ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Robert Siwertz

Sidor: [1]
1
Backmark / SV: Backmark
« skrivet: 2018-12-06, 21:56 »
Hej Karin!

Fantastiska uppgifter och det bästa på mycket länge. Kopplingen till Helsingborg hade vi ingen aning om. Flytten till Slottförsamlingen har vi också grubblat på då det i Stockholmsböckerna enbart står "Slottet".  Det finns fortfarande många frågetecken kring attesterna men det är jätteintressant att ta tag i. Till exempel vistades han på Ekerö med sin frus betydligt yngre kusin varpå prästen har antecknat "har fru och barn i Hälsingland!" Dessutom verkar tiden där ha varit betydligt kortare.

Stort tack för fyndet!





2
Backmark / SV: Backmark
« skrivet: 2016-08-12, 09:44 »
Vad kul att du hittade det Katarina, jag var precis i kast med att lägga tid på att jaga denne Erik Backmark. Det låter ju sannolikt att släktförhållandet är som du säger med hänsyn till att "brorsonen" flyttar till Johan i Hedesunda.

Jag har tagit ut ett brev från Erik Backmark som mycket omständligt rör en lönefråga, ändock intressant. Konkursen är högintressant och jag har letat efter den vid två tillfällen på Stockholms stadsarkiv utan att hitta den. Jag får nog göra ett nytt försök och se om jag kan hitta den via notarien istället.


Tack för tipsen!

3
Backmark / SV: Backmark
« skrivet: 2016-08-07, 22:18 »
Nu hittade jag tillbaks faddrarna.

Cancelisten Erik Backmark var fadder till Lars Gillström vars mor är Anna Chatarina Backmark som är syster till Johan1 Backmark. Tyvärr vet jag inte mer om honom än så.

4
Backmark / SV: Backmark
« skrivet: 2016-08-07, 22:06 »
Jag har secreteraren Eric Backmark antecknad som fadder åt något av barnen. Tyvärr så återfinner jag inte faddrarna i personöversikten i Disgen 2016 längre. Den har ju konverterat alla faddrar till personer också men kopplingen till rätt barn saknas.


Sannolikt i alla fall en släkting till Johan1 och som då härstammar från kyrkoherden i Hälsingtuna.

Det finns ytterligare en Erik Backmark som går i konkurs ungefär samma tid som Johan1 i Stockholm. Tyvärr fanns inte akten, i alla fall inte där den borde när vi letade efter den. Det är också en Erik Backmark som inte är placerad i någon familj ännu och som teoretiskt skulle kunna vara syskon till Johan2. Det kan ju finnas en familj med en Erik Backmark och en Johan2 Backmark som vi helt enkelt har missat någonstans.

Jag ska försöka se om jag kan återfinna mina faddrar efter uppgraderingen. :)


MVH
Robert

5
Backmark / SV: Backmark
« skrivet: 2016-08-07, 21:39 »
Jag har försökt följa Backmark familjerna från Gävle och kartlagt det som jag har kunnat hitta. Jag har också hittat den där familjen men det är mycket knapphändigt med information om den i övrigt. Flera av familjerna i Gävle var arbetare och jag har för mig att han någon annan stans är antecknad som försvunnen. Det jag funderade på då var att det kanske var en osannolik karriär för en son till en baggarkarl som dessutom inte verkar ha kontakt med föräldrarna.

Inte omöjligt förstås och det skulle kunna vara Johan2.


Något senare finns det också en Johan Backmark antecknad som sjöman i Gävle som mycket väl skulle kunna vara baggarkarlens son men förstås också skulle kunna vara en förymd Johan1.


Det skulle förstås behövas en tråd att nysta bakåt i på Johan2 för att se om han flyttade in till Stockholm från Gävle.



6
Backmark / SV: Backmark
« skrivet: 2016-08-06, 11:39 »
Vi har bara hittat en bouppteckning och det är för "Johan2" när han dör vid Kattnäs. Daga häradsrätt FII:13 (1823-1825) Bild 760 / sid 74 (AID: v144847.b760.s74, NAD: SE/ULA/10168). I bouppteckningen så finns det inget angivet om honom, inga arvingar och inga skulder som ger några ledtrådar om hans tidigare liv.


Teorin om att Johan2 är nära släkt med Johan1 är väl den mest sannolika förklaringen men det som stör är att jag inte har kunnat placera honom i någon av Backmark familjerna ifrån Gävle och Västernorrland. Flera av familjerna är präster och det verkar ha varit lite si och så med hur mycket som skrevs i böckerna om de egna familjerna så det kan ju finnas något som vi missat. Johan2 kan ju också vara någon som tar namnet Backmark senare av någon anledning.

Vi har letat i de strödda anteckningarna över skillsmässoprotokollen i Härnösand utan att hitta något ännu. Hade det på riktigt kommit fram att det fanns ett månggifte borde han väl inte kunnat köpa sig fri från straffet? (om nu så var fallet)

Du har en bra poäng med intygen vid giftermålen, jag ska se om jag kan hitta något mer om varifrån intygen kom.


MVH
Robert

7
Backmark / SV: Backmark
« skrivet: 2016-08-06, 01:01 »
Gåtan Johan Backmark

Var Johan Backmark bara ett offer för olyckliga omständigheter eller var han en bedragare av rang som levde ett dubbelliv med olika familjer?

Flera personer har under de senaste tio åren försökt att kartlägga vem Johan Backmark var. Först mycket trevande med väldigt få källor att gå efter och under de senaste åren med ganska många upptäckta källor, men som har skapat fler och fler mystiska frågetecken om mannens öde.

Det finns många saker som har förbryllat oss men det som sticker ut mest är att vi under början av sökandet antog oss ha hittat en person Johan Backmark som i största delen av sitt liv arbetade som inspektör. Men i takt med att vi sedan hittade mer och mer material insåg vi att det fanns en Johan gift med en Anna Greta Norbäck och en Johan gift med Eva Elisabeth Dillner. Vid det här laget började vi självklart utgå från att det vi hade att göra med var två personer. Desto längre vi kommer i forskningen lutar det dock mer och mer åt att det är samma person som är gift med dessa två olika damer.
Vad är det då som får oss att göra detta för tiden smått osannolika antagande? Teorin i sig är förstås ganska osannolik utifrån aspekten att det inte kan ha varit särskilt vanligt med flera samtidiga giften på detta sätt, eller för den delen att det var genomförbart med stränga kyrkliga lagar. Men det finns flera saker som talar för att det skulle kunna stämma.  Vi ska gå igenom dessa i tur och ordning:
Vi kommer vidare att kalla ”vår” Johan för Johan1 och den andre för Johan2 för att hålla isär familjerna.

Namn, yrke och födelseort
Det mest uppenbara som är anmärkningsvärt för båda Johan är att de delar för och efternamn, vilket i sig kanske inte är så uppseendeväckande men båda delar även yrkestitlar samt ungefärlig födelseort och tid. 
Båda Johan är angivna med varierande födelsetid och födelseort. Det är nästan svårt att hitta källor som pekar ut ett och samma datum i någon källa.  Johan1 anges som född på olika datum omkring 1746 och med födelseort Ovanåker på ett ställe.  Johan2 mellan 1745-1748 och orterna varierar mellan Gefle, Ej angivet, Altå, Alta och Upland.  (Altå och Alta vet vi inte vad det hänvisar till men om det är Alfta som avses så är det i nuvarande Ovanåkers kommun). Mycket nära där Johan1 är angiven som född på ett ställe och inte långt från Ore där vi vet att Johan1 är född.

Vi har snart gått igenom alla (utöver alla sedvanliga lättillgängliga källor) tillgängliga födelseböcker i Gävleborg och Västernorrland utan att kunna finna en födelse för Johan2.  Han dyker rätt och slätt upp i Stockholm som genom ett trollslag 1768. När det gäller Johan1 vet vi var han föds, han försvinner dock omkring 1796 och vi har ännu inte kunnat hitta honom som död någonstans, tillsynes har han gått upp i rök. Vi borde alltså ha två födslar och två dödsnoteringar men sitter enbart med en födselsnotering och en dödsnotering vilket kan  tyda på att det är just en person som vi har att göra med.

I böckerna finns även felaktiga namn angivna när vi uppenbart vet att det är någon av Johan Backmark. På något ställe är Johan utbytt mot namnet Lars och på något annat ställe Erik. Efternamnets stavning är enhetlig i äldre tid men senare i samband med att Johan1 hamnar i trångomål så verkar Johan2 byta till Backemark och på något ställe är det skrivet Bäckmark. Även Johan1 finns skriven som Backemark på något ställe.

Både Johan1 och Johan2 delar yrkestitlarna som inspektor och bokhållare. Det borde betyda att båda var skolade någonstans men vi har bara hittat den som sannolikt är Johan1 på Hudiksvalls läroverk.  Johan1 är tidigare kanslist i Stockholm och Johan2 är Lakej och betjänt innan han från ett år till ett annat blir bokhållare på ett säteri.
Båda dessa personer försvinner titt som tätt och lämnar luckor där vi inte hittar dem. Ofta tar de inte bevis och på ett flertal ställen har prästen antecknat dem som ”borta”. Det som är intressant som vi återkommer till i kronologin är att fram till omkring 1788 hittar vi Johan1 när Johan2 är försvunnen och vice versa. Luckorna passar in som pusselbitar i varandra. Relativt ofta har de inte tagit attest eller betyg vid flytt eller ankomst vilket ofta är angivet i husförhörslängderna. Utöver detta finns det dock ett par indicier som är än mer komprometerande.

Boendeorter, Hugo Davey och familjen Christiernin
Johan2 arbetar som lakej omkring 1782 vid gården Högtorp i Salems socken utanför Stockholm. Under ägorna till Högtorp återfinns även Sätra gård. Drygt tio år senare arrenderar Johan1 just denna Sätra gård under Högtorp. Dessutom finns det ytterligare en detalj som är intressant. Tittar man i husförhöret från 1782 hittar man en Hugo Davey några rader under Johan2. Det är just denne Hugo Davey som senare tar över ägandet av Högtorp och är den som arrenderar ut Sätra gård till Johan1. Detta geografiska och personbundna sammanträffande ter sig osannolikt som en slumpad händelse. Både Johan1 och Johan2 bor utöver detta omväxlande på platser väldigt nära varandra på Värmdö, Munsö, Ekerö och så vidare.

Johan2 arbetar 1784 som inspektör på Stenby säteri på Adelsö som ägs av familjen Christiernin, närmare bestämt av änkefrun Ulrika Vernon och hennes son Johan Daniel Christiernin. I samband med att Ulrikas make avlider flyttar hon efter en tid till deras sågverk i Larsbo, Abrå. I samband med detta börjar Johan1 arbeta som bokhållare vid sågverket. Johan2 arbetar senare som bokhållare i Öster Norrby som även det ägs av familjen Christiernin.  Alltså har Ulrika Vernon vid den här tiden en bokhållare i norr som heter Johan Backmark som i princip delar födelseuppgifter med hennes andre bokhållare Johan Backmark nere i söder. Johan1 hamnar senare i gräl med Vernon och Christiernin där de har anklagat honom för något som han absolut vill bli rentvådd ifrån, vilket vi ska återkomma till. Värt att notera är att när konflikten med Johan1 och Vernon inträffar slutar Johan2 tvärt att arbeta hos familjen Christiernin vid Öster Norrby och flyttar därifrån.

