ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anne-Marie Svensson

Sidor: [1]
1
Heter / SV: Heter
« skrivet: 2019-03-02, 22:55 »
Heter i Värmland finns också i mitt träd. Nils Heter och många ättlingar som ofta heter Nils, Anders eller Kajsa. Smederna var verksamma på bruken på 1600- och 1700-talet. Därefter blev några grenar av släkten riktigt fattiga och levde under svåra förhållanden i Brunskog som fattighjon med understöd. Ett par nämns som lösdrivare, vilket var olagligt vi denna tid.


Väldigt nyfiken på namnet. Stavas ibland Hether. Finns i England som en stor släkt och jag har sett en del holländska namn såsom Heeter som kunde vara en match. Eller så är det ett vitsigt soldatnamn😉. Om någon hittar något om denna släkt så hör gärna av er.

2
25 Religion och kyrka / SV: Kristendom/tro \
« skrivet: 2019-03-02, 22:38 »
Jag antar att de som skriver på Anbytarforun inte var med på slutet av 1800-talet när min farfar växte upp i ett katolsk- apostoliskt hem i Norrköping. Jag litar på min farfar och hans släkt vad gäller talande i tungor och att ligga på golvet. Jag tror inte att alla gudstjänster finns noggrant dokumenterade heller ;-). Däremot är jag intresserad av huruvida denna kyrka kunde lagligen viga par och döpa barn. Finns det några arkiv som allmänheten har tillgång till?


Mvh

3
Motala / SV: Läshjälp Stegeborg Motala HFL 1893-1900
« skrivet: 2019-02-03, 15:12 »
Helt fantastiskt! Tusen tack!

4
Motala / Läshjälp Stegeborg Motala HFL 1893-1900
« skrivet: 2019-02-03, 13:47 »
Bok: Motala AI 60, sidan 751


Jag tittar på min farmors mors släkt och det finns små anteckningar runt hennes make Carl August Carlssons namn som jag ej kan tyda. Den yngsta dotter  Hildegard Rosalia f 1901 har angetts på en rad ovanför familjen. Sidan tog slut pga av alla barnen  :) . Även för henne kan jag sen liten anteckning som ser ut som ”Dr till inhyst Carlsson” men är osäker.


Vore tacksam för hjälp med detta.


Vänliga hälsningar
Anne-Marie

5
Sjuk- / Sjuksköterska
« skrivet: 2009-06-08, 13:39 »
Hejsan
 
Min farfars syster Emma Christina (Emmy)Svensson f 1883 i Norrköpings Borg & Löt blev sedermera Stadsjuksköterska i Vimmerby. Hon flyttade till Nyköping år 1900 och står i folkräkningen som piga. Hon är då bara 17 år men bor med en grupp sjuksköterskor. Jag undrar om det fanns en sjuksköterskeskola där vid den tiden eller vilken av de dåvarande skolorna som kan ha kommit ifråga om man tänker sig att hon höll sig söder om Stockholm på Östkusten?

6
Porträttfynd (enskilda bilder) / #9362 - Vilket sjukhus?
« skrivet: 2009-06-06, 04:14 »
Hejsan
 
Jag växte upp ett stenkast från Norrtulls Sjukhus som det hette då och huvudbyggnaden är i rött tegel. I så fall måste det vara en annan byggnad pa sjukhusområdet i bakgrunden, men jag är tveksam.
 
Anne-Marie

7
Arbetare / Hamnarbetare
« skrivet: 2009-06-05, 14:23 »
Hejsan
 
Min farfars bror Aron Svensson f 1888 arbetade som sjåare i Norrköpings Hamn. Är det någon som vet om det finns gamla bilder eller arkiv från verksamheten i hamnen i början av 1900-talet? Jag antar att en sjåare var det samma som stuveriarbetare dvs en person som hjälper till att lasta av och på skepp i hamnen och kanske arbetar i hamnmagasinet. Är detta korrekt? Antar att man på den tiden borde vara stark? Vore kul att höra mer från andra som har hittat sjåare i Norrköping i sin forskning.
 
MVH
Anne-Marie
 
Inlägget flyttat hit 14 juli 2009 från Landskap » Östergötland  » Socknar » Norrköping. Mvh/Moderator Yrken.

