ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Daniel Berglund

Sidor: 1 [2]
501
Nä, det är faktiskt jag  
 
Uppgiften var så orimlig att jag tog bort den (efter att ha tittat efter hur den kom dit en gång i tiden, och sagespersonen verkade inte alldeles trovärdig).
 
Anna-Carin, att ditt inlägg försvann härifrån tror jag beror på att det var övertecknat acb och alltså inte med ditt namn, så det såg väl lite anonymt ut..

502
Rogberga / Rogberga, GID 1125.17.6900
« skrivet: 2007-01-05, 23:50 »
Svårläsligt, men det föds en son 1856-01-27 i Perstorp enligt jbgf.se och man hittar dem i nästa hfl på sida 263 (GID 1125.18.34800). Naturligvis flyttar de igen till någon annan oläslig ort (Flisby?), men här verkar  utflyttningslängden (sid.55, GID 1125.20.53400) säga Barnarp, om det nu är de. I Barnarp hittar jag dem inte.. däremot Flisby inflyttade 1856 passar bättre (nr 21 på 221.16.52600).

503
Jönköping / Äldre inlägg (arkiv) till 2007-01-26
« skrivet: 2006-12-17, 00:19 »
Peder,
det skulle väl vara Persnäs på Öland, men vigselnotisen i Malexander säger Järsnäs, Småland ganska tydligt. På DISBYT finns en Kerstin Persdotter f.1777 i Järsnäs med far Per Wisted och mor Kerstin Larsdotter. Jbgf har en födelse i Järstorp som ser intressant ut, 17790913, Sven, Peter -, Kerstin Larsdotter, Åsbo Östergötland och i Järsnäs födelsebok finns (C:2 s.262, GID 1100.11.96600) en annan födsel 1775-12-21 (dop den 26:e) i Uddebo där barnet heter Kerstin, fadern är en soldat West.. och modern .. Larsdotter. Den familjen finns också i AI:2 s.152 (GID 1100.19.45500). Kan vara värt att kolla.

504
Hej Peter, jag ser att jag läst fel. Jag menar 1794 och inte 1792 i mitt inlägg härovan. I så fall tror jag inte att han var gift mer än en gång, och att moderns namn är felskrivet i födelseboken i Tyska.

505
Hej Peter,
Tyvärr syns inte det i den notisen.

506
Hej Peter,
här är en ledtråd från PLF CD3:
 
Post AUG-V-794
 
Berggren, Olof
Stohlmakaregesällen
Carlscrona
 
Mattisd, Sara
Pigan
Lösen
 
Vigda 15/6 1794 i Augerum (K)
Källa: Augerum E:1
 
 
Moderns namn 1792 får jag också till Catharina Friberg, så han var nog gift två gånger.

507
Katekisationslängder / Katekismilängder / Katekismilängder
« skrivet: 2006-12-09, 21:41 »
SAOB har varianter av båda, även om man inte uttryckligen listar katekismilängd men väl katekisationslängd.
 
Personligen har jag svårt att tolka katekismilängd när jag läser det (vill gärna få det till katekis-milängd eller katekismil-ängd - katekismi är ju inte direkt ett levande ord idag) och föredrar alltså katekisationslängd.

508
Hej Gabriel,
vi är helt överens. Tror inte jag sagt något annat. Scanningen i Riksarkivets egen regi som jag nämnde sker ju från film, dock oftast av väsentligt högre kvalite än mormonfilmerna. Jag har fått för mig att det material som nu levereras in till landsarkiven från pastorsexpeditionerna scannas direkt utan att man går via film, men resultatet är ju inte idag tillgängligt via SVAR pga PuL och sekretess.
 
Min poäng var att det material som mormonerna nu scannar från sina filmer och gör gratis tillgängligt för Riksarkivet, är endast en delmängd av det man ser under Nya scannade volymer hos SVAR. Det pågår annan scanningaktivitet där redan. Därav min gissning att det tar tre år innan alla mormonfilmer finns tillgängliga hos SVAR.
 
Och det är ju ungefär så länge som mitt Genline-abonnemang räcker

509
Kjell, antar att det är Nya scannade volymer hos SVAR du menar. (Länken ledde ingen särskild stans) Av volymerna där är det bara de som har batchnummer som börjar på C som är från mormonfilmerna. Verkar vara cirka 800 under den senaste månaden.
 
SVAR har i ett pressmeddelande sagt att de ska komma med en tidplan efter cirka tre månader och det borde vara snart det. På samma ställe står att  man under dessa tre månader ska scanna 1,6 miljoner bilder från mormonfilm. Jämför med Genlines cirka 20 miljoner bilder - det borde bli tre år.
 
Resten scannas i Riksarkivets egen regi (och där är bildkvaliten betydligt bättre eftersom mormonfilmerna ofta inte är inblandade.) Den här scanningen har pågått i ett par år - datum står på första bilden - och görs tydligen per landsarkiv, för just nu är det volymer från GLA och VA som väller in. Gissar att de behöver minst ett år till på sig för att bli klara med den delen (t ex Vadstenas böcker är klara, men Lunds återstår.)

510
fort går det inte för SVAR. På tre månader har man hunnit med (drygt?) halva Örebro län. Jag tippar att det tar tre år innan de är klara. Kvaliten är marginellt bättre såvitt jag har sett, men naturligtvis inte revolutionerande bättre - då får man ju gå till Arkiv Digital med flera.
 
Genline har förmodligen möjlighet att sänka priserna rejält eftersom investeringen redan är gjord för deras del, och pengarna därmed redan är borta. Det verkar rätt troligt att de inte kommer att investera i scanning av annat arkivmaterial.
 
Vad indexeringen på personnivå blir värd får vi se den dag den är klar, vilket jag tror dröjer mycket längre. Uppgifterna i pressen har varit ganska överdrivna...
 
Vad som däremot är mycket sämre hos SVAR är deras mjukvara för att se bilderna. Om man inte tillhandahåller något bättre tror jag att Genline till och med kan höja priserna  
 
En bra lösning vore om SVAR köpte mjukvaran av Genline (plus någon konsultmånad på att fixa kvarvarande buggar) för att sedan använda den själva.

511
Spamattacker utförs normalt via spamrobotar som kan köra från knäckta datorer runtom i världen. Det kan alltså vara många olika ipnummer det är fråga om, och i så fall lönar det sig inte att spärra dem eftersom det ständigt kommer nya. Om detta verkligen har varit fallet här på Anbytarforum vet jag förstås inte.

512
Jag tycker det ser ut som att pagineringen verkligen börjar med 451. Man ser genomslag på titelsidan från bläckplumpen på sid 451 så det fattas nog inget.

513
Göte, Carin - ni verkar ha liknande men inte exakt samma fel, alltså ett felmeddelande som liknar detta:
Detta är egentligen Genlines huvudvärk, det är nämligen helt säkert fråga om fel i GFF-programmet. Programmet gör en hel del kontroller av sina egna data medan det kör, och det är när någon sådan kontroll misslyckas som meddelandet kommer.
 
Som användare kan man inte göra så mycket när väl den felrutan dyker upp. Det är alltid ofarligt att trycka på Ignorera-knappen. Programmet försöker då fortsätta köra och lyckas ibland.
 
I väntan på att Genline försöker fixa problemen (de läser väl den här spalten) kan man som användare fråga sig om det inträffar när man gör något speciellt. Till exempel, händer det när man går till en viss sida? Eller till en speciell volym? Eller när man letar i en viss socken i sökfönstret?  Händer det ofta eller alltid i en viss situation finns det kanske en chans att undvika just den situationen, plus att det hjälper Genline att hitta felet.
 
Om det händer lite av och till utan något direkt samband med vad man har för sig i GFF, eller direkt när man startar GFF så är det förmodligen något i datorn som orsakar problemet. GFF hanterar då inte situationen på rätt sätt, men å andra sidan hjälper det inte att Genline fixar programmet. Problemet kvarstår säkert i så fall.
 
Spionprogramvara är dessvärre lätt att få in i datorn och kan få den att bete sig lite hursomhelst. Vi får väl se om Stig-Oves problem härovan verkligen försvann i och med att han fick undan lite skräp, men det skadar inte att ta och leta igenom datorn med något lämpligt program ibland.
 
Göte, Hård belastning på Glocalnet låter lite långsökt - åtmistone skulle jag tycka att GFF borde hantera den situationen bättre! Men du kan mäta upp detta med tptest. Mät vid flera olika tillfällen under någon vecka,och gärna när du har problemet med GFF. Får du mycket paketförluster eller om hastigheten är avsevärt lägre än den du betalar för kan det vara något trassel med bredbandet.

514
Göte, du kanske kan skriva av texten i felmeddeladerutan (noga!) och posta den här nästa gång det händer så får vi se om det är ett liknande fel eller något helt annat?

515
Det är någon som har ett liknande problem här. Vanligt trassel i sammanhanget brukar vara brandväggar, antivirus, spionprogramvara...

516
Stig-Ove, i ditt fall är det svchost.exe som kraschar (det är det som står rakt ovanför det röda krysset). Det är ett program som är inbyggt i Windows och som har många olika uppgifter. Exakt vad som orsakar problemet hos dig är svårt att säga, men Genline kan man nog inte klandra.

517
Hylletofta / Äldre inlägg (arkiv) till 22 april, 2007
« skrivet: 2006-09-20, 20:51 »
Hustrun från Femtinge skulle jag tippa.

518
46 Ordet är fritt om släktforskning / SVAR contra Genline
« skrivet: 2006-09-06, 21:59 »
Sedär, nu ska man kunna behålla zoomningsgraden från en sida till en annan:
Svars nyhetsarkiv
 
Senaste versionen av DjVu-pluginmodulen som man hittar hos LizardTech är 6.1, släppt i juli, men det fungerar med 6.0 från november 2005 såvitt jag kan se (jag använder FireFox).

519
Vad gäller Örebro län så har man hittills i ett pilotprojekt scannat 12 socknar. Det verkade som man hade gått i bokstavsordning - åtminstone Ekeby var med bland dem (se referenskod SE/ULA/10198 hos SVAR).
 
Sedan scannar ju RA i egen regi de nyare kyrkoböckerna, men det är en annan sak. Det man ser i listan Nya scannade volymer hos SVAR är i huvudsak dessa.

520
Enligt SVAR så är det bara indexet som blir gratis. Vi får väl se. Jag har för mig (någon annan här kanske vet?) att en hel del filmer - alltså inte svenska - scannats av mormonerna och nu finns tillgängliga, men enbart via Ancestry, där det mycket riktigt kostar en peng.

521
Ja, det går inte så bra för Genline då. Men nu är det inte aktuellt att lägga ut något gratis - SVAR tar ju betalt för tjänsten, i dagsläget halva priset mot Genline, men å andra sidan går det med en femtedel av farten att titta på bilderna; se annan tråd här.

522
46 Ordet är fritt om släktforskning / SVAR contra Genline
« skrivet: 2006-08-30, 16:32 »
Hos mig tar det cirka 2 sekunder att ladda ner en ny sida. Datorn behöver parallellt med detta cirka 5 sekunder för att packa upp bilden och visa den. Detta är med 8 Mbit/s kabeltv-internet och en 2.4GHz P4 med rätt mycket minne.
 
Genline klarar å andra sidan cirka en sida i sekunden.
 
SVAR använder, som jag skrev i en annan tråd här, ett annat format för bilderna än Genline. Det som SVAR har valt, DjVu, kräver ganska tunga beräkningar i datorn för när bilderna ska visas. Har man en relativt långsam dator så lär man märka det... men en minut... tålamodsprövande  
 
En annan skillnad är att en typisk bild från SVAR är cirka 500 kByte stor i komprimerat skick. Genline däremot har antingen scannat med mindre upplösning eller komprimerat hårdare eftersom deras bilder ligger runt 100 kByte.
 
SVAR har dock högre kvalitet på bilderna men det märks inte så mycket så länge det är mormonfilmerna som ligger i botten. Däremot märks det på sådant material som har scannats på RA.

523
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-30
« skrivet: 2006-08-29, 21:39 »
Fastighetskartan har namnet utsatt (om det nu är rätt plats). Verkar ligga precis innanför stängslet till Oskarshamns flygplats...  

524
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 10 augusti, 2008
« skrivet: 2006-08-28, 23:14 »
För närvarande är det så att SVAR och Genline kompletterar varandra. SVAR har mantalslängder (finns inte hos Genline) och håller på att skanna kyrkböckerna 1860-1895 (här måste man använda SCB-materialet hos Genline) och har nyss inlett ett samarbete med mormonerna som innebär att SVAR om ett par tre fyra år kommer att ha samma material som Genline har, med den skillnaden att SVARs material kommer att vara scannat från en film som inte är kopierad i så många led som den som Genline har använt, vilket bör ge en högre kvalitet utan att för den sakens skull innebära något underverk.
 
SVAR har också idag enstaka domböcker, GMR och liknande men det verkar inte vara systematisk scanning på gång där, tyvärr.  Det är för mig oklart om samarbetet med mormonerna innebär att även de mormonfilmade domböckerna (osv) ska skannas nu, senare eller aldrig.
 
Om du söker på dina favoritsocknar på SVARs hemsida så ser du vad som finns scannat, det är markerat med en blå triangel.
 
En stor nackdel med SVAR är att de använder ett webbaserat gränssnitt och komprimerar bilderna med DjVu. Det är klumpigt och inte så snabbt att använda. Genlines program är betydligt bättre.

525
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-23
« skrivet: 2006-08-22, 23:01 »
Hej Lennart,
du skrev så här i Ryssby (Kronoberg)-forumet: Söker anor för Peter Månsson född Löfgren f 17921227 i Ryssby samt hustrun Karin Månsdotter f 17950304.Deras dotter Kajsa Maria gift med Peter Jansson f 18210324 Ålem  
 
Jag pusslade ihop frågorna. Det föds ingen Peter Månsson i Ryssby 1792-12-27. Däremot föds det en sådan i Ålem (data från PLF-CD2):
Post ÅLE-F-6157
Peter
Född 27/12 1792 i Gäddenäs, Ålem (H)
Far
Persson, Måns
Torp.
Mor
(Ingen namnuppgift)
Gäddenäs
--------------
Källa: Ålem C:3

och gissningsvis en syster:
Post ÅLE-F-5933
Anna Lena
Född 29/6 1790 i Gäddenäs, Ålem (H)
Far
Persson, Måns
Torp.
Mor
(Ingen namnuppgift)
Gäddenäs
--------------
Källa: Ålem C:3
Familjen finns i Ålem AI:5 (Husförhör 1785-1792) sid 213. Måns Persson verkar vara född 1757 i Långemåla socken. Hustrun Lisa Hansdotter (som gissningsvis är mor till Peter) är född 1749. Det finns fler syskon.
 
Här är det sannolikt de som gifter sig:
Post ÅLE-V-2038
Pärsson, Måns
Löfö
Hansdotr, Lisa
Enka
Löfö
Vigda 20/6 1784 i Ålem (H)
--------------
Källa: Ålem C:2

En möjlig födsel för Måns kan vara denna:
Post LÅN-F-502
Måns
Född 5/2 1757 i Wärlebo, Långemåla (H)
Far
Månsson, Pär
Mor
(Ingen namnuppgift)
--------------
Källa: Långemåla C:1

Hoppas det hjälper något!

526
Archive - Swedish language / Better Eyes than Mine
« skrivet: 2006-08-22, 12:28 »
Katrina,  
no, it's impossible to read, but I think you will find them in Byarum. Googling on Anders Fagerberg site:oderland.com gives one interesting hit, 17800101  Johannes   Anders Fagerberg  Brita Olofsdotter  KöpetST
 
As for the second page (1068.6.107600), I think it reads 'Född i Westergöt. Kållands härad, Sunnerbergs sokn.... död 2 maj 1794'. It's clearly referring to the next family but it could be a relative of some sort.

527
SVAR "Arkiv / Forska" / SVAR """"Arkiv / Forska""""
« skrivet: 2006-08-18, 17:57 »
Jag lade upp två bilder  
http://www.amaze-a-vole.com/svar1.jpg och http://www.amaze-a-vole.com/svar2.jpg som visar två stickprov från samma (mormon-)film hos SVAR och Genline.
 
Jag tror att mormonfilmerna i allmänhet inte besväras av tidsgränserna som SVAR tillämpar, men för det nyare materialet vore det bra om man kunde få se den delen av filmerna som är äldre än 100 år. Det är ganska förargligt när en volym sträcker sig från 1895 till 1968...  För den sortens filmer skulle ju SVAR kunna införa en omröstningsknapp precis som för oscannat material och sedan fixa till säg ett dussin filmer i veckan allteftersom önskningarna droppar in, så blir det kanske en realistisk arbetsinsats..

528
03) Osorterat / Hur gammal var Christopher när han blev död?
« skrivet: 2006-08-18, 17:25 »
På PLF-CD 2 finns Ingrid Eriksdotters dödnotis:
Post ÅLE-D-923
Ericsdotter, Ingrid
Andra Hustru
Århult
Död 13/2 1715 i Ålem (H)
Anförvanter
Olof Pehrsson
Övriga uppgifter
Församlingskod: 086103
Runa: 28 Åhr
--------------
Källa: Ålem C:1

Tyvärr inget direkt napp på tredje vigseln, men en annan Olof Pärsson i Århult gifter sig 1713-10-25. Räkenskaperna kanske kan ge besked, de är ju detaljerade ännu kring 1715.
 
I den första bilden tycker jag närmast det står ett slarvigt skrivet Haraldsd.

529
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-23
« skrivet: 2006-08-03, 23:07 »
Lustigt nog har jag nyss jagat en annan person i Ruggstorp, Olof Jacobsson, som också verkar ha dött två gånger, 1771 och 1787. Misstänker att första gången är en felskrivning. Kyrkböckerna fördes ju i kladd för att sedan renskrivas, och hur en kladd ser ut i Ryssby kan man se i t ex DII:1..
 
Isac Jonsson har jag inte sysslat med, men i varje hfl står han såvitt jag kan se bara en gång. Han står med i mtl 1777, 1778, 1779 [med en son Per och en dotter Britta] och 1780; 1783, -85 och -88 står vad jag förmodar är sonen Per Isacsson istället.  Närmaste tidigare mtl är 1751 och då finns Jon Ohlsson, Olof Jacobsson och Olof Johansson här.  Alla personer står ju inte i mantalslängden men det ser lite ut som att det bara finns en Isac. Man kan förstås tänka sig att den som dör 1817 flyttade in i början på 1800-talet. - Ser honom inte i mtl 1812 eller 1816.
 
Står det inte Fadren i bilden du klippte in? Synd att han står för sig själv utan någon familj.

530
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-23
« skrivet: 2006-08-02, 21:23 »
Walter, det är Ruggstorp - du hittar honom på sidan 46 i det som som Genline kallar AI:4B (landsarkivet kallar den tydligen AI:5 numera), GID 144.17.22200.

531
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-21
« skrivet: 2006-07-23, 21:57 »
Ionson, tycker jag.

532
Jag tycker nog att Genline är billigare än att låna kort hos SVAR, men det beror ju lite på vilken spridning kan har på sina anor. Genline är definitivt billigare än att köpa CD-skivor från ArkivDigital m fl, men kvaliten är förstås en annan där.
 
Lånade mikrokort blir naturligtvis billigare om man bara tittar i enstaka volymer lite då och då.  Grovt räknat kan man säga att för priset av ett årsabonnemang hos Genline kan man låna runt 60 volymer hos SVAR. Det är mycket om man skriver av dem från pärm till pärm, men ganska lite om man bara ska slå upp en enskild familj och något halvdussin barn  i varje..
 
Det scannade material som SVAR har idag är lite tunt på kyrkbokssidan. Grovt kan man säga att Genline har allt fram till cirka 1860 och SVAR håller på att skaffa sig allt mellan slutet på 1800-talet och början på 1900-talet. Senare än så får inte göras tillgängligt på Internet med dagens lagstiftning. SVAR har däremot mantalslängderna vilket inte Genline har.
 
Sedan slipper man läsapparaten om man bara använder Genline. I gengäld måste man (i praktiken) ha bredbandsabonnemang.
 
Med Genline kan man ha en hel bunt bilder uppe, samtidigt. Det underlättar mycket.
 
Största fördelen med abonnemangstjänster som Genline och de skannade dokumenten hos SVAR, jämfört med att låna mikrokort, är att man närsomhelst kan gå tillbaka och kontrollera, eller ägna sig åt någon annan socken som omväxling, eller leta efter bortsprungna anor i en grannsocken utan att behöva vänta flera dagar på att få korten. Lånar man mikrokort får man se till att detaljstudera dem under den månad man har dem. Ska man beställa samma volymer om och om igen blir det rätt dyrt.

