ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Anna-Karin Majlöv

Sidor: [1]
1
Jag vet att Anders Magnusson Vallerstad Älvsborgslän, född 6/6 1839 var min morfars fosterfar.
Morfar uttackorderades 1895 i sept till dem. (Karl Johan 27/8 1894, Storkyrkanförsamlingen/ Adolf Fredrik)

Jag har även 2 andra namn som är kopplade till Anders Magnusson. Dessa är Anders och Severina Johansson i skyarp..

Jag önskar gärna få lite stöd o tips hur detta par är kopplade till Anders Magnusson..
Var de grannar? Var de släkt ?

Min morfar erhöll en gåva som gick från Anders Magnusson via Anders o Severina ...

Jag tror att Severina skall vara född Eliasdotter (1 sept 1852) o Anders Johansson född 4 nov 1856..

Namnet är äkta o vi vet att dessa finns...men jag önskar veta kopplingen...där fastnar jag o hakar upp mig som en grammofonskiva...

Finns här en vänlig själ som har tiden att hjälpa mig lite på traven ?

Tackar ödmjukast !/
MVH//2

Åjo, nog vet du när din morfar fick sina båda förnamn Carl Johan – i dopet, en dag gammal:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00007238_00137

Haha jo men det vet jag ju. Nu är det snart dags för semester *lol*

3
Jag hade svårt till en början att ens i riksarkivets rotemansarkiv finna min morfar.

Jag vet ej när han fick namnet Johan.. Till en början heter han ju enbart Karl/Carl..

Andersson trodde jag att han fick efter Per August Andersson, men han kan lika gärna fått namnet efter Anders Magnusson.
Min morfar fick en god kristen uppväxt i Wallerstad o han fick gå i skolan o leka..

När han vann i kvitt eller dubbelt 1958 i bibel kännedom så var det någon som levererade en bibel... En bibel som tillhört Anders Magnusson, en bibel som gått i denne fosterfars familj i generation.. Det visar hur min morfar var älskad.

1958 var dock nästan 30 år efter att Anders Magnusson avlidit så det tyckte vi var intressant..

4
Jag får leta kring de andra barnen o se om det finns något att gräva i där. Oavsett vad så är historian intressant,  kanske därför jag letar vidare.. Historia är mitt favoritämne o när andra löser korsord på kvällarna så släktforskar jag...

Har du en mejladress Åke som jag kan få mejla till dig via? Om jag får dvs..
Mvh Anna Karin

5
Anna-Karin, när det gäller Fanny Ahlstedt ser det ut som om du har fått ett utförligt svar från Maud vid ett tidigare tillfälle:
https://forum.rotter.se/index.php?topic=163837.msg1517293#msg1517293

Barnmorskan tillkallades och förlöste kvinnan i hennes hem. Om modern ville vara anonym, så angav barnmorskan sedan sin egen adress när hon anmälde födelsen. Man ska alltså inte tolka detta som att barnet föddes hemma hos henne.

Strängt taget behöver din morfars mor inte ens ha varit skriven i Stockholm utan bara fött sitt barn i hemlighet där, tillfälligt inackorderad hos någon, inte alltför långt ifrån Ahlstedts bostad. Även i sådana fall är det troligt att barnmorskans adress angavs, om modern så önskade, i synnerhet om det fanns någon närmare koppling till hyresvärden. Men visst kan hon mycket väl ha varit permanent boende i huvudstaden. Det går inte att avgöra. Om hon skött sina kort rätt, är risken stor att det inte finns några andra ledtrådar än hennes ålder.

Jag tror precis som Maud att det var Fanny Ahlstedt som såg till att barnet tidigt hamnade hos fosterfamiljen. Det var ofta så det gick till vid den här tiden.

1891 tillkom Utackorderingsbyrån (Barnasylen) på Fleminggatan i Stockholm, som i likhet med Allmänna barnhuset sysslade med att slussa ut barn till fosterfamiljer. Den snabba hanteringen i det här fallet indikerar dock att placeringen skedde utan någon inblandning från någon myndighet eller institution. Därmed är också sannolikheten låg för att det skulle finnas några handlingar bevarade i offentliga arkiv. Däremot kan det väl tänkas att Per August och hans hustru Anna Sofia också tog sig an barn, som kom till dem på andra vägar än via privata arrangemang. I så fall skulle det kunna finnas material hos Stadsarkivet runt dessa fosterhemsplaceringar.


Först av allt, tack Åke för att du besvarar mina frågor o hjälper mig.
Även om det kan bli svårt att finna modern o fadern så gillar jag utmaningar så jag hoppas kunna gräva mig närmare.

