ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning driven av Sveriges Släktforskarförbund
ssf logo blue Rötter - din källa för släktforskning

Choose language:
Anbytarforum

Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna användare har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Karin Jorthé

Sidor: [1]
1
Skeppsholm / SV: Utrikes Sjöfart?
« skrivet: 2020-03-07, 15:33 »
Hej!

Tack för svaret! Då vet jag att han åtminstone åkte utomlands 1881. 

Dessvärre har jag inte kunnat hitta någon bouppteckning efter hans far eller bror (som är de enda som lever efter 1881), så jag tar tacksamt emot alla tips.

Mvh
Karin

2
Skeppsholm / Utrikes Sjöfart?
« skrivet: 2020-03-07, 11:07 »
Hej,

Jag har en släkting vid namn Johan Carlsson f. 1859-10-15 i Karlskrona amiralitet. Han startar som skeppsgosse därefter jungman i Karlskrona. 1879 flyttar han till Skeppsholmen i Stockholm. Den 20 september 1881 står han som utflyttad från Skeppsholmen. I utflyttningsregistret finns en notering som jag tror gäller utrikes sjöfart. Härefter finns inga spår av honom i Sverige efter vad jag kunnat se.

Jag skulle dels behöva hjälp med att tyda noteringen för att få klarhet i vad där står och vad det betyder. Är han kvar i flottan? Finns register där jag skulle kunna hitta honom och få veta vart han tar vägen? Jag antar att han kan ha emigrerat t.ex.

Tack på förhand!
Karin

3
Allmänt / SV: Hur följer jag släktingar i Norge efter 1910?
« skrivet: 2020-02-24, 20:15 »
Tack Ulla och Maud för informationen!

Då ska jag leta vidare.

Mvh Karin

4
Allmänt / Hur följer jag släktingar i Norge efter 1910?
« skrivet: 2020-02-23, 18:53 »
Hej!

Jag hoppas på lite allmänna tips och råd kring hur jag bäst kan följa släkt som emigrerade till Norge. Jag har hittat en hel del på Norges Digitala arkiv, men den sista folkräkningen mm. som jag får träff på är 1910. Kan det vara så att allt därefter helt enkelt inte är offentligt?

Finns det andra vägar att gå för att följa personer efter 1910 i Norge?

Mvh
Karin

5
Övrigt / SV: Vad betyder U.O.N?
« skrivet: 2019-11-20, 13:31 »
Tack Maud!!

Karin

6
Övrigt / Vad betyder U.O.N?
« skrivet: 2019-11-20, 12:27 »
Hej,

Jag hoppas detta är rätt ställe för min fråga, om inte vore jag tacksam för guidning.

Jag har en släkting, Fritz Emanuel Björklund, som 1914-1918 befinner sig i Stockholm på Kungliga Vaxholms Kustartilleriregemente. Han står i kyrkoboken - v.g. se bifogat, som 1:e Korpral, detta stryks över och ersätts med U.O.N - och min fråga är då - vad betyder denna förkortning?

Tack på förhand

Karin Jorthé

7
Hovslagare / SV: Hovslagarkonstapel
« skrivet: 2019-11-02, 08:04 »
Hej Hans!

Fantastiskt! Vilket kunnande du har. Att få dessa fakta att betänka gör mig verkligen glad och visst blir man ödmjuk inför både människornas och hästarnas oerhörda uppgift att transportera dessa pjäser.

Ha en fortsatt fin helg!

Mvh Karin

8
Hovslagare / SV: Hovslagarkonstapel
« skrivet: 2019-11-01, 22:54 »
Tack Maud!

Det stämmer säkert, då han fanns i Göteborgs garnisonsförsamling bland artillerister.

Ha en trevlig helg!

Mvh Karin

9
Hovslagare / Hovslagarkonstapel
« skrivet: 2019-11-01, 20:26 »
Hej!

Har sett att en släkting hade yrket hovslageri konstapel. Vad innebar detta? Är det någon som vet?

Mvh Karin

10
Marstrand / SV: Marstrand fb C:3 1789 sid 115 AD bild 63
« skrivet: 2019-09-15, 09:55 »
Hej igen Stellan,

För egen del kan jag berätta att DNA gjorde susen för mig. Jag hade endast namnet Maria Olsson, 35år, änka från Marstrand att gå på i en födelsebok från Göteborg. Nu, ett drygt år senare har jag nu hittat både mor och att en av två bröder är fadern. Har fått ihop 10 DNA träffar på den ena och fler än 10 på den andra. Det stora jobbet var att utesluta alla andra möjliga släktskapsband till dess DNA träffar

Men jag förstår ditt dilemma och det är en sund frågeställning, har du möjlighet att diskutera saken med dina barn och få veta hur de ställer sig till saken. En sak gällande spridning är att man väljer om testerna får användas av polis, eller inte. Detta gäller på alla siter.