Under tiden i Arbrå skriver Johan1 detta brev till Landshövdingen där han påstår att han har blivit utsatt för ”obilliga påståenden” och orättvis behandling. Han påstår i brevet till Landshövdingen att Christiernin i sin tur ska ha talat illa om kungen. Brevet lyder som följer:

Högvälborne herr Landshöfdingen och Riddaren af Kongl Majt Nord  stjärne orden!
Efter jag under warelsen i Gefle vid min hitresa till Stockholm ej fick tillfälle så om,
ständeligen som sig borde, för nådiga Herr Landshöfdingen muntligen berätta huru
obillig och orättvis fru Hof kamrerskan Christiernin varit emot mig, som hennes
 son herr Lieutenanten Gustaf Christiernin är vållande till, af ilska, för det jag
 flera gånger förleden höst, under dess warelse vid Larsbo Sågwärk, föll emot honom
med skarpa ord, då han talade illa om vår allenådigste Konung, det jag aldrig tålt
höra hvarken af honom eller någon annan: hans nedrighet i den vägen
 vara grof, som jag munteligen vid min återkomst härifrån i nästa vecka för
nådiga Herr Landshöfdingen aldra, ödmjukast får tillkännagifva; finner jag således
 nu emellertid vara nödigt för mig att härjämte tillsända nådiga Herr Lands-
höfdingen mitt contracht med fru Hof kamrerskan Christiernin, som utvisar huru
hederlig lön hon bestått mig at föda hustrun och 4 barn med, och så mycket värre, at hon
ej hållit ord med den i contractet utlofvade jorden af 1 ½ tunnland, som mig skulle tildelas. /
Hvilket ej skedt, enligt beviset innehåll som medföljer min förklaring å fru Hof kamrer
 skans obilliga påståenden, hvilka jag hoppas vinna nådig befrielse ifrån, sedan Gefleborgs
 län nu varit så lycklig och fått nådiga Herr Landshöfdingen till dess försvar och be-
skyddare. Herr Lands Secreteraren Ennes ville ej gifva mig någon god förhoppning hörde
  jag af honom det jag ej så mycket undrar på, ty han är intalad af Hr Lieutenant Chri
stiernin och kanske äfven är af hans tankesätt å annat.
Till nådiga Herr Landshöfdingens Hög rättvisa ompröfvande, sätter jag min förtr-
östan och med djupaste vördnad framhärdar.

Högvälborne herr Landshöfdingen och Riddarens.
Stockholm den 9 januari 1792. Alderödmjukaste tjänare Johan Backmark.


Vad dessa påståenden handlade om vet vi förstås inte men kan det har rört en annan kvinna i Stockholm? Frun flyttar som sagts tidigare iväg från Arbrå under den här konflikten.

Johan1 flyttar från Larsbo sågverk i Arbrå 1791. Han lämnar fru och barn där och söker pass för sig själv och fruns betydligt yngre kusin. De ska till Stockholm, Västmanland och sen till Los. Där dyker de aldrig upp utan hamnar i Värmdö där den yngre kusinen får ett oäkta barn. De flyttar därifrån relativt snabbt till Ekerö där prästen har skrivit ” Har fru och barn i Medelpad!” som anteckning på Johan1. Johan1 har alltså sannolikt ett (ytterligare ett?) utomäktenskapligt förhållande med fruns kusin från vilken han inte ännu är skild.


Kronologi

Kronologiskt så ser Johan1:s livslinje ut såhär.
Johan Backmark föds i Ore den 15 december 1745 av Lars Backmark och Christina Berglind. (Ore AI:3 Sid 52). När Johan är 13 år återfinns han på Hudiksvalls trivialskola enligt deras elevmatrikel. Han dyker sedan upp som skrivare i Ovansjö enligt Ovansjö Mantalslängder och är då 19 år gammal. Därifrån uppstår en lucka på 10 år då vi inte återfinner honom någonstans fram till dess att han är 29 år gammal då han har en tjänst vid Utansjö bruk han är då bokhållare och signerar ett dokument där. (Internetkällan till detta finns tyvärr inte kvar) Ett år senare gifter han sig med Eva Elisabeth Dillner, dotter till Sivert Dillner och Eva Margareta Björkebaum) i Härnösands domkyrkoförsamling. (Härnösand domkyrkoförsamling CI:1 Bild 29 / Sid 49).

Familjen är ganska svår att följa och dyker upp omväxlande i Stockholm och i Västernorrland. 1777 Återfinns de vid Västanå bruk i Viksjö fram till ca 1780. Detta vet vi genom att sonen Lars Sivert Backmark föds den 26 februari i Viksjö (Viksjö C:1 (1753-1800) Bild 47 / sid 43) och Erik Johan föds den 11 maj 1779 i Viksjö (Viksjö,  C:1, Födde,Dop,Vigsel, 1753-1800, 0/49,  Bild 53 av 123). Den sistnämnde Erik Johan avlider 1780 i Ulrika Eleonora.

Mellan 1780-1781 återfinner vi honom på gården no 78 i Kungsholmen som cancellist men även vid Sandö glasbruk i Västernorrland.  (Nora AI:3 Bild 130 sid 251). 1783 återfinns familjen även vid Gimmersta i Tyresö. Tyresö (AI:3 Bild 273 Sid 264). 1788 förefaller de vara verksamma vid Larsbo Sågverk i Arbrå som ägs av familjen Christiernin och änkan Lovisa Ulrica Vernon. (Arbrå AI:4 bild 200 sid 212) Det är här saker och ting börjar bli intressanta.

1790 förefaller det som att familjen av någon anledning splittras. Frun och barnen står som utflyttade till Hudiksvall. På Johan står det först "borta" sedan har man tillagt "flyttad till Los". Intressant att notera här är att fruns kusin Hedvig Erica Bark finns längre ner på sidan med ungefär samma anteckning. "Bortflyttad till Los". Johan Backmark dyker dock aldrig upp i Los, Hedvig dyker upp där men det finns inga anteckningar om hur länge hon stannat. (Färila AI:6a Sid 162)

1792 Återfinns ett spår då Johan skriver till landshövdingen Nordin (Askesamlingen 2:3) om att han har blivit orätt behandlad av Lovisa Ulrica Vernon och att denne person ska ha kommit med anklagelser mot honom. Han ska i en särskild bilaga ha bemött dessa men den återfinns inte i brevet. Han säger sig även ha blivit lovad mark vilken han ej har fått samt att en källa till konflikten ska härröra till att han har farit ut med hårda ord mot Vernons son som ska ha talat illa om kungen. Johan skriver här att han reser mellan Larsbo, Gävle och Stockholm.

1792 Finns en passansökan där Johan och Hedvig Erica Wasell ska åka den västra vägen genom Hedesunda och Västmanland till Stockholm och åter.

1793 Förefaller Johan ha startat och fått privilegier för någon form av spikverk i Öränge i Enånger han eftersöks nämligen med ljus och lykta på grund av ett antal skulder om ett tiotal riksdaler. Enligt svar från landskansliet : ”Att inspektoren Johan Backmark nu för tiden ej vistande är inom En och Njutångers församlingar det ock obekant är sedan han pingsttiden ifrån Öränge afrest till hvad ort in eller utom riket han tagit vägen.” Borgenärerna är rasande och efterlyser honom. (SSA konkursakten)

1794 Dyker Johan upp i Värmdö vid Mölnvik med Hedwig Erica Wasell. Dillner och några av barnen står med i husförhörsanteckningen men har aldrig bevistat husförhör, sannolikt har de aldrig varit där. Johan skriver här ett brev till kommerskollegium och ansöker om att få starta ett harts och terpentinbruk samt att han behöver bidrag till detta men blir nekad. Han står samma år som bortflyttad utan att ta bevis, bevis tas senare 1795 efter att han flyttat till Ekerö. Hedvig Erica Bark får här en oäkta dotter som även de står som bortflyttade. Man kan endast spekulera i vem som är fader till barnet, men vi har våra misstankar. (Värmdö AI:6a Bild 215 Sid 208). Det finns även en dom här som består i att Backmark undlåtit att bidra till ett båtshus i roten. (Värmdö Skeppslags häradsrätt AIa:13 Bild 390) Sannolikt på grund av att han inte stannade så länge i Värmdö men stod kvar som skriven där.

1795 är ännu ett händelserikt år för Johan Backmark. Han arrenderar Sätra gård som hör till Högtorp (Ekerö AI:3 Bild 143 Sid 114) samtidigt löser han in sitt hemman vid Öränge till en av sina borgenärer. Han verkar dock inte riktigt vistas vid Sätra gård utan ska enligt uppgifter ha blivit dragen till Södertälje rådhusrätt av Hugo Davey som är boende vid Högtorp och som äger Sätra gård med anledning av att han lämnat gården hals över huvud och boskapen ska ha dött på grund av hans frånvaro.

Han och en traktör, Olof Engström ropar in Hedwigsfors bruk vid den här tiden som sålts som en konkursauktion men de verkar av någon anledning inte betala köpeskillingen varpå köpet hävs och auktionen tas om. De krävs dock på mellanskillnaden om ca 3000 riksdaler. Senare på året ansöker Johan om en konkurs a cessio ifrån Stockholm. Han skriver att han har haft en märklig farsot samt att han har haft otur med att kunna kräva in sina egna fodringar. Han skriver att han då ska vara boende i Kungsholmen. Ungefär samtidigt har de som eftersöker honom ifrån Öränge fått nys om att han ska ha befunnit sig på Värmdö och kräver att han ska bysättas. Han ombeds i en skrivelse att infinna sig på stadens kansli och förklara sig.

1796 infaller proclamadagen för konkursen. Johan infinner sig vid rätten och skriver senare ett brev där han ber om mer tid för att lösa sina ekonomiska bekymmer. Han förefaller alltså inte ha blivit bysatt. Det är det sista spåret vi har efter denna Johan Backmark. Domen faller i konkursen först 1806 av någon anledning. Vi tror att något tillagts i protokollet 1799 (av anteckningarna på omslaget till akten att döma). Hedwig Wasell dyker senare upp 1811 i Lockne då hon vigs med en Erik Näs. Dillner lever till största del som utfattig med en av döttrarna och omnämns omväxlande som fru, och änka. Enligt boken "Norrländska släkter" ska hon ha blivit skild från Johan Backmark. När hon dör omnämns hon som änkefru hovkamrerskan. Varifrån titeln hovkamrer kommer ifrån vet vi inte riktigt, närmast hovkamrer är ju Johan2 i sin karriär. Barnen byter senare namn från Backmark till Siwertz.

Johan Backmark har då ännu en gång gått upp i rök, denna gång till synes för gott.


Det första spåret vi har för Johan2 är då han dyker upp som lakej och ryttare i Stockholm 1768.  Just året efter det att Johan1 försvinner från Ovansjö och där vi har en lucka på 10 år. Han gifter sig här med Anna Greta Norbeck och kallas här Bäckmark. De får under kort tid tre barn som alla dör innan de nått året i Stockholm och den här Johan Backmark gör vad tror ni? Han går upp i rök! Nämligen mellan 1772 och 1781 (Ni minns att Johan1 gifter sig med Eva Dillner 1775).  (Katarina EII:2 Sid 219, Katarina EI:4 Sid 113, Danderyd CI:1 sid 575)

När Johan dyker upp igen är det i Högtorp (Salem AI:4 sid 6) 1782. Boende på gården återfinns Hugo Davey som senare äger Högtorp och arrenderar ut Sätra gård inom ägorna till Johan1.

