ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Julia L

Sidor: [1]
1

Jag får försöka ta mig till arkivet i veckan, för periodens bouppteckningar är inte inscannade på SVAR.


Men har du (eller någon annan) någon rimlig/trolig förklaring till varför så många unga kvinnor flyttar in och ut på denna fastighet, varav en (min ana Ada Maria Wiege) dör pga barnsängsfeber (om jag inte läser fel i dödsattesten) i STOCKHOLM? Jag kollade födelseboken för både Hedvig Eleonora och Grava, men hittade inget barn fött i sept/okt/nov -85 med efternamnet Wiege.
Är det en "skenmanöver", där gravida flickor skrivs in här i Grava, men inte vistas på adressen utan istället åker till Stockholm, föder sitt barn, lämnar det på barnbördshuset och sedan flyttar vidare? (Fast åtminstone en av flickorna flyttar under samma år till en granngård i Grava. Och min ana dör ett år efter att hon kommer till Grava, då borde hon väl knappast ha varit gravid när hon flyttade dit?)


Och vad står yrkesförkortningen för som står framför tre av flickorna: "Hej." eller liknande?

2
Tack Ingrid!
Dottern har jag inte hittat förut, det kan vara spännande att följa henne!
Dock har jag sett modern i obefintlighetsboken, men jag litar inte helt på det. Och dessutom försvinner hon ju efter det, och därför försökte jag följa hennes liv för att kunna se när och varför hon hamnar i obefintlighetsboken (om det nu stämmer).
Jag vill läsa hennes bouppteckning, och därför är jag intresserad av att få reda på när och var hon dog!


3
Malmö Karoli (tyska) / Malmö Caroli husförhörsbok 1864-65
« skrivet: 2018-08-31, 14:34 »
Det här är det sista spåret som jag kan hitta av min ana, Emma Carolina Wiege (i födelseboken "Emelie Charlotta"). Jag behöver hjälp med att tyda vad det står om henne och hennes dotter, så jag kanske kan ta mig vidare och finna ut när och var hon dog.
\image\C0067462_00039.jpg

4
Övriga släkter - V W / Wiege
« skrivet: 2018-07-17, 11:10 »

Jag har kört fast och undrar om någon annan kan klura ut gåtan.
Min mormors far Fritz Sigfrid Hjalmar Andersson tog enligt församlingsboken "släktnamnet Wiege" den 3/11 1911, och hans bror tog samma namn två år senare.
Jag kan inte hitta någon i släkten som heter Wiege, så jag undrar var namnet kommer ifrån?
Deras far heter Lars Anton Andersson, född 18 december 1850 i Tvååker. Hans far var Anders Larsson från Tvååker.
Deras mor heter Augusta Ljunggren, född 18 juli 1855 i Tvååker.
Fadern ej uppgiven i födelseboken. Modern uppgavs vara en okänd kvinna från Varbergs stad. Faddrar vid dopet var bland andra Sven Ljunggren och hustrun Sara Johanna Eriksdotter i No. 14 Tvååker. Senare uppges fadern vara färgaren Gadd i Varberg.

5
Kihlberg / Kilberg / Kihlberg
« skrivet: 2018-01-30, 15:02 »
Hej!
Är det någon som vet var mitt släktnamn Kihlberg kommer ifrån?
Har kommit så långt bakåt att jag fann Nils Clementsson Kihlberg f. 11/11 1722 i Lysekil där föräldrarna heter Clement Nilsson Kihlberg och Börta Henriksdotter. Längre kommer jag inte på Arkiv Digital, och på Geni.com står fadern angiven som Clement Nilsson (dvs utan Kihlberg). Men det känns inte så troligt att Nils skullle ha tagit det namnet eftersom han var skeppare?
Hur kommer jag vidare?

6
Schiller / SV: Schiller
« skrivet: 2018-01-24, 17:56 »
Hej!
Fick Daniel Schiller och Ingrid en dotter vid namn Maria född 1814? Isåfall är det min ana, men hennes födelseattest är väldigt svårtydd, det enda jag kunde klura ut var att fadern var en lotskapten Schiller och modern hette Ingrid (troligen Erickson).

