ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ronny Norberg

Sidor: [1]
1
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 15 oktober, 2009
« skrivet: 2009-05-24, 19:34 »
Jag har inte helt förkastat teorin om att Hans Eriksson Falck skulle kunna vara Olof Hanssons fader. Födelseårtalet för Olof Hansson kan ju vara fel. Är han född i slutet av 1620-talet finns kanske en möjlighet att han kan vara son till Hans Eriksson. Men eftersom det inte finns något som pekar på att så skulle vara fallet så kan man inte se det som troligt. De var ju inte direkt bosatta på samma ställe om jag förstått saken rätt, och det är väl inte helt uteslutet att det var Olof Hansson eller hans barn som bestämde sig för att börja använda namnet Falck.
 
Intressant med uppgifterna om ryttmästaren Falck, men källhänvisningar tycks saknas i redogörelsen vilket försvårar möjligheterna att kontrollera uppgifterna.
 
Det är nog lite långsökt att försöka förklara namnet Thelin på det sätt jag gjorde, men vem vet. Är dock lite tveksam till att akademiskt utbildade högre ståndspersoner skulle komma på att använda finska länsbenämningar när de valde ett namn. Men med tanke på att de flesta av dem flyttade från området så är nog ett namn som på något vis kan kopplas till Åbo eller någon annan specifik plats i närheten inte så långsökt.
 
I den brevväxling mellan Johan Thelin och diverse personer som finns beskriven och delvis publicerad på nätet framkommer det att han på något sätt är släkt med köpmannen Nils Printz, en brorson(nephew) till den tidigare guvernören John Printz i Delaware. Undrar om de uppgifterna stämmer. På vilket sätt är Johan Thelin eller hans hustru isåfall släkt med Printz? Och vem är denne Nils Printz?

2
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-16, 15:45 »
Kontrollerade lite närmare vad det stod i arkivdatabasen och till exempel volym 9647 ska innehålla mantalslängder för Ingermanland för år 1638. Antagligen är beteckningen LT1544 rullfilmsbeteckningen på den rullfilm som man kan låna hem, men det är jag inte säker på.

3
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-16, 13:46 »
En gissning är att mantalslängderna för Nyen finns på Riksarkivet i Helsingfors i länsräkenskaperna för Kexholms län. Volymerna 9643-9797 verkar ju innehålla mantalslängderna för området. Men jag har inte själv undersökt dem.
 
När det gäller Thelin så verkar det som om namnet tas av Olof Hanssons söner i slutet av 1670-talet. När de förekommer i skolmatriklar från 1660-talet står de med namnet Falck. Det är ju bara Karl Thelin som 1679 nämns med namnet Thelin i skolmatrikeln, men han tycks ju vara en av de yngsta i syskonskaran. De äldre syskonen börjar ju ungefär samtidigt kalla sig för Thelin.
Det går nog inte att med säkerhet fastställa varför de tagit namnet Thelin. Men en tanke bland flera jag har haft är att namnet kanske anknyter till Turun lääni, eller förkortningen tl.  
 
Jag var tydligen lite fel ute tidigare när jag trodde att Olof Hansson varit befallningsman i Koskis socken. Han var naturligtvis befallningsman på Koskis gård i Vemo socken, vilket framgår tydligare när man ser sönernas namn i Åbo akademis matrikel. Han bör ju även senare ha varit befallningsman på Lemsjöholm.
 
Vet någon vem som var ägare till Koskis gård i Vemo socken på 1650- och 1660-talen?
Det verkar som om ägaren i slutet av 1670-talet är generalguvernören över Ingermanland Jakob Johan Taube. Var det kanske hans svärfader, Gustaf Horn?
 
(Meddelandet ändrat av ronny 2009-05-16 14:37)

4
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-04, 16:15 »
Inte skriver väl Melker Storå att Olof Hansson (Falck?) någonsin bott i Pedersöre?
Det mesta tyder väl på att han var bosatt i närheten av Åbo, eftersom han tydligen var befallningsman på Lemsjöholms herrgård och även kanske säteriet Koskis gård i Koskis.
 
Är det någon som undersökt generalregistret eller mantalslängderna för trakterna han varit bosatt?
 
Finns det några uppgifter om att Olof Hansson eller någon av hans barn använder namnet Falck?
 
En del uppgifter utan källor på nätet uppger att Olof Hansson skulle vara född cirka 1612, men då är han nästan jämnårig med Hans Eriksson Falck och skulle därmed inte kunna vara en son till honom. I vilket fall så finns det vad jag kan se inga källor som visar att Olof Hansson skulle vara son till Hans Eriksson Falck.

5
När Jonas Bureus nämns i krönikan så hänvisar man till Rhyzelius klosterbeskrivning från 1740, så den utgör ingen samtida källa. Rhyzelius är ju i sin tur inte direkt känd för sin goda källkritik i sina uppgifter om Buresläkten. Mvh Ronny

6
Falck / Falk / Äldre inlägg (arkiv) till 16 maj, 2009
« skrivet: 2009-03-22, 12:07 »
Olof Hansson Falck, finns det några säkra belägg för att han är son till Hans Eriksson Falck?
 
I den hypotetiska släkttavlan som Filip länkar till, nämns 5 barn till Hans Eriksson Falck, finns det några källor som stödjer dessa uppgifter?
 
Hur pass säker är kopplingen mellan släkterna Falck och Thellin?
 
Är det någon som vet var Olof Hansson Falck var bosatt någonstans?

7
Feltolkade yrken / Tvättdräng
« skrivet: 2008-12-31, 11:35 »
Utan att vara någon expert i ämnet så skulle jag anta att det står Tråttsdräng dvs Trossdräng.
 
Mvh Ronny

8
Tidningsartikeln är skriven av en kvinna vid namn Gun-Britt Björkman. Hennes källa är Karin Arfwidsson, som var en nära vän till Birgit Sparre. Hon i sin tur har genom brev och telefonkontakt med Edvins son och brorson fått dessa uppgifter efter Birgit Sparres död.
 