533
It could be this family (from the census 1900)
 
Namn:  Johan Nordlander
Hemförsamling:  Gudmundrå
Hemort:  Frånö
Kontrakt:  Ångermanlands östra
Län:  Västernorrland
Födelseår:  1869
Födelseförsamling:  Bjärtrå Västernorrlands län
Yrke:  Torpare
Civilstånd:  Gift (G)
Kön:  Man
Famstkod:  Far/man (F)
 
Om hushållet
 
Personer i hushållet:
Fam. nr 1
Johan Nordlander, f. 1869 i Bjärtrå Västernorrlands län, Torpare
Anna Brita Olsson, f. 1863 i Gudmundrå Västernorrlands län
Olof Ejnar, f. 1891 i Gudmundrå Västernorrlands län
Helga Johanna, f. 1893 i Gudmundrå Västernorrlands län
John Teodor, f. 1894 i Gudmundrå Västernorrlands län
Jenny Kristina, f. 1898 i Gudmundrå Västernorrlands län
Signe Margreta, f. 1892 i Gudmundrå Västernorrlands län

534
Vet inte så mycket om Nils Björkman, men Katarina Kieffler känner jag igen. Visste faktiskt inte att de var gifta, men där föll en liten pusselbit på plats - tack!  
 
Nils Björkman dog 1736-10-02 (Jönköping Kristina F:1 p.217) och anges då vara 55 år gammal. Katarina Kieffler dog 1742-12-26 (p.250) men ingen ålder anges. Familjen finns i början på 1730-talet i 11:e kvarteret (AI:2 p.232).  Innan dess bodde de i Bårarp, Sandseryd; åtm. i mtl 1715 och 1717 finns de i norregården, och de är alltså gifta då.
 
Katarina Kieffler var dotter till befallningsmannen Hans Kieffler, död ca. 1687 enligt kyrkans räkenskaper. Familjen bodde då i Nygård, Ljungarum. Modern hette förmodligen Karin, åtmistone hette Kiefflers änka så. Katarina hade minst tre systrar, av vilka två gifte sig med andra pistolsmeder (Ingrid med Jonas Domnerus, d. ca 1710, och sedan med Per Ekman; och Susanna med Lars Fränberg). Alla tre familjerna var bosatta i Bårarp på 1720-talet.

535
Malmöhus län M / Östra Kärrstorp
« skrivet: 2006-03-28, 21:52 »
Tydligen har mormonerna filmat den:
Jättelång länk

536
Tycker nog att Google är helt överlägsen Stora Släkt-Sök eftersom den senare inte visar träfflistan med relevanta utdrag från sidorna ifråga. Google klipper ut texten runt sökbegreppen och visar denna i träfflistan. Söker man i stora släktsök måste man oftast granska varje träff ingående vilket är mycket tidsödande.
 
Titta t ex på träfflistans utseende för 'Bordon'. Det är bara första träffen som har med ordet i SSS. Jämför med resultatet på samma sökning (med tillägget site:aland.net) i Google..

537
Jag har alltid tyckt att sökfunktionerna har varit av ringa värde. Ibland missar den, men lika ofta får man tusentals irrelevanta träffar.
 
Bättre att söka på Google. I det här fallet söker man snabbt och lätt på narvgården site:aland.net.

538
Spam / Spam
« skrivet: 2006-03-03, 21:31 »
Jörgen, jo, någon gång i veckan brukar jag ögna igenom spam-mappen och titta på avsändare och ämnesrad - det tar någon minut eftersom jag inte behöver öppna dem. Det brukar synas att det är spam lång väg, t ex fel!st@vade or.d i ämnet, avsändare enbart förnamn (Linda, Joe osv), eller Re: eller Fw: i ämnet utan att jag känner igen resten av ämnet, osv.
 
Någon enstaka gång blir jag naturligtvis tveksam och får lov att läsa hela texten, men på det hela taget samlar sig skräpet på ett ställe som inte är rakt under nosen på mig, och jag kan så gott som fullständigt koppla av det...
 
Det är förstås bättre att precis som du säker hålla sin emailadress så hemlig som det går. Det har jag lyckats med hemma, men på jobbet vill jag inte byta den jag har.

539
Spam / Spam
« skrivet: 2006-03-03, 18:21 »
Att tro att ett program kan avgöra vad som är spam är som att tro att det finns ett 'system' som gör att man kan gå med vinst på roulette! Sedan må programmet heta K9, X9 eller 007...  
 
Ja, då går jag med vinst  
 
K9 kan vara en aning  bökigt att ställa in om man inte är van vid emailprogram, och det förutsätter att man sköter filtret ordentligt, men när man väl lärt upp det fungerar det bra. På jobbet har jag under de senaste 2000 emailen fått klassa om två till spam och ett hamnade i spamkorgen fastän det inte skulle varit där. Väsentligen behöver jag inte bry mig om eländet längre, trots att min emailadress är kort, lättgissad och har flutit runt på nätet sedan 1995...

540
14 - Juridiska spörsmål / Onaturliga dödsorsaker
« skrivet: 2006-02-27, 00:36 »
Domböckerna kan kanske ge utdelning om saken gick till rättegång, se här som exempel.

541
Jag fick igång DjVu-pluginen med Firefox efter lite bökande. Installationsprogrammet (dvs det fullständiga på 6 MB som finns på LizardTechs hemsida) ville inte installera något eftersom det ansåg att filerna redan fanns på systemet, vilket ju i och för sig stämde eftersom jag har pluginen installerad i Internet Explorer.
 
Lösningen blev till sist att packa upp filerna i installationsprogrammet och kopiera djThumbExt.dll, djvu0409.dll och DjVuCntl.dll till C:`Program Files`LizardTech`DjVuControl, och npdjvu.dll till `program`Mozilla Firefox`Plugins.
 
Obs att den första katalogen alltid verkar heta c:`program files`... även om man har svensk Windows.
 
Detta förutsätter alltså att pluginen för IE redan är installerad. De tre första DLLerna ligger förmodligen redan på sin plats; jag kopierade dit dem (över de gamla) för att få en uppdatering samtidigt.
 
Jag lade de nämnda 4 filerna i en zipfil här, det kanske kan hjälpa någon.

542
Sten-Sture, jag gissar att du kör Windows 95 eller 98?  
 
Det kan hjälpa att uppdatera Internet Explorer, i alla fall om du sitter med en gammal version. En annan variant är att ta
den här filen från Microsoft.  Den kräver lite händighet vid installationen, dvs länken gär till nedladdningssidan för ett självuppackande arkiv som i sin tur innehåller ett program som heter ShFolder.exe som är själva installationsprogrammet.

543
Provade just på att installera programmet från början på en maskin som inte haft det installerat tidigare, och det fungerade, så något fel på servern har de inte just nu i alla fall. Har du försökt att ta bort filerna i c:`program`genline efter avinstallationen? De kanske inte städas bort som de ska.

544
En sökning på NAD visar att de inte finns i original heller, så någon har väl dessvärre slarvat bort dem under årens lopp...

545
Mönsterås / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-07-10
« skrivet: 2006-02-08, 00:04 »
Hammarglo är det ja. Den 23/9 verkar förresten vara dopdatum, inte födelsedatum.

546
Edman / Edman
« skrivet: 2006-02-02, 15:33 »
Hej Carola,  
Det måste vara den här mannen då? Jag har inte lyckats hitta någon trumpetar-Edman med anknytning till honom, men det kanske någon annan har?

547
Färdiga / Falbygdsrötter
« skrivet: 2006-01-31, 21:10 »
Tack! Det skulle vara intressant att se något lite mer detaljerat, ungefär som PLF och KGF har lagt upp för sina skivor. Det är kanske en jättelucka i ens favoritsocken..

548
Domnerus / Domnerus
« skrivet: 2006-01-31, 20:13 »
Ja, det är samma släkt. Har inte tittat så noga på dem själv men Peter Rydén har gjort det och skickat in till DISBYT. Det var en Peter D (f.1792, brorson till ovannämnde Kristoffer) som flyttade till Visby. Under senare delen av 1800-talet verkar det som att alla Domnerus flyttade till Stockholm.
 
Det var Södergården de bodde i ja, först Jonas (f.1710, d.1771) och sedan Hans (f.1749, d.1805). Tydligen hamnade de där någon gång kring 1720.

549
Färdiga / Falbygdsrötter
« skrivet: 2006-01-31, 20:07 »
Har någon sett till en lista över de socknar och tidsperioder som Falbygdsrötter omfattar?

550
Domnerus / Domnerus
« skrivet: 2006-01-29, 23:35 »
Hej Sten, jag har sett samma sak. Jag gick just igenom ett antal mantalslängder för att se om det stod något mer där, men det sista jag ser av Kristoffer är att han är noterad i mtl 1788 som dräng på Höggärdet (som brukades under Huskvarna Södergård). 1789 är han inte med längre. Det ser också ut som att han inte var smed (låsmakare) sedan familjen flyttade från Bårarp.

551
Jo, men står det Sida X av Y och sedan rätt ställe oftast är någon helt annan stans jämfört med volymens faktiska paginering är det upplagt för missförstånd, även om något som (oftast) är ett korrekt sidnummer står lite anonymt framför. Lägg därtill att Genlines volymsigna för vissa socknar inte stämmer med de man hittar i SVAR-katalogen..
 
Vet man vad man gör så fungerar det ju, men jag upprepar min varning. Jag brukar ta mig det omaket att själv skriva hänvisningen så den blir korrekt. Nå, använder man ctrl/c som du föreslår så har man ju åtmistone någonting att börja redigera...!

552
VARNING - det som GFF kallar Sida är inte det utan bildnumret. Kan vara samma som sidnumret, men kan också vara något helt annat. Jag har påpekat detta för dem men inte fått något definitivt svar om det kommer att fixas. Det kanske hjälper om fler emailar och påpekar det. Problem blir det ju först om man använder det som källhänvisning utan att tänka sig för.

553
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Fläckebo, F:4
« skrivet: 2006-01-16, 23:03 »
Fast det förutsätter väl att åldern är tre dagar snarare än 3 år. Du skrev inte vilket och det är lite svårt att se i notisen även om jag nog tycker det står månader. Har du hittat hennes födelse?

554
04) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Fläckebo, F:4
« skrivet: 2006-01-16, 22:55 »
Fläckebo, ett passande namn... Är det denna?

Förqwaf af modern eller något tycker jag.

555
06 - Födelseförsamling okänd / felaktig / Totalstopp
« skrivet: 2006-01-16, 22:24 »
Han kanske var japan och från Osaka  
 
Skämt åsido, kan skråhandlingar ge något resultat? Ser att SVAR har t ex SE/SVAR/Nm-338010030, Skomakaregesällskapet tydligen Stockholms län, och SE/SVAR/Nm-338200004 Skomakareämbetet Dalarnas län. Har inte tittat själv i den typen av handlingar så jag vet inte om chansen till ledtrådar är stor eller liten.
 
Mantalslängder för Leksand skulle väl svara på om han fanns där eller inte, men de finns väl inte filmade för 1830-talet.

556
Ålem / Ålem
« skrivet: 2006-01-16, 21:06 »
Kan de vara dessa från PLF CD2?
Post 62925
 
Abramsson, Jon
Strömsrum
 
Andersdotter, Maja
Korpemåla
 
Vigda 2/11 1754 i Ålem (H)
 
Övriga uppgifter
Församlingskod: 086103
--------------
Källa: Ålem C:2
 
Hittar två barn i Ålem, Petter 1755-09-18 och Kerstin 1756-12-15, med reservation för att moderns namn inte står i födelseboken i Ålem vid denna tid.

557
Fagerhult / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-31
« skrivet: 2006-01-16, 20:50 »
Någon kanske vet ett definitivt besked (finns det någon hembygdsförening i Fagerhult tro?) men på generalstabskartan från cirka 1880 finns ett soldattorp (ST) utritat några hundra meter norr om Göshult. Jag utgår nu från att det är Göshult ca 5 km NNV om Fagerhult kyrka det är fråga om.


 
www.gis.lst.se kan du få fram ekonomiska kartan för detta område - det är lite lättare att orientera efter den. Kartor finns ju också på www.lantmateriet.se men de är mycket snålare med hur mycket karta man får se...

558
På PLF CD2 hittar jag en Maja Lisa, född 19/4 1781 i Gåssemåla, Mörlunda (H) och en Gustaf, född 26/8 1785 i Gåssemåla, Mörlunda (H). Föräldrarnas namn stämmer, så det kan vara värt att kolla. De tre barnen du redan har hittat tittar ju fram också men inga andra. - Hittar dem inte i Mörlunda AI:2 p.123 (dvs 1790). Ser att denne DB står med i mtl 1786 där han anges ha en son Johannes vilket kanske antyder att det inte är rätt person. Han (DB) är inte med i mtl 1787.
 
Lite mer rotande på CDn ger förresten en Christina född 1763-11 med en Daniel Börjesson i Skälsbäck som far; moderns namn står inte. Å andra sidan verkar DB ha en namne där och då (död 1773). Likaså föds en Peter f.1766-07-03 i Axebo. Kanske också värd att kollas. Det föds en Johannes i Axebo 1768-12-31 (Fagerhult C:2 p.452) och CDn säger Daniel Hemmingsson men jag tror nog det står Börjesson... så då är det nog de i Mörlunda då.

559
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-23
« skrivet: 2006-01-15, 00:39 »
Här är ett annat exempel på att huvudräkning inte var lätt (eller troligare viktigt) alla gånger:

Kanske var det riktiga rackarungar som bokstavligen gav föräldrarna grå hår

560
Rötter / Rötter
« skrivet: 2006-01-13, 17:08 »
Jag tror att det är en bug och inte förmynderi i första hand  Ledtråd: titta på hur adressfältet i din browser skrivs om när du öppnar en direktlänk till ett inlägg på insändarsidan. Titta på skripten också, så ser du att man faktiskt försöker...
 
...dvs man försöker dra in rätt ramar om dessa inte finns med från början, och sedan skicka dig till sidan du egentligen kom in på.  Det är inte så lätt eftersom ramar är feltänkta. Håller helt med dig om att ramar inte borde användas, men jag har full förståelse för att man inte på en kafferast gör om en befintligt sajt som använder ramar, och det arbete med nya Rötter som lär pågå bedrivs förhoppningsvis offline..

561
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-23
« skrivet: 2006-01-13, 16:51 »
Här har vi den:

Jag har förresten för mig att det var just i Ryssby jag såg en uppgift i dödboken som var 20 år fel. Någon var kanske dålig på huvudräkning..

562
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-13
« skrivet: 2006-01-12, 21:46 »
Stämmer ju med noteringen i Ryssby AI:5b (Genlines volymsignum) p.186, så det är nog fel i dödnotisen. Önskas en bild medan jag har sidan uppe?

563
Nationell ArkivDatabas (NAD) / Nationell ArkivDatabas (NAD)
« skrivet: 2006-01-12, 13:21 »
Ja, nu verkar de ju ha reparerat detta så ditt email tog nog skruv. På pluskontot är att det numera verkar gå 100 gånger snabbare att söka, så datanissarna har tydligen gjort lite nytta också.

564
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2006-01-09, 21:25 »
Tack!  Ja det var ju en liten samling. Det blir nog inte så lätt att avgöra vem av dem det eventuellt var..

565
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2006-01-09, 17:53 »
Kan någon med tillgång till PLF:s CD1 titta efter om det föds någon Per Nilsson i Södra Vi kring 1730?  (Dvs 1720-1740, uppgiften är från hfl i Mörlunda på 1790-talet så den är väl inte helt pålitlig)

566
Skaraborgs län R / Skaraborgs kyrkoböcker
« skrivet: 2006-01-07, 01:37 »
Genline har inte material så långt fram i tiden, åtminstone inte just nu, och SVAR som håller på att scanna har inte Hova (än). Så det enklaste är nog att kontakta landsarkivet i Göteborg (http://www.ra.se/gla) - med en korrekt ingångsuppgift tror jag du får svar direkt och gratis.
 
Å andra sidan är det kanske den här personen från folkräkningen 1900:
 
Om personen  
Namn:  Alma Elisabet  
Hemförsamling:  Hova Skaraborgs län  
Hemort:  Hofva Sand  
Kontrakt:  Norra Vadabo  
Län:  Skaraborg  
Födelseår:  1897  
Födelseförsamling:  Hova  
Civilstånd:  Ogift (O)  
Kön:  Kvinna  
Familjest:  b. d.  
Famstkod:  Barn (B)  
Hushåll nr:  79  
Familj nr:  1  
SVARvolym:      
Kort nr:  0    
Sida:  7    
Rad:  14    
 
 Om hushållet
 
Personer i hushållet:  
Fam. nr 1
 
Anders Bengtsson Brink, f. 1855, Kopparslagare  
Emma Matilda Andersd:r, f. 1868  
Ester Matilda, f. 1891  
Gerda Alfrida, f. 1894  
Alma Elisabet, f. 1897  
Emma Karolina, f. 1898

567
Ja, det måste vara hon - det födelsedatumet stämmer ju med vad som står i husförhörslängden längre fram.

568
Detta kanske kan vara av intresse:
 http://windjview.sourceforge.net
 
Översiktskartan får man fortfarande titta på i någon browser. Där kan man se vilken bildfil man ska öppna.
 
Själv tycker jag att LizardsTechs plugin är rent snuskigt dålig, så detta är kanske ett bra alternativ. Har inte använt den själv förrän nu. Oj, den äter minne ser jag, 156 MB har den glufsat i sig med bara två kartor öppna..

569
Exakt två år ska det vara

570
Såhär exakt ett år senare kan jag svara mig själv: Hon är född 1776-06-05 i Tulunda, Mörlunda; dotter till Per Nilsson och Maria Elofsdotter. I Mörlunda heter hon Elin Persdotter hela tiden. Cirka 1811 dyker hon upp i Mönsterås hos sin syster Kerstin/Christina (född 1770-03-24 i Skräplingeäng, Mörlunda) som kommit hit tidigare, bytt namn till Mörlund och gift sig med handelsmannen Sven Lorentz Bruun.
 
Lite källor för ordningens skull kanske. Förutom de uppenbara f/v/d är jag tacksam för klottret i vänstermarginalen i Mörlunda AI:5 p.151 som nämner systern, Bruun och Mönsterås, Mönsterås DII:3 p.330 som kallar henne svägerskan, den bevarade mantalsuppgiften från Kronobäck (1813:1 p.1926) där hon står med patronymikon, och Mönsterås AI:5 (andra halvan) p.24 där någon faktiskt rättat födelseåret mitt i allt klotter.

571
Här är ett par sidor som handlar om bildinklippning: Här och här och här.
 
Det här med att klippa ut en bild från Genline borde ju vara inbyggt i programmet men tydligen vill man inte göra detta av någon dunkel anledning. Lite löjligt är det allt  Lika löjligt som att man inte kan högerklicka i DjVu-bilderna hos SVAR...

572
Allmänt / Valloner i Västergötland?
« skrivet: 2006-01-01, 23:28 »
Jean är en vanlig stavningsvariant av Johan/Jan och tyder alltså inte i sig på valloner. Du hittar lite mer information här.

573
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-02
« skrivet: 2005-12-29, 22:08 »
Ålem AI:5 sid 231 längst ner (Genline 204.18.90500).  De hade gömt sig bra  
 
I hfl hittar du Strömsrum med alla torpen i Norra resp Södra torpareroten.

574
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2005-12-20, 21:55 »
Hittar tyvärr ingen passande avliden Jeremias på CD2 eller 3. Det finns en Jeremias Blom död 1845 och en Palmgren död 1850; de anges vara 43 resp 48 år.

575
PLFs nya CD-skivor / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-19
« skrivet: 2005-12-19, 23:24 »
Hej Sam,
jag tänkte att eftersom presentationsprogrammet är framtaget av förbundet och inte PLF, så kanske det var så att programfel borde anmälas på särskild plats. Fel i databasen anmäler jag givetvis till PLF. Men jag mailar enligt ovan...

576
PLFs nya CD-skivor / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-19
« skrivet: 2005-12-19, 22:20 »
Var anmäler man buggar i presentationsprogrammet?
 
Dels verkar inte sökvillkoren alltid rensas ordentligt när man gör en ny sökning. Det är inte riktigt reproducerbart men det hjälper alltid att göra om sökningen.
 
Dels kraschade just programmet.

577
Diverse / PLF:s databas (efterlysningar)
« skrivet: 2005-12-19, 19:14 »
Kan detta vara hans födelsenotis?
Post 165078
Jeremias
Född 30/1 1811 i Måssö, Korsberga (F)
Far
Bergström
Dräng I Målen Stenb.
Mor
Dalberg F. Nilsdr, Stina
Piga, 20 år
Övriga uppgifter
Församlingskod: 068509
--------------
Källa: Korsberga C:1
 
Hittar annars inget passande på CD2 och 3.

578
Ok, så det var dem du var ute efter alltså? Tittade på archive.org och hittade ytterligare ett par avskrifter från slutet på 1800-talet som tidigare (kring 2003, typ) legat under Register precis som du skriver. De verkar dock inte finnas kvar idag.

579
Övrig teknik / Släktforskning på CD?
« skrivet: 2005-12-17, 14:17 »
Det kan vara värt att tillägga att tidigare versioner av Windows inte kunde öppna html-filer direkt från autorun.inf, så man ska inte förvänta sig att det fungerar riktigt överallt, bara nästan.
 
