ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Kalle Birgersson

Sidor: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11
2501
Jag kan inte svara på några av dina frågor, men jag har transkriberat texten i alla fall  :)

S.D. I anseende til den önskan flere af soknemännen yttrade, at en sockenskrifware i församlingen härstädes, ju förr dess häldre borde wäljas i den genom döden afgångne vice mantalscomisarien och cronolänsmannen herr Nils Södermarks ställe, hade undeteknad Pastor ansedt nödigt at genom kundgörelse från predikstolen den 29 i nästweken månad utlysa allmän sockenstämma til den 5 innewarande månad, men som allmogen af förekomne skäl då begärde upskof med detta måls afgörande tils i dag, woro nu socknens hemmans åboer närwarande, i afsigt och mening at öfwer detta ärende öfwerlägga och rådsläga, samt deras tankar yttra, så wäl huru och på hwad sätt sockenskrifwaren skulle lönas, ? och hwilken de åstundade til denna syssla.

Sedan en stund ? allmogen om lönewilkoren blifwit öfwerlagdt, begärdes at röklängden skulle upropas, då det utröntes at allmogen enhälligt önskade at herr afwittrings landtmätaren och kronolänsmannen herr Elias Sidenblad wille utaga sig denna syssla, emot den lön som Södermark under sin tjenstgöring utnjutit nemligen åtta skillingar banco årligen på hwarje rök. Men som herr Landtmätaren Sidenblad icke wille emottaga denna befattning med et så ringa arfwode, äskade han en åttonde dels tunna korn på röken, hwilket äfwen företrädaren de sednare åren af dess tjänstgöring åtnjut af en stor del hemmans åboer. Och ehuru allmogen icke kunde neka billigheten af denna fordran, kunde den dock icke, i anseende til den tryckand fattigdom, hwaruti de fläste för det närwarande sig befunno, förbinda sig til någon spanmåls afgift. Men för at icke sakna en skickelig och aktningswärd man, som skulle wända socknens angelägenheter, ökade allmogen lönen til sexton skillingar banco, som årligen af hwarje rök borde utbetalas. Hwarwid herr Landtmätaren Sidenblad sluteligen lät sig nöja, och åtog sig förwaltningen af mer berörda socken skrifware sysla.
Hwidare stadgades det beslut at sockenskrifwaren skulle hafwa in? öfwer socken magazinet och at hwarje år redowisning för det samma borde ske i allmän sockenstämma antingen wid Philippe Jacobi eller Michaelis tid, äfwen som och socknens öfrige räkenskaper wid endera af dessa stämmor borde upläsas och afslutas.
Och slutligen erindrade allmogen at sockenmagazins förwaltaren borde wara edsworna män, hwilket händanefter borde iaktagas af dem som blifwa nämtda til föreståndare.
Upläst och justerat å församlingens wägnar.


Tillägg:
med det wilkor at han skulle efter wanligheten få upbåda i spanmål, när sockenmännen därtil hade råd och lägenhet

2502
Helgum / SV: Var finns Helgums Husförhör före 1786
« skrivet: 2021-05-08, 21:40 »
Ancestry, då kan jag kanske förklara vad som hänt. Ancestry kommer med egna förslag på föräldrar till personer man lägger in, och de förslagen är inte alltid så bra. Om man har en person som heter Anna Svensdotter i Skåne så kan Ancestry förslå en födsel av en annan Anna Svensdotter i Kiruna. Sedan sitter folk och tror att förslagen är väl underbyggda och bara trycker "ok" och sedan blir det en "internetsanning" när tillräckligt många har personen i sina träd. Speciellt amerikanska Sverigeättlingar klickar glatt eftersom de inte förstår hur stort Sverige är och hur vanliga vissa namn är och att folk sällan flyttade speciellt långt. Ännu värre är det om man har en person man inte vet efternamnet på. Lägger man in en Lars så får man förslag på alla möjliga Lars i hela landet.

2503
Vanstad / SV: Mårten Mårtensson
« skrivet: 2021-05-08, 19:49 »
Alla Mårten Mårtenssons barn verkar vara födda i Tolånga socken, där Mårten var timmerman. Han verkar ha flyttat till Vanstad först på äldre dagar. Och slår man upp första barnet, Nils född 2 dec 1768, så är samtliga dopvittnen från Andrarums socken, inklusive Hans och Anders Mårtensson som förmodligen är bröder till Mårten. Därför finns det anledning att anta att det är i den socknen man skall söka Mårtens födelse. Tyävärr verkar dopbok saknas för perioden, så man får leta på annat vis.

2504
Helgum / SV: Var finns Helgums Husförhör före 1786
« skrivet: 2021-05-08, 17:59 »
De papprena har nog kommit bort under de här drygt 200 år som har gått. Du har ändå tur som har husförhör från 1786, i många socknar börjar det en bit in på 1800-talet.

Vi når alla den där punkten till slut, när husförhören slutar. Då får man börja med mantalslängderna istället. De är inte lika bra, men de är bättre än inget. Sedan, när de också slutar, börjar det bli jobbigt på riktigt.

2505
Skabersjö / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-05-08, 15:59 »
Jag läser samma som dig, och bläddrar man framåt och bakåt i boken så var det fler som fick afkortning för "vacc."

2506
Jag omtolkade en del ord här och var och fyllde ut saknade bitar, någon fattas väl fortfarande tror jag. Men det blev kanske lite klarare i alla fall.

"Nils Jönsson i Bäckaby låtet instämma Måns Nilsson i Estorp, för Beskylling som skulle Nils Jönsson stuhlet koo.
Måns Nilsson i Eskelstorp förmähler, att han wähl widsy- i - beskyllede Nils Jönsson för en stuhlen koo, och påtaget sig dhet bewijsa, dock förklarar han att dess mehning
/sid 1950a /
eij annorlunda warit, än att wijsa sin sagesman.
Nils Jönsson uppwijsar åtskillige attester om sitt wähl förhållande, som ad acta lades.
Måns Nilsson åberopade sig till wittnen Nils Gudmundsson i Hättebo, Sara Simonsdotter i Slageryd, Lars Johansson Ibidem, Jon Månsson Ibidem och dito ryttaren Jon Månsson Slagman i Slagery sampt Börie Bengtsson i Gummenåhs, med hwilka Nils Jönsson intet hade att inwända, hwarföre the aflade Eden och swor för sig för- i wittneda nembl.
1/ Nils Gudmundsson i Hättebo att för 15 åhr sedan hörde han Solldatehustrun Kirstin på Slagerydz Solldatetorp, sedan en koo blifwit henne frånstuhlen, säga det 2ne hade taget henne, den ene war lijten, dhen andra war stor, dhen ene hade lijtet skiägg, den andra stort, dhen ene
/sid 1950b /
war Boklärd och den andre intet, men hwem hon mente dermed wet hon intet, men en lijten tijd derefter stod rychtet i hwars mans mun, att Per och Nills i Östregård Slageryd stuhlet koon.
2/ Sara Simonsdotter wittnar, att solldatehustrun och dess dotter, då koen war bortkommen 15 åhr sedan, sagt att 2nne taget koen, en lijten och en stor, en hafft wackra skor och en leda, kiöttet stått i Slagerydh Ängelada, men nämbde ingen, dock stod rychtet öfwerallt om Per Persson och Nils Jönsson i Slageryd.
3/ Lars Johansson i Slageryd, wittnar lijka om solldatehustrun berättelse, har och hördt ett rychte sedan stådt på Östregårdz karlar.
4/ Jon Månsson Ibidem wittnar att han intet wet härom, annat än han i lång tijd hört rychte stå på Nills Jönsson att hafwa taget en koo, mehra wet han intet.
5/ Ryttaren Jon Månsson Slagman
/sid 1960a /
wittnar att han hört rychte stå på Nills och Per i Slageryd för en stulen koo, men hwad sandt är wet han icke.
6/ Börie Bengtsson i Gummenåhs wittnar, dhet han intet han intet wet härom, doch har han hört rychte en tijd derefter stådt, att 2ne skulle taget koon, en lijten och en stor, men hwem, wet han icke eller något mehre att wittna.
Resolutio:
Såsom eftter wittnens uthsagor uthi dhenna förmehnte stölld Per Persson i Slageryd äfwen är berychtad, hwilken dhen 17 Martij 1712 är pådömbd sig derföre å nästa Ting derefter purgeta, och sådant ännu icke förmehnte skiett wara, så förbemälte Per Persson wid nästa Ting dessa parter till Confrontation sig infinna, på dhet att laglijkmätigt slut i saken sin må; Börandes och dhe nu inkallade wittnen förnöijas för dheras resa och omkåstnad af dhem som
/ sid 1960b /
dhem inkallat hafwa."

2507
De slapp svära eden. Jag tolkar alltihop på samma sätt som du, utom ett par småsaker i denna del:
 
"effter hwars ord wittnen å senaste ting berättat, och Per sampt Nils nu med hand å book ährbiuda sig Eden öfwer deras oskylldighet, hwilken eed emot 26 domare..."

Jag vet inte riktigt vad förkortningen efter domare skall betyda. Och det saknade ordet före rykte i början av texten skall nog vara samma

2508
Krokstad / SV: När föddes Carl Pehr Forsström?
« skrivet: 2021-05-08, 13:27 »
Jag ser nu att både Jonas Forsström och Valborg Lilja dör på Hajum i Krokstad, då är det den Carl som föddes i Färgelanda socken som bor där. Återstår att utreda om det sedan är samma Carl som flyttar till Kvistrum så småningom. Något Per ser jag aldrig på denna person, han heter alltid bara Carl.

2509
Krokstad / SV: När föddes Carl Pehr Forsström?
« skrivet: 2021-05-08, 13:22 »
Det låter mest som om man har blandat ihop en massa uppgifter. Det fanns en soldatfamilj Forsström på Hajum i Krokstads socken, men först från 1750-talet. Innan dess fanns andra militärer där, med namn som Balk och Gadd. Däremot föddes det en Karl Forsström just 21 mars 1721 i grannsocknen Färgelanda. Fader var den manhaftige föraren Jonas Forsström, och modern hette Valbor Lillja. Om det är rätt födsel har jag dock ingen aning om. Jag ser att din kornett Karl Forsström dör på Kvistrum i Foss socken, men hur länge hade han bott där, hur långt tillbaka har du lyckats spåra honom? Var bodde han till exempel när han vigdes? Den Forsström som bodde på Hajum i Krokstad under 1750-1770-talen hette just Carl och var gift med en Margareta Lisa Falk. Är det samma person?
 
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0044942_00040#?c=&m=&s=&cv=39&xywh=960%2C1214%2C2947%2C1860

2510
Discussions in English / SV: Translation help
« skrivet: 2021-05-08, 06:55 »
Yes, seems like a wedding present

2511
Jeremias Wästerling got permission at the examination done in Kalmar June 19 1739 to have someone else doing his job when he had some problems with one of his arms. So a Fridrich Tranberg took his place, but died in Fredrikshamn August 9 1740, and after that the post was vacant.
By the way, the soldier above, Johan Friederich Schreck was hanged for deserting. First time I see that in one of these military records.

2512
Discussions in English / SV: Translation help
« skrivet: 2021-05-07, 19:36 »
d. 6 Martii vigdes drängen och Båtskjepparen Pehr Pehrsson i Albrunna med Jungfru Brita Catharina Österberg på Pilekulla. Ett skrifteligt contract, som af Johan Petter Österberg war skrifvit å fadrens wägnar, rörande 2ne tunnland uptagen och 2ne dito ouptagen åker, med mera, som contractet innehåller, blef före vigslen upläsit och i wittnes närwaro af Brudens fader ärkänt och gillat.
 
March 6 the wedding between bachelor and shipper Pehr Pehrsson in Albrunna and bride Brita Catharina Österberg in Pilekulla was performed. A contract, written by Johan Petter Österberg on behalf of his father, concerning two acre of farmland, and two more not prepared, was before the wedding read out in the presence of witnesses and approved by the brides father.

This is very uncommon, I never saw anything like it before in a wedding record.

2513
Stiby / SV: Vem är ägaren till Stiby 23?
« skrivet: 2021-05-07, 08:41 »
Hans Larsson är ett vanligt namn, kan det vara två olika personer? Eller kan hans far Lars ha dött väldigt ung, så Hans kunde ta över gården redan i 20-årsåldern, och hade den till han var 80år? Men annars är det väl så att jordeboken visar ägaren av en gård, medan mantalslängden visar brukaren. Då som nu arrenderade ofta bönderna sin jord, kanske ännu oftare förr till och med. Jag har inte slagit upp gården, är det kronojord, skattejord, frälsejord eller vad?

2514
10 Folkliv / SV: Bergtagning i kyrkböcker
« skrivet: 2021-05-06, 19:42 »
Jeg har nu spurgt to af de svenske forlag, hvor folkelivsforskeren Ebbe Schön har udgivet sine bøger, men ingen af dem har hans mail-adresse eller andre kontaktoplysninger. Jeg ville ellers gerne kende de konkrete og i svenske kirkebøger omtalte bjergtagninger. som Ebbe Schön henviser til. Har nogen af jer forslag til, hvordan jeg kontakter Ebbe Schön. Det kan virke lidt kompliceret, når man selv bor i Danmark og forgæves har googlet.
Han finns på de vanliga sökmotorerna som www.hitta.se och liknande, han bor i Stockholm numera och det finns ett telefonnummer. Men det är inte säkert han har någon e-mail, han är över 90 år nu.

2515
Öckerö / SV: följe med lykta
« skrivet: 2021-05-06, 19:05 »
Hade hon inte helt enkelt följe med en person som hade en lykta? Alltså att hon inte famlade sig fram genom nattmörkret och därför föll i dammen?
 
För övrigt blir jag alltid så nyfiken på såna okända människor. Vem var hon egentligen, var kom hon ifrån? Här visste tydligen ingen något om henne utom att hon kallades Sticke-Maja.



2516
Västra Ed / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-05-06, 15:49 »
Nja, han dog i januari och begravdes 21 mars, 19 februari låg han nog fortfarande och guppade i Syrsan.
"Fändricken hr. Adam Fulmonis Hammarstrandt i Helgenäs, som olycke. och sorge. drunknadt i en ?? på Syrstan in Januario 24 åhr"
Men jag lyckas inte klura ut vad det var för något drunknade i.

2517
Östra Tommarp / SV: Pehr Jönsson -1799
« skrivet: 2021-05-06, 10:21 »
Den där bouppteckningen är ju faktiskt intressant. "Till förbemälte omyndiga barns rätts bevakande voro tillstädes theras närmaste anförvanter och syskonabarn åboarne Pehr Trullsson här af byen och Pehr Tufvasson från Gladsax." Jag vet inte exakt vad som menas med syskonabarn här, för de är ju inte syskonbarn till de omyndiga i alla fall. Men det får man ta reda på, kanske de är på Per Jönssons sida och är en ledtråd till var kom från. Det skulle ju kunna vara så att det är rätt födelsenotis du hittat, och att Bengta Andersdotter senare gifte sig med en Truls och de fick sonen Per Trulsson. Då är han (halv)syskonbarn till den avlidne.

2518
Östra Tommarp / SV: Pehr Jönsson -1799
« skrivet: 2021-05-06, 09:29 »
Knepigt är det, men knappast omöjligt. Kikar man i mantalslängden så flyttar Per Jönsson in på Tommarp nr. 14 i samband med giftermålet. Året innan finns han inte där, men då fanns det en dräng Pär på Tommarp nr. 5 som sedan försvann. Det kan vara han, men det kan också vara någon annan. Men mantalslängderna är ganska detaljerade denna period, så där finns mycket att hämta. Sedan återstår det att ta reda på var den eventuella modern Bengta Andersson hamnar, så man kanske kan följa den Per Jönsson och antingen avskriva honom eller bekräfta att det är rätt. En annan sak är att kolla alla Per Jönssons på på nr. 14 barns dopvittnen, om det finns fler Jönsson/Jönsdotter där. Det kan ju vara syskon. Och bouppteckningar, man kan leta på Per Jönssons och se om där står med någon familj, antingen som förmyndare för barn eller bland skulderna.

2519
Östra Tommarp / SV: Pehr Jönsson -1799
« skrivet: 2021-05-06, 08:45 »
Ja, denna Per föddes oäkta, men båda föräldrar står med. Bengta Andersdotter i Tommarp, och drängen Jöns Håkansson. Men vad står det för ort på honom, Werestad? Svårt att se början av ordet. Men jag ser att det ligger ett Virrestad i närheten av östra Tommarp, så det är nog där.

2520
Sunne / SV: Ivarsbjörke i Älvsborgs lösen 1613
« skrivet: 2021-05-06, 08:33 »
Det låter rimligt, men det är svårt att veta med säkerhet i så här gamla tider  :)
 
En liten detalj bara, står det inte att Steen är soldat, knecht? Det skulle förklara varför han betalar så lite också. Inte för att det påverkar någonting, men han råkade väl vara den som hade oturen att bli utskriven.
 
Och om man vet att det står Esbiörnsbjörke så ser man det, Eẞbiör bierke.

2521
Marstrand / SV: Anfäder Marstrand
« skrivet: 2021-05-05, 22:10 »
Nej, jag har inte sett till Anna Greta Rosvall. Men om man kan hitta vigseln kanske man kan dra några slutsatser från den. Ibland står det ju till och med vad föräldrarna heter. Det kan också finnas inflyttningsattester till Göteborg men det finns ju ett flertal församlingar att gå igenom där.

2522
Knislinge / SV: Karolina Sofia Juliansdotter
« skrivet: 2021-05-05, 21:49 »
1830 års mantalslängd är fantastiskt lättläst och alla sockenbor står med namn. Och det finns varken någon Julian eller Juliana i socknen. Om Karolina Sofia verkligen föddes där, så var nog hennes mor på tillfälligt besök. Vilket visserligen skulle kunna vara sant, då kvinnor som blivit gravida utanför äktenskapet ibland reste iväg någonstans för att föda diskret. För om hon hette Julianasdotter fanns det nog ingen far med i bilden. Sedan är frågan hur många Juliana det kan finnas i grannsocknarna?

2523
Marstrand / SV: Anfäder Marstrand
« skrivet: 2021-05-05, 20:53 »
Det föddes en Elias Berg 1752 i Gärdhem annars, det är ju inte speciellt långt från Göteborg. Det var 4 dec och föräldrarna var Nils Berg och Annika Jonsdotter på Hållsjö, Gärdhem C:2 sid 121. Kan vara värd att kolla upp i all fall.

2524
Sunne / SV: Ivarsbjörke i Älvsborgs lösen 1613
« skrivet: 2021-05-05, 20:38 »
Jag är definitivt ingen expert men jag tolkar det så här:

Erich i Biörke
piga
Ifuer i Biörke
P:er Larss: ibid (Peder Larsson)
gifte sonen
Peeder Ifuersson ibid
piga
Oluf i östra? Biörke

2525
Skellefteå (landsförsamling) / SV: Martin Emanuel Lundstedt
« skrivet: 2021-05-05, 19:13 »
Hittade en vigsel i Umeå landsförsamling, EI:1, sid 31. Copverdie sjömannen Johan Lundstedt gifte sig med bondedottern Sara Olsdotter i Västerteg, som sista par 1804. Jag gissar att du hittar både Martin Emanuels födelse där 1805, och Johan Lundstedts död någon gång mellan 1805-1010. Fast om han var sjöman kan han förstås ha försvunnit till havs någonstans.

2526
Skellefteå (landsförsamling) / SV: Martin Emanuel Lundstedt
« skrivet: 2021-05-05, 18:10 »
Han finns i husförhörsbok Skellefteå landsförsamling AI:6a sid 154, tillsammans med sin moder änkan Sara Olofsdotter. Bara födelseår på de båda, inget datum, så de kan vara inflyttade till Skellefteå. Jag skall söka vidare lite.

Edit: Tidigaste stället hittills Skellefteå landsförsamling AI:5b sid 149

2527
Rolfstorp / SV: Rolfstorp Födelsebok 1859-1947
« skrivet: 2021-05-05, 18:07 »
"Rätt utdraget" eller något sånt, ser det ut som? Omöjligt att läsa vad som döljer sig i skuggan. Jag försökte slå upp födseln på Arkiv Digital för att få bättre bild, men där hittade jag henne född 1884-06-03, och den födelseboken ser annorlunda ut. Men antagligen har texten att göra med att hon föddes med okänd fader?

2528
Skabersjö / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-05-05, 17:58 »
"vid utsatt" tror jag det skall vara

2529
Länghem / SV: Magnus Petersson var i Mantalslängden?
« skrivet: 2021-05-05, 17:54 »
16 sep 1783 drunknade han, närmare bestämt. (Länghem C:3 sid 191)

2530
Länghem / SV: Magnus Petersson var i Mantalslängden?
« skrivet: 2021-05-05, 17:51 »
Peter Grälman dog 1783, därför är han inte med i mantalet 1784. Men kolla 1783, så hittar du honom där, sidan 907. Om du har Arkiv Digital har du länk här:

https://app.arkivdigital.se/volume/v224385?image=4600&page=899

2531
Martebo / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-05-05, 11:34 »
1795 Februarij d. 3 kl. half til nije om aftonen, afsomnade i ?? sacktmodeligen och som et ljus utslocknar, af ålderdom och utan känning af någon sjukdom, enkefru Capitainskan vid Paisa, Helena  Maria Ehinger: Född i Martebo prästegård d. 29 April 1711, af fadren kyrkoherden Lars Evertsson Westphal, och modren Elisabeth Jöransdotter Oxenvaldt: Stod brud första gången äfven i Martebo prästegård med auditeuren Nils Andersson Fries d. 5 November 1728, och boflytte med honom til Sanct Olofs Holm: Hade med honom fem barn, af hvilka 4 ännu lefva, älsta dottren jungfru Engel Lisa Fries vid Paisa, andra dottren Caisa Fries, gift med afskedade Artillerie Lieutenanten Gustav Möller, tredje dottren Anna Greta Fries, gift med probsten i Norra Tredingen och kyrkoherden i Martebo pastorat Gustav Mårtensson Berg, och ende sånen, som var yngst, Lars Andreas Fries, nu boende i Götheborgs stad, och har i monga år fördt fartyg på Westindien samt flere andra longt avlägsne orter, säges vara en ganska förmögen mann, och har redan flere barnabarn : Blef enka uti martij månad 1738: hvilken sorg blef henne så mycket svårare och tryckande, som hon som hon med sina 5 små barn, samma år, af en orättfärdig och then tiden ganska myndig mann, med föga skäl och rättvisa, blef drifven ifrån sin fasta och lösa egendom, som sparfven från axet; var således husvill, och led mycken brist på nödtorftigt än lefvande moder och styffader kyrkoherden i Martebo Sven Jöransson Fohlin emottagen, och feck husrum på theras gård Lundbjers i Lummelund, ther hon bodde på 3dje året, tå försynen behagade lindra hännes betryck, och hon ingick i ächtenskap med en gammal äckta Carolin, som ock sutit fången 14 år i Siberien, capitain Immanuel Ehinger, som genom sitt förra gifte blifvit ägare af Paisa, och stod theres bröllop vid Paisa d. 16 Augusti 1741 : Lefde äfven i all äckta kärlek och förtroende med honom 7 år och 7 månader, och tilsamman aflade tre barn, 2 söner och 1 dotter, af hvilka älsta sönen ännu lefver, Berendt Immanuel Ehinhger, en af de förmögnaste handelsmän i Wisby, gift och har med sin hustru haft 12 barn : Blef andra gången enka d. 23 Martij 1749 :  och ehuru hännes hus tå var fattigt och i mycken gäld fördjupat, samt en del af barnen ännu små, och således behöfde mycken hjelp, lagade hon, under guds milda välsignelse med tilhjelp af sina barn, som tå efter hande kunde giöra något biträde i hushållningen, så at icke allenast theras fasta och lösa egendom blef af creditorerne ograverad, utan ock at the sedermehra kunnat lefva väl och hederligit, och äntå gjöra hvar mann lika och rätt, så at hännes bo vid dödstiman icke höftade för then ringaste gäld: besynnerligit ehuru hon nu var 84 år på 2 månader när, och nu något öfver et år dageligen har måst hålla sängen, stundom mehr stundom mindre, skedde intil sidsta dagarna ingen ting i hännes hushållning utom hännes vilja utan efter hännes råd och befallning, ty intil sidsta stunden hade hon starckt minne, syn, hörsel och tänkekrafter: Som hon frucktade gud med fult alfvar och af hjertat, var hon ock i sitt allmänna lefverne rättrådig, sacktmodig, from och medlidande, och begick sig altid väl både med höga och låga: Begrofs d. 10 Martij uti kyrkan och Paisa murade graf, af probsten Bergs adjunct och måg Johan Butendorff, nu förordnad comminister i Dalhem, Halle och Ganthem.

2532
Var ligger platsen / SV: Varifrån kom Ryttaren Sven Hultman?
« skrivet: 2021-05-05, 10:53 »
Ericstad får jag det till

2533
Holm / SV: Daniel Dalin och Kajsa Lennartsdotter
« skrivet: 2021-05-04, 15:06 »
Jag skulle mest tro att Cajsa blivit helt bortglömd. Om jag har förstått rätt fungerade det så att föräldrarna gick till klockaren och bokade ett dop, och klockaren skrev upp uppgifterna på en lapp. Sedan satte sig prästen någon gång ibland med en bunt av de där lapparna och förde in i boken. Det är därför en lång rad av notiser brukar stå med exakt samma stil och samma penna fast det kan vara månader emellan. Och en liten lapp kan ju lätt komma bort...

2534
Han försökte nog kräva in pengar han redan fått tillbaka, utan att veta att det var de pengarna. Jag tolkar det som att både Lars Nilsson och Mattias var vittnen. Ett litet missförstånd helt enkelt. Sedan hur det fungerar med de olika sorters dalernas och markers värde har jag aldrig riktigt fått grepp om. Det ändrade sig med tiden också.

Samma dag krävde Peter i Söreskog 20 daler och 7 mark han gått i löfte för Hemming Jonsson i Skärbäck och jorden sattes i underpant. Då framkallades vittnet Lars Nilsson i Mölnehult i Norrvidinge härad som under ed med handen på boken vittnade att Peter Pettersson i Söreskog har ärligen fått i sina egna händer 26 daler av de större kopparmynten på Hemming Jonssons i Holmareds vägnar och Mattias i Tireda sammaledes, 26 daler. Peter Pettersson i Söreskog bekänner själv det samma. 

2535
Holm / SV: Daniel Dalin och Kajsa Lennartsdotter
« skrivet: 2021-05-04, 10:19 »
Jag ser två Caisa/Kaisa på sid 91, och två på sid 90 också, men de verkar alla ha sina föräldrar ditskrivna och det är inga Lennart och Ingeborg? Men jag kan säkert missa något. Döpt är barnet garanterat, men hon kan vara glömd att införa i dopboken. Men som tur är har du ju datumet och föräldrarnas namn ändå.
Daniel Dalin var knepigare. Det finns åtminstone tre kandidater i Ärtemark, ingen född på exakt rätt datum. Har försökt reda ut var de tar vägen men inte lyckats. Mest är jag inne på Daniel Danielsson född 17910831, det är bara en dag ifrån. Det är nummer 21 på sidan 56 i Ärtemark C:2. Han blir tidigt faderlös och modern verkar inte kunna ta hand om alla barnen och Daniel försvinner iväg någonstans.

2536
10 Folkliv / SV: Bergtagning i kyrkböcker
« skrivet: 2021-05-04, 09:02 »
Jag har då aldrig sett några exempel på det. När kyrkböckerna började föras i slutet av 1600-talet var man nog betydligt mindre vidskeplig än så, även om man nyss genomgått häxprocesserna. Men jag tror man måste längre tillbaka för att någon verkligen skulle tro på bergtagning, och framför allt prästen som skrev kyrkböckerna. Sedan kan det väl hända att någon gubbe eller tant ute i någon stuga trodde på sånt.

2537
Gammal fin sextonhundratalsskrift  :)

Sammadagh kraffdhe Peder i Söreskogh tiughu dlr och 7 mr. han gickh i lyffte för Hemmingh Joenssonn i Skiärbäckh och iorden sattes i underpantt, tå framkallades wittne Lars Nilsson i Mölnehult ifrånn Norwidinge häratt edeligen wittnadhe medh hand å booch att Peder Pedersson i Söreskogh haffuer ährligenn igen bekommet uthaff sine egne händer = 26 dlr aff thenn större kåppermöntt full betallningh på Hemmingh Joenssons wägne i Holmare och Matthis i Tiredha sammaledes = 26 dlr. Pedher Pedersson i Söreskogh bekiänner sielff thett samma.

2538
Holm / SV: Daniel Dalin och Kajsa Lennartsdotter
« skrivet: 2021-05-03, 18:50 »
Kajsa först, var dotter till Lennart Larsson och Ingeborg Eriksdotter på Mellerud gästgivargård. Åtminstone bodde de där när Lennart dog 1827-28 någon gång, detta enligt bouppteckning som utfördes 7 feb 1828. Om du har Arkiv Digital har du länk här:

https://app.arkivdigital.se/volume/v142985?image=247

Annars är det Nordals häradsrätt FIIa:30, enligt AD:s system sidan 489

2539
Gillstad / SV: Gillstad Al:3, 1812-1823, sid 27
« skrivet: 2021-05-03, 18:06 »
Det ser inte ut som Botorp, men det verkar vara dit hon flyttar i alla fall. Det ligger i grannsocknen Lavad, du hittar henne på sid 23 i Lavad AI:1. Där har hon fått efternamnet Johansdotter och födelsedatum 9 okt istället för 19 okt. Efternamnet rättas till vid nästa flytt men födelsedagen fortsätter vara fel. Och det står att hon flyttar in från Örslösa, men det är alltså pastoratet där Gillstad ingår. Hon flyttar 1822 vidare till Hulan, sid 27 och 1824 vidare till Kampegården, sid 53, allt i Lavad socken och samma bok. 

2540
Swedish language / SV: Need Help with a word
« skrivet: 2021-05-03, 17:41 »
It's easier to read at page 23 than 25. It says "Finne", from Finland

2541
Trelleborg / SV: Dödsorsak - Trelleborg
« skrivet: 2021-05-03, 09:27 »
Funderar på om det står twijnsiuka, som normalt sett kallades tvinsot?

2542
Södertälje landsförsamling / SV: Karl Gustaf 1864
« skrivet: 2021-05-03, 09:05 »
Om du slår upp familjen i husförhörsboken ser du att hon egentligen är född 1830 i Lillkyrka socken i Östergötland. Och där hittar du födelsen, Lillkyrka C:4 sid 7. Om du har Arkiv Digital har du länk här:

https://app.arkivdigital.se/volume/v38733?image=6

2543
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: DNA test
« skrivet: 2021-05-02, 21:32 »
Om det inte är något släktskap alls så har du ju bevisat det i alla fall. Sedan gäller det att ta reda på var avbrottet är, om det är mellan dig och medeltidspersonen eller på den andra nu levande personens linje. Men som sagt har man nästan garanterat andra släktförbindelser, så det är väldigt liten chans att det skulle ge något. Därför kan man nog inte säga att det är värt besväret. Sedan kan man ju tänka sig att medeltidssläktingen var någon adelsman eller liknande, vars kvarlevor finns kvar i något gravkor och man gör DNA-test på dom och har att jämföra med. Men det är också ett ganska ovanligt scenario.

Annars kan man tänka så här. Man får 50% av sin mamma, 50% av sin pappa. 25% av nästa generation och så vidare. Efter 15 generationer är man nere på 0,03 promille, om jag räknat rätt. Nu stämmer det inte riktigt för man får inte exakt hälften av varje förälder och viss sorts DNA är mer sannolik att föras vidare än annan, men det är i alla fall extremt lite DNA kvar efter 15 generationer.

2544
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: DNA test
« skrivet: 2021-05-02, 18:17 »
Så långt tillbaka är det inte lätt att bevisa något. För det första kommer du ha väldigt lite DNA gemensam med någon annan som härstammar från samma person. Sedan har du problemet med anförluster. på 15-16 generationer kommer det bli "inavel", folk kommer gifta sig då de är tillräckligt långväga släkt för att det inte skall vara något problem. På så många generationers sikt kommer i princip alla i en socken att vara släkt. Men skulle det vara den raka mans- eller kvinnolinjen kan du förstås kolla Y-DNA eller mtDNA.

2545
Titlar och befattningar / SV: Tredingssoldat
« skrivet: 2021-05-02, 18:09 »
Kan det vara samma som en tremänningssoldat? Det var när behovet av soldater var som störst, så fick rotarna ordna fram ännu fler av dom. Men bara en man per tre rotar, så därför fick det heta så.Tidsmässigt stämmer det.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Trem%C3%A4nningsregementen

2546
Jag har alltid läst det som ett gammaldags K, men det kanske är Q? Hon heter i alla fall Klasdotter/Qlasdotter

2547
Vissefjärda / SV: Samma Peter?
« skrivet: 2021-05-02, 07:53 »
Peter i husförhörsboken har ju två äldre syskon, Jonas född 1791 och Stina född 1788. Jag letade upp de båda, och föräldrarna är de samma som när Peter föddes, så det är rätt Peter. När de båda föddes bodde familjen på Skuteryd, Sedan på Risingen när Peter kom och sedan på Skuteryd igen i husförhörsboken.

2548
Åhr 1771 d. 21 October blef efter anmodan Bouptekning af underskrefne förrättad, hos enkjan Sara Ekegren på frälsehemmanet Berget i Marbäcks sochn, sedan thes man frälsebetjenten Håkan Ryberg med döden afgådt i nestwekne augusti månad; hwilka under theras gjanelag(?) sammanafladt, som lefwer, en dotter Christina benämd, gift med rusthållaren Johannes Hartwigsson i Ekered; then ther jemte enkjan härwid war tilstädes.
Sedan ärhindran skiedt, om ägendomens riktiga upgifwande; företogs thetta ärende, och angafs som följer.