Jag har själv också varit i kontakt med Edvins sonhustru och brorson som berättar samma sak. Någon närmare källa till uppgifter är svår att få tag i då inga skriftliga källor har påträffats. Det finns dock antydningar i de många brev som finns bevarade. Inga uppgifter har alltså påträffats av mig i några barnmorskedagböcker om modern.  
Att uppgiftlämnarna skulle vara köpta av kungahuset eller att de skulle ha något stort egenintresse av att ha blodsband med Birgit Sparre tycker inte jag att man kan se som sannolikt.
 
Rykten om kunglig härkomst kan möjligen ha uppstått genom släkten Sparres och Thomaeus kontakter med kungahuset. Det tycks ju annars vara ett rätt populärt rykte när man inte vet fadern (eller ibland till och med när man vet vem fadern var). Jag vet inte när ryktena om kunglig härkomst uppkom eller hur pass besvärande de var. Skälen att behålla hemligheten var antagligen större än behovet av att visa att kungaryktena var falska.  
 
Edvin reste redan i mars 1903 via Liverpool till (USA?). Båten han åkte med hette SS Corean och avgick den 4 april från Liverpool. Den här första resan använde han enligt uppgift namnet Thompsen. Dessa senare uppgifter finns inte i tidningsartikeln utan kommer ifrån Edvins sonhustru som hänvisar till de många brev som finns. Någon kontroll i andra källor om just dessa uppgifter har inte gjorts av mig. Han reste tydligen innan Birgit var född under ett annat namn.
 
(Meddelandet ändrat av ronny den 24 juni, 2008)

9
Det finns inga misstankar om nära släktskap. Ytterligare efterforskningar bör göras innan fakta presenteras. Jag är av den åsikten att forskning som kan anses som känslig och rör 1900-talet inte i första hand ska diskuteras här.  
 
Det finns säkert andra släktforskare som sitter inne med samma information som mig. Jag har själv kontrollerat barnmorskedagböcker och liknande för något år sedan.
 
Finns det någon seriös och erfaren släktforskare i Stockholmsområdet som har intresse och tid över, kan jag delge information om denne kontaktar mig.

10
Jag har kopia på artikeln, ska se om jag har en digital kopia kvar, annars kanske jag kan scanna av den. Jag har även namn på den troliga modern och mer uppgifter, men jag kontaktar dig via mail istället.

11
Enligt Ulricehamns Tidnings nätupplaga 2004-05-12, så finns det uppgifter i närmaste släkten som pekar ut prosten Ragnar Thomaeus son Edvin som fader till Birgit Sparre. Han emigrerade senare till Kanada. En viss person finns även nämnd som trolig moder, enligt min egen mailkontakt med släktingar.

12
Erik Tomasson Stenberg, kronotimmerman i Karlskrona, och hans hustru Magdalena Andersdotter. Ska ha vistats i Karlskrona från 1744 och är kvar där 1760. Är det någon som har mer information om dessa? Framförallt födelse och dödsår på hustrun är intressanta, samt barn födda i Karlskrona. Båda två är födda i Finland. Alla ledtrådar till hustruns fader är intressanta.  
 
Efter att tidigare ha efterlyst dessa i stadsförsamlingen, hittade jag på dem i Amiralitetsförsamlingen, så jag provar att göra en efterlysning här också.
En son finns noterad 2 augusti 1748.
 
mvh Ronny

13
Erik Tomasson Stenberg, kronotimmerman i Karlskrona, och hans hustru Magdalena Andersdotter. Ska ha vistats i Karlskrona från 1744 och är kvar där 1760. Är det någon som har mer information om dessa? Framförallt födelse och dödsår på hustrun är intressanta, samt barn födda i Karlskrona. Båda två är födda i Finland. Alla ledtrådar till hustruns fader är intressanta.
 
mvh Ronny

14
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Stenklyft
« skrivet: 2006-05-03, 14:12 »
Uppgifter finns att Jakob Stenklyft den yngre ska vara född 1654, och det är hans hustru som antecknat dom uppgifterna (Sehlberg).
 
Den äldre är född efter 1625, eftersom han är född i andra äktenskapet. Och förmodligen inte efter 1628, då han arbetar som lantmätare senast 1646. Dessutom gifter han sig 20 februari 1648 i Härnösand, och inte 1654 (Christopher Hanssons räkenskapsbok).

15
Vibyggerå / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-05-15
« skrivet: 2005-12-05, 21:58 »
Gabriel Hägert är född 1734 i Vibyggerå, och föräldrar är skräddaren Mattias Häger och hans hustru Anna Olsdotter som står skrivna i Sätra, men barnen verkar vara född i Käxed. Dom lever fortfarande 1758, men för tillfället har jag ingen uppgift på när dom dör. Dom ska ha kommit från Gävle.
 
Märet Ersdotter är född 1736 i Västmarkum 3, och föräldrar är Erik Pålsson (ca 1682-1741) och hans andra hustru Kerstin Nilsdotter(1705-1787).

16
Jag tycker det låter som en intressant id? med en förening om Bureätten, även om jag kanske inte själv för tillfället är så övertygad att det skulle vara något för mig. Jag anser mig inte vara någon expert inom några av dom områden som räknas upp, men har ändå ett visst intresse av Bureätten, precis som många andra släktforskare med anor i Norrland.
 
Som det är nu så är Bure Akademiens hemsida lite för ensidig i sin presentation. Borde det inte finnas plats för en mer vetenskaplig del, som försvarar till exempel Urban Sikeborg, vars artikel 1996 kritiseras rätt hårt på föreningens hemsida. Själv tycker jag att den artikeln borde vara huvudriktlinjen för en sådan förening, även om man kan presentera andra teorier.
Personligen har jag inget emot att man lyfter fram en intressant sägen och fantiserar på samma sätt Johan Bureus (eller främst av en del av hans efterföljare), men då borde det väl framgå lite tydligare att det inte är historiska fakta.