7
Maule / SV: Barn eller inte?
« skrivet: 2017-12-22, 07:42 »
Det låter ju onekligen mycket intressant Maud!
Men barnafadern Carl Maule har inte varit skriven i Stockholm, så då har han antingen varit på besök där och alstrat barn, eller så har modern flyttat dit när hon var havande?
Men om modern sedan bodde kvar i Stockholm kan det ju förklara varför Christiana och brorsdottern flyttar dit senare.

8
Maule / SV: Barn eller inte?
« skrivet: 2017-12-21, 17:19 »
Du har så rätt Åke! En del av mysteriet är löst!
Men jag har letat som en tok efter flickans födelseattest utan framgång. Har också försökt hitta modern i husförhörsboken, det känns mest logiskt att hon skulle bo kvar i Kungs-Barkarö eftersom Christiana bor kvar där tills hon flyttar till Värmland några år senare och har då med sig flickan. Men ingen Julia född mellan åren 47-52 kan jag se någonstans i församlingen. Jag har också följt de två pigor som bor på samma gård som Maule 1850, men de ger ingen mer information. Jag skulle vilja veta mer om modern men får erkänna mig besegrad.


Har dock funnit ett brev från Christiana's systerdotter som beskriver att mostern blev bedrövad över moderns död på 1870-talet eftersom hennes pension från denne då skulle upphöra och livet bli krångligare för Christiana. Så det var alltså så (bland annat) som hon försörjde sig.

9
Maule / SV: Barn eller inte?
« skrivet: 2017-12-09, 20:44 »
Är det någon som har en teori, eller tips på hur jag kommer vidare? Har sökt bland bouppteckningarna i hennes församling men inte lyckats finna den.. 😕

10
Maule / Barn eller inte?
« skrivet: 2017-12-08, 15:02 »

Hjälp mig att lösa följande gåta:
Fadern, kapten Carl Maule, ärver gården Irvingsholm i Örebro i början av 1800-talet. Där föds Christiana 1815 och med några års mellanrum två bröder och en syster. Fadern tvingas pga ekonomiska problem sälja gården 1828 och hela familjen flyttar då hem till barnens mormor änkefru Horster i Vänersborg där en syster till föds. Bröderna flyttar därifrån 1834, en blir bokhållare hos farbrodern i Arboga och en flyttar till fastern i Karlstad och blir underofficer. Fadern tar stora lån men försvinner sen (till Stockholm?) så långivarna drar in lånet och hustrun tar därför jobb 1835 som hushållerska på Alsters Herrgård i Värmland, dit hon tar med sig Christiana och den 5-åriga systern. Den 10-åriga systern blir ensam kvar hos sin mormor.
Christiana blir 1836 sällskapsfröken åt fröken Uggla, som ärvt en gård utanför Säffle, och hennes fosterdotter. Hon skrivs här som "Johanna Maule", men överallt annars som Christiana eller Christina. Dock sägs det att hon kallades "Jeanna" senare.
Oktober -38 flyttar hon till Alstrums gård och blir hushållerska under brigaddoktor Lexow.
November -44 flyttar hon till Lexows dotter med man i Färnebo i Filipstad och är hushållerska.
Oktober -46 flyttar hon men försvinner.
November -47 flyttar hon till Baggården i Flo där hon är hushållerska åt Herr Peter Möller. Tills han gifter sig i oktober -49, då flyttar hon ut men försvinner igen.
Oktober -50 blir hon hushållerska hos brodern Carls arbetsgivare, sergeanten Johan Fredrik Carlsen (?) med familj i Kungs-Barkarö. Senare (ej angivet när) blir hon hyresgäst på Kronoegorna i Kungsör och står angiven som fröken. Hur betalar hon hyran?
Brodern flyttar till Danmark -51 där han gifter sig -53 och får barn som är födda efter det. Den andra brodern gifter sig i Lysvik -51 och får dottern Julia Charlotta född 1852-07-16 (en av "systrarna Maule" som Selma Lagerlöf skriver om).
Oktober -56 flyttar Christiana från Kungsör (angivet till Sunne) och försvinner igen.
Oktober -57 flyttar hon till N. Forsnäs i Alster och är hushållerska under bruksbokhållare Svante Falk. Här är noterat att hon har med sig sin brorsdotter.
Oktober -58 flyttar hon ut (ensam), och beger sig till Stockholm.
I inflyttningslängden för Katarina församling finns det en notering i äktenskapskolumnen, ovanför "ledig", som ser ut som att ett barn föddes 1847-09-12!! (Se bifogad bild)
Hon flyttar in på Södermanlandsgatan 19 och här anges återigen att hennes brorsdotter Julia finns där. Christiana har skrivit en egen notering i slutet av 1859 att hennes brorsdotter Julia Elisabeth född 1851-02-14 vistas hos henne.
När hon flyttar ut från församlingen 1860 finns ingen notering om brorsdottern.
Christiana hyr sedan rum bland överklassen på Ladugårdslandet till hennes död 1898, hur har hon råd med det? Hon står alltid angiven som "fröken" (eller kaptensdotter), men inga fler noteringar om barnet eller brorsdottern har hittills hittats. Kan hon ha fått underhåll, men av vem? Vem är brorsdottern? Föddes ett barn 1847? Eller är det samma person? Vad hände med denna sedan?

