ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Patrick von Brömsen

Sidor: 1 2 [3]
1001
Hej Staffan
 
Tack för de uppgifterna. Jag har en misstanke att Petters son Erik sedemera blir kronobefallningsman i Varberg och borgmästare i Halmstad.
Det är inget som framkommer i boken?
 
Vänligen Patrick

1002
Köhler, von / Köhler, von
« skrivet: 2008-10-05, 18:54 »
Hej
 
Är det någon som vet var Elgenstierna fått uppgiften att Christina Hedvig skulle vara född 16940304 och död 17640900. Enligt familisearch så är hon född och död i Näsinge s:n. Kan någon verifiera detta.
 
Vänligen Patrick

1003
Godkväll Göran
 
Jag blev först inte riktigt klok på de två ona. Tack för tydning.
 
Vänligen Patrick

1004
00 - Seder och traditioner / Födelsedagsfirande
« skrivet: 2008-10-04, 16:35 »
När började man fira varandras eller sin egen födelsedag? Kan tänka mig att det varierar både geografiskt och ståndsmässigt. Någon som vet?
 
Vänligen Patrick

1005
Hej, behöver hjälp med att tyda vilken titel Petter Waller har,26 Juli, det verkar vara samma som faddern näst längst ner till sonen Erik. Känner någon till dessa Waller?
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 04 oktober, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 04 oktober, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 04 oktober, 2008)

1006
04 - Byggnader och arkitektur / Äldsta profana huset
« skrivet: 2008-09-28, 20:20 »
Hej Marianne
 
Det var en intressant sida om Gbg. Den kommer till användning när Gbgssidan skall dokumenteras.
 
Det får nog bli dött lopp mellan husen beroende hur man vill se på saken.
 
Vänligen Patrick

1007
Eketrä / Eketrä
« skrivet: 2008-09-28, 18:50 »
Hej igen Åsa
 
Jag svarar lite snabbt här till dig för nu börjar vi lämna ämnet, och det skall vi ju inte enligt reglerna. Ca 8 år har jag sökt de döda. I och för sig sporadiskt i början. Men du har hållt på längre ser jag. Där kom du faktiskt på något om korten, jag vet ej om det går att låna längre, när jag tänker efter. Men som Göran sa, kolla med någon bibba isåfall.
Fast nu har vi ju lämnat ämnet Eketrä så vi får nog avsluta om vi inte får upp något mer om flickan Eketrä, då får vi återkomma igen.
 
Lycka till i forskningen
 
Ps. hittar du någon ätt du kommer in i så lägg ut frågan under namnet så håller jag koll på det Ds.
 
Vänligen Patrick

1008
Angående diskusionen om kompletteringar en bit upp
 
Det finns ju tydligen ytterliggare en hemsida där det görs uppdateringar angående ätter, vilken är adelsvapen.com.
 
Det blir lite svåröverblickat, å ena sidan så kan det ju vara bra att meddela riddarhuset inför en ny skiva. Men den kostar ju en del (nu 2500kr). Att lägga det på adelsvapen.com känns heller inte helgjutet. Men Carls nu utgivna bok känns väldigt rätt. Problemet är att den kan ju inte komma ut så fort något ändrar sig. Det lättaste och snabbaste måste väl ändå vara detta forumet och att då lyckas övertyga alla att skicka in det här och då inom sinom tid kan nyutgivning ske utav rättelser. Självklart fortsätter man att även skicka till riddarhuset.
 
Själv vet jag att man missar att skicka upp saker man finner fel, det kanske skulle underlätta/motivera ifall man visste att det tas tag i direkt, inför nästa nyutgivning.
 
Vänligen Patrick

1009
Coyet / Coyet
« skrivet: 2008-09-28, 15:32 »
Hej Elsie
 
Har du läst under Kock? (den stavningen, finns också Koch) där nänms en del av dina gubbar. Kanske det leder fram till svar.
 
Vänligen Patrick

1010
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-28, 08:26 »
Godmorgon
 
Förtydligande: det är säkert så att det är inte just den dagen som han föddes som det togs upp, utan kanske 1720. Så hoppet finns ju kvar.
 
Du tänker nog på ätten Wrede kanske. De finns som friherrlig och grevlig. Kanske att du kommer in i dessa ätter till sist.
 
Du kommer säkerligen att finna fler yrken efter hand som du gräver djupare.
 
Tänk bara på att skriva ner källhänvisningar när du finner rätt anor, så att du står på bergfast mark i frågan. Det är lätt att missa i början. Som du nu vet så är källor A och O i släktforskning.
 
Vänligen Patrick

1011
04 - Byggnader och arkitektur / Äldsta profana huset
« skrivet: 2008-09-27, 21:14 »
Hej igen
 
Jaktslottet uppfördes 1731 enligt nätet. Den gamla versionen har de tydligen reviderat som sa 1660. Det stämmer säkert som du säger att helt säkert när husen var klara får vi inte reda på. Å andra sidan kanske inte heller min uppgiftslämnare hade rätt information.
 
Vänligen Patrick

1012
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 19:58 »
Tillägg
 
Hittade att de finns som mikrofilm under Svar
 
MEN 1718-1719 saknas, resten är defekta. Allt beror på när det togs upp om du skall ha tur eller inte. Han var ju född 1719 12 27 så det är ju bara att hoppas att sidan då inte är defekt.
 
Vänligen Patrick

1013
04 - Byggnader och arkitektur / Äldsta profana huset
« skrivet: 2008-09-27, 19:18 »
Hej Eivor
 
Ja det kan ju stämma. Letade på nätet och fann att det blev klart Jan 1651, medan Kronhuset Började byggas 1642/43 och blev klart 1655. Så det beror nog på hur man resonerar viket som är äldst. Frågan är ju bara hur man kan anse att det blev klart några månader före? om vi talar om 1651 och 1655!
 
Vänligen Patrick

1014
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 19:04 »
Hej du
 
Hoppas att någon annan känner till det. Finns ett släktskap ja!
Hoppas att det löser sig för dig med Eketrägubben!
 
Vänligen Patrick

1015
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 18:48 »
Hej du
 
Några slutsatser kan man nog inte göra faktiskt! men jag förstår att det är lätt att vilja placera han i Eketrä-ätten beroende på namnet. Om du tittar på tipset som Göran gav  angående Örebro rådhusrätt så kan du möjligtvis lösa det hela, faktiskt. Nu vet jag inte om detta finns utlagt på nätet (förmodligen inte?). Jag vet ej var detta förvaras nu.
 
Ps. inte är man väl tjej/kille i våran ålder, möjligtvis kvinna/man Ds.  Hahahahaha
 
Vänligen Patrick

1016
04 - Byggnader och arkitektur / Äldsta profana huset
« skrivet: 2008-09-27, 18:37 »
Hej
 
Jag fick höra för ett tag sedan att Kronhuset inte skulle vara det äldsta profana huset i Gbg utan ett som ligger på S. Hamngatan. Vilket skulle detta vara? Det påstås att huset skulle vara klart några månader före Kronhuset. Märkligt för överallt står det ju att det är Kronhuset är äldst! Stämmer detta?
 
Vänligen Patrick

1017
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-27, 18:04 »
Hej Åsa
 
Först funderade jag om det var lönt att ens besvara/berätta för dig, men jag väljer ändå att göra det beroende på att man som nybörjare bör få hjälp när det blir svårt, även om dit språkbruk är något påhoppande/krävande. Ingen har sagt att han inte heter Eketrä, det är ju enkelt att läsa. Det är väl inget mysterium att släktforskning inte en motorväg, det är ju forskning vi sysslar med, förmodligen har ingen sysslat med din Eketrä i sin forskning. Du har beträtt jungfrumark helt enkelt, svårare än så är det inte. Du har fått bra tips av kunniga forskare redan, men de har inte sysslat med din Eketrä helt enkelt. Det kan kanske vara så att han tillhör ätten Eketrä, men då får bevisa det, det ligger inte på andra att bevisa att han inte gör det. Kan det då inte vara bra att läsa reglerna då, om du nu vet att de finns? så att saker slipper att bli fel! Intressant det du påstår att A. Otfors skulle sagt. Undrar varför du litar mer på henne än de som säger att möjligheten fanns, vill du så gärna in i Eketrä?
Så om du kommer in i ex. Eketrä eller liknade så lägger du upp en fråga under namnet, så kommer jag vid möjlighet att svara. Men tagga ner språkbruket du använder.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 27 september, 2008)

1018
Eketrä / Äldre inlägg (arkiv) till 28 september, 2008
« skrivet: 2008-09-25, 19:00 »
Hej Mikael
 
Om det visar sig att du kommer in i adelsätter så har jag riddarhusets genealogiska tabeller tillhanda och några källor till som kan hjälpa dig vidare i forskningen. Men skulle du t.e.x ha Elgenstierna på ditt bibliotek så underlättar ju det mest. Som du märker så får man kolla upp källor noggrant, för det är ju ändå det riktiga vi vill hitta. Men jag hoppas att kontakt sker på ett vuxet sätt, och på ett sådant sätt som man själv vill bli bemött. Då har man som sagt var lättare att få hjälp. Hoppas att kunna få hjälpa DIG när jag kan.
 
Vänligen Patrick

1019
Då förstår jag Niklas att man inte missar något i sökandet i alla fall hos er.
Det är bara intressant att två aktörer väljer olika län att placera socknarna i.
 
Vänligen Patrick
 
Ps bör väl också som Roald påpeka er framåtanda och kvalitet Ds

1020
Hej Niklas
 
Hur den andra aktören gör är ju som du säger svårt att svara på, det förstår jag.  
 
Så det beror på vilken tid socknen gick över, som styr vilket län man väljer att lägga socknen i. Jag tror jag förstår hur du menar, varför de ligger där de ligger. Om man kan söka som du säger så går ju allting bra, värre är väl i så fall om man går rätt in i län och tittar? Men det borde kanske inte vara ett oövervinnligt steg att lösa i sökandet. Kommer just nu inte ihåg hur sökfunktionen fungerade hos er. Lite konstigt att man blir tvungen att söka på två ställen om man söker kyrkbok och ex mantalslängd. Men detta är ju inte ni eller Genline som fixat till det.
 
Kan ju vara lite kuriosa för andra att det är tiden/överflyttningen som avgör var man hittar församlingen. Då måste man ju veta vilket län socknen tillhörde en viss given tid, och då när den ändrades. Eller missuppfattade jag det hela?  
 
Ex, Anders är född i en socken som tillhör ett län som sedan blir ett annat län? Eller är alla överflyttningar gjorda i modern tid?
 
Vänligen Patrick

1021
Hej Niklas
 
Jag var i kontakt med er i 16 Februari i år angående socknar. Jag fick svar av er, men tänkte höra så att det även når ut. Jag blir inte riktigt klok ( i alla fall inte till 100%) och det vill jag vara.
 
En återblick först:
 
Jag jämförde alla socknar i Bohuslän och Älvsborg för Arkiv digital och Genline för jag upptäckte att s:n inte stämmde överens i mellan era två alternativ i vilka län de låg. Jag fann (10)socknar som skillde sig er imellan. Jag fick efter mailkontakt svar (nån som ser det roliga?)om varför socknarna ligger där de ligger hos er.
 
MEN socknar skiljer i namn och i vilka län de ligger i. Finns det inga/absoluta statliga? svar (roligt igen) om var en socken hör hemma och vad de heter????
 
Så när jag trodde att det skilde mellan Bohuslän och Älvsborg så fick jag då att vissa tillhörde Halland och Skaraborg dessutom. Engelska församlingen? har jag ännu inte fått något svar på. Fanns hos Genline då.
 
Denna kontroll gjorde jag i Februari och har ej kollat om något ändrats.
 
Det jag tänker på är om någon söker men ej finner den socken den letar efter, eller att man registrerar fel i sin antavla (vilket inte är hela världen, men ändå).
 
Vänligen Patrick

1022
Äldsta mannen / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-22
« skrivet: 2008-09-21, 13:45 »
Ja där ser man, min 260 åring är slagen med 403 år. Sedan har vi väl i och för sig bibeln och några som blev, var det 900 år?
 
Det är säkert så som du skriver Erik att åldersuppteckningar var lite si och så. Märkligt att så många ansågs vara över 90 år bara.
 
Det borde väl inte vara svårt att finna Anders Mattssons föräldrar, vi vet ju s:n och året är ju ändå efter Hastings 1066 och det känner vi ju till. Hahahahahaha
 
Men finns de böckerna kvar som jag refererade till? Har just nu varken det ena eller det andra alternativet eller änns det tredje att kolla i.
 
Vänligen Patrick

1023
Belfrage / Belfrage
« skrivet: 2008-09-20, 21:13 »
Stämmer Göran
 
Vänligen Patrick

1024
Belfrage / Belfrage
« skrivet: 2008-09-20, 14:52 »
Hans Jakob B och Ester Catharina Funck
 
Vänligen Patrick

1025
Belfrage / Belfrage
« skrivet: 2008-09-20, 14:19 »
Hej Göran
 
Föräldrar är:
Sven Henrik B f 17340704 Grava s:n d 18190410 Stavnäs s:n gift med Catharina Margareta Schagerström f 17570617 Borgvik, d 17851125 Grums s:n
 
Det blev från två st ser jag
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 20 september, 2008)

1026
Äldsta mannen / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-09-22
« skrivet: 2008-09-20, 10:13 »
Och då ett nytt rekord?
 
 Nils Rudbeck, Biskop i Västerås gav uppgifter ur något dussin församlingar angående kyrkbokföringen 1600-1673 för Västerås till sin Broder Olof. 232 personer hade blivit över Nittio under denna period. Samt några minnesvärda exempel såsom en gammal man vid namn Isak som bodde i en by, skulle enligt uppgift levt till 156 år. Tor Ulfsson sades ha blivit 260 år.
Olof gottade sig i dessa uppgifter kan man förstå.
 
Om Olof kan man tycka, men dessa kyrkböcker, finns de kvar? Om man tar bort Isak och Tor, är det möjligt att det fanns så många nittioåringar under 1600-talet?
Att hans ideer är ett hopkok är ju uppenbart som sagt, men vad gäller dessa hänvisningar till kyrkböckerna? Man tycker ju att Biskopen Nils inte skulle bidra till detta bedrägeri, det fanns ju ändå ett flertal kyrkoherdar som förde dessa böcker och därmed kunde sanningen.  
Finns det mantalslängder kvar eller då böckerna kvar som sagt?
 
Jag tänkte att vi hoppar över Olofs ideer och fokuserar på just frågan/frågorna.
 
Vänligen Patrick

1027
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:55 »
hittar inget hos Falkensten i alla fall.
 
vänligen Patrick

1028
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:40 »
Då kanske du har sett detta om Mattias
 
han angavs 1668 för att hava dödat franska språkmästaren Bertram Pourell
 
Ägde hus i Sth
 
Vänligen Patrick

1029
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:27 »
Samuel har barnen:
Samuel f 1631 d 1654
Anna f 1632 d 1662
Brita d före 1671
Marta f 1635 d 1723
Bo f 1638 d 1720
Johan f 1642 d yngre år
Daniel f 1647 d 1671
Gustaf f 1650d d ung
 
Så här finns nog inte lösningen heller
 
Vänligen Patrick

1030
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 21:05 »
Anha då förstår jag hur du tänker. Tittade som snabbast där de olika giftena kommer ifrån, men hittade inte fler ledtrådar. (har upptäckt att ibland står olika datum fastän det är samma peroner det handlar om, beroende på vilken ätt man tittar på).
 
Denna ätt behöver uppdateras mer
 
Vänligen Patrick

1031
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 20:45 »
Enligt EÄ så är Bengts föräldrar då Ivar dä och Anna Roos af Hjelmsäter (inlägg 18.32)
 
Vänligen Patrick

1032
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 20:10 »
I Bagge af Berga så förekommer namnet Bengt. Bengts farbror heter B....
 
vänligen Patrick

1033
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 19:42 »
Cecilias moder är Brita Roos af Hjelmsäter.
Ivar dä gifte är ju med Anna Roos af Hjelmsäter, vars fader är Nils Knutsson af H......
Brita Roos af H.... (gift med Nils Persson Stårck)hennes far är Peder Knutsson Roos.
 
Nils Knutsson och Peder Knutsson är bröder.
 
Brita och Anna är kusiner
 
Cecilia och Ivar är sysslingar.  
 
Då stämmer det va??
 
Vänligen Patrick

1034
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 19:08 »
Under Stårck står att Cecilia död senast 1662. Gift 1651 mellan 18/3 och 10/7 med sin syssling ryttmästaren Ivar .... som överlevde henne.
Brita född mellan 1632 och 1635 om barnaordningen stämmer.
Sven född innan 1590 då han adlades, död 1628.
Johan huvudman efter fader 1628, var löjnant 1625. Johan är då äldre broder till Ivar den yngre.
 
Det är väldigt dåligt med uppgifter om födslar som du ser.
 
Vänligen Patrick

1035
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 18:32 »
Vi börjar om:
 
Såg att jag missade saker här, ber om ursäkt för det.
 
Ivar dä gift med Anna Roos (första giftet) Andra giftet Brita Kempensköld  (här står giftet med frågetecken).
 
Ivar dy gift med Cecilia Stårck.
 
Vänligen Patrick
(drabbad av Lilla Edet-sjukan,ej fullt fungerande)
 
Märta född 1635-11-23. Brita ?
Inga barn upptecknade efter M: Roos (tredje giftet). andra giftet var med N.N Svenske, inga barn
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

1036
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 17:41 »
Denna Brita står inte upptagen som gift med någon Ivar under Söderby i alla fall. Är hon också bortglömd? I så fall gör ju någon Ivar ytterliggare ett gifte, med tanke på Martas gifte med en systers styvson.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

1037
Bagge af Söderby / Bagge af Söderby
« skrivet: 2008-09-13, 17:27 »
Det blir roligare hela tiden här!
 
Ovanstående Marta har en äldre syster, Brita död före 1671 gift med ryttmästare Ivan Bagge af Söderby.
 
Vänligen Patrick
 
Vem är vem nu?

1038
Ivar dä har sonen Karl gift med Märta Kempensköld. Marta gift med sin systers styvson Carl Bagge af Söderby
Samuel Kempe var gift med Marta Schillera i hans första gifte och fick då ovanstående Marta/Märta.
Glömde, Carl fick barnen Carl Gustaf tjänare vid artilleriet och Anna plus ytterliggare en dotter. Carl är då den ända sonen det finns upptäcknat några barn, men det står ju då inget om hans son Carl Gustaf.
 
Där verkar det finnas en del att hitta, kanske nya grenar att väcka idag.
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

1039
Tyvärr så uppger de inga barn till dessa föräldrar heller. Ser att just denna generation är väldigt dålig koll på. De är 6 syskon, 5 bröder men bara en som står upptäcknad med barn. Dåligt utredd verkar det som.
 
Vänligen Patrick

1040
Upptäcker att det finns en Ivar till.
 
Ivar till Aspberg och Hanevik. Han är Bengts bror och gift med (Cecilia Nilsdotter Stårck f ca 1620 död före 1664-05-27). Ryttmästare för ett kompani på Dal under Hannibalsfejden 1644-1645. Denna Ivar är då son till Ivar Bagge och Anna Roos af Hjelmsäter.
 
Kan det vara detta med två Ivar som ställer till det, om uppgifterna stämmer?
 
Vänlige Patrick

1041
Kollade lite i skivan Riddarhusets genealogiska tabeller
 
Ivar till Söderby samt Aspberg i Segerstad sn, kallas 1639 major.
Agata, dotter till Italienske språkmästaren i Sth Bartolomeus Pourell de Hadrize
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 13 september, 2008)

1042
Schwerin, von / Schwerin, von
« skrivet: 2008-09-07, 18:00 »
Hej Göran
 
Nej, det är fel
 
Hennes föräldrar är: Greve Filip Verner v Schwerin och Vendla Gustava Ahlgren.  
 
Charlotta f 18130921 Stegeborg Skällviks sn, d 18720402 Arboga Giftet var hans tredje 18400804.
 
Riddarhusets skiva
 
Vänligen Patrick

1043
Kullberg / Kullberg
« skrivet: 2008-08-10, 15:17 »
Hej
 
Är det någon som känner till likvidationskommisarien Gilius Cuhlberg, död 1729. Han håller till nere i Karlskrona runt 1720.  
 
Vänligen Patrick

1044
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 13:36 »
Puuu, det var för väl! hahaha.
 
Vänligen Patrick

1045
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 13:08 »
Jag skulle nog vilja påstå att det är en fysiologisk omöjlighet att de döms för samma sak, hahaha. Det var något nytt om modern, var står detta?
 
Vänligen Patrick

1046
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 12:42 »
Hej Helene
 
Jaså det var 1912 han åkte in. Står det möjligen att han var villkorligt frigiven 1914/15. Borde då inte han vara med i Svars databas? som då skall gå till 1925?
 
Vänligen Patrick

1047
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 11:33 »
Ja, den personen är det. Kommer ihåg att när jag tittade för flera år sedan så fanns det kort som var efter min period, men hittade just då inte Adolf.  
 
Vänligen Patrick

1048
SVAR / SVAR
« skrivet: 2008-08-10, 11:14 »
Har för mig att det var Höljes i norra Värmland. Vad han satt inne för stod i boken också (lite väl känsligt). Det jag söker efter är ett kort på denna man.
Jag har inte bearbetat denna sida ännu, så mycket är ännu oklart.
 
Vänligen Patrick

1049
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2008
« skrivet: 2008-08-10, 10:54 »
Tack Chris
 
Om jag nu drar mig till minnes skulle han varit villkorligt frigiven 1914/1915 (vill ha för mig att han kom dit 1909). Men han dyker ändå inte upp i frigivna straffångar?
 
Så detta var 100 års gränsen då.
 
Vänligen Patrick

1050
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-10, 10:33 »
Den gav mer kött på benen, Lennart. Det verkar som om, vad man än söker, så finns det på nätet. Och att det då finns folk som vet vägen dit.
 
Vänligen Patrick

1051
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2008
« skrivet: 2008-08-10, 10:25 »
Hej Chris
 
Om du är uppkopplad mot basen, skulle du vilja titta efter en Adolf Amundsson f 1893-08-12. I kyrkboken står det att han är frigiven från Långholmen. Sitter vid fel dator så jag kommer inte ihåg rätt tidpunkt, men mellan 1910-1920 är det. Han är från Värmland. I basens begynnelse så letade jag efter honom, men fann honom ej. Det skall tydligen lagts ut mer material sedan dess.  
Stämmer det att basen blivit uppdaterad efter hand?
 
Spontanfråga
 
Vänligen Patrick

1052
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-09, 19:37 »
Hej Lennart
 
Jo, jag kom på mig själv att det var nog så det var menat. Det blev väldigt intressant ämne utav skarvarna. Nu blev det ju även bla.. lite Gbgs historia. Har anor som med stor sanolikhet har varit och hämtat vatten vid brunnen.
 
Vänligen Patrick

1053
14 Heraldik och ordenssällskap / Ordenssällskap i Sverige
« skrivet: 2008-08-09, 18:40 »
Hej Mikael
 
Kan ju inte ge något specifikt om ditt sällskap, men här är en bra sida som rör alla sällskap.  
Men som du kanske redan sett här, så finns inget här heller.
http://www.arnell.cc/
 
Vänligen Patrick

1054
Coyet / Coyet
« skrivet: 2008-08-09, 15:52 »
Hej Göran
 
Peter är son till Christian Magnus C, född 1700-10-22 i Fulltofta s:n. Död 1752-11-12. C M C är född 1663-06-11 i Sth, död 1730-07-12 Rönneholm. Gifte Susanna Barbara Cronacer född 1671-04-16 Fulltofta. död 1719-07-05 Rönneholm.
Så din Peter 1618 är farfar till Peter -1752.
 
Vänligen Patrick

1055
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-09, 09:05 »
Godmorgon Mats
 
Väduren var intressant, för det är ju något man själv upplevt med slag i rören, faktiskt även då med de så kallade mjukstängande kranarna. Att någon kunde komma på tanken om att omvandla den energin i tryckslaget till en uppåtgående kraft, det är att vara uppfinnare det. Rent spontant känns det som det är en uppfinning som skulle kunna användas mer idag, där det råder lite sämre förhållanden. Borde det då inte kunna gå att koppla några i serie för att få det högre än vad en klarar? genom att skapa ett flöde för varje vädur som skickar det vidare till nästa.
I förlängningen kanske det är dags att kapa elledningen och ta tillvara den gamla kunskapen igen!
 
Vänligen Patrick

1056
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-08, 20:59 »
Hej Mats
 
Det är fortfarande roligt att se bilderna. Jag vet att redan de gamla grekerna/romarna hade ju ett avancerat akveduktsystem? för sin vattenförsörjning i luften.  
Kunde man möjligtvis pumpa eller på något annat vis få vattnet att gå uppför?
Eller vara det bara nerför som man kunde få vatten genom självtryck?
Tänker då på svenska förhållanden.
 
Vänligen Patrick

1057
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-08, 08:04 »
Hej Mats
 
Det var kul att se och även att läsa om kopplingarna som de hade. Tyskland använde ju samma som här medan Portugal använde sten. Det var säkert lite olika förutsättningar i Portugal kan jag tänka mig.
 