8
Hejsan Gunilla
 
Du kan t ex kolla adressen i Vita Sidorna för UK på nätet och se om någon bor kvar. Stavning kan ha ändrats. Det finns t ex en Johansen i Blyth just nu. www.thephonebook.bt.com
 
Lycka till

9
20 Mat och dryck / Kringlor från Östergötland eller Småland
« skrivet: 2009-06-04, 16:16 »
Min farfars mor Hulda bakade ljusa smördegskringlor till familjen och receptet gick i arv till hennes dotter Maja och sedan till hennes barn. Vi ska nu skaka liv i receptet och jag ska föra vidare till min del av släkten. Jag är matlagningsintresserad och samlar också recept från resten av min släkt som en del av vår historia och våra traditioner. Det ska bli jättekul att smaka den första kringlan och veta att jag äter vad familjen ätit i generationer  
 
Nu till min fråga! Inte helt enkelt att placera på rätt ställe. Varifrån kommer kringlorna? Har någon i detta forum ett kringelrecept i släkten från denna trakt? Hulda var född i Östra Ryd, Östergötland 1860. Hennes mamma föddes i Hannäs. Kanske är jag fördomsfull om jag förutsätter att recepten gått från mor till dotter? I så fall föddes Huldas make i Yxnerum och hans familj kommer från Åtvid, Vist och många generationer i Vårdnäs. Familjerna har alltså varit i både Småland och Östergötland.
 
Påpekas kan att dessa kringlor inte är samma som Vimmerby-kringlor.
 
Kanske ett något annorlunda inlägg, men hoppas också hitta likasinnade från trakten eller med släkt från trakten som har recept att dela med sig av.

10
00 - Fosterbarn / Krigsbarn från Finland
« skrivet: 2009-06-04, 15:58 »
Tapani
 
Jag har precis fått reda på att min farfars syster Emma Christina (Emmy) Svensson f 1883 tog hand om ett krigsbarn från Finland under andra världskriget. Det ska ha varit en pojke och Emmy bodde i Vimmerby och arbetade som stadssjuksköterska (antar att det motsvarar dagens Distriktssköterska). Hon var mycket religiös och aktiv inom frikyrkan. Pojken kan ha kommit genom deras organisation. Emmy gifte sig aldrig och hade inga egna barn.
 
Jag skulle gärna vilja finna denna pojke/numera man och eventuellt ta kontakt. Vi har tyvärr inte lyckats hitta några foton efter Emmy. Detta är ett långskott men mottager gärna alla tips på hur jag ska gå till väga. Googlade efter Helmi Odelberg, nämnd ovan, men har inte lyckts hitta någon hemsida eller mailadress.
 
Tackar på förhand!
 
Anne-Marie

11
000 Osorterat / Varnad
« skrivet: 2009-05-28, 15:53 »
Hejsan
 
Det kan också ha anknytning till kristendomskunskapen och läs - och skrivkunnigheten. En av mina anfäder i Östergötland blev t ex varnad för tröghet flera gånger enligt notering av prästen i HFL. Han var då 8 - 15 år. De blev folk av honom också ;-).

12
Människor / Ett glas på Berns?
« skrivet: 2009-05-23, 01:50 »
Denna bild föreställer min morfars föräldrar Uno och Hanna Rosen och hans syster Greta. Bilden ser ut att vara tagen runt 1910 på någon fin lokal i Stockholm. Mamma nämnde att hon trodde bilden var från Berns men hon var inte säker.  Uno var brädgårdsförman på en brädgård vid Norrtull (vid Eugeniavägen) där de också bodde på Norrtullsgatan, precis innanför tullarna. Uno kom från Fasterna i Uppland och Hanna kom från Arvika. Vore jättekul om någon kanske känner igen lokalen?

13
Ukna / Ukna Födelsebok 1780 - 1781
« skrivet: 2009-05-22, 14:54 »
Barbro  
 
Jag skulle vilja komma i kontakt med dig om uppgifterna ovan och ocksa lite tips om Vimmerby.
 
Eftersom du ej har publicerat din emailadress, sa kanske du kan skicka ett mail till min adress sa kan jag svara?
 
Halsningar
Anne-Marie

14
Ukna / Ukna Födelsebok 1780 - 1781
« skrivet: 2009-05-21, 22:18 »
Tusen tack! Jättebussigt och massor av intressant information.
 
