ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Cecilia Löwen

Sidor: [1]
1
Jag kan lugna dig i din upprördhet,Maud,med att min man känner till detta nu och helt enkelt liksom jag tyckt det varit för tidsödande att ta tag i.Det visar det sig till och med att vi har hela familjens fulla stöd att forska vidare,så det finns inget att dölja.
 
Jag skulle vilja be dig att ta själv tänka på vad du antyder och hur du uttrycker dig om mig och min familj som du inte känner ett dugg.Man behöver inte vara otrevlig och hotfull för att korrigera någon,Maud.
Min man vet om min post nu,har läst den och tog inte ett dugg illa upp,eftersom han till skillnad från tillexempel dig känner mig och vet att mina avsikter var de allra bästa.
 
Jag bortsåg väl ifrån,i stundens engagemang,att det finns illasinnade människor som kan,även om man vill tro att det är otroligt,ägna sig åt att använda saker på fel sätt.Människor med fel avsikter och för mycket fritid till förfogande finns alltid,det borde jag ju tänkt på.Självklart.
 
Jag vet att det kanske var i personligaste laget och eftersom en person jag nämnde lever och inte visste om att jag funderade på detta har jag bett att posten tas bort eftersom den inte längre kan redigeras.Tänk på att man kan göra misstag,Maud.Jag nämnde inga namn och nej,jag vet att det var fel ändå.
Men:om du tycker att en post är för personlig så kan du göra följande:
a)kontakta admin och be dem ta bort den om de håller med dig
eller  
b)kontakta avsändaren via mail(min mail finns tex i min profil,svårare än så är det inte) istället för att komma med otrevliga kommentarer till någon som bett om en åsikt från någon utomstående i liknande situation.
Min undran var svår att uttrycka utan att bli personlig eftersom det är en personlig fråga att söka upp släkt som inte vet att man finns.Inte minst för att det per automatik i något led involverar ännu levande människor.
 
När jag skulle ändra ursprungsposten igår(jag insåg att det kanske inte var helt genomtänkt formulerat) gick det inte för att posten var för gammal att ändras.Nu har jag mailat admin för att be dem radera samtliga poster jag gjort under den här rubriken.
 
Liksom jag bett dem ta bort delar av din post eftersom jag upplever dem som rent otrevliga,insinuanta och hotfulla.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 12 februari, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 12 februari, 2008)

2
Holiday Foods / Holiday Foods
« skrivet: 2008-02-11, 18:52 »
We´ll hope for a nice surprise for you this year too,Bill
 
I never used potatoes in meatballs,thanks for the tip.I usually skip the egg and use rice flour instead,but that´s just me(I don´t like eggs in minced meat).Grating the onions is a great tip too,my grandma usually just chopped them(and made a sauce from cream and gravy in which she cooked the meatballs ready).My kids don´t like onion chunks in meatballs,so from now on I´ll grate them

3
Tack för era svar och reaktioner,jag tror också att det är det rätta att göra.Fast jag får nog försöka få min man lite mer avspänd inför tanken på det.Jag förstår förstås att det är mycket känslor inblandade för honom som jag inte har på samma sätt.

4
Jag tycker det är en knepig fråga,full med tveksamheter.Min svärfar(som min svärmor aldrig var gift med)dog 1977 när min man var 11 år.Han var 45 när min man föddes och min man var hans enda barn.Min make tycker det är ett jobbigt kapitel,jag tror han saknar sin pappa väldigt mycket och att det är något han stängt in.
 
Men själv vill jag för våra barns skull att de ska veta något om sin farfar,för det är ju det han är,även om man lätt tänker på det som avlägsen släkt,iom att man aldrig träffat dem.De är ju i själva verket nära släkt,min mans pappa och mina barns farfar.
 
Det enda konkreta vi har efter honom är oljemålningar han gjorde.Väldigt fina förövrigt.
Min svägerska,som inte har samma pappa som min man,är väldigt entusiastisk och hjälper mig gärna med att leta efter min svärfars släktingar.Hon tyckte mycket om honom.Svärmor pratar gärna om hur han var och så,men är nog inte helt pigg på att vi kontaktar den sidan av familjen.
Hon hade innan hon träffade min svärfar en jobbig och graverande skilsmässa bakom sig och höll inte kontakten med min svärfars familj efter hans död utan valde att klara sig själv.
 