Tack för bra respons på min fråga, nu blev det mer att lägga i minnesbanken.
 
vänligen Patrick

1058
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-07, 21:15 »
Godkväll Bo och Joel
 
Det var roligt att se hur de urgröpta stockarna kom till användning. För att inte missuppfatta något nu, var detta det ända stället göteborgarna kunde hämta dricksvatten på? det låter lite, för ledningar in i husen var väl indragna senare?
 
Såg just att det kommit svar på ovanstående
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 07 augusti, 2008)

1059
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-07, 16:14 »
Hej Joel
 
Tack för det utdraget. Fantastiskt att den var i bruk i 104 år. Har bara en fundering till avståndet mellan Kallebäcks källa och då in till dåvarande Gbg, blir det ca 2-3 km?
 
Fick folk komma och hämta vatten vid ett centralt ställe i Gbg?
 
Vänligen Patrick

1060
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-07, 08:13 »
Hej Lennart
 
Det var en bra bild, är det möjlitvis en större matarledning eller avloppsrör i mitten? Har i och för sig svårt att tänka mig att det skulle vara ett avloppsrör, för det måste väl ändå skett genom ett vanligt uthus! Vet du möjligtvis vilken tidsepok denna bild är ifrån?  
Låter detta stå kvar!
 
Nu ser jag, (tror jag) stack man stockarna i varandra? Det låter ju inte dumt. Men det måste ju också innebära att ledningen inte kunde bli så lång tack vara att man har en begränsad yttre diameter att börja jobba med, därav förstår jag de långa (5m) längderna på stockarna. Med tanke på överlappningen emellan stockarna blir åt fel håll så kanske risken fanns för läckage mellan stockarna om då inte de mjuka (gran ser det ut som?)stockarna pressade bra ihop med varandra.
 
Väldigt intressant med gammal teknik
Vänligen Patrick

1061
07 Byggnader / Byggnadskonstruktion
« skrivet: 2008-08-06, 18:04 »
Hej på er
 
Har en fundering hur de gjorde förr när de skulle foga samman vattenledningsrör! Jag har sett verktyget som gjordes i stocken (tydligen upp till 5 meter). Med tanke på tjäle och andra sättningar så kan de ju inte bara lagt ner ledningen i marken. Samtidigt bör de väl ha två stycken styrpinnar för att centrera vattenhålet emot varandra? Slog de en ring om stockarna? eller hur gjorde de? Till saken hör att vid en uppgrävning så fanns det inget järn (kan i och för sig varit upprostat) eller något som tydde på fastsättning stockarna emellan (just vid detta tillfälle i alla fall).
Bifogar en ritad bild
 
Vänligen Patrick

1062
Hej Carl
 
Jag ser att lite av mina tankar i en annan tråd har kommit ut i verkligheten här, det är roligt (även om ni inte läst den?).  
Övriga ämnen » Döden » Sökta gravrättsinnehavare .
 
Vänligen Patrick

1063
Adel eller inte / Adel eller inte
« skrivet: 2008-07-27, 05:45 »
Godmorgon Caroline
 
Här kommer några sidor till. De första tar upp levande släkter.
 
http://www.riddarhuset.se/jsp/index.jsp?id=553
 
http://www.riddarhuset.se/jsp/admin/archive/sbdocarchive/atter_i_AK07_vapendatab asen.pdf
 
http://www.svenskadel.nu/
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ointroducerad_Adels_F%C3%B6rening
 
Här finns de:
 
http://www.genealogi.no/kilder/DAA/DAA-reg.htm
 
Vänligen Patrick
 
(Meddelandet ändrat av patrick den 27 juli, 2008)

1064
Hej Stig
 
Det ser ju ut att också kunna vara en bra möjlighet att hitta det jag söker.
 
Tack för era tips.
 
Vänligen Patrick

1065
Tack Niklas
 
Skall meddela min kollega detta.
 
Vänligen Patrick

1066
Hej
 
Vet någon om det finns yrkesregister eller liknande över Helsingborg? Jag söker för en vän, vilka urmakare och/eller guldsmeder fanns det i Helsingborg 1953-1955. I och med att det är nära i tid så får ni maila mig direkt.  
 
patrickvonbromsen@msn.com
 
Vänligen Patrick

1067
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-07-21
« skrivet: 2008-07-20, 15:01 »
Hej Anneli
 
Man kan ju lägga ett vattenstämpel på bilderna, ex Annelie Jonsson. Då kommer den texten över bilden om man skulle vilja ha en viss kontroll över bilden. Förfarandet är ju inte skrivit i sten, men funkar nog bra ändå. Då skulle du ju kunna använda vilken lagringstjänst som helst.
 
Vänligen Patrick

1068
Waller / Waller
« skrivet: 2008-07-17, 16:19 »
Glömde tillägga att Erik var kronobefallningsman (1705-1714?) i Varberg innan han blev borgmästare i Halmstad.
 
Vänligen Patrick

1069
Waller / Waller
« skrivet: 2008-07-16, 19:50 »
Hej
 
Söker föräldrar till Erik Waller och hans hustru (ej densamma som Anne-maries Erik).Min Erik var borgmästare i Halmstad ca 1714-1718. Han dör 1741 och begravs inne i Nicolai kyrka i lilla manfolksgången, finns det någon inskrift i kyrkan om honom?. Giftet var med Christina Brinck, född ca 1683 vet ej var.
 
Känner någon till något om dessa personer. I Gamla Halmstads årsbok 1930 sid 86 och 1941 sid 60 skall det stå om Erik Waller (vej om det är min Erik)Har någon dessa böcker? och i så fall var står det om Erik?
 
Det finns även om Brink i årsböckerna: 1939 sid 123, 1931 sid 54 2 styck. Vill någon kolla upp detta för mig?
 
Vänligen Patrick

1070
Tillåtet eller ej / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-07-16
« skrivet: 2008-07-16, 06:20 »
Godmorgon
 
Jag var i kontakt med en myndighet i denna fråga för några år sedan angående att lägga ut uppgifter på nätet, bland annat nu levande. Bakgrunden var/är att jag jobbar på en bok och ville därför lägga ut trädet som en recherch för att det skulle bli så riktigt som möjligt. Svaret jag fick då var att det kunde anses okey beroende på att det var journalistiskt förarbete. Det var bara harmlösa uppgifter som namn, född, eventuella döda och då släktskap. Sedan vad som är harmlöst för var och en, är en annan fråga. Jag skulle vad jag då förstod inte behöva hämta in tillstånd av levande. Jag ändrade sedan min planerig i det hela, så inget finns där ute, om nu inte någon annan har gjort något.
 
Nu skall man inte lägga ut sitt material för det svaret jag fick, man kanske tolkar det olika nu, eller så stämnde PUL, så att i mitt fall gick det. Jag vet inte, men med respekt för varandra så bör man kanske hämta in tillstånd, om det bara skall läggas ut på nätet.
 
Vänligen Patrick

1071
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2008-07-15, 16:03 »
Hej Anders och Eivor
 
Ja då kanske det inte blev så mycket skrivit om hennes bok som jag trodde, och då inte heller förklaringar till vissa kopplingar bland anorna. Då tar jag och lägger min fundering åt sidan nu.
 
Vänligen Patrick

1072
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2008-07-14, 21:07 »
Godkväll på er
 
Tack för era inlägg Benny och Kaj (det har blivit sällsyntare med svar på lite kluriga frågor)på detta forum. Jag har läst Anders artikel och kan se var det börjar halta i Magdas redovisning.  
Det jag finner intressant är att de som håller på den ena eller andra teorin inte kollat upp vad Magda själv kan ha sagt  om det hela, det är ju endast 49 år sedan boken kom ut. Om hon skulle blivit kritiserad så borde hon ju gått i svarsmål, eller?
För till skillnad från gamla kyrkböcker så kanske vi har en möjlighet att höra historien förklara sig därav min undran angående recension av hennes bok.
 
Vänligen Patrick

1073
Adel och frälse / Danmarks adels årsbok
« skrivet: 2008-07-11, 20:06 »
Hej  
 
Det nämns i andra trådar om att sanningshalten i den inte är det bästa. Min fråga är om det finns någon/några som håller och uppdaterar/verifierar den? Har Danmark något liknande likt våran uppdatering för ex kommande/kommit Elgenstierna? Danmarks medeltids-kännande släktforskare, ger de ut någon annan skrift/bokserie likt vårat ÄSF?
 
Vänligen Patrick

1074
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2008-07-11, 19:43 »
Hej
 
Vill inte dra detta i långbänk, men det jag undrar över är följande:
 
Hur var mottagandet när Magdas bok kom ut? blev det då ingen debatt? I dag har vi ju nätet där allt sprids rekordsnabbt, både sanning och osanning. Debatterade man då inte på boksidor i tidningarna eller liknande? Fanns det ingen liten storm eller undran över källor. Det måste väl då funnits släktforskare som ville få in fler anor i tavlorna MED KÄLLOR!
 
Kan någon svara på detta? Kanske någon som var med!
 
Vänligen Patrick

1075
Släktträffar / Släktträff
« skrivet: 2008-07-03, 15:34 »
Hej på er i värmen
 
Vad trevligt att det dyker upp fler ideer, det kan aldrig bli för många. Jag var rädd för att värme och avhopp skulle lämna min fråga obesvarad. Här borde ju kunna finnas fler ideer att få ta del utav.
 
Vänligen Patrick

1076
Släktträffar / Släktträff
« skrivet: 2008-07-01, 19:51 »
Hej Lena och Marianne
 
Tack för tipsen, det var bra ideer. Jag kan bidra med det som jag själv gjorde sist. En kamera fick vara med hela tiden, så på sista kvällen så satt jag och brände ner korten på skivor, för att på morgonen dela ut de till de äldste i varje gren. Så fick deras barn själva kopiera av sina föräldrar de kort de ville ha. På det viset så kunde de välja om de ville göra fysiska kort eller inte.
Nästa gång kommer jag att lägga upp korten på en hemsida där då släktingar kan plocka ner kort som de då är intresserad utav. Jag får väl även vara öppen för möjligheten att ändå dela ut någon skiva (den kan man ju nu ta till sin fotohandlare, skicka till en nätbutik)alla kan ju kanske inte med det nya sättet.
 
Finns det fler tips så tar jag gärna emot dessa.
 
Borde det inte finnas ett litet kapitel i våra Hur man släktforskar-böcker hur man kan använda det material man får fram? eller det kanske det finns?
 
Vänligen Patrick

1077
Släktträffar / Släktträff
« skrivet: 2008-06-29, 21:56 »
Godkväll på er
 
Det finns mycket information om olika saker, men just hur man gör en släktträff intressant för andra än oss släktforskare, det har jag svårt att finna. Jag har ordnat en släktträff, men det var en ständigt återkommande där alla kände alla (det var väl jag som var den okända). Så det var ju så att säga bara att fortsätta det gamla vanliga. (tog väl in några nya grepp för att öka glädje/service/samhörighet)
 
Men om man drar ihop en där ingen känner någon som tex, ättlingar till en person, vad finns det för tips som man bör ta med inför och till träffen? Att finna ättlingarna är ju roligt, men bra ideer till att få andra att tycka det är roligt hade ju varit trevligt.
 
Finns det ideer där ute?
 
(en träff är under planering)
 
Vänligen Patrick

1078
Hej på er
 
Vet någon om de fyra sista ätterna kommer ut på marknaden? Samtidigt, vet någon om det möjligtvis kan vara något annat arbete (medeltidsätter) på gång där ute?.
 
Vänligen Patrick

1079
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juni, 2008
« skrivet: 2008-05-29, 17:35 »
Hej Olle
Detta tips skall jag kolla upp. Tack för ditt svar.
 
Vänligen Patrick

1080
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 29 juni, 2008
« skrivet: 2008-05-28, 18:53 »
Hej
 
Vet någon var Syrhåla stugby? eller små hus med täppor låg? stället fanns i alla fall på 40/50-talet. Jag antar antar att det är industrimark nu? Jag har sett Syrhålamotet på Hisingen/Torslanda, Gbg, men var låg byn?
 
Vänligen Patrick

1081
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-05-25, 19:40 »
Hej på er
 
Är det ingen som vet var jag kan titta/finna information om denna Carl Axel? Vilka källor kan vara till hjälp i detta fallet?
 
Vänligen Patrick

1082
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-05-18, 14:53 »
Hej
 
Nu har det letats en förrymnd Carl Axel von Brömsen, men vi har gått bet på att finna honom. Behöver hjälp med tips om detta ärendet.
I Hjärtum hfl 1833 (AI:28 pag 63)(GID 905.27.15300), familj näst längst ner, står han som förrymnd, han var avskedad sergant, och i hfl 1834/36 (AI:29 pag 63)(GID 905.28.23700) står Helena Axelsdotter som enka. Enligt Riddarhusets genealogiska tabeller dör han på 1880-talet, står ej var.
Vi hittar honom inte som död i Hjärtum. Om man rymnde skulle väl kyrkan efter ett visst antal år dödförklara honom? Men det var väl fler år än i detta fall, om de då inte visste av vad, ex skeppsbrott. Samtidigt så har ju Riddarhuset en diffus uppgift om 1880-talet gällande hans död. Om man har rymt så borde han väl ändrat namn? det är ju ändå rätt utmärkande och kanske inte lätt att smälta in/ gömma sig.  
 
Vet någon någonting???
 
Vänligen Patrick

1083
Jag håller fullständigt med dig Annastina. Skrev själv för något år sedan eller två (minnet)där jag beklagade att namn försvann från forumet av ej naturliga orsaker. Men med tanke på att vissa saker pekar rätt ut i den grönskade skogen som jag ser från fönstret, så är jag samtidigt inte förvånad. Det jag tycker är så synd är att det finns något som folk tycker om och som betyder så mycket (vill jag tro i alla fall)men som de ändå känner att nu får det vara nog (och då som sagt inte av naturliga skäl). Inom detta gebitet (släktforskning) så är man ju fortfarande skolpojk men ändå har jag hunnit se avhopp från rörelsen.
 
I have a dream att när (om) saker börjar reda upp sig (om det nu är så att det finns saker att reda upp) DIPLOMATISKT SAGT, dessa människor får lusten/glädjen att komma tillbaka igen.
Välkommna, ni behövs bland oss skolpojkar/flickor.
 
Detta har inte så mycket med överskriften kanske att göra, men det är ju inte första felet i så fall på forumet.
 
Vänligen Patrick

1084
Virgin / Virgin
« skrivet: 2008-04-14, 16:58 »
Jo, det giftet är i första giftet med hennes kusin, där då av någon anledning han tituleras som greve. Vilket han då inte är. Frågan är om han själv eller prästen fått till det med greve. Sedan efter Maria död gifte han om sig, som sagt.
 
Kommer du också in i Brömsarna Maritha? eller var det bara kunskap!
 
Vänligen Patrick

1085
Virgin / Virgin
« skrivet: 2008-04-14, 16:36 »
Föräldrar till Henne är Axel Barthold V, f 1730070? Brastad d 18050810 Uddevalla, mor Charlotta Melander f beräknat 17360302 Sth  d 18010320 Hede.
 
Axel borde väl komma in i ditt andra Virginspår. För Melander, gå in under detta namn på forumet.
 
Vänligen Patrick

1086
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-04-13, 12:59 »
Hej Göran
 
Lauras föräldrar är Carl Lorentz v B, född 17680919 i Hellungstad Hede S:n,GID 903.13.10300 död 18251230 Antsarve Fole s:n, GID 2542.14.93400 och Christina Sofia Virgin född 17640903? Svenneby? Jag har ännu inte verifierat hennes födsel (böcker brunna)död 18411119? Svenneby? samma sak här. Giftet sker 17940112 i Tösse (P) GID 614.23.91200.
GID nummren kommer att bytas ut efter hand till de riktiga hänvisningarna. Detta är ju mina anor också. Som du ser ovan så håller jag och några till att verifiera det som finns om våra anor. Det tar lite tid i och med att vi faktiskt finner mer anor som du ser i en annan släkt som du hjälpt mig med.
 
På språng igen
 
Vänligen Patrick

1087
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-12, 18:43 »
Hej igen
 
Nu fattar jag hur de menar. Jo, testamentet finns i en bouppteckning. Vi har inte riktigt klurat ut/kunnat läsa allt ännu, så vi har inte fått fram hur Niklas är släkt ännu. Vi är bra spårhundar men något sämre på att läsa/tyda det vi finner. Då går det förstår jag att hitta vidare gällande fler anor i Wilhelm Bergs böcker över Gbgs släkter.
 
Tack Göran för detta uppslag.
 
Vänligen Patrick

1088
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-12, 13:53 »
Hej igen Göran
 
Där var hon! Men som det står (osäker) innom parantes. Är författaren osäker på om hon är ett barn till Nils Persson och Sara, eller är han osäker vem Regina är gift med?. Det jag vet är att Regina får ett barn 1706 och Niklas är född 1701 det kändes för långt mellan de som syskon.
 
Vänligen Patrick

1089
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-12, 07:49 »
Godmorgon Göran
 
Jo, jag har en Regina Sahlgren som hör ihop med Sahlgren i Gbg vid denna tid. Niklas (direktörn) förekommer i testamente hos Reginas arvingar, så de hör nog allt ihop men frågan är hur? Min tanke var att hon var faster till Niklas. Även kyrkoherde Per Persson Sahlgrens fru Greta förekommer som dopvittne hos barnbarn till Regina. Men som du skriver så kanske hon är missad i boken. På nätet står det att det skall vara 6 syskon (även om nätet kan ha fel), och då i boken förekommer 4 styck.  
 
Finns det någon annan som kan hjälpa med Regina Sahlgren?
 
Vänligen Patrick

1090
Sahlgren / Sahlgren
« skrivet: 2008-04-11, 17:59 »
Hej
 
Jag undrar om någon känner till vilka syskon rådman Nils Persson Sahlgren fick? Nils är far till Niklas Sahlgren, direktör för Ostindiska Companiet. Nils skall ha 5 syskon, men vilka?
 
Vänligen Patrick

1091
Pontan / Pontan
« skrivet: 2008-04-05, 16:17 »
Hej Robert
 
Jag håller just nu på med detta namn och just då komministern Anders. Vet du när sista barnet Anna-Stina är född och vem modern är? Blev han omgift?
 
Står det någonting mer i den boken?
 
Det jag söker är hans frus namn, omgifte? möjligtvis!
 
Vänligen Patrick

1092
Hej Nicklas
 
Jag la fram ett förslag med sockenkartor för ett tag sedan, inte då med kopplingar som du nämner, utan endast rena sockenkartor som skulle kunna ligga som en rubrik någonstans i anbytarforum. Fick positiv kritik, tyvärr höll de ansvariga sig borta (är jag förvånad?). Det skulle spara in en del frågor på forumet om man själv kunde se vilka grannsocknarna är när man letar efter någon. Då skulle man kunna ta de först. Det känns som det inte finns respons på något just nu. Jag ville också ha fram tydligare kartor än de du nämnde, vilket tydligen finns ute i bygden, men var?.
Vänligen Patrick

1093
Hej på er
 
Jag var anmäld till denna kurs för jag tyckte det kunde vara intressant. Själva kursen kan jag inte kommentera mer än att materialet verkade allt okey. MEN organisatoriskt var/är det katastrof. Jag fick ringa och fråga efter hur tillvägagångsättet var för distanskursen, när kursen väl startat (jag hade inte fått några som helst instruktioner hur kursen fungerade, för en del kanske det är jätteuppenbart, men dit tillhör inte jag). Jag kommer inte nu ihåg allt som skulle göras, men man skulle gå in och registrera sig på två (tror jag, minnet)ställen, vilket jag också hade gjort ett tag innan. Jag ringde supporten och fick fråga, hur går kursen till. Den har ju ändå startat (samma vecka, och fortfarande ingen info).Enligt dem så skulle jag fått info och papper. De upptäckte dessutom att jag fanns ej med i deras maillista. De eller någon sekreterare hade hand om den biten (kommer ej ihåg längre). Jag tyckte även hemsidan, och att komma till rätt ställe var s..tdålig rent ut sagt (väldigt omständig) vilket också supporten tyckte (om det var för att klappa medhårs eller om de faktiskt tyckte så vet jag inte). Sedan kom jag väl då upp på maillistan och fick den efterlängtade infon och material efter kursens början. Nu var mitt intresse lika med noll för denna kurs. Så böckerna, materialet och en avigsida till Mittuniveritetet har jag. Och det skall vara ett kunskapscenter.
 
Men ingen skugga på kursledare eller material, endast det organisatoriska. Jag kan säkert glömt någon tur i detta hänseende, men grunden ligger fast. Jag fick ingen info innan kursen startade. Och hade jag inte ringt så hade jag fått papper i brevlådan (försent, men ändå), men maillistan hade jag inte varit med på. Och den var ju kontakt mellan elev/lärare och elev/elev
 
Jag hoppas att detta var ett engångsfall i arbetet, för två har ju i alla fall gjort den. (och nej jag har inte meddelat skolan detta, jag orkar inte)
 
Men nu skall jag inte vara mer gnällig, snart är väl ändå våren här.
 
Vänligen Patrick

1094
Allmän historia / Svensk historia
« skrivet: 2008-03-18, 19:29 »
Tack till er alla tre!
Jag trodde att det endast var ett band med X antal böcker som var det gällande. I alla fall när man ser de på antikvariaten. Era förslag verkar behändigare, och nyare.
Det blir till att införskaffa några. Finns det ytterliggare förslag därute?
 
Vänligen Patrick

1095
Allmän historia / Svensk historia
« skrivet: 2008-03-17, 16:49 »
Hej på er
Lyfter denna fråga igen och hoppas att vi har någon som kanske studerat historia på högskolenivå eller liknande. Vilket verk/bok bör man ha för att få en någorlunda sanning om Sveriges historia? Vad rekommenderas på högskolenivå?
 
Vänligen Patrick

1096
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-03-11, 19:24 »
Hej Olle
 
Ja, där fann jag honom. Skall kontakta honom.
 
Vänligen Patrick

1097
Dreff / Dreff
« skrivet: 2008-03-10, 20:58 »
Den först adlade von Bröms(en) var gift med en Sofia Dreff, död 1696 i Dorpat. Hennes far är rådsherren Hans Dreff. Sofias syster är boende och gift i Jönköping enligt Jönköpings dombok reg 1659. (se under von Brömsen)2008-03-10, kl 20.55.
Finns det någon som vet mer om dessa Dreff?  Var är han rådsherre? Är det tyskt?
 
