ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Ove Tegnér

Sidor: [1]
1
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 27 januari, 2013
« skrivet: 2012-08-21, 20:22 »
Helge Ingemarsson f.1736 d.1805
Från min hemsida. Varsågod och surfa runt bland din släkt i Jörlanda och Spekeröd.  
 
 
mvh// Ove

2
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 27 januari, 2013
« skrivet: 2012-08-21, 20:17 »
Skall vara Ingemors barn i Saxeröd. Het: Hälge (barnet är döpt till Helge) Sedan skall det vara He(ä)lge i Haga och Anders(is) hustru i Törreby som vittnar.
Detta är min egen släkt.
Sedan är det ett annat dop med Håkans barn i Bråland. (Håkes barn i brålan)

3
Datorprogram (för släktforskning) / Från PC till Mac
« skrivet: 2012-08-08, 01:47 »
Bertil är inne på det ...
 
Varför i himmelens namn vill någon ha en PC som är av fabrikatet MAC?
Om man nu är en vanlig användare och inte specialicerad på något som bara finns till MAC?
Vet du att det bara är MAC som gäller för de program du vill använda, så kör på. Annars så är det faktiskt PC med Windows som gäller.

4
Egen hemsida / Egen hemsida
« skrivet: 2012-07-30, 18:37 »
Jag kan bara hålla med och fylla i det som Olle skriver ovan. Kolla länkar, forum, wiki osv.
Har man mycket folk registrerade och vill komma ett steg längre i sin presentation så finns det bara databashantering typ PHP som gäller. I synnerhet TNG som är ett av de absolut bästa. Det finns inte många.
Jag använder också Legacy som Master programvara för registreringen på datorn. Har också fått min fru att konvertera över till det från att ha varit inbiten MinSläkt användare.
Legacy är enkelt att använda men där finns många finesser under huven om man vill.
 
mvh // Ove Tegnér

5
Ancestry / Äldre inlägg (arkiv) till 30 juni, 2012
« skrivet: 2012-03-12, 21:47 »
Ann-Sofie
Jag har själv utnyttjat Ancestry med ett kortare abonnemang och även laddat upp egna gedcom filer med mitt släktforskningsmaterial för att kollaborera med andra forskare.
Dessa gedcomfiler kan jag radera och ladda upp nya om jag gör min huvudsakliga forskning offline i ett eget släktforskningsprogram.
Sitter man och registrerar direkt i Ancestry så är man, vad jag kan se, så att säga pantad. Du kan inte få ner ditt material igen till t.ex. gedcom formatet. Jag har inte lusläst deras policy osv. men där finns inga verkryg färdiga för det nu vad jag kan se.
Jag har för mig att man kanske kunde ladda hem sitt material i MyHeritage, som är en annan aktör som fungerar på liknande sätt.
 
Min rekommendation är att använda något program på datorn så att du själv har kontroll och kan byta efter några år om du vill.
Jag blir kallsvettig när jag tänker på de som lagt ner tusentals timmar och sedan inser att de är fast på en sån där allmän webplats.
 
För övrigt är Ancestry oslagbart trevligt med alla träffar från andra forskare, även om man måste kolla upp dem för där finns fel som du sett. Jag letade själv efter släkt i USA när Ancestry ritade en sån där massa trevliga löv där man ev. kan hitta information från andra källor på sina gubbar. Det visade sig att det crewlists på sjömän som jobbat på vissa fartyg i början av 1900 talet. Jag hittade min morfar och hans bror på flera stycken. Där stod hur långa de var, vad de vägde och att en av dem hade en tatuering osv. Väldigt överraskande och trevligt.
 
Fördelar och nackdelar med Ancestry alltså.

6
10 Folkliv / Recept på en kanna bläck, kuriosa
« skrivet: 2012-03-09, 23:15 »
Kanon Mats men vad är 1 1/2 Lyreberssalt som kommer från det mått som är mellan gummit och något som är tre lod några rader ovan ...
Ett bra recept måste det vara för Spekeröd, Solberga och Jörlandas (Bohuslän) kyrkoböcker är från tidigr 1600 tal, några av dem.

7
10 Folkliv / Recept på en kanna bläck, kuriosa
« skrivet: 2012-03-09, 18:43 »
Hittade i början på en flyttlängd i Solberga (O) ett recept på en kanna bläck som jag tyckte var lite ovanligt i en kyrkobok.
Tyvärr så går det ju inte att lägga in nya trådar under övrigt. Varför vet jag inte. Jag provar här för jag har också svårt att tyda vilka mått som används. Hade varit roligt att göra detta bälck och prova med en riktig gammaldags bläckpenna.
Vitriol, gummi, kvarter vinättika, galläpple, ett stop regnvatten mm. Kan någon tolka allt?
 
 
 
Källa: Solberga B:2 (1803-1811) Bild 6 (AD)
 
mvh // Ove Tegnér

8
Jag kör med windows 64 bit Ultimate Edition och för att kunna köra 16 bitars program måste man installera Windows Virtual PC. När man startar det så är det som att starta ett 32 bitars XP inuti ditt w7.
Sedan får man som vanligt installera de program man vill ha inne i det operativet. Man kommer även åt portar CD, DVD och USB.
Fungerar klockrent. T.ex. Emibas måste också köras där.
 
Ni får googla eller söka på på Microsoft. Windows Virtual PC är gratis men med Home edition funkar det inte. Det måste vara professional, Ultimate och kanske någon mer.
 
Hoppas detta hjälpte något.

9
Som Carl säger ...
Lokalisera mappen så du får med alla filer som hör till.... kanske (windows)
 
Alla program är inte så enkla som Minsläkt som har EN fil för sin data, .. *.mis
Jag känner Henrik Dannberg via virtuell kontakt och betatester av hans program och annat utbyte sedan hans första beta, 0.8 eller nåt. Jag har en lifetime license där.
Han kan programera i lösvirke om man säger så....  
När han utbildades var det programmering i minimalistisk form som gällde. Det fanns inget minne att tillgå. Minnen var dyra.
första MinSläkt programmet jag provade (för ca 12-14 år sedan) så importerade jag en liten GEDCOM -fil på ett par tusen personer på några sekunder. Alla andra program tog bortåt en minut eller flera.....
 
Sedan har jag på senare år varit tvungen att gå från MinSläkt till något annat (Legacy för min del) för att inte MinSläkt behåller individ ID beteckningarna på det exporterade GEDCOM materialet som jag behöver intakt för uppdatering av mina databaser i TNG8 (The next generation) på webben.
 
Nu blev det över toppen på detta ämne men jag kunde inte hålla mig... det är så sällan som jag är social här eller på andra ställen inom släktforskningen.  
 
//Ove

10
Jag förstår Stig. Detta var också ett lovvärt och hedersamt uppdrag för en hjälpare i nöden.
 
//Ove

11
Datorprogram (för släktforskning) / Begravda i Sverige
« skrivet: 2012-01-26, 19:03 »
Jag har för mig att jag sett information någonstans om vilka församlingars kyrkogårdar som inte är med. Sånt borde ju framgå på förbundets bokhandelssida där man köper CD'n?  
 
Under knappen Om på CD'n kan man läsa:
 Uppropet har hörsammats av ca 70% av alla församlingar och sammfälligheter, vilka alla skall ha ett stort tack för sina bidrag. 10% av Sveriges kyrkogårdsförvaltningar är ännu ej digitaliserade och har av det skälet ej kunnat delta.
 
Då var det så dags! När man köpt CD'n.
 
10% !
 
Carl?

12
Jag blir så nyfiken Stig ....
Vad är du ute efter?
 
//Ove

13
Masthugg / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juni, 2012
« skrivet: 2012-01-18, 13:20 »
Å tack, det var snabbt. Asch, jag hade tittat där också men var väl för snabb. Då är det något som stämmer i alla fall i inflyttningslängderna.
Fast detta med de konstiga platshänvisningarna? Kan du det Britt-Marie?
mvh// Ove

14
Masthugg / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juni, 2012
« skrivet: 2012-01-18, 10:38 »
Hej
Jag söker uppgifter om en person som flyttade till Masthugget 1905. Jag hittar honom i Göteborgs Oscar Fredrik BI:3 (1903-1907) Bild 245 / sid 232. Löpnummer 1323, och han heter Fredrik Gotthard Löfvendahl f. 1885-12-20.
Jag förstår helt enkelt inte hur jag skall tolka inflyttningslängden. Hänvisningen är 6:35 på Varthän i församlingen inflyttad och s.37 på sida i församlingsboken. Fastighetslängden Göteborgs Oscar Fredrik AIIc:16 (1899-1907) Bild 560 / sid 1516 och s.1517 där 6:e roten nr 35 redovisas ger ingenting. Ej heller s.37 i församlingsboken Göteborgs Oscar Fredrik AIIa:4 (1899-1907) Bild 41 / sid 37  
Jag kan inte på några villkor hitta någon annan person heller på denna sida i inflyttningslängden.  
Ett annat ex. som 6: 13/4 11 T.ex. Vad är det för nåt?
 
Denna person finns heller inte med i Sveriges dödboks CD 1901-2009. Han skall enligt muntlig uppgift ha dött på gården Ranebo i Jörlanda vid denna tiden efter att ha hälsat på sina tidigare fosterföräldar. Där finns inga uppgifter om hans död och Oscar Fredriks dödbok har jag inte plöjt igenom mer än runt 1905.
 
Jag är tacksam om någon kan tala ut hur man tolkar inflyttningsboken i första hand. Verkar vara liknande system i Karl Johan men där har jag lyckats bättre sist jag forskade i Göteborg.
mvh// Ove

15
Hålta / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2014
« skrivet: 2011-12-27, 20:33 »
Bara på uppslaget s.20 och 21 finns flera stycken som nämns utan bevis eller finns intet i kyrkoboken eller kan ej få bevis i Kungälv för kyrkoboken är bränd.
Hon kan vara född i Rödbo eller Kungälv och då blir det svårt.

16
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 27 januari, 2013
« skrivet: 2011-11-11, 16:30 »
Malin
Eftersom du ju har ett handikapp så skall du ju inte ta åt dig av det jag skrev. Annars så står jag för det. Det finns många som lägger mer tid på frågor än de försöker forska själva.

17
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 november, 2011
« skrivet: 2011-11-10, 22:25 »
Malin
Du har en trevlig familj som ditt problem. För oss garvade är den alltså lättforskad, Många roliga saker som en släktforskare finner intressanta, finns med.  
Fråga inte mer nu utan ta tag i detta själv och forska själv, kanske med hjälp av den förening du är med i?
Det ger ingenting att bara fråga här och knappa in uppgifterna i sitt program. Jo, förstås .. stundens gädje .. men
 
Det är när du själv gör alltihop som du växer, och du växer så du mår riktigt bra, jag lovar. Släktforskning är ett enastående bra intresse och dessutom ett där datorn passar perfekt.

18
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 november, 2011
« skrivet: 2011-11-09, 01:19 »
Jag kollade snabbt i Emihamn på Hedvig.
Hedvig Niklasson 21 år, församling OA, utresehamn Göteborg, utvandrardag 1910-04-20. Destination Quebec. Medåkande Nej.
Källkod: 91:532:7105
 
I Emibas har jag gjort en skärmdump nedan:
}
 
Godnatt // Ove

19
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 november, 2011
« skrivet: 2011-11-09, 00:59 »
Malin
Jag satt och forskade åt dig och såg inte att det redan var gjort ett antal poster längre upp .... I alla fall så får du samma uppgifter och kanske något mer från mig här nedan.
 
Familjen med fadern, arbetaren Olof Niklasson flyttar ju en del. till Solberga 1897, Kareby 1900, Örgryte 1901 och Gamlestaden 1902. Oskar Albin är inte med på alla flyttar men bor en tid i Örgryte med familjen efter att ha flyttat in från Tuve 1901. (Örgryte AIIa:3 (1898-1906) Bild 297 / sid 1093)
I Göteborg Gamlestad bor de till 1907. Fler barn föds, ett dör. De flyttar åter till Örgryte. (Göteborgs Gamlestad AIIa:2 (1898-1909) Bild 164 / sid 655)
 
Familjen flyttar alltså till Örgryte och Ranbergen 52 Gustavsberg. Pappa Olof Niklasson är inte bara arbetare nu utan han är rörläggare.
Flera döttrar gifter sig, en av dem, Elsa Genoveva f.1906-02-21 i GBG Gamlestad får ett utomäktenskapligt barn. Fadern är Carl Reinhold Winkler.  Hon gifter sig senare Pettersson (SVDB). Det finns fler anteckningar om systrarna och deras makar i denna hfsl.
Oskar Albin är också här en sväng. Han är också rörläggare och får ett hindersprövningsintyg med sig till Göteborgs Domkyrkoförsamling. Det gäller väl giftermålet med Jenny Amanda kan tänkas.
(Örgryte AIIa:16 (1906-1933) Bild 130 / sid 526)
 
Hedvig hittade jag ju också. Jo, hon flyttar till Nord Amerika 1910-04-12 Du måste söka henne där. Kolla passagerar listor ev. skaffa abbonemang  
på Ancestry mm. Jag har inget just nu och det kan vara svårt att hitta henne om hon gifter sig tidigt därborta. Hon byter ju namn då.
 
Lycka till.  
mvh// Ove Tegnér

20
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 november, 2011
« skrivet: 2011-11-08, 23:45 »
Hej Malin
Lars hann före men med hjälp av uppgifterna som talar om när Oskar blev änkling så kan vi från samma källa se vem hustrun var.
 
 
 
18890331-542
 
Olofsson f. Johansson, Jenny Amanda
 
S. Kustbaneg. 55
 
Död 2/8 1962.
 
Kyrkobokförd i Örgryte, Göteborgs kn (Göteborgs och Bohus län, Västergötland).
 
Född 31/3 1889 i Hemsjö (Älvsborgs län, Västergötland).
 
Gift kvinna (9/11 1912).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2010:
Örgryte, Göteborgs kn (Västra Götalands län, Västergötland)
 
Födelseförsamling i källan:
Hemsjö (Älvsborgs län)
 
Källor:
DB, FS / DOR 62

21
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 20 oktober, 2014
« skrivet: 2011-11-07, 20:17 »
Det står Lille Hålt

22
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 20 oktober, 2014
« skrivet: 2011-10-25, 03:47 »
Hej Malin
Det måste vara rätt personer men hur tusan kom du dig för att titta på Marstrand? Ett bra tips är det. Jag har flera jag inte hittat vigsel på i min forskning runt Jörlanda och Spekeröd men, dumt nog, inte kommit mig för att kolla just där.
Roligt att du kom vidare.

23
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 20 oktober, 2014
« skrivet: 2011-10-24, 21:31 »
Hej Malin
 
Jag har Anna Brita Svensdotter f.23/8 i mitt arkiv så jag blev nyfiken. Din Anna Britas mans födelsedatum, Engelbrekt Svensson Torn, stämmer ju inte heller på den sidan du nämner, eller så ser nian ut som en fyra. Det är dock rätt i hfsl. Jörlanda AI:12 (1855-1861) Bild 112 / sid 211, så det kan ev. vara fel på frun också. Jag hittar dem inte i vigselboken i Spekeröd (eller Ucklum eller Ödsmål) vilket är lite tråkigt.
De finns redan i Västra Torp Jörlanda i AI:11 (1851-1855) Bild 67 / sid 125 och här och på andra ställen sägs att de kommer från Spekeröd 1853.
 
I utflyttning från Spekeröd hittar jag Anna Brita och Engelbrekt, Spekeröd B:2 (1852-1879) Bild 41 med hänvisning från sidan 42 i hfsl. Där, i Spekeröd AI:7 (1851-1856) Bild 28 / sid 43 i Kihlebacken, hittar jag dem. Anna Britta har en oäkta dotter, Albertina Andersdotter som hon fått innan hon gifte sig med Engelbrekt. En hänvisning tillbaka till s.51 och vi är hemma hos hennes föräldrar och din Anna Brita är samma som min  Även här är dotter Albertina med. Anna Brita har varit en vända i Göteborg innan 1851.
 
Ja, jag hoppas detta hjälpte dig lite. Du får spåna i det jag plockat fram och se hur det tar sig ut. Du kan titta på Anna Brita i mitt arkiv på nätet. Jag har någon generation ytterligare tillbaka på hennes föräldrar.  
http://www.binatech.se/tng/getperson.php?personID=I6581&tree=Ragna_ID
 
mvh // Ove

24
Disgen / Äldre inlägg (arkiv) till 21 maj, 2012
« skrivet: 2011-09-19, 22:11 »
När det gäller att presentera på webben så kommer man till vägs ände med html sidor när arkivet/arkiven blir stora. Alltså flera tusen personer.
 
Det är precis som Bertil Englund säger. Antingen får man ge upp eller så lär man sig att använda t.ex. ett php baserat program med databashantering. Uppdaterar man sällan så kan man ju förstås lägga ner en kväll på html varianten en gång i halvåret. Jag blev tvungen att välja. Jag har sammanlagt drygt 16000 personer registrerade i två arkiv. Ett för mamma och ett för pappa. De är inte släkt (vad jag vet hittills).
Jag använder The Next generation 8.

25
Legacy 7 / Legacy 7
« skrivet: 2011-07-07, 14:59 »
Version 7.5 är det som gäller nu. Jag har för mig att jag beställde från USA och fick med svenska direkt eller om jag laddade ner en språkfil efteråt. Inget som var konstigt eller svårt eftersom jag inte kommer ihåg hur det var  Jag upplever att den svenska översättningen fungerar bra inne i programmet. Även PDF manualen är bra och i alla fall nästan up to date.
Det finns dock en massa saker som inte nämns i någon manual. De vill ju gärna sälja sina instruktions CD's mm. Jag har lyckats få reda på bra tips på dolda funktioner genom deras webbaserade online-föredrag som de gör reklam för i din maillåda emellanåt. Gratis och givande.
 
Norska Legacysajten är exemplariskt bra och väldigt aktiv. Den svenska har tidigare fungerat men är inte så välbesökt. Det är nästan bara webmastern och någon kollega som svarar på frågor. Användarna lyser med sin frånvaro och ev. hjälp. Så även jag, som sällan är där..  
Kan du engelska så är annars den amerikanska supporten mycket bra och tillmötesgående.
Lite barnsligt utseende på programmet men när man väl ser fördelarna och funktionerna så är det riktigt vasst. Det ändrar heller inte på individnumren. Vid export till gedcom så behöver du inte vara rädd att någon individ får ett annat nummer än vid förra exporten. En förutsättning för att kunna uppdatera sin PHP sajt på webben i programvaran The next Generation
 
Lycka till om du nu köper. Det är ju billigt och har en stor användarkrets.
 
mvh// Ove

26
Sanningen är att jag aldrig använt mig av gedcom här eftersom jag kör direkt från programmet Legacy's filformat. Jag använder Legacy som huvudprogram i min släktforskning.
Men programmet säger ju tydligt vad du skall göra.
Exportera gedcomfilen i windows ANSI så ramlar det igenom. Jag vet inte vilket program du exporterar ifrån men MinSläkt har valmöjligheter. Disgen?

27
Ja Ulrik
Gedstar Pro är riktigt bra. Jag kan inte säga att jag använt det så mycket men det är trevligt att ha släkten på fickan om det skulle bli prat om den på något kalas t.ex. Nu kan man ju också knyta anteckningar till en person för att senare skriva till sitt Masterprogram hemma. Den senaste versionen där man kan skicka den nygjorda gedtstarfilen till Dropbox för att hämta upp med dropbox i mobilen är strålande. Nu behöver man inte ens labba och överföra med sladden som tidigare.
Dropbox är även användbart annars också. Prova det om du inte redan gjort det tidigare.
mvh // Ove

28
Ulrik
Du har gjort fel.
Du skall använda windowsprogrammet som finns att hämta på Gedstar's hemsida. Inifrån det programmet importerar du din gedcomfil. Det programmet skapar sedan en gedstar-fil som du överför till din telefon.

29
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 18 juni, 2011
« skrivet: 2011-05-21, 23:49 »
Glömde naturligtvis detta alternativ, vårt orakel i Spekeröd Ann-Britt.
 
Fast mitt förslag med letandet var ju nära en bra lösning, om än långsammare

30
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 18 juni, 2011
« skrivet: 2011-05-21, 01:39 »
Eller så har de flyttat till en annan socken  ...

31
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 18 juni, 2011
« skrivet: 2011-05-21, 01:38 »
Hej Roina
I hfsl du ger som källa står det att han och familjen flyttar till grannsocknen Spekeröd 1866.
I inflyttningslängden för Spekeröd under aktuell tid finnas han inte (mannen i hushållet) med (Spekeröd B:2 (1852-1879) Bild 53 (AID: v1255.b53, NAD: SE/GLA/13496))
 
I utflyttningslängden för Ucklum aktuell period ... finns ingen flyttbok.
Jag ser att du kommit fram till ett problem som jag inte löser direkt. Detta är inget nybörjarproblem.
Leta sida upp och sida ner i hfsl i Spekeröd för man och hustru födda 1827 och 1822. 27, 22 ... 27, 22 .. 27, 22 sida upp och sida ner ca. en halvtimmes för en van idiotforskare. Du hittar dem, jag lovar. Jag har lagt tusentals timmar på sånt här. Det blir kaffe och bulle som belöning efter lyckad fångst  
 
mvh// Ove

32
Äldre ord A - K / Fästekvinna / Hustru / Kvinna / Änka m.m.
« skrivet: 2011-05-20, 19:59 »
Tack Mats. Jag har nog hört om detta och det skall bli spännande att kolla upp när det är dags.
 
mvh// Ove

33
Äldre ord A - K / Fästekvinna / Hustru / Kvinna / Änka m.m.
« skrivet: 2011-05-20, 18:59 »
Ja, en sån här chans får jag aldrig mer. Jag undrar bara hur och var jag skall försöka vända mig när alstret är klart? Min hembygdsförening där jag har kontakt med en annan lokal författare som nyligen gett ut ett par böcker tillsammans med dem, eller ev. släktforskarnas årsbok? Jag känner mer för min hembygdsförening. Vi får se.
 
Snacka om att saker kommer till mig. I går kväll tog killen i USA som hade släktträd på Ancestry, med dottern och mamman, kontakt med mig och lovade kolla lite. Det var tydligen en sidogren på hans fru.
 
Jag ryser så spännande är det.

34
Äldre ord A - K / Fästekvinna / Hustru / Kvinna / Änka m.m.
« skrivet: 2011-05-18, 21:12 »
Jag har lite för många och olika intressen men har växt inom denna hobby det sista året, trots en hel del forskande i många år.
 
Jag fick god hjälp via dig och en amerikansk släktforskare, Kay Sheldon, angående en USA gren för något år sedan. Nu blev jag tvungen att skaffa eget Ancestry abonnemang eftersom ovanstående kvinna gett mig material till en bok i och med sitt brokiga liv och faktiskt ett filmanus om man vill. Verkligheten överträffar ibland dikten och denna person har, ca 100 år efter sin död, gett mig enastående mycket de senaste veckorna. t.ex. för lite sömn ...  
 
Jag har antagligen haft tur och det kommer att visa sig i det jag skall skriva om henne. Oerhört givande för mig och förhoppningsvis trevlig läsning för andra och ... ovanligt mycket mer känsla av att det kommer till mig för att det är meningen än vad jag varit med om någonsin. Jag är inte alls religiös men de sista veckornas forskande på denna person har gett mig något alldeles extra i dimension, mentalt och själsligt.
Hon har funnits i mitt släktforskningsarkiv i 20 år men var ett fattigt syskon till min mormors morfar, i en fattig familj, som jag inte brytt mig om tidigare. Det visade sig gömma den mest spännande historian och personen av alla hittills. Jag har då ändå både adel, valloner, smeder och självmördare i släkten. Fast man måste krafsa mer än på ytan för att det skall komma fram lite mer än namn och födelsenummer ... Låter jag lyrisk och betagen av stundens upplevelse? Ja, det är jag också.
 
Kanske behöver jag hjälp igen så jag tackar därför ännu en gång allra ödmjukast.
 
