ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Lena A Löfström

Sidor: 1 [2]
501
Anbytarforum / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-09-06
« skrivet: 2003-03-08, 21:14 »
En liten fråga, vart har inläggen under Anbytarforum: Landskap: Stockholm: Församlingar: Maria Magdalena  för tiden mellan 15 januari och 27 februari tagit vägen?????
 
Mvh
Lena A L

502
Sundbyberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-21
« skrivet: 2003-03-08, 21:05 »
Birgitta,
 
jag har tittat i en telefonkatalog från 1930 och då finns det två Hedén i Sundbyberg. En John Hedén, bokhållare, bor på Sturegatan 21. En Knut E Hedén, Tallgatan 9. Tallgatan ligger alldeles bredvid Götgatan var vid den tiden en tvärgata till Götgatan. Kanske var det med honom hon gifte sig. 
 
Mvh
Lena A L

503
Maria Magdalena / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-01
« skrivet: 2003-02-27, 19:28 »
Jag glömde säga att vid tiden för pojkarnas födelse så även om Sundbyberg var Sundbyberg så tillhörde Sundbyberg Bromma församling. Sundbyberg var alltså inte egen församling vid den tiden.
 
//Lena A L

504
Maria Magdalena / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-01
« skrivet: 2003-02-27, 19:15 »
Elisabeth har säkert rätt, de kanske redan vid tiden för födelsen av pojkarna bodde ute på landet dvs i Sundbyberg eller Solna. På Söder fanns vid den tiden faktiskt andra med efternamn Wallerstedt, tillräckligt gamla för att kunna vara mor eller farföräldrar. Kanske var det därför pojkarna föddes där.
 
På jobbet har jag de äldsta telefonkatalogerna från Sundbyberg när jag kommer tillbaks dit skall jag titta om jag hittar några som eventuellt kan vara föräldraaspiranter. Men det dröjer en vecka.
 
 
Mvh
Lena A L

505
Kjersti,
 
ur Fågeltofta C2 1833
 
Bonderum
 
Ola Son af Drängen Anders Andersson på Nr. 3 och dennes Hustru Hanna 25 år gammal, född den 8 och döpt den 14 April höls vid dopet af åbon Nils svårläst xxxsons hustru Svenborg i Bonderum; vittnen voro åbon Nils Perhsson och åbon Ola Andersson båda från Bonderum.
 
Så nog verkar det som om han faktiskt var född i Fågeltofta fs i alla fall.
 
Mvh
Lena A L

506
Maria Magdalena / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-27
« skrivet: 2003-02-26, 22:10 »
Josef Albin W verkar ha haft en bror, som också bodde i Sundbyberg.
 
1899-06-23
 
Wallerstedt, Karl Adolf
 
Trädgårdsg 21, v
172 38  Sundbyberg
 
Kyrkobokförd i Sundbyberg (Sundbybergs kn, Stockholms län, Uppland), distrikt 01, fastighet 59122. Mantalsskriven på samma ort.
 
Född 23/6 1899 i Maria Magdalena (Stockholms stad, Uppland).
--------------
Källa: Mtl Stockholms stad och län 1971
 
Eftersom de båda bott i Sundbybergs kan man eventuellt tänka sig att de växt upp där och att också deras föräldrar bott i Sundbyberg. Det är dock viktigt att veta att den plats där Josef bodde, Ursvik, före 1949 tillhörde Spånga och inte Sundbyberg. Den plats Karl Adolf bodde på, Lilla Alby, tillhörde inte heller Sundbyberg före 1949 utan hörde till Solna. Så det är inte helt omöjligt att det är i antingen Spånga eller Solna man skall leta efter föräldrarna.
 
Mvh
Lena A L

507
Hej Barbro,
 
oj så skoj att Du funnit släkten och att Ken var rätt Ken.
 
Hoppas nu ni får en riktigt givande framtida kontakt med utbyte av anor/ättlingar/kulturer och en massa annat.
 
Bästa hälsningar
Lena A L

508
Förlåt jag menade inte census-byrån utan Vital Records Office i New York.
 
//Lena A L

509
Stefan, nu blev det lite klurigare..... det där sjukhuset, kan det möjligen stå Coney Island Hospital? Dit hör bl a Brooklyn och om jag inte missminner mig så var det ju där de bodde enligt 1920 års census. Dessutom har det stått där sedan slutet av 1800-talet.
 
Att hitta rätt sjukhus kanske inte är det svåraste utan det är att få ut någon info från dem. Men visst kan Du försöka skriva till dem och höra om det möjligen var Carl Swanson som dog där 1922. Du har ju så mycket information så har de kvar journalerna så kanske Du får ett vettigt svar. Annars kan Du ju vända Dig till Census-byrån i New York och be och få en kopia av dödsattesten. Jag tror att det kostar $15 men det är kanske överkomligt om det visar sig vara rätt person.
 
En helt annan fråga Stefan, har Du någon ana med namnet Birger?
 
Mvh
Lena A L

510
Hej Stefan,
 
Carl Swanson bor 1920 fortfarande hos sin kusin Andrew Hahne på samma adress som Carl angav vid sin ankomst till Ellis Island. Andrew är gift och har två små döttrar. Tyvärr är censusbilden så dålig att det inte riktigt går att läsa ut något mer. Men Carl är i alla fall fortfarande ogift 1920.
 
I 1930 års census går det lättare att läsa, Andrew är gift med Anna och döttrarna heter Ellen och Edith, de har flyttat till en ny adress och tyvärr bor inte Carl längre hos dem.
 
Jag kan inte heller hitta honom bland de avlidna, i alla fall inte med exakt rätt födelsedatum. Det fanns/finns ju många Carl Swanson i USA men en gubbe var faktiskt född 12 april 1883, han avled 1963 i Illinois å där ligger ju faktiskt Chicago. Jag kunde dock inte hitta honom där i 1930 års census.
 
Mvh
Lena A L

511
Hej Chris,
 
Mats har lyckats hitta dem via en broder som fortfarande visade sig bo i Sverige, eller rättare återvänt till Sverige. De hade bytt namn till Pedersen.
 
Stort tack för Ditt engagemang.
 
Mvh
Lena A L

512
Hi Chris,
 
bussigt av Dig. Det finns i alla fall en som Du inte skall ringa till för det har vi redan provat, det är
 
B. Sjoberg at 31 Jack Ave Wagga Wagga 2650 Phone: 612 6925 0703  
 
Denna man/pojke är sådär en 30 år för ung dessutom säger han själv att han är fel person. Han känner inte till de andra.
 
Denna skulle Du dock kunna försöka nå, har försökt men ingen svarar, så om Du kunde fortsätta vore jag tacksam.
 
B & J Sjoberg at 1 Parrot Tree Place, Bangalow, 2479. Phone: 612 6687 2015  
 
Mvh
Lena A L

513
Hej Matte,
 
vad skoj att träffas så här...... vi gick väl i sjuan tillsammans också.... vi splittrades väl inte upp före nian eller.....
 
Det var för övrigt Järncrantz som hade träffat dem på Grand Hotell.
 
För att inte belasta anbytarforum med mer ointressanta minnen å så mailar jag direkt till Dig istället.
 
Jag har dock eventuellt en ledtråd till Australien, adrees och telefon till en B. Sjoberg.
 
En annan sak, det där med skattemyndigheten och så... jo visst antecknas saker där, men det förutsätter att man talar om för dem när man flyttar. Jag vet för jag bodde själv utomlands i flera år men var fortfarande mantalskriven hemma på Bergdalen. De hade inte en aning om att jag var ute och snurrade. Så som sagt, man kan inte alltid lita till deras register.
 
Hör av mig.
 
Lena A L

514
Jamen hallå, Björn Sjöberg heter nog fortfarande Björn Sjöberg om han lever. Jag är gammal klasskamrat till honom och jag vet att de inte emigrerade det årtal Du anger. De emigrerade mycket tidigare, redan när vi gick i mellanstadiet. Det vill säga någon gång runt 1964. Att de sedan inte skrev ut sig var en annan sak. Jag tror inte de var så noga med det. Jag vet också att de var hemma och hälsade på någon gång i början av 70-talet, då en lärare träffade dem. De bodde då på Grand Hotell, de hade hittat ädelstenar och blivit miljonärer. Om jag inte missminner mig så var mamman danska. Om Du hittar dem..... hör av Dig till mig då även jag skulle tycka det var skoj att höra av mig till dem. Björn och jag var lekkamrater (jodå på den tiden var man det fortfarande när man gick på mellanstadiet). Han var lite udda och utanför men jättesnäll. En annan kuriosetet är att Björn var den första person jag träffade i verkliga livet som hade varit på dagis och jag hade inte en aning om vad dagis var för något. Tänk så skyddad man var som liten.
 
Mvh
Lena A L

515
Barbro, jag vet inte om Du noterade att i passagerarlistan där Axlarna fanns med så stod det att de skulle till Sr bror John Myren. Alltså inte Nyren. Nu fanns han ju i census som Nyreen men i alla fall. Det fanns för övrigt ganska många både Nyren och Nyreen.
 
Mvh
Lena A L

516
Barbro, ledsen om jag rört till det. Jag har nu gått tillbaks till mina källor, dvs orignalbilderna av census 1930 och där framgår klart och tydligt att båda herrarna Nyreen uppger sig ha kommit till USA 1914. Även sonen Axel Jr har samma notering. Även om namnet Nyreen inte är helt ovanligt över där så förefaller risken för att det skulle vara fel Axel jag hittat minimal. Det finns bara två Axel Nyreen och de är Axel Sr + Jr där ju allt annat stämmer, ålder, boplats etc. Med tanke på att han dessutom verkar ha samma yrke som sin bror gör inte saken sämre. 1930 bodde Axel med familj på 4041 Mozart Street, Chicago City, Cook County.
 
Det jag skrev om att de skulle ha varit hemma på besök...... glöm det, det var ett par andra herrar Nyreen det gällde, en Charles samt en John (annan John alltså). Ledsen för det.

517
Carl! det gjorde gjorde jag redan när den kom.... buggfixen alltså...... så urlusen lyckades nog lura fixen trots allt. Här lämnas inga fixar oinstallerade inte.
 
Mvh
Lena A L

518
Barbro, gläder mig åt Din glädje....
 
Men en rättelse, jag skrev inte fel när jag skrev att Axel Sr och Axel Jr kom till USA 1914, det är vad de uppgivit i folkräkningen. Men jag tittade också på Ellis Island för att hitta deras ankomst och jag fann liksom Du att de OCKSÅ anlände 1923 men.... ett viktigt men, titta noga på registreringen där, längst ner står att de är US Citizen, dvs de var då amerikanska medborgare. Det vill säga de var helt enkelt på väg hem igen till USA 1923 efter ett besök hemma i Sverige. Så nog invandrade de 1914 allt.
 
Hoppas nu att ni får kontakt så att di gamle äntligen kan lära känna varandra.
 
Mvh
Lena A L

519
Jag har använt skivan sedan den kom ut utan större problem men si idag dök en urlus upp.  
 
Sökte en person
Vid träff, ville se hela fastigheten
å vad skådar då mitt öga, jo
alla i fastigheten hade helt plötsligt blivit födda år 1902. Samma dag dessutom. OBS den sökta personen var INTE född det året eller dagen. Det var alltså något systemet självt hittade på. Om jag sedan markerade en person och med piltangenterna makade mig nedåt i listan så ändrades födelsedatum till rätt datum för den person som just för tillfället var markerad.
 
När jag sedan försökte få systemet att upprepa detta så gick det ju som det brukar gå med urlöss. Dvs det uppförde sig precis som det skulle. Antagligen får jag väl köra programmet 100 gånger till eller så innan urlusen dyker upp igen. Det är  ju så urlöss brukar bete sig. Men drabbar det någon annan så vet ni i alla fall vad ni skall göra.
 
Mvh
Lena A L

520
Hilma åker till USA 1892-11-04 från Göteborg till New York. Hon reser ensam. Källkod:49:352:5683.
 
Mvh
Lena A L

521
Här bodde Alfred år 1920.  
1920 U.S. Census . Illinois . Cook (Chicago) . Chicago . ED# 1296
 
Han bodde tillsammans med sin fru Betta, 25 år, svenskfödd även hon, invandrad 1911.  
Med dem bodde även barnen: Roy, 2 år 8 månader (månaderna lite svårlästa) samt Kenneth, 1 år ? månader.
 
Alfred arbetar som målare.
 
Det torde väl vara Din Nyreen även om det här förekommer en uppgift som inte stämmer med de Du angav ovan, Alfred uppger nämligen att han kom till USA 1914 alltså inte 1912.
 
1930 bor de på samma plats, inga fler barn, Betta heter dock denna gång Beda (vilket förmodligen är det rätta). De hyr sin bostad och betalar $ 65 /månaden. Alfred hävdar fortfarande att han kom till USA 1914. Han arbetar fortfarande som målare med också som dekoratör.
 
Beda är enligt SSDI född 12 augusti 1890, död i juli 1987 på 54865  Port Wing, Bayfield, WI.
 
Sonen Roy, född 26 juni 1917 är tyvärr avliden i Port Wing, Bayfield, WI, i mars 1976.
 
Sonen Kenneth Nyreen lever och han finns här:
Kenneth Nyreen  
592 Club CirLake Wales, FL 33853        
Phone: 863-696-7032  
 
John kallade sig Axel J Nyreen år 1930. Han bodde då..
1930 U.S. Federal Census . Illinois . Cook . Chicago (Districts 1251-1500) . District 1442
 
Han bor med sin fru Helga, 33 år, svenska även hon, tillsammans med dem bor barnen:
Alvin R. 10 månader, född i Ill. Axel Jr, 17 år, född i Sverige. Axel Sr och Jr kom till USA 1914. Axel Sr är målare och arbetar som dekoratör.
 
Helga är enligt SSDI född 19 sep 1896, död i oktober 1980 i 60640  Chicago, Cook, IL.
 
Sonen Alvin R verkar i själva verket kalla sig Richard A Nyreen, om han fortfarande lever och inte har dött nyligen så finns han i Illinois men har ingen telefon, i alla fall ingen man kan komma åt. Däremot bor det en dam på samma ort som Richard vid namn:
 
Doris C Nyreen  
2195 Foxglove DrNorthbrook, IL 60062        Phone: 847-564-2397  
 
Det kan naturligtvis vara hans fru eller varför inte Axel Jr's fru, som står för telefonen. Hon är i och för sig 10 år äldre men det vore ju märkligt om det skulle finnas så många Nyreen just där.
 
Axel Jr är det dock lite värre med. Han finns inte med varken som levande eller död. Jag tror nog Du får skriva eller ringa till Doris.
 
Mvh
 
Lena A L

522
Familysearch / Äldre inlägg (arkiv) till 03 oktober, 2003
« skrivet: 2003-01-18, 01:06 »
Hej Lotta,
 
uppgifterna där kommer från lite olika ställen. Uppgifter från Skottland kommer t ex direkt från GRO (General records office) men det är långt ifrån allt som kommer direkt från gamla kyrkböcker eller riktigt källmaterial. Om man vid träff klickar på personen i fråga får man fram en ny sida med de uppgifter Du hänvisar till ovan, lite längre ned på samma sida skall det finnas uppgift om varifrån de fått informationen, t ex microfilm nr, men ofta ofta står det också att informationen kommer från någon icke specifiserad medlem i mormonkyrkan. Många sådana uppgifter är tyvärr felaktiga och - verkar det ibland - tagna rätt ur luften. Det är ett av skälen till att se upp med mormonsiten.
 
Mvh
Lena A L

523
Jörgen och Linus,
 
jag förutsätter att denna CD producerats på samma sätt som de gamla hederliga tryckta skolkatalogerna. Dvs man har själv (föräldrar i förekommande fall) fått ta ställning till om man skall vara med och i så fall vilka uppgifter som skall finnas med. Om det är som jag tror så är uppgifterna faktiskt offentliga då de registrerade själva givit sitt medgivande till registrering samt spridning av CDn och därmed uppgifterna på den.
 
Mvh
Lena A L

524
Hej Linus,
 
trevlig skiva Du har. Var kan man få tag i den?
 
Mvh
Lena A L

525
Petersson / Pettersson / Pettersson från Mölltorp
« skrivet: 2003-01-12, 23:57 »
Hej Britt-Marie,
 
det är inte mycket till hjälp jag har att komma med men i alla fall ett tips om var Du skall leta. Ulriksdal ligger inte i Stockholm utan i Solna (utanför Sthlm).
 
Mvh
Lena A L

526
Michael Stahre - igen. Jag fann just något intressant. Du skrev ovan att samtidigt med Vallentin så emigrerade en kusin, Lovisa.... jag sökte då på Ellis Island och kunde inte alls finna henne. Inte så länge jag sökte efter Lovisa Stahre alltså. Gjorde då ett försök med Lovisa Stahie, dvs samma stavning som för Vallentin och finner då att Vallentin, Lovisa, 34 år samt lilla Agda 3 år kommer med båten City of Chicago samtidigt till USA den 18 juni 1892.  Lovisa uppges vara gift. De reser var för sig eftersom Vallentin reser i mansfållan medan Lovisa i kvinnofållan. Men här kommer det intressanta, på raden under Vallentin, dvs hans fållkamrat står namnet Carl W von Schantz, 31 år, svensk även han, arbetare och settler precis som de andra de har också alla samma destionation dvs Illinois i USA.
 
Eftersom Du hittat Lovisa där på andra sidan måste Du ju även ha hittat hennes man och dotter, Du visste ju att hon var gift von Schantz men kanske inte att hon redan var gift vid överfarten. Men som sagt, om Du letar på samma ställe som Lovisa och hennes man, så hittar Du nog också Vallentin. Om inte så kanske han avled ganska direkt. Han överlevde dock båtresan enligt ellis island.
 
Mvh
Lena A L

527
Marklund, Per Olof. Mycket svårfångad man. Det end a jag lyckas hitta är en Olof Marklung som någon gång under åren 1906-09 blir amerikansk medborgare. Han bor i Minnesota,  County: Beltrami . Men jag kan inte återfinna honom i något census...
 
Mvh
Lena A L

528
Stahre var inte lättfunnen. På Ellis Island var han registrerad som Vallentin Stahrie. Jag sökte honom sedan i census för Galesburg men där fanns han inte. Han fanns inte någon annan stans heller. Får heller inga träffar som stämmer om man söker på Vallentin född i Sverige.... men han har nog inte gått alldeles upp i rök, det gäller bara att söka rätt. Kan han ha använt något annat namn? Jag såg att släkten har annan avknoppning där på andra sidan Atlanten där släktnamnet är förändrat till Starr. Kanske även Vallentin ändrade sitt efternamn? Dock inte till Starr det har jag kollat.
 
Kan han ha slagit sig ned där andra släktingar fanns?
 
Mvh
Lena A L

529
Almstedt, Chas har då han vid röstregistrering varit i 2 månader i Chicago men i USA uppger han att han varit i hela 5 år. Han är amerikansk medborgare sedan ansökna i oktober 1892 (verkar vara gjord samtidigt som röstregistreringen). Född i Sverige är han.
 
Han är dock inte den ende med efternamnet Almstedt, direkt under honom i röstlängden återfinns en G. E. Almstedt. Denne man har dock varit betydligt längre i USA, 10 år varav 18 månader i Chicago. Han blev amerikansk medborgare 1890.
 
Uppgifterna från Chicago Voters Index: 1888-1892.
 
Jag har också försökt leta i census 1870, 1880, 1890 men inte hittat honom. Det finns Almstedtare men ingen har passande ålder.
 
Vet Du om han hade släkt i USA? Han kanske bodde i närheten av dem och kan man hitta dessa så......
 
Mvh
Lena A L

530
Hej Eva,
 
US Search är rätt plats och visst skall man ange en ungefärlig ålder.... om Du nu gör om samma sökning Du gjort tidigare kommer Du att se att de träffar Du får, dvs pesoner som listas har en liten information ute i högerkanten, där står aktuell ålder. Det kostar alltså inget att få just den informationen. Vad gäller övrig sökning för pengar hos US Search så har jag ingen erfarenhet. Jag vet dock att det finns lite olika företag som sysslar med just det här och en hel del av tar endast betalt om det blir något resultat. Om avgifterna är rimliga kan bara Du avgöra själv. Dvs hur gärna vill Du ha uppgifterna och hur mycket är de värda i slantar för Dig.
 
Mvh
Lena A L

531
Danielson, Eric R
26 Country Club Dr
South Yarmouth, MA 02664
Telephone 508-394-5566  
 
Denne Eric är 79 år gammal och skulle i så fall ha kommit till cirka 1923. Vi vet ju att Eric den äldre bodde hemma fortfarande och var ogift 1920 så visst, självklart kan det vara en son till honom.
 
Mvh
Lena A L

532
Inga, Lottas uppgifter stämmer (som vanligt) och jag har dessutom hittat Rodericks dödsnotis
 
RODERICK MACAULAY  Request Information (SS-5)  
  SSN 015-05-1782 Residence:  01106  Longmeadow, Hampden, MA  
  Born 25 Feb 1901 Last Benefit:      
  Died Sep 1971 Issued:  MA (Before 1951)  
 
Detta placerar familjen på samma plats som mannen jag gav Dig telefon och adress till ovan.
 
Violet, hör och häpna, uppges på US People Search fortfarande vara i livet. Hon är 99 år vilket ju stämmer helt med de uppgifter vi redan har och eftersom hon inte har egen telefon men bor på samma plats som den Roderick A ovan så gissar jag att det är en son hon bor hos.
 
Ring Roderick..... han kan säkert ge Dig all info till alla släktingar over där
 
Mvh
Lena A L

533
Inga, jodå visst fanns de, se här.....
 
1930 U.S. Federal Census . Massachusetts . Norfolk . Brookline . District 12  
 
 Danielson, Emil O, 55 år, verkställande direktör, detaljhandeln
 -  - , Alma C, hustru, 52 år
 -  -, Eric G W, son, 23 år, ogift
 
De bor på en gatuadress som är mycket svårläst  
03 ??lston street där de hyr en bostad för $150/månaden.
 
Jag kan inte finna när Emil eller Alma avlider, däremot har jag hittat sonen Eric, född 29 januari 1907,  han avlider  
i oktober 1973 och bor då i 02675  Yarmouth Port, Barnstable, MA.
 
Alla uppgifter från ancestry.com.
 
Mvh
Lena A L

534
Inga, census för den tid Du efterfrågar är inte tillgängliga på grund av sekretessbestämmelser (70 år) däremot finns ju alltid telefonkatalogen. Den ende Roderick Macaulay i hela USA verkar det som. Här har Du hans adress och telefonnummer.
 
Roderick A Macaulay    
68 Englewood Rd
Longmeadow, MA 01106  
Phone: 413-567-7466  
 
Mvh
Lena A L

535
Sundbyberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-21
« skrivet: 2002-12-16, 21:51 »
Gene, Stellans phone # +46 8 752 82 99, and I am sure he does speak some English.
 
//Lena A L

536
Sundbyberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-21
« skrivet: 2002-12-16, 11:47 »
Gene, Bertil died in 1984. Ulla is still alive and her address is:
 
Ulla Jansson
Franstorpsvägen 11,
SE-172 66 SUNDBYBERG  
Sweden
 
Her telephone # +46 8 28 75 41.
 
Best
Lena A Löfström

537
Gun-Britt, nu har jag hittat Hulda och hennes familj även I 1930 års census. De bor fortfarande kvar på Garfield Street nr 428, Stuntz, Hibbing, MN.
 
Här kommer uppgifterna därifrån:
 
 
Anderson, Andrew, 58,
-, Hulda, fru, 36
-, Helen C, dotter, 15
-, Myrna E, dotter, 13
-, Wallen R, son, 11  
-, Lloyd C, son,  10
-, John E, son,  8
-, Lorain P, dotter, 7
 
De hyr sitt hus och betalar 500 $ i kvartalet. De bor inte på någon bondgård. De har ingen radio. Andrew var 29 år när han gifte sig första gången och Hulda 19 år (vilket innebär att Hulda även är mor till Helen C). De kan alla läsa och skriva och de som har åldern inne går i skolan. Det framgår också att såväl Andrew som Hulda har haft Svenska som sitt modersmål i Finland. Här ser man också klart och tydligt att Andrew kom till USA 1891 och Hulda 1913. Men det finns också en uppgift som strider mot de uppgifter som fanns i 1920 års census - enligt 1930 är de INTE amerikanska medborgare, det är endast barnen som är det. Däremot talar de båda engelska. Andrew arbetar som förman i gruvan. De har också en inneboende italienare, som heter Atilio Chirouci, arbetare vid gruvan. Han är dock amerikansk medborgare.
 
Gun-Britt, om Du har tur kanske Du kan hitta några av Huldas barn vid liv om Du söker vidare.
 
Mvh
Lena A L

538
Joakim, om jag läser rätt på passagerarlistan så reste faktiskt Brita med sonen Karl över Atlanten utan maken Lars. Det är han som uppges som destination och adressen är Box 20, Harris, Minn. Harris ligger i Chisago county.  Detta stämmer också med de uppgifter som finns på EmigrantCDn. På CDn Emigranten återfinns också Brita med sonen där de anges utvandra 1905-05-31 från Göteborg. Destination är Harris, Minneapolis. De två reser ensamna. Man finner också en Lars Hellström, som emigrerar år 1903-03-27 till Minneapolis från Högsbo i X-län. Åldern stämmer bra med Din Lars.
 
Detta betyder att Lars flyttat över tidigare. Jag har nu tittat igenom 1910 års census för Harris men kan inte finna familjen där. Vill dock lägga in en liten brasklapp, en sida saknades och det kan ju faktiskt innebära att de fanns på just den sidan.  
 
Det fanns det en Charley Hellstrom i 1920 års census boende i Chisago men hans fru hette Emma, i och för sig stämde åldern på honom bra men han uppger att han kom till USA 1887, samma år uppges även hustrun ha kommit till USA.
 
Om de flyttade till bekanta eller släktingar kan man nog inte svara på utan att titta lite mer ingående på saken. Varför de flyttade? Tja kanske de ville komma bort från otrevliga minnen, de verkar ju ha förlorat en son här hemma i Sverige också. Hm, om han inte lämnades kvar här. Eller så ville de kanske pensionera sig. Harris verkar vara en grönskande plats med vackra jordbruk och gårdar. Av censuslistorna kan man också säga att det var rena Sverige där, det bodde inte många med ca 99 % var svenskar eller svenskättade.
 
En fråga till Dig: Lars och Brita hade ytterligare en son, Lars Olof, född 1882. Var det den Olof som gifte sig och gjorde sig ovän med mor och far? Han verkar ju i alla fall inte ha åkt med till USA.
 
 
 
Mvh
Lena A L

539
Jan, oj oj.... nu skall vi se om jag kan svara, jag skall i alla fall försöka.
 
Fråga 1: jag tror att det är en s k bugfix, tidigare kunde man inte söka på stavningen St. Louis och då få träffar i St. Louis county, Minnesota utan i stället får man träff på en självständig stad som heter St. Louis i staten Missouri, dessutom ligger den staden i ett eget county med samma namn. På något sätt måste de skiljas åt och jag tror att det är det som de jobbar med just nu på ancestry.  
 
Fråga 2: jo då det går. Men då får man allt ha MYCKET fantasi i sitt sökande. Den som skrivit census hade en handstil som inte var av denna världen. Och det är med mycket stor välvilja man kan läsa att det faktiskt står Anderson. Den som sedan suttit bakom tangenterna vid införande i databasen har resolut döpt om den stackers Andrew Anderson till Andrew Andrew. Och söker man på detta så får man då självklart en träff. Men som sagt..... det var nog lättare att bläddra igenom alla bilderna tror jag än att komma på just det.
 
Fråga 3: det är inte alls Du som är dum... det var jag läste fel. I själva verket står det att hon blivit amerikansk medborgare 1914 (men det kan också kanske stå 1917). Eftersom Edward redan var amerinaks medborgare förutsatte jag att Hulda blev amerikanska i och med giftemålet. Men som sagt, det kanske inte alls var så. Men jag letar även i 1930 års census, än utan framgång, och där skall det ju framgå när de gifte sig. Så säker på moderskapet kan man inte vara endast med ledning av de uppgifter vi har idag. Du kan också ha rätt om sonens namn, men det är ju också en gissning. Det finns en Wallace Anderson född 1918 avliden 1962 med SSN utfärdat i MN.
 
Om Andrew var egnahemsägare kan man kanske finna upplysningar om fastigheten via kommunen. Där är ju nu en allmän park så förmodligen har de någon gång köpt in fastigheterna som låg på platsen och med lite tur finns handlingarna kvar.
 
Mvh
Lena A L

540
A-M / Kominister Paulus Sandberg
« skrivet: 2002-12-12, 02:05 »
I Lunds universitetsmatrikel Smålands Nation återfinns:
 
 nr 816 Paulus Sandberg, f 1735; magister 1757; prestvigd 1762; komminister i Granhult 1771, i Åsheda 1790; död 25 maj 1797. Gift i Bexheda 1771 med Lena Stina Gum?r, dotter af kyrkoherden Johannes Gum?r.
 
Enligt KGFs CD föds i Växjö stad år 1735, döpt 1735 03 10, en Paul Sandberg som till borgaren Christopher Sandberg. Ingen moder anges.
Kan kanske vara den högst samme som ovan.
 
Mvh
Lena A L

541
Gun-Britt..... jag har hittat Hulda.
 
Här kommer uppgifter ur 1920 års federal census
1920, 428 Garfield Street,
 
Anderson, Andrew, omgift änkeman, 48 år, kom till USA 1891, född i Finland, gruvarbetare
Anderson, Hulda, hustru till ovan nämnda, 26 år kom till USA 1913, född i Finland
De gifte sig 1914.
 
Barn:
Anselm, 17 år, född i Minnesota
Fred, 15 år, född i Minnesota
Helen, 5 år, född i Minnesota
Norma, 3 år 9 månader, född i Minnesota
Wallen, 1 ? år (svårläst på original), född i Minnesota
 
De två sistnämnda är Andersons barn tillsammans med Hulda.
 
Källa: 1920 U.S. Census . Minnesota . St. Louis . Other Townships . ED# 170  
Sidan 39 rad 42.
 
Mvh
Lena A L

542
Gun-Britt,
 
nu har jag i alla fall fått reda på var Garfield Street låg/ligger. Det är en pytteliten gata som ligger i anslutning till gruvan i Hibbing. Numera finns ingen bebyggelse alls där eftersom nedgången till gruvan är alldeles bredvid. 1913 hette gatan inte Garfield Street, den var för liten för att kallas gata även om Hulda uppgav det på Ellis. I själva verket var det ett boningshus (residence) där gruvarbetarna vid gruvan bodde. I den locala telefonkatalogen för år 1914 och 1917 (dock inte i 1912/13) återfinns en Andr. Anderson, gruvarbetare vid Mahoning Mine, r 428 Garfield.
 
Allt enligt en mycket vänlig Magnusson, webtekniker på Hibbing Public Library.
 
Här kommer också en länk till en karta där gatan återfinns uppe i det allra vänstra hörnet.
 
http://www.irontrail.org/images/hibbing-big.gif
 
Mvh
Lena A L

543
Det finns en Karolina Cederqvist på Emigranten men hon verkar vara född 1850 då hon uppger sin ålder till 25 år då hon emigrerar 1875-10-29. Någon församling finns inte angiven endast län OA.
Destinationen anges vara Boston.
 
1902 reser ytterligare en, eller  samma, Carolina Cederqvist över pölen till Boston. Denna gång 65 år ung. Då anges församlingen till Fässberg, län OA.
 
Mvh
Lena A L

544
Hej Jan, jag var kanske lite överkänslig.
 
Har just upptäckt att det finns ett antal Lillmars i USA. Från såväl då som nu. Undrar om det är en amerikanisering av Lillmals?
 
Nej nu skall jag leta vidare.
 
Mvh
Lena A L

545
Nu tycker jag den här diskussionen börjar urarta något.
 
Gun-Britt, Du får gärna maila mig och jag lovar höra av mig till Dig när jag gått igenom de censusbilder jag håller på med nu. Oavsett om jag hittar Din Hulda eller inte, så att Du vet.
 
Jan, verkar som om Du mellan varven förväxlar mig och Karin. Men det bjuder i alla fall jag på.
 
Mvh
Lena A L

546
Hej Karin,
 
bilden är ju ett utdrag ur passagerarlistan för Mauretania, den informationen hade vi ju redan, och inte ur något census. Om Du visste hur många underliga saker imigranten kan ha uppgivit på Ellis Island så vet Du att man inte kan ta information där som täckning för att det t ex fanns en Garfield St. i Hibbing vid den tiden. Om Du däremot hittar någon censusbild - hojta till för då kan vi komma vidare.
 
Mvh
Lena A L

547
Jan, vad jag menade var att det inte fanns någon Hulda som passade in på Hulda Lillmals. Dvs i 1920 års census finns fyra Hulda födda i Finland som är 26 år gamla men ingen kom till USA rätt år. Detta får man ju bara fram genom att titta på bilderna av microkorten, vilket jag gjort.
 
I 1930 års census finns två Hulda, som är 36 år och födda i Finland. Men där stämmer heller inte invandringsår.
 
Jag har också gått igenom de 337 personer som återfinns i census 1920, 26 år gamla, födda i Finland. Där finns hon inte heller.  
 
Sedan kan det ju vara så att hon inte var 26 år när censusen upptecknades. Jag är inte helt säker på vilket datum det gjordes och åldern som anges där är samma som antal år man fyllde vid senaste födelsedagen. Det skulle ju kunna innebära, om den genomfördes efter hennes födelsedag i september, att hon i själva verket var 27 år. Men det gör inte saken särskilt mycket bättre med tanke på att det bara fanns tre sådana Huldor i hela USA, som naturligtvis inte passade in.
 
Just nu håller jag på och utröna huruvida det verkligen fanns en Garfield St. i Hibbing vid den tiden. Den finns i alla fall inte nu. Däremot finns och fanns det en i det närliggande St Paul.
 
Gun-Britt, vet Du något mer om denne Anderson, tex om han var från Finland, Sverige, USA eller kanske Norge?
 
Jag har också en annan tanke... kanske lite långsökt men i alla fall.... kan Eriksson som får besök av en annan Lillmals möjligen också vara en Lillmals? Hette inte Huldas pappa Erik? Och eftersom namnet Lillmals, som så riktigt Jan påpekar, är ett näst intill omöjligt namn i Amerika kanske han använde sig av det gamla hederliga farsnamnet istället. Ja, det var bara en tanke som slog mig.
 
Mvh
Lena A L

548
Gun-Britt,
 
problemet var att det inte förekommer någon Hulda från Finland alls i t ex 1920 års census. Andersson finns inte heller kvar på samma adress då.
 
Jag skall göra ett nytt försök att hitta Hulda (jag har redan sökt på Hulda, Amanda, Huda, Hula, Hilda och en massa andra kombinationer och träffar får jag men ingen som passar in på Din Hulda), men jag kan inte lova hitta henne.
 
Mvh
Lena A L

549
Hej G-B,
 
med samma båt som Hulda anländer även en Oskar Lillmals, 23 år, från Kristinestad i Finland. Han har varit i USA 1907 och 1912 och återkommer alltså nu för att besöka vännen Artur Eriksson i Deluth. Som närmast anhörig i Finland anger han systern Maria A Lillmals i Kristinestad. Kan han kanske vara en släkting till Hulda? Hulda anger förresten sin far Erik Lillmals som närmast anhörig i Finland.
 
Om man letar i de amerikanska folkräkningarna 1920 och 1930 finns ingen Lillmals alls i USA. Inte ens någon Hulda eller Amanda född i Finland med rätt ålder. Åkte hon kanske hem igen?
 
Mvh
Lena A L

550
Hej G-B,
 
vilka är det Du vill ha tag i? Jag har tillgång till census.
 
Mvh
Lena A L

551
Hej Eva,
 
jag har nu letat länge och mycket. Men på emigranten finns de INTE med. Varken som Bonnevier, Bonnivier eller Gustafsdotter. I alla fall inte helt klart.
 
Jag fann dock en Wilhelmina Gustafsdotter, 23 år, boende i Tranemo (P), som emigrerar till NY 13 mars 1885. Jag fann också en Klara K Gustafsdotter, också hon 23 år, boende i Fågelås (R), som emigrerar till Sioux City 13 april 1888. Där stämmer ju namnen och åldern på dem båda och de kan ju faktiskt ha bott/arbetat utanför Ingatorp innan de emigrerade och då står det ju inte Ingatorp på församlingen utan den församling där de faktiskt bodde vid tiden för emigrationen.
 