Vänligen Patrick

1098
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-03-10, 20:55 »
Hej  
 
Försöker hitta de äldre leden till Bröms från Jönköping som skall ha bott där i flera generationer.  
I en av Jönköpings tänkebok för Jönköpings smedämbete 1643-1657 Egil Lönnberg 1940, så återfinns just en Jöran kopparslagare, omtalad 1646. Han tillhör där ”hantverkare i Jönköping tillhörande andra skråämbeten” sid 115. Det är väl en stor möjlighet att det är den rätta Jöran som då även nämns i domboken reg 1655 nedan. Jag hittar endast denna Jöran som kopparslagare i Jönköping.
Är det någon som har Mästerboken 1643-1702 ? finns det någon information om min Bröms?
I Jönköping har vi hovrättsstad (1634), slott och vapentillverkning. Kan något utav detta hjälpa att finna mer information?
Ur ”Jönköping en stadsgeografisk undersökning” av Gösta Weiler 1936, så bestod ”nya” Jönköping av ca 1100-1200 invånare år 1610, för att öka till ca 1500-1600 år 1635 sid 41. Uppgifterna är ungefärliga.
” Till det ”nya” Jönköpings uppbyggande bidrog kronan i ej obetydlig mån genom att låta uppföra byggnader för smeder och andra hantverkare. Så tillkom Smedjegatan för smeder (bönder) från Västergötland och småland, vilka fingo befallning att slå sig ned i Jönköping, dit vapenfabrikationen nu koncentrerades (Jönköpings faktori)”. Ur föregående bok.
Sedan har vi vapnet som den Bröms som blir adlad tar ( ligger som en fråga under Heraldik här på anbytarforum). Jag får hänvisa dit.
Är denna Per Ericsson som meddelat riddarhuset fortfarande verksam? Har han funnit mer information? Är det någon som vet mer om detta?
Nedanstående är hämtat från riddarhusets genealogiska tabeller meddelat av Per Ericsson.
Ätt: von BRÖMSSEN, A. Nr. 932
E.I sid. 654
Ätten sägs härstamma från Livland och som dess förste namngivne representant upptages
Johan Bröms (Tab. 1). Som framgår nedan är den emellertid med mycket stor sannolikhet av
svenskt ursprung, härstammande från Jönköping. I Jönköpings tänkebok nämns personer med
namnet Bröms från 1512. Enligt ett odaterat koncept i Jönköpings domboks registratur 1655
har Johan Jöransson Bröms från en icke angiven ort tillskrivit sin fader och begärt ett
bördsbrev av magistraten. I detta säges att fadern är kopparslagarmästaren Jöran Jönsson, vars
förfäder länge bott i staden och modern Ingiel Knutsdotter. Johan säges bl.a. ha övat sig i
bokliga konster. Ett annat koncept i Jönköpings domboks registratur 1659, dat. 1659-08-10
och underskrivet av borgmästare och råd har följande inledning: Borgmästare och råd i
Jönköping gör härmed veterligt, emedan Kungl. Maj:ts vår konungstrotjänare och
regementssekreterare över militiestaten i Dorpat, äreborne och välbenämnde Johannes Bröms,
nu efter Staden Dorpats oförmodade övergång till moskoviterna haver jämte flera tagit sin
marsch åt Reval och 1657 sig hit till sina föräldrar uti Jönköping begivit, varest han med de
sina intill dato uppehållit haver, och såsom numera den goda förhoppningen haver, atten evig
fred mellan kronan Sverige och bemälta moskoviter skall avhandlas och träffas kunna, alltså
haver han sig resolverat sin resa åt bemälta ort igen att försätta, för den skull av oss till sin
resa bättre säkerhet om attest om sitt levernes förhållande här i staden anmodat och begärt; nu
såsom ingen å denna ort annat haver sport och förnummit, utan att han och bemälte de hans
här hos oss sig ärligen, redligen och väl, både i umgänge och leverne ställt och förhållit haver
(eftersom ock denna hans hustrus syster emellertid här med ett hederligt giftermål försedd är)
så att man icke obilligt har orsak giva dem däröver ett gott beröm ...
Källor: S. o H., nr 1, 1985, sid. 275–276.
Meddelare: Per Ericsson
..........
Ätt: von BRÖMSSEN, A. Nr. 932
E.I sid. 654
De indicier på ättens härstamning från Jönköping, vilka meddelades av undertecknad i SoH
1985:1, synes förstärkas av en uppgift i db 1668-05-18. Då upplästes en supplik från sal. Jöran
kopparslagares son Jön Jöransson Bröms, 'nu varandes rådman i Dorpat i Livland': skrivelsen
var föranledd av att Jöns moder, 'en ålderstigen, svag och kranklig kvinna', råkat i ekonomiskt
trångmål och sonen ville skydda besittningsrätten av fädernegården i Jönköping. Johan (Jöns)
Bröms 'kommunala' karriär, som ledde till en borgmästarpost i Dorpat, synes alltså ha inletts
på 1660-talet. Kopparslagareålderman Jöran Jönsson Bröms (bgr 1663), g. m. c 1617 (då han
enl. db 1617-11-05 döms för kronbrott) Ingiel Knutsdotter (bgr 1674-05-20). Släkten fortlevde
i Jönköping.
Källor: S o H, nr 1, 1989, sid. 41.
Meddelare: Per Ericsson
 
Vet någon något mer????
 
Vänligen Patrick

1099
Allmänna språkfrågor / Gamla uttryck
« skrivet: 2008-02-19, 19:31 »
Ja, då fanns det ju lite fler uttryck där ute. Karl XII:s näsduk används ju vid behov, Hahaha.
Trodde nog att det skulle finnas fler.
 
Vänligen Patrick

1100
Allmänna språkfrågor / Gamla uttryck
« skrivet: 2008-02-18, 17:41 »
Hej på er
 
Jag har funderat på uttrycken mormorsstång=rakstång, mormorsgardin=spetsgardin, farfars bil=lisebergsbilarna, A-ford eller är det T-ford. Det finns säkert fler synonymer, och kanske andra betydelser än vad jag skrivit. Det vore roligt att höra vad ni har hört/använder för uttryck som kan härledas på anorna. Finns det inga betydelser som gäller för morfar och farmor??. Kan ju förstå om det skiljer mellan olika landsändar.
 
I hur många generationer fortsätter dessa uttryck, har vi någon på forumet vars farfar kört A-ford?? (i och för sig så är väl åldern på släktforskare hög, så omöjligt är väl det inte). Kommer dagens mordena/blivande mormödrar att använda mormorsgardin??. Och farfar som kanske körde en Amazon, kommer de barnen begripa farfars bil när han körde Amazon och bilen såg då inte ut så där.  
 
Det vore kul att höra lite uttryck och inlägg.
 
Vänligen Patrick

1101
Göteborgs stift / Äldre inlägg (arkiv) till 11 mars, 2011
« skrivet: 2008-02-12, 19:50 »
Hej Lena Ek (2004-07-15)
 
Undrar om du fortfarande är med på forumet. Jag har åter tagit upp sökandet efter Anna Greiff, var det hon eller C.Carisius som var född 1706? Jag undrar i vilka sn du letat i så kan jag titta i de andra! Såg också att giftet blivit felvänt, 1767-11-08 är giftet.
 
Kanske är det någon annan som vet något om vår Anna?
 
Vänligen Patrick

1102
Melander / Melander
« skrivet: 2008-02-11, 20:38 »
Hej Staffan
 
Och där satt jag och läste och gjorde ingen koppling. Tack skall du också ha. Jag har precis börjat titta på den sidan där uppgifter om Moback förekommer.
Detta var skoj att man sitter på uppgifter men inte fattar det, förrän någon skingrar dimman.
 
Vänligen Patrick

1103
Melander / Melander
« skrivet: 2008-02-11, 19:31 »
Du är en ängel Olle. Jag sökte lite över nätet bara men som det sägs i en annan tråd, varför betala 600 kr när kompetensen finns på detta forum.
 
Vänligen Patrick

1104
Ridderborg / Ridderborg
« skrivet: 2008-02-11, 12:45 »
Hej Kristian
 
Har fått igång index, finns ingen Ostermejer eller Museaus på skivan.
 
Vänligen Patricl

1105
Melander / Melander
« skrivet: 2008-02-11, 12:13 »
Hej
 
Kan det möjligtvis gå att få in en Jakob Melander verksam som bankokommisarie i Sth, gift med Anna Sofia Moback (söker även efter henne) här? Får en dotter Charlotta Melander Född 1736-03-02 (beräknat)döpt 1736-03-11 i Maria Sth. Någon som vet mer??
 
Melanderforskare, ni vet att under ätten Segerfelt nr 1595 finns många Melander, även om jag inte såg de nu efterfrågade.
 
Vänligen Patrick

1106
Övriga källor / Bårhusens böcker
« skrivet: 2008-02-08, 08:33 »
Hej Lena
 
Har du kollat födelseboken som de föddes i? Jag antar att hon också fick en begravning. Kolla upp sjukhusjournalen för berörda sjukhus, gällande din farmor. Vet inte var någonstans dessa förvaras för Sth. Kanske något av detta kan hjälpa dig vidare.
 
Vänligen Patrick

1107
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-02-07, 15:12 »
Hej på er!
 
Jag har haft en liten fundering på att skapa ett litet Brömsennätverk där då de som släktforskar kan ingå i detta närverk. Allt för att vi skall hjälpa varandra och inte sitta på vår kammare och uppfinna hjulet på nytt (vilket vi kanske ändå gör med tanke på riddarhusets uppgifter). Tanken är snarare att få verifierat MED KÄLLOR de uppgifterna och att kanske ytterliggare komplettera med sådant Elgenstierna med flera kanske missat eller felat. Samtidigt kan vi ju hjälpas åt med de ingifta kvinnorna som man inte hittar i adelskalendern att forska vidare på. Vi är nu två engagerade som sitter vid datorn och hjälper varandra framåt (det går fortare, är roligare och framför allt så ger det en kick i baken för att inte stanna upp så fort det blir lite jobbigt). I och med att vi sitter vid datorer och har Genline och Arkiv Digital så bör ju den som är intresserad ha antingen de eller Svars variant med tanke på hur vi jobbar (i de socknar vi jobbar med så tror jag inte att DigiArkiv tillför något, men man vet ju inte). Det skickas mail hela tiden, oftast då kanske kvällstid. Men självklart får du ju själv bestämma hur engagerad du vill vara i sökandet. Jag vet ju några som har/sysslar med denna släkt, det vore roligt om ni ville vara med och delge era kunskaper till oss andra och ni som kommer nya kan ju ta del av vad vi fått fram.
 
Tanken är också att skapa en bilddatabas (ej att konkurera med porträttfynd här på forumet). Detta kan ju komma lite senare.
 
Alla är då välkommna att leta Brömsar och därtill ingifta anor.
 
Så vad tror ni? finns det något intresse, så maila mig gärna. Om det är något annat som kom, så upp går det ju bra att lägga in ett svar här.
 
Vänligen Patrick

1108
Ridderborg / Ridderborg
« skrivet: 2008-02-06, 21:16 »
Adolf Lorentz 1740-01-21 Torsbo, Barkeryds sn Jönköping.
Catharina Ulika 1742.
Carl Chistoffer 1743.
Jakob Casper 1745.
Fredrik Filip som du har.
 
Det står inte var de andra barnen är födda förutom Adolf, kanske samma sn.
 
Uppgifterna kommer från skivan, glömde skriva det förut.
Det har gätt att söka, men av någon anledning så gör det inte det längra. Kan bero på något med indexet att göra, kanske blev fel vid ominstallation?
 
Vänligen Patrick

1109
Ridderborg / Ridderborg
« skrivet: 2008-02-06, 11:59 »
Hej Kristian
 
Jakob född 1703-11-12, död 1785-07-07 på Hagby, Gärdslösa sn, Kalmar län. beg 85-07-11.
Charlotta Amalia född 1711, död 1773-12-12 Hagby. Hennes föräldrar dktor Josef O och Anna Maria Musaeus.
Fredrik Filip född 1749-07-12 Stengård Bringetofta, död 1806-01-11 på Sättra, Gärdslösa sn gift med Hedvig Charlotta Queckfeldt [979] och [1805} under dessa ätter finns hennes föräldrar.
 
Hans föräldrar är Henrik Scheibe adlad Ridderborgf omk 1673, stupade 1708-07-04 Holovzin. Mor Catharina Helena Ridderborg (kusins dotter) född 1681, död 1751-04-04 Drothems sn Östergötland
 
Vänligen Patrick

1110
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-04, 19:40 »
Hej igen Rigmor
 
Har precis lagt ut ytterliggare nyheter för Brömsar under von Brömsen. Jag skall allt ha ditt erbjudande i åtanke. Kanske du redan nu vill titta på min hänvisning och reda ut min dåliga läskunskap där?
 
Patrick

1111
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2008-02-04, 19:31 »
Här kommer en kompletering till Brömsforskningen.
 
Carl Axel v B och Helena Axelsdotter får en son som inte finns med i materialet från riddarhuset. Dessvärre så dog han ung, född 1818-01-22 död 1824-07-28 i huvudvärk, Skara landsförsamling GID 1567.40.41900 bild 419 eller då HII:5 1821-1824 (långt bak) uppges vara svag 1823, kanske av huvudvärken. Där då också ett nytt datum för Helena dyker upp vilket jag i och för sig sett på ytterliggare ett ställe, född 1793-10-15.
 
Vad står det att dottern är? som även är? Var är sonen, förutom svag? Är det latin längst ner?
 
Kanske går det att hitta ytterliggare en förrymnd Brömsare, (kanske blir resultatet en ny gren?) Återkommer när jag vet.
 
Tacksam för hjälp
 
Patrick

1112
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-04, 18:30 »
Hej Rigmor
 
Och tack för din uppgift. Det hade blivit ett litet missförstånd mellan mig och släktforskarsläkting i sökandet efter Brömsar. Men tack för din hjälp ändå. Forsätter att söka efter en förrymnd Bröms i annat län.
 
Patrick

1113
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-04, 16:54 »
Glöm min fråga ovan, ett tankefel.
 
Patrick

1114
Skara / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2008
« skrivet: 2008-02-04, 16:46 »
Hej  
 
Är det någon som vet var kyrkoherde C.A Synnerholm bor 1824 ?. Han var tydligen vice apologist vid skolan här 1824, domkyrkokommunisister 1826. Detta är innan han får tjänst i Melby. Hittar honom inte i böckerna för Skara, kan ju i och för sig missat honom. Det finns ju heller ingen prästgård. Förmodligen bor några Brömsar där som jag letar efter.
 
Patrick

1115
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-26, 19:06 »
Hej Anna-Lena
 
Tack för svaret. Det jag var orolig för var att förslag inte skulle värderas, utan glömmas bort. För i så fall hade det ju inte varit någon mening med förslag. Men det känns bra att det tas upp till styrelsemöten. Borde det inte finnas en tråd där du då lättare kan hitta dessa? då är det ju ingen risk att något glöms! Någon särskild respons behövs ju då inte, i och med att du har en sådan funktion att du tar hand om dessa (litar på dig).
 
Vänligen Patrick

1116
Hej Jenny
Enligt SCB är ni mindre än 4 som bär det nu. Alla gångna namn finns ju inte registrerade någonstans. Det är väl i så fall att någon har stött på det i forskningen. Får se vad andra säger.
 
Vänligen Patrick

1117
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 08 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-24, 20:05 »
Godväll
En sak är ju säker att det har blivit svårare att veta var ett inlägg hör hemma. Men det beror väl då på ämne om man hamnar mellen stolarna, men då får det lov att flyttas.
 
Vad händer med förslag som läggs fram i forumet (menar inte de frågor, och tillhörande diskutioner som berör det nya forumet och som då pågår lite varstans)! Finns det någon uppsamlande funktion/funktionär, eller hur tar man till vara förslag, om det nu görs? Tas förslag upp på några möten. Vore det inte trevligt om det fanns en respons på inskickade förslag? Och att man då vet att nu tas frågan upp bland de styrande (för forumet)till införande eller förkastelse.
 
Ett förtydligande: frågan hade redan kunnat komma för ett år sedan, och berör inte getingboet
 
Vänligen Patrick

1118
03) Osorterat / Hur bra bid blir det av Arkiv Digital?
« skrivet: 2008-01-24, 13:49 »
Hej igen
 
Bilderna övertygande släktingen, vilket som väljs.
Så tack för uppladdning av bilderna och trixandet med de samma.
 
Vänligen Patrick

1119
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 09 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-24, 13:43 »
Hej Ann-Marie
 
Om detta (porträttsökning) skrev jag för ca 2 veckor sedan, angående ett annat företag som redan har det framme. Och tyckte att det skulle vara utmärkt för Porträttfynd. Men det blev ingen respons på det, Personligen är det ju en kanonprodukt för det vi sysslar med.
 
Vänlige Patrick

1120
03) Osorterat / Hur bra bid blir det av Arkiv Digital?
« skrivet: 2008-01-23, 16:03 »
Hej på er
 
Är det någon som tror att det går att jobba mer i Photoshop eller liknade program med bilden i Genline (eller det kanske var det du hade gjort Lennart?. Eller är det Paintshop som bör klara av det?
Jag tänkte att vi även får ge Genline bästa möjliga/jämförbara förutsättningar, när man jobbat med bilderna för att optimera dess läsbarhet. Även om jag tror att vi inte lyckas trimma upp bilden till dess konkurent, men kanske bättre?
Tanken bakom detta lilla test var att en släkting skall införskaffa ett abonnemang. Och då har vi kvalitet kontra avfotat material, som jag ser det.
 
Vänligen Patrick

1121
03) Osorterat / Hur bra bid blir det av Arkiv Digital?
« skrivet: 2008-01-22, 19:11 »
Tack Jan-Erik
 
Den var det. Behövde en bild för att se hur svåra bilder Arkiv Digital klarar. Skall prova att jobba med bilden också, för att se om man kan göra mer med den.
 
Vänligen Patrick

1122
03) Osorterat / Hur bra bid blir det av Arkiv Digital?
« skrivet: 2008-01-22, 16:43 »
Hej Jan-Erik
 
Nej det blev fel. I Genline är det bild 56. Om det hjälper. Jag hittar märkliga sidnummer, men de verkar inte stämma.
 
Vänligen Patrick (rusar iväg på släktforskarträff nu)

1123
03) Osorterat / Hur bra bid blir det av Arkiv Digital?
« skrivet: 2008-01-22, 16:17 »
Socknen är Kungälv.
 
Patrick

1124
03) Osorterat / Hur bra bid blir det av Arkiv Digital?
« skrivet: 2008-01-22, 16:15 »
Hej
Skulle någon med Arkiv Digital vilja lägga in en bild på ex hushåll nr 118 i AI:1, 1803-1809. Pagina verkar inte finnas, utan det går i nummerordning med hushållen. Det finns sämre sidor, men jag nöjer mig med att se denna. Är bara intresserad av kvaliteten, ej familj. Går det att få bättre just på denna specifika bild?
 
Vänligen Patrick

1125
Efternamn / Efternamn
« skrivet: 2008-01-21, 11:15 »
Hej Ted
Angående veckobrevet, vecka 4 2008.
Om du läser detta så ser du att jag tog upp detta nov 2006, gällande namnupphörande för i detta fall fru (kan ju faktiskt även gälla man). Den vanliga personalen nämnde inget om något extra rum då. Nu är det borta var svaret bara. Kanske det är i speciella fall/personer någon går dit in. Städar någon där?
 
Vänligen Patrick

1126
Foto- och skanningsteknik / Ansiktsigenkänningsprogram
« skrivet: 2008-01-09, 17:43 »
Hej
Jag vill ha för mig att det fanns en tråd om detta men fann den inte. Hittade en hemsida/företag som har utvecklat detta. OM det fungerar bra i verkligheten så hade det ju varit en trevlig finnes i porträttfynd. Så fort man lägger in en bild så får man reda på om det redan finns en sådan person inlagd. Detta verkar oerhört hjälpsamt för identifikation av en person. Det kanske finns fler företag som har tagit fram liknande? Kan detta vara någonting för Anbytarforum? www.myheritage.com
Vänligen Patrick

1127
Torsåker / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-02, 19:01 »
Godkväll här
 
Ni har nog rätt att det skall vara Berglind och inte Berglund för giftet stämmer med Westberg. De flyttar sedan till Trollhättan där han blir gjutareförman. Då får jag överraska bror och svägerska (och dennes fadern) med detta. Tack till er båda berit och Katarina.
Tanken är att jag nu skall släppa detta till dem (om det nu går)och fortsätta med eget.
Vänligen Patrick

1128
Husby / Äldre inlägg (arkiv) till 25 mars, 2008
« skrivet: 2008-01-02, 18:53 »
Godkväll på er
Tänk att jag inte hade koll på SCB-utdragen, Genline har jag ändå haft ett tag, men inte behövt de förän nu. Tack S och Lars-Göran. Jag tar gärna emot vad du kan skicka till mig L-G.  
Vänligen Patrick

1129
Torsåker / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-02, 08:39 »
Godmorgon
Behöver hjälp med Britta Stina Berglund f 1869. Vilka är föräldrarna? och var är hon född? Sedan tar Genline över.
Vänligen Patrick

1130
Husby / Äldre inlägg (arkiv) till 02 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-02, 08:35 »
Godmorgon
 
Jag hjälper en svägerska med sina anor och hamnnar här. Genline täckte inte upp födsel till 1862, då Anders Vilhelm Vestberg (senare gjutare)är född. Kan någon ge mig den lilla pusselbiten, föräldrar och ställe?
Vänligen Patrick

1131
Öra / Öra
« skrivet: 2008-01-01, 10:45 »
Godmorgon på det nya givande året.
 
Hej Benny! Jag tror att [Öra] finns i Äldre svenska frälsesläkter i texten någonstans, om jag minns rätt. Jag har själv inte hittat mer på varken (Öra) eller (Tre rosor av Horshaga]. (och det tycker jag väl är tur med tanke på att nu för man ju källor, annars hade det varit mycket att gå igenom en gång till).
 
Vänligen Patrick

1132
Öra / Öra
« skrivet: 2007-12-31, 15:42 »
Hej Jouko
 
Jag har en Anders Knutsson [Öra] gift med Birgitta Gustavsdotter [Tre rosor av Horshaga]. De får dottern Märta Andersdottr [Öra]. Detta är på 1400-talet. Tyvärr tillhör detta material den tiden då jag inte förstod betydelsen av källor. Det är möjligt att det tillhör Äldre svenska ätter. Har tyvärr inte tillgång till böckerna nu.
Jag hoppas att denna ätt om den är tillräckligt stor/betydelsefull (som i och för sig, kanske ett flertal andra ätter)kommer i en kommande, planerad bok, av en duktig medeltidskännande person.
Denna ätt bör nog placeras under medeltiden, tror jag. Kanske våra anor hör ihop?
Vänligen Patrick

1133
Övrig teknik / Gemensam visningsskärm för flera datorer
« skrivet: 2007-12-13, 08:49 »
En liten hemlis Chris. Jag går nämligen och funderar på (två) saker, därav min frågeställning. Den ena värre än den andra, i alla fall i tid och energi (pengar). Själv tar jag nog thè men det blir nog svårt efter tolv ändå. Detta kanske är värt att prova i liten skala, där det då skulle finns intresse och lokal till det.
Vänligen Patrick

1134
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 2007-12-13, 08:24 »
Tack Sam för kartan. Jag undrar om du möjligtvis har en karta som ser ut ungefär som denna:
http://hem.passagen.se/roberl/KARTA.GIF jag tänkte skriva ut den och då blir en sådan lättare för mig att titta på.
Vänligen Patrick

1135
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 2007-12-13, 08:05 »
Hej Sam
Jag såg på din sida att du hade en länk till en karta över Västergötland, men den verkar nu vara borta. Finns den på någon annan plats? Söker även en sockenkarta över Dalsland. Finns det någon som vet var jag hittar dessa?
Vänligen Patrick

1136
Övrig teknik / Gemensam visningsskärm för flera datorer
« skrivet: 2007-12-12, 15:43 »
Hej Chris
Då hade det nog blivit häftigt att vara släktforskare, när man en gång per år samlas till jättepartaj och släktforskar, (hmm var det inte nu senast i Halmstad, nä det måste jag drömt, för så mycket cola och dygnet runt surfande hade jag kommit ihåg. Undrar vilket som skulle vara roligast?).
Tack till dig med Katarina för tips.
Vänligen Patrick

1137
Övrig teknik / Gemensam visningsskärm för flera datorer
« skrivet: 2007-12-11, 22:58 »
Hej igen
 
Ja! en sån tänkte jag på (om den då fanns) vilket det tydligen gör. Men, kaskadkoppling för 512 datorer eller är det bara för 8 datorer? Jag tänker nu inte på Lan-party där 512 släktforskare sitter och dricker Cola och är uppe hela natten, även om det hade varit en rolig tanke (skrattar ihjäl mig). Det kanske hade föryngrat medelåldern ordentligt. Jag var först med (den suspekta) tanken.
Vänligen Patrick

1138
Övrig teknik / Gemensam visningsskärm för flera datorer
« skrivet: 2007-12-11, 20:37 »
Godkväll på er
Jag kollade upp ditt tips olle, och det handlade om två datorer. Produkten finns ju i alla fall, även om jag tänkte fler uttag för datorer. Kan vara roligt att höra vad din man också säger Ing-britt. Vi får väl se om det finns någon sådan produkt.
Vänligen Patrick

1139
Övrig teknik / Gemensam visningsskärm för flera datorer
« skrivet: 2007-12-11, 08:09 »
Godmorgon!
Kom inte på en bättre överskrift.
Om ett flertal med bärbara datorer (eller stationära med skärm)kommer tillsammans och vill använda en större skärm där framme, så när någon vill visa sin bild för alla så slänger man upp bilden på stora skärmen. Finns det sådan låda som då kan styra flera datorer till en skärm? Jag antar att någon måste sitta med kontrollen och styra upp bilden från rätt dator, så att inte flera försöker lägga upp sin bild samtidigt. Vore inte detta en trevlig finess om man är i en grupp/förening, där någon behöver hjälp med uttydning. Ja, jag vet att man även behöver röra på sig, men detta kan ju faktiskt också resultera att fler får möjlighet att tyda, och komma med egna förslag som annars kanske inte kommit fram. En bra ögonsträckare med andra ord, från sin ögontorrbefrämjande egna skärm.
Finns sådan låda med kontroll?
Vänligen Patrick

1140
Ranck / Ranck
« skrivet: 2007-12-10, 14:26 »
Hej
Undrar om någon stött på Axel Rank, skall vara skeppare. Får en dotter helena Axelsdotter Rank f 1795-11(01)-15? i Kville?, som gifter sig med Carl Axel von Brömsen. Helena uppges även vid något tillfälle heta Andersdotter, så Axel kanske inte är riktigt. Var i kontakt för en del år sedan med de som rekonstruerar böckerna för Kville, Svenneby, men kanske det har framkommit mer material nu. Om inte annat att det möjligen är andersdotter hon heter. Är det någon som vet något om min Rank? eller var jag kan hitta något som för kunskapen framåt? har inte hittat vigseln.
Vänligen Patrick

1141
Naverstad / Äldre inlägg (arkiv) till 06 december, 2008
« skrivet: 2007-12-06, 09:26 »
Hej
 
Jag var inne på Landsarkivet, Gbg igår och tittade i Helge Tyfts pärmar (tack Helge för detta arbete) då upptäckte jag att vissa sidor fått fötter och försvunnit. Så dj... onödigt gjort, inte på grund av att där fanns (förmodligen) min ledtråd, utan det att man inte visar respekt mot någon annans gedigna verk som är inlämnat till offentligheten. Jag antar att det finns kopior, men ändå känns det som när man upptäcker att ens sockenböcker brunnit, varför??
vänligen Patrick