Hälsningar // Ove Tegnér

35
Äldre ord A - K / Fästekvinna / Hustru / Kvinna / Änka m.m.
« skrivet: 2011-05-18, 18:03 »
Hittade skiljebrevet.
Visst var det Anna Christinas stölder eller snatterier som satte stopp för äktenskapet.
Tack Elisabeth  
 
 
Göteborgs Domkapitel BIV:1 (1862-1889) Bild 122 (AID: v71659.b122, NAD: SE/GLA/12486)

36
Äldre ord A - K / Fästekvinna / Hustru / Kvinna / Änka m.m.
« skrivet: 2011-05-18, 00:57 »
Hittade just en lysning mellan paret redan den 15/10 1865. Det var ju ett öde att de inte hann gifta sig innan Anna Christina blev dömd och skickad till Norrmalm och fick deras barn Victorinus i fängelset.
 
Göteborgs Garnisonsförsamling EI:3 (1861-1878) Bild 27 / sid 23 (AID: v32707.b27.s23, NAD: SE/GLA/13183)

37
Äldre ord A - K / Fästekvinna / Hustru / Kvinna / Änka m.m.
« skrivet: 2011-05-18, 00:20 »
Kan en fästekvinna skilja sig från sin tilltänkta make och behövs det då skrivas skiljo brev för att få betyg till giftermål med någon annan i en annan församling?
 
Jag forskar på en mycket intressant kvinna som när hon föder ett barn kallas frånskild fästekvinna i fb. I hfsl ser det ut som om fästmannen som troligen är far till sonen Victorinus, tidigare född på Norrmalms fängelse (han nämns i Norrmalms kyrkoarkiv i Stockholm), var tvungen att skiljas för att få betyg att gifta sig med en annan kvinna i Habo ?
 
Göteborgs Garnisonsförsamling CI:16 (1867-1894) Bild 256 / sid 503 (AID: v32684.b256.s503, NAD: SE/GLA/13183)

 
Hänvisningen till hfsl var inte lätt att hitta. Jag fick hjälp här på forumet. Det finns anteckningar från det mamman Anna Christina Johansdotter (Johansson) flyttade in till församlingen till hennes sista oäkta barn, Hedvig (Hildegard) Valborg, flyttar till Karl Johan 1885, fastän boken bara skall sträcka sig till 1871.
Där står i alla fall något om ett brev för mannen Börje Skott, ett skilsmässobrev?  Skiljobref af Göt domb 21/4 1875 Var hittar man sånt?
 
Göteborgs Garnisonsförsamling AIa:10 (1857-1871) Bild 49 / sid 48 (AID: v34998.b49.s48, NAD: SE/GLA/13183)


Intressant tycker jag och inser att det finns mycket att lära sig som släktforskare om man verkligen vill få ut allt anteckningarna i böckerna. Hur är det egentligen? Måste man skilja sig från sin fästekvinna nör man har barn ihop innan man kan gifta sig med någon annan? I detta fallet kanske det var lättare för att fästekvinnan var straffad för stöld?
 
mvh // Ove Tegnér

38
Tack snälla Britt-Marie. 9:e batteriet och allt, men du måste fått bläddra en del också?
 
Här fick jag också tag på mannen Börje Skott eller Skatt som det stod i fängelsepappren från Norrmalm. Jag har nu snart ett färdigt filmmanus. Denna kvinna hamnar tillslut hos sin dotter i USA. Dottern och hennes halvsyskon är redan där när dotterns man, Anna Christinas svärson, betalar resan över för henne också. Hon slutar sina dagar med sin dotters familj och deras barnbarn i Saugerties, Ulster NY.
Dottern hade jag aldrig hittat i USA om inte mamman fått biljett över. Hon hette Svea Viktoria Carlson men gifte sig därborta och kallades sedan Sarah V Simmons. Man måste ha tur och vara enveten.
Huvudpersonen Anna Christina hade en bror som var min mormors morfar. Han blev 90 år och dog 1925. Jag har fått hans käpp från en moster som tidigare förvaltade den....
Ingen i släkten har hört talas om denna kvinnan. Man försökte kanske slippa prata om henne eftersom hon åkt fast för stöld och suttit i fängelse. Återstår att försöka få tag på nu levande ättlingar och kanske kanske .... någon bild. Släktforskning är fantastiskt spännande.
 
mvh// Ove Tegnér

39
Hej
Jag skulle verkligen behöva hjälp med att hitta mamman med dotter med hjälp av hänvisningen i födelseboken CI:16 s.503 (1876-12-20). Jag tolkar det som 9B No.95. Alltså 9:e batteriet och soldat nr .95. Jag hittar dock inget 9:e batteri bland artilleristerna i AIa:12. Jag har tittat på andra födslar med hänvisningar från samma fb. och hittat föräldrarna i HFSL men inte min stackars frånskilda fästeqvinna.
Jag hittar f.ö. Anna Kristina i den civila delen AIb:12 s.372, för den aktuella tiden, men jag är väldigt nyfiken på denna födelses hänvisning och vilken soldat som ev. är far till barnet.
 
Vad har jag missat?
Tackar för alla tips.
 
 
 

40
Jag är ledsen att du har fel windows version.
Med Ulitmate så fungerar allting klockrent.
 
Det blir till att läsa och googla på kvällarna för en lösning eller så uppgradera till Ultimate. Tänk vad det äter tid med datorer? ...

41
Det finns en utgåva till som inte fungerar på W7 64 bit och det är Emigranten 2001.
Jag installerade Microsofts egna XP Mode så att man har en XP miljö inuti sin Windows 7 maskin. Därifrån gick det att installera och köra emigranten 2001.
XP Mode fungerar bra och man har inifrån den miljön åtgång till CD och USB som vanligt.
 
mvh // Ove Tegnér

42
Domkyrkoförsamlingen (Gustavi) / GBG. Domk.fs. AIa:5 s.256
« skrivet: 2011-05-02, 11:08 »
Tack Markus
Det är lättare att förstå vad man läser när man vet hur det gick till förr. Allt det andra är lättläst men just det överstrukna blev jag osäker på vad det innebar. Tyvärr verkar det inte finna böcker i Carl Johan runt 1878. Jag hittar dock målaren som sambo med min anas syster 1880 i SCB utdrag från SVAR och som jag senare följer i ett fantastiskt livsöde som ingen hört talas om i släkten. Hon hade också åkt fast för stöld och varit arbetsfånge i två år på Norrmalm i Stockholm. Hon träffade antagligen en själsfrände i Målaren Jonas Peter. Det hela slutar med emigration till USA för de barn som överlever och även tillslut för min huvudperson när hennes svärson i USA betalar biljetten så att även hon kan komma över, 61 år gammal 1902.
Jag har manus till en film men det blir det inte ... ännu. Jag kommer dock att jobba mer med denna historia och försöka få den publicerad. Aldrig hade jag kunnat ana vad som dolde sig bakom det enda syskonet till min momors morfar som överlevde och som var arbeterska i GBG. Tur jag tog tag i hennes historia  
Har fått träff i ett släktträd i USA, via Ancestry, men ännu inte lyckats få kontakt med den personen. Det finns mer att göra... Var får man extra tid ifrån?
Ursäkta min offtopic utsvävning.

43
Domkyrkoförsamlingen (Gustavi) / GBG. Domk.fs. AIa:5 s.256
« skrivet: 2011-05-02, 00:22 »
Jag förtår inte riktigt vad jag tycker mig läsa i denna bild. Kan någon annan ge mig ett ljus vore jag tacksam.
Det ser ut som Hustrun aftagit ben. för mannen som hon sade wara (sedan det som inte är överstruket) anklagad för stöld 24/11 67. f. stöld. Dömd  
 
(Hustrun dog förresten 14/10 70.)
 

44
Öckerö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2013
« skrivet: 2011-04-24, 20:35 »
Hej Olle
Jo, där har jag sett honom men sen... ?
 
Ahh, förnamnet Viktorius ... det borde ju alla förstå?
Tack Olle. Synd att det inte kom något efter grabben. Det är en jättetragedi hela familjen med armod och stölder. Fast jag kommer därifrån via Viktorinus morbror August. August blev 90 år och dog 1925 i Jörlanda. Min mormors morfar. Jag har dessutom hans käpp som finnas plåtad på bild samma år han dog. Det är stort!

45
Öckerö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 oktober, 2013
« skrivet: 2011-04-24, 16:28 »
Hej
Jag letar efter en Viktorinus Johansson inflyttad till Öckerö från Ytterby 1901-10-11. Var är böckerna? Vare sig Arkiv Digital eller SVAR har böcker filmade/skannade efter 1895?
 
Viktorinus var född på Norrmalms fängelse 1871-02-25 av Anna Kristina Johansson f.1841-03-18 i Spekeröd. Modern var straffånge där i två år för 1:a resan stöld men fästekvinna till Artilleristen Börje Skatt, som troligen är fadren till Viktorinus. Jag är mycket intresserad av att veta var han dog och om det blev några barn efter honom.
 
Tacksam för ledtrådar.
mvh // Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2011-04-24 16:30)

46
Skallsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2011
« skrivet: 2011-04-20, 13:32 »
Tack Margareta
Finemang för i Partille finns det hfsl långt fram i AD. Här finns ett barn till på s. 80. Ellen Maria.
 
mvh// Ove Tegnér

47
Elisabeth
Det är ju klart du vill rekomendera den boken..

48
Skallsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 17 augusti, 2011
« skrivet: 2011-04-13, 17:24 »
Hej
Jag försöker följa en familj en bit in på 1900 talet. Tyvärr så räcker inte AD abbonemanget till 1909 i församlingen Skallsjö (P).
 
Familjen flyttar enligt Partille (O) till Skallsjö 1909-05-11. Var någonstans och fick de något mer barn i Skallsjö t.ex.? Flyttade de vidare?
 
Mannen heter Simson Johansson f.1881-01-15 i Norum (O) d.1970-12-17 i Nylöse (O). (Han kallas Simon så fort han kom till Partille och därefter till sin död).)
Frun är Matilda Olena Magnusdotter f.1875-07-09 i Klövedal (O) d.1961-03-05 i Nylöse (O)
 
Källor där flytten står är:
Partille AIIa:2 (1907-1912) Bild 89 / sid 79 (AID: v83046.b89.s79, NAD: SE/GLA/13423)
Partille BI:1 (1895-1910) Bild 123 / sid 115 (AID: v83058.b123.s115, NAD: SE/GLA/13423)
 
Tacksam för hjälp här.
mvh // Ove Tegnér
 
(Meddelandet ändrat av otr 2011-04-13 17:28)

49
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 november, 2011
« skrivet: 2011-04-05, 16:16 »
Ett stort tack Ingrid
Nu kan jag ta mig fram själv  
 
mvh// Ove

50
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 11 november, 2011
« skrivet: 2011-04-05, 15:03 »
Hej
Jag behöver verkligen hjälp med uppgifter som inte finns med i abonnemanget för AD. Det är irriterande.
Det gäller föräldrarna och deras födelseuppgifter till två personer födda i Jörlanda och var de kom ifrån.
Det gäller paret:
Oskar Teodor Larsson f.1901-05-31 och hustrun Klara Juliana Berg f.1906-11-03
De bodde senare med sin lilla familj en tid i Svenshagen i Spekeröd, på 1930 talet. Det lilla ställe som min mormor och morfar tog över omkr.1937.
Jag misstänker att min mormor var släkt med Oskar Teodor på ganska nära håll. Men jag behöver alltså födelsekontrollera.
Tacksam om någon som kanske har ett annat abonnemang kan snabbkolla.
mvh// Ove

51
Hej Lars
Var hittade du dessa uppgifter? Det måste ju vara samma personer men datumen stämmer ju lite dåligt med föregående Catharina.
 
Jag tittade just nu i Österåker F:1 s.56 och hon dör den 5:e och begravs den 8:e augusti 1789 i alla fall. Hon sägs där vara 42 år gammal vid sin död. Det talar ju för  det senare födelsedatumet du uppger Lars.
I Österlövsta C:2 hittar jag henne däremot inte 1747 men helt säkert 1744-02-14 på sidan 56.
 
mvh// Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2011-03-06 21:59)

52
Hej Lars
Nä jag tittade på vad jag själv hade så har jag bara Catharina B. f.1744 och bakåt i tiden. Så det blev du som i stället försåg mig med familjer framåt i tiden. Hoppas någon annan har mer uppgifter om vad som händer vid förra sekelskiftet.
mvh// Ove

53
Minsläkt är OK och billigt och bra. Det händer dock inte så mycket nytt i utvecklingen där. Ett enmansband men ändå väldigt bra support.
Legacy Family three är väldigt bra på GEDCOM och billigt. Mycket vanligt i USA och finns översatt till de flesta språk i västvärlden. Driven och bra support.
Disgen är väl också bra men kostar lite mer. Det är dock det vanligast använda programmet i Sverige så det är ett bra köp. Jag har dock aldrig riktigt kommit in i det så jag har tagit till mig det.
Gratis vet jag inget. Det fanns ett som hette Genopro men jag tror det kostar lite nu.
MyHeritage som är webbaserat är det många som använder. Se bara till att backa upp med GEDCOM till din disk då och då. De tar efterhand betalt när din forskning växer. Risken finns också att det du lagt in försvinner om du inte är där på ett tag eller tröttnar en tid och kör med gratisstuket.
 
Andra kommer kanske med andra förslag här.
mvh// Ove

54
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-14, 01:35 »
Hej Maria
Ännu en nattvakare ;)
Gör som du vill med dina databaser, det är ju det som menas med utbildningen.
Men... Om släktforskningen tillhör din fritid som säger så ... betänk det jag skrivit ovan.
 
Men du skriver alltså av HELA födelseböcker, person för person och alla uppgifter, från första till sista sidan??? Det måste väl ta månader att skriva av en sån bok?}
 
Ja det gör det. Det tar månader och det var det jag menade ovan. Efter ett antal tusen timmar vill man ínte att ens material skall vara omöjligt att överföra till något annat....
mvh // Ove
Natti

55
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-14, 00:53 »
@Daniel
Tack. Bra och kortfattat.

56
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-14, 00:37 »
Hej Maria
Om du läser mitt meddelande ovan Postat torsdagen 13 januari 2011 - 16:59 så ser du vad det handlar om. Blir du irriterad ?... ja, gör då som du vill. Tänk bara på om du efter 10 000 timmar tröttnar och vill prova en annan struktur... hur tar du hand om datat? Hur konverterar du och hur går du vidare?
Enkelt att se det jag säger nu men jag vet folk som fått lägga 1000 timmar extra på att lägga om och ånyo knappa in sin forskning.
Jag har jobbat åtskilligt i både Acccess och Excel, jag är ändå skeptisk till att lägga sin master där.
 
Om du gör det så se till att få en utgång till GEDCOM. Tittade du på de verktyg jag länkade till?
 
Är det baraute efter att visa upp en akademisk sak för din skola så .. go ahead. Du lär dig access och får ett betyg men om du vill vara seriös med släktforskningen och kanske själv forskar, så föralldel fortsätt , men tänk efter.
 
Jag är rakt på sak här och kanske tuff i ordalagen men jag har lagt lite för mycket tid själv på trams innan jag hittade kärnan.
 
Hoppas någon annan kan bekräfta eller kanske (aj.. hoppas inte  ) dementera vad jag nu sagt

57
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-14, 00:17 »
Maria
Att utbildningen som bibliotikarie inte är bättre är ledsamt. Att skriva in uppgifter från kyrkoböckerna i Word talar för sig själv.... Ledsamt. Ett textprogram som ingen har någon glädje av efteråt. Att presentera sitt alster i Word är väl bra men att registrera uppgifter såsom släktforskning i Word är något man gjorde för snart 30 år sedan, när de första PC datorerna kom för de nyrika eller kontorsfolk. Ja, jag tror inte ens Word fanns då. Det var ett annat företags program, Word perfect som gällde.
En del av dem förstod dock att man måste ha ett databasprogram som skilde på namn, födelse, årtal mm.
 
Vill du bara registrera t.ex. samtliga i en födelsebok i en tabell så är excel mycket bättre.  
Varför skulle man vilja skriva ner uppgifter om ALLA från en födelsebok?
 
Jo, det skall jag förklara:
Det handlar om sortering Maria. Med Excel och hela födelseboken inlagd slipper du läsa i den, om och om igen. Du sorterar snabbt och har samtidigt snabb tillgång till allt material.  
Du har inte provat och därför förstår du inte vad jag försöker säga.  
Efter många tusen timmar släktforskning så får du en viss erfarenhet. Ingen är bäst, alla kan ha fel och alla måste pröva, men som oerfaren har du en fördel att slippa åtminstone 1000 timmar dravel om du lyssnar till de som gjort skitjobbet.
 
Föralldel, knappa bara in det du vill, det räcker också långt.
 
Eftersom du är ung (ett antagande eftersom du säger dig läsa till bibliotikarie) så lägger jag tid på denna diskussion. Gud bevare mig för Bibliotikarier som inte kommer rätt från början. :-)
 
mvh // Ove

58
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-13, 18:05 »
Jag provade nu att öppna en databasfil gjord med släktforskningsprogrammet Legacy i Access 2007. Det gick utmärkt. Varje databas innehåller 28 tabeller med ett otal kolumner för varje tabell.
 
Är man duktig på Access så kan man säkert göra det mesta.  
 
mvh// Ove

59
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-13, 16:59 »
Kenneth
Riktigt uppfattat.
Hur fint Access och MySQL än är så finns det ingen GEDCOM. Det blir inte flexibelt. Du är låst till dina egna kunskaper och kan inte med lätthet konvertera till något annat.
Jag använder det Amerikanska släktforsknings-programmet Legacy. Där skall man tydligen kunna komma åt databasen och dess tabeller med Access. Det programmet har det mesta som ett släktforskningsprogram behöver så om man också kan komma åt det med Access för ev. egna rapporter så är det ju  mer intressant. Jag har dock inte provat detta själv. Bara fått svar från supporten från USA om möjligheterna när jag behövde hjälp med en bugg.
 
Jag menar att man skall börja från andra hållet. Att registrera i ett bra släktforskningsprogram och ha det som Master. Därefter finns det mängder med verktyg på nätet för att exortera från GEDCOM till kommaterade textfiler, eller t.o.m. direkt till Access. Du kan alltså använda vilket släktforsknings-program som helst. Se t.ex. Access-verktygen du kan ladda ner från min hemsida. Sedan kan du göra dina egna finurliga Gårdsrapporter, soldatrapporter eller vad du vill ... om du är duktig och lägger ner mycket tid förstås  
 
Du har ändå alltid din master i ett program som det går att konvertera ifrån och som någon annan kan ta över eller exportera ut datat ifrån.
 
mvh// Ove

60
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-13, 06:37 »
Vill du bara registrera t.ex. samtliga i en födelsebok i en tabell så är excel mycket bättre. Använd sedan autofilter och du kan sortera så du ser familjerna t.o.m.
 
mvh // Ove
 
 
(Meddelandet ändrat av otr 2011-01-13 06:38)

61
Register och databaser / Access
« skrivet: 2011-01-13, 06:35 »
Access är ett bra databasprogram och man kan ju själv skräddarsy hur man vill ha det med relationstabeller osv, om man tänker igenom det... men...
 
Alldeles förkastligt om du vill kunna ha ett utbyte med andra forskare eller att använda ditt material senare i ett riktigt släktforskningsprogram.
Det finns ju inget sätt att överföra datat eftersom det inte finns någon gedcom standard inbyggd. GEDCOM är det filformat som alla släktforskare kan byta mellan varandra och sina släktforskningsprogram.
Även om den standarden tolkas olika så fungerar det för det mesta till minst 95% mellan de större kända släktforskningsporgrammen.
 
mvh// Ove

62
Tack för uppgifterna Britt-Marie.
Jag har inte samma driv nuförtiden att leta reda på alla nyare uppgifter bland Bonneviers ättlingar men dessa 1900 talsuppgifter skall så småningom bifogas nästa uppdatering på min hemsida.
Det finns mycket mer att lägga in med hjälp av senaste dödboksskivan.
 
OvesSläktforskningOnline

63
Hej
Jag har bara provat GedStar Pro på Android så jag vet inte vad Iphone har.

64
Hej Patrick
Man kan inte knappa in folk i GedStar Pro. Det är till för visning. I de fallen man vill forska på håll skall man nog ha en bärbar laptop där man har sin master programvara.
Ingen vill nog heller släktforska och föra in  mer en ett fåtal uppgifter i en smartttelefon vågar jag påstå. Inte ens om den har en 4 skärm som min SE X10.
 
Det utesluter dock inte att man har sin mobil med hela sin släkt i och sedan gör anteckningar i något bra anteckningsprogram med de få uppgifter man snappar upp vid prat med någon avlägsen släkting t.ex. Eller ännu enklare. Spela in ditt samtal med släktingen eller prata in uppgifterna som doktorerna gör. Snabbt och enkelt. Att använda diktafon kallades det förr i tiden ...  
Sedan för man in det hemma och gör nya databaser att ladda ner till telefonens Gedstar Pro.
 
Du kan ha vilket släktforskningsprogram som helst bara det klarar gedcom export. Tydligen fungerar t.ex. Disgen bra nu, efter att Christer här i tråden sett till det.

65
Nu har jag varit i rejäl kontakt med upphovsmakaren Doug Gordon.
En trevlig, tillmötesgående och mycket supportvillig programmakare i övre medelåldern. Det är ju ett enmansband, Gedstar Pro, som så många andra program.
Jag överförde mina data direkt från Legacys databasfil och då fick jag inte med alla bilder. Efter lite brevväxling och uppoffring från min sida med skärm-bilder och genomtänkt engelska (som ju tar tid när man inte snackar varje dag) så är det nu rättat och programmet fungerar perfekt på min SE X10 mobil. Jag fick också ett tack av Doug för att han faktiskt insåg att Legacy ändrat viktiga databas inställningar sedan han sist jobbade med grundkoden för Palm OS . Legacy var då i version 5 och 6.
 
Ett riktigt riktigt bra program för släktforskare som har en Android smart telefon. Han har också rättat koden så att Disgen användares Gedcom filer skall slinka igenom felfritt. Hmm ... någon här på forumet som varit i kontakt med honom?  ... Du Christer?  
 
Har du med dig din bärbara dator varje gång du träffar folk?
Har du med dig din telefon varje gång du träffar folk?
Om sista frågan är mer sanningsenlig än den första så kan du förvara ett smart-telefonköp med bara den ursäkten !  
 
Sedan finns ju andra intressen för den datorintresserade med smartmobil. Köra media, DNLA compatibelt med Upnp fram och tillbaka på ditt lokala nätverk hemma, promenera med frun eller en kamrat eller hunden och hitta geocahce skatter osv. osv. Iphone har en konkurrent i Google och Android applikationsmarknaden.  
// Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2010-12-07 20:42)

66
Datorprogram (övriga) / Dropbox
« skrivet: 2010-12-04, 14:59 »
Dropbox är bra. Olle har rätt

67
Hej Fredrik
Jag har noterat. Det blir till att grunna nästa gång jag river i släkten. Det blir inte i vinter för min del. Någon annan som har abonnemang och kan leta efter alternativa lösningar?

68
Jag har då skaffat en Android smartphone också. Det blev Sony-Ericsson's flaggskepp X10. Den har ju tillslut fått sin efterlängtade android-uppgradering så att den matchar hårdvaran som är superb.
Precis som jag misstänkte så är GedStar Pro väldigt bra. Som Christer skriver.. Dessutom är de raska med uppgraderingarna nu under utvecklingsfasen.
För mig som kör Legacy på PC'n så pekar jag direkt på databasfilen för konvertering till den databasen man lägger över på mobilen.
Riktigt trevligt att ha med sig sin släkt att visa upp. Hade en gång en bärbar ... som jag sällan bar med mig. Detta är mycket trevligare.

69
Jag tror på denna produkt.
http://ghcssoftware.com/
 
Fast först måste jag ju skaffa en telefon som har Android också ...

