ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Innehållet i inläggen på Anbytarforum omfattas inte av utgivningsbeviset för rotter.se

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Mats Ahlgren

Sidor: [1] 2 3 ... 10
1
Fyrunga / Fyrunga
« skrivet: 2023-07-08, 18:18 »
Jag letar efter Anders Larsson, född 8 maj 1821 i Önum.  I faderns bouppteckning 1860 anges att sonen Anders vistas i Håkersgården, Fyrunga.

Som jag förstår det är Håkersgården ett annat namn på Håkan Larsgården. men jag hittar inte Anders där. Någon som vet vilka gårdar som låg närmast Håkan Larsgården så att jag kan kolla om han finns i grannskapet

2
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Farsan inuit?
« skrivet: 2023-05-09, 22:00 »
Jag är säker på att det inte finns spårbara gensekvenser kvar bland de 700 000 punkter (av 3,2 miljarder) som företagen mäter på eftersom de är utvalda med omsorg, från den tid då människan utvandrade från Afrika, då de förresten kom från östra Afrika.  Det är bara slumpen som ger detta, och det är dessutom bara på ett av de fyra bolagen som detta framkommer. De andra tre har andra lustiga slutsatser, helt utan relevans.

3
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Farsan inuit?
« skrivet: 2023-05-08, 12:54 »
Den uppskattning som görs baseras på likhet mellan ditt DNA och specificerade befolkningsgrupper.  Att ditt DNA på något litet ställe liknar det som inuiter har säger egentligen inget om släktskap. Det kan lika gärna vara slumpen.

Själv får jag Nigeria med en lite procentsats, men det tror jag nog inte på.


4
Jag tror inte bristen på svar beror på att det är få som låter testa andra, det är nog så att de har fullt upp med att rekrytera och administrera andras kit. Vet att det finns de som har använt upp till 35 kit för att lösa släktgåtor :-)

5
Det finns inget generellt svar på din fråga.

Vissa betalar testerna som de önskar att andra ska ta för att svara på de egna frågorna . De kan då också administrera kiten , om den testade inte vill.  Naturligtvis kan båda ha log in till kiten om så önskas.   
Andra berättar om vad som kan finnas att hitta och då kanske den andre blir intresserad och vill vara med, kanske betala allt eller om de delar på kostnaden.

Så, kan du få dem intresserade så kanske de betalar, annars får du nog göra det själv.

6
Det som syns på bilderna är från minst två av bolagen, Ancestry och FTDNA

7
Stark / SV: Stark
« skrivet: 2023-03-15, 19:33 »
Funderar på om Bo L tittat mer på Anders Andersson Stark under de år som gått sedan denna tråd levde sitt liv. Jag har ett intresse i Anders och Katarina genom deras dotter Anna Lena , född 1818 i Lommaryd.

8
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: DNA Y
« skrivet: 2023-01-04, 23:30 »
Y-kromosomen förs från far till son, aldrig till en dotter, så finns det inte en rak manlig linje så kan inte Y-dna användas.

9
Det finns inte något generellt svar på din fråga, men du kan exempelvis söka på Geni och se om det finns någon uppgift där.  Tänk på att det kan finnas de som antagit namnet och att det ibland är en kvinna mitt ibland släktleden som kan ha fört namnet vidare

10
När det gäller den etnicitetsberäkning som bolagen gör så baseras den på vilken likhet den testade personers DNA har med olika referensgrupper. Eftersom det inte finns DNA baserat på geografi så blir det ett genomsnitt av en grupps utseende som namnsätts utifrån var gruppen bor idag. 

I Sverige har vi under många hundra år haft tät kontakt med det som idag är Finland. En stor uppblandning mellan länderna gör att det inte går att särskilja länderna. Det finns ju vissa områden i Sverige som har haft stor invandring från Finland i gångna tider och det sätter sina spår.

När det gäller ett tolka ett test är det matchningarna som ska användas för att hitta den närmaste släkten och några slutsatser om fel i släktskap ska inte dras från etnicitetsrapporten

11
N-Ö / SV: Wahlberg, Kerstin
« skrivet: 2022-10-24, 23:06 »
Christina Josefina Wahlberg är intressant. Att hitta en släkting (så nära som möjligt) och kontrollera vederbörande med DNA är en tänkbar väg.  Att hitta henne efter flytten från Piteå är ju också intressant om det  är möjligt.

Det finns en viss osäkerhet kring om  J C Wahlberg är pappan till Christina Josefina, men mamma Clara Lovisa Ullgren och hennes syskon är ett spår som kan ge svar om det kan finnas en koppling

12
N-Ö / SV: Wahlberg, Kerstin
« skrivet: 2022-10-24, 17:55 »
Kerstin Ehrob dog i Mexico 1901, där maken arbetade. Han var anställd somkemist (eller liknande) och hade familjen med sig. Det finns dokument på spanska om hennes död, men där finns inget om hennes svenska bakgrund.

DNA-träffar på släktingar visar träffar i Halland , makens födelseplats, och avlägsna träffar i Västernorrland , Jämtland .  Där brukar träffarna vara stora p g a av alla kopplingar, men de är från 40 cM och neråt.  Samma sak med mtDNA, träffar från många håll men de som har svensk bakgrund hamnar ofta i Västernorrland och trakter därikring

13
N-Ö / SV: Wahlberg, Kerstin
« skrivet: 2022-10-21, 20:20 »
En gammal tråd, men det kanske är dags att öppna upp igen.

Det finns uppgifter nerskrivna om familjen , se bilaga, och det första vi kan se är att August Julius, född 18551020 enligt svenska böcker, här anges vara tre år yngre, alltså 1858.

När det gäller hustrun så anges födelsetid till 18591210.   Kanske är det tre eller fyra år fel här också. 

Men det mest intressanta är att hennes födelseort anges till Luleå

https://archive.org/details/swedishelementin0003unse/page/382/mode/2up?q=ehrob


14
Nu har FTDNA förlängt erbjudandet till 6 september så du hinner med det :-)

15
Det stämmer med Ingelshyttan, där finns Stina C Asp, uppgiven född 1817. Finns vidareflyttningsuppgift som ska försöka förstås

Lindesberg (T) AIa:32 (1831-1840) Bild 293 / sid 631 (AID: v51822.b293.s631, NAD: SE/ULA/10851)

Och med "nytt" födelseår och angiven födelseort som Linde istället för Nora går det att följa hennes öden vidare i livet!

16
Under augusti kostar det 10 dollar att låsa upp chromosome browsern som är det,  förutom ancient origin som inte behövs, som inte koms åt.  matchlistor och allt som ör kopplat dit kommer med vid överföringen utan kostnad

17
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Y-37 till Y-111
« skrivet: 2022-08-23, 20:59 »
Teste innehåller 111 markörer istället för 37 och det förfinar resultatet. Har kitet många träffar på 37-nivån så blir det ett finare mönster.  Men är du riktigt intresserad så är det inget tvivel om att Big-Y 700 ger mest.  Rea nu under augusti på alla tester

18
Jag behöver hjälpmed att se vart pigan Stina Cajsa Asp, född 1818 i Nora tar vägen när hon 1839 tycks lämna Wasselhyttan.  Hon finns två gånger på sidan, den undre innehåller information varifrån hon kommer och anger att hon ska någonstans 1839, raden en bit ovanför ser jag inte vad den kan tillföra för information.

Lindesberg (T) AIa:33 (1831-1840) Bild 243 / sid 1025 (AID: v51823.b243.s1025, NAD: SE/ULA/10851)

19
Jag har andra siffror som gäller för de tester som tas idag och där man brukar säga att du ser alla tremänningar/sysslingar.  Vid fyrmänning/brylling så försvinner 10% av träffarna och vid femmänning så är det 50%.

Oavsett storlek på procenten så syns inte alla fyrmänningar, så långt är det helt säkert

20
Den första frågan är släktavstånd, precis som Stefan skriver.  Vet vi det är det lättare att svara på din fråga

21
Med tankepå det du skriver så tycker jag att det bästa är att testa din morbror med det som kallas autosomalt, täcker alla grenar ett antal generationer tillbaka.   Ta ett test på Ancestry och för sedan över till FamilytreeDNA och MyHeritage.  Överförinarna är gratis men kostar en liten slant att uppgradera så att du får alla verktyg.

Med hljälp av de testerna kan du sedan försöka sortera bort alla som är kända träffar, och se om det kommer några okända spår.  Nu är avståndet till din mormors farfars fars föräldrar så långt så alla spår kan vara borta, men det vet du inte utan att försöka.

Sedan, när du kollat och det finns kanske några misstankar kan du komplettera med ett Y-test (rak manlig linje) på personen från Växjö.  Det kan vara bra för att säkerställa det som ev hittar.  Y-test rekommenderar jag att det tas på FamilyTreeDNA (FTDNA)

22
Mormors brorson stämmer och kan vara till hjälp med sökandet, om han vill ställa upp. Fundera på hur du ska lägga upp ett samtal  :-)

Din morbror (om det är din mammas bror ) ligger en generation närmare än vad du gör, så det underlättar.

Nu kommer nästa lilla fråga, har du, förutom att leta efter Peter Evald, släktforskat i första hand på din mammas sida så att du kan sortera bort sådana träffar som du ser kommer från andra än Peter Evald hållet?

23
Johans fru, Anna , kan hon vara från Silletorp i Lösens socken?  Det ser nästan så ut när Magnus föds tycker jag

Karlskrona amiralitetsförsamling (K) CIa:7 (1769-1775) Bild 48 / sid 87 (AID: v96136.b48.s87, NAD: SE/LLA/13200)

24
Kan börja med några enkla frågor. 

Finns det några nu levande som är närmare din mormors farfars far vad avser släktskap?

Kan du se om det finns någon rak manlig linje från mormors farfars far till idag?

25
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: DNA i Svergie
« skrivet: 2022-04-22, 12:49 »
Det resultat som vi får efter ett DNA-test är ju ingen släktforskning utan en rapport som visar DNA-likhet mellan olika testade individer. DNA kan säga att släktskap föreligger, men inte hur.

Ancestry har en mottagningsstation för inskick av tester på Irland, men därifrån skickas testerna sedan vidare, i större förpackningar, till laboratorie i USA, där också databehandlingen sker.

23andMe och FamilytreeDNA har sina laboratorier även de i USA.

MyHeritage, ägt av amerikanska Fransisco Partners, har elar av verksamheten i Israel och andra delar i USA. Laboratoriet finns i USA efter vad jag hört, men var själva databehandlingen sker är för mig obekant.

Men det är alltså ingen släktforskning som sker , utan en ren databehandling av det resultat som framkommer från laboratoriet

26
General questions / SV: Carl Erik Carlsson Birth Record
« skrivet: 2022-03-25, 01:06 »
He is in earlier books said to be born in Stora Tuna, unfortunately is the birthbook destroyed in a fire,

ButI think he was born in Amsbergs kapellförsamling, perhaps he can be traced from there all the way

Amsbergs kapellförsamling (W) AI:11 (1850-1859) Bild 14 / sid 10 (AID: v129191.b14.s10, NAD: SE/ULA/12399)

27
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Neanderthal DNA
« skrivet: 2021-03-19, 11:02 »
Linnea

I rapporten användes H som förkortning för Haplogrupp, följt av ett ordningsnummer. Det är inte beteckningen som vi använder på olika grupper, H; U osv

Framgår att man använt  projektet 1000 genomes och där finns 38 olika haplogrupper som betecknas som H1 - H38

28
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Neanderthal DNA
« skrivet: 2021-03-17, 11:12 »
23andMe ger en del olika uppgifter om likheter med neanderthalDNA

En är som visas i bilagan

Förklaringen de ger är
23andMe tests for Neanderthal ancestry at 1,436 markers scattered across the genome. At each of these markers you can have a genetic variant that evolved in Neanderthals and came back into the human lineage when the two groups interbred. Because you inherit variants from both of your parents, you can have 0, 1, or 2 copies of the Neanderthal variant at each marker. We report your total number of Neanderthal variant copies, which is therefore a number between 0 and 2,872. However, nobody has all 2,872 — the most we've ever seen in a 23andMe customer is less than 500.

De påstår att jag har minst gener som är från neanderthal och som ger mätbar avvikelse från "normal beteende".  Jag har mindre risk för höjdrädsla och  har dubbelt så stor risk för att ha svårt att orientera mig.    Stämmer nog inte för en stol , att stå på, är väldigt högt för mig och vilse brukar jag inte gå.

Sammanfattningsvis skriver de att mitt DNA som kommer från neanderthal är mindre än 2% av mitt totala DNA, och det låter bra men sedan kommerden stora smällen "You have more neanderthal DNA then 93% of our customers". Så det känns som jag bör krypa tillbaka in i grottan innan Svante Päbo hittar mig och ska ta tester


29
Jag ser att Fritz Ferdinand, nu med födelsedatum 2/6 1870 gifter sig den 26 mars 1892 i Kungsholms församling

Kungsholm (A, AB) EII:4 (1888-1895) Bild 65 / sid 61 (AID: v87654.b65.s61, NAD: SE/SSA/0011)

Han lämnar Göteborg den 6  maj 1892 för resa till USA

I ett SCB utdrag för Kungsholms församling, som anges som tillägg, framgår att Fritz Ferdinand avlidit  den  8 aug 1892. Uppgiften om dödsfallet som skett i Amerika kom in senare till prästen

30
FritZ Simeon Erikson anger i sin passansökan att han är är född i Habo, Skaraborgs län och att fadern heter Gustaf Eriksson. Det finns en Fritz Simon född angivet datum, son till statkarl Gustaf Eriksson i Habo's födelsebok

Habo (F, R) C:14 (1861-1870) Bild 95 / sid 185 (AID: v48678.b95.s185, NAD: SE/VALA/03256)

Så Fritz Simeon är inte den efterfrågade Fritz Ferdinand

31
Företag som utför tester / SV: Företag som utför tester
« skrivet: 2021-02-26, 10:28 »
Lars, eftersom du redan finns på FTDNA så finns det lite fler upplysningar.

Denna vecka kan du överföra ditt FTDNA-resltat till MyHeritage och få tillgång till samtliga deras DNA-verktyg kostnadsfritt.  Ökar träffmöjligheterna.  Rekommenderar att inte lägga in telefonnummer så ringer ingen dig.


 Ancestry har betydligt fler svenskar i sin databas än vad 23andMe har. Ancestry har korttidsabonnemang. Men man ser en hel utan abonnemang

32
Long time since we last spole.

One of the the interesting parts of your family is that they were Skarprättare (head choopers) and that proffesion is also well doumented

33
Den etnicitet/origin som företagen visar baseras på de referenspopulationer som företagen skapat själva. De grupperna kan vara vara av olika storlek och olika grupperade. Betänk att dessa grupper består av nu levande individer, som förmodas ha en bakgrund i en avskild geografisk del.

Sedan nyttjar man dessa grupper och säger att ditt DNA påminner till en viss del om en grupp och anger en procentsiffra och sedan fortsätter de till de gått igenom ditt DNA.

Så vad det säger att är att ditt DNA till olika delar påminner om dessa referenspopulationers DNA, det är allt, inget annat.  Ämnet kan vara underlag till en intressant middagsdiskussion (kanske) men det ska inte användas i genealogiska sammanhang

34
Hustrun Sally Dorothea uppges i amerikanska källor vara född 20 november 1883 i Ljungsarp, men hon är lite äldre än maken, hon är född 20 november 1879

36
Och här är de 1930


37
Och här är samma familj 1920, fortfarande på samma plats

38
Fast detta tror jag är rätt person , som 1910 lever i Hartford Connecticut.  Jämför med förra svarets

39
Kollar om det det kan vara rätt person på denna medborgarskapsansökan. Ser ut att ha bytt till Johnson

40
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2019-01-20, 20:08 »
Att använda postulerade uppgifter bekräftar inget, så det finns fortfarande möjligheter att matchingarna ligger någon helt annan stans.


41
Genetisk genealogi (DNA) / SV: X-Match 190cM Longest block 190
« skrivet: 2019-01-20, 17:13 »
Om du markerar personen  i vänster kant och trycker på Chromosome Browser (uppe till vänster) så får du fram alla kromosomerna.
Ställ markören på den markerade träffen /träffarna på X (längst ner) så får du fram hur många centimorgan den aktuella X-matcningen är.

42
Genetisk genealogi (DNA) / SV: X-Match 190cM Longest block 190
« skrivet: 2019-01-18, 22:57 »
Jag blir lite osäker på vilka uppgifter som stämmer.
Longest block anger du till 43 cM.  Du uppger tidigare 190cM, är det då samma värde på Shared cM och X-match

Tacksam om du berättar vad som gäller så blir de lättare att svara :-)

43
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2019-01-18, 22:50 »
Maria, kan du berätta hur de längsta blocken ser ut, i din koppling till damen med finska anor?

44
Det finns nu nya regler som gäller vid transfer till MyHeritage.
Själva överföringen är gratis, men vill man se matchernas släktträd eller de som man delar DNA Med så måste man betala en upplåsningsavgift på runt 300 kr.

Vill man använda ett av deras egna kit så tillkommer det, förutom testkostnaden på ca 800 kr, ett krav på abonnemang som kostar minst 900 kr /år för att de träd och gemensamma matcher.


45
Observera att det hänt en hel del på de senaste 2-3 åren som förflutit sedan artikeln skrevs.  MyHeritage har samma regel som FTDNA, nämligen att vill du vara i ett projekt så måste du godkänna det. Inget av informationen används till annat än att hitta kopplingar mellan ditt DNA och andra i databasen.

46
För de som prenumererar på Släktforskarförbundets eminenta tidning, Släkthistorisk Forum, så finns i senaste numret en artikel som beskriver hur man bör se på det som företagen kallar etnicitet eller ursprung.

Min korta beskrivning är att företagen skaffat sig referensgrupper från olika delar av vår värld, små grupper av nu levande  som får representera ett befolkningsurval för regionen.
Sedan jämförs ditt test med dessa grupper och sedan tittar man på hur likt DNAet är.  Eftersom vi vet att det autosomala DNAet fördelas slumpmässigt så är metoden högst osäker. Det går inte att prata om att av någons DNA påminner 1,8% om en grupp från Nigeria. Det är inte alls vetenskapligt, egentligen på gränsen till oseriöst.  Det som är av vikt vid DNA testning är de matchlistor som produceras, där är det riktig jämförelse mellan två personers DNA som görs.

47

Utöver det som står i de villkor som finns , så har FTDNA och Gedmatch klart deklarerat att de följer de regler som finns stipulerade i EU:s datadirektiv avseende integritet,  GDPR.   Det innebär bland annat att de följer det som brukar kallas "rätten att bli glömd". Om kunden begärd det så  raderar de alla datafiler som innehåller uppgifter om vederbörande, sker inte det så finns det straffklausuler i GDPR

FTDNA förstör också det fysiska provet vid denna begäran.  Gedmatch har inget fysiskt att förstöra.


48
 Visst kan jag redogöra för mina ståndpunkter och åsikter.
 
 Du skriver: ”Jag har efter vidare sökande inte funnit några garantier för att de amerikanska företagen skyddar testade personers integritet för all framtid.”
 
 Jag förmodar att du har svårt att hitta någon som på något sätt garanterar något för all framtid, det är en utopi, men det finns en möjlighet att titta på de villkor som gäller idag och de löften som ställs ut.
 
 Du skriver också att det är vinstdrivande företag som gör detta (även om inte alla är amerikanska) och det är något som aldrig varit en hemlighet, så om det har betydelse för det egna beslutet så kan jag inte se att någon kan säga att det varit en okänd faktor. Det är ju också klart att det finns ingen som tillhandahåller liknande tjänster i Sverige, om någon anser sig behöva svenskt skydd för sina uppgifter.
 
 När det gäller utsagan om att det inte finns något federalt stöd, så ange de amerikanska företagen fjärde tillägget till konstitutionen, med den praxis som skapats utifrån grundtexten, som grundvalen i integritetsfrågor.
 
 Företagen har lite olika ordalydelse i sina villkor, men skyddet är likvärdigt, och jag citerar från FTDNA’s villkor, så får den som är intresserad skapa sig sin egen bild.
 
 In certain circumstances, FamilyTreeDNA may be required by law to comply with a valid court order, valid trial, grand jury, subpoena, or search warrant for genetic or personal information. FamilyTreeDNA requires valid legal process in order to consider producing information about our users.
FamilyTreeDNA will release basic user information as defined in 18 USC § 2703(c)(2) to law enforcement only in response to a valid administrative subpoena, trial, or grand jury.
FamilyTreeDNA will release additional account information or transactional information pertaining to an account only in response to a court order issued pursuant to 18 USC § 2703(d).
FamilyTreeDNA takes every action possible to protect user privacy. We make every effort to give the minimum degree of cooperation legally required when complying with legal requests for information. 
 Detta finns att läsa i Law Enforcement Guide ,  https://www.familytreedna.com/legal/law-enforcement-guide för den som önskar fördjupa sig mer i ämnet.
 
 Som du ser begränsas tillgång till materialet i så stor utsträckning som möjligt, och det ska observeras att inga andra än ovan beskrivna procedurer kan tillämpas varför användare vid sidan om ovan beskrivna ( de som inte ingår i Law enforcement) inte ges någon tillgång alls.
 
 När det gäller det personliga ansvaret för sina handlingar så kan ingen annan gå in och vara ställföreträdande ansvarig, men de rekommendationer som görs baseras på ovanstående, som jag personligen anser vara tillfyllest. Andra må ha annan åsikt och komma till andra slutsatser. 

49
Visst kan det finnas en viss oro, men att beskriva hot kräver också saklighet.

Gedmatch ger information om andra som har DNAlikhet med den testade.  Det innebär att det går att skapa släktträd utifrån dessa uppgifter. Gedmatch ger inte tillgång till rådata, som kan användas på andra sätt än ovan beskrivna. Egentligen är publicerade släktträd i sig en fara, men det ska vi inte dra in här.

Att det saknas federal lagstiftning om integritetsfrågor är inte vad jag hör, tvärtom så har den ett bra skydd. Men om du har information som motsäger det, så tar jag gärna emot länkar eller liknande så att det går att se vad som gäller.

Alla företagen, förutom 23andMe, kräver aktivt val att vara med. 23andMe är helt klara med att de, i anonymiserad form, använder DNA i samarbete med läkemedelsföretag.

Om man anser att de befintliga skydden räcker, så kan man testa sig, men om man anser att risken är större än det "vinst" man kan göra så väljer man att inte delta.

Det jag hoppas på är att den befintliga varning, som jag anser vara skarp nog, ger den nödvändiga inputen till att fundera och själv bilda sig en uppfattning
 

50
Det står tydligt och klart i Gedmatch villkor vad som gäller, och precis som med allt annan verksamhet så är det användarens ansvar att veta vad som gäller. 

När det gäller de testföretag som gör testen så har de skarpa integritetsskydd i sina villkor och för att bryta mot dessa krävs det domstolsorder, och det är inte lätt alls att få. I USA har den delen starkt lagligt skydd och eventuellt brott mot dessa straffas hårt, mycket hårt

51
När det gäller Dagens Juridiks text så är det viktigt att understryka att polisen inte skickar in till företagen som gör tester, utan det är till den öppna databasen Gedmatch, dit den som testat sig kan, frivilligt och efter eget beslut, överföra sitt testresultat.  Känner den testade minsta oro, så är det bara att låta bli att övwerförauppgufterna

52
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Etnicitet enligt DNA
« skrivet: 2018-10-30, 16:24 »
Det är inte fel, företagen använder nu levande för att försöka beskriva var dina rötter kommer ifrån. Men de talar inte om ifall det är för 100 år sedan eller 1 000 år sedan och de försöker beskriva något som inte är så lätt. Eftersom DNA ärvs slumpvis, så hur ska man då veta att 8% kommer från en speciell plats?  Du har DNA som till viss del påminner om deras referensgrupp, men det kan vara två olika delar som läses ihop till en, och de båda mindre delarna har ingen koppling till varandra, men sammanslagna så påstås de peka på en viss geografisk punkt

53
Genetisk genealogi (DNA) / SV: Etnicitet enligt DNA
« skrivet: 2018-10-30, 13:58 »
När det gäller de så kallade etnicitetsberäkningarna så görs de utifrån de autosomala resultatet så varken Y eller mtDNA påverkar. 

Eftersom vi numera vet att det skett och sker stora flyttningar så innebär det att de referenspersoner som används knappast är kopplade till en specifik plats, när vi talar om utseende på DNA.

DNA formas och omformas lite "hur som helst" och slumpen spelar in vilka delar som förs vidare. Att då slå fast att 8% av en persons DNA påminner om en standardiserad uppsättning DNA från ett speciellt område är eb bit ifrån det vi kan kalla vetenskap.  Det blir lätt lite gissningar när det gäller tolkningarna, vilket inte minst jämföresler mellan syskon eller föräldrar/barn klart visar

54
Kom ihåg att I-M253 är väldigt nära stammen, det finns bra många undergrupper som är spridda geografiskt. Det går inte att med Y-37 klara ut i vilken grupp som den testade finns.  Hoppas ni ansluter er till I-M253 projektet
 

55
Då är du i gott sällskap, det är den vanligatse haplogruppen i Sverige. Vissa delar av den gruppen finns också i Finland , så det är förmodligen liknande förklaring

56
Det autosomala testet går 4-5 generationer bakåt, sedan kan det försvinna kopplingar. Att använda dessa uppgifter till att beräkna ursprung är i princip omöjligt, indikationer kan ges, men inte mer. Y går rakt bakåt på den manliga linjen och där kan man följa linjen i flera tusen år. Det låter som om du har haplogrupp N, och den kan du ha fått via inflyttning från den östra rikshalvan (kallas idag Finland) för många hundra år sedan, så där har det autosomala försvunnit

57
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-10-17, 19:09 »
Linnea , först ska vi rätta uppgiften om Moses. Han hette Moses Jacobsson, inget mer. Det finns inga belägg för att han kallade sig Bure, det namnet kom senare. Tyvärr tillskrivs alltför många namnet Bure.

Den person som har angett Moses som äldsta ana har antingen inte förstått att det ska vara en rak manslinje bakåt, eller så har vederbörande fel i sin forskning.

Det är mycket lättare med Y-DNA eftersom man inte kan byta första bokstaven mot någon annan. När det gäller det autosomala så kan det se ut hur som helst, även om det där finns begränsningar

58
Alla de försök till att visa ursprung via autosomala tester har visat på stora brister. Du jämförs med referensgrupper bestående av nu levande personer, som påstås ha anor från en speciell plats.  Att då få fram att en viss del av dig är från en plats är hart när omöjligt. Kanske finns det likheter eftersom engelsmän kom till Sverige eller tvärtom, eller också är det bara ren slump.  Mitt råd är att ta uppgifterna med en stor nypa salt

59
Det finns idag inget av de större företagen som har annat betalningssätt än via kortbetalning. Vissa banker har tjänster som möjliggör "engångskort" , vilket stoppar eventuellt missbruk.  Kontakta din bank och kontrollera vilken/vilka tjänster de har.  Tänk på att tjänsten ska fungera på internet och för utlandsbetalning.

60
Om du vet var din mormor befanns sig när din mamma blev till, sä är en tänkbar väg att kontrollera de nio syskonens manliga ättlingar som kan tänkas ha funnits på lämplig plats. Blir en del att kartlägga, men det kan exkludera en del, eller lägga fokus på andra

61
Han blev tydligen arresterad

62
Han eftersöks redan 1920 för brister i betalning av barnafödande, från Ancestry, från New South Wales Police gazettes 1920
 
 

63
Anbytarforums innehåll / SV: Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2018-05-15, 11:51 »
I löpande text där personen skrivit sitt eget namn så gäller inte GDPR, så där finns ingen anledning att redigera/radera

Editera; Här har jag fel, gäller bara till 24 maj enligt PUL

64
Anbytarforums innehåll / SV: Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2018-05-14, 15:40 »
Det är de som satt sig in i GDPR som rekommenderat ändringen, så det ger mer tyngd i beslutet än våra önskemål om att se namn

65
Anbytarforums innehåll / SV: Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2018-05-10, 20:58 »
Det tror jag inte eftersom det står klart och tydligt att kansliet har stängt onsdag till och med söndag på Rötters förstasida.  Och världen går inte under med ett sånt här fel
 :)

66
Anbytarforums innehåll / SV: Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2018-05-10, 20:52 »
Här i tråden jobbas det på Kristi Himmelsfärds dag, det kanske det inte görs på kansliet  :-)

67
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-05-06, 23:38 »
Nu får du ge dig med dina påhopp.  Om du har den minsta kunskap om delade segment så borde du veta tt det finns flera sätt att ta ram dem, och nu börjar du igen med "Räcker inte det".  Jag har inte sagt ett ord att det inte räcker.

Jag kan påstå att dina postulat verkar sakna verklighetsförankring eftersom du på intet sätt visat att matchen inte kan ligga på en betydligt närmare generation. Det är alltså inget som säger att detta är det rätta närmaste släktskapet, med de förutsättningar som du beskriver. Ditt postulat visar på en önskad generation, inte en känd.

Hilda är känd, men det kan finnas en okänd fader som kan förkorta generationsräkningen. I övrigt är släktskapet lika känt som dina postulat.   Det kan väl inte vara så svårt för dig att se hur det kan se ut, men längsta block/totalt för Hilda är 5/192.  Knappast syskon eller vad tror du?



68
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-05-06, 18:28 »
Ibland är anfall bästa försvar, verkar det som Leif tycker.

Antal delade segment kan räknas i chrosome  browsern, blir olika beroende på hur den ställs in, antal delade segment kan läsas under namnet, eller antal segment kan lätt ses om man laddar ner uppgifterna som CSV-fil.  Eftersom Leif inte behagade berätta var han hämtat uppgiften om delade segment så är det bara att fråga till han svarar. Att då använda det på ett sådant nedlåtande sätt som görs visar bara på nonchalans och jag ifrågasätter starkt allvaret i tråden.

I övrigt så är resten av inlägget fyllt med sarkasm så intresset svalnar ganska fort.  Och något svar om postulerade generation lämnas inte , det är ju den svaga punkten i hela tråden

Men ett av de kit som jag hanterar har Hilda, med 70 delade segment, 44979 SNP och 0,026 som faktor för lb/tot.  Har lite svårt att bestämma generation, men kan postulera till 7 eller 8 generationer

69
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-05-06, 15:04 »
Leif, dina postulerade anor kan alltså egentligen vara allt från fyrmänningar och bakåt, eller vilken säkerhet har du att de värden du anger är kopplade till den angivna generationen. Eftersom inget värde på något sätt sticker ut så ser jag ingen möjlighet att med de angivna värdena säkerställa var på generationsaxeln ett värde borde vara.

70
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-05-05, 23:37 »
Och det är segment som är 1 cM eller större, det kan ju vara bra att tänka på att även småbitar räknas in. De flesta av den mindre storleken är ju oklart om det är reella segment eller om det är felläsningar eftersom kromosomerna läses som par , utan möjlighet att se från vilken den del de kommer, eller om det är en sammaläsning från två olika.