17
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2005-06-05, 20:34 »
Att barnen till Hans Larsson kallar sig för Zynth/Zebrozynthius kan man bara spekulera i, det skulle ju kunna finnas någon koppling mellan släkterna, men det är nog omöjligt att bevisa. Det kan ju även vara så att dom bara tog ett annat namn som redan var känt, och förknippat med makt i området. Att Zebro las till namnet när dom flyttade från området skulle ju kunna vara en antydning om att det är två olika släkter, varav den här kom ifrån Säbrå. Frågan är ju också vilken av dom två släkterna som var först med att kalla sig Zynth.
Men det här är som sagt bara spekulationer från min sida.
 
Olaus Martinis första hustru och stammoder för släkten Anthelius får man nog lämna som okänd.
 
Intressant med den Anna olofsdotter som du nämner, dom uppgifterna kände jag inte till, och inte heller Kristina. Finns dom med i nya utgåvan av Härnösands stifts herdaminne?

18
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2005-06-05, 11:45 »
En annan sak som styrker uppgifterna om att Anna Segersdotter var moder till alla Hans Larssons barn, är att både Kristoffer Hansson, Jakob Hansson Zebrozynthius och Margareta Hansdotter döper sina äldsta döttrar till Anna. Medan namnet Kristina bara återfinns hos en av Jakobs döttrar.

19
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2005-06-05, 10:15 »
Men källan som talar om Olaus Martini är samtida, och skriven av hans egen son så den måste ju gälla före alla andra senare uppgifter. När han skrev det var han redan vuxen, och om Olaus Martini bara var styvfader, ingift 1608, skulle han inte tillägnat honom den synodalafhandling han gjorde 1606, och där kallat honom sin fader.
 
Kerstin Zynth nämns inte i några samtida källor, och är av allt att döma konstruerad av Nils Burman. Så länge inte hon hittas i några samtida källor kan man räkna bort henne. Nils Burman verkar ju ha hittat Kristoffer Hanssons räkenskapsbok efter sin konstruktion av Kerstin zynth, och tillfört hustru Anna som en andra hustru.

20
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2005-06-04, 20:15 »
Jag har tyvärr inga uppgifter om Mårten Anthelius, men om han nu skulle vara bror till Johan Anthelius, så förstärker det väl den nu gällande uppfattningen att han skulle vara son till Olaus Martini (=Olof Mårtensson), med tanke på dopnamn.
 
Och vad gäller Kerstin zynth, så har det ju redan diskuterats rätt mycket, hon nämns ju första gången av Nils Burman 200 år efter att hon skulle ha levat, så den uppgiften kan man inte utan vidare använda, framförallt inte om det finns samtida källor som strider mot dessa uppgifter.
 
En annan sak som man kan tycka är lite konstigt om man ska tro på din teori, är ju att syskonen Anthelius, vad jag har sett, inte är omnämnda i räkenskapsboken. Nog borde det väl funnits lite bättre kontakt mellan släkterna eftersom Anna sköttes om och bodde hos Kristoffer Hansson och hans syster de sista 7 åren. Om inte annat så borde Kristoffer fått betalt för sytningen och begravningen av Anna från Antheliussläktingarna.

21
Jag har nu kollat igenom uppgifterna lite nogrannare, och finner en uppgift lite motstridig. Jakob Kristoffersson nämns fortfarande i mntl 1658-1659 i Lägdom, Säbrå (samma antal Seland som änkan Karin skattar för 1660, men som av någon anledning hamnat under Helgum istället)
 
Det är 2 stycken brev som nämns av Ahnlund:
Landsh. skr. till K. M:t 27/12 61, Västernorrl.,RA
Oxenstierna till kammaren 7/9 57. Ank. brev, KA.
 
Brevet från 1661 ska tala om att Jakob är död sedan 1657, och det andra talar bland annat om att han var drabbad av en långsamt tilltagande lugnsjuka.
 
Har nu börjat fundera på om inte han kan ha avlidit något år senare, men för att ta reda på det bör breven undersökas. I vilket fall är han död före 1660, då det är mycket troligt att det är hans änka som som står under Helgum 1660.
 
Texten hos Ahnlund innehåller annars ganska mycket information från breven.

22
Björn,
du var ju med när jag beställde fram kopian på Christopher Hanssons räkenskapsbok häromdagen.
 
I hans arvsskifte 1655 står följande:
Wällt Jacob Christophersson befalningsman uthi Jämptelandh, huilken hans fadher medh denna sin efterlefadhe hustru afflatt haffer.
(med reservation för att någon enstaka bokstav kan vara feltydd)
 
Det finns annat också, men detta var det tydligaste.

23
Jakob Kristoffersson Stenklyft dog enligt Jämtland och härjedalens historia del 3, Nils Ahnlund, före den 7 september 1657 och där hänvisar man till ett brev från Oxenstierna till kammaren.
Eftersom han var vid tinget i Brunflo 29 April 1657, så måste han ha avlidit mellan dessa datum.
Änkan Karin som nämns i mntl 1660 i Helgum, är av allt att döma hans hustru.
Dessutom borde han vara född efter 1625, eftersom han är född i Kristoffer Hanssons andra äktenskap, och då rimligen ca 1626-1627.

24
Lars, jag har nog samma intressen i Buresläkten som dig, så vi kan nog ha en del att diskutera.  
 
Den sista delen i ditt resonemang hänger jag inte riktigt med på, jag vet inte om du håller med Sikeborg helt eller om du är tveksam till något, jag tycker att han resonerar ungefär som dig i årsboken. Jag har själv nog med för många osäkra led i min databas, men det är nog mest för att jag inte gjort mig tid att rensa ut. Man borde nog ha med det som en kommentar istället på den äldste historiskt säkerställda personen. Frågan som du också ställde är ju vem det är i detta fall?
 