70
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2010-08-21, 22:57 »
Hej Mathias
Din Anna Matilda är född på Känstorp i Spekeröd. Hon finns med sin familj på s.10 i hfsl AI:9, mitt på sidan.

71
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2010-08-20, 18:46 »
Hej Christian
 
Eftersom du är en van släktforskare så förstår jag att detta har gäckat dig en tid.  
Jag har ju en kopia från dig om den Furstliga ätten Drotning som eldade på släktforskningsintresset ännu mer än det påtända intresset som redan fanns. Detta var ju för ett antal år sedan .
 
Tyvärr har jag ingen hjälp åt dig just nu. Jag forskar dock väldigt mycket i Spekeröd och kanske kan det dyka upp något senare. Jag skulle därför gärna vilja ha Anna Andersdotters familjs uppgifter senare i livet, för att se om de närmar sig andra personer jag har registrerat i Spekeröd.
Jag kollade raskt i fb. men hittade inga senare syskon till Anna några år framåt i Spekeröd. Det var för lätt, jag vet. Det har du antagligen redan kollat upp själv? Hade hon tidigare syskon som du vet om?
 
mvh // Ove Tegnér

72
Arvsanlag från valloner / Arvsanlag från valloner
« skrivet: 2010-08-11, 21:30 »
Saknar örsnibbar  
Nähä, men att de var mörka och brunögda är väl inget konstigt? De vallonättlingar du jobbar med i Bryssel är måhända också uppblandade sedan 400 år med andra folkslag?
Man behöver väl inte vara rasist för att hitta egenheter i utseendet? Det är ju spännande. T.ex. samer, som i TV-programmet Vem tror du att du är med Pia Johansson.
En annan folkgrupp som är ganska lika genetiskt är finländarna som verkar ha kommit från en mindre grupp från början. Läst i Illustrerad Vetenskap. Med risk för att göra mig till åtlöje så har jag inte källan tillgänglig där. :-)
 
I alla fall så kan man ju nu ta DNA test och få reda på vilka olika folkgruppstillhörigheter man härstammar från, byggt på vad andra människors frivilliga DNA prov visar. Källa: Disgens skrift 2010-06 Diskulogen s.9 DNA_test-ett nytt hjälpmedel?
 
Pendeln svänger långt åt bägge hållen angående åsikterna i denna tråd tycker jag.
 
mvh // Ove

73
Arvsanlag från valloner / Arvsanlag från valloner
« skrivet: 2010-08-11, 19:04 »
Bruna ögon är dominant har jag lärt mig, men jag har ingen källa jag länkar till nu.  
Vad jag förstår hade vallonerna mörkt hår och bruna ögon när de invandrade till Sverige, i alla fall när det gäller släkten Bonnevier.
De bruna ögonen höll i sig ända till min pappa som blev den siste med bruna ögon. Det hade blivit upplandat med blåögda i åtminstone 200 hundra år.
Min farmor var väldigt mörk. Min pappas morfar berättade om sin mormor, som var den sista som bar vallonnamnet Bonnevier i vår släktgren. Hon var kolsvart. En överdrift kanske :-)
Detta med örsnibbar och sånt vet jag inte riktigt om man kan lita på. Vi verkar ha fått små händer och smala handleder från den sidan i släkten. Ett möjligt arv från valloner?
 
mvh // Ove

74
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-08-04, 20:00 »
Hej
 
Jag tror nog att det är så att han var känd för sitt skrävel men dög inte till så speciellt mycket mer. Sedan var ju denne präst Tiburtz känd för sina uttalanden om sockenborna, som Bo Persson säger ovan.
Hustrun som dog två år senare fick ju inte heller något vackert omdöme, se mitt inlägg från 9 juli ovan.
 
Läs mer om Tiburtz

75
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-07-19, 23:49 »
Olle
Kanske pratar vi om samma sak med filnamnet? Inte filnamnet men det namn du vill koppla filen till? Hmm, jo jag importerar väl bilder jag med när jag lägger in gravstenar på kyrkogårdar, kanske ?
 
// Ove

76
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-07-19, 23:47 »
Hej
Jag har tillslut, efter att ha blivit bränd ett antal ggr. i Internets historia, helt gått ifrån mellanslag och konstiga tecken i namnet på filer. Man är mycket problem ifrån med den metoden.
 
Språk: Swedish
teckenuppsättning: ISO-8859-1
Kollation för MySQL-uppkoppling: UTF_8_General_CI, på lokal server på PC:n (Wamp). (På webhotellet One kallas det UTF_8_Unicode_CI, vilket är samma sak.)
 
Jag importerar ingenting mer än gedcomfilerna på den lokala TNG servern. Kontrollerar och filar om det behövs. Sedan backar jag upp tabellerna där och laddar upp tabellerna med FTP till servern på One. Därifrån återställer jag tabellerna.
Jag kör med TNG version 7.1.3
 
Jag har problem med teckenuppsättningen i droplister som finns för val av församling när man väljer in bilder till kyrkogårdar Cemeteries, där man har församlinge och kyrkogården som ett färdigt val, efter tidigare inlägg av bilder. Om jag inte väljer en som jag haft tidigare utan i stället skriver in den så blir det OK. Det är svårt att förklara bättre på svenska och jag har inte orkat dra detta problem för Darrin.
 
mvh // Ove

77
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-11, 10:23 »
OK, jag är med.

78
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-10, 22:31 »
Bo
Fadern till Johan, Robert Danielsson dog redan 1736. Hur tänkte du här? Johan dog ju 1762.

79
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-09, 15:48 »
Hej
Tack, jag tänkte om det möjligen kunde hänga ihop med sjukdomen men det är alltså som du säger Bo, en helt oförblommerad kommentar som i en mening talade om hur dålig personen var. Väldigt roande läsning som gör släktforskningen så trevlig.
Jag har sett andra också. Hustrun till denne Johan söp tydligen bort det som var kvar av torpet och dog två år senare.
 
Hon hade på slutet socknens fattigdel, sedan hon för fylleri och tjuveri blivit körd ifrån Torpet, och lefvat i 2 år änka.
F:1 s.215

80
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-08, 22:58 »
Hej igen
Jag undrar över en annan dödsruna från F:1 s.187 längst ner.
 
Det gäller en ättling till ovanstående person. Prästen dömer totalt ut personen i en enda mening. Eller har jag med min oerfarenhet missat något?
 
Johan Robertsson i Flemma har dött av lungsot den 5 april och sedan står det:Han lefde som en skräfla och dugde til ingenting
Hur skall man tolka detta ? Är det hans liv i en mening eller ett uttryck för hur han mådde innan han dog? Skräfla = må dåligt eller skrytsam?
Jättespännade för mig att få reda på och intressant för er som har bra kunskaper innan.
 

81
Hej Lina
Både flicknam och efternamn som som gift, har ingen tag i det utbytbara gedcomformatet, som är det filformat man använder för att kunna byta släktfiler med varandra.
Det är just därför inget program vill ha med det fältet. Det skulle försvinna vid en export till ett annat program.
Att markera tilltalsnamn kan du göra i  MinSläkt och Disgen med en * direkt efter namnet. Tex. Anna* Maria Johansdotter. Vid rapporter så blir då namnet understruket. Något amerikanskt program använder VERSALER till det (Brothers Keeper tror jag).
Eftersom jag började släktforska när datorer och program var i sin linda så bestämde jag mig också för att också visa smeknamn (nickname) medelst t.ex. Maja.
 
Så här är det i det verkliga livet och det får du svälja. Du borde välja Minsläkt eller Disgen som är de två största svenska programmen idag. Betala den blygsamma summan och kör på. MinSläkt är förresten billigare men har inte den massiva support som Disgen har. Henrik Dannberg, för MinSläkt, är dock väldigt mån om sina gamla kunder och där blir du inte besviken, jag lovar. Jag hjälpte honom med de första Alfa versionerna för mer än 10 år sedan, så MinSläkt kan jag.
 
Nu kommer vi till de andra alternativen. Om du tror att du kommer att växa så skall du titta på det amerikanska Legacy som kan väldigt mycket. Finns i bra översatt svensk version och har god kommunikation med nästa höjdare ... Next generation 8 Alltså jag är såld på det programmet , som är web-baserat.
 
Titta in på mina, först ambivalenta men senare mycket entusiastiska, erfarenheter från det programmet på Next generation mappen i detta forumet. Kolla också gärna mina hemsidor så du kan bedöma själv (min profil..)  
 
Du har råd med alla program om du vill. Både Legacy (som jag diggar) och The next generation (som jag presenterar mitt material i på nätet) är 500kr för bägge
 
Billigt för en kul hobby ;-)
Gratis är inte ett alternativ om du är seriös, jag lovar. Förr eller senare så ser du att du skitigt i fel skåp. Då är det svårt att få hjälp. Akta dig som f..n för gratistjänster på nätet. Det är inte ens säkert att du kan få ut informationen till något annat program om du efter en tid ångrar dig. Gedcom kompatibilitet är A och O om du senare vill byta.
 
mvh // Ove

82
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-07, 11:05 »
Tack för god hjälp.
Jag har dessutom lärt mig lite nytt.
mvh// Ove

83
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-06, 19:09 »
Tack alla
Ja, vad säger man?
Här på anbytarforumet finns minsann gräddan av släktforskarkadern.  
Tack
Jag letade i min inskränkthet efter ett namn när det var en titel
 
Vad är kutsk?
Det nämns alltså inget begravningsdatum i denna dödsruna?
Är hujus lika med november? (tror jag såg detta först i går via google)
Jag har inte varit utsatt för latinsk tideräkning i skrift så här mycket tidigare. christnad Dominica 11ma post Trinitatis betyder ? Finns det en bra länk
 
Jag har börjat en liten del av min semester, som jag måst dela upp i två delar. Det börjar ju bra tycker jag.
Nu behöver jag heller inte gå och lägga mig på kvällen när det dyker upp spännande saker .
 
mvh // Ove

84
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-06, 17:47 »
Britt-Marie
Systern som nämns i dödsrunan kan jag inte tyda namnet på. Jag har henne inte bland de 6 flickor Robert fick.
Här är min renskrivning.
Robert Danielsson i Flema, född i Torvsäter år 1663. [Latinsk datumangivelse] av Murarmästaren vid Stjärnorp Daniel Dantzer och hustru Anna Johansdotter tiente dels i Högby, dels på Berg, sedan hos Högvälbna SHar Grefvarna på Stiernorp, för cutsk, Gifte sig år 1691 d.20 Octobr. med pigan och tvätterskan på Stiernorp Cherstin Nilsdotter. Lefde med samm til d.19 Febr. 1731 i 39 år och 1 månader. Afladt 8 barn 2 söner och 6 döttrar af vhilka 1 son och 1 dotter nu lefver. Blef i Flema boendes, war jämwäl i 15 år adelsryttare för Stiernorpgodset, fört ett oförargligt leverne, war sitt sista lefnadsår mycket plågad af bröstenya, hosta och lungsot, fördes her på åstunden, af sin son Johan Robbertsson i Flema d8 hujus [november?] til sin dotter Cekia [?] i Lidbotorpet, Swullnade herefter i benen och magen, whilken swullnad slog sig ner och mer in i kroppen och blef neder Gs Kaps [?] åkallad. Död d.24 hujus klockan 11 wid middagstid, 73 år och vid pass två månade gammal.
[I marginalen högst upp på sidan står det döde 1736 17 hus Jag tolkar detta som död den 17e och begravd den 24e november.]

85
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-06, 17:42 »
Hej Britt-Marie
 
Jag hade nu vid lunch renskrivit dödsrunan efter Robert och skulle precis ställa frågan om denne Dantzer alltså kunde vara polack. Nästa steg var ju att finna ut mer om denne polack. Jag var på rätt spår och du bekräfade detta. Tack så jättemycket. Jag rodnar lite för jag vet vilken tid det tar att skumma igenom texterna.
 
Jag skall gotta mig åt att leta upp och läsa alltihop själv i kväll  
Så, nu har man både Valloner, Tyskar och Polacker i generna. Tillräckligt många generationer tillbaka så är vi väl alla invandrare  
 
mvh // Ove

86
00 - Dop / Varför så fina faddrar vid dop?
« skrivet: 2010-07-06, 09:17 »
Tack för svar
Väldigt intressant och lite nytt för mig i släktforskningen. Jag har äntligen tagit tag i mina egna led bakåt efter många år av andra projekt.
I ett spår i de familjer jag nämner hittade jag i går en biografi i dödboken som talade om att personen var Torpare men också Adelsryttare i 15 år på Stjärnorp. Hans far var Murarmästare på Stjärnorp. Föräldrarna tjänade de högvälborne Hr grefvarna på Stjärnorp.
Denne Torpare lovade 40 lod silf och 4 ducater i morgongåva när han gifte sig 1691.
 
Torparen var ju ryggmärgen på godsen men det var tydligen inte gratis med duktigt folk.
 
mvh // Ove

87
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-06, 00:18 »
Jag hade ju lite för bråttom.
Hade också tur när jag kollade dödsdatumet i detalj. Där fanns en liten biografi. (C:3 s.249)
Han var Adelsryttare på Stjärnorp i 15 år. Verkar ha belönat sig bra.
 
Fast detta med Pålack är ju fortfarande spännande om det finns något mer om.
 
mvh // Ove

88
Vreta kloster / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2010
« skrivet: 2010-07-06, 00:06 »
Hej
 
Jag har kommit ända tillbaka till en Daniel Pålack på Stjärnorp
Han har en son, Robert Danielsson f.1663 (datum på latin) på Stjärnorp, dör på Flemma 1736.
Robert är torpare men vid ett tillfälle står det ryt ..sta [?] Namnet Robert skrivs i bland som Rubbert, även i senare generationers söner på Flemma.
Denne Torpare Robert synes ha hyfsat gott ställt i alla fall. Han ger lovat 40 lod silf och 4 ducater i morgongåva till sin Kerstin Nilsdotter när de gifter sig på Stjärnorps säteri 1691-10-20.
 
I senare generationer så förekommer dopvittnen från väldigt fina familjer. Lite spännande men kanske var det normalt förr?
 
Vet någon något mer runt denna gren eller var namnet Pålack kommer från? En sökning på Scangen gav någon vink om en gren Pålack från Finland men min Pålack är ju en ganska tidig en.
 
mvh // Ove

89
00 - Dop / Varför så fina faddrar vid dop?
« skrivet: 2010-07-05, 23:51 »
Hej
 
Jag undrar om Elgenstjärna och riddarhusets tavlor har med några grenar ute i periferin ner till de som kanske bara blev Ryttare, bönder och Torpare så småningom?
Anledningen att jag undrar är nyfikenhet innan jag tar mig till Göteborgs stadsbibliotek och slänger bort en dag där.
Jag har nämligen nyligen hittat väldigt intressanta namn som dopvittnen i mina anor och de tidigaste leden i Vreta Kloster(E)runt Stjärnorp och slottet där.
Ofta är stora delar av greveätten Douglas med. Andra namn är Casimir eller Mörner. Var det vanligt bland torpare och bönder med sånt besök?
 
T.ex.  
 
Frambars av högvälborne fröken Ebba Charlotta Douglas vid Brännarp [Stjärnorp (E)]
... ...  [corp ... något von namn]Carl Lund, Befallningsm. Anders Thore i Såga Nils i Flemma Gustav på ...
Jungfru Maria Casmir, J Maria Malmberg, hust. Elin Olofsdotter i Såga.
 
eller en födelse i Vreta Kloster (E) 1744-06-05
 
General Majoren Grefen Wilhelm Otto Douglas
Löjtnanten vid infanteriet Johan Douglas
Corporalen vid livregementet Wilhelm Douglas
Grevinnan Maria Douglas
Fröken Beata Douglas
Fröken Maria Douglas
 

 
Jag hittar dock inga upphetsande namn och yrken bland dessa bönder. De verkar ha gott ställt men inga ingångar i kyrkböckerna till varför det är så fint besök på dopen.
Jag får försöka vaska fram någon bouppteckning och annan källa så kanske det kommer fram något, eller så kanske det förekom att ägarna till säterierna smörjde maskineriet helt enkelt?
 
mvh// Ove

90
Gedcom / Gedcom
« skrivet: 2010-06-23, 21:55 »
Jag ser att jag lagt alla programmen utom GenoPro på min egna domän. Länken till hemsida med gedcomtillbehör är också extern. Så jag behöver ju inte vara rädd för att de försvinner  
 
Jag skall genast ladda hem List2GedCom och GedCom2List. Tack Torbjörn.

91
Gedcom / Gedcom
« skrivet: 2010-06-23, 16:33 »
Hej Jan Åke
Nu talar du om vad du egentligen är ute efter.
 
Jag har samlat lite verktyg på min egna hemsida.  
Den är dock inte uppdaterad på länge så jag skall kontrollera att alla länkar funkar.
 
Det du skall titta på är ju Gedcomstandarden.
 
//Ove

92
Gedcom / Gedcom
« skrivet: 2010-06-22, 17:54 »
Hej Jan-åke
 
Fört skulle jag vilja säga att det viktigaste är att skriva in källan så att alla kan hitta den, oavsett vilket släktforskningsprogram du använder.
Den källan du uppger som exempel är av ganska lite värde eftersom jag måste ta mig tid att leta upp exakt sida själv i kyrkoboken om jag inte har Genline abbonemang. Jag har ingen aning om vilken födelsebok eller sida din hänvisning pekar på.
 
Följdaktligen: Norum (O) C:4 s.267 är utmärkt bra om man vill hitta vigseln mellan Anders Persson och Brita Andersdotter som skedde 1836-02-26. (Jag använder detta som detalj om källan. Jag själv är då källan som knappat in uppgifterna.)
 
Exakt hur en gedcom skall se ut vågar jag inte gå in på. Jag kan dock ge ett litet exempel.
Jag använder Desktop programmet Legacy för registrering, men bara vissa av alla de avancerade källhänvisningsfunktionerna som finns där.
Jag använder Namn på Källistan och detalj. Det ser ut så här i gedcom:
 
2 SOUR @S115@ [Hänvisar till en källförteckning i slutet, t.ex. dig själv]
3 PAGE Per Rutgerssons bok All min släkt i Hedeby 1913. [Detalj om källan]
3 QUAY 3 [konfidensnivå, sätts mellan 1 och 5, där 5 är utan tvivel.]
 
Vid en export från programmet Minsläkt till Legacy så följde huvudkällan med och citat ur källan visades i Legacy som detalj. Man får prova sig fram mellan olika program för att få en uppfattning om hur det matchar. Dett med att analysera, tolka och matcha gedcom är svårt och snårigt för den som programmerar.
 
mvh // Ove

93
Gedcom / Gedcom
« skrivet: 2010-06-19, 00:23 »
Ja, finns det någon?
MVH // Ove

94
Gedcom / Gedcom
« skrivet: 2010-06-18, 20:29 »
I vilka program är det ett alternativ?
Jag antar då att respektive program har tillgång till Genxml i import och export verktygen.
mvh // Ove

95
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-06-12, 19:26 »
Hej Olle
Jag kör  Swedish ISO-8859-1 både lokalt och på webben. Har jag problem då?
Jag såg vid något tillfälle att å ä ö blev fel om jag valde färdiga alternativ från dropdownlisten som skapas för kyrkogårdar om man har flera sådana. Lät jag bli att välja utan skrev in exakt samma så blev presentationen bra. I förslag som hamnar på personer blir å ä och ö konstiga. Har du Olle sett skillnade på ISO-8859-1 och UTF8?
Alltså, det går inte att låta folk skriva fritt. Enligt min uppfattning.
Ja, så är det, även om idén och tanken är god. Det räcker så gott med de fel jag själv gör.  
 
Exakt hur uppgraderar du på webben Olle? Det verkar som om du importerar gedcomfilen? Jag har gjort det tidigare men det går fortare och är smidigare med att göra en återställning på de uppladdade tabellerna som du backat upp på din lokala TNG innan. Kör du lokal TNG?
 
Jag har drygt 6000 personer i ena trädet och nästan 9000 i det andra. När jag återställer de uppladdade tabellfilerna så går det på ett kick och det är ändå 15000 personer som då läggs in. Med gedcom tar det lång tid fast jag har sällan fått timeout. Bara när jag försöker göra export.
 
mvh // Ove

96
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-06-12, 14:01 »
Jan
Jag tillåter ingen användare att göra ändringar, bara förslag. Tillåter du det har du problem med kontrollen. Kanske får du dessa ändringar mailade till dig också, så du kan uppgradera din desktop innan du kör upp alltiohop till webben?
Lycka till.
 
Förresten skall jag testa min lathund i kväll. Jag har faktiskt bara skrivit ner den från huvudet. Som vanligt kan där finnas fel  Men den är ett utkast till dig att fundera på hur du själv gör uppgraderingar i alla fall.
mvh// Ove

97
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-06-12, 13:55 »
Hej Jan
Ett sammanträffande kanske, men jag har precis just nu idag, för ett par timmar sedan, skrivit ihop en lathund för mig själv hur jag bör göra för att få med allt och uppdatera på rätt sätt.
 
Du var inne på detta med användare. Det finns en tabell som du har publikt som du inte får skriva över med dina lokala tabell och det är tng_users.bak Sedan har jag sett att jag missat förslag som hamnar under granska fliken i den publika tabellen persons. Kolla upp innan du skriver över med dina lokala tabeller.
Jag mailar dig min lathund så kanske du kan göra om den till dina förutsättningar. Det gäller att förstå vad man gör, exakt, men jag präntade också ner det för jag vet att minnet kan vara kort om det gått ett tag sedan förra uppgraderingen och man gjort annat under tiden.
Har man väl fått till en fungerande arbetsgång så är ju TNG underbart. Jag funderar på version 8. Är du där ännu?
 
Jag har också problem med One ibland, mer den sista tiden. Jag får timeout. Detta med att bara köra tabellerna har fungerat till 95 procent. Hänger det sig får man uppdatera igen en stund senare.
mvh // Ove

98
Fängelsevistelser / Fängelsevistelser
« skrivet: 2010-06-02, 15:50 »
Hej Maud
Fantastiskt roligt. Som vanligt har man inte rätt abbonemang. Jag kör AD för tillfället. Jag är mycket tacksam om du kan maila uppgifterna/skärmdumpen.
 
mvh// Ove Tegnér

99
Fängelsevistelser / Fängelsevistelser
« skrivet: 2010-06-02, 14:30 »
Hej
Jag har en kvinna jag skulle vilja ha uppgifter om angående 6 års straffarbete på fängelset Långholmen för barnamord. Hon friges 1869.
Finns det några möjliheter att forska hemma vid datorn på detta? Om inte vilka arkiv skall man ta kontakt med?
Jag har kartlagt hela hennes liv förutom en lucka på ca.3 år innan hon döms och sedan själva fängelsevistelsen.
 
Det gäller Inger Sofia Andersdotter f.1836-12-28 i Spekeröd (O)
 
Hoppas på hjälp från någon som är duktig på Långholmen.
mvh // Ove

100
Människor / Känner någon igen denne man?
« skrivet: 2010-05-29, 15:39 »
Jag har många sjömän i släkten och en del bevarade fotografier men väldigt få fotografier på sjömän så tidigt. Är det någon från Spekeröd du har som kandidat till bilden?
mvh// Ove

101
Legacy 7 / Legacy 7
« skrivet: 2010-05-27, 20:20 »
Understräckat tilltalsnamn, tycker jag med. Jag har t.ex. använt Stava såsom angivelse av smeknamn för tant Gustava.

102
Legacy 7 / Legacy 7
« skrivet: 2010-05-27, 17:25 »
Här en länk till diskussionen på det amerikanska TNG forumet.
Jag kallar mig Radioman och har gjort post # 12 och 13.
På TNG's WIKI hittar du alla mods och annat till TNG. Här är direktlänken till Callname Undeline Mod
//Ove

103
Legacy 7 / Legacy 7
« skrivet: 2010-05-27, 17:17 »
Hej Bo
Nej tyvärr, modden som finns till TNG gäller för namn med versaler. Jag uttryckte mig inte helt tydligt där.
 
Hade jag bara kunnat lite om php programmering så kanske man kunde ändrat lite i koden så det passar oss.