Filen cdrun.ini som nämndes ovan är inte standard utan kräver något litet extraprogram (förmodligen gratis - känner inte till det närmare) som också ska läggas på CDn. På det viset går man dock runt problemet med åldriga Windowsvarianter.

580
Nu ska vi se..
Blekingerötter
Fliken Forskartips
Under Socken/Församling, klicka på Rödeby (jo, den finns med för mig!)
Rulla ner; under hemmanslistan finns en länk Bönder, Torpare och annat...
Rulla ner; längst ner står Som tillägg bifogar jag... och så kommer FVD Rödeby för ett antal år på 1800-talet.
 
En direktlänk kanske:
http://klaura.se/blekingeanor.se/rodeby/
 
Hittar du en slaktargesäll Jöns Berglund i krokarna så hojta

581
Mönsterås / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-09
« skrivet: 2005-12-12, 01:23 »
AI:5 omfattar bara köpingen och har dessutom två omgångar paginering (för olika tidsperioder). AI:6 och AI:7 (som Genline kallar AI:6A resp 6B) omfattar resten av socknen. De går i hyfsad bokstavsordning och Lilla Forsa hittar du i AI:6 uppslag 245 och därikring. Fast nu spelar det ju ingen roll i ditt fall eftersom du väl ville kontrollera år 1829, och AI:6/7 börjar tyvärr först 1833 enligt innehållsförteckningen, men man har ju garderat med frågetecken, så leta du.
 
Hur sedan AI:5 är ordnad är en intressant fråga som jag inte har svar på   Annat än att man tagit ena roten först och den andra sedan.
 
Den där 12:an du hittar i vigselboken är väl avgiften (vad den nu kallas) de betalade vid vigseln. Personregistret sist i volymen är nog för andra delen enbart, dvs ca 1840-50 om man får tro landsarkivets innehållsförteckning.

582
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-13
« skrivet: 2005-12-11, 01:40 »
Tror inte det står något patronymikon. Ser mer ut som .. hustru Majas dotter i S.. (ortnamn, Söregärde tror jag) döp tes hemma med nöddop d. 9 .. confirmerades i Kyrkan d 15 Test: ...  och sedan kom hansomskrev på att han glömt skriva dotterns namn, varefter han petat in det ovanför/efter dotter och sedan skrivit det i marginalen för säkerhets skull eftersom det blev klottrigt.
 
Apropå Valborg Månsdotter härovanför förresten. Jag känner inte folket närmare, men den sortens identitetsproblem brukar väl lösa sig om man tittar på faddrarna, åtminstone för Valborg själv och helst några av hennes syskon. Fast det är kanske det du sysslar med?  - unge brukar (inbillar jag mig) betyda att det existerar en äldre namne på samma ställe, så att man måste skilja på dem.

583
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-13
« skrivet: 2005-12-07, 21:25 »
Det borde vara denna:

584
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ryssby (H) GID 144.1032.88700
« skrivet: 2005-11-29, 21:38 »

585
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-04
« skrivet: 2005-11-24, 19:51 »
Ryssby. Det ligger ca 3,5 km söder om Helgesbo.

586
Hos mig uppdateras sökfönstret när jag klickar på öppna, och sedan får jag själv klicka på sidan ifråga till höger i sökfönstret. Inte exakt samma beteende som gröna knappen, men bra nära

587
Bankeryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-03-01
« skrivet: 2005-11-16, 22:14 »
Irene, hos JBGF hittar jag inte någon Anders på detta datum i Bankeryd men väl i Barkeryd. Se här:  http://jbgf.se/bocker/barkeryd/44c-02.htm
 
Är nog värt att undersökas.

588
SVAR "Arkiv / Forska" / SVAR """"Arkiv / Forska""""
« skrivet: 2005-11-12, 15:16 »
Jan-Christer,
Det finns en scannad längd för 1767 som innehåller Karlskrona (tredje exemplaret, det som kom in 10 år senare enligt listan på Svar). Tydligen finns också -66 och -68 men bara som mikrokort än så länge.
 
Om det finns fler som gömmer sig någonstans är jag intresserad av att få veta detta. Jag frågade samma sak under Blekinge : Socknar : Karlskrona för några veckor sedan men ingen har svarat.
 
Frågan är ju också om det finns längder som inte blivit filmade?

589
Skaraborgs län R / Skaraborgs kyrkoböcker
« skrivet: 2005-10-25, 20:02 »
Kan ju inte svara för Genline, men jag tror att det ligger till ungefär så: man betraktar filmerna som sitt originalmaterial, inte de underliggande kyrkböckerna. Man gör sedan sitt index baserat på vad som står på första filmrutan. I fallet med de två Malingsbo AI:3 står det ju Malingsbo och Söderbärke resp. Malingsbo i filmen.  För Dimbo AI:2 står det bara Dimbo.
 
Man kan tycka vad man vill om detta, men det har åtminstone fördelen att Genline kan får det någorlunda rätt medan de koncenterar sig på att scanna. Skulle man få församlingsindex lika bra som SVAR, eller för den delen få med aktuellt volymsignum (det där har ju diskuterats här tidigare, liksom stavningen av församlingsnamnet, länstillhörighet osv) så skulle de behöva anställa någon med arkivkunskap och det anser man sig tydligen inte ha råd med i dagsläget. Och detta kan man, igen, ha olika åsikter om.. Personligen är jag glad att man koncentrerar sig på att scanna. Brister indexet kan jag själv kontrollera hos SVAR, men fattas bilderna kan jag ju inte göra så mycket!

590
Skaraborgs län R / Skaraborgs kyrkoböcker
« skrivet: 2005-10-25, 16:49 »
Om jag inte ser fel hos SVAR ligger Ottravad AI:2 med flera under Dimbo. Verkar vara likartade förhållanden i Ljunghem och Bjärby.

591
Karlskrona / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-22
« skrivet: 2005-10-20, 20:55 »
Även om man i Karlskrona var befriade från att betala mantalspengar under 1700-talet så finns det ju en mantalslängd från 1767 som är scannad och finns hos SVAR.  Finns det fler från detta århundrade - filmade eller ofilmade?  Det verkar t ex finnas längder för 1766 och 1768 på mikrokort, men ibland begriper jag mig inte på SVARs register

592
Man kan ju börja med att maximera bildfönstret - är det väl gjort så förblir det maximerat och nya fönster blir också maximerade.  Men stänger man alla bildfönster så börjar de sin karriär som icke-maximerade igen.
 
Dvs, nystartad GFF2 - tryck Ctrl/N - maximera - tryck Ctrl/S och sök - dubbelklicka nånstans i sökresultatet - bilden blir maximerad direkt. Tryck sedan Ctrl/N - även nya sidan blir maximerad från början. Verkar fungera från bokmärken också.

593
Upptäckte just att bokmärken med långa namn inte fungerar, och långa namn är just vad GFF föreslår. Så tre bokmärken som heter något i stil med 144.2.62300,  Kalmar,  Ryssby,  AI:9 B, Husförhör, 1861-1871, 304/0,  Sida 18 av 57     funkar inte, men kallar man dem Bla 1 så fungerar det - hos mig, kanske jag ska tillägga...

594
Titta, det hände samma sak här   Det hjälpte att slå ihjäl både bookmarks.dta och libGenline.conf. (Annars blev alla fönster svarta, men de öppnade sig, så det är kanske inte riktigt samma fenomen som du har?)

595
Tror att det är bookmarks.dta man ska tackla. Sympatiskt nog är detta en textfil så är den trasig kanske det går att rädda innehållet i alla fall.

596
Fridlevstad / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-11-01
« skrivet: 2005-09-04, 10:15 »
1844-04-02 får fd husaren Olof Berglund och hans hustru Anna Maria Berglund en dotter vid namn Dorotea. De anges som boende i Fridlevstad men jag hittar dem inte i husförhörslängderna under hemman 84-92 som jag antar att Fridlevstad ska betyda. Uppgiften är från fb (Genline 1751.90.68300)
 
Är det någon som sett till Olof och Anna Maria på annat håll, eller har någon id? om var i husförhörslängderna de skulle kunna stå? Innan jag plöjer igenom volymerna från pärm till pärm...

597
Malmöhus län M / Helsingborg
« skrivet: 2005-08-30, 22:38 »
Carin, klicka på Ignore även i den andra rutan så kommer du vidare.
 
Felet verkar bero på att bilderna 1250.11.58500 och .58400 har fått lite egendomliga indexdata i fälten SidNr och Typ. Om Genline fixar indexet slipper man felmeddelandet (som väl egentligen är ett programfel av den lindrigare sorten)

598
SCB-materialet börjar med _sc (inte sc_) för att det ska komma först i bokstavsordningen. Så här:

599
Allmänt / Roliga felläsningar
« skrivet: 2005-08-15, 23:13 »
Jag brukar ofta undra varför man skrivit Lisa Persdotters lilla otäcka dotter och liknande tills jag ser att det står oäkta

600
Stenkyrka / Stenkyrka dödbok 1808
« skrivet: 2005-08-15, 22:47 »
Det står ju os rätt tydligt i båda marginalerna. I brödtexten kanske det står oo? även om det, ähum, osar 1600-tal?
 
Måste haka på en fråga: det står tingsrätt men hette det inte häradsrätt vid den här tiden? Jag har sett samma sak i en  notis från 1718 (Ödestugu sn) och blev lite fundersam då också.

601
Allmänna språkfrågor / Förkortningstecken
« skrivet: 2005-08-11, 21:44 »
Tack för alla svaren hittils - så har man lärt sig något nytt i dag också 
 
Jag klipper in bilderna som Eva nämnde, samt en från Pjätteryd som låg och skräpade på disken:
 











 
Noterar att förkortningstecknet efter den i Niclas exempel från Ör har ytterligare en form...

602
Allmänna språkfrågor / Förkortningstecken
« skrivet: 2005-08-10, 14:58 »
Hej Stefan,
tack för svaret. Min fråga gäller dock inte vad det står i det här konkreta fallet utan om det är fråga om förkortningstecken. Det vill säga, står det g + ett förkortningstecken, eller precis som du skriver och som jag hittills också trott, gl?  
 
I det andra fallet, står det d + förkortningstecken, eller står det dh eller liknande?
 
Det är alltså själva slängarna efter d och g jag undrar över.  Samma fenomen förekommer ju ofta när gård skall förkortas. Det ser ofta ut som gd i de fallen - har jag tyckt hittills. Men är det verkligen i de fallen ett d, eller är det något som markerar själva förkortningen?

603
Efter Anna Catharina står det 36 år. Familysearch.org har några stycken barn som kan vara syskon till Johan Fredrik:
 
3. Gustava BOYE - Vital Records Index  
Gender: F Birth/Christening: 22 Mar 1803 Karlskrona, Blekinge, Sweden  
 
 4. Sven Johan BOYE - Vital Records Index  
Gender: M Birth/Christening: 17 Feb 1805 Karlskrona, Blekinge, Sweden  
 
 5. Friederica BOYE - Vital Records Index  
Gender: F Birth/Christening: 23 Mar 1808 Karlskrona, Blekinge, Sweden  
 
De där är från Vital Records Index och alltså förmodligen ganska så vettiga.
 
Sedan verkar det finnas en Johan Boje i Tyska församlingen också. Gift med en Elisabet Catarina Wolff. Dessa finns i hfl 1821-24 p.87 för Tyska, men där står ingen Johan Fredrik, så det är säkert fel familj.
 
Här är en tänkbar vigsel från Peter Wulffs vigselregister:
 
1801-09-27    Johanes   Boye  Blockmakargesäll  Catharina  Hasselbom  Hustru

604
Allmänna språkfrågor / Förkortningstecken
« skrivet: 2005-08-10, 12:37 »
Är de inringade tecknen förkortningstecken eller riktiga bokstäver? Med andra ord, står det i det vänstra fallet 36 år gl, 36 år g eller något annat?  Och i det högra fallet?  

Texten är för övrigt från Karlskrona Amf, FB 1811, p.726.

605
03) Arkiv (diskussioner t o m 2006) / Köping, F:1, sid 279
« skrivet: 2005-07-12, 12:20 »
Det finns ett Forsa i Mönsterås sn som borde vara det rätta. Det står väl ? i texten och inte st.

606
Holger 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-04
« skrivet: 2005-06-30, 21:33 »
Roger,  den här länken är nog intressant. Du kan ju jämföra de tre filerna som nämns där med dem på din bärbara dator och kopiera över dem till din stationära om någon skulle ha gått sönder.

607
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ödestugu GID 1151.11.103100
« skrivet: 2005-06-28, 00:40 »
Njae, det är nog Urabygget, på dagens karta 1.8 km SSO om Ödestugu kyrka. Uvaberget ligger ju i Rogberga socken.

608
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-03
« skrivet: 2005-05-21, 12:33 »
Familjen (Hemming E + Lisa/Lisbet H) står med i både AI:2 och AI:3 (s.148 i båda fallen) så de bodde där 1772 men har flyttat 1775. Tyvärr står det inte vart.
 
Det föddes några barn till i Ålem:
Maja, 1761-11-17; Nils, 1764-08-08; Anders, 1771-07-03. I husförhörslängden nämns en Kristin som ska vara 9 år 1772. Hittade inte henne i födelseboken.
 
Det finns lite mer om  Lisbet Hemmingsdotter och Hemming Eriksson här.

609
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-03
« skrivet: 2005-05-20, 20:02 »
Hej Birgitta,
varifrån kommer dina uppgifter? Det föds ingen Hemming Eriksson i Ålem det datumet du anger. Det föds faktiskt - enligt födelseboken - ingen alls då. Det förekommer en Hemming Eriksson som gifter sig med en Lisa Hemmingsdotter 1751-10-06 (Ålem C:1 p.574). Det är möjligen densamme H.E. som föds 1724-10-17 (C:1 p.215) men jag har inte kontrollerat detta. Denne senare Hemming har diskuterats här tidigare för ganska precis ett år sedan men innan vi drar några förhastade slutsatser kanske vi ska titta på vad du faktiskt vet!

610
Någon som har beställt kopior av bouppteckningar från 1900-talets början från Landsarkivet i Vadstena och kan tala om hur lång tid det tog att få dem?  De vill av förklarliga skäl inte ange någon handläggningstid på hemsidan. Om det tar månadsvis kan jag masa mig till Vadstena själv...

611
Holger 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-25
« skrivet: 2005-05-06, 22:03 »
Jag tycker nog att en väl dold påannonsering som dessutom försvinner under mystiska omständigheter ett par timmar senare stämmer utmärkt väl med resten av Holger-utvecklingen!

612
Holger 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-06-25
« skrivet: 2005-05-06, 21:22 »
Det låg faktiskt ett officiellt meddelande där i förmiddags om att Holger 7 nu var klar och skulle kosta si och så mycket, men det verkar ha försvunnit vid 5-tiden... tillsammans med en god del av alla gamla inlägg..

613
SVAR "Arkiv / Forska" / SVAR """"Arkiv / Forska""""
« skrivet: 2005-04-30, 11:43 »
Fungerar här.

614
Victor,
nej, du behöver inte avinstallera den gamla versionen. Däremot går den gamla och nya versionen mot olika servrar om jag inte fattat fel, så det kan vara något tillfälligt trassel med den servern som tvåan försöker ansluta till. Just nu fungerar det för min del i alla fall.

615
Jan,
jag märkte igår att klickbara kolumner kommer i FamilyFinder 2.0. Precis som du säger är det en mycket nyttig funktion...

616
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Mantalslängd Pjätteryd
« skrivet: 2005-04-07, 22:50 »
Tack Anders, det låter bra

617
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Mantalslängd Pjätteryd
« skrivet: 2005-04-06, 23:09 »
Här är från 1778 (fol 310v, bild 142 hos SVAR)

Vad står det där pilen pekar?

618
Det finns sedan några dagar tillbaka betaversioner av en ny version av Genline Family Finder på deras hemsida. Och där finns bland annat den lilla stängningsknappen (iaf i 2.0). Vidare kan man ha flera fönster öppna osv.  
 
Sätt igång och prova, och tyck till innan de permanentar mjukvaran...!

619
Tangentbord / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-27
« skrivet: 2005-03-27, 22:26 »
Kontrollerade du att den är inställd på svenskt tangenbord? Kontrollpanelen, Nationella inställningar, Språk-fliken, Information-knappen i 'Texttjänster och inmatningsspråk'. Jag brukar se till att det bara finns svenskt tangentbord installerat eftersom jag tycker att andra layouter är onödiga om nu tangentbordet är svenskt. Microsoft brukar peta dit en amerikansk layout också men den tar jag alltså helt enkelt bort.
 
(Ser att Bo Berndtsson hann före mig med svaret, men inställningen ligger inte under tangentbord som man kan tro, åtminstone inte på den dator med XP Home jag använder just nu)

620
Hej Mats,
tack! Du har nog hittat rätt eftersom Anders Gustav mycket riktigt hade en tre år äldre bror August. Sedan är det jag som inte kan skilja på 3 och 8 - jag kollade en gång till och det står faktiskt mars i hfl.

621
En snabb gissning - var inte han faktorismed? Då är det ju inte säkert att han som varande militär står i mantalslängden.
 
Han står ju med i generalmönsterrullan för gevärsfaktoriet 1753 ser jag ( http://apollo.oderland.com/~jbgf/socknar/hakarp/foretag/smeder/langder/gmr1753.htm) men det har du kanske redan sett.

622
Kan någon vänlig själ kolla upp en eller flera av följande personer:
 
Thilda Maria Karlsdotter, född 1859-05-28 Pjätteryd, utfl. 1881-01-31 till Tyskland??
 
Kristina Karlsdotter, född 1846-01-24 Pjätteryd, utfl. 1873-03-05 till Tyskland
 
Anders Gustaf Karlsson, född 1856-09-06 Pjätteryd, utfl 1881-08-09 till Amerika
 
Det jag tycker är egendomligt är att det mycket prydligt står Tyskland i flyttattesten, men jag vet att de senare dök upp i USA. Reste de via Tyskland tro?

623
Hej Timmy,
 
nix, jag tror fortfarande att du har fel...
 
Låt oss börja med Tryckfrihetsförordningen.  I ditt citat omnämns paragraf 6 och 7 som reglerar om handlingen är inkommen till eller upprättad hos myndighet. Alla handlingar är inte inkomna till eller upprättade hos myndigheten, och det är inte alltid självklart vad som är vad.
 
Jag är inte jurist (det är väl ingen annan här heller? ) och avstår från att reda ut begreppen.  Låt mig istället ta några fakta som tyder på motsatsen:  
1) SVARs mikrokort är inte diarieförda i sig, så vitt jag vet. Någon har alltså bedömt att de inte i sig är handlingar.
2) Observera slutklämmen i TF 2 kap paragraf 6 om teknisk bearbetning eller teknisk lagring.
3) Ett närliggande exempel är kartmaterial, t ex gröna kartan, som ju är framställt av en myndighet men likväl inte är fritt att reproducera och sprida.
 
Det gäller att inte blanda ihop mikrokorten med originalhandlingarna! Det var intressant att få reda på i Gunnar Carlins inlägg ovan att det är informationen och inte dess bärare som är handlingen.
 
Nåja, det hela är inte alldeles självklart. Jag vill minnas att Jörgen Tollesson har drivit denna tes tidigare på forumet, dvs att korten i sig är vid myndigheten upprättade handlingar.  Visshet får man väl först i domstol.
 
Vidare vill jag påpeka att det i URL p.49 står fotografisk bild och inte verk. Det är stor skillnad i sammanhanget. Som jag försökte förklara har varje fotografisk bild oberoende av verkshöjd ett skydd. Detta förhållande är speciellt för fotografier. Det står beskrivet mer i detalj i läroböcker i immaterialrätt. Min bok i ämnet (Bernitz et al) är rätt gammal och avhandlar Fotografilagen som sedermera bakats in i lagen om upphovsrätt, men jag tror inte att sakförhållandet ändrats förrän jag får se ett handfast bevis..  Tyvärr är det alltså inte så att en simpel fotografisk kopia av en allmän handling är fri att sprida, må den vara aldrig så simpel.
 
Man kan naturligtvis ifrågasätta om scanning och mikrofilming är med fotografering jämförligt förfarande, men jag tycker att det är ganska uppenbart att så är fallet..
 
Däremot har du rätt i att de mormonfilmer som är 50 år - jag tippar att det i dag är kanske en femtedel eller så - eller äldre borde vara fria att sprida kopior av. Här tror jag dock att du slår in öppna dörrar: ber du LDS om tillstånd att få kopiera deras filmer får du säkert det - jag förmodar att Genline lutar sig mot detta faktum. LDS har ju ingen anledning att hindra spridandet. Där kan man tala om idealister..
 
Det går naturligtvis för den som vill att upprepa Genlines bravader, men då får man bereda sig på att göra jobbet själv också. Å andra sidan är det kanske rentav enklare att scanna filmerna än mikrokorten.
 