1142
Krokstad / Äldre inlägg (arkiv) till 11 mars, 2008
« skrivet: 2007-12-04, 22:03 »
Hej
Nu var jag åter i Krokstad. Jag undrar om du Nina och Ingemar (2003) har fått fram mer om Ivar Andersson och Martha Andersdotter, är det deras gifte som sker 1716. Det verkar väl så. Har ni kommit längre bakåt?  
vänligen Patrick

1143
Övrig teknik / Datorskärm
« skrivet: 2007-12-04, 17:50 »
Onekligen vill man ha den skarpare, det är väl vad du menar med att högupplöst är att föredra framför lågupplöst? när det förstoras upp. Men i så fall är väl en 23 med 98 p/t bättre än en 24 med 94 p/t?? eller gör den extra tum mer för bilden än de 4 extra punkter/tum?? I och med att båda har 1920*1200, denna fundering i och med att du själv funderar på en 24 och inte 23 eller är du ute efter 24ans A4 storlek? Tack för att du hjälper fram till ett bra köp.
Vänligen Patrick

1144
Övrig teknik / Datorskärm
« skrivet: 2007-12-03, 16:48 »
Hej igen
 
Ahha, nu har kunskapsbanken registrerat något nytt. Jag räknade med att Genline var text och inte bild, men nu uppenbarade sig ljuset, det är ju en bild. Nu blir saker lättare. Ytterliggare en fundering, varför blir behovet större för Arkiv Digital? är det beroende på större fil eller nåt? Tv var bara en trevlig sideffekt av att jag då trodde att lågupplöst var att föredra för Genline, om det hade varit text och inte bild.  
Ps jag har en glassmaskin, tyvärr nedpackad, men gott blir det Ds.
Patrick

1145
Övrig teknik / Datorskärm
« skrivet: 2007-12-03, 16:17 »
Glömde säga att mellandagsrean närmar sig, och eventuellt köp står för dörren. Därför hoppas jag att någon möjligtvis har sett hur det fungerar. Frågan som också följer med det lågupplösta är ju, hur lågupplöst kan man gå innan det blir problem åt andra hållet? alltså för lågupplöst.  
Patrick

1146
Övrig teknik / Datorskärm
« skrivet: 2007-12-03, 15:21 »
Hej Sven
Jag har (försökt) att sätta mig in i detta med skärmar ett tag nu (för länge). Min tanke var att få en lågupplöst skärm så att texten framgick bättre/tydligare. Jag var inne på en 27 eller 28 tums dataskärm, men så tittar man på priset och då tänkte jag att det blir billigare med en 26 tums tv och som då har lägre upplösning än 27/28 skärmarna (och dessutom blir en trevlig tv, merkostnad i form av en goare stol följer dock) , och mycket lägre än 22/24 dataskärmarna. Min tanke var att få bättre text av ex. Genline. Enligt så kallade experter så skall det vara en lågupplöst för mitt syfte, jag har aldrig sett Genline på en lågupplöst så det vore roligt att höra om det är en betydlig skillnad eller inte.  
24=upplösning 94 (punkter/tum)
min 26, 81 p/t
Detta skall tydligen vara bättre för oss läsare utav Genline.
Patrick

1147
Övrig teknik / Datorskärm
« skrivet: 2007-12-02, 14:50 »
Hej! och kul att vara här igen.
Finns det någon som provat/har en 26 tums Lcd tv kopplat till datorn med upplösning 1366*768 (så kallad Hd ready)och kan tala om hur det funkar? Tänker just hur texten blir i och med denna upplösning.
Patrick

1148
Cancer / Västkustgenen
« skrivet: 2007-10-14, 18:45 »
Hittade en artikel i gårdagens GT angående detta??
Studier visar också att västsvenskar är överrepresenterade i hudcancerstatistiken
 
Genstudier visar att västsvenskar har en tendens att flytta mindre ofta än folk från de östra delarna av landet. En teori är att vi härstammar från en rödhårig eller ljuslätt stam som är extra solkänslig
 
Om det är svaret på min fråga vet jag ej, för denna studie är nyss genomförd. Det kanske är en fortsättning på gamla fakta/sanningar som ytterliggare blir verifierade.
 
Om någon vet något annat, så får ni gärna skriva det.
 
Vänligen Patrick

1149
Cancer / Västkustgenen
« skrivet: 2007-09-24, 09:14 »
Hej på er
 
Är det någon som har information om den speciella cancergenen som uppträder på västkusten? Jag tänker inte på solbadande generellt utan något annat. Vet inte i vilket form den uppträder mer än att den skall vara geografiskt bunden till västkusten (ursprung?)Det var tal om den för flera år sedan.
 
Vänligen Patrick

1150
Bagh / von Bagh / Bagh / von Bagh
« skrivet: 2007-09-21, 10:18 »
Hej Paul
 
Tack för infon. Jag har inte hunnit lägga någon större tid på von Bagh, men nu har jag fått ett uppslag till vidare letande.
Vänligen Patrick

1151
Efternamn / Efternamn
« skrivet: 2007-08-18, 21:16 »
Hej Carl-Fredrik
 
Det är detta som är så underbart med forumet att alla uppgifter finns kvar (backupp?)
Jo, så var det faktiskt att jag behövde ge tillstånd. Jag själv bär två efternamn, ett efternamn och ett mellannamn och det var när hon skulle byta till det andra som givandet behövdes. Den situationen var nog lite speciell. Till och med mina barn fick inte heta som mig, alltså mina båda namn. Jag begrep inte mycket av samtalet, men det var en paragraf 5 inblandad. Så det är nog riktigt.
Och sedan till det andra stycket gällande då hennes numera i datorn försvunna namn. Svaret jag fick var att när verket godkänt, (i detta fall, men gäller vad jag förstod alla som byter på enkelt vis även de som byter utan gifte och inte som vi på ett krångligt vis) så försvinner det gamla.
Vad det gäller vid skilsmässa så måste en ny anmälan göras till patregverket (1500kr)om hon vill ha sitt födelseefternamn eller något annat. Man får uppge föräldras namn och att man då bar detta namn förr och därmed vill återuppta det samma. Puu  ; )
 
Hoppas att du blev klokare
Jag tycker också kyrkan kunde fortsatt med det de skött så länge med bravur.
Vänligen Patrick

1152
Övrig teknik / Skärm på högkant
« skrivet: 2007-08-10, 09:21 »
Hej Åke
 
Ja, det var min tanke med skärm på högkant, att en 22a wide kanske var lika hög som en 30a. Utan att behöva köpa en 30tums skärm (vilket är overkill av stora mått, men som du skriver, läckert hade det varit).  
 
Vänligen Patrick

1153
Övrig teknik / Skärm på högkant
« skrivet: 2007-08-09, 10:28 »
Hej Åke
 
Så som jag ser så är ju det ett förhållande mellan tum/upplösning som blir ett resultat. Det jag skulle vilja ha är en så stor skärm som möjligt med LÅG upplösning just för att läsbarheten skulle ÖKA, vilket vi skulle ha nytta av när det ibland är svårläst. Annars i tv-världen och kamera-världen skall ju allting vara så högupplöst som möjligt även om det faktiskt inte går att utnyttja (i plattv-världen i alla fall, om vi nu inte talar om Hd-format). Tft-skärmar är ju gjorda för att köra sin ideala bildstorlek, börjar du ändra så kommer bilden att förändras till det sämra, även om texten blir större. Därför ville jag köra orginalbilden så stor och bra som möjligt, därav min fråga angående högkant. Jag har även varit i kontakt med Genline för några månader sedan och pratade med deras tekniker. Han berättade att de olika bilderna har fotograferats olika (50-talet?) så storleken är inte samma på de bilder vi får upp på våra GID-bilder. Min fråga var nämligen hur stor skärm behöver man om man inte vill scrolla alls (ej zooma, eller ändra i inställningar). Han berättade att det behövdes nog 30tums skärm för att klara det, och den kostade pengar. Då var det tydligen bara apple som hade en. Ps angående låg upplösning på skärmen, så har det gjorts tester där man har konstaterat att folk föredrar den lågupplösta skärmen framför högupplöst Ds. Men det skall jag medge, att det tog ett bra tag innan jag förstod hur de menade med det.
 
Vänligen Patrick

1154
Övrig teknik / Skärm på högkant
« skrivet: 2007-08-09, 09:45 »
Hej Anders
 
Det jag menar är att när man letar i hfl så vill jag få en snabb överblick över tex vilka ställen som finns på sidan (i alla fall gäller detta en del i Blekinge 1700-tal). Visst hade jag kunnat ändra skärminställning och liknande men jag vill ha den maximala kvaliten som går att få, vilket du inte får om du ändrar skärminställning. Just i hfl anser jag personligen att höjden är viktigare än bredden, för har du väl hittat det du söker så fortsätter du ju til höger med scroll. Hfl bygger ju sitt upplägg på höjd, ej på bredd. Om du använder 1:1 får du då med allt på vänster sidan? Använder också 2.4.
 
Vänligen Patrick

1155
Övrig teknik / Skärm på högkant
« skrivet: 2007-08-09, 08:10 »
Hej igen
 
Nu har jag hittat en funktion som gjorde att grafiken vred sig på skärmen. Men klurit att ändra tillbaka i och med att vänster/höger och upp/ner blev ju helt annat (hjärnhalvorna sättes på prov, men de befanns vara fungerande organ)Haaa. Är det någon som provat att vrida en pivotskärm? vilken storlek har ni på skärmen? får ni med hela Genline utan att scrolla?
 
Vänligen Patrick

1156
Övrig teknik / Skärm på högkant
« skrivet: 2007-08-09, 07:37 »
Hej Henrik
 
Så man skall ha en skärm med pivot-funktion  (vridbar) och att grafikkortet klarar detsamma. Det skulle då räcka. Hur ser man om grafikkortet klarar vridningen? jag antar att det finns något under egenskaper men vad?
 
Vänligen Patrick

1157
Övrig teknik / Skärm på högkant
« skrivet: 2007-08-08, 20:50 »
Godkväll
 
Om man skulle vilja se mer av Genlines vänsterkant, utan att för den delen köpa en jättestor skärm och därmed dyr likaså, så är min tanke att om man har en skärm som kan vridas så att man får lite mer höjd utan att behöva scrolla så mycket (upp/ner endast, ej vänster/höger). Då antar jag att det behövs ett särskilt program, vilket? är det dyrt? Hoppas att ni för står min fråga. Den andra blir då, är en vridbar skärm dyr? ex 22 tums wide som borde räcka att få bra/total kontroll utan att behöva scrolla, om den som sagt är vridbar.
 
Vänligen Patrick

1158
10 Folkliv / Hur var det egentligen att leva på 1800-talet?
« skrivet: 2007-08-05, 12:04 »
Hej Eva
 
Lite utanför ämnet, men måste ändå svara dig. Inavel är väl ändå en beteckning för en händelse som kan/gör att en eller flera gener blir sämre. Alltså där genetiska mutationer kan uppstå beroende på allt för nära släktskap och därför överför detta till en ny avkomma. Så dina tremänningar kan väl inte vara inavel? inte enligt mitt sätt att se. För som du själv skriver så tillåts ju kusingifte. Går inte incest och inavel lite hand i hand?
 
Vänligen Patrick

1159
10 Folkliv / Hur var det egentligen att leva på 1800-talet?
« skrivet: 2007-08-05, 08:14 »
Hej och godmorgon Linn?a
 
Några tankar som jag får när jag läste ditt inlägg. Först och främst så finns de ju inte längre, så hur du kan skada deras integritet förstår jag inte, det handlar nog snarare om vilken relation du själv känner till de i frågan. Och det var säkert ingen välbevarad hemlighet att hon hade barn innan. Kunskapen om det hela blir ju först nu uppenbar när du nu skrev om det (för vår tid). Så nog tycker jag att det märks att du är kluven till det du får fram. Man kan ju ändå inte ta ansvar för hur de hade det, och därmed avsluta sin forskning på grund av det, tufft kan det nog ha varit i alla fall. Jag undrar om inte alla har anor som har haft det svårt, visst kan man ibland tänka och känna efter hur de förmodligen har haft det, men jag tror inte folk slutar med sin forskning för det. Sedan undrar jag om det sista du skrev, antagligen inavel, hur kommer du fram till det? menar du dina anor? eller rent generellt? Inavel har aldrig varit tillåtet (även om det förekom/även fortfarande), så jag funderar, var det ett uttryck för mer bränsle på alltings djäkelskap? som dina anor hade? Jag hoppas att du fortsätter din sökning efter anor och släkt, för du har säkert sett hur kul det är också. Några tankar nu på morgonen.
 
Vänligen Patrick

1160
Kullberg / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2008
« skrivet: 2007-08-04, 15:37 »
Hej på er
 
Finns det någon som har en ryttmästare Kullberg 1656 mot Karlskrona i sina anor?
(svaret på min fråga ovan är löst)
 
Vänligen Patrick

1161
00 Sjöfart / Skeppslistor för Ostindiefararen
« skrivet: 2007-08-04, 15:08 »
Hej på er
 
Roligare sommrar har jag upplevt. Tack för informationen. Läsning/sökning är inplanerad vid ett senare tillfälle.
 
Vänligen Patrick

1162
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Horn, von
« skrivet: 2007-07-13, 19:53 »
Hej Benny
 
Så Paridon skall möjligtvis då vara adlad (i Holland då förmodar jag) innan de dök upp i Sverige? Har någon hört om det finns dokumentation om Hollänsk adel? vilken litteratur i så fall?
 
Vänligen Patrick

1163
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Horn, von
« skrivet: 2007-07-13, 12:31 »
Tack Benny
 
Det blev lite mer att bita i, jätteskoj.
 
Vänligen Patrick

1164
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Horn, von
« skrivet: 2007-07-13, 11:21 »
Tack Benny
 
Finns det möjligtvis någon släkt Qvickelberg,  Pincier och Ringels bland de ointroducerade?
 
Vänligen Patrick

1165
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Horn, von
« skrivet: 2007-07-13, 10:07 »
Hej
 
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att se vilken antavla som är den riktiga?
 
1)
Johan Ludvig v H, 1698-1766, gm Eva Psilander.
Johan H b 1630.
Paridon H b 1570-1644.
 
Saknas det ett led här? mellan Johan och Johan.
 
Källa: http://koti.phnet.fi/ossian/petronella.htm
 
 
2)
Johan Ludvig v B, 1698-1766, gm Eva Psilander.
Johan v H 1662-1724, gm Kataharina Pincier.
Johan van Hoorn, b ca 1630, gm Ester Ringels.
Paridon van Hoorn, b ca 1570-1644, gm Maria van Qvickelberg.
 
Är det ett led för mycket här?
 
Källa: http://www.vonhorn.info/trees/hornhoorlist.htm
 
Kan någon, gärna med källa reda ut detta!
 
Vänligen Patrick

1166
Rehm / Rehm
« skrivet: 2007-07-13, 09:18 »
Tack Jörgen för ytterligare information.  
 
Vänligen Patrick

1167
Okänt stift / Okänt stift
« skrivet: 2007-07-12, 21:37 »
Hej Anders
 
Jo, jag började lägga ut under Rehm och sedan här. Då lyckades jag få in kyrkoherden i familjen ändå. Det är underbart med alla som hjälper en vidare när det kör fast, och det verkar det göra ofta nu.
 
Vänligen Patrick

1168
Rehm / Rehm
« skrivet: 2007-07-12, 08:32 »
Godmorgon Jörgen
 
Du kan allt ditt Blekinge bra, det måste jag ju säga. Tack för informationen. Jag måste fråga också, kommer man vidare på dessa och andra personer? för man börjar väl närma sig vad som är möjligt/källor att hitta. (flera släktnamn hammnar just i och omkring Karlskrona).
 
Vänligen Patrick

1169
Okänt stift / Okänt stift
« skrivet: 2007-07-11, 21:25 »
Hej Anders
 
Jaså det är Rahm jag är ute efter. Då stryker vi prästspåret. Tack till er för spårändringen.
 
Vänligen Patrick

1170
Okänt stift / Okänt stift
« skrivet: 2007-07-11, 20:50 »
Hej Niklas
 
Tack för svar. Jo, 1737 så dör Jaen Huble i Nättraby och herr Rehm kastade jord på honom det tolkade jag som att han var kyrkoherde. Kan jag ha missförståt betydelsen?
 
Vänligen Patrick

1171
Okänt stift / Okänt stift
« skrivet: 2007-07-11, 20:01 »
Godkväll
 
Jag undrar om någon kan se om det finns någon kyrkoherde Rehm i södra Sverige (Blekinge, Skåne) möjligtvis. Detta gäller 1600-1700 talet
Söker anorna till Cecilia Rehm d 1757 Röke församling. Hon var kyrkoherde Friks svärmor.
 
Vänligen Patrick

1172
Rehm / Rehm
« skrivet: 2007-07-11, 19:55 »
Hej Benny  
 
Jag var inne på det, men i och med att jag inte visste detta med kyrkoherde så kanske jag hittade andra som har Rehm i sina papper. Men det kanske jag skall göra ändå.
 
Vänligen Patrick

1173
Rehm / Rehm
« skrivet: 2007-07-11, 18:17 »
Hej
 
Jag undrar om någon vet någonting om Rehm från Blekinge 1600-1700. Möjligtvis kyrkoherde i Nättraby, osäker på detta. Söker Cecilia Rehm\s anor, d 1757 i Röke församling. Hon var kyrkoherde Friks svärmor.
 
Vänligen Patrick

1174
Ramdala / Ramdala vigsel 1741-1758, pag 161. GID 1771.44.17200
« skrivet: 2007-07-11, 12:24 »
Hej igen
 
Jag tänkte om det hade framkommit något mer angående mina Cuhlbergare. Mörkrets tårar vräker också nu ner här (Kungälv). (annars heter det ju på sommaren, vilken välsignelse att det regnar) kanske inte i dessa mängder bara.
 
Vänligen Patrick

1175
Ramdala / Ramdala vigsel 1741-1758, pag 161. GID 1771.44.17200
« skrivet: 2007-07-11, 10:47 »
Hej Eivor
Det blev en rolig dag detta med, fastän det hänger svarta moln över huvudet. Du har möjligtvis inte Skånska nationen, Sjöström 1833-1889 (1904)? Där skall finnas kompletteringar till den Blekingska.
 
Vänligen Patrick

1176
Ramdala / Ramdala vigsel 1741-1758, pag 161. GID 1771.44.17200
« skrivet: 2007-07-11, 09:07 »
Hej Jörgen
 
Den beställer jag omgående från biblioteket, tyvärr är Ggbs UB stängt under sommaren, annars hade jag tillbringat en stund där. Detta är källor jag aldrig tänkt på. Tack än en gång.
 
Vänligen Patrick

1177
Ramdala / Ramdala vigsel 1741-1758, pag 161. GID 1771.44.17200
« skrivet: 2007-07-10, 06:07 »
Godmorgon Christian
 
Jag hoppas att det slutat regna där nere. Börjar det luta åt att Edvard är adlig tro? Tack för hjälpen Christian
 
Vänligen Patrick

1178
Ramdala / Ramdala vigsel 1741-1758, pag 161. GID 1771.44.17200
« skrivet: 2007-07-09, 20:21 »
Hej
 
Giftet 18 Maj (Edvard Gilius Chulberg)
Behöver hjälp med att se vad som står efter adjunkten, innan Edvard. OCH efter von Horn. Kan någon hänvisa till sidan där man ser hur man gör en bild att visa upp här? jag hittar det inte, jag har sett det någonstans.
 
Vänligen Patrick

1179
Nättraby / Nättraby 1770.10.41700, 1770.10.41600
« skrivet: 2007-07-05, 05:25 »
Godmorgon Jörgen
 
Det var underbart att få reda på det! då stämmde det som jag trodde.
 
Vänligen Patrick

1180
Nättraby / Nättraby 1770.10.41700, 1770.10.41600
« skrivet: 2007-07-04, 09:56 »
Hej igen Christian
 
Jaså det stod advokatfiskal. De dog väldigt nära inpå varandra. Jag tror att detta är fadern och modern till Fredrik Gilbert Kullberg, och då farfar till Peter Edvard Kullberg. Nu gäller det att hitta kopplingen utöver socken, namnskick och möjligtvis tjänstemannayrke.
 
Tack Christian
 
Vänligen Patrick

1181
Nättraby / Nättraby 1770.10.41700, 1770.10.41600
« skrivet: 2007-07-03, 20:27 »
Hej Christian
 
Det är Nättraby döda 1729-1830 p348, första repektive p350, tredje person.
 
Vänligen Patrick
 
(jag får ta och lära mig att göra en dump)

1182
Nättraby / Nättraby 1770.10.41700, 1770.10.41600
« skrivet: 2007-07-02, 17:21 »
Svarar mig själv lite. Kullbergs  maka från Gredby Katarina Petterson Horn?? Vad heter Kullberg? detta gäller 600 sidan
 
Patrick

1183
Nättraby / Nättraby 1770.10.41700, 1770.10.41600
« skrivet: 2007-07-02, 17:13 »
Hej
 
Kan någon hjälpa att läsa vad det står på dessa sidor? tredje avlidne på 700 sidan (min ana?)respektive första rad på 600 sidan, Kullberg verkar vara inblandad i det med.
 
Vänligen Patrick

1184
Skrivare / Kammarskrivare
« skrivet: 2007-07-01, 18:22 »
Tack Torsten. Jag tog och sparade sidorna. När jag väl fick titel tror/trodde jag att det blir lättare att hitta min ana.
 
Vänligen Patrick

1185
Hjortsberga / Hjortsberga, GID 1755.3.32400
« skrivet: 2007-07-01, 17:01 »
Tack Bengt-Göran för läsning.
 
Vänligen Patrick

1186
Skrivare / Kammarskrivare
« skrivet: 2007-07-01, 17:00 »
Vad gjorde man på en sådan tjänst? och kunde den både vara militär- som statlig tjänst? Finns det någon förteckning över dessa skrivare?, i så fall var?
 
Vänligen Patrick

1187
Nättraby / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-06-19
« skrivet: 2007-06-30, 19:10 »
Hej på er
 
Jag har en Fredrik Gilbert Kullberg som i giftet står att han kommer från Gredby, gifter sig 1798 i Hjortsberga. Är det något som har någon info om denna man?
 
Vänligen Patrick

1188
Hjortsberga / Hjortsberga, GID 1755.3.32400
« skrivet: 2007-06-30, 19:03 »
Vad har Fredrik Kullberg, fjärde giftet för titel? Lika så under GID 1751.23.68200? ,första rad, dop för Peter Kullberg.
 
Vänligen Patrick

1189
10 Folkliv / Gammal belysning
« skrivet: 2007-06-28, 20:27 »
Hej på er
 
Tack Elisabeth och Bo för tips. Uppgiften om  fotogenlampans tillkomst 1875 fick jag från tidningen Land.
 
Vänligen Patrick

1190
Godkväll på er!
 
Det var roligt att jag träffat rätt med min tanke och att det fanns ett gensvar på det hela. Så som jag ser det finns det två register som nänmts ovan. Det ena är specialintresse såsom: båtsmän, soldater och domstolar, att nu nämna några. Det andra är allmänna register som Svb och därtill liknande. Nu fortsätter tanken här hos mig. I grund och botten för vårt intresse är ju kyrkböckerna som gör det hela möjligt att ens forska. Om man t.e.x. gör ett båtmansregister eller vilket som av de nämnda så når man ju nästan 100% täckning (nån slipper väl alltid igenom, den rackarn) alltså, man gör ett bra resultat/register. Men nu funderar jag på grundregistret, kyrkböckerna. Hur skulle resultatet bli om man rekonstruerade brunna böcker? Ni som har gjort detta, är det värt jobbet? hur mycket får man ut av det nedlagda arbetet? Blir det hög procentsats? Jag tror att det är viktigt att det läggs upp listor officiellt så att folk känner att det blir riktigt gjort i och med att det kanske är folk långt ifrån stället, som ställer upp med sin tid. Självklart kan man då också välja vad man tycker om att lägga tid på. Nu kan jag inte ordningsgången, men det kanske skall tas på något styrelsemöte om en lista och hur det skall utformas? För den bör ju ligga på Rötter. På detta vis så skulle vi kunna forcera släktforskningen framåt fortare med våra register eller liknande (utan att tappa kvalitet, självklart).
 
;) Patrick =)

1191
Övriga källor / Bårhusens böcker
« skrivet: 2007-06-27, 19:20 »
Godkväll
 
Det finns ju bårhus som har böcker över döda, som inte har skickats någonstans. De har används för registreringens skull, och de har inte gått till, exempelvis stadsarkivet Gbg, som alla andra journaler (det har ju i och för sig gått upp till Vänersborg också, större utrymmen). Kanske kan vara bra att veta. Nu vet jag inte hur alla bårhus har gjort.
 
