ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Jörgen Ingman

Sidor: [1]
1
Hej!


Föräldrarna till systrarna hette Jon Jonsson och Kerstin Eriksdotter. Jag försöker hitta deras makars ursrpung.


Ingeborg gifte sig med Nils Hansson 1777 som uppges vara från Kyrkås. Född 1750 enligt husförhör.
Här gifter de sig den 6/4-1777 andra paret uppifrån höger sida:


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035601_00070


I Kyrkås finns ingen Nils Hansson född runt 1750. Däremot i Böle, Lit (grannsocken) föddes en Nils 1750 av föräldrarna Hans Olofsson och Gertrud Persdotter. De flyttar på 1750-talet till Lungre i Kyrkås.
I mantalslängderna (husförhör saknas) finns de i Lungre, Hans som landbonde 1750-1761, tillbaka igen 1765. Från 1767 finns en torpare Hans Olofsson men ingen landbonde längre. Antalet skattepersoner är nu 3 istället för 4. 1772 är Hans Olofsson borta och istället en Per Hansson som torpare och istället för 1 man, 1 hustru och 1 vuxet barn är det nu 1 man, 1 inhyses och 1 piga. Det står "modern" noterat en bit efter Pers namn. 1773 är det bara 2 skattepersoner och det står inte modern längre.
Om jag söker på Hans Olofsson och Gertrud Persdotter i Riksarkivet så får de flera barn, dock ingen med namnet Per.
Jag har inte lyckats hitta när/var paret Hans/Gertrud dog.


Systerna Karin gifte sig med Per Håkansson och de bosatte sig i Ottsjön. Honom har jag ingen kandidat alls på.
Här i husförhören i Ottsjön, höger sida:


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035591_00056


Ingeborg fick två söner. Båda hette Hans. Bland faddrarna fanns 1779 en piga Britta Hansdotter i Nyland.


Intressanta namn bland Karins barns faddrar är Olof Håkansson, p Britta Hansdotter Kyrkås (1777), Daniel Hansson Ottsjön och Anna Hansdotter Ottsjön. Kanske är det Britta Hansdotter som dyker upp i Nyland 1779?
Karins barn hette, i födelseordning, Kerstin, Britta, Kerstin, Karin, Kerstin och Jon.


Någon som vet mer om Nils och Pers ursrpung? Ang Nils så kan det ju mycket väl vara den som föddes i Böle, men jag saknar mer bevis. T ex hittar jag ingen bror Per ifall det är samma familj som är torpare i Lungre.

Om det är Hans Olofsson och Gertrud Persdotter som är min Nils Hanssons föräldrar så är det ev de som gifter sig i Överhogdal 1737 . I så fall flyttar de till Rätan innan Lit och Kyrkås.







2
Hej Maria!


Jag kan inte bekräfta att det är rätt men det verkar mycket troligt. Tittar man i husförhören för Föllinge AI:1 s 62 finns en Per Hemmingsson och också två av hans syskon. Margetas födelseår platsar in mycket bra där.
Jag har själv Hemming Olofsson och fru i mitt släktträd men har inte hunnit forska på dem ännu.


I hennes dödsnotis står att hon som änka flyttade hem till Föllinge och bodde där ca 25 år hos släktingar. Har du kollat hos vilka?

3
Föllinge / SV: Föllinge AI:3 1801-1812 Hans Salomonsson
« skrivet: 2022-02-16, 10:00 »
Tack!


Ja, jag kan heller inte få det till annat och det borde rimligen syfta på Härnösand.
Intressant att en "bondpöjk" från Laxsjö fick studera på den tiden. Det är den första jag sett göra det så långt tillbaka. Tyvärr tappar jag spåret där, han verkar inte dyka upp i Jämtland igen så jag vet inte hur det gick.



4
Föllinge / Föllinge AI:3 1801-1812 Hans Salomonsson
« skrivet: 2022-02-13, 13:57 »
Hej!
Jag undrar var överstrukne Hans studerar? Spontant tänkte jag Östersund, men det ser inte riktigt ut så plus att det slog mig att Östersund var relativt nyanlagd då och kanske inte hade läroverk än. Kan det vara Härnösand?
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012621_00048

5
Jag har kört fast på deras ursprung.
De gifter sig 1761 i Sunne sn. Britta står som piga i Åkeräng. 1762 och 1764 får de två söner i Svedje. Det finns husförhörslängd för perioden men den är mycket skadad. Åkeräng saknas helt och även delar av Svedje skulle jag tro eftersom första gården i Svedje har beteckningen no.4, det borde finnas 1-3 också. Och de finns inte i detta hf.
Sen flyttar de till grannsocknen Marieby och Fugelsta där de får fem barn till mellan 1766-1774. Efter det flyttar familjen till Hökvattnet i Föllinge sn, nån gång på 1780-talet. Här finns de i hf:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035591_00071

Endast två av deras barn blir vuxna, de två förstfödda Olof och Anders. De andra hette, Simon, Kerstin, Kristina, Britta och Britta. Olof syns inte här men han var med i kommunionlängden. Han flyttade tillbaka till hemtrakterna och gifte sig i Sunne sn där han var född och blev landbonde och kronolänsman i Norderö sn. Anders blev kvar i Hökvattnet.


Var kan Måns och Britta vara födda? Måns var jämte enligt en militärrulla jag kollade. Enligt hf i Hökvattnet var Måns född 1737 och Britta 1731. När det gäller sökbara födslar i Jämtland fanns inte en enda som stämmer in på Britta, inte ens i närheten av hennes födelseår. Dock saknas bl a Föllinge som inte hade födelseböcker den perioden.


Måns fanns det några kandidater men efter att jag uteslutit en del finns bara en möjlig kvar som jag ser det. I så fall skulle Måns vara född i Sunne sn 1737 med föräldrar korpral Olof Mårtensson Bock och Kerstin Olofsdotter. De fick tio barn: Anna 1722, Britta 1723, Mårten 1726, Olof 1728, Per 1731, Anna 1732, Anders 1735, Måns 1737, Kerstin 1739 och Elsa 1742. De nio första födda i Sunne sn, för de flesta stod ingen ort men för några stod det Orrviken eller Vällviken. Elsa föddes i Backen i Ås sn. Ås har hf 1842 men de finns inte med. Båda Anna dog små, ev kan fler ha dött små också.
Tyvärr finns inte Olof M. Bock med i någon dödbok. Ej heller finns bouppteckning efter honom. Däremot efter Kerstin som dog 1771 finns en bouppteckning. Hon var änka då. I den nämns bara fyra barn: dragon Mårten Öström, Olof Sundström, Måns Olofsson och Kerstin Olofsdotter. Så tyvärr, om det är min Måns så har han här bara sitt patronymikon. Jag tror Måns slutade som militär i den perioden. År 1771 i nov. när han döper en dotter heter han fortfarande Sundberg men när nästa dotter döps 1774 står det bara Olofsson.


Har försökt följa Olof och Kerstins barn men i och med att patronymikonet är Olofsson/Olofsdotter är det väldigt svårt. Men av de jag lyckades med så kollade jag deras barndop efter att min Måns blev dragon men han finns inte som vittne.


Kollade också Måns barndop ifall nåt syskon skulle vara vittne men i så fall var bara Kerstin Olofsdotter det (om det var rätt Kerstin). De vittnen jag hittade, dvs intressanta, var följande namn: för dopen i Svedje h Sara Olofsdr i Svedje, h Lisbet Olofsdr i Svedje, h Anna Olofsdr i Orrviken, p Kerstin Olofsdr i Svedje. Och för dopen i Fugelsta h Margit Olofsdr i Fugelsta, p Britta Olofsdr i Byom, h Kristina Olofsdr, p Gölin Olofsdr samt Olof Simonsson i Fugelsta. Olof hade en syster Britta men hon var för gammal för att kunna vara min.


Någon som känner till mer om Måns och Brittas ursprung? Eller som har tips på hur jag kan gå vidare?




6
Än en gång, jättestort tack!
Jag blir så imponerad, du har koll på hela Jämtland, i alla fall de socknar jag rör mig i :)
Då var det alltså rätt Olof i Bjärte. Och, jag misstänkte det också, stod det Medelp under Per. Jag tyckte bara bokstaven M var så märklig. Men i Marias notering var den tydligare.
Det får mig att tro att familjen kanske drog dit allihopa under 1760-talet. Åtminstone har jag just nu helt tappat spåret efter dem i Jämtland efter Bjärte. Olof tror jag inte var med i rullorna efter 1762. Och frun Annika Persdotter har jag inte lyckats hitta född i Jämtland heller. Annika var rätt ovanligt då men kanske hon var född i Medelpad. Detta är än så länge bara teorier.
Om det stämmer att det står "svärmod h Märet Ersd död" under Annika så finns ingen sådan i Näskotts dödbok i den perioden i alla fall.

Det var toppen att få bekräftat att jag var på rätt spår med Olof. Han och systern Kerstin var de två sista i en syskonskara på 14(!) jag hade att utreda. 12 av dem växte upp också! Kerstin hade jag turen att prästen var så snäll att skriva "en av Olof Andersson Påhles döttrar" i vigselnotisen :)


Karl Göran, jag blir lite nyfiken i vilken socken du är född? Du behöver inte svara om du inte vill... Jag är född i Laxsjö sn.

7
Oj, det var en detalj som förändrar saken helt. Tusen tack Karl Göran!
Kollade i rullan 1757 men där hade Olof helt fel ålder, däremot i rullan 1762 stämmer den bättre, om än fortfarande med en liten avvikelse på nästan 2 år.
Karl Göran, vet du om denna Olof O. Söderström är den som föddes i Trollsåsen 1735? Föräldrar Olof A. Påhle och Maria Eliasdotter.
Trollsåsen och Bjärte ligger ju väldigt nära varandra :)


Undrar också vad som står under namnet Pär i denna födelsenotis?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035998_00083


8
Stort tack Jörgen!


Och infon om mönstringen gör att jag kan eliminera denna Olof. Patronymikonet var rätt men min Olof var född 1735 så då var han för ung 1748.
Min Olof Olofsson bodde i Gräfte, Aspås och har en notering, gift 1758. Olof Söderström var den enda Olof som gifte sig i Aspås 1758. Men då måste min ha gift sig i annan socken så jag får kolla vidare. Min Olof var dopvittne i aug 1758 och stod som dräng så vigseln borde ha varit efter det.

9
Hej!


I husförhöret finns dragon Söderström och hans fru Annika Persdotter.
Under frun finns en person med mycket liten text som är överstruken och så står det död. Lyckas någon se vad mer som står? Är också intresserad av det som står före Ol. Söderström. Drag. Nch?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035986_00084


Och deras son Per som föds här, vad står ditskrivet senare under Pär?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035998_00083






10
Aspås / SV: Dordi Olofsdotter född 27/3-1726 Näset
« skrivet: 2022-01-26, 16:09 »
Inte heller Olof Andersson Påle finns i Aspås dödbok. Enligt hf för Gräfte dog han 1755. Men han finns i räkenskaperna i alla fall,  men för 1756 så han måste dött sent på året.

11
Aspås / SV: Dordi Olofsdotter född 27/3-1726 Näset
« skrivet: 2022-01-26, 11:42 »
Tusen, tusen tack Karl Göran!


Underbart att få denna gåta löst. Dordi på Näset visade sig sålunda vara fel Dordi. Då finns det en hel del släktutredningar med fel Dordi i sina släktträd.


Jo, jag hade noterat vittnet Maria Olofsdotter i By men lyckades inte hitta kopplingen.
Tittade i räkenskaperna nu och som du säger så måste det vara Dordi på Näset som är noterad där.


Återigen, stort tack! :)

12
Aspås / SV: Dordi Olofsdotter född 27/3-1726 Näset
« skrivet: 2022-01-25, 19:02 »
Om min Dordis födelseår 1726 stämmer så fanns det bara två stycken födda det året i Jämtland. Dock saknas minst en socken (Föllinge), kanske fler, som inte hade börjat med dopböcker då.
Den andra Dordi föddes i Mattmar och hon gifte sig även där.
Jag har nu kollat alla gifta Dordi och hittade ingen mer som skulle kunna vara den som föddes i Aspås. Har också kollat alla avlidna Dordi fram till Olofs död 1767 men ingen stämmer.
Ang Olofs son Erik så har jag dels försökt kolla alla Erik Olofsson och Erik med annat än sonnamn men har varken hittat någon gift eller avliden som passar.
I testamentet, som inte var ett arvsskifte, nämns ju bara dottern Märet som bodde i Näset liksom Olof gjorde. Kan man ha förbisett Dordi som bodde långt därifrån, i Ålviken, Föllinge sn?
Och förbryllande är att av alla Dordis barn fick ingen namn efter hennes släkt. Också förbryllande är att flera släktutredningar har denna Dordi som Olof Olofssons fru.

13
Hittade Olof i militärrullorna men tyvärr stod inte hans patronymikon med.

14
Aspås / SV: Dordi Olofsdotter född 27/3-1726 Näset
« skrivet: 2022-01-24, 12:56 »
Ang dopvitten, nej, de var inte till nån hjälp.

15
Aspås / SV: Dordi Olofsdotter född 27/3-1726 Näset
« skrivet: 2022-01-24, 11:39 »
Hej igen!


Det var den första frun Märet som var mor till Märet. Med andra frun fick Olof inga barn.
Jag tror inte Dordi dog liten. Ja, det fanns fler syskon. Flera systrar och en son Erik. 1767, när Olof dog så var alla systrarna avlidna utom Märet och Dordi om nu min Dordi är hans. Sonen Erik vet jag inte. Han kan ju ha tagit sig ett annat efternamn så han blir lite svårare att följa. I Aspås fanns iaf ingen avliden Erik Olofsson före 1767 som stämmer på honom.




16
Aspås / SV: Dordi Olofsdotter född 27/3-1726 Näset
« skrivet: 2022-01-23, 16:04 »
Stämmer, det är han. Han var omgift med en ny Märet...
Men det var märkligt att bara en dotter nämndes. Min Dordi levde och han hade flera barn. Dock har jag ingen koll ännu på vilka som var i livet då. Den som var gift med Nils Johansson var i alla fall dottern Märet, född 1732.


Här finns Olof Eriksson med nya frun i hf 1743-1755. Dordi  måste ha flyttat för hon finns inte med här. Familj nr 4.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0016640_00087

17
Aspås / Dordi Olofsdotter född 27/3-1726 Näset
« skrivet: 2022-01-23, 14:20 »
Hej!
Olof Olofsson och Dordi Olofsdotter var nybyggare i Ålviken, Föllinge sn, inflyttade från Övergården i Rödön sn. Olof var född i Övergården och enligt släktutredningar jag hittat var Dordi född i Näset, Aspås sn 27/3-1726. Föräldrar Olof Eriksson och Märet Persdotter.
Det stämmer säkert, men jag har inte lyckats hittat några bevis.
Olof och Dordi gifte sig i Rödön sn 1751 och då står Dordi som piga i Nygården. Husförhör finns för perioden men tyvärr saknas Nygården.


Här i hf för Ålviken:


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035591_00027


Olof och Dordi fick sju barn, Olof, Maria, Anna, Anders, Mårten, Margit och Kerstin, men inget av dem fick namn från hennes sida. Möjligen Olof även om enligt tradition första sonen skulle uppkallas efter farfar.
Dordi finns, såvitt jag vet, aldrig med födelsedatum eller födelseort i böckerna efter vigseln.


Hur vet jag att denna Dordi är den rätta?

18
Ja, det var nog en miss. Men man blir så snopen varje gång en uppgift saknas i böckerna.
Tur att prästen noterade i husförhöret och räkenskaperna iaf :)

19
Här finns paret i Vike:


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036129_00049


och i husförhören innan i Utgård. Här kallas Olof Ljungdahl junior men jag tror inte han har något med namnen ovanför att göra. Här kan man se att "min" Olof kom till socknen 1790. Han kan ju ha varit där tidigare. Kerstin var från Övergården i Rödön sn. Den äldre Olof (född 1737) var ogift 1760 när min Olof föddes. Den äldre Olof kan man följa bakåt i tidigare hf och han verkar vara född i Utgård.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036128_00114


Olof och Kerstin fick två barn, Anna född 1793 och Olof 1799. Anna står född i Krokom i födelseboken. I husförhören finns inte Krokom. Vad kan det ha stått under då?


Och var kan min Olof vara född? Han var ryttare och borde finnas i militärrullorna men ryttarna vet jag inte hur jag hittar. Tänkte att man kanske kunde få fram patronymikonet där med lite tur.

20
Tack Maud!


Då kan Maria mycket väl ha varit i Hammerdal sn :)

21
Här i hf finns sonen Lars Nilsson med hustru Maria Olofsdotter. De gifte sig 1785 och de fick tre söner mellan 1785-1788.
Lars står noterad som död 1788. Han finns inte i dödboken så om det finns mer information tar jag tacksamt emot det.
I nästa husförhör som börjar 1801 finns Maria under Sockenstugan med yngste sonen Johan. Betydde det att hon faktiskt bodde i den också eller kunde hon bo på annat håll men vara skriven där?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035591_00066


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012621_00141


Efteråt är Maria skriven i Sockenstugan ända fram till husförhören som börjar 1832, då finns hon inte där längre. 1837 dog hon och finns i dödboken med två noteringar. Först en för 23/3 som verkar skriven senare, sen en överstruken notis strax under. Båda notiserna säger Sockenstugan. Den med datum säger också inhyseshjon. Den överstrukna säger "död och begraven i Hammerdal". En av hennes söner bodde i Raftälven men var de andra bodde vet jag inte, kanske nån i Hammerdal?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012628_00200


Så det jag undrar är. Vad hände med maken, varför är han inte i Föllinges dödbok. Och vad innebär det att stå skriven i Sockenstugan?

22
Samuel och Karin fick två barn tillsammans med sju års mellanrum. Kajsa (Katarina) född 1767 och Nils född 1775. Båda födda i Fäviken i Kall sn. Tyvärr finns inget hf i den perioden för Fäviken.


Här har de dock flyttat till Häste. Samuel Sam. Regnér och dottern Kajsa finns en bit upp. Längst ner finns Karin Nilsdotter Flink som inhyses kvinnsperson. Samuel och Kajsa står som inflyttade 1784 och Karin 1785.
I nästa hf står de heller inte tillsammans och då har sonen Nils flyttat dit också men han står under Karin.
I perioden dör Samuel och Kajsa har gift sig.
sista bilden är från dödboken när Karin dör 1816.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036127_00130
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036128_00084
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0016752_00343


Mina funderingar är, varför står de inte tillsammans? I tidigare liknande fall där mina anor inte varit gifta så har kvinnan i alla fall stått under mannen antingen som hushållerska eller piga.


Och hur kommer det sig att Karin i dödboken kallas Regnér? Jag har alltid fått höra att kvinnorna inte fick mannens efternamn på den tiden och Samuel och Karin var ju inte ens gifta.




23
Ås / SV: Per Gran död 1802 Granbo
« skrivet: 2022-01-13, 11:58 »
Tack Karl Göran!


24
Var ligger platsen / SV: Föllinge: Stora Holmsjön
« skrivet: 2022-01-12, 23:08 »
Tack!
Vet inte vilken karta jag kom in på igår men där fanns inte Storholmsjö med. Men nu när jag googlar är det inga problem att hitta.

25
Var ligger platsen / Föllinge: Stora Holmsjön
« skrivet: 2022-01-11, 22:49 »
Hej!
Jag undrar lite över Holmsjön.
I början av 1800-talet hette en ort Holmsjön. I slutet av det århundradet fanns Lilla och Stora Holmsjön.
Idag finns det en by som heter Lillholmsjö. Inkluderar den både Lilla och Stora Holmsjön? Hittar ingen Storholmsjö.

26
Rödön / SV: dödboken 1817 Nils Regnér
« skrivet: 2022-01-10, 20:27 »
Tack! Det verkar mycket troligt.

27
Rödön / dödboken 1817 Nils Regnér
« skrivet: 2022-01-10, 20:03 »
Texten är inte svår men det är ett enda ord som jag inte kan tyda. Det som står över 42 år. Det ser ut att kunna börja med Salt men högst osäker.
Överst höger sida. Tragisk och ovanlig död.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0016752_00351

29
Detta par står som utflyttade till Frösön 1920 men jag hittar dem inte i inflyttningslängden.


Skulle behöva hjälp med när och var de dog.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/80009784_00110

30
Föllinge / SV: Föllinge AI:2 LArs Nilsson
« skrivet: 2022-01-06, 22:39 »
Stort tack!
Ja, det är nog det det står :)

31
Föllinge / Föllinge AI:2 LArs Nilsson
« skrivet: 2022-01-06, 20:51 »
Längst upp till höger finns Lars Nilsson överstruken. Det finns också en notering jag har svårt att läsa. Det skulle kunna stå nånting med Norrige, men blir osäker ifall första bokstaven i det ordet verkligen är N.
Tacksam för läshjälp!
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035591_00041
 

32
Ås / Per Gran död 1802 Granbo
« skrivet: 2022-01-02, 23:58 »
I dödboken finns en detaljerad nekrolog för Per. Höger sida längst ner. Prästen beskriver Pers sinne långt ner och jag undrar vad som står efter "men snäll med sina ..... ?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0014326_00188



33
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2022-01-02, 00:10 »
Av en slump hittade jag paret Olof och Anna Greta som torpare i Odensala, Brunflo sn när jag letade efter Olofs syster Barbro. Där bodde de minst fem år t. o. m. 1805. Förmodligen kom de dit tidigare, men det finns inga hf för perioden strax innan.
Olof dog strax efter i Kännåsen, nov 1805.
Apropå Barbro, ska man tolka det som att hon blev änka 1786? Har inte lyckats hitta hennes makes död än, han hette Mårten Dahlbom.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0068879_00148

34
Stort tack igen Karl Göran!


Precis som jag stängde av datorn efter mitt inlägg kom jag på att jag inte hade kollat efter bouppteckning.
Men tack vare mitt inlägg fick jag nu också svar på kopplingen mellan Kerstin och Olof Olofsson. Jag förstod att de inte var syskon.
Vet du om Kerstins dotter Magdalena Eriksdotter var kusin med sin make Gustav Johansson Löfbom? Och i så fall naturligtvis också hennes syskon.



35
Jag försöker hitta Kerstins död och tror jag gjort det men blir lite tveksam.
Hennes make Erik Jonsson dog 1802.


Här i kommunionlängden finns de med tre barn, Olof, Susanna och Magdalena. Olof dog 1800/1801


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0014680_00121


Här två sidor från husförhören som börjar 1804


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012537_00109


och sidan efter


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012537_00110


På första bilden finns en änka Kerstin Olofsdotter f. 1726 och gift 1749 som dör 1808 (saknas i dödboken men finns i räkenskaper att det getts testamentspengar) och på sidan efter finns hennes dotter Susanna.


Min Kerstin var enligt tidigare uppgift f. 1725 (ej hittat i f. bok, troligen född i Ås så det saknas) och gift 1751. Denna f. 1726 och gift 1749. Variationen är liten så det stämmer bra.


Men det jag undrar är, varför är hon inte hos dottern i husförhöret? Hon finns heller inte hos den andra dottern i Knutbränna.
Det borde vara min Kerstin  som är här men jag blir ändå osäker. Är Kerstin släkt med den Olof Olofsson som står överst på sidan? Han fanns inte i kommunionlängden tidigare.

36
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-30, 12:17 »
Fantastiskt Stefan, stort tack för det!
Då stämde hennes ursprung iaf. Hon fick ett nytt födelseår. Och föräldrarna var födda 1700 resp 1713.
I SVAR är de på bild 41:


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0012899_00041


Och här är födseln :)


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0012971_00094

37
Hej!


Det var längesen det var något inlägg för BK men jag hoppas fler än jag använder det.


Jag undrar hur ni andra användare av BK registrerar namn på personer som t ex gift sig.


Säg att en kvinna föds som Anna Eriksdotter. Sen heter hon som gift Eriksdotter Qvist.
Om födelsenamnet behålls registrerar jag Anna Eriksdotter Qvist. Tar man ut en rapport då så kommer det stå:
Qvist, Anna Eriksdotter.
Det finns ett extrafält för namn där man kan registrera olika varianter, t ex sorteringsnamn och efternamn. Om jag i de fälten skriver Eriksdotter Qvist så kommer namnet istället se ut såhär på rapporter:
Eriksdotter Qvist, Anna

Det blir ju fint, men nackdelen med det är att när man söker efter personer i BK så blir det mycket svårare att hitta dem. Ibland hopplöst..... Då får man ibland säöka upp en anhörig istället och gå in via denne.


Och hur gör ni i de fall de tar bort födelsenamnet och bara heter Anna Qvist?
Jag började med att skriva Anna Qvist (f. Eriksdotter) men för att få det snyggt i rapporter måste jag skriva Qvist i de två fälten jag nämnde. Men återigen så blir det svårt att hitta personen i sökfältet.
Man skulle kunna skriva Anna (f. Eriksdotter) Qvist också eller kanske bara Anna f. Eriksdotter Qvist.


Tacksam för lite inspel på detta. Kanske finns det "facit" på detta redan? :)
Jag har just nu version 7.4.

38
Ja, det kan nog stämma om man tänker att jag nu sett flera bouppteckningar utan arvingar och jag vill ju tro att de som gjorde bouppteckningarna följde lagen.
Idag dock har jag haft mer tur med jämtländska bouppteckningar. I två fall fick jag bekräftat det jag ville tack vare att efterlevande nämndes samt deras andelar av kvarlåtenskapen.

39
Stort tack igen Karl Göran! Du har hjälpt mig mycket med mina funderingar.
Ang noteringen i seder så hade jag missat den, siffran var så liten, men nu ska jag tänka på att kolla den kolumnen noggrannare.
Per gifte om sig redan 1809 i Lit och flyttade en del för att slutligen "landa" i Ramsele.

40
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-30, 00:41 »
När jag ser dem sammanställda såhär blir jag mer ännu mer övertygad om att Johan Pois och Sigrid Berg kan vara Anna Gretas föräldrar. Ang födelseort för Anna Greta kanske det var Västmanland som en dombok sa och att hon antingen växt upp i Hedemora eller bott där en period innan Frösön.

41
Här överst på sidan finns paret. Det ser ut som att före hustru är det tillagt Enk. Längst till höger står en anteckning jag inte kan tyda.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012537_00110


Per är överstruken och han ser inte ut att ha tagit nattvarden under hela perioden. Under 1808 står det Handog (som ligger i Lit).
Hur ska jag tolka det? Att han vistades i Handog eller dött där?
Jag har sökt i dödböckerna för Lit och Häggenås men hittar honom inte, ej heller i Dödregistret som finns för Jämtland. Han kan förstås ha blivit införd med fel namn.
I följande två husförhör står Susanna som Moder (sonen står då först), alltså ej änka. Däremot när hon dör 1830 står det änka.
Vad hände med Per?

42
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-29, 12:01 »
Ja du har fått ihop en hel del, spännande!


Anna Greta hade en son också, Johan Olofsson Granqvists född 9/3 1778 (hf Torp AI:10a/82). Född Frösön?


Sunne ting i slutet av april 1778 säger att A G föddes i Västmanland

43
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-29, 10:52 »
Hej igen!


Ska du inte lägga till linvävardotter Anna Greta Poies Granqvist i sammanställningen också?
Född 1755, död 27/6-1830 i Nedansjö, Stöde sn.


:)

44
Ja, min erfarenhet av andra bouppteckningar är att arvingarna tas med, även om de är "borta", jag har sett kommentarer  såsom "ej setts till på fyrtio år" och liknande. Tittade lite på bouppteckningarna efter Johans och även där står det närvarande och inget om arvingar.

Johan hade sju söner och fem levde, alla utom Per och Anders som jag alldeles nyss hittade avliden ung (tack vare dödregistret för Jämtland).


45
Hej Jörgen!


Ja, jag noterade också det. Skumt.

46
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-28, 13:28 »
Stort tack Karl Göran och LarsOlof!


Intressant att hon i både dödboken och hf kallades Granqvist. Det sägs alltid att kvinnorna inte fick sin makes efternamn på den tiden, men jag har sett flera andra exemel på det också, även 1700-talet.


Och intressant att en Poijes dog i Glava. Jag är själv jämte men har massa rötter i Värmland och många av dem i just Glava :)


Jag tror sannolikheten att dessa Poies har samband är stor. Namnet är väldigt ovanligt. Undrar om de har rötter utomlands, det låter så osvenskt.

47
Här är bouppteckningen för Johan Andersson Bergqvist som dog 1788.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/Z0000061_00383


Det jag undrar här är varför inte alla arvingarna/efterlevande står med. Brukar inte alla sådana finnas med i en bouppteckning? Utöver sonen Jonas som nämns fanns 4 eller 5 (beroende på om förstfödde sonen Anders levde då) till levande söner, alla över 25 år.

48
Hej igen!


Här kommer några fler undringar.


Denna bouppteckning ger mig lite huvudbry. Den avser Sigrid Olofsdotter i Kännåsen, ogift och som dog 65-66 år gammal.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/Z0000061_00176


Där står hennes broder korpral Johan Bergqvist. Jag har inte hittat någon sån broder, men jag är långt ifrån klar med denna utredning, däremot hennes, som jag tror, syster Märet var gift med en korpral Johan (Andersson) Bergqvist. Både Märet och Johan är i livet vid tidpunkten. (de är i mina tidigare frågor i samma ämne).
Kan det tänkas att det är denna, i så fall, svåger som avses? Jag utesluter dock inte att det kan finnas en korpral Johan Bergqvist till, men jag har inte hittat någon sådan.

Och en till fråga:
Här finns Märets make Johan Andersson Bergqvist i dödregistret.


Andersson Bergqvist, Johan - Riksarkivet - Sök i arkiven


Tittar man i mönsterrullan (korrekt volym är 14 ist för 11) ser den ut såhär:


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/90002318_00350


men här står inget om att han har hemort Lockne, att han är upplännning eller också heter Andersson. Så var kommer de uppgifterna ifrån?

49
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-27, 23:18 »
Hej Karl Göran!
Undrar om du har möjlighet att lägga ut kopia på denna?
Sunne tingslags häradsrätts arkiv AI:30 s. 56r
[/size]Den var inte till gänglig på SVAR tyvärr.
[/size]
[/size]Kan tillägga att Anna Greta Pojs enligt hf flyttade till Sundsvall 1807, två år efter makens död.

50
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-27, 11:23 »
Oj, det var verkligen utförlig information, tusen tack!
Och det förklarar ju bl a varför barnen inte fanns med i hf i Västersem, Ås, de var ju redan vuxna. Jag tyckte också det lät väldigt "tajt" om hon hunnit med fem graviditeter men om Olof började träffa henne långt tidigare medan han var gift med första frun får även det en förklaring. Och intressant det som står i vigselnotisen (rätt år 1792) "kungl. maj. tillstånd efter han henne under sitt förra äktenskap trolovat" :)


Återigen, stort tack för denna info, jag är imponerad!
Har du också denna familj i din forskning så du redan hade information om den?

51
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-27, 00:24 »
Tack för klargörande! Då kan vi utesluta Reis i alla fall. Och lite pinsamt att inte tänka på att kolla underskriften  ::)  Men därför är det så bra med vakna ögon på forumet, tack igen!

52
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-26, 23:56 »
Hmm, nu rör du till det :)
Kan det tänkas att det står Poeis i bouppteckningen?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0100450_00544


De andra två gångerna jag sett hennes namn utskrivet har det tydligt stått Pojs.
Dels i hf, högt upp till vänster


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036340_00083


dels i Olofs dödsnotis i dödboken, första delen längst ned till höger, andra delen längst upp till höger.
Där står också att de gifte sig 1786 (medan hf säger 1792) och att de fick tre dödfödda söner och en son och dotter som vistas i Medelpad. Måste erkänna att när det gäller bouppteckningar så är jag lite amatör. Har inte kollat så många svenska och de gånger de hade behövts har de inte hittats eller så fanns det ingen. Däremot norska har jag haft stor nytta av för att hitta släkt och barn. Men, dum fråga...., skrivs omyndiga barn ut i de svenska? Och ang hf högre upp, om de hade två barn i början av 1800-talet som borde vara födda mellan 1786 och senast 1805 är det märkligt att de inte finns med där. Bor de hos släkt eller har de redan lämnat hemmet? Eller har prästen inte noterat dem? Har ett annat exempel i samma församling (Ås) där tre barn inte står heller med fast de är väldigt små. Den familjen bodde där dock väldigt kort tid och kanske var barnen på annan ort.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0014326_00198
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0014326_00199


Ang uppgifterna om första frun och barn så stämmer de i alla fall.