71
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-05-05, 22:41 »
Från bilden, med storlek +1 cM angiven ?    eller från nerladdningsbar lista?

72
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-05-05, 22:01 »
Delade segment, tar du det från nerladdad lista eller från Chromosome browsern

73
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-05-05, 21:28 »
Kan du visa på hur du har tagit fram värdena du använder, exklusive generation.

74
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-04-29, 23:28 »
Hur många anor har du 15 generationer bort?

75
Och tydligen så fick nyfödda söner heta Philip i födelseattesten, oavsett om de senare fick andra förnamn

77
När barnen föds 1904 så kallas de tydligen Philip och Hulda och de bor på Manhattan

78
Inte svar på om han är rätt, men hans reg.kort 1942

79
Mörlunda / SV: Mörlunda
« skrivet: 2018-03-31, 00:09 »
Finns nr 6 Magnus Persson nämnd som son till 12 o 13 i någon källa?

80
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-03-30, 19:08 »
Hur har du fått fram begreppet generation, verkar konstigt om nr 5, förälder till 2 har kortare generations avstånd än vederbörandes barn

81
Maken har ju inte återfunnits i census 1910, så han var tydligen borta då, men om han kom tillbaka och sedan försvann igen.  1915 är han i Sverige enligt rotemansarkivet

82
Och Johan Filip reste första gången 1903

Name:J Filip Lindén
Birth Year:abt 1881
Gender:Man (Male)
Place of Origin:Stockholmsstad Stockholm Län, Sverige
Destination:Chicago Illinois
Record Date:1 apr 1903
Port of Departure:Göteborg
Database Name:EmiHamn
Archive Call Number:72:412:35738
Principal Person:Lindén J Filip

83
Hjälper inte direkt, men kan vara intressant.

Från tidningen Svensk Amerikanen, publicerad 24 februari 1910


84
Svaret på din fråga beror på vilket företag som använts eftersom de har olika. Det är alltså upp till den som köper tjänsten att kontrollera aktuella avtal.

Några korta svar på dina frågor:

1. Den testade äger sitt DNA, inte den som administrerar testen eller företaget
2. FTDNA har i sitt avtal att det inte används eller säljs. Övriga företag har olika former av skrivning, där de behåller rätten att använda avanonymiserade uppgifter.
3. Naturligtvis gäller avtalet om annan ägare tillkommer.
4. Beror på företag, bör studeras. Om företaget avser följa den nya lagstiftningen som träder i kraft 25 maj och som omfattar alla EU-medborgare, oavsett var leverantören finns, så skall radering ske. Men för de som redan sålt/lämnat ut datat innebär det inte något för den del som finns utanför företaget eftersom det då är utanför deras kontroll.
5. På respektive företags websidor.

86
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-03-06, 21:42 »
Det var en stilla förhoppning, men jag tror inte du får svar, ingen av de andra som frågat har fått. Förhoppningsvis blir du undantaget  ;)

87
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-03-06, 20:36 »
Blockerat tänkandet, hur relaterar du det som du kopierat in?   Det verkar som de flesta som frågar möts av en blockerande ganska illasinnad kommentar. Lite öppenhet torde gagna diskussionen.

Du tycks undvika tidigare frågor, bra om du ger svar på dessa för att möjliggöra en större förståelse


Eftersom du under resans gång har ändrat innebörden i värdena på dina axlar så ser jag fram mot en specificering av vad värdena avser och var/hur du hämtat dem. Det underlättar att ta fram jämförande material.

Sen är det bra om du kan beskriva hur du kommit fram till slutsatsen  i ditt uttalande: På detta sätt har jag kommit fram till, att jag sannolikt är en ättling i 13:e led efter Olof Jonsson (ca 1490), sonson till Olof Olofsson i Bureå.






Du har gett mig vissa epitet , men när jag ber om svar på frågor relaterat till din text , så svarar du inte, och nu påstår du att det är helt frivilligt att besvara de inlägg som passar dig.

Jag förstår att du i allt detta har svårt att besvara det som du skriver, men att inte kunna svara på frågor kopplade till dina påståenden ligger knappast i någons intresse. Jag tror det är bäst om admin stänger den här tråden.

88
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-03-06, 12:57 »
Jaha, nu glider du iväg igen. Lämnar det andra bakom dig och hittar på något nytt, som inte tillför diskussionen något. Vore det inte bäst om du avslutar tråden och börjar på något annat, istället för denna långa tirad?

89
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-03-01, 23:20 »
Nu hittar du på nya vinklingar igen. Kan du svara när du tänker svara på mina frågor, det är väl det minsja som kan begäras

90
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-03-01, 10:43 »
Blockerat tänkandet, hur relaterar du det som du kopierat in?   Det verkar som de flesta som frågar möts av en blockerande ganska illasinnad kommentar. Lite öppenhet torde gagna diskussionen.

Du tycks undvika tidigare frågor, bra om du ger svar på dessa för att möjliggöra en större förståelse


Eftersom du under resans gång har ändrat innebörden i värdena på dina axlar så ser jag fram mot en specificering av vad värdena avser och var/hur du hämtat dem. Det underlättar att ta fram jämförande material.

Sen är det bra om du kan beskriva hur du kommit fram till slutsatsen  i ditt uttalande: På detta sätt har jag kommit fram till, att jag sannolikt är en ättling i 13:e led efter Olof Jonsson (ca 1490), sonson till Olof Olofsson i Bureå.





91
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-02-21, 17:38 »
Leif, vem är expert eller inte avgör nog varken du eller jag, så jag betackar mig den typen av kommentarer.

Du hävdar att dina grafer visar något och säger sedan att kan man inte visa att de är fel, så är de rätt.  Oavsett vad man tycker så är det en konstig metod.

Eftersom du under resans gång har ändrat innebörden i värdena på dina axlar så ser jag fram mot en specificering av vad värdena avser och var/hur du hämtat dem. Det underlättar att ta fram jämförande material.

Sen är det bra om du kan beskriva hur du kommit fram till slutsatsen  i ditt uttalande: På detta sätt har jag kommit fram till, att jag sannolikt är en ättling i 13:e led efter Olof Jonsson (ca 1490), sonson till Olof Olofsson i Bureå.




92
Det enda som går att utläsa direkt av testresultatet är vilka personer som liknar ditt DNA. Kan säga att det visar att ni är släkt. Hur ni är släkt kan ni bara konstatera tillsammans och då beror det på inblandade parter, hur väl de känner sin egen historia

93
Det autosomala visar på DNAlikhet med andra testade och utifrån hur likheten ser ut så beräknas ett släktskapsavstånd. Eftersom DNA ju delas mellan föräldrar så minskar möjligheten för varje generation bakåt för en säker matchning.  En uppskattning är att i genomsnitt var 10:e 4-männing inte syns och att hälften av 5-männingarna.   Men det är genomsnitt och visst kan 6-männingar och de längre bak dyka upp. Man kan säga att dyker de senare upp är det bra (kan ju också bero på att det finns flera linjer till den gemensamma anan eller okända senare kopplingar) men om de inte syns så innebär det inte att de inte finns.

I ditt fall är det bara autosomalt som kan ge svar. Just nu, till den 14 februari, är det 20 dollar rabatt på FTDNA:s autosomala test

94
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-02-12, 10:48 »
De du kallar de äkta kusinerna, har alla de enbart koppling med varandra runt 20:e generationen. Har du med säkerhet uteslutit andra kopplingar?
Axeln med generationer bygger enbart på indicier om jag förstår dig rätt, har alla senare kopplingar uteslutits?

95
Att ge allmänna råd utan att veta riktigt hur det ser ut, kan vara vanskligt.

Vet inte var du bor, men om det finns någon förening i den närhet som ordnar DNA-träffar så kan det vara en möjlighet, att få dryfta situationen och titta på vilka alternativ som finns

96
Man ska läsa allt, och det svaret ser mer ut som det kom från en annan leverantör.

 ??? ;D

97
Om du går in på den här sidan och bara använder shared så ser du var ni hamnar

https://dnapainter.com/tools/sharedcm

98
Ancestry har sin största andel testade i USA. I Sverige har de flesta använt sig av Family Tree DNA så antalet möjliga svenska träffar i Ancestry är lågt.

Det går att föra över sin Ancestrytest till FTDNA, överföringen är kostnadsfri. Vill man nyttja samtliga "verktyg" kostar det 19 dollar.

99
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-02-09, 15:13 »
Nu börjar det blandas äpplen och päron. För att visa på att en modell för kusiner är fel så används adelssläkters utdöende som ett exempel. När då frågan kommer upp om Y så ska vi inte byta "sort" i en kalkyl. Men adelsätter lever ju bara så länge den raka manslinjen finns kvar, sedan dör de ut. En kusin kan ju komma från vilken blandad släkt som helst.

Det är nog bäst att plocka bort Riddarhusets släktutdöende ut ekvationen helt, den är totalt missvisande om det inte är Y som ska ingå.

100
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-02-03, 00:07 »
Leif, du raljerar utifrån uppgifter från 2012. Det är en evighet i dessa sammanhang och ganska meningslöst att anföra.

Att antalet delade segment mellan 5:e till 20:e generationen inte är slumpmässiga  mer än till spridningen, skriver du. Jag kan inte se att du visat något annat än att det är slumpmässigt och att det inte går att säga något om varifrån segmenten kommer.

101
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-01-31, 13:19 »
Den risken gäller alla antaganden, det blir ganska klart när all annan kunskap och kompetens ska pudla för att passa in i resonemanget.  Att förändra något, kräver att det finns något nytt som bryter mönstret.

Att använda oklara generationsmått för att visa på att andra har fel, är ingen bra väg. Visa på hur den nya kunskapen kan användas utifrån fastställda data är en bättre approach.

102
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-01-29, 12:38 »
Klargörande: Min kommentar om resande avsåg tiden efter digerdöden och med tanka på att vi talar om autosomalt DNA, den tid då absolut störst påverkan skett.

Men visst finns det öar där genpoolens utseende påverkat utfallet kraftigt, men det rör generellt små delar av befolkningen och modeller som används ska hantera hela befolkningen, inte bara undantagen

103
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-01-29, 12:13 »
Att de nordiska länderna skulle vara så annorlunda än stora delar av Europa under tiden efter digerdöden och fram till idag vet jag inte om det stämmer.  Att genpolen kan vara mindre, ju längre norrut man kommer, jämfört med södra delen må så vara, men nog var det en större del resande än vad vi ofta antar även här uppe i norra Europa.

Jag ser inte att de påpekade faktorerna i stor utsträckning påverkar de modeller som finns. Fortfarande är de i linda och kommer säkert att förfinas när urvalet blir större.

En liten avstickare i diskussionen, bara för att ge en dimension på det underlag vi har att förhålla oss till. FTDNA är det företag som har den största marknadsandelen i Sverige. De kan naturligtvis nyttja vissa delar av de tester som är gjorda, men det är inte lätt eftersom "svaret" på hur modellen ska se ut baseras på insamlat DNA och på testarnas egna uppgifter om "ursprung", med stor osäkerhet rörande kvalite. Det finns inte heller så stora datamängder att tala om. En liten "historielektion" kan vara att titta på antal testade i Sverige.  Vid Släktforskardagarna 2015 i Nyköping så var antal testade med adress i Sverige cirka 6 000 , vid samma tid året efter (2016 i Umeå) var det ca 14 000, vid förra årets i Halmstad ca 27 000 och vid årsskiftet runt 35 000.   Ökningen kan anses vara dramatiskt, men det statistiska underlaget är inte stort, med cirka 2 promille av befolkningen testad.

 Detta är något som måste beaktas.
 
 Med tanke på modeller och olika angreppssätt så finns det ovan en hel grafer, och i många av dessa så har du använt antal generationer till gemensam ana på den ena axeln. Med vilken säkerhet är dessa angivna?  Är det en linje du använt för detta, baserat på pappersforskning?  Har du använt två individers DNA för att säkerställa den gemensamma anan (genom Y eller mtDNA)?
 

104
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-01-29, 09:50 »
Artikeln skriven 2012 (publicerad 2013) och det är en lång tid inom detta område.

Det torde vara mer relevant att titta på effekterna av flera händelser som påverkar flaskhalseffekten. Du nämner digerdöden, som inte var speciell alls för Sverige. Det finns senare epidemier som säkert påverkar, det finns väderförhållanden, det finns krig osv.

En intressant fråga i sammanhanget, med tanke på tidsperspektivet är varför exempelvis USA ska vara så mycket annorlunda än Europa. Den stora invandringen skedde från 1850 och framåt. Många "nationspopulationer" höll sig på sin kant fram till för mindre än 100 år sedan. Påverkan på DNA är alltså betydligt mindre än vad många hävdar.

105
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-01-28, 23:16 »
Kan inte låta bli att fundera på tillförlitligheten i den angivna undersökning.  Från N , bestående av Danmark, Finland, Lettland , Norge och Sverige har de 15 samples. Ungefär lika många som Rumänien och ungefär ett par procent av Franska delen av Schweiz.

106
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-01-28, 13:29 »
Du påstår : Det är svårt att förstå att genetiska forskare ignorerat, att antalet teoretiska anor förr eller senare mångfaldigt överträffar antalet tillgängliga fysiska personer.

Med det resonemanget räknar du genealogiska individer.

107
Genetisk genealogi (DNA) / SV: auDNA-Finska frälsesläkter
« skrivet: 2018-01-28, 11:27 »
Tråden innehåller många påståenden, vilka förändras under tiden, och det är svårt att se vilket som är det senaste i raden. Men om jag läser det senaste, med svepande påståenden, skrivet 2018-01-27, 20:25, så påstås du i inledningen att det finns ett missbruk rörande antavlan. Att en antavla visar genealogiska anor är klart, och så länge rutorna kan fyllas i så visar den unika genealogiska anor. Att det i vissa rutor blir samma namn innebär att det totala antalet unika personer minskar från den teoretiska modellen.

Om du omsätter det till en genetisk antavla och visar vilka delar som ärvs från en generation till en annan så blir inte resultatet lika klart. En individ, trots att den genealogiskt är unik, är inte det sett ur genetisk synpunkt eftersom det är helt klart att, bortsett från enäggstvillingar, vi inte vet vilka delar som förs från generation till generation.

En man, som finns på mer än ett ställe, för inte över exakt samma genetiska information till sina efterlevande, som finns på flera ställen i antavlan. Han kan därför inte ses som en unik genetisk person. Med detta i åtanke så faller slutsatsen, som inte nämns i din text men som du verkar luta dig mot, att anförluster ger större möjligheter till träff på långt avstånd än de teoretiska modellerna , där du drar slutsatser om att vi når resultat som visar på orimligheter (fler än jordens befolkning etc)

Slutsats: Att påstå att unika genealogiska individer är samma sak som genetiska individer är alltså fel.





108
Åre / SV: Greta Berntsdotter, född , men var
« skrivet: 2018-01-04, 17:36 »
Gertrud är mer troligt, det har du helt rätt i.

Men var gömmer sig Bernt i hfl, får nog kolla igen, kanske finns det fler sidor som tillhör Brattland än de jag letat i

109
Åre / SV: Greta Berntsdotter, född , men var
« skrivet: 2018-01-04, 16:12 »
Intressant.
Gerda (?) Olsdotter med dotter Greta Berntsdotter, ingen av dem med ålder eller inflyttning/avflyttning angiven. Den som använt den pennan och det bläcket har ju uppenbarligen inte fyllt i för mycket information.

Får leta efter Berndt, hittade inte honom direkt i Brattland.

110
Åre / SV: Greta Berntsdotter, född , men var
« skrivet: 2018-01-04, 14:33 »
Och det verkar vara det tidigaste som går att hitta på Greta. Ingen uppgift om ålder, ingen uppgift om när hon kom dit eller när hon lämnade. Ingen inflyttningslängd eller konfirmationsbok heller.

111
Åre / SV: Greta Berntsdotter, född , men var
« skrivet: 2018-01-04, 11:56 »
Tack Åke, där är hon ju

112
Åre / Greta Berntsdotter, född , men var
« skrivet: 2018-01-03, 22:54 »

Letar efter Greta Berntsdotter, född  och gift med Magnus Svensson
Hon finns i Åre (Z) AI:5 (1827-1837) Bild 300 / sid 18 (AID: v115451.b300.s18, NAD: SE/ÖLA/11104)  som inflyttad, men varifrån. Ser ut som Nyland i ?????

113
Har di tittat i föräldrarnas bouppteckningar om det står något där?

114
Du får gärna visa på några sådana beräkningar.

Jag har lite svårt att förstå hur du kontrollerar biologin utan att veta hur människor hänger ihop och samtidigt beakta slumpen. Men det lär jag mig kanske :-)

115
Det behövs säkert en hel forskning för att förbättra de förutsägelser som de olika företagen lämnar. Personligen så har jag en släkt där mina fyra far/morföräldrar kommer från olika delar av landet, alla söder om Dalälven, och där det inte finns så många anförluster. De som jag kunnat identifiera hamnar alla inom det förutsagda intervallet, även om det liger i den övre delen, förutom en träff där det finns en par kusingiften som gör att förutsagd 3-4 männing är en fem-männing (om pappersforskningen stämmer).

Det kan bli intressant att studera variationerna, men det finns ju inga säkra svar eftersom vi vet att underlaget från den ena sidan, släktforskning i "papperskällor" i sig innehåller ett antal okända faktorer. Att jämföra DNA-likheten med en pappersforskning som i sig har svagheter blir en utmaning.


116
När det gäller "ancient DNA" så finns det en avsevärd mängd akademisk verksamhet och det finns också ett allt större intresse att inkludera resultaten från de DNA-tester som i första hand utförs ur släktforskningssynpunkt. På samma sätt som vi kan diskutera traditionell släktforskning ur akademisk synpunkt, så kan vi tillfoga DNA-delen men med den skillnaden att DNA-delen väcker större och större intresse.

117
Det får du efterhöra hos respektive företag hur de ser ut. Att de finns beskrivs på deras sidor, men hur de ser ut beskrivs inte :-)

118
Det finns ingen direkt koppling mellan att jämföra det autosomala testresultatet och det som kallas etnicitet.

Som du ser så delar ni en ganska liten del DNA , det påstås vara 0,8%, men oavsett om det är den siffran eller någon procent mer, så är det ju en stor del som inte är lika.

När företagen beräknar det som de kallar etnicitet och sedan talar om olika spann av år bakåt så finns det knappast något stöd för denna beräkning alls. De jämför ditt DNA med olika referensgrupper och påstår sedan att de kan dra slutsatser av detta. De har ett mindre antal av nu levande personers, som de påstår utgör genomsnittsbefolkningen i en region, som de sedan jämför med ditt, Sedan kollar de mot nästa och nästa. Genom schabloner får defram ungefärlig likhet och sedan sätter de procent på detta. Kan bli hur rätt som helst och även hur fel som helst. Det syns klart när föräldrar och barn får olika utslag, vilket det ju inte borde bli.

Se det som nice to have, men det är inte vetenskapligt.  Din DNA-likhet på det autosomala testet är ett riktigt mått, men där tillkommer sedan tolkningen, hur nära släkt är vi, baserat på längsta block och sammanlagd längd. Där finns det statistiska modeller, men de tar inte hänsym till regionala skillnader, på om det finns många ingiften eller om befolkningen drabbats av sjukdom, krig eller annat som påverkar utfallet. Men som närmevärden duger de, man får bara lära sig hur mycket upp eller ner man ska räkna beroende på den egna släktens historia.

119
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: X-Match
« skrivet: 2017-12-05, 13:53 »
X- match kan aldrig ha två män i rad, det är en enkel regel. Men ni kanske är släkt på mer än ett sätt. Om du kontrollerar storleken på X-matchen, genom att ställa markören över fältet i Chromosome Browsern så ser du storleken. Är den under 20cM så kan den vara riktigt lånt tillbaka i tiden och spelar då ingen roll.

120
Allt är möjligt när slumpen finns med, men det som brukar gälla, statistiskt, är att 10 % av fyrmänningar och 50% av femmänningar inte syns. 

121
Om man läser all text som Karl hänvisar till står det följande " After transferring, you can unlock all Family Finder features, which include the Chromosome Browser, myOrigins, and ancientOrigins for only $19." Fast det gäller inte MyHeritage,står det längre ner.

Dessutom så är det samma företag som gör testerna, men inte samma labb, det sker i två olika.   Tsetresultatet behandlas också olika, de utvärderingsalgoritmer som används är inte desamma.  MyHeritage anvönder en teknink där man simulerar vissa delar av DNA-strängen, mellan de avlästa punkterna, och kan därför skapa längre strängar än vad som i verklighet finns.

Redigerat första stycket.

122
Om ni inte är enäggstvillingar så får ni inte exakt likadana svar.  Du och din syster ärver ju hälften från era föräldrar , men det behöverinte vara samma hälft som du får som ges till syster.

Men ni kommer att få tillräckligt mycket för att det ska gå att se att ni är systrar (eller inte) om ni tar det vanligaste testet som kallas autosomalt (host FamilyTreeDNA kallas det Family Finder).  Där kan ni också se om ni har släkt som stämmer med ert släktträd, eller om det finns hemligheter fördolda

123
Stora Tuna / SV: Sandvik, finns det nära Stora Tuna?
« skrivet: 2017-05-27, 19:01 »
Och det hjälpte att skriva ner frågan som gnagt ett tag.
Jag ser att jag ska leta i Silvbergs socken, för där finns det ett Sandvik och där återfinns familjen.

124
Stora Tuna / Sandvik, finns det nära Stora Tuna?
« skrivet: 2017-05-27, 18:41 »
Jag har en familj där ett antal personer anges födda i Sandvik. Hittar dem inte i födelseboken för Stora Tuna och inte heller i Sandviks kapellförsamling (Hosjö). Undrar om det finns fler ställen jag borde leta på.

Jag hittar familjen på Stora Tuna (W) AI:19b (1835-1844) Bild 158 / sid 156 (AID: v129253.b158.s156, NAD: SE/ULA/12218)   , nedre delen

Stora Tuna (W) AI:21cb (1850-1860) Bild 74 / sid 293 (AID: v129258.b74.s293, NAD: SE/ULA/12218)




125
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Mystiskt DNA
« skrivet: 2017-05-04, 16:27 »
Det är inte säkert att de segment man jämfört innebär att det finns någon sanning bakom antagandet, så det går inte att se hur långt bort, eftersom det inte ens är säkert att det finns.

126
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Mystiskt DNA
« skrivet: 2017-05-03, 20:54 »
testen visar i grova drag rätt, men när procenten sjunker under 10 så kan det vara slumpen som gör att testtagarens DNA liknar en referenspopulations, och kommer du under 5 så kan det vara rena feltolkningen. DNA tester av den autosomala typen, den som tittar på alla släktled, görs i första hand för att hitta gemensamma träffar med andra testade. Den del som kallas origin/ursprung eller ethnicitet (olika begrepp för samma sak) är ett tillägg, skoj att ha men inte tillförlitligt som släktforskningsunderlag.

127
Allmänt om DNA i släktforskningen / SV: Mystiskt DNA
« skrivet: 2017-05-01, 10:11 »
När det gäller ursprung/origin/ethnic make up eller någon av de rubriker som olika bolag använder så ska dessa uppgifter tas med en riktigt stor nypa salt. Bolagen har referenspopulationer, som påstås representera ett genomsnitt i olika regioner och sedan jämförs testpersonens DNA med dessa puopulationers och man får fram en procentfördelning.
Men det finns ingen DNAsträng som är typisk för varken den eller den andra regionen utan det är en hel del antaganden. Så, se det som trevligt att ha, men det är inte speciellt vetenskapligt.
MyHeritage har också den minst utvecklade metodiken och den minsta databasen att jämföra med.  Jag rekommenderar istället FamilyTreeDNA (FTDNA) som har överlägset störst täckning i Sverige, och där testaren kan utveckla sin test med den raka moderslinjen (kvinnor och män) och den raka pappalinjen (bara män)

128
Autosomalt test (för alla släktskap) / SV: Bäst test?
« skrivet: 2017-03-03, 15:41 »
Kan lägga till att det företag som flesta svenskar använder är FTDNA. Så är det släktingar här du söker är det bäst val.
Om du enbart söker efter emigranter i USA så är Ancestry den som har flest sådana

129
Autosomalt test (för alla släktskap) / SV: Bäst test?
« skrivet: 2017-03-02, 19:09 »
Den test som tar med både fars och morssida kallas autosomalt test. Ancestry och 23andMe har enbart den typen av test, även om 23andMe uppger värden på det som kallas haplogrupper  för fars och morssidan, oftast på en relativt grov nivå. FamilyTreeDNA (FTDNA) har autosomalt, kallat Family Finder, men man kan när som helst utöka den testen till fars och morslinjen, till en djup nivå.

Jag tycker du kan titta på www.ssgg.se för att få mer info

130
Evenemang, nyheter och tips / SV: Evenemang, nyheter och tips
« skrivet: 2016-11-03, 10:50 »
Vill du/ni lyssna på Karin Bojs och Peter Sjölund?  Ta chansen att vara med på deras boksläpp på Fars Dag, 13 november. Se inbjudan och missa inte att anmäla dig.

131
Jag rekommenderar inköp av Släktforskarförbundets handbok, Släktforska med DNA.  Den är skriven av en av de främsta inom området, Peter Sjölund.

Boken finns i Rötters bokhandel

132
Namnen är hämtade från träd eller från inmatade uppgifter om Ancestral Surnames.

De som angivit att deras kontaktuppgifter eller träd inte får visas har bara en ruta med "Private Family Tree - You need to be a DNA match to see this result." Där visas bara info för dem som har match med träffpersonen.

Nästa nivå är att du får upggifter om en individ i ett släktträd och du kan se trädet, tryck på den blå cirkeln eller på texten Private Members Tree.

Tredje nivån är den samma som ovanstående men att trädägarens namn visas, dock utan kontaktinfo

133
Det beror delvis på vilket företag som analyserat ditt DNA.

23andMe har idag inga nya släktträd, de hänvisar till GENI och där är det omöjligt att jämföra DNA-träffar
Ancestry har många släktträd och det verktyg de har är de "hintar" de ger i form av små löv. Kan diskuteras träffsäkerhet.
FTDNA, det finns, vad jag vet, inte något hjälpmedel idag, vilket är en brist.

134
De kan komma en eller båda sidorna.  Själv förstod jag inte att min morfar hade rötter i Finland. Troligen kommer hans finska haplogrupp och även de träffar han har från invandring på 1600-talet till Bergslagen (Värmlandsdelen), men det syns inte i kyrkboken. Alla har svenskklingande namn, något som jag fick veta var vanligt. Prästen gjorde de finska namnen till svenska utan att fråga.   Sedan kan det ju finnas en far som inte registrerats i kyrkboken, men det är ju sånt vi aldrig får veta

135
Att du inte hittar honom på Ellis Island beror säkert på att den mottagningen inte öppnade förrän 1892

136
Företag som utför tester / SV: Företag som utför tester
« skrivet: 2016-08-13, 21:09 »
Det är riktigt att FTDNA tar ut en kostnad för administration och frakt  av testkitet på 12,95 dollar. Ser att det finns en annan uppgift tidigare. 

137
Om man vill kontrollera de personer som man tycker borde synas på FTDNA's träfflistor, kan man ladda ner respektive kit till gedmatch.com. På den siten kan man själv ange vilket tröskelvärde som ska gälla

138
Rötters vänner / SV: Rötters vänner
« skrivet: 2016-05-06, 20:54 »
Någon Rötterkostnad finns det inte idag, det är helt gratis att använda Anbytarforum, porträttfynd etc

Rötters vänner är mest till för att stödja uppbyggnad och underhåll av alla de funktioner som finns, en helt frivillig avgift.  Att blanda ihop en nödvändig uppgradering med viljan att stötta allt det som finns och fungerar känns främmande. Drar vi det till sin spets så kan ju förbundet lägga ner vilken del som helst för att spara pengar, eller hur ska en minskning hanteras?

139
Nilsson, Harry (1941-1994) / SV: Nilsson, Harry (1941-1994)
« skrivet: 2016-04-25, 00:14 »
Har inte hittat hennes utresa 1907 i Göteborg. Hittar andra som finns på Caronia, utresta från Göteborg 1907 04 19, men inte hon. Undrar om hon reste under annat namn till England??

140
Nilsson, Harry (1941-1994) / SV: Nilsson, Harry (1941-1994)
« skrivet: 2016-04-25, 00:01 »
Läste återigen hennes ansökan om medborgarskap och det som framgår där är hennes födelsetid , 9 september 1874 och att hon kom 1 maj 1907 på Caronia , enligt ovan. Ansökan avslås hösten 1926 eftersom hon inte uppvisar rätt dokument.

141
Nilsson, Harry (1941-1994) / SV: Nilsson, Harry (1941-1994)
« skrivet: 2016-04-24, 23:52 »
PÅ passagerarlistan från 1923 står Johan Armstrong, Carl Johansgatan 64, Göteborg som närmast anhörig i landet hon reste från. Och det står Eveline som hennes förnamn.

På resan 1907 står hon som Eveline, yrke Midwife (?) och det står faktiskt att hon varit i New York tidigare, svårt att se årtal , men det börjar på 18

142
Nilsson, Harry (1941-1994) / SV: Nilsson, Harry (1941-1994)
« skrivet: 2016-04-24, 23:42 »
Från census 1920

 
Name:Evelyin Armstrong
[Evelyin Amslstrong]
[Bilyere Arnstrong]
Age:46
Birth Year:abt 1874
Birthplace:Sweden
Home in 1920:Brooklyn Assembly District 8, Kings, New York
Street:Degraw St
Race:White
Gender:Female
Immigration Year:1908
Relation to Head of House:Head
Marital Status:Single
Father's Birthplace:Sweden
Mother's Birthplace:Sweden
Native Tongue:Swedish
Able to Speak English:Yes
Occupation:Seamtrery Shacker
Industry:Factory
Employment Field:Wage or Salary
Neighbors: View others on page
Household Members:
Name
Age
46
78
18

143
Nilsson, Harry (1941-1994) / SV: Nilsson, Harry (1941-1994)
« skrivet: 2016-04-24, 23:34 »
Om det är samma person så dog hon i Sverige. Det känns som det behövs en koll av de svenska böckerna från 1907 och framåt för att se om Augusta Emelina levde här hela tiden.

18740909-500

Armstrong, Augusta Emelina

Kusttorget 1-2

Död 5/1 1951.

Kyrkobokförd i Göteborgs Karl Johan, Göteborgs stad (Göteborgs och Bohus län, Västergötland).

Född 9/9 1874 i Göteborgs Karl Johan (Göteborgs och Bohus län, Västergötland).

