ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Marcus Boman

Sidor: 1 [2] 3
501
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 27 september, 2015
« skrivet: 2015-08-07, 15:44 »
Irene,
 
Jag har tyvärr ingen större kunskap om Borgeby:arna och delarna därunder så jag kanske inte borde uttala mig i frågan.
 
Men vad jag tror så framgår det i 1500-tal och 1600-talskällorna (landskapshandlingar, domböcker etc.) är att det nog redan då fanns två separata Borgeby-hemman. Om detta stämmer så är det väl enklast att tro att det just rör sig om Södra (tidigare kallat för Östra) och Norra (tidigare kallat för Västra) Borgeby.
 
Ingvar Dahl och hans genomgång av 1503 års listade hemman, se http://idahlgen.scienceontheweb.net/skatt15031540/1503/fryksdalsherad1503.htm, nämner Borgeby på tre olika rader och jag har svårt att tro att alla tre raderna skulle ha med ett och samma hemman att göra.
 
Se även Ingvar Dahl och 1540 års hemman, http://idahlgen.scienceontheweb.net/skatt15031540/1540/sunne1540.htm, här nämns Borgeby i alla fall på två olika rader. Samma sak här. De separata raderna borde väl indikera att Borgeby är namnet på två olika hemman?
 
Min utgångspunkt just nu är nog att ett eventuellt Ur-Borgeby, om det funnit och om det klyvts, måste ha klyvts innan 1500-talets början.
 
Jag försökte tolka målet direkt via ArkivDigital men gav, kanske lite lite för hastigt, upp. Kanske du kan be om läshjälp vid något tillfälle?
 
Om du vill så får du gärna berätta mer om Börje Stenslers samling. Vad är detta? Går det att köpa ett häfte eller en bok? Eller tror du att det går att beställa kopior från någon med tillgång till samlingen?
 
Anders Jonsson verkar, som du är inne på, ha hamnat i By vid ett senare tillfälle. Kanske kan en genomgång av Almqvists domboksuppgifter för hemannet By ge någon ytterligare ledtråd?

502
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 27 september, 2015
« skrivet: 2015-08-06, 13:09 »
Irene,
 
En hypotes skulle kunna vara att en del av Södra (Östra) Borgeby gått från att ha varit arvjord till att bli avlingejord.
Kan man tänka sig att det just är herr Jon som är far till Elin och Anders? Elin gifter sig ju med en präst så helt orimligt är det väl inte att även fadern var präst.
 
Jag vet inte riktigt varifrån du fått uppgiften om att Borgeby var ett helt hemman fram till år 1610. Om jag inte misstar mig så har nog Södra (Östra) Borgeby och Norra (Västra) Borgeby alltid varit två mer eller mindre separata hemman i källorna.
 
Kanske SVAR:s landskapshandlingar kan ge en bättre bild både när det gäller Borgeby:arna och herr Jon och hans eventuella ättlingar?
 
Avslutningsvis, glöm inte att Almqvist är en fantastisk men sekundär källa och att det kan löna sig att gå direkt till de primära källorna. T.ex. står det klart och tydligt att målet blev uppskjutet i den ursprungliga domtexten?

503
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 09 augusti, 2015
« skrivet: 2015-08-02, 22:43 »
Leif,
 
Ryssland heter Venemaa på estniska och Venäjä på finska enligt tidigare inlägg.
 
Enligt Google translate så betyder:
vene: ryska på estniska, båt på finska
venä: rus/Ryssland på finska
jä: is på estniska, medlem på finska
maa: jord på estniska, land på finska
 
Ruser var väl båtmänniskor...
 
P.S. Kanske någon med estniska/finska som första-/andravalsspråk kan utveckla ovannämnda ord vidare? D.S.

504
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 09 augusti, 2015
« skrivet: 2015-08-02, 02:00 »
Olav den helige och Åland.
 
Enligt Sveriges medeltida europeisering (Thomas Lindkvist, 2006) under rubriken Helgonkungar kan man läsa följande stycke:
Olav den helige blev en skyddspatron för det norska kungadömet; han blev Norges evige kung. Han kunde också legitimera sin kungaätt och han blev i en vidare, mer folklig bemärkelse, sinnebilden
för den rättrådige kungen. Kring honom uppstod en rik och varierad litteratur, liksom en omfattande traditionsbildning. Kulten av honom spreds över hela Nordeuropa.
 
Om föregående mening stämmer kanske man inte ska dra alltför stora växlar när det gäller Ålands val av just detta sigillmotiv.
 
(https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/508)
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2015-08-02 10:39)

505
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-24, 22:12 »
Sverres resa var det nog jag som nämnde.
Anledning: ordet östra-saltet (eller liknande) dyker just upp i denna saga.
I Sigvats Östfararevisa, som just nämner rubrikernas Ragnvald, nämns det gröna-saltet som av flertalet och välmeriterade lyftes fram som en variant av just östra-saltet.
Därmed fanns det i alla fall ur min synvinkel en vits med att blanda in Sverres saga i detta fall.
 
Leifs första inlägg och dess rad och önskan Då jag aldrig rört mig så djupt in i de dunkla tassemarkerna, så ser jag fram emot eventuella kommentarer från experter utrustade med pannlampa - och en prestigelös diskussion var väldigt befriande att läsa.
Jag kan bara hoppas att prestigelösheten kan få fortsätta även om det innebär lek blandat med allvar och vissa eventuella utvikningar.
Vilda spekulationer hör nog också till när man som amatör ska försöka tolka en urgammal kort, koncis, dold och oerhört svårtolkad kenningsladdad vers.

506
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-24, 18:06 »
Leif.
 
Du var ju inne på ett Sjöland i närheten av Mälardalen i tidigare inlägg
 
Jag nämnde att det mest troligaste är väl att (som många varit inne på) det står fel och att det istället borde stå Roden.
 
Dumt nog stannade jag inte där utan lyfte fram en högst osannolik förklaring.
I korthet: kanske nämnde man det danska Själland som en femte del av Sverige i syfte att spinna vidare på en äldre Gefjonmyt (Mälarens innandöme plöjs ut och blir till Själland)?
 
Vissa menar att danska Själlands landsyta mer liknar Vänerns vattenyta än Mälarens vattenyta och vill därför ha Vänern och inte Mälaren med i Gefjonmyten (tror det står Lögen i originalet så frågan är väl relativt öppen).
 
Jag spann, återigen av ren dumhet, vidare på detta och frågade om inte också Gotland i form faktiskt påminner mycket om Vänern för att inte nämnda Öland och Vättern.
 
För enkelhetens skull så kan du med stor fördel hoppa över detta totalt misslyckade inlägg helt och hållet.  
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2015-07-24 18:11)

507
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-24, 17:33 »
1/ Göta älv=stor flod. Svar: javisst. Men inte med ett så stort/brett utflöde att det passar storleken på hela Själland. Detta gäller väl även Mälaren och dess mynning. Kanske var passformerna (landytor, vattenytor & mynningstorlekar) en aning bättre i båda fallen för 1-2 tusen år sedan? Men ingen lär väl bli riktigt nöjd i slutänden då det väl är själva myten i sig som är underlig.  
 
2/ Intressant synpunkt. Så en möjlig felaktig transkription till ett östsalt (med varianter) än till ett mer ursprungligt Austfold/Østfold?
Kan norska fold med svenska fält att göra?
Eller med fåll (1: fåll=veck=?vattenvik?, 2: fåll=inhägnad plats)?
Ett grönt fält låter faktiskt betydligt bättre än ett grönt salt i mina öron även om jag nog känner en viss tveksamhet till denna tänkvärda förklaringsmodell.

508
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-23, 21:12 »
Själland och Vänern ser faktiskt väldigt lika ut men då Vänern helt saknar ett större utflöde i havet så denna förklaring är väl mindre trolig. Mälaren har, framför allt borde ha haft för 1000-1500 år sedan, ett större utflöde i havet. Detta spelar ingen större roll då vi vet idag att inget av alternativen är sanna. Kanske fanns det ett behov även hos danska regenter att via sagor knyta an till gamla kungar/gudar i alla fall hos Snorre verksamma just i Mälardalen?
 
Gotland och Vänern samt Öland och Vättern inte helt olika heller...

509
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 27 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-23, 18:24 »
Angående ”saltet” i Österfararvisan.
 
Enligt https://notendur.hi.is//~eybjorn/ugm/skindex/sigv3.html står det”gronu salti” i en av visans verser.
”Gröna saltet” får man förmoda att det betyder.
 
Kan det vara en poetisk omskrivning av Östersjön? Ja, det låter väl högst rimligt som redan nämnt.
 
Andra, amatörmässiga förslag, skulle kunna vara:
1/ ”Grenmarr” en del av Viken utanför ”Grenland” i Norge?
2/ Grönt ”hav”=grönt (platt) landområde, grön slätt?
3/ Grön skog (saltus=skog)? (Saltus även=betesmark, bergspass, dal, ravin, glänta?)
 
Tillbaka till Östrasalt, östra saltet.
Mest troligt är väl att det igen rör sig om just Östersjön.
 
Men då jag inte får Sverres saga (http://heimskringla.no/wiki/Sverres_saga) att riktigt gå ihop.
 
Sverre befinner sig i ”Vermeland” (Värmland), vänder sig emot ”Østersalt” (Östersjön?), tar sig igenom skogar till ”Eikesherred” (Ekshärad), ”Molung” (Malung), ”Jarnberaland” (Dalarna?), ”Herdaler” (Härjedalen?), ”Jæmteland” (Jämtland) upp till Nidaros får man förmoda.
Varför nämner man ett Östrasalt här när resvägen verkar gå igenom skogar, dalar, sjöar och älvar upp till Trondheim?
 
En andra (ungefär liknande?) resa görs vid ett senare tillfälle då återigen från ”Vermeland” (Värmland) östöver mot ”Østresalt” (Östersjön?) via ”Jarnberaland” (Dalarna?), ”Helsingeland” (Hälsningland), ”Alftar” (Alfta), upp till ”jæmterne” (jämtarna) och ”Undursøy” (Andersön, Storsjön, Östersund).
Även här kan man fråga sig varför ett Östrasalt nämns även om det är mer rimligt denna gång då Alfta faktiskt inte ligger långt ifrån just Östersjön.
 
Eller kan man tolka ”salt” som land i vissa fall som i Sverres saga och kanske också i Sigvats visa?
Östra saltet = östra färdvägen genom skogar, dalar och berg?
Om så inte bara en östlig lantlig väg utan också just en grön väg.
 
Men visst, Östersjön är nog ett mer säkert kort

510
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-22, 02:00 »
Angående Östersjön, annorlunda väderstreck, äldre kartor etc.
Se bl.a. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Nuremberg_chronicles_-_map_2 .png
Här finns en ö Silandia med i alla fall...

511
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-22, 01:22 »
Jag har ingen förklaring alls (=saknar gedigen adekvat kunskap/utbildning för ämnet i fråga).
 
Mer en reflektion att Snorres uppgifter accepteras ibland, ibland inte (=inget fel i detta givetvis, självklart helt i sin ordning, men en yttre betraktare, kanske pga fantasilöshet, kan emellanåt betrakta det som en aning godtyckligt när vissa uppgifter accepteras och andra inte) [du accepterar Snorres uppgifter om ett Sjöland öster om stora delar av Uppland men inte att Sigvats slutmål var Götaland till exempelvis. I själva verket kanske endast Roden åsyftades med Sjöland och kanske gick verkligen resan till Skara i Västergötland men vem kan egentligen veta].
 
Om jag inte är helt ute och cyklar så hade en arkeologiprofessor (Björn Ambrosiani? Med flera? Eller någon helt annan?) en idé om att man ofta föreställde sig Mälarens innandöme som liggandes i norr och allt det som vi idag vet ligger öster om Mälaren i söder av någon anledning förr i tiden. Om detta verkligen stämmer och om detta verkligen kan förklara saker och ting över huvudtaget har jag ingen aning om.
 
I alla fall, det är ett spännande område och du lyfter fram spännande teorier/hypoteser!
Tyvärr tillhör jag den skara som är väldigt intresserad men saknar djupare kunskaper...
 
Resans slutmål? Bra fråga. Finns svaret inbakat en aning kryptiskt i visan eller är det tomt på information om detta?
Vad säger förresten olika slaviska källorna om Ragnvalds eventuella/förmodade förehavanden i Ryssland?

512
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 23 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-21, 22:45 »
S*land en del av Svitjod?
Hur många källor förutom Olav den heliges saga (Heimskringla, Snorre Sturlasson) nämner detta?
Om det endast är Snorre och om han i många andra fall antas vara ute och cykla varför skulle han då inte vara ute och cykla även i detta fall?
S*land (se vissa stavningsvarianter ovan) låter för övrigt väldigt (läs extremt) likt Själland (Sjælland).  
En lustig historia som faktiskt associerar det danska Själland med just Mälardalen och Sverige är ju legenden om Gefjon (se https://sv.wikipedia.org/wiki/Gefjon).
 
Förresten, hur ser benämningen av Åland ut genom historiens lopp (första belägg, olika namn/stavningar etc.)? Kan man finna någon passage alls där Åland benämns som Sjö-/säl-/s*l-land?
 
Och för att gå tillbaka till Sigvats Östfararvisa. De enda ortnamnen som dyker upp har väl mest rimligtvis med Norge och västra Sverige att göra (Eidskog, Strinda, Lista). Visan är extremt kortfattad, koncis och svårtolkad men är det egentligen något i visan som kan få ögonen att vilja falla på just Mälardalen, Åland, Finland eller Ryssland i detta fall. Någon annan mer begåvad/fantasifull person kan kanske komma med en lista?
 
Och internetsidor med anknytning till I.E.J. kanske man gör bäst i att ignorera eller ta med en stor nypa salt. Men var och en får väl dra sina egna slutsatser...

513
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-12, 00:10 »
Götaland lär överhuvudtaget inte nämnas av Sigvat.
 
Jag kan köpa detta då mitt eget tolkningsförsök av visan (se bl.a. https://notendur.hi.is//~eybjorn/ugm/skindex/sigv3.html) stannade vid exakt första ordet i exakt första raden. Jag förstår på det stora hela ingenting av visan och dess innehåll.  
 
Men mer exakt vad nämns då av Sigvat i samma visa som får dig (eller någon annan) att tro att resan kan ha gått till östra Svealand, Åland eller Finland istället?
 
gronu salti=eventuellt Östersjön?
görðum=eventuellt Gårdarike?
 
Men mer?

514
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-10, 00:06 »
Själv har jag absolut ingen aning men Sula i Norge ligger i området Møre og Romsdal. Och vad hette en jarl där på 800-talet?
Jo, en hette Ragnvald Mørejarl.
Namnlikheten är ju slående även om namnet kanske var ett vanligt dåtida överklassnamn.

515
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-09, 22:22 »
Styrbjörn Starkes morbror en trolig Ulf jarl tillika skald enligt SBL.
 
Enligt Skáldatal hette Styrbjörn sterki:s skald Úlfr Súlujarl.
 
Men vad åsyftas med Sulu i detta fall?
 
Kan det vara den norska ön Sula (https://no.wikipedia.org/wiki/Sula)?
 
Eller ön Selaön i Mälaren (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sela%C3%B6n)?
 
Två högst amatörmässiga förslag men bättre än inga förslag alls...

516
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-05, 00:18 »
Kanske några DNA-studier, intressanta för ämnet i fråga, som pågår i Polen just nu eller?
 
http://www.eupedia.com/forum/threads/31303-Where-did-Great-Moravians-go-after-th e-collapse-of-Great-Moravia

517
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2015
« skrivet: 2015-07-01, 11:12 »
En hel del slaviska kungligheter (med band till nordiska potentater) kan nog också finnas begravda i katedralen i Poznan, Polen.
Tester av kvarlevor här i jämförelse med dito annorstädes (Ryssland, Sverige, Danmark, Norge, England) skulle i bästa fall kunna hjälpa till med att bekräfta/dementera några av släktskapsteorierna.

518
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2015
« skrivet: 2015-06-30, 07:26 »
Och gröna saltet i samma visa. Varför skulle det inte kunna identiskt med Grenmar (https://no.wikipedia.org/wiki/Grenmar) i närheten av Grenland (https://no.wikipedia.org/wiki/Grenland). Alltså Oslofjorden och inte Östersjön?

519
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2015
« skrivet: 2015-06-30, 07:15 »
Men Eiðaskóg i  Austrfararvísur måste väl ändå ha med Eidskog i Norge nära Sverige och Värmland att göra?
 
Var hamnar man i visan rent logiskt i Sverige (läs: var finns Ragnvald) om man rider in i Eidskog?
 
Austrfararvísur
https://notendur.hi.is//~eybjorn/ugm/skindex/sigv3.html
 
Eidskog
https://no.wikipedia.org/wiki/Eidskog
https://no.wikipedia.org/wiki/Eskoleia

520
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2015
« skrivet: 2015-06-29, 14:59 »
Inlägget hör kanske bättre hemma under annan rubrik men ändå närliggande.
 
Finns Olof skötkonungs förmodade dotters sankta Annas (Ingegerds) kvarlevor begravda i Sofiakatedralen i Novgorod i Ryssland och skulle det vara möjligt för någon forskargrupp att försöka med en DNA-extraktion?
 
Finns Knut den stores kvarlevor begravda i katedralen i Winchester i England + samma frågeställning?
 
Skulle det gå att via DNA-tester påvisa ett nära släktskap mellan Anna och Knut?
 
Olof skötkonungs grav lär väl aldrig återfinnas. Om hednisk begravning i så fall bränd askgrav, om kristen dito i så fall obränd skelettgrav? Gravplatsen, rimligast i närheten av Sigtuna, Gamla Uppsala, Skara eller Husaby, eller annan ort?
 
Kan Ragnvald, hans gemål och barn också de finnas i ryska gravar? Vad säger visorna/sagorna?

521
Ragnvald Jarl / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2015
« skrivet: 2015-06-18, 08:21 »
svia tyggi?
Kan tyggi vara relativt synonymt med ord som duke och hertig?
 
http://www.etymonline.com/index.php?term=duke&allowed_in_frame=0
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/ (obs! sökord: hertig, tåg, töja)

522
Suhoinen / Suhoinen
« skrivet: 2015-05-21, 22:26 »
Mikrofilmade skattelängder får man förmoda.
I skattelängder framgår vad jag vet tydliga släktskap inte alltför ofta så återigen skulle jag ta tidigare nämnda uppgifter med en stor nypa salt.
Tyvärr är bäst att tillägga.

523
Suhoinen / Suhoinen
« skrivet: 2015-05-21, 19:58 »
Jag skulle nog stanna vid Pål/Påvel.
Är tidigare lämnade uppgifter hämtade ur kyrkoböcker (födda, vigda, döda) eller domböcker där släktskapet tydligt framgår?
Svaret är nog förmodligen tyvärr nej så jag skulle nog mest betrakta uppgifterna som möjliga/spekulativa och absolut inget mer.

524
Häradsindelning / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2015
« skrivet: 2015-05-07, 17:51 »
Dag Stålsjö, en forskare? Mer en journalist med dragning åt det pseudovetenskapliga kanske. Dick Harrison däremot är givetvis en forskare i ordets rätta bemärkelse och bör nog inte nämnas i samma andetag som Stålsjö. Om man nu vill nämna ett namn utöver Harrison varför då inte nämna den augustprisbelönade Maja Hagerman.

525
00 - Lagar / Högmålsbalken
« skrivet: 2015-04-08, 17:13 »
Kristofferslandslag
 
H ö g m æ l i s b a l k e r.
 
VI. ¶ Forgör nokor androm meth trull doom
 
VI.
Förgör man manne eller konu, kona konu eller manne, meth truldom, swa ath hon eller han faar dödh aff, miste liiff siit fore tolka gerning; man scal stægla oc konu brenna, oc witi thet meth heredznempd som för ær sagt.
 
Se vidare: http://project2.sol.lu.se/fornsvenska/01_Bitar/B.L1.A-KrL.html

526
Vet någon vad detta är / Vet någon vad detta är
« skrivet: 2015-04-07, 17:52 »
Kanske kan kallas för tisteljärn på svenska?
Se bild och bildtext här: http://www.fsbb.se/birgernilsson/F%C3%B6rem%C3%A5l%20101-200/index.html
 
Kopierar in bildtexten här:
 
Verktyg.
Tisteljärn av gjutjärn i form av oval skål med två klor, L53xB3xH5 cm.
Handtag av trä.
För uppdragning av tistlar.
1900-talet.
 
 
P.S. Eller varför inte maskrosjärn, ogräsjärn, maskrosuppdragare, ogräsuppdragare, tisteluppdragare. D.S.
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2015-04-07 18:12)

527
Vet någon vad detta är / Vet någon vad detta är
« skrivet: 2015-04-06, 23:34 »
http://gardenandwood.co.uk/product/star-patent-daisy-grubber/
Ser mycket lik ut en tidigare bild här.

528
Odd,
Nej sund skepticism ska man inte behöva skämmas för.
Inte en chans, var min första reaktion när ogräsverktyg nämndes som förklaring första gången.
Hur som helst, hoppas att du får fler förslag (liknande eller helt andra) och att du finner en förklaring som känns rimlig!

529
Odd,
 
Ja vad säger man, sent skall syndaren vakna.
 
Om nu detta (o)gräsliga förslag inte faller i god jord så får du väl med (olje)lampa och (olje)lykta leta vidare och jag kan väl bara hoppas att du inte hoppar i galen tunna. Men vem vet kanske träffar du huvudet på spiken om du nu ändå skulle binda fast dig vid denna tunna förklaring.
 
 
 
Skämt åsido,
 
Om du har möjlighet, kan du väl höra med en amerikan/engelsman vad som åsyftas med daisy och grubber.
Om man köper förslaget att daisy kan ha med korgblommiga blommor så kanske det kan vara av intresse att både tistlar och maskrosor verkar tillhöra denna grupp.

530
http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/daisy
http://www.oxforddictionaries.com/definition/english/grubber
 
Så lite slarvigt summerat: ett verktyg för att gräva upp korgblommiga växter?

531
Skålen mellan gaffeln och skaftet gör väl det möjligt att använda sig av hävstångsprincipen med andra ord.

532
Google bildsök på: Daisy Grubber
T.ex. http://www.bobstoolbox.com/daisy-grubber-p-310.html?osCsid=b7tba7s32uap4d4oaoc1d 6inv6
Andra nyckelord: weeding, weeder, garden, tool etc.

533
Byggnader och miljöer / Kyrka i bakgrunden
« skrivet: 2015-04-02, 00:42 »
Fjällgatan?

534
Monpenne / Monpenne
« skrivet: 2015-02-17, 00:52 »
Kapten, Närke-Värmlands regemente
Se bl.a. Länsstyrelsen i Örebro län. Landskontoret 1624-1900 EIca:29 (1652-1652) Bild 1030 / sid 102 (AID: v402862a.b1030.s102, NAD: SE/ULA/110403).

535
Vitsand / Äldre inlägg (arkiv) till 25 mars, 2015
« skrivet: 2015-02-13, 15:35 »
En liten varning om man läser Ortnamnen i Värmlands län kan kanske vara på sin plats?
Jag får känslan av att författarna haft en fixidé att huvudförklaringen till alla ortnamn slutandes på by(n) måste ha med ett personnamn att göra. Jag tror man gör klokt i att våga frångå denna tolkning och leta efter alternativa förklaringar.

536
Nej Bo om du var fel ute är det nog bara mitt fel. Jag inbillade mig att det kunde ha med Vista härad att göra men i ärlighetens namn ser jag inte vad det står.
Om någon har en susning om vilket ortnamnet i fråga kan vara får ni mer än gärna meddela detta.

537
Ja och tack Bo för ditt förslag!

538
Tack Olle!
Själv kommer jag bara fram till ett förmodat Mellby(n) i ett härad slutandes på sta(d) i Småland.
Lite märkligt att en jordbit i Småland nämns med tanke på att det rör sig om värmlänningar som gör upp om jord i Ransäters socken i Värmland.

539
Letar efter Mellby(n) eller liknande i Vista härad i Småland.
Eventuellt något före ortnamnet i stil med Lilla/Stora, Västra/Östra eller dylikt.
Se vidare Kils häradsrätt AIa:21 (1754-1756) Bild 166 (AID: v107832.b166, NAD: SE/VA/11168)

540
Skragge / Skragge
« skrivet: 2015-01-28, 10:00 »
Nu har jag som hastigast gått igenom Karlstads rådhusrätts renoverade domböcker 1622-1709 och kan bara komma till samma slutsats som Erik ovan att fadern till murmästarna och bröderna Daniel Simonsson, Lars Simonsson och Nils Simonsson var murmästare Simon Larsson i Karlstad. Tyvärr fann jag inget namn på Simons föräldrar eller giftermål. Simons far måste ju har varit en Lars men var och när denne man levde och vilka som var hans föräldrar eller giftermål lär vi kanske aldrig få veta.
En arbetshypotes skulle kunna vara att häxprostens Elof Skragges förmodade far Anders Larsson och Simon Larsson var bröder men om det går att finna stöd eller motbevis för detta det tvivlar jag på.
 
Hur som helst, de som fortsätter att kalla murmästarnas/brödratrions far för länsman/murmästare Simon Simonsson i Uggelsäter kan nog dra något riktigt riktigt gammalt över sig.  
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2015-01-28 10:03)

541
Tingberg / Tingberg
« skrivet: 2015-01-25, 23:26 »
Sal. hustru Karin Anderdotter ... hennes son Erik Tingberg...
 
Se Karlstads rådhusrätts renoverade dom den 8/12 1700 fol. 74v-75v.
 
Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Värmlands län EVIIBAA:1204 (1695-1700) Bild 6560 / sid 75 (AID: v84678a.b6560.s75, NAD: SE/VALA/0382503)

542
Höffner / Höffner
« skrivet: 2015-01-24, 19:36 »
Och (hel/halv)brodern Kristian får man förmoda.
VKBR3.
***
Post 254433
Kristian
Född 22/7 1700 i Långserud (Värmland)
Far
Höffner, Martin
Förare
Mor
Maria
Övriga uppgifter
Ort ej angiven
--------------
Källa: C:1
***

543
Höffner / Höffner
« skrivet: 2015-01-24, 19:26 »
Kanske detta från VKBR3 kan ha med Lars Gustav att göra?
***
Post 268572
Lars
Född 8/10 1712 i Lövåsen, Stora Kil (Värmland)
Börd: Ä
Far
Martin
Fänrik
Mor
(Ingen namnuppgift)
--------------
Källa: C:3
Registeranmärkning
dp
***

544
Höffner / Höffner
« skrivet: 2015-01-24, 18:14 »
Angående syskonskaran på minst fyra.
 
Från Värmlands Kyrkboksregister 3.
 
***
Post 254352
Petter
Född 8/10 1697 i Ärteviken, Långserud (Värmland)
Far
Mårten
Mor
Maria
--------------
Källa: C:1
Registeranmärkning
Ort och faderns efternamn svårlästa
***
OBS! Tycker att det nog står född i Ämmeskog, Långserud och visst heter fadern Mårten Höffner. Se vidare Långserud CI:1 (1693-1747) Bild 144 / sid 270 (AID: v7874.b144.s270, NAD: SE/VA/13352)  
 
***
Post 268719
Fredrik
Född 3/2 1716 i Stora Kil (Värmland)
Börd: Ä
Far
Höffner, Mårten
Fänrik
Mor
(Ingen namnuppgift)
--------------
Källa: C:3
Registeranmärkning
dp
***
 
***
Post 268850
Anna Lisa
Född 28/9 1718 i Stora Kil (Värmland)
Börd: Ä
Far
Höffner, Mårten
Löjtnant
Mor
(Ingen namnuppgift)
--------------
Källa: C:3
Registeranmärkning
dp
***
 
Varför finner jag inte Lars Gustav?
Vilka fler barn (hel- eller halvsyskon fanns det)?
Mårten var alltså gift med två olika Marior. Finns det vigseldata?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2015-01-24 20:30)

545
Höffner / Höffner
« skrivet: 2015-01-23, 06:58 »
Kils härads dombok
15-21/10 1728
Mål nummer 95 (18/10 1728)
(Kils häradsrätt AIa:10 (1728-1732) Bild 37 (AID: v107821.b37, NAD: SE/VA/11168))
 
Föraren Petter Höffner med omyndiga syskon Lars Gustav, Fredrik och Anna Lisa nämns.

546
Skragge / Skragge
« skrivet: 2015-01-20, 22:41 »
Erik, tack för, för mig, mycket intressanta uppgifter!

547
Werner / Werner
« skrivet: 2015-01-20, 22:36 »
Karlstad rådhusrätt 1661-07-03
 
Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Värmlands län EVIIBAA:1200 fol. 24v-25r
(Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Värmlands län EVIIBAA:1200 (1660-1670) Bild 75 / sid 25 (AID: v84674.b75.s25, NAD: SE/VALA/0382503))
 
Håkan Månsson Werner, länsman i Fryksdalen.
Far: Måns Börjesson
Morbror: Anders Olofsson
En Anna Håkansdotter, Barbro Håkansdotter och Olof Håkansson nämns. En bättre genomgång kan klargöra om någon av dessa är länsmannens mor eller mors släktingar.

548
Skragge / Skragge
« skrivet: 2015-01-18, 13:53 »
Kan Anna Roos tjänstepiga Karin Danielsdotter som testamenteras hemmanet Rosenberg vara identisk med Karin Danielsdotter Skragge som 1691 gifter sig med komministern Gabriel Falk och som senare hamnar i Skog i Frykeruds församling?
 
Testamentet, se vidare: Kils härads dombok 17-19 september 1684, Kils häradsrätt AIa:4 sid. 114-115 (AID: v66251.b65.s115).
 
Om jag tolkar domboken rätt så verkar Karin ha tjänstgjort som piga sedan barndomen.
 
Lagerborg säger att murmästaren Daniel Simonsson dog 1669 och att han lämnade efter sig en hustru med många små barn (se Lagerborg sid. 197).
 
Kan man tänka sig att murmästaren hade en dotter Karin som blev faderlös tidigt och som under barndomen började tjänstgöra som piga hos adelskvinnan Anna Roos och som för lång och trogen tjänst fick hemmanet Rosenberg i samband med att Anna Roos upprättade sitt testamente 1683 (registrerat 1684)?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2015-01-18 14:03)

549
Fryksände / Äldre inlägg (arkiv) till 05 februari, 2015
« skrivet: 2015-01-16, 12:05 »
Tillfällighetsfynd.
 
Dombok 18 mars 1674, fol. 4v, Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Värmlands län EVIIBAA:1201 (1671-1682) Bild 151 / sid 5 (AID: v84675.b151.s5, NAD: SE/VALA/0382503)
 
Änkan Annika Mårtensdotter i Röbjörkeby, Fryksände och hennes sal. man Börje Persson nämns.

550
Skragge / Skragge
« skrivet: 2015-01-02, 02:11 »
Länsmannen Anders Nilsson i Råglanda (förmodligen Botilsäter).
En son kallas för Anders Andersson Skragge (länsman även han?).
En svåger sägs vara regementskvartermästaren Olof Sparv.
Hustrun till Anders Nilsson, en Britta Eriksdotter?
Är det sonen Erik som benämns Erik Andersson Skragge?
Erik, även han länsman?
Men hur hänger denna familj ihop med Simonarna och Uggelsätarna?
Några idéer?
 
Se bl.a.:
Göta-Hovrätt-Advokatfiskalen-Värmlands-län-EVIIAAAL-24-1676-1680-Bild-13-sid-18 (v81415.b13.s18)
Göta-Hovrätt-Advokatfiskalen-Värmlands-län-EVIIAAAL-24-1676-1680-Bild-27-sid-46 (AID: v81415.b27.s46)
Näs-häradsrätt-AIa-3-1676-1686-Bild-31-sid-55 (AID: v66312.b31.s55)
Näs-häradsrätt-AIa-3-1676-1686-Bild-44-sid-81 (AID: v66312.b44.s81)
Näs-häradsrätt-AIa-6-1697-1702-Bild-30-sid-28 (AID: v66315.b30.s28)
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2015-01-02 02:22)

551
Skragge / Skragge
« skrivet: 2015-01-02, 01:38 »
Carl-Johan Ivarsson nämner i ett inlägg den 19 november 2012 två syskon Simon Amundsson och Karin Amundsdotter (Amund i Mässviks barn).
De återfinns även i en dom från Näs härads dombok den 18-19 september 1674 (se bland annat renoverade domboken sid. 48, AID: v81414.b217.s49).
Om jag tolkar domen rätt så är Anders Olofsson i Bänterud i Kila socken morbror till syskonen Simon Amundsson i Mässvik och Karin Amundsdotter.

552
Skragge / Skragge
« skrivet: 2015-01-02, 00:23 »
Om jag inte misstar mig var begreppet syskonbarn det man använde för att beteckna kusiner i alla fall under 1600-talet.
Kanske står det verkligen kusin i befordningsförslaget. Men menade man då kusin (syskonbarn) eller frände (släkting)?
 