Johan2 blir sedermera bokhållare på Stenby säteri och säteriet på Östra Norrby. Dessa ägs alltså av Ulrika Vernon och hennes son Johan Daniel Christiernin som Johan1 blir oense med. Vernon flyttar från Stenby till Larsbo där Johan1 dyker upp som bokhållare. (Adelsö AI:2 sid 125, Munsö AI:3 sid 227)

Ungefär samtidigt som Johan1 skriver sitt brev till landshövdingen om Vernon och deras bråk avslutar denne Johan Backmark som av en händelse tvärt sitt samarbete med familjen Christiernin och blir istället inspektör på Åda Säteri. Där han återfinns till 1799 då Anna Margareta Norbäck avlider. Han gifter strax därefter om sig med Anna Catharina Wullf vid Lillsved. De återfinns vid Torpa (Torpa AI:3 Bild 99 Sid 90). De dyker upp på Värmdö i närheten av där Johan1 ville starta sitt harts och terpentinbruk. (Värmdö AI:8b Bild 1050 sid 101) Samtidigt som konkursdomen faller för Johan1 gör han ett geografiskt hopp till Lindö (Kärrbo AI:6 Bild 39 Sid 35) för att sen dyka upp 1808 som inspektör vid Södertuna. (Frustuna AI:3 Bild 189 Sid 183) 1811 återfinns han som inspektör vid Nälje där han avlider 1823(Kattnäs AI:2 Bild 38 Sid 32).

Vi sitter alltså med en Inspektör Johan Backmark som föds men som senare försvinner i tomma intet och en Inspektör Johan Backmark som vi vet vart han dör men som i sin tur förefaller ha fötts ur tomma intet. Båda varierar sina födelseår och födelseplatser. Den ena varierar sina födelseorter kraftigt och den andre gör sitt bästa för att aldrig ha födelseorten nedtecknad. Fram till omkring 1790 infaller deras luckor i källorna väl då den ena finns på en plats när den andra saknas och vice versa.

Kan det ha varit så att Johan gifter sig med Norbäck och får barnen som dör hastigt efter varandra varpå han bestämmer sig för att försvinna därifrån i olycka? Han tar sig upp till Västernorrland där han kommer ifrån och gifter sig där med Dillner utan att lämna någon information om äktenskapet med Norbäck. Han blir senare verksam i Stockholm och återförenas med Norbäck samtidigt som han har sitt äktenskap med Dillner. Saker börjar här i sådant fall sannolikt bli ganska svåra att hålla isär och Vernon och Christiernin får nys om vad som sker. Kan detta vara anledningen till att Dillner och barn flyttar ifrån honom och han flyr från Larsbo? Kan det även vara det som är de "obilliga påståendena som Vernon kommer med? En skilsmässa (även om vi inte hittat den) var vid den här tiden ganska svår att få till. Lyckas han ordna till konkursen på något sätt och får han då hjälp att fortsätta som inspektör i Sörmland?


Vi har inga reda bevis för att så är fallet, men sammanträffandena med just Davey och Christiernin och att båda vistas vid lilla Högtorp, Värmdö och så vidare samt hur deras livshändelser stämmer in i varandras händelser. Vad tror ni?

Sist men inte minst vill vi rikta ett generellt tack till alla som har varit behjälpliga med forskningen under dessa år många återfinns i facebookgruppen ”Släktforskning” som finns på facebook där även ett flertal långa diskussioner kring Backmark kan återfinnas.
















8
Backmark / Backmark
« skrivet: 2015-12-23, 13:06 »
Stort tack för tipset Karin Uhrvik!

9
Berg / Berg Födelse och dödsbok 1849
« skrivet: 2010-01-29, 23:14 »
Stort tack Marie!
 
Min mammas farmor skrev om Hans : ...sattes han att ta arbete i en gruva någonstans eller om han bara trillade ner i den. Dog gjorde lille Hans i alla fall och ligger väl [nu] i svensk jord någonstans i Västergötland.
 
Antagligen var detta vad som hände!

10
Berg / Berg Födelse och dödsbok 1849
« skrivet: 2010-01-28, 22:13 »
Jag är nyfiken på om någon kan hjälpa mig att tyda texten längst ut till höger i dödsnotisen för Hans i Bergs socken 1849-03-17. Tycker mig läsa något i stil med 65 år, död till följd af en ????? eller / efter?  ????? medfödd? ????
 

 
1493.30.5400,  [Skaraborg]  Berg,  C:5, Födde,Död, 1827 - 1883, 0/359,  Bild 54 av 129

11
Hej,
 
Jag undrar om det finns någon som har tillgång till herdaminnet för uppsala ärkestift som skulle kunna kontrollera vad som står om Backmarkssläkten
i Gävleborgs och Västernorrlands län. Det bör starta med Georg (Georgius) Backmark som dör 1712 i Arbrå där han även arbetade (finns angiven som Pastor). Georgs bror Per (Petrus) Backmark född beräknat 1682-08-19, Pastor i Ovansjö och regementspastor i Hälsinge regemente samt den siste brodern
Johan Backmark (Kyrkoherde) född 1680 i Ovanåker och död 1751-03-06 i Hälsingtuna. Johan skall ha fått flera barn som jag är intresserad av information om. Jag har dock inte kunnat hitta några av de som finns angivna i några födelseböcker där Johan var verksam. Johan får två söner som fortsätter i prästyrket Johan Backmark född 1713 (i Hille enligt några uppgifter jag har hittat, dock inte i födelseboken) samt Per Backmark född 1716.
 
Johan (f.1680) skall även ha fått en son Lars Backmark som jag försöker hitta information om, jag arbetar just nu efter en teori att det är pappan till en annan Johan Backmark som jag har letat efter uppgifter om under en längre tid.
 
Jag är mycket tacksam för all information som kan lära mig mer om den här familjen.
 
Med Vänliga Hälsningar
Robert Siwertz

12
Betjänt / Lakej
« skrivet: 2009-02-16, 20:59 »
Det var en bra sida, stort tack för tipset!

13
Betjänt / Lakej
« skrivet: 2009-02-16, 18:43 »
Jag har ramlat över yrket Laqveien i en födelsebok i Stockholm (2732.28.63800 längst upp till vänster under Carl Fredric). Har yrket möjligtvis koppling till ordet Lakej? Vad innebar titeln?
 
Tacksam för alla svar

14
Backmark / Backmark
« skrivet: 2009-02-04, 16:34 »
I mitt sökande efter denne Johan Backmark så har jag kartlagt delar av släkten Backmark främst via DISBYT, INDIKO och Familysearch jag har därefter källsäkrat en del av uppgifterna. Dessa uppgifter har gått att pussla ihop och man kan se att de flesta av de angivna personerna verkar härstamma från Erik Backman, troligtvis född i Söderhamn. Jag lägger här ut denna information om Backmark också ifall någon kan komma att ha nytta av den. Kom dock ihåg att DISBYT och familysearch inte är källsäkrade, de uppgifter som har källa är angivna i texten!
 
Kommentar och korrigeringar emottages tacksamt.
 
2009-02-04           Ättlingar till Erik Backmark               Sida 1
----------------------------------------------------------------------
------------------------------ Tabell 1 ------------------------------
 
Erik Backman.
Född 1637 i Söderhamn (X).
Död 1687 i Ovanåker (X).
 
Gift 1:o med Kristina Svensdotter.
 
Gift 2:o med Sara Wallenius Wallenia.
 
                                Barn:
   Per Backmark.
     Född 1682 i Ovanåker (X).
     Död 1730 i Ovansjö (X). Se tabell 2.
   Georg Erici Backmark.
     Död 1712 i Arbrå (X). Se tabell 3.
   Johan Backmark.
     Född 1680 i Ovanåker (X).
     Död 1751-03-06 i Hälsingtuna (X). Se tabell 6.
 
 
---------------------- Tabell 2 (generation 1)  ----------------------
                           (Från Tabell 1)
 
Per Backmark.
Född 1682 i Ovanåker (X).
Död 1730 i Ovansjö (X).
 
Gift med Katarina Norman.
 
                                Barn:
   Erik Backmark.
 
 
---------------------- Tabell 3 (generation 1)  ----------------------
                           (Från Tabell 1)
 
Georg Erici Backmark.
Död 1712 i Arbrå (X).
 
Gift med Maria Grubb Larsdotter.
Född 1677 i Norrbo (X).
Död 1724 i Arbrå (X).
 
                                Barn:
   Erik Backmark.
     Född 1698 i Uppsala.
   Elias Johan Backmark.
     Född i Arbrå (X).
   Kristina Backmark.
     Född 1701 i Arbrå (X) (1441.24.86600, [Gävleborg] Arbrå, C:1,
     Födde,Dop, 1688 - 1727, 289/0, Bild 159 av 211 ). Se tabell 4.
   Brita Backmark.
     Född 1703 i Arbrå (X).
   Katarina Backmark.
     Född 1707 i Arbrå (X).
   Lars Backmark.
     Född 1700 i Uppsala.
   Maria Backmark.
     Född mellan 1708 och 1709 i Arbrå (X). Se tabell 5.
 
 
---------------------- Tabell 4 (generation 2)  ----------------------
                           (Från Tabell 3)
 
Kristina Backmark.
 
 
2009-02-04           Ättlingar till Erik Backmark               Sida 2
----------------------------------------------------------------------
Född 1701 i Arbrå (X) (1441.24.86600, [Gävleborg] Arbrå, C:1,
Födde,Dop, 1688 - 1727, 289/0, Bild 159 av 211 ).
 
Gift med Johan Berg Andersson.
Död 1765 i Rengsjö (X).
 
 
---------------------- Tabell 5 (generation 2)  ----------------------
                           (Från Tabell 3)
 
Maria Backmark.
Född mellan 1708 och 1709 i Arbrå (X).
 
Gift 1732 i Ovansjö (X) med Petrus Nordelius.
Född 1682 i Bjuråker (X).
 
 
---------------------- Tabell 6 (generation 1)  ----------------------
                           (Från Tabell 1)
 
Johan Backmark.
Kyrkoherde.
Född 1680 i Ovanåker (X).
Död 1751-03-06 i Hälsingtuna (X).
 
Gift med Margareta Larsdotter Ekeberg.
 
                                Barn:
   Sofia Katarina Backmark.
   Erik Backmark.
   Maria Margareta Backmark.
   Lars Backmark.
   Johan Backmark.
     Född 1713 i Hille (X).
     Död 1768 i Hedesunda (X). Se tabell 7.
   Per Backmark.
     Född 1716-04-16 i Hälsingtuna (X).
     Död 1794-04-28. Se tabell 8.
 
 
---------------------- Tabell 7 (generation 2)  ----------------------
                           (Från Tabell 6)
 
Johan Backmark.
Colleg. Sch..
Född 1713 i Hille (X).
Död 1768 i Hedesunda (X).
 
Gift 1:o 1741-12-28 i Hudiksvall (X) (630.38.49300, [Gävleborg]
Hudiksvall, C:1, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1716 - 1801,
171/0, Bild 19 av 407 ) med Katarina Möller.
Död 1746 i Hudiksvall (X).
 
                                Barn:
   Johannes Backmark.
     Född 1742-10-14 i Hudiksvall (X) (630.38.56300, [Gävleborg]
     Hudiksvall, C:1, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1716 -
     1801, 0/0, Bild 89 av 407 ).
   Anna Maria Backmark.
     Född 1744-02-04 i Hudiksvall (X) (630.38.56500, [Gävleborg]
     Hudiksvall, C:1, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning,
     1716-1801, 0/0, Bild 91 av 407 ).
   Anna Margareta Backmark.
     Född 1746-08-13 i Hudiksvall (X) (630.38.56900, [Gävleborg]
     Hudiksvall, C:1, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning,
     1716-1801, 0/0, Bild 95 av 407 ).
 
 
2009-02-04           Ättlingar till Erik Backmark               Sida 3
----------------------------------------------------------------------
   Catharina Backmark.
     Född 1746-08-13 i Hudiksvall (X) (630.38.56900, [Gävleborg]
     Hudiksvall, C:1, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning,
     1716-1801, 0/0, Bild 95 av 407 ).
   Margareta Backmark.
     Död 1744 i Hudiksvall (X).
 