2549
Anno 1740 d. 18 junni uptecknades lagenliget den befint. lösa ägendomb som fantz hoos dannemannen välförståndig Swen Andersson i Måhrekulla eftter des afledne k: hustrus död sahlig hustru Kirstin Jonsdotter och nu des förenämbda k: efterlembnade man och 3ne små omyndige barn sonnen Anders Swensson döttrarne Ingeborg och Ellin Swens döttrar så och anmodade ombudzmän af den dödas närmaste släcktt som är moderbröderne till barnen dannemännen välförståndig Håkan Johansson på Bergett i Marbecks sochn samptt Swen Johansson i Fåhllegiärdde i Öhrshembs sochn tillika med nembdemannen välförståndig Anders Hansson i Nitarp värderingsman då alltt befantz som här nedan före finnes anfördtt.

2550
"1 skeed om 2 loodh" tror jag det står, alltså en silversked med två lod silver i. Till ett värde av 15 mark, vilket var en avsevärd summa på den tiden 

2551
Angerdshestra / SV: Annika Andersdotter (1717-1789) i Assarebo
« skrivet: 2021-05-01, 20:44 »
Det blir ju lite knepigt då både födelsebok och vigselbok saknas för de åren, men med mantalslängden kan man pussla ihop en bild. Före Annika gifte sig 1738 stod hon inskriven som syster till Lars Andersson på Assarebo. Backar man några år så dog deras fader Anders 1733, dödsnotisen är lite kladdig men det står kanske "25 maji dödde kyrkewärden Anders uti Assarebo 75 år g.". Åldern skulle mycket väl kunna vara fel, 75 verkar lite väl gammalt. Sedan står hustrun inskriven som änka ett par år innan hon försvinner ur mantalet, men jag har inte hittat henne i dödboken. Hon kan ha levt bra många år om hon var i barnafödande ålder på 1710-talet. När Lars dör 1779 står att hans föräldrar skall ha hetat Anders och Ingeborg. Det står också att han var 60 år, så född omkring 1719. För att få efternamn och mer info på Anders i Assarebo får man följa honom bakåt genom mantalslängderna, år för år. Oftast står det bara förnamn men någon gång brukar även efternamnet stå med. Och har man tur står det var hustrun kom ifrån när han gifte sig. Annars är det att gå igenom domböckerna, en kyrkvärd hade ju en viss pondus i bygden och står säkert med i ett och annat mål.

2552
Norra Rörum / SV: Läshjälp Norra Rörum
« skrivet: 2021-05-01, 20:02 »
Plantin, skulle jag vilja säga

2553
Discussions in English / SV: Help in reading record
« skrivet: 2021-05-01, 17:21 »
Hard to tell but it could be the place where she was born, Bremon

2554
Swedish language / SV: Translation help request
« skrivet: 2021-05-01, 13:21 »
Nu kåmmer jag o hälsar på eder med påtatis embare med mig om ni vell ha lite de va i gusta-sons påtatisland som son(?) knepte af och de är nikolay ? kåmmi hem

Now I'm coming and visiting you with the potato bucket if you want some, it was in Gustafssons potato field that...

The end is confusing. "Knepte" probably mean pinched, but I don't know exactly how to value it. The potatoes might have been stolen, or it might just be a local word for harvesting. Also, I don't know who did it. It might be Jon, but that J looks a lot like s in other places in the text. Anyways, it all ends with ...coming home.

2555
Ås / SV: Nils Pärsson
« skrivet: 2021-05-01, 12:57 »
Det ser faktiskt ut som om en av sönerna inte får ärva. Det har till och med upprättats ett testamente för att hålla honom utanför. Det gör ju att man blir lite nyfiken, men jag antar att det inte har med saken att göra nu.

1: Pär Persson är inte farfar, det står do. framför som är något slags förkortning för att han har samma titel som den före, alltså dräng.
2: Jodå, visst står det Pärsdotter



2556
Kungälv / SV: Peter August Carlsson .f. 1835.
« skrivet: 2021-05-01, 12:45 »
Bara tryck på länken så finns han där, mitt i bild. Jag bifogar ett urklipp med en röd ram.

2557
Hedesunda / SV: Läshjälp oäkting
« skrivet: 2021-05-01, 12:35 »
Pigan Anna Andersdotter i Öhn n. 6. Bondesonen Anders Pehrsson i Öhn erkänt sig vara fader. 

Resten är dopvittnen.

2558
Discussions in English / SV: Help in reading record
« skrivet: 2021-05-01, 09:53 »
What book is this? If we know what part of the country it is, it will be much easier to solv. Also, we could open this page in Arkiv Digital, wich has much better picture quality. I see both Finnerödja and Gotland so it could be anywhere.

2559
Det står nog styvdotter med en eller annan stavning. Stjufdr.?

2560
Gessie / SV: Per Tylström och hans hustru?
« skrivet: 2021-04-30, 15:37 »
Moderns namn står inte.

2561
Kungälv / SV: Peter August Carlsson .f. 1835.
« skrivet: 2021-04-30, 15:34 »
Peter och Per är samma namn egentligen.

Ancestry är ingen bra källa till kyrkoböcker, det är ju gratis på Riksarkivet så det är bättre att använda det i såna fall. Här har du Kungälv AI:2 sidan 1073, eller hur man nu vill numrera sidorna:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0021356_00518#?c=&m=&s=&cv=517&xywh=2634%2C2184%2C2983%2C1594

2562
Gessie / SV: Per Tylström och hans hustru?
« skrivet: 2021-04-30, 13:43 »
Både Per Persson Krutberg och Per Nilsson Krutberg med familj finns på sid. 39 i Gässie AI:1. Per Nilsson skall vara född 1771 i Tygelsjö, och död i Gässie någon gång under 1830-talet

2563
Gessie / SV: Per Tylström och hans hustru?
« skrivet: 2021-04-30, 13:31 »
I mantalslängden 1798 står det klart och tydligt Pehr Tullström, så det är rätt man. Och efter att hans hustru dör i början av 1817 så gifter han om sig på sommaren samma år med Karna Larsdotter. I vigselnotisen står han som Nilsson och varken Krutberg eller Tylström/Tullström. Samma när de får dottern Hanna 1818, då är det Nilsson. 1821 får de dock den kortlivade sonen Nils, och där är det Krutberg både i födelsenotisen och dödsnotisen två dagar senare.

2564
Gessie / SV: Per Tylström och hans hustru?
« skrivet: 2021-04-30, 13:03 »
Per Tylström står i mantalslängden som Per Tullström.
Malmöhus läns landskontor (del 1) (M) EIII:49 (1797) Bild 1950 / sid 189 (AID: v220769.b1950.s189, NAD: SE/LLA/10899-1)
Hans patronymikon var Nilsson enligt hustruns bouppteckning.
Oxie häradsrätt (M) FII:34 (1814-1817) Bild 7360 / sid 159 (AID: v159681.b7360.s159, NAD: SE/LLA/10050)
Tänker du på sjätte personen nerifrån i mantalslängden, eller finns det någon mer Tullström som jag inte ser? För den personen skulle jag snarare läsa som Tohr än Pehr. Sedan ser jag att han har en Krutberg ovanför sig och en annan under, men den ena är änkling och den andra heter Jöns.

Men hur som helst, eftersom han hette Nilsson börjar man ju undra om den gamle soldaten Nils Krutberg kan vara nästa generation bakåt? Han dör 1808, 68 år gammal. Han kan nog vara den där änklingen jag nämnde ovan, 1797 var hans sista tjänstgöringsår.Och Jöns Nilsson Krutberg skulle kunna vara en annan son till Nils Krutberg, och en bror till Per Nilsson Krutberg,

2565
Gessie / SV: Per Tylström och hans hustru?
« skrivet: 2021-04-30, 11:02 »
Kikade lite på mantalslängderna. Per Krutberg flyttar in på Gässie nr. 8 1811, vet inte var han fanns före det. Han hade sonen Pär, född 1795, dock inskriven som "ofärdig" men jag vet inte hur illa det egentligen var ställt. Men nog verkar det vara rätt familj ändå.

2566
Gessie / SV: Per Tylström och hans hustru?
« skrivet: 2021-04-30, 10:41 »
Så Per den yngre får alltså soldatnamnet Krutberg så småningom. I Gessie dör 13 jan 1817 husmannen Per Krutbergs hustru Gertrud, 62(?) år gammal. Kan det vara Per Tylström och Gertrud Andersdotter? (Gessie FI:1 sid 27)

2567
Gessie / SV: Per Tylström och hans hustru?
« skrivet: 2021-04-30, 10:11 »
Namnet Tyltröm verkar ju vara från grannsocknen Tygelsjö, men osäkert hur långt tillbaka den kopplingen fanns. Jag tänkte först Per var från släkten Tylström men han var ju vargeringskarl så det skulle kunna vara ett soldatnamn. Men märkligt att han inte står med i Gessies mantalslängd åren 1795-96.

2568
Familjen och bådas föräldrar finns registrerad på DISBYT men jag skall väl inte förstöra forskarnöjet för dig genom att avslöja något  ;)

2569
Lövestad / SV: 1760 ist. för 1761?
« skrivet: 2021-04-29, 17:47 »
Det borde väl vara han som föds 18 juni 1760 i Vollsjö? Föräldrarna är de du nämner, och de bor i Brösarp. (Vollsjö CI:1 sid 27)

2570
Ås / SV: Nils Pärsson
« skrivet: 2021-04-29, 17:17 »
Samuelsson heter den andra Pär i Näsby.

Om Pär Pärsson i Näsby är den som dog 1791, med bouppteckning utförd 31 maj 1791, så hade han en son Nils Pärsson. Tyvärr står det inte var han bor. Han hade också hustrun/änkan Elisabet Jönsdotter och barnen Måns, Nils, Jonas, Elin, Kerstin och Britta. Du skulle kunna kolla efter de bland Nils Pärssons barns dopvittnen.

Länk: https://app.arkivdigital.se/volume/v79137?image=87&page=183

2571
Först är det Rickesetter, sedan Foxerna Bredegård. Båda ligger i Eggby socken, som hör till Varnhems pastorat.

2572
Anna, Johan Rosalij kiöpmans dotter döpts af kyrkioherden doct: Olao Swebilio
 
Mons. Erich Abrahamsson, Måns Nilz hutru och Oluff Ströms hustru

Det knepiga är Johans efternamn. A kan eventuellt vara ett ӕ kanske? Eller vad nu den lilla slängen skall betyda.

2573
Kollar man i husförhörsboken så förs ju Sven Johan in utan efternamn 1843, men sedan har någon skrivit dit Magnisson med lite annan handstil efteråt. Så även om fadern var okänd vid barnafödseln visste åtminstone prästen vem det var inom ett par år. Förmodligen var det allmän känt i trakten. Sedan var ju Magnus Persson gift vid tillfället, jag undrar om det inte blev en rättssak av barnet då? Om jag förstått rätt var det i princip inte olagligt att föda utomäktenskapligt längre 1843, om nu inte någon av föräldrarna var gift på annat håll. Så det kan löna sig att ögna igenom saköreslängderna 1843 och några år framöver. Det kan vara därifrån uppgiften ursprungligen kommer.

2574
Carl Andersson i Bosnatorp och af: ht: Brita Håkensdotters erfingar i Bosnatorp, Håkan Carlsson i Bosnatorp, Maria Carlsdotter i Kiällra, Gisle Carlsson i Bosnatorp, Karin Carlsdotter och Anders Carlsson ib: låtet instämma nämnbdemannen Nills Håkensson i Bringebäck, för det han skall förlijkt bort deras andehl af skattejorden och munderingen i Söreskog : och vice versa, emot Carl i Bosnatorp angående skiälldsord.

Resolutio:
Parterna äre i godo och vänlighet inför rätten förenta, att Måns Svensson i Skiärbäck på sin hustrus Karin Håkensdotter nu betalat till Carl Anderssons barn i Bosnatorp för 1/12 i Söreskog 14 dr. st. och till Per Håkenssons barn 14 d. smt. för 1/12 ibid: med munderingen, hwilken förlijkning af protocollet upplästes, ytterligare tillstod och fördenskull bekräffts.

2575
Det kan finnas något om faderskapet i någon dombok tex. men det är ju omöjligt att veta då folk inte anger källor i sina träd på MyHeritage/Ancestry och liknande. Folk kopierar bara varandras uppgifter glatt utan att kolla upp något, eller också litar dom på förslagen som kommer upp automatiskt och i stort sett alltid är fel

2576
Kungälv / SV: Peter August Carlsson .f. 1835.
« skrivet: 2021-04-28, 08:39 »
Han är inte född i Kungälv, du kan se i husförhörsboken Kungälv AI:2 sid 1073 att han flyttade in från Norrköping 1859. Slår man då upp Norrköpings St. Olai AI:48 sid 393 står det att han var född i Linköping. Och slår man sedan upp födelseboken Linköpings domkyrkoförsamling CI:7 sid 205 så föddes det en Per August Carlsson just den dagen. 

2577
5,4% balkan kan vara fyra generationer tillbaka, alltså mormors mormors generation, och alltså den där fiskaren eller okände fadern. Eller ena föräldern till den personen. Man får ju ungefär 50% från varje förälder, men bara ungefär, och det blir mindre och mindre exakt för varje generation. Viss DNA verkar vara mer benägen att föras vidare än annan.

2578
Lyngby (M) / SV: Pehr Andersson född i Hässleberga 3/1 1781
« skrivet: 2021-04-26, 17:50 »
Eller så står det fel i bouppteckningen eller så har jag missuppfattat, för han verkar enbart ha haft Kirstina Nilsdotter. De gifte sig 31 jan 1773 i Börringe socken. Se Börringe CI:1 sid 119, i vänstra marginalen höst upp.

2579
Lyngby (M) / SV: Pehr Andersson född i Hässleberga 3/1 1781
« skrivet: 2021-04-26, 17:30 »
Det borde bli enkelt, trodde jag först, men det var det inte. Anders Pärsson gifter sig någon gång mellan oktober 1772 när han skrivs in som ogift i 1773 års mantalslängd, och 26 dec 1773 när första barnet Bengta kommer. Men jag hittar inte vigselnotisen, kanske var han i någon grannsocken och gifte sig. Så jag letade upp hans bouppteckning från 1796 istället, men det visade sig att han var inne på andra hustrun, som hette Kirstina Nilsdotter. Var Per från första eller andra hustrun? Svårt att säga, han kommer ju ungefär i mitten av barnaskaran. Kanske mer sannolikt han var från första hustrun.

Barnen är:
Bengta 22 år
Ellna 21 år
Maria 18 år
Per 15 år
Nils 12 år
Christoffer 9 år
Ola 7 år
Sissela 1½ år

AD-genväg till bouppteckningen: v159035.b95.s23

Eftersom det är ett större hopp mellan Ola och Sissela tänkte jag hustrubytet var där, men jag hittar varken den gamlas död eller något nytt giftermål.

2580
Abrahamsson / SV: Olof Abrahamsson
« skrivet: 2021-04-26, 13:13 »
Det skall vara Börta Olofsdotter som dog på Böhn 15 aug 1742, 61 år gammal (Steneby C:1 sid 201)

2581
Fågeltofta / SV: Fågeltofta C I/2 (1779-1834) Bild 123
« skrivet: 2021-04-26, 11:06 »
Du har ju en nattman, alltså bödelns medhjälpare i släktträdet, sånt är alltid kul! Säkert inte lättforskat, men mycket roligare än de vanliga bönderna

2582
Fågeltofta / SV: Fågeltofta C I/2 (1779-1834) Bild 123
« skrivet: 2021-04-26, 08:28 »
Antar att du vill ha födelsenotisen läst? Jag blir inte riktigt klok på vad barnet heter. Loran?

Loran af qwinspersonnen vandrande natmansflickan Ullrika Johannis Brolins dotter 19 år g. föddes den 10 December, och döptes den 12 Ejusdem, Hölts vid döpet af åboen Johan Anderssons hustru Jertrud Trulsdotter, i Bondrum, wittnen voro dess man, Johan Andersson, och åboen Pehr Svensson, alla i Bondrum

2583
Väne-Åsaka / SV: Andreas Andersson, Björnspjut
« skrivet: 2021-04-25, 20:45 »
Jag fattar knappt någonting längre. I 1801 års mantalslängd står det att Anders Amundsson flyttar till Bjärke härad, och en Anders Olofsson tar över gården. Sedan är Anders Olofsson där fram till 1804 när han dör. Men enligt bouppteckningen det var ju då Anders Amundsson dog på den gården? Slår man sedan upp dödboken är det tre personer som dör tätt efter varandra på gården. Drängen Anders Olofsson, den äldre Olof Amundsson samt Anna Eliasdotter, först inskriven som Britta men ändrad. Och 1770 gifte sig Anna Eliasdotter med en Olof Amundsson, så dödsnotiserna stämmer nog. Däremot är det då fel i bouppteckningen. Anders Amundsson dog inte på Björnespjutet, han flyttade istället till Bjärke härad några år tidigare. Mycket förvirrat alltihop.

2584
Väne-Åsaka / SV: Andreas Andersson, Björnspjut
« skrivet: 2021-04-25, 19:36 »
Det står fel i mantalslängderna, det fanns aldrig någon Anders Andersson, det var Anders Amundsson hela vägen fast han felaktigt stod inskriven som Andersson ett antal år.
Men jag ser att Anders född 1785 hade en moder som hette Ingeborg Eliadotter. Det samma gäller för dottern Greta, och hon stod med i mantalslängderna ganska länge så hon dog inte som barn. Jag funderar på om de äldre barnen fick sitt arv när modern dog, och det bara var barnen efter Anders Amundssons andra hustru som stod med i den bouppteckningen? Det hade varit intressant att gå igenom Andreas Anderssons barns dopvittnen och se om några andra av Anders Amundssons barn finns med där.

2585
Väne-Åsaka / SV: Andreas Andersson, Björnspjut
« skrivet: 2021-04-25, 19:03 »
Om man slår upp Björnspjutet i 1786 års mantalslängd så bodde det en Anders Andersson med familj där så än skall du inte ge upp. Jag skall kolla runt lite...

2586
Väne-Åsaka / SV: Andreas Andersson, Björnspjut
« skrivet: 2021-04-25, 18:57 »
Anders Amundsson på Björnspjutet dog tidigt 1804, vilket också hans hustru Anna Gilliasdotter gjorde. I maj samma år gjordes det en bouppteckning efter dom, och de hade fyra barn. Lars 16 år, Per 15 år och Anna 19 år, samt Stina som var vuxen och gift. Ingen Anders, han måste förmodligen ha dött som barn.

Om du har Arkiv Digital kan du titta på bouppteckningen här:

https://app.arkivdigital.se/volume/v144322?image=242

Om du använder Riksarkivet är det Väne Häradsrätt FII:6a sid 471, eller hur de nu numrerar sidorna på Riksarkivet

2587
Torhamn / SV: Jag behöver hjälp med en text
« skrivet: 2021-04-25, 14:18 »
Vanför innebar någon form av fysiskt handikapp, det är ju nästan omöjligt att gissa vad. I något annat års mantalslängd kanske det står noggrannare förklarat.

Socknarna var uppdelade i rotar, där varje rote var skyldig att ordna och rusta en soldat. Det kan ha funnits andra gemensamma skyldigheter också. Tydligen ville man inte ha henne i den roten, hon kan ha varit svår att ha att göra med på något vis. Men det är ju konstigt om Ola Hansson först inte vill ha henne på sin gård, och sedan får barn med henne. Står det någonstans om Ola erkände faderskapet? Det skulle ju ha kunnat vara en hämnd från Maria att hon pekade ut honom. Men förmodligen var han väl fadern, vem vet vilket konstigt förhållande de haft till varandra.

2588
Torhamn / SV: Jag behöver hjälp med en text
« skrivet: 2021-04-25, 10:52 »
Det är som vanligt lite suddig bild på Riksarkivet så jag slog upp Arkiv Digital istället, men i deras exemplar skiljer sig texten. Boken kopierades ju för hand och man har tydligen scannat olika kopior. Vilken som stämmer är ju svårt att säga. Här är de båda:

Arkiv Digital:
drg Anders 17, p. Efwa 13: Anders 1 Goss: måns 12 år
Dot: Maria vanför 15: Elin 13. Jonas 10 Ola 5år
 
Riksarkivet:
drg Anders 17 år p. Elin 13. Anders 1 gos. Måns 12 år
dot Maria wanför 13 Elin 13 Jonas 10 Ola 5 år 

2589
02 - Tips och råd / SV: "Klä på" släktingarna
« skrivet: 2021-04-25, 07:47 »
Domböckerna är ett bra sätt, där kan man hitta mycket kul. Speciellt om man är tillbaka på 1600-talet när släktträdet blivit väldigt brett. på 1800-talet måste man ju ha mera tur om ens få förfäder skall råka vara med.

2590
Så nu vet vi att han var född omkring 1739, men ingen aning om var.

Jag hittade en inflyttningsattest till Ucklum, den är ganska svårläst med det ser ut som om han flyttade till Forshälla pastorat efter att första hustrun dog, och sedan därifrån till Ucklum. Men inget om var han ursprungligen kom ifrån, eller födelsedatum.

https://app.arkivdigital.se/volume/v202324b?image=230

2591
Säkert rätt person, hur många trädgårdsmästare och änkeman Johan Söderqvist med rätt ålder kan det finnas? Förmodligen är det också den Johannes Söderqvist som dör i grannsocknen Ödsmål 27 mars 1801, 60 år gamma. Hans hustru Anna hade då "en bulle i ugnen" som föddes bara en dryg vecka senare och också fick heta Johannes Söderqvist. Anna Catharina gifte sedan om sig 9 jan 1803, med en Johan Norberg.

2592
Kirstin Andersdotter dör 2 juni 1789, och sedan försvinner resten av familjen. Sedan hittar jag din Ingeborg, som nog inte var född 1798, på Styrsö, inflyttad 1798 från Göteborg. Även Helena hamnar ju på Styrsö till slut, inflyttad från Göteborg. Klart barnen kan ha flyttat dit på egen hand, men eftersom Johans Söderqvist ändå försvinner från Uddevalla flyttade nog hela familjen. Så jag misstänker att Johan Söderqvists dödsnotis kan finnas i någon av Göteborgs många församlingar.  Och kan man hitta den kanske man kan dra några slutsatser ifrån den.

2593
Undrar om inte de stavar Scaraborg, och det är därför det är svårläst? Men det är ju inte direkt något klockrent c heller.

2594
Ja, svaret var nog, för att man skall förstå att alltihop är trams. Jag är ledsen, men den där teorin håller inte ihop på något vis.

2595
Utöver detta, så har jag kontakt med professor Gregory McDonald i Litauen som via sitt DNA test hittat släkttillhörighet med kungar i Gamla Uppsala.
HejKan du förklara på ett enkelt sätt hur man kan jämföra DNA med de kungarna i Gamla Uppsala? Finns det lämningar kvar från någon av kungarna som man kunnat ta DNA-prov ifrån?

2596
Frändefors / SV: Emma Karolina Johansdotter
« skrivet: 2021-04-22, 17:42 »
Hej
Det är egentligen bara att slå upp det datumet i födelseboken för att se vad föräldrarna heter och var de bodde. Sedan slå upp familjen i husförhörsboken för att se Emma Karolinas syskon. Se länkarna:

Födelse:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0019613_00236#?c=&m=&s=&cv=235&xywh=81%2C809%2C3031%2C1913
 
Husförhör:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0043700_00315#?c=&m=&s=&cv=314&xywh=-621%2C1861%2C5155%2C2755

2597
Särestad / SV: födelsedata
« skrivet: 2021-04-22, 12:38 »
tack vad snällt. Varför är inte modern nämn tror du?
Feminismen var inte så utvecklad på den tiden, och dessutom fick modern ändå inte vara med på dopet. För det är ju dopet som noterats, prästen struntar i själva födelsen som han inte var inblandad i. 

2598
Denna familj finns med här som nummer 588-589:
 
https://www.rotter.se/faktabanken/rotterarkivet/antavlor/1130-jan-hultberg-mina-forfader
 
Där anges Anders födelseort till Darsbo, och det är kanske vad som står i vigselnotisen också. Daksboda? Men det är nog en annan familj ja, de verkar inte ha fått några barn i Tackbyn. Däremot har de med en annan Anders Olofsson-Finne i Tackbyn, nummer 720. Gift med en Anna Larsdotter nummer 721 och fick sonen Eric Andersson nummer 360. Det kan ju ha funnits fler barn, även om den Anders dog ung.


2599
Hon kommer i alla fall från Forssebyn i Baggmarken. Hans ort är svårare, men det slutar väl med -boda. Var föddes barnen sedan?

2600
Anders Larssons moder i Skomakar: torpet
änkan hustru Chersten Olofsdotter, föd
i Järlåsa sochn 1655, fört ett Gudfruchtigt
änkie-lefwerne här i 8 år, dog d: 17
Febr. och jordades Die 8 Matthio(?) 81 år gl.

2601
Allmänt / SV: Söker Johan Håkansson
« skrivet: 2021-04-18, 08:21 »
För det första heter han Holgersson, inte Håkansson. Han föddes utanför äktenskapet av Elin Andersdotter 25 okt 1834 i Jämjö socken, men hon gifte sig snart med Holger Olsson. Att han var far verkar sannolikt för Johan hade en äldre oäkta bror som också hette Holger. Efter att de båda gift sig och flyttat ihop blev Johans födelsedatum fel och därefter står han inskriven som född 18 oktober istället. 
 
Födelsen finns i Jämjö CI:6, högst upp på sid 99.
 
Johan och hans mor Elin Andersdotter finns sedan hos hennes föräldrar i husförhörsbok Jämjö AI:7 sid 13. 
 
Efter giftermålet finns den samlade familjen i husförhörsbok Jämjö AI:8 sid 7.

2602
dräng Abram Gustafsson född i Mullseryd 1785(1783?) flyttar från Bredaryd till Bondstorp oför. läser förswar.

2603
Han fick nog aldrig någon bättre utrustning, för detta förband var ju inte riktigt som andra. Så här står det på wikipedia:

Förbandet upphörde i realiteten som fältdugligt förband efter Karl XII:s död 1718, och mönstrades för sista gången 1743. Kvar stod en ren pappersorganisation. Efter 1743 (regementet uppgick då till 395 man) gjordes aldrig mera någon "uppsättning" av adelsfanan, och inga generalmönstringar hölls. Att nyrekrytera mötte ändå ingen som helst svårighet. Någon tjänstgöring kom ju aldrig i fråga; adelsryttarnas skyldigheter inskränkte sig till att en gång om året anmäla sin adress hos kompanichefen. Däremot åtnjöt de frihet från vissa kronoutskylder och behövde ej ha något annat slags "laga försvar", det vill säga behövde således ej ta årstjänst eller dylikt.

Så Jon Jonsson hade nog ett annat jobb vid sidan av. Kanske ett eget jordbruk, eller så jobbade han för någon annan.

2604
Det där är ganska svårläst, både på grund av slarvig handstil och gamla ord för grejer som kanske inte används längre. Men det är ju en lista på all utrustning som saknas eller är dålig. Jag tror ena kolumnen är förra gången och andra nu. Många ord skall jag inte ens försöka läsa, och andra är säkert fel.

Östergiöt-Land och Hällesta S:

Ett brunt stoo med stierna

Rocken nu som för intet effter modellet ? fodret sönder, Patron kiökz ? sönder, felas gehäng häckta och en ? hållet dunk, dhen swarta hallsducken försleten, felas blå strumpor, och lijnstrumpor sönder fehlas stöborsta dito håfor och söm

Hatten försleten, kappan försleten och sönder, rocken guul försleten, stöflarne odug. spårarne sammaledes gehäng och ? intet effter unieform, Patron kiökz?emmen nu som förr sönder, fehlas hwijt hallsduck, fehlar grå ullstrumor, sadlen sönder och odug. ? förslijtet, pistohl ? sönder odug. fehlas täckejohl, skrapan odug., fehlas wiskaduuk och skoor

2605
Bäve / SV: Lars Wennergren Äsperöd
« skrivet: 2021-04-17, 19:27 »
Han skall vara son till glasmästaren Johan Larsson och hustru Sara Germundsdotter, född 5 maj 1746 i Uddevalla. Se C:3 sid 213E på Arkiv Digital

2606
Forshälla / SV: Föräldrar till Olof Larsson Rar?
« skrivet: 2021-04-17, 14:01 »
Det är svårt att hitta fadern i såna här fall. Uppenbarligen hette han Lars så Olof själv fick nog veta så småningom. Hade det varit en anfader i den raka manslinjen kunde man tagit Y-DNA till hjälp, men så bra är det ju sällan. DNA kan dock hjälpa ändå i vissa fall, om man har en person man misstänker var fadern, och kan hitta någon som är släkt med honom. Men det blir ju svårare för varje generation som går.

En annan sak man kan göra är att kolla efter fler oäkta barn från samma moder. Kanske står fadern med där och heter Lars, då kan man anta att det är samma person. Det kan även finnas något om saken i domböckerna, lite beroende på årtal. Så här står det i länken nedan: "Men under 1800-talet minskade niten, då man började ta mer hänsyn till kvinnans situation. År 1778 fick hon laglig rätt att hålla sitt barns fader hemlig, och från 1810 slapp hon ställas inför rätta första gången hon födde ett barn utom äktenskapet." Då Olof Larsson Rar föddes 1809 kanske det finns någon rättegångssak om honom? Annars kan det finnas civilrättsliga mål där modern kräver fadern på underhåll för barnet.

https://slakthistoria.se/slaktforskning/faderskap/slaktforskarskolan-fader-okand

2607
Forshälla / SV: Föräldrar till Olof Larsson Rar?
« skrivet: 2021-04-16, 18:54 »
Nja, 1809-03-17 är han nog född misstänker jag. Fadern okänd, modern Inger Olsdotter på Tjuvåsen, torp under Källegren.Längst ner till höger på sid 271 i Forshälla C:4.

2608
Speciellt om hon bodde i Finsta vid vigseln, då kan man vara hyfsat säker

2609
Faderns namn stämmer i alla fall, moderns står inte med

2610
Mellby / SV: Catharina Bryngelsdotter
« skrivet: 2021-04-13, 20:17 »
Det var ovanligt att de gifte sig vid 17 års ålder, men ganska ovanligt vid 19 också.

Det verkar ju finnas en del saknade notiser i den boken, för Catharinas och Bengts första barn Maria står inte heller med när hon döps. Däremot finns begravningsnotisen med, när barnet dör knappt fyra månader gammal.

2611
Bergum / SV: 1750 > Bengt i Hällbo och hans fruar.
« skrivet: 2021-04-13, 19:55 »
SVAR:s sökfunktion hittar inte jag heller något i

2612
Bergum / SV: 1750 > Bengt i Hällbo och hans fruar.
« skrivet: 2021-04-13, 19:39 »
Arkiv Digital har dessutom en sökfunktion för bouppteckningar. Nu är det inte alla härader som är registrerade, men Vättle är det.

2613
Mellby / SV: Catharina Bryngelsdotter
« skrivet: 2021-04-13, 19:38 »
1718 i juli får familjen sonen Anders, men det är också ett av barnen som ingen verkar ha följt upp. Antingen fel namn eller så var hon född 1717 eller 1719 när familjen inte har några registrerade barn

2614
Mellby / SV: Catharina Bryngelsdotter
« skrivet: 2021-04-13, 19:11 »
Den utflyttade hette Tårstensdotter så det är inte hon

2615
Mellby / SV: Catharina Bryngelsdotter
« skrivet: 2021-04-13, 17:41 »
Oäkta barn skall ändå tas med i födelseboken och jag vet inte vid vilken ålder man blev skattepliktig. Catharina får skatta 1737, men också två år retroaktivt. Och sedan vet jag inte om hon hade skattat någon annanstans tidigare.

Jag var inne på DIS och slog upp familjen nu, och det är flera där som hävdar att Catharina föddes 1716. Men det kan hon inte ha gjort, för Annika föddes i september det året. Eller var det egentligen Catharinas födelse som råkade få fel namn? Inte lätt att veta  :)

2616
Bergum / SV: 1750 > Bengt i Hällbo och hans fruar.
« skrivet: 2021-04-13, 16:24 »
Ja, Arkiv Digital borde prioritera de gamla domböckerna. Men det är förstås fruktansvärt många sidor att skanna.

Jag tittade lite mer på Greta. Hon dog på "Häliebo" 24 juni 1770 av hetsig feber. Då var hon 38 år gammal, så född cirka 1732. Inget efternamn.

Första stället jag ser henne är alltså 1751 på Ribbared i Skallsjö socken. Då var hon 19 år så hon kom nog rakt ifrån föräldrahemmet. Kanske det var i Skallsjö socken då? Det föddes två Margareta där 1731, 21 och 28 februari. Den första var på Stommen och fadern hette Magnus. Det barnet dog strax, men de fick en ny Margareta 25 feb året efter.  Den andra på Åsen, och fadern Per. Denna är nog lite mera sannolik, då Gretas första son döptes efter farfar, och andra sonen fick heta Per. Var det efter morfar då? Skall se vad vi kan hitta om dessa...

2617
Mellby / SV: Catharina Bryngelsdotter
« skrivet: 2021-04-12, 20:42 »
Hon var inte bara piga från Roo, utan även dotter på gården. Det framgår av mantalslängden 1736, där Bryngel får skatta för sin dotter Catharina, men nästa år är hon borta. Men både födelsenotis och dödsnotis verkar saknas?

Bryngel Andersson och Agneta Esbjörnsdotter gifte sig 30 okt 1715 i Mellby. (Råda C:2 sid 455) De bodde sedan i Rangelstorp fram till 1731, och fick alla sina barn där. 1732 flyttade de till Roo säteri och blev kvar där till 1756. Sedan flyttade de till Dikareboden i Råda socken och stannade där till de dog tillsammans 1762. (Råda C:2 sid 699)

2618
Bergum / SV: 1750 > Bengt i Hällbo och hans fruar.
« skrivet: 2021-04-12, 14:46 »
Nej, ursäkta, det står ju "...efter min avlidne kära man...". Änkan var i livet och verkar ha hetat Anna Gundmundsdotter.

2619
Bergum / SV: 1750 > Bengt i Hällbo och hans fruar.
« skrivet: 2021-04-12, 14:38 »
Hittade lite mer för dig att kolla på, en intressant bouppteckning. 1750 upprättades bouppteckning efter Daniel Börjesson på Högen i Bergums socken, som avlidit för tre år sedan. Ett av hans många barn var Bengt Danielsson på "Hällgiebo"  :)   Det nämns inte någon änka så hon måste dött tidigare. Intressant att även Daniel var enrollerad båtsman, som Bengt.