Mvh Karin

11
Marstrand / SV: Marstrand fb C:3 1789 sid 115 AD bild 63
« skrivet: 2019-09-14, 09:31 »
Som Göteborgare tänkte jag på Schiller, (Schillerska gymnasiet). Googlade ånyo nu på morgonen och mycket riktigt släkten Schiller som finns på Marstrand och i ditt dokument, kommer från Göteborg. Här är länk till en antavla som visar en del http://www.gunnarklang.se/slaktarkiv/a299727a7.html

Bästa
Karin

12
Marstrand / SV: Marstrand fb C:3 1789 sid 115 AD bild 63
« skrivet: 2019-09-13, 22:14 »
Hej igen,

Googlade Darin 1745 Skåne och upp kom Darins från Skåne, någon prost en Anders - kanske har du redan sett dessa poster men annars kanske värt en titt. Det finns också ett gammalt Anbytar inlägg från 2003 som kommer upp, här vill någon komplettera en lista över borgmästare på Marstrand och Sven Darin finns med. Kan denna person vara kontaktbar och kunna vara till hjälp kanske?

Lycka till!
Karin

13
Hej,

Jag vore tacksam för hjälp att tyda vad som skrivits in gällande rad 22 gällande Borgen som ska ha ställts och vad som står där efter.

Mvh

Karin

14
Marstrand / SV: Marstrand fb C:3 1789 sid 115 AD bild 63
« skrivet: 2019-09-13, 20:07 »
Hej Staffan,

Vill göra ett tillägg till tidigare svar, jag läser också Borgmästare men med namnet Sven Darin - i nästa spalt där någon föreslagit Fru Räntmästare Geluf, tror jag att det därefter står dito Dahrin. Resterande läser jag också som tidigare svar förutom Schitler som jag läser som Schiller då pricken över i hamnat på ett l, den som skrev tycks ha en viss förskjutning åt höger på sina prickar över i.

Mvh Karin

15
Jörgen:Mycket intressant! Bra idé gällande lagfarter, känns ju logiskt eftersom dottern Addie kom till Göteborg efter att föräldrarna dött. Om där fanns ett arv så borde de gått vidare till barnen. Jag ska försöka ta mig till landsarkivet denna vecka och undersöka saken där.

Jag upptäckte precis innan jag stängde ner i går kväll att det nu på Ancestry fanns 10 länkande släktträd till JB och Charlotta. Även om det vid en första glans ser ut som om de har kopierat varandra, så ska jag gå igenom alla noggrannare för att se om jag kan hitta en smula till.

Staffan: Ja, det kan nog ha låtit som både det ena och det andra i deras öron :). Men håller med om att det är för många likheter för att kunna bortse från. Men det kan också vara så att JB inte ville ha kontakt med sin familj och därför gjorde sig så osynlig som möjligt, medan Charlotta uppenbarligen höll kontakt med sin familj. Oavsett hoppas jag kunna hitta bouppteckning även för hans föräldrar och därigenom få lite klarhet i det hela.

Kanske kan det finnas även något om ägande och lagfarter även i Hyssna.... jag fortsätter leta!

/Karin

 

16
Ja, antingen har vi väldigt rätt eller så har vi väldigt fel:). Men jag tycker att oddsen lutar mot rätt. Jag måste iaf börja med att be lite om ursäkt för att jag tror att jag blandat ihop vad jag läst på amerikanskt dokument och sedan på svenska dokument i arkiv digital.

Vad jag har hittat verkar vara en transkribering av vigsel (fanns inne på ancestry i ett annat träd). Problemet är att ancestrys "cards" inte går att verifiera i sig själva, men brukar ibland kunna använda mig av dem som ledtrådar för att komma vidare. Och ibland stämmer de faktiskt! Oavsett, så ser jag att det inte står Moins Jonsson utan Moins Haglund som far till John B. Haglund. Men övriga föräldar till brudparet uppges vara Inga Bengston (Inger Berntsdotter hette Charlottas mamma), Abraham Anderson (korrekt) Bregetta Borgeson (Johan Börjes mamma hette Britta Börjesdotter).

För liknande dokument jag tidigare sett för andra emigranter, verkar det varit väldigt vanligt att det inte är personerna själva som skriver ner namnen i dokumentet, utan någon från kyrkan kanske som inte kan svenska. Jag har flera gånger sett att man skrivit samma efternamn på fader som son, eftersom det var det normala i USA att far och barn hade samma efternamn. Samma gäller för ändelsen dotter - den blir i princip alltid son istället. Bifogar skärmklipp härnedan.

När jag letade igår såg att det fanns en hänvisning till en svensk kyrka i Boone. Jag har letat upp den idag och skickat en förfrågan om de möjligtvis har vigselattest samt födelseattest för de två första barnen som jag saknar dokument på. Speciellt intressant vore att se vad det står på John Pleutus attest.

