ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Sylvia Leijon

Sidor: [1]
1
Werre / SV: Werre
« skrivet: 2024-03-04, 19:05 »
Tack Jan för din osvikliga vänlighet!
Nu har jag dabbat mig två gånger i denna tråd. Jag sitter här bakom skämskudden och lovar mig själv att försöka att inte förhasta mig, utan läsa och tänka noga innan jag svarar på några inlägg.


Sylvia
 :-[

2
Werre / SV: Werre
« skrivet: 2024-03-01, 12:27 »
Jo men visst, så klart att de kan vara bröder!
Jag har läst ditt inlägg tidigare och höll med om detta. Men så i går tittade jag på det som hastigast igen och noterade snabbt årtalet för vigseln, som jag fick för mig handlade om en födelsenotis. Återigen slarv av mig. Det måste bli bättre skärpning!


Hälsning från en skamfylld
Sylvia

3
Werre / SV: Werre
« skrivet: 2024-02-29, 20:20 »
Hejsan!
Kul att träffa dig, Jan, i den här tråden igen! Du tycks vara outtröttlig och ständigt observant och samtidigt vänligt meddelsam! Du har många gånger varit till stor hjälp för mig.


Ditt Werre-fynd kan knappast vara bror till Nils Andersson Werre, för denne föddes ca 1641. Det lär finnas (eller ha funnits) tre släkter Werre i Sverige utan inbördes släktskap. Ibland är det svårt att reda ut vem som hör till vilken familj.


Lustigt nog hände mig något liknande härom dagen. Jag googlade runt på namnet Stockenberg. Min svärson härstammar från denna släkt. Jag släktforskar åt honom och i förlängningen åt mina barnbarn. I mitt letande hamnade jag på Ljungby kompani, Kronobergs regemente, och hittade en lista på förare (ett slags underlöjtnant, tror jag). Där hittade jag, förutom tre stycken Stockenberg, också Nils Leonard Werre. Det är väl sådant som kallas "serendipity", alltså när man letar efter en sak och hittar en annan.


Mitt fynd hittade jag på https://www.ljungbykomkani.se/förare.htm


Vänligen,
Sylvia

4
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2024-02-29, 19:47 »
Hej!


Tack Jan för dina tips och upptäckter som du så generöst delare med dig av! Jag har verkligen haft nytta och glädje därav!
Fram till för snart ett halvår sedan höll jag på och letade efter Per Sandmarks föräldrar och familj i socken efter socken i allt vidare cirklar kring Lommaryd utan resultat. Så hoppade jag till Södermanland, ifall möjligen hela familjen hade flyttat dit, och så letade jag runt i socknarna kring Eskilstuna utan att hitta något där heller.


En sen kväll upptäckte jag att jag inte längre hade de rätta namnen i huvudet, utan vände på dem och sökte Arvid Månsson i st. f. Måns Arvidsson osv. Då tröttnade jag och bestämde mig för att ta en paus. Jag borde ha meddelat dig att jag tänkte pausa, men jag kunde då inte tänka att pausen skulle bli så lång. Jag har egentligen alldeles för många järn i elden! Mina barn och barnbarn säger ständigt till mig att jag måste skriva ner det jag berättar för dem om min barndom, och så släktforskar jag åt min svärson som är en av alla dem som härstammar från Gustav Vasa. Kanske tar jag snart upp Sandmarkslinjen igen!


Men vänlig hälsning,


Sylvia

5
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-11-01, 21:57 »
Nu har jag hittat fyra barn till Arvid Månsson och Ingrid Månsdotter, alla födda i Lommaryd, bland dem Måns Arvidsson, far till Per Sandmark.
Här skulle jag verkligen behöva läshjälp, så om någon orkar och vill hjälpa mig med alla namn på folk och byar, vore jag tacksam! Här kommer min gissning:


Lommaryd (F) C: 2 (1715 - 1735) Bild: 45 Sida: 83:
MÅNS f. 1724-01-22, döpt 1724-01-26.  Faddrar: Bengt Nilsson i Hultaryd, Hustru Britta i Hultre,, Sven Andersson i Boarp, hustru Maria i Biörnaryd, Ryttaren Hindrich - ? - , pigan Maria i Bory(d), Ifvar Svensson i Rya, Piga Sara i Sörtorp.


Samma volym Bild: 63, Sida: 119:
Britta, f. 1727-09-04, döpt 1727-09-08. Faddrar: Lars Hustru, Johan i Hultary(d), Daniel i Björkäng, Soldaten Jöns fr. Rya, Hust. Ingrid Månsdotter i Rya, Hust. Kierstin på - ? -, p. Maria Pärsdotter i - ? -, p. Märta Månsdotter - ? -.


Samma volym Bild: 82 Sida: 157:
Jonas, f. 1731-08-21, döpt 1731-08-22. Faddrar: Per i Löfstugan och Virda, Johan i Olofstorp dito Sochn, Hans Persson i Ryda, Jon Jonsson i - ? -, hustru Ingrid i Olofstorp Wirda Sochn, hustru Kirstin Månsdotter i Eriks -? -, pig. Brita i Olofstorp och pigan Anna i - ? -by och Wirda Sochn.


Samma volym Bild 98 Sida: 189:
Jacob, f. 1735-05-27, döpt 1735-06-01. Faddrar: Auditören Lorentz Schörling på Grimstorp, Wälboren dräng från - ? -, Inspectören Carl Magnus Friberg, Maria på Grimstorp, Wiredaholm, Israel Swensson - ? -, Sara Månsdotter i - ? -torp, Daniel Larsson i - ? -, Pigan Ingrid Månsdotter i Rya, Pigan Svensdotter i Wistorp.


Vänlig hälsning,
Sylvia Leijon (f. Sandmark)

6
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-10-26, 17:29 »
Hej!
Så häftigt, Jan, att du hittade Olle Elms inlägg, där det handlar om en Fulmo just i Vireda! Vissa ovanliga namn är ju ofta ganska lokala.


Jag har inte hittat Måns och Margaretas födelsenotiser.
Namnet Måns är ganska vanligt i Vireda, medan däremot Margareta är mycket ovanligt. Kan det möjligen vara så att en flicka döps till Maria och sedan kallas Margareta? I så fall har jag två Maria Persdotter att välja på.
Det är ett glapp i Vireda födelseböcker åren 1723 - 1728. Kanske föddes Måns och Margareta då?


Vänlig hälsning,
Sylvia
[size=78%]    [/size]

7
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-10-25, 21:29 »
Tack, Jan, för vänliga ord, fast jag tyvärr inte kom med något nytt fynd i senaste inlägget! Tack också för goda råd!
Men nu har jag i alla fall hittat ytterligare ett barn till Måns och Margareta. Oförlåtligt att jag har hoppat över denna flicka som föddes mellan Jacob och Ingebor. Mellan dess två finns ett hopp på 5 år och där kommer in en liten Catharina!
Jag borde ha tänkt på Vilhelm Mobergs Raskens där det sägs att "soldater är hårt barnlagda!"


Arkiv Digital Lommaryd (F) C: 3 (1735 - 1776) Bild: 73 Sida: 137:
Catharina, f. 1753-01-11 i Fiskhemmet ?, döpt 1753-01-17.
Faddrar: Soldaten F - - - Sjöstedt, dr Swän Israelsson i Rödjan, dr Jacob Arvidsson (barnets farbror?), h. Ingrid Månsdotter, Sara Månsdotter uti dragon Nils ryttaretorp, p. Catharina Hansdotter ibm, p. Catharina Pärsdotter i Barkäng.
Månsdöttrarna förbryllar mig, hur kan de eventuellt vara släkt? Ofta soldater och ryttare bland faddrarna, varför då?
Jag har inte standardiserat några namn, för jag vill ha lite respons på om jag har tolkat dem rätt.


Nog borde väl det strävsamma paret Måns och Margareta få fler barn framöver, men var?
Jag får kämpa på!


Vänlig hälsning,
Sylvia

8
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-10-23, 13:46 »
Jörgen,
jag läser ditt inlägg igen och ser att man minsann kan hitta mer på Arkiv Digital än vad jag har begripit! Ännu mer att lära sig!


Än en gång ett stort TACK,


Sylvia

9
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-10-23, 13:42 »
Stort TACK, Jörgen!


Ända sedan Arkiv Digital kom ut har det varit mitt "liv-och husorgan", när det gäller släktforskning, och där finns mtl för Lommaryd bara  för 1941.


Visst har jag ibland varit inne och sökt på Riksarkivet, men jag har inte riktigt lärt mig att navigera rätt där. Ännu en sak att ta tag i: att utmana mig själv att lära mig nya saker!
Det är väl bl. a. sådant som gör livet värt att leva!


Vänligen,
Sylvia

10
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-10-22, 19:49 »
Hej!
"Long time no see!"
Efter otroligt mycket letande hör jag nu av mig igen.
Ganska snart efter ditt inlägg, Jan, hittade jag ännu ett barn till Måns och Margareta. Dottern Ingebor föddes 1755-02-25 på Rödjans ägor i Lommaryd och döptes 1755-03-02. Faddrarna var Ryttaren Hans Vagnström, dr. Daniel Månsson i Månseryd, dr Jonas Arvidsson i Rödjan, h. Kierstin Månsdotter i Månsaryd (?), h. Brita Månsdotter i  ?-torp, p. Kierstin Pärsdotter i Måssaryd. Både Månsdöttrar och Persdotter alltså, men detta har tyvärr inte hjälpt mig i min fortsatta forskning. Ännu!)  Denna notis hittade jag i AD Lommaryd (F) C: 3 (1735 - 1776) Bild 81 Sida 153.
Modern heter här Margareta Jönsdotter, men det måste vara felskrivning. Ingen ny vigsel finns för Måns Arvidsson, inte heller finns någon Margareta Persdotter avliden. Sådana fel händer ju inte så sällan i kyrkböckerna. T. ex. har ju Månsson blivit Olofsson under tidens gång, som du ju upptäckte.
Men sedan är familjen försvunnen från Lommaryd. Ingen utflyttningslängd finns att tillgå. Jag har gissat att familjen inte har flyttat så värst långt. Därför har jag letat efter den i närliggande 7 socknar, men där hittar jag den inte. Det har tagit sin tid, kan jag säga! Jag tröttnade faktiskt ett tag, men nu har jag ritat en större cirkel runt Lommaryd och hittat ytterligare 6 kyrkor vilkas kyrkböcker jag ska leta i. Finns familjen inte där, så finns inom en ännu större cirkel 6 kyrkor till på kartan. Hittar jag inte mina stackars förfäder där heller så vet jag inte vad jag ska göra!


Du tipsar om mantalslängder för Lommaryd. Det tycks finna en enda och den är från 1941!


Hälsar en just nu ganska uppgiven
Sylvia

11
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-09-23, 13:08 »
Hej igen!


I Lommaryds socken saknas hfl 1735 - 1789, och in-och utflyttningslängder saknas 1711 - 1828. Då var det bara att börja titta i födelseboken från ca andra halvåret 1748.
Och minsann: BINGO!
Lille Jacob föddes på Grimstorps ägor 1750-04-25, son till Måns Arvidson och Margareta Persdotter och döptes 1750-04-29..[size=78%]  [/size]


Faddrar: Ryttaren? Johan Lindroth
             Jonas Andersson i Löfstugan
             Jungfru Anna Germundsdotter
             h. Kierstin i Boda
             p. Kierstin i Boda
             p. Kierstin Pehrsdotter i Löfstugan
             p. Stina Jönsdotter i Grimstorp


Detta har jag hittat på AD Lommaryd (F) C: 3 (1735 - 1776) Bild 61 Sida 113


Nu blir det till att fortsätta framåt!
Jag får nästan lust att byta ut ordet "gör" mot "säger" i H. C. Andersens saga, så att det blir: "Vad far säger är alltid det rätta!"


Hälsning från
Sylvia






12
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-09-19, 20:21 »
Hej igen!
Jag kom just på att jag borde leta i grannsocknarna om man möjligen där kan hitta familjen!


Kanske finns den rent av i Lommaryd, som min far påstod att Per kom ifrån!


Det får bli mitt nästa projekt att ta reda på!


Sylvia

13
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-09-19, 20:17 »
Det är nu länge sedan jag var inne på detta forum. Andra saker har upptagit min tid, tyvärr.
Jan, du undrar om jag har hittat fler syskon till Per/Petter Sandmark. Tyvärr har jag inte det. Vireda är en ganska tråkig socken att leta i. Inga husförhörslängder eller in- och utvandringslistor från den aktuella tiden!
Jag har letat födslar t.o.m. 1763 utan resultat. För den händelse någon av föräldrarna avlidit letade jag även i dödboken t.o.m. 1763 utan resultat.
Beträffande Per Sandmarks hustru Maria Gimström så ser jag att jag har gjort en anteckning på ansedeln och ställt mig själv frågan om varför hon benämns Madam och inte Hustru i Nora inflyttningslängd. Jag har skrivit och antagit att hon antingen varit gift med någon man av högre stånd, eller att hon möjligen själv kanske rent av var adlig.
Visst är väl denna titel i Nora kyrkbok ännu ett indicium?


Vänligen
Sylvia

14
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-08-02, 21:18 »
Hej!
Intressant, Jan, det du nämner om att man kan dra vissa slutsatser av benämningen "fästekvinna"! Detta var något jag inte visste om, och nu måste jag nog leta efter fler fäste-kvinnor i min släkt!
Nej, jag har inte sökt efter fler avkommor till Måns och Margareta ännu. Anledningen är att jag har "snöat in" på dina inlägg i ämnena "Krabbe af Svaneby" och "Gimström. (Jag kan inte förstå varför namnet Gimström inte finns med i  bokstavsordning under G i ämnet "Övriga släkter"!) Det har tagit några kvällar, kan jag säga!
Med stort intresse har jag följt dina resonemang, tolkningar och hänvisningar till olika, ofta udda, källor. Jag har följt upp varenda en!
Jag är imponerad av hur du tycks ha en särskild förmåga att jämföra och sammanställa uppgifter, så att det växer fram troliga (sanna) teorier.


Vänligen,


Sylvia

15
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-07-25, 19:59 »
Hej Jan och andra som är intresserade av sergeanten Per Sandmark!
Jag hittade hans födelsenotis. Den finns på Arkiv Digital: Vireda (F) C: 2 (1729 - 1791) Bild: 196 Sida: 403.
Föräldrarnas vigsel finns på AD Vireda (F) C: 2 (1729 - 1791) Bild: 131 Sida 273. Den 26 dec 1745 vigdes "Dräng Måns i Rödan och dess fästequinna Margeta Pehrsotter".


Sylvia

16
Werre / SV: Werre
« skrivet: 2023-03-25, 17:12 »
Tack, Jan!
Kul att du dyker upp också på den här tråden, när jag behöver hjälp!


Vänligen,
Sylvia

17
Werre / SV: Werre
« skrivet: 2023-03-25, 17:10 »
Tack, Peter! Oj, vilken dundertabbe av mig!
Du har väglett mig förr, jag känner igen ditt namn, och dina inlägg har ofta varit mig till stor hjälp!


Vänligen,
Sylvia

18
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-03-22, 22:20 »
Tack för nya intressanta uppgifter!
Vill du möjligen tala om din svågers namn?


God natt!

19
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-03-22, 17:01 »
Förlåt! Det var i Västmanlands regemente som Per Sandmark avancerade till sergeant.


Vänligen,
 Sylvia Leijon, f. Sandmark

20
Sandmark / SV: Sandmark
« skrivet: 2023-03-22, 16:45 »
Hej Jan!
Det är länge sedan jag var inne och tittade på tråden "Sandmark", för jag tyckte inte att jag kunde komma längre än till min farfars farfars far sergeanten (han blev ju sergeant i Upplands regemente) Per Sandmark. Men  härom dagen hamnade jag ändå här av en slump. Jag blev väldigt intresserad av det arbete som du och andra har lagt ner på  att hitta hans härkomst.
Jag kan lägga till en sak som kanske ytterligare kan stärka riktigheten i det som du visar i "god frejd-intyget", nämligen att Per/Petter verkligen föddes i Vireda. Min far som hade hört mycket talas om Per Sandmark av sin farfar berättade om honom för oss barn. Han sade ofta: "Jag undrar varför han flyttade från Lommaryd ända till Uppland!" För många år sedan letade jag i Lommaryds kyrkböcker men hittade ingen Per eller Petter som kunde vara min ff ff f.
Men nu - jag tittade genast på en karta och upptäckte att Lommaryd ligger mycket nära Vireda, där du ju har hittat Petter Månsson Sandmark, som han tydligen heter. (Man kan undra var och när patronymikonet ändrades!). Kanske hade mina förfäder från början sagt "i Lommarydstrakten" eller liknande, när de talade om Per Sandmark.
Jag tror absolut att du har rätt! TACK!

21
Werre / SV: Werre
« skrivet: 2023-03-21, 20:35 »
Georg Nicolai Werre har en dotter som heter Gertrud Christina Werre, och man kan läsa på många ställen att hon dog i Falköping 1832. Jag har nu letat efter dödsnotisen i Falköpings stadsförsamling. Där hittar jag en intressant upplysning. Den enda notisen detta år som kan handla om den här kvinna nämner en änka vid namn Christina Nilsdotter, som avlider 1832-12-31, 44 år gammal. I spalten för dödsorsak står: Halshuggen.  (Arkiv Digital Falköpings stadsförsamling (R) C: 3 (1756 - 1834) Bild: 139 Sida: 271)
Är det någon som har undersökt detta och kanske hittat något om brottet och domen?


Vänligen, Sylvia

22
Nora / Anders Gustaf Andersson, Stalbo
« skrivet: 2022-02-23, 13:13 »
I en gammal skokartong har jag hittat en psalmbok tryckt 1772. Ägaren har på försättsbladet skrivit: Anders Gusstaf Andersson i Stalbo, Nora Sokken.
Jag har letat efter denne man i husförhörslängderna från början och ett stycke in på 1900-talet. Nu fattas ju dessa längder åren 1753 - 1780, men han kunde ju finnas med före eller efter denna tidsperiod. Han finns inte med i mitt släktträd, men kan ju vara släkt på något sätt ändå. Jag tror faktiskt att så kan vara fallet eftersom andra gamla böcker och almanackor i den här skokartongen har tillhört mina förfäder och -mödrar.
Nu hoppas jag att någon kan lösa den här gåtan åt mig!


Sylvia

23
Habo / SV: "Rikamora"
« skrivet: 2020-12-08, 19:12 »
Tack Peter!
Kul att äntligen få svar på den fråga som jag ställde för rätt länge sedan!


Sylvia

24
Skumpe / SV: Skumpe
« skrivet: 2019-04-19, 10:53 »

Tack Nils, ännu mer att bita i!
Det bästa med släktforskningen är att den aldrig tar slut. Det är på sätt och vis ett evighetsarbete.


Sylvia

25
Skumpe / SV: Skumpe
« skrivet: 2019-04-18, 14:21 »

Hej Nils!
Min man Sture härstammar från Annika Jonsdotter Hellstedt (som också kommer från en intressant släkt) i Nils Werres andra äktenskap. Deras son Karl Werre d.ä. är Stures ff fm mf f.
Ingeborg Skumpe är alltså inte en anmoder, men i mitt släktforskande hittar jag många personer som gift in sig i släkter som jag inte kan låta bli att fördjupa mig i. Jag har därför skapat en mapp och en pärm som jag döpt till "Sidofamiljer" där jag samlar dessa.
Vänliga hälsningar,
Sylvia


26
Skumpe / SV: Skumpe
« skrivet: 2019-04-14, 16:32 »

Det är många år sedan jag tittade in på ämnet Skumpe, men idag råkade jag hamna här.
Och plötsligt finner jag massor av uttömmande inlägg om denna släkt (dessa släkter?)! Vilken kunskap, vilka djupdykningar och utredningar jag nu kan läsa om!
Jag lär få studera detta många dagar, kanske veckor framöver. Härligt!!!!
STORT  TACK till alla som fördjupar min kunskap om en mängd "Skumpar"!
ETT  SÄRSKILT  TACK till Nils som 2018-10-19 svarade specifikt på min fråga från 2007-01-18! Nästan 12 år senare, fantastiskt!


Vänliga hälsningar,


Sylvia Leijon


27
Slätthög / SV: Slätthög
« skrivet: 2018-11-18, 11:03 »

Tack Eva och Bengt!
Nu får vi låta den gamle herredagmannen och nämndemannen vila i frid!
Sylvia

28
Slätthög / SV: Slätthög
« skrivet: 2018-11-17, 16:52 »

Tack för informationen!
Jag har letat efter Anders Gudmundssons dödsnotis från och med år 1726 och fram till han borde vara 100 år ungefär! Helt utan resultat!
Efter att ha läst ditt antagande ska jag nu leta från 1726 och bakåt. Man tycker att en sådan storman som han borde åtminstone fått sin död noterad av prästen!
Eller lever han kanske än?  ;)


Vänligen
Sylvia


29
Slätthög / SV: Slätthög
« skrivet: 2018-11-15, 19:26 »

Tack Eva!
Nej, domböckerna har jag inte tittat i, det får bli nästa grej att ta itu med!
Alltså var det som jag misstänkte, dödsnotisen handlar inte om Anders Gudmundsson!
Nu vet jag i alla fall att han levde 1726, och så får jag leta vidare.


Eller kanske någon har svaret på den frågan?


Vänligen, Sylvia

30
Slätthög / SV: Slätthög
« skrivet: 2018-11-15, 16:58 »

Nu verkar det vara längesedan någon hade en fråga om nämndemannen och herredagmannen (riksdagsmannen) Anders Gudmundsson i Hössjö Uhragård.
Jag söker hans dödsdatum och har hittat samma datum på flera sajter, nämligen att han skulle ha dött i april 1736 och begravts 1736-04-18.
När jag tittar i dödboken Slätthög CI: 1 (1694 - 1745) AD bild 181, s. 353 finns där mycket riktigt en nämndeman i Uhragården som begravs detta datum, men han heter Jöns! Detta verkar vara en ny nämndeman i denna gård, och Anders kunde kanske inte orka med nämndemannaskapet vid närmare 90 års ålder! Frågan kvarstår: När avled Anders Gudmundsson?


Hoppas någon har svar på detta!


Sylvia

31
Habo / "Rikamora"
« skrivet: 2018-09-17, 16:19 »

Kerstin Andersdotter, f. 1763-04-20 i Gubbhulan, d. 1829-10-12 i Östergården, Lilla Flytteryd, benämns i www.geni.com "Rikamora".
Är det någon som vet varför hon fick det öknamnet (eller smeknamnet)? Hon var gift två gånger: med Anders Andersson och Lars Jansson.
Blev hon kanske förmögen genom att ärva två gårdar?
Det vore intressant om någon vet något om detta!


Vänligen,
Sylvia Leijon

32

Hej Per!
Jag härstammar själv från Stalbo i Nora socken och blev intresserad av din fråga.
Jag tror att din anfader heter Per Ersson. Den tidigaste uppgiften om honom och hustrun Karin hittar jag i Nora AI:1, 1738 - 1753, AD bild 11, s.4 på högersidan. Per och Karin är alltså gifta 1738. Jag har letat i vigsellängder fr.o.m. det året och bakåt men inte hittat vigseln.
I AI:1 s. 4 står också: Svärfar Måns Larsson med hustrun Karin, alltså Karin Månsdotters far. Kanske har Per gift sig till gården i Stalbo.
Jag har också hittat ytterligare två barn: Karin, f. 7 dec 1742 (Nora C:2, 1725 - 1781, AD bild 49) och Margreta, f. 1748-06-22 (samma volym AD bild 65). Kanske finns fler barn.
Kanske kan du ha någon hjälp av detta.
Vänligen,
Sylvia Leijon

33
Valstad / Valstad
« skrivet: 2016-02-14, 21:34 »
Tack Roland!
Äntligen något att nysta i!
 
Vänlig hälsning,
Sylvia

34
Valstad / Valstad
« skrivet: 2016-02-11, 21:58 »
Olof Svensson heter en anfader till min man. Denne Olof är född i Hulugården, Bäck i Valstads socken [Valstad C:2(1757 - 1809) Bild 238/sid 463]. Jag hittar honom inte i utflyttningslängd, men han dyker upp som inflyttad i Habo år 1817 [Habo BI:1(1745 - 1826)Bild 16/sid25]. Där står att Olof har flyttat in från Bäckåkra och att han är född där. I denna längd finns flera personer som sägs ha flyttat från Bäckåkra.
Problemet är att det inte finns någon socken som heter Bäckåkra (eller Beckåkra som det också stavas) och inte heller finns detta namn på CD:n Svenska ortsnamn.
Känner någon till denna ort eller by? Kan den ha funnits i Valstad? I Valstads tidiga hfl finns byn Bäck med många gårdar, bl.a. just Hulugården, men Bäckåkra finns inte.
Olof Svensson bör ha många ättlingar, för han fick med sina två fruar 17 barn, alla födda i Habo!
Hoppas någon har en förklaring!
 
Sylvia

35
Njurunda / Njurunda
« skrivet: 2016-01-16, 18:01 »
Hej Jenny,
Kristina har ju i och för sig rätt i att dina frågor inte direkt handlar om släktforskning.
Men visst vill man veta en del om de bygder där ens förfäder bodde. Hur mycket man vill ta reda på om dessa trakter avgör man helt själv!
Nästan alla socknar eller kommuner har en hembygdsförening som man kan vända sig till.
På sajten www.bygdeband.se kan man ofta hitta uppgifter även om små byar i en socken.
 
Vänligen,
Sylvia

36
04 - Tematiska namn / Bibliska namn
« skrivet: 2015-10-27, 13:45 »
Min mans morfars far och morfars mor gav sina åtta barn minst ett bibliskt namn som andra och/eller tredje namn:
Johannes, Paulus,Hanna Elisabet, Kaleb, Theofilus, Abel Natanael, Maria, Matteus.
 
Hans morfar och mormor följde i samma spår och deras nio barn har andranamnen:
Hanna, Elisabeth, Kaleb, Natanael, Ruben, Daniel, Enok, Theofil, Efraim.
 
Samma i nästa generation, där min man och hans fem syskon har andra eller tredjenamnen:
Efraim, Elias, Rakel Elisabeth, Natanael, Jonas, Kaleb.
 
Tyvärr kände vi inte till den här traditionen, så vi har inte följt den vidare till våra barn.
 
Sylvia

37
Feltolkade yrken / Backet / Backit
« skrivet: 2015-10-11, 17:02 »
Kan det möjligen stå Backst, förkortning av backstugusittare?
 
Sylvia

38
Hakarp / Hakarp
« skrivet: 2015-10-06, 11:01 »
Tack Gerd för att du har lagt ner arbete på detta!
Denna Stina har jag tittat på, och hon är en av mina kandidater, kanske den starkaste av dem.
Tills vidare för jag in detta datum och hennes föräldrar, men med ett eventuellt som anmärkning,
för riktigt säker kan man ju inte vara.
 
Vänligen,
Sylvia

39
Hakarp / Hakarp
« skrivet: 2015-10-05, 18:34 »
Pigan Stina Jonasdotter gifter sig med drängen Abraham Olofsson i Hakarp 1820-09-08 [Hakarp CI: 3 (1793 - 1860) AD bild 13, sid. 19]. Abraham sägs vara från Siringe och Sara från Hakarp.
Det visar sig att Abraham är född i Hakarp 1793-10-30 [samma volym AD bild 33, sid. 55], men han var tydligen dräng i Siringe Skärstads socken (F) vid giftermålet.
Sara hittar jag dock inte född på den dag som står angiven varje gång i Hakarps husförhörslängder och när barnen föds, nämligen 1789-03-29.
Så står t.ex. Abraham som dräng och Stina som piga i Baggarp, Hakarps socken, med angivande av deras födelsedata. Kanske var det där de träffades och blev förälskade! [Hakarp AI: 3 (1809 - 1829) AD bild 70, s. 127]. Jag har även letat på årtal runt 1789 men utan resultat.
Min tanke är då att hon kan vara inflyttad, men inflyttningslängd för åren före giftermålet finns inte för Hakarp.
Jag har då letat i födelseböcker för socknar runt omkring utan att hitta hennes födelse. Jag har letat i Skärstad, Lekeryd, Vireda, Öggestorp, Svarttorp, Jönköping Kristina (Jönköping Sofia saknar födelsebok för den aktuella tiden), Barnarp, Rogberga, Ödestugu och Forserum, alla i Jönköpings län, men hennes födelse finns inte där heller.
Nu kan ju datum vara felskrivet från början, och så har prästerna bara skrivit av från bok till bok.
Nu undrar jag om någon möjligen har denna Sara Jonasdotter i sin släktutredning och kanske funnit hennes födelse och föräldrar.
Annars kanske någon kan ge tips om hur jag ska kunna leta vidare.
 
Vänligen,
Sylvia}

40
00 - Självmord / Anatomisering av självmördare
« skrivet: 2015-09-08, 14:44 »
Vad jag kan minnas så här långt efteråt, så fanns bara ett preparat från varje typ av organ.
En intressant tanke, Ann-Mari, att det var något slags donation någonstans ifrån, troligast då från Stockholm, där de båda brottslingarna avrättades. Kanske man delade ut preparat till olika skolor i landet.
 
Vänligen, Sylvia

41
00 - Självmord / Anatomisering av självmördare
« skrivet: 2015-09-07, 14:01 »
Detta inlägg hör väl egentligen inte till denna tråd, men då du Markus i ditt inlägg 16 juni 2015 även nämner alla för brott häktade arrestanter..., så postar jag detta här. Jag har tidigare skrivit om detta minne på forumet, men jag hittar det inte nu under någon rubrik. Jag blev inte trodd den gången, men det jag vill berätta om kan jag garantera är absolut sant!
 
Under biologitimmarna under 50-talet på gymnasiet i Jönköping undersökte vi mänskliga organ i mikroskop, varvid preparaten var noggrant märkta med de personers namn som de kom ifrån. det kunde t.ex. stå Njure av Nordlund eller Testikel av Ander, alltså namn på de som sist blev avrättade i Sverige, Nordlund 1900 och Ander 1910.
Alltså användes deras organ i vår undervisning 40-50 år efter deras död!
 