53
Tillägg ang Olof Johansson Backfälts namn. Det stod rätt i födelsenotiserna för barnen och även i bouppteckningen.

54

Hej!


Jag undrar om fler har dessa i sin forskning och kanske kan ge svar på mina undringar?


Märet Olofsdotter tror jag kan vara dotter till Olof Persson Granqvist och Magnhild Önesdotter och om det stämmer har jag redan kommit in på de anorna från annat håll också :)


Men Johan undrar jag var han är född. I dödsnotisen för en son står att han är bördig från Uppland. Det borde menas landskapet för jag hittar ingen ort med det namnet. Enligt uppgifter jag fick fram när jag googlade stod han som född i Selånger sn men det tvivlar jag på. Johan dog nämligen där.




Johan och Märet fick sju söner, alla födda i Sundsjö eller Brunflo. Johan var dragon i Brunflos kompani. Här finns de i hf i Sundsjö innan flytt till Brunflo:




https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0003604_00135




Flytten till Brunflo sker i början av 1760-talet, men då är äldsta sonen Anders inte med, han skulle varit ca 14 år då. Hittade honom inte i dödsboken. Kan han ha flyttat hemifrån så tidigt? Vet att det förekom så jag utesluter det inte.




Här finns de i ett husförhör efter flytten till Kännås (Märets hemman) :




https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036340_00048




Alla sönerna utom Anders är med och tre har gift sig.


Till sist undrar jag om jag är på rätt spår när det gäller sonen Olof. Han står som borta i Ångermanland i hf ovanför. Om det är som jag tror så gifter han sig 1776 med Lisbet Larsdotter: den översta till höger, här heter han Backfält.




https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0014326_00121




Och här dör han ung, endast 38 år (med fel patronymikon), den översta till höger




https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0014326_00148




Om det är rätt Olof jag hittat så stämmer ju åldern perfekt. Dessutom är två dopvittnen vid hans första sons dop 1780 i så fall hans mor och moster. Och ang namnet Backfält så har Olof en kusin som heter det, men det vet jag inte om det har så stor betydelse.
Men varför har Olof ingen notering om vigselår som hans bröder? Miss av prästen bara eller är det fel Olof jag hittat?

55
Hedemora stadsförsamling / SV: Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-26, 17:00 »
Hej!


Tack så mycket för det! Det var intressant. Och med den stavningen får man iaf lite napp på google också.
Om hon skulle vara från Gotland så undrar man hur hon hamnar i Jämtland på 1700-talet. Ganska lång flytt.
Men jag gissar att nån koppling till Hedemora måste hon antagligen ha haft.
Hittade förresten en linvävare Pois som gifte sig i Klara, Stockholm 1741. Pois Johan och Berg Sigrid.










56
Hedemora stadsförsamling / Anna Greta Pojs född 1755
« skrivet: 2021-12-26, 15:08 »
Hej!


Anna Greta Pojs gifte sig med torparen och korpralen Olof Granqvist och flyttade till Ås sn i Jämtland.
Enligt uppgift i dödboken för Olof 7/11-1805 var hon linvävardotter från Hedemora.
Någon som vet mer om hennes ursprung? Jag har försökt googla på släktnamnet men inte hittat någonting. Provat lite andra stavningar också.
Jag tror inte de bodde hela tiden i Ås eftersom inget av deras två barn finns med i Ås födelsebok. Olof var dock född där.
Vigseln var 1792 enligt hf men 1786 enligt dödboken. Har inte hittat den i vare sig Hedemora eller Ås.


Här i ett husförhör i Västersem, Ås sn.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036340_00083

57
Hej!


Japp, stämmer, min fråga var kort: Hur kan FTDNA "veta" att jag är släkt med min syster via mitt fäderne. Det finns ingen sån släktskap i våra respektive släktträd. Och våra fäder är ej heller släkt som jag vet om iaf, och i så fall så borde jag väl vara lila på min systers DNA-kit mej det är jag inte.  I våra släktträd har min syster och jag bara gemensamma släktingar på mammas sida.

58
Häggenås / SV: Häggenås födda 1804 Kerstin i Långhöa
« skrivet: 2021-12-20, 16:22 »
Tack!


Misstänkte det kunde vara så för de andra syskonen står det "Munken" på.
Just denna så står en del vittnen från Långhöa medan det sista står från Munkflohögen vilket förbryllade.

59
Häggenås / Häggenås födda 1804 Kerstin i Långhöa
« skrivet: 2021-12-20, 13:30 »
Hej!


Jag undrar var Kerstin överst till höger är född? Långhöa står det men hittar ingen sådan plats. Är det Långkälen tro? Det var det enda på Lång jag hittade.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0014678_00019

60
Häggenås / SV: Nils Olof Gustavsson död 1953, datum?
« skrivet: 2021-12-14, 22:31 »
1000 tack igen! :)

61
Häggenås / SV: Nils Olof Gustavsson död 1953, datum?
« skrivet: 2021-12-14, 18:13 »
Ser nu att jag saknar några uppgifter till ifall det finns möjlighet att få dem kollade?


Hans fru Anna Elisabet Rapp, född 5/1-1890, död 3/11-1961. Dog hon också i Backegård? Och om hon fortfarande hette Rapp eller möjligen Gustavsson?


Och Nils Olofs syster Maria Amalia Gustavsson/Gustavsdotter som dog 19/1-1921. Om det står dödsorsak? Hon var född 19/4-1878.










62
Häggenås / SV: Nils Olof Gustavsson död 1953, datum?
« skrivet: 2021-12-14, 16:41 »
Stort tack för att du kollade :)

63
Häggenås / Nils Olof Gustavsson död 1953, datum?
« skrivet: 2021-12-14, 15:54 »
Hej!


Jag undrar om nån med tillgång till dödboken vill kolla vilket datum Nils Olof dog? Jag har nämligen två noterade, dels 14/6, dels 16/4.
Födelsedatum var 3/7-1881.


Tack på förhand!

64
Stort tack för er hjälp att hitta dem igen!
Jag hade aldrig kommit på Landvågen själv.

65
Lit / SV: Lit C:1 1694-1726 s46 Anna Greta
« skrivet: 2021-12-13, 00:55 »
Stort tack för klargörande!
Tänkte att det måste vara Kalstad men ville vara säker ifall det kunde ha varit nån annan ort även om jag inte hittade nån mer liknande i registret. Och på ADs bild ser man att det är ett K.


Och tack för kartlänk. Passade på att studera hur byarna i Häggenås och Lit ligger :) Har forskat mycket i de socknarna sista tiden.

66
Ett av deras barn, Lisbet Gran, f. 1806 fanns en period hos Marias bror Anders.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012622_00064

67
Lit / Lit C:1 1694-1726 s46 Anna Greta
« skrivet: 2021-12-12, 17:58 »
Hej!


Överst till vänster. Undrar vilken orten är. Kan det stå Palstad eller Kalstad? Eller nåt annat?


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035847_00053




68
Hej!


Undrar vart Per och Maria tog vägen, i nästa hf är de borta.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012621_00104

69
Föllinge / SV: Föllinge dödbok 1828, Småstugorna
« skrivet: 2021-12-12, 15:53 »
Tack!


Anna Olsdr fanns i hf i Sockenstugan så det stämmer.
Däremot min Greta fanns inte där, men eftersom uppgiften om den som dog 1828 stämmer, ogift och 49 år så tror jag ju att det är "min" Greta. Kan det vara så att hon flyttade efter att modern dog 1825 men att det aldrig hanns noteras?

70
Föllinge / Föllinge dödbok 1828, Småstugorna
« skrivet: 2021-12-10, 09:42 »
Hej!

I hf för Gravbränna finns Greta (Olsdotter) Gran f. 1779. I kolumnen för 1828 står "död".

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012623_00060

Och mycket riktigt finns en piga Greta Olsdotter avliden 23 juni 1828, 49 år. Greta var ogift och 49 år så det stämmer, men vad är Småstugorna?
Tittar man på bladet innan, den näst sista som dör 1825, änkan Anna Olsdotter så dör hon också i Småstugorna.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012628_00195

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012628_00196


71
Hej!

Det är ett par år sedan jag och min (halv)syster DNA-testade oss via FTDNA. Vi har olika pappor och 2158 matchpoäng på varandra.
Jag har också lagt upp våra respektive släktträd och även länkat flera av våra "träffar". Vi har fått flera av träffarna färgade röda, blå eller lila i form av gubbar och gummor beroende på om släktskapen är via mödernet, fädernet eller båda.

Det som förbryllar mig är att för mig så är syrran lila, dvs jag är släkt med henne både via min mor och far. Jag är däremot bara röd i hennes DNA-kit, dvs hon är släkt med mig bara via mor.
Kan man lita på dessa gubbar och gummor i FT DNA? Vad jag förstår så uppstår de dels efter att man länkat träffar i släktträden men också efter andra kriterier.
FTDNA hade en uppgradering/uppdatering i somras och innan dess så var syrran bara röd.

Ska jag tolka det som att min mor och far är släkt? Det är mycket möjligt att de är det även om jag inte hittat nån ”krock” än, men längre tillbaka har de många anor i samma socknar så jag bara väntar på att det ska ske.

Eller finns det andra möjligheter?

Kan också nämna att våra fäder råkar vara födda i samma socken men jag har inte hittat att de skulle vara släkt.

72
Häggenås / SV: Häggenås AI:6 s 3
« skrivet: 2021-12-09, 00:01 »
Hej Ewa!


Ja, jag såg också denna Märet/Märta tidigare och försökte följa henne bakåt men tappade spåret. Om man följer denna  bakåt så finns hon också i husfören s21 Häggenås AI:6, inflyttad från Husås 1858. I Husås, Lit sn finns hon mycket riktigt i hf på s5 el 6 om jag inte minns fel. Men på s 4 finns ju också "min" Märet. Min Märet var född 7/3-1827 i Lits sn men under hennes flyttar blev det till 7/8-1827. Denna Märta/Märet i Storhögen föddes enligt uppgifterna i hf 10/3-1827. Dock finns ingen Märta/Märet född det datumet i f-boken, varken i Häggenås eller Lit. Min Märet hade ingen syster Karin, däremot en Katarina men hon bodde inte i Norderåsen utan i Lit sn.
Så jag vet inte vad jag ska tro. Känns inte riktigt som det kan vara samma Märet?


Tack för tips iaf :)

73
Genetisk genealogi (DNA) / SV: DNA Origins
« skrivet: 2021-12-08, 12:11 »
Hej Kalle!

Tack för svar! Tyvärr hade det hamnat i skräpposten (meddelandet från Forumet) så jag såg det först nu.

Efter mitt inlägg så laddade jag också upp mitt DNA på MyHeritage och där fick jag flera tusen norrmän bland mina träffar varav några har jag hittat våra gemensamma anor också som bekräftar min morfar (började fundera ett tag på om det var han i och med så få norska träffar på FT DNA). Så det var ju bra  :)

Det låter logiskt det du säger om DNA-mängden från så gamla anor och angående härstamning så har jag förstått att de inte är tillförlitliga. Det fick jag också bekräftat när jag laddade upp mitt resultat på MyHeritage. Enligt FT DNA är jag t ex 10% britt men på MyHeritage inget alls.

Spännande och kul med DNA-forskning iaf! Och förvirrande emellanåt...

74
Föllinge / SV: Föllinge dödbok 1802, ofullständig?
« skrivet: 2021-12-08, 11:15 »
Tack!

Bra att du påminde mig om dem  :)

75
Föllinge / Föllinge dödbok 1802, ofullständig?
« skrivet: 2021-12-08, 09:54 »
Hej!

Jag har nyligen börjat forska igen efter ett uppehåll och känner mig lite ringrostig. Är det möjligen så att Föllinge dödbok saknar en massa uppgifter eller kan de finnas på andra ställen?

Tycker t ex att 1802 har alldeles för få personer införda.

I detta husförhör står det i kolumnen för 1802 att svärmodern Karin Persdotter dog 12/9. Men jag hittar henne inte i dödboken.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012621_00103

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035601_00106

76
Häggenås / SV: Häggenås AI:6 s 3
« skrivet: 2021-12-07, 00:45 »
Tack!


Då vet jag att Olof dog ung.



När jag tittar i Lits hf så ser jag att sonen Olof bor hos Märets mor Karin Jonsdotter i Husås, s8. Han står som gossen Olof Carlsson. När jag kollade den sidan tidigare och letade efter Karin så visste jag inte att Märet hade en son och funderade inte närmare på vem gossen kunde vara. Borde ha kollat upp det förstås, inte för att det gett svar på vart Märet tog vägen men i alla fall. Då är frågan om Märet dött eller om hon flyttat utan son. Tänker mig att om hon dött och sonen skulle få nya vårdnadshavare så kanske det hade varit mer logiskt att han hamnat hos något av Märets fyra syskon som alla bodde antingen i Föllinge eller Lits socken. Modern Karin var ju i 75-årsåldern.


Lite "lustigt" är att av de fyra systrarna så fick tre av dem barn, mellan ett och fyra stycken utan att gifta sig, och den fjärde systern som var den enda som gifte sig blev barnlös.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012699_00018


Har kollat Sveriges dödbok 1860-2017 men kunde inte hitta nån Märet där heller. Mystiskt hur hon bara kan försvinna.
Kollade också när systrarna döpte sina barn om hon var dopvittne och 1859 när Katarina döper sin dotter Karin i Lit så var "pigan Märeth Olsdr från Häggenås och Norderåsen" dopvittne. Tittade igenom hela Norderåsen och det fanns ingen piga Märet Olsdr där förutom tidigare i perioden som vi redan tittat på.

77
Häggenås / Häggenås AI:6 s 3
« skrivet: 2021-12-06, 10:59 »
Hej!


Pigan Märet Olsdotter f 1827 med sonen Olof f 1849 flyttar runt en hel del. Hon är från Lit, Bjurhuskälen och sonen från Husås. En eller två ggr innan var hon en sväng till Gravarvågen, Föllinge sn också.  Hon har rötter där.
Men nu tappar jag spåret.  Här ser man att hon var infyttad från Husås, men vart flyttar hon sen. ska det också vara Husås men slarvigt skrivet? Hon dyker inte upp där igen den perioden.
Jag har heller inte lyckats hitta henne eller sonen i folkräkniingarna 1860 eller senare.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0012542_00011


78
Genetisk genealogi (DNA) / DNA Origins
« skrivet: 2021-11-10, 11:33 »
Hej!


Jag har DNA-testat mig hos FamilyTree DNA för ett par år sedan.
Där kan man ju också få sina "Origins" specificerade. I mitt fall från Skandinavien, Finland, England, Skottland och Wales och Östeuropa.


Enligt Föreningen för Smedssläktforknings Smedskiva som jag köpte för några år sedan har jag Vallonsläkt. Borde inte det synas bland Origins som Centraleuropa?


Undrar också om FamilyTree DNA är det vanligaste företaget där norrmän testar sig? Anledningen till frågan är att min morfar är halvnorsk men bland mina "matches" finns det väldigt få norrmän.




79
Säkert är det så. Dock så har jag flera fall där oäkta försvann i nästa hf om paret gift sig. Många gånger var de trolovade innan barnet fötts men i ett speciellt fall från 1790-1810-talet var det en militär (fanjunkare/sergeant) som fick tre barn med pigan med många år emellan. Innan de gifte sig så hann den förstfödda gifta sig men efter vigseln så stod de två syskonen som bodde hemma inte som oäkta längre.

80
Jo visserligen, men min erfarenhet är att prästen slutade skriva "oäkta" om föräldrarna gifte sig, därför blir jag förvånad att det står kvar i alla år om Håkan H. är den rätte fadern. Men kanske denna präst var mer nitisk.

81
Hej!

Denna uä Håkan förbryllar mig lite. Här finns han i V. Kärrbackstrand dit han flyttade 1858 från Sysslebäck i Dalby. Han uppges alltid vara född i Dalby 30/7-1836 förutom 31/7-1836 en gång eller bara 1836 i flera hf fram till flytten.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038391_00252

Här är han som liten med far(?) Håkan Håkansson och mor Anna Persdotter, nygifta och nyinflyttade till Sysslebäck, Håkan från Slättne, Dalby och Anna från Kärrbackstrand, N. F. Det är endast i detta hf han har f. dat. 31/7.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036857_00227

I Dalby föddes det mycket riktigt en uä Håkan 30/7-1836 i Slättne med mor pigan Anna Persdr men med en far dräng Halvard Halvardsson. Annas efternamn är väldigt otydligt här men i dubbletten står det tydligt Persdr.:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036873_00116

I ovannämnda hf står dock att Håkan är född i Kärrbackstranden och eftersom namnet på fadern inte stämde i denna födelsenotis så kollade jag födda i N. F. också och där fanns en till uä Håkan men född 28/8-1836. Mor Anna Persdr men far uppges här till Håkan Håkansson från Slättne. Ett vittne är densamma som vid första födseln och det andra vittnet är snarlikt, men troligen inte samma, Karin Jensdr ist för Karin Jonsdr, dessutom är Karin hustru till det manliga vittnet i första dopet men denna Karin uppges inte vara det och bor inte i samma ort heller.
Födelsen från Kärrbackstrand:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039099_00126

I hf för Slättne denna period finns en Halvar Halvarsson på s. 186 men han uppges vara inflyttad fr Sysslebäck 1839, dvs 3 år efter födseln. I Sysslebäck fanns dock ingen Halvar Halvarsson den perioden. Den enda pigan Anna Persdr finns på samma sida 186 men utan oäkta barn och hf sträcker sig ända till 1841. Och någon uä Håkan finns heller inte i Slättne. Denna Anna uppges flytta till Båtstad 1841.

Det som förbryllar mig är:

1. Prästen skrev ju i första hf att Håkan var född i Kärrbackstrand, varför skrev han då in födelsedatumet från Dalbys födelsebok (med en dags avvikelse visserligen)?

2. Om Håkans far är denna Håkan, varför står han som uä hela tiden fram till flytten 1858? Annas första uä son f. 1833 hade inte en Håkan som far så det förstår jag.

3. Vad kan prästen ha menat med födseln 28/8 när han satte en klammer, eller slags parentes runt hela notisen? Han gjorde inte det på någon annan.

4. Är det troligt att de två födslarna avser samma Håkan med så många avvikelser?

Hoppas någon har någon idé  :)

82

Tack för det klargörandet! Tyckte det var lite märkligt om en bond- eller torpardotter studerade, har inte sett det förut i den tidsperioden iaf, men reflekterade ändå inte mer över det.


Men nu blir kontexten mer logisk.

83
Jättetack för ert stora engagemang!! Fick några personer till på plats nu som jag inte hunnit kolla upp, tack, tack  :)
Kan berätta att utredningen inte är för mig själv utan för en annans räkning. Jag har visserligen också jättemycket rötter i Värmland, också skogsfinnar, i mer än hälften av socknarna men inte så långt norrut. Så Östmark och runtomkring är nya marker för mig.
Ang Erik Persson, undrar varför han fått sitt finska namn inskrivet på 1850-talet? Jag har inte sett någon annan med finskt namn inskrivet den perioden. Han står ju som inflyttad från Vitsand 1838. Tittade i hf där på de orter jag hittills hamnat i, bl a Mangen och Rattsjöberg och ca fem till, men kunde inte hitta honom. Däremot en intressant torpare i Mangen som skulle kunna vara hans far. Per Henriksson f 1787 och inflyttad från Norge 1822, nästan längst ner. Han dog 1837, året innan Erik flyttade från Vitsand.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039365_00077

Han finns dock inte i Mangen i Fryksändes hf perioden innan som är 1820-24. Jag hittade honom heller inte i norska folkräkningen 1801 och tyvärr saknas fb för Grue den perioden. Jag tänkte att om Erik Perssons "Kossi" kommer från Kuosmainen så kanske far Per H. var född i Grue eller N Finnskoga.
I Dalby (N Finnskoga-delen) finns i hf för Aspberget 1794-99 och senare också en son Per Henriksson f 1787, men tyvärr visade sig han vara en Muhoinen och gifte sig dessutom 1807. Hf saknas 1811-1814 och sen var han inte kvar i Aspberget.

Anna Jansdotter som ju står som boende i N Viggen flera perioder, inte bara 1850-talet utan även 1848-1849 lyckades jag heller inte hitta i något hf i N. V., trots att hon t o m nöddöpte en dotter där, om jag inte minns fel var det 1849 eller 1854. Dottern finns även i Östmarks fb. Kopplingen till Mangen har jag fortfarande inte listat ut, hon står ju inte i fb runt 1820 och hennes föräldrar enligt not i hf  har jag heller inte hittat där. Nån förklaring finns det säkert. Kanske hon blev föräldralös tidigt och växte upp hos annan familj där men föddes på annan ort? Men då borde hon stått med efternamn.

Kenneth, med detta: "Om du ser på Östmark (S) AI:17 (1856-1859) Bild 232 / sid 473 (AID: v9142.b232.s473, NAD: SE/VA/13684) så står det 477 på Mattes Sigfridsson."
menar du att 477 skulle hängt med till nästa hf AI:19 på Erik Persson istället? Annars hänger jag inte med på vad du menar. Mattes flyttade till 477 i AI:17 såg jag.

Kan Britta Olofsdotter vara den Britta Olofsdotter Purainen, f 1730 som nämns i Jarls bok under N. Röjdåsen. Eller är det fel?

Kul att Anna läste utomlands en period  :) Lyckades inte lista ut var Varola i Norge ligger.

Det är faktiskt tack vare denna Henrik "Erik Persson o Anna Jansdr fick oä s Henrik 1864 10/2 CI:5 b. 57" som det upptäcktes att prästen flyttade ut fel Erik Eriksson till Jämtland på 1880-talet. Henrik flyttade till Norge men ett av hans barn bodde i Jämtland en period och var kusin med Henriks halvbror Erik Erikssons barn.

Ja, det var inte lätt att knäcka denna nöt var Erik och Anna föddes. Kan säga att andra grenar jag följt i Finnskogarna varit lättare  :)

Än en gång, stort tack för all tid ni lagt ner!

84
Så kan det vara men jag tror inte riktigt det i och med att Lisa inte fanns i husförhören fr ca 1808 och några år framåt.
En intressant detalj om Erik Persson. Här är han näst längst ner och har då ett efternamn till, Kossi. Till höger står det ej adm och efter det 477, vad kan det syfta på? Sida 477 i husförhörsboken eller något annat? På sidan 477 finns en uä son Erik Eriksson f. 1857, namne med Erik Perssons son f. 1858. Det finns en speciell historia med dessa två Erik Erikssöner. Erik Perssons son flyttar nämligen till Jämtland på 1880-talet, men i husförhöret är det den andra Erik Eriksson (f. 1857) som står som utflyttad. Därför var det intressant att det står 477 här. Kan prästen redan här ha rört ihop det? Verkar i och för sig märkligt med tanke på att Erik Eriksson inte flyttar förrän drygt ca 20 år senare men vad kan 477 annars stå för?...

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039729_00230

Även i husförhöret innan stod det Kossi.
Och på denna sidan i samma husförhör är Anna Jansdotter med sina barn, Erik Persson är noterad som far till höger, även här med namnet Kossi.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039729_00226

Kossi låter finskt, men jag har inte sett det i böckerna om skogsfinnar av Jarl Ericson. Kan det  vara en förkortning av ett längre namn?

Om Erik är av släkten Kossi borde alltså fadern ha hetat Per Henriksson Kossi. Med denna ledtråd borde han vara lättare att hitta men jag har ingen aning om var släkten Kossi kan ha bott. Googlade lite men fick inget omedelbart napp.

85
Hej Margaretha!

Jättestort tack för att du tar dig tid att hjälpa mig försöka lösa dessa! Det är extra knepigt att det är så många uä barn också. Såg precis ditt sista svar ang Anna Jan/Johansdr. Jag visste inte att det fanns så många Mången. Eftersom det är skogsfinnar det handlar om (iaf de flesta eller kanske t.o.m. alla) tog jag för givet att prästen syftade på Mången i Fryksände men det kan man förstås inte ta för givet. Nån koppling till Mången måste ju Anna ha haft skulle man tycka eftersom hon står som född där. Hon fick ännu  fler uä barn, totalt 4 eller 5 tror jag. Jag såg också not att hon ska ha vistats i N Wiggen men hittade inte henne i hfl där. Jag undrar om det inte står fl. år ist. för Fliås?

Ja, ang Lisa Eriksdr blev det extra rörigt att hon fick den andra Lisa Eriksdr´s födelseår 1780 senare. Men som du också konstaterade så är "min" Lisa den som föddes 1786, dotter till Erik Larsson och Anna Andersdr. Ja, kanske Hallstensson var en felskrivning och att hennes två första söner hade samma far - Per Henriksson trots allt. Då borde ju Per inte vara alltför långt bort kan man tycka. Tack för tipset om att anorna längre tillbaka finns på internet! Ska kolla upp dem senare. Kiiskinen blir ett nytt namn i utredningen.
Som sagt, det var inte lätt att reda ut var Anna och Erik är födda. Man tycker ju det borde vara i nån av grannsocknarna men det kanske var längre bort. Om Erik skulle vara född i t ex Grue, Hedmark så saknas f-bok för 1810-1811.




86
Var ligger platsen / SV: 1813, Damtorp i fryksände
« skrivet: 2019-11-26, 22:07 »
Jo, jag såg också det, men Karin flyttade nog utan dottern för dottern på s132 under henne är inte Karins, fel namn och månad (plus att hon dör där också). På s132 står det att Karin flyttar till "Damen" ser det ut som 1815, men det kanske är ett annat namn för Damtorp?? Jag ser ju också på s 158 att hon står som inflyttad igen till Önneby.

87
Var ligger platsen / SV: 1813, Damtorp i Fryksände
« skrivet: 2019-11-26, 21:43 »
Hej Kenneth!

Japp, det var dessa. Borde förstås ha länkat sidan också.
Karins mor dör ju i denna period och i husförhöret efter är Karin och dottern Gertrud borta. Försöker spåra Gertrud, framför allt om hon får efternamnet Jan/Johansdr och om det är hon som dyker upp som gift i Mangen 1835. Jag har dock en till kandidat på Gertrud i Mangen.


88
Var ligger platsen / SV: 1813, Damtorp i Fryksände
« skrivet: 2019-11-26, 20:02 »
Hittade modern Karin Jönsdr och uä dottern Gertrud i Önneby nu. Så då borde väl Damtorp tillhöra Önneby?

89
Hej!

Anna Jansdr och Erik Persson fick en u.ä. son Erik 1858. Erik Persson f. 1810 (korrekt är 1811 enligt tidigare förhör) står här med föräldrar Per Henriksson och Lisa Eriksdotter noterade till höger. Lisa Eriksdr finns med sonen och föräldrar i tidigare husförhör för Hollandstorp men var/när är Per Henriksson född? Lisa fanns inte i husförhören för Hollandstorp just åren runt 1811 men dyker upp med sonen i nästa så jag är också intresserad av att veta var Erik föddes.


https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039725_00382

Lisa fick en son till, Henrik, i aug 1815 som föddes i Östmark, längst ner till vänster på sidan:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039742_00143

Faderns namn är här Per Hallstensson. Då undrar man. Är Pers efternamn felskrivet vid ett av tillfällena eller är fäderna till Lisas två söner två olika Per?

Anna Jansdr står här som född 1820 i Mången av föräldrar Jan Tomasson och Anna Matsdr men jag hittar ingen av dem där i perioden eller fram till 1850. Var kan Anna vara född?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039725_00385

Hoppas någon känner till dem! Kan nämna att jag just lånat Jarl Ericsons bok "Finnar i Östmark, Vitmark…" men hans kartläggning täcker inte personer från 1800-talet.

90
Var ligger platsen / SV: 1813, Damtorp i fryksände
« skrivet: 2019-11-18, 12:03 »
Hej!

Nej, det funkar inte. Tänkte följa denna Gertrud framåt men hittar bara inte detta Damtorp...

91
Var ligger platsen / SV: 1813, Damtorp i fryksände
« skrivet: 2019-11-18, 09:01 »
Ingen dom känner till detta torp?

Här är en födsel på torpet 1813, barn nr 51 Gertrud på höger sida.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037199_00187

92
Hej!

Återkommer till denna gamla tråd.

Kan berätta att jag läst den avskrivna versionen av målet nu och det står utan tvekan "Nils Jonsson anförde widare at thenna thess afledna hustru, så mycket mindre ägt någon arfwejord, som hon warit ett oäckta barn". Avskriften är väldigt tydlig och det står definitivt ordet "warit", det som var så svårtytt i originalboken.



93
Var ligger platsen / 1813, Damtorp i fryksände
« skrivet: 2019-11-13, 00:37 »
Hej!

Jag undra under vilken ort Damtorp finns i husförhören runt 1813?

94
Norra Ny / SV: Norra Ny AI:14 s.44 Gertrud Johansdr
« skrivet: 2019-11-12, 20:30 »
Hej Anti!

Imponerande att du fick ut pag. 55 26 i detta! När du säger det så kan jag se att det förmodligen är ett "pag." under tecknen och ena femman av 55 är ju kvar, men sexan under nian lyckas jag inte se. Men utifrån sidan innan där hon står inflyttad från p. 56 26 så är det ju rimligt. Om man tar bort pag från tecknen så blir det inte så mycket kvar som det först ser ut. Kan det vara så enkelt som att det står att 29?Att för attest. Men varför skulle han skriva dit bara det?

Glömde nämna innan att Gertrud inte står i utflyttningslängden de åren, det gör däremot hennes storasyster Maria som flyttade till Ny 30. Ang dopvittnena så bör kanske nämnas att Gertruds makes sysken ej heller var vittnen vid något dop.

Står just nu still med denna. Gertrud fanns iaf inte på annan sida (förutom 55) i denna husförhörslängd, den var inte så lång så den gick jag igenom nu.

95
Norra Ny / SV: Norra Ny AI:14 s.44 Gertrud Johansdr
« skrivet: 2019-11-12, 00:40 »
Ser nu att Gertrud finns på två sidor till i denna del 1830-1832 (fast det finns noteringar till 1834 så den sträcktes ut lite).
Här på sidan 36, då måste hon precis ha flyttat till N:a Ny och här står hon också som 21 år vilket stämmer mycket bra med min teori att hon är den som föddes i Snårberget 1810. Står det "lemnad attest till kyrko..."  i noteringen?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038410_00260

Här är hon på s.31, fortfarande 21 år fast två år senare.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038410_00255


Om det är den jag tror och hoppas så är hon här i husförhören i Vitsand några år tidigare, det står något otydligt i kolumnen innan årtalet (18)29, några bokstäver och ett tal, något med fem tror jag men jag lyckas inte tyda vad det ska stå. Kan prästen ha menat gift 35? Eller ska det föreställa orten hon flyttade till?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039365_00087

Saknar dock konkret bevis för att de två Gertrud är samma och vet inte riktigt hur jag ska hitta något. Dopvittnena vid hennes många barns dop var inte till hjälp. Det bästa beviset hittills är orterna hon rör sig mellan, Snårberg, Flatåsen och Mangen som ju var vanligt att man flyttade och gifte sig inom. Plus åldern, Gertrud var 21 vid ankomst till N:a Ny och fortfarande efter ca 3 år där var hon 21 vilket bör vara förklaringen till att hon fick födelseåret 1813 istället för 1810.




96
Vitsand / SV: Vitsand AI:1 s 56 Gertrud Jansdr, flyttar vart?
« skrivet: 2019-11-11, 23:43 »
Före årtalet 29 ser det ut som en eller två siffror, en femma är relativt tydlig men tecknet innan är mindre säkert om det är en siffra, och det innan är jättesvårt att tyda,  ser ut att vara bara ett fåtal bokstäver, kanske förkortning av något. Det kan väl aldrig stå gift 35? Eller kanske för långsökt? Den Gertrud jag letar efter gifte sig nämligen i Vitsand 1835 men jag är osäker om det är denna även om en del talar för det. Den Gertrud som gifte sig var inflyttad från (N:a) Ny 1835 och hade bott i Ny bara några år så kanske det var Vitsand hon flyttat från och sen återvände till.

97
Norra Ny / SV: Norra Ny AI:14 s.44 Gertrud Johansdr
« skrivet: 2019-11-11, 00:47 »
Oj, det hade jag inte hittat i första taget. Tusen tack för att du knäckte nöten!