Förresten, den yngre Ture hur kommer han in i bilden?
Hade Olof Lagerborg och brodern Daniel Lagerborg en bror (halvbror) Ture Skragge (född circa 1724?)?
Eller är denna uppgift helt uppåt väggarna och skrotad numera?
Om mer sant, kan man då tänka sig att denne Tures mor hade förfäder som sammafaller med Roslags-Tures förfäder (framförallt någon Ture/Turesson/Turesdotter)?

553
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-31, 17:14 »

554
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-31, 17:13 »

555
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-31, 17:12 »
Ovan
Braunerhjelm del 5_1 s 157 nr 480
Braunerhjelm del 5_1 s 158 nr 480
 
Nedan
Braunerhjelm del 5_1 s 132 nr 410
Braunerhjelm del 5_1 s 137 nr 425

556
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-31, 16:58 »

557
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-31, 16:53 »

558
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-31, 00:57 »
Ser ut som att jag får lov att skrota min teori!
 
Tack för motbeviset!
 
Nu blev det (i alla fall för mig) svårare att få ihop det förmodade kusinskapet.
 
 
 
Lite mer från början av 1600-talet...
 
Bland ryttarna i Östersysslet (inklusive Grums härad) år 1600 (Värmlands handlingar 1600:10, fol. 47r, bildid: A0051152_00277):
Simon Månsson, Solberg (skatte), Segerstads socken, Grums härad
Ture Andersson, Trossnäs (arv och eget), Nors socken, Grums härad
 
1601 som 1600 (1601:10, bildid: A0051155_00134, ryttare Ture Andersson utan hemmanangivelse nämns också på bild bildid: A0051155_00161).
 
1602 som 1600 (1602:8, fol. 81r, bildid: A0051160_00157).
 
Bland ryttarna år 1603 (1603:10):
Ture Andersson, Årtan (kloster), Segerstads socken, Grums härad (bildid: A0051164_00045)
Simon Månsson, Solberg (skatte), Segerstads socken, Grums härad (bildid: A0051164_00047)
 
Så Ture bodde i eller fick skatt från Trossnäs fram till och med 1602 sedan Årtan från och med 1603.
Jag tog med Simon Månsson i och med hans personnamn utan att riktigt veta om han platsar bland Skraggarna.

559
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-30, 23:22 »
Erik, över 80 år var också min första tanke.
Liksom du tvivlar jag och tror mer på det du tror dvs. att det borde läsas som över 60 år.
 
Om detta kan stämma så borde Ture vara född omkring 1550 (+/- något decennium kanske). Dvs. ungefär ett sekel innan den eventuella sonsonen Ture Skragge födelse. Lite långa generationer men fullt rimligt. Man kan nog tänka sig att Simon Turesson var en av de yngre bland Tures barn.
 
I övrigt, din tanke på att Sone-namnet kan ha gått i arv är spännande och fullt möjlig!
 
Det slår mig nu att Tures far Anders borde vara relativt samtida med Sone i Uggelsäter (nämnd bl.a. 1540, se tidigare inlägg). Om man får spekulera fritt (eller kanske till och med hej vilt) så skulle man då kunna tänka sig att Ture var måg till Sone och svåger till Sones förmodade son Simon Sonesson.

560
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-30, 21:49 »
Spännande Sven-Erik!
 
Kanske flyttades kompaniet redan år 1680 (eller i slutet av 1679) med andra ord.
 
Ibland finns en sidokommentar om avancemang i längderna. Synd att du inte fann något dylikt. Det hade suttit fint med en överstruken Ture Skragge i Årtan med en kommentar om att han avancerat till korpral.
Vi får väl hoppas att du missade denna  
(Men tyvärr så finns den väl inte)
 
Ett annat alternativ är att fortsatta på Karins linje (se inlägg 26/12 ovan) och hoppas på att ett patronymikon dyker upp i uppländska domböcker. Finns Lyhundra härads domböcker (original/renoverade) hos Arkiv Digital?
Har du/vi tur nämns korpralen vid något tillfälle som Ture Simonsson Skragge. Karin fann ju Johan Skragges patronymikon.
 
Jag gillar din idé om att Skraggenamnet ärvs via modern. Problemet är att faderns personnamn Simon är ett typiskt Skraggenamn så jag ställer mig frågan om det inte kan vara Simon Turessons mor som i så fall var en Skragge. Med andra ord kan ryttaren Ture (alternativt Ture Andersson) ha varit gift med en NN-dotter Skragge. Kan den Kerstin Simonsdotter som nämns i Grums domböcker 1654 vara en mor och den person som Skraggenamnet går igenom?
En snabb slarvig moderniserad transkription av målet följer här:
Grums härads dombok 19-20 maj 1654 (AIa:1 sid. 28, AID: v66225.b18.s29):
 
Näst kom Ingrid Månsdotter i Åshammar i Grums socken, och för sig och sin syster Gunilla, krävde av Simon Turesson i Årtan i Segerstads socken sitt fäderne uti de tre korna och ena oxen, som deras fader hade med sig, när han satte bo med deras moder Kerstin Simonsdotter. Men efter hon måste bekänna, när Simon berättade, att korna dog och oxen såldes, medan hennes fader var ute i Tyskland, ty kändes hennes fordran i ty kraftlös. Vad de 6 fåren och 4 svinen an(be)langar, som var tillstädes, efter bemälte Ingrids faders död uti hennes styvmoders bo, efter de föröddes för än Simon kom hem från fiendeland, och kan ej till att ärva där uti eller annat det ringaste, ty kändes han och fri för vars och ens tilltal om dem.
 
Funderingar:
* Går det att finna Måns som ryttare eller var han måhända knekt? Var och när i så fall?
* Simon rustade men red han också själv ibland som ryttare? Oftast verkar han ha haft en tjänare (en Jöns Persson enligt rullorna om jag minns rätt), en måg (en Lars Tolsson enligt rullorna om jag minns rätt) eller en son som ryttare (Ture Skragge, i varje fall under åren 1676-1679).
* Kerstin Simonsdotter, var hon mor eller styvmor till systrarna? Kan hon ha varit styvmor till Ingrid och Gunilla men mor till Simon?
* Var Kerstin Simonsdotter en Skragge? Kan det vara en Simon i Uggelsäter (alternativt annan känd Skragge-relaterad ort) som är far till Kerstin?
 
Kusinskapet.
Detta kan vara sant men detta vet vi inte med säkerhet för närvarande. Om det är sant så tror jag att man inte ska låsa fast sig vid uppgifter härrörandes från den äldre Skragge-forskningen.
Min egen helt obevisade teori är att Simon Turesson skulle kunna ha haft en bror Olof Turesson och att sistnämnda var far till den adlade Olof Lagerborg. Är det känt utom all rimlig tvivel att Lagerborgs far hette Olof Olofsson? Finns det källor där detta framgår?
 
Tillbaka till Årtan och tidigt 1600-tal.
En nyantagen ryttare Anders Turesson rider för Årtan enligt Rullor 1623:1 fol. 13r (Bildid: A0053012_00016; se även Värmlands handlingar 1623:15 fol. 82r, Bildid: A0051213_00090). Anta att fadern var Ture Andersson och att han dog omkring 1620/1621 och att modern fick tre år skattelindring som änka, så stämmer det relativt bra att det är dags att börja rida igen för att få fortsätta besitta hemmanet och/eller skatten från hemmanet. Notera att Årtan var ett kronohemman.
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-12-30 21:52)

561
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-30, 19:13 »
Han och hans frihet nämns igen 1621, eller snarare änkan som verkar ha fått fortsätta med skattelättnaderna tre år till enligt ett nytt kungligt brev den 10 februari 1621 (se Värmlands handlingar 1621:2, bildid: A0051209_00150 och A0051209_00206).
Här följer en högst amatörmässig transkription av sedeln eller brevet (modern svenska).
 
Vi låter dig veta, Per Olofsson att vi nådigast har efterlåtit den gamle Ture Anderssons efterlåtne änka tre års frihet på det hemmanet hon besitter för vissa och ovissa persedlar efter hennes framlidne man har varit en gammal krigsman, och hon sitter efter med en hop faderlösa barn, låt henne denna frihet njuta, här rätta dig efter, av Karlbergs gård den 10 februari år 1621.
Kristina R. S.

562
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-30, 18:21 »
Kanske en militärhistoriskt kunnig person kan yttra sig mer i frågan?
Jag har emellanåt sett befälsgrader som kapten över bönderna och som ovan hövitsman över bönderna men tror att dessa titlar inte är synonyma med kapten respektive hövitsman. Kanske använde man den vanliga bondebefolkningen som en reserv och satte äldre erfarna militärer som befäl över dessa reserver?
Kan den utgamla men erfarna ryttaren Ture Andersson i Årtan fått uppdraget att bli befäl over bönderna just i detta syfte?
 
Två Ture i Årtan under tidigt 1600-tal låter inte alltför troligt som du är inne på.
Men innan jag känner mig mer säker önskar jag att någon vågar sig på att tolka åldersuppgiften i ÄL II (Älvsborgs lösen 1613, bildid: A0066074_00037). Kan det stå att han är över 60, 70, 80 eller 90 år gammal?
Hans skattepost är överstruken men om det beror på att han är ryttare eller för att han är utgammal vet jag inte. Om det beror på åldern kan man ju fråga sig vilken åldersgräns man hade när man inhämtade skatten i samband med Älvsborgs lösen för år 1613.
 
Jag kan också hålla med om att det är mer troligt att ryttaren nämnd 1654 (Karlstads rådhusrätt) håller till i närheten av Karlstad. Problemet är att jag inte finner någon annan ryttare Ture under tidigt 1650-tal vid en hastig genomgång av rullorna men jag kan ju givetvis ha missat en hel del. Men jag tror inte, helt utan bevis, att denna ryttare är identisk med Ture Simonsson Skragge i Årtan.
 
Sist denna gång, gamla ryttaren Ture Andersson är förlänat enligt Värmlands handlingar 1614:13 skatten från Årtan under sin livstid och så enligt kungligt brev daterat 9 mars 1614 (se vidare bildid: A0051193_00012). Ture Andersson och hans friheter nämns fortfarande i handlingar för år 1620 (se Värmlands handlingar 1620:2, bildid: A0051208_00335). Om det går att återfinna samma information i senare landskapshandlingar är för mig inte känt.

563
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-30, 03:09 »
Värt att nämnas trots en högst osäker släkttillhörighet?
En Ture Jonsson rider för Bålstad i Köla socken 1652.
(Rulla 1652:3, fol. 29r, bildid: A0053644_00034)

564
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-29, 23:11 »
En Ture Andersson, hövitsman för bönderna, bosatt i eller skatt från Årtan i Segerstad, nämns 1612/1613 (se Värmlands handlingar 1612:6, bildid: A0051188_00329 och A0051188_00332; 1612:12 bildid: A0051189_00294).
 
Är det samma Ture som nämns som utgammal ryttare i Årtan 1613 (se Älvsborgs lösen 1613 bildid: A0066074_00037)?
Det står en åldersiffra i samma längd men den vågar jag mig inte på att tolka.
 
Enklast är det väl om det är en och samma person. Men frågan infinner sig, kan en utgammal ryttare verkligen samtidigt vara hövitsman över bönderna?
 
Erik, har du något datum för rådusrättsdomen från år 1654 (eller AID)?

565
Nyed / Område i Nyed
« skrivet: 2014-12-28, 22:36 »
Gällserud enligt Värmlandsrötter och Kartsök.
 
http://www.varmlandsrotter.se/varmland/s-nyed-start.htm
http://kso2.lantmateriet.se

566
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-25, 16:00 »
Kanske redan nämnt men en Johan Olofsson/Olsson Skragge nämns som ryttare för Lerhol i Brunskogs socken, Jösse härad, Värmland år 1679 under Magnus Breitholtz (Rullor 1679:12, SVAR bildid: A0053992_00072).
 
Kan denna Johan vara identisk med den Johan Skragge som nämns som ryttare i Vantunge, Husby socken, Lyhundra härad, Uppland år 1683 under samma ryttmästare (Livregementet till häst, Generalmönsterrullor, 1683, AID: v375291.b2810.s281)?
 
Om så, då i alla fall minst en värmlänning som flyttade med i samband med kompaniflytten.

567
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-22, 08:27 »
Enligt Braunerhjelm:
År 1681 förflyttades Breitholtz' kompani från Värmland och förlades i Roslagen.
 
Att ett helt kompani flyttar är väl orimligt men kanske kan några befäl och ryttare från samma eller andra närliggande kompanier ha flyttat med?
 
Magnus Breitholtz kompani för år 1679 kan du finna i Rullor 1679:12.
I samma rullor finns en ryttaren Ture Skragge (Simon Turessons son Ture Skragge för Årtan i Segerstads socken och Grums härad) men under Erik Jonsson Sturks kompani. Var man finner Sturks kompani under 1680-talet är för mig obekant.
Kan Ture Skragge som rider för Årtan år 1679 under Sturk vara densamme som nämns som korpral år 1683 i Roslagen under Breitholtz? Kan denne Ture ha slagit följe med Breitholtz och även han flyttat ifrån Värmland till Uppland?

568
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 31 december, 2014
« skrivet: 2014-12-21, 01:18 »
Sven-Åke,  
 
Om du har vägarna förbi Krigsarkivet kanske det skulle kunna löna sig att gå igenom några volymer i regementsräkenskaperna.  
 
Det ska finnas en hel del rullor i dessa räkenskaper som ännu inte är filmade av SVAR eller Arkiv Digital.  
 
Arkiv: Sverige, rytteri Upland, Regementsräkenskaper -1723  
Serie: Diverse räkenskaper  
NAD referenskod: Referenskod SE/KrA/0024/022/G I  
 
Om du har tur kanske du kan följa Ture Skragge tillbaka i tiden och se var han finns som gemen ryttare innan korpralskapet.

569
Bergenhem / Bergenheim / Bergenhem / Bergenheim
« skrivet: 2014-11-29, 13:33 »
En Botolf Jonsson i Byn, Ekshärads socken, nämns bland nyskrivna knektar 1640.
Om han tillhör släktkretsen eller inte vet jag ej.
Källa: Roterings- och utskrivningslängder, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0025/0/92 (1640-1641), bildid: A0054940_00008
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-11-29 13:34)

570
02) Militära rullor / Roterings- och utskrivningslängd
« skrivet: 2014-11-29, 13:23 »
Det jag inte kan tolka utelämnar jag med frågetecken (?).
 
Gudmund Olofsson i Askersby, står i pant för sin son Sone Gudmundsson till att ??????? honom uppå generalmönstring
 
Obs. Jag har moderniserat den egna tolkningen.
 
Se vidare bild enligt nedan, då några rader från sidans slut.
 
Roterings- och utskrivningslängder, Arkiv med löpande volymnumrering, SE/KrA/0025/0/92 (1640-1641), bildid: A0054940_00008

571
Några familjemedlemmar nämns i Grums härads dombok den 23-24 juli 1651.
 
Ryttaren Nils Jonsson och hans hustru Karin Nilsdotter i Algustad, Segerstads socken. Länsmannen Torsten Nilsson i Västby, Kils härad, sägs vara svåger till Karin.
 
Länsmannen sägs också ha en styvson vid namn Jost Persson (Pedersson).
 
(Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Värmlands län EVIIAAAL:5 (1651-1652) Bild 18 / sid 26 (AID: v81396.b18.s26, NAD: SE/VALA/0382503))

572
Skulle det vara möjligt framöver att ArkivDigital gör det möjligt att varje bild också har en egen allmän textdokumentsida där användare kan skriva in transkriptioner, kommentarer eller liknande till bilden i fråga?

573
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2015
« skrivet: 2014-11-18, 11:17 »
16 augusti 1647
Laga ting, Väse härad
Sid. 107-109
 
10 februari 1648
Laga ting, Väse härad
Sid. 116-120
 
Finnen Anders Hansson i Ölmbäck, Väse socken. Äldsta sonen Hans Andersson. Yngre sonen Kristoffer Andersson.
Finnarna Sigfrid Toresson ifrån Hedåsen och Mickel i Jangshöjden, Sunne socken, nämns som hastigast.
Mordrelaterat mål, skjuts till hovrätten.
 
En högst chansartad hypotes.
Kan Hans Andersson ovan vara identisk med den Hans Andersson som etablerar sig med sin familj i Hedåsen i Sunne?
 
Vad säger skogsfinnsexperterna?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-11-18 11:24)

574
Allmänt / Krono under skatte, Värmland, 1630
« skrivet: 2014-11-15, 09:26 »
Krono under skatte, Värmland, 1630
 
Enligt Nationell ArkivDatabas (NAD) referenskod SE/VA/10044/F 1 a/5:
***Citat***
På begäran av Arvid Pedersson, bokhållare över Nerike och Värmland samt Nora och Linde bergslager har Petter Dobber, underlagman i Värmland, kopierat på pergament k. M:ts fullmakt för Arvid Pedersson att till ett belopp av 10.000 riksdaler försälja kronohemman under skatte samt Kungl. Maj:ts konfirmation på verkställda försäljningar. 3 sigill, 1 borta.
***Slut citat***
 
10000 riksdaler. Hur många hemman kan det då ha varit frågan om?
 
Om det var en större affär, finns denna nämnd i den historiska litteraturen?
 
Går informationen ovan igen när det gäller jordaffärer i sjäva domböckerna?
 
Om den tidigare kronojordens besittningsrätt var betydande köptes väl jorden främst av landborna/åborna själva, men om den var satt ur spel i just detta fall kan man tänka sig att en hel del nya individer flyttat in.

575
Förkortningar / Hjälp med förkortning
« skrivet: 2014-11-08, 03:46 »
Lectionis gnarus enligt Varnum AI:1 (1737-1744) Bild 9 / sid 5 (AID: v44700.b9.s5, NAD: SE/GLA/13613).

576
Förkortningar / Hjälp med förkortning
« skrivet: 2014-11-07, 18:35 »
Varianten lectionis gnari ger i alla fall två googlingsträffar.

577
Förkortningar / Hjälp med förkortning
« skrivet: 2014-11-07, 17:26 »
Du har givetvis rätt, allt finns faktiskt inte.
Så vi kanske är först ut denna gång.  
 
Men med tanke på hur mycket som finns så borde det finnas några liknande exempel kan man tycka.
Personligen vill jag nog helst se några andra goda exempel innan jag köper förklaringen (som dock låter väldigt rimlig).

578
Förkortningar / Hjälp med förkortning
« skrivet: 2014-11-07, 15:22 »
Hej och tack Christina,
 
Det var också min gissning!
 
Det tråkiga är att man inte får några träffar alls när man googlar lectio gnarus.
Enklaste förklaringen till detta borde vara:
1 Orden är rätt men måste böjas annorlunda.
2 Orden är rätt men det saknas ett mellanliggande ord.
3 Det rör sig trots allt om andra ord.
 
Kanske en latinare kan hjälpa till med att reda ut?

579
Förkortningar / Hjälp med förkortning
« skrivet: 2014-11-07, 11:38 »
Vad kan Lect. Gn. (exempel Sunne AI:7 (1750-1752) Bild 6 / sid 1) alternativt Lect. gnar. (exempel Sunne AI:6 (1747-1749) Bild 6 / sid 1) betyda?
(Se kolumnnamnen överst på sidorna)

580
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 10 maj, 2015
« skrivet: 2014-10-31, 01:55 »
Komminister Gabriel Falk i Frykerud (död under 1720-talet).
Var han verkligen son till en Erik (Erici) (en uppgift i Edestam bland andra källor)?
Vem är då den Gabriel D. Falk som nämns i en inneliggande handling tillhörandes Kils härads dombok från år 1722?
Om det nu rör sig om ett D kan man då med tanke på att en son hette Daniel tänkas sig att D står för Danielsson?
Eller har skrivaren skrivit fel och ska det istället stå Daniel Gabrielsson Falk?
Se vidare Kils häradsrätt FIa:1 (1720-1724) Bild 111 (AID: v433823.b111, NAD: SE/VA/11168)

581
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-10-23, 23:52 »
1607 den 8? januari? ting i Väse härad.
Hustru Bengta Jönsdotter? har sålt Erik Larsson? all sin del i Glumserud för 4 fat järn.
Landskapshandlingar, Landskapshandlingar
Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1607: 3 (1607), bildid: A0051175_00008
 
(Meddelandet ändrat av MAbo 2014-10-23 23:55)

582
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-10-23, 21:03 »
Det låter spännande och bra att bilderna redan finns.
Jag kan då bara hoppas att någon lägger upp dem på ett publikt nätforum så att fler som jag som inte har hängt med sedan Fryxells dagar också får en chans att detaljgranska dokumenten.
Tack för boktipset förresten!

583
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-10-23, 15:34 »
Angående Glumserud och gamla dokument.
 
1
Om jag läser De värmländska medeltidsbreven (http://libris.kb.se/bib/7748336), där tre 1400-tals brev nämns, rätt så finns transkriptioner av dessa i Namn och bygd 1922 (?http://libris.kb.se/bib/8259020?). Kan även vissa 1500-tals brev finnas med här?
 
2
Dalslands diplomatarium (http://libris.kb.se/bib/7797854) nämner något 1400-tals brev samt listar de brevägarens namn (en godsägare i Väse, förmodligen fortfarande i livet). Jag vill inte nämna några namn här men visst vore det fantastiskt om ägaren tillät en proffsfotograf med senare kameramodell att avfotografera alla gamla dokument? Ännu mer fantastiskt vore det ju om de högupplösta färgbilderna sedermera hamnade på ett publikt nätforum.
 
3
Några böcker om Väse.
Väse : kulturhistoriska bilder (http://libris.kb.se/bib/2589606)
Väse : Kulturhistoriska bilder : Upptecknade (http://libris.kb.se/bib/1362502)
Väse socken i forntid och nutid : bidrag till socknens historia (http://libris.kb.se/bib/1211542)
Kan transkriptionen av brevet från 1589 finnas med i någon av dessa böcker?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-10-23 16:19)

584
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-10-21, 22:39 »
Erik om du kommer på i vilken bok du hämtat uppgifterna så hör gärna av dig.
Det vore mycket intressant att bläddra i denna bok.

585
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-10-21, 11:51 »
Är detta ovannämnda domboksnotis från 1629?
 
Väse härads dombok
26 augusti 1629
Sid. 19
Kantrubrik Håkan Svensson i Filipstad om en jordepart i Glumserud
 
Se: Väse häradsrätt AIa:1a (1620-1669) Bild 14 / sid 19 (AID: v66330.b14.s19, NAD: SE/VA/11106)

586
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-10-20, 22:05 »
Fin insats Erik.
Är fastebrevet från år 1589 digitaliserat (direkt eller indirekt via en senare källa)?

587
24 Rekord / Antal samma dopnamn i rad i födelseboken
« skrivet: 2014-09-20, 16:42 »
Fyra Kerstin på raken i Lysviks födelsebok från år 1759 (Lysvik C:2 (1727-1765) Bild 78 / sid 145 (AID: v7829.b78.s145, NAD: SE/VA/13349)).
Rekordet förmodligen ganska snart tangerat eller förbigånget.

588
Äldre uttryck / Äkta - oäkta m m
« skrivet: 2014-09-20, 12:52 »
Instämmer med Maud, kloka ord från Urban!
 
Bernadotte och Westling nämndes här ovan och det är (var) ju som bekant en vagel i ögat för flertalet traditionsbundna genealoger. Hur bör man benämna huset framöver enligt deras principer? Westling, Bernadotte-Westling, Westling-Bernadotte, oäkta grenen Bernadotte, eller varför just inte bara fortsätta med Bernadotte (detta är väl planen också)?
Kanske kan man ha i åtanke att namnet Bernadotte faktiskt härrör från en kvinna, då Germaine de Bernadotte som var gift med Joandou du Poey. Den sistnämnda en agnatisk förfader till Karl XIV Johan (om alla Wikipedia sidor nu kan stämma). Var namnet dyker upp första gången är för mig totalt okänt.
 
(Meddelandet ändrat av mabo 2014-09-20 18:16)

589
Äldre uttryck / Äkta - oäkta m m
« skrivet: 2014-09-20, 02:35 »
Maud, jag har läst dina inlägg flera gånger men förstår fortfarande inte hur man kan betrakta en person med laglig rätt att bära ett namn som en orättmätig bärare av namnet. Men visst det beror ju som vanligt på hur man definierar begreppen.
Varför överhuvudtaget lägga till onödigt värdeladdade ord när man inte behöver göra detta (som i fallet Huss under en annan rubrik)? Annat är det givetvis när man försöker återge en källa så ordagrant som möjligt (t.ex. ett ogift pars barns födelseboksnotis från gångna tider).
 
(Meddelandet ändrat av mabo 2014-09-20 02:36)

590
Äldre uttryck / Äkta - oäkta m m
« skrivet: 2014-09-19, 20:09 »
Om nu X har en laglig rätt att bära ett namn är då inte X en rättmätig bärare av namnet.
Återigen, varför inte använda andra termer som t.ex. yngre/äldre grenen/släkten istället för onödigt laddade ord som äkta/oäkta?
Och i fallet Huss: om nu inte den äldre grenen hade ensamrätt på att bära namnet Huss förstår inte heller jag varför man väljer att kalla yngre grenar eller oberoende namne för oäkta.

591
Äldre uttryck / Äkta - oäkta m m
« skrivet: 2014-09-18, 23:30 »
Huss, den äldre grenen/släkten
Huss, den yngre grenen/släkten
Är inte beteckningar som ovannämnda (eller snarlika) både raka på sak och befriade från termer som kan upplevas som omoderna/stötande?

592
Det handlar väl bara om en CD/DVD skiva. Skivan (och prestationen) är fantastisk i mina ögon men varför ska någon behöva älska (eller motsatsen) skivmakarna förstår jag inte. Varför dra upp (ner) tonläget till dessa nivåer?
 
(Meddelandet ändrat av mabo 2014-09-13 10:40)

593
Kils härads dombok
Kils häradsrätt AIa:2 (1657-1673) Bild 215 / sid 415 (AID: v66249.b215.s415, NAD: SE/VA/11168)
Äldre kullen, möderne uti Västby och Ulvsby...
Yngre kullen, möderne uti Vik...

594
Finemang!
Tack Anders!

595
Det blev ju helt fel det där...
 
Bättre termer är kanske:
 
Y-DNA, manlig patrilinjär testperson eftersökes  
mtDNA, matrilinjär testperson eftersökes

596
Stora Kil / Stora Kil AI:5 (1761-1766) AID: v13256.b45.s41
« skrivet: 2014-08-29, 07:37 »
Stora Kil AI:5 (1761-1766) AID: v13256.b45.s41
 
Mårten Pettersson (född 1734 7/12) med familj.
Men vart flyttar de omkring 1760/1765?

597
Jag skulle vilja se ytterligare två kategorier någonstans under Genetisk genealogi (DNA). Något i stil med:
 
Y-DNA, manliga agnatiska testpersoner eftersökes
mtDNA, kognatiska testpersoner eftersökes
(Eller någon liknande)
 
Där skulle en DNA-test-intresserad släktforskare kunna söka (*) efter nu levande ättlingar till någon anfader/anmoder att testa. Givetvis kan endast avlidna ättlingar nämnas på forumet men resten skull kunna tas via eposten mellan intresserade.
 
* Gärna under egna rubriker så att det inte blir så grötigt.
 
Låtsasexempel:
Anbytarforum » Genetisk genealogi (DNA) » Y-DNA, manliga agnatiska testpersoner eftersökes » Jacob Johan Anckarström
”Jag söker efter nu levande manliga manslinjeättlingar till Jacob Johan Anckarström.”

598
Det föds en Sven i Male, Sunne den 26 april 1718, son till Anders Norberg och Ingeborg Danielsdotter (utomäktenskaplig). Kan man tänka sig att Anders senare byter namn?

599
Östra Ämtervik / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2015
« skrivet: 2014-08-23, 00:17 »
Nu var det väl inte fråga om husförhörslängder heller...  
 
Frågan gällde födelseboken (C:4) och där står det Alkjersserud (om jag läser rätt). I den hfl (AI:4) som täcker samma tid står det Alkärserud i registret men Alkjerserud i själva längden. Du kommer med varianten Alkärrserud.
 
Det var just detta som var min poäng, så många stavningsalternativ men samma hemman. Det skulle underlätta om man alltid också försökte lista den moderna vedertagna stavningen (Ålkärrsrud enligt Kartsök) något som jag själv misslyckades med i mitt förra inlägg. Ålkärrserud fick det bli den gången. Se, en variant till!
 
Om jag inte är helt ute och cyklar så använder sig Almqvist (dombokssammanställningarna) och Värmlands Kyrkoboksregister sig också av Ålkärrsrud (precis som Kartsök).
 
Förresten, googlar gör nog de allra flesta förr eller senare när de stött på en ny ana eller ett nytt ancestralt område men jag kan ju givetvis ha fel.
 
Vilket debattämne detta Ålkärrsrud har blivit! Vi får se om Reinfeldt och Löfven hakar på.

600
Swedish language / Fasteman - Kumiskt kläde - Själagift ?
« skrivet: 2014-08-20, 19:09 »
Kanske några hintar från dessa sidor (sökord: fast*)?
http://g3.spraakdata.gu.se/saob/
http://www.etymonline.com/

601
Östra Ämtervik / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2015
« skrivet: 2014-08-20, 18:22 »
Tänk jag tycker precis tvärtom. Att behöva googla med alla äldre högst varierande stavningsalternativ är bara ett gissel. Det hjälper mycket om man försöker ligga nära den nu vedertagna benämningen som möjligt. Sedan kan man ju alltid lista både den äldre (texttrogna) och den nutida (tp enligt kartsök eller liknande källa) och detta har vi väl gjort nu tillsammans i alla fall.

602
Östra Ämtervik / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2015
« skrivet: 2014-08-20, 01:56 »
Och längre upp på sida bör det vara Skacksjö (istället för Skagsjö).

603
Östra Ämtervik / Äldre inlägg (arkiv) till 06 januari, 2015
« skrivet: 2014-08-20, 01:54 »
Ålkärrserud ska det nog vara.

604
Du har nog rätt Stefan! Nortons varning lyder Threat name: WS.Reputation.1 och om jag fattat rätt har detta just med bristfällig filstatistik att göra. Jag gör som Carl var inne på och inaktiverar Norton under uppdateringen.

605
Norton 360 tycker inte om uppdateringsfilen (27 juni 2014). Någon annan som får en varning?

606
Höffner / Höffner
« skrivet: 2014-08-15, 22:35 »
Nedan ett totalt obevisat antagande presenterat helt utan några källor alls.
Kanske någon kan bekräfta/dementera uppgifterna med olika källreferenser?
Innan varje steg (personernas existens, släktskapet mellan föräldrarna och barnen) är bevisat så bör man givetvis inte använda sig av dessa uppgifter.
 
1. Olof Daniel Westling
 
2. Olle Gunnar Westling
3. Anna Kristina Eva Westring
 
6. John Einar Westring
7. Nanny Birgitta Hugg
 
12. Johan Gregorius Westring
13. Anna Samuelsdotter
 
24.  Westring
25. Anna Håkansdotter
 
50. Håkan Samuelsson
51. Karin Jönsdotter
 
102. Jöns Jonasson
103. Kerstin Larsdotter
 
204. Jonas Persson
205. Karin Ernstdotter
 
410. Ernst Eriksson
411. Kerstin Jönsdotter
 
820. Erik Nilsson
821. Marit Matsdotter
 
1640. Nils Eriksson
1641. Elisabet Höffner
 
3282. Ernst Höffner
3283. Maria Rachow
 
6564. Mårten Höffner
6565. Katarina Svensdotter

607
Höffner / Höffner
« skrivet: 2014-08-15, 11:41 »
Tack Bertil.
Det stammer, Nordensvan har inget mer om Nils än ovan.
Jag undrade nog egentligen om det ens existerat en Nils Höffner vid Närke-Värmlands regemente vid något tillfälle?

608
Höffner / Höffner
« skrivet: 2014-08-14, 02:53 »
I Nordensvan, delen levnadsteckningar och sidan 29 nämns Nils Höffner med kommentaren Var 20 okt. 1658 fänrik på Joh. Petterson Moses komp..
 
Men enligt en rulla (Rullor 1620-1723, , SE/KrA/0022/1658/4 (1658), bildid: A0053699_00263) för samma kompani ifrån den 13(?) oktober 1657 till den 29(?) oktober 1658 heter fänriken Nils Klöver (Klöffuer).
Är det jag som ser dåligt eller står det inte Klöver?
 
I en annan rulla (Rullor 1620-1723, , SE/KrA/0022/1658/7 (1658), bildid: A0053702_00346) för samma kompani den 1 juli 1658 heter fänriken Nils Nilsson.
 