Gift 2:o 1747 med Margareta Blomberg.
 
                                Barn:
   Gretha Backmark.
     Född 1749-01-04 i Hälsingtuna (X) (651.26.26700, [Gävleborg]
     Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
     1799, 0/0, Bild 36 av 265 ).
 
 
---------------------- Tabell 8 (generation 2)  ----------------------
                           (Från Tabell 6)
 
Per Backmark.
Kyrkoherde, Comminister.
Född 1716-04-16 i Hälsingtuna (X).
Död 1794-04-28.
 
Gift 1745 med Elisabeth Boberg.
 
                                Barn:
   Maria Christina Backmark.
     Född 1752-03-07 i Hälsingtuna (X) (651.26.27300, [Gävleborg]
     Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
     1799, 0/0, Bild 42 av 265 ).
     Död omkring 1752.
     Begravd omkring 1752.
   Johan Niclas Backmark.
     Född 1746-03-18 i Hälsingtuna (X) (651.26.26100, [Gävleborg]
     Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
     1799, 0/0, Bild 30 av 265 ).
   Margareta Elsa Backmark.
     Född 1748-02-01 i Hälsingtuna (X) (651.26.26500, [Gävleborg]
     Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
     1799, 0/0, Bild 34 av 265 ).
   Anna Lisa Backmark.
     Född 1750-03-17 i Hälsingtuna (X) (651.26.26900, [Gävleborg]
     Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
     1799, 0/0, Bild 38 av 265 ). Se tabell 9.
   (Johan) Johannes Backmark.
     Född 1760-02-14 i Hälsingtuna (X) (651.26.28900, [Gävleborg]
     Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
     1799, 0/0, Bild 58 av 265 ). Se tabell 10.
 
 
---------------------- Tabell 9 (generation 3)  ----------------------
                           (Från Tabell 8)
 
Anna Lisa Backmark.
Född 1750-03-17 i Hälsingtuna (X) (651.26.26900, [Gävleborg]
Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
1799, 0/0, Bild 38 av 265 ).
Döpt 1750-03-18 i Hälsingtuna (X) (651.26.26900, [Gävleborg]
Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
1799, 0/0, Bild 38 av 265 ).
 
Gift med Andreas Dahlbom.
Född 1747.
 
 
 
 
2009-02-04           Ättlingar till Erik Backmark               Sida 4
----------------------------------------------------------------------
---------------------- Tabell 10 (generation 3) ----------------------
                           (Från Tabell 8)
 
(Johan) Johannes Backmark.
Född 1760-02-14 i Hälsingtuna (X) (651.26.28900, [Gävleborg]
Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
1799, 0/0, Bild 58 av 265 ).
Döpt 1760-02-14 i Hälsingtuna (X) (651.26.28900, [Gävleborg]
Hälsingtuna, C:2, Födde,Dop,Lysning,Vigsel,Död,Begravning, 1723 -
1799, 0/0, Bild 58 av 265 ).
 
Gift 1791-05-01 i Gävle (familysearch.org) med Anna Kristina Ahlberg.
Född 1773.
 
                                Barn:
   Petrus Backmark.
     Född 1795-09-19 i Hälsingtuna (X).
   Per Backmark.
     Född 1796.
   Elisabeth Magdalena Backmark.
     Född 1793-04-30.
     Död 1839-06-07 i Attmar (Y) (Sidan 204 i Död & Begr. (C:3) i
     Attmar).
     Begravd 1839-06-14 i Attmar (Y) (Sidan 204 i Död & Begr. (C:3) i
     Attmar). Se tabell 11.
 
 
---------------------- Tabell 11 (generation 4) ----------------------
                           (Från Tabell 10)
 
Elisabeth Magdalena Backmark.
Född 1793-04-30.
Död 1839-06-07 i Attmar (Y) (Sidan 204 i Död & Begr. (C:3) i Attmar).
Begravd 1839-06-14 i Attmar (Y) (Sidan 204 i Död & Begr. (C:3) i
Attmar).
 
Gift med Mosell Dock. Mathias.
Född 1789-08-17 (INDIKO).
Död 1843-06-22 (INDIKO).

15
Backmark / Backmark
« skrivet: 2009-02-04, 16:32 »
Jag har under flera år nu letar efter föräldrarna till bruksinspektören Johan Backmark, eller egentligen några som helst uppgifter om honom före 1775 och efter 1790. Mellan dessa två tidsperioder så har jag ganska detaljerade uppgifter om honom även om han flyttade ofta och sällan står med samma födelsedata, inte finns i husförhörslängder och i ett fall står han till och med med ett annat förnamn. Jag har under mitt letande läst mängder av husförhörslängder, flyttlängder, vigsel, födelse och dödsregister. Jag har sökt på Internet och efterlyst under diverse socknar där han har levt här på anbytarforum. Inget har dock lett mig till hans ursprung.  Jag postar därför det material jag har här under släktnamnet Backmark för att se om det är någon som har några tips om denne lite svårfångade man. Alla tips är av betydelse, andra källor som bör sökas igenom eller om någon kan koppla ihop något av namnen i informationen nedan med övriga Backmark i trakten Gävleborg och Västernorrland.  
 
En stor del av sökandet har jag fått hjälp med av Anne-Marie de Leeuw som också letar efter samma person sedan flera år tillbaks.  
 
Enligt Viksjö byar och gårdar skall Johan Backmark vara född i Ovanåker troligvis mellan 1746-1747. Letandet där har ännu inte gett något men det verkar vara kring den perioden 1746-1748 som uppgiften om hans födelsedatum pendlar i de olika källorna.  
 
Nedan följer en redogörelse i kronologisk ordning över de uppgifter som jag har om Johan Backmark.
 
1775-11-30 gifter sig Johan Backmark med Eva Lisa Dillner i Härnösand. Detta är den första källsäkrade uppgiften som går att hitta om Johan Backmark. Av någon anledning så finns dock inte hans förnamn med i vigselregistret utan här finns endast en tom lucka. Johan står här i vigselregistret som bokhållare.
 
(2053.44.17500,  [Västernorrland]  Härnösand,  C:1, Födde,Dop,Vigsel,Död,Begravning, 1721-1787, 0/48,  Bild 32 av 32)
 
1777-02-26 i Viksjö så dyker nästa livstecken upp, Johan och hans fru får här sitt första barn vad jag känner till. Lars Sivert Backmark. Namnet Sivert kommer troligtvis från Eva Lisa Dillners pappa som hette Sivert Olofsson Dillner. Lars Sivert Backmarks barn tar sedermera namnet Siwertz. Som faddrar till Lars Sivert finns bland annat Karl Eurenius med hustrun Brita Krapp, Lars Bodlund med hustrun Elisabeth Harlin samt Eric Dillner och Wendella Dillner. Som framgår av nästa födelsenotis så arbetade Johan Backmark troligtvis som bokhållare vid Västanå Bruk vid denna tidpunkt.  
 
(2097.4.84500,  [Västernorrland]  Viksjö,  C:1, Födde,Dop,Vigsel, 1753-1800, 0/43,  Bild 47 av 123)
 
Västanå bruk var ett järnbruk som fick sina privilegier 1744 och startades då av Daniel Danielsson Krapp och dess hustru Sara Wik. Daniel Krapp dör dock ganska tidigt nedbruten av att hans son gick bort endast 26 år gammal. Av olika källor, bland annat Härnösands Kommun så framgår det att familjen aldrig bodde vid bruket utan att det sköttes av en fabriksbokhållare. Det är möjligt att denne var Johan Backmark, det stämmer ganska väl överens med tidpunkten. Brita Krapp som finns i födelsenotisen ovan och hennes man hovkvartermästaren Karl Eurenius tar över bruket efter Daniels död.  Under den här tiden uppförs bland annat en herrgård vid bruket. Så småningom förvärvas hälften av rörelsen av Nils Tillroth och bruksförvaltaren vid Olofsfors bruk I Nordmaling, Johan Rothof.
 
1779-05-11 i Viksjö så föds parets andra son, Erik Johan. I födelsenotisen står ”Bokhållaren herr Johan Backmarks och dess hustru Madame N. Dillners barn vid Westanå Bruk”. Som faddrar finns Magnus Benedictus och dess fru ?????, Lieutnanten Mart: Joh. Kökeritz och fru Margareta Backmark, Sergeanten Anders Dillner och dess fru Ulrica Dillner.  
 
Vart N eller möjligtvis V i ”Madame N. Dillners barn.” kommer ifrån är förhoppningsvis en felskrivning från prästens sida. Eva Lisa hade visserligen en syster som hette Margareta Vendela hon gifte sig dock så småningom med prosten Jacob Berlin.  
 
(2097.4.85100,  [Västernorrland]  Viksjö,  C:1, Födde,Dop,Vigsel, 1753-1800, 0/49,  Bild 53 av 123)
 
Jag har försökt söka upp vem Margareta Backmark var, det är inte omöjligt att det skulle kunna vara ett syskon till Johan Backmark. Via en sökning i DISBYT så hittar jag en Margareta Backmark, gift med Martin Johan Kökeritz. Hon skall enligt detta inlägg vara född i Söderhamn 1733, dotter till en Lars Lorenz Backman och Kristina Berglind.  Mycket riktigt så finns det en Margareta Backmark född 1733-10-29 i Söderhamn (2233.28.86400,  [Gävleborg; Västernorrland]  Söderhamn,  C:1, Födde,Dop, 1721-1800, 0/0,  Bild 27 av 215) dotter till vad jag kan utläsa som ”Laur” Backmark och Christina Berglind. Som fadder finns även en Joh: Backmark med. Jag har tyvärr inte kunnat hitta något i den första husförshörslängden om denna familj men det är troligtvis ett av de bästa spåren att försöka följa upp i jakten på Johan Backmarks ursprung.
 
 
1781-05-06 så föds sonen Fredric Ulric, jag har ännu inte hittat någon födelsenotis i varken Viksjö eller Nora för den här sonen.
 
 Någon gång omkring 1782 så flyttar Johan med familj till Nora som inspektör vid Sandö Glasbruk. Margareta Wendela Dillner verkar följa med familjen vid vistelsen i Sandö. Han verkar dock inte stanna här någon längre tid utan nästa notis dyker upp i Stockholm.  
 
(2067.3.38300,  [Västernorrland]  Nora,  AI:2, Husförhör, 1751-1782, 0/486,  Bild 257 av 277)    
(2067.4.53600,  [Västernorrland]  Nora,  AI:3, Husförhör, 1782-1803, 0/250,  Bild 132 av 148)  
 
1783-09-21 så föds dottern Eva Christina i Katarina församling i Stockholm. Johan står även här som inspektör och som faddrar finns fabrikören Johan Norrström, David/Daniel? Dillner, Cath. Dillner samt Margareta Apelqvist. Jag har tyvärr inte kunnat hitta familjen i husförhörslängderna i Katarina vid den här tidpunkten. Det kanske bara var så att de var på tillfälligt besök i Stockholm när dottern föddes.
 
(2734.121.63700,  [Stockholm]  Katarina,  CII:6, Födde,Dop, 1779-1803, 123/0,  Bild 69 av 287)    
 
1785-12-25 så verkar det som att familjen har flyttat till Gudmundrå (Kramfors) där sonen Erik Johan föds. Det som är lite underligt med den här födelsenotisen är att det inte står Johan Backmark utan Fredrik Backmark. Det är också svårt att utläsa vilka dopvittnena var då sidan är delvis utriven.
 