Ogift kvinna.
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Göteborgs Carl Johan, Göteborgs kn (Västra Götalands län, Västergötland)

Födelseförsamling i källan:
Göteborgs Karl Johan (Göteborgs och Bohus län)

Källor:
PA, MTL

144
Nilsson, Harry (1941-1994) / SV: Nilsson, Harry (1941-1994)
« skrivet: 2016-04-24, 20:49 »
Jag undrar om det är denna kvinna
Armstrong Anderson, Augusta Emelina, f. 9/9 1874 i Göteborgs Karl Johan Göteborgs och Bohus län

Enligt passagerarlista 1923 har hon en bror Johan , vilket ovan nämnda kvinna har.  Det intressanta är att hon uppges ha emigrerat 1889 i Emibas och i utflyttningslängd för Karl Johan  (Göteborgs Karl Johan BII:2 (1889-1894) Bild 18 (AID: v34189.b18, NAD: SE/GLA/13186) står det noterat att hon kommer åter 3 dec 1894, vilket stämmer med inflyttningsboken Göteborgs Karl Johan BI:6 (1889-1894) Bild 24 (AID: v34187.b24, NAD: SE/GLA/13186)

Om det är rätt person, verkar som hon finns i folkräkningen 1910 i Göteborg, men ...   så kan det vara av intresse att brodern Johan Emil Armstrong var 5 år i USA och kom hem 1894, kanske reste de tillsammans?

145
Nilsson, Harry (1941-1994) / SV: Nilsson, Harry (1941-1994)
« skrivet: 2016-04-24, 20:24 »
I det Naturalization  Record som finns på Ancestry framgår att hon är född 9 september 1874 i Göteborg  och att hon kom till New York den 1 maj 1907 ombord på Caronia.
Hon är ogift när ansökan inges 1925.


146
Företag som utför tester / SV: Företag som utför tester
« skrivet: 2016-04-01, 12:17 »
23andme levererar dina y- och mtdnahaplogruper på en hög nivå, utan möjlighet till fördjupning, det primära i deras svar är det autosomala testet som matchas mot de övriga som testat hos dem. Det finns ett antal svenskar som testat hos dem, men det är färre än de som fins i FTDNA's databas.


till FTDNA returnerar du ett kit efter svabbning, det används sedan för de kommande tester som du kan beställa till under lång tid framöver, de säger att de sparar ditt tets i 25 år. Möjligheten finns alltså att starta med vilket test som helst, autosomalt, y eller mtdna och att sedan bygga på med "djupare" test inom Y och mtdna beroende på vilket test du startat med.

147
30 Släktforskarmöten / Föreningar
« skrivet: 2015-06-06, 18:10 »
Dalarnas Släktforskarförbund har redan tagit sitt beslut, det upplöstes 2013 enligt Wiki-Rötter.

148
30 Släktforskarmöten / Föreningar
« skrivet: 2015-06-01, 22:47 »
Kan det bero på olika prioriteringar? En del vill en sak, andra vill annat och historien visar vad som hände , det är inte lätt att ändra den (omöjligt). Kolla Wiki-Rötter
 
Det som jag vet,  eftersom jag var med under den tiden,  är att GF gick från knappt 1600 medlemmar till nästan 2900 på några år, en nivå som gäller idag,  så visst finns det underlag för flera föreningar.

149
30 Släktforskarmöten / Föreningar
« skrivet: 2015-06-01, 22:22 »
Patrick, om du ser något annat, så säg det rakt ut. Det finns nog många som är intresserade.
 
Personligen så förstår jag inte hur man ska kunna bortse från GF's Bibliotek, Arkiv och andra fysiska samlingar samt alla de digitaliserade informationskällor som finns, det är ju till stor del det som är föreningen (vad jag anser)
 
För de som är intresserade av föreningarnas historia, det finns en del skrivet på Wiki-rötter.

150
30 Släktforskarmöten / Föreningar
« skrivet: 2015-06-01, 20:46 »
Mig veterligen har inte SSGF något bibliotek eller arkiv alls, och de inriktar sig på Stockholm och träffas oftast på Stadsarkivet (ibland i Arninge), under det att GF täcker hela landet.
 
SGS satsar på vetenskapliga publikationer och har varken lokal eller bibliotek, Svenska släktakademien vet jag inte vad det är.
 
Men det kanske det finns andra som gör :-)

151
30 Släktforskarmöten / Föreningar
« skrivet: 2015-06-01, 19:11 »
Nu vet jag inte vilka föreningar du menar i ditt inlägg, men att det finns riksföreningar för smed och vallonforskning är väl inte så konstigt, att Genealogiska Föreningen, GF, bildat 1933, som är helt rikstäckande med sitt arkiv och bibliotek, där också digitaliseringen ingår som viktig del,  finns ser jag som naturligt. Att GF i många år hade lokalföreningar, som avknoppades för länge sedan, är kanske känt, en av dem är Storstockholms Genealogiska Förening, satsande mest på Stockholmsforskning.
 
Detta är mina egna funderingar, kanske finns det andra åsikter bland de som är aktiva i föreningarna
 
 
(Meddelandet ändrat av mats 2015-06-01 19:12)

152
30 Släktforskarmöten / Föreningar
« skrivet: 2015-06-01, 18:41 »
Funderingar är alltid bra, men ibland är det svårt att följa tankegångarna, och just nu känner jag så.   Att det blir färre medlemmar är en sak, att det finns flera föreningar en annan. Kan det vara så att de inte sysslar med samma sak, kanske finns det olika intresseinriktningar, kanske finns det en logik bakom de olika föreningarna.  Men jag undrar om funderingarna ovan baseras på att det bildas nya föreningar, för det sker väl inte så ofta?
 
Sedan kan det ju ge lite problem med statistiken, hur många släktforskare finns det (i föreningarna) när många är med i mer än en

153
Och vi pratar om 80 cm eller mer, dessutom är gaffeln av en helt annan dimension än den som synes på en vanlig maskrosupptagare.

154
Storleken framgår ganska väl om man betänker att ett vanligt handtag, som finns på bänken på bilden är ca 15 centimeter, då är metalldelen som syns ca 25-30 cm och skaftet (den del som syns) 50 cm, och det finns en bit till utanför bilden. M a o betydligt längre, tyngre och klumpigare än den smäckra maskrosupptagaren från Karlstad Redskap

155
Ja, ska den rundade delen under verktyget göra någon nytta så får den som tar upp maskrosen hålla det långa handtaget väldigt nära marken, och varför då ett långt skaft?  
 
Ett spännverktyg verkar mer realistiskt

156
Och det anges i föräldrarnas brev till UD att han avled den 28 juni 1901.

157
Efter genomläsning av UD 1902 års dossiersystem, vol 3798b, akt 75 G 33 så kan jag konstatera att något svar på hur bilderna hamnat hos Carl-Gustaf Roos af Hjälmsäter finns inte där.
 
Dossieren handlar främst om föräldrarnas önskan om att få fram en dödsattest och dessutom om hanteringen av de ägodelar Stake lämnade efter sig på hotellet.
 
Föräldrarna begär hjälp av UD efter det att den läkare som behandlade Stake kräver 100 dollar för en kopia av hans dödsfallsrapport. Papperet behövs för att Skandia ska betala ut den livförsäkring på 2 000 kr som Stake tecknat. När läkaren får höra att hans dokument ska användas i detta syfte höjer han priset till 200 dollar.  
 
Konsulatet meddelar att Stake efterlämnat en koffert, en portfölj och en plånbok. Dessa har förseglats av den mexikanske domaren, och rädslan för tuberkulos gör att ingen vill öppna dessa ändå.  Efter att konsulatet lyckas få fram tillräcklig information framgår det att Stake anses ha avlidit av acut anaemia of the brain och då törs man hantera bagaget.
 
De bankmedel som fans hade August Sandberg, god vän som bodde i Nacosari, Sonora, förmedlat till familjen. Han var troligen anställd på Mocyezuma Copper i Nacosari, det företag som Stake anges vara anställd i.  Stakes resa söderut till Mexico var till stor del beroende på läkarrekommendation, han uppges ha lidit av bröstlidande. Hans vistelse i Mexiko gav andra implikationer, Skandia hävdade att passerat 35 grader nordlig bredd och då rest in i förbjuden zon.
 
Stakes föräldrar gav fullmakt till Johan Edvard Svensson (bror till Stake) att ta emot kvarlåtenskapen, som i maj 1903 kom till Stockholm efter transport från Mexiko via Hamburg.

158
Fast inläggen är från 2003, utom en kommentar från 2007 som uppenbarligen hamnat fel. Varför redigera en diskussion, låt det som hände för 12 år sedan visa på hur det kunde vara och hur mycket bättre det är nu.

159
00 - Skilsmässa / Skilsmässor
« skrivet: 2015-02-24, 22:23 »
Jag funderar på en text om skilsmässa i Gävle Heliga Trefaldighet AIIaa:16 (1912-1928) Bild 1050 / sid 5693 (AID: v187759.b1050.s5693, NAD: SE/HLA/1010056)
 
På rad 10 finns Bror Algot Andersson.Han reser till USA 1913 (2 dagar efter sin vigsel) och det finns en notering: Frånskild enl medd fr St.Cb. 19 26/3
 
Jag tolkar St. Cb. som Statistiska Centralbyrån, men varför ska de ha meddelat församlingen om skilsmässa? Visserligen lär de ha tagit över visst ansvar 1921, men....
 
Tidpunkten kan kanske vara när skilsmässan skedde och meddelandet kom senare?  
 
Var kan jag hitta mer om denna skilsmässa?

160
Axel Stakes äldre, ende bror Johan Edvard Svensson (1866-)återfinns även efter 1890.
Han är född 1866-10-12 i Storkyrkoförsamlingen (Sankt Nikolai)och återfinns i Rotemansarkivet 1892-1893 boende i Mari Församling med hustru Rosalie Scheike, född 18680106 .
 
Vid folkräkningen 1900 ser familjen ut så här
Svenson, Edvard, f. 1866 i Nikolai Stockholms stad, Tjänsteman
Scheike, Rosalie, f. 1868 i Norrköping Östergötlands län
Lisa, f. 1890 i Övre Ullerud Värmlands län
Greta, f. 1891 i Kalmar Uppsala län
 
 
Johan Edvard lägger till namnet Stormfelt och finns i Sveriges Dödbok 1901-2013
 
18661012
Stormfelt, Johan Edvard Svensson
Gasion 4
Död 31/3 1935.
Kyrkobokförd i Danderyd (Stockholms län, Uppland).
Född 12/10 1866 i Storkyrkoförs (Stockholms stad, Uppland).
Gift man (31/10 1909).
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Danderyd, Danderyds kn (Stockholms län, Uppland)
Födelseförsamling i källan:
Storkyrkoförs (Stockholms län)
Källor:
DB, FS
 
Hustrun återfinns i Dödboken
 
18680106-066
Scheike f. Svensson, Rosalie
Igeldammsgatan 14
Död 15/9 1953.
Kyrkobokförd i Sankt Göran, Stockholms stad (Stockholms stad, Uppland).
Född 6/1 1868 i Norrköpings mosaiska (Östergötlands län, Östergötland).
Frånskild kvinna (11/2 1909).
Anm:
Tidigare gift Svensson
--------------
Motsvarande folkbokföringsförsamling(ar) 1/1 2014:
Västermalm, Stockholms stad (Stockholms län, Uppland)
Födelseförsamling i källan:
Mosaiska förs., Norrköping (Östergötlands län)
Källor:
DA, PA / DOR 52-60
 
 
Efter skilsmässan gifter Jonas Edvard om sig med Elsa Maria Andersson, född 1885 i Husby-Långhundra Uppsala län  (Folkräkning 1910)
 
Viss oklarhet tycks råda om det ska vara Stornfelt eller Stormfelt, men det verkar som det ska vara Stornfelt
Enligt Danderyd AIIa:19 (1929-1940) Bild 280 / sid 420 (AID: v227103.b280.s420, NAD: SE/SSA/1494)
så erhåller Johan Edvard Kungl Majt tillstånd 3/5 1929 att antaga namnet Stornfelt
 
Hustrun avlider
18850117-0347
Stornfelt, Elsa Maria
Rosenl Ålderdomsh, Avd 5/7
116 69  Stockholm
Död 14/8 1979.
Kyrkobokförd (1975) i Högalid, Stockholms stad (Stockholms län, Uppland). Mantalsskriven (1975) på samma ort.
Född 17/1 1885 i Husby-Långhundra (Uppsala län, Uppland).
Änka (31/3 1935).
--------------
Födelseförsamling i källan:
Husbyrlångh (Stockholms län)
Källor:
RTB 79 / SPAR 80
 
Sonen Stig Edvard avlider
19120510-4597
Stornfelt, Stig Edvard
Flyghamnsv 28, V
183 64  Täby
Död 7/9 1984.
Kyrkobokförd (1980) i Täby, Täby kn (Stockholms län, Uppland). Mantalsskriven (1980) på samma ort.
Född 10/5 1912 i Oscar (Stockholms stad, Uppland).
Gift man (19/5 1956).
--------------
Födelseförsamling i källan:
Oskar (Stockholms län)
Källor:
RTB 84 / SPAR 90
 
Dottern Lillevi Maria född 19141118 gifter sig 19380802 med Robert Morgan Bailey från Houston och hon emigrerar 19380901  
Danderyd AIIa:19 (1929-1940) Bild 280 / sid 420 (AID: v227103.b280.s420, NAD: SE/SSA/1494)
 
Detta ledde inte till några nyheter om Stake, men om hans bror :-)

161
Nacozari de Garcia var inte rätt plats, kan inte hitta Stake i Mexico, Sonora, Civil Registration, 1861-1995
Nacozari de García, Defunciones 1900-1952  (Dödbok) för 1901 eller 1902. Tyvärr är dödböckerna för Sonora inte indexerade, och det finns ett antal delar att söka i.

162
Kanske finns svaret i Nacozari de García som ligger nordöstra delen av den Mexikanska staten Sonora. Där tycks ovan nämnda bolag haft verksamhet. Sedan kan det ju finnas risk för missförstånd, så att det är New Mexico som gäller, där hade företaget också verksamhet

163
Brevet är ett svar till Stake , förmodligen baserat på förfrågan, som beskriver alternativa resvägar och priser avseende resa till olika ställen i USA.

164
Följande är med stor sannolikhet Axel Stake, tilläggas kan att originalet visar titeln ingenieur, att han ska till Boston
 
Name:    Carl A Stake
Arrival Date:    15 Dec 1897
Birth Date:    abt 1868
Age:    29
Gender:    Male
Ethnicity/ Nationality:    Swedish
Port of Departure:    Copenhagen
Port of Arrival:    New York, New York
Ship Name:    Island

165
Brevet finns med bildid  A0070185_00836
 
Han har tydligen frågat efter resa till Springfield respektive Chicago
 
(Meddelandet ändrat av mats 2015-01-17 17:01)

166
Även om det skrivs att han levde i New York, så hittar jag inte honom i folkräkningen 1900 (Federal Census 1900), men han ju ha varit på resande fot när denna räkning gjordes, vilket var juni, 1900.

167
Stake finns nämnd i obefintlighetsboken Storkyrkoförsamlingen AIII:2 (1901-1920) Bild 170 (AID: v273898.b170, NAD: SE/SSA/0016)
Där uppges han ha dött Juli 1901.

168
Sveriges Dödbok hämtar uppgifter från Roteboken, så den ger inte mer info.  Något tillägg i Storkyrkoförsamlingens dödbok för 1902 finns inte.

169
Från Rotemansarkivet
 
Död 1902-04-25
 
Utflyttningsuppgift: Lär Hava Dött i Mexico Enl P.Äi Stork 1946-02-08

170
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2014-12-29, 23:05 »
Oj vad fel det kan bli, Genline lever inte vidare i Ancestry, det är som att jämföra en Volvo PV 1958 med en Mercedes 2014.
 
Vissa av mormonfilmerna används fortfarande av Ancestry, så långt är det riktigt, men en ny bil har också ratt och hjul. Ancestry arbetar mer med indexering och där koppling finns till den orginalbild som använts. Numera finns det ett antal läns husförhör indexerade,  liksom SCB utdrag för födda 1860- 1940. Det blir naturligtvis något annat än Svar och Arkiv Digital, men Arkiv Digital har ingen sökfunktion alls (men helt suveräna bilder och mycket intressant material)
 
Arkivguidens jämförelse är från februari 2013, en uppdatering är kanske nödvändig om någon större tilltro ska tillmätas sidan

171
Anbytarforums innehåll / Anbytarforums innehåll
« skrivet: 2014-12-29, 18:43 »
Fast att jämföra Genline med något annat är inte särskilt fruktbart, Genline stängs i morgon kväll (står det på http://www.genline.se/nyheter/index.php )

172
02 Arkivväsende / Emigrantinstitutet
« skrivet: 2014-12-20, 23:52 »
I de nya statuterna, som inte antagits, föreslås styrelsen består av en från kommun, en från Landstinget, en från universitet i Växjö, en från Vilhelm Mobergsällskapet och vänföreningens ordförande.  
 
Intressant är att så ser den nya styrelsen ut som de beslutade själva om, utan inblandning av representanter från alla andra organisationer. Den lilla, lokala och ganska lågkompetenta styrelsen skrev avtal med kulturparken (helt utan legitimitet), de försökte med våld  hindra riksarkivet att ta hand om sina deponerade samlingar. Styrelsens nya ordförande har fått helt klart från tillsynsmyndigheten att avtalet inte är i överensstämmelse med statuterna, men det bryr sig inte styrelsen om, de kör på och hoppas att ingen ska märka det.
 
Undrar hur mycket av detta som kommer att stå i vänföreningens egen tidning?

173
02 Arkivväsende / Emigrantinstitutet
« skrivet: 2014-12-20, 16:06 »
Och nu har det gått några år och de som kan något har slängts ut ur styreslen, som ombildats, helt i strid mot gällande statuter. Visserligen har en ansökan om ändring skickats till kammarkollegiet, men den är ännu inte behandlad, men det bryr sig inte de lokala småpåvarna inte om utan de tecknar avtal med Kulturparken, de lämnar över allt i händer på de som inte har en aning om emigration. De styrelsemöten som avhållits lär förklaras som ogiltiga vid en kontroll och vad gör man då. Personalen är ju uppsagd, alla utom en som har en nära relation till ordförande i vänföreningen (som sitter i den nya styrelsen)
 
Lite om röran finns på http://www.smp.se/nyheter/lobbyn/det-som-en-gang-var-emigrantinstitutet%28457574 6%29.gm

174
Förbundsstämman / Förbundsstämman
« skrivet: 2014-09-21, 18:49 »
Under stämman så refereras det på vissa ställen till information given tidigare under dagen. En sådan information är frågan om vad som händer med Rötters Vänner, som tappade 2013, men nu tydligen (enligt Barbro på stämman) ökar igen.
 
Gavs det några sifferuppgifter om ökningen i reella tal?

175
Förbundsstämman / Förbundsstämman
« skrivet: 2014-09-02, 17:51 »
Ser fram mot den  inspelning som ska läggas ut från stämman.
 
Hoppas den kommer snart

176
Förbundsstämman / Förbundsstämman
« skrivet: 2014-08-19, 19:37 »
Stämmoombud, som kommer att delta i Riksstämman i Karlstad.  Hoppas någon av er frågar varför förbundsstyrelsen än en gång har missat att följa det beslut som togs på stämman 2010, nämligen att ej genomförda stämmobeslut skall rapporteras i verksamhetsberättelsen.
 
2011 togs det beslut om två motioner, där styrelsen yrkat avslag, men där ombuden gick emot styrelsen. En motion om att ta fram information runt webbkommunikationslösningar och en om att underhålla och vidareutveckla förbundets presentationsprogram.    
 
Ingen av dessa motioner har presenterats som färdiga och borde då finnas med i det utskickade materialet, i enlighet med stämmobeslutet av 2010.
 
Kanske är de bortglömda eller gömda, men Ni kan säkert få fram vad som gäller.  Lycka till!

177
19 Kontakt sökes / Söker flera halvsyskon i NUTID!
« skrivet: 2014-07-17, 15:38 »
Du kan börja leta efter Karl Agaton i Rotemansarkivet
 
http://www2.ssa.stockholm.se/Rotemannen2012/Search.aspx

178
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-07-04, 15:37 »
Istället för en från Pompeij, varför inte en från Mexiko?  
 
Fast det är ju alltid insidan som räknas, utanpåverket har ju knappast påverkan på allt det fantastiska vi finner innanför skalet.
 
 

179
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 juli, 2014
« skrivet: 2014-06-01, 23:58 »
Årsboks-sök är en fantastisk resurs, framtagen med stöd från Rötters vänner.
 
Men den är bara uppdaterad till 2005 års årsbok. Enligt tidigare information skulle uppdatering av senare årsböcker ske under vintern, så när nu sommaren är här så undrar jag hur det går?

180
Lars
 
Intressant, men din text ger upphov till reflektioner av olika grad.
 
Jag har hittills inte sett något öppet nätverk med genetisk information som byggs på från olika delar av världen, som har någon kvalitetskontroll eller källinformation, på det sätt som jag tolkar att du framställer det som, men det kan ju bero på att jag huvudsakligen sysslar med släktforskning i Sverige och USA. Men eftersom det låter mycket intressant så ser jag gärna exempel som vi kan nyttja.
 
Sedan så ska vi nog inte tala om färgåtergivning , vilket jag tänker på med RGB (red, green, blue) utan jag förmodar du avser det föreningsprojekt som startats av DIS som kallas Rikstäckande Genealogisk Databas - RGD. Information om projektet återfinns på DIS webbsidor (fast jag hittar ingen information från i år).  Enligt planerna ska projektet starta 2014/2015 och det ska bli intressant att följa.
 
Som jag sagt tidigare, trots din beskrivning om att vi är överens, så tror inte jag att lösningen är mer granskning, och jag är ju inte ensam om den inställningen.  
 
Sedan förstår jag inte din slutsats, att det bara är din föreslagna lösning som garanterar kvalité och effektivitet, och att vi som inte håller med skulle stå för något annat, att vi förespråkar flummighet och oproffesionalitet. Tycker nog att du där gick över en gräns när det gäller att vara objektiv, vilket ju är en viktig del av kvalitetsarbetet.
 
Men vi får se om någon mer än de som redan idag erbjuder granskning plockar upp handsken, kanske räcker dagens granskningslösning till och vi fortsätter med att informera och stödja alla kommande aktiviteter runt ämnet.
 
Mats  
PS  I slutet på din text , med not 1, finns en del länkar, som jag inte får att fungera helt.  Två av dem kopplar till din dropbox och Mikaels till en menysida för Diskulogen. Länken under not 3 kan jag inte använda och eftersom det är en PDF jag läser så kan jag inte kopiera den DS

181
Konstigheter är kanske det ord som jag mest tänker på när jag ser presentationen i senaste Angeläget av de intäkts och kostnadgrupper som förbundet presenterar.
 
Till den kommande stämman i Karlstad har förbundet, efter att en motion om otydligheten i rapporteringen, delat upp verksamheten i några grupper och sedan presenterat utfallet av dessa. Sedan används resultatet i argumentaionen för att höja medlemsavgiften från föreningarna. Det må så vara, men jag undrar om man försämrat utfallet för den del som man använder för sin argumentation. Och varför kan jag tro det?
 
Återvänder till den diskussion om årsboken som finns ovan och citerar delar av ett svar från ordföranden: Om Årsboken i alla avseenden skulle bära sina egna kostnader är den tyvärr en minusprodukt, vilket också var ett skäl till att boken behöver förnyelse och en nystart.(slut citat)
 
Nu finns det ingen redovisning för Årsboken separat men för Årsboken och Släkthistoriskt Forum (som också sagts generera för lite pengar) så redovisar förbundet för 2013 ett överskott på 533 tusen kronor. Det är vad som står i Angeläget och det är vad föreningarna får veta.
 
Hur kan man då påstå att det är minusprodukter? Eller finns det skäl till att låta de kostnader som borde belasta området Publikationer ligga i en annan kolumn? Varför kan man fråga sig.
 
Jag hoppas att detta kan redas ut, så att alla vet vad som gäller och att det kan bli slut på tolkningarna om hur det ser ut.

182
Anbytarforums struktur / Anbytarforums struktur
« skrivet: 2014-05-19, 18:45 »
Varför bränna fina böcker?  Jag har inte heller försökt få CD/DVD-skivorna eller andra databaser  brända eller förstörda. Men det är bra att du pekar på en del som jag inte nämnde, böckerna, vi bör ställa samma krav på svar ur de verken som jag nämnt ovan.
 
För vad jag önskar är att fler svarare ger så mycket information som möjligt, att det blir naturligt att berätta om de källor man känner till. Finns det inga källor, så ange gärna det för då ska en varningsklocka ringa detta är en uppgift som måste kontrolleras extra noggrant
 
Detta är en väsentlig del i den kvalitetsökning som jag förmodar de flesta av oss vill nå.

183
Anbytarforums struktur / Anbytarforums struktur
« skrivet: 2014-05-19, 11:29 »
Jag tycker mig se att det bilr allt vanligare att svar lämnas som innebär att den som frågat förutsätts ha något av de många andrahandsskivor som föreningar pubicerar och säljer.  
 
Att svara att enligt X-skivan så är föräldrarna A och B eller att enligt Y-skivan dör han 18xx-dd-ee, utan att tala om varifrån de som lagt in uppgifterna hämtat information innebär en stor risk att mottagaren av informationen lägger in den i sin släktutredning utan att kontrollera riktigheten. Jag vet inte hur många som köper en skiva för att kontrollera uppgiften, blir kanske lite dyrt , så varför inte skicka med den källhänvisning som borde finnas på skivan

184
Det är inte så länge sedan det sas att på Facebook håller nybörjarna på och leker, de seriösa använder Anbytarforum.  
 
Den stora ökningen av släktforskningsrelaterade grupper på facebook, med en tillströmning som vida överstiger Anbytarforums, innehåller inte bara nybörjare, det finns duktiga släktforskare även där och ett flertal rekommenderar Anbytarforum som en resurs, bland annat genom att lägga in material som härstammar från FB-frågor.  
 
Eftersom det tydligtvis inte är lämpligt att besvara frågor ställda på annat håll, så får vi fortsätta svara på facebook och låta de grupperna växa, Anbytarforum får leva med de seriösa som redan finns.
 
(Meddelandet ändrat av mats 2014-05-08 15:57)

185
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2014-05-06, 22:40 »
Priser kan alltid diskuteras; från förbundets bokhandel hämtar jag:
 
Ett supplement i två band till Gustaf Elgenstiernas monumentalverk Den introducerade svenska adelns ättartavlor med kompletteringar till de flesta av de ca 3.000 adelsätterna. 12 års arbete med genomgång av hundratals biografiska verk och tusentals nya arkivfynd. Författare är Carl Szabad.  Inbunden, blått klotband,  
 
Pris: 300 kronor

186
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2014-05-06, 18:25 »
Du ursprungliga banden, inklusive ändringar/rättelser fram till 2002 finns till salu på CD hos Riddarhuset
se http://www.riddarhuset.se/index.php?option=com_content&view=article&id=25:foersa eljning&catid=2:uncategorised&Itemid=126&lang=en
Om det är sökbara PDF-dokument framgår inte.
 
Det stora arbetet med de två supplementen som Carl Szabad genomfört finns, efter vad jag kan se, ännu bara i bokform. Här finns det en möjlighet att göra något för förbundet (och denna publikation är de väl ensamma om att ha rätten till ) och då inte i den form som de böcker har som scannats för Rötters Vänner (icke sökbara PDF har det förtäljts mig) utan naturligtvis med fritextsökning

187
Lars
 
Först din kommentar om avsaknad av alternativa förslag. Läs vad jag skrev, så ser du att jag vill se betydligt mer av insatser för att höja kunskapen om ämnet, alltså inte göra som vi alltid gjort.  Att grunden är densamma som tidigare innebär inte att det inte finns mycker mer att göra, för förbättringspotentialen är stor.
 
Därefter, jag ser faktiskt inget förslag från dig på det praktiska genomförandet, enbart ideer hämtade från en annan värld, där betald arbetstid finns till förfogande. Du får gärna utveckla dina tankar på var publiceringen ska ske, vem/vilka/vad som etablerar kanaler och hur granskningen ska samordnas/kvalitetssäkras och hur framtaget material ska underhållas.  
 
Jag tycker att vi kan koppla ihop det som skrevs i juni 2013 av Jonas Magnusson med den här debatten, det finns beröringspunkter, se

188
Det dyker upp en del funderingar när jag läser det inledande inlägget om problemen  med saknade eller bristfälliga källangivelser eller påhittade antavlor.
 
I inlägget så uppmålas problem för branschen, och jag måste få fråga vilken du avser, du ”hotar” med Janne Josefsson om inte alla underordnar sig en given form och liknande uttryck. Kanske lite dramatiserat, men så kan texten uppfattas.
 
Lösningen är att några kvalitetstidskrifter ska genomföra någon form av godkännanderitualer. Det finns idag tidskrifter som har höga kvalitetskrav, men på vilket sätt skulle de förbättra situation mer än marginellt?  
 
Det finns en elitistisk underton i texten, tycker jag, för det pendlar mellan att alla ska genomgå godkännandefas eller att de som inte gör det ska ”brännmärkas”.  Jag ser inte på vilket sätt situationen ska förbättras med ditt förslag om det inte är total censur på internet du efterfrågar. Hur kommer en godkännandeprocess att få bort nätpublikationer utan källangivelse och hur får de bort de påhittade antavlorna. De lär nog dyka upp lika frekvent som idag, om inte mer, när eliten tar sin väg och alla de andra en annan väg.
 
Personligen så tror jag mer på upplysning, på att hela tiden visa på hur det kan gå till och att sedan stöttar med bra informationsskrifter. Något för Sveriges Släktforskarförbund att ta in i sin verksamhetsplan på ett helt annat sätt än idag? Nyttja de kanaler som finns, spela in Youtubefilmer där källor diskuteras, förbättra de handböcker som finns, samla folk kring ämnet och gör det mer till var mans sak än de elitsatsningar som förslås.
 
Det finns möjlighet att påverka och det finns många medel, så låt oss ta chansen och göra något positivt av detta utan att slå folk i huvudet.
 
(Meddelandet ändrat av mats 2014-04-19 10:07)

189
I reklamen för den nya årsboken, som nu kan förbeställas, ser jag med glädje att förbundsstyrelsen svängt helt och nu berättar om höjdpunkter i boken. Något som efterlysts, men tidigare sagts inte varit möjligt. Det ger förhoppningsvis fler intresserade, och därmed en större upplaga.

190
Missionärer / Missionärer
« skrivet: 2014-02-18, 22:23 »
Och här är ur Bildergalleri ur Svenska Missionsförbundet, redigerat av A.Ohldén, tryckt 1906
 
m
 (168.1 k)

 
(Meddelandet ändrat av mats 2014-02-18 22:31)

191
Missionärer / Missionärer
« skrivet: 2014-02-18, 22:06 »
Du kan läsa om henne här, fast det mesta är om hennes man :-)
 
http://collections.smvk.se/carlotta-vkm/web/object/1223505

192
Om årsboken är en minusprodukt, så är det remarkabelt att den år efter år presenterats för stämman med intäkter och kostnader, där intäkten alltid varit betydligt större än kostnaden.  
 
Frågan om resultatet för årsbok och ShF har dessutom varit uppe ett antal gånger på Förbundsforum utan att det vid något tillfälle indikerats att den är den minusprodukt som nu tycks vara fallet.