Jag ägnade också lång tid i går kväll för att kika lite på passagerarlistor till USA 1880 för att se om jag kunde finna deras farbror. Men efter att ha gått igenom cirka 50-talet listor har jag inte funnit honom. Man kan ju börja tro att de alla drunknade på vägen över.
 
Däremot fanns jag i 1890 år folkräkning hos SVAR en Karl Otto Bonnivier f. 1871 Ingatorp Jönk. län  
Hemförsamling: Stenbrohult
Hemort: Elmhult Jernvägsstation (Köpingslikt område)
Kontrakt: Allbo
Län: Kronoberg
 
Födelseår: 1871
Födelseort:  
Födelseförs: Ingatorp Jönk. län
 
Yrke: Maskinarbetare
Titel:  
 
Civilstånd: Ogift (O)
Kön: Man
Familjest:  
Famstkod: Ensamstående (E)
 
Hushåll nr: 663
Familj nr: 1
--------------------------------------------------------------------------------
SVARvolym: 000164  Kort nr: 11
Sida: 51  Rad: 27
 
Denne man måste väl ändå med tanke på namnet och födelseplatsen vara en nära släkting. Men notera att han stavar namnet BonnIvier.
 
Jag fanns också en annan Bonnivier född i Ingatorp som kanske kan vara av intresse.
 
Aringsås församling
 
Oskar Theodor Bonnivier f. 1859 Ingatorp i Jönk. län  
Om personen Om hushållet  
Hemförsamling: Aringsås
Hemort: Lägenheten Marielund
Kontrakt: Allbo
Län: Kronoberg
 
Födelseår: 1859
Födelseort:  
Födelseförs: Ingatorp i Jönk. län
 
Yrke: hyresg. Lokom.Eldare
Titel:  
 
Civilstånd: Gift (G)
Kön: Man
Familjest:  
Famstkod: Far/man (F)
 
Hushåll nr: 137
Familj nr: 1
 
Frånvaro:  
Övrigt:  
Trosbekännelse:  
Anmärkning:  
Lyte:  
Nationalitet:  
 
--------------------------------------------------------------------------------
SVARvolym: 000164  Kort nr: 15
Sida: 11  Rad: 40
 Personer i hushållet:
Fam nr: 1
Oskar Theodor Bonnivier f. 1859, hyresg. Lokom.Eldare
Marta Sofia Johanis. f. 1858
Anna Linnea f. 1883
Teckla Maria f. 1885
Ellen Viktoria f. 1887
Erik Oskar f. 1888
Gunnar Theodor f. 18  
 
Någon gång skall vi väl hitta Dina damer.
 
Mvh
Lena A L

552
Eva, sorry att jag räknade fel på flickans ålder ovan, men släkting torde hon väl i alla fall vara. Jag gjorde en ny sökning på lite olika begrepp och fann att det 1886 finns ytterligare en Clara som emigrerar från Ingatorp, hon har rätt ålder, hon är 22 år men hon heter inte Bonnevier utan Johansdotter. Denna Clara använder sig dessutom av initialer M J efter Clara så tveksamt tveksamt.
 
 Vet Du vad flickornas far hette i förnamn, det kanske är så att de inte använde Bonnevier och det är därför vi inte hittar dem. Jag kan inte heller hitta dem på Ellis Island som ankomna till USA, i alla fall inte under namnet Bonnevier.
 
Mvh
Lena A L

553
Bonnevier, det finns 54 Bonneviers på skivan men ingen passar egentligen in på någon av Dina damer ovan. Det vill säga om man skall ta det Du skriver bokstavligen. För si det finns mycket riktigt en dam Bonnevier, som emigrerar från Ingatorp vid 17 års ålder år 1886 (26/11 fr Gbg)men hon verkar vara en kombination av Dina damer. Hon heter i förnamn CLARA CHARLOTTA. Antingen har Du blandat ihop namnet eller så har de som registrerat emigranterna skrivit fel förnamn. Men att det är den yngsta av systrarna kan vi väl i alla fall enas om. Hennes denstination var Chicago.
 
År 1880 (14/5 fr Gbg) emigrerar en man C O Bonnevier från Ingatorp, också han till Chicago. Han är då 52 år. En släkting förmodar jag.
 
Men de är de enda från Ingatorp.
 
Mvh
Lena A L

554
Balingsta / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-06
« skrivet: 2002-11-30, 20:14 »
På CD från Riksarkivet över bouppteckningar i Uppsala län samt delar av Sthlms län kan man finna 30 st Kumlin. Den första från 1802.
 
Dock ingen Fredrik däremot flera Olof.
 
Mvh
Lena A L

555
Skanör / Skanör
« skrivet: 2002-11-26, 00:22 »
Ottos fru bodde år 1890 med sina föräldrar och syskon i Caroli fs i Malmö. Kanske de stannade kvar i närheten av hennes föräldrar när de gifte sig. Det är kanske där Du skall leta.
 
Bara en tanke.
 
Mvh
Lena A L

556
Skanör / Skanör
« skrivet: 2002-11-25, 22:52 »
Otto Herman är inte född i Skanör, det är därför Du inte hittar honom. Enligt 1890 års folk och bostadsräkning är han född i Hyllie, närmare bestämt på  N:o 17 Hyllie.
 
Samma källa låter berätta att hans far var Per Karlsson Wendt f. 1844 i L. Isie (M), Soldat, hans mor Kersti Henriksson f. 1847 också hon i L. Isie (M). Han hade också flera syskon
Frans Peter f. 1872
Elof Anton f. 1877
Otto Herman f. 1880
Gerda Elina f. 1883
Hilding Edvard f. 1885
Selma Eleonora f. 1889
 
Jag försökte också leta efter hans barn, men de verkar inte vara födda i Malmö. Är Du säker på att han var skomakare i Malmö? Och att det var där han dog?
 
Mvh
Lena A L

557
Äldre inlägg 2000-2005 (Arkiv) / Hagstrom, Portland, Origon
« skrivet: 2002-11-22, 01:19 »
På Ancestry.com fann jag följande
 
 
1920 U.S. Census . Minnesota . Hennepin . Minneapolis . ED# 66  
 
Axel Hagström, 32 år, född i Sverige, Svensk medborgare, anlände till USA 1913, yrke: skomakare.
 
Där finns också en annan Axel, 30 år gammal, men hans ankomsttid till USA stämmer inte så honom lämnar jag därhän.
 
enligt samma källa dör Axel;
 
AXEL HAGSTROM    
  SSN 531-34-5492 Residence:  Washington  
  Born 4 Nov 1889 Last Benefit:      
  Died Jan 1965 Issued:  WA (1952 And 1954)  
 
Arvid har jag inte kunnat hitta, varken som Arvid eller Per. Däremot finns det en Andrew Hagstrom, 26 år, anlände till USA 1913, yrke gruvarbetare i 1920 U.S. Census . Michigan . Gogebic . Bessemer city . ED# 92. Inte omöjligt att det är Din gubbe som bara ville ha ett mer amerikanskt förnamn.
 
Däremot finns inget om att denne man avlider. Han återfinns dock inte i folkräkningen 1930 och torde alltså antingen ha avlidit eller lämnat USA i mellantiden.
 
Flickor är det svårare med då de ändrar efternamn vid giftemål och ett sökande tar väsentligt längre tid. Kanske Du själv kan ta Dig till ancestry.com och söka.  
 
Axel och Julia reste i sällskap över Atlanten emedan broder Arvid reste ensam på ett annat skepp. Kanske kan det vara en ledtråd. Brita verkar ha rest tillsammans med en äldre syster Elisabeth, hon står noterad ovanför Brita i skeppslistan och efter Britas namn står ordet sister. Det framgår också att de skall besöka Ingeborg Hagström i NY.
 
Mvh
Lena A L

558
Anno 1890 / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-12-28
« skrivet: 2002-11-21, 00:35 »
Ligger ra.se nere? Någon som vet? Går inte att komma in.

559
Vinslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-17
« skrivet: 2002-11-20, 18:16 »
Hej Johan,
 
jag har löst problemet med Bengta Bengts, det är i själva verket Sissas syster. Hon står upptagen såsom dotter i samma som ovan fast år 1774. Hon var född 11 december 1752. Det var nog åldersskillnaden som gjorde att jag gissade på att det var Sissas mor. Sorry.
 
Där finns även ytterligare en syster upptagen, Elna född 1775 (verkar vara tillskriven i efterhand).
 
Mvh
Lena A L

560
Allmänt om arkiv / Avgifter till arkiven
« skrivet: 2002-11-20, 11:12 »
Från Uppsala fick jag i år fyra bouppteckningar, totalt ca 30 A4-sidor utan kostnad.
 
Stadsarkivet i Malmö har vid flera tillfällen hjälp mig att söka uppgifter och kommit tillbaks med mycket trevliga och omfattande svar utan att de tagit betalt.
 
Det verkar vara lite upp till vem som sitter bakom spakarna, dvs vem som rent faktiskt gör jobbet på arkivet, om det skall trilla in en räkning eller inte.
 
Mvh
Lena A L

561
Vinslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-17
« skrivet: 2002-11-19, 22:25 »
Sven Anderssons föräldrar är enligt Vinslöv Nävlinge A1, 1801,  
 
Anders Månsson född 1757 och hans hustru Sissa Bengts född i november 1773.
 
hans syskon var 1801:
Per, f december 1792
Nils, f 27 dec 1801
 
Under samma period bodde uppebarligen Svens mormor och moster hos dem
Bengta Bengts, f 1752
Hanna Bengts, f 1780
 
Mvh
Lena A L

562
Carl, det är nog så att det var lite skrot bakom tangenterna när man matade in data. Jag gjorde som Du sa och alla andra utom min mormor och en annan familj bor i A eller B.  
 
Mvh
Lena A L

563
Jag saknar också en person, som bevisligen fanns på plats i Sthlm såväl 1969 som 1970, hon är förresten fortfarande på plats. Och hon är varken senil eller mindre vetande utan hon vet med bestämdhet att hon fanns även 1970! Hon fyllde nyss 80.
 
Men en annan sak jag också upptäckt. Vet inte om det är en engångsgrej eller om om det är en symptom på något genomgående fel. Min mormor bodde vid den tiden på en gatuadress där alla portar var av A och B-slaget (trots att det var olika fastigheter eller kanske just därför), men på CDn finns inte detta med utan adressen anges bara med nummer inte bokstav. Om detta är ett genomgående fel i underlaget till CDn så kan det ju bli lite tråkigt för den som vill åka och titta på huset moster Hulda bodde i och då råkar titta på fel hus.
 
Är det någon annan som upptäckt samma fel?
 
Mvh
Lena A L

564
A-M / Familien Oldsjö etterlyses
« skrivet: 2002-11-17, 20:29 »
På CDn Sveriges Befolkning 1970 finns ingen Anne Marie Oldsjö inte heller någon Christian.
 
Jag skulle tro att Anne Marie mellan 1960 och 1970 gift sig och då fått ett annat efternamn. Förmodligen gav hon även sonen Christian detta efternamn.
 
Men försök med att kontakta några av de Oldsjö som finns i telefonkatalogen idag, de är säkert släkt och kan leda Dig vidare till Din bror.
 
Mvh
Lena A L

565
Dödsorsak / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2004
« skrivet: 2002-11-15, 23:58 »
Hej Bengt-Göran,
 
inte så lätt alla gånger med alla fönster man skall dra än hit än dit. För övrigt så bodde trädgårdsmästaren inte i Nilstorp utan det står faktiskt Näsby (låg i Nosaby och är väl numera en del av Kristianstad).
 
Mvh
Lena A L

566
Dödsorsak / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2004
« skrivet: 2002-11-15, 20:33 »
Tack för alla förslag, så fort jag såg Elisabeths förslag om nervslag så slog det mig att det nog var nerffeber. Så jag känner mig rätt säker på att Peters förslag är rätt.
 
Tack för all hjälp.
 
Mvh
Lena A L

567
Dödsorsak / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2004
« skrivet: 2002-11-15, 18:19 »
Kan någon hjälpa till med att läsa ut vad dödsorsaken var? Många har försökt men uj uj....
 
Tacksam för hjälp!
 
 

568
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-13
« skrivet: 2002-11-13, 23:30 »
C-G, då får jag be så mycket om ursäkt, det hade jag missat. Men  - det avhjälper ju inte det andra problemet.  
 
Hjälper själv gärna till att identifiera om jag kan men har helt enkelt inte tid att sitta och bläddra igenom alla bilder som läggs in för att hitta de som är oidentifierade.
 
Mvh
Lena A L

569
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-13
« skrivet: 2002-11-12, 18:26 »
Min tanke med uppdelningen på oidentifierad respektive identifierad gruppering av bilderna var att underlätta för dem som söker.
 
Om jag idag kommer in som ny användare och vill se om det finns en bild av Getrud Persson (som jag alltså INTE vet hur hon ser ut) så kommer jag nog att tröttna när jag bläddrat förbi 1 250 oidentifierade bilder. Om jag instället kunde gå in och göra en fritextsökning (obs alltså inget behov av ytterligare sökfält) vore allt mycket enklare.
 
Man kan också tänka sig en van användare som gärna vill hjälpa till att identifiera de personer som inte är identifierade. Användaren har dock inte tid att gå in på porträttfynd kanske mer än en gång i veckan. Att då behöva sitta och bläddra igenom alla nya bilder som lagts in under veckan (med den takt som hålls nu så blir det måååååånga) gör kanske att viljan att hjälpa till med identifieringen minskar något. Om man däremot kunde gå in på en egen avdelning med bilder med i huvudsak oidentifierade personer så slipper man ju i alla fall bläddra igenom dem som inte behöver någon igenkänningshjälp.
 
Gränsdragningen kan ju vara enkel, dvs en bild som innehåller en eller flera personer som är oidentifierade hamnar bland oidentifierade och tvärt om. Skulle en bild ha såväl oidentifierade som identifierade personer, lägg en länk i båda grupperna.
 
Mvh
Lena A L

570
Gärdslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-06
« skrivet: 2002-11-11, 12:31 »
Hej Sune,
 
här kommer uppgifter från Söderskivan:
 
Ellen Wilhelmina Elisabet Johansson, f 22 juni 1889  i Falun, Kopparbergs län, yrke sjuksköterska, gift med nedanstående man
 
Karl Jacques Torsten Bourgström, f 25 februari 1894 på Fårö, Gotlands län, yrke studerande/tjänsteman
 
Bror Julius Bourgström, f 4 juli 1895 på Fårö, Gotlands län, yrke styrman
 
Karl Torsten Bourgström, född 22 oktober 1924 i Katarina fs, Sthlm, son till Ellen och Karl här ovan.  
 
I telefonkatalogen idag kan man finna:
 
Anders Bourgström, Ing.        
SÖLVESBORG    
Donald Bourgström      
VÄSTRA FRÖLUNDA    
Linda Bourgström        
GÖTEBORG    
Torsten Bourgström        
SÖLVESBORG    
 
Men dessa kanske Du redan kände till.
 
Mvh
Lena A L

571
Porträttfynd / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-13
« skrivet: 2002-11-10, 18:06 »
Jag hittade inte någon bättre plats för detta inlägg. Ligger det helt fel hoppas jag Peter flyttar det till rätt plats.
 
Möjligtvis kan detta ha diskuterats på annan plats så jag missat det men..... skulle man inte kunna dela upp porträttfynd i två avdelningar.
- identifierade bilder
- oidentifierade bilder (personer)
 
Många som lägger in bilder vill ju gärna få hjälp med att identifiera personerna på bilden/bilderna och jag tror sannolikheten för detta skulle öka om dessa bilder fanns i en egen grupp så att man slapp bläddra runt bland alla inlagda bilder.
 
Är man sedan själv på jakt efter en bild av en speciell person, där man bara har namnet, är man dessutom mer hjälp om man slipper bläddra igenom de oidentifierade bilderna då dessa ju inte ger någon hjälp alls.
 
I avdelningen för identifierade bilder skulle man ju också kunna, för att underlätta sökandet efter eventuellt bild av faster Gustafva, införa en sökfunktion på namn.
 
Hoppas detta blev något så när begripligt.
 
Mvh
Lena A L

572
Människor / Okända farbröder
« skrivet: 2002-11-08, 20:34 »
Bo, präst???? Han har ju vanlig stärkkrage och kavaj ju..... inte någon prästklädsel. Han har t o m en mycket vacker (och förmodligen dyrbar) kravattnål som syns väl.
 
Berith, din urklippta bild blev för liten. För att den skall kunna förstoras upp måste Du öka upplösningen på inscanningen. Pröva Dig fram tills bilden blir så stor att Du kan läsa texten på grundstenen.
 
Mvh
Lena A L

573
Gärdslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-12-06
« skrivet: 2002-11-08, 20:13 »
Sune, jag har tittat igenom födelseböckerna för år 1824, 1825 och 1826 och inte funnit någon Julius alls. Än mindre någon Julius Borgström. Är Du helt säker på födelseplatsen? I och för sig så är det den födelseförsamling som uppges i 1890 års folkräkning men...... Jag kan heller inte finna någon vid namn Borgström som gifter sig mellan 1820-1826 i Gärdslöv.
 
Jag kan heller inte finna honom i mantalsregistret för Sthlm 1855, på Söderskivan, Gamla Stan-skivan, eller rotemanarkivet för Kungsholmen. Bodde han verkligen i Sthlm? Han kanske aldrig riktigt slog ned sina bopålar i Sthlm men blev ändå noterad som inflyttat från Sthlm då han kom till Gotland.  
 
Däremot fanns det andra, senare generationer, med samma namn boende på Söder i slutet av 1800-talet. Barn/barnbarn kanske, eller syskonbarn.
 
Mvh
Lena A L

574
Människor / Okända farbröder
« skrivet: 2002-11-08, 18:13 »
Jag får en liten känsla av att jag borde känna till det här.... jag har sett det förr. Men kan inte dra mig till minnes just nu.... Förmodligen en invigning av något, skola t ex. Kanske mannen i skägg är landshövdingen.
 
På bild nr 3 kan man på husgrunden  (alldeles vid mannens rock) se en inskription. Skulle Du kunna ta och scanna in den högupplöst och klippa ut just den biten och sedan lägga in den här. Jag tror man kan utläsa en hel del av den.
 
Mvh
Lena A L

575
Kerstin,
 
jag kan inte hitta Per i Sthlms län. De foton Du har, framgår det vem som är fotograf (Anna Carlsson t ex)? Kan Du eventuellt också gissa när ungefär de är tagna? Om så är fallet kan Du kontakta mig på Sundbybergs Museum, tel: 08-706 81 82. Vi har en omfattande samling bilder där vi också är så lyckligt lottade att vi har de gamla s k sittningsböckerna fotograferna förde bevarade. Det finns även annat material jag skulle kunna söka i och hittar jag något där så hör jag av mig. Men som sagt har Du uppgift om fotograf, ring mig.
 
För övrigt kan jag tillägga att det faktiskt finns en släkt Fogelberg i Sundbyberg än idag. Men om de är ättlingar till Din Per eller till den piga på Karlberg som bodde i Sundbyberg vid namn Fogelberg törs jag inte säga.
 
Mvh
Lena A L

576
Gary, at the same time as Carl M Johansen (see above) emigrated there was also an Emma Johansen, age 20, emigrating from Mörlunda. However Emma left from Hamburg a few days before Carl, on the 22nd of May 1867, destination NY. Never the less I presume they are the couple you are in search of.  Her record also lacks information on code of source etc.
 
Best regards
Lena A L

577
Lager, Lars?! När skulle han ha varit i USA? När var han född? På Ellis Island finns ingen regad med namnet Lars Lager. 1922 däremot finns en man utan förnamn som reser tillbaks till USA där han skall möta sin fru Lisa Lager. Men om det är Lars, det kan man inte veta.
 
Kom gärna med mer information om Din Lars.
 
Mvh
Lena A L

578
Äldre inlägg 2006-2007 (Arkiv) / Emigranter från Medelpad
« skrivet: 2002-10-16, 20:52 »
Kerstin, vad hette Carl Ws syster?
 
Lena A L

579
Äldre inlägg 2006-2007 (Arkiv) / Emigranter från Medelpad
« skrivet: 2002-10-16, 00:55 »
Jo, det var på ancestry.com, en betalsite. Jag har nu tittat även på år 1930, lite knepigare eftersom man där måste veta vad man letar efter och var, men jag tittade i alla fall på samma område där han fanns 1920 och efter 10 år hade han uppenbarligen flyttat. Vart har jag inte kunnat utröna.
 
Mvh
Lena A L

580
Äldre inlägg 2006-2007 (Arkiv) / Emigranter från Medelpad
« skrivet: 2002-10-15, 20:19 »
En Carl Helberg finns i 1920 U.S. Census • Illinois • Cook (Chicago) • Chicago. Han är född i Sverige och kom till USA 1892. Han uppges dock vara 47 år och Din Carl borde väl ha varit 46? Men det är i alla fall en tråd att nysta vidare på.
 
Mvh
Lena A L

581
Wibom / Wibom
« skrivet: 2002-10-13, 22:32 »
Söker ättlingar till Max Wibom, f. 1866 i Hufvudsta, Solna. Jag har bland mina papper hittat det tal som vännerna höll för Max vid hans 50årsdag den 15 augusti 1916. Det är uppenbarligen originalet jag har (kanske finns bara detta ex. det är maskinskrivet på lövtunt papper) och jag tänkte att det kanske finns ättlingar som gärna skulle vilja ha detta tal. Det ligger säkert bättre i deras lådor än i  mina.
 
Mvh
Lena A L

582
Sven-Olof, jag har tittat på Ancestry och där finner jag i 1910, 1920 och 1930 U.S. Census . North Dakota . Morton, Olin,  en Robert Person, där åldern stämmer (dvs 1910=35 år, 1920=45 år osv), bonde, född i Sverige och ankom till USA 1903. Han är 1910 gift med Ada, 33 år och de har barnen Hildur, 6, Elizabeth, 2 och en son med oläsligt namn och nästan lika oläslig ålder (kan vara 4). 1920 uppges han fortfarande vara head i familjen men familjen finns inte med. 1930 är ordet head överstruket och istället står lodger dvs inneboende.
 
Man kan säkert nysta vidare på det här men det gör Du säkert själv.
 
Lycka till.
 
Mvh
Lena A L

583
Om vi tittar på folk- och bostadsräkningen och söker på namnet Sjöström år 1890 i Svedala får man följande svar:
 
 
Svedala församling
Maria Sjöström f. Blomstergren f. 1827, Husegerska, Östra Svenstorp
Nils Oskar Sjöström f. 1858, Qvarnbyggare, Östra Svenstorp
Hans Herman Sjöström f. 1861, Östra Svenstorp
Olof Ferdinand Sjöström f. 1866, Qvarnbyggare, Östra Svenstorp
Axel Julius Sjöström f. 1863, Målare, Östra Svenstorp
Peter Fredrik Sjöström f. 1854, Mjölnare, Tittent?
Lars Johan Sjöström f. 1857, Målare, Vanmåda
Kristian Johnsson Sjöström f. 1843, Tegelbruksarb., Hyltarp
 
Allt som allt 8 personer. De tillhör dock bara tre olika familjer, varav två verkar besläktade med varandra. Mjölnaren Peter Sjöström är gift och har tre döttrar alla födda på 1880-talet. Kan det vara så att Din Karl är född på 1890-talet? I så fall kan han ju inte finnas med i folk- och bostadsräkningen 1890 men han kan trots det vara son till t ex Peter Sjöström.  
 
I alla fall några fler trådar att nysta i.
 
Mvh
Lena A L

584
Kan detta eventuellt vara den Karl Du letar efter? Han fanns ju i alla fall på rätt plats i världen.
 
Från Folk- och bostadsräkningen 1890.
Malmöhus län
Husie församling
 
Karl Sjöström f. 1864 Husie  
 
Hemförsamling: Husie
Hemort: Kvarnby N:o 2 (Kritbruk)
Kontrakt: Oxie
Län: Malmöhus
 
Födelseår: 1864
Födelseort:  
Födelseförs: Husie
 
Yrke: Husar
Titel:  
 
Civilstånd: Gift (G)
Kön: Man
Familjest:  
Famstkod: Far/man (F)
 
I och för sig så finns en yngre man som även han kanske är tänkbar så här får Du nog nysta vidare lite. Den mannen är:
 
Kristianstads län
Kristianstads Garnis. församling
 
Karl Peter Johanneson Sjöström f. 1872 Vittsjö  
Hemförsamling: Kristianstads Garnis.
Hemort: Femte Batteriet
Kontrakt: Villands
Län: Kristianstads
 
Födelseår: 1872
Födelseort:  
Födelseförs: Vittsjö detta l.
 
Yrke: Artiller. 96
Titel:  
 
Civilstånd: Ogift (O)
Kön: Man
Familjest:  
Famstkod: Ensamstående (E)
 
Hushåll nr: 127
Familj nr: 1  
 
 
Mvh
Lena A L

585
Västra Sönnarslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-10-27
« skrivet: 2002-10-07, 20:15 »
Maria, jag har tittat på Dödskivan och där finns ingen man född 1890-11-09 avliden i oktober 1965. Däremot finns faktiskt en man med rätt födelsedatum som avled den 31 oktober 1964. Han verkar dessutom ha funnits i rätt del av landet då han vid sin död var mantalsskriven i Kirseberg, Malmö kommun, Malmö län. Tråkigt nog så finns ju inget namn med men det kan hända att Du med hjälp av informationen ovan kan vända Dig till pastorsexpeditionen i Kirseberg för att få veta mer.
 
Mvh
Lena A L

586
Ett tillägg, på Söderskivan återfinns ytterligare en Svalstedt född i Kungs-Barkarö;
 
Wilhelmina Josefina Svalstedt, född 24 dec 1859. Hon kom till Söder i dec 1885 för att återvända hem redan i oktober 1886. Hon arbetade som piga och var ensamstående. Hon arbetade hos en familj Sandsten på Öfra Badstugatan 12.
 
//Lena A L

587
Christina, här kommer Gustaf Adolf Svalstedt
 
Han bor 1890 i Södermanlands län, Fors församling, namnet stavas då utan h. Han bor med sin familj
i Gustafslund, Kontrakt: Vester Rekarne.
Yrke: Filhuggare
 
Han är gift med Augusta Petersson f. 1860 i Arboga landsfs. och de har barnen Hadar Gustaf Adolf f. 1888 och Ada Teresia f. 1889, båda födda i Fors.
 
SVARvolym: 000130  Kort nr: 10
Sida: 49  Rad: 48
 
Om man så går till Västmanland så finner man att det år 1890 fortfarande finns 3 personer  med namnet Svalstedt boende där.
 
De kan vara Gustafs far och ev farbror (eller möjligtvis farfar om han var tidigt ute i svängen). Här kommer uppgifter om dem;
 
 
Adolf Svalstedt f. 1828 i Arboga, Smed, Norra Kungsladugården, Kungs Barkarö församling, är änkeman.
 
Gustaf Fredrik Svalstedt f. 1814 i Arboga, smed, Råsta, Kung Carls moder församling, sammabor med sin hustru.
 
 
Anna Julia Svalstedt f. 1872, Kungsör tillhör K Carls köpingslika område af södra kungladugårds mark. Hon sammanbor med sin mormor Anna Elisab. Strandell f. 1820, eg. Någon av herrarna ovan torde vara hennes far.
 
Mvh
Lena A L
 
PS: en liten fråga, Du har inte någon avliden Kjell bland Dina Svalstedtar? DS.

588
Frans Anton tog sig namnet Janzon då han var fosterson hos en familj Janzon i Storkyrkofs. i Sthlm, allt enligt folk- och bostadsräkning 1890.
 
Eftersom hon uppenbarligen dog i början av förra seklet finns hon inte med på Död-CDn. Du får nog följa Bosses råd här ovan.
 
Mvh
Lena A L

589
År 1930 finns också en Carl Peterson med i  
 U.S. Federal Census: 1930 o Missouri o Jackson o Kansas City o District 186  
 
Peterson, Carl, 21 år, inneboende, ogift, Svensk medborgare, invandrad 1926. Är nitare.
 
På Emigrantskivan finns en Karl E Pettersson, födelseförsamling uppges till Norrköping, som år 1928 utvandrar till Philadelphia, Kod:123:119:38091.
 
Som Du såg ovan så finns det också en Carl Peterson i SSDI, dvs USAs dödregister men han är inte den ende. En Peterson, Carl E, från Illinois, Sergeant i 112th Infantry 28th Division, dog Nov 07 1944 under andra världskriget i Holland där han är begravd. Han fick för övrigt The Purple Heart Medal. Men när denne man är född framgår inte.
 
 
Nu har Du i alla fall lite att nysta i.
 
Mvh
Lena A L

590
Frans Anton hette från början Lejon inte Janzon. Han var utomäktenskaplig son till Fredrika Albertina Lejon, f 2 april 1849 (ibland stavas namnet Leijon) i Sthlms Domkyrkofs. Fredrika omnämns ca 30 gånger på Söderskivan och verkar ha flyttat runt en hel del. Anteckningar skall också finnas i fattigboken. Frans verkar också ha haft syskon;
 
Magnus Valdemar, f. 14 nov 1876
Fredrika Maria, f. 4 okt 1879
Signe (kallas ibland Sonja) Katarina, f. 17 jan 1887
Mauritz Antonius, f. 7 juli 1891 (vid tiden för hans tillkomst hade hans mor en inneboende vid namn Karl Gustaf Mauritz Sunnercrantz, blir senare registrerat som ett s k Stockholmsäktenskap dvs som sambos)på några ställen anges Mauritz födelse ha skett i juni och inte i juli.
 
Det finns mycket mer att hämta på Söderskivan.
 
Mvh
Lena A L

591
Hej Hans,
 
I Australien kallade Carl sig för Larssen inte Larsson. Clara dör 1933 i Melbourne och är då 39 år gammal. Samma år dör Carl också han i Melbourne. Hans föräldrar uppges vara okända.
 
Om Du ger Dig till tåls så kommer snart hans dödsattest. Okej?!
 
Mvh
Lena A L

592
Carlsson / Karlsson / Barnmorskan Amanda Carlsson
« skrivet: 2002-09-21, 22:54 »
Hej igen Hans,
 
Alfrida finns med på död-cdn
 
18920817-0903
 
Thörnblom, Maria Alfrida Charlotta
 
Hantverkarg 32 2 tr
112 21  Stockholm
 
Död 19/10 1979.
 
Kyrkobokförd (1967) i Kungsholm, Stockholms stad, Stockholms län. Mantalsskriven (1967) på samma ort.
 
Född 17/8 1892 i Näshulta (Södermanlands län).
 
Gift kvinna (13/2 1918).
--------------
Födelseförsamling i källan:
NÄSHULTA (Södermanlands län)
 
Källor:
SPAR 80, RTB 79
 
Mvh
Lena A L

593
Carlsson / Karlsson / Barnmorskan Amanda Carlsson
« skrivet: 2002-09-21, 12:58 »
Hej Hans,
 
enligt folk och bostadsräkningen 1890 fanns en Amanda Charlotta Karlsson född 1865 i Hyltinge på följande plats:
 
Hemförsamling: Näshulta
Hemort: Torp
Kontrakt: Öster Rekarne
Län: Södermanland
 
Hon är då gift med Johan Alfred Fredriksson f. 1861 i Näshulta.
 
År 1900 har de flyttat och dessutom fått barn. De bor då:
 
Hemförsamling: Eskilstuna
Hemort: Tegeltäppan
Kontrakt: Vester Rekarne
Län: Södermanland
 
De har då två barn, båda födda i Näshulta, Maria Alfrida Charl. f. 1892, Linn?a Ingeborg f. 1897.
 
Mvh
Lena A L

594
Radio / Tv / Tidningar (Massmedia) / Fichtelius, Erik (f. 1949)
« skrivet: 2002-09-16, 22:04 »
Erik skrev någon gång på 80-talet en bok som fortfarande har sitt värde att läsa t o m för oss som använder Anbytarforum och den "nya" tekniken, Apfällan hette boken.

595
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Hagar Jakobsson
« skrivet: 2002-09-15, 10:47 »
Det finns en enda Hagar Jakobsson i Sthlms telefonkatalog
Hagar Jakobsson          
Herrgårdsv. 10B, 194 78 UPPLANDS VÄSBY    08-59032297  
 
Kan det vara den Du letar efter?

596
Under 1790-talet får Christina Elisabeth Grönbeck en hel massa barn tillsammans med sin man Simon Peter Lysell. De bor då i Sönnarslöv. Källa: Lennart Bergs CD, kyrkböcker Gärds- och Färs Härad.
 
Mvh
Lena A L

597
Här kommer några Grönbe(ä)ckare från Skåne. Det är utdrag ur bouppteckningsregister för resp. härad.
 
 
Namn  
Grönbäck, Jeppe, husman
Gm 2) Giertrud Larsdotter  Ö. Grevie 1749 6 37
 
Grönbeck, Andreas, skräddarmästare
Gm Benedicta Jönsdotter  Trelleborg 1772 20 87
 
(Grönbäck, Anna Cristina)
gm Nils Lundström, skräddarmäst. Trelleborg 1764 16 27
 
Grönbeck, Anna Stina
Gm Adolph Schultz  Trelleborg 1770 19 909
 
(Grönbäck, Christoffer) skräddarm.  
Gm Boel Christina Pehrsdotter Trelleborg 1776 21 1127
 
Grönbäck, Christoffer, skräddarm.
Gm Christina Larsdotter  Trelleborg 1780 S 143
 
Grönbeck, Hans, gosse
St Cecilja Mårtensdotter
Gm m Petter Pehrsson  Trelleborg 1832 45 1167
 
Grönbeck, Jöns, skräddarm.  
Gm Elsa Krabbe  Trelleborg 1759 13 1291
 
Grönbeck, Jöns, skräddarm.
Gm Elna Hammarlund  Trelleborg 1769 18 1227
 
Grönbeck, Lars
Gm Cecilia Mårtensdotter  Trelleborg 1827 41 1167
 
Grönbäck, Lars
St Sven Borglin  Trelleborg 1831 45 233
 
Då namnet står inom parentes så betyder det att personen i fråga är efterlevande till den andre personen. De första fyra siffrorna är året för bouppteckningen, därefter kommer volymnr och sist sidnummer.
 
Hoppas detta är er till någon hjälp.
 
Mvh
Lena A L

598
Hej Christina,
 
Din Londicer finns inte med i någon utgåva av motsvarigheten till vår adelskalender. Varken i England, Skottland eller Irland. Jag har även sökt i riktigt gamla verk från 1700-talet och inte funnit något.
 
Jag kan inte heller hitta någon referens till någon med det namnet i Munros verk om det 30-åriga kriget (där de flesta skottar finns med).  
 
En mycket okvalificerad gissning är att namnet Londicer är taget och har någon anknytning till London. Kanske han ville visa att han kom från London?!
 
Mvh
Lena A L

599
Rynd är om jag förstått saken rätt en form av namnet Rhind och hör därmed till den skottska klanen Lindsay då Rhind är en s k sept av Lindsay. Hos dem kan ni säkert söka mer information.
 
Notera också att Rynd har varit en stor släkt även på Irland.
 
Det vapen Du nämnde ovan är inte ett coat of arms utan ett family crest.
 
Mvh
Lena A L

600
Äsch så det kan bli..... inte hette han Carl R Bielje heller, nej han hette Carl R Bielke och inget annat. Sorry.
 
Lena

601
Hej Lars Göran,
 
Din Carl Arthur har jag hittat men med stavningen Bielke. Här kommer informationen från Ellis Island.
 
Bielke, Carl Arthur  
 
Sweden, Scandinavian  
 
Soderala  
 
Ankomst till USA: April 15, 1904  
 
 17y 17 år gammal
 
 M  
 
Ogift
 
 Skepp: Cedric  
 
 Från: Liverpool, England, UK  
 
1921 reser han över Atlanten igen för besök hemma han är då gift men ingen uppgift om maka finns. Han bor då i Haddonfield, N. J., U. S. A. Sverige-USA reser han med Svenska Amerikalinjens Drottningholm.
 
År 1920 återfinns han i 1920 U.S. Census . New Jersey . Camden . Delaware . ED# 105  men då heter han Carl R Bielje, förmodligen en felskrivning för han är fortfarande född 1904 i Söderala. Han är då gift med Argot född 1904 i Norge. De har då döttrarna Ruth, 4 år och 10 månader gammal, och Ellen 1 1/2 år gammal, båda födda i New Jersey. Carl arbetar som kassör (book keeper).
 