Hälsar
Anne-Marie

15
Ukna / Ukna Födelsebok 1780 - 1781
« skrivet: 2009-05-21, 13:43 »
Jag undrar om någon kan hjälpa mig att läsa födelseboken för dessa två år i Ukna. Jag söker Nils Råberg, född 1780 och den som sermera blev hans hustru Maja Johansdotter (ibland kallad Jeansdotter) född 1781. Enligt HFL i Gärdserum 1805 - 1813 (pag 126) bor de på soldat/ryttartorpet Bergebo. Där bodde också Lifgrenadjären Salomon Råberg f 1767 i Gärdserum och hans fru Maja Persdotter f 1768 i Gärdserum. En notering visar att han avled i fångenskap 1807. Nils och Maja gifte sig 1810.
 
Jag är inte övertygad om att Salomon är Nils far, utan jag tror att Nils tog namnet efter roten så att säga, när Salomon avled. Därför är jag inte helt säker på vad jag kommer att finna vad gäller Nils föräldrar.
 
Jag har försökt att läsa de mycket otydliga sidorna på SVAR om och om igen men jag går bet. Det finns flera Nils och flera Maria/Maja. Kanske har någon en bätre kopia eller avskrift? Jag hoppas på tur och tackar på förhand!
 
Vänliga Hälsningar
Anne-Marie

16
Efterlysningar (stängd för nya rubriker) / Släkten Råberg
« skrivet: 2009-05-20, 15:25 »
Hejsan
 
Jag forskar på familjen Råberg, bosatt i östra ryd/Gärdserum under 1800-talet. Min anfader är Nils Råberg. Jag har nu lyckats utröna att hans son Olof Magnus f 1822 flyttade med sina båda söner Anders August (Andrew)f 1858 och Carl Erik (Charles) till USA i slutet av 1800-talet. De hamnade i Illinois, Minnesota och Wisconsin. En dotter/syster stannade kvar - Hulda Christina - och det är min FFM.
 
Jag har nu erhållit lite dödsattester och annat från USA som jag gärna delar med mig av om någon vill komplettera sin forskning. Jag vill gärna komma i kontakt med andra forskare som har familjen i sina släktträd. Nils var livgrenadjär och jag är nyfiken på om Råberg är ett soldatnamn eller om det är ett släktnamn. Det finns ju Råbergare over hela Sverige så har svårt att taänka mig att alla släkt? Eller har jag fel? Rätta mig gärna i så fall!
 
Hälsningar
Anne-Marie

17
Yxnerum / Äldre inlägg (arkiv) till 28 april, 2010
« skrivet: 2009-05-16, 12:27 »
Hejsan
 
Min släkt bodde i ett par generationer i Yxnerum. Drängen och sedermera torparen Sven Petter Germundsson flyttade dit från Åtvid på 1840-talet. Han tjänstgjorde som dräng på flera torp och stannade sedan på torpet Walbeck. Jag blev nygiken pa alla de tysk-klingande namnen på torpen i Yxnerum under 1840-70talet. Jag fann Walbeck, Wegalla, Z?rich m fl. Jag fann också Athen. Är det nagon som vet varför? Jag tror att Walbeck hörde till Borkhult. Om någon vet var torpet ligger så blir jag ännu gladare!
 
Tackar på förhand!
 
Anne-Marie

18
Äldre uttryck / Ej Språken
« skrivet: 2009-05-16, 12:11 »
Hejsan
 
En av mina manliga släktingar, torparen Sven Germundsson, har fått kommentaren Ej Språken i husförhörslängderna under några år. Han har a:n och b:n i läsning och skrift och gift med flera barn så jag är nyfiken på vad det betyder. Var han tystlåten, stammade han svårt eller hade han konstig dialekt? Eller är uttrycket inte alls relaterat till språk?
 
Tilläggas kan att han bodde i Yxnerum i Östergötland och detta skrevs på 1860-70-talen.
 
Tackar på förhand för hjälpen!
 
Anne-Marie

19
Allmänt / Sökes:Forskare som forskar på Östra Ryd
« skrivet: 2009-04-17, 13:46 »
Hejsan
 
Jag har precis börjat forska själv på denna församling och saknar också den rika flora av information, kuriosa och inlägg på anbytarforum som finns för andra församlingar. Det är ett tag sedan du lade in detta meddelande men om du har fått lite hjälp eller knutit nya kontakter så vore det kul att höra mera. Jag ska fördjupa mig lite mer själv och försöka bidra så gott jag kan.  
 
