1684, fast det kan ju vara intressant att veta ändå.
Vänligen Patrick

817
Giers / Gjers / Äldre inlägg (arkiv) till 24 januari, 2011
« skrivet: 2009-03-19, 13:39 »
Jag finner dem inte i Släkten Giers. Där finns en Finlands gren men de passar inte in i dina anor. Men det finns en Erik f 1747, fast han får en son 17791025 i Wasa. När skall denna Maria exakt vara född? Tvilling kanske?
 
Vänligen Patrick

818
Kanske skall lägga till att det är under hur gör jag, metodfrågor
 
Vänligen Patrick

819
När man nyregistrerar sig skulle det då inte komma upp en regel/förklaring hur man skriver inlägg (jag vet att det finns redan)fast denna skulle vara en tvingande att läsa. Efter alla flyttningar våra moderatorer nu sysslar med, så har det dykt upp felinlägg ändå. Titta under efterlysningar gjort igår (ett förstainlägg).
Självklart kommer det alltid att komma felinlägg, men tekniskt kan vi ju få bort några
Vänligen Patrick

820
Just detta faktum att trevliga människor lämnar forumet, just på grund av personrelaterade saker nämnde jag i en tråd, att jag finner det sorgligt om man gör det. Och självfallet gäller det även dig Urban. Som sagts av tidigare så behövs din saklighet och kunskap.  
 
Man pratar om att klimatet hårdnar ute i samhället, tycker nog att det gäller även anbytarforum sedan ett bra tag tillbaka, även om jag inte var med på forumet vid den första större debatten (vet ej vad den gällde).  
 
På något vis känns det som om någon borde gjuta olja över vågorna för att stilla detsamma, för det är ju ändå meningen att vår fritidssysselsättning skall vara rolig, tillfredställande osv. Det bör ju ändå kännas som att man möter vänner, även om man då aldrig möts.
 
Jag hoppas att du Urban och alla andra kan vara med på skutan och reda ut stormarna, för vi måste väl ändå tro att det blir bättre.
 
Vänligen Patrick

821
Allmänt / Adel
« skrivet: 2009-03-17, 12:01 »
Du finner det under en annan tråd.
 
Källor » Internet » Roskildehistorie  
 
Vänligen Patrick

822
Skulle man inte kunna tänka sig att tråden anbytarvärlden meddelar skulle kunna vara i en avikande färg. Som det är nu så är det så lätt att missa bland det engelska däruppe. För det är ju ändå något viktigt som världen vill förmedla.
 
Vänligen Patrick (i ett väldigt snöigt västkusten)

823
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2009
« skrivet: 2009-03-12, 09:14 »
Vilken fart våra moderatorer fått upp! väldigt roligt, hoppas det fortsätter hela vägen ut för alla områden.
 
Vänligen Patrick

824
00 - Särskilda händelser / Trekungamötet 1101
« skrivet: 2009-03-10, 12:22 »
Detta möte skall ju skett antingen i Kungahälla (Snorre) eller på Ragnhilsholmen (okänd källa). Fast det finns även en åsikt om att det var i Kungahälla (eller liknande stavning) i Norge. Det skall ha varit nära ett vattenfall eller något däråt. Såg detta i en artikel för flera år sedan. Någon mer som stött på detta?
 
Känner någon till källan till Ragnhilsholmen?
 
Vänligen Patrick

825
Drottning Silvia / Drottning Silvia
« skrivet: 2009-02-26, 19:06 »
Godkväll
 
Ibland skall man väl inte väcka det som är dött, men det är ju just det vi sysslar med!
 
Kom de nya anorna till Silvia fram i någon bok av Rosvall? Eller är allt fortfarande höljt i märkligt mörker? Tänker då på antavlan som försvann. Jag fick inte träff på någon bifogad länk, ändrad.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 26 februari, 2009)

826
Enskilda släkter / Berg, Wilhelm, Äldre Göteborgssläkter
« skrivet: 2009-02-22, 14:30 »
Av Wilhelm Berg. Har någon denna och möjligtvis ser 2 band 3-4 sidan 445. Jag tror att det står något om antingen Sahlgren, Sahlberg eller Sahlfelt. Tacksam för svar!
 
Vänligen Patrick

827
Övriga skrifter / Annals of the swedes on the Delaware
« skrivet: 2009-02-21, 11:22 »
Okey! det var bra att veta. Då kanske det finns mer för den som ser något intressant namn att läsa däri.
 
Vänligen Patrick

828
Övriga skrifter / Annals of the swedes on the Delaware
« skrivet: 2009-02-21, 11:12 »
Och här kommer listan i repris
 
A list of the Swedish families residing in New Sweden in the year 1693, with the number of individuals in each family; taken from the document left by Mr. Rudman.  
Heades of Families.   Persons
Peter Rambo, sen.   2
Peter Rambo, jun.   6
John Rambo,   6
Anders Rambo   9
Gunnar Rambo   6
Capt. Lars Cock   11
Eric Cock   9
Mans Cock   8
Johan Cock   7
Gabriel Cock   7
*Anders Bengtson   9
*Anders Bonde   11
Sven Bonde   5
*Johan Svenson   9
Gunnar Svenson   5
*Michel Nielson   11
Anders Nielson   3
Brita Gostasson   6
Gosta Gostasson   8
*Jonas Nielson   4
Niels Jonason   6
Mans Jonason   3
Anders Jonason   4
Jon Jonason   2
Hans Joranson   11
*Mans Staake   1
Peter Stake   3
*Marten Martenson, Sen.   3
*Martcn Martenson, jun.   10
Mats Martenson   4
Otto Ernest Cock   5
Anders Persson Longaker,   7
Peter Jocom   9
Johan Bonde   1
Johan Sehute   4
Mats Hollsten   7
Johan Stille   8
Anders Wibler   4
Mans Gostasson   2
Niels Laican   5
*Eric Mollica,   8
Jonas Kyn, or Keen   8
Mats Kyn,   3
Bengt Bengtson,   2
Christian Clason,   2
Niels Gastonberg,   7
Eric Gastonberg,   3
Lars Bure,   6
Lars Johanson,   6
Dirich Johanson,   6
John Johnson,   2
Peter Steelman,   4
Frederick Konigh,   6
Elias Toy,   4
Jons Stelman   4
Casper Fisek,   10
Staphan Ekhorn   5
Peter Dalbo   9
Otto Dalbo   7
Johan Matson   11
*Antony Long   3
*Niels Matson   3
*Israel Helm   5
*Anders Homman   9
*Olle Dirickson   7
Anders Lock   1
Mans Lock,   1
*Hans Petterson   7
*Hindrick Collman,   1
*Jons Gostasson,   3
Johan Hoppman,   7
Frederick Hoppman,   7
Anders Hoppman,   7
Nicolas Hoppman   5
*Mans Hallton,   9
*Johan Anderson,   9
Olle Pehrsson,   6
Lars Pehrsson,   1
*Hans Olofson,   5
William Talley,   7
Morten Knutsson,   6
Nils Trende's widow,   7
Anders Trende,   4
Reiner Peterson,   2
Anders Hindrickson,   4
Johan Von Culen,   5
Hindriek Faske,   5
Johan Hindricsson,   5
Johan Arian   6
William Cabb,   6
Hans Keen's widow,   5
Chriestin Stalcop,   3
Lucas Stedham,   7
Lyloff Stedham,   9
Asmund Stedham,   5
Adam Stedham,   8
Benjamin Stedham,   7
Brita Petterson,   8
Joran Anderson   5
*Broor Seneka   7
Jaspar Wallraven,   6
Olle Thomasson,   9
Peter Palsson,   5
Johan Ommerson,   5
*Matthias De Foss,   6
Christiern Jornusson,   1
*Carl Springer,   5
Johan Anderson,   7
*Hendrick Jacobson,   4
Jacob Van Der Weer,   7
Cornelius Van Der Weer   7
William Van Der Weer   1
Jacob Van Der Weer   3
Hans Petterson   5
Paul Petterson   3
Peter Petterson   3
Peter Manson   3
Johan Manson   5
Hindrick Tossa   5
Johan Tossa   4
Thomas Jonson   1
*Jacob Clemson   1
*Olle Rosse   5
Jacob Classon   6
*Hindrick Anderson   5
*Hindrick Iwarson   9
Johan Skrika   1
Mats Skrika   3
*Olle Paulsson   9
Johan Steelman   5
Hindrick Parchon   4
*Simon Johnanson   10
Johan Grantom   3
Bengt Paulson   5
Lasse Kempe   6
Gostaf Paulsson   6
Hans Gostasson   7
Peter Stalcop   6
Joran Bagamn   3
Eric Joranson   2
Joran Joranson   1
Lorentz Osterson   2
*Johan Hindricson   6
David Hindricson   7
Carl Petterson   5
Isaac Savory   7
*Olle Fransson   7
Lars Petterson   1
Mats Repott   3
Olle Stoby   3
Mats Stark   3
Johan Stalcop   6
Israel Stark   1
*Paul Mink   5
Johan Schrage   6
Nils Repott   3
Hindrich Jacob   1
Mats Jacob   1
*Anders Sinnika   5
Johan Hinderson, jr.   3
*Anders Weinom,   4
Lars Larson   1
Hindric Danielson   5
Olle Thorson   4
Jonas Skagge's widow   6
Lars Tossa   1
Mats Tossa   1
*Staphan Joranson   5
Lars Larsson   7
Joran Ericson   1
Jacob Hindricson   5
Peter Lucason   1
Lucas Lucason   1
Hans Lucason   1
*Olle Kuekow   6
Hindrich Slobey   2
Christopher Meyer   7
Hindrich Larsson   6
Mats Ericson   3
Eric Ericson   1
Thomas Dennis   6
Anders Robertson   3
Robert Longhorn,   4
*Anders Didriesson   1
Christiern Thomas's widow,   6
Paul Sahlunge,   3
Lars Halling, or Huling,   1
Making 139 families.   939 individuals.
NOTE.-Of the foregoing list thirty.nine were native Swedes, of whom Peter Rambo and Andrew Bonde had been in this country fifty-four years. Those who were born in Sweden are distinguished by an asterisk, thus *.

829
Övriga skrifter / Annals of the swedes on the Delaware
« skrivet: 2009-02-19, 22:36 »
by Clay, Philadelphia 1835. Känner någon till denna skrift? eller kanske har den?
Det handlar om förteckningar över de svenska familjer som var i Nya Sverige, Amerika 1693.
 
Och nu hittade jag den utlagd på nätet. Den ligger under Google, books
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 19 februari, 2009)

830
Ser att Göta hovrätt finns nu hos er. En fråga angående det, kommer ni att fota personregistret över adelns bou?
 
Vänligen Patrick

831
Radelius / Radelius
« skrivet: 2009-02-17, 21:40 »
Kanske du fått den info du vill ha, annars kommer lite här:
 
gift med Greta Sahlgren
 
barn:
Anders magister/präst
Petrus kommunister Myckleby
Nicolaus magister i Lund, dör som präst
Margareta g.m A (Anders?) Jeurling kyrkoherde i Torsby
 
Jag har inte källorna till dessa, utan de ingår i ett större bouuppteckningssökande utav andra personer.
 
Vänligen Patrick

832
27 Rosor och hälsningar / Kommande släktforskare?
« skrivet: 2009-02-15, 14:01 »
Tackar!
 
Och nu efter överläggningar, hm (nåt får man väl kalla det) så är också namnet klart, fast jag håller på detta (släktingar bör väl få reda på det först?) men jag har sett en person på forumet med namnet (fast det namnet jag funderade på, har inte en levande själ idag). Det syns väl inte, men det är en pojk.
 
Nordiskt runnamnslexicon av Lena Peterson, 2007 är en trevlig bok gällande namn.
 
Vänligen Patrick

833
27 Rosor och hälsningar / Kommande släktforskare?
« skrivet: 2009-02-11, 07:31 »
Godmorgon
 
tack för era vänliga ord.
 
Vänligen Patrick

834
27 Rosor och hälsningar / Kommande släktforskare?
« skrivet: 2009-02-10, 12:33 »
Hej på er!
 
Var bara tvungen
 
090209 kom jag ut i denna värld. jag behöver inte forska, det har min pappa redan gjort
 

835
Datorprogram (övriga) / Outlook Express
« skrivet: 2009-02-03, 19:54 »
Jag har där valt meddelande.waw som ljud. Det har inte funkat heller
 
Vänligen Patrick

836
Datorprogram (övriga) / Outlook Express
« skrivet: 2009-02-03, 14:03 »
Hej Lars
 
Har Outlook. det skiljer lite såg jag nu. Efter alternativ går man till epostalternativ, därefter till avancerat epostalternativ och kryssar i. Har redan provat nu, men får det inte att låta ändå. Volymen är på (även högtalarna)
 
Vänligen Patrick

837
Datorprogram (övriga) / Outlook Express
« skrivet: 2009-02-03, 13:29 »
Hej på er
 
Jag har bestämnt för mig att det skall finnas en indikering (ljudlig) när man fått mail i Outlook/Outlook express. Men var finner jag den? Tycker jag letat på flertalet ställen nu. För det går väl inte i Hotmail och liknande som är webbaserade?
 