Vänligen, Sylvia

42
33 Tidningar / Tidningar förr och nu
« skrivet: 2015-04-23, 22:04 »
Christina Helmby nämner Missionsförbundets illustrerade veckotidning.
Jag tror att det var den som hette Svenska Journalen.
Om den är digitaliserad vet jag inte.
 
Vänligen,
Sylvia

43
Musik / Jinder, Åsa (f. 1963)
« skrivet: 2015-04-16, 22:06 »
Åsas bror David Jinder har varit mycket aktiv på detta forum.
Han kanske vill hjälpa till?!

44
Bruno / Bruno
« skrivet: 2015-02-07, 17:41 »
Hej Lars Elwing!
Åtskilliga månader har gått sedan du frågade om bl.a. Bruno-släkten, men jag hoppas du hittar detta inlägg!
Jag har letat lite mer i mina anteckningar och har hittat följande:
 
Anders Bruno, f. 1724, d. 1781, kronolänsman i Habo, senare hovrättskommissarie, gift 1:o med Stina Maria Rylander, f. 1730, d. 1819, gift 2:o med Margareta Ruckman, f. 1749, d. 1815.
 
Anders Bruno son till Johan Bruno (d.y.), f. 1693, d. 1749, häradsskrivare i Vartofta, och hans hustru Agneta Svensdotter Dimberg, f. 1689, d. 1780 i Habo.
 
Johan Bruno (d.y.) son till Johan Bruno (d.ä.), d. 1713, befallningsman på Traneberg, Kållandsö, och hans hustru Catharina Bure.
 
Johan Bruno (d.ä.) son till Hans Bruno, f. 1614, hantverkare på Läckö slott.
 
Catharina Bure dotter till Olof Rolandsson Bure, f. ca 1630, d. 1697-05-27, slottskamrer på Läckö slott, och hans hustru Christina Lechander.
 
Olof Rolandsson Bure son till Roland Olai Bure, f. 1587-12-11, kyrkoherde i Nora församling, Uppland, och hans hustru Catharina Björsdotter, d. 1637.
Och via det här släktskapet kan du följa Bure-ätten bakåt!
 
Vänliga hälsningar,
Sylva

45
25 Religion och kyrka / Dopvittnen
« skrivet: 2015-01-24, 15:57 »
God middag, Göran, får jag väl säga, eftersom jag inte sett ditt inlägg förrän nu!
Undrar om du är en morgontidig fågel eller en sen nattuggla?
 
Så har vi hamnat i en intressant diskussion om religion, och det platsar väl på detta forum, eftersom man får alltmer förståelse för den tid ens förfäder levde i.
 
Vänliga hälsningar,  
Sylvia

46
25 Religion och kyrka / Dopvittnen
« skrivet: 2015-01-23, 22:26 »
Tack Irene!
 
Så vackra ord man kan läsa på sidan du länkade till!
Man känner vördnad inför detta som ens förfäder har hållit så heligt.
 
Sylvia

47
Slätthög / Slätthög
« skrivet: 2015-01-23, 22:21 »
Jag förstår mer och mer att det inte bara är kyrkböckerna man ska anlita.
Det finns ju många andra källor, och om jag minns rätt så har du Rune någon gång berättat att du har skrivit av Allbo härads alla domböcker. Fantastiskt!
Dessutom tycks du komma ihåg så oerhört mycket.
Än en gång, stort tack!
 
Sylvia

48
Slätthög / Slätthög
« skrivet: 2015-01-23, 18:06 »
Rune, var hittar du uppgifterna om Maria Persdotter? Mistelås tycks inte ha några födelseböcker före 1752, och jag hittar inte familjen i de tidiga husförhörslängderna.
 
Tacksam om du hör av dig igen,
Sylvia

49
25 Religion och kyrka / Dopvittnen
« skrivet: 2015-01-23, 17:52 »
Så mycken kunskap det finns på detta forum! Tack ni som har svarat!
 
Man kan undra om föreställningen om dopet som pånyttfödelse finns kvar ännu i
några trosriktningar.
 
Jag frågade en pingstvän, om deras vuxendop kan jämföras med att födas på nytt, men han menade att man föds på nytt den stund man tar emot Kristus som Frälsaren, och att dopet är en bekräftelse på detta.
 
Ja, nya svar ger nya frågor!
 
Vänligen,
Sylvia

50
Slätthög / Slätthög
« skrivet: 2015-01-23, 17:40 »
Jag har nu tittat närmare på dina uppgifter, Rune, och då undrar jag om Anders är den som föds 1720-03-01 i Kängshult med fader Johan Persson och moder Ingrid?
Detta hittar jag i Slätthög C:1 (1694 - 1745) AD bild 89, s. 169.
 
Vänligen,
Sylvia

51
Slätthög / Slätthög
« skrivet: 2015-01-23, 16:44 »
Stort tack till dig, Rune, som än en gång har lett mig in på rätt spår!
Vänligen,
Sylvia

52
25 Religion och kyrka / Dopvittnen
« skrivet: 2015-01-23, 12:09 »
Ja visst, tack Nils!
 
Lite senare igår kväll hamnade jag i Rydaholms sockens födelseböcker, och där fann jag i födelsenotiserna för samma tid, början av 1700-talet, något som jag tydde till född på nytt. Den gamla stilen är ibland svårläst, men jag kunde inte tolka uttrycket till något annat.  
Jag antog att det handlade om dopet, för datum efter de här orden var en eller ett par dagar efter födelsen.
Så småningom övergick prästen (eller ny präst?) till latin, och jo minsann, där stod renatus för gossebarnen och renata för flickebarnen, vilket ju betyder just född på nytt.
Jag har under årens lopp studerat åtskilliga församlingars ministerialböcker man aldrig stött på detta förut att dopet ses som en pånyttfödelse.
 
Har någon annan gjort det och i så fall var?
 
Sylvia

53
25 Religion och kyrka / Dopvittnen
« skrivet: 2015-01-22, 22:07 »
Dopvittnen kan ju benämnas lite olika under olika tider och i skilda socknar, t.ex. vittnen, testes eller faddrar.
I Slätthög finner jag under tidigt 1700-tal förkortningen comp.
Vad står det för?
 
Sylvia

54
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 22 januari, 2015
« skrivet: 2015-01-22, 21:45 »
Maja/Maria Persdotter, gift med Anders Johansson och boende i Kängshult Södergård, dör 1781-04-01 i en ålder av 50 år [Slätthög CI:2 (1745 - 1792) AD bild 218, s. 429]. Alltså skulle hon vara född ca 1731.
Detta år hittar jag ingen Maja med fader Per. När jag letar på åren kring detta årtal finner jag Maja f. 1727-01-02, dotter till soldat Per Sund och Kirstin Jönsdotter i Grönaberg [Slätthög CI:1 (1694 - 1745) AD bild 124, s. 239].
Dessutom föds en Persdotters Maja f. 1734-05-26 i Bästerna. Någon moder nämns inte! [Samma volym, AD bild 142, s. 275]
 
Kan någon av dessa vara min Maja?
Är det någon som vet något om denna kvinna och hennes föräldrar?
 
Sylvia

55
Daretorp / Daretorp AI:3 1837-1846
« skrivet: 2014-11-21, 13:09 »
Acklinga socken i Skaraborgs län

56
31 Släktskap och släktrelationer / Svåger
« skrivet: 2014-10-18, 13:51 »
Min far f. 1898 berättade att han sade I till sina föräldrar, detta gjorde han även när han tilltalade en av dem. Han brukade säga till oss barn (som duade honom): Jag sade I till både pappa och mamma, men ni ska veta att det var ett stort I!

57
Wahlstedt / Wahlstedt
« skrivet: 2014-09-29, 13:47 »
Hej Bengt och Ulf!
Det handlar tydligen om två olika Wahlstedtsläkter. Jag borde ha kollat upp Andreas/Anders födelseår innan jag gjorde mitt inlägg, för jag har samma födelsedatum som du Ulf.
Henriks födelse (där behöver jag också läshjälp, detta är vad jag har kommit fram till):
Daretorp C:1 Ver.a (1680 -1754) AD bild 1510/ s. 316:
          1718: 10 juni föddes Jons [?] och Ebbas [?] barn i Möntåsen [?]  
           [ ..... ] döptes d. 11 kallades Hindrich som bars af h.      
           Judith i Skörstorp, hust Maria i Strakeskogen [?], pigor Britta i
           Skörstorp, Maria ibm, karlf[olk]: Olof i Skörstorp, Erland på  
           Skörstorps ägor.
 
Namnen Jon och Ebba stöder jag på en anteckning jag gjort om att Henriks föräldrar heter Jon Assarsson och Ebba Bengtsdotter med ett tillägg Kolla! vilket jag alltså inte gjort ännu. Familjen ska ha bott i Myntåsen, därav min gissning Möntåsen
Följande data har jag hittat i samma volym.
Giftermål: 1744-12-28 Henrik gm Lisken Larsdotter (AD bild 2620/s. 540)
De barn jag hittat: 1745-03-02 Johannes (AD bild 3000/s. 632)
                    1747-07-01 Wilhelm  (AD bild 3080/s. 648)
                    1751-04-28 Andreas  (AD bild 3180/s. 668)
 
Anders hustru har jag inte tagit reda på, då jag trodde att det skulle dra för långt iväg. Det jag har letat efter är egentligen hur insläktade och ingifta smedsläkterna som härstammar från min mans ff fm mm mm ff f, mästersmeden Anders Rånge, är i varandra. Där finns många smeder, kan jag säga!
 
Det är tydligt att här finns mer för mej att utforska, t.ex. Henriks föräldrar och om de båda Wahlstedtfamiljerna är släkt.
 
Stämmer detta med dina uppgifter, Ulf?
Hoppas du hittar rätt föräldrar, Bengt!  
 
Vänlig hälsning,
Sylvia

58
Äldre ord A - K / Förlidet / Förlidit
« skrivet: 2014-09-23, 22:37 »
För mig betyder förlidet detsamma som föregående.
Vänligen,
Sylvia

59
Wahlstedt / Wahlstedt
« skrivet: 2014-09-22, 18:02 »
Jag har en lås- och pistolmakarmästare Hindrich Jonsson Wahlstedt som skulle kunna vara far till din Anders Wahlstedt. Hindrich är f. 1718-06-10 i Myntåsen, Daretorps socken i dåvarande Skaraborgs län och d. 1793-04-09 i Billareslätten, Daretorp.
Vänligen,
Sylvia

60
20 Mat och dryck / Dryck
« skrivet: 2014-09-22, 17:35 »
En tanke: du utgår från att allt vin importerades från medelhavsländerna, men man ser ju då och då att det dracks rehnskt, alltså vin från Rehndalen.
 
/Sylvia

61
Pip- / Pipvällare
« skrivet: 2014-09-17, 21:31 »
Hej Fredrik! Namnet Rånge i Bankeryd har jag sett i generalmönsterrullor från Jönköpings gevärsfaktori, men jag har ännu inte gett mig på att se hur de kommer in i den övriga släkten. Många har samma namn, t.ex. har jag hittat flera Lars Rånge, och när patronymikon inte står med kan det vara svårt att placera in dem rätt.
Har du sett Leif Ronges funderingar om att Rånge skulle kunna vara en vallonsläkt?  
De finns på http://peradolfochhilda.eronge.se/Namnetronge.html?selct=meny5  
Den märkliga stenen på Fiskebäcks kyrkogård har vi också fotograferat. Där nämns väl ytterligare ett barn, Thorkel med dess kära hustru.
Det finns text även på baksidan. Har du kunnat tyda den?

62
Pip- / Pipvällare
« skrivet: 2014-09-16, 12:58 »
Det är egentligen på min mans sida som jag har hittat stora smedsläkter. Jag kallar de här personerna för mina eftersom det är jag som forskar på dem, och då de ju är anor till mina barn.
De pipvällare jag har hittat är bröderna Nils och Jöns Torkelsson från Habo i Västergötland, som kan vara söner till min mans ff fm ff mm f Torkel Persson. (Jag håller på och forskar vidare om detta.) Båda skrevs in som lärlingar till pipvällaren mäster Jon/Jan Persson/Pedersson, Nils 14 dec 1666 för 6 läroår och Jöns 1 juli 1673 för 5 läroår
De stora smedsläkter jag har hittat arbetade samtliga åt Jönköpings Gevärsfaktori och finns i Habo, Brandstorp, Velinga och andra närliggande socknar. Det handlar om smedsläkterna Rånge och Blåberg som även är insläktade med varandra. Sammanlagt har jag hittills hittat 23 smeder i dessa släkter.
 
Vänligen,
Sylvia

63
Pip- / Pipvällare
« skrivet: 2014-09-15, 13:04 »
Tack, Solvig! Jag var lat nog att bara leta i Ordbok för släktforskare och på Google, och där fanns inte ordet.
 
Vänligen,
Sylvia

64
Pip- / Pipvällare
« skrivet: 2014-09-14, 18:42 »
Bland mina faktorismeder finns en och annan pipvällare.
Vad gjorde en sådan?

65
AAA - Vad är detta? / Varifrån kommer det? / Okänt föremål
« skrivet: 2014-09-12, 23:25 »
Jag funderar på om bågen går att röra bakåt nedåt. Finns det gångjärn till den på baksidan av föremålet?
Det som ser ut som en tross, är det av metall?
Mina frågor innebär tyvärr inte att jag har någon förklaring till vad det kan vara för grej, utan jag är bara nyfiken på hur den kan fungera.

66
Bruno / Bruno
« skrivet: 2014-09-11, 21:04 »
Min mm ff mf mm mm f hette Roland Olai Bure (1587 - 1670) och var kyrkoherde i Nora socken i Uppland. Hans son Olof Rolandsson Bure var slottskamrerare på Läckö slott och blev senare befallningsman där. Han dog 1713. En dotter till honom, Catharina Bure, var gift med befallningsman Johan Bruno på Traneberg i Otterstad, Kållandsö (R). Johans far hette Hans Bruno och var hantverkare på Läckö. Han bodde på Store Hall på Kållandsö och avled där 1694, 80 år gammal.
Hur dessa båda Bruno hänger ihop med de ovan nämnda vet jag inte, men kanske någon kan hitta sambandet.
De här uppgifterna har jag hittat på olika håll, bl.a. Nora C:2, Anteckningar om Nora socken utg. 1898, Erik Sehlberg: Gefle och dess Slägter och en del inlägg på Anbytarforum av Carl Szabad m.fl.
Vänligen.
Sylvia

67
Allmänna språkfrågor / Genitivformer
« skrivet: 2014-08-29, 21:42 »
Kan inte låta bli att nämna ett uttryck som min man har fått med sig från sin småländska mamma:
De e la vånses sak, hanses och minses. (Det är väl vår sak, hans och min.)
Undrar hur gammalt det uttrycket kan vara!
 
Sylvia

68
Insania / Insania Mentis
« skrivet: 2014-08-09, 21:55 »
Tack för tipset, Gunilla!
Jag har inte tillgång till SVAR i min dator, men jag ska ta mig till biblioteket, där jag tror att SVAR finns installerat i någon av deras datorer.
 
Vänligen,
Sylvia

69
Insania / Insania Mentis
« skrivet: 2014-08-08, 23:28 »
Lennart!
Tack för att du så grundligt har undersökt detta!
Du har säkert rätt i din förmodan om hur dödsfallet gick till.
 
Vänligen,
Sylvia

70
Insania / Insania Mentis
« skrivet: 2014-08-07, 20:29 »
Enligt Lindskog/Zetterberg: Medicinsk terminologi betyder insania sinnesrubbning och mens, mentis betyder själ, själs. Insania mentis skulle alltså betyda ungefär själslig mentalsjukdom, vilket verkar vara lite tårta på tårta.
Detta står som dödsorsak i Habo dödbok F:5 (1895-1927) s. 138 (AD bild 144), löpnummer 9.
Mentalsjukdom är väl knappast en dödsorsak, och jag undrar: Vad kan personen ha dött av? Han dog inte på sjukhus, så det finns ingen journal. Kan det finnas anteckning om den verkliga dödsorsaken i någon annan källa?

71
Fogde / Brofogde
« skrivet: 2014-07-25, 19:57 »
Brofogde Hans syssla är enl. 1734 års lag: Tå kiäle ur jorden är, skola swin ringade wara. Brofogden skall även ha hand om och märka alla oringade svin som han finner och tillse vägar och broar. Sysslan avskaffades 1766.
(Detta enligt Andersson/Anderö Ordbok för släktforskare.)
Ett något märkligt samband mellan sysslan att märka svin och tillse vägar och broar, kan man tycka.
 
Vänligen,  
Sylvia

72
Så intressant! Nej detta hade vi inte gissat.
Än en gång får man beundra förfädernas klurighet och enorma arbetsamhet. Vilket slit!
Tack, Mikael!
 
Vänlig hälsning,
Sylvia

73
Mikael, nu vill vi inte vänta längre!
Du kan väl tala om vad det är för ett märkligt föremål som har satt myror i huvudet på i varje fall min familj. Den ena gissningen djärvare än den andra har surrat här, men ingen så seriös att vi har vågat skriva in ett förslag.
 
Hälsning,
Sylvia

74
06) Brev m. m. - 1900-talet / Brev från 1946
« skrivet: 2014-06-16, 21:38 »
Jag tror att det står frambit, dvs kött från främre delen av ett djur, här troligen då från en gris. Kanske handlar det om det vi kallar bogfläsk.
 
Med vänlig hälsning,
 
Sylvia

75
Tack Mats och Carl för tipsen!
Detta forum är fantastiskt, och släktforskare är nästan alltid generösa med att dela med sig av tips och kunskaper.
Jag har nu lyssnat på Urbans och Johans framställningar, och jag ser verkligen fram emot att få ta del av skivans gedigna innehåll.  
Man känner stor tacksamhet mot de eldsjälar som har arbetat med projektet.
Med vänlig hälsning,
Sylvia

76
Tack Olle! Korkat av mig att inte läsa ut det av tidigare inlägg i den här diskussionen.
 
/Sylvia

77
Hur beställer man skivan?
Hittar den inte på Rötters bokhandel.
 
/Sylvia

78
Gölin / Gölin
« skrivet: 2014-06-12, 22:40 »
I min mans släkt finns soldaten Sven Gölin (med betoning på i).
Han var från byn Gölhult som ligger vid en liten sjö, kallad Gölen.
Alltså har hans efternamn inget med det gamla kvinnonamnet Gölin att göra.
 
Vänligen,
Sylvia

79
29 Skolor och skolgång / Folkskolestadgan 1842
« skrivet: 2014-06-09, 20:22 »
Oj, det var hårda bud!
Tack Eva för svaret!
Intressant att få reda på hela stadgan!
 
Vänligen,
Sylvia

80
29 Skolor och skolgång / Folkskolestadgan 1842
« skrivet: 2014-06-07, 22:14 »
Om föräldrarna tredskades beträffande barnens skolgång skulle de kallas inför skolstyrelsen för att tillrätavisas. Medförde detta ingen bättring, ägde skolstyrelsen rätt att förfara med den stränghet som folkskolestadgan föreskrev.
Så står det i en hembygdsbok från Bottnaryd i Småland.  
Vad kan det ha inneburit att förfara med denna stränghet? Vad kan det ha varit det för straff som ådömdes fattiga föräldrar som kanske inte hade råd att sända sina barn till skolan?
 
Sylvia

81
00 - Kläder och dräktskick / Kyrksjalar
« skrivet: 2014-05-16, 22:16 »
Jag har trott att sidensjalar var importerade, men av Västmanlands länshemslöjdskonsulent har jag fått veta att det fanns många sidenväverier i Sverige. En tid fanns ett 50-tal sidenväverier i Stockholm!
 
Sylvia

82
00 - Kläder och dräktskick / Kyrksjalar
« skrivet: 2014-05-15, 22:05 »
Så vacker hon är! Så högtidligt det måste ha känts att bära sådana kläder när man gick till kyrkan!
 
Sylvia

83
00 - Kläder och dräktskick / Kyrksjalar
« skrivet: 2014-05-13, 21:59 »
Länshemslöjdskonsulenten i Västmanland Anna Karin Reimerson har meddelat mig att svarta sidensjalar var vanliga under 1800-talets senare del och användes in på 1900-talet av äldre kvinnor. Sjalarna var inte använda speciellt i kyrkan, utan kvinnor bar dem till klänningar. Självägande bönder hade ekonomisk möjlighet att hänga med modet, så redan i slutet av 1700-talet ser man i bouppteckningar att kvinnor bar klädningar, och då hade man sjalett därtill, och livstycken och kjolar hade dessa välbeställda kvinnor endast till fest.
 
Sylvia

84
00 - Kläder och dräktskick / Kyrksjalar
« skrivet: 2014-05-09, 15:27 »
Tack, Kristina!
jag har sökt på de här sidorna, följt olika länkar och ställt frågor i sökfälten, men inte riktigt fått svar på min fråga.
Dessutom har jag nu skickat min fråga till Hemslöjden i Västmanlands län. Jag riktar den dit, eftersom jag samtidigt har frågor om den s.k. västmanlandsdräkten.
Om jag får svar, så meddelar jag det här, eftersom andra kanske vill veta något om kyrksjalar.
 
Sylvia

85
00 - Kläder och dräktskick / Kyrksjalar
« skrivet: 2014-05-08, 16:45 »
Jag har ärvt två gamla svarta sidensjalar som min mor kallade kyrksjalar. Tyvärr minns jag inte om hon berättade hur gamla de var eller vem som har använt dem. De är 90 x 90 cm + fransar på ca 10 cm runt om och har mycket vackra vävda blommönster. De kommer säkert från antingen Enåkers eller Nora socken i Uppland.
 
Jag skulle vilja veta hur långt fram i tiden sådana användes och om det fanns sidenväverier i Sverige eller var de annars kan komma ifrån.
 
Hoppas någon vet något om detta.
 
Sylvia

86
Yrken B / Bonkare
« skrivet: 2014-05-03, 16:34 »
Tack, Åke!
Intressant att det inom bergshanteringen fanns så många speciella arbetsmoment, där kunniga arbetare var specialiserade, var och en inom sitt område.
 
Vänligen,
Sylvia

87
Yrken B / Bonkare
« skrivet: 2014-05-02, 22:55 »
Denna titel anges på en man som arbetade inom bergshanteringen, närmare bestämt i Taberg i Småland. Benämningen kan vara dialektal, men kanske någon har ett tips om vad han kan ha haft för syssla.
Vänligen,  
Sylvia

88
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2014-05-02, 22:50 »
Hej Elin!
Någon Anders med efternamn Rydberg hittar jag inte i Skållerud, men kanske tog han sig detta namn som vuxen. Du har inte möjligen hans patronymikon?
1780 föds tre Anders i Skållerud, dock ingen i Ryr.
 
1. Anders, f. och döpt 16 jan. Föräldrar: Sågaren Bryngel Olsson och Märta  
   Olsdotter, Upperud.
2. Anders, f. 21 och döpt 23 sept. Föräldrar: Nils Månsson och Elin
   Andersdotter.
3. Anders, f. 20 och döpt 21 nov. Föräldrar: Sven Andersson och Maria
   Andersdotter, Benebo.
 
Vänligen,
Sylvia

89
Tack Rune för detta klarläggande!

90
Efter att ha tittat igenom den här tråden reagerar jag på ett inlägg av Bo Dahlgren skrivet redan 2 juni 2005. Där anges bland syskon till Carl von Linnés moder:
Petrus Broderzonius, f. 1691-10-11 och Anna Maria Broderzonia, f. 1692-03-05.
5 månaders åldersskillnad mellan två syskon är ju omöjligt.  
Någon som har rätta födelsedata på dessa personer?
 
/Sylvia

91
Yrken P / Prebendat
« skrivet: 2013-11-28, 18:48 »
Javisst!
Lite långt ord, men korrekt!
I det fall där jag ville ha en ett-ordstitel handlar det om kyrklig befattning.
Tack, Kristina!

92
Yrken P / Prebendat
« skrivet: 2013-11-27, 18:29 »
Jag vet vad ett prebende är och kan då förstå vad en prebendat är.
Men jag skulle vilja ha en bra svensk översättning, helst i ett ord.
 
Sylvia

93
Bureätten / Buresläktens DNA identifierat
« skrivet: 2013-11-26, 11:47 »
Jag har stoppat min insändare!
Som Peter skriver glömmer jag nu de klantiga skrivningarna i DN.
Förmodligen har han rätt i att de snart är allmänt glömda.
Men ändå - om någon (som inte är lika klantig som jag)känner för att kommentera och tillrättalägga det som står i artikeln, så tycker jag inte att det vore helt fel!
 
Vänligen,
Sylvia

94
Bureätten / Buresläktens DNA identifierat
« skrivet: 2013-11-25, 22:02 »
Ska försöka med det, om det inte är för sent!

95
Nora / Nora
« skrivet: 2013-11-25, 21:57 »
Fredrika Lovisas mormor Anna Marcusdotter är syster till min ff mm mf f Olof Marcusson. Morfadern Johan Norström var gift en gång tidigare, då med Christina Jakobsdotter Rönqvist. De två är min mm ff mf mf och mm ff mf mm, och deras dotter Margareta Catharina Jonsdotter Norström är min anmoder.
Johan Norströms första hustru fick sitt sista barn 1721-04-07, han gifter om sig 1735-04-20, men första hustrun dör först 1753-06-02. Alltså är han skild från hustru nr 1, vilket också finns antecknat i Sehlbergs Gefle och dess Slägter.
Skilsmässan måste således ha inträffat någon gång mellan 1721 och 1735, och jag undrar när den skedde, och om det finns uppgift om anledningen. Det är ett långt tidsspann och jag har inte gett mig på att leta fram denna för den tiden ovanliga skilsmässa, som väl förmodligen beviljades av domkapitlet.
Kanske du Tord, som också härstammar från den här släkten och som tydligen vet mycket om den, kan besvara den här frågan. Eller någon annan kanske vet?
 
Vänligen,
Sylvia

96
Bureätten / Buresläktens DNA identifierat
« skrivet: 2013-11-25, 21:25 »
Erik, Peter och Leif!
Tack för era inlägg!  
Till Erik: Eftersom det stod i artikeln att Jonas Bure var riksantikvarie tog jag för givet att man menade Johan/Johannes, för det var ju denne som var vår förste riksantikvarie.
Till Peter: Tack för att du på ett så pedagogiskt sätt klargör hur man har tänkt och arbetat med den här svåra frågan. Att agnatlinjen inte leder fram till t.ex. Johan Bure är ju säkerställt, men att han och hans syskon och kusiner är av Burebörd kan ju inte förnekas.
Till Leif: Bra att du redde ut vilka som var de tre bröderna och vem som var deras kusin.
 
Jag får väl göra som Peter skriver, glömma de klantiga skrivningarna i DN och dessutom hoppas att min insändare inte kommer in.
 
Nu väntar jag och många med mig på dvd:n som Urban Sikeborg arbetar med.
Vänligen,
Sylvia

97
Bureätten / Buresläktens DNA identifierat
« skrivet: 2013-11-25, 17:58 »
Jag har skickat följande till insändarsidan på Dagens Nyheter:
 
I söndagens DN 24 nov står det om brödratrions adliga status som var en 400-årig bluff. Den handlar om de tre bröderna Anders/Andreas, kartograf, Johan/Johannes (inte Jonas!),riksantikvarie, och Olof/Olaus, livläkare hos Gustaf II Adolf. De bar alla tillnamnet Bure.
Bluffen skulle vara att de inte via fädernet kan härstamma från den urgamla Bureätten, vilket ett DNA-test har bevisat.
Men - det unika med Johan Bures/Johannes Bureus (lärda män latiniserade sina namn) släktutredning är att han tog med alla personer han kunde få fram när han 1600 - 1601 reste runt och intervjuade sina släktingar. Det innebär att hans släktträd innefattar även kvinnor, vare sig de var biskopinnor eller pigor för att citera släktforskaren och Burekännaren Urban Sikeborg. Detta hade egentligen ingen gjort tidigare. De adliga släktutredningar som fanns tog inte med barn till kvinnor som gifte sig med ofrälse (icke adliga) män.
Att vara Bureättling var så stort att många som härstammade från denna släkt på mödernet tog sig namnet Bure. Den omnämnda brödratrion härstammade från Bureätten genom sin mormor, och de antog med stolthet namnet Bure.
Att enbart undersöka den manliga Y-kromosomen inom Bureätten säger alltså ingenting om detta släktträds alla grenar.  
 
Synpunkter på detta? Finns sakfel i beskrivningen? (Den tillkom i en hast.)
Jag vet ju inte om insändaren kommer att publiceras. Jag tycker dock att man bör reagera på artikeln, kanske någon annan kan göra det på ett förnuftigare och sakligare sätt!
 
Vänligen,
Sylvia

98
Bureätten / Olof Laurentii Bure och Ursila. Orimligheter
« skrivet: 2013-10-28, 21:47 »
Jag har alltid tvivlat på att Anna Olofsdotter Bure skulle ha blivit 102 år. Hon anges i herdaminnet vara född 1548 och död 1650. Jag undrar om inte någon en gång i tiden har vänt på de två sista siffrorna i födelseårtalet. Hennes syskon verkar vara födda på 1580- och 1590-talen. Kanske var hon alltså född 1584. Men frågan om Ursilas ålder kvarstår förstås.
Vi får hoppas att detta kommer att utredas när Urban Sikeborgs dvd kommer i vår.  
 
Sylvia

99
Hemmansägare / Kronoarbetsbonde
« skrivet: 2013-09-05, 22:54 »
Säkert är Markus fynd i SAOB det rätta i det här fallet. Att vara bonde har nog aldrig varit ett straff i juridisk bemärkelse i vårt land!
 
Sylvia

100
Hemmansägare / Kronoarbetsbonde
« skrivet: 2013-09-02, 18:16 »
Kennet!
 
I Ordbok för släktforskare av Andersson - Anderö står det på uppslagsordet Kronoarbetskåren följande:
 
(mil.) organisation 1842 - 1845 i vilken till allm. arbete dömda, försvarslösa intas.
 