Intressant nog står Gertruds födelseår inte med, men det står 21 år vilket skulle stämma bra att hon är den som föddes 1810 (i Snårberget) och inte 1813 som det står i AI:14. Personen ovanför Gertrud på s.30 är född 1813 så kanhända prästen läste snett och förde över fel födelseår?
Gertrud gifte sig snart och flyttade till Mangen och därefter stod det alltid 1813 som födelseår. Försökte få fram bevis för att det är hon född 1810 genom att kolla dopvittnena till Gertruds barn, men det gav inget, ett enda av vittnena var från Snårberget, en Jöns Olsson som jag inte hittade i husförhöret där.

 

98
Norra Ny / Norra Ny AI:14 s.44 Gertrud Johansdr
« skrivet: 2019-11-10, 22:40 »
Hej!

Långt ner på sidan finns pigan Gertrud Johansdr f 1813 i Fryksände. Utflyttad 1835 till Vitsand. Det står också att hon är inflyttad från p. 30 i gamla boken. Vad kan prästen ha menat?
Hon finns inte på sidan 30 i gamla boken, ej heller pigan ovanför, Malin Andersdr som har samma notering.
Förvirrande.
Jag undrar också var och när Gertrud är född. I Fryksände finns det en enda som skulle kunna stämma mellan 1810-15 och hon är född i Snårberget (=Vitsand sn senare). Men den Gertrud tappar jag spåren efter 1829 så jag vet inte om det är hon som dyker upp i Norra Ny med fel födelseår senare.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038412_00052

99
Vitsand / Vitsand AI:1 s 56 Gertrud Jansdr, flyttar vart?
« skrivet: 2019-11-10, 20:36 »
Hej!

Undrar om någon lyckas tyda vart Gertrud f. 1810 tar vägen år 1829?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039365_00087

100
Häggenås / SV: Häggenås C:1 1693-1738 bild 67
« skrivet: 2019-10-30, 20:21 »
Tack! Ja, hans stora p var ju speciellt så det kanske var för jobbigt att skriva stort p för varje. Men jag undrar om inte Hälje heter Pärsdr i efternamn? Ser inget som skulle kunna vara l där.

101
Stort tack för det Anti!


102
Hej!

Undrar var detta paret kom ifrån? Enligt husförhöret, längst uppe till höger gifte de sig 1779 och kom även till församlingen då. Paul var ryttare och torpare. Vigseln skedde inte i Aspås.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035415_00016

Här är Paul lite senare i samma husförhörsbok. Överst till höger

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035415_00058

Med vänlig hälsning,
Jörgen

103
Häggenås / Häggenås C:1 1693-1738 bild 67
« skrivet: 2019-10-29, 22:32 »
Hej!

Mittersta barnet till vänster som döps 25/12, Mårten.
Jag har lite svårt att tyda namnen. Fadern heter Lars Pålsson och ett till namn tror jag, nåt med ...ström. Kan det stå Carlström? Modern heter Hälje, men vad mer? Det ser ut som efternamnet har ett "å" som andra bokstav.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035735_00067

Med vänlig hälsning,
Jörgen

104
Häggenås / SV: Vilken Lavinna Olsdotter?
« skrivet: 2019-10-29, 21:48 »
Hej!

Ang. "Då kommer Lavinna från "Norderåsen och Jonsgården" Varför de uppger två gårdar vet jag inte". Jag har själv aldrig blivit klok på varför, men Norderåsen i hlf och andra handlingar har alltid specificerats med gårdnamn också. Man kunde vara från Backegård, Gungård, Jonsgård osv som alla tillhör Norderåsen. Det är fastighetsbeteckningar också men varje sån gård hade flera gårdar så de kanske räknas som småbyar i byn? Åker man förbi står det Norderåsen på ortskylten och jag tror inte gårdsnamnen står utskrivna. Rätta mig om jag har fel, men jag har inte sett det i alla fall.

Mvh,
Jörgen

105
Stort tack!

Då gick hon inte upp i rök iaf  :) Hittade sonen Göran född 1796, han stod ju med i hfl AI:4 men under Karins syster.
Göran var senare dräng i Hov (AI:5 s.78).

Mvh,
Jörgen

106
Toppen, vilket jobb du gjort! Alla pusselbitarna på plats  :) Tusen tack!!

Det är andra "oäkta" barnet på kort tid nu i min släktforskning som efter några år kom att växa upp hos fadern. Det har jag inte varit med om tidigare.

Vart Karin tog vägen står inte, men både hon och Erik är överstrukna och i samband med det dyker Erik upp hos fadern.

Intressant historia, 35-åriga torpardottern får barn med länsmanssonen, blott 20 år och som senare efter att han själv gift sig tar över vårdnaden av sonen.

Än en gång, jättestort tack!

Mvh,
Jörgen

107
Ja så måste det vara. Lyckades inte hitta "kvinnspersonen" Karin där men hon kanske aldrig bokfördes? Storbrännan står i alla utskrivet under Slåtte.
Sonen Erik kom att växa upp hos fadern sen. Återfann honom som sjuåring hos Elias Oldberg i Nedre Kösta.

Med vänlig hälsning,
Jörgen

108
Tack! Då finns den i alla fall.
Skumt nog så är varken Brattmon eller granngården Storbrännan med i registrena i husförshörslängderna så då vet jag inte var jag ska leta efter modern.

Med vänlig hälsning,
Jörgen

109
Hej!

Den 5/3 1804 föds oäkta Erik Eliasson, längst ner till vänster. Modern Karin Jons-, eller Jönsdr står att hon är från Bratttmon. Vilken ort menas tro?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0035399_00192




Med vänlig hälsning,
Jörgen

110
Frykerud / SV: heter modern Stina?
« skrivet: 2019-10-21, 10:37 »
Tusen, tusen tack för att du knäckte denna nöt! Den har varit rörig men skönt att få den på plats.
Denna Emil Larsson Östling har varit en rörig person att reda ut senare också. Han gifte sig och bodde här med frun i folkräkningen 1880 i Hagfors bruk.

https://sok.riksarkivet.se/folkrakningar?Fornamn=emil&Efternamn=%c3%b6stling&DatumFran=1852&DatumTill=1852&Folk1860=true&Folk1870=true&Folk1880=true&Folk1890=true&Folk1900=true&Folk1910=true&Folk1930=true&AvanceradSok=False&page=1&postid=Folk_120485523&tab=post#tab

Men de måste ha separerat rätt snart. Emil fick nämligen fem barn med en kvinna i Jämtland, en värmländsk kvinna som flyttat dit. Men först 1899 står han som frånskild.

Än en gång, jättestort tack för att du löste denna  :)

Mvh,
Jörgen

PS. För er som undrar, jag flyttade denna tråd samtidigt som Maud svarade så mina nya frågor finns under Värmland och Frykerud, alltså inte under läshjälp längre. Det blev lite tokigt....

111
Frykerud / SV: vem är modern Anna eller Inga Stina?
« skrivet: 2019-10-21, 09:58 »
Beklagar förvirringen! Anledningen att jag flyttade temat var att jag började ju med att be om läshjälp, men kom på sen att frågorna efter inte gällde läshjälp längre och tänkte att det blir mer rätt att börja om på rätt ställe.
Tusen tack för din utredning i alla fall! Jag är imponerad  :)

112
Frykerud / vem är modern Anna eller Inga Stina?
« skrivet: 2019-10-20, 22:10 »
Hej!

Andra barnet som föds uppe till vänster, oäkta Emil. Modern anges som Anna Pärsdotter.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037139_00213

I hfl finns ingen Anna Pärsdotter men däremot så är Emil inklämd under pigan Inga Stina Pärsdotter som till höger benämns "lösdriverska". Under Emil finns en annan piga, Anna Jondotter. Emil är född 22/9-1852 och båda pigorna lämnar gården under 1852 enligt notis i högermarginalen. Inga Stina till sidan 264 och Anna till Grums (Anna kan ha flyttat före 22/9).
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037123_00278

På sidan 264 finns Inga Stina men utan Emil, däremot med en oäkta dotter Carolina född 1854.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037123_00282

Vart Emil tar vägen då vet jag inte. I hfl några år senare återfinns han som fosterbarn hos
Stina Larsdotter.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037126_00494

Och senare återfinns han hos bonden Lars Magnusson där Inga Stina var piga med noteringen "mannens oäkta son".

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037128_00178

Ska man tro att det är Inga Stina som är modern? Här blir det lite omvänt när det gäller oäkta barn, normalt är det ju fadern man inte vet.

Mvh,
Jörgen

113
Frykerud / SV: heter modern Stina?
« skrivet: 2019-10-20, 17:51 »
Ja, det står helt klart Anna. Tyckte stora A´et inte stämde med hur han skrev stora A annars, men ser nu på andra sidan ett likadant stora A i Andersdotter.

Mvh,
Jörgen

114
Frykerud / heter modern Stina?
« skrivet: 2019-10-20, 16:08 »
Hej!

Andra barnet som föds uppe till vänster, oäkta Emil. Heter modern Stina tro? Det borde stå det men tycker det är så slarvigt skrivet.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037139_00213

Mvh,
Jörgen

115
Östmark / SV: finska namn i kyrkoboken
« skrivet: 2019-10-19, 19:36 »
Det var intressant, stort tack!

Mvh,
Jörgen

116
Östmark / finska namn i kyrkoboken
« skrivet: 2019-10-19, 18:12 »
Hej!

Östmark är "ny" socken för mig och jag noterar att de finska namnen skrivits ut också i denna hfl. Dock verkar de ditskrivna efteråt.
Någon som vet mer om det?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039719_00331

Med vänlig hälsning,
Jörgen

117
Vitsand / SV: Orten Mosshög
« skrivet: 2019-10-17, 16:54 »
Håller med, läser man igen och jämför så står det Mosshöjd. Hans "j" var väldigt speciella.

Och att det måste vara Mosshöjden i grannsocknen är jag säker på nu. Dels finns det ju inte fler  :) men sen var ju Maria ung, nygift och fick sitt första barn och ville då säkert vara hemmavid.
Jag är heller inte så hemmavid i Vitsand eller Östmark. Båda socknarna helt nya för mig i släktforskningen. Annars har jag själv anor i ca 40 andra värmländska socknar utan att vara värmlänning men inte just dessa. Denna utredning nu där jag hamnade i Vitsand och Östmark är för en släktings räkning.
Mvh,
Jörgen

118
Vitsand / SV: Orten Mosshög
« skrivet: 2019-10-17, 11:02 »
Ok, men visst måste han mena Mosshöjden i Östmark?

119
Vitsand / Orten Mosshög
« skrivet: 2019-10-17, 10:01 »
Hej!

Barn nr 28 till vänster, Anna, föds i Mosshög. Jag hittar inte den orten i Vitsand och familjen bodde i Mången. Kan de mena Mosshöjden i grannsocknen Östmark där modern Maria kom ifrån?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039382_00031

Mvh,
Jörgen

120
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Family Finder Chromosome Browser
« skrivet: 2019-10-03, 19:54 »
Tack för inspel!


På frågan om moderssidan är utredd sådär åtta generationer blir svaret ja, men inte alla delar.
För att konkretisera frågan: om jag och min halvsyster har ett DNA-block (kromosomträff)  på samma kromosom på samma ställe och samma värde på en tredje person, betyder det att vi alla tre har en gemensam ana?

Mvh,
Jörgen

121
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Family Finder Chromosome Browser
« skrivet: 2019-10-03, 12:47 »
Hej Gabriel!
Tack för svar! Jag har noterat att det finns ganska många frågor på forumet ang DNA som inte blir besvarade.
Du har rätt, med "hennes" syftade jag på den tredje personen. Min halvsysters fäderneanor är bara kartlagda några generationer ännu.
Det som gjorde mig förvånad var att den tredje personen har match på min mormors kusin som ju går via mödernet, men där hittade jag idag att denna mormors kusin också hade rötter via sin far till samma område som den "tredje" så det borde förklara denna match. Om min och min halvsysters match på "tredje" personen inte gick via våra fäderne skulle det betyda att "alla var släkt med alla"....

Men angående kromosomträffen jag och min halvsyster hade på den "tredje" och där en del av träffen var en exakt match på samma kromosom på samma ställe och av samma storlek. Betyder det något? Kan man utifrån det dra någon slutsats?

Mvh,
Jörgen

122
Genetisk genealogi (DNA) / Family Finder Chromosome Browser
« skrivet: 2019-10-02, 14:57 »
Hej!

Jag är helt ny när det gäller släktforskning och DNA sen nån vecka men jag lär mig något nytt dag för dag  :)

Undrar lite ang en träff där jag också kollade Chromosome Browser.
En träff som både jag och min halvsyster (olika fäder) har, 88/13 och 107/13, 3rd-5th Cousin, och som förbryllar mig lite.
Jag känner denna träff och vi visste redan vårt släktskap, via min fars sida, 6 generationer bakåt för min del och 4 för hennes.

När jag kollade Chromosometräffen både för mig och min syster visade det sig att på en kromosom, nr 11 hade vi exakt samma träffställe och cM på vår träff.
Vad betyder det exakt?
Är vår gemensamma träff släkt med oss via mödernet eller hur ska jag tolka det?

Mvh,
Jörgen



123
Genetisk genealogi (DNA) / SV: okänd far - rätt spår?
« skrivet: 2019-10-01, 17:55 »
Stort tack för att du tog dig tid att svara!

Förstår naturligtvis att det krävs mer bevis. Kan tänka mig att om man ska undersöka fler möjliga utifrån Erik så blir det en del jobb. Om jag tänker rätt måste man då först gå tillbaka tre kanske fyra generationer och sen framåt för att hitta fler möjliga kandidater och även utesluta andra.
Per lever idag, han är drygt 80 år så det lättaste skulle förstås vara att DNA-testa honom. Han har även fyra barn. Men det är ju känsligt så jag vet inte om man bara kan ringa upp och be någon av dem ställa upp. Men som sagt det skulle ju helt klart vara den snabbaste vägen för att få svar. Till saken hör att Per hade fem äldre bröder som ju också är lika stora träffar.

De tre andra kandidaterna, jag poängterar att alla varit på väldigt lösa grunder utifrån vad folk på byn trott, har vi eliminerat just nu. Eva hade nämligen ingen DNA-träff i de områden de är födda.

Mvh,
Jörgen

124
Genetisk genealogi (DNA) / okänd far - rätt spår?
« skrivet: 2019-09-30, 11:53 »
Hej!

Jag är helt ny på DNA-forksning men lovade försöka hitta en okänd fader till en släkting som gjorde ett autosomalt test via Family Tree.
Det ser ut som jag kan ha lyckats men skulle gärna vilja ha feedback från någon mer erfaren . Finns det t ex fler varianter som jag missat som jag bör ta i beaktning?

OBS att eftersom utredningen inkluderar flera levande personer är alla namn fiktiva.

Kan berätta att det ryktats om 4 olika kandidater men alla med stora frågetecken.
Resultatet av DNA-testet:
En match hade 206/60 med 2nd-3rd cousins släktskap. Jag kallar honom Erik. Han råkade vara född i samma lilla by som en av kandidaterna (Per) också var född i. Det visade sig att Eriks far och Per är kusiner. Det betyder att min släkting Eva och Erik är tremänningar om kandidaten Per är rätt.

Två andra DNA träffar Eva fick, båda också 2nd to 3rd cousin, Sara och Lars som troligen är mor och son med 143/30 och 135/36. De hade inga släktträd utlagda men väldigt ovanliga efternamn så jag hittade dem ändå. Lars är född 1951 så den födseln kunde jag inte kolla, men Sara är född i en by i ett helt annat län än Eva. Pers mormor Lena, född 1863 råkar vara född i en by i en grannsocken till Saras by och intressant nog så är Saras farmor Maria också född i den byn. Nu är vi redan i mitten och början av 1800-talet. 

Lenas farfar heter Olof Jonsson, f 1810 och hennes farmor Elsa Jonsdotter, f 1813. Lenas mormor heter Agnes Svensdotter, f 1820. Saras farmors föräldrar heter Anton Svensson, f 1814 och Rut Jonsdotter, f 1818.
Det pekar på att någon av Lenas och Saras anor skulle kunna vara syskon men det gick inte kolla då födelseböcker saknades då. Så den "matchen" gick inte verifiera men att man skulle hamna i den lilla byn så långt bort från två olika håll av en slump är väl ganska osannolikt?

Jag tycker att släktskapet enligt DNA-resultatet för Sara och Lars är väl högt men förmodligen förklaras det av att byn ligger i en gränssocken till Finnskogarna och Eva har 19% finskt ursprung enligt DNAt och hon har inga skogsfinnar på mors sida, så längre tillbaka är det väl troligt att man hamnar i Finnskogarna också.

Påpekar igen att alla namnen är påhittade!

Kan jag utifrån detta säga att kandidaten Per verkligen är rätt far?

Hoppas på lite feedback  :)

Mvh,
Jörgen

PS. Måste nämna att för Sara och Lars hade Eva X-match också däremot inte på Erik. Jag vet inte än riktigt hur viktigt X-match är eller vad det säger.


125
Brunskog / SV: Nils Jonsson och Anna Landgren
« skrivet: 2019-09-14, 02:25 »
Hej!

Stort tack för snabbt svar och att du lyckades följa upp dem igen! Då fanns det alltså fler Björkenäs som jag misstänkte.

Med vänlig hälsning,
Jörgen


126
Brunskog / Nils Jonsson och Anna Landgren
« skrivet: 2019-09-13, 20:08 »
Hej!

Nils Jonsson är född 17/2-1798 i Kyrkbyn, Brunskog sn, föräldrar Jon Persson och Marit Andersdotter.
Här i husförhören för Spångedal, Brunsberg är han dräng (hans födelsedatum har blivit lite fel under olika flyttar) och gifter sig 1/1-1829 med pigan Anna Lanngren på samma sida. Det står att de flyttar till Björkenäs 1829. Det enda Björkenäs jag hittar ligger i Ny sn inte så långt bort.
Dock hittar jag dem inte där. De finns inte i Nys inflyttningslängd och de finns heller inte i Brunskogs utflyttningslängd. Har kollat födslar 1829-1835 i båda socknarna men utan resultat. Finns det fler Björkenäs i området?

Någon som vet vart de tog vägen?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036754_00090

Med vänlig hälsning,
Jörgen

127
Brunskog / SV: Ragnildsrud
« skrivet: 2019-09-12, 23:32 »
Stort tack!
Då borde det vara samma. Läste om Ragnerud men det stod inget om tidigare namn vilket det ofta gör för orter, därför blev jag tveksam.

Med vänlig hälsning,
Jörgen

128
Brunskog / Ragnildsrud
« skrivet: 2019-09-12, 12:38 »
Hej!

Jag har en ana från Ragn(h)ildsrud på 1700-talet men kan inte hitta platsen idag.
Är det möjligen Ragnerud eller finns den inte längre?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

129
Stort tack för denna värdefulla information Peter!

Då vet vi att Isak var gift med Maria Andersdotter och att namnuppgiften och f-ort i  husfören stämmer. Hittade Maria född i Lenungen 25/9-1718. Dock finns hon inte i vigselboken för Glava, åtminstone inte mellan 1733-1753 som jag kollat.
Utifrån Glavas dödsbok var hon således mor till sonen Jan född 1753 och enligt husförhören även till dottern Karin född 1749 (såvida prästen inte tänkt på att hon bara var styvmor?).

Då återstår att försöka reda ut om han också var gift med Maria Matsdotter. Märkligt om det skulle vara en felskrivning fyra gånger i födelseboken för alla barnen som finns i den? Det fanns en annan Matsdotter i Mörtnäs i perioden också som var gift med Isaks bror, kan han ha rört ihop det och fått för sig att båda hette så?
Intressant detalj är att Maria stavades "Marja" i dopboken, är det medvetet för att hon hade finska varianten av namnet eller för att prästen råkade stava namnet så? Jag försökte hitta fler Maria/Marja i födelseboken för att se stavningen på dem men har inte gjort det än, det var tydligen inte ett så vanligt namn då.

Som jag nämnde tidigare stod aldrig Isak som änkling i mantalen (1752 saknas dock) så om han gifte om sig i perioden måste det ha gått väldigt snabbt efter ev. frun Maria Matsdotters död.

Liten detalj, en av Isaks döttrar hette Britta, det gjorde också Maria Andersdotters mor. Britta var vanligt så det behöver inte betyda något men det kan ju också göra det.

Just nu får denna vila lite för jag saknar uppslag hur lyckas reda ut ev giftermål med M. Matsdotter men det var skönt att få M. Andersdotter på plats  :)

Mvh,
Jörgen

130
Hej!

Gissar att dessa tre systrar är födda i Källås men är ej säker. Tittade i mantalen för några år i slutet av 1600-talet och hittade (minst) tre potentiella Olof som kan vara far. Någon som vet vem deras far och ev mor var? Och eventuella fler syskon?Gunilla var gift med Torsten Andersson och finns i Källås i husförhör AI:1.
Elin var gift med Jonas Gulliksson som "rymde" med systern Karin till Norge runt 1707.
Personerna omnämns i en annan, äldre tråd också under Gillberga med rubriken" Söpple, Hans Jakobsson + Karin Nilsdotter och Britta Andersson 1700-talet"

Mvh,
Jörgen

131
Tack tack! Ser att boken finns på biblioteket så då kan jag låna den  :)

Mvh,
Jörgen

132
Tack för info!

Ja, det är väl förmodligen en felskrivning av namnet. Det förvånar mig dock att det inte upptäcktes eller rättades till under flera decennier, inte ens i dödboken. Plus att prästen i Glava skrev samma namn, men det kanske var så enkelt som att han fick uppgiften från prästen i Karlanda och han hade ju redan skrivit fel.... Tittade igenom mantalslängderna för Mörtnäs ända fram till 1770-talet (1752 saknas) och utifrån dem verkar inte Isak ha varit änkling nån gång, såvida han inte var väldigt snabb att gifta om sig.

Jag har hittat sex barn till Isak och Maria, kanske Jarl missat att de fick två Per? En född 1742 och en 1743. Eller kanske är det Jan han missat som bara fanns i dödboken i Glava?

Ang Marias ursprung, det stod ju i husförhören att hon var född i Lenungen. Vet du om Mats Bondesson bodde där eller hade koppling dit? Kunde inte hitta honom i mantal där iaf.

Undrar också om du möjligen vet något om Isak och Marias dotter Britta? Hon gifte sig iaf inte i Karlanda 1767-87. 

Mvh,
Jörgen

133
Jag har kört fast lite på Isak och Maria. Isak var av skogsfinskt ursprung och jag vet att det finns släktutredningar i flera böcker men jag har ingen av dem än. Kanske finns svaret i nån av dem.
Tyvärr saknas flera år och perioder för Karlanda vad gäller husförhör, födslar, dop, vigslar osv.
Det jag undrar är vem han var gift med? Maria Matsdotter eller Maria Andersdotter eller var han gift två ggr, dvs med båda?

Här finns de i husförhöret nästan längst ner. Först som Isak Göransson och hustru Maria. Överstrukna men strax nedanför finns de igen, då har Maria fått Andersdotter tillagt också.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037768_00110

I nästa husförhör som börjar med en lucka på sju år efter det tidigare har Isak dött, för Maria står även födelseort nu - Lenungen (måste vara Glava sn), översta familjen:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037769_00084

Sen heter Maria Andersdotter i alla husför tills hon dör och i dödboken nämns hon också som Andersdotter.

Här i dödboken i Glava sn 1773 dör sonen Jan, 20 år, och här nämns föräldrarna också, Maria även där som Andersdotter. Nr 90:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037360_00085

Däremot i födelseböckerna så heter modern Maria (Marja) Matsdotter istället, här t ex dottern Britta, höger sida
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037785_00195

Jag har hittat totalt fyra barn födda mellan 1739-1746 där det står Matsdotter alla gångerna, sen saknas födelsebok flera år framåt men två barn till har jag hittat, ett i husför och så Jan i dödboken i Glava.

Så frågan är - kan prästen ha skrivit fel efternamn, Andersdotter i husförhöret, kanske han rörde till det med mågens förnamn som ju hette Anders? Men i så fall är det konstigt att det står Andersdotter också i Glava dödbok. Eller kan de ha haft samma präst som skrivit?
Eller var Isak gift med två Maria? I så fall bör Maria Matsdotter ha dött mellan 1746 och 1749 (Maria Andersdotter står i husförhören som mor till dottern som föddes 1749) men då saknas dödböcker. Tittade i mantalen 1746-1753, men där står Isak alltid med fru, förutom 1752 som jag inte vet då det året saknas. Så enligt mantalen verkar han troligen inte ha blivit änkling då i alla fall. Alternativt skulle det kunna vara så att Matsdotter dött senare och att Maria Andersdotter antagits vara mor till dottern Karin och sonen Jan fast det egentligen var Matsdotter. dvs Isak gifte om sig senare?

Hittade för övrigt ingen Mats eller Anders i mantalet för Lenungen just 1715 eller närmsta åren framåt heller, däremot på 1720-talet så fanns det både Anders och Mats där. Maria uppgavs ju vara född där men kanske hon bott där men inte var född där?

Hoppas någon vet mer om familjen!

Mvh,
Jörgen


134
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-09, 23:29 »
Undrar dock ang en detalj, varför fanns inte denna Erik Pagander med i tvisten 1719 när de andra syskonen förutom Ingeborg nämndes?
Vilket av syskonen är förresten din ana? Min är prästen Sven Pagander.

Mvh,
Jörgen

135
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-08, 12:36 »
Mycket intressanta detaljer du kommit fram till!
Och, ja, jag håller helt med. Jag reagerade också på att Erik Olsson såg ut att vara ogift och fick inte ihop det egentligen. Samtidigt så t ex Olof Larssons fru Gunilla Eriksdotter försvann från mantalen redan 1702 men levde till 1719 och det får jag heller inte ihop. Med tanke på att hon fick barn på 1690-talet så bör hon inte ha varit för gammal för mantalet 1702. Kan hon ha varit sjuklig som gjorde att hon inte fanns med längre?
Så då kanske det var två bröder Erik Pagander då  :) Kanhända beror det på att han var soldat och kanske borta mycket men märkligt att han varit så osynlig, har inte sett honom som dopvittne någon gång. Och inte har jag sett att han fått barn heller, men det kan jag också ha förbisett, för om han kallades Larsson och bodde i Bäckelidstorp så har jag nog inte studerat det mer då den orten var för mig obekant för familjen.

Mvh,
Jörgen


136
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-07, 22:23 »
Håller med att det är väl troligt att denna Erik borde vara släkt med de andra Pagander på något sätt. Kanske halvbror? I mantalen heter han ju Olsson både 1725 och 1726 så då har han i så fall en annan far. Denna Erik och Maria finns i husförhören för Bäckelidstorp hela tiden från 1721 tills han dör. Men, ursäkta min okunskap här, om inte Lars (Svensson?) var hans far, kunde han då ärva honom? Eller kan det vara annat släktskap? Kan han ha varit kusin med de andra Pagander-Larsson?

137
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-07, 13:28 »
Hej!

Honom hade jag också antecknat men inte kollat än.
Han var sergeant och dog i feb 1754. Han var född 1667 enligt husförhör och 1677 enligt dödbok. I mantalslängderna finns år 1725 och 1726 en Erik Olsson. Det skulle ju kunna vara han. Efter det är han borta från längderna men om han var född 1667 så var han ju för gammal för skatt sen. Vet tyvärr inte mer om honom eller ev släktskap med övriga Pagander. Han var ju soldat så det kan ju tänkas att han tog sig namnet bara? Hans fru Maria var enligt husförhören född 1714 (tror det står det) så det var ju extremt stor åldersskillnad, men det kan knappast stämma om det är samma Maria som i husförhören 1721-26. Eller var han omgift med en Maria? I husförhören 1748-1754 finns en son som uppges född 1749 men hittade inte honom i födelseboken det året, kollade också 1750. 1748 saknas.

Mvh,
Jörgen


138
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-06, 15:39 »
Stort tack för den infon! Då dog han alltså i Byn trots att han eller frun inte fanns med där efter 1727. Vet du möjligen när och var frun Katarina Andersdotter dog?

139
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-06, 10:54 »
Hej!

Ja, tycker nog det verkar mycket troligt att Lars Svensson är fadern. Minst fyra av syskonen döper också söner till Sven, men bara två till Erik vad jag hittat. Däremot har nog de åtta syskonen inte samma mor med tanke på att det är 30 år mellan Olof och Abelona.

Vet du möjligen vart Erik Larsson som var gift andra gången med Katarina Andersdotter dog? Jag har dem i husförhören i Byn t.o.m. 1726-27 hos sonen Lars men sen är de spårlöst borta. (Lars och frun flyttar till Brohagen då).

Mvh,
Jörgen

140
Nedre Ullerud / SV: N.U. AI:1 sid 60 V Deje Brita Larsdotter
« skrivet: 2018-05-04, 22:14 »
Hmm, läste om mantalsskrivningarna och där står att man betalade skatt t.o.m. 63 år så då förstår jag inte varför Lars Svensson fortfarande betalade när han var över 80 år?
Ang Ingeborg, nej, jag hittade ju heller ingen i födelseboken så det kan nog mycket väl vara så att det är skrivfel på Kerstin nr 2. Observant av dig! Att Ingeborg dog 1742 förklarar varför modern Britta som dog året efter dog i Västra Deje och inte i Risäter där hon ju bodde hos Ingeborg. Då måste hon ha flyttat till nån av sönerna efter dotterns död gissar jag.

Om åldern för Nils Olofsson som dog 1732 stämmer att han var 88 år, var åldersskillnaden till Britta nästan 30 år och det verkar väl mycket men man vet ju aldrig...

Mvh,
Jörgen

141
Nedre Ullerud / SV: N.U. AI:1 sid 60 V Deje Brita Larsdotter
« skrivet: 2018-05-04, 14:35 »
Tack för att du hittade Nils Olofssons död! Jag hade inte hunnit börjat leta än. Ang mantalet och att de är för gamla för skatt visste jag inte så då fick jag lära mig något nytt idag  :)
Men då undrar jag ang ett mantal i Alster 1690, längst ned, andra kolumnen vänster sida i Byn, Lars Svensson (ev Brittas far) med fru och två döttrar. Lars Svensson som dör sen 1691 är i detta mantal 82 år om åldern i dödsboken stämmer. Är han med för att frun eller döttrarna betalas skatt för?
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0003170_00197

Mvh,
Jörgen


142
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-04, 13:00 »
Ok, så då var det åttonde syskonet Ingeborg? Det talar i så fall ännu mer för att Lars Svensson är far till syskonen. Om inte så måste även Lars Eriksson ha haft två döttrar Ingeborg och Britta.
OM det nu är Lars svensson som är far så är frågan om hans ålder uppgiven i dödboken 1791 stämmer? Det verkar osannolikt att han skulle fått SÅ många barn så sent....

Mvh,
Jörgen

143
Nedre Ullerud / SV: N.U. AI:1 sid 60 V Deje Brita Larsdotter
« skrivet: 2018-05-04, 00:01 »
Jo det är det ju! Hos en dotter Ingeborg som jag inte visste om, hittade henne inte i födelseböckerna när jag kollade efter Brittas barn. Då har alltså Britta tre barn på denna sida i V. Deje. Det står att de flyttar till Risäter i samma period och där återfinns de också. Ser nu också att orten eller vad det är som hon står till först och sen samma från längst ner inte börjar på F utan på B, ett ovanligt B men det är samma som i B´et i Britta. Tycker det ser ut som Borås men hittar inget sånt i närheten, vad kan det vara?
Britta och maken Nils Olofsson finns i mantalslängden för V Deje 1714 men 1715 är bara Nils där och i nästa mantal 1718 är han också borta. Så dyker Britta upp igen i dessa husförhör och då är frågan, var kan hon och Nils ha varit i mellantiden och var kan Nils ha dött?

Mvh,
Jörgen

144
Pagander / SV: Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-03, 21:03 »
Tusen tack för den informationen Erik! Jag trodde kanske Britta dött 1714 eftersom hon inte finns med i mantalet 1715 men däremot maken Nils men då måste hon ha varit på annat håll då, tror inte de skilt sig. Och skönt att få bekräftat att jag var på rätt spår vad gäller ursprung!
Jag har sju syskon noterade: Sven, Erik, Lars, Olof, Britta, Abelona och Anders. Vet du möjligen vad det åttonde kan ha hetat? Ingeborg?