Tack Maud för infallsvinklar o råd. Jag ser o läser dem o tuffar vidare från där.


6
Åkes fråga till Anna-Karin:
”Jag utgår också ifrån att du redan riktat en förfrågan till Stadsarkivet om fosterhemsplaceringen hos Per Augusts familj. Skedde den i privat regi eller inte? Vilken bedömning gjorde man hos Stadsarkivet?”

Fosterhemsplaceringen var troligast arrangerad av barnmorskan Ahlstedt, som själv och via sina kolleger hade kännedom om villiga fostermödrar. Familjen som Karl Johan lämnades till hade fosterbarn både före hans ankomst och samtidigt med honom, och kan antas vara en av de många fattiga familjer som tog emot fosterbarn för förtjänstens skull. Någon myndighetskontroll av fosterhemmen och deras lämplighet fanns inte vid denna tid i Stockholm.

Fostermodern betalades i detta fall sannolikt via barnmorskan av modern / hennes föräldrar / barnafadern / annan välgörare (detta antagande baserat på det faktum att någon, lika okänd som modern, senare betalade pojkens inlösen på Allmänna barnhuset).


Fråga till Åke:

Men är det inte så att barnmorskan arbetade i den församling som hon bodde i? Dvs hon hjälpte mödrar som då bodde i samma församling?

Jasså Per August hade alltså fler fosterbarn, det hade jag inte uppfattat, vad spännande historian blir nu.

Jag fann i den första länk du skrev 3 nya kvinnonamn som stod med i mantalskrivningen.. Dessa har jag inte sett i rotemannen (på stadsarkivet)

Nu påstår jag inte att dessa kvinnor kan vara en mamma till morfar.

Kan det vara så att kvinnorna bodde med barnmorskan vid o ett par dagar efter födseln?

Jobbade Fanny elisabet alstedt på en klinik eller på sjukhus? Kan man finna det någonstans?
Finns Per August med på lista över fosterfamilj eller var det en privat kontakt.?


7
”Frälsningsarmén hjälpte morfar.. De trodde att de funnit hans biologiska mamma på Södermalm i mitten - slutet av 1950 talet.. Hon skulle då varit en författarinna o nästan 90år gammal..
Denna kvinna förnekade honom. Hon sa att hon minsann inte fött honom..”


Hur gick detta till?
Gav Frälsningsarmén din morfar uppgifter om hans förmodade mor varefter han själv kontaktade henne?
Har du eventuell brevväxling i saken bevarad?
Eller finns författarinnan på Söder i en enbart muntlig berättelse?Har inget brev kvar. När min morfar inte hörde av dem som han skickat brev till så la han det på hyllan.

Frälsningsarmén rotade nog via barnhuset. Och att de hade funnit en kvinna som de trodde var morfars mamma som sedan förnekade honom, det har min morfar berättat för min mor o min mor för mig så det är så sant.

Däremot det vi inte vet är om vem kvinnan skulle hetat o varför hon skulle ha förnekat honom (antingen så var det inte hon eller så ville hon bara inte erkänna)

Detta är ett dunkel. Men det är absolut något jag håller ögonen öppna för då jag söker.
Har via dna också funnit sysslingar till min mor som jag jobbar med att kartlägga hur vi är släkt. Min morfar var ju nästan 50år när min mamma föddes.


8
ÅKE CARLSSON :

Har du möjlighet att skicka länk för mantalskrivningarna för 1894?
Du skickade tidigare en länk som var 1895-

Mvh Anna-k

9
Karl Johan utskrevs 3/9 1894, sju dagar gammal, från Storkyrkoförsamlingen till Johannes. Då hade han troligen vistats hos barnmorskan Ahlstedt från födelsen, men exakt när han flyttades från henne till fosterhemmet är omöjligt att säga.
Storkyrkoförsamlingen (A, AB) BIIa:21 (1894-1895) Bild 90 / sid 88 (AID: v90656.b90.s88)

Tack snälla.
Jag trodde han var 2v, men det betyder alltså att han var 1v o då är jag rätt nära födseltiden ändå.. Det var glädjande.

10
Uppgifterna man möter i mantalslängden 1895 speglar förhållandena i oktober/november föregående år.  Så Karl Johan har bara vistats hos familjen en kortare tid när hushållsföreståndaren Per August lämnar in mantalsuppgiften.