(2045.5.37200,  [Västernorrland]  Gudmundrå,  C:2, Födde,Dop, 1743-1794, 0/129,  Bild 139 av 265)
 
1788-1790 så har familjen återigen flyttat, denna gång till Arbrå och Larsbo såg där Johan arbetar som inspektör. Under tiden vid Larbso så får de två barn:
 
1788-04-22 föds dottern Wendela Ulrika med ett stort antal faddrar, det som är intressant här är att det återfinns en fadder som jag tyder till Pehr Backmark från Tuna samt en Johan Backmark från Tuna . I övriga Backmarkssläkter som jag har hittat i Gävleborg och Västernorrland så återfinns en Pehr Backmark och Johan Backmark som jag återkommer till senare.
 
(1441.52.20700,  [Gävleborg]  Arbrå,  C:3, Födde,Dop, 1788-1861, 3/0,  Bild 6 av 366)
 
1790-03-15 så föds den sista dottern Margareta Lovisa, fadderanteckningarna här är ganska svårtydda men jag hittar ingen Backmark eller något bekant i texten.
 
Detta är den sista husförhörslängden som jag har hittat Johan Backmark i. Under 1788 med ganska kort tids mellanrum så dör både sonen Fredrik Ulrick och dottern Wendela Ulrika i koppor. Efter att dottern Wendela Ulrika föds så verkar det som att familjen splittras. Johan Backmark står antecknad som att han flyttade till Los. Han verkar dock aldrig ha dykt upp där och det är det sista vi har sett av honom. Kanske dog han på vägen eller flyttade någon annanstans. Eva Lisa flyttar till Hudiksvall med barnen.  
 
(1441.30.33700,  [Gävleborg]  Arbrå,  AI:4, Husförhör, 1784-1794, 212/0,  Bild 225 av 252)    
 
1795 så finns det en Johan Backmark  i mantalslängden i Hudiksvall endast med notisen ”borta”. Om detta är den samme Backmark har jag inte lyckats hitta några ytterligare ledtrådar till.  
 
1807 står Eva Lisa som fadder till ett av barnbarnen, då som Johan Backmarks änka. Johan Backmark bör med andra ord sannolikt ha dött före 1807.
 
1834-12-24 så dör Eva Lisa i Säbrå av ålderdom, hon står här som ”enkefru hofkamrerskan Eva Elisabeth Backmark född Dillner”. Av vad jag har sett i tidigare husförhörslängder så var Johan Backmark aldrig hovkamrer, kanske levde han kvar ändå efter flytten till Los?

16
Övrigt / Stockholms livbeväring
« skrivet: 2009-01-26, 23:03 »
Mycket intressant, stor tack för den uppgiften!

17
Hej Marie-Louise,
 
Sanatoriet i Skyttbrink ligger fortfarande kvar på samma plats och är ganska välbevarat, åtminstone till det yttre. Jag tror att det finns en sal bevarad från sanatorietiden. Byggnationen är rätt häftig i sekelskiftsstil och värd ett besök, man kan iallafall titta på det från utsidan nu används det som någon form av behandlingshem. Det skall ha funnits ett tidigare sanatorium som snart blev för litet för patienterna varpå man byggde det nya i Skyttbrink runt 1900.  
 
Om jag minns rätt från lantmäteriverkets historiska kartor så kan det vara det som har legat någonstans mellan Harbro och Tumba. Man kan se att det står sjukhus på kartan från 1901 mellan Kärrhagen och Sågbacken. Det kanske kan vara det tidigare sanatoriet. Ett av målen för Hamra försöksladugård var ju bland annaat att ta fram pastöriserad tuberkelfri mjölk vilket de lyckades med. Jag minns från när jag växte upp i krokarna (vilket inte var så hemskt länge sedan) att det satt en gammal skylt på en av ladorna Tuberkelfri besättning som man inte förstod då men blir klarare när man läser lite om Hamras historia. :-)
 
Jag sitter just nu så sakteliga och granskar de GIDx inlägg som är gjorda för Botyrka, den som har namnsatt allting har gjort ett fantastiskt arbete! Jag verifierade den sista husfhörhörsboken för ett litet tag sedan så den bör dyka upp snart i Genline. Hamra Sanatorium finns iallafall i den sista HF längden på 2277.32.11400,  [Stockholm]  Botkyrka,  AI:24, Husförhör, 1891 - 1895, 117/0,  Bild 114 av 359.
 
 
I Wikipedia på http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_sanatorier_i_Sverige#Stockholms_l.C 3.A4n
 
Hamra sanatorium (1894)  
Saltsjöbaden  
Stockholms stads sanatorium (Söderby sjukhus), Salem (1903)  
Stockholms läns sanatorium (Uttrans sjukhus), Botkyrka (1923)  
Tullinge barnsanatorium (1900)  
 
Kolla även http://stockholms.lans.museum/databas/sid3.cfm?in_idnr=0127030041&in_knnr=0127
 
och  
 
http://runeberg.org/display.pl?mode=facsimile&work=nfbj&page=0693
 
Hoppas denna information hjälper lite.

18
Övrigt / Stockholms livbeväring
« skrivet: 2009-01-25, 14:52 »
Tack Chris, det låter faktiskt mycket troligt. Jag skall göra ett försök med generalmönsterrullan för borgargardet i Stockholm!

19
Övrigt / Stockholms livbeväring
« skrivet: 2009-01-22, 22:04 »
Hej,
 
Jag söker en Johan Egidius Siwertz som var bosatt i Stockholm och Uppsala. Han skall enligt
bland annat ssa.stockholm.se varit Sergant vid Stockholms Lifv Stockholms Livwäring ex. 2275.173.66200 eller Stockholms Lifväring.
 
Årtalen som detta gäller är åtminstone 1839-1840 då dessa uppgifter finns registrerade.
 
Vilket av Stockholms regementen kan detta tänkas ha varit? Jag har börjat leta igenom en del av generalmönsterrullorna, bland annat Andra Livregementet i Stockholm.
 
Tacksam för alla svar

20
Hej alla,
 
Jag skulle behöva ett program som kan rita upp en tidslinjal med olika anteckningar och helst förgreningar för att kunna följa en familj och hur de flyttar runt över en tidsperiod. Anteckningarna jag har för familjen jag arbetar med är väldigt många och de flyttar runt på olika bruk och delar på sig flera gånger.  
 
Är det någon som har prövat något bra program för att göra en tidslinjal för att visualisera händelseförlopp?
 
MVH
Robert Siwertz

21
Viksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-30, 21:06 »
Ett stort tack för alla uppgifter! Särskilt uppgiften om dotterns födelse i Stockholm!  
 
Alla ledtrådar leder närmare till den här familjen och hur de levde och varför de flyttade land och rike runt.

22
Viksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-28, 21:43 »
Hej Robert och tack för tipset!
 
Vigseluppgiften mellan Johan Backmark och Eva Elisabeth Dillner har jag sedan tidigare, även här är uppgifterna lite underliga. Vigselnotisen finns på 2053.44.17500 längst upp till vänster dock med en lucka för Backmarks förnamn.
 
Efter vigseln så är nästa livstecken just de två barnens födslar i Viksjö, Västanå bruk där jag dock inte kan återfinna dem i husförhörslängder eller flyttlängder.  
 
Lars Sivert Backmark f. 1777-02-26 (GID 2097.4.84500)  Viksjö
Erik Johan Backmark f. 1779-05-11 (GID 2097.4.85100)  Viksjö
 
Nästa gång dyker familjen upp i Nora (GID 2067.4.53600)
dock oklart exakt ur vilken period annat än vad som anges för när husförhörslängen började och slutade. De skall här ha fått två barn som jag ej heller har kunnat lokalisera i Nora födelselängder.
 
Fredric Ulric 1782
Eva Christina 1783
 
Nästa hopp är i Gudmundrå (GID 2045.5.37200) där de får sonen Erik Johan (nummer 2) f. 1785-12-25. De underliga med den här notisen är att det står Fredrik Backmark och inte Johan Backmark, kan det vara så enkelt att prästen har skrivit fel? Frun stämmer dock i boken.
 
Efter detta så dyker familjen upp i Arbrå, vid Larbso sågverk (GID 1441.30.33700) där barnen de får faktiskt återfinns i födelseboken:
Vendela Ulrica (GID 1441.52.20700) samt
Margareta Lovisa (GID 1441.52.21500).  
 
Det står här även att Johan Backmark flyttar till Los och resten av familjen till Hudiksvall. Johan Backmark dyker dock aldrig upp i Los, vi har inte heller återfunnit honom senare med familjen. Den uppgift som finns är i en fadderuppgift långt senare då frun står skriven som Änkefru hovkamrer Johan Backmarks hustru (GID 2698.69.38900). Det verkar kanske inte bättre än att Johan Backmark dog någonstans på vägen till Los. Varför familjen skildes åt vid detta tillfälle och mycket annat är dock fortfarande höljt i dunkel. Därav detta långa inlägg, alla tips är som sagt välkommna.  
 
//Robert Siwertz

23
Viksjö / Äldre inlägg (arkiv) till 19 februari, 2008
« skrivet: 2008-01-26, 15:08 »
Hej Viksjöforskare!
 
Jag söker hjälp angående en person som har visat sig mycket svår att följa i kyrkböckerna, jag och flera med mig försöker få ihop ledtrådar kring Bruksinspektören Johan Backmarks liv. Backmarks liv är kantat av många flyttar och ofullständiga uppgifter i kyrkböckerna. Vi vet dock att han fick två söner i Viksjö:
 
Lars Sivert Backmark f. 1777-02-26 (GID 2097.4.84500)
Erik Johan Backmark f. 1779-05-11 (GID 2097.4.85100)
 
Problemet är att vi inte kan hitta familjen i några husförhörslängder, jag har letat i Viksjö och Hamrånge efter Västanå bruk och Viksjö bruk där de skall ha vistats utan att hitta något. Familjen flyttar senare till Sandö Glasbruk, Kramfors såg och Larsbo såg. Efter det skall Backmark ha flyttat från familjen till Los där han aldrig dyker upp.
 
Jag är oerhört tacksam för alla tips om denne Johan Backmark, vi vet fortfarande inte exakt var han är född eller vilket exakt årtal. (Enligt Viksjö byar och gårdar skall Johan Backmark vara född i Ovanåker troligvis mellan 1746-1747 men vårt letande där har ännu inte givit något).
 
//Robert Siwertz

24
Jag försöker ta reda på vilken församling Johan Egidius Siwertz flyttade ifrån när han begav sig från Stockholm till Uppsala. Jag har en kommentar till husförhörslängden GID 2275.173.66200, längst ut till höger står:
 vid 17/11 45 f.d. Sergeant vid Stockholms ??????
 
Det vore ju mycket intressant att veta vilket förband han var på, jag tycker att det står Lifswäring eller något liknande men ett sådant förband finns ju inte i Stockholm. Någon som känner igen detta eller som kan tyda vad som står?
 
Det finns även en del text i inflyttningslängden som kanske kan ge mig en ledtråd som jag har svårt att tyda, denna återfinns i GID 2275.182.27600. Här tycker jag att det står något om Ulr. Eleo. Församling Sthlm, kan det stämma? Hittar iallafall ingen i utflyttningslängden ifrån Ulrika Eleonora (Kungsholmen) men det kan ju bero på att han kom från ett förband.
 
F.d Segeant J.(ohan) E(gidius) Sivertz 1813 (2/1)Sthlm. Väl. 45 1/6 god - -
Saknar intyg om äktenskapsledighet. Genom ????? från ??? ??? Församl i Sthlm. ????? för äktenskapledighet. Attest till lysn 28/4 48 ??? Mamsell Emma Amalia Hedman vid 1/4 47.
 