När det gäller Lars i Byn, Alster så verkade de flesta som bodde där heta Lars enligt mantalslängderna. Men de som mest skulle kunna stämma när det gäller denna syskonskaras födslar är Lars Eriksson och Lars Svensson. Lars Svensson dog 1691 och uppgavs vara född 1608 så om det är han fick han alla barnen väldigt sent och hans fru (säkert inte den första då) borde varit en hel del yngre.
Lars Eriksson försvann tidigare från Byn.
Det som slår mig är att flera av Lars barnbarn söner till Sven men det är väl för svagt bevis för att Lars i Byn är just Lars Svensson?
Lars Svensson står för övrigt i mantalet 1690 med fru och två döttrar, Britta och Ingeborg.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

145
Nedre Ullerud / N.U. AI:1 sid 60 V Deje Brita Larsdotter
« skrivet: 2018-05-03, 17:14 »
Hej!

Mod Brita Larsdr står som nr 2 under B Nils Nilsson. Till höger om henne står det "til Fxxx". Jag hittar ingen ort i N.U. som börjar på F. Vart kan det ha varit hon flyttat?
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038265_00093

Mvh,
Jörgen

146
Pagander / Britta Pagander i Nedre Ullerud
« skrivet: 2018-05-01, 22:46 »
Hej!

Jag har hittat en Britta Pagander som inte nämns i Karlstads herdaminnen ang Sven Paganders syskon, inkl avlidne Olof, som nämns ang en tvist i domstol 1719. Britta var troligen också avliden då, kan hon ha glömts bort? För jag tror starkt att hon också tillhör syskonskaran. 1699 gifter hon sig i Nedre Ullerud med Nils Olofsson från Deje, hon kallas då Larsdotter och stod då ifrån Sannerud vilket Sven Paganders fru också var. Vid ett dop 1710 kallas hon Pagander och ett vittne är Kapten Pagander som kan vara Lars Pagander som kanske är på besök, han bor ju då i Lidköping eller Västerbotten. Hon och Nils finns i mantalslängderna för Deje t.o.m. 1714 men 1715 är hon inte med längre så jag gissar att hon dött trots att hon inte finns i dödboken för N.U. de åren. Från 1718 finns inte heller Nils med så jag vet inte om han också dött eller vart han tagit vägen, han finns heller inte i dödboken.

Någon som kan bekräfta att jag är på rätt spår, dvs att Britta också är dotter till bonden Lars i Byn, Alster?
Vigseln i juli 1699, vänster sida:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038287_00050

Och dopet 1710, överst till vänster:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038288_00092

Mvh,
Jörgen

147
tack  :)

148
Övre Ullerud / Dödbok EI:1 1734 Jonas Silfwerhäst Nordsjö
« skrivet: 2018-05-01, 02:25 »
Hej!

Undrar om det stämmer det jag tror det står, Höger sida nästan överst, Jonas Silfverhäst.
"dödde av en ovanlig stor böld uppå sidan"?
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039839_00037

Mvh,
Jörgen

149
Glava / Glava FI:1 s143
« skrivet: 2018-04-28, 11:40 »
Hej!

Överst till höger nr1 dör Britta. Men står det Fjerdingsm som titel för fadern? Tycker F´et inte riktigt stämmer.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037360_00085

Mvh,
Jörgen

150
Glava / SV: Glava FI:1 Olof Isaksson d 1791, dog var?
« skrivet: 2018-04-27, 22:38 »
Stort tack Stefan! Låter rimligt, kände inte till det ortnamnet tidigare. Kikade i husförhören där för perioden men kunde inte omedelbart hitta nån släkting men det var säkert där han dog.
Med vänlig hälsning,
Jörgen

151
Hej!

Ville bara berätta att jag sökt i domböckerna efter någon dom men ej lyckats hitta någon för något av barnen.

Med vänlig hälsning,
Jörgen

152
Glava / Glava FI:1 Olof Isaksson d 1791, dog var?
« skrivet: 2018-04-27, 20:31 »
Hej!

Olof, nr 23 vänster sida, som bodde i Sigfridstorp dog i Högvall eller Högvalla enligt dödboken. Vilken ort är det som menas?
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037360_00133

Med vänlig hälsning,
Jörgen

153
Sankt Nikolai (Storkyrkoförsamlingen) / SV: dödbok 1690-talet
« skrivet: 2018-04-26, 15:03 »
Tack för info! Då finns de i alla fall. det är några år sedan jag "var " i Stockholm på 1600-talet så jag hade glömt var de fanns.
Mvh,
Jörgen

154
Sankt Nikolai (Storkyrkoförsamlingen) / dödbok 1690-talet
« skrivet: 2018-04-24, 21:28 »
Hej!

Jag skulle leta i dödboken för denna församling för 1690-talet men hittade ingen så långt tillbaka. Fanns det ingen så tidigt eller i vilka böcker fanns de avlidna tro?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

155
Eva Beata har jag hittat rätt på och hon dog i Norra Råda. 1804 finns hon i husförhören i Kymsberg i Gräsmark och står då som inflyttad från Västergötland. Antagligen måste Engelbrekt ha dött där då, frågan är i vilken socken?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

156
Hej igen!

Inget svar från adelsvapen.com ang källhänvisningen. Nej, jag har inte letat efter Hans bouppteckning, det är svårt när man inte vet var han dog eller om år och datum som nämns stämmer.
Däremot har jag hittat honom med nya frun, Anna Sofia Skog, först i Segerstad sn:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038666_00015
och sen i Botilsäter sn:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0005099_00125

Så skilsmässan stämmer iaf  :)

Mvh,
Jörgen

157
Frumerie / Engelbrekt Frumerie och Eva Beata Herweg, dog var?
« skrivet: 2018-04-21, 05:12 »
Hej!

Googlade på detta par och om det stämmer ska Engelbrekt ha dött 12/4-1803 och Eva Beata 19/11-1833. Frågan är var? Har kollat Sunne, Gräsmark, Lysvik, Arvika västra och Frykerud. Någon som vet?
I husförhören 1796-1805 finns de i Östra Berga i Lysvik socken men sen vet jag inte vart de tar vägen, de är inte överstrukna här men finns inte med i nästa och Engelbrekt finns ju inte heller i dödboken så jag gissar att de flyttat.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038133_00092

Med vänlig hälsning,
Jörgen

158
Gräsmark / SV: vigsel 17/11-1772 Johan Sundling
« skrivet: 2018-04-19, 13:43 »
Tack tack! De i husfören där  :)

159
Gräsmark / vigsel 17/11-1772 Johan Sundling
« skrivet: 2018-04-18, 23:38 »
Hej!

Undrar vilken fors Johan Sundling som gifter sig 17/11-1772 är ifrån?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037500_00150

Med vänlig hälsning,
Jörgen

160
Hej igen!

I husförhöret innan 1759-67 hittade jag Gunilla igen, även då som Ollonberg och utan Hans, då bor hon i Perstorp med nattvard noterad först 1764:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038267_00029

Jag har mejlat adelsvapen och frågat om de vet närmare vilken källhänvsning Um är.
Var det inte väldigt ovanligt med skilsmässor på 1700-talet? Och var det inte så att det var en mycket speciell anledning innan man skilde sig? Och jag tycker det är märkligt att Gunilla fått efternamnet Ollonberg istället. Min tidigare erfarenhet när fruarna skrevs med makens efternamn var att så skedde när de blivit änkor. Men det kanske inte alltid var så?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

161
Stort tack! Då lärde jag mig nåt nytt. Undrar dock om Um som källhänvisning också betyder det, i så fall blir det väldigt diffust.
Hans och frun Gunilla finn i husförhören för Nedre Ullerud i Rosendal fram till 1760, men i nästa husförhör är de inte kvar. Gunilla dog sen i samma socken 1788, men undrar vart de tog vägen under tiden?

162
Ingen som vet vad källhänvisningen "Um" kan stå för?

163
Gåtan delvis löst nu, av ren slump, en av döttrarna, Kristina Maria f. 18/10-1730, föddes i Karlstad stadsförsamling. Så kanske även andra systern f. 1729 föddes där , men då saknas födelsebok.....
 :)
Jörgen

164
Gillberga / SV: syskonen Anders, Mattias och Karl Welin
« skrivet: 2018-04-10, 15:10 »
Ja, jag tänkte också att denna Catharina kanske var hustru till stenhuggaren på sidan innan men tyckte också det var konstigt att de inte var på samma sida.... Men om de tog nattvarden samtidigt så var hon nog det trots allt  :)

165
Gillberga / SV: syskonen Anders, Mattias och Karl Welin
« skrivet: 2018-04-10, 13:08 »
Hej igen!

Är det Mattias hustru som står före honom? Namnet stämmer ju, men jag blir förvirrad, dels för att hon står före honom, dels för att till höger om hennes namn står det communicerad både 1786 och 1787, det är ju långt efter hennes död. Dessutom står Mattias som änkling.

Har du nån idé?

Ang Anders, ja förmodligen måste han finnas i rullorna om han verkade i Pommern.

Mvh,
Jörgen


166
Gillberga / SV: syskonen Anders, Mattias och Karl Welin
« skrivet: 2018-04-10, 00:48 »

Hej Per!


Än en gång ett jättestort tack för all info! Helt otroligt att du lyckas hitta så mycket  :) Det är helt klart rätt Mattias Welin iaf, födelsedatumet stämmer sånär som på två dagar, det står 28/3 i husförhöret, korrekt är 26/3. Jag använder just nu SVAR och sidorna verkar inte överensstämma riktigt. Är det detta husförhör du också hittat där Mattias finns som änkling?
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0055610_00208
Mattias blev alltså änkling redan 1777 med fem barn....
Japp, jag har kopierat sidorna från herdaminnet om föräldrarna J Welin och E Kjellin. Den av deras barn som är min ana är Erik Filip och lite kul att Mattias döpte en av sina söner till det också. Resten i syskonskaran har jag "koll" på men dessa tre som alla dessutom hade lite ovanligare yrken hade jag helt tappat spåret efter så därför efterlyste jag dem i forumet. Och för Mattias gav det ju verkligen resultat  :)

Mvh,
Jörgen

167
Gillberga / SV: syskonen Anders, Mattias och Karl Welin
« skrivet: 2018-04-09, 13:24 »
Stort tack Per!

Imponerande att du lyckades hitta Mattias och en fru också! Måste erkänna att jag är helt novis när det gäller Stockholm under denna perioden.
Du skrev "Om hans dödsdatum stämmer kan han ha flyttat från Maria fs, eftersom han inte dyker upp i registret på "W"  i Maria under denna tidsperiod!" Jag hänger inte riktigt med här?

Mvh,
Jörgen

168
Gillberga / syskonen Anders, Mattias och Karl Welin
« skrivet: 2018-04-08, 13:05 »
Hej!

Dessa tre är barn till Johannes Welin och Elisabet Kjellin. Undrar om någon har mer uppgifter om dem?
Alla födda i Gillberga sn:

Anders 6/6-1734, halvsidenfabrikör, verksam i Pommern
Mattias 26/3-1739, guldsmed, död i Sthlm 1795
Karl 23/2-1741, apotekargesäll, knappmästare, verksam i Sthlm

Uppgifterna om yrken har jag hittat på internet. Undrar hur de hittat den informationen?

Mvh,
Jörgen

169
Hej!

Både här, tabell 7

http://runeberg.org/anrep/3/0093.html

och här, tabell 8

https://www.adelsvapen.com/genealogi/Ollonberg_nr_416

står det att Hans dog i Rosenborg på Värmlandsnäs. Vad jag förstår så ligger Rosenborg i Eskilsäter. Dock hittar jag inte Hans i Eksilsäters dödbok det datumet. Var kan de ha fått uppgiften ifrån? Det står också i Adelsvapen att Hans skilde sig från Gunilla Herweg 1771 med källhänvisning "Um". Vad kan det stå för?

Mvh,
Jörgen

170
Övre Ullerud / SV: Dödbok 1767 Västsjö, Ö.U. Jakob Herweg
« skrivet: 2018-03-29, 09:19 »
Stort tack!
Överst på sidan begravs Maria Silverhäst samma dag som han dog. Då Jakob inte bodde i Övre Ullerud gissar jag att han antingen varit på eller skulle ha varit på hennes begravning.

171
Övre Ullerud / Dödbok 1767 Västsjö, Ö.U. Jakob Herweg
« skrivet: 2018-03-28, 11:42 »
Hej!

Nr 2 vänster sida, Jakob Herweg, vad står det mellan  "hängde sig i en tall" och "den 28 maji"?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039841_00144

Mvh,
Jörgen

172
Övre Ullerud / SV: Kajsa Pagander död 1719
« skrivet: 2018-03-22, 14:30 »
Hej!

Ja, jag tänkte också att det kanske var i Åmål de gifte sig. Tyvärr saknas vigselbok för 1719.
Visste inte att Åmål hade eget register, värt att kolla, för fler än Pagander  :)

173
Övre Ullerud / SV: Kajsa Pagander död 1719
« skrivet: 2018-03-21, 10:29 »
Liten fråga, längst ner till höger begravs Ebba Pagander, det står "Gift på Dahl". Betyder det att hon gifte sig i Dalsland tro?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039842_00043

Mvh,
Jörgen

174
Övre Ullerud / SV: Kajsa Pagander död 1719
« skrivet: 2018-03-19, 17:11 »
Tack Per!

Då blev det klarare  :)

175
Övre Ullerud / SV: Kajsa Pagander död 1719
« skrivet: 2018-03-19, 12:08 »
Hej Per!

Dessa Sven Pagander du hittade I VKBR, stod det några årtal och var det födda/vigda eller döda?
Du skrev i ett tidigare inlägg att enl VKBR 5, så var samtliga barnen födda i Övre Ullerud. Vad stod det om sonen Jonas där, var/när skulle han vara född i Ö. Ullerud?

Mvh,
Jörgen

176
Långserud / SV: Tre saknade "försvunna" syskon Emsell
« skrivet: 2018-03-19, 12:02 »
Johan och Barbro Sofia är fafar och farmor till mina tre "försvunna"  :)

177
Övre Ullerud / SV: Kajsa Pagander död 1719
« skrivet: 2018-03-18, 12:29 »

Hej Per och Kristina!


Tack för tips och inspel! Faddrarna är onekligen släktingar till Sven, Britta kan vara en syster men i så fall inte den ej namngivna systern som nämns i domboken enligt Herdaminnet för hon bodde ju i Byn, Alster. Om Britta är syster till Sven så har hon missats i domboken eller så var hon inte inblandad i fejden... Intressant nog så råkade jag skriva fel sidnr när jag slog upp dopen, slog 85 först, OCH, på den sidan döptes ett annat barn till A. Nykvist och L. Ferner och där var Sven Pagander dopvittne  :) Kaptenen Pagander verkar som det kan vara Lars som sedermera flyttar till Västerbotten. I dopet på sidan 163 står även "Capteins fru i Deje" som vittne så det borde vara Kapten Paganders fru?  I mitten på sidan 161 såg jag förresten en annan släkting som dopvittne, Linnert Herweg.


Per! Visst var det väl åtta barn och inte nio enligt Herdaminnet? Jag har hittat sju av dem i Ö.U., men inte Jonas. Stod det födelsedatum på honom i VKBR5? Enligt Herdaminnet ska han ha varit född 1691 och i Stora Kil föds en Jonas den 6/11-1691 med far Sven Pagander, hustru tyvärr ej namngiven  :( Visst borde det vara "min" Svens son som föds där? Eller fanns det två Sven Pagander? Det verkar osannolikt. Längst ned höger sida: "Den 6 Nov vart wyrdige och wellärde Herr Svens Paganders son född..." Länk: https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038904_00045
Frågan är var Kajsa kan ha fötts, hon finns i alla fall inte med i släktnamnsregistret för Värmland. Jag skulle ju tro att hon är släkting till Sven.


Mvh,
Jörgen

178
Långserud / SV: Tre saknade "försvunna" syskon Emsell
« skrivet: 2018-03-18, 11:43 »

Hej igen!


Har tyvärr inte CDn
"Värmlands kyrkoboksregister 4". Innehåller den alltså alla personer för de socknar och böcker de registrerat? Alltså även de med son-namn? Det kan ju vara så att de tre syskonen jag tappat kallade sig Nilsson/Nilsdotter efteråt eller för sonen annat efternamn ifall han också blev soldat. De borde ju rimligen finnas i nån dödbok på 1800-talet, men ännu saknas ju en del socknar vad jag förstår.
Ang Askersby och försäljningen av andelar där så undrar jag vad kopplingen dit kan ha varit. Bodde någon Emsell där eller var det bara en äga?  De fyra syskonen Emsell som också hade andelar där ungefär samma tid borde rimligen vara släkt med min Nils Kristian. Frågan är bara hur och ifall de är desamma som jag nämnde tidigare. Namnen är ju väldigt lika de som jag hittade iaf.
Mvh,
Jörgen

179
Övre Ullerud / SV: Kajsa Pagander död 1719
« skrivet: 2018-03-16, 17:47 »
Hej!

Jo, jag tänkte också att om det var Svens dotter så borde han ha kommit ihåg att skriva in henne i födelseboken. Men hon kan ju ha fötts eller döpts i annan socken. Sven Pagander borde ju vara ordentligt utredd men även herdaminneböckerna kan ju ha "fel". Såg t ex en motsägelsefull detalj där om just honom.
Min mormors syster finns inte i samma dopbok som mormor pga att deras mor när systern föddes befann sig i annan socken en period (hos sin svärmor) där systern också döptes fast hon egentligen inte hade flyttat så inget kan uteslutas  :)

Japp, vet att det fanns fler Pagander i Värmland denna tiden, men inte så många tror jag och jag vet inte om de var fler än Sven i Övre Ullerud? Ska kolla mantalslängderna och se vad som står.

Mvh,
Jörgen

180
Övre Ullerud / Kajsa Pagander död 1719
« skrivet: 2018-03-16, 10:44 »
Hej!

Undrar om 10-åriga jungfru Kajsa Pagander som dör 1719 möjligen är Sven Paganders dotter? Hon finns inte i födelseboken för Övre Ullerud, ej heller nämns hon i Karlstads herdaminnen för Sven Pagander.

Länk: https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039833_00155

Mvh,
Jörgen

181
Långserud / SV: Tre saknade "försvunna" syskon Emsell
« skrivet: 2018-03-13, 13:48 »
Tack Peter och Marcus för inspel och idéer!

Stämmer, det är framåt jag tappat spåren efter dessa tre. Släktnamnsregistret har hjälpt mig väldigt mycket med resten av syskonen, utan det hade jag gått bet på dem också (förutom min ana Mariana). Har inte kollat bouppteckningsregistret än men kommer göra det också.
Nu har jag även försökt gå bakåt för familjen men även där går jag bet. Nils Kristian är ju född i Övre Ullerud i okt 1724 men mycket mer än så har jag inte på honom. Såg i Almqvists domboksavskrifter att han sålde sin arvdelslott i Askersby efter fadern i mitten av 1740-talet. Hittade också i samma avskrifter att 4 syskon Emsell också hade delar där som såldes något år tidigare. De syskonen undrar jag om de kan ha varit kusiner till Nils Kristian? Tre av dem uppgavs med namn; Jan, Lars och Maria. På 1720-talet var det en sergeant Nils Emsell i St Kil som fick barn med namnen Henrik Johan, Lars Gösta och en utan namn som skulle kunna vara dem.
Det finns ju husför för Askersby i perioden men hittade ingen Emsell boendes där.

Sen har jag hittat en oäkta Lena född i Väse 12/5-1747 med en far Nils Emsell. Kan det ha varit "min" Nils Kristian som fick henne innan han gifte sig på 1750-talet eller är det en annan Nils Emsell? Eller är det han som fanns i St Kil?

Så just nu har jag som sagt kört fast när det gäller att komma bakåt också....

Mvh,
Jörgen

182
Bro / Bro AI7 1781-90 s 80 titel på kvinna
« skrivet: 2018-03-05, 14:01 »
Hej!

Undrar vad det står för titel på Maria Lisa Emsell. Trodde först det stod hustru men vad jag vet var hon inte gift. Kan det stå nåt liknande hushållerska eller förkortning för det?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036700_00096

Mvh,
Jörgen

183
Långserud / Tre saknade "försvunna" syskon Emsell
« skrivet: 2018-03-04, 23:41 »
Hej!

Jag har tappat spåren efter tre av syskonen Emsell och undrar om någon möjligen vet vart de kan ha tagit vägen. Föräldrarna hette Nils Kristian Emsell och Kajsa Borgstedt och de bodde i Gullsjö och de fick sju döttrar och en son. Kajsa dog 1780 och Nils K. 1782. De tre barnen jag tappat spåren efter är:
Johan Petter f. 7/11-1763    Maria Lisa f. 28/10-1765    Anna Lisa f. 17/10-1767

Det jag har om dem:

Johan Petter - spårlöst borta, han finns med i husförhören i Gullsjö t.o.m. 1780 men då modern dör flyttar fadern till annan gård/torp i Gullsjö och då är inte Johan Petter med längre och han finns inte alls i husfören i Långserud den perioden. Vet inte om han kallar sig Emsell som de andra syskonen gjorde. Troligen? Han är alltså ca 17 år när han flyttar.

Maria Lisa -  hon fick en oäkta dotter Kajsa 8/4-1791 med Magnus Danielsson. Kajsa föddes  i Börjestorp i Nor sn där hennes syster Kristiana Sofia (Stina kallad) bodde. Maria Lisa eller Magnus fanns inte i husförhören där. Dottern Kajsa finns heller inte med i något husförhör där Maria Lisa bor efteråt så antingen dog hon väldigt liten eller växte upp hos annan familj. Har hittat Maria Lisa på följande orter:

1780-talet (nån gång i perioden) Mellbyn, Bro sn
1786 Karlstad, hos köpmannen Lidback (enligt flyttlängd i Brunskogs sn, husförhör saknas då)
1786-88 Brunsberg, Brunskog sn
1788 Karlstad, hos köpmannen Lidback (enligt flyttlängd i Brunskogs sn, husförhör saknas då)
1785-90 (nån gång i perioden) Kattviken, Karlstad
1792-1801 Kolsäter, Långserud, där är hon överstruken och spåren slutar. Hon är då 36 år och fortfarande ogift.

Anna Lisa - hon fick också en oäkta dotter, Maria född 12/6-1796 i Källåstorp, Gillberga sn utan att finnas med i husförhören. Dock flyttar hon senare till socknen. Anna Lisas adresser och ungefärliga bosattår:
1785-86 Gillberga, Gillberga sn
1786-89 Jösseförs, Älgå sn
1789-97 Kolsäter, Långserud
1798 Källås, Gillberga sn
1799 Väsbytorp, Gillberga sn
1799-1801 Jakobstorp, Gillberga sn. Där slutar spåren efter henne och dottern, de är inte överstrukna i sista husförhöret men finns inte kvar i nästa.

Tacksam för alla tips  :)

Mvh,
Jörgen



184
Hej Marita!


Stort tack för länk med tips! Och vilken eminent hemsida du har  :)
Jag har själv inte börjat med domboksforskning än på riktigt, med tiden blir det nog av det också, men just nu har jag fullt upp med "enklare" släktforskning.


De barnen jag letade efter domar för som jag nämnde i ett tidigare inlägg hittade jag inte i saköreslängderna, däremot letade jag inte igenom alla dommålen för perioden. Vet inte om föräldraparet inte blev dömda för att de ansågs som ett par eller varför de inte verkar finnas med. Den förmodade fadern var militär och säkert hemifrån en hel del. Med pigan fick han tre barn, 1796, 1801 och 1811. Först 1816 gifte de sig. Det första barnet finns inte i någon födelsebok, varken i gamla eller nya socknen (de flyttade i perioden) eller i närliggande socknar, så där vet jag egentligen inte om båda är föräldrar, eller en av dem, eller om det är en fosterson för han bara dyker upp i husförhöret (men om han var fosterson borde det väl inte ha stått oäkta son tycker jag), barn nummer två är faderns barn utskrivet och när tredje barnet föds står återigen inte faderns namn. Vid vigseln hade redan första sonen gift sig och flyttat men för de två andra försvann titeln oäkta.


Så för dessa "oäktingar" lyckades jag inte med domböckerna men kanske en annan gång  :)


Mvh,
Jörgen

185
Hej!

Hm, formuleringen "Nils Jonssons hustrus mosters man" är mycket skum. Nils var ju 1735 gift med Elin Jonasd. så då skulle det betyda att Gunilla var gift med sin man helt enkelt? Eller nån av sina systrars man? Det får jag inte riktigt ihop vad som menas?
Tittade i husförhören för Källås 1733-41 och där är Gunilla Olofsd. gift med en Torsten Andersson.

Vet du om Jonas och Karin blev kvar i Norge eller om de kom tillbaka?

Jag är inte tillräckligt bra på historia men tror nog att en oäkta dotter blev äkta om föräldrarna gifte sig, åtminstone har jag sett det senare på 1700-talet.

Hittade stycket nu som vi pratat om och kan läsa allt utom två ord. Jag moderniserar (det mesta) av stavningen:
"Nils Jonsson anförde vidare att denna dess avlidna hustru, så mycket mindre ägt någon arvejord, som hon ___ ett oäkta barn, och skola the under äktenskapet icke sammanavlat
___ jord, är allenast 2/13 delar i Källås, som i bouppteckningen till 400 s spes, blivit upptagit och värderat, samt...."
Så just ordet "varit" lyckas jag inte utläsa att det är, det står ju precis i kanten men jag kan inte se att det är ett "t" på slutet, tycker det mer ser ut som "d". Skulle varit intressant att läsa avskriften, men den finns såvitt jag vet inte på AD än.

Rörig historia detta  :)

Mvh,
Jörgen

186
Hej! Tack för klargörande! Jag hade printat ut sidorna men inser nu att det fortsätter längre än jag trodde. Ska kolla AK igen så kommer jag nog att se det.
Dum fråga kanske men jag ställer den. När hon nämns som oäkta, kan det tänkas att hon föddes innan Jonas och Elin O. gifte sig sig? Dvs att Elin ändå är hennes mor och inte Karin?

Mvh,
Jörgen

187
Holmedal / SV: CI:2 sid 265 vigsel Nils Andersson och Kajsa
« skrivet: 2018-02-20, 09:27 »
Tack Maud! Blev lite förvånad först för mannen nämns bara som torpare i husförhören efteråt MEN när hans första son döps 1790 så tituleras han sockenskräddare upptäckte jag igår så det är rätt man som jag letade efter som gifter sig här :)

188
Holmedal / SV: Holmedal AI:3 s77
« skrivet: 2018-02-20, 09:24 »
Fick ett privat svar på denna. Troligen står det något liknande Amund, och det skulle stämma då Kajsa föddes i Amundbyn i Långserud.

189
Holmedal / CI:2 sid 265 vigsel Nils Andersson och Kajsa
« skrivet: 2018-02-19, 00:13 »
Hej!

Längst ner på höger sida, par nr 6. Vad står det mellan vigdes och Nils Andersson?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037661_00136

Med vänlig hälsning,
Jörgen

190
Hej igen Peter!

Tittade häromdagen i de två domböckerna men ang att Elin nämns som oäkta så hittade jag inte det i målet för hösten 1767 §63. Jag är än så länge nybörjare på att läsa i domböckerna så jag kan ha missat det, men har du möjligen noterat formuleringen eller kan det ha varit ett annat mål?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

191
Holmedal / Holmedal AI:3 s77
« skrivet: 2018-02-12, 00:31 »
Hej!

Överst på sidan finns Nils Andersson och Kajsa Nilsdotter. För Kajsa står det födelseort Långs. Men vad står det under Långs.?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037642_00084

Mvh,
Jörgen

192
Långserud / SV: Amundbyn idag?
« skrivet: 2018-02-11, 14:38 »
Tack för info! Misstänkte att det inte var Amundbyn längre.

193
Långserud / Amundbyn idag?
« skrivet: 2018-02-11, 12:17 »
Hej!

Jag försökte hitta vad Amundbyn heter idag men lyckades inte få klarhet. Heter den samma idag eller något annat?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

194
Långserud / SV: Sergeant Nils Emsell i Gullsjö
« skrivet: 2018-02-10, 10:29 »

Hej Uffe! Ja,jag hittade denna också senare när jag googlade och den var suverän! Direkt hittade jag dottern Ulrika och sen blev jag påmind om släktnamsregistret som jag hade glömt bort fanns.
Det visade sig att sergeanten Nils Kristian Emsell dog bara två år efter hustrun, också i Långserud sn, så det förklarar ju varför han inte gick att hitta mer.
Tre av döttrarna fick oäkta barn på 80- och 90-talet men de finns inte i de husförhören så de måste ha befunnit sig kortvarigt på de orterna.
Så detta register har hjälpt mig mycket med denna familj :) 


195
Gillberga / SV: 2 Lisa Welin födda 1764 resp 1777
« skrivet: 2018-02-09, 10:22 »
Hej!
Tror mysteriet är löst! Den första Lisa måste vara den som dör i Kimsberg,  Gräsmark sn 7/1-1770 av kopporna. Står Jungfru Lisa Welin, 5 år. Det stämmer ju precis. I så fall vistades hon då hos mormor och morfar (men hon finns inte i husförhören). Japp, jag har koll på Maria Eleonora Herwegs anor  :) Släktingen Mattias Gyllenspetz fick 18 barn med sin fru så det blir lite att utreda  :) De flesta blev vuxna av dem också.

196
Ed / SV: Jonas Nilsson i Semoltan
« skrivet: 2018-02-07, 12:34 »
Tack! Dåligt läst av mig...

197
Gillberga / 2 Lisa Welin födda 1764 resp 1777
« skrivet: 2018-02-07, 12:16 »
Hej!

Filip Welin och Maria Eleonora Herweg döper två av döttrarna till Lisa. Den ena föddes 11/10-1764 och den andra 4/10-1777.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037317_00043
och
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037317_00170

Ska man anta att den första dött liten eller är det möjligt att de hade två med samma namn? Den första Lisa finns inte i dödboken fram t.o.m. 1777 men hon finns heller inte i husförhören 1782-91. Hon skulle i och för sig då ha kunnat varit hemifrån som piga men jag vet inte hur vanligt det var i lite finare familjer?

1774 döper de en dotter till Anna Lisa också men det är ju inte riktigt samma.

Mvh,
Jörgen

198
Sunne / SV: Angersby runt 1800
« skrivet: 2018-02-06, 17:31 »
Tack! Detta är pinsamt men jag missade att det var uppdelat i Östra och Västra... Nu har jag också hittat Angersby och den jag sökte plus en del andra släktingar jag inte visste uppehöll sig där  :)

199
Sunne / Angersby runt 1800
« skrivet: 2018-02-06, 16:24 »
Hej!

Skulle kolla I husförhören runt 1800 för Angersby men orten finns inte i registren. Kan det vara V Ingersby som menas men att det är felskrivet?
Här finns Ulla Emsell som står som inflyttad från Angersby 1795, men jag hittar henne inte i V Ingersby 1795 om det är den orten som menas.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038947_00046

Mvh,
Jörgen

200
Långserud / Sergeant Nils Emsell i Gullsjö
« skrivet: 2018-02-06, 13:33 »
I mitten på sidan finns änklingen Nils Emsell med fyra av sina döttrar. Alla födelseårtalen är överstrukna så jag gissar att de flyttar därifrån. De finns inte i Gullsjö i nästa husförhörslängd.
Någon som vet vart de tar vägen?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038164_00157

Mvh,
Jörgen

201
Ok, då skulle det alltså kunna finnas påbörjade mål fastän inget finns i saköreslängderna. Jag skrev förresten att båda barnen var födda i Gillberga, korrekt är att det första ska ha varit född 1796 i Gillberga, men det senare föddes 1811 i Glava. (Bara för ordningens skull  :) )

202
Ed / Jonas Nilsson i Semoltan
« skrivet: 2018-02-06, 12:20 »
Hej!

Överst finns änkemannen Jonas Nilsson med barn överstruken. Med svagare penna kan man se att det står Inolltorp efter sonen Anders, vet inte om det ska vara I Nolltorp eller vad?
Någon som vet vart de tar vägen?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036884_00117

Mvh,
Jörgen

203
Hej!

Jag kanske var lite otydlig. Frågan är om det är så att man inte hittar något i saköreslängderna så är det heller ingen idé att titta bland målen? Självfallet skulle jag titta i målet om jag hittat nåt  :) Saken är den att jag var på jakt efter två oäkta i Gillberga socken i Värmland, en född nov 1796 och den andra nov 1811. Föräldrar, troligen Johan Welin och Kajsa Jansdotter. Hittade inget om det i saköreslängderna efteråt så då tolkar jag det som att de inte blev dömda?

