ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Hannu Koho

Sidor: [1]
1
En avslutande uppdatering...
Helpdesk på FTDNA ville att jag skickade mina DNA-data direkt till dem efter att problemet lyfts till IT. Sagt och gjort. Försöker sedan i några dagar se om transfer fungerar eller om FTDNA lagt upp filen åt mig. - Nej, det var inte upplagt och fungerade inte för mig att överföra det själv.

Några dagar senare får jag till slut ett mail från supporten på MyHeritage som beskriver hur jag ska ladda ner mina data lokalt. Vilket inte var problemet...
- Märkligt att jag fått response från MH, undrar om de har gjort något? Utan att säga det?

- Provar igen att utföra det "magiska reptricket" med direkt överföring mellan företagens web-sidor.
- Och vips, det fungerade! Mina DNA-data som jag försökt föra över i veckor hade äntligen flyttats över till FTDNA!
- Verkar som om någon har gjort det som behövde göras.
Hannu2
Övriga ämnen / SV: Registreringsprinciper
« skrivet: 2023-02-21, 16:57 »
Lite senkomna kommentarer kanske, men jag försöker ändå.
- Jag håller med de andra, tycker även det är bättre med ett datorprogram som tillåter export och import av Gedcom data generellt. Jag har använt DISgen i många år, tidigare hade jag 4 databaser i Disgen, men det är många år sedan jag slog ihop dem till en databas som nu innehåller c:a 2.200 personer. Det är enklare att ha alla individer i samma databas eftersom det är lättare att hitta vem som helst oavsett om det finns släktskap eller inte.
- Jag har inte importerat eller exporterat Gedcom (och jag är ingen expert på Disgen) utan har fyllt på i min databas vartefter, men tror ändå inte att Disgen skriver över några data/personuppgifter utan att informationen läggs in som nya individer. Det går bra att söka efter dubbletter, och vid inmatning av nya individer i släktskap (t.ex. makar-barn) visas befintliga personer med samma namn så man kan undvika att lägga in dubbletter.

- Det är viktigt att ta med källorna för de uppgifter du lägger in och de kan anges på standardiserat sätt eller efter eget behag; t. ex. uppgift från en privatperson, bok etc. Därtill kan du lägga till anteckningar och fotnot till flera olika typer av Notiser. Det kan vara weblänkar eller avskrift från arkivmaterial för att ha det lättillgängligt.

- Jag är inte säker på att jag förstår du skriver: "Vad jag förstår kan en gedcom-fil inte importeras från program A (MinSläkt) till ett annat program B (exv. Disgen) på datamaskinen, utan att all information med samma filnamn, i programmet dit importen sker, raderas."
- Jag skulle inte våga använda samma filnamn för databasen utan att vara säker på min tidigare information finns kvar. Det går att skapa en ny databas i Disgen för Gedcom-importen för senare hopslagning av databaserna.

Lycka till!

3
Hej,
En liten uppdatering: FTDNA Helpdesk ska nu ha lyft problemet till sin IT-avdelning.
Det är ju bra eftersom det kan vara andra som också råkar ut för svårigheter.
- Finns det IT-problem borde det lösas!
/Hannu

4
Tack Marcus, det är också ett utmärkt förslag... som jag fått från FTDNA Help desk.

FamilyTreeDNA skrev:
Are you using Google Chrome? We recommend using Microsoft desktop and Google Chrome as they are more compatible with our features.
You may experience incompatibility issues using different browsers, Apple products, tablets, and cell phones. Browser, cookies, and antivirus settings may also prevent the website from loading correctly.

- Den sista meningen var inte till så mycket hjälp, det svårt att veta om vad som inte fungerar när det enda resultatet är samma felmeddelande.
- Jag har provat 2 olika datorer med Windows 10; Firefox och Chrome; F-Secure och Windows brandvägg På/Av. Fick även förslaget att skapa ett nytt Kit att importera DNA-data till: - Det fungerade inte det heller....