Har det ens existerat en Nils Höffner son till Mårten Höffner?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-08-14 03:30)

609
Höffner / Höffner
« skrivet: 2014-08-11, 01:59 »
En soldat Björn Ernstsson lejd av Anders Olofsson i Långerud Fryksände enligt Rullor 1620-1723, , SE/KrA/0022/1675/8 (1675), bildid: A0053919_00031.
Kan det vara en son till Ernst Höffner?

610
Indirekt intresserad av:
L?der(t)/Lyder(t) von Stra(h)lendorf(f)
Överstelöjtnant och chef för en värvad skvadron 1631.
Finns i rullorna 1631: 22-26.
Framförallt intresserad av var han befinner sig åren före 1631.
(Skvadronen till hörde Jakob Duwalls regemente men verkar ha varit väldigt fristående)

611
Övriga källor / Pommerska handlingar
« skrivet: 2014-08-08, 11:48 »
I till exempel kommentarerna till volymen 20 under serien 1631 års räkenskaper och arkivet Militieräkningar (SE/KrA/0455) nämns Pommerska handlingarna.
 
Men var finner man dessa?
 
Några exempel också från Militieräkningar:
Om de återfinnas skola de föras till serie Pommerska handlingar.
Lagd till Pommerska handlingar 1641/36
Lagd till Pommerska handlingar 1638: 5 b

612
Rachow / Rakou / Rakow / Rakov / Rachow / Rakou / Rakow / Rakov
« skrivet: 2014-07-27, 20:15 »
Efternamnet Rachow i Tyskland: http://www.verwandt.de/karten/absolut/rachow.html
(Fler träffar i nuvarande nordöstra Tyskland)
 
I Polen finns/fanns följande efternamn enligt http://www.herby.com.pl/ (klicka på länken Słownika Nazwisk Współcześnie w Polsce Używanych och sök på Rachow eller Rakow):
Rachow
Rachowaniec
Rachowczyk
Rachowiak
Rachowicka
Rachowicz
Rachowiec
Rachowiecki
Rachowka
Rachowniak
Rachowski
Rakow
Rakower
Rakowicka
Rakowicz
Rakowicz-Raczyński
Rakowiczów
Rakowiec
Rakowiecki
Rakowitsch
Rakowski
Rakowski vel Rak
Rakowski vel Rydzyński
Rakowy
 
Kanske kan man anta att polskans –ow motsvaras av tyskans –au och ryskans –ov (Rachau, Rakau, Rachov, Rakov)?

613
Bergenhem / Bergenheim / Bergenhem / Bergenheim
« skrivet: 2014-06-23, 09:05 »
Länsman Nils Botolfsson i Svineberg Sunne
Drottning Kristinas brev den 9 april 1649
 
(Jordeböcker, Jordeböcker Värmlands län, SE/RA/55201/55201.17/18 (1649), bildid: A0055922_00045)
 
(Något om brevet bör väl finnas med i Riksregistraturet också)

614
01) Brev m. m. - 1400-talet / Kristoffers landslag
« skrivet: 2014-06-19, 00:21 »
Jag har försökt att omstava orden i ett stycke (flock 4 i högmålsbalken) i ovannämnda landslag så att de följer mer nutida stavningsförslag men utan att vare sig ändra i ordföljd eller att lägga till/ta bort ord eller ändra för mycket när det gäller det grammatiska. Jag har också låtit bli att ersätta ålderdomliga ord med mer nutida synonyma ord.
 
Jag känner mig dock högst osäker på om jag lyckats med omstavningarna i och med att mina kunskaper om fornsvenska ord och fornsvensk grammatik är mycket klena. (Det samma gäller nog nutidsvenskan ävenså tyvärr).
 
Förslag på ändringar mottas tacksamt!
(Jag vill alltså ligga originalet så nära som möjligt men stava så modernt som möjligt)
 
 
 
* Originalet från http://project2.sol.lu.se/fornsvenska/01_Bitar/B.L1.A-KrL.html:
 
H ö g m æ l i s b a l k e r.
 
IIII. ¶ Om nokor menniskia forgör sik sielff.
 
IIII.
Kan swa jlla athbæras, ath nokor menniskia forgör sik sielff, huru ledis thet hælzt henda kan, tha scal han til scogs föras oc i baale brennas, wtan ath oppenbart waare ath han för swa affwita worden war, ath han engom waada wægia wiste, tha maa han j iordh græuas wtan kirkio gaard; oc naar tolken scadi skeer, tha scal genast heredz höffdinge budkafla vpskæra oc heredzting sampna. Heredznempd ægher thet maal ranzaka, oc heretzhöfdinge dom agiffua. Arffua tes döda taki gotzet.
 
 
 
* Min version:
 
Högmälesbalk.
 
4. Om någon människa förgör sig själv.
 
4.
Kan så illa åtbäras, att någon människa förgör sig själv, huruledes det helst hända kan, då skall han till skogs föras och i bål brännas, utan att uppenbart vore att han för så avvita vorden var, att han ingen våda väja visste, då må han i jord grävas utan kyrkogård; och när tocken skada sker, då skall genast häradshövding budkavle uppskära och häradsting samla. Häradsnämnd äger det mål rannsaka, och häradshövding dom avgiva. Arving(ar) dess döda tager godset.

615
01) Brev m. m. - 1400-talet / Kristoffers landslag
« skrivet: 2014-06-09, 22:17 »
Det var vänligt Gunnar. Tack!
(Såg, typiskt nog efter inlägget, bra översättningar i Magnus Erikssons landslag, Holmbäck och Wessén, 1962. Två kapitel [G XIX s. 45 samt J XXXII s. 80-81] i denna bok passade nästan helt perfekt).

616
01) Brev m. m. - 1400-talet / Kristoffers landslag
« skrivet: 2014-06-09, 17:38 »
Är det någon som kan översätta två kapitel (27 och 29) i jordabalken (Kristoffers landslag) till modern svenska?
 
J o r d h a b a l k e r.
...
XXVII. ¶ J huat sakum bonde maa hustru sinne iordh sælia och hustru bondans.
...
XXIX. ¶ J allo aflinga gootze ægher bonde twaluti oc hustru tridiung, æ hwat the köpa eller sælia.
...
XXVII.
 Ey maa bonde hustru sinna iordh sælia wtan tessen maal tiltrengia. Kan wtlendzker hær til landz leggia, hedin eller cristin, faanga bondan eller hustruna oc borth föra, komma ather budh oc bidia bondan eller hustruna aterlösa; nw ær ey til wtan iord henna, tha maa bonden iordh henna sælia oc sina hustru aterlösa; swa maa oc hustru bondans iordh sælia oc sin bonda aterlösa, æn han faangin ær. §.1. Nu kan them hunger henda, oc wilia iord sina sælia sik til födho; ægha the baaden jordh, sæli twaluti af bondans oc tridiung aff hustruna. Nu ægher bonden hwarte iordh eller lösöra, tha maa han sælia aff hustru sinna jord om aarit til sæx mark oc ey meer. Thetta köp scal a tinge laghlica göras oc kunnoga huat nöd them ther til drifuer.
...
XXIX.
 Alt thet bonden oc hustrun köpa saman, bade i iord oc lösörom, mædhen the j hionalagh æro, æghe hustru tridiung oc twaluti bonden aff thy köpeno. Liuta the swa sælia som köpa, tha gange æ a hustruna lut tridiung oc tweluti a bondans.
 
(Klippt och klistrat från http://project2.sol.lu.se/fornsvenska/01_Bitar/B.L1.A-KrL.html)

617
Landskapshandlingar / Landskapshandlingar
« skrivet: 2014-06-08, 16:37 »
Det var intressant Leif. Har du någon lista?
1=?
2=?
3=Enskilda arkiv
4=Statliga myndigheter
5=Kammararkivet
6=?
7=?
8=?
9=?

618
Landskapshandlingar / Landskapshandlingar
« skrivet: 2014-06-08, 12:24 »
Tack Michael. Kanske dags att rensa bort Kammararkivet ut ur institution-arkiv-serie-volym-värdemängderna så gott som det går då med andra ord. Informationen om att en volym tidigare tillhörde Kammararkivet kan ju framgå i en anmärkningscell.
 
Det där med att ange digital referens (AID:s, Bildid:s etc.) istället för eller utöver en fysisk referens kan man ju tycka är ett otyg. Men om både den fysiska och den digitala referensen anges så ser jag bara fördelar (the more the merrier).

619
Landskapshandlingar / Landskapshandlingar
« skrivet: 2014-06-07, 16:17 »
Men jag hittar inte Kammararkivet under Riksarkivet på http://sok.riksarkivet.se/.
Det borde ju då finnas en referens SE/RA/xxx/yyy/zzz/1539:2
(SE=Sverige)
(RA=Riksarkivet)
(xxx=specifik referenskod för Kammararkivet mest logiskt vore ju KA kan man tycka.)
(yyy=specifik referenskod för Landskapshandlingar)
(zzz=specifik referenskod för Östergötlands handlingar)
(1539:2=volym 1539:2)
 
Dessutom årliga räntan i detta fall tillhör 1a häftet och inte det 2a.
 
Tack Carl och säkert har du rätt att jag krånglar till det men jag vill nog starkt hävda att det mest beror på att strukturen redan från början var tillkrånglad och fortfarande är obegriplig för en lekman.

620
Landskapshandlingar / Landskapshandlingar
« skrivet: 2014-06-07, 15:04 »
Tack Carl.
 
Är det denna CD-skiva: http://libris.kb.se/bib/1988356, du har i åtanke?
Går det fortfarande att få tag i den?
Jag hittar denna produkt: http://webbutik.riksarkivet.se/se/kategorier/historia/arkivvetenskap/nad-natione ll-arkivdatabas.html, men OS-kravet=Windows 3.x/95/NT låter ju inte alltför kompatibelt med dagens system Windows 7/8 samt är jag osäker på om det verkligen är här en mer detaljerad landskapshandlingsbeskrivning ingår.
Om det inte är ett upphovsrättsbrott kanske någon kan klippa och klistra in landskapshandlingsinformationen från den riktiga skivan in i detta forum på lämplig plats?
 
Det där med serier. Du har ju mest säkert helt rätt. Men, i min enfaldighet, trodde jag att serier alltid började med en bokstav följt av en romersk siffra och sedan kommer volymerna. I referenskoden ovan [sammanfattningsvis: SE/RA/5121/5121.04/1539:2] finner jag inte en enda bokstav eller romersk siffra efter RA-delen.
 
Men, om jag istället försöker att följa dig och dina riktlinjer så skulle den ovannämnda högra sidan [se SVAR, Bildid; A0048373_00017] istället få denna referens [tror jag i alla fall men den känns inte helt tillfredställande]:
Arkivinstitution: Svensk Arkivinformation Ramsele (SVAR)
Arkiv: Kammararkivet (RA-111010004)
Serie [huvudserie]: Landskapshandlingar (K)
Serie [underserie]: Östergötland[s handlingar] (K V eller K 05) [Imputerat då jag faktiskt inte finner Östergötland här och med ett hopp mellan Södermanland=04 och Småland=06]
Volym: 1539:2 (1539:2)
Häfte: 1 (1) [årlig ränta, obersvera att i denna volym kommer årliga räntan före räkenskapen]
Blad [folio]: 1
Sida [pagina]: Höger [recto=r]
 
Krångligt värre. Inte konstigt att folk ger upp och struntar i referenserna...

621
Landskapshandlingar / Landskapshandlingar
« skrivet: 2014-06-07, 03:02 »
Det finns ju termer för nästan allt men kruxet är ju att finna dem.  
 
Om jag vill ge en överdrivet tydlig referens till låt oss säga höger sida på bilden A0048373_00017 (SVAR, Bildid; A0048373_00017) vad bör jag då ange?  
 
(NAD-referenskoder inom parantes nedan)  
 
Arkivinstitution är givetvis: Riksarkivet (RA).  
 
Arkivet går jag en aning bet på då det består av två nivåer.  
Arkiv, nivå 1: Landskapshandlingar (5121)  
Arkiv, nivå 2: Landskapshandlingar Östergötlands handlingar (5121.04)  
Om det nu rör sig om ett arkiv i ett annat hur benämner jag då dessa arkivnivåer för att markera detta förhållande? Huvudarkiv vs. underarkiv?
 
Serie: ?  
Finns det någon serie att tala om här överhuvudtaget?  
 
Volym och delar av en volym. Men vad kallas en volymsdel som nedan för av ett arkivkunskapsproffs?  
Volym, hela: 1539:2 (1539:2).
Men volymen är ju uppdelad i två delar, årlig ränta=1 [se Bildid: A0048373_00004], räkenskap=2 [se Bildid: A0048373_00086].  
Vad kallas då dessa delar? Volymdel 1 och 2? Häfte 1 och 2? Folder 1 och 2? Mapp 1 och 2?  
Bilden i fokus ligger i den första delen av volymen, dvs. tillhör årliga-räntan-delen.  
Men vilken term bör jag använda mig av för att benämna en volymsdel som sagt var?  
 
Sidan/uppslaget är mer rakt på.  
Höger (r=recto) sida av blad (folio) 1 dvs.  
Sid.=Fol. 1r

622
13 Geografisk och administrativ indelning / Tingsrättsreformen
« skrivet: 2014-06-06, 14:22 »
I samband med tingsrättsreformen (se t.ex.http://sv.wikipedia.org/wiki/Tingsr%C3%A4ttsreformen_i_Sverige) omkring 1970 verkar häradsrätten ha spelat ut sina sista roller.
Men vilka var reformens underliggande lagar?
Jag inbillar mig att SFS 1969:244 kanske skulle kunna ha varit en av lagarna?
Var det då man ersatte alla ord börjandes på häradsrätt med ord börjandes på tingsrätt i rättegångsbalken?
Om ja, var det då den 1 januari 1971 som denna lag trädde ikraft?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-06-06 14:25)

624
Fryksände / Äldre inlägg (arkiv) till 22 april, 2014
« skrivet: 2014-04-20, 00:05 »
Enligt Värmlands Kyrkoboksregister 2:
Marit
Född 4/4 1710 i Östmark, Fryksände (Värmland)
Far
Björnsson, Olof
Mor
Klemensdotter, Rangela
--------------
Källa: C:1
 
Någon som vet mer om Rangela?

625
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-03-18, 23:50 »
Vem var föräldrarna/förfäderna till Torbjörn Svensson Forsman/Forssman alias Thorbernus Svenonis Forsmannus?
 
Enligt Edestam II s. 25 var han värmlänning, student i Åbo 1640, komminister i Karlstad 1661-1667 och död 1667. Inget självklart ursprung listas.
 
Ett visst frågetecken kan kanske sättas när det gäller patronymikonet.
 
Enligt Lagerborg (Ur en Värmlandssläkts öden, 1919) s. 43 nämns en Carl Fredrik Fredenheim (*,**) och ett dokument från 1787 där han skriver: ... at Thorbjörn Forssman har ibland sina förfäder de Skraggar, som tros vara en gammal Norsk adelig famille, men de voro han farfars möderne... samt Hans fädernesätt har vetterligen i tre led från honom tillbaka bodt på hemmanet Mässevik....
 
*Se http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_Fredrik_Fredenheim
**En dotter-son-dotter-son till Torbjörn Forsman (enligt Wikipedia+Edestam)
 
Om jag tolkar Lagerborg rätt och med hänsyn tagen till tidigare uppgifter i denna tråd så skulle sambandet kunna se ut som följer:
 
Simon, länsman
|
NN Simonsdotter, gift med Anders i Mässvik, omgift med Amund
|
?NN Andersson/Amundsson? I Mässvik?
|
?Sven? I Mässvik?
|
Torbjörn Svensson Forsman
 
Kan detta stämma?
 
Vem av Anders/Amunds söner kan det röra sig om?
 
Bodde det en Sven i Mässvik?
 
Lite kuriosa.
Om Wikipediasidorna håller så skulle statsministern Erik Gustaf Boström (statsminister 1891-1900 och 1902-1905) vara en ättling via sin mor (Elisabet Gustava Fredenheim), hennes far (Gustaf Carl Henrik Fredenheim), hans far (just nämnde Carl Fredrik född Mennander adlad Fredenheim), hans mor (Johanna Magdalena Hassel), hennes far (Henrik Hassel), hans mor (Magdalena Forsman) och hennes far (just nämnde Torbjörn Forsman).
 
Men mer behövs nog innan man kan vara riktigt säker...

626
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-03-18, 21:42 »
Grava 1645: Simon murmästare med sonen Daniel enligt räkenskap för kyrkan Grava KI:1 (1636-1706) Bild 20 / sid 16 (AID: v70898.b20.s16, NAD: SE/VA/13155). Skraggar?

627
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2014
« skrivet: 2014-03-17, 11:50 »
Angående En ny gren av släkten Skragge (VärmlandsAnor nr 2013:1, Christian Juliusson och Carl-Johan Ivarsson). Jag kan inte finna någon referens Historisk Tidskrift 1877. Samma uppgift finns i Lagerborg. Det måste röra sig om Historiskt Bibliotek 1877.
 
Se vidare:
 
http://libris.kb.se/bib/417317
 
http://runeberg.org/histbib/3/0466.html
(HB 1877 sid xxviii G. Djurklou)
 
Landskapshandlingar, Landskapshandlingar
Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1614: 13 (1614), bildid: A0051193_00091
 
Artikel om Pelle i Ramstad i Släkt och Hävd Nr 2-3 1965
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-03-17 12:59)

628
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-03-15, 19:04 »
I Braunerhjelms Kungl. lifregementets till häst historia del Biografiska anteckningar... sid. 157 sägs Olof Olofsson Skragge adlad Lagerborg vara kusin med ryttmästaren/översten Ture Skragge. Släktskapet ska framgå av ett befordringsförslag författat den 3/2 1716 av Jakob Danckwardt-Lillieström.
 
Om patronymikonet Olofsson är det riktiga så skulle det kunna innebära, om jag lyckats identifiera rätt Ture Skragge (Ture Simonsson Skragge, se ovan) följande:
 
ALTERNATIV A?
Föräldrar: Ture själv en Skragge eller gift med en Skragge
Bröder: Olof Turesson, Simon Turesson
Kusiner: Olof Lagerborg (son till Olof), Ture Skragge (son till Simon)
 
ALTERNATIV B?
Föräldrar: Ture själv en Skragge eller gift med en Skragge
Svågrar: Olof (måg till Ture) - NN Turesdotter, Simon Turesson
Kusiner: Olof Lagerborg (son till Olof och NN), Ture Skragge (son till Simon)
 
Men detta är för tillfället endast spekulationer.
 
Och frågan är om det kan framgå mer av handlingen från 1716.

629
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-03-14, 23:12 »
I Värmländska porträtt- och bildgravstenar : främst 1600-tal (Bertil Olsson, 2009) nämns en gravhäll (Huggenäs kyrka) som sägs kunna vara Skragge-familjens grav (s. 99). Tyvärr verket inskriften vara utnött.
 
Skulle man kunna undersöka gravhällens yta med hjälp av arkeologiska tekniker/metoder?
 
Något liknande verkar man ha gjort i Ystad enligt http://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/gravstenar-i-ystad-undersoeks-med-rti -teknik-910537.
 
(RTI=Reflectance Transformation Imaging)

630
15 Historia / Västgötska vikingar
« skrivet: 2014-03-14, 22:41 »
Enligt http://asc.jebbo.co.uk/e/e-L.html så står det Hereðalande dvs. inte alls likt Götaland...

631
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 27 mars, 2014
« skrivet: 2014-03-06, 11:04 »
Det kan också löna sig att gå igenom Gunnar Almqvists domboksböcker (Fryksdals härad).
Emsell dyker upp i personregistret i del 3 (1726-1740) med följande hänvisningar: 37ht23, 37ht230, 40vt155.
I del 4 (1741-1750): 43ht198, 45ht292.

632
Allmänt om adel / Danskt/svenskt gods
« skrivet: 2014-03-03, 11:24 »
Det kanske kan ha med Görvel Fadersdotter (Sparre) och hennes innehav att göra.
http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6rvel_Fadersdotter_(Sparre)

633
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-03-02, 12:32 »
1571, Tionde, By gäll, Huggenäs socken, Uggelsäter:
 
Lasse (Lars)
Erik
Tore
 
Halmar (Hjalmar?)
 
Landskapshandlingar, Landskapshandlingar
Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1571: 8 (1571), bildid: A0051084_00169
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-03-02 17:21)

634
Allmänt om adel / Danskt/svenskt gods
« skrivet: 2014-03-01, 19:28 »
Värmland 1571.
Danskt/svenskt gods?
Vad menas?
(Arkiv, serie och volym: Landskapshandlingar, Landskapshandlingar Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1571: 8 (1571) Bildid: A0051084_00096)

635
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-02-15, 15:52 »
En ryttare Simon Andersson (en Skragge?) i Stav i Bro socken nämns 1627 bland nytillsatta ryttare (under Karl Siggesson och Per Svenssons fana).
 
Landskapshandlingar, Landskapshandlingar Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1627: 2B (1627)  
Bildid: A0052807_00053

636
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-02-08, 14:42 »
Kan det stå Sone Turesson i Årtan?
(Ryttare i Årtan, Segerstad sn, Grums hd, Värmland; Södermanlands ryttare, Otto von Sacks regemente, Per Bondessons värmlandskompani)
(Enligt min hypotes så kan det röra sig om [farbror?] till den ovannämnde Ture Simonsson Skragge)
Källa: Rullor 1620-1723, SE/KrA/0022/1631/1 (1631), bildid: A0053147_00148
 
I samma rulla under samma ryttmästare finns även ryttare Simon Andersson i Uggelsäter (Näs härad).
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-02-08 14:48)

637
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-02-03, 22:35 »
Det var intressanta uppgifter!
Simon en Sonesson?
Son till Sone i Uggelsäter?
Bra frågor. Inte alls en omöjlighet. Men hur bevisa?
Kan det finnas mer uppgifter i militära källor där både förnamn, patronymikon och hemman framgår?
Du har rätt, det kan röra sig om mer än en person vid namn Simon. Hovmannen kan vara fadern, länsmannen en son (eller ett annat förhållande?).
Hoppas vi kan komma vidare i alla olika frågor!
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-02-03 22:36)

638
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-02-02, 13:01 »
Från http://g3.spraakdata.gu.se/saob/:
Skyttehovman:
- SKYTTE-HOVMAN. ~²⁰, äv. ~⁰². (förr) man som gjorde rusttjänst ss. skytt; jfr hovman 1. GripshR 1594. s. 63.
Hovman:
1) (förr) man som gjorde rusttjänst (åt konungen), frälseman; ryttare (ofta motsatt: knekt till fots); äv. allmännare: krigare, soldat...

639
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-02-01, 19:58 »
1577, något register, Simon i Ugglesäter, skyttehovman
(Landskapshandlingar, Landskapshandlingar, Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1577: 5 (1577), bildid: A0051100_00200)
Ej länsman detta år heller.

640
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-02-01, 00:50 »
1572, tionde, Simon i Ugglesäter
(Landskapshandlingar, Landskapshandlingar, Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1572: 2 (1572), bildid: A0051086_00012)
 
1572, något register, Simon i Ugglesäter, med någon kommentar som kanske skulle kunna vara något i stil med: hade fri för han tjänade min nådige herre
(Landskapshandlingar, Landskapshandlingar, Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1572: 2 (1572), bildid: A0051086_00057)
 
1572, årlig ränta, avkortning, Simon i Ugglesäter, en kommentar som jag inte kan tyda men han sägs vara en skyttehovman
(Landskapshandlingar, Landskapshandlingar, Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1572: 2 (1572), bildid: A0051086_00175)
(Landskapshandlingar, Landskapshandlingar, Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1572: 2 (1572), bildid: A0051086_00186)
 
Jag kan inte se att Simon skulle vara länsman detta år.
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2014-02-01 01:01)

641
En dombok från Visnums härad (Värmland).
20 juli (1608. Eller står det något annat år?
Arkiv, serie och volym: Landskapshandlingar, Landskapshandlingar Värmlands handlingar, SE/RA/5121/5121.07/1609: 14 (1609)  
Bildid: A0051179_00118

642
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2014-01-11, 20:59 »
Nyantagen ryttare 1620-tal (förmodligen): Nils Simonsson i Ugglesäter (Carl Siggessons kompani).
Källa: Strödda militiehandlingar före 1631, Rullor, SE/RA/5104/5104.1/B./9, bildid: A0071098_00220.

643
Sturk / Sturk
« skrivet: 2013-12-17, 22:40 »
Sven Larsson Sturk/St?rck i Segerstad (S).
Källa: Grums häradsrätt AIa:4 (1697-1704) Bild 185 (AID: v66228.b185, NAD: SE/VA/11165)

644
Och för åren 1611-1622, 1624-1625?

645
Kommer AD och i så fall när digitalisera Fredrik Fryxells:
*Wermlands släktbok 1-562 (Volym 70)
*Wermlands släktbok 562-1145 (Volym 71)
*Wermlands släktbok. Personregister (Volym 72)
*Wermlandia Nobilitata (Volym 73)
*Bibliottheca Wermlandica (Volym 74)
*Wermlandica Litterata (Volym 75)
?
Alla volymer under Nummerserie, Avskriftssamlingen, Landsarkivet i Göteborg.
Förmodligen en riktig guldgruva för alla med rötter i Värmland.

646
Var Dorotea Torstensdotter Falk släkt med kaptenen Johan Bratt?
Kanske någon kan tolka målet?
Se: Grums häradsrätt AIa:4 (1697-1704) Bild 173 (AID: v66228.b173, NAD: SE/VA/11165)

647
Hej Gudrun,
Tack för dina kommentarer!
Jag sparar din epostadress och hör av mig igen under januari månad.
Trevliga helger framöver!
Med vänlig hälsning,
Marcus

648
Så frågan från mig kvarstår. Finns det någon förening i Danmark där medlemmar kan tänkas hjälpa till med att gå igenom en volym på Rigsarkivet?

649

650

651

652
Om jag tolkar brevet från änkan och hennes nya man Petter Myrtengren till Kammarkollegiet år 1684 angående Svenskes (saknade?) mönsterrullor (just på sidorna 363-365 i ovannämnda källa) rätt så:
 
... så är detta mitt underdåniga ödmjukaste svar och förklaring att ryttmästare Svensken blev uti Landskrona fältslag den 14 juli anno 1677 slagen och tillika med honom alla hans mönstringar och hästar på vilka uti väskor hans lilla förråd och bästa saker som kläder penningar och kompaniets jordebok med dess tillhörigheter blev fienden till dels som honom men största delen av dess kompani omvärvade och nedergjorde så att efter (nogast?) sökning jag uti den saliga mannens handlingar ej det ringaste finner...

653
Jag har via Rigsarkivets hemsida identifierat några volymer (*) som kanske skulle kunna vara av intresse för mig.
Finns det något internetforum eller någon förening som kan hjälpa en relativt danskoorienterad på vägen?
 
(*)
Opsnappede breve (Sverige) 1559-1719
Forskellige svenske arkivalier 1563-1742
Diverse opsnappede svenske arkivalier 1603-1699
Opsnappede svenske breve fra Skånske Krigs tid 1675-1681
 
Det jag önskar veta är om ryttmästare Hans Månsson Svenskes (under Nils Bielkes Livregemente till häst) och hans mönsterrullor/jordeböcker för åren 1674-1677 kan tänkas finnas i danska arkiv och ej i svenska. Enligt regementsräkenskaper från år 1677 sägs nämnda ryttmästare ha dött den 14 juli 1677 i samband med slaget vid Landskrona och danskarna sägs ha kommit över alla hans ägodelar om jag tolkat räkenskaperna rätt (källa: sidorna 363-365, volym 16, 1677, diverse räkenskaper, rytteri Uppland Sverige, regementsräkenskaper -1723, Krigsarkivet Stockholm Sverige).
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-12-05 00:39)

654
Felmeddelande
 
FelKod: 5
Meddelande: Kunde inte hitta bilden
 
Varför?

655
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2013-12-01, 12:43 »
Länsmannen Anders Nilsson med sonen Anders Andersson Skragge (Sedan kungjorde...).
Källa: Laga ting, 10-11 februari 1676, Näs härad (Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Värmlands län EVIIAAAL:24 (1676-1680) Bild 13 / sid 18 (AID: v81415.b13.s18, NAD: SE/VALA/0382503)).

656
03) Brev m. m. - 1600-talet / Öppet brev daterat 18 juli 1676
« skrivet: 2013-11-19, 21:19 »
Eva,
Ett stort tack för din av mig mycket uppskattade tolkning!
MVH
Marcus

657
03) Brev m. m. - 1600-talet / Öppet brev daterat 18 juli 1676
« skrivet: 2013-11-18, 18:48 »
Jag behöver hjälp med att tolka ett öppet brev daterat den 18 juli 1676.
 
Brevet finns på SVAR bildid: Bildid: A0038918_00594
 
Vänster sida!
 
(Arkiv, serie och volym: Riksregistraturet, Riksregistraturet, SE/RA/1112.1/B/423 (1676))
Tack på förhand!
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-11-18 19:03)

658
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 30 november, 2013
« skrivet: 2013-11-17, 20:51 »
Angående Hedåsen och det finska släktnamnet Kes/Kiesinen.
 
Jag tror inte att man kan var säker på att finnen Hans Andersson och hans ättlingar tillhörde denna släkt.
 
Exakt var och när och i vilken mer primär källa framgår det att Hans Andersson och hans ättlingar använde detta släktnamn?
 
Bara den ytterst märkliga uppgiften om att en och samma person (Anders Andersson Kiesinen) ska ha förekommit i domböckerna under nästan hundra år (1658-1742) borde få varningsklockor att ringa hos de allra flesta.
 
Jag inbillar mig att uppgifterna (Hedåsen+Hans Anderssons familj + Kiesinen = SANT) som ofta presenteras på olika hemsidor och här på forumet från början kommer ifrån boken “Hedåsen i Sunne socken förr och nu : en skildring om en finnby som blev ödeby” (1999). Vilka källor använder man sig av i denna bok och hur väl överensstämmer det med det som faktiskt står i Gunnar Almqvists domboksutdragsböcker (och givetvis med de ursprungliga domböckerna)?
Tyvärr inte alltför väl (i detta fall) är min gissning.
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-11-18 12:54)

659
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2013-11-11, 08:37 »
1613: Ture, Årtan, Segerstad, Värmland. Med en kommentar som jag tror lyder: en utgammal ryttare är över 80 år.
Källa: Arkiv, serie och volym: Älvsborgs lösen 1613, Kommissariernas m.fl. räkenskaper för den lokala uppbörden av Älvsborgs lösen, SE/RA/5117/IV/69 (1613-1616) [Bildid: A0066074_00037]

660
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2013-11-07, 00:14 »
En Ture Andersson i Årtan, Segerstad nämns i Landskapshandlingar Värmlands handlingar 1604: 10 (Bildid: A0051167_00050).
Är detta Ur-Ture?
Själv en Skragge eller gift med en Skragge?

661
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2013-11-06, 10:49 »
Livregementet till häst, 1679, Erik Jonsson (Stürks?) kompani.
 
Under gemena ryttare:
Simon Turessons son Ture Skragge för Årtan (Segerstad sn, Grums hd, Värmland).
 
Källa: Rullor 1620-1723 1679:3 (1679-1679) Bild 810 / sid 80 (AID: v403461.b810.s80, NAD: SE/KrA/0022).

662
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2013-11-05, 13:10 »
Kan den av mig nämnda Ture Simonsson Skragge (*) vara identisk med den person som nämns i två inlägg från 2003?
 
Här följer dessa inlägg:
 
Maude Westin
Postat lördagen 01 november 2003 - 00:30
--------------------------------------------------------------------------------
Enligt en artikel i en gammal årsskrift för traktens hembygdsförening så mönstrade Karl XI, tillsammans med sonen, den blivande Karl XII, Roslags kompani av Livregementet till häst i Norrtälje den 7/7 1696. Därefter inspekterades samtliga överofficerares boställen. I Lundby i Malsta socken besöker man kvartersmästaren Ture Skragge. Jag hembygdsforskar på Malsta socken och är nyfiken på om någon stött på denne Skragge och kan lämna fler uppgifter om honom.
MVH Maude
 
Anders Berg (Zzz)
Postat lördagen 01 november 2003 - 08:36
--------------------------------------------------------------------------------
Maude,
Det bör röra sig om sedermera överstelöjtnanten Ture Skragge. Enligt Lewenhaupt, Karl XII:s officerare, är han född 1659 och död 1715 24/6 i Roslagsbro. Med Elisabet Bogstadia, född ca 1670 och begravd 1733 24/4 i Roslagsbro, hade han dotttern Maria född 1698 13/8 i Roslagsbro.
Enligt Lewenhaupt var hans far Simon Skragge.
 