Är med i ett annat forum där en röst säger incoming mail om man sysslar med något annat på datorn, mycket trevligt tycker jag (och möjligen uppstressande i längden).
 
Vänligen Patrick

838
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2009-01-19, 19:01 »
Nu har det kommit ytterliggare en sak i dagen som förvirrar saken mer angående Carl Axel. I hans soldatakt står det: död på 1800-talet. Men nu till det krångliga: Nu har hans resekista med årtalet 1880 kommit fram, om det är denna kistas årtal som ligger till grund för uppgiften hos riddarhuset vet jag ej, långsökt kanske.
 
Så frågan är om det verkligen är hans kista eller ej (det står C A von Brömsen på den)det verkar inte finnas någon mer med de initialerna. Skrev de fel årtal? feltolkat? Nej, det står 1880.
 
Behöver verkligen lite vägvisning i detta fall.
 
Vänligen Patrick

839
Hej igen Eivor
 
Hoppets låga fick i alla fall brinna ett halvt dygn. Det stämmer nog som du skriver. Jag hade nämligen hoppats att det var min förrymnde Bröms som jag funnit.
 
Vänligen Patrick

840
Hej Eivor
 
När jag såg dit svar blev jag lite besviken, för det var inte den jag trodde det skulle vara. Men sedan blev jag glad igen, för det kan inte vara Ester Alice, hon dör tydligen 1918 i Kungliga Svea artillerireg fs. Hennes make dör 1923, fast han ligger inte heller i den graven.  
 
Ingen som bor nära Solna kyrkogård och kan se om det står några namn på denna grav. Det ligger tydligen 6 kistor (och 4 urnor) i den, så jag antar att det är ett mausolem? eller finns det plats för 6 kistor i jordbegravningar?
 
Vänligen Patrick

841
Godmorgon
 
Skulle någon vilja titta efter i SVAR under Solna, döda 1881 (begr 1881-12-12), källa Sv begr. Det skall vara en von Brömsen, vet ej förnamn. Ligger i af Donners familjgrav, kv 7, nr 352.
 
Vänligen Patrick

842
Datorprogram (övriga) / IE 7
« skrivet: 2009-01-17, 20:47 »
I dag verkar det märkligt nog fungera bättre, ändå har jag inte gjort något. Men fortfarande sätter den Norton ibland ur funktion. Jag antar att Explorer och Nortons program inte funnit varandra än (det är ju en beta). Jo, jag vet att det går att återställa tillbaka, men jag ville se om det löser sig. Det finns några (påstås det) bra funktioner i den nya. En bra funktion som jag har upptäckt flera gånger om, är: när Explorer går ner så kan jag direkt gå tillbaka dit där jag var (där det inte funkade), som jag då inte behövt om det inte gått ner, är det detta som heter cirkelresonemang?
 
Men det finns faktiskt i ärlighetens namn några trevliga finesser ändå.
 
Vänligen Patrick

843
Datorprogram (övriga) / IE 7
« skrivet: 2009-01-16, 23:08 »
Ops, just det, det var 8 jag menade. Och därmed vet jag inte heller om råden funkar rätt av! (sökte problemlösning för 7an)
 
Vänligen Patrick

844
Datorprogram (övriga) / IE 7
« skrivet: 2009-01-16, 19:33 »
Jag laddade ner beta Internet Explorer 7, därefter började  problemen (i och för sig är ju Exporer så där). Jag använder Vista som tydligen skall ha problem med detta. Söker man på nätet så får man bra tips hur man kan lösa det hela, men då får man gilla att greja lite med datorn!
 
Vill ni undvika problem, avvakta med att uppdatera.  
 
Det som händer är att datorn hänger sig konstant, jag kommer inte ut på ex, Hotmailen (tack och lov har jag kopplat ihop Hot mail och Outlook, det är ett bra tips att göra)så jag får ändå min post. Man får starta om hela tiden, och jag menar verklig hela tiden! och då kommer du ändå inte ut på nätet. Man kan köra utan tillägg bland annat (står på nätet, fast det känns dumnt att man skall behöva göra, det funkade ju innan).
 
Kanske någon som vet en perfekt sida hur man löser det kan uppge detta. i fall fler hamnmar i detta träsk!
 
UPPDATERA INTE!
 
Vänligen Patrick

845
Färdiga / Förseglade bouppteckningar
« skrivet: 2009-01-13, 19:26 »
Tack för tipsen!
 
Jag funderar på vad de skyddar? Jag har en ana som tillhör bland de rikaste i Gbg denna tid. Och nu försöker jag hitta en koppling i anletandet, denna bou skulle sannolikt lösa detta. Jag får höra med de på arkivet.
 
Vänligen Patrick

846
Färdiga / Förseglade bouppteckningar
« skrivet: 2009-01-13, 17:13 »
Ingen som tror sig veta? det konstiga är ju att de verkar ha förseglat den efter att ha godkänt den!
 
Vänligen Patrick

847
Allmänt / Borgarskapets kår
« skrivet: 2009-01-11, 21:10 »
Finns det möjligen någon förteckning/bok över borgarskapets kår i Gbg?
 
Vänligen Patrick

848
Färdiga / Förseglade bouppteckningar
« skrivet: 2009-01-11, 21:01 »
Känner någon till vad en förseglad bouppteckning innebär? har man rätt att få kopiera dessa? detta gäller i Gbg ca 1750 om det har någon betydelse. Tydligen skall man ha tittat på den för att sedan försegla den.
 
Vänligen Patrick

849
Allmänt / Källor för Sveriges äldre historia
« skrivet: 2009-01-05, 17:08 »
Tack Torsten
 
Dessa släktartiklar berör väl då endast svenska förhållanden, och inte ex polska led längre tillbaka, fullt utrett (nu var Polen där igen).
 
Vänligen Patrick

850
Yrken T / Tandläkare
« skrivet: 2009-01-04, 21:57 »
Jag har för mig att det finns en bok över tandläkare med bilder, liknande 1890 års män. Lite biografi och kort på personen. Är inte helt säker på det, men värt att kolla upp.
 
Vänligen Patrick

851
Allmänt / Källor för Sveriges äldre historia
« skrivet: 2009-01-04, 19:59 »
Hej på er
 
Jo, som du skriver Elisabeth så tyckte jag också att det skulle bli lite väl slätstruket med Sveriges historia. Där kan ju då SBL fungera som en bra auktoritet gällande detta område vad jag kan förstå. Torsten står det möjligen i SBL om en ingift kvinna/drottnings härkomst och led tillbaka ex. Polen? eller måste jag då vidare till polsk historia?
 
Vänligen Patrick

852
Allmänt / Källor för Sveriges äldre historia
« skrivet: 2009-01-04, 13:37 »
Visste inte riktigt var jag skulle placera denna fråga! Om man nu är förbi våra kyrkböcker och olika angränsande källor, hur skriver man då källor för våra gamla kungar och tillhörande drottningar ( och för den delen danska, polska, ryska osv). Som lekman så är man ju hänvisad till det som är skrivet, när vi talar om mycket länge tillbaka.
Man skulle ju kunna skriva av någon bok och använda dess författare som källa. Men han i sin tur har ju förmodligen skrivet av något. Så vad blir det första upptäcknandet/primärkälla för det gamla? Att bara skriva Sveriges historia (eller då ex. Polens historia)som källa känns något fel. Hur gör ni?  
 
Jag hoppas ni förstår hur jag menar!
 
Vänligen Patrick

853
God Jul / Äldre inlägg (arkiv) till 21 december, 2009
« skrivet: 2008-12-24, 11:22 »
God jul vänner och gott nytt släktforskarår där vi finner alla våra anor utan problem!!
 
Vänligen Patrick (som saknar snön)

854
Hej Carl
 
Vet du om församlingarna som skickat dig utdragen även tagit med sådana kyrkogårdar som inte används längre? För uttrycken gamla/nya kan ju forfarande vara i bruk, och därmed inskickat, men finns det andra? Tänker på vissa kolera? platser. Kanske finns andra.
 
Vänligen Patrick

855
Allmänt / Göteborgsböcker äldre tid
« skrivet: 2008-12-21, 18:24 »
Hej
 
Har någon läst den äldsta boken/avhandling som skildrar Gbg (på latin), av Haqvin Sethelius 1715, 24 sidor tjock?, skall också kommit ut som faksimil 1920 (23 sidor) med 150 ex.Jag antar att stilen är av frakturstil på orginalet, gäller det även faksimilen? latin den med?
 
Nämner den några personer?
 
Vänligen Patrick

856
Hej Carl
 
Den skivan var bra. Den rekommnderar jag verkligen till släktforskare. Den sparar in en del bensinpengar till sommaren, när man ordentligt och en gång för alltid skall dokumentera gravar. Den ger ju också en del bonustips ifall någon varit svårfunnen innan.
 
Julhelgen är räddad! När man inte orkar mer
 
Vänligen Patrick

857
Övrig teknik / Programskydd mot kopiering
« skrivet: 2008-12-15, 21:08 »
Hej på er
 
Får tacka för infon. En fråga till Kennert angående de lösningarna som Jan hänvisar till. Finns det alltså även program som klarar att låsa upp även de? De verkar ju bra, men är i och reklam för egen produkt. Var kan jag finna kryptering för egenframställning? PGP? är den ända jag kommer på att tänka på, men detta är väl något helt annat?
 
Vänligen Patrick

858
Övrig teknik / Programskydd mot kopiering
« skrivet: 2008-12-14, 09:49 »
Hej
 
Jag undrar om det finns något 100% skydd mot kopiering (bilder, program) utav dataskivor? (ej CD, DMR eller liknande). Om inte, finns det då något program? som gör det krångligt att kopiera?
 
Om det inte finns någon bra säkerhet från att kopiera, kan man då lösa det på något liknande sätt som en del större programtillverkare gör, genom att man skickar en registrering för just sitt exemplar? Då ver man ju att det är en äkta licens. Om man då laddar upp skivan på någon obskyr hemsida, kan man då se på något tekniskt vis vilken skiva som är uppladdad? Då vet man ju vilken licens som är skyldig. Hur man sedan går vidare i ett sådant ärende är en annan fråga, som jag inte tänkte ta nu!
 
Såg att det fanns en fråga om programskydd under annan rubrik (inga svar fanns), men jag tycker den passar bättre här! Min frågeställning är lite mer omfattande)
 
Vänligen Patrick

859
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 21 mars, 2009
« skrivet: 2008-12-11, 20:51 »
Funderar på om den nuvarande och kommande 8,2 fungerar med Vista 64 bitars?
 
Vänligen Patrick

860
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 10 november, 2015
« skrivet: 2008-12-07, 21:02 »
Ja, då gäller det att ligga lite lågt med vem Caspars far är så länge. Tack för uppgifterna Per. Jag undrar om det står något om vilka föräldrarna till Sofia Lundberg står i hennes bou?
 
(värden får gärna flytta till annan tråd)
 
Vänligen Patrick

861
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2008-12-07, 15:52 »
Hej Per
 
Då förstår jag problematiken!
 
Min Caspar är den som var gift med Sofia Lundberg, och sedan vad jag förstår en av systrana Hentzig.
 
Vänligen Patrick

862
Moback / Äldre inlägg (arkiv) till 07 december, 2008
« skrivet: 2008-12-07, 14:38 »
har också Caspar/Casper i anorna. Undrar lite om kopplingarna här. Kanske står det fel någonstans? Jag klipper och klistrar!
Jag funderar på vilken Hans som är Caspars far!
 
Pers Inlägg 070715:
- Hans Mobach född i Mecklenburg och handlande i Nyköping, kom troligen dit ca 1600  
- Johan(Hans)Mobach son till Hans född i Nyköping 1610 sedermera rådman mm i Örebro
 
- Carsten Moback troligen son till Hans död ca 1655?  
- Hans Moback född i Nyköping gift med Christina Eliaedotter Jakobsson född i Nyköping och dotter till rådmannen mm Elias Jakobsson i Nyköping. Hans flyttade till Stockholm där han blev kryddkrämare och sedermera (1687)även tobaksspinnerifabrikör. Bildade även ett tobaksspinneri i Nyköping tillsammans med sin svärfar rådmannen Elias Jakobsson.  
- Caspar Moback broder till Hans återfinns även han i Stockholm
.  
- Anders Mobach född i Nyköping ca 1676, husar vid Skånska Husarregementet enl GMR 1710  
- Elias Jacobsson rådman, tobaksspinnerifabrikör tillsammans med sin svärson Hans Moback.  
 
Pers inlägg 070813:
Tack för värdefull information. Jag kände till bröderna och deras hustrur och att de är födda i Stockholm och är yngre söner till den i Nyköping födde kryddkrämaren och tobacksspinnerifabrikören Hans Moback.
 