Arkiv Digital:
https://app.arkivdigital.se/volume/v143362?image=314&page=615

Riksarkivet/SVAR:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0101612_00328#?c=&m=&s=&cv=327&xywh=1441%2C40%2C5588%2C2631

2620
Bergum / SV: 1750 > Bengt i Hällbo och hans fruar.
« skrivet: 2021-04-12, 13:01 »
Greta är svår att spåra. Första livstecknet är 1751 som piga på Ribbared i Skallsjö socken, sedan till Bengt i Häljebo, vidare till Angered, och hon är på Tolered i Angered när hon gifter sig tillbaka till Bengt. Var hon sedan tar vägen när Bengt dör är svårt att säga, kanske hem till något av sina barn?

Vidare verkar fastigheten heta Häljabo/Hällbo Päder eller Peder, det är alltså inte en person utan stället som heter Peder. Bengt och första hustrun tycks ha köpt lös gården 1753, och den delas sedan mellan Bengt och änkans barn när hon dör. Av hennes barn dör både Kerstin och Anders 1772, Anders hade då en hel flock barn. Det skall även ha funnits en Catharina, syster till de båda.

2621
Bergum / SV: 1750 > Bengt i Hällbo och hans fruar.
« skrivet: 2021-04-12, 10:07 »
Den där Kerstin som var med som barn i 1751 års mantalslängd bör vara Kerstin Olsdotter, Bengt Danielssons styvdotter. Alltså dotter till Bengt Danielssons första hustru, samt en Olof/Ola som dött. Kerstin Olsdotter dör ogift 6 dec 1772 och är då 39 år, alltså född cirka 1733. Det finns en bouppteckning efter henne, där det står att avlidne Bengt Danielsson var hennes styvfar.

I mantalslängden 1744 finns ju Bengt Danielsson på plats redan, som "Enroull. båtsman commenderad". Redan gift, så gamle Olof måste dött långt före det. Det finns också en Peder i gården.

Det är ju lite glest mellan mantalslängderna i denna period, nästa är "längd över lön- och betalningsavgiften 1733". Där hittar jag inte Hällbo/Häljebo, men det finns ett Hällingsbo. Samma? Där fanns en Peder samt en änka Gunilla och en son Anders. Låter som rätt plats väl? Det skall ju ha funnits en son Anders senare i 1751 års mantalslängd. Men det skulle betyda att Olof dog redan när Kerstin låg i mammas mage, alltså sent 1732. Om hon nu var exakt 39 år när hon dog.

Här har vi en ganska typisk grej då. En fattig soldat, i detta fall båtsman, gifter sig med en äldre änka. Några barn blir det inte, men när hon så småningom dör kan han ta över gården och finna sig en yngre hustru och skaffa barn. Detta hände relativt ofta.

2622
Seglorin / SV: Seglorin
« skrivet: 2021-04-11, 21:25 »
Precis! Men fanns det två olika Bengt Andersson på Aratorp? I startinlägget talas om en Bengt Andersson död 1683, med en hustru Kerstin. I dombokssaken 1674 låter det ju som om Bengt Andersson var död redan, eller åtminstone så sjuk att han inte var kontaktbar.

2623
Efter som i Boupteckningen upfördt finnes så deltes alla lösörona fadren och barnen emällan så at fadren beckom 2/3 delar och barnen 1/3 men efter skulden är så stor så at hon gick öfwer lösöronens wärdie så Beckom fadren ingen fördel, och som 2ne söner Hans och Christofer äro ogifte och intet hafwer fådt hemföljd eller Brölopskost emot de andre Barnen så åtog sig fadren emot det de öfrige Barnen skal Betala lägerstad efter hans hustru at han skal ge dessa sina barn hemföljd och brölops kost och derföre blef ingen boskap delt utan lämnat till fadren, sedan kommo de öfverens at nästa år 1797 skal fadren hafwa till Bruckning 1/9 del och de andra afwingarna det öfriga af ägendommen men sedan skall han eij hafwa mer än 1/36 del eftersom öfweränskommelse är de öfriga åren så länge han wil brucka med af lösöronen som honom tillfalt så skal han lämna till sina barn förutan de persedlar som han nödigt behöfwer och barnen (där)emot betala all hans skuld och gäld när detta sker som de blifwit ense om at det skall ske som skede i alla arftagarnes närwaro på förenämde år och dag at supra

2624
Discussions in English / SV: Help in reading birth record
« skrivet: 2021-04-11, 19:39 »
Elgåsen (Moose hill) was the name of the farm. The mother's name was Lisa Larsdotter. The W was probably just a note left by the priest to remember something.

2625
fru Christina Curtzell hafwer
kiöpt a 4½ procento d. 22 Dec:
1641 nu till Brukspatron
Olof Westers arf: men ½
Boskaps och ½ skiutsfärds
penningarne äro på
? för lång
skiuts skull
 
Det där med skjutsfärd tror jag var ett sätt att betala skatt, och det var bundet till gården

2626
Högby / SV: Nils Månsson, vart tar han vägen
« skrivet: 2021-04-11, 17:55 »
Arkiv Digital har en sökfunktion som är ganska praktisk   ;)

2627
Seglorin / SV: Seglorin
« skrivet: 2021-04-11, 16:56 »
Detta lilla stycke i Marks härads dombok 1674 kan väl vara intressant?

v190195.b2720.s19
Citera
Hust: Elin Larsdotters i Aretorp fullmächtige Håkan Persson i Grimmaredh om huserötha, som är befunnen widh syn och ransakan uthi Aretorp, thet hennes man åbodt hafuer, huilket Håkan wäl kändes ; men såsom han begärade att boota ; ty uthlofwade och gick therföre i löffte kyrckioherden wyrd: hr. Swen i Seglora, som ähre hennes dotterdotters, som tillsade, att alt nu i winter och tillkommande wåhr skall uprättat och bebygt blifwa, så att jordägenden eller then nu wedertagande bonde : som kyrckioherden och pålades : ? ingen måtte, skola hafua att klara. Men till dhen pratension 8 Rdr som klagas Bengt Andersson skall tagit i städia aff then andra bonden Lars, så förklarade sig kyrckioherden ther på att Bengts hustru kan intet weta hennes man dhem aftagit bonden, och om så woro, förmenar han jungfrun intet kunna hafft någon skada ther aff, effter Bengt skall uthlagt till henne i städia för hela gården 16 Rdr och twenne skiorteläruff och jungfrun lofwat honom att taga sigh den till fullo uthi bråket, och om Bengt har fått så sin halfpart igen som han utgaff, säger kyrckioherden sig intet weta, eij häller Bengts hustru någon beskeedh till. Om näfwers afförande ifrån hemmanets uplästes dhet 24 cap. jordb. huar annorlunda skeer, och thet klagas, lärer ther på falla plicht.

2628
Karlskrona Amiralitetsförsamling / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-04-11, 07:55 »
Ja, det är inte så lätt. Jag kikade i "längd över lön- och betalningsavgiften" som liknar mantalslängderna, 1724 står han med i listan av "öfwer skieppare" men det är inte mycket mer information än så. På vissa personer fanns det någon liten kommentar, men inte på Nils Blaver. Men om man kollar alla årtal så kanske det står något, någonstans.

2629
Karlskrona Amiralitetsförsamling / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-04-10, 21:48 »
Ja, det gör det.

af ? Frodell, skiepparen Nils Blavirs Barn Daniel. Qvinsf: Rådman Swen Vittes(?) hust: ? Peder Hilmans kiäreste. Mansf: skiepparen Swen Falk, h. comondeur Paul Unbekaven(?), h. Commisarien And: Philander
 
Efternamnen på dopvittnena är svårlästa, de kan mycket väl vara fel.

2630
Högby / SV: Nils Månsson, vart tar han vägen
« skrivet: 2021-04-10, 21:32 »
Det står ju inte, men han flyttar 1823 till Källa socken och det ser ut som han blir kvar där. Du hittar honom i husförhörsboken Källa AI:3 sid 100, 188, 220 och 244

2631
Karlskrona Amiralitetsförsamling / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-04-10, 21:19 »
Vilken födelse är det du vill ha läst?

2632
Orrekuren skulle jag säga att det står, men det är kanske Orrekullen

2633
Militaria / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-04-10, 10:06 »
Okej, bra. Jag bara reagerade på att det stod olika i de olika rullorna.

2634
Militaria / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-04-10, 09:11 »
Det var ju många fler som dog av sjukdomar än i strid, så i och med att han var sjuklig är det nog stor risk att det tog kål på honom till slut. Men omöjligt att säga säkert, i rullan 1793 står bara att han dog det datumet och har blivit ersatt.

En intressant detalj. I länken som du postade i startinlägget står att han var västgöte. I rullan 1790 står att han var smålänning. Eftersom regementet låg i Västergötland var han förmodligen smålänning, att han stod som västgöte först var nog felskrivet. Men du kanske hittat hans ursprung ändå?

2635
Flo / SV: tolka text i västgöta regementes rulla
« skrivet: 2021-04-09, 19:55 »
Petter Gren ärhållit afsked vid General mönstringen den 20 Juni 1833 - I stället antagen den 6 Dec. samma år Carl Gren----vestg.

Bräcklig, begär och får afsked, tient berömligt, bevistadt fälttåg 1808, 1809, 1813 och 1814 - anmäles till underhåll

2636
Militaria / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-04-09, 19:45 »
Det är några ord jag saknar, men detta tyder jag det som:
 
Sedan han blifwit antagen har han afbrutit tummen på högra handen, kan ei approberas men bär .... hos Roten 
 
Sjuklig, men förmodas blifwa braf, allenast han något får skjöta sin hälsa, hwartill honom frihet lämnas. 
  https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0052219_00235#?c=&m=&s=&cv=234&xywh=2202%2C1886%2C3657%2C1722

2637
Hyringa / SV: Ingrid Eriksdotter
« skrivet: 2021-04-09, 19:28 »
Eric Carlsson och Börta Andersdotter

2638
Skölvene / SV: Föräldrar till Maja Nilsdotter (1764-1817)?
« skrivet: 2021-04-08, 19:23 »
Men hon står inskriven som flicka i Hudene fram till 1778 när hon som piga flyttar till Grude. Vore hon född före 1759 när Nils Brandt dog skulle hon vara 19-20 då. Det är för högt, så länge kunde inte en föräldralös flicka få stanna som fosterbarn på den tiden. Är hon född 1764 som det står, så vore hon 14 när hon fick börja försörja sig själv. Det är tidigt, men förmodligen rimligare.

Men det vore intressant att se vad Nils Brandts hustru egentligen heter. Jag har inte sett det någonstans, och kan inte se ett enda barn från dom i Skölvenes dopbok?

2639
Gladhammar / SV: Carl Danielsson igen
« skrivet: 2021-04-08, 16:59 »
Jo, men vi kan väl ta det i den gamla tråden  :)

2640
Gladhammar / SV: Carl Danielsson
« skrivet: 2021-04-08, 16:59 »
När Nils Peter föds är ett av dopvittnena en Maja Danielsdotter i Nyhagen. Med det efternamnet kan det mycket väl vara en syster till Carl. Nyhagen tycks vara Nyhägn i Västrum socken, där finns i alla fall en Maja Lena Danielsdotter. Hon skall vara född 1773 i Misterhult. Men det föddes inget barn med det namnet där och då. Bästa kandidaten är den Margareta som föddes 1770 På Höckhult i Misterhults socken, fadern var Daniel Davidsson. Samma man fick även sonen Carl 16 april 1774. (Misterhult CI:3 sid 288)
Det skulle innebära att han egentligen inte var 32 år när han dog, utan 27. Och större misstag har ju gjorts när folk flyttar mellan olika socknar och härader. Samtidigt skulle det minska åldersskillnaden till hustrun, hon var ju 21 år då Carl var 27 eller 32 år.

Det är bara en teori än så länge, jag skall söka vidare och se om det går att bekräfta eller avfärda.


2641
Enånger / SV: Läshjälp, Advokatfiskalen Gävleborg
« skrivet: 2021-04-07, 18:04 »
Inget spännande tyvärr, bara lite bråk om utebliven lön.

Bonden Oluf Nilsson på sin broders Båttsm. Erich Frisks wägnar tilltahlade effter föregången stembning Pär Olsson i Långwindh för åtherstående 2 åhrs tienstelöhn.
Oppå Pär Olssons wägnar Comparerade dhes hustru Margretha Ersdotter, effter mannen eij skall wara wed sitt fulla förståndh, kunnandes intet neka sig wahra skylldigh till käranden någon Löhn, men weth eij wisst utnembna huru stor summan ähr; hwarföre åsämbdes parterne således att Pehr Olsson effter giord liqvidation skall betahla Båtszmannen Erick Frisk hwad han kan skylldigh blifwa, och dhetta alt ? 2ne goda mäns närwaru.

2642
Skölvene / SV: Föräldrar till Maja Nilsdotter (1764-1817)?
« skrivet: 2021-04-05, 12:48 »
Hej!


I mtl för Skölvene står sold Nils Brant skriven fr 1751-1759 han dör 1759 men finns ingen notis om det i
Skölvene dödbok, mycket troligt att han var med i Pommern och omkom där, det bör stå i soldatakten som går
att få från soldatreg.
Bifogar ett skärmklipp fr 1760 års mtl där det står var änkan flyttar, tolkar det till Klefa?? Skaraborgs län.


mvh/Hans
Klefwa socken i Skaraborg, det är väl antingen Vilske-Kleva eller Kinne-Kleva, eller finns det fler? Båda dom är ju ganska långt bort. Men oavsett så dör den Nils Brant fem år före Maja antas ha blivit född. Men vem tog över soldattjänsten efter Nils Brant? Efternamnet ärvdes väl, och han kanske också råkade heta Nils?

2643
Det var inte helt lätt att läsa så det är väl därför du inte fått någon hjälp. Men jag försöker mig på en del av det i alla fall.

Eric Johansson född 1817 i Gideå, Westernorrlands län, hwarest han sednast såsom bonde warit boende, har ljusa hår, blå ögon, hög panna, owalt ansikte 70½ tum lång hitintills har upförandet warit oklanderligt.

Häktad för stöld; förpassad och Herr Häradshöfding Rosade intagen enligt Konungens Befallnings hafwande ordres.

Hwad förpassningen utwisar är Eric Johansson af/enligt Arnäs Häradsrätt förklarat saken att stånda tjufsrätt för stöld af ett wärde 216 Rd. 34 F. Banco ?? i Åsele den 8de ?? april för ännu fler begångne stölder.

Kyrkoboken är ännu värre, men det börjar kanske:
 
Enl. 1841-54 års kyrkob. tilltalad för ol. tillgrepp o. häktad, lär hafwa blifwit dömd o. ?

2644
Hammenhög / SV: vem dog?
« skrivet: 2021-04-05, 12:03 »
Står det inte Bereta, Oluff Pärs? Alltså Oluff Pärssons hustru Bereta

2645
02) Militära rullor / SV: Generalmönsterrullatext om soldat
« skrivet: 2021-04-05, 08:53 »
Sålunda war han funnit och afslutat som föregående annolationer utwisar intyga ut supra.
Uppå H. Landshöfdinge och Ridd. Joh: Fred: Rokliebs wägnar uti nådigheten ordnande.

Osäker på landshövdingens namn, men det är väl ändå utan betydelse.

2646
Discussions in English / SV: Translation help
« skrivet: 2021-04-05, 08:34 »
Do you need a complete translation of everything? Otherwise the important information is this:


1879 May 10 a house exam was performed, after poor widow Anna Persdotter from Årsvik, who died April 19. She had been taking care of her dead son Peter Andersson's children. Those were Per Alfred born 1859, Anders Johan born 1861 and Anette Sophia born 1863. They were represented by Johan Alfred Andersson in Årsvik. There was also the married daughter Johanna Andersson, married to tailor P.A. Wallin in Fröstorp in Martorp parish, and Brita Stina Andersdotter, married to labourer Anders Gustaf Engström.

2647
Jag kan ha läst något ord fel, men i stora drag står det så här:
 
Präsens, denne Ryttare berättar at honom warit försäkrat effter Contract 60 d. kopparmt i löhn det och h. Ryttmästare Brummerh af d. 8 Septemb: år 1712 underskrefne förteckning öfuer adelns suentienares löhner; men håller, dock kommer han till wijdare kong. krigz Collegij förordnande om Ryttar löhneene att mista allenast 40 d. kopparmynt om åhret.
Fattas blå strumpor, Byxor för trånga och stackatoo casseras, i öfrigt äro bekläd och mondteringz derlane Complette och duchtige; denne ryttare har ett mörkbrunt stoo med stiärn,  håller måhlet och duchtigt.

2648
Skölvene / SV: Föräldrar till Maja Nilsdotter (1764-1817)?
« skrivet: 2021-04-03, 18:01 »
Det står Skölvene, Nils Brandt och Kjerstin Andersdotter, men är det sant? Om man följer henne bakåt, först genom inflyttningsboken Grude C:2, sid 314, så ser man att hon flyttade in 1779 från Hudene socken. I Hudene utflyttningsbok C:2 sid 482 ser man att hon kom från gården Kullida/Kulalida. I husförhörsboken Hudene AI:2 sid 32 finns hon mycket riktigt på Kullida, inskriven som "flicka" hos en familj. Det vill säga fosterbarn. Här har hon fortfarande födelseår 1764, men skall vara född i Floby. I Floby föddes 1764 en Maria Nilsdotter, men av föräldrarna Nils Arfwidsson och Karin Andersdotter.

När hon dör har prästen räknat ut att hon var 62år, 7 mån och 16 dagar, vilket skulle göra att hon föddes ungefär 15 juni 1754. Fast det står ju överallt att hon var född 1764, och om hon var född 1754 skulle hon inte räknas som flicka 1779. Men har prästen bara räknat tio år fel, eller är allt ihop, både årtal och datum, taget ur luften? Någon Nils Brandt har jag heller inte sett till.

2649
Långared / SV: Vad står det i anteckningen?
« skrivet: 2021-04-03, 08:43 »
Väldigt svårläst men några ord verkar vara "Är Anklagad att ? med oquädeni ord ? ? Sven Tvär i Slätdebacke" Han har alltså sagt några okvädesord till Sven Tvär.

2650
Hej
Det finns ytterligare ett barn, Anders född 30 nov 1757 på Hägnen. Sedan är det förmodligen rätt Lars Gustafsson du hittat, han som dör 1760. Elin var nog betydligt yngre än honom, och dör kanske inte förrän lång tid senare.

Det finns två Hägnen i Borstena socken. Dels gården som du hittar i mantalslängden med en annan familj på, men även ett torp som hör till Uddetorp säteri. På en karta kan man det torpet drygt två kilometer sydost om Uddetorp. Det andra Hägnen ligger ungefär halvvägs mellan Borgstena och Fristad. Men det är ändå märkligt att inte Lars står med i mantalslängden. Även om han var för gammal för att skatta själv måste ju hustrun ha varit yngre då hon födde barn.

Jag kollade lite på dopvittnen till de fyra barnen, och de flesta är ju grannar. Men två stycken är från Tämta socken, så det är kanske tecken på att antingen Lars eller Karin är därifrån

2651
Lofta / SV: Hjälp tyda text.
« skrivet: 2021-04-02, 18:28 »
"Lyst i Norrköping till ägtenskap med A. Joensson" kanske?

2652
  Har inte hunnit kolla Linnared - ska göra det. Jag har varit inne en sväng  i Bergum och hittat ungarna och faderns (Bengt i Hällbo) död. Men var hittade du namnet på Birgittas mor - Greta?
Vid vigseln 2 nov 1755, sidan 46 i Bergum CI:1.

Bengt var änkeman, gamla hustrun dog 12 mars samma år. Hon var 66 år, så avsevärt äldre än honom.

2654
På Arkiv Digital heter bokserien "Adelsfanorna", och jag hittar den inte på Riksarkivet men någonstans borde den finnas. Men på AD hittar jag 1718 en Joen Joensson Hållman i Hällesta socken i Östergötland. Han är 30 år gammal, med 6 års tjänstgöring bakom sig. Han har nummer 17 och rider för Capitein Hr. Conrad von Brunjean(?) Snabblänk: v480529a.b2670

2655
Men på tal om Greta så hette även Birgittas mamma så, så barnet kanske döptes efter båda

2656
Jag hittade den där födseln också nu, och det var ju på Linnared. Passar bra för någon som tar sig efternamnet Lindgren. Så där tror jag vi har en bra kandidat!

2657
I  ovan husförhör 1808-16  hittar jag för första gången födelseuppgifter/ort på dessa två:  Brita Bengtsdr  f. 23/6 1756 Mahr.Lundby, årtalet stämmer illa med att hon var 32 år, året 1800 i Mariebergs förs. Anders Lindgren uppges här f. 3/5 1767 Mahr eller Mark?
Men om hon var född 23/6 1769 så stämmer det att hon var 32 år, år 1800. Och just den dagen föddes det en Britta i Bergums socken, i Lundby pastorat. Fadern hade dock hunnit dö medan hon låg i mammas mage, så det var nog en tuff och fattig uppväxt. När hon och ett par av syskonen, Daniel född 1756-05-09 och Anna/Annika född 1765-12-08 flyttade till Göteborg behövde de ett efternamn och de tog Berggren efter hemsocknen Bergum.

2658
Möjligtvis är syskonen Berggren födda i Bergums socken, som hör till Lundby pastorat i utkanten av dagens Göteborg. Där finns intressanta kandidater på gården Hällbo. Men det måste granskas noggrannare och jag hinner inte nu, jag måste iväg en sväng.

2659
Ja, det är i domkyrkoförsamlingen. Men var syskonen Berggren kom ifrån är svårt att säga, de verkar ju inte vara födda där. Båda systrarna verkar hete Bengtsdotter först, och sedan ta namnet Berggren. Daniel kanske tog det först och de andra följde efter? Det är inte säkert de hette så vid födseln. Och var de tar vägen sedan vet jag inte, Sven Renström dör ju där men de övriga verkar flytta bort någonstans.

2660
Sven Renström var gift med Brittas syster Anna Bengtsdotter/Berggren. När de fick sönerna Johan och Johannes 1786 och 1788 angavs Anna vara 24 respektive 26 år gammal så hon borde ha varit född cirka 1762. Borde gå att leta upp i födelseboken. Sedan har vi brodern, hökaren Daniel Berggren. Han gifte sig 1781 med Johanna Fredrika Björn, och de båda är faddrar vid både Brittas och Annas barns dop.

Så, om man kan leta upp Anna eller Daniel Berggrens födelsenotiser har man även Brittas föräldrar.

2661
Det första svåra ordet är Förs., församlingen. Det andra är kanske Medv., medverkande? Men det känns inte helt klockrent

2662
Kanske denna lilla lysningsnotis kan hjälpa? Den finns i en bok som heter Göteborgs domkyrko E/2 och som jag inte tror Riksarkivet/Svar har scannat.

Komminister Falkman fanns i Falkenberg vid tidpunkten, men det kan ha funnits andra också. Men Falkenberg passar väl bra, och jag antar att det var där Anders Lindgren lärde sig yrket. Kanske kom han från någon gård en bit utanför Falkenberg.

Klockgjutaren Sven Renström, kan det ha varit en bror till Brita? Fadern är det ju inte. Men han kanske är lättare att spåra än Britta, och heter han Bengtsson så är det ju intressant.

2663
Äldre ord A - K / SV: Krypesten
« skrivet: 2021-03-23, 07:55 »
Svårt att se något på google mapview för alla buskar men risken är att de sprängt bort den när de breddat vägen. Några fornminnen finns inte registrerade på platsen heller

2664
Äldre ord A - K / SV: Krypesten
« skrivet: 2021-03-22, 20:11 »
Jag googlade lite på ordet och det finns på flera platser. På åtminstone en plats, i Möcklarp, Alseda socken i Jönköpings län, är det ett stort flyttblock som vilar på fyra mindre stenblock så man kan krypa under. Jag antar att det även skulle kunna vara en gammal gånggrift. Vore ju intressant att besöka den där platsen i Karlshamn och se om det finns kvar någonting där.

2665
Munka-Ljungby / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-03-22, 20:00 »
Det står "Ingel Nilssons ock Sisella Anders doters fleckebarn N. Elna i Axtorp; modren 38 år gammal"

2666
Skinnskatteberg / SV: Gertrud Evertsdotters boplats
« skrivet: 2021-03-22, 08:06 »
Nog står det väl Tylinge? Jag ser att det finns norra och södra Tulinge i Heds socken, som verkar intressant

2667
Boken är scannad av AD men just den vigseln verkar saknas. Kanske dom tyckte det räckte att den skrevs in i Örebros bok? AID är v793413.b110.s7

2668
Örebro / SV: Hällefors (T) F:1 bild 52 1737 - 1772
« skrivet: 2021-03-21, 21:16 »
Det var en vacker men lite konstig handstil och orten är i alla fall Biörkhögden. Tecknet efter fadern tror jag kanske är ett S, förkortning för salig? Sedan var det ett par ord jag inte blev klok på.


23 maj Begrofs Anders Persson Forsberg i Östretorpen, född 1666 i Biörkhögden, fadren Per Ollsson S: giftade sig på sit 50 åhr, sedan han tjent hela 20 åhren hoos g. Forsberg med sin efterlefwerska Catharina Andersdott. och ägt 6 Barn 2 döde och 4 lefwa näm. dottrar. ?? siuk 7 dygn af holl och stygn, ? han dödde d: 6 Maii, då han wäl och Christeligen lefwat 80 åhr.

2669
Ovansjö / SV: Anders Mård soldat dog 1800
« skrivet: 2021-03-21, 18:06 »
Det står nog Swäg., hon var svägerska till bonden på gården där hon bodde. Skulle det kunna stämma? Och att det stod vilket landskap soldaterna var från var normalt även om det var samma som regementet var i. Kan vara till god hjälp då soldater ibland fått tjänst långt hemifrån.

2670
Ovansjö / SV: Anders Mård soldat dog 1800
« skrivet: 2021-03-21, 09:44 »
Har du följt denna Anders Mård bakåt genom husförhörsböckerna och sett var han bodde under sina soldatår? Då får du ju veta vilken rote han tjänstgjorde för. Om det nu inte är samme man, tre års fel på födelseåret hit eller dit är inget konstigt i gamla kyrkböcker.

2671
Sjukdomar och dödsorsaker / SV: Giftig sjukdom?
« skrivet: 2021-03-21, 09:28 »
Är du säker på att det inte står hitsig sjukdom? Hetsiga sjukdomar var ganska vanliga och handstilen gör ofta att det ser ut som det står giftig

2672
Det är säkert Solkaryd, jag satt och tyckte det såg ut lite som Solberg men det är svårt när man inte har lokalkännedom. Och det där med valuta är alltid jobbigt, det är väl någon form av daler, riksdaler, tyska daler eller något annat antar jag  :)

2673
Jag har bara kollat lite snabbt, men hon som föddes 1793 dog 1801, så henne kan du räkna bort. Hon som föddes 1795 flyttar till Vårviks socken 1797, men 1813 flyttar det en Maria Danielsdotter från Vårvik till Gyltenäs, så det verkar stämma väldigt bra.
 
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038743_00169#?c=&m=&s=&cv=168&xywh=-566%2C1075%2C4388%2C2066
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038782_00036#?c=&m=&s=&cv=35&xywh=3020%2C733%2C3332%2C1594


2674
Mulseryd / SV: Lars Bogren Länsman, men var bodde han förut
« skrivet: 2021-03-21, 07:04 »
Det ser ut som Lars, men står egentligen Läns: alltså förkortning för länsman, och så har de glömt prickarna över ä. Så det är egentligen Daniel han heter.

Enligt husförhöret du länkar till skall han ju vara född i Barnarp 1723 men på DIS är det många som lagt in honom som född i Månsarp. Han skall då vara den Daniel som föds 10 april 1723 på Boeryd, och tog väl efternamnet därifrån.

2675
den 19 febr: viigdes skalmäjeblåsaren, Enklingen H.T. Per Thorsson Löfning, i Skallarp, och piigan H.T. Ingebor Persdooter i Ryssby. I morgongåfva lofvades tiie daler smt. och bodzägande efter lag. Til barnsens afvittring utfästes åtta tiio daler smt. och nogot i bodzdeel efter förråd och förmågen.

2676
Jag har klurat ut lite till, men jag lovar inte att det stämmer. Handstilen är ju bedrövlig.
 
1/4ding i Crono skate hemmanet Slagery wästreg. som under äktenskapet i börd å enkians sida af des syskon inlöst för 180 ? smt til wilken in in lösen ? Anders Svensson nu fåt här sin för sålda arwe iord utij Crono skate Rusthålet Slagery noderg. 200 ? smt war på ännu rästen 133 ? smt 10 2/3 welken efter nuwarande tiders pris anses til 800

2677
Mulseryd / SV: Lars Bogren Länsman, men var bodde han förut
« skrivet: 2021-03-20, 20:03 »
Anteckningen till höger är "M: bruk", länsmannen bedrev även lantbruk.

I mantalslängden står enbart efternamnet Bogren, och i kyrkoboken är det en länsman Daniel Bogren som huserar på Stora Bosarp. Var ser man förnamnet Lars? Det skulle ju kunna vara far och son eller två bröder som delar på ämbetet kanske.

2678
Frustuna socken skall det nog vara

2679
G. Bergsmannens Jan Nilssons i Kärfwingeborn hustru och maka, Maria Nilsdotter, född 1666 på Grythytte hed; fylt 30åhr, tå hon gaf sig uti ächtenskap, och lefwat i 52 åhr tilhopa med sin efterlefwande man; haft therunder 7 barn, af hwilcka 4 än lefwa, Hennes lefwerne har warit wackert, fridsamt och gudfruchtigt, för 5 åhr tilbaka blef hon rörd af slag, och feck derigenom äfwen fel på sitt mål, hwarefter hon mäst måtte hållas wid sängen. På slutet tillstötte också härtil en swår bröstsiuka, som henne hårdt ansatte i 14 dagar; therunder hon anammade herrans h. nattward, til beredelse emot döden, och afled så efter snart 83 åhrs ålder.

2680
03 - Hur hittar jag... / SV: Kyrkoarkiv saknas
« skrivet: 2021-03-19, 15:50 »
Tack för all hjälp!
Hur fann du ut för året 1753 ?
Förstår inte frågan helt men att han var dräng på kvarnen står i mantalslängden. Jag visste ju att han var på Nässelsta kvarn för att det stod i vigselnotisen, och då är det bara att slå upp den i mantalslängden 1753 stod det mycket riktigt att där fanns en dräng Karl, men bara det året. Åren före och efter var det andra namn.

2681
Han kom från Bergs pastorat i Skaraborg, du hittar honom i Bergs utflyttningsbok B:2 bild 38, nummer 63. Han bodde tydligen i Timmersdalas socken. Den andra texten våar jag mig inte riktigt på.

2682
Svärdsjö / SV: Svärdsjö läshjälp
« skrivet: 2021-03-19, 08:39 »
Citera
Dannemannen Matts Nilsson ifrån Båtpers och Swartnäs sine mark.
 
Blef til werlden född år 1731 d. 6 Julii af christeliga föräldrar, fadren war Nils Christophersson och modren hustru Karin Pehrsdoter i wästra Swartnäs.
 
År 1759 d. 21 Oct: ingick han en christelig äkta förening med sin efterlefwande kära maka hustru Anna Göransdoter i Båtpers.
 
Under samma förening har herren wälsignadt dem med 10 barn 5 söner och 5 dotrar utaf hwilka 1 son och 2 dotrar i herranom aflidit.
 
Uti sin lefnad har han warit redelig, nykter och sagtmodig, en flitig arbetare, huld maka och fader samt öfwat en san christendom.
 
Har flere år förut warit af ryggwärk och stenpassion beswärad, af hwilken siukdom han sidstledne Januarii månad blef så hårdt angrepen, at han under mycken wedermöda derefter warit sängeliggande.
 
Detta guds faderliga tuttande(?) har genom guds nåd anwändt til sin times förmon, och fott genom troen på frälsaren föreningen med gud, samt under christeligt tålamod deri framhärdat, hwartil han ock med bönen genom flere gudelige versers uprepande fott nåd. d. 2 i denne månad blef han det wi hoppas genom en salig död ifrån all jämmer förlossad sedan han lefwat. 
 
58år och 27 dagar.
 
D. 4 Augusti. 
Och födelsenotisen är samma folk, Nils Christophersson och h: Karin Pärsdotter i Swartnäs


2683
03 - Hur hittar jag... / SV: Kyrkoarkiv saknas
« skrivet: 2021-03-18, 19:56 »
Vigselnotisen hjälper inte mycket, han var från Nässelsta kvarn men där var han bara som dräng under just 1753. Året innan kan han möjligtvis ha jobbat för Olof Andersson på Adjunktsbostället.

Olof är ju tyvärr ett väldigt vanligt namn och det fanns en mängd sådana i socknen 1721 som skulle kunna vara fadern. Något register till bouppteckningarna finns inte, så de är svårsökta. Annars är det ju en idé att ögna igenom alla bouppteckningar från folk som heter Olof och passar någorlunda i ålder.

2684
03 - Hur hittar jag... / SV: Kyrkoarkiv saknas
« skrivet: 2021-03-18, 06:54 »
Men du vet vad personen heter i efternamn, så du har faderns förnamn. Kanske har du också en ort ifrån vigselnotisen. Bodde det någon man med det förnamnet där 1721? Sedan kan du kolla din anas barns födelsenotiser. Finns det några dopvittnen med samma efternamn, det vill säga potentiella syskon till anan? Då kan du kolla upp de också. Sedan är det klart att allt blir jobbigare med personer som heter Larsdotter/Andersson än om de har ovanligare namn.

2685
Jodå, länken syns. Trevligt program men för kort, programledaren satt ju och stressade på hela tiden. En timme hade varit bättre.

2686
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Neanderthal DNA
« skrivet: 2021-03-17, 21:43 »
Märkligt att ingen har redovisat här vad de fått för färdigberäknat Neanderthal-dnaresultat från 23andMe där det ingår i svaret man får?
 