Mvh,
Jörgen

204
Hej!

Jag undrar när man letar efter "lägermålen" i domböckerna om det räcker att leta i saköreslängderna för att se om föräldrarna fick böta eller måste man kolla alla dommålen också?

Mvh,
Jörgen

205
Ingen som känner till vart Kerstin flyttade?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

206

Tack, du har hjälpt mig mycket med dessa anor! Inser att man måste ta domböckerna till hjälp när man är så pass långt tillbaka.
Ska läsa domböckerna senare i veckan.


Angående dottern Elin Jonasdotter som benämns oäkta i domen 1767 - är det inte konstigt om hon döptes till Elin som Jonas fru hette ifall Karin skulle vara modern? 


Mvh,
Jörgen

207
Gillberga / SV: Gunilla Nilsdotter f 25/7-1746 i Söpple
« skrivet: 2018-02-04, 14:09 »
Tack för det! Misstänkte att hon måste ha flyttat nånstans  :)

208

Hej igen!


Har nu kollat i mantalslängderna för Bolstad och Hammarö i perioden. Anna Maria Simzon bodde kvar på prästgården i Bolstad t.o.m 1723. Hon nämns som Madam Kjellin. 1726 hittade jag henne första gången i Hammarö, i Hälletorp. Där nämns hon som Madam Simzon - Prostinna. Hon står noterad där t.o.m. 1730. Sen tillbaka 1732 och 1733. Men sen inte mer. Sen när hon dör 1742 står det Hälletorp som ort så jag gissar att hon kanske bott där hela tiden.
Däremot Elisabet Kjellin nämns ingenstans vad jag kan se, men om hon bodde hos modern så står ju som regel bara en persons namn (med undantag jag har sett....) så det är nog mycket sannolikt att hon kanske bott hos henne en period ändå.
Tyvärr saknas ju födelseböcker både för Bolstad och Hammarö de åren barnen föddes så "gåtan" var de föddes får bli olöst  :)

Stort tack iaf för engagemang!
Mvh,
Jörgen




209
Oj, det var också en variant! Tack för info! Hittade Jonas Gulliksson i Mantalslängden nu, hade inte tittat där innan.
Har du möjligen uppgifter om vilka domar i böckerna det är? Du nämnde en från 1767 och så bör det ha varit någon runt 1707-1708?
Tack på förhand!
Mvh,
Jörgen

210
Gillberga / Gunilla Nilsdotter f 25/7-1746 i Söpple
« skrivet: 2018-01-31, 23:05 »
Hej!

Undrar om någon vet vart Gunilla tog vägen. Hon är dotter till Nils Jonsson och Elin Jonasdotter.
Här finns hon i husförhören 1763-65 i Söpple med fadern och styvmodern, höger sida.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037285_00094

I nästa husförhör som är 1782-91 är föräldrarna döda och Gunilla finns inte kvar i Söpple.
Har ej hittat henne gift eller avliden emellan, ej heller som dopvittne när hennes syskon döpt barn i perioden.

Med vänlig hälsning,
Jörgen

211
Gillberga / SV: Hällsbäck i mantalslängder runt 1710
« skrivet: 2018-01-26, 09:43 »
Tack! Förstår inte att jag inte såg det, nästa sida är samma fast mycket tydligare och där borde jag åtminstone ha sett det   :-\

212
Gillberga / Hällsbäck i mantalslängder runt 1710
« skrivet: 2018-01-25, 17:19 »
Hej!

Jag har kikat i mantalslåängderna för 1710 och åren runt omkring 1710 men hittar inte orten Hällsbäck. Är jag blind eller är inte alla orterna med?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0003191_00466

Mvh,
Jörgen

213


Hej igen Peter!

Du råkar inte veta var Nils andra fru Elin Jonasdotter är född? Kunde inte hitta henne i Gillberga födelsebok, kollade 1700-1710.


Och vad Nils tredje hustru Anna Kajsas riktiga efternamn var och var hon kom ifrån? Ibland skrevs det Hesselgren, ibland Hasselgren.


Mvh,
Jörgen

214
Hesselgren / SV: Hesselgren
« skrivet: 2018-01-22, 22:20 »
Hej Emma!

Denna tråd är extremt gammal  :) men jag råkade hamna där när jag googlade på Anna Kajsa Hesselgren.
Du skriver att hon är din fm ff fm ff m, Vet inte hur du kom fram till det, men barnen som finns i det husförhöret är inte hennes, dem fick Nils Jonsson i ett tidigare äktenskap med Elin Jonasdotter.

Mvh,
Jörgen

215
Gillberga / SV: Gillberga CI:3 s337 dödsorsak
« skrivet: 2018-01-21, 21:17 »
tack! ja, det är det nog, det var M´et i början som jag inte fick till först  :)

216
Gillberga / Gillberga CI:3 s337 dödsorsak
« skrivet: 2018-01-21, 19:47 »
Hej!

Undrar vad nämndeman Nils Jonsson som dör i Söpple nästan längst upp till höger har för dödsorsak?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037317_00186

Med vänlig hälsning,
Jörgen

217


Tusen tack för att du tog dig tid att skriva ner all denna info Peter!
Mycket värdefullt och intressant!


Mvh,
Jörgen

218

Stort tack!


Då har jag kikat lite i GMR och hittat honom  :)

219


Stort tack för den infon Karl Göran!


Klantigt av mig att inte hitta dem i AI:4  :( , men jag slutade bläddra när jag kom till Nygården. Trodde inte Hara skulle komma igen sidan efter.  I AI:3 hade jag sett honom.
Ang Mattias datum, jag var inte så observant att jag såg det, intressant sätt att skriva dit det på när det fanns gott om plats innan eller efter årtalet  :)

Det var nytt för mig att inte dopvittnena måste vara närvarande, då lärde jag mig något nytt idag!

Två frågor. Hur vet du att han var timmerman och ev född i Medelpad?


Med vänlig hälsning,
Jörgen

220
Jag sliter med detta par.
Han är född 1774-77 och Britta enligt tidigt husför för Frösön 25/5-1790.
Jag har inte lyckats hitta deras härkomst.
Olof finns runt 1810 i Hara och på Frösön och Britta på Frösön. De gifter sig på Frösön 22/2-1814 och sen vet jag egentligen inte vart de tar vägen. De får flera barn som döps i Sunne men utan bostadsort och de finns inte i husförhören för Sunne 1816-26. De dyker upp där först i husförhören efter:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0036211_00074

Här är deras barn. Står det bara Sunne så är ingen ort angiven:

Anna 3/2-1812 Åkeräng, Sunne (död 1812)
Erik 14/7-1814 Vallsundet, Frösön
Anna 31/12-1816 Sunne    (död 1817)
Mattias 1819 okänt var född, finns inte i Jämtlands födelseböcker
Maria 26/7-1821 Sunne
Anna 3/3-1824 Järvsö, Hälsingland. Finns i både Järvsös och Sunnes f-böcker med notering att boendes i Hara, Sunne
Olof 0/7-1825 Hara, Sunne
Lars 16/12-1827 Hara, Sunne
Magnus 1/3-1830 Hara, Sunne

För första barnet Anna som föds oäkta står det: modern pigan Britta Matsdr i Åkeräng, fadern erkänner sig vara soldaten Olof Norberg i Hara. Men Britta finns inte i husfören för Åkeräng, däremot på Frösön. Hittar inga kandidater till föräldrar till Britta i Åkeräng heller såvida inte modern gift om sig eller Britta föddes innan modern gifte sig med annan än fadern.

Dopvittnena till alla barnen ger mig inga ledtrådar (första barnet saknar dopvittnen noterade tyvärr).

Ang Anna som föddes i Järvsö så är det intressanta att de fyra dopvittnena var alla från Hara.
Vad gjorde de allihopa i Järvsö tro? Anna finns förresten inte med i husförhören sen och ej heller i dödböckerna för Jämtland eller Järvsö. Kollade 1824-1828.

Och ang de barnen som döptes i Sunne utan ort, hur kommer det sig att de "åkte dit" för varje barns dop utan att kanske bo där, husförhören de inte är med i sträcker sig ju över tio år. Och var kan de ha uppehållit sig?
Beror det på att Olof registrerades som fältjägare i Hara?

Hoppas någon vet något eller har någon idé om denna familj! De har ju många barn så kanske fler har dem i sin släktutredning?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

221
13 Geografisk och administrativ indelning / SV: Ortsangivelser
« skrivet: 2018-01-18, 21:51 »
Ok, då är det ungefär som jag gjort hittills, by-socken-landskap  :)

222

Hej Gunnar!


Jag ser gärna din översikt, min mejladress är jing14 at comhem.se


Jag pratade idag med en riktigt duktig i ämnet och visade honom bl a husföret i Glava, det första i Glava som Johan och Kajsa finns i, Glava AI:3 s. 100 :
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037329_00114
Han menade att sonen Jan inte skulle stå direkt under Kajsa om det inte var hennes son. Dessutom, vilket jag också tänkt på, så finns det ett streck före d(otter) Kerstin under det oä som står före s(onen) Jan raden ovanför vilket skulle kunna betyda likhetstecken eller nedflyttningstecken, dvs att även Kerstin står som oäkta. Men som sagt, det är bara en hypotes, man vet ju inte hur den prästen tänkte.


Jag ska faktiskt vid tillfälle kolla lite ifall det finns nån dom för "lönskaläge" för Jan och Maria Eleonora. Vissa anor tar mer tid än andra men det är ju de som blir "roligast" sen när man lyckas "lösa"  :)


Mvh,
Jörgen

223
Hej igen!

Nej, tyvärr hittade inte jag heller något testamente  :(
Undrar om de kan tänkas finnas dömda i domboken eftersom de fick barn utan att vara gifta? Jag har aldrig tidigare letat efter mål i domböckerna men det kanske kan vara värt det. Eller är perioden för sen för att de ska ha betalat böter? Den som är min ana av syskonen är Maria Eleonora så hon är egentligen den viktigaste att jag får bekräftat att Johan är fadern. Är det faktum att hon döptes efter Johans mor och att "oä" försvann efter vigseln och att hon fick namnet Welin nog med bevis?

Ang uppgift om födelsesocknen, ja jag såg också att den förändrades till Glava med tiden, men tänkte att det kanske bara blivit fel. Med tanke på att i första husförhören i Glava så stod det Gillberga så borde väl den prästen minnas om han döpt Jan I Glava nåt år tidigare? Förutsatt att det var samma präst i perioden. Tänkte också att i första husförsboken i Glava finns ingen nattvard noterad så de kanske kom dit i slutet av perioden? I Gillberga finns nattvard noterad för Kajsa 1796, 1798 och 1800 och för Johan 1798. Det skulle också kunna vara så att de nattvarden skett när de varit på besök ifall de vistades utanför Gillberga men inte officillt flyttat då de inte är överstrukna. Isåfall skulle de ha kunnat bott nånstans en period mellan Gillberga och Glava och att Jan föddes där. Har tittat i födelseböckerna runt omkring, ca 20 hittills, men inte hittat födseln. Johan var ju sergeant, är det nån/några socknar som är mer logisk att han kan ha varit i med tanke på det?

Mvh,
Jörgen

224

Hej Leif!


Ja, det finns några Kerstin Jansdr i området och jag såg också henne förut. Jag tror dock att det står att hon är född 72 ist för 79 i AI8. Till höger ser man att denna 1805 flyttar till Långserud. I Långserud tappade jag spåret efter denna, hittade henne inte på de orter jag kollade i husförhören, t ex  Amundbyn där Kerstins mor var född eller Kålsätters hammare. Det fanns också inflyttningslängd men såg henne inte 1805 och 1806 var hopplöst svår att läsa (texten urblekt). 
I AI7 kan man se att Kerstin på sid 128 är inflyttad från sid 143 (Nysetter) men där fanns hon inte i husförhören innan.


Med vänlig hälsning,
Jörgen

225
13 Geografisk och administrativ indelning / Ortsangivelser
« skrivet: 2018-01-17, 13:44 »
Hej!

Jag undrar om det finns någon rekommendation om hur man registrerar orter?

T ex byar. Skriver ni byns namn, sen socken och sen ev kommun och landskap/län eller utelämnar ni kommunen? I andra släktutredningar på nätet har jag sett att kommunen också ofta skrivs ut.
Själv är jag född i en by som råkar ligga i en socken med samma namn. Jag har då inte skrivet byns namn två gånger. Och kommunen den ligger i idag är inte samma som när jag föddes på grund av sammanslagning. Dessutom är kommunen för mig ointressant då huvudorterna ligger relativt långt bort och djupare samhörighetskänsla med dessa saknas. I andra fall kan det ju vara så att byn /orten är sammanvuxen med eller ligger väldigt nära  kommunorten och då kanske det är annorlunda.

Samtidigt finns det ju så många små socknar att det kanske blir mer informativt  om kommunen skrivs ut också?

För mig som inte är värmlänning men som har många rötter där så blir det lättare att placera om t ex Arvika skrivs ut också och inte bara Glava. Samtidigt så vet jag inte hur mycket Arvikabo man känner sig om man bor i Glava då trakten är okänd för mig

Skulle vara intressant att höra hur ni andra gör, samt om det finns "regler" för detta?

Mvh,
Jörgen

226
03 - Hur hittar jag... / SV: Svårläst död och begravningsbok
« skrivet: 2018-01-17, 12:47 »
Jag har några fall där personen vistades i annan ort än hemorten när han/hon avled och också begravdes där. Ibland har då personen blivit införd i både hemortens dödbok samt den där han/hon begravdes. Då har det också stått kommentarer i båda böckerna att notis skickad/mottagen till/från XX socken. Sen har jag också fall där personen bara finns i boken där han/hon dog och då blir det knepigare att hitta personen. Nån gång har det varit besök hos t ex barn så man kan ju söka i socknar där släkt finns. 

227
Kerstin var dotter till Jan Hansson Strömmer och Mariana Nilsdotter Emsell. Sista spåret jag har är i husförhören 1796-1801, allra längst ner på sidan finns hon med modern och änkan Mariana Emsell i Källås.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037289_00147

Mariana flyttar till en dotter i Ö. Knoll i Glava men vart Kerstin flyttar vet jag inte.

Någon som vet vart Kerstin tog vägen?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

228
Hej Gunnar!


Ja denna konstellation är minst sagt lite märklig, t ex att de inte gifter sig förrän 1816. Det kan inte ha varit väldigt vanligt att man var sambos då? Vad kan ha varit orsaken? Johan var sergeant så förmodligen var han ju ute i fält i perioder men ändå. Det som är så konstigt är att denna son Jan/Johan som alltid står som född 1796 i Gillberga varken fanns med i husfören 1796-1801 för Gillberga, sid 99  Skog, eller i födelseboken. Det skulle kunna vara så att han bara är Johans/Jans son men hur vanligt var det att fadern tog hand om ett "oäkta" barn? Inget jag sett tidigare, men man vet ju aldrig...Sen vad jag sett i andra husförhör när det gäller oäkta så brukade prästen skriva vem av personerna som barnet tillhörde, dvs hans eller hennes oäkta son , när barnet inte var deras gemensamma, men det kan man ju heller inte ta för givet gällde denna prästen. Så summa summarum:


I husförhören 1796-1801 i Skog, Gillberga finns sergeanten Johan Welin med bl a sin mor och flera av sina syskon och flera tjänstefolk, varav en är pigan Kajsa Jansdotter.


I husförhören 1796-1803, Östra Knoll, Glava finns sergeanten Johan Welin och legopigan Kajsa Jansdotter plus oäkta sonen Jan plus dottern Kerstin (felskrivning, hon hette Kristiana).


I husfören för Ö Knoll 1802-06 är det samma, dvs Jan står som oäkta men inte Kristiana (namnet korrigerat då).
I nästa husförhör 1807-11 är det samma igen, Jan skrivs som oäkta men inte Kristiana.
Sen i husförhören 1810-15 så har ett barn tillkommit, Maria Eleonora. Då står alla tre barnen, Jan, Kristiana och den sistfödda som oäkta. I födelseboken för Maria Eleonora så står inte faderns namn utskrivet, men med tanke på att Johan Welins mor dog samma år och att denna dotter döptes efter henne så håller jag det för troligt att det är Johan Welin som är far, eller är det för lite bevis?
I husfören för 1815-1820 sen, Johan och Kajsa gifte sig 1816, så står ingen av döttrarna som oäkta och sonen har då flyttat hemifrån.


Så detta par, Johan och Kajsa får alltså tre barn (om nu de är gemensamma föräldrar till alla tre?) med långa mellanrum, 1796, 1801 och 1811 och gifter sig inte förrän 1816.
Alla tre barnen kommer iaf att heta Welin sen så antingen är det Johans barn alla tre, eller så har han adopterat (inte så vanligt på den tiden) eller så har bara barnen valt att heta så, då kunde man ju kalla sig vad man ville.


Med vänlig hälsning,
Jörgen

229
Hej igen!


Blir egentligen inte klok pa denna. Varfor ar sonen Jan inte med i husforhoren 1796-1801? Visst borde val prasten ha hunnit skriva in honom till 1801 om han ar fodd i nov 1796!? Jag har forresten gatt igenom hela denna husforhorsboken men nan Jan f96  hittade jag inte.


Jag skrev i inledningen av forra inlagget att paret fick tre barn, men egentligen sa ar ju det inte 100% sakert iom att fodelsen for Jan inte hittas. Eller borde prasten ha skrivit vems oakta son det ar om det inte ar badas?


Mvh,
Jorgen

230
Glava / SV: Utflyttade Glava B:3 1859
« skrivet: 2018-01-10, 12:08 »
aaah, tack för påminnelse om det!

231
Glava / SV: Utflyttade Glava B:3 1859
« skrivet: 2018-01-10, 10:56 »
Tusen tack! Det var snabbt svarat må jag saga  :)

Västergötland är ju stort. Kände du till familjen? Hade nog inte hittat dem där utan din hjälp!

Mvh,
Jörgen

232
Glava / Utflyttade Glava B:3 1859
« skrivet: 2018-01-10, 10:43 »
Hej!

Familjen Welin flyttar som personer 69, 70 och 71 från Glava sn 1859, höger sida, men jag undrar vart? Kan läsa Wester.. men vad ska det sista vara?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0045003_00017

Mvh,
Jörgen


233
Hej!

Sergeanten Jan och Kajsa fick tre barn med långa mellanrum innan de så småningom gifte sig. Kajsa var hushållerska hos Jan.

Jan f 4/11-1796 Gillberga enligt husförhör
Kristiana f 3/10-1801 Glava
Maria Eleonora f 10/11-1811 Glava

Undrar om någon vet om Jans födelsedatum och ort är riktiga? Eller var han är född?
Kan inte hitta Jan född varken i Glava eller Gillberga födelseböcker och det konstiga är att jag har för mig att jag hittat födelsen tidigare. Såvida jag inte minns fel...

Här överst finns de i en husförhörslängd i Östra Knoll:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037332_00099


Och här finns de i husfören 1796-1801 i Gillberga innan flytt, Kajsa står då långt ner som piga. Man ser att hon tagit nattvarden 1796, 1798 och 1800. Men varför finns sonen Jan inte med!? Var kan han vara? Kan hon ha bott på annat ställe också med tanke på att nattvard bara noterat vartannat år? Sonen finns iaf inte hos Kajsas mor Mariana Emsell som bor i Källås i perioden.

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037289_00113

Eller kan det rentutav vara så att Jan inte är Kajsas son utan att Jan fått den med annan och sen tar hand om sonen? Eller är det för långsökt?

Hoppas någon kan bringa klarhet i detta  :)

Med vänlig hälsning,
Jörgen

234
Hej!

Hans föddes i By, Glava 13/9-1729, föräldrar Jakob Jansson och Kerstin Olofsdotter som flyttade till Söpple ca 1740.

Hans gifte sig 28/12-1753 med Karin Nilsdotter, då boende i Söpple liksom Hans. Jag undrar var Karin är född och vilka hennes föräldrar är? Kan det möjligen vara Nils Jonsson och Elin Jonasdotter eller är det fel?
(Äktenskapet blev kortvarigt och Hans gifte senare om sig med Britta Andersdotter)

Med vänlig hälsning,
Jörgen

235

Hej igen!


Det råkar inte stå i domböckerna när och i vilken socken i Norge Jon dog?
Jag kommer tyvärr inte ha tillgång till dem själv på ett tag.


Med vänlig hälsning,
Jörgen

236
Långserud / SV: Långserud CI:2 s 479
« skrivet: 2018-01-05, 13:08 »
Stort tack för hjälp! Då vet jag lite mera nu då  :)

Mvh,
Jörgen

237
Långserud / Långserud CI:2 s 479
« skrivet: 2018-01-05, 12:30 »
Hej!

Sjätte längst nerifrån, höger sida begravs Kerstin Arvidsdotter. Men vad står det fore hennes namn? Qvins....

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0038191_00265

Mvh,
Jörgen

238

Hej Peter!


Än en gång, stort tack för info och klarhet i denna tragiska händelse!
Jon Nilssons fru Anna Jakobsdotter var syster till min farfars farmors mormors farfar.


Med vänlig hälsning,
Jörgen

239

Hej Peter!


Detta var minst sagt överraskande upplysningar du kommer med, tusen tack! Och det förklarar ju varför Anna fortfarande står som hustru fast Jon inte är med i husförhöret. Det finns oftast en orsak bakom saker och ting. Jag är dock förvånad att det inte är någon kommentar i husförhöret ang omständigheterna. Normalt brukar prästerna skriva ut slika ting tycker jag.
Ingen munter historia precis. Kollade på SVAR men de verkar inte ha domböckerna från den perioden så jag får kolla AD istället vid tillfälle.


Hur kom du fram till detta? Finns dessa personer i din släktutredning?


Med vänlig hälsning,
Jörgen


240

Hej igen!


Ville bara säga att jag fått svar på frågetecknen nu  :)


Började kolla födelseböckerna i grannsocknarna efter Stina och Jakobs dop och jag fick napp i Kila! Båda är födda där och hela familjen, dvs Jon Nilsson (Annas första make) och Anna och fem barn finns i husförhören i Sandbol (de fick en son 1765 också som inte finns med senare så han dog troligen liten). I nästa husförhör, 1765-68 Kila AI:2 sid 3 är Jon inte med men Anna står fortfarande som hustru. Lite förbryllande för han finns inte i dödboken heller. Men där noteras också att de flyttar till Gillberga och Källås och det stämmer för där bodde hon när hon gifte om sig 1769. Hon stod då som änka så Jon har ju uppenbarligen dött.
Då bekräftas också att det är hennes mor, Kerstin Olofsdotter som dör i Rålsbol 1778.


Skönt när man får ihop pusslet till sist!


Med vänlig hälsning,
Jörgen

241

Hej!


Japp, vigseln hade jag hittat, fast Jakob stod som dr från Prästbol och inte Stommen. Ang att Kerstin dog 1778, är det säkerställt att det är rätt Kerstin?
Jag hittade nämligen det också och då dog hon i Rålsbol, Gillberga. Åldern stämmer sånär som på ett år. Men de har inte varit något i Rålsbol tidigare så därför blev jag konfunderad ang kopplingen dit helt plötsligt.


MEN, intressant nog, i husförhöret för Rålsbol, Gillberga 1782-91 finns följande personer på sid 116:


Jon Jonsson 1752

syster Stina Jonsdr 1763
moder Anna Jakobsdr 1734   änka
son broder Olof Jonsson 1758  hemkom
son Jakob Jonsson  1763
dotter Stina 1760


och i nästa husförhör 1791-96 sid 94


änka Anna Jakobsdr 1734
son Jakob Jonsson 1763
dotter Stina Jonsdr 1760


Det skulle mycket väl kunna vara den Anna jag letar efter, hon hade ju två söner, Olof f 1756 och Jon 1758 så årtalen är ju helt fel. Om det är rätt så verkar det som att hon bott utanför Gillberga för barnen födda på 60-talet finns inte i födelseboken för Gillberga.
Men hur har de helt plötsligt hamnat i Rålsbol? Och är det rätt familj?


Med vänlig hälsning,
Jörgen

242
Tack för idéer och tips Elisabeth! Ska vid tillfälle undersöka dem. Har hittills inte kollat i svenska mantalslängder men så fort jag får tid ska jag försöka. Har tidigare kollat i norska mantalslängder men där var endast männen med, i alla fall i de tidiga. Men förhoppningsvis är det annorlunda med de svenska.

Med vänlig hälsning,
Jörgen

243
Hej!

Undrar var hon tog vägen? Hon var dotter till Jakob Jansson och Kerstin Olofsdotter som bodde i By, Glava först men som flyttade till Söpple i Gillberga sn troligen mellan 1737-1740.

Anna var först gift med Jon Nilsson, de fick åtminstone två barn, födda 1756 och 1758 i Källås. Den 1/11-1769 gifter Anna om sig med Anders Olofsson så Jon måste ha dött mellan 1758-1768/9. Han finns inte i dödsboken den perioden i Gillberga så kanhända bodde de utanför Gillberga när han dog?

Här är Annas andra vigsel 1769, tredje paret vänster sida.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037317_00083

I den närmaste husförhörsboken 1782-91 finns inte paret i Söpple eller Källås. Jag kollade också födelser efter deras vigsel men hittade ingen.

Vet någon vart de tog vägen? Eller blev de kvar i socknen men på annan ort?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

244
Gillberga / SV: vigsel Jon Nilsson och Anna Jakobsdotter 1752
« skrivet: 2017-12-30, 15:35 »
tack!

245
Gillberga / vigsel Jon Nilsson och Anna Jakobsdotter 1752
« skrivet: 2017-12-30, 14:11 »
Hej!

Behöver lite hjälp med ett ord i denna vigsel. Det som står efter namnet Anna Jacobsdotter:

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037316_00248

Med vänlig hälsning,
Jörgen

246
Gillberga / Gillberga husförhör AI:2 sid 77
« skrivet: 2017-12-28, 22:13 »
Hej!

Undrar om svärmodern Gunilla f 1694 är svärmor till Jacob Jeanson tro?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037285_00052

Med vänlig hälsning,
Jörgen

247
Gillberga / SV: Gillberga husförhör AI:1 sid 114
« skrivet: 2017-12-28, 22:09 »
Tusen tack! Det var snabbt svarat måste jag säga. Och nu när du skriver ut det så ser jag ju själv att det står hustrun Kiersti Olufsdr.
Och det är just dessa jag letade efter, även om en son Anders saknas som föddes 1737. Tror jag hittat dem i nästa husförhör i Söpple och då finns Anders med, med fel f-år visserligen. Och dessa två söner här är inte med längre men de har gift sig då.

Men visst skulle det kunna stå Jakop Janson?
Stort tack igen  :)

Med vänlig hälsning,
Jörgen

248
Gillberga / Gillberga husförhör AI:1 sid 114
« skrivet: 2017-12-28, 21:28 »
Hej!

Skulle behöva hjälp att tyda de som står allra längst ner efter abs:

Står det Jakob Jansson eller Jakob Jakobsson? Och under står det hu Jöran? Längre upp verkar Jöran vara ett killnamn iaf.
Och under? son Johan Jakobsson och Hans Jakobsson? Tycker i så fall Johan är för tydligt skrivet...

Och ifall det överhuvudtaget går att se vad den svagare skriften ditskriven efter kan vara?

https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0037284_00088

Tack på förhand!

Jörgen

249
Hej Elisabeth!

Tack för inspel! Jag har kollat Högsäter också men de finns dessvärre inte där heller. Jag har också tittat i Karlstads stifts Herdaminne och ser att för de andra barnen är födelseort utskriven men inte just för dessa två. Börjar tro att de kanske inte finns i nån kyrkobok alls? Har letat och hittat flera utredningar på familjen på internet men ingen av dem har någon källhänvisning annat än sekundära.

Har förresten inte hittat Johannes och Elisabets vigsel heller som ska ha varit 1728.

Med vänlig hälsning,
Jörgen

250
Gyllenspets / SV: Christina Gyllenspets
« skrivet: 2017-12-23, 02:42 »

Tack för klargörande, jag har fått lära mig nåt nytt idag. Om jag förstår det rätt så kunde så tidigt som på 1700-talet alltså änkor (= (änke)-fruar) tituleras fru Gyllenspetz fast de hade hetat nåt annat tidigare. Det har jag däremot inte sett bland bönder eller torpare så jag gissar det var ett fenomen högre upp i klasserna. Intressant nog så såg jag i en dödbok (strax efter mitt tidigare inlägg) för en annan ana att det stod Anna Lisa Liljebjörn född Welin så då var det uppenbarligen som du skriver. Men som sagt, vad jag lärt mig innan ang namn så var de faktiska, dvs, var man född Olofsdotter så var det ett faktum och inget som ändrades, tydligen så länge man inte var av högre klass då har jag fått lära idag.


Med vänlig hälsning,
Jörgen

251
Sunne / SV: döda Sunne 1691-1737
« skrivet: 2017-12-23, 01:02 »
Följdfråga ang Gyllenspetsbarnen som dog små, några månader eller år gamla bara, brukade det skrivas om i domböcker eller hur kan författaren ha fått uppgifterna? T ex Anna Beata Gyllenspetz död Sunne 11/11-1717, född samma sn 9/5-1716?

252
Sunne / SV: döda Sunne 1691-1737
« skrivet: 2017-12-23, 00:26 »
Ok, då har jag fattat rätt ang dödböckerna för Sunne iaf, synd att så många år saknas..... Stort tack för länken till de transkriberade uppgifterna!

253
Sunne / döda Sunne 1691-1737
« skrivet: 2017-12-22, 22:43 »
Hej!

Är inne på SVAR och forskar men hittar inga döda för perioden 1691-1737, stämmer det att det inte finns? I så fall undrar jag om någon vet hur Svenska adelns ättar-taflor - projekt Runeberg av Daniel Anrep kan ha dödsdatum för flera av Gyllenspetzbarnen i Sunne för den perioden?
Hoppas jag inte missat nåt på SVAR (inte 100% lätt att hitta där alltid, men kanhända för jag är ovan hemsidan).

Med vänlig hälsning,
Jörgen

254
Gyllenspets / Christina Gyllenspets
« skrivet: 2017-12-22, 22:14 »
Hej!

I Varnum AI:1 sid 25, 1756-62, Spiutbecken finns som person nr 2 en fru Christina Gyllenspetz född 1681.
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/C0039241_00065?c=0&m=0&s=0&cv=0#?cv=64&z=187.4282%2C-34.1958%2C2387.3132%2C1341.304

Vem kan det vara? I adelsvapen.com och utredningen för Gyllenspets hittar jag ingen Christina född detta år. Kan det möjligen vara Christina Bertram som var gift med Carl Gustaf Gyllenspetz som dog 1723? Brukade de skriva hustrurna med makens efternamn eller är det felskrivning? Carl Gustaf ska enligt uppgift ha bott i Varnum sn. Första namnet på sidan är Clara Bertram vilket i så fall skulle kunna vara en syster till Christina. Inklämt under Christina finns en Gyllenspetz född 1719, kan någon läsa vad som står före Gyllenspets? Kan det stå br capitain T Gyllenspetz? Ture född 1719 heter en son till Christina Bertram och C G Gyllenspetz, kan det vara han?

Med vänlig hälsning,
Jörgen

255
Gillberga / Johannes Welin och Elisabet Kjellins barns födslar
« skrivet: 2017-12-20, 22:21 »
Hej!

Kyrkoherden Johannes Welin och hustru Elisabet Kjellin bodde i Gillberga sn och 6 av deras 8 (som jag känner till) barn är födda där). Men jag hittar inte de två äldsta barnen i Gillberga födelsebok. De ska enligt uppgift vara födda: Anna Elisabet 19/7-1729 och Kristina Maria 18/10-1730. Kan de möjligen vara födda i annan socken? Kanske Johannes var kyrkoherde i annan socken tidigare?

Hoppas någon vet!

Med vänlig hälsning,
Jörgen

256
Östersund / Östersund
« skrivet: 2015-04-04, 11:26 »
Hej Monica!
 
Stort tack för hjälp!  
Ha en fortsatt trevlig påskhelg!
 
 
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

257
Glava / Glava
« skrivet: 2015-04-03, 11:59 »
Stort tack Claes-Göran! Det var snabbt svarat må jag säga

258
Östersund / Östersund
« skrivet: 2015-04-03, 11:31 »
Hej!
 
Tacksam för hjälp med när Erik Hilding Ingmans fru Ingeborg Elina Ingman, född Eriksdotter i Laxsjö sn 1911.05.17 dog. Hon dog efter 1974, troligen i Östersund.
 