MVH Hannu

5
OK, bra med tipsen och brasklappen. Men det fungerar nämligen inte.
- Precis så försökte jag utan att läst mer än att jag kunde ladda ner mitt DNA-data från MH och gjorde det.
- Skapade sedan ett konto hos FTDNA och försökte ladda upp mina data från min egen dator: Det går inte på det sättet, kanske har gjort det tidigare...
- När du väljer MyHeritage (hos FTDNA för Autosomal Transfer) och klickar GO du flyttas över till MyHeritage websida där du loggar in som MH-användare och förs sedan över till sidan för att Bekräfta överföring av DNA-data och välja ett kit att överföra, markera kryssruta för att tillåta överföring till FTDNA etc.
- Sedan är det dags att klicka Överför DNA-data knappen varpå överföringen startar och bilden går tillbaka till FTDNA... Som raskt meddelar att ett fel uppstått... (Se ovan). Detta har jag provat åtskilliga gånger och nej, det fungerar inte!

- Jag tillhör också de som undviker Facebook på gott och ont...

6
Tack för svar Tommy och Marcus.
Jag har letat på Forumet och tidigare funnit Peter Sjölunds informativa sida om hur det är tänkt att fungera. Och läst en del andra inlägg, tyvärr har det givit något svar på mitt problem.

Jodå, jag har insett att MyHeritage enbart har test för autosomalt DNA samt det som kallas "Hälsa". Tester för mtDNA och Y-DNA kommer att göras hos FTDNA, och deras autosomala test Family Finder.

- Om det nu är så att det ska kunna föras över DNA-data mellan företagen så ska det väl också fungera i praktiken! Annars är det bara lurendrejeri... Eller är det så att det krävs ett aktivt abonnemang hos MyHeritage för att kunna genomföra en DNA-överföring till FTDNA? Dvs. måste jag betala en lösensumma för att flytta mina DNA-data?
- Det har jag inte kunnat få reda på eftersom MyHeritage inte går att få kontakt med. >:(
- MyHeritage är välkomna att svara!

- Jag ser fram emot fler tips från Forumet och hoppas på en snar lösning samt tydligare information om vad som krävs för överföring av data mellan företagen.


7
Nybörjare vad gäller släktforska med DNA och köpte ett "billigt" test-kit från MyHeritage. Jag fick resultat i januari 2023 som jag titta på, men det var svårt få se vad verktygen kunde göra, tror inte jag fick någon provperiod. Det går tydligen inte att göra så mycket utan att betala en hel årsavgift i förskott! "Rabatterat" pris: 1200-2400 kr år f.n. Själv hade jag gärna provat någon månad men inte till priset för ett helt år med automatisk förlängning.

Dessutom vill jag komma längre med DNA-ursprunget efter att ha läst Karin Bojs böcker så jag titta på FamilyTreeDNA (FTDNA). Jag skaffade konto hos FamilyTreeDNA för att föra mina DNA-data från MyHeritage. Efter lite letande hittade information hur det skulle gå till: Logga in på FamilyTreeDNA och leta upp websidan för Autosomal Transfer, markera överföring från MyHeritage, logga in på MyHeritage, markera att du vill över föra och accepterar, klickar OK. Överföringen börjar, kopplas tillbaka till FTDNA för att direkt avbrytas med ett felmeddelande:
"Kit Number: BXXXXX
There was an error processing your Autosomal Transfer.
FamilyTreeDNA is only able to accept MyHeritage account transfers that contain DNA data created on or after March 1, 2019. You may instead purchase our Family Finder test here."

- Supporten hos FTDNA har försökt hjälpa mig och jag har provat deras förslag (byte av webläsare och dator), men inget har hjälp.

- MyHeritage Hjälp via websidan har ingen support för denna typ av problem utan man får anmäla ett ärende på websidan. Hittills har svaren från MyHeritage endast bestått av ett ärendenr, jag har 3 olika nu.
- Inget som helst svar eller hjälp från MyHeritage på mail.
- Idag försökte ringa deras telnr och kom till en telefonsvarare som hänvisade till den svenska websidan.... Och på webben hänvisar de till samma telnr för snabb support...

- Japp, nu är jag less på det här! Jag har försökt så många gånger att föra över DNA-data, så jag tror inte på det heller...

- Är det ingen annan som har problem med dessa överföringar från MyHeritage till FamilyTreeDNA?

Hannu Koho
(ny på Rötter också)

Sidor: [1]