 
(*)
Denna Ture nämns som ryttare i Årtan, Segerstad, Värmland år 1676 tillsammans med andra värmländska ryttare och dessa tillhörde just Livregementet till häst (tidigare Upplands ryttare)
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-11-05 18:28)

663
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 15 mars, 2014
« skrivet: 2013-11-03, 00:42 »
Redan känt/nämnt?
...Simon Turessons son Ture Skragge för Årtan...
(Årtan i Segerstad, Värmland)
Källa: Rullor 1620-1723, SE/KrA/0022/1676/4 (1676)
Bildid: A0053930_00047
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-11-03 00:43)

664
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2013-08-28, 12:02 »
Frågor.
 
1 Finns det någon nu levande manlig farslinjeättling till Mårten eller Ernest Höffner?
2 Finns det någon nu levande manlig eller kvinnlig morslinjeättling till Katarina Svensdotter (hustru till Mårten Höffner)?
3 Finns det någon nu levande manlig eller kvinnlig morslinjeättling till Maria Rachow (hustru till Ernest Höffner)?

665
Avskedade soldaten Håkan Persson Borgvik dog den 8 oktober 1839 i Vestmanland (tror jag att det står) enligt Sunne AI:38 (1835-1840) sid 72 (Södra Borgeby, Sunne, Värmland). Men var i Västmanland?

666
Skogsfinnesläkter A-Ö / Rämäinen / Vaissinen
« skrivet: 2013-06-04, 21:09 »
 
Four Finnish peasants in the parish of Sund, in southwestern Sweden, near the Norwegian boundary line, had been found in 1640 guilty of burnbeating on their farms. These men, Eskil Larsson, Klement Joransson, Jons Pafvelsson and Bertil Eskilsson, were therefore ordered to the army and their property confiscated to the crown. They applied to the government for permission to go to New Sweden, which was granted and Governor Olof Stake of Vermland and Dal was instructed on July 9, 1640 to hold them on bonds for appearance at Gothenburg as soon as the government called them there. Eskil Larsson however had escaped from the army and was now held in Smedjegard prison at Stockholm.
 
Från: http://www.genealogia.fi/emi/art/article298fe.htm
(Publication: E. A. Louhi: The Delaware Finns or The First Permanent Settlements in Pennsylvania, Delaware, West New Jersey, and Eastern Part of Maryland. New York, The Humanity Press Publishers. 1925, 331 pages.)
 
Men vilken är den ursprungliga källan?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-06-04 21:17)

667
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2013-05-18, 22:41 »
Slänger ut frågan:
Vet någon om någon nu levande manlig ättling till vår allas förfader Mårten Höffner?
Ett Y-DNA-test skulle i bästa fall kunna sprida ljus över Mårtens ursprung.
(Bäst vore ju givetvis att få tillstånd att öppna en tidig grav [Höffer, man, 1600-1700-tal] men detta lär ju vara svårt om ens möjligt och kanske är detta hinder bara att föredra.)

668
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-30, 23:34 »
Det finns (minst) 3 intressanta domboksutdrag (Almqvist) som skulle kunna kasta mer ljus över Ingeborg Eriksdotter (från Tjustersby, gift med Hans Hansson i Hedåsen). Men just nu är jag inte helt 100. Kanske någon annan har tid, ork och lust att fortsätta vidare.
 
1 Mål nr 124 1744 vt
2 Mål nr 189 1744 ht
3 Mål nr 71 1745 nvt
 
Om jag får pusselbitarna att stämma så heter Ingeborg Eriksdotters far Erik Svensson (och inte Erik Persdotter Bork). Men någon annan kanske kan gå igenom domboksutdragen mer i detalj?

669
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-30, 14:24 »
Hej igen. Men visst framgår det att Hans Andersson var skogsfinne i Almqvists domboksutdrag. Det är nog mera vilket släktnamn som är oklart...

670
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-30, 12:33 »
Hej Kenneth
 
Känns som man i Hedåsen i Sunne socken förr och nu; en skildring om en finnby som blev ödeby gjort några rejäla antagningar utan att egentligen vara helt säker men vad vet jag.
 
T.ex. när och var framgår det att Hans Andersson var son till Anders Kes?
 
T.ex. när och var framgår det att Ingeborg Eriksdotter var dotter till Erik Persson Bork?
 
Samt ställer jag mig tveksam till uppgiften att en och samma person nämns i domböckerna i nästan hundra år (Anders Kes, 1658-1742).
 
De borde ha redovisat mycket fler detaljer, enskilda domboksutdrag och så vidare när det gäller de mer tidiga bosättarna i Hedåsen.
 
Kanske kan man mejla författarna och be dem vara lite mer utförliga?
 
I Skogsfinska släktnamn i Skandinavien (kau.diva-portal.org/smash/get/diva2:278627/FULLTEXT01) nämns bara en Anders Kes i Arnstorp/Jangshöjden i Sunne. Ingen alls i Hedåsen. Kanske bäst att följa deras exempel om man inte själv har funnit ett samband i mer primära källor.
 
Rent personligen skulle jag inte använda mig av släktnamnet Kes/Kiesinen när det gäller Hans Andersson och hans ättlingar i Hedåsen. Jag skulle heller inte mena att Ingeborg Eriksdotter från Tjustersby hade finskt påbrå. Men detta är bara min egen åsikt givetvis.
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-01-30 12:35)

671
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-30, 00:15 »
Hej Kenneth. Bra fråga. Jag vet inte varifrån uppgifterna kommer ifrån från början men kanske var det i häftet Hedåsen i Sunne socken förr och nu : en skildring om en finnby som blev ödeby jag såg uppgiften för första gången. Minns inte nu. Men kanske författarna till häftet kan berätta mer? Eller kan det stå något om Hedåsen i Gottlunds forskning om de värmländska finnarna? Själv ställer jag mig tveksam till att Hans Andersson och hans ättlingar tillhörde släkten Kes/Kiesinen men då har jag bara baserat detta på Almqvists domboksutdrag utan att ha lusläst dessa. Kanske borde man ta bort de finska namnen eller i alla fall sätta ut ett frågetecken? Kanske någon skogsfinnexpert vet mer?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-01-30 00:16)

672
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-29, 11:58 »
Och varifrån kommer uppgiften om att Ingeborg Eriksdotter kallades för Porka?
Hur vet man att hon inte bara var en bonddotter ifrån Tjustersby utan finskt påbrå?

673
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 07 februari, 2013
« skrivet: 2013-01-29, 11:54 »
Och att alla i Hedåsen hette Kiesinen framgår i vilka mer primära källor?

674
Svenska Antavlor / Svenska Antavlor
« skrivet: 2013-01-01, 18:50 »
I Svenska Antavlor Nr 1 Min farmors förfäder av Bo Lindwall står det att 26 Olof Eriksson i Tollebol i Övre Ullerud var född 1720 i Ransäter och död 1793 i Övre Ullerud och son till 52 Erik Börjesson och 53 Karin Hemmingsdotter i Tjärne (Kärne) i Ransäter.
 
Men i dödboken 1793 (Övre Ullerud F:2 (1770-1801) Bild 130 / sid 251 (AID: v8542.b130.s251, NAD: SE/VA/13691)) står det att Olof Eriksson var son till Erik Börjesson och Karin Nilsdotter i Tjärne.
 
Var är det som gäller Karin Hemmingsdotter eller Karin Nilsdotter?
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2013-01-02 03:29)

675
Argentina / Försvunna släktingar i Argentina
« skrivet: 2012-12-28, 16:02 »
Hur gå vidare?
 
Hilda Maria Frid
Född 12 februari 1865 i Södra Ås, Östra Ämtervik, Värmland
Dotter till Nils Nilsson Frid och Katarina Nilsdotter
Flyttade från Södra Ås till Argentina 25 september 1890 enligt husförhörslängden Östra Ämtervik AI:18 (1886-1895) uppslag 528.
Vidare öden okända.
Kanske finns en ytterligare kommentar i flyttboken men jag är osäker om den gäller henne och jag ser ej heller vad det står.
 
Se vidare:
 
Arkiv, serie och volym: Östra Ämterviks kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/VA/13685/A I/18 (1886-1895)
Bildid: C0039798_00503
 
Arkiv, serie och volym: Östra Ämterviks kyrkoarkiv, In- och utflyttningslängder, SE/VA/13685/B/3 (1871-1894)
Bildid: A0021837_00113

676
Emma (Christina) Kristina född Stake gift Hultqvist.
Född 1857-09-13 i Nedre Ullerud, Värmland.
Gift med Sven Edvard Hultqvist.
Jag letar efter Emma Kristinas dödsdatum och dödsplats, förmodligen i Stockholm.

677
Kristiania (Oslo) / Vilhelmina (Mina) Henriksdotter
« skrivet: 2012-12-23, 23:06 »
Det är nog helt andra personer.
Tack ändå!

678
Kristiania (Oslo) / Vilhelmina (Mina) Henriksdotter
« skrivet: 2012-12-23, 00:38 »
Vilhelmina (Mina) Henriksdotter
Född 3/9 1867 i Svarttjärn, Laxarby, Dalsland
Från Svarttjärn till Kristiania 22 april? 1901.
Jag vet inte hur jag ska gå vidare.
Hjälp mottas tacksamt!
 
Källa:
Arkiv, serie och volym: Laxarby kyrkoarkiv, Församlingsböcker, SE/GLA/13319/A II a/1 (1896-1904)
SVAR Bildid: 00083421_00389
Uppslag: 387

679
Scherping / Scherping
« skrivet: 2012-12-19, 19:36 »
Gabriel Scherping...
 
Död 16 september 1721 i Krabbsjön, Grangärde
Begravd 1 oktober 1721 i Grangärde
Se vidare dödboken
Arkiv, serie och volym: Grangärde kyrkoarkiv, Dalarnas län, Födelse- och dopböcker, SE/ULA/12220/C/2 (1684-1726)
Bildid: C0012669_00169
Länk: http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=C0012669_00169
 
Född 3 maj 1685 i Särestad(?), Västergötland
Se vidare husförhörslängden
Arkiv, serie och volym: Grangärde kyrkoarkiv, Dalarnas län, Husförhörslängder, SE/ULA/12220/A I/3 (1704-1745)
Bildid: C0012618_00064
Länk: http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=C0012618_00064

680
Företag som utför tester / Företag som utför tester
« skrivet: 2012-12-11, 19:14 »
Värt att nämna är väl också att 23andMe numera troligtvis kommer att sälja sina test för $99 framöver och inte som tidigare för $299.
Se vidare: https://www.23andme.com/

681
Företag som utför tester / Företag som utför tester
« skrivet: 2012-12-09, 12:20 »
Rabatterade priser fram till och med den sista december 2012.
 
Family Tree DNA
http://www.familytreedna.com/
 
och då för alla typer av tester (Y-DNA, mtDNA, DNA).

682
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
« skrivet: 2012-11-26, 18:19 »
Säkert ett villospår.
Och uppgifterna bör tas med en stor nypa salt.
Men kan ändå vara värt att nämna.
I årliga räntan 1600 och dess avkortning nämns under ryttarnas förläningar ryttaren Simon Månsson i Solberg(a), Segerstad socken och Grums härad.
Säkert en Simon utanför släktkretsen Skragge men ändå...
 
Källa:
Landskapshandlingar
Värmlands handlingar
1600:10
Årlig ränta
Avkortning
Sida 47 (1)
(SVAR Bildid: A0051152_00277)

683
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
« skrivet: 2012-11-26, 17:22 »
fougden Måns Andersson i Solbergh.
Vill bara inflika att jag tror att det kan röra sig om Solberg i Segerstad församling i Grums härad.

684
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 29 november, 2012
« skrivet: 2012-10-29, 21:52 »
Johan om du vill ha ett exakt datum så ska du nog först försöka få klarhet i om det rör sig om ett födelse- eller dopdatum också. I tidigare böcker brukar det vara dopdatumet men i detta fall är jag inte säker.

685
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
« skrivet: 2012-10-28, 00:36 »
Sven PSs komp., mönstring den 22 juli 1641 i Nyköping, korpral Simon AS. (med komm.: Uggelsäter, Näs, Värmland). Se SVAR Bildid: A0053413_00035.
Så ett korpralskap måste ha kommit till skott mellan den 4 oktober 1640 och den 22 juli 1641.

686
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
« skrivet: 2012-10-28, 00:15 »
Samma regemente  
Samma kompani  
Rulla den 24 april 1642  
Korpral Simon Andersson  
Se vidare: Bildid: A0053439_00024

687
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
« skrivet: 2012-10-28, 00:07 »
Samma regemente
Samma kompani
Rulla den 26 oktober 1642
Korpral Simon Andersson
Med någon sidokommentar jag för tillfället inte kan tolka.
Se vidare: Bildid: A0053463_00028

688
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
« skrivet: 2012-10-27, 23:50 »
Rulla 4 okt 1640 i Örebro
Uppland, kavalleri
Johan Mauritz Wrangels regemente
Sven Perssons kompani
Bland ryttarna Simon Andersson, Näs härad, Uggelsäter
Ser inte om det är Simon själv som är ryttare eller om det rör sig om en tjänare.
Men korpralskapet måste ha kommit efter denna rulla.
(Bildid: A0053391_00033)
 
Ing-Marie:
En god idé, men Kerstin var (är) ett vanligt namn och namntraditionen inte 100%

689
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2012
« skrivet: 2012-10-26, 17:19 »
Så det rör sig om Mässvik och Mässvikstorp i Bro församling och inte Mossvik med torp i Tveta församling?

690
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 24 oktober, 2012
« skrivet: 2012-10-24, 11:58 »
Angående stirps tänkte jag först på sterbs som i sterbhus men nu ser jag att Wikipedia har en artikel om per stirpes se vidare http://en.wikipedia.org/wiki/Per_stirpes

691
Segerstad / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2012
« skrivet: 2012-10-21, 20:02 »
Sök längst bak i husförhörslängderna bland de försvarslösa. T.ex. Segerstad AI:16 (1848-1852) Bild 193 / sid 185 (AID: v13128.b193.s185, NAD: SE/VA/13456).

692
Låt oss säga att man vill ordna fram ett dödsfallsintyg med släktutredning* men för en avliden amerikansk medborgare och från amerikanska myndigheter eller liknande hur gå vidare då?
 
(*För svenskar/Sverige, se vidare Skatteverket, Bouppteckning, Dödsfallsintyg med släktutredning)

693
Konvertering / Filformat / Datalagring / Mikrokortskanner
« skrivet: 2012-08-19, 18:59 »
Exempel på lyckade resultat (skannermärke, typ)?
Min förhoppning var att det skulle finnas en mindre portabel skanner i huvudsak avsedd för att digitalisera mikrokort (eller något mycket liknande) men inser att detta kanske inte finns (för liten marknad?).

694
Konvertering / Filformat / Datalagring / Mikrokortskanner
« skrivet: 2012-08-19, 12:01 »
Tänkte mest på vanliga mikrokort som SVAR har för uthyrning/försäljning.

695
Konvertering / Filformat / Datalagring / Mikrokortskanner
« skrivet: 2012-08-18, 22:55 »
Nu har jag inget material utan är mer generellt nyfiken på vad som kan tänkas finnas på marknaden när det gäller skanning av mikrokort eller dylikt.
(Men tack ändå)

696
Konvertering / Filformat / Datalagring / Mikrokortskanner
« skrivet: 2012-08-18, 18:23 »
Finns det något företag som säljer relativt portabla skannrar för konvertering av mikrokort/mikrofiche/mikrofilm -> digital bildfil på skiva eller hårddisk?
 
I rätt prisklass för en privatperson är bäst att tillägga kanske.

697
År 1906 utvandrade Johan Håkansson (född 1874), hustrun Maria Matilda (född 1875, född Pet(t)ersson), sonen Nils Petrus Håkansson (född 1903) och dottern Hanna Elisabet Håkansson (född 1905) enligt församlingsboken (Ransäter A II a/3 (1903-1909) uppslag 77). De flyttade från Gersheden i Ransäter den 14 juni 1906 (till Nordamerika). Samma uppgift kan återfinnas i Ransäters flyttningslängder och på CD-skivan Emigranten Populär 2006.
 
Familjen var redan tillbaka i Gersheden, Ransäter den 10 september 1906 (från Nordamerika) enligt församlingsboken (A II a/3 (1903-1909) uppslag 80). Samma uppgift kan återfinnas i Ransäters flyttningslängder.
 
Både Johan och hustrun hade varit i USA tidigare (Johan 1893-1895 och hustrun 1897-1901).
 
Jag har letat efter familjen i olika emigrationskällor (SVAR, Ancestry, Ellis Island) men jag hittar absolut ingenting som tyder på att de verkligen var i Nordamerika någon gång under månaderna juni, juli, augusti, september år 1906.
 
Hur går jag vidare?

698
Äldre ord A - K / Fånig
« skrivet: 2012-06-09, 19:59 »
Här kommer olika beteckningar för en och samma person Per Pettersson (1842-1892) i Gullsby, Sunne församling i Värmland:
 
Borttagen
Förlamad
HFL 1842-1844
 
Slö till kropp och själ
Förlamad
Fattighjon på gården
HFL 1845-1849
 
Slö
Fattighjon på gården
HFL 1850-1851
 
Fånig
HFL 1851-1855
HFL 1856-1860
HFL 1861-1865
HFL 1866-1870
 
Svagsint
Idiot
HFL 1871-1875
 
Fattighjon
Idiot
Ej adm.
HFL 1876-1880
HFL 1881-1885
HFL 1886-1890
HFL 1891-1892
 
Om man bortser ifrån borttagen, förlamad, fattighjon och ej adm. kvarstår orden (synonymerna?): slö till kropp och själ, slö, fånig, svagsint och idiot.

699
Sunne / Sunne HFL AI:45 (1850-1855) s. 155
« skrivet: 2012-06-09, 19:53 »
Du har säkert rätt men jag tycker jag ser en likhet mellan er:et i Ö. Emterv. på samma sida och eger...

700
Sunne / Sunne HFL AI:45 (1850-1855) s. 155
« skrivet: 2012-06-09, 12:22 »
Eger stuguplats är det nog så stort tack!

701
Sunne / Sunne HFL AI:45 (1850-1855) s. 155
« skrivet: 2012-06-09, 01:32 »
Jag ser inte vad det står i kolumnen Levnads- och sjukdomsomständigheter för torparen Petter Jansson.
Förutom att det står Sjukl i slutet.
 
AD OnLine:
Sunne AI:45 (1850-1855) Bild 161 / sid 155 (AID: v13324.b161.s155, NAD: SE/VA/13512)
SVAR:
Arkiv, serie och volym: Sunne kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/VA/13512/A I/45 (1850-1855)
Bildid: C0038971_00170
 

702
Från Färentuna till Stockholm 1872.
 
Pigan Karin Nilsdotter (född 19/11 1848 i Sunne, Värmland) flyttar 24/10 1872 från Göholmen, Färentuna till Stockholm (SVAR bildid: 00060655_00031, 00060669_00017).
 
Ingen församling anges.
 
Hur bäst gå vidare?

703
Vad menade prästen med Emb. Mem. No 10 år 1887?
 
Eventuellt:
Ämbetsmemorial nummer 10 år 1887.
 
Eventuell NAD-referens:
SE/VA/13700/B VII a/34 eller Karlstads domkapitel/Utgående cirkulärskrivelser, domkapitlets ämbetsmemorial/1887
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2012-06-05 10:43)

704

 
Betygsgrader, enl. Emb. Mem. No 10 år 1887
God=A
Godkänd=a
Försvarlig=ab
Hjelplig=b
Svag=c
 
Källa: Sunne (Värmland), husförhörslängd: Sunne AI:75 (1891-1895) Bild 3 (AID: v13354.b3, NAD: SE/VA/13512).
 
Vad menar prästen med Emb. Mem. No 10 år 1887?

705
Ransäter / Ransäter AI:5 sid 253
« skrivet: 2012-04-26, 00:37 »
Skulle sätta en femma på dessa:
Ransäter C:2 (1726-1759) Bild 51 / sid 93 (AID: v8093.b51.s93, NAD: SE/VA/13426)
Ransäter AI:1 (1776-1791) Bild 58 / sid 50 (AID: v13047.b58.s50, NAD: SE/VA/13426)

706
Källor och arkiv / Domböcker
« skrivet: 2012-04-09, 23:10 »
Domböcker i Finland?
Hur söker man efter dessa?
Vad heter dombok/domböcker på finska?
Och indelningen, år det härader som gäller även i Finland?
Vad heter härad/härader på finska?
(T.ex. vad hette rätten som på 1600-talet dömde lokalt i Saarijärvi kommun med närmare omnejd och var hittar man denna rätts handlingar från denna tid?)

707
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-09
« skrivet: 2012-03-24, 18:42 »
Med risk för att göra en hönsgård av en höna...
Här kommer ett exempel men där namnet Katarina inte kan betraktas som exakt samma namn som Kajsa.
Exemplet kommer dessvärre inte ifrån Klara församling men väl ifrån den ovannämnda Kajsas (i Stockholm kallad Katarina) födelseförsamling Östra Ämtervik (sent 1820-tal)

Se vidare Östra Ämtervik AI:7 (1826-1830) Bild 149 / sid 143 (AID: v9223.b149.s143, NAD: SE/VA/13685).
Kanske har vi att göra med regionala skillnader (tidsmässiga skillnader) när det gäller namnen Kajsa och Katarina och om de betraktades som ett eller två namn?
Som sagt var det är första gången jag ser detta (tack Åke)!
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2012-03-24 18:46)
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2012-03-24 18:46)

708
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-09
« skrivet: 2012-03-23, 20:15 »
Stort tack Åke för den fina hjälpen och uppgifterna!
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2012-03-23 20:16)

709
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-09
« skrivet: 2012-03-23, 16:30 »
Jag vill inte göra en höna av en fjäder men om du nu har sett det så många gånger får du väldigt gärna komma med ett exempel (alltid skönt att ha).

710
Övrigt - Other subjects / New Sweden
« skrivet: 2012-03-23, 15:56 »
Sök t.ex. på Nya Sverige el. New Sweden på Sondera (http://sondera.kb.se).
 
Har du sedan nära till olika arkiv (främst i Sthlm?) så är det bara att sätta igång.
 
Kanske SVAR (www.svar.ra.se) har några källor i sitt digitala bildmaterial?
 
1600-talets domböcker, enklast är väl renskrivna och indexerade (ortnamn, personnamn), där kan du förmodligen finna en del utvandrare.
 
Några bitar bland säkert väldigt många andra...

711
Allmänt / Fransmän och Hugenotter i östra Värmland?
« skrivet: 2012-03-23, 15:40 »
En annan variant skulle kunna vara finnar/finnättlingar i Bergslagen och finnar/finnättlingar i New Sweden (Nya Sverige). Men att bevisa något dylikt lär ta sin lilla tid.

712
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-09
« skrivet: 2012-03-23, 15:14 »
Du har säkert rätt Maud även om jag aldrig har sett detta själv vid något tillfälle vad jag kan minnas. Karin-Katarina-variationen har jag sett men aldrig Kajsa-Katarina-variationen (hos en och samma person). Om det är samma person (vilket jag tror och hoppas att det ska vara) så är nog en felskrivning mer trolig (Katarina råkade bli Kajsa). Eller?

713
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-09
« skrivet: 2012-03-23, 12:24 »
Tack Åke. Men Kajsa och Katarina är ju helt olika namn. Men kan det vara en och samma person ändå?

714
Klara / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-05-09
« skrivet: 2012-03-22, 20:10 »
Catharina/Katarina Lindberg (förmodligen född Månsson, eventuellt född i Östra Ämtervik, Värmland).
 
Jag undrar var hon är bosatt innan första träffen i Stockholms stadsarkiv och rotemansarkivet nedan (d.v.s. före/t.o.m. 1878).
 
Enligt Stockholms stadsarkiv, rotemansarkivet (perioden 1878-1882):
 
Personuppgifter
Namn:Catharina Lindberg
Titel:Hustru
Födelseuppgifter:1835-06-16 (Östra Ämtervik), Värmlands län  
Status:Gift, Sammanboende med barn
 
Inflyttningsuppgifter
Inflyttad:1878
Som:Kvarstående från början av mantalshäftets tidsperiod
Från:
 
Boendeuppgifter:
Gata: Vestra Beridarebansgatan,2 4  
Gata: Mäster Samuelsgatan,36  
Fastighet: Beridarebanan,2  
Littera: A 2  
Församling: Klara  
Arkivrote och stadsdel: 03 (Norrmalm)  
Häftets nummer och tidsperiod: 02844 (1878-1882)  
 
Utflyttningsuppgifter
Utflyttad:1882
Som:Kvarstående till slutet av mantalshäftets tidsperiod
Till:
 
Källtrogna uppgifter vid avvikelse:  
Född:Ö.Emtervik
 
 
 
OBS! Hon finns inte med i Östra Ämterviks födelsebok 1835-06-16.

715
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 24 oktober, 2012
« skrivet: 2012-03-05, 19:05 »
Valnäs ligger om jag fattat rätt i Eds socken Grums härad. Frälse?

716
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 24 oktober, 2012
« skrivet: 2012-03-05, 19:00 »
Då kanske gissningarna om en Skraggetillhörighet i mina inlägg fredagen 19 mars 2010 - 21:29 (murmästaren Daniel Simonsson) och torsdagen 25 mars 2010 - 21:38 (murmästaren Lars Simonsson) stämmer ganska bra.
 
 
 
Här kommer fler uppgifter från Grums härads domböcker där Simonnamnet på ett eller annat sätt dyker upp. Någon annan får tolka.
 
Simon Turesson i Årtan, Segerstad
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 18 / sid 29
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 21 / sid 35
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 67 / sid 127
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 84 / sid 161
(Jag listar denna Simon i och med att både Simonnamnet och Turenamnet dyker upp hos vissa Skraggar men den sanna släkttillhörigheten är väldigt osäker)
 
(Murmästaren) Lars Simonsson
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 96 / sid 195
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 105-106 / sid 213-214
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 116 / sid 235
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 127 / sid 257
 
(Murmästaren) Daniel Simonsson
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 94 / sid 191
SE/VA/11165 Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684)  Bild 109 / sid 221
 
 
 
Och här några från Näs häradsrätt. Kanske redan kända.
 
Simon/Simonsson/Simonsdotter/Ugglesäter
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 9 / sid 9 (x2)
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 12 / sid 15
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 30 / sid 51
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 41 / sid 73
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 43 / sid 77
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 62 / sid 115
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 68 / sid 127
SE/VA/11174 Näs häradsrätt AIa:2 (1658-1675)  Bild 81 / sid 153
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2012-03-05 19:00)

717
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 24 oktober, 2012
« skrivet: 2012-02-26, 00:55 »
Ugglesäter/Simonnamnet nämns även här nedan. Kanske redan kända mål. Någon annan får tolka.
 
Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684) Bild 32 / sid 57 (AID: v66225.b32.s57, NAD: SE/VA/11165)
[7/10 1656]
Se höger sida mitten
 
Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684) Bild 70 / sid 133 (AID: v66225.b70.s133, NAD: SE/VA/11165)
[15/2 1665]
Se vänster sida nästan högst upp
 
Grums häradsrätt AIa:1 (1652-1684) Bild 78 / sid 149 (AID: v66225.b78.s149, NAD: SE/VA/11165)
[8/10 1666]
Se höger sidan mitten

718
Allmänt om adel / DNA-test
« skrivet: 2011-12-21, 15:13 »
Vore det inte spännande om Riddarhusets medlemmar och deras familjer samt andra personer med speciella biologiska band till adeln, i stor utsträckning DNA-testade sig i syfte att:
-Få fram ättspecifika Y-DNA-haplogrupper
-Få fram mtDNA-haplogrupper för historiska adelskvinnor genom att gruppera resultat från ättlingar på mödernesidan.
-Generera hypoteser om eventuella släktskap mellan historiska adelspersoner eller adelsätter
-Gradera äldre släktskapshypoteser som mer/mindre sannolika baserat på olika DNA-testresultat
-Etc.
Tänk er alla vapensköldar också med en tillskriven trolig Y-haplogrupp.

719
Tack!
1630, landskapshandlingar.
24 av sista kolumnen verkar enligt andra sidor i samma källa vara lika med 1 öre, så din gissning stämmer nog.
 
(Meddelandet ändrat av Mabo 2011-08-16 22:04)

720

Daler, ören och symbol för ?

721
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2011-08-14, 20:32 »
Nedannämnda två brev kan i bästa fall ha något med Mårten Höffners kompanitillhörighet omkring år 1618 att göra. Kanske någon med vana av riksregistraturen och tidiga 1600-talstexter kan översätta båda breven till nutida svenska. I ett av breven (brev 2 nedan) nämns följande militära chefer: Filip von Mansfeld, Jakob MacDougall (Duwall), Jost (Stefansson) Clodt (von J?rgensburg), Nils Stiernsköld, Seton och (Adam) Rikard De la Chapelle. Kanske lyder Mårten Höffner under någon av dessa 1618.
 
Brev 1: 8 maj 1618, se riksregistraturet, volym 129, sid. 158-159, SVAR Bildid: A0038624_00167
 
Brev 2: 2/30 november 1618, se riksregistraturet, volym 130, sid. 395-396 och 434-435, SVAR Bildid: A0038625_00163 och A0038625_00202-A0038625_00203

722
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2011-05-15, 20:26 »
von Falkenbergs kompani (inklusive löjtnant Höffner) mönstrar den 10 juli 1622 (Rullor 1622:6). Flertalet baltiska, polska eller tyska orter nämns men jag kan bara lista ut att det bland andra orter bör röra sig om Pärnu, Riga och Mitau. Vilka är de övriga två orterna (börjar på L och S tror jag)? (se SVAR Bildid: A0053011_00036 - A0053011_00037).

723
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2011-05-15, 19:35 »
Hej Kai!
 
Krigsarkivet har militieräkenskaper 1537-1630 på mikrofilm och kanske kan man i detta material komma längre tillbaka i tiden när det gäller Mårten Höffner. Minns inte om de har något register men helt omöjligt borde det inte vara att hitta Seaton eller Mansfeld och deras kompanier eller regementen under 1610-talet.

724
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2011-05-15, 18:07 »
Och kan detta stämma?
 
1620: Sergeant Mårten Höffner, Jakob (Jacob, James) Setons (Seatons) kompani, Filip (Philip) von Mansfelds regemente (värvat, infanteri) [se Rullor 1620-1723, Rullor 1620:1, SVAR Bildid: A0053000_00054, A0053000_00094 och A0053000_00128]
 
1621: Sergeant/fältväbel Mårten Höffner, Setons kompani, Mansfelds/Setons regemente respektive [se Rullor 1620-1723, Rullor 1621:4, SVAR Bildid: A0053004_00037 och A0053004_00163]
 
1622: Löjtnant Mårten Höffner, Konrad (Conrad) von Falkenbergs kompani, Alexander Leslies regemente [se Rullor 1620-1723, Rullor 1622:4, SVAR Bildid: A0053009_00156 och A0053009_00157 samt Rullor 1622:6, SVAR Bildid: A0053011_00010 och A0053011_00034]

725
Sunne / Sunne AI:7 sid 19
« skrivet: 2011-04-02, 11:34 »
Nils Persson ska det nog tolkas som (ss: efter Pehr med en 2a ovan samt son överstruket med en 1a ovan)

726

Fryksdals nedre tingslags häradsrätt, bouppteckningar, 1860 (FII:20 p. 2691)
Under rubriken fastigheten i bouppteckningen står det något som börjar på brud...
Men vad står egentligen efter brud (dvs. ...) och vad är innebörden av ordet?

728
Ransäter / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2010
« skrivet: 2010-08-28, 21:13 »
Gylleby stämmer alldeles utmärkt. Gylleby ligger i Sunne församling väster om Ransäter. Du återfinner familjen på sidan 216 (östra delen av) Sunne AI:28 (hfl, ca 1810-1815).

729
Politik / Offentlig verksamhet / Carlsson, Ingvar (f. 1934)
« skrivet: 2010-08-27, 18:47 »
Se även Marks Härads Släktforskarförening, tidningen Mark-Rötter NR 3 - 2009 (direktlänk till pdf, bläddra till sid. 20)

730
Norrköping / Äldre inlägg (arkiv) till 18 december, 2010
« skrivet: 2010-08-08, 20:39 »
Jag letar efter en färgar(e)gesäll Carl/Karl Johan Håkansson som enligt en hfl-notis ska ha flyttat från Maria Magdalena förs. i Sthlm den 2 eller 8 oktober 1847 till Norrköping. Var i Norrköping han hamnade är för mig helt okänt.
 
Uppgiften om flytten härrör från Maria Magdalenas husförhörslängd AIa:54 (1847-1848) p. 56 r. 9 [SVAR bildid: C0055084_00069].
 
Varje ledtråd mottas tacksamt!