Staffans inlägg 070813:
Johan Moback, handelsman, d. 1729 28/10.  
änka; Margareta von der Burg  
söner:  
1/ Johan, 10 år  
2/ Carl, 8 år  
Omn. föräldrarna; Hans Moback, handelsman, & Christina Eliasdotter, samt morfadern Elias Jakobsson, rådman.  
(bouppteckningen upprättad 1733).

 
Om nu Johans (se ovan) föräldrar är Hans Moback och Christina Eliasdotter, då måste ju Johan vara bror till min Caspar (om det stämmer?). I det första inlägget jag klistrade in så är Caspar bror till en Hans, vilken? Dessutom så är Johan (Hans) son till Hans Moback från Mecklenburg, och denna Johan var ju bror till min Caspar, och då är ju inte Caspars far Hans kryddkrämare utan Hans handlare i Nyköping som kom dit ca 1600.
 
Tacksam för lite hjälp att reda ut detta.  
 
Vänligen Patrick

863
Det var roligt att det ökade något på slutet i alla fall. Jag hade väl en tanke på operation övertalning/basebollträ från sina församlingsmedlemmar.  
 
En annan sak som berör mitt inlägg i tråden, Anitas och Kjells inlägg har inte nått min mail, däremot Ingegerds. Vad beror detta på? Kan det uppstå i fler trådar????
 
Vänligen Patrick

864
Hej Carl
 
Detta blir en kanonskiva, jag väntar på att den skall komma! En/två frågor bara: Är det nu 543 eller 559 som finns med på skivan? I angeläget står nämligen 559, har några tillkommit i sista stund? Hur ser då statistiken ut då, innan 543 skickat, 190 funderar, 78 ej digitalt/finns ej, 20 nej. Nu....?
 
Frågan har ju varit uppe förut angående komplettering av skivan när folk upptäcker vilken fantastisk/hjälp/mindre arbete skiva det är! Och det lät sig ju inte göras, beroende på lika stor arbetsinsats och sedan personalbrist. Men, Skulle det inte vara möjligt att göra ytterliggare en skiva med de som ångrar sig? arbetsinsatsen skulle ju inte bli i närheten utav den första skivan (Optimistiskt skall man vara blir det ju max 288 st, om alla nu skulle vilja vara med, att räkna bort de då som inte hade vill säga, hur många?). Tekniskt så har du ju löst allt!
 
Vänligen Patrick
 
Hoppas att du får en avkopplande första advent efter denna insats för släktforskarna i Sverige (jag är intresserad av den andra också) Skulle det inte gå att göra en liten intresseförfrågan angående en andra skiva?

865
00 - Adoption / Bortadopterad
« skrivet: 2008-11-26, 22:55 »
Självklart skall man inte förarga i onödan. Men vad var och en gör av sitt material har ju faktiskt inge annan med att göra! Jag har fått ett svar för flera år sedan att här gäller inte PUL. Kristina du skriver: innan den sprids till flera det är ju liksom inte något man själv är orsaken till. Det blir helt plötsligt så stort av något.
 
Vänligen Patrick

866
00 - Adoption / Bortadopterad
« skrivet: 2008-11-26, 20:43 »
Godkväll Elisabet
 
Jag hade inte tolererat att en släkting sa till mig det. Jag hade nog sagt till personen att göra något annat (milt uttryckt/diplomatiskt). Stå på dig, annars gör din släkting det! Det handlar ju om att få fram sanningen, och om en bortadoptering är gjord bör det stå med anser jag. För skall vi utelämna något så fort det blir obekvämnt, då är det mycket som inte blir skrivet.
 
Vänligen Patrick

867
Skeppare / Skeppare
« skrivet: 2008-11-20, 18:13 »
Känner någon till vad skepparregistret som finns på Landsarkivet i Gbg innehåller, och hur långt tillbaka det sträcker sig?? Skeppare måste väl först och främst vara en civil beteckning? Detta gäller N.Bohuslän runt 1820.
 
Vänligen Patrick

868
Hej Towa
 
Du kan nog behöva personbevis från skattemyndigheten för att få ut sjukjournal, om de tycker att du är tillräckligt nära släkt.
 
Vänligen Patrick

869
Bildgåtan - Övrigt / Hittade en lastbil mitt i skogen
« skrivet: 2008-11-16, 21:22 »
Kanske parafinering utav dieseln! I så fall behövs ny diesel.
 
Vänligen Patrick

870
Bildgåtan - Övrigt / Hittade en lastbil mitt i skogen
« skrivet: 2008-11-16, 15:58 »
Jag körde en Volvo, årsmodell 2007 senast, och den ser ju inte riktigt likadan ut ;). Prova att trycka in allt som går (fast någon kanske är choken, fanns det på diesel? i dag vet väl ej yngre vad det är), skulle bli förvånad om du får igång den, även om du gör allt rätt. 6 och 7 hör nog till värmereglage.
Komforten verkar skilja en hel del dessutom.
 
Kan bli kul att se om vi har någon gammal chaffis med på forumet.
 
Vänligen Patrick

871
Allmänt om medeltiden / Medeltidsforskare
« skrivet: 2008-11-14, 21:52 »
Hehe
 
Visst är det sankmark i detta fall, i alla fall gällande ARN. Nu hittade jag boken i hyllan. Folke den tjocke pekas ut som den möjligtvis verklige Arn i boken Folkungar och korsriddare, sv Bo J Theutenberg. Det var väl detta som författaren hoppades finna i arkivet. Fast nu har vi kommit lite ur kurs.  
 
Fast det är väl fortfarande inget som säger att det inte finns äldre dokument? det gällde ju endast dipansansökningar, eller hur? så än är det ju en möjlighet till upptäckter i arkivet!?
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 14 november, 2008)

872
Allmänt om medeltiden / Medeltidsforskare
« skrivet: 2008-11-14, 20:27 »
Det var intressant gällande Vatikanen.
 
Tänker just på en bok som har en liten förhoppning att svaret vem ARN (eller då den helige graven-krigaren, som författaren tror sig veta vem det var) skulle kunna dyka upp i Vatikanens arkiv. Det var ett tag senan jag läste boken, så jag minns inte hela resonemanget. Men om nu hela arkivet är igenomgånget (fast det kanske det ändå inte är?)så löser vi ju inte författarens förhoppning.
 
Vänligen Patrick

873
Kullberg / Kullberg
« skrivet: 2008-11-14, 08:44 »
Hej på er
 
Nu ser jag att det var två B. Kullberg som gifte sig med två Dorothea ( den ena Juliana, den andra Elisabeth) Strålenhielm. Fast sammtidigt är ju frågan om det är fel någonstans? Jag hittar ingen D.E Strålenhielm i antavlan nämligen. Fastt detta överlåter jag till dig att kolla upp.
 
Arvids far och mor är Hakvin Gallander, kyrkoherde i Bergs pastorat d mot slutet av 1675 och Christina Bring vars fader är Daniel Bring rådman i Uppsala. Sedan är det stopp i antavlan.
 
Som du ser håller jag också på med Kullberg. Var håller denna Bengt ni söker till någonstans, enligt era upgifter? Våra anor kanske går ihop till slut!
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 14 november, 2008)

874
Kullberg / Kullberg
« skrivet: 2008-11-13, 13:25 »
Kommer lite till
 
Kullberg. 1. Auditören Bengt Kullberg (i kyrkboken »Kuhlberg») och hans hustru Dorothea von Diek hade sonen Karl Kristian, döpt i Reval (Nik.) 9.7.1707. Som änka efter kaptenlöjtnanten Bengt K. gifte hustrun om sig i Reval (Nik.) 4.6.1717 med handlanden där Gustaf Stolt. Har Lewenhaupt (a.a., s. 366) sammanblandat två personer med samma namn? I annat fall synes nämligen båda makarna ha ingått tvegifte, då mannen 26.11.1717 gifte om sig med Dorotea Elisabet Strålenhjelm! Skilsmässa förefaller mindre trolig, då Kullbergs första hustru uttryckligen kallas änka. Se även Elgenstierna, Ättartavlor VII, s. 762.  
 
2. Helena Kullberg, dotter till glasmästaren i Borgå Arvid K., g. i Reval (Mich.) 7.6.1724 med Johan Wetterstein »Amtmann auf Hof Cabbala».
 
Utdrag från Revals och Narvas kyrkböcker (Genos)
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 november, 2008)

875
Kullberg / Kullberg
« skrivet: 2008-11-13, 13:19 »
Under Småland, Tjureda s:n står det lite om Bengt. Arvid Gallander (adlad Strålenhielm)f 16650325 Bergs prästgård d 17320705 Eknaholm, och Elisabet Stråle af Ekna f 16771223 d 17090130 var far och mor till Dorothea.
 
Vänligen Patrick

876
Allmänt om medeltiden / Medeltidsforskare
« skrivet: 2008-11-07, 19:24 »
Hej Leif
 
Det är som du säger, ett fantastiskt jobb som är gjort utav våra medeltidskunninga. Som man ser lite grand på responsen angående tråden så skulle man kunna tro att intresset är svalt för vad som går att få fram i urkunderna, men jag tror nog att intresset finns där likväl. Det är nog bara engagemanget angående mitt inlägg som är lågt. Jag läste/hörde att det tydligen pågår två arbeten gällande släkter, jag hoppas det stämmer!
 
Vänligen Patrick

877
Allmänt om medeltiden / Medeltidsforskare
« skrivet: 2008-11-06, 19:09 »
Godkväll
 
När det kommer till medeltid och dess forskning så använder man ju material som finns i Sth (mest i alla fall?). Min fundering är att när man läser olika trådar, tänker kanske mest på heliga Birgitta för exempelvis, så förstår man ju hur svårt det är att, för det första att läsa, sedan att förstå vad orden betydde då, och att sätta in allt i sitt sammanhang. Detta verkar inte som något gemene man besitter. I detta forum har vi ju K.Janzon (missar jag någon nu ber jag om ursäkt, men det är det namnet som mest figurerar i svaren på svåra frågor). Utanför forumet har vi ju H.Gillingstam och P.Möller som varit med och tagit fram äldre svenska frälsesläkter och mer ändå, plus ytterliggare några som ej är i livet längre.
 
Nu till frågan: hur ser det ut med återväxten på medeltidskunniga? På vanlig forsking går det ju 20 på dussinet, men på medeltidsforskningen är jag fundersam.
 
Jag tänker på ett uttryck som användes under andra världskriget (var det väl?). Aldrig har så många, haft så få att tacka. (har jag för mig att det var). Jag tycker att detta stämmer mycket gott in på våra medeltidsforskare.  
 
Ett önskemål: kan ni inte göra klart i alla arkiv!!!, det vore något att fira. Jag antar att det är något fullständigt omöjligt?
 
Ps. i nästa liv vill jag bli medeltidsforskare, och vara en av de som betyder så mycket för dem som går och väntar på nästa medeltidsbok om släkter Ds.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 06 november, 2008)

878
Allmänt om adel / Riddarhusets arkiv?
« skrivet: 2008-11-06, 18:16 »
Hej Olle
 
Jag skall ta mig en tid i detta häfte.  
 
(som kuriosa kollade jag om någon lagt upp von Warnstedt/ (von) Wernstedt under introducerad, med det fanns ingen). Detta beroende på att jag har boken Warnstedt-Wernstedtska namnfrågan och en del privat korrespondans i frågan. Fast det är lite utanför ämnet, men mycket intressant.
 
Vänligen Patrick

879
Allmänt om adel / Riddarhusets arkiv?
« skrivet: 2008-10-27, 19:01 »
Hej Olle
 
Det som du hänvisar till får mig just att tro att det skulle kunna finnas mer i arkivet än vad som finns idag på ex Elgenstierna. Men det låter som om det sannolikt inte låter sig kontrolleras i första taget. Får nog lägga upp detta (i bakhuvudet) som det sista man gör som släktforskare, om änns då.
 
Vänligen Patrick

880
Allmänt om adel / Introducerad resp ointroducerad adel
« skrivet: 2008-10-27, 07:50 »
Ifall en man blev adlad men ej tog introduktionen, då måste det väl ändå finnas upptecknat hos Riddarhuset?. Det beslutet var ju ändå taget, eller finns det hos riksarkivet?
 
Någon som vet?
 
Vänligen Patrick

881
Allmänt om adel / Riddarhusets arkiv?
« skrivet: 2008-10-27, 06:40 »
hej
 
Visste inte var jag skulle lägga denna fråga (skulle ju i och för sig kunna skicka den direkt till Riddarhuset, men någon här kanske har ett svar). Varifrån fick Elgenstierna och hans föregångare sina uppgifter ifrån när de sammanställde sina böcker? Kyrkoböcker kan jag förstå, och då även att de möjligtvis hann med att se några kyrkböcker som nu är brunna (även om jag tycker att åka runt till församlingarna då, låter sig inte riktigt göras). Det måste ju finnas mer material som de använt. För det kan väl inte bara vara dessa medeltidsbrev (som jag inte har någon kunskap om). När ett par fick barn, skickade de då in uppgifter om detta till Riddarhuset? (funderar på om jag ställt just denna fråga förut). Kan det vara sådana skrivelser som de använde? Finns det mer uppgifter i Riddarhusets arkiv?
 