193
Kopplingen till kön, som inte finns i de ursprungliga funderingarna, utan som lagts till av de som vill föra in den aspekten, det är det trista i denna debatt.  
 
Att flytta tyngdpunkten från genealogisk kompetens till en genusfråga, leder inte framåt utan blir bara en blockering, och det är trist.
 
Lyft diskussionen till att handla om framtiden för Årsboken, det är ju enligt förbundsstyrelsen fråga om att vara eller icke vara, och den frågan är viktigare än en påstådd genusfråga.

194
Vincent, nu läser även du in sådant om definitivt inte står där, är det bara för att rättfärdiga den felaktiga kritiken mot några gubbar som tar upp vitala frågor, som sedan av andra vänds till en feministisk kamp, eller ....?  
 
Vad jag skrev är att INGEN klagade när det föregående redaktörsbytet skedde från man till kvinna, under förra året.  Nu läser vissa in betydelser som inte finns i texterna, och det mest fantastiska är att detta startade när det påpekades att det saknas förfallodatum på en faktura, en administrativ miss av de/den ansvarige. I övrigt så är Urbans inlägg tidigare idag en bra sammanfattning vad som avsetts, både innan och efter det att detta blev en konstig könsrollsdebatt.
 
Det vore därför bra om förbundsstyrelsen går in med ett svar på Urbans frågor, så att debatten kan styras över till det som det borde gälla, vad vill förbundstyrelsen och vilka direktiv har getts till redaktören !

195
Vincent, jag kan inte låta bli att kommentera ditt uttalande om att kritiken kommer vid just detta redaktörsbyte:  När bytte Årsboken redaktör senast?  
 
Däremot så skedde det förra året ett annat redaktörsbyte, och trots att det även då var från en man till en kvinna så skrevs det inte illasinnade inlägg av gubbar. Släkthistoriskt Forum har fått en mycket kompetent kraft i sin redaktör, Maria.

196
Varken den förre eller den nuvarande redaktören var/är anställda av förbundet, det fanns/finns annan kontraktuell koppling.  
 
Naturligtvis arbetar redaktören i enlighet med de riktlinjer som styrelsen beslutar, så det intressanta är väl mer vilka riktlinjer eller ska vi kalla det intentioner som styrelsen gett redaktören. Ska det bli mer åt det lättsamma hållet, mer populärbeskrivande som Vincent antyder eller ska det förbli den årsbok som har en klar syn på metodik och kvalitet, något som oavsett vad som sägs ovan ska genomsyra all forskning. (Att påstå att en forskning är lättare än en annan, när det gäller metodik och kvalite är inte genomtänkt, enligt mitt sätt att se det hela).
 
Så istället för att diskutera redaktören, så tycker jag vi kan fråga styrelsen för Släktforkarförbundet om de ändrat inriktning, i samband med det plötsliga redaktörsbytet.

197
Om det inte finns något avtalat om när betalning ska ske, så ska fakturan betalas när säljaren kräver det.  Så det är bara att vänta på signal från säljaren när denne vill ha sina pengar, fram tills dess är det bara att sitta lugnt och vänta.
http://www.konsumentverket.se/vara-omraden/privatekonomi/skulder/om-du-inte-beta lar/
 
Men varför behöva meddela kunden detta, är det inte bättre att skriva ut betalningsvillkor eller förfallodatum direkt.

198
Förbundets organisation / Förbundets organisation
« skrivet: 2014-01-18, 21:21 »
Släktforskarförbundet består formellt av föreningar, det är otvetydigt.
 
Men det mesta av det som förbundet tillhandahåller riktar sig till individer, primärt de som är medlemmar i föreningarna och som har intresse av olika släktforskningsresurser eller har ekonomiska möjligheter till inköp.
 
Det är inte i första hand föreningarna som genererar miljoner till Bokhandeln, det är inte föreningarna som blir Rötters Vänner (de får inte ens vara med), det är inte föreningarna som köper årsboken eller prenumererar på Släkthistoriskt Forum. Det är inte heller föreningar som skriver på Anbytarforum, som använder Porträttfynd eller någon av de andra databaserna.  Det är enskilda individer, intresserade släktforskare, som får verksamheten att gå runt och som möjliggör den verksamhet som förbundet har idag.
 
Hur får vi dessa individer än mer intresserade, mer engagerade i vad som kan åstadkommas, att ställa upp än mer mangrant på de insatser rörande frivilligarbete som behövs?
 
Svaret är enkelt, involvera personerna mer, låt de få mer av det som brukar kallas intern information, få känna delaktighet. Detta vet alla som sysslar med kommunikation av något slag, och därför tycker jag att det är fel väg som förbundsstyrelsen nu valt, att sluta med de referat som tidigare gavs efter styrelsemöten. Nuförtiden är det knäpp tyst mellan två stycken Angeläget och, om det fortsätter, en enkel rapport om det ekonomiska halvårsläget.  
 
Jag hoppas att det kommer en ändring, att vi återigen får veta mer om de inriktnings- och genomförandebeslut som tas, i den grad som kan offentliggöras.
 
Alternativt kan förbundet återgå till det som står i stadgarna, att ha en samlande roll för föreningarna och driva opinionsfrågor, och lämna allt annat till en mer öppen, kanske kommersiell, organisation.

199
Rötters vänner / Rötters vänner
« skrivet: 2014-01-15, 23:21 »
För de som vill lära sig lite mer om de problem och möjligheter som finns med Porträttfynd rekommenderar jag att läsa inläggen som finns under Förbundets databaser/Porträttfynd.  Ger en nyanserad bild.

200
Rötters vänner / Rötters vänner
« skrivet: 2014-01-14, 11:12 »
Vi får hoppas att det mesta av problemen är lösta till den 15 mars, släktforskningens dag har ju Porträtt som tema.

201
Rötters vänner / Rötters vänner
« skrivet: 2014-01-13, 19:33 »
Man kan motionera om att lösningen bör möjliggöra att nå de uppsatta målen, och då med beskrivning om vad som inte fungerar. Och bevisligen vet inte alla det :-)
 
Sedan kan det gälla porträttfynd i sig, eller kanske även andra databaser

202
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2014-01-12, 23:27 »
Än är inte loppet kört. Även om det verkar så, är inte styrelsen det högsta organet inom förbundet. Den årliga stämman är det högsta, och till den kan alla föreningar motionera, om i princip vad som helst.  
 
Om bara en förening tar sig an frågan, så kan förändringar av Porträttfynd faktiskt beslutas av stämman (om tillräckligt många delegater håller med).
 
Ett sätt att höja uppmärksamheten är att skriva ihop en stomme till motionen, som innehåller beskrivning av de funktioner som behövs för att Porträttfynd ska bli vad den borde vara. Det gör det enklare för de som vill driva frågan inom sina respektive föreningar.

203
Tidigare fanns det uppgift på Rötter om kommande styrelsemöten, men den uppgiften hittar jag inte nu längre på nya Rötter.

204
Det kommer sporadisk information till ordförande, någon ordförandelista lär inte finnas längre av den gamla sorten. Någon kontinuerlig rapportering från styrelsemöten förekommer inte.

205
Oavseet vilken form som väljs, så är det inte svårt att informera om vad som avhandlats på ett styrelsemöte. Det har hänt förr, när information gick ut via ordförandelistan och då var det inga problem. Numer verkar slutenheten, av någon outgrundlig anledning, större än tidigare, men det är inte försent att ändra sin inställning och öka öppenheten.

206
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-19, 20:28 »
maila till kansliet om ni hittar avlidna, det gjorde jag och de profilerna togs bort

207
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-08, 18:18 »
Först så vill jag tillägga, vilket kanske skulle varit med i det initiala inlägget att jag inte skriver detta som förtroendevald i en viss förening, utan efter att ha funderat på hur Släktforskarförbundet tycks ha ändrat inriktning och närmar sig ett flertal föreningars områden.  
 
Att förbundet digitaliserar sin egen produktion har jag inget emot, det har jag föreslagit tidigare (utan reaktion), men bland de 55 nu publicerade böckerna så finns mer än 40 böcker som inte alls kommer från det hållet.  
 
Att det redan finns föreningar som digitaliserar böcker torde vara allom bekant, titta exempelvis på Svenska Släkter som säljs i Rötterbokhandeln. Jag vet att GF investerat i ny utrustning för att digitalisera delar av det stora biblioteket, så det görs tillgängligt utanför biblioteket
 
Om Rötters Vänner (RV) ska bli en kanal för kommersiellt tillgängliggörande av digitaliserade verk, så bör de texter som finns om RV ändras, det är inte längre än vänförening utan en försäljningskanal, där kostnader för produktion av material bör redovisas och inte som nu tydligen gömmas bland andra kostnader (hur mycket netto ger RV?).  
 
Som jag skrev tidigare så aviserar förbundet en avgiftsökning med upp till 70% för föreningarna, så information om vad pengarna används till kan vara intressant. Kan ge förklaringar och kanske också legitimitet till tagna kostnader, men det kan ju också öppna för diskussioner om vad som är förbundets mål och syften.

208
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-06, 00:42 »
Rätt eller fel?
 
Tycker du det är rätt att Sveriges Släktforskarförbund spenderar pengar på att scanna böcker och lägga ut dessa på sida som har abonnemangskostnad?  Är det i enlighet med de riktlinjer som anges för förbundsverksamheten? Frågor som tål att diskuteras och som blir än mer aktuella när förbundsstyrelsen nu går ut med förslag på höjning av den obligatoriska avgiften med upp till 70 %.  
 
De medel som kommer in genom Rötters Vänner ska oavkortat gå till utveckling och underhåll av Rötter (står det), men vi vet att idag går en del av dessa medel till det externa företag som hanterar inbetalningar och ”medlemsregistret” som behövs för att upprätthålla den affärsmässiga relationen mellan inbetalaren och Rötters Vänner. Och det måste säkert så vara.
 
Men nu har ytterligare delar lagts till i det utbud som ursprungligen skapades för att förflytta fokus från frivilliga gåvor till en mer kommersiell verksamhet. Nu har Rötters Vänner blivit en kanal där mer och mer material läggs ut, som tas fram genom gåvor eller obligatoriska avgifter, material som mycket väl kan läggas ut av medlemsföreningar och inte av den sammanslutning som ska vara den sammanhållande faktorn.  Är det så stort att det inte är lämpligt att göras av föreningar, såsom det sagts om andra projekt?  
 
Om förbundet tar bort den obligatoriska avgiften och proklamerar att man ska bli en kommersiell aktör, som ”konkurrerar” med sina anslutna föreningar, så kan det vara förklarligt med den här utvecklingen. Men än är vi inte där, och då är det kanske lämpligt att föreningarna funderar till och kanske lyfter frågan, så att den kan belysas på nästa stämma.

209
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 14 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-04, 23:50 »
Om du klickar på namnet brevid bilden (på respektive person) så får du (eller åtminstone jag)  upp ett mailformulär, med personens adress. Det är i översta rutan det verkar knasigt.

210
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-03, 20:53 »
Tror nog att det är ganska stadig kärna som står för en stor del av intäkterna, men det torde firman som sköter abonnemangen kunna svara på. Förmånerna har ju varit ganska likartade med en succesiv ökning av innehållet (som jag inte vet om RV betalar för, ökningen alltså)
 
(Meddelandet ändrat av mats 2013-12-03 20:57)

211
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2013-12-03, 19:50 »
Rötters Vänner-utvecklingen visades tidigare i (en omdiskuterad) barometer, men den har jag inte sett på ett par år. I bokslutet för 2011 finns uppgiften om intäkt på 802 000 kr och för 2012 blev det 822 000 kr (avrundat till hela tusental), enligt uppgifter publicerade i Angeläget (finns på Rötter).
 
För 2013, halvårsresultat (t o m 30 juni) utskickat till föreningar, redovisas 382 000 kr, ett tapp mot utfall 2012 på ungefär 150 000 kr. Delar av minskningen kan kanske bero på lite olika uppföljningstider och sådant, men det visar knappast på en ökning. Finns inget publicerat efter det (vad jag kan se) om utvecklingen.
 
Det finns ingen kostnadsrad som visar vart just Röttersvännerpengarna har gått.

212
Anbytarforums funktioner / Anbytarforums funktioner
« skrivet: 2013-10-24, 18:40 »
Det på anbytarforum är väl för att komma igång med Anbytarforum och det du pekar på är för att komma igång med släktforskning, om NYBÖRJARE är detsamma som Att komma igång

213
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-19, 10:31 »
Man kommer till den tidigare vyn, det är ju fortfarande samma Anbytarforum som använts hela tiden.

214
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 21:05 »
Kör du Internet Explorer 8?

215
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 20:37 »
Så här ser det ut hos mig

216
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 26 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-17, 12:04 »
Jag sökte på 33001, får 89 träffar, väljer att Visa alla (från rutan under antalet sökträffar).  Då får jag upp 88 kort och en kommentar som relaterar till begreppet 33001, vad jag måste vara observant på är att det kommer allt rörande 33001 men även  133001, men jag kan lätt scrolla bland alla bilderna och de 6 träffar som tillhör 133001 går bra att hålla koll på
 
(Meddelandet ändrat av mats 2013-10-17 12:08)

217
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-16, 17:15 »
Kör Firefox 24 och behövde bara trycka F5 en gång för att få upp sidan, så det är nog inte Firefox det beror på.

218
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2013-10-16, 15:50 »
Elisabeth , om du anger www.genealogi.se får du inte fram nya Rötter då?

219
Det mesta av de uppgifter som lämnas i programmet är framtaget av erfarna släktforskare, ett material som sedan klipps ihop till ett program och där uppgifter som kan vara av relevans kanske försvinner eller blir otydliga. Att uppgifter som är tvivelaktiga för vissa kommer med är förståeligt, det förekommer ju debatter och förslag till nya synsätt kontinuerligt bland släktforskare, det som var en sanning i går är kanske inte det idag. Sedan leder ju inte alla tvivel till nya ställningstaganden utan man vidhåller den ursprungliga synen.

220
25 Religion och kyrka / Barndop utanför Svenska Kyrkan
« skrivet: 2013-10-03, 23:36 »
Det finns ett flertal samfund som tillämpat (och tillämpar) barndop (och vuxendop), bland dem kan Metodisterna och det som förr hette Missionsförbundet nämnas

221
Bra idé, Genealogiska Föreningen har ju sina 10-årsutgåvor av Släkt ch Hävd, kanske kan Släktforskarförbundet göra något liknande.

222
Tänk att en förening med ca 400 medlemmar totalt, kan ordna ett arrangemang av detta slag. Frivilliga lägger ner 1000-tals timmar på att ordna en fest för alla släktforskare, en fest som 6 000 besökare och ett antal hundra utställare för förmånen att delta i.  
 
Vad händer då, tydligtvis har det stavats fel på några skyltar (mässtidningen ha namnet rätt) och hela världen går under.
 
All heder åt arrangörerna, fantastiskt arbetat, gå vidare med lyfta huvuden och glöm kverulanterna, ni skapade något som vi kommer att minnas med glädje under många år.

223
Om vi bortser från den tröstlösa incidenten så var höjdpunkterna på banketten utdelningen av priser, och då tänker jag speciellt på Örnbergspriset och utdelning av det speciella priset till den stora förening som ökat mest, Genealogiska Föreningen.
 

224
Tack alla ni i Köping som lagt ner er tid och resurser på att ordna Släktforskardagarna i Köping!
 
Många kom, många fler än vad åtminstone jag trott skulle vara möjligt, och vid vår monter var det ett tryck som jag inte upplevt tidigare. Och luften räckte till oss alla, trots det fantastiska, varma, sommarvädret.
 
Vi ser med glädje tillbaka på dagarna, att vi också blivit många fler i föreningen gör inte vår uppfattning om Köping sämre :-)
 
Mats, som fick prata DNA i två dagar i Genealogiska Föreningens monter.

225
Jag funderar på om det som Barbro tar upp bara är hot mot släktforskarföreningar, är det inte något som påverkar alla som släktforskar?   Är det i första hand föreningarna och dess medlemmar som ska värnas, det framgår inte någon rangordning i ändamålsparagrafen, förbundet ska i likställd ordning också verka för släktforskningens syfte, oavsett i vilken form det sker.
 
Jag förstår inte på vilket sätt arbetet som förbundet gör, på ett bra sätt, i frågor runt EU-förslag och liknande, påverkas av om man öppnar upp för idéer och tänkande runt framtida kanaler till/från icke föreningsanslutna släktforskare. Det finns ju absolut inget i det resonemanget som står i motsats till att kunna påverka beslutsfattare som förbund. Inte någonstans i resonemanget har ju förbundets ställning i detta ifrågasatts. Däremot reagerar jag på att det är lättare att påverka om man kallar sig traditionell, för de som satt sig in i ”hoten” vet att mycket av information som kom fram, innan förbundet reagerade, faktiskt spreds via internetbaserade informationsmedia, utan dessa hade inte uppslutningen i Europa varit av den grad det är nu.  
 
Det verkar som det uppfattas att det finns en polaritet mellan traditionella föreningar och de som använder andra sätt, men det är ju tvärtom. Öppnar vi för funderingar på hur samverkan mellan alla delar av släktforskarrörelsen kan bli möjlig i en framtida värld, så stärker vi ju förbundet, inte tvärtom, som det finns risk för om vi stelbent hävdar den traditionella föreningsstrukturen som den enda saliggörande.  Varför är det omöjligt att tänka i nya banor, är det för att släktforskare är vana att arbeta i det förflutna? Det kan ju inte vara fel att åtminstone försöka tänka nytt, tänka utanför de snäva ramar vi har idag. Sedan kan det hända att vi inte hittar lösningen direkt, men den som inte försöker, lyckas inte heller med att nå framtida framgångar.

226
Om det bara är traditionella släktforskarföreningar som avses i ändamålsparagrafen så lär vi få vänja oss vid en fallande trend i det som kallas medlemskap i förbundets redovisning.  Nu anser inte jag att det bara är dessa föreningar som utgör det som jag kallar släktforskarrörelsen, det finns ju en hel del människor som släktforskar utan att vara med i en förening.
 
Jag citerar igen ”Riksförbundets ändamål är att som sammanhållande organisation tjäna medlemmarnas och släktforskningens syften genom att bevaka och främja släktforskningens intressen”
 
Hur tjänar förbundet släktforskningens syften, är det genom att kategoriskt hänvisa till att alla måste bilda en ”verklig” förening. Om det är den enda saliggörande vägen, bilda en förening, så kan vi sluta diskutera här och låta förbundet sakta dö sotdöden.
 
Om vi tror att det finns andra sätt att engagera människor som delar släktforskningsintresset, att det kan finnas alternativa former, kanske former som vi inte ens känner till i vår något inskränkta föreningsvärld, vad gör vi då. Vem eller vilka har idéer som kan leda oss och våra tankar i nya banor, utan att fastna i gamla fåror.  
 
Jag läser ”om man vill vara med”, kanske är det så att vi bör fundera i tankebanorna, ”vilka vill vi ha med i framtida släktforskning”, istället och öppna upp för nya alternativ.  
 
Jag skrev det förut, och skriver igen, för att undvika felaktiga slutsatser, att det inte är tal om ett angrepp på de föreningar som finns, och definitivt inte de där jag är aktiv, utan ett försök att öppna upp för nya tankar, nya idéer, som gör förbundet än starkare, än mer aktivt än idag.

227
Varför är det bara föreningar som anses utgöra släktforskarrörelsen?  
 
Är det omöjligt att börja fundera på hur alla de som inte vill vara med i föreningar av gammal art kan kopplas till rörelsen, skapa kontaktytor med påverkansmöjligheter åt flera håll?  Finns det en öppenhet för att andra former eller är det, som tycks framgå av en del av kommentarerna, enbart de gamla strukturerna som ska gälla framöver.
 
Resonerar vi likadant som ett berömt statsråd gjorde när det gäller internet, det är en fluga, det försvinner snart. Eller ska vi börja fundera på hur släktforskarrörelsen kan samverka för att nå en stor bredd som möjligt.  Inte så att vi ska utplåna alla fina föreningar som finns och som fungerar, men ska de vara de enda som representerar en folkrörelse?
 
Det talas om att det krävs medlemsavgifter för att förbundet ska gå ihop. Kanske är det så, men idag svarar organisationsavgifterna för cirka 8% av intäkterna. Inte att förringa, men står och faller förbundet på dessa 8 % eller kan det finnas andra vägar att ta in motsvarande summa? Har någon funderat, har någon kalkylerat?
 
Det kan tyckas ogörligt, eller kanske till och med löjligt att resonera i dessa banor, men det finns en allvarlig underton i de siffror som rapporteras i Angeläget. Antalet medlemmar i föreningar och sammanslutningar kopplade till förbundet minskar, visserligen bara med 50 stycken, men det är de facto en minskning. Vad gör vi åt det, fortsätter vi i gamla hjulspår eller försöker vi se nya vägar för att nå de som släktforskar?
 
Det kanske är dags att jag klargör att jag på intet sätt ser att det görs något fel idag, jag rekommenderar starkt alla att vara med i en förening, men jag har samtidigt förståelse för att det inte passar alla. Vi ser det inom politiska rörelser, idrott, religiösa sammanslutningar osv att de som deltar blir färre.Nya former, nya tekniska lösningar gör att vår värld förändras och vi måste ha en öppenhet, en vilja att se vad som kan förändras, vad som kan anpassas, för att fånga upp så många som möjligt.
 
Stäng inte dörren, lyssna på vad de som inte är med önskar och fundera på hur når vi dit, med möjlighet att påverka och bli påverkade.

228
En intressant fråga, speciellt kopplat till att vi ofta får läsa hur svårt det är att öka antalet engagerade släktforskare, ett ämne som återkommer i dokument kopplade till Släktforskardagarna.
 
Inledningen av den första paragrafen, den så kallade ändamålsparagrafen, i Släktforskarförbundets stadgar ger ett intressant perspektiv. Lydelsen är: ” Riksförbundets ändamål är att som sammanhållande organisation tjäna medlemmarnas och släktforskningens syften genom att bevaka och främja släktforskningens intressen”
 
Här talas om de två delar, medlemmar, som definieras som föreningar och sammanslutningar, och släktforskningen, som jag inte ser definieras på något sätt i kommande paragrafer (tacksam för korrigering om jag missat något).
 
När förbundet bildades var det kanske naturligt att de enda tänkbara grupperingar som kunde komma på tal var föreningar och sammanslutningar, och för att koppla till den nu aktuella frågan så fanns ju inte begreppet internet när förbundets stadgar skrevs.
 
Vad det är att främja släktforskningen är ju en tolkningsfråga, men jag frågar mig varför inte grupperingar som använder andra former av samarbete än de (delvis föråldrade) begrepp som finns i stadgarna kan påverka eller påverkas av Släktforskarförbundet. En grupp kan vara organiserad utan att det finns allt det som karaktäriserar en förening/sammanslutning. En grupp i sig uppstår inte utan en viss form av organisering.
 
Jag vet inte om hur jag ska tolka uttrycket ”mer passar in på begreppet Facebookgrupp”. Idag finns det tusentals med grupper på facebook och andra likvärdiga lösningar som är baserade på släktforskning. Betydligt fler människor är engagerade i dessa grupper än vad det totala antalet medlemmar är i de traditionella föreningarna, om vi ser den globala användningen.  Ska den delen av släktforskarrörelsen bara lämnas utanför bara för några föråldrade regler?  Kan de finnas under förbundets paraply på något sätt, så att deras röster kan bli hörda, att initiativ och förslag kan komma övriga delar godo och att de grundfundament, såsom kvalité, källkritik etc. kan göras kända för alla?
 
Jag har inte svar på hur detta ska realiseras, men stänger vi dörren helt, så finns det en risk att förbundet tappar kontakt med en stor del av släktforskarrörelsen och det är inte önskvärt.
 
Tillägg: Skrev och skickade utan att läst Mats L's inlägg, så eventuella upprepningar hoppas jag ni har överinseende med
 
(Meddelandet ändrat av mats 2013-08-20 14:31)

229
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Gravskötsel
« skrivet: 2013-08-01, 21:59 »
En intressant frågeställning, och jag rycker ur en del av texten ; Är vi människor sådana att har det gått ett visst antal år så tenderar vi att glömma bort våra hädangångna?
 
Innebär en bristande skötsel att någon glömt sin hädangångne? Är graven och gravstenen det som bär minnet?
 
Hur ska vi se på alla de som inte har gravsten utan en omärkt grav eller plats i minneslund, är de bortglömda omedelbart?
 
Nu ska det kanske sägas att jag tycker att gravar ska skötas, men jag förstår de som lägger minnesvårdandet på annat än en plats för den förgängliga kroppen och en sten utan egentlig innebörd.
 
För att raljera lite så känns det ibland som det blir lite av avgudadyrkan i allt tal om gravar och gravstenar. Allt det andra, minnen, efterlämnad verksamhet samt inte minst att mina förfäder lever vidare i mig betyder kanske mer idag än gravstenen för många.

230
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2013-07-09, 14:01 »
Skicka din fråga till info@genealogi.se så får du svar så snart någon som kan svara finns inne

231
Bokhandeln / Bokhandeln
« skrivet: 2013-07-09, 11:10 »
Inte ett direkt svar på din fråga, men hela Kugelberg finns åtkomlig för de som har abonnemang på Ancestry.

232
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 10 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-08, 23:49 »
Niklas, jag ser inte behovet av att jaga Ancestry på ett besked som de inte kan lämna. De har gjort en överenskommelse med förbundet och därvid stannar det. Jag är en av de som drar nytta av samarbetet eftersom jag betalar ett lägre pris för abonnemanget (ancestry)  genom förbundets överenskommelse.
Jag har inte samma förmåner genom det avtal som finns med DIS, där de som en del av sitt erbjudande har med samma info som Ancestry.
 
Däremor ser jag gärna en öppenhet om kommande överenskommelser med företag och föreningar, men har samtidigt full förståelse för att när det gäller kommersiella överenskommelser håller man vissa delar för sig själv, om den ena (eller båda) parten så begär.
 
Är man helt mot de beslut som tagits,  så finns det ju en möjlighet att byta ut de som bestämmer, det är stämma i augusti.

233
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 10 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-07, 18:24 »
Då ska du rikta frågan till förbundet som gett ancestry rätt/ tillstånd att lägga ut uppgifterna

234
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 10 juli, 2013
« skrivet: 2013-07-04, 15:57 »
Det tycker jag nog att de gör.
 
De säger att det finns ett samarbete med förbundet som ger dem, Ancestry, rätt att visa vissa utdrag ur deras, Förbundets, register.
 
Registren äga av Förbundet, tolkar jag det som. Sedan har jag full förståelse för att Ancestry inte berättar allt om sina samarbeten, det är ju ett kommersiellt företag.
 
Det finns ytterligare  exempel på samarbete med förbundet där registeruppgifter lånats/lånas ut

235
Förbundsforum / Angeläget
« skrivet: 2013-07-01, 14:21 »
Idag kommer den glädjande nyheten att Årsboken är på väg hem till alla de som förbeställt.  
 
Jag undrar om det blev fler förbeställda i år än föregående år, har det blivit ett uppsving så vi kan lägga debatten om nedgång (och ev nedläggning) bakom oss och se framåt mot nya årsböcker med tillförsikt.

236
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 31 oktober, 2014
« skrivet: 2013-05-23, 17:42 »
Jag tycker det finns en självklar mottagare av Dagens ros, eller ska vi dra till med Månadens Ros
 
Det är självaste Anbytarforum självt, samt alla som bidragit och kommer att bidra till denna fantastiska skapelse.
 
Idag fick jag ett mail om ett ärende som diskuterades 2005. Hur många andra forum har den historiken, och har den sökbar på ett bra sätt?  Tyvärr har ena parten  avlidit, men hans verk lever kvar och det var ett nöje att kunna besvara mailet positivt och därigenom lösa mailfrågarens problem.

237
Förbundsforum / Angeläget
« skrivet: 2013-05-16, 22:08 »
Olle
 
Tittar vi i Angeläget 1 2011 så finns budgeten för 2012 angiven och gentemot den kan vi se att det blev en minskning, den budgeterade intäkten var 645 tusen kronor och det blev ju 624 tusen kronor i utfall. Fast den budgetsiffran var ju lite väl hög om vi ser på resultatet 2011.
 
Men det var inte bara intäktssidan som det blev en minskning, kostnaden var budgeterad till 360 tusen kronor och utfallet blev 294 tusen kronor
 
Så summan av det hela blev att förbundet fick en vinst på 330 tusen kr istället för budgeterat 285 tusen och det kan väl anses vara helt förträffligt. Det är ju inte alla produkter som genererar en sådan vinstmarginal, det är ju faktiskt en riktig bra vinstmaskin.
 
Kombinationen av kvalitetsartiklar i en fantastiskt fin bok och en vinst som torde vara mer än tillräcklig är ju helt suverän och borde garantera årsbokens fortsatta levnad.

238
27 Rosor och hälsningar / Årets Örnberg 2013 - Carl Szabad
« skrivet: 2013-05-16, 00:35 »
Ett stort grattis och ett stort tack för dina insatser, i medgång och motgång. Ett fantastiskt arbete du lagt ner och än är det inte slut, intressanta utmaningar ligger framöver!

239
Och det är bra att liknande text finns i Angeläget 1/2013 , det är aldrig fel att nyttja de kanaler som finns att tillgå.

240
Jag kan lägga till några små felaktigheter som finns kopplat till beställningsformuläret.
 
De klickbara cirklarna leder till nya sidor och klickar jag på adressändring så säger den sidan att Släkthistorisk Forum kostar 210 kr/år och Årsboken 235 kr ( i de cirklar som finns där)
 
Klickar jag på Ge bort en prenumeration så säger cirklarna ett pris och texten ett annat.
 
En liten rättelse gör åtminstone den delen lättare att förstå.

241
Men som ny så kanske ett litet smakprov skulle ge pushen att beställa. Om det endast är tidigare köpare som beställer så lär ju antalet sjunka en del varje år.

242
Yrken F / Frälsningssoldat
« skrivet: 2013-04-21, 16:29 »
För de som är intresserade av Frälsningsarmen rekommenderar jag den web som upprättats av deras arkiv  http://bootheum.se/

243
Nu finns det en blänkare och en länk på Rötters första sida till förbeställning av nya årsboken.  
 
Det är bra, men jag hoppas det kommer mer. Citerar Urban ovan: man väcker folks intresse genom att beskriva vad böckerna innehåller (slut citat)
 
Jag ser gärna en kort aptitretande text om den kommande årsboken, så att det finns något att peka på när frågan kommer om varför köpa. Det är trots allt inte så lång tid kvar (ca en månad) av tiden för att förhandsbeställa.  
 
Kanske inte ett upprop, men väl en kort förklarande text ger årsboken en liten skjuts i rätt rikting

244
Var kan jag se vad som finns publicerat i Årsbok 2008 (som nämns ovan)?
Rötterbokhandeln anger inget, Wiki-rötter likaså

245
17 Juridik / God man för amerikavistande
« skrivet: 2013-02-27, 15:13 »
Kanske ska vi vända på resonemanget. Eftersom man inte kände till adressen, eller visste om personen/personerna var i livet så utsågs en god man med uppgift att bevaka de frånvarandes rättigheter.