Mvh
Lena A L

602
Michael, det finns en Karl Fredrik Karlsson som utvandrar 1893 men han är från Lomaryd och är 25 år när han utvandrar. Jag kan dock inte finna Kristina eller hennes dotter.
 
Mvh
Lena A L

603
Snälla Jörgen och Anders. Ni är båda väldigt duktiga släktforskare och åtnjuter mångas respekt vilket ni verkligen förtjänat. Men sluta nu hacka på varandra. Var lite storsinta och låt nu sista ordet vara sagt. Med så många stridande viljor i övrigt om förbundets verksamhet, resor och inte resor mm mm  så räcker det faktiskt gott utan att ni också skall reta galla på varandra.
 
Det är TILLSAMMANS vi kan föra släktforskningen framåt glömt inte det!
 
Kram till er båda
Lena A L

604
Oj, hoppsan, så det kan bli i realtid.....
 
Det är självfallet inte Anders Berg jag menar när jag i mitt inlägg ovan skriver ....så okunnig Du är.... det var bara så att han och Sven-Ove råkade få in sina inlägg under tiden jag skrev svar på Lennarts senaste inlägg ovan. Med andra ord är mitt inlägg ett svar till Lennart.
 
Fast det tror jag i alla fall att Anders förstod. Men ändå, jag ville klargöra då det såg lite konstigt ut.
 
Lena A L

605
Men gisses så okunnig Du är. Jag är inte representant för styrelsen. Har inte varit och är inte! Jag är heller inte representant för någon förening som är beroende av en god relation till förbundet. Jag är fullständigt oberoende av förbundet.
 
Du är också oerhört naiv om Du tror att Du klara Dig undan med att Du inte namnger personerna. Det är liksom inte själva namnet det kommer an på utan det faktum att det är uppgifter om personer som är identifierbara. Det räcker att en enda person som läser Dina inlägg kan identifiera dem. För övrigt finner jag det märkligt att Du skulle kunna namnge dem med tanke på att de alla talade bra engelska förra året och varför eller för den delen hur detta skulle ha ändrats till i år det begriper inte jag. Och till skillnad från Dig så talar jag av egen erfarenhet.
 
Om Du tycker att Dina medlemspengar används fel så måste Du vända Dig till rätt instans. Dvs den släktforskarförening Du är medlem i som i sin tur är ansluten till förbundet. Det är alltså där Du bör föra debatten huruvida Dina medlemspengar skall gå till föreningens medlemskap i förbundet eller inte. För det är väl inte så att Du tror att Du personligen är medlem i förbundet, med rätt att styra och ställa. För si det är Du inte. Inte ens om Du är s k stödjande medlem (en medlemsform som inte ger rätt till varesig röst vid stämma eller annat).
 
Vad gäller Dina vänner som inte hört talas om resan så säger det kanske mer om deras engagemang i släktforskarrörelsen i USA än om hur pass spridd informationen om resan är. Informationen har bl a gått ut via de olika amerikanska föreningarna och förbunden som är samarbetspartners under resan. Det är ju inte så att de rest över på vinst och förlust och slagit upp sina tältpinnar lite här och där på måfå. Nej, allt har varit upplagt kring en stor släktforskarkonferens, som jag tror de flesta aktiva släktforskare i USA känner till (och också reser till).
 
Men jag har en känsla av att det inte spelar någon roll vad någon skriver här. Jag tror egentligen heller inte att det har så mycket med själva resan att göra. Nej, det har nog mest med nära förestående förbundsstämman att göra.

606
Nu är jag så förbaskat trött på att höra Lennart gå på om de två representanterna för förbundet som enligt honom inte talar engelska!
 
Hur vet Du det Lennart? Har Du ens någon gång träffat dem? Talat engelska med dem. Och vad gör Dig kompetent att bedöma andra människors språkkunskaper eller för den delen kritisera deras brister? Jag bara undrar! Nu spelar det för all del ingen roll varför eller hur. Det som spelar roll är att man helt enkelt inte beter sig som Du gör. Det vill säga hänger ut två personer  offentlig på det sätt som Du gör. Personer som dessutom befinner sig på andra sidan Atlanten och inte har en chans att kommentera Dina påståenden. Människor som lägger ner själ och hjärta i släktforskarrörelsen (till fromma för bl a Dig), som tar på sig uppdrag andra ofta ryggar för (vi vet ju alla hur svårt det är att få medlemmar att engagera sig när det gäller styrelsearbete och annat ideellt inom föreningsvärlden).
 
Skäms! Lär Dig skilja på sak och person!
 
För Din information kan jag dessutom upplysa om att jag var med i den grupp som reste iväg förra året den 11 september men som tvingades återvända hem. Den grupp som idag är över är till största delen samma personer som då (med några få undantag) och jag kan tala om för Dig att det verkligen inte var något fel på vare sig språkkunskaper eller kompetens inom genealogi och emigrantforskning.  
 
Lena A Löfström

607
I bouppteckningsregistret för Oxie Härad 1690-1811 finns Karna Haraldsdotter upptagen
 
De uppgifter som återfinns;
Haraldsdotter Karna, gift med Lars Åkerberg, avsk. ryttare. Fosie, 1808, volym 32 sidan 89.
 
Däremot kan jag inte finna Lars Åkerberg. Jag hittar heller ingen Haraldsson, varken i Oxie, Frost, Västra Göinge eller Skytts härad.
 
Mvh
Lena A L

608
Genealogiska Förening, GF, har ett stort klipparkiv. Jag föreslår att Du kontaktar dem, gärna via mail info@genealogi.net jag är säker på att de hjälper till och tittar om någon vigselannons finns. Mvh Lena A L

609
Hej Sofia,
 
på Söderskivan finns en dam som med största säkerhet är hans syster (eller kusin kanske)...
 
Hedda Lovisa Bock född 7/5 1845 i just Kristberg, Östergötland. Hon flyttar in till Söder 1878 från Lidingö. Eftersom hon är piga flyttar hon runt en hel del och återfinns även på CDn om Gamla Stan och Klara-skivan. Mellan 1887 och 1888 verkar det som om hon under en tid bodde i Bro, Uppsala län men flyttar sedan tillbaks till Söder. Tio år senare gör hon om samma manöver. Dessemellan ligger hon på sjukhus, ledgångsreumatism. Hon avlider 1913 och är då ännu ogift.
 
Däremot finner jag inte Fredrik Wilhelm.
 
Mvh
Lena A L

610
Instämmer till fullo med Anna och Anders. Peter Karlsson är suverän och har gjort detta forum till den trevliga plats det nu är. Han skall ha all heder av detta - och säkert mycket mer därtill.
 
mvh
Lena A L

611
Lagerberg / Lagerberg
« skrivet: 2002-07-06, 14:38 »
Sven tillhörde den friherrliga och grevliga ätten Lagerberg. Föddes 1822-01-26 och dog 1905-03-25. Han kom att till sist gifta sig med grevinnan Mariana Lovisa von Rosen, född 1827.
 
Om honom finns mycket att läsa i Riddarhusgenealogin, dvs den CD de kom ut med för ett par år sedan. Kontakta Riddarhuset för mer info.
 
I Genealogiska Föreningens tidskrift Släkt och Hävd nr 1998/99: sid 218 finns också en recension gällande Släkten Lagerbergs släktarkiv.
 
Mvh
Lena A L

612
Bättre förr? / Äldre inlägg (arkiv) till 2.7.2002
« skrivet: 2002-07-02, 12:07 »
Carl, är det inte så att Rötter delvis ligger på Algonet. Man får väl anta att redaktören för en del av Rötter har tillgång till det kontot.
 
Själv har jag tre konton hos tre olika leverantörer (nej förresten, det är nog snarare fyra), ibland är jag inloggad på minst två av dem samtidigt, det är inga problem alls.
 
Nu menar jag inte att det är det Elisabeth gör utan jag vill bara påpeka att det är en möjlighet för oss alla.

613
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-11-06
« skrivet: 2002-07-02, 10:14 »
Nils,
 
kanske Du redan provat detta men i alla fall....
 
Av egen erfarenhet vet jag att Karlskoga Arkiv, drivs av Karlskoga hembygdsförening, har omfattande register över såväl människor som fastigheter i och omkring Karlskoga genom tiderna. Gör ett besök där, eller maila dem, jag är säker på att Du får hjälp.
 
Mvh
Lena A L

614
Steve,
 
the data Elisabeth provided did not come from the Gamla Stan CD. As I told you he was not on it.
 
Elisabeth made an other search for you in a completly different source, probably the CD Emigranten. But I am sure she can give you better details on her source.
 
Best
Lena

615
En god vän till mig reste till USA. Blev bjuden på fest där alla gick runt och tog i hand och presenterade sig med förnamn. Hi, I'm Randi, sa hon med riktig USA-accent på Randi.....

616
Hi Steve, sorry but your farfarsfar not on the CD.
 
Best
Lena A L

617
Jag har installerat den medföljande DVD-versionen som verkar bra men också verkar innehålla en rad buggar. Här kan vi kanske diskutera problem och annat och kanske också ge varandra tips om hur vi kommer runt eventuella buggar.
 
Det just nu mest irriterande är att jag inte får förstoringsfunktionen att fungera. Det händer liksom inget hur många gånger man än sätter förstoringsglasikonen på rätt plats och klickar. Bilden förblir liten. Ibland finns också länkar till olika förteckningar etc, de fungerar inte heller.
 
Kanske det går lättare om man installerar CD-ROM-versionen istället - någon som vet.
 
Mvh
Lena A L

618
Hej igen Thommy,
 
Eva har helt rätt. Jag har nu också tittat efter i 1890 års folkräkning. För Malmö och Kristianstads län finns många Falk, de flesta verkar vara avlagda soldater. Jag kunde hitta minst sex st Carl, alla födda inom den tidsperiod Du hänvisar till. Och vem som är vem kan vara, precis som Eva skriver ovan, mycket svårt att veta.  
 
Mvh

619
Efternamn T / Tibblin, Helmy Emilia, f. 1888-02-07
« skrivet: 2002-05-09, 20:06 »
Hej Lillemor,
 
Du gissade rätt, uppgifterna tagna ur mantalslängden för år 1890. Du kan ju nu titta i Ö. Tunhems annex församlings kyrkböcker så kanske Du hittar mer information. Kanske också en flyttanmälan som visar vart hon tog vägen då hon flyttade eller kanske t o m vart hon kom ifrån när hon kom dit.
 
Om jag finner något mer låter jag Dig veta.
 
Mvh
Lena A L

620
Efternamn T / Tibblin, Helmy Emilia, f. 1888-02-07
« skrivet: 2002-05-04, 16:25 »
Hej Lillemor,
 
Helmy Emilia hette Tibblin redan 1890 då hon mantalsskrevs på följande adress;
 
Hemförsamling: Ö. Tunhems annex
Hemort: Åsen
Kontrakt: Falköpings
Län: Skaraborg
 
Hon bodde då hos  
Anders Andersson f. 1824, Hemmansegare
Maja Katarina Svensdotter f. 1835
Elisabet Natalia f. 1878
 
Hon verkar inte vara anställd av familjen, dvs det framgår i alla fall inte av akten. Däremot anges att hon är barnhusbarn, dock saknas den vanliga noteringen om att hon skulle vara fosterbarn.
 
Mvh
Lena A L

621
1870-11-01 föds Karl Falk i Vasakärr nr 8. Far är Anders Falk och mor Ingrid Jeppesdotter.
 
Källa: Lennart Bergs CD över Gärds Härad.
 
Mvh
Lena A L

622
Everlöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-07-28
« skrivet: 2002-04-20, 12:19 »
Agneta,
 
när det gäller Stora Topphem så tillhör det Fågeltofta. Men jag kan inte hitta Din gubbe där, dvs att han föds där, däremot får han själv barn där tillsammans med Anna.
 
Följ Peters förslag och lägg in en fråga om Nils Hansson under rubriken Fågeltofta i stället så får Du nog napp.
 
Mvh
Lena A L
 
Mvh
Lena A L

623
Nu finns alla skottska testamenten on line. Det är de skottska arkivmyndigheterna som lagt ut ett sökbart register för åren 1500-1875. Inom kort kommer man också att för en mindre summa kunna köpa den digitala bilden av testamentet i fråga.
 
http://www.scottishdocuments.com/
 
Mvh
Lena A L

624
46 Ordet är fritt om släktforskning / Örnberg 2002
« skrivet: 2002-04-13, 15:50 »
Elisabeth, jag trodde ingenting. Jag ville bara ha raka besked. Och det var inte meningen som något påhopp på Dig speciellt. Jag ville bara påvisa att det fanns en diskrepans i det Du sa i förhållande till det som Ted sa.  
 
Jag måste ju säga att det var mycket intressant att läsa fondhandlingen. Den säger ju faktiskt att  sista dag för nominering är den 31 mars, precis som Du sa. Detta måste ju betyda att Ted har fel när han hävdar att det är den 15:e som gäller. Eller är det så att Du har kopia av en gammal fondhandling och att reglerna på något sätt blivit ändrade sedan dess?
 
Det är ju oerhört viktigt att få veta när tiden de facto gick eller går ut vad gäller nominering. Vem kan ge besked?

625
46 Ordet är fritt om släktforskning / Örnberg 2002
« skrivet: 2002-04-12, 19:34 »
Förbundsordföranden efterlyser nomineringar då inga inkommit. Ted säger också att nomineringstiden går ut på måndag.  
 
I min almenacka så står det den 15:e april på måndagsrutan.
 
Hur stämmer då detta med Fru Thorsells inlägg här ovan - inte alls - om man läser innantill. Fru Thorsell hävdar att nomineringstiden för icke styrelsemedlemmar, men OBS dock medlemsföreningar (alltså icke vi vanliga dödliga), gick ut den 31 mars.  
 
Hon hävdar också att fondhandlingen ger styrelsen rätt att själva besluta i frågan utan att ta någon som helst hänsyn till de inkomna nomineringarna.  
 
Jag undrar nu: vem har rätt i fråga om datumet? Vår förbundsordförande eller fru Thorsell?
 
Jag undrar också om det verkligen är så att fondens statuter verkligen har en klausul som ger medlemsföreningar rätt att nominera för att sedan i en annan klausul ta ifrån dem all verkan av nomineringarna? Eller är det kanske så att om man läser statuterna ordentligt, tar reda på vad syftet var när statuterna skrevs och fonden inrättades, i själva verket kommer att komma fram till att styrelsen självklart har beslutanderätten, men ändå måste ta viss hänsyn till inkomna nomineringar för så vitt de inte är uppenbart oskäliga. Annars verkar det ju fullständigt meningslöst att över huvud ge medlemsföreningarna rätten till nominering.
 
Det blir lite märkligt när ordföranden efterlyser nomineringar, som enligt Fru Thorsell endast är lull-lull. Verkar på något sätt vara bortkastad möda om det nu är så att ingen bryr sig. Fast kanske det har blivit lite andra toner i samband med att vi fick ny ordförande.

626
Hur pass väl hållna registren är kan jag inte säga, men jag vet att de flesta kolloniers engelska församlingar finns registrerade och åtkomliga via t ex English Origins här på nätet (http://www.englishorigins.com/)
 
Mvh
Lena A L

627
Hej Marianne,
 
om Du hittar ett samband mellan Din Magnus och min Sven (se ovan) vore jag väldigt tacksam om Du kunde höra av Dig.
 
Mvh
Lena A L

628
Beausang / Beusang / Bousang / Beausang / Beusang / Bousang
« skrivet: 2002-03-21, 23:00 »
Det finns en gammal men högst välmående levande släkt Beausang. I telefonkatalogen finns flera av dem. Jag tror att de är ganska medvetna om sina rötter så varför inte försöka med att kontakta dem.
 
Mvh
Lena A L

629
Traryd / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-08-09
« skrivet: 2002-03-16, 23:42 »
Johannes Johannesson, en gäckande man, sökes. Född antingen 1836 eller 1846 i Traryd. Ingen information finns om datum för födelsen. Kanske har någon av er sett till honom.
 
Tacksam för tips.
 
Mvh
Lena A L

630
En Samuel Bergqvist finns noterad 1831 i Klara nedre, 1669
 
Samtidigt finns flera C Söderholm men bara två C.M. Söderholm, den ena piga (Staden södra 1825, 504)och den andra skräddarhustru (Stadens inre 1834, 1058).
 
Däremot fanns inte Lord eller Rydén med.
 
Mvh
Lena A L

631
Toresund / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-30
« skrivet: 2002-01-19, 23:22 »
Persson, Anna Charlotta , född 1 april 1859 i Toresund.  
 
Söker föräldrar, syskon och andra med anknytning till henn.
 
Jag har inte kunnat hitta henne i födelseboken. Hon finns i hfl i Sthlm, Kungsholm år 1888. Där finns uppgiften att hon är född i Toresund. I 1890 års folkräkning anges också Toresund som födelseplats. Kanske Du har ett tips till mig var jag kan leta.
 
Tacksam för tips.
 
Mvh
Lena A L

632
Jag söker efter Hanna Maria Nordqvists anor. Hon föddes enligt 1890 års folkräkning år 1853 i Göteborg (ingen speciell församling anges).
 
Tacksam för alla tips.
 
Mvh
Lena A L

633
Hej Sam,
 
jag har lite dåliga nyheter för Dig i sökandet av Norstedt.
 
Just nu pågår en livlig debatt om personlig integritet i just Queensland och till följd har myndigheterna sekretessbelagt alla handlingar rörande enskilda personer fr o m år 1889 och framåt.
 
Mvh
Lena A L

634
För er som tänkt att era scannade bilder i TIF-format skall finnas kvar länge länge än. Glöm inte att själva TIF-formatet med tiden förändras och konvertering kan bli nödvändig eller i värsta fall nyscanning.
 
Något jag vet Riksarkivets bildfolk just nu grubblar över.
 
Mvh
Lena A L

635
Hej Marianne,
 
tyvärr är det inte så  mycket jag har att komma med. Jag tar tillbaks det där om testamentet... visade sig vara en annan gren. Jag kan inte säga var Hedströmarna kom från, mer än det som står ovan.
 
Några tillägg har jag dock;
 
Carl Hedström emigrerade till USA år 1884 från Esphöjden (som jag inte vet var det ligger exakt).
 
Augusta Christina Hedström emigrerade tillsammans med sin man Erik Sparr och barn till USA den 29 april 1881 (Stockholm, Wisconsin, USA) med ångfartyget Romeo från Göteborg till Hull i England och sedan vidare till Amerika.
 
Källan till dessa uppgifter är samlat material som finns på Karlskoga Hembygdsarkiv. Kjell Nordqvist hade vänligheten att en gång för många år sedan lotsa mig runt. Han känner väl till denna familj med alla ingifta och utgifta grenar och mer material finns i arkivet.
 
Som Du förmodligen vet så finns en rad avskrifter ur kyrkböcker där samt kopior på andra handlingar samt ett omfattande emigrantregister.
 
Mvh
Lena A L

636
Gadde / Gadde
« skrivet: 2001-12-26, 21:54 »
Hej Anne-Lill,
 
är det så att Du har Karin Gadde (gift Holmblad)bland Dina anor?
 
Mvh
Lena A L

637
Gadde / Gadde
« skrivet: 2001-12-26, 21:52 »
Hej Kjell,
 
jag har ju som Du kanske kommer ihåg Karin Gadde som ingift bland Holmbladarna.
 
Mvh
Lena A L

638
Jag har tyvärr inte uppmärksammat denna diskussion tidigare men här kommer i alla fall ett litet bidrag - är de möjligen av intresse för Marianne eller er andra?
 
 
     
1   Josef Hedström  
........ + NN  
....2   Augusta Christina Hedström  b: juli 31, 1833 in Bregårdstorp,Karlskoga  
  ...... +NN
   
.......3  Christina Lovisa Hedström     b: september 28, 1857  
...........+Karl Johan Eriksson b: in Björström  
....... 3  Carl Hedström, b: april 17, 1863  
           d: in USA
.......*2nd Husband of Augusta Christina Hedström:    
+Erik Sparr 1824 - 1898 b: augusti 5, 1824 d: oktober 30,  
        1898 in Stockholm, Wisconsin, USA
........3  Johanna Mathilda Sparr 1868 - 1871 b: februari 21, b:1868 d: mars 2, 1871
........3  Erik Evald Sparr, b: februari 8, 1870  
........3  Frans Sparr b:februari 24, 1872 d: december 7, 1877
........3  Anna Mathilda Sparr b: maj 6, 1875 d: september 2, 1876
........3  Ulla Sparr b: juni 12, 1879
 
Uppgifterna kommer delvis ur kyrkböckerna delvis ur ett testamente som jag har originalet till.
 
Mvh
Lena A L

639
Vill dela med mig......
 
I lördags åt jag lunch med bl a Lars Magnus dotterdotter Signe. Jag berättade för henne om detta forum samt det faktum att det faktiskt finns folk som intresserar sig för och forskar om just hennes anor. I och för sig är hon van eftersom hon är född Giertz, men i alla fall. Hon bara skakade på huvudet och fann det mycket märkligt att folk kunde ägna hennes släkt så mycket som fem minuter av sin tid. Speciellt med tanke på hur lite tid folk idag har att ägna åt sina intressen. Dessutom tyckte hon det var helt onödigt - allt var ju redan gjort en gång, även om det bara är den stora tjocka släkten som har tillgång till resultatet. Men hon önskade alla lycka till i sin fortsatta forskning.  
 
Mvh
Lena A L

640
Även Family Tree Maker klarar detta galant.
 
http://www.familytreemaker.com
 
Mvh
Lena A L

641
Danderyd / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-12-11
« skrivet: 2001-10-28, 07:57 »
Hej Hasse,
 
om Du tittar på en karta över Djursholm så kommer Du att finna att det nordöst om Stocksund finns en liten vik av Lilla Värtan, som heter just Svalnäsviken. Det är i själva verket ganska nära Djursholm slott.
 
Mvh
Lena A L

642
Hej Dag,  jag känner till de olika Wildschiöttar och Wildschyttar Du nämner men varken jag eller Stellan har funnit att de skulle ha någon anknytning till Euphemia (tyvärr). Euphemia var före sitt giftemål med Claus Friedrich Sinclair gift med en Hindrich Bock på ön R?gen. Med honom hade hon ett flertal döttrar varav en följde med henne och hennes nye man till Sverige, de andra stannade kvar hos släkten i Tyskland.  Allt tyder på att hon var född i Tyskland/Svenska Pommern.... R?gen? även om vi ännu inte hittat något som kan bekräfta detta. Men vi är tacksamma för alla uppslag.  Mvh Lena A L

643
Det finns en D Frost i Birmingham, en enda.... här kommer adress och telefon.
 
D FROST  
16 CHURCH ROAD
MOSELEY
BIRMINGHAM  
B13 9AG  
 
Telefonnummer 012 1247 0715    
 
Mvh
Lena A L

644
Hjälp! Jag har nya emigranten och den fungerar perfekt..... ända tills jag vill skriva ut. Programmet i sig protesterar inte utan beter sig som om det skickade något till skrivaren, men si det gör det inte.... jag får helt enkelt inte ut några utskrifter.
 
Är det någon annan som upplevt samma problem?! Och vad har ni i så fall gjort för att rätta till det.
 
Tacksam för tips.
Lena A L

645
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-18
« skrivet: 2001-09-19, 20:52 »
Hej Inger,
 
jag föreslår att Du kontakter Karlskoga Hembygdsarkiv där det finns massor av information Du kan ha nytta av. De är ytterst hjälpsamma och har ett imponerande kortarkiv över tusentals Karlskogabor genom tiderna med uppgifter tagna ur kyrkböcker och andra källor.
 
Mvh
Lena A L

646
Archive - General questions / September 11th, 2001
« skrivet: 2001-09-16, 13:29 »
That question I think you had better put to the Swedish Government. This is not the place for politics. Visit http://www.riksdagen.se for more information on our constitution, laws and policys.
 
But I can tell you as much as that Sweden, by heritage and history, is a neutral country, just like Switzerland. And I believe we intend to keep it that way!  
 
This, however,  does not mean that we stay out of the purely humanitarian work that always follows war. Our aid to victims of war does not have any color, religion, gender, nationality or other.... it's unconditional. A victim is a victim no matter what.

647
Archive - General questions / September 11th, 2001
« skrivet: 2001-09-15, 21:51 »
As one of the participants of the Swedish Genealogical Tour who had to turn back to Sweden instead of attending the Davenport Conference I must say that Jonas words above very much reflects my own feelings.
 
Acts of violence can never be justified, not by religion, nor politics or any other kind of differences that might exist between mankind. But we should also remember that one wrongdoing never can diminish any other wrongdoing of others.
 
I would like to send some words to our fellow researchers all over the world, directly or indirectly affected by the events on the 11th - the words of John Lennons Imagine! I think he said all that needs to be said.
 
You are all in my thoughts.
 
Lena A Lofstrom

648
Riksstämman! Ett alldeles utmärkt objektivt referat från stämman finns att läsa på http://www.nog.nu/stamma01.html

649
Ulf, inser just att Du inte är kvar där Du var förr.... glöm därför min fråga om Yngve och Kerstin.
 
Elisabeth, Du är uppenbarligen inte med i facken eftersom Du inte vet att det faktiskt i just Ditt fall är just krav på formen.... Se HTFs utvecklingsavtal. Men det behöver vi ju faktiskt inte alls diskutera här.
 
Mvh
Lena A L

650
Hej Ulf,
 
vill bara kommentera Ditt uttalande ovan
- Bland de interna initiativen märks speciellt personalsamtalen. Jag  
har svårt att förstå varför en ordförande ska ägna sig åt sådana  
detaljfrågor.
 
I enlighet med svensk lagstiftning så är alla arbetsgivare skyldiga att minst en gång om året ha s k utvecklings/personalsamtal.  
 
Efter vad jag förstått så har detta inte skötts tidigare utan kommit till först nu. Det betyder i klartext att tidigare styrelser direkt brutit mot gällande arbetsmarknadslagstiftning. Jag tror inte det alls gagnar förbundet. Att det är ordföranden som gör det är inte ovanligt i föreningsvärlden där styrelsen är ytterst ansvarig för att lagar följs. Speciellt om det visat sig att verkställande tjänsteman negligerat detta. Det är ju inte den verkställande tjänstemannen som begår lagbrottet utan det är den som är ytterst ansvarig - dvs styrelsen.
 
Ledsen om detta kommer in på fel ställe men kunde inte låta en sådan kommentar som Din Ulf få stå oemotsagd. För övrigt är jag förvånad över att Du inte känner till det. Håller inte Kerstin S-E eller Yngve sådana samtal med Dig? Fast Din tjänst kanske inte är fast (Nej det behöver Du inte svara på för det har jag inte med att göra).
 
Lena A L

651
Äktenskapet / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-09-22
« skrivet: 2001-08-21, 07:35 »
Hej Anders, jo visst gör jag det, men det är alltid intressant att höra var eventuellt annan info kan ge. Vet Du titeln på facsimilen? Den måste jag skaffa. Där verkar det ju som om den uppräkning jag efterlyste finns.
 
Men en ny information fick jag i alla fall i och med Ditt inlägg..... Det kan ha varit så att lagen var ändrad 1860.... och att äktenskap mellan styvsläktingar faktiskt var tillåtet då.  
 
Kanske är det någon här som redan vet svaret? var det tillåtet 1860, eller inte.
 
Mvh
Lena A L

652
Äktenskapet / Äldre inlägg (arkiv) till 2013-09-22
« skrivet: 2001-08-20, 20:51 »
Ulf, detta var intressant, jag har ett fall där en man förmodligen gifter sig med sin styvdotter. Då hon var relativt jämngammal med mannen och mannen blivit änkling då flickans mor dog verkar det som om de tu slog ihop sina påsar. Vi talar 1860-tal.
 
Eftersom de inte var släkt, i alla fall inte i bemärkelsen blodsband, funderade jag inte så mycket på det - just då. Jag har dock grunnat på detta och kom någon gång att fråga Anders Berg om saken. Anders hävdade då att det faktiskt var förbjudet i lag med äktenskap mellan styvfar och styvdotter - detta trots att de inte var släkt.
 
Du verkar ha kläm på detta, skulle Du kanske kunna vara bussig och enkelt stapla upp de fall då det var tillåtet (eller om det är lättare, de fall då det INTE var tillåtet). Svaret är i litteratur etc inte så lättfunnet. Jag tror många med mig tacksam skulle ta emot en sådan lista.
 
Mvh
Lena A L

653
Förmodligen är det inte konstigare än att Augustas atelj? i Arvika fanns kvar fast hon rent fysiskt befann sig på annan plats - Göteborg.  Antingen hade hon den kvar i egen regi med anställda eller så hade någon annan övertagit firman och därmed behållit namnet. Det var inte alls ovanligt.  
 
Mvh
Lena A L

654
Fotografer och ateljéer / Stockholmsfotografer
« skrivet: 2001-08-15, 10:24 »
Bevarade plåtar, negativ samt film finns på Nordiska Museets bildbyrå. Ta kontakt med dem. Dessutom finns en rad bevarade plåtar hos olika föreningar och lokala museer.
 
Är det något särskilt Du söker?
 
Mvh
Lena A L

655
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-18-15
« skrivet: 2001-08-14, 18:57 »
Sture Bjelkåker, ordförande i Föreningen DIS, får ett stort fång med rosor av mig för sitt eminenta inlägg i debatten om vilka som skall styra förbundet. Vi är många som instämmer.
 
För er som inte sett inlägget - gå till debattavdelningen här på Rötter http://www.genealogi.se/debatt09.htm  
 
Ger också gärna Gustaf von Gertten rosor för att han vågar sticka ut hakan och tala ur skägget. Uppfriskande!

656
Hane / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-02-15
« skrivet: 2001-08-10, 10:29 »
I Skåne har jag funnit följande Hanar;
 
Lasse Hane, död 1837-10-25 i Maltesholm vid en ålder av 62 år,
 
Christina M Hane, död 1797-03-15 i Eskelstorp, 75 år, gift med Gudmund Ekvall,
 
Margreta Hane, född 1702-06-01 i Färs Härad, död 1761-06-07 i Västra Vram, 60 år, gift med Måns Luxxxxx. Hennes far anges som Clas Hane, länsman.
 
Sedan har jag några vigselnotiser;
1848-06-22, Karl Hane och Elisabet Rosenqvist,TäckingelänN/Vanstp (?)
 
1893-08-03, Olof Fredrik Hane och Bernardina C Herrström, Röddinge/Sövde Prästgård.
 
Källa: CD födda/vigda/döda i Färs och Gärds härad.
 
Lena A L

657
Jag har inte fått virus men fick däremot mail från någon med en server som råkat ut för samma sak som advokaten Rosengrens server, dvs att systemet skickar ut mail till höger och vänster och därtill bifogar helt vanliga dokument som finns upplagda på servern.
 
Jag fick en dams intressanta hembygdsforskning, trivsamt, men jag måste nog tillstå att jag tyckt det varit mer spännande med Dolf Lundgrens ekonomiska rapporter som Rosengrens server skickade ut......
 
Mvh
Lena A L

658
Ystads Sankta Maria / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-08-17
« skrivet: 2001-08-07, 11:19 »
På Lennart Bergs CD över födda i Gärds och Färs härad så finns det faktiskt 116 Rosengrens, däremot inte de efterfrågade. Namnet verkar alltså inte alltför ovanligt. I bakhuvudet tycker jag mig även minnas att det finns en resandesläkt (eller möjligtvis svenska romer) med samma namn.
 
Vad gäller tornväktare i Ystad så vet jag att den nuvarande tornväktaren är tredje generation tornväktare, tyvärr kan jag dock inte komma ihåg om han hette Rosengren. Men det var en artikel om honom i Ystads Allehanda för 3 veckor sedan.
 
Mvh
Lena A L

659
Friederici / Friederici
« skrivet: 2001-08-04, 22:26 »
Jag söker uppgifter om alla med efternamnet Friederici. Jag hjälper en man ifrån Chile som söker sitt ursprung men inte talar annat än spanska.
 
Följande uppgifter har jag om en köpman Friederici
 
Christian FRIEDERICI, * 1712 in ... , + 1762 in Göteborg.
1740 borgare och köpman i Göteborg.
Im Landesarkivet Göteborg: Nachlassverzeichnis von 1764.
gift  1) 1745 in Göteborg  Rebecca Schytten
gift  2) 1750 in Göteborg  Anna Dorothea Bihusen
7 barn fick han mellan åren 1745 - 1765, alla födda i Göteborg. Om jag förstått saken rätt så var han stor exportör av sill till så gott som hela världen.
 
Känner någon till när släkten kom till Sverige? De lär till största delen ha levat i Göteborg och Stockholm. Alla data är av stort intresse.
 
Mvh
Lena A L

660
Löfman / Löfman
« skrivet: 2001-08-03, 22:37 »
På CDn med bouppteckningsregistret för Uppsala län och delar av Sthlms län fanns 37 Löfman, ingen av dem boende i Sthlm däremot fanns under 1700-talet ett flertal boende i Uppsala.
 
Mvh
Lena A L

661
Veckholm / Äldre inlägg (arkiv) till 22 maj, 2005
« skrivet: 2001-07-28, 15:39 »
Skeppare Johan Lindström avlider år 1853 i Häckelberga, Veckholms fs, han var gift med Johanna Andersdotter, som avled några år tidigare 1847, på samma plats. De hade en dotter Emma (Emilia), född 1833-07-10 i Löt. Känner Du till dem är jag tacksam för kontakt. Hade kanske Emma syskon? Vilka var hennes morföräldrar?
 
Mvh
Lena A L

662
Balingsta / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-02-06
« skrivet: 2001-07-28, 15:32 »
Margareta Ersdotter avlider 1792 i Bonäs, Balingsta. Hon var gift med en skeppare Johan Lindström. Känner Du till henne (kanske vet var hon var född) eller hennes man är jag intresserad av kontakt.
 
Mvh
Lena A L

663
Gryta / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-08
« skrivet: 2001-07-28, 15:27 »
Skeppare Johan Lindström avlider år 1814 i Salnecke, Gryta. Är det någon som känner igen honom? Vore i så fall tacksam för kontakt.
 
Mvh
Lena A L

664
På Lennart Bergs CDn över födda i Gärds och Färs härad finns det en rad Grönvallare. Under de aktuella åren finns de i Vanstad, Maltesholm, Tollarp och Västra Vram. Där finns dock ingen Johan inte heller någon Åke.
 
Mvh
Lena A L

665
Hej Agneta,
 
tyvärr, hon finns inte med på Klara-skivan.
 
Mvh
Lena A L

666
Oppenheim / Oppenheim
« skrivet: 2001-07-05, 12:00 »
Det finns en fastighetsmäklare på Skandiamäklarna som heter (gift namn) Oppenheim. Du kan slå upp henne under fastighetsmäklare.
 
Mvh
Lena A L

667
Jag har ett konto hos ancestry sedan ett antal år tillbaks. Jag har aldrig haft problem varesig med betalning eller annat. Jag har också haft mycket nytta av den information jag har kunnat hitta där.
Inget ersätter ju ett original men träffar i någon av deras baser ger en ju en mängd uppslag till var man kan söka vidare eller skicka efter kopior av original.
 
Som sagt, jag är mycket nöjd.
 
Mvh
Lena A L

668
Informationen på Electricscotland är inte alldeles up-to-date då den oftast bygger på information tagen ur gamla antikvariska böcker där historiken ofta är baserad på gamla sagor inte historiska fakta. Denna information har jag fått av redaktören själv Alastair McIntyre. Så se upp.
 
Bästa informationen om en clan får man genom att besöka respektive clans egna hemsidor. Finns ofta många och innehållsrika.
 
Mvh
Lena A L

669
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-01-09
« skrivet: 2001-05-31, 23:54 »
Hej Tony, om Du följer länken här nere kommer Du till detta forums avdelning för Resandesläkter (tattare) där förekommer namnet Lindgren.
 
Mvh
Lena A L
 
http://aforum.genealogi.se/discus/messages/3711/3713.html?991334593

670
Eftersom Du i Ditt inlägg talar om vad som gällde för Allmänna BB, bl a följande Enligt Allmänna BB:s reglemente hade ogifta mödrar rätt att vara anonyma utan angivelse av vilken tidsperiod Du menar samt också nämner att det lades ned 1975 efter 200 års verksamhet var det inte lätt att gissa vilken tidsperiod Ditt svar omfattade.  
 
Men nu fick jag ju veta vad Du menat - egentligen.
 
Mvh
Lena A L

671
Jag har idag råkat ut för ett problem vid sökning på Söder-skivan. Jo, jag hittade mina gubbar och gummor men.....
 
De är enligt skivan födda ibland i Kalmar, Kalmar län och ibland i Kalmar, Uppsala län, ibland kan de t o m vara födda på en tredje plats Kalmar, Sthlms län. Samma person alltså.
 