Eftersom det här är lite fel rubrik att diskutera det under så får du gärna fortsätta under:Övriga släkter Bure(Zebråzynthius) eller någon annan rubrik här under Bureätten.

25
Carl, uppgifterna i Härnösands gymnasiematrikel har jag nog missat, så det var nya intressanta uppgifter.  
Att han skulle vara räntmästare i Nöteborg kommer väl från Nils Burmans handlingar, där finns ju en hel del uppgifter, men inget som jag verifierat på något vis. Bland annat uppges födelseårtalet hos Burman vara 1629.
 
Att adelsbreven inte utgör något bevis förstår jag, det var därför jag satte bevisa inom situationstecken. Men det skulle vara intressant att veta om de gjorde något försök att bevisa släktskap, och i så fall vilka. Till exempel den släkttavla som Per Månsson Utter sägs ha framställt. En annan sak man kan fråga sig angående den släkttavlan är ju varför den inte överensstämmer med Johan Bureus härledning för Engelbrekts släkt, när en del uppgifter tycks komma därifrån.

26
Nu har jag ytterligare ett par frågor som berör den här släkten.
 
Jag har väldigt lite uppgifter på Kristoffer Kristoffersson Bure, son till Kristoffer Hansson (Zynth). Finns det någon som har mer uppgifter om honom i samtida källor?
 
Är det någon som kontrollerat uppgifterna som Sikeborg nämner i årsboken 1996, om att adelsbreven för Christoffer Hanssons kusiner kanske kunde ge mer information?
Tänkte då närmast på om man kunde få reda på om de då kunde bevisa att de härstammade från en uradlig ätt Bure.

27
Lars, jag har inte någon information vad som står i bouppteckningen, trots att jag har sett den. Av någon anledning har jag inte antecknat det. De här uppgifterna har väl inte direkt med rubriken att göra men eftersom frågan har hamnat här så svarar jag här också.  
 
Jag väl börja med att tillägga lite till en del av de andras inlägg. Christoffer Hanssons syster skrivs med namnet Bure på det epitafium efter henne och hennes make i Dalarna (diskussion under Västerbotten: Efterlysningar: Pehr Norberg, fältväbel i Skellefteå).
 
Enligt Carl Szabad så kallas Christoffer Hanssons son Johan för Bure i Sollefteå 1658(diskussion under Härnösand).
 
Christoffer Hanssons son Christoffer Bure nämns utan patronymikon i Säbrå dombok 1682. Vet ej om han är i livet då, men tydligen verkar det som om han är känd under släktnamnet Bure.

28
Carl, jag hade tydligen missat ditt inlägg där du skrev var Johan Kristoffersson var bosatt.
Det var det delvis för din skull jag lämnade uppgiften om att Johan också kallades Stenklyft 1661, då du tycktes ha tappat dom uppgifterna.
 
Det skulle kanske ändå vara intressant att gå igenom skattelängerna m.m. för nämnda byar, och det borde väl redan finnas någon som gjort det. Bland annat funderade jag på om inte Jon Svensson kunde varit bosatt där, jag har inte hittat någon uppgift på var han funnits.
Eftersom Jon fortfarande tycks leva ca 1600, är det väl inte så orimligt att anta att hans fader kan ha levt till mitten av 1500-talet, men jag antar att saken redan är undersökt ganska noga.
Kanske levde han, men var för gammal för att tas upp i några skattelängder, jag antar att det var det du menade.

29
Fortfarande är det en del frågor jag ställde här tidigare som är obesvarade. Eftersom det verkar vara ett ganska populärt ämne så borde det iallafall vara någon som har svar, och jag har dessutom en del nya frågor.  
 
Födelseuppgifterna på Jakob Zebrozynthius, var kommer dom ifrån ursprungligen(har ju sett både 1572 och 1582) och när börjar han använda namnet Zebrozynthius?  
Är det någon som sett det epitafium som finns efter honom i Strängnäs, vad står det där?  
 
Sedan undrar jag över Laurentius Svenonis fader, Sven Persson, finns det inga som helst uppgifter på honom i samtida källor? Är det någon som gjort någon närmare undersökning av Byrestad(Birsta) eller Barkesta(Bärsta) i skattelängder och dylikt?
 
Och vad jag förstår så träffade Johannes Bureus Jon Svensson(broder till Laurentius Svenonis), finns det inga uppgifter på var han var bosatt?
 
Sedan tänkte jag passa på att lämna lite uppgifter om Johan Kristoffersson (Stenklyft). Jag såg att han diskuterades under Härnösand förra året. Vid ett tillfälle har jag sett honom med namnet Stenklyft och det var i Domboken för Vibyggerå i Ångermanland vt 1661 då han vikarierar för Knut Ingelsson. Jag har även för mig att jag sett honom med det namnet någon annanstans men jag kommer inte ihåg var.
Vet någon var han var bosatt under 1650-talet?
Han hade ju fortfarande gården kvar på Frössön om jag förstått allt rätt, men det verkar som om han mest befinner sig i Ångermanland i slutet av 1650-talet och något år in på 1660-talet.

30
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2004-12-09, 22:08 »
Jo, den är trovärdig, men det kan inte skada att undersöka hur andra uppgifter har uppkommit.
 
Finns det bara en källa så vill man ju gärna hitta fler som kan peka åt samma håll, eller åt ett annat håll, så man kan avgöra vilken som är den mest riktiga.
 
Har börjat fundera på en annan sak, kan det inte vara så att Olaus Martini härstammar från Sollefteå, och/eller även möjligen arbetade där några år i början på 1570-talet. Men som sagt, uppgifterna på att släkten skulle komma från Sollefteå verkar ju vara mest antaganden.