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Jörgen

259
Glava / Glava
« skrivet: 2015-04-03, 11:27 »
Hej!
 
Tacksam för hjälp med dödsdatum och ort för följande två personer:
 
Emma Ingman, född Johannesdotter i Glava sn 1874.07.01. Dog efter 1941, troligen i Glava sn.
Johanna Lovisa Ingman, född Spak i Glava sn 1867.04.27. Dog efter 1932, troligen i Glava sn.
 
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Jörgen

260
Sunne / Sunne
« skrivet: 2015-03-03, 22:08 »
Jag försöker hitta föräldrar och födelseort till paret fältjägare Olof Norberg, f 1773, 1774 el 1777 enligt uppgift i husför. Gift med Britta Matsdotter f 1790.05.25 alt 1791.05.25.
De bodde i Hara i Sunne sn och Olof blev tidigt änkling, Britta dog 1832. Olof dök upp i Hara första gången 1810 och efter det finns han några år i Valla på Frösön. Såvida han inte hade en namne på Frösön (men det fanns bara en i husförhören) så dejtade han två ungmör samtidigt. Han fick barn med Anna 1811 och 1813 och med Britta 1812 och 1814. I feb 1814 gifte han sig på Frösön med Britta. Här är de i husförhöret i Hara.
 
 
Sunne AI:4 (1816-1826) Bild 570 / sid 49
 
Britta hade i alla fall ett födelsedatum som om man har tur är rätt och hon bör kanske vara född i någon socken i närområdet. Men Olof blir marigare. Jag har aldrig letat i något militärarkiv, kan det vara värt det med tanke på att han var fältjägare? Hur går jag tillväga isåfall?  
De fick åtta barn, men nr tre Anna f 1815 och nr fyra Mattias f 1819 hittade jag varken i Sunne eller Frösö fb. De två första Anna f 1812 och Erik f 1814 är födda i Åkeräng, Sunne och Vallsundet, Frösön. Och de fyra sista i Hara, Sunne.
 
Hoppas någon har tips eller kännedom om paret!?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

261
Stugun / Stugun
« skrivet: 2015-03-03, 20:21 »
Toppen, tusen tack för klargörande Karl Göran! Då var det rätt trots allt  
 
Till Björn: Ja, jag blev bara lite förvånad att det fanns ålderdomshem så tidigt

262
Stugun / Stugun
« skrivet: 2015-03-03, 00:38 »
Försöker följa en Karin Nilsdotter, född (oäkta) 1797.04.16 i Lit sn. Hon flyttar med mamma och en halvsyster till Stugun sn när modern gifter sig. Modern heter Anna Jönsdotter och styvfar Olof Olofsson. Här finns de i hfl Mårdsjön, men de flyttar senare till Öravattnet. (Den andra halvsystern Elin är redan piga på annan gård)
Karin ser man till höger att hon flyttar till Ragunda sn runt 1814. Dessvärre saknas hfl där i några år så det går inte följa henne. I hfl i Mårdsjön står bara födelseåret 1797.
Stugun AI:2 (1805-1815) Bild 490 / sid 47 (AID: v115234.b490.s47, NAD: SE/ÖLA/11094)
 
I Ragunda gifter sig sen en Johan Larsson med en Karin Nilsdotter i maj 1821, men jag är osäker på om det är rätt? Varför gifter hon sig i Ragunda och inte i Stugun där hennes mor och styvfar bor? Sen i husförhören står Karin med helt fel födelsedatum, 1797.06.05 istället för 1797.04.16. Här är vigseln:
Ragunda C:1 (1818-1860) Bild 70 / sid 3 (AID: v115091.b70.s3, NAD: SE/ÖLA/11087)
Och här finns de i hfl i Gevåg efteråt (långt ner på sidan):
Ragunda AI:2 (1825-1835) Bild 420 / sid 33 (AID: v115078.b420.s33, NAD: SE/ÖLA/11087)
 
Så jag tycker dels att födelsedatumet har för stort avvik plus att jag tycker det är ologiskt att inte gifta sig hemma som gör att jag blir osäker på om det är rätt. En sak som talar för att det faktiskt skulle kunna vara rätt är att när Karin döper sonen Erik Olof 1827.10.08 så är isåfall hennes två halvsyskon från Öravattnet dopvittnen, Britta och Olof Olofsson, men jag tycker det är lite svagt bevis? Karin är ej heller dopvittne när de döper sina barn i Öravattnet (Olof) och Nyby och Greningen i Lit (Britta).
 
Någon som har nån idé om detta?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

263
Sunne / Sunne dödbok 1812
« skrivet: 2015-02-18, 21:52 »
Hej Birgitta!
 
Tack! Jag misstänkte att det var det men fick inte ihop ordet riktigt, men det var ju ett annorlunda sätt att skriva det på  
 
Jag har också svårt att tro att så många spädbarn blev kvävda till döds av modern som dödböckerna anger som orsak.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

264
Sunne / Sunne dödbok 1812
« skrivet: 2015-02-18, 14:47 »
Hej!
 
Jag undrar vad Anna Olofsdotter, barn nr 4 på högersidan dog av. Det står För.... av modren
 
Sunne C:2 (1763-1838) Bild 1550 / sid 301 (AID: v115296.b1550.s301, NAD: SE/ÖLA/11096)
 
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Jörgen

265
Hej!
 
Jag har kört fast på en familj och hoppas kunna få hjälp med var familjen befann sig 1827-1840 samt var de två yngsta barnen föddes. Och var/när Anders dog.
Här finns de i Halasjön i Häggenås men står som utflyttade till Öravattnet (sista nattvard noterad i april 1827):
 
Torp Anders Andersson f 1786 (född i Norge enligt den förra hfl)
h Elin Paulsdotter f 1790 (hon har anknytning till Öravattnet då hon bodde där vid vigseln 1825)
s Anders f 1821 (från Anders 1:a äktenskap)
s Olof f 1826
 
Häggenås AI:3 (1826-1833) Bild 1150 / sid 106 (AID: v114606.b1150.s106, NAD: SE/ÖLA/11064)
 
Men familjen återfinns inte i hfl för Öravattnet i den perioden....
 
Nästa gång jag hittar dem är 1840 då änkan Elin Paulsdotter med barnen Olof f 1826, Paulus f 1828 och Anna Britta f 1832 hittas i inflyttningslängden till Stugun. De flyttar då till Öravattnet och det står att de flyttar från Häggenås. Men de finns inte i hfl i Häggenås den perioden.
Två år senare, 1842, står också den förstfödde sonen Anders i inflyttningslängden till Stugun, också han står som inflyttad från Häggenås. Han flyttar inte till styvmor Elin dock.
 
Här finns Elin med barnen i hfl i Stugun:
 
Stugun AI:5 (1835-1845) Bild 870 / sid 77 (AID: v115237.b870.s77, NAD: SE/ÖLA/11094)
 
Var kan de ha uppehållit sig de 13 åren? Har letat och letat och försökt hitta de två yngsta i födelseböckerna för alla närliggande församlingar men har gått bet. Har svårt att tro att två barn är missade i födelseböckerna och jag har ingen tidigare erfarenhet att de jämtländska kyrkoböckerna för denna period skulle sakna flera dop.
 
Någon som har någon idé var denna torparfamilj kan ha uppehållit sig?  
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen
 
(Meddelandet ändrat av jorgeni 2015-02-18 13:22)
 
(Meddelandet ändrat av jorgeni 2015-02-18 14:23)

266
Stugun / Stugun
« skrivet: 2015-02-16, 23:00 »
Tack Marianne! Då fick jag Britta på plats  
Visste faktiskt inte att de hade ålderdomshem på 40-talet.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

267
Stugun / Stugun
« skrivet: 2015-02-16, 21:34 »
Hej!
 
Britta Ryman, f Magnusdotter i Stugun sn 1857.11.10 dog troligen 1947.09.12.
 
Tacksam för uppgift om var hon dog? Gissar Öravattnet men är inte säker.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

268
Hammerdal / Hammerdal
« skrivet: 2015-02-15, 17:59 »
Hej Karin!
 
Tack för hjälp! Hittade uppgiften på gravar.se också och hann radera mitt meddelande innan jag såg att du svarat.
 
 
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

269
Häggenås / Häggenås
« skrivet: 2015-02-15, 15:46 »
Stort tack! Då verkar det som att Anna Olivia inte gifte sig med Rådström trots allt.

270
Östersund / Östersund
« skrivet: 2015-02-15, 15:45 »
Stort tack för hjälp!
 
Klantigt av mig att missa att församlingsböckerna fortsatte i fler volymer än jag såg först

271
Östersund / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2015
« skrivet: 2015-02-15, 14:32 »
Hej!
 
Undrar om någon vet vart Erik Hilding Ingman, född 1904.05.17 i Stugun tog vägen? på 1930-talet finns han hos föräldrarna i församlingsboken för Östsersund.
Om han gifte sig, yrke och när dog?
Till höger ser det ut som att han flyttar till 1897 år 1934 men församlingsboken har ju inte så många sidor??
AD:  
Östersund AIIa:3aa (1914-1937) Bild 1760 / sid 164 (AID: v229432.b1760.s164, NAD: SE/ÖLA/11109)
Med vänlig hälsning,
Jörgen
 
(Meddelandet ändrat av jorgeni 2015-02-15 14:38)

272
Häggenås / Häggenås
« skrivet: 2015-02-15, 14:25 »
Hej!
 
Skulle behöva hjälp med uppgifter om när och vart följande två par dog.
 
1) Olava Juliana Ingman, född Olsson/Olofsson i Berg 1890.10.22
   Johan Fredrik Ingman, född i Stugun 1884.07.14
Sista spår är församlingsboken för Häggenås 1935 då de bodde i Munkflohögen.
 
2) Anna Olivia Rådström (2a giftet), född Ingman i Stugun 1886.09.06
   Jonas Petter Hägglund, född i Häggenås 1883.08.19
   NN Rådström, förnamn, födelse-, död-, samt vigseldatum?  
Sista spår för Anna och Jonas är församlingsboken för Häggenås då de 1935 bor i Knutkaribränna.
 
Stort tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Jörgen

273
Östersund / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2015
« skrivet: 2015-02-14, 11:46 »
Tack Marianne! Nu såg jag ditt svar också

274
Östersund / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2015
« skrivet: 2015-02-14, 11:44 »
Har fått svar i privata mejlen på den sista också. Tack Solweig!

275
Östersund / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2015
« skrivet: 2015-02-14, 10:55 »
Stort tack för snabba svar! Japp, det är rätt. Borde tänkt på att Märta Johanna kanske gift om sig.
 
Undrar om jag kan få hjälp med uppgifterna på hennes nya make, Lindström som dog 1960.05.11? Förnamn plus födelse ort och datum?
 
Stort tack igen

276
Östersund / Äldre inlägg (arkiv) till 15 februari, 2015
« skrivet: 2015-02-14, 10:03 »
Hej!
 
Tacksam för dödsdata och ort för två personer vars senaste spår jag har är Östersund på 1930-talet.
 
Anna Katarina Magnusdotter (Magnusson?), ev Ingman i efternamn eftersom hon var gift. F 1863.04.05.
 
Märta Johanna Nordell, ev Ingman på henne också, född 1890.11.10
 
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Jörgen

277
Glava / Äldre inlägg (arkiv) till 14 februari, 2015
« skrivet: 2015-02-11, 23:42 »
Stort tack Marianne!
Kul att de hade fått personnummer också, tänkte inte på det :-)

278
Glava / Äldre inlägg (arkiv) till 14 februari, 2015
« skrivet: 2015-02-11, 21:51 »
Hej!
 
Jag undrar om någon har exakt dödsdatum och ort för Karl Josef Frisk, f i Glava 1867.03.19, d. 1956 och hans hustru Olivia Frisk, född Ingman 1869.04.24, d. 1958.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

279
Allmänt / Svårt at förstå.
« skrivet: 2015-02-10, 16:19 »
Stort tack för förklaring!

280
Allmänt / Svårt at förstå.
« skrivet: 2015-02-09, 22:27 »
Nej, denna sak var inte rolig, mycket tragisk. Men jag undrar lite varför dottern blev straffad om det var rent övergrepp?

281
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-27, 17:15 »
Hej!  Stämmer det som står i Skållerudboken att Anders Krage och Gertrud Hertsensdotter också hade en dotter Maria Andersdotter som var gift med Jöns Holm? Har för mig att de inte finns med på smedskivan.
 
Jag blev osäker i och med att jag inte kunde få bekräftat via kyrkböckerna att hon var deras barn och det finns ju en annan Maria Andersdotter som också skulle passa in, född i början av 1720-talet.
 
Mvh,
Jörgen

282
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-25, 19:37 »
Hej!
 
Undrar om någon vet vad som hände med följande döttrar till Anders Krage och hustru Gertrud Hertsensdotter: Om de gifte sig eller vart de tog vägen?
 
Britta f ca 1710
Margareta f 1708
Katarina f 1713
 
Katarina står som änka i hf för Skållerud AI:3 s 126 och 131 men frågan är vem hon varit gift med?
 
Undrar också om följande barn till Jonas Krage och Barbro Henriksdotter Wass:
 
Mattias  
Anders  
Lisken  
Britta f. 1731. Är det kanske troligast att hon dog ung eftersom Jonas dotter född 1753 med nya frun också döptes till Britta?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

283
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-22, 14:36 »
Hej igen!
 
Tack var en liten notis av prästen i Olofs födelsenotis ang flytt så lyckades jag hitta honom i Ed sn plus att på samma sida var även Abraham  
 
Så det är bara Erik och Lisken som jag inte har på plats.
 
Erik kanhända är den mjölnardräng som gifter sig 1766, men isåfall var han bara arton år plus att födelseåret i husförhöret sen blivit 8 år fel, det står 1740 istället för 1748. Tycket det var lite väl stort avvik, men kanske det är han ändå? Ser också lite konstigt ut i husförhöret sen att lillebror står överst och sen två bröder som drängar längre ner...

284
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-21, 11:51 »
Hej igen!
 
Ingen som vet vem Katarina Krage var gift med? Se inlägg 9:e jan.
 
 
 
Mvh,
Jörgen

285
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-21, 11:13 »
Hej!
 
Jag undrar om någon vet vart fyra av syskonen till Nils, Jonas och Johan Brunzell tog vägen:
 
Lisken Jönsdotter - henne såg jag aldrig igen efter födseln i Borgvik, när föräldrarna flyttade tillbaka från Brunskog var ju Lisken vuxen så kanske hon stannade i Brunskog? Eller att hon dog liten?
Abraham Jönsson - honom såg jag som dräng i Borgvik sn men tappade spåret
Olof Jönsson - honom såg jag också som dräng i Borgvik sn men tappade spåret efter honom också. Gifte han sig möjligen med en Olsdotter?
Erik Jönsson - eventuellt har jag sett honom som dräng i Borgvik sn men isåfall har åldern blivit helt fel. Det finns nog förresten mer än en Jöns som fick barn i samma period som Jöns Olofsson så kanhända var den jag såg den andra Jöns son?
 
Mvh,
Jörgen

286
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-20, 00:21 »
Stort tack! Han pendlade kanske mellan de två barnen den sista tiden :-)

287
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-18, 16:03 »
Hej!
 
Undrar vart Johan (Jan) Brunsell f 1746 (son till Mjölnaren Jöns Olofsson och Ingrid Jonsdotter) och hustru Maria Olofsdotter Nyqvist tog vägen efter 1796? Här i Kisterud, Gillberga finns de 1796 men sen tappar jag spåret.
 
Gillberga AI:5 (1791-1796) Bild 215 / sid 209 (AID: v11227.b215.s209, NAD: SE/VA/13151)
 
Johan dog sen 1813 i Gillberga, i Kjällås men han fanns inte husförhöret. Undrar också när/vart hustrun Maria dog. Enligt uppgift jag sett på i-net dog hon 1808 i Säffle men där hittade jag henne inte.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen Ingman

288
Borgvik / Borgvik AI:4 1764-75 s 39
« skrivet: 2015-01-14, 22:14 »
Hej! Ja det är nog det, det skrevs också Kålsäterud nån gång såg jag nu i hfl. Men det ligger i Långserud, eller på gränsen kanske. Maria hade två systrar i Kolsäter så det är väl mycket troligt att hon också bodde där ett tag.
Tack för inspel!
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

289
Borgvik / Borgvik AI:4 1764-75 s 39
« skrivet: 2015-01-13, 21:26 »
Tack för tips! Ja, det skulle kunna vara Konsäterud, men det stämmer dåligt egentligen. Tycker det ligger för långt ifrån Borgvik och det verkar bara vara en enda gård. Hon finns inte i deras hfl heller i perioden. I nästa hf är hon iaf tillbaka i Borgvik men i den perioden är bara en nattvard noterad så kanhända hon var borta några år? I den hf står det flytt till och så en svårläslig ort igen, kanske Kohls? = Kolsäters bruk? Där har hon iaf en eller två systrar plus att modern står noterad som flyttad till den socken (Långserud).
Borgvik AI:4 (1764-1775) Bild 63 / sid 115 (AID: v10416.b63.s115 Öppna, NAD:  SE/VA/13047
 
Men det skulle varit intressant att veta vilket ... säterud hon flyttar till först. Jag kan tyvärr för lite om området för att kunna tänka ut nån lämplig ort utifrån det.

290
Gräsmark / Gräsmark CI:2 sid 50
« skrivet: 2015-01-13, 10:36 »
Nej, familjen i Malsjö är ute ur bilden. De fick ju barn samma år som Maria föddes, se nr 55 samma sida

291
Borgvik / Borgvik AI:4 1764-75 s 39
« skrivet: 2015-01-12, 21:28 »
Hej!
 
Undrar vilket ...rud Maria längst ner på vänster sida flyttar till?
 
Borgvik AI:4 (1764-1775) Bild 25 / sid 39 (AID: v10416.b25.s39, NAD: SE/VA/13047)

292
Gräsmark / Gräsmark CI:2 sid 50
« skrivet: 2015-01-12, 20:47 »
Jag kollade 54, 57-58 också men fann inga fler. Men om det är de jag letar efter ska de inte ha fler barn där heller. Bruksmjölnare Jöns Olofsson och Ingrid Jonsdotter bodde i Borgvik till 1745, flyttade till Brunskog och tillbaka mellan 1756-58. De fick elva barn, alla förutom en son f i Borgvik och Maria som borde finnas i Brunskogs födelsebok finns i kyrkoböckerna. Maria var född 1755 enligt flera hf, stod 1756 nån gång också och sen efter ut och inflytt ur en socken hade det ändrats till 1750. 1750 är omöjligt för det fanns inte plats för fler barn där... Jag har hittills inte märkt att Brunskogs böcker skulle sakna massa dop etc så då tänkte jag kanske hon föddes på annan ort.
 
Och i ett hf står det att hon är född i Gräsmark, ofta är födelseorten fel har jag märkt om de flyttar mycket men inte alltid förstås. Hur som helst, tänkte att om uppgiften att de flyttade tillbaka till Borgvik inte var mer precis än 1756-58 kanske de hann med ett bruk till och eftersom det stod Gräsmark på ett ställe på henne så kollade jag där och hittade en från Högfors bruk som KAN vara hon. Familjen finns ju inte där nästa hf heller så det stämmer med att de var i Borgvik igen då.  
Men som sagt hustruns namn förbryllar...

293
Gräsmark / Gräsmark CI:2 sid 50
« skrivet: 2015-01-12, 19:41 »
Tack för förslag!
 
Jag är ganska övertygad om att det står hustru iaf. Men sen? tycker det ser ut som att det sista är d och ett d i mitten också. Sen första bokstaven är väl i. Vad kan man få ut av det? Jag hade hoppats det skulle stå Ingrid men det gör det inte. Möjligen Indrid Indred men inte riktigt iaf.... Jöns i Malsjös dotter Kerstin finns längre upp som nr 55 och där ser man hur prästen skrev Ingierd.

294
Gräsmark / Gräsmark CI:2 sid 50
« skrivet: 2015-01-11, 23:09 »
Tack! Ja, det liknar det iaf :-) Men det är sällan tycker jag de misslyckas så totalt med bokstäverna, oftast ser jag nån logik men inte här.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

295
Gräsmark / Gräsmark CI:2 sid 50
« skrivet: 2015-01-11, 21:49 »
Hej!
 
Längst ner höger sida döps Maria, jag undrar ordet/namnet mellan Jöns Olofsson och hustru .... barn?
 
Gräsmark CI:2 (1751-1769) Bild 23 / sid 50 (AID: v6595.b23.s50 Öppna, NAD:  SE/VA/13165

296
Borgvik / Borgvik
« skrivet: 2015-01-11, 21:21 »
Hej!
 
En bit ner på sidan finns svärmor Ingri Jonsdr f 1705. Till höger står det död 1787.
 
Borgvik AI:5 (1783-1803) Bild 39 / sid 62 (AID: v10417.b39.s62 Öppna, NAD:  SE/VA/13047
 
Här är dödsnotisen i dec 1787, det står mjölnaränka vilket är rätt och det står att hon fött 10 barn (11 är nog korrekt egentligen):
 
Borgvik C:3 (1779-1824) Bild 244 / sid 550 (AID: v5084.b244.s550 Öppna, NAD:  SE/VA/13047
 
Men här i vigselnotisen nästan 60 år tidigare (till vänster 5:e nov) har någon skrivit in denna Ingri lever 1787 och att hon dog 1790 (hittar ingen dödsnotis för 1790 dock):
 
Borgvik C:1 (1718-1744) Bild 103 / sid 197 (AID: v5082.b103.s197 Öppna, NAD:  SE/VA/13047
 
Hur ska jag tolka det? Under vigselnotisen finns förresten en lång notis om maken Jöns Olofsson död. Vet inte om den skrivits samtidigt som kommentaren om Ingrid eller tidigare.
 
Kan nämna att detta par är föräldrar till de tre bröderna som tog sig namnet Brunzell.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

297
Borgvik / Borgviks husförhör
« skrivet: 2015-01-11, 20:40 »
Stort tack!!
 
til Kåhld 1774 el liknande kanske avser Kolsäter i Långserud. Där finns två Jönsdöttrar som skulle kunna vara Ingrids döttrar. Och dessa två är gifta med smeder.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

298
Borgvik / Borgviks husförhör
« skrivet: 2015-01-11, 18:01 »
Hej! Längst ner på sidan finns inhyseshjon:
 
dagkarlen Jöns Olofsson med fru och två barn. Han dog 1772 står det. Skulle behöva hjälp att läsa allt det kluddiga. Efter frun står det t ex nåt med mågen och efter dottern Maria til.
 
Borgvik AI:4 (1764-1775) Bild 63 / sid 115 (AID: v10416.b63.s115 Öppna, NAD:  SE/VA/13047
 
Tack på förhand!
Med vänlig hälsning,
Jörgen

299
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015
« skrivet: 2015-01-11, 01:43 »
Hej Ulf!
 
Jag har sett uppgiften på internet att Anders Krages far skulle kunnat vara en Klas. Såg detta:
Troligen är Anders Krage identisk med Anders Klasson som var mästersven vid Björneborgs bruk 1700-1714 och källan som hänvisas till är FFS.
 
Men om det stämmer har jag ingen aning om. Därför skrev jag skulle kunna vara....
Smedskivan har jag inte än, men kommer definitivt köpa den snart

300
Skållerud / Skållerud-Husförhör-Svankila år1886-1890
« skrivet: 2015-01-10, 22:49 »
Det stämde mycket bra! Hittade dem där i nästa hf.
Tusen tack

301
Skållerud / Skållerud-Husförhör-Svankila år1886-1890
« skrivet: 2015-01-10, 22:14 »
Hej!
 
Jag behöver hjälp att läsa vart familjen flyttar:
Skållerud AI:3 (1789-1802) Bild 131 / sid 126 (AID: v4171.b131.s126, NAD: SE/GLA/13481)
 
Jag får inte ut det  
 
Mvh,
Jörgen

302
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-10, 14:53 »
Hej!
 
Ang Henrik Krage och Katarina (Kajsa) Olofsdotters dotter Britta f 1756. Fick bevis nu på att denna Britta dog tidigt. I dödsnotisen för Katarina Olofsdotter, Glava FI:1 s 221 nr 8 till vänster, nämns ett levande barn och det är Maria.
 
Mvh,
 
Jörgen

303
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-09, 14:22 »
Hej!
 
Katarina Krage f i Svanskog 1713. Undrar vem hon var gift med?
Hon finns i Skållerud AI:2 sid 114 som huskvinna och i AI:3 som änka på sid 126 och 131.
 
Är det normalt att man står som huskvinna om man är gift eller änka?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

304
Uppström / Uppström
« skrivet: 2015-01-08, 21:45 »
Hej Anna-Lisa!
 
Kanske har du svar redan på denna? Men jag tror att gossen Erik Jonasson i hf Skållerud AI:4 s 81 är den du söker. Där bor han hos släktingen Anders Uppström efter att föräldrarna dött.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

305
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2015-01-08, 20:06 »
I Skållerud C:3 sid 289 dör en Britta Jonsdotter i Backeviken. Men jag hittar inte den orten. Är det någon del av Backen? Den jag letar efter hette Bitta Jonasdotter och bodde på Backetorpet men åldern på denna är egentligen helt fel. Kan torpet och viken vara samma??
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen
 
(Meddelandet ändrat av Jorgeni 2015-01-08 20:07)

306
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-08, 12:59 »
Hej!
 
Britta Krage f 1753 i Skållerud g med Jonas Eriksson också född 1753. Undrar om någon vet var och när de dog?
 
Familjen finns i Skållerud AI:2 s 39 och även i AI:3 s 48 på Backetorpet, då har Brittas efternamn ändrats till Jonasdotter. Enligt vad jag hittat på nätet skulle båda ha dött 1806 men jag kan inte hitta nån av dem i Skållerud dödbok. Dessutom finns Jonas Eriksson som änkling 1809 i AI:4 s 24 så han måste ha dött efteråt. Han är överstruken så jag vet inte om det betyder att han bara flyttat eller har dött. Sonen har iaf i samma hf placerats hos släkting på bruket, Anders Uppström s 81 så det tyder på att också Jonas dött.  sid 39.  
 
Den enda som skulle kunna stämma på Britta är en Britta Jonsdr som dör 1/2-1806 i Backeviken, men ålder är helt fel, står angiven till 36 år och Britta jag letar efter var ju 53. Och Backeviken hittar jag inte, är det annat namn för Backetorpet eller vad kan det vara? Britta och Jonas bodde ju sista tiden alltid på Backetorpet, även Jonas som änkling i AI:4
 
Hoppas någon vet!

307
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-08, 12:43 »
Hej!
 
Tack för inspel! Hade själv missat att det fannas luckor i dödsnotiserna. Då är det troligt att hon dog innan flytten trots allt. För det verkar ju konstigt om hon hade lämnats bort till släktingar. Föräldrarna var ju unga och hade en lite större dotter också.
 
Mvh,
Jörgen

308
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-07, 23:19 »
Hej!
 
Henrik Krage och Katarina (Kajsa) Olofsdotter finns i hf Nedre Ullerud AI:2 s 104 med två barn, Maria f 1753 och Britta f 1756.  
 
Undrar vad som hände med Britta? Hon finns inte med i någon mer hf för Henrik och Katarina. De flyttade runt väldigt mycket men nästa två hf de finns i verkar vara tex i Alster AI:6 s 56 och Fryksnäs AI:7 s174.
 
Någon som vet om Britta dog eller växte upp på annat håll? Jag hittade inte henne avliden i nån av de tre socknarna.
 
Mvh,
 
Jörgen

309
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-07, 00:20 »
Tack för tips!
 
Jag har mycket kvar att utforska när det gäller AD så alla tips är välkomna.
 
Hittills tycker jag AD har funkat helt perfekt måste jag säga.
 
 
 
Mvh,
 
Jörgen

310
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-07, 00:01 »
Hej igen!
 
Ang Britta Krage som gifte sig i Skållerud 1778. Jag har kollat vidare på henne och min slutsats är att uppgiften att hon skulle vara dotter till Henrik Krage kanske är fel.
Om man tittar på Skållerud AI:2 så finns familjen Jonas Eriksson och Britta Krage på två sidor med döttrarna Stina och Maria, först på bruket där han är bland mjölnarna, sid 116 och sen i Backen under soldatestom, sid 39.
 
Sen finns familjen i AI:3 på sid 48 och 162, det är olika perioder. Båda perioderna är de på Backetorpet under Backens sold. stom. Här har dock efternamnet på Britta ändrats till Jonasdotter vilket borde vara bevis på att det är Jonas Krages och Katarins Dahlbäcks dotter Britta det är fråga om? Födelseåren skiljer lite dock från AI:2, både för föräldrar och barn men det är marginellt. Två barn har tillkommit också.
 
Eller är det skrivfel av prästen, dvs han tar fel och tror det är Jonas dotter Britta?? Jag har sett liknande fel förr....
 
Undrar också när och var Britta och Jonas dog? Enligt släktutredningar jag sett kan det vara 1806 för båda men jag hittar dem inte i dödboken. Jonas finns förresten överstruken som änkling i Skållerud AI:4 s 24 och den hf börjar ju 1809 så då dog han efter Britta. Den enda  som skulle kunna stämma på Britta är en Britta Jonsdr som dör 1/2-1806 i Backeviken, men ålder är helt fel, står angiven till 36 år och Britta jag letar efter var ju 53. Och Backeviken hittar jag inte, är det annat namn för Backetorpet eller vad kan det vara? Britta och Jonas bodde ju sista tiden alltid på Backetorpet, även Jonas som änkling i AI:4. Sonen Erik Jonasson f 1794 finns förresten hos släktingen Anders Uppström s 81 i AI:4 vilket tyder på att Jonas också dött i perioden.
 
Hoppas på svar!
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen
 
(Meddelandet ändrat av Jorgeni 2015-01-07 23:35)
 
(Meddelandet ändrat av Jorgeni 2015-01-07 23:37)
 
(Meddelandet ändrat av Jorgeni 2015-01-07 23:40)

311
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2015-01-06, 23:07 »
Tusen, tusen tack Lisbeth! Inte bara fick jag Lisa på plats, hon var den sista i syskonskaran jag hade att knäcka, men dessutom fick jag veta om dessa register som jag inte hade en aning om. De kommer bli mycket värdefulla i fortsättningen!  
Jag har inte släktforskat på mina svenska anor på många år utan återupptog det igen för några veckor sedan och nu är det helt annat som gäller med internet osv. Då när jag höll på sist var det microfichelån på bibilioteket.
 
Än en gång, stort tack  
 
Mvh,
Jörgen

312
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-06, 22:24 »
Hej Kristina!
 
Nej, jag visste inte de fanns förrän tills för en timme sedan när jag fick tipset i ett annat tema jag har. Jag har precis återupptagit släktforskningen på mina svenska rötter efter ett långt uppehåll så jag är lite novis än. Förra gången jag höll på var det microfiche som gällde...
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen
 
(Meddelandet ändrat av Jorgeni 2015-01-06 22:52)

313
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-06, 01:26 »
Korrigering, Jonas och Katarinas dotter Britta var född 1753, den 17/8, och inte 1752 som jag skrev.
 
(Meddelandet ändrat av Jorgeni 2015-01-06 01:28)

314
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-05, 22:55 »
PS. Konstigt nog så finns inte Katarina Dahlbäck i husförhören för Anolfsbyn

315
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-05, 22:46 »
Tusen tack för att du fann Katarina Dahlbäck! Då las en pusselbit till! Det är första gången jag tittar i en bou för svenska anor. Tidigare har jag gjort det på norska anor några gånger.
 
Jag hade sett denna dödsnotis 20/11-1798 men kände inte igen orten plus att här hette hon Larsdotter så jag fick inte ihop det. Det är första gången hennes efternamn skrivs annat än Dahlbäck som jag sett. Men då fick jag namnet på hennes far också vilket jag inte hade innan  
 
När det gäller bou - är det vanligt att efterlevande arvingar inte skrivs ut med namn? Eller kan det vara för att den är så gammal?
 
Än en gång - stort tack!!
 
Mvh,
Jörgen

316
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2015-01-05, 21:45 »
Hej!
 
Nej, det har du rätt i. Tyckte det stod Björkeli men det kanske står Björken. Hittade Lisa i detta hf på sidorna 90, 109 och 114, dvs bruket 2 ggr och Korserud. På sid 109 är hon överstruken men har flyttat tillbaka för hon är införd igen längre ner. Men då är hon igen överstruken och det står Rådane. Hittar henne inte i Edsleskog hf för Rådane varken denna period eller den efter.
 