Tydligen handlade det om ett slags straffarbete.
 
Sylvia

101
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Upp och nedvänd greve
« skrivet: 2013-07-12, 21:29 »
På Habo kyrkogård i Västergötland finns en sten med namnet Zakrisson inhugget, där bokstaven Z är spegelvänd. Det handlar inte om att namnet skulle vara stavat Sakrisson, för de båda s-en i namnet ser helt annorlunda ut än den kantiga bokstaven Z.

102
Religion / Rosquist, Jonas Pehrson (1851- )
« skrivet: 2013-05-13, 21:11 »
Tack Eva för upplysningen.
Man lär sig något nytt varje dag, och ofta är det just på Anbytarforum som man får ny kunskap.

103
Religion / Rosquist, Jonas Pehrson (1851- )
« skrivet: 2013-05-12, 21:16 »
Eva, vad är SDA?

104
Instämmer helt och fullt!
Hur det praktiskt skulle kunna ordnas med förhandsbeställning hoppas jag att någon förening eller driftig person fixar snart!
 
/Sylvia

105
Ferndalin / Ferndalin
« skrivet: 2013-04-23, 18:55 »
Eddie! Väldigt länge sedan du lade in din fråga här, och kanske har du svaret på den sedan länge.
Men jag vill ändå vidarebefordra en fundering till dig.
Jag googlade på Olof Nicolai Dahlenius som var kyrkoherde i Österfärnebo i Gästrikland och sägs vara anfader till bortåt halva befolkningen i denna socken (och ev. till mig).
Jag hamnade då på Thomas Forslings hemsida, www.forsling.eu/hoje.htm och fann där att en av Dahlenius söner kallade sig Ferndalinus. Dahlenius levde 1604 - 1678 och skulle ju kunna vara far till Per Olofsson Ferndalin. I så fall kan modern vara Christina Gefleria, dotter till Ericus N. Gestricius.
Namnet Ferndalin skulle väl kunna innebära något i stil med från Färnebo.
Vänligen,
Sylvia

106
Klensmed / Klensmed
« skrivet: 2013-04-20, 14:36 »
Klen är samma ord som tyskans klein = liten. En klensmed tillverkade små föremål eller mindre delar till större saker av t.ex. järn och stål.
Googla på ordet så hittar du mer.
Vänligen,
Sylvia

107
Äldre ord L - Ö / Åtting / Attung
« skrivet: 2013-04-04, 22:28 »
När jag var barn på 1940-talet bodde vi i Rogberga (en mil från Jönköping) på somrarna. Då hörde jag talas om någon som jag trodde hette Knut Pottingen. Jag förstod senare att han kallades Knut på åttingen.
De länkar som du Maud hänvisar till tyder på att  åtting/attung är ett medeltida uttryck. Tydligen använde man det för ca 70 år sedan. Lever det kanske kvar ännu idag?
 
/Sylvia

108
Gyllenswärd / Gyllenswärd
« skrivet: 2013-03-18, 11:05 »
Tack, Niclas! Det är härligt att överösas med förslag på litteratur!
Efter att ha studerat de här artiklarna kommer jag eventuellt att föra in de nya anorna i släkthistorien med en anteckning om att de är osäkra. Den notisen har jag fått skriva in om ganska många nu. Och andra personer har jag ibland fått stryka helt. Släktforskningsresultat är ju aldrig statiska, man får ständigt revidera, och det är bl.a. det som är så spännande med denna hobby. Den tar aldrig slut!
De olika Joen i mitt släktträd ska genast få sin stavning rättad. Den uttalsvarianten finns även på andra håll, t.ex. i Uppland.
I början av min tid som släktforskare hittade jag också några Jean som jag då trodde var av franskt eller vallonskt ursprung. Även de heter numera Jan.
 
Vänligen,
Sylvia

109
Gyllenswärd / Gyllenswärd
« skrivet: 2013-03-17, 11:40 »
Tack! Den boken måste jag försöka få tag på!
Hoppas den går att ordna som fjärrlån på biblioteket.
Annars kanske någon hembygdsförening har den.
Ser med spänning fram emot att läsa vad där står.
 
Med vänlig hälsning
Sylvia

110
Gyllenswärd / Gyllenswärd
« skrivet: 2013-03-15, 20:23 »
Tack, Olle för hänvisningen!
Dock nämns heller inte här någon i denna släkt före den Joen som varit känd sedan länge.
Att man bör gå till källorna och inte lita på artiklar i Wikipedia rätt upp och ner, inser jag förstås, men den som skrivit artikeln där måste väl ändå ha någon grund för sitt påstående. Eller?
Jag väntar fortfarande på att någon vet något om detta att man skulle ha hittat ytterligare anor ett par generationer tillbaka.
Förmodligen får dock denne Joen i framtiden fortsätta att vara den äldste i den grenen i släktträdet.
 
Med vänlig hälsning,
Sylvia

111
Gyllenswärd / Gyllenswärd
« skrivet: 2013-03-14, 22:45 »
På Wikipedia nämns om släkten Gyllenswärd att man funnit anor längre tillbaks än till den Joen Persson som länge har ansetts som den tidigast funna personen i denna släkt. Nu talas det om en Jon i Gavlö, länsman, som är nämnd i källorna omkring 1550. Hans sonsons son skulle vara Peder Joensson, som senare adlades och som alltså är sonen till den tidigare kände Joen Persson.
Är det någon som vet mer om detta?
Vilka skulle personerna i de mellanliggande leden i så fall vara?

112
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 14 april, 2013
« skrivet: 2013-03-11, 22:41 »
Tack för svaret, Ulf!
Det får nog bli ett inköp av din bok!
 
/Sylvia

113
Byggnader och miljöer / Jönköping, Västra Storgatan 46
« skrivet: 2013-03-05, 23:00 »
Hej Gunhild!
Ja detta är verkligen ett vackert hus! Det finns säkert många som vet mycket mer om huset än vad jag gör. Någon sådan hoppas jag ska höra av sig, men jag kommer här med mitt lilla bidrag så länge.
I Jönköping fanns ett bryggeri som hette A. Wetells Bryggeri. Detta företag startade 1885, och huset på din bild är byggt åt disponenten på detta bryggeri. Jag vet inte vad disponenten hette eller när huset byggdes.
En gavel på huset (som inte syns på din bild, den ligger till höger utanför bilden) har av folk i Jönköping liknats vid en stor damejeanne, och man har till och med trott att det var med avsikt arkitekten ritade den formen på gaveln.
 
Vänligen,
Sylvia

114
Susanne!
Du skriver att han var uppenbarligen inte Anders biologiska far. Har du dokumentation som stöder detta?
Jag har hittat flera fall där modern till ett oäkta barn senare gifter sig med barnets far, och därigenom blir barnet äkta.
Kanske kan du på något sätt få fram om det skulle kunna vara så i det fall du skriver om.
 
/Sylvia

115
Smed - allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 14 april, 2013
« skrivet: 2013-03-04, 17:00 »
Beteckningen brukssmed finns i titeln på Ulf Berggrens nyss utkomna handbok Smedsforska! Hur jag finner brukssmederna i släkten. Så sent som den 12 jan i år skriver han i denna diskussion, att uttrycket inte finns i böckerna, och den 26 jan har han hittat benämningen i ett hammartings-protokoll. Och nu använder han det alltså själv, och så förstår vi alla vad som menas med det. Bra!
Peter Pettersson skriver i senaste numret av Släkthistoriskt Forum att man grovt kan indela smeder i två huvudgrupper, bysmeder och brukssmeder. En annan tydligen rätt stor grupp som jag nyss hittat i min mans släkt är faktorismeder.
I åtskilliga socknar runt Jönköping finns de, och de tillverkade olika föremål åt Husqvarna Vapenfabrik och Jököpings Gevärsfaktori. I kyrkböckerna framgår att de arbetade i lokala smedjor, och de har titlar som vapensmed, flintlåsmakare, bajonettsmed, gevärsmakare och så då helt enkelt faktorismed. Min undran är nu om dessa smeder finns med i Ulf Berggrens bok, eller kan man annars tänka sig att det kommer en ny bok om denna smedgrupp?
 
/Sylvia

116
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2013-01-16, 21:42 »
Begravningsmuseet i Falköping har jag känt till en tid men skam till sägandes inte besökt annu, fast jag bor ganska nära. Men det står högt upp på min lista över sådant som jag ska göra framöver.
 
Tack Birgitta för påminnelsen!
 
Vänligen/Sylvia

117
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2013-01-15, 19:00 »
Den skriften ska jag försöka få tag på.
Tack Rune!
 
Vänligen/Sylvia

118
09 Döden / Likotta
« skrivet: 2012-12-06, 12:38 »
Tack, Kristina!
 
Att det kallas otta tyder kanske på att man inte vakade hela natten utan att de morgonpigga Limaborna hellre gick upp tidigt och tillbringade en stund med den avlidna.
 
Det skulle vara intressant att veta om ordet likotta förekommer någon annan stans.

119
09 Döden / Likotta
« skrivet: 2012-12-05, 21:54 »
I en almanacka från 1930 har jag hittat följande anteckning för söndagen 25 maj:
 
Likotta Pell Karin Olsson
 
Det handlar om Lima socken i Dalarna, och på Genline som jag har finns inte dödbok för 1930, så jag kan inte kolla om denna Karin dog då.
 
Har någon hört talas om likotta?

120
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2012-11-20, 16:02 »
Verkligen rikhaltig utläggning med hänvisningar till olika utsagor, Stefan!
 
Enligt Karin Jegelius hemsida heter fadern till Karl Jönsson Jöns Persson. Han tillträdde som nämndeman i Nora 1605 och blev 1609 häradsdomare vid Våla häradsrätt. Enligt samma källa heter modern Karin Jönsdotter.
 
Vänligen,
 
Sylvia

121
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 25 november, 2013
« skrivet: 2012-11-19, 22:00 »
Hej Daniel!
Enligt Iderstams register över Nora och Erik Sehlbergs Gefle och dess Slägter så gifter sig Lisbeth Johansdotter 1693-10-08 med Anders Olofsson, f. ca 1670, d. 1739-05-06. Hon sägs vara dotter till rusthållare Johan Carlsson i Ljusbäck, f. ca 1637, d. 1715-03-21.
Johan är son till Carl Jönsson, f. ca 1609, d. 1694-05-10, och Elisabeth Johansdotter Balk, f. ca 1607, d. 1694-05-10.
 
Vänligen,
 
Sylvia

122
Tycker mig höra en samfälld jubelkör bestående av oss Bureättlingar och andra intresserade.
 
 
Äntligen kan vi se fram emot en omfattande, sakkunnig och (inte minst) seriös
utredning om den omdiskuterade Bureätten!
 
Stor eloge till Urban och Tiina!
 
Sylvia

123
Rekord i inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2012-10-29
« skrivet: 2012-10-28, 21:46 »
För allt i världen, lägg inte av, Chris!

124
01) Allmänt / Snowboots
« skrivet: 2012-10-09, 20:19 »
Tack, Anna-Carin och Jarl för era tankar kring detta!
Visserligen handlar det i detta fall om det snörika nordvästra hörnet av Dalarna, men jag tror ändå inte att det rör sig om snöskor. När jag tänker på den lilla fina dam det gäller, så tror jag i detta fall på pampuscher.
 
Vänligen,
Sylvia

125
01) Allmänt / Snowboots
« skrivet: 2012-10-08, 21:35 »
Snowboots 1929. Jag tycker denna engelska beteckning låter så modern på något vis. Menade man samma sak redan då som nu, alltså ett slags fodrade stövlar eller skor. Eller hur såg snowboots ut på 1920-talet?

126
Förnamn - H / Hieronymus
« skrivet: 2012-10-07, 20:23 »
Är det inte så att Hieronymus är latinisering av Germund?

127
Sandmark / Sandmark
« skrivet: 2012-09-29, 22:19 »
Tack för svaret Karin!
Känner du till den spännande berättelsen om Lars (Laurent) Sandmarks andra hustrus öden i Ryssland och Turkiet? Jag befinner mig nu i Spanien och har inte tillgång till den historien här. jag tror att den som har skrivit om den heter Sigrid Leijonhufvud. Jag är tillbaka i Sverige 21 okt. och om du är intresserad kan jag skicka kopia på den här berättelsen. Kontakta mig i så fall.
Jag tror inte att Christina följde med sin man till Ryssland. Där träffade han och gifte sig med sin andra hustru, Lovisa von Burghausen.
 
Vänligen,
Sylvia

128
Sandmark / Sandmark
« skrivet: 2012-09-27, 21:41 »
Är det känt om Lars Sandmark hade några barn i sitt första äktenskap?

129
Människor / Kvinnans kläder/hätta?
« skrivet: 2012-09-01, 17:00 »
Kan hon vara brudklädd?
 
/Sylvia

130
Om man googlar på hårvalk finns en hel del information att hämta. Med bilder och allt!
Jag kommer ihåg att det var i Anne på Grönkulla som jag läste om valkar.
Den boken utspelar sig ju på senare hälften av 1800-talet. Anne och väninnan Diana burrade upp sitt hår så att man skulle kunna tro att det var en valk inunder.
 
/Sylvia

131
Porträttfynd (enskilda bilder) / #87455 - Hårnät?
« skrivet: 2012-08-28, 21:43 »
Tommy, hur kan du se att håret är rött på ett svartvitt foto?
Beträffande damen i hatt, så tror jag som du. Det är ingen hatt, utan hennes eget hår.
 
/Sylvia

132
Jag har läst någonstans att kvinnor på 1800-talet kunde ha något som kallades valk och som man kunde ha under eller inuti sin frisyr för att få håret att se fylligare ut. Vad denna valk var gjord av vet jag inte.
 
/Sylvia

133
Benämningen tipp-oldemor har jag hört, men jag visste inte att man kan mångdubbla förleden tipp. Intressant!
Men hur många tipp-tipp-oldemödrar har man? Åtta stycken, väl? Så även i Norge verkar det vara svårt att uttrycka exakt vilken anfader/anmoder man menar.
/Sylvia

134
Nu har man kunnat se repriser på den amerikanska versionen av Vem tror du att du är?.
Och åter upplever man hur svårt det är i engelskan med lämpliga ord för rätt uppstigande anor. Grandfather och grandmother kan ju få tillägget paternal eller maternal. Men anor längre tillbaks? Förleden great tycka ju kunna användas hur många gånger som helst, som greatgreatgreatgreat grandfather. Men hur många greatgreat grandmothers har man t.ex.? Jag får det till åtta stycken.
I min korrespondens med släktingar i USA har jag använt de hos oss vanliga förkortningarna fm, mfm, mmf osv, och jag har då förklarat att fm = father's mother, mfm = mother's father's mother, mmf = mother's mother's father.
Har genealoger i engelsktalande länder verkligen inte hittat på några adekvata benämningar för detta? Eller för övrigt i andra länder också (t.ex. Norge)?
/Sylvia

135
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 mars, 2013
« skrivet: 2012-06-10, 18:20 »
Olof Pantzars andra hustru Stina Dordi Larsdotter Frisk gifte efter makens död om sig med Bengt Olofsson den 24/4 1772. Han tillträdde som soldat på samma torp och fick då det soldatnamn som hörde till torpet, alltså Pantzar. Han var son till Olof Svensson och Elin Larsdotter i Högsbäck.
 
/Sylvia

136
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 mars, 2013
« skrivet: 2012-06-06, 16:56 »
Enligt Centrala Soldatregistret var Olof Pantzar gift en gång tidigare, nämligen med Christia Persdotter. Mycket riktigt kan man hitta detta par i Habo vigselbok E: 1, 1755-1812, sid. 19. De gifter sig 4/4 1763. Olofs far heter Sven Svensson, precis som vid det senare giftermålet. Christinas far heter Per Larsson.
 
Nu borde ju denna Christina ha dött mellan 1763 och 1765, det år då Olof gifter om sig. Men jag hittar inte detta i Habo dödbok. På julafton 1764 dör en Kierstin Persson med far Per Larsson, men hon sägs vara en gammal änka ifrån Nohlgården Öfre Starbäck och är 74 år.
 
Någon som kan reda ut detta?
 
/Sylvia

137
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 mars, 2013
« skrivet: 2012-06-05, 22:47 »
Birgitta!
Dordi Stinas far hette Lars Persson Frisk och var soldat. Han hette tidigare Gädda, vilket är rätt vitsigt, eftersom roten var Stora Fiskebäck. Hans efterträdare kallades Lars Abborre! Lars Frisk var gift fyra gånger.

138
Ålderdomliga tidsangivelser / Ålderdomliga tidsangivelser
« skrivet: 2012-05-29, 20:20 »
Ja, nu har jag fått korrekta svar på mina frågor.
Och ordet nästvekne har man verkligen gått till grunden med.
Det har varit intressant att följa resonemanget.
Tack, alla!
 
Sylvia

139
Ålderdomliga tidsangivelser / Ålderdomliga tidsangivelser
« skrivet: 2012-05-28, 20:32 »
Tack alla tre! Detta är ett fantastiskt forum, där man så snabbt kan få svar från kunniga personer!
Detta med halv tredje och halvtreds är verkligen intressant!
Det är väl mycket troligt att att punkt 2 handlar om Kristi Himmelsfärdsdag. Korkat av mig att inte tänka på den helgdagen, som ju ändå inträffade alldeles nyligen! Målet behandlades väl inte förrän på hösten.
Kanske har den gode Bergstrand skrivit av ordet nästvekne helt fel. Men om det i stället skall vara nästrekne, så förstår jag det ändå inte. Jag tänkte att det kunde ha med nästa vecka att göra.  
För den som har tillgång till den bok jag nämnt: Nästvekne står på sid. 84. Det handlar om Skövdetrakten och domboken för 1746.
Möjligen  ska ordet vara nästledne som finns på flera ställen i avskrifterna. Där framgår det av sammanhangen att ordet betyder sistlidne, senaste.
 
Sylvia

140
Ålderdomliga tidsangivelser / Ålderdomliga tidsangivelser
« skrivet: 2012-05-27, 22:09 »
Några tidsuttryck i gamla domböcker förbryllar mig. De finns i en bok av Carl-Martin Bergstrand, Skövde Hjo och Kåkinds härad på 1700-talet. Författaren har skrivit av gamla domboksprotokoll, och där kan man bl.a. hitta följande:
1. för halvtredje år sedan
2. förleden helig torsdag (Skärtorsdag? Men detta är från hösttinget.)
3. den 22 nästvekne februari.
 
Kan någon förklara dessa uttryck?
 
Sylvia

141
Ancestry / Genline / Västmanland
« skrivet: 2012-02-29, 21:54 »
Tack Jan, jag borde ha tittat nogare, men orden är ju så hopskrivna, så de kan vara svåra att urskilja. Det står ju faktiskt VästmaIrsta, och det missade jag.
 
Vänligen,
Sylvia

142
Ancestry / Genline / Västmanland
« skrivet: 2012-02-29, 21:12 »
Visst är väl Irsta en socken i Västmanlands län? Jag kan inte hitta denna socken på Genline, vare sig i Västmanlands län eller på den röriga sidan Närke och Värmland.
 
Kan någon vänlig själ hjälpa mig?
 
Sylvia

143
Intressant att se att fram till 1910 tycks det endast finnas män som är avporträtterade. När det gäller bilden på Portättfynd från 1918-1922 finns, vad jag kan se, 18 kvinnor. (Men fortfarande endast manliga lärare.)
 
Jag antar att det handlar om en pastorsutbildning på Betelseminariet. Men kvinnorna från 1918-1922? Hade man kvinnliga pastorer så tidigt? Jag har för mig att det handlar om Baptistsamfundet.

144
Werre / Werre
« skrivet: 2012-01-22, 22:14 »
Tydlig och klarläggande utredning, Peter!
I början av den här diskussionen som startades för flera år sedan fanns ju tankar om identitet mellan en eventuell son till Nils Werre i Kymbo och äventyraren Georg Nicolai Werre, men nu får man väl anse att det är helt klarlagt att så inte kan vara fallet.
Bra jobbat!
 
Sylvia

145
Werre / Werre
« skrivet: 2012-01-22, 19:51 »
Hej Peter!
Mycket intressant fynd du har gjort! Roligt att du nu skakar liv i den här gamla diskussionen!
Men när du skriver att Gåtan Georg Nicolai Werre är löst!, håller jag inte riktigt med. I uppsatsen som du nämner står det berättat om vad som hände med en kvinna  vid namn Gertrud Kristina Werre och bl.a. sonen Georg Nils.
Men vet vi om denne Georg Nicolai verkligen är sonen till Nils Andersson Werre från Stommen i Kymbo? Har du någon uppgift som bekräftar detta?
Sari Wilhelmsson uttryckert tvivel om detta i ett inlägg 17 nov. 2004.
Nog tycker jag att den gåtan fortfarande är olöst!
 
Vänligen,
Sylvia

146
Fogde / Skolfogde
« skrivet: 2012-01-01, 15:56 »
Ett litet korn för den som är intresserad av skolfogdar på Visingsö:
I skriften Braheskolan under fyra sekler, (redaktör Gunnar T. Westin) skriver Torsten Gardeman att skolfogdens uppgift var att förvalta skolgodsen (s. 28).
Per Brahe d.y. ägde ju en mängd gods, både på Visingsö och på båda sidor om Vättern. Några av dem var utsedda till skolgods, och avkastningen från dem skulle gå till grevens skola på Visingsö.
I sitt testamente skrivet 7 okt. 1673 skrev Per Brahe d.y. att skolfogden skulle erhålla 30 daler i lön (årslön får man förmoda).
Genom ett lagbeslut 1692 utvidgades skolan och blev trivialskola och gymnasium (Visingsborg).  
Kung Karl XI lät undanta vissa Brahegods från reduktionen, och skolan fick t.o.m. en donation från kungen, och skolan kallades en tid Karolinska Gymnasiet i Visingsborg.
I 1693 års stat för skolan står att skolfogden skulle erhålla 100 daler.
 
Gott Nytt År till alla som läser detta!
Sylvia

147
Förkortningar / Hembr.
« skrivet: 2011-11-13, 19:18 »
Tack Elisabeth!
 
Nu vet jag inte vilken tid detta gällde, men visst har det varit så i gamla tider att man fick tillverka brännvin hemma på sin gård? Och i så fall fanns det ju ingen anledning för prästen att göra en särskild antecking om det.
 
Så hemmansbrukare är säkert en riktig tolkning.
/Sylvia

148
Förkortningar / Hembr.
« skrivet: 2011-11-12, 20:37 »
Härom dagen träffade jag en person som tillhör Långarydssläkten. Han frågade om jag visste vad förkortningen hembr. betyder. Det står tydligen på flera ställen i de tryckta böckerna om denna släkt.
Jag gissade på hemmansbrukare, men den som frågade tyckte det skulle vara mycket roligare om det betyder hembrännare.
 
Någon som vet?
/Sylvia

149
31 Släktskap och släktrelationer / Vem är man släkt med?
« skrivet: 2011-10-27, 22:29 »
Hej Örjan!
För ett par år sedean startade jag en diskussion med exakt samma rubrik som denna.
Den hittar du under Ämnen > Övriga frågor > 34 Släktskap och släktrelationer.
Där framkom en del intressanta synpunkter som du kan ta del av medan du väntar på att någon ger dig uppgifter om artikeln du undrar om.
 
Vänligen
Sylvia

150
Claes-Göran!
Reuters anor till häxorna nämndes inte, därför att de helt enkelt inte finns.
Det handlade om hennes anknytning till Axmar bruk, och som en extra bonus berättades om häxprocesserna där.
 
Sylvia

151
Porträttfynd (enskilda bilder) / #21431 - Pojke eller flicka?
« skrivet: 2011-10-10, 14:23 »
Säkert en flicka. Pojkar hade väl aldrig puffärmar?

152
Så vitt jag kan se står det i KGF-Nytt om Anna Dryandra att hon dör 1706 22/5. I så fall kan hon ju mycket väl gifta sig 1692 30/11. Texten på det här uppslaget är väldigt liten och det är lätt att förväxla ett f och ett kors.
Jag vet inte om de här datumen är korrekta, en de är rimliga.
 
Sylvia

153
Förnamn - B / Blå
« skrivet: 2011-09-16, 22:19 »
På Björns och Anders bilder tycker jag att det är ett tydligt  ß, men på Lottas bild verkar det att vara ett av alla olika s man kan se i gamla skrifter.
Om jag nu har tolkat detta rätt, vad kan det bero på att namnet har skrivits olika?
 
Sylvia

154
Förnamn - B / Blå
« skrivet: 2011-09-15, 22:19 »
Det är inte ett enkelt s utan ett dubbel-s: ß, ett sådant tecken som används i tyskan än idag.
 
Sylvia

155
Äldre ord A - K / Dödvigd?
« skrivet: 2011-09-11, 17:10 »
I det här fallet stod det tydligen inte dödvigd, men det hade kanske inte varit helt galet, om man tänker på att prästen viger stoftet till den sista vilan, som man hör ibland.
 
Sylvia

156
00 - Begravning / Frikyrklig begravning
« skrivet: 2011-09-02, 17:01 »
Gedigen kunskap har du förmedlat här, Carl-Johan!
Hjärtligt tack!
 
Sylvia

157
00 - Begravning / Frikyrklig begravning
« skrivet: 2011-09-01, 20:30 »
När blev det tillåtet för pastorer inom frikyrkor att förrätta begravning?
Var det olika tidpunkter för olika samfund?
Var det kanske så att pastorerna fick ansöka om detta personligen?
Jag gissar att begreppet kallas begravningsrätt (motsvarande vigselrätt).
Jag har googlat på detta ord utan att få något riktigt svar på mina frågor.
Jag litar på att kunniga personer på detta forum har bra svar!
 
Sylvia

158
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-22, 22:51 »
Så många intressanta inlägg det har kommit, sedan jag ställde min enkla fråga  den 17 aug!
Många nya tankar och frågor har väckts, och nu ska jag försöka ta till mig sådant som det har tipsats om. Det blir en hel del att studera!
 
En som jag inte har tackat här på forumet är Olle Andersson, men det gör jag nu!
 
Jag ville från början egentligen bara ha reda på en sak om en viss begravning, men nu har mitt intresse väckts för begravningsseder överhuvud taget.
 
Jag bor inte så långt från Falköping, där det finns ett begravningsmuseum, och det tänker jag besöka framöver.
 
Tack alla som har gett mig råd, tips och kunskaper i detta ämne!
 
Sylvia

159
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-22, 13:54 »
Tack för ditt tips, Elin!
 
Det är jättefint att få så många goda idéer! Många gånger räcker inte min fantasi till för att tänka ut vilka källor det kan finnas.

160
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-21, 13:07 »
Gesunkenes Kulturgut kanske inte alltid är så gut.
 
När man läser om gamla tiders begravningsseder kan jag tycka att en viss förflackning har skett idag. T.ex. om en person dör på sjukhus, så ser man kanske inte den döde mer (eller inte alls), utan sedan ser man bara den tillslutna kistan.  
Döden kanske skulle vara mer fattbar om man hade något som motsvarade seden att den döde visades på en bår eller på ett bord i något uthus, och om man hade  något liknande utfärdsbön.
 
Jag menar att vi kanske många gånger alltför hastigt stökar undan tanken på död och begravning, medan man kanske skulle behöva låta det hela sjunka in med hjälp av vissa ceremonier.
 
Jo jag vet: nya tider, nya seder, men ändå fick jag lite funderingar kring detta.
 
Sylvia

161
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-20, 14:03 »
Mycket upplysande, Ingela!
 
Nog är det väl så, att begravninssederna inte bara skiftar från tid till tid, utan också från trakt till trakt.
 
Sylvia

162
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-18, 20:22 »
Tack för tipset!
 
Det är väl inte troligt att denna bok finns i handeln, men kanske på bibliotek, eventuellt då som fjärrlån.
Det ska bli intressant att ta del av den!

163
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-17, 22:35 »
I det fall jag tänker på, min mormors begravning, vet jag att man hade begravningsgudstjänst i kyrkan, och eftersom jag tänker skriva en liten berättelse om detta, ville jag veta hur det hela gick till.
 
Det blev nog en ganska stor procession, för hennes far var storbonde och det upprörde hela bygden att hon dog så ung.
 
Tack Göran!
Sylvia

164
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-17, 21:23 »
Tack Göran!
Intressant detta hur man vände kistan under olika tidsperioder. Det har jag aldrig hört talas om tidigare.
Med tanke på att man i Kalixtrakten hade dessa processioner vid begravningar ända in på 1980-talet, så kanske jag kan utgå från att det bruket fanns i norra Uppland på 1920-talet.
Någon från den trakten som vet säkert besked?

165
Begravningssed / Begravningssed
« skrivet: 2011-08-17, 15:15 »
Numera står ju kistan redan framme i koret när man kommer till en begravningsgudstjänst. Jag har läst någonstans att vid mitten av 1800-talet gick man i procession till kyrkan och att några män då bar kistan.
När upphörde den sedan?
Av en särskild anledning skulle jag vilja veta hur man gjorde på 1920-talet.

166
Porträttfynd (enskilda bilder) / Dam och herrhattar
« skrivet: 2011-08-17, 14:34 »
Var det kanske för att visa upp en fin pälskrage och en dyrbar hatt?
Man ville vara fin hos fotografen, och då tog man väl på sig det man ansåg var det vackraste man ägde.

167
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 13 oktober, 2011
« skrivet: 2011-08-12, 17:21 »
Tack Rune (än en gång)!
Jag hoppas som du att det blir fler som engagerar sig, som du skriver.
 
Tack Inge för din digra utredning!
Så är vi tydligen tillbaka hos Gudmund Bengtsson igen, som jag trodde var mer eller mindre avpolletterad, bl.a. i inlägg av Niclas Rosenbalck 3/10 2003 och 10/11 2003 under rubriken Kända personers anor > Ingrid Bergman.
 
Du vill få ditt inlägg utvärderat, och det väntar också jag på.
 