Vänligen Patrick

882
Tack Staffan och Chris
 
Ja, då blev jag detta klokare. Jag får nog fortsätta med mina små funderingar på forumet tills det kommer ut på nätet. Tanken var väl annars att inte belasta mina medmänniskor med för mycket frågor och sökande.
 
Vänligen Patrick (som hoppas att blåsten ger med sig idag)

883
God kväll
 
Jag undrar om det fortfarande är så att bou-registret endast finns på mikrokort? eller på Svar kanske?
 
Staffan, du nämner i dina svar ibland rådhusrätten som källa, är det också bara på mikrokort?
 
Vänligen Patrick

884
hahahaha
 
Skrattårar bara rinner när jag ser bilden och ser vad ni gissar. Jag gillar Lenas kommentar bäst. Det för mig osökt till en artikel publicerad i dag i en tidning. Men den är alltså inte utdöd, den finns kring västerlänska hattar! hahaha
 
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3601419.ab
 
Vänligen Patrick mellan skrattårar

885
Övrig teknik / PDA/Palm
« skrivet: 2008-10-23, 06:39 »
Det missade jag. (får nog läsa allt nästa gång)
 
vänligen Patrick

886
Övrig teknik / PDA/Palm
« skrivet: 2008-10-22, 15:26 »
Hej Åke
 
Och tack för tipset. Det verkar som det programmet endast är för mac-datorer att kunna överföra ifrån, tyvärr.
 
Vänligen Patrick

887
Övrig teknik / PDA/Palm
« skrivet: 2008-10-21, 18:27 »
Kan efter lite letande i affärer svara själv.
Produktypen finns tydligen inte alls som jag eftersökte, samtidigt som Palm var självdöende om det fanns alls. Tydligen nedlagt enligt en butik.

888
Övrig teknik / PDA/Palm
« skrivet: 2008-10-18, 06:31 »
Jag menar att jag använder Disgen, ej Genline.

889
Övrig teknik / PDA/Palm
« skrivet: 2008-10-17, 18:15 »
Hej på er
 
Jag undrar vad det finns för små apparater i dag, som man kan lägga in sin släktforskning på? Avänder Genline så en Gedcom skall väl/måste gå att lägga över till maskinen. Jag skulle även vilja lägga in bilder i apparaten (film vill jag inte ha med, om det nu ändå inte ingår).
Jag tänker inte på de nya 1-kilos datorena, utan mindre ändå.
 
Vad finns det för maskiner idag, och vad heter/kallas de idag?
 
Vänligen Patrick

890
10 Folkliv / Frikyrklighet-bränna kort!
« skrivet: 2008-10-16, 19:38 »
Jag såg att de varit ca 120 år i landet, och då även i Gbg, så det finns en möjlighet att det var dessa.  
 
Vänligen Patrick

891
10 Folkliv / Frikyrklighet-bränna kort!
« skrivet: 2008-10-15, 18:44 »
Hej på er
 
Känner någon till vilken/vilka friförsamlingar som inte accepterade att man var avbildad på kort? de lät hellre bränna korten! Detta gäller vad jag känner till i Gbg, åren är jag mycket mycket osäker på, så jag får dra till med ca 1850-1940 för att inte missa något. Jag råkade själv ut för detta i sökande efter foton, där en person berättade att detta hade hänt med korten.
Gällde det då även samma sak för de andra församlingar som tillhörde samma kyrka i Sverige? Har någon hört talas om detta?
 
Vänligen Patrick

892
Bildt / Bildt
« skrivet: 2008-10-14, 11:44 »
Hej
 
Kan någon bekräfta att Daniel Bildt är född 1671-02-00 som det står enligt Elgenstierna. Hans gifte med Catharina Rehbinder skulle skett 1701, även där bekrätelse.
 
Catharina uppges vara född omk 1671 Berga eller omk 1680 Morlanda? Enligt Elgenstierna är det 1682-02-01 var? Beräknar man så stämmer 1682-01-31 vilket då förmodligen Elgenstierna gjort. (en dag hit eller dit)
 
Vänligen Patrick

893
Brink / Brink
« skrivet: 2008-10-08, 07:25 »
Godmorgon
 
Jag söker uppgifter varifrån Christina Brinck kommer. Hon är född omk 1683. Hon gifter sig (när och var?) med Erik Waller som döptes 1676-10-15 i Sth och vars fader är rådman Nils Waller. Erik Waller  blir sedan kronobefallningsman i Varberg och sedan borgmästare i Halmstad, de är i Varberg innan 1706. Jag vet ej om han har träffat Christina i Halland eller om hon följde med från Sth.
 
Nu skall det finnas fogdar i Halland (Varberg/Halmstad)under mitt och slutet av 1600-talet som heter Brinck. Dessutom gifter sig Eriks syster Maria Waller med en Casper Brinck som är tygvaktare vid artilleriet i Halmstad. Hon levde änka 1723.)  
 
Och i Sth har vi bankokommisarien Sven Brinck som i sitt andra gifte 1679 hade hustrun Maria de la Wall, född 165(9) död 1693-03-05. Dotter till Johan de la Wall.
 
Var finner jag min Christina? i Sth eller Halland? Någon som vet?
 
Vänligen Patrick

894
Jättetack!
 
Det var roligt att fått löst det. Trodde inte att det skulle gå att finna. Även om Petter då inte stämnde!
 
Vänligen Patrick

895
Hej Staffan
 
Tack för de uppgifterna. Jag har en misstanke att Petters son Erik sedemera blir kronobefallningsman i Varberg och borgmästare i Halmstad.
Det är inget som framkommer i boken?
 
Vänligen Patrick

896
Köhler, von / Köhler, von
« skrivet: 2008-10-05, 18:54 »
Hej
 
Är det någon som vet var Elgenstierna fått uppgiften att Christina Hedvig skulle vara född 16940304 och död 17640900. Enligt familisearch så är hon född och död i Näsinge s:n. Kan någon verifiera detta.
 
Vänligen Patrick

897
Godkväll Göran
 
Jag blev först inte riktigt klok på de två ona. Tack för tydning.
 
Vänligen Patrick

898
00 - Seder och traditioner / Födelsedagsfirande
« skrivet: 2008-10-04, 16:35 »
När började man fira varandras eller sin egen födelsedag? Kan tänka mig att det varierar både geografiskt och ståndsmässigt. Någon som vet?
 
Vänligen Patrick

899
Hej, behöver hjälp med att tyda vilken titel Petter Waller har,26 Juli, det verkar vara samma som faddern näst längst ner till sonen Erik. Känner någon till dessa Waller?
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 04 oktober, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 04 oktober, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 04 oktober, 2008)

900
Eketrä / Eketrä
« skrivet: 2008-09-28, 18:50 »
Hej igen Åsa
 
Jag svarar lite snabbt här till dig för nu börjar vi lämna ämnet, och det skall vi ju inte enligt reglerna. Ca 8 år har jag sökt de döda. I och för sig sporadiskt i början. Men du har hållt på längre ser jag. Där kom du faktiskt på något om korten, jag vet ej om det går att låna längre, när jag tänker efter. Men som Göran sa, kolla med någon bibba isåfall.
Fast nu har vi ju lämnat ämnet Eketrä så vi får nog avsluta om vi inte får upp något mer om flickan Eketrä, då får vi återkomma igen.
 
Lycka till i forskningen
 
Ps. hittar du någon ätt du kommer in i så lägg ut frågan under namnet så håller jag koll på det Ds.
 
Vänligen Patrick

901
Angående diskusionen om kompletteringar en bit upp
 
Det finns ju tydligen ytterliggare en hemsida där det görs uppdateringar angående ätter, vilken är adelsvapen.com.
 
Det blir lite svåröverblickat, å ena sidan så kan det ju vara bra att meddela riddarhuset inför en ny skiva. Men den kostar ju en del (nu 2500kr). Att lägga det på adelsvapen.com känns heller inte helgjutet. Men Carls nu utgivna bok känns väldigt rätt. Problemet är att den kan ju inte komma ut så fort något ändrar sig. Det lättaste och snabbaste måste väl ändå vara detta forumet och att då lyckas övertyga alla att skicka in det här och då inom sinom tid kan nyutgivning ske utav rättelser. Självklart fortsätter man att även skicka till riddarhuset.
 
Själv vet jag att man missar att skicka upp saker man finner fel, det kanske skulle underlätta/motivera ifall man visste att det tas tag i direkt, inför nästa nyutgivning.
 
Vänligen Patrick

902
Coyet / Coyet
« skrivet: 2008-09-28, 15:32 »
Hej Elsie
 
Har du läst under Kock? (den stavningen, finns också Koch) där nänms en del av dina gubbar. Kanske det leder fram till svar.
 
Vänligen Patrick

903
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-28, 08:26 »
Godmorgon
 
Förtydligande: det är säkert så att det är inte just den dagen som han föddes som det togs upp, utan kanske 1720. Så hoppet finns ju kvar.
 
Du tänker nog på ätten Wrede kanske. De finns som friherrlig och grevlig. Kanske att du kommer in i dessa ätter till sist.
 
Du kommer säkerligen att finna fler yrken efter hand som du gräver djupare.
 
Tänk bara på att skriva ner källhänvisningar när du finner rätt anor, så att du står på bergfast mark i frågan. Det är lätt att missa i början. Som du nu vet så är källor A och O i släktforskning.
 
Vänligen Patrick

904
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 19:58 »
Tillägg
 
Hittade att de finns som mikrofilm under Svar
 
MEN 1718-1719 saknas, resten är defekta. Allt beror på när det togs upp om du skall ha tur eller inte. Han var ju född 1719 12 27 så det är ju bara att hoppas att sidan då inte är defekt.
 
Vänligen Patrick

905
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 19:04 »
Hej du
 
Hoppas att någon annan känner till det. Finns ett släktskap ja!
Hoppas att det löser sig för dig med Eketrägubben!
 
Vänligen Patrick

906
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 18:48 »
Hej du
 
Några slutsatser kan man nog inte göra faktiskt! men jag förstår att det är lätt att vilja placera han i Eketrä-ätten beroende på namnet. Om du tittar på tipset som Göran gav  angående Örebro rådhusrätt så kan du möjligtvis lösa det hela, faktiskt. Nu vet jag inte om detta finns utlagt på nätet (förmodligen inte?). Jag vet ej var detta förvaras nu.
 
Ps. inte är man väl tjej/kille i våran ålder, möjligtvis kvinna/man Ds.  Hahahahaha
 
Vänligen Patrick

907
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 18:04 »
Hej Åsa
 
Först funderade jag om det var lönt att ens besvara/berätta för dig, men jag väljer ändå att göra det beroende på att man som nybörjare bör få hjälp när det blir svårt, även om dit språkbruk är något påhoppande/krävande. Ingen har sagt att han inte heter Eketrä, det är ju enkelt att läsa. Det är väl inget mysterium att släktforskning inte en motorväg, det är ju forskning vi sysslar med, förmodligen har ingen sysslat med din Eketrä i sin forskning. Du har beträtt jungfrumark helt enkelt, svårare än så är det inte. Du har fått bra tips av kunniga forskare redan, men de har inte sysslat med din Eketrä helt enkelt. Det kan kanske vara så att han tillhör ätten Eketrä, men då får bevisa det, det ligger inte på andra att bevisa att han inte gör det. Kan det då inte vara bra att läsa reglerna då, om du nu vet att de finns? så att saker slipper att bli fel! Intressant det du påstår att A. Otfors skulle sagt. Undrar varför du litar mer på henne än de som säger att möjligheten fanns, vill du så gärna in i Eketrä?
Så om du kommer in i ex. Eketrä eller liknade så lägger du upp en fråga under namnet, så kommer jag vid möjlighet att svara. Men tagga ner språkbruket du använder.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 27 september, 2008)

908
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-25, 19:00 »
Hej Mikael
 
Om det visar sig att du kommer in i adelsätter så har jag riddarhusets genealogiska tabeller tillhanda och några källor till som kan hjälpa dig vidare i forskningen. Men skulle du t.e.x ha Elgenstierna på ditt bibliotek så underlättar ju det mest. Som du märker så får man kolla upp källor noggrant, för det är ju ändå det riktiga vi vill hitta. Men jag hoppas att kontakt sker på ett vuxet sätt, och på ett sådant sätt som man själv vill bli bemött. Då har man som sagt var lättare att få hjälp. Hoppas att kunna få hjälpa DIG när jag kan.
 
Vänligen Patrick

909
Då förstår jag Niklas att man inte missar något i sökandet i alla fall hos er.
Det är bara intressant att två aktörer väljer olika län att placera socknarna i.
 