246
Folkbokföringen i framtiden / Folkbokföringen i framtiden
« skrivet: 2013-02-22, 21:23 »
Oh så här blev förslaget:
 
http://www.regeringen.se/sb/d/119/a/209830

247
Om inte en ändring kan göras i det gamla Rötter, så kan en mer framskjuten positionering av årsboken säkert vänta tills nya Rötter kommer, och vi får hoppas att den då syns rejält, för det är ju ett av många bra sätt att popularisera årsboken.
 
Jag har tidigare pekat på att det finns ett underbart hjälpmedel i form av Årsbokssök, som tyvärr för en tynande tillvaro, speciellt som uppdateringarna slutade i och med årsboken 2005.
 
Det finns ju även andra tidskrifter med kvalité och vetenskaplighet i centrum, jag tänker på Svensk Genealogisk Tidskrift och Släkt och Hävd. Till dessa verk finns det aktuella indexeringar på innehåll publicerade för allmän sökning (bland annat på www.genealogi.net ). Jag har en personlig fundering på om inte dessa index kan sammanföras med ett uppdaterat index avseende årsboken till och med senaste utgåva. Tänk vad fantastiskt att kunna hitta uppgifter ur dessa verk samlade i en gemensam sökning. Det kan ge alla de som lagt ner tid, kraft och kompetens på att producera material till skrifterna en ökad spridning av kunskapen om alstren likaväl som det blir en guldgruva för alla de som söker information . Att det också ger en ökad kunskap om årsboken så att den köps i större upplagor vid framtida utgåvor ser jag som självklarhet.
 
Vill någon sedan ytterligare tillgängliggöra årsboken genom att digitalisera befintliga utgåvor och sälja/tillhandahålla dessa så ger det än mer ökad spridning av den skatt som årsboken utgör.

248
Namn åt de döda / Äldre inlägg (arkiv) till 10 juli, 2013
« skrivet: 2013-01-04, 10:02 »
Kankse det faktum att förbundet överlåtit viss information till Ancestry redan idag. Följande finns att läsa på Ancestry.com  
 
About Sweden, Births from the Swedish Death Index, 1901-2006
 
This database contains birth information for over 7.5 million individuals who died in Sweden between 1901 and 2006. The records include births from about 1800 to 2006. The birth information is taken from the database compiled by members of the Swedish Federation of Genealogical Associations, Sveriges Släktforskarförbund, and published under the name of Swedish Death Index, 1901-2006 (Sveriges Dödbok 1901-2009).  
 
Det är alltså en delmängd av data från en utgåva av dödboken

249
Och än svårare att hitta är Årsbokssök, den guldgruva som nämndes nyligen här

250
Om F (förbundsforum) kommer sist så är det kanske logiskt att P kommer först (Prova på)  
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-12-31 15:42)

251
Den nya ordningen innebär att rubriksättningen blir viktigare och mer relevant än idag.
 
Jag tycker att Teknik och Datorprogram är en bättre rubrik än dagens, men då flyttas rubriken långt ner.  Varför metodfrågor hamnar under H är ju svårare att förstå (tycker inte om begreppet Hur gör man)
 
Fast bakom dessa konstateranden ligger inte så mycket allvar, mest bara skoj  
 
(fast lite allvar finns det, måste tänkas till innan ny rubrik sätts)

252
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2012-12-28, 11:27 »
Jag sa ju att det berodde på mig, och kan man inte läsa att man ska göra skillnad på stora och små bokstäver (vilket ju är ganska dumt egentligen) så blir det inte träff.
 
Märkligt då att det i texten står att databasen uppdaterades 5 december 2003, fast det har ju ingen betydelse nu när vi vet mer.  
 
Ingresserna är bra marknadsföring och Årsböckerna är ju ett utomordentligt bra verktyg att sprida kunskap om släktforskning, ett viktigt syfte och en viktig ingrediens i rekryteringen av nya släktforskare.

253
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2012-12-28, 10:31 »
I och för sig så får jag inga träffar på efternamn från de eminenta årsboksbeskrivningarna för 2004 och 2005, men det kan bero på mig.
 
Jag ser att vi kan lägga till en sak till, det är de fantastiskt fina beskrivningarna av varje årsbok, som i sig ger läsaren en bra inblick i innehållet och ger respektive artikelförfattare beröm för sina alster. Att de inte fortsätter 2006 och senare är ju beklagligt, nog är innehåll och författare värda denna uppskattning.
 
Så nu kan vi förändra mitt önskemål till att inte bara avse uppdatering av årsbokssök med senare utgåvor utan även att de fina beskrivningarna görs för Årsbok 2006 och senare (om de nu inte finns gömda någonstans) och att även dessa naturligtvis får en plats i den kommande versionen av Rötter.

254
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 oktober, 2013
« skrivet: 2012-12-27, 13:57 »
På Rötter finns en utmärkt funktion som heter Årsbokssök. En möjlighet att söka personer som finns med i någon utgåva av Årsboken, ett personregister med direkt koppling till artiklarna.
 
Men, funktionen finns bara för åren 1988-2002. Sedan har tydligtvis uppdateringen upphört, vilket är tråkigt på en sådan bra, av Röttervänner bekostad, funktion.
 
Hoppas uppdatering kopplat till årsböckerna 2003-2012 kommer och att funktionen finnns med i den kommande versionen av Rötter.

255
Har ordningen på ämnen ändrats på anbytarforum? Ser annorlunda ut på Senaste nytt än jag är van att se det

256
Den 1 maj 2012, se inlägg ovan, fick vi veta följande: Årsboken 2012 kommer inte att beställas i någon överupplaga. Endast några få extra böcker som vi räknar med ska säljas under Släktforskardagarna. Så räkna inte med att årsboken 2012 kommer att kunna köpas för ett reapris redan i höst eller nästa år.
 
Nu kan man diskutera vad reapris är, men idag läser jag:
Rötterbokhandeln firar första advent med ett fenomenalt tillfälligt pris på årsboken.
Bara under helgen får du köpa den för 225 kr!  
 
Om det inte är rea, så är det iallafall en rejäl prissänkning, så du som inte förhandsbeställde för 235 kr eller du som inte köpt till fullt pris, passa på nu (eller kanske det blir billigare i vår :-)  )

257
Verkar som senaste dygn just nu ligger med 6 minuters intervall.
 
Senaste 3 dygn verkar gå med 30 minuters intervall

258
Hej
Om du tittar längst ner på Senaste nytt sidan så ser du när uppdatering gjorts. Nyss stod där Sökningen utförd 2012-11-05 11:06:09
 
Om klockslaget inte ändras så kan det bero på att sidan sparats i din dator (tryck P5 eller annat för omladdning) eller att programmet som sköter uppdateringen stannat.
 
Men nu syns dina inlägg :-)

259
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juni, 2013
« skrivet: 2012-10-26, 22:42 »
Lite fortsättning på Nyhetsbrev:
 
Fick ikväll två stycken likalydande mail med 6 minuters mellanrum, med Rötterbokhandelns Nyhetsbrev på ämnesraden  
 
När jag öppnar mailen möts jag av rubriken: Erbjudande till våra Röttervänner.
 
Undrar om utskicket då är selekterat på någon Rötterväns information, eller om det är från Rötterbokhandelns register (eller är det från två ställen eftersom det gick ut två mail)

260
Folkbokföringen i framtiden / Folkbokföringen i framtiden
« skrivet: 2012-10-22, 21:59 »
Helt rätt. Jag erkänner att jag skrev helt fel, jag gör om försöket.
 
Varför valdes inte tidpunkten när ansvaret för folkbokföringen övergick från kyrkan, eftersom fram till dess hade folkbokföringen varit en del av beslutsunderlaget för församlingarna, men inte efter den tiden?

261
Är det någon som kan kort beskriva varför utredningen som föreslog distrikt valde just sekelskiftet och inte tidpunkten för kyrkans skiljande från staten som tidpunkt för låsandet av den geografiska indelningen?

262
Men hur komma runt problemet?  Förbjuda personer att anmäla flyttning kan ju inte vara en framkomlig väg, ska det då till utökad kontroll av att uppgifterna som lämnas vid flyttning är hekt solklara?  
 
Och detta är väl inget som har uppstått i samband med överföringen till Skatteverket, detta är väl ett problem med ett antal år på nacken, för visst fanns detta även före 1990
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-10-15 17:25)

263
Intressant fråga, speciellt för oss som har gamla släktingar att ta hand om.
 
Enligt Folkbokföringslagen ska man vara bokförd där man har största delen av sin nattvila.  Om man vill ha sin post till annat ställe ska man, enligt skatteverket, använda eftersändning.
 
Kan det vara så att kvinnan i ditt exempel faktiskt bodde hos sonen sista tiden? Är det otänkbart?  
 
Jag funderar på hur mycket en vårdgivare kontrollerar folkbokföringsadressen? Nu är det väl samma kommun vi talar om i exemplet, men i din hypotes om Ystad så kan man fundera på om en kommunalt kopplad vårdgivare skulle acceptera folkbokföring i en kommun och vård i en annan.

264
Finns på första sidan, i slutet på texten i den fjärde nyheten uppifrån som har rubrik Rädda våra socknar - upprop

265
Det är lite oklart vad som gäller, speciellt som det inte finns någon propostion presenterad och det är då lite övermaga att beskriva det som att regeringen bestämt sig.
 
Enligt ovan har s och fp responderat på förbundets skrivelse, vi vet dock inte innebörden i svaren, skulle vara trevligt att få del av dessa, är de för eller emot?
 
Enligt länk ovan så har C bestämt sig för att bevara socknar, så de riksdagsmännen behöver inte fler brev.

266
Det togs , mig veterligen, inga speciella beslut om Anbytarforum etc. Naturligtvis är fastställande av budget ett indirekt beslut, men där fanns inget nämnt om förändrad inriktning. I den av styrelsen föreslagna verksamhetsplanen finns det uppgifter om Anbytarforum etc, se sidan 21 i http://www.genealogi.se/filer/Angelaget_1_2012.pdf . Verksamhetsplanen accepterades av stämman

267
00 - Forskningshjälp sökes / Köpa släktforskning
« skrivet: 2012-09-30, 10:38 »
Länk till Genealogiska Föreningens uppdragsforskning http://genealogi.net/research.htm , titta gärna på allt det andra som föreningen också har att erbjuda på www.genealogi.net

268
Så med det ursprungliga förslaget blir det alltså: Välkommen tillbaka Östra Skrukeby, Farväl sa vi för flera år sedan.

269
Men vad händer med de som är födda i Östra Skrukeby från 2009 och fram till dess att ett förslag eventuellt genomförs?  Kommer de att få en retroaktiv förändring?  Blir de födda på nytt och nu i ett distrikt, som kanske heter Östra Skrukeby, efter en församling som inte längre finns?
 
Rent pedagogiskt hade det varit lättare att motivera bibehållandet med en nu levande socken/församling
 
PS  Jag använde samma argumentation, lånad av Ted, men fick mothugg av en som härstammar från trakten  DS
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-09-26 12:45)

270
En fråga kopplad till argumentationen i Göteborgsposten som Barbro refererar till ovan.  
 
Där används Östra Skrukeby som exempel på hur det kommer att bli i framtiden, ingen mer kommer att vara född där. Kanske ett lysande exempel, men hur är det idag? Östra Skrukeby församling uppgick 2009 i  Åkerbo församling och där skrivs väl de som föds idag in eftersom folkbokföringens födelse- och hemortsförsamling följer de kyrkliga församlingarna (eller har jag fel här?)
 
 
Vore det inte bättre att argumentera med en nu levande socken/församling?

271
Svaret är från den 13 juni i år, så inte är svaret så gammalt.

272
Jag tycker avslutningen i Anders Borgs svar är bra Jag är inte beredd att föregripa det arbetet, men tydligen är det flera som är säkra på resultatet, därav pågående aktioner, eller hur ska vi tolka nuvarande situation?

273
Vet man vad som kommer att föreslås eftersom ärendet inte är färdigberett?  
 
Det gäller ju att hitta de punkter där en argumentation biter, så det inte blir som i något inlägg där det framhölls att det är viktigt att veta var i Stockholm man är född, exempelvis i Rinkeby. Detta var inget bra argument och bör undvikas

274
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juni, 2013
« skrivet: 2012-09-11, 21:09 »
Lär vara i Lästringe, och jag har full förståelse att det blir fel, men om det är en av gravarna från 1500-talet kan man ju tala om en viss procentuell felmarginal

275
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 12 juni, 2013
« skrivet: 2012-09-11, 19:19 »
Kanske dags att förbundet ändrar lite på marknadsföringen, med tanke på antalet gravar från de tidiga århundrandena.  
 
Undrar också om graven från skiva 1, som pekade en begravning 3/82 1550 är borttagen?

276
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-09-10, 17:20 »
1400- 2012, står det som tidsomfång på marknadsföringen av Begravda i Sverige 2.  
 
Undrar hur många gravar det finns med på skivan från respektive århundrade?
 
På mig låter det likadant som när annan aktör talar om kyrkböcker mellan 1500-1937, något som många vill kalla falsk marknadsföring

277
Fast det fanns en mycket väl kvalificerad person nominerad, som av någon anledning inte föll de beslutande i smaken. Resonemanget kring att det var för mycket hembyggdsanknytning visar på bristande insikt i det som presterats.  
 
Intressant är att det ju står styrelsen, eller den av styrelsen utnämnd, fritt att utse pristagare. Föreningar har rätt att nominera, men styrelsen har inget krav på sig att utse pristagare enbart bland de nominerade. Tydligtvis har inte heller styrelsen hittat någon som de själva tycker är värd priset, och vad som ligger bakom det kan man fråga sig.
 
Men nu finns det ju två priser, ett för 2012 och ett för 2013 att dela ut i Köping, då kan det bli fest!!

278
Ett personligt tillägg. Jag saknade utdelningen av Örnbergpriset, en diskussion ovan som bara dog ut och vi fick inte veta något mer. Undrar om principdiskussionen, som skulle fortsätta här, fortsatte bakom lyckta dörrar, eller ......
 
rättat stavfel
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-08-29 11:21)

279
Nu har vi lagt ytterligare en uppsättning Släktforskardagar bakom oss, och jag vill  rikta ett mycket stort TACK till er alla i Gävle med omnejd som slitit före, under och efter dessa dagar. Ni lyckades till och med hålla undan det mesta av regnet!  Vi i Genealogiska Föreningen har inget att klaga på (utom kanske på att föreläsningen om Inrikes Pass var så intressant att lokalen långt ifrån räckte till).
 
Vi fick möjlighet att berätta om oss, vi fick plats i montern och bra belysning var det med. Att vi fick en bra bit över 100 nya medlemmar gläder oss, och det är också ett bevis på att hela arrangemanget fungerade, eftersom varken vi eller besökarna  upplevde strul, utan var nöjda.
 
Tack till Gävle och nu ser vi fram mot Köping!

280
33 Tidningar / Tågolycka och tidningar
« skrivet: 2012-08-04, 00:14 »
Det finns många dödsannonser, men tyvärr inga för de aktuella personerna

281
33 Tidningar / Tågolycka och tidningar
« skrivet: 2012-08-03, 22:55 »
Ett klipp från Genealogiska Föreningens utmärkta Klipparkiv
 

282
Gravar / Gravar
« skrivet: 2012-08-01, 19:35 »
Anton: Jag avser att du kan berätta mer om personen och den församling det avser, kanske finns det andra som letat i samma tidsperiod och geografiska del (jag er inte de uppgifterna i denna tråd). Frågan hör då kanske bäst hemma under den socken som han bodde i/dog i, men det kan ju diskuteras.

283
Gravar / Gravar
« skrivet: 2012-07-31, 23:39 »
Anton: Antingen kan du titta i de SCB utdrag som finns om där står något om begravning (ovanligt, men). Du kan också kontakta den församling han bodde i, de kan ha material kvar, som inte är insänt till Landsarkivet. Du kan också fråga här på Anbytarforum.

284
Gravar / Gravar
« skrivet: 2012-07-31, 19:09 »
Anton, hur vet du att han dog 1936?  Jag förmodar att du har namn på honom och om du känner till årtalet kanske du vet var han bodde.Det torde räcka för att hitta uppgifter (om han dog i Sverige)

285
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-07-28, 21:24 »
Har fått riksarkivariens svar till kulturdepartementet. Det överensstämmer med den gjorda utredningen (se tidigare inlägg). Han skriver också att det långsiktiga målet bör vara att slopa avgiften för samtliga användare. Dessutom Riksarkivet hoppas att få de ekonomiska möjligheterna att verka i denna riktning.  
Naturligtvis finns mer text, men detta är essensens enligt min läsning.

286
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 13 januari, 2014
« skrivet: 2012-07-11, 10:46 »
En följdfråga: Hur uppdateras information om Föreningsmedlem?  En gång angivet, alltid medlem?

287
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-07-05, 00:29 »
Det finns en motsättning i resonemanget, som gör att arbetsgruppens svar haltar. Direktivet var att titta på huruvida avgiftsbefrielse kan ges inom ramen för nuvarande budget, för hela riksarkivet. Ingenstans står det om annat än Svar, inga andra verksamheter har ifrågasatts. Eftersom man snävt tittat på detta, och själva påstår, utan att visa hur, att det kommer att direkt påverka ny digitalisering. Det ses då som en fara av släktforskare att det inte tillkommer något nytt, när vi vet att det viktigaste som riksarkivarien vill göra, är att göra så mycket av materialt som möjligt åtkomligt. Sedan kan vi redan idag se att det går att vara minst tre aktörer, med olika inriktning och olika prisbild. Jag tror inte så många skulle sluta med övriga aktörer, den avgiftsfria tjänsten skulle istället öka intresset och viljan att använda annorlunda (och bättre?) material skulle därmed också öka. Idag upplevs insteget att betala som för stort å ta bort den delen och alla kommer att tjäna på det.

288
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-07-04, 00:01 »
Jag kan inte låta bli att fundera på vilken/vilka från släktforskarrörelsen som framfört åsikter till arbetsgruppen. Dess existens och sammansättning har mig veterligen inte varit allmännt känd, så varifrån kommer uppgifterna som säger att släktforskare gärna betalar (den som sagt det får gärna betala min avgift)

289
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-07-03, 19:36 »
Fri tillgång till Svar, en fråga som diskuteras. Ser att det finns ett förslag från en arbetsgrupp där det bara blir fri tillgång för vissa. Ser också att man där drar slutsatser som att ett bevarande av avgifterna ligger helt i linje med vad släktforskarrörelsen vill (se slutet på dokumentet), jag undrar vem som sagt det?
 
Läs själv: http://www.riksarkivet.se/Sve/Dokumentarkiv/Filer/NatinfotillganglighetPM120515. pdf

290
Ann-Mari!   Jag citerade inlägget ovanför ditt (du hann skicka ditt när jag satt och skrev och funderade) Jag tycker att dessa inlägg med jättestora foton ger ett störigt intryck då de blandas in med diskussionsinlägg under Landskap-Socken och det är argumentet för att flytta bilderna. Inget om innehålll eller annat, bara ett störigt intryck.  
 
Jag har inte hävdat det, och att sedan samma skribent trycker på med ett uttalande som tycks avse att inga bilder ska finnas, gör ju inte hans argumentation bättre.
 
Hoppas det blev klarare och jag ser att Daniel fortsätter i samma tankegång som jag hade, fast nu med reella tips på hur det kan göras. Blir mer arbete, men är en lösning som fungerar i dagens tekniska uppsättning.

291
Är det bättre med störiga bilder på annat ställe?
 
Diskussionen känns konstig om det är utseende som diskuteras, inte hur och var det är mest naturligt att placera olika typer av inlägg; frågor, kommentarer, bilder etc.  
 
Om en bild har lokal karaktär så är ju den ultimata lösningen att frågan/kommentaren och bilden syns på på två ställen, under bilder respektive under geografisk rubrik.  Nu finns inte den taggningsmöjligheten i nuvarande system, så det får bli en önskan till nästa version. Under tiden så bör då beslut tas, bilder läggs under bilder eller under annan sortering. Det finns ansvariga för detta, de fattar beslut i andra frågor, så varför inte även denna fråga. När det är klarlagt så behövs modererimg vid ev fel, eller också får vi leva av att det ibland blir lite fel.

292
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-06-15, 12:30 »
Om vi är överens om att det är en delvis ny produkt, så faller argumentet att det är en ny produkt och också mitt påstående att det är en uppgradering (mest kanske som lek med ord)
 
Det framgår då som mindre lämpligt att den delvis gamla produkten fortfarande marknadsförs till fullpris, både skivan i sig och fleranvändarlicensen. Om jag nu håller mig till min ursprungliga fråga, som avser fleranvändarlicens, så finner jag det märkligt att förbundet begär av föreningar, bibliotek , arkiv etc att de ska betala för helt nya fleranvändarlicenser för att kunna använda en delvis ny produkt.  
 
Om jag då begränsar mig ytterligare och talar för de föreningar, som är grundvalen för hela förbundets verksamhet, som redan köpt fleranvändarlicenser till Begravda i Sverige (eller andra produkter) så anser jag det vara en självklarhet att de kan fortsätta använda dessa även för den delvis nya produkten, något annat är inte ens tänkbart (i min värld).  
 
Ser fram mot ett positivt besked från förbundet när det gäller fortsatt användning av fleranvändarlicenser, inköpta till Begravda i Sverige. Hoppas inte det behövs ett mail till :-)

293
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-06-14, 21:35 »
Rätt Helene.
 
Jag har också fått svar från kansliet, eftersom det tog tid innan det kom något här på förbundsforum, så kände jag mig tvungen att ta upp tid med ett mail.
 
Det var ett klart besked, fleranvändarlicenser köpta till Begravda i Sverige gäller inte för nästa version av Begravda i Sverige, benämnd Begravda i Sverige 2. Orsaken är att Begravda i Sverige 2 anses vara en helt ny produkt.
 
Jag är tacksam för det raka beskedet, men tycker det är ett felakatigt beslut. Det är inte en ny produkt, det är en uppgradering av den befintliga skivan med delvis ny information. Jag tycker att de föreningar som köpt fleranvändarlicens till Begravda i Sverige ska kunna nyttja dessa även till uppgraderingen (men skaffa den nya skivan)
 
I de flesta andra sammanhang, där det finns proffesionalism, erbjuds de som innehar en licens när det kommer en uppgradering att köpa densamma till ett reducerat pris. Så gör inte Släktforskarförbundet, istället ser vi att just nu tar man fullt pris för den äldre versionen och man marknadsför fleranvändarlicenser till fullpris, som i princip blir värdelösa inom en mycket kort tid. Någon rabatt vid anskaffning av den nya versionen (jag är ledsen men kan inte se att det är en ny produkt) förutskickas inte, utan föreningar och andra ska glatt betala en gång till för en liknande vara.
 
Kanske dags att fundera på vem som lurar vem i detta spel.

294
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-06-06, 23:36 »
Fleranvändarlicenser, undrar var en fråga runt dem egentligen ska ligga, men i brist på annat så får det bli här.
 
Det finns idag möjlighet att köpa fleranvändarlicens till flera skivor, just nu funderar jag på Begravda i Sverige, kostar en liten slant men ger möjlighet att använda skivan på mer än en dator.
 
Min fråga är vad som händer när Begravda i Sverige 2 kommer  till Släktforskardagarna, kan redan köpta fleranvändarlicenser till befinlig skiva flyttas över till den nya versionen så att endast den riktiga skivan måste köpas?  Eller måste nya fleranvändarlicenser anskaffas och de gamla är förbrukade?

295
Wiki-Rötter / Wiki-Rötter
« skrivet: 2012-06-04, 17:18 »
Inte lätt att tillgodogöra sig, det var ett bra konstaterande. Nu går jag in i dimman runt detta och kommer väl ut om några år :-)

296
Wiki-Rötter / Wiki-Rötter
« skrivet: 2012-06-03, 23:31 »
Jonas, är då Wiki-Rötter så pass OK så att jag kan kopiera in annat material (med likadan licens) utan problem, utan att ange varifrån det kommer?

297
Carl, då tycker jag att du ändrar på sidan så att det står att skivan kommer till släktforskardagarna.
 
Samtidigt vore det bra med en liten puff för produkten på Rötters första sida så att alla kan ta med sig en extra slant till Gävle, så den tar slut första dagen :-)  
(Om de nu inte köpt Rotemannen istället)

298
Problemet är inte om ett projekt blir försenat eller ej, det finns ju relevanta orsaker till detta, problemet verkar vara underlåtenhet att informera om projekten, i Angeläget och/eller på Rötter, på ett så riktigt sätt som möjligt.  
 
Det gäller att ha saklig information, det är trots allt förbundets = föreningarnas pengar som spenderas, likväl som det gäller att bygga upp kunskap om och efterfrågan på det som finns och kommer att finnas tillgängligt för inköp. Oftast kallas det marknadsföring :-)

299
Då kanske det ska stå det på den officiella sidan om projektet. Det är ju också intressant att en ny produkt, klar till släktforskardagarna inte nämns i Angeläget, tvärtom så beskrivs 2012 (och 2013) som mellanår. Tror inte ledningen på produkten, kan man fråga sig (varför då lägga ner resurser på det projektet?)

300
En följdfråga runt projekt Begravda i Sverige.  Under Förbundsnytt, avsnitt projekt, finns ju projektet beskrivet (uppdaterat nov 2011) och där står att detta projekt ska vara klart till försommaren 2012 (och det är väl nu).
 
Har dock för mig att det meddelats i något meddelande som jag inte hittar, att det finns risk för försening, en uppgift som definitivt borde stå på den aktuella projektsidan.
 
Påpekandet om avsaknaden av information i Angeläget ovan kanske renderar ytterligare revidering, behövs snart någon form av tillägg till numreringen, kanske det blir nr 1 utgåva 3 vi ska kalla det.  :-)

301
Den tryckta tidningens sida 26 ser annorlunda ut än den som finns på Rötter, hela avsnittet Valberedningen föreslår förbundsstämman (halva sidan 26 i upplagan på Rötter) saknas i den tryckta tidningen som distribuerats till vår förening. Sidan 27-29 ser också annorlunda ut, men jag förmodar att innehållet inte påverkats, men för att vara säker på detta så måste de motläsas, och det gör jag inte. Så några tre ord handlar det inte om, några hundra är mer rätt.

302
Jag kan inte tycka annat än att det är svagt att den informationen som tydligen meddelats i brev inte finns på Rötter. Ska de vara nödvändigt att kontrolläsa det som skickats ut i pappersform eller som nerladdats tidigare för att se vad som ändrats. Borde vara i allas intresse att dessa uppgifter publiceras på nätet och inte bara i ett brev till en förenings brevlåda. Hoppas på förbättringar i kommunikationen med föreningar och ombud!

303
Kanske fel rubrik, men jag måste fråga mig var valberedningens förslag till ändring i arvodering finns presenterat, jag hittar inget om det i Angeläget, där det borde finnas.

304
Begreppet Arvoderad brukar inte kopplas till en anställning och den arvoderade har normalt inte de rättigheter och skyldigheter som finns beskrivna i lagstiftning för anställningsskydd etc. Lite tokigt att då ta upp en arvoderad tjänst under begreppet Anställda, som görs i Angeläget.

305
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2012-05-22, 22:35 »
Underlaget för beslut är för litet, står det. Innebär det att det måste finnas ett antal nomineringar för att beslut ska kunna tas, eller hur ska texten tolkas (eller var nomineringarna för korta kanske).  En mycket märklig formulering, kanske ska de som är ombud säga samma sak när nu valberedningen presenterar en rak lista (bara namn som täcker upp behovet), underlaget är för litet så vi kan inte välja

306
Rötter / Landskapsrötter och hemsideserbjudande
« skrivet: 2012-05-20, 21:54 »
Ing-Marie, pappersexemplar (ett per förening) kom till föreningen i fredags (kanske inte till alla, det är jag inte medveten om) men finns inte publicerat på Förbundsnytt (än).

307
Rötter / Landskapsrötter och hemsideserbjudande
« skrivet: 2012-05-20, 19:45 »
Förmodar att de ca 5 rekommenderade hotellen också har fått möjlighet att lämna bra priser, som kan användas av de föreningar som är intresserade.

308
Wiki-Rötter / Wiki-Rötter
« skrivet: 2012-05-19, 18:33 »
Jag önsar att den text som jag producerar i Wiki's av olika slag kan rättas/justeras av mig eller annan som upptäcker fel eller förändringsbehov, och jag ser inte att denna kopia gör det.
 
Dessutom tycker jag personligen inte om att mina alster ligger på sidor med annonsintäkter, där intäkterna tillfaller ett för mig totalt obekant ändamål

309
Wiki-Rötter / Wiki-Rötter
« skrivet: 2012-05-19, 17:18 »
Wikipedia och Wikirötter kan jag ändra/rätta text på, kan jag det på den kopierande sajten?

310
Wiki-Rötter / Wiki-Rötter
« skrivet: 2012-05-18, 23:07 »
I tråden ovan ser man nu att sidan är tillbakalagd, med all text från Wikirötter, men med en fotnot att det är från Wikirötter som materialet kopierats, men reklamintäkterna går någon annan stans (till F...)
 
Titta och bedöm, undrar hur han tänkt sig hantera de förändringar som sker kontinuerligt?

311
Wiki-Rötter / Wiki-Rötter
« skrivet: 2012-05-18, 14:24 »
Verkar som sidan försvann fort, nu möts man av
 
Sidan är under uppbyggnad!
 
Men följ gärna Stens och Jörgens tråd på:
 
http://forum.arkivguiden.net/agf/disk/42626/47207.shtml

312
Mitt antagande ovan var fel, men det baserades på kombination av texten Prenumerant, Röttervän eller Anbytare i Sveriges Släktforskarförbund och det faktum  att jag fick mailet trots att jag inte är prenumerant eller röttervän. Jag antog då att begreppet anbytare betydde de som använder anbytarforum, men så var alltså inte fallet. Ber om ursäkt för eventuell förvirring inlägget skapade.

313
Jag förmodar att det är de anbytare, som inte faller inom prenumerant eller vänkategorin, som angett att de vill ha nyhetsbrev i sin kontoprofil som fått utskicket.  Vill du inte ha mailutskick så finns det möjlighet att säga nej, längst ner under kompletterande personlig information.  (Vet inte vilket som är det värde som visas om inget val görs)
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-05-01 21:25)

314
01 Anbytarforum (handhavande) / Söka efter egna inlägg
« skrivet: 2012-04-20, 21:27 »
Så här såg den ut. Detta är en av cirka 2 miljoner notiser som Finns i Genealogiska Föreningens Klipparkiv, tillgängligt för alla medlemmar.
 

315
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-04-12, 22:01 »
Det finns ingen bra rubrik för min fråga, men jag lägger den här så hoppas jag att ansvariga läser och svarar.
 
För över ett år sedan köpte jag handboken Emigrantforskning. Det är 2:a lätt reviderade utgåvan. Redan vid anskaffning fann jag några länkar som verkade för gamla eller felskrivna, vilket påpekades.
 