Men jag känner mig så kluven eftersom min man är så tveksam.Han säger inte rakt ut att han inte vill kontakta dem,men han visar heller inget intresse.Tar jag upp ämnet så undviker han det(eller säger att det var så länge sedan så det kvittar),sådan är han aldrig annars.Bara när pappan kommer upp.
Hur skulle ni gjort?Jag vill ju att mina barn ska känna till sin farfar och hans familj.Det skulle ju bli en lucka i deras kunskaper om sin bakgrund om det bara förtegs.Jag vet ju ingeting konkret mer än det jag hittat i databaser och hur de skulle reagera(alltså min mans kusiner)om jag kontaktade dem.
Min svärfars föräldrar är döda,hans syskon likaså såvitt jag kunnat få fram.
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 08 februari, 2008)

5
Rättvik / Äldre inlägg (arkiv) till 03 april, 2008
« skrivet: 2008-02-08, 01:53 »
Tack Maria,det är en jättebra startpunkt!

6
06 Barn / Barndomsminnen - skriv ner!
« skrivet: 2008-02-07, 19:49 »
Jag ångrar verkligen att jag aldrig skrev ner min mormors(och även morfars) alla historier om sina släktingar.Idag är det mesta bara sökningar i databaser och kyrkböcker,men när hon berättade blev de här människorna levande.
Ibland när jag söker och hittar tex gammalmormors syskon så minns jag hur mormor pratade om Morbror Holger tillexempel.
 
Jag minns särskilt hur hon berättade om när hon klippte av sig sitt långa lockiga hår som barn.
Hennes pappa var rallare och hon var ofta ensam med sin mamma veckor i sträck.
En dag någon gång i början av trettiotalet hade hon iallafall klippt av sitt långa hår(som gammelmormor var så stolt över) och gömt i vedtraven under järnspisen.Pappan var hemma från Norrland sedan kvällen innan och de skulle äta.
Mormor hade satt en mössa på huvudet för att,så gott det gick,dölja förödelsen.Men det fungerade inte.Ta av mössan vid bordet,sa gammelmorfar.
Mormor vägrade.Då tog hennes mamma av den och när hon fick se mormors stubbade hår började hon storgråta.
Mormor sade alltid att det var en av de få gånger hennes pappa blivit riktigt arg-och gammalmormor ropade din förjolade syndapalt,ett uttryck hon använde om mormor när hon var arg på henne.
 
Men det är bara en av många berättelser från hennes barndom.Hon berättade tillexempel också om en kringvandrande gumma som brukade be om övernattning hos folk.Hon hade en liten stuga,men hon verkade föredra att vandra runt.Hon kallades Tasse-Emma och gammalmormor var mycket tveksam till hennes besök eftersom det sades att hon hade löss...
Gammalmormor lär förövrigt ha varit känd som vackra Edit i trakten,ett epitet jag förstår när jag sett bilder på henne som barn och ung.Men hon skämdes över att hon så lätt blev solbränd.Det var ju inte fint på den tiden.
 
Kommer jag själv skriva ner mina minnen?Tja,åttiotalet känns inte så exotiskt än.Själv håller jag mest på att samla information om mina barns farfars familj eftersom min man förlorade sin pappa redan som barn.
Men jag har redan kommit på mig själv med att faktiskt tycka det är roligt att prata om när jag var barn,var vi höll till,vilka jag umgicks med och så vidare.Jag kanske börjar bli medelålders

7
Rättvik / Äldre inlägg (arkiv) till 03 april, 2008
« skrivet: 2008-02-07, 19:31 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig med upplysningar om min mans farfar
 
Karl Elias Andersson född 4 augusti 1893
född i Rättvik,senare avflyttad till Stockholm där han avled 1976.
 