Vänligen Patrick

1192
Jag har funderat en stund på en sak! När nu anorna ibland blir svåra att hitta (svårläst, brunna böcker och all annan misär som kan uppstå i forskningen) och man helt enkelt tröttnar (för stunden i alla fall) på släktforskningen. Jag vet att det finns annat att göra här i livet, men släktforskning kommer alltid att finnas där i alla fall, (väntar bara på energin skall komma tillbaka).
SÅ VAD GÖR MAN?
Man kan ju se om man kan svara på någon fråga, och sedan då?
Det är här nu min tanke har slått rot. Skulle det inte kunna finnas någon lista eller liknande som gav tips eller talade om ifall det fanns något som behövde hjälp/stöttning. Kanske det skulle kunna vara antingen något som skulle kunna göras hemmifrån/datorn eller på ställe. Vilka är de angelägna områdena inom släkforskningen som behöver sättas igång eller behöver mer resurser?, som vi fotfolk klarar av. Om hjälp behövs på ställe kunde det ju finnas en geografisk lista respektive hemifrånlista med datorn hjälp Det skulle vara skoj och höra vad ni tycker om detta. Går det att utveckla? Hoppas att det inte var för mycket snömos här i tanken.
 
Vänligen Patrick

1193
10 Folkliv / Gammal belysning
« skrivet: 2007-06-27, 16:04 »
Hej på er
 
Dessa tips skall jag ta och kolla upp.
 
Vänligen Patrick

1194
10 Folkliv / Gammal belysning
« skrivet: 2007-06-25, 11:14 »
Hej
 
En fundering: Till en början så var det väl öppen eld som var belysningen och möjligtvis brinnande olja(och självklart ljusinsläpp)? För att sedan ersättas av stearinljus. Fotogenlampan kom 1875 (i Amerika), några år sedan kom väl den till Sverige, för att sedan efterträddas av vår lilla elglödlampa. Gaslampor användes väl inte i hemmet? det var väl bara ute? Fanns det andra ljuskällor som användes? Karbidlampa eller något liknande fanns också, var den vanlig? (kommer just nu inte ihåg vad lampan hette exakt). Fanns det fler ljuskällor? var det endast stearin som användes fram till fotogenlampan?
 
Vänligen Patrick

1195
Windows Vista / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2008
« skrivet: 2007-06-24, 20:09 »
Hej igen Anders
 
Jag har själv inte istallerat Disgen på Vistan ännu, har kvar den på XPn tills den nya uppdateringen kommer från Dis (skall komma efter sommaren). Man får tänka om vad det gäller några saker om man uppdaterar ifrån XP eller tidigare, det står klart, ibland går det onekligen långsamare när man skall prova något gammalt. Men det är ju en vanesak. Med färgerna menar du de genomskinliga? allt verkar gå att se genom. Det var en av förbättringarna.  
 
Vänligen Patrick  (väldigt nöjd med Vista, även om alla program inte skulle funka i det. Har inte velat prova).

1196
Windows Vista / Äldre inlägg (arkiv) till 21 juli, 2008
« skrivet: 2007-06-23, 17:25 »
Hej Anders
 
Det som medföljer är Defender, med du måste ändå ha ett annat program om du skall vara säker, för Defender gör inte allt som antivirusprogrammen gör. Gå inte ut utan Norman eller något annat. Sedan har du något som heter program updates, du trycker på den så skall tydligen alla programvaror uppdatera sig utan att du behöver gå in för var och ett program (om det nu funkar som det är tänkt).
 
Vänligen Patrick

1197
Tilling / Tilling
« skrivet: 2007-06-22, 20:34 »
Godkväll på er
 
Och in i denna släkt dyker jag nu upp i. I en födelsenotis sägs att Sara Elisabeth Tilling är madame om det nu betyder något extra. GID 1762.59.33300, Karlskrona Tyska 1725-1797,sid 283. Kan någon se var min Peter Andreas är född? Och vad det står innan faddar börjar räknas upp?
 
Vänligen Patrick

1198
Sinnessjuka / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2009
« skrivet: 2007-06-20, 13:43 »
Hej hans
 
Jag behövde namn och födelsedata på min dam, och namn på hennes man (i bland så står journalen på mannen, märkligt nog). Även när giftet var gjort. Någon databas har jag inte hört talas om. Gibraltars sinnessjukhus är i alla fall ett som finns Gbg. Det kostade några få kronor att få det kopierat.
 
Vänligen Patrick

1199
Sinnessjuka / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2009
« skrivet: 2007-06-19, 08:53 »
Godmorgon på er
 
Nu har jag fått fram en journal. Där ståt följande: melankoli och stupor?. Alltså tungsinthet och extrem trötthet på gränsen till medvetslös? om jag nu fattat stupor riktigt (sökt på nätet). Är det singularis eller pluralis, är man konstant borta eller uppträder det då och då? Och vad det gäller ärftlighet så har jag sökt på nätet och funnit att det kvinnliga hormet östrogen kan spela en roll i det hela. Det skulle väl kunna vara en förklaringsdel till att det uppträder på kvinnosidan (en bland många orsaker). Även vi män har ju mer eller mindre östrogen i oss (så att det blir riktigt). Min dam kom in 1910, och efter en månad dog hon. Tyvärr fanns ingen dödsorsak eller var hon är begravd i Gbg, inte änns i begravningsboken hos kyrkan hittar de henne. Så det är väl fattiggrav utan sten.
Vänligen Patrick

1200
Adel eller inte / Adel eller inte
« skrivet: 2007-06-16, 14:26 »
Hej på dig
 
Ja, den finns på de större biblioteken. Den går också att köpa genom förbundet här.
 
Vänligen Patrick

1201
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-16
« skrivet: 2007-06-15, 10:57 »
Nu undrar jag Marc, om detta med Genea och Brömsforskningen. Blev det fel även här i källorna?, som Thunberg påpekat under tråden von Brömsen. I och med att jag inte fått svar från dig antar jag att det är så. Då kan inget i din forskning hjälpa mig antar jag.
Hoppas att det inte blåser i Bureland för då försvinner väl luftslottet, om ni nu inte kan styra vinden förbi Styresholm. Och det verkar ju gå alldeles utmärkt, det gäller bara att ha en högre tro än alla andra.
Ps. jag hoppas att ni hittar/får bekräftat era uppgifter. Då skulle jag glädja mig med er, för er orubligga tro på allt som går emot alla andras åsikter, entusiasm heter det visst Ds.
 
Hälsningar Patrick

1202
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2007-06-14, 08:22 »
Här kommer frågan Marc
 
Hej Marc
Jag har några funderingar angående Bröms som du fått genom Agneta Olofsson, Genea. von Bröms(s)en är ju adlad von Bröms och härstammar från Jönköping, där de hette Bröms. Har du fått fler uppgifter om barn och släktkopplingar än vad du lagt ut här från Genea? I Jönköpings tänkebok förekommer namnet Bröms från 1512. Jag försöker komma vidare på min sida.
 
Vänligen Patrick
 
Marc(<)s uppgifter som jag hänvisar till ligger under Bureslott.

1203
Bureslott / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-15
« skrivet: 2007-06-14, 08:17 »
Hej Marc
 
Jag har lagt en fråga till dig under von Brömsen.
 
Vänligen Patrick
 
(jag skriver den nu)

1204
00 Sjöfart / Skeppslistor för Ostindiefararen
« skrivet: 2007-06-14, 07:41 »
Hej Helena
 
Varför jag vill veta? varför släktforskar vi? Just av det själet att jag är intresserad, det tycker jag är en bra utgångspunkt, tycker inte du? Uteslutningsmetoden  blir ju väldigt grov med tanke på att det var 132 turer från 1731-1813. Hur många gubbar som då är möjliga det har jag inte räknat, men det är några stycken. Det var därför jag ville få mjukfakta kring anorna, så att jag kunde klä dem med annat än hårdfakta (år och liknande). Alla riktningar pekar som du säger mot att papper är förstörda, möjligtvis med undantag för vad som då kan finnas i landsarkivet. Kanske det är listor från fartyget som börjar med Tre elller liknande som hamnat där.
 
Vänligen Patrick

1205
00 Sjöfart / Skeppslistor för Ostindiefararen
« skrivet: 2007-06-13, 19:02 »
Hej igen
 
Jag har fått ett svar från handskriftavdelningen på GU, Gbg univeritetsbibliotek. Det som inte finns på hemsidan i länken från Helene finns nog inte kvar längre. De gallrade hårt (Companiet)efter varje koncessionsperiod. Idag finns bara delar kvar av det hela (kanske mitt porslin). Det måste vara detta som då finns på landsarkivet.
 
Vänligen Patrick

1206
Sinnessjuka / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2009
« skrivet: 2007-06-13, 18:48 »
Hej Chris
 
I min släktforskning är det hittils 3 kvinnor (inga män) som inte mått som de skulle eller fungerat som det är tänkt (min omskrivning). I detta fall skulle då kanske Porfyri inte vara aktuellt, för enligt nätets uppgifter så drabbde det båda könen. Jag får begära ut journaler, 70 år är passerat. Gibraltars sinnessjukhus förde journaler. De finns väl nu hos stadsarkivet? eller finns de någon annanstans?
 
Vänligen Patrick

1207
00 Sjöfart / Skeppslistor för Ostindiefararen
« skrivet: 2007-06-13, 18:25 »
Godkväll på er
 
Jo, porslinet kom allt i land, så kantstött blev det inte (skrattade lite när jag tänkte på en annan tråd). Det verkar då som det blir svårt/omöjligt att få fram vem som tog hem porslinet. Men för att stilla min nyfikenhet skall jag kolla upp landsarkivet. Riddarhuset har några delar i monter men även Gbgs museeum har nedpackat i gömmorna i deras förråd.
När jag får tid skall jag kolla upp detta, återkommer då ifall någon undrar något liknande.
 
Vänligen Patrick

1208
00 Sjöfart / Skeppslistor för Ostindiefararen
« skrivet: 2007-06-13, 12:42 »
Hej Eivor
 
Ännu ett bra tips. Där måste det finnas, hoppas jag. För de kan ju inte bara åkt iväg på ca två år och inte haft ordentlig förteckning tycker jag. Om inte beställningen gått utanför Companiet och de bara fraktar porslin mm. Detta får jag kolla upp.
 
Vänligen Patrick

1209
Sinnessjuka / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2009
« skrivet: 2007-06-13, 12:26 »
Hej Camilla
 
Den skall jag kolla upp, tack för tipset.
 
Vänligen Patrick

1210
00 Sjöfart / Skeppslistor för Ostindiefararen
« skrivet: 2007-06-13, 12:21 »
Hej Helene
Tack för tipset
 
Jag har varit inne och tittat på listorna och de tog endast allt i en klump, alltså inte vilka som har beställt varorna eller om det var vapenporslin. Eller så missade jag kanske det jag var ute efter. Jag mailade de som håller på med det hela (GU) och frågande om de känner till någonting mer angående beställarlistor. Det måste ju ha funnits. Kanske någon annan vet?
Vänligen Patrick

1211
Sinnessjuka / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2009
« skrivet: 2007-06-13, 10:22 »
Hej på er
 
Jag har en undran över om det finns någon sinnessjukdom som nedärvs? främst på kvinnosidan? Finns det sådant? vad var i så fall namnet förr/nu. Jag får indikationer på att det finns i släktforskningen. Nu talar jag inte om omskrivningar vad manliga läkare och samhälle ansåg om helt andra saker gällande kvinnors sinnesrubbningar som bottnade i något helt annat.
 
Vänligen Patrick

1212
00 Sjöfart / Skeppslistor för Ostindiefararen
« skrivet: 2007-06-13, 10:08 »
Hej
 
Jag undrar om det finns listor eller liknande när en produkt togs in till Sverige och vem beställaren var? Jag tänker nu främst på vapenporslin (von Bröms(s)en). Men även andra kan ju ha nytta av tipset.
 
Vänligen Patrick

1213
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2007-05-26, 19:16 »
Hej Yvonne
 
Ett tag trodde jag att det bara var jag som tänkte på detta, men nu ser jag att vi är i alla fall två (tre) släktforskare som är inne på samma spår. Är det en stor kyrkogård du är på? En annan fråga är ju om församlingen inte annonserar i lokaltidningen där, som de gör på vissa andra ställen? Kanske skulle den lista jag nämnde varit bra om den fanns i bruk för er. Kanske vi lyckas få en sten i rullning (ej gravsten;)). Det kanske finns fler församlingar som har liknande tankar. Kul med ett nytt namn, eller jag kanske har missat dig beroende på vilka s:n vi rör oss i.
Vi får se om det händer något mer här.
 
Vänligen Patrick

1214
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2007-05-25, 17:29 »
Hej på er!
 
Jag visste inte vad jag skulle kalla denna tråd, men här är mina tankar:
Varje vår (antar jag) så finns ju de små skyltarna om att gravrättsinnehavare sökes. Antagligen har väl gravarna blivit missköta kanske medvetet eller omedvetet. Gravstensinventeringen är ju jättebra men den är ju på något sätt nummer två i ordningen för att bevara bilden för eftervärlden. Det bästa hade ju varit att bevara graven, det hade ju varit en större kulturgärning.
När jag jag tänker på de gravar som omedvetet (i alla fall främst) så kanske det är så att släkten har spridit sig så att man inte längra känner till vad som är på gång med graven (kanske grenen som har brevet dör ut eller något). I tex sådana fall kommer ju skylten upp till sist. För de som är intresserade av gravar är ju vi släktforskare och de som ännu inte vet om att de är det ännu;) för vad församlingarna gör med gravarna finns ju många exempel på som vi helst inte vill se. Så för att minimera försvinnandet av gravar så skulle man kunna skapa ett register där man för in uppgifterna och att detta register blev känt i samhället (det är väl ingen ide att tro på kyrkan i detta fall). Annonser i tidningarna når ju oftast inte utanför församlingen. Nu tror jag kanske inte det skulle gå att få in under förbundet, med man kanske skulle kunna göra det ändå? Nu finns det ju folk som vet om en sådan sak rent tekninskt är möjligt utan att det behövs massa personaltid. Kanske rader där man skriver in uppgifterna från den gravs som eftersöks? Efterhand som gravarna får nya innehavare så strycks den posten. Man skulle ju beroende på storlek kunna adopterna tex ett fält som man har koll på (om man nu ändå besöker någon anhörigs grav). Tidsmässigt skulle det ju inte ta så mycket tid för var och en. Vi kanske hittar nya innehavare till gravar, frågan är hur meningsfullt det blir, det är väl den stora frågan? I och med att det inte är provat så vet man ju inte säkert, men man kan ju ha sina aningar. Kanske man fick med kyrkan på ett hörn, (kanske varje församling kunde skriva in själva när väl skylten dyker upp. Vem tar ett sådant beslut? kanske lägga ut hela iden till kyrkan?)men nu kanske jag drömde för mycket. Hoppas att tankegångarna blev något klara. Vad tror ni?
 
Vänligen Patrick

1215
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-01
« skrivet: 2007-05-20, 16:49 »
Jag får ge mig själv ett svar.
 
Jag har spårat dem och de flyttar ihop 1860 och båda fanns i Tving, så jag antar att prästen glömt skriva in händelsen. För varken i Tving eller i Wång finns de, om de nu inte gift sig någon annan stans. Men p 479 har jag inte löst.
 
Patrick

1216
Tving / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-01
« skrivet: 2007-05-20, 15:35 »
Hej på er
 
Jag söker efter ett giftemål för Peter Hansson, Wång och cecilia Svensdotter, Tving. I utflyttningsl från Tving datum 1862-11-12 står de som gifta och även dit de kommer (Älmeboda). Uppgiften 1860 förekommer i hfl, men det är inte i Tving i alla fall. Jag har kollat från 1857-1963.I Gid 1779.11.22700 står ett pagina 479 som jag inte kan koppla ihop med de båda. På vilket ställe är de i Tving?
Tacksam för hjälp
Vänligen  
Patrick

1217
31 Släktskap och släktrelationer / Blodtest för faderskap
« skrivet: 2007-05-17, 20:00 »
Godkväll
 
Hur fungerade blodtest för att fastställa faderskap på 40/50-talet? Hur stor var säkerheten? Hoppas att någon vet.
 
Vänligen Patrick

1218
Giers / Gjers / Äldre inlägg (arkiv) till 24 januari, 2011
« skrivet: 2007-05-05, 19:21 »
Glömde
 
Han handlar med trävirke
 
Patrick

1219
Giers / Gjers / Äldre inlägg (arkiv) till 24 januari, 2011
« skrivet: 2007-05-05, 19:20 »
Hej B-A
 
Får göra ett litet inhopp. Jag vet inte om du har läst Göteborgs stads borgarelängd 1621-1864 av personhistoriska föreningen, 1926. I början står det borgare längd över Göteborgs stad samt vad dess invånares hantering och vandel är detta är innan längden börjar, så exakt vilket år det handlar om vet jag inte, men under 28 roten, sid 27 finns en Johan Gijs. Det behöver ju inte behöva vara något släktskap, men namnet var rätt likt.  
 
Trevlig kvällsol
 
Vänligen Patrick

1220
Rödeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-01
« skrivet: 2007-04-30, 17:34 »
Tack Jörgen för klargörandet och även för flyttgången för de inblandande. Har du möjligtvis också anor med dessa människor?
 
Vänligen Patrick

1221
Rödeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-01
« skrivet: 2007-04-30, 15:40 »
Hej Jörgen
 
Tack för uppgifterna, de behövdes, för jag trodde att Sissa var född i vedeby, Augerum. En annan fråga som slår mig nu när jag registrerar mina uppgifter. Lyckeby och Lösen är/var ju egna sn. Är Kerstin född i byn Lyckeby och sn Lösen. Var de egna sn vid denna tid, eller hade Lyckeby gått upp i Lösen?
 
Vänligen Patrick

1222
Rödeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-01
« skrivet: 2007-04-30, 09:53 »
God morgon
 
Jag har nu med hjälp löst var min Kerstin kom ifrån. Hon är från Lösen f 1792-09-20.
 
På återseende
Vänligen Patrick

1223
Rödeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-01
« skrivet: 2007-04-29, 20:32 »
God kväll på er
 
Jag söker efter en Kerstin Larsdotter f ca 1795/96, fadern är Lars Jonsson f ca 1755/58 och modern är Sisla Andersdotter f ca 1764/65. De finns med i hfl 1804 för Östra Rödeby. Tyvärr saknas några hfl dess för innan så det blir lite problem. Men de får även en son 1802 och han är heller inte född i Östra Rödeby. De måste ha flyttat in mellan 1802 och 1804. Inflyttningslängd saknas också. Jag har ögnat igenom födelseböckerna (där de fanns) för Blekinge, främst 95/96 (jag vet att jag kunde tittat lite bredare, men det var några stycken, så jag hoppas på tur här)
Är det någon som kan hjälpa mig vidare?
 
Vänligen Patrick

1224
Göteryd / Göteryd, gid 827.24.38900
« skrivet: 2007-04-22, 16:02 »
Hej Samuel
Det var ett långskott, för min ana söker jag någonstans i Småland, född 1 Mars 1762. Men i och med att han är död (i notisen) så är det inte min ana ju. Å andra sidan så är ju min ana död med. Jag letar socken efter socken nämligen. Jag forsätter. Tack för ditt svar.
 
Vänligen Patrick

1225
Allmänt / Vilka socknar ??
« skrivet: 2007-04-22, 15:52 »
Hej Anders
 
Där fanns en del kartor att söka på.
 
Vänligen Patrick

1226
Göteryd / Göteryd, gid 827.24.38900
« skrivet: 2007-04-20, 18:43 »
Hej
 
Behöver hjälp att tyda vad barnet heter i mrginalen, längst ner till höger född 1 mars. Kan det stå Pär/Petter (önsketänkande). Vad heter stället de bor på?
 
Vänligen Patrick

1227
Allmänt / Vilka socknar ??
« skrivet: 2007-04-20, 16:58 »
Hej på er
 
Jag undrar vilka socknar i Småland som ligger närmast Hjortsberga socken i Blekinge? Eller kanske någon vet någon bra sockenkarta på nätet? Jag letar efter en Petter Svensson från Småland och tänkte börja med de närmsta socknarna. Tacksam för svar!
 
Vänligen Patrick

1228
Hammarby / Hammarby
« skrivet: 2007-03-10, 16:33 »
Hej Hanne
 
Det var snabbt svar! det kan nog vara min Ernst. Hur fungerar den databasen? jag tänker främst på att åren mellan 12 och 16 inte visar något om Ernst (om den nu är han). Tack för svar, Försöker nu finna släktingar istället för anor, (just nu i alla fall)
Vänligen Patrick

1229
Hammarby / Hammarby
« skrivet: 2007-03-10, 15:45 »
Hej på er
 
Finns det möjligen någon som kan hjälpa mig att se om en Ernst Fritiof Johansson f 1885-08-15 flyttar till Hammarby 1912-04-20 från Gbg. Kanske någon också vet om det finns släktingar idag? Det är ju så nära i tiden att det blir svårt från götet att ta reda på det själv.
 
Vänligen Patrick

1230
Allmänt om adel / Äldre adelsätter
« skrivet: 2007-02-04, 19:24 »
Hej Niclas
Då är vi två intresserade i alla fall. Det jag funderar på är, när adlandet/eller sköldebrevet blev upprättat så borde det väl också noteras och inte bara delas ut ett sköldebrev vem som fick det. Sedan när riddarhuset blev klart så kanske det fördes över dit? eller brann dessa noteringar upp vid tre kronors sorgliga öde 1697. Eller kan riksarkivet vara en part i det hela? Någon som vet? Din undran angående släkter före och efter pesten är intressant.  
 
Vänligen Patrick

1231
Allmänt om adel / Äldre adelsätter
« skrivet: 2007-02-03, 21:04 »
God kväll på er
 
Finns det någon publikation över vilka och/eller hur många ätterna var innan 1626, som alltså var utdöda innan riddarhusets början. Jag tänker då inte på de ätter som finns i ÄSF (äldre svenska frälsätter). Jag har inte böckerna framför mig nu men då togs ju inför deras reserch inför utgivningen alla högrestånsätter fram för att se vilka som skulle vara med. Vet någon vilka övriga var? och hur många kom de fram till?
 
Vänligen Patrick

1232
46 Ordet är fritt om släktforskning / Saknad kompetens
« skrivet: 2007-01-28, 15:51 »
Hej på er!
 
Detta är något jag skulle vilja sagt för länge sedan. Jag tycker att det är sorgligt att (duktiga) människor känner sig överkörda/påhoppade så till den grad att de avslutar att verka på detta forum. Inga namn nämnda, men några har berört mina egna områden, andra inte. Men saknaden av mycket kunskap är ändå stor. Därmed inte sagt att det nu inte finns mycket kunskap, men jag saknar forfarande de berörda jag tänker på. Själv hoppas jag kunna vara den som någon efterfrågar och saknar (men dit är vägen lång)för det krävs både vishet, kunskap och möjligtvis ödmjukhet. För om repet är hundra meter har jag kommit 70 centimeter, kanske!
Välkommna tillbaka ni saknade både som person och kunnig.
Just nu smålänning tillbaka på skolbänken.
Vänligen Patrick

1233
Giers / Gjers / Äldre inlägg (arkiv) till 24 januari, 2011
« skrivet: 2007-01-17, 07:00 »
Hej B-A
 
Jag får ta och göra det när jag återkommer till datorn.
 
Vänligen Patrick

1234
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-12
« skrivet: 2006-12-29, 21:01 »
God kväll  
 
Tack Lars och Monica, nu såg jag det också detta. skall kolla vidare.
 
Vänligen Patrick

1235
Brömssen, von / Brömssen, von
« skrivet: 2006-12-28, 18:16 »
Upplysning
 
På skivan från riddarhusets genealogier så står det att Carl Lorentz dör 1825-12-30 Fole sn på Gotland. I kyrkboken står det Carl Gustaf. Det kanske är fler saker/namn som är fel. Elgenstierna har nog gjort fel. GID 2542.14.93400
 
Vänligen Patrick

1236
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-12
« skrivet: 2006-12-28, 16:37 »
Hej du
 
Jag hittade henne i inflyttninslängden 1787-1832 för Hjärtum, nr 89 Christina Sörensdotter. Gid 905.34.106800. I fjärde spalt står det Torp och något mer, plus att raden verkar hänvisa till personen ovan som är från Dalsland. (även torp i andra rad) Ser du vad det står mer än Torp? Något och sedan Thater?
 
Vänligen Patrick

1237
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-12
« skrivet: 2006-12-28, 15:47 »
Hej Eivor
 
Min förhoppning var att det inte var Dalsland det syftade på. Jag har råkat ut för att i min sökning i Blekinge, haft en ana som varit från Smål och det var heller inte roligt.
 
Gott nytt år själv
 
Vänligen Patrick

1238
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-02-12
« skrivet: 2006-12-28, 15:17 »
Hej  
 
Är det någon som vet var Dahl ligger/är? En kvinna uppges i Hjärtum komma från Dahl. Namnet står där socknarna brukar stå var de kommer ifrån, men någon sådan hittar jag inte. Jag har också letat i sockensök. Någon som vet?
 