731
Apotekare / Apotekare
« skrivet: 2010-08-08, 11:22 »
Tack Maud för uppgifterna!
(Han böt bana och stad mao)

732
Apotekare / Apotekare
« skrivet: 2010-08-07, 20:33 »
Carl/Karl Johan Håkansson. Född 2/5 1825 i Filipstad.
Flyttade som apotekarelev från Karlstads stadsförsamling (4 roten, nr 74-75) 31/10 1842 till Stockholm
[Karlstads stadsförsamlings kyrkoarkiv, In- och utflyttningslängder, SE/VA/13275/B/3 (1825-1842), bildid: C0037865_00157, http://www.svar.ra.se/image.asp?imageid=C0037865_00157].
Sedan tappar jag bort honom.
Finns han med bland apotekarna nämnda i Sveriges apotekarehistoria?
Vore väldigt roligt att få veta om så är fallet!

733
Med reservation för eventuella felskrivningar eller feltolkningar.
 
Baltzar Carl von Platen. Personnummer: 18980224-0896 [BiS]. Född den 24 februari 1898 i Sankt Petri (Malmö), son till Philip Ludvig von Platen och Eva Hedda (Hedvig) Ingeborg Ehrenborg [SBL, band 29, sida 362]. Död den 29 april 1984 i Ystad [SBL, band 29, sida 362]. Begravd den 7 maj 1984 på Ystads nya kyrkogård (kvarter 2, nummer 775) [BiS]. Uppfinnare. Gift första gången den 9 juni 1925 i Oscar (Stockholm) med Brita Catharina Vitus (1898-1985), andra gången den 29 mars 1930 i Asarum (Blekinge) med Doris Signe Maria Kofoed-Fernström (1906-1998) [SBL, band 29, sida 362; SvDB].
 
Eva Hedda (Hedvig) Ingeborg Ehrenborg (gift von Platen). Personnummer: 18690929-3943 [BiS]. Född den 29 september 1869 i Hovdala, Brönnestad (Skåne), dotter till Christian Gustaf Theodor Ehrenborg och Eva Amalia Stanislas Barnekow [Brönnestad, födelse- och dopböcker, C:8, sida 29; EÄ, band II, sida 413, tabell 10]. Död den 24 februari 1954 i Ystad, begravd den 1 mars 1954 på Ystads nya kyrkogård (kvarter 2, nummer 773) [SvDB; BiS]. Gift den 28 februari 1895 i Vannaröd, Norra Mellby (Skåne) med Philip Ludvig von Platen (1861-1948, kronofogde) [EÄ, band II, sida 413, tabell 10; SvDB].
 
Christian Gustaf Theodor Ehrenborg. Född den 24 maj 1842 i Hovdala, Brönnestad (Skåne), son till Christian Abraham Ehrenborg och Eva Eleonora Odencrantz [Brönnestad, födelse- och dopböcker, C:7, sida 82; EÄ, band II, sida 413, tabell 8 och 10]. Död den 31 januari 1892 i Hovdala, Brönnestad, dödsorsak: hjärtförlamning, begravd den 5 februari 1892 på Brönnestads kyrkogård (kvarter A, nummer 306) [Brönnestad, död- och begravningsböcker, F:1; BiS]. Kammarjunkare [EÄ, band II, sida 413, tabell 10]. Gift första gången den 30 december 1868 i Maglö, Norra Mellby (Skåne) med Eva Amalia Stanislas Barnekow (1839-1880, friherrinna), andra gången den 29 september 1883 i Brönnestad med Hedvig Sofia Ulrika Barnekow (1841-1916, friherrinna) [Norra Mellby, lysnings- och vigselböcker, C:4, sida 95; Brönnestad, lysnings- och vigselböcker, E:2; EÄ, band II, sida 413, tabell 10].
 
Christian Abraham Ehrenborg. Född den 30 augusti 1805 i Hovdala, Brönnestad (Skåne), son till Casper Johan Ehrenborg och Eleonora Christina Gustafschöld [EÄ, band II, sida 413, tabell 7 och 8]. Död den 27 februari 1879 i Hovdala, Brönnestad, dödsorsak: gangraena senilis (åldersbrand) och ålderdom, begravd i mars månad 1879 på Brönnestads kyrkogård (kvarter A, nummer 293) [Brönnestad, död- och begravningsböcker, F:1; BiS]. Ryttmästare [EÄ, band II, sida 413, tabell 8]. Gift den 28 oktober 1828 med Eva Eleonora Odencrantz (1810-1884, stiftsjungfru) [EÄ, band II, sida 413, tabell 8].
 
Eleonora Christina Gustafschöld. Född den 13 oktober 1781 i Kristianstad, dotter till Abraham Hellichius (adlad Gustafschöld) och Helena Maria Fischerström [EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Död klockan 4 om morgonen den 10 januari 1812 i Hovdala, Brönnestad (Skåne), dödsorsak: hemorrhagia (blödning), jordfäst den 29 januari 1812 i Ehrenborgska graven under kyrkans kor i Brönnestad [Brönnestad, död- och begravningsböcker, C:3, sida 140]. Gift den 31 mars 1804 i Kristianstad med Casper Johan Ehrenborg (1768-1828, major) [Kristianstads stadsförsamling, lysnings- och vigselböcker, C:7, sida 54; EÄ, band II, sida 413, tabell 7; EÄ, band III, sida 204, tabell 1].
 
Abraham Hellichius (adlad Gustafschöld). Född den 26 december 1722, döpt 1 januari 1723 i Allerum (Skåne), son till Olavus Haquini Hellichius och Katarina (Kajsa) Dryselia [Allerum, födelse- och dopböcker, C:1, sida 63; EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Död den 26 oktober 1792 i Kristianstad, begravd i Kristianstad [EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Generallöjtnant [EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Gift den 16 januari 1774 i Nosaby (Skåne) med Helena Maria Fischerström (1750-1821) [Nosaby, lysnings- och vigselböcker, C:4, sida 461; EÄ, band III, sida 204, tabell 1].
 
Olavus Haquini Hellichius. Född i december 1683 i Karlstad, son till Haquinus Elavi Hellichius och Kristina Spak [KSHM, band 2, sida 101; EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Död 1728, begravd den 13 mars 1728 i Allerum (Skåne) [Allerum, död- och begravningsböcker, C:1, sida 171; EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Kyrkoherde i Allerum och Fleninge (Skåne) [EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Gift med Katarina (Kajsa) Dryselia (-1734) [EÄ, band III, sida 204, tabell 1].
 
Haquinus Elavi Hellichius. Son till bonden Elof i Hällekil, Övre Ullerud (Värmland) [KSHM, band 2, sida 101; EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Död 1688 [KSHM, band 2, sida 101]. Lektor, kyrkoherde i Grava pastorat (Värmland) och prost över Näs kontrakt (Värmland) [KSHM, band 2, sida 101]. Gift första gången den 5 juni 1657 med Magdalena Andersdotter (död före 1681), andra gången med Kristina Olofsdotter Spak (levde 1699) [KSHM, band 2, sida 101; EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Brodern Per Elofsson i Hällekil fick 1657 fasta på 2/3 av 1/4 i Hällekil efter eget arv och köp med sina syskon om deras arvedelar i hemmanet och givit dem som följer: Haquinus Hellichius 14 1/3 riksdaler, Nils Elofsson i Rud (Övre Ullerud) 14 1/3 riksdaler, Anders Elofsson i (Norra) Stensdalen (Ransäter, dåvarande Övre Ullerud) 14 1/3 riksdaler och Kerstin Elofsdotter i Mosserud (Övre Ullerud) 7 1/6 riksdaler [Kils häradsrätt, domböcker, AIa:1, 21-22 maj 1657, sida 394].
 
Elof. Bonde i Hällekil, Övre Ullerud (Värmland) [EÄ, band III, sida 204, tabell 1]. Nämnd 1642 med hustru, 1 son och 2 döttrar och 1 sonhustru [Värmlands län, mantalslängder, 1642, sida 1187]. Sannolikt identisk med Elof Månsson i Hällekil som 1632 uppbjuder 1/4 av hemmanet för första gången [Kils häradsrätt, domböcker, AIa:1, 10 september 1632, sida 22] och med Elof Månsson i Hällekil nämnd 1641 [Kils häradsrätt, domböcker, AIa:1, 16 oktober 1641, sida 95]. Kända barn: Per Elofsson i Hällekil, Haquinus Elavi Hellichius, Nils Elofsson i Rud (Övre Ullerud), Anders Elofsson i (Norra) Stensdalen (Ransäter, dåvarande Övre Ullerud) och Kerstin Elofsdotter i Mosserud (Övre Ullerud) [Kils häradsrätt, domböcker, AIa:1, 21-22 maj 1657, sida 394].
 
 
 
Källor
 
[BiS]
Begravda i Sverige, Version 1.0, Sveriges släktforskarförbund, Sundbyberg, 2008
 
[EÄ]
Elgenstierna, Gustaf (red.), Den introducerade svenska adelns ättartavlor, II, Norstedt, Stockholm, 1926
Elgenstierna, Gustaf (red.), Den introducerade svenska adelns ättartavlor, III, Norstedt, Stockholm, 1927
 
[KSHM]
Edestam, Anders, Karlstads stifts herdaminne från medeltiden till våra dagar. 2, Domprosteriet. Älvdals kontrakt. Visnums kontrakt, Stiftshistoriska sällskapet i Karlstad, Karlstad, 1965
 
[SBL]
Svenskt biografiskt lexikon. Bd 29, Pegelow-Rettig, Svenskt biografiskt lexikon, Stockholm, 1997
 
[SvDB]
Sveriges dödbok 1947-2006, Version 4.0, Sveriges släktforskarförbund, Sundbyberg, 2007

734
Allmänt / Samisk kultur
« skrivet: 2010-05-09, 22:04 »
Lappar i Värmland 1603 (se Årlöningsregistret vid Nya Kroppa gård 1603, Värmlands handlingar 1603 volym 5 SVAR Bildid A0051162_00035).

735
Skogsfinnesläkter A-Ö / Kes / Kesen / Kiesinen
« skrivet: 2010-04-23, 19:41 »
Jag undrar varifrån den ursprungliga uppgiften om att Hans Anderssons i Hedåsen, Sunne (se nr 376 i Landshövding Ivar Vennerströms antavla på Rötter) finska släktnamn skulle ha varit Kes/Kesen/Kiesinen.
 
Jag vet att det ska ha funnits en Anders Kes i Arnstorp, Sunne (åren omkring år 1700) men hur vet man att hans fäderne går ihop med Hans Anderssons i Hedåsen fäderne?
 
Mvh,
Marcus

736
Svensk man i England år 1700 (cirka)
 
Detta är utgångspunkten: en svensk man, född cirka 1650 plus/minus 20-30 år, vistas i England omkring år 1700.
 
Vilka svenska källor bör jag först fokusera på för att få utresan/utvandringen bekräftad?
 
Vilka engelska källor bör jag först fokusera på för att finna honom i England (eller Storbritannien) detta år?
 
Mannen i fråga var Lars Trast/Lars Svensson Trast och uppges vara i England enligt Grums härads dombok den 12-14 februari 1700 (Göta hovrätt, renovationer; EVIIAAAL:47 sid. 618).
 
Anta att det rörde sig om en student. Vilka svenska/engelska källor bör genomsökas då?
 
Anta att det rörde sig om migration med påföljande naturalisation. Vilka svenska/engelska källor bör genomsökas då?
 
/Marcus

737
Lantvärn, beväringar och värnpliktiga (Krigsarkivet)
Militära inskrivningsområden (Hans Högman)

738
Bock / Bock
« skrivet: 2010-04-05, 10:52 »
Jöns Bock fogde/befallningsman Värmland ca 1600-1630
 
Om man går igenom domböcker/landskapshandlingar för Värmland under 1600-talets början stöter man förr eller senare på fogden/befallningsmannen (bl.a. på Kroppa gård) Jöns Bock.
 
Men vem var han och hur såg hans familjesituation ut?
 
Någon som vet?

739
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2011
« skrivet: 2010-04-04, 14:28 »
Kristinas brev från den 23 november 1642 i Stockholm för kapten Mårten Höffner angående Rådom, se Riksregistraturet, vol. 214, sid. 1287 (SVAR Bildid: A0038709_00512 och A0038709_00513).

740
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2011
« skrivet: 2010-04-04, 11:40 »
Gustav Adolfs förläningsbrev från den 27 januari 1630 i Västerås för kapten Mårten Höffner på Prästbol i Fryksände, se Riksregistraturet, vol. 167, sid. 30 (SVAR Bildid: A0038662_00039).

741
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 29 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-25, 21:38 »
En annan eventuell Skragge: murmästaren Lars Simonsson i Björrud (?), se vidare Grums härads dombok 2-3 november 1669 (AIa:1 s. 195-196).

742
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 29 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-19, 21:29 »
En annan eventuell Skragge: murmästaren Daniel Simonsson i Valnäs (Eds sn?), se vidare Grums härads dombok 30 december 1663 (AIa:1 s. 112).

743
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 29 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-15, 20:46 »
Om Olof Simonssons i Ugglesäter hustrus Karin Olofsdotters arv handlar ett mål i Grums härads dombok från 7 oktober 1656 [se Grums häradsrätts domböcker AIa:1 sid 57 (AD OnLine bild 32) alternativt Värmlands läns renoverade domböcker EVIIAAAL:7 sid 195 (AD OnLine bild 239)].

744
Kan någon med tillgång till rätt litteratur bekräfta relationen mellan uppfinnaren Baltzar von Platen (död 1984) och kyrkoherden i Grava (Värmland) Haquinus Elavi Hellichius (död 1688) (via familjerna Gustafschöld och Ehrenborg om jag minns rätt)?

745
Skragge / Äldre inlägg (arkiv) till 29 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-12, 20:19 »
Västra Ugglesäter, Huggenäs 1642 (mtl):
Simon med familj/hushåll,
Per Andersson med familj/hushåll,
Ryttarkorpralen med familj/hushåll
[Mantalslängder 1642-1820, Värmlands län, sid. 1262 eller SVAR Bildid: A0001908_00048]
 
Sedan, eventuellt en Skragge-person, Simon Turesson i Årtan, Segerstad, Värmland. Se vidare Grums härads domböcker 19-20 maj 1654 (Grums häradsrätt, AIA:1, sid. 28 eller AD OnLine bild 18) och 10 november 1654 (Grums häradsrätt, AIA:1, sid. 34 eller AD OnLine bild 21).

746
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-06-01
« skrivet: 2010-02-07, 14:04 »
Hej Jan-Erik,
 
Tack för dina (kloka) kommentarer!
 
Som du också säger så räcker detta mål räcker inte som bevis. Vi får hoppas att det finns något mer mål med en klar och tydlig släktkoppling (om nu en sådan fanns). Om inte, får vi väl nöja oss med att det är stopp vid Annika Larsdotter.
 
Mvh,
Marcus

747
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-06-01
« skrivet: 2010-02-07, 11:24 »
Någon som vet mer om för-/efterspelet till det mål där Olof Pålsson i Lövåsen (Sunne) och flertalet Larssöner i Laggåsen (Ekshärad) dyker upp i (se Älvdals härads laga ting 13-16 september 1697 ADOnline Bild 150/Sid 291)?
 
Vore intressant med tanke på att olika personer menar att Olof Pålssons hustru Annika Larsdotter var ifrån Laggåsen...

748
Jag gjorde ett par mer sura inlägg för ganska exakt ett år sedan. Sedan dess har jag bara haft goda erfarenheter och endast gott att säga om Arkiv Digital och då framför allt deras produkt AD Online.
Fantastisk bildkvalitet!

749
Sunnemo / Sunnemo
« skrivet: 2010-01-28, 21:18 »
Tack Elisabeth!

750
Sunnemo / Sunnemo
« skrivet: 2010-01-27, 21:19 »
Från Sunnemo E:1 p. 25 (begravda, 1747):
Septemb: 6. Jöns Jönson från Mortorpet, *** Bagge*Jöns, 97 åhr.
 

 
Frågor:
*** står det för elr (eller)?
* ser ut som ett likhetstecken. Hur bör likhetstecknet i detta fall tolkas?

751
Rämmen / Äldre inlägg (arkiv) till 29 november, 2010
« skrivet: 2010-01-12, 15:11 »
Testa även med Gåsborn, Norra Råda, Ekshärad etc.
 
Kanske finns hon där?
 
/Marcus

752
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 01 januari, 2010
« skrivet: 2010-01-01, 17:43 »
Studenter/gymnasister i Värmland (Karlstad) under 1700-talet. Finns det matriklar/register över dessa (var i så fall)?

753
Med reservation för eventuella tolkningsfel:
- Johan Westelius och Ingeborg Pettersdotters dotter Stina född 29/11 1741 i Gåsborn (Gåsborn C:2 s. 113) och död 21/3 1744 i Gåsborn (Gåsborn E:1 s. 19) (står dock Maria i dödboken).
- Ingeborg Pettersdotter död 10/2 1745 i Gåsborn (Gåsborn E:1 s. 23).
- Handels- och änkemannen Johan Westelius död 4 juni 1778 i Långbanshyttan (lungsot, 76 år) (Gåsborn E:1 s. 169).

754
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 25 maj, 2009
« skrivet: 2009-04-09, 22:08 »
Almanack från 1665 (Magnus Svenonis Mariestadius).
 
Se sidorna 22-29 i Tre prostar i Sunne : Magnus Mariestadius, Sven Olov Vigelius, Adolph Fredrich Kjellin : en studie i Sunne kyrkas historia av Domar Skafte (1973).
 
Var finns originalet (arkiv, arkivbeteckning etc.)?
 
Skrev Mariestadius dagböcker under andra år och var finns i så fall dessa?
 
Mvh,
Marcus

755
Alster / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-05-04
« skrivet: 2009-03-28, 17:56 »
My guess is that Alster Forse Gundrude, Varmand means Alster församling (parish) Gunnerud, Värmland.

756
Ekshärad / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-01-05
« skrivet: 2009-03-24, 19:34 »
Hej Lennart,
Kan det vara samma par som vigs den 22 december 1776 i Norra Ny?
/Mvh Marcus

757
Dalby / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-17
« skrivet: 2009-02-15, 13:29 »
Hej Mats,
 
Sofia Olsdotters föräldrar Olof Andersson och Karin Jonasdotter finns i början av 1870-talet i Baggerud i Dalby sn [sidan 42, HFL 1871-1875 (AI:25)] (Karin född 27/3 1844 in loco). På samma sida finns Karins mor änkan Anna Jonsdotter (född 1803 i Järna, förm. i Dalarna). På samma sida finns även Halvard Jonasson (född 22/12 1829 i Järna) och hans barn, då bl.a. Jonas (född 27/9 1858 in loco).  
 
Kanske är änkan Anna mor till både Karin Jonasdotter (mor till Sofia Olsdotter) och Halvard Jonasson (far till Jonas = John Dahlin?). Om så då är ju Sofia Olsson och John Dahlin cousins som det står in passagerarlistan från 1903...

758
Dalby / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-17
« skrivet: 2009-02-15, 07:10 »
Hej Mats,
 
Enligt Dalby kyrkoarkiv, Församlingsböcker 1900-1909 (AIIa:2), sidan 98 (se SVAR Bildid: 00054614_00109) så nämns Sofia som utflyttad från Brönäs till N. Amerika 6/2 03.
 
Enligt Dalby kyrkoarkiv, In- och utflyttningslängder 1895-1949 (B:4), sidan 19 (se SVAR Bildid: 00054632_00023) så nämns Sofia Olsdotter (född 74, från Brönäs), som utflyttad till Minnesota i N. Amerika den 6/2 1903.
 
Enligt Emihamn (databas på CD-skivan Emigranten Populär 2006) så lämnar en Sofia Olsson (från Dalby, 18 år, född 1884/1885) hamnen i Göteborg 10/4 1903 med destinationen Minneapolis i Minnesota. Man skulle kunna tänka sig att åldersuppgiften i Emihamn blivit fel och att hon i själva verket var 28 år.

759
Niklas,
 
Bara en beklagan? Det räcker inte med en beklagan utan gör något åt saken istället!
 
Ett seriöst och kundfokuserat företag erbjuder givetvis sina kunder, från första stund, möjligheten att tacka nej till obeställd reklam.
 
Ett seriöst och kundfokuserat företag gör sedan inga mass-utskick till alla sina kunder, utan givetvis endast till de som tackat ja till detta eller till de som ännu ej tackat nej till detta.

760
Enligt konsumentverkets hemsida är förbjudet att skicka obeställd e-postreklam till privatpersoner.
 
Jag har ett konto hos Arkiv Digital men absolut ingen ibockad Mailutskick från Arkiv Digital-ruta, men erhåller erbjudandemejl trots allt.
 
Förutom detta har det hittills alltid saknats en nej-tack-länk i alla erhållna e-brev.
 
Med andra ord verkar det i dagsläget vara totalt omöjligt att slippa alla dessa kommersiella e-mail från Arkiv Digital.
 
Pinsamt oseriöst!
 
När ska Arkiv Digital på fullt allvar ge sina kunder möjligheten att tacka nej till alla kampanjerbjudande från Arkiv Digital som erhålls via e-posten?
 
Kan Arkiv Digital göra något åt saken NU?
 
Eller kanske kan man använda detta forum för att tacka nej? Om så är fallet tar jag tillfället i akt och tackar härmed nej till alla kommersiella e-brev från Arkiv Digital för all framtid.

761
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 21 april, 2011
« skrivet: 2008-10-13, 20:44 »
Hej Gunilla,
 
5.
Det ska i Fryksdals härads domböcker framgå att det rör sig om två helt olika Anders Olofssöner. Minns inte nu vilka mål det rör sig om, men det ska nog inte vara omöjligt att finna...
 
6.
Enligt Generalmönsterrulla 1689: Furir Mårten Höffner, Mörnäs, Sillerud, tillhörandes kapten Katts kompani (se SVAR, Bildid: A0028145_00480).
 
7.
Kristian, soldat i Önnerud ser ut att i Generalmönsterrulla 1708 ha patronymikonet Eriksson och enligt uppgift soldat sedan 1689 (se SVAR, Bildid: A0028148_00190).

762
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-14, 22:31 »
Michel, Marten och Christian Höffner finns i Stolpe, Usedom, Vorpommern, Tyskland 1693 enligt följande källor:
 
http://www.dhm.uni-greifswald.de/textband/band_49/directory_Band_49.djvu (gå till sidan 261 = Djvu sidan 252)
http://www.dhm.uni-greifswald.de/djvuMaps/CIa10.djvu
(Digitaliserade dokument/kartor, Schwedischen Landesaufnahme von Vorpommern 1692 - 1709, Greifswalder Digitalen Bibliothek)
(OBS! Djvu läsare krävs för att beskåda dessa filer)
 
Namnlikheterna med de värmländska släktmedlemmarna är slående, men det skulle kunna röra sig om en helt annan släkt.
 
Om man spekulerar en aning så skulle Marten och Christian kunna vara identiska med Ernest Höffners söner Mårten och Kristian (i andra ovannämnda inlägg nämnda). Michel Höffner skulle kunna vara en fjärde son till Ernest Höffner och Maria Rachow. Det finns en kapten Mikael Rachow nämnd i Krigsarkivets rullor 1631:5 och 1631:24 som skulle kunna vara far till Maria och om så så skulle Mikaelnamnet kunna ha gått i arv till en eventuell dotterson. Men som sagt var, bara (vilda?) spekulationer...

763
Fryksände / Fryksände F:1 sid 115 GID 481.77.60600
« skrivet: 2008-08-12, 11:07 »
Hej Gunilla,
 
Du tror inte att du skulle kunna be de ansvariga för forumet att lägga allt som har med ditt projekt att göra i en mapp istället för i många olika?
 
Typ: Anbytarforum » Läshjälp » Värmland » Fryksände » PROJEKTNAMN eller dylikt...
 
Jag tror att det skulle vara skönt för både dig och andra intresserade läsare att bara behöva gå igenom en mapp istället för många, många olika...
 
Mvh,
Marcus
 
(Meddelandet ändrat av Mabo den 12 augusti, 2008)

764
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-10, 20:07 »
Har själv på Riksarkivet i Stockholm i länsräkenskaperna för Värmland och Dal (Dalsland) då i den delen som kallas för landsboken för år 1650 sett följande:
 
På sidan 49 under rubriken förläningar i livstider (eller dylikt) nämns kung Gustav Adolfs brev daterat den 27 januari 1630 samt att Mårten Höffner och hans hustru ska ha kronohemmanet Prästbol i Fryksände fritt under sina livstider.
 
I samma källa (landsbok, länsräkenskaper, Värmland/Dalsland, 1650) men på sidan 58 under rubriken förläningar i behagliga tider (eller dylikt) nämns drottning Kristinas brev daterat den 23 november 1642 samt att Mårten Höffner ska ha kronohemmanet Rådom i Sunne fritt.
 
Detta kan ju vara en väg i att försöka spåra själva breven...
 
Säkert finns andra källor som även de listar brev/förläningsbrev etc.
 
Hör med Riksarkivet med andra ord!

765
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-10, 17:53 »
Är det denna dödsboksnotis som åsyftas (Katarina i Långerud)?
 

 
Men här nämns inget om någon födelseplats...
 
(Källa: Fryksände C:1 p. 337)
 
(Meddelandet ändrat av Mabo den 10 augusti, 2008)
 
(Meddelandet ändrat av Mabo den 10 augusti, 2008)

766
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-10, 17:41 »
Tack Elisabeth!
 
Elisabeths inlägg visar klart och tydligt att informationen mellan originaltexten av målet och beskrivningen av målet i boken Övre Fryksdalen skiljer sig åt. Författaren har av någon anledning lagt på ny information utan att ange en källa för denna nya information. En sådan uppgift bör man ju givetvis inte använda sig av.
 
För att bilda sig en uppfattning om boken, personen bakom verket samt hur tillförlitliga uppgifterna i boken kan tänkas vara, rekommenderar jag att man läser Carl-Johan Ivarssons recensioner av boken i fråga: Övre Fryksdalen - recension
 
Kai, jag vill ej vara tjatig, men är du säker att det framgår att regementskvartermästarens dotter Katarina Höffner var född i Stralsund i dödsboken? Jag skulle hemskt gärna vilja se denna notis innan jag lägger detta bakom mig.

767
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-09, 16:09 »
Kai!
 
Om jag vore du skulle jag betrakta uppgifterna du fått från Föreningen Emigration & Historia samt från boken Övre Fryksdalen som väldigt sekundära och därtill väldigt spekulativa. Personligen ger inte mycket för uppgifterna från dessa källor.
 
Till dags dato saknas det faktiskt helt och hållet belägg för att:
(1) Mårten Höffner dödsplats var Önnerud,
(2) Några av barnen var födda i Stralsund,
(3) Mårten var gift flera gånger
(4) Att hustrun kallades för Karin Svensdotter von Lorenz
 
Ett tips!
 
Några av originalkällorna finns idag relativt lättillgängliga. Gunnar Almqvists fyra delar om Fryksdalens häradsdomböcker (ca 1600 - 1750) finns och dessa kan sedan jämföras med de digitaliserade domböckerna som numera finns hos Arkiv Digital Online.
 
Varför inte gå igenom dessa istället för att sätta hela din tillit till vad som inte är mer än bara inbillningar och vilda gissningar?
 
Ställ litet högre krav på dina uppgiftslämnare!
 
Mvh,
Marcus

768
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-09, 12:20 »
Hej Kai,
 
Ytterligare några kommentarer...
 
Varför inte skriva Prästbol om du nu menar Prästbol? Varför röra till det genom att (bara) skriva Önnerud?
 
Gift två gånger? Karin är ju än en kortform av Katarina, så varför skulle det inte kunna röra sig om en och samma hustru? I Gunnar Almqvists domboksutdrag kallas Mårten Höffners hustru endast för Karin/Katarina Svensdotter.
 
Karin Svensdotter von Lorenz? Varifrån har du fått denna uppgift? Ingen av dem som tidigare använt denna uppgift har samtidigt angett någon källa så uppgiften bör väl knappast spridas vidare som om det vore en självklarhet. Återigen, i Gunnar Almqvists domboksutdrag kallas hon bara för Karin/Katarina Svensdotter.

769
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-05, 14:58 »
Hej Kai,
 
Tack för den förtydligande informationen, även om jag personligen ställer mig väldigt tveksam till uppgiften om att några av barnen är födda i Stralsund. Du kanske kan fråga föreningen var de fått dessa uppgifter ifrån? Det känns ärligt talat som ett antagande... Hör gärna av dig igen om föreningen vet mer i denna fråga.
 
Ställer mig även tveksam till uppgiften att Önnerud skulle vara dödsplaten för Mårten Höffner den äldre. Hör hemskt gärna med föreningen var de fått denna uppgift ifrån, om detta går bra.
 
Om åldersuppgiften i Stora Kils kyrkobok stämmer, dvs att löjtnant Mårten Höffner i Säby dött 70 år gammal 1728, med andra ord född omkring 1658, så tror jag att Nordensvan kan ha angett fel föräldrar. Rent tidsmässigt skulle det nog passa bättre med Ernst Höffner som far. En tanke som slår mig nu...
 
Mvh,
Marcus
 
(Meddelandet ändrat av Mabo den 05 augusti, 2008)

770
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 29 september, 2008
« skrivet: 2008-08-04, 19:24 »
Hej Kai,
 
Är du säker på att Mårten Höffner dog i just Önnerud? Om jag inte misstar mig så innehade han och hustrun hemmanet Prästbol på livstid så det är väl mer troligt att han avled där?
 
Vad menar du med att Krigsarkivet håller på att rota i vart deras ursprung finns? Menar du att de själva håller på att rota i saken eller har de av någon fått i uppdrag att försöka finna ursprungslandet?
 
Varifrån kommer uppgiften att några av Mårten Höffners barn var födda i Stralsund? Vore i och för sig väldigt intressant om så vore fallet...
 
Det dör en 90-årig Katarina i Långerud den 8 februari 1716 (se Fryksände C:1 sidan 337), så uppgifterna du har om dottern stämmer nog även om åldersuppgifter i dödsböcker tenderar att vara överdrivna emellanåt. Det står dock inte Höffner i dödsboken, men kanske uppgiften om att det rör sig om Katarina Höffner kan backas upp av någon annan god källa.
 
Det dör/begravs en 70-årig löjtnant Mårten Höffner från Säby, Stora Kils socken den 19 februari 1728 (se Stora Kil C:4 sidan 368). Enligt Nordensvan (se levnadsteckningarna) så var denne Mårten son till majoren Mårten Höffner och hans hustru Katarina, samt gift med en Maria Berg. Hur tillförlitliga dessa uppgifter är kan jag dock ej bedöma. Kanske någon annan vet mer?
 
Lycka till med den fortsatta forskningen!
 
Mvh,
Marcus

771


 
 
Tar en till när jag ändå är i farten...
 
Magsår har pastorn skrivit, läkaren dock marasmus senilis, men sedan står det något ovanför det latinska uttrycket eller till höger om magsår, vet ej om detta är ett nytt latinskt uttryck eller om det typ står obehan:t (obehandlat?)?

772
Tack Olle!
Finner du mer får du hemskt gärna ladda upp fler bilder...
Mvh,
Marcus

773

Vit. org. cord. + ngt mer?
Vad står det bakom plustecknet och vad betyder det?

774
Se även mål i Kils härads dombok 6-8/11 1660 (EVIIAAAL:8, AD Online, bild 243 sidan 140). Där nämns en sal. löjtnant Jon Jonsson i Sannerud med fru och barn vid namn (bl.a. sonen Jonas Jonae Silfverhäst). Kanske någon annan kan tolka målet om du själv inte gör detta...

775
Symbol(er) för mark:
 
Enligt NF (1886).
 
Enligt NF (1912).
 
Ngn som vet vad symbolen kallas för från början?

776
I skattelängder och domböcker ser man ofta handskrivna symboler/tecken (förkortningar) för olika myntsorter/valutor etc.
 
Någon som kan tipsa om en hemsida eller en bok där man både visar symbolerna/tecknen i bildform och sedan beskriver krumelurerna fullt ut i text?
 
T.ex. vad står ett tyskt dubbel-s (ß) för?
(Enligt vissa sidor borde det stå för skilling)

777
Bildgåtan - Övrigt / Vad står det på baksidan?
« skrivet: 2008-06-29, 12:53 »
Vad står det?
 
Jag undrar om någon kan se vad som handskrivits på baksidan av fotografiet som fotograf Gösta Florman i Kristinehamn tog på 1860-talet.
 
Alla förslag är varmt välkomna!
 
Hälsningar, Marcus
 

778
Vilken sjukdom? / Vilken sjukdom?
« skrivet: 2008-06-24, 18:48 »
Kom kanske på det själv? Kan det stå Cystitis?

779
Vilken sjukdom? / Äldre inlägg (arkiv) till 24 juni, 2008
« skrivet: 2008-06-24, 18:46 »
Mkt tacksam om dödsorsak för Magnus Sundström kan utredas (GID: 100017.24.30300).