Jag håller på att samla information om min svärfars familj eftersom min svärfar dog redan när min man var liten och jag vill att våra barn ska veta mer som sin farfars släkt.
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 07 februari, 2008)

8
Österrike / Äldre inlägg (arkiv) till 13 april, 2013
« skrivet: 2008-02-06, 21:13 »
Tusen tack,Lasse,det är min mans farmor och farfar.Gör lite efterforskningar om dem särskilt för att barnen ska ha lite kännedom om dem i framtiden,min svärfar dog redan 1977 och han och svärmor var aldrig gifta.En sista fråga bara,vet du om hon hette Silberling?
Jag har hittat deras gravplatser iallafall.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 06 februari, 2008)

9
Österrike / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-02-05
« skrivet: 2008-02-05, 02:24 »
Jag undrar om någon vet något om  
Rosa Andersson    Fru
född 1895-01-31 . avliden 1991-12-07 . gravsatt 1992-01-09 på Skogskyrkogården i Stockholm.
Hon lär ha varit född i Wien och kommit till Sverige som ung,någon gång på 1910-talet.Hennes flicknamn ska ha varit Silberling.Tacksam för svar.

10
Löwen / Löwen
« skrivet: 2008-02-04, 23:44 »
Det var ju ännu bättre.Började bekanta mig med Riddarhusets hemsida för några månader sedan,där finns mycket att hämta.

11
Löwen / Löwen
« skrivet: 2008-02-04, 20:49 »
Okej,det var ett mer överkomligt pris än att köpa bokverket inbundet,det kan det ju vara värt.Tack för tips!

12
Archive - Swedish language / Cause of Death: Modersjuka
« skrivet: 2008-02-03, 22:34 »
There´s plenty of ailments women could die from,related to the womb after childbirth.Sometimes the placenta ruptured or didn´t come out properly when the child was out.
 
Today,if it happens,the placenta is removed surgically(i.e under anaesthetic,it´s a painful procedure) by scraping the womb clean.This may cause extensive bleeding,sometimes blood transfusion is necessary afterwards.Back then,a placenta which didn´t come out properly could result in sepsis,infection and death.
And also,women who have given birth many times(as was more usual then than now)will bleed more than other women after birth.Today mothers with many(say 4+) pregnancies behind them are checked up extra carefully because of this and the bleedings are stopped by womb-contracting drugs.I suppose they didn´t have any then.
 
I also come to think of post-partum depression/psychosis when I hear Mother´s Passion.It´s a serious mental condition even today,related partly to hormones.
 
 
 
 
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 03 februari, 2008)

13
Löwen / Löwen
« skrivet: 2008-02-03, 21:54 »
Ah,tack så mycket,nej,universitetsbiblioteket har jag inte så långt till,tack för tipset.Där borde jag ju kollat med en gång.

14
Löwen / Löwen
« skrivet: 2008-02-03, 20:43 »
Nu kommer en dum fråga.Att köpa verket är dyrt,att hitta uppgifter ur den på nätet nästan omöjligt.Vårt bibliotek har den inte.Var kan man hitta Elgenstiernas böcker enklast för lån?

15
Stenstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-02-03, 04:21 »
John:Tusen tack,huvudet på spiken(min morfars födelsedatum stämmer iallafall,liksom Karls och Elnas dödsår),så det måste vara rätt personer.Elna kallades alltid Ella,så jag tror väl att det tillsist blev hennes tilltalsnamn som alla kände henne vid.Morfar hade även en syster,Anna-Britta Teresia,född i september 1924.
Min morfar hade dessutom en faster vid namn Elsa(efternamn minns jag ej just nu,ska fråga min mor)i just Floby.
Karls far hade visst nämligen även barn i ett annat gifte om jag minns rätt,så min morfar hade fastrar som inte var så mycket äldre än vad han själv var.Tusen tack för att du delade med dig,jag är nybörjare
och tacksam för att veta var man kan börja nysta.
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 03 februari, 2008)

16
35 Äktenskap / Åldersskillnad
« skrivet: 2008-02-03, 00:02 »
Det måste väl ha varit mer accepterat med stora åldersskillnader då än nu,det verkar iallafall ha varit så om man ser tillbaka.Idag krävs det ju inte så mycket för att det reageras på åldersskillnader på mindre än 20 år.Men det förstås,det beror väl på att äktenskapet oftare var en rent ekonomisk angelägenhet då.

17
Stenstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 25 juni, 2008
« skrivet: 2008-01-31, 20:22 »
Min morfar Per Olof Wilhelm Bergkvist föddes(25 maj 1923) och växte upp i Olskroken,Göteborg,men hans föräldrar(Karl och Ella Bergkvist,födda någon gång på 1890-talet) lär(som jag minns att han själv berättade)ha kommit från  Stenstorp,iallafall fadern.Föräldrarna är begravda på Kvibergs kyrkogård i Göteborg.
 