Som vanligt så är en som inte är född i skrivstilseran tacksam för all hjälp :-)

25
Hej igen,
 
Jag har letat igenom Helga tref. utan att hitta Carl Adolf Siwertz där så jag gick tillbaks till Kämnären Johan Siwertz (GID 2275.2.51500) men jag har lite svårt att tyda sidan, någon kanske kan hjälpa mig.  
 
Det jag kan tyda är Kämnären Johan Sivertz och hustrun Maria Elisabeth Voigtlender. Raden under förstår jag inte ????? Modar?
 
Därefter dottern Greta som dog 1735, sonen johan och sonen Sigfrid med hustru ????
 
Jag kikade dessutom lite på familysearch.org och bouppteckningsregistret över Uppsala och fick fram en teori med dessa familjer:
 
 
Fader Johan Siwertz
Moder Brita Biur
(barn) Johan Siwertz (döpt?) 1718-12-19 Uppsala
 
Fader Johan Siwertz f. 1691 vigsel 1723-08-01, Uppsala (Kämnär)
Moder Maria Elizabeth Voigtlender
(barn) Johannes Siwertz 1724-06-11 Uppsala
(trol barn) Sigfrid Siwertz döpt 1726-04-30
 
Emma Amalia Hedman Sivertz, Gelbgjutaränka d. 1857 make Johan Siwertz
Johan Edvard Siwertz, d 1885. Gelbgjutare, Anhörig, Eva Lovisa Siwertz, f. Söderström
 
Johan Egedius Sivertz, Gördelmakare d. 1878 Anhörig Katarina Charlotta Sivertz
Katarina Charlotta Sivertz, Gelbgjutaränka d. 1895?
 
 
Jag är tacksam för all hjälp med vad som står på husförhörssidan.
 
Bästa hälsningar
Robert Siwertz

26
Roth / Rooth / Äldre inlägg (arkiv) till 08 oktober, 2008
« skrivet: 2006-09-25, 18:17 »
Hej Birgitta, jag är också intresserad av Jonas Fredik Roth som är far till Sven Jonas Rooth som jag har forskat en del om. Har inte allt för mycket information om honom mer än hans namn och födelse och dödsdatum.
 
Om någon är intresserad så har jag en del inscannade dokument kring hans son komministern Sven Jonas Rooth och hans fru Sara Elisabeth Fagerström bl.a den likpredikan som lästes i Algutsboda vid hans död, vigsel och dödsannonser, bild på komministern, bouppteckning vid hans död.  
 
Jag arbetar just nu med att skriva rent likpredikan men det tar en del tid att tyda texten. Slutet av predikan lyder ungefär så här: (stavfelen återfinns även i orginaldokumentet).
 
Den graf som i dag öppnat sig för att emottaga stoftet af en bortgången wän bevittnar den sanningen, att wårt lif warar 70 år åt högsta åttio år. Den aflidne hade hunnit öfwer de 70 åren och ??????? ?????????, att wårt lif härmed är möda och arbete.  
Han war, när han ännu lefde ibland oss, Comministern här i Algustboda församling V. Och högl.? Herr Sven Jonas Rooth.  
 
Han föddes i Mörteryd? Af Björkö d 11 april 1779 af föräldrarna Mantalskommisarien Herr Jonas Fr.? Rooth och dess Fru Ljung, dotter af. Prosten Ljung i ??????. Med lätta gåfvor att? Fatta? Blef han vid cirka 18 års ålder Student i Lund, der han till en början ägenade sig å den juridiska wägen. Men då han kände sig kalladd till det dyra? Prestembetet? Walde han denna wägen och tog privat undervisning hos den man, som sedan blef hans pastor här ????? ??????? ?????. Denna undervisning hade den lyckliga framgång att han d. 23 Augu.  1804 blef invigd till det h. Prestembetet och blef anställd som comministerns adjunkt i V Thorsås? Derefter ?????? han som komminister i Wexiö och ???????? jemte det han war ??????? som predikant ????????? ??? ??????? ?????. År 1805 d 17? Juni Knöt ???? en för sig sedeles? Lycklig äktenskaplilg förening med då warande Mamsell Sara Elisabeth Fagerström, nu sörjande och saknande Enkan Fru Rooth i Åsgöl. Detta äktenskap blef wälsignat med ____ barn af hvilka endast ____ lefva. De mesta skördades i deras ålders blomma. Och älsta sonen hade redan ingått som arbetare i Herrans ???gård, när han 18?? Till föräldrars och wänners sorg, kallades bort ??? döden. De 3 söner som öfwerledvde fardren och idag följa Fadren till hans sida ?????? ?? ???? ???? och aktade man i samhället och staten. Tvenne hans döttrar ha jemte den hulda makan tagit wård om fadrens ålderdom så det blef behöfligt och willigt fullgjort den dotterliga plikten. I befordringsväg hade den aflidne hwad man kallar god lycka. Men ?????? kan man med skäl anse, att hans goda embetsgåfvor i ej ???? ???? ??????. Så blef ???? efter hvartannat kallad till komminister i Hyle????? På Wisingö i Sjösås, i ??????? ??? ??? år 1847 till ?????? ?????? hvilken befattning ha tillträdde d 1 maj 1849.  
 
Den bortgångne wännen har haft ovanligt god helsa. Så har han under sig mer än femtioåriga ämbetsförvaltning ej behöft ????? Embets???????? Den 10 ????? juni höll han här sin sista predikan. Och anmälde sig straxt derefter det onda, som så småningom undergrafwde  så oförmärkt hans ?????? ?????. Hans sista timma slog på måndagen den 27 ??? aug kl ?? 3 en, efter en lefnad af 76 år 4m.
 
 
Hoppas det inte vart för lång läsning, även om det är luckor i texten där jag inte har lyckats tyda handstilen ännu så tycker jag att den är  värd att dela med sig av.
 
 
Hälsningar
Robert Siwertz

27
Tack så hemskt mycket Leif!
 
Får man fråga var man kommer åt denna namnlista? Den är ju helt klart värdefull i forskningen efter de andra förgreningarna i släkten, stadsböckerna är tunga att läsa igenom sida upp och sida ner :-)
 
Jag skall genast dyka ner i Helga Trefaldighet och se om jag hittar något där, alternativt försöka spåra Johan Siwertz och hans fru i böckerna.
 
Hälsningar
Robert Siwertz

28
Hej, jag letar efter min morfars farfars familj i husförhörslängderna i Uppsala domkyrko. Jag är främst ute efter uppgifter kring föräldrarna J.E Siwertz och hustrun Emma (Amalia alt. Christina) Hedman. Morfars farfar hette Carl Adolf Siwertz och föddes 1854-01-15 i Uppsala domkyrkoförsamling (GID 2275.19.101200), han hade två syskon, Emma Lovisa Siwertz f. 1855-08-07 och Johan Edvard Siwertz f. 1849-03-09 i Uppsala domkyrko. (GID 2275.19.96000).
 
J.E Siwertz dog 1878-11-10 (GID 100003.61.3200) i Uppsala vilket gör att jag förmodar att han i princip levde hela sitt liv i staden.  
 
Jag har plöjt igenom husförhörslängderna för Uppsala Domkyrko. perioden 1854-1859 utan resultat. Är det någon som känner igen namnet Siwertz från någon tidigare bok eller som kan hjälpa mig vidare?
 
Min morfar släktforskade och har i sina anteckningar skrivit att släkten Siwertz kom till Sverige under den här tiden dock så har jag via familysearch.org hittat fler Siwertz i Uppsala betydligt tidigare. Därför vore det kul att hitta J.E Siwertz med familj och kunna följa dem bakåt i tiden.
 
Alla tips är värdefulla! :-)

29
Tack så mycket för hjälpen, flyttlängderna är nog ett bra tips!

30
Är det någon som vet vad det brukar betyda när födelsedatum och kön är överstreckat, men inte namnet som på denna SCB längd som innehåller en av de möjliga Karl Johan som jag har hittat? GID 100020.13.63000 (femte posten uppifrån på vänster sida)

31
Hej Birgitta, och tack för tipset! Jag hade inte tänkt på att leta i SCB boken efter deras vigseldatum. Jag har gått igenom hela hfl 1880-1891 som är den senaste som finns i Genline tyvärr utan resultat. Jag skall försöka kontrollera vilka källor som finns för Landstormen under den tiden och se om jag kan hitta något om honom där.

32
Jag har ett knivit problem som jag har kört fast lite i och undrar om någon kan komma med tips om hur jag skall kunna komma vidare.  Jag vet från min farfar, att hans farfar skall ha hetat Karl Johan Nod?n och skall vara född 1869 i Dalarna. Han gifte sig med Alma Charlotta Hedberg f. 1875-11-11 i Folkärna. Familjen finns på cd skivan för sveriges befolkning 1900. Enligt cd skivan så skall Karl Johan vara född i Garpenberg 1869.  Jag vet även att det finns kvar en käpp från Karl Johan med datumet 1869-04-03 (kan vara 1869-03-03). Så långt är allt frid och fröjd, jag hittar en Karl Johan född 1869-03-03 bland annat i Husförhörslängden för Garpenberg 1873-1882 (GID 2182.17.14200). (Även samma Karl Johan finns i SCB längden dock med födelsedatumet 1869-04-03) vilket är överstruket i den boken GID 100020.13.6300)  Nu till problemet, jag tror att jag har hittat den rätte Karl Johan men jag vill ju följa honom genom böckerna för att se att det är denne som tillslut gifter sig med Alma Charlotta Hedberg. Problemet är att jag tappar honom efter Husförhörsboken i Garpenberg 1883-1893 (GID 2182.19.9200) Där det står angivet att han skall ha flyttat till Husby 1887-10-26. Jag kan dock inte hitta honom i Husby boken någonstans.  Problemet är att jag enligt muntliga uppgifter har fått veta att han från början skall ha hetat Johansson och att han gick med i Landstormen och då var tvungen att byta namn till Nod?n som är släktens nuvarande namn. Detta kan jag dock inte heller bevisa med hjälp av böckerna just nu.  Är det någon som kan komma med tips om hur jag skall gå vidare eller skall jag helt enkelt förutsätta att det är rätt Karl Johan som jag har hittat i böckerna eftersom datumen stämmer så pass bra?

33
Litteratur / Siwertz, Sigfrid (1882-1970)
« skrivet: 2001-09-10, 22:19 »
Är det någon som känner till något mer om Författaren och poeten _Sigfrid_ Per Siwertz anor.
(Mälarsjöpirater bla.) född 1882, död 1970 Satt på den fjärde stolen i Svenska Akademin från 1932 till sin död 1970.

34
Tack för ett så snabbt svar!
Jag skall nu ge mig ut på jakt efter årgång 1930 och se om det stämmer överens med anteckningar som jag har hittat från min farmors far.
 
Med Vänliga Hälsningar  
Robert Siwertz

35
En kanske dum fråga men iallafall...
Släkten Rooth togs enligt mina anteckningar upp i SSK's utgåva 1930. Betyder det att man måste få tag på SSK utgiven 1930 för att släkten skall finnas med eller tas den upp även i senare utgåvor av SSK? Jag läste någonstans att nya släkter tas upp och gammla faller bort detta väckte min fråga.
 
Tacksam för svar
Robert Siwertz

36
Fagerström / Äldre inlägg (arkiv) till 2003-05-09
« skrivet: 2001-03-07, 19:01 »
Hej,
 
Har du någon Sara Elisabeth Fagerström f.1786-10-26 d.1786-10-26 i Åsgöl gift med komministern Sven Jonas Rooth 1779-1855. Jag har nämligen orginaldokument från hennes dödsannons, samt papper som deklarerar deras giftesmål. Kontakta mig om det kan vara av intresse att ha de inscannade versionerna av dessa.
 