780
Råneå / Råneå, B:1, utflyttade 1843
« skrivet: 2008-06-24, 16:36 »
Även om notis om händelsen i hfl. Se GID: 1992.50.95000 alternativt Råneå, AI:8B p 562.

781
Råneå / Råneå, B:1, utflyttade 1843
« skrivet: 2008-06-24, 16:24 »
Utflyttningsort eftersökes. Se GID: 1992.7.52700 alternativt Råneå, B:1, utflyttade 1843, augusti, Carl Magnus Kastensson.

782
DjVu-/Vista-problem / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-06-15, 12:29 »
Nu fungerar det!
 
Jag började med att avinstallera DjVu Browser Plug-in, installerade sedan Firefox och sedan återinstallerade jag ovannämnda tilläggskomponent från LizardTech.
 
Tack för tipset!
 
Framöver är det nog bra att ha både IE och Firefox på datorn...

783
Ja det är en bra sida. Hoppas verkligen att de har tid, lust, ork och resurser för att utveckla den.

784
Birgit,
 
Gå till http://labs.familysearch.org/ och välj först Record Search och sedan Washington Death Certificates, 1907-1960. Använd sedan sökorden Charles och Spindler.
 
(Meddelandet ändrat av Mabo den 14 juni, 2008)

785
DjVu-/Vista-problem / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2008-06-14, 22:16 »
Har samma problem med Lantmäteriets historiska kartor. Någon som funnit något sätt att gå förbi problemet ännu? Själv drabbas jag av att IE7-fönstret som ska ladda upp kartan stängs ned innan kartan kommit fram. Dock får jag fram kartorna om jag gör följande:
 
1/ Startar IE7.
2/ Går till Verktyg / Internet alternativ / Program / Tillägskomponenter och sedan inaktiverar tillägget DjVuCtl Class. Uppdaterar sedan de nya sidinställningarna genom att trycka på F5.
3/ Går till Lantmäteriet och söker i ett område efter historiska kartor och klickar på någon av de länkar som poppar upp efter sökningen.
4/ Kartan dyker aldrig upp, men så går jag tillbaka och aktiverar ovannämnda tillägg samt uppdaterar sidan genom att t.ex. trycka på F5 och vips så ser jag kartan.
 
Och så där får jag hålla på...
 
Tråkigt att det inte flyter på som det borde göra dock...

786
Frågor om amerikanska arvskiften, bouppteckningar, testamenten (estate, probate, will records):
 
Finns register och i så fall var?
 
Hur komma över en kopia?
 
Finns registren/dokumenten i någon mån digitaliserade?
 
Någon Amerikakännare som vet?

787
När kan SSK komma att ges ut i form av CD/DVD alternativt som skannade bilder hos SVAR, Genline, Arkiv Digital, Ancestry eller någon annan part?
 
Vore skönt att kunna sitta hemma vid datorn och bläddra igenom alla böckerna...

788
Litteratur / Heidenstam, Verner von (1859-1940)
« skrivet: 2008-02-29, 21:01 »
Jag undrar om någon vet mer om Heidenstams mmmm Didrika Beata Strokirk (Strokirch), född (21 juni?) 1745, död 6 oktober 1809 i Högbyvik, Villberga sn (gift med Johan Adolf Hammarfelt)?
 
Jag undrar även om någon vet mer om Heidenstams mfmm Anna Catharina Herweg (Herwegh/Herweghr), född 1751, död 1788 (gift med Peter Bagh)?
 
Är det de värmländska släkterna Strokirk och Herweg som avses?
 
Se vidare sid. 62 och framåt i Diktares arv av Erik Hellerström.

789
Vad har hänt med sidorna 1-129 i Sunne AI:22 (Värmlands län)?

790
A-M / Kyrkoherden Nicolaus Frykström
« skrivet: 2008-02-03, 12:56 »
Hej Malin,
 
Som dopvittne 26 sept 1707 i Sunne nämns studenten Nils Frykström i Svineberg. Kanske kan det röra sig om samme person?
 
Marcus

791
Konst / Milles, Carl
« skrivet: 2008-01-08, 21:49 »
Var Carl Milles mamma Valborg Tisell ättling till kyrkoherden i Hammar Carl Tiselius och hans hustru Margareta Hallman? I så fall hur?
 
Mvh Marcus

792
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-06, 12:15 »
Hi again Steve,
 
If you find the original text hard to read you could try to find some modernized and normalized transcripts instead. Look for following books (transcripts of Sunne parish church records):
 
- Födda, vigda och döda i Sunne församling 1669-1736 by Arne Linnarud
- Födda, vigda och döda i Sunne församling 1737-1758 by Arne Linnarud
- Födda, vigda och döda i Sunne församling 1759-1774 by Arne Linnarud
- Födda, vigda och döda i Sunne församling 1775-1793 by Arne Linnarud
 
Marcus
 
PS Födda = born, vigda = married, döda = dead, församling = parish DS
 
(Meddelandet ändrat av Mabo den 06 januari, 2008)

793
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 16 januari, 2008
« skrivet: 2008-01-05, 21:45 »
Hi Steve,
 
I think that Nils Eriksson was born on November 23rd 1754 (1) and a son of Erik Andersson and Annika Olofsdotter in Hån. The same Erik probably died on May 24th 1757 in Hån (drowned) (2). It looks like the widow Annika was remarried to Nils Persson on December 26th 1758 (3).
 
(1) See C:5, page 172, number 134 or GID: 527.50.21100
(2) See C:5, page 301, number 37 or GID: 527.50.27000
(3) See C:5, page 42, number 29 or GID: 527.50.14200
 
Kind regards, Marcus

794
Norra Råda / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2008
« skrivet: 2007-12-28, 19:03 »
Hej,
 
Jag undrar om någon kommit längre med invånarna i Mortorp i Norra Råda. Främst då Per Jönsson (född ca 1700/1705 i Norra Råda, död 16 juli 1790 i Tandfallet, Rämmen enligt Rämmens dödbok C:1 p 105) och hans hustru Ellika Andersdotter (född ca 1700 och död 18 juli 1763 i Tandfallet, Rämmen enligt Gåsborns dödbok E:1 p 94)? Per Jönssons far hette förmodligen Jöns Jönsson.
 
Några har tidigare nämnt en eventuell dotter till Per och Ellika med namnet Rosina / Rusina / Råsina, någon som sett någon koppling mellan denna person och tidigarelevande personer med samma förnamn?
 
Mvh Marcus

795
Katarina / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-01-05
« skrivet: 2007-12-27, 00:18 »
Söker uppgifter om skomakaregesällen Frans Emil Håkansson, född 23/4 1831 i Filipstad, från Karlstad 7/8 1854 till Stockholm, enligt register till mantalsuppgifter (Stockholms stadsarkiv) verksam i (norra) Katarina församling under 1850-talet.

796
Söker efter apotekareeleven Carl Johan Håkansson, född 2/5 1825 i Filipstad, flyttade från Karlstads stadsförsamling (4 roten, nr 74-75) 31/10 1842 till Stockholm.
 
Men var i Stockholm hamnade han undrar jag?
 
Mvh Marcus

797
Religion / Runestam, Arvid (1887-1962)
« skrivet: 2007-12-25, 21:10 »
mmff  
28 Anders Magnusson Siöberg, född 1732, död 12/11 1804 i Skåne, Grava sn. Trumslagare i Åtorp, Grava sn. (hfl,d).  
Han flyttade omkr. 1775 från Åtorp till Skåne, Grava sn.
 
Gift 26 december 1763 i Sunne med
 
mmfm  
29 Kerstin Bengtsdotter, född ca 1739 i Sunne sn, enligt vigselnotisen från Gårdsjö, Sunne sn (eventuellt dotter till Bengt Kristoffersson och Marit), död 13/4 1808 i Skåne, Grava sn. Bosatt i Åtorp, Grava sn. (hfl,d).

798
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 03 augusti, 2008
« skrivet: 2007-12-23, 11:32 »
Några med efternamnet Höffner nämns på denna sida:  der Insel Usedom

799
Proband: Per Nilsson, born 9th of November 1826.
 
According to the household examination roll for the years of 1871-1875 (see AI:60 page 512 or GID 527.76.58300) his mother the widow Karin Olofsdotter was born on the 22nd of November 1784 in the parish of Sunne and died in Lövåsen (at that time spelled Löfåsen) on the 6th of May 1874.
 
According to the household examination roll for the years of 1856-1860 (see AI:49 page 266 or GID 527.63.36200) his father Nils Persson was born on the 4th of October 1783 in the parish of Lysvik (a nearby parish north of Sunne) and died in Lövåsen on the 27th of December 1856.
 
According to the same roll the proband himself was born in Askerud in the parish of Sunne and his mother Karin Olofsdotter was born in Svineberg in the same parish.

800
Undrar vad det står på raderna för Hildur Maria född 21 juni 1872 i Malung (främst då faderns yrke och boställe)?
 
Mvh, Marcus

801
Ransäter / Ransäter C:1 Födde 1691-1725 Gid Nr: 518.12.80900
« skrivet: 2007-09-11, 15:39 »
Har sett samma ortnamn även jag i Ransäters kyrkoböcker och tycker att det står Hiersheden, men har alltid tolkat det som Gersheden i och med att det finns ett sån't ortnamn i församlingen. Alltså, Gersheden skulle jag tippa på.

802
Hos Genline klumpas alla församlingar i ett län ihop årsvis när det gäller utdragen ur födelse-, vigsel- och dödsböckerna för åren efter 1860. Men om man letar efter samma utdrag bland SVARs mikrokort verkar det vara tvärtom, alltså flera år klumpas ihop men då per socken.
 
Varför denna skillnad?
 
Har man hos Genline klippt och klistrat när det gäller för att få ett helt län samlat per år?

803
Hej Leif,
 
jag menar bilder/sidor ur födelse-, vigsel-, dödböcker, husförhörslängder etc. som Genline, SVAR och ArkivDigital har digitaliserat. Vore en väldigt god service om man som kund enkelt kunde spara dessa och då med en hög upplösning. Där ligger Ancestry ljusår framför.
 
Passagerarlistor från Ellis Island går alldeles utmärkt att ladda ned även om man får trixa en aning om man har IE7. Några bra tips om hur man gör detta finns på: http://www.semanchuk.com/gen/methods/SavingEllisIslandManifests.html

804
Jag vet att man på Ancestry och Ellis Island bl.a. kan ladda ned och spara de bilder/sidor man är intresserade av. Vet inte hur Genline, SVAR och AD ställer sig eller kommer att ställa sig till detta framöver?
 
Tycker att de amerikanska söksidorna är mycket föredömliga ur detta perspektiv. Om man från Genlines, SVARs eller ADs håll inte nu vill låta sina kunder ladda ned intressanta bilder/sidor gratis skulle man ju kunna skapa konton där man som kund kan sätta in ett belopp som sedan minskar i takt med varje sida som man sparar.

805
Adolf Fredrik / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-14
« skrivet: 2007-08-01, 18:08 »
Enligt Sv. bef. 1900 ska en Elofson, Karin (f. 1832, änka) vara bosatt med familjen Nyberg (Svante med hustru och barn) på adressen: Palmträdet N:o 5, Adolf Fredrik rote  6.
 
Hon verkar även begravas på samma gravplats som familjen Nyberg enl. Sök på gravsatta i Stockholm.
 
Jag undrar om det någonstans kan framgå när och var hon är född.
 
Mvh Marcus

806
Människor / Vilket årtionde?
« skrivet: 2007-07-18, 10:17 »
Ann-Mari och Chris!  
 
Ett stort tack till er båda för den fina hjälpen.
 
Marcus

807
Människor / Vilket årtionde?
« skrivet: 2007-07-17, 22:06 »
Hej Ann-Mari!
 
Kul att få en god uppskattning av tidsepoken. Har fått bilden från en amerikasläkting som inte har en susning vilka det kan röra sig om. Inte jag heller just för tillfället, men jag har några mer/mindre goda kandidater.
 
Jag är själv mindre bra på att uppskatta åldrar på folk, men undrar om du eller någon annan skulle våga er på att uppskatta personernas åldrar?
 
Dessutom undrar jag vad S.S.S. står för (bokstäverna på skepparmössorna)?
 
Stort tack för din kommentar angående tiden och klädmodet!
 
Marcus

808
Människor / Vilket årtionde?
« skrivet: 2007-07-16, 21:52 »
Hej!
 
Bilden är tagen i Stockholm. Vart, när och vilka oklart. Någon som ungefär ser från vilket årtionde bilden är ifrån?
 

809
Adolf Fredrik / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-14
« skrivet: 2007-07-15, 18:06 »
Hej igen!
 
Jag har nu själv hittat utflytt. notisen för år 1883 (Adolf Fredrik) och där är ju rutan för utflyttningsorten tom, men det finns ett utropstecken längst till vänster samt en kommentar över ordet ledig i kolumnen Giftermålslängd. Men jag ser inte vad det står för kommentar. Någon som sett något liknande i en stockholmsk flyttningslängd?
 
Mvh Marcus

810
Adolf Fredrik / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-14
« skrivet: 2007-07-15, 11:40 »
Hej Karin och Helene!
 
Den Mary/Maria Munson (född Maria Elofson) jag är intresserad av ska vara född i juni månad 1858 i Sverige enligt US census 1900 (Tillamook, Oregon) och hon ska ha emigrerat enligt samma källa från Sverige 1884. Enligt en bok på Tillamook County Pioneer Museum ska hon ha åkt från Stockholm 1883.
 
Den enda som passar i Emigranten Populär 2006 är:
 
Efternamn:   ELOFSON
Förnamn:     MARIA
Ålder:       25            Kön: K
Född: 1857/1858
Församling:      Län: A
Titel/Anm:    
Utresehamn:  GÖTEBORG
Utvandrdag:  1883 06 29
Destination: ASTORIA
Medåkande:   NEJ
Källkod:     22:875:17261
 
Den enda som verkar passa i Stockholmsregistren är den som verkar vara född i Sunne även hon i juni men då året innan dvs 1857.
 
Synd att inte orten i Adolf Fredriks utflyttningslängd framgick!
 
Men man skulle kunna tänka sig att hon drar från Stockholm 22 juni 1883 åker till Göteborg och emigrerar därifrån 29 juni samma år.
 
Jag får ta till mig de pusselbitar ni gett mig och klura vidare och hoppas att jag finner mer längre fram.
 
Stort tack till er båda för hjälpen både här och under Sthlm mtl reg!
 
Mvh Marcus

811
Adolf Fredrik / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-14
« skrivet: 2007-07-14, 23:12 »
Jag söker efter en Maria Kajsa Elofsdotter född 1857 i Sunne och 1880 bosatt i Adolf Fredrik rote 5 enligt census för detta år.
 
Jag tror att hon senare hamnar i USA, men skulle vilja få det bekräftat av någon med tillgång till de utgivna cd-skivorna för Sthlm.
 
Mvh Marcus

812
Hej igen,
 
Får inte detta riktigt att stämma, men kanske kan hon vara identisk med den Maria Kajsa Elofsdotter (född 1857) som nämns i Folkräkningen 1880 som bosatt i Adolf Fredrik rote 5.
 
Någon som kan se om denna person senare emigrerar till USA?

813
Hej,
 
Jag söker efter en Maria C. Munson som enligt gravstenen i Oregon levde mellan åren 1858-1923. Enligt en bok på ett museum i Oregon ska hon ha burit efternamnet Elofson (Elofsson/Elofsdotter) som ogift och ha utvandrat från Stockholms stad 1883 till USA. Hon är sannolikt identisk med den Maria Elofson som enligt Emigranten Populär 2006 lämnar Göteborgs hamn den 29 juni 1883 (källkod: 22:875:17261).
 
Men min fråga är från vilken församling hon emigrerade ifrån samt i vilken församling hon är född.
 
Hoppas att det går att finna henne i något Stockholmsregister!
 
Mvh Marcus

814
Sunne / Sunne, F:1, Död, 1849-1860
« skrivet: 2007-07-07, 19:28 »
Tack Lennart!

815
Sunne / Sunne, F:1, Död, 1849-1860
« skrivet: 2007-07-07, 17:48 »
Kan inte se vad kyrkovärden Jan Jansson i Östanås dör av den 23 oktober 1852 (GID: 527.68.97500).

816
Tack för den goda hjälpen Kerstin!
 
Bästa hälsningar, Marcus

817
Jag har funnit en Edwin Slen i Chicago 1930, men har inte tillgång till all information. Undrar främst vart han är född och vart föräldrarna är födda. Efternamnet låter norskt, men jag kan just nu inte få det bekräftat.

818
Värt att gå vidare med. Tack för hjälpen Bengt! //Marcus

819
Du har så rätt så! Jag visste att han joinade sin kusin och vart denne bodde, men tänkte inte på att Boston och Worcester ligger nära varandra. Däremot hette kusinen Nils Magnus Petersson och var värmlänning och inte grek!  
 
Vet du hur man kan få veta mer om resorna mellan Göteborg och Liverpool eller Queenstown?

820
Söker efter migrations-, vigsel- och dödsnotis för en William Palm. I census 1930 (kallas då Polm) finns han på Whitman Avenue i Seattle, Washington med hustrun och hennes barn i det tidigare giftet och det gemensamma barnet. Enligt samma census ska han vara född i Sverige omkring 1894 ha immigrerat omkring 1920, gift sig omkring 1925, det gemensamma barnet William Palm Jr föds omkring 1926. Men jag finner inga primära uppgifter om när han migrerade, gifte sig eller dog och vet dessutom inte om han hette något annat i Sverige. Jag har letat och letat, men förgäves. Tacksam för varje svar. // Mvh Marcus

821
Jag undrar över en resa som en emigrant (Johan Herman Pettersson) gjorde i januari 1904 från Göteborg via Liverpool till USA.
 
Enligt CD Emigranten Populär 2006 påbörjades resan i Göteborg den 12 januari 1904 och destinationen skall ha varit Boston.
 
Jag har funnit personen och han ser ut att resa med ss Saxonia och lämnar Liverpool den 16 januari 1904 och anländer i New York den 26 januari 1904 (Johan H. Pattersson, allt enligt Ellis Island).
 
Varifrån kommer uppgiften om att han skulle till Boston i CD emigranten? Han verkar ju landa i New York.
 
Om man vill ha reda mer på fartyget som då trafikerade rutten mellan Göteborg och Liverpool hur gör man då? För ss Saxonia startade väl inte i Göteborg?

822
Svanberg / Swanberg / Svanberg / Swanberg
« skrivet: 2007-06-13, 13:58 »
Tack Eva för tipset. Jag borde ha nämnt att jag även är intresserad av om det finns uppgifter som tar upp hans närmaste förfäder. Kanske nämns t.o.m. släkterna Svanberg (fädernet) och Odeen/Od?n/Odin (mödernet) i någon bok?

823
Svanberg / Swanberg / Svanberg / Swanberg
« skrivet: 2007-06-13, 10:23 »
Någon som vet mer om Gustaf Svanberg, professor i astronomi, född 22 januari 1802 i Botilsäter, Värmland, död 21 november 1882 i Uppsala?

824
Tryserum / Tryserum, dödsorsak
« skrivet: 2007-06-03, 20:20 »
God förklaring finns på annan plats i forumet, se Inslagen mässling

825
Övre Ullerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-08
« skrivet: 2007-06-03, 12:49 »
Nej jag har för mig att Ransäter blev en egen socken någon gång under 1670-talet. Av egen erfarenhet vet jag att trots att det bara borde stå Ransäter så står det ibland Ransäter, ibland Övre Ullerud under en lång tid framöver i olika källor. Kan tipsa om en bra hemsida om ortnamn, socknar och härader i Värmland, se bl a
 
http://www.genealogi.se/varmland/varmland/index.htm
 
eller sök på Värmlandsrötter.
 
Mvh Marcus

826
Övre Ullerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-08
« skrivet: 2007-06-02, 23:00 »
Arvid Grilsson har jag för mig finns med i Bo Lindwalls antavla för sin farmor (Svenska Antavlor, nr 1). Om Grils är en variant av Grels tycker jag det låter som ett finskt namn från början.

827
Övre Ullerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-06-08
« skrivet: 2007-06-02, 22:52 »
Norra och Södra Åmberg ligger i Ransäter, en församling som innan den blev egen utgjorde den nordligaste delen av Övre Ullerud.

828
Sunne / Sunne, Skäggeberg AI:18 p. 137 och AI:19 p. 143
« skrivet: 2007-05-28, 21:33 »
Hej,  
 
jag har funnit en Lars Andersson gift med Sara Eriksdotter i Skäggeberg, Sunne, men ser inte vad det står i kommentarskolumn i tvenne efterföljande husförshörslängder för maken.  
 
Tacksam för varje förslag.  
 
(se GID: 527.104.29500, 527.105.55000)

829
Jakob (och Johannes) / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-30
« skrivet: 2007-05-20, 13:07 »
Tack för hjälpen Maud!
Inte lätt för en lantis i storstan, men något med Stockholm drog för han flyttade till Dalarö 2/12 1879 (GID: 527.78.50300)...

830
Jakob (och Johannes) / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-05-30
« skrivet: 2007-05-19, 23:10 »
Söker efter drängen Nils Nilsson, född 18/4 1855 i Sunne, från Sunne 3/3 1876 till Jakobs församling, Stockholm (GID: 1625.106.10600). Verkar vara bosatt på Regeringsgatan 34 1876, men var hamnar och gör han sedan?
//Mvh Marcus

831
Sillerud / Sillerud, C:3 FVD 1709-1733 p. 221
« skrivet: 2007-05-11, 11:15 »
Det kan nog stämma, tack för hjälpen! //Marcus

832
Sillerud / Sillerud, C:3 FVD 1709-1733 p. 221
« skrivet: 2007-05-10, 21:31 »
Hej,
 
funderingen gäller GID 523.15.68700 näst sista stycket på sidan om Jon Persson i Skoggårdens levnad,
 
jag undrar vad den förste hustrun hette i efternamn,
 
tacksam för varje förslag,
 
mvh Marcus

833
Höffner / Äldre inlägg (arkiv) till 03 augusti, 2008
« skrivet: 2007-05-07, 22:09 »
Den 12 juni (1692) Höffners lilla dott(er) ser det ut att stå i Silleruds begravningsbok (C:1, GID: 523.13.35000).

834
Kerstin, tack så mycket för hjälpen! //Marcus

835
Tack Maud för hjälpen! //Marcus

836
Hej,
 
jag är väldigt intresserad av de Munsons som finns år 1900 i Tillamook county, Oregon och undrar om någon har tillgång till denna census i sin helhet, följande har jag fått fram så länge
 
Goran Munson, Tillamook, Oregon, born abt 1846
Mary R Munson, Tillamook, Oregon, born abt 1859
Edgar G Munson, Tillamook, Oregon, born abt 1886
Esther M Munson, Tillamook, Oregon, born abt 1889
Manuel Munson, Tillamook, Oregon, born abt 1848
Amelia Munson, Tillamook, Oregon, born abt 1861
 
Enligt Tillamook County Marriages 1896-1900 gifter sig Magnus MUNSON och Amelia SANDALL den 21 Dec. 1897 och enligt Oregon Death Index dog en Magnus MUNSON i Tillamook den 18 november 1905. Förmodligen är Magnus och (E)manuel samma person (?).
 
Mvh Marcus

837
Tror mig ha funnit ovannämnde i registret för år 1868 (1868 Månsson M Målaregesäll   Johannes 666), men förstår inte hur jag ska gå vidare. Johannes församling, men vart där?

838
Magnus Månsson, född 2(2)/11 1847 i Ransäter, från Kristinehamn 15/3 1867 (se AI:24 p. 60) till Stockholm, men var där?

839
Norra Råda / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-23
« skrivet: 2007-04-23, 23:05 »
Sett att namnet Kasper finns i Norra Råda under 1700-talet och är intresserad om någon registrerat några med detta namn under slutskedet av 1600-talet eller början av 1700-talet?

840
Funk / Funck / Funch / Funk / Funck / Funch
« skrivet: 2007-04-14, 16:06 »
I Sammandrag av Fryksdals härads domböcker 1701-1725 (G. Almqvist) nämns 1709 en bruksskrivare Reinhold Funck, men bara denna gång
 
I Födda, Vigda och Döda i Sunne församling 1759-1774 (A. Linnarud) nämns en Elsa Reinhold Funk (död 1773 i Åleby).
 
Sistnämnda är identisk med Elsa, hustru till skomakare Lars Månsson enligt Sunne hfl (AI:14, 1772-1775, Åleby).
 
Vid ett tillfälle som dopvittne verkar Elsa kallas för hustru Elsa Johansdotter (1757, då är skomakaren och hans hustru bosatta i Norra Åmberg, Sunne). Men vid vigseln 1742 med skomakaren Lars (då kallad Matsson) kallas hon för Elsa Reinholdsdotter.
 
Någon som vet mer om dessa två personer: Elsa Johansdotter/Reinholdsdotter Funck och Reinhold Funck?
 
PS Norra Åmberg och Åleby hemman i Sunne sn. Sunne sn en församling i Fryksdals hd. Fryksdals härad (Fryksdalen) ligger i Värmland. DS

841
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-15
« skrivet: 2007-04-12, 17:21 »
Margareta
Det verkar som om du fann helt rätt personer från början (enl. ditt inlägg daterat måndag den 09 april 2007 kl. 18.16). Dock bör man nog kalla Nils Ivarssons far för bara Ivar. Vet ej riktigt vad du menar med Fryksdalssläkten. Alla personer ovan var ju fryksdalingar... //Mvh Marcus

842
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-15
« skrivet: 2007-04-11, 11:05 »
Hej Irene!
Skriv gärna Ivar (eventuellt Olofsson) med tanke på att inga belägg finns för att han hette Olofsson...
Nej, jag tror nog att Ivar (eventuellt Olofsson) nog mer tillhör samma generation som fäderna till Olof Persson och hans hustru Karin Jönsdotter.

843
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-15
« skrivet: 2007-04-10, 21:03 »
Margareta
Menar du Elin Ivarsdotter, gift med Lars Olofsson från Lövåsen? I så fall är nog Elin dotter till Ivar Nilsson och Lisbet Bengtsdotter (från Björke respektive Örbäck, Östra Ämtervik). Att Lars i Lövåsen var måg till Lisbet framgår av domboken mål 23, hösttinget 1711 (Fryksdals härad). Ivar var son till Nils Ivarsson och Kerstin Jönsdotter (från Björke respektive Ransby, Lysvik). Sistnämdes far hette ju givetvis Ivar, men det är ej känt om han bar patronymikonet Olofsson (står bara Ivar i skattelängderna och domböckerna).

844
Uggla / Uggla
« skrivet: 2007-03-24, 16:58 »
Enligt En landshövdinge-berättelse on Värmland från 1600-talets slut innehade en J. Elsa Uggla hemmanet (Norra) Edsberg i Segerstad sn (S). Allmänt intresserad av hemmanets historia och undrar vilka som var hennes föräldrar samt om hon var gift.

845
Stavnäs / Stavnäs AI:2 p 53 GID 525,62,35700
« skrivet: 2007-03-19, 19:46 »
En väldigt vild chansning och förmodligen galen tolkning men kanske skulle det kunna stå mendax synonymt med lögnaktig enligt http://runeberg.org/swelatin/2/0085.html.

846
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2007
« skrivet: 2007-03-14, 16:21 »
Anna-Lisa Göransson!  
 
Sent omsider, men jag undrar om du kommit längre med Sara Falk och Eskil Milander.  
 
Kanske kan det finnas ett nära släktskap mellan den av dig nämnda Sara Falk och den av mig tidigare nämnde Daniel Falk.  
 
Jag har ej kommit längre tillbaka med Daniel Falk och fadern Gabriel Falk. Enligt Edestam hade Daniel en bror Erland Falk om jag minns rätt (död mycket ung).
 
Med tanke på att flertalet av alla Erland-namn inom de värmländska prästsläkterna går att leda tillbaka till Erlandus Gudmundi så skulle det inte förvåna mig om även några av dessa Falkar har en gren tillbaka till denne Erlandus.
 
Mvh Marcus

847
Amerikanska census / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2007
« skrivet: 2007-03-12, 16:06 »
Hej igen,
 
jag borde givetvis redan från början ha sagt att jag redan hade tillgång till informationen från Emigrantskivorna, men tack ändå för hjälpen.
 
Skulle uppskatta mycket om någon fann denne person i någon census ävenså.
 
//Mvh Marcus

848
Amerikanska census / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2007
« skrivet: 2007-03-11, 19:43 »
Söker för en annan persons räkning en Lars Valfrid Eriksson, född 1868-01-22 i Norra Råda som migrerade 1888-05-18 till Amerika. Den jag försöker hjälpa vill hemskt gärna veta var denne man slog sig ner och om han hade en familj. Tacksam för varje svar. //Mvh Marcus

849
Allmänt om kunglig släktforskning / Kunglig genealogi
« skrivet: 2007-03-03, 10:52 »
Någon som vet vad de bär på huvudet? Vad är det för en mysse?

850
Jag tycker att skrönan om Fale Bure och hans gärningar gentemot tidigmedeltida kungligheter påminner starkt om en annan historia, uppdiktad, omgjord eller återberättad av Erik Fernow (1735-91). Enligt Fernow tog en rik och mäktig odalman vid namn Markus i Skoga, Älvdalen, Värmland, på sig uppdraget att uppfostra den unge norske prinsen Sigurd (Harald Gilles sonson) under några år. En intressant och spännande berättelse som enligt Fernow fortfarande kan återberättas bland traktens ortsbor under hans vistelse där. Problemet är bara att det med största sannolikhet aldrig existerat någon storbonde vid namn Markus på denna plats i Värmland under denna tid och själva uppfostran av prinsen sköttes av allt att döma av en bonde Markus på Skog i Ringsaker, Norge. Fernow har med andra ord avsiktligen eller aningslöst återgett en helt osann berättelse. Och han verkar ju inte vara ensam om att ha återgett sådana berättelser.

851
Allmänt om kunglig släktforskning / Kunglig genealogi
« skrivet: 2007-03-02, 16:26 »
Vad om Peter Hultman då? Finnes bild och mer exakt lokalisation? //Mvh Marcus

852
Appropå ortnamn som börjar på fal- finns det de som hävdar att detta ord är besläktat med det inledande ordet i Polen (pol-).

853
Att finna skatter nedgrävda i jorden behöver nödvändigtvis inte vara ett tecken på att området varit en rik centralbygd med goda ekonomiska och kulturella förbindelser med större maktcentra. I själva verket skulle det kunna vara ett tecken på att en randbebyggelse haft vissa kontakter med mer civiliserade områden, men att de saknat system att omsätta de föremål som man senare grävt ned. T.ex. varför har man funnit så många arabiska mynt på Gotland men ej i de arabiska länderna?

854
Fale- i förhållande till Fal- påminner en aning om ord som juletid, hittebarn och gottegris i förhållande till de nedkortade versionerna jultid, hittbarn och gottgris.

855
Ortnamn med början på Fal- torde kanske i flertalet fall ha med slätt, fält, äng eller dylikt att göra. Måhända finns en äldre sameuropeisk föregångare och kanske är det den som går igen i ortnamn som Ost- och Westfalen. Finns det ingen med tillgång till ortnamnslexikon som kan nämna fler alternativa och sannolikt mer rimliga förklaringar till ortnamn som börjar på Fal- eller Bur-?

856
Hej,
 
vet inte om det är någon större hjälp, men använd sökorden Australian och Boer på Google och välj sedan bilder så får man upp vissa fotografier som jag tycker påminner om bilden ovan.
 
Mvh Marcus

857
Carin och Richard: Ber om ursäkt att jag inte redan från början uppmärksammade tidsskillnaden mellan de olika källorna.
 
Margareta: Stort tack för de fina uppgifterna!
 
Mvh Marcus

858
Det var synd och litet förvånande då jag fanns N(ils) D(idrik) i Sthlms Stadsarkivets register till mantalslängder 1800-1880:
 
1849, Sill?n N D, notarie, Klara nedre, 690
 
1865, Sill?n N D, Kanslist, Klara nedre, 3419
 
Men Klaraskivan och mtl-reg. kanske berör olika tider.
 
Tack för att du ändå försökte.
 
Mvh Marcus

859
Söker efter de fem syskonen Sill?n. Har för mig att någon av dem borde ha bott i Klara vid något tillfälle. Uppgifter ang. hemvistelse för nedannämnda i andra sthlms-församlingar är också av stort intresse.
 
1. Nils Didrik Sill?n, född 6 augusti 1820 i Uppsala, vice häradshövding, kanslist i Stockholms rådhusrätts aktuariekontor, död i Stockholm 5 augusti 1880.  
 