31
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2004-09-27, 22:54 »
Nu har jag varit och kontrollerat i den själv, och där har Johan Nordlander skrivit Såsom släktens stamfader kan man med ganska stor visshet antaga bonden Olof Håkansson i Billsta i Sollefteå som levde på 1580-talet.
Och av resten av texten att döma så verkar antagandet grunda sig på att släkten Anthelius ska komma från Sollefteå.
Det verkar som om Nordlander bara antagit att Anthelius fader var en av dom rikaste i Sollefteå som hette Olof.
Johan Nordlander har helt rätt i att det fanns en rik bonde Olof Håkansson i Billsta, Sollefteå under 1580-talet, har själv kontrollerat detta.
 
Men han nämner vad det verkar som inte vem modern var, utan troligen har Alfred Pettersson tagit den uppgiften från Sehlberg, som i sina uppgifter strukit Olaus Martini och skrivit att fadern var okänd medan modern var Anna Segersdotter.
Var Sehlberg fått sina uppgifter vet jag inte, men han har en del hänvisningar till Muncktell(troligen den prost som arbetade med Västerås stifts herdaminne som blev tryckt strax efter Sehlbergs död).
Det är möjligt att antagandet från Sehlberg kommer ifrån någon arvstvist efter Anna där Johannes Laurentiis barn skulle ha nämnts.
 
Men som sagt så verkar det inte finnas några säkra källhänvisningar.
Däremot finns det ju andra källor som pekar på att det är från Olaus Martini och hans första hustru som släkten Anthelis härstammar.

32
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2004-09-26, 11:10 »
Enligt Wilhelm Hanssons tidigare inlägg så är det Johan Nordlander som i Katolsk propaganda inom en svensk skola (1918?) kommit med uppgiften om Olof Håkansson.
Kanske skulle vara intressant att se vad som står där.

33
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2004-09-25, 19:27 »
Olaus Martini var ju kyrkoherde redan 1674 i Sidensjö innan han 1595 blev khde i Nordingrå, så det skulle ju vara väldigt konstigt om han blev känd som en bonde och landthandlare i Sollefteå. Det verkar vara lite för mycket konstigheter i släktredogörelsen för att man ska kunna tro på den, iallafall rörande stamfadern och modern.

34
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2004-09-25, 19:06 »
Men det finns andra mer trovärdiga källor som säger att Johannes Laurentiis änka gifter om sig med Olaus Martini 1608. Se även inläggen från mig och andra personer under Bure(Zebrozynthius).
Vet inte var uppgifterna om Olof Håkansson kommer, det skulle vara lite intressant att få reda på.

35
Anthelius / Anthelius
« skrivet: 2004-09-25, 10:57 »
Jag har också funderat på det där tidigare, men det är nog omöjligt att Anna Segersdotter skulle varit Anthelius stammoder.
Anna Segersdotter var ju gift först med Johannes Laurentii (får barn mellan 1582-1596). Hon gifter sedan om sig med Olaus Martini(barnen Anthelius ska ha varit födda ca 1570-1583).
Om Olof Håkansson och Olaus Martini var samma person så skulle hon ju varit gift med samma person två gånger och däremellan med Johannes Laurentii.  
mvh Ronny

36
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-04
« skrivet: 2004-09-23, 18:49 »
Utansjö bruks arkiv finns hos NIN(Näringslivs arkiv i Norrland) i Härnösand.(1768-1881)
 
Tänkte också passa på att meddela att jag hittat fler uppgifter på mina förfrågningar här tidigare om föräldrarna till syskonen Sjöberg på Utansjö. Min gissning var ju att Jakob Olsson var bosatt i Njurunda ca 1732-1735. En av faddrarna till hans son som föddes där var Nils Andersson i Vivsta, Tuna, och han var född i Nedansjö, Stöde.  
I Stöde finns också hans troliga syster Märta Andersdotter som tillsammans med en Jakob Olsson får dottern Ingrid 1731.
Men enligt Nybergs register ska hon vara gift med en båtsman Jakob Olsson Sundström, men någon sådan finns inte, så jag undrar om någon kanske har mer uppgifter på detta (kanske borde efterlysa dom under Stöde i Medelpad istället).

37
Vibyggerå / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-28
« skrivet: 2004-09-12, 20:35 »
Tänkte bara göra ett tillägg, nu när jag grävt fram lite av mina gamla anteckningar och kollat runt lite på nätet.
22 Maj 1788: Stockholmseskadern fick rustningsorder och samtliga båtsmän uppbådades genom forcerad march.
11 Juni mönstrades båtsmännen på Skeppsholmen i Stockholm och hade då gjort marchen betydligt snabbare än den månad en ordinare march till årstjänsten i Stockholm tog.
23 Juni avreste eskadern till Finland.
2 Juli anlände flottan till Helsingfors där de medförda trupperna gick iland.
15 Juli går en flottilj galärer för att hjälpa till med trupptransporter vid anfallet mot Fredrikshamn. Den övriga delen av skärgårdsflottan verkar stanna kvar vid Sveaborg medan örlogsflottan går ut och möter ryssarnas örlogsflotta vid Hogland.
 
På de här sidorna finns lite mer information på skärgårdsflottans inblandning i kriget:
http://www.lysator.liu.se/runeberg/sverhist/9/
http://www.algonet.se/~hogman/slbatsman_Y.htm
http://www.algonet.se/~hogman/slsg_flottan.htm
http://www.smb.nu/svenskakrig/1788a.asp
 
Den 23 Okt 1788 ger Måns von Rosenstein order om att 600 man från alla 4 båtsmanskompanierna ska tåga hemmåt den 1 november via Tavastehus, Vasa och över kvarken.
 