Vänligen Patrick

1239
Bagh / von Bagh / Bagh / von Bagh
« skrivet: 2006-12-07, 15:50 »
Hej på er
 
Är det någon som vet om denna ätt är inskriven i något riddarhus? Den finns inte i svenska eller finska riddarhusen. De/eller någon utav de skall ha tjänat vid ryska hovet, vet ej när. Slår man på namnet kommer massa finska sidor upp så det är kanske mot öster man hittar von Bagh. Någon som vet?
 
Vänligen Patrick

1240
Efternamn / Efternamn
« skrivet: 2006-11-12, 19:19 »
God kväll på er
Angående ett namnbyte som fått märklig konsekvens.Min fru fick mitt namn genom patent ock registreringsverket där jag då givit tillåtelse till det hela,(Denna historia hoppar jag över här). Hon bär då namnet von Brömsen, så var jag nu hos skattemyndigheten och samlade uppgifter som vi släktforskarråtter gör. Då fick jag reda på att hennes efternamn från födseln inte existerar hos myndigheten längre. De tror nu att hennes efternamn alltid varit von Brömsen tack vare att så står det i datorn hos de. Jag berättade att det var Ström hon hette vid födseln och inget annat. Förklaringen är att när hon skickade in till patent o reg så upphör hennes födelseefternamn att existera, Konskvensen blev att hennes namn Ström har försvunnit för alltid i deras dator. Verklig och sanning gäller inte i deras dator. Jag tänker på om någon forskar/försöker hitta folk och ändå inte hittar så kan det kanske finnas en sådan här förklaring som jag nu gett. (Min fru blir inte lätt att hitta för de som söker efter henne)om de då kan hennes gamla efternamn och tror att det skall hjälpa. Självklart borde inte hennes födelseefternamn försvinna, det borde ju ändå ligga i bakgrunden i datorn. Är det någon som stött på detta???
 
Vänligen Patrick

1241
Krokstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-26
« skrivet: 2006-10-25, 14:02 »
Hej igen Björn
 
Jag skickade ett tack på din mail men den kom tillbaka, något fel stod det att det var. Och nu kommer jag inte in på länkarna du har skickat. Har det hänt något?
 
Vänligen Patrick

1242
Krokstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-26
« skrivet: 2006-10-20, 14:57 »
Hej Björn
 
Då har vi samma anor här. Deras son Johannes f 1823 är min ana. Jonas heter också Ulf i några böcker. Hans fru hittade jag som Catharina, hon dör 1864-12-17 i Krokstad. Jag har inte fått det bekräftat (Genline går till 1861)så därför var det intresant med Jonas dödsorsak som jag då inte sett. Jag har inte kommit vidare på Catharina. Kanske någon annan fyller i.
 
(tillbaka, fast något svagare)
Vänligen Patrick

1243
Hej igen
 
Jag vet ju att ni har kollat upp Olof noga, så jag antar att ni sett att hans hustru skulle vara född i Ljung. Har ni lyckats att tyda allt runt de åren som hon förmodligen är född?
Min ana Maria bör väl vara född i Holmen, Grinneröd i och med att det är där de bor då när hon födds?
Vänligen Patrick

1244
Kullberg / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2008
« skrivet: 2006-09-19, 21:00 »
God kväll på er!
 
Jag har några Kullberg i anorna, men inte de som näms här. Peter Edvard Fredrik Kullberg f 1800 i Emmahult, Nättraby och hans far Fredrik Gilbert Kullberg. Är det någon utav er som har dessa i era anor?  
Vänligen Patrick

1245
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Petter Svensson
« skrivet: 2006-09-19, 12:29 »
Söker efter denne Petter Svensson född 1762-03-01 enligt hfl I Wång, Hjortsberga dit han flyttade. Det står att han kommer från Småland. Så innan jag börjar med socknarna, har någon han bland sina anor? Annars är hösten bokad!
Vänligen Patrick

1246
Nu hittade jag det
 
I hfl A1:9, 1833-1841, pag 126 så står det att hon är född i Ljung. GID 926.12.47100.
När du läste orginalet, läste du även 1770? en uppgift säger ju att hon är född 1770-03-10. Det finns vad jag kan läsa många Maret, Magret, Maria och även där Olof figurerar som fader. Problemet är ju också att sen har vi ju ingen hfl för det aktuella året/åren som i så fall kan verifiera rätt personer.
Vänligen Patrick

1247
Hej PeO
 
Det är mina anor, de uppgifterna har jag. Jag skrev inte upp källan (grrrrrr)där jag såg att fru Marta Maria Olsdotter är född i Ljung, för jag trodde det bara var att läsa och lätt hitta, men som du såg var det inte lättläst. Det var i en hfl när hon var omgift som det stod att hon var född i Ljung och vad jag vet så är väl det den ända uppgiften som säger varifrån hon kommer.
Men jag vet på ett hum hur jag tänkte när jag letade efter de, så jag får återkomma igen.
Vänligen Patrick

1248
03) Osorterat / GID 905.37.36100
« skrivet: 2006-09-11, 17:49 »
Även tack här för hjälpen.
 
Patrick

1249
03) Osorterat / GID 905.34.105700
« skrivet: 2006-09-11, 17:48 »
Tack Ann-Britt,jag får kolla upp Romelanda.
Vänligen Patrick

1250
Hej du
 
Giftet kanske är borta men vi har ju där det sägs att hon kommer från Ljung kvar.
 
Vänligen Patrick

1251
03) Osorterat / GID 905.37.36100
« skrivet: 2006-09-10, 17:01 »
Hej igen
 
C:2 1738-1767, pag 135, tredje uppifrån, vänster spalt. Halfvards föräldrar, det står väl Nils Håkansson och Kierstin? ????. Vilket ställe bor de på?
 
Vänligen Patrick

1252
03) Osorterat / GID 905.34.105700
« skrivet: 2006-09-10, 14:49 »
Jag skulle behöva att få reda på varifrån Andreas Johansson kommer ifrån, näst längst ner, före soldat för Steröd står något. Hjärtum B:1 inflytt 1787-1832 (1817-11-30)
 
Tacksam Patrick

1253
Hej på er
 
En ren gissning bara, under Ljung, vigsel 1799-03-29 finns en Olof Persson? och Margaretha Olofsdotter. Jag tror det står Persson. Jag hittade en uppgift att hon var född i Ljung 1775, däremot har jag svårt att läsa fb, men både före och efter 75 finns det namnlikheter med våran ana. Därför letade jag i Ljung efter giftet. Eller är detta tipset att slänga?
 
Vänligen Patrick

1254
Hej Per-Olof
 
Nu hoppar jag in här. Har vi nu tur har jag hittat henne, jag hittade en uppgift att hon var född 1775 (eller hade jag hittat den innan?) i Ljung. Jag behöver hjälp med att läsa för det var svårt, vissa namn är väldigt namnlika våra även året efter. Du kanske redan sett detta? är det förkastat?
Vad tror ni andra som söker Blomskog med fru?
Vänligen Patrick

1255
Hej Per Olof
 
Tyvärr har jag inget på damen ifråga ännu, men jag är inte riktigt säker att skriva in Olof ännu i min antavla. Jag skulle vilja ha lite mer kött på benen genom någon flyttningslängd eller liknande. Jag får återkomma snart igen.
 
Vänligen Patrick

1256
Gylta / Gylta
« skrivet: 2006-09-06, 17:39 »
Hej Lone
 
Denna ätt tas upp under medeltiden/Gylta.
 
Vänligen Patrick

1257
Hej igen
 
Jag har hittat en Jon (Blomskog) Svensson i Björkebräcke, Sanne socken. Han dör 1730-11-11 där. Det är väl inte så långt i från Grinneröd? Kan vi ha någon ledtråd av detta tro. Tyvärr går inte hfl så långt tillbaka, någon som är bättre på att lösa det hela? (om det går).
 
Vänligen Patrick

1258
Efterlysningar / Marit Påhlsdotter
« skrivet: 2006-08-29, 22:01 »
Hej Ann Kristin
 
Denna kvinna har jag gått och funderat på i flera år hur jag skulle lösa det hela (i omgångar, vill säga). Folkräkningen 1801 har jag missat helt och hållet (så mina funderingar kan ju inte varit så djupa  Finns det böcker så att jag kan se om hon går över gränsen? På gården Knappenborg finns tre husbönder med familjer, hur tolkar man det? Är det en stor gård då?
 
Vänligen och glad Patrick

1259
Efterlysningar / Marit Påhlsdotter
« skrivet: 2006-08-29, 21:02 »
Söker efter denna kvinna född 1792 i Norge. Hon gifter sig i Dalby 1825 med Henrik Henriksson, sedan bor de i Falltorp/Röjden, Södra Finnskoga. Min tanke är att hon bor säkert nära gränsen som väl då blir Hedmark Fylke, antingen Grue eller Åsnäs. Är dessa motsvarigheten till våra kommuner? vilka församlingar finns där? Finns de på internet?
Tacksam för svar.
Vänligen Patrick

1260
Tham / Tham
« skrivet: 2006-08-24, 16:15 »
Hej Louise
 
Kopplingen är väl att deras mor gifte sig med en Tham. Lite info här: Sebastian är född 1905-10-17. Yvonne 1903-02-04. Deras föräldrar är Carl Sebastian och Magda Christina Brännström. Hon är dotter till Nils August Brännström och Friherrinnan Emma Catharina Vilhelmina Åkerhielm af Magretelund nr 205.
Uppgifter från Genealogiska tabeller från riddarhuset.
 
Vänligen Patrick

1261
Hej
 
Jag har nog uttryckt mig fel, det är deras dotter som heter Anna Maria (det är genom henne som jag kommer in i bilden) Olofs fru har jag läst som Maret Maria f 1770-03-10 enligt GID 762.3.87000,A1:2 1816-1820 Grinneröd, Holmen pag 14.
 
Vänligen Patrick

1262
Hej igen
 
Jag har kollat i Rännelanda/Blomskog, under vilken tidsperiod bodde han i Blomskog? Jag måste missa han någonstans
 
Vänligen Patrick

1263
Hej Per Olof
 
Det kan ju vara något, hur fann du fram till honom?
 
Vänligen Patrick

1264
Modern heter väl Maria Jonsdotter, Står det möjligen Per Andersson eller är det Anders på första faddern med hustru ... Persdotter i Bälby (egen socken). Andra mannen ser jag inte, men kvinnan heter kanske Lyström? och jungfru A. ..
 
Kanske någon hjälp innan någon annan med bättre läsförmåga ser detta.
 
Vänligen Patrick

1265
Dowt / Dowt
« skrivet: 2006-07-12, 08:54 »
Hej igen Lennart
 
Vilket barn/nummer gäller på den sidan du undrar över? Det är ju från 27 till 35. Sedan är det mycket bättre att lägga in sådana här frågor under läshjälp, chansen ökar att folk hittar din fråga då. Själv har jag alltid fått hjälp där, väldigt tacksamt.
 
Vänligen Patrick

1266
Hej på er
 
Jag vet inte om ni forfarande är med på nätet, men jag kanske har en lösning gällande Olof. När han dör uppges att han är 70 år vilket då blir f 1754 eller där omkring. Det finns 3 st Olof född i Blomskog, Värmland det året. Problemmet är att det inte är lätt att läsa och att hfl startar 1771. Vi hade ju f ca 1770-1780 (1773)men det kanske skall vara tex 1754. Det är väl inget som säger att det ena är mer rätt än det andra. Så, vad tror ni om det? hoppas att ni är bättre på att läsa det hela än vad jag klarar.
 
Vänligen Patrick

1267
Kronobergs län G / Hjortsberga
« skrivet: 2006-07-11, 12:22 »
Du har så rätt Carin, nu funkar det igen. Jag fick det på alla sidor i hfl:en jag kollade inget mer i Hjorsberga.
 
Det är väl så det är i IT världen. Jag har bara aldrig varit med om det.
 
Vänligen Patrick

1268
Kronobergs län G / Hjortsberga
« skrivet: 2006-07-11, 11:29 »
236.2 hfl för 1752-1770. När man skall hoppa en sida funkar det inte, hittar ej Gid nummer ruta dyker upp. Även om jag tar rullgardinen neråt så kommer rutan. Däremot om man går till sökfönster går det.
 
Vänligen Patrick

1269
Dowt / Dowt
« skrivet: 2006-07-10, 22:11 »
Hej Lennart
 
ÄSF är 4 st häfte som heter Äldre svenska frälsesläkter. De är utgivna av Riddarhuset. Tanken var/är att ytterligare ett häfte skulle komma, men av olika skäl verkar det inte bli så. Varför står att läsa i en annan tråd här (kommer inte ihåg just var nu. Böckerna finns att köpa på riddarhuset. Gå till deras hemsida riddarhuset.se hoppas att detta var till lite hjälp.
 
Vänligen Patrick

1270
Södra Finnskoga / Södra Finnskoga
« skrivet: 2006-06-21, 11:45 »
Hej Jan
Så klart det blev när du skrev det. Jag tyckte att namnen i andra kolmnen var orter och inte personnamn, men nu när jag tittat ser jag ju att det bland annat står Svensson. Och att titta på första sidan missade jag helt i värmen
 
Tack för hjälpen
vänligen Patrick

1271
Södra Finnskoga / Södra Finnskoga
« skrivet: 2006-06-19, 17:52 »
Komplettering
GID 531.5.26300 rad 9. För Per.  
Kolun 2 står ju Fryksände/Fryksand, kolun 4 står Östra någonting. I vilken är han född i, och är i så fall den andra senaste vistelsen? eller hur tolkar jag det? Det är inte dit han flyttar i boken.
Vänligen Patrick

1272
Södra Finnskoga / Södra Finnskoga
« skrivet: 2006-06-19, 17:26 »
Jag skulle behöva lite hjälp med vad Maria kommer ifrån. GID 531.5.26100, nr 5. Flyttar in 1858.
 
Vänligen Patrick

1273
Adel och frälse / Elgenstierna
« skrivet: 2006-06-18, 14:24 »
Hej Berit
 
Det finns några stycken, ja.
 
Vänligen Patrick

1274
24 Rekord / Flest antal kusiner, sysslingar etc.
« skrivet: 2006-06-16, 14:06 »
Hej på er
 
Min svärfar,(levande) har 99 eller 100 kusiner, kanske är det fler som vi inte vet om. Om någon undar varför det skilljer på ett så beror det på att det finns en familj i södra Finland som har två eller tre barn. Svärfarn är i från Norrland om någon undrar, så kusinerna är utspridda i Sverige och Finland. (och jag har inte träffat någon). Kanske ett modernt rekord?
Patrick

1275
Hej på er
 
Jag undrar om det är denna Blomskog jag nu också har hamnat i. Jag tror det, i så fall är han född 1773-09-12 och (Maret)Maria 1770-03-10 enligt hfl. Min ana heter Anna Maria Olsdotter enligt giftet. Men där jag finner henne med föräldar står inte mannens namn. Det kan ju stämma med att ni har namnet Olof. Min efterlysning ligger under Bohuslän/Grinneröd.
Patrick

1276
Grinneröd / Grinneröd, husförhör
« skrivet: 2006-06-12, 19:41 »
Tack Ingvar
 
Blomskog tyckte nog att jag såg, men var osäker. Jag prövade även att söka i soldatregistret men hittade ingen Blomskog där. Skall kolla upp ditt tips nu.
Patrick

1277
Grinneröd / Grinneröd, husförhör
« skrivet: 2006-06-12, 19:07 »
Godkväll i sommarvärmen
 
Kan någon tala om för mig vad mannen heter i 3 stället uppifrån (Holmen) han är född 1773-09-12. Antingen GID 762.3.87000 eller A1:2 1816-1820 pag 14. De återfinns varken före eller efter denna hfl i Grinneröd. Tacksam för svar, och även om någon vet var i från de kommer eller flyttar.
Vänligen Patrick

1278
Tving / Tving GID 1779.34.42900
« skrivet: 2006-03-11, 17:31 »
Tack Christina
Jag letade runt i Blekinge, man får nog vidga sina vyer.
 
Patrick

1279
Tving / Tving GID 1779.34.42900
« skrivet: 2006-03-10, 18:36 »
Jag undrar var Peter Hansson med familj har flyttat ifrån?, även sonen Sven födds där.
 
Tack på förhand
 
Patrick

1280
Allmänt / Bok om smeder i Göteborg
« skrivet: 2006-03-08, 19:41 »
Godkväll
 
Enligt min farmor skall hon ha sett en bok om smeder i Gbg en gång i tiden eller om det handlade om byggnader i Gbg och smederna möjligtvis hade ett kapitel. Det var fotografier på några anor i den. Utgivningen måste varit omkring 1880-1930. Flertalet av staket och grindar i Gbg skall de ha gjort. Är det någon som vet vilken denna bok kan vara?
 
Vänligen Patrick

1281
Duberg / Duberg
« skrivet: 2006-03-05, 19:53 »
Godkväll på er
 
Gabriel Jönsson Duberg hittade jag som tullare i Lilla Edet 1673, för att 1674 bli ersatt när han dog. Kanske man kan klura ut något mer då. Boken jag hittade det i är, Flundre härad 1 av Ernst Holland, 1938. Göteborg tog över arrendet 1651 för slussen. Gustaf Olufsson var slusskrivare och hade i lön 1673 150 dl i årslön. Så Gabriel har väl haft mer. Tullhus byggdes efter Gabiels frånfälle. Kan man hitta något om Gabriel i Lilla Edets papper?
 
Vänligen Patrick

1282
Hej på er
 
Om ni läser lite högre upp så hade jag också problem, men det löste sig. Jag avinstallerade GFF2 helt, och därefter laddade jag ner den igen från deras hemsida (det borde väl funka ändå?)sedan kollade jag upp enligt deras instruktion på hjälpsidan att brandväggen släppte igenom programmet, därefter startade jag om datorn och klickade på ikonen Gff2, då drog uppdateringen igång. Sedan gick det att koppla upp sig (i enkla drag) Men frustrerande var det innan det löste sig.
Vänligen Patrick

1283
Helt plötsligt körde den en ny uppdatering och därefter funkar det igen.
Jag hade kollat om brandväggen hade blockerat, men det hade den inte.
 
Tillbaka på Genlinespåret igen. (just nu i alla fall)
 
Vänligen Patrick

1284
Ja, det fick jag. Jag kontrollerade brandväggen, Och den tillät kommunikation, såsom de beskriver på hemsidan om inget händer.
Jag får nog kalla på hjälp imorgon.
 
Tack ändå Kicki
 
Trött man.

1285
Hej Kicki
 
Jag får inte i gång programmet alls. Du har ju fått igång det verkar det som. När jag trycker på ikonen händer inget alls.
Är det någon mer som fått igång programmet?
 
Patrick lite mer frustrerad

1286
Godkväll
 
Är det någon mer som har problem med att få igång GFF2? Jag har XP, uppdateringen drog igång, och sedan hände inte ett smack.Har även tagit bort den gamla och hämtat om den nya, inget händer.
Jag tillät brandväggen att släppa igenom GFF2.
 
Patrick Frustrerad

1287
Åsbräcka / Åsbräcka, AI:1. GID 1966.1.3900
« skrivet: 2006-02-11, 11:24 »
Tack Christina
Det verkar som min Jacob rör på sig över socknarna här. Jag försöker just nu koppla ihop han med Gerdhem, Torp och Åsbräcka.

1288
Åsbräcka / Åsbräcka, AI:1. GID 1966.1.3900
« skrivet: 2006-02-10, 23:14 »
Var kommer Jacob Andersson f 1811-11-05 i från? Sidan 7 och rad 7 under Ballersjö. Ute till höger står något.
Tacksam för svar
Patrick

1289
Allmän historia / Svensk historia
« skrivet: 2006-02-07, 08:33 »
Jag undrar vilket verk som är bra över Sveriges historia. Är det något som endast finns på antikvariat eller i bokhandeln? Det skall vara  från dåtid till någorlunda nu. Vad anser ni kunniga om detta?
När ungefär dök det första verket om Sverige upp?
 
Vänligen Patrick

1290
Äldre ord L - Ö / Rusthållaregård
« skrivet: 2006-01-23, 13:44 »
Tack Jörgen för den förklaringen, och det var en upplysande sida du har angående detta. Jag fick också lite mer förklaringar var andra soldater som jag har, vilka kompanier de tillhörde.
 
Vänligen Patrick

1291
Äldre ord L - Ö / Rusthållaregård
« skrivet: 2006-01-22, 21:38 »
Vad är en rusthållaregård för gård? Har det med frälset att göra? Tidsperiod är slutet av 1700- talet och början av 1800-talet, Älvsborgs län.
 
Vänligen Patrick

1292
Hej Carl
 
Om du klickar på hjälp, i programmet så ser du att det står 2.1. Däremot så står det 2.0 i ikonen.  
 
Vänligen Patrick

1293
Enskilda fartyg / Patricia
« skrivet: 2005-12-30, 17:48 »
Hej Kjell
 
Det var intressant att läsa hur det var ombord, nu begriper jag mer vad ett ubåtsmoderfartyg är.
 
Vänligen Patrick

1294
Anbytarforum / E-post adresser
« skrivet: 2005-12-22, 17:39 »
God kväll på er!
 
Min fundering handlar om e-post. Om man har haft kontakt med folk genom e-post och helt plötsligt får en krasch i datorn, och därefter bestämmer sig för att byta adress. Då kommer ju folks upplagda e-postadress inte längre fram om de skickar något. För självklart kommer du inte ihåg någon adress själv. Hoppas ni förstår tankegången här. Självklart ändrar man ju i infon om sig själv. Men folk kanske inte kollar upp i infon om adressen är ändrad. Skulle det inte kunna finnas nåt sett på forumet att snabbvisa adresser som blivit ändrade. Så när folk märker att något verkar fel med e-posten kan de gå till e-poständringar och upptäcka att adressen är ändrad, (å andra sidan kunde de ju lika gärna gå till infon om personen och se om det är någon förändring gjord). Allt för att underlätta för varandras e-post att nå fram. Blir det överarbetat tycker ni?
Vänligen Patrick
Som nyss byt adress och även ändrat i info, men vill ej missa något intressant, som kanske risken annars är.

1295
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-25
« skrivet: 2005-11-30, 16:12 »
Tack Martin
 
Det var allt det huset jag var ute efter.
 
Vänligen Patrick

1296
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-25
« skrivet: 2005-11-29, 21:09 »
Hej på er!
 
Finns det flera gamla KK i Gbg? Jag har fått fram Lasarettsgatan 7 byggnad 23, Linnegatan? och möjligtvis Övre Husargatan?. Vilket ställe var det som användes som gamla KK under 1900-talet.Finns det ytterligare något ställe?
 
Vänligen Patrick

1297
00 Sjöfart / Hamnar
« skrivet: 2005-11-17, 16:14 »
Hej Jörgen
 
Där ser man vad ett litet streck kan göra, (det behöver inte alltid vara sigill som kan ställa till det, Hehe). Jag har faktiskt sett namnet Louisiana i papper, men jag kopplade inte ihop dessa då. Tack för den sista biten Jörgen.
 
Vänligen Patrick

1298
00 Sjöfart / Hamnar
« skrivet: 2005-11-17, 15:47 »
Hej på er.
 
Är det någon som vet var hamnen Daton Rouge ligger?? För det är väl en hamn? I alla fall så hette den/det så 1956/57. Jag letade på internet men hittade inget.
 
Tacksam för den sista pusselbiten i en person liv.  
 
Vänligen Patrick

1299
14 Heraldik och ordenssällskap / Varumärken
« skrivet: 2005-11-07, 06:15 »
Jag tyckte väl att det var något bekant med symbolen, men jag kom inte på var jag sett den.  Jag begriper inte hur de har kommit i familjens ägo bara, för ingen har jobbat där.
 
Tack för erat engagemang.
 
Vänligen Patrick

1300
14 Heraldik och ordenssällskap / Varumärken
« skrivet: 2005-11-06, 20:16 »
Hej på er
 
Tyvärr hittade jag inget annat att lägga denna fråga under. Man får väl se det som nutidsheraldik helt enkelt.
Jag undrar vad detta är för ett märke som sitter på slipshållare och skjortknappar. Det gick inte att fota av så jag gjorde en skiss istället.
 

 
Hoppas bilden dyker upp.