Vänligen Patrick
 
Ps bör väl också som Roald påpeka er framåtanda och kvalitet Ds

910
Hej Niklas
 
Hur den andra aktören gör är ju som du säger svårt att svara på, det förstår jag.  
 
Så det beror på vilken tid socknen gick över, som styr vilket län man väljer att lägga socknen i. Jag tror jag förstår hur du menar, varför de ligger där de ligger. Om man kan söka som du säger så går ju allting bra, värre är väl i så fall om man går rätt in i län och tittar? Men det borde kanske inte vara ett oövervinnligt steg att lösa i sökandet. Kommer just nu inte ihåg hur sökfunktionen fungerade hos er. Lite konstigt att man blir tvungen att söka på två ställen om man söker kyrkbok och ex mantalslängd. Men detta är ju inte ni eller Genline som fixat till det.
 
Kan ju vara lite kuriosa för andra att det är tiden/överflyttningen som avgör var man hittar församlingen. Då måste man ju veta vilket län socknen tillhörde en viss given tid, och då när den ändrades. Eller missuppfattade jag det hela?  
 
Ex, Anders är född i en socken som tillhör ett län som sedan blir ett annat län? Eller är alla överflyttningar gjorda i modern tid?
 
Vänligen Patrick

911
Hej Niklas
 
Jag var i kontakt med er i 16 Februari i år angående socknar. Jag fick svar av er, men tänkte höra så att det även når ut. Jag blir inte riktigt klok ( i alla fall inte till 100%) och det vill jag vara.
 
En återblick först:
 
Jag jämförde alla socknar i Bohuslän och Älvsborg för Arkiv digital och Genline för jag upptäckte att s:n inte stämmde överens i mellan era två alternativ i vilka län de låg. Jag fann (10)socknar som skillde sig er imellan. Jag fick efter mailkontakt svar (nån som ser det roliga?)om varför socknarna ligger där de ligger hos er.
 
MEN socknar skiljer i namn och i vilka län de ligger i. Finns det inga/absoluta statliga? svar (roligt igen) om var en socken hör hemma och vad de heter????
 
Så när jag trodde att det skilde mellan Bohuslän och Älvsborg så fick jag då att vissa tillhörde Halland och Skaraborg dessutom. Engelska församlingen? har jag ännu inte fått något svar på. Fanns hos Genline då.
 
Denna kontroll gjorde jag i Februari och har ej kollat om något ändrats.
 
Det jag tänker på är om någon söker men ej finner den socken den letar efter, eller att man registrerar fel i sin antavla (vilket inte är hela världen, men ändå).
 
Vänligen Patrick

912
Äldsta mannen / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-22
« skrivet: 2008-09-21, 13:45 »
Ja där ser man, min 260 åring är slagen med 403 år. Sedan har vi väl i och för sig bibeln och några som blev, var det 900 år?
 
Det är säkert så som du skriver Erik att åldersuppteckningar var lite si och så. Märkligt att så många ansågs vara över 90 år bara.
 
Det borde väl inte vara svårt att finna Anders Mattssons föräldrar, vi vet ju s:n och året är ju ändå efter Hastings 1066 och det känner vi ju till. Hahahahahaha
 
Men finns de böckerna kvar som jag refererade till? Har just nu varken det ena eller det andra alternativet eller änns det tredje att kolla i.
 
Vänligen Patrick

913
Belfrage / Belfrage
« skrivet: 2008-09-20, 21:13 »
Stämmer Göran
 
Vänligen Patrick

914
Belfrage / Belfrage
« skrivet: 2008-09-20, 14:52 »
Hans Jakob B och Ester Catharina Funck
 
Vänligen Patrick

915
Belfrage / Belfrage
« skrivet: 2008-09-20, 14:19 »
Hej Göran
 
Föräldrar är:
Sven Henrik B f 17340704 Grava s:n d 18190410 Stavnäs s:n gift med Catharina Margareta Schagerström f 17570617 Borgvik, d 17851125 Grums s:n
 
Det blev från två st ser jag
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 20 september, 2008)

916
Äldsta mannen / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-22
« skrivet: 2008-09-20, 10:13 »
Och då ett nytt rekord?
 
 Nils Rudbeck, Biskop i Västerås gav uppgifter ur något dussin församlingar angående kyrkbokföringen 1600-1673 för Västerås till sin Broder Olof. 232 personer hade blivit över Nittio under denna period. Samt några minnesvärda exempel såsom en gammal man vid namn Isak som bodde i en by, skulle enligt uppgift levt till 156 år. Tor Ulfsson sades ha blivit 260 år.
Olof gottade sig i dessa uppgifter kan man förstå.
 
Om Olof kan man tycka, men dessa kyrkböcker, finns de kvar? Om man tar bort Isak och Tor, är det möjligt att det fanns så många nittioåringar under 1600-talet?
Att hans ideer är ett hopkok är ju uppenbart som sagt, men vad gäller dessa hänvisningar till kyrkböckerna? Man tycker ju att Biskopen Nils inte skulle bidra till detta bedrägeri, det fanns ju ändå ett flertal kyrkoherdar som förde dessa böcker och därmed kunde sanningen.  
Finns det mantalslängder kvar eller då böckerna kvar som sagt?
 
Jag tänkte att vi hoppar över Olofs ideer och fokuserar på just frågan/frågorna.
 
Vänligen Patrick

917
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:55 »
hittar inget hos Falkensten i alla fall.
 
vänligen Patrick

918
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:40 »
Då kanske du har sett detta om Mattias
 
han angavs 1668 för att hava dödat franska språkmästaren Bertram Pourell
 
Ägde hus i Sth
 
Vänligen Patrick

919
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:27 »
Samuel har barnen:
Samuel f 1631 d 1654
Anna f 1632 d 1662
Brita d före 1671
Marta f 1635 d 1723
Bo f 1638 d 1720
Johan f 1642 d yngre år
Daniel f 1647 d 1671
Gustaf f 1650d d ung
 
Så här finns nog inte lösningen heller
 
Vänligen Patrick

920
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:05 »
Anha då förstår jag hur du tänker. Tittade som snabbast där de olika giftena kommer ifrån, men hittade inte fler ledtrådar. (har upptäckt att ibland står olika datum fastän det är samma peroner det handlar om, beroende på vilken ätt man tittar på).
 
Denna ätt behöver uppdateras mer
 
Vänligen Patrick

921
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 20:45 »
Enligt EÄ så är Bengts föräldrar då Ivar dä och Anna Roos af Hjelmsäter (inlägg 18.32)
 
Vänligen Patrick

922
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 20:10 »
I Bagge af Berga så förekommer namnet Bengt. Bengts farbror heter B....
 
vänligen Patrick

923
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 19:42 »
Cecilias moder är Brita Roos af Hjelmsäter.
Ivar dä gifte är ju med Anna Roos af Hjelmsäter, vars fader är Nils Knutsson af H......
Brita Roos af H.... (gift med Nils Persson Stårck)hennes far är Peder Knutsson Roos.
 
Nils Knutsson och Peder Knutsson är bröder.
 
Brita och Anna är kusiner
 
Cecilia och Ivar är sysslingar.  
 
Då stämmer det va??
 
Vänligen Patrick

924
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 19:08 »
Under Stårck står att Cecilia död senast 1662. Gift 1651 mellan 18/3 och 10/7 med sin syssling ryttmästaren Ivar .... som överlevde henne.
Brita född mellan 1632 och 1635 om barnaordningen stämmer.
Sven född innan 1590 då han adlades, död 1628.
Johan huvudman efter fader 1628, var löjnant 1625. Johan är då äldre broder till Ivar den yngre.
 
Det är väldigt dåligt med uppgifter om födslar som du ser.
 
Vänligen Patrick

925
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 18:32 »
Vi börjar om:
 
Såg att jag missade saker här, ber om ursäkt för det.
 
Ivar dä gift med Anna Roos (första giftet) Andra giftet Brita Kempensköld  (här står giftet med frågetecken).
 
Ivar dy gift med Cecilia Stårck.
 
Vänligen Patrick
(drabbad av Lilla Edet-sjukan,ej fullt fungerande)
 
Märta född 1635-11-23. Brita ?
Inga barn upptecknade efter M: Roos (tredje giftet). andra giftet var med N.N Svenske, inga barn
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

926
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 17:41 »
Denna Brita står inte upptagen som gift med någon Ivar under Söderby i alla fall. Är hon också bortglömd? I så fall gör ju någon Ivar ytterliggare ett gifte, med tanke på Martas gifte med en systers styvson.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

927
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 17:27 »
Det blir roligare hela tiden här!
 
Ovanstående Marta har en äldre syster, Brita död före 1671 gift med ryttmästare Ivan Bagge af Söderby.
 
Vänligen Patrick
 
Vem är vem nu?

928
Ivar dä har sonen Karl gift med Märta Kempensköld. Marta gift med sin systers styvson Carl Bagge af Söderby
Samuel Kempe var gift med Marta Schillera i hans första gifte och fick då ovanstående Marta/Märta.
Glömde, Carl fick barnen Carl Gustaf tjänare vid artilleriet och Anna plus ytterliggare en dotter. Carl är då den ända sonen det finns upptäcknat några barn, men det står ju då inget om hans son Carl Gustaf.
 
Där verkar det finnas en del att hitta, kanske nya grenar att väcka idag.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

929
Tyvärr så uppger de inga barn till dessa föräldrar heller. Ser att just denna generation är väldigt dålig koll på. De är 6 syskon, 5 bröder men bara en som står upptäcknad med barn. Dåligt utredd verkar det som.
 
Vänligen Patrick

930
Upptäcker att det finns en Ivar till.
 
Ivar till Aspberg och Hanevik. Han är Bengts bror och gift med (Cecilia Nilsdotter Stårck f ca 1620 död före 1664-05-27). Ryttmästare för ett kompani på Dal under Hannibalsfejden 1644-1645. Denna Ivar är då son till Ivar Bagge och Anna Roos af Hjelmsäter.
 
Kan det vara detta med två Ivar som ställer till det, om uppgifterna stämmer?
 
Vänlige Patrick

931
Kollade lite i skivan Riddarhusets genealogiska tabeller
 
Ivar till Söderby samt Aspberg i Segerstad sn, kallas 1639 major.
Agata, dotter till Italienske språkmästaren i Sth Bartolomeus Pourell de Hadrize
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

932
Schwerin, von / Schwerin, von
« skrivet: 2008-09-07, 18:00 »
Hej Göran
 
Nej, det är fel
 
Hennes föräldrar är: Greve Filip Verner v Schwerin och Vendla Gustava Ahlgren.  
 
Charlotta f 18130921 Stegeborg Skällviks sn, d 18720402 Arboga Giftet var hans tredje 18400804.
 
Riddarhusets skiva
 
Vänligen Patrick

933
Kullberg / Kullberg
« skrivet: 2008-08-10, 15:17 »
Hej
 
Är det någon som känner till likvidationskommisarien Gilius Cuhlberg, död 1729. Han håller till nere i Karlskrona runt 1720.  
 
Vänligen Patrick

934
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 13:36 »
Puuu, det var för väl! hahaha.
 
Vänligen Patrick

935
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 13:08 »
Jag skulle nog vilja påstå att det är en fysiologisk omöjlighet att de döms för samma sak, hahaha. Det var något nytt om modern, var står detta?
 
Vänligen Patrick

936
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 12:42 »
Hej Helene
 
Jaså det var 1912 han åkte in. Står det möjligen att han var villkorligt frigiven 1914/15. Borde då inte han vara med i Svars databas? som då skall gå till 1925?
 
Vänligen Patrick

937
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 11:33 »
Ja, den personen är det. Kommer ihåg att när jag tittade för flera år sedan så fanns det kort som var efter min period, men hittade just då inte Adolf.  
 
Vänligen Patrick

938
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 11:14 »
Har för mig att det var Höljes i norra Värmland. Vad han satt inne för stod i boken också (lite väl känsligt). Det jag söker efter är ett kort på denna man.
Jag har inte bearbetat denna sida ännu, så mycket är ännu oklart.
 
Vänligen Patrick

939
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2008
« skrivet: 2008-08-10, 10:54 »
Tack Chris
 
Om jag nu drar mig till minnes skulle han varit villkorligt frigiven 1914/1915 (vill ha för mig att han kom dit 1909). Men han dyker ändå inte upp i frigivna straffångar?
 
Så detta var 100 års gränsen då.
 
Vänligen Patrick

940
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-10, 10:33 »
Den gav mer kött på benen, Lennart. Det verkar som om, vad man än söker, så finns det på nätet. Och att det då finns folk som vet vägen dit.
 
Vänligen Patrick

941
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2008
« skrivet: 2008-08-10, 10:25 »
Hej Chris
 
Om du är uppkopplad mot basen, skulle du vilja titta efter en Adolf Amundsson f 1893-08-12. I kyrkboken står det att han är frigiven från Långholmen. Sitter vid fel dator så jag kommer inte ihåg rätt tidpunkt, men mellan 1910-1920 är det. Han är från Värmland. I basens begynnelse så letade jag efter honom, men fann honom ej. Det skall tydligen lagts ut mer material sedan dess.  
Stämmer det att basen blivit uppdaterad efter hand?
 