2. Hjalmar Elias Sill?n, född 14 maj 1824 i Uppsala, sjökapten, död i Stockholm 6 december 1882.  
 
3. Götrik Sill?n, född 17 maj 1826 i Uppsala, lantbrukare, död 1886.  
 
4. Knut Jakob Sill?n, född 4 augusti 1828 i Uppsala, lantbruksinspektor i Uppland, död i Stockholm 1916.  
 
5. Aurora Gustava Sill?n, född 29 mars 1830 i Sillerud (S), död i Uppsala 1895.
 
Mvh Marcus

860
Wikner / Vikner / Wikner / Vikner
« skrivet: 2007-01-22, 00:27 »
Hej Jan! Intressant, även om jag i efterhand måste framhålla att det är nog främst Johanna och hennes efterkommande som jag är intresserad av. Om jag förstått allt rätt så är Johanna Månsdotter/Månsson, född 1844 i Ransäter syster till min mfmf Petter Månsson (född 1837 i Ransäter, död 1891 i Sunne), därav mitt intresse. Av ren nyfikenhet måste jag få fråga om det finns någon bild på Herman Julis och hustrun Johanna. Det vore väldigt spännande om så vore fallet. Samt ungefär hur många som kan tänkas härstamma från nyss nämnda par är också av stort intresse. Jag är även intresserad mellan vilka år Johanna levde och vart. Tack för dina ovannämnda kommentarer. Mvh, Marcus
PS Vi kan fortsätta mejl-ledes om så önskas. DS

861
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-27
« skrivet: 2007-01-19, 11:06 »
Visst är detta forum till för att få stöta och blöta uppgifter, men är det inte precis det vi gör nu...
 
Jag har länge sett de uppgifter du nämner, men aldrig riktigt fått en klarhet varifrån uppgifterna kommer. Du eller någon annan får hemskt gärna berätta varifrån uppgifterna kommer att Mårten Höffner är född i Tyskland, att han var gift två gånger (tror själv att han bara var gift en gång), att hustrun hette Af Lorens och att Maria Rakou var född i Ryssland.
 
Det där med födelseåren. Stora delar av kommentaren ovan var även självkritik. Har länge själv höftat till med ett årtal här och där, men i längden tjänar man nog på att foga in en kommentar (uppgift hämtat från...) eller ett förtydligande (antagande, cirka/omkring).
 
Hälsningar, Marcus

862
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-27
« skrivet: 2007-01-18, 16:13 »
Sedan alla dessa födelseuppgifter... Skriv gärna enligt dödsboken född år YYYY, eller född omkring/cirka YYYY. Visst är det tråkigt och omständigt med oprecisa uppgifter, men vad göra när det inte finns födelselängder från början av 1600-talet.

863
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-27
« skrivet: 2007-01-18, 16:08 »
Jag skulle nog gå fram en aning mer varsamt och inte hävda att Maria Rachow/Rakou var född i Ryssland. Tror inte det finns något belägg för detta. Men visst borde hon ha sina rötter på andra sidan Östersjön, men är det då i Polen, Baltikum eller i Ryssland? Samma sak gäller Mårten Höffner. Finns nog inga belägg för att han var född i Tyskland. Men visst låter det som om han skulle ha sina rötter i något tysktalande land. Sedan efternamnet till Mårtens hustru. Det finns inga persenterade belägg för att hon skulle ha burit namnet af Lorens eller dylikt. Uppgiften såg jag först hos en hemsida av någon finnforskare N. Persson. Men denna uppgift tror jag numera är borttagen och var nog inget annat än en väldigt felaktig uppgift. Hustrun kallas i Fryksdals härads domböcker för Karin/Katarina Svensdotter och inget annat.

864
Funderar på sista raden, om den nu tillhör samma kommentar. Är det en referens till någon arbets-sjukdoms-lag?

865
Kanske något i stil med:
 
är av ..?.. rödsot så
utmärglad att ovisst är
om han åter blir ..?..
till något arbete
..?..
 
Någon annan kan säkert berätta allt i detalj med den ålderdomliga stavningen kvar.
 
Marcus

866
Frykerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-09-02
« skrivet: 2007-01-16, 10:47 »
Råkade se detta inlägg men tror att det till addresser med telia istället ska vara:
 
förnamn.efternamn@telia.com.
 
Mvh Marcus

867
22 Mått, mynt & stämplar / Hermelinskinn / Mårdskinn
« skrivet: 2007-01-03, 13:01 »
En annan förklaring kan vara att de kanske var flera som gick ihop när de betalade skatten, men bara en som står nämnd.

868
Grums / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-06-23
« skrivet: 2007-01-03, 12:56 »
Kan det inte stå Carls(tad)? Men det är bara en chansning från min sida.

869
Söker efter Göran Månsson, född 20 nov. 1845 i Ransäter sn i Värmland och därifrån flyttad till Stockholm den 1 aug. 1869.
 
Frågan är var i Stockholm han hamnade?
 
Är ganska säker på att det är den samme som 24 år gammal lämnar A-län och reser från Göteborg den 6 maj 1870 till USA (enligt Emigranten Populär). Skall då ha varit murare vid tillfället.
 
Finns stöd för detta i Stockholms mtl?
 
Mvh, Marcus B.

870
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-09
« skrivet: 2006-12-27, 12:54 »
Hej Margareta, tycker även du ska försöka köpa/låna Arne Linnaruds böcker (Födda, vigda och döda i Sunne) och framför allt Gunnar Almqvists böcker (Fryksdalens domböcker) och därifrån hämta information om släktskap.

871
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-09
« skrivet: 2006-12-27, 12:05 »
Enligt GID: 527.25.32100 (Sunne, hfl AI:4, ca 1736-1740, S. Borgeby, s. 90) så dör Nils Johansson och lämnar efter sig hustrun Kerstin, sonen Håkan, sonhustrun Kerstin, sonen Johan och sonhustrun Marit. Enligt Gunilla ovan är ju Petter Johansson, född 1740-03-01 son till just Johan och Marit. Mao, allt verkar stämma.

872
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-09
« skrivet: 2006-12-25, 14:26 »
Hej Margareta,
 
Enligt GID: 527.37.46900 (Sunne, hfl AI:14, s. 119, S.Borgeby) borde modern till Britta Jonsdotter och förmodade brodern Per Jonsson heta Annika Persdotter och styvfadern ser ut att heta Bengt Olofsson.
 
På sidan GID: 527.30.15900 (Sunne, hfl AI:8, s. 101, S. Borgeby) borde föräldrarna till både Annika Persdotter och Bengt Olofsson framgå.
 
Enligt GID: 527.28.99100 (Sunne, hfl AI:7, s.66, S. Borgeby) borde Brittas far resp. Annikas man heta Jon Larsson som ser ut att dö under åren omkring 1750. På samma sida längre upp nämns Bengt Olofsson (förmodligen andre mannen till Annika).
 
Ovan är bara tips som du kan gå vidare med.
 
Mvh Marcus

873
Hej Chris,
 
du hann före mig, fann just en Ascar Karlson (New York Passenger Lists 1820-1957, 1907 April 05, Caronia), alltså samma som du nämner,
 
Emming kanske skulle kunna vara Hemming/Henning eller dylikt,
 
på samma resa (och samma sida i pass. list) från Madesjö (dock född i Vissefjärda) finns en Nanny M Carlsson, 17 år med en syster Sigrid Johansson (förm. gift Johansson) i St Paul, Minn.,
 
tror du dessa eventuella syskon finns med på skivan 1890: alltså Nanny, Sigrid, Hemming/Henning tillsammans med E. O. H.?
 
Rörigt värre, men troligen rätt person,
 
med vänlig hälsning, Marcus

874
Den sistnämnda E.O.H. C. låter som en riktigt god kandidat. Tack återigen Chris (även TW för ett gott försök), mvh Marcus B.

875
Enligt Ancestry WW1-korten ska en Ernest (Ernst) Carlson (Karlsson) vara född 12 augusti 1888 i Nybro, Kalmar, Sweden (enligt andra källor: född ca 1889 i Sverige). Således borde han finnas med i folkräkningen 1890 och jag skulle bli synnerligen glad om någon fann honom,
 
mvh Marcus

876
Stort tack Chris! Spännande med nya amerikanska släktingar. Mvh Marcus

877
Hej igen,
 
har funnit en Herman Dahlman/Dalman, född 10 december 1883 i Torsby, Sunne (S), död i mars 1966 i Manchester, Hartford, CT,
 
åkte med SS Cymric från Liverpool, England den 10 december 1902 och kom till New York, USA den 21 december 1902,
 
jag undrar om han finns med bland WW1 cardsen och kanske även i någon census med familj,
 
mvh Marcus

878
Hej Chris,
 
det löste sig ang. John Peterson som jag kom på att jag redan hade (John H Peterson med hustru Matilda och sonen Herman) på 429 North 70th Street i Seattle enl. Census 1910),
 
men du ska ha stort tack för info. ang. Jonatan,
 
mvh Marcus

879
Enligt Ancestry.com/Search/Immigration (Boston Passenger Lists, 1820-1943):
 
Jonatan a Hakanson, född ca 1885, från Ransäter, Värmland, Sverige via Liverpool, England med båten Saxonia till Boston, Mass., USA, framme den 7 oktober 1910.
 
Han söker sig till kusinen Joh. Peterson, bosatt på adressen 429 North 70th Street, Seattle, Wash.
(eller någon liknande adress)
 
Kan någon med tillgång till census records finna denne kusin John/Johan Pet* på ovannämnd adress i census 1910?
 
Finns Jonatan/Jonathan Hak* (ev. Hok* eller Hawk*) i census 1920?
 
Skulle bli mycket glad för något svar!
 
Med vänlig hälsning, Marcus

880
Är intresserad av att få veta mer om:
 
Lars Johnson, född omkring 1867/1868 i Sverige,
 
vet ej när han utvandrade (före 1904 i alla fall),
 
men han åkte som US Citizen från Göteborg via Liverpool till New York med fartyget Aurania och var framme där 18 augusti 1904,
 
hans hemadress (enligt Ellis Island records) var: Waterburg(?), Connecticut,
 
samtidigt i samma källa nämns Hartford, Conn. och kanske Waterburg (eller dylikt) ligger i detta county(?)
 
vill hemsk gärna veta om hans finns med i:
 
1. World War I Draft Registration Cards, 1917-1918.
2. US Census 1900, 1910,
 
mvh

881
Hej,  
 
jag undrar om Lars Jansson, född 28 december 1869 i Sunne, Värmland, Sverige och utvandrad 1887, kan återfinnas i US Census 1900, som destination i utvandringskällorna anges Portland, Oregon, USA,  
 
borde ha kallat sig för Janson, Johanson eller Johnson i Amerika,  
 
mvh Marcus

882
Hej,
 
jag undrar om Lars Jansson, född 28 december 1869 i Sunne, Värmland, Sverige och utvandrad 1887, kan återfinnas i US Census 1890, som destination i utvandringskällorna anges Portland, Oregon, USA,
 
borde ha kallat sig för Janson, Johanson eller Johnson i Amerika,
 
mvh Marcus
 
PS. Tack Chris för kommentaren om Munson Creek ovan DS.

883
Enligt vissa källor utlagda på nätet skall Munson Creek och Munson Creek Falls i Oregon vara uppkallade efter en Goran Munson. Jag skulle gärna vilja veta om det kan vara samma Göran Månsson jag är intresserad av. Den jag letar information efter var född 1847 i Ransäter, flyttade till Stockholm och därifrån 1870/1871 till Amerika. Han bosatte sig någonstans i Tillamook county i Orgegon state. Som sagt var kan det vara en och samme person?
/Mvh Marcus

884
Sunne / Sunne AI.19,1790 - 1795, 527.105.51300
« skrivet: 2006-08-28, 13:55 »
Står det inte Gunnarskog (en egen socken nära Arvika)?

885
Ett boktips: Kolonisation och kriser : bebyggelse, skattetryck, odling och agrarstruktur i västra Värmland ca 1300-1600, av Eva Österberg (1977).

886
Det låter som om uppgiften kommer från Fernow.
Denne verkade ha många uppgifter om händelser och personer vid tiden för digerdöden och det påviska tidevarvet.
Förmodligen litet för många uppgifter...

887
Chris, ett STORT tack från en som numera vet mer! //Mvh Marcus

888
Söker efter en familj med efternamnet:
MANSON alt. MONSON alt. MUNSON i
census 1900 och census 1910,
 
all information jag har just nu är att fadern G(öran) var född 1847 i Sverige och utvandrade till USA 1870, samt att en av döttrarna hette Est(h)er,
 
har själv hittat en G. Monson som bor i South Prairie, Tillamook, Oregon 1880 och denne torde vara identisk med eftersökte Göran Månsson,
 
tacksam för varje ledtråd, då jag letat efter dessa under en längre tid, mvh Marcus.

889
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-30
« skrivet: 2006-08-10, 17:47 »
Hej Ingeborg, du kan hitta mer om familjen i bland annat:
 
- Sammandrag av Fryksdals härads domböcker 1602-1700, Gunnar Almqvist, 1987.
- Sammandrag av Frykdals härads domböcker 1701-1725, Gunnar Almqvist, 1993.
- Födda, vigda och döda i Sunne församling 1669-1721, Arne Linnarud, 1990.
 
(OBS! Fler delar finns i båda serier för senare tider, dessa kan eftesökas tex på nätet).
 
I Almqvists förstnämnda bok kan man tex läsa om när fadern Jon Elofsson blev mördad och i Linnaruds ovannämnda bok kan man tex se att Håkan JS Frisk förekommer som dopvittne eller själv får barn, minns inte vilket, i Sunne.
 
Vet ej om du kan låna böckerna på ditt bibliotek, men det kan vara värt i försök, även om man får leta ganska mycket,
 
mvh Marcus

890
Övrig teknik / Normalisering av äldre text och äldre stil
« skrivet: 2006-08-07, 14:35 »
Undrar om någon känner till om det finns utvecklade program eller liknande som automatiskt efter god träning översätter, moderniserar eller normaliserar inskannade äldre texter och stilar.
//Marcus nyfiken

891
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-30
« skrivet: 2006-08-07, 10:19 »
Länsmannen Håkan JS Frisk var son till bonden Jon Elofsson i Backa, Sunne och inget annat,
mvh Marcus

892
Amerikanska census / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-05
« skrivet: 2006-08-05, 17:42 »
Det var synd..., men tack i alla fall.
Nu är jag ganska säker på att Nils Magnus Pettersson bor runt sekelskiftet 1900 på 118 Eastern Avenue, Worcester, Massachusetts, USA. Denna information från emigrantkällor. Men jag undrar om han finns på samma plats i US census 1900 och 1910.
//Mvh Marcus

893
20) Engelska / Ellis Island, Saxonia 1904, Worcester, Mass, USA
« skrivet: 2006-08-05, 17:38 »
Eastern Avenue ska det nog vara. Tack för den goda hjälpen. //Mvh Marcus

894
20) Engelska / Ellis Island, Saxonia 1904, Worcester, Mass, USA
« skrivet: 2006-08-05, 14:09 »
Hej igen,
samma adress men från en annan källa i Ellis Island dokumenten
 

895
20) Engelska / Ellis Island, Saxonia 1904, Worcester, Mass, USA
« skrivet: 2006-08-05, 14:01 »
Hej,
 
jag undrar vilken adress som anges, 118 ??? Avenue, Worcester, Mass
 
mvh Marcus
 

896
Amerikanska census / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-05
« skrivet: 2006-08-05, 13:22 »
Hej och tack Kerstin, vet du om han bor på 118 (svårttydligt gatunamn) Avenue, Worcester, Mass.? I så fall så är det nog densamme, mvh Marcus

897
Schultz / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2007
« skrivet: 2006-08-05, 12:02 »
Hej och tack för uppgiften.
Annika är en variant av Anna, så just förnamnet är inget problem i detta fall.
Vilka uppgifter är du intresserade av?
Grums härads domböcker finns dels avskrivna, dels filmade. Avskriften gjordes av Kjell Magnell och finns hos Värmlandsarkiv, men jag tror att Arkiv Digital filmat dessa avskrifter. Det avfilmade på mikrokort kan köpas eller lånas från SVAR.
//Mvh Marcus

898
Amerikanska census / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-05
« skrivet: 2006-08-04, 16:29 »
Nils Magnus Pettersson, född 1862 i Ransäter, Värmland, Sverige, utvandrade 1897 till Worcester, Mass., USA.
Önskar få reda på om han finns kvar i Worcester i US census 1900 och 1910.
//Mvh Marcus

899
Hej Maud, precis den information jag var ute efter. Visste att han utvandrade men inte när. Nu vet jag ganska exakt när han for över Atlanten. Tack! //Mvh Marcus

900
Hej, tack för hjälpen Kina, finns det även utgivna skivor liknandes Kungsholmsskivan inklusive församlingen Adolf Fredrik som jag tror att Teknologroten tillhörde? //Mvh Marcus

901
Söker efter en kakelarbetare Johan Herman Petersson, född 2/10 1876 i Sunne, inflyttad till Kungsholmen i början av april år 1900. Allt av intresse, mvh Marcus

902
Schultz / Äldre inlägg (arkiv) till 12 mars, 2007
« skrivet: 2006-07-27, 11:52 »
Jag har hittat en mönsterskrivare Petter Schultz i Värmland som jag ej lyckats sammanbinda med andra med samma efternamn. Han var i alla fall måg till befallningsmannen Sven Nilsson Trast som bodde i Gruvön, Grums socken. Hustrun respektive dottern hette av allt att dömma Anna Svensdotter Trast. Allt enligt Grums härads domböcker, främst enligt mål från 22-26/9 1702.
//Mvh Marcus

903
Hej Gabriel,
 
tack för tipset, dock verkar det som om de företag du nämner än så länge mest fokuserat sig på västkusten,
 
jag hoppas att det finns planer på att digitalisera mtl och domböcker från andra landsändar som tex Dalsland och Värmland,
 
vet du måhända något mer om detta?
 
Mvh Marcus

904
Det finns inga planer på att digitalisera domböcker, mantalslängder etc. på ett liknande sätt som kyrkoböckerna hos Genline?

905
Norra Råda / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-16
« skrivet: 2006-07-19, 19:21 »
Den 24 december 1738 dör/begravs Johan Reinholdsson i Haftersbol, endast 35 år gammal. Mao född ca 1703. Min fråga är om det dör någon i socknen med förnamnet Reinhold under 1700-talet.
//Mvh Marcus

906
Övre Ullerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-15
« skrivet: 2006-07-19, 11:17 »
Av mabo onsdag den 19 juli 2006 kl. 11.14:
Ingeborg Eriksdotter, född omkring 1715, från Hällekil, Övre Ullerud.  
 
Önskar veta mer om hennes bakgrund.  
 
Hon var som piga från Hällekil gift första gången i Övre Ullerud med drängen Per Andersson från Uddersrud, Ransäter enligt vigselnotis från 26/12 1734. Detta par bosatta i Uddersrud.  
 
Som änka omgift i Ransäter med änklingen Anders Olofsson från Munkerud, Ransäter enligt vigselnotis från 14/10 1744. Detta par bosatta i Munkerud.  
 
Är det någon som stått på några Erikssöner, Eriksdöttrar eller Erikar i Hällekil vid denna tid?  
 
Mvh Marcus

907
Övre Ullerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-04-15
« skrivet: 2006-07-19, 11:15 »
Ingeborg Eriksdotter, född omkring 1715, från Hällekil, Övre Ullerud.
 
Önskar veta mer om hennes bakgrund.
 
Hon var som piga från Hällekil gift första gången i Övre Ullerud med drängen Per Andersson från Uddersrud, Ransäter enligt vigselnotis från 26/12 1734. Detta par bosatta i Uddersrud.
 
Som änka omgift i Ransäter med änklingen Anders Olofsson från Munkerud, Ransäter enligt vigselnotis från 14/10 1744. Detta par bosatta i Munkerud.
 
Är det någon som stått på några Erikssöner, Eriksdöttrar eller Erikar i Hällekil vid denna tid?
 
Mvh Marcus

908
Grums / Grums
« skrivet: 2006-07-13, 12:36 »
Önskar få reda på var hustru Märta Jonsdotter i Bråne var ifrån. En aning tvetydig och oklar information ges i Grums hfl:erna AI:5 p. 148 (GID 486.2.24400) och AI:4 p. 241 (GID 486.1.1700).
//Mvh Marcus

909
Wikner / Vikner / Wikner / Vikner
« skrivet: 2006-07-12, 16:47 »
Intresserad av att reda ut eventuellt samband mellan inspektorn Herman Julius Wikner, född ca 1850, hans hustru Johanna Wikner, född Månsson 1844, barnen Pontus Edgar, född 9 april 1864 i Malung och Ida Sigrid Emilia, född 1865 i Malung, samt filosofen Karl Pontus Wikner (1837-1888) och flygplanskonstruktören Edgar Wikner Percival (1897-1984).

910
Litteratur / Lo-Johansson, Ivar (1901-1990)
« skrivet: 2006-07-11, 15:11 »
Stina Jonsdotter (nr 29) förmodligen identisk med Stina Jonsdotter, född 1784, bosatt i Knektebråten, Grums, Värmland omkring 1802-1804 (se Genline 486.3.57800 eller Grums hfl AI:6 p. 205).
 
Lars Nilsson (nr 28) förmodligen identisk med Lars Nilsson, född 1775, bosatt i Butorp, Grums, Värmland omkring 1802 (se Genline 486.3.44000 eller Grums hfl AI:6 p. 87).

911
Hanne och Peter, stor tack!
 
Nej Hanne, du behöver ej söka i CD-skivan, den har jag relativt nyligen inköpt själv. Kul att det gick att komma vidare med Johanna.
 
Fann däremot Svens syster änkan Maria Eriksson på samma adress som honom i Övre Tänger, Envikens socken i hfl 1878-1887. Hittar inga senare hfl för Enviken hos Genline. Kanske kan hon finnas med 1890/1900 men under namnet Eriksson (förmodligen avlidna mannens patronymikon).
 
Stort tack för hjälpen, mvh Marcus

912
Hej,
vill gärna ha hjälp med att tyda vad det står på denna sida och hela rad 1 och hela rad 9 (främst yrke, namn, födelse, äktenskap och flytt),
mvh, Marcus

913
Hej Peter,
 
till stor hjälp var din information, även om jag inte hittar Johanna, ty vet ej i vilken hfl jag skall leta.
Du eller någon annan har möjligvis inte tillgång till 1900 års folkräkning?
 
Mvh, Marcus

914
Söker efter en syskonskara från Ransäters socken i Värmland, alla med patronymikonet Månsson eller Månsdotter, all dessutom födda i Ransäter:
1. Maria, född 17 juni 1833
2. Sven, född 5 dec 1839
3. Johanna, född 25 jan. 1844
4. Göran, född 20 nov. 1845
5. Magnus, född 22 nov. 1847
6. Olof, född 29 april 1851
7. Thilda/Tilda, född 12 mars 1854
Mycket tacksam för alla svar, då jag ej kan finna dem i Värmland Anno 1890, samt då in- och utflyttningslängder verkar saknas efter 1860 hos Genline är det svårt att finna dem i hfl för andra socknar i och utanför Värmland, mvh Marcus

915
Äldsta kvinnan / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-05-18
« skrivet: 2006-07-08, 13:46 »
Jag har sett samma sak på samma sida och förvånats över de höga åldrarna. Flertalet av dem verkar vara utrikesfödda och någon annan får väl avgöra om det är yoghurten eller ursprungslandets mindre goda folkbokföring som är den främsta förklaringen. Jag tror nog mer på det sistnämnda.

916
Äldsta kvinnan / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-05-18
« skrivet: 2006-07-07, 19:48 »
En 150-årig kvinna dör i februari 1699 i församlingen Norra Ny (Värmland) enligt socknens död- och begravningsbok. Dock har skrivaren av boken inom parantes skrivit något som ser ut som icke troligt.

917
Värmlands län S / Segerstad
« skrivet: 2006-07-04, 19:58 »
Hej Elisabeth, tack för tipset, men jag hittar inte den eftersökta specialen trotsallt. Om jag tar det fall jag är intresserad av så hänvisar man i Genline, Värmland, Segerstad, Kyrkliga räkenskaper 1751-1891 (LI:3), sidan 193, Bötesmedel för lägermål till specialen p. 4. Jag letar och letar, men kan ej finna denna sida. Kanske letar jag på fel ställe, kanske finns den ej inskannad/filmad, kanske finns originalet ej längre bevarad.
Med vänlig hälsning, Marcus

918
Värmlands län S / Segerstad
« skrivet: 2006-07-03, 14:58 »
Jag har i Segerstads kyrkoräkenskaper (Vrml, S-län) sett hänvisningar till den s.k. specialen, men återfinner ej denna bland de inskannade längderna hos Genline. Vad menar man med specialen? Finns de bevarade? Finns de filmade? Finns de tom inskannade? Om jag vill åtkomma dessa för Segerstad socken, skall jag bege mig till pastorsexpeditionen där eller måhända landsarkivet i länet (Värmlandsarkiv i Karlstad) eller till Riksarkivet?

919
Kyrkoräkenskaper / Kyrkoräkenskaper
« skrivet: 2006-07-03, 14:54 »
Jag har i Segerstads kyrkoräkenskaper (Vrml, S-län) sett hänvisningar till den s.k. specialen, men återfinner ej denna bland de inskannade längderna hos Genline. Vad menar man med specialen? Finns de bevarade? Finns de filmade? Finns de tom inskannade? Om jag vill åtkomma dessa för Segerstad socken, skall jag bege mig till pastorsexpeditionen där eller måhända landsarkivet i länet (Värmlandsarkiv i Karlstad) eller till Riksarkivet?

920
Hur finna dödsdatum och -plats för svenskfödda emigranter i USA som dött i början av 1900-talet?
Är främst intresserad av avlidna i Seattle, King, Washington, men flertalet som jag eftersöker måste ha gått bort innan de som nämns i SSDI. //Mvh Marcus

921
Frykerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-05
« skrivet: 2006-06-27, 13:27 »
Även namnet Jan kan vara av intresse givetvis.

922
Frykerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-05
« skrivet: 2006-06-27, 13:26 »
Precis, jag har samma notering, dvs. båda ej tidigare gifta, från Skog och gifta 26/12 1751 i Frykerud. Vid ett eventuellt sökande efter Jonas födelsenotis bör man nog öven inkludera alla Jon, Jonas, Johan, Johannes, eventuellt även Jöns och Hans och sedan eliminera kandidaterna en efter en. Varifrån har du fått det exakta födelsedatumet för Jonas?

923
Frykerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-05
« skrivet: 2006-06-26, 09:39 »
Hej Gunilla,
nej jag vet inte var Jonas NS är född. Kanske kan han vara född i någon socken i Kils och Fryksdals härader. Kanske föräldrarna eller syskon nämns i Sunne hfl när de bor i Rottnerostorp eller i Vitteby, eller kanske när barnen döps i Sunne eller Frykerud i samband med fadderskapet. En annan utväg är väl domböckerna eller bouppteckningar. //Marcus

924
Frykerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-05
« skrivet: 2006-06-25, 13:33 »
Jonas Nilsson (f. 1724), h. Katarina Danielsdotter (f. 1733) med barnen Nils (f. 1752), Daniel (f. 1755), Erik (f. 1757) och Kajsa (f. 1760) finns i Vitteby, Sunne socken på 1750- och 60-talet. Jonas Nilsson är där skomakare och familjen flyttar från Vitteby och Sunne socken till Frykerud 1763. Allt enligt hfl A1:8 (sid. 130) och AI:10 (sid. 158).
//Mvh Marcus

925
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-06-23
« skrivet: 2006-06-16, 17:14 »
Jag har funnit en värmländska som dör 1906 på Trygstads sanatorium i Norge. Tror att jag fått ortnamnet rätt. Var ligger Trygstad? Finns eller fanns det ett sanatorium där?
//Mvh Marcus

926
Ransäter / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-26
« skrivet: 2006-06-05, 13:31 »
Hej, hittade för några år sedan i Kils härads domböcker tvenne notiser som kan vara intressanta för de med rötter i 1600-talets Munkerud. Det vore spännande om någon med erfarenhet av äldre skrivstil kunde gå igenom dessa fall och redovisa dem i detalj.
 
I domboken från 17-19 juli 1651 sägs Lars och Jon Olofssöner i Bonserud, Övre Ulleruds socken  ha köpt delar i detta hemman av Olof Olofsson i Munkerud, dåvarande Övre Ulleruds socken, Anna Olofsdotter i (Dalen?), Övre Ulleruds socken, Karin Olofsdotter i Bergsby, Övre Ulleruds socken, Elin Olofsdotter i Nordsjö, Övre Ulleruds socken, sedan nämns någons make Anders Nilsson (eventuellt Elins man), slutligen nämns en Segol Olofsson i Gunnita, Stora Kils socken.
 
I domboken från 16-17 maj 1653 nämns återigen Lars och Jon Olofssöner i Bonserud samt sägs de vara söner till Olof Segolsson och dennes hustru Elin Jonsdotter. Sistnämnda sägs vara dotter till Jon (Björnsson, Börjesson eller dylikt). Det talas om arv i Boda by i Boda socken samt om arv i Bonserud i Övre Ullerud som verkar vara upptaget på Gunnarsbys i Stora Kil ägor. Detta arv verkar komma in på Elins sida.
 
Är det någon annan som vet mer om detta?
 
Är det en syskonskara som nämns ovan, alla barn till Olof Segolsson och Elin Jonsdotter?
 
Jag vet att det finns en Segol med son Jon Segolsson i Munkerud under 1600-talet. Man skulle kunna tänka sig att Olof Segolsson och Jon Segolsson är bröder. Någon som tänkt mer på detta?
 
Mvh Marcus

927
Hur bekräfta uppgiften att en svensk befinner sig i England i början av 1700-talet?
Finns det längder över svenskar i England från denna tid?
Hur har det gått med fyndet i London?
//Mvh Marcus

928
Enligt Karlstad häradsrätts dombok från 11 november med efterföljande dagar 1654 sägs att Margareta Hawelantz (Hafwelandt) vara hustru till en löjtnant Anders Torbjörnsson. Sistnämnda sägs bo i Kärne eller dylikt (=Kärra i Segerstad?).
Mvh Marcus

929
Enligt en notis i Karlstad häradsrätts domböcker verkar det som om den tidigarenämnda Måns Eriksson i Rottneros, Sunne (1630-, 40- och 50-talet) inte alls är son till Erik Larsson och Lucia Nilsdotter i i Ed, Sunne. Enligt domboken från 12 maj med efterföljande dagar 1654 så bevisade rådmannen Gustaf Eriksson i Karlstad att han hade löst och köpt av saliga Margareta Persdotters son Måns Eriksson i Rottneros, Sunne socken, halva Brotorp i Grava socken som sägs ha tillhört Måns och hans syskon.
 
Mvh Marcus

930
Tack så mycket för hjälpen Solveig!
Passar på att söka efter en ny Ransätersfödd syskonskara:
1. Amalia, född 20/4 1874, förm. gift Johansson.
2. Karolina, född 4/2 1876, förm. gift Nilsson.
3. Johan Håkansson, född 21/7 1878
4. Hanna Maria, född 5/11 1880, förm g. Sundberg.
5. Emma Erika, född 3/7 1883.
6. Elin Katarina, född 15/6 1887.
Med vänlig hälsning

931
Söker efter två syskon och en kusin, alla födda i Ransäter, de två första födda Johansson, sistnämnda född Håkansson:
1. Alice Maria, född 19/5 1900.
2. Karin, född 29/8 1901.
3. Karin Eleonora, född 1907.
//Tacksam för alla svar, mvh Marcus

932
Tack Katarina för all fin hjälp, både här och på andra ställen, med vänlig hälsning, Marcus.

933
Söker efter följande fem syskon:
1. Maria Elisabet, född 15/5 1889 i Norra Munkerud, Ransäter.
2. Hanna Magdalena, född 5/4 1891 i Norra Munkerud, Ransäter.
3. Emma Amalia, född 29/7 1893 i Norra Munkerud, Ransäter.
4. Anna Matilda, född 1897 i Ransäter.
5. Signe Kristina, född 1900 i Ransäter.