Här till kommer att några av dem sedan flyttar antingen ut eller in till Kalmar - ja egentligen vilket Kalmar som helst så länge det inte är det samma Kalmar som födelseförsamlingen.
 
Var det verkligen så dåligt med ordningen hos Roten att de inte vid in/ut-skrivning bemödade sig om att notera rätt plats i geografin? Jag förmodar att de endast antagit vilket Kalmar det gällt. Annars så måste det ju vara de som matat in i underlaget till CDn som missat....
 
Är det någon som vet var problemet uppstod? Att det inte går att göra något åt, det förstår jag. Det enda man kan göra är ju att leta i födelseböckerna för de olika Kalmar. Men tänk om....... Johan Karlsson född en viss dag i Kalmar, Kalmar län har en namne född samma dag men i Kalmar, Uppsala län.... då har man klara problem.
 
Man kan ju dessutom börja fundera på om samma problem finns med andra ortsnamn som återfinns på flera platser i landet.
 
Mvh
Lena A L

672
Gun, nog är det väl bra kategoriskt att skriva  
Praktiskt taget alla kvinnor som födde barn på
Allmänna BB var ogifta.  
 
Det är visst och sant bara under en viss tidsperiod. Därefter var då de flesta gifta. Allmänna BB hade för övrigt under lång tid en mycket fin privatavdelning dit de s k fina fruarna i sta'n tog sig för att föda barn. En av cheferna där var den man som introducerade lustgasen i Sverige. Har glömt hans namn, men han kallades allmänt gas-Kalle.
 
Vi som är födda där, och vi är många, kan ju tänkas ta lite illa vid oss av Ditt påstående. För som sagt, nog var våra mammor gifta allt.
 
Mvh
Lena A L

674
Det finns faktiskt ganska mycket skrivet - problemet är bara att det endast är publicerat för släkten. Bland annat så finns alla Hildas dagböcker bevarade och en del av dem har sammanställts och tryckts. Om jag kan få ett namn på Barbara Walls morföräldrar kan jag kolla upp om det finns några anteckningar om dem.
 
Mvh
Lena A L

675
Archive - Swedish names / Sohlberg
« skrivet: 2001-05-11, 12:37 »
Yes Bob, I do have a Sohlberg connection but I don't know if it does fit in to your Sohlberg family as I have not yet had the time to follow that particular line in my genealogy. If I find anything I will sure let you know.
 
Best regards
Lena A L

676
Archive - Swedish names / Sohlberg
« skrivet: 2001-05-09, 02:02 »
Hi Bob,
 
I think I might have found the right Caroline for you. The source is the Söder-skivan a CD with the population in a part of Stockholm called Söder.
 
Brigitta Karolina de Flon /Sahlberg/, born 27 July 1811.
 
lived 1878  at Stadsträdgårdsgatan no.17 in Stockholm.
 
Widow (late husband manufacturer)with two children:
1. Ida Maria de Flon, born 8 March 1836 in Varberg, Halland County, she left for the US in 1883.
2. Anna Margareta Elisabet de Flon, born 18 November 1845 in Grytnäs, Kopparberg County
 
As you can see her maiden name was not Sohlberg but Sahlberg, or rather it could have been either one of them as one can't always trust the clerk who wrote their names down.
 
Well, this is at least a beginning and you may know start to trace her back to her parents.
 
Best hunting!
Lena A L

677
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-11-18
« skrivet: 2001-05-01, 21:16 »
Lars Enarsson, född 31 december 1682 Bregårdstorp, Karlskoga gifte sig 26 december 1712 med Ingeborg Larsdotter, född 1685 i Bredgårdstorp. Hon avled redan 15 april 1718 varpå Lars gifte om sig med Rangela Larsdotter.
 
Jag undrar nu om någon råkar ha information dels om;
 
1. fruarna var systrar (de var ju födda på samma plats)
2. Lars föräldrar, jag har inga uppgifter alls vad gäller modern, om fadern har jag däremot osäkra uppgifter som säger att fader är Enar Andersson, född ca 1633 i Bredgårdstorp?
 
Är det någon av er som stött på dessa personer är jag tacksam för kontakt.
 
Mvh
Lena A L

678
Har Du försökt att söka efter olika former av efternamnet. Jag har Berlin från Skåne i mina anor och det har visat sig att de ibland blivit stavade som Berglin, Berling och Bergling.
 
Det är i alla fall värt att försöka.
 
Mvh
Lena A L

679
Wester / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-23
« skrivet: 2001-04-08, 09:47 »
Anna-Lisa, jag har nu mailat till Dig. George är (var?) kusin till min mor.
 
Mvh
Lena A L

680
Monica, nu har jag fått lite info. Jag lägger in den här på engelska. Jag har även fått hans ansökan om Australiskt medborgarskap som bildfiler men de är för stora att lägga in här så de mailar jag direkt till Dig.
 
I, Johan Holmstrom of Broard Marsh in the State of Tasmania, Farmer, hereby  
apply for a certificate of Naturalization under the Naturalization Act 1903.
 
I am by birth a Swedish subject.
 
I arrived in Australia from Sweden on the [blank] day of December 1881 per  
the Dutch ship Guthreda and disembarked at the port of Hobart in the  
State of Tasmania.
 
Since my arrival in Australia I have resided at Broad Marsh aforesaid.
 
I have resided in Australia continuously for a period of two years  
immediately preceding the date of this application.
 
I forward herewith a statutory Declaration setting forth the particulars  
required by Section 6, sub-section 1, paragraph (a) of the said Act.
 
I am a widower.
 
I have four children - two boys and two girls all resident at Broad Marsh  
aforesaid.
 
I am not a naturalised subject or citizen of any other country.
 
I forward also a certificate signed by Oscar Henry Jones, a Justice of the  
Peace to the effect that I am known to him, and am a person of good repute.
 
Signed by Johan Holmstrom on the 24th August 1904 at Broad Marsh.
 
och här kommer lite mer
 
From the Tasmanian BDM's - he married Mary Ann Paine in 1891 in Brighton,  
Tasmania, Australia and their children were:
Jane Johanna Holmstrom b. 1891
John Edward Holmstrom b. 1893
Albert Henry Holmstrom b. 1894
Hilda Elizabeth Holmstrom b. 1896
 
Min källa säger också bestämt This is the only Johan Holmstrom in Australian records men självklart kan någon ha blivit förbisedd.
 
Som sagt, något lite är det ju i alla fall.
 
Mvh
Lena A L

681
Förnamn - S / Singard
« skrivet: 2001-03-04, 15:52 »
Detta märkliga förnamn har en man född i Malmö 1891. Namnet följer honom genom åren så det är inte fråga om felläsning av kyrkboken. Är det någon som någonsin hört detta namn förut eller vet vad ursprunget är.
 
Mvh
Lena A L
 
(kunde ha svurit på att jag faktiskt frågat en gång förr men hittar inte inlägget därför frågar jag på nytt.)

682
Family Tree Maker / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-10
« skrivet: 2001-02-27, 23:18 »
Hej Ginger, FTM får Du tag i genom att gå till hemsidan http://www.familtreemaker.com.
Mvh
Lena A L

683
Jag har en båtsman i Ballesjö, Rödeby församling, som jag inte blir riktigt klok på. Hans namn är Hans Ståhle, när han var född vet jag inte men jag vet att han och hans hustru Kerstin Jonasdotter fick en dotter Gertrud Hansdotter 17 mars 1809.  
 
Känner någon av er igen denne Ståhle vore jag tacksam för en kontakt.
 
Mvh
Lena A Löfström

684
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-01
« skrivet: 2001-02-21, 13:04 »
Angela, det ena behöver väl inte utesluta det andra. Håkan har genom åren fått många rosor, så det har inte saknats. Men just den här gången var det till Sam jag ville ge rosor! Har Du något problem med det?
 
Lena A Löfström

685
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-03-01
« skrivet: 2001-02-19, 20:37 »
Sam Blixt - till Dig ger jag ÅRETS ros!!! Varför torde vara helt uppenbart för var och en som följer senaste nytt på Rötter.
 
Mvh
Lena A Löfström

686
Allmänt / Böcker om Såtenäs
« skrivet: 2001-02-10, 21:14 »
Hej Gerd,
 
se inlägget ovan av Christer Svensson. Raymond, chef på museet där har ett fint arkiv där det mesta finns. När gick Din farmors far där? Jag har några fotografier från 1890-talet men det kanske är för sent. Men som sagt, Raymond kan med säkerhet hjälpa Dig. Jag hade en hel del handlingar då min mans farfar ägde Såtenäs och drev skolan under en period men det mesta har jag lämnat över till Raymond.
 
Mvh
Lena A L

687
Tack snälla Jörgen. Undrar just varifrån de fick Burne. Jag ser att modern hette Peterdotter. Skall kontrollera om hennes far hade något släktnamn. Man undrar varför tre bröder samtidigt lägger till namnet Burne till sitt släktnamn Hansson om det inte vore för att det på något sätt hade en speciell betydelse för dem. Hansson droppar de ju helt senare.  
 
Bröderna verkade göra det mesta lika. Den ende av bröderna som gifte sig var Knut, men å andra sidan blev han ju änkling nästan omgående. Men vad annat var att vänta då han vid 45 års ålder gifter sig med en något äldre rullstolsbunden och kronisk sjuk dam. Så gubbarna Burne kunde sitta på hemmet tillsammans och värna om sitt ungkarlsliv.
 
Återigen tack Jörgen.
 
Mvh
Lena A L

688
000 - Församlingar / Sundbyberg och Hagalund.
« skrivet: 2001-02-05, 11:43 »
Sundbyberg tillhörde före den 1 maj 1909 Bromma församling, Bromma socken, Sollentuna härad, Danderyds skeppslag. Därefter blev Sundbyberg egen församling.
 
Jag vet att pastorsexpeditionen i Sundbyberg brukar var väldigt hjälpsamma. Du kan säkert också få hjälp via Sundbybergs Museum & Arkiv (som dock ej har microkort men annars ett mycket omfattande arkiv). Du når museet på telefon 08-706 81 78. Pastorsexpeditionen skriver Du till på Prästgårdsgatan 11, 172 21 Sundbyberg.
 
Mvh
Lena A Löfström

689
Wester / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-03-23
« skrivet: 2001-02-04, 21:05 »
Vet Du om denna Karl Wester fick många barn? Jag blev inte riktigt klar över om han var Din farfar eller Din farfars far, vilket var det? Jag har en Karl Wester som kanske kan passa, han har en son George som fortfarande lever (i USA), född omkring 1916.  
 
Om Du tror att det kan vara något så hör av Dig.
 
Mvh
Lena A L

690
Jag söker anor (och för den delen ättlingar) till Knut Gustaf Valdemar Burne, f 1/4 1895 i Gamlestad, d 1979.
 
Efternamnet är inte så vanligt men det verkar ändock svårt att finna information. Knut var köpman och bodde i Malmö där han 1940 gifte sig med Apollonia Johannesson. Änkling blev han nästan på en gång då Apollonia avled redan i juni 1941. Men vad hände honom sedan? Och vilka var hans föräldrar? Varifrån kommer släkten Burne - ursprungligen? Tillhör de de skottska släkterna i Göteborgsområdet eller...
 
Tacksam för all information.
 
Mvh
Lena A Löfström

691
Hej igen Monica,
 
jag ordnar med kopior. Men först av allt skulle jag vilja ha namnen på Johans föräldrar. Vore jättefint om jag kunde få det.
 
Mvh
Lena A L

692
Dessa är de enda uppgifter jag har om henne. Notera att hennes efternamn stavas med ett s och inte två. Jag har ett brev som refererar till henne och det verkar som om hon var antingen välkänd i Landskrona eller den enda Anna Petterson där som stavade sitt efternamn så eftersom brev till henne endast adresserades till Anna Petterson, Landskrona. Jag skulle bli väldigt glad om någon kände igen henne och ville ta kontakt med mig.  
 
Vänliga hälsningar
Lena A Löfström

693
Monica, vi har hittat en John Holmstrom som dog i  Victoria 1942 vid en ålder av 62 år. Det skulle kunna vara Din Johan eller hur? Vill Du vi skall kolla upp mer (om det går)?
 
Mvh
Lena A L

694
Mona,
 
här är lite nyheter om inte om Din Hammarström så om skeppet han färdades med.
 
the Br Dagny went into South  
Africa on the 19th April 1881 under Ernst Trapp - could he be there?  Same  
initials as South Australia where Port Adelaide is...  The Dagny didn't  
make it to South Australia until July - it was held up by gales and such...
 
Mvh
Lena A L

695
Monica,
 
jag måste tyvärr meddela Dig att Din Johan Holmström inte alls var med i WWI - i alla fall inte kämpande för Australien. I de militära källorna finns endast fyra andra Holmströmare, som alla kom helskinnade hem till Australien efter kriget och ingen av dem är Johan. Varifrån har Du fått denna uppgift? Däremot vet vi ju sedan tidigare att han faktiskt var i Australien och blev Australiensisk medborgare 1904. Men i kriget var han inte.
 
Mvh
Lena A L

696
Wall / Vall / Äldre inlägg (arkiv) till 21 augusti, 2006
« skrivet: 2000-11-21, 11:04 »
Om Eva-Britt Leijon läser detta vore jag tacksam om Du kunde kontakta mig. Det gäller en gammal efterlysning Du gjort i Rötter. Din mail fungerar inte.
 
Mvh
Lena A L

697
Efter vad jag förstår så finns motsvarigheter i Australien. De verkar ha records över det mesta men allt är inte digitaliserat och väldigt lite finns på nätet så det gäller att sitta på arkiven och gräva.
 
Men om Du läser lite högre upp i detta forum ser Du en utvandrad svenska som gärna hjälper till. Varför inte kontakta henne hon kan säkert berätta mer än jag om hur det fungerar där nere. Jag kan ju så att säga bara vara en förmedlande länk.
 
Mvh
Lena A L

698
Monica,
 
Din Holmström finns inte med på listan över saknade eller döda under WWI.
 
Sökandet fortsätter.....
 
Mvh
Lena A L

699
Hej Leif,
 
lite åt Dig med......
Anders Persson (born 1874) was naturalised as an Australian citizen in  
1910.  (ref: A1910/6566; Series A63)
 
Mvh
Lena A L

700
Hej Monica,
 
även till Dig har jag ett litet svar.
Johan Holmstrom (born 1885) was naturalised as an Australian citizen in  
1904. (ref: 1904/7740; Series A1).
 
Mvh
Lena A L

701
Hej Mona,
 
jag har talat med en släktforskarkollega i Australien. Idag fick jag följande svar (hoppas Du läser engelska hör av Dig annars.)
 
There are no records of the Brig Dagny arriving in Australia in April of  
1881.  The archives hold two references to the Brig Dagny's arrival here -  
1 July 1879 and 20 May 1881.  There are no other recorded arrivals for this  
ship.  The archives are sending me copies of the items, so as soon as I get  
them I'll scan them for you.  Perhaps they were meant to arrive in April  
but were held up? and got there in May instead?  They had nothing on the  
person you were looking for, but will wait to hear what's in the Register  
of Discharges and Deserters.
 
Som Du ser så stämmer inte den tidpunkt Du angav men det kan vara som min vän skriver - att de blev försenade. När jag får bilderna på dokumenten från henne hör jag av mig. Och om vi har tur kanske hon hittar Din Hammarström bland de som hoppat av eller blivit avskedade.
 
Mvh
Lena A L

702
Visste ni att även bilder lyder under PUL så se upp med att lägga upp semesterbilden på nätet!
 
mvh
Lena A L

703
Efternamn L / Lidron
« skrivet: 2000-08-23, 13:18 »
Hej Carin,
 
jag har gjort en del sökningar och funnit att namnet Lidron idag förekommer mest i Italien, men det är inte många. Under den period Du efterfrågar  kan man på mormonernas site se att det fanns en dam född i England samt ytterligare tre personer i Brazilien med det namnet. Kan det möjligtvis vara så att Din Selma var gift tidigare, innan hon träffade Stiberg. Lidron kanske inte är hennes flicknamn.  
 
Mvh
Lena A L

704
Bra med ett klarläggande. Jag tror att det var många med mig som uppfattat styrelsens förslag på ett helt annat sätt. Alltså att man var emot en uppdelning.  
 
Jag vill bara tillägga att skälet till att jag inte skrev det som Håkan tog med här uppe inte återfinns under rubriken Förbundsstyrelsen föreslår vilket var vad jag citerade.
 
Mvh
Lena A L

705
Detta inlägg är endast avsett som information. Samt en begäran om klarläggande.
 
 Som Håkan påpekade finns en motion till stämman där Västgöta Genealogiska Förening föreslår en reglering av Anbytarforum. I förslagets första punkt står;
att diskussioner om Sveriges Släktforskarförbund, ledning och stadgar ska inte längre föras på Anbytarforum. Sådana diskussioner ska i stället föras på nättidningen Rötters debattsidor och inläggen först skickas till redaktören innan de publiceras.
 
Detta är alltså exakt vad Håkan nu gjort då han under Ordet är fritt, radering av inlägg, nu meddelar följande:
Anbytarforum kommer i fortsättningen att bli ett renodlat forum för forskningsfrågor. Släktforskningsdiskussioner i andra
ämnen, som exempelvis medlemsinflytande, hänvisas till RÖTTER. Sänd inlägg som mejl till redaktören.  
 
Det finns bara en hake. Förbundsstyrelsen föreslår stämman att AVSLÅ motionen enligt ovan.
 
Förbundsstyrelsens förslag lyder sålunda;
att motionen avslås, samt
att stämman uttalar sitt stöd för en konstruktiv, saklig och öppen debatt i förbundets publikationer med rekommendation att debattdeltagarna skall signera sina inlägg med namn och på vems vägnar inlägget görs.
 
Är det fler än jag som tolkar Håkans agerande som att han nu går stick i stäv med förbundsstyrelsen? Eller har Håkan eventuell ny information som inte delgivits förbundets medlemmar? Som att förbundets styrelse utan att meddela sina medlemmar inför stämman ändrat sitt förslag med avseende på ovan citerade motion.
 
Vore tacksam för ett klarläggande.
 
Mvh
Lena A L

706
Sinclair / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-04
« skrivet: 2000-08-11, 14:12 »
Men snälla Anders, jag har aldrig påstått att någon skulle vara adlig, tvärtom!!! Läs för katten vad jag skriver ovan. Det är ju Du som hela tiden refererar till de adliga grenarna - inte jag. Jag försökte ju faktiskt också påtala det i mitt senaste inlägg. Jag skrev I Din senare kommentar framkommer dock att Du egentligen menar att Du inte tror att vi hör till den adliga grenen Sinclair å sedan skrev jag Den adliga andelen är i minoritet, kraftig minoritet, och clantillhörigheten har ingenting med detta att göra. Så det är inte jag som tjatar om adlighet det är Du. Du återkommer ju t o m till det i Ditt senaste inlägg. Jag har aldrig påstått att min linje skulle vara av svensk adel. Den enda som påstår det är Sir Robert Douglas som med sin utredning anger det... eller det är inte heller riktigt rätt han säger inte att det är den Johan som ni far efter utan bara att det är en Johan, och hans linje bakåt går inte alls åt samma håll som Lambahof å de andra (de kommer av Sinclairs of Seba) utan de går istället direkt till Earlen av Caithness och Jarlen av Orkney. Trädet är alltför omfattande för att publiceras här men den dag jag orkar kopiera de ca 800 sidorna jag har så skall Du få en kopia - med källhänvisningar. Och Du, man kan visst börja i Clanens eget arkiv eftersom de har kopior, vidimerade (vilket jag också skrivit här ovan) av de svenska records som finns. Det här är ingen forksning som börjat idag skall Du veta, den har pågått länge länge, långt innan Du eller jag var ens påtänkta. Och som sagt det där med adligheten det får stå för andra, själv har jag alltid fått veta att vi inte tillhör de svenska adliga ätterna Sinclair. Och de som känner mig vet att i mitt fall skulle jag uppfattade det som en oerhörd black om foten om det skulle visa sig att det mot all förmodan skulle flyta något s k adligt blod i mig. Bevare mig väl! Så något salt i några sår hos mig si det strör Du då inte. För övrigt så finns det många Sinclair i Sverige som inte har ett dugg anknytning till de svenska adliga ätterna.
 
Vad beträffar Stellans källor så vet jag att det är bl a SoH, Håkan Dackman (vilket år eller nummer vet jag inte), Stig Larsson, Lennart Zielfelt m fl samt en massa dokument på olika arkiv.
 
Själv har jag några andra källor av bl a skottskt ursprung. Gnoien är jag i kontakt med och som sagt arkiven i Skottland undersöks just nu.
 
Till Anders Olsson, Du har delvis fel om kilten och klanmönstret. Vissa claner, däribland Sinclair , har två varianter av mönstret, dels det nya och dels ett ancient som härstämmar långt längre tillbaks än 1700-talet (ett mönster och färg som jag själv föredrar framför den nya som framtogs på 1700-talet). Jag citerar här fritt översatt Niel Grants Clans and Tartans of Scotland Tartan (äldre form av kilt) bars under medeltiden i de skottska högländerna men också på andra platser som renässansens Siene.
 
Mvh
Lena A L (som inte bär kilt eftersom hon anser sig vara svensk - inte ens på clanmöte)

707
Sinclair / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-04
« skrivet: 2000-08-11, 09:22 »
Hej igen Anders,
 
nu skall jag försöka hålla tungan rätt i mun.
 
Du skriver i Din första kommentar att Du inte kan finna bevis för att vår Fredrik skulle vara av släkten Sinclair. Men det finns det ju. Dels är han antecknad i kyrkböckerna här i Sverige som en Sinclair, dels anges ju hans namn till Sinclair i det dokument han har med från borgmästaren i Gnoien. Dokumentet anger ju också att det är så hans namn är inskrivet i Gnoiens dopbok. Hans döttrar skrivs också såsom Sinclair i kyrkböckerna. Om Du ifrågasätter detta måste Du ju i princip även ifrågasätta alla andra anteckningar i kyrkböcker för vad har vi egentligen för bevis för att Anna Andersson verkligen hette så - mer än anteckningen i kyrkboken? Eller är det bara anteckningar i utländska kyrkböcker Du misstror.
 
I Din senare kommentar framkommer dock att Du egentligen menar att Du inte tror att vi hör till den adliga grenen Sinclair (fast man kan tro att Du menar att det bara finns en gren och den är adlig. Men eftersom jag vet att Du är en mycket kunniga person i såväl historia som genealogi så kan jag inte tänka mig att Du lever i villfarelsen att Sinclair skulle vara en enda rak gren. Det finns idag mellan 250 000 - 400 000 Sinclairare ute i världen - av alla de raser och att de skulle vara en gren är ju helt befängt). Den adliga andelen är i minoritet, kraftig minoritet, och clantillhörigheten har ingenting med detta att göra.
 
Du undrade också om jag inte var tvungen att bevisa mitt släktskap och jag svarade Dig att jo visst samtidigt som jag påpekade att jag inte behövde ansöka om att få komma in utan blev inbjuden. Jag har inga som hellst problem med att bevisa att jag är ättling till Regina Catharina Sinclair (Liksom Stellan och många med oss). Allt finns i kyrkböckerna snyggt och prydligt antecknat och längre tillbaks än så behöver man inte gå för att höra till clanen. Du kan få kopior om Du vill. För övrigt räcker det för min del bara att bevisa att jag är min fars dotter för min far fanns redan upptagen i deras längder. Och faderskapet hade jag ju med mig och vi är lika mycket lika som vi är släkt om vi säger så. Dvs mig kan han aldrig svära sig fri från då jag är oerhört lik min far.  
 
Du säger att Du finner det märkligt att Elgenstierna inte kände till utredningen. Vet Du, det tycker jag också. Men å andra sidan hade han väl knappast kläm på vad som förvarades hemma hos folk i deras byrålådor. Vad jag finner märkligt är  att så många olika utredningar, som idag återfinns hos många av oss, kommit till samma slutsats. De flesta av dessa utredningar har kommit till oberoende av varandra under en lång period (sådär en 150 år) och det vore ju märkligt om alla skulle ha fel. Dessutom skall vi komma ihåg att Elgenstierna inte brydde sig om flickorna och inte heller natural sons till skillnad från clanen.
 
För att återgå till Din sista kommentar så har jag nu varit i kontakt med en av våra clangenealoger (certifierad enligt konstens alla regler och därmed professionell genealog) och vi har bestämt att vi skall lägga om pusslet från början. Detta kommer dock att ta tid så jag ber att få återkomma senare om detta. Detta trots att det är mer än ordning och reda i deras arkiv där så gott som alla dokument finns om än inte alltid i original så i vidimerade kopior från Public Records Office i Skottland, Riksarkivet respektive Krigsarkivet i Sthlm samt privata arkiv som det från Lambahof. Men det kommer inte att påverka det faktum att jag och Stellan har Sinclairsanor eftersom vi utgår från Regina och den kommande utredningen kommer att gälla tiden före Fredrik.
 
Mvh
Lena A L

708
Hej Britt,
 
jag har tagit för vana att vid besök på kyrkogårdar ta med min digitalkamera och med den fotografera de äldsta gravarna. Även om det då inte blir några efter konstens alla regler ifyllda formulär så finns i alla fall gravstenarna bevarade och kan på pränt dokumenteras vid tillfälle.
 
Jag har dock insett att det inte endast är de allra äldsta gravarna som bör dokumenteras. Gravrätterna blir ju kortare och kortar i år räknat och många relativt nya gravar försvinner fortare än man hinner blinka då släkten inte alltid är intresserade av en förlängning av gravrätten. Hur har ni tänkt göra med detta? Vill ni att man nu skall dokumentera alla gravar på en hel kyrkogård för att vara på den säkra sidan eller? Vore tacksam för upplysning om detta.
 
Mvh
Lena A L

709
Sinclair / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-04
« skrivet: 2000-08-10, 08:46 »
Hej Anders,
 
jodå man måste redovisa sitt släktskap och bevis finns. Det finns bland annat en släktutredning gjord av en Sir Robert Douglas, med referenser till de scottska arkiven, för sådär en 100 år sedan som verifierats även i senare tid. Jag har dessutom kopior av såväl bouppteckningar som födelsenotiser. Kopplingen bakåt i Scottland är också verifierad av clanens clangenealog samt originalhandlingar i Skottland så några tvivel finns inte. Den enda tveksamheten i trädet är en Robert Sinclair, men det är nere på 1400-talet någon gång och påverkar inte direkt Stellans och min linje eftersom Robert är en sidolinje.
 
Om det är stavningen som gör Dig osäker kan jag tala om att namnet Sinclair stavats på många olika sätt både i Sverige och annorstädes. De flesta stavningar finns upptagna i Sinclairarkivet i Skottland. Det är ett känt faktum att namnet kunde stavas lite hur som beroende på vem som skrev vid just ett specifikt tillfälle.  
 
Som jag skrev tidigare så är vår linje väl, såväl som andra, känd inom Sinclairclanen även om de inte kunnat följa den under de senaste 150 åren. Jag har dock nära kontakt med deras speciella clangenealoger och deras historiker.
 
För övrigt behövde jag inte bli insläppt - jag blev inbjuden! Även så min 84-årige far, som också reste med.
 
Det vore intressant om Du kunde mer precist peka på vad det är som gör att Du inte finner det bevisat att Friedrich Senckler skulle vara en Sinclair.
 
Jag kan dock passa på att rätta en uppgift ovan. Euphemia hade inte varit gift med en Hindbock på Rügen utan en Hindrich Bock, timmerman. Detta står att finna i Euphemias bouppteckning där också hennes alla barn finns uppräknade.
 
Hustrun tillförna varit gift med timbermannen Hind. Bock i Bergen på ön Rügen i Tyskland och med honom framafladt trenne döttrar, den äldsta Catharina Elisabeth på den 16:e året, den andra Regina Maria på 12:te året, båda vistandes hos sina anhöriga i Tyskland, den tredje Anna Catharina på 9:e året är hos sin stiffader.
 
För övrigt är denna bouppteckning undertecknad av Friedrich själv och han skriver Friedrich Sinclair.
 
Mvh
Lena A L

710
Sinclair / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-04
« skrivet: 2000-08-07, 13:39 »
Hej Kerstin,
 
Intressant att Du skriver Stiermans och inte Stiegmans.... jag har själv dragit slutsatsen att det möjligtvis är fråga om Stiermans. Klockare Lundberg mailar jag till Dig. Du skriver att Du inte själv forskat fram uppgifterna, att de är gamla. Vem har bistått?
På vilket sätt är Du åttonde led till Regina?  
 
Ursäkta om det blir något kortfattat och förmodligen något osammanhängande men jag har just kommit hem (klockan 5 i morse) från det första internationella clanmötet för clanen Sinclair i Skottland. Mycket intressant. Vi var sådär en 250 personer från jordens alla hörn, USA, Canada, Nya Zeland, Australien, Sydafrika, Skottland, England, Irland och så vår tappra skara om fyra från Sverige. Är Du mer intresserad av Sinclairsidan så har jag mängder med material (som inte ligger lika nedpackat som Stellans.. :-)  ) så hör av Dig. Vad clanen beträffar så anses vi vara fullvärdiga clanmedlemmar även om vi har vår sista Sinclair som kvinna. Det har just öppnats ett Sinclair Study Center i Caithness, närmare bestämt vid Noss Head alldeles intill ruinerna av Sinclair och Gernigoe Castle (det var ingen lek att klättra runt där kan jag tala om å Nordsjön såg inte det minsta inbjudande ut.. det lilla man kunde se för all dimma). Visste Du förresten att forskare nu anser att det var en Sinclair som upptäckte Amerika. Han var där ett helt århundrade före Columbus. Prins Henry hette han och vår linje går faktiskt direkt från honom. Går vi längre så hittar vi både GångeRolf och Harald Hårfagre så vi är egentligen de som sluter cirkeln tillbaks till norden och de Norsemen som blandade sig med de första St Clairs från Normandie. Förvånandsvärt var det att upptäcka att så gott som alla på clanmötet visste så oerhört mycket om oss och vi svenskar behandlades med lite extra respekt (vilket man inte är riktigt van vid som svensk... tänk bara att få träda in i en full bankettsal med Earlen av Caithness vid sin sida trots att man inte bär efternamnet Sinclair.. men nog trodde väl en annan som svensk alltså att man kommit lite längre i utvecklingen än till härolder, tjänare som går baklänges framför, fanor som svajar, speciella gudstjänster med tre kyrkors närvaro och mycket mycket annat.. visste Du förresten att det inte bara finns Lady this och Lady that utan också THE Lady.... fint skall det va' ... :-)
 
Som sagt, Lundbergs anor kommer via mail tillsammans med bilder och lite annat. Vore tacksam om Du kunde maila mig Din linje.
 
Mvh
Lena A L
 
PS: förresten, var i Sverige befinner Du Dig? DS

711
Förnamn - T / Tide / Tidhe
« skrivet: 2000-07-17, 14:18 »
Hej Åke,
 
på död-CDn finns EN Tide och ingen Tidhe.
 
Mvh
Lena A L

712
Tack för det Jojje... å kiltar det kommer jag med största sannolikhet att stöta på av både den ena och den andra sorten. Skall även övervista (hm, heter det verkligen så..) Halkirk Games där det lär krylla av kiltar. Själv har jag avböjt aktivt deltagande i spelen även om man kanske hade haft en chans i Discuss.  
 
Var det förresten XXL Du sa? Själv skulle jag behöva en XXXL :-((( antar jag men eftersom kvinnor inte bär kilt utom i undantagsfall, och då endast i form av den hellånga varianten, har jag beslutat mig för att bespara min clan denna upplevelse. Det kommer att finnas så många tält ändå där.
 
Om någon av er andra har önskemål (inom rimliga gränser) och kanske vill ha hjälp med att kontrollera ett eller annat nu när jag ju ändå kommer att vara på plats får ni gärna höra av er. Några gamla anor skall man alltid kunna ragga upp.
 
Jag kommer att vara i såväl Edinburgh som i Caithness och Thurso.

713
Hej Anna,
 
Du har helt rätt, det kom många skottar till Sverige, bl a via Norge. De var värvade legosoldater som skulle stärka Gustav II Adolfs (och hans föregångares)armé. I skottland rådde dålig tider och maten räckte inte alltid till varför de som stod lägst i rang hos sin clan stöttes ut eller tvingades ut på erövringar, som sedan på ett eller annat sätt skulle komma clanen tillgodo. Skottarna var också kända för att var mycket dugliga stridsmän, de hade ju härdats genom alla de clanstrider som förekom. Detta utnyttjades då av Europas furstar som var i stort behov av vältränade och dugliga soldater. Sir James Spens av Wormingston åtog sig uppdraget att värva soldater för Sveriges räkning. Men han lade inte många strån i kors själv för detta utan anlitade i sin tur överste Andrew Ramsay. Kung Christan IV tyckte inte om det, han ville ju inte få dem emot sig i de s k Kalmarkrigen (1611-1613). Även lokalbefolkningen oroade sig och gaddade sig samman. Man lade sig  i bakhåll för skottarna varefter man helt sonika slaktade de stackars skottarna (ja det fanns även kvinnor med). Ca 550 norska bönder slaktade ca 200 väldrillade skottar och tillfångatod ytterligare 134. Detta skedde på en plats som heter Kringen, som ligger vid Otta i Gulbrandsdalen den 26 augusti 1612. När de 134 tillfångatagna skulle transporteras passade vakstyrkan på att under kvällen supa sig fulla varpå man fick den lysande idén att slå ihjäl även dessa skottar. Endast 18 skottar överlevde.
 
Senare kunde dock andra skottar ta sig till Sverige och många blev som Du så riktigt skriver kvar här - eller återvände hit då de ofta var placerade utomlands. Franske kungen hade för övrigt länge ett eget skottskt garde bestående av svenska skottar utsänt av den svenske konungen.
 
Sir Sean Connerys mamma var en McLean.
 
Vill Du veta mer om dem så kan Du besöka www.maclean.org
 
Mvh
Lena A L
 
PS: lägger inte ut källhänvisningar här efter som listan skulle bli lååååååååååång, är någon intresserad av den kan jag maila den. DS

714
Carl,
jag undrar om Du vet varför vissa avlidna inte har fått med sina förnamn på död-cdn. Jag antar att det är så att det inte heller finns med i källan så egentligen undrar jag nog om Du vet varför vissa avlidna registreras utan förnamn. För tydlighetens skulle kanske jag skall tillägga att det rör sig om barn som avlidit samma dag de föddes. De blev dock döpta innan de avled,  för dem som inte hann bli döpta fanns möjligheten att till pastorsexpeditionen meddela namn i samband med anmälan om dödsfallet. I bouppteckningarna står ju deras fulla namn.
 
Även om de var små så borde de ju i alla fall få behålla sina förnamn. De var ju i alla fall små personer å inte kan man säga Erik och Stinas lilla dotter Persson avled.... eller...

715
Hej Marie,
 
tyvärr så finns de ej med på skivan.
 
Mvh
Lena A L

716
Archive - General questions / Searching for Soderstjerna
« skrivet: 2000-07-12, 21:24 »
Hi Karen,
 
Åke Söderstjerna is working on a global Söderstjerna database. You may contact him at
southstar@hotmail.com. His database is also accessible via geocity.com but at the moment there seamed to be some problems with their server so  one can not access Åkes database. But you may very well try later at
http://www.geocities.com/ronneberga/
 
Regards
Lena A L

717
Hej igen Inger,
 
jag letar vidare, som jag sa finns en stor judisk släkt Linder i USA (varav många fanns i just Illinois) så det finns några att söka bland.
 
Men en sak blev jag lite konfunderad över. I Ditt senate inlägg här ovan har Du kastat om brödernas födelseår (i förhållande till Ditt första inlägg alltså). Hur är det nu vem är född 1901 och vem är född 1905?
 
Mvh
Lena A L

718
Emigrantskepp / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-02
« skrivet: 2000-07-10, 00:14 »
Hej igen Mattsson
 
För att vara riktigt noga kanske jag skall påpeka att det utdrag från Morton Allan Directory,
         M1066 Microfilm series (finns på National Archives and Records Administration i USA), som jag har inte nämner Svenska Amerikalinjen (de lär ju inte ha startat sin reguljära verksamhet från Götebrog förens 1915) utan nämner istället Scandinavian American Line som rederi.
 
Jag glömde också här ovan tala om vilka skepp som anlände New York vid en tid som kan passa på Din avresa den 13 april 1911.
 