Tänkte på det du skrev om Borås. Min mamma har haft några exempel där man helt plötsligt har börjat ange den närmaste större länsstaden som hemort, istället för det samhälle eller den by man kommer ifrån, även om staden legat rätt långt bort. Borås är i så fall självklart för någon från Hyssna. Kanske är det därför det helt plötsligt står. Det hade varit väldigt skönt om man bara kunde ringa och fråga :).

Det var väldigt intressant det du skrev om att barnen bytte namn. Det förklarar att jag hittar "delayed birth certificates" för några av dem där John Pleutus och hans syster Addie intygar att de varit närvarande när syskonen fötts och vet vilka de är. Där står de nya namnen angivna. Det intressanta här är att i fallet som jag bifogar en kopia på, där Helen byter namn och Addie intygar, är att intyget skrivs 1950 och Addie har enligt manifest från "Gripsholm" varit i Göteborg 1932. Här ser man att det anges en tydlig hemort på mamman - som dessutom är helt korrekt (Orust, Klevadal), men på fadern står det bara det otydliga Bohuslän. Gissar att hon varit och hälsat på släkten på Orust, men att hon inte haft kontakt med pappans släkt. Charlotta dog ju 1930 och John B 1931.

Fortsätter leta och hoppas att kyrkan hör av sig och har mer information. Tack igen Staffan!

/Karin

17
Tack Jörgen för förtydligande!

Och stort tack Staffan för mycket bra jobb!

Jag satt igår och funderade på samma tidslinje! Och har letat runt i amerikanska register och hittat en avskrift (de har alltså inte gjort vigselattesten digitala än från den tiden). Enligt detta gifter sig Johann B. Haglun med Olivia C. Anderson den 18/8 1880 :) (hennes fars efternamn, och jag har sett att de även i andra dokument ibland använt Anderson på henne) Bifogar ett utklipp gällande vigseln som fanns på iagenweb.org. Och deras son föds ca en vecka senare.... Så ja, deras korta tid i Göteborg måste ha varit himlastormande eftersom de sedan höll ihop resten av livet och fick 8 barn.

Jag har letat i Marks häradsrätt efter bouppteckningar från Johan Börjes föräldrar Måns Jonsson och Britta Börjesdotter, men har inte hittat några. För den tidsperioden verkar bouppteckningsregister saknas så det gäller att titta noga. Jag ägnade några timmar åt detta i ett sträck igår, så naturligtvis finns möjligheten att jag missat något, ögonen går ju i kors efter ett tag. Jag ska gå¨igenom böckerna en gång till för säkerhets skull. Hade varit underbart om där fanns en notering om Haglund i Amerika.

/Karin

18
Hej Staffan!

Stort tack för ditt engagemang! Vad gäller olika dokument från USA och Sverige, så tycks det ena ta slut och det andra börja i samband med avresan till USA.

Jag hade missat att han åkte till Göteborg som 17-åring, har bara sett att han i några vändor tog sig till Kärra, Sätila. Men ingenstans finns namnet Haglund nämnt. Jag hittar det inte heller på faderns eller moderns sida. Däremot var det ett soldatnamn för artillerister i Älvsborg, men jag hittar ingen koppling till Johan.

Ingen av syskonen verkar ha utvandrat vad jag har sett.

Men bouppteckningen ska jag ta i tu med bums - jättebra tips! Jag har inte hittat något vigselbevis än, men hoppas hitta detta. Däremot verkar det ju vara så att namn på föräldrar med mera nedtecknades av amerikaner och därför kan det ju se ut lite som det gör. Måns blev exempelvis Moins :).

/Karin

19
Hej Staffan!

Tack för länkarna, men tyvärr fanns där ingen ny information om John eller något som kastar ljus på om John Barnhard och Johan Börje kan vara samma person. Så jag fortsätter hålla tummarna!

Mvh
Karin


20
Hej!

Har fått ett litet dilemma. Genom DNA-träff med en släkting i USA har jag upptäckt att vi potentiellt är dubbelsläkt (genom en helsläkting på min mors sida och via ingifte på min fars sida). Enligt släktings träd ska vår konstaterade helsläkting Charlotte från Orust ha gift sig i USA (Boone, Iowa) med en John B. (enligt henne Barnhard) Haglund, född 1851-02-13 i Borås. Så vitt jag kan se har inte denna person funnits.

Vid Charlottes och Johns dotters födsel uppges även farföräldrars namn och då ska fadern hetat Måns Jonsson. Vad jag kan hitta är att det finns en Måns Jonsson i Hyssna som hade en son som heter Johan Börje Månsson, född 13 feb 1851 i Hyssna (detta ligger ju väldigt nära Borås) och hans bröder flyttar till Borås, där de tar olika nya efternamn.