Med Vänliga Hälsningar
Robert Siwertz

37
Jag har fortfarande kvar en hel del tankar på att skapa en sida på nätet speciellt dedikerad till Roth/Rooth forskare... om någon har några synpunkter eller ideer på hur en sådan skulle kunna utformas och vad den borde innehålla så maila mig gärna på nke979y@tninet.se
Jag är fortfarande en nybörjare vad beträffar släktforskning men kan kanske hjälpa till mer med en sida som sammanställer all information som olika forksare har så att vi lättare kan se vad som måste fastställas.
 
Med Vänliga hälsningar
Robert Siwertz

38
Hej släktforskarvänner,
 
Enligt mina anteckningar så är Jonas Andreae Roth son till rusthållaren Anders Rooth (1673-1743)  från Elmeberg samt Anna Jönsdotter. (Detta är inget som jag ännu har belägg för utan är grundat på tidigare anteckningar och sammanställningar).
 
Jag har även fått en hel del information om Emerentia Sjöstedt från Niklas Hertzman (Sekreterare och dataansvarig i Sjöstedtska släktföreningen) och tar mig friheten att posta dem här för att ytterliga belysa släkten Rooth/Roths härstammning:
 
--------------------------------------------------
Proband  
Sjöstedt, Emerentia. Född 1709 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död 1794 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). (Far I:1, s 1, Mor I:2, s 2)  
Gift 1734 (Linköpings stifts herdaminne s.338) med Rooth, Jonas Andr?. Kyrkoherde i Höreda (F). Född 1707-04-29 (Linköpings stifts herdaminne s.338). Död 1790-05-01 (Linköpings stifts herdaminne s.338). Sin svärfaders efterträdare.  
  Student i Lund 1728. Prestvigd 1733. Adjunct i Höreda. Magister i Lund 1738. v.Rector Schol? i Ekesjö s.å. Comminister i Hessleby 1739. Oppon vid prestmötet 1745. Kyrkoherde i Höreda 4/5 1759. Prost 1777.  
Barn:
Rooth, Carl Gustaf. Kornett.  
Rooth, Jonas. Mantalskommisarie. Född 1749 (Sv.släktkalender 1930). Mer uppgifter om hans ättling i Svensk släktkalender 1929.  
Rooth, Catharina.  
Rooth,.  
Rooth,.  
, 6 söner, 6 döttrar till. Totalt överlevde 2 söner och 4 döttrar fadern.  
Generation I
I:1 f  
Persson Sjöstedt, Nicolaus Petri (Nils). Antog namnet Sjöstedt, möjligen efter Sjösta by i Höreda socken. Komminster i Grebo och Värn__ 1709. Komminster i Veta och Viby 1711. Kyrkoherde i Höreda och Mellby 1714. Prost i Höreda 1752. Född 1682-03-22 i Nässjö (F).  
Vad gäller födelsen, så förekommer följande uppgifter: Eksjö 1682, Sjöstad (heter Sjustad) i Höreda och Nässjö. En Nils med far finns bara vid den sistnämnda. Nils f. 22 martii 1682, barn till Pehr Nilsson i Norrgården.  
Död 1758-02-26 i Höreda (F) (Linköpings stifts herdaminne s.337). Växte upp i Eksjö. Student i Lund 1703, prästvigd 1708, kyrkoherde i Höreda och Mellby 1714, prost 1752. Var gift 4 gånger och uppfostrade 15 egna och 6 styvbarn.  
 