Det är inte säkert att du får SVAR och/eller RA efter dig om du ger dig på att kopiera och sprida bilder av mikrokorten. Det enklaste är väl att prova: scanna in ett kort eller två, lägg upp det på webben och polisanmäl dig själv. Jag kan (allvarligt!) tänka mig att bidra till dina eventuella böter - och om du klarar dig får du behålla bidraget som erkänsla för ditt mod.  
 
Att ge sig på Genlines inscannade bilder tror jag är en mindre lyckad ide. Dels är det (som jag påstår) helt klart olagligt, dels får du - som du själv sagt - dem efter dig, och dels anser jag att det är grovt omoraliskt. Fotografera gärna egna bilder från originalhandlingarna, men ge katten i att stjäla andras arbete.
 
Nu skriver jag inte allt detta för att jag vill vara negativ. Jag kan själv tänka mig att bidra till ett fritt genline, men då helst med material som varken Genline eller SVAR kommer att ge sig på inom överskådlig tid. Smålands Handlingar kanske?
 
(Peter Anbytarvärd!  Vad sägs om att göra en ny tråd av hela den här diskussionen?)

624
Timmy, för fotografier gäller särskilda bestämmelser - se paragraf 49a i upphovsrättslagen.  
 
49 a ? Den som har framställt en fotografisk bild har uteslutande rätt att framställa exemplar av bilden och göra den tillgänglig för allmänheten. Rätten gäller oavsett om bilden används i ursprungligt eller ändrat skick och oavsett vilken teknik som utnyttjas.
   Med fotografisk bild avses även en bild som har framställts genom ett förfarande som är jämförligt med fotografi.
   Rätten enligt första stycket gäller till dess femtio år har förflutit efter det år då bilden framställdes.
 
Olyckligtvis i sammanhanget råkar alltså skyddet vara ovanligt starkt och man kan i princip säga att alla fotografiska bilder är skyddade. Att det är rena kopior från offentliga handlingar har inget med saken att göra.
 
Jag påstår alltså att SVAR har rättigheterna till sina mikrokort och Genline har rättigheterna till sina inscanningar - åtminstone tills dess någon kan påvisa att paragrafen härovan inte är tillämplig på mikrokort och inscannade bilder.

625
46 Ordet är fritt om släktforskning / Upphovsrätt
« skrivet: 2005-02-14, 21:28 »
Misstänker att situationen är liknande den som gäller för en insändare till en tidning - dvs man behåller i och för sig upphovsrätten till inlägget, men ger i och med insändandet tidningen rätt att publicera insändaren utan någon särskild inskränkning.
 
Se t ex här vad  GP anser gälla för sina chattsidor och liknande.
 
Jag tror alltså inte att man per automatik har rätt att kräva att ens inlägg raderas i efterhand. Däremot är jag rätt säker på att man behåller upphovsrätten, och alltså kan hindra andra att sprida inläggen vidare.

626
Nu har det gått ett tag och Google har fortfarande inte indexerat de nya ministerialbokssidorna (se ovan 21-22 november). Jag tror att det beror på ett litet fel i html-kodningen på sidorna.  Hursomhelst har Microsofts nya sökmaskin indexerat sidorna, så går man till search.msn.se och begränsar sökningen (klicka på Sökverktyg) till apollo.oderland.com, så får man bra med träffar!

627
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-28
« skrivet: 2005-01-14, 23:55 »
Hej Eva,
ja titta, du har helt rätt. Lite pill där också, men det fungerar!

628
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-28
« skrivet: 2005-01-14, 22:31 »
Jag har också provat en liten import från MinSläkt till DISGEN-demon. Jag tycker det fungerar hyfsat. Huvudproblemet är nog DISGENs gräsliga användargränssnitt  
 
Hos mig kom personerna och alla händelser med, kompletta med datum och orter. Alla släktrelationer verkar stämma och alla familjer är intakta. Källorna följde snällt med, likaså citaten.
 
Några mindre problem blev det. MinSläkt (3.1a) har en begränsning däri att den inte skiljer på uppskattat och beräknat datum (GEDCOM EST resp. CAL). MinSläkt exporterar alla som EST, så i DISGEN står alla sådana datum som uppskattade. Skillnaden mellan de båda typerna är något oklar i GEDCOM-standarden, men jag hade hellre sett att MinSläkt gjort tvärtom..
 
Vidare passade mina källhänvisningar inte in i DISGENs mall för strukturerade källor, vilket ju är mitt fel, men lite arbete blir det. De kom med, de är korrekta, men behöver snyggas till. Kvalitetsbedömingen kom inte med heller.
 
Orterna blev (korrekta) strängar men inte DISGEN-orter - det är möjligt att detta funkar bättre i den riktiga versionen av DISGEN eftersom ortsdatabasen väl är begränsad i demon. (Någon som vet detta?)
 
Att göra följer inte med heller, men det får man lösa före exporten t ex genom att flytta texterna till respektive persons noteringar och skriva dit en liten textsnutt som man kan söka på efter importen.
 
Jag har inte kollat om länkade bilder, dokument osv överlevde - jag har inte många sådana själv.
 
Nej, stora problemet för min del är att jag är allergisk mot DISGEN.. när jag kört det ett tag blir jag lika gul i synen som den lilla Ny person-ikonen..  jag funderar på om det är värt obehaget att få geografiska funktioner. Kanske, kanske inte.. Henrik Dannberg, som av princip aldrig lovar något bestämt om framtiden, svarade ju nyss på en fråga i gästboken på hemsidan som jag tolkar som att motsvarande funktioner inte är särskilt aktuella i MinSläkt

629
Jag går bet, men lägger in en bild:

630
Datorprogram (övriga) / Adobe Acrobat Reader
« skrivet: 2005-01-08, 18:28 »
Jodå, det fungerar utmärkt! Här är en bättre länk:  http://www.tnk-bootblock.co.uk.  Synd att Acrobat blivit sådan bloatware.. det är illa när det krävs sådana här fixar..

631
Peter!
Vad menar du med arkivera undan? Du tar väl inte bort något? Det finns åtskilliga fall där det blivit diskussion kring innehållet i texterna efter att de väl blivit dechiffrerade och sådana trådar tycker jag ni ska spara och hålla tillgängliga. Däremot är det ju en god ide att stänga dem, så att eventuell vidare diskussion hamnar under respektive sockenrubrik..

632
Kerstin och Christina, jag antar att ni känner till detta register över viglslar i Karlskrona amf?

633
Jan-Christer,
vad jag menade var att det är ett mycket omfattande arbete att fotografera samtliga Sveriges kyrkböcker. Göran, som öppnade tråden, verkade närmast anse att det var en liten detalj. Men du (Göran) har kanske en strategi även här, så berätta gärna!
 
Naturligtvis blir det bättre med en omsorgsfull (digital) fotografering. Men jag har hellre tillgång till 10 miljoner taffligt fotade, kopierade och scannade mormonbilder än t ex Digiarkivs i och för sig alldeles utmärkta produkter - de har ju inte de böckerna jag är intresserad av, och lär inte få inom det närmaste kvartsseklet.
 
Det ena utesluter givetvis inte det andra och Genline mår bara bra av lite konkurrens. I Görans fall tror jag att det är bättre att han skrinlägger planerna på omfattande fotografering av kyrkböckerna och försöker intressera t ex Digiarkiv eller varför inte Genline för sin mjukvara - om nu inte finansiärerna står på kö, eller om han har någon ovanligt effektiv metod att fotografera böckerna.

634
Att scanna 20-40 miljoner filmrutor eller - ännu bättre - digitalfotografera originalen, är inte snutet ur näsan men det har du naturligtvis reda på  
 
Att du inte slår dig i lag med Digiarkiv som redan håller på och fotar?

635
Ann-Louise,
 
Hur är det med Sandhem husförhör AI:7, AI:8 och AI:9?

636
Datorprogram (övriga) / Adobe Acrobat Reader
« skrivet: 2004-12-19, 22:36 »
Den här mannen:  http://web.comhem.se/~u85329080/Robsten_mirror.htm?CID=40387 har ett program kallat Adobe booster som kan koppla ur plugins. Provade just själv och nog blev det snabbare alltid!  Får nu se om resten av systemet överlevde...

637
SVAR "Arkiv / Forska" / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-13
« skrivet: 2004-12-02, 00:09 »
Tekniskt fungerar det bra. Det hela är dock trögarbetat jämfört med Genline: ingen cache, inga tangenter - mus måste användas, många dubletter och de är inte markerade i index, osv. Ljusstyrka/kontrast kan inte varieras. Varje gång man bläddrar återställs zoom till täck hela sidan. Är man inloggad länge utan att göra något blir man utslängd. Man måste alltid börja från början på SVARs hemsida, logga in, söka, osv.
 
På plussidan är att scanningarna verkar ha bättre kvalit? än hos Genline, framför allt med mer teckning i lågdagrarna (de mörka avsnitten). Här går det alltså faktiskt att läsa även skadade sidor, och möjligen har man bemödat sig att scanna tveksamma filmrutor flera gånger (eller om det är Rekolid som tagit flera bilder.. men jag tycker det verkar vara fler dubletter här än hos Genline)
 
Jag har bara tittat på Kronobergs mantalslängder hittills, men där är det tämligen komplett. Åtminstone kan man lita på den blåa triangeln i SVARs listor. Den verkar annars lite opålitlig ibland men det kan vara jag som inbillar mig.
 
350 kr för ett år tycker jag det var värt.

638
Att google inte vill indexera tror jag beror på att man använder frames numera. T ex finns sidan apollo.oderland.com/~jbgf/bocker/ljungarum hos Google, men inte apollo.oderland.com/~jbgf/bocker/ljungarum/ljungarc.htm som innehåller listan över sidor med födslar. Lösningen är väl att lägga länkar till de sidorna i -avdelningen. Lite tråkigt att Google är gnällig, men det är nog inte mycket att göra åt.

639
 http://www.blekingemuseum.se/lansbibl/lokalitt.asp - ett antal lokala bibliografier för bl.a. Ljungby, Älmhult, Markaryd, Alvesta, Växjö, Uppvidinge, Lessebo, Tingsryd, Sölvesborg, Karlshamn och Blekinge/Kronoberg i allmänhet.
 
Länken finns visst redan i Litteratur-Sök här, men webbplatsen har tydligen flyttat på sig under året.

640
Vill man slippa använda browsern helt och hållet är kanske detta av intresse:
 http://w1.314.comhem.se/~u31414484/genline

641
Allmänt / Sandem i Mullsjö
« skrivet: 2004-10-29, 22:28 »
Dessutom finns det rätt gott om avskrifter, både hos JBGF och Sandhemsrötter.

642
Älghult / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-26
« skrivet: 2004-10-24, 23:24 »
Arnold, har du provat Lantmäteriverket?
http://gateway4.geoimager.com/histkart/hkindex.htm

643
Någon är kanske intresserad av detta: jag har länge retat mig på att det tar lång tid (en halv sekund eller så) att dra runt med hand-verktyget kartorna i DjVu-fönstret. Det gällde f.ö. andra DjVu-bilder, t ex textakter bland lantmäterikartorna på Lantmäteriets webbplats.
 
Det blev mycket bättre när jag hämtade den senaste DjVu-pluginen från LizardTech. Tidigare hade jag version 4.1.0 som jag tror kom från Häradsekonomiska-DVDn. Senaste är 4.5.
 
Man ska visst läsa bruksanvisningen ibland också. Det var först idag jag upptäckte att ctrl-tangenten ger en liten ruta med förstorad karta i, och trycker man ctrl och alt samtidigt stannar förstoringseffekten kvar tills nästa gång man trycker på ctrl.

644
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ryssby C:2 s. 307. Bild finns
« skrivet: 2004-10-22, 22:47 »
Tyvärr lika dåligt på Genline - skulle tro att filmrutan inte fått med hela uppslaget så namnet (som väl är det understrukna längst ute i kanten) syns inte. Det syns säkert om man tittar i originalet. Håller med dig om föräldrarna. Orten är Skäggenäs, men vad som står före ser jag inte.

645
Jag såg att Genline nu har gjort en sida där man ser de senast inlagda sekvenserna:
http://www.genline.se/databasen/prod_search_req.php

646
Om du letar rätt på de några andra i hfl, står de då också med datum som inte är från slutet av 1837? I så fall låter det mycket rimligt att de blev bortglömda precis som du säger, och då skulle jag lita på husförhörslängden.

647
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ryssby (H) hfl s. 37 bild finns
« skrivet: 2004-10-12, 21:11 »
Jag tror det står den 11:e. De omgivande notiserna är inte inskrivna i strikt ordning och det som skulle kunna vara en del av en 4:a eller en hel slarvig 2:a hör nog till tecknet före. Jämför med 12 på föregående uppslag:

648
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ryssby (H) hfl s. 37 bild finns
« skrivet: 2004-10-11, 23:25 »
Kunde inte hålla mig utan tittade i Åby-boken. Inget napp vid en snabb genomletning av 1746, men 1736 hittar vi följande klotter:

Tolkningen lämnas som övning :-)

649
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ryssby (H) hfl s. 37 bild finns
« skrivet: 2004-10-11, 22:53 »
Överstrykningen av årtal beror på att man använt en äldre bok och bara fixat kolumnerna lite. Inte helt ovanligt. Erik Yggessons ålder styrks tyvärr av nästa hfl, titta i AI:2 p.97. Här syns det tydligt att sonen Per (brevid W i bilden du klippte in) verkligen heter Per. Den därunder heter väl Karin. Den som påstås vara 47 år i bilden undrar jag vad det kan vara för en, men jag tycker det står Son innan. Jag passar på de andra för det blir såpass rörigt att jag inte är säker på vilka som tillhör familjen.
 
Förresten, 1736 är ju nästan 1746, kan ju vara ett enkelt skrivfel, så kolla du spåret i Åby. Du har inget datum?

650
Att dekomprimera bilden på servern tar nog obehagligt mycket resurser, tippar jag. Det bästa vore väl egentligen om Genline (om något år när de scannat klart kyrkböckerna) tar ett efterbehandlingspass och vänder bilderna en gång för alla - det är ju sällan man vill se bilderna vridna relativt skrivriktingen.. I samband med det hoppas jag att man fixar indexeringen så det inte står NONE på alla böcker som förvaras på Landsarkivet i Lund. Lite lustigt egentligen - alla böcker under Vadstenas regim verkar ha fått prydlig innehållsförteckning och signum innan de filmades av Rekolid, men för Lunds böcker är det oftast tvärtom.
 
Ett tips till Genline är att samla på sig en lista över felvända filmer, om nu inte detta redan görs..

651
Kungsbacka / Äldre inlägg (arkiv) till 13 februari, 2007
« skrivet: 2004-10-10, 22:29 »
Här har vi honom:  

652
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-03
« skrivet: 2004-10-09, 22:01 »

Det blir alltså en liten utmaning att ta reda på.
 
Det är förresten möjligt att det är denne Erik Vilhelm som dyker upp åtskilliga år senare i Jönköping (Kristina):
18790107  Karl Otto Vilhelm  Redaktör  Erik Vilhelm Aurell  Beda Charlotta F  Tyska Maden 33   (från nyssnämna avskrifter)

653
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-09
« skrivet: 2004-10-08, 20:31 »
De står i JBGFs avskrifter, t ex vigseln:
18231215  Änkling  Erik Vilhelm Aurell  Starbäck   Juliana Beata Kr Von Schverin  Starbäck  
 
Han dog 1829:
18290530  Lantmätare  Erik Vilhelm Aurell  630000  Förkylning  Nedre Starbäck No  
 
och fick en hel hög barn i två äktenskap (det första med en Sofia Gråberg.)
 
Det finns visst en Fredrik Vilhelm Aurell också, kanske en släkting.

654
Tack för ett mycket bra svar!
 
Jag inser nu att om man inte vet var man ska leta, så blir det mycket bättre att leta på mantalslängder i titeln (och/eller, i valfritt sökord, men det tar en evinnerlig tid) under den avancerade sökningen. Ännu bättre blir det med mantalslängd* för att slippa svårgissade ändelser.  Specialfall som Dimbos östra kronolänsmansarkiv hittar man inte så lätt, men lite sport ska det ju vara ;-)
 
Tråkigt bara att NAD är så bedrövligt långsam!
 
Återstår det där med att veta vad som finns på film då. Det verkar ju inte stå i NAD (och själva har de blandat ihop mikrofilm och -kort i hjälpen). Å andra sidan verkar stadsbiblioteket här i Göteborg ha ställt undan sina filmläsare..

655
Tack för svaret! Mitt bryderi gäller dock mera NAD i sig snarare än just mantalslängderna för Skaraborg, även om jag har god nytta av din lista om något år när Genline hunnit scanna in kyrkböckerna.
 
Så min fråga kvarstår: var hittar jag (t ex) mantalslängderna för Skaraborgs län i NAD på internet? Letar jag på fel ställe eller står de inte med? Hur ska man då veta att de finns? Är NAD på CD möjligen mera komplett och/eller bättre att hitta i?

656
NAD på internet ger mig huvudvärk. Jag trodde att databasen innehöll alla arkiv i Sverige. Nå, jag söker t ex efter mantalslängder och hittar då behändigt fram till SE/SVAR/RA-111010024, Mantalslängder 1642-1820.  Här finns t ex Jönköpings län, och det framgår att det finns mikrokort. Bra.  Men Skaraborgs län står inte med, och av en annan diskussion här fattar jag att även dessa mtl finns bevarade. Hos mormonerna framgår det att de har mikrofilmat 1621-1860. Var hittar jag dessa handlingar på NAD?  Framgår det någonstans på NAD om arkivhandlingarna finns mikrofilmade (till skillnad från SVARs mikrokort - finns sådana står det ju tydligt markerat)?
 
Är NAD på CD fortfarande mer komplett än NAD på internet? Det var väl situationen tidigare har jag tyckt mig läsa här på forumet.

657
Kristianstads län L / Kristianstads slottsförsamling
« skrivet: 2004-09-30, 22:03 »
Mormonerna har tydligen  filmat några volymer.
 
Hur man hittar denna information på NAD eller hos RA är dock mer än jag vet.

658
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-29
« skrivet: 2004-09-14, 19:02 »
Apropå rubriker.. vore det inte en bra ide att skriva ut lite fler tecken för varje inlägg i listan nytt senaste dygn? Idag står det ju oftast
 
N.N.-14.09.2004, 18.26-Undrar om det är någon som
N.N.-13.09.2004, 22.57-Hej! Jag undrar om någon kan
N.N.-13.09.2004, 19.02-Hej! Min morfar hade en lillasyster som
N.N.-14.09.2004, 00.10-Jag söker uppgifter om Karl-Gustaf
 
men stod det ytterligare t ex 40 tecken kanske det skulle titta fram så mycket matnyttigt att fler besvärar sig med att titta på inlägget därför att de ser att det är av intresse?
 
Om man därtill förtydligar anvisningarna så det rekommenderas att om möjligt inleda varje inlägg med några nyckelord (t ex namn eller gård) så borde det bli mycket lättare att hitta.

659
Ekvationseditorn som är inbyggd i Word kanske också kan användas?

660
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Banankungen""""
« skrivet: 2004-09-03, 00:09 »
Låter faktiskt bekant på något vis. Kan det vara denne man?

661
Nja, det är nog tvärt om: senare versioner av Windows (dvs XP) har inbyggt stöd för UDF (packet-writing) medan äldre versioner som  Win98 osv inte har det. Därför brukar det följa med en UDF-drivrutin på varje CD man bränner i detta format, och den drivrutinen ska man installera för att kunna läsa skivan på äldre datorer.
 
Av denna anledning är det ofta trassel med att läsa UDF-skivor. Fotohandlarens utrustning klarar alltså inte, i det här fallet, UDF.
 
Om 5-10 år kommer ingen att ha problem med UDF, men idag är det för nytt. Det var likadant med multisessions-CD-skivor för ett par år sedan.
 
Lösningen är att använda ett brännarprogram som inte skriver UDF utan skriver i något äldre format som fungerar på fler system. Om du (Berit) har något program där du först pekar ut de filer som ska brännas och programmet sedan bränner hela skivan i ett svep, så är det sannolikt ett som inte skriver skivan i UDF-format.
 
CD-R eller CD-RW spelar ingen roll i sammanhanget, men arkivbeständigheten är nog sämre för CD-RW som redan sagts. En del äldre utrustning kan ha problem att läsa CR-RW. Det är inte ovanligt när det gäller bilstereo t ex.
 
Bo: om du fick problem när du bytte till XP skulle jag tro att den mjukvaran du använde när du gjorde dina UDF-skivor var trasig.

662
Använd ett bra stativ. Sätt ner känsligheten hos kameran så långt det går (normalt 50 ASA). Använd självutlösaren för att undvika darr, om du har en 2-sekunders självutlösare.
 
Placera boken rakt under kameran. Platta gärna ut med en tung glasskiva (jag har en 24x30x0,5 cm som en glasmästare gjorde för en billig penning). Använd inte blixt. Belys så jämnt som möjligt med vilken lampa som helst, t ex en vanlig kontorslampa, på runt 30-40 cm håll. Digitalkameran fixar vitbalansen själv, lyckligtvis!
 