Spontanfråga
 
Vänligen Patrick

942
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-09, 19:37 »
Hej Lennart
 
Jo, jag kom på mig själv att det var nog så det var menat. Det blev väldigt intressant ämne utav skarvarna. Nu blev det ju även bla.. lite Gbgs historia. Har anor som med stor sanolikhet har varit och hämtat vatten vid brunnen.
 
Vänligen Patrick

943
14 Heraldik och ordenssällskap / Ordenssällskap i Sverige
« skrivet: 2008-08-09, 18:40 »
Hej Mikael
 
Kan ju inte ge något specifikt om ditt sällskap, men här är en bra sida som rör alla sällskap.  
Men som du kanske redan sett här, så finns inget här heller.
http://www.arnell.cc/
 
Vänligen Patrick

944
Coyet / Coyet
« skrivet: 2008-08-09, 15:52 »
Hej Göran
 
Peter är son till Christian Magnus C, född 1700-10-22 i Fulltofta s:n. Död 1752-11-12. C M C är född 1663-06-11 i Sth, död 1730-07-12 Rönneholm. Gifte Susanna Barbara Cronacer född 1671-04-16 Fulltofta. död 1719-07-05 Rönneholm.
Så din Peter 1618 är farfar till Peter -1752.
 
Vänligen Patrick

945
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-09, 09:05 »
Godmorgon Mats
 
Väduren var intressant, för det är ju något man själv upplevt med slag i rören, faktiskt även då med de så kallade mjukstängande kranarna. Att någon kunde komma på tanken om att omvandla den energin i tryckslaget till en uppåtgående kraft, det är att vara uppfinnare det. Rent spontant känns det som det är en uppfinning som skulle kunna användas mer idag, där det råder lite sämre förhållanden. Borde det då inte kunna gå att koppla några i serie för att få det högre än vad en klarar? genom att skapa ett flöde för varje vädur som skickar det vidare till nästa.
I förlängningen kanske det är dags att kapa elledningen och ta tillvara den gamla kunskapen igen!
 
Vänligen Patrick

946
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-08, 20:59 »
Hej Mats
 
Det är fortfarande roligt att se bilderna. Jag vet att redan de gamla grekerna/romarna hade ju ett avancerat akveduktsystem? för sin vattenförsörjning i luften.  
Kunde man möjligtvis pumpa eller på något annat vis få vattnet att gå uppför?
Eller vara det bara nerför som man kunde få vatten genom självtryck?
Tänker då på svenska förhållanden.
 
Vänligen Patrick

947
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-08, 08:04 »
Hej Mats
 
Det var kul att se och även att läsa om kopplingarna som de hade. Tyskland använde ju samma som här medan Portugal använde sten. Det var säkert lite olika förutsättningar i Portugal kan jag tänka mig.
 
Tack för bra respons på min fråga, nu blev det mer att lägga i minnesbanken.
 
vänligen Patrick

948
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-07, 21:15 »
Godkväll Bo och Joel
 
Det var roligt att se hur de urgröpta stockarna kom till användning. För att inte missuppfatta något nu, var detta det ända stället göteborgarna kunde hämta dricksvatten på? det låter lite, för ledningar in i husen var väl indragna senare?
 
Såg just att det kommit svar på ovanstående
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 07 augusti, 2008)

949
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-07, 16:14 »
Hej Joel
 
Tack för det utdraget. Fantastiskt att den var i bruk i 104 år. Har bara en fundering till avståndet mellan Kallebäcks källa och då in till dåvarande Gbg, blir det ca 2-3 km?
 
Fick folk komma och hämta vatten vid ett centralt ställe i Gbg?
 
Vänligen Patrick

950
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-07, 08:13 »
Hej Lennart
 
Det var en bra bild, är det möjlitvis en större matarledning eller avloppsrör i mitten? Har i och för sig svårt att tänka mig att det skulle vara ett avloppsrör, för det måste väl ändå skett genom ett vanligt uthus! Vet du möjligtvis vilken tidsepok denna bild är ifrån?  
Låter detta stå kvar!
 
Nu ser jag, (tror jag) stack man stockarna i varandra? Det låter ju inte dumt. Men det måste ju också innebära att ledningen inte kunde bli så lång tack vara att man har en begränsad yttre diameter att börja jobba med, därav förstår jag de långa (5m) längderna på stockarna. Med tanke på överlappningen emellan stockarna blir åt fel håll så kanske risken fanns för läckage mellan stockarna om då inte de mjuka (gran ser det ut som?)stockarna pressade bra ihop med varandra.
 
Väldigt intressant med gammal teknik
Vänligen Patrick

951
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-06, 18:04 »
Hej på er
 
Har en fundering hur de gjorde förr när de skulle foga samman vattenledningsrör! Jag har sett verktyget som gjordes i stocken (tydligen upp till 5 meter). Med tanke på tjäle och andra sättningar så kan de ju inte bara lagt ner ledningen i marken. Samtidigt bör de väl ha två stycken styrpinnar för att centrera vattenhålet emot varandra? Slog de en ring om stockarna? eller hur gjorde de? Till saken hör att vid en uppgrävning så fanns det inget järn (kan i och för sig varit upprostat) eller något som tydde på fastsättning stockarna emellan (just vid detta tillfälle i alla fall).
Bifogar en ritad bild
 
Vänligen Patrick

952
Hej Carl
 
Jag ser att lite av mina tankar i en annan tråd har kommit ut i verkligheten här, det är roligt (även om ni inte läst den?).  
Övriga ämnen » Döden » Sökta gravrättsinnehavare .
 
Vänligen Patrick

953
Adel eller inte / Adel eller inte
« skrivet: 2008-07-27, 05:45 »
Godmorgon Caroline
 
Här kommer några sidor till. De första tar upp levande släkter.
 
http://www.riddarhuset.se/jsp/index.jsp?id=553
 
http://www.riddarhuset.se/jsp/admin/archive/sbdocarchive/atter_i_AK07_vapendatab asen.pdf
 
http://www.svenskadel.nu/
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ointroducerad_Adels_F%C3%B6rening
 
Här finns de:
 
http://www.genealogi.no/kilder/DAA/DAA-reg.htm
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 27 juli, 2008)

954
Hej Stig
 
Det ser ju ut att också kunna vara en bra möjlighet att hitta det jag söker.
 
Tack för era tips.
 
Vänligen Patrick

955
Tack Niklas
 
Skall meddela min kollega detta.
 
Vänligen Patrick

956
Hej
 
Vet någon om det finns yrkesregister eller liknande över Helsingborg? Jag söker för en vän, vilka urmakare och/eller guldsmeder fanns det i Helsingborg 1953-1955. I och med att det är nära i tid så får ni maila mig direkt.  
 
patrickvonbromsen@msn.com
 
Vänligen Patrick

957
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-07-21
« skrivet: 2008-07-20, 15:01 »
Hej Anneli
 
Man kan ju lägga ett vattenstämpel på bilderna, ex Annelie Jonsson. Då kommer den texten över bilden om man skulle vilja ha en viss kontroll över bilden. Förfarandet är ju inte skrivit i sten, men funkar nog bra ändå. Då skulle du ju kunna använda vilken lagringstjänst som helst.
 
Vänligen Patrick

958
Waller / Waller
« skrivet: 2008-07-17, 16:19 »
Glömde tillägga att Erik var kronobefallningsman (1705-1714?) i Varberg innan han blev borgmästare i Halmstad.
 
Vänligen Patrick

959
Waller / Waller
« skrivet: 2008-07-16, 19:50 »
Hej
 
Söker föräldrar till Erik Waller och hans hustru (ej densamma som Anne-maries Erik).Min Erik var borgmästare i Halmstad ca 1714-1718. Han dör 1741 och begravs inne i Nicolai kyrka i lilla manfolksgången, finns det någon inskrift i kyrkan om honom?. Giftet var med Christina Brinck, född ca 1683 vet ej var.
 
Känner någon till något om dessa personer. I Gamla Halmstads årsbok 1930 sid 86 och 1941 sid 60 skall det stå om Erik Waller (vej om det är min Erik)Har någon dessa böcker? och i så fall var står det om Erik?
 
Det finns även om Brink i årsböckerna: 1939 sid 123, 1931 sid 54 2 styck. Vill någon kolla upp detta för mig?
 
Vänligen Patrick

960
Tillåtet eller ej / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-07-16
« skrivet: 2008-07-16, 06:20 »
Godmorgon
 
Jag var i kontakt med en myndighet i denna fråga för några år sedan angående att lägga ut uppgifter på nätet, bland annat nu levande. Bakgrunden var/är att jag jobbar på en bok och ville därför lägga ut trädet som en recherch för att det skulle bli så riktigt som möjligt. Svaret jag fick då var att det kunde anses okey beroende på att det var journalistiskt förarbete. Det var bara harmlösa uppgifter som namn, född, eventuella döda och då släktskap. Sedan vad som är harmlöst för var och en, är en annan fråga. Jag skulle vad jag då förstod inte behöva hämta in tillstånd av levande. Jag ändrade sedan min planerig i det hela, så inget finns där ute, om nu inte någon annan har gjort något.
 
Nu skall man inte lägga ut sitt material för det svaret jag fick, man kanske tolkar det olika nu, eller så stämnde PUL, så att i mitt fall gick det. Jag vet inte, men med respekt för varandra så bör man kanske hämta in tillstånd, om det bara skall läggas ut på nätet.
 
Vänligen Patrick

961
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2008-07-15, 16:03 »
Hej Anders och Eivor
 
Ja då kanske det inte blev så mycket skrivit om hennes bok som jag trodde, och då inte heller förklaringar till vissa kopplingar bland anorna. Då tar jag och lägger min fundering åt sidan nu.
 
Vänligen Patrick

962
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2008-07-14, 21:07 »
Godkväll på er
 
Tack för era inlägg Benny och Kaj (det har blivit sällsyntare med svar på lite kluriga frågor)på detta forum. Jag har läst Anders artikel och kan se var det börjar halta i Magdas redovisning.  
Det jag finner intressant är att de som håller på den ena eller andra teorin inte kollat upp vad Magda själv kan ha sagt  om det hela, det är ju endast 49 år sedan boken kom ut. Om hon skulle blivit kritiserad så borde hon ju gått i svarsmål, eller?
För till skillnad från gamla kyrkböcker så kanske vi har en möjlighet att höra historien förklara sig därav min undran angående recension av hennes bok.
 
Vänligen Patrick

963
Adel och frälse / Danmarks adels årsbok
« skrivet: 2008-07-11, 20:06 »
Hej  
 
Det nämns i andra trådar om att sanningshalten i den inte är det bästa. Min fråga är om det finns någon/några som håller och uppdaterar/verifierar den? Har Danmark något liknande likt våran uppdatering för ex kommande/kommit Elgenstierna? Danmarks medeltids-kännande släktforskare, ger de ut någon annan skrift/bokserie likt vårat ÄSF?
 
Vänligen Patrick

964
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2008-07-11, 19:43 »
Hej
 
Vill inte dra detta i långbänk, men det jag undrar över är följande:
 
Hur var mottagandet när Magdas bok kom ut? blev det då ingen debatt? I dag har vi ju nätet där allt sprids rekordsnabbt, både sanning och osanning. Debatterade man då inte på boksidor i tidningarna eller liknande? Fanns det ingen liten storm eller undran över källor. Det måste väl då funnits släktforskare som ville få in fler anor i tavlorna MED KÄLLOR!
 
Kan någon svara på detta? Kanske någon som var med!
 
Vänligen Patrick

965
Släktträffar / Släktträff
« skrivet: 2008-07-03, 15:34 »
Hej på er i värmen
 
Vad trevligt att det dyker upp fler ideer, det kan aldrig bli för många. Jag var rädd för att värme och avhopp skulle lämna min fråga obesvarad. Här borde ju kunna finnas fler ideer att få ta del utav.
 
Vänligen Patrick

966
Släktträffar / Släktträff
« skrivet: 2008-07-01, 19:51 »
Hej Lena och Marianne
 
Tack för tipsen, det var bra ideer. Jag kan bidra med det som jag själv gjorde sist. En kamera fick vara med hela tiden, så på sista kvällen så satt jag och brände ner korten på skivor, för att på morgonen dela ut de till de äldste i varje gren. Så fick deras barn själva kopiera av sina föräldrar de kort de ville ha. På det viset så kunde de välja om de ville göra fysiska kort eller inte.
Nästa gång kommer jag att lägga upp korten på en hemsida där då släktingar kan plocka ner kort som de då är intresserad utav. Jag får väl även vara öppen för möjligheten att ändå dela ut någon skiva (den kan man ju nu ta till sin fotohandlare, skicka till en nätbutik)alla kan ju kanske inte med det nya sättet.
 