Enligt (Linköpings stifts herdaminne s.337) var fadern bonde. Student i Lund 1703. Prestvigd 1708. Adjunct i Grebo. Comminister ibm 1709. Comminister i Vreta och Viby 1711. Kyrkoherde i Höreda och Mellby 1714. Resp. Pm. 1721. Prost 1752. Död 26 feb 1757 (1758?). Hade 6 styvbarn och 18 egna barn, av vilka 12 voro med sista hustrun.  
Återfinns i Sjöstedtska släktboken, s.50, som Höredasläkten.  
Nämns i (Andreas Joachim von Henel: Det Anno 1729 Florerande Sverige s.225): Pastor Dn Nicolaus Siöstedt, Höreda, Linköpings stift, Eksjö Prosteri.  
En begravningsdikt finns i VLA, Otto Kugelbergs samling. (Barn Proband, s 1, Far II:1, s 2, Mor II:2, s 3)  
Gift 1:o 1707-05-25 i Lund (M) (LLA, Lindbergska samlingen, Sjöstedt) med efterföljande ana.  
Barn:
Sjöstedt, Emerentia. Född 1709 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död 1794 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). (Se Proband, s 1).  
Sjöstedt, Christina Charlotte.  
Gift 2:o 1712-10-16 i Höreda (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...) med Tzander, Anna. Född 1679 i Linköping (E) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Döpt 1679-04-29 i Linköping (E) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Död 1715-06-03 i Höreda (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
Gift 3:o 1716-09-22 i Eksjö (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...) med Ekerman, Anna Margareta (Greta). Född 1699 i Eksjö (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Döpt 1699-05-17 i Eksjö (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Död 1741-09-16 i Höreda (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
En begravningsdikt finns i VLA, Otto Kugelbergs samling.  
Barn:
Sjöstedt, Johannes (Jean). Auskulant i Svea hovrätt 1740. Bokhållare på Rodga. Född 1717-05-22. Död 1762.  
Sjöstedt, Daniel. Komminister i Höreda och Mellby 1753. Född 1719-02-10 i Höreda (F). Döpt 1719-02-21 i Höreda (F). Död 1764-06-07. Enligt Domkapitlets protokoll 17/2 1783 yttrade lektor M. Vallenberg om Daniel Sjöstedts uppsättande på förslaget till V.Ryd och Svinhult. I til detta mit utnämnande har jag blifvit föranlåten af följande skäl:  
1) Emedan bemälte v.Com:ster genom sitt godo uppförande och sina wackre predikogåfwor vunnit församlingens förtroende och kärlek.  
2) Emedan de torftiga omstendigheter, hwarutinnan han sig befinner äro så mycket mera tyckande, som han under knappaste tillgång äger hustru och barn att försörja.  
3) Emedan det i fråga varande Sacellanie han söker, icke är ibland de större utan klent och ringa, och således icke öfwer hwad til hans förtjänst kan läpas, hälst som 4:o K. lageus 19 Cap. 8 ? rörande de präster som med fattigdom beswäras etc härmed tyckes instämma. Härifrån härstammar den ännu levande delen av släkten. Återfinns i Sjöstedtska släktboken, s.50, som Höredasläkten.  
Sjöstedt, Carl Martin. Komminister i Hessleby och Rumkulla. Född 1720-10-18. Död 1767.  
Sjöstedt, Petrus (Per). Komminister i Mogata. Född 1722-07-19 i Höreda (F). Levde i Mogata (E) (Svenska ättartal VI:478, Lundvall). Död barnlös 1789.  
Sjöstedt, Jacob. Född 1724-05-17. Död späd.  
Sjöstedt, Catharina. Född 1727-03-18.  
Sjöstedt, Nils. Född 1731. Död späd.  
Sjöstedt, Beata. Född 1734.  
Sjöstedt, Benedicta Maria.  
Sjöstedt, Benedikt. Född 1736.  
Sjöstedt, Nicolaus Severus. Adjunkt i Gistad. Född 1737-10-22 i Höreda (F). I Höreda födelsebok skriver kh. Sjöstedt vid sonens dop: Gud låte honom så christeligen uppväxa att han med tiden må giöra reda för namnen till Guds ähra, föräldrarnas och egen hugnad och att Severitas må hos honom så framväxa uti christelig mildhet, nitälskande Gudsfruktan, alfvarlig lydnad, flitighet och alla Gudhi behagliga och sig till salighet ländande dygder för Jesu Christi skull. Amen. Död 1779-05-09.  
Gift 4:o 1744-03-06 (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...) med Askebom, Helena. Född 1679-03-22 i Höreda (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Död 1758-02-26 (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Kyrkoherdedotter från Ö.Husby.  
I:2 m  
Bursie, Catharina. Född 1676 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död i barnsäng 35 år gammal 1711-07-04 i Viby (E) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). (Barn Proband, s 1, Far II:3, s 3, Mor II:4, s 4)  
Gift 1:o 1702-04-13 i Byarum (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...) med Brath, Lars. Arrendator.  
Gift 2:o 1707-05-25 i Lund (M) (LLA, Lindbergska samlingen, Sjöstedt) med föregående ana.  
Generation II
II:1 ff  
Nilsson, Per. Ryttare vid Smålands kavalleri i Norrgården, Järsnäs (F). Ryttare i Norrgården, Nässjö (F). Borgare i Eksjö. Född ungefär 1650 på Norregården, Nässjö (F) (Svenska släktkalendern 1967). Död 1709-06-28 i Poltava (Magnus Lindskog). Den äldsta kända stamfadern var Per Nilsson, född i mitten på 1600-talet på Norregården, Nässjö (F). Han var först ryttare vid Smålands kavalleriregemente, med ryttartorp i Järsnäs socken (F) och deltog som ryttare i slaget vid Lund 1676. Erhöll avsked ur militärtjänsten 1688 och blev handlande och borgare i Eksjö. Gick tillbake till regementet 1708 och stupade vid sidan av sin yngste son Sven vid Poltava 1709.  
  Släkten Sjöstedt från Höreda återfinns i Svenska släktkalendern 1967. Återfinns i Sjöstedtska släktboken, s.50, som Höredasläkten. (Barn I:1, s 1, Far III:1, s 4, Mor III:2, s 4)  
Gift 1679 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt) med efterföljande ana.  
Barn:
Persdotter, Anna. Död späd.  
Persdotter, Christina. Död späd.  
Persson Sjöstedt, Nicolaus Petri (Nils). Född 1682-03-22 i Nässjö (F). Död 1758-02-26 i Höreda (F) (Linköpings stifts herdaminne s.337). (Se I:1, s 1).  
Persson Sjöstedt, Knut. Antog namnet Sjöstedt, möjligen efter Sjösta by i Höreda socken. Sekundryttmästare vid Södra Skånska kavalleriregementet. Löjtnant vid Växjö comp., Smålands husarreg. Ryttmästare vid Smålands kavalleri. Född 1687 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Levde i Ryssebo, Ingatorp (F) (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död 1742-10-20 i Stockholm (A) (KA). Sekundryttmästare vid Smålands kavalleriregemente 1712. Återfinns i Sjöstedtska släktboken, s.50, som Höredasläkten.  
  Återfinns i (KA,meritföretckning för militärer), där står: Sjöstedt, Knut, Lt 1710-1742. Död 20/10 1742 i Stockholm. Smålands husarregemente, Wäxiö comp.  
  Nämns i (Andreas Joachim von Henel:Det Anno 1729 Florerande Sverige s.35): Löjtnant Herr Knut Siöstedt, Kvartermästares boställe, Swendhult?, Smålands Regemente, Majorens Compagnie.  
  I (Adam Lewenhaupts bok Karl XII officerare): Sjöstedt, Knut, f.1687 i Småland; sekr. hos öv. Rosenstierna 1707; mönsterskrivare vid Östgöta Kavalleriregemente 1708 /5; premierkornett vid Smålands Kavalleriregemente 1709 16/12; löjtnant därst. 1710 19/2; sekundryttmästare därst. 1712 15/12; konfirm 1715 10/21 okt. Död 1742.  
  Gift 1712 med Maria Christina von Hagendorn (A2), d.1765 16/10, dtr av översten Alexander Göran von Hagendorn och Ester Margareta Liwensten (Riksregistratauret, Riksens Ständers kontor Lönelikvidationer och Regementschefens skrivelser).  
Persson, Sven. Död 1709 i Poltava (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död jämte sin fader i Poltava 1709. Återfinns i Sjöstedtska släktboken, s.50, som Höredasläkten.  
II:2 fm  
Knutsdotter, Annicka. Född 1650 på Äskeboda gård, Unnaryd (F) (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död 1717 i Höreda (F) (Höreda C:1 s.338). Begravd 1717-01-24 i Höreda (F) (Höreda C:1 s.338). Anno 1717 d.24 januari begrofs i Höreda vapenhus på södra sidan då man ingår i kyrkan mitt emot fönstret, som är på västra gaflen min och min käre broders Lieutnantens af Smolands Cavalleriregimente af Wexiö Compagnie Välmanhaftig Cnut Siöstedts kära moder den i lifstiden äre?borna, dygderika och gudfruktiga Matrona men numera saliga Hustru Annika Cnutsdotter, vilken var född år 1650 i Westbo och Unnaryds socken och Äskeboda? gård af christeliga, gudfruktiga, ärliga pch välaktade föräldrar. Fadren var ärlige, ärbare och välbetrodde landbofogde hos Sal. välborne Herr Öfversten Anders Göransson Stierna på Bolmsnäs. Modern var ärliga och gudfruktiga hustru Anna Persdotter, vilka dessa kära Föräldrar dragit all fader- och moderlig omvårdnad om henne samt allt det som till hennes skötsel och uppfostran christeligen lända kunde. Men då hon var på sitt 5te Åhr kallade Gud hennes kära och saliga moder ifrån thenna världen, då hon sedan genom sina äldre systrars omvårdnad och Faderns omsorg uppfostrades hemma intill hon var 12 Ähr gammal, då hon kom till sina bröder varest hon i tungt arbete till sitt 26 Åhr förblef, då hon sedermera kallades till sin Broder den i lifstiden ährbare, välaktade och välbetrodde Herr Rådmannen och Postmästaren i Eksiö, salige Swen Cnutsson, som henne rekommenderade sedan hon hos honom 1 1/2 åhr i ... varit, till Hunseberg? i Nässjö socken ... varit uti danska fejden, förestå dess Hus ... vilket hon med största trohet, flitighet och omsorg så förestå att hon var både välbemälte Ryttmästare, när han hemkom till nöje och behag .... Sedan stod hon i tjänst för köks- och Frustufvupigor i några år så på Stensholm som för annat förnämt herrskap i Westbo och Sunnerbo Härader intill 1679, då hon kom uti Christeligt och ärligt ächtenskap med sin i lifvet kärälskelige och ärlige man, då för tiden varande Ryttaren under Smolands Cavallerie men sedermera efter erhållit Hans Kongl. Majts K. Carl XI eget erhåldna afskedspass vid Högsby 1688 Borgare och Handelsman i Eksiö stad, den ärlige och välaktade Per Nilsson, med hvilken hon således lefde i Nässjö by af samma sokn 7 år, Bivakudden af Järsnäsa Sokn 4, af Eksiö stad 18 samt Ryssebo Herrgård af Ingarpa Sokn 1 1/2 Åhr samt giörande sin man liuft och icke ledt i alla sina lifsdagar i synnerhet när han var uti danska ofriden i fält och fången i Köpenhamn uppå andra erfor att allt gick väl till hemma med bruk och hushållet samt barnupfostringen, hvilka hon födde sin man 5 stycken, 3 söner och 2ne döttrar, hvilka allenast nu lefva 2ne söner, ty döttrarna Anna o Kristina dödde i späda barndomen och den yngste sonen Swen twifoelsutan dödde på slaget vid Pultava år 1709 tillika med sin Fader. Efter hwilken tid hon merändels uphölt sig hos tvenne söner, kiyrkoherden här vid Församlingen och Lieutnanten af Smolands Cavallerie Regimente af Wexiö Compagnie, välmanhaftige Herr Cnut Siöstedt samt ock på det hon dagligen efter sin egen utlåtelse skulle hafva bättre tillfälle gå i bönen och sin Gud i Herrans Huus dyrka och tillbidia. Och som Gud hade henne kär, lät Han henne icke utan kors och bedröfvelse lefva utan lät henne nästan ett helt år af guhlsot så tvinas bort att hennes krafter alldeles afmattades så hon thet singaste intet förmådde. Therföre lät hon thit och ofta sig bespisa af Hennens H. Nattvard och Guds H. ords tröst. (Barn I:1, s 1, Far III:3, s 4, Mor III:4, s 4)  
Gift 1679 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt) med föregående ana.  
II:3 mf  
Bursie, Thomas. Gästgivare i Jönköping 1672, 1674. Rådman i Jönköping 1673. Riksdagsman 1675. Borgmästare i Jönköping 1683 10/2. Död 1684-02-10 i Jönköping (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Begravd 1684-05-14 i Kyrkan, Jönköping (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Vilken mamma barnen har är osäkert. (Barn I:2, s 2, Far III:5, s 4, Mor III:6, s 5)  
Gift 1:o med Töresdotter,.  
Barn:
Bursie, Anna. Död ogift (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
Bursie, Stina.  
Gift 2:o med efterföljande ana.  
Barn:
Bursie, Greta. Död i pesten 1711-08-06 i Jönköping (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
Bursie, Catharina. Född 1676 (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död i barnsäng 35 år gammal 1711-07-04 i Viby (E) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). (Se I:2, s 2).  
Tomasdotter Bursie, Beata. Från Jönköping.  
Bursie, Peter. Överstelöjtnant.  
Bursie, Gudmund. Död ogift i Utrikes (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
Bursie, Johan. Död barnlös mellan 1728 och 1729 i London, England (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
II:4 mm  
Jönsdotter, Karin. Död 1683 i Jönköping (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Begravd 1683-09-30 i Jönköping (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). (Barn I:2, s 2, Far III:7, s 5, Mor III:8, s 5)  
Gift med föregående ana.  
Generation III
III:1 ff f  
, Nils. Återfinns i Sjöstedtska släktboken, s.50, som Höredasläkten. (Barn II:1, s 2)  
Gift med efterföljande ana.  
III:2 ff m  
, Märit. Död 1683-11-01 i Nässjö (F). Den 1 Nov 1683 dog ryttaren Pehr Nilssons moder Marit i Norregården. Återfinns i Sjöstedtska släktboken, s.50, som Höredasläkten. (Barn II:1, s 2)  
Gift med föregående ana.  
III:3 fm f  
Karlsson, Knut. Fogde. Fogde hos översten Anders Stjerna på Bolmsnäs. (Barn II:2, s 3)  
Gift med efterföljande ana.  
Barn:
Knutsson, Arvid. Troligt syskon till Annika. Skomakare i Västervik.  
Knutsson, Sven. Troligt syskon till Annika. Rådman och postmästare i Eksjö (F).  
Knutsdotter, Annicka. Född 1650 på Äskeboda gård, Unnaryd (F) (Svenska släktkalendern 1967, Sjöstedt). Död 1717 i Höreda (F) (Höreda C:1 s.338). Begravd 1717-01-24 i Höreda (F) (Höreda C:1 s.338). (Se II:2, s 3).  
III:4 fm m  
Persdotter, Anna. (Barn II:2, s 3)  
Gift med föregående ana.  
III:5 mf f  
Bursie, Petter. Riksdagsman 1635 19/9. Rådman i Jönköping. Född 1575 (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Död 1645 (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Gift 3 gånger. De första två fruarna troligen döda innan Sverige. (Barn II:3, s 3, Far IV:9, s 5)  
Gift 1:o med , okänd.  
Barn:
, 1 dotter.  
Gift 2:o med , okänd.  
Gift 3:o med efterföljande ana.  
Barn:
Bursie, Hans. Rådman. Död 1666 (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
Bursie, Jöran. Handlare i Eksjö 1633.  
Bursie, Thomas. Död 1684-02-10 i Jönköping (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Begravd 1684-05-14 i Kyrkan, Jönköping (F) (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). (Se II:3, s 3).  
Bursie, Johan. Handlare. Död 1688 (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
Bursie, Peter. Löjtnant i Holländsk tjänst. Levde i Batavia, Java (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). Död barnlös i Batavia, Java (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...).  
Bursie, Catharina.  
Bursie, Margareta.  
Bursie, Barbara.  
Bursie, Ingeborg.  
III:6 mf m  
Törna, Elin. Död mellan 1643-02-14 och 1643-11-27 (J.Axel Setterdahl: Släkten Bursie...). (Barn II:3, s 3, Far IV:11, s 5)  
Gift med föregående ana.  
III:7 mm f  
Pedersson Brattman, Jöns. Rådman och postmästare i Jönköping. (Barn II:4, s 4)  
Gift med efterföljande ana.  
III:8 mm m  
Gudmundsdotter, Kierstin. (Barn II:4, s 4)  
Gift med föregående ana.  
Generation IV
IV:9 mf ff  
Bursie, Bengt. (Barn III:5, s 4)  
Gift  
IV:11 mf mf  
Andersson, Törne. Borgmästare i Jönköping (F). (Barn III:6, s 5)  
Gift
--------------------------------------------------
 
Med Vänliga Hälsningar
Robert Siwertz

39
Allmänt / Kyrkoherde Jonas Andreae Roth i Höreda, död 1790
« skrivet: 2000-08-19, 18:03 »
Hej Olle,  
 
Vi har talats vid tidigare om släkten Roth och nu såg jag din efterlysning om Jonas Andreae Roth.
Jag har material från mina förfäder om släkten Roth som jag inte har hunnit kontrollera men som kanske kan vara av intresse för dig.
 
Något att tänka på är att stavningen varierar mycket mellan Roth och Rooth.
 
Detta är vad jag har nedtecknat:
Jonas (Andreas eller Andreae) Rooth
Född: 1707-04-29
Död: 1790-05-01
Student i Lund 1728. Prestvigd 1733. Adjunct i Höreda. Magister i Lund 1738. v.Rector Scholæ i Ekesjö s.å. Comminister i Hessleby 1739. Oppon vid prestmötet 1745. Kyrkoherde i Höreda 4/5 1759. Prost 1777.  
Skall ha fått 6 söner, 6 döttrar till. Totalt överlevde 2 söner och 4 döttrar fadern  
 
Jonas Andreae Rooth var gift med Emerentia Sjöstedt Född 1709 död 1794.
 
Jonas Andreae Rooths far skall ha varit Anders Rooth, rusthållare i Älmeberg född 1673 och död 1743.
 
Anders Rooths far skall ha varit Kornetten Jonas Nillson Rooth som tjänstgjorde vid Adelsfanan i Sörmland.
 
Anders far skulle då ha varit bonden Nils Nilsson, jordbrukare ifrån Boarp.
 
Jag har en del information om dessa personer men som sagt jag har inte kunna kontrollera allting. Är du intresserad av mer information så skriv gärna till nke979y@tninet.se

40
Mycket intressant information kan hittas i Lysators projekt runeberg, något jag har haft nytta av är Willhelm Thams böcker om främst Södermanland. Mycket ingående beskrivningar om socknar och platser.
 
http://www.lysator.liu.se/runeberg/authors/thamwilh.html
 
Projekt Runeberg renskriver och publicerar skrifter på internet. Ett gigantiskt och intressant projekt!

41
Förnamn - E / Egidius
« skrivet: 2000-05-05, 19:07 »
Det är möjligt, handstilen är svårtydd och det kan mycket väl vara Egidius.  
Tack för tipset!

42
Förnamn - E / Egidius
« skrivet: 2000-05-05, 00:46 »
Hej, Jag har dykt på en Johan Eqidius Siwertz. Är det någon som vet var detta andranamn kommer ifrån eller om det betyder något på latin?

Sidor: [1]