104
Människor / Känner någon igen denne man?
« skrivet: 2010-05-27, 16:58 »
Hej Ann-Britt
Han har ganska osymmetriska ansiktshalvor, vänster öga hänger ner lite. Borde vara ett igennkänningstecken som synts ännu mer när han blev äldre.
Har du inga ledtrådar alls?

105
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-27, 16:52 »
Hej Bo
Ja, där träffade du en öm punkt. Legacy har ingen funktion för *. Jag tror att den kanske har det för namn med endast versaler men jag har inte kollat så noga. Det finns en mod i TNG för det. Detta med stjärnor för tilltalsnamn verkar bara finnas i norden. Vi är väl inte tillräckligt många för att det skall slå igenom i utländska program.
Jag har behållt mina stjärnor. Den informationen vill jag inte förlora. Vi får hoppas på att en funktion för det kommer i Legacy. Dessutom skriver jag sällan ut några rapporter. Så Legacy väljer alltså första namnet som tilltalsnamn? Inte bra. Tur att jag heter Ove Ragnvald och inte Ragnvald Ove då  
 
Jag skall försöka författa en önskan till programmakarna. Är vi tillräckligt många som gör det så kanske det kan bli nåt.
mvh// Ove

106
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-05-27, 06:29 »
Hej Bo
Jag använder inte MinSläkt till något nu egentligen. Jag matar in i Legacy också.
Det är bättre på det mesta när man lärt sig hur det funkar.
Dessutom är det inga problem mellan Legacy och TNG. Du kan absolut inte använda MinSläkt längre om du skall ha det som master programvara och sedan exportera till TNG. Om ett ID byts så blir ju länkar till bilder, media mm. fel. Tydligen så fungerar Disgen bra.
Annars kan du i princip knappa in nya grenar i MinSläkt och sedan eportera/importera till Legacy utan några större justeringar. Sedan från Legacy till TNG.
Jag måste dock säga att Legacy har mer finesser som jag märker att jag gillar och det går fort att mata in folk där också. Det kostar ju inte så mycket heller. En Deluxe version räcker.
 
//Ove

107
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-26, 19:20 »
Hej
Frågan är om det är så många som håller koll på dessa sidor som använder Legacy.
Jag röstar i alla fall på make/maka och dess varianter.  
Skönt att kunna påverka  
Några små översättningssaker är det enda som man önskar. För övrigt är Legacy riktigt, riktigt bra.
 
Jag har växt in i programmet och kan bara konstatera att det finns väldigt mycket under huven som jag har börjat använda det senaste. Flera funktioner som jag saknade i MInSläkt som har varit mitt husprogram sedan alfa versionerna.
Legacy har också mycket tålamodig och bra support från USA om man tar det den vägen via deras felsökningsformuläret på Millenniums hemsida. Jag hade ett riktigt besvärligt problem, som jag löste själv, men Sheryl gav inte upp. De går hela vägen om du har problem och kan beskriva dem på engelska.

108
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-05-19, 14:27 »
Hans
Vet du något om de nya funktionerna som kommer i version 8, förutom integrering av Mod Manager, som jag såg skulle komma med ?
 
Jag skulle gärna vilja prova Mod Manager nu men kanske inte gör mig besvär om det kommer en mycket vassare version även med andra funktioner i och med v.8
 
mvh // Ove

109
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 02 juli, 2012
« skrivet: 2010-05-15, 23:36 »
Hej Hans
 
Det är egentlligen inget som är helt fel översatt. Ibland blir det dock ändå fel när man ser vad innebörden blir om man inte gör på ett visst sätt.
Det var någon felstavning jag hoppas jag kan hitta igen (två bokstäver var omkastade). Exakt det felet jag själv gör när jag skriver min pekfinger vals...
 
Ett riktigt exempel på hur fel det kan bli, fast du översatt perfekt (rakt av visserligen), är när jag inte lägger in .. jag tror det var landskap, på gravplatserna. Då visas den svenska texten ingen stat eller nåt i den stilen. Det stämmer ju inte för oss med de svenska förhållandena vi har. Borde vara inget landskap eller län.
 
Version 8, wow jag blir väldigt spänd av förväntan  
 
Jag hoppas kunna återkomma med ev. få rättningar till den utgåvan.
mvh // Ove

110
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-14, 18:26 »
Hej igen
Nu har jag nått till en nivå där det mesta fungerar och jag gör just nu backuper för att sprida i fall jag dör eller huset brinner ner eller ... , 20 års forskning och sista tidens eureka med TNG gör att jag blir ödmjuk och inser att mina efterlevande kanske inte reder ut alla ettor och nollor om jag inte tydligt bänner ner programvaror, data och instruktioner.
Mycket för min egen skull också. Jag har ofta trott att jag haft bra med backuper... för att när olyckan är framme inse att det var inte helt perfekt och heller inte lätt åtkomligt utan att gräva bland alla skivor, diskar och minnen innan man fått allt på rätt plats.
 
Hursomhelst nu handlar ju denna tråd om TNG och jag blev glad när jag drog igång begravningsplatsfunktionen häromdagen. det är trevligt att se platsen, kartan och en länk till Wikipedia och också vilka gravstenar jag samlat under varje begravningsplats. En video har jag också laddat upp som man kan titta på medans den streamas. Den har en aning fel proportioner som jag får titta på senare. Alltid är det något.
I alla fall utan att skryta så har jag med många av funktionerna i TNG, även timelines.
 
Det kanske kan vara intressant för andra som undrar över programvaran. Ni kan fritt gå in och titta på min länk nedan så ni ser vad det handlar om. Jag får inte betalt av upphovsmakaren. Jag är bara glad över hur trevligt detta program är, och hur snyggt allting kan presenteras. Framförallt om man vill dela med sig till släkt och vänner utan att behöva bränna skivor eller skriva ut pärmar med papper....
 
Ove's Släktforskning Online
 
Nä, nu blir det grillade Doradas (fisk) med tillbehör.  
 
Ha en fin helg // Ove

111
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-13, 09:47 »
Hej igen
Jag kanske är lite långsam och trög eftersom jag igår upptäckte en funktion jag inte sett i TNG tidigare.
 
Man kan redigera sina bilder genom att tagga dem. Man märker alltså ut personerna och länkar dem på t.ex. ett samlingsfoto. Om någon sedan tittar på dessa och för muspekaren över personerna så poppar namnet upp och man kan klicka och komma till den personens ansedel. Fantastiskt trevligt.
Även om man kopplat länkar till alla personerna på fotot så kan det vara bra för en person som kanske inte vet vem som är vem.
 
Sedan har jag tittat lite på detta med begravningsplatser/(kyrkogårdar) som man kan geokoda och länka med sina gravstensfoton. Kan bli trevligt efterhand.
 
Vissa saker är inte  enligt min smak eller felstavat vid översättningen. Jag skall nu customisera texterna lite i språkfilerna som finns för det.
 
Jag tivs mer och mer i TNG. En sak som är mycket bättre än Legacy är att media kopplas till personer. I Legacy måste man hämta upp bilden för varje person som skall ha den i sin snsedel och dessutom skriva texterna till bilden. Kanske det finns någon dold finess där som man kan utnyttja men som jag inte hittat?
 
TNG är ganska lätta att själv lära sig i tillsammans med hjälpen som alltid finns tillgänglig som en länk på sidan man jobbar med.
 
//Ove

112
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-12, 10:44 »
En sak till.
Jag har för första gången lyckats göra en fungerande gedcomexport från TNG på den nya localhost serverns TNG installation.
Den fungerade klockrent till 100%, utan fel, att importera till ett nytt arkiv i Legacy. Man får en extra tag att ta ställning till, om man vill. Det är nu levande människor som har den på de individer TNG tror lever. Man behöver dock inte bry sig om den i Legacy.
Detta innebär att jag har en extra backup som jag nu vet fungerar på mitt webhotell. Om datorn blir stulen hemma eller huset brinner ner så vet jag nu att det bara är att sätta upp en lokal server med TNG och ladda hem de uppbackade tabellerna från webben och återställa lokalt hemma. Därefter göra en gedcom hemma att installera på Legacy. Om man nu vill ha Legacy som masterprogramvara förstås (eller någon annan normal dekstopprogramvara för den delen) Jag tror att jag vill ha.
Att lägga in nya uppgifter på TNG och ha den som master lokalt går ju nu bra men det är inte lika snabbjobbat om man skall lägga in många individer.
 
mvh // Ove

113
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-12, 10:34 »
Hej
Här kommer lite information och tips om vad jag gjort i TNG det sista.
 
Jag har de senaste dagarna varit fjättrad vid datorn all ledig tid för att komma tillrätta med diverse förlorade data (som jag själv hade klantat till) och att också försöka rätta felaktiga medialänkar och andra irriterande småfel mm.
 
I processen har jag uppgraderat min version 7.1.1, från i höstas, till 7.1.3
Jag fick då ett problem med att jag inte kunde klicka på spara knappen inuti Admin --> Installation --> inställningar för import. Om jag sedan försökte titta där igen eller gå till diagnostik eller import av gedcom, fick jag upp ett felmeddelande. Jag drar inte lösningen här men om någon av er användare råkar ut för detta så har jag en lösning direkt från Darrin.
 
Det stora lyftet jag tycker jag åstadkommit, som gör att man har mer kontroll och kan experimentera mer, är att sätt upp en egen server på hemmadatorn. En localhost så du kan köra TNG på din lokala dator.
Det finns flera olika paket att välja mellan på Internet men jag valde WAMP  
I det paketet installeras allt du behöver. Kopiera sedan över din lokala TNG mapp du har för att ftp'a upp till webben, till att ligga under www mappen under Wamp. Konfig inställningar måste ändras från de du har på ditt webhotell, se WIKI'n jag länkade till och använd även TNG's readme.html.
 
Har du klarat att få igång TNG på en server på ett webhotell så klarar du att sätta upp en server lokalt också. Fördelen är att du kan testa ut allting hemma i lugn och ro tills du är nöjd. Därefter gör du en backup av tabellerna inne i TNG på din localhost. Sedan FTP'ar du upp backup-tabellerna till ditt webhotels TNG versions backup mapp och kör därifrån en restore. Rent snyggt och snabbt!
Ny bilder och dokument får du som vanligt ladda upp och göra frimärksbilder av.
 
Livet är underbart. Vad hade vi gjort all den tid vi nu sitter vid datorerna om de inte funnits?  
 
(Meddelandet ändrat av otr 2010-05-12 10:49)

114
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-09, 18:20 »
Olle
Jag har aldrig misslyckats med importen men däremot export av hela arkivet till gedcom. Jag får timout i windows trots att jag hackat i systemregistret för att förlänga den tiden.
 
Jag får timeout innan länken med möjlighet att fortsätta om exporten avslutas kommer upp.

115
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-09, 08:37 »
Hej Jan
Nej det svarade jag inte på. Jag tror inte det går. Kanske finns det någon metod men jag tänker inte ta reda på den  
Det fungerar klockrent som jag gör nu.

116
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 01 september, 2010
« skrivet: 2010-05-08, 22:44 »
@Christer Gustavsson
Jag skulle bli mycket glad om någon summerar alla upplevde GEDCOM-brister i Disgen 8.2 och kommer med förslag på hur det ska åtgärdas
 
Det där får du nog jobba med en hel del själv. Sånt där tar tid.
Orkar du igenom så blir det ett lyft för Disgen.
 
mvh // ove

117
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 01 september, 2010
« skrivet: 2010-05-08, 22:36 »
Hej christer
Jag var i den inställningen för ca.10 år sedsn. Jag beta testade Disgen och fick faktiskt en egen version gratis som tack för hjälpen.
 
Jag hoppas, verkligen att det finns nytt blod som hänger på och vill förbättra DISGEN, även om jag själv inte anvönder det.
 
Är du inblandad i programmeringen av Disgen Christer?

118
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-08, 16:28 »
Jaha Olle
 
Jag vet också att det varit uppe men att jag inte kan komma åt det samtidigt som Bredbandsbolagets support  och min arbetsplats funkar.
Det beror väl på hur hoppen tar sig fram till servern. Jag och supporten på Bredbandsbolaget körde en traceroute samtidigt. Jag kom inte fram men han gjorde det. Han hade andra hopp vi andra servrar än vad jag hade.
Mycket störande är det.
 
//Ove

119
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-08, 14:38 »
Jan frågade mig om vad som är bästa sättet att importera till TNG från en master version som man har i t.ex. Legacy.
Jag gör som nedan och det blir alltid bra. Fick tips om det på www.tngforum.us. Tyvärr kan jag inte hänvisa till någon länk eftersom jag inte kommer åt den sajten hemifrån mig. Något märkligt är det, som bredbandsbolaget skall ta mellan 3-5 dagar på sig för att lösa. På supporten kommer man åt sajten och på mitt jobb likaså. Även via KTH's traceroute tjänst så det är är något annat skumt. Nog om mina problem se nedan:
 
 
1) Ladda upp din gedcom fil med alla data som gäller för det arkiv du skall uppdatera på webben i TNG, till mappen där du har dem på servern. Du använder FTP program för det.
2) I Admin --> Dataimport (importera en gedcom) väljer du in din gedcom fil från webservern, inte från din dator
3) Välj rätt träd som importen skall gå till.
4) Pricka i All befintlig Data
5) Kryssa också i Importera media om sådant finns
6) Tryck på knappen importera data.
 
Ev. nytillkomna bilder FTP'ar man upp till respektive mapp på servern. Sedan gör man tumnaglar/frimärksbilder med verktyg som finns under multimedia.
 
Kommentarer?
 
mvh // Ove

120
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-08, 13:52 »
@Mårten
Köp Legacy deluxe. Fantastiskt Chart program följer då med. För övrigt är Legacy fyllt med bra saker. En mycket gedigen databas för angivelse av källor är nog det som sticker ut mest.
 
mvh // Ove

121
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-08, 13:46 »
Jan
 
Hade jag vetat detta hade jag inte behövt köpa Legacy. Jag har redan version 8 av Disgen som jag aldrig använder eftersom jag inte trivs med det riktigt. När jag sedan läste att det inte behöll ID numren heller så hoppade jag på Legacy, som är det som skall funka bäst med TNG.
 
Jo, Legacy återanvänder ID om man tar bort folk. Det har aldrig varit ett bekymmer eftersom jag ytterst sällan tar bort någon. I alla händelser inte en person som jag lagt till bilder och media på. Det är ju bara där det blir fel om man skulle importera till TNG.
 
Legacy har en massa mer eller mindre dolda funktioner som är riktigt bra när man kommer på dem. Att titta på deras videos på deras hemsida är bra även om det bara är Teasers. De vill ju mjölka pengar där också.
 
Angående Legacy till TNG så tar jag det i TNG tråden. Häng på.
mvh // Ove

122
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-07, 22:40 »
@Anders Berg
 
Jag erkänner nederlag om någon säger emot mig... Jag har dock läst att Disgen inte behåller sina gedcom ID tags i all oändlighet som Legacy gör, någonstans här på forumet...
Detta med att behålla sina gedcom numbers är Legacy ensam om i Sverige tillsammans med  .... ? .... ja fyll på listan nu idag , ikväll eller omedelbart, jag tar tiden  !
Finns det något svenskt program som aldrig rör gedcom ID tag vid export???
 
Jag väntar och tar tiden på hur snabbt resultaten rullar in  :-)

123
Disgen 8 / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-06, 22:54 »
Jag håller med Lars
Lars, du har skrivit ett välformulerat och långt inlägg som helt förklarar hur det ligger till.
 
Tyvärr så ser just detta problem ut att vara en programgrej för Disgen.
Jag är en gedcom nörd av stora mått men inte tillräckligt för att åstadkomma förändringar som syns. Framförallt eftersom jag inte själv är programmerare av släktforskningsprogram.
 
Det finns fler saker som inte fungerar mellan de två stora i Sverige, Disgen och MinSläkt. Jag har varit i kontakt med bägge programmakarna, jag är t.o.m. släkt med Henrik som är pappa till MinSläkt. Jag började testa hans program som alfa testare, alltså innan det ens var nånting. Som tack har jag en livstidslicens. MinSläkt är superbra på många sätt men har stagnerat och har vissa grundläggande problem om man vill ha det som masterprogramvara och uppdatera en websajt som använder php programvara, som t.ex. TNG (the next generation). Där krävs det att personen behåller sitt gedcom ID oavsett ändringar. Där är både Disgen och Minsläkt ute ur leken. Jag hittar bara det amerikanska Legacy att använda. Bara att lära om efter minst 10 år med MinSläkt. När du sedan lärt dig Legacy, som har ett lite barnsligt osnyggt utseeende jämfört med MinSläkt, så är du såld. Legacy är riktigt stort vad det gäller funktioner, om du vill utnyttja dem.
Legacy har svenska och en mängd finesser och helt outstanding med bra källhänvisningsdatabas och även en riktigt snygg rapportgenerator. Köper du deluxeversionen så får du också en shart diagram programvara med  ... allting .... den är BÄST ! Se video demos på http://www.legacyfamilytree.com/.
 
Jag har haft flera uppspaltade diagram hemmavid om vad som skiljer olika svenska program åt och vad jag tycker stämmer med gedcomstandarden och vad de olika aktörerna borde titta på, eller prata med varandra om när det gäller gedcom och dess tolkning. Så vi användare kan gå så smärtfritt som möjligt genom konvertering mellan olika släktforskningsproram. Jag har dock fått andra intressen och lagt en del av detta åt sidan. Det är också svårt att få någon som kan något att tända.  
 
Man lägger ju sin tid här på jorden där den gör mest nytta och ibland räcker den inte till, även om man tar litegrann betalt. Det sammanfattar vad jag vill säga.
 
Lars, om du är fullifan som jag brukade vara så kan du prova att exportera från MinSläkt, importera till Legacy, exportera från Legacy och importera till Disgen. Tala om hur det går, ... jag tar tiden :-D Såna övningar är alltid bra att testa i dessa fall. Tänker du i sådana banor så kan du kanske hitta en genväg. Tyvärr har jag inga dagsfärska tips i ämnet. Men taktiken bjuder jag på ;-)
 
mvh // Ove

124
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-04, 18:17 »
Här är en länk där det på engelska föklaras hur släkstskap benämns:
[color=0000ff]What is first cousin twice removed?[/color]http://www.genealogy.com/genealogy/16_cousn.html?Welcome=1053119546
 
 
I det webbaserade programmet TNG har man löst översättningen som nedan för ett exempel på first cousin once removed
N.N. är far/mor (eng. great) far-/moster till N.N
Inte alls snyggt men något annat går ju inte om det skall översättas rakt av.
 
mvh // Ove Tegnér

125
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2010-05-04, 17:54 »
Hej Leonard
Jag har förstått att det är svårt att rakt av översätta dessa saker. Om det ens går.  
Jag antar att du är på gång nu och då får vi försöka hjälpas åt så det blir så bra som möjligt. Kanske jänkarna bidrar till att hjälpa oss också?
Om vi försöker spalta upp det lite... och håller tungan rätt i munnen. Detta är mycket svårare än vad man först kan tro.  
 
Vad som stämmer bra i Sverige är att:
 
1) Second cousin är syssling (tremänning)
2) third cousin är brylling (fyrmänning)  
3) fourth cousin är pyssling (femmänning)
 
Vilket kön är mindre intressant med dessa benämningar.
 
Problemet kommer när man blandar in t.ex. once removed.
First cousin once removed kan vara ditt släktskap med din kusins barn eller ditt släktskap med någon av dina föräldrars kusiner.
Den första varianten, neråt, kan ju t.ex. vara fasters sonson, eller fasters dotterson, eller fasters sondotter, eller mosters sonson .. osv.
Om man använder denna benämning fullt ut så är det antagligen enklast programmeringsmässigt att kusiner får benämningen du nämner ovan: ”Farbrors son” eller ”Farbrors dotter” eller ”Fasters son” eller ”Fasters dotter” eller ”Morbrors son” eller ”Morbrors dotter” osv.
 
När det gäller den andra varianten av First cousin once removed, alltså ditt släktskap uppåt med en förälders kusin så kan det ju t.ex. bli farfars systerdotter eller mormors brorsdotter osv.
De benämningarna tycker jag är bra men har du verkligen möjlighet att få till det med bara översättning från den amerikanska benämningen? Jag antar att det inte låter sig göras. Vi har ju ingen motsvarighet till once removed, twice removed osv. mer än den detaljerade jag just nämnde.
 
Att få med kusin, syssling, brylling och pyssling hade varit önskvärt men det går ju inte om det inte finns villkor inlagda i programmet för att kunna få med de benämningarna.
Du nämner ”Tremänning 1 generation bort”. Det tycker jag låter alldeles främmande och säger mig ingenting. Är då t.ex. mors tremänning samma sak? Det är i så fall bättre. Eller mors syssling som är ännu bättre.
 
Har du en tabell som skall översättas eller hur ser ditt underlag ut. Om jag får se underlaget kanske jag kan komma med mina två cent Sånt här kan man inte klara ensam. Du behöver mycket input.
 
mvh // Ove Tegnér

126
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2010
« skrivet: 2010-03-17, 18:13 »
Hej alla  
Att importera en gedcomfil där det finns svenska angivelser av t.ex. månad i gedcomfilen ger mer eller mindre alltid fel i alla släktforskningsprogram.
Eftersom TNG är ett engelskspråkigt program i grunden blir det till att knappa in datumen på engelska, även om vissa saker är översatt snyggt till svenska på TNG hemsidan man har sin presentation.
 
När det gäller MinSläkt så accepterar det alltså bara engelska för sådant som datum och de olika taggarna för olika saker i gedcomfilen. Fritexter osv. kan vara på vilket språk som helst.
När du exporterar gedcom från MinSläkt så exporteras alla svenska datum du normalt ser i programmet på engelska till gedcomfilen, som det skall vara. Inget som man skall behöva bekymra sig om utom om man använder ett utrikiskt program som TNG, där man får tänka lite mer hur det fungerar under huven om man i ett senare skede skall importera till ett annat program.
 
Som Jan Lind sedan säger: det är inget problem. Ändra alla månadsangivelserna i gedcomfilen till den engelska varianten via notepad och sök byt ut. Gedcom filen är en vanlig simpel ascii textfil utan formateringar.
 
Om vi går vidare så saknar MinSläkt en del annat som det inte förstår vid import från t.ex. TNG eller Legacy. Legacy är det program som fungerar bäst ihop med TNG.
Jag använder Legacy som Master på datorn och exporterar sedan upp allt till TNG där jag importerar det. Jag kan nämligen inte spara hela mina, ganska stora arkiv, till gedcom inifrån TNG, från det hotellet jag använder. Jag använder One.
 
Om ni har orkat läsa så här långt så har jag en fråga till er som använder TNG som master och exporterar ut hela era arkiv därifrån.
Vilken leverantör ni har där ni hinner med att göra en gedcomexport på 8000 individer innan ni får timeout?
Importen fungerar än så länge för mig men alltså inte export.
// Ove

127
Människor / 100 årigt fotoalbum från bohuslän
« skrivet: 2010-02-17, 22:01 »
Jag kan nu meddela att mailet jag slarvade bort kom fram vid en återställning av datorn, på ett nästan otäckt konstigt sätt, fast välkommet.
En nära anhörig till den nämnda personen i albumet har hört av sig och tillslut fick han albumet.
 
Det är nästan som en saga men det hittade hem. Albumet alltså.  
 
Livet och slumpens vägar är i bland konstiga....

128
Hej Anna
 
Jag har själv hyllmetrar med egna diabilder och farsan har lika mycket som jag antar att jag får ta hand om en gång. Svårt att slänga bilder eller hur? Framförallt diabilder med väldigt hög kvalitet. Farsan hade en Leica M2 med mätsökare och använde nästan enbart Kodachrome II och senare Kodachrome 64.
Att titta på dessa bilder, de mesta från tidigt -60 tal, på duk med en bra projektor slår det mesta, även om jag numera använder digital media och gör bildspel på DVD med filmklipp osv.
 