Tyvärr är min morfar död sedan 20 år så jag hann aldrig fråga honom om hans familj,jag var bara 13 då.
Bergkvist är ju inte ett så vanligt namn(iallafall inte i den stavningen) så jag undrar om någon känner till dem.
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 31 januari, 2008)

18
Archive - Swedish customs / Superiority complex
« skrivet: 2008-01-30, 14:09 »
I guess this discussion ties in with the bumber sticker I once saw that read You can allways tell a Swede....but you can't tell him much.
 
I must add that I have heard the version You can always tell an english,you can always tell a dutch.You can always tell an Irish,but you cannot tell him much,several times.
 
The point is,you can twist and turn almost everything in the direction you want and to fit your point.
The real stupidity is found in people who think there is such things as a uniform national character,people who always need answers that are easy to comprehend,and who cannot deal with the fact that every nation is more or less complex.
Some people think all people live according to jantelagen in Sweden,others that all Swedes think they are superior.
I honestly find it very amusing that there still exist people who believe in stereotypes like this.
 
What´s next?All women in Sweden are blonde,called Inga and say ja,ja?I think you get my point.
 
Most people I know find no reason in either belittling themselves when they shouldn´t or think of themselves as being superior.
You simply have to give people a little more credit than that.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 30 januari, 2008)

19
Jag undrar om någon vet något om stavningen Schwartz respektive Swartz och deras inbördes sammahang om det finns något.Är det samma namn som vid någon tidpunkt börjat stavas olika?Hoppas någon förstår vad jag menar...
Min svärmor var nämligen född Swartz(och är tydligen på något vis släkt med Moa Martinsson enligt egen utsago,exakt hur har jag dock inte frågat henne om än),det är därför jag undrar över just det namnet.

20
Efterlysningar / Lakkajärvi, Sara Margareta_
« skrivet: 2008-01-29, 13:42 »
Tusen tack för svar,det märks att jag är nybörjare,det är svårt att veta var man ska vända sig ibland,men nu har jag en startpunkt.Tack till er bägge,Kaisa och Eva!

21
Efterlysningar / Lakkajärvi, Sara Margareta_
« skrivet: 2008-01-29, 06:10 »
Min farmor hette Saara Margareta Lakkajärvi,gift Vogts,och var född i Rovaniemi 1924,död 1979.Tyvärr vet jag inte så mycket mer om henne mer än att hon kom till Sverige omkring 1942 med sin tyske,blivande man Erich(f 1911,d 1988) som enligt uppgift deserterat från tyska armén.
 
De fick tre barn,varav två är födda i Sverige.Vet någon något mer om dem eller är rent av släkt med dem?Jag är nybörjare och vet inte riktigt var jag ska leta så jag börjar så här.
Den som vet får gärna maila mig.
 
 
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 29 januari, 2008)

22
Archive - Swedish customs / Naming the children
« skrivet: 2008-01-29, 05:43 »
Her name was Inger-Maj,is that name actually also considered as two names even if they are connected with a hyphen?I never really thought of it as two names even if it in practice is.
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 29 januari, 2008)

23
Det jag tänker mest på är att alkohol är kärlvidgande och därmed borde kunna försena och fördröja värkarbetet.Annars tror jag knappast att det hade någon stor negativ inverkan om modern tog lite sprit vid förlossningen om hon inte druckit alkohol under graviditeten.Det var ju inte så länge sen man använde morfin vid förlossning.
Lustgas användes ju av överklassen redan på 1800-talet,men knappast av vanligt folk.

24
Lerum / Äldre inlägg (arkiv) till 03 januari, 2009
« skrivet: 2008-01-29, 04:36 »
Undrar lite av nyfikenhet om det finns fler släktingar till min mormors mor Edit Cecilia född Johansson,senare gift med Knut Andersson(med vilken hon fick ett barn,en dotter 1923)här?
 