Om det bara är de två första veckorna som du saknar information om, så har du kommit riktigt långt i din forskning. Även om man skulle kunna fylla i den lilla tidsluckan, så är det väl osäkert om detta skulle tillföra något i moderskapsfrågan. Vilken är den tidigaste uppgiften du har om Karl Johan efter födelse och dop? Vilken är källan (volym och sida)?

Jag utgår också ifrån att du redan riktat en förfrågan till Stadsarkivet om fosterhemsplaceringen hos Per Augusts familj. Skedde den i privat regi eller inte? Vilken bedömning gjorde man hos Stadsarkivet?

Hur var det förresten med förfrågan till barnhuset 1924? Var det Karl Johan själv som ville veta vilka hans föräldrar var? Vilket svar gavs? Vad jag förstår har du tagit del av handlingarna:
https://forum.rotter.se/index.php?topic=163405.msg1515323#msg1515323Jag gick till stadsarkivet o letade efter Karl Johan o fann honom i rotemannen, placerad hos Per August Andersson (då jag klickade på källa)

Det skulle ha varit enligt tydning 11 sept 1894 men då stod han inte med i hushållet utan man såg honom enbart medskriven då man klickade på källan.

Jag har dessvärre inte rotemannen på skiva hemma så jag kan inte länka..

Jag fick hjälp av en kvinna i en annan tråd ang Per August Andersson som jag skrev , den kanske jag kan försöka ladda upp här..
Det är ingemarsgatan, kvarteret staren no2..


Morfar skickade ett brev om att få veta om föräldrarna 1924 men fick inget svar så han lade det på hyllan ett tag...Frälsningsarmén hjälpte morfar.. De trodde att de funnit hans biologiska mamma på Södermalm i mitten - slutet av 1950 talet.. Hon skulle då varit en författarinna o nästan 90år gammal..
Denna kvinna förnekade honom. Hon sa att hon minsann inte fött honom..

Frälsningsarmén har inte kvar dessa handlingar... Jag ringde dem


11
Staren 2: Ingemarsgatan 6 / Roslagsgatan 34.

Fastighetsägaren hittar man i mantalslängden. Se t.ex. 1895:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0058477_00645

Ur Sveriges dödbok:

18380802
Abenius, Carl Johan
Narvavägen 22
Död 19/10 1910.
Kyrkobokförd i Svea artilleriregemente (Stockholms stad, Uppland).
Född 2/8 1838 i Västra Skedvi (Västmanlands län, Västmanland).
Gift man (13/3 1866).

Per August med familj återfinns här:
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/A0058477_00653

För att komma rätt använder man registren till mantalslängden. Det rör sig här om rote 21:
https://sok.riksarkivet.se/mantalslangder-stockholms-stad?Referenskod=%28SE%2FSSA%2F0031%2F06%2FG+1+BC+OR+SE%2FSSA%2F0031%2F06%2FG+1+BD%29&DatumFran=1890&DatumTill=1895&Fritext=

Ur Svenskt Porträttgalleri VII:5 sid 93:


Vad glad jag blir, tack...
Jag såg min morfars namn med Per August Andersson familj.. Det var 1895, sommaren samma år slussas Karl mellan barnhuset o wallerstad..

Jag har genom kyrböckerna nått så långt tillbaka till då min morfar var 2v gammal o bodde med Per August Andersson som fosterson (ingemarsgatan 6)

Det finns 2 v av min morfars historia som jag saknar..

Tror du att du kan hjälpa mig o ta reda på var Karl Johan f. 1894.08.27 befann sig från födseln o fram till då han hamnade hos per august? Jag har liksom inte kommit närmare...

Jag vet att Fanny elisabet alstedt barnmorska(boende österlånggatan 34) förde morfar till dop den 28aug 1894.. Han var då enlig attest 1dag gammal...

Min morfar hade nr 9384 som barnhus nr (han slussades alltså ut, han bodde inte på barnhem)

Moderns senast Fyllda ålder var 25...

12
Han var bosatt under år 1894 på Ingemarsgatan 6 i Stockholm..

Jag undrar var jag kan finna namnet på fastighetesägaren under perioden 1890-1895...

Kanske det även var per august chef?

Mvh/

13
Horn af Åminne / SV: Horn Af Åminne, Anna Charlotta Lovisa
« skrivet: 2019-11-11, 11:23 »
Allt som är känt om din morfars mor är att hon var 25 år gammal när hon 27/8 1894 födde sonen på okänd adress i Gamla stan / Storkyrkoförsamlingen i Stockholm samt att hon valde att stå som ”okänd” i gossens födelse- och dopnotis.