Till saken. Jag förstår ditt dilemma men för mig finns inget annat sätt än att skaffa magasin för bilderna. De sista magasinen (generationsmässigt) rymde ju mycket mer bilder om diapositiven var fångade i de färdiga fodralen som man kunde få från. t.ex. Fujicolors filmer.
 
En fråga: vad är det för Idi.... som samlar bilderna i högar inuti kartonger? Tittade de aldrig på bilderna? De jag känner, som har diabilder kvar, har ju dem numrerade i magasin för att kunna titta på dem.
 
Ett tips: Titta på ditt lokala returvaruhus varje vecka. Där jag bor, i Stenungsund, finns det ofta lådor med magasin för en billig peng.
Annars får du packa dem i rader i de kartonger du fick med numrering på ramen på varje foto för att kunna hitta dem senare. T.ex. Brun Marabou ask set nummer 1, bild 1 till 84. Pepparkasburk med rött lock set 2 och bild 1 till 183. Pappersetiketter på varje låda eller kartong behövs då också. Sedan en beskrivning på varje låda vad det är för händelser. Alla sessioner har jag nerskrivna på alla mina lådor via ettiketter som följde med magasinen. Man glömmer ocxh det är kul att efter kanske 15 år plocka fram en låda och raskt skumma vilka epoker det handlar om.
 
P.g.a. att vår tid här på jorden är begränsad så hade jag skannat i högsta praktiska upplösning, kanske 4 -6 megapixel, när du ändå håller på. Du har inte ork och tid att skanna samma material igen, tro mig. Jag har själv dragit igång mastodont projekt som blivit hemska bördor. Publicera sedan tumnaglar på materialet om det nu är till försäljning eller för släkt och vänner att välja från.
 
Mina 2 cent // Ove

129
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-12-07, 20:36 »
Hej Petter
Kan du välja i vilket format du kan exportera din gedcomfil, i dit Mac släktforskningsprogram? Ansel är standard och fungerar inte med TNG.
 
// Ove

130
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-12-07, 19:18 »
I vilket textformat är gedcomfilen exporterad?
Exportera i windows ANSI eller något som heter UTF8(tror jag..) så blir det OK.
 
Kortfattat: om du kan läsa gedcomfilen OK i notepad så blir det OK i TNG.
 
mvh // Ove

131
Tjällmo / Äldre inlägg (arkiv) till 12 december, 2009
« skrivet: 2009-11-20, 21:25 »
Jag fortsätter nu med mina Frosten och Hemming frågor här. De började i Hällestad men nu pekar det mot Tjällmo.
OBS! Spännande mot slutet  
 
Det jag har på min ana är Hemming Frostensson f.omkr 1662 i Tjällmo, eftersom han kommer därifrån enligt vigselnotis 1691-12-06 i Hällestad (C:2 s.413 kyrkoräkenskaper) Död 1742-12-24 i Hällestad 80 år gammal (C:3 s.428)  Hustrun heter Maria Persdotter och nämns endast en gång vid namn och det är när sista barnet Olof föds 1713-01-14 i Ängetorpet, Hällestad (C:4 s.51)
 
Det finns få lämpliga kandidater som kan vara fader till min Hemming Frostensson i Tjällmo. I Frosten diskussionen från 2001 nämner forskaren Monica Wester Nils Frostensson och Frosten Nilsson i Sundsjö som exempel på personer från en annan släkt där namnet Frosten förekommer i Tjällmo, förutom den med namnen Frosten och Hemming från Dråsa.  
Jag fick nyligen, efter mailkontakt, en kort vink av forskaren Vincent Eldefors om att just Frosten Nilsson i Sundsjö kunde vara fadern till min Hemming Frostensson.
Nu visar det sig att denne Frosten Nilsson gifter sig så sent som 3 april 1687 (Tjällmo C:1 s.49) så han faller alltså bort.
Den välkände Frosten Hemmingsson från Dråsa skulle kunna passa fast han är ju en aning gammal, ja t.o.m. död omkr. 1660, enligt uppgifter överallt på Internet. Eller dog han inte omkr. 1660? Jag har studerat mantalslängderna och där försvinner denne Frosten efter 1660. Endast hustrun står kvar 1661. 1662 är även hon borta från Dråsa. Det kan ju innebära att de är döda eller i alla fall utgamla som det ibland står när de inte drar in pengar till skatt. Det är väl oftast bara folk som är arbetsföra från 15-16 år som finns upptagna i mantalslängderna, eller kan det skilja mellan olika delar av Sverige vid denna tid?
 
Det som är kittlande intressant, och som någon annan mer än mig rimligtvis måste ha noterat, är att Frosten Hemmingsson är tillbaka med hustru 1664 i Dråsa, (mantal 2) och även 1665 med mantal 1 eller 0. (Bägge siffrorna står på varandra). Hustrun heter inte Brita utan Embla eller något liknande (svårläst).
 
Är detta en annan Frosten eller samma som tidigare i Dråsa? I vilket fall ser jag nu inget hinder till att han skulle kunna vara far till min Hemming Frostensson, med ny fru och allt. Om det är en annan Frosten Hemmingsson, var kommer han då ifrån?
 
När det gäller Tjällmo så är jag helt ny på forskning där, sedan förra veckan, så jag tar tacksamt emot hjälp. Jag vet att det finns massor med kunskap om Tjällmo från er på forumet, som säkert lagt tusentals timmar på mantalslängder och domböcker i dessa trakter. Kanske är detta en spännande nöt för er också?
 
mvh// Ove Tegnér
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-11-20 22:22)

132
Ucklum / Äldre inlägg (arkiv) till 14 december, 2009
« skrivet: 2009-11-20, 08:49 »
Sonen född 29/3 1821 är Elias (C:2 s.300)
Dottern född 23/4 1824 är Sophia (C:2 s.321)
 
// Ove Tegnér

133
Nu fungerar det igen sedan 10 minuter tillbaka. Full fart.
 
Märkligt och irriterande.
 
//Ove

134
Samma visa i kväll igen. Ingenting händer när man försöker få upp en bild eller bläddra. Jag har nu provat med bägge klienterna och två olika datorer. En inloggad åt gången.
 
Snart en halvtimme har det varit så här.  
Jag har mailat supporten också.
 
//Ove

135
Samma problem med tvåan för mig i går. Ibland svarar inte programmet, för att ev. efter en halvminut senare byta till en bild ett antal sidor fram, så många som du tryckte på pilknappen framåt. Försökte logga in igen och starta om osv. vilket lyckades ibland. 5 minuter senare likadant.
 
Jag skrev e-post till supporten och fick svaret att de inte fått några rapporter om problem med servern och de hade gått om plats för fler användare och att det måste ha varit något tillfälligt.
 
Skitirriterande är det när man sitter mitt uppe i ett intensivt forskande och tvingas ge upp. Mitt Internet gick för övrigt utmärkt under dessa tillfällen.
 
// Ove

136
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2010
« skrivet: 2009-11-14, 17:09 »
Hej Igen
Jag har själv mycket CD skivor, två abbonemang och diverse register och ändå ....
De där CD skivorna med ingresser kände jag inte till. Ingresserna där man får reda på lite uppgifter om familjen är ju intressantast. Tack för länken. Helst skulle man ju vilja ha alla de där CD skivorna men det kostar på förstås.  
De över Hällestad och Tjällmo skulle jag ha mest användning för. Får se om man kan önska sig något av tomten  
 
mvh // Ove

137
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2010
« skrivet: 2009-11-14, 14:57 »
Jättetack Britt-Marie
 
Jag hittade Per Antonsson i ett bouppteckningsregister fotograferat av Arkiv Digital men själva bouppteckningen har de ännu inte fotat. Jag har också abbonemang på SVAR men de hade heller inget scannat. Vad har du för resurser Britt-Marie? Du verkar vara beväpnad till tänderna med bra släktforskningsverktyg.  
 
//Ove Tegnér
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-11-14 14:59)

138
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2009
« skrivet: 2009-11-13, 23:34 »
Det droppade just in ett fantastiskt mail angående mina Frosten och Hemming frågor  
 
Massor med syskon och en stark koppling till pappan som heter Hemming Frostesson och kommer från Tjällmo när han vigdes 1691-12-06 i Hällestad C:2 sida 413 (kyrkoräkenskaperna).
Då hamnar vi väldigt nära de Frosten personerna som man hittar när man Googlar ... Fortsättning följer. Oj vad mycket jag fick att jobba med nu. Jag får återkomma när jag kommit ifatt med alltihop. Tack alla för den fantastiska och oerhört snabba hjälpen och engagemanget.  
 
mvh // Ove Tegnér

139
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2009
« skrivet: 2009-11-13, 23:22 »
Hej Britt-Marie
Tack så jättemycket för allt jobb du lagt ner. Jag ögnade själv igenom ett par år runt 1700 men tänkte slänga in frågan här innan jag fortsatte, ifall någon redan forskat på det.
Just början på 1700 är ganska svårläst även om namnen är understrukna, på de barn där namnen nämns vill säga. På några dop står inte barnens namn.
Nu gjorde du jobbet åt mig Britt-Marie  
Det där är definitivt min Frosten i alla fall. Jag har egentligen bara tittat på min anans dopvittnen till Kerstin och Pers barn och hittat Frosten Jöransson som första vittne till Olof Persson f.1776-03-20 AD Hällestad C:4 340/s.671 (s.1116) Han skulle också bo vid Södra Gruvan men finns inte med i första hfsl. Däremot har jag hittat en trolig bror till Frosten Hemmingsson som heter Olof Hemmingsson, som är från Ängetorpet och gifter sig med Kerstin Johansdotter från Järtorp 1732-10-28 enligt vigseln.
Jag har inte hunnit kolla hans födelse eller var han bor med sin fru.
 
Jag har ett par generationer på kladdar med utskrifter från Arkiv Digital som jag skall gå igenom och lägga in i mitt program nu, först och främst. Sedan lite tankearbete innan jag fortsätter. Jag har haft lite bråttom just för namnet Frosten var spännande.
Att knappa in det man kladdat ner för att sedan se mönster och därefter prova nya strategier är det som gäller. Arbete och grundlighet. Det måste få ta tid. Så är det.  
Fast ibland när någon nämner ett namn här så presenterar någon annan en antavla med flera generationer som alla andra vet om är utforskat utom du själv  Det är ju det trevligaste med ett anbytarforum. Det är också trevligt att hjälpa andra, för att ibland få hjälp själv från oväntat håll.
 
mvh // Ove Tegnér

140
Hällestad / Hällestad vigda
« skrivet: 2009-11-13, 17:50 »
Ja, det är säkert helt rätt Niklas. Tack skall du ha.

141
Hällestad / Äldre inlägg (arkiv) till 14 november, 2009
« skrivet: 2009-11-13, 15:14 »
Hej
Nu har jag också hittat en ana i Östergötland där namnet Frosten förekommer.
 
Det börjar bli lite trögt runt 1700 talet att komma vidare. Jag frågar därför om hjälp. Kanske har jag en släkting här på forumet som kommer från samma Frosten Hemmingsson.
Frosten Hemmingsson och Ingeborg Larsdotter gifter sig 1731-10-24 i Hällestad. Han dräng från Ängetorpet och hon piga från Häradsmarken.
De får en dotter 1738-08-27, Kerstin Frostensdotter när de bor på Svarvaretorpet (C:4 s.297). Dottern med familj hittar jag från det hon gifte sig med Per Antonsson (Pers andra äktenskap) och bor på Södra Gruvan men var hennes föräldrar höll hus vid de första hfsl. och om de fick fler barn, undrar jag.
Dessutom, var och när föddes Frosten Hemmingsson?
 
mvh // Ove Tegnér

142
Hällestad / Hällestad vigda
« skrivet: 2009-11-13, 14:54 »
Hej
Jag har svårt att komma på vad det kan vara för yrke min ana Per Antonsson kan ha. Texten är lite svår. Annars ser jag ju att han var änkling och gifte sig med Chirstin Frostensdotter.
 
Tacksam för texttydning av yrket eftersom där ingeting står i husförhörslängderna vid denna tid.
mvh // Ove Tegnér

143
Människor / Fin gammal bild men hur gammal!
« skrivet: 2009-11-09, 17:06 »
Ann-Mari
Jag bara googlade mig fram till det via olika faktasidor om fotots historia. En gissning alltså. Det var åtskilligt svårare att få hållbara bilder tidigare. Dessutom kunde exponeringstiderna vara minuter i stället för sekunder pga. fototekninken inte hade kommit så långt ännu. 1860 talet och tidigare var nästan uteslutande studiofoton eller landskapsfoton. Detta skulle dock kunna vara ett studio foto från 1860 talet även om dekoren verkar vara minimal i bakgrunden.
Jag tror definitvt inte att fotot kommer från 1850 talet i alla fall.
1865-70 skulle stämma bättre med kvinnans uppskattade ålder. Å andra sidan har hon ju ett huckle på sig så det svårt att bedöma.
Huvudsaken är att man känner att det är rätt personer på bilden.

144
Människor / Fin gammal bild men hur gammal!
« skrivet: 2009-11-08, 20:43 »
Troligtvis efter 1875 när den fabrikstillverkade lagringsbara torrplåten blev tillgänglig. Kan ju stämma med gubben Ola som ser ut att vara runt 60 år. Damen bredvid ser dock mycket yngre ut.
 
mvh // Ove

145
Hej och tack för tips Ernst
Castlegarden är det som gäller. De andra länkarna använder sig av samma databas. Problemet är att det inte ger något om man inte betalar.
Sedan finns ju 1900 census mm. i Ancestry. Men även där måste man upp med kreditkortet och helst betala en årsavgift om man inte vill intensivforska, som kostade lite mycket också tycker jag. Jag är inte så het på det, så att det inte kan vänta ett tag.
Jag får samla på mig lite fler personer och sedan köra på ett abbonemang. Jag tror jag hittat min mammas morfars kusin i Ancestry arkivet. Det hade varit roligt att få fram lite om de emigrerade avlägsna kusinerna till mina föräldrars mor eller farföräldrar. Vi har inte hört något av dem från over there genom åren.
De kanske vill ha kontakt med någon här .. ?
 
// Ove

146
Gökhem / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2013
« skrivet: 2009-11-01, 19:08 »
Med hjälp av EI:1 s.63 och AI:5 s.8 kan vi konstatera att Marias föräldrar och svärföräldrar var vittnen till giftermålet. Maria bor med sin Jonas på samma ställe som hans föräldrar på Nyatorp. De har fått två barn Anders 1811 och Petter 1813. Hennes egna föräldrar vet vi inte var de bor.
Har du följt Maria och Jonas familj framåt och bakåt från denna hfsl?
 
mvh // Ove
 
 
Inlägget flyttades 18 februari 2010 från Hur gör jag: Läshjälp Skaraborgs län.
Camilla Eriksson, moderator

147
Gökhem / Äldre inlägg (arkiv) till 08 maj, 2013
« skrivet: 2009-11-01, 18:41 »
Hej Hans
Efter att ha tjuvtittat på det maskinskrivna ortsregistret som ledtråd så står det ju helt klart Frälsegl. Rafwelstorp. Jag hittar dock inte dina personer på de sidorna i hfsl.  
På sidan 5 har vi Lilla Rafvelstorp och på s.6 Frälsegården, för husförhör 1788-90 och på s.56  resp. 57 för åren 1791-94.
Märkligt. Jag har ingen bra ledtråd mer än att försöka forska på föräldrar och syskon runtom för att se var de bor.
 
mvh // Ove
 
 
Inlägget flyttades 18 februari 2010 från Hur gör jag: Läshjälp Skaraborgs län.
Camilla Eriksson, moderator

148
Nättidningen Rötter / 100 kilobyte = för lite
« skrivet: 2009-10-30, 19:02 »
@Bo berndtsson Postat söndagen 19 juli 2009 - 23:11  
 
Nä, den bilden är inte tillräcklig alls. Man blir ju bara frustrerad och sur. (så till de milda grad att man ler av uppgivenhet) Kanske inte ens 200kb räcker. Gäller det såna här bilder kan man behöva ha en egen hemsida eller utrymme, som de flesta faktiskt har utan att veta om det, genom sitt Internet abbonemang. Ldda upp bilden dit och sedan länka dit inifrån detta forum.
 
Problemet på webhotellen numera är inte diskutrymmet utan tillgängligt arbetsminne för t.ex. PHP programmens script som kan köras per site/användare.
 
//Ove

149
Nättidningen Rötter / 100 kilobyte = för lite
« skrivet: 2009-10-30, 18:41 »
Jimmy
Framhärdar du fortfarande, med hjälp av det söta porträttet ovan, att 100kb är fullt tillräckligt för bilder? När det gäller ditt porträtt räcker det men inte med kartor eller helfigursbilder där man vill ha med fotografens namn. Det räcker definitivt inte med bilder  på släktkalas eller där fler folk finns med.
Vad är detta för trams att vi inte kan komma överens om att det behövs minst 200kb per bild? Det finns väl värre problem att gå i diskussion för?
Carl Szabad och Anders Berg senaste inlägg ovan ger ju perspektiv så det räcker.
 
Jag köpte en disk på 1Tb för någon månad sedan för 800kr. En enastående låg struntsumma för ett litet forum som detta, som utöver reklam tar in pengar från vännerna.  
Ja, detta är ett väldigt litet forum jämfört med andra intresseforum på nätet som inte tar betalt alls. 100kb per bild är enastående tokigt lågt. Bättre i så fall med en maxbredd på 1080 pixels så alla slipper skrolla, eller som Tradera har, skicka upp en bild och Tradera formaterar den så kan alla som inte förstår sin 12 megapixel kamera vara med.
Fast detta med att fixa ner bilden via forumet kostar väl på i kunskap och några hundralappar förstås.
Det hela är märkligt. Det finns ju gratisprogramvara för forum som är mycket snyggare och bättre än detta och säkerligen lättare att administrera.
Ska verkligen jag själv behöva engagera mig i det här för att inte det sovande släktforskarforumet skall gå under, tänker jag som en stilla tanke ... Ja kanske kan det behövas ....
 
//Ove

150
Hej alla emigrantforskare.
Detta med Emigranter som flyttar till Nordamerika har jag inte tidigare ansträngt mig med, även om det funnits ett par i släkten som ingen vet något om. T.ex en kusin till min mammas morfar som ingen människa hade hört talas om i släkten.
Nu stötte jag på en person som var kusin till min pappas farfar. Det hade varit roligt att försöka hitta lite om honom i USA. Vi har inget hört om honom muntligt i släkten tidigare heller.
Jag har uppgifter om avfärd från Göteborg 1888-05-25 till New York. Grabben reser själv och heter Johan August Nilsson och är född 1869-05-01 i Östra Ny (E)
 
Länken i denna tråd, härovan, till Ancestry Immigration Collection gav ingenting. Dessutom verkar sökresultaten vara lockelse för att man skall ta fram kreditkortet. 70 000 träffar t.ex., de flesta till Sveriges dödbok 1947-2006. Jag kan tänka mig att betala men då vill jag se att det är min gubbe det gäller först.
 
Jag hoppas på hjälp här i Anbytarforumet. detta är något nytt och spännande i släktforskningen som jag inte har ägnat mig åt tidigare. Finns det t.ex. några passagerarlistor före Ellis Island i New york? Allt före 1892 vägras att söka på där.
 
Jag ber om tips och kontakter.
mvh // Ove Tegnér
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-10-30 13:15)

151
Du är välkommen hem till mig på fika, så kan du låna vår gamla 286'a som lever ännu.  
Både 5 1/4  och 3,5 floppy. Men Arken kanske ändå inte kan konvertera till annat format?
 
Annars finns ju Calc programmet i Open Office som är duktigt och gratis. Har du provat det?
 
mvh // Ove

152
Har du äldre versioner av Excel är det bara att öppna dem i Excel. Spara som Dabase eller excel. De har tagit bort den möjligheten i senare Excel. Jag tror t.om. att Excel i office 2003 fungerar.
 
mvh// Ove

153
Det är med skräckblandad förtjusning jag nu återigen, äntligen, lägger ut Bonneviers ättlingaverk som en nerladdningsbar GEDCOM fil. Det är 9 år sedan sist! Detta blir också sista gången som jag kommer att lägga ut detta arkiv som en nerladdningsbar fil.  
Ni som har varit i kontakt med mig sista året har jag redan skickat ett mail till. Andra intresserade av GEDCOM -filen kan fylla i ett formulär på min hemsida så kommer ni till sidan för nerladdning.  
http://www.binatech.se/hem/bonformSE.htm  
 
Varför sista gången?  
Jo, jag har nu i höst startat upp en hemsida med all min forskning tillgänglig, på bägge mina föräldrars sida. Det är ett php program med SQL databas som snurrar på det webhotel jag har. Programmet heter The Next Generation och är ett modernt sätt att presentera stora databaser utan att behöva ladda upp tusentals html filer. Man kan själv administrera och justera det som man vill. Skapa egna rapporter osv.  
Härifrån kan ni själva ladda ner grupper av människor eller skriva ut antavlor t.ex. Även en släktskaps beräknare finns. Man kan visa träd med både ättlingar och anfäder.  
Allt är fritt och ligger på min domän Binatech.se men det visas bara personer som är födda för mer än 90 år sedan. Om ni har anknytning till någon släkt och registrerar er på den sidan så kan ni få tillgång till nu levande personer också. Du hittar den sidan här:  
http://www.binatech.se/tng/  
 
Jag har fler uppdateringar och att göra på ättlingar till Bonnevier som skall läggas in men jag kände mig tvingad att få ut detta innan det går troll i det alldeles. Det har också varit riktigt stora fel som jag med stor hjälp av Örjan Hedenberg kommit till bukt med.  
Jag har också haft svårt att hinna ikapp alla andra smedsläktforskare som så föredömligt rapporterar till Smeddatabasen. Stora delar av det jag har på Bonnevier hittar ni också på Smedskivan 6 från 2009. Jag har dock lite fler ättlingar här och var och de får ni som är nyfikna på leta upp själva.  
Ett stort tack till alla släktingar jag fått till mig och alla uppmuntrande kommentarer, tips och hjälp genom åren.  
 
mvh // Ove Tegnér

154
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2009-10-23, 17:51 »
Hej  
Jag kommenterar Leonards inlägg om Legacy från The Next Generation -tråden.
 
Problemet med översättningarna är väl att programmet måste vara byggt så att det går att översätta som vi vill ha det. Ett typexempel är väl engelskans Spouse. Det går ju inte att använda make eller maka när programmet inte är gjort för det. Så det blev äkta hälft i Legacy. Millenium Corproration som gör programmet måste ta till sig och ändra. Kanske är det svårt om det bara är vi skandinaver som vill ha benämningarna make/maka och farfars morfars mormors osv. ?
mvh // Ove

155
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-10-23, 17:47 »
Hej Leonard
Jag kommenterar lite om detta i Legacy tråden.

156
The Next Generation / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2010
« skrivet: 2009-10-15, 21:26 »
Bra Hans  
På gästboken kommer det upp till ytan mer.  
Hoppas, hoppas att Henrik tar sig tid. Kapaciteten är där, jag vet. När jag provade MinSläkt första gången blev jag alldeles mållös över hur snabbt programmet var. På den tiden var datorerna inte vad de är idag. MinSläkt var ett modernt 32 bitars supersnabbt program programmerat i C med minimal kod. Henrik har erfarenhet från tiden när man hade tillgång till kilobyte, inte megabyte i minne.
Import av en gedcom fil som tog flera minuter med andra program gick på 10 sekunder! Då undrar man vad de andra spelarna har på planen att göra.
Hoppas Henrik, med ålderns och tillvarons bekvämlighetsproblem , kan bryta sig loss  .... och utföra lite hardcore programming. (Hoppas han läser detta)
 
Att programmet skall ha koll på lediga individplatser (sådana personer du raderat) och fylla dessa och lägga på nya importerade individer där det sedan är ledigt kräver lite programmering, helt klart
Legacy gör så och det fungerar fast programmet inte tillnärmelsevis kommer i närheten av MinSläkts totalt överlägsna grundkonstruktion.
För att försvara Legacy, som ju växer lite efterhand jag lär mig, kan jag säga att det finns mer finesser och det har snyggare rapporter. Mycket mer finesser för sökning men ack så inkonsekvent utförande av layouten, så man missar pärlorna. Jag har som nybörjare påtalat flera saker i det svenska Legacyforumet. Som nybörjare på Legacy, men med datorvana från andra släktforskningsprogram, så hoppas jag de tar till sig.
 