Enligt uppgifter från USAs folkräkning ska John B. Haglund ha anlänt till USA och Boone, Iowa 1880. Min Johan Börje från Hyssna tar sig till Göteborg och där står sedan en notering i husförhör att han avreser till USA 1/4 1880. Men, jag kan inte hitta några avgångar 1/4, och inte heller finns någon träff på hans namn på något fartygsmanifest. Däremot finns en avgång 3/4 1880 där J.B. Haglund, ålder 29 (alltså född ca 1851) avreser till Boone, Iowa.

Min sponana tanke var att han kan ha varit soldat och fått namnet Haglund, men jag kan inte ens hitta ett värnpliktsnr på honom i Hyssna, Sätila eller i Göteborg. Jag har även tittat i Generalmönsterrullor för Marks kommun, men inget där heller. Problemet är också att Haglund i manifestet står som född i Göteborg (inte Hyssna), däremot bodde min Johan Börje, ca 6 månader i Göteborg innan emigrationen.

Min fråga är om det på något sätt går att få reda på om Haglund och Månsson är samma person? Tacksam för alla tips!

Mvh Karin

21
Sjukdomar och dödsorsaker / SV: Cancer i gamla tider
« skrivet: 2019-06-22, 10:34 »
Hej Ulrika!

Detta var väldigt intressant att läsa, jag har nämligen haft precis motsatta upplevelsen. Jag närmar mig 10.000 i släktträdet och min reaktion under denna tid har varit -Oj, vad länge de har haft kunskap om kräfta/cancer, olika former av detta och hur frekvent det var. Trots detta kan det säkert vara så att det hade varit lång fler diagnoser om dagens kunnande hade funnits då. Jag undrar nu om det kan finnas geografiska skillnader, min släkt som jag hittills gjort är från Göteborg o Bohus, Älvsborg, Kronoberg o Blekinge. De former jag på rak arm minns mig ha sett angivna, även under hela 1800-talet, är initialt Kräfta utan specifikation, sedan kräfta/cancer i hjärnan, strupe, hals, lungor, mage, livmoder.

Det ska bli intressant att följa denna diskussion och få höra fler åsikter. Tack för bra tråd!

Mvh Karin

22
Hej,

Jag har fått dessa härliga foton på min morfar och gänget, på och runt, Gamlestadstorget i Göteborg. På bilden från 1940 står morfar Gösta Ternström i första raden som nummer två från höger (håller i en äldre pojkes fingrar). På den andra bilden som är tagen, vad jag gissar c:a 3 år senare, står han mellan/framför de två bakersta pojkarna från vänster räknat. (Vit skjorta med uppkavlade ärmar och händerna på axlarna på barnet framför). Många ur släkten bodde här i Gamlestaden, en del av dem flyttade vidare till Quidingsgatan och Solgårdarna.

Det vore väldigt roligt om någon kunde känna igen sig och vill berätta vem/vilka de är och kanske också någon av de andra.

Några namn ur våra släkter som kan vara lätta att minnas är: Ternström, Åsman, Björklund, Kilander.

Med vänlig hälsning

Karin Jorthé

23
Göteborg / SV: Kan någon uttyda vad faderns namn är?
« skrivet: 2019-06-20, 18:14 »
Hej allihopa!

Kom just hem från arbetet och upptäcker ert fantastiska svar. Hur ni har lyckats hitt och göra allt detta vet jag inte, men jag är stort tacksam!

Ha en riktigt trevlig Midsommar! Ska nu bums skriva in allt detta i mitt träd:)

Karin

24
Göteborg / Kan någon uttyda vad faderns namn är?
« skrivet: 2019-06-20, 09:20 »
Hej,

Jag har sökt efter uppgifter om fadern till min mormors mormors son James Oscar Melin f. 1895, född utom äktenskap, i Göteborg och fick denna kopia av barnmorskeanteckningar från Regionsarkivet. Varken de eller jag kan avgöra vad mannens efternamn är - så mitt hopp står till er!

Tack på förhand!
Med vänlig hälsning
Karin Jorthé

25
Tack! Då ska jag titta djupare, tack för hjälpen! /Karin

26
Hej Carin!

Tack - den länken har jag inte sett, så ska kolla detta! Däremot är jag inte säker på att Marstrands Boustedt och Skånes Boustedt är samma släkt, men detta behöver naturligtvis utredas lite bättre. Alla tips är så välkomna, jag fortsätter gärna läsa och leta!

/Karin

27
Hej alla,

Många har ni varit som har försökt att hjälpa och lyckats hjälpa mig vidare, så stort tack till er alla. Jag har letar efter min mammas morfars fars föräldrar. Han, Johan Wilhelm Olsson, föddes i Göteborgs Garnisonsförsamling 1869. Det fanns i princip inga uppgifter mer än att modern skulle heta Maria Olsson, änka från Marstrand och att han skickas som fosterbarn till Ucklum 1884. Honom hade jag inte svårigheter att följa, men det fanns ingenting att finna om hans första 14 levnadsår och ingenstans gick han och mamman att hitta som bosatta i Göteborg.