Eller?
Har något nytt framkommit om modern?
Något som gör det troligt att hon var adlig?
Något som särskilt pekar på Anna Charlotta Lovisa Horn?

Detta är relevanta frågor som bör besvaras, så att var och en kan bedöma om dina antaganden är rimliga eller inte innan eventuell forskning görs enligt dina önskemål.


Jag kan inte se något exceptionellt med din morfars födelse och hans okända mor – det finns tusentals liknande fall. Det är en rätt bisarr idé att pojken i själva verket skulle ha fötts i Köpenhamn och att barnmorskan i Stockholm förmåtts (mutats?) att ljuga om hans ålder. Något sådant behövdes inte. Det var fullt tillräckligt att föda anonymt i Stockholm och genast lämna bort barnet.

I de fall där födelsenotisernas okända mödrar med varierande grad av säkerhet kunnat identifieras har de gjort ett eller flera ”misstag”, till exempel:
  • Lämnat namnsedel.
  • Behållit barnet, ibland som ”fosterbarn”.
  • ”Ammat in” barnet på Allmänna barnhuset och därmed hamnat i amrullan.
  • Uppgett sitt namn i ansökan om att få barnet intaget på något av barnhusen.
  • Lämnat barnet i nära anhörigs vård.
  • Erkänt moderskapet efter sin död i testamente.

Långt ifrån alla okända mödrar kan alltså spåras (och ännu mindre alla okända fäder).


Denna sida är till för mig oxå. Jag är ny på detta o tar gärna emot råd o tips men jag förväntar mig en vänlig ton. Jag vill kunna ställa fler frågor på denna sajt i framtiden.


Om prästen inte visste när barnet var fött så drog han till med dagen innan dop dagen. Det är allt jag sagt.

Dina råd o tips tar jag till mig.!

Mvh /

14
Horn af Åminne / SV: Horn Af Åminne, Anna Charlotta Lovisa
« skrivet: 2019-11-10, 15:30 »
Jag känner hur min hjälpsamhet minskar när du ställer sådant  krav på vad svaret ska innehålla. En diskussion fungerar inte på det sättet. En kommentar från någon kanske inte ger ett direkt svar, men kan ändå leda någon annan hjälpare till information som passar dig bättre.

Det var inte alls meningen med min kommentar. Plumpt skrivet av  mig. Ville bara undvika onödiga kommentarer på min fråga. Har tyvärr upplevt att man kommenterat ATT jag frågat, Snarare än att bolla idéer med mig.


15
000 Osorterat / SV: Anderson Pehr August, Befallningsman
« skrivet: 2019-11-09, 21:28 »
Arbetade han under någon?

Var hans hustru Amma åt en adelsdams oäkta son??

16
Horn af Åminne / Horn Af Åminne, Anna Charlotta Lovisa
« skrivet: 2019-11-09, 21:26 »
Född 1869.07.25

Dotter till Arvid Gustaf Sigismund.

Boende i fastighet Svalan N:o 5, som även till hälften ägs utav Arvid Gustaf Sigismund.

Min fråga är denna, då jag inte kommer åt dokument gällande uppgifterna jag söker.Gata : Klara Södra Kyrkogata,18
Fastighet : Svalan,5
Littera : E 19
Församling : Klara
Häftets nummer och tidsperiod : 02203 (1882-1885)
Häftets sida och rad : 001 -03
Arkivrote och stadsdel : 02 (Norrmalm)


Frågar här, om någon kan svara:

Jag vill veta vad Anna Charlotta Lovisa Horn af Åminne gjorde under perioden 1892-1895.
besökte hon läkaren? Hade de privata läkare o barnmorskor ?

Och vad jobbade hon som ? Studerade?mvh  / Jakten på min morfars mamma

17
Danmark / SV: Danskt kyrkoarkiv
« skrivet: 2019-11-05, 00:08 »
Hur kommer man åt detta? Om man behöver veta mer kring mödrar o fäder till barn som föds utomäktenskapligt ? Finns det någon sida som inte kostar skjortaN?

Fødselsstiftelsen i København kan have oplysninger, hvis barnet er født dér.
Kilde: https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/other/index/11

Ellers hvem søger du og hvornår er du i tid?
Så kan jeg prøve at hjælpe?


Jag vet att kvinnor på 1800 talet reste över till Danmark för att föda utomäktenskapliga barn så att detta inte skulle registreras i Sverige..

Min morfars föräldrar har verkligen försökt att dölja spåren efter sig.