MinSläkt igen:
Detta med ID numren behöver ju dock ingen nybörjare bry sig om, som Hans så bra nämner i MinSläkts gästbok. Konsolideringen av ID nummer (RIN) sköts av programmet. Den normale användaren, som knappt ens använder gedcom, eller hur? behöver inget veta.
 
mvh // Ove

157
MyHeritage / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2010
« skrivet: 2009-10-15, 10:59 »
Bengt
Spara ner det du har som en gedcom fil till din dator, från MyHeritage. Där har du ditt arkiv som du sedan kan importera till det släktforskningsprogram du vill använda. GEDCOM är ett filformat som alla släktforskningsprogram förstår (mer eller mindre...) Det är det filformat man använder för att byta anor med varandra, även om man använder olika släktforskningsprogram.
Disgen är ett bra program. Importera där och prova, om du nu redan har en version. Det är många som använder Disgen så det finns tips och hjälp att få.
Det du nämner om folk som försvinner låter som en mycket hemsk mardröm.  
 
mvh // Ove

158
Jan
Jag har version 8.1 av Disgen men använder det inte. Det går att lära sig som du säger men jag har fallit tillbaka på MinSläkt hela tiden. Jag försökte detta med kartor för några år sedan i Disgen men det var ett evigt arbete med ortsdatabasen och riktiga kartor från skannade bilder som skulle passas in så jag blev aldrig färdig.
Frågan är om Disgen exporterar longitud och latitud så TNG förstår det?
Legacy är billigt och fungerar bättre med kartorna, ortsdatabasen och i TNG blir det sedan kanonfint... efter att man rättat alla positionsfel för platserna. Ett drygt jobb. Det går inte så bra med automatisk geokodning.
 
Jag håller med dig Jan. Det är ett självplågeri att komma upp på banan men jag har börjat och det finns nu ingen väg tillbaka. TNG eller PhpGedview är framtiden.
Man får ett extra program med vid registrering av Legacy, Legacy Charting som bara det är värt pengarna. Om/när det blir översatt till svenska så är det bara att  ... igen.
 
Fast om jag skall knappa in ett större antal individer som jag inte tidigare har så blir det absolut MinSläkt och sedan importera till Legacy och länka där. Den saken är klar. Man blir präglad efter minst 11 år eller nåt med MInSläkt  
 
// Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-10-12 22:50)

159
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2009-10-12, 20:49 »
Tack Bengt
Efter att ha installerat om Legacy så lyckades jag få funktionen möjliga problem att fungera. Jag undrar vad det var ...  
 
Däremot så saknas det ca 200 personer om jag försöker importera en gedcom till MinSläkt igen. Jag har inte provat något annat program. TNG (The Next Generation) fungerar ju fint ihop med Legacy så jag får väl inse att jag tagit klivet ut till andra domäner och att det inte går att backa på ett lätt sätt  
 
Släkttavlan FanChart (solfjädern) är riktigt fin. En översättning hade gjort det programmet till en vinnare. Man kan göra snygga tavlor där helt klart. Man kan köpa Legacy bara för det  programmet.
 
Hittade en riktig bugg också, som jag nämnde på det svenska Legacy forumet. Man får inte exakt alla datumformat i Engelska om man valt det och exporterar sin gedcomfil.
Jag förstår inte varför valet finns alls. Följer man GEDCOM standarden så får det inte finnas svenska stavningar för datumen. Vilket program klarar att importera en gedcomfil med Svensk datum stavning? Jag bara undrar ...
 
//Ove

160
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2009-10-12, 10:33 »
Jag har nybyggd skitsnabb dator där alla andra program fungerar felfritt. Konstigt att denna funktion inte fungerar hos mig. Jag har talat om det i Legacys forum i problemtråden. Jag har version 7.0.0.109
MinSläkt har ju också en fin möjliga problem funktion, som jag heller inte kan använda längre eftersom gedcomexporterna från Legacy inte accepteras i MinSläkt utan en massa andra fel och varningar.
 
Jag återkommer.
//Ove

161
MyHeritage / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2010
« skrivet: 2009-10-12, 06:33 »
Hej Rolf
Jag har visst lagt ut mitt på nätet.
Allting på mammas sida, 5598 personer för tillfället. Den som har anknytning och anmäler sig hos mig får också tillgång till nu levande och personer, där de finns registrerade.
Se här: http://www.binatech.se/tng/
Jag har dock helt och hållet kontrollen själv eftersom jag själv administrerar programmet som ligger på mitt webhotell One.
 
Vi diskuterar detta program, The Next Generation här:
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/274/70677.html?1255292091
 
//Ove

162
Legacy 7 / Äldre inlägg (arkiv) till 27 maj, 2010
« skrivet: 2009-10-11, 22:32 »
Jag har köpt och provat Legacy ett par dagar nu.
Jag kan inte använda problemkontrollen, Möjliga fel Även om jag underlättar felfinnandet genom att inte kolla något utom bara någon enstaka kontroll så totalhänger sig programmet när sökningen är klar. En processorkärna på min Intel Dual core går för fullt och programmet svarar inte.
Jag har gjort filunderhåll och komprimering.
Är detta ett känt fel?
 
//Ove

163
Hans,
Legacys släktskaps funktion är OK. Den visar dock inte så trevligt som MinSläkt med farmors farbrors sonson osv. Utan bara om det är femmänning 8 männing osv. Man kan också få en liknande rapport som TNG gör. Där kunde ju MinSläkt varit bättre. Klara och tydliga släktlinjer men inte direkt något att sätta inom glas och ram.
Jag kommer kanske att kommentera Legacy mer fast då i rätt tråd.
 
Angående TNG och tidslinjen. Det finns inte något på svenska att bygga på tillsammans? Lite historiska händelser tillsammans med förfäderna gör att man kan leva sig in lite mer hur det var.
 
//Ove

164
Hej Hans
Jätteroligt att det finns några stycken som håller på med TNG.
 
Eftersom ditt inlägg berör det jag snackat om här ovan och att jag just nu för tilfället jobbar 24h med släktforskningen så kan jag tala om det som hänt de sista 36 timmarna (Kålle redig som aldrig sover skryter igen )
Jag har varit i kontakt med Henrik Dannberg (MinSläkt). Han har mycket kunder, nya kunder och fullt upp med supporten. Hans kommentar Ove du anar inte vad folk tror om hur deras datorer fungerar, gör att man förstår hur det ligger till med extra tid.
Han vill nog utveckla MinSläkt men supporten och alla kunderna tar den extra tid som finns tillhands. Hans mål är och har alltid varit att tillhandahålla ett lättförståeligt program utan tekniska val. Man skall bara bekymra sig om själva släktforskningen. Jag kan bara hålla med. Han har ju lyckats. Ett snyggare och mer lätthanterligt program känner då jag inte till.
 
Han är ändå mycket väl medveten om de ID problemen som vi avancerade användare vill ha kontroll på. Under överskådlig tid blir det dock ingen ändring på det.
 
Så, jag har, trots att jag är väldigt försiktig och obenägen att prova nytt när det gamla fungerar, bytt registreingsprogram till Legacy7. Fult som f*n är det. Jag är heller inte alls nöjd med att det finns mindre snabbval med tangenter, man måste klicka med musen hela tiden, och andra egenheter som jag inte vill dra här men .. men ...
Legacy7 (Deluxe) har ändå intim, fungerande, koppling med TNG och dessutom en mycket fin kart-funktion. Det tar hand om gedcomfiler från MinSläkt på ett bra sätt och efter en konvertering och geocode pyssel (kartorna som ännu inte är färdiga hos mig) så är det bara att ladda upp till TNG och det blir glädje och välsignelse för alla   Dessutom ändrar Legacy aldrig på ID numren i gedcomfilen, om du inte ber om det.
 
Jag upptäckte två problem vid import från MinSläkts Gedcom till Legacy7:
1.Noteringar om platser tas inte med. Du får en logg på det.
2. Anteckningar om foton kommer inte med som bildbeskrivning på de slumpvis valda bilderna på TNG's första sida. Då väljs filnamnet, som ju inte alltid är så beskrivande. I Legacy flyttar jag bara anteckningarna till Rubriken som finns där. efter den nya importen får man då ev. ta bort/ändra anteckningen i TNG för de foton det berör, så det inte blir dubbelt med uppgifter.
För övrigt har jag alltså kastat mig ut i evigheten och använder numera Legacy7 som master programvara på datorn och TNG på nätet för publicering.
 
Angående nästa problem i TNG, som är stort problem enligt min mening. Att upphovsmakaren tycker att makar är makar, de beräknar vi inget släktskap för.
 
Darrin är förresten fantastisk att svara på mail. Jag försöker kolla vad klockan är när han svarar men han verkar var uppe nästan dygnet runt han också. Hoppas han inte går i väggen utan kan välsigna oss med fler bra uppdateringar i framtiden.
 
Jo, angående släktskapet så fick jag honom tillslut att försöka ta hänsyn till mina önskemål om att man inte är släkt för att man är gift utan det kan vara intressant för två makar att kontrollera om de är släkt.
Kanske förstod han bättre när jag sade att där jag bor är det vanligt att man är släkt med den man är gift med i 5'e till 15'e led och att det är jag som spelar banjo i filmen Den sista färden (Deliverance)  
 
Jag jobbar alltså nu på det viset att jag har min master databas i Legacy och laddar upp ändringarna till TNG. Eftersom Legacy inte ändrar de tilldelade RIN eller ID numren så funkar alla länkar till bilder och dokument som tidigare.
Den där skira fullkomligheten man söker ... det finns en känsla av den igen.  
 
Det var väldigt vad du skriver Ove ?:
Ja, jag vet då f*n inte vad som tagit åt mig. För en dryg vecka sedan, om någon hade frågat mig om jag hade kunnat tänka mig det jobb jag nu gjort, så hade det blivit blankt nej. Jag förvånas över mig själv. Det är väl spännande att nyfikenheten besegrar ålderdomen och bekvämligheten vid den höga åldern av 47 år!
 
mvh // Ove

165
MyHeritage / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2010
« skrivet: 2009-10-10, 19:29 »
Trivs du i MyHeritage så fortsätt med det.
 
Mitt förslag var bara att testa så du inte målar in dig i ett hörn. Att aldrig senare kunna byta släktforskningsprogram utan att behöva peta 200 timmar bland de 7000 personer du hunnit knappa in under 10 år, är ingen rolig upplevelse.
 
Skulle du sedan gilla MinSläkt så kostar det 350kr tror jag.
 
Angående mitt yrke Rolf. Jag är Metrolog och det handlar om mätteknik och kalibreringar av mätinstrument (i första hand). Vädret är det Metereologer som tar hand om  
 
mvh // Ove
PS. I dag är det Grillad fläskfile med pestofyllning, klyftpotatis och tillbehör  
DS.

166
I sin linda men fungerande.
http://www.binatech.se/tng/
 
Ha en bra helg // Ove

167
MyHeritage / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2010
« skrivet: 2009-10-09, 18:26 »
Rolf
Spara ner en gedcomfil på disk på det du har.
Ladda ner t.ex. MinSläkt's testversion, som är en fullversion med skyltar som kommer upp om att upphovsmakaren vill ha betalt. Duger för att testa med.
Det är ett program som du installerar och kör på din dator utan Internetuppkoppling.
Släktforskningen ligger sedan i ett databas arkiv med filändelsen .mis MinSläkt har en bra gedcomexport. Allt du har kommer med ut.
 
När du nu testar så kan du se om MinSläkt ger några larm för det arkiv du skapar genom att importera gedcomfilen?  
Vad är det för larm?
 
Jag kan garantera dig att om det är stora fel i gedcomfilen så är det inte lätt att fixa. Exportfunktionen är väl det som ett sånt här programföretag lägger minst jobb på. De vill ju att du skall vara beroende av dem och inte byta släktforskningsprogram, eller hur?
 
Strukturen i en gedcomfil är inte som databasprogram eller kalkylbladsprogram. Det är vanlig ASCII text med Taggar (namnskyltar) före informationen som ett släktforskningsprogram skall tolka och lägga in i rätt fält för varje databaspost. Alla släktforskningsprogram har sedan sin egna typ av databas, de flesta kan du inte ens komma åt med yttre databasverktyg som ODBC t.ex.
GEDCOM formatet är dock en standard som mormonerna satt upp så det finns regler för hur det skall fungera. Tyvärr går denna standard att tolka lite olika så olika släktforskningsprogram tar hand om gedcomfilerna vi släktforskare byter med varandra, på lite olika sätt, Bättre och sämre.
 
Hoppas något var nytt för dig och av intresse. Nä, nu är det hushållet ett tag framöver. Grillade Lammkotletter med tillbehör står jag för i kväll.  

168
MyHeritage / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2010
« skrivet: 2009-10-09, 16:55 »
Hej Rolf
Ja, mitt inlägg  var onödigt.
Det är ju så att vissa program fungerar som du själv tänker och andra tycker du är besvärliga. Sedan hör du att någon älskar just det besvärliga programmet.
Vi har olika referenser och erfarenhet. Nu var ju faktiskt MyHeritage lättanvänt så det är ju bra.
 
Men, frågan är väl ändå om det går smärtfritt att byta släktforskningsprogram när du sitter med några tusen individer? Där finns ju gedcom export men hur bra är den? Fungerar den bra i andra program som finns idag.
Man sitter i knät på företaget som tillhandahåller tjänsten, även om den är inovativ och kanske billig. T.o.m gratis i grundversionen.  
Fast om du har grundversionen och inte forskar på 30 dagar så sopar de bort ditt träd efter att först ha skickat en påminnelse via mail. Det gäller då att ha sparat sin gedcom på hårddisk eller att ha datorer och mail i ordning, inte vara bortrest osv.
Nä, inget för mig men kanske för andra.  
Mitt inlägg ovan var dock onödigt, det kan jag hålla med om.
 
mvh // Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-10-09 16:57)

169
Hej Bengt
Jag har ju inte använt det på flera år men blir väl tvungen att köpa det nu eftersom jag skaffat TNG och vill kunna uppdatera på webben utan för mycket arbete. Gratisversionen var för stympad på funktioner för att kunna användas.
Jag vill absolut ha google maps i mitt TNG på nätet och då verkar det ju som om Legacy v.7 deluxe är det som gäller om man också vill kunna uppdatera offline och sedan skicka upp en ny gedcom till webhotellet.
 
Jag kan återkomma till dig Bengt när jag fått mina första hands on intryck. Så snabbt som jag kan knappa in folk i MinSläkt lär jag nog aldrig lyckas med i Legacy men man får väl lära om och tröska på.

170
Ett klargörande för mitt aggresiva beteende.  
Jag är inte intreserad av de ingiftas släkt. Jag är däremot mycket emot  att två personer som gifter sig anses vara släkt, som i TNG, som denna tråd handlar om. Jag är rent av förtvivlad.  
Jag har nu på telefon lovat min ingifta faster (som jag är släkt med på annat håll. Hon är alltså släkt med sin man, min riktiga morbror) att nu minsann så kan hon se sitt släktskap på nätet.
Då talar TNG om att de är släkt för att de är gifta ....... endast det...
 
Hå hå ja ja  
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-10-09 00:34)

171
Vad menar du Olle?
I minSläkt ser man släktskapet med alla versioner så inte ett öga är torrt vid inspekteringen. I TNG talar programmet om att man är släkt med sin maka för att man har gått åsta och gift sig ????
 
Det går inte att beräkna i Min Släkt. Citat från MinSläkt Släktskapet gäller bara blodsband, en person anses t ex inte vara släkt med sin make/maka/sambo.
 
Ja tack och lov att det inte går att beräkna när man inte är släkt, du kan ju för f@n inte vara släkt om det inte är blodsband!! Jag är då inte släkt med min fru .... ännu  
 
Vad är det jag köpt? Min entusiasm blev återigen stukad. Godnight, out and over...

172
@Olle
 
T ex är det ganska kul att se hur man är släkt genom ingiften.
Var det något man saknade i MinSläkt?

173
Angående hur man är släkt.
 
TNG, som jag precis har höjt till skyarna, föreslog att två makar var släkt genom att de var gifta ?! Är man släkt om man är gift?  
Vad är det för trams? Jag vill veta om de var släkt innan de var gifta
 
Suck

174
MyHeritage / Äldre inlägg (arkiv) till 02 september, 2010
« skrivet: 2009-10-08, 23:17 »
Jag förbehåller mig rätten att tycka att MyHeritage inte är bra.
1. Dålig dokumentation
2. Jag kunde inte på ett snabbt sätt hjälpa trådskaparen Bengt.
 
Jag vill inte framstå som någon guru men min egna referens är att om jag inte, med den datorvana jag har (med skryt som tillägg har jag väldigt god vana), gillar programmet eller inte förstår det hyfsat eller fattat konceptet inom ca. 15 minuter så är det skit.
Andra får tycka annat efter sin erfarenhet.
Det finns så mycket programvara att vada igenom så det finns bara tid att lägga på det bästa.
 
Problem att logga in och ladda ner gör att programmet faller bort omedelbart. Tyvärr tråkigt för de som börjat använda det.
 
Jag har precis gått över till att presentera min släkt på ett modernt sätt på Internet. Det visade sig att jag fick andra problem med mitt favorit-registreringsprogram som jag hade tänkt fortsätta att använda. Ingenting är enkelt, tyvärr.
 
mvh // Ove

175
Kul med en brinnande tråd. Annars har det varit ganska ointressant på detta forum de senaste åren tycker jag ... som säger så för att jag själv är aktiv just nu. Tänk vad egenkär man kan vara  
 
Olle, duger dagens gratisversionen av Legacy? Håller precis på att installera den nu. Jag är livrädd att förlora något från MinSläkt om jag konverterar till Legacy. Antagligen upptäcker man det senare i det nya programmet ....
 
Jag har slängt iväg ett mail till Henrik, skaparen av MinSläkt. Men jag har inga stora förhoppningar. Vad skulle han vinna på att jobba med det som vi vill ha, vi är få ? Det är hans vidsidanomprojekt där 97% är nöjda av kunderna. De andra, t.ex. vi som vill mer, kan han mista utan att bli ovän med eller förlora pengar. Jag tror inte Henrik brinner för nya nivåer av MinSläkt, tyvärr. Men jag kan ha fel och det hoppas jag. Jag har haft fel någon gång förut i livet  
 
@Anders
Du har mail
 
// Ove

176
Fy tusan nu blev jag kallsvettig  
 
Jag läste vad du skrev ovan men skitlukten nådde inte näsan förrän nu.
Detta gör ju att alltihop faller för min del !!!
Jag tänker för mitt liv inte uppdatera bilderna varje gång jag gör en inkrementell export. Jag trodde definitivt att MinSläkt behöll ID numren.
Jag måste ta kontakt med Henrik Dannberg.
För det första var jag en av de absolut första betatestarna på en mycket buggig MinSläkt, jag tror det var v.0.6alfa. Der var ett antal år sedan. Jag har sedan de första årens insatser haft en tillsvidare licens  
Dessutom är vi ju släkt också, jag och Henrik. Ja, jag har släkt i Skåne också.
Nä, detta måste det bli en ändring på. Hoppas att jag kan få Henrik med mig, men säkert är det inte. Jag vill ogärna gå över till något annat program för MinSläkt är så bra och är så snabbt att registrera folk i.
 
Att registrera i TNG direkt är alldeles för långsamt.
Är det dags att gå över till Legacy eller PAF eller.... något annat?
F@n också, detta var inte bra. Jag som var helt euforisk nyss över hur snyggt det blir med TNG.
Aldrig får man vara riktigt nöjd.  
 
@Anders
Jag tryckte iväg min gendexfil till nåt ställe i cyberrymden där de samlar TNG baser. Så visst, jag skall ha mina grejor publikt med begränsningar 90 år tillbaka, eller nåt. Är det någon 95 åring som knorrar så får han höra av sig.  
Du vill ha denna gendex.txt till ditt Scangen Personsökare?
//Ove

177
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2011
« skrivet: 2009-10-08, 10:11 »
Hej Jan
I Solberga AI:1 finns det husförhör för Jörlanda år 1800. Detta är det tidigaste som finns för Jörlanda. På s.198, på stället Benkroken, hittar du Nils Rask med Maja och de andra barnen men inte Jöns eller Jonas. Han var väl kanske dräng någon annanstans.
//Ove

178
Jaha, då har det gått en dryg vecka sedan jag gav mig in i denna tråd. Inte sjutton trodde jag att jag skulle sitta nätterna igenom med detta nyförvärv en vecka senare.
 
Det blev till slut TNG. Mest för att det funkar med mindre arbetsminne för PHP på servern. Jag slipper byta webhotell. Sedan måste jag hålla med Olle om att det var en fantastisk support. Jag klantade till det vid installationen och det finns en del fler skär och kobbar än i phpgedview, men fick hjälp omgående.
Vad är det jänkarna säger om något som de faller för? Hands down  
 
Är uppe på banan och funderar på om jag skall ha databasen öppen, med begränsningar för nu levande, och att nära anhöriga får tilllgång till alla levande eller att alla skall registrera sig som är intresserade.
 
Sedan skall jag ta itu med tema delen och positionera platserna för Google maps. Jan Lindhs tema, som finns som mall till TNG, tycker jag är riktigt snyggt.
 
Exporterad ANSI gedcom från MinSläkt sväljs utan några fel alls vad jag kan se. Sedan gör man tumnaglar av bilderna, sedan flyttar man över bilderna och ev media till de olika kategorierna. Jag fick ändra så att att mina gravstenar och mp3 ljudfiler och bild-dokument kom rätt. Därefter trycker på knappen som gör att den första bilden för varje individ blir standardbild på personakten och i träden.
Det var det sista jag gjorde i natt och det blev så bra så jag kunde inte somna, fastän det inte blivit många timmar sömn denna veckan  
 
//Ove

179
PhpGedView / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2009
« skrivet: 2009-10-07, 12:48 »
Hej Irene
Det finns ingen guide på svenska hur du gör och jag tror ingen här har tid på stört att göra en.
Jag drar lite kort för dig om vad detta är.
 
Det finns inget program i det strukturträd du packar upp. Det är en massa program script i textform, liggandes i alla dessa *.php filer du sett, som körs av en programvara som snurrar hela tiden på ditt webhotel.
Du måste alltså ha plats på ett webhotell där du har tillgång till PHP och MySql. Du måste kunna ladda upp filer med FTP program osv.
phpgedview måste alltså köras på en server.
 
Det finns en readme.txt där du en bit ner hittar något som börjar med:
---------------------------------------
INSTALLATION
 
These instructions can also be found in the wiki at:
http://wiki.phpgedview.net/en/index.php?title=Installation_Guide
 
Här kan du läsa hur du skall gå tillväga. Du behöver ha inloggningsuppgifter för MySQL och PHP hos ditt webhotel och ha en hyfsad aning om vad detta handlar om.
 
Det finns annonsörer som erbjuder sig att lägga upp platsen åt dig om du skickar dem din gedcom fil. Det bör fungera bäst om man inte vill, eller har tid och lust att studera hur detta funkar. Det är gratis de första tre månaderna och sedan kostar det en slant men inte så farligt mycket.
T.ex. här: http://www.repeathost.com/phpgedview
 
mvh // Ove

180
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2011
« skrivet: 2009-10-06, 13:44 »
Hej Jan
Ja, det var värst vad det gick undan från halv ett i natt när jag gjorde mitt inlägg till i fm.  
Ann-Britt är riktigt vass på församlingarna runt Stenungsund. Jag tror hon har mest material här utav alla faktiskt. Hon har snart kartlagt varenda människa från kyrkböckerna.
Jag märker själv att man nästan är tvingad att ha register över födda, vigda osv för att lite mer systematiskt kunna registrera släkterna. Det blir annars väldigt mycket dubbelarbete i kyrkböckerna.
 
mvh // Ove

181
PhpGedView / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2009
« skrivet: 2009-10-06, 11:07 »
Hej Claes-Göran
Någon av dem är hyfsad men eftersom jag har webhotel på One skulle jag helst behöva flytta allt, även mitt lilla vidsidanomföretag, och det blir dyrare och mer besvär än att hitta en erkänd lösning på de eventuellt andra konkurerande hotell jag redan känner igen, och vet fungerar. De sajterna som gör reklam på phpgedview försöker också dölja att det faktiskt kostar pengar. Någon verkade inte utnyttja Google Map osv.
 