1301
Westerberg / Äldre inlägg (arkiv) till 18 april, 2008
« skrivet: 2005-10-24, 18:42 »
Jag får tacka dig Per för detta, kanske kan denna Erich vara en lösning. Annars känns det nog som ett stopp i anorna på denna gren.
Vänligen Patrick

1302
Telning / Telning
« skrivet: 2005-10-24, 18:35 »
Åter igen upptäcker man att man inte lever i sin samtid. Tanken slog mig inte att det finns levande Telningar, även om inget släktskap skulle finnas så är det ju ändå något att kolla upp. Tack Lasse.
Vänligen Patrick

1303
Foto- och skanningsteknik / Åldersbeständighet
« skrivet: 2005-10-23, 19:59 »
För er som är intresserade av hållbarhet så testar tidningen Mikrodatorn nr 14 hållbarheten på flera skrivare. Papprena har suttit uppe nästan ett år, därefter har de tittat på korten och bedömt dessa. Om man tittar hållbarhet kan man tydligen få bra resultat under 1000kr (det priset har jag själv sett i handen för en av de bra skrivarna). En maskin för flera tusen var sämre. Tidningen finns nog på ett flertal bibliotek.
Vänligen Patrick

1304
Westerberg / Äldre inlägg (arkiv) till 18 april, 2008
« skrivet: 2005-10-23, 18:00 »
Hej
 
Jag har en Olof Westerberg född 1748 boende i Norrland. Jag har inte så mycket information om var. Men det finns en muntlig sägen om att han skall komma söderifrån. Han gifter sig med Apollonia Zachrisdotter f 1752 d 1827. Nu undrar jag om någon har sett denna Olof som flyttar uppåt bland era Westerbergare. Jag vet att det är ett långskott, men försöka måste man ändå.
Vänligen Patrick

1305
Telning / Telning
« skrivet: 2005-10-23, 17:40 »
Hej Anders
 
Jag har två st Tellning/telning i anorna, nämligen Bengt Persson Telning, sadelmakare och Helena Telning som då är dottern. Hon är född 1731-02-25, död 1797-06-10. Bengt gifte sig i Karlskrona tyska med Annika Krahn. Jag har inte mer om Telningar. Kanske du skall titta i Karlskrona och jag i Jönköping. Du har inte stött på några av mina Telningar?
Vänligen Patrick

1306
Begravningssed / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-29
« skrivet: 2005-10-05, 08:02 »
En liten fråga om seden att besöka sina avlidna. Frågan gäller kanske inte så mycket de som ofta besöker/har möjlighet visa vördnad, minnas eller helt enkelt sköta om graven. Utan de som har sämre möjlighet att besöka en anhörigs grav, av något själ, exempelvis långa avstånd. Besöker man den begravde när den skulle fyllt år? eller dödsdatum? eller kanske någon annan tid, som alla helgons dag? Jag vet att seder skilljer sig mellan Kungälv (min kommun) och för exempel Lilla Edet, vad det gäller när man tar ett sista farväl. Och då talar vi ändå om bara ca 3 mil. (Självklart finns variationer). Även seden med blommor vid graven skilljer sig tydligen i landet. Åter igen, Kungälv och nu tänker jag på Pajala som skiljer sig åt. Här har vi ju flertalet blommor vid graven, men i Pajala är det betydligen färre blommor. Där är det mer pengar till olika medicinska konton. Så det verkar som det finns olika seder i landet angående begravningar. Det finns säkert fler variationer, och det hade varit roligt att få höra dessa i från er. Hur är seden ute i landet hos er om man endast har möjlighet att besöka en grav en gång per år? Jag vet att seder rör på sig och förändras genom åren, och att ingenting är statiskt i detta fall.
 
Vänligen Patrick

1307
Enskilda fartyg / Patricia
« skrivet: 2005-10-04, 21:16 »
Som kuriosa kan jag lägga till att om jag hade blivit en flicka skulle mitt namn varit det kvinnliga motsvarigheten till Patrick som då blir?? gissa vad!
 
Från Patricia (oj nu blev det fel)

1308
Enskilda fartyg / Patricia
« skrivet: 2005-10-04, 20:22 »
Jag får tacka för tipsen!
 
Min far gjorde sin värnplikt på detta fartyg 1960. Så det kanske ligger närmast till hands att Åkes tips kan vara något. Om, det nu inte finns fler Patricia som man gjorde sin värnplikt på.
 
Vänligen Patrick

1309
Enskilda fartyg / Patricia
« skrivet: 2005-10-04, 16:53 »
Jag undrar om någon vet vad för skepp Patricia som hörde hemma i Karlskrona var? Var hittar jag någon bild på det samma?
 
Vänligen Patrick

1310
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Sonnenberg
« skrivet: 2005-08-10, 18:39 »
Vet någon var jag finner ytterligare information om denna man, Bernhard Sonnenberg. Adlad 1655-12-?? men ej introducerad. Han var ryttmästare.
Han var gift med Anna Scharffenberg, ingen ytterligare information där. De fick dottern Sofia Elisabeth, född omkring 1644 i Göteborg, död i Reval 1710. Hon gifte sig med Bernhard d.ä. Virgin. Han var född 1642-06-04 död 1689-05-22.
Riddarhusets genealogiska tabeller
 
Vänligen Patrick

1311
Rödeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-13
« skrivet: 2005-08-09, 21:03 »
När minnet är kort får jag skriva en gång till.
En Cecilia Svensdotter, nämligen Gerdas mor som jag skrev om, i mitt förra inlägg, ligger begravd i Rödeby. Hon är f 1843-02-19 i Tving. Hon dog 1911-02-12. Hennes sten finns där. Min undran är var hennes man ligger begravd?  
Peter Hansson f 1829-01-02 i Tving. D 1896-02-19. Han finns inte på samma kyrkogård. Vet någon var han ligger?
 
Vänligen Patrick

1312
Rödeby / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-13
« skrivet: 2005-08-09, 20:41 »
Godkväll på er
 
Jag undrar om någon kan hjälpa mig och reda ut en sak i Viö 14. Har ej Genline. Carl August Olsson Wilander f 1868-08-18 gift med Gerda Petersdotter f 1870-04-10. Problemet är deras barn, där finns en Sven f 1904-11-23 upptagen som ingen i släkten känner till. Har prästen skrivit i fel familj? har Sven dödt tidigt? Tacksam för hjälp.  
Denna pappa Carl August har jag ytterligare en fråga om. Är Olsson eller Andersson hans namn när han födds, båda förekommer nämligen. Jag vet att hans far heter Ola (Oluf) Andersson.
 
Tack på förhand, vänligen Patrick

1313
Hej i regnet
 
När jag började denna trevliga ovan att släktforska, så tittade jag i mina papper hos pastorsexpeditionen. Där stod att jag inte var konfimerad, vilket inte var sant. Så jag fick ta med konfirmationsbibel med prästens ord till mig. Så nog kan det vara fel ibland.
(har just nu en släktträff, så nu går jag)
vänligen Patrick

1314
Gyldenstolpe / Gyldenstolpe
« skrivet: 2005-07-10, 08:14 »
Hej igen Per
 
Födelseort och dödsort för Nils är Stockholm. August född på Ingemarshov i Stockholm, död i Stockholm.
Fadern är greve Nils Filip och ett tag var han lanshövding bla. Född 1734-11-19, d 1810-02-20 i Stockholm. Modern är friherrinnan Jacquelina Elisabet De Geer af Leufsta f 1744-05-10 d 1780-05-08 Stockholm.
 
Varsågod från Patrick

1315
Gyldenstolpe / Gyldenstolpe
« skrivet: 2005-07-09, 07:39 »
Hej Per  
 
Jag tror att det är greve Nils Gyldenstolpe f 1768-10-31 på Forsby i Österåkers s:n, Södermanlands län. d 1844-08-28 i Stockholm som du menar. Gift 1796- 04-12 med Charlotta Aurora De Geer af Finspång, f 1779-09-19 d 1834-05-11. De fick Gustava Charlotta Jacquette Aurora f 1797-07-04.
Adolf Fredrik Nils (din Nils)f 1799-01-28, d 1864-05-26.
Carl August (din August) f 1800-05-18, d 1872-05-31.
Vi har inte samma födelseår, men jag kunde inte hitta några andra som stämmde in på din fråga.
 
Min källa är Riddarhusets genealogiska tabeller på CD. Det finns ju också bokverket Svenska adelns ättartavlor av Gustaf Elgenstierna.
 
Hoppas att detta var något av det du sökte.
Vänligen Patrick

1316
Kartor / Karta över Finland
« skrivet: 2005-07-06, 21:47 »
Hej Kirsti
 
Det verkar som det vore en bra karta, fick även detta tips från annat håll. Jag ordnar en släktträff om tio dagar och de som kommer högst uppifrån bor i Kardis, jag bad att de skulle titta in över gränsen efter kartan innan de kommer ner till västkusten.
Tack för tipset
Patrick

1317
Kartor / Karta över Finland
« skrivet: 2005-07-05, 20:07 »
Jag har försökt att hitta en kartbok (ej uppvikbar karta)över Finland i skala 1:300.000 eller ännu mer detaljerad. Jag har letat i de stora affärerna och på nätet men inte funnit några. Hittade några över norden, men ändå fel skala. Samt några uppvikbara, även dessa i fel skala. Finns det några som vet var någonstans jag skall leta? Kanske någon finsk nätbutik eller liknande?
Den får gärna vara som vår svenska K.A.K med stort register angående orter.
 
Tackar på förhand
Vänligen Patrick

1318
Övriga skrifter / Kyrkliga vigslar i Göteborgs stift
« skrivet: 2005-06-18, 18:05 »
Jag undrar om någon känner till hur ofta denna bok kom ut? mitt ex rör sig om 1948 års vigslar, Om den över huvud taget kom ut mer. Finns det någon liknande för andra delar av Sverige? Det är Elgo-förlaget Gbg som gav ut den.  
Om det är någon som undrar ifall ett par är med på bild, så fråga på bara. Utgivarna hade som målsättning att alla skulle vara med på bild.
 
Vänligen Patrick

1319
Hej Gert
 
Jag hade en sådan för ett tag sedan och tyckte att det fungerade jättebra att använda den, trots vissa brister. Jag märkte en viss försämring  efter ett tag gällande piggen eller vad jag skall kalla den, den som trycks in vid inläsning. Någon gång fick jag även gå in och ändra bokstäver som den läst fel. Så korrekturläsning får man allt göra.
En ny version har kommit som heter 20, men denna har jag inte tittat på. Det är samma prisklass.
Vänligen Patrick

1320
00 - Begravning / Tid mellan död och begravning
« skrivet: 2005-05-28, 16:38 »
Det kan nog vara ett sorgearbete i sig själv att ordna upp saker och ting efter en anhörigs bortgång. Men det kanske tillhör olika traditioner som du skriver Golda, om hur man gör. Själv skrev jag sista önskan när jag var ca 22 år. självklart har den uppdaterads beroende min livssituation. Så den dagen, när den kommer, är det jag som står för manus och regi. Allt detta med tanke på att undvika frågor av karaktären hur ville han ha det.Jag har hört det ett antal gånger. Så, jag håller med dig Steve att det kan vara bra av flera anledningar att skriva hur man vill ha det. Ett enkelt prospekt hur det kan utformas finns oftast att hämta hos de olika begravningsbyråerna,gratis brukar det vara.
Vänligen Patrick

1321
00 - Begravning / Tid mellan död och begravning
« skrivet: 2005-05-28, 08:13 »
I och med att jag jobbar i en del av denna kedja av folk som sköter om detta ärende, så kan jag säga att det är helt enkelt kö. Och fram i genom kommer det att bli ännu längre kö, när en stor kull börjar närma sig det oundvikliga. Jag har aldrig märkt att det är något annat än att få tid som är problemet, då talar vi om mellen en till två veckor. Självklart finns rejäla undantag. Sedan finns en annan aspekt på det hela, och det är följande: befolkningen ökar som sagt och en stor grupp börjar så vackert dyka upp på bårhusen,det gör att bårhusen börjar  bli för små. Jag kan tänka mig att några redan är där. Det skall bli intressant att se hur de löser detta (det är jag övertygad om att de måste). Där jag jobbar skall vi nu utöka platser på grund av ett ökande intag. Samtidigt skall det tydligen visats en serie eller liknande på tv som säger att, låt det ta tid innan du gör/tar något beslut. Självklart skall man veta vilken begravning man vill ha, men tänk att det kommer att orsaka problem i kedjan (köer,för små bårhus) om man väntar för länge. Det finns ingen gräns för vad som är för länge.
 
Vänligen Patrick

1322
Foto- och skanningsteknik / Fotoramar
« skrivet: 2005-05-11, 21:53 »
Hej Ralph
 
Jag antar att du tänker på de som är på sidan 306/307, en sidan har färgade ovala och andra sidan fyrkantiga furu. Jag försöker att hitta båda egenskaperna i en ram (oval och furu). Men jag får ändå tacka för tipset. Tar gärna emot fler tips.
vänligen Patrick

1323
Foto- och skanningsteknik / Fotoramar
« skrivet: 2005-05-08, 16:38 »
Är det någon som känner till om det finns ovala träramar som inte är målade/lackade. Det skall helst vara i furu/gran. storlek 10*15 resp 13*18. Jag har sprungit runt, men tyvärr gått bet på detta.
 
vänligen Patrick

1324
Hej Fred
 
Om stenarna vet jag kanske inte så mycket, däremot så kan jag svara på en annan frågeställning du har. Jag jobbar själv på ett bårhus här på västkusten och jag kan garantera dig att där inte finns något fuffens gällande de avlidna. De ligger allt i kistan när du ser den sänks ner för sista vilan. Och allt sker med största respekt både gentemot den avlidne och mot de anhöriga om det finns någon önskan. Sedan finns ju alltid en möjlighet att själv vara med på svepningen om man tycker att det känns viktigt (det är något man kommer överens med den begravningsbyrå man anlitar)Jag hoppas att den möjligheten finns över allt. Det är inte så vanligt här. Jag hoppas att detta svar känns betryggande och att när den dagen kommer när en anhörig skall begravas så kommer det att ske med största respekt.
 
Vänligen Patrick

1325
Tham / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2006
« skrivet: 2005-04-07, 20:45 »
Jag får nog skriva rätt av, för det är inte alltid jag blir klok på boken. Judemestisen Santesons son Bror Salomo v. Otter var major och fader till fyra barn, av vilka Salomo är överstlöjnant, armefördelningsintendent och riddare av johanniterorden. Av hans två barn är sonen köpman och dottern har två söner med herr Tham n:r 1508, jordbrukare i Getinge. Så det finns allt ingifte men jag får revidera mig själv, angående de ätter jag felaktigt uppgav. Jag antar att krämare inte automatiskt står för något judiskt? Jag vet inte hur Eriksson resonerar. Denna bok finns även utlagd på nätet om någon finner intresse av att se vad Eriksson skriver. Nej, Jan-Åke det var ej fadersidan av Tham. Ej heller Cronström kommer in i det hela om man vänder ut och in på boken. Utöver det judiska i boken så har jag sett att det förekommer uppgifter som inte alltid står i Elgenstierna. Jag har ej noterat var, om någon undrar. Hoppas att detta underlättade något.
Vänligen Patrick
(jag får återkomma om det finns någon undran)

1326
Tham / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2006
« skrivet: 2005-03-30, 20:57 »
Hej Jan-Åke
 
Jo, jag har en bok som du kanske har hört talas om, dess namn är Semi-Gotha, från Ghetton till Riddarhuset. Den är utgiven 1939 av en högerman Elof Eriksson är hans namn. Den då tyska ideologin verkade som sagt stå honom mycket nära. Med tanke på hans syfte med boken som han menade var, en rasbiologisk studie. Så tror jag väl att hans forskning kan stämma, främst med tanke på att nazismen inte uppskattade någon inblandning från det de pekade ut. I denna bok framkommer flera ätter på riddarhuset där Eriksson menar att det finns ett judiskt påbrå, bla Thamm med flera. I Thamms fall finns uppgifter på sidan 25 och 26, men sedan kommer ju fler ingiften i form av Lagerberg, Danckwart-Lillieström där Eriksson påstår att det finns judiskt påbrå. Eriksson är inte snäll i sina kommentarer om människor måste jag ju säga. Frågan är om han har rätt eller inte? Med tanke på hans syfte så kan jag mycket väl tro att han har rätt. (alltså att det finns judiskt påbrå, INGET ANNAT) Jag fick sitta med riddarhusskivan och boken samtidigt för att förstå vad han skriver. Boken är inte alldeles lätt uppbyggd tycker jag. Jag hoppade mellan ätter på skivan för att se var det judiska kom in. Det hade onekligen varit lättare att ha haft ett an-utdrag framför sig. Så för varje ätt jag hoppade till, tittade jag i boken om han nämnde densamma, gjorde han det fick jag fortsätta där också. Jag vet inte om det blev klarare. Eriksson uppger ca 150 ätter där det då finns judiskt påbrå. Och 30 släkten som är Judiska.
 
Hoppas att det ger något mer, om inte, så får jag försöka igen.
 
Vänligen Patrick

1327
Tham / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2006
« skrivet: 2005-03-28, 19:29 »
Hej Ingela
 
Jag har allt uppgifter på att det finns ingifta med judiskt påbrå i släkten hos Thamm. men om det är din gren vet jag inte. Så om du kan ge något mer så kan jag se om det stämmer.
 
Vänligen Patrick
(tillbaka efter mycket datastrul)

1328
Duberg / Duberg
« skrivet: 2005-01-26, 09:20 »
Hej B-A
 
Jag har lämnat ett svar under Giers (Gjers)angående din fråga 2002 om Marias, i detta fall fader.
 
Vänligen Patrick

1329
Giers / Gjers / Äldre inlägg (arkiv) till 24 januari, 2011
« skrivet: 2005-01-26, 09:15 »
Hejsan  
 
Till B-A Stenqvist och andra. Maria Pedersdotter Giers fader är Peder Olofsson Giers, han är kamrer i Göteborg. Men det kanske du visste nu i och med att din fråga är från 2002, under Duberg. Du kanske har kommit längre själv?
Uppgiften kommer från boken Släkten GIERS (GJERS)från Göteborg av Gustaf Asplund. Han kunde inte koppla ihop Peder med den släktutredning han hade gjort.
Vänligen Patrick

1330
Hej igen
 
Det står att boken inte upptar samtliga officerare som där tjänstgjort, den visar endast porträtt, så Elgenstiernas uppgifter kan fortfarande stämma. Det skulle kunna vara så att han efterträdes utav Generalmajoren Thure Gabriel Bielke. Han blev chef över Bohusläns kavalleri- och dragonregemente 1720 till 1728, dessförinnan var endast chef för Bohusläns dragonskvadron fram till 1720-06-11. För innan Bielke blev chef så var det några herrar som var Överstelöjtnant.Så du hittar nog von Waldens namn i rullorna.
Däremot upptar boken en helt annan sak som är intressant. Jag har sett att i äldre litteratur gällande en tavla som påstås vara av Fältmarsalk Rutger von Ascheberg f 1621  d 1693, Denna tavla påstås vara av Generallöjtnant Reinhold Rehbinder f 1643/4  d 1709 i denna bok. Det står emellertid att personen är identifierad som Rehbinder. Vet någon när och hur han blev identifierad ? Målningen hittades på Gullmarsbergs säteri 1860, som ägts av Ascheberg. Därför trodde de att den föreställde han. Alltså kan det tydligen inte stå något namn på tavlan. Finns det någon mer tavla av Rehbinder ?  Så det kanske finns folk som scannat in fel Ascheberg i sina anor, om de använt äldre böcker (början av 1900-talet om jag kommer ihåg rätt)Kanske någon vet mer ?
 
Vänligen Patrick

1331
Hej mikael
 
Tyvärr finns det inget kort på von Walden, däremot på ca 650 andra personer som tjänstgjort som officerare och liknande. 216 sidor. Personregister finns, och vad det gäller bildkvalitet tycker jag den är bra, självklart är den beroende av hur orginalet har klarat sig igenom tidens gång. Några enstaka kan nog vara svårt att få till det i sin egen scanner.
 
vänligen Patrick

1332
Hej på er
 
Jag lägger gärna till en sida här som sysslar endast med skrivare+färg+papper= hållbarhet.
 
www.wilhelm-research.com  Detta är en väldigt bra sida om man letar efter produkter som får visa vad de går för. De är det största oberoende testinstitut. Samtidigt som informationen finns där, är den lite svår att hitta direkt, man måste klicka sig fram på pdf-filerna. Själv skriver jag både med vanligt bläck och även Gelbläck, båda godkända av svenskt arkiv. Bakom fotografier lägger jag till arkivpapper där jag skrivit med båda sorter (samma information) Så får tiden visa vilket som håller längst. Både hängslen och rem med andra ord. Men som sagt var, gå in på den uppgivna sidan och läs. Två pappersmärken använder en snällare metod att testa sina produkter, vilket framkommer på sidan.  
Vänligen Patrick (endast med rem på fritiden)

1333
SVAR - Straffångar / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-10
« skrivet: 2004-11-16, 18:38 »
Hej
 
Jag undrar om det saknas mycket material, och går det isåfall att hitta detta i något arkiv (RA) Jag har en uppgift på en man i församlingsboken att han:
Intagen i centrala fängelset å Långholmen 1912 1/11 av älvdalens övre tingslags häradsrätt. dömd den 20 dec 1911 till straffarbete i fyra år. Villkorligt frigiven. Står under uppsikt till den 24/12 1915.
Mannen heter Adolf Amundsson f 1893-08-12.
 
Jag har som hastigast tittat in på Arkion, men inte kunnat finna honom.
 
Finns det någon som har något förslag hur jag hittar pappret på honom?
 
Hans föräldrar har jag. Det är fotot som är det viktiga.
 
Vänligen Patrick

1334
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-09
« skrivet: 2004-11-16, 01:31 »
Hejsan
Jag har fått tagit del av en utredning rörande mina Värmlandsanor, den startar i Falltorp, S Finnskoga så jag hoppas att den passar att lägga in här.
  Hildur Halvardsdotter f 1899-07-31 Falltorp.
 
f Halvard Halvardsson f 1864-05-27 Falltorp.
m Bertha Persdotter f 1875-04-17.
 
ff Halvard Henriksson f 1833-01-29 Falltorp d 1889-12-25 Falltorp.
fm Lisa Andersdotter f 1834-03-17 Bjurberget, d 1898-05-19 Falltorp.
 
fff Henrik Henriksson f 1801-06-01 Falltorp, d 1881-01-22 Falltorp.
ffm Marit Pålsdotter f 1792,  d 1836-06-17 Falltorp.
 
fmf Anders ?Ersson\ Eriksson f 1810-03-19 Mackartjärn, d 1863-11-17 Skallbäcken.
fmm Lisa Tomasdotter f 1799-02-27 Bjurberget, d 1836-07-24 Bjurberget.
 
Jag undrar om någon har kommit längre med dessa anor, (vet ej när detta arbete gjordes)
 
Jag skulle bli väldigt glad om någon kommit längre, och den samme ville komlettera mitt material. Eller är det stopp här?
 
Vänligen Patrick

1335
Hjärtum / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-17
« skrivet: 2004-08-19, 07:43 »
Hejsan Lotta
 
Där kan jag hjälpa till med uppgifter för dig. Anna Maria* v B född 1821 i Sandbäck i Kville socken.Död 1884-03-00 i Göteborg. Gift första gången med Ingenjören Johan Nordberg år 1850-05-03. Andra gången med segelsömmarem Pontus Teodor Segerström, född 1838 död 1883-03-24 i Göteborg. Giftet skedde i Hjärtum socken 1870-05-23. Allt enligt riddarhusets genealogiska tabeller, version 3. Men jag har mer på Brömsen sidan om det är intressant? Jag ser att vi har samma arbetsgivare, i och för sig ett långt stenkast bort ut mot Hisingen vad gäller ditt arbetsställe. Jag har problem med min hemmamail, men den går att skicka till men ej sända från. Det vore kul att ha kontakt med dig.
 
Ifrån jobbet  
Vänligen Patrick

1336
Idrott / Sport / Wilander, Mats (f. 1964)
« skrivet: 2004-07-15, 21:53 »
Hej christian
 
Jag får inte mailen att funka till dig nu. Har du gjort någon ändring eller är det jag (stor risk).
 
Vänligen Patrick

1337
Släktvapen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-07
« skrivet: 2004-07-11, 17:15 »
Hej på er
Jag undrar vems vapen detta kan vara? Är det någon som har en aning?