Finns det fler tips så tar jag gärna emot dessa.
 
Borde det inte finnas ett litet kapitel i våra Hur man släktforskar-böcker hur man kan använda det material man får fram? eller det kanske det finns?
 
Vänligen Patrick

967
Släktträffar / Släktträff
« skrivet: 2008-06-29, 21:56 »
Godkväll på er
 
Det finns mycket information om olika saker, men just hur man gör en släktträff intressant för andra än oss släktforskare, det har jag svårt att finna. Jag har ordnat en släktträff, men det var en ständigt återkommande där alla kände alla (det var väl jag som var den okända). Så det var ju så att säga bara att fortsätta det gamla vanliga. (tog väl in några nya grepp för att öka glädje/service/samhörighet)
 
Men om man drar ihop en där ingen känner någon som tex, ättlingar till en person, vad finns det för tips som man bör ta med inför och till träffen? Att finna ättlingarna är ju roligt, men bra ideer till att få andra att tycka det är roligt hade ju varit trevligt.
 
Finns det ideer där ute?
 
(en träff är under planering)
 
Vänligen Patrick

968
Hej på er
 
Vet någon om de fyra sista ätterna kommer ut på marknaden? Samtidigt, vet någon om det möjligtvis kan vara något annat arbete (medeltidsätter) på gång där ute?.
 
Vänligen Patrick

969
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-05-25, 19:40 »
Hej på er
 
Är det ingen som vet var jag kan titta/finna information om denna Carl Axel? Vilka källor kan vara till hjälp i detta fallet?
 
Vänligen Patrick

970
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-05-18, 14:53 »
Hej
 
Nu har det letats en förrymnd Carl Axel von Brömsen, men vi har gått bet på att finna honom. Behöver hjälp med tips om detta ärendet.
I Hjärtum hfl 1833 (AI:28 pag 63)(GID 905.27.15300), familj näst längst ner, står han som förrymnd, han var avskedad sergant, och i hfl 1834/36 (AI:29 pag 63)(GID 905.28.23700) står Helena Axelsdotter som enka. Enligt Riddarhusets genealogiska tabeller dör han på 1880-talet, står ej var.
Vi hittar honom inte som död i Hjärtum. Om man rymnde skulle väl kyrkan efter ett visst antal år dödförklara honom? Men det var väl fler år än i detta fall, om de då inte visste av vad, ex skeppsbrott. Samtidigt så har ju Riddarhuset en diffus uppgift om 1880-talet gällande hans död. Om man har rymt så borde han väl ändrat namn? det är ju ändå rätt utmärkande och kanske inte lätt att smälta in/ gömma sig.  
 
Vet någon någonting???
 
Vänligen Patrick

971
Jag håller fullständigt med dig Annastina. Skrev själv för något år sedan eller två (minnet)där jag beklagade att namn försvann från forumet av ej naturliga orsaker. Men med tanke på att vissa saker pekar rätt ut i den grönskade skogen som jag ser från fönstret, så är jag samtidigt inte förvånad. Det jag tycker är så synd är att det finns något som folk tycker om och som betyder så mycket (vill jag tro i alla fall)men som de ändå känner att nu får det vara nog (och då som sagt inte av naturliga skäl). Inom detta gebitet (släktforskning) så är man ju fortfarande skolpojk men ändå har jag hunnit se avhopp från rörelsen.
 
I have a dream att när (om) saker börjar reda upp sig (om det nu är så att det finns saker att reda upp) DIPLOMATISKT SAGT, dessa människor får lusten/glädjen att komma tillbaka igen.
Välkommna, ni behövs bland oss skolpojkar/flickor.
 
Detta har inte så mycket med överskriften kanske att göra, men det är ju inte första felet i så fall på forumet.
 
Vänligen Patrick

972
Virgin / Virgin
« skrivet: 2008-04-14, 16:58 »
Jo, det giftet är i första giftet med hennes kusin, där då av någon anledning han tituleras som greve. Vilket han då inte är. Frågan är om han själv eller prästen fått till det med greve. Sedan efter Maria död gifte han om sig, som sagt.
 
Kommer du också in i Brömsarna Maritha? eller var det bara kunskap!
 
Vänligen Patrick

973
Virgin / Virgin
« skrivet: 2008-04-14, 16:36 »
Föräldrar till Henne är Axel Barthold V, f 1730070? Brastad d 18050810 Uddevalla, mor Charlotta Melander f beräknat 17360302 Sth  d 18010320 Hede.
 
Axel borde väl komma in i ditt andra Virginspår. För Melander, gå in under detta namn på forumet.
 
Vänligen Patrick

974
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-04-13, 12:59 »
Hej Göran
 
Lauras föräldrar är Carl Lorentz v B, född 17680919 i Hellungstad Hede S:n,GID 903.13.10300 död 18251230 Antsarve Fole s:n, GID 2542.14.93400 och Christina Sofia Virgin född 17640903? Svenneby? Jag har ännu inte verifierat hennes födsel (böcker brunna)död 18411119? Svenneby? samma sak här. Giftet sker 17940112 i Tösse (P) GID 614.23.91200.
GID nummren kommer att bytas ut efter hand till de riktiga hänvisningarna. Detta är ju mina anor också. Som du ser ovan så håller jag och några till att verifiera det som finns om våra anor. Det tar lite tid i och med att vi faktiskt finner mer anor som du ser i en annan släkt som du hjälpt mig med.
 
På språng igen
 
Vänligen Patrick

975
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-12, 18:43 »
Hej igen
 
Nu fattar jag hur de menar. Jo, testamentet finns i en bouppteckning. Vi har inte riktigt klurat ut/kunnat läsa allt ännu, så vi har inte fått fram hur Niklas är släkt ännu. Vi är bra spårhundar men något sämre på att läsa/tyda det vi finner. Då går det förstår jag att hitta vidare gällande fler anor i Wilhelm Bergs böcker över Gbgs släkter.
 
Tack Göran för detta uppslag.
 
Vänligen Patrick

976
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-12, 13:53 »
Hej igen Göran
 
Där var hon! Men som det står (osäker) innom parantes. Är författaren osäker på om hon är ett barn till Nils Persson och Sara, eller är han osäker vem Regina är gift med?. Det jag vet är att Regina får ett barn 1706 och Niklas är född 1701 det kändes för långt mellan de som syskon.
 
Vänligen Patrick

977
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-12, 07:49 »
Godmorgon Göran
 
Jo, jag har en Regina Sahlgren som hör ihop med Sahlgren i Gbg vid denna tid. Niklas (direktörn) förekommer i testamente hos Reginas arvingar, så de hör nog allt ihop men frågan är hur? Min tanke var att hon var faster till Niklas. Även kyrkoherde Per Persson Sahlgrens fru Greta förekommer som dopvittne hos barnbarn till Regina. Men som du skriver så kanske hon är missad i boken. På nätet står det att det skall vara 6 syskon (även om nätet kan ha fel), och då i boken förekommer 4 styck.  
 
Finns det någon annan som kan hjälpa med Regina Sahlgren?
 
Vänligen Patrick

978
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-11, 17:59 »
Hej
 
Jag undrar om någon känner till vilka syskon rådman Nils Persson Sahlgren fick? Nils är far till Niklas Sahlgren, direktör för Ostindiska Companiet. Nils skall ha 5 syskon, men vilka?
 
Vänligen Patrick

979
Pontan / Pontan
« skrivet: 2008-04-05, 16:17 »
Hej Robert
 
Jag håller just nu på med detta namn och just då komministern Anders. Vet du när sista barnet Anna-Stina är född och vem modern är? Blev han omgift?
 
Står det någonting mer i den boken?
 
Det jag söker är hans frus namn, omgifte? möjligtvis!
 
Vänligen Patrick

980
Hej Nicklas
 
Jag la fram ett förslag med sockenkartor för ett tag sedan, inte då med kopplingar som du nämner, utan endast rena sockenkartor som skulle kunna ligga som en rubrik någonstans i anbytarforum. Fick positiv kritik, tyvärr höll de ansvariga sig borta (är jag förvånad?). Det skulle spara in en del frågor på forumet om man själv kunde se vilka grannsocknarna är när man letar efter någon. Då skulle man kunna ta de först. Det känns som det inte finns respons på något just nu. Jag ville också ha fram tydligare kartor än de du nämnde, vilket tydligen finns ute i bygden, men var?.
Vänligen Patrick

981
Hej på er
 
Jag var anmäld till denna kurs för jag tyckte det kunde vara intressant. Själva kursen kan jag inte kommentera mer än att materialet verkade allt okey. MEN organisatoriskt var/är det katastrof. Jag fick ringa och fråga efter hur tillvägagångsättet var för distanskursen, när kursen väl startat (jag hade inte fått några som helst instruktioner hur kursen fungerade, för en del kanske det är jätteuppenbart, men dit tillhör inte jag). Jag kommer inte nu ihåg allt som skulle göras, men man skulle gå in och registrera sig på två (tror jag, minnet)ställen, vilket jag också hade gjort ett tag innan. Jag ringde supporten och fick fråga, hur går kursen till. Den har ju ändå startat (samma vecka, och fortfarande ingen info).Enligt dem så skulle jag fått info och papper. De upptäckte dessutom att jag fanns ej med i deras maillista. De eller någon sekreterare hade hand om den biten (kommer ej ihåg längre). Jag tyckte även hemsidan, och att komma till rätt ställe var s..tdålig rent ut sagt (väldigt omständig) vilket också supporten tyckte (om det var för att klappa medhårs eller om de faktiskt tyckte så vet jag inte). Sedan kom jag väl då upp på maillistan och fick den efterlängtade infon och material efter kursens början. Nu var mitt intresse lika med noll för denna kurs. Så böckerna, materialet och en avigsida till Mittuniveritetet har jag. Och det skall vara ett kunskapscenter.
 
Men ingen skugga på kursledare eller material, endast det organisatoriska. Jag kan säkert glömt någon tur i detta hänseende, men grunden ligger fast. Jag fick ingen info innan kursen startade. Och hade jag inte ringt så hade jag fått papper i brevlådan (försent, men ändå), men maillistan hade jag inte varit med på. Och den var ju kontakt mellan elev/lärare och elev/elev
 
Jag hoppas att detta var ett engångsfall i arbetet, för två har ju i alla fall gjort den. (och nej jag har inte meddelat skolan detta, jag orkar inte)
 
Men nu skall jag inte vara mer gnällig, snart är väl ändå våren här.
 
Vänligen Patrick

982
Allmän historia / Svensk historia
« skrivet: 2008-03-18, 19:29 »
Tack till er alla tre!
Jag trodde att det endast var ett band med X antal böcker som var det gällande. I alla fall när man ser de på antikvariaten. Era förslag verkar behändigare, och nyare.
Det blir till att införskaffa några. Finns det ytterliggare förslag därute?
 
Vänligen Patrick

983
Allmän historia / Svensk historia
« skrivet: 2008-03-17, 16:49 »
Hej på er
Lyfter denna fråga igen och hoppas att vi har någon som kanske studerat historia på högskolenivå eller liknande. Vilket verk/bok bör man ha för att få en någorlunda sanning om Sveriges historia? Vad rekommenderas på högskolenivå?
 
Vänligen Patrick

984
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-03-11, 19:24 »
Hej Olle
 
Ja, där fann jag honom. Skall kontakta honom.
 
Vänligen Patrick

985
Dreff / Dreff
« skrivet: 2008-03-10, 20:58 »
Den först adlade von Bröms(en) var gift med en Sofia Dreff, död 1696 i Dorpat. Hennes far är rådsherren Hans Dreff. Sofias syster är boende och gift i Jönköping enligt Jönköpings dombok reg 1659. (se under von Brömsen)2008-03-10, kl 20.55.
Finns det någon som vet mer om dessa Dreff?  Var är han rådsherre? Är det tyskt?
 