19 april anlöper Oscar II  
26 april anlöper C. F. Tietgen
 
Jag hoppas det här ger Dig en liten start i Ditt sökande och att några uppgifter kan vara Dig till hjälp.
 
Mvh
Lena A L

719
Emigrantskepp / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-02
« skrivet: 2000-07-09, 22:59 »
Hej MMattsson, de uppgifter jag har tyder på att det visst fanns direkt linje till USA år 1911. Elisabeths svar ovan var nog inte på Din fråga utan på någon fråga lite längre upp. Svenska Amerikalinjen körde reguljärtrafik på USA vid den tiden bland annat med fartyget Oscar II.
 
Dock kan jag inte se att de anlöpte Boston vid något tillfälle år 1911. Kanske de reste till New York för att där byta ressätt till tåg (eller annan båt).
 
Mvh
Lena A L

720
Hej Inger,
 
det finns/fanns massor av Linder i USA, många Arthur och många Edward. Har Du födelsedatum för dem? Var Artur gift?
 
Mvh
Lena A L

721
Till Hanna och alla andra unga forskare som känner sig illa behandlade och kanske satta lite på undantag.
 
Finn er inte i det! Stå på er!
 
Jag hoppas - och tror - verkligen inte att någon av oss andra lite äldre här på Anbytarforum någonsin behandlat våra unga forskarkollegor på det sätt som bland annat Hanna vittnat om.
 
För den framtida forskningens skull är det så oändligt viktigt att vi äldre, oavsett om vi är nybörjare eller riktiga släktforskningsrävar, visar upp oss och släktforskningen från en så positiv sida som möjligt.
 
Själv tycker jag liksom det känns i ryggmärgen, det där att man skall ställa upp och vara hjälpsam, kanske visa lite tillrätta, introducera, lära känna och hjälpa de yngre. Hur skall de annars lära sig hur det skall gå till? hur man gör? hur man beter sig? vad som är bra och vad som är dåligt? om inte vi vägleder dem!?
 
Och Du Hanna, nästa gång Du behöver ta Dig till ett arkiv eller så, hör av Dig så kan Du säkert få sällskap av någon med lite mer vana (och kanske pondus) och som gärna ställer upp som fadder.
 
Mvh
Lena A L

722
Alonzo / Alonzo
« skrivet: 2000-07-02, 01:16 »
Alonzo är för övrigt ett mycket ovanligt förnamn - även på spanska. Däremot är det ett vanligt efternamn - på spanska (och italienska).
 
Lena A L

723
Alonzo / Alonzo
« skrivet: 2000-07-02, 01:15 »
Alonzo är för övrigt ett mycket ovanligt förnamn - även på spanska. Däremot är det ett vanligt efternamn - på spanska.
 
Lena A L

724
Holland / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-02-25
« skrivet: 2000-06-23, 22:33 »
För dem som söker anor i Holland kan denna länk till Holländska Riksarkivets
söktjänst kanske vara nyttig. Bland annat finner man Hollands folkbokföring sedan 1811 där.
 
http://www-lias.rad.archief.nl/genlias/home?cid=41832161&cmd=lang&xtr=2  
 
En annan nyttig länk är denna http://www.geocities.com/Paris/4744/ som går till en förteckning med länkar vilka leder vidare till en rad holländska och belgiska släktforskarsidor.
 
 
mvh  
Lena A L

725
Människor / Vem är kvinnan på kortet? Olga?
« skrivet: 2000-06-18, 15:04 »
Det kanske inte är en kusin på farssidan... vad hette Din mormors mor och vilka syskon hade hon?
 
Mvh
Lena A L

726
Humble / Humle / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-26
« skrivet: 2000-06-17, 09:22 »
Hej, gå till Anbytarforum: Släkter: Borgerliga släkter: Humble så finner ni mer om släkterna Humble. Kanske det kan ge något.
 
mvh
Lena A L

727
Till alla Karl-fans. Här ett litet citat ur dagens Aftonbladet.
 
I natt avslöjade filmstjärnan Shirley MacLaine att hon verkligen hade ett förhållande med Olof Palme. Och att han i själva verket var en reinkarnation av Karl den store.
 
Hela artikeln står att läsa på
http://www.aftonbladet.se/nyheter/0005/17/shirley.html
 
(ja jo jag vet, inga länkar i diskussionerna... men jag kunde helt enkelt inte låta bli)
 
Mvh
Lena A L

728
Övriga datorprogram (stängd) / Övriga datorprogram (stängd)
« skrivet: 2000-05-17, 22:28 »
Hej Anna,
 
Family Tree Maker finns inte i svensk version men det är så lättanvänd att det säkert inte är några problem att använda den ändå. Vissa funktioner i FTM går att försvenska, man kan t ex ändra de flesta titlar och rubriker till svenska, man kan också ange födelsemånader på svenska i de fall man vill ha dem utskrivna istället för med siffror. Jag själv använder bl a just FTM och kan varmt rekommendera det.
 
Mvh
Lena A L

729
Tack snälla Lotta för Din hjälp. Skall genast försöka få tag på boken. Boken låter spännande - för att inte tala om titeln.
 
Mvh
Lena A L

730
Byggnader och miljöer / Byggnad i Stockholm
« skrivet: 2000-05-11, 11:07 »
Stockholms Borgargille är också ett alternativ. De har dessutom ett fint museum.

731
Byggnader och miljöer / Byggnad i Stockholm
« skrivet: 2000-05-10, 13:07 »
Jag skulle föreslå att Du kontaktar Nordiska Museets bildbyrå. De kan och vet det mesta och kan säkert också identifiera byggnaden.
 
Det var mer än vanligt att man tog denna typ av bilder oavsett om det gäller industriarbetare/tjänstemän, affärsbiträden, bodknoddar, läkare eller andra yrkesgrupper. Det tråkiga är dock att trots en uppsjö av foton blir de så tomma eftersom ingen tänkt på att skriva dit namnen på dem som är med på bilden. Tänk annars vad en bild som denna skulle kunna berätta.
 
mvh
Lena A L

732
Netikett / Netikett
« skrivet: 2000-05-09, 22:43 »
Jag har hittills avhållit mig från att lägga mig för mycket i de olika debatterna vars vågor gått höga på Anbytarforum den sista tiden. Jag insåg för länge sedan det Jörgen nu insett, att det inte är så lätt att övertyga andra - eller att tala till en vägg. Men bortsett från det skulle jag bara vilja påminna oss alla här på forumet om den lilla enkla men ack så fina formuleringen vad gäller netikett, som ligger i anslutning till regelverket för Anbytarforum. Följer man bara detta så borde inga diskussioner behöva innebära problem, illamåenden, känsla av att vilja sluta släktforska (ja det finns de som antytt detta) eller något annat i den stilen.
 
Tro det eller ej men det är faktiskt Håkan, vår redaktör, som författat dessa regler (tror jag i alla fall) och som sagt.... följde vi ALLA bara detta så....
 
Här kommer ett citat När du skriver inlägg ska du uppträda lika artigt som om det vore ett vanligt samtal.
 Oförskämdheter, förolämpningar och personangrepp tolereras inte. Man behöver
 inte hålla med om vissa åsikter eller acceptera idéer eller fakta, men du ska alltid
 visa hänsyn och respekt för personer du diskuterar med. Alla människor tänker inte
 lika, och när vi tänker, så tänker vi bättre tillsammans. Och det är just det som är
 roligt och lärorikt. Kom i håg att meddelanden du läser enbart reflekterar
 skribentens åsikter – och dessa behöver inte delas av redaktören eller Sveriges
 Släktforskarförbund.
 
Det jag finner mest intressant är passusen om respekt, hänsyn, rätt att tycka olika (ja t o m i förhållande till Håkan och förbundet) och egentligen tror jag nog att vi alla tycker så.
 
Vad tycker ni? Skall vi inte ge det en chans i alla fall?!
 
Mvh
Lena A L

733
Hej Lotta och tack för Ditt tips. Jag har dock varit i kontakt med stadsarkivet och de har bara listor fram 1900 därefter, säger de, gjordes inga registreringar.

734
Gravstenar / Problem med förhandsbetald skötsel av gravar
« skrivet: 2000-05-04, 22:28 »
Ensamna är ni inte. Även jag är drabbad eller kanske rättare - jag har en grav som drabbats. Förmodligen hade den stått utan skötsel väldigt länge (läs många år) när jag hittade den. På 60-talet erhöll den berörda kyrkogårdsförvaltningen ett arv, vilket man gladeligen tog emot, i utbyte mot att de skulle stå för inte bara all framtida skötsel av såväl grav som gravsten utan också av planerande av blommor. Men som sagt, inget var gjort åt den graven eller gravstenen på många många år och det såg faktiskt ganska förskräckligt ut. Det märkliga var att stenen, som är väldigt stor och hög, står väldigt nära kyrkans huvudport så alla som besökte kyrkan kunde inte undgå att se den vanskötta graven. Detta är en välkänd och välbesökt kyrka och jag kan nog tänka mig vad folk tyckt och tänkt när de gått förbi graven.... att det sedan på mer än ett sätt faller tillbaks på kyrkan själv, då man in info inne i kyrkan finner att gravens huvudlik eller vad man nu skall kalla det varit en mycket aktiv man i kyrkans historia, tja se det tänkte man nog inte på.
 
Numera kan man ju inte köpa sig den servicen på evig tid (man kan ju inte ens köpa sig en grav på evig tid... vilket ju får en att fundera på varför man grävt ner det man grävt ner när det ändå kommer att försvinna inom 15 år om man inte kan bevaka förlängning av rätten). Utan att vara helt säker tror jag mig veta att det i många fall är så att kyrkogårdsförvaltningarna valt att tolka avtalslagen på ett för dem mycket generöst sätt. Dvs att orden ...evig tid i ett gammalt avtal är att betrakta som ett i dagens samhälle oskäligt avtalsvillkort vilket man då med rätta kan bortse ifrån. Mig veterligt så är det ingen som tagit strid i saken och fört upp det hela på högre ort (å då menar jag inte Gud fader själv) men det skulle var oerhört intressant att få frågan prövad.
 
Mvh
Lena A L

735
Film / Teater / Lundgren, Hans """"Dolph"""" (f. 1957)
« skrivet: 2000-04-28, 13:46 »
Här var det många olika bud om varifrån Dolph är. Är det någon som med bestämdhet VET var han är född?
 
Jag drar mig dock till minnes att han faktiskt själv brukar säga att han kommer från Blackeberg, Sthlms län. Han är väl heller ingen motsvarighet till Ann-Margret som ju faktiskt är amerikanska och inte svenska. Hennes mor utvandrade ju. Dolph däremot åkte själv över till USA när det blev dags att byta modelleriet mot skådespeleri utan att för den skull utvandra. Hans barn är ju t ex födda i Sthlm därför att som han själv sa i en intervju det var säkrare att få barn här hemma. Han har också en våning här och om jag inte misstar mig så är den hans fasta punkt i tillvaron.
 
Men som sagt, är det någon som VET så vill jag också gärna veta.
 
Mvh
Lena A L

736
Kungliga släkter / Margareta Eriksdotter Vasa
« skrivet: 2000-04-24, 11:37 »
Hej Per Olof,
 
vet Du, jag måste ha räknat ordentligt fel när jag skrev 12, de är inte alls 12 men inte heller 11.
 
Lars var gift två gånger och Du har uppenbarligen bara med barnen från andra giftet.
 
Så här ser det ut;
 
1.  LARS JONSSON1 LAGERBERG was born 1608, and died 1688.  He married (1) ANNA LARSDOTTER SVÄRDSKÖLD 1640.  She died 1651.  He married (2) ANNA GUSTAFSDOTTER ÖRNEVINGE 1653.  She died 1672.
 
Children of LARS LAGERBERG and ANNA SVÄRDSKÖLD are:
 i. GERTRUD2 LAGERBERG, b. 1642.
 ii. INGRID LAGERBERG, b. 1643.
 iii. INGEBORG LAGERBERG, b. 1645.
 iv. JONAS LAGERBERG, b. 1648.
 v. ELISABETH LAGERBERG, b. 1651.
 
Children of LARS LAGERBERG and ANNA ÖRNEVINGE are:
 vi. SVEN2 LAGERBERG, b. 1672; d. 1746; m. OTTILIANA WELLINK, 1722; b. 1697; d. 1766.
 vii. PEHR LAGERBERG, b. 1655.
 viii. ANDERS LAGERBERG, b. 1657.
 ix. GUSTAF LAGERBERG, b. 1659.
 x. HÅKAN LAGERBERG, b. 1661.
 xi. BEATA LAGERBERG, b. 1668.
 xii. ANNA LAGERBERG, b. 1669.
 xiii. CHRISTINA LAGERBERG, b. 1670.
 xiv. MARIA LAGERBERG, b. 1663.
 xv. LARS LAGERBERG, b. 1664.
 xvi. JOHAN LAGERBERG, b. 1666.
 
Min mans linje kommer från Håkans bror Sven och går fram till Hedvig Ottonie Juliana Sophia Lovisa Lagerberg, f 1815 d.1898. Hon gifte sig med brukspatron Gustaf Norström. Hon är min mans farmors farmor.
 
Det enda jag vet om Lars Jonsson d.ä är att han anses komma av en gammal domaresläkt.
 
Källor för mitt material är del handlingar i familjearkivet samt Lagerberg Carl: Lars Jonsson Lagerbergs Decendenter, Släktledning upprättad år 1914. Oscar Isacsons boktryckeri Göteborg 1915.
 
Mvh
Lena A L

737
07 Övrigt / Koncentrationsläger
« skrivet: 2000-04-18, 22:48 »
Hej Camilla,
 
jag vet inte särskilt mycket men jag tror att Du kan få mycket hjälp om Du vänder Dig till mosaiska församlingen i Stockholm. De vet massor.
 
Pia Garde är också en person som vet mycket, nu är jag inte riktigt säker på var Du kan få tag i henne men sist jag hade kontakt med henne så arbetade hon på Länsmuseet i Stockholm. Ring dit, om hon slutat där så vet de i alla fall säkert var Du kan få tag i henne.
 
Mvh
Lena A L

738
Kartor / Förvaring av kartor och gamla dokument
« skrivet: 2000-04-09, 00:56 »
Mitt svar blir nog ett njae. Dvs, de ligger säkert jättebra där med arkivomslag men lite beroende på rumstemperatur etc torkar de då de aldrig kommer att ha rätt luftfuktighet för att bevars rätt. Men å andra sidan så kan man ju inte förväntas ha ett komplett utrustat riksarkiv hemma (med fuktmätare, brandsäkra valv, rullhyllor och det hela). Men bäst är nog i alla fall om Du kan skaffa Dig arkivboxar och lägga in Dina dokument i. Torkat papper är ju som bekant inte alls roligt att försöka bläddra i.
 
Mvh
Lena A L (som också har en del i en plåtkoffert)

739
Kartor / Förvaring av kartor och gamla dokument
« skrivet: 2000-04-07, 00:33 »
Som tillägg till Kenths fina råd vill jag ge Dig rådet att till de handlingar som legat i plåtask istället inköpa några syrafria arkivkartonger att lägga dem i. Passa också på och skaffa lite syrafritt arkivpapper som Du kan lägga som omslag till Dina dokument. På detta sätt håller de sig länge länge.
 
Kopiera också gärna dookumenten och förvara på annan plats utifallatt så att säga. Men glöm inte att vanliga kopior ofta måste kopieras om efter ett antal år då de bleknar (för så vitt Du inte har tillgång till en speciell kopiator som klarar av att göra arkivbeständiga kopior).
 
Mvh
Lena A L

740
SVAR / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-05-11
« skrivet: 2000-04-05, 12:20 »
Man kan undra hur en stor serviceenhet som SVAR kan genomföra ett systembyte utan att under en betryggande övergångsperiod behålla det gamla systemet - för att säkerställa den service de skall ge? Det är ju A och O i ett systembyte.
 
Lena A L

741
Övriga kyrkoarkivalier / Obefintlighetsbok
« skrivet: 2000-04-04, 23:17 »
Du kan också försöka ringa Skattemyndigheten i Jacobsberg (Järfälla, Sthlms län) där de för det datoriserade obefintlighetsregistret. Där kan det om Du har tur finnas en notering.
 
Mvh
Lena A L

742
Jag söker föräldrar/syskon eller annan släkt (ej fru och barn de har jag redan) till Sven Berlin som enligt uppgift i boken Bunkeflo vår hembygd var född i Västra Klagstorp år 1827.
 
Mvh
Lena A L

743
Kungliga släkter / Margareta Eriksdotter Vasa
« skrivet: 2000-03-12, 22:05 »
Även jag har en länk till samma led som Per-Olof. Min man har samma linje. Lars Jonsson hade enligt mina noteringar 12 barn. Från vilken av dem stammar Du Per-Olof?
 
Mvh
Lena A L

744
Fagerberg / Fagerberg
« skrivet: 2000-03-12, 00:15 »
I Stockholm fanns/finns också en släkt Fagerberg. De bodde i mitten av 1800-talet på Dalarö men flyttade senare till Sundbyberg där de bodde i Sjöstugan. Son i familjen var skulptören Carl Fagerberg, pappa till bl a björnarna utanför Naturhistoriska Museet och Kulstötaren utanför Sthlms Stadion.
 
Mvh
Lena A L

745
Ryssland / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-07
« skrivet: 2000-02-20, 22:01 »
Hej Elena,
 
här är  mailadress till en person med namnet Igor Kurzin i Ryssland. Kanske har Du tur och finner Din bror via nätet.
 
kurzin@irk.ru
 
Mvh  
Lena A L

746
Granfeldt / Granfeldt
« skrivet: 2000-02-19, 10:25 »
Visst finns det en förteckning Svenskt Silversmide 1850-1912 av Kersti Holmquist, Nordiska Museet. Där finns alla guld- och silversmeder listade dock finns ingen Victor Granfeldt antecknad. Han kanske inte var guldsmed han kanske bara hade en guldsmedsaffär och sålde det som andra gjort. Vid slutet av 1800-talet blev det vanligare med fabriksgjort och importerat som sedan kunde säljas av i stort sett vem som hellst.
 
Mvh
Lena A L

747
Ingen äger personuppgifter som är offentliga.  
 
Det man kan få upphovsrätt på är ett verk. Ett verk som dessutom har viss verkshöjd, det vill säga det skall finnas något som gör det unikt. En släktbok kan vara upphovsrättsligt skyddad men det är inte uppgifterna i sig som är skyddade utan det är det sätt som de framställs på. Enkelt sagt, själva layouten, ordval, meningsbyggnad, etc - alltså sättet det presenteras på. Detta gäller för övrigt alla tryckta alster. Detta innebär rent krasst att om någon annan vill skriva samma sak så är det okej så länge alstret på punkterna enligt ovan skiljer sig från det kopierade alstret. Det vill säga det skall inte klart och tydligt framgå att det är en ren kopia.
 
Som ni förstår har det blivit svårt att tolka lagen i fråga om databaser och fortfarande är rättsläget osäkert vad gäller dem.
 
Håkan har helt rätt, det här är en knepig diskussion.
 
Mvh Lena A L

748
Family Tree Maker / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-10
« skrivet: 2000-01-30, 15:41 »
Om Du under File väljer Preferences och där kastar Dig in i Dates & Measures kan Du till höger i rutan finna en inställningsfunktion för Double Dates och där kan Du själv välja Cutoff year.
 
Får Du problem hör av Dig igen.
 
Mvh
Lena A L

749
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 26.3.2000
« skrivet: 2000-01-30, 15:02 »
Hej Aron,
 
trevligt att träffa på en avlägsen släkting. Jag har lite uppgifter om Francis men det är det lilla. Det mesta har jag fått genom Stellan Rasmusson, en annan kusin till oss. Men det jag har är;
 
 
Francis Sinclair
 
 
Generation No. 1
 
1.  FRANCIS14 SINCLAIR  (JAMES I OF MURKLE13, JOHN MASTER OF CAITHNESS12, GEORGE II11, JOHN10, WILLIAM9, WILLIAM8, HENRY7, HENRY6, WILLIAM5 SAINT-CLAIR, WILLIAM4, HENRY3, WILLIAM2, ROBERT1 DE SAINT-CLAIR) died 1666 in Bergs gamla kyrka, Berg (G).  He married (1) REGINA HENDERSON.    He married (2) JANET (JOEN) SUTHERLAND 19 juli 1621, daughter of ALEXANDER SUTHERLAND AV FORSE.  
 
Notes for FRANCIS SINCLAIR:
 
naturaliserad Sinclair nr 444, deltog i 30-åriga kriget före 1621, återvände till Skottland, värvad
till svensk krigstjänst 1629, var 1630 kapten vid MacKays regemente, återvände samma år till
Skottland för att värva trupper, var 1632 kapten vid Monros av Obstell regemente, blev 1639
21/8 överstelöjtnant vid Lumsdens regemente, fick 1646 9/2 pension på 1000 riksdaler årligen,
tills han kunde få ett eget regemente, fick 1647 7/8 donation på sju hemman i Bergs socken,
Kronobergs län, varav han gjorde Björka till säteri; naturaliserad svensk adelsman 1649 30/1;
den årliga pensionen utbyttes 1650 12/3 mot en donation på ytterligare några gårdar i
Småland; d 1666 och begravd i Bergs gamla kyrka (G).
 
Notes for REGINA HENDERSON:
 
bodde på Björka efter sin mans död, fram tills gårdarna reducerades 1682
 
Källa: Stellan Rasmusson.
 
jag har inte kunnat verifiera giftemålet mellan Regina och Francis (Lenas anm 1999-09-12)
 
Children of FRANCIS SINCLAIR and REGINA HENDERSON are:
2. i. JACOB15 SINCLAIR, b. Scotland; d. Bet. 10 januari 1658/59 - 14 augusti 1659, Elbing, Tyskland.
 ii. REGINA SINCLAIR, d. Aft. 23 september 1672; m. JOHAN BURDON; d. 15 juni 1665.
 iii. CHRISTINA SINCLAIR, d. 1681; m. (1) FREDRIK ROTKIRCH; d. 1696; m. (2) DANIEL JÖNSSON STRUTZ, 18 augusti 1668, Stockholm; d. 1672.
 
Notes for FREDRIK ROTKIRCH:
 
adlig ätt nr 175
 
 
Notes for DANIEL JÖNSSON STRUTZ:
 
adlad Strussflycht nr 443
 
 
Children of FRANCIS SINCLAIR and JANET SUTHERLAND are:
iv. JAMES15 SINCLAIR, d. Died s.p.
v.  AGNES SINCLAIR, m. JOHN MACKAY OF DIRLOT AND STRATHY.
 
Är Du fallen efter dottern Regina?  
 
Tar även en privat mailkontakt med Dig.
 
Mvh
kusin Lena

750
Hej Gerd,
 
det här var mycket på en gång. Eftersom svaret tarvar en hel del utrymme skulle jag vilja be Dig att kontakta mig per telefon efter den 17 januari då jag åter är i tjänst vid Sundbybergs Museum, tel 08-706 81 82. Jag tror inte jag bryter några regler här i anbytarforum genom att be om en privat kontakt då svaret säkert inte kan betraktas vara av allmänt intresse utan kanske mer för just Dig. Du säger att Din pappa levde hela sitt vuxna liv i Sundbyberg, betyder det att Du också är född i Sundbyberg?
 
Vad som däremot kan vara av allmänt intresse är att Kratsboda inte ligger i Sundbyberg utan på andra sidan Bällsta Bro, dvs i Bromma närmare bestämt Ulvsunda industriområde där Kratsbodavägen fortfarande minner om den tid då arbetarbefolkningen som välde in till Sundbyberg bebodde husen i Kratsboda. Fram t o m 1926 tillhörde för övrigt även Sundbyberg Bromma men blev redan 1888 egen köping och 1927 egen stad. Då tillhörde dock inte Lilla Alby, Ursvik eller Duvbo Sundbyberg, de inkorporerades först 1949.
 
För övrigt kan jag säga att fastigheten Sturegatan 22 finns kvar än i dag och är ett av de hus vi strider för att bevara (och förmodligen har vi lyckats få det q-märkt) då det är ett av de få s k  Häradshövdingshus som finns bevarade i Stockholmsområdet. Huset kommer ursprungligen från  Stockholm men blev nedmonterat för att åter monteras upp i Sundbyberg runt 1905. Det är oerhört nedslitet men ofantligt vackert med sin port med marmorgolv och vackra trätrapp. Idag finns inga ursprungliga hyresgäster kvar men skulle Du vilja komma in och titta kan vi säkert ordna det.  
 
Mvh Lena A Löfström

751
Sundbyberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-21
« skrivet: 2000-01-08, 18:04 »
Ring pastorsexpeditionen i Sundbyberg. De brukar vara väldigt hjälpsamma och plocka fram uppgifter snabbt. Tel: 08-635 33 50 Du kan säga att det är Lena på Sundbybergs Museum som hjälpt Dig.
 
Om det trots allt inte skulle vara någon av dessa damer så hör av Dig igen. Jag kan tala med folk som bott i 23:an och höra om de kommer ihåg tanten.
 
Mvh Lena A L

752
Sundbyberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-21
« skrivet: 2000-01-08, 15:10 »
Här kommer urklipp från dödskivan. Titta noga mellan raderna för jag lägger in några kommentarer efter några poster som kan vara värda att ha i minnet.
 
19180125-0828
KARLSSON, ESTER BIRGIT MARIA
 
FREDSG 13
172 33  SUNDBYBERG
 
Död 25/2 1978.
Kyrkobokf. (1975) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
Mant.-skr. (1975) på samma ort.
 
Född 25/1 1918 i TRANKIL (Värm län).
 
 
Källa: SPAR 80
 
************************
 
19020208-8944
KARLSSON, ESTER EUGENIA
 
BERGSG 12 B, IV
172 32  SUNDBYBERG
 
Död 14/12 1981.
Kyrkobokf. (1975) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
Mant.-skr. (1975) på samma ort.
 
Född 8/2 1902 i NEDERKALIX (Nbtn län).
 
 
Källa: SPAR 90
*************************
 
19230830-8903
KARLSSON, ESTER JULIA
 
172 43 ...
 
Död 14/4 1973.
Kyrkobokf. (1972) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
Mant.-skr. (1972) på samma ort.
 
Född 30/8 1923 i KARESUANDO (Nbtn län).
Gift kvinna (27/3 1948).
Källa: RTB 73
 
Den här damens postnummer antyder att hon avled på ett ålderdomshem här i staden (Lötsjögården), detta i sin tur antyder att hon bott i Sundbyberg en längre tid. Hon är dock född så sent att Tekla knappast kan vara hennes mor.
********************************************
18950419-1207
KARLSSON, ESTER LINNÉA
 
LÖTSJÖV 6
172 43  SUNDBYBERG
 
Död 4/10 1980.
Kyrkobokf. (1981) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
Mant.-skr. (1981) på samma ort.
 
Född 19/4 1895 i ADOLF FR. (Sthm län).
Källa: SPAR 90
 
Den här damen är tänkbar då hon är hon född vid en tidpunkt som mer passar in och dessutom i Sthlm. Även hon avled på ett ålderdomshem beläget i Hallonbergen i Sundbyberg - Lötsjögården. Av hennes personnummer kan jag utläsa att hon förmodligen bott stor del av sitt liv i Sundbyberg då Sundbybergare vid införandet av personnummer tilldelades 12 i början (Solna 11) och så var det så länge nummerserien räckte, numera sker tilldelning på annat vis.
*****************************
18920316-0768
KARLSSON, ESTER MAGDALENA
 
VACKRA V 10
172 40  SUNDBYBERG
 
Död 3/4 1978.
Kyrkobokf. (1977) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
Mant.-skr. (1977) på samma ort.
 
Född 16/3 1892 i ADOLF FR. (Sthm län).
 
 
Källa: SPAR 80
 
Den här damen är ju inte heller omöjlig men där skevar personnumret som börjar med 07. Hon avled på Östergården.
*******************************
 
19110503-1742
KARLSSON, ESTER MARGARETA
 
TRÄDGÅRDSG 28, IV
172 38  SUNDBYBERG
 
Död 25/8 1985.
Kyrkobokf. (1975) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
Mant.-skr. (1975) på samma ort.
 
Född 3/5 1911 i HUSBYREKARNE (Södm län).
 
 
Källa: SPAR 90
 
18870204-1305
KARLSSON, ESTER TERESIA VIKTORIA
 
172 42 ...
 
Död 16/12 1973.
Kyrkobokf. (1972) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
Mant.-skr. (1972) på samma ort.
 
Född 4/2 1887 i HÖGSBY (Kalm län).
 
Änka (21/8 1934).
 
 
Källa: RTB 74
 
19011008-1262
KARLSSON, ESTER VIKTORIA
 
OLOFSV 11
172 37  SUNDBYBERG
 
Död 12/6 1993.
Kyrkobokf. (1975) i Sundbyberg (Sthm län, Sundbybergs kn).
 
(Ingen uppgift om födelseort)
 
 
Källa: SPAR 95
 
Den här damen tror jag mig veta att det inte är.
*********************************
 
Du kan förmodligen få uppgifter via de olika ålderdomshemmen. Du når dem via kommunens växel 08-796 80 00. Annars kan Du alltid försöka tala med Äldreomsorgsnämnden, de har ju arkiv över vilka som bott på de olika ålderdomshemmen i Sundbyberg och eftersom Du har en adress från -72 så tror jag nog att uppgifterna går lätt att få fram.
 
Du kan ju också leta efter hennes bouppteckning med utgångspunkt från de olika dödsdatumen ovan. Vänd Dig till Solna Tingsrätt (Sundbyberg har ett antal oheliga alianser med Solna.. :-)  ).
 
Hoppas det här är Dig till någon hjälp.
 
Mvh Lena A L

753
Sundbyberg / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-03-21
« skrivet: 2000-01-07, 13:36 »
Hej Nichlas,
 
din efterlysning ligger lite fel, Sundbyberg är inte en församling i Stockholm utan en egen stad och därför bör efterlysningen ligga under Uppland. Men i alla fall; Det finns ett antal Ester Karlsson på dödskivan varav 8 avled i Sundbyberg. En av dessa bodde vid dödsfallet på Fredsgatan 13, alltså inte 23 som Din Ester, men det kan ju vara ett skrivfel någonstans. Hon kan vara den rätta men i så fall skulle Tekla ha varit 46 år då hon fick Ester, kan det stämma tror Du?
 
Allt skulle bli mycket enklare om Du talade om var hon var född eftersom det ocksa framgår av uppgifterna på dödskivan.
 
Mvh Lena A L

754
Förnamn - R / Raydar
« skrivet: 2000-01-04, 23:05 »
För tydlighetens och Håkans skulle lägger jag till att det gäller en nu levande person.
 
Mvh Lena A L

755
Förnamn - D / Dallas
« skrivet: 2000-01-04, 23:03 »
För tydlighetens skull ska jag tillägga att de damer jag hittat som hette Dallas var födda i slutet av 1800-talet. Den man jag nu funnit som alltså också heter Dallas får representera 1900-talet och 2000-talet då det är fråga om en nu levande person.
 
Mvh Lena A L

756
Förnamn - R / Raydar
« skrivet: 2000-01-04, 01:18 »
Det verkar som om jag denna vecka inte gör annat än ramlar över underliga mansnamn. Vem har någon gång förr hört talas om en Raydar? Man skulle kunna tro att det är en felskrivning för Reidar men så är inte fallet utan mannens namn är faktiskt Raydar. Som sagt, har någon stött på detta förr? Är det ett gammalt namn som tagits till heder eller är det en egen hemkonstruktion?
 
Mvh Lena A L

757
Förnamn - D / Dallas
« skrivet: 2000-01-04, 01:10 »
Jag stötte i min forksning på en person som heter Dallas i förnamn, det är en man. Lite full i skratt blev jag nog allt men efter en kontroll på dödskivan insåg jag att det faktiskt funnits fler som hetat Dallas, i alla fall en två tre stycken, fast med den skillnaden att de var damer.
 
Har någon här sett Dallas förekomma som förnamn förr och i så fall är det ett mansnamn eller ett kvinnonamn, eller kanske unisex.
 
Mvh Lena A L

758
Om någon har tillgång till Ullagretas register, alltid finns väl någon kopia kvar eller hur Elisabeth, så går det ju väldigt lätt att scanna in registret för att sedan lägga in det i t ex File Maker Pro eller annat databasprogram. Att göra enkla hemsidor bör heller inte bli något problem.
 
Vad säger Du Elisabeth?
 
Mvh Lena A L

759
Skottland. Här kommer de länkar som efterfrågas i diskussionen om släktforskning i Skottland. Dessa är bara ett urval jag gjort av många många fler som finns när det gäller Skottland.
 
Mvh Lena A L
 
=======================================================
GENUKI: Scotland
http://www.genuki.org.uk/big/sct/
 
General Register Office for Scotland
http://www.open.gov.uk/gros/groshome.htm
Contact Information
http://www.open.gov.uk/gros/contacts.htm
 
Scots Origins: General Register Office for Scotland Indexes
(Pay-per-view database)
http://www.origins.net/GRO/
Indexes available at the site include:
~ Old Parish Registers of births/baptisms and banns/marriages dating from 1553 to 1854
~ Indexes to the Statutory Registers of births, deaths and marriages from 1855 to 1898
~ Index to census records for 1891 Information from the GRO (Scotland)
site:
http://www.open.gov.uk/gros/searchin.htm
 
National Archives of Scotland
HM General Register House
Edinburgh,
EH1 3YY
Scotland, UK
Information from GENUKI:
http://www.genuki.org.uk/big/sct/intro.html#NAS
 
National Library of Scotland
George IV Bridge
Edinburgh,
EH1 1EW
Scotland, UK
http://www.nls.ac.uk/
 
Scottish Genealogy Society
15 Victoria Terrace,
Edinburgh,
EH1 2JL,
Scotland, UK
Tel: (+44) 0131 220 3677 - - Library
E-mail: mailto:scotgensoc@sol.co.uk
http://www.sol.co.uk/s/scotgensoc/
 
Gateway to Scotland
http://www.geo.ed.ac.uk/home/scotland/scotland.html
 
Tracing Your Scottish Ancestry
http://www.geo.ed.ac.uk/home/scotland/genealogy.html
 
Gazetteer for Scotland
http://www.geo.ed.ac.uk/scotgaz/

760
Jag forskar mycket på Skottland och kommer bland annat in på Stuarts då och då. Jag kan rekommendera ett flertal seriösa personer som säkert skulle hjälpa Dig. Jag förslår dock att Du försöker söka lite själv eftersom det finns väldigt mycket här på nätet när det gäller Skottland. Bland annat finns alla kyrkoböcker från mitten av 1500-talet och framåt tillgängliga via den Skottska folkbokföringsmyndigheten och man kan direkt också beställa kopior av originalhandlingar etc.
 
Eftersom det är förbjudet att lägga in länkar här på Anbytarforum så begår jag istället ett annat brott mot forumets regler, jag mailar Dig de länkar jag tycker Du skall prova.
 
Hoppas det kan vara Dig till någon hjälp. Om Du inte lyckas kan jag förmedla kontakt med någon i Skottland.
 
Mvh Lena A L

761
Yrken S / Ställningsmakare
« skrivet: 1999-12-20, 14:25 »
Har en ana som anges som ställningsmakare. Att han gjorde ställningar är väl klart. Men vilken typ av ställningar, alla? eller? Någon som vet?
 
Mvh Lena A L

762
Jag söker uppgifter om föräldrar, syskon etc till Petter Lundberg, f ca 6 dec 1734 i Kristina församling, Jönköping, Jag har vissa uppgifter som tyder på att hans mor hette Cajsa Ny, men de är mycket osäkra, fadern däremot vet jag var en Erick Lundberg. Ett litet utdrag ur dopboken anger vilka faddrarna var och jag vill också väldigt gärna veta mer om dem. Är det någon som känner igen någon av de följande personerna är jag mycket tacksam för kontakt.
Den 8 december christnades M:r Erick Lundbergs son Petter. Faddrarna voro M:r Joh: Lundberg,Mons: Reinholt Roth, Fru Ebba Aulen(?) hust: Märta Junbeck (?), Jungf: Dorothea (?) Junbeck och jungf: lena Marg: Lollio  
 
Mvh Lena A L

763
Ogilwie / Äldre inlägg (arkiv) till 06 februari, 2004
« skrivet: 1999-12-19, 00:12 »
Eftersom jag själv pysslar en hel del med skottska claner tog jag mig en titt i Scotts Origin där de skottska kyrkböckerna finns. De enda som finns regade där och som verkar passa in på de tidigaste paret ni hade var;
 
James OGILVY och Janet STEWART som gifte sig runt 1790 i Angus, Scotland.
 