Några som kan bidra med vilka resultat som finns?  ;)
Jag fick <2%, vilket är relativt lågt för en person med 100% skandinaviskt DNA. 270 markörer, varav 232 enkla och 19 dubbla.

2687
03 - Hur hittar jag... / SV: Kyrkoarkiv saknas
« skrivet: 2021-03-17, 21:30 »
Då får man börja lägga pussel  :) En hel del av födelseböckerna verkar ju finnas kvar, även om det är stora luckor. Sedan börjar bouppteckningarna på 1740-talet i Daga härad, och så finns det mantalslängder och domböcker att läsa i. Det är inte alls så enkelt som när man har kompletta kyrkböcker, men mycket roligare.

2688
General questions / SV: Johan Eric Hammar, kronolänsman
« skrivet: 2021-03-16, 14:21 »
I'm trying to track that boy born in feb 1779, but it isn't too easy. First of all, his fathers last name isn't Andersson as is stated in the birth notice, it's Arvidsson. Took a while to figure that out. The family is leasing the land in Dykärr, but moves away in about 1793 to Flategärde in Bottnaryd parish. Anders Arvidsson dies there in 1800, and Johan Eric moves away to Mulseryd parish in 1801. I have not yet found him there, but I will go on looking for him later if noone else hasn't found him already then.

Last place I see Johan Eric, here called just Jon:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0019909_00049#?c=&m=&s=&cv=48&xywh=-802%2C1548%2C5101%2C2402

2689
Karlstorp / SV: Fler Kastman eller Castman i Karlstorp?
« skrivet: 2021-03-15, 08:31 »
Aha, det förklarar saken.

I GMR 1770 står att han var 33 och 5/6 år och jag tror mönstringen gjordes 10 sep vilket skulle innebära att han var född alldeles i slutet av 1736. Det står också att han hette Pärsson.

https://app.arkivdigital.se/volume/v60222?image=108
 
Det gjordes en bouppteckning efter Kastman, men jag kan inte hitta något matnyttigt i den. Som förmyndare för barnen valdes en granne och inte någon släkting. Även bland skulder och fordringar finns bara grannar.
 
https://app.arkivdigital.se/volume/v78113?image=45

2690
Karlstorp / SV: Fler Kastman eller Castman i Karlstorp?
« skrivet: 2021-03-14, 22:15 »
Han dyker upp i roten 1763 ser det ut som, och är med i 1764 års mantalslängd. 1764 gifter han sig dessutom, och står redan då som corpral Kastman. Men är det inte märkligt att bli korpral direkt, var man inte menig först och fick stiga i graderna? Dessutom var han redan 28 år då. Kanske han varit soldat för någon annan rote redan förut, med ett annat soldatnamn då förstås? Sedan blir jag inte riktigt klok på vilket torpnummer Karstorp norregård har, eller ens vilket regemente det hör till. Det finns en rote Karstorp nummer 115 på Smålands husarregemente, men det verkar vara en annan rote. Även där användes soldatnamnet Kastman, men bara fram till korpral Petter Kastman antogs, för när det kom ny soldat 1765 fick han heta Lund istället. Sedan kan man se i husförhörsboken Näsby AI:3 sid 141 att det står "wist attest" på Petter Kastman. Han var alltså inflyttad från något annat pastorat. Synd inte attesterna är scannade i Näsby socken.

2691
Stenum / SV: Stina Danielsdotter
« skrivet: 2021-03-14, 19:56 »
Att det inte står ålder eller föräldrar i dödsnotisen tyder ju också på att han var inflyttad till socknen, prästen visste helt enkelt inte. Och vigseln skedde kanske i födelsebygden, var det nu kan vara. Han borde också ha gått som lärling hos någon trädgårdsmästare någonstans innan han fick en egen trädgård att sköta om.

2692
Stenum / SV: Stina Danielsdotter
« skrivet: 2021-03-14, 19:14 »
Om Brittas far nu hette Anders Ersberg som det står i dödsnotisen, så fanns det en sådan i Levene församling i Västergötland. Han var kyrkoherde och skall ha haft tre barn när han dog 1701, så tidsmässigt stämmer det nog med att Britta skulle kunna vara ett av dom.

Han nämns bland annat här:
https://forum.rotter.se/index.php?topic=69924.msg990337#msg990337

2693
Stenum / SV: Stina Danielsdotter
« skrivet: 2021-03-14, 18:54 »
Skulle kunna vara, om fadern byter namn senare. Om du hittar Brittas och Daniels vigselnotis kanske det står några orter där. De kanske är inflyttade till socknen, trädgårdsmästare flyttade ofta mellan olika herrgårdar och liknande som kunde ha arbete till dom

2694
Stenum / SV: Stina Danielsdotter
« skrivet: 2021-03-14, 18:29 »
Det borde vara hon som dör 7/3 1771 för det står att hon var Trädgårdsmästarehustru. Fadern verkar ha hetat Anders Ersberg? Efternamnet är svårläst.

2695
Notisen betyder att han skrivs in på sidan 292 i del 2. Det bodde ju så många i socknen att de fick dela upp husförhörsboken i flera delar. Det är alltså sid 292 i boken AI:27.

2696
Ja, det är dom. Månaden är "dito", alltså samma som i förra notisen, februari. Gården är Skattegården.

2697
Sefvatorp/Sävatorp är byn, och ordet före namnet är "christnades"

2698
Stenum / SV: Stina Danielsdotter
« skrivet: 2021-03-14, 17:46 »
Ja, det borde vara hon som föds 1732. Om man verkligen vill kan man leta upp de andra barnens födslar, men oavsett så har du rätt föräldrar i alla fall.

I rutan till höger står det Trädgårdsmästare, samt en ort som förmodligen skall vara Kroken. I bouppteckningen står också att han var trädgårdsmästare och att Kroken var ett torp som hörde till säteriet Tubbetorp, så det var förmodligen där han hade sitt jobb.

2699
Mörlunda / SV: Organisten Isak Isaksson Ekman, död 1757
« skrivet: 2021-03-14, 17:41 »
Bonusfrågan är enklast, för det är i Ekehyltan. Kanske stavat Eekhyltan eller Eckhyltan, men vanligtvis verkar stället heta Ekehyltan.

På DIS finns en annan person som forskat i samma släkt och kommit fram till exakt samma som dig på varje punkt.

2700
Johan Biures Barn i Eckhult, Karin föddes d. 28... osv. Moderns namn står inte.

2701
Stenum / SV: Stina Danielsdotter
« skrivet: 2021-03-14, 16:23 »
Prästen har skrivit dit fel föräldrar i dödsnotisen, för det är Daniel Bengtsson och Britta Andersdotter. Här är Daniels bouppteckning, han dör 1765. På slutet kan man se att han har lånat ut pengar till sin måg Anders Oluffson i Källegården.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0107330_00508#?c=&m=&s=&cv=507&xywh=16%2C-226%2C8493%2C3999

2702
Stenum / SV: Stina Danielsdotter
« skrivet: 2021-03-14, 15:27 »
Det barnet som föddes 1739 hette ju Chatarina, hon skulle nog inte kallas Stina utan snarare Karin. Barnet som föddes 1732 är inte namngett så det skulle förstås kunna vara en Stina. 
 
Hur vet du att föräldrarna hette Daniel Andersson och Karin Olofsdotter? I födelsenotiserna står enbart faderns förnamn Daniel. Jag har inte forskat så mycket i saken, men det finns en bouppteckning efter en Daniel Bengtsson som bodde just på Kroken. Hans hustru hette Britta Andersdotter, och de hade fem barn, bland annat en Stina. 
 
Så vad vet du mer om "din" Stina? Var bodde hon när hon gifte sig, till exempel? Vad hette maken?
 
Bouppteckningen kan läsas här, om man har Arkiv Digital:
https://app.arkivdigital.se/volume/v144230?image=477

2703
Tjärstad / SV: Läshjälp Tjärstads födelsebok 1750-90
« skrivet: 2021-03-13, 14:58 »
De flyttar från Pukerum ganska snart efter Petters födelse, de är borta redan i 1783 års mantalslängd. Tyvärr saknas längden för 1782 så vi missar eventuella flyttnotiser däri. Men de har nog inte flyttat så långt, de är förmodligen i någon av grannsocknarna.

2704
Nödinge / SV: Läshjälp hfl Nödinge Västra Götaland
« skrivet: 2021-03-13, 07:24 »
Svårläst, men det är ju flyttnotiser så man kan jämföra med flyttboken Starrkärr B:1. Dorothea finns på bild 39 på Arkiv Digital, längst ner på höger sida, nummer 35. Tyvärr inte mera lättläst där. Sedan finns hon på bild 44, nummer 45, då hon flyttar till Lundby. Andreas Svensson tror jag flyttar till Säfve. Båda två borde finnas på fler ställen i flyttboken, då de flyttar in eller ut från Nödinge.

2705
Hyssna / SV: Läshjälp Elias Persson
« skrivet: 2021-03-12, 22:51 »
Pehr Jonasson och Maria Svensdotter i Stenabohl. Resten av texten är faddrarna. 

2706
Tjärstad / SV: Läshjälp Tjärstads födelsebok 1750-90
« skrivet: 2021-03-12, 22:36 »
Carl Persson och Catrina Nilsdotter i Pukerum. Namnen syns bättre i vigselnotisen 18 dec 1774, sidan 313 i samma bok

2707
Discussions in English / SV: Translation help
« skrivet: 2021-03-12, 22:19 »
Gift med snickaren Johan Israelsson i Mörbylånga köping, Mörbylånga socken och död 16 maj 1914 i lungsot å Strömsborg eller Kilen n. 1 hos föräldrarna.
 
Trolofvad med sömmerskan Anna Karolina Fortmark i Umeå den 2 okt. 1904 i enlighet med kap. 15 12 i kyrkelagen. Avis härom fr. past. ämb. i Umeå 22/1 1906, Elis Bratt. Trolofvning ?skiljobref ? Domkap. i Kalmar 28 mars 1906

 
First part is "Married to carpenter Johan Israelsson in Mörbylånga village, in Mörbylånga parish and dead May 16 1914 in lung disease in Strömsborg or Kilen at her parents. 
 
Second part is "Engaged with seamstres Anna Karolina Forsmark in Umeå Oct 2 1904, in accordance with chapter 15 §12 in church law. Message about this from the church office in Umeå Jan 22 1906." I don't really know what happends in the last part about engagement in Kalmar 1906.

2708
Vist / SV: Behöver läshjälp med en Nekrolog
« skrivet: 2021-03-11, 20:58 »
Jag hade också lite svårt med vissa delar, och det är väl samma som du, så jag vet inte hur mycket hjälp det är. Men jag läser som följer:
Citera
Lilla Hagen. född 1824 31/7. Föräldrar: Torp. Daniel Pehrsson och dess hustru Anna Olofsdotter. Redan fr. barndomen utmärkt för en ovanligt minnesgod läraktighet, inkom han, på framl. Hans ex. Grefve Aderhielms bekostn. i Linköpings apologistschola, den han med sin sällsynta fattningsförmåga genomgick på några terminer, hvarefter han 1836 ingick i lärdomsskolan, der han efter blott en sommar mellantermins privat Lägn.(?) intogs i 3die klassen, och flyttades sedan vid hvarje termin från klass till klass, altid utmärkt bland sina kamrater för sin mångsidiga skicklighet och öfverlägsenhet i alla läroämnen, äfven de mest olikartade. Flitig och outtröttlig, redig och sina studier uteslutande tillgifven, tycktes han bara blifva sin fosterbygd prydnad, den skönaste lefvande minnesvård öfver sin första välgörande och en hedrande belöning för dom, som numera åtagit sig den törstige ynglingens omvårdnad och bekostnaden för hans fortsatta studier, bland hvilka må nämnas Demois. A.E. Stjernberg på Hassla, och öfverstekammarfunk. m.m. hr. Baron Saltza på mem. Hemkommen på ett besök till Cathrineborg med sin nuvar. discipel, Frans aug. Vissler, lördagen d. 8 October, sjunknade han Sönd. d. 9 med hufvudvärk, som dagarna därfter öfvergick till en förskräcklig blodstörtning, som hvilken flera gånger förnyade afto..? hans krafter, under en redan förhanden varande nerffeber, som släckte hans lefnadsljus d. 19de dennes kl. 1/4 öfver 4 på eftermiddagen- En besynnerlig dödsaning hade hela sommaren förut följt honom, ehuru ovanligt stark och frisk, hvarföre han ofta med en stilla resignation och ? öfvertygelse talat om sin snart stundande bortgång, utsett sitt grafställe, utan att i öfrigt något vemod eller dysterhet tycktes tillhöra hans lynne och väsende. 
På slutet är det ett stycke på latin som jag inte ens försökte mig på.

2709
The marks are their signature, it's called "bomärke" in swedish.

https://en.wikipedia.org/wiki/House_mark

That boy was probably sent to Stockholm in hope of a better life. Maybe he showed some promise and was noticed by someone with the power and funds to help him.

2710
Enligt husförhörsbok Gbg Domkyrko AIa:8 sid 214 skall han vara född 7 okt 1834 i Furuby i Småland, och slår man upp födelseboken Furuby CI:5 sid 88 så finns han mycket riktigt där. Efternamnet Dahlgren måste han dock ha tagit när han flyttade till Gbg, han hette inte så från början.

2711
...och wärdera egendomen som fantz efter sal. Niels Johansson Lillman, Borgmästarens i Göteborg wälb: h: Hans von Gerdes betienter, som sidstlidne d: 28 May är med döden...
...and evaluate the possessions remaining after deceased Niels Johansson Lillman, the Mayor in Gothenburgs Hans von Gerdes assistant, that last 28 of May with death...
Sal is short for Salig, in heaven. And Hans von Gerde was his employer. Lillman is probably not a soldiers name but rather a citizens name, people living in the cities often got "real" surnames.

2712
Nosaby / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-03-11, 19:41 »
Ja, det är en Per Åberg bland vittnena, men han är också ryttare. Åberg, liksom Lilja, är säkert soldatnamn. Och soldatnamnen följer ofta roten så Eric kanske så småningom tar över Per Åbergs uppdrag och får ärva efternamnet.

2713
Nosaby / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-03-11, 17:02 »
...döptes ryttarens i Hammar, Pär Liljas och thes hustrus son Eric som föddes d: 24 Decembris om aftonen...

2714
Otterstad / SV: Olof Olofsson Otterstad
« skrivet: 2021-03-10, 22:07 »
Olof Olsson i Klackerö, fadren Olof Nilsson, soldat, modren Ingebor Nilsdotter

2715
Torp / SV: Jon Eriksson & Marta Andersdotter
« skrivet: 2021-03-10, 08:35 »
På släktdata står det så, men om man slår upp sidan i födelseboken så hette den Martas föräldrar Hans Andersson och Maria Persdotter.

2716
Läshjälp / SV: Läshjälp
« skrivet: 2021-02-26, 09:49 »
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0049619_00070#?c=&m=&s=&cv=69&xywh=464%2C2445%2C1135%2C2005

Vilka är dopvittnena till Johannes?
M: F: Insp: Isaac ?? på Näs, Q: F: fru Brita Lisa Lake född Fock på Näs, hust: Brita Larsdoter i Lyckorna

Inspektorns efternamn är svårtytt. Blomner?

2717
Frändefors / SV: Anders Skotte och Börta Andersdotter
« skrivet: 2021-02-13, 09:42 »
Frändefors socken saknar ju faktiskt också vigselbok 1750, den börjar typiskt nog 1751. Det kan mycket väl vara där de gifte sig.

2718
Frändefors / SV: Anders Skotte och Börta Andersdotter
« skrivet: 2021-02-13, 09:33 »
1740-talet är ganska glest med mantalslängder för Älvsborgs län, men 1750-talet är komplett. 1751 hittar jag Anders Skåtte på Skåttene, tredje person från botten på vänstersidan här:

https://app.arkivdigital.se/volume/v224351?image=360&page=47

Var han fanns 1750 är ju dock svårt att säga, men mantalslängd finns och någonstans i den måste både han och hustrun vara. Antingen tillsammans, men mer sannolikt var för sig. I 1751 års mantalslängd är ju Skotte gift redan, längden skrevs 20 okt 1750 och han var nog nygift då. Det borde finnas en vigselnotis någonstans, troligtvis 1750 före oktober, men kanske 1749.

2719
Njurunda / SV: Hur dog Båtsman Hellberg
« skrivet: 2021-02-09, 19:12 »
Jag läser det så här:

Olof Nilsson Hällberg död i landsorten d. 30 Juli, i stället antagen i landsorten d: 13 Janu: 1738 Johan Ohlsson Hällberg.

Octob. d. 22 wijgdes Båttzman Hellberg, med Majmans styfdotter Märeta ifrå Swedje, lyst richtigt

2720
Örby / SV: Moberg
« skrivet: 2021-02-03, 21:34 »
Det kan kanske finnas fler platser som man kan leta på
kanske Lanna finns närmare Borås trakten ?
Ja, Landa socken, som jag skrev om förut. Häng inte upp dig på stavningen, sånt var inte så noga förr. Landa ligger ungefär 45km från Borås. Det finns också ett Landa i norra Halland, inte heller speciellt långt från Borås. Lanna i Örebro län verkar väldigt osannolikt av flera anledningar,  Lanna i Skaraborg slogs redan på 1500-talet ihop med en grannsocken och bytte namn.

Det finns inget inflyttningsregister för de åren i Bollebygd, men många inflyttningsattester är bevarade. En attest för en Maria Magnusdotter född 1792 som flyttade till Bollebygd 1827 finns. Det skulle mycket väl kunna vara samma person som 1829 flyttar vidare till Borås. Eller så är det någon annan med samma namn och samma födelseår. Enda sättet att få reda på sanningen är väl att bläddra fram henne i husförhörsböckerna, för de finns åtminstone bevarade. Tyvärr står det inte vilken gård hon var på, och det kan till och med vara något av annexen Töllsjö och Björketorp.

2721
Frändefors / SV: Anders Skotte och Börta Andersdotter
« skrivet: 2021-02-02, 12:18 »
En sak har jag i alla fall hittat, nämligen Anders Skottes död. Han dog 21 april 1758 i Pommern. När soldater dör ute i fält brukar de ofta inte föras in i den vanliga dödboken hemma. Så sista barnet är Oluf, född 13 jan 1758. Men Anders Skottes efterträdare i roten hette också Anders och fick ärva soldatnamnet, så han hette också Anders Skotte. Och hustrun hette alltså också Börta, men som tur är med ett annat efternamn för att inte röra till det alldeles. Men var änkan Börta Andersdotter med barnen tog vägen återstår att reda ut. Det skulle kunna vara den Britta som dör i Skumpetorpet 1785, åldern vore rimlig och hon har inga föräldrar utskrivna vilket tyder på att hon är inflyttad till församlingen.

Anders Skottes död 1758: Generalmönsterrulla Västgöta-Dals Regemente 569, sidan 237.
Arkiv Digital: https://app.arkivdigital.se/volume/v46741?image=126&page=174

2722
Frändefors / SV: Anders Skotte och Börta Andersdotter
« skrivet: 2021-02-01, 21:53 »
De kommer ju från Frändefors församling, inte socken. Församlingen innehöll också annexen Brålanda och Sundals-Ryr. De finns inte, så vitt jag kan se, i Brålanda heller. Sundals-Ryr verkar sakna tidiga kyrkböcker, så det är väl risk för att det är därför inget går att hitta. Det borde ju även finnas en vigsel någon gång 1750-51, men den hittar jag inte heller. Också i bortkommen kyrkobok?

Anders dyker ju upp i mantalet för Väne-Ryr 1751 utan vidare kommentar. Han borde finnas någon annanstans 1750, har man tur står det där en kommentar 1751 om att han flyttat. Förmodligen stod han som dräng på någon gård, kanske i Sundals-Ryr. Kanske hemma hos sina föräldrar, kanske på någon annan gård. Samma med Börta, hon borde ha varit piga någonstans innan hon gifte sig och flyttade till Väne-Ryr. Hon skall finnas någonstans i 1750 år mantalslängd.

En annan sak man kan göra är att gå igenom dopvittnena för alla deras sju barn, och se om det finns något möjligt syskon till Anders Eller Börta. Man kan även försöka hitta bouppteckning efter dom, där kan stå något.

2723
The family was living in Blinkarps hus just outside Röstånga, and Bonde was a "ryttare", a soldier in the cavalry. His last name was probably a soldiers name. Maybe it should be "Munter", meaning jolly or happy. There was a cavalry man with that name serving in Helsingborg at the time, he died in 1759 though.

2724
Örby / SV: Moberg
« skrivet: 2021-01-30, 14:28 »
Hon har knappast blivit adopterad, men jag vet inte om man räknades som tillräckligt vuxen vid 16 års ålder för att börja jobba. Hon kan ha blivit fosterbarn hos någon, förmodligen i släkten, men fanns ingen lämplig kan hon ha placerats ut någonstans. Eller så fick hon bli piga. Var vet jag inte, du får leta igenom husförhörsboken.

Wese är kanske Vesene socken? Det ligger nära Od. Kolla om det föddes någon lämplig kandidat där, och leta även upp vigseln och se vad det stod för ort där.

Magnus hette Larm i efternamn, han var soldat och det är ett soldatnamn. Han dog ju tidigt, kanske i tjänsten. Du har hur mycket kul släktforskning som helst framför dig  :)

2725
Örby / SV: Moberg
« skrivet: 2021-01-28, 19:39 »
Ja, där har du ju beviset för att hon inte var född 1792, utan snarare 1798. Då blev min kandidat ovan, född 1799, ännu mera sannolik. Hon hade dessutom en storasyster som hette Anna, och dog när den Maria var 12 år, men det kan vara en ren tillfällighet.

2726
Örby / SV: Moberg
« skrivet: 2021-01-28, 15:32 »
Odh står det ju, och det står det även när hon flyttar från Borås första gången, 1827. Se Borås BI:2 sid 128, nummer 163. Vid inflyttningen till Borås 1823, se samma bok sid 25, nummer 82, så får vi dessutom veta att hon föddes 2/8 1792 i Odh. Eller kanske någon av annexförsamlingarna, för hon föddes inte den dagen i Ods socken i alla fall. Eller också är det den flickan som föddes i Od, på rätt dag, men 1799. I såna fall blir hon föräldralös 1815, och hamnar kanske som fosterbarn något år innan hon blir piga. (Od AI:1 sid 50 och AI:2 sid 51)

2727
Örby / SV: Moberg
« skrivet: 2021-01-28, 14:28 »
När Maria Magnusdotter flyttar till Borås från Bollebygd, Borås BI:2 sid 55, nummer 196, så står det att hon är född i "Lanna". Det borde ju vara Landa socken i Kullings härad, men jag kan inte se någon med det namnet födas där 1792 eller åren omkring. Men var hon verkligen född 1792? Då måste hon ha varit cirka 47 år när hon fick dottern. Det är förstås inte omöjligt, men ganska ovanligt. Samma vid döden, det hände förstås att folk blev 90 år på den tiden också men det var inte jättevanligt. Skulle inte förvåna mig om hon var minst 10 år yngre.

Den som har AD kan kolla på flyttbeviset som hon hade med sig till Bollebygd. Det står något på födelseort, men jag kan inte riktigt tyda det. Beviset tycks dock vara utfärdat i Borås, så det borde väl gå att hitta henne igen i utflyttningsboken där.

https://app.arkivdigital.se/volume/v202354a?image=6570

2728
Skephult / SV: Ellika Ambjörnsdotter född 1702
« skrivet: 2021-01-27, 10:32 »
Hej
Ja, det stämmer att jag kollar mantalslängderna. Jag länkar till Arkiv Digital, om du inte har det så är det på sidorna 710 och 735 i mantalslängden 1727 för Älvsborgs län.
Kommentaren på Johan Persson i Storegården, längst ner på vänstra sidan lyder: "...den förra pigan till Backa i Liushulta sochn och Kindz härad..."
https://app.arkivdigital.se/volume/v224342?image=3790&page=709

Här kan du se i kommentaren att pigan anländer till Backa. "doteren til Skåne, den förra pigan afweken och tigger och denna från Kinnarumma Storeg."
https://app.arkivdigital.se/volume/v224342?image=3910

Men om det är rätt piga är ju svårt att säga då hon bara står som en siffra. Men någonstans har hon tagit vägen, så det är värt att kolla på. Men det är svårt att följa en namnlös piga hos en kapellan då denne alltid har flera tjänstefolk och det kommer och går folk varje år. Mycket enklare på en vanlig gård där det bara är en enda piga eller dräng.

Domboken finns kanske bara scannad hos AD, och här är en länk:
https://app.arkivdigital.se/volume/v331149a?image=812

Jag hittade ärendet genom att söka på Ellika i sökmotorn på Släktdata. Just Marks härad är registrerad fram till 1750, det är nog det enda häradet i Sverige. Annars är det inte kul alls att försöka hitta något i domböckerna.

https://register.slaktdata.org/regsearch/

2729
Skephult / SV: Ellika Ambjörnsdotter född 1702
« skrivet: 2021-01-26, 21:56 »
Jag kollade lite till nu, och det är nog fel Ellika som är dopvittne trots allt. Hon tycks ha hetat Larsdotter.

Däremot fanns det en Ellika Ambjörnsdotter som var piga på flera gårdar i Kinnarumma socken. Först hos Jon Persson på Grimskulla, men 1721 flyttar han till Sjöbo och då tar hon tjänst hos nämndemannen Johan Persson på Storegården istället. Där är hon bara ett år, sedan skriver hon kontrakt med en Petter Mjöberg på Horndal i Kinna socken istället, men därifrån avviker hon och återgår till Jon Persson, nu på Sjöbo norregård. Sedan kan det hända att hon stannar där till 1731, när Jon Persson lämnar över gården till en annan och flyttar till Borås. Det står ju bara siffror för tjänstefolket i mantalslängderna, inte namn. Men med tanke på att hon tjänat hos Jon Persson så länge skulle det kunna vara så att hon följde med honom till Borås.

Grimskulla är för övrigt samma gård som hennes bror Håkan sedan bor på, så där finns en koppling. Jag kan inte lova att det är samma Ellika Ambjörnsdotter, men det är mycket som stämmer.

Denna Ellika Ambjörnsdotter blev stämd vid tinget i mars 1725 för att ha lämnat tjänsten hos Petter Mjöberg. (AD v331149a.b812) Men hon dök aldrig upp vid tinget, och dömdes i sin frånvaro att betala tillbaka lönen plus skadestånd. I tingsrättsprotokollet ser det ut som om hon då bor hos nämndemannen Johan Persson i Storegården. Där finns ju också en piga, som inte står med namn utan bara en siffra. Om det är den siffran som är Ellika så flyttar hon 1727 till Ljushults socken och tar tjänst hos kaplanen Billing där.

2730
Skephult / SV: Ellika Ambjörnsdotter född 1702
« skrivet: 2021-01-26, 19:53 »
Ja, det var inte så enkelt. Jag kollade upp alla hennes storebror Håkans åtta barns faddrar, och där fanns faktiskt en Ellika. Nämligen hustru Ellicka på Stenastorp i Kinnarumma socken. Se Kinnarumma C:i sid 200. Ellika var ju ett ovanligt namn på den tiden också, så det är nog goda chanser att det är rätt person. Men jag hittar henne bara där, och ingen annanstans. Inga barn födda, ingen vigsel, ingen död. Förmodligen bodde hon bara tillfälligt på gården omkring 1733. Där fanns också en Britta Ambjörnsdotter, gift med en Samuel Hansson, hon skulle kunna vara ytterligare en syster men det har jag inte kollat. I såna fall kan Ellika ha bott hos henne. Jag har också kollat Anders Ambiörnssons barns faddrar, och ingen Ellika där. Vilka fler syskon fanns? Kanske hon var med där som fadder.





2731
Det bästa kan vara att följa honom bakåt genom husförhörsböckerna. Han finns i Köping Stadsförsamling AI:9, sid 55, som gesäll hos sadelmakaren Lars Fröman. Han kom dit andra gången från Vimmerby 1774, där hittar man honom i Vimmerby stadsförsamling AI:1 sid 794, hos sadelmakare Anders Stolpe. Dit kom han året före från Stockholm, där har jag inte letat upp honom men före det var han första gången hos Fröman i Köping, samma sida som andra gången. Och dit kom han från Sala 1770, man hittar honom i flyttboken Sala stadsförsamling AI:5 sid 172, ganska långt ner på vänstra sidan. Så han borde finnas i husförhörsboken Sala stadsförsamling AI:8, men där har jag inte hittat honom ännu. Jag har hittat tre sadelmakare, men ser inte Peter Samuel Rosenqvist hos någon av dom. Det är Reulander på sid 125, Carlstedt sid 146 och Ålström sid 158. Kan hända det finns fler sadelmakare, annars får man ögna igenom hela boken.

Han kan också ha lämnat flyttbetyg efter sig i alla dessa församlingar, men jag kan inte se att något är digitaliserat, om det ens är bevarat. Man kan också hitta ledtrådar i bouppteckningen, om man kan leta fram den.

2732
Han finns tydligen på wikipedia.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Adolf_L%C3%B6wenhult
Citera
Löwenhult startade sin militära karriär före 1703[5] som korpral vid Skånska tremännings regementet till häst. Han studerade vid Lunds Universitet fram  till 1705.[5]


Det låter ju som han bara var korpral officiellt i början medan han studerade, och inte började tjänstgöra förrän 1705 när han fick befattningen vi pratade om ovan. Jag vet inte om han skulle stå inskriven i någon rulla i såna fall? Kanske i någon reservlista? Han tycks ju i alla fall ha börjat som korpral och aldrig varit vanlig menig, säkert för att hans far var kvartermästare.

2733
Den förre korpralen fick ju avsked 1704 efter att ha slösat för mycket pengar, så det bör ha skett någon gång ganska snart efter det. Om inte samma år så säkert 1705.

2734
Det är två vigslar som står ihop.

den 10 Abram vijd 
bruket och Kirstin i Veletorp
Item Jöns Pehrsson
och Anna i Gryten

2735
...i dess stelle Johan Hult uth commenderat med recreuter 1707 och blef qwar i Påland... Död eller krigsfånge i Polen alltså

2736
Tösse / SV: Vart flyttar Magnus?
« skrivet: 2020-11-24, 21:11 »
Edsleskogs socken kallades tydligen också för Hesselskogs socken, så där har du det nog

2737
Tösse / SV: Vart flyttar Magnus?
« skrivet: 2020-11-24, 21:09 »
Hesselskog, finns det någon sådan gård i närheten?

2738
Lur / SV: Anna Persdotter
« skrivet: 2020-11-24, 16:45 »
Tack ska du ha för all information. Då är alltså föräldrarna till den Anna som gifte sig med Erik Per Amundsson och Johanna Andersdotter.

Men den Anna som gifte sig med Börje Olsson i Grålös,  vilka var hennes föräldrar tro?

Mvh
Inger
När hon dog var hon 39 år, 8 mån. och 9 dagar, om jag räknar rätt från dödsdagen skulle hon varit född 6 juli 1727. På det datumet föddes ingen Anna Pärsdotter i Skee eller grannsocknarna, men det föddes en 20 april samma år i Skee. Föräldrar var Per Törgersson och Jöran Ifwersdotter på Bufwar ödegård. Jag har inte kollat, men jag tror det är samma Per Torgersson som man senare hittar på just Grålös Nygården. Jöran Iversdotter dör ganska snart och Per gifter om sig med en Anna Andersdotter 1731. Jag misstänker att det är samma Anna, nu Eriksdotter, som dör på Grålös Nygården som jag nämner ett par inlägg ovan. Enligt dödsnotis änka efter Pär Torgersson, och det är hos denna änkas husfolk som Anna Pärsdotter var piga när hon gifte sig. Men detta får man förstås försöka följa genom mantalslängderna.

2739
Lur / SV: Anna Persdotter
« skrivet: 2020-11-24, 14:09 »
Beviset finns på sid 462 i Skee C:3, där har en Anna Eriksdotter på Grålös Nygården dött. Det fanns alltså ett Nygården i Skee också, förmodligen en del av Grålös norgården. Alltså är den Anna Pärsdotter som gifte sig i Lur också den som föddes i Lur.

2740
Lur / SV: Anna Persdotter
« skrivet: 2020-11-24, 13:55 »
Detta är förvirrande. Kollar man bakåt i mantalslängderna hade Pär Olsson på Nygård barnen Karin, Amund, Börta och Anna. Kollar man födelseboken fick Pär Amundsson på Nygård barn med de namnen. Det verkar vara samme man, men hette han Olsson eller Amundsson? Men det ser vid första anblicken ut som om den Anna som föddes på Nygård 1727 egentligen inte är Anna i vigsel nummer 2, utan den i vigsel nummer 1. Och vid vigsel nummer 2 står det att hon kom från "Nygård ibid" vilket jag skulle vilja tolka som Grålös Nygården, om det nu fanns en sådan. Hon var i alla fall piga på Grålös norgården när hon gifte sig, enligt mantalslängden.

I bouppteckningen efter Pärs första hustru Johanna Andersdotter 1746 har han också efternamnet Amundsson. Tyvärr är dottern Anna bara 15 år och ogift så ingen ledtråd där. (v65823.b294.s579)

2741
Lur / SV: Anna Persdotter
« skrivet: 2020-11-24, 13:39 »
Anna Persdotter i nummer 1 hade en far som hette Pär Olsson och bodde på Nygården i Lurs socken. För i mantalslängden 1757 står det på honom: "dot: Anna gift med Erick på platsen und: Amunderöd" (v224223.b2140.s411)

2742
Militaria / SV: Fältväbel Anders Lorentz Widbom
« skrivet: 2020-11-22, 17:49 »
Just 1749 verkar inte finnas nej, 1747, 1748 och 1751 finns. Det var ju lite snopet, jag hoppas Arkiv Digital scannar fler domböcker i framtiden.

Det är intressant när man läser gamla domböcker. Räv, varg och björn fanns i södra Sverige på den tiden och gav skottpengar, men det var ett jäkla liv när någon hade skjutit ett rådjur eller hjort. Ungefär tvärtom mot idag.