 
 
Vänligen Patrick

1338
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Niva
« skrivet: 2004-06-25, 11:11 »
Hej Peter
 
Det är min svärfar som är där uppifrån (Kardis)så min son blir väl Rundgrensläkting. Boken kom allt ut på svenska, Anteckningar om släkten pasmas historia, undertexten lyder svensk text till pasman suku 1 och 2 ISBN 952-5144-01-1. Den utkom 1996. Men om den tar upp mer om de svenska vet jag inte för jag kan inte finska. Jag tog bara anorna i 1:an. 2:an hade jag inget att hämta (tror jag). Däremot har även nummer 3 kommit ut 2003. Den är på finska puuuuu. Den upptar fler släkter (tror jag)finskan igen men också om jag förstår det hela riktigt ca 30 sidor med kompleteringar och rättelser. Den har ISBN 952-5271-12-9. Jag har alltså den svenska och 3:an. Valdemar är min svärfars morfar. Om du undrar över något får du gärna fråga! Har du möjligtvis stött på fotografier på Johan Petter och Valdemars föräldrar Petter Olof och Stina Kajsa? även om du har sett foto på Valdemar och Fanny? Jag har ett foto av de två, men det är inte så bra tycker jag. Så ett bättre hade inte skadat. Trevlig midsommar från en på västkusten.
Vänligen Patrick

1339
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Niva
« skrivet: 2004-06-24, 07:45 »
Hejsan Berit
 
Det låter onekligen som rätt person. Skall titta vilket gifte hon gör. Tusen tack!
Vänligen Patrick

1340
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Niva
« skrivet: 2004-06-23, 19:41 »
Jag undrar om det finns någon som känner till varifrån Fanny Niva kom? Född 1876-04-05 död 1926-10-16. Hon gifte sig med Valdemar Rundgren född 1874-03-25 död 1933-06-04. Han var född i Sieppijärvi, Kolari Finland. Hon står omnämnd i Pasma suku som ingift.
Vänligen Patrick

1341
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2004-05-31, 18:27 »
Tack Anders
Jag hade i och för sig redan tagit bort de anor som framkommit innan, det nya för mig var att New York inte kunde bidra med något. Så min fru får nöja sig med några anor mindre.
vänligen Patrick

1342
Drottningätten på Tjörn / Drottningätten på Tjörn
« skrivet: 2004-05-31, 16:40 »
Hej på er
En liten fundering här bara, kan det finnas någon annan källa i New York som Magda hittade och som inte finns i Skandinavium?
Endast en stilla liten fundering för att verkligen bli säkra på om kopplingen först dök upp 1959.
Så, har vi några vänner där över?
vänligen Patrick

1343
Släktvapen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-07
« skrivet: 2004-05-31, 07:48 »
Tack Olle för att du hjälpte mig att få in en bild på vapnet.
vänligen Patrick

1344
Släktvapen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-07
« skrivet: 2004-05-30, 11:17 »
Hej på er
Jag skulle vilja höra lite utlåtande om en möjlig koppling mellan två vapen. Det ena vapnet är von Brömssen A932 (vet ej hur jag skickar bilder än)det andra är som beskrives av Karl A Karlsson (Ny svensk släktbok 1906) följande,Hans i kammararkivet från 1610 och i riksarkivet från 1612-02-12visa en delad sköld med i öfvre fältet en uppstigande åt höger seende örn och i nedre fältet tre sexuddiga stjärnor, två och en ställda, samt öfver skölden I.S. Personen som har detta andra sigill är Johan Svensson Bröms. Han var kyrkoherde i Ockelbo. Det sägs att Johan Bröms som adlades till von Bröms (men sedan har namnet ändrats till von Brömssen), upptog ett sigill/vapen som redan fanns i familj/släkt. Krävs det väldigt mycket fantasi för ett samband? Tanken jag har är om det skulle finnas ett sigill som kanske är slitet eller inte, där stjärnor ser ut som liljor, eller något liknande. Eller så ville man behålla likheten men ändå skilja på något, (fader/modersvapen).
Jag försöker nämligen att finna anorna till Johan (han som adlades). hans far heter Jöran Jönsson Bröms, sedan är det stopp. Är det hela  än så länge ett önsketänkande att koppling finns?
vänligen Patrick

1345
Yxkull / Yxkull
« skrivet: 2004-04-15, 20:16 »
Hej Chris
 
Det står inget om henne på riddarhusskivan under Yxkull, varken adlig eller friherrlig. Däremot står hon under von Stegling som gift med Henrik von Stegling, ej Hans. De fick en son 1647 vid namn Joakim, för inte heller Johan står där. Men namnet kanske är en liten omskrivning?
Vänligen Patrick

1346
Allmänt om adel / Vampyrsjuka inom adel
« skrivet: 2004-02-05, 19:07 »
Hej på er
 
Tack för tipset Jan.
 
Och så Eivor, nu är du på bettet ser jag. Lite ironi får väl vi tåla tycker jag. Det var ju ändå lite fniss från min sida.
 
Men åter till min fråga. Jag tänker närmast på vår Vlad Dracula, Rumänsk greve som påstås vara förebild till Dracula men det måste ju finnas fler ätter och framför allt så undrar jag vilka familjer journalisten menar.Finns det någon som har tillträdde till Göteborgsposten?s arkiv. Man skall tydligen ha ett lösenord till detta, har jag för mig. Jag har nämligen inte namnet på den som skrev artiken. Den var införd mellan 1999-2002.
 
Vänligen Patrick

1347
Allmänt om adel / Vampyrsjuka inom adel
« skrivet: 2004-02-04, 20:34 »
Hej på er!
 
Jag har ett urklipp som berör sjukdomen Erytropoietisk protoporfyri. Jag citerar
Erytropoietisk protoporfyri är en sällsynt sjukdom numera, men den var ganska vanlig bland Östeuropeiska adelsfamiljer i slutet på medeltiden. De som drabbades av sjukdomen producerade ett överskott av det ämne som är grunden i röda blodkroppar. Detta gjorde att de, när de utsattes för solljus, fick utslag och svårläkta sår i huden. Skinnet torkade också ihop i ansiktet och tandköttet kunde dra ihop sig så att hörntänderna blottades. Det sägs även att en del av de drabbade tvingades dricka grisblod för att återställa balansen i kroppen. Dessa symptom kan onekligen ha bidragit till att förstärka vampyrmyten.
Och jag som trodde det var åldern som kommer över mig, heeeheee.
 
Fråga, är det någon som vet vilka ätter detta gäller?

1348
Adel & ätt / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-28
« skrivet: 2004-01-26, 19:23 »
Hej tomas
 
Det var en tidsfråga innan det blir en liten kommentar från någon. Därför brukar jag inte diskutera i några ämnen. Jag har försökt att se var gränser går, utan att trampa någon på tårna. Det går nog inte efter att läst många ämnen. Försöker vi att reda ut adel/ätt i frågan Hamilton, precis som alla andra som nämnts eller?
Om det finns ett intresse för en sak/person var ligger felet? Är det inte en sjuka vi släktforskare har, att göra allt för att hitta anor/släkt, även andras i vissa fall.
Vincent?s pappa är från Pakistan och heter james.
Vänligen Patrick

1349
Adel & ätt / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-26
« skrivet: 2004-01-26, 17:24 »
Oj då !
 
Det blev fel i alla fall.
 
Ber så mycket om ursäkt.
 
För ca 15 år sedan var Vincent och undertecknad någorlunda i samma bekantskapskrets, därför trodde jag att minnet var riktigt. Vilket det inte var. Andra från forntiden upplyste mig om det riktiga.
 
Det är hans far som är Hamilton, men han är inte från Sverige. Det är nog därför de inte finns i kalendern.  
 
Om det är taget vet jag däremot inte.
 
vänligen Patrick

1350
Adel & ätt / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-01-26
« skrivet: 2004-01-26, 08:14 »
Hej på er
 
Angående vår käre tv-deltagare Vincent så kan jag berätta att det är moders namn han bär.
 
Jag är osäker på vad man får lägga ut om en person, så jag stoppar innan jag gör övertramp.
 
vänligen Patrick

1351
Hej igen
 
Tack Eva
 
Där ser man, nästa gång skall jag söka först och fråga sen. Jag hittade flera frågor om detta (lilla) problem. Min fil är tydligen ren. Detta var det första snälla varningen om saker och ting som sker på nätet. När kommer resten ifråga om allt annat? Det handlar tydligen om en tidsfråga om jag skall tolka inläggen rätt.
 
Vänligen Patrick

1352
Hej alla
 
Jag fick idag en varning från en vän att det fanns en risk att alla i hennes maillista fått virus och att det fortsatta av sig själv genom datorerna som blev smittade. Filen fanns på min dator (ej öppnad)Norton och Mcaffe tar INTE bort den enligt henne,jag själv har Norton, alltid uppgraderad så det kan ju stämma.Alla som fått filen skall tydligen söka upp den under C och kasta (inte öppna)den och sedan tömma papperskorgen direkt. Filen heter jdbgmgr.exe och har en liten grå nallebjörn som ikon.Efter 14 dagar skall denna ställa till med stora problem.
Fråga: ÄR DETTA ETT VIRUS ELLER INTE?
Varför tar inte de stora programen bort detta? Tacksam för svar så fort som möjligt så vi kan varna andra som fått detta (om det är riktigt)
Vänligen Patrick

1353
Det var kanske den längden mannen pratade om vid mötet. Då är förmodligen det hela löst i och med att ingen annan har kommenterat frågeställningen.
Då slipper jag fundera mer på detta.
 
vänligen patrick

1354
Om det bara är Stenkyrkans böcker som är brunna måste det vara en del av dessa böcker mannen syftade på.
 
För av dessa namn vågar jag mig inte på en gissning änns. Du var inte med på mötet?
Annars får vi hoppas att någon annan vet, för det fanns folk som blev glada när han nämnde detta.
Vilka böcker försvann?  
vänligen patrick

1355
Bröms / Bröms
« skrivet: 2003-12-08, 16:00 »
En liten information jag stött på angående Margareta Månsson Bröms, vars fader är Måns Svensson Bröms som nämns i en fråga här.
 
Jag har funnit att hon var gift 3 gånger
Herrarna Är
Hans Larsson Preuss 
Jonas Hultén  borgmästare i Nyköping
Lars Danielsson Mollsdorf Tullförvaltare i Nyköping.
Kanske hjälper det någon vidare
vänligen patrick

1356
Hej Jens
 
Jag har för mig att man nämnde ett dubbelnamn men jag är mycket osäker på detta.
Finns det först och främst något dubbelnamn på Tjörnförsamlingarna?
 
vänligen patrick

1357
Brunna böcker
 
Jag hade hoppats på att några av de som var med kanske såg min fråga och visste mer.
 
Kanske detta dygn?
 
vänligen patrick

1358
Hejsan
Jag var på mötet i Kungälv 26/10 2002.
Där var en man vilkens namn för mig nu fallit i glömska, han berättade på mötet att några kyrkböcker inte alls brann upp, utan de fanns på annat ställe. Podiet sa att så inte var fallet, men mannen hade suttit och läst de samma vecka vill ja ha för mig att han sa. Han undrade när de skulle in till arkivet. Om minnet stämmer nu, skulle nån/några i styrelsen kolla upp detta.
Det var någon församling på Tjörn, tyvärr kommer jag inte ihåg denna heller för jag hade inget med Tjörn att göra, trodde jag. Sen ville anorna något annat. Vad hände sedan med dessa brunna böcker är det någon som vet?
vänligen patrick

1359
Ehrenklo / Ehrenklo
« skrivet: 2003-11-23, 18:51 »
Hej Helena
 
Jag har funnit att min lilla gissning stämde väl. Alltså att Kerstins Pappa är Henrik Larsson. Källan är Norrköpings Stads historia 1568-1719 av Björn Helmfrid. Margaretas pappa står faktiskt som Måns Svensson Bröms, så margareta Bröms verkar ju stämma. Var hittade du uppgiften att Margareta hette Bröms? Hans Larsson Preütz (ny stavning)
Du måste läsa denna bok. Det står mycket om dessa personer och som sagt om Norrköping.
Den tar även upp släktkopplingar men man får leta lite och tänka efter, så papper och penna vid boken hjälper.
vänligen patrick

1360
Göteborgs stift / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-05
« skrivet: 2003-11-23, 17:39 »
Hej Lennart
 
Jag får tacka för dessa uppgifter. Jag antar att det inte står något mer om var Anna kom ifrån eller liknande? Ledtråden här är väl annars C Charisius.
 
vänligen patrick

1361
Göteborgs stift / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-05
« skrivet: 2003-11-16, 16:11 »
Hejsan
 
Jag undrar om det är någon som har tillgång till herdaminnen över Gbg tillgängligt ?
Jag har endast namnet Lars Niklas Waller, kyrkoherde i Skredsvik gift med Anna Greiff. De har en dotter som heter Regina som gifter sig von Brömsen. Dottern är död 1787-06-10.
Vill någon hjälpa mig att se om det står någonting där ?

1362
Stenkyrka / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-18
« skrivet: 2003-11-09, 18:20 »
Hejsan Häleforskare !
 
Min frus anor (en del) är just från Häle och idag var jag runt bygden och fotograferade.
Men nu till mitt ärende, jag försöker att finna fotografier på :
 
Anders Hansson f 1839-01-18 Häle, d 1919-08-23  
Och hans fru
Anna Berntsdotter 1840-11-21 Krossekärr, d 1898-12-23.
Kanske finns även Anna?s mor Annika Nilsdotter f ca 1803, d 1892-04-06 Kebene.
Är det någon som har kunskap om det finns fotografier på dessa personer i böcker eller foto.
 
Tacksam för svar
 
Vänligen Patrick

1363
Brehmer, von / Brehmer, von
« skrivet: 2003-10-12, 20:02 »
Hej Maud
 
Tyvärr har jag problem med att läsa in, men det beror nu inte på pennan utan på att mitt material ligger på Cd. Tydligen klarar inte pennan att läsa genom glas och det går inte heller att skriva ut. Jag prövade då att makera inlägget och förminska mitt material och tänkte då skriva av för hand men då försvann materialet. Tanken var att ha båda rutor uppe så att jag slapp memorera, klicka, skriva, memorera o,s,v. Så jag undrar om någon annan har material på din fråga?  
Annars får jag ta mig tid vid något tillfälle.
 
Är det en anfader till dig som du fått fram? För i materialet har han ju inga barn.
 
vänligen Patrick

1364
Övrig teknik / C-pen
« skrivet: 2003-10-11, 08:09 »
Äntligen!!!!
 
När jag läste din beskrivning, såg jag vad jag hade missat att förstå i texten. Så det var inte tekniken som var trög, texten och jag var var i obalnas med varandra. Det är ju oerhört lätt. Jag måste varit trött efter veckan slut. Nu Skall jag iväg på julmarknad sedan skall det läsas in. Tack Lennart än en gång.
 
vänligen Patrick

1365
Övrig teknik / C-pen
« skrivet: 2003-10-10, 20:34 »
Hej igen
 
Det står just att det är 10:an. Är det något ologiskt över den?
 
vänligen Patrick

1366
Övrig teknik / C-pen
« skrivet: 2003-10-10, 20:12 »
Hej Lennart
 
Jag funderar på om vi har samma produkt (en röd liten penna med en svart knapp på)
Du pratade om två ikoner på skrivbordet min C-pen och C direct det har jag inte, så jag tog bort den gamla installationen och gjorde om den. Resultatet blev detsamma, inga två ikoner på skrivbordet, däremot har jag i nedre listen C-märket men det enda som gäller där är följande :inställningar för allmänt, aktiva knappar och språk.Sifferläge.hjälp. om C-pen.avsluta.  
När jag läser dina råd undrar jag om något är fel, och då helst inte mig utan tekniken. Är installationen fel? Den var ju busenkel att installera.Instruktionen på skivan är samma som i boken, den säger ju knappt någon ting.
 
Är det fel på pennan eller är jag trög?
vänligen Patrick

1367
Brehmer, von / Brehmer, von
« skrivet: 2003-10-09, 21:08 »
Hej Maude !
 
Jag har skickat ut en fråga här om någon kan hjälpa mig att få ordning på min C-pen, för då skall du få info om mannen ifråga. Det stod en del och jag tänkte att istället för att skriva för hand så scannar jag istället. Men redan nu kan du få något.
Han är född i Stockholm, är inte introducerad på riddarhuset,men info om han står under adliga nr 1837. Han dog ogift.
Fader är Johan v B född 1650 i Stockholm död 1707-12-00.Gift med Elisabet Olofsdotter ( Söderholm )död 1697,dotter av handelsmannen Olof Håkansson och Elisabet R?cker.
FF är Hans Brehmer från Bremen född 1588. död 1692-01-14.Han blev gammal.Fru är Christina Ekman, dotter till Petrus Jonae Drysander (kyrkoherde) och Christina Rungia.
 
Några barn står det inget om efter din Johan.
Återkommer när pennan vill läsa in.
 
vänligen Patrick

1368
Övrig teknik / C-pen
« skrivet: 2003-10-09, 19:55 »
Hejsan!
 
Jag undrar om det finns någon som kan tala om hur pennan ställs in? För jag får det inte att fungera, installationen är gjord, men sen då. Antagligen gör jag fel nånstans. Datahandböcker är väl inte alltid så lätta att förstå. Om jag gör allt riktigt var hamnar det inlästa då, och är det genom en inställning som jag missat att göra? När det väl fungerar är det ju väldigt smidigt att läsa in för att hjälpa andra och självklart sig själv. MEN HUR ??
 
vänligen Patrick

1369
Ehrenklo / Ehrenklo
« skrivet: 2003-10-05, 22:57 »
Hej igen
 
Återkommer med en liten gissning.
 
Kerstin Henriksdotter (Stockenström) föräldrar kan vara Henrik Larsson, borgmästare i Norrköping död 1625-03-25.Moder kan då vara Malin Henningsdotter i hans andra gifte,det är även hennes andra gifte. Hon är borgmästardotter.
Henrik Larsson\s fader är Lars Håkansson, självklart borgmästare i Norrköping död 1576 eller 1577.Gift med Ingrid.
 
Många borgmästare verkar det vara, men som sagt det är en liten gissning som du får kolla upp.
 
vänligen patrick

1370
Ehrenklo / Ehrenklo
« skrivet: 2003-10-05, 22:36 »
Hej
 
Jag har uppgift på att han heter Hans Larsson Preuss och han var justiteborgmästare.Död 1644-08-27.Han är begravd i Nyköpings östra kyrka. Gift andra andra gången med margareta 1628-09-22. Hon föddes 1610-07-13 i Norrköping, död 1684-06-16 i Nyköping. Margaretas föräldrar är borgmästaren i Norrköping Måns Svensson och Kerstin Henriksdotter (Stockenström).
Jag vet inte varför margareta heter Bröms för jag får inte fram det på pappa eller mamma.
Hans larsson preuss fader är Lars preuss.
 
vänligen patrick

1371
Ehrenklo / Ehrenklo
« skrivet: 2003-10-03, 19:52 »
Nu har jag tittat men inte funnit mer. Jag undrar om du har uppgifter på din nämnda Erik och Christina ? där har jag nämligen mer uppgifter bla om christinas föräldrar men du kanske redan har den informationen i och med att du inte frågade om henne ?
Annars återkommer jag gärna.
 
vänligen Patrick

1372
Ehrenklo / Ehrenklo
« skrivet: 2003-10-03, 19:29 »
Hej igen !
 
Det jag har är följande
 
Seger: \en förmögen man\
 
Per: \en ansenlig man på 1500-talet\
 
Jag skall följa upp en sak till, om det finns mer, isåfall återkommer jag under kvällen.
 
vänligen patrick

1373
Ehrenklo / Ehrenklo
« skrivet: 2003-10-01, 20:38 »
Hej Helena  
 
F är Jonas Segersson i Nänsjö.
 
FF är Seger Persson i Nänsjö. Gift med Märta Persdotter.
 
FFF är Per Olofsson i Nänsjö.
 
FFFF är Olof Nilsson i Nänsjö, Gudmundrå sn Västernorrland. Gift med Ingrid.
 
Allt enligt Riddarhusets tabeller.
 
vänligen patrick

1374
Bröms / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-21
« skrivet: 2003-09-21, 21:36 »
Hejsan !
 
Är det någon av er som har bröms prästerna i er forskning som har sett ifall de har haft något vapen? Jag försöker nämligen att komma vidare med min von Brömsen forskning. Troligvis talar vi om 1500-1678 talet. Vapnet Bröms tog vid sitt adlande säger han att det fanns i familjen/släkten sedan tidigare. Därför undrar jag om någon Brömspräst kunnat haft något liknande så att jag kan få ett nytt spår i forskningen.Förmodligen är vi runt Jönköping angående detta problem.
vänligen PvB

1375
Södra Finnskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-31
« skrivet: 2003-09-07, 22:45 »
Hejsan
 
Mitt problem är nämligen att jag kommit över en släkttavla, som jag senare fått uppgifter på att en sak inte stämmer. Men samtidigt hamnar den hitom 70 års gränsen. Så jag vet inte hur jag skall förklara mitt ärende riktigt. Personerna har levt efter 1933 så då gäller väl regeln ??
 
Falltorp, Bässeberg och Höljes är involverade i detta.
Om en eller flera personer levt efter 1933 men nu är döda, får man då inte nämna någon uppgift  så att de kan identifieras??? Jag kanske ändrar om en del tavlor om jag kan bidra med mina uppgifter.Personerna är födda mellan 1874 och 1920. Tacksam för svar
 
vänligen PvB

1376
Yxkull / Yxkull
« skrivet: 2003-09-05, 22:21 »
Förmodligen har jag löst problemen nu!
Hildegard Johansdotter von Y-G s pappa är överste Johan Y-G till Padenorm och Herkull,moder är Anna Maidel.Hildegard uppges vara Syssling och styvsyster till sin make vilken är Otto von Y-G til Felcks,Ass,Wahast.
Otto\s pappa är Otto Y-G till Kosch,Fickel,Ass.
 
Och med detta tror jag det är löst? De höll väldigt mycket giftemålen inom släkten som det verkar,det ser jag nämligen på leden längre bakåt så det är inte undran på att det var svårt att förstå.Om jag nu har rätt?
vänligen PvB

1377
Yxkull / Yxkull
« skrivet: 2003-09-03, 22:34 »
Hej igen !
Jag drar mig till minnes att vi (K.A) även diskuterade en annan text där det inte stod faders faster utan nåt liknande,kan ha varit i en äldre bok än Elgenstierna.Jag kommer inte ihåg vilken just nu.Betydelsen blev inte den samma i alla fall (tror jag)
 
Det finns väldigt många Otto och alla är lantråd/landshövding.Nu har resten av säkringarna gått i huvudet.Är vi tillbaka på ruta ett igen? Jag tycker att allt står där ju men ändå inte.
Nu tar jag automatsäkringssömn.
vänligen PvB

1378
Yxkull / Yxkull
« skrivet: 2003-09-03, 21:58 »
Hej Lotta !
 
Jag gör ett snabb inlägg här. Jag har även vid ett tillfälle träffat Kent Andersson vid Gbg kontoret och utöver mitt första stillestånd kom vi över mer konstigheter vilket nu du börjar påminna mig om igen.Vi klarade inte av det,och vi löste inte heller faders fasterheller.
 
Nu sätter jag i skivan igen. Återkommer
 
vänligen PvB

1379
Yxkull / Yxkull
« skrivet: 2003-09-03, 19:29 »
Hejsan Lotta !
tack för ditt svar,jag tror nog efter att läst och funderat med skivan i bakgrund, att du skickat det rätta facit.Det var en märklig skrivning i alla fall.En liten miss är väl att hon inte står med som barn under nr 203.
 
Samma sak verkar även gälla mamman, alltså Hildegard Johansdotter von Yxkull-Gyllenband.Vet man vilken Johan som är hennes pappa, tab 2 eller tab 3 enligt nr30?
Jag vet att det blev ett litet ättebyte här.
 
Ps jag tackar än en gång för ditt svar som är det första som jag fått på anbytarforum.Med hopp om fler svar (och frågor)från andra också i sinom tid Ds  
vänligen PvB

1380
Yxkull / Yxkull
« skrivet: 2003-09-01, 18:59 »
Jag behöver lite hjälp med en text angående Yxkull.Jag refererar till cd-skivan av bla Elgenstiernas verk och senare uppdateringar på riddarhuset.Dotter av lantrådet i Estland Otto Ottosson von Yxkull och Hildegard Johansdotter von Yxkull-Gyllenband samt faderns faster till generalmajoren och landshövdingen Otto Reinhold Yxkull, friherre Yxkull, nr 203. Dottern som det handlar om är Hildegard Elisabet von Yxkull, död 1679.Hon var gift med Henrik Rehbinder 1604-1680.Detta står att läsa under Rehbinder nr 77.Oftast står det ju vilka föräldrarna är och så även här, men hur hänger faderns faster ihop med detta?varför står Otto Reinhold där? Ju mer jag försöker få ihop det desto mer smälter hjärnan. Kan någon reda ut min tankevurpa här? Till saken hör att jag försöker att hitta svaret under Yxkull nr 203 och nr 30 där jag kanske har svaret, men jag får det inte att stämma ändå. Var finner jag vidare Hildegard Johansdotter von Yxkull-Gyllenband? Har jag även gjort en tankevurpa i detta brev får jag återkomma.
 
vänligen PvB

1381
Broms / Bröms / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-26
« skrivet: 2003-08-13, 20:24 »
Hejsan! Kan någon hjälpa mig att försöka koppla ihop en Bröms med en annan Bröms.Följande föreligger,den förste von Brömsen´s pappa heter Jöran Jönsson Bröms(begr 1663)han var kopparslagarålderman,förmodligen i Jönköping.Den andra personen är Johan Svensson Bröms född 1580-05-29 i Bergsjö eller Hassela sn.Johan här är präst till yrket och den första smed(frågan ligger väl rätt?)Kopplingen är namn men främst ett sigill/vapen. Har någon stött på dessa personer kanske genom mödrasidan i något sammanhang?
vänligen PvB

1382
Grip / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-25
« skrivet: 2003-08-08, 17:05 »
är det någon som har stött på Charlotta Maria Grip,död 1759 ?.Hennes första gifte är med Johan Christofher Drefaldt från Stralsund,Guldsmed i Karlskrona.Han dog 1728-03-12.Hennes andra gifte är med guldsmed J.M.Hofner.Tredje giftet är med guldsmed Peter Hallgerius.Charlottas fader är murmästare Hans Assar Grip.All information är värdefull.

Sidor: 1 2 [3]