Vart tog hon vägen tro? Förblev hon ogift?  
 
Mvh,
 
Jörgen

317
Krage / Krave / Krage / Krave
« skrivet: 2015-01-05, 21:30 »
Haj!
 
Jag undrar om någon vet när och var Jonas Krages (f ca 1703) fru Katarina Dahlbäck f 1713 samt syster Margareta Krage f 1713 dog?
Det sista spåret jag har av Katarina Dahlbäck är i Skålleruds hf AI:2 sid 113 där hon bor hos dottern Kajsa Krage och hennes make Nils Jönsson Brunzell. Där står flytt till Forsbacka och alla är överstrukna så det verkar som att Katarina följt med dem dit. I Forsbacka hittar jag dem inte i hf men däremot i Hanefors, dvs Kajsa och Nils men inte Katarina. De står där endast för år 1786. Sen får de en son i Gärdeshammaren Forsbacka 1790 men står inte i någon hf. Det finns en Katarina som dog i Forsbacka hammaren i dec 1786 men det står smedshustrun Katarina och åldern är alldeles fel, den är bara angiven till 62 år så jag tycker inte det stämmer på Katarina Dahlbäck, dessutom var hon ju änka.
 
Sista spåret jag har av Margareta Krage är i Skållerud hf AI:3 sid 126 och 131 som inhyses, på sid 126 står det abs vilket kanske är absent? Men sen är hon ju på 131 också. På sid 126 finns förresten en inhysesänka till som heter Katarina och som står som född 1714. Kan det vara Dahlbäck?
 
I maj 1795 är det en Katarina som dör i Skållerud C.3 sid 281 långt ner till höger, det står inget efternamn eller ort, bara ålder 82 år. Kan det vara en av dem?
 
Tacksam för hjälp!
 
Mvh,
 
Jörgen

318
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015
« skrivet: 2015-01-05, 20:19 »
Hej Kristina!
 
Ja, det verkar troligt. Det är försa gången jag söker på något i Visnum så jag är helt novis där. Tittade på Björneborg i AI:1 och där finns en mästaersven Jonas Classon som skulle kunna vara bror till Margetas far  
 
Mvh,  
Jörgen

319
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-05, 17:32 »
Hej Ulf och Berit!
 
Ni skrev båda den 27:e dec att Britta Krage som gifte sig i Skållerud sn 1778 med Jonas Ersson är från Ullerud och dotter till Henrik Krage.
 
Jonas Krage och Katarina Dahlbäck hade ju också en dotter Britta född 1752 i Skållerud sn (Upperud). Kan det inte vara hon som gifter sig hemma tro? Eller är det fel?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

320
Skållerud / Skållerud
« skrivet: 2015-01-05, 16:45 »
Hej!
 
I Skållerud AI:2 sid 114 står det om Lisa Krage - till Björkeli. Jag hittar inget sådant i ortregistret.  
Vad kan det vara??
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

321
Visnum / Äldre inlägg (arkiv) till 22 februari, 2015
« skrivet: 2015-01-05, 15:00 »
Hej!
 
I Visnum C:1 sid 141 överst till höger döps en Margeta den 5/1-1708. Föräldrar Anders Krage och Gertrud Hersendotter. Orten anges som, tror jag, Stughammaren. Jag undrar vilket bruk det kan vara?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

322
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-04, 22:02 »
Stort tack för snabbt svar!  
 
Den missade jag när jag letade  
 
Kan det vara så att de i några år bott utanför Boda och Borgvik tiden innan 1761-1762? Hittar heller inte deras vigsel och den bör ha skett mellan 1756 och 1759.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

323
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2015-01-04, 19:50 »
Hej!
 
Undrar om någon vet var Jonas Jönsson Brunzell och Eva Henriksdotters två söner Henrik och Erik är födda/döpta?
 
De finns med i husförhöret för Borgvik AI:3 sid 21.
Henrik ska vara född 1761 och Erik 1763 men jag har inte hittat dem döpta varken i Borgvik eller Boda varifrån frun kommer och där dottern Katarina föddes 1759. Dottern finns för övrigt inte med i detta husförhör, men dyker upp i senare husförhör.
 
Hoppas någon vet!
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

324
Hej!
 
Jag hade för mig att en ana var statardräng men nu när jag har följt upp honom så ser jag att han inte nämndes som statare en enda gång. Först var han fältjägare och det var väl då han bytte ut sonnamnet till Ingman. Sen var han dagkarl och brännmästare också. Men sen stod han alltid som gift dräng under tjänstefolket på Hillringsberg. T ex Glava AI:13 sid 339 överst. Per Jonsson Ingman.
 
Var han statardräng ändå eller vanlig dräng?

325
Föllinge / Föllinge
« skrivet: 2014-12-31, 13:31 »
Hej!
 
Ja, det var en bra idé! Tycker i och för sig att det vore konstigt om hon kallades Andersdotter ifall han hade nekat, hon kallades ju så tills hon var 25 och det var sen i nya socknen Häggenås som det blev ändrat till Jönsdotter. Har nästan aldrig letat i domböcker tidigare men jag kanske bör göra det ändå för att förhoppningsvis få klarhet i denna? Kan man räkna med att det alltid blev rättssak på oäkta barn? Ska jag leta inom ett år efter födseln?
 
Letade förresten vidare på Ingeborg för att hitta henne i husförhör efter prästgården men hittade henne aldrig i Tuvattnet hos mor och styvfar. Däremot hos mormor och morfar i Backen igen (Föllinge AI:6). Då kallades hon Andersdotter och hade rätt födelsedatum 13/12. Nattvard tog hon 1832 och 1833 men är så överstruken och sen inskriven igen lite längre upp och redan då har födelsedatumet ändrats till 17/12. Där står också gift 1840. Så födelsedatumet var alltså fel redan innan flytt..
 
Apropå efternamn och där hon växte upp och bodde, när jag tänker efter börjar jag tro att hon kanske aldrig ens kallades med det så om det en gång var inskrivet Jönsdotter kanske det följde med resten av livet i kyrkböckerna eftersom ingen tänkte på det. Ofta kallades ju folk bara med förnman eller i relation med något, t ex Anna på torpet, Knutkarin osv.
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

326
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2014-12-29, 22:13 »
Hej igen!
 
Har fortfarande inte hittat någon vigsel till Nils och Kajsa, och kanske inte gör det heller. När man tittar i vigslarna för Skållerud runt 1780 så verkar det rörigt, en del av dem finns dubbelt i två böcker och kanske nån saknas? Men jag upptäckte dem på annat ställe också i AI:1 för Skållerud (1779-1789), innan de gifte sig står de som piga och dräng på sid 109 hos Jonas Björk och Annika (Krage). Han som Nils Jonsson och hon som Cajsa Krage. Efter honom står det gift med Cajsa Krage och efter hene står det gift med Nils Brunsell. Sen är de överstrukna och finns på sid 111 där de verkar ha bott till 1783. Så de kanske gifte sig i Skållerud trots allt fast det inte står i kyrkboken? Tycker förresten att kyrkboken saknar fler hel- och halvsyskon till Cajsa också som borde varit där men som inte är det. Om inte hennes far Jonas flyttade in och ut ur socknen några gånger mellan 1720-1750 talen (eller fruarna).
 
Ang Henrik, förstod sen att det är Cajsas halvbror, så att han är född i Övre Ullerud som det stod i husförhöret för Nedre Ullerud 1751-1760 måste ju vara fel, får inte ihop det annars. Det borde vara honom som jag hittade f 1726 i Skållerud. Dottern Maria som föddes 1754 står förresten också med fel födelseort, där står Forsbacka (Nedre Ullerud) men hon är född i Mo sn. Där gifte sig Henrik och Katarina också den 4/4-1753. Kanske de hann bosätta sig en kort tid i Övre Ullerud innan de flyttade till Nedre, därav den felaktiga f-orten på Henrik?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

327
03) Ortnamn, allmänt / Hur hantera ändrade ortnamn?
« skrivet: 2014-12-29, 18:53 »
Hej!
 
Jag har nog haft tur hittills, mina byar har inte ändrat namn speciellt mycket. Gärdnäset i Ströms sn heter väl Gärdnäs idag tror jag, men det är ju obetydlig skillnad. Sen hette Oslo Kristiania och den ändringen är radikal förstås.
 
Men jag undrar hur ni gör med dem som är födda, bor osv  på bruk? Skriver ni Forsbacka bruk eller bara Forsbacka, Upperuds bruk eller bara Upperud osv?
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

328
Mo / Mo
« skrivet: 2014-12-29, 15:03 »
Tack för raskt svar

329
Mo / Mo
« skrivet: 2014-12-29, 12:40 »
Hej!
 
Jag har en ana som döps 1790 i Gärdeshammarn. Är det detsamma som Forsbacka tro? Hittar inget Gärdeshammaren idag.
 
Mvh,
Jörgen

330
Föllinge / Föllinge
« skrivet: 2014-12-27, 14:07 »
Ja, de är kanske bäst att hon får stå som Andersdotter i släktprogrammet.  
Men visst är det konstigt att hon kallas Jönsdotter i folkräkningen 1890också så lång tid efter? Kan man helt enkelt dra slutsatsen att hon faktiskt kallade sig så och frångick faktumet att Anders var far?

331
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2014-12-27, 14:00 »
Stort tack för tips och info!  
 
Det verkar vara en stor släkt Krage. Ja, jag hade hittat Kajsa f i Upperud. Och hon har många hel- och halvsyskon.
 
Britta Krage finns i samma hfl som Kajsa, Skållerud AI:2 sid 116 med maken Jonas Eriksson. Jag trodde Britta var syster till Kajsa... Britta står här som f 1752 vilket hade stämt bra med Kajsas syskonkull. Men om Henrik Krage f 1728 är far till Britta , vem är han bror till? Jag får inte ihop tidsspannet på födelsedatum riktigt med någon lämplig.
 
Det verkar som Nils Brunzell och Kajsa Krage flyttar runt en del.  
I hf 1800-1804 finns de på s173 i Boda sn och
i hf 1786-1796 finns de på s7, Hanefors bruk i Mo sn
I Mo sn föds sonen Nils i juli 1790, men då står det Gärdeshammarn.
 
Ja, jag får lite pyssel att få ihop alla pusselbitarna med Krage  men kommer ordna smedskivorna. De verka innehålla mycket info.
Skulle så gärna hitta vigseln men förstår att den inte finns med på skivan så det blir till att leta vidare.
 
Jag visste förresten inte att Krage skulle vara av vallonsläkt, har inte hittat det i min forskning tidigare så det var intressant!
 
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

332
Föllinge / Föllinge
« skrivet: 2014-12-26, 13:46 »
Hej!
 
Jag har en ana vars efternamn konfunderar mig lite.
 
Födda Föllinge 13/12-1815, döpt 17/12-1815.
Oäkta Ingeborg, föräldrar Ingeborg Olofsdotter Backen och Anders Salomonsson i Laxsjö.
(Samma Anders Salomonsson blir tidigare samma år far till ett annat oäkta barn med vars mor han gifter sig tre år senare.....)
 
Hf Backen, Föllinge 1812-22 sid 8. Hos föräldrarna finns Ingeborg Olsdr f 1794 med dottern Ingeborg f 13/12-1815.
Hf Backen, Föllinge 1823-31. Ingeborg med dotter Ingeborg fortfarane hos föräldrarna. Står flyttad till prästgården. Och riktigt, på prästgården sid 153 finns de båda Ingeborg som piga och dess dotter.
Och på prästgården står båda som utflyttade till Tuvattnet.
 
I Tuvattnet sid 102, har inte noterat om det var 1812-22 eller 1823-31 men logiskt den senare kanske, finns Ingeborg Olofsdotter som gift med änklingen Jöns Eriksson, gift 1830. Tror inte dottern Ingeborg står med där. Kanske hon finns med i nästa hf?
 
I vigda 1840 i Föllinge, den 12/1 hittar jag Bondesonen Gustaf Olofsson i Knutkaribränna och pigan Ingeborg Andersdotter i Tuvattnet.
 
Hf Knutkaribränna, Häggenås 1834-43 sid 67. Bonden Gustaf Olsson f 11/1-1815 m hustru Ingeborg Jönsdotter f 17/12-1815 (=dopsdatumet egentligen), gifta 1840.
 
I födelseboken 1841 får de sonen Olof, då heter de Nybyggaren Gustaf Olofsson och hu Ingeborg Andersdotter i Knutkaribränna.
 
Jag utgår från att det måste vara rätt personer hela tiden.
 
Men varför har den vuxna Ingeborg helt plötsligt fått styvfars efternamn? Spontant skulle jag kunna tänka mig att det är skrivfel, prästen kanske visste att hennes mor var gift med Jöns. Men den förklaringen håller inte, fortfarande i folkräkningen 1890, där hon bor kvar som änka, heter hon Jönsdotter.
 
Har hon av nån anledning VALT att ta namnet Jönsdotter istället eller vad kan det bero på? Finns det nån förklaring? Och vad ska jag kalla henne?
Nyfiken  
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen Ingman

333
Brunzell / Brunsell / Brunzell / Brunsell
« skrivet: 2014-12-26, 12:02 »
Hej!
 
Jag undrar om någon vet när och var Nils Brunzell, f 1750.10.22 i Brunsberg gifte sig med Kajsa (Jonasdotter) Krage, f 1756?
 
Jag har dem i husför i Upperuds Bruk, Skållerud AI:2 sid 111.  
Där kallas han Nils Jonsson (borde stått Jönsson)f 1750  
hu Caisa Krage f 1755  
Svärm Catrina f 1713,  
sonen Jonas f 1782  
fl Lisa f 1777 (är hon deras dotter fast det står flicka?).  
De tog bara nattvarden några år och sen är de överstrukna och står som flyttade till Forsbacka.
 
Tacksam för hjälp med vigseln!
 
Med vänlig hälsning,
Jörgen

334
Sidensjö / Sidensjö, C:2
« skrivet: 2011-03-05, 23:04 »
Försökte klippa in en bild men det gick inte, den var för stor. Har dessvärre inte lärt mig hur man förminskar formatet, varken i KB eller volym. Letade i Anbytarforumets anvisningar men där finns, såvitt jag kunde se, ingen förklaring på hur man lägger in en bild i mer passande format. Försökte leta bland inläggen också men utan framgång. Hoppas någon förbarmar sig och hjälper mig läsa ändå!
 
Mvh,
Jörgen

335
Sidensjö / Sidensjö, C:2
« skrivet: 2011-03-05, 22:41 »
Hej!
Skulle vilja ha tydhjälp för denna begravning den 12:e maj 1748. Är det Jon Erssons i Teg äldre syster Anna som begravs eller vem?
Tacksam om nån kan hjälpa mig tolka hela texten.
 
Mvh,
Jörgen

336
Förnamn - F / Farde / Fale
« skrivet: 2011-03-01, 11:34 »
Hej!
 
I Sidensjø, Västernorrland har jag nu støtt på namnet Phale. Med flera stavningsvarianter, kommer inte ihåg exakt men tror Fåle, Fhale, Phaale førekom.
 
Är det ett eget namn eller en variant av Pål? Pål uttalades ibland i Jämtland i alla fall Pålle.
 
Mvh,
Jørgen

337
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-17, 12:27 »
Kollade før ro skull om det fanns ett skifte efter Kristoffer Svensson som dog 1783, men det gjorde det inte tydligen. Jag trodde att skifte måste ordnas när änkan gifte om sig sen men det kanske inte var ett måste ändå?
 
Mvh,
Jørgen

338
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-16, 09:55 »
Toppen! Tusen tack før info! Tyckte jag hade letat i hela V-norrland men måste ha missat denna.
 
Mvh,
Jørgen

339
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-14, 22:53 »
Tack för info!  
Gissar Saras föräldrar är Kerstin Svensdotter och Olof Persson? Kerstin hade jag inte innan bland syskonen så hon är ny.
 
Kom på en sak jag glömt fråga ang Kristoffers föräldrar Kristoffer Svensson och Sara Jonsdotter. Var K. Svensson bonde eller torpare? Frågade Paul också och han menade att han var bonde (Paul refererade till dig).
 
Om jag fått ihop det rätt så dog K. Svensson i Mörtsjön (vet fortfarande inte om byn heter Mörtsjö eller Mörtsjön officiellt, ser hela tiden olika uppgifter, lantmäteriets karta säger Mörtsjön dock) 1783. Jag tror sen att änkan i Björnsjö, Sara Jonsdotter som gifter sig med Jon Jonsson från Kullböle, Ersnäs i dec 1784 måste vara K. Svenssons fru? De bor i Björnsjö, men sen dör Sara i Mörtsjön 1800 så de måste ha flyttat emellan en eller flera gånger.
 
Är Ersnäs det som finns utanför Luleå eller finns det nåt i V-norrland också?
Vad jag inte förstår är om Sara Jonsdotter var bondefru varför hon sen blir torparfru?? Var hon tvungen att sälja bondgården eller finns det andra skäl?
 
Det finns också en änka Sara Jonsdotter från Nordanås som dör 1800 som också stämmer ganska bra på åldern, några år fel bara, men enligt Paul dog min Sara i Mörtsjön och då borde det vara hon som blev torparfru i Björnsjö. Paul har säkert rätt men jag blir lite osäker i och med att det dör en till Sara Jonsdotter samma år plus att jag förstår inte varför min Sara inte behöll bondgården istället för att bli torparfru?
 
Mvh,
Jörgen
Hoppas du vet!?

340
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-02-14, 19:50 »
Hej igen Lena!
 
Undrar om du sett mitt inlägg?
År nyfiken att höra om du kommit fram till nåt mer? Eventuellt motbevis till min teori?
 
Mvh,
Jörgen

341
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-14, 09:34 »
Hej!
 
Tack før att du tar dig tid med denna! Undrar vad frun till Johan Johansson heter? det fanns inget husfør før den perioden så jag kunde ine kolla och i husførhøret efter var frun borta (død skulle jag tro).
Jag har inte alla syskon till Kristoffers føräldrar på plats så det kanske är nån ny.
 
Mvh,
Jørgen

342
Arnäs / Arnäs, C:3
« skrivet: 2011-02-14, 09:30 »
Visst skulle hon väl kunnat heta Johansdotter då också, logiskt? Eller var det inte vanligt att man skrev ut hela Johan på den tiden?

343
Arnäs / Arnäs, C:3
« skrivet: 2011-02-14, 09:29 »
Tack, då fick jag en ordentlig utredning av førhållandena .
 
Ska jag tolka det som att om man heter Johan så kan barnen heta Jansson och Jansdotter men INTE Jonsson eller Jonsdotter?

344
Arnäs / Arnäs, C:3
« skrivet: 2011-02-13, 19:36 »
Hoppsan, förväxlade Arnäs med Årnes i Norge där jag också har anor....
Ja, jag har lagt in en tråd under Ångermanland för denna familj också, det var många frågetecken ang barn etc.
Mvh,
Jörgen

345
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-13, 18:27 »
Hej igen!
 
Vet du om det finns annat sätt att få fram vilket kompani han tillhörde än CDn som jag inte har? Skulle gärna tittat i denna rulla då det finns lite frågetecken.
 
Har hittat honom i Arnäs iaf. 13/12-1802 döper han en dotter Sara Kristina, moderns namn Anna Ma???sdotter. Dopvittne bl a brodern Sven Kristoffersson så det är ingen tvekan att det är rätt, desutom fick dottern namn efter hans mor.
 
I husförhör AI:4 finns i Bodum, sid 36 en reservbåtsman Kristoffer Kristoffersson. Han står utan födelsedata och är överstruken.  
I samma husförhör på sidan 42, också Bodum, finns en fördubblingsbåtsman Kristoffer Ödlund, född 1777, med hustru Anna Jonsdotter. De har dessutom en son, Johan, född 1804. Även här är Kristoffer överstruken så då hade han säkert dött då.
I husförhöret efter finns änkan Anna Jonsdotter med sonen Johan, men de är båda överstrukna, flyttade troligen 1816 nånstans.
 
Så då undrar man, är det samma Kristoffer? Födelsedatumet är tre år fel.
Vad hände dottern?
När/var är sonen född?
Var han gift två gånger eftersom de två Annorna har olika efternamn eller var en av dem felskrivning?
 
Det finns ingen Sara Kristina död i Arnäs, ej heller någon Johan född där. Kolla förresten HELA Västernorrland och 1804 fick ingen Kristoffer någon son Johan. Så om det är samma person så verkar det som familjen bott utanför V-norrland några år. Vart är det troligt att de bott isåfall? Alternativt kan ju födelseåret 1804 vara fel och att han ändå är född i V-norrland.
 
Per, hur kom du på att denna Kristoffer Ödlund är den jag letar efter? Undrar om du har möjlighet att scanna sidan från Arnäsboken och mejla mig? Jag bor inte i Sverige så jag har svårt att låna den.
 
Mvh,
Jörgen

346
Arnäs / Arnäs, C:3
« skrivet: 2011-02-13, 00:22 »
Ja, det finns ju inte så många mansnamn som börjar på Ma med 4-6 bokstäver, men utifrån hur dotter skrivs under så får jag inte ihop dessa tecken till 2 t. Men det kan ju vara så att en del av pappret blivit blött och bläcket försvunnit?
 
I husförhöret heter hon Jonsdotter om jag hittat rätt.

347
Arnäs / Arnäs, C:3
« skrivet: 2011-02-12, 18:40 »
Hej! Undrar om nån kan se vad mamman heter mer än Anna? Ma??sdotter.
 
Mvh,
Jörgen
 


 
Årnäs C:3 född 13/12-1802 Sara Christina

348
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-12, 11:41 »
Tack Per! Då vet jag att han inte dog liten iaf. Hittade inte honom avliden i Arnäs i nov. 1809. Vet du var den uppgiften finns? Eller dog han på annat ställe? Vet du om han var gift? Husförhör?
 
Mvh,
Jörgen

349
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-11, 22:44 »
Kristoffer Kristoffersson föds 8/7-1780 i Mörtsjön, Själevad (tillhör nu Björna). Föräldrar Kristoffer Svensson och (inte namngiven i födelseboken) Sara Jonsdotter.
 
Undrar om någon vet vad som blev av Kristoffer Kristoffersson? Eventuellt figurerar han som dopvittne i Styrnäs 1809 när brodern Sven Kristoffersson döper sin son Anders. Han tituleras isåfall felaktigt lappdrängen Kristoffer Kristoffersson Överlännäs men det var flera lappar vid detta dop så det skulle kunna vara felskrivet av prästen.
 
Mvh,
Jörgen

350
Ström / Ströms C:1 p354 döpt lappdotter Cecilia nov 1769
« skrivet: 2011-02-06, 09:50 »
Stort tack för hjälpen! Den var knepig.
 
Mvh,
Jörgen

351
Allmänt / Samer i Jämtland
« skrivet: 2011-02-05, 15:08 »
Paret Anders Nilsson (f 1745) och Ingrid Sara Nilsdotter (f ca 1747) gifter sig i Föllinge lappförsamling 1767. De finns i husförsboken för Orrnäsfjäll. De får följande barn:
 
Cecilia f ?/11-1769 i Ström
Nils f 11/12-1770 i Föllinge lappförs. (Orrnäsfjäll)
Lars f 21/3-1774    dito  
Märta f 22/02-1779 i Sollefteå
Kajsa f 10/06-1781 i ?
Anders f 20/09-1784 i Sollefteå (står från Ström om föräldrna)
Ingrid f 06/06-1789   dito                 dito
 
Fadern Anders dog före 1803, nån som vet när/var?
Ingrid Sara dog 1827 enligt husförhör för Arlom, Boteå, men exakt när/var dog hon?
 
Kajsa flyttade till Styrnäs och brodern Nils till Boteå, båda i västernorrland. Men vart tog de andra syskonen vägen? Blev alla vuxna? Tycker också det är långa luckor mellan flera barn så det bord finnas fler?
 
Ang. Nils så står det i husförhören för Boteå att han är född i mars 1774 (även enligt dödsboken) men då föddes ju Lars. Kan det vara så att Nils född 1770 dog och sen att sonen f 1774 fick fel förnamn i födelseboken så att Lars i själva verket är Nils?
 
Hoppas någon vet något om dem!
 
Mvh,
Jörgen

352
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-02-05, 10:38 »
Hej Lena!
 
Hmm, detta var ju förvirrande  
Trodde jag hade fått min Nils Lodin på plats. Ok, om vi tar min uträkning:
 
Sven Kristoffersson ohh Kajsa Andersdotter fick sex söner: Kristoffer, Anders, Jonas, Jonas, Nils och Sven Gustav. Föräldrarna dog 1826 och 1827. Två av sönerna redan utflyttade. En Jonas förmodligen död. Kvar är Jonas, Nils och Sven Gustav som jag inte vet vart de tog vägen tills de dök upp senare som vuxna.
 
En detalj som jag kommit på sen men som jag inte skrivit tidigare är att Nils föddes 4/6-1818 MEN i de två husförhören som han fanns med i tills föräldrarna dog stod det båda gångerna född 11/5-1818! Jag tänkte då att, då har säkert 5 blivit till 9 under vägen. Kanske han nån gång fick ett flyttbetyg eller annat intyg och att de tagit födelseuppgiften från husförhöret och så blev det iaf fel, 9 ist f 5 för månaden.
 
Tre av bröderna, Kristoffer, Nils och Sven Gustav döpte alla sin första dotter till Kajsa efter modern. OK, det kan vara slump för Nils eftersom Kajsa var så vanligt , men iaf.
 
Det som jag tyckte fick bitarna på plats att denna Nils Lodin är min var dopvittnena.  
 
När Nils döper Jonas 1842 är brodern lappdräng Jonas Svensson fadder.
När Nils döper Ingrid Marta 1848 är lappm Sven Gustav Svensson i Nora fadder
OCH brorsdottern lappigan Greta Stina Kristoffersdotter i Högsjö.
När Sven Gustav döper Lisa Kajsa 1847 är brodern NILS SVENSSON ohh i Ljustorp fadder liksom en annan broder lappdr. Anders Svensson i Gudmundrå.
Både Nils och Anders hette egentligen Lodin båda två, men står som Svensson här.
När Kristoffer döper Kajsa Stina 1832 är brodern dräng Jonas Svensson fadder.
 
Jag tycker det är FÖR många syskonfaddrar i dessa dop om inte denna Nils Lodin skulle vara min? Visst kan det vara slump och kanske är de släkt på annat sätt, men jag tror inte det. Inte för att det egentligen är så stort bevis, men Nils Lodin i Sanna och Åsäng stod hela tiden som född i Styrnäs...
 
Det som egentligen stör mig med Nils är att ingen av hans fem söner döps till Sven. Hur kan det komma sig om det nu är min Nils? Har hittills konstaterat att samerna verkade väldigt traditionsbundna vad gällde namn.
 
Lena, det skulle vara hemskt intressant om du kunde försöka komma ihåg nånting av vad du såg angående den andre Nils Lodin. Du skrev familjen så då måste du ha hittat en fru eller vigsel nånstans? Eller barndop? Såg du hans födelsedatum?
Hoppas vi kan dera ut detta! Vi kanske ska ta ett DNA-prov och se om vi är släkt  
 
Mvh,
Jörgen

353
Boteå / Boteå, C:1, sid 56
« skrivet: 2011-02-05, 09:29 »
Hej Berit!
 
Tack för hjälp! Öfwerlennes är det säkert, borde ha karat det själv :-(
Tror det står dräng före Olof och det skulle ju stämma.
Ja, det är säkert Åsele trots det konstiga Å´et. Uteslöt det först eftersom det var så olika A´et i Andersson men kan heller inte få det till nåt annat.
Nu får jag leta efter Lars i Åsele :-)
 
Mvh,
Jörgen

354
Ström / Ströms C:1 p354 döpt lappdotter Cecilia nov 1769
« skrivet: 2011-02-04, 21:11 »
Ingen som lyckas läsa denna? Jag vet den är svår :-)

355
Boteå / Boteå, C:1, sid 56
« skrivet: 2011-02-04, 21:10 »
Hoppas jag kan få hjälp att tyda denna! Tror som sagt inte det är svårt men jag klarar det inte, det ser ut att stå Isele men jag hittar inget sånt. Antar att ordet på raden efter inte tillhör orten?
 
Mvh,
Jörgen

356
Boteå / Boteå, C:1, sid 56
« skrivet: 2011-02-03, 22:41 »
Hjälp!
 
Vilka orter är dopvittnena Lars Andersson och Olof Wanicksson ifrån? Det är inte så illa skrivet men min fantasi räcker inte till och jag är okänd i området :-(
Mvh, Jörgen
 

357
Ström / Ströms C:1 p354 döpt lappdotter Cecilia nov 1769
« skrivet: 2011-02-03, 19:45 »
Hej igen!
 
Jodå, nu fick jag till så man kan dra texten åt olika håll
Lyckas dessvärre ändå inte att läsa första raden så jag länkar in en bild här och hoppas få hjälp!  
Jag lyckades få till hur man länkar hit bilden men ser att den blir alldeles för stor. Har inte lyckats lösa den biten än tyvärr :-( Letade länge på forumet efter hjälp för det och det finns säkert, problemet är bara att det är så otroligt omfattande... Mvh, Jörgen

358
Ström / Ströms C:1 p354 döpt lappdotter Cecilia nov 1769
« skrivet: 2011-02-03, 19:19 »
Hej Arne!
 
Tack för tips! Det funkade så långt som att jag lyckades kopiera det jag ville och lägga i Word, men sen kunde jag bara flytta runt bilden, ej dra ut den. Visste menade du att man kunde dra själva texten åt nåt håll?
 
Hur gör jag om jag skulle vilja kopiera in bilden från SVAR och länka hit för att få hjälp?
 
Mvh,
Jörgen

359
Ström / Ströms C:1 p354 döpt lappdotter Cecilia nov 1769
« skrivet: 2011-02-03, 12:01 »
Hej igen!
 
Undrar också om det är så att man från SVARs sidor inte kan kopiera bilden? Jag hittar liksom inget sätt att kopiera bilden før att klistra in.

360
Ström / Ströms C:1 p354 döpt lappdotter Cecilia nov 1769
« skrivet: 2011-02-02, 21:12 »
Om man väljer SVARs 338-sidiga kan man se att det är sid 354 (det syns inte på den andra scannade).
 
Skulle vulja veta främst vad det står första raden. Sen kommer föräldrarna Anders Nilsson och Ingrid Nilsdotter. Även resten är intressant förstås!
 
Mvh,
Jörgen

361
Allmänt / Sockenlappar i Ångermanland
« skrivet: 2011-02-02, 13:34 »
Tack tack

362
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-02, 08:46 »
Tack før klargørande!
 
Mvh,
Jørgen

363
Själevad / Äldre inlägg (arkiv) till 15 maj, 2011
« skrivet: 2011-02-01, 21:59 »
Hej! Har tittat i husfören i Själevad 1791-1839 men kan inte hitta nån Mörtsjö(n) i registren. Någon som vet något?
 
Undrar också om det finns nån by som heter så idag. På en karta hittade jag bara sjön.
 
Mvh,
Jörgen

364
Allmänt / Sockenlappar i Ångermanland
« skrivet: 2011-02-01, 16:26 »
Såg i tidigare inlägg att det ska finnas nåt som heter Samefynd, vad är det? Kunde inte hitta något...
 
Mvh,
Jørgen

365
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-31, 14:38 »
Tack før denna info! Själevad hade inte varit där jag først hade letat så det var mycket värdefullt.
 
Mvh,
Jørgen

366
Tusen tack Annika!  
 
Mvh,
Jørgen

367
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-30, 16:55 »
Hej igen Per!
 
Ser du har två stycken Nils, en född i dec 1770 och en i mars 1774. Brodern Lars föddes ju i mars 1774. Är det en hopblandning eller fanns det två Nils?
 
Mvh,
Jörgen

368
De två översta personerna Nils Nilsson och hustru. Undrar dels vad som står före hans namn. Sen undrar jag vad hon heter i förnamn, nåt med Lus?
 
 
 
Personerna är samer (förstås säkert ändå utifrån församlingsnamnet).
 