Min fundering var då om föräldrarna kunde ha åkt över till Danmark /Köpenhamn o fött morfar o sedan rest tillbaka, lämnat ifrån sig morfar för att sedan låta honom döpas i Stockholm...

Finns det något danskt register för kvinnor som rest från Sverige för att föda anonymt i Danmark?

Mvh Anna Karin

Hvis du giver mig fødselsdatoen og navnet på barnet (og eventuelt navne på forældrene) kan jeg da tjekke Fødselsstiftelsens arkiver.
Du har ret i at mange fra provinsen i Danmark og nok også fra Sverige tog til København for at føde anonymt på Fødselsstiftelsen!

Ellers har Maud ret i at hvis han er født i Stockholm og døbt en dag senere kan han ikke være født i København, men jeg kan da tjekke det for at være helt sikker.

Vi vet att morfar döpts i storkyrkoförsamlingen, ja.
Men hittills har ej min forskning gett svar på huruvida barnmorskan o pigan kom i kontakt med morfar. Föddes han i barnmorskans vård eller lämnade modern barnet hos henne..

Du får gärna kika i arkivet.. Jag vill verkligen kolla alla vinklar o vråer så att man kan gå vidare på något eller stryka något..


Han heter Karl alt Carl
Han är enligt dopatest född 27 augusti 1894...

18
Danmark / SV: Danskt kyrkoarkiv
« skrivet: 2019-11-05, 00:02 »
Du vet ju redan att din morfar föddes i Storkyrkoförsamlingen i Stockholm och döptes där en dag gammal, och du har sett barnmorskans intyg.

Modern kan svårligen ha fött honom i Köpenhamn också. ;)


Jag förstår vad du säger. Men föräldrarna har gjort allt för att inte ge sig till känna. Ja vi fann en dopatest på morfar där han Döpts o föds dagen innan.. N

Men vi vet ju oxå att barnmorskan o piga var dem som tog morfar till kyrkan för dop men det framgår inte om barnet föds hos dem eller om barnet lämnats hos dem av modern. Den tiden är dunkel.

Och vi vet oxå att om prästen som döpte inte fick ett exakt datum för då barnet verkligen var fött så drog de till med dagen innan.

Förstår du nu varför jag kollar alla vinklar o vråer?

19
Danmark / SV: Danskt kyrkoarkiv
« skrivet: 2019-11-04, 11:42 »
Hur kommer man åt detta? Om man behöver veta mer kring mödrar o fäder till barn som föds utomäktenskapligt ? Finns det någon sida som inte kostar skjortaN?

Fødselsstiftelsen i København kan have oplysninger, hvis barnet er født dér.
Kilde: https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/other/index/11

Ellers hvem søger du og hvornår er du i tid?
Så kan jeg prøve at hjælpe?


Jag vet att kvinnor på 1800 talet reste över till Danmark för att föda utomäktenskapliga barn så att detta inte skulle registreras i Sverige..

Min morfars föräldrar har verkligen försökt att dölja spåren efter sig.

Min fundering var då om föräldrarna kunde ha åkt över till Danmark /Köpenhamn o fött morfar o sedan rest tillbaka, lämnat ifrån sig morfar för att sedan låta honom döpas i Stockholm...

Finns det något danskt register för kvinnor som rest från Sverige för att föda anonymt i Danmark?

Mvh Anna Karin

20
Danmark / Danskt kyrkoarkiv
« skrivet: 2019-11-02, 14:39 »
Hur kommer man åt detta? Om man behöver veta mer kring mödrar o fäder till barn som föds utomäktenskapligt ? Finns det någon sida som inte kostar skjortaN?

21
Jag önskar veta var Helga Maria Numell tog vägen.. Bodde hon i Sthlm eller var hon fortsatt bosatt i Finland??

Jag har ingen länk att dela.. tyvärr. Vet ej hur jag ska få Uppgifter på henne.

Fick  något barn med Hohenthal???


22
Allmänt om DNA i släktforskningen / Nu vart det galet?
« skrivet: 2019-10-28, 18:51 »
Jag har funnit min moders syssling/sysslingbarn.

Mamma o A hade i sin tur en gemensam nämnare, dvs ett KusinBarn/Sysslingbarn.

Jag räknade ut att mammas A är släkt med den gemensamma nämnaren B genom äktenskap. Och har även räknat ut att B är A´s sysslingbarn.

Men jag har inte lyckats med att räkna ut vad B är till min mamma...

(lämnar ute namnen då frågan är annan)

Jag undrar nu.. Hur ska jag söka för att finna varför min mamma och B är släkt?