Med tipshjälp ifrån släktforskare i Marstrand hittar jag Maria Christina Boustedt (född 1833, död 1886), gift Olsson  och änka (1861) från Marstrand. Därifrån har jag letat i alla tänkbara dokument och känner att det är högst troligt att detta är rätt Maria Olsson. Via DNA och efterforskningar både här i Sverige, England och i USA finner jag det högst troligt att Charles Channing, född 1838 på Marstrand är den potentiella fadern. Han omkommer till havs 1879/1880. Jag har även fått ett foto tillsänt mig från USA på Charles och familjelikhet är tydlig. Men utan att ha hittat någon form av dokumentation som säger att det förhåller sig så här, söker jag ytterligare DNA-prover att jämföra med från båda dessa familjer (Channing/Boustedt).

Om någon från dessa släkter läser detta, eller om du som läser detta känner någon från dessa släkter, så hoppas jag bli kontaktad i öppet forum eller via mail här på anbytarforum.

Med vänlig hälsning,
Karin

28
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-17, 09:25 »
Sven och Leif!

Jag vill berätta att svar redan kommit från England och det visar sig att Charles "såg" världen, han ser ut att ha arbetat för ett Canadensiskt rederi och ev också något i Skottland (eller också mönstrade han bara av där o arbetade för Lancaster redaren). Vidare finns han med i en Census 1870 i USA.

Jag ska nu följa upp allt detta samt era tips och se om det går att ringa in någon form av vistelse i Marstrand 1868-69.

Utöver detta får jag sätta hoppet till att ytterligare någon ur dessa släkter gör ett DNA-test som vi kan få matchat.

Än en gång Tack!!! och ha en Fröjdefull Jul och ett Gott Nytt År 2019!

Karin

29
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-16, 19:23 »
Sven,

jag har nu postat en fråga om the Whittington, dess manskap, rullor o register, next of kin, eventuell Brittisk familj på British Genealogy & Family History Forums och nu är det bara att hålla tummarna!

/Karin

30
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-16, 18:13 »
Hej Sven,

Det här var riktigt smart och konstruktivt tänkande, självklart är möjligheten stor att han flyttade till London för att mönstra på kommersiellt där, och då måste det gå att hitta rederiet och/eller deras gamla register över skepp och besättning.

Tack!!!!!

31
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-15, 22:18 »
Tusen tusen tack Sven!

Helt fantastiskt!

Mvh Karin

32
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-15, 19:36 »
Hej Leif!

Tack för tipsen, då ska jag kontakta Malmö Landsarkiv och höra vidare där. Gällande bouppteckningen så har denna inte lokaliserats ännu. Men jag förstår din tanke med den, att ett barn skulle kunna finnas omnämnt.

Mvh Karin

33
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-15, 13:23 »
Hej Sven!

Nej dessvärre inte, fadern Robert ingick ju i Engelska flottan när han kom till Sverige men jag gissar att detta uppdrag/anställning upphörde senare och att sönerna inte hade något med den flottan att göra. Jag har däremot sett att en bror till Charles också var sjöman och att han förmodligen "jumped ship" i New York där han etablerade sig och det är DNA med en i dag levande släkting till denna bror och hans hustru som fått mig att tro att Charles kan vara den jag söker. Jag har kartlagt hustruns släkt som var från Halland och böckerna var minutiöst förda, detta tackar jag ju särskilt för:)

Att brodern också var sjöman och kunde hoppa av såpass enkelt får mig att utesluta att de var knutna till Svenska (eller Engelska) flottan och alltså var kommersiellt anställda sjömän.

Jag vill också nämna att jag under DNA här på Anbytare har postat efterlysningar gällande släktingar till Channing o Zettergren liksom till Maria Boustedt (gift med en Olsson) i hopp om att få ytterligare bevis den vägen. Jag ska lägga till att jag är fullt villig att betala för ett DNA test om en bevisad ättling skulle vilja höra av sig.

Mvh Karin

34
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-15, 11:40 »
Hej!

Det blev lite mer förvecklingar runt min ursprungsfråga än vad jag kunnat föreställa mig. Så ledsen att det jag skrev tydligen var för kort och outförligt. Jag har alltså samtliga uppgifter fram till 1856 då det står i kyrkoboken att Charles flyttar till London, likaledes har jag hans föräldrars och syskons tidigare och fortsatta uppgifter, samt uppgifter från o med 1875 då Charles gifter sig.