Spara som jpg. I ett bildbehandlingsprogram kan det vara ide att efterbehandla för att öka skärpan och eventuellt göra om till gråskala.
 
Beroende på kamera kan det fungera mer eller mindre bra med autofokus. Ibland fattar inte kameran vad den ska fokusera på.
 
De bilderna jag fått på detta sätt, tagna med en 3MP-kamera, är någonstans 500 kB - 1,5 MB och mycket läsbara. Ev suddighet har oftast berott på rörelseoskärpa (darrning) eller på att boken inte varit helt plan.

663
Register och databaser / Postgiro eller Bankkonto?
« skrivet: 2004-08-05, 22:05 »
Hos Skandiabankens internetbank kan ämnet bara vara 12 tecken om man flyttar pengar till ett annat bankkonto. Hos SEB skriver de att det inte är säkert att ämnet (12 tecken även här) alls syns på mottagarens kontoutdrag men att så vanligtvis är fallet.

664
Holger / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-10-08
« skrivet: 2004-08-04, 21:55 »
Som andra redan sagt så är IDPDX32.DLL en fil som ingår i Borland Database Engine (BDE) som Holger installerar och använder. Det kan bli problem om något annat program också använder BDE och installerar en annan version av denna. Holger har ju inte blivit underhållet under de senaste 5 åren och om något program installerar en nyare version av BDE kan det kanske gå åt skogen. (Installerar någon däremot en äldre version borde Holger-installationen uppgradera denna.)
 
Jag skulle prova följande:
1) Installera om Holger
2) Leta på hårddisken efter idpdx32.dll och se om det eventuellt ligger någon gammal version av denna fil och skräpar (precis som Åke sa). Gör det det kan man överväga att ta bort den (och dess kompisar - BDE består av 38 filer på min maskin), men då ska man helst veta vad man gör.
 
Jag använder inte Holger själv men installerade nyligen demon på en testdator (med XP) på jobbet för att titta lite. Det gick bra, och jag har för mig att jag testade att göra ett nytt arkiv, så Holger plus nyinstallerad XP innebär i sig inte något problem.

665
Jag skriver detta under Tekniska frågor istället. Felet just nu beror på Song Networks. På deras hemsida står det 2004-07-29 18:00 Stockholm Internet, IP/VPN Vi har för närvarande störningar på våra datatjänster. Detta beror på ett tekniskt problem. Felsökning pågår och våra tekniker jobbar på att åtgärda problemet så snabbt som möjligt. [Beräknat klar] 2004-07-29 22:00  
 
Adressen dit är förresten http://driftinfo.songnetworks.se/

666
Jenny,  
Detta är vad jag har om hennes föräldrar. Hon själv står ju inte i FB, men det finns en lucka i januari 1769. Att det är hennes föräldrar framgår av Ryssby AI:3 p.96.
 
I:1  f
Jöns Olofsson. Född [se nedan]1746-03-24 Nytorp, Ryssby, H. Gift med Kristin Nilsdotter 1766-12-04 Ryssby, H. Död 1792-07-19 Nytorp, Ryssby, H. Far: II:1 Olof Pärsson. Mor: II:2 Elisabeth Pärsdotter.
 
 Barn med Kristin Nilsdotter:
 Nils Jönsson. Född 1767-04-14 Nytorp, Ryssby, H.
 Maja Jönsdotter. Född 1769 Nytorp, Ryssby, H. Död 1847-05-23 Hullingmåla, Ålem, H.
 Olof Jönsson. Född 1771-07-15 Nytorp, Ryssby, H. Död 1837-04-24.
 
I:2  m
Kristin Nilsdotter. Född 1743-03-13 Hultsby, Ryssby, H. Gift med Jöns Olofsson 1766-12-04 Ryssby, H. Död 1822-12-22 Nytorp, Ryssby, H. Far: II:3 Nils Månsson. Mor: II:4 Annika Johansdotter.
 
 
Generation II
 
II:1  ff
Olof Pärsson. Gift med Elisabeth Pärsdotter 1733-11-04 Ryssby, H. Gift med Kerstin Påvelsdotter 1757-10 Ryssby, H. Död 1793-03-18 Nytorp, Ryssby, H.
 
 Barn med Elisabeth Pärsdotter:
 Valborg Olofsdotter. Född 1741-03-02 Nöbbletorp, Ryssby, H.
 I:1 Jöns Olofsson. Född 1746-03-24 Nytorp, Ryssby, H. Död 1792-07-19 Nytorp, Ryssby, H.
 Johan Olofsson. Född 1748-08-12 Nytorp, Ryssby, H.
 Maja Olofsdotter. Född 1754-05-22 Nytorp, Ryssby, H. Död 1754-09 Nytorp, Ryssby, H.
 
 Barn med Kerstin Påvelsdotter:
 Nils Olofsson. Född 1760-09-05 Nytorp, Ryssby, H.
 
II:2  fm
Elisabeth Pärsdotter. Gift med Olof Pärsson 1733-11-04 Ryssby, H. Död 1757-01-26 Nytorp, Ryssby, H.
 
II:3  mf
Nils Månsson.
 
 Barn med Annika Johansdotter:
 I:2 Kristin Nilsdotter. Född 1743-03-13 Hultsby, Ryssby, H. Död 1822-12-22 Nytorp, Ryssby, H.
 Annika Nilsdotter. Född 1745-09-04 Hultsby, Ryssby, H.
 Johan Nilsson. Född 1748-07-03 Hultsby, Ryssby, H.
 
II:4  mm
Annika Johansdotter. Död 1794-09-19 Nytorp, Ryssby, H.
 
Alla uppgifter är från Ryssbys kyrkböcker. Jag är lite osäker på Jöns Olofssons födelsedatum. I senare hfl heter han alltid Jöns, men det föds en Johan Olofsson två år senare och eftersom namnen är lika skulle man kunna tänka sig att Jöns O dog i späd ålder och att Majas far är identisk med Johan O. Har inte kontrollerat detta närmare.
 
Hur är du släkt med Cajsa Stina förresten? Det var min ffmmm.

667
Agneta,
det går tydligen att avsluta abonnemanget med email till cancel@ancestry.com. (Du sa inte att det var Ancestry det var fråga om, men jag gissar det?) Se högerspalten på sidan Start your free trial där du fyller i all personinformation. De har också ett särskilt telefonnummer (öppet på svensk förmiddag) för oss utlänningar. Tror det är riskfritt att prova.
 
Amerikanska företag brukar vara pigga på att skicka reklamemail ja, men de brukar också se till att man kan slippa den.
 
Jag har inte provat Ancestry själv, men vad jag kan bedöma från de öppna sidorna så är antalet träffar de redovisar riktiga glädjesiffror. Men det får man ju räkna med, det är ett stort land..

668
Jenny, du har väl hittat det själv såhär 5 år senare, men Cajsa Stina var född i Sjöboda (Sjöbo), Ålem (H). Fadern hette Daniel Danielsson (f.1767-10-05 på Sjöboda) och modern hette Maja Jönsdotter, f.1769 i Nytorp, Ryssby (H).

669
Loshult / Loshult - Gid 1454.23.5200
« skrivet: 2004-07-12, 22:09 »
Hur man klipper ut bilder från Genline står det mer om här. Hur man sedan klistrar in dem här står under Formatering här i vänsterspalten.
 
Det där med latinlexikon är knepigt. Här är en länk, men åtminstone jag får problem med böjningar utan grundkunskaper i språket. Nu är ju notiser av den här sorten ganska regelmässigt uppställda, så läser du andra inlägg under Läshjälp från Loshult (och Osby?) så får du nog ihop basfakta, fast det hade du kanske redan fått. Lite värre blir det ju med Vir, si qvis... och framåt.
 
Här var en annan länk förresten.
 
Sedan finns det ju en skrift Latin för släktforskare - Googla så hittar du den.

670
Loshult / Loshult - Gid 1454.23.5200
« skrivet: 2004-07-12, 00:02 »
Klockan är alldeles för mycket för att jag ska låtsas att jag kan något latin, men jag kan ju klippa in en bild i alla fall:
(År 1702 och sida 217, för dem som inte har Genline)

671
12 Företag / Firma Bäckdal & Co i Stockholm,1920-talet
« skrivet: 2004-07-10, 19:43 »
Här finns en diskussion om hur man hittar företag som inte finns längre. Kanske kan vara till nytta..

673
03) Latinska uttryck / Denata cum implevisset
« skrivet: 2004-06-15, 22:32 »
Jag kan också cykla (ska cykla Vättern Runt på fredag ) och kommer med denna gissning - nepte ska enligt latinlexikonet betyda sondotter/dotterdotter i ablativ, och det där med kasus.. tja.. ablativ är varifrån något skiljes.. så kanske? Död efter att ha levt hos sin son-(el. dotter-)dotter.
 
Är ju åtminstone roligare än att ha levt illa!

674
Gradman / Gradman
« skrivet: 2004-06-14, 00:46 »
Essan,
snubblade just på en jungfru G.W.Gradman som är dopvittne i Karlskrona Amf 1780-10-16 (CIa:8 p.292), är någon du känner till redan tro?

675
Fokus betyder att fönstret är aktuellt eller vad man ska säga, att det är det du jobbar med. Det är bara att klicka i det så får det fokus.
 
Har inte provat Gadwin men det är nog enklare, dvs ett par steg färre att göra. Jag såg Peters inlägg först sedan jag skrivit mitt...
 
Skärmdumpen blir dock vad den blir, dvs kvalit?n reglerar du så gott det går genom att justera förstoring och kontrast med Genline-fönstren innan du tar dumpen. Den dumpen du just gjorde var väl förresten inte dålig?

676
Om du har Windows XP, så gör så här (borde fungera lika bra med Windows 2000. Kan inte testa med Windows 98 just nu.)
 
 
1) Se till att Genline-fönstret (Internet Explorer) har fokus. Tryck samtidigt på Alt och PrintScreen.
2) Starta Paint, som du hittar under Tillbehör i startmenyn.
3) Välj Klistra in. Nu har du en skärmdump som inte är hela skärmen utan bara Genline.
4) Välj verktyget Markera från paletten i Paint.
5) Markera det som är av intresse och välj Kopiera från Redigera-menyn.
6) Välj Ny från Arkivmenyn.
7) Ta tag i nedre högra hörnet på den vita ytan och gör den så liten som möjligt.
8) Välj Klistra in.
9) Välj Spara som.. och sätt filformatet till jpeg.

677
Madesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-12
« skrivet: 2004-06-06, 10:30 »
Hej Jan,
tack för upplysningen. Jo, uppgiften kommer nog från herdaminnet (synd att folk inte uppger sina källor oftare!). Jag tittade en gång till i C:1 och hittade dessutom detta på sidan 751:

Här är det ju faktiskt inget klotter utan glasklart - han begravdes den 20 juni.

678
Madesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-05
« skrivet: 2004-06-04, 21:23 »
Nicholas Brodderi Bruun, kyrkoherde i Fagerhult och Madesjö på senare delen av 1600-talet, uppges ofta (t ex här) ha avlidit den 18 maj 1693. Nu när jag tittar i Madesjö C:1 p.755 och p.749 tycker jag snarare att han begravdes den 20 juni detta år. Detta innebär ju egentligen ingen motsägelse men att vänta en månad med begravningen tycker jag verkar egendomligt. Har någon tittat närmare på detta? Har jag helt enkelt läst fel?

679
Apropå sökfunktionen, är alla sidor på hela Rötter (inklusive Anbytarforum) sökbara via Google eller är det någon del som är spärrad?

680
CWShredder kan vara värt ett försök också, det tar en del spionvara som inte Adaware tar (och tvärt om).
 http://www.spywareinfo.com/~merijn/cwschronicles.html#cwshredder

681
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-21
« skrivet: 2004-05-09, 17:12 »
Är på jobbet, så jag har inte uppgifterna här, men EH i Ålem gifter sig (enligt räkenskaperna) 1703 med den som förmodligen är Britta Svensdotter. För 1703 och framåt finns ju födelsebok. Barn i ett eventuellt tidigare äktenskap skulle ju vara lite svårare att spåra, men något avtryck tycker jag att de borde ha lämnat, t ex i testamentesnoteringar i räkenskaperna eller i dödboken. Men det är svårt att veta! En bouppteckning skulle kanske vara till hjälp, men om jag inte ser fel i NAD på internet så verkar de inte vara systematiskt bevarade från denna tid, spridda år står det.
 
Britta Svensdotters ålder får man väl ta med en nypa salt eftersom dödböckerna inte alltid är pålitliga med sådana uppgifter. Jag har inte fått någon känsla heller för hur pålitliga de råkar vara i Ålem just vid denna tid.
 
Det finns (tycker jag) tillräckligt mycket ömsesidigt dopvittnande mellan de andra Hemmingssönerna och EH i Ålem omkring 1705-1710 och EH i Skinnarmåla 1713- för att man ska vara övertygad om att han är en i syskonskaran, men jag får alltså ett intryck av att han är yngre än vad böckerna anger. Nästa grej att kolla blir om det finns några möjliga dubbelgångare - är t ex drängen EH som nämns i räkenskaperna 1700 och 1703 samma person?

682
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-21
« skrivet: 2004-05-05, 23:13 »
Hej Björn,
Erik Hemmingssons första gifte - har du (eller någon annan?) mer uppgifter om detta?  Jag antar att det är räkenskaperna E:1 p.517 1693-11-12 som detta kommer ifrån, Till de fattiga givet i Bröllopet hos Erich i Ålem. .. men finns det ingen förväxlingsrisk med någon annan Erik? Sedan gifter han sig tydligen 1703 (LIA:2 p.34) men där skrivs han ju uttryckligen som Erich Hemmingsson i Åhlem. Den första hustruns frånfälle verkar inte finnas dokumenterat någonstans, och han verkar helt barnlös fram till 1713 då han borde ha varit runt 45 år om hfl har rätt. Det hela verkar lite egendomligt. Vidare omnämns en (LIA:2 p.30 1703 annandag påsk) dräng Erich Hemmingsson i Råsnäs - är det han tro, eller har han en namne?

683
Elgström / Elgström
« skrivet: 2004-04-28, 23:25 »
Ossian E var gift med Vera Thomsen och de hade åtminstone ett barn, Tuved Elgström. Jag har inte studerat detta själv utan det är från farfars mors minnesanteckningar. (Mina data blir utförliga först från Vera Thomsens morföräldrar och bakåt.)

684
Henric,
SVAR har upphovsrätten till mikrokorten, så det går inte för sig..

685
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ålem C:1
« skrivet: 2004-04-26, 23:37 »
Tack för hjälpen! Han hade det tydligen inte helt lätt. - Det är mycket riktigt 1728 det är fråga om och sidan är 238 och inget annat. Måste ha skelat när jag tittade i anteckningarna..
 
Undrar om det inte står .. af den orena Andan och under tiden illa handteradt ... Dessutom tycker jag att .. af hot verkar likt det du läst som .. öfr och med honom så det står möjligen honom på det första stället också. Det ger lite bättre sammanhang?

686
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Ålem C:1
« skrivet: 2004-04-25, 21:43 »
Här är en som berör den ovannämnde Anders Hemmingsson, nämligen hans dödsnotis - C:1 sid 144; 1714-07-26 (Björn: tack för hänvisningen.)


.  
Nu har vi försökt två personer att tyda den men vissa ord fattas..
 
Detta har vi fått ihop, tror vi:
 
d 26 julii blef inhyses karlen  
Anders Hemming son ifrån  
Ingemåla död, och begraf=  
des d 28 ejusidem. Denna karlen  
war i monga åhr, och deta vid  
wisa tider om åhret, men  
hälst mot högtider, ???  
af den orena?  ??? un=  
der tiden alla hans ???  
af  hot. Så ofta han blef ond  
och wred, som han war af ett  
faselig.t bittert sine, så fick  
den ??? ??? så mycket  
????(hela raden)????
Elljest, när han lefde nychtert?  
och intet fick Brännvyn? fast  
han det mycket älskade, så  
frugtade han gudh, gick till kiör=  
kan och brukade H. ?? nattvard  
På dät sista åhret låg han till  
sänz från Iuni till 3 dagar  
före Olofzmässan, sedan han hade  
leffat i 55 åhr  
 
Någon som kan komplettera och rätta?

687
Nu verkar Genline mest intresserad av att debitera 2 abonnemang, en för min mor och en för mig eftersom hon använt min dator.  
Något sådant ska du naturligtvis inte acceptera eftersom man ingenstans vad jag kan se förbinder sig att använda abonnemanget från endast en dator. Att det är personligt är ju något annat. Villkoren förbjuder i rätt vaga ordalag flera samtidiga inloggningar men det har ju inte varit fallet.

688
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-21
« skrivet: 2004-04-17, 23:09 »
Nils Hemmingsson Lögardag borde vara född tidigast 1666, eftersom fadern Hemming Jonsson (Skräddare) gifte sig (troligen) första gången 1665-05-01 (Ålem E:1 s.44) med Maria Andersdotter, och andra gången 1670-05-25 (s.48) med Margareta Persdotter. Här är alltså varning för halvsyskon.. Erik H med beräknat födelseår 1669 (hfl 1755) och 1665 (dödbok) fick ju, efter vad Birgitta hittat, en dotter Maria men ingen Margareta, men alla barnen har väl inte visat sig, födelsebok saknas ju fram till 1699. Annars ger väl det anledning att tro att han var barn i första äktenskapet.
 
Per H född cirka 1672 (beräknat från dödbok) borde vara son till Margareta.  Vet vi något om Anders H:s födsel?

689
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-21
« skrivet: 2004-04-14, 01:33 »
Hej Birgitta,
Nils Lögardag som är dopvittne då Måns Eriksson döps 1713-01 borde vara densamme som Nils Hemmingsson Lögardag, född cirka 1659, död 1760 i en uppgiven ålder av 101 år! Denne var son till  Hemming Jonsson skräddare, f. ca. 1640 i Solberga, Ålem; död 1702-02-23 i Ingemåla, Ålem. Det står mer om dessa i Släkt och Hävd 1998:1 sid 126 ff och Svenska Släktkalendern 1920-21 s.440 ff. Emaila om du vill ha jpg-bilder av artiklarna. Du hittar också mer om dem bland de gamla inläggen i den här gruppen.
 
  Jag gissar att Erik Hemmingsson är bror till Nils H. och Per H. (ca. 1672 - 1711-04-16) och det borde räcka för att man ska känna sig rätt säker på att det är rätt födselnotis du hittat. Vill du vara extra säker så titta på faddrarna igen när du lokaliserat vigselnotisen så du vet vem modern är, men noteringen i AI:1 skingrar väl alla tvivel.
 
  Skiäll.. är Skiällery, dagens Skälleryd 3 km NV Ålems tätort.
 
  När Marjed föds 1714 tycker jag att det står Ingärdz Olsdotter wid Broatorp Qvarn och detta är ett dopvittne; Fadd står en rad för långt ner, och moderns namn skrivs inte ut i de andra dopnotiserna heller.
 
   Detsamma gäller när Måns föds 1713: Ingrid Persdotter är ett dopvittne, inte barnets mor. Hon anges ju förresten som bosatt i Broatorp.
 
  Vad gäller Erik H i hfl AI:1 (sid 155) håller jag med dig. Lisbet E är hans hustru kring 1755, men om det är första eller andra giftet kan väl bara vigselboken svara på.
 
  Jag kan inte heller läsa födelseorten för Ingrid Olofsdotter, jag  är inte någon handstilsguru precis. Några av dopvittnena är dock från Hundahult - borde vara dagens Hundhult 2 km N Helgesbo. Då skulle födelseorten kunna vara Idahult, dagens Idhult inte så långt därifrån. Det där brukar man kunna kolla genom att jämföra med ortnamnen i hfl. Eller genom att posta i Läshjälp här..
 
  Som du skriver förekommer det en Nils Olofsson som dopvittne (-38, -42; kanske hans hustru -50) och en Jon Olofsson -42. Är väl värt att kolla om du hittar några Nils och Jon som syskon till Ingrid O.

690
Dädesjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-09-15
« skrivet: 2004-04-12, 23:24 »
Jag har inte sysslat med Dädesjö, men vigselnotisen ifråga ger ju deras resp. hemvist före vigseln. Hittar du dem i alla husförhörslängderna (AI:2, :3, :4) om du letar på de orterna? Eller finns där något som skulle kunna vara deras familjer? Kan dopvittnena ge några ledtrådar?

691
Urshult / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-08-04
« skrivet: 2004-04-12, 22:06 »
There is a Claes P Glans in the Centrala Soldatregistret:
 
Glans, Claes P
Aktnummer: KR-03-0362-1820  
Familjenamn: Larsson  
Död: 1844-05-14  
Regemente: Kronobergs regemente  
Rote: Bastaremåla  
Socken: Urshult  
 
It doesn't tell you when he was born, but it does tell you when he died.