2743
denna bibel hörer Mig Gabriel Falck till Medh Rätta och är Mig förärtt af Min dotter Chatarina Falck Anno 1730 d. 18 Augustij, Solij deo Gloria

2744
Högsäter / SV: Högsäter A1:1 sid 81
« skrivet: 2020-11-21, 18:42 »
Bläddrar man i husförhörsboken ser man S.G. på väldigt många ställen, alldeles för ofta för att vara styvbarn ja. S står väl kanske för son, men G?

2745
Militaria / SV: Fältväbel Anders Lorentz Widbom
« skrivet: 2020-11-21, 18:24 »
Marks härads domböcker är ju till viss del transkriberade, man kan söka på namn, gårdar och annat. Söker man på Widbom får man upp 16 träffar, där furiren Anders Widbom deltagit i tinget av en eller annan orsak. Jag har inte kollat allt men oftast är han bara ombud eller vittne, kanske inget "spännande". Det börjar 1744, och det är väl ungefär då han flyttar till Sätila? Sedan slutar det 1749, det är bara så långt som domböckerna är transkriberade. Men han är alltså med sexton gånger under de fem åren. Säkert mycket även efter 1750, så det kan vara idé att själv ögna igenom domböckerna.

https://register.slaktdata.org/regsearch?fnamn=&enamn=widbom&mfnamn=&fscbkod=&fsg=Marks+h%C3%A4rad+%28P%29&titel=&year=&cbsvis=v&adress=&ovr=&type%5B%5D=freg&type%5B%5D=jreg&stype=metaphone&x=12&y=16

(Om länken nu fungerar)

2746
Mortorp / Mortorp/Hagenberg
« skrivet: 2020-11-21, 15:44 »
Biethuggare (?)
Bilthuggare läste jag det som i den andra tråden. Jag vet inte om det stämmer, men jag tror det kan vara en person som gör statyer av folk, bilder i sten. Skulptör heter det väl idag.

2747
Högsäter / SV: Högsäter A1:1 sid 81
« skrivet: 2020-11-21, 14:28 »
Jag tror det är förkortningen h. q., husqvinna. På Jon ser det ut som s. g., kanske styvgosse? Och sedan Bråsäter längre bort på sidan.

2748
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Vilka tester?
« skrivet: 2020-11-20, 23:24 »
Det är väl egentligen bara att välja en av DNA-testarna, själv tog jag 23AndMe, då fick jag en lång rad DNA-släktingar på deras sida, någonstans mellan 1000 och 1500. Sedan kunde jag ladda ner rådatan och ladda upp på MyHeritage, och får där också en stor mängd DNA-släktingar. Många är säkert samma på båda sidor, andra finns bara på den ena. Och det kommer nya hela tiden.

På 23AndMe kan man stänga av att andra kan se vem man är släkt med, men jag ser inte riktigt någon nytta med det. Man måste vara inloggad för att se det, och det är bara de man delar DNA med som kan se det ändå. Det är väl något liknande på de andra ställena. Om du tänker på det här med att polisen använder släktforskares DNA-test för att hitta brottslingar så brukar de väl göra det på GEDMatch, som är mer av ett sökverktyg. De gör inga egna DNA-test, man måste ladda upp sin rådata från en annan testare där. Och de frågar väldigt tydligt om man vill att datan skall vara synliga för andra, man kan välja själv. De är nog ganska oroliga för att folk skall undvika deras hemsida om de får rykte om sig att lämna ut datan för lättvindigt.

Du kan, om du har tur, hitta om någon annan förälder än den officiella egentligen är far. Enklast är det om det är den raka mans- eller kvinnolinjen, men även vanligt släktskap går bra om det inte är för många generationer tillbaka. Men då måste man ju ha folk att jämföra med, som härstammar dels från den officiella familjen, dels den misstänkta verkliga fadern. Det är ingen enkel sak, men fullt genomförbart.

2749
Dalstorp / SV: Oklarheter om soldat Jon Ekedahl
« skrivet: 2020-11-20, 23:12 »
Den ena husförhörsboken är skriven 1765, den andra 1771, det vill säga med sex års mellanrum. På den tiden har dottern hunnit gå från 15 år till 19 år, det vill säga att hon blivit fyra år äldre. Anna har gått från 50 år till 55 år, alltså fem år äldre. Samtidigt har Jon Svensson gått från 50 år till 65 år, och här är det något som inte stämmer. Antingen skall 50 vara 60, eller 64 skall vara 54. Då har han åldrats lika mycket som dottern. Prästen tycks inte vara speciellt noga, så han har säkert skrivit fel efternamn på Anna. Om det stod Svensdotter i vigselnotisen och första husförhöret hette hon säkert så, Andersdotter är nog fel.
 
Om du vill ha Jons verkliga ålder kan du titta i generalmönstringsrullan, där brukar det stå.
 
Soldaterna stod ofta samlade sist i mantalslängderna, just som den från 1760 som du hänvisar till. Och det är säkert rätt korpral du hittat, det vore märkligt om det fanns en till med samma namn. Att han står med patronymikon istället för soldatnamn, och på ett annat torp än i husförhöret är kanske lite konstigt men så är det ibland. Och att bara hustrun är mantalsskriven är nog för att soldater inte var skattskyldiga. Det brukar ofta vara så och ibland står inte ens soldaten utskriven utan det kan stå "soldathustrun Kerstin" eller något liknande.

2750
Mortorp / SV: Hagenberg
« skrivet: 2020-11-20, 22:07 »
Lotta var född 18131010, hon finns i Mortorp C:2, sid 198 (v39813.b102.s199). Hon finns också med i husförhörsboken Mortorp AI:4 sid 125 (v23375.b68.s125) och där finns också en son Johan Peter född 1811, som måste ha dött barnlös eftersom han inte är med i moderns bouppteckning.

Lotta/Charlotta Hagenberg finns med make och barn i Kalmar stadsförsamling AI:3 sid 146. (v22556.b80.s147) Maken heter Lundgren och inte Lönngren.

2751
Mortorp / SV: Hagenberg
« skrivet: 2020-11-20, 21:44 »
d: 2 Julii föddes Bilthuggarens Hemming Hagenbergs och hust: Ingrid Månsdr. Barn, på Igersdela ägor, döptes d: 9de och kallades Anna Cajsa
 
d: 24 martii föddes afsk: Israel Frisks, samt hust: Cajsa Nilsdr. barn på Mortorps ägor, som döptes d: 30de och kallades Jonas
 
Inhyses drängen Jonas Israelsson å Iggersdela ägor och Enkan Anna Cajsa Hegenberg, där sammastädes

När det kommer till skilsmässan är nog domböckerna rätt ställe att leta, antar jag. Men det kräver att du lyckas lista ut ungefärligt datum när det skedde, för domböcker är inte lätta att leta på måfå i. Men det krävdes ju starka skäl för att få skilsmässa, som att någon varit otrogen, endera parten rymt eller att Jonas misshandlat hustrun mer än bara lite.

2752
Ulricehamn / SV: Föräldraran till Johannes Jungqvist
« skrivet: 2020-11-19, 21:00 »
Jodå, det är rätt Johannes Kristoffersson, senare Ljungqvist, som föds 9 dec 1804. Föräldrarna gifte sig i september samma år, och då hette modern Smedberg i efternamn. Hon och Kristoffer Andersson var båda i tjänst på gården Skottek i Marbäcks socken. När Johannes föds finns det ju två olika orter utskrivna, fadern skulle bo på Sträckås medan modern skulle bo på Korsbacka. Men i mantalslängden 1805 var de båda inskrivna som tjänstefolk på Korsbacka. Sedan vet jag inte riktigt var de tar vägen, men Kristoffer Andersson dör innan de hinner få några fler barn. Kajsa Johannesdotter Smedberg gifter om sig med den 23 år äldre Anders Isaksson, och de får ett par halvsyskon till Johannes. Ett av dem flyttar senare till Åmål, som ju ligger i närheten av Laxarby. Familjen bodde under 1820-talet på Fjölebro torp, som finns på första sidan i de flesta av Marbäcks husförhörsböcker. Johannes blir så småningom dräng på Skottek, samma gård som hans föräldrar tjänade på när de träffades. Så småningom flyttade han till Ulricehamn, kom tillbaka, flyttade dit igen 1830 och höll sedan på att pendla däremellan och Laxarby ända till 1852 när han flyttade slutgiltigt.

2753
Ulricehamn / SV: Föräldraran till Johannes Jungqvist
« skrivet: 2020-11-19, 19:28 »
Han föddes inte i Ulricehamn, men han bodde där innan han flyttade till Laxarby. Man kan se honom bland annat i Ulricehamn AI:3 sidan 270, ungefär en tredjedel från botten. Där står faktiskt att han flyttade till Laxarby, 1852. Innan det var han nog bara där på besök. Han finns också på sid 192 i Ulricehamn AI:2 och där står att han var född i Marbäcks socken 11 dec 1804. Det finns två Marbäck, men det ena ligger alldeles i närheten av Ulricehamn. I Marbäck föddes ingen Johannes Christoffersson varken 4 eller 11 dec 1804, men däremot 9 dec. Och 9 kan ju lätt läsas som 4, så det är en kandidat väl värd att kolla vidare på. Marbäck C:2 sid 377, längst ner.

2754
Kalmar stadsförsamling / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-11-18, 22:45 »
År 1821 den 24 januarii förrättades af undertecknade därtill wederbörligen förordnade, laga arfskifte efter guldsmeden Theodor Snöboms hustru Carin Fröholm, emellan bemälte Snöbom och dess omyndige son Alfred Theodor hwilkens lagligen tillförordnade förmyndare slagtaren och borgaren Jonas Andersson Uddenberg, jemte Snöbom sig härwid instälde.
Af den efter hustru Snöbom den 25 maji förlidet år förrättade boupteckning inhämtas att tillgångarne inberäknad nu hos Uddenberg ägande fordran, upgått til 400 (riksdaler?), och gravationerne til 235 (riksdaler?) Banco, så att en behållning af 175 (riksdaler?). Samma mynt upkommit, som nu ? lagligen skiftas.
Sedan Snöbom och förmyndaren lämnats tillfälle att med hwarandre något samtala, förklarade Snöbom sig beredwillig at emot det han får behålla boet orubbadt til sonen betala såsom mödernearf 200 (riksdaler?) Banco som emot det han honom kläder och foder samt christeligen upfostran, intil dess han kan sig sielf försörja, så hos fadren utan ränta, emot laga säkerhet innestå.
Häremot åligger det Snöbom att ensam answara för alla sterbhusets gravationer, samt kostnader till denna förrättning, så att den omyndiges lott ej därmed på något sätt belastas.
Med detta ärbjudande förklarade förmyndaren sig til alla delar nöjd; äfwen som förrättningsmännen ansågo detsamma för den omyndige förmånligast.
Kostnaden härmed utgör, sedan magistratens skriftesprocent blifwit i boupteckningen uptagen och beräknad...

2755
Ronneby / SV: Namnproblem
« skrivet: 2020-11-18, 19:00 »
I Ronneby socken finns inte begravningsbok för 1717, och så vitt jag kan se inte någon gård Västra Ryd heller. Det finns två socknar Västra Ryd, en i Östergötland och en i Uppland, det finns begravningsböcker bevarade från båda men ingen Rusthållare Måns Persson som dog 8 maj 1717 i någondera. Möjligen kan uppgiften vara hämtad från mantalslängder eller domböcker, men då behöver vi nog lite mera information.

2756
Bringetofta / SV: Västra härads ting 1645 Godeberg
« skrivet: 2020-11-18, 18:48 »
Hjälmseryd, jag tycker nästan det ser ut att stå Hielmset första gången, och Hielmsit andra gången. Men det är kanske ändå dagens Hjälmseryd som avses. Ändelsen -et är ju ganska vanlig i Norge men jag vet inte om det förekommer i Småland?

2757
Kville / SV: Ewa Samuelsdotter f 1783 i Kville, kanske?
« skrivet: 2020-11-16, 22:07 »
Det står ju klart och tydligt i bouppteckningen att Sven Samuelsson var barnens morbror. Dessutom hade man en skuld till en Samuel Hansson i Tungene, säkert sonen till Hans Samuelsson, Evas bror.

2758
Virestad / SV: Ingegerd Persdotter född 1768 Virestad
« skrivet: 2020-11-16, 19:42 »
Ja, det där måste ju vara rätt Ingegerd! Jag såg Anders Danielsson och henne på högra sidan i husförhörsboken AI:1, men jag tänkte aldrig på att hon även kunde finnas bland namnen till vänster. Då var det hon som var från Almås alltså, och inte Anders. Och det är hennes mor som finns i andra husförhörsboken, Virestad AI:2 sid 371, änkan Kerstin Nilsdotter. Jag funderade på henne men räknade med att det var Anders Danielssons mor. Hennes far Pär Simonsson måste ha dött medan hon fortfarande var barn då.

Att Ingegerd var född 1767 istället för 1768 förbättrar ju läget lite, då var hon åtminstone 18 när hon gifte sig och fick barn. Men hon var fortfarande ung, det var få som gifte sig så tidigt. Jag misstänker att hon råkade bli gravid och sedan fick man skynda sig att gifta henne med barnets far. Inga lysningar och grejer, och då var det kanske lätt att vigseln missades i vigselboken. Eftersom allt annat var i Loshults bok borde även denna vigsel varit där.

2759
Allmänt / SV: Binnebergs Häradsrätt
« skrivet: 2020-11-16, 13:28 »
Arkiv Digital har Göta hovrätts renoverade domböcker för Vadsbro härad under de åren

2760
Ulricehamn / SV: Borgmästare Erik Luthman
« skrivet: 2020-11-16, 12:18 »
Sonen Pehr, som kanske är den samma som Petter, föddes i alla fall 2 oktober 1699 och finns på sid 35 i Timmele C:1. Boken innefattar ju även Brunns och Vists socknar och det är väl i någon av de som Borgmästaren egentligen bodde. Bogesund hade ju inte någon egen bok i den perioden.

2761
Bringetofta / SV: Västra härads ting 1645 Godeberg
« skrivet: 2020-11-16, 11:49 »
Kom för Rätten Lars Nilsson Länsman mechtig på sine egne wägna och Jon Josephsson i Roghgreen fulmechtig på hustrun Ingredt Nilsadotter wägna i Fämptinge, och hennes andre bahrns wägna n: Nils Nilsson i Fämptinge her Håkans i Gränna, her Jon Nilssons och hustrun Karins w: Påskarp hustru Ingretz i Siöänna noch på h: Kirstins w: i Greenarp. Gifwandes till känna thesse hafwa samptligen af frij wilia och theres käre föräldrar för them uplåtit och såldt en triding af Godheberg i Bringetofta sokn lagbudit och lagståndit till Jöns Månsson nu boendes i Godeberg, och therföre hafua thesse säliare upburit och bekommit reda betalning tillgodha nöio i wengåffwo syskionen tillhopa en 4 lodh s Reedh och twå dlr gott mynt allthenstund thesse syskones föräldrar n Nils Larsson i Fämptinge och hans hustru Ingredt Nilsadotter hafwa uthi sin wälmacht för berörde triding i Godeberg upburit betalning tvenne par laghgille oxar af h. Sigridt Pedersdotter i Godeberg hwilken omsidher nu ike mächtadhe jorden bruka eller behålla therföre hafwer h. Segridt sine tuenne par oxar igen bekommit af Jöns Månsson i Godheberg och hans h. Karin Pedersdotter till fulla nöio allesammannans bådhe för jord och byrd samma iord ähr å tinge lagbudin och lagståndin ty dommes köpit godt och gildt.

2762
Köpings stadsförsamling (Köping) / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-11-16, 11:24 »
Borg. Jonas Ersson Tunberg, född i ? 1677. Fad. fördetta Erick Olsson, mod. Sal. Kiersten Larsdotter, trädde i ächtenskap 1704 med sin efterlåtne enka Margreta Ericksdr. Aflat tilsammans 3ne Barn, en son och 2ne döttrar, af hwilcka en son och en dotter lefwa; flera åhren har han warit ofärdig af torrwärck, dog d. 1 Febr. sedan han lefwat Sextioåtta åhr!!!

Jag går bet på födelseorten. Är nog enklare för den som har lokalkännedom. ?emmers?u

Om någon vill kolla på Arkiv Digital: https://app.arkivdigital.se/volume/v73146?image=60

2763
Virestad / SV: Ingegerd Persdotter född 1768 Virestad
« skrivet: 2020-11-15, 23:00 »
Hur kan du vara så säker på att hon var född i Virestad? De första barnen döptes i Loshults socken, Pär 11 sep 1785, Bengta 2 nov 1788 och Pernilla 29 juni 1791. Almås ligger precis vid sockengränsen, mycket närmare Loshults by än det ligger centralbygden i Virestads socken. Jag hittar inte vigseln där heller, men den borde ju ha skett ganska tätt före Pärs födelse då Ingerd bara var 17 år. Hittar man vigseln så vet man var hon kom från, för hon borde ha varit för ung för att redan vara ute som tjänstepiga.

De båda som föddes 1768 i Virestad var:
25 sep (döpt 2 okt) Pär Jonssons och Elin(Gölin?) Pärsdotters dotter i Gemöen 
6 okt  (döpt 9 okt) Pär Månssons och Gunnil Jonsdotters dotter i Bäckhult 

2764
Knutby / SV: Hfl AI:2 1738-1756 bild 39 sid 67 (Singelstorp)
« skrivet: 2020-11-15, 22:10 »
Faringe socken, ser det ut som.

2765
General questions / SV: Help translating a death record
« skrivet: 2020-11-15, 00:05 »
Everything you read is correct. For the question marks, Ingeborg Jonsdotter was a hustro, wife. Britta Svensdotter was "sedesam", decent, modest. Later the phrase "sammanlefwat i ägtenskap i 33½ år", lived together in marriage for 33½ years. Nämndeman for 15 years is correct, I guess you know what a nämndeman was?
"Haft kändsla af bröstwärk i 24 år" means "had feelings of chest pain for 24 years".
"Siukdomen håll och sting" is what he died from. A stinging sensation in the side of the chest, often caused by pneumonia.
"utan Sacramentets åtniutande så vida han sent prästen till sig kallade", he called for the priest to late for the holy communion.

2766
I have to make a correction though, it shouldn't be "some god", but rather "some god-fear". It's shorted down in the text and I forgot about it when I translated.

2767
Almunge / SV: Vilket efternamn
« skrivet: 2020-11-14, 01:06 »
Knuthsson, enligt den gamla tråden. Och det ser ju faktiskt ut som samma K som inne i Biörkaby

2768
Augusti d. 4 angafs det bonden Isrel Jacobsson i Mosiö
i natt klockan 1 afsomnat. Sedan han d. 2
unfått aflösning och communicerat med nå-
gon gud. och botferdig andagt uti sitt ytter-
sta älende. Hwilket han sig tilskyndat med
sitt onda sinne synner. emot sin hustru, Siukdo-
men bröstverk och andetäppa, begynt för tree
år sedan. Begrofs på kyrkiogården d. 5.

August 4, it is said that farmer Isrel Jacobsson i Mosiö
at night 1 o'clock died. After he (August) 2
made confession and communicated with
some god, with penitent devotion in his utmost
misery. Which he caused by
his wicked temperament, especially against his wife.
The disease was cheast pain and dysnopea, began three
years ago. Buried at the cementary (August) 5.


I hope I got the religious phrases translated well enough, it's hard getting the nuances right.

2769
Berg / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-11-12, 14:52 »
Hej
Finns det någon som kan tyda vart Cherstin Jansdotter född 25 feb 1774 Baggegården Yttersöra, Berg, Västra Götaland tar vägen.Hon finns med sista gången i Bergs kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/GLA/13020/A I/5 (1798-1804), sid 151.Jag kan inte tyda vad som skrivs i marginalen på henne.
Det står Stohlan, hon finns ungefär mitt på sidan 38 i samma bok

2770
Ore / SV: Läshjälp Östansjö Ore-
« skrivet: 2020-11-12, 11:08 »
11 war ? Michel Erssons hustru Margeta Andersdotter ifrån Östansiö född år 1706 d: 11 Junii. Föräldrarna Anders Mårtensson och hustru Anna Olsdotter hafva efter den naturliga födelsen låtit henne födas på nytt igenom den heliga döpelsen och sedermera dragit wederbörlig försorg om des upfostran, Wid mogna år eller 1729 ingik hon ? äktenskap med sin nu i sorgen ? kära man och har i detta äktenskap warit wälsignad med 9 barn af hwilka 3 söner och en dotter sina moder öfwerlefwa. Wår saliga döda har i hela sin lefnad fördt ett stilla och ärbart lefwerne. Gudfruktan war hennes förnämsta sijsta mål. Hwartil hon äfwen med omsorg upfostradt sina barn. I sit hus war hon en heder och af sina grannar och anhöriga älskad. Hon har fått widkännas både ondt och godt. Det förra än allom nog bekant at hon dragits med en sjuklig kropp nu i flera år och ändteligen af tilstådt blodsot afled i herranom, glad af förbyta jordisk bräcklighet i himmelsk och ewig sällhet, sidstlidne lördag eller den 17 ? då hon lefwat 67 år en månad och 6 dagar.

Uti jordens sköte hafwe wi, på henne(?) söndags morgonstund öfwerlemnat följande 2ne wåre Xstendoms bröders andelösa lekamen, som genom den timliga döden aflidit, af hwilka den förre är ålders- ock sockenmannen ärlige Michel Ersson ifrån Östansjö. Han föddes åhr 1708 hit till werlden af ärliga föräldrar, fadren aflidne Eric Ersson ock modren hustru Anna Jönsdotter därsammastädes. ? efter den naturliga födelsen frambars han till det heliga dopet ock fick sedermera i barnaåhren inhämta de nödwängaste stycken af sin Xstendoms kunskap.
Under de upwäxande åhren war han ständigt hemma och gick föräldrarna tillhanda med skyldig tjenst och lydnad. På sitt 21 åhr gifte han sig med sin aflidna hustru, förra gamla Margita Andersdotter ifrån Östansjö, med hwilken han lefde tillsammans uti 44 åhr och ägde med henne 9 barn, 5 söner och 4 döttrar, af hwilka 2 söner och 3 döttrar äro döda.
Efter 2ne åhrs enklingestånd, trädde han sednare gammal i ägtenskap med sin äfven nu aflidne hustru, Anna Pehrsdotter ifrån Näset, med hwilken han lefde tillhopa i 5 åhrs tid ock ägde med henne en son, som efterlefwer. Enkling har han nu warit in på 5 åhret.
------ han hade wandrat up till hans hus och blef delagtig af den heliga nattwarden sidsta g. ? i kyrkan sidstlidne 4de Böndag (rörigt datum)
Har warit på slutet plågad af ålderdomskrämpor och afled sidstlidne måndags morgon kl. 6 eller den 23 ?, då han hunnit till 86 åhrs ålder.

Michaels var svårläst på slutet med i efterhand ditskrivna meningar mellan raderna och så vidare. Jag hoppar över en del där.


2771
Torpa / SV: Torpa AI:12 (1856-1860)
« skrivet: 2020-11-11, 23:35 »
Han har varit i lantvärnet helt enkelt

https://sv.wikipedia.org/wiki/Lantv%C3%A4rn

2772
Efter att ha läst en del domböcker från 1600-talet har jag fått känslan av att skatteskrivningen inte var helt "absolut", den kunde förhandlas en del. Landshövdingen, befallningsmän eller deras representanter satt dessutom med vid tinget, så beslutsvägen var kort. Så om du vill ha en mera komplett bild får du nog ögna igenom domböckerna också.

2773
Karbenning / SV: Soldat 113 Bäckstöm och soldat 114 Bäck
« skrivet: 2020-11-10, 19:06 »
Erik Persson Westman. 46år, 16års tienstetid, gift aproberas

Anders Ersson Ersatt d: 21 Junii 1770 med friwillig Joh: Pet: ?edritz som afgådt d. 26 Januarii 1773, samma dag istället antagen Anders Persson Westman. 20 år, 1 års tienstetid. ogift, siuk hemma, har fallandesoten, afskiedas

2774
Västra Eneby / SV: Tacksam tydning !
« skrivet: 2020-11-10, 18:57 »
Vilken del av det? Här är det som står i mitten av bilden. En annan version av samma bok finns för övrigt på Arkiv Digital, den har inte brunnit och ser ut som ny. Mycket mera lättläst.

Räffala Hans och h. S: Anders
?. sold. Jon
Baggetorps utjord Erich
sold. Johans h.
ibid: Nils och h: p. Pär
Berga Samuel och h:, p. Margeta


2775
Förre Bonden Christopher Jonsson
i Norrflärke är född 1730, gift 1750
haft 10 st. Barn, hvaraf 8 lefva. 
dog d. 12 och begrovs d. 24 Januari.
Sjukd = ålderdom. Aetas: 78år

Former farmer Christopher Jonsson
in Norrflärke is born 1730, married 1750
had 10 children, of which 8 is living
died 12 and was buried 24 January
disease = old age. Age: 78 years

2776
Hällestad / SV: Notering i vigselnotis
« skrivet: 2020-11-10, 11:31 »
Jag tror orden som saknas är resolw., resolvering, alltså att rättssaken fick sitt avslut. Och sista ordet kan vara en förkortning för äktenskapsbalken.

2777
Matsäck means literally food sack, a package of food you bring to eat during the day. This sack seems to be made from skin or leather. The other part is trickier. Näfer, or näver, is the bark from a birch tree. It was used to make baskets and a wide variety of other items. Fängslar is plural for fängsel, whatever that is. Seems to be connected to fånga, catch. Probably some kind of container for carrying (dry) food.

2778
Lilla Malma / SV: En Boberg född efter år 1710?
« skrivet: 2020-11-10, 00:42 »
Maria Boberg hette egentligen Pärsdotter och var änkan efter snickarmästare Lars Boberg. De finns båda på sid 161  i husförhörsboken Lilla Malma AI:3. Och det kan mycket väl vara så att Lars inte var född i Björkvik, utan att de flyttade in därifrån. I såna fall bodde de inte där speciellt länge. Eric Boberg har jag däremot inte lagt märke till. Var finner man honom?

2779
Lilla Malma / SV: En Boberg född efter år 1710?
« skrivet: 2020-11-09, 13:11 »
Det var ingen lätt nöt att knäcka. Det tidigaste jag hittar Nils är när han gifter sig första gången 1768, 4 september, och han är då snickargesäll. Jag vet inte om han redan bodde på Bronäs då, eller om han och hustrun flyttade dit tillsammans efter vigseln. Han verkar ju vara inflyttad till Lilla Malma socken, eftersom han bara har födelseår och inget datum i husförhörsböckerna.

Det finns en till snickare Boberg i socknen, snickarmäster Lars Boberg. Det skulle vara märkligt om det fanns två snickare Boberg i samma socken, om det inte fanns någon koppling mellan dom. Lars Boberg dog 1789, 50 år gammal. Enligt husförhören skall han ha varit född 1738 i Björkviks socken. Där hittar jag honom inte, men han bodde många år i Bettna socken. Med sex års åldersskillnad skulle de kunna vara bröder, så om man hittar Lars föräldrar så kanske man hittar Nils också. Lars hade barnen Carl Fredrik, Lars Gustaf och Maria Sophia så flera namn återkommer. De skulle ju kunna vara kusiner eller släkt på ännu längre håll också.

2780
Garnisonsförsamlingen / SV: Fredrika Olsson Thor
« skrivet: 2020-11-08, 17:07 »
Hon och dottern finns ju också, vid ungefär samma tidpunkt, i Göteborgs Karl Johan, AI:33 sid 1162, längst ner. Där verkar hon vara gift med en timmerman Janne(?) Fredriksson. Men jag hittar henne inte i Göteborgs Garnisonsförsamling, boken verkar inte finnas på Arkiv Digital och på Riksarkivet saknas just sidan 182.

2781
(: ? denna person under No 168 i 1819 års journal, då han i junii månad afstraffades för inbrottsstöld med  22 par spö, wid Wangsbro hd. Tingsplats:)
Junii 21 utförpassad till Wangsbro hd. urt. ting; d. 22 åter insänd : dömd att afstraffas med 29 par spö uppenbar kyrkopligt i v. Fernebo kyrka samt derefter i 2ne år arbeta å Christianstads fästning. Anmält missnöje. Julii 2 inkom utslaget. Julii 6 afgick dess böneskrift till Kg. Hofrätten hwars utslag Julii 18 ankom, och hwarigenom hd. rättens fastställes. Julii 28 utförpassad till spöstraffet och kyrkopligten. Julii 29 åter insänd jemte bewis. Aug. 6 utförpasad öfwer Örebro till Christianstads fästning.

Han skall alltså också gå att finna i 1819 års journal, och dessutom på flera platser i Vagnsbro härads domböcker samt hovrätten, bland annat tycks han ha fått ett eget urtima ting 1821 i Vagnsbro. Förmodligen finns han också i Kriastianstads fästnings journaler.

2782
Bjursås / SV: Bjursås C:4 Dödbok 1708-1743
« skrivet: 2020-11-08, 10:45 »
Bränsiuka, brännsjuka, något slags feber

2783
Pretty hard to read, but I think it is, in translation, "baptized Trölsis Jens in Årijlröd" and after that all the sponsors. No last name for the father, and no name at all for the mother. But it is Jöns, son of Truls.

2784
Kärrbo / SV: Nils Nilsson i Olsbo
« skrivet: 2020-11-08, 00:44 »
Ihrsta står det med konstig handstil. Jag har inte hittat honom där, men personen två rader ovanför Nils Nilsson, Jan Erik Eriksson, ser ju ut att vara född i samma socken, och honom hittar man född på det datumet i Irsta socken. Så någonstans i Irsta finns dom nog.

2785
General questions / SV: Help reading birth record
« skrivet: 2020-11-08, 00:07 »
Nope, no mother's name

2786
S: d: uti tingsmeninghetens frånwaro tilltalade expeditioris Befallningsmannen och krono Länsmannen välbetrodde Fredric Blombergs son pigan Ella Pärsdotter i Kihlbyn för af henne första gången öfwadt lönskaläge; Påståendes, at hon der före lagligen anses måtta; hwaraf hon uti en gjenom nämndemannen Erik Jonsson, kyrkwägen ingifwen skrift således sig förklarade, at hon, lägrad af drängen Erik Johansson Snitt och rådd med det af henne den 24 December näst. år framfödda samt med döpelse namnat Erik ännu lefwande gåssebarn, underkastade sig det answar, som på en dylik förbrytelse fölgde; hwarjemte hon anhöll, at Snitt måtte åläggas med henne i barnets underhåll deltaga; men på tillfrågan hade denne, som warit en lösdrifware begifwit sig ifrån orten, utan at någon hade sig bekant hwarest han wistades eller sig uppehöll.
Jämte det expeditoris Befallningsmannen förståndigades, at derom gjöra sig underrättad, och så framt om Snitt wistande underrättelse erhölles, honom jämwäl lagligen tilltala, skulle Ella, för den af henne begångna förseelsen, böta till följe af 53 Cap. msb: 5 Dr: smt eller 1 Rdr. 32 öre gifwa till Hanebo kyrka likmätigt 55 Cap. berörda Balck sina 2 Dr. smt.  med 32 öre efter kong: brefwet den 17 october 1778 hemligen skriftas och aflösas af hwilken Prästman som hon derom anlitade ?? eller i brist af ?? plikta med sju dagar fengelse på ? slotts häkte och kyrkan med arbete förnöja; det komma hon derom gjenom skrifteligt utslag at underrättas.

Du får betala någon att korrekturläsa och rätta mina fel istället  ;) Det var svårläst på slutet, och inte minst bötesbeloppen är alltid svåra att tyda. Men det är kanske inte det viktigaste heller.

2787
General questions / SV: Help reading birth record
« skrivet: 2020-11-07, 23:29 »
The place is Nääs, the rest is just the names of the sponsors. In the end are two dates, natus and renatus wich is latin for born and baptized, 4 and 6 of December

2788
Hed / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-11-07, 23:21 »
1706 alltså, och inte 1707. Ja vad står det egentligen? "Mårten Bullers enckia uti samwets quahl"?  Jag är inte säker på att det står samvetskval, eller vad det skulle innebära i denna kontext.

Om någon annan vill kolla kan ni prova någon av dessa länkar:

Riksarkivet:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0006439_00136#?c=&m=&s=&cv=135&xywh=1751%2C270%2C3380%2C1617

Arkiv Digital:
https://app.arkivdigital.se/volume/v402648a?image=760

2789
Hed / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-11-07, 22:52 »
Referensen tycks ha försvunnit. Jag ögnade igenom mantalet för Hed 1707 och såg inte någon uppenbar person som det kunde vara. Vad hette hon, vilket hemman och vilken sida i boken finns hon på?

2790
Son Sven född i Fastorphus kl: 12 natten mellan d: 28 och 29 nov: och döpt d. 5 Dec. Fadren är tjendande på Wisehaga gårde Hans Skåningsson, modren dess hustru Elna Johnsdot: Fastorpshus. Wittnen Ola Hansson i ?, Daniel Jönsson i Anderstorp, dr: Eskel Skåningsson i Fastorpshus och Ola Skånings hustru Hanna, som hölt barnet   
 
Jag läser efternamnet på fadern som Skåningsson, men är inte helt säker. Ett sådant namn skall i alla fall ha funnits förr i tiden.

2791
Äsch, du får båda från sid 222.

Son Sven född d: 22 apr: kl. 6 f:m: i Risebergahus, ock döpt d: 25 i: s: m: til barnfader är utlagd drengen Hans Troelsson i Fastorp, modern är Ryttare-hustrun Sissella Svensdotter i Risebergahus, wittnen äro Pär Jönsson i Fastorp ock Sven Svenssons hustru Brita Påhlsdotter i Liungshus, som hölt barnet. Oäckta

dotter Gunnella född d: 28 Junii kl: 10 f:m: i Rufweredhus ock döpt d: 2 Julii, fadren är Pär Nillsson i Rufweredshus, modren är Olu Nilses doter ibm: Wittnen äro John Tufwesson ibm: Nills Nillssin i Torsiö ock Ola Atserssons hustru Hanna Hämingsdotter i Forestadshus, som hölt barnet

2792
Vilket av dom, Sven eller Gunnella? Pojkar och flickor räknas var för sig.

2793
Generalmönsterrullor / SV: Läshjälp Hälsinge regemente
« skrivet: 2020-11-07, 16:10 »
Ja, det var bättre handstil. Jag läser det som "Förare Berendt Eijser I Gudmund Löfqwistz ställe som illa brutit sigh i knä och kan intet marchera får afskiedh, öfwerst Lieudtnanten berättar hafwa honom ifrån kongl: may: guardi uthbytt, och att öfwerst Liut: will skicka honom dess afskedz pass, efter deth de eij för hastigheet kunde föllia"
 
Han blev väl lämnad kvar för att inte sinka de övriga med sin knäskada, och fick ett pass så han kunde ta sig hem på egen hand. 