Att Joneta här är registrerad som Janet är inte ovanligt, de två namnen är samma. Ibland kan en Janet vara regad som Jonet/Joneta när hon föddes men Janet vid sitt giftemål. När det gäller namnet Stewart/Stuart så är det två olika släkter. Att de genom åren blandats ihop av släktforskare och andra är inte heller ovanligt. Men James Joneta hon hette allt Stewart hon.
 
Om Drummond är släkt med Ogilvy vet jag inte men man kan säkert gissa att så är fallet - det fanns så oerhört många av dem och de gifte sig ju ofta med varandra - skottarna alltså. De otillgängliga landskapet i högländerna hjälpte ju inte heller till att göra längtan efter längre friarstråter större precis.
 
Det allra mesta av det material som finns i Scotts Origin finns numera också tillgängligt via mormonernas site, dock inte lika utförligt och inte heller med riktigt samma sökmöjligtheter, men ändå.
 
Mvh Lena A L

764
Berg / Äldre inlägg (arkiv) till 26.3.2000
« skrivet: 1999-12-18, 09:56 »
En ana till mig ligger begravd på Bergs gamla kyrkogård, Francis Sinclair, f ca 1589 i Scottland. Jag har ganska bra koll på honom värre är det dock med hans fruar. Han var först gift med Janet (Joen) Sutherland därefter Regina Henderson, som också bodde kvar på Björka som änka fram till dess gårdarna reducerades 1682. Vissa av dessa uppgifter är för mig andrahandsuppgifter och när jag nu försöker verifiera dem så uppstår problematiken att fruarna verkar varken vara födda eller döda. Detsamma gäller för barnen. De liksom bara finns. Då har jag ändå sökt dem via Scotts Origin t o m.  
 
Är det någon som har någon information om dessa damer eller något barn till Francis, kanske t o m sett deras gravar eller annat, hör då av er till mig.
 
Mvh Lena A L

765
Övriga källor / Kriminalregisteret
« skrivet: 1999-11-30, 00:27 »
Domar omfattas inte av sekretesslagen (bara ytterst undantagsvis) utan de är s k offentliga allmänna handlingar och såväl gamla som nya domar (från igår t ex) har man rätt att få kopia på utan pardon.
 
Mvh Lena A L
 
PS. i o f sig finns speciella regler om domarna är så gamla så att de är gallrade och därefter omhändertagna för arkivering hos arkivmyndighet.... DS.

766
Skepparslöv / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-01-30
« skrivet: 1999-11-29, 01:59 »
Namn i IGI vs bouppteckningar, kyrkböcker etc. När olika uppgifter förekommer behöver det inte vara ett tecken på felläsning. Jag har märkt att en och samma person i olika handlingar kan skrivas med olika namn lite beroende på hur prästen själv valde att stava namnet. Jag har exempel från Skåne där en ana till mig skrivs på minst 4 olika sätt, och antagligen var inget av dem det rätta eller ursprungliga. Även hon kom från Tyskland och namnet blev på olika sätt försvenskat. Förutom henne har jag fler anor som råkat ut för detta, mest då i Skåne. Kan det ha berott på dialekten? andra språksvårigheter, för vi vet ju inte hur skånsk-kunskaperna var bland dem som kom från t ex Tyskland? Eller kanske t o m skrivarens skrivkunnighet?
 
Här några exempel;
Kronwall/Kronvall/Kronovall/Cronwall
Wildsköld/Willskytt/Willschiöld
Schmidt/Schmitt/Smitt/Schmith/Smith
Sinclair/Sinkler/Sinckleir/Sinkleir/Sinklier
 
Och de var var och en samma person. Så vad som är rätt namn kan ju diskuteras lite beroende på utifrån vilket perspektiv man ser saken.
 
Fast det här visste ni väl redan och har stött på i er egna forskning.
 
Mvh Lena A L

767
Family Tree Maker / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-10
« skrivet: 1999-11-26, 02:17 »
Jag använder ju FTM sedan flera år och tycker att det är underbart. Jag gör som Anders ovan, slänger data fram och tillbaka mellan FTM, Min Släkt och även andra program efter behov. Men som sagt, FTM är verkligen bra. MEN....... när man har sådär en 23 000 personer som därtill har mycket övrig information lagrad om sig då går det TRÖGT! Så trögt att man faktiskt inte vill lägga in fler. Men si då finns ett mycket bra alternativ om än lite mer krångligt. The Master Genealogist TMG, en mer databasorienterad programvara för släktforskning. Och är man riktigt fiffig så ser man till att ha några fler lite mindre FTM-filer som man sedan kan slå ihop till en stor databas i TMG.
 
Mvh Lena A L

768
Rent historiskt verkar det som om det verkligen finns belägg för att fler än ett barn kunder bära t ex namnet Anders. Jag kan inte se att det är något konstigt eller ovanligt eller ens underligt med det. Det var kanske t o m så att de i själva verket hade fler än ett namn och att förstanamnet inte självklart var tilltalsnamnet och vi vet ju faktiskt inte alldeles säkert vilket tilltalsnamn de använde när de talade om t ex Anders Peter Karlsson eller Anders Ingvar Karlsson eller Anders Birger Karlsson.
 
Jag tror inte att detta är ovanligt ens idag. Mina döttrar t ex har båda tre förnamn var och ett av dem har de gemensamt, dvs de heter båda Elisabeth men bara en av dem kallas Elisabeth. I vår släkt är det tradition att alla flickor heter Elisabeth, ett släktnamn som hängt med länge, å inte förväxlar vi dem bara för det inte. För övrigt heter såväl jag, min mor, min mormor och mormorsmor också Elisabeth.
 
Att däremot återanvända avlidna barns namn.... är något jag hoppas försvinner ur tiden. Tanken kanske var god men det kan bli så fel. Tänk att tvingas vara den andre Peter - känns kanske lite som att vara istället för. Om ni förstår vad jag menar.
 
Mvh Lena A L

769
Har en bekant som faktiskt heter Ruona i efternamn. För ett antal år sedan flyttade han dock från Sthlm till södra delen av landet. Om Du är intresserad - hojta till.
 
Mvh Lena A L

770
Förnamn - D / Daga
« skrivet: 1999-11-14, 02:34 »
En Daga till har det i alla fall funnits. Min lärarinna i småskolan hette faktiskt Daga. Hon var svenska även om hennes namn antydde någon form av danskt påbrå, hennes fullständiga namn var Daga Dixner-Nielsen, en hård men rättvis fröken. Undrar om inte namnet Daga är danskt från början.
 
Mvh Lena A L

771
00 - Skilsmässa / Skilsmässor
« skrivet: 1999-11-10, 23:21 »
Domkapitlet var den instans som hade hand om skilsmässor förr. Det var dit man gjorde ansökan eller rättare sagt stämde in den felande parten. Jag har en ana som blev stämd för horsbrott till vilket han erkände sig skyldig varpå domkapitlet medgav skilsmässa samt tillstånd till omgifte.
 
I det här fallet fanns handlingar att tillgå i Lunds dokapitels arkiv volym F II:145.
 
Mvh Lena A L

772
Är det någon som vet något om denne man, hans anor, hans ättlingar etc?
 
Lunngren, Lindgren Mattias. f. i Jönköping tillhör Skånska Ståndsdragonerna.  Kallas
hos Ennes och i Krigsarkivets handlingar rörande fångarna i Ryssland för Lundgren;
förare här; sergeant; kornett; fången 1709, hemkommen 1722 25/5, avsked 5/6 samma
år.
 
Källan är Namnlista över Officerskårerna under stora Nordiska kriget, skriven av
Hamilton, Kreuger och Leijonhufvud.
 
Jag har en ana Johan Lünngren/Lundgren som jag försöker koppla ihop med andra med liknande efternamn. Mannen här ovan är just nu den enda som ens kommer i närheten. Vore mycket intressant att höra om någon av er andra hört talas om släkten Lünngren/Lunngren/Lundgren.
 
Mvh Lena A Löfström

773
Stupade militärer / Död i krig
« skrivet: 1999-10-30, 23:48 »
Hej Morgan,
 
jodå det går. Du finner de olika baserna Du kan söka i genom att gå till Rötters länkforum och därifrån ta Dig till någon amerikansk släktforskarsite där Du säkert finner bra info om saken. Men..... jag har redan gjort ett flertal sökningar på Din gubbe i de baserna och inte hittat honom vilket kanske berodde på att han eventuellt bytt namn helt vid ankomsten till USA.
 
Har Du hittat ny/mer info om honom som Du tror kan vara till hjälp får Du gärna höra av Dig igen.
 
Mvh Lena A L

774
Förnamn - S / Skåning
« skrivet: 1999-10-27, 22:48 »
Var uppe på krigsarkivet i måndags och kikade lite på rullor från början av 1700-talet. Tittade främst på de olika kompanier som var stationerade i Tyskland. Där hittade jag faktiskt några stycken som hette just Skåning, men då i efternamn. De verkade dessutom vara flera som förmodligen var släkt med varandra.  
 
Mvh Lena A L

775
Yrken B / Badare / Baderska
« skrivet: 1999-10-17, 00:00 »
Hon arbetade på en badinrättning, dvs ett ställe dit man kunde gå för att få sig ett varmbad/karbad alltså. Vid den tiden hade nästan ingen eget badrum hemma, speciellt inte om man var arbetare utan man var hänvisad till de allmänna eller privatdrivna badinrättningarna som fanns.
 
Hon var förmodligen iklädd grova vita kläder, använde hårda borstar och mycket billig tvål för att skrubba folket rent så att de slapp löss och annat elände.
 
En syster till min mormor drev under lång tid badinrättning i Stockholm.

776
Hej Jan-Anders,
 
File Maker är bra för mycket men hur gör Du med relationer etc? Kan Du ta fram ett släktträd t ex? File Maker är ju inte en relationsdatabas.

777
Hej jag söker anor till Kantorn och klockaren i Womb, Johan Lorenz Cronvall/Kronvall, f ca 1784 i Norrvidinge, död 5 januari 1858 på Vomb #32.
 
Jag söker nu hans föräldrar och hoppas någon av er har en ledtråd.
 
Mvh Lena A L

778
Jag söker anor respektive ättlingar till Lünngren, Johan Edvard,f 19 juni 1829 i Näsby (M).
 
Känner någon igen släktnamnet Lünngren?
 
Mvh Lena A L

779
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-03
« skrivet: 1999-09-21, 22:11 »
Ni verkar alla så hemma där borta i Karlskoga och det är väldigt intressant att läsa alla era inlägg.
 
Jag har en liten fråga till er. Att det var vanligt förr att man inte reste långt för att skaffa sig brud eller brudgum var kanske inte så konstigt men hur vanligt var det att man faktiskt kunde stanna på ett och samma ställe (Bregården/Bregårdstorp) generation efter generation från 1600 intill dags dato utan att det blev inavel, det undrar jag? Eller var det kanske så att det var min släkt som var den bofasta medan andra kom och gick varför utbudet av blivande makar alltid var färskt. Vad tror ni?
 
Jag skrev förut att jag hade anor i Bregårdstorp sedan år 1600, vilket är sant och idag bor fortfarande släkt i rätt nedstigande led på samma plats. De har bara bytt ut gården med dess hus mot en HSB-lägenhet eftersom man sålt marken till Karlskoga kommun. Några i släkten flyttade i alla fall en bit bort.... till Skrantabacken där de byggde sig hus i början av seklet.
 
Hälsningar Lena A L

780
Till Elisabeth och Carina,
 
Elisabeth, jag har aldrig sagt att källan är helt säker, jag sa bara att det var en sanning med modifikation att det bara var gammalt släktforskarmaterial som fanns på mormonernas site. Du vet ju så väl själv att det inte endast är fråga om ihopsamlat släktforskatmaterial eller hur?  
 
Carina, visst är det mormonernas databasER, men det är visst inte bara en databas Du söker i, det är flera, bland annat dels den som Leif refererar till som innehåller just ihopsamlat släktforskarmaterial, dels den jag refererade till som innehåller avskrifter av kyrkböcker (se Elisabeths inlägg ovan).
 
Men nu tycker jag att vi asvlutar den här diskussionen - i alla fall på den här platsen - för detta har ju inget alls med Kalles eventuellt oäkta dotter att göra.

781
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-03
« skrivet: 1999-09-15, 22:45 »
Bredgården ligger i det område som idag betecknas som Nedre Skranta, dvs med början där Skrantabacken idag går. Det följde sedan sjön på det sätt som beskrivs ovan. Och visst var området stort, gick fram till Aggeryd, där hembygdsgården idag ligger (har en ana född i den byggnaden). Bregårdstorp låg i Övre Skranta, idag alltså på andra sidan vägen sett från Skrantabacken och var också ett stort område, en del av det består idag av ett HSB-område byggt någon gång på 50-60-talet tror jag. Jag har anor där sedan mycket tidigt 1600-tal (det är i alla fall så långt jag hunnit bakåt....).
 
Min beskrivning ovan är tagen ur minnet och de som är mer hemma i Karlskoga må ursäkta om jag inte anger exakt läge, men jag tror  ni förstår i alla fall. Någon karta har jag inte bara tomtkartor över Bredgården och Bredgårdstorp, men där framgår det hur stora områdena en gång var.
 
Hälsn Lena A L

782
Hej Christer,
 
nu är det inte så att någon längre väljer att sätta Olofsson eller Olofsdotter som förnamn. Lagen är skriven så att Du inte längre kan ha dubbelnamn som tidigare. Numera kan man endast ha förnamn, mellannamn, efternamn. Min dotter t ex heter Emma Matsdotter Löfström. Hon kan självklart använda sig av Matsdotter men aldrig som ensamt efternamn och aldrig med ett bindestreck mellan det och Löfström. Som sagt, numera finns inget val, storebror har talat!
 
Hälsningar Lena A L

783
Leif,
 
Det var allt en sanning med modifikation.....
 
Mormonernas register innehåller BLAND ANNAT det Du beskriver men också uppgifter från kyrkböcker de microfilmat....så här står det på deras hemsida
 
 International Genealogical Index®
                  Over 360 million names
                  extracted from vital
                  records from the British
                  Isles, North America, and
                  Finland.  
 
När man sökert hos dem söker man i flera databaser samtidigt alla med olika källor. Just nu har man bara tillgång till de ovan nämnda länderna när det gäller kyrkböcker etc, men enligt uppgift kommer de (mormonerna) att fylla på med övriga länder under hand.
 
Hälsningar Lena A L

784
Humble / Humle / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-06-26
« skrivet: 1999-09-09, 23:40 »
Hej Gudrun och ni andra Humble-intresserade.
 
Här kommer lite uppgifter om ett antal Humbler som jag hoppas ni skall finna nyttiga.
 
Stamfadern till säkten Humble, här nedan, var en Christoffer Olsson i Häverö socken. Hans son Olov, född ca 1650, studerade till präst och tog sig namnet Humble efter faderns humbleodling. Olov blev komminister i hemsocknen, vid sin död 1716 var han kyrkoherde i Vätö.  Minst åtta av släktens manliga medlemmar har varit präster. Döttrarna blev gifta med präster, en med en predikant och en med en missionär. Några söner blev också jurister, lärare, köpmän, posttjänstemän eller jordbrukare. Släktens familjer var mycket barnrika.
 
Augusta Apollonia Wibom, död 4 dec 1857) (Huvudsta Gård, Solna) gifte sig med notarien, senare häradshövding, Carl Abraham Humble. De fick barnen;
Carl August född 21 aug 1855
Johan David född 18 november 1856
Augusta Elisabeth f 1857, g m Zetterberg, bodde på Elinhill i Solna som småningom köptes av Stockholms Nya Spårvägsaktiebolag.
 
Mamma Augusta var för övrigt kusin till den skönsjungande Jenny Lind.
Carl Abraham gifte om sig och fick ytterligare 12 barn.
 
 
Carl Abraham Humble, som genom arv via sin första hustru, kom att bebo och äga Lilla Alby Gård i nuvarande Sundbyberg (Alby tillhörde vid tiden Solna) var född den 12 april 1828 i Edebo där fadern var komminister. Han avled den 8 augusti 1914. Han överlevdes av makan Zulima Humble, som dog den 10 november 1911, och elva barn (fyra barn hade avlidit före fadern).
 
Han hade tre söner varav
 
Prosten Olof Hjalmar Humble, Ovansjö, Gästrikland,  
i sin tur hade en dotter, Selma, som gifte sig 1892 med L Fr Zakrisson, kyrkoherde i Sundbyberg
 
Nils Humble, född 8 dec 1863 i Lilla Alby, Sundbyberg (då Solna). Gift med Bernhardina (Berna) Fredlund Werner, född 6 nov 1877, d 1967. Bernhardina var fosterdotter till Oscar Iis livmedicus A. Werner som under en period arrenderade Duvbo Gård i Sundbyberg.
 
Nils var kommunalt aktiv och ordförande i Lilla Alby Municipalstämma sedan 1908, ordförande i Lilla Alby municipalfullmäktige 1924 och ordförande i byggnadsnämnden.
 
Speciellt till Gertrud:
 
Såg Din referens till Svenska släktkalendern 1943:442, som redovisar en Hemmansägare Peter Larsson vid Trästa i Häverö vars son Olof
Kristoffersson var kyrkoherde i Vätö och dog 1716.
 
Som Du kanske såg ovan har även jag denne kyrkoherde men med annan far och ingående i den släkt Humble som redovisas ovan. Jag vet att de uppgifter jag har är av senare datum, dvs rönen är från 1960-talet och den som gjort grundforskningen hade täta kontakter med Familjen Humble så jag utgår ifrån att mina uppgifter är de korrekta.
-----------------------
Jag har också hittat en apotekare Humbla verksam i Falkenberg på 1870-talet.
 
Källor: handlingar i Sundbybergs Museums arkiv, Knut Humble, Österberg, H, Sundbybergs Historia del I-III, mitt eget huvud och andra muntliga källor.
 
Lite mer dokumentation finns i form av brev, födelsedagsverser och annat.
 
Hälsningar Lena A L

785
03 - Geografi / Landskapen i Stockholms län
« skrivet: 1999-09-08, 15:50 »
Kanske är det så att man med Stockholm menar det område som går under den vedertagna beteckningen Storstockholm. Dit hör bl a såväl Stockholms Stad som kranskommuner som Huddinge, Botkyrka, Sollentuna, Vallentuna med flera.
 
Hälsn Lena A L

786
Jag söker uppgifter om JONAS MAGNUSSON förmodligen född i Mörkviken, Bjurtjärn där han i alla fall uppges vara född. Han hade en syster Sofia Magnusson Nyström, småskollärarinna, som bodde i (på?) Bjurtjärnstorp fram till sin död 1919. Vilka var deras föräldrar? Vem var Jonas gift med? Jonas hade barnen;
 
KARL JOHAN JONASSON-WIKSTRÖM, b. Bjurtjärn, Värmland; d. Bofors, Värmland.
SOFIA JONASSON, b. Bjurtjärn, Värmland; d. Bef. 1950, Ullersäter.
ERIK WILHELM JONASSON, b. Bjurtjärn, Värmland; d. Bef. 1950, Drottningholm, Sthlm län.
MATILDA JONASSON, b. Bjurtjärn, Värmland; d. Bef. 1950, USA.
AXEL JONASSON, b. Bjurtjärn, Värmland; d. Bef. 1950, Östra Berg.
OSKAR JONASSON, b. Bjurtjärn, Värmland; d. Bef. 1950, Bregården, Karlskoga, Värmland.
EMMA CHARLOTTA JONASDOTTER JONASSON, b. 13 juni 1849, Bjurtjärn; d. 2 juni 1894, Karlskoga.  
JOHANNA MARIA JONASSON, b. 21 augusti 1856, Bjurtjärn; d. 1 december 1937, Karlskoga.
 
Jag är som sagt tacksam för all hjälp jag kan få.
 
Lena A L

787
Efternamn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-oktober-15
« skrivet: 1999-08-19, 20:31 »
Är det någon som kan hjälpa mig med en vettig förklaring till varför en man vid namn Jonas Magnussons barn tar sig efternamn som Jonasson-Wikström (skrivs ibland Wickström) och Jonasdotter-Jonasson (ja ingen använde bindestreck det är jag som lagt till det nu för att tydliggöra vad jag menar).  
 
I och för sig är det ju inget konstigt med varken Jonasson eller Jonasdotter men varför i hela världen lägga till ett släktnamn som fadern inte bar. Varför tog man inte Magnusson rätt upp och ner om man nu inte ville heta Jonasdotter eller Jonasson? Detta skedde på 1840-50-tal i Bjurtjärn, Värmland.  
 
Hälsn Lena A L

788
Enligt Lagerqvist, Lars O. Sveriges regenter. Från forntid till nutid Portugal 1997, hade alltså Oscar flera utomäktenskapliga barn. Är det någon som känner till hur många, vad de hette och vilka mödrarna var?
 
Mvh Lena A L

789
Hej Lars,
 
det här var ju trevligt. Vi blev liksom släkt i släkt i släkt eller så.....
 
Jag skall vidarebefordra Dina uppgifter till Teklas sida och är Du intresserad av hennes sida kan Du få uppgifter från mig (i GEDCOM eller annat valfritt format). Trots förbudet mot privat mailing ber jag Dig ändå maila mig direkt om denna sak.
 
Vänliga hälsningar Lena A L

790
Nej det finns inget som hindrar mig - rent praktiskt - men så här skriver Håkan;
 
I anvisningarna (under Börja här) står angivet att länkar i princip inte är tillåtna, vilket jag nu ser
mig föranlåten att börja tillämpa mer bokstavligt med tanke på utvecklingen. Jag vill dock
poängtera följande:  
 
. Det finns en särskild avdelning för länktips. Där är det möjligt att tipsa om länkar som kan vara
av intresse för släktforskare.  
 
. Det är inte otillåtet att ge länktips i anslutning till mer utförliga svar i Anbytarforum. Det som jag
i första hand vill stävja är svar som ges enbart eller nästan enbart i form av länktips. Sådana leder
inte till några givande diskussioner, utan reducerar Anbytarforum till en länklista, vilket inte
gagnar forskningen.
 
Detta har jag tolkat som  att jag i mitt korta svar som inte innehöll något som ens var i närheten av ett utförligt svar var förbjuden att hänvisa till en länk. Om länken sedan är klickbar eller inte är väl hårfint. Att markera en icke klickbar länk, trycka ctrl C för att sedan sätta pekaren i rutan för location och där klämma till med ett ctrl V som för en direkt till siten kan väl inte vara bättre med avseende på Håkans argument mot inlagda länkar.
 
Men låt oss inte träta.... jag tänker fortsätta göra så här för att vara på den säkra sidan för man vill ju inte få en kommentar i stil med Möjligen är det inte så slugt att... eller annat.
 
Låt oss nu fortsätta tala om USA och inget annat.
 
Hälsn Lena A L

791
Militärer / Göring, Hermann (1893-1945)
« skrivet: 1999-08-11, 01:07 »
Det lär också vara så att det där med hakkorset det var Görings idé. Han hittade symbolen på frisen runt öppna spisen på just Rockelstad och tyckte den var spännande. Förmodligen fick han också förklarat för sig att det ursprungligen var fornnordisk.
 
Källa: en bok jag läst som jag inte kommer ihåg namnet på samt ett TV-program för sådär en 10 år sedan.
 
Görings svenske styvson lär också ha varit mycket förtjust i sin styvfar och beundrade honom mycket. Göring var känd för att vara mycket barnkär.
 
Källa: muntliga
 
Hälsn Lena A L

792
Under ämnet Länder - USA uppkom frågan om passagerarlistor. Här kommer en länk till Cindys speciella sida där det finns många länkar som går till just passagerarlistor.
 
http://www.CyndisList.com/ships.htm#Lists
 
Hälsningar Lena A L

793
Nu har det ju gått tre år sedan 1996 och en del har hänt. Framför allt på nätet. Visst finns det sökbara register, ganska många faktiskt.
 
Eftersom reglerna i Anbytarforum är sådana att de inte tillåter att jag lägger ut en länk här till en bra sida så får jag be alla som är intresserade att förflytta sig här inom Anbytarforum till ämnet Länktips. Där finns länk till i alla fall en sida som i sin tur refererar till ett ganska stort antal siter med just passagerarlistor.
 
Hälsn Lena A L

794
Karlskoga / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-08-18
« skrivet: 1999-08-07, 21:42 »
Jag tycker Du skall kontakta Karlskoga Hembygdsarkiv som har ett eget kortregister över väldigt många Karlskogabor genom tiderna. De kan och vet det allra mesta om just Karlskogas olika längder och böcker.
 
Kjell Nilsson är den som byggt upp arkivet och vet det allra mesta om Karlskoga och dess innevånare. Jag vet inte om han är med i Anbytarforum men jag vet att han i alla fall har mail och egen hemsida.
 
Hälsn Lena A L

795
Vad fint. Då kan Du själv leta igenom allt Fagerbergmaterial i arkivet och kanske Du hittar Din (hm...) morfars kusin (tror jag det var).
 
Om Du inte har tid att komma på dagtid så är det fr o m september månad kvällsöppet på onsdagar mellan kl 18-20 och söndagsöppet 13-15.
 
Du är hjärtligt välkommen.
 
Hälsn Lena A L

796
Brasilien / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-01-15
« skrivet: 1999-08-07, 14:15 »
Ni som tror er ha släkt i Brasilien borde läsa Expressen av idag. Det kan göras på nätet http://www.expressen.se/article.asp?id=21159
 
Där finns bl a en intervju med den siste svenstalande svenskättlingen.
 
Hälsn Lena A L

797
Gipsoriginalet till Stafettlöparna finns hos mig dvs Sundbybergs Museum där för övrigt Fagerbergs alla original finns. Här finns också omfattande dokumentation om allt - även Fagerbergs egna klippböcker, anteckningar mm.  
 
Eftersom jag för tillfället är sjukskriven men har lyckats få en vikarie (som för övrigt är konsthistoriker och kan ALLT om just Fagerberg) ber jag Dig kontakta henne, hon hjälper Dig gärna. Hon heter Suvi Virkamäki och Du når henne på telefon 08/706 81 78 (hon har tyvärr inte tillgång till mail just nu). Hon finns på plats måndagar och onsdagar  mellan 09 00-16 30, samt fredagar på förmiddagen. Jag skall förvarna henne om att Du ringer.
 
Om Du bor i Sthlmstrakten tycker jag Du skall titta in på museet, öppettider mm finner Du på http://www.sbg-museum.se
 
Hälsningar Lena A L

798
Hej Maria, vilken av statyerna var det han stod modell för?
 
När det gäller Kulstötaren, Spjutkastaren (som inte kommit dit förrens nu med ändå gjordes samtidigt som de andra) och Stafettlöparna har jag en hel del information. Var det en av dem? De gjordes av skulptören Carl Fagerberg.
 
Hälsn Lena A L

799
Lärare / Lärarinna / Rektorer och lärare
« skrivet: 1999-07-28, 22:45 »
En Albin Widerbäck gick på Uppsala universitet år 1899. Han bodde då på Drottninggatan 13 i Uppsala och han var född 25 juni 1872. Det är ju naturligtvis inte Din gubbe men kanske en son till honom och med adressen i hand kanske Du hittar lättare. Uppgiften kommer från 1899 års Katalog. Där fanns även uppgifter om lärare - även pensionerade sådana, men kunde inte finna att någon Widerbäck fanns som lärare, inte heller bland de pensionerade. Men han kanske inte alls pensionerade sig utan slutade och började arbeta på annat håll.
 
Hälsn Lena A L

800
Stora Råby / Stora Råby
« skrivet: 1999-07-17, 13:41 »
Hej Jan-Erik,
 
jag har forskat en del i Stora Råby. De namn som jag har är bl a Sinclair, Lundberg, Möller och Cronvall.
 
Skåne kan också med stor fördel diskuteras i Anders Bergs forum SCANGEN. Länk till den sidan hittar Du på Rötters länksidor.
 
Hälsn Lena A L

801
Foto- och skanningsteknik / Glasnegativ
« skrivet: 1999-07-08, 01:30 »
Glasplåtarna skall förvaras stående inlagda i syrafria vikkuvert. Dessa finns att köpa bl a hos Nordiska Museets museiservice. Viktigt är sedan att förvara brandsäkert och på plats skild från de framtagna positiva bilderna alt. CD/hårddisk.
 
Du får inte tvätta dem, inte ta på dem med fingrarna, skaffa vita bomullshandskar att ha på då Du hanterar plåtarna.
 
Numrera gärna kuverten och gör sedan en förteckning över bilderna. Bör också förvaras på separat plats.

802
Förnamn - S / Syster
« skrivet: 1999-07-08, 01:21 »
Även jag har en bekant vid namn Syster och hon är av mycket senare datum. Årgång 1949 eller så.

803
Allmänt / Skoklosters östra del
« skrivet: 1999-07-06, 17:39 »
Vill bara tipsa om en alldeles förträfflig liten skrift om man söker sina rötter i trakten av Skokloster.
 
Jag har i min hand Torp och bondgårdar i östra delen av Skokloster av E Karlström och A-M Lövenstad. Den är så mycket mer än bara en vanlig torpinventering. För vart och ett av torpen/bondgårdarna etc finns en nästan fullständig förteckning över alla som bott i huset sedan det byggdes härtill kommer att det för varje person anges i vilken socken de föddes och när, var de dog, om de flyttat in/ut och när, gift/skild, alla barn och ofta vad som blev av barnen.
 
Som sagt en riktig liten pärla inköpt i Skoklosters museibutik. Tryckår är 1992.
 
Hälsn Lena A L

804
Jag kan i alla fall bistå med Lars Magnus anor två led tillbaks.
 
 
1.  ERIC NILSSON was born 1775 in Värmskog, and died 1814 in Värmskog.  He married BRITTA OLSDOTTER.
 
Children of ERIC NILSSON and BRITTA OLSDOTTER are:
2. i. ERIK2 ERICSSON, b. 16 augusti 1804, Värmskog; d. 11 maj 1858, Värmskog.
 ii. CATHRINA ERICSDOTTER, b. 1793, Värmskog.
 iii. ANDERS ERICSSON, b. 1799, Värmskog.
 iv. JONAS ERICSSON, b. 1802, Värmskog.
 v. KAJSA ERICSDOTTER, b. 24 september 1807, Värmskog.
 vi. NILS ERICSSON, b. 1810, Värmskog.
 vii. OLLE ERICSSON, b. 1813, Värmskog.
 
 
Generation No. 2
 
2.  ERIK ERICSSON (ERIC NILSSON) was born 16 augusti 1804 in Värmskog, and died 11 maj 1858 in Värmskog.  He married MARIA JONSDOTTER.
 
Children of ERIK ERICSSON and MARIA JONSDOTTER are:
3. i. LARS MAGNUS ERICSSON, b. 5 maj 1846, Vegerbohl socken, Värmskog, Värmland.
 ii. ERIK GUSTAF ERICSSON, b. 11 april 1835, Värmskog.
 
More About ERIK GUSTAF ERICSSON:
Emigrerat: 1869, Till USA
 
 iii. JOHANNES ERICSSON, b. 18 februari 1840, Värmskog.
 iv. KARL ERICSSON, b. 3 januari 1849, Värmskog; d. 22 maj 1849, Värmskog.
 v. BRITA MAJA ERICSSON, b. 12 maj 1850, Värmskog.
 vi. CAROLINA ERICSSON, b. 26 januari 1853, Värmskog
 
 
Om Du är intresserad så kan jag också ge Dig en gren ättlingar till Lars Magnus fram till i dag. Maila mig om det är av intresse.
 
Lars Magnus dotterdotter Signe är min mans ingifta faster.
 
Hälsn Lena A L

805
Kyrkobetjänt / Kantor
« skrivet: 1999-06-29, 01:19 »
Tack för tipset Tommy men jag tror inte det. När jag nu tittat lite närmare på honom så var han nog död redan då. Hans fru är i alla fall omgift redan i början av 1850-talet så jag gissar att han dog någon gång i slutet av 1840-talet. Men eftersom han dessutom var domkyrkosångare så finns han säkert omnämnd någonstans.....  
 
Hälsn Lena A L

806
Förnamn - A / Anifas
« skrivet: 1999-06-28, 22:28 »
Namnet Parment finns på några franska släktforskarsidor och rör personer som levde under 1700-talet. Därefter verkar det som om namnet ändrades till Parmentier. Kanske Din gissning på vallonsläkt inte är så fel trots allt. En vallonättling Parment kanske träffade en baltisk dam vid namn Ruta och ljuv musik uppstod.
Hälsn Lena

807
Förnamn - A / Anifas
« skrivet: 1999-06-28, 21:18 »
För mig lät namnet baltiskt varför jag gjorde en sökning på namnet Ruta i de baltiska staterna. Jag fann att efternamnet Ruta används i Estland men faktiskt  också i Rumänien. Anifas däremot ger ingen träff alls på nätet och kan kanske vara en försvenskning av ett liknande namn, kanske det är ett gammalt baltiskt namn som numera stavas på annat sätt. Kanske forskarvännen Tapani Rossi vet mer om detta?
 
Hälsn Lena A L

808
Kyrkobetjänt / Kantor
« skrivet: 1999-06-28, 20:01 »
Hans Möller var domkyrkosångare och kantor i Lunds domkyrka. Jag kom dock just på att han nog var död 1869. Så då kan han ju inte finnas där. Men jag har några andra Möller som kanske kan passa in på de sex Möller Du hade. Det är;
Jöns,
Fredrik,
Pål,
Carl Petter,
Jens Axel,
 
Hälsn Lena A L

809
Kyrkobetjänt / Kantor
« skrivet: 1999-06-28, 10:15 »
Göran, finns möjligtvis Hans Möller i Din intressanta matrikel? Skulle bli väldigt glad om Du ville slå upp.
 
Hälsn Lena A L

810
Fotografyrket / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-04-24
« skrivet: 1999-06-24, 01:16 »
Hej Annsofi,
 
har Du försökt med de lokala hembygdsföreningarna, för Norrtäljes del även Roslags Museum? Det är oftast där som gamla sittningsböcker och glasplåtar hamnar. Och har man tur så är glasplåtarna numrerade i samma serie som sittningsböckerna och då brukar det gå ganska lätt att indentifiera personerna på bilderna.
 
Ett annat tips är Nordiska Museets bildbyrå. Där kan de kanske också finnas.
 
Hälsningar Lena A L

811
Jo Carl,
 
jag håller nog med Dig när det gäller Teklas och hennes systrars byte till Forsberg. Kanske var det också så att när faderns efterträdare erhöll faderns namn, Svensk (se inlägg ovan), så kanske de inte längre ville heta Svensk. Deras Svenska anknytning var ju så att säga borta och kanske de inte ville blandas ihop med den nye Svensken på torpet. I alla fall verkar det som om systrarna gemensamt bestämde sig för att byta namn emedan änkan behöll namnet Svensk.
 
Att den naturliga förklaringen till varför Teklas systrar arbetat som pigor skulle vara just det faktum att de var pigor säger sig ju liksom självt. Det var inte riktigt det jag syftade på när jag skrev att det nog skulle få sin naturliga förklaring jag tänkte mer på varför i hela friden Tekla skulle ha fått pengar och inte hennes systrar. Det tycker i alla fall jag är lite underligt.

812
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-12-05
« skrivet: 1999-06-22, 12:09 »
Nu sticker jag ut skallen igen.... men jag har viss förståelse för Anders och hans beslut att dra sig tillbaka. Han är inte den enda som råkat illa ut här i Anbytarforum och som så riktigt även andra deltagare noterat skulle tonen ibland kunna vara lite mer ödmjuk - även när vi stöter på någon med andra åsikter än de man själv har. Utbyte av olika åsikter är ju en grundbult i den mångfald som är så viktig för just ett forum som detta. Det kommer  alltid att finnas olika teser och olika slutsatser och att det skulle finnas en ultimat sanning, som Urban uttryckt, det tror i alla fall inte jag på.
 
Själv fick jag mig till livs att om man uttrycker en felaktig (ja ni läste rätt f e l a k t i g) åsikt fick man tåla att bli åtgången. Men jag undrar då, vem är man/kvinna att avgöra vad som är rätt/fel åsikt! Inte är det då jag i alla fall då jag anser att det är en demokratiskt rättighet att ha vilken åsikt man vill. Ingen  skall avgöra huruvida någon annans åsikt är rätt eller fel. Och varför skulle de dömmandes åsikter vara mer rätta?
 