692
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-21
« skrivet: 2004-04-12, 21:32 »
Hej Birgitta,
Det är inte ovanligt att födelsedatum i husförhörslängderna och dödböckerna stämmer dåligt med verkligheten, så det är i sig inget att bekymra sig för.
Du har ju fått fram två kandidater som verkar rimliga. Om jag var i dina kläder skulle jag  
1) Leta ytterligare ett par år bakåt och framåt i födelseboken efter fler kandidater till ME och IO.
2) Kontrollera om ortsuppgifterna som borde finnas i deras vigselnotis är samma som de orter som anges i födselnotiserna.
3) Leta rätt på så många syskon som möjligt till ME och IO och sedan skriva upp alla faddrar vid alla ME+IOs barns dop, och se om det dyker upp några som kan vara släktingar.
 
Om EH gift om sig borde du kunna hitta en dödnotis för IP och sedan, tidigast ett halvår senare, en vigselnotis för EH+IO. Ortsangivelserna i dessa notiser bör (men måste inte - folk flyttade ju då också) stämma sinsemellan och med vad du redan vet. Hittar du inget av detta kan du anta att Olsdotter är en felskrivning, i alla fall om du hittar fler syskon till Måns och Pehrsdotter kommer tillbaka.

693
Hej Ann,
jag använder inte Mozilla själv men försöker mig ändå på att ge ett möjligen helt värdelöst råd  
 
Genline Familyfinder (GFF) förutsätter stöd för ActiveX i webbläsaren (om vi bortser att mjukvaran tydligen finns som plugin till gamla versioner av Internet Explorer). Detta är - gissar jag - normalt inte påslaget i Mozilla, men det finns en plugin som man kan installera. Huruvida denna är att rekommendera eller inte vet jag inte, men själv skulle jag helst slippa av säkerhetsskäl.
 
Nu använder ju inte GFF webbläsaren annat än som fönster, så om du råkar ha Internet Explorer på datorn är det kanske enklast att använda den till Genline.
 
En tredje lösning är att istället för webbläsare använda ett litet program jag totade ihop eftersom jag tröttnade på att köra GFF i webläsaren, det tog för mycket skärmyta tyckte jag. Emaila om du är intresserad. Det fordrar lite manuell installation men det är enkelt.

694
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 2004-04-08, 21:06 »
Nu kom jag ihåg.. det var Skatteverkets fastighetskarta jag var ute efter. Fast där stod inte fastighetsbeteckningarna eller -gränserna, visade det sig vid en kontroll, så den var inte mycket att ha.

695
Kartor / Kartor på Internet
« skrivet: 2004-04-07, 22:43 »
Jag har för mig att någon postade en länk här för några månader sedan som gick till en sajt med fastighetskartor, ungefär som Lantmäteriets Kartsök men med fastighetsindelning och -beteckningar. Jag tror det var en annan myndighet än Lantmäteriet - det är alltså inte Kartsök jag tänker på.
 
Någon som kan friska upp mitt minne?

696
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-06-11
« skrivet: 2004-04-07, 22:28 »
Petra,  
det är enklast att använda Sams länk härovan, och sedan klicka på översta länken Lantmäteriets Kartprogram. Skriv in Vitteryd under Sökord och tryck på Sök. Det blir praktiskt nog bara en träff..

697
Om det inte är förfalskat (vilket är mycket möjligt i dessa dagar) så kommer det från email-systemet på swipnet och innebär att brevet inte kunnat levereras till mottagaren än, men att man kommer att göra nya försök inom en snar framtid.
 
'Daemon' i allmänhet betyder ett datorprogram som går utan övervakning så att säga.  
 
Om du själv har skickat brevet som du fick tillbaka, så behöver du ju inte öppna bilagan. Och om du INTE har skickat det ska du inte heller öppna bilagan.
 
Med andra ord, släng det. Onödigt av Swipnet att skicka ut sådant.
 
Inför framtida brev från den läskige mailer-daemon och hans anhang.. läs den engelska texten i början. Står där något om permanent failure, no such mailbox och liknande betyder detta helt enkelt att du skickat email till en adress som inte finns.

698
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-04
« skrivet: 2004-04-04, 22:43 »
Helen,
vid en snabb genomläsning av Ryssby(H):s födelsebok för 1829 hittar jag ingen med det namnet. Varifrån kommer uppgiften?

699
Ålem / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-21
« skrivet: 2004-04-04, 22:32 »
Helen,
Det föds en Sophia Persdotter den 12/8 (far: bonden Per Persson i Århult; C:6 p.289) och en 12/9 (far: torparen Per Persson i L Slät; C:6 p.290) Modern står inte, här får man kontrollera i husförhörslängden. Har du mer uppgifter om henne kanske man kan lista ut vilken det är. - Sedan finns det 14 till med Sophia som andranamn

700
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-04
« skrivet: 2004-04-04, 21:27 »
Någon som känner till något om härkomsten för Kerstin Bengtsdotter, f. 1770-12-20 i Yxnäs; modern ska heta Kerstin Persdotter. Hon gifter sig 1793-01-13 med hemmansbrukaren Sven Jönsson i Lönshult Norregård (dennes andra gifte.)  Hon avlider 1822-01-04 och bodde då på Högelid. Alla uppgifterna är från kyrkböckerna.
 
Men varifrån kommer hon? Jag hittar ingen familj i husförhörslängderna i Yxnäs som passar, men å andra sidan så finns ju inte hfl för 1770. Vid vigseln anges hon komma från Boastads torp - om jag inte läst fel vill säga, CI:2 p.87 för den som vill kolla, eller se nedan - och jag får inget napp i hfl här heller. Jag har inte hittat andra tänkbara syskon i födelseboken. Hittar inte föräldrarnas gifte heller (bortsett från ett möjligt gifte i Agunnaryd). Så innan jag börjar gissa hej vilt i grannsocknarna.. har någon en ledtråd?
 
(Här står väl Boastads Torp?)

701
Kronobergs län G / Pjätteryd
« skrivet: 2004-03-15, 22:13 »
Pjätteryd AI:4 verkar ha lite fel på indexet för första rullen. Sista uppslaget (sid 152/153) finns inte med, liksom den vanliga to be continued-rutan.
 
Dessa är dock inscannade och det felande uppslaget kan nås genom att manuellt skriva in GID 839.4.105600.

702
CD-R skivor / Äldre inlägg (arkiv) till 25 april, 2006
« skrivet: 2004-03-12, 12:52 »
Det står en del tips om hur man gör CD-skivor med automatisk uppspelningsfunktion här.
 
Mottagaren av CD-skivan måste sedan ha funktionen för att automatiskt spela upp CD-skivor aktiverad, men det är den normala inställningen.

703
46 Ordet är fritt om släktforskning / Var ligger platsen
« skrivet: 2004-03-07, 21:56 »
Ett sätt att se hur gårdar såg ut förr i tiden är att gå in på lantmäteriets hemsida www.lantmateriet.se och välja Historiska kartor. I det här fallet har de diverse lantmäterikartor från olika tider för Stubbetorp (i Lösens s:n, som jag antar att du menar?) och där kan man se var hemman nummer 16 låg. Jämför man sedan med allt nyare kartor kan man kanske se om stället finns kvar.
 
Om du inte redan har sett det, så har du en bra sockenvis översikt av de olika hemmanen i Blekinge här: http://www.genealogi.se/blekinge, komplett med generalstabskarta. Klicka på fliken Forskartips.

704
Katekisationslängder / Katekismilängder / Katekismilängder
« skrivet: 2004-03-05, 12:31 »
Enligt SVAR-katalogen verkar åtminstone en del av dem finnas på mikrokort, t ex Össjö 1683 - 1698. (Har inte orkat kolla fler eftersom katalogen är så fruktansvärt seg.)

705
Loshult / Loshult Dödbok 1675 Gidnr. 1454.21.296000
« skrivet: 2004-03-03, 22:44 »
Var det denna du menade?

GID 1454.21.96000 (sidan du skrev finns inte).
Nog står det nupsit Oluf där?

706
Datorprogram (övriga) / Outlook Express
« skrivet: 2004-03-03, 12:24 »

707
Angående stavningen av Kverrestad/Qverrestad (här) så misstänker jag att man helt enkelt sorterat in respektive sekvens under den stavning som användes av Rekolid på första filmrutan. I något annat sammanhang - på detta forum om jag minns rätt - skrev en ansvarig på Genline att man betraktade filmerna som sitt källmaterial och att man ville ligga så nära detta som möjligt. Det förklarar ju att man tillämpar Rekolids stavning och att man inte petar in aktuellt volymsignum från Svar-katalogen utan skriver NONE istället (för det mesta materialet från Landsarkivet i Lund).
 
Naturligtvis kommer Genline att vara tvungna att ändra detta med tiden och förbättra sitt index, kunderna blir säkerligen rätt griniga annars, men för närvarande verkar man prioritera att scanna så fort tygen håller och personligen tycker jag att det är en helt riktig inställning. För närvarande är kvalitet samma som kvantitet...
 
Indexet kan förbättras på många andra sätt, t ex mer information per sida än att det är en Vanlig sida - Här börjar födelselängd 1718 och liknande vore bra, och gårdsnamn i husförhörslängderna, och sedan har vi ju socknar som uppgår i andra, klyvs, byter län osv. Ska man bli ambitiös krävs det pengar, dvs kunder, och för att komma dit verkar det vara rätt att scanna först och finsortera sedan. Kanske de där medarbetarna med den gedigna arkivkunskapen kan komma till heders igen, när den tiden kommer.

708
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-07-09
« skrivet: 2004-02-22, 23:07 »
Här är ett klipp ut Karlskrona Sfs husförhör 1827-1830 p.340 (GID 1761.75.31100).

Anteckningen ser lite konstigt uppställd ut tycker jag, men nog står det Rödeby och Östra Råby? Det skulle kunna vara där som Jöns är född. Men var ligger Östra Råby?

709
Kalmar län H / Församlingar som bytt län
« skrivet: 2004-02-22, 22:42 »
Sådant står på Skatteverkets lista över församlingar ( http://www.skatteverket.se/folkbokforing/forsamlingar).
Genline har faktiskt lagt upp Långasjö både under Kronobergs och Kalmar län, men det hjälper ju inte när man tittar i SCB-materialet. Vi har ju ett liknande problem med sockengränser som ändras, men att göra ett index som täcker in alla ändringar är ju tyvärr ingen liten uppgift.

710
Kalmar län H / Åby
« skrivet: 2004-02-22, 00:02 »
Filmen med GID 203.28 (Åby socken) kallas C:12 i indexet, men det är ju en fortsättning
på 203.27 som har det korrekta signumet CI:2. Det borde också 203.28 ha.

711
Karlskrona / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-07
« skrivet: 2004-02-21, 23:56 »
Berglund i Karlskrona med omgivningar i mitten-slutet på 1700-talet och början-mitten på 1800-talet... är det någon som känner till något?
 
Jag har lokaliserat min fffff, slaktargesällen Jöns Berglund, födelseort okänd, gift 1791 i Karlskrona Sfs med Ingrid Larsdotter, kanske född i Torsås 1753. Jöns död i Sfs 1828. Det finns ett antal andra Berglund i Karlskrona vid denna tid och jag försöker knyta ihop säcken men det vill sig inte riktigt. Det förekommer t ex en coopverdiekarl Samuel Berglund, gift i Karlskrona Amf 1760-02-17, död 1789-01-11, fick ett antal barn varav de flesta olyckligtvis dog i späd ålder.
Det finns två stadsmätare Carl Fredrik Berglund. Vidare en Brita Christina B och en Ingrid Berglund, mor till den ene av stadsmätarna C.F.B.
Har också sett en volontär Simon Berglund (möjligen skrivfel för Bergling) död 1775-07. Alla måste ju naturligtvis inte vara släkt men namnet är inte vanligt här vid denna tid, så möjligheten finns. Åtminstone Carl Fredrikarna
borde vara släkt med Jöns B eftersom de förekommer som faddrar på rätt ställen, men jag är inte klar över hur de är släkt.
 
Om någon har upplysningar om någon Berglund överhuvudtaget i krokarna (i vid mening!) vid denna tid kan det vara en ledtråd..!

712
Hej Lena,
tack för att du tog dig tid att leta! Kul att se att det var sanning i ryktet.. och ytterligare en anledning att resa till Australien

713
Torhamn / Torhamn, födda 1750-1797
« skrivet: 2004-02-15, 16:50 »

Ygge Persson står det, tror jag. Möjligen är han sockenskräddare också. Moderns namn står inte.

714
Förkortningar / SA
« skrivet: 2004-02-15, 16:31 »
Kan nu svara på min egen fråga från 7/2 och berätta att i detta sammanhang betyder SA Svenska Antavlor.

715
Färdiga / Bouppteckningsprotokoll
« skrivet: 2004-02-11, 22:57 »
Du hittar lite mer om detta i en annan tråd.

716
Hej Lena,
du råkar inte ha tid att rota efter en bortsprungen svensk till?  Min farfars farbror,
Johan VILHELM Berglund, född 1856-04-23 Skällenäs, Söderåkra (H),
ska ha gift sig med en skottska Isabel Duncan och emigrerat till Australien
men hördes sedan inte av. Skulle vara roligt att veta om det är någon sanning i det ryktet...

717
Förkortningar / SA
« skrivet: 2004-02-07, 22:45 »
I denna tråd har Torbjörn Malm 2000-10-08 angivit som källor SA 110 och SA 183:688. Jag har googlat en kvart men blir inte klok på vad SA betyder. Hjälp, någon?

718
Algonet vidarebefordrar inte de mailen, de är adresserade till dig, men när du tittar på mottagaradressen är den förfalskad så det ser ut som att det är någon annan som skulle fått det. Det kan också vara så att du står på cc:-listan och mottagaren (formellt) är en annan.
 
Tråkigt men sant. Har du inget spamfilter så kan jag rekommendera Mailwasher och K9, även om båda behöver trimmas lite för att fungera bra.

719
Jan-Christer,
en klok leksaksjurist har vett att hålla mun när det börjar brännas, så jag passar  
 
Det stod faktiskt något i läroboken (som förresten är Ulf Bernitz m fl, Immaterialrätt, Stockholm 1983) men det refererar alltså till gamla FotoL:
 
Enligt lagmotiven skall sådana fotobilder vara undantagna från skydd som utgör kopior i originalstorlek [...] medan mikrokopior tänkts vara skyddade.
 
Hur det verkligen förhåller sig idag får man nog fråga en riktig jurist om.

720
Niclas, och andra intresserade,
 
jag är ingen jurist, men läste på lite i en bok om immaterialrätt jag har.  Tidigare fanns Fotolagen från 1960 som gav ett skydd liknande det upphovsrättslagen gav, med det viktiga tillägget att alla foton (och liknande) omfattas av en ensamrätt för den som äger rättigheterna till bilden att mångfaldiga den och visa den offentligt.
 
FotoL är numera upphävd och såvitt jag förstår är motsvarande skydd inarbetat i lagen om upphovsrätt istället:
 
49 a ? Den som har framställt en fotografisk bild har uteslutande rätt att framställa exemplar av bilden och göra den tillgänglig för allmänheten. Rätten gäller oavsett om bilden används i ursprungligt eller ändrat skick och oavsett vilken teknik som utnyttjas.
   Med fotografisk bild avses även en bild som har framställts genom ett förfarande som är jämförligt med fotografi.
   Rätten enligt första stycket gäller till dess femtio år har förflutit efter det år då bilden framställdes.
 
Jag tippar att SVAR kan tänka sig att låta andra scanna in materialet om man delar vinsten på ett för SVAR acceptabelt vis. Hur mycket diskussioner det blir kan alla säkert räkna ut..

721
Om det intresserar någon.. så här flitiga har Genline varit vid scannern under senaste månaden:
 
Sekvenser:
Blekinge  423
Göteborg Och Bohus  -11
Halland   1393
Jönköping   18
Kristianstad   489
Malmöhus   124
Skaraborg   11
Älvsborg   24
 
Församlingar:
Blekinge 20
Halland  65
Kristianstad  2
Skaraborg  1
 
Summa 88 nya (påbörjade) församlingar och 2471 nya sekvenser.

722
Malmöhus län M / Munkarp
« skrivet: 2004-02-04, 20:16 »
Husförhörslängderna AI:9 till AI:12 (GID 1316.2 till 1316.5) ger samtliga Fel vid hämtning (-7) när man försöker visa någon sida.

723
Rätta mig nu om jag har fel, men jag har fattat det så att anledningen till att Genline uteslutande scannar in filmerna och inte korten är att de har rätt att köpa mormonfilmerna från RA, scanna dem och sprida dem(förmodligen på grund av något avtal mellan mormonerna och RA en gång i tiden, eller om det är så att det är mormonerna som har rätten till filmerna) medan man inte kan köpa de filmer/kort som SVAR framställt själva eftersom SVAR inte tillåter detta.

724
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-04
« skrivet: 2004-02-02, 22:53 »
Här är ett antal Djurbarn inklusive några av Sven Djurssons och Djur Jönsson (i Hökhult - antar att han är son till ovan nämnda Jöns Jönsson och Ingrid Djursdotter?)
 
839.19.37900 1682-04-26 Kirstin, Torkel Diurssons d. i Bökhult kl 9 fm.
839.19.38000 1683-09-29 Djur, Torkels son i Bökhult
839.19.38100 1685-12-16? Håkan, Torkel Djurssons son, Bökhult
839.19.38200 1687 [otydligt, nov el. dec av ordningen att döma] Esbjörn, Torkel Djurssons son, Bökhult
839.19.38500 1690-08-25 Gunnil, Torkel Djurssons dotter, Bökhult
839.19.38700 1693-07-22 Jöns, Torkel Djurssons son, Bökhult
839.19.38900 1695-11-30 (nr 442. Månad antar jag är 9br) Sune, Torkel Djurssons son, Bökhult
839.19.39100 1699-03-28 Jacob, Torkel Djurssons son, Bökhult
839.19.39200 1700-01-02 Gunnil, Swen Diurssons dotter i Bökhult
839.19.39300 1701 [inget datum, men ordningen ger april] Elsa, Torkel Djurssons dotter, Bökhult
839.19.39400 1701-11-24 Ingrid, Djur Jönssons d. i Hökalt kl 11 f.
839.19.39700 1704-02-29 Päder, Djur Jönss. i Hökhult.
839.19.39700 1704-10-03 Swen, Torkel Djurssons s. i Bökhult
839.19.39800 1705-06-10 [månad otydlig] Gunnil, Swen Diurssons dotter i Bökhult
839.19.39900 1706-12-20 Jöns Diursson i Hökhult
839.19.40000 1708-01-05 Åsa?, Torkel Diurssons i Bökhult
839.19.40100 1709-02-26 Elin, Diur Jönssons uti Hökhult d 26 feb kl. 11 fm.
 
Har inte hittat något om Torsten Djurssons äktenskap.
 
En rättelse av vad jag skrev ovan om de kyrkliga räkenskaperna - det var inte -66 utan -69:
839.26.59600 1671 Siggrit i Böckhult
839.26.59400 1669 änkan Sigrit i Böökhult
839.26.58700 1668 Böckhult Sigrit
839.26.58600 1667 H. Sigret i Böckhult
839.26.58300 1664 Giur i Bökhult 4 daler ...
839.26.58100 1663 Giur i Böckhult

725
Sandhem / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-07-26
« skrivet: 2004-02-02, 21:32 »
Kjell,
du hittar nog en hel del på nätet hos Jönköpingsbygdens GF och Sandhems hembygdsförening. Här är en sida med länkar till båda:  http://www.sandhem.com/hembygd/kyrkbockerna.htm
 
Klas Gustav, t ex, verkar ha avlidit 1886:
18860107  Gift  Klas Gustav Karlsson  570300  Magkräfta  Kylletorpet   (Från JBGF)

726
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-04
« skrivet: 2004-02-02, 19:08 »
Jag har fastnat på jobbet, men Linus uppgifter om en Djur Torkelsson känner jag igen från Familysearch. Mycket riktigt avlider ingen D.T. 1683, men det föds en, så jag har tänkt att det var en sammanblandning.
 
I övrigt faller det mycket på plats med ditt uttömmande svar   Den där kuppen nämndes i ett annat inlägg här och jag undrade vad det var.
 
Jag har skrivit upp ett antal glada barn till Torkel D för att få en id? om vilka Djurssöner som var aktiva och var. Återkommer senare.
 
Har du död-datum för Djur Esbjörnsson? Av de kyrkliga räkenskaperna har jag gissat någon gång runt 1666 (året efter noteras Sigrid i Bökhult som änka).

727
Ni som använder phpGedView har kanske sett att det finns lite säkerhetshål att täppa igen?
 
  http://securitytracker.com/alerts/2004/Jan/1008892.html

728
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-04
« skrivet: 2004-02-01, 22:09 »
Rättelse: den flitige barnafadern heter Torkel Djursson och inget annat.