Vänligen,
Sylvia

168
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 13 oktober, 2011
« skrivet: 2011-08-10, 18:25 »
Upptäcker just att jag är helt ute och cyklar! Mitt inlägg skrev jag ju under Slätthög, fast jag hade tänkt lägga det under Kvenneberga!
Kanske någon hittar detta ändå och har ett svar?
 
Sylvia

169
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 13 oktober, 2011
« skrivet: 2011-08-10, 17:53 »
Det har ju varit en del diskussioner på Anbytarforum angående herredagmannen Anders Gudmundssons (ca 1650 - 1736) härstamning. Diskussionen har mest förts under Slätthög, men jag ställer min fråga här under Kvenneberga, eftersom det är troligt att han föddes här.
Är Gudmund Månsson i Dragshult säkerställd som Anders fader, och vet man något om dennes ursprung?
 
Vänligen,  
Sylvia

170
Bildgåtan - Övrigt / Pojkens ålder
« skrivet: 2011-07-27, 20:46 »
Nog tycker jag att pojken verkar äldre än 2 1/2 år. Huvudet är mindre i förhållande till kroppslängden på den här pojken än på en 2 1/2-åring.
 
Sylvia

171
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 06 juni, 2012
« skrivet: 2011-07-22, 21:49 »
Ytterligare en ros till Ingela kommer här!
 
Jag har fått mycket hjälp av henne, och jag läser så gott som alltid hennes inlägg, även om de inte direkt handlar om sådant som berör just min forskning.
 
Sylvia

172
17 Juridik / """"Skriva till kungs""""
« skrivet: 2011-07-21, 21:13 »
Ingela, ditt gedigna vetande har många gånger imponerat på mig. Tack!
 
Björn, jag tackar dig för tipset!
 
Sylvia

173
17 Juridik / """"Skriva till kungs""""
« skrivet: 2011-07-20, 21:03 »
Tack Ingela för ditt svar!
 
Jag lutar nog mest åt teorin om ett missfall, något som jag funderat på tidigare.
Det du skriver om att hon kanske bara ville gifta sig tycker jag låter lite märkligt. Kunde man verkligen ange det som skäl? Det verkar ju ha varit så strängt detta med äktenskapsålder.
 
Sylvia

174
17 Juridik / """"Skriva till kungs""""
« skrivet: 2011-07-19, 17:01 »
En kvinna skrev till kungs på 1930-talet för att få gifta sig, fast hon inte hade fyllt 18 år. Paret gifte sig, men förblev barnlöst. Nu undrar jag, om det kunde finnas någon annan anledning att få beviljat av Kungl. maj:t att gifta sig före 18 års ålder än att kvinnan väntade barn?
 
Sylvia

175
Min släkt tycks bestå av idel rekorderligt folk!
 
Jag har spårat upp samtliga anor 6 generationer bakåt, och i generation 7 fattas hittills bara 5 par (av 128 personer).I flera linjer har jag kommit ända till 10 generationer och i några linjer ännu längre, och i inget fall finns någon okänd fader!
Dock har jag hittat några systrar till mina anor som har fått oäkta barn utan angiven fader.
 
Sylvia

176
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 06 juni, 2012
« skrivet: 2011-05-25, 22:35 »
Dagens ros och ett stort GRATTIS till Urban Sikeborg som får Örnbergspriset!
Jag har under många år haft glädje och nytta av hans publicerade forskningsresultat. Urban är en verkligt seriös och generös släktforskare.
 
Sylvia

177
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2011-04-03, 22:22 »
Bra!
Då kan jag lugnt fortsätta att med gott samvete ta del av all kunskap som samlas på detta forum. Och även själv vara aktiv!  
 
Sylvia

178
Habo / Habo AI:3 s.79 Vilket torp?
« skrivet: 2011-04-02, 13:50 »
Jomen visst, Marianne! Det borde jag ha tänkt på!
 
Sylvia

179
Habo / Habo AI:3 s.79 Vilket torp?
« skrivet: 2011-04-01, 20:41 »
Hej Elin!
 
Enligt sidan Titelblad - Innehållsförteckning har man i både AI:3 och AI:4 upptagit alla hemman i socknen i bokstavsordning.
Däremot står inte mindre ställen som backstugor och torp i den förteckningen, utan de står under respektive hemman i husförhörslängden.
Hallebo Södra heter det hemman som Eskhult hör till.
Just på s. 102 i AI:4 under Hallebo Södra står torpet Eskhult tydligt skrivet på rad 7. Du kan jämföra detta namn med hur det är skrivet på s. 79 i AI:3, där det också finns under Hallebo Södra.
 
Hoppas detta kan vara till någon hjälp!
 
Vänlig hälsning,
Sylvia

180
Habo / Habo AI:3 s.79 Vilket torp?
« skrivet: 2011-04-01, 17:47 »
Jag var för trött igår kväll.
Jag menar naturligtvis AI:4.
Sylvia

181
Habo / Habo AI:3 s.79 Vilket torp?
« skrivet: 2011-03-31, 23:47 »
Eskhult.
I A:4 s. 102 ser man namnet tydligare skrivet.
 
Vänligen/Sylvia

182
Hej Per!
 
Försök få tag på Släktforskarnas årsbok 1996, den bör finnas på bibliotek eller hos någon släktforskarförening.
 
Urban Sikeborg har där skrivit artikeln Johan Bures släktbok över Bureätten. Tillkomst och tillförlitlighet-
 
Sikeborg är en mycker seriös forskare och har ägnat åratal åt att se vilka personer i Bureus genealogi som finns omtalade i samtida källor.
 
Lycka till!
Sylvia (Bureättling, åtminstone ner till 1400-talet)

183
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2011-03-28, 12:43 »
Jag har nu fått inbetalningskortet till Rötters Vänner.
Där står att betalningen gäller för perioden 1103 - 1103.
Jag hoppas verkligen att jag får vara Röttervän mer än en dag!
 
Mvh/Sylvia

184
Människor / Skolklass, när kan det vara taget?
« skrivet: 2011-03-24, 21:21 »
Ett rart foto med de kortsnaggade pojkarna och slätkammade flickorna!
Alla flickorna verkar att ha håret hårt åtstramat bakåt utom de två systrarna (de är ju lika klädda) i mitten längst fram.
Något som förundrar mig är flickan snett bakom den yngsta systern.
Vad har hon på huvudet? Det liknar nästan en vit holländsk hätta.
 
Sylvia

185
Äldre ord L - Ö / Lös / Lösdriverska / Löst folk
« skrivet: 2011-03-22, 22:54 »
Lotta!
 
Vad är det du tycker är så rörigt?
Jag tycker att Gunnar förklarar det hela korrekt!

186
Hand / Hand
« skrivet: 2011-03-20, 23:41 »
Eftersom jag inte tror att min svärsons härstamning från ätten Hand är av allmänt intresse, så har jag skickat uppgiften via e-post till Johan.
 
Om någon annan skulle vilja ha uppgiften, så går det bra att kontakta mej!  
 
Sylvia

187
Hand / Hand
« skrivet: 2011-03-17, 23:29 »
Till moderatorn!
 
Kan vi få de båda diskussionerna om adliga ätten Hand samlade till en?
 
Vänligen/Sylvia
 
Fixat! Tack för påpekande. /Mvh Anders Berg, Moderator Släkter

188
Hand / Hand
« skrivet: 2011-03-17, 23:25 »
Hej igen!
Mina barnbarn kommer från Vrginias och Håkans dotter Elisabeth Hand, gift med Per Joensson Gyllensvärd. Detta par är 12:e generationen bakåt från mina barnbarn.
Jag såg en gång i början av 90-talet en släkttavla över Erik XIV:s utomäktenskapliga ättlingar, och de var rätt många.
Då visste jag inte om att jag hade en svärson med dessa anor, så jag tittade inte så noga på tavlan.
Någon som vet var den finns?
 
Vänligen/Sylvia

189
Hand / Hand
« skrivet: 2011-03-14, 21:45 »
Hej Johan!
 
Själv är jag inte någon ättling till släkten Hand, men min svärson är det, och följaktligen mina barnbarn också.
Jag släktforskar åt dem och har fått tillåtelse av svärsonen att kontakta dej.
Han härstammar från kung Erik XIV:s frillodotter Virginia som gifte sej med Håkan Knutsson Hand.
Om du vill kan du få fler uppgifter.
Är du själv en Hand-ättling?
 
Vänligen/Sylvia

190
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2011
« skrivet: 2011-03-08, 22:44 »
Jag vill lägga en ros på Lasse Erikssons grav.
 
Han har fått många olika epitet i tidningarna, t.ex. historiker, författare, artist, filosof, ståuppkomiker.
 
Det får dock inte glömmas bort att ha också var forskare, särskilt då släktforskare.
 
Den 9 nov 2002 hade DN en artikel om honom, och då skrev jag av ett citat från Lasse som jag har satt som en devis på en av mina släktforskarpärmar.  
Det lyder:
 
Det mest ädla man kan göra är att släktforska, för då sitter man i arkivens stora minnesbanker. Jag tillbringar så många timmar jag bara kan i olika arkiv. Där fiskar jag upp vardagar som hela tiden väcker nya frågeställningar. Så fort man lämnar den triviala världen blir varenda människa intressant.
 
Sylvia

191
Lärare / Lärarinna / Läsare
« skrivet: 2011-03-02, 21:33 »
Kanske helt enkelt att personen kunde läsa?

192
Porträttfynd (enskilda bilder) / #114473 - Cimbrishamn
« skrivet: 2011-02-20, 20:57 »
I svenska språket är det oftast så att c uttalas som k före bakre vokal
(a, o, u, å) och som s före främre vokal (e, i, y, ä, ö).
 
Vänligen/Sylvia

193
Almanacksproblem / Almanacksproblem
« skrivet: 2011-02-14, 22:01 »
Tack Carl!
Otroligt snabbt svarat!

194
Almanacksproblem / Almanacksproblem
« skrivet: 2011-02-14, 21:55 »
Andra världskriget startade den 1 sept 1939.
Vad var det för veckodag?
Någon som vet eller kan räkna ut?
 
Vänligen/Sylvia

195
Porträttfynd (enskilda bilder) / #113916 Album
« skrivet: 2011-02-09, 17:25 »
Tack Ann-Mari!
Det var intressant att få veta detta med ståkragen!
Det underlättar när jag tittar i våra gamla album.

196
Porträttfynd (enskilda bilder) / #113916 Album
« skrivet: 2011-02-09, 12:32 »
Möjligen en och annan, t.ex. de två till vänster (om man räknar sju stycken på översta raden), men visst är väl de flesta flickor även i den raden?
Däremot kan jag se personen vid nedre hörnet av vänstra fönstret som en manlig individ.
I vilket fall så är kvinnodominansen stor!
 
Mvh/Sylvia

197
Porträttfynd (enskilda bilder) / #113916 Album
« skrivet: 2011-02-08, 20:58 »
Intressant kort!
Man kan sitta länge och titta på de olika frisyrerna och kläderna.
Nr 4 från vänster i nedersta raden t.ex. Det är ju en flicka för hon tycks ha kjol. Men väst och slips! Hur vanligt var det vid denna tid, när det nu kan vara?
Men det som förbryllar mej är att jag bara hittar en lärare och ett 90-tal elever, tydligen bara flickor!
Flickorna ser ju lite gamla ut med sitt uppsatta hår, men ingen ser ut att vara lärarinna.
Kan det vara en flickskola och dess manlige rektor?
 
Mvh/Sylvia

198
Allmänt / Sockenlappar i Ångermanland
« skrivet: 2011-02-01, 18:32 »
Jörgen!
 
På Rötters förstasida finns Läsarsidor i vänsterspalten.
Näst sista sökordet där är Samefynd.
 
Vänlgen,
Sylvia

199
Äldre ord L - Ö / Prästbordet
« skrivet: 2011-01-26, 22:27 »
Kan det inte handla om en förändring av uttalet? Just -rd i slutet av ord blir ofta ett s.k. tjockt l i många dialekter. Några av mina förfäder bodde i byn Nordmyra, men en del präster har skrivit Nolmyra, förmodligen för att de hörde folket uttala namnet just så.
 
Vänligen/Sylvia

200
Lima / Äldre inlägg (arkiv) till 05 maj, 2011
« skrivet: 2011-01-22, 18:33 »
HEJ, Lima-kännare!
 
Jag har för länge sedan ärvt två möbler som ska vara tillverkade av en Dunder-Anders i Lima, troligen i Limedsforsen. Det är ett sybord med tre ben och en liten barngungstol. De är en aning klumpigt gjorda, men väldigt charmiga. De är målade i dalablått och rött och med blommor i olika färger. På insidan av locket till sybordet står det 1931.
 
Är det någon som vet vem denna Dunder-Anders var?
 
Vänliga hälsningar,
Sylvia

201
Människor / Torsås (H), konfirmationsklass, 20-tal(?)
« skrivet: 2011-01-16, 16:44 »
Var det vanligt vid denna tid att pojkar och flickor fick dela på sig och gå i var sin konfirmationsgrupp?
 
Någon som vet?
 
Sylvia

202
Människor / Okända unga damer
« skrivet: 2011-01-15, 16:38 »
Tack Ingela!
 
Kokarden känner jag ju till från min egen studentmössa.
När min dotter får pris i ridtävlingar får hon stora kokarder som hon kan sätta upp på väggen.
 
Nej nej, man kan väl inte begära att männen ska förså sig på allt vad gäller kvinnoklädsel och -prydnander!
 
Sylvia

203
Människor / Okända unga damer
« skrivet: 2011-01-14, 22:33 »
Exakt vad är en hårkokard?
 
Jag har gamla foton av konfirmander med hisnande stora vita hårrosetter, men jag har alltid trott att det var breda sidenband knutna runt deras långa hår som samlats ihop i nacken. Men detta är tydligen en typ av anordning som är fäst på något annat sätt.
 
Sylvia

204
Barnfotografier / Äldre inlägg (arkiv) till 04 januari, 2011
« skrivet: 2010-12-15, 21:25 »
Hur ser håret ut? Ett par tofsar?
Har pojken haft papiljotter?
 
Tack Ann-Mari för att du fortsätter att lägga in barnbilder!
 
Sylvia

205
Jultraditioner / Jultraditioner
« skrivet: 2010-12-11, 20:20 »
Mycket intressant! Tack alla för denna samlade kunskap!
 
Sylvia

206
Jultraditioner / Jultraditioner
« skrivet: 2010-12-10, 17:33 »
Tack Elin!
Det hade varit kul att vara med på den tiden. Men inte skulle jag vilja dra in halm i mitt kök idag, det skulle bli ganska skräpigt att klafsa omkring i den.
 
Men varför hade man halm på köksgolvet på julen? Var det symbol för någonting?Hade det kanske något med födelsen i stallet att göra?
 
Sylvia

207
Jultraditioner / Äldre inlägg (arkiv) till 2010-12-10
« skrivet: 2010-12-09, 21:31 »
I gamla papper har jag hittat en skildring, skriven av en gammal släkting.  Han skriver bl.a. om min mormors fars gård i Stalbo by, Nora sn i nordvästra Uppland. Det verkar som om han vistades där rätt mycket. Det handlar troligen om mitten av 1870-talet. Han skriver om julen:
... då jag särskilt uppskattade att om kvällarna tillsammans med dottern och pigorna få hoppa kråka i julhalmen på köksgolvet.
 
Var det vanligt med halm på köksgolvet vid jul?
Är detta känt från andra trakter?
 
Sylvia

208
Häxprocesser / Häxprocesser
« skrivet: 2010-12-04, 14:32 »
SVAR-korten med Gefle och dess Slägter har koden CE 7184.
 
Gestriklands fornminnesförening gav naturligtvis ut sitt meddelande  
1926 - 1927.
 
Sylvia

209
Häxprocesser / Häxprocesser
« skrivet: 2010-12-04, 14:23 »
www.solace.se/~blasta/herdamin/index.htm finns Härnösands stifts herdaminne och om man klickar på Umeå landsförsamling hittar man som kyrkoherde nr 18 Olof Petri Niurenius. Man kan också googla på Härnösands stifts herdminne.
 
När det gäller Catharina Bures försvarstal så har jag hittat uppgifter om det i en liten skrift som Fängelsemuseet i Gävle har gett ut. Den är skriven av Kristina Nilsson, teol. dr och kyrkoherde i Gävle, och heter Från by up i sky och ända till helwetis
 
Jag återger här ordagrant ett stycke på sid. 30-31:
 
Under rättegången gav Catharina Bure själv prov på stor själsstyrka och personligt mod. Hon förklarade att trolldomsväsendet för henne var lika avlägset som öster från väster och bedyrade sin oskuld. Om än hela världen mot henne betygade, vet hon likväl att hon vore oskyldig, och fast så många stenar finns som djävlarna i muren så skall hon dock aldrig bekänna sig saker till denna beskyllning. Hon höll också ett lysande försvarstal, där hon framhöll att trolldomsryktena i själva verket stred mot Guds ord och att barnens vittnesmål var otillförlitliga. Barnen hade blivit lockade och tubbade att vittna emot henne, och deras berättelser om Blåkulla hade sin grund i vad de hört från de vuxna som förhört dem. Om man begynner med dem något inkvirera därom, lärer de det samma och kan någon fantasi därav komma dem i sömnen, sedan kanske mer och mer. Ty hade hon och hennes man med flit avhållit sina barn, att de icke skulle få höra talas om sådant.
[saker = skyldig, inkvirera = fråga]
 
Detta är ju en andrahandskälla, och jag vet inte varifrån detta är taget Kristina Nilsson har på sista bladet i skriften en lång litteraturlista, men de flesta böckerna där är av ganska sent datum. Troligast är att hon hämtat denna uppgift från Ur protokollen från trolldomsrannsakningarna i Gefle 1675 som har återgivits i Meddelanden af Gestriklands fornminnesförening 1926-2937
I en handskrift av Erik Sehlberg, Gefle och dess Slägter som finns på SVAR-kort finns hela Trolldomsrannsakningen återgiven.  
Personalen på Fängelsemuseet hjälper säkert gärna till om man har frågor kring detta. Den nås på info@fangelsemuseet.se.
 
För den som ev. kommer att läsa denna skrift vill jag tala om att den Anna Snifs som nämns där är indentisk med Anna Israelsdotter Bure.
 
Med vänlig hälsning/Sylvia

210
Häxprocesser / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2010
« skrivet: 2010-11-27, 13:05 »
Hej John och tack för tipset!
 
Kul att du hör av dej, jag har läst dina inlägg tidigare här på Forumet och förstår att du har mycket kunskaper i det här ämnet och i mycket annat.
Har för mej att du blev presenterad här på Rötter för en tid sedan.
 
Jag hade så mycket annat då, så jag kontaktade dej inte den gången.
Visst var det väl så att du höll på med att skriva böcker om häxerier, Bure och dylikt?
 
Tala gärna om för oss fåkunniga om du har publicerat något som går att köpa!
 
Vänligen/Sylvia

211
Häxprocesser / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2010
« skrivet: 2010-11-26, 18:14 »
Mathias, om jag har räknat rätt så är Catharina Rolandsdotter Bures far, Roland Olai Bure, sexmänning med Din Malin Engelbertsdotter.
 
Däremot finns det en häxa som kanske har närmare släktskap med dej.
 
Malin Engelbertsdotter var gift med Zacharias Jonæ (ca 1656-1638).
Deras son hette Israel Zachrisson Bure och var gift med en Margareta.
De hade en dotter Anna Israelsdotter Bure, gift med Peder Ersson Snifs, borgare i Gävle. Hon blev anklagad för att vara häxa och halshöggs på torget i Gävle 6 mars 1675.
 
När det gäller släkten Bure är det ju intressant att se att barnen med en mor av Burebörd gärna tar det namnet.
 
Jag ger dej gärna mer information om Trolldomsprocessen i Gävle och tips om källor, om du vill ha.
Sylvia

212
Yrken K / Klotsprängare
« skrivet: 2010-11-26, 17:59 »
Tack Stefan!
Då var det ungefär vad jag trodde, fast jag inte kunde förstå vad det var för klot.
De här kloten var väl inte så absolut sfäriskt runda förstås!
 
Sylvia

213
Yrken K / Klotsprängare
« skrivet: 2010-11-25, 20:53 »
I Habobygden, en tidskrift för släkt- och hembygdsforskare som jag just fick i min hand, står det om en man som var klotsprängare. Vad gjorde han? Han var från Dannemora, så troligen hade han något uppdrag i samband med gruvhantering.

214
Häxprocesser / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2010
« skrivet: 2010-11-25, 14:34 »
Hej igen!
Ja jag har Laurentius Svenonis i mitt släktträd, fast långt åt sidan. Den uppgift jag har är att han var kyrkoherde i Säbrå, men han kan ju ha kommit till Uppsala sedan. Namnet är ju latinisering av Lars Svensson, som kanske många präster hette, men födelse- och dödsår stämmer, så det är nog rätt ändå.
 
Stämmer följande med din LS?
 
Olof Hersesson, f. ca 1375 i Bureå, Skellefteå lfs
Söner bl.a.:  
Anders Olofsson Bure, (min ana, är historiskt belagd)
Fale Bure
Son: Peder Falesson Bure, hövitsman i Medelpad
Son: Sven Pedersson, f. 1475, hövitsman i Medelpad
Son: Laurentius Svenonis
 
Catharina Bure kan man följa bakåt så här:
Far: Roland Olai Bure, kh i Nora, Uppland  
f. 1587-12-11 i Nora, Ångermanland
d. 1670-07-09 i Nora, Uppland
Mor: Catharina Björsdotter
f. ?  
d. 1637 i Nora,Uppland
 
Far: Olaus Laurentii Bure, kh först i Nora, Uppland, sedan i Nora, Uppland  
f. 1528 i Yttervik 2, Skellefteå lfs
d. 1613/1614 i Nora, Uppland
Mor: Ursila Chritophersdotter,  
f. 1525 i Tierp, Uppland
levde 1615 i Nora, Uppland
 
Far: Lars Andersson, handelsman och länsman
f. ca 1500 i Ytterviken 2, Skellefteå lfs
d. tidigast 1590 ibidem
Mor: Anna Mosesdotter
f. 1505 i Bureå 8, Skellefteå lfs
Levde 1561
 
Far: Moses Jacobsson Bure
f. ca 1480 på Bureholmen, Bueå
d. 1554 i Bureå 8
 
Far: Jacob Andersson Bure
f. 1456 i Bureå 6
d. i Bureå 8
Far: Anders Olofsson Bure
 
Och så är vi vid början igen!
Det finns ju ytterligare  14 generationer bakåt, det har du kanske hittat, men de är ju ytterst osäkra.
 
Hoppas du kan förstå mina tabeller som ibland går bakåt och ibland famåt!
Härstammar du från Laurentius Svenonis?
 
Hälsning från din (avlägsna) släkting
Sylvia

215
Häxprocesser / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2010
« skrivet: 2010-11-24, 17:48 »
Hej Mathias!
 
Catharina Bure som jämte sin make figurerar i Guillous Häxornas tid är min  
mm ff mf mm mm. Hon var beskylld för att vara trollpacka 1674, men blev frikänd efter att ha hållit ett lysande försvarstal inför Trolldoms-kommissionen i Gävle. Jag är stolt över att härstamma från denna starka kvinna! Hon var gift med Petrus Fonthelius, kyrkoherde i Heliga Trefaldighets församling i Gävle.
 
Min antavla från henne till mej ser ut så här:
 
Catharina Rolandsdotter Bure          f. 1629 i Nora, Uppland
                                          d. 1706-02-15 i Gävle, Gästrikland
G.m. Pethrus Olai Fonthelius              f. ca 1622 i Åland, Uppland
                                          d. 1684-03-03 i Gävle
 
Dotter: Anna Fonthelia                f.1662-01-14 i Gävle
                                          d. 1684-03-03 i Gävle
G.m. Jacob Rönqvist                       f. ?
                                          d. 1694 i Gävle
 
Dotter: Christina Jacobsdr Rönnqvist  f. ca 1690 i Gävle
                                          d. 1753-06-02 i Nora, Uppland
G.m. Johan Norström                       f.1693-11-19 i Nora
                                          d. 1768-10-23 i Nora
 
Dotter: Margareta Catharina Norström  f. 1717-02-21 i Nora
                                          d. 1806-04-01 i Nora
G.m. Eric Ersson                          f. 1712-02-06 i Nora
                                          d. 1771-08-25 i Nora
 
Son: Eric Ersson                      f. 1744-09-05 i Nora
                                          d. 1795-07-21 i Nora
G.m. Kirstin Olsdotter                    f. 1743-03-19 i Nora
                                          d. 1825-06-05 i Nora
 
Son: Eric Ersson                      f. 1762-02-05 i Nora
                                          d. 1816-12-21 i Nora
G.m. Kajsa Ersdotter                      f. 1768-04-21 i Nora
                                          d. 1837-03-11 i Nora
 
Son: Jan Ersson                       f. 1805-07-31 i Nora
                                          d. 1873-02-02 i Nora
G.m. Stina Bengtsdotter                   f. 1809-03-14 i Nora
                                          d. 1894-01-10 i Nora
 
Son: Erik Jansson                     f. 1832-01-23 i Nora
                                          d. 1918-08-24 i Nora
G.m. Kajsa Ersdotter                      f. 1836-01-01 i Nora
                                          d. 1892-06-02 i Nora
 
Dotter: Johanna Catharina Eriksson    f. 1864-03-31 i Nora
                                          d. 1920-10-28 i Nora
G.m. Gustav Adolf Ekman                   f. 1862-05-23 i Enåker, Uppland
                                          d. 1905-01-28 i Nora
 
Dotter: Elisif Ekman                  f. 1899-02-16 i Enåker
                                          d. 1955-02-16 i Jönköping
G.m. Viktor Emanuel Sandmark              f. 1898-12-03 i Nora
                                          d- 1989-05-07 i Jönköping
 
Dotter Sylvia Leijon,f. Sandmark

216
Hoppas Chris och alla andra som prenumererar nu har fått senaste numret. Jag har fått det och vill ge en eloge till redaktionen för en mycket bra utgåva med många intressanta artiklar!
 
Jag kritiserade en del saker här när det gällde förra numret, men ingenting av det som min kritik gällde finns i detta nummer.
 
Korrekturläsningen kunde varit bättre, men: Förnämlig layout och fin balans mellan text och bild!
 
Vänligen/Sylvia

217
Hjärn- / Hjärnblödning
« skrivet: 2010-09-12, 16:41 »
Tack Chris!
 
Kan man förstå det så, att om det är ett mindre blodkärl i hjärnan som brister, så kan det gå lite långsammare, men ändå framkalla outhärdlig smärta?
 
I varje fall så dog John alldeles för tidigt ifrån sin hustru Lavina (13 år yngre än han) och deras två små söner.
Hon överlevde sin make med 38 år och gifte aldrig om sig.
Hon var född i USA av svenska föräldrar. Fast hon aldrig varit i Sverige och aldrig träffat sin mans släkt, skrev hon regelbundet till min farfar och farbror i alla årefter Johns död. Det är rörande att läsa om hur hon saknar sin John:
 
Det är nu 15 år sedan John lemnade oss, det har varit myket långsamt och jag skall foraltid sakna honom. (19 mars 1927)
 
Det är nu över 34 år sedan min John blef så hastigt hemkallad, men minnet af honom är lika friskt i mitt sinne. (14 juni 1946)
 
Visst är det rörande!
 
Sylvia

218
Hjärn- / Hjärnblödning
« skrivet: 2010-09-11, 18:25 »
Var det hjärnblödning?
 
Min farfars bror avled i Moline, Ill. USA år 1912 vid drygt 52 års ålder.
Hans hustru skrev så här om dödsfallet till min farfar:
 
John gick till sitt arbete som vanligt onsdagen den 31 jan. Han åt en god frukost och sade ingenting om att han icke mådde bra. Han har varit särskilt frisk och duktig i vinter, och alla som har sett honom har tyckt detsamma.
Klockan 10 på förmiddagen kommer han hem och jag såg strax att han var förfärligt sjuk. -Ja, jag är så sjuk att jag knappast kunde gå hem, sade han. Han lade sig som han var med kläderna på, och jag gjorde vad jag kunde för honom, ville sända för doktor strax, men han sade: -Vänta en liten stund, men jag väntade endast en stund förrän jag sände för doktorn.
Han (John) bara gav sig för sitt huvud och sade flera gånger: -Jag dör, jag kan ej stå ut längre. Kl 5 på eftermiddagen blev han sanslös, och doktorn ville vi skulle taga honom till lasarettet, så att allt som kunde göras för honom blev gjort, men han återfick ej sin sans, utan somnade in klockan 8 på eftermiddagen samma dag.
 
Jag vore mycket taqcksam om någon sjukvårdskunnig ville säga något om vad som kan ha orsakat hans plötsliga död.
 
Vänligen/Sylvia

219
Förnamn - E / Eucharius
« skrivet: 2010-08-22, 18:47 »
I morfars fars almanacka från 1860 står att Eucharius hade namnsdag den 20 febr.
Det var nog mer ett bläddrande i den gamla almanackan än vetskap om biskop S:t Eucharius som gjorde att Nils Eucharius fick detta ståtliga namn.
 
Sylvia

220
Förnamn - G / Gervasius
« skrivet: 2010-08-22, 18:44 »
I morfars fars almanacka från 1860 hittar jag Gervasius namnsdag den 19 juni.
Hans föräldrar kände nog inte till martyren S:t Gervasius.
De tittade nog i en gammal almanacka och hittade ett namn som lät bra.
 
Sylvia

221
Förnamn - M / Marcelius
« skrivet: 2010-08-22, 18:36 »
I min morfars fars almanacka för år 1860 ser jag att Marcelius hade namnsdag den 16 jan.
Min släkt kunde kanske inte så mycket om kyrkohistoria och helgon.
De letade säkert helt enkelt i en gammal almanacka efter intressanta namn.
 
Sylvia

222
00 - Hemmanstyper / Bostäder i äldre tid
« skrivet: 2010-08-11, 22:26 »
Tack igen Gunnar!
Ditt svar reder ut en del frågor jag haft när det gäller flera sätesgårdar i en släkt.
 