Hjäp? Den som har tid....

23
000 Osorterat / SV: Anderson Pehr August, Befallningsman
« skrivet: 2019-10-15, 22:41 »
Sidan 16 a i Överståthållarämbetet, Skatteverket. Rotemännens arkiv. Rote 21 Vanadisroten (A, AB) DIa:378 (1893-1926)

Tack... Det saknas en bit på det dokument.. Finns möjlighet att få resterande? Min morfar ska nämligen finnas med längst ned på den sidan o stå som fosterbarn...

24
Släktnamn / Matilda Charlotta Lundgren
« skrivet: 2019-10-15, 15:22 »
Boendeuppgifter
Gata : Prestgatan ,3
Gata : Storkyrkobrinken,6
Fastighet : Neptunus Mindre,1
Littera : A 2-2
Församling : Storkyrko
Arkivrote och stadsdel : 01 (Gamla Stan)
Häftets nummer och tidsperiod : 00009 (1882-1898)
Häftets sida och rad : 002 -17

Inflyttningsuppgifter
Inflyttad 1894-06-16 från ort utanför Stockholm Solna

Utflyttningsuppgifter
Utflyttad 1894-09-04 till rote 06

Övriga uppgifter
Kyrkoskrivningsår : 1894
Social anteckning : Bet.Sjukh.1894-08-04
Social anteckning : Hemortsrätt i Solna Under 1894 och 1895


 :) Dessa uppgifter har jag. Men jag undrar var jag kan ta reda på varför o vad hon gjorde på sjukhuset den tidpunkten? "se övriga uppgifter".


Tacksam för svar.25
000 Osorterat / SV: Anderson Pehr August, Befallningsman
« skrivet: 2019-10-15, 14:47 »
Familjen flyttade in i Johannes församling 1890.
Riksarkivet Jakob och Johannes kyrkoarkiv, Inflyttningslängder för Johannes, SE/SSA/0008/B I b/22 (1890),
https://sok.riksarkivet.se/bildvisning/00025588_00024

1895 bor familjen i kvarteret Staren  Ingmarsgatan 6/Roslagsgatan 4.
 Arkiv Digital Överståthållarämbetet, Skatteverket. Rotemännens arkiv. Rote 21 Vanadisroten (A, AB) DIa:378 (1893-1926) Bild 20 / sid 16a (AID: v938357.b20.s16a)

Tack för ditt svar..

Kan man se vilka som bodde på den adressen vid just det tillfället? Alltså alla som bodde i det huset under den tiden...


26
000 Osorterat / SV: Anderson Pehr August, Befallningsman
« skrivet: 2019-10-13, 21:18 »
Per August var min morfars fosterfar de första 11 månader i sitt liv, innan morfar slussades till Vallerstad via Allmänna Barnhuset...

27
000 Osorterat / SV: Anderson Pehr August, Befallningsman
« skrivet: 2019-10-13, 21:16 »

Källhänvisning?

Per August Andersson född 1851,

Födelseförsamling Västerljung Södermanlandslän.

Svenska husförhörslängder, 1860-1947 - Per August Andersson
Stockholms - Rimbo AI21 - Sida 127

Han skulle bo i Stockholm kring 1894...


28
000 Osorterat / Anderson Pehr August, Befallningsman
« skrivet: 2019-10-13, 17:36 »
Önskar uppgifter kring hans boende 1894.

Mvh /

29
Hej!


Det ska ha funnits en författarinna på Södermalm i Stockholm som skulle ha varit nästan 90år på 1950-60talet..Dvs skulle hon ha fötts mellan 1865-1870..

Någon som känner till en kvinna som passar in med ålder o kring det årtalet? Finns det någonstans som detta går att spåra? Har man titeln författarinna så bör det väl gå att finna någonstans?Jag är intresserad utav författarinnor på Södermalm/Stockholm som vid 1950-1960 skulle ha varit gamla. (80-90år under det årtalet)

Med vänlig hälsning

30
Vet ej årtal för födsel...

Någon som känner till denna kvinna??? Bodde hon i Sverige/Stockholm?

31
Några fler som hade anknytning till denna barnmorska? Kanske det var någon utav era släktingar som hade henne som dopvittne eller bm???

Puffar på tråden*

32
Barnhusbarn / Johan Karlsson Karlström 20 maj 1856
« skrivet: 2019-10-05, 00:13 »
Han ska vara gift med en Matilda Kristina Svensson/Svensdotter.

Önskar Info kring deras ställning i Stockholm? Johan Karlsson Karlström var skräddare så långt är jag med.