934
Söker efter emigranten och återvändaren Johan Håkansson, född 19/7 1874 i Ransäter, utvandrade från Gersheden, denna socken till Nordamerika 18/3 1893, kom tillbaka till samma gård och socken 7/5 1895.
//Mvh Marcus

935
Jag undrar var dessa syskon befann sig år 1900, alla födda i Ransäter, alla med efternamnet Håkansdotter eller Håkansson:
1. Katarina, född 21/11 1841.
2. Lisa, född 1/2 1844.
3. Jonas, född 18/3 1847, gift med Karolina.
4. Olof, född 21/2 1852.
5. Anders, född 27/11 1854, gift med Karolina.
6. August, född 15/4 1857, gift med Anna.
//Mvh Marcus

936
Katarina, tack så mycket för svaret, du gav mig även svaret på en annan fråga (vad maken till Hanna hette i förnamn), mvh Marcus

937
Söker efter trenne syskon år 1900, alla med patronymikonet Håkansdotter eller Håkansson, alla födda i Ransäter (Vrml, S-län):
1. Johan, född 1874.
2. Hanna, född 1877.
3. Lydia, född 1879.
//Tacksam för varje svar, mvh Marcus

938
Ransäter / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-12-26
« skrivet: 2006-05-25, 13:56 »
Söker efter döds- eller migrationsdatum för Matilda Håkansdotter, född 22/11 1870 i Södra Munkerud, dåvarande Ransäters socken, dotter till Håkan och Katarina, familjen bosatt i 1881-1885 i Gersheden, Matilda verkar försvinna under åren 1885-1890, men frågan är om hon avlider eller flyttar till Nordamerika.
//Mvh Marcus

939
Söker information om var fyra syskon befann sig år 1900. Alla födda i Sunne (Värmland, S-län) och alla födda med patronymikonet Jansson:
1. Lars, född 28/12 1869, till Nordamerika 1887.
2. Nils Ludvig, född 8/5 1875.
3. Johan, född 8/8 1881.
4. Paul, född 1/3 1888.
//Mvh Marcus

940
Hej, jag söker efter dösdatum och -plats för följande personer, alla orter i Värmland (S-län):
1. Jonas Danielsson, född 1861-10-28 i Segerstad, bodde med familjen i Väse år 1900, gift med nr 2.
2. Maria Danielsson, född 1869 i Ölme, född Karlsdotter/Karlsson, bodde med familjen i Väse år 1900, gift med nr 1.
3. Stina Kajsa Svensson, född 1863-09-01 i Segerstad, född Danielsdotter/Danielsson, bodde med familjen i Karlstad år 1900, gift med nr 4.
4. Karl Svensson, född 1862 i Segerstad, bodde med familjen i Karlstad år 1900, gift med nr 3.
//Tacksam för alla svar, mvh Marcus.

941
Jag söker efter åtta syskon, alla födda i Ransäters församling i Värmland, alla med patronymikonet Bengtsdotter alternativt Bengtsson:
 
1. Carolina/Karolina, född 8/11 1865.
2. Nils, född 27/9 1867.
3. Bengt Gustaf/Gustav, född 20/1 1871.
4. Matilda/Mathilda, född 25/11 1873.
5. Olof/Olov Viktor/Wiktor, född 11/2 1877.
6. Johan Emanuel, född 17/10 1879.
7. Carl/Karl Fredrik, född 30/10 1882.
8. Hanna Maria, född 30/12 1885.
 
Tacksam för varje ledtråd! Mvh Marcus

942
Hej Mats!
Jag tror att du mycket väl kan ha hittat rätt Johan Herman! Brodern Emil kan mycket väl ha funnits på annan plats än i CA innan år 1920. Och han kan mycket väl ha kallat sig Persson ett tag. Axel skulle kunna vara en broder till August. Om man antar att detta är Johan Herman som jag eftersöker, går det på något sätt att se vad som händer med honom och dennes familj senare?
Hur som helst skall du ha ett stort tack för att du försöker hjälpa mig, med vänlig hälsning Marcus

943
Hej Mats, han hade tre syskon i USA och de var barn till Peter/Petter Månsson och Anna Kajsa Persdotter:
- Emil Munson, född 8/8 1869 i Ransäter som Petrus Emanuel, till USA 1887, död 24/6 1951, gift med Fannie (Cahoon, 1871-1949), paret bosatta i Santa Cruz, CA, barnlösa.
- Hannah C Westlund, född 1/9 1878 i Sunne som Hanna Katarina, gift med August Westlund, han till USA 1902 och hon med nedannämnd son till USA 1904, paret bosatta i Seattle, WA. Minst en son Gustav Westlund (Gustav Emanuel, 1901-1978), denne bosatt i CA.
- Elizabeth Peterson, född 14/9 1881 i Sunne som Elisabet, död 9/11 1969, ogift, barnlös, bosatt i Los Angeles, CA.

944
Hej Mats,
jag har försökt hitta ett datum för migrationen, men ej funnit något ännu. Mina källor angående namnen på hustrun och barnen är dels från baksidan av gamla fotografier, men mest från släktingar i Amerika. Enligt de sistnämnda kallade familjen sig för Munson, men vissa syskonen till Johan Herman i Sverige kallade sig för Persson/Petterson. Johan Hermans födelsedatum är från i fb och hfl. Nyss nämnde person kallade sig nog bara för John i Nordamerika.
/Mvh Marcus

945
Hej igen, så var det dags igen, men denna gång tror jag att jag kan ha hittat dem.
 
Jag undrar om det kan vara familjen jag är ute efter, dvs John (Herman) Munson (född 1876-10-02), hustrun Tillie, samt barnen Herman, Edward, Ruth och Woodrow, som finns i Cook county, Illinois state i US census 1900. Någon eller några av barnen kanske ej ännu har fötts år 1900.  
 
Marcus

946
Hej igen, det verkar finnas en Tillie Munson i US census 1920 i King county, Washington state.  Är det någon som kan se om det kan vara den ovannämnda Tillie, dvs hustrun/änkan till Johan Herman Munson och modern till barnen Herman, Edward, Ruth och Woodrow. Mvh Marcus

947
Jag söker efter John Herman Munson (i Sverige: Johan Herman Magnusson/Månsson eller Pettersson/Persson) och hans hustru Tillie, samt barnen Herman, Edward, Ruth och Woodrow. Johan Herman  var född 2 oktober 1876 i Sunne socken, Värmland och dog förmodligen 1918 i USA. Vet ej vart de kan ha bott i Nordamerika. Kanske kan de återfinnas i olika emigrantkällor eller census under 1900-talets början. //Marcus

948
Allmänt / Folkräkningen 1890
« skrivet: 2006-04-29, 16:56 »
Fann i ANNO 1890 en Gunilla Andersdotter, född 1785 i Järnskogs socken som inhyst bland kvarstående obefintliga i Karlanda socken. Mao, om uppgiften verkligen stämmer, 105 år gammal!

949
Stort tack, Karin! Mvh Marcus

950
Hej, jag skulle så hemskt gärna vilja veta var dessa sju syskon, alla födda i Segerstad (Värmland) och alla med patronymikonet Danielsdotter eller Danielsson, befinner sig år 1900:
1. Jonas, född 28 okt 1861.
2. Stina Kajsa, född 1 sept 1863.
3. Maria Lovisa, född 17 aug 1865.
4. Karl, född 18 febr 1869.
5. Anders Gustav, född 17 aug 1871.
6. Axel, född 13 jun 1874.
7. Hulda, född 16 jan 1879.
Mvh Marcus

951
Hej igen, nu har jag löst mitt problem, tack vare de uppgifter jag fått här. Jag förstår nu att Uncle i detta fall med största sannolikhet betyder mosters make, ty Nels moster Hanna Katarina (född 1/9 1878 i Sunne) var även hon en Ransäter/Sunne-bördig utvandrare och det är säkerligen hon som är gift med August W.
Stort tack, Marcus.

952
Hej igen, jag undrar om det i samma källor kan framgå var och när August Westlunds hustru Hanna är född. Försöker bekräfta ett släktskap mellan detta par och en annan Ransätersbördig utvandrare vid namn Nils (Nels) Håkansson (Hawkinson) som enligt Ellis Island Records 1921 sökte sig till sin Uncle August Westlund på adressen nämnd ovan.

953
Hej igen, han hette Westlund och inget annat, men ni verkar ha hittat rätt person trots min felaktiga information. Tror ni att han finns på samma adress i census 1920 och 1930? Hur som helst, tack så mycket för hjälpen, mvh Marcus.

954
Jag efterlyser August Westholm, främst i US census 1920 och 1930. Han fanns 1921 på adressen 3930 Aurora Ave. Seattle, Wash. Vet ej när han var född, men troligen var han född i eller omkring Ransäter i Värmland. //Mvh Marcus

955
Söker efter en Albert Abrahamsson, född 1896 (eventuellt cirka) någonstans i Skåne (eventuellt Tågarp). Emigrerade senare till USA.

956
Amerikanska census / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-04-16
« skrivet: 2006-04-16, 20:10 »
Finns det någon förening eller något bibliotek eller liknande i Sverige som betalar abonnemang och där man kan gå igenom olika census utan att köpa ett abonnemang själv?

957
Sillerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-19
« skrivet: 2006-04-04, 17:40 »
Dessutom kan det röra sig om en finne och han kan därigenom bli svårare att få tag på. Många av de som utvandrade till Amerika vid denna tidpunkt från Värmland verkat ha varit värmlandsfinnar. Dock kan jag inte dra mig till minnes att Måns är ett typiskt finskt förnamn som tex Israel, Jakob, Mats, Pål etc. Men det kanske framtiden utvisar. Man kan tänka sig att han i samband med ett eventuellt jordutköp eller liknande nämns i Nordmarks härads domböcker.

958
Östra Ämtervik / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-08-18
« skrivet: 2006-03-23, 10:20 »
Hej igen, det finns en faktiskt en Sander Nilsson under 1700-talets första decennier på hemmanet enligt mtl (andrahandsuppgifter), så namnet finns definitivt där men då under ovannämnda form, mvh Marcus.

959
Östra Ämtervik / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-22
« skrivet: 2006-03-22, 17:45 »
Hej Jan-Erik!
 
Under vilken tid rörde det sig om? Är du 100 på att han hette Alexander? Har, om jag minns rätt, aldrig direkt sett namnet under ca 1500-1750 i Ämtervikssocknarna. //Med vänlig hälsning Marcus

960
Människor / Ransäter/Munkfors
« skrivet: 2006-03-06, 16:49 »
,
Undrar om någon känner igen personerna är på bilden, samt i vilket sammanhang de träffas.

961
Någon som funderat på den möjliga kopplingen mellan ord som horse (eng. för häst), hross (eller dylikt, gammalnordiska för häst), russ, rus, rusttjänst, Roslagen, Ryssland, med flera ord?

962
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-17
« skrivet: 2005-10-27, 20:38 »
Olov!
I landskapshandlingarna i olika längder nämns bland andra i Maggeby, 1540: Måns, 1564: Anders, i början av 1600-talet nämns Per och Jon i Maggeby, de sistnämnda bla 1610. Jon eventuellt  fadern till fänriken och namnet Anders kanske ett arv efter den tidigarenämnda, men helt säker kan ju inte vara. Fänriken är högst sannolikt broder till Bengt Jonsson samt Marit Jonsdotter, de sistnämnda båda i Stavik (Östra Ämtervik sn). Om så, skulle det nog kunna tänka sig att ngn av deras föräldrar är från Stavik och den andra ifrån Maggeby. Fänriken verkar finnas i mtl from 1620/30-talet fram till 1671. Om jag minns rätt sägs han i befälsregistret på Krigsarkivet då vara död. Så sannolikt död omkring 1670. Mer vet jag egentligen inte.
//Mvh Marcus

963
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-17
« skrivet: 2005-10-20, 19:30 »
Observera att Anders Jonsson i Maggeby var fänrik. I mtl är det vanligt att militärerna  nämns vid namn, men ej i hushållet. Varför, vet jag ej riktigt, men jag antar att de skattade annorlunda än de som var bönder. Om det bara var så i krigstider eller så även under fredstider vet jag heller ej. Står det inte något om hans militärskap i en kolumn längre till höger i mtl 1654?
//Marcus

964
Frykerud / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-28
« skrivet: 2005-10-17, 14:39 »
En variant är väl att följa Jonasbarnen vidare tills de dör. Kanske står det i HFL var de är födda. Där de är födda skulle ju kunna vara hemorten för fadern Jonas Nilsson.

965
Suhoinen / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2009
« skrivet: 2005-09-21, 21:32 »
Kanske inget är rätt... //Mvh Marcus

966
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-09-11
« skrivet: 2005-08-16, 17:12 »
Hans Andersson Kiesinen. Det finns en skrift om Hedåsen och i denna nämns flertalet finska släktnamn inklusive Kiesinen. I och för sig har jag sett namnet Kes på några med anknytning till Hedåsen, men hur kan man vara så säker på att Hans Andersson bar namnet Kiesinen?

967
Söker information om fem syskon från Ransäter-Sunne i Värmland (S-län):
 
1. Petrus Emanuel Pettersson (eller Månsson). Född 8/8 1869 i Ransäter, bodde även i Sunne sn. Till Amerika 1887. Kan ha kallat sig för Emil i USA.
 
2. Maria Matilda Pettersson (eller Månsson). Född 14/1 1875 i Ransäter, bodde även i Sunne. Till Amerika 1897.
 
3. Johan Herman Pettersson (eller Månsson). Född 2/10 1876 i Sunne, bodde eventuellt även i Ransäter. Förmodligen till Amerika.
 
4. Hanna Katarina Pettersson (eller Månsson). Född 14/9 1878 i Sunne, bodde eventullt även i Ransäter. Förmodligen till Amerika.
 
5. Elisabet Pettersson (eller Månsson). Född 14/9 1881 i Sunne, bodde eventuellt även i Ransäter. Till Amerika.
 
Tacksam för minsta lilla hjälp! //Marcus

968
Radio / Tv / Tidningar (Massmedia) / Parnevik, Bosse (f. 1938)
« skrivet: 2005-08-08, 21:56 »
Tage Erlander, Fridolf Rhudin och Bosse Parnevik brukar nämnas när man talar om Munkfors-Ransäter med omnejd. Vet någon något om Bosses bakgrund?

969
Johannes Henriksson, född 22/8 1839 i Rosenberg.
Bosatt bl.a. i Rosenberg och senare i Ransäters sn.
S.t. Henrik Olofsson och Lisa Karlsdotter.  
 
Henrik Olofsson, född 18/2 1794 i Karlshov. Bosatt med hustrun och barnen bl.a. i Karlshov, Västanå och Rosenberg.
S.t. Olof Bengtsson (f. ca 1758) och Stina Andersdotter (f. ca 1753).
 
Lisa Karlsdotter, född 29/10 1794 i Ängnäs.
D.t. Karl Bengtsson (f. ca 1755) och Margareta Olofsdotter (f. ca 1751).
 
Karl Bengtsson, f. ca 1755.
Bosatt med familj i Ängnäs.
Förm. s.t. Bengt Jansson (f. ca 1730) och Britta Karlsdotter (f. ca 1725) i Ängnäs.
 
Alla orter i Nedre Ulleruds sn. Källor: fvd+hfl för sn i fråga.

970
Musik / Zetterlund, Monica (1937-2005)
« skrivet: 2005-06-22, 21:10 »
1. Eva Monica Zetterlund (född Nilsson). Född 20/9 1937 i Hagfors (Värmland, Värmlands län).
 
2. Bengt Anton Nilsson. Valvsverksarbetare. Född 14/6 1911 i Dragsjöberg, Gustav Adolf (Värmland, Värmlands län). Död 5/2 1995 i Hagfors. Gift 9/4 1936 med:
3. Signe Margareta Nilsson (född Jansson). Född uä 29/6 1917 i (Bångbro?), Ljusnarsberg (Västmanland, Örebro län). Död 27/1 1995 i Hagfors.
 
4. Nils Johan Jonasson. Nybyggare i Dragsjöberg, Gustav Adolf. Även bosatt med fru och barn i Tvärmossåsen, Gustav Adolf. Född 7/6 1866 förmodligen i Ekshärad (Värmland, Värmlands län), eventuellt i Gustav Adolf. Gift 5/10 1890 med:
5. Sofia Svensdotter. Född 7/5 1870 i Dragsjöberg, Gustav Adolf.
6. Johan Adrian Jansson Norén. Stålverksarbetare. Född 1/1 1893.
7. Signe Desideria Bivall. Född 10/1 1890.
 
8. Jonas Nilsson. Hyttarbetare. Bosatt i Sikfors, Gustav Adolf. Född 1/4 1838 i Gustav Adolf. Gift med:
9. Marit Persdotter. Född 21/12 1833 i Ekshärad. Död 25/12 1876 i Gustav Adolf.
10. Sven Jansson. Torpare i Dragsjöberg, Gustav Adolf. Född 16/9 1822 i Gustav Adolf. Död 30/9 1876 i Gustav Adolf. Gift med:
11. Anna Lena Svensdotter. Född 13/2 1830 i Gustav Adolf.
 
21. Britta Svensdotter. Född ca 1798 i Gustav Adolf. Död 22/9 1863. Bosatt i Dragsjöberg, Gustav Adolf.
 
Källor (CD): Sveriges befolkning 1970. Sveriges befolkning 1980. Sveriges dödbok 1947-2003.
Källor (filmade källor): Födelsebok, församlingsbok och husförhörslängder för Gustav Adolfs församling.
 
Uppgifterna bör kontrolleras. Eventuella fel kan ha smugit sig in.
 
Mvh Marcus

971
Arvsanlag från valloner / Arvsanlag från valloner
« skrivet: 2005-06-14, 17:29 »
Gen(varianten) för fria örsnibbar (eng.: free earlobes) är dominant över gen(varianten) för fastsuttna örsnibbar (eng.: attached earlobes). Så enligt flertalet introduktionsböcker i genetik. Förmodligen är en-gen-modellen en god approximation i detta fall (men man kan ju aldrig riktigt vara säker). Om en person med fastsuttna örsnibbar (med genen för fastsuttna örsnibbar i dubbel upplaga) får barn med en med fria örsnibbar (fall 1: med genen för fria örsnibbar i dubbel upplaga, fall 2: med en gen för fastsuttna örsnibbar och en gen för fria örsnibbar) kommer alla barn (fall 1) eller hälften av barnen (fall 2) ha fria örsnibbar (beroende på fallet hos den sistnämnda föräldern) enligt ovannämnda modell. Slutligen har säkerligen många utan vallonska anor örsnibbar som ej är fria (jag till exempel). Som redan kommenterats ovan är det nog mindre lyckat att tillskriva vallonerna en stor mängd olika anlag. Dessa anlag har säkert redan funnit bland vår befolkning innan vallonerna immigrerade. De sistnämnda måste man ju också komma ihåg var inte någon extremt homogen grupp utan säkerligen fanns även hos dem en mängd olika variationer.
 
Marcus
 
 
Marcus

972
Hej!  
 
Finnes nedannämnda med på skivan?
 
1/ Anna Elisabet Boman, född 12/8 1894 i Blomskog sn (S), till Kungsholmen 18/2 1926.  
 
2/ Eugenia Teresia Frideborg Boman, född 31/5 1901 i Blomskog sn (S), till Kungsholmen 1/12 1925.  
 
Mvh Marcus

973
Musik / Zetterlund, Monica (1937-2005)
« skrivet: 2005-05-18, 15:10 »
Monica Zetterlund (född Nilsson). Född den 20 september 1937 i Hagfors, Värmland. Död i Stockholm 12 maj 2005. Dotter till Bengt ”Sik-Bengt” Nilsson (född 16 juni 1911 i Hagfors, Värmland, död 5 februari 1995) och Greta Nilsson (född Norén). Bengt hade fem bröder (inklusive en vid namn Lars).
 
Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Monica_Zetterlund
http://www.schlagerparty.se/twiki/bin/view/Main/MonicaZetterlund
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=286&a=215609

974
Fjärdingsman / Fjärdingsman
« skrivet: 2005-05-07, 20:40 »
Man kan ju även undra varför det heter fjärdingsman (fyrman), sexman och tolvman etc.?
Någon som har några teorier? Någon som har fler exempel? //Mvh Marcus

975
Se även:
 
http://www.dsv.su.se/~mad/genealogy/p00129.html
 
Vem som ligger bakom sidan är för mig obekant, likaså om uppgifterna är korrekta.

976
Litteratur / Lo-Johansson, Ivar (1901-1990)
« skrivet: 2005-04-18, 14:36 »
Någon som kommit längre med de värmländska anorna? //Mvh Marcus

977
Adel och frälse / Elgenstierna
« skrivet: 2005-03-21, 14:56 »
Hej, jag undrar vilken källa som åsyftas när det står [SH. liber caus., vol. 64 (OA)], se tex. tillägg och rättelser Bagge af Söderby, tab. 1. //Mvh Marcus

978
Hej Bengt!
 
Nej inga bevis. Endast utgått ifrån Fryxells uppgift om kusinskapet. Var Fryxell fått denna uppgift ifrån och om det går att hitta stöd i primära källor vet jag (ännu inte) ej. Kanske någon annan vet? Fryxell verkar ha gjort fel här och där men det flesta stämmer säkerligen (får man hoppas).
 
PS. vet inte var Edestam tagit uppgiften ifrån. Det är endast ett antagande från mig att den härrör från Fryxell. DS
 
Mvh Marcus

979
Hej Bengt!
Uppgiften i Edestam med flera källor härrör säkerligen från F. Fryxell från början. Fryxell hävdar dels kusinskapet, dels att Gertrud är dotter till en bonde Nils i Björke. Problemet är att hon i domböckerna (Gunnar Almqvist) aldrig benämns som Nilsdotter utan alltid som Persdotter. Dessutom finns ingen bonde i Björke med namnet Nils vid denna tipunkt (enl. domböcker, mtl). E. Frykmans kusin Per Olofssons (nr 10) och dess broder Markus Olofssons far hette inte Olof Nilsson utan Olof Persson (enl. domböcker, mtl). Sammantaget måste Fryxell ha fel och därmed så också Edestam då alla pusselbitar endast stämmer om man byter ut Nils mot Per.
 
Mvh Marcus

980
Hej!
 
Jag är nyfiken vad som hände två av mina släktingar. Båda systrar, födda i Blomskogs sn i Värmland och utflyttade till Kungsholms församling.
1/ Anna Elisabet Boman, född 12/8 1894, till Kungsholmen 18/2 1926.
2/ Eugenia Teresia Frideborg Boman, född 31/5 1901, till Kungsholmen 1/12 1925.
Båda var bosatta på N. Mälarstrand enligt inflyttningslängder för Kungsholms församling, men vad hände sedan?
 
Mvh Marcus

981
Enligt Ransäters FVD och hfl (mikrofische, RA) var Kristina född 2/12 1866 i Ransäters nedre bruk, Ransäter (S). Dtr till mjölnaren Johannes Henriksson och Stina Andersdotter. Johannes var, enligt hfl (AI:15), född 28/8 1839 i Nedre Ullerud (S), gift 8/11 1866 med Stina Andersdotter, född 24/4 1838 i Ransäter (S). Stina Andersdotter var, enligt f (C:5) född 24/4 1838 i Ransberg och dtr till sågaren Anders Jonsson och Stina Abrahamsdotter Lindberg. I AI:8 finns i Ransäters nedre hammare en Abraham Lindberg (född 1769 och död 1837) med hustrun Britta Håkansdotter Stenström (född 1874). I samma hfl finns i Ransbergs bruk sågaren Anders Jonsson (född 1/11 1803) med hustrun Stina Abrahamsdotter Lindberg (född 3/3 1806) och förutom barn även Anders moder Katarina Bengtsdotter (född 1776).
 
Kanske ngn som sysslat mer med ngn ovannämnd?

982
Tack Anders! Definitivt något att gå vidare med. Ber om ursäkt om detta inte direkt har med brodern Sten att göra. //Marcus

983
Sten Bergman hade en bror Gösta Bergman, språkvetare. Jag är intresserad av vad hustrun till den sistnämnde hette och var, samt när hon var född. Kanske någon som vet? //Mvh Marcus

984
Kusinäktenskap / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-03
« skrivet: 2004-09-05, 12:59 »
Hej, de vid första vigseln 1907 är 20 (han) respektive 28 år (hon) gamla, de vid andra vigsel är 33 (han) respektive 29 (hon) år gamla.

985
Kusinäktenskap / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-03
« skrivet: 2004-09-04, 18:55 »
Jag har på tvenne ställen i Sunne (Värml) kyrkoböcker (utdragen, SCB) sett kusingiften från år 1907 och 1920 med kommentaren nåd. tillst. att ingå äktenskap respektive .... enl. (paragraf) 23 moment 2 .....
 
Behövdes tillstånd även efter 1845 och från vilket håll kom i så fall tillståndet?
 
Vilken lag eller lagbok kan kopplas till den ovannämnda pargrafen och momentet?
 
Mvh Marcus

986
03) Osorterat / Självmord 1891 i Sunne
« skrivet: 2004-09-02, 16:21 »
Lennart, Olle och Lotta! Tack för hjälpen och tack Lotta för tydningen. Mvh MB.

987
03) Osorterat / Självmord 1891 i Sunne
« skrivet: 2004-08-28, 16:47 »
Är det några med tillgång till Genline, samt med    
erfarenhet av äldre stil innehållandes    
förkortningar och fackord, får ni mer    
än gärna för mig berätta vad som står antecknat    
efter de sedvanliga uppgifterna som namn, ort,    
ålder.    
Personen i fråga är Peter Månsson, Tjustersby,    
Sunne, död 17/7 1891 (SCB, döda 1860-97). Denne    
hade tydligen avhänt sig livet genom hängning,    
men vad står det sedan?    
// Mvh Marcus

988
17 Juridik / Självmord
« skrivet: 2004-08-28, 16:37 »
Tack så mkt för tipsen Eva, mvh Marcus

989
17 Juridik / Självmord
« skrivet: 2004-08-24, 21:21 »
Jag har i Sunne Döda 1860-1897 (SCB) (Sunne i Värmland) sett en dödsnotis (från 17/7 1891) med dödsorsaken (fritt översatt): avhänt sig livet genom hängning. I den efterföljande anteckningen, otydlig för mig, verkar orden k. majtt, begravning och förordnande förekomma. Vet någon om det var standard att man utredde självmordsfallen innan en begravning kunde äga rum under slutet av 1800-talet? Kanske någon har tillgång till Genline och lätt kan se vad som står? //Mvh Marcus

990
Hej, kan någon finna följande personer:
1. Lars Jansson, från Gullsby, Sunne sn (S), till Nordamerika 1887 (född 1869 i Sunne).
2. Petrus Emanuel Månsson, från Tjustersby, Sunne sn (S), till Nordamerika 1887 (född 1869 i Ransäter).
3. Erik Johan Håkansson, från Torsby, Sunne sn (S), till Nordamerika 1893 (född 1871 i Sunne).
All information även hamn och båtnamn etc är av stort intresse. Med vänlig hälsning Marcus

991
Dalarö / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-08-16
« skrivet: 2004-08-24, 20:40 »
I Sunne (Värmland) hfl 1876-1880 (AI:63) har jag sett en dräng Nils Nilsson född 18/4 1855 i Sunne som 1879 flyttar till Dalarö, Stockholm. Sedan följer en anteckning jag ej kan tyda men ordet lifgardt eller dylikt finns med. Vet någon om Dalarö har någon militär anknytning och då kanske till något livgarde? //Mvh Marcus

992
Församlingsbok / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2012
« skrivet: 2004-08-07, 22:55 »
Tack så väldigt mycket för svaret. Blir att ta kontakt med församlingarna och landsarkiven m a o. Tyvärr verkar församlingarna vara dåliga med e-postverksamheten har jag för mig. //MVH Marcus

993
Församlingsbok / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2012
« skrivet: 2004-08-07, 11:12 »
De filmade avsåg SCB-utdragen (mikrokort). Vad menar du med de riktiga församlingsböckerna? Vad innehåller dessa utöver den information som ges i utdragen? Med vänlig hälsning, Marcus

994
Församlingsbok / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2012
« skrivet: 2004-08-05, 11:29 »
Var finns församlingsböckerna, förutom de filmade? På landsarkiven eller i församlingarna? Jag är intresserad av församlingsböcker från Värmland och Dalsland, var kan dessa tänkas att finnas? //Marcus

995
Färdiga / Brist i boet
« skrivet: 2004-08-04, 12:59 »
Vad betyder (el. betydde): brist i boet, och varför tas posten upp i en för mig känd boupp-teckning bland tillgångarna efter den avlidne? Vad torde vara den mest rimliga för-klaringen? //Mvh Marcus

996
12 Företag / Afrikanska kompaniet
« skrivet: 2004-07-16, 19:24 »
Nyckelord: England, Holland, Sverige, Afrika, Guinea, Afrikanska kompaniet, Cabo Corso, Karlsborg, 1600-tal, slavar, handel, de Geer, Carloff, Neuman etc.
 
Frågor: Finns det längder, källor eller förteckningar över vilka som var där (soldater, befäl, övrig personal mm, med anknytning till Sverige)? Finns det utgivna artiklar eller böcker som behandlar ämnet i fråga?

997
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-02
« skrivet: 2004-04-11, 13:21 »
//Till anbytarvärden. Kan du rätta mitt inlägg ovan och sedan ta bort detta inlägg? 1/ Rad 9 nerifrån, skall vara:....(1690-talet, Norra Ny sn)..... 2/ Rad 3 nerifrån, skall vara: ....(bonddotter från byn Osebol?).... Mvh Marcus//

998
Sunne / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-05-02
« skrivet: 2004-04-09, 10:56 »
Har för närvarande ingen tillgång till mer strukturerade uppgifter och definitiva svar, men lämnar istället uppslag som intresserade själva kan gå vidare med.
  Först en liten varning till forskare som använder födelseår från tidiga Sunne hfl. Dessa är ofta felaktiga och kan i värsta fall diffa med bra mga år och kan de ej matchas med födelse-/dopuppgifter bör de användas med stor försiktighet.
  Erik Olofsson Löwen (EOL) nämnd i domböckerna (Fryksdals hd, se vidare Almqvist, sökord: Lövåsen, Sunne och Löwen), samt i mtl (1700-talets början i Lövåsen, Sunne sn). I tidiga hfl (Sunne sn) finns i Lövåsen sonen Olof Eriksson med hustrun Marit (Johansdotter) men även en annan Marit nämns. Sistnämnda är sannolikt EOLs hustru och modern till barnen. Frågan är då var ifrån hon kommer och vilka som är hennes föräldrar.
  Först skall dock två andra motkandidater presenteras: 1/ Annika Nilsdotter (redan nämnd, se vidare domböckerna och Almqvist), 2/ NN (mor till ett utomäktenskaplig barn med en Erik Olofsson från Lövåsen och Sunne sn, se vidare födelse-/dopnotis, Äppelbo sn, Dalarna, uppgiften från Jan-Erik Björk).
  Linnarud (se vidare häftet om Suhoinen) och andra nämner inget kompani för EOL. Mest sannolikt är att EOL tillhört ngt infanterikompani i närheten av hemorten Lövåsen (Sunne sn) och då i första hand norra Värmland, i andra hand ngn annan del av Värmland eller kanske t o m Dalarna eller Västmanland. Helt klart är att EOL varit rustmästare och furir (uppgifter från mtl, Sunne sn och domböcker, Frykdals hd) och därmed automatiskt tidigare soldat och korpral.
  Personligen tror jag att det finns ett samband mellan EOL och den Erik Olofsson (EO1) som dyker upp som soldat i Osebol, Norra Ny sn och som senare avancerar till korpral och rustmästare (Älvdals kompani eller föregångaren – med namn efter ngn officer, 1680-talet och framåt, se vidare rullor och generalmönsterrullor, KrA). Ett samband kanske finns mellan EO1/EOL och den Erik Olofsson (EO2) som nämns som korpral i Södra Branäs, Dalby sn (mtl-uppgifter, omkring 1700).
  I fvd (1680-talet, Norra Ny sn) nämns förövrigt soldat EO1 och en Marit Olofsdotter. Bland födelse-/dopnotiserna nämns flertalet barn, om jag minns rätt bl a Ingeborg (utomäktenskaplig), Olof och Mats. Dock slutar notiserna plötsligt och paret nämns inte mer ej heller som dopvittnen. Tyvärr saknas födelse-/dopnotiser i Sunne sn omkring 1700 och så även i Dalby sn under samma tid om jag minns rätt.
  Sammanfattning: Erik kanske från Lövåsen i Sunne sn till Osebol i Norra Ny sn som soldat, där giftermål med Marit Olofsdotter (bonddotter från by?), fortsatt avancemang under Älvdals kompani, paret vidare (i och med korpralskapet till S. Branäs, Dalby sn?, slutligen) tillbaka till Lövåsen?

999
Rosenflycht / Rosenflycht
« skrivet: 2003-06-21, 17:40 »
Indirekt intresserad av kommisarien Nils Johansson Rosenflycht. Nämnd bl. a 1661 i länsräkenskaperna för Närke-Värmlands län (Örebro län). //Mvh Marcus

1000
Särestad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-04-04
« skrivet: 2003-05-16, 15:09 »
I de filmade kyrkoböckerna för Särestad, då volym C:1 nr 512447, nämns bland de begravda den 11 mars 1700 befallningsmannen i Torpa Klas Scherping. I dödsnotisen framgår det att Klas S. var herrskapets på Stola och (Frölunda?) frälsefogde över deras gods i Västergötland, Småland och Halland. Finns det verkligen något hemman Torpa i Särestad, om inte varför nämns han då i socknens dödsböcker och var i hela friden kan då Torpa tänkas ligga? // Mvh Marcus

Sidor: 1 [2] 3