11
Stockholm / SV: Adress?
« skrivet: 2017-12-07, 15:31 »
Brorsdottern Julia Charlotta föds 16/7 1852 i Sunne:
Sunne C:12 (1849-1860) Bild 45 (AID: v8344.b45)
Stämmer. Men den påstådda brorsdottern heter "Julia Elisabeth" och är född 1851-02-14 enligt Christina och enligt en husförhörsbok 1851-02-17.

12
Stockholm / SV: Adress?
« skrivet: 2017-12-07, 15:17 »
Brorsdottern finns med även i Alster (se ovan). Enligt DISBYT ska hon ha haft bröderna Karl, f 1817, och Kristian, f 1819.

Nedanstående andrahandsuppgifter kan dock mycket väl vara felaktiga.
Det stämmer ganska väl, även om båda bröderna stavar med C.
Carl bor i Kungsör (Kungs-Barkarö) när Christina flyttar dit 1850, det står att han emigrerar till Danmark -53 (där han gifter sig och får barn), med en notering att han "afviker ur Sverige 1851".

13
Stockholm / SV: Adress?
« skrivet: 2017-12-07, 15:04 »
Åh, jag misstänkte att det var så! Hon bor på "okänd ort" oktober -46 till november-47. Sedan flyttar hon till olika ställen och sist till N. Forsnäs i Alster innan hon flyttar till Stockholm, så Beckelid (som jag också tror att det står), är förmodligen fel.
Men senare i Stockholm har hon ju med sig en "brorsdotter" född 1851, men hennes bröder är ogifta innan 1851 och inga barn finns registrerade på dem före -52. Jag har tänkt både i banorna att denna "brorsdotter" är en utomäktenskaplig brorsdotter - och att hon kan vara Christinas egen dotter som hon benämner "brorsdotter" för att undvika skammen - men inget av det verkar helt stämma!
Hur kan jag komma vidare? Har sökt efter brorsdottern som jag vet förnamn och födelsedatum på utan resultat. Och jag vet inte heller var Christina bodde vid tiden för födseln så jag vet inte hur jag kan finna denna dotter heller. Tips?

14
Stockholm / SV: Adress?
« skrivet: 2017-12-07, 09:53 »
Tack! Till slut hittade jag hur du fann den bilden! Men jag behöver hjälp med att läsa noteringen i kolumnen "äktenskap" i inflyttningslängden till Sthlm, den sista raden här:


15
Stockholm / SV: Adress?
« skrivet: 2017-12-04, 10:37 »
Nu gick jag till SVAR för att, med hjälp av era tips, leta mig bakåt i tiden. Men jag får inte upp någon mantalslängd för 1859 vilket är det första året som jag får upp via digitalastadsarkivet.stockholm.se? Finns dessa inte inscannade?