Min släkting är Hulda Christina Råberg (FFM) född 1860 i församlingen och det var också där som hennes blivande man Per August Svensson dvs FFF arbetade som dräng som ung och där de gifte sig. Hon bodde med sina föräldrar Olof Råberg och Brita Kajsa på Stora Bergsbo/Bergebo.
 
MVH
Anne-Marie

20
Hejsan
 
Jag har precis börjat läsa igenom utdrag ur domboken for Jösse Häradsrätt för sommaren 1870. Jag fann i en HFL att min släkting Nils Nilsson f 1846 i Arvika (fader Nils Persson och moder Kerstin Olsdotter från Örtomta i Långvak)var frigiven straffånge. Han satt i på fästning till 17 september samma år då han frigavs. Pingstdagen 5 juni 1870 ställs det till med dansnöje hemma hos Nils och hans familj i Långvak. Slagsmål utbryter frampå småtimmarna på annandagens morgon och Nils Nilsson kastar omkull Carl August Persson från Östra Berga(en annan ung man som arbetade vid Nytorps järnvägsstation) samt ger honom en örfil. Tumult utbryter och kort därefter stapplar Carl August ut och nedför trappan från vindsvåningen. Han har då ett djupt knivhugg i halsen och förblöder på några minuter på förstukvisten.  
 
De namngivna vittnena/gästerna var:
 
Olof Nilsson f 1839 och Nils bror
Karolina Nilsdotter - Nils syster
Johannes, Nils och Anders Eriksson i Ålgården - släktingar till Nils
Rudolf Olsson i Långvak
Erland Månsson  
Brita Andersdotter, piga
Kajsa Nilsdotter, piga
äldre Nils Nilsson (kanske Nils far?)
Johannes Jonsson i Långvakshulta
Johannes Nilsson på lägenheten Tillfället under Långvak
Carl Johan Nilsson pa Bråten
Johan Filipson på Högåsen
Elias Nilsson i Västra Furland (?)
 
Enligt vittnesförhören var det många järnvägsarbetare med på festen.
 
Notering om offret Carl August Persson i Berga, f 1838 finns i Dödboken for 5 juni 1870 och dödsorsak är angiven som ihjälskuren under slagsmål
 
Jag är nu inne på de sista protokollen som jag ska renskriva.
 
Jag är nyfiken på om någon annan har offret eller vittnena i sin forskning. Jag skall givetvis dela med mig av mina rön.  
 
MVH
Anne-Marie

21
Förnamn - A / Aagot / Ågot
« skrivet: 2009-03-10, 15:11 »
Hejsan
 
Min mamma hette Aagot som andranamn. Det är en norsk form av Agata. Det fanns en rolig melodi där de sjöng Ågot, Ågot - vad är det här för något?. Vi brukade retas lite med min mamma med att sjunga den. Mamma föddes 1927.
 
Hälsar
Anne-Marie

22
Namn och dess ursprung ar jätteintressant och hör definitvt hemma på AF!!  Är man intresserad av genealogi som en del av historia så är det helt nödvändigt att lära sig mer.

23
Hejsan!
 
Jag kan rekommendera ett radioprogram på P1 som heter Släktband. Klicka på länken Program/Tablåer sedan podradio/MP3 så kommer arkiv av tidigare program upp. Radioprogrammet behandlar just anarkin vad gäller namn. Det diskuterades t o m i Riksdagen. Man hade noterat att många brottslingar och andra människor som inte betedde sig som man skulle antog vilka namn som helst, t o m adelsnamn. På så vis fanns adelsnamn i brottsregistren och folk blev upprörda.

24
25 Religion och kyrka / Kristendom/tro """"Irvingian""""?
« skrivet: 2009-02-20, 09:21 »
Jag har inga som helst värderingar vad gäller sekt/grupp/samfund/kyrka. Det får andra stå för. En sekt för mig innebär en jämförelsevis liten grupp av religiöst utövande människor. Som i detta fall är  min släkt. Så självklart finns respekt och kärlek där från min sida. Vilket gör att jag är nyfiken. Jag är fortfarande intresserad av att lära mig något om vad släkter med Irvinganerna har att berätta. Är man inte nyfiken och ifrågasätter får man aldrig lära sig något ;-). Och det är just därför jag ställer frågan i Anbytarforum.

25
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-20
« skrivet: 2009-02-20, 00:55 »
Tusen tack, Chris! Nu får jag försöka pussla ihop alla bitarna runt min farbrors första två år. Han flyttar ensam in till sina nygifta föräldrar 1912 från en annan församling. Spännande!