Vad kan man berätta om honom? Jag har kört fast o kommer inte åt Jakob församling, dvs jag kan inte öppna o läsa om husförhörslängderna där. Finns det någon som kan det  ?

Önskar gärna veta vilka som bodde i hushållet och om det fanns kvinnor födda Höst 1868 samt Vår/sommar 1869 där....

Jag ställer seriösa frågor o önskar seriösa svar.

Med vänlig hälsning/  /

33
Gillberga / Herr Jonas Andersson född 1834
« skrivet: 2019-10-05, 00:07 »
Jag har fastnat ÅTERIGEN!

Önskar finna all info som går kring Herr Jonas Andersson född 1834, 22juli.

Jag önskar veta var hans barn tog vägen i landet? Flyttade de till Stockholm? Eller stannade de på födelseplatsen ?

Vilka pigor som kan ha tänkats arbeta för Herr Jonas Andersson?

Hade Herr Jonas några syskon??

Tacksam för info, alt uppgifter om kring var jag kan läsa information....

mvh/

34
Fanny Elisabeth Ahlstedt född 1859 (stockholm) var barnmorska samt ett utav vittnena vid min morfars dop/födsel.

Jag undrar var Fanny Elisabeth Arbetade, arbetade hon hos en familj, eller arbetade hon enbart i Storkyrkoförsamlingen?

Jag har läst att i den församlingen barnmorskan tillhörde själv så arbetade hon även.

Är det någon som kan ge uppgifter kring arbetet och om hon arbetade på sjukhus, för en familj eller vad? Hjälpte hon alla eller arbetade hon för adeln? Eller fattiga? All info tar jag emot...


Hon hade även en Piga vid namn Emma Österberg f. 1863. Har man info kring henne så tas det gärna emot.


35
Östmark / SV: Matilda Kristina oäkta dotter till
« skrivet: 2019-09-28, 17:07 »
Vart hamnade Matilda Christina sedan då? För denna Matilda fick ju dottern Sigrid längre fram...

Bodde Matilda Christina med sin moder Margaretha hela tiden?

36
Östmark / Matilda Kristina oäkta dotter till
« skrivet: 2019-09-28, 15:33 »
Dr/Br Sven Nilsson och pigan Margaretha Johansdotter.


Matilda Kristina ska enligt räkning vara född 2 alt 7 nov 1855 (7 nov i födelseboken, hon är oäkta dotter.

Jag vill veta mer info kring modern. Margaretha Johansdotter.. Var tog hon vägen? Gifte hon sig med Sven ? Fick Margaretha fler barn?

37
Adolf Fredrik / SV: Modern var bestämd med att vara okänd..
« skrivet: 2019-09-08, 21:15 »
Det var många som betalat den summan då jag gick igenom barnhus rullarna..

Moderns ålder var 25 år så de åren tippa du rätt på..

Vill åter påpeka att jag kommit så långt bak som till då morfar var 2v gammal.


38
Adolf Fredrik / SV: Modern var bestämd med att vara okänd..
« skrivet: 2019-09-08, 19:37 »
Han hade varit olydig kom vi fram till o blev förmanad o därav ledsen =)

Det var så känslosamt att läsa. Men han hade det bra där hos de äldre i Vallerstad..Jag har redan gått igenom dessa uppgifter och inte funnit något av intresse som kan leda mig frammåt.. Jag har själv sökt genom kyrkoböcker o kommit så pass långt bak till då min morfar var 2veckor gammal.. När han var 2v stod han skriven "men inte med sitt namn utan via fosterfadern" på ingemarsgatan..


39
Adolf Fredrik / SV: Modern var bestämd med att vara okänd..
« skrivet: 2019-09-08, 19:24 »Mamman har ju av någon anledning valt att inte uppge sitt eller faderns namn.

Exakt och därav är jag intresserad av att släktforska =)

40
Adolf Fredrik / SV: Modern var bestämd med att vara okänd..
« skrivet: 2019-09-08, 19:23 »
Hej Sven,

Det var en bra ide´.. Dock har vi läst intyget "en lapp"  o det står intygat att modern önskar vara okänd o så barnmorskans signatur..

Eller menar du att man kan hitta andra anteckningar? Hur går jag tillväga då?

Mvh / Anna-k

41
Adolf Fredrik / Modern var bestämd med att vara okänd..
« skrivet: 2019-09-08, 17:48 »
Jag har lyckats spåra min morfar till en adress på Ingemarsgatan 6, där han skulle ha bott hos en fosterfar när han endast var 2veckor gammal.