Om man antar att Anders Westerberg/Backe var en av dom, så kan han ha avlidit under marchen, som troligen kom att ta lite längre tid än den forcerade marchen från Norrland till Stockholm på våren. Men det finns ju också möjligheten att han blivit förflyttat till örlogsflottan, finska eskadern eller blivit sjuk och placerad i Helsingfors över vintern. En del båtsmän som var sjuka vid krigsutbrottet verkar också ha blivit kommenderade ner till Stockholm under ett senare skede. Men olika militära rullor kan säkert ge svar på mer exakt var han befann sig under kriget.

38
Vibyggerå / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-28
« skrivet: 2004-09-08, 00:40 »
Jag är lite osäker på om skärgårdsflottan(arm?ns flotta) deltog i slaget vid Hogland, var det inte bara örlogsflottan som deltog där?
 
Galärerna som båtsmännen från norrland var kommenderade på tycks fortfarande finnas kvar till sent på hösten. Bl a sägs galärerna Calmar och Östergötland gå till Åbo i mitten av nov för vintern. Var de andra galärerna ligger har jag ingen uppgift på men det kan tänkas att de ligger i Helsingfors/Sveaborg(har ingen uppgift på att de skulle gått tillbaka till Stockholm, men Per kanske har). Båtsmännen tycks bli hemförlovade även om det anges att en del besättningsmän haft vinterkvarter i Helsingfors.
En uppgift jag har är att de gick på isen över kvarken och gick tillbaka på våren(april), men vet inte om den uppgiften stämmer. Avmönstringen och påmönstringen tycks ha skett i Helsingfors rodd iallafall.
Intressanta uppgifter finns på krigsarkivet där bl a fartygsmönsterrullorna finns, och man kan följa båtsmännen när de blir förflyttade mellan olika galärer. Har själv bara tittat på 1789, men de borde finnas för 1788 också.

39
Bure (Zebråzynthius) / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-15
« skrivet: 2004-08-20, 20:04 »
Jag har själv läst orginalet och skrivit Christopher Hansson Zynth, men kan ej garantera att det är rätt avskrivet, det var några år sedan och jag har för mig att jag var lite stressad när jag skrev av det.
Men det var innan jag sett något tillnamn på honom eller läst Margareta Grafströms uppsats.  
Tycker själv att det saknas tillräckliga bevis för att Kerstin Zynthia existerat.
 
Har några frågor också, är det helt felaktiga uppgifter att Anna Segersdotter skulle varit gift med en Olof Håkansson i Sollefteå och stammoder till släkten Anthelius? Antar att det är från Olaus Martini och hans första hustru som släkten härstammar, men varifrån kommer dom felaktiga uppgifterna?
Förutom i Arkiv för Norrländsk Hembygdsforskning 10 finns även uppgiften hos Sehlberg. Han hänvisar ju till Munksell (Muncktell?), är det därifrån uppgiften kommer?  
 
Födelseuppgifterna på Jakob Zebrozynthius, var kommer dom ifrån ursprungligen och när börjar han använda namnet Zebrozynthius?
Är det någon som sett det epitafium som finns efter honom i Strängnäs, vad står det där?
 
Och Systern Margareta Hansdotter Bure, finns det dokumenterat att hon kallades för Zebrozynthia någongång?

40
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-04
« skrivet: 2004-05-26, 23:14 »
Det var ny och intressant information, som man får tacka för. De hör ju till min egen släkt och jag har haft lite problem med dom här personerna.
 
Har en egen gissning att Jakob Olsson i Ovansjö och Njurunda ca 1732-1735, skulle kunna vara samma person. Han får ju även en son Olof 1734 och det passar också bra in på ovanstående familj, tyvärr har jag inte hittat någon uppgift om hustruns namn.

41
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-04
« skrivet: 2004-05-25, 22:29 »
Det var snabba och bra svar på ett svårt problem (trodde jag), får väl skicka in en lite svårare efterlysning:
Stämmer det att Landbonden(ca1735-1740) i Sörutansjö 1  Jacob Olofsson och hans hustru Märta Danielsdotter är föräldrar till
Ingrid Jakobsdotter Sjöberg f ca 1730 gm Spiksmeden Johan Öberg
Olof Jakobsson Sjöberg f ca 1734 Smed på Utansjö
Anders Olofsson Sjöberg f 1737 (smedgesäll 1769?)
 
Och isåfall var kommer Jacob Olofsson ifrån och vart tar han vägen efter 1740?

42
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-04
« skrivet: 2004-05-24, 23:01 »
Mats Larsson, landbonde i Åbord ca 1750-1758. Död i Skog 1761. Vet någon var han kommer ifrån?
Han är gift med Sara Persdotter och de hade flera gemensamma barn i Högsjö, men han hade även minst 4 barn sedan tidigare:
Kerstin f ca 1730 g1752 i Högsjö med
       Båtsmannen Nils Eriksson Holmgren(Byström)  
       Dahlin f 1730 d 1777.
Jonas Matsson Byström f 1736 d 1811
       matros, eldvaktare, smedsdräng, senare
       torpare i Åbord. Gift m Lisa Ersdotter  
       f ca 1725 d 1814. Hade en fosterdotter,
       systerdottern Sara Dahlin.
Mats Matsson, nämnd 1761
Nils Matsson, nämnd 1761 möjligen matros(1764)
 
Vem var deras moder?

43
Härnösand / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-06
« skrivet: 2004-05-24, 22:22 »
Kommer här med svar på min egen fråga tidigare och fortsätter sedan diskussionen med en efterlysning under Högsjö.  
Nils Eriksson Dahlins hustru Kerstin Matsdotter är dotter till landbonden i Åbord, Högsjö, Mats Larsson, död 1761.
Sen kan jag väl också nämna att namnet Byström som jag angett tidigare var den rotens namn som Nils Eriksson var fördubblingsbåtsman i, men att han i kyrkböckerna då anges med namnet Holmgren vilket kanske kan vara en ledtråd när man ska söka honom i Stockhom?