729
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-04
« skrivet: 2004-02-01, 22:07 »
Hej Linus,
tack, det var bra. Då klarnar bilden lite! Det här är ju på gränsen till vad Pjätteryds kyrkböcker kan berätta om, så för att få en översikt har jag försökt sammanställa alla andrahandsuppgifter jag kunnat hitta (t ex här på Anbytarforum) och kompletterat med vad som går att utläsa ut kyrkböckerna.
 
Vilka två mödrar har du till Elin och Kerstin? - Jag har sett en uppgift (källa ej angiven) på  
 http://w1.457.telia.com/~u45705720 att Djur Esbjörnsson gifte sig omkring 1647 med en Sigrid Torkelsdotter, så jag gissar att hon är en av dem?
 
Har du noterat fler barn till Djur Esbjörnsson? Det förekommer t ex en flitig barnafader Torsten Djursson i Bökhult vid denna tid. Har hittat 11 födslar 1682-1708 med honom som far. Hade inte namnet varit såpass ovanligt hade jag börjat misstänka existensen av en namne..

730
Pjätteryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-04-04
« skrivet: 2004-02-01, 12:21 »
Elin Djursdotter gifter sig 1684-05-11 i Pjätteryd (839.19.35200), och anges då komma från Bökhult,
med en Anders Jonsson? och avlider 1736-01-23 i Hökhult (839.19.46000) i en ålder av 74 år.
 
Kirstin Djursdotter gifter sig 1680-05-02 i Pjätteryd (839.19.35000), och anges då komma från Bökhult,
med en Jon Persson och avlider 1735-11-15 i Bökhult (839.19.45900) i en ålder av 79 år.
 
Jag tycker det ligger nära till hands att tro att Elin och Kirstin är systrar. Någon som vet om detta är
rätt eller fel?
 
(Hänvisningarna är till Genline eftersom sidnumereringen är otydlig.)

731
Byggnader och miljöer / Nyinvigd järnvägd ev. i Småland?
« skrivet: 2004-01-29, 17:53 »
Jag tänkte att förkortningen var dubbeltydig och att B stod för Banvakt i detta fall, men så behöver det ju inte alls vara.
 
Det ligger en suddig svart fläck lite NV om BT, undrar om det är ett hus eller en kludd på kartan?

732
Byggnader och miljöer / Nyinvigd järnvägd ev. i Småland?
« skrivet: 2004-01-29, 16:14 »
Borde väl i så fall vara huset markerat med BT på generalstabskartan?



733
Byggnader och miljöer / Nyinvigd järnvägd ev. i Småland?
« skrivet: 2004-01-27, 17:47 »
Absolut en banvaktarstuga. Tycker att järvägen ser smalspårig ut (891 eller 1067 mm är inte så lätt att säga förstås) och den har nog legat ett par år eftersom banvallen inte ser helt nyanlagd ut. Möjligen skulle flagg-mannens mössmärke kunna ge någon ledtråd men det är väl för litet på originalet?

734
Lundby - (efter 1907) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-26
« skrivet: 2004-01-14, 21:59 »
Alla från Karlskrona som heter Berglund är släkt med varandra  
Nä, så är det ju förstås inte, men kring 1750-1850 fanns det inte många med det namnet i de trakterna, åtminstone inte vad jag sett hittills. Å andra sidan har Genline knappt börjat med Blekinge än. Men är din farfar därifrån är det möjligen en gemensam släkting.
 
Fast just nu ligger alltså bollen i Snöstorp, så att säga. Pastorsexp i Snöstorp kan ge besked om de har kvar kyrkböckerna från 1913 eller om de är på landsarkivet (i Lund då). Har de böckerna kvar och du har lite tur kanske de kan ge besked om din farfar direkt i telefon.  Ett alternativ är biblioteket i Halmstad som har mikrokort/-film för hela Halland enligt deras hemsida. Billigare är förstås att beställa rätt uppsättning kort till hemmabiblioteket.
 
Kyrkböcker på internet efter 1900 är det klent med, men före dess finns Genline åtminstone för vissa län, och dessutom diverse avskrifter. Titta under källor på Rötters hemsida.

735
Vad gäller frågan om det är tillåtet att publicera personuppgifter från CD-skivorna här, så verkar detta vara fallet om websajten har en anmäld ansvarig utgivare och utgivningsbevis.  
 
Här är en länk till något som jag tror är ett analogt fall.
 http://www.datainspektionen.se/puo/samrad/utgivningsbevis.shtml
(Man hänvisar där till viss information hos Radio- och TV-verket, och den ligger på deras sajt under Internet)
 
Å andra sidan får man inte utgivningsbevis i detta fall:  
Databasen får inte vara interaktiv på det sätt att användarna kan ändra innehållet som blir direkt tillgängligt för andra användare, dvs. s.k. omodererade chat-tjänster omfattas inte.
 
Å tredje sidan är det inte säkert så att detta gäller Anbytarforum, eftersom nya inlägg inte är direkt tillgängliga för andra. Man måste ju som bekant trycka på refreshknappen, öppna sidan med den önskade diskussionen, eller liknande åtgärd.
 
Här behövs en jurist...

736
Det funkar att mata in den tvåställiga koden som man hittar på deras hemsida. En kod per sekvens. Petar man in t ex 839.20 får man upp alla bilder som ingår i den sekvensen i sökfönstret. Sedan får man hålla reda på själv att det var Pjätteryd CI:2.
 
Det vill säga, när jag provar det här så fungerar det. Men jag har å andra sidan fått ner en korrekt församlingslista.

737
Ja, de är överlastade. Även om du kan logga in så tar det en minut att hämta en sida...
 
Du kan ju följa Anders Bergs tips ovan, så fungerar det lite grand i alla fall.

738
Yttrandefrihetsgrundlagen kanske har lite att bidra med.
1 ? Varje svensk medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad rätt enligt denna grundlag att i ljudradio, television och vissa liknande överföringar samt filmer, videogram, ljudupptagningar och andra tekniska upptagningar offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.
 
En CD räknas som en teknisk upptagning. Men att sedan reda ut hur YGL, TF, PUL osv fungerar ihop är jag icke karl att reda ut.

739
Datorprogram (operativsystem) / Var hittar man Java?
« skrivet: 2004-01-10, 14:58 »
Jag tror du ska ha den du hittar här:
 http://www.java.com/en/download/manual.jsp
 
.. och av förklarliga skäl är detta Suns och inte Microsofts virtuella maskin :-)
 
Bör väl tillägga att jag inte testat själv, eftesom Java verkar fungera hos mig.
 
Hmm. Find out how Java technology is playing a big role in NASA's highly successful Rover mission to Mars. Undrar om Beagle2 också hade Java i bagaget?

740
Mja, den måste heta just autorun.inf.  
 
Det fungerar inte att skriva en pdf-fil efter open=. Det förutsätter för det första att man har Internet Explorer 5 eller senare installerat. Det har nog de flesta men säkert inte alla. Vidare ska man i så fall skriva shellexecute=, inte open=. open= kan bara hantera .exe (och .com.) Testade nyss  detta på XP.
 
Det finns sätt att gå runt detta men då ska man laborera med extraprogram som startas från autorun.inf och som i sin tur startar det som ska startas.  
 
Dessutom - Acrobat måste installeras för att fungera. Den kan alltså inte ligga på CD-n, utan släktingarna måste först köra installationsprogrammet (som i och för sig kan ligga på CDn.)
 
Jag tror jag skulle göra en mycket enkel html-sida som startsida. Den skulle innehålla två länkar, en till acrobats installationsprogram och en till släktforskningens pdf-fil. Plus förklarande text naturligtvis. För att starta den (html-filen) skulle jag använda något extraprogram av den typ jag nämnde ovan (dvs jag skulle använda det vi använde på jobbet när vi gjorde en CD till en mässa, det vet jag fungerar. Ska se om jag hittar mer information om detta.)

741
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Pjätteryd, födda (Genline)
« skrivet: 2004-01-07, 23:22 »
Jaha, nu har jag kollat ett par förekomster av vad jag trodde var Swen eller varianter. Här är ovannämnde Sune Jönsson när han gifter sig Pjätteryd CI:2 p.76 GID 839.20.61800 1777-06-15:
.
I husförhörslängden Pjätteryd AI:5 Hfl 1802-1806 p.116:
.
Hans son Magnus vid vigseln Pjätteryd CI:3 VB 1806-1850 p.590:

Vid det här laget verkar namnbytet vara fullt genomfört.. nog heter han Svensson?

742
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Pjätteryd, födda (Genline)
« skrivet: 2004-01-07, 22:28 »
Jag tänkte att den kroken som är på skrivlinjen omedelbart till höger om 'S' skulle vara ett 'i' (utan prick) men andra Sune i samma bok gör att jag inser mitt misstag. Här är t ex Djurs storebror: - Nu blir det till att kontrollera åtskilliga som jag trodde hette Sven..
 
Såg f.ö. att i Källor: Kyrkböcker: Vem skrev kyrkböckerna  finns en referens till en avhandling om hur kyrkböckerna fördes. Den verkar läsvärd..

743
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Pjätteryd, födda (Genline)
« skrivet: 2004-01-07, 22:01 »
Tackar för svaren!
Antar att det är ett litet 'i' som står i Sunesdotter, dvs Siunesdotter?
 
spurius kan tydligen betyda oäkta gossebarn också enligt mammas gamla latinlexikon; kanske är det i den meningen det används här? (Det är inte mina anor i den sista notisen så jag har inte utrett det - jag bara råkade se ordet och blev nyfiken.)
 
När och med vilka metoder kyrkböckernas anteckningar fördes förtjänar nästan en egen tråd, men jag brukar föreställa mig att man gjorde anteckningar på lösa lappar och sedan satte sig vid ett passande tillfälle och sorterade upp dem och skrev rent dem i själva födelseboken (motsv.) Har svårt att tänka mig att någon skulle kunna memorera datum, namn och dopvittnen någon längre tid.. Ibland slarvades det förstås, och ibland förkom lappen; då blev det naturligtvis fel. Men jag tänker mig att födelselängdens kvalit? är i grund och botten samma som de hypotetiska lösa lapparna, dvs att anteckningarna i princip fördes i nära anslutning till dopet. - Är jag ute och simmar här får jag nog ompröva min inställning till födelselängdens trovärdighet :-)

744
05) Äldre inlägg 2004-2005 / Pjätteryd, födda (Genline)
« skrivet: 2004-01-06, 23:18 »
Anno 1757 i Pjätteryd...


 
Heter gossen diur och modern Bärta Svensdotter?
Och när vi ändå håller på. Några år senare, 1762:


 
Heter barnet Spårius?? - Verkar f.ö. finnas en Spuria längre ner på sidan.

745
Lundby - (efter 1907) / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-01-26
« skrivet: 2004-01-05, 23:46 »
Berglund från Karlskrona låter annars rätt intressant så återkom gärna om du hittar mer information..

746
Karlskrona / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-07
« skrivet: 2004-01-04, 22:28 »
Han finns på www.familysearch.org också. Leta på Viktor Sjoman och glöm inte att ta uppgifterna med en tunna salt. - Fadern påstås heta Paul Sjoman och modern Ulrika I. Sjoberg.

747
De 20 sekvenserna visade sig vara 100% Lindome. Ja, det vore inte fel om Genline lade upp sådant själva på en lista på webben, det borde ju inte vara så tidskrävade för dem tycker jag.
De ska ju ändå lägga in allt i databasens index.
 
Det låter som att jag inte ska göra ett ut- och inloggningsförsök just nu då :-)  Jag vet ju inte exakt hur deras system ser ut, men det verkar som att bara inloggningsfunktionen brutit ihop och det verkar lite egendomligt att just den skulle bli överbelastad - borde vara en rätt lätt tjänst tycker jag. Men än sen då.. kommer man inte in så gör man inte det..
 
Eller om det nu är så att inloggning fungerar men att det indexet som FamilyFinder ska ha inte är friskt eller tillgängligt.
 
Mikael, att du får upp fel sida ibland tycker jag är ett spännande fel. Tänkte först att det hade med versionen av Internet Explorer att skaffa, eftersom FamilyFinder verkar finnas i två upplagor, en plugin-baserad för äldre versioner av IE och en ActiveX-baserad för nyare. Men du har ju tydligen senaste version av IE. Då är det väl inte det som spökar..
 
Nästa gång du får upp fel sida, kolla om det hjälper att backa en sida och sedan gå en sida framåt. Prova både med pil-knapparna i det lilla FamillyFinder-fönstret, och genom att klicka i Sökresultat-fönstret, och med PageUp/PageDown-knapparna. Det kanske ger någon antydan om var felet sitter..

748
Såhär en timme senare går det snabbt att ladda nya sidor, så det verkar inte vara överbelastning. Men det kan naturligtvis ha ändrats på en timme. Det är synd att Genline är så buskablyga, annars kunde de ha en websida med driftinformation..

749
Någon som vet något om härkomsten för Helena Mörlund, född 1779 och eventuellt från Mörlunda?
Hon gifter sig 1813 i Mönsterås (C:6 p.449) med C.M.Hammarberg och kallas då hushållerskan Christina Mörlund i Kronobäck. Kronobäck antar jag är det Kronobäck som ligger strax söder om Mönsterås. Hon avlider 1851-09-30 i Mönsterås (C:8 p.88).
I alla husförhör heter hon Helena och anges vara född 1779 i Mörlunda (t ex AI:5 (första halvan) p.21)
Hon heter Helena också när barnen föds och hennes ålder pekar på 1779 som födelseår.
 
I Mörlunda hittar jag henne inte, dvs jag hittar ingen Helena. Namnet Mörlund förefaller en aning antaget.
Hittar henne inte i Kronobäck runt 1813 heller. Här saknas husförhörslängder men det finns nattvardslängder. Dock finns där någon Lena som skulle kunna stämma, och det föds en och annan Lena i Mörlunda också. Tyvärr inget entydigt.
 
Jag har försökt spåra via några andra Mörlund, dels i Målilla, dels i Ålem, men det har inte lett någonvart.
 
Har någon ett spaningsuppslag, som polisen brukar kalla det?

750
Nu går det med anständig fart igen. Överbelastningsproblem blir säkert lite mer tydliga när det är storhelger.
 
För övrigt, om det intresserar någon, så är detta vad Genline åstadkommit under senaste månaden. Talen anger antal nya sekvenser.
 
Hallands        +37
Malmöhus        +389
Blekinge        +9
Kristianstad    +1364
Göteborgs&Bohus +20
Kronobergs      +5

751
Göteborgs och Bohus län O / Mo
« skrivet: 2003-12-28, 17:49 »
Omöjligt att någon på Genline fixar det så fort, det tar mer än tre minuter att hitta rätt rulle och scanna in bilderna :-)
 
Det låter som mjukvarufel i Familyfinder så att den av någon anledning hämtar fel sidor ibland. Vilken webläsare använder du, och vilken version?

752
Göteborgs och Bohus län O / Mo
« skrivet: 2003-12-28, 17:02 »
Jag tycker mig hitta AI:5 sid 147 där den ska vara (931.3.37300)

753
Göteborgs och Bohus län O / Mo
« skrivet: 2003-12-28, 17:01 »
Märkligt. Jag får upp sid 134 i Mo AI:5 (GID 931.3.36000) och hittar bara en enda sid 135 (GID 931.3.36100).  
 
I samma volym hittar jag också sid 61 (GID 931.3.28700) och bara en enda sid 62 (GID 931.3.28800).
 
Om du med den Naverstad AI:10 du nämner ovan menar den som Genline stoppat in under Mo (931.4)
så har du 427-428 här: 931.4.62800 och 429-430 finns bara i en upplaga, 931.4.62900.
 
Sidorna ser helt normala ut för mig. Har jag fattat fel, eller har du möjligen något fel på din installation av FamilyFinder?

754
00 - Övrigt / Gissade uppgifter, bra eller dåligt?
« skrivet: 2003-12-26, 18:16 »
Mja, det är ju just en förenkling jag vill ha. Det ligger i förenklingens natur att vara förenklande  Hela sanningen (sådan den är känd från en räcka notiser i t ex kyrkböckerna) står ju i databasen och kommer med om man skriver ut en enskild antavla.
 
Men ibland bör man skona omgivningen från detaljer tills dess de frågar. Hur brukar man själv presentera sig? Med sitt nuvarande yrke? Med eller utan specialisering? Drar man hela utbildningshistorien inklusive karriär också? Jag skulle tro att man klipper till med en rimlig förenkling och tillhandahåller detaljerna om någon är intresserad. Åtminstone brukar jag göra så själv. Skulle jag stoppas in i ett diagram med ont om plats vore det nog lämpligt att kalla mig ingenjör; det är något missvisande men bättre än ingenting i det sammanhanget.
 
Det är den rimliga förenklingen som man kan kalla normering. Det handlar ju inte om att ta bort data från databasen utan att välja vilka data man presenterar för en publik av t ex intresserade släktingar. Konsten att vara tråkig är att berätta allt, så det gör man inte - förrän någon frågar.
 
Nå, bonde är tydligen helt fel. Det hade jag nog på känn innan, det var därför jag skrev i någon mening. Det är ju möjligt att det hela stupar på att det inte finns någon yrkesbenämning som är så fri från bibetydelser att den blir användbar. Jordbrukare är kanske bättre? Annars får jag väl räkna upp de viktigaste yrkena (eller motsvarande - har lite svårt att anse att torpare är ett yrke) istället. Det ger ju samma effekt.

755
00 - Övrigt / Gissade uppgifter, bra eller dåligt?
« skrivet: 2003-12-26, 14:50 »
Nej, jag driver naturligtvis inte med någon. Hur kan någon tro detta  
 
Jag undrar givetvis inte om det är en bra ide att hitta på godtyckliga uppgifter och stoppa in för att det ska se bra ut. Jag undrar om det är en bra ide att skriva in uppgifter som man faktiskt känner till utan att ha en direkt källa.
 
Exempelvis, om Nils Karlsson föds år 1800 och fadern anges heta Karl, så skriver jag ju in just detta, med källhänvisning, under Nils Karlsson. Det är inget problem. Problemet är att vad gäller fadern Karl, så vet jag, utifrån födselnotisen, att
1) han levde omkring år 1800
2) han bör ha varit född före år 1790 (något mer kan jag förstås inte säga, möjligen att han nog är född efter år 1700)
 
Med andra ord, karln levde i slutet på 1700-talet. Det gör ju egentligen varken till eller ifrån för min del, men för släktingar som får ett diagram att titta på spelar det viss roll! Alltså vill jag ha med den typen av uppgifter, men inte till vilket pris som helst.
 
Frågan är alltså om det är en bra ide eller inte att skriva in den här sortens uppgifter. Naturligtvis skulle jag då också göra en notering om hur uppgiften kommit fram.
 
Egentligen inte så mycket konstigare än att beräkna ungefärliga födelsedatum från uppgifter i husförhörslängd och/eller dödbok. Det är (har jag tyckt mig se) vanligt men kan som bekant bli väldigt fel.
 
Nu hör till saken att i MinSläkt (som jag råkar använda) kan jag skriva att ett årtal är beräknat, men det finns så vitt jag vet inte något sätt att göra en levde-notis, i alla fall inte om den ska överleva en GEDCOM-export. Annars är det ju det man borde göra. De kan ju omnämnas i förbigående även i andra källor och det skulle ju en levde-notis hantera.
 
Vad gäller yrken så är det ju OK att skriva torpare om personen ifråga var det under större delen av livet, men de flesta byter ju besittningsform under livet och slutar gärna som inhyses. Huruvida de verkligen är torpare eller något annat framgår ju inte alltid av kyrkböckerna heller; bara för att man bebor något som jag i min sentida fåkunnighet antar är ett torp, så behöver de ju inte ha varit torpare, då det är ju en gissning det också.
 
Normering av yrken var inte dumt sagt alls, för det är ju det det är fråga om. Givetvis skriver jag ner detaljerna när jag hittar dem, men ska man presentera släktträdet på ett enkelt sätt kan man ju inte presentera alla detaljer.
 
Att uppgifter av den här typen kan sprida sig är en mycket relevant synpunkt. Egentligen borde man kunna märka ut alla sådana uppgifter som gissade och sedan låta bli att ha med dem i mer seriösa sammanhang, DISBYT-utdrag osv.

756
00 - Övrigt / Gissade uppgifter, bra eller dåligt?
« skrivet: 2003-12-25, 22:32 »
Är det en bra ide att lägga in gissade uppgifter i sin släktdatabas?
 
Jag tänker på till exempel folks yrken. Mina anor har mest varit bönder i någon mening,
dvs drängar, pigor, torpare, backstugusittare, ägare av helt eller del av hemman osv.
I praktiken var de ju alla någon form av just bönder, till skillnad från hantverkare eller
andra yrken. Exakt hur de ägde sin jord varierade väl under livet. Nu kan jag
i släktdatabasen antingen lämna yrke tomt, eller välja att skriva in något, exempelvis
just bonde, för att ange vad de sysslade med. Fördelen med det senare är ju att släkttavlorna
blir lite fylligare och att andra som jag delar med mig av resulatet till blir lite klokare.
Nackdelen är naturligtvis att det inte är alldeles korrekt - jag har ju ingen källa som kallar dem bonde eller liknande.
 