Kön:   K
Födelsedatum:   1896-12-08
Förnamn:   Edit Cecilia
Adress:   Hallegården
Mannens titel:   Rättare
Mannens förnamn:   Albin
Mannens efternamn:   Johanson
Kvinnans förnamn:   Sofia
Kvinnans efternamn:   Johanson
Kvinnans ålder:   39
 
Gift med
 
Kön:   M
Födelsedatum:   1892-07-14
Förnamn:   Knut Adolf
Adress:   Brännemosse
Mannens titel:   Torpare
Mannens förnamn:   Johan Aug
Mannens efternamn:   Andersson
Kvinnans förnamn:   Emma
Kvinnans efternamn:   Jonasdotter
Kvinnans ålder:   31
 
Jag tror att det är rätt mormorsfar jag fått upp.Det finns iallafall ingen mer Knut Andersson född 1892 i Lerum.Jag ångrar så att jag inte skrev ner vad min mormor berättade om släkten medan hon levde.
 
Jag har också en riktig nybörjarfråga angående sökning i Släktdata.Min mormorsmor tex hette ju Sofia Johanson.
Hur hittar jag vad hon hette som ogift,går det öht att hitta genom sökning på internet?Det får man inte upp uppgift om när man söker på hennes barn.
Går det att någonstans på internet få upp namnen på Edit Cecilias syskon,jag vet att hon hade åtta stycken,eller är det kyrkböcker som gäller?
Eftersom jag har småbarn är det lite svårt för mig att åka runt och leta på olika bibliotek.
Tacksam för tips.
 
 
 
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 29 januari, 2008)

25
Archive - Swedish customs / Naming the children
« skrivet: 2008-01-27, 15:49 »
Few people have only one name today(though my maternal grandmother hand only one,a double name,but her mother had two),today it usually varies between two or three.I have only two,my children however have been given three each.I think today that there are no noticeable difference in name-giving customs between different parts of the country.

26
Vill man hårdra det ordentligt så ska väl inte namnbyte genom ingifte räknas som legitimt namnbyte heller,då kanske man är en wannabe?
Det känns faktiskt nästan fånigt att tala om sitt efternamn ibland,jag vill absolut inte att folk ska tänka på att det är adligt.För då kan de tro att man tror att man är någon eller försöker använda det på något vis.Jag tror absolut inte att jag är bättre eller sämre än någon annan för att jag gift mig med någon som råkar ha ett adligt namn.Jag är samma som när jag hade ett vanligt borgerligt namn.Att byta namn när jag gifte mig,även om jag var lite över 30,kändes naturligt för att hela familjen(vi fick barn innan vi gifte oss) skulle ha samma namn utan en massa jobbiga mellannamn.Inget märkligt.
 
Däremot tycker jag att det är en kluven känsla att så många tar utdöda adelsnamn utan att ha anknytning till dem idag,det känns historiskt fel,det finns andra namn att ta om man vill ha något mer udda.Låt utdöda namn vila i frid.
Att folk sedan hittar på namn som låter adliga,låt dem göra det!Det spelar väl ingen roll?Det måste väl vara otroligt många namn,inte minst adelssläkternas namn,som en gång är påhittade.Allt förändras,det är bara att acceptera.
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 24 januari, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av cecilialoewen den 24 januari, 2008)

27
Allmänt om adel / Baltisk adel
« skrivet: 2008-01-24, 20:16 »
Ja,det finns adelssläkter av baltiskt ursprung som är introducerade på svenska riddarhuset.Jag tillhör en av dem,men det finns betydligt fler.

28
Allmänt om adel / Hur många människor tillhör adeln idag?
« skrivet: 2008-01-24, 20:14 »
Är alla som tillhör en introducerad adelssläkt i princip greve,grevinna,friherre eller friherrinna?Låter väldigt generöst definierat.

29
Förnamn - A / Alexander
« skrivet: 2008-01-24, 19:50 »
Namnet Alexander är grekiskt från början,är sammansatt av ord som betyder försvara och människa.

30
Förnamn - A / Aleidis
« skrivet: 2008-01-24, 19:48 »
Vill veta hurpass ovanligt detta namn är och om någon vet mer om dess historia i just formen Aleidis(har hittat information om att bara en kvinna i Sverige fn bär detta namn).Jag vet att det härstammar från det tyska Adelheid och att det förekommer i Nederländerna och Norge.
Anledningen att jag frågar är att min dotter fått detta namn.

Sidor: [1]