44
Härnösand / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-06
« skrivet: 2004-05-03, 22:48 »
Hej Bodil,
här kommer lite uppgifter om Anna Brita, och jag passar på att efterlysa mer information som gör det mer säkert att det är samma person det rör sig om.
Anna Brita Nilsdotter Dahlin, född 17680902 i Hultom, Högsjö.  
Nämns som fadder när systern Maja Lisa Dahlin får en dotter i Härnösand 17870118.
Flyttar troligen till Sund i Vibyggerå det året eller något år senare. Arbetar som piga där till hon gifter sig 17961020 i Vibyggerå med strandfiskaren Per Christophersson Sundin i Sund.
Barn: Christopher 17970716-18230508
      Sara Stina  18000913-18650707
      Nils        18021217-18770330
      (dödfödd)   18080421-18080421
Anna Brita dör 18080427 av barnsbörd. I bouppteckningen nämns en Olof Westerberg som syssloman, och det kan vara hennes svåger som vid den här tiden var bosatt i Nätra och skulle då vara den närmast bosatta släktingen.
 
Anna Britas övriga syskon i Härnösand har jag någorlunda information om, men brodern Mattias vet jag inte vart han tar vägen. Är det någon som har mer information om honom?
 
Vad gäller Anna Britas moder så har jag bara de uppgifter som finns på Michael Östman sida, där Kerstin Matsdotter uppges vara oäkta dotter till Karin Eriksdotter i Veda 1 och flyktingen Mattis. Är det någon som har mer information om detta?(Borde kanske ha gjort den här sista efterlysningen under Högsjö)

45
Härnösand / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-11-06
« skrivet: 2004-05-02, 23:16 »
Hej, det här är svar på Bodil Westbergs inlägg under efterlysningar i Jämtland.
Min koppling till Nils Eriksson Dahlin är via  dottern Anna Brita född 1768. Hon finns nämnd i Härnösand till 1787, men flyttar sedan troligen som piga till Vibyggerå där hon senare gifter sig.

46
Hej Bodil
Det stämmer att min Nils har en dotter Sara Dahlin som du säger, gift först med Erik Lidman och sedan med Olof Westerberg.
Mina uppgifter om Nils Eriksson Dahlin kommer från Generalmönsterrullorna.

47
Jag tror att dina uppgifter kan vara felaktiga. Nils Eriksson Byström-Dahlin som jag har uppgifter på ska vara född i Stockholm ca 1730-31. Har själv letat i Stockholm utan resultat hittills.

48
Jag vet inte om det finns på mikrokort, men däremot så brukade jag beställa rullfilm från Finland för ett par år sedan via länsbiblioteket.

49
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-15
« skrivet: 2004-01-20, 19:48 »
Hej Claes  
I död och begravningsboken för Skog står att Märet Nilsdotter i Alderskog är född i Skallsta. I Nora dombok 1679 framgår att Nils Johansson köper hemmanet i Alderskog av sin svärmoder, Nils Nilssons änka, Margareta Jonsdotter i Skallsta. 1695 nämns Nils Nilsson och Barbro Nilsdotter i Skallsta som faddrar åt Nils Johanssons barn i Alderskog.

50
Hufvalt / Hufvalt
« skrivet: 2003-05-25, 21:32 »
Mästaren Henrik Hufvalt vid Gusums bruk i  
Ringarum, Östergötland, död 1680 gm Margareta
Adam, död före 1680.
Sonen Baltsar döpt 10 Aug 1664 vid Gusums bruk.
Är det någon som har mer information om den
familjen?

51
Adam / Adam
« skrivet: 2003-05-14, 22:24 »
Hej Peter, det jag vet är att en son Baltsar
är döpt 10 Aug 1664 vid Gusums bruk, och då  
måste dom iallafall vara gifta före det. Kanske
borde jag starta en ny rubrik under makens namn
eftersom det är deras barn jag är mest
intresserad av just nu. Har Ulf Berggren kanske  
mer uppgifter?

52
Adam / Adam
« skrivet: 2003-05-13, 22:55 »
Margareta Adam i Gusums bruk, död före 1680.
Är det någon som har uppgifter om hennes och
hennes man Mästaren Henrik Hufwalts(död 1680) barn.

53
Burträsk / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-16
« skrivet: 2002-10-26, 14:51 »
Nils Andersson i Åbyn 12  
gm Marget 1667-1743
Det verkar som om sonen Anders tar över gården men vart tar övriga barn vägen?

54
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-14
« skrivet: 2002-08-11, 16:27 »
Hans  
Jag har själv fått den uppgiften också, men eftersom inte föräldrarna var med så antog jag att uppgiften var osäker.

55
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-09-14
« skrivet: 2002-08-09, 18:49 »
Jon Zachrisson Hellman f 1732. Soldat.
Död 22 Nov 1805 i Ytterboda.
Vet någon var är han född och vilka som var hans föräldrar?

56
Pedersöre / Pedersöre
« skrivet: 2001-12-02, 12:22 »
Peter Karlssons 1:a gissning är korrekt. Men Carl Andersson Sten var född 1767 på Brännäs.
Jag har själv kopierat stora delar av boken jag nämnde ovan och den boken är mycket riktigt som Johan skriver Genealogiska samfundets årsskrift nr 24.

57
Pedersöre / Pedersöre
« skrivet: 2001-12-02, 09:57 »
Hej Ingemar, om du lånar boken Daniel Larsson och Brita Sigfridsdotter samt deras efterkommande... 1940 av Solfrid Cederberg så får du en utredning om släkten Sten där Fiolmakaren och fabrikarbetaren Carl Sten finns med under tabell 194.
Rättelser finns i Genos 52 sid 21-25.