Men jag såg till min glädje att utgivaren tänkt på att länkar är färskvara, i den handbok jag köpt ingick också en tjänst, en Emigrantforskarlista som publiceras på Rötter.
 
Nu undrar jag när den tjänsten blir verklighet, det har ju gått över ett år och fortfarande ingen publicerad lista, inte ett spår av  information om när (eller om) den utlovade (och köpta) listan  kommer.  
 
Någon som vet när vi kan få det vi betalt för?

316
Enskilda fartyg / Titanic
« skrivet: 2012-04-08, 12:01 »
titta på http://titanicmannen.se/  där finns det beskrivet hur det gick för en av dem som var med på Titanic

317
Förbundsforum / Släktforskningens dag
« skrivet: 2012-04-01, 17:17 »
Är det inte det?
 

318
Förbundsforum / Släktforskningens dag
« skrivet: 2012-04-01, 16:26 »
En dag som idag hotar man inte
 
i morgon gäller andra regler
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-04-01 16:42)

319
Förbundsforum / Släktforskningens dag
« skrivet: 2012-04-01, 14:04 »
Kanske är det bättre att förbundet tar in pengar på detta vis än att höja avgiften per medlem som föreningarna är tvungna att betala in.

320
Förbundsforum / Släktforskningens dag
« skrivet: 2012-03-23, 20:39 »
Ett sätt är att sänka priset till föreningarna med 100 kr på alla de skivor som tagits ut under en viss period fram till släktforskardagarna (och som man inte returnerar). Finns ju en bra marginal att ta av, produktionskostnaden kan ju inte vara hög.

321
Anbytarforums administration / Anbytarforums administration
« skrivet: 2012-03-15, 22:06 »
Ovanstående ger en del att tänka på, kanske ska det skrivas på Förbundsforum, men jag fortsätter här. Visst är det en underbar mening som det hänvisas till Minimera antal inlägg och innehåll i varje inlägg.  
Här uppmanas vi alla till att inte skriva alls, för då har vi verkligen minimerat antalet, och ska vi ändå skriva, så skriv så kort du kan, ta helst inte med något alls.
 
Om det inte vore för det allvar som ligger bakom texterna ovan, så skulle den tokiga formuleringen kunna leda till ett skratt, men just nu visar det på en helt tokig text (som måste bort snarast), som dessutom tolkas helt fel av en moderator.
 
Detta inlägg flyttades den 16 mars 2012 från Landskap, Gotland, Socknar, Fårö.
Magnus Hjärtström, moderator för Gotland

322
Förbundsforum / Aktivitetsidéer för den lokala föreningen
« skrivet: 2012-02-27, 10:12 »
Vill du besöka GF? - en guldgruva för släktforskare!
 
Genealogiska Föreningen (GF) är Sveriges äldsta släktforskarförening med Sveriges största föreningsägda Arkiv och Bibliotek. Våra lokaler har flera rum fyllda med genealogisk, personhistorisk och lokalhistorisk litteratur, stora samlingar av icke tryckta släktutredningar, av tidningsklipp och mycket annat som är intressant för släktforskare.
 
Vi finns med våra samlingar i Solna och vill mycket gärna visa vad vi har.
 
Finns det intresse från medlemmarna i din förening att göra ett studiebesök hos oss, hjärtligt välkomna att kontakta oss så kan vi diskutera hur ni vill lägga upp ert besök och komma överens om lämplig tid. Kontaktuppgifter finns på www.genealogi.net

323
Återanvändning av gravar / Återanvändning av gravar
« skrivet: 2012-02-24, 20:41 »
Som kuriosa kanske, AM von Brömssen, juniorchef på familjeföretaget, var pilot på planet som störtade. I planet fanns också två anställda, från Brodalen, Lysekil. Planet, fransktillverkat, var tresistigt och hade en motor från Renault på 140 hästkrafter
Källa: Genealogisk Föreningens Klipparkiv

324
Återanvändning av gravar / Återanvändning av gravar
« skrivet: 2012-02-24, 20:31 »
Jag ser nu att den finns där, men den kom ju dit idag :-)

325
Återanvändning av gravar / Återanvändning av gravar
« skrivet: 2012-02-23, 23:58 »
Det finns en koppling mellan personerna, Sigfrid Valentin och Tyra Katrina har en dotter som föds 1919 (vet ej om hon lever än) som senare gifter sig med AM von Brömssen. Den sistnämnda avlider i flygolycka 1948 och lämnar hustru och tre barn.
Eftersom flytten tycks ske i samband med denna kvinnas faders död, så blev det förmodligen aktuellt att flytta dem då.

326
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-02-15, 12:13 »
Troligen ingen aktieägare, men någon som kan förklara marknadsföring och hur man kan göra för att få intresset (och försäljningen) att öka. Tack, Leif

327
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-02-14, 19:06 »
Anders, jag vet att man måste vara inloggad på FB, och eftersom det finns ett antal miljoner konton så är det många som kan hitta dit och kontrollera hur det ser ut :-)
 
Det är som sagt var helt fel att ha så myvket bra material där, liggande ostrukturerat, men det gäller då, precis som sagts ovan, att locka över skribenterna till AF.  Det går ju knappast att förbjuda företeelsen på Facebook, utan det gäller att entusiasmera och annonsera om möjligheterna med proffesionell hjälp

328
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-02-13, 23:56 »
Fast nog har Stadsarkivet sålt alla sina tidigare skivor via sin hemsida (med betydligt lägre fakturerings och transportkostnader),  de har ju även deltagit på Släktforskardagar och sålt, så varför denna exklusivitet för förbundet?  
 
Jag håller inte med om att det är bättre med DVD än nätbaserat, titta bara på folkräkningsskivorna som inte uppdateras efter funna fel, det gör ju det som söks via nättjänsten (Svar).
 
Och intressanta artiklar kan ju läggas på nätet likväl som på DVD, är ju ingen rosak till att skapa en skiva.
 
Men om det är en överenskommelse mellan Stadsarkivet och Förbundet, så får jag väl tillskriva Stadsarkivarien och fråga varför det ser ut som det gör med att tillgängliggöra intressant material  
 
Det är ju jättebra att materialet nu finns framme, därom råder inget tvivel,sä det är inte där skon klämmer (hoppas jag alla förstår)

329
Förbundets mål och mening / Förbundets mål och mening
« skrivet: 2012-02-13, 13:52 »
Bo, i inlägg   finns det en länk som kallas Länk 2 (längst ned i meddelandet).  Kan du se den gruppen?

330
Trots att Per är så gammal  så är han vis.

331
Fast gör inte det, din siffra är nog närmare sanningen jag räknade in de som var gjorda under lördag kväll, ska nog hålla mig till söndagen och då hamnar vi närmare din uppskattning, men det är tillräckligt många tycker jag

332
Jonas, kom du ihåg at öppna de delar där kommentarerna göms vid en första anblick?

333
Daniel, samma fråga kan vi ställa oss vad det gäller AF-konton, eller hur (aktiva alltså, det är nog inte så många dubletter)
 
Jag tittade på gruppen Släktforskning och räknade de senaste 24 timmarna och det var bara ett 100-tal inlägg, vilket för mig innebär ett annat begrepp än lätt räknade. Men vi har nog olika referensramar
 
Men det är inte klass med Af, men tänk om vi kunde få in även dessa 100 inlägg på Af, och inte bara negligera dem!

334
Kan bara tillägga att 2010 fanns det ca 3,5 miljoner svenska Facebook-konton. För denna skara är inte facebook stängt. Hur många konton som finns nu,2012,  vet jag inte,men jag kan konstatera att ökningen mellan 2009 och 2010 var ca 1,2 miljoner konton
Källa: http://www.joinsimon.se/facebook-sverige-2010/

335
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 10 september, 2012
« skrivet: 2012-02-12, 16:21 »
Funderingar kring Rotemannen.  
 
Det är jättebra att material görs tillgängligt, men varför inte på Stadsarkivets egen webbsite?  Där det kostnadsfritt kan visas för alla med lokalt intresse i Stockholm?  
 
Varför ger Förbundet ut en DVD med lokalt material, hade nog förstått det mer om det var SSGF (Storstockholms Genealogiska Förening) som varit delansvarig i detta projekt (även om jag föredrar weblösning framför DVD)
 
Det finns säkert rationella förklaringar till ovanstående, så jag ser fram mot kommentarer

336
Det är väl ingen som sagt att Facebooksidorna är ett hot mot anbytarforum, det finns aktiviteter på facebook som bör tas om hand så att de som finns där ser fler möjligheter, att de får veta vad som finns mer i kunskaps och föreningsliv.  Att bara negligera, säga att de inte finns kvar eller att det bara är en visklek för ungdomar visar på avsaknad av tilltro att de nya släktforskarna kan finnas på andra ställen eller (jag citerar Bo's underbara veskrivning)  lockas av upplägget årsmöte med föredrag som kan bli så pass tråkigt att klockorna stannar
 
En känd politiker sa för länge sedan att Internet är en fluga, och jag tycker mig se liknande tendenser när vi talar om hur utveckla släktforskarrörelsen. Ett allmänt ståhej om att det är farligt att inte ha suttit i arkiven, att inte ha provat på rullfilm ocjh mikrokort osv (läses med viss ironi) är ganska vanligt när vi talar om framtiden och var de framtida forskarna finns. Sök upp dem där de är, de kommer inte frivilligt till ovan nämnda arrangemang. Se till att rörelsen lever i nuet och inte det förgångna, när det gäller kontakt med människor (annars är ju själva forskandet i det förgångna av naturliga skäl).
 
Så länge det finns släktforskarentusister lommer det att finnas föreningar, men om de blir få så dör röreslen och även förbundet och då finns det inget Anbytarforum heller, och det vill vi ju på alla sätt förhindra (att af läggs ner menar jag).
 
Till sist, en lite fråga, hur många facebook-konton finns det i bruk och hur många Afkonton?  Var är möjligheten att nå nya grupperingar störst?

337
Sorry, jag trodde alla som hade kommentarer kring Facebooks funktion och kvalite på den information som finnns där hade besökt en facebooksida, och därigenom hade en egen facebooklogin.  
 
För att räta ut en sak: Jag tycker AF är suveränt (trots eller tack vare åldern), men det innebär inte att allt annat är fel. Det skrivs nedlåtande om andra lösningar än Af, när det istället gäller att få till ett bra samarbetsklimat, att söka samförstånd med de som ännu inte använder AF. Att facebook inte är en lämplig lösning för diskussionsforum vet väl de flesta, men det finns intressanta diskussioner där som inte ska gömmas eller glömmas (varför finns förresten många släktforskarföreningar på facebook, och även förbundet.)

338
Du behöver inte registrera för att läsa på de öppna grupperna i Facebook, ett exempel är http://www.facebook.com/#!/groups/dnaanor/  där det diskuteras släktforskning och DNA.
 
Eller titta på http://www.facebook.com/#!/groups/4972978027/
 
Fast jag får det inte fungera med hela länken, så klistar in hela strängen, inte bara det som AF anger vara länk
-------------------------------------
Testar att länka dom (mod länktips)
Länk 1 http://www.facebook.com/#!/groups/dnaanor/  
Länk 2 http://www.facebook.com/#!/groups/4972978027/

339
Är Facebook slutet? Är AF öppet där det krävs registrering för att skriva?

340
Intressant att läsa att de oseriösa sprider sig som ringar på vattnet, utan att det finns belägg för det. Vi kan ju titta på Anbytarforums Buredebatt för att se vad som kan hända på det kära gamla anbytarforum :-)

341
Jag finns på facebook och jag tar tacksamt mot komplimangen att jag är ungdom, men att påstå att det är visklek på de sidorna är, enligt min mening, en felaktig slutsats. Det finns lika mycket kompetens som på Anbytarforum eftersom många av skribenterna är desamma.
 
Jag tror inte att det i första hand är att man flyr AF, jag tror det är för att det finns nya möjligheter att profilera sin sida, att kanske leta efter likasinnande släktforskare som delar ett intresse för en familj, en ort, en förening, en företeelse eller annat. Det går ju inte att bygga en egen struktur på AF, den är som den är sedan Håkan Skogsjö, mycket förtjänstfullt, satte upp siten för många, många år sedan. Ett exempel är de som började med att fotografera gravstenar, innan förbundet lanserade sin funktion, som samlat ett betydligt större antal stenar än den på Rötter. Har de gjort fel, skulle de sitta och vänta och sedan okritiskt anamma den lösning som förbundet presenterat?  Se lösningarna som komplement, inte som motståndare. Bygg samarbete istället för att tala om att de tröttnar, se till att förbundet blir den samlande kraft som behövs utan att för den skull allt ska kontrolleras av ett fåtal funktionärer.
 
PS Jag är 63  DS
 
(Meddelandet ändrat av mats 2012-02-11 13:37)

342
Nja, att ta emot utsändningar via Bambuser eller liknande kan man göra på vilken normal dator som helst. Kräver en normal bredbandsanslutning, så det finns naturligtvis de som sitter på gamla modem som kan få problem, det fungerar med ett vanligt mobil bredband och de är ju inte så snabba.
För att sända behövs det en smartphone eller en dator med webkamera, men det är ju inte alla som ska sända, men förhoppningsvis många som ska titta, direkt eller i efterhand.
 
Beträffande dubbeljobb så minns jag gamla tiders diskussion om slagsmålet mellan de som postade på Ancestry eller andra utländska forum och de som fanns på anbytarforum, så jag kan inte se att det skett något egentligt nytt, mer än att det nu finns fler val av bärare av frågorna. Kanske ett hot mot förbundets ställning, men näppeligen ett hot mot släktforskningen om man önskar att fler blir intresserade, och det vill vi väl?  För inte ska det väl vara en exklusiv samling introverta åldringar som påstås vara släktforskarrörelsen

343
Vi får nog vänja oss vid att det finns mer än en väg att fråga, allt går inte genom Anbytarforum (och har heller inte gjort, den vägen är ganska liten jämfört med andra forum) som också är en riktig släktsamlingsfunktion/visklek. Det sprids lika mycket felaktigheter via anbytarforum som via andra sajter, mest beroende på att det faktisk är samma klientel som vistas både här och där.  
Det känns ibland att det finns en avund mot de som inte följer de gamla spåren, mot de som använder andra vägar än den som anses etablerad och när det kommer för nära så blir det naturligtvis ett hot. Det är då det gäller att vara med, att leda utvecklingen och inte sitta i sista vagnen och sura.
Om vi deltar i andra kommunikationsvägar kan vi påverka, vi kan berätta om vad som kan gå fel, vi kan sprida uppgifter om hur man lär sig och mycket mer. Sitter vi på vår kammare så blir vi frånkörda och bortglömda.
 
Många företag (nu ska vi inte dra jämförelsen för långt, men ..) har insett vad som händer och det finns idag resurser avsatta för att följa utvecklingen, både funktionellt och även vad som skrivs om bolaget/dess produkter på nätet. Är man där och hör/ser så kan man påverka, är man inte där så .....
 
I alla sammanhang är det viktigt att påtala när man ser dubbelpostning, det är inte bara risk för slöseri med resurser för de som svarar, det ger också osammanhängande trådar när man i efterhand försöker följa det som skrivits.

344
Ursäkta användandet av ett produktnamn istället för en svensk beskrivning. Förklaringen finns ovan och jag vill bara tillägga att det inte är ett släktforskningsbegrepp utan en funktion som kan användas i många sammanhang där information önskas spridas, direkt eller i efterhand. Att använda funktioner som denna gör att mer kan göras tillgängligt för fler, oberoende av tid och geografi. Naturligtvis behövs det en dator med uppkoppling för att titta, men det är också allt.  
 
Det är något som jag personligen hoppas kommer att göra att fler kan delta i utbildningar, att man kan anpassa tillgodogörandet av allehanda information till tider som passar det egna schemat och att det därmed ges förutsättningar för ett ökat intresset för det som denna sida handlar om, släktforskning  
 
Och som slutkläm kan vi här se ett exempel på hur det går att nå genom bruset

345
Detta är inte de efterfrågade förbundssynpunkterna utan mina helt egna funderingar.
 
 I alla tider har släktforskningen utvecklats, ibland till de styrandes lycka, ibland till något som upplevs som okontrollerat och till och med hotfullt. De som finns i utvecklingens framkant har ofta lyckats bättre än de som försöker hindra utvecklingen.
 
Att de sociala medierna har kommit för att stanna, åtminstone tills de i sin tur blir omkörda, är klart och det gäller att lära sig leva med detta. Att leva i nuet och inte i det förgångna innebär inte bara att följa trenderna utan att försöka skapa dem. Se till att finnas i medierna, berätta om alternativen (ex Anbytarforum)på ett positivt sätt, delta i de olika forumen med kunskap och berätta om hur du skaffat dig kunskap, etc etc  Här var ju förbundet tidigt ute med att finnas på Facebook, både Rötters Vänner och Förbundet själva (sedan kan alltid aktiviteten diskuteras, det kostar resurser att finnas där)
 
Att det fortfarande finns intresse för föreningsarbete visar inte minst Genealogiska Föreningen, som har en fungerande verksamhet, finns på webb och sociala medier och som provar nya tekniska lösningar (ex bambuser), något som också syns i medlemstalet som nu är mer än 50% högre än för tre år sedan.
 
Min egen slutsats är det gäller att hänga med, att inte stanna kvar i det som fungerade tidigare samt att ha entusiasmerande personer som deltar och marknadsför föreningar, kunskap etc

346
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
« skrivet: 2012-01-26, 10:15 »
Synd att inte Rötter innehåller rätt tipsrad för den 28 januari, den vill jag gärna läsa idag

347
Jag håller nog de som svarat högre än författaren av artikeln, trots och ska vi säga tack vare vilka som läser och svarar på Aftonbladet :-)

348
Intressant artikel, men så fel författaren har. Titta gärna på dn fråga som finns under artikeln där folk får svara på vad de föredrar att äta. Svensk husmanskost ligger mycket över alla andra, i skär kontrast mot vad artikeln ger sken av. Undrar om det var det som var den förväntade nivån?  Ytterligar ett bevis på att det inte är som vissa skribenter påstår, sanningen är en annan.

349
Sill finns på varenda hotellfrukost, liksom leverpastej och kaviar. För mig var det som vilken hotellfrukost som helst, serverad överallt i detta land. Det finns sällan engelsk förklaring vad det är för något på bordet, så den här upplevelsen är lik den som många icke-svenskar får vid besök i Sverige (när de bor på hotell)

350
Programmet Allt för Sverige bygger på ett så kallat format. Det innebär att SVT kommer överens med den s.k. formatägaren om under vilka villkor vi får spela in en egen version av programmet baserat på formatägarens programidé. (klipp från en fråga på SVT Play om tillgång utomlands).
 
Jag vet inte vem formatägaren är, eller vilka villkor som finns i avtalet, men jag är säker på att tävlingsmomentet är en av hörnpelarna.
 
Jag ska fortsätta titta och njuta av höjdpunkterna, det som är mindre intressant kan jag sortera bort ur minnesbilden. Allt ska inte vara allvar, det finns annat i livet också, så njut och ta chansen att prata med folk om programmet, kanske hittar du nya medlemmar till din förening

351
Tur man inte betalar för DN, för mer ordb-jsande än detta har jag inte skådat på länge.

352
Jag kan inte låta bli att berätta: När jag skickat mitt förra meddelande så ringde telefonen, en hyfsat god vän är i andra änden, med en fråga:  Jag såg ett program om amerikaner som kom till Sverige på Tv igår. Jag har ju några som flyttade, kan du hjälpa mig att komma igång?
 
Vad jag svarade kan ju få förbli en hemlighet :-)

353
Jag frågade några vanliga personer och de tyckte att det var ett småtrevligt program. Lite tårar, lite tävling och riktigt vackra bilder. Dessutom bra och trevliga presentationer av några av de som är med.
 
Tänk att det kan skilja så mycket mellan gnällspikar inom släktforskningen och de som vi gärna vill se bli intresserade. Måste allt vara tråkigt och introvert vetenskapligt för att det ska passa?  Vem lockar det?

354
30 Släktforskarmöten / Kurs i Emigrantforskning
« skrivet: 2011-10-31, 17:37 »
Pernilla, det blir ju en fullträff med temadagen i Jönköping.  
 
För de som inte bor i Jönköping kan jag berätta vad som händer den 1 december. Då är det Emigranttema på Historiska Museet i Stockholm. Det blir föredrag av den välkända emigrantforskaren Elisabeth Thorsell, det blir en hel info från Genealogiska Föreningen, möjlighet att köpa släktforskarens julklapp och sist men inte minst så blir det vernissage av den fina emigrantutställning som Enköpings museum tagit fram, som sedan visas i fjorton dagar på Historiska. Fri entre
Kolla gärna på kalendern på www.historiska.se , där finns också adressen till museet

355
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
« skrivet: 2011-10-26, 10:26 »
Intressant om någon kan få fram listan på vilka kontouppgifter som läckt frn genealogi.se
 
Detta aktualiserar också den debatt som var tidigare om vilka uppgifter som måste finnas registrerade på genealogi.se

356
Månadens bild / Månadens bild
« skrivet: 2011-10-11, 12:04 »
Kamske är bilden cashad (sparad i datorns minne). Tryck på omladdning (F5 i explorer) så får du se vad som visas

357
Tips & idéer / Tips & idéer
« skrivet: 2011-10-07, 10:42 »
Inte en idé, men kanske något att tänka på vid lite större evenemang.
 
Jag var på ett möte med en pensionärsförening häromdagen. Ungefär 65 personer i salen, varav två hade en speciell uppgift. De var skrivtolkar, de skrev ner allt som sas och det projicerades på en filmduk. Precis som när ett Tv program textas.
 
Varför det? Jo, det är väl allom bekant att det finns de som inte hör så bra, en åkomma som smyger sig på. Det är inte så lätt att uppfatta det som sägs och kunskap om teckensspråk saknas.  
 
Jag vet inte hur det är i hela landet, men i Stockholm är detta en tjänst som inte kostar arrangören något, gäller bara att boka i tid.
 
Fundera på det, kanske kan det användas hos er vid lämpligt tillfälle.

358
Förslag på nya projekt / Förslag på nya projekt
« skrivet: 2011-09-08, 21:01 »
Det finns ett beslut från senaste riksstämman att förbundet ska arbeta för att införa en enkel lösning, som möjliggör att se live eller att spela upp föredrag etc i efterhand.
 
Genealogiska föreningen (GF) har börjat att titta på detta och jag vet att det finns flera andra, bl a finns det tester gjorda på andra forum. Det finns idag bra gratistjänster att nyttja.
 
När GF börjar så får vi se om det blir på öppna sidor,m a o för alla, eller om det blir under det som kallas medlemssidor, dit bara medlemmar har tillträde. Det kan säkert bli både och, men det är som sagt en senare fråga
 
Men till den kommande DNA dagen så hinner vi inte ordna detta, vill man delta där så måste man (tyvärr) vara med fysiskt på plats.
 
Och det kan det vara värt, kolla programmet på http://www.historiska.se/misc/gemensam/kalender/2011/11-09-17-Slaktforskning-pa- Historiska/  eller på www.genealogi.net
 
(Meddelandet ändrat av mats 2011-09-08 23:07)

359
Förbundsstämman / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2012
« skrivet: 2011-08-31, 13:23 »
Förbundsstyrelsens förslag till stadgeändringar gick igenom, med en ändring. § 19 fick orden oavsett kategori inskjutet efter det totala antalet medlemmar. På förslag av .....
 
Vad gäller valen kan tilläggas att jag tolkade det som att Daniel Berglund blev invald på ett år (fyllnadsval)

360
Förbundsstämman / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2012
« skrivet: 2011-08-31, 11:26 »
Något om några av motionerna, som jag uppfattade besluten.
 
Motion 4: webplatser. Enligt Förbundsstyrelsen, med tillägg att nuvarande adresser på de siter som finns på förbundets server ska kuna användas minst 2-3 år till.
Motion 5 (webkommunikation) , motionen bifölls
Motion 6:Bibehållande av CD+presentationsprogrem. Styrelsens första attsats och motionärernas andra attsats är resultatet av omröstning
Motion 7: IT strategi. Motionen avslogs (med 72-68) och styrelsens tilläggsförslag avslogs (styrelsen kan bilda vilka grupper de önskar så det ska inte vara stämmobeslut)

361
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2011-08-29, 09:55 »
Ett stort TACK till alla i Norrköping som under längre eller kortare tid arbetat med Släktforskardagarna. Ni har lagt ner ett oerhört arbete, mycket som vi andra säkert inte ser eller förstår, för att skapa dessa fantastiska dagar.
 
Än en gång, TACK, och så kan jag skicka med en hälsning till Gävle: Lycka till med ert arbete!

362
00 Sjöfart / Trelleborg-Sassnitz runt förra sekelskiftet
« skrivet: 2011-07-27, 08:30 »
1930 bor de kvar i Portland Oregon alla tre nämnda ovan.  
Tecla avlider 5 sept 1946 och Ludvig i maj 1961, både uppgifterna enligt Oregon Death Index

363
Vi provar väl då
 
Under en tid har det uppträtt ett fenomen hos mig som jag vill kolla om andra lider av.  
När jag använder smajlisar i verktydsfältet ovan, hamnar de sist i mitt medddelande, oavsett var jag står.  
Just nu prövade jag. Satte kursorn efter orden andra lider av i första meningen.
 
Får se var den dyker upp

364
24 Rekord / Yngste farfadern
« skrivet: 2011-07-25, 17:38 »
Om du inkluderar morfar i begreppet så titta på
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13362237.ab

365
25 Religion och kyrka / Missionärer i Brasilien
« skrivet: 2011-07-21, 19:12 »
Har du tittat i de summariska fölkmängsredogörelserna från SCB som finns på Svar. Där finns det redogörelse för utvandrare (och invandrare) så det går att få fram när de reste.
Lite letande är det med det går säkert eftersom du vet vad de heter.

366
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
« skrivet: 2011-06-05, 23:34 »
Fast i Google heter det engelska - undrar vilken sort det blir då

367
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 06 april, 2012
« skrivet: 2011-06-02, 13:48 »
Jag ser att de ovan nämnda arkiven finns med i länklistan och på ett flertal ställen till.
 
Jag hoppas att funktionen, som finns högt upp på sidan för länkar, Suggest or report link - click here kommer att användas. Det finns ju ett antal bra länkar upplagda, men det finns plats för fler.
 
Att det kan saknas någon information är väl uppenbart, det måste ju finnas en liten förbättringspotential på det fina material som nu presenteras efter många års törnrosasömn på Roots

368
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2011-06-01, 23:23 »
Måste säga att Swedish Roots ser bra ut, nu går det verkligen att hänvisa de engelskläsande kontakterna dit. Mycket nytt och fräscht.
 
Grattis!

369
Det finns många aspekter på vad som driver utveckling och om det var bättre förr. Vi kan konstatera att den produkt som används för Anbytarforum (och Arkivguidens Forum) inte utvecklas eller underhålls längre. Vad kan orsaken till det vara?  Beror det på att några tekniker är elaka eller beror det på att flertalet användare valt att nyttja andra produkter.
 
Vi kan fortsätta att använda nuvarande produkt ett tag till, och det ger oss alla en möjlighet att delta i processen på ett konstruktivt sätt, det ger förbundet möjlighet att i kontrollerad form påbörja arbetet med att ta fram en ny lösning som är så väl anpassad som möjligt till alla de krav och behov som finns i släktforskarvärlden. Förhoppningsvis startas utvärdering och planering innan det nuvarande forumet krackelerat för mycket, vis av skadan från förra gången (2007) då det blev en ganska ostrukturerad ”resa”.
 
Beträffande jämförelse med de trädstrukturer som finns, så kan mycket sägas, beroende på den egna referensramen, beroende på antal inlägg (Anbytarforums antal inlägg på en dag är idag fler än en månads antal inlägg på Arkivguidens forum), beroende på tonvikt av inlägg (Arkivguidens forum ger fler möjligheter på sockennivå men betydligt färre på länder utanför Sverige) och beroende på intresseområden (Anbytarforum har egen avdelning för läshjälp vilket Arkivguidens forum inte har) och så vidare. Båda lösningarna har sina fördelar och Arkivguidens forum har, eftersom den startades senare, tagit lärdom av tidigare indelningar inom Anbytarforum, där vissa indelningar med tiden visat sig vara mindre bra men svåra att ändra ”under pågående drift”.
 
Allt detta kan vi, om tillräcklig tid ges och förutsättningar till möjliga förändringar fastställs (exempelvis ta med det gamla eller börja med tomt forum), lösa på ett bra sätt oavsett vilken produkt som ska användas, men det kommer naturligtvis att betyda att det måste finnas ändringsbenägenhet och ett visst nytänkande för att nå en så bra lösning som möjligt.
 
Med tanke på (eller tack vare) släktforskarförbundets ekonomi, som inte lägger hinder i vägen på samma sätt som tidigare, så ser jag fram mot ett snabbt beslut att starta ”operation Anbytarforum 2”, i strukturerad form, om det nu inte redan finns (men inte syns).

370
Dagens ros / Äldre inlägg (arkiv) till 11 maj, 2011
« skrivet: 2011-04-01, 14:19 »
Dagens ros är ett sätt att honorera någon, ett annat sätt kan vara att föreslå henne/honom, den, det, till Årets Eldsjäl, som kan vara en person eller en förening/sammanslutning.
 
Ta chansen, föreslå din kandidat!
 
Läs mer på http://www.genealogi.se/forbund/index.htm

371
Visst går det att söka på en persons inlägg, lite mer omständigt än att bara klicka, men det går. Gå till Sök i Anbytarforum och ange vid fältet Sök i det namn du vill och vips finns det där. Nackdelen är om det finns fler med samma namn, men annars fungerar det perfelt.

372
Man kan ju skicka via mail till de som har mailadress angiven och styra ut resterande till pappersutskrift, finns säkert funktion för detta i standardsystemet. Varje sparat papper/kuvert och porto är väl en besparing på minst 5 kronor och dessutom miljövänligt.

373
Minska kostnader är ju ett sätt att bidra till förbundets ekonomi. Kanske inte så aktuellt just nu när försäljningen går som tåget och intäkterna går upp, men varje sparad krona är en krona i vinst/kan spenderas på bra grejer
 
Många av de försändelser i form av fakturor/frivilliga bidrag som går ut från förbundet går idag via papper och kuvert, samt det allerstädes nårvarande portot. Ett sätt att vara grön, det är ju populärt, är att minska på pappers och kuvertåtgången genom att använda elektoniska verktyg. En faktura bifógad till ett mail kostar inget papper och kuvert, inte heller kostar det porto. Jag ser fram mot en sådan lösning, den kan inte vara svår att implementera nu när allt fler lämnar ifrån sig sin mailadress till förbundet.

374
Förbundsstämman / Äldre inlägg (arkiv) till 18 mars, 2012
« skrivet: 2011-03-07, 18:39 »
Från Sveriges Släktforskarförbunds stadgar, paragraf 17 som behandlar valberedningen, avsnitt 2 och 3.
 