Sylvia

223
00 - Hemmanstyper / Bostäder i äldre tid
« skrivet: 2010-08-10, 20:46 »
Fin redogörelse, Gunnar!
Här kommer ännu en undring:
När en adelsman ägde flera gårdar, kallades då endast en av dem för säteri (eller sätesgård), i så fall den han mestadels bodde i, eller kunde man vara ägare till mer än en sätesgård?
 
Vänligen/Sylvia

224
Byggnader och miljöer / Mullsjöstugan i Nykyrka?
« skrivet: 2010-08-08, 20:55 »
Detta är en bild på den s.k.Krons skola, som finns i hembygdsparken i Mullsjö, Nykyrke socken i dåvarande Skaraborgs län i Västergötland, numera Jönköpings län.
Bonden Olof Kron, f. 1788-04-03, d. 1842-01-16 lät bygga skolhuset på sin gård Gunnarsbo, Mullsjö. Han nitälskade, som det står i gamla skrifter, för att socknens barn skulle få gå i skola. I sitt testament förordnade han att den årliga räntan av hans kapital skulle gå till fattiga barns undervisning.
Såvitt jag vet utdelas fortfarande stipendier från denna fond, dock inte till fattiga barn, utan till elevers uppehälle, som studerar vidare efter grundskolan.
Byggnaden är numera museum, och där finns en hel del inventarier och undervisningsmateriel från gamla tider.
Mer att läsa finns i Nykyrkeboken, redigerad av Herman Ahrén, utgiven 1955.
 
Vänligen,
Sylvia
 
Flyttat tråden hit från Östergötland. /Moderator Teknik

225
Sot / Vattusot
« skrivet: 2010-08-05, 21:39 »
I ett gammalt svensk-engelskt lexikon hittar jag vattusot = dropsy.
Adjektivet vattusiktig är översatt till dropsical.
 
Vänligen  
Sylvia

226
Hejhopp själv Tommy!
 
Nej det vågar jag nog inte! Möjligen om jag kan anses som en buri, en så gammal kvinna att jag inte skulle kunna locka till fretselser!
Någon plattång eller locktång tror jag inte så många har tillgång till i Bangladesh.
Lera däremot finns i överflöd.
 
Men de gamla svenska männens skägg på biderna beundrar jag!
 
Vänligen/Sylvia

227
När jag bodde i Bangladesh såg jag ibland män vilkas skägg var lockigt, typ korkskruvslockar. Det såg inte strävt ut, utan verkade mjukt som huvudhår. Givetvis var det otänkbart att be att få känna på en mans skägg i detta muslimska land.
 
När jag frågade mamman till en av de här männen om sonens skäggväxt, svarade hon att han aldrig hade rakat sig, för han ville bli imam.
 
Skulle våra nordiska pojkar få samma mjuka skägg om de aldrig började raka sig?
Eller har bengalerna en helt annan typ av skäggväxt?
Något svar på detta är väl svårt att få, förstås.
 
Sylvia

228
Lärare / Lärarinna / Lärare
« skrivet: 2010-07-31, 14:49 »
Tack Ingela och Per!
Tänk att det ofta skulle behövas någon kroppslig defekt för att få undervisning till att bli lärare!
Många helt friska personer hade naturligtvis bra läshuvud och skulle ha dugt utmärkt som lärare. Men där var det ju oftast kroppsligt arbete som gällde.  
 
Sylvia

229
Lärare / Lärarinna / Lärare
« skrivet: 2010-07-30, 21:35 »
Om en bror till min farmors mormor står det så här i W. Sörlings skrift Uppland i äldre tider, utgiven 1913:
 
Den 4 nov. 1832 bestöt församlingen att drängen Anders Olsson i Stalbo, som i kvarnen fått sin ena arm krossad, skulle antagas till barnalärare, 'till vilket kall han hade att nödigt bereda sig', såsom protokollet av samma dag förmäler.
Denne And. Olsson tjänstgjorde sedan som en i allo duktig barnalärare omkring 30 år, och må särskilt anmärkas hans ypperliga stil, skriven med den vänstra handen som han ägde i behåll.
 
Om honom berättade min far när jag var barn på 40-talet:
En gång fanns det i socknen en lärare som bara hade en arm, men med den dängde han och slog barnen riktigt ordentligt.
Tänk att minnet av Anders levde kvar så länge i muntlig tradition.
Han hade aldrig varit soldat, vad jag har kunnat se. På något sätt måste han ändå ha fått skolning.
Man kan undra på vilket sätt han nödigt beredde sig.
 
Sylvia

230
Visst har man hört talas om vaxade mustascher?!
Men då kunde de väl inte se så torrt yviga ut som farbrorns på bilden.
 
Sylvia

231
Tack för svaret Peter!
 
Det är ju fint om tidningen får fler prenumeranter genom sin grafiska utformning, och att det bjuds på olika typer av artiklar.
Jag förstår att det måste vara en viss bredd på innehållet, eftersom vi som försöker släktforska är en så heterogen grupp.
Det tycks ju inte vara någon brist på texter - däremot kanske på bilder!
Jag efterlyser fler bilder med olika motiv!
 
Kanske ska vi läsare ta till oss det du skriver om att ni gärna tar emot fler artiklar. Alla har vi ju egentligen något att berätta, och vi ska kanske inte vara så rädda för att försöka formulera oss.
 
Själv har jag inte medverkat i tidningen sedan nr 2/2002.
Och det är enda gången!
Vänligen/Sylvia

232
Och - på sid. 28 och 37 hittar man samma bild på en ritning av Allmänna Barnhuset!
 
Den ena är större än den andra och upptar en halv sida!
 
Sylvia

233
Dop / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2010-07-18, 14:57 »
Som alltid när det gäller ett inlägg från Ingela:  
Kunnigt, gediget och välformulerat!
 
Tack Ingela!
 
Sylvia

234
Dop / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2010-07-17, 21:57 »
Kanske har dopseder skiftat från bygd till bygd och från tid till tid.
I de socknar där jag forskar har det talats och skrivits en del om hur lång väg det ofta var att gå med det nyfödda barnet till kyrkan, ibland mitt i vintern.
Det handlar om Västergötlands sydöstra del och nordöstra Uppland, och tiden är väl närmast 1800-tal.
Någon anteckning om dop i kyrkan har jag inte sett.
 
Vänligen/ Sylvia

235
Nytt ex. av tidningen SLÄKT(Släkthistoriskt forum! Tack för det!
Många intressanta artiklar!
Tidningen har ju blivit mer flashig de senaste åren med många färgbilder och så, och det uppskattas väl av många.
 
Visst är Elisabeth Renström och Gunilla Nordlund väl värda Örnberg-priset, coh visst är de trevliga att titta på, men - fem (5) stora bilder på dem, varav en förstasidesbild!
 
Och Ann Ighe. Mycket läsvärd artikel om hennes avhandling. Söt är hon ju också, - men två (2) bilder, varav en större än en helsida!
 
Tänk så mycket intressant text som kunde ha fått plats!
 
Kommer det in för lite material till tidningen, eller vad?
 
Undrar
 
Sylvia

236
Någon gång i början på 90-talet upptäckte vi att vårt (min mans, hans fars och bröders, ingifta och barn) efternamn böejade stavas Lejon utan i, i olika handlingar och sammanhang, bl.a. i våra pass, där vi ju skulle skriva våra namnteckningar.
 
Vi fick då skriva till Patent- och Registreringsverket och anhålla om att få stava efternamnet som vi alltid har gjort, nämligen Leijon.
 
Vi bifogade attester från brödernas lärare, som ju skrivit deras namn med i, vi skickade med en bild på min mans farfars gravsten med samma stavning coh en del andra intyg som vi inte kommer ihåg nu.
 
Varje individ i släkten som ville få denna ändring fick betala ett par hundralappar, och efter några månader (!) kom ett rek. som fick lösas ut.
 
Äntligen!! trodde vi. Men det stod bara att en notis skulle sättas in i Post- och Inrikes Tidender att vi ville stava vårt namn Leijon. Detta för att andra skulle kunna protestera mot detta.
 
Efter ytterligare några veckor fick vi så äntligen rättigheten att stava namnet rätt!
 
Om processen betecknades som rättelse eller namnändring vet jag inte.
 
Sylvia

237
Dop / Äldre inlägg (arkiv) till 18 november, 2010
« skrivet: 2010-07-16, 21:09 »
Camilla och Bertil!
 
Vilken tidsperiod handlar era inlägg om?
 
Vänligen/Sylvia

238
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2010-06-22, 21:32 »
Hej en gång till Leif!
 
Jag googlade på Villa Bellevue (en väldig massa träffar) och hittade på extrakoll.se en Villa Bellevue i Björnhult, Brandstorp.
Jag talar om detta, ifall det skulle kunna vara till någon hjälp.
 
Vänliga hälsnignar,
 
Sylvia

239
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2010-06-22, 20:42 »
Hej igen Leif!
Tyvärr finns inte Magnus Leijon i min släktforskning. Det hade ju varit kul annars att få en ny släkting.
Min mans farfar var den siste soldaten i sin rote i Habo, och han tilldelades namnet när han blev soldat. Namnet följde soldattorpet, som redan tidigare hade haft några Lejon/Leijon (och en Tiger!).
Lejon som soldatnamn är nog inte så ovanligt. I Centrala Soldatregistret finns sju stycken Magnus Lejon!
 
Om du får reda på något om villa Bellevue så hoppas jag att du lägger ut det här eller mejlar till mig. Speciellt om det har något med släkten Werre att göra.
 
Vänligen
 
Sylvia

240
Brandstorp / Äldre inlägg (arkiv) till 18 oktober, 2012
« skrivet: 2010-06-20, 22:56 »
Hej Leif!
Villa Bellevue vet jag ingenting om, däremot en del om mordet i Örnhult.
Anders Werre (bror till min mans ff fm m), f. 1791-12-18 i Norra Ekered, Habo, d. 1841-11-05 i Örnhult, Brandstorp, var kronoskogvaktare och illa sedd av en del bönder som inte gillade att han kontrollerade att de inte högg virke i kronans skogar.
Avskedade soldaten Johan Jansson Ferm, f.1814-01-06 i Fågelås, misshandlade Anders Werre på vägen mellan Hästebäcken och Örnhult. Det har sagts att det var på uppdrag av en bonde. Ferm ska vid det tillfället ha varit dräng i Hästebäcken.  
Werre blev illa tilltygad och man (jag vet inte vem eller vilka) bar honom till Örnhult, där han dog av skadorna.
Ferm blev åtalad och dömdes 1842 till fästning för dråp.
Han satt fängslad 8 år i Jönköping. Hans vidare öden känner jag inte till.
 
Det ska bli intressant att se om någon känner till villa Bellevue.
 
Vänligen/Sylvia

241
00 - Adoption / Adoptioner och legalisering
« skrivet: 2010-06-10, 21:41 »
Ingela, du med dina gedigna kunskaper i juridik och annat brukar alltid komma med det förlösande svaret!
Dina två alternativ verkar vara de enda tänkbara.
Romantiker som jag är vill jag helst tro på det första, att de båda var kära i varandra och drogs till varandra, var de än befann sig!
Är man realist måste man förstås inse att det kanske aldrig går att få reda på hur det verkligen förhöll sig.
Såvida det inte dyker upp ett brev eller något annat som ger svaret.
Sylvia

242
00 - Adoption / Adoptioner och legalisering
« skrivet: 2010-06-10, 19:53 »
En vild gissning, men ibland måste man spåna:
 
Går det att följa makens flyttningar? Han kanske trots allt var biologisk far till barnen och hade bott i de olika socknarna.
Sylvia

243
00 - Adoption / Adoptioner och legalisering
« skrivet: 2010-06-09, 22:09 »
Hej Eva!
Jag undrar om det inte kan betyda att maken adopterde barnen så att de så att säga blev legitimerade i det äktenskapet.
 
Vänligen/Sylvia

244
25 Religion och kyrka / Lutherska föreningar
« skrivet: 2010-06-04, 22:27 »
Tack och hälsningar till er båda igen!
Släktforskning innebär ju så otroligt mycket mer än bara förfädernas födelse-, vigsel- och dödsdata och -orter.
Ständigt får man öppna nya dörrar och ta in nya intryck.
 
Ett exempel på detta, när det gäller just religion, är när jag härom året fick reda på att en syssling till mig, bosatt i USA, tillhörde Unitarian Church. Jag trodde, eftersom ordet kommer av unity (= sammanhållning, enighet), att det handlade om en ekumenisk kyrka, alltså en enhetlig kyrka för människor av olika trosriktningar. Men för säkerhets skull tog jag reda på vad det var för kyrka, och fann då att det var något helt annat. En tydligen ganska udda kyrka som förnekar Guds treenighet.  
Sådana utvikningar från torra namn och siffror i genealogierna ger ju kött på benen och gör denna hobby så enormt intressant.
 
Ibland drar ju sådana här extra studier iväg väldigt långt; Sveriges kyrkohistoria i 8 delar!!! Låter jobbigt, men trots allt intressant!
Kanske inte nu i sommarens ljusa tid - men till hösten kanske....
 
Ja, så får man jobba vidare och drabbas av nya spörsmål! Undrar vilken kunskapsdörr som ska öppnas härnäst? Detta forum är fantastiskt!
Med vänlig hälsning,
Sylvia

245
25 Religion och kyrka / Lutherska föreningar
« skrivet: 2010-06-03, 22:35 »
De här svaren som jag har fått, tycker jag är typexempel på vad som kan hända när man frågar om en liten detalj som man ramlar på i sitt intresse för släkten och dess historia. Man väntar sig ett kort inlägg, och så har man fått veta svaret - tror man.
Men så händer det, som har hänt mig så många gånger förr, att man får svar som gör att man blir alltmer vetgirig och måste ta reda på mer.
Ditt svar Carl-Johan gör att jag vill sätta mig in mer i olika samfunds historia.
Och ditt svar Göran får mig att fundera över den terminologi som används inom teologin och kyrkohistorien.
Tack båda!
 
Sylvia

246
25 Religion och kyrka / Lutherska föreningar
« skrivet: 2010-06-02, 21:20 »
Intressant! Tack Bo!
Då kan man väl utgå ifrån att de här lutherska kretsföreningarna tillhörde Evangeliska Fosterlandsstiftelsen.
Men varför kallas de lutherska? Svenska kyrkan, Svenska Missionsförbundet och andra samfund var ju också protestantiska och alltså utgående från lutherska läran. Eller?
Sylvia

247
25 Religion och kyrka / Lutherska föreningar
« skrivet: 2010-06-01, 22:12 »
I ett torp som en gång har tillhört min mans morfar har vi hittat ett antal tidskrifter från 1934. De heter Kretsblad för Västergötlands och Bohusläns Lutherska Kretsföreningar och D.U.F. Troligen gavs de ut en gång per vecka, och det står sextonde årgången, så tidskriften bör ha startat 1919.
Vet någon vad det kan ha varit för slags föreningar och vad D.U.F. står för?
 
Mvh/Sylvia

248
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2010
« skrivet: 2010-05-19, 21:54 »
Tack än en gång Rune! Det är besvärligt detta att så få namn är i omlopp i en bygd.
I Nora socken i Uppland har jag 18 Erik Ersson i släkten, varav 7 i samma by. De måste ju haft smeknamn eller öknamn, så att man kunde skilja på dem.
Jag vet bara öknamnet på en av dessa Erik Ersson, och det var Snus-Erik!
 
Sedan är det ju inte första gången man ser att en präst antecknat fel namn.
Men svårigheter är till för att övervinnas!
 
Vänligen
Sylvia

249
Förnamn - M / Marcelius
« skrivet: 2010-05-19, 13:59 »
Det där gillar jag, att mina förfäder kanske ville reta kyrkoherden lite!
Många av mina bönder och drängar och torpare i släkten fick nog oftast lov att vara ganska undergivna.
 
Jag blir så glad när jag hittar lite rebellisk anda hos mina anor. Som t.ex. min ff mm mf f Olof Marcusson, som inte tyckte att man skulle reparera och bygga till Nora kyrka (U)på 1760-talet, inte för att det inte behövdes, utan för att det skulle bli för dyrt. Synerätten trodde att k. m:t härtill skulle bevilja tillräckliga kollekter öfver hela riket. Men Marcuson upprepade flera gånger att konungen kan icke göra socknen sådan nåd, som man ville föregifva. Han varnades och förständigades att uppföra sig på ett mera skickligt sätt.
 
Nu ska jag titta i gamla almanackor för att se om namnen Eucharus, Gervasius och Marcelius/Marcellus finns där. Själv har jag skuffat undan Zyriacus, som inte har någon namnsdag längre.
 
Vänligen/Sylvia

250
Förnamn - M / Marcelius
« skrivet: 2010-05-18, 21:00 »
Märkligt med detta namn, Marcelius. Jag har aldrig hört det förut, men när jag nu googlade på det, så blev det 143 000 träffar. Mest som efternamn, och en hel del i Norge, som du skrev om, Ingela.
Jag googlade också på David Marcelius, för jag vet att min David Marcelius utvandrade till USA, och jag ville se om jag hittade honom där. Det blev 419 träffar, så det verkar som om de två namnen ofta hörde ihop på något sätt.
 
Sylvia

251
Förnamn - E / Eucharius
« skrivet: 2010-05-18, 15:15 »
Så intressant! Tack Ingela!
Jag kan just undra hur mycket föräldrarna visste om biskopen och nattvardens son!
Vänligen/Sylvia

252
Förnamn - M / Marcelius
« skrivet: 2010-05-18, 15:13 »
Tänk att jag fick så uttömmande svar på alla de tre namnen som har förundrat mig, Eucharius, Gervasius och Marcellus!
Kanske visste min släkt mer om kyrkohistoria än vad jag trott!
Tack Ingela!
Vänligen/Sylvia

253
Förnamn - M / Marcelius
« skrivet: 2010-05-16, 21:31 »
Under senare hälften av 1800-talet är det flera personer i min släkt i norra Uppland som får namn med den latinska ändelsen -ius.
En av dem är David Marcelius Karlsson, född 1871.
Har namnet någon betydelse, eller är det bara ett tjusigt namn som föräldrarna har hittat på?
Vänligen  
Sylvia

254
Förnamn - G / Gervasius
« skrivet: 2010-05-16, 21:22 »
Flera personer i min släkt födda i slutet av 1800-talet i norra Uppland har fått förnamn med den latinska ändelsen -ius.
Så t.ex. Carl Adolf Gervasius Larsson.
betyder detta namn något, eller har föräldrarna bara hittat på det?
Vänligen
Sylvia

255
Förnamn - E / Eucharius
« skrivet: 2010-05-16, 21:10 »
Under slutet av 1800-talet dyker det upp en del förnamn i min släkt i norra Upplsnd med den latinska slutstavelsen -ius.
Bland annat Nils Eucharius Olsson, född 1853.
Betyder detta namn något,eller har föräldrarna bara hittat på det?
Vänligen,
Sylvia

256
Almunge / Almunge, C:1
« skrivet: 2010-05-16, 20:50 »
Hej David!
Efter att ha tittat på gårds- och byaregistret i några av Almunge husförhörslängder har jag kommit fram till att det nog handlar om Tadinge. Första bokstaven liknar ju ett E, men i bilaga till Ordbok för släktforskare, där det finns en massa bokstavsvarianter från 1600- och 1700-talen, hittar jag ett T som liknar detta i den här födelsenotisen.
Det finns Tadinge Stora, Lilla, soldathus och Tadinge ägor.
Vänligen/Sylvia

257
Byggnader och miljöer / Söker bilder från Bjurbäck
« skrivet: 2010-05-16, 17:11 »
Hej Ulrica!
Bjurbäck ligger i Västergötland (fast i Jönköpings län sedan några år).
Ta gärna kontakt med Olof Johansson i Kråmmered som är ordförande i Bjurbäcks hembygdsförening, tfn 0392-240 23.
Vänligen/Sylvia

258
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2010
« skrivet: 2010-05-12, 12:20 »
Tack för ditt svar Rune!
Oj, inte behöver du lägga ner alltför stor möda på detta problem, om du inte själv har glädje av att veta, förstås. Jag ska givetvis också forska vidare.
När man läser dina inlägg här på forumet verkar du vara outtröttligt hjälpsam.
 
Vänligen/Sylvia
P.S. Det är väl Börje Nilssons släkt? D.S.

259
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 03 december, 2010
« skrivet: 2010-05-11, 21:17 »
Rune Johansson hjälpte mig in på rätt spår genom ett inlägg här 12 juni 2009.
Jag fick veta att Nils Börjesson och Maja Svensdotter fick sonen Johannes 1784.
Jag tror nu att jag har hittat notisen i Slätthögs födelsebok CI:2, 1745-1792, p. 293. (För dem som har genline: GID 842.11.94900)
Men - jag tycker att det står Moder Sara.
Har jag hamnat fel, eller läser jag fel?
Vänligen,
Sylvia

260
Mag- / Magflen
« skrivet: 2010-04-18, 16:57 »
Tack Åke för snabbt svar!
Vilken bra websida att leta på!

261
Mag- / Magflen
« skrivet: 2010-04-18, 14:31 »
Gamle bonden Erik Larsson i Norr Åmyra, Huddunge (U) död 1792-05-03.
Jag har tidigare tolkat dödsorsaken som magklen, men när jag tittar närmare på ordet så tycker jag att det tydligt står Mag-Flen.
Vad kan det i så fall betyda?
Tacksam om någon vill titta på detta i Huddunge dödbok C:2,1714-1803, pagina 190 (GID 2342.12.85000)
Vänligen,
Sylvia

262
Slätthög / Slätthög 1721
« skrivet: 2010-04-04, 12:29 »
Så synd att jag inte tycks ha en enda släkting vare sig i Börstil eller Rasbo!
Båda mina föräldrar har djupa rötter i Nora socken och även i angränsande socknar som Östervåla, Skuttunge m.fl. Eftersom förfäderna inte flyttade så särskilt långt utan hittade sina makar i närmsta gård eller åtminstone närmsta socken, så har jag rätt många dubbel-. trippel- och t.o.m. kvadrupelanor (kan det heta så?) Så jag är väl en produkt av inavel!
 
Den gamle Måns Jönsson Uhr är min mans mf ff fm fm ff. För ett tag sedan hittade jag den artikel i Släktforskarnas Årsbok 2004 som Bengt Rydh nämner om här ovanför. Spännande!
I Årsboken från 2003 finns en berättelse om Hjärtekrossaren från Slätthög av samme författare, Gunnar Ståhl.
Men där hittar jag ingen släktskap med min man. Tyvärr, det hade varit kul annars!
Fortsatt fin helgönskar jag dig!
Sylvia

263
Slätthög / Slätthög 1721
« skrivet: 2010-04-02, 21:46 »
Rune!
Det sägs att fyra ögon ser mer än två, men när det gäller dig, så verkar det vara så att ditt enda seende öga upptäcker mer än vad de flesta av oss andra gör!
Du verkar otroligt kunnig och är rent makalös när det gäller att tyda gamla texter.
Som du förstår har jag följt mycket av det du skrivit på Anbytarforum, och jag har fått mycket hjälp därav.
Jag kommer nog att ödmjukt få be om mer hjälp så småningom med min mans krångliga släkt i trakterna.
Just nu letar jag annars bland mina egna förfäder och -mödrar i norra Uppland. Men ändå - hela tiden med sneglingar på vad som finns på Anbytarforum om Slätthög, Mistelås och Rydaholm.
Vänligen/Sylvia

264
Fiskare / Herrefiskare
« skrivet: 2010-04-02, 00:13 »
Det har redan blivit 2 april, men jag tillåter mig ett litet aprilskämt.
Herre-fiskare, låter det inte som det som på engelska kallas hooker?
Sylvia

265
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2011
« skrivet: 2010-04-02, 00:07 »
Hej Birgitta!
Långt om länge kommer här ett inlägg som tyvärr inte ger svaret på din fråga.
Dordi Stina Larsdotter Frisk var född 1744-05-04 i Fiskebäck, Habo.
Hon var dotter till korpral Lars Persson Gädda, som sedan kallades Frisk, och Ingiärd Persdotter.
Stina Dordi återfinns inte i Habo dödbok, och jag har funderat på om hon möjligen efter maken Bengt Pantzars död vistades hos något av barnen som ev. flyttat till annan socken.  
Vänligen/
Sylvia

266
Slätthög / Slätthög 1721
« skrivet: 2010-03-31, 22:38 »
Jag har med intresse följt den här diskussionen, eftersom jag i min forskning har hamnat i Slätthög, bl.a. i Hössjö Uragård och Sutarekullen.
 
Det var du Rune som hjälpte mig att hamna rätt när jag en gång ställde en fråga här på forumet om Uppbördsgården. Jag är dig mycket tacksam för det.
 
Nu försöker jag här få klarhet i Runes, Peters och övrigas inlägg här för att se hur släkttrådarna går och hur de vävs in i varandra.
 
I ditt inlägg idag kl. 16.01, Rune, så säger du att Sara Jonasdotters far heter Anders Jönsson. Patronymikon stämmer ju inte, och jag kan inte få det hela att gå ihop.
 
Hoppas få hjälp med att reda ut trasslet!
 
Vänligen/Sylvia

267
Namnbyte / Äldre inlägg (arkiv) till 04 augusti, 2011
« skrivet: 2010-03-25, 14:08 »
Min man har en ana som först fick sodatnamnet Gädda. (Hans rote hette Fiskebäck!)Han bytte sedan till namnet Frisk.
Kanske gjorde folk sig lustiga över sådana namn som Höna och Gädda, och då kunde det kännas bra att byta.
Bara en liten fundering.
Sylvia

268
Skållerud / Skållered Husförhör Gid:794.3.14600
« skrivet: 2010-03-25, 14:04 »
Skållerud heter det väl?
Sylvia

269
25 Religion och kyrka / Sekulariseringen
« skrivet: 2010-03-17, 21:27 »
Min far, nu död sen flera år, gick ur Svenska kyrkan någon gång på 1950-talet, kanske var det 1951. Jag minns att han sade, att då först var det tillåtet att gå ur statskyrkan (som den ju hette då) och ändå få behålla sina medborgerliga rättigheter.
Vilka rättigheter kunde det handla om, och som man tydligen tidigare kunde förlora? Rätt att rösta? Rätt att söka vissa tjänster? Annat?
Vänligen,
Sylvia

270
Kom just in och fick se ditt inlägg. Tack Annalena!
Visst var det så som du misstänkte!
Jag har bara inte lagt märke till att beteckningen i den rutan hade ändrats, jag hade ju haft med scb så lång tid förut utan att särskilt tänka på det. Kanske försvann det när jag på nytt fick bekräfta mitt lösenord. Det hela nollställdes, så att säga.
Tacksam hälsning från
Sylvia

271
Hej Annalena! Och andra!
De socknar jag letar i är Enåker, Nora och Östervåla. Där är det ett gap mellan åren 1861/62/63 och 1897, både när det gäller födda, vigslar och döda.
Sista årtalet är 1920.
Nu var jag inne och tittade på dina socknar, och det blir samma sak där.
 
Kan det ha att göra med en underlig sak som hände mig igår? Mitt när jag var inne och jobbade på Genline kom det upp en ruta där det stod att jag hade felaktigt användarnamn eller lösenord. Jag mejlade till Genline och fick tillbaka samma namn och lösenord som jag hade förut och som Genline kommer ihåg.
Kanske denna min undran är långsökt, men ibland tycks datorn leva sitt eget liv och spela sina spratt.
Vänligen/Sylvia

272
Västmanlands län är ju ett av de län som Genline har filmat fram t.o.m. 1937.
Detta har fungerat ett tag, och jag har hittat uppgifter i flera socknar från slutet av 1800-talet och in på 1900-talet
Men idag, helt plötsligt, så får jag inte fram de senare åren.
Vad kan detta bero på? Har någon annan samma erfarenhet?
Sylvia

273
Östervåla / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2011
« skrivet: 2010-02-27, 21:43 »
Ja, Svingbolsta eller Svingbolstad är en by i Östervåla.
De efterfrågade personerna känner jag dock tyvärr inte till.
Hoppas någon annan.....
Sylvia

274
Människor / Järpås - Ett skolfoto
« skrivet: 2010-02-03, 21:35 »
Läraren kanske tyckte att han hade en snygg profil!
Jag har sett det förr att en eller ett par personer på ett grupp- eller familjefoto vänder sig åt sidan.
Sylvia

275
Feber / Tyfoidfeber
« skrivet: 2010-01-28, 18:08 »
Tack Åke!
Vilken bra hemsida!
 
Min farfars far och farfars mor som bodde i Nora socken i norra Uppland fick besked óm att deras dotter Karin i Gävle låg sjuk. Hon var endast 23 år 1876, och då fanns ingen järnväg, utan ff f och ff m reste dit med häst och vagn, och när de kom fram var Karin redan död.
En syster till Karin har antecknat: Den vintern blötte mor mattväven med sina tårar.
Några få ord i kyrkböcker och gamla anteckningar, och man anar tragiska livsöden!
Sylvia

276
Feber / Tyfoidfeber
« skrivet: 2010-01-28, 15:41 »
Min farfars syster dog av Febr. typhoid + pneum. dexter. Jag tolkar detta som Tyfoidfeber + högersidig lunginflammation.
Tyfoid skulle väl kunna betyda ungefär tyfusliknande.
Ordet tyfoidfeber ser jag aldrig användas idag. Vad är det för sjukdom? Har vi ett annat namn på den numera?
Sylvia

277
Sysslingar och bryllingar / Sysslingar och bryllingar
« skrivet: 2010-01-27, 23:03 »
Liksom Marie-Louise Hägglund här tidigare (20 jan. 2006) härstammar jag från den del av landskapet Uppland som tills för några år sedan hörde till Västmanlands län. Mina föräldrar använde benämningarna kusin och syssling, och därefter körde de med första frände (= brylling), andra frände osv.
 