Vänligen Patrick

986
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-03-10, 20:55 »
Hej  
 
Försöker hitta de äldre leden till Bröms från Jönköping som skall ha bott där i flera generationer.  
I en av Jönköpings tänkebok för Jönköpings smedämbete 1643-1657 Egil Lönnberg 1940, så återfinns just en Jöran kopparslagare, omtalad 1646. Han tillhör där ”hantverkare i Jönköping tillhörande andra skråämbeten” sid 115. Det är väl en stor möjlighet att det är den rätta Jöran som då även nämns i domboken reg 1655 nedan. Jag hittar endast denna Jöran som kopparslagare i Jönköping.
Är det någon som har Mästerboken 1643-1702 ? finns det någon information om min Bröms?
I Jönköping har vi hovrättsstad (1634), slott och vapentillverkning. Kan något utav detta hjälpa att finna mer information?
Ur ”Jönköping en stadsgeografisk undersökning” av Gösta Weiler 1936, så bestod ”nya” Jönköping av ca 1100-1200 invånare år 1610, för att öka till ca 1500-1600 år 1635 sid 41. Uppgifterna är ungefärliga.
” Till det ”nya” Jönköpings uppbyggande bidrog kronan i ej obetydlig mån genom att låta uppföra byggnader för smeder och andra hantverkare. Så tillkom Smedjegatan för smeder (bönder) från Västergötland och småland, vilka fingo befallning att slå sig ned i Jönköping, dit vapenfabrikationen nu koncentrerades (Jönköpings faktori)”. Ur föregående bok.
Sedan har vi vapnet som den Bröms som blir adlad tar ( ligger som en fråga under Heraldik här på anbytarforum). Jag får hänvisa dit.
Är denna Per Ericsson som meddelat riddarhuset fortfarande verksam? Har han funnit mer information? Är det någon som vet mer om detta?
Nedanstående är hämtat från riddarhusets genealogiska tabeller meddelat av Per Ericsson.
Ätt: von BRÖMSSEN, A. Nr. 932
E.I sid. 654
Ätten sägs härstamma från Livland och som dess förste namngivne representant upptages
Johan Bröms (Tab. 1). Som framgår nedan är den emellertid med mycket stor sannolikhet av
svenskt ursprung, härstammande från Jönköping. I Jönköpings tänkebok nämns personer med
namnet Bröms från 1512. Enligt ett odaterat koncept i Jönköpings domboks registratur 1655
har Johan Jöransson Bröms från en icke angiven ort tillskrivit sin fader och begärt ett
bördsbrev av magistraten. I detta säges att fadern är kopparslagarmästaren Jöran Jönsson, vars
förfäder länge bott i staden och modern Ingiel Knutsdotter. Johan säges bl.a. ha övat sig i
bokliga konster. Ett annat koncept i Jönköpings domboks registratur 1659, dat. 1659-08-10
och underskrivet av borgmästare och råd har följande inledning: Borgmästare och råd i
Jönköping gör härmed veterligt, emedan Kungl. Maj:ts vår konungstrotjänare och
regementssekreterare över militiestaten i Dorpat, äreborne och välbenämnde Johannes Bröms,
nu efter Staden Dorpats oförmodade övergång till moskoviterna haver jämte flera tagit sin
marsch åt Reval och 1657 sig hit till sina föräldrar uti Jönköping begivit, varest han med de
sina intill dato uppehållit haver, och såsom numera den goda förhoppningen haver, atten evig
fred mellan kronan Sverige och bemälta moskoviter skall avhandlas och träffas kunna, alltså
haver han sig resolverat sin resa åt bemälta ort igen att försätta, för den skull av oss till sin
resa bättre säkerhet om attest om sitt levernes förhållande här i staden anmodat och begärt; nu
såsom ingen å denna ort annat haver sport och förnummit, utan att han och bemälte de hans
här hos oss sig ärligen, redligen och väl, både i umgänge och leverne ställt och förhållit haver
(eftersom ock denna hans hustrus syster emellertid här med ett hederligt giftermål försedd är)
så att man icke obilligt har orsak giva dem däröver ett gott beröm ...
Källor: S. o H., nr 1, 1985, sid. 275–276.
Meddelare: Per Ericsson
..........
Ätt: von BRÖMSSEN, A. Nr. 932
E.I sid. 654
De indicier på ättens härstamning från Jönköping, vilka meddelades av undertecknad i SoH
1985:1, synes förstärkas av en uppgift i db 1668-05-18. Då upplästes en supplik från sal. Jöran
kopparslagares son Jön Jöransson Bröms, 'nu varandes rådman i Dorpat i Livland': skrivelsen
var föranledd av att Jöns moder, 'en ålderstigen, svag och kranklig kvinna', råkat i ekonomiskt
trångmål och sonen ville skydda besittningsrätten av fädernegården i Jönköping. Johan (Jöns)
Bröms 'kommunala' karriär, som ledde till en borgmästarpost i Dorpat, synes alltså ha inletts
på 1660-talet. Kopparslagareålderman Jöran Jönsson Bröms (bgr 1663), g. m. c 1617 (då han
enl. db 1617-11-05 döms för kronbrott) Ingiel Knutsdotter (bgr 1674-05-20). Släkten fortlevde
i Jönköping.
Källor: S o H, nr 1, 1989, sid. 41.
Meddelare: Per Ericsson
 
Vet någon något mer????
 
Vänligen Patrick

987
Allmänna språkfrågor / Gamla uttryck
« skrivet: 2008-02-19, 19:31 »
Ja, då fanns det ju lite fler uttryck där ute. Karl XII:s näsduk används ju vid behov, Hahaha.
Trodde nog att det skulle finnas fler.
 
Vänligen Patrick

988
Allmänna språkfrågor / Gamla uttryck
« skrivet: 2008-02-18, 17:41 »
Hej på er
 
Jag har funderat på uttrycken mormorsstång=rakstång, mormorsgardin=spetsgardin, farfars bil=lisebergsbilarna, A-ford eller är det T-ford. Det finns säkert fler synonymer, och kanske andra betydelser än vad jag skrivit. Det vore roligt att höra vad ni har hört/använder för uttryck som kan härledas på anorna. Finns det inga betydelser som gäller för morfar och farmor??. Kan ju förstå om det skiljer mellan olika landsändar.
 
I hur många generationer fortsätter dessa uttryck, har vi någon på forumet vars farfar kört A-ford?? (i och för sig så är väl åldern på släktforskare hög, så omöjligt är väl det inte). Kommer dagens mordena/blivande mormödrar att använda mormorsgardin??. Och farfar som kanske körde en Amazon, kommer de barnen begripa farfars bil när han körde Amazon och bilen såg då inte ut så där.  
 
Det vore kul att höra lite uttryck och inlägg.
 
Vänligen Patrick

989
Göteborgs stift / Äldre inlägg (arkiv) till 11 mars, 2011
« skrivet: 2008-02-12, 19:50 »
Hej Lena Ek (2004-07-15)
 
Undrar om du fortfarande är med på forumet. Jag har åter tagit upp sökandet efter Anna Greiff, var det hon eller C.Carisius som var född 1706? Jag undrar i vilka sn du letat i så kan jag titta i de andra! Såg också att giftet blivit felvänt, 1767-11-08 är giftet.
 
Kanske är det någon annan som vet något om vår Anna?
 
Vänligen Patrick

990
Melander / Melander
« skrivet: 2008-02-11, 20:38 »
Hej Staffan
 
Och där satt jag och läste och gjorde ingen koppling. Tack skall du också ha. Jag har precis börjat titta på den sidan där uppgifter om Moback förekommer.
Detta var skoj att man sitter på uppgifter men inte fattar det, förrän någon skingrar dimman.
 
Vänligen Patrick

991
Melander / Melander
« skrivet: 2008-02-11, 19:31 »
Du är en ängel Olle. Jag sökte lite över nätet bara men som det sägs i en annan tråd, varför betala 600 kr när kompetensen finns på detta forum.
 
Vänligen Patrick

992
Ridderborg / Ridderborg
« skrivet: 2008-02-11, 12:45 »
Hej Kristian
 
Har fått igång index, finns ingen Ostermejer eller Museaus på skivan.
 
Vänligen Patricl

993
Melander / Melander
« skrivet: 2008-02-11, 12:13 »
Hej
 
Kan det möjligtvis gå att få in en Jakob Melander verksam som bankokommisarie i Sth, gift med Anna Sofia Moback (söker även efter henne) här? Får en dotter Charlotta Melander Född 1736-03-02 (beräknat)döpt 1736-03-11 i Maria Sth. Någon som vet mer??
 
Melanderforskare, ni vet att under ätten Segerfelt nr 1595 finns många Melander, även om jag inte såg de nu efterfrågade.
 
Vänligen Patrick

994
Övriga källor / Bårhusens böcker
« skrivet: 2008-02-08, 08:33 »
Hej Lena
 
Har du kollat födelseboken som de föddes i? Jag antar att hon också fick en begravning. Kolla upp sjukhusjournalen för berörda sjukhus, gällande din farmor. Vet inte var någonstans dessa förvaras för Sth. Kanske något av detta kan hjälpa dig vidare.
 
Vänligen Patrick

995
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-02-07, 15:12 »
Hej på er!
 
Jag har haft en liten fundering på att skapa ett litet Brömsennätverk där då de som släktforskar kan ingå i detta närverk. Allt för att vi skall hjälpa varandra och inte sitta på vår kammare och uppfinna hjulet på nytt (vilket vi kanske ändå gör med tanke på riddarhusets uppgifter). Tanken är snarare att få verifierat MED KÄLLOR de uppgifterna och att kanske ytterliggare komplettera med sådant Elgenstierna med flera kanske missat eller felat. Samtidigt kan vi ju hjälpas åt med de ingifta kvinnorna som man inte hittar i adelskalendern att forska vidare på. Vi är nu två engagerade som sitter vid datorn och hjälper varandra framåt (det går fortare, är roligare och framför allt så ger det en kick i baken för att inte stanna upp så fort det blir lite jobbigt). I och med att vi sitter vid datorer och har Genline och Arkiv Digital så bör ju den som är intresserad ha antingen de eller Svars variant med tanke på hur vi jobbar (i de socknar vi jobbar med så tror jag inte att DigiArkiv tillför något, men man vet ju inte). Det skickas mail hela tiden, oftast då kanske kvällstid. Men självklart får du ju själv bestämma hur engagerad du vill vara i sökandet. Jag vet ju några som har/sysslar med denna släkt, det vore roligt om ni ville vara med och delge era kunskaper till oss andra och ni som kommer nya kan ju ta del av vad vi fått fram.
 
Tanken är också att skapa en bilddatabas (ej att konkurera med porträttfynd här på forumet). Detta kan ju komma lite senare.
 
Alla är då välkommna att leta Brömsar och därtill ingifta anor.
 
Så vad tror ni? finns det något intresse, så maila mig gärna. Om det är något annat som kom, så upp går det ju bra att lägga in ett svar här.
 
Vänligen Patrick

996
Ridderborg / Ridderborg
« skrivet: 2008-02-06, 21:16 »
Adolf Lorentz 1740-01-21 Torsbo, Barkeryds sn Jönköping.
Catharina Ulika 1742.
Carl Chistoffer 1743.
Jakob Casper 1745.
Fredrik Filip som du har.
 
Det står inte var de andra barnen är födda förutom Adolf, kanske samma sn.
 
Uppgifterna kommer från skivan, glömde skriva det förut.
Det har gätt att söka, men av någon anledning så gör det inte det längra. Kan bero på något med indexet att göra, kanske blev fel vid ominstallation?
 
Vänligen Patrick

997
Ridderborg / Ridderborg
« skrivet: 2008-02-06, 11:59 »
Hej Kristian
 
Jakob född 1703-11-12, död 1785-07-07 på Hagby, Gärdslösa sn, Kalmar län. beg 85-07-11.
Charlotta Amalia född 1711, död 1773-12-12 Hagby. Hennes föräldrar dktor Josef O och Anna Maria Musaeus.
Fredrik Filip född 1749-07-12 Stengård Bringetofta, död 1806-01-11 på Sättra, Gärdslösa sn gift med Hedvig Charlotta Queckfeldt [979] och [1805} under dessa ätter finns hennes föräldrar.
 
Hans föräldrar är Henrik Scheibe adlad Ridderborgf omk 1673, stupade 1708-07-04 Holovzin. Mor Catharina Helena Ridderborg (kusins dotter) född 1681, död 1751-04-04 Drothems sn Östergötland
 
Vänligen Patrick

998
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-04, 19:40 »
Hej igen Rigmor
 
Har precis lagt ut ytterliggare nyheter för Brömsar under von Brömsen. Jag skall allt ha ditt erbjudande i åtanke. Kanske du redan nu vill titta på min hänvisning och reda ut min dåliga läskunskap där?
 
Patrick

999
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-02-04, 19:31 »
Här kommer en kompletering till Brömsforskningen.
 
Carl Axel v B och Helena Axelsdotter får en son som inte finns med i materialet från riddarhuset. Dessvärre så dog han ung, född 1818-01-22 död 1824-07-28 i huvudvärk, Skara landsförsamling GID 1567.40.41900 bild 419 eller då HII:5 1821-1824 (långt bak) uppges vara svag 1823, kanske av huvudvärken. Där då också ett nytt datum för Helena dyker upp vilket jag i och för sig sett på ytterliggare ett ställe, född 1793-10-15.
 
Vad står det att dottern är? som även är? Var är sonen, förutom svag? Är det latin längst ner?
 
Kanske går det att hitta ytterliggare en förrymnd Brömsare, (kanske blir resultatet en ny gren?) Återkommer när jag vet.
 
Tacksam för hjälp
 
Patrick

1000
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-04, 18:30 »
Hej Rigmor
 
Och tack för din uppgift. Det hade blivit ett litet missförstånd mellan mig och släktforskarsläkting i sökandet efter Brömsar. Men tack för din hjälp ändå. Forsätter att söka efter en förrymnd Bröms i annat län.
 
Patrick

Sidor: 1 [2] 3