Orsaken till att jag försöker hitta uppgifter om Charles under åren 1856 - 1875 är att jag misstänker att han är "fader okänd" i min släkt. Detta genom att DNA matchningar lett mig dit, men utan bekräftelse på att han finns i Sverige - Marstrand 1868 -69 samt helst ytterligare DNA träffar med någon idag levande ur Channing-Zettergren familjerna så kan jag inte veta säkert.

Jag har gjort efterforskningar i England för att försöka hitta fadern Engelske Vice konsuln Kapten Robert Channings släkt, men utöver två barn som saknas i kyrkoböckerna i Marstrand har jag inte lyckats finna något.

Min tanke har ju varit att han kom hem till Marstrand och Sverige under åren, inte minst i samband med föräldrars död, bouppteckningar/bodelning, äktenskap etc. men hittar inga svar i Marstrands-böckerna som jag läst sida upp och sida ner. De noteringar du nämner Svenand har jag dock missat och de känns ju jätteviktiga och jag ska leta reda på dessa.

Fadern Robert var en ganska prominent person i Marstrand, del i äldste-rådet, ägare till Badhuset på Koön och ett bostadshus, en omfattande bouppteckning finns. 

Ja, nu har jag lärt mig att en tydlig beskrivning av hela situationen är det rätta att posta och inte bara som jag själv tyckte, en summering med fråga om en viss period:)

Allt gott! Karin

35
000 Osorterat / SV: Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-14, 08:52 »
Hej,

Tack till er som har velat hjälpa, men jag inser att jag nog varit otydlig när jag skrev inlägget, det är alltså de saknade åren mellan 1856 - 1875 jag hoppas få hjälp med.

Han lämnar enligt anteckning i kyrkoboken Marstrand 1856 och flyttar till London. Sedan finns inga uppgifter jag har kunna hitta förrän notering i Marstrand gjorts om att han flyttar till Malmö där han gifter sig.

Bästa hälsningar Karin

 

36
000 Osorterat / Tacksam för forskningshjälp
« skrivet: 2018-12-13, 21:23 »
Hej!

Jag vore tacksam för hjälp att ta reda på var Charles Channing, född 25/1 1838 på Marstrand, som är sjöman och flyttar till London 28/7 1856 tillbringar åren fram till 1875. 1875 gifter han sig i Malmö.

Stort tack på förhand,
Karin

37
Tack för ditt svar Maud. Då vet jag lite mer om hur praxis var kring dessa frågor från 1800-talet och bakåt (att det inte fanns något gängse förfaringssätt) samt i vilka dokument man bör leta vidare för att försöka utröna ett eventuellt faderskap.

Mvh Karin

38
Hej!

Om denna fråga kommer in dubbelt beror det på att något hände medan jag skrev och texten försvann.

Har stött på några exempel på barn som "adopteras" av moderns nya make, detta genom till exempel att "fadern" skriftligen godkänner att "barnet" får hans namn i vuxen ålder vid giftermål eller annat.

Men vad gäller när barnet inte erkänns, tas som "fostergosse", ingen hustru eller andra barn finns, fosterfadern och fostersonen står tillsammans högst upp på sidan, personalen längre ner. Modern till "Fostergossen" arbetar som piga hos "fosterfadern" före och efter barnets födsel och står alltså längst ner på sidan i kyrkboken.

Vid tiden för "fosterfaderns" död är fostergossen ännu barn, c:a 12 år, då har inget efternamn stått i samband med gossens namn ännu. I vuxen ålder har fostergossen fosterfaderns efternamn. fostergossen föds år 1807.

Vet någon vad som var brukligt vid denna tid gällande ovan nämnda vore jag så tacksam för ett klarläggande.

Mvh Karin

39
Hej Ulla,

Tack för att du ville försöka hjälpa! Denna Maria har jag hittat och följt för att utesluta henne som mamman till Wilhelm. Den Maria jag söker har jag inte kunnat hitta några fler uppgifter på utöver det hon själv angivet vid födsel och dop av sonen, att hon vid den tidpunkten är 35 år och en änka från Marstrand. Det är dock rätt son, han blir fosterbarn i Ucklum vid ålder 15 (möjligen efter en incident i Göteborg, något som antyds i kyrkobok några år senare).

Jag har läst sida upp och sida ner i Marstrands kyrkoböcker i jakt på tex en man Olsson, vilket jag antagit kan vara Marias änkenamn, som dött inom en 10 års period före 1869. jag har letat efter en vigsel mellan en Maria och en Olsson och eller en Maria Olsson som vigs med N.N. i tanken att Maria kunde ha hetat Olsson om hon tex var s.k. o.ä. Ingen lycka där.

Likaledes har jag läst sida upp och sida ner i Garnisonsförsamlingens böcker och ytterligare ett och annat som känts som möjlig väg till information.

Att hitta vad som förmodas vara originalboken där Albogatan finns angiven var stort men här var det stopp igen då jag inte kan finna ut var jag kan hitta info om Albogatan och dess invånare.