Man löser dock inget genom att hacka på varandra. Om vi alla går till oss själva och tänker jag skall vara mer ödmjuk och öppen och tänka mer på hur och vad jag skriver så kanske klimatet förändras så vi slipper mer av det här i framtiden.
 
Ute skiner solen och sommaren är nog här för att stanna, låt oss släppa in solen i Anbytarforum också. Låt oss glädjas åt alla de kontakter, tips, intressanta inlägg och allt som oftast hjälp vi får här och låt oss vara släktforskarvänner - såväl nybörjare som mycket erfarna.
 
Hälsningar Lena A L

813
Sonia,
 
jodå visst finns det en del att kontrollera men det har jag redan sagt i tidigare inlägg. Vad gäller namnet Frölén så lär alla nu levande Frölénare vara släkt. Att Teklas man tog namnet är riktigt men jag sa aldrig att han tog det ensam. Det var i själva verket hans familj som tog sig namnet, kanske det var så att de tog upp ett släktnamn som tidigare använts i släkten. Att det skulle vara taget efter födelseplatsen var inte min idé. Kanske är det också så att Du och jag har olika definition på ordet familj.
 
Sedan var det ju spännande med Dina uppgifter om de olika Frölénarna. Mest spännande var kanske uppgiften om  
 
4. Jenny Kristina Frölén f 1867 d 1832.
 
Uppgiften verkar inte riktigt vederhäftig. Kanske kan Du korrigera Dina uppgifter så födelse- alternativt dödsdatum blir rätt.
 
Det här med Teklas systrar är också något som jag funderat mycket över, samt det faktum att de verkar ha arbetat som pigor. Men som sagt även det kanske får sin naturliga förklaring.
 
När det gäller tidningsläggar så finns det faktiskt klipp, men även dessa ligger bland handlingarna i Frankrike. Att fara runt och kontrollera en massa saker innan jag sett vad som finns i tidigare gjord släktutredning verkar mer våld än nöden kräver. Jag väntar och ser vad som finns och tänker sedan komplettera det som behövs (och kontrollera).
 
Det enda jag har tid och lust att kontrollera just nu är var pappa Svensk var född. Enligt inlägg här ovan var han ju barnhusbarn, dock utan noterat nummer, så jag skall ta och leta i Sthlms barnhus handlingar och se om jag hittar honom där. En annan sak jag frågat om tidigare här var om någon hade någon vetskap om hur pass vanligt det var att ett barn aldrig uppgavs med efternamn i alla fall inte före vuxen ålder då personen ifråga börjar använder sig av olika efternamn från tid till annan. Det skulle jag vilja veta.
 
Hälsningar Lena A L
 
PS. för övrigt så bor inte Teklas son i Frankrike. DS.

814
Fin bakgrund eller inte är nog inte orsaken till nyfikenheten jag tror snarare att det var de där pengarna med hovanknytning som satte myror i huvudet på dem som forskade i saken tidigare. Oavsett om det är Teklas mor som berättat en story eller inte så verkar det ju en aning konstigt att soldatdottern Tekla fick dessa pengar fram till sin död. Men som sagt mer om detta när jag rent fysiskt lagt vantarna på handlingarna.
 
För övrigt skall Du Ingrid ha ett hjärtligt tack för de uppgifter Du redovisat här, det besparar mig en del letande. Nu återstår bara att försöka finna födelseförsamlingen för Teklas far.
 
Är det någon av er som kan säga hur vanligt det var på den tiden att någon sällan angavs med efternamn, och när det gjordes med olika efternamn, samt att ingen födelseförsamling anges? Vad jag har förstått så är det brukligt att barnhusbarnens nummer antecknas i hfl etc, men om jag förstår Ingrid rätt så finns inget nummer antecknat för Teklas far.  
 
Vore intressant att få höra vilka erfarenheter ni har av dessa problem.
 
Hälsningar Lena

815
Jag har faktiskt varit mycket kritisk till källorna. Och i det här fallet har det nog visat sig att det inte är fel på källorna utan förmodligen mer på mig.
 
Jag fick uppgifterna helt riktigt i andra hand, men jag missuppfattade allt! Det var INTE Tekla det var fråga om. Det vill säga i alla fall inte direkt. Teklas födelsedatum har jag sedan jag skrev mitt första inlägg fått korrigerat av min sa

816
Tack för informationen.  Efterlysningar görs ofta på flera platser ungefär samtidigt då man vänder sig till olika mottagare. Genom att föra ut efterlysningar i fler forum har man större chans att få träff. Du verkar ta för givet att ALLA är med i Anbytarforum. Det är de inte (även om vi kankse tycker att de borde vara det). Många har kanske ett mer begränsat intresse, det må vara geografiskt eller annat och väljer då kanske att bara delta i vissa grupper. Det finns t o m de som inte har tillgång till eller valt bort möjligheten att surfa på nätet men ändå tar emot e-mail och då begränsar sitt deltagande till mailinglistor och diskussionsgrupper dessa personer får nu inte ta del av Dina intressanta uppgifter och det är ju synd.  Eftersom Du tycks föredra att man endast kommunicerar på en site är jag lite undrande över Ditt eget deltagande i såväl Anbytarforum som Scangen!  Jag tänker fortsätta att såväl efterlysa som ta del av andras efterlysningar på fler än en site de må vara regionala, rikstäckande, europeiska eller kanske rent av globala. För mot detta finns vad jag vet inte något förbud här i Anbytarforum. Här är väl annars endast regeln att inte lägga ut för många efterlysningar samtidigt, inte lägga ut samma efterlysing på flera platser och inte upprepa sig för ofta. Skulle någon annan regel ha kommit till som styr vårt övriga nätdeltagande vore jag tacksam för besked från Håkan.  Hälsningar Lena A L  PS: och nu blev det här ju något annat än en efterlysning men hittade inte någon annan lämplig plats för att svara på föregående inlägg, sorry. DS.

817
Jag söker en Euphemia Wildschöld (ev Wildsköld eller Willskytt som hon kallas i bouppteckningen) född ca 1705 död 1749 i Torna Härad. Var där vet jag      inte men bouppteckningen är gjord där. Hon måste med andra ord ha bott i      häraden vid tiden för frånfället. Hon var gift med Claus Fredrik Sinclair, förmodligen soldat,  som efter Euphemias      död gifte om sig med en Anna Svanberg.   Jag är nu intresserad av hennes födelseort, föräldrar och annat som kan ge mig en bild av henne.  Vid sökning på nätet har jag inte kunnat finna någon med det namnet i Skåne däremot finns några Willskyttar uppe i Norrland. Jag tror dock inte hon är en del av den släkten. Att hon skulle ha tagit sig ner till Skåne och där hittat sin blivande man verkar långsökt. De bodde för övrigt under en period I staden Bergen på ön Rügen.  Är det någon som känner inge henne eller på annat sätt kan bidra med hälp är jag mycket tacksam.  Om Du inte känner igen henne kanske Du känner igen Anna Svanberg.  Hälsn Lena A L

818
Hej Gabriel,
 
det har inte alls spårat ur. Läs mitt andra inlägg här ovan så ser Du att där refereras till en Josephine (ett namn som jag inte var säker på se senare inlägg). Det är därför, och inte efter privat e-mailande, alla förutsatt att det gäller en kvinnlig kunglighet och inte en manlig.
 
Hälsningar Lena A L

819
Jag tror inte det var drottning Josefine det syftades på utan en annan medlem av den kunglia familjen med samma namn. Jag är i dagens läge inte ens säker på att det var namnet. Och jag tror faktiskt inte tanten fick till det i 60-årsåldern.
 
Carl - Du får tro mig på orden.. herr Frölén, skrivare och järnvägstjänsteman var inte intressant och han var inte nedlusad med pengar. Pengarna kom från Tekla.
 
Rune, det var snällt av Dig att reagera på tonen, jag tycker också att det ofta förekommer väl hårda ord och skrivningar här i Anbytarforum, men ...... i just det här fallet så är Carl alldeles oskyldig.  
 
Sture, att Carl och jag haft en privat mail-växling beror på att vissa delar av min information faller under PUL, jag har därför inte velat lägga ut infon i ett offentligt forum. Jag har dock stor respekt för Carls kunskaper och är väldigt tacksam för att han ger mig tips, råd och dåd i det här fallet.
 
Jag lovar dock att så fort jag får fram något resultat av mina efterforskningar - som ni alla så hyggligt hjälpt mig med - kommer jag att meddela det här.  
 
Mvh Lena A L

820
Tack snälla Ingrid för all info. Nu skall jag själv försöka sätta fart på sökandet. Skall söka henne i Uppsala för att se om jag kan se vad hon gjorde där. Hennes makes bakgrund är inte särskilt intressant, han hette uppenbarligen Ericsson från början och tog sig namnet Frölén, varför verkar ingen veta. Men de är fortfarande den enda släkten Frölén i Sverige.
 
Som sagt, jag återkommer så fort jag hittat något mer.
 
Mvh Lena A L

821
Hej, jag håller med om att historien liknar alla dessa amerikahistorier som florerar där många emigranter sägs vara oäkta barn till någon Bernadotte. Men precis som Du tycker jag den här historien har lite mer substans, det rör personer som  levt i vår egen tid, i vår egen närhet.
 
Utbetalningarna från den Bernadotteska fonden finns dokumenterade och verifikationer finns kvar.  Jag får tillgång till dem snart och kan då se vilken fond det var, för det lär finnas fler. Vad gäller de Bernadotteska arkiven så visst finns de.
 
Du undrade när Thekla dog, hon dog i Täby, Sthlms län den 14 november 1963. När det gäller hennes far har jag inget årtal - än. Återkommer om det.
 
Det där med 70-årsregeln, det jag menade var att den inte är statisk utan kan ändras från tid till annan. Och visst kan det förlängas om särskilda skäl föreligger.
 
Jag återkommer så fort jag får mer info... riktigt skoj det här med ett alldeles riktigt mysterium även om det inte är mitt eget. Det är dessutom alldeles fantastiskt att kunna få möjlighet att diskutera saken med andra som kan mer än man själv och som ställer upp som bollplank. Det är jag oerhört tacksam för.
 
Hälsningar Lena A L

822
När det gäller offentlighetsprincipen och allmänna handlingars offentlighet och sekretesslagens bestämmelser så kan jag dem ganska bra eftersom jag såväl forskat som undervisat på universitetet om just detta. Men ni skall alla i alla fall ha tack för hjälpen. Jag slängde iväg frågan utifall någon av er kanske kände till historien eller själva hade anor i trakten och kunde ge mig tips.
 
Till Carl, jag skrev ovan att Arninge inte har uppgift om henne, men uppenbarligen finns någon anteckning om att hon faktiskt existerat, där det också finns hänvisning till sekretessbestämmelser. Det är inte jag personligen som varit i kontakt med dem utan det är hennes nära släktingar som försökt i sådär en 50 år att få fram uppgifterna, nu senast under tidigt 90-tal (tror jag det var). Det var i o för sig före Arninges tid så det var väl dumt av mig att skriva Arninge. Men enligt uppgift har de varit i kontakt med såväl pastorsexpeditioner, Riksarkivet, Landsarkivet som skattemyndigheter och hov och alla har hänvisat till sekretess. Jag är medveten om att det inte finns - normalt sett - så långa sekretessperioder, men med hänvisning till att det kan skada personen eller någon honom/henne närstående eller tredje man kan man faktiskt sekretessbelägga för lång tid. I själva verket så är det så att det inte ens finns en 70-årsregel... varje gång någon begär ut en allmän handling skall eventuell sekretess bedömas igen eftersom förhållanden kan ändras från tid till annan, därmed kan också sekretesstiden bli längre än 70 år eller för den delen kortare.
 
Jag vet i dagens läge inte så väldigt mycket mer än det jag skrivit här, jag kommer att få mer uppgifter snart och då återkommer jag. Det enda jag vet om hennes föräldrar är att hennes pappa begravdes under stor pompa och ståt, massor av prominenta gäster, i Uppsala domkyrka, liket fraktades dessutom genom staden i kortege. Så någon knekt var han nog inte. Med de pengar hon fick från Bernadotteska fonden lyckades hon i alla fall - trots giftemål med en vanlig skrivare - utbilda alla sina söner vid de bästa privatskolor som fanns och de fick alla hög akademisk utbildning och gjorde stora insatser för vårt land (några finns än i livet och är 90+).
 
Men jag skall envisas, se om jag har bättre tur än den närmaste släkten, när jag begär ut handlingar. Jag lovar återkomma och rapportera.
 
Hälsningar Lena A L

823
Mecklenburg-Vorpommern / Rügen
« skrivet: 1999-06-03, 19:53 »
En helt annan sak Ingemar, hur visste Du att personen jag sökte var Sinclair..... det framgick INTE av mitt inlägg som Du refererade till. Finns det kanske någon underjordisk djungeltrumma eller är Du synsk?  Hälsn Lena A L

824
Mecklenburg-Vorpommern / Rügen
« skrivet: 1999-06-03, 19:50 »
Tack för tipset Ingemar, det är säkert jättebra.... om man är flytande i Tyska vill säga å det man ju inte. Men jag tror jag begrep tillräckligt för att se att just mina årtal inte fanns täckta ens i materialet som skulle finnas på Riksarkivet i Sthlm. Om jag förstod rätt fanns material mellan 16??-1709 och sedan slutet av 1700-talet och jag vill ju pricka in 1750-talet. Rätta mig gärna om jag förstod fel och tipsa mig gärna om fler platser av värde.  Hälsningar Lena A L

825
Schleswig-Holstein / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-22
« skrivet: 1999-06-03, 19:30 »
Hej Carl, tack för tipset, det visade sig vara jättebra problemet var bara att när jag sökte på Bergen, Rügen, fick jag bara en träff och den låg inte i Tyskland utan i Belgien Vallonien..... men man får ju inte vara dum, vände på steken och skrev Rügen först då funkade det.
 
Till Karin,
 
varför man inte ställer frågan till CD-rom EWA... svaret är lika självklart som enkelt..... man har den inte - det är därför man inte ställer frågan dit utan hit.
 
Hälsn Lena A L

826
Ja i Arninge säger man att de inte har uppgifter om henne och om man vill ha ut hennes uppgifter får man vänta eftersom de är sekretessbelagda fram till år 2000 men beskedet var att de förmodligen skulle utöka tiden för sekretess ytterligare 70 år.
 
Kan detta eventuellt betyda att det faktiskt föreligger någon form av släktskap med Bernadotterna som man inte vill skall komma fram än på ett tag. Det lär ha ryktats att Josephine skulle ha tillbringat en längre tid utomlands, en tid som sammanfaller med Teklas födelse. Det har heller inte gått att få fram några uppgifter från den Bernadotteska stiftelsen som under hela hennes livstid utbetalade pengar till henne, även där har man hänvisat till sekretessen.
 
Hela saken verkar över huvud taget något förvirrad då det i olika handlingar, utdrag död/begravninsbok, vigselbevis, vid barnens födelse etc återges olika efternamn. På de flesta står hon som född Svensk på andra som Forsberg. Kanske någon kan tipsa mig om hur få rätsida på detta?
 
Hälsn Lena A L

827
Bernadotte / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-07-12
« skrivet: 1999-06-03, 15:02 »
Ni alla som kan era Bernadotter, skulle ni kunna titta in på Landskap, Uppland och efterlysningar.
 
Hälsn Lena A L

828
Hej, jag söker uppgifter om Thekla Charlotta Svensk, f i Gottröra 24 februari (lite osäkert datum) år 1870. Jag söker i själva verket uppgifter om hennes föräldrar och eventuella syskon och är tacksam för all hjälp då man i Arninge av någon anledning inte vill lämna ut uppgifterna - sägs vara sekretessbelagda. Det finns uppgifter om att det skulle finnas något samband med kungahuset och jag vet att denna Thekla fick - efter sin faders död - månatliga utbetalningar från någon Bernadottesk fond.  
 
Är det kanske någon av er som har något lite kläm på det här så är jag mycket tacksam för kontakt.
 
Hälsn Lena A L

829
Hej Morgan,
 
jag har letat runt lite åt Dig i de databaser som finns om Koreakriget, Vietnam och WW2, men ännu inte hittat Din Helge....
 
Inte ens med namnet Wilhelmsson.  
 
Hälsn Lena

830
Schleswig-Holstein / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-10-22
« skrivet: 1999-06-03, 11:43 »
Ursäkta mig om jag lägger denna efterlysning på fel ställe - jag är helt oduglig när det gäller teoretisk geografi. Var platser rent fysisk finns vet jag dock men som sagt om det är i Pommern, Tyrolen eller vad - det har jag ingen aning om. Jag skulle därför vara tacksam om någon kunde tala om för mig vart staden Bergen på Rügen hör hemma. Och vart hörde platsen till för land runt 1750-60? Och vet någon om det finns några arkiv innehållande svenska soldater stationerade där vid den tiden?
 
Är mycket tacksam för all hjälp jag kan få om detta.
 
Hälsningar Lena A L

831
Mecklenburg-Vorpommern / Rügen
« skrivet: 1999-05-31, 09:28 »
Hej alla tysklandkännare,  har ni möjligtvis tips till mig som letar efter en Fredrik Sinclair och hans familj i Bergen, Rügen, under 1700-talet. Ja det vill säga, han är inte helt borta eftersom jag hittat familjen i Skåne lite senare men jag skulle vilja veta vad de gjorde i Rügen, där för övrigt en av döttrarna skall ha varit född.  Var kan jag hitta födelseuppgfiter på dottern? Var det troligt att Fredrik var svensk soldat? och hörde Rügen vid den tiden till Sverige?  Hälsningar Lena A L

832
Allmänt / Hembygdslitteratur
« skrivet: 1999-05-26, 00:37 »
Libris är nog bra... under förutsättning att skrifterna är registrerade där. När det gäller Hembygdslitteratur så är det inte alls säkert att den återfinns där oavsett hur intressant eller ointressant den är. Många Hembygdsföreningars medlemstidningar och årsskrifter finns inte med där. De går däremot bra att hitta på www.hembygd.a.se/Meny.htm - i alla fall vad gäller Sthlms län. Andra länsförbund har säkert liknande listor. Vill man alltså vara säker på att få med all hembygdslitteratur så är det nog till Hembygdsförbundet man skall vända sig.
 
Lena A L

833
Allmänt / Hembygdslitteratur
« skrivet: 1999-05-21, 11:12 »
Gå till Sveriges hembygdsförbunds sidor så hittar Du nog förteckningar. http://www.hembygd.a.se
 
Hälsn Lena A L

834
Sinclair / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-02-04
« skrivet: 1999-05-19, 23:12 »
Vet någon något om  (Claus) Fredrik (Friedrich) Sinclair, f. 3 november 1717, död 1 juli 1765 i Hägglinge församling.
 
År 1742 fanns han i Bergen, Rügen, men var fanns han innan och när kom han åter till Sverige? Någon som vet?
 
Tacksam för alla tips.
 
Hälsn Lena A L

835
Söker information om Euphemia Wildschöld, f. ca 1705. Har någon stött på släktnamnet Wildschöld, Willsköld eller liknande över huvud taget?  Tacksam för alla tips.  Hälsn Lena A L

836
Kolmodin / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-23
« skrivet: 1999-05-02, 23:02 »
Hej Elisabeth,
 
jo det där vet jag, men jag uppfattade det som om de nya släkterna Kolmodin skulle ha tillkommit under 1900-talet eftersom Lars skrev under senare tid men det kanske var fel uppfattat.
 
Jag hade ett barnbarn eller om det var ett barnbarnsbarn till psalmförfattaren som lekis- och skolkamrat i alla år och hon blev faktiskt lite tråkad. Det var ju inte så populärt hos alla, speciellt inte hos elaka små barn, det där med kyrka och psalmer å sådant.
 
Hälsningar Lena A L

837
Berlin / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-10
« skrivet: 1999-05-02, 22:55 »
Har någon stött på Johanna Berlin f 14 feb 1866 i Bunkeflo, hennes föräldrar var Sven Berlin och Boel Jönsdotter f 10 dec 1823 i Bunkeflo. Jag är intresserad av information om hennes pappa Sven. Jag vet inte när eller var han är född men kanske någon av er andra med namnet Berlin har dessa uppgifter.
 
Tacksam för all info.
 
Hälsn Lena A L

838
Lindgren / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-03-30
« skrivet: 1999-04-30, 21:02 »
Håkan, vet Du om en Axel (Gustav?) Lindgren, f 1900, kanske på Värmdö, kan vara av resandesläkten?

839
Kolmodin / Äldre inlägg (arkiv) till 2004-03-23
« skrivet: 1999-04-30, 20:50 »
Hej Lars,
 
Du skriver att Koldemo by i senare tid gett upphov till fler Kolmodinsläkter. Menar Du då att det nu skulle finnas olika släkter Kolmodin som inte är släkt med varandra? Jag trodde att ett taget namn som Kolmodin inte fick tas av ytterligare personer utan ett taget namn var så att säga taget och får inte tas av någon annan släkt.
 
Men det kanske inte var så Du menade?
 
Kan förresten tillägga att några ut den ursprungliga släkten Kolmodin så småningom slog ner sina bopålar i Sundbyberg.

840
Bildgåtan - Övrigt / Foton och deras identifiering
« skrivet: 1999-04-28, 19:34 »
Ofta men inte alltid finns glasplåtar etc bevarade hos det lokala arkivet. Antingen på biblioteket eller hos hembygdsföreningen på orten. Om man har riktig tur är plåtarna numrerade och med ändå mer tur har man även lagt händerna på de s k sittningsböckerna, dvs de böcker där bokning av fotografering infördes. Efter bokning anges ofta plåtnummer och därmed kan man med tur identifiera personerna på bilderna.
 
Nordiska museet har en särskild bildbyrå dit man kan vända sig med frågor. De har också stora samlingar av bilder och sittningsböcker. Just nu driver de tillsammans med Riksantikvarieämbetet ett projekt för digitalisering av dessa bilder.
 
Vad gäller kopiering av bilder så är naturligtvis scanning en väldigt bra metod. Man kan då antingen skriva ut dem eller göra dem tillgängliga via en multimediaproduktion av enklare slag. Om man inte har tillgång till utrustning så återstår vanlig kopiering. Det finns dock ett mycket bra alternativ men tyvärr relativt dyrt (även om man kan förhandla sig till mängdrabatt) det är laserkopiering, priset brukar ligga på en 15,-/st för svartvit och 25,-/st för färgkopior. Men väldans snygga blir de, nästan som tryckta.
 
Hälsningar Lena A L

841
Jag söker föräldrar och syskon m flera till Johan Håkansson född 28 december 1854 i Förkärla.
 
Jag söker också information om hans hustru Emilia Mathilda Karlberg. Det är dock osäkert om hon är från Förkärla eller om de träffades senare.Han flyttade senare till Stockholm.
 
Hälsningar Lena A L

842
Källor & nyheter (Sources & news) - USA / Dödslista ?
« skrivet: 1999-04-23, 00:15 »
Hej,
 
precis som Mats skriver här ovan finns SSDI och en rad betaldatabaser. Bland betaldatabaserna finns en rad lokala dödslistor som inte har med försäkringar att göra utan ofta är stadens eller delstatens lista över de som gått bort. Det finns också databaser med dödsrunor från tidningar.
 
Men Morgan, Helge finns inte där.....  
 
Hälsningar Lena A L

843
Hej Ulf och ni andra,
 
vad är det för test i Sundsvall Du talar om? Verkar intressant. Vilka är det som testat? Om Du vet kan Du väl lägga in det här så man vid intresse kan kontakta dem om man har frågor. Annars får vi hoppas resultatet refereras här i Anbytarforum.
 
Hälsningar
Lena A L

844
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-06-04
« skrivet: 1999-04-19, 23:46 »
Sven,
 
man behöver faktiskt inte ange HTM eller HTML efter filnamn eftersom systemet i sig självt alltid letar efter och öppnar HTML filer.
 
Hälsning Lena A L

845
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-06-04
« skrivet: 1999-04-18, 22:43 »
När det gäller olika uttryckssätt vid textbaserad kommunikation är det inte ovanligt att administratören lägger upp en liten lathund över de hjälpmedel Lotta nämner här ovan. Det finns ju en de-facto-standard, som gäller oavsett vilket språk man i övrigt använder. De här hjälpmedlen är viktiga och eftersom såväl kroppsspråk som tonfall faller bort vid enbart textbaserad kommunikation är de nästan ett måste för att undvika eventuella missförstånd.  
 
Hälsn Lena A L

846
Netikett / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-06-04
« skrivet: 1999-04-18, 22:33 »
Hej,
 
Evas idé är inte alls dum. Det var i själva verket precis så som jag kom att heta Lena A L istället för Lena L. Och det var t o m före Internets tid, när jag körde de gamla hederliga konferenssystemen, som faktiskt även de var världsomspännande.
 
Det har i alla år fungerat riktigt bra med Lena A L och jag har vant mig vid att vara lal istället för ll så som sagt, Evas idé är utmärkt. Borde vi kanske inte införa den här på Anbytarforum? Skulle någon mot all förmodan inte ha något mellannamn kan man väl hitta på. Huvudsaken är ju att namnet blir unikt.
 
Håkan, vad säger Du som admin. Är inte det ett enkelt sätt att hantera detta problem.
 
Hälsn Lena A L

847
Tackar för detta. Och tack för rättelsen av Sönnebo till Sandebo. Eftersom jag fått infon av en vän i USA så hade nog namnet förvanskats på vägen.
 
Nu vet jag i alla fall var jag skall leta.
 
Hälsningar Lena A L

848
Mormoner / Mormoner
« skrivet: 1999-04-17, 23:08 »
Elisabeth, vilken tur att jag aldrig känt honom då... annat än ryktesvägen precis som Du.

849
Hej,
 
är det någon av er som har någon ättling till Peter Petersson Lindholm, f 5 aug 1812, Sörhult, Sönnebo, Vårdnäs och Maria Anderson. De gifte sig den 27 oktober 1839 i Åtvid. Peter dog på julafton 1872 och Maria i januari 1893. Båda uppges ha avlidit i Kalmar. Om det är län eller stad framgår inte. Det finns heller inga uppgifter om att de skulle ha haft barn jag är därför intresserad om ni har ättlingar till dem.
 
Jag har själv en lös Lindholm, Peter Lars född 17 maj 1843 (var han föddes och vilka hans föräldrar var vet jag inte utan försöker hitta ett eventuellt samband mellan honom och de ovan nämnda). All hjälp emottages tacksamt!
 
Hälsn Lena A L

850
Morgan,
 
kan Du maila mig om det här så kanske jag kan hjälpa Dig.
 
Hälsn Lena A L

851
Förnamn - P / Paque
« skrivet: 1999-04-17, 17:11 »
Namnet Paco är också ett mycket vanligt spanskt smeknamn på män med namnet Fransisco. När dessa män är små kan de också kallas Paquito som betyder lille Paco.
 
Lena A L

852
Vet någon av er hur vanligt efternamnet Järner var på 1920-talet?
 
Hälsn Lena A L

853
Maybe Jerry doesn't speak/write Danish or German! It's not nice telling someone off like that. But maybe you know him well enough to know his skills when it comes to languages?  
Regards Lena A L

854
Mormoner / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-04-17
« skrivet: 1999-04-16, 17:43 »
Antalgligen har jag fattat fel som vanligt men om jag läst rätt på mormonernas site så är Sverige inte inlagt över huvud taget. De träffar ni får är de uppgifter som lagts in av andra forskare det som kallas  
               Ancestral FileT
               Over 35 million
               names organized
               into families and
               pedigrees  
 
Det är alltså där ni får träff och inte i  
               
               International
               Genealogical
               Index®
 
Jag får en känsla av att ni alla kastat er över sökformuläret utan att egentligen fråga er var det är ni söker informationen. Om man istället är lite tålmodig och väljer an annan sökflik den som har rubriken Custom Search så kan man välja i vilken del man vill söka och väljer man då IGI kommer man till en sida där man kan välja land. Vid val av Sweden samt lägger till en sökterm får man som svar Region not supported at this time.
               International Genealogical
               Index®
 
Alltså kan man inte utifrån deras testsite säga att all information, nåja mycket information då, skulle vara felaktig. Speciellt inte i IGI eftersom ni inte ens har tillgång till det.
 
Till Anders, Du har helt rätt i IGI är det uttdrag ut kyrköcker etc vilket gör den informationen mer tillförlitlig än den som man hittills kan söka i.
 
Nu sticker jag som vanligt ut min nacke igen men jag tycker att om man skall kritisera saker så skall man veta vad man talar om och vad det I SJÄLVA VERKET är som är dåligt. För det kan väl inte finnas underliggande intressen som gör att man vill förleda t ex nyblivna släktforskare att tro att de inte har något för att vända sig till mormonerna utan att det är mycket bättre med en hederlig svensk trovärdig site eller varför inte en hederlig svensk uppdragsforskare...... nej det kan jag bara inte tro.

855
Ett annat bra tips är http://www.ancestry.com
Där kan man finna det mesta.
 
Hälsn Lena

856
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Reus, von
« skrivet: 1999-04-13, 23:29 »
Tack snälla Lotta,
 
då var det inte så konstigt att de gifte sig i England. Nu återstår bara att ta reda på vart de tog vägen...... Men eftersom Ernst gifte om sig senare så skildes de nog eller så avled hon. Men det är bara att stoppa näsan i arkiven igen och leta leta.... för det ska GÅ!
 
Hälsningar Lena A L

857
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Drissel
« skrivet: 1999-04-12, 23:02 »
Skulle ni som kan och vet mycket om olika kungligheter och furstar vilja titta in under ämnet ointroducerad adel där jag söker information om en dam vid namn REUSS.
 
Hälsn Lena A L

858
Du är snäll Du Sonja, säger att PC och Mac är nästan likvärdiga. Jag har tvingats byta mina Macar mot PCn och jag har aldrig svurit så mycket som nu...... jag saknar mina Macar.... snyft! Håller helt med om att PCn är betydligt överreklamerad.
 
Wops,
nu var det ju inte det som vi skulle diskutera här nej, släktforskningsprogram är det och till min förargelse måste jag säga att alla de som jag testat och också kört på Mac går lika bra på PC (men det är nog mer programmakarnas förtjänst än PCns :-) ). Att ställa om minnet när man använder Mac är väldigt enkelt men alla användare kanske inte känner till att man kan göra det. Har ni minneproblem - ändra tilldelat minne.

859
Ni som skojar om armveck och örsnibbar..... vet ni att före DNAs tid, dvs inte så länge sedan (ännu på 60-talet),så utgjorde just örsnibbar och öronformen ett av de starkaste bevisen i en faderskapsutredning. I kombination med blodtester blev ofta just örsnibbarna det utslagsgivande. Det vill säga; om blodtestet gjorde gällande att två män till ganska lika delar kunde ses som fäder så undersökte de genetiskt kunniga just örsnibbarnas form. Örsnibbar ansågs - och anses nog fortfarande - vara det mest karaktäristiska draget hos en person och som dessutom oftast ärvdes ner.
 
Titta efter själva.... är Dina örsnibbar lika Din mors eller Din fars. Jag tror att Du kommer att bli förvånad över resultatet. De flesta av er kommer att hitta likheter hos far eller mor. En likhet som ni kanske inte tänkt på.
 
Även näsor har tillmätts stor betydelse i detta sammanhang.

860
Ointroducerad adel (och annan utländsk adel) / Reus, von
« skrivet: 1999-04-11, 17:45 »
Jag är inte helt säker på att jag lägger ut denna efterlysning på rätt ställe men jag hittade ingen bättre rubrik. Om Du Håkan finner någon bättre vore jag tacksam om Du kunde flytta detta inlägg till mer rätt plats.
 
Jag söker efter uppgifter om Augusta Elise Albertina (kallad Berta) Reuss. Det enda jag egentligen vet om henne är att hon den 17 april år 1900 gifte sig i England med Ernst Joel Löfström f 1870 i Sundbyberg. Förmodligen reste de sedan till USA men återkom senare till Sverige där de under en tid ägde och bebodde Lisö utanför Norrtälje.Därefter verkar de som uppslukade från jordens yta fram till 1930-tal då Ernst skriver ett brev till Sverige (utan avsändaradress) han befinner sig då i Boston. De går inte att finna i USAs SSDI varför jag tror att de återkom återigen till Sverige. Dessutom vet jag inte om Berta var med Ernst då han reste andra gången över det stora havet.
 
Alla tips och uppgifter om Reuss-släkt i Sverige är av intresse.
 
Hälsningar Lena A L

861
Dagstidningar / Svenska dödsrunor
« skrivet: 1999-04-09, 22:05 »
Hej Anders,
 
här kommer adressen till ODT
 
http://obits.rootsweb.com/cgi-bin/obit.cgi
 
Hälsningar Lena A L

862
Efternamn (stängd) / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-april-7
« skrivet: 1999-04-06, 23:30 »
Jag har ett exempel på två systrar vilka har olika efternamn. Den äldre av dem hette Jonasdotter och den yngre Jonasson. Kan någon kunnig förklara vadan detta?  
 
Hälsn Lena A L

863
Bjurtjärn / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-06-10
« skrivet: 1999-04-06, 23:14 »
Jag har också en eller annan ana i Bjurtjärn men de går inte alls så långt tillbaks, eller rättare jag har inte letat så långt tillbaks än.Men här är de jag har. Vore roligt om ni hade mer info om dem. systrarna Emma och Johanna Maria har jag full kontroll över eftersom de gifte in sig i en Karlskogasläkt som jag har från 1633 till nu.
 
Generation No. 1
 
1.  JONAS MAGNUSSON died in Mörkviken, Bjurträsk.
 
Children of JONAS MAGNUSSON are:
2. i. KARL JOHAN JONASSON-WIKSTRÖM.
 ii. SOFIA JONASSON, g m. SJÖKVIST.
 iii. ERIK WILHELM JONASSON.
 iv. MATILDA JONASSON.
 v. AXEL JONASSON.
 vi. OSKAR JONASSON.
3. vii. EMMA CHARLOTTA                 JONASDOTTER JONASSON,  
                b. 06-13-1849, Bjurtjärn;  
                d. 06-02-1894, Karlskoga.
                g m ADOLF HOLMBLAD
 viii. JOHANNA MARIA JONASSON,  
                 b. 08-21-1856, Bjurtjärn;  
                 d. 12-01-1937, Karlskoga;  
                 g m. ADOLF HOLMBLAD, 1895.
 
Hälsningar Lena A L

864
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Hammarbäck
« skrivet: 1999-04-04, 21:43 »
Hej, jag hittade henne (tror jag) i Dödboken (på CDn alltså). Det här är de uppgifter som fanns om henne. Även här saknas alltså uppgift om var hon var född.
 
19110821-7728
JOHANSSON, ELSA INEZ MARIA
 
KILBYG 5
823 30  KILAFORS
 
Död 11/1 1993.
Kyrkobokf. (1985) i Hanebo (Gävl län, Bollnäs kn).
 
(Ingen uppgift om födelseort)
 
 
Källa: SPAR 95
 
Hälsningar Lena A L

865
Jag söker all typ av information rörande Hanna Maria Nordqvist g m Johannes Johannesson och boende i Malmö slutet av 1800-talet. Hanna avled 16 juni 1938, när hon föddes vet jag inte men hon fick barn på 1880-talet så hon bör ha varit född ca 1860 eller så. Hanna hade 6 barn, 3 oäkta, 1 från ett tidigare äktenskap samt 2 tillsammans med Johannes. Om någon känner till något om dessa personer vore jag tacksam för kontakt.
 
Vänliga hälsningar Lena A L

866
Morianer (afrikaner) / Äldre inlägg (arkiv) till 2002-06-19
« skrivet: 1999-03-28, 23:56 »
Det var inte ovanligt att våra svenska missionärer hade med sig barn hem då de återvände till Sverige. Föräldralösa barn som de tagit hand om. I det lilla Sundbyberg har vi flera exempel på detta och jag tror säkert att om man letar på platser där missionsfolket fanns mer koncentrerat så hittar man många morianer och östasiater m fl.
 
Hälsn Lena A L

867
Hej Birgitta,
 
tidigare sa jag att jag hade en osäker källa som sa sig komma ihåg ett gubbhus. Osäker blev jag för att det bara var denna person som sa sig komma ihåg men vid närmare eftertanke så kan det nog vara så att den personen har rätt (med tanke på vad Du säger om mannen man vill glömma). Enligt min källa skulle det ha funnit ett hus liggande någonstans runt Mariagatan-Vintergatan (nära kyrkan) där någon frivilligorganisation, möjligen Frälsningsarmén, hade ett hus där gamla fyllgubbar tog om hand. Kanske det är det som avses. Jag skall försöka kolla igenom det arkivmaterial vi har om Frälsis (ganska mycket) och bet att få återkomma.  
 