26
Oäkta barn / Äldre inlägg (arkiv) till 2011-02-20
« skrivet: 2009-02-20, 00:14 »
Hejsan
 
Min farmor födde en son 1910 och fadern registreras som okänd i FBU. 1912 gifter hon sig med min farfar. I HFL står det vid min farbrors namn något som ungefär ser ut som legaliserats 1912. Är det någon som vet vad det betyder? Erkände farfar sent omsider faderskapet eller adopterade han sin hustrus son? Om nu farfar var fadern, varför valde farmor i så fall att inte uppge hans namn i FBU? Han var inte gift eller trolovad med någon annan vad jag vet. Alla tips välkomna!

27
000 Osorterat / Kan det vara samma person?
« skrivet: 2009-02-19, 23:55 »
Hejsan!
 
Jag forskade för några år sedan på soldater i min släkt och blev helt vansinning på namnbyten. Det tog ett tag innan jag insåg att Gustaf Jansson blev Gustaf Lönn som blev Gustaf Rosen. Jag har ännu inte följt upp med Krigsarkivet exakt varför han bytte namn men det kan väl tänkas att det fanns fler män med samma namn och han fick lov att byta. Lycka till med sökningen och berättta gärna hur det gick!

28
25 Religion och kyrka / Kristendom/tro """"Irvingian""""?
« skrivet: 2009-02-19, 23:38 »
Hejsan!
 
En av de två träffarna i Norrköping är min farfars släkt! Jag är hemskt nyfiken på om någon annan nu har hittat släktingar i denna sekt och om de har historier att utbyta. Det jag har hört från släkten är att de talade i tungor, ofta liggande på golvet, både i församlingen och hemmavid. De trodde på helbrägdagörelse. Vad jag har lyckats få fram är att Irvingianerna var en av inspirationerna till grundadet av Pentecostal Church dvs Pingstrorelsen. De nämns ofta tillsammans på nätet i alla fall. När Irvingianerna upplöstes, verkar det som om mina släktingar blev aktiva inom Pingstkyrkan istället, i alla fall enligt släkten. Jag ska forska lite mer

29
Vårdnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2009
« skrivet: 2009-02-19, 15:36 »
Hejsan!
 
Vad skoj med lite meddelande på denna sida!
 
Lars: Jag menade naturligtvis dig och ditt meddelande. Jag blev så uppspelt att jag blandade ihop namnen lite. Jag såg Lars Londen/Londeen nämnd i många av kyrkböckerna tillsammans med Germund och hans familj.  Men om han vore Germund Jonssons bror så verkar det ju skumt med ett extra efternamn, eller missar jag något? Såvida han inte är en kusin eller kanske släkt med några av kvinnorna? Varför tappar han Jonsson? Kanske både Nils och Lars antog namnet när skulle skriva in sig vid universitetet? Resten var ju bönder och jag kan ha fel men tror inte de andra barnen gick på universitet. Bara spekulationer naturligtvis...

30
Flodberg / Flodberg
« skrivet: 2009-02-18, 15:53 »
Hjälp!
 
Jag är nybörjare, det märks!  Hur håller ni ordning på allt? Jag försöker hålla igång forskning på alla mina fyra mor- och farföräldrar och det ar lite klurigt. Men med forskningen är det ju så att ibland går det snabbt och ibland väntar man i veckor på svar och registerutdrag. Mycket skoj att finna Sofia Flodbergs släkt i alla fall. Jag är intresserad av alla länkar som kan vara nyttiga i sammanhanget for Klara Stake. Vad jag definitivt skulle vilja ha en kopia på är hennes födelseboksutdrag för det finns inte på SVAR på nätet. Skulle vilja knyta ihop kedjan innan jag förirrar mig in i Gefvert/Hane/Stake/Stockhaus och andra. Jag får söka vidare!

31
Flodberg / Flodberg
« skrivet: 2009-02-17, 21:30 »
Men vad kul! Är Anna Maria alltsa syster till Klara och Abraham är deras far?