En annan sak är ungefärligt födelseår. En del anor är kända enbart från notiser i kyrkoböckerna utan åldersangivelser, till exempel när barnen föds. Då kan man ju gissa en ålder på föräldrarna - de var nog minst 20  och högst 50 år när barnet föddes.
Det blir en grov gissning, men det blir bättre än att lämna blankt. Återigen fyller det ut släkttavlorna och gör dem mer intressanta för omgivningen.
 
Detta är två exempel på rätt rimliga gissningar och det är vad jag har i huvudet. Sedan kan man göra avsevärt mer vågade gissningar vad gäller släktskap och liknande, men det jag tänker på är rimliga gissningar av den typ jag skisserar ovan.
 
Är det en bra ide att skriva in den här sortens uppgifter, eller är det att binda ris åt egen rygg?

757
Kråksmåla / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-31
« skrivet: 2003-12-23, 22:34 »
Det ligger ett Kösebo på dagens grönsaksblad uppe vid Grönskåra, 1 km OSO om Grönskåra för att vara exakt. Det är nog det.

758
Riktigt så revolutionerande blir det nog inte. Revolutioner har utlovats tidigare och uteblivit, t ex Java, där renläriga Java-apostlar utlovade produktivitetsökningar på 1000%..
 
Artikelförfattaren verkar tro att det är ett stort problem att parsa konfigurationsfiler. Jag tror inte han har rätt.
 
En i mitt tycke vis person har sagt att XML är 2000-talets ASCII-filer och det tycker jag stämmer precis. De som tillmäter XML större betydelse än så tenderar att behändigt glömmma av att problemet egentligen ligger i informationsmodellerna, inte i inblandade filers syntax.
 
XML är en mycket liten del av lösningarna. Det är näppeligen någon kungsväg till universell interoperabilitet.

759
Anders, hur motiverar du 90 procent ättlingslösa för 300 år sedan? (Det vill säga att du menar att 90% av dem som levde för 300 år sedan saknar levande ättlingar idag?) Det låter konstigt i mina öron men klockan är mycket...

760
Håller helt med föregående talare.  
 
Läser man tidigare inlägg här ser man att en del haft rätt rejäl otur och snubblat över Genlines missar (alltså volymer som fattas i län som Genline anser vara färdiga att forska i) på mer än ett ställe och det är ju naturligtvis frustrerande. Andra, däribland jag själv, har tydligen inte haft samma otur.  
 
Genline har på hemsidan en komplett och korrekt (*) lista över alla volymer som de har scannat hittills. Jämför man den med SVAR kan man se vad som eventuellt fattas, men det har man ju inte så stor nytta av om man inte vet precis vad man letar efter, och det vet man ju oftast inte när man startar.
 
Responsen från Genlines kundtjänst verkar också vara något som folk har blandade erfarenheter av. Själv har jag enbart fått vettiga svar på de email jag skickat. En del andra här har haft annat att berätta.
 
Köper man ett Genlineabonnemang bör man alltså vara beredd på de (i mitt tycke små) brister som finns - då känner man sig inte lurad. Förväntar man sig något som är 100% perfekt blir man möjligen något besviken.
 
(*) Korrekt sånär som på Munkarp Hfl efter 1860..

761
Kvidinge / Kvidinge födde 1765
« skrivet: 2003-12-16, 22:07 »
Onekligen intressant att se kvalitetsskillnaden mellan Genlines mormonfilmer och Microscans foton..

762
Kvidinge / Kvidinge födde 1765
« skrivet: 2003-12-15, 21:14 »
Jag är amatör, men står det inte Åke?

763
Den sätter upp en proxyserver, dvs ett program som lägger sig mellan din webläsare och internet. Alla websidor du tittar på går via proxyservern. Dessutom tillåter den att man kopplar upp sig till din dator utifrån och gör Elaka Saker (därav benämningen backdoor.) Den har också viss möjlighet att lägga sig i lösenord och annat, men om den verkligen gör det vet jag inte.

764
Ett litet påpekande: en DTD anger inte hur data i en XML-fil ska tolkas - den bara anger ett antal rätt enkla syntaktiska villkor på XML-filen. XML-Schema gör i princip samma sak, men man kan ställa upp mera komplicerade villkor.
 
XSL är ett enkelt språk för att transformera XML-filer till andra XML-filer. Man kan naturligtvis använda något annat programspråk istället, XSL är inget magiskt.
 
Det finns fortfarande inget sätt för ett program att kunna förstå en godtycklig XML-fil. Detta kommer av uppenbara skäl aldrig att finnas heller. Det är därför som Patrik har helt rätt när han säger att informationsmodellerna är det viktiga, det är dem man ska försöka standarisera. Och där tror jag att det går som det brukar gå: det uppstår ett flertal olika modeller, men med tiden utkristalliseras det en eller ett par stycken som gäller som defacto-standarder. Någon av dem blir så småningom kanske utsatt för formell standarisering, men det är en långsam process.

765
Essan: har det inte hänt något på ett år är det väl id? att stöta på igen. Prova på att ringa. Genline är ju ett litet företag så chansen att någon springer och gömmer sig där är noll. Har det inte hänt något efter ytterligare en månad så ring igen och ställ personen du talade med till svars (på ett vänligt sätt, naturligtvis, annars blir det väl en bumerangeffekt.)
 
Allmänt sett tror jag det är bra om de som upptäcker att volymer saknas anmäler detta både till Genline och postar det här.
 
Var det inte prat om något referensråd för ett tag sedan? Hur går det med detta? De kanske skulle försöka övertyga Genline om att själva posta sådan information på sin hemsida, så att ingen känner sig lurad.

766
Lennart, XML i sig gör ju varken till eller ifrån. Någon måste ju också definiera vad taggarna betyder.
 
Jag kan muntra upp dig med att de flesta program kan hantera ett format som heter GEDCOM. Man kan tycka vad man vill om detta format, men det är det som är defacto standard på området.
 
Välj alltså ett program som stödjer GEDCOM. Ägna dig sedan åt det roliga, dvs släktforskningen. Om du efter någon tid kommer på att du vill byta program, så flyttar du lätt dina data till det nya programmet.
 
Mina personliga förslag är MinSläkt och DISGEN. Båda finns som demosar. Men åtminstone i DISGEN har man valt att gå utanför vad GEDCOM kan representera, så en DISGEN-databas överlever så vitt jag vet inte till 100% en export till GEDCOM. En databas från MinSläkt klarar sig bättre eftersom det programmet inte är lika rikt på funktioner som DISGEN. (Har jag fel om DISGEN här får någon mer kunnig gärna rätta mig!)
 
Medan du rotar i kyrkböckerna kanske GEDCOM-XML hinner sätta sig ordentligt, för den standarden är på gång..

767
Det första du ska skaffa (näst kameran då!) är ett stativ. I läsesalen blir det svårt att fotografera på fri hand utan att bilderna blir suddiga.
 
Du ska alltså tänka på att kameran ska ha fäste för en vanlig stativskruv. Kameran måste också ha någon slags inställning för närbildsfotografering, men det har de allra flesta. Antalet megapixlar är ett vanligt säljargument därför att det är enkelt, men du kommer långt med 2-3 MP. Du kan också undvika zoomobjektiv med långt omfång (t ex 10x optisk zoom) och istället välja ett med kortare omfång eftersom det troligen har högre optisk kvalitet.
 
Kameran bör vara försedd med en LCD-skärm som visar motivet. Det har de flesta. Saknas detta, och du måste använda en genomsiktssökare istället, blir det svårare att rikta in kameran så du får med hela motivet.
 
Autofokus har alla kameror och den brukar fungera bra. Manuellt fokus finns ibland men är rätt onödigt.  
 
Någon form av halvmanuell exponeringskontroll är bra, eftersom du troligen vill blända ner objektivet en bit för att få bättre bildkvalitet och bättre skärpedjup.
 
Ett tillbehör till: en glasskiva av lämplig storlek kan hjälpa till att platta ut volymen. Den fixar en glasmästare på nolltid.

768
Det kan kanske vara någon spionprogramvara som ställer till det (detta är en vild gissning). Ta hem AdAware och kolla. http://www.lavasoft.nu/swedish/software/adaware/

769
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-03
« skrivet: 2003-11-16, 23:01 »
Tack Mats - tydligen har någon mer än jag dragit slutsatsen att Olofsdotter är en felskrivning.
Barnen heter väl Per, Ingeborg, Johan, Johan, Annika, Maja, Carl, Valborg och Olof. Har inte kontrollerat men åtminstone den förste Johan dog tydligen som liten.
 
Står det något om fadern Olof Johanssons härkomst?  Han har också diskuterats här tidigare (juli -99) och då nämnde någon att han skulle komma från Södra Bäckebo, Ålem. Men jag har hittat en kandidat i Bäckebo s:n som jag tycker passar mycket bättre..

770
Ryssby (H) / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-03
« skrivet: 2003-11-14, 23:06 »
Någon som har undersökt föräldrarna till Brita Olofdotter (kallas Wallborg enl FB) f. 1773-05-11 i Rugstorp, Ryssby?  
 
FB (C:4 p.104) anger  Olof Johansson och Annika Olofsdotter som föräldrar, men i övriga födelsenotiser (t ex C:4 p.76) med samma far och ort hittar jag bara en Annika PÄRSdotter. Hfl listar endast en Olof Johansson i Rugstorp, men hustrun namnges dessvärre inte.
 
Jag lutar åt att det är ett skrivfel, och att det är Annika Pärsdotter som är modern. Är det någon som har en avvikande uppfattning? Fanns det en Annika OLOFSdotter på Rugstorp vid denna tid?
 
Ser att OJ+AP varit uppe till diskussion tidigare här för ett par år sedan.

771
Här finns en uttömmande tabell:
http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/SEcat/SEcatalog.html
Tyvärr säger den inte uttryckligen om solförmörkelsen var synlig i Sverige eller inte. Däremot anges tydligen latitud och longitud på den plats där månskuggan var (blir) som störst. För 1769 års förmörkelse var detta någonstans uppe i Barents hav, så den var, gissar jag, partiell i delar av Sverige. 1715 års förmörkelse var störst.. hmm, har ingen karta.. Gotland kanske. Den borde ha varit total i sydsverige.
 
För 1954 års förmörkelse verkar max ha varit någonstans ute på Nordsjön, för att ta en jämförelse.
 
När du läser tabellen, tänk på kalenderskillnaden...!

772
Jag är amatör på bildbehandling, men det du ska göra är att göra bilderna lite suddiga. I Paintshop Pro hittar du detta t ex under Adjust | Blur. Ofta finns det flera olika sätt att göra bilderna suddiga och då får du prova dig fram, om det nu inte råkar stå något i hjälpen eller någon annan här vet?

773
Hur mycket hjälp ska man ge? / Hur mycket hjälp ska man ge?
« skrivet: 2003-11-06, 17:28 »
En sammanställning av släktdata har nog ingen verkshöjd, men däremot kan så kallat katalogskydd bli aktuellt:
 
49 ? Den som har framställt en katalog, en tabell eller ett annat dylikt arbete i vilket ett stort antal uppgifter har sammanställts eller vilket är resultatet av en väsentlig investering har uteslutande rätt att framställa exemplar av arbetet och göra det tillgängligt för allmänheten. (SFS 1960:729)

774
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-02
« skrivet: 2003-11-02, 16:18 »
NTFS och 16-bitars program innebär inte någon principiell motsättning!  Däremot händer det ibland att gamla installationsprogram får problem i nya system (jag sysslar med mjukvaruutveckling så jag har sett det hända några gånger). Ett typexempel - vanligt för ett par år sedan - är att installationsprogrammet blir förvirrat för att det hittar en disk större än 2 (eller 4) GB och rapporterar att det inte finns diskutrymme.
 
Eftersom du har installerat det på din bärburk (bra ord förresten, det måste jag komma ihåg) så kanske det fungerar att helt enkelt kopiera mappen där du installerat programmet till din XP-maskin. Det brukar gå bra för enkla installationer men förutsätter nätverk mellan datorerna eller CD-brännare i den bärbara.
 
En annan sak som fungerat ibland är att göra en slaskmapp på XP-datorn, kopiera hela CDn till den och installera därifrån.

775
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-02
« skrivet: 2003-11-02, 00:08 »
Lotta: du kan göra en genväg till installationsprogrammet och ändra dess egenskaper. Vad blir det för felmeddelande förresten - är bara nyfiken, jag har inte någon av skivorna själv men om jag skaffar så är det bra att veta innan vad det blir för trassel med NTFS..
 
Är det kopieringsskydd eller liknande som bråkar? Det kan jag tänka mig ger problem med NTFS.

776
Svenska ortnamn 1999 / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-11-02
« skrivet: 2003-11-01, 22:55 »
Jag har svårt att tänka mig att filsystemet skulle spela någon roll här. Det är förstås inte omöjligt, men jag tippar annars att XP ställer till lite grand om sökprogrammen är 16-bit eller gamla på annat vis. Har du provat att ändra kompabilitetsläget? (Gör en genväg till progammet, och högerklicka på den, så ser du en flik Kompabilitet)

777
Mikael: var hittade du den preliminära informationen på Genlines hemsida? De har i så fall motstridiga uppgifter, för här:
http://www.genline.se/databasen/#production
står det en något annorlunda lista, och det står också att den gäller för i år OCH 2004, vilket inte verkar alldeles orimligt.

778
46 Ordet är fritt om släktforskning / Rensa bland inläggen !
« skrivet: 2003-10-09, 15:37 »
Gallra inte!
 
Med en bra sökmaskin (t ex Google) kan man lätt hitta intressanta saker även bland en myriad av gamla inlägg. Dessutom har jag svårt att tänka mig att någon har tid att lägga (eller ens bör lägga tid på) att studera varje inlägg och ta ställning till om det bör gallras ut eller inte.

779
Bernt: jag har svårt att se likheten med en morgontidning. Men min tidning har varit komplett och med korrekta hänvisningar. Jag har kanske bara haft tur, eller om det är du som haft otur?
 
Om man nu i alla fall liknar Genline vid en tidning, så är ju fördelen jämfört med (hyrda/lånade) mikrokort att man kan läsa den i vilken ordning man vill och man har alltid direkt tillgång till gamla nummer. SVARs kort får man ju skicka tillbaka rätt så snart. Det blir ett annat arbetssätt och kräver annan planering. Det känns mer som att läsa tidningarna på biblioteket jämfört med att få tidningen hem i lådan. För mig uppväger lätt-tillgängligheten hos Genline de få brister jag hittills sett i materialet. Hade jag anor i Bärfendal kanske jag skulle tycka annorlunda.
 
Köpta kort från SVAR är en variant som är mer jämförbar med Genline. Jag har inte räknat på vad det skulle kosta att köpa de volymer jag behöver, men jag tror att det blir en mycket högre kostnad initialt sett. Utslaget på 10 år blir det nog samma.
 
För övrigt, vad jag förstår på diskussionen i Anbytarforum så är Genlines bilder i stort sett lika bra (eller dåliga - det är ju oftast originalmaterialet som sätter standarden) som SVARs kort. Ibland är de bättre, ibland sämre.
 
Kan heller inte inse att Genline skulle blockerat någon från att starta ett eget digitaliseringsprojekt. Det är väl fritt fram att sätta igång för den som tror på lönsamheten eller har mycket pengar över. Det finns ju de som har sådant på gång i miniformat, som bekant - se tidigare inlägg här.

780
Var och en måste avgöra själv om det är värt pengarna eller inte. 3000 räcker för övrigt till två år. Man måste naturligtvis kolla noga vilka volymer som verkligen finns innan man tecknar något och eventuellt blir besviken - något som en del tydligen råkat ut för. När Genline säger klart betyder det alltså inte att alla, 100%, av volymerna finns.  
 
Själv har jag använt Genline i ett halvår och har bara hittat en (1) volym som saknas. Den församlingen lägger jag åt sidan tills vidare.  
 
Nu har jag väl lite tur eftersom jag sysslat med Jönköpings län. Nästa på tur är Blekinge, men där får jag vänta tills Genline blir mer färdiga. Under tiden som jag sysslar med Blekinge blir de nog klara med Skaraborg..
 
Genlines scanningshastighet verkar ligga runt en församling om dagen, så jag tror att de grovt räknat håller tidsplanen på hemsidan. Blir de försenade gör det inte mig så mycket; släktforskning är väl inget man gör för att det måste bli färdigt genast...

781
14 - Juridiska spörsmål / Fakta om ett mord 1970
« skrivet: 2003-09-19, 22:09 »
Om jag inte tar fel kan du titta i gamla ex av GP helt gratis om du besöker deras kontor vid Polhemsplatsen. Det förutsätter väl att du bor i Göteborgsregionen förstås, men ändå..

782
Magnus: tack, det var klargörande. Landsarkivet i Lund har alltså inte klistrat volymbeteckningen på originalhandlingen (på de filmer jag sett hittills vill säga) men har de en lista istället bör ju volymbeteckningen bli entydig.
 
Finns landsarkivens arkivförteckningar (alltså inte SVARs lista över mikrokort) på internet någonstans? www.nad.ra.se kanske? De verkar ha problem med databasen just nu så jag kan inte kontrollera själv..

783
Apropå volymbeteckningar..
 
Har använt Genline i ett halvår och inte haft några problem alls. Vad gäller volymbeteckningar har de alltid stått på pärmryggen och i den avfotograferade innehållsförteckningen, så det har inte varit någon tveksamhet. Men jag har mest rotat i Småland hittills..
 
Nu tittade jag precis på Karlskrona som dök upp på Genline häromveckan. Här verkar det inte finnas några volymbeteckningar alls (åtminstone inte i det material de skannat från Amiralitetsförsamlingen) och tittar man på pärmrygg, omslag osv så står det inte där heller.
 
Och då undrar jag: hur ska man på bästa sätt ange referenser i sådant material?
 
SVAR listar volymbeteckningar - jag använder inte mikrokort men det finns ju en lista i digitala forskarsalen - och för t ex födelseboken 1813 - 1832 i nämnda församling anger man CIa:11 men denna beteckning står alltså inte att finna på de filmade sidorna även om omfånget i tid är samma. Är volymbeteckningen SVARs egen uppfinning? Hur håller Landsarkivet i Lund reda på luntorna?
 
Räcker Karlskrona Amiralitetsfg. (FB 1813 - 1832) p.452 eller är det ide att ta med rullfilmens nummer (KL2528) och/eller SVARs volymbeteckning? Sedan finns ju Genlines eget id men det vet man ju inte hur länge det håller..

784
Jag har haft problem av och till. Om jag inte ser fel har de delat materialet på två skilda servrar, och den som har tabellerna och den sökbara databasen är tidvis oåtkomlig. Just nu fungerar det (för mig.)
 
Sökning i alla församlingar på en gång är inte heller möjligt (pga ett annat fel) och har inte varit det under minst två veckors tid.
 
Skickade just ett email och berättade detta för webansvarig där.

785
Frontpage 2002 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-29
« skrivet: 2003-09-01, 21:25 »
En sak till att testa förresten. Om du tittar i kataloglistingen du får när du tittar på din websajt och indexfilen inte fungerar... hittar du någon index.htm i listan? Vad händer om du dubbelklickar direkt på den? Fungerar den då?

786
Frontpage 2002 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-29
« skrivet: 2003-09-01, 21:21 »
Stora och små bokstäver kanske? Indexsidan ska heta index.htm eller index.html med små bokstäver. index.HTML fungerar alltså inte.
 
(Testade just på comhem, som jag gissar att du använder.)

787
Nu är räknaren tillbaka på 6450404 sidor! Tror de får lite fel på indexet ibland. Det kan ju vara något sådant som ligger bakom Munkarps försvunna volymer, men Genline är säkert tacksamma för ett litet email om saken, tillsammans med klockslag och felkod.
 
Hmm.. låter som runt 15000 sidor om dagen förresten. Det är 30 tjocka luntor, eller, mellan tummen och pekfingret, en församling om dagen. Hyfsad fart...

788
Tack för hjälpen! Rastad i Byarums socken verkar stämma. Visserligen står inte Måns i vare sig husförhör eller födelsebok, men det kan bero på att de intressantaste åren inte finns. Det finns dock gott om andra Abrahamssöner på Rastad, så det går nog att reda ut.
 
Det är f.ö. Djorarp i Ödestugu som gäller, det vet jag från andra källor.
 
Den sista raden i vigselnotisen, förresten, har inte den med morgongåvan att göra? Alltså 20 lod silver och någonting mer. Det som ser ut som boo, kan det vara en förkortning av något myntslag eller vikt?

789
Detta blir jag inte klok på.


 
Det är från vigda i Ödestugu, C:2, p.99.
Dr. Måns Abrahamsson från(?) ???  
Pig. Annika Peterdotter i Jorarp
Morgongåva 20 lod silver och ????
 
Det som är intressantast är varifrån Måns kom?

Sidor: 1 [2]