2794
Generalmönsterrullor / SV: Läshjälp Hälsinge regemente
« skrivet: 2020-11-07, 11:26 »
Det var en riktigt slarvig och tråkig handstil och jag kan inte tyda hela, jag får inget sammanhang i slutet. Men det börjar så här: "Begährer och fåhr afskedh efter han illa brutit sig i knä och kan intet marchera "

2795
Floda / SV: Kan någon tyda bouppteckningen
« skrivet: 2020-11-07, 11:12 »
År 1852 den 15de December förrättades boupteckning efter f.d. skogvaktaren Eric Fogelqvist, och dess efven aflidne hustru Brita Olsdotter vid Uddgöls gatstuga i Floda socken, hvilken aflidit, mannen 9de och hustrun den 8de dennes; och lemnade mannen efter sig med sitt fordna gifte 3ne myndiga söner, torparen Johan Ryboholm i Sorunda socken, hemmansägaren Eric Gustaf i Vännevad och torparen Carl Abraham vid Uddgöls gatstuga, men hustrun utan bröstarfvingar, men anmältes som arfvingar efter henne, systern enkan Inrid Olsdotter vid Erstorp i vestra Vingåkers socken; samt aflidne brodern Lars efterlemnade 6 barn, torparen Olof Larsson i Gropen, Julita socken, torparen Lars Larsson vid Nysätter och Anders Larsson vid Brunstorpvestra Vingåker socken, dottren Inrid gift med soldaten Hjette i Julita socken; samt 2ne omyndiga döttrar Brita och Anna; samt en afliden syster Anna efterlämnande myndiga son bonden Petter Persson vid Fagerbjörk Julita socken; de omyndigas och frånvarandes rätt vid detta tillfälle bevakades af gästgifvaren Olof Jonsson i Åhlsätter; den efterlemnade qvarlåtenskapen upgafs af Carl Abraham Ersson vid Uddgöls gatstuga, hvilken erindrades att upgifva altsammans sådant som det vid de aflidne makarnes dödstima befants och antecknades och värderades å efterskrefne sätt neml:

  Med reservation för platsnamnen, jag har inte slagit upp dom och kollat så det kan var något mindre fel någonstans.

2796
Tossene / SV: Andreas Andersson gm Anna Maria Olsdotter
« skrivet: 2020-11-06, 14:56 »
Man får nog göra en lista på alla Andreas Andersson född 1819 i trakten, och kolla upp en efter en. Jag kollade lite på han som var från Bottnelycke i Bärfendal och han från Anneröd i Askum, men det verkar inte vara någon av de. Man kan också kolla mantalslängderna 1837, där står alla med födelseår. Jag började gå igenom Kville, men det bodde mycket folk där och jag är bara halvvägs.
 Bouppteckningar är bra, men Anders är ju tyvärr ett vanligt namn. Om man inte har något alls att gå på blir det väldigt många bouppteckningar att läsa. Men så fort man har någon intressant kandidat är det ju ett väldigt bra ställe att kolla.

2797
Tossene / SV: Andreas Andersson gm Anna Maria Olsdotter
« skrivet: 2020-11-06, 10:24 »
"Kan vara född 1819 15/3" står det på utdraget från Bottna-skivan. Men det är samma datum som fel Andreas var född, det vore en märklig tillfällighet. Risken finns att man har blandat ihop de båda även där.

2798
Tossene / SV: Andreas Andersson gm Anna Maria Olsdotter
« skrivet: 2020-11-06, 09:55 »
Ja, Andreas Andersson som dör på Lekene är nog en annan. Men det borde betyda att vi inte vet vilket datum rätt Andreas Andersson var född? Bara att det var 1819. Och då har vi inte längre något som knyter honom till Tossene. Han blev förmodligen kvar i Bottna och dog där, även om vi inte har någon dödbok som kan bekräfta det.

2799
Tossene / SV: Andreas Andersson gm Anna Maria Olsdotter
« skrivet: 2020-11-06, 00:55 »
Hej!
 
Varför tror du Andreas Andersson var född i Tossene? Han verkar åtminstone inte vara född i socknen, möjligen i någon av de andra socknarna som ingår i församlingen men jag är tveksam där också. Ja, det står i Tossene AI:4 sid 123 att han är född i församlingen, men det står det på dottern Laura Mathilda också, och hon borde ha varit född i Bottna socken, Kville församling. 
 
Andreas Andersson dyker upp som dräng 1839 hos Anders Olsson på Skärholmens nedergård i Bottna, samtidigt som hans blivande hustru dök upp som piga på samma gård. Sedan gifter de sig 1842, och arrenderar torpet Dalarne på Skärholmens nedergård. Där stannar de till åtminstone 1871 när Anna Maria dör. Någon gång efter det blir Andreas undantagskarl på Lekene övergård i Tossene, jag har inte kollat men kanske hade något av hans barn den gården då. Det finns en bouppteckning efter Anna Maria men jag kunde inte hitta något av intresse däri. (v17.b179.s353)
 
Frågan är varifrån Andreas kommer när han blir dräng på Skärholmen 1839. Jag har kollat igenom hela mantalslängden för Bottna året före, och han fanns inte där. Han måste vara inflyttad någonstans ifrån. Skall jag gissa är han från Kville eller Svennebys socknar, som inte heller har kyrkoböcker bevarade. Jag skall leta igenom de också i morgon kanske, men inte nu. 

2800
Långemåla / SV: Läshjälp namn
« skrivet: 2020-11-05, 16:05 »
Karin, ser det ut som

2801
Hällestad / SV: Petter Svenssons vigselnotis
« skrivet: 2020-11-05, 14:19 »
Vart Catharina bor är ju ganska svårläst, men kan det stå Kyrkobyn?

2802
Hällestad / SV: Petter Svenssons vigselnotis
« skrivet: 2020-11-05, 11:12 »
Visst är det Röxlid. I födelsenotisen skriver de med det vanliga gammaldags x, i vigselnotisen med det moderna x. Och det är förstås samma som Rökslid. Det är som när norrmännen skriver lax, de stavar laks.

2803
Lundberg ser det ut som

2804
Hällestad / SV: Petter Svenssons vigselnotis
« skrivet: 2020-11-04, 18:28 »
d: 17 Wigdes Bergs M: och änkling Petter Svensson i Solberga och Pig: Kjerstin Nilsdr. i Rönlid, efter 3ne Lysningar. Änkom: är af den 27 Junii 1795 på Tinget i Tjälmo d: 16 Oct : samma år Afwittringen är af den 11 Febr 96. Bergsm: Petter Persson i Djuckerö förmyndare genom förordnande af d: 25 Febr: 96. N. 49.
 
Det handlar om att man måste göra klart bouppteckningen efter förra hustrun innan han kan gifta om sig.

2805
Svalöv / SV: Svalöv Cl:1(1690-1751) bild 185
« skrivet: 2020-11-04, 18:08 »
Sal: betyder salig, mannen var död. Hon var alltså änka efter Sven Andersson.

2806
Ibland får man gå omvägar, och det gjorde jag via dopvittnen denna gång. När första barnet föddes var en Mats Olsson fadder, och jag tänkte det kanske var Gretas bror. Och det visade sig stämma, för när jag spårade honom hittade jag Greta i samma familj. Hennes föräldrar är alltså kolaren vid Torpshammars bruk Olof Matsson och hustru Greta Kallberg. Var Gretas födelsenotis finns vet jag ej, men du hittar henne och familjen i Torp AI:7 sidan 120.

2807
Svalöv / SV: Svalöv Cl:1(1690-1751) bild 185
« skrivet: 2020-11-04, 16:51 »
Jag förmodar att det är denna notis du menar?

d: 22 dito af gick vijd döden Kirstena Sal: Svend Anders af Skogzgård ock blef begrafwen d: 11 April då hon var 78(?) åhr gammal

2808
Hanebo / SV: Vilket datum?
« skrivet: 2020-11-04, 12:14 »
Annuntiatio Mariae - Maria bebådelsedag

2809
Ekeby / SV: Ekeby mantalslängder 1714-1742 "mod" eller "m"
« skrivet: 2020-11-04, 12:00 »
Står det inte för moder? Ettan indikerar inte nödvändigtvis hustrun, utan bara en vuxen och skattskyldig kvinna. Det skulle alltså kunna vara en ogift son som står för gården, tillsammans med sin moder.

2810
Ja, det är just vad föräldrarna heter

2811
Pjätteryd / SV: Translation help Pjätteryd, Kronoberg
« skrivet: 2020-11-03, 11:04 »
Yes, those three are all from shoemaker Torkel Håkonsson in Stenshult. Also Swenborg, number 113 born 15 nov 1782

2812
Uppsala (domkyrkoförsamling) / SV: Hjälp med texttydning
« skrivet: 2020-11-03, 10:46 »
Det börjar med "Steenhuggerij", sedan är jag lite osäker på nästa ord, står det "Werk"? Och på nästa rad "ges:" som säkert är förkortning för gesäll

2813
Det syns bättre på en annan person högre upp på sidan. Carlscrona-feber.
https://lakartidningen.se/aktuellt/kultur-2/2014/02/flera-dog-i-karlskronafebernan-i-hela-kriget-mot-ryssland/

2814
Bjursås / SV: Bjursås C:4 Dödbok 1708-1743
« skrivet: 2020-11-03, 00:38 »
Ja, det var ingen lättläst handstil. Jag läser dödsorsaken som "stinget", med reservation för sista bokstaven som jag bara gissar. Håll och sting brukar ju vara lunginflammation, men här verkar det vara någon annat sorts sting. Han var ju ung så något slags slaganfall verkar märkligt. Allergisk reaktion på getingstick? Men det borde väl ha stått i såna fall.

...Siuknade nästledne söndags afton d. 8 junii af stinget, som ägentel. störst ansatte hufvudet, så at det ena ögat började swälla öfwer. mistade strax derpå målet, der som han altid i tiden fruchtat sin gud, har han ?, då med trogna suckningar befalt sig i guds... 

Om någon annan vill kolla mer på det är det på sidan 177 (v129606.b151.s177)

2815
Till tienst står det, jag antar att det innebär att de tjänstgjorde som piga och dräng och inte var kvar hemma hos föräldrarna och hjälpte till

2816
Nittorp / SV: Vad står det om Petter Larsson
« skrivet: 2020-11-01, 00:11 »
Det står "p. Ellika i Gölingztorp nolg." så ingen hjälp där. Samma piga Ellika finns hos familjen i mantalslängden före, då Petter finns på samma gård men kan vara svår att se. Det är nionde raden under Nittorp. 1744 finns han också där, med notisen "bror Nils fskr." och jag vet inte om jag läst förkortningen rätt och vad den betyder. Friskriven? Men faktum är att Petter Larsson och Walborg Swensdotter fanns på Gunnarstorp redan 1742, då de fick dottern Annika. Det verkar som de flyttat in till socknen, jag kan varken hitta vigseln eller någon födelse av Valborg. De fick sista barnet 1758 så jag skulle tro Valborg var född på 1710-talet, och inte i Kinds härad.

2817
Sånga / SV: Flyttat till vart?
« skrivet: 2020-10-31, 22:35 »
Jag tror det står Adelsö, och socknen med det namnet ligger ju alldeles intill

2818
Bollebygd / SV: Bollebygd
« skrivet: 2020-10-31, 18:45 »
Det där var intressant, jag hade inte sett något av det där. Vigseln borde ju ha skett omkring 1696 så allting verkar väldigt rimligt. Och Elin Hansdotter var förstås ett vanligt namn, men det är nog ändå goda chanser att det kan vara samma person, och det stärker ju min idé om att hennes familj flyttade dit från Hagen. Skall helt klart ha detta i åtanke så småningom när det blir dags att kolla närmare på!

2819
Bollebygd / SV: Bollebygd
« skrivet: 2020-10-31, 14:49 »
Jag har kommit bara lite längre. Jag är från sonen Sven Larsson som föddes 1697 då, och hamnar på Rinna så småningom.

9 apr 1706 dör en skräddargesäll Oluf Hansson, från Hagen i Murums socken i Ås härad hemma hos sin svåger, länsman Lars Svensson på Hultet i Bollebygd. Han är alltså bror till Elin Hansdotter, så hon måste också kommit från Hagen. På torpet Hagen under Påarp fanns, enligt mantalslängderna, en Hans Svensson med familj 1670-1681, detta borde alltså vara deras familj. Var de fanns före 1670 vet jag inte, troligtvis inte i Murums socken. När de är borta 1682 dyker istället en Hans Svensson upp på Sölvarp Haraldsgården i Murums socken, som skulle kunna vara rätt person. Denne man verkar vara den tiggare Hans Svensson som dör på Sölvarp 66år gammal 1 maj 1698. (Murum C:1 sid 84) Detta är alltså baserat på en del spekulationer, och här finns mycket kvar att göra. Hans hustru, Elins mamma, har jag inte kunnat hitta namnet på.

Länsman Lars Svensson vet jag egentligen ingenting om, annat än att han bodde på Salarp i Murums socken. Troligtvis inflyttad, vet inte var ifrån. Innan han blev länsman såg man honom ett par gånger under 1690-talet i domböckerna i Bollebygds härad, när han var uppbördsman och bråkade med folk om obetalda skatter. Han arbetade nog i en stor del av Älvsborgs län, kanske hela. Han dog 22 okt 1749, och stod ofta under sin tid som länsman mantalsskriven som "fattig", "utfattig" och "alldeles husfattig" så uppdraget verkar inte ha varit välbetalt.

Det finns nog mycket att läsa om honom i domböckerna, dels i Bollebygd under hans långa tid som länsman, och också i Ås härads domböcker för tiden innan det. Länsmannen före honom var med i i princip i varje ting, oftast som länsman men också ofta med privata ärenden. Jag håller på att gå igenom Bollebygds domböcker, men är fortfarande kvar på 1600-talet så det tar nog tid innan jag kommer till Lars Svenssons verksamma tid. Och Ås kommer dröja ännu längre, denna familjen är enda anknytning jag har dit så det ligger långt ner på listan.

2820
Bollebygd / SV: Bollebygd
« skrivet: 2020-10-31, 14:03 »
Hej igen,
Elin Hansdotter, Kronans Länsmans hustru dör sid 173 i CI:1. Dödsåldern anges till 26 eller 46, någon som kan tyda det? Jag tror att det står 46 då första barnet till Lars och Elin dyker upp på sidan 85 i CI:1. Eller så finns det två Lars med familj på Hult men hittar inte den gården i mantalslängderna.


Med vänliga hälsningar
Gabriel Pålsson
Ja, det står 46. Henne känner jag väl till, för det är min anmoder också. Faktum är att hennes första(?) barn föddes redan 1697, i Murums socken, där hennes make Lars Svensson var "uppbördskrävare", skattmas, innan han fick tjänst som Länsman i Bollebygds härad omkring 1699. Och gården heter egentligen Hultet, även om den kallas Hult ibland. Lätt att blanda ihop med Hulta också.

2821
Lekeryd / SV: Two brothers, Magnus born 1806 and Isak born 1811
« skrivet: 2020-10-29, 21:13 »
To the neighbouring parish of Hakarp, it seems

2822
Lekeryd / SV: Two brothers, Magnus born 1806 and Isak born 1811
« skrivet: 2020-10-29, 20:18 »
He married in 1846 and after that you will find him with his wife in page 307 in the same book

2823
Om kvinnan Maja Lisa var fosterdotter hos var syster med hennes förmodade fader så tror jag inte det är några tvivel kvar. Du behöver nog ingen bouppteckning, allt tyder på att det är rätt person.

2824
Ökna / SV: Lisa Marie born 1826
« skrivet: 2020-10-29, 18:00 »
Thanks Kalle! but she goes somewhere in 1846, Cannot know where.
Virserum, antoher parish

2825
Ökna / SV: Lisa Marie born 1826
« skrivet: 2020-10-29, 17:43 »
She moves to page 258 in the same book. Third person from the bottom.

2826
Häradshammar / SV: Tydning av Vigselnotis
« skrivet: 2020-10-29, 17:40 »
Jag håller med Margaretha i tydandet, utom att jag tror det står "2ne söner och 1 dotter". Fast det stämmer ju dåligt med bouppteckningen...

2827
Brandström is soldier "wid Lif:", at the Livregementet, a part of the army. Bergsgården should be right.

Yes, she was born in Brandstorp. That's probably where her father got his soldiers last name from, they just called him something on "Brand", fire or burn. The difference in B is the old style and new style, the transition period was probably a hundred years long.

2828
Gränna / SV: Titeln på Magnus Lindberg?
« skrivet: 2020-10-29, 17:16 »
Häradsskräddaren

2829
Bollebygd / SV: Bollebygd
« skrivet: 2020-10-29, 16:48 »
Hej, skulle behöva hjälp att tyda Sven och Karins dop på CI:1 sid 137 när sonen Sven föds, född den tredje april
Då står vittnet Sven från L?


Med vänliga hälsningar
Gabriel Pålsson
Klef, eller Kleven som det numera stavas.

2830
Venjan / SV: Vad står det i db?
« skrivet: 2020-10-29, 11:58 »
Restituerad kanske är rätt ord. Det är ett ord jag inte hört, men om det betyder återställd så är det säkert rätt.

2831
Venjan / SV: Vad står det i db?
« skrivet: 2020-10-29, 10:16 »
Då skall det förmodligen stå Roten efter Föreståndare, men det är inget streck på t.

2832
Venjan / SV: Vad står det i db?
« skrivet: 2020-10-29, 00:20 »
Nyheds Olof Olsson ifrån Wästbt: född 1724 d. 7 Jan: af ehr: föräldrar, fadren Olof Seffersson och modren Segrid Andersdotter ifrån Städief: renat: I barndomen hema i sina föräldras hus at niutit en christe: upfostran, kunde förswar: läsa och förstå sina christendomsstycken. Tient i 10 åhr såsom soldat för Föreståndare Rolen(?)
Warit i 3 åhr i Finnland på arbetscommando. Gift 1751 med sin nu i sorgen efterlemnade K: maka hustru Margar: Ersdr: lefwat tillhopa öfwer 20 åhr, haft 6 barn, 4 söner och 2 döttrar, af hwilka en son och en dotter äro förut med döden afgångne. Fört ett stilla tyst och gudfruktigt lefwerne. Siuknade förleden sommar i Stockholm, men syntes sedan blifwa ?ituerad , dock icke fullkom: till dess han för 14 dagar sedan blef angripen af den gångbara Brännsiukan , hwaraf han afsomnade d. 17 nov, ? tisdagsmorgonen, begrofs 22 Ejusd.
g: 49 så när som 9 weckor och 4 d:

Det kan hända att han tjänstgjord som föreståndare, han verkar ju ha arbetat snarare än stridigt.


2833
Läshjälp / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-10-28, 23:37 »
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0051575_00105#?c=&m=&s=&cv=104&xywh=297%2C1632%2C5501%2C2479
vad står det att Inga flyttar 1866?
Pehr Töres gård, du hittar henne på sid 54 i samma bok, på rad 10. Då heter hon inte Inga Christina längre, utan bara Christina. Men du kan se att födelsedatum och plats stämmer.

2834
Heliga Trefaldighet / SV: Nils Boberg i Vårdsätra - yrke?
« skrivet: 2020-10-28, 23:29 »
"Din" Fredrik är alltså han som föds 18 februari 1774 på Bronäs i Lilla Malma socken i Södermanland. Fadern Nils Boberg var då snickarmäster, och modern hette Stina Greta Holm.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0007014_00197#?c=&m=&s=&cv=196&xywh=953%2C-93%2C5182%2C2479

2835
Heliga Trefaldighet / SV: Nils Boberg i Vårdsätra - yrke?
« skrivet: 2020-10-28, 23:18 »
Fredric Boberg verkar vara samme man som 1808 är inspector på Löberöds gård i Skåne. Detta enligt en bouppteckning upprättad 22 december 1808 efter inspectorn vid Grinda säteri Nils Boberg, som därstädes genom döden aflidit 17 november. Han efterlämnade, förutom nämnde son, änkan madame Christina Söder...? Svårläst. Samt dottern Maria Christina gift med bonden Eric Persson i Lundby, Malma socken. Men Fredric var från förra hustrun Margareta Holm. 34 år var Fredric vid tillfället.
 
 
Om du har Arkiv Digital kan du läsa bouppteckningen via denna länk:
https://app.arkivdigital.se/volume/v147903?image=4310&page=425&register_collection=7
 
Om inte finns boken även på Riksarkivet, via denna länk:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0104110_00001#?c=&m=&s=&cv=&xywh=581%2C-14%2C5851%2C2755
 
Här vet jag dock inte vilken sida det är. På AD var det bild 431, så det är någonstans i närheten där på Riksarkivet.

2836
Tranemo / SV: Jonas Ericksson i Gjästarp
« skrivet: 2020-10-27, 19:27 »
Om man följer Jonas Nilsson bakåt genom mantalslängderna ser man att han dyker upp redan gift på Hillared 1757, den Karin Jonasdotter bör alltså ha varit född betydligt tidigare än 1744.

2837
Maja Lisa  ;)
Här är de i Svanslund, Lunda. Lite fler barn att kolla upp.

Lunda (D) AI:5 (1788-1798) Bild 76 / sid 67 (AID: v59891.b76.s67, NAD: SE/ULA/10865)

Edit: dessutom så är de inflyttade från Nicolai.
Maja Lisa  :-X De är inflyttade från Nicolai 1794, och deras Maja Lisa föddes i september det året. Kanske hon egentligen föddes i Nicolai, men döptes i Lunda? Drängar och pigor brukade flytta på hösten, eftersom de tog tjänst för ett "bonde-år" i taget. Kanske det var det samma för denna familj, och Maja Lisa föddes mitt i flytten?

2838
Tror vi har rätt kandidat nu. Föräldrarna verkar ju försvinna från Södertälje, men om man kan spåra dom och se när och var de dör så finns det förmodligen en bouppteckning att ha som facit. Man skulle också kunna kolla Maja Stinas barns dopvittnen, om hennes systrar är med där.

2839
Gjorde en slagning på Nycopia-skivan, som omfattar Nyköpings, Trosa och Gnesta kommunner och hittade nedanstående.

Här är de Maria Elisabet med fader J* , 1790-talet.

Maria Elisabet    17920108, S:t Nicolai
Maria Elisabet    17940625, Gryt
Maria Elisabet    17940905, Lunda
Maria Elisabet    17941116, Gåsinge
Maria Elisabet    17960205, Råby-Rönö
Maria Elisabet    17960808, Bärbo
Maria Elisabet    17980305, Björnlunda
Maria Elisabet    17980516, Gryt
Maria Elisabet    17980809, Trosa stadsförs
Kandidaten jag nämnde ovan skall vara född i Lunda 1795, så det är kanske hon du hittat som är född 17940905. Detta enligt Torshälla AI:8a sid 124. Fadern skall ha varit från Bälinge, så det finns en koppling.

Edit: Ja det är det. Lunda C:3 bild 62 på Arkiv Digital (v59921.b62)

2840
Men här har ni en kandidat att granska. Varvsarbetare Jan Persson och hustru Catharina Jansdotter bor i Södertälje, och hade dottern Maja Lisa, född 1795. I husförhörsboken som går till 1809 är dottern med, i boken som börjar 1810 är hon borta. 
 
Södertälje AI:7 sid 126
https://app.arkivdigital.se/volume/v91231?image=131
 
 
Södertälje AI:8 sid 118
https://app.arkivdigital.se/volume/v91232?image=1220

2841
Hej! Maja Lisa är också min ana, och jag vill bara påpeka att i alla källor jag har följt henne heter Maja Lisa, så som Jan skriver i ursprungsfrågan, och inte Maja Stina (även om det står Maja Stina i ämnet).
Bra påpekande, det missade jag. Då faller kandidaten jag fann.

2842
Hej!
Det är tre parallella serier av husförhörsböcker i Nyköpings S:t Nicolai. Arnö, och Stina Eriksdotter, finns här.

Nyköpings S:t Nicolai (före 1953 Nyköpings Västra) kyrkoarkiv, Husförhörslängder för S:t Nicolai församling, SE/ULA/11128/A I b/5 (1791-1800), bildid: C0005756_00154, sida 141
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0005756_00154
Bra! Och inte ser jag dottern hos henne, så förmodligen är hon bortlämnad. Så det är fortfarande en intressant kandidat, nu skall man bara försöka spåra henne hela vägen.

Däremot ser jag att hon har en oäkta son också, döpt till Johan. Det var ju ganska vanligt att oäkta söner döptes efter sina "hemliga" fäder, så det är också bra.

2843
Nja, hon står faktiskt inte som piga hos Olof Jönsson i Trumsta, hon står som "flicka", med andra ord fosterbarn. Antingen hade hennes föräldrar dött, eller så kunde de inte ta hand om henne. Och det finns en utflyttningsbok i Södertälje, i den finns bara en enda möjlig kandidat. Bland alla pigor finns det en flicka, Maria Christina Sellström. Det är svårt att tyda vart hon flyttar, med en del god vilja står det kanske "Bäll." Det är ingen riktigt bra kandidat, men det är den enda som finns. Är det inte hon så fördes hon aldrig in i utflyttningsboken, eller så var det inte Södertälje hon kom från. (Södertälje BI:1 bild 180 på Arkiv Digital)

Födelseåret 1795 är nog inte så exakt. I februari 1794 föddes det en Maria Christina i Nicolai församling (Nyköpings Sankt Nicolai CI:4 sid 179). Modern Stina Ersdotter var ogift, piga vid Arnö som var en herrgård i utkanterna av Nyköping. Det är en intressant kandidat för att en ogift piga kanske inte kunde ta hand om sitt barn, och lämnade bort det som fosterbarn. Det finns ju husförhörslängder för dessa åren, men jag vet inte hur man skall hitta Arnö däri. Men om man lyckas så borde det gå att se vad som hände med Stina Eriksdotters dotter, om det kan vara samma Maja Stina. Kanske kan man gå via dopvittnenas efternamn Nystrand och Nordblom på Arnö och hitta rätt i husförhörsböckerna.

2844
03) Brev m. m. - 1600-talet / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-10-25, 23:57 »
I första meningen nämns Daniel Blavier, med efternamnet stavat Blauer, men det står bara att han visade upp en räkning. Resten av texten verkar handla om ett ångrat frieri, som Blavier inte var inblandad i.


Upwiste Daniel Blauer sin rechningh för åhr 1657
 
Byrdige hög. man kiörkioherden M Anders och berättade ?? ?? Jönses son i Hersta, Per ? hade kränkt een ährligh meniskia Brita Göstafsdotter och sedan flydde han bort sin koos och eij wille stå henne till swars, då emedler tijdh begerer hans på sin sons wegner att Måns i Torslunda och Lenart Melchior wille gå till kiörkioherden och seija at han war sinnander at taga henne till äckta, men någon tijdh dher effter tager han ofb:ta Måns med sig till kyrkioherden och seger at han aldrigh hafwer bedet sin...

2845
Johannes Carlsson verkar ha fortsatt förbi Krokstad och hamnat i Halden istället. 1887 flyttar han därifrån till Göteborg, men året därpå till Fredrikstad i Norge.

Göteborgs Oscar Fredrik AI:22 sid 3154  (v34571.b141.s3154)

https://app.arkivdigital.se/volume/v34571?image=141&page=3154&register_collection=28

2846
Allmänt / SV: Namnet Gulo.
« skrivet: 2020-10-22, 00:32 »
Det finns ganska mycket om namnet Gölin skrivet förut, och en stor mängd varianter på namnet. Kanske inte just Gulo, men andra varianter som är ganska när. Kolla här:

https://forum.rotter.se/index.php?board=11663.0

2847
Blentarp / SV: Läshjälp med Mantal Mårten
« skrivet: 2020-10-22, 00:20 »
Mårten Mattisson, hust. dotter Bengta, fyra små barn ock g. änkan Elsa

Mårten Mårtensson skulle mycket väl kunna vara ett av de fyra små barnen 

2848
Var ligger platsen / SV: Torp
« skrivet: 2020-10-21, 17:36 »
Backa, skatteRusthåll står det, gården heter alltså Backa. Jag känner inte till trakten men enligt kartan ligger det ett Backa strax nord-nordöst om Tillberga, där skogen börjar. 

2849
03 - Hur hittar jag... / SV: Namnbyte på 1800-talet?
« skrivet: 2020-10-21, 15:47 »
Ja, det är ju att följa personen genom husförhörsböckerna men ett snabbare sätt att hitta rätt. Det är nästan fusk att göra så.

2850
03 - Hur hittar jag... / SV: Namnbyte på 1800-talet?
« skrivet: 2020-10-21, 15:34 »
Det finns åtminstone två sätt att reda ut saken. Antingen kan man leta upp föräldrarnas bouppteckning och kolla vad det står i den. Eller så kan man följa barnet hela vägen genom husförhörsböckerna och se om det är samma person.

2851
Afledne kyrkewekter: Jan Janssons fr: Bengtst: hust: Anna Jacobsd:
 
född 1723 fad: Jacob Ellartsson, mod: hust Marina wid Gretisåsan? Greksåsan? i Nora
 
Gift 1752 med torp: Jan Jansson i Bengtstorp, som dog 1781
 
? 7 barn 3 s. 4 dott. 1 s. 3 dott. lefva
 
Enfalldigt
 
Ålderdom

2852
Jag lyckas inte läsa hela texten, men de i den gruppen är liggande sjuka på Skeppsholmen i Stockholm

2853
Västermo / SV: Carl Erik Gustafsson
« skrivet: 2020-10-19, 20:04 »
Tror du inte det kan ha varit i Västermo socken han gifte sig? Både han och hustrun Augusta Larsdotter var därifrån, och de flyttar till Öja socken bara tre dagar efter vigseln. Men det verkar inte finnas någon vigselbok bevarad för det året i Västermo. Men du kan åtminstone se de båda nygifta i Öja AI:20a sidan 143.

2854
Venjan / SV: Dags igen! Venjan (W) C:2 (1692-1733)
« skrivet: 2020-10-19, 19:36 »
Den står inte Jonu, det är det gamla sättet att skriva e som ser ut som n. Det står Joen. Och det står nog inte Swår sjukdom, utan swår swulnad. På raden efter står det "den dragitz med hehla åhret". Det ser ut som det skulle saknas något ord, som om prästen glömt skriva något.

2855
Skada i benet efter fältskärs attest odug. Får afsked, anmäles til gratias, emedan han bewistat action, vac.

Jag är osäker på sista bokstaven i gratias/gratial men det är i alla fall någon form av pension.

2856
Flakeberg / SV: hjälp med att tyda skrift
« skrivet: 2020-10-19, 16:54 »
Har du sett vigselnotisen 14 oktober 1744? Sidan 7 i samma bok. Där är han änkeman och rustmästare på Göttorp västergård.

2857
Flakeberg / SV: hjälp med att tyda skrift
« skrivet: 2020-10-19, 16:43 »
Anders Blom, bonde i Giöttorp

2858
Det är ju bara att markera och kopiera ordet Ekshärad här i inläggen och klistra in i sökrutan på Riksarkivet om man vill söka på det och inte har svenskt Ä på sitt tangentbord.

2859
Tårfwerör, eller Torverör som det också kan stavas. På sista sidan i bouppteckningen skriver de Tårfrör. Hur som helst ligger det i Yllestads socken. 

2860
Af swårt fall förderfwat i högra benet at han ej kan förtienna lön ock nep: födan ej eller kan få åhrs tienst.

2861
Men oavsett så måste man skapa ett användarnamn på Riksarkivet för att kunna se på såpass nytt material. Det äldre från 1700-talet går ofta bra utan inloggning, men inte det som är från sent 1800 och tidigt 1900-tal

2862
Tvivlar på att det kan vara någon annan Kalmar än staden när det inte är specificerat. Men hon kan ju vara från någon av socknarna precis utanför staden.

Har du hittat vigselnotisen, och stod det något i den i såna fall? Om du inte har hittat den, vet när deras barn föddes?

2863
Fårö / SV: Efternamn?
« skrivet: 2020-10-18, 22:01 »
Ja, så läser jag det också. Och Pehr är en husbonde.

2864
Första frågetecknet, gudmodern hette Kirstena. Vid andra frågetecknen står inte Bergman, det står "...begge barnen woro Pär Pärsson..." Sista frågetecknet är Swen Jönsson, med namnet överstruket. Sedan hette Ohla Larsson egentligen Hansson. I övrigt ser det rätt ut  :)

2865
Skallsjö / SV: Torpet/gården Hagen
« skrivet: 2020-10-18, 20:52 »
Det var ett torp under gården Ryggebol skattegården. Slå upp sidan 16 i Skallsjö AI:14 så hittar du familjen där. Torpet kallas där "Dalahage", precis som på din ena bild.

2866
Herr Boys Kolare, tror jag

2867
Han bor ett kort tag på Håberg ja, men det mesta av uppväxten sker hos hans morbror, Erik Johan Håkansson Nordqvist med familj på Hohle i Ekshärad. Även en kortare period hos sina andra morbror Lars Håkansson Nordqvist på Kärne i Ransäters socken.

2868
Asker / SV: Erik Olsson 1767-68
« skrivet: 2020-10-16, 23:15 »
Ja, det låter mycket sannolikt, men tyvärr hittar jag ingen födelsenotis 17 augusti 1735 då han enligt husförhörsboken skulle vara född. Antingen har prästen glöm införa den, eller så är han född något annat datum.