För att söka info om boende i Sundbyberg vid den tiden får Du inte glömma att ange församlingen till Bromma. Jag vet dock att pastorsexp i Sundbyberg har alla gamla handlingar hos sig även för tiden då vi tillhörde Bromma. De brukar för övrigt vara väldigt hjälpsamma om man skriver ett litet brev till dem.
 
Hälsningar Lena A L

868
Aha, här kan finnas ett samband. Svensson fanns alltså på Överjärva Gård på 1860-talet inte i Sundbyberg. Vid den tiden odlades tobak där och ägaren flyttade sin tobaksodling och familj från Överjärva år 1891 till Sundbyberg, närmare bestämt till Fredens Gård som låg där idag Hallonbergen ligger. Var månne Johan August arbetskarl där? Men han kan naturligtvis ha flyttat till Sundbyberg tidigare, knappast dock före 1880-talet.
 
Jag har idag fått veta att möjligtvis kan det gamla ålderdomshemmet som fanns i Sundbyberg vid sekelskiftet ha kallats Gubbhuset. Det är dock bara en av mina källor som säger sig eventuellt minnas detta så jag är inte helt säker. För övrigt fanns det ett flertal privata eller ideella inrättningar som tog hand om gubbar så det är lika troligt att det är en av dem. Det kan t o m vara så att Gubbhuset endast är ett namn man inom familjen använt. Jag vet själv hur min familj kallade Skebobruks Herrgård för Gubbhemmet då min farfar bodde där på -70-talet. Det hade ju inte med något annat att göra än att Gubben (farfar) bodde där.
 
Hälsn Lena A L

869
Hej Birgitta,
 
Något Gubbhus har inte funnits i Sundbyberg. Men om han slutade sina dagar i Sundbyberg kan han varit intagen på ett av flera ställen där man vårdade gamla. 1860 fanns det inte någon egentlig bebyggelse i Sundbyberg utan Sundbybergs Gård var då fortfarande ostyckad. Under gården finns ingen J A Svensson upptagen som boende 1860 inte heller 1861. Han kan naturligtvis ha flyttat till Sundbyberg senare. 1876 fanns endast 46 boende i Sundbyberg men ingen uppges vara vargnsmakare (den förste dyker inte upp före 1881).  
 
Det finns dock en plats som jag kan tänka mig mer än andra och det är det värdshus som vid den tiden låg vid Bällsta Bro.Där var många ensamma män inhyrda. Det har dock aldrig kallats gubbhuset däremot Sundbyhofs Värdshus och senare Ekbacken.
 
Jag skall titta vidare i det register vi har över historiska personer för att se om J A S kanske finns där (men jag har det på jobbet så det får bli i morgon).
 
Hittar jag något hör jag av mig. Vore också fint om Du kom på någon mer info som Du kunde delge mig.
 
Hälsningar Lena A Löfström

870
Förnamn - C / Claës
« skrivet: 1999-03-25, 12:03 »
Jag har en bekant som heter Claës och hans namn uttalas precis som Du skriver Kla'es och det är han mycket noga med.

871
Hej Sam,
 
svaret är nej, i alla fall just nu, jag har tittat i flera källor i vårt arkiv samt talat med en hel del gamla sundbybergare (90+ med mycket goda minnen) och ingen vill kännas vid Gubbhuset. I vilket sammanhang har det förekommit? Naturligtvis finns och har funnits hus som förtjänat den benämningen men därifrån till att de verkligen kallats så är det långt. Om Du kan ge mig mer info kanske jag kan luska ut något. T ex vem bodde där, hade de något särskilt yrke osv?
 
Hälsningar Lena A L

872
Jäder / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-08-13
« skrivet: 1999-03-23, 23:58 »
Är det någon som vet om man vid Brännelunds Säteri (jag tror det ligger i närheten av Kjula) fanns statare 1920-21?
 
Jag är också intresserad av att veta rent allmänt vem som ägde, vilka som arbetade där osv. Så har du info tar jag tacksamt emot hjälp.
 
Jag har bland mina handlingar hittat ett fotografi på sju små barn och på baksidan står det skrivet statarbarn vid Brännelunds Säteri 1920-21. Eftersom jag inte förr hört att någon av mina släktingar skulle ha något förflutet åt det hållet så blev jag ändå lite betänksam och försöker därför nu hitta eventuellt samband.
 
Vänliga hälsningar Lena A L
 
 
Inlägget flyttades 15 maj 2009 från Efterlysningar: Brännelunds Säteri.
Camilla Eriksson, moderator

873
Allmänt om kunglig släktforskning / Domicella
« skrivet: 1999-03-21, 11:47 »
Hej Mats,
 
mitt svar är NJAE..... något kanske lite.... eller mer släkt i släkt eftersom det är min man som är släkt. Christina Krook var gift med Anders Petter Löfström under en mycket kort tid, de fick tillsammans dottern Karin (Katharina, Trini) som var halvsyster till min mans farfar Per Johan Löfström. Karin kom att växa upp tillsammans med sin far och hans nya fru Emma. De bodde då i Sundbyberg utanför Sthlm. Om hon hade kontakt med sin mor efter 12 års ålders vet jag inte, men det är knappast troligt. Hon begärde sedan i sitt testamente att få bli begravd i sin fostermosters grav i Malmö, fostermostern var en syster till Christina Krook.
 
Karin föddes för övrigt innan Christina och Anders Petter gifte sig men hon fick i alla fall namnet Löfström efter sin far.
 
Vill Du veta mer så hör gärna av Dig till mig direkt via mail.
 
Hälsningar Lena A Löfström

874
Är det någon som vet något om Svarta Sara. En mörk skönhet som enligt muntliga källor skulle ha trafikerat båtarna över Öresund någon gång mellan 1905 och 1913?

875
Förnamn - H / Heribert
« skrivet: 1999-03-03, 01:35 »
Håkan, kanske Du vet om Heribert är en form av Herbert? De Heribertar jag känt har dock bestämt hävdat att det inte är det men å andra sidan kanske de inte hade en aning.

876
Hej,
 
Lars Karlsson har en intressant sida med släkten Herou. http://w1.690.telia.com/~u69002098/default.html och han vet mycket om släkten Herou. Jag kan även förmedla kontakt med andra Herouare som har omfattande forskning om så skulle önskas.
 
Hälsningar Lena A L

877
Jag måste medge att även jag tycker att Håkans resonemang är sunt. Men jag kan förstå Teds frustration och är nog lite förvånad över att Du Staffan med Din erfarenhet kommenterat allt i Teds inlägg utom det som verkligen var huvudet på spiken, dvs det som är själva grunden för tillgängligheten eller i alla fall skall vara grunden - offentlighetsprincipen!
 
Så här står det i TF 2 kap 12 §  
 
Allmän handling som får lämnas ut skall på begäran genast
eller så snart det är möjligt på stället utan avgift
tillhandahållas den, som önskar taga del därav, så att
handlingen kan läsas, avlyssnas eller på annat sätt uppfattas.
Handling får även skrivas av, avbildas eller tagas i anspråk
för ljudöverföring. Kan handling ej tillhandahållas utan att
sådan del därav som icke får lämnas ut röjes, skall den i
övriga delar göras tillgänglig för sökanden i avskrift eller
kopia.
 
Ted tycker med visst fog att det inte levs upp till detta, speciellt inte passusen ...genast.... och utan avgift.... - och några andra argument behövs inte och heller inga jämförelser som så riktigt Håkan påpekat, därvid lag håller jag med, jämförelser är bara till skada.
 
Hälsningar Lena A L

878
Allmänt om kunglig släktforskning / Domicella
« skrivet: 1999-02-26, 23:44 »
Detta var intressant! Kanske Urban eller Eva kan våga sig på en förklaring till varför Christina Krook, f 1816 i Håstad, tituleras Demoiselle vid såväl förlovning, lysning, barnafödande som vigsel. Hon var ju inte någon nobel dam precis. Jag har faktiskt själv funderat en hel del över detta.
 
Hälsn Lena A L

879
Allmänt om kunglig släktforskning / Domicella
« skrivet: 1999-02-26, 23:35 »
Detta var intressant! Kanske Urban eller Eva kan våga sig på en förklaring till varför Christina Krook, f 1816 i Håstad, tituleras Demoiselle vid såväl förlovning, lysning, barnafödande som vigsel. Hon var ju inte någon nobel dam precis. Jag har faktiskt själv funderat en hel del över detta.
 
Hälsn Lena A L

880
Plantör / Tobaksplanterare
« skrivet: 1999-02-26, 23:26 »
Tobak har t o m odlats på så exotiska platser som Solna och Sundbyberg. Vid Över-Järva gård (alldeles där Ulriksdals golfbana idag ligger) odlades tobak av
Carl Gustav Andersson. 1891 köpte han dock Fredens Gård - den låg i Hallonbergen/Sundbyberg - för att där kunna fortsätta sitt värv. Vid gården fanns stora tobakslador där den tobak man odlade  torkades på lång störar. Gårdens skörd levererades till snusfabrikören J F Ljunglöf, där  tobaken förädlades och sedan såldes som bl a Ljunglöfs Ettan.
 
Hälsn Lena A L

881
Tegelbruksarbetare / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2003
« skrivet: 1999-02-26, 23:15 »
Även i Uppland, och även andra platser i Sverige, har det funnits tegelbruk. Det var mycket vanligt förr att de flesta gårdar som låg i närheten av transportleder, vatten eller järnväg, hade eget tegelbruk.  
 
I slutet av 1800-talet fanns det t ex tre tegelbruk i Sundbyberg/Mariehäll. Sundbybergs Gård hade ett, Mariehälls gård ett och sedan fanns Leantegelfabriken, som låg bara ett stenkast från Sundbybergs Gård. Och tittar man på de finare gårdarna runt Mälaren så finner man att så gott som alla med sjötomt hade eget tegelbruk.
 
Många av bruken finns kvar i dag, dvs byggnaderna men de används naturligtvis till annat numera. I Mariehäll tegelbruk t ex är det filmateljé.
 
Hälsn Lena A L

882
Förnamn - A / Angel
« skrivet: 1999-02-25, 20:32 »
Whops, sorry... alltså ingen av dem stavade sitt namn Angärd eller Arngärd. De stavade alla Anngärd. Däremot fanns det en som i efternamn faktiskt hette Angärde.
 
Kanske är vi helt fel ute. Håkan verkar bestämt sig för att Angel är en form av Angärd eller Arngärd. Jag är inte lika säker. Vad vet Du om familjen? Var far eller farfar kanske sjöman? Kanske råkat bli lite språkkunnig. Kanske kommit i kontakt med engelska språket och helt enkelt ville att hans lilla ängel till dotter skulle döpas till Angel, det engelska ordet för ängel.
 
Som sagt vi kan bara gissa.
 
Hälsn Lena A L

883
Förnamn - A / Angel
« skrivet: 1999-02-24, 23:17 »
Hej Håkan och ni andra,
Jag gjorde en liten kontroll via olika register och kunde i dagens Sverige endast finna ett fåtal med detta namn. Ingen av dem stavade dock namnet Anngärd eller Arngärd. Nej de stavade alla namnet Anngärd. En vild gissning är att de är födda någon gång på 30- eller 40-talet då dels dubbelnamn men också namnet Gärd var vanligt. Det är förresten inte ens säkert att det har med Arngärd alls att göra utan mer är ett uttryck för ett ihopskrivet dubbelnamn, istället för Ann-Gärd skrev man Anngärd. Vad tror Du Håkan?
 
Hälsn Lena A L

884
Förnamn - A / Angel
« skrivet: 1999-02-24, 08:22 »
Namnet Angel är ett vanligt mansnamn i spansktalande länder och betyder helt enkelt Ängel. I Sverige förekommer det mer ofta i formen Angelina eller Angela och är då kvinnonamn. Har aldrig stött på formen Angel i Sverige, som kvinnonamn alltså. Kan det möjligtvis vara så att Din Angel i själva verket hette Angela men att a:et på slutet ramlat bort eller varit svårtytt.
 
Hälsn Lena A L

885
Hej,
 
Känner någon igen Edla Maria
Gröning född i juli 1875, i Norberg,
Västmanland.Hon lär ha emigrerat till USA. Jag vet att det fortfarande finns många Gröningar i Norberg och kanske just Du känner någon och kan fråga om de känner igen denna dam.
 
Vet Du något så hör gärna av Dig till mig.
 
Hälsningar Lena A L

886
Lemon / Lemoine / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-12
« skrivet: 1999-02-14, 22:53 »
Hej Eddie,
 
om Du hämtat uppgifterna ur kyrkböckerna så kan vi med största säkerhet lita till Dina uppgifter. Jag har ju bara kontrollerat med Upmark och med guldsmedsämbetets handlingar och deras s k kontrollprotokoll och det är inte alls säkert att de antecknat rätt (inte ens säkert att Lemon själv angav rätt år). Nej vi får dra stora svarta streck över Upmarks uppgifter och skriva dit 1702 istället.
 
De var oerhört produktiva som silversmeder och deras arbeten förekommer än idag mer än ofta på marknaden.
 
Hälsn Lena A L

887
Lemon / Lemoine / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-12
« skrivet: 1999-02-14, 15:43 »
Intressanta uppgifter. Men på ett par punkter går de isär från de uppgifter jag har. Jag har uppgiften att Carl Lemon föddes år 1700 och inte 1702 som Du skriver. Gifte sig med sin läromästares dotter fröken Löfman år 1730.
 
Sonen Erik avled år 1800. Han var för övrigt också ryttmästare vid Upsala Kavallerikår. Han var gift med Anna Catharina Schaupp.
 
Om man ser till deras arbeten och var de finns/fanns och till vilka de från början gjordes så fanns beställarna ofta i just Södermanland.

888
Bernstein / Bernsten / Bernstein / Bernsten
« skrivet: 1999-02-14, 15:20 »
Jag kan inte särskilt mycket om olika församlingar på den tiden men om det fanns en särskild judisk församling i Helsingborg eller kanske Malmö så kanske Du finner dem där.
 
I dagens telefonkatalog finns 38 Bernstein och mer än hälften av dem bor i Skåne (även i Helsingborg). Kanske kan Du kontakta dem, de brukar hålla reda på släkten.
 
Hälsn Lena A L

889
Lemon / Lemoine / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-04-12
« skrivet: 1999-02-13, 19:31 »
Hej,
 
tyvärr kan jag inte komma med några Lemonare i Karlstad eller Eskilstuna men däremot fanns det en släkt Lemon i Uppsala. Carl Lemon dä och Carl Lemon dy, båda var kända silversmeder, den äldre på 1700-talets mitt/slut den yngre slutet 1700- början 1800. Ni kan slå upp dem i Silverbibeln av Uppmark. Har ni inte tillgång till den så hör av er så slår jag upp.
 
Hälsn Lena

890
Ekeby / Äldre inlägg (arkiv) till 1999-augusti-15
« skrivet: 1999-02-11, 17:54 »
Hej jag söker information om Sisilia (Cicilia/Sissa) Nordfeldt, f 17 mars
1797 i Ekeby.
 
Problemet är att jag inte vet vilket Ekeby, det verkar i alla fall inte vara Ekeby i Skåne. Kanske har jag tur och det är ert Ekeby.
 
Alltså - känns hon igen?
 
Hälsningar Lena A L

891
Hej Fredrik,
 
jag skulle föreslå att Du tar kontakt med arkitektfirman som ritat alla ombyggnader av stadion. Först var det Sture Frölén sedan hans son Pelle Frölén. Du kan nå kontoret på telefon: 08-667 98 80. Be att få tala med Pelle själv. Om Du vill kan Du hälsa från mig (Pelle är min svåger). De har säkert även gammal dokumentation och historik om stadion om inte annat kan de säkert ge Dig en hint om var Du kan få tag i de uppgifter Du söker.
 
Hälsningar Lena A L

892
03: Geografi / Sjöbo
« skrivet: 1999-02-08, 18:15 »
Hej Göte,
 
har Du möjligtvis vid Din forskning på Sjöbo ramlat över en Carl Lundgren avliden där förmodligen under 1930-talet förmodligen född ca 1840 eller 1850-tal. Eller någon annan Lundgren för den delen.
 
Hälsn Lena A L

893
Tack Håkan för en jätteintressant redogörelse för namnet Apollonia.
 
Mvh Lena A L

894
Spånga / Äldre inlägg (arkiv) till 2005-05-30
« skrivet: 1999-02-07, 01:28 »
Hej Claes,
 
Du kan säkert få hjälp om Du kontaktar Spånga Fornminnes- och Hembygdsgille
Box 3330, 163 03 SPÅNGA
 
De kan med allra största säkerhet hjälpa Dig.
 
Hälsningar Lena A L

895
Tack för tipset. Jag har redan talat med henne och hon visste inget om barnhus alls i Helsingborg, jag tror hon är mer inriktad på Malmö. Så är det någon annan som vet något, hör av er.
 
Kanske någon av er bor eller är född i Helsingborg och har sina gamla föräldrar kvar i livet, fråga dem de kanske vet.
 
Kanske man kan prova med landstinget eller kommunen, vad tror ni?
 
Hälsn Lena

896
Kungliga släkter / Gertrude, dotter till Prins Eugen?
« skrivet: 1999-02-01, 00:25 »
Jag har fått uppgift om att en Beata Olsson skulle ha varit väninna med Prins Eugen. Frukten av denna förbindelse blev Gertrude Bergena Olsson som föddes den 20 april 1883-1884 i Malmö. Mamma Beata och dottern emigrerade till USA i slutet av 1800 eller början av 1900. Gertrude gifte sig där med en John Carlson. Hon avled 1927 i Chicago.
 
Hennes släktingar letar nu efter information om henne men kan inte riktigt hitta rätt.
 
Är det någon som hört talas om att Prins Eugen skulle ha haft en oäkta dotter eller en älskarinna över huvud taget?
 
Vet ni något så tar jag tacksamt emot informationen som jag sedan kan vidarebefordra till USA.
 
Hälsningar Lena A L

897
Jo, det var ju just det jag sa tidigare här ovan. Jag vill bara tillägga att Ersta faktiskt i allra högsta grad finns kvar. De har till och med egen domän på nätet http://www.ersta.se/
 
 
Ersta Diakonimuseum  
 
Museet är inrymt i ett av Erstas två porthus från tidigt 1700-tal och upptar fyra rum. Det visar diakonins betydelse för sjuk- och socialvårdens utveckling i Sverige. Diakonissorna startade Sveriges första sjuksköterskeskola 1851. I samband med guidade visningar visas en film om Erstas verksamheter och oblattillverkningen.
   Besök även Ersta café, med utsikt över Stockholm.  
 
Öppettider: vard. 9.00-12.00, 13.00-16.00. Lörd. stängt. Sönd. sista söndagen varje månad maj-oktober 14.00-16.00
Ersta bokhandel öppet: vard. 10.00-17.00.  
Besöksadress: Erstagatan 1M (vid Fjällgatan). Nr 8 på kartan
 
Kommunikationer: Buss 53, 66 till Erstagatan
Postadress: Box 4619, 116 91 Stockholm
Telefon: 08-714 63 48
Fax: 08-714 93 27
Visningar: Guidad visning enligt överenskommelse  
 
 
De har också ett stort arkiv.De är alltid hjälpsamma och vänliga och vet mycket om Erstas historia.
 
Hälsningar Lena A L

898
Hej Torsten,
 
jag vet ingenting om Sunrise Gen, men jag förutsätter att det går att exportera filen i GEDCOM-format.
 
För att sedan hämta upp den i Holger måste den koverteras till PC-format. Detta kan man göra väldigt enkelt genom att använda en programvara som heter Macopen för PC (finns att hämta på nätet tror jag). Macopen kan läsa Macdisketter utan problem och konverterar filerna i ett nafs till PC-filer. Enda problemet kan vara åäö, men då kan Du först ta in filen i Word och göra global replace av dessa så att det blir rätt.
 
Sedan är det bara att starta Holger och hämta in filen.
 
Hälnsingar Lena A L

899
Ersta är ju också en diakonianstalt, hur länge den varit det vet jag inte. Men eftersom de kyrkliga ofta har lite speciella beteckningar så kanske D står för Diakon eller så. Varför inte ringa dit och fråga, de brukar alltid vara vänliga och vet dessutom mycket om sin egen historia.
 
Hälsn Lena A L

900
Österfärnebo / Äldre inlägg (arkiv) till 2000-08-10
« skrivet: 1999-01-29, 00:15 »
Hej Gudrun,
 
ser att Du forskar i Österfärnebo. Jag är intresserad av släkten Herou. Har Du något om dem?
 
Hälsningar Lena A L

901
Är det någon av er som vet varför Family Tree Maker, som ju har stor spridning över världen, inte finns i Svensk version?
 
Hälsn Lena A L

902
Datautbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 2001-07-20
« skrivet: 1999-01-27, 08:50 »
Hej,
 
Family Tree Maker klarar GEDCOM alldeles utmärkt.
 
Hälsn Lena A L

903
Hej,
 
är det någon som vet vilka barnhus som fanns i Helsingborg år 1914. Jag söker en person född  med föräldrar okända och som sedan adopterades bort. För att kunna hitta eventuella uppgifter om henne måste jag veta vilka barnhus som fanns.
 
Hälsn Lena A L

904
Nordfeldt / Nordfelt / Nordfeldt / Nordfelt
« skrivet: 1999-01-24, 14:30 »
Hej,
 
det här är en efterlysning men jag hittade inget bättre forum än detta för den. Jag har ju inget landskap att ange.
 
Jag söker information om en svensk-amerikansk konstnär Bror Julius Olsson Nordfeldt (1878-1955), han föddes i Sverige med flyttade till USA när han var 13 år tillsammans med sina föräldrar Nils Olsson och Ingrid Nordfeldt (möjligen hette de Nils Nordfeldt och Ingrid Olsson). De bosatte sig i Chicago. Han arbetade en tid som tryckare vid en svensk tidning. Han började senare att studera vid Art Institute of Chicago. 1903 reste han tillbaks till Sverige och stannade ett år här för att sedan återvända till USA. Det var också vid den här tiden som han började använda sin mors flicknamn (om det var Olsson eller Nordfelt vet jag inte).  
 
Är det någon som känner igen detta eller vet något om hans föräldrar är jag tacksam för info.
 
Vänliga hälsningar Lena A L

905
Oj, det här var ju ett sätt att se saken. Allt hänger väl på vad man lägger in för betydelse i ordet släkt. I vissa länder skiljer man faktiskt på släkt och familj, där släkten är mer avlägsen än familjen - men deras familjer är ofta mycket mer omfattande än våra och sträcker sig längre bort i släktleden än här.
 
SAOL säger inget  bestämt om vad ordet släkt betyder utan hävisar till ordet befrynda, som betyder göra sig släkt med bli släkt med. Alltså kan man vara släkt utan att det finns gemensamma gener, eller......
 
Vi som bor i den lilla staden Sundbyberg brukar säga att vi inte törs släktforska för det skulle visa sig att vi alla var släkt och till sist skulle vi vara släkt med oss själva!
 
Men som sagt en genetiker borde uttala sig för frågan är faktiskt mycket intressant.
 
Hälsn Lena A L

906
Hej,
 
jag hade en adopterad faster som föddes i Helsingborg med föräldrar okända (påstods det, men min faster och alla vi andra tror nog att hon är mer släkt än vad som mina farföräldrar ville göra gällande). Varifrån hon adopterades vet jag inte men förmodligen från ett barnhem i Helsingborg. Är det någon som känner till olika barnhem i Helsingborg i början av seklet? Ytterst tacksam för hjälp!
 
Hälsningar Lena A L

907
Hej,
 
jag söker all info som går att få om Domkyrkoskatteåbon Anders Svensson i Åkarp, Reslövs församling. Det enda jag vet ät att han bodde där 1804. Möjligen drev han gästgiveri.
 
Hälsn Lena

908
04: Byggnader och arkitektur / Herrevadskloster
« skrivet: 1999-01-19, 00:24 »
Hej,
 
vid en sökning i SVAR fick jag följande träffar på Herrevad. Kanske de kan vara till lite hjälp.
 
Riseberga sn (Brfv) 116605
 Brandförsäkringar 2548
 
 Riseberga sn (Brfv)
 
 Fnr:13372
               1824
                      B13372
                                 1
                                   Nr 1 Riseberga prestgård
                                   Schönbeck Christian innehafvare
 Fnr:13629
               1825
                      B13629
                                 1
                                   Kongsgården Herrevads Closter
                                   von Geijer C
 Fnr:14791
               1827
                      B14791
                                 1
                                   Riseberga prestgård
                                   Schönbeck Chr innehafvare
 Fnr:15533
               1830
                      B15533
                                 1
                                   Kungsgården Herrvads Kloster
                                   von Geijer C
 Fnr:21944
               1862
                      B21944
                                 1
                                   Kungsgården Herrevads Kloster
                                   von Geijer R
 Fnr:33196
               1899
                      B33196
                                 1
                                   Riseberga prestgård
                                   Sandberg E F
 Fnr:33546
               1899
                      B33546
                                 1
                                   Herrevadsklosters kungsgård
                                   Kongl Majest och Kronan
 Fnr:39251
               1907
                      B39251
                                 1
                                   Herrevadsklosters Kungsgård
                                   Kongl Majt och Kronan arr J Hallenberg
 Fnr:39764
               1908
                      B39764
                                 1
                                   Riseberga Kyrka
                                   Riseberga församling
 Fnr:45487
               1915
                      B45487
                                 1
                                   Riseberga prästgård
                                   Skånska prästerskapets byggnadskassa
 Fnr:47419
               1917
                      B47419
                                 1
                                   Riseberga kyrka
                                   Riseberga församling
 Fnr:54447
               1921
                      B54447
                                 1
                                   Riseberga prästgård
                                   Östman K L
 
Mvh Lena A L

909
Hej igen,
 
nej hon flyttade inte från Ekeby till Landskrona. Jag hittar henne först i Stora Harrie då hon gifter sig med Pehr Andersson (Löfström) på Stora Harrie nr 30 (1826 eller 1827) där de drev Gästgiveri och hästbytarställe, där hölls också häradstinget upp till fyra gånger per år. På gården fanns även galgbacken men någon avrättning kom de aldrig att se för när den sista avrättningen  var, år 1845, hade de redan flyttat till Landskrona. Den avrättningen var för övrigt den första på över en mansålder.
 
Hälsn Lena

910
Hej igen Anders,
 
hm, nä något annat Ekeby är det nog inte för jag tror inte att han reste långt Pehr när han letade fru. Men det kan ju hända att hon trodde hon var född där men i själva verket var född någonstans i närheten. Hittar Du ingen Nordfelt alls?
 
Hälsningar Lena

911
Övrigt om förnamn / Bunden namngivning
« skrivet: 1999-01-17, 12:36 »
Är det kanske inte så här att det förr liksom nu var olika seder i olika familjer. En del döpte sina barn efter sina föräldrar andra efter bästa vännen eller gudmor/far eller efter någon idol. Ordet Regina betyder ju drottning och kanske tyckte pappa redan på den tiden att den lilla dottern var lik befintlig drottning eller i vart fall att hon var lika värdefull för honom.
 
Som sagt olika seder i olika familjer. I vår familj t ex har det sedan flera århundraden på min mammas sida varit sed att alla flickor får flera förnamn varav ett alltid skall vara Elisabeth. Detta innebär att av oss nu levande så heter min mamma Inger Elisabeth, jag Lena A Elisabeth, mina två döttrar Annette Marie Elisabeth och Emma Elin Elisabeth. Det ovanliga med det är att alla flickor får namnet Elisabeth även om de är systrar. Annars är väl det vanliga att det är den förstfödda dottern som får ta släktnamnet med sig.
 
Hälsn Lena

912
Hej Anders,
 
Sisilia, eller Cecilia (båda stavningarna används) Nordfelt eller Nordfeldt ser jag först i Stora Harrie, på Gästgiveriet Stora Harrie nr. 30. Sedan har jag god koll på henne i alla fall fram till slutet av 1880-talet. Jag har fått uppgiften om Ekeby från Landsarkivet i Lund som utförde lite forskning åt mig. De hittade ingen uppift om hennes födelseplats förrens de kikade i inflyttningsattesterna för Landskrona dit de flyttade 1833. Man fann alltså inte uppgiften i inflyttningslängderna utan i attesterna.
 
Jag förutsätter att Elisabeth Reuterswärd på Landsarkivet kan sin sak och har läst rätt, så Sisilia måste bara finnas i Ekeby...... kan Du leta igen!
 
Jag har mer info om Du behöver men det blir lite tradigt att skriva in allt här i Anbytarforum.
 
Mvh Lena

913
Åh, tack så mycket, det skulle ju kunna stämma med att han med sin familj fram till sin död bodde i huset Lustigkulla i Löths församling, Kalmar socken, Uppsala län.
 
Känner Du kanske till huset Lustigkulla? Jag vet att det låg kvar i alla fall på 40-talet men det är ju några år sedan om vi säger så.....
 
Hälsningar Lena

914
Hej,
 
jag söker all info som går att få om  Sisilia Nordfeldt, f 17 mars 1797 i Ekeby och hennes föräldrar. Vad de hette vet jag inte men eftersom hon har ett vanligt efternamn förutsätter jag att hennes pappa också hette Nordfeldt.
 
Hälsningar Lena

915
När ni testar program, glöm inte bort Family Tree Maker, som för övrigt kan köras på såväl PC som Mac och filerna kan man slänga lite fram och tillbaks mellan plattformarna utan problem.
 
Tyker själv det är ett bra program.
 
Hälsn Lena

916
Hej,
 
jag har tidigare alltid kört Mac (har tvingats ge in för en ny PC...tvi....) och jag kör  Family Tree Maker på såväl Macen som PCn och det fungerar utmärkt. Jag har testat ett flertal program för Mac och jag tycker FMT är det bästa.
 
Hälsningar Lena

917
Hej, är det någon som vet var Bådarö ligger? jag har letat och letat men inte hittat något sådant.
 
Jag vet att mitt folk sedan bodde i Löths församling, Kalmar socken, Uppsala län, och mannen var skeppare så jag har antagit att de hållit sig runt samma område. Men jag kanske har fel, det kanske är så att Bådarö ligger tja...... i Norrland eller Skåne.... även om det låter mycket otroligt. Men som sagt hjälp sökes????
 
MvH Lena A Löfström

918
Datorprogram (för släktforskning) / Milleniumsäkert program?
« skrivet: 1999-01-12, 21:53 »
Instämmer med Birgitta!
 
Family Tree Maker är också år 2000-säkert.  
 
Hälsn Lena

919
Family Tree Maker / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-12-10
« skrivet: 1999-01-10, 00:22 »
Här kan vi som använder Family Tree Maker utbyta erfarenheter och kanske hjälpa varandra om vi stöter på problem.

920
Brandförsäkringsdokument är ofta mycket detaljerade. Man kan också leta efter gamla lagfarter.
 
Eller varför inte ta kontakt med någon som sysslar med torpinventering, de brukar veta det mesta om torpen de inventerat. Du kan söka dem på Sveriges Hembygdsförbunds hemsida.
 
Ett annat alternativ är de lokala arkiven, antingen kommunarkiv eller vid lokala museer. De brukar ha omfattande dokumentation vad gäller gamla byggnader och väldigt ofta har man tur att där även finns en s k byggnadsbeskrivning där man i detalj beskriver hur huset kommer att byggas. Dvs hur grova spik, plank eller annat som skall användas, Vilka färger, stenar, utsmyckningar och mycket mycket annat. De ligger ofta som en bilaga till gamla ritningar.
 
Hälsn Lena

921
Övriga kyrkoarkivalier / Bänklängder
« skrivet: 1999-01-10, 00:04 »
Någon skrev här ovan att man fick betala för bänkplatsen. Jag vet att så i alla fall var fallet i många stockholmskyrkor. Där betalades årsavgift för de egna bänkplatserna, gjorde man inte det fick man vackert sitta där det eventuellt fanns plats kvar.
 
Med tanke på att församlingarna ofta förde räkenskaper över in och utgifter så kan man säkert via räkenskaperna hitta sina anförvanters bänkplatser även om det inte finns reella bänkförteckningar.  
 
I slutet av 1800-talet kostade en bänkplats, förmodligen för en hel familj, 5 riksdaler per år i Blasieholmskyrkan i Stockholm.
 
Hälsningar Lena

922
Hej jag söker information om skeppare Jan Andersson Lindström, född på Bådarö någon gång i början av 1800-talet. Han var gift med Johanna Andersdotter, f 1797, var vet jag inte.
 
De fick tillsammans dottern
 
Emilia (Emma) Sophia Lindström, f d 10 juli (eller 10 sept) 1833, Löths församling, Uppsala län
 
De lär då ha bott i ett hus nere vid Mälaren som kallades Lustigkulla.
 
Jag undrar nu om det finns fler barn jag inte känner till samt vilka som var Jans föräldrar.
 
Hälsn Lena A Löfström

923
söker info om Per Anders. Han var gift med Sisilia Nordfeldt, f 17 mars 1797 i Ekeby. Framför allt är jag intresserad av hans föräldrar, Anders Svensson och Elna Pehrsdotter - varifrån kom de mm.
 
Jag är också intresserad av vad som blev av deras barn;
 
Elna Andersson, f 27 sept 1828, gm Bagare Anders Mattson i Landskrona.
 
Anna Andersson, f 3 november 1831 i St Harrie
 
Nils Peter Andersson, f 5 mars 1834 i Landskrona, Repslagargesäll
 
Gustaf Theodor Andersson, f 16 mars 1837 i Landskrona
 
Carl Johan Andersson, f 6 aug 1840 i Landskrona
 
Jag vet också att de när de kom till Landskrona först bodde på Kyrkogatan 84-86 men flyttade och 1864 bodde de på Norra Roten 1. Är det någon som vet var det ligger? Jag vet också att han var traktör vilket antyder att han hade någon form av värdshus eller restaurant i Landskrona. I Stora Harrie drev han under några år gästgiveri, men var också rusthållare och åbo.
 
Hälsn Lena som hoppas på mycket information.
Hälsn Lena

924
Hej jag söker efter släktingar till Christina. Är det någon som  kan ha hennes anor... hade hon syskon, hade hon barn...... mm mm
 
Det enda jag vet är att hon 7 januari 1853 gifte sig med Anders Petter Löfström efter att i november 1852 ha fött deras gemensamma barn Catharina. De gifte sig i Råby, Håstads socken.
 
De skilde sig 1854 efter att aldrig ha bott samman.  
 
Som sagt jag är intresserad av allt om henne eller hennes släkt.
 
Hälsn Lena

925
03 Arkivvård / Gamla foton och dokument; hur bevara / förvara
« skrivet: 1999-01-03, 14:39 »
Jag glömde lägga till att boxarna sedan skall förvaras i rätt luftfuktighet och rätt temperatur något som kan vara nog så svårt i hemmet.... men ett tips är att en luftfuktare typ vanlig hemmafuktare alltid är bra att ha - inte bara för dokumenten utan även för oss dödliga som ofta får leva med för torr luft.
 
Ja, å så är de ju brandsskyddet.... och vattenskyddet...... å ....... men man behöver ju inte vara ett Riksarkiv precis utan var och en gör så gott en kan.
 
Mvh Lena

926
03 Arkivvård / Gamla foton och dokument; hur bevara / förvara
« skrivet: 1999-01-03, 14:14 »
Arkivboxar är inte fy skam när man skall samla handlingar, glöm dock inte bort att använda SYRAFRIA boxar. Ett gott råd är också att om varje handling (dvs ett eller flera dokument som hör ihop) vika ett syrafritt arkivpapper.
 
Försök att sortera era handlingar, hur ni sorterar har ingen betydelse, på person eller på plats, eller på typ av handling eller kanske kombinationer. Det väsentliga är att det lätt skall gå att finna varje dokument.
 
Gör sedan ett register över era arkiv där det lätt går att läsa ut i vilken box dokumentet ligger samt var denna box finns (i hylla nr 3 eller i köket eller i bastun eller vad ni nu använder som arkiv). Jag har färdiga arkivregister gjorda i Claris Works för såväl PC som Mac, samt för FileMaker Pro för PC. Jag delar gärna med mig av dessa registermallar, de är uppbyggda så att de innehåller state of the art vad gäller arkivregsiter och de duger alldeles utmärkt för vårt arkiv om ca 350 000 dokument.
 
Har även mallar till fotoregister.
 
Hör av er om det är av intresse.
 
Med vänliga hälsningar Lena A Löfström

Sidor: 1 [2]