Så åter igen tacksam för alla förslag och all information

Mvh Karin

40
000 Osorterat / SV: Maria Olsson- var bodde hon?
« skrivet: 2018-09-04, 07:51 »
Tack för tipset! Har nu flyttat frågan dit.

Mvh Karin

41
Garnisonsförsamlingen / Maria Olsson, enka - var bodde hon?
« skrivet: 2018-09-04, 07:46 »

Hej!

Denna fråga verkar ha hamnat fel så jag fick tips om att flytta den hit och hoppas på tur med hjälp.

Nu har jag lyckats hitta en annan födelsebok (ArkivDigital) än den första jag haft tillgång till via Ancestry. Här finns till min stora glädje lite mer information om den Maria Olsson jag söker, som att hon bor på Albogatan. För kolumnen anges att här ska skriva bostadsadress samt sida i förhörsboken. Jag undrar då 1) om det är sidan 67 eller Albogatan nr 67 som har skrivits in? samt 2) i vilken bok jag kan hitta vem som bodde på den adressen på Albogatan, så att jag kan hitta Maria där?

Jag har förstått att Albogatan låg i Annedal som då ingick i Haga eller Masthugg, Oscar Fredrik, men Maria föder sin son i Garnisonsförsamlingen 1869 och vad jag kan se finns ingen förhörsbok över huvudtaget inom dessa församlingar för 1869.

Tacksam för hjälp.

Bifogar bild från Födelseboken Göteborgs Garnisonsförsamling (O) CI:16 (1867-1894) Bild: 100 Sida: 193 (ArkivDigital).

/Karin

42
000 Osorterat / Maria Olsson- var bodde hon?
« skrivet: 2018-09-02, 14:27 »
Hej!

Nu har jag lyckats hitta en annan födelsebok (ArkivDigital) än den första jag haft tillgång till via Ancestry. Här finns till min stora glädje lite mer information om den Maria Olsson jag söker, som att hon bor på Albogatan. För kolumnen anges att här ska skriva bostadsadress samt sida i förhörsboken. Jag undrar då 1) om det är sidan 67 eller Albogatan nr 67 som har skrivits in? samt 2) i vilken bok jag kan hitta vem som bodde på den adressen på Albogatan, så att jag kan hitta Maria där?

Jag har förstått att Albogatan låg i Annedal som då ingick i Haga eller Masthugg, Oscar Fredrik, men Maria föder sin son i Garnisonsförsamlingen 1869 och vad jag kan se finns ingen förhörsbok över huvudtaget inom dessa församlingar för 1869.

Tacksam för hjälp.

Bifogar bild från Födelseboken Göteborgs Garnisonsförsamling (O) CI:16 (1867-1894) Bild: 100 Sida: 193 (ArkivDigital).

/Karin

43
000 Osorterat / SV: Maria Olsson, enka - var bodde hon?
« skrivet: 2018-08-13, 20:13 »
Hej!

Nu har jag lyckats hitta en annan födelsebok (ArkivDigital) än den första jag haft tillgång till via Ancestry. Här finns till min stora glädje lite mer information om den Maria Olsson jag söker, som att hon bor på Albogatan. För kolumnen anges att här ska skriva bostadsadress samt sida i förhörsboken. Jag undrar då 1) om det är sidan 67 eller Albogatan nr 67 som har skrivits in? samt 2) i vilken bok jag kan hitta vem som bodde på den adressen på Albogatan, så att jag kan hitta Maria där.

Jag har förstått att Albogatan låg i Annedal som då ingick i Haga eller Masthugg, Oscar Fredrik, men Maria föder sin son i Garnisonsförsamlingen 1869 och vad jag kan se finns ingen förhörsbok över huvudtaget inom dessa församlingar för 1869.

Tacksam för hjälp.

Bifogar bild från Födelseboken Göteborgs Garnisonsförsamling (O) CI:16 (1867-1894) Bild: 100 Sida: 193 (ArkivDigital).

/Karin


44
Hej Wow Tack så oerhört mycket!!!

Ja du har helt rätt, det är via DNA som frågan uppkommit. Har fått närmare 150 träffar på rätt nära släkt och jag gjorde så att jag kontaktade de första 20 på listan för att få veta lite om dem och få ledtrådar till var i min släkt kopplingarna kan tänkas finnas. Den gemensamma nämnaren, med ett undantag, är att de hittat enstaka handlingar rörande den eller de svenskar de härstammar från. Med din fantastiska hjälp så har jag nu en helt ny utgångspunkt att jobba ifrån.

Bästa, Karin

45
Tack för hjälpen, visste inte det om Johannas syskon. Däremot hade jag hittat husförhöret där Johannas avresa står med. Har du något tips om hur jag kan lokalisera hennes make och svägerska här i Sverige? Axel och Gertrude alltså.