Dessutom har det visat sig att TNG fungerar med i alla fall 22 000 individer på One. En engångskostnad för programvaran, var det 21$ ?, sedan kan jag ligga kvar på One. Fast även om TNG är snyggt och bra så hade jag hellre använt det fria phpgedview. Jag gillar communityn på Source Forge som hjälps åt med fria program. Som vanlgt i livet så får man pussla och kompromissa så länge man inte är ekonomiskt oberoende.
TNG är såpass billigt och jag fick direkt ett väldigt trevligt och personligt svar från upphovsmannen vid en förfrågan igår så...
 
Jag får väl återkomma när jag provat även TNG.

182
PhpGedView / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2009
« skrivet: 2009-10-06, 08:16 »
Jag har nu testat PGV senaste versionen och det är underbart trevligt och kraftfullt.  
 
Tyvärr, tyvärr så finns det ett jätteproblem som berörts ovan, som gör att det helt enkelt inte går att använda. I alla fall inte för min egen del.
De flesta webhotel har hindrande begränsningar på hur mycket arbetsminne PHP scripten får använda. Jag använder One som webhotel och de har 24mb vilket räcker till att importera en stympad databas på max 5000 personer. Ändå får man ibland problem med rapporter där inte minnet heller räcker till.
Det gick inte att ändra fick jag som svar av supporten. Då frågade jag vad det kostade. Jag väntar ännnu på svar där.
Andra webhotel har också begränsningar. De som ger mer tillgång till minne tar också mer betalt. Då får man iofs. en massa mer hårddiskutrymme, vilket då jag inte behöver alls.
 
Det ser ut som om det snarlika programmet (som man dock får betala för) TNG v.7 (the next generation)http://aforum.genealogi.se/discus/messages/274/70677.html?1254476081klarar sig med mindre.
 
Kan någon säga emot mig och tala om ett billigt hotell där man har mer tillgång till minne vid körning av programscript och dessutom kan administrera som man vill, så kom igen och tala om här.
 
mvh // Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-10-06 08:17)

183
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2011
« skrivet: 2009-10-06, 00:33 »
Hej Jan
Jag är inte släkt med dessa vad jag vet men det är väl bara att forska på? Inga speciella svårigheter som det verkar, mer än arbete och läsning  
Jonas och Olena finns som 24 resp. 25 år gamla vid Sörhagen Kjellsby s.181 Jörlanda AI:1 (1808 års hfsl)
Jag hittade en trolig kandidat för Olenas födelse. Södra Hägnan 1783-10-04 Jörlanda C:1 s.124. Föräldrar Anders Olsson och Gunnela Andersdotter. Vittnen: Anders och Jöns i Sör hagen samt Larses hustru i Kjellsby.
Jonas hittar jag dock inte i Jörlanda fb. Man får väl leta på annat håll. Börja med att försöka hitta en vigsel i Jörlanda runt 1805-06. Finns i Solberga B:2
 
mvh // Ove

184
Det tar mellan 98-104 sekunder att konvertera gedcomfilen till MySQL databasen med phpgedview, men jag var tvungen att gå ner i storlek/begränsa individerna i gedcomfilen för att inte minnesbegränsningen, 25mb som man är tilldelad på One för arbetsminnet, skulle träda in. När det sker så får man ett larm i phpgedview.
Dokumentationen säger också att det kan vara problem med vissa webhotell när gedcomfilen blir över 2mb. För mig är det ca. 1,5mb som gäller. Jag har inte varit i kontakt med One om detta ännu. Kanske kan man förhandla sig fram till mer arbetsminne.
Antagligen fungerar TNG smaratare här eftersom ingen nämnt storleken på databasen som ett problem.
 
Jag har förresten lärt mig hur jag fixar det primära fotot i phpgedview. Det är lite av ett PITA som jänkarna säger(pain in the ass) om det är många personer som har fel primär bild som porträtt.
 
Enligt Hans inlägg från 2005, här ovan, så verkar MinSläkt, som jag också använder, och TNG trivas ganska bra ihop men antagligen får man väl peta där också efter varje uppdatering man gör.
Sällan får man vara helt nöjd  
 
Å andra sidan kan jag ju säga att html filer för webpresentation är över också för min del.
 
mvh// Ove

185
Jag pratar inte om hårddiskutrymme utan det arbetsminne som krävs av servern när programvaran kör scripten. Just konverteringen av gedcomfilen till Mysql är tydligen lite krävande och där behöver phpgedview mycket minne.
 
mvh// Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-10-02 06:38)

186
Hej Jan
Du har ännu inte några bilder alls som porträtt i släkt träden. Det var närmast det jag undrade över om man kan välja i TNG.
 
Jag kanske uttrycker mig otydligt men jag fick i alla fall svaret av Olle. Men om du ser på släktträden kommer det endast upp det foto som Finn har definierat som standardfoto.
 
Detta är det enda jag har problem med och inte hittat någon inställning för i phpgedview.
 
Jag använder One som webhotell och de har någon minnesgräns på 25 mb som gör att jag inte kan ha för många individer. Den gränsen når jag vid konverteringen till MySQL databasen med gedcomfiler större än ca. 1,5 mb och ca. 5000 personer.  
Vad kräver TNG?
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-10-01 22:39)

187
Jag har mängder med foto, film, mp3 ljudupptagning, boupptecknings protokoll (word dokument) mm. på varje person. Alla är ju objekt men kan man i TNG ha kontroll på vilket foto som visas som porträtt?
mvh // Ove

188
Hej Olle
Jag undrar om det finns svenska som val vid presentationen på webben eller om ni knåpat med översättningen själva i någon språkfil.
 
Sedan kan jag nämna att jag idag, efter att ha varit inne på Anders Bergs sidor, installerat och håller på att testa phpgedview. Fungerar över förväntan bra men jag får inte alltid de bilder jag har som första val vid presentationen i MinSläkt. Alltså en representabel porträttbild. Ibland väljer phpgedview någon av de andra bildern som finns för den personen, t.ex. dödsnotis eller gravsten. Ser ju inte så bra ut.
Kan man ha kontroll över detta i TNG?  
Finns det möjlighet att ladda ner TNG och prova innan man betalar? Jag hittade bara en köplänk.
mvh// Ove

189
Jag har nu skummat lite om TNG och måste säga att det är ju fantastiskt fint. Många snygga möjligheter som inte finns i andra släktträd på nätet. En finess, visa släktskap, har jag saknat på webben. Nu verkar det tyvärr som om TNG inte fixar att visa alla släktskapen utan det kan bli vad som helst. Jag menar om man har anförluster i omgångar bakåt så får man ju många olika släktskap. Detta fixar t.ex. MinSläkt suveränt när man jobbar med sin databas på datorn men alltså inte på html sidorna.
 
Hela TNG konceptet är ju dock ett nytt sätt att jobba på. Det du säger Jan, att fortsätta jobba i MinSläkt fungerar väl inget vidare om du vill göra uppdateringar i TNG på hemsidan. Dubbelarbete.
 
Man får helt enkelt konvertera till TNG och sedan köra där för att det skall vara någon finess. Det är jag lite rädd för. Jag testade TNG demon lite och...
1. Gedcom exporterna hade en hel del fel vilket gör mig rädd att konvertera till TNG. Det går aldrig att byta till något annat program i framtiden utan att göra omfattande handpåläggning på gedcomexporten.
2. Man måste alltid ha tillgång till internet och servern där databasen ligger? Eller kan man jobba med någon lokal server och sedan ladda upp databasen och vad som behövs varje gång man gör en uppdatering?
 
En fråga till: Har ni någon fil för svenska man kan få bli vid om man vill prova?
 
mvh // Ove

190
Jan
Hur många personer i arkivet har du när du tycker att MinSläkt börjar ge problem?
Jag använder själv Minsläkt på webben med några tusen personer i varje arkiv jag har där och upplever inga problem.
Man blir ju alltid nyfiken på förbättringar även om det man har fungerar.
 
För ca. 10 år sedan provade jag allt..... och kom fram till att om man ville ha bra rapporter på svenska så var det ett svenskt program man skulle ha...
 
Undatag fanns som Legacy som jag var i kontakt med men som inte ville bjuda på någon gratiskonfekt gentemot beta test, så de föll bort. Annars så är Legacy ett bra program med svenska men... ändå inte helt som man vill.... översättningarna släpar alltid på alla program som inte är svenska.
Jaa, vad bidrog jag med i denna tråd ?  
Någon mer som tycker MinSläkt suger på HTML, mer än att version 2.3 som enligt många hade guadabenådade layouter. Ja, vissa tycker att denna tidigare version av MinSläkt är snyggare. Upphovsmannen gick från HTML i tabellform till ... Java... i veriosn 3.  
 
My 2 cents
//Ove

191
Hålta / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2014
« skrivet: 2009-09-30, 17:28 »
Ja, och nu är vi ännu mer nyfikna  
Vad var det för en skrift då? Kom den från Jörlanda hembygdsförening?
 
mvh // Ove

192
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2011
« skrivet: 2009-09-30, 15:11 »
Till Leif igen, men även till andra forskare med abbonemang hos SVAR.
 
Jag har precis tagit ett 3 månaders abbonemang hos Svar, för att bidra med Spekeröd till projektet Namn åt de döda. De har dödböcker tillgängliga fram till 1937.
Nu ser jag att de också har indexerade skanningar av mantalslängderna, bl.a. för Inlands Nordre härad. Helt plötsligt så fick jag mycket lättare att hitta i det material som är nästan lika bra som Husförhörslängder. Fruarnas namn står dock sällan med. Inte barnen heller men männen och antal i hushållet under varje plats i församlingarna.
Fantastisk roligt. Nu blir man ju tvungen att forska nätterna igenom.  
 
Nedanstående bild är från Jörlanda mantalslängd 1730, angående Torbjörn Ollenberg. Bara som ett exempel

193
Hålta / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2014
« skrivet: 2009-09-30, 10:08 »
Patrick
Prova att ringa och fråga Rune Rasmusson
http://www.hembygd.se/index.asp?DocID=20473

194
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2011
« skrivet: 2009-09-30, 09:48 »
Till Leif igen
Torbjörn Ollenbergs död i kyrkeby. Begravd 1733-03-15. (Arkiv Digital Solberga C:2 bild282/s.537)

195
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 31 januari, 2011
« skrivet: 2009-09-30, 08:56 »
Hej Leif
Datumuppgifterna avser dop. Med dagens dagens namnform blir det.
1694-12-02
Börjes barn i Katteröd Torbjörn
vittnen: Lars i Hakebol, Bengt i Röd, Bengt i Jäger [Solberga]  
Olofs hustru på Lahälle [Solberga], Jons son i Baggehög, Gunne Rasmusdotter i Håby.
 
Upgifter är hämtade från Jörlanda födda, i Solberga C:2 bild191/s.370 (Arkiv Digital)
 
Husförhörslängderna för Jörlanda börjar först 1800-1804 och finns då i Solberga AI:1. Från 1803-1812 i Jörlanda AI:1. Därefter Jörlanda. Men det är ju alldeles för sent för din soldat...  

196
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2009-09-29, 22:04 »
Hej Kent
Jag har just nu ingen anknytning till din soldat Rasmus ovan men tycker mig kunna läsa att han är född på Labols mark. En mycket snabb titt i första hfsl gav inget men du kanske kan ögna bättre igenom om du nu har tillgång till kyrkböckerna.
Föräldrar Johan Rasmusson och Anna Maria Larsdotter.
 
mvh// Ove

197
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2009-09-28, 00:30 »
Tack Kenneth

198
Ucklum / Äldre inlägg (arkiv) till 14 december, 2009
« skrivet: 2009-09-26, 19:58 »
Jag undrar om det finns lite hjälp på traven för mig och mina anor i Ucklum som jag nyligen börjat med och försöker kartlägga.
Jag har min ana Johannes Kristiansson f.1784-02-19 i Grössby som flyttade till Spekeröd och gifte sig med Anna Björnsdotter och bosatte sig i Stötten, Spekeröd.
Jag har hans föräldrar Kristian Persson och Anna Börjesdotter i Grössby Ucklum och 6 syskon till Johannes. Barnen föds mellan 1778 och 1794.
Anna uppges vara 45 år när sista dottern Britta föds, 1794-01-10. Jag hittar henne dock inte i Fb. Inte heller hittar jag deras vigsel I Ucklum eller Spekeröd. Det finns ju heller inga tidiga HFSL böcker Ucklum så det är ett drygt jobb att hitta rätt  
 
Jag älskar att forska fram själv men lite hjälp på traven genom detta forum har jag i detta fallet inget emot.
 
Jag är tacksam för alla tips även de ni inte verifierat själva.
mvh // Ove

199
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2009-09-25, 20:15 »

200
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2009-09-25, 20:13 »
Här är inte så ofta några inlägg så jag fortsätter med Olof Halvardssons familj som jag forskat på sedan jag kom från jobbet i em. (fredagsavkoppling).  
Den nya unga frun kom från Kyrkeby i Jörlanda där de gifte sig den 8:e juli 1798. De hade redan gått åsta, så att säga, eftersom deras första barn Johannes föddes den 30:e dec. samma år.  
 
Helenas föräldrar hette Anders Helgesson och Regina Olofsdotter och de bodde i Trolleröd när Helena föddes 17:e maj 1776.
Lite kuriosa är att Helenas far hade gift om sig med Maret Larsdotter som är 16 år yngre och de bor nu i Kyrkeby i Jörlanda där bröllopet sker för Helena och Olof. Svärfar Anders hade en dotter, Malena, med sin första fru Regina som knyter ihop det med hans andra fru Maret Larsdotter där familjen står uppställd i Jörlandas första Hfsl 1803 AI:1 s.9.  
Man kan tänka sig att han var mer tolerant till en äldre karl att få gifta sig med hans dotter Helena, i och med att han själv hade en mycket yngre fru. Å andra sidan var det kanske andra saker som styrde på den tiden. En stadig änkling i sina bästa år var ju heller inte så dumt för en ung piga.
Olof Halvardssons svärfar Anders och hans nya fru Marets första dotter f.1796-02-14 fick heta Regina efter Anders första fru. Vackert så.
 
Nä, nu svävar det ut. Trevlig helg på er.
mvh // Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-09-25 20:18)

201
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2009-09-25, 18:42 »
När jag nu sitter där jag har min databas så visar det sig att jag var släkt med Olof Halvardsson på 6 olika sätt! Hans föräldrar var mina anor rakt bakåt. Jag hade dem redan inlagda i min databas fast jag inte insåg det i mina inlägg här ovan. Pappan Halvard Björnsson och mamma Ingeborg fick nu ett fjärde barn som jag inte hade tidigare. Jag hann före Kent  
Jag är alltså släkt både med Olof och Börta men de är inte släkt med varandra, så långt som jag har uppgifter i alla fall.
Hur gick det sedan för Olof Halvardsson då? Jo hans fru Börta dog ju med dödsorsaken Moders passion. Olof gifte om sig med Helena Andersdotter, som var 24 år yngre. De fick tre barn ihop. Olof dör 1806-07-29 i Lundby, Spekeröd av stark feber.
Olofs anor bakåt från pappan Halvar har jag sedan tidigare uppgifter om, upplagda på min sajt http://www.binatech.se/hem/mor/p875e73c4.html
 
Eller ännu hellre, gå in på startsidan och sök upp Björnsson Halvar i fliken Personer till vänster, så kan du stega runt i antavlan också. http://www.binatech.se/hem/mor/default.html
mvh // Ove
 
(Meddelandet ändrat av otr 2009-09-25 18:45)

202
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2010
« skrivet: 2009-09-25, 13:55 »
För er som har svårt med 1700 talsstilen och platserna i Spekeröd, kan jag tyda åt er att vittnena var Helge och Per i Åketorp, Swen på Kleva, Anders i Neder Röra, Börta Björnsdotter i övre Gössby bar barnet.(bar dett) Det står också något mellan nederöra och Börta. Vad?
Jag är förresten släkt rakt ner även på gudmodern Börta så det är väl möjligt att även denne Olof är släkt i släkten också. Blir det du eller jag Kent, som hinner först?
mvh// Ove

203
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2009-09-25, 13:20 »
Hej Kent
Jag kan hjälpa dig med din första fråga från 3 juni.
Håller precis på att forska runt dessa människor där jag hittills kommit fram till att jag är direkt släkt med Börtas far, Anders Assarsson. Anders måg Olof hittade jag i Spekeröd C:1 s.304. Född 28 mars 1753 och döpt 1 april. Jag bifo}gar en bild från hans födelse i Stötten (Arkiv Digital). Fader var Halvar Björnsson och modern Ingeborg Jonsdotter.
Familjen verkar dock inte finnas kvar i Stötten när de första husförhörslängderna börjar. Föräldrarna var kanske redan döda då. En start fick du i alla fall Kent}
 
mvh // Ove

204
Hej Ulla
Du måste bestämma dig för vilket huvudprogram du vill använda. Det där du lägger in nya uppgifter. Sedan kan du exportera/importera till det andra programmet för att utnyttja finesser, rapporter osv. Detta måste dock göras varje gång du vill ha en uppdaterad version i det programmet.
Det finns tyvärr inget bättre sätt att synka dessa två program så att du vet att alla uppgifter finns med i bägge.
 
mvh // Ove

205
Människor / Brudpar från Grinneröd??
« skrivet: 2008-07-28, 21:18 »
Här kommer jag några år försent.
Bilden är garanterat mycket senare än 1866.
 
Andra här har nämnt klädval, jag hänvisar till vilken teknik som fanns. Ett limmat fotopapper på kartong i denna skalning fick göras med förstoringsapparat och minst silveremulsion på på papper som kom först 1880. Sk. gasljuspapper.
Det fanns olika tekniker fr.o.m.  Daguerrotypi 1839 fram till riktigt fotopapper 1880. De flesta har heller inte den hållbarheten som denna bild uppvisar.
 
Läs de mycket fina artiklarna i ämnet från DISkulogen nr 62, 63 och 64 2003

206
Människor / Är denna man fader till dessa syskon?
« skrivet: 2008-07-28, 21:06 »
Detta är spännande inlägg.
 
Jag tycker också att framförallt den högra kvinnan och mannen är väldigt lika. Sedan har allihop faktiskt relativt stora öron, som innan Anders nämnde det inte hade fångat min uppmärksamhet.

207
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-07-28, 14:50 »
Oj, det var en fin familj!
Nej, där har jag ingen direkt anknytning ännu. Där finns en anställ Informatör Isak Kierulf på gården Östra Harås 1814-1825 (hfsl AI:2 s.6 GID 949.11.104800) Jag har registrerat en gudmor som alltså bar barnet Magdalena Almgren, dotter till en annan Kronobefallningsman Anders Almgren vid dopet 1746. Hon hette Magdalena Kierulf. Barnet fick alltså gudmoderns förnamn. Vackert så  Denna Magdalena Kierulf är väl på något sätt släkt med informatören fast det skiljer några generationer förstås.
 
För övrigt så är min Kronobefallningsman Anders Almgren svärfar till Kapten Gustav Lorentz Boije. Rakt bakåt från mig. Hans far var Amiralitetslöjtnant och Skeppare Olof Boije. Ja, nu bar det iväg igen med fina släktskrytet ...  
 
Angående frivillig hjälp till nästa dödboksutgåva så finns info här: http://www.genealogi.se/dodb/index.htm

208
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-07-27, 23:09 »
Kanon att det kommer att dröja med den senare CD'n. Nu har jag tid att volontera på Spekeröd. i första hand.

209
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-07-26, 18:08 »
Ja, är man hårdforskande som jag är nu, så måste man ha de senaste verktygen. Jag hittade inte ens min person på Dödboks CD nr3 (1947-2003) Hittade med svårighet personen utan namn när jag visste vad jag skulle söka på. På sista Dödboksskivan var det inga problem alls.
 
Fast nästa skiva blir ju en riktig höjdare om man kan få med folk från 1910 och fram också. Det behövs dock engagemang av föreningar och privatpersoner i form av ideellt arbete. Det kan nog dröja något år innan den kommer.

210
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-07-25, 23:28 »
Lite info igen
Sista dö cd'n 1947 till 2006 var en hit.

211
Människor / Konfirmation i Jörlanda (O) omkr. 1919
« skrivet: 2008-07-25, 22:22 »
Återigen hänvisar jag till min hemsida för bättre läsbarhet av gruppbilder.
 
Konfirmation i Jörlanda (O) omkr. 1919
 
mvh // Ove Tegnér

212
Människor / Tvetenskolans elever omkr. 1910 i Spekeröd (O)
« skrivet: 2008-07-25, 19:24 »
Kul att ni tyckte förstoringsglaset var trevligt.
Jag fick tipset via en gammalt nummer av Diskulogen, nr59 okt. 2002. Då fanns väl inte så mycket flash. Jag tänkte rensa ut (slänga) gamla nummer av tidningen. Som vanligt så fastnade jag i läsning av artiklar i de tidningar jag skulle slänga. Känns det igen?  
Programmet man har till hjälp heter Anfy och är trevligt och gratis med små anmärkningar till användaren om man klickar i bilden, att man kan ladda ner en testversion av  detta program.
Jag gillar Java eftersom alla webläsare har det inbyggt. Att be folk titta på ens hemsida och det första de upptäcker är att de måste installera en stor plugin känns oartigt. Prova själva http://anfyteam.com/index.html
 
Annars är ju DejaVue perfekt för bilder man vill krypa in i utan att det blir pixelerat. Men det kräver nog en del pengar att använda och så måste man be folk installera saker innan de kan titta.
 
Trevlig helg gott folk // Ove

213
Människor / Jörlanda (O) skola omkr 1910-1915
« skrivet: 2008-07-25, 18:52 »
Tack Ann-Mari  
Jag brukar fundera på en bra titel men den får ju heller inte bli för lång.
En bra titel på ett inlägg kan säkert öka andelen som läser inlägget betydligt.
 
mvh // Ove

214
Människor / Jörlanda (O) skola omkr 1910-1915
« skrivet: 2008-07-25, 00:06 »
Min mormor och hennes skolgång. Håll tillgodo,
Som vanligt duger inte 100 kb så jag lägger en länk till min egna hemsida.
 
All information på den sidan.
 
(Meddelandet ändrat av otr den 25 juli, 2008)

215
Människor / Grindstorps elever omkr. 1906 i Spekeröd (O)
« skrivet: 2008-07-24, 23:06 »
Återigen en bild som jag inte tycker räcker till i 100kb, finns att ladda ner , titta  på min hemsida
 
All information finns på länken. Har du anknytning till Spekeröd vid denna tid så kan det vara ett guldkorn.
För allt i världen hör av er om tips, åsikter och funderingar kring Spekeröd. Jag har kartlagt väldigt mycket i Spekeröd med omnejd. Som jag skrev i en annan tråd, jag har inte mest material men är väldigt kommunikativ just nu i en intensiv släktforskningsperiod. Fast kanske är jag en överdängare på samlade, bra skannade foton i Spekeröd just nu?  
 
Ex. Gössby 1800 tal är väldigt nära mig i släkt. Dessutom är jag släkt med de flesta orginal som beskrivs i Spekeröds hembygdshäften som kommer ut då och då. T.ex. Stuven eller Andreas Dön...  
Kanske märks på inläggen .. he he

216
Människor / Tvetenskolans elever omkr. 1910 i Spekeröd (O)
« skrivet: 2008-07-24, 20:16 »
Ett stort gruppfoto och bara 100kb är lite för dåligt så jag hoppas det går bra att jag hänvisar till min egen hemsida med denna bild.  
 