Till valberedningen ställda förslag skall ha kommit valberedningens ordförande eller förbundskansliet tillhanda senast den 31 mars.
 
Valberedningens förslag skall senast den 15 maj överlämnas till förbundsstyrelsen.
 ---------------------------
 
Här nämns inte begreppet nominering, utan ordet förslag används för det som kommer in till valberedningen, liksom det som lämnas till stämman.
 
I paragraf 6 , andra stycket sägs:
Senast tre månader före riksstämman tillställs medlemsföreningarna och sammanslutningarna föredragningslista och förslag från valberedningen
------------------------------
 
Inte heller här används annat begrepp än förslag
 
Kanske dags att använda de begrepp som finns i stadgarna, andra ordvrängerier är ganska ointressanta i detta sammanhang eftersom de inte beskivs i stadgarna.  
Efter vad jag kan se finns det inte beskrivet hur förslag skall presenteras, hur andra förslag än de som valberedningen lämnar formellt ska tillställas stämman  etc
 
Intressant (?) är att medelmsföreningar kan nominera pristagare till Victor Örnbergs hederspris!
 
Men just nu är väl det viktigaste att det kommer fram personer, som är villiga att lägga ner tid och resurser, att utstå både det ena och det andra, i en insats som för Sveriges Släktforskarförbund framåt.

375
Fördelen med Släkthistoriskt Forum, och även Rötters Vänner, är att de löper i 12 månaders perioder, så starta din prenumeration lite senare, så hamnar inte alla utgifter i samma månad

376
Det syns inte på något Senaste nytt, det syns inte någonstans förrän man går in den aktuella socknen.
 
Det bästa, ur informationsutbytessynpunkt, är att du går in på ditt meddelande, kopiera texten och lägg upp ett nytt meddelande. Det gamla kanske går att radera, annars får deväl ligga dubbelt

377
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2011-01-03, 17:39 »
Hämtat från Wikipedia
 
Metronymikon[1] (modersnamn, pluralis metronymika), även matronymikon, är ett namn som har bildats av bärarens moders namn och suffixen -son eller -dotter. Metronymika är betydligt ovanligare än patronymika, det vill säga fadersnamn.
 
[1] källa Nationalencyklopedin, band 13 (1994), sid. 275

378
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2010-12-30, 18:26 »
Ett riktigt Gott nytt Rötterår tillönskas alla, kanske lite mer till alla som är (eller blir) Rötters Vänner!
 
Det är ett fantastiskt Rötterår som ligger framför oss, vi väntar med spänning på att den tekniska lösningen ska bli klar (att den blir klar är jag säker på) så att Rötters Vänner får tillgång till det fantastiska materialet som finns i Medborgarskapshandlingarna.
 
Och tänk om just jag blir månadens Röttervän, då får jag kanske något extra, undrar om det blir den fina tidningen Släkthistoriskt Forum, eller om det dyker upp nya överraskningar. Det känns nästan som att få möjlighet till julafton hela året, som att vänta på att tomten ska kliva in
 

379
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2010-12-26, 19:51 »
Sten, min fråga är hur du får ihop kopplingen mellan reklam på en wikiwikisida och Rötters Vänner.
 
 Du skriver i ett inlägg ovan Här är det ju fråga om huruvida den som ger ett frivilligt bidrag till Nättidningen Rötter osv men utan att fullfölja den meningen om vad din fråga är.
 
Ser gärna att du utvecklar din tanke om kopplingen så kanske du kan få ett svar, på detta och på din fråga Bidraget går väl inte till att täcka reklamutgifter?,  hur nu denna fråga kunnat uppstå?

380
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 17 mars, 2012
« skrivet: 2010-12-25, 21:39 »
Vad är det du argumenterar för (mot) och varför, Sten.  
 
Ser gärna att du förklarar kopplingen mellan reklam/icke reklam på en sida baserad på WikiWiki och Rötters Vänner, för jag ser inte den.
 
God Fortsättning Alla Röttervänner

381
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2011
« skrivet: 2010-12-24, 12:34 »
Rätt svar borde vara något med hundra i, men vi får väl se.
 
Sten, din kommentar förstås inte, på vilket sätt går pengar avsedda för Rötters Vänner till jippon? Det talas om att en person får ett års Röttervänskap, det motsvarar för mig 100 kronor och det läggs till Röttervänsdelen, så att det är en omfördelning är rätt, men det går till utv/uh av Rötter.

382
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2010-12-22, 13:14 »
Varför så misstänksam, var glad att det går åt rätt håll  :-)
 
Rötters vän blir man genom att aktivt betala, och sedan gäller det ett år, sedan försvinner man om man inte betalar igen. Konto på Anbytarforum får man, sedan är man med utan krav på någon åtgärd, och kan var det länge, så jämförelsen mellan de två haltar en del.  
 
Att huvudsyftet är att genererera intäkter till utveckling innebär inte att det är det enda, en del går naturligtvis till underhåll också, men den kostnaden är ganska konstant så nytillkomna Rötters Vänner genererar möjligheter till nyutveckling eftersom de pengarna hamnar på toppen av intäkterna.  
 
Så, ju fler Röttervänner, desto mer utveckling. Ta chansen, bli med du också (uppmaning till alla som inte redan är Röttervänner)

383
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2010-12-22, 10:48 »
De två uppdateringarna följer inte varandra så procenttalet är irrelevant, men från den 23 augusti till nu har antalet just nu betalande Röttervänner ökat från 6396 till 7266, en ökning med 870 (över 13%) och det är bra för utvecklingen av Rötter.
 
Rötters Vänner huvudsyfte är att generera intäkter till utveckling av Rötter, och varje ny 100-lapp från en Röttervän möjliggör ytterligare utvecklingsinsatser.  
 
Än en gång: GOD JUL och GOTT NYTT ÅR tillönskas alla Rötters Vänner, din insats gör det möjligt!

384
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2010-12-21, 13:16 »
Över 7 000!
 
Den senaste uppdateringen på Rötter Vänners sida Just Nu visar att antalet Rötters Vänner nu är 7 266.
 
Glädjande tycker jag, att trenden är uppåtgående och att det finns så många som är villiga att stödja utvecklingen av Rötter, på en helt frivillig basis. Är du inte Röttervän, kolla på http://www.genealogi.se/rottersvanner/index.htm hur du blir det.
 
Vill du engarera dig med spridning av information om Rötters Vänner, kanske i din förening, eller har frågor, så kan du vända dig till rottervan@genealogi.se
 
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR tillönskas alla Rötters Vänner, din insats gör det möjligt!
 
(Meddelandet ändrat av mats 2010-12-21 14:10)

385
Föredragshållare / Källor före år 1900
« skrivet: 2010-12-01, 11:13 »
Delen Föredragshållare lades upp med följande motivering:
-------------------------
Efter önskemål kommer här ett forum där vi kan lägga in förslag på bra föredragshållare i olika ämnen. Maila mig om du vill ha fler rubriker!  
Det är heller inte meningen att vi ska diskutera enskilda föredraghållare här.  
Tänk på att föredragshållaren måste ha givit sitt medgivande till att lämna uppgifterna här!  
---------------------------
 
När det diskuterades så upplevde jag att behovet kom från de som anordnar träffar,lokalt, regionalt och på riksnivå, som en hjälp att hitta aktiva föredragshållare. Upplägget innebär att det inte finns behov av gensvar utan det ska mer ses som en informationsbank avseende föredragshållare.

386
Hur ska de nå de som är upp till 25 år? Ska det vara alla i Sverige eller vilket annat urval ska de ha?

387
En förening kan motionera om vad som helst som rör förbundets verksamhet, sedan måste man också få med sig en majoritet av de närvarande föreningarna på stämman för att det ska bli som man vill.  
 
Sedan 2004 har det inte fattas något beslut på stämman att återväcka skriften, efter vad jag ser, en närmare studie får visa om det ens motionerats om det. Jag tolkar avsaknaden av beslut som att behovet inte upplevs särskilt starkt. Att sedan de flesta cirkelledare är anknutna till studieförbund, med egna alster är kanske en bidragande orsak.

388
Det bästa sättet att påverka förbundet är genom motion till stämman, en motion som din förening kan skicka in. I samband med motionen så kan också förslag på lösning av resursfrågan beskrivas, eftersom det är en påverkande faktor enligt Gunilla: Denna fråga är intressant, men det karstår ett problem, någon skall göra ett informationsblad eller tidning.

389
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-27, 09:33 »
Det finns inget hinder i stadgarna för en lokal av ovan nämnt slag, men varför ska förbundet spendera mer pengar än vad som kommer att komma in till dem på detta. Ska avgiften som föreningarna betalar höjas för att betala satsningen? Ska avgiften höjas för de föreningar som finns i närzon och som är de som kommer att vara mottagare av de flesta av de som blir intresserade?
 
Inte tror väl någon att lokal försäljning av produkter ska betala lokaler och personal, det lär behövas en rejäl subvention innan nollresultat uppnås.  
 
Inte ens i Stockholm, där det finns personal och lokaler tillgängliga, upplevs behovet av informations - och utställningslokal, drivet av förbundet, finnas. Det är iställer , som sagts ovan, bra att försäljning kan ske av lokalföreningarna, via kommissionsförsäljning, det ger en ökad marknadsföring för förbundsprodukter och det ger föreningarna en inkomstförstärkning.

390
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 11 juli, 2012
« skrivet: 2010-11-27, 09:22 »
Och som alla ser så stämmer inte rubriken i Angeläget, det verkar vara klippt lite för tidigt, vilket framgår om texten läses
 
Rötters Vänner ökar, men inte i samma takt som antalet konton på Anbytarforum.  Det är rätt, men vi ska komma ihåg att vara Röttervän baseras på en aktiv åtgärd, som är högst ett år gammal, under det att ett konto kan behållas under betydligt längre tid än ett år utan någon form av aktivitet. Det haltar därför lite i den jämförelsen.
 
Jag tycker det är bra att 53,4 % (taget från meddelandet ovan, ej kontrollerat) är Röttervänner, samtidigt utgör resterande 46,6% en bra målgrupp för ytterligare Röttervänner, det finns ju att ta av. Är du, som läser detta, betalande Röttervän? Om inte, gå in på Rötters Vänners sida och läs hur du blir med. Man kan också betala mer än 100 kr i frivillig avgift, det är bra att veta.
 
Vill du engarera dig med spridning av information om Rötters Vänner, kanske i din förening, eller har frågor, så kan du vända dig till rottervan@genealogi.se

391
Sten  
 
Jag kan inte historien tillräckligt, men du tycks inte ha läst de senaste numren av tidningen eftersom där klart framgår att redaktören var en kvinna, en hon.  
Vad som försigick 2004, vilka propåer som gick ut etc får andra svara på, men Gunilla skriver ju vad som gäller idag, så ställ upp som frivillig redaktör!
 
Insinuationen om brist på ansvar 2004 får stå helt för din räkning.
 
Mats

392
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 16:53 »
Tack för att du är positiv, det känns skönt att jämföras med Mora, där konkurensen om själarna är stor :-9
 
Jag tycker att det vore bättre att se att det finns alternativ, alla var inte internetbaserade, vilket visar att vi ska använda flera vägar, inte bara inrikta oss på en.

393
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 16:04 »
Jag är inte säker på att vi bommar målet helt - härom lördagen var det Öppet Hus på Genealogiska Föreningen (GF), det kom över 100 personer till våra lokal och det var ganska många som blev medlemmar. Hur hittade de till oss? En enkel enkät gav svaret: genom affischer på stan, genom information i lokaltidningen och på stadens aktivitetswebb, på hemsidan, via Facebook etc. Dessutom fanns naturligtvis det personliga samtalet med, kontakten med grannen, vännen, arbetskamraten som är den bästa vägen att sprida ett positivt  budskap.
 
Det som är intressant är att det är en blandning av metoder, där ingen är bättre än den andra.  
 
Sedan lanserade GF sitt Klipparkiv, åtkomligt via den befintliga medlemsssidan på webben. Hur gick det?  Ett mycket positivt mottagande och jag törs inte säga hur många nya medlemmar det ger, men det rasar in medlemsanmälningar via webben. En mycket positiv utveckling.
 
Hur tolkar jag detta?  Var inte rädd att prova nya grepp, men släng inte det gamla överbord, allt och alla har inte blivit elektroniska :-)

394
Tidningen las tydlige ner när dåvarande redaktören slutade (se senaste utgivna numret)  och nu svarar Gunilla någon skall göra ett informationsblad eller en tidning.  Ett mycket bra läge att anmäla sig som frivillig redaktör, nappar du?

395
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 13:35 »
Jag tycker personligen att förbundet ska syssla med de större sakerna och att föreningar tar ansvar för de lokala delarna. Det finns ju möjlighet att samordna på lokal och regional nivå utan att dra in förbundet.
 Om vi tar Stockholms Central som exempel, varför ska då inte fler stationer behandlas likadant? Jag tycker flygplatser är bra ställen, där väntar många, etc. Vem gör utsortering av var aktiviteter ska göras, och vem ska stå för kostnaden?
 
Men gärna förslag på bra affischer eller material, kanske en sammanställning på lyckade kampanjer(om det skickas in info om sådant från lokala arrangemang). Ett ställe att berätta om lyckade och misslyckade arrangemang skulle jag vilja se på Rötter (som ju är en förbundsangelägenhet).

396
Står inte svaret tidigare någon skall göra ett informationsblad eller en tidning? Så läser jag svaret ialla fall

397
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 13:07 »
Tanken med annonsplats är jättebra,men jag tror inte att det är förbundet som ska stå för sådant, utan det ska vara lokalt förankrat. Finns det inte förutsättning för en förening, sök samarbete med närliggande. Behövs det material, fråga förbundet, kanske de har något, eller vet vem som har.

398
Lokalisering i framtiden / Lokalisering i framtiden
« skrivet: 2010-11-25, 12:30 »
Och har förbundet den typen av verksamhet som Sten beskriver i Sveriges största stad?

399
När jag talar om behov av samarbete mellan ungdomsgrupper, vilket inleder mitt inlägg, så kan inte ett sådant tvingas på uppifrån.
Naturligtvis relateras kommentaren om centrala initiativ till den fråga inlägget handlar om, det är inget generellt konstaterande.

400
Att starta en förening för att påverka förbundet är en väg, en annan väg att påverka är att gå med i någon av de 166 föreningar som redan utgör förbundet.

401
Jag tror att det först måste finnas ett behov, ett behov av samverkan mellan ungdomsgrupper i befintliga eller nya föreningar, innan man börjar tala om förbund på regional eller riksnivå.  Att skapa intresse och också finnas tillgänglig för de som väcks måste lösas på lokal nivå, om vi talar om organisatoriska former.
 
Att det sedan kan komma initiativ från centralt håll är en sak, men det ska då vara efterfrågat från lokalt håll (och stött av lokala organisationer)

402
Kvällens program uppges innehålla kopplingar till det här klippet ur Genealogiska Föreningens digitala klipparkiv, åtkomligt via föreningens hemsida
 

403
23 Radio- och TV-program om släktforskning / Tendens (SR)
« skrivet: 2010-11-13, 21:33 »
Släktband
Lyssna gärna  på Släktband, som nu på måndag den 15 oktober bland annat handlar om sökbara nekrologer, klockan 10 i P1
 
Eller kolla på
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2068&artikel=4170619

404
Ett tillägg: Sveriges Befolkning 1880 ges ut av SVAR, och är inte en produkt framtagen av Sveriges Släktforskarförbund.
 
Motsvarande uppgifter finns redan att nå genom ett inloggningsförfarande, hos SVAR.

405
Dödsannonser / Dödsannonser
« skrivet: 2010-11-03, 23:17 »
Och så finns det en hel i Genealogiska Föreningens Klipparkiv, just nu finns Svenska Dagbladet (och lite ströannonser från andra tidningar) från 1936 till 1966 tillgängligt på hemsidan (för medlemmar)
www.genealogi.net

406
I samband med övergången till version av Anbytarforum för några år sedan så var önskemålet om ett dygns redigeringsmöjlighet ett starkt önskemål. Huruvida en eller ett fåtals personers missbruk ska innebära att möjligheten begränsas ser jag som olycklig, utan önskar att nuvarande tid behålls. Det är bättre att försöka ändra ett beteende som upplevs som felaktigt än att införa spärrar och/eller andra negativa åtgärder.  
Jag vill påstå att detsamma gäller valmöjligheten vad avser förhandsgranskning, om någon väljer att skriva sina inlägg i annat program, kontrollerar osv och sedan ska ha förhandsvisning påslagen, därför att någon annan ev missbrukar, känns som en onödig begränsning. Om denna begränsning införs, vad är det som säger att de som idag inte använder förhandsvisning (jag är inte en av dem, men det beror nog mer på att mitt tangentbord skriver andra tecken än jag trycker på) då kommer att läsa igenom texten innan de trycker iväg inlägget.
 
Jag ser gärna så få begränsningar som möjligt, de få fall som inträffar av det som kan benämnas missbruk får åtgärdas genom moderatorinsatser.

407
Wiki-Rötter / Äldre inlägg (arkiv) till 05 november, 2010
« skrivet: 2010-10-20, 21:37 »
Hitta rätt?  Hur ska det se ut för att du ska hitta rätt på en Wiki?

408
Sten  
Titta på sidan under Rötters Vänner som heter Just Nu så ser du den, precis som tidigare

409
Landsarkivens bestämmelser / Landsarkivens bestämmelser
« skrivet: 2010-10-18, 09:37 »
Anna, det jag funderar på är om det ska behövas letas efter volymer i ett statligt arkiv.  
 
Om inte volymen återfinnes så är det tecken på ett problem.  
 
Om det däremot saknas någon av de uppgifter som arkiven begär in, så att efterforskning måste ske var uppteckningen ska finnas, då har myndigheten angivit att avgiften kan tillkomma (och det accepteras genom att bocka i avsedd ruta). I övrigt känns det som bondfångeri att ta ut en avgift där det inte finns angivet att så skall ske, eftersom jag inte ser att framplockning står nämnt.

410
Landsarkivens bestämmelser / Landsarkivens bestämmelser
« skrivet: 2010-10-17, 23:37 »
Det är intressant att försöka tolka det som finns på beställningssidan.
 
Forskning/eftersökningsuppdrag kostar 125 kr per kvart står det, men jag hittar ingen definition på vad forskning/eftersökningsuppdrag är.
 
I beställningen för bouppteckningar, så finns det två boxar att kryssa i, en för födelsedatum och en för dödsdatum, där det står Jag känner inte till denna uppgift, och är medveten om att det kan medföra en avgift för forskning. Observera att det står kan, det behöver inte utfalla ens i dess fall.
Om jag kan dessa två efterfrågade uppgifter, så torde det inte finnas grund för någon avgift avseende forsknings/eftersökningsuppdrag.
 
Om arkivet inte har ordning på sina dokument eller de förvaras på ett sådant sätt att de inte kan tas fram trots relevanta uppgifter, så ska det knappast belasta konsumenten. Att kalla arbete beroende på bristande ordning för forskning/eftersökningsuppdrag är magstarkt.
 
Finns det exempel på frågor, där alla uppgifter finns med och det trots det tagits ut avgift för forskning/eftersökning så föreslår jag att dessa sänds till riksarkivarien för att få ett svar på om detta är i linje med hans intentioner.

411
Det finns ett utförligt svar på Proveniens, där samma fråga ställts.  
Jag kopierer in det svaret så undviks dubbelarbete.
 
Det syns inget i kyrkböckerna om emigration förrän 19070118, då han får attest till Nordamerika.  Kommer sedan åter 1918-11-05 för att resa ut igen 19190501, i samma veva som resten av familjen flyttar till Kalmar stad.  
 
Det framgår av passansökan i USA att han reste från Kalmar den 18 januari 1907 och att han blev amerikansk medborgare. Han är smed, precus som hemma, och på sin passansökan skriver han att han avser resa tuill Sverige, stanna fyra månader för att sedan återvända till USA med sin familj. Finns brev som visar att det tydligen uppstod något problem för han måste visa att han har familj. Han har tydligen bett frun komma över med familj, men hon har vägrat. Sägs också att han måste resa till Sverige för att kunna sälja egendom.
 
Finns bild på honom också.
 
Några av Karls syskon reser till Nordamerika innan han reser över.
 
Uppgifter om resorna finns iSE/VALA/00228 Ljungby AIIa:4 (1905-1921)  Bild 167 / sid 434
 
I SE/VALA/00228 Ljungby AI:32 (1881-1890)  Bild 321 / sid 313, SE/VALA/00228 Ljungby AI:33 (1890-1894)  Bild 337 / sid 316, SE/VALA/00228 Ljungby AIIa:1 (1895-1904)  Bild 396 / sid 386 finns han i Sverige.
 
Uppgifterna från passansökan är från Ancestry.com

412
När det börjades läggas ut så var det fortfarande kvar effekter av den obligatoriska avgiften, då alla som ville skriva var tvungna att betala.  Nu är det frivilligt, och antalet Röttervänner ökar i faktiska tal, men inte procentuellt.
 
En fråga till var och en:  Är du Röttervän?  Stödjer du utvecklingen, som jag förmodar alla vill se, av Rötter genom ett frivilligt bidrag?

413
Förbundsforum / Förbundsforum
« skrivet: 2010-09-07, 10:23 »
Verkar som något hände när den nya rubriken Ordningsregler las till. Vi är tillbaka till hur det såg ut från början (standard?)
 
Och använder vi den länk som Daniel pekade, se länk nedan,  på 2008 så fungerar den
 
 
(Meddelandet ändrat av mats 2010-09-07 10:37)

414
Förbundsforum / Äldre inlägg (arkiv) till 07 september, 2010
« skrivet: 2010-09-05, 23:57 »
Om du tittar i den översta delen av vänstermarginalen så står det Ordningsregler där.

415
Släktforskardagarna / Äldre inlägg (arkiv) till 31 maj, 2012
« skrivet: 2010-09-02, 16:23 »
Jag gör som några redan gjort, skickar ett stort TACK till alla i Örebro med omnejd som gjorde släktforskardagarna till en klang- och jubelföreställning. Superbra och ändå inte överdrivet, trevliga männsikor även när det var körigt och allt fungerade

416
Det kostar 40 kr per dag i inträde och gäller för mässan och samtliga föreläsningar,och då kan kostnaden maximalt bli 80 kr för två dagar. Är det dyrt?
 
Och det är ingen föranmälan till diskussion om modereringen av Anbytarforum, den ingår bland alla andra föreläsningar.  Träffen för Rötters Vänner (söndag klockan 1300 Hjalmar Bergmansalen) är ingen öppen föreläsning, där behövs det biljett, som kan avhämtas vid Rötters Vänners del av Släktforskarförbundets monter, vid angivna tider (lördag klockan 12 och söndag kl 11), enligt det som finns på Rötters första sida.

417
En naturlig förklaring är att det tidigare fanns en obligatorisk kostnad förknippad med att skriva på Anbytarforum, ett obligatorium som försvann förra året. Effekten av obligatoriet försvann under året för att upphöra i maj, så trots detta är nivån fortsatt hög, men den kan bli ännu mycket bättre. Om det finns förslag på hur det går att öka på antalet så går det enligt uppgift att skicka in detta till rottervan@genealogi.se

418
Usch då, det låter som ett eko från förr, påminner om när gamla Anbytarforum krånglade något som gav upphov till flytten till ny miljö (med en del förbättringspotentialer (inte problem) på vägen)

419
Och nu fungerar Nytt senaste dygn, men Nytt senaste 3 dygn har fortfarande Access Denied

420
Och nu får jag nedanstående på Nytt senste 3 dygn, det som funkade för en minut sedan
 
Access is Denied    
 
Host 194.112.1.151 has accessed this page too often.
 
Vänligen kontakta Anna-Lena Hultman om problemet kvarstår.

421
Olle
Tror inte jag är mer omtyckt än du, så det lär inte vara orsaken  
medelandet har synts när jag gått in till rätt plats, på samma sätt som ditt nya syns under mitt testmeddelande (som snart försvinner)
Ditt nya, från idag klockan 15:45 syns ju överallt för mig, utom i Senaste dygn, för där får jag bara en tom bild just nu. Något skumt är det med Anbytarforum.

422
Den sida som jag refererade till är sidan som visar alla socknar, med en rad per socken och där det senaste, per socken,  inläggets författare och tid visas. Där fanns inte Olles med. Numer är det ju jag och mitt inläggs tid som står där.
Konstateras kan att Olles inlägg kom in, men sedan hände något så att det inte registrerades och där för inte kommer med vid sökning avseende nya inlägg.

423
Men en nytt meddelande kommer fram, så det var förmodligen något temporärt knas.

424
När jag tittar på sidan som visar Landskap- Småland-Socknar så finns inte Olles inlägg med som senaste där heller (ett meddelande av Göran Rosén från den 4 augusti anges som det senaste)under Adelöv

425
Det aktuella medelandet syns inte på någon av de tre senastebilderna , så det har säkert fått någon konstig status.
(Och det gäller socknen Adelöv i Småland, inte släkten Adelöv)

426
Om kommentaren gjordes den 2 juli 17:08 så ligger den där.
 
(Meddelandet ändrat av mats 2010-08-09 17:42)

427
Internationellt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 augusti, 2010
« skrivet: 2010-07-03, 00:19 »
De angivna så kallade länkarna leder till Litteratursök och är knappast att anse som att information om forskning i dessa länder alltid funnnits på Rötter. De av mig angivna sidorna finns under Tips och Råd och ska, enligt texten avse På den här sidan hittar du tips och råd som du kan ha nytta av om du släktforskar i xxx-land. Har du själv något du vill tipsa andra om, kontakta redaktören.
Det torde vara mer värdefull information än att hänvisa till länkar.  
Dessa sidor återfinner man om man behagar leta, något som det kanske är fler som behöver göra.
 
Att hitta nya sidor som ännu inte är publicerade är ju inte lätt, men jag ser med tillförsikt fram mot den dag då de kommer, för nuvarande Rötter-ansvariga i alla positioner  kan verkligen sin sak.
 
Sedan tror jag att vitaliseringen behövs, men det är verkar inte vara ålderskrämpor som är det största problemet, utan vi blir säkert bättre med ett uns ödmjukhet i våra relationsskapande åtgärder, så skräms vi inte så mycket :-)

428
Internationellt / Äldre inlägg (arkiv) till 16 augusti, 2010
« skrivet: 2010-07-02, 09:42 »
Vist behöver man leta efter information på Rötter och då hittas följande rudimentära sidor om släktforskning i andra europeiska länder
 
Estland
Finland
Island
Italien
Rumänien
Tyskland
 
Övriga länder återfinner inte  jag , om vi exkluderar Anbytarforum som i sig själv är en fantastisk  resurs, men inte särskilt strukturerad.
 
Jag förmodar att direktiven också innehåller något om hur informationen ska dokumenteras och göras sökbar. Gärna som en egen del av Rötter, så den blir lätt att återfinna. Nyckeln till framgång är ju att det som beskrivs/tas fram också används av kommande släktforskare.

429
27 Rosor och hälsningar / Tacka gärna!
« skrivet: 2010-06-20, 22:55 »
Jag blir lite fundersam om följande del av ordningsreglerna tolkas så att Tack inte bör skrivas:
 
Svara inte i onödan
 
Om du tycker att någon uppträder egendomligt eller framför märkliga påståenden och åsikter - svara inte såvida du inte har något verkligt bra att komma med. Undvik också inlägg som inte för diskussionen framåt, utan endast innehåller meningslösa sympatiyttringar av typen: ”Bravo, Pelle! Jag håller med dig”.
-------------------------------------------------------------------------------- ------
 
Ett tack är inte ett tecken på att någon uppträder egendomligt eller framför märkliga påståenden, det kan vi väl alla vara överens om.
Ett tack kan väl knappast vara en meningslös sympatiyttring, eller finns det några som anser det?
 
Jag ser svaret, när det kommer som ett tack eller i form av en kommentar som visar att det blev fel, som en indikation på att avsluta ärendet eller gå vidare med ny efterforskning. Hörs inget så saknas ju bekräftelsen på vad nästa steg bör vara.

430
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-05-31, 19:57 »
Rötters vänner finns på Facebook, och det gör även Sveriges Släktforskarförbund och en hel del släktforskarföreningar, såsom GF, SSGF, G-gruppen etc
Det finns en del skrivet på Röttervänssidorna (åtkomliga från Rötter) om kommande planer. Dock inget om chat

431
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2010
« skrivet: 2010-05-28, 12:41 »
Uppdateringen gjordes den 12 maj, så det har inte gått så lång tid sedan dess.
 
Tilläggas ska att det nu också står när uppdateringen gjordes, så att det ska bli lätt att se aktualiteten på siffrorna.
 
Men det finns plats för fler Röttervänner!  Vill du veta mer, kolla på sidorna om Rötters Vänner som man kommer åt från Rötters första sida, under Läsarsidor

432
Jag tycker att Torbjörns idé låter intressant. På Förbundsforum finns ett uppslag för förslag till nya projekt och detta kan ju vara ett, så för över det väsentligaste härifrån till det uppslaget

433
Ordningsreglerna uppdaterades den 13 oktober 2007, så de är knappast 4 år gamla utan 2,5 år torde vara mer rätt.
Men det innebär inte att det pågående arbetet med översyn är mindre viktigt för det.

434
Under rubriken In English i vänstermarginalen finns Using the board. Klickar man där så syns ett antal rubriker varav en är To include images.  Har lagt upp ett svar till frågaren.
 
(Meddelandet ändrat av mats 2010-04-02 12:55)

435
Glad Påsk / Glad Påsk
« skrivet: 2010-04-01, 21:36 »
Glad Påsk önskar Genealogiska Föreningen, som nu också finns på Facebook.
 
Dessutom kan det vara bra att tänka på sina vänner i påsk, så tänk extra på Rötters Vänner. Det går att bli vän många gånger i den gruppen

436
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 17 september, 2010
« skrivet: 2010-03-16, 09:33 »
Sten
Mitt inlägg är inte ett inlägg i sakfrågan om arkivmaterial utan visar bara på en väg att påverka, som man kan nyttja om man så vill.  
 
Sedan kan man konstatera att bara för att något någon gång skett behöver ju inte det innebära att det alltid ska så vara, men är det så att man anser det, så finns möjligheten att påverka, varav en är via motion till riksstämman.

437
Bokhandeln / Äldre inlägg (arkiv) till 17 september, 2010
« skrivet: 2010-03-16, 07:56 »
Tycker du att det behövs förändring så finns det flera möjligheter påverka, en är här på Förbundsforum, en annan är genom din förening. Får du exempelvis din förening att ställa sig bakom kravet på arkivmaterial genom bokhandeln så kan den skicka in en motion till stämman, i år ska motionen vara inne senast 15 april. Det är ju faktiskt föreningarna och dess medlemmar som är rörelsen, som är de som ytterst ska gynnas, och det styr vi genom bland annat stämmobeslut.
 