32
Flodberg / Flodberg
« skrivet: 2009-02-15, 14:25 »
Otroligt! Jag ramlade nästan ur soffan när jag såg detta! Jag ska samla tankarna och sammanställa mina noteringar och sedan ta kontakt igen. Jag måste också ta och köpa denna smedsskiva eftersom jag tydligen har massor med släkt där. Det roliga i sammanhanget är att min farfar var smed - David Emanuel Svensson, f 1886 i Norrköpings Borg- och jag antog alltid att det var därifrån smederna skulle komma. Att allt detta finns på min mors sida är en fullständig överraskning. Var får man tag i Mästarbrev osv? Är alla dessa släkter helt svenska eller finns det utländsk anknytning?
 
Tusen tack för svar - nu surrar det ordentligt i huvudet ;-)

33
Sankt Johannes / Äldre inlägg (arkiv) till 01 februari, 2010
« skrivet: 2009-02-15, 01:37 »
Hejsan!
 
Vad kul att få lite information från någon med lokalkännedom! Jag var i Norrköping senast när jag var 12 år så jag tror det är dags för ett besök igen!!

34
Sankt Johannes / Äldre inlägg (arkiv) till 01 februari, 2010
« skrivet: 2009-02-14, 15:22 »
Hejsan
 
Min farfars far Per August Svensson och hans familj bodde i fastigheten Fridhem 2 i Norrköpings St Johannes vid folkräkningen 1900. Det står att han var stenarbetare och det är också fler män i närheten som har det yrket. Tänkte höra om någon vet mer om var de kan tänkas ha arbetat någonstans i Norrköping med omgivningar? Som kuriosa kan jag nämna att det är just dennna familj som diskuterades i detta forum för några år sedan. De var Irvingianer. Jag har kontaktat Ika direkt för att utbyta mer information. Jag har ett gammalt foto pa Per August och hans hustru Hulda och ett gammalt snett och vint hus som ser ut som om det står mitt ute pa landet. Kanske var det Fridhem?

35
Wennerström / Äldre inlägg (arkiv) till 14 mars, 2011
« skrivet: 2009-02-14, 13:40 »
Hejsan  
 
Jag har hittat namnet Wennerström i mina efterforskningar i Värmland. Mina släktingar återfinns i Visnum och Anna Cajsa Wennerström, f 3/11 1822 i Kil, är min MM MF F. De återfinns i HFL for Visnum 1846 - 1850 och där finns också en kvinna beskriven som Svärmor Greta Kajsa Larsdotter Wennerström, f 10/11 1793 i Visnum. På samma ställe bor också Brita Stina Wennerström, f 20/4 1803 och hennes man Johannes Persson. Har någon träffat på denna familj i sin forskning? |Anna Cajsa gifte sig sedan med en smed som fick en son som blev smed etc etc. Kanske troligt att hon också kom från en smedsläkt? Alla tips välkomna!

36
Illman / Illman
« skrivet: 2009-02-10, 20:12 »
Tack för all information, Britt-Marie!

37
Flodberg / Flodberg
« skrivet: 2009-02-10, 20:09 »
Tusen tack Lennart!  
 
Detta vsr bättre än jag kunnat hoppas på! Jag såg inte kopplingen med det tappade d-et.  Jag har precis fått fram Sofia i min forskning så detta är mycket spännande. Var jag än tittar så hittar jag smeder...både på min mors och fars sida och i olika landskap. Karl Johan och Sofia fick en son som hette Karl David Ljungberg (min anfader) som också blev smed. Han flyttade till Stockholm och sedermera till Blötberget i Dalarna där han jobbade i gruvan. Enligt familjehistorie så doh han i en olycka i gruvan. Jag har ännu inte lyckats bekräfta det. Har du någon aning om var namnet ursprungligen kommer ifrån? Vilken flod talar man om? Eller kanske är det en försvenskning av ett utländskt namn?
 
Hälsar
Anne-Marie

38
09 Döden / Gruvolyckor
« skrivet: 2009-02-10, 19:58 »
Spännande! Tack for tipset! Jag söker där och återkommer. Man vet aldrig om någon annan kanske också letar ;-)

39
Vårdnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 03 mars, 2009
« skrivet: 2009-02-10, 01:10 »
Hejsan
 
Jag har precis börjat släktforska och ville bara tacka Maud Lindeberg för den fantastiska sidan med all ovärderlig information. Jag hittade förklaringar också till varför jag inte kunde hitta min anfader Germund Jonsson från Södra Fjälla i födelseboken - han föddes i Vist. Jag såg att Lars- Erik Norrby var inne och tittade på samma släkt för några år sedan sa jag ar nyfiken på om något kommit fram sedan dess. Släktnamnet Germund fortsätter framåt i några generationer. Vi har alltid varit lite förvanade över det i släkten. Det låter lite tyskt, tycker jag. Jag såg några andra Germund i församlingen och är nyfiken på om någon annan har en teori varför namnet används i socknen.