Här är var han borde ha funnits:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0000240_00147#?c=&m=&s=&cv=146&xywh=-1018%2C636%2C5182%2C2479

2869
Asker / SV: Erik Olsson 1767-68
« skrivet: 2020-10-16, 20:52 »
Olof Simonsson var född 1735 och hans hustru Britta Andersdotter 1739, enligt husförhörsboken som jag länkar till här:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0001389_00093#?c=&m=&s=&cv=92&xywh=-808%2C-185%2C5266%2C2479

Det är inte så att gamle Olof Simonsson döpte sin son till Simon, efter sin far, och denne Simon Olofsson sedan döpte sin förstfödde son till Olof såsom seden var förr? Att den Olof Simonsson som var född 1660 inte är far till Erik Olsson, utan farfars far?  På vissa gårdar kan man se långa serier av dessa namn med var annat förnamn och efternamn, det kan hålla i sig i många generationer.

2870
Står det inte "Fiskiares hustru", med en annat H än på de andra ställen det står hustru på samma sida? Sedan ser jag att det finns en Oloff Mattsson Fiskiares längre ner på sidan, om det möjligen är hans hustru hon är. Hon skattar ju inte där hon står inskriven, men däremot skattar han för en kvinna.

2871
Frändefors / SV: Nils Högmodig & Annika Jonsdotter
« skrivet: 2020-10-16, 18:37 »
Kollar man husförhören verkar det vara fel Nils. Nössemark AI:2 sid 75, där har vi familjen, fast Nils har fått födelsedatumet ändrat till 6 maj 1790. Där står att han flyttar till Blomskog 1822. I förra husförhörsboken stod att han var enögd.

2872
Frändefors / SV: Nils Högmodig & Annika Jonsdotter
« skrivet: 2020-10-16, 17:54 »
Och ännu i livet när fadern dör 1829, enligt bouppteckning, men det står inget om var han bodde eller arbetade med. Fadern hade åtta barn med tre olika hustrur, Nils var från mellanhustrun som måste ha dött runt 1800-1805 då ett barn från sista hustrun hunnit bli 25 år. (Vedbo häradsrätt FIIa:19 sid 1195)

2873
Övriga släkter - S / SV: Stange
« skrivet: 2020-10-16, 11:27 »
Fel födelsedatum, hon är född 20 dec 1859. Född utanför äktenskapet, fader okänd. Barnet heter antagligen Eriksson eftersom hennes mor hette Eriksdotter, vilket är både logiskt och ologiskt på samma gång. Man kan alltså inte anta att hennes far hette Erik. Enligt husförhörsbok var detta Kerstins andra oäkta barn, och hon absolverades för lönskaläge 16/3 1860. Om jag förstår rätt var det vid denna tid inte olagligt med oäkta barn förrän det tredje, så det går nog inte att hitta något i domböckerna. Men detta borde ju inte vara mer än 3-4 generationer bort så DNA kanske kunde ge något.

2874
Venjan / SV: Venjan C:2 Bild 142 Sid 228
« skrivet: 2020-10-16, 01:19 »
Red. mans Buue Matz Matzsons sal. hust. Karin Ersdr. i Stutt pia mansocta i sedula siuk i 8 dagar af styng, dödde i sin mans frånwaro d. Febr: Aetas 50 åhr

Latinet stämmer säkert inte.

Styng är en stickande smärta, ofta lunginflammation.

2875
Köpings stadsförsamling (Köping) / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-10-16, 00:52 »
I ingressen står att änkan hette Catharina Lindberg, men hon har själv signerat Chattarina Broberg, så man får väl anta att det senare stämmer. Barnen var Lars Erich på femtonde året,
Anna Christina 20 år, Maria Elisabeth 17 år och Brita Catharina 10 år. De omyndiga representerades av en snickarmäster Joh. Nyberg, men det står inte vilken hans relation till den avlidne är.

Jo, familjen var välbeställd. Visserligen hade borgare ofta betydligt längre listor på grejer än bönder, men den här familjen hade ju även flera fastigheter.

2876
Du tänker på Maria som föddes 17 september? Ja, fadern hette Eric Andersson och bodde på Allmänningen. Att faddrarna är uppdelade är nog för att de vill ha männen för sig och kvinnorna för sig. Enstaka präster gjorde på det viset, de flesta började ju med att skriva namnet på gudmodern, sedan bönderna, sedan drängarna, sedan hustrurna och sist pigorna. Någon sorts ordning och reda, som kanske bottnar i status? Och att moderns namn saknas är alltid förtretligt för släktforskare, hon var ju ganska viktig vid barnafödslar. Men under den katolska tiden ansågs kvinnor orena de första veckorna efter förlossning och fick inte vara med på dopet. Den sedvänjan hade väl upphört på 1700-talet antar jag, eller var det fortfarande så? Jag vet att i Norge kunde man ännu från slutet av 1600-talet hitta notiser i kyrkböckerna för när kvinnan introducerades till kyrkan igen så där levde i alla fall sedvänjan kvar. Det skulle kanske på något vis förklara varför hennes namn inte stod med i dopnotisen kanske.

2877
Revinge / SV: Läshjälp Mantal 1770 Nils Holmström
« skrivet: 2020-10-15, 19:21 »
Han hette Christensson egentligen, det står i vigselnotisen 24 maj 1776. Hustrun hette Hanna Hermotsdotter.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0068759_00173#?c=&m=&s=&cv=172&xywh=363%2C-274%2C3598%2C1721

2878
Hammenhög / SV: Läshjälp med Agda Persdotter
« skrivet: 2020-10-15, 19:03 »
d= 12 April blef Pär Anders och hans hustru Kirstena Jep.d: Barn född och döptes d= 18 dito. Kaldet Agda

2879
Hammenhög / SV: Läshjälp med Agda Persdotter
« skrivet: 2020-10-15, 01:02 »
d= 4 April Blef Jöron Jöns och hans hustrus Sijne Matzdotters Barn född och döptes d- 6 Eiusdem kaldet Agda Pär Måns hölt barnet öfw. dopet, faddrarna war Jöns Jönsson Oluf Måns: Tor Jönsson och Pär Månsson

Det var väl moderns förnamn som var knepigt där, men Sine verkar vara en sydsvensk form av Signe.

2880
Alingsås / SV: Karin Stensdotter
« skrivet: 2020-10-15, 00:40 »
Anders Olufssons hustru Karin Stensdotter dör 19 nov 1794, och i dödsnotisen har prästen först skrivit makens namn som Anders Andersson, sedan struket över det och skrivit Olofsson. Kanske det varit fel ända sedan vigseln, 40 år tidigare? Hennes ålder vid döden passar med att hon skulle vara född 1732, och med det relativt ovanliga patronymikonet Stensdotter är det väl sannolikt samma kvinna i alla fall. I hennes bouppteckning står inget om att hon hade varit gift förut. Barnens namn nämns inte, bara att hon hade tvenne söner och en dotter.

Jag förmodar att du härstammar från ett av hennes barn. Vad står det i födelsenotisen, är faderns efternamn utskrivet? Vilken är orten?

2881
Revinge / SV: Läshjälp Mantal 1770 Nils Holmström
« skrivet: 2020-10-15, 00:22 »
Men Holmström var kanske ett soldatnamn? Om han blev antagen först 1774 så hette han nog inte så 1770.

2882
Revinge / SV: Läshjälp Mantal 1770 Nils Holmström
« skrivet: 2020-10-15, 00:20 »
Nummer 19 är Nils Dalström

2883
Har du födelsedatum på de vuxna, och ännu hellre dottern som föddes i Sverige? Då kan man enklare söka efter dom i "BiS, Befolkningen i Sverige 1840-1947". Men med bara namnen, samt födelsedatumet 18 maj 1880 för sonen Johan Erik, finns inget. Sedan finns det ju utflyttningslängd i Lyngen, och jag hittar inte familjen där mellan 1880-1887. Inte heller i inflyttningslängden i Pajala, som visserligen bara finns från 1882.  Hur vet du att de bott i Pajala?

2884
Stenbrohult / SV: Dödsruna i Stenbrohult
« skrivet: 2020-10-13, 23:05 »
gammal man Måns Olufsson i Borshult född i Hallaryd socken. Warit 2 gånger gift, Haft en god hälsa, warit sängliggande af wattsot och qwaf 5 åhr, en gudfruchtig stilla och tohlig man, dödde barnlöös och fattig Aetas 92 åhr

gamla änkian hustru Bothel Månsdotter i Borshult, född och upfödd ibm, warit gifft i 40 åhr med sahlig Jon Frostensson aoch aflat 7 barn, varit en flijtig hushållerska, som upfödt wähl sina barn, warit gudfruchtig och stält sig wähl. Änkia war hon 2 åhr och 1 månad. Siuklig några åhr af qwaf, sänglegat sedan 8 dagar för mickaelis, Aetas 68 åhr.

Sahlig man Jon Frostensson i Borshult född i Fälshult och Wijrestad sochn, upfödd i Stränghult i stor fattigdom, gift i Borshult med en änkia på piga Botel Månsdotter. Lefwat tillsammans 40 åhr, aflat 7 barn. Hållet ett vackert hus, warit en flijtig smed och hushållar, kyrkiowärd med stort beröm i 18 åhr. Haft ynnest af alle högre och lägre, serdenles af sine sielesörjare för dess gudzfruchtan och flijtiga kyrkiogång, warit siuk någet mehr än ett åhr, dock icke sänglegat mehr än 14 dagar. betientes med herrens heliga nattward twå dagar för sin död. Lämnat efter sig beröm. Aetas 62 åhr

2885
Petter och Per är ju i grunden samma namn så det kan vara antingen fadern eller han själv.

2886
Stenbrohult / SV: Dödsruna i Stenbrohult
« skrivet: 2020-10-13, 20:41 »
gammal man Oluf Andersson i Bölsås söregård föd i Ållekulla Loshults sokn. Gift 3 resor. 1: med då pigan Elin i från Marestorp i Loshult sokn, 2ne åhr. Aflade et barn med thenne hustrun, som strax döde. 2 med gudfruchtig hustru Elsa Jakobs dotter i Röshult vide a. 1730 thes Personalia. 3 med med h. Sissa Börgesdotter från Virkehult(?) med hwem han aflat 7 barn, 4 lefa 3 döde ? ? lefnad wil man icke stort nämna, mer än at han warit mycket flitig och arbetsam. Siuk 8 dagar af bröstfeber. Aetas 64 åhr.
 
gammal man Jon Germundsson i Warpeshult norrg. föd i Höö gift med p. Kierstin Bengtsdotter från Tångane faxag. 44 ågr, aflat med henne 5 barn, them han gifte alla från sig med ansen. bröllop, både 3 döttrar och 2ne söner, äldsta son blef död för 6 åhr sedan. The andre lefwa. Han war i början tämeligen fattig men på slutet wäl behållen. Bodde på Höö med sina bröder Jöns och Arfvid så länge som hustrun lefde, och ther brukade gård. Sedan flött till äldsta sonen i Warpeshult. Han har warit en mycket gudfruchtig man, i wäl öfwad i guds ord. Haft en god hälsa, utom nu på slutet ½ åhr af ålderdoms bräckelighet ? Aetas 86 åhr
 
Germund Jonsson i Warpashult norreg. föd i Höö, warit gift med h. Bengta Johansdotter ifrån ?hult 49 åhr, aflat med henne 3 barn, hwilka alla lefwa. Han har warit en förmögen och nog tilltagen man: gudf. flitig, upfödt sina barn wäl. Haft god hälsa: aldrig warit siuk för än 8 dagar för sin död. Atas 77 åhr.

2887
"Hammarbärget" har du också på sidan efter i mantalslängden, samma sida som Stensjö ladugård. Strax över mitten på sidan. Per bor där.

2888
Första länken håller jag med dig, där har du Mårten med hustru på Stensjö säteri. Men andra länken, där är det Stensjö qwarn och Swen med familj. Men om man bläddrar ett uppslag, ganska högt upp på höger sida där har du Stensjö Ladugård och där har du Mårten igen, nu med döttrarna Stina och Lena. Att det är samma familj bekräftas av att de fortfarande har 3/8 mantal, och Knut som kommer efter också har 3/8, precis som i andra boken. 

2889
Stenbrohult / SV: Dödsruna i Stenbrohult
« skrivet: 2020-10-13, 00:46 »
förre hm Benct Ollsson i Böllsnäs född 1743 den 14 Julii i Böllsnäs fadr. Olof Andersson. Modr h. Sissa Börjesd. Var hemma hos sine föräldrar utom ½ år han tjente hos sin mor till han var 34 år g. Då han inträdde ächtenskap med sin nu efterlåtne Enkan då pigan Kerstin Germundsdr. från Verpeshult norrg. Haft med henne 3 barn, hwaraf en dotter är död, och sonen och ene dottern lefver. ? all sin tid på samma ?, haft god hälsa tills för 3 år sedan då han blef af Stenpassion men varit mästadels uppe, till 3 veckor för sin död. Lät communicera sig, dödde torsdagen d. 4 april kl. 8 fm. 67 år, 8 månader, 3 veckor och 1 dag.

Handstilen var ju inget vidare så några ord kan vara fel och ett par vill jag inte ens chansa på.

2890
Marbäck / SV: Peter Andersson från Ulfveskog
« skrivet: 2020-10-12, 09:25 »
Prästen skrev nog fel ålder när han dog, tio år för lite. Han gifte sig inte när han var var 17, utan när han var 27. Samma med salpetersjudandet som Nils skrev om ovan, jag hittar honom där 1757 och då skulle han ha varit 16-17 år om han vore född 1740-41. Verkar helt orimligt.

2891
Bra tips, böckerna över Älvsborg var mycket intressanta för mig. Kände inte till dom från tidigare.

2892
Rötter / SV: Second marriage?
« skrivet: 2020-10-09, 21:15 »
Margareta Maria was born out of wedlock, her mother was not a widow when she married Hans Ersson in 1826 (v53524.b11.s8)

2893
Rönö / SV: Magnus Carlsson född : 1800-07-07 i Ed ?
« skrivet: 2020-10-07, 23:12 »
Familjen bodde bara på Rökärr 1796-1801, enligt mantalslängderna. Sonen Olof Peter föddes i någon annan socken 1795, och de får heller inte några mer barn i Västra Ed efter Magnus. Allting tyder på att de bara bodde i socknen de där fem åren. Frågan är var de flyttade, men då Magnus dök upp i Östergötland ligger det ju nära till hands att familjen flyttade åt det hållet, och kanske även kom därifrån. En ledtråd kan vara att Carl Olsson var skomakare.

2894
Degeberga / SV: Degeberga C1:2(1750-1844) bild 750
« skrivet: 2020-10-07, 00:13 »
d. 8 Maii döptes soldaten Jon Asps och dess hustru Kerstena Pehrs. i Degeberga dotter Hanna, född 7 ejusdem, hölts af hustru Hanna Olsdotter i Degeberga, witne woro Nils Bengtsson ibm

2895
Synes også det høres rart ut at Johannes i senere tid står oppført som Jan...
Det är helt normalt, Jan är en kortform av Johannes. Han kan också stå som Johan, Jon, Joen, John eller så vidare...

2896
Marbäck / SV: Peter Andersson från Ulfveskog
« skrivet: 2020-10-07, 00:02 »
Har du kollat upp den Petter Andersson som föddes på Ulfueskog 30 aug 1730? Marbäck C:1 sid 304

2897
Tengene / SV: hjälp
« skrivet: 2020-10-06, 14:12 »
Hästekullen ligger cirka 2,5km nordväst från där Hyringa kyrka låg. Drar man en linje mellan Hyringa kyrkoruin och Grästorp ligger Hästekullen en tredjedel av avståndet från Hyringa, två tredjedelar från Grästorp.

2898
Svennevad / SV: Hjälp med att tyda en mening i HF
« skrivet: 2020-10-06, 10:33 »
Jag tror det står "Landtvärn", alltså militären. Det stämmer ju även bra med årtalet 1808.

2899
Rönö / SV: Magnus Carlsson född : 1800-07-07 i Ed ?
« skrivet: 2020-10-05, 22:51 »
Men det föds ju faktiskt en Magnus Carlsson i Eds socken 7 juli 1800. Fast inte Östra Ed i Östergötland, utan Västra Ed i Kalmar län. (Västra Ed C:6 sid 17)

2900
Rönö / SV: Magnus Carlsson född : 1800-07-07 i Ed ?
« skrivet: 2020-10-05, 22:09 »
Vid vigseln tjänade båda på Dräg, och man hittar Magnus Carlsson där i husförhörsbok Gryt AI:8 sid 60. Där står samma datum som i denna tråds rubrik, men att han skulle komma från Rönö. 

2901
Södra Ving / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-10-05, 17:13 »
Den Elin måste ju fortfarande ha varit ung 1759, kanske runt 30. Jag tänker att hon säkert gifte om sig, så hon borde finnas i någon vigselbok 1760 eller åren därefter. Kan vara i någon av grannsocknarna också.

2902
Södra Ving / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-10-05, 15:33 »
Funderar på om det är den Elin Svensdotter som bodde på Kärret. Det var ett torp som hörde till Romsås Trädgården, så det kan ju ha blivit fel i dödboken. Det står i husförhörsboken (AI:1 sid 271)  att hon dog 1789 och inte 1787, men jag hittar ingen Elin Svensdotter som dog 1789. Denna Elin var ju gift med Gustaf Nilsson 2 dec 1775, och i vigselnotisen hette hennes far Sven Persson, precis som i dödnotisen. Men jag blir inte riktigt klok på om denna Elin var änka, det står ju "död" på Gustaf i husförhöret, men inget datum.

2903
Södra Ving / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-10-05, 00:36 »
Hustru från Hulegård, enka. Och sedan håll och styng då.

2904
Norrala / SV: Båtsmansrulla: död eller inte?
« skrivet: 2020-10-04, 09:47 »
Ja, det var mycket manfall. Orsaken är väl den som antyds i sista stycket, 1710 års farsot, det vill säga pesten.

Efter Specificerade Manskap af 1sta wäster norlands Compagniet äro uti innevarande åhr 1710, sedan uppfordringen förleden wåhras, och till Dato afgångne, som följer 
 
Hädan efter kan sig i detta måhlet innan åhrets slut tilldraga skall (foder i hämmat?) gifwas wijd handen. Datum Carlscrona d. 17 December Anno 1710
 
Specification å Efterskrefne manskap af 1sta wistra Norlands Compagnie ordinarie och fordublings båtsmän hwilcka sedan den förrige ingifne rullan af d: 15 December 1710 äro genom döden afgångne nemb:
 
Sådan affgångh på första westernorlands compagnie, är beklageligast förlupen, sedan den förra avvgånglestan öfwerskickades d. 17 Decemb: anno 1710. och som, gudh bättre, dhen swåra fahrsoten icke ännu uphörde, skall framdeles Rulla och specification upsändas, på den affgångh som här efter skickas Datum Carlscrona d 4 februari anno 1711

2905
Norrala / SV: Båtsmansrulla: död eller inte?
« skrivet: 2020-10-04, 00:47 »
Collegij var helt enkelt Amiralitetskollegium, ämbetsverket som styrde marinen. Och ja, avsked var säkert på grund av sjukdom, ålder eller annat, inte att de fick sparken. Just i denna epok tror jag knappt ens det var möjligt att få sparken, Karl XII behövde allt manskap han kunde få tag på.

Bokstaven före datum har jag alltid tolkat som d, alltså förkortning för den. Vet inte om det är rätt, men man ser det överallt i kyrkböcker och domböcker och andra böcker.

2906
Norrala / SV: Båtsmansrulla: död eller inte?
« skrivet: 2020-10-03, 23:53 »
På de båda tror jag det står "Collegij. afsk.", det vill säga avskedad.

Rubriken tror jag lyder: "Specification på 1sta wästre Norlands Compagniet och dhät manskap som till närwarande Dato är afgångne; nemb:"

2907
Gryt / SV: Vad heter föräldrarna?
« skrivet: 2020-10-03, 21:34 »
Nej, men om en änka fött ett barn mer än nio månader efter maken dog så hade nog hennes namn kommit med. Men så är inte fallet här, Karin var enbart med för att hon döpte barnet.

2908
Gryt / SV: Vad heter föräldrarna?
« skrivet: 2020-10-03, 19:51 »
Ja, man kanske inte skall tolka det som att Karin även födde barnet. Det är en lite dum formulering, det var nog Jöns hustru som fick barnet, Karin döpte det bara.

2909
Gryt / SV: Vad heter föräldrarna?
« skrivet: 2020-10-03, 18:22 »
Modern var änkan Karin i Hosum, fadern var Jöns Jonsson, i Lervik tror jag? 

2910
Bollebygd / SV: Tre äktenskap i Älgviken 1791
« skrivet: 2020-10-03, 16:47 »
Står det inte Lur socken? Det är i norra Bohuslän i såna fall, en bra bit bort.

2911
Vesene / SV: Vesene för 1709
« skrivet: 2020-10-02, 22:57 »
Jacob är ett ovanligt namn och Vesene är en liten socken. Om Måns Jacobsson föddes där 1704 finns det egentligen bara en kandidat till fader, nämligen Jacob Larsson i Eriksgården. Det är ju samma gård som i bouppteckningen som länkades till ovan, så om din Måns Jacobsson är just den som dog vårfrudagen 1756 (och hittades först två veckor senare), så är är det väl goda odds för att han tagit över gården efter sina föräldrar. 

2912
Svenska krig 1521-1814 / SV: Hattarnas krig
« skrivet: 2020-10-02, 13:43 »
Här är första noteringen, 1735. "Vacant wid sista Generalmönstring d. 4 September 1730. Roten Instält Olof Peersson Holm." 1735 var han 28 år, hade fem års tjänstgöring bakom sig och var född i Östergötland och gift. Betyget vid mönstringen blev "god och gillas".

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0028216_00274#?c=&m=&s=&cv=273&xywh=-62%2C1800%2C4796%2C2295
 
1729 stod det inget av intresse, 1740 lägger de till att han är "commenderad", men inte vart. Men det är väl förmodligen Finland då.
 
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0028217_00233#?c=&m=&s=&cv=232&xywh=-405%2C1944%2C5639%2C2698

2913
Svenska krig 1521-1814 / SV: Hattarnas krig
« skrivet: 2020-10-02, 13:34 »
132 Grytebäck, Olof Pärsson Holm, död i Finland den 14 november 1741, den 8 april 1742 Roten instält Olof Nilsson, men död i Finland den 8 aug. 1742.

2914
Svenska krig 1521-1814 / SV: Hattarnas krig
« skrivet: 2020-10-02, 00:43 »
Nej, det är nog en annan soldat med samma namn. Prova att söka på Holm Olof i rutan "soldatens namn" och skriv in Tjällmo i rutan för socken, så kommer det upp en annan. Född cirka 1707 och död 1741. Med uppgifterna där skall man kunna hitta honom i Generalmönsterrullorna. Första Livgrenadjärregementet, Vreta Klosters Kompani, torp nummer 132. Problemet är bara att på den tiden hette regementet "Östgöta Regemente till fot" och kompaniet hette "Västanstång". Men nu har jag letat upp notisen där han dör i alla fall:


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0028218_00506#?c=&m=&s=&cv=505&xywh=-580%2C2079%2C4269%2C2043

2915
Utsäde is seed used for sowing next year, I don't know why that is mentioned in a tax record. Maybe they payed less tax if they couldn't store seed so they had to buy it next year

2916
You reading is correct. The last column seems to say "inhyses och löst folck", people renting their home or it might be paid by the welfare system.

2917
Svenska krig 1521-1814 / SV: Hattarnas krig
« skrivet: 2020-10-01, 20:03 »
Börja med att försöka leta rätt på din anfader här:

http://soldat.elektronikhuset.it/search.sv.aspx

Sedan får du slå upp honom i generalmönsterrullorna och se om det finns några kommentarer där.

2918
Upphärad / SV: Sven Bengtsson Käcker
« skrivet: 2020-10-01, 19:30 »
Bjärke häradsrätt FIIa:2 sid 1249
https://app.arkivdigital.se/volume/v143519?image=647&page=1249&register_collection=7

Nu hittade jag en intressant bouppteckning, den efter Sven Bengtsson Käckers far, Bengt Svensson på Andersabo. När han dog vet jag inte, men bouppteckningen gjordes i mars 1764. Däri får man veta att änkan hette Britta Svensdotter och de hade barnen Sven, Oluf, Anders, Elias och Britta. Sven var gift, de övriga omyndiga. Och som förmyndare till de omyndiga valdes deras farbror Sven Svensson i Erska.

Denne Sven Svensson på Erska Håkansgården tycks ha haft en son, som också hette Sven Svensson. Han gifte sig med Catharina Eriksdotter, från Erska Larsgården, dotter till den Erik som jag tror är far till Sven Bengtsson Käckers hustru Annika. Det vore alltså två kusiner Sven och Sven som gifte sig med två systrar.


2919
Någon moder anges inte, det du ser är namnen på dopvittnena. Boplatsen är Heden, efteråt tror jag det står "torpare til tienst"

2920
Upphärad / SV: Sven Bengtsson Käcker
« skrivet: 2020-09-30, 21:30 »
På DIS anger samma person att vigseln skedde 27 mars 1758 i Erska, som finns i boken Stora Mellby C:3 sidan 287. Detta är ju bara två månader före första barnet kommer, men det kan ändå stämma att det är rätt vigsel. Han skall vara från Andersabo, hon skall vara från Erska Larsgård, "ther the boendes äro". Skall man tolka det som att båda bodde på Larsgården, medan Sven var från Andersabo från början?

Slår man sedan upp mantalslängden 1759 sid 79 (v224359.b470.s79) och Torp frälsegård, så finns det en Sven Bengtsson där. "fr. Erska Larsgård, hustrun fr. Scaraborgs län". Så att leta efter henne i Värmland är nog inte rätt.

Följer man mantalslängderna så ser man att Sven Bengtsson faktiskt var från Andersabo, men han var inte född där. Familjen flyttade in någon gång mellan 1744 och 1750 när det inte finns några mantalslängder bevarade. Hans far heter i alla fall Bengt Svensson.

Men jag undrar vem Erik Bengtsson egentligen är, han som Sven är dräng hos när han gifter sig. Det står "son gift till Torp frelsegården". Sven var uppenbarligen inte son i huset, så det står fel. Men är han bror till Erik Bengtsson, eller är det Annika som är dotter till honom? Annika är ju bara 18 år när hon gifter sig. Det känns nästan som om hennes familj flyttat in från Skaraborg, tagit Sven som dräng och sedan har han gjort dottern gravid och gift sig med henne. Så det kan löna sig att kolla upp vem Erik Bengtsson på Larsgården egentligen är.

2921
Leksand / SV: Tyda skriften
« skrivet: 2020-09-30, 17:36 »
Om han dog 1703 utan att vara med i dödboken där hemma, så är risken stor att han ligger i någon massgrav i Polen. Men det vore förstås kul att hitta något skrivet om det. Du kan även gå igenom domböckerna för åren runt 1703, och se om det står något där.

2922
17) Norska / SV: Alstadshaug födelsebok, Nord Tröndelag
« skrivet: 2020-09-30, 17:30 »
Kalle och Jörgen!


Stort Tack för hjälpen!


Ny fråga:
Är Hallandval resp Schjaastad orter i Norge eller familjenamn?


M v h
Per
I Sverige hittade vi på naturnamn, som Lindgren och Bergrot, i Norge tog dom gårdsnamnet till efternamn. Det är alltså gården där de bor, eller om de flyttar till en större stad så är det gården där de växte upp. Flyttade de mellan olika gårdar på 1800-talet så bytte de också efternamn.

Schjaastad är för övrigt dansk stavning, gården kanske idag heter Skjåstad.

2923
Torp / SV: Jon Eriksson & Marta Andersdotter
« skrivet: 2020-09-30, 16:16 »
Det finns ju en del husförhörsböcker bevarade, man skulle kunna ögna igenom dom efter lämpliga kandidater. Har man tur finns det sedan bouppteckning efter den misstänktes föräldrar, där man kan få det bekräftat.

2924
Leksand / SV: Tyda skriften
« skrivet: 2020-09-30, 16:12 »
Det kan vara så illa att rullorna inte finns kvar. De var med ute i kriget, och inför Karl XII nederlag och kapitulation vid Perevolotjna 1709 brände man upp all dokumentation. Karl XII lyckades undkomma ner till Turkiet, men det mesta av armén antingen stupade eller togs till fånga och försvann i Ryssland.

2925
Indal / SV: Läshjälp, tack:
« skrivet: 2020-09-30, 15:58 »
Jag ser inga som döptes 3 nov, menar du dopet som var 23 nov? Tvåan är ju lite konstigt skriven. Där var det iallafall Karin, Anders Jons. dotter i Åse.

2926
Indal / SV: Läshjälp, tack:
« skrivet: 2020-09-30, 10:57 »
Den 2 Julij 1690 döptes twillingar Peder Pederssons i Sunnanå, den förste kallades Brijtha. Fadrar: 1 Erich Olsson i Skiälsta 2 Lars Erichsson o Giälsta 3 h. Segrid Mathsdotter. 4 h. Brijta, Lars Erssons i Giälsta. Den andra kallades Segrid. Faddrarna: 1 Maths Josefsson Sunnanå 2 Olof Månsson min dräng. 4 h. Sara Åkesdotter. 5 J. Giertrud Jonsdotter från Kårsta

2927
Läshjälp / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-09-30, 10:43 »
Hon skall förresten dö 9 feb 1903 i Borås

2928
Läshjälp / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-09-30, 10:41 »
Har lyckats spåra beata tills 1892 i Borås men kan inte hitta vart hon flyttade står något nummer men hittar ej.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0043156_00012#?c=&m=&s=&cv=11&xywh=367%2C1036%2C1223%2C2004
NB betyder nya boken, hon har alltså flyttats över till nästa bok när det var dags. Så hon finns på sid 6 i Borås AIIa:1

2929
Leksand / SV: Tyda skriften
« skrivet: 2020-09-30, 09:55 »
Det där är en lista på de rotebönder som tillsammans fick betala hans lön och uppehälle, bland annat hustru Karin, Anders Jönssons änka

Soldatnamnet Klubba gick ju i arv mellan rotens soldater, kanske hette förra soldaten också Oluf Andersson? Eller också ljög han om sin ålder och sa att han var äldre än 15 när han antogs. Det är känt att vissa soldater gjorde så, men jag har aldrig själv stött på någon.

2930
Leksand / SV: Tyda skriften
« skrivet: 2020-09-29, 23:47 »
Och för att hitta honom i GMR, så tryck på Registersökning på Arkiv Digital, välj innehållsförteckning generalmönsterrullor. Skriv in Dalregementet i sökrutan för Regemente. Din soldat var aktiv ungefär 1684-1700 så skriv in de årtalen plus några till åt båda håll. I listan över träffar kan du leta upp de med Majorens kompani. Bläddra fram några sidor till du kommer till soldaten med nummer 53, som var Mon rotes nummer. Där skall Klubba vara.

Till exempel:

https://app.arkivdigital.se/volume/v372914?image=6080&page=589

2931
Leksand / SV: Tyda skriften
« skrivet: 2020-09-29, 23:40 »
4e Oluf Andersson Klubba
sold. af H. Majorens Comp.
Karin Ersdotter i Torbe..
H. majorens sedel
Caut. corp. Hans Erich Ande...
i Torberg
De två sista raderna är svårtydda, kan det ha att göra med prästens betalning? Det kanske börjar så här:

Klubba gifv. mig 2 öre af 2 ?


2932
17) Norska / SV: Alstadshaug födelsebok, Nord Tröndelag
« skrivet: 2020-09-29, 23:06 »
Cicilie Eriksdatter Hallanval och Lasse Pedersen Schjaastad, jag ser inte vad för titel Lasse hade.

2933
Grangärde / SV: Grangärde AI:3 sid 261
« skrivet: 2020-09-29, 20:16 »
Han har fått avsked till Nyland, om det är vad det står. Begynnelsebokstaven är ju lite svår att urskilja. När jag tänker på Nyland tänker jag på Finland, om det inte finns något annat Nyland på närmare håll har han kanske flyttat dit. Och att få avsked och flytta till Nyland, då tänker man kanske på militärer. Var han soldat i Grangärde innan han flyttade?

2934
Lövestad / SV: läshjälp födelse Mattias Olsson 1716
« skrivet: 2020-09-29, 11:39 »
Dom 20 post Trinit blefvo Ola Trulssons ock hustru Kirstena Andersdotters tvillingebarn begge söner döpte, den förre kallat Truls den senare Matthis.

2935
Smedstorp / SV: Läshjälp födelsenotis Kerstin Nilsdotter
« skrivet: 2020-09-29, 10:17 »
Det är en Kirstina Nilsdotter i alla fall, föräldrar Nils Mårtensson och Ellna Mårtensdotter i Gårdlösa

2936
Läshjälp / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-09-29, 00:49 »
Beata flyttar till Eskilstuna, Nyköpings län = Södermanland
är Eskilstuna en son där som Stockholm och Göteborg där det egentligen inte finns något arkiv utan bara till alla regionerna av städerna? hittade inte Eskilstuna i riksarkivet
Ja, fast inte fullt så illa. Kloster och Fors är de två delarna.

2937
Läshjälp / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-09-29, 00:01 »
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0050565_00103#?c=&m=&s=&cv=102&xywh=3956%2C585%2C1763%2C3116

Vad står det att Bernt dog av? Tycket det står funnen död vid...
Funnen död å allmänna landsvägen mellan Slättäng och Målåsen under en kullvältad Kol-Ryss. Fick vanlig begrafvning enl. Häradsrättens Utslag

2938
Bollebygd / SV: Tre äktenskap i Älgviken 1791
« skrivet: 2020-09-28, 21:48 »
I Elgviken bodde Peter Svensson och i Bollebygd AI:2 hittar jag att Peter Svensson född 1766 det svårlästa därefter tolkar jag "if reflan ... socken"
Sedan i Härryda socken hittade jag Reflås vidare födelseboken Härryda C:2 27/35 1765 feb 4 Peter  i Räfles son till Sven Persson   och Ingrid Hansdotter.29 okt 1762 fick de dottern Kirstin!!! i Räflås
Den Peter dog 8 månader gammal av kikhosta, 21 okt 1765, Härryda C:2 sid 37.

Det är nog som Margareta skriver ovan att de tre barnen från Äleviken som gifte sig samma år var syskon, och deras föräldrar var Sven Olofsson och Kerstin Pärsdotter. De flyttade in i socknen 1782, oklart varifrån. De hade en flyttsedel med sig, men det står inte varifrån de kom. (Bollebygd HII:1 bild 310 på AD) Men det är signerat Andr. Bredberg, som tycks ha verkat i Alingsås, som även har annexen Hemsjö och Ödenäs och kanske någon till. Så Carl Svensson kan vara från Kullings härad.