Eftersom det inte är allmänt känt vilket transportsätt/transportföretag som förbundet använder så kan ett förslag vara att konkurrensutsätta nuvarande leverantör, för att se om det finns möjlighet till reduktion. Ju fler transaktioner det blir i bokhandeln, desto större är intresset på marknanden. Och kan transportkostnaden sänkas så ökar köpintresset ännu mer, vilket leder till möjlighet attt sänka trasnportkostnaden ännu mer osv

438
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-03-08, 16:53 »
Om du missat första sidan på Rötter, så får du ny chans här
Så här står det
 
Knyt kontakten med andra Röttervänner på Facebook.
 
Klicka bara på länken  
http://www.facebook.com/pages/Solna-Sweden/Rotters-Vanner/352589194167?ref=nf&v= wall

439
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2010
« skrivet: 2010-03-05, 16:34 »
Följande finns i det senaste numret av Angeläget, som alla kan läsa via länk under Förbundsnytt- Nyhetsbrev
 
Fyller föreningen jämt?
Släktforskarrörelsen är en ung rörelse, men
många föreningar fyller i år både 20, 25, 30, ja t.o.m.
60 år som Östgöta Genealogiska förening ska fira om
några veckor.
Meddela gärna till redaktor@genealogi.se så kan vi
passa på att uppmärksamma föreningen på Rötter.
Berätta gärna också när och hur ni tänker fira ert jubileum.

440
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 13 juli, 2010
« skrivet: 2010-03-04, 19:17 »
Funderar på om någon meddelade redaktionen för nu står det iallafall arkivarie, så Björn har rätt titel. Fantastiskt bra val!
 
Var det någon som skickade in något om ÖGF till den frivillige som publicerar info på Rötter?

441
Då ska vi bara se till att den är för kort! Undrar vad som händer när vi når den högra kanten, tippar vi över och försvinner

442
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-03-02, 13:21 »
Mycket bra idé!  Det framför vi till den som gör barometern, och som säkert läser detta.

443
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-02-28, 11:12 »
Den finns kvar idag också  och är en påminnelse om att vi kan göra ett aktivt val att stödja utvecklingen av Rötter och alla de fantastiska resurser som finns där att användas av oss alla.
 
Du vet väl att allt som kommer in går oavkortat till utvecklingen av Rötter, där det finns stora möjligheter till förbättringar. Jag är säker på att det kommer att synas förändringar, ibland små, ibland större om vi bara ser till att de som håller på kan slippa fundera på pengar utan kan satsa all energi på den framtida utvecklingen. Det är där, och inte på kringaktiviteter, deras energi ska läggas ner.
 
Tänk på överskriften på första sidan  Det är du som gör det möjligt
 
(Meddelandet ändrat av mats 2010-02-28 11:49)

444
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-02-26, 18:48 »
Om det är problem, ladda om sidan (tryck P5 eller liknande) eftersom sidan kan ligga cache-lagrad (den spars i datorns minne och datorn förstår inte att det finns en ny sida)

445
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-02-26, 16:41 »
Och tänk på att även föreningar kan bli Röttervän.  Är din förening det?

446
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2010-02-26, 15:48 »
Nu har det hänt.  Barometern har kommit och nu gäller det att se till att den måste uppdateras. Ju fler som propagerar för Röttervänner, desto bättre.  Och ju fler som betalar, desto mer kan göras på kortare tid.  
 
Är du inte Röttervän, så bli det,...nu!

447
Sten
Naturligtvis skriver jag ner var jag hittar uppgifter och jag försöker efter bästa förmåga förmedla det i mina frågor och svar, i enlighet med de regler/förhållningssätt som jag en gång i tiden själv varit med om att ta fram.  
 
Men vad jag vänder mig mot är de krav på offentliga tillrättavisningar som jag tycker mig se. Idag sker det i direkt kontakt med användarna, när så är möjligt, och det tycker jag är den metod som bör användas. Något annat har jag, mig veterligen, inte förespråkat.
 
Vi kan diskutera regler hur länge som helst, det finns alla möjligheter i världen att miss- eller övertolka det som finns skrivet.
På nästan varje punkt av de befintliga reglerna så kan jag se att efterlevnaden har brister, men vi har ett rättesnöre som gör att det mesta blir rätt. Låt oss fortsätta med det.

448
Du skriver att styrningen ska bli bättre, men den finns ju redan, men inte som pekpinnar fråm moderatorerna på forumet utan i direktkontakt med användarna.Vad är det för fel på denna metod eftersom du vill ändra den?
Det är inte detsamma som att efterfråga källor från forskare till forskare.  
 
Jag förstår inte din kommentar om vad jag skriver upp, är det en kritik mot mina frågor och svar eller hur ska jag tolka inlägget?
 
Miljön, i detta fall den tekniska miljö som Anbytarforum finns i, påverkas naturligtvis av hur mycket pengar som flyter in. Ju mer pengar in, desto fler funktioner kan möjliggöras. Kanske en bättre och smartare koppling mellan fråga och källa, vad vet jag. Möjligheterna finns idag, med mer att satsa desto fortare är vi där.

449
Jag förstår inte riktig vad du är ute efter, Sten. Moderatorerna säger ju ovan att kontakt tas, men inte i forumet.
Det är ju den bästa lösningen, som minimerar irritationen.  
 
Verksamheten baseras på vad moderatorerna hinner med och vilka åtgärder som de ska prioritera, det är ju både hjälp och styrning de ska bidra med, och kontrollera alla andra regeldelar.  
 
Det finns säkert delar som är minst lika viktiga som källhänvisningar, men det överlåter jag åt våra duktiga moderatorer att avgöra och hantera. Personligen tycker jag att den punkt du tar upp den 22 januari är viktigare, jag tycker mig se att det finns en del onödiga inlägg i form av frågor runt det som redan finns angivet (det är ju viktigt att läsa frågan)  eller icke-svar som att någon ska titta på frågan (men inte gör det). Det sistnämnda innebär ju också att andra svarare avstår, eftersom svar redan är utlovat.
 
Jag gillar arbetssättet med moderatorer och hoppas att det kommer fler som vill bidra, de som finns nu är värda mycket uppskattning för det frivilliga arbete de lägger ner. Tack!
 
Sedan kan säkert miljön i sig förbättras så att det underlättar, men det kommer nog när det blir fler Röttervänner, just nu är det ju cirka hälften av användarna som är det

450
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 04 mars, 2010
« skrivet: 2010-02-10, 14:25 »
Det står med i senaste verksamhetsplanen, som fastställdes i Falköping.  
 
Följande finns att läsa i Angeläget 1/2009, sid 17(där planen preseterades):
Swedish Roots Våra nya redaktörer av Swedish
Roots, Ted Rosvall och Anna-Lena Hultman, kommer
att påbörja sitt arbete med sajten under hösten 2009.
 
Av detta arbete har vi ännu inte sett något,men det kanske pågår i bakgrunden.

451
Anbytarforum är vad vi gör det till, och jag ser det som en plats där alla kan mötas utan krav på ett speciellt uppträdande, där ingen är utestängd och där ingen måste bidra.  
Jag håller med Bo i den analys som finns ovan, och jag vill understryka sättet som vi får denna pärla att bara bli bättre och bättre på, nämligen genom det egna föredömet. Genom att uppträda som man vill bli bemött så påverkar vi alla utvecklingen i den riktning som vi önskar.
Det finns många fantastiska exempel på hur Anbytarforum möjliggör lösningar på problem, diskussioner om olika frågor driver kompetensen framåt och även en hel del solskenshistorier. I många fall har deltagarna ställt upp med sin egen kompetens, sin egen tid och sina egna hjälpmedel utan krav på motprestation, och det ska vi värna om.
 
Jag vill också puffa för Rötters Vänner, du är väl med och bidrar till all den utveckling som sker och som kommer att ske

452
Jag måste ställa frågan vilka uppdateringar som avses: Är det av ordningsreglerna eller är det av de inlägg som görs?

453
Jag förstår inte texten om att moderatorerna ska uppdatera ordningsreglerna. Är detta verkligen vad som avses, ordningsreglerna är fastställda av styrelsen och bör väl inte uppdateras av ett antal moderatorer?

454
Hemsida / Hemsida
« skrivet: 2010-01-13, 09:33 »
Om teknikfrågor hör hemma här överlåter jag till moderator att avgöra, men inledande fråga, som startade denna tråd var
Hej, jag undrar var man kan lägga ut sin hemmsida gratis eller för en billig peng, så nog tycker jag att det finns visst fog för att teknik och liknande frågor hör hemma här.

455
Kan någon peka ut den 70års/70talsgräns som nämns, jag hittar den inte i ordningsreglerna (eller läser fel)

456
Stefan
Svar på din fråga från 15/12 16.10
 
Jag avsåg annan websajt av liknande slag som privat hemsida, exempelvis Anbytarforum.

457
Jag har tidigare talat om att familjeband inte finns på nätet, åtminstone inte lätt tillgängliga, och trots Torbjörns raljanta sätt att argumentera, med lågt stående samhälle eller med att påstå att det är mitt fel som är rädd eller att jag är skum som har något att dölja, så vidhåller jag att det ur integritetshänseende är direkt olämpligt att lämna ut familjeuppgifter avseende levande personer utan vederbörandes godkännande. Ingen av oss vet vilken situation som personer befinner sig i, ingen av oss vet om det är lämpligt att visa upp familjestrukturer för, för oss okända, personer där vi inte har någon aning om deras livssituation, om hotbilder från extrema grupper eller andra händelser som gör att  vi riskerar att utföra integritetskränkande informationsspridning.
 
Så länge det inte finns samtycke så ska det inte publiceras, varken på privat hemsida eller på annat ställe.

458
Rötter har ingen ansvarig utgivare och hanteras då inte under tryckfrihetsförordningen utan under Lagen om elektroniska anslagstavlor (enligt Wikipedia)
 
Huruvida detta har någon påverkan kan jag inte säga, det får andra klara ut, men det är inte bara att jämföra med Aftonbladet (där jag fortfarande inte ser ett forum)
 
Min ståndpunkt i kärnfrågan är dock klar, jag accepterar inte att familjeinformation rörande nu levande sprids på Anbytarforum.

459
Har Aftonbladet ett forum eller avser du de kommentarer som kan lämnas under artiklar?  
Alla andra tidningar?  Barometern modererar kommentarer, så de gör annorlunda och efter vad de sagt mig så är de inte ensamma, men det har jag inte kollat.
 
Rötter har, vad jag kan se,  ingen ansvarig utgivare eftersom det inte är en riktig tidning, så hela frågan om tryckfrihet och meddelarskydd och allt annat gäller inte på denna sajt.  
 
Mig veterligen är inte de kommentarer som Aftonbladet har sökbara, men finns det ett forum som påminner om detta så vill jag gärna se hur de skriver i sina regler.
 
Sedan så tycker jag personligen att skälet, med borttapade släktingar eller sånt,  inte är tillräckligt tungt för att vem som helst ska lägga ut uppgifter om mig och min familj. Mig veterligen ligger inte familjeinformation ute på nätet idag, tror det bara är individinformation.

460
Beträffande att koppla forumet till tidningen. Det blir då ansvarig utgivare som står för uppgifterna (förmodar jag) och då skulle en lösning kunna vara ett forum som innehåller funktionen att samtliga inlägg kollas innan de publiceras (inte ovanligt). Men vemn vill ha det så?
 
En annan fråga är ju hur allmänintressant det är att publicera uppgifter om nu levande, som man inte har kontakt med, på en webbsida? Är det släktforskning eller veckotidningsstuk

461
Det har tidigare aviserats att den framtida inriktningen mot informationsdatabaser, med någon form av abonnemang, är den väg som förbundet tänker sig. Om det är den enda vägen eller om det blir parallella spår kan jag inte se att vi fått ett entydigt svar på.  
Vi väntar ju spänt på nya databaser, exempelvis konsulatshandlingarna, som ska komma under 2010 (är det som står i Angeläget 2, 2009, iallafall) efter vissa förståeliga förseningar.
 
Men, oavsett media, för CD, DVD eller databas är ju bara bärare av information, så måste ju arbetet med att kläcka nya ideer och sedan ta fram den relevanta informationen starta/fortsätta annars finns inget att presentera. Vi får hoppas på att det finns någon tankesmedja som arbetar på detta, för det ju vara ledtider på att få fram amvändbart material.

462
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2009-11-30, 09:58 »
Uppdatera sidan om Rötters Vänner.Berätta om vad som gäller, vilka som får påminnelse hur och när. Hur man betalar/ när man kan betala etc
 
Se till att adekvat information kommer med på utskick av fakturor (för tidning och årsbok)
 
Lägg upp en blänkare om RV på Rötters första sida och se till att ny kort blänkare kommer en gång i månaden
 
Nämn RV på ordförandelistan
 
Låt toppbannern på första sidan skifta mellan bokhandeln och RV med korta intervaller.
 
Och, i enlighet med Daniels förslag, nyttja de mailadresser som finns på AF och FF.  Jag har bockat i ett Ja (i min profil) för Nyhetsbrev, men tror mig inte fått ett enda någon gång. Dags att nyttja denna funktion nu!

463
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 16 juni, 2010
« skrivet: 2009-11-02, 14:23 »
Det här skrev jag i våras, under annan rubrik.  Tänkte bara påminna om det, även om behovet av pengar inte är så stort längre, så kan ju behovet uppstå framöver.
 
Mina förslag:  Nu borde vi satsa på att lyfta fram Rötters Vänner på ett betydligt mer markant sätt. Jag tycker det ska finnas en barometer som visar hur mycket som kommit in hitills i år, jag tycker det ska skapas en egen rubrik på FF för Rötters Vänner (det finns en gömd under begreppet Rötter idag, men jag vill ha rubriken mer synlig), jag tycker de föreningar som har en stor andel Röttervänner ska premieras med något (deltagande i nästa serie av  Vet du vem du är kanske), jag tycker det ska gå att utmana föreningar eller aktiviteter med vem som är bäst på att få fram nya Röttervänner, jag vill..(det finns mer men nu räcker det tills jag vet att det finns någon som lyssnar)

464
Det är med stort intresse som jag läser informationen om flytt av Rötter till ny webbserver.
 
Innebär denna flytt mer än byte av hårdvara?  Sker någon form av städning eller annan ändring som blir synlig för oss användare?  Förbättringspotentialen är stor, därav min fråga
 
(Meddelandet ändrat av mats 2009-10-25 10:42)

465
Intressant. På den lista jag får fram är det tomt på raden för Länktips.  Finns det mer än en lista att hämta uppgift från?

466
Rötters vänner / Äldre inlägg (arkiv) till 30 augusti, 2009
« skrivet: 2009-08-30, 11:35 »
Nu händer det
Det har tidigare framförts kritik avseende utvecklingen av Rötter och dess olika databaser, en i mina ögon berättigad kritik.
 
Men nu är det annorlunda. I Falköping presenterades en bakgrund till dagens läge och en ambitiös, men realistisk, planering avseende framtiden. Det var en imponerande framställning, för första gången finns det en insikt i vad som måste göras, en plan för hur det ska göras och en resurstilldelning som möjliggör detta. Resurserna finns i form av kompetens inom beställardelen, inom tillverkningen och att det finns budgetmedel avsatta.
 
Jag ser fram mot att det publiceras, på Rötter, en sammanfattning av den plan som finns, som kommer att ge oss alla en möjlighet att se när vi kan förvänta oss förändringar.
 
Naturligtvis är det en förutsättning att den liggande budgeten kan hållas och då kommer definitivt vi alla in i bilden. Ett bidrag till Rötters vänner gör att vi tillsammans kan öka säkerställandet av utvecklingen.
 
Så, vare sig du redan är Röttervän eller inte, köp hur många prenumerationer du vill i Rötters Bokhandel eller sätt in valfri summa på Plusgiro 15 86  22 -1 eller Bankgiro 462 - 8848. Glöm inte att skriva ditt namn, adress och gärna e-post.

467
Ett intressant beslut togs i dag på stämman.  Det gäller arvoden, där det enligt beslutet kommer att bli en radikal sänkning av kostnaden.
 
Läs gärna förslaget,i Angeläget som finns på Rötter, som bygger på att ett arvode utgår till orförande, som denne sedan ska dela med sig av till övriga ledamöter.  
Tidigare har det varit olika delar, men nu ska alla dela på ordförandens arvode.

468
Barbro, du skriver (som jag tolkar det)  att det inte förekom mycket verksamhet när förbundet hade god ekonomi, vilket säkert upplevs annorlunda av de som var verksamma då, och la ner sin själ i förbundets utveckling. Att det nu visas upp en bätttre ekonomi än föregående år innebär ju inte med automatik att det beror på ökad verksamhet, vilket jag läser in i det du skriver
 
 Det vore intressant om du förtydligade åsikten att det beror på ökad verksamhet. Om jag tittar lite i Rötter så verkar det snarare ha försvunnit en mängd verksamheter sedan dess (Göteborgs-kontoret är nedlagt, Förbundsförsäkringen är nedlagd, Svenska Antavlor är nedlagda, skriften Släktcirkeln som var förbundets kontakt med alla cirkelledare är nedlagd, deltagandet i Bok&Biblioteks-mässan är nedlagd, utvecklingstakten på Rötter och därtill hörande delar har varit låg etc). Att kostnaderna för föreningarna genom höjd organisationsavgift och sänkta resebidrag också påverkar ekonomi har ju inget med verksamheten att göra.
 
Det vore intresant att få reda på konkret vad som tillkommit för föreningarna eller släktforskarna sedan den gamla ”onda” rika tiden

469
Sveriges Släktforskarförbund / Konsulatsmatriklar
« skrivet: 2009-08-07, 22:32 »
Undrar om förbundsstyrelsen vet mer nu om när konsulatsmatriklarna kan bli tillgängliga.  Kanske kommer det en uppdatering även på de Röttersidor som finns med rubriken Konsulatsmatriklar.
 
(Meddelandet ändrat av mats 2009-08-08 09:41)

470
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-26, 22:10 »
Det har nog hänt en del sedan 2006. Vid sökning på Senaste 25 uppdateringarna så är den som kommer upp först märkt med Kommentar av Carl-Johan Ivarsson 26 juli 2009 kl 13:43 och det är ju inte så längesedan

471
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 24 augusti, 2009
« skrivet: 2009-07-20, 22:28 »
Fast sökning på de 25 senaste tilfällighetsfynden visar på ett antal inlagda under 2009, även om det som först kommer upp är från 2006.
 
Har fått höra att det pågår en genomgång av samtliga databaser (fast allt ligger tydligen i en databas), något som torde vara en stor uppgift men inte desto mindre en oerhört viktig och efterlängtad sådan.

472
Och inlägg gjorda av de som inte är föreningsmedlemmar har nu flyttats hit, vilket innebär att de inte kan bemöta ev svar på deras inlägg.

473
Jag hittar ingen bra rubrik, så om värden vill flytta detta så är det helt Ok.
Efter det att förbundet tog bort den försäkring som fanns tidigare så undrar jag om det finns någon förening som sett över sitt försäkringsskydd vid eventuell personskada i samband med aktivitet anordnad av föreningen.
 
Ser fram mot att få del av de erfarenheter som finns

474
Lena skriver att Arkiv Digital nämns på 8 sidor.
En nyhet om Örebro, ska det inte skrivas?
4 sidor om Arkiv i Färg.
 
Sedan har de en egen sida som betald reklam, och näms sedan när det gäller Falköping.
 
Hur är det med Genline's 2,5 sidor redaktionell text och helsida med betald reklam,  eller Svar, Ancestry eller DIS, ska de inte heller vara med?
 
Verkar som det önskas en tidningutan reportage eller reklam:
 
Får passa på och haka på Elisabeth's info. Släkt och Hävd kommer ut även i år, passa på att kolla på Genealogiska Föreningens web

475
Frågan är vilket som är viktigast, formen eller innehållet.  Jag upplever en fräschhet i artiklarna och bryr mig faktiskt inte om stavfelen, för det är inte där kvaliten på en tidskrift sitter.
 
Dessutom är tidningen befriande fri från pekpinnar, vilket vi kanske alla ska ta till oss och försöka se de positiva delarna och inte det som är negativt.
 
Att jag saknar ett reportage om det fantastiska uppsving som Anbytarforum fått efter den efterlängtade avgiftsbefrielsen, kan kanske dra betyget, men man får inte allt som man vill  
 
skrivet utan stavnings- eller grammatikkontroll

476
00 - Gravar / Kyrkogårdar / Sökta gravrättsinnehavare
« skrivet: 2009-06-09, 21:56 »
Jag har vid flera tillfällen fått bli gravrättsinnehavare för för länge sedan avlidna släktingar, och vid två av dessa tillfällen fått förlängning av gravrätt utan kostnad. I ett fall hade gravrätten gått ut men jag det skrevs in att jag hade 25 år till, i ett annat fall fölängdes det med 15 år.  
Vid ett annat tillfälle så klargjordes det att graven var på väg att återtas, men eftersom den var på evig tid så blir den kvar så länge jag finns och om det finns intresserade efterlevande till mig i deras livstid
 
Jag bor definitivt inte i någon av dessa församlingar

477
Det verkar inte som felaktigheten observerats. Får kanske skriva direkt till ansvariga

478
Jag ser att det finns ett felaktigt datum angivet i Angeläget, avseende när anmälan till riksstämman skall vara inne.
 
Stadgarna säger klart att det ska vara en månad innan stämman, så uppgiften om att anmälan ska vara inne den 12 juli torde vara en felskrivning, ska säkert stå 22 juli vilket ju är en månad innan stämman avlöper. Vore bra om detta korrigeras, kanske på Rötters första sida, så att inga oklarheter uppstår.
 
(Meddelandet ändrat av mats 2009-06-07 20:11)

479
Hur stora (ungefär) blir arbetsgivaravgifterna på dessa arvoden?

480
Kanske någon som är tillräckligt insatt kan redogöra för den totala kostnaden för ovanstående eftersom jag förmodar det utgår sociala kostnader ovanpå dessa arvoden.  
Dras det även skatt på dessa arvoden så blir ju den del som tillfaller respektive styrelsemedlem ganska liten och (om sociala avgifter) kostnaden för förbundet ganska stor.

481
Och ska man hitta Angeläget, så finns det långt ner på första sidan av Rötter, men inte under den rubrik där alla andra Angeläget finns. Men kanske senaste numret kommer dit så småningom så det blir lätt att hitta

482
Tack för svar.
 
Uppgifterna är hämtade från den verksamhetsplan som stämman 2007, på förslag av styrelsen, beslöts skulle genomföras under 2008.
 
När stämman uppdrar åt styrelsen att genomföra aktiviteter/uppdrag så torde det vara bra med en återrapportering av vilka beslut som inte genomförs, gärna kompletterad med en analys av varför det inte skedde. Om denna återrapportering inte sker så är det ganska meningslöst att ta upp tid på en stämma för att besluta om något som sedan inte följs upp.
 
Kanske vore det bättre med ett visions/strategidokument som avser en längre period än dessa ettåriga verksamhetsplaner som ändå inte verkar ha full verklighetsförankring?

483
Jag undrar vad som hänt med följande, hittar inget om det i den publicerade verksamhetsberättelsen, vilket jag hoppats.
 
Påryckning om detaljerad folkräkning 2011
 
Släktforskarläger för ungdom
 
Ändra namn på publikationer, papper och nät, till det gemensamma Rötter
 
Kampanj för bevarande av gravstenar
 
(Meddelandet ändrat av mats 2009-06-03 22:26)

484
At verksamhetsberättelserna för de olika åren sparas på lite olika platser, utan hänvisning till de nya platserna, är olyckligt men på intet sätt ovanligt för Rötters informationshantering.
 
Fram till 2003 sparas de, som Elisabeth skriver, under en egen rubrik på Förbundsnytt.  Efter det så finns de i Angeläget, som sparas under en helt annan rubrik, nämligen Nyhetsbrev.  Att samla allt på ett ställe är ju att föredra och skulle göra det lättare för samtliga inblandade att återfinna information.  
 
Till ett helt annat ärende:  Förra året uppmanades föreningar att tänka till på om inte antalet styrelseledamöter borde sänkas till 8 stycken, vilket är helt i enlighet med stadgarna, vid nästkommande stämma. Propån kom från valberedningen, som sedan under ett år funderat på förslaget, men ännu inte på något sätt drivit debaten om detta.  Finns inte heller med ett enda ord nämnt i det utskick som finns inför årets stämma.
 
Fortfarande gäller det ju för alla inblandade parter att tänka till. Kanske är det bättre med färre ledamöter, eller var det bara för att underlätta valberedningens arbete som förslaget kom?

485
Eller en funktion liknande den som Röda korset (med flera) har
 
Finns på http://www2.redcross.se/newrkweb/webforms.nsf/internetpaypriv

486
Stefans inlägg 18 maj om att det verkar var mera fart på Anbytarforum.
 
Enligt tillgänglig statistik så ligger vi just nu över 2008 års siffror, vi verkar faktiskt vara tillbaka på tidigare års nivåer.
 
Nu är det för tidigt för att dra några som helst slutsatser avseende trender och tendenser, men det ser ju bra ut och låt oss glädjas åt den uppgång som finns och dra nytta av detta genom att berätta, på alla upptänkliga sätt, om den oslagbara resurs som finns i Anbytarforum.  Glöm då inte heller att berätta om Rötters Vänner, som möjliggör att vi kan fortsätta växa.

487
Olle
Stycket ovanför lyder  Om du gillar och läser RÖTTER ser vi gärna att också du bidrar till den fortsatta utvecklingen med 100 kr. Det gör du enklast i Rötterbokhandeln under PRENUMERATIONER - klicka här!
 
Det är säkert så att det är minst administration för förbundet om gåvogivaren använder Bokhandeln (men det är min tolkning), dock är den på exakt 100 kr och bara 100 kr.
 
Det som framgår, även om det kan bli bättre, är att om du vill skänka ett belopp som inte är 100 kr så finns möjligheten att använda något av de angivna pg eller bg kontona (jag tror inte förbundet tackar nej till mindre belopp än 100 kr även om det kan tolkas så).
 
Nu borde vi satsa på att lyfta fram Rötters Vänner på ett betydligt mer markant sätt. Jag tycker det ska finnas en barometer som visar hur mycket som kommit in hitills i år, jag tycker det ska skapas en egen rubrik på FF för Rötters Vänner (det finns en gömd under begreppet Rötter idag, men jag vill ha rubriken mer synlig), jag tycker de föreningar som har en stor andel Röttervänner ska premieras med något (deltagande i nästa serie av  Vet du vem du är kanske), jag tycker det ska gå att utmana föreningar eller aktiviteter med vem som är bäst på att få fram nya Röttervänner, jag vill..(det finns mer men nu räcker det tills jag vet att det finns någon som lyssnar)

488
Olle
Ja, det är den meningen som tillkommit på Rötters Vänners sida, och det är ju alltid en bra början att betalningsinformationen finns angiven.

489
Och nu finns det på sidan om Rötters Vänner. Jättebra!
 
En undran: Används dessa pg och bgkonton till annat?  Kanske ska jag skriva RV också, så de hamnar på rätt ställe i bokföringen

490
Jag hoppas det dyker upp bra informativ text på flera ställen på Rötter (om betalning till Rötters Vänner).  Alla aktiviteter kräver inte en utvecklare, det går att lägga in text på sidan som finns om Rötters Vänner, det borde att gå att få med på sidor som rör Anbytar och Förbundsforum utan alltför stora insatser.
 
Känns lite fundersamt att mycket av debatten ovan rör bristande information/felaktigt uppfattad information när jag läser i senaste Angeläget (finns på Rötters första sida för nerladdning) att den största marknadsinsatsen i Förbundets historia skett denna vår och jag undrar om det avser de inbetalningskort som innehöll 00 kr eller om jag missat något

491
Betala till Rötters Vänner. Plusgiro 15 86 22 -1 eller Bankgiro 462 - 8848. Glöm bara inte att skriva ditt namn och adress.
 
Vi kan be redaktionen lägga ut detta i huvudet på Rötter (bredvid en förminskad bokhandelsbanner)

492
Vi får se till att överbelasta kansliet med inbetalningar  
 
Ser fram mot en ökad aktivitet från de många som upplevt en spärr

493
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
« skrivet: 2009-05-09, 07:43 »
Jättebra med reklam för Årsboken!  Det är också jättebra att visa på den spännvidd som finns bland släktforskare, med ett antal fina och värdefulla publikationer.  Att årsboken tillhör de bästa ska framhållas, men varför säga  det enda
 
När jag går in på Förbundsnytt, väljer Skrifter och sedan Släktforskarnas Årsbok, så får jag upp en sida med information, jättebra, men länken på sidan går till gamla Bokhandeln, liten ändring vore bra (till vem skickar man sådana påpekanden, är det någon som läser mail till redaktören?)

494
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
« skrivet: 2009-05-08, 19:04 »
Och för nästan samma pengar så kan man bli medlem i Genealogiska Föreningen och få Släkt och Hävd utan extra kostnad. Kolla på http://www.genealogi.net/hur.htm

495
Rötter allmänt / Äldre inlägg (arkiv) till 20 juli, 2009
« skrivet: 2009-05-08, 18:54 »
Och eftersom GF ger ut Släkt och Hävd regelbundet så finns det definitivt ytterligare forum. Detta ha också påpekats tidigare, men det kanske behövs något mer för att ändra på den något tokiga meningen

496
En stilla undran, certifierade kursledare i vad?  Certifierade forskare i vad?
Jag förmodar att det är släktforskning, och jag ser det som mycket intressant om vi kan hitta en gemensam bild på vad släktforskning är.
 
Jag tro på code of etics inom släktforskning, precis som det finns inom många andra yrkesgrupper, så att vissa minimikrav uppfylls vid uppdragsforskning eller publicering av verk.  Men tanken på att det ska finnas ett organ som certifierar forskare (när är man forskare förresten) eller kursledare, när det inte finns fastställda kurser, det tror jag inte på, det blir alltför svårt att tala om vad som gäller. Att tro att Släktforskarförbundet ska åta sig att döma om den ena personen är mer lämpad än den andra låter riktigt långsökt.

497
Lite tråkigt med ett upprop som i första hand riktar sig till Viasat, som inte har den största spridningen

498
Förbundsstämman / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2009
« skrivet: 2009-04-02, 11:49 »
Håller helt med, det var det jag menade med den något kryptiska texten om nomineringsläget.  
 
 Eftersom vi nu passerat dagen då ingen tror på något så tycker jag fortfarande att en uppdatering ska läggas upp. Det är två veckor kvar, aktualisera frågan och berätta vilka som inte är aktuella för omval.

499
Förbundsstämman / Äldre inlägg (arkiv) till 01 juni, 2009
« skrivet: 2009-03-31, 22:20 »
Ref till Carl's inlägg:  Det går ju utmärkt bra att lägga upp information om detta på Förbundsnytt (med en liten blänkare på Rötter) om hur nomineringsläget är (men gör det inte imorgon, vänta till 2:a april).  Kanske finns det mängder med bra kandidater nominerade, kanske önskar sig valberedningen nya, fräscha namn, vad vet vi?
 
Jag vill också påpeka att det inte behöver vara en förening som nominerar, det kan vem som helst göra(enligt stadgarna).

500
Tog bort det och la det under Förbundsforum där det hör hemma //Mats

Sidor: [1] 2 3 ... 10