/Karin

46
Hej!

Har mycket knappa uppgifter om att ett syskonpar Axel och Gertrude emigrerar till Colorado, troligtvis Ouray i slutet av 1800-talet (dock inte nödvändigtvis samtidigt). Där heter han Axel Johnson. Enligt uppgift ska han ska vara född 1874-1875 i Helsingborg, men jag kan inte hitta något i dessa födelseregister och inte heller när jag söker bland emigranter. Gällande systern Gertrude finns uppgift om att hon 1930 i USA heter Gertrude Olson, och är änka samt att hon har anlänt från Sverige 1898. Men även här kan jag inte finna henne bland emigranter eller i födelseböcker över Helsingborg (som är en chansning eftersom jag inte vet var hon är född). Hon är troligtvis född 1880-1881.

Gällande Axel finns dödsdatum 6 nov 1914 i Colorado, El Paso. Men jag får inga träffar med hjälp av det heller. Han ska också ha varit gift med en Johanna Kristina Scherman gift Johnson som föddes 1889 och emigrerade ensam 1907 (det har jag hittat i emigrantdatabas) till Ouray. Hon avlider 1918.

Är det någon som känner igen ovanstående eller kan hänvisa mig till ytterligare register att söka i är jag tacksam.

/Karin

47
Magra / SV: Kan inte tyd särskilda anteckningar
« skrivet: 2018-07-28, 11:36 »
Tusen tack!!!!

/Karin

48
Magra / Kan inte tyd särskilda anteckningar
« skrivet: 2018-07-27, 21:19 »
Hej!

I husförhör Magra kyrkoarkiv, Husförhörslängder, SE/GLA/13357/A I/8 (1863-1873), sidan 133 står det angivet på sonen Anders Petter, född 19/3 1845 i Lena, särskilda anteckningar men jag kan inte uttyda dessa ord och är tacksam om någon kan hjälpa mig med detta.

/Karin

49
000 Osorterat / SV: Maria Olsson, enka - var bodde hon?
« skrivet: 2018-07-22, 12:46 »
Tack för hjälpen!

50
000 Osorterat / Maria Olsson, enka - var bodde hon?
« skrivet: 2018-07-22, 11:49 »
Hej!

Maria Olsson, enka flyttar 1870 från Gustavi, Göteborg till O O (gissar att detta betyder okänd ort). Men det verkar finnas en hänvisning till var i förhörsboken hon har funnits (s. 721). Problemet är bara att jag inte kan hitta denna sida i husförhörslängderna (två volymer) jag funnit för Gustavi motsvarande tid. I mittenkolumnen, där det för övriga står angivet en siffra står det på Maria (och även några till) bokstaven "B" eller "R". Vad betyder detta? Kan det stå för Bracka? Och i så fall, var hittar jag förteckningar över personer som bodde i Bracka?

Tacksam för hjälp.
Utflyttningslängd Riksarkivet:
In- och utflyttningslängder Gustavi, Göteborg
SE/GLA/13180/B/7
1861 – 1879, bild 383.

51
Bolshög / SV: Läshjälp föräldrarnas namn
« skrivet: 2018-07-21, 10:26 »
Tack för hjälpen!

/Karin

52
Bolshög / Läshjälp föräldrarnas namn
« skrivet: 2018-07-20, 23:25 »
Jag försöker uttyda vad föräldrarna till Anders, som föds natten mellan den 8 och 9 mars, kan tänkas heta. Mårten ..... och hans hustru Gunnilla .......

Tacksam för hjälp. Detta står i Bolshögs födelsebok 1734-1809, GID-nummer 1632.13.83000, sidan 43.

/Karin

53
Lidköping / SV: Lidköping särskild anteckning: 449
« skrivet: 2018-07-20, 11:03 »
Aha - tack! Då förstår jag!

Mvh Karin

54
Lidköping / SV: Lidköping särskild anteckning: 449
« skrivet: 2018-07-20, 10:19 »
Hej Eva!

Tack för svaret. Jag har tittat i böckerna för motsvarande år efter sidan 449, som inte tycks finnas någonstans, men du skriver om ett årsnummer - vad betyder detta och var hittar jag i så fall detta?

Mvh Karin


55
Lidköping / Lidköping särskild anteckning: 449
« skrivet: 2018-07-20, 09:58 »
Hej!

1938 i Lidköping står det i fältet för särskilda anteckningar för en ensamstående kvinna "Feb 449-38". Kan inte härleda detta till någonting. Ger inga träffar när jag tittar i böcker med folie 449, varken i Lidköping eller i Göteborg, dit hon flyttar i slutet av det året. Tittade till och med in på födelsebok ifall att detta betydde att hon ex fött barn som lämnats för adoption eller liknande, men som sagt, jag hittar ingenting någonstans. Tacksam för tips om vad denna anteckning kan betyda.

Mvh Karin

Sidor: [1]