Jag funderar nu på om det var så att kanske modern även födde morfar där? Känns så konstigt att bara lämna en 2v bebis sådär.

Min morfar hade tur i livet. Han behövde inte spendera lång tid på barnhemmet utan blev slussad till de Äldre i Vallerstad när han var dryga året.

MEN hans första 11 månader i livet spenderades på bl.a. Ingemarsgatan 6 hos en Per August Andersson med familj.  Per August är inte fadern utan fosterfar. "Tillfälligt".

Jag tror att min planerna var att min morfar skulle till landet hela tiden men det tog tid med planeringen för detta.

Min fråga är nu.. Föräldrarna har verkligen gjort allt för att inte bli kända..men vi vet ju att de födde honom..

Finns det fler kryphål att leta via som kan leda mig närmare än till då morfar min var 2v gammal?

Jag har sökt i rotemannen via stadsarkivet o även hemifrån o följt kyrkböckerna.

Funderar även på om de "Äldre" i Vallerstad kan vara släkt med min morfar.... (anders magnusson f.1839)

Min morfar heter Karl Johan (27augusti 1894) och står född i båda storkyrkan, Adolf Fredrik.
Föräldrarna använde sig utav barnmorskans adress (österlånggatan 34) men jag köper inte att min morfar föddes där utan tror starkt på att det var kring Ingemarsgatan.

(vi har mycket papper på detta så infon ovan jag fått stämmer, men hur går jag vidare?)

Finns det någon rutinerad kring det här med att finna kryphål? *ler*

Mvh/ Anna-K

42
Släktnamn / SV: Johannes Magnusson, Vallerstad
« skrivet: 2019-09-07, 18:48 »
nu får jag nog pausa här.

Jag har nog strulat till detta lite.

jag återkommer inom kort.

Jag kan ha mixat 2 Johannes med varandra om inte Johannes tog namnet Andersson utav sin Far istället för att heta Magnusson.

43
Släktnamn / SV: Johannes Magnusson, Vallerstad
« skrivet: 2019-09-07, 18:32 »
Kanske inte är samma Johannes då.

Johannes jag söker stannade inte kvar hos sin familj utan rörde på sig. Sista nämnda uppgifterna jag har var att han flyttade till en annan plats i Älvsborg, Timmele socken..

44
Anderstorp / Anders Magnusson 6/6 1839
« skrivet: 2019-09-07, 17:17 »
Min morfar var fosterson hos dem äldre i Vallerstad.

Anders Magnusson f 1839 (fosterfar)
hustru: Maria Kajsa Andersdotter (fostermor)

Min morfar kom till Vallerstad när han var dryga 1år (sept 1895)

Torpet som just Anders Magnusson bodde i är kulturmärkt...

Någon som har mer info kring detta par ? Någon som har mer info att dela med sig av?

mvh/ Anna-Karin

45
Släktnamn / Per August Andersson 3 maj 1851
« skrivet: 2019-09-07, 16:17 »
Jag når till adressen Ingemarsgatan 6 i Stockholm där han skulle ha bott med familjen o även en fosterson vid namn Karl Johan.

Vem känner till Per August Andersson 3/5 1851, Västerljung (födelseförsamling).

Min morfar skulle ha varit ca 2veckor då han hamnade hos denna fosterfar Per August ANdersson. Morfar bodde knappt 1år hos denne innan han slussades vidare till Vallerstad.

Önskar veta mer om vem var Per August ANdersson ? Var han bara en random fosterfar eller hade han annan koppling till morfar?

Jag är glad för den hjälp som jag kan få och undrar ni något som kan hjälpa er att hjälpa mig så fråga på gärna =) Kanske det finns en släktning till Per August här?


mvh / Anna-Karin

46
Släktnamn / Johannes Magnusson, Vallerstad
« skrivet: 2019-09-07, 16:12 »
Hej

Jag söker uppgifter kring en Johannes Magnusson f 10 juli 1836 i Vallerstad, Håcksvik församling.
Far: Magnus Andersson
moder: Cahtarina Andersdotter.
Bror: Anders Magnusson född 6/6 1839.

Jag har kört fast och behöver veta mer om Johannes Magnusson med familj. Har fått veta nyligen av matchningar att han fick två döttrar, bl.a. en Sofia Petronella född 12/1 1869

Jag är nyfiken på Johannes Magnusson samt dottern Sofia Petronella..

Finns det någon som vet något ? Eller kan hjälpa mig med information?

Mvh / Anna-Karin

Sidor: [1]