Enligt flyttboken Alingsås landsförsamling C:1 sid 93 flyttar familjen till Bollebygd från Olsered västergård. Flyttboken täcker hela pastoratet och Olsered är förmodligen Olofsered i Ödenäs socken.

Och där har du Karls födelse, 26 dec 1760, i Ödenäs (C:3 bild 12 på AD)

2939
Torp / SV: Jon Eriksson & Marta Andersdotter
« skrivet: 2020-09-27, 14:02 »
Marta ska ju komma från Dal, om man ska tro Lane-Ryrs hfl. Och hon står som hustru i inflyttningslängden den 15/1 1795.

Förutom Torps socken i Valbo härad gränsar Lane-Ryr också till Frändefors socken i Sundals härad. I sistnämnda socken är det en lucka i vigselboken 1782-1802. Det kanske var där de gifte sig?
De andra socknarna i pastoratet saknar också vigselbok, om jag minns rätt två dagar efteråt, och Sundals-Ryr saknar dessutom födelsebok före 1779. Men det kanske står något i mantalslängderna om man har tur.

2940
Gunnarskog / SV: Anders Torsson & Kjerstin Olsdotter
« skrivet: 2020-09-25, 23:26 »
Kjerstin föds ju utanför äktenskapet, och hennes mor lämnar bort henne som fosterbarn. Hon finns på Grötvål från omkring 1805, vet ej var hon var före det. Man kan nog bli tvungen att leta igenom hela husförhörsboken efter både hennes och hennes föräldrar, som båda var tjänstefolk på Tollersrud. Men Kerstin finns i alla fall i AI:4 sid 88, AI:5 sid 116, AI:6 sid 96 och 99 och AI7 sid 88. Sedan gifter hon sig 15 juni 1817, Gunnarskog C:6 sid 40.

Det är samma med Elof Jonsson, han föddes också utanför äktenskapet. Det står inte i födelsenotisen, men man ser i AI:2 sid 216 att det står "o.ä." framför hans namn. Och moderns titel ändras till "hust" när hon gifter sig. Det fanns en Jon Jonsson på Tobol i AI:1 sid 110 men han var ju 80 år så jag vet inte om han är så sannolik som fader.

Det kanske går att hitta något i domböckerna för år 1790, åtminstone tidigare fick ju föräldrar som fick barn utanför äktenskapet betala en liten bot.

2941
At this time, the sponsors had no real responsibility any more, they were just friends of the family that attended the baptism. Often brother or sister to one of the parents, or neigbours or just friends.

2942
Torp / SV: Jon Eriksson & Marta Andersdotter
« skrivet: 2020-09-25, 17:16 »
Nu hittade jag det sista barnet, det som dök upp först i mantalslängderna, Britta. Hon föddes först, i Tägneby i Torps socken. Jon Eriksson från torpet Friskekullen under Prästgården och Anna Olsdotter på Åmule gifte sig 25 maj 1768. (Torp C:2 sid 310) Jon Eriksson var för övrigt skräddare när de första barnen föddes.

Det är mycket som tyder på att detta är rätt Jon Eriksson.

2943
Torp / SV: Jon Eriksson & Marta Andersdotter
« skrivet: 2020-09-25, 16:19 »
Det verkar som Jon Eriksson varit gift förut, och redan hade barn hos sig där han bodde på Kvarnängen i Lane-Ryr. 1795 gifter han sig med Marta Andersdotter någonstans, förmodligen hennes hemsocken. Sedan ser man henne i inflyttningsboken Uddevalla B:1 sid 55, nummer 530. De flesta på sidan har orten utskriven, men inte Marta.

Jon Eriksson dyker upp i 1785 års mantalslängd på Qwarnängen, inflyttad från Elfsborgs län. Då hade han sin hustru med, men hennes streck hade försvunnit 1787, hon bör alltså ha dött 1786 ungefär. Sedan dyker istället flera barn upp i mantalslängderna, först Britta, sedan Elin, Erik och Maria, kanske någon till. En Jon Eriksson som får barn med de flesta av de namnen är den som finns på Ängkas i Torps socken, och verkar försvinna därifrån efter 1783. Hans hustru hette Anna Olofsdotter.

2944
Även i Ulricehamn AI:4 sidan 144

2945
Han finns några år senare, i husförhörsboken Ulricehamn AI:5, på både sid 83 och 367

2946
Kågeröd / SV: Jöns döpt 1724-05-03
« skrivet: 2020-09-24, 20:13 »
Ja, fadern hette Nils Jäpsson/Jeppsson. Orten ser ut som Beesige, Bessige

2947
Han kommer från Gällstad och skall bo hos J. Jansson tror jag

2948
Ås / SV: Ås
« skrivet: 2020-09-24, 10:37 »
Ja, det är ju bara att skriva Ås i sökrutan på "Arkivsökning", precis som vanligt, och sedan bläddra ner i listan till man hittar det.

2949
Kimstad / SV: Kimstad (E) CI:3 (1718-1759) Bild: 237 Sida: 467
« skrivet: 2020-09-24, 09:30 »
Skuttorp, ser det ut som

2950
Ås / SV: Ås
« skrivet: 2020-09-24, 09:27 »
Det är ju lite knepigt att leta igenom allt som kommer upp när man skriver in Ås, men du kan gå via denna länk istället:

https://app.arkivdigital.se/volume/v94016a?image=1380

2951
Stötte på bokhållaren Anders Eriksson Pihl i släktforskningen ikväll, och när jag googlade på honom hittade jag din hemsida. Jag ser att det är hans bror du härstammar från så jag vet inte hur intressant det är, men du verkar ju ha samlat ganska mycket annat om honom. Du har inte hustruns namn, och det har inte jag heller, annat än att hon måste hetat Joensdotter. Det finns en arvstvist i en dombok i januari 1690, Anders Erikssons Pihls hustru är ett av barnen och jag härstammar från ett eller två av de andra. Alla vill ha gården, men varken Pihls hustru eller mina anmödrar fick den, det gjorde deras bror.

Göta Hovrätt - Advokatfiskalen Älvsborgs län (P) EVIIAAAB:82 (1688-1690) Bild 3660 (AID: v190244.b3660) https://app.arkivdigital.se/volume/v190244?image=3660

Damen som har dött var Ingierd Olufsdotter, död 22 aug 1689 på Holmen (Bollebygd C:1 sid 35). Maken hette ju enligt arvstvisten Joen, och det fanns två på Holmen. Det verkar dock vara Torkelsson det handlar om, han försvann från mantalen 1675 och 1680 står Ingerd som änka i andra domboksnotiser så han dog någon gång däremellan.

2952
Nej, det där är Hok eller här stavat Hoock, som är ett annat säteri i trakten. Kallas Hooks herrgård numera. Det står "Brukas af adel, med d: Hans, p: Karin". Adeln slapp väl betala skatt antar jag, så de är inte med, bara drängen och pigan.

2953
Stort tack för hjälpen Kalle! Vänligt!

Hans Svan fru var adel (Britta Christina Stålhammar) så det är nog rätt, men vad kan det menas med att ” och utg.som warit hos sin fader först ett åhr, begifvet sig til Stockholm stad man i tienst”?
Det skall ju vara uppdelat på tre, som i mitt inlägg. Första biten, utg. är förkortning för utgammal, hon var för gammal för att kunna jobba och betala skatt. Mellandelen gäller den ena sonen och är inte mycket att förklara. Sista biten, man i tienst, betyder att mannen i huset jobbar för någon istället för att driva sitt eget jordbruk.

Mer frågor att tyda… På denna mantalslängd så står något högt upp på höger sida som jag tolkar som; ”1/2 …svårläst… factoris…något. Vad står där? Jönköpings läns landskontor (F) EIc:17 (1710) Bild 14550 / sid 1788 (AID: v400809.b14550.s1788, NAD: SE/VALA/01971)

Är det Horshaga eller står Horshaga en bit ned på samma sida? Tolkar som något om ”Roten Vakant”?!
Jag tror gården är Eekesåhs, Ekås, eller något liknande. Inte Horshaga i alla fall, jag ser inte till gården på hela sidan. Han som bor på Ekås är "factoris smeden Gunnar och hustru", och en del mera folk.

På nästa sida; Jönköpings läns landskontor (F) EIc:17 (1710) Bild 14560 / sid 1789 (AID: v400809.b14560.s1789, NAD: SE/VALA/01971) överst dyker vad jag gissar Horshaga upp med något om en Corpral. Vad står där?

Enligt Generalmönsterrullan och Ryttartorpslängden så är det på Majorens Kompani #43 Horshaga, en ryttare Per Andersson från 17040606 utan slut, sedan registreras en Hans Svan 170900.

Hela Smålands Kavalleri blev nedgjort i Poltava och sattes upp på nytt 1709 på hösten, så detta måste vara det skiftet. 1710 på dessa listor bör Hans Svan vara ryttare. Han deltager nämligen enligt Generalmönsterrullan i slaget vid Helsingborg i februari 1710 där han får hästen slagen. Jönköpings läns landskontor (F) EIc:17 (1710) Bild 14550 / sid 1788 (AID: v400809.b14550.s1788, NAD: SE/VALA/01971)

Tacksam för hjälp! Så svårt tyda tycker jag.

Mvh/Krister
Där är Horshaga, dessa bor där:
Nils och hust: pig: kerstin
Corporal Hans och hust:
d: Joen
Arfwed och hust:
p: Marija (?) p: Hans och hust:

2954
Björketorp / SV: Ingegerd Nilsdotter - född var?
« skrivet: 2020-09-22, 13:46 »
Och inte finns det någon Nils i mantalslängderna över Ödenäs åren runt 1710 heller. 1714 flyttar en soldat Nils Andersson in på Mellomgården, och han var redan gift. Det skulle kunna vara Ingegerds fader, om hon var född någon annanstans. Om hon var fyra år när hon flyttade till Ödenäs kommer ju alla ha glömt var hon egentligen föddes när hon blir vuxen. Men Nils Andersson med familj flyttar till Mark 1732, det står inte mer specificerat än så. Då var han redan avskedad och sjuklig. Kanske var han från Marks härad redan innan han flyttade till Ödenäs, han tycks inte ha varit soldat för den rote där han bodde. I såna fall skulle Ingegärd vara född någonstans i det ganska stora Marks härad. Om det nu verkligen står Önnes socken, det är Ödenäs som menas och det är rätt Nils...

2955
Björketorp / SV: Ingegerd Nilsdotter - född var?
« skrivet: 2020-09-22, 13:12 »
I Björketorp AI:1   1764-65 Gunna s.14
står en anteckning efter Ingierds namn – som jag tokar som: 
född i annan församling ?
Önnäs ser det ut som, alltså Ödenäs socken i Kullings härad. Grannsocken till Björketorp norrut, uppe vid Alingsås.

2956
d. 4 Junii f.m. föddes ett gossebarn af Grimstofta döpt d. 5 junii nom: Mårten. Pat: Jöns Nilsson mat: Elna? Pehrsdotter 

Detta barn kommer alltså heta Jönsson och inte Nilsson

2957
Kungsåra / SV: Bouppteckning för Catharina Silfvernagel
« skrivet: 2020-09-22, 09:07 »
Arkiv Digital, på vilket sätt är det bättre än Riksarkivet?
Bättre bildkvalitet, men i just detta exempel spelar det inte så stor roll eftersom även Riksarkivets bild är ok

2958
Hi all

Could anyone help read the birthplace of Sara Nilsdotter here:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0060568_00150
UPDATE: I guess it must be Gotheryd/Göteryd

I'm also struggling to figure out the location for Lene Monsen in Kragero: the 1875 Census says Counting Circuit 013 / 0010 Hovedbyen Farm 148 or 149. I assume Hovedbyen means city centre, so is it possible to deduce a location/street address?

Thanks for any help.

Regards - Nigel
Yes, should be Göteryd.

Lene Christine was daughter to shipper Bendik Zvang or Swang, I don't know if it's possible to find out what street he lived at, but Kragerö probably wasn't that big in 1833. Can't have been too many streets there.

2959
Östra Ryd / SV: Läshjälp
« skrivet: 2020-09-22, 00:52 »
Jag orkar tyvärr inte transkribera hela, men det viktiga är:

Han som har dött 23 februari är Anders Pehrsson på frälsehemmanet Långsrum och änkan heter Karin Larsdotter. De har fyra söner, varav tvenne ännu är omyndiga. Drängen Lars Andersson, Lif-grenadiären Peter Kihl, som var närvarande, samt de två omyndiga Anders 19 år och Jonas 16 år. De företräddes av den dödes broder Sven Pehrsson i Brunsås i Örtomta socken.


2960
d. 14 jan. som var dom. 2 Epiphan. Blef sönder Nils Anders barn och son i Lilla Jorbärga döpt och blef kallad Per, Hustrun som bar det var Per Anders hustru i Walbyn söster med barnets moder

Hoppas det står Nils, det är ett väldigt konstigt N men jag kan inte se vad det skulle vara annars

2961
Kungsåra / SV: Bouppteckning för Catharina Silfvernagel
« skrivet: 2020-09-22, 00:28 »
Här är första sidan, som är var alla intressanta familjemedlemmar står:

Bouptecning hållen och wärderad efter afledne Rusthållare änckan i Lifstiden ärliga hustru Cathrina Sillfwernagel, uti Bjuggsta, hwars dödsfall timade d. 27 november 1794. och lämnade efter sig 2nne söner, 3nne döttrar, nemb: sonen Jan Ersson och sonen Eric Ersson, bägge myndige, samt döttrarne, nu gifta Cathrina, med Pehr Ericsson i Furby, Badelunda socken, och en äncka Beata äfwen myndig. ennu en wid namn Stina omyndig och 53 år gammal som och äfwen afledne sonens Pehr Erssons äncka med dess barn, beräknade omyndige, ägendommen upgafs af sonen Jan Ersson, i närwaro af dess broder Eric Ersson, som bewakade de omyndigas rätt och goda mäns som följer nemb:

Det är bra om du skriver vilken bok och vilken sida det är på nästa gång, så man kan slå upp det i Arkiv Digital och förstora som man vill och få det i färg.

2962
Sövde / SV: Läshjälp med födelse Nils Mårtensson 1751
« skrivet: 2020-09-22, 00:10 »
Det var inte enkelt, väldigt suddig skrift. Vittnena var lite av en chansning, men familjen var hyfsat tydlig.

Nils, Mårtens Nils och Margreta Hansdotters son i Pynarp, född d. 15 jan, döpt sönd: i ?mässa. Test: Ingwar Nilsson, Jeppa Andersson i Målaretorpet, och ?? uti Pastorp

2963
Sövde / SV: läshjälp födelse notis Sissa Larsdotter 1752
« skrivet: 2020-09-22, 00:01 »
Stämde länken? Den vill att jag skall logga in, vilket jag inte kan, och det brukar aldrig vara något problem när det handlar om 1700-talet. Men jag har letat upp den födelsenotis jag tror det är, och där står det såhär: 

Sissa, Lars Åkas och Elna Hans dotters dotter i Frihult, född d. 26 febr: döpt 4 sönd. i fastan. Susc: Anna från Hackane? Test: Truls Hansson, Truls Månsson, Swen Pärsson, Pär Nilsson, och Truls åkasson i B...?

Orterna på dopvittnena klarar jag inte riktigt tyda, det får nog någon med lokalkännedom göra.

2964
Stensjö Ladugård - Possideras af herr Kammarherren stedt
Kuick och
dräng Jaen, pigor Ulrica, Caisa
Petter och h.
torp - Zachris och h.

Stensjö Ladugård - Possid. af herr Kammarherren Stedt, på Wijresiö
Mårten, dt. Stina
son Petter, dot Lena
torp - Knut och hustrun

Stensjö sätterije - posid: af herr kammarherren Stedt
Mårten
dot Stina
Knut ogift
piga Anna
torp - Jan och h.

2965
Ja, han har ett halvt mantal Horshaga, tillsammans med sina söner och en ryttare. Hors betyder nog i detta avseende häst, som i engelskan, vi hade tydligen också det ordet förr.

Det står ungefär detta till vänster:
Avskedade Ryttare Corporalen Swan och h.
Son Anders
Dito Erick
Swen
Rytt. Gabriel och hust.
Gabriel ogift
gåssen Ingemar
Hans ogift
Petter
 
Och detta på högersidan:
 
Hust. adel(?) och utg.
som warit hos sin fader först ett åhr, begifvet sig til Stockholm stad
man i tienst

2966
Bollebygd / SV: Bollebygd C:1(1682-1740) p.96 1702-07-20
« skrivet: 2020-09-21, 19:42 »
Sitter och läser gamla domböcker, och hittade bevis för teorin om Kappered. Det handlar om arvstvisten efter en 12-årig flicka som dog 2 april 1688. "Oluffs barnflicka i westra Hunared Kirsti Torgielsdotter i Kappered Ӕtatis 12 Anno" (Bollebygd C:1 sid 27).
I domboken "Advokatfiskalen Älvsborgs län (P) EVIIAAAB:82" bild 1370 (v190244.b1370) hittar man arvstvisten. Det är Asser (Olufsson) i Högsgärde som vill att hans omyndiga brorson Oluf Torstensson skall få ärva sin halvsyster, som alltså är Kerstin ovan. Jag vet inte om de hade gemensam far eller mor, Kerstin kallas Torgielsdotter i dödsnotisen, men det är ju misstänkt likt Torkel. Å andra sidan är det en Torgil som tar över Kappered ett antal år senare. Jöns (Gunnarsson) i Mjöshult var också inblandad, flickans tillhörigheter skulle väl ha funnits hos honom. Vet ej hur han passar in, kanske var han släkt med hennes eller bådas moder? Men hon har alltså fått växa upp hos Oluf Persson i Hunared, och han vill nu ha arvet för att täcka kostnaderna för hennes uppfostran. Men det får han inte, då hon var gammal nog att själv förtjäna sin mat, "...och hann dess uthan hänne intet hafwer påkostat som han sielf bekänner". Jag tror Olof Torstensson hade bättre tur med fosterföräldrarna än hans halvsyster hade.

2967
Björketorp / SV: Sven Backman 1738/1741 på Backa Torp
« skrivet: 2020-09-17, 18:03 »
Det var tydligen bara dottern Gunla som flyttade, för familjen finns kvar i Björketorp, "hos Nyman vid Mösjölid" tror jag det står. (Björketorp AI:1 bild 137/sid 41)
Sedan dör Sven Backman någon gång mellan 1788-1797, som denna husförhörsbok täcker, men då dödbok verkar saknas. Här anges Sven vara född 1732 och Ingeborg 1740.

2968
Björketorp / SV: Sven Backman 1738/1741 på Backa Torp
« skrivet: 2020-09-17, 10:35 »
Anledningen till att jag tror att de flyttade till Sätila 1790 är att det står så vid dottern Gunla Svensdotter Backmans konfirmation 1788, "Flyttad 1790 till Håkanskila Sätila socken", se Bollebygd DI:1 bild 24. Men det kan ha varit bara hon som flyttade, och inte hela familjen. Hon var ju gammal nog att bli piga då.

Enligt mantalslängderna fanns det en piga Ingeborg hos Börje Andersson på Björlanda gästgivargård 1767-68, förmodar att det är hon. Står inte var hon kom ifrån, eller var hon tog vägen. Men hon var nog bara i tjänst där ja, inte född där.

2969
Övrigt om förnamn / SV: Konstiga namn i släktforskning.
« skrivet: 2020-09-15, 20:25 »
Det var väl i den perioden som kyrkans makt blev allt svagare, men före dagens reglerande lagar kom till. Vem vet, det kanske var just detta barn som fick igång processen med regelverk. Idag kan man heta nästan vad som helst, som inte är tydligt olämpligt. Det brukar emellanåt komma upp listor i media på förbjudna namn.

2970
Övrigt om förnamn / SV: Konstiga namn i släktforskning.
« skrivet: 2020-09-15, 01:25 »
Det märkligaste namnet jag sett är detta:

Platus Aristotelus Prins af Marat Ravakol Pallas Kassarino Angeolilo Lucifer

Född 8 april 1898. Moder: Pigan Jenny Ellida Åkesson, ingen uppgift om fadern.
Lunds domkyrkoförsamling (M) CI:16 (1895-1899) Bild 2530 / sid 249
Tror det blir svårt att finna något värre än det där faktiskt.

2971
Tranum / SV: Tådene C:3 sid 2 bild 6
« skrivet: 2020-09-12, 18:42 »
Jag kom också fram till det, en kvart för sent. Men eftersom de ändå skall bo i Häggesled så måste det ju vara rätt Ormestorp.

2972
Anna Charlotta Göthbergs vid 19 års ålder son Johan Adolph född d: 3d. Mf: Tullskrifv. Peter Ekman, Hök. Magnus Wiberg, Lärogossen Nils Skog. Qf: Af. Slagtaren Niclas Lundahls Enka Lovisa Ulrica Stenholm, Tim: Mårten Brattbergs hu. Christina Fossberg, Anna Britta Fossberg

Gustafsbergs barnhus register finns utlagt och sökbart på Släktdatas hemsida. Jag kan dock inte se detta barn där, men kanske om man söker annorlunda.

https://register.slaktdata.org/regsearch?fnamn=johan&enamn=&mfnamn=&fscbkod=&fsg=Uddevalla+Gustavbergs+barnhus+%28O%29&titel=&year=&cbsvis=v&adress=&ovr=&type%5B%5D=freg&type%5B%5D=hreg&type%5B%5D=vreg&type%5B%5D=iureg&type%5B%5D=dreg&type%5B%5D=breg&type%5B%5D=jreg&type%5B%5D=mreg&stype=metaphone&x=11&y=8

2973
Björketorp / SV: Sven Backman 1738/1741 på Backa Torp
« skrivet: 2020-09-12, 14:27 »
Var vigdes Sven Backman med Ingborg Gustafsdotter
Den var knepig att hitta, men de vigdes 4 dec 1768 i samma socken som de flyttade till 1790, alltså Sätila. Du hittar dom på högst upp på sid 423 i Sätila C:3.

2974
Tranum / SV: Tådene C:3 sid 2 bild 6
« skrivet: 2020-09-12, 13:02 »
Ormestorp, tycker jag det ser ut som. Men det verkar inte finnas något sådant i pastoratet, det finns ett i Baltaks socken men det borde finnas något annat på närmare håll.

2975
G: Oluff Jonsson framkom beswärer sig öfvr hustru Ingri Carl Spacks dett hon i Jörsdala Borgerskapet siällt för kielckeborgare, hustru Ingridh nekar och säger hon boor iblandh satar och diefuular och gifvr dem diefuulen alle samht.

Borgerskapett besuer sig höge. att ingen fredh blif. på åker och äng, såsom och dett skogs hugger (nossled?) neder kastas som offtast, bleff resolverat att der någon bodskap finnes må man dett införa och gifues för huart creatur dhen dätt ägor 3 ??, såsom och att alle sina suin ringia, huedh lijka straff.

Det är ett ord jag inte blir klok på. Det ser ut som "nossled" men är säkert något annat. Och så valutan på boten, det är kanske något med silvermynt men jag vet inte.

2976
Kristine / SV: Läshjälp Attest om till äktenskap ledig
« skrivet: 2020-09-12, 12:18 »
Ynglingen Johan Herman Lundgren är född den 11 oct. 1791 på Kostad der han wistades under sina barndoms år men på flera års tid har han nu icke uppehållit sig inom detta pastorat, och kan jag således för den tid han warit härifrån icke utlåta mig. Intet hinder för ägtenskap är mig här å orten bekant. Då han afflyttade orten fick han ordentligt prästebesked, som han säger sig förlorat. Detta betygas af Lenhofda prästeg. den 17de september 1826 Johan Engstrand

2977
Fryele / SV: Bengdt Önerson
« skrivet: 2020-09-09, 19:44 »
"Efter" tycks ju sakna sista bokstaven, funderar på om det som ser ut som m egentligen är r och s ihopskrivna?

2978
Jo, fast när han dyker upp allra första gången i Husby-Rekarnes husförhörbok, där det står att han kommer från Fors, så har han ju faktiskt födelsedatum 21/12. Så 29/12 stämmer troligtvis inte, och frågan är om 21/12 gör det heller. Det är otroligt vanligt att födelsedatum blir fel någon gång från att en person föds till den dör.

2979
Har du lyckats spåra den Anders Larsson som föds 1796-12-13? (Eskilstuna Kloster och Fors C:4 sid 296) Det är på Torpet Lugnet som hör till Stenby i Fors-delen av församlingen, jag tänker att han kanske senare tog efternamnet Stenström ifrån födelseorten? Familjen lämnar sedan torpet 1802, oklart var. (Eskilstuna Kloster och Fors AIf:1 sid 128).

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0006251_00161#?c=&m=&s=&cv=160&xywh=-235%2C-167%2C4318%2C2066
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0006220_00133#?c=&m=&s=&cv=132&xywh=-537%2C2103%2C4388%2C2066
Det finns senare en intressant gosse (fostergosse) på Flacksta i Fors, Anders Larsson född 1796. Det hade kunnat passa att han var fostergosse, för annars är det ganska tidigt att bli dräng redan vid 15 års ålder.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0006221_00115#?c=&m=&s=&cv=114&xywh=-698%2C1689%2C3385%2C1594
 

2980
Foss / SV: Foss
« skrivet: 2020-09-08, 20:36 »
Rådmannen Sigge Lidbom i Lidköping hade en son Magnus, som inte var på plats vid bouppteckning 1742. Kan tyda på att han var långt borta, kanske i Saltkällan? Eller så var det en annan Magnus Lidbom.

https://app.arkivdigital.se/volume/v143943?image=77&register_collection=7

2981
Foss / SV: Foss
« skrivet: 2020-09-08, 19:37 »
Han stod skattskriven i Uddevallas stora sjötullstat ända till slutet 1753, när det står att han var död. Men han var kanske stationerad i Saltkällan, för han var ju uppenbarligen där. Vad dom nu skall med tulltjänstemän där till, var det en hamn där förr?

2982
Foss / SV: Foss
« skrivet: 2020-09-08, 18:34 »
Visitören, besökaren Magnus Lidbom f ca 1686 död 1752-02-20 vid saltkällan.
gift med Britta Lind
Maria f 1740,Christina f1740, Jacob f 1742, Brita Maria f 1745, Brita Maja f 1747 alla vid saltkällan.


Någon som vet varifrån Magnus och Britta kommer ifrån.


Kenneth
De kommer närmast ifrån Uddevalla, där de fanns från 1732 och fick åtminstone två barn, Niklas 1735 och Margareta 1737. Men före det vet jag inte. De vigdes inte i Uddevalla, så någonstans finns det en vigselnotis.

2983
Bäve / SV: Tydning af tekst til Johan 1 okt 1835
« skrivet: 2020-09-08, 11:12 »
Kender du en god bog eller hjemmeside til slægtsforskning i Sverige? Kan se det ser noget anderledes ud end i Danmark.
Det finns säkert många böcker, men jag vet inte vilka som är bra. Jag tror det finns mer släktforskningsmaterial i Sverige, speciellt det riktigt gamla. Svenska byråkrater och skatteväsende har alltid tyckt om att ha kontroll på folk, och för en gångs skull är det bra.

2984
Bäve / SV: Tydning af tekst til Johan 1 okt 1835
« skrivet: 2020-09-08, 10:36 »
När det gäller Bäve och resten av Bohuslän är det mesta transkriberat och sökbart i denna databas:

https://register.slaktdata.org/regsearch/

Men man bör förstås leta reda på det i kyrkoböckerna själv efteråt, det kan vara felregistrerat.

2985
Bäve / SV: Tydning af tekst til Johan 1 okt 1835
« skrivet: 2020-09-08, 10:25 »
AI:4 s 69... er en reference til et andet sted, men hvor of hvad er det?
Här är böckerna för Bäve socken, AI:4 eller AI/4 är fjärde boken från toppen. Husförhörsböckerna är som ett register över alla människor som bodde i socknen.

https://sok.riksarkivet.se/kyrkoarkiv?Arkivsok=b%c3%a4ve&Lan=0&PageSize=100&Arkiv=SE%2fGLA%2f13076&tab=serie#tab

2986
Bäve / SV: Tydning af tekst til Johan 1 okt 1835
« skrivet: 2020-09-08, 10:17 »
Jag tror det står artillerist på Lars?

Här är länkar till kyrkoböckerna:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0040254_00081#?c=&m=&s=&cv=80&xywh=2837%2C1991%2C4318%2C2066

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0040248_00047#?c=&m=&s=&cv=46&xywh=2300%2C477%2C4388%2C2066

Intressant med Peter Larsson överst på sidan, som nog är farfar eller morfar till lille Johan Henrik, "krossad af qwarnsten"
 

2987
Förstoppning, ser det ut som.

2988
Hångsdala är ju inte bara en socken utan också en by, som vid denna tid bestod av ett antal gårdar och åtminstone ett tjugotal familjer. Där fanns också ett antal inhyses änkor, och åtminstone tre som hette Maria eller Maja. Den som försvinner vid rätt tidpunkt tycks vara den som bodde inhyses i Hångsdala Håfmansgårds soldattorp. Det står "änkan Maria" fram till 1784, sedan är soldatfamiljen ensam. Men denna Maria fanns på plats redan 1770, alltså före din Maria blev änka.

Men det ser ut som om din Maria Jonsdotter på Trulsgården i Skörstorp gifter om sig med en Abraham Andersson i december 1772. Hon dör sedan, på samma gård, 15 aug 1812, i en ålder av 84 år. Det ger samma födelseår som den andra Maria. (Hångsdala C:2 sid 266)

2989
"Myre-Maria", hade din Maria bott på något torp som hette Myren förut kanske?

Den suddade texten är samma som i rutan intill, den skrevs nog på fel plats från början. Kanske ledde detta misstag till att några föräldrar aldrig skrevs in.

2990
Julita / SV: Efternamn?
« skrivet: 2020-09-07, 12:18 »
Stina född i Åsen i Julita 1776 29 maj, döpt 2 juni.
Bra att du ändrade till maj, jag blev lite orolig en stund  ;)

2991
Julita / SV: Efternamn?
« skrivet: 2020-09-07, 12:14 »
Åsen bodde de på. Jo, jag håller med om att det blir konstigt när de skriver så där, men från prästens synvinkel är födelsedagen i princip ointressant, det är dopet som betyder något.

2992
Julita / SV: Efternamn?
« skrivet: 2020-09-07, 08:57 »
Nej, jag menar Stina, född 29 juni, mitten på s. 107.
Ok, jag uppdaterade inlägget efteråt. Det är ju dopdatumet som är juni, födelsen skedde 29 maj. Trodde inte du menade den eftersom fadern hette Anders Andersson, och för- och efternamn är skrivet på samma sätt.

2993
Julita / SV: Efternamn?
« skrivet: 2020-09-07, 08:52 »
Om du egentligen menar den 9 juni, så är det Persson i Påsbo. Om du menar den Stina som föddes 29 maj, men döptes 2 juni, så är det Andersson i Åsen 

2994
General questions / SV: Need help with 1676 tax record
« skrivet: 2020-09-06, 16:48 »
It says Jöns deadly sick, wife and farmhand Jon. If Jöns married in 1670-71 Jon can't be a son, he wouldn't be old enough to be in a tax record. Well, at least if Jöns wasn't married before.

2995
General questions / SV: Need help with word on 1671 tax record
« skrivet: 2020-09-06, 16:06 »
Yes, Jöns and his widowed mother. Apparently Jöns wasn't married yet, he was using the farm with his mother.

2996
"1846 från correctionshuset med aflemnadt bevis"
 
"Dömd i januari månad 1848 för barnamord Domen är icke företedd"

obf. betyder nog att hon var obefintlig när det var dags för husförhör. Det kan också stå Abs, absent, som betyder samma sak. Personen var bortrest av en eller annan anledning.

Badelunda verkar höra under Siende häradsrätt. Januari skall väl vara vintertinget. Tyvärr är inte domboken för 1848 skannad, varken på riksarkivet eller Arkiv Digital. Däremot finns en samlingsbok för urtima ting 1841-1865 på AD. Jag vet inte om ett barnamord var nog för att man skulle hålla ett urtima (extra) ting? Oavsett så borde väl ett mord ha tagits vidare till hovrätten, kanske den boken är skannad? Men då vet man inte exakt vilket datum man skall kolla, och att leta i domböcker är inte enkelt.

Kan man lista ut vilket fängelse, spinnhus, fästning eller motsvarande hon hamnade på kan man säkert hitta henne i fånglistorna där också. Det brukar kunna ge lite extra info, men inte så mycket som domböckerna förstås.

2997
General questions / SV: Need help with word on 1671 tax record
« skrivet: 2020-09-06, 11:30 »
Änck: should be short for änka, widow. Could possibly also be änkeman, widower, but änka is more likely even if seems a bit excessive to shorten such a short word. Since both Jöns and his wife are alive it must be the third person, possibly a parent.

2998
Åsbo / SV: Soldat Peter/Per och Kerstin Larsdotter
« skrivet: 2020-09-05, 12:10 »
Jag tror Sven är från en annan familj, nämligen den man finner på Sommelyckan i Åsbo. (Åsbo AI:1 sid 40) Där finns en son Sven, som anges vara född sep 1780 i Järsnäs. Skulle kunna vara samma Sven som föddes 13 sep (inte mars) 1779 i Järsnäs, men anges vara född i Åsbo. Först trodde jag det var din soldat som lagt av sig soldatnamnet, men det verkar inte så. Hustrun heter samma och skall vara född i Järsnäs, men födelseåren för de båda vuxna skiljer sig ganska markant från soldatfamiljen, liksom vigseldatumet 1779.

2999
General questions / SV: Question about tax classifications
« skrivet: 2020-09-05, 11:37 »
Yes, an older son could be classified as either a son or a dräng. Same goes for daughters and piga. In some tax registers there is only one column for both son/dräng, and one for daughter/piga. I don't know if there was any difference in taxation for children and hired staff.

3000
Maybe the farmhand Gudmund came from Embo? But if he's the same Gudmund that was in Våkön, that can't be the case. I don't really understand what that note really means.

Sidor: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 11