Mvh,
Jörgen

369
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-30, 11:33 »
Tusen tack för denna info!! I ett av husförhören för Sven och Kajsa fanns Ingrid Sara med som svärmor så redan där fick jag bekräftat att din teori stämde.  
MEN, ännu bättre! Hittade, av en slump, Sven och Kajsas vigsel 1803 i Sidensjö och den prästen var snäll och skrev ut föräldrarnas namn! Anders Nilsson stod död. Och Svens föräldrar hette Kristoffer Svensson och Sara Gabrielsdotter.
Sven var dock inte född i Sidensjö så det återstår att hitta. I husförhöret för Sidensjö 1822-32, sidan 4 i Degersjö, finns förresten en bror till Sven, Jon Kristoffersson. Under Jon finns nämligen brorsonen Kristoffer Svensson och det var ju Svens äldsta son. (Sven och Kajsa hade nyligen dött så då var det tydligen dit Kristoffer flyttade).
 
Tack än en gång för denna värdefulla info!
 
Mvh,
Jörgen

370
Sidensjö / Sidensjö, AI:5b sid 4
« skrivet: 2011-01-29, 23:13 »
Hej Kristina!
 
Brorson låter logiskt om min teori att Jon var farbror är rätt. Hoppas så  
 
Tack också för att du klargjorde det här med XPS! Då vet jag att det bara är för eget bruk.
 
Mvh,
Jörgen

371
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-29, 21:07 »
Hej igen!
 
Har tyvärr inte kommit längre med denna utredning. Det visade sig att Jöns Selander inte hade någon bouppteckning, i alla fall ingen som hittades. Inte heller hans fru som dog långt senare hade någon.
 
Har under tiden också upptäckt att Katarina Sjödin faktiskt var same. Vet inte om det kan hjälpa något i utredningen om hennes dotters far?
 
Och något totalt helknäppt faktiskt med två generationer bakåt från Katarina Sjödin. De samerna var från Föllinge i Jämtland vilket är mina hemtrakter!! Helt otroligt..... Jag är ju från Laxsjö vilket är grannsocknen till Föllinge och jag har redan anor i Föllinge, dock inga tidigare samer där. Världen är bra liten :-)  
 
Morfar (som var från Oslo) skulle bara ha vetat att han härstammade från trakten när han var i Laxsjö, Jämtland under kriget...
 
Mvh,
Jörgen

372
Gudmundrå / Gudmundrå, AI:3, sid 290
« skrivet: 2011-01-29, 19:00 »
Hej!
 
Jag får tyvärr inte till att kopiera bild men hoppas få hjälp att tyda.
 
På sidan finns dr. Anders Svensson Lodin, Lodin ditskrivet ovanför namnet.
 
Jag undrar vad som står före namnet och även till höger. Till höger står det nåt med Nora, tänkte först att det var Kristnad i Nora men tror inte det heller för han döptes i Styrsjö.
 
Till sist står det antecknat under frejd 3 5 6. Betyder det att han syndat för dessa tre av Tio guds budord? Isåfall är nr 5 allvarlig för det lyder Du skall icke dräpa. Såg att alla med oäkta barn på sidan hade notering  6 vilket är nåt i stil med Du skall icke begå äktenskapsbrott.
 
Mvh,
Jörgen

373
Sidensjö / Sidensjö, AI:5b sid 4
« skrivet: 2011-01-29, 18:08 »
Glömde skriva att han vid tillfället förmodligen var dräng eller något. Jon Christophersson kan möjligen vara hans farbror.
 
Christopher titulerades senare som sockenskräddare, sockenlapp, sjöman och torpare.

374
Sidensjö / Sidensjö, AI:5b sid 4
« skrivet: 2011-01-29, 18:05 »
Hej!
 
Skulle vilja veta vad det står före namnet Christoph. Svensson?
Kunde tyvärr inte kopiera som bild utan bara som länk:
 
C:`Documents and Settings`Jörgen`Skrivbord`Släktforskning`Einar Nordqvist`Kristoffer Svensson.xps
 
Mvh,
Jörgen

375
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-29, 08:23 »
Hej Per!
 
Blev bara osäker en stund ang Nils. Men har konstaterat att det är rätt iaf :-) Såg också några av hans bröder som dopvittnen vid ett par tillfällen. Angående brodern Kristoffer (som är min ana) så sod han ifrån Ytterlännäs vid vigseln, men han föddes ju i Styrnäs så det är inte alltid det stämmer när de skriver ifrån.
 
Undrar om du möjligen vet mer om anorna bakåt till Kajsa Andersdotter? Var finns uppgifterna att hon härstammade från Föllinge?
 
Mvh,
Jörgen
 
PS. du verkar ha koll i området och undrar om du har tips för mig som är ny i V-norrland, litteratur, källor osv? Det är främst socknarna Högsjö, Ytterlännäs, Nora, Skog, Bjärtrå, Säbrå, Sidensjö, Ljustorp och Nordingrå jag hittills hamnat i.

376
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-28, 20:04 »
Hej!
 
Har följt Nils Lodin från vigseln och framåt och i alla husför står det att han är född 1818.09.11. I födelseboken och husfören innan föräldrarna dör står det 1818.06.04. Vet man säkert att det är samma person? Har sett många felaktiga datum förut men här var det så exyremt stort avvik. Hur kan 4/6 bli 11/9?
 
När han gifte sig stod det att han var från Styrnäs men han finns inte i deras husförhör 1839. Menade de bara att han var född där?
 
Mvh,
Jörgen

377
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-27, 19:59 »
Hej igen!
 
Försökte hitta Kajsa född i Föllinge, både lappförsamlingen och den andra men lyckades ej. Har du mer uppgifter/källor om Kajsa och hennes förfäder?
 
Måste säga att jag är helt novis vad gäller forskning på samer men har nu förstått att de var väldigt mobila och svåra att följa.  
 
Mvh,
Jörgen

378
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2011
« skrivet: 2011-01-27, 19:23 »
Tack Tomas för klargörande! Det är nog som du skriver att Huse under nån period var en del av Hundsjö (eller Högsjö som det skrevs då). Jag kommer skriva Hundsjö oavsett vilken av dessa orter det står.
 
Mvh,
Jörgen

379
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-27, 12:11 »
Kul førresten att jag fick Ingrid Sara på plats. Hon fanns med i husførhøret utan efternamn, hon stod som svärmor. Men i andra husførhøret är hon inte med och jag hittar henne inte avliden heller. Vet någon när/var hon dog?
 
Sen hade Sven och Kajsa en son till med namnet Jonas fødd 1810, men inte han heller hittar jag avliden. Antar han måste ha døtt eftersom de døpte sonen 1814 till Jonas. Kan familjen ha varit utanfør socknen en kort period?
 
Førsta sonen føddes i Lo, sen tror jag två av barnen føddes i Frøk och sen resten i Lo igen.
 
Mvh,
Jørgen

380
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-27, 09:25 »
Tusen tack før info! Nej, jag hade ingen aning om deras ursprung och hade tänkt fråga om det också men glømde det igår.
Detta var extra intressant eftersom jag själv är fødd i Laxsjø (grannsocken till Føllinge) och redan har anor i Føllinge  
 
Tack än en gång!
 
Mvh,
Jørgen

381
Styrnäs / Äldre inlägg (arkiv) till 01 april, 2011
« skrivet: 2011-01-26, 21:10 »
Hej!
Sven Kristoffersson och Kajsa Andersdotter i Lo (sågverket) som dog 1826 resp 1827.
 
I hfl för Styrnäs AI:1 på sidan 109 och 240 (boken omfattade två perioder) finns familjen med fem söner.
Sven dog 1826 och Kajsa dog 1827. Två av sönerna hade nog flyttat hemifrån, Kristoffer till Sidensjö och Anders, tror jag, det står till Thorsåker.  
 
Men vad hände med de tre andra små sönerna? Jonas f. 23/12-1814, Nils f. 11/5-1818 och Sven Gustav f. 9/3-1822? De är överkryssade men det står inte vart de tog vägen. Nån måste ha tagit hand om dem?
 
Någon som vet?
 
Sen är jag lite konfunderad ang äldsta sonen Kristoffer, om det är rätt jag hittat (födelsedatum stämmer i alla fall) så tar han namnet Sjödin och gifter sig i Högsjö 1831 med Katarina Henriksdotter. Men Kristoffer omnämns i husförhören senare i Ytterlännäs och Högsjö (han flyttade från Sidensjö) som ömsom torparen, sockenlappen, sockenskräddaren och sjömannen. Varför står isåfall inte Sven och Kajsa som lappar om Kristoffer var det?
 
Mvh,
Jörgen

382
Allmänt / Hittade konstigheter!!!
« skrivet: 2011-01-23, 13:35 »
Hej Ann-Mari!
 
Uppgifter man hittar i Family Search måste alltid tas med en nypa salt och måste alltid kollas i källor att de stämmer. Jag har också hittat mycket konstigt på Family Search som inte stämmer.
 
Skulle dina anor haft anknytning till Norge?
 
Mvh,
Jörgen

383
Allmänt / Kristina Erika Berglund i Härnösand 1900
« skrivet: 2011-01-19, 22:03 »
Hej!
 
Kristina Erika Berglund fanns tillsammans med maken arbetaren Jöns Selander i Härnösand 1900. Kristina Erika var född 30/8-1843 i Säbrå eller möjligen Härnösand.
Undrar när Kristina Erika dog? Behöver datum för att kunna beställa en bouppteckning. Maken Jöns dog 1901 men det verkar inte finnas någon bouppteckning efter honom.
 
Hon kan ju ha hetat Selander vid dödstillfället eftersom vi är på 1900-talet.
 
Mvh,
Jörgen

384
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-17, 12:06 »
Stort tack før länken till bouppteckningarna!
 
Mvh,
Jørgen

385
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2011
« skrivet: 2011-01-17, 08:56 »
Hej Michael!
 
Tack før info. Kollade Lantmäteriet men hittade inte Huse. Hösesjön var det närmta. Men hur kommer det sig att BÅDE Huse och Høgsjøby førekommer i samma husførhørslängder om det är samma by?
 
Mvh,
Jørgen

386
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2011
« skrivet: 2011-01-16, 12:10 »
Lyfter fram denna igen då jag fortfarande inte rett ut Huse.
 
Mvh,
Jörgen

387
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-15, 23:09 »
Jättestort tack för inspel och intressant information!!  
 
Trots att jag själv är född i grannlänet Jämtland är min kunskap om Västernorrland haltande :-( Har i alla fall märkt att patronymikon är mycket mindre vanligt i V-norrland än i Jämtland. Av mina jämtländska rötter har de flesta patronymikon, men så var de också nästan alla bönder så det förklarar väl det hela. Ett av några få undantag är bl annat fars sida där Ingman kommer ifrån, men det namnet kom med några inflyttade syskon från Glava i Värmland på 1800-talet...
 
Har försökt komma vidare med denna nöt idag men inte kommit så mycket längre. En intressant detalj dock, Bernhard Selander, eventuell halvbroder till Edla och som var dopvittne när Edla döpte en dotter 1893 var också dopvittne 1888 när systern Georgina döpte sitt första barn i Säbrå. Det är det enda av Jöns barn som fick barn innan Edla flyttade från Västernorrland, hade hoppats att Edla kanske skulle vara fadder men den möjlighten sprack. Tror inte hon åkte från Norrbotten till V-norrland för att vara dopvittne senare när de andra av Jöns barn fick barn.
 
Ja, man kan fråga sig varför Jöns/Jonas (dvs om han nu är fadern) och Katarina Sjödin inte gifte sig. Jag har studerat Katarinas vidare liv och fick för mig att hon kanske inte var den sorten som gifte sig. Hon förblev ogift men 1868 fick hon en oäkta dotter till som dog vid 7 års ålder. 1863 flyttade Katarina från Sundsvall till Stockholm. Sen dyker hon upp 1866 som inflyttad till Dädesjö i Småland från Göteborg. Senare samma år flytt till Agunnaryd, också i Småland. Sen vidare till Danmark 1867 och 1868 tillbaka igen till Agunnaryd. 1878 emigrerar hon till Amerika och 19 år senare, 1897 flyttar hon tillbaka till Agunnaryd. Hon flyttar hem tillsammans med en man (född i Agunnaryd) som också varit i Amerika och de måste helt enkelt ha varit sambos. Hon dör sen 1905 i Agunnaryd.
 
Nästa steg blir att se om det finns nån bouppteckning efter Jöns (Jonas) och sen om det möjligen var någon tingssak angående att Katarina fick barn ogift eller kanske underhållssak. Men var inte lagen så att om man födde utanför socknen så slapp man straff? I detta fallet bodde ju Katarina i Härnösand men födde i Sundsvall dit hon flyttade under graviditeten. Vet inte hur det räknas?
 
Jag har en känsla av att Jöns, trots allt, är fadern, men än fattas nåt bevis som bekräftar det.....  
 
Var det bouppteckningar även efter arbetare på den tiden? Vet ni hur jag kommer åt bouppteckningarna för Härnösand? På SVAR fanns inte Västernorrland med. Hoppas jag inte behöver åka ända dit för att kolla :-) ?
Jag har de sista åren i stort sett endast forskat på mina norska anor och där finns allt tillgängligt gratis på internet och jag har inte riktigt koll på hur det funkar i Sverige.
 
Sen om bouppteckningen inte lyckas ska jag kolla om det finns nån tingssak, antingen bidragsärende eller att Katarina straffades för att hon fick barn. Måste jag leta i alla tre orterna Nordingrå, Härnösand och Sundsvall? Kan berätta att jag av en slump i ett annat fall där barnet föddes innan vigseln i vigselboken hittade ett intyg där mannen erkände sig som far till det oäkta barnet :-)
 
Mvh,
Jörgen

388
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-13, 16:27 »
Tack tack!
 
Vet du om det var vanligt att unga tjejer bara tog sig ett namn? I det här fallet skulle man ju kunna tro att hon tagit sig Selander efter gården Sela som hon var piga på. Hon var 17 då men i husførhøret kan man se att efternamnet är ditskrivet med annan penna. Visst borde hon ha varit konfirmerad innan hon var 17?
 
Om INTE Jøns är fadern undrar man varfør unge Bernhard (26 år) var vittne vid dopet. Hade han kanske blivit kompis med Edlas man när de bodde i Rø?
 
Mvh,
Jørgen

389
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-13, 14:47 »
Kanske inläggen tidigare är lite väl långa. Skulle så gärna ha lite synpunkter/idéer på denna så jag førsøker skriver en liten resumé och hoppas nån kan førbarma sig øver denna :-)
 
Katarina Sjødin, f. 1836, ogift,  bor i Härnøsand 1859 och blir under tiden med barn.
Jøns/Jonas Selander, f. 1835, ogift, bor i Nordingrå samma period men i husførhøret står det 1860, till sjøss.
 
Dottern Edla Selander føds i Sundsvall 1860. Från 1866 bor och växer hon upp hos mormor Karin (Katarina) Henrikdsdotter i Høgsjø.
 
Mormorn dør 1877 och samtidigt dyker Edla upp på gården Sela i Høgsjø. Hon har då ett efternamn också - Selander.
 
Edla gifter sig 1886 och flyttar till Rø Ångsåg i Høgsjø. Några år efter flyttar också Jøns Selander med familj till Rø Ångsåg från Ytterlännäs. Rø Ångsåg verkar vara stort før det är många familjer som bor där. Jøns är vid det laget gift (gifte sig 1864) och har flera barn. bl a ett som heter Bernhard Selander.  
 
1893 - Edla med familj har flyttat till Säbrå och vid dopet av dottern som føds där är Bernhard Selander dopvittne. Han bor då i Härnøsand som ligger helt nära Säbrå.
 
Mina frågor är:  
Kan man utifrån detta dra slutsatsen att Jøns är far till Edla och att Bernhard isåfall är hennes halvbror? VAd mer kan man leta efter før att koppla ihop dem? Namnet Selander var inte helt ovanligt i området.
Hur fick Edla sitt efternamn? Jag tänkte ett tag ifall Edla tog sitt namn Selander efter gården Sela men så kom jag på att kvinnor/tjejer kanske inte TOG sig namn på samma sätt som män på den tiden? Var det så att kvinnorna fick sina namn efter antingen mamman, fadern eller morfar?
 
 
Hoppas så att jag kan få hjälp att løsa denna, før mig, kniviga nøt! Jag vet att det finns flera jätteduktiga på detta!
 
Mvh,
Jørgen

390
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-13, 10:42 »
Inte før att det spelar nån roll kanske, men noterade nu att det inte var Edla som flyttade till Jonas på Rö. edla bodde nämligen där innan Jonas flyttade dit. Man ser det om man kollar när hans barn är fødda.
 
Mvh,
Jørgen

391
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-12, 11:41 »
PS. Namnet Selander var visserligen inte så vanligt men tyckte ändå det førekom titt som tätt i regionen så det är ytterligare en orsak att jag inte tørs binda Jonas och Katarina vid varandra utan mer bevis.

392
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-12, 11:28 »
Hej!
 
Har nu forskat vidare på denna før att førsøka hitta nån connection Jonas Selander och Katarins Sjødin.
 
Kan først berätta att Nils Erik och Jonas (eller Jøns som han kallades) inte var brøder. Nils Erik hette faktiskt Helander såg jag vid närmare undersøkning (står det också i husførhøret). Jonas hade också redan en annan bror som hette Nils.
 
Hur som helst, Edla blev ju till 1859 och då bodde Katarina i Härnøsand. Jonas bodde vid den tiden i Nordingrå som väl är en bit ifrån. Däremot stod det om honom 1860, till sjøss i husførhøret før Nordingrå. Undrar om det betyder att han drog då eller bara att han redan VAR till sjøss? Dvs, kanske hade han åkt tidigare? Var kanske Härnøsand ett stoppställe under vägen?
 
Det känns løst att binda Jonas som far enbart utifrån att hans son var dopvittne så jag skulle gärna ha mer køtt på benen! Vid det dopet (1893) bodde Edla i Säbrå och Bernhard, faddern, alltså nästgårds i Härnøsand. Att Jonas och Edla bodde samtidigt vid Rø Ångsåg tidigare kan ju bara vara en slump också, fick før mig att Ångsågen gav många arbetstillfällen i Høgsjø.
 
Angående min tidigare fråga om gården Sela. Edla bodde ju på gården Sela 1877-1878, alltså ca 1 år, kan hon bara ha tagit sitt efternamn som en avledning av gårdsnamnet? Var det vanligt før en ung piga?
 
Har ni tips på vad fler sätt jag kan gå vidare på denna? Kan nämna att jag kollat alla husførhøren i Ytterlännäs där Jonas bodde tidigare ifall Edla skulle varit där nån period men det var hon inte. Har dessutom kollat om Edla var fadder vid något av Jonas senare barns fødslar men det var hon inte.
 
Är det troligt att Jonas efterlämnade något skifte?
 
Hoppas på mer vägledning här :-)
 
Mvh,
Jørgen

393
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2011
« skrivet: 2011-01-11, 20:10 »
Hej igen!
 
I de äldre husförhören för Högsjö finns både Huse samtidigt som Högsjöby. Sen från AI:8 är de båda borta men istället finns Hundsjö. Växte Huse och Högsjöby ihop eller vad hände med Huse? Har förstått att Hundsjö och Högsjöby definivt är samma men blir inte klok på Huse. Har en ana som står född i Huse så därför vill jag veta.
 
Mvh,
Jörgen

394
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-10, 22:04 »
Hej Markus!
 
Jättesnällt av dig att ta dig tid att hjälpa mig med denna!  
Ja naturligtvis, jag visste ju att det stod Bernh. och så skrev jag Ernst istället :-( Ett av Edlas barn hette Ernst Erik Einar så det kanske var därifrån det poppade upp helt plötsligt...
 
Jag hoppas att dina tankegångar kan vara de rätta så att denna svåra nöt knäcks, det skulle vara underbart! Anorna till Edla har redan varit så krångliga så jag blev ärligt talat besviken när jag direkt stötte på en oäkta igen.
Kan berätta att när jag för 3 år sen började med min släktforskning på nytt så började jag med min norska morfar från Oslo (bor i Oslo själv just nu också faktiskt). Fick en chock när jag slog upp honom i födelseboken (1914)och fick se att pappan inte var den det borde ha stått. Förnamn och f. år riktiga men fel yrke och efternamn. Tänkte spontant att här har det blivit mycket felskrivet men så insåg jag att uppgifterna förmodligen stämde (fick det bekräftat sen i konfirmationsboken där det stod att han hade rätt att använda sin styvfars efternamn efter justitiedepartementets beviljning).  
 
Hittade ingen med det namnet i Sverige (Einar Norkvist f 1890) och inte heller i folketellingene i Norge. Lät det vara något år för jag hade fullt upp med annat att forska på men så råkade jag läsa i gamla brev efter mormor som bara legat och där skrev faktiskt min norska morfars mor att morfar föddes innan hon gifte sig och att pappan (som hon inte namngav) var svensk och från Kiruna. Kiruna fanns ju inte egentligen 1890 så det var märkligt tänkte jag. Nåväl, kontaktade Riksarkivet i Oslo och frågade om det fanns nåt bidragsärende och det gjorde det inte. MEN det fanns ett annat ärende där ett barn fötts 4 månader före morfar föddes med samma pappa och adress i Oslo som min morfars pappa hade och på så vis kom jag fram till Högsjö.  
 
Så bland har man tur också! Edla är alltså farmor till min morfar. Edla flyttade förresten från Högsjö med sin familj till Luleå på 1890-talet och därefter till Kiruna så där kommer den kopplingen :-) Du har säkert redan sett att hon gifte sig med Erik Nordqvist.  
 
Anledningen förresten att jag inte hittade Einar Nor(d)qvist i de svenska folkräkningarna var att namnet stavades Ejnar och det hade jag aldrig kommit på tanken innan att skriva.... Fullständigt namn är Ernst Erik Einar.
 
Javäl, jag skriver alldeles för mycket kanske, men än en gång tack för din hjälp! Ska nu försöka se om Edla kanske var fadder vid sina eventuella halvsyskons barns dop och sen vid tillfälle kolla om det kanske finns ett testamente efter Jonas Selander. Och också om han möjigen fanns i samma område som Edlas mamma när hon blev till. Katarina Sjödin bodde i Härnösand fram till slutet av 1859 så förmodligen blev Edla till där. Undrar om du möjligen har tillgång till folkräkningen 1860 och kan se var Jonas bodde?
 
Mvh,
Jörgen
 
PS. Ja du har rätt i det där med husförhören och Norge, visst saknar jag dem, men som sagt för övrigt är kyrkböckerna mycket bra och de har ypperliga bygdeböcker som är mycket användbara (man måste förstås vara källkritisk och kolla det man kan!). Det är ju mycket speciellt med gårdarna här jämfört med i Sverige där man istället hade byar mer. En detalj med husförhören förresten är ju att man får en överblick över hela familjen med födelse- och dödsdatum och flyttar vilket ju underlättar oerhört. Man slipper (oftast iaf) bläddra sida upp och ner för att hitta personerna. Nu menar jag mest 1800-talet.

395
Oä barns efternamn / Oä barns efternamn
« skrivet: 2011-01-10, 20:08 »
Hej!
Edla Katarina Selander f 2/5-1860 i Sundsvall försöker jag lista ut hur hon fick sitt efternamn och vem hennes far var. Hon bodde med mamma Katarina Sjödin som jobbade som piga i Sundsvall. Mamman var född 11/9-1836 i Högsjö, V-norrland. 1863 flyttar de söderut, men 1866 flyttar Edla hem till mormor Katarina Henriksdotter i Högsjö där hon sen växer upp. Mormor är sjömansänka och alltså 62 när barnbarnet flyttar dit.  
 
Ingenstans i husfören nämns något efternamn för Edla, hon står bara som dotterdotter med förnamnen. Och tyvärr finns inga konfirmationsböcker heller. 1877 dör emellertid mormorn och då är Edla alltså 17 år. I husförhöret för Nordansjö, Högsjö står inte vart hon flyttar men i nästa husförhör som börjar 1878 hittar jag Edla som piga på gården Lillsela. Då har hon fått ett efternamn också ditskrivet väldigt svagt med annan penna - Selander.
 
Undrar var namnet kan ha kommit ifrån? Kan hon ha tagit det efter gårdsnamnet Sela? Eller hette hennes far det?  Intressant nog så när Edla får ett barn i början av 1890-talet (inte hennes första) så finns det en fadder som heter Ernst Selander i Härnösand. Kan han vara fadern tro eller släkting? Finns det månnro nåt register för oäkta barn typ faderskapsmål, eller bidragssaker?
 
Skulle så gärna vilja veta vem hennes far var och/eller hur hon fick efternamnet.  
 
Kan nämna att jag mestadels forskat på mina norska rötter och där står så gott som alltid en far angiven.... Och i de norska vigselböckerna står vilka föräldrarna är också...
 
Hoppas nån har nån ledtråd!
Mvh,
Jörgen
 
Ps. Hittade tyvärr ingen Ernst Selander i folkräkningen 1890 för de fyra länen som finns gratis på internet. Om någon har möjlighet att kolla honom i resten av Sverige är jag tacksam!

396
Agunnaryd / Agunnaryd AI:12 sid 360 fräjd särskilda anteckn
« skrivet: 2011-01-09, 00:37 »
Tack för hjälp Ingegärd!  
Då har jag lite mer hum om vad det rörde sig om.  
Den här Katarina Sjödin gör mig helt snurrig....... 1859 flyttade hon från Härnösand till Sundsvall. 1863 till Stockholm, sen hittar jag henne 1866 inflyttad till Småland från Göteborg. Sen flyttar hon inom Småland och sen en tur till Danmark och tillbaka till Småland och sen Amerika och sen Småland igen och sen Amerika och sen Småland... Helt otroligt. Och allt innan första Amerikaresan innan 1870! Första resan till Amerika är jag osäker på men det står i alla fall vistas i Amerika på ett ställe.
 
Mvh,
Jörgen

397
Agunnaryd / Agunnaryd. På socken fler? flyttar vart?
« skrivet: 2011-01-08, 23:38 »
Tusen tack Elisabeth!
 
Veile amt verkar logiskt eftersom jag på ett annat ställe såg att hon fick attest  i samband med Danmark men då var det alltså flytt det gällde  
 
och sen kom hon alltså tillbaka.
 
När jag kopierar en sida till bild använder jag paint men jag har hittills inte lyckats lista ut hur jag kan reducera dem. Jättetråkigt att de är så stora men jag får forska vidare på hur man kan få till det. Kanske ett annat program är bättre.
 
Mvh,
Jörgen

398
Agunnaryd / Agunnaryd F:1 19/7-1875 (sidnr saknas)
« skrivet: 2011-01-08, 23:27 »
Tusen tack!
 
Mvh,
Jörgen

399
Agunnaryd / Agunnaryd AI:12 sid 360 fräjd särskilda anteckn
« skrivet: 2011-01-08, 22:24 »
Det jag själv lyckas läsa är: 24/7-67 uttog attest ...... Danmark(?), återkom hit i Dec 67 har(?) en o(äkta) d)otter) Edla Caroline född 1860 2/5 i Sundsvall....  Vet inte om texten för nästa person som är andra dottern är en fortsättning eller en ny mening? Framgår det om första dottern Edla Caroline är i Sundsvall eller här i Småland med modern?
 
Mvh,
Jörgen

400
Agunnaryd / Agunnaryd. På socken fler? flyttar vart?
« skrivet: 2011-01-08, 22:18 »
Tack för info! Det var nytt för mig. Har tidigare mest forskat på Jämtland, Värmland och Norge men så hamnade jag i Småland nu via Oslo och Sundsvall-Härnösand. Vet ju att Småland drabbades hårt av utvandringen. Denna person står också som emigrerad till Amerika 1877 el 1878 i en annan hfl men måste ha återvänt för hon dog i Agunnaryd 1905. Kanhända åkte hon två gånger?
 
Mvh,
Jörgen

401
Agunnaryd / Agunnaryd AI:12 sid 360 fräjd särskilda anteckn
« skrivet: 2011-01-08, 21:59 »
Det gäller samma person(er) som innan. Skulle gärna vilja ha hjälp att tyda vad som står noterat både för person nr 15 och 18. Katarina Sjödin och hennes oäkta dotter. Texten för 15 börjar med 27/4 och nämner bl a hennes första oäkta dotter Edla Carolina:
 

 
Mvh,
Jörgen

402
Agunnaryd / Agunnaryd. På socken fler? flyttar vart?
« skrivet: 2011-01-08, 21:44 »
Jag menar flyttad från.

403
Agunnaryd / Agunnaryd. På socken fler? flyttar vart?
« skrivet: 2011-01-08, 21:16 »
Hej!
 
Här finns Katarins Sjödin som piga men vart står hon som utflyttad till?
 


 
 
undrar också var hon bor? varför står det bara på socken fler(?)? Det är sidan 360 i Agunnaryd AI:12 nr 15  
 


 
 
Mvh,
Jörgen




404
Agunnaryd / Agunnaryd F:1 19/7-1875 (sidnr saknas)
« skrivet: 2011-01-08, 20:53 »
Undrar vad det står efter dog på? Det gick tyvärr inte att spara en bild av sidan (eller så är jag dum) men om ni öppnar denna länk så ser ni texten:  
 
C:`Documents and Settings`Jörgen`Skrivbord`Släktforskning`Einar Nordqvist`JC.jpg.xps
 
Personen som dog heter Johanna Christina.
 
Mvh,
Jörgen

405
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2011
« skrivet: 2011-01-08, 20:23 »
Tack för snabbt svar! Kan det stämma att den heter Hundsjö idag?
 
Mvh,
Jörgen

406
Tusen tack för informationen! Fantastiskt! Har redan hittat henne i församlings- resp. begravningsboken och fick bekräftat att det är rätt. Stod korrekt födelseort och allt  
 
Ser på ditt användarnamn att du måste vara jämte? Är själv född i Laxsjö i Krokoms kommun  men bor just nu i Oslo. Normalt i Stockholm.
 
Mvh,
Jörgen

407
Högsjö / Äldre inlägg (arkiv) till 25 februari, 2011
« skrivet: 2011-01-08, 18:55 »
Hej!
Kristoffer Sjödin och Katarina (Karin) Henriksdotter bor på 1830-1870-talen i Huse och Hundsjön i Högsjö. De flyttar runt en del emellan också. Jag är novis när det gäller Ångermanland och undrar om de byarna finns kvar idag? Är de möjligen samma? Noterade nämligen att när de bodde i Huse fanns ingen by som hette Hundsjön och när de bodde i Hundsjön fanns det ingen som hette Huse. I AI:8 finns de i Hundsjön (sid 71) och hon finns i Huse i AI:5.  
 
Mvh,
Jörgen

408
Sundsvall / Äldre inlägg (arkiv) till 03 februari, 2011
« skrivet: 2011-01-08, 17:07 »
Hej!
Min ana Edla Katarina Selander föddes i Sundsvall 2/5-1860 som oäkta, ingen far angiven. Modern Katarina Sjödin är piga hos familjen Bredenberg och har sin dotter hos sig. 1863 står det att båda flyttar till Stockholm, men dottern dyker upp hos sin mormor i Högsjö så Katarina måste ha flyttat själv.
 
Min fråga - finns det nåt sätt att få reda på fadern till Edla som hon kallades? Blev det bidragsärenden eller faderskapsärenden 1860? Var kan hon ha fått efternamnet ifrån?  
 
Edla bor alltså hos sin mormor i Nordansjö fram till 1877 då mormodern dör. Sen återfinns Edla på Lillsela som piga i AI:10 sid 111. Selander ditskrivet senare med en mycket svagare penna. Kan namnet (Lill)sela ha nåt med hennes efternamn att göra? Tyvärr finns inga konfirmationsböcker från den perioden som kan visa vad hon hette (ifall hon konfirmerades före 17).
 
Intressant är att när ett av Edlas barn döps i Säbrå i april 1893 så heter en fadder Bernt Selander fr. Härnösand. Har de samband tro? Och isåfall vilket slags?
 
Hoppas på nån idé!  
 
Mvh,
Jörgen

409
Hej!
 
Min ana Katarina Sjödin, född i Högsjö, Ångermanland 11/9-1836, bodde i Sundsvall runt 1860. Hon står som utflyttad (hfl AI:6b sid 415) till Stm (som väl måste vara Stockholm?) den 12:e el. 19:e juli 1863. Såg att andra hade flyttat till Stlm så Stm var kanske en variant av förkortningen?
 
Undrar om någon har något tips hur jag ska kunna hitta henne i Stockholm?  
 
Jag är halvny på släktforskning i Sverige, höll på en del i början på 90-talet (innan datorns genombrott) och tog sen en lång paus tills för 3 år sedan då jag började igen men har dessa tre år endast forskat på rötterna i Norge. Kom in på denna ana i Sundsvall via Norge faktiskt.
 
Mvh,
Jörgen

Sidor: [1]