58
Umeå landsförsamling / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-04
« skrivet: 2001-03-04, 11:14 »
Hej  
Jag undrar om det finns någon som har mer information om släkterna Sandman och Häggman i Umeå.
Simon Olsson död före 1697 i Ytterhiske
gm Karin Persdotter
Son: Simon Simonsson Sandman död 1737 i Bygdeå
           Tullskrivare och borgare i Umeå  
           Sockenskrivare i Bygdeå.
           gm Anna Andersdotter Häggman
           De fick flera barn med namnet Sandman.  
Bla undrar jag om Simon Sandman på något vis är släkt med Borgaren i Umeå Olof Östensson Sandman.

59
Hatt- / Hattmakare
« skrivet: 2001-01-09, 20:14 »
Hej jag undrar om det finns någon som har mer information om  
hattmakarsläkten Schmidt i Falun i början av 1700 talet.
Jag undrar över är om det finns några kopplingar mellan
dessa och Hattmakarsläkten Schmidt i Södertälje, och om någon
av dem finns med i böckerna om Stockholms Hattmakare som nämns ovan.
 
För närmare information om personerna i släkten Schmidt i Falun
har jag skickat ett inlägg under ,Övriga släkter, Schmidt.

60
Hej jag undrar om det finns någon som har mer information om  
hattmakarsläkten Schmidt i Falun i början av 1700 talet.
Jag undrar över är om det finns några kopplingar mellan
dessa och Hattmakarsläkten Schmidt i Södertälje.
 
Petter Schmidt f trol. i Tyskland död ca 1717 i Falun
              Hattmakarmästare i Falun nämnd i Falun 1687-1717.
ca 1687 gm
Magdalena Henriksdotter Huwalt död 1735 i Vibyggerå Ångermanland
 
Barn:
 
 Petter Schmidt f ca 1690 i Falun lever 1731 i Falun
                     Hattmakarmästare 1717 i Falun.
                     gm  nn
       
      Fredrik Schmidt f i Falun  nämnd i Falun 1719-1722.
                     Hattmakare. Flyttar trol. till Delaware i Amerika 1722.
                     gm Kristina Gustavsdotter
 
      Henrik Schmidt f 1695 i Falun trol död ung.
 
      Hans Jörgen Schmidt f 1696 i Falun nämnd i Falun 1719-1720 död 1753 i Delaware.
                     Hattmakare Flyttar till Delaware Amerika 1720.
                     1720 gm  
                     Maria Stallcop f i Delaware 1696 död 1750 i Delaware.
 
      Baltsar        f 1700 i Falun trol död ung.
 
      Magdalena Schmidt f 1702 i Falun död 1750 i Vibyggerå Ångermanland
                     ca 1727 gm Ivar Stenklyft f 1701 i Nätra Ångermanland
                                död 1754 i Vibyggerå Ångermanland
                                Landtfältskär,Gästgivare i Vibyggerå.
 
All information om denna släkt är av intresse, men särkilt anorna till  
Petter Schmidt senior och Magdalena Huwalt. Om man söker på Huwalt så
finner man att det finns en Ingrid Henriksdotter Huwalt som gifter sig i Borås
1684, kan detta möjligen vara en syster?

61
Teet / Teet
« skrivet: 1999-10-23, 09:04 »
Jag kanske formulerade frågan lite dåligt.
Det jag skulle vilja veta var i vilka brev  
eller domböcker som det bekräftas att Henrik
och Ivar var bröder?

62
Teet / Teet
« skrivet: 1999-10-19, 23:14 »
Hej  
Jag undrar om någon vet var uppgiften om att
Ivar Mårtensson Teet och Henrik Mårtensson Teet
var bröder ursprungligen kommer ifrån?
Finns det någon som har mer uppgifter om denna familj?

63
Grafström / Äldre inlägg (arkiv) till 7.1.2000
« skrivet: 1999-07-16, 19:53 »
Stina Cajsa Hansdotter (Lars Olof Grafströms Hustru) är en syster till en av mina anor  
och jag har därför följt dessa båda och deras barn framåt.
 
Lars Olof Grafström f 1819-12-28
                    d 1867-06-20 Härnösand
gift 1848 i Nora (Y)med
Stina Cajsa Hansdotter f 1814-10-22 i Nordvik Nora
                       d 1883-01-17 i Härnösand
 
Barn  
 
Kristina Maria Grafström  
                   f 1849-09-24 Åvike bruk Hässjö
                   Flyttar till Sthlm 1867
 
 
     Johanna Grafström f 1852-07-18 Åvike bruk Hässjö
                   gift 1872-12-29 i Alnö med
                   Isak Olof Sandberg f 1848
                 De flyttar till Sthlm 1879-10-29
                 Inga barn före 1879.
 
      Anna Sofia Grafström f 1855 i Hässjö
                           d ca 1856
 
      Karl Oscar Grafström  
                f 1856-11-19 Tunadals såg Skön
                    gift 1883-07-22 med
                 Anna Ulrika Hagman f 1850
                    d 1897-10-27 i Härnösand
                    Hustruns barn  
                    Eric Bernard Grafström
                    f 1872  
                    Gemensamma barn
                    Oskar Valdemar f 18840113
                    Johan Adolf    f 18890324
                    John Napoleon  f 18910618
                                   d 18920207  
                    gift andra gången 1901 med
                 Charlotta Vangberg f 1865
                    Barn
                    Elsa f 1901
                    Knut Oscar f 1902
                    Oscar Valentin f 1905
                    Karl f 1911
                  1920 bor Karl Oscar med hustru
                  och några av barnen i Härnösand
 
       Alfred Grafström f 1861-08-07 i Härnösand
                  Gift 1885-11-01 med  
                 Kristina Katarina Olofsdotter
                    f 1858
                Barn Alfred           f 18860922
                     Emma Kristina    f 18880815
                     Anna Louisa      f 18900525  
                     Johanna Katarina f 18921106
                Bor i Härnösand 1894

Sidor: [1]