Det enklaste måste väl ändå vara att använda uttrycken tremänning (=syssling), fyrmänning osv. Det kan väl inte missförstås, och så kan man ju hålla på hur långt som helst, t.ex. som Birgitta Persson (5 sept. 2007) skriver: sjumänning.
Vänligen,
Sylvia

278
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 12 augusti, 2011
« skrivet: 2010-01-09, 21:40 »
Amanda!
Det är nog helt enkelt annan stavning för Mikaelsson och Jansson/Johansson.
Vänligen / Sylvia

279
00 - Filmer om förgången tid / Filmer om förgången tid
« skrivet: 2009-12-29, 14:13 »
Jan Troells film Här har du ditt liv efter Romanen om Olof av Eyvind Johnson.
Gösta Folkes film På dessa skuldror efter Sven Edvin Saljes roman med samma namn.
Kenne Fants film Tarps Elin, också efter Salje med samma titel som filmen.
Fler filmade böcker av Salje finns, men jag minns inte titlarna.
 
Kanske inte alltid så realistiska, men man kan i alla fall få veta något om bönderns villkor, om sågarbete och rallarliv och om hur det var att vara ensamstående mor i början av förra seklet.
 
En film om ännu äldre tider, snapphanarnas tid, är Gustaf Molanders film Rid i natt! efter Vilhelm Mobergs roman.

280
04a Forskningsresultat / Släktforskar-hole-in-one
« skrivet: 2009-12-27, 22:49 »
Tack, Gunnar!
Det blev en hel del att läsa igenom. Det handlar ju mycket om sagan och även ett sammandrag eller återgivande av den. Mycket intressant!
 
En av de serendipiteter (vilket ord!) jag har varit med om hände i det utmärkta antikvariatet i Tidan i Västergötland. Jag gick till hyllan med hembygdslitteratur och drog på måfå ut ett litet häfte. När jag höll det i min hand, öppnade det sig, och på det uppslaget föll mina ögon på ett namn som finns i min släkthistoria, Jan Ersson. Inget ovanligt namn alls, men när jag läste att han var från Buckarby i Nora socken, tittade jag på boktiteln: Uppland i äldre tider av W. Sörling, och då förstod jag att det handlade om min mormors farfar. Där stod att han var ledamot av den första skolstyrelsen i socknen, vilket jag inte visste förut.
I ett litet häfte om Uppland i ett antikvariat i Västergötland!
 
Nej, Torbjörn, inget mystiskt eller övernaturligt med det, men ett egendomligt sammanträffande!
Sylvia

281
Porträttfynd (enskilda bilder) / #98793 - Vår Frälsare
« skrivet: 2009-12-25, 23:44 »
Det skulle vara mycket intressant om någon vet något om påståendet om den här bilden.
Det har ju forskats mycket kring frågan om bibelns Jesus har existerat, och enligt vad jag läst i historietidskrifter är numera de flesta forskare ense om att han har funnits.
Även hans utseende har diskuterats, och om det ligger något i vad som sägs i texten här, nämligen att avbildningen är från kejsar Tiberius tid, (han var ju samtida med Jesus),så borde väl detta vara välkänt bland forskarna, och man skulle ha hört talas om det.
Tyvärr tror jag alltså att detta är en skröna, men visst vore det häftigt om om detta är sant!
 
/Sylvia

282
04a Forskningsresultat / Släktforskar-hole-in-one
« skrivet: 2009-12-25, 23:33 »
Serendipity/serendipitet är ju ord som man träffar på i olika sammanhang, och många är vi väl som upplevt serendipitet i släktforskningen, dvs. man har t.ex. letat efter en uppgift och träffar händelsevis på en annan minst lika intressant uppgift, som kanske för forskningen vidare på ett helt annat sätt än man tänkt sig.
 
Serendipity förklaras i uppslagsböcker som bildat av författaren Horace Walpole med utgångspunkt från sagan om de tre prinsarna av Serendip och deras upplevelser.
 
Men har någon läst hela sagan? Finns den utgiven på svenska? Var kan man i så fall hitta den?
 
Gott slut på detta år önskas er alla!
 
/Sylvia

283
Okej, jag hade fel som jag trodde! Jag kunde bara inte lista ut hur.
Jag har tittat på de tidigare inläggen men klarade ändå inte ut det hela.
Genealogiska utredningar är ibland snåriga att reda ut och ta till sig, och ibland ser man inte skogan för alla träd.
Tack Chris för förklaringen!
Sylvia

284
En fundering:
Emma Hood dog den 15 augusti 1908.....Inga bröstarvingar (Chris Bingefors 17 dec. 12:21)
Jag har försökt följa och förstå den här tråden om Fredrik Reinfeldts anor och undrar med anledning av citatet:
Kan Emma då vara anmoder till honom?  
 
Rätta mej om jag har fel som ifrågasätter detta (vilket jag antagligen har)!
Sylvia

285
Östervåla / Äldre inlägg (arkiv) till 05 januari, 2011
« skrivet: 2009-12-09, 21:14 »
Hej Lasse!
 
Jag hoppade till lite här när jag såg namnet Åhlander i samband med Östervåla.
Min fm fm f var gästgivaren Israel Jansson i Östervåla, och några av hans söner tog sig namnet Ålander.
Är du av den släkten?
 
Hälsningar/Sylvia

286
Kan det vara någon av orterna med namn Nykyrka, tror du?
Fast i så fall fick hon flytta lite längre.
Enligt CD:n Svenska ortnamn finns Nykyrka/Nykyrke på följande platser:
Stigtomta, Nyköpings kommun, Södermanlands län
Västra Ny, Motala kommun, Östergötlands län
Mullsjö kommun, Jönköpings län (Västergötlands landskap)
Nye, Vetlanda kommun, Jönköpings län
Södra Fågelås, Hjo kommun, Västra Götaland.
 
Bara en fundering rakt ut i det blå!
Vänligen,
Sylvia

287
Skrivstil / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2009
« skrivet: 2009-12-01, 21:26 »
Jo men visst ska du fråga, Patrick!
Du kan ju inte hjälpa att du blivit en parentes i historien!
Vi som begraver näsorna i gamla skrifter (eller stirrar på scannade dokument på skärmen) måste väl hjälpa varandra!
Detta forum är ju en suverän plats för sådan ömsesidig hjälp.
 
Sylvia

288
Skrivstil / Äldre inlägg (arkiv) till 02 december, 2009
« skrivet: 2009-12-01, 18:54 »
Intressant diskussion om skrivsätt!
Mina barnbarn 14 - 17 år kan egentligen inte skriva sammanhängande skrivstil. De textar, och jag tycker det ser ut att ta längre tid än om de kunde den gamla skrivstilen. De säger att de har lärt sig den, men de använder den inte.
När jag säger att de skulle kunna skriva snabbare och enklare med en sammanhängande stil får jag till svar:Men vi skriver nästan aldrig för hand, vi har ju datorer!
En sak i det här sammanhanget oroar mig. En sak är att skriva, men att läsa?Det kommer att vara näst intill omöjligt för yngre generetionen att kunna läsa i gamla handlingar! (Om de nu skulle bli intresserade av sådana!)
Är det vi i äldre generationer som borde ta på oss uppgiften att renskriva
gamla dokument på dator, så att de yngre kan ta del av dem?  
 
Sylvia

289
Kungliga släkter / Tjuven i Ystad
« skrivet: 2009-11-30, 22:37 »
Tyvärr är jag inte ägare av boken och har den inte heller til låns just nu, och jag vet inte på vilken sida detta står.
Det står i alla fall i samband med släkten Beckman och huset som borgmästare Olof Beckman ägde, och där han gästades av Karl XII.
Hoppas både Lars och Anders kan hitta detta.
 
Vänligen,
Sylvia

290
Kungliga släkter / Tjuven i Ystad
« skrivet: 2009-11-30, 20:28 »
Denna händelse berättas det också om i boken Ystadsläkter under trenne sekler, utgiven 1977 med Sven Carlqvist som redaktör.
 
Vänligen,
Sylvia

291
Förnamn - T / Titus
« skrivet: 2009-11-04, 18:36 »
Utan att ha letat i några kyrkböcker från Ornö undrar jag om det kan vara Titusson. Titus är ju ett namn från bibeln, och sådana namn har ju i alla tider varit ganska gångbara.
Kanske uttalade man namnet som Titisson, och så skrev man det så. Jag stöter ofta på sådant skrivsätt. Så t.ex. skriver prästen Skobbo för byn Skogbo i Östervåla socken. Byn Nordmyra i Nora socken blir till Nolmyra efter uttalet in trakten.
 
Vänligen
Sylvia

292
Ja nog finns det mycket som kunde ordnas bättre på detta spretiga forum, som ju tycks växa ut åt alla håll.
Jag förstår att våra moderatorer gör ett jättejobb, var och en på sin avdelning. Min beundran och mitt tack till dem! Men kanske behövs det också någon som mer än nu har en övergripande funktion och tittar på helheten coh delar in forumet på ett mer överskådligt sätt.
 
Sylvia

293
Ja visst!
Ibland är man mer än lovligt korkad!
Sylvia

294
På Förbundsforum, diskussion Rötter står att Ann-Mari Bäckman har gjort ett inlägg 2009-11-03 kl. 10:54, alltså här. Har det tagits bort?
 
Sylvia

295
Rent spontant tycker jag att om något varit publicerat i en tidning, så är det ju redan tillgängligt för allmänheten. Det finns väl ingen anledning att sekretessbelägga sådant material efteråt.

296
Hej!
Borgmästaren i Ystad Olof Carlsson Beckman, som det skrivits en del om här, är bror till min anfader Johan Carlsson.
Jag har undrat mycket över denne Olof. Hur kan det komma sig att en bondpojke från Ljusbäck i Nora socken i Uppland slutar som borgmästare i Ystad? Han måste väl ha fått någon form av utbildning. Är det någon som vet något om vad som hände med honom, innan han dyker upp som tullnär i Skåne?
 
Karin Jegelius, du skriver i ditt inlägg 27 jan 2001 (länge sedan, jag hoppas du läser detta!) att du har anor några led bakåt från honom.
Har du längre bak än till farfadern Jöns Persson och farmodern Karin Jönsdotter?
Vänligen,
Sylvia

297
10) Namnbyte / Lagt till efternamn vid yrkeskarriär!
« skrivet: 2009-10-11, 16:35 »
Min morfar som var snickare och byggmästare hette från början Mattsson. I samband med hans giftermål 1898 dyker namnet Ekman upp. Han bodde då i Ekeborg i Enåkers socken, Uppland. Dessutom arbetade han ju med trä, säkerligen då också ek. Han lär ha tagit gesällprov strax före giftermålet, och det var tydligen vanligt att man i samband med det lade sig till med ett nytt efternamn.
Vänligen,
Sylvia

298
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2009
« skrivet: 2009-09-30, 15:46 »
Hej igen Tommy!
Jag ser att Karin Jegelius skriver 21 mars 2001 (Nora, Äldre inlägg till 2001-11-30) att Karl Jönsson hade två bröder, Jöns Jönsson och Markus Jönsson. Jag hade inte hittat dess två, men det har du tydligen gjort (Jöns = Jon).
Kan det möjligen vara så att den Karl du nämner i ditt förra inlägg är identisk med den Karl f. ca 1630, d. 1693 du sedan nämner? Eller har du hittat bådas dödsnotiser?  
Jag har nu blivit nyfiken på de här uppgifterna och ska se vad jag kan hitta i gamla skrifter. Jag återkommer om jag gör något fynd.
Jag, och säkert flera med mig, är tacksamma om du meddelar här på forumet om du kommer fram till något i den här frågan.
Sylvia

299
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2009
« skrivet: 2009-09-30, 14:07 »
Hej Tommy!
Jag tror inte att det finns någon släktskap mellan de två Karl Jönsson.
Det skulle i så fall finnas något led mellan dem, men det tycks det inte göra.
Jag härstammar från den tidigare Karl, och han har bara två kända barn, Johan, f. ca 1637 och Olof,f. ca 1640. Den senare blev borgmästare i Ystad och har alltså troligen inga ättlingar i Nora.
Johan som blev kvar i Nora hade döttrarna Anna, f. ca 1674, och Ingrid, f. 1680. Inga andra kända barn.
Detta är vad jag funnit i min forskning, men kanske någon annan har hittat något intressant vad gäller de två Jönssönerna?
Sylvia

300
000 Osorterat / Varnad
« skrivet: 2009-09-24, 20:42 »
Tack Gunnar!
Där ser man hur ords betydelse kan förändras, och att olika ord kan stå för samma begrepp!
För övrigt vill jag hänvisa till mitt förra inlägg!
Vänligen,
Sylvia

301
000 Osorterat / Varnad
« skrivet: 2009-09-23, 22:05 »
Tack Jan!
Man lär sig något nytt varje dag.
Det är en av de saker som gör livet värt att leva!
Vänligen,
Sylvia

302
000 Osorterat / Varnad
« skrivet: 2009-09-23, 20:54 »
Tack Per och Stefan!
 
Stupstocken var förstås fel ordval.
Vad kallades det när man fick sitta fjättrad utanför kyrkan till allmänt beskådande och begabbelse av kyrkfolket?

303
000 Osorterat / Varnad
« skrivet: 2009-09-22, 20:36 »
Om man ändrar han till hon i rubriken passar min fråga här.
En gift kvinna i min släkt blev varnad åe 1812 enligt en anteckning i hfl.
Vad hon kan ha ställt till med kanske man inte kan gissa, men jag undrar:
 
Hur gick en sådan varning till?
 
Talade prästen i enrum med henne?
 
Eller var varningen offentlig och uttalades från predikstolen?
 
Blev det rent av stupstocken?

304
Stefan, jo jag ser att du har skrivit om källans källor.
 
Självklart vill man med egna ögon se ursprunget till en uppgift, men också ta del av andras tolkning och förhoppningsvis komma fram till det mest korrekta.
 
Detta med angivande av källans källor är väl något som man förhoppningsvis så småningom ska kunna ta bort och i stället ange den riktiga källan som man själv hittat.
 
Men ska jag hinna kontrollera alla källor i alla arkiv som jag hittills har som andrakälla, så måste jag leva till minst 105 år och ha massor av pengar att spendera på detta.
Vänligen,
 
Sylvia

305
Det är inte alltid jag har möjlighet att själv kolla den källa som en person har angett, t.ex. här på AF.
Jag brukar då skriva: Källa: Namnet på personen som jag hämtat uppgiften av, därefter var jag hittat uppgiften, t.ex. AF eller en bokitel. Därefter skriver jag: Som källa/or har NN angivit: osv.
Vad anser de källkritiska?
Är detta oantastligt??
Tacksam för synpunkter,
Sylvia

306
17 Juridik / Bördsrätt
« skrivet: 2009-09-06, 14:10 »
Att ordet INTE fattades var inte så svårt att rälkna ut.

307
17 Juridik / Bördsrätt
« skrivet: 2009-09-05, 11:20 »
Tack Michael för ditt tips!
Det får nog bli ett lån på bibblan.  
Jag har nu en hel Bokhyllan Billy från IKEA full med böcker, pärmar och tidskriftsamlare, där innehållet uteslutande består av hembygds- och släktforskning. Och plånboken har blivit allt tunnare i takt med att bokhyllan fyllts.
Det borde inte behöva vara så i datorernas och det s.k. papperslösa samhällets tid, men det tycks vara ofrånkomligt.
 
Vänligen
Sylvia

308
17 Juridik / Bördsrätt
« skrivet: 2009-09-04, 23:39 »
Tydligen har mitt inlägg som jag skrev i morse kommit bort av någon anledning.
Jag försöker igen:
 
Nu fick jag verkligen något att bita i!
Det är tur att jag en gång i tiden läste tyska och att vi då övade rätt mycket på att läsa den gamla frakturstilen. Nu gäller det ju bara att förstå det ålderdomliga språket också.
 
Din (eran) hemsida innehåller ju så otroligt mycket och ger svar även på många andra frågor som har uppstått när jag har forskat.
 
Hjärtligt tack!
Sylvia

309
Arbetare / Arbetare
« skrivet: 2009-09-04, 23:28 »
Tack Gunnar för en utförlig beskrivning!
Alla de titlar du nämner finns i min släkts historia, och nu vet jag lite mer om dessa människors villkor i livet.
Sylvia

310
17 Juridik / Bördsrätt
« skrivet: 2009-09-03, 22:05 »
Hur långt ut i släkten sträckte sig bördsrätten i början på 1800-talet?
 
I en krönika som handlar om gården där min farmor föddes står det:
Därefter blev det en gång så
att gården så när ifrån släkten skulle gå.
En gästgivare ..... höll på att den få.
.....
Olof Jansson som gjorde bruk av sin bördsrätt
kom från Skuttunge socken .....
Efter mycket letande och forskande har min syster och jag kommit fram till att Olof som gjorde bruk av sin bördsrätt var kusin till förre ägarens hustru. Han var ju egentligen inte alls släkt med den man som ägt gården.
Vilka regler gällde när det handlade om att vara av samma börd, vilket väl bördsrätten handlade om?
 
Vänligen,  
Sylvia

311
Arbetare / Arbetare
« skrivet: 2009-09-01, 21:44 »
Det är mitt fel att den här diskussionen har svävat ut och kommit från ämnet.
Därför vill jag kommendera mig själv Mittåt! och föra diskussionen in på rätt spår igen. Det handlade ju om arbetare.
En anfader till mig gjorde en baklänges karriär. Han började som bonde på en ganska stor gård. Efter att blivit straffad för tjufnad två resor står han i hfl som f.d. bonde.  
Därefter är han inhysesman och så smånigom backstusittare.
Senare, och nu är vi framme vid 1866, är han arbetskarl. Innebär detta att han klättrat uppåt igen på karriärstegen?
Vad jag vet har han aldrig arbetat annat än med jordbruk. Varför kallas han inte dräng? Hade han kanske inte fast anställning utan fick påhugg då och då?
Någon som vet?
Sylvia

312
Arbetare / Arbetare
« skrivet: 2009-08-31, 20:42 »
Jo visst finns det möjligheter att ta det lite lugnare.
Ibland blir jag dock så tänd för något att jag följer mottot Allt genast!
Det blev inte hela natten, men en god stund satt jag fascinerad.
Jag är verkligen tacksam till dig och alla andra som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter på internet.
Sylvia

313
Arbetare / Arbetare
« skrivet: 2009-08-30, 20:56 »
Ingela,
Nu har jag tittat in på din hemsida. Oj!! Jag blir nog sittandes hela natten och studerar den!
Sylvia

314
Arbetare / Arbetare
« skrivet: 2009-08-27, 21:08 »
Tack Ingela för din förklaringen av åborätten!
Jag har läst många av dina inlägg under årens lopp och är imponerad av dina djupa kunskaper och din förmåga att förklara på ett enkelt sätt.
Sylvia

315
Arbetare / Arbetare
« skrivet: 2009-08-26, 21:47 »
Hej Sven!
Du frågar om skillnaden mellan bonde och åbo.
Bonden var ju som du säger oftast ägare till gården som han brukade, dock med undantag av skattebonde.
Enligt Ordbok för släktforskare är åbo en juridisk term för den som under ärftlig besitningsrätt innehar annans jord. Denna lite snåriga beskrivning innebär väl antingen att en åbo var arendator som på något sätt var släkt med ägaren, eller att arrendatorsrätten ärvdes från far till son.
Någon som vet exakt?
Sylvia

316
02 - Folkliv, ord och namn / Förkortningar
« skrivet: 2009-08-22, 16:22 »
Kan det handla om Södersjukhuset i Stockholm?
En tid var det ju så att som barnets födelseort angavs den plats där förlossningen skedde och inte moderns hemort.
Sylvia

317
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2009
« skrivet: 2009-07-21, 20:57 »
Sedan kan det ju också vara så, att man får svar på frågor som man inte ställt. Man kanske bläddrar lite hit och dit på måfå i Anbytarforum, och rätt som det är ramlar in på något som är av intresse för ens egen forskning, ibland t.o.m. hela släktutredningar. Då skulle man också vilja tacka den personen, något som jag gör ibland, men inte alltid.
Dagens ros har hät utdelats till många flitiga svarare, men det finns också sådana som kanske bara skrivit några få inlägg, men där man hittade just det man letat efter utan att ställa frågan.
Ett kollektivt tack till alla dessa!
Vänligen,
Sylvia

318
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 01 november, 2009
« skrivet: 2009-07-20, 22:35 »
Någon gång i Anbytarforums begynnelse blev man uppmanad att inte ständigt skriva tack för svaren man fick, för det skulle bara bli en massa inlägg i onödan, där det då bara stod ett tack.  
Är det ingen mer än jag som minns detta?
Jag försökte vara lydig några gånger i början och inte höra av mig när jag fått en upplysning.
Detta kändes dock dumt, och snart började jag skriva och tacka för alla fina svar jag fick.
Till dem som då, för flera år sedan, svarade på mina frågor och inte fick någon respons, vill jag idag säga:
Ett hjärtligt tack!
Sylvia

319
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 09 januari, 2010
« skrivet: 2009-06-14, 16:56 »
Tack Rune för att du har öppnat en väg när jag hade kört fast eller rättare sagt halkat in på fel spår!
 
Jag förstår att jag måste studera Smålands geografi lite bättre. Nils Börjessons födelsenotis har jag bara letat efter i Kronobergs län.
Nu ser jag på kartan att det går en flik av Jönköpings län ner i G-länet och att Rydaholm i F län ligger väldig nära Slätthög. Jag har den erfarenheten att våra förfäder sällan flyttade så värst långt.
 
Vänlig hälsning til alla som läser detta,
Sylvia

320
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juni, 2009
« skrivet: 2009-06-13, 13:35 »
Så bra att jag stoppades i tid med att söka efter anor till fel Nils Börjesson! Han har länge varit en gåta för mig, för jag har inte hittat honom född i Slätthög. Därför trodde jag att jag kommit rätt när jag fann en  Nils Börjesson i Mistelås. Dock hittade jag ingen inflyttningsattest för honom.
 
Fortfarande hittar jag dock inte rätte Nils Börjessons födelsenotis.
Du anger honom född 1753. I Slätthög hittar jag detta år två Nils, den ene f. 03-20 med fader Johan D - - ?, den andre f. 09-16 med fader Jonas Johansson.
Menade du att även den rätte Nils var född i Mistelås? Där hittar jag bara en Nils f. 1753. Denne är f. 08-02 och har fader Erik Bengtsson.
Helst vill jag ju alltid hitta allting själv, men nu måste jag nog be om hjälp!
Det är väl förresten det vi har Anbytarforum till!
 
Vänligen,
Sylvia
 
 
Inlägget flyttades 23 februari 2010 från Språk, ord och namn: Ortnamn: Uppbördsgård.
Camilla Eriksson, moderator

321
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juni, 2009
« skrivet: 2009-06-11, 21:19 »
Mycket intressant det du berättar om gårdens historia! Tack, Rune!
Den tidigaste anan jag hittills hittat i Uppbördsgården är Nils Börjesson f. 1768-09-12 i Mistelås socken.
Han var alltså inflyttad, men kanske hans hustru var född i Uppbördsgården i Slätthög. Det blir nästa uppgift för mig att ta reda på.
Kanske någon kan svara på din följdfråga.
 
Vänligen,
Sylvia
 
 
Inlägget flyttades 23 februari 2010 från Språk, ord och namn: Ortnamn: Uppbördsgård.
Camilla Eriksson, moderator

322
Slätthög / Äldre inlägg (arkiv) till 14 juni, 2009
« skrivet: 2009-06-10, 20:53 »
Jag ställer den här frågan under ortsnamn, fast det handlar om en gård.
I Slätthögs socken i Kronobergs län finns Bästerna Uppbördsgård. Efter att ha letat i AF och på Google har jag bara hittat en Uppbördsgård till, Roestorp Uppbördsgård i Svarttorps socken i Jönköpings län.
Vad kan namnet ha för betydelse? Hade ägaren som uppgift att uppbära några avgifter? Eller var det en gård dit någon fogde kom för att ta upp skatt av invånarna i byn? I så fall borde det finnas fler uppbördsgårdar i landet.
Kan ordet uppbörd ha någon annan betydelse?
 
Mvh,
Sylvia
 
 
Inlägget flyttades 23 februari 2010 från Språk, ord och namn: Ortnamn: Uppbördsgård.
Camilla Eriksson, moderator

323
Jät / Jät GID: 237.27.40700
« skrivet: 2009-06-02, 22:31 »
Försök till tolkning:
Djura Nöbbeled Södregård
Eger (eller egar) = ägare ..... Strömserum
Kanske någon annan har en säkrare tolking?  
Vänlig hälsning,
Sylvia

324
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juli, 2009
« skrivet: 2009-05-19, 22:31 »
Efter att en heldag ha kört omkring på en massa småvägar runt om i Falbygden i Västergötland och sett mängder med fina skyltar med gårdsnamn på, vill jag ge en ros till var och en av alla gårdsägare i vårt land som har satt upp sådana skyltar.
Hoppas att åtminstone några av dem läser detta.
Intressant att läsa på skyltarna och en fantastisk hjälp i släktforskningen!
Sylvia
 
(Meddelandet ändrat av sos 2009-05-19 22:32)

325
03) Osorterat / Eäjål
« skrivet: 2009-05-17, 22:28 »
Understödstagare.
Uraemia, uremi. Enligt Lindskog-Zetterbergs Medicinsk terminologi betyder det blodförgiftning med urin som kvarhålles i kroppen.
Vänlig hälsning,
Sylvia

326
Fogde / Skolfogde
« skrivet: 2009-05-14, 23:34 »
Hej! Så intressant! Här finns att bita i och forska vidare om! Släktforskning är som ringar på vattnet, det bara vidgas hela tiden och det blir mer och mer som man vill läsa och lära mer om. Härligt med en hobby som aldrig tar slut!
 
Den forskare du tipsar om har jag redan kontakt med. Jag ska meddela honom om dina nya fynd. Han kanske kan hjälpa till att reda ut sammanhangen.
 
Tack för att du engagerar dig i detta!
Vänliga hälsningar,
Sylvia

327
Fogde / Skolfogde
« skrivet: 2009-05-14, 18:47 »
Förlåt! Johan Falk heter han ju.
Jag kan nämna att släkten Werre, som Annika Hellstedt gifte in sig i, flyttade från Valstads församling, Kymbo socken, till Habo socken, som en gång hötde till Visingsborgs grevskap.
Sylvia

328
Fogde / Skolfogde
« skrivet: 2009-05-14, 17:48 »
Tack Olle för ett informativt svar!
Jag förstår att jag måste läsa mer om Per Brahe och Visingsö!
Min skolefogde hette Jonas Jonsson Hellstedt (ibland stavat Helstedt) och var enligt dotterns vigselnotis från 1709 fordom Scholefougde öfwer Wisingsöö.
Jag undrar hur långt tillbaka fordom ligger, om han hade tjänsten före din Jonas Falk.
Vad tror du ingick i hans uppgifter? Ett slags tillsyningsman; revisor för räkenskaperna? Annat?
Vänliga hälsningar,
Sylvia

329
Fogde / Skolfogde
« skrivet: 2009-05-13, 23:06 »
Efter snart tre år dyker ordet skolfogde upp igen för mig. Det handlar inte om skogsfogde som Torbjörn tipsade om och som jag tyckte verkade troligt då.  
Anders Thorstensson har lagt ut en bild från Arkiv Digital här på Anbytarforum under rubriken Lästips -> Västergötland -> Valstad, vigselnotis 1709.
Denna vigselnotis handlar om en syster till den Annika jag skrev om i mitt förra inlägg. Där står tydligt Scholefougde eller möjligen
Scholaefougde, i varje fall inte skogsfogde.  
Denne skolfogde levde på Per Brahe d.y.:s tid, och nu uppstår frågan igen:  
Vad kan han ha haft för uppgifter?
Sylvia
 
(Meddelandet ändrat av sos 2009-05-13 23:08)

330
Byggnader och miljöer / Konfirmation i Bärbo kyrka - när?
« skrivet: 2009-05-11, 12:13 »
Kanske var det en konfirmation vintertid? Över prästens hatt ser man kala trädgrenar, som tyder på denna årstid. Därför bär pojkarna päls- eller krimmermössor, tror jag. De frös väl om huvudet annars. Flickorna hade ju tjockt hår. Men de kunde frysa om benen i stället och hade svarta lite  
tjockare strumpor.
 
En fundering av
Sylvia

331
Kunde man kanske manuellt manipulera bilder vid den tid det här kortet är taget?
undrar Sylvia

332
Bouppteckningar / Äldre inlägg (arkiv) till 04 maj, 2009
« skrivet: 2009-05-04, 22:01 »
Jag funderar på om väggfasta sängar togs upp i bouppteckningar. Jag menar sådana sängar som så att säga var en utbyggnad från väggen. De var ju inte egentligen föremål.
 
Sylvia

333
03) Osorterat / Vad är hon dömd för!?
« skrivet: 2009-04-28, 22:10 »
Försök till tolkning:
Dömd 3/12 79 för 1 res. (första resan) snatteri.
Vänlig hälsning,
Sylvia

334
Valstad / Valstad - vigselnotis 1709
« skrivet: 2009-04-27, 23:17 »
Kan det stå Eskilstuna län? Det finns ju ett Gillberga som nu ligger i Eskilstuna kommun.
Helena Jonasdotter Hellstedts far var Schoulfougde öfver Wisingsö.
Jag har tidigare ställt en fråga under Yrken här på Anbytarforum angående vad en skolfogde hade för uppgifter. Jag fick till svar att det nog handlade om skogsfogde, ett svar som jag godtog då.
Nu ser jag dock tydligt att det verkligen handlar om skolfogde. Tack för det, Anders!
Denna Helena antar jag är syster till Annika Hellstedt som var gift med Nils Werre.
Vänliga hälsningar,
}Sylvia

335
Hej!
Magnus talar flera gånger om korten på sina bistert allvarliga förfäder.
När jag tittar i mina gamla släktalbum ser jag inte en enda person som ler inför forografen. Alla ser allvarlga ut.
Numera ser man ju oftast leende personer på porträttbilder.
Vid vilken tidpunkt ungefär började man våga le när man blev fotograferad?
Mvh
Sylvia

336
Bildgåtan - Uniformer och medaljer / Soldat?
« skrivet: 2009-04-21, 23:27 »
Jag tror att han har ett fickur med kedja nerstoppat i fickan. Det som syns är en ring med låsspärr, sådan som är vanlig i halsband. Ringen är nog fäst genom ett knapphål.

337
Människor / Rallare
« skrivet: 2009-04-20, 22:23 »
Jag minns mycket väl mitt 50-tal från ungdomens dagar, och jag kan inte tänka mig att någon såg ut så och var klädd på detta vis, även om det är arbetskläder, så långt fram i tiden.
Ann-Mari, du som brukar kunna datera så exakt, var är du?
Vänliga hälsningar,  
Sylvia

338
Svart brudklänning / Äldre inlägg (arkiv) till 2009-09-02
« skrivet: 2009-04-17, 21:57 »
Min mor berättade att i varje fall ett stycke in på 1930-talet, kanske senare (hur långt tillbaka i tiden vet jag inte) skulle bruden ha en annandagsklänning, en lite finare klänning än man hade till vardags, att ha på sig dagen efter bröllopet. Detta handlar om norra Uppland.

339
Ann-Mari, det är exakt så jag har gjort och kommer alltså snett varje gång.
Jonas, ditt tips fungerar!
Hälsning till er båda,
Sylvia

340
Varför går det inte att backa tillbaka till Nättidningen Rötter när man varit inne på t.ex. Anbytarforum? Jag hamnar på en sida med dubbla vänsterspalter och tomt för övrigt.
Detta har varat lång tid nu, och jag undrar om det bara är jag som råkar ut för detta.
Vänlig hälsning,
Sylvia

341
Grekiska / Didymos
« skrivet: 2009-04-02, 21:50 »
Jo men visst, Samppa, så är det förstås!
Intressant att prästerna (i detta fall troligen en och samma präst) omväxlande använde latinska och grekiska ord.
Sylvia

342
Grekiska / Didymos
« skrivet: 2009-04-02, 15:23 »
Tack Annalena för föklaringen och tipset!
Jag har ett latin-svenskt lexikon, men ordet finns inte med där.
Där finns ordet Didymae, som är en benämning på två små öar vid Syros.
Kanske har dessa tvillingöar gett upphov till ordet.
Mvh
Sylvia

343
Grekiska / Didymos
« skrivet: 2009-03-31, 23:29 »
I en födelsebok står vid födsel av två barn en anmärkning gemini, och det vet jag betyder tvillingar.
Vid en annan födsel av två barn står det didymi. Vad betyder det?

344
00 - Begravning / Begravning i kyrka
« skrivet: 2009-03-02, 21:28 »
Tack Göran för svaret!
Jag ska försöka få tag på din, den andre Görans och Louises böcker.
Mvh,
Sylvia

345
Vakt / Väktare / Tornväktare
« skrivet: 2009-03-01, 23:01 »
Vågar man på detta seriösa forum berätta en liten anekdot?
 
Gustaf Werre som var en släkting till min man, var på sin tid tornväktare i Kristine kyrka i Jönköping. Han var begiven på starka drycker och brukade ha med sig någon flaska i den lilla kuren i tornet. Där var ju ofta väldigt kallt på vintern och han behövde väl något att värma sig med.
Det hände flera gånger att han somnade ifrån sina plikter och till slut tröttnade borgmästaren på att utropen ofta uteblev. Han kallade till sig Gustaf och sade att han skulle avskedas. Gustaf gick mot dörren men vände sig om och sade: Är Ni herre, så är jag Werre! Det sägs att borgmästaren börjae skratta och lät Gustaf behålla sin tjänst.

346
00 - Begravning / Begravning i kyrka
« skrivet: 2009-03-01, 22:45 »
I samband med dessa inlägg om forna tiders begravningar har jag en fråga som jag funderat på.
Ibland kunde det gå veckor eller t.o.m. månader mellan en (oftast adlig) persons dödsdatum och datum för begravningen i kyrkan.
Min likaledes makabra fråga är: Hur förvarades kroppen under tiden?
Bänliga hälsningar,
Sylvia

347
Människor / Okänd man
« skrivet: 2009-02-28, 21:59 »
Hej Lisa!
Mannen till vänster verkar höra till en äldre generation.
Kan det rent av vara din farmors farfar?

348
Harbo / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2009
« skrivet: 2009-02-16, 11:18 »
Det finns en gård som heter Kämpebo ca 8,7 km ONO om Harbo.
Enligt CD.n Svenska ortnamn 1999 ligger den dock i grannförsamlingen Björklinge, men sockengränserna kanske har ändrats under tidens gång.
Lycka till med att hitta rätt!
Mvh, Sylvia

349
Harbo / Äldre inlägg (arkiv) till 02 mars, 2009
« skrivet: 2009-02-15, 22:56 »
Hej Jan!
Jag får det till att han bor i Kämpebo. Han verkar ha bott där endast en kort tid, för han kommer från Tierp 24 okt 1802 och återvänder dit 7(?) okt 1803.
Mvh Sylvia

350
06 Barn / Okänt barn i vuxengrav
« skrivet: 2009-02-11, 22:40 »
Enligt en kunnig släktforskare, prosten Lars- Erik Sundin i Nora i Uppland, hände det ibland att man lät ett barn begravas i en vuxens grav, när den ändå var öppen, utan att de var släkt.
Kanske för att det inte skulle bli så dyrt för barnets föräldrar.
Hur vanligt detta var var jag inte, men det var nog vanligare längre tillbaks i tiden.
Visst får du se kyrkans register över begravda!
Mvh,
Sylvia

351
Porträttfynd (enskilda bilder) / #2290 - Ring i örat
« skrivet: 2009-02-11, 22:25 »
Både min farfars far (1822 - 1898) och min mormors bror (1861 - 1831) hade guldringar i båda öronen.
De bodde i norra Uppland, och ingen av dem hade någonsin varit till sjöss.
Jag tror att det bara skulle markera en viss rikedom.
Mvh, Sylvia

352
Övrigt om förnamn / Namnsdagar
« skrivet: 2009-02-08, 22:38 »
Ja, så var det ju, det hade jag glömt.
Under några få år kunde jag fira ännu en namnsdag. Det rådde lite förvirring under en tid när namnlängderna ändrades ett par gånger. Jag heter HERDIS som andra namn, och plötsligt under ett par års tid fanns detta namn i almanackan. Det tog strax bort, och det är inte så konstigt för vi är nog inte många som heter så.

353
Övrigt om förnamn / Namnsdagar
« skrivet: 2009-02-08, 13:54 »
Hej Göran!
Silvia har inte trängt ut Sylvia. Drottningen och jag har samma namnsdag.

354
31 Släktskap och släktrelationer / Vem är man släkt med?
« skrivet: 2009-02-01, 21:31 »
Hej alla!
Intressanta synpunkter! Själv tycker jag det är jättekul om jag på nätet hittar en person som jag har gemensamma anor med. Då vill jag gärna anse den personen som släkt med mig.
Men - kanske är det som Lennart och Ann-Mari säger, att det är bara vi släktforskare som bryr oss om femmänningar och släktingar ännu längre ut i periferin.
Jag tycker nog som Göran att även en tusendels droppe gemensamt blod innebär släktskap.
Om man ska tänka på det sättet, så är faktiskt min far och mor släkt med varandra, eftersom de har gemensamma anor många led tillbaka.
Allmänning i den betydelsen som Lennart ger ordet införlivar jag nu i mitt ordförråd.
Trassling är ett annat kul ord. Min morfars far gifte sig med sin mors kusin (de var jämnåriga), och deras efterkommande tycker jag kan kallas mina trasslingar.
Går man tillräckligt långt tillbaka i släktleden är vi väl alla släkt, som Lennart antyder.
Vilken stor härlig släkt vi alla utgör!
Vänlig hälsning,
Sylvia

355
31 Släktskap och släktrelationer / Vem är man släkt med?
« skrivet: 2009-01-31, 21:47 »
Niclas Rosenbalck berättade (i en diskussion som jag inte hittar nu) att han en gång upptäckte att han och en annan person hade gemensamma förfäder långt tillbaka i tiden. När han då sade till denna person att de var släkt med varandra, fick han till svar något om att släkt var de inte, men de hade gemensamma förfäder!
Hur långt ut ska man räkna släktskap? Kusiner och sysslingar är man väl släkt med, men hur är det med t.ex. fyr- och femmänningar?

356
Porträttfynd (enskilda bilder) / #12888 - Frälsningssoldat?
« skrivet: 2009-01-29, 15:56 »
Jag tror att frälsningssoldater alltid hade, och fortfarande har, ett F på kragen.
Mvh, Sylvia

357
Äldre ord L - Ö / Vann sin = var sin (Östgl)
« skrivet: 2009-01-21, 22:50 »
Min svärson som bott  i Skåne under sin uppväxt säger vars en, och det tycker jag är praktiskt, för då kan han säga till sina barn: Ni får vars två eller vars tre kolor i st.f. var sina två eller var sina tre

358
Seder och bruk / Seder och bruk
« skrivet: 2008-12-18, 22:00 »
Mina föräldrar var båda från norra Uppland, och de seder vi hade hemma kom nog därifrån. Jag var barn på 30- och 40-talen, och vi firade alla slags bemärkelsedagar med uppvaktning på sängen på morgonen med sång och någon liten gåva, även om det bara var en teckning eller en blombukett.
Min lillasyster hette Eva och hade alltså namnsdag på julafton, men som jag minns det, så uppvaktade vi henne också på morgonen.
Jag var ganska avundsjuk på min farbror som hade två förnamn men tre namnsdagar! Han hette Gustav Adolf, och innan almanackan moderniserades stod såväl Gustav som Adolf och Gustav Adolf i almanackan.
Sylvia

359
Övrig teknik / """"Specialbokstäver"""" för avskrifter
« skrivet: 2008-12-03, 16:24 »
Visst är det härligt att man får lära sig något nytt mest varje dag!
T.ex. detta som Carl lär ut om att man ska använda det numeriska tangentbordet vid sådana här manövrer. Det öppnade plötsligt nya möjligheter!

360
Övrig teknik / """"Specialbokstäver"""" för avskrifter
« skrivet: 2008-12-02, 00:53 »
Så lustigt!
På min dator fungerar både Jan Jutefors och min variant för att få fram tecknet för copyright.
Däremot får jag inte fram något pratminus (eller tankstreck) vare sig med Lisbeths eller Kristinas metod.
Kristinas blev konstigast: Ett par krumelurer med euro-tecknet emellan.
Sylvia

361
Övrig teknik / """"Specialbokstäver"""" för avskrifter
« skrivet: 2008-11-29, 21:35 »
Parentestecknet över 8 + c + parentestecknet över 9.
Sylvia

362
Jeanette, kanske?
Sylvia

363
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 06 november, 2009
« skrivet: 2008-11-27, 21:34 »
Hej igen, Linnéa!
Jag upptäckte för sent att John Sidéns inlägg är ett svar på en fråga från dej, så det ger knappast något nytt.
Vänlig hälsning,
Sylvia

364
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2008
« skrivet: 2008-11-27, 21:29 »
Hej Linnéa!
Under Uppland: Västerlövsta hittar jag ett äldre inlägg från 26 juli 2007, där John Sidén skriver något om denna släkt.
Kanske kan det ge dej ytterligare information.
Vänlig hälsning,
Sylvia

365
Mindre kända Bure anor / Mindre kända Bure anor
« skrivet: 2008-11-20, 21:58 »
Urban!
Jag vet att vi är många som uppskattar ditt otroligt gedigna arbete!
Jag hoppas verkligen att du blir frisk snart!
Sylvia
(Ättling till i varje fall kyrkoherden Olof Laurentius Bure i Nora)

366
Eva, om du vet vilket sjukhus det gäller kan du vända dej dit. Antingen har de kvar journalerna eller så finns de i något arkiv, men sjukhuset bör kunna upplysa dej om var de finns.
Bäst är det om du vet vilken avdelning det handlar om, om det t.ex. är kirurg, medicin eller någon annan.
Du bör kunna tala om personens födelse- och dödsdatum. Om uppgifterna är yngre än 70 år kan det krävas ett släktskapsintyg för att du ska få ta del av journalerna.
lycka till!
Sylvia

367
08 Böcker / Att bli ihågkommen efter sin död
« skrivet: 2008-09-19, 21:46 »
Tack, Ingrid och Anders!
Jag har googlat och hittat boken och lite annat om begreppet mikrohistoria.
Det du har på Proveniens Fokus, Anders, är mycket intressant.
Nu planerar jag inte att precis att ge ut någon bok, utan kanske mer låta mina barn och kanske några fler läsa om Herdis. Detta har ju inspirerat mig att göra lite research kring hennes sjukdom, hur den behandlades vid denna tid, hur sanatorierna fungerade osv., så jag lär ha fullt upp att göra framöver!
Det är detta som gör släktforskningen så intressant, att den genererar så mycket vidare forskning, något som man aldrig blr färdig med.
Härligt med en hobby som aldrig tar slut!
Sylvia

368
08 Böcker / Att bli ihågkommen efter sin död
« skrivet: 2008-09-18, 22:48 »
Nej Anders, det har jag inte! Vad är det?
Snälla, berätta mer!
Vad heter den handboken?
Vänligen,
Sylvia

369
08 Böcker / Att bli ihågkommen efter sin död
« skrivet: 2008-09-12, 23:08 »
Så rätt tänkt, Ann-Mari!
Jag ställde nyligen en fråga under rubriken Sanatorium på Övriga ämnen, angående min moster Herdis som dog i TBC vid 18 års ålder, efter att ha smittats i sitt hem där en läkare hade mottagning en gång i veckan. Hon hjälpte då till att bära rondskålar och spottkoppar!
Jag har nu börjat skriva ner hennes historia. Den grundar sig bara på sjukhusjournaler, några  fotografier, hennes dagbok, ett litet skrin med minnessaker som hon samlat och några få saker som jag svagt minns att min mor berättat om henne.
Det sägs att när Selma Lagerlöf en gång blev tillfrågad om varför hon skrev om alla de där kufarna och underliga människorna i Värmland, så ska hon ha svarat: För att de inte ska ha levat förgäves!
Precis så tänker jag om Herdis.
Sylvia

370
Sverige är fantastiskt med alla sina arkiv!
På Västmanlands läns landstingsarkiv ringde en vänlig kvinna dagen efter att jag mejlat. Hon skulle leta efter min moster Herdis journal, men sade också att i Skogsfjällets arkiv finns mycket luckor, och ibland står det endast en rad i en liggare, så jag skulle inte hoppas för mycket.
Efter ett par dagar kom en stor bunt kopior, 18 st!
Tack vare er tre som tipsade mig vet jag nu mycket om min moster, som först vistades på Skogsfjället och sedan dog hemma i TBC vid 18 års ålder, vägande 34 kg. Hon sköttes då av min mor. De var föräldralösa.  
Ett sorligt levnadsöde.
Vänlig hälsning,
Sylvia

371
Tack Olle, jag har scannat av bilden.
Tack Chris, jag har skrivit till landstingsarkivet, så får vi se vad det blir för resultat.
Sylvia

372
Tack Mats!
Fantastiskt att få så snabbt svar!
Du har säkert rätt. Allt som kan skingra mystiken kring min moster Herdis är värt mycket för mig.
Hon dog långt innan jag föddes, och jag försummade naturligtvis att fråga min mor, medan hon var i livet.
Allt jag har om Herdis är några foton, en dagbok och ett litet skrin med minnen som hon sparat.
Sylvia

373
Bland gamla noter hittade jag en avskrift av en sång med min mors handstil. Hon har där skrivit: Till Herdis på Skogstjället.
Jag vet att denna Herdis dog av TBC i hemmet, men det är möjligt att hon dessförinnan vårdades på något sanatorium. Jag funderar på om Skogstjället kan vara en avdelning på ett sanatorium.
Herdis var från Tärnsjö i norra Uppland, en ort som då låg i Västmanlands län.
Både min mor och hennes syster Herdis är döda sedan länge, och ingen annan finns att fråga.
Någon som vet?
Sylvia

374
Äldre inlägg / Äldre inlägg (arkiv) till 2008-08-31
« skrivet: 2008-08-23, 22:26 »
Björn Bertilsson har redan tidigare tipsat här om sin hemsida.
Jag vill gärna påminna om den igen.
Den är mycket speciell, den liknar ingen annan hemsida som jag har sett i släktforskningssammanhang.
När man går in på fliken Genealogi hittar man en tydlig, överskådlig uppställning. Hela tiden anges källor på ett föredömligt sätt.
Speciella funktioner gör den extra värdefull, t.ex. de tio senaste förändringarna och möjligheten att skriva in kommentarer på varje ansedel.
Naturligtvis är denna hemsida särskilt intressant för den som forskar i samma socknar som Björn, eller som rent av har gemensamma förfäder (något som jag själv har upptäckt), men sidan har mycket att ge alla som ägnar sig åt att söka och registrera sina rötter.
 
Adressen till Björns hemsida är: www.vestigium.eu

375
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 22 juni, 2009
« skrivet: 2008-07-24, 23:21 »
Hej Christine!
Tyvärr fattas en del husförhörslängder för Habo, men en man vid namn Fransson ägnade flera år åt att rekonstruera dessa längder.
De finns på hemsidan www.fleraintressen.se/habo/  
Där står att de omfattar åren 1675-1750, men man kan hitta personer mycket längre fram i tiden.
Hoppas detta kan hjälpa dej att finna vad du söker!
Sylvia

376
Förnamn - M / Mechil
« skrivet: 2008-07-21, 21:00 »
Kan det handla om det gamla kvinnonamnet Metchild?
Det förekom ju ibland att ett barn tog metronymikon (moderns namn + son eller dotter)
Bland andra så hette Birger Jarls andra hustru Metchild.

377
00 - Begravning / Begravd tillsammans med modern - vanligt?
« skrivet: 2008-07-01, 00:20 »
Ja, säkert har den grav jag beskrev grävts om, kanske flera gånger.
Den förste begravdes där 1892 och den sista 1997.
Kanske grävde man väldigt djupt från början, så att kistor sedan skulle kunna ställas på varandra? Den översta måste väl i alla fall befinna sig på ett bestämt djup. Visst har det talats om 3 alnar i det sammanhanget?
God natt!
Sylvia

378
00 - Begravning / Begravd tillsammans med modern - vanligt?
« skrivet: 2008-06-29, 23:13 »
Man kan undra hur många som kunde begravas i en och samma grav.
 
I Erik Janssons Familjegrav på Nora kyrkogård är bevisligen minst 11 personer begravda.
1. Erik Jansson, min momors far
2. hans hustru, min mormors mor
3 o. 4. deras två döttrar, döda som barn
5. deras vuxna dotter, min mormor
6. hennes make, min morfar
7.deras yngsta dotter, död vid 18 års ålder
8. mormors bror
9. hans hustru
10. deras fosterdotter
11. hennes make
Dessutom vilar troligen Erik Janssons ygste son, död endast 10 dagar gammal, och även hans ogifta syster som nådde vuxen ålder i denna grav.
Eventuellt ligger där alltså 13 personer i en grav av helt normal yta.
Sylvia

379
AAA - När var... / St Matthei tid
« skrivet: 2008-06-22, 20:31 »
Sofia!
I Sankt Johanni tid tackar jag dej för ditt svar!
Sylvia
 
(Meddelandet ändrat av sos den 22 juni, 2008)

380
AAA - När var... / St Matthei tid
« skrivet: 2008-06-19, 22:10 »
En anmoder till mig var född 1647 i St Matthei tid. Vilken dag var detta?
Nu har vi Mattias den 24 febr, var det denna dag som var ägnad åt evangelisten Matteus?
Mvh
Sylvia

381
02 Arkivväsende / Förteckning över adel och präster
« skrivet: 2008-05-26, 22:47 »
Tack Stefan! På grund av att jag varit utomlands ett tag såg jag inte ditt inlägg förrän nu.
Nu ska jag ta nya tag för att finna vad jag söker!
Sylvia

382
10 Folkliv / Egen bibel
« skrivet: 2008-05-08, 22:44 »
I de hfl som jag forskat i, mest från norra Uppland och södra Gästrikland, står det så gott som alltid angivet hur kunnig en person var i katekesen, Luthers och Swebilii.
Jag antar att den senare är den som författats av ärkebiskop Olof/Olaus Swebilius.
När man talar om katekesen, är det väl alltid fråga om Luthers. Den av Swebilius hade jag aldrig hört talas om, innanjag började släktforska.
Ansågs båda lika betydelsefulla?

383
02 Arkivväsende / Förteckning över adel och präster
« skrivet: 2008-04-09, 22:14 »
Ditt tips är säkert förträffligt, Stefan! Det är bara det att jag inte riktigt fixar detta.
Jag har nu sökt på alla möjliga vis på NAD, men jag vet inte riktigt hur jag skulle kunna få svar på min fråga där.
Det handlar ju om att få tag på rätt arkiv, och jag lyckas inte med det.
Du får gärna hjälpa mig ett steg till!
Kul i alla fall att någon uppmärksammade min fråga efter så lång tid.
 
Sylvia

384
Sandmark / Sandmark
« skrivet: 2008-04-07, 20:05 »
Hej igen, Rosie!
Det finns ju flera släkter Sandmark i landet, och den i Älvkarleby har jag träffat på tidigare, men jag verkar inte vara släkt med den. Min farfars farfars far fick namnet Sandmark som soldat, och han var född i Irsta, Västmanland.
Lycka till med dina fortsatta studier av Sandmarkar.
Sylvia

385
Habo / Äldre inlägg (arkiv) till 22 juni, 2009
« skrivet: 2008-04-07, 19:57 »
Hej Florence!
Qvists jordkula är ganska känd för Mullsjöbor. Tyvärr är det svårt att få fram uppgifter om denne man.
Jag har intervjuat ett par äldre Mullsjöbor och fått fram följande:
Mannen hette Magnus Qvist. Var han föddes vet jag inte, men han for tydligen tidigt utrikes. Han blev bl.a. sidenvävare i Lyon i Frankrike. Han återvände till Sverige, och av någon anledning kom han på kant med myndigheterna. Han byggde då den lilla jordkula, som det fortfarande finns kvarv rester av. Han ville leva i fred, men sägs ha tagit emot besökande, om de hade med brännvin att bjuda på. Han var musikalisk och spelade alltså bl.a. flöjt.
Jag har själv nu blivit intresserad av att veta mer om den här mannen som ville leva utanför samhället, så jag ska försöka få reda på mer. Jag återkommer.
För övrigt så ligger Mullsjö i det som då var Nykyrke församling, nuvarande Mullsjö kommun - inte i Habo.
Vänliga hälsningar,
Sylvia

386
Sandmark / Sandmark
« skrivet: 2008-04-06, 23:00 »
Hej Rosie!
Var föddes din Karl Johan Sandmark?
Hälsning från Sylvia, f. Sandmark.

387
På Fredrik Åhlanders förnämliga hemsida hittade jag vad jag ville ha reda på.
Men om någon har något mer att tillägga om Adolph, Johan Adolph och Eberhard Hård af Segerstad, tar jag naturligtvis tacksamt emot det!
Vänlig hälsning till alla med Hårdar i anorna,
Sylvia

388
I Brandstorps kyrka i Västergötland finns begravningsvapen över medlemmar av ätten Hård af Segerstad. Där finns Adolph Hårds, sonen Johan Adolph Hårds och en Eberhard Hårds vapen. Eberhard dog 1694.
Vet någon var dessa personer kommer in i genealogin?
Vänlig hälsning,
Sylvia

389
Äldre ord L - Ö / Quernom / Quernastadom
« skrivet: 2008-03-15, 22:32 »
Tack, Ulf!
Det är riktigt att allt annat i brevet är skrivet på svenska, så din förklaring verkar vara helt rätt!
Med vänlig hälsning,
Sylvia

390
Äldre ord L - Ö / Quernom / Quernastadom
« skrivet: 2008-03-14, 22:39 »
I ett gåvobrev skrivet 1404 av Matts i Bro, där han ger sin hustru Katarina Jensdotter en gård i Buckarby (Nora sn i Uppland) och en i Bjurvalla (Östervåla sn), står det uppräknat olika saker, typ hus och jord, åker och äng, vått och torrt, och så kommer det: i quernom oc quernastadom.
I mina öron låter det som latin, men jag kan inte hitta orden i latinlexikonet.
Vet någon betydelsen?
Vänliga hälsningar,
Sylvia

391
Allmänna språkfrågor / Gamla uttryck
« skrivet: 2008-02-21, 22:48 »
Sylvia!
Beskriv den leken!
Sylvia

392
Hej!
Jag tror att det är en hatt där man bara ser prydnaden i mitten. Runt den tror jag att det finns vita eller mycket ljusa blommor, som inte framträder mot bakgrunden.
Sylvia

393
Ann-Mari och Ingegerd!
Kloka synpunkter värda att ta en funderare på.
Kanske man som Röttervän skulle fördubbla hundralappen, eller ge en frivillig avgift utöver vad man ger nu.
Så kunde Anbytarforum vara gratis.
Kanske en naiv synpunkt från en gräsrot?
Vänligen, Sylvia

394
Hej alla!
Läste just Benny Borgstrands inlägg från 16 febr.
Tack för din positiva inställning, Benny!
Jag har fått oerhört mycket hjälp i min forskning genom Anbytarforum, både då jag själv ställt frågor och när jag läst andras frågor och svar.
I någon mån har jag själv kunnat vara till hjälp, och det gläder mig oerhört när man då får tacksam respons.
Genom Anbytarforum har jag fått många kontakter med släktforskare och funnit att de oftast är ett generöst släkte.  
Så varför detta tjafs om en hundralapp?
Är det bara Benny och jag som gladeligen betalar de hundra kronorna,
eller var finns ni?
Vänligen, Sylvia

395
Äldre ord L - Ö / Pelegrinsbarn
« skrivet: 2008-02-19, 23:09 »
Tack för svaren!
Eftersom anteckningar om okända personers dödsfall i dessa kyrkböcker oftast är i stil med En främmande fattig man eller Ett främmande barn, så tror jag att Pelegrin betyder något annat än bara främling.
Tanken på pilgrimsvandring mot Trondheim vid denna tid är onekligen fascinerande! Kanske förekom det verkligen.
Sylvia

396
Äldre ord L - Ö / Pelegrinsbarn
« skrivet: 2008-02-19, 11:33 »
Tack Anders!
Klantigt av mej att inte tala om att det handlar om Nora socken i norra Uppland. Numera ligger den i Uppsala län sedan några år tillbaka, men tidigare tillhörde den Västmanlands län.
Det var väl bara katoliker som vallfärdade till Trondheim vid denna tid?
Alltså bör väl detta barn ha haft katolska föräldrar. Eller?
Mvh
Sylvia

397
Äldre ord L - Ö / Pelegrinsbarn
« skrivet: 2008-02-18, 22:27 »
I Nora C: 1 står under Anno 1719 Döde:
Ett Pelegrins Barn begrofs d. 10 Maii.
Pelegrin betyder väl pilgrim. Skulle det alltså vara en pilgrims ban som dött? Vandrade pilgrimmer omkring i Sverige vid denna tid?
undrar
Sylvia

398
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 27 november, 2008
« skrivet: 2008-02-14, 22:30 »
Hej David!
Detta har jag hittat bland mina anor:
Ingrid Johansdotter/Jansdotter gifte sig 1712-10-26 med rusthållaren Erich Olofsson och fick med honom barnen Olof, f. 1715-12-02, Brita, f. 1718-07-30, Catharina, f. 1721-06-30 och Christina, f. 1725-05-09. Erich Olofsson dog 1726-07-28, och änkan Ingrid gifte om sig 1728-10-24 med Hans Hillerström.
Vänlig hälsning,
Sylvia

399
Återanvändning av gravar / Återanvändning av gravar
« skrivet: 2008-01-26, 17:58 »
Det bästa är väl att vända sig till Kyrkogårdsförvaltningen, som bör kunna svara på vad som hänt.
Mvh
Sylvia

400
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Dragsjuka
« skrivet: 2008-01-16, 22:21 »
På Sveriges Radios hemsida om Släktband hittade jag att man den 26 nov. 2007 talade om dragsjuka. Det sägs där att detta också kunde vara benämningen på epidemisk hjärnhinneinflammation. Troligt är väl att det fall som Nils-Olov talar om med sju drabbade i samma by, handlar om denna sjukdom.
Sylvia

401
02 Arkivväsende / Mikrokort från SVAR
« skrivet: 2008-01-10, 22:54 »
Är mikrokorten nu helt ute?
Det är klart att det numera finns andra och helt suveräna sätt att forska på datorn via skannade kyrkböcker och annat.
Men ändå - vad händer med de lite udda SVAR-korten?
Jag har t.ex. haft stor nytta av Iderstams register och Sehlbergs Gefle och dess Slägter.
Kommer sådana serier att skannas? Kommer de annars att finnas kvar för beställning?
Undrar
Sylvia

402
11 Föremål / Spilsoffa
« skrivet: 2008-01-10, 22:31 »
Spjälsoffa, kanske? Alltså med spjälor i ryggen.
Sylvia

403
31 Släktskap och släktrelationer / Efter Syssling kommer?
« skrivet: 2007-12-05, 21:59 »
En liten fundering med anledning av den här diskussionen:
Ibland har jag tyckt att svenskan borde ha ett ord motsvarande engelskans grandson och granddaughter.
När jag skulle översätta en turistbroschyr från engelska till svenska, stod det att ett hus hade ärvts av en granddaughter, och då jag inte visste mellangenerationens kön, märkte jag hur knepigt det var att uttrycka detta enkelt på svenska. Det blev ju inte fullständigt med bara ordet barnbarn.
Mvh,
Sylvia

404
Enåker / Enåker, mtl 1679- 80
« skrivet: 2007-12-05, 21:49 »
Jag citerar ur Ordbok för släktforskare av Andersson-Anderö:
Fjärdingsman lägre befattningshavare, ursprungligen en för vart fjärde härad. Sedermera blir det en f. i varje socken. Han väljs av sockenstämman, senare av kommunalstämman. F. är före 1954 kronobetjäningens biträde vid indrivningar, ordningens upprätthållande, vägsyner m.m. I staden är f. fyra bland borgarna utsedda män som övervakar förvaltning och rättsskipning.
 
Alltså ett slaga allt-i-allo, och man kan undra vad m.m. kan handla om för ytterligare uppgifter.
 
F.ö. har du och jag en hel del gemensamma anor, och jag har haft stor glädje och nytta av din hemsida. Tack!
Mvh
Sylvia

405
Gustav Adolf / Äldre inlägg (arkiv) till 13 mars, 2012
« skrivet: 2007-10-11, 23:12 »
Jag tror nog att andra tvillingens andranamn är Amandus, som var betydligt vanligare i Sverige än Mozarts andranamn.
Mvh, Sylvia

406
Härnösands stift / Härnösands stift
« skrivet: 2007-10-08, 21:08 »
Nej, idag kom jag inte in på Härnösands stifts Herdaminne via Google.
Men Mauds tips om en länk fungerade fint.
Hoppas denna länk till Herdaminnet får vara kvar, jag har haft stor nytta av det verket.
(Dyrt att inköpa. När man inte har obegränsade ekonomiska tillgångar får man prioritera.)
Sylvia

407
Hej Lars,
Jag googlade på Herdaminne och kom direkt till Härnösands stifts herdaminne.
Med vänlig hälsning,
Sylvia

408
35 Äktenskap / Äktenskapshinder
« skrivet: 2007-10-03, 23:19 »
Tack Ingela och Maria!
Skönt att få veta att det inte var något konstigt med det gifte jag beskrivit, vare sig när det gäller släktskap eller åldrar!
Vänlig hälsning från
Sylvia

409
35 Äktenskap / Äktenskapshinder
« skrivet: 2007-10-02, 22:37 »
Jag undrar om någon vet vad som gällde vid mitten av 1800-talet när det handlade om äktenskap mellan olika generationer i nära släktskap.
Jag har en manlig ana som gifte sig 1845 med sin kusins dotter. Nu kunde man ju tro att åldersskillnaden var stor, men märkligt nog var hon ett år äldre än sin make, dvs. sin mors kusin.
Var detta tillåtet, eller såg prästen genom fingrarna?
Sylvia

410
02 Arkivväsende / Förteckning över adel och präster
« skrivet: 2007-09-17, 22:40 »
På SVAR-kort F: 1, Enåker står under Döde 1812 följande:
Anmärkning: Til följe af Consistorii bref från 1806, och Kongl. Kammar Rättens erindran lämnat d. 7 Febr. 1813 til Herr Krono Befallningsman Norlin, förteckning på afledne personer ibland Adeln och Presteståndet ifrån 1806 års början til slutet af år 1812.
Skickades sådana förteckningar in från alla församlingar, och var finns de arkiverade nu?
Vad var avsikten med detta? Hur långt fram i tiden förekom dessa förteckningar?
Hoppas någon vet något om detta.
Sylvia

411
Tierp / Äldre inlägg (arkiv) till 26 december, 2007
« skrivet: 2007-09-16, 22:52 »
Tack, Lennart!
Så intressant!
Jag har flera uppländska soldater i min släkt, en del blev borta...
Jag tycker att krig var förfärligt då och är förfärligt nu!
Man tänker på soldaternas hustrur och barn, det måste ha varit sorg i väldigt många hem.
Peter Englund ska jag genast ta itu med!
Mvh Syvlia

412
Tierp / Äldre inlägg (arkiv) till 26 december, 2007
« skrivet: 2007-09-15, 23:32 »
Är det sant att alla upplänningar dog i slaget vid Poltava? Varifrån kommer den uppgiften?
undrar Sylvia

413
Jag tror att den högra flickan har en likadan klänning som den vänstra, alltså med ett slags volang som är fastsydd inunder den övre volangen.(Jag kan inte beskriva riktigt hur jag menar, men jag hoppas du förstår.)
Att det ser ut som ett tygstycke eller mameluck tror jag är en synvilla. Den stora flickan står upp och båda hennes ben finns bakom stolen och pallen. Jag tror att det mörka parti som syns mellan den den stående flickans nedre volang och den lilla flickans ben är hörnet av stolen med fransar.
En lten, liten bit av den stående flickans vänsterben syns till höger om stolshörnet.
Kan det inte vara så?
Sylvia

414
02 - Namnnormering / Brita
« skrivet: 2007-08-21, 00:04 »
Tack, Anders!
Om ingen kommer med något annat förslag, så tror jag på dej!
Jag har ju -ij- i mitt efternamn, och när jag  fick ett brev från Bangladesh, hade man tolkat mitt efternamn som Le?on. Därför kom den här reflektionen kring Brita/Brijta

415
02 - Namnnormering / Brita
« skrivet: 2007-08-19, 23:20 »
I avskrifter från kyrkböcker ser jag ibland att en kvinna heter Br?ta, alltså Bryta med två prickar över y. Jag undrar om det inte skall vara Brijta, som ju kan se ungefär likadant ut i skrivstil?
Eftersom man i äldre tider inte hade några stavningsregler utan skrev som ordet lät, kunde man ju tycka att namnet Brita, med långt i, kan låta som Brijta.
Har någon sett detta ? i något annat namn?

416
Hej Rolf!
Jag har intervjuat en gammal Mullsjöbo, Harald Flood, som mycket väl minns din fars farbror Axel Silfver. Han berättade bl.a. att Axel var styckjunkare vid Jönköpings Artilleriregemente. Han bosatte sig i Mullsjö, där han blev en känd profil. Han var banktjänsteman i det som då hette Jordbrukskassan här i Mullsjö. Han var också kommunalt engagerad och arbetade för att Mullsjö skulle bli ett framåt samhälle. Han ville få burgna pensionärer (Haralds ordval) att flytta hit. Han var också idrottsintresserad och en stöttepelare för idrottsföreningarna.
Hans kommunala engagemang bestod bl.a. i att han fick namnge nya gator när samhället byggdes ut. Ordet gata tyckte han inte skulle få förekomma annat än i städer. Så när namnet Brunnsgatan kom på tal, hävdade han attBrunnsvägen var det enda riktiga, och så fick det bli. Efter Axels död har vi dock fått flera namn på -gatan här.
Och så till din fråga om Silfvers väg: Han och Judith bodde ett stycke utanför samhället, där deras villa låg i ensamt majestät i skogsbrynet. När de var borta och samhället växte ut mot det hållet, hedrade man Axel genom att kalla själva stamgatan, från vilken sidogator utgår, på det området  för Silfvers väg (och absolut inte Silfvers gata!)
Med vänlig hälsning,  
Sylvia

417
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Vådlig händelse
« skrivet: 2007-07-05, 23:54 »
Tack Stig!
Den här stackars familjen var mycket olycksdrabbad. Min mm m blev dödad av blixten på väg från ladugården till boningshuset, och två generationer bakåt blev två män ihjälsparkade af hest, och så då den vådeliga händelsen.

418
01) Sjukdomar och dödsorsaker A - Ö / Vådlig händelse
« skrivet: 2007-07-04, 23:51 »
Min mm mm m dog af vådlig händelse, enligt dödboken. Vad innebär ordet vådlig i detta sammanhang?

419
Trädgårdsmästare / Trädgårdsmästare
« skrivet: 2007-06-12, 22:26 »
Inom ett hantverksskrå var man ju först lärling, sedan kunde man bli gesäll genom att avlägga ett gesällprov och slutligen mästare efter ett mästarprov.
Nu undrar jag vad som krävdes för att få kallas trädgårdsmästare vid mitten av 1700-talet. Var befordringsgången lärling-gesäll-mästare också i detta yrke?

420
Trädgårdsmästare / Trädgårdsmästare
« skrivet: 2007-06-12, 22:17 »
Till Kristina!
Tack för ditt inlägg och tipset om Åsa Ahrlands avhandling! Min trädgårdsmästare är min ff ff mf och hette Mathias Gimström. Han var trädgårdsmästare på Gäddeholms slott i Irsta sn. Han var född i Gimo, Skäfthammars sn, där han troligen lärdes upp till sitt yrke i trädgården på herrgården vid Gimo bruk. Däremellan lär han ha bott i Stenkvista, så även han flyttade en del. Hoppas du kan spåra din trädgårdsmästares födelseort och anor.
Med vänlig hälsning till er båda,
Sylvia

421
Trädgårdsmästare / Trädgårdsmästare
« skrivet: 2007-06-11, 22:13 »
Inom ett hantverksskrå var man ju först lärling, sedan kunde man bli gesäll genom att avlägga ett gesällprov och slutligen mästare efter ett mästarprov.
Nu undrar jag vad som krävdes för att få kallas trädgårdsmästare vid mitten av 1700-talet. Var befordringsgången lärling-gesäll-mästare ockå i detta yrke?

422
Nora / Äldre inlägg (arkiv) till 14 februari, 2008
« skrivet: 2007-04-29, 23:34 »
Hej, Gudrun!
Jag hittar Eva Kristina, f. 1906-07-05, far: Anders Simon Jerström, byggnadssnickare i Kerstinbo, mor: hans hustru Margareta Kristina Ekund.
Jerström är ju ett ovanligt namn, så jag lade märke till det på ett par ställen till i födelseboken:
Elsa Maria, f. 1906-04-21, far: Lars August Jerström, arbetare i Kerstinbo, mor: hans hustru Anna Greta Olsson. De får också sonen Erik Gösta, f. 1911-11-23. Fadern har nu avancerat till skogsförman.
Mvh
Sylvia

423
Printzensköld / Printzensköld
« skrivet: 2007-04-24, 23:09 »
Intressanta inlägg!
Jag vänder mig ännu en gång till Printz-experterna!
En syster till min mm ff mf mm mm, som hette Anna Rolandsdotter Bure, var gift med grundaren av Gysinge bruk Peder Svensson Printz.
Deras ättlingar heter Printz, Printzell och Printzsköld och bör alltså tillhöra ätten nr 2134.
Erik Sehlberg skriver i Gefle och dess Slägter om den förste med namnet Printz. Den förste är han naturligtvis från Gävles horisont, men eftersom han kom inflyttande dit, så fanns ju förfäder till honom någon annan stans, och de kanske också hette Printz. Denne förste hette Olof Olofsson Printz och sägs vara född 1594. Han flyttade till Gävle från Lödöse, men hade också varit rådman i Lidköping.
Hur den tidigare nämnde Peder Svensson Printz kommer in i genealogin har jag inte kunnat klura ut hos Sehlberg, som skriver om flera med namnet Sven Printz, men han tycks inte ange släktförhållandet (eller också har jag inte begripit det).  
Det som fått mig att fundera kring det här är att Olof Olofsson Printz är nästan jämnårig med guvernören Johan Printz, Olof f. 1594 och Johan f. 1592. Jag har undrat om de rent av var bröder, men nu stämmer ju inte patronymikon. Kanske kusiner?
Lidköping ligger ju inte så långt från Bottnaryd, där Johan Printz var ifrån. Olof Olofsson Printz hustru hette Gunilla Svensdotter, och Johan Printz gård i Bottnaryd heter Gunillaberg.
Kan det finnas något samband?
undrar Sylvia

424
Printzensköld / Printzensköld
« skrivet: 2007-04-23, 23:06 »
Tack, Lena!
Då kommer nästa undring:
Den Johan Printz som adlades till Printzensköld, är han på något sätt släkt med Johan Printz (1592 - 1563) som var guvernör över Nya Sverige och sedan landshövding i Jönköpings län?
Sylvia

425
Printzensköld / Printzensköld
« skrivet: 2007-04-22, 23:15 »
Är det någon som vet om släkterna Printzsköld och Printzensköld är två olika släkter?

426
Hej Ann-Mari och andra!
Jag är ett exempel på en som var uttråkad på historielektionerna ända upp på gymnasiet och som knappt lyssnade när mina föräldrar visade och berättade om gamla kort - men som nu är nästan maniskt intresserad av historia, både allmän och svensk historia. Kanske inte precis det vi läste i skolan, kungar, årtal och krig och så, utan mer hur det vanliga folket hade det. Och så min egen släkts historia, förstås.
När min far dog 1989 efterlämnade han mängder av böcker och papper som det tog mycket tid att gå igenom. (Min mor dog 34 år tidigare)
Där fanns bl.a. en släktutredning några generationer tillbaka på min farmors sida, som väckte mitt intresse. Och en brevsamling från Amerika. Och så var det alla album och kort!
Hur mina morföräldrar och min moster såg ut visste jag, trots att de dog långt innan jag föddes, för det fanns fint inramade kort på dem hemma. Men nu, när jag inte hade någon att fråga hittade jag ett kort där min morfar står bredvid en äldre man. Är det morfars far eller morfars äldre bror eller någon helt annan?
Vilka är alla på de där  fotovisitkorten och som måste vara mina föräldrars ungdomsvänner?
Ja, det uppstod massor av frågor när vi tittade på alla kort och dagböcker och andra papper. Min syster och jag reste då omkring till äldre släktingar som fortfarande var i livet, mest fars kusiner. Vi visade albumen, vi frågade om gamla tider, och vi fick veta mycket intressant, dock inte allt vi ville få reda på. Fortfarande är jag t.ex. inte säker på vem som står bredvid morfar! Varför finns inga anteckningar på korten har jag frågat mej.
Men jag fick mig en tankeställare härom sistens när min dotter sa: Skriver du själv på några kort? Hur ser t.ex. den där gamla moster Ester ut som du pratar om?
Inte visar väl något av mina barn eller barnbarn annars något större intresse just nu, men kanske att det kommer!
Jag tror inte att man alltid kan gissa vem som kommer att bli intresserad av släktforskning. Att jag skulle bli det, hade jag aldrig trott när jag var i tonåren!
Jag tror att det är viktigt att vi dokumenterar vår forskning och noga anger källor, för nog blir det alltid någon i senare generationer som kommer att bli tacksam för det!

427
25 Religion och kyrka / Plymouthbröder i Sverige före 1960
« skrivet: 2007-03-07, 22:53 »
Plymouthbröderna är ämnet för en intressant artikel av Gunnar Hillerdal. Den är införd i Jönköpings-Posten idag 7 mars.
Han berättar bl.a. att rörelsen uppkom som en internationell kyrko- och samhällskritisk rörelse i Bristol på Irland 1828. Efter tvister i Plymouth 1849 splittrades den i två riktningar. Den ena av dessa var mer radikalt sluten, och det var denna gren som kom till Sverige, där det idag finns ca 400 anhängare.
Brethren - alltså Bröderna - som de helst kallar sig, vill inte gälla för att vara ett samfund.
Den första brödragruppen i Sverige etablerades i Göteborg 1876. En amerikansk ledare som hette James Taylor profeterade att världen var så ond, att Antikrist snart måste komma. I väntan på världens undergång och Guds rikes seger måste de trogna hålla sig undan kulturlivet. Därför lyssnar man inte på radio eller tittar på teve. Datorer är förbjudna t.o.m. i rörelsens små industriföretag. Det är denna taylorism som gjort sig gällande i Sålandsstenar. Brethren har lärt sig att inte ha något att göra med föreningsliv. Företagarna har därför inte gått med i arbetsgivarföreningar, och de accepterar inte kollektivavtal, för det skulle betyda ett skuldbelagt samröre med världen.
 
Denna artikel gav svar på många frågor, men en sak skulle jag vilja ha reda på. Kanske kan du Inger svara mig: Var finns Sisters, Systrarna?
Är de helt underordnade männen? Får de alls komma ut i samhällslivet? Måste de stanna i hemmet?
Vänliga hälsningar
Sylvia

428
Skumpe / Skumpe
« skrivet: 2007-01-18, 00:31 »
Hej!
Min mans ff fm mf ff Nils Andersson Werre var i sitt första äktenskap gift 1678 med Ingeborg Skumpe. Hon är född ca 1645 (uträknat efter vigselåret, då Ingeborg sägs vara 33 år). Var hon är född vet vi inte, men hon dog i Kymbo socken, Skaraborgs län 1695-02-10.
Vet Agneta, Bo eller någon annan om det finns släktskap med de pesoner som det står om i de tidigare inläggen?
Mvh, Sylvia

429
Förnamn - J / Jeppe / Jeppa
« skrivet: 2006-12-03, 22:08 »
Står det inte Jeppa hust? Namnen Jeppe och Jeppa har jag bl.a. hittat i skånska ministerialböcker, och hust är ju en vanlig förkortning för hustru.
MVH
Sylvia

430
Åland / Äldre inlägg (arkiv) till 24 maj, 2009
« skrivet: 2006-11-24, 22:35 »
Min anfader prästen Olaus Phardonis/Fardesson skulle enligt Bygd?ns Härnösands stifts herdaminne vara född i Balkgården på Åland.  
Enligt så vederhäftiga och seriösa forskare som Carl Szabad och Håkan Skogsjö kan detta dock inte stämma. Det finns ingen Balkgården på Åland, och namnet Farde (eller Fale) har aldrig funnits där.
Olaus Phardonis efterkommande bar namnet Balk/Balck.
Nu har en tanke slagit mig: Kan det vara så enkelt att han är född i Ålands socken i Uppland?
Vet någon om det finns eller har funnits någon Balkgården i Åland?

431
Enåker / Äldre inlägg (arkiv) till 28 januari, 2008
« skrivet: 2006-10-12, 00:17 »
Hej, Mikaela, Siv och Björn!
Den efterfrågade Jan Jansson f. 1836 är bror till min mf m Anna Stina Jansdotter. Hon gifte sig med sin mors kusin Matts Mattsson, så för mig blir det dubbelanor och förskjutning i leden bakåt.
Björn, jag kan komplettera lite data på ditt inlägg  16 maj 2006:
 
MM Cajsa Ersdotter * 22/3 1809
 
FF M Cherstin Larsdotter * 31/1 1711 + 23/5 1790
 
FM F Jan Olofsson * ca 1703 + 24/1 1768
 
FM M Margareta Olofsdotter * ca 1707 + 20/10    
     1780
 
MF M Cherstin Andersdotter * 25/10 1714 + 6/6  
     1776
 
De här uppgifterna har jag hittat i Enåkers födelseböcker C:1 o. C:2
Ett par dödsdatum som jag inte hittat förut fick jag nu av dej, Björn Tack!
 
Sylvia

432
Angående Hans-E Kalrlssons inlägg:
När jag 1950 läste biologi på gymnasiet i Jönköping, hade vi laborationer, då vi undersökte preparat i mikroskop. De var nogsamt märkta med t.ex. Njure av Nordlund eller Testikel av Ander. Den senare en annan avrättad mördare.

433
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-14
« skrivet: 2006-09-28, 22:44 »
Fick just syn på min felskrivning. Naturligtvis är det hemsidan jag menar. Mejladressen äe jbgf@telia.com

434
I Leonard Bygd?ns Härnösands stifts Herdaminne kan man komma ytterligare ett led bakåt. Han anger att fadern till Petrus Olai Gestricius hette Olof Mårtensson och var rådman i Gävle.

435
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-11-14
« skrivet: 2006-09-22, 22:20 »
Dagens ros  vill jag ge Jönköpings Genealogiska Förening, där ett antal eldsjälar skrivit av ministerialböcker i mer än 60 församlingar och lagt ut på nätet! Man hittar lätt de data man söker och kan sedan gå till urkunderna och få   uppgifterna bekräftade. Vilken fantastisk insats!
Mejladressen är: www.jbgf.se

436
Fluss / Vita flussen
« skrivet: 2006-09-10, 23:32 »
Hej!
Oj, vad många funderingar det blev kring min fråga som jag trodde var lättbesvarad!
Tack för dem alla! Dessutom fick man ju mobilisera sina språkkunskaper. (Tur att det finns lexikon!)
Den kvinna som jag skrev om födde barn 1 år 7 mån innan hon dog vid 33 års ålder. Det verkar inte som om hon fött barn strax före dödsfallet Prästen här tycks annars ha varit noga med att även införa dödfödda. Men hon kan ju ha fått missfall.
Maken gifte sedan om sig, men nya hustrun blev inte smittad med någon dödlig sjukdom av honom,  vad jag kan förstå.
Ingen mer i socknen har fått vita flussen som dödsorak. En man som dog 50 år tidigare fick diagnosen venerisk smitta. I övrigt finns ingen antydan om någon könssjukdom.
Man lär väl aldrig få veta vad kvinnan egentligen dog av, och det visste förmodligen inte den som uppgav dödsorsaken heller. Vem var det, förresten? Inte reste väl någon doktor ut till varenda liten backstuga när någon dött! Var det inte så, att någon i familjen uppgav en dödsorsak som man gissade på?
Hälsning och tack till alla som kommit med intressanta inlägg i den här frågan!
Och till alla som kommer med fler inlägg!?
Sylvia

437
Fluss / Vita flussen
« skrivet: 2006-09-08, 23:29 »
Tack, Ann-Mari!
Det var intressant! Otäckt att det var en dödlig sjukdom på tidigt 1800-tal, liksom f.ö. många andra sjukdomar som det nu finns bot för.
Sylvia

438
Fluss / Vita flussen
« skrivet: 2006-09-08, 21:54 »
Jag har hittat vita flussen som dödsorsak.
Jag har slagit upp ordet fluss,och det tolkas som katarr eller flytning. Vi har ju ordet halsfluss, som väl är en sorts katarr.
Nu undrar jag om vita flussen är någon speciell katarr.

439
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-06
« skrivet: 2006-08-30, 23:00 »
Tack Bo för dina båda dina svar! Den person jag söker hittade jag i Hjälstad. När jag nu ska följa anorna bakåt har jag förstås nytta av att veta att de förmodligen bodde i Mo socken!

440
Var ligger platsen / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-09-06
« skrivet: 2006-08-28, 21:28 »
Moholm, i vilken församling ligger denna ort? Jag trodde att Moholm var församlingens namn, men så är tydligen inte fallet. Det lär finnas gårdar i Skaraborgs län med detta namn, men jag menar orten Moholm som ligger i nuvarande Töreboda kommun

441
Missionärer / Äldre inlägg (arkiv) till 2006-08-27
« skrivet: 2006-08-23, 22:43 »
Rose-Marie Wikström,
jag har inte kikat på ämnet Missionärer förut och har därför inte tidigare sett ditt inlägg från 8 mars 2004. Du frågar där efter Stor-Olle.
Kanske har du fått veta vad du vill om honom, men annars har jag en liten skrift av Oscar Lövgren om denne Nils Olof Olsson. Han var inte missionär i något hednaland utan verkade i Sverige som predikant.
Du kan få boken av mej, om du hör av dej här på Anbytarforum.
Sylvia

442
Fogde / Skolfogde
« skrivet: 2006-08-06, 00:33 »
Tack, Torbjörn!
Det är mycket möjligt att du har rätt om skogsfogde.
Werre-släkten som Annika gifte in sig i, hade flera generationer med hejderidare eller skogvaktare. Annika var född ca 1670, så fadern har varit samtida med Per Brahe d.y. En sonsons son till Annika och hennes man Nils Werre hette Anders Werre. Han ska en tid ha varit skogvaktare på Visingsö, så det verkar finnas beröringspunkter.

443
Fogde / Skolfogde
« skrivet: 2006-08-05, 18:31 »
På Anbytarforum: Släkter: Werre, skriver Jan-Åke Sandberg 3 jan 2000 om Annika Helstedt (min mans ff fm mf fm) att hon eventuellt var dotter till skolfogden på Visingsö.
Vad hade en sådan för uppgifter?
Sylvia

444
Klockare / Klockare
« skrivet: 2006-04-26, 23:09 »
I Karl Ringqvists bok Habo, en sockens historia hittade jag denna föreskrift från ca 1730 om vad som krävdes av en klockare. Detta gällde Skara srift:
Ingen bör till klockare antagas utan att han kommit till laga ålder, så att han har tillbörlig stadighet och ett allvarligt uppseende på församlingens ungdom att intet stim, buller och oljud förövas. Han skall kunna väl läsa i bok och skriva,så att han så väl församlingens barn må kunna undervisa som ock kunna hålla de nödiga förteckningar som fordras. Som han under händer får kyrkans skrud och de saliga kärilen, skall han hava gott bevis om sin ärlighet. Han skall tillse att ingen vidskepelse av de vantrogna göres med de helgade tygen. Han skall också vara ansvarig för klockorna och klockesträngar, bårakläden och likbårar, griftetyger och döpelsekäril, kyrkoböcker m.m. Skulle inom församlingen icke finnas sådan person som kan läsa och skriva och därutinnan betjäna ungdomen, erbjuder sig consistorium sådana personer från skolan i Skara och annorledes ifrå, skicka sådana som äro skickeliga därtill.

445
Klockare / Klockare
« skrivet: 2006-03-21, 15:45 »
Tack, Ulla-Britt! Jag har varit bortrest och hittade inte ditt svar förrän idag!
Det är jätteintressant, det du berättar!
Nu vet jag alltså en hel del av vad den gamle klåckaren Lars hade att bestyra! Nu är han inte längre bara ett namn och ett par årtal!
Sylvia

446
Klockare / Klockare
« skrivet: 2006-03-12, 16:46 »
Min anfader Lars Larsson var klåckare i Nora i Uppland. Han dog 1681, så han hade denna tjänst redan innan 1686 års kyrkolag kom till. Vet någon om det redan tidigare fanns någon lag eller beskrivning över vad som skulle ingå i en klockares uppgifter?

447
Yrken B / Baggarkarl
« skrivet: 2005-12-16, 19:31 »
Tack för förklaringen och den fina historiebeskrivningen som du levererade så snabbt! Det är härligt att ständigt få lära sig något nytt! (Fast jag borde ha tittat SAOB själv) Tack också för litteraturtipset.

448
Yrken B / Baggarkarl
« skrivet: 2005-12-15, 20:57 »
På 1700-talet fanns i Gävle en Nils Hillström, som var Jernbärare, sedermera Baggarkarl. Vad innebar detta yrke?

449
Rönqvist / Rönqvist
« skrivet: 2005-11-10, 20:05 »
Hej igen Per!
Kanske kommer du inte att läsa detta, för vårt samtal var väl egentligen avslutat. Men ändå - jag måste få sägs detta om Sehlbergs anteckningar som jag levt med i fem veckor nu: VILKEN GULDGRUVA!  
Jag har hittat massor med släktingar. Jag visste förut att jag härstammar från den berömda och beryktade Bure-släkten via ett par linjer, och nu har jag då fått veta att det även finns en tredje. Jag vet att man måste vara försiktig med härledning bakåt i denna släkt som ju förlorar sig i myternas värld och där det nog har fantiserats väl mycket ibland i genealogierna. Men en del personer kan man ju vara rätt säker på att de har existerat.
Jag har förut läst om den arma Catharina Bure, mormor till den Christina jag frågade om, som blev anklagad för att vara trollpacka, men inte visste jag att hon var min anmoder! Och tänk att få läsa om en anfader på 1600-talet hur han såg ut! Fantastiskt!
Jag hoppas att andra som har anor i Gävle med omnejd hittar denna skatt som Sehlbergs Gefle
och dess Slägter utgör.
Tack än en gång, Per!
Sylvia

450
Rönqvist / Rönqvist
« skrivet: 2005-09-28, 20:48 »
Fint att få så snabba och korrekta svar. Tack, Per och Anbytarforum! Skönt också att SVAR har microfiche på det här verket. Det kan annars vara fruktansvärt dyrt om man ska fara kors och tvärs för att leta i olika arkiv.
Sylvia

451
Rönqvist / Rönqvist
« skrivet: 2005-09-27, 21:19 »
Tack Per!
Äntligen en förklaring och en öppning så att jag kan jobba vidare!
Nu måste jag avslöja min okunnighet och fråga, vad är Sehlbergs samlingar?
Är det något som finns i Gävle eller på något landsarkiv? Kan man kanske låna hem som fjärrlån på bibliotek eller få kopior?
Sylvia

452
Rönqvist / Rönqvist
« skrivet: 2005-09-26, 21:36 »
Tänk om någon kunde hjälpa mej med mysteriet med min mm ff mf mm Christina Jacobsdotter Rönqvist!
Hon är född ca 1690 (uträknat efter dödsdatum), men jag vet inte var. Hon dör 1753-06-02 i Nora i Uppland (Nora C:3)
Gift 1714-06-02 i Nora med länsman Johan Norström. Hon tituleras nu Jungfru (Nora C:1). De får sonen Jacob 1715, dottern Margareta Christina 1717, sonen Jacob 1719 (förste Jacob död) och sonen Fredrich 1721. (Nora C:1 och 2).
Johan Norström gifter sig sedan 1735-04-20 med Anna Marcusdotter (Nora C:2). De får också barn.
Nu kunde man ju gissa att Christina dör någon gång mellan den tidpunkt då hon får sitt sista barn och då Johan gifter om sig. Men hon dör inte förrän 1753-06-02!
Skildes Johan och Christina?
Vet någon vilken Rönqvistsläkt denna Christina kan tillhöra?
Jag har sett namnet Rönqvist på flera ställen i Anbytarforum, men inte hittat något samband med min Christina.
Det närmaste jag tycker mig ha kommit är i Yvonne Korns inlägg under rubriken von Nandelstedt (under Släkter) den 22 febr. 1999 (länge sedan!!).
Hon skriver där om en Jacob Rönqvist. Först tänkte jag att jag hittat fadern, men det kan det inte vara, för denne Jacob sägs vara född 1688, medan Christina beräknas vara född 1690.
Kanske är de syskon?
Snälla, den som vet något, hör av dej!
Sylvia

453
Efterlysningar / Balck
« skrivet: 2004-12-14, 23:30 »
Något inlägg om släkten Balk har tydligen inte kommit in på 4 år, och kanske ingen läser det här. Jag har alldeles nyss kommit fram till att jag härstammar från prästerna Balk och Bure i Nora (U) och har därför inte sökt på de här namnen tidigare. Beträffande frågan om Olof F-sson (Fale-, Fåre- Farde-?) kallade sig Balk eller inte vill jag citera Nora(U)C:1, Döde 1690:
Den 8 Juny Elisabet Johansdotter Balk, Liusbäck, född 1607 i Buska. Fader Johan Balk Fåresson(?, det sista namnet svårläst), Comministro, moder Anna Olsdotter Bure....
Anna var dotter till pastor Olai Laurentii Bure.

Sidor: [1]