16
Stockholm / SV: Adress?
« skrivet: 2017-12-01, 15:08 »
Tack så hjärtligt för er hjälp!

17
Stockholm / Adress?
« skrivet: 2017-12-01, 14:22 »
Hej!
Har fastnat lite.. hur får jag tag på adressen på Ladugårdslandet om jag vet mantalsskrivningsnummer och församling men bor långt från Stockholm? Det ser ut som om man kan beställa hjälp från arkivet, men det verkar väldigt dyrt för en liten adress..
Det gäller fröken Christina Maule som 1865 står mantalsskriven i Ladugårdsland övre med nr 1476 - om det gör någon skillnad?

18
Sandin / Sandin
« skrivet: 2017-01-05, 17:58 »
Vet någon mer om föräldrarna till Britt Marianne Jonsson (född Sandin)?



Född:   1924-02-24 Matteus, Stockholms stad, Uppland, Sverige
Död:   1977-03-08 Kista, Stockholm, Stockholms län, Sverige


Gift med: Artur Alf Herbert Jonsson, de bodde i Vällingby.


Vi har kvar en namnskylt efter hennes far (förmodar vi), och där står A. Sandin, så jag förmodar att hennes far hette något på A?

19
Geijer / Geijer
« skrivet: 2014-06-22, 11:52 »
Jag förstår. I detta forum får man alltså inte ställa frågor om man inte har läst böckerna om Geijer.
Känner mig jätteledsen över att inte få vara en del av detta forum som jag hoppades kunde ge mig mer än det jag på egen hand kunnat få fram. Och eftersom mitt bibliotek har öppet endast under mina arbetstider så kommer jag uppenbarligen inte kunna komma längre. :-(

20
Geijer / Geijer
« skrivet: 2014-06-22, 00:10 »
Elisabeth. Som du säkert kan se är jag intresserad av livsöden, sådant man inte bara slår upp. Ett sådant exempel är just att dessa släkter var nära vänner. Jag ber inte att någon ska springa och slå upp information åt mig. Jag ber om att få höra historien omkring dessa människor som jag känner ett band till.

21
Geijer / Geijer
« skrivet: 2014-06-21, 22:22 »
Jag söker efter ättlingar till familjen Anderson på Dömle bruk, de var nära vänner med familjen Geijer på Deijefors bruk vilket resulterade i minst tre ingiften i släkten. Någon som har information om dessa?
- Adolf Reinhold Geijer f. 1841 och gift med Augusta Barbara Anderson
  Barn:
  * Gustaf Adolf (gift med Charlotta Nordenfeldt)
  * Ida Augusta Charlotta (gift med Axel Bjerkén)
  * Hildur Anna Elisabet (gift med Karl Hampus Teodor Palm)
  * Axel Gunnar
 
- Axel Lennart Geijer gift med Ida Gustafva Anderson
  Barn:
  * Alice
  * Dagmar Charlotta (gift med Axel Harald Pihl)
 
- Karl Emanuel Geijer gift med Gertrud Maria Anderson
  Barn:
  * Augusta Sofia (gift med Christian August Geijer - var det en släkting, från en annan Geijer-gren eller tog han sin hustrus efternamn vid sekelskiftet 1900??)
  * Valborg Gertrud Karolina (gift med Olof Lennart Norblad)
  * Karl Axel Reinhold (dog som 14-åring)

22
Nedre Ullerud / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2015
« skrivet: 2014-06-19, 23:37 »
Tack Christina! Jag skulle vilja finna levande ättlingar, hur ska jag komma vidare?

23
Nedre Ullerud / Äldre inlägg (arkiv) till 10 januari, 2015
« skrivet: 2014-06-19, 20:04 »
Söker tvärtom efter ättlingar till paret som byggde Dömle Herrgård, Carl Elis Anderson född på gården Skål i Alster 1814-12-06 död 1896-11-26 på Dömle och Augusta Elisabet Charlotta född Maule 1825-08-25 på Irvingsholm död 1883-06-20 på Dömle.
Har hittat sonens och de fyra döttrarnas namn i gårdens mantalsräkning om det hjälper?  
Tips? Råd?

Sidor: [1]