Bilden är 21x15 i orginal på stor kartong utan märkning.
Övrig information på länken ovan.

217
Människor / 100 årigt fotoalbum från bohuslän
« skrivet: 2008-07-24, 19:24 »
Jag har i många år haft ett skannat fotoalbum uppe på en av mina hemsidor på Passagen. Jag fick en gång också en kort kommentar med ett telefonnummer till en person jag skulle ta kontakt med som eventuellt kände till några personer på bilderna. Tyvärr har jag slarvat bort det mailet.
Albumet köptes på en auktion för 5 kr, för ca 10 år sedan i Ytterby (O)(Kungälv)
 
Albumet och fotona är i fint skick. Där är foton från kända fotografer i Göteborg och Karlskrona runt förra sekelskiftet. Här finns lite sjöfolk med och en ledtråd på en person från Källö Knippla (en av öarna utanför Göteborg). All information finns med på denna hemsida , som jag nu lagt över på min egna domän, utan reklam som på Passagen.
 
Jag har sett att såna här album nuförtiden är värda stora pengar på t.ex. Traderas auktioner på nätet. Mitt erbjudande, snart 10 år gammalt kvarstår dock. Den som kan styrka några personer i sin egna släkt får albumet gratis.

218
Människor / Tvetenskolans elever 1911 i Spekeröd (O)
« skrivet: 2008-07-24, 19:03 »
Ett stort gruppfoto och bara 100kb är lite för dåligt så jag hoppas det går bra att jag hänvisar till min egen hemsida med denna bild.
Jag har ev. uppgifter på fler än en person på bilden. Lärarinnan hette Helena Vallström och fotot som är ca. 15x11cm är limmat på en jättekartong märkt F. Hammarstrand Wårgårda. Kopiering förbjuden står där också

219
Hej Stig
Detta skall jag minnas. Jag kommer ev. att kolla upp denna gren och kanske få den knuten till mig själv ... som nästan alla andra grenar blir som man rotar i, i Jörlanda och Spekeröd.
Jag har forkat sporadiskt i många år (17) men med Genline har det exploderatr vad det anbelangar farten i forskningen. Tyvärr så är det inte så bra skannade bilder i Genline. Jag menar att det räcker inte med den delvis suddiga och felexponerade kvaliten på filmerna mormonerna gav oss. Att dessutom Genline på minst hälften av det skannade materialet försämrat kvaliten ytterligare gör ju inte saken roligare.
Nästa gång blir det Arkiv Digital i någon form, var så säker! Ingen trodde på dem men nu är det bara en tidsfråga innan alla ser vad vi behöver. Tidigare oläsliga böcker blir helt plötsligt fullständigt läsliga.
Ojdå .. kanske ett annat ämne kom upp nu?
 
Jag har oerhört mycket material jag vill komma ut med nu (foton)... Under tiden  jag är manisk.. men är osäker på var det skall läggas ut här på forumet..?
Sedan är det ju en ruskigt stram begränsning på bildformatet .. !!? Jag menar om jag vill lägga ut klassfoton från Spekeröd och Jörlanda, jag har flera guldbitar, så behövs det kanske 150kb, minst?
 
Innan jag får svar från dig Stig så kanske jag lägger ut det på min egen domän. Jag känner dock att det borde vara bra att registrera bilder här för bästa åtkomlghet och spridning. Rekommendationer från de som hänger här ?  
 
Jag är en väldigt sporadisk släktforskare, som dessemellan renoverar V8 motorer på amerikanska jänkebilar , bygger leksaksrobotar, filmar och fotograferar, programmerar microdatorer, bygger om gammal elektronik, bygger rörförstärkare och reparerar elektronisk orkesterutrustning.
 
Ja, här ser ni en besserwisse som både är humanist och tekniker  
Ja, skriver och snackar gör jag ju också. Gott humör och vitt vin tillsammans med skannerns ozondoft finnes just nu i semestertider. (Nä, där blandades nog någon gammal TV's högspänning in, vad ozondoften anbelangar ) .
Jag kommer tillbaka med mycket mer bilder vad det lider, alla från Spekeröd, kanske några från Jörlanda. Fråga mig gärna också. Jag har nästan 6000 personer registrerade i dessa trakter före 1900.
Jag är inte värst här i trakten men mest aktiv just nu..

220
Jag hade tänkt dela med mig av det jag nu i sommar själv får ta del av. Jag pratar med min gamla moster, vi dricker kaffe och äter goda bakverk varje gång. Sedan lånar jag en bunt bilder vi pratat om. Hemma skannar jag och släktforskar och sedan träffas vi igen. Senaste fyndet om än i dåligt skick är gården Ranebo ganska precis år 1900. Är någon släkt med familjen som bodde där 1900?
 

 
Inskrivet bakpå kartongen Ranebo gård där farmors bror Villgot hade sitt fosterhem och dog 19 år gammal Bilden är limmad på en kartong utan fotografsignatur.
Farmodern var Alma J. Karlsdotter f.1874. Pojken hette Johan Fredrik Gotthild och torde vara pojken som står i mitten på bilden.
Övriga personer torde vara ägaren Otto Julius Andreasson f1875. Sedan hustru Julia Andrietta Johannesdotter f.1874 med barnen John Arvid Henry f.1898 och Johanna Margareta f.1900. Längst till vänster pigorna Ida Andrietta Olofsd. f.1879 och Ida Amalia Adielsdotter f.1885. Så såg hushållet ut enligt källan Sveriges Befolkning 1900.
Den äldre damen längst bak skulle kunna vara en svärmor eller mor.
 
//Ove Tegnér 2008

221
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2009
« skrivet: 2008-06-28, 14:20 »
Hej igen Anita
Du kan göra på olika sätt när du vill skicka uppgifter till någon annan.
Om det är en person som inte har ett släktforskningsprogram så är det bäst att skicka en dokument-fil som du kan göra via fliken rapporter i MinSläkt.
Ett exempel: Du vill skicka alla anfäder på en person. Markera den personen det gäller i familje eller anfäders läget, gå till fliken Rapporter och välj rapporten Anfäder. Klicka på den lilla Word ikonen längst upp till höger. Nu startas Word eller den ordbehandlare du använder i din dator och du har ditt dokument uppe. Spara dokumentet med ett annat namn där du vet var den ligger på din dator.
Nu skickar du e-post till din vän med den filen som ett bifogat dokument.
 
Jag förutsätter att du vet vad ett e-postprogram är. Outlook express följer väl t.ex. med i Windows XP. Du måste lägga in namn och lösenord först, som du fått från din Internet leverantör.
 
Använder personen ett släktforskningsprogram så kan man exportera ut delar av sin databas till filer som kallas GEDCOM. Detta är ett format som de flesta Släktforskningsprogram klarar av att importera. Den funktionen finns under rullgardinsmenyn Arkiv i MinSläkt .
Även här får du sedan skicka e-post och bifoga filen du gjort.
 
Det kanske finns något släktforskningsprogram i värden som skickar iväg rapporter som e-post, jag har då inte träffat på något ännu. Men även då måste du lägga in namnuppgifter, lösenord osv. som du fått från Internetleverantör.
 
mvh // Ove

222
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-06-27, 13:31 »
Ann-Britt
Det där var på spiken!
Hennes pappa Oscar Amberntsson var halvbror till min morfars far Carl Amberntsson.
 
När jag nu fick dödsdatumet så hittade jag henne i SVDB 1947-2003 men några namn finns inte med på min CD i alla fall. Uppgraderad till 3.02 ??
 
18921011-486
(Inga namn- eller adressuppgifter)
Död 2/3 1963.
 
Kyrkobokförd i Spekeröd, Stenungsunds kn (Göteborgs och Bohus län, Bohuslän).
Född 11/10 1892 (ingen uppgift om födelseort)
Änka (1957).
--------------
Motsvarande kyrkobokföringsförsamling(ar) 1/1 2005:
Spekeröd, Stenungsunds kn (Västra Götalands län, Bohuslän)
 
Källor:
DOR 63 / UTD 61-67
 
Det spelar ingen roll nu. Tack för lösningen. Jag tror nog jag får ringa dig också ...

223
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-06-26, 23:30 »
Med de medel jag har, CD skivor över folk 1900, dödskivan 1947 till 2003 så kan jag inte hitta hur det gick för en släkting till mig i Spekeröd. Det gäller en kvinna och hennes familj, Leonora Aldina Amberntsdotter och hennes vidare öden. Aldina i Berg (Spekeröd) är hon känd som, f. 1892-10-11 i Gössby, Spekeröd och bosatt i Nordhagen, Spekeröd år 1900. En människa jag aldrig träffat, bara hört talas om men ändå med sin vakna lite skarpa blick blev jag fångad.... och hittar henne inte i dödboken? Jag har begravningshäften över hennes man, John David Johansson, som dog 1957-08-19 i Spekeröd, född 1882-08-14 i Berg, Spekeröd. Jag hittar en kandidat i dödboken utan namn eller födelseangivelse.
Men Aldina i Berg hittar jag inte alls. Annars brukar man ju hitta precis allt i Dödboken för 1947 till 2003.Hon bör alltså vara död efter mannen 1957.
En bild från omkring 1915 - 20 och från tidiga barnår hjälper antagligen inte men den fasta blicken hon har fastnade jag i alla fall för, wow.
 
 
 
 
 
(Meddelandet ändrat av otr den 26 juni, 2008)

224
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-06-26, 23:04 »
Hej Anders
Lite mer idogt arbete gav resultat. Jag hittade ett par husförhör senare där det tydligt står att han är född i Hjärtum. Det stämde också bra när jag kollade i födelseboken där.
 
Min date med Moster Inger gav en tvåtimmars voice inspelning på en mp3 spelare, ett fotoalbum till låns och videosnuttar från hennes gård. Isen är bruten och jag skall hälsa på mer och fixa havre till hennes duvor osv.
Sedan har jag också, äntligen, varit i kontakt med släktforskaren, och som han själv kallade sig en gång, storljugaren Hasse Svensson i Jörlanda. Jag tror knappt någon forskat mer på Spekeröd och Jörlanda än han. Han hade naturligtvis redan koll på vem jag var .... En annan moster till mig var lika gammal och de hade gått i skola tillsammans.
Nu har han däremot slutat mer eller mindre helt med forskningen. Det lät som det hade varit lite för mycket emellanåt. Man blir biten och vill samla alla som finns....
Jag börjar i alla fall bli tjock på samlade släktingar i Jörlanda och Spekeröd. De senaste bilderna från alla sjömän i Spekeröd är också roligt. Gamla paret Gösfelt fick jag också en bild på som andra kanske är intresserade av,

225
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-06-24, 22:44 »
Mera från Spekeröd i denna fråga.
 
Jag hade tänkt ta med mig fler uppgifter att resonera om angående denne Niklas Andersson f.1812-08-05 enligt GID 949.16.22800,  [Göteborg och Bohus]  Spekeröd,  AI.6, Husförhör, 1841-1850, 41-0,  Bild 30 av 119 (SID. 40 i hfsl)
 
Tyvärr hittar jag han inte i födelseböckerna för vare sig i Spekeröd eller Jörlanda. Vet någon annan bättre ? Lugn lugn, jag har inte skrivit inlägg på flera år och så kommer det två på en kväll i semestertider...  
Men ändå ... när man är inuti så är man där ....

226
Spekeröd / Äldre inlägg (arkiv) till 25 september, 2009
« skrivet: 2008-06-24, 17:34 »
Hej
Jag har i dagarna stämt träff med min gamla moster i Spekeröd, som nu är över 80 år. Som vuxen har jag inte pratat med henne knappt. Hon bor ensam och är inte med på de vanliga släktkalasen.
Hon är dock en levande bok när det gäller min morfars anor eftersom hon bodde tillsammans med sina far och morföräldrar som barn.
Hälsan är sådär men jag hoppas vi kan träffas och samtala om det gamla några gånger nu i sommar när jag själv inte är helt upp bokad av det vi kallar vardagen. Hon har mycket gamla bilder också där hon dessutom vet vilka som är med på bilderna.
 
Det jag ville komma till som jag fick reda på idag är om någon annan har hört talas om en krog i mitten på 1800 talet i Spekeröd som skulle ha legat mitt emot murarns, vid den gamla E6'an? Alltså vid den norra infarten till Harås från den gamla E6'an.
En ana till mig, Niklas Andersson f.1812-08-05, som var fjärdingsman skall ha haft samröre med denna krog. Han var förresten så nitiskt lagd att han fick smeknamnet Klör i byggden.
 
Jag ser fram mot mina släktträffar med gamla moster  Detta blir något annat än nummer och namn.

227
Litteratur / Söderberg, Hjalmar (1869-1941)
« skrivet: 2008-06-16, 09:07 »
Om man går vidare på Hedvig Wiberg  
mor Katarina Krus f1775
mormor Katarina Jansdotter f1737
momors far Johan Hansson f1702
momors farmor Anna Bonnevier (Johansdotter) f1675 i Forsmark. Hennes föräldar var Johan Bonnevier (Lorensson) f1645 och Sofia Bayard f (omkr) 1651.
 
Hjalmar söderberg hade alltså Vallonskt påbrå.

228
Min Släkt / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2009
« skrivet: 2008-06-13, 19:50 »
Hej Anita
Nej, det kan man inte. Kan du inte använda ett e-postprogram till det?
Har du sett något annat släktforskningsprogram där den funktionen finns?
mvh// Ove

229
Tive / Tive
« skrivet: 2008-06-10, 22:10 »
Det har gått många år nu sedan dessa inlägg men jag har för en väns räkning forskat fram en Anna Christina Tive f.1779-08-03  
Endast på ett ställe i husförhärslängderna för Bäve (O) nämns Tjörn som födelseort. Hon dog 1838-03-24 på Bräcke nedre, Bäve (O) Var gift med Magnus Andersson, död på samma ställe 1827-07-30. Han var troligen född i Bäve men det finns inga bilder i Genline för den tiden så jag kan kontrollera.
 
Någon mer som stött på Tive?
mvh// Ove

230
Broms / Bröms / Äldre inlägg (arkiv) till 21 december, 2009
« skrivet: 2006-04-24, 22:01 »
Lousie
Har du uppgifter om mannen till Andrietta Fredrika?
Jag kan inte hitta henne på cd'n Sveriges befolkning 1890.
mvh // Ove

231
Wattenström / Wattenström
« skrivet: 2006-04-24, 20:26 »
Jag har också fått samma födelseuppgifter från ytterligare en annan forskare, Helene Enström, när det gäller Kristian Wattenström. Uppgiften skall enligt henne finnas i Hällestad E1:1
 
mvh// Ove

232
Wattenström / Wattenström
« skrivet: 2006-04-24, 20:20 »
Då kan vi väl bestämma oss för att 1791-06-20 är det rätta datumet eftersom födelseboken är närmast händelsen. Dessutom,som jag skrev i Hällestad-tråden, så finns denna uppgift också på smedskivan 4 framforskad av Örjan Hedenberg, från en boupptecking.
 
mvh // Ove

233
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-10-23
« skrivet: 2006-04-06, 19:22 »
Kopiera mailadressen och skicka med vanlig mail Eivor.
(Det är ingen mailadresslänk på Tjörns hemsida utan en länk till något Yahooforum som inte fungerar just nu.)
Jag beställde just själv bok nr 2 nu. Göran levererade ettan i lunchmatsalen på jobbet för ett par år sedan.
Vi jobbar på samma arbetsplats i Stenungsund  
mvh // Ove

234
Musik / Tempest, Joey (f. 1963)
« skrivet: 2000-02-18, 16:51 »
Hej på er Tempest forskare  
 
Jag bidrager med Joakims farmor från Svdb 68 -96. Borde gå lätt att komma vidare på.  
 
Platsen Myra som Anki nämner heter Myren men folk säger Myra i daglit tal.
 
mvh // Ove Tegnér
 
*******  
19051001-4889  
LARSSON, SIGNE MARIA  
 
MYREN 7777  
444 93 STENUNGSUND  
 
Död 23/2 1992.  
Kyrkobokf. (1986) i Spekeröd (Gtbg län, Stenungsunds kn).  
Mant.-skr. (1986) på samma ort.  
 
Född 1/10 1905 i SPEKERÖD (Gtbg län).  
 
 
Källa: SPAR 92

235
Musik / Tempest, Joey (f. 1963)
« skrivet: 2000-02-16, 23:01 »
Hej Gerd  
 
Hans Farfar och farmor och deras anfäder är från Spekeröd sn. (O)  
Jag är troligen själv släkt med honom. Håller precis på att sammanställa en massa material tillsamman med min egna forskning. Jocke, Som han kallades när han hälsade på sina kusiner på sommrarna i Bohuslän, komer då med på ett hörn. Hans far kallades flygarn eftersom han var pilot. Själv var Joakim duktig på motocross när han var ca. 14 år. (En yngre bror var ännu bättre) Inte trodde man, den midsommaren, att han skulle bli rockstjärna...  
 
mvh // Ove Tegnér

236
Hej Örjan
 
Har sett att du jobbar flitigt inom FFS med smedregistren. Det är bra. Vi kanske får anledning att kontakta varandra mer framöver när nästa Smedskiva skall komma ut.
 
Angående de två personerna som du nämner kan jag inte upplysa med mer än den fritext som finns i Bertil Kjelldorfs kompendium Tidiga led av släkten Bonnevier i reviderad form från -91. Har varit publicerad i Släkt och hävd året efter tror jag. Delar av materialet finns också med i Vallonättlingen nr 4 1993. Via mig finns materialet också med på FFS Smedskiva 1.0 1999.
 
Fritexten lyder:
Giles Henrichsson hammarsmed framträder först som dopvittne i Risinge 1645-04-07. År 1653 anges han vara gift i Finspång och 1656 mästersmed. Sista uppgiften om Gillius i Finspång är då dottern Anna döps år 1671. 1674-06-21 är M:r GilliusBonevier bisittare i Lerbäcks bergslags hammartingsrätt. När han förordnats framgår inte, eftersom protokoll saknas åren1671-73. 1681-03-07 ebjuds Gillius förtroendet att tjäna bergslaget som dess ålderman. Han avsäger sig dock detta med hänvisning till ålder och bräcklighet. I Lerbäck sn. (T) har Gillius säkert ställt sin konstfärdighet till Johan de Geersförfogande vid Skyllberg. Han arbetar i så fall vid Hyttehammar eller Långstorp under detta bruk. Sedan familjen lämnatSkyllberg och flyttat till Carlström i Kristberg, ställs anspråk på Gillius angående en förment skuld till det förra bruket. Målet förs av bruksbokhållaren Jean Cardon mot sonen Hindrich å sin faders vägnar. Den senare kvarstår som vinnare då det visar sig att fru Sara de Geer inte fört in någon skuld i faderns avskedspass 1689-06-24.
 
Detta har du väl sett förstås ? Har du kanske t.o.m. protokollen i avskriven/kopierad form ?
 
mvh // Ove Tegnér

237
Hej alla  
 
Ser att jag borde tagit till mig detta forum mer. Det är ju stor tillströmmning här (ja kanske inte i denna tråden ännu, men det kan bli ...).
 
Eftersom jag startade ämnet Bonnevier får jag försöka rycka upp mig vad det gäller bevakningen av min släkt på anbytarforumet.  
 
Jag har ny hemside adress för Bonnevier:  
http://user.tninet.se/~gjq634m/bonfonst.htm  
Jag har ny e-postadress: otr@hem.passagen.se  
Bortse alltså från adresserna högst upp på denna sida.  
 
Jag återkommer flitigare från nu men i första hand försöker jag hålla mina hemsidor om släkten levande och ni är alltid välkomna med frågor direkt till mig.

238
Lerbäck / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-19
« skrivet: 2000-02-07, 22:23 »
Svar till Göran Lundberg !!
 
Hoppas du läser detta Göran, det var ju ett tag sedan du gjorde ditt inlägg om Kristina från Lerbäck f.1756
 
Jag känner på mig att jag har din tös hos mig. Hon döptes till Chirstin Gustafsdotter 1756-11-29 men kallades sedan för både Kristina och Kerstin med stavningsvarianter.  
Hon dör 1834-04-19 i Högsjö sn.(Y) Hon gifter sig med Johan Tiderman f. 1755-05-20 Tysslinge (T). Jag har inga syskon och bara faderns namn, Gustav Gustavsson.
Du har nu ramlat på den stora Smedsläkten Tiderman som omskrivs i Släktforskarförbundets årsbok Bland bergsmän och bruksfolk från 1991. Claes Wenell har en stor artikel där. Jag har mängder med material också.
 
mvh // Ove Tegnér E-post otr@hem.passagen.se

239
Norum / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-10-11
« skrivet: 2000-02-07, 20:55 »
Svar till Jens:
--
Jon Olsson  
född 22/8 1763 (Strandnorum, Norum)  
död 19/2 1822 (Stenkyrka, Norum)
--
Stenkyrka ligger på Tjörn och är en socken.
 
Svar till Karin:
Dagens namn där din Catharina är född är Järnklätt.

240
Jörlanda / Äldre inlägg (arkiv) till 16 september, 2007
« skrivet: 2000-01-12, 21:23 »
Intressant !
Jag har anknytning till Ramsön och Sävelycke i Jörlanda.
 
Jag körde fast på en Ingegerd Pedersdotter, bosatt eller född på Ramsön, okänt när, och död i Sävelycke 1689-12-21. Efter henne har jag en massa anfäder födda i Jörlanda och Sävelycke.
Kan vi kanske ha något där ? En syster ?

241
Gedcom / Äldre inlägg (arkiv) till 1.6.2001
« skrivet: 1999-07-21, 00:39 »
C-G Magnusson skrev och undrade om en gedcomparser. Det är ju det ALLA program har för att kunna tolka den importerade gedcomfilen ! Problemet är ju bara det att det inte finns något fulländat.
Jag har faktiskt laddat hem ett sådant program från nätet.(har det någonstans på någon diskett) Ett DOS-program i beta version från mormonerna själva som ju, åtminstone från de tidigaste versionerna, styr detta med gedcomstandarden. Det programmet var inget vidare ...
 
Kan bara säga att det GÅR att göra bättre importer/exporter men programmerarna lägger ner för lite tid på det. De flesta användare använder antagligen inte denna funktion så mycket. (Själv tycker jag dock att den är väldigt viktig, en av de viktigaste funktionerna.)
 
mvh // Ove Tegnér

242
Datorprogram (för släktforskning) / Milleniumsäkert program?
« skrivet: 1999-06-15, 21:40 »
Det svenska programmet MinSläkt fungerar också utmärkt med årtal före kristus. Även import/export via gedcom vilket är viktigt.
 
mvh // Ove Tegnér

243
Ni glömmer en viktig sak när det gäller fält för olika efternamn.
Som programmakare måste man väga in hur materialet skall exporteras/importeras till gedcom för att det skall kunna utbytas utan för mycket dialekter mellan andra forskares program. Man bör ju helst hålla sig till gedcomstandarden. Det går att göra avancerade menyer där man kan välja exakt hur man vill exportera/importera sitt material men det blir, som sagt, avancerat och kanske svårt för den vanlige släktforskaren att handskas med.
 
mvh // Ove

244
Bra Tack !
 
Andreas har hämtat material från mig men jag har inte haft någon brevväxling med honom ännu.
 
Spännande hemsida med gedcom att hämta hem.
 
// Ove

245
Jag samlar på ALLA ättlingar till de första herrarna Bonnevier som invandrade till Sverige. Jag har en officiell hemsida för projektet och tar tacksamt emot material att lägga till detta arkiv.
Arkivet är fritt tillgängligt för alla intresserade att ladda hem. Det är i gedcomformat så att man kan importera det till sitt släktforskningsprogram.
Tar också helst, om det går, emot material från er i gedcom filformat.
Många andra Vallonättlingar har nytta av detta arkiv eftersom de flesta vallonnamnen är med.
Läs mer om detta på
http://home1.swipnet.se/~w-11207/bonfonst.htm

Sidor: [1]