40
Illman / Illman
« skrivet: 2009-02-10, 00:54 »
Tack för detta Britt-Marie!
 
Jag har spårat upp Anders Petter förut, men blir inte klokare för det. Han har både patronymikon och släktnamn. Det finns ganska många soldater med det namnet men jag är lite nyfiken på var det kommer ifrån. Det finns bade i Tyskland och i England så kanske armeerna plockade upp det på turne om det nu är ett soldatnamn. Annars kanske Ill är namnet på en svensk plats eller ett gammalt ord. Ill har en negativ klang på något sätt - illgäring, illdåd, illavarslande. De engelska Illman växlar mellan Hillman och Illman och Ill betyder alltsa kulle/höjd.

41
09 Döden / Gruvolyckor
« skrivet: 2009-02-10, 00:42 »
Hejsan
 
Jag tankte höra om någon har kommit i kontakt med anfäder som omkommit i olyckor i gruvor 1920 - 1940? Jag har inte lyckats spåra upp namn i arkiv från bolag men gått bet. Likaså har jag lyckats komma över dödböcker (för tidigt, antar jag). Kan det vara dags att kolla gamla tidningsurklipp? I så fall - vet någon vart man kan finna på nätet eller ska jag åka till KB?

42
Råberg / Råberg
« skrivet: 2009-02-08, 20:57 »
Hejsan
 
Jag har följande släkting i min forskning:  
 
Lifgrenadjären Nils Råberg, född 1780 i Ukna, Kalmar län. Han bodde med sin familj i torpet Bergebo i Gärdserum i Östergötland enl HFL 1814-1823. Jag är nyfiken på om någon har stött på honom i sin forskning?

43
Illman / Illman
« skrivet: 2009-02-08, 20:50 »
Hejsan
 
Jag har träffat på namnet Illman i mina efterforskningar. Min FM M hette Hilda Karolina Illman, f 18/10 1859 i Västra Ny, Östergötland, som ogift. Hon växte upp pa Rustninge ägor, där hennes far var skogvaktare. Har någon annan stött på namnet i sin forsking? Kan det vara ett soldatnamn?

44
Flodberg / Flodberg
« skrivet: 2009-02-08, 20:17 »
Jag undrar om någon annan har min anmoder Sofia Flodberg i sin forskning, född 17/7 1845 i Steneby, Värmland. Hon är min MMFM och hon bodde med sin man, Smörjaren Karl Johan Ljungberg, pa Järnvägsstationen i Karlstad enligt HFL för Karlstad 1871-75. Hon bodde tidigare i centrala Karlstad i no 138 Staden och jag är också nyfiken på var jag kan hitta en karta och se var det var nagonstans. Hon bodde tillsammans med andra som var tobaksspinnare. Hon har titeln piga.

45
02 Arkivväsende / Frigivna straffarbetsfångar(Svarskatalogen)
« skrivet: 2009-02-06, 00:34 »
Hejsan!
 
Tack for tips! Jag antar att det betyder att jag bor aka dit till arkivet och leta eller kanske bestalla hjalp fran arkivet. Jag bor i London sa maste komma pa nagot smart satt om inte alla mina semesterdagar ska ryka ;-))

46
02 Arkivväsende / Frigivna straffarbetsfångar(Svarskatalogen)
« skrivet: 2009-02-05, 20:12 »
Hejsan!
 
Jag har hittat en notering i Grava (Värmland) HFL 1871-1875 om min mormors morfar Nils Nilsson. Han föddes 20/2 1846 i Arvika. Det står att han blev dömd av Jösse Häradsrätt 17/9 1870 för delaktighet i dråp til 4 månaders straff...Jag sökte i Dödboken för Arvika för 1870 och fann att 6/6 1870 dog en man i Arvika Västra efter att han blivit ihjälskuren under slagsmål. Kanske är detta brottet? Det verkar som om CD-skivan som nämns ovan inte går tillbaka mer än till 1878. Har någon några tips om hur jag kan få fram information om brottet och hans tid i fängelse?  
 
Tackar pa förhand!